Petak, 18.07.2014.

12:51

Da li biste pre kupili SUV ili limuzinu?

Izvor: B92

Da li biste pre kupili SUV ili limuzinu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

152 Komentari

Sortiraj po:

Veljko

pre 5 godina

Moze li neko da mi preporuci neki auto zivim sam imam velikog psa uzeo bih neki suv ili karavan zbog velikog gepeka posto planiram da psa prevozim u gepeku

Nekad i sad

pre 9 godina

ja ovde moram da ispricam svoje impresije. 20 godina vec vozim limuzine ili ti automobile sto sportske sto elegantne i to samo benzince . Ove godine sam uzeo prvi put u zivotu jedan pravi SUV , gde su mi svi koji ga imaju rekli kad jednom sednes neces hteti vise da menja, i salu na stranu ispade istina . Nije tacno da se tesko voze po gradu , cak naprotiv mnogo lakse nego limuzina koju uporedo vozim i od koje zbog kvaliteta nasih ulica odpadose mi bubrezi i ledja. prvo sto sam primetio je da vozaci mnogo vise obracaju paznju na mene u smislu nema uletanja , gurkanja itd tj Slaviju predjem na "keca" a ovako je bilo do sada ko jaci... Putovanja , ne mogu da se porede , komfor , pozicija sedenja, gepek kad se skloni navlaka itd ...nema vise onih kutija na krovu svaki put kad se ide negde . jeste skuplji su za odrzavanje ali posto sam vozio do sada benzince a ovo je dizel ( malo veci preko 3.000 ccm ), verovali ili ne meni je potrosnja manja , a sama voznja zbog obrtnog momenta neuporediva . Ja koji sam do sada govorio da je to glupost , sada priznajem da je vrh , samo kad neko moze sebi da priusti . naravno nisam kupio novi vec par godina star , spada u one prave terence ali ni oni vise nisu sirovi , vec je kao dnevna soba na tockovima , fotelja prava a ne uska kao u autu ....sad sam postao 4x4 fan , necu da kazem koji je u pitanju da ne bude zluradih komentara ...jer sam bio veliki fan i jos sam sportaka kao i limuzina ali zi sportskih odeljenja fabrika ...

Dark horse

pre 9 godina

@tesha, o Boze. Udarac u zid sa 60mph ostavlja kudikamo gore posljedice od sudara dvaju auta od kojih svaki vozi 30mph. Prema tome, test koji sam ti dao je najbolji moguci crash test a na tom testu su SUV-ovi zakazali u odnosu na limuzine.
Ovo je inace lekcija iz prvog razreda gimnazije, fizike. Link za proučavanje: http://www.fluther.com/143412/which-is-worse-hitting-a-brick-wall-at-60-mph-or/

Petar Mačković

pre 9 godina

Kupiš limuzinu,a ako ti treba mesta za kofere,polutku i but,ili dve bale slame,uzmeš karavan verziju te iste limuzine...
Osim ako ne živite poput mene, na salašu udaljenom 12km od grada... vozim Toyotu Land Cruiser,jer radi radnju,vozim ga preko livada i njiva,i leti i zimi,vučem prikolicu za konja,a uveče kad se negde izađe u grad,i nema toliko gužve da ne može da se nađe mesto za parking...

Ivan R

pre 9 godina

Limuzine, bez trunke razmišljanja . . .
Za ''džipove'' priznajem samo vozila kao što su Toyota Land Cruiser, Nissan Pathfinder, Grand Cherokee i Land Rover Discovery. Zna se šta su pravi terenci.

Renault Captur, Opel Mokka, Škoda Yeti i Qashqai NISU džipovi, sa njima izvan grada ne možeš ništa činiti. Nepraktična vozila koja, uzgred budi rečeno, troše više goriva u gradskoj vožnji od većine limuzina.
To su, slobodno mogu da kažem, obične imitacije. Zafrkancije.
Ali džipovi svakako nisu, svidelo se to vama ili ne.

AndroidSU

pre 9 godina

SUV-definitivno. Zašto? Sedim visoko i pri bočnom udaru ću zadobiti manje povrede. Kako ja, tako i ostali putnici. A, naravno, ima i drugih prednosti...

Tolerancija, šta to beše?

pre 9 godina

Ne mogu Srbi a da se ne posvađaju. Ako ne oko politike ili fudbala, može i oko automobila.
Zaslužili smo sve što nam se dešava.

Bojan

pre 9 godina

Za komentatora koji uporedjuje rav4 i a6 prtljaznike.. ako je to tacno, onda moj civic ima prtljaznik zapremine kao i audi a6, a kraci je gotovo pola metra.
Suv je ok, ali troskovi posjedovanja su dosta veci.. moj civic ima 6 brzina i trosi 6,5l na autoputu.. za suv ti treba jaci motor, koji je samim tim i kompleksniji, dizel pozeljno zbog obrtnog momenta, a na dizelu imate jos vece troskove odrzavanja i potencijalne skupe kvarove, dalje popravljanje dpf-a, mijenjanje lamele/kvacila samo je pitanje vremena.. vece felne sa sirim i skupljim gumama... samo razlika u gumama izmedju normalnih i malo vecih moze da bude 200e.. na suvu pogotovo ako je tezi gume mogu biti skuplje i 300-400e od normalnog auta... sve je to ok ali kada prebacite racunicu na papir posjedovanje je skuplje.. e sada ko ima novca i nije mu problem da ga u to potrosi, ok..

Trovach

pre 9 godina

Vec sam pisao da voznja terenca po gradu, u najmanju ruku deluje nelogicno, a ustvari je pokazatelj IQ vlasnika i, nazalost, globalni trend. Takvi u takvim vozilima deluju opasno. Pored toga SUV bez 4x4 nije terenac, nego njegova jevtinija varijanta namenjena "dokazivanju" (da ne upotrebim vulgarniji izraz). Nesto slicno kao kada totalni propalitet "okaci kajlu" koja je, u stvari, laznjak, da bi bio "cool".

SUV bio SUV ostao

pre 9 godina

Prema ocekivanjima masovno se javljaju frustrirani zajedljivci da nas ubede kako je SUV lose vozilo a sutra bi seli u njega samo da mogu. Na ozbiljnim trzistima prodaja SUV-a sve vise raste ali u nebeskoj Srbiji gde je broj prodatih vozila statisticka greska vozacima biciklova i auta od petnaest godina starosti to govori da je svet sve gluplji a oni sve pametniji kako im propada i stari automobil. Vozim SUV zato sto to hocu i sto mi daje osecaj udobnosti i komfora. Postoje limuzine daleko skuplje i bolje od mog SUV-a i o njihovim vlasnicima ne mislim nista lose. To su ljudi koji imaju drugacije potrebe, zelje i sklonosti nisu zbog toga ni bolji ni gori od mene. Meni nije tesko da podnesem kada neko ima bolji auto od mene posto mi je ovaj moj sasvim dobar a za druge me nije briga sta voze. Nasi komentatori bi izgleda najradije zadavili svakog ko ima SUV ili bilo kakav auto skuplji od 10 hiljada evra. Da naslov glasi u prilog limuzinama isti oni bi kacili milione linkova da nas ubede kako je bolji SUV. Kod nas je najvaznije vredjati druge, biti drzak i terati kontru bez obzira na cinjenice i bez obzira sto nemate ni limuzinu ni SUV. Da li je nekome lakse da sve vlasnike boljih vozila proglasava kriminalcima i celavim glupanima u prljavim trenerkama? E pa nije tako koliko god vam ta cinjenica tesko padala i kolko god pucali od zavisti. Ubise nas kompleksi i mrznja zato je drzava tu gde jeste. Mnogo turamo nos u tudja dvorista a sopstveno previse zapostavljamo.

dzoni

pre 9 godina

Vozio sam SUV i onda sam presao na MVP ..razlog..isto sedis visoko ali imas mnogo vise prostora u kabini,veci gepek i mnogo manja potrosnja.

tesha

pre 9 godina

@tesha, najprije, radi se o IIHS testiranju koje je stroze od NCAP-a, pogotovo zbog testova kao small overlap koji uzrokuju i do četvrtine smrtnosti na cesti. Ako govoriš o frontalnom udaru, tu su limuzine još sigurnije od SUV-ova koje spominješ a dokaz ti je usporedba Kie Optime i VW Tiguana, gdje Tiguan ima samo 3 zvjezdice u frontalnom sudaru ([link]/), a Optima 5. Da stvar bude gora, u testu prevrtanja (rollover) su SUV-ovi u pravilu lošiji od limuzina, pa je čak i odlična (i skupa) Honda CR-V zaradila 4 zvjezdie (Optima 5, kao i u svim ostalim kategorijama).

Dakle, što se tiče sigurnosti SUV-ovi sigurno nisu ispred limuzina, a dosta njih nemaju prednost niti većih prtljažnika (u litrama), te prostora na zadnjim sjedalima. Kad bi te tri karakteristike našao u cijenom pristupačnom SUV-u, uz potrošnju goriva i voznih osobina na razini štedljivijih limuzina onda bi još i razmišljao o njima, inače ne.
(Dark horse, 19. jul 2014 21:30)

Covece to su ocene za frontalni sudar sa zidom, a ne sa drugim vozilom. To je kao da kazes da MAN-ov tregljac ima 3 zvezdice u frontalnom sudaru a Kia Optima ima 5, pa da li bi pre bio u Kiji ili u kamionu pri sudaru.

Zoran

pre 9 godina

Ponosni vlasnik Toyote RAV4.
(HTC, 19. jul 2014 01:58)

Ona ima 546 litara zapreminu prtljaznika, to je 20.2 kubna fita. Moj Audi A6 ima 15.9 kubnih fita. O tome kako se vozi Audi A6 a kako SUV smesno je pricati.

Zoran

pre 9 godina

"Ako je SUV samo moda/trend, onda je to moda u cijelome svijetu i to moda koja traje vec deceniju, dvije. Sto bi mi bili gori od ostatka svijeta i ne pratili tu i takvu modu?"

Moda ti je kravata, i to nose u celom svetu. Moda su ti bile farmerke, i to nosili u celomsvetu. SUV je samo MODA, nista vise. 1 u 1000 ga treba da potovari nesto vise i teze, ostalo je MODA.

Evo ja vozim u SAD Buick Enclave, oborena treci red sedista jer nosim svasta kad idemo na odmor, leto ili skijanje ili na aerodorm pa nosimo puno stvari. U Srbiji imam A6 2.0 2006. godiste. 3 puta mi je bolji A6, osim gepeka. I niej neobicno da SUV ima skoro isti gepek kao auto sa malo vecim gepekom ako ne oboris zadnja sedista.

Nemesis

pre 9 godina

Mogu da prenesem svoje iskustvo. U decembru prošle godine kupio sam ML 320cdi 2007 godište. Prvih mesec dana sam bio oduševljen, ali je ubrzo početničko oduševljenje splasnulo. Sve je to lepo i zanimljivo, ali po cenu čega? Troškovi takvog, a i ostalih suv vozila su enormni. Uz to naći dobar parking bar u delu grada gde ja zivim je prava noćna mora, dužinski je kraći od limuzina, ali je zato dosta širi. U voznom parku moje porodice ( tu spadaju i firmina vozila) mahom su limuzine i vanovi. Navozao sam se svega i svačega za svojih 12 godina vozačkog iskustva, da me je na kraju celo to moje iskustvo dovelo da suv poklonim mlađem bratu, a sebi pazarim A6 2.0 tdi 2009 godište. Racionalna sam osoba i ne želim da plaćam silne troškove samo da bih vozio "džipa". Samo razlika u registraciji je kao neko o.k. letovanje za dvoje, da ne pričam o ostalim razlikama. Dok utisak (bar moj lični) da na dužim putovanjima od minimun 1000 km nema razlike u udobnosti. Da ne bude zabune nismo skorojevići, posao nam traje dobrih 30 godina i od početka izmirujemo sve obaveze i prema državi i prema zaposlenima. Tako da teško da ću se ikada odlučiti za suv. San mi je da zaradim i kupim sebi neku od premijum nemačkih najvećih limuzina. Ali i pre kupovine toga sve bih stavio na papir. Razum iznad snova.

Bojan

pre 9 godina

Ja sa mojom korsom mozda ne mogu da gledam svet sa visine (sto je verovatno i jedini razlog zasto ljudi kupuju suv), ali se zato efikasno probijam kroz guzve, uzane ulice, a parkiranje je igra - za auto od 3.5 metra uvek ima mesta.

Aleksa

pre 9 godina

JEEP PATRIOT - One & Only! Stil, prakticnost, bezbednost... sve!
Karavan vozilo sa prednostima pravog Jeep-a!
Pre toga - Nissan Xtrail, RAV 4, Honda CRV - nisu mu ni do kolena!

Kanadjanin

pre 9 godina

Boze, kakvi komentari. Sta ce svima vama SUV koji ste to ovde komentarisali da ih imate. Sto rece jedan covek u komentarima, trend kriminalaca i skorojevica. Za vase ulicice, parkinge ili malobrojne malene garaze, razdaljine, a da ne pominjem i cenu goriva, koja je skoro 50-60% veca nego u Kanadi, a ti dzipovi, da ne kazem SUV-jevi imaju neverovatnu litrazu, kubikazu itd.
Izivljavanje i nemanje mere kao i u svemu drugom. To je bila i ostala odlika srbijanske sredine, posebno Beograda.
Ljudi u normalnom svetu sve vise pokusavaju da predju na hibride, elektricne automobile a kroz Srbiju jurcaju najveci zagadjivaci i potrosaci, a sve da se nadomeste razni ljudski, moralni, pa i civilizacijski nedostaci. Vazno je biti "dasa"! Drugo, mnogima kao treba zbog porodicnih razloga veliki "autobus". Kolike to porodice imate? Kada ste poceli da stancujete toliku decu? Pa, prosek vam je 1,5 dete. Navikli ste na prostor i komfor u transportu! Boze! Sto su nekada govorili stari:
Nasla se vila, u cem nije bila.
Nazalost, ovo je jos samo jedan u nizu signala bolesti jednog malog, nezrelog naroda, koji je izgubljen u vremenu i prostoru. Pokondiren, nerealan, a pre svega neodgovoran i neradan (cast malom procentu divnih, vanserijskih ljudi).

Dragan

pre 9 godina

Imam limuzinu srednje klase i mini van kao drugi auto vec godinama.Kada (ili ako) budem kupovao sledeci to ce svavako bito cross over ili Van.Limuzine su samo za pokazivanje.Osim kofera tu se ne moze nista drugo ugurati

Dark horse

pre 9 godina

@tesha, najprije, radi se o IIHS testiranju koje je stroze od NCAP-a, pogotovo zbog testova kao small overlap koji uzrokuju i do četvrtine smrtnosti na cesti. Ako govoriš o frontalnom udaru, tu su limuzine još sigurnije od SUV-ova koje spominješ a dokaz ti je usporedba Kie Optime i VW Tiguana, gdje Tiguan ima samo 3 zvjezdice u frontalnom sudaru (http://usnews.rankingsandreviews.com/cars-trucks/Volkswagen_Tiguan/Safety/), a Optima 5. Da stvar bude gora, u testu prevrtanja (rollover) su SUV-ovi u pravilu lošiji od limuzina, pa je čak i odlična (i skupa) Honda CR-V zaradila 4 zvjezdie (Optima 5, kao i u svim ostalim kategorijama).

Dakle, što se tiče sigurnosti SUV-ovi sigurno nisu ispred limuzina, a dosta njih nemaju prednost niti većih prtljažnika (u litrama), te prostora na zadnjim sjedalima. Kad bi te tri karakteristike našao u cijenom pristupačnom SUV-u, uz potrošnju goriva i voznih osobina na razini štedljivijih limuzina onda bi još i razmišljao o njima, inače ne.

Terapeut Justin

pre 9 godina

SUV grde oni koji ga nisu vozili. Ostavimo sada ekstreme i njihove motive,uzmimo racionalne razloge za ovaj oblik vozila: udjes i izadjes iz njega ko covek,lagano,bolja ti je preglednost, ne mislis o dubini rupa i visini trotoara. Limuzine su udobnije ,kako od kojeg Suv. Veci je izbor limuzina za iste pare. Ali dzaba:Ko se jednom "popne" u SUV, vise ne silazi. To govori samo za sebe.

Mikajlo

pre 9 godina

Celom svojom vozackom karijerom od 39 godina sam vozio "normalne automobile"
sedane,hecbekove,karavane i td..Poslednjih 5 godina vozim SUV dizel,automatik i pitam se sta sam to vozio ceo zivot.Meni licno je to evolucija na bolje.Udoban,veliki ali ipak nekako kompaktan i lak za parkiranje,lako se ulazi i izlazi,ogroman prtljaznik,odlican za duga putovanja a i za ribolov kada zatreba.Za voznju po dubokom snegu i neociscenim ulicama nema potrebe ni da bilo sta pisem.

komsija

pre 9 godina

promenio sam gomilu automobila do sada. zadnjih 7 godina sam na rav4 i ne bih ga dao ni za kakve pare. jos uvek ima cak fabricke sijalice u farovima. samo redovni servisi i gorivo. savrsen automobil...

Zoran

pre 9 godina

SUV samo ako ima veliki gepek. To je jedini razlog zasto sam ga kupio u Americi. Uskoro mi nece trebati i prodajem ga. Mozda padne neki audi a6.

glory

pre 9 godina

Ako je SUV samo moda/trend, onda je to moda u cijelome svijetu i to moda koja traje vec deceniju, dvije. Sto bi mi bili gori od ostatka svijeta i ne pratili tu i takvu modu? Onaj ko moze, naravno. Stvar je u tome sto se ne radi o modi, vec je netko jednostavno izmislio bolju, svestraniju varijantu automobila koji treba (vecini)danasnjih ljudi. I ne radi se tu o rupama na cestama, jer onda u recimo gradovima u Kaliforniji ili na Floridi nitko ne bi trebao SUV. Putevi ravni, siroki, bez rupa. A opet ih i tamo masovno voze. Jednom korisnik SUVa, tesko da ces nazad na limuzinu. Obrnuto je vec mnogo vjerojatnije. Slicno kao sa automatskim mjenjacem. Imas li ga jednom, male su sanse da ces se vise ikad vratit na rucni. Te stvari jednostavno trebas koristiti neko vrijeme, pa tek onda donositi sud.

tesha

pre 9 godina

Mozda limuzine imaju vece ocene siurnosti na NCAP testovima ali pri ceonom sudaru sa vozilom koje ima istu brzinu a manju masu pre bih se nasao u suv jer sto je veca masa to je veca i kineticka energija vozila pri sudaru Ek=masa puta kvadrat bzine sa dva.

aman zaman

pre 9 godina

Nikada ne pisem komentare na auto teme, ali ovde je tesko odoleti. Dakle, vozim auto, pretpostavljam da je SUV ovo sto vidjamo okolo, ti silni dzipovi, kombiji, kamioni, autobusi sa obrijanim tipovima i napucenim plavusama koji ih voze... Pa kome takav tip oklopnjace uopste moze da treba po gradu, pitam se??? Osim da se bude u trendu. Glupom. Al je trend, a sve za trend, naravno:)

Pametnome dosta

pre 9 godina

pogledajte ovdje rejtinge za sigurnost raznih automobila. Kia Optima primjerice dobija vrlo visokih 9.7 (od 10), dok svi ti skupi SUV-ovi i terenci dobijaju najcesce ispod 9, 8.5 i sl.
http://usnews.rankingsandreviews.com/cars-trucks/Kia_Optima/

Dark horse

pre 9 godina

sigurniji osjecaj u SUV-u? Pa ne bih rekao. Pogledaj najrigorozniji dio testa inace rigoroznog IIHS-a i na small overlap testu SUV kao Sportage (nedavno proglašen generalno najboljim vozilom u klasi SUV-ova) dobija lošiju ocjenu od jedne Optime (isto u vrhu limuzina, ista marka). Slična je situacija i s većinom drugih SUV-ova, primjerice basnoslovno skup BMW X1 dobija ocjenu marginal, odnosno gotovo neprolaznu ocjenu na istom testu.

https://www.youtube.com/watch?v=exNhgVsOZK8
https://www.youtube.com/watch?v=IA2kLgKybWs
https://www.youtube.com/watch?v=Ymu9Wgnj72E

Neke druge limuzine (Mazda 6 recimo) su još sigurnije na small overlap dijelu testa, ovo sam stavio kao primjer gluposti da SUV nužno mora biti sigurniji. Da ne govorim da su SUV-ovi ipak nestabilniji u zavojima te bučniji na autoputevima od klasičnih limuzina. Uz to i više troše te traže jače motore (kod nas u Europi skupa priča) pošto su teži i masivniji. Ništa protiv SUV-ova, dapače, imaju prednosti, ali i velikih mana.

Dejan

pre 9 godina

Preglednost, robusnost na lošijim terenima i tovarni prostor ....
Nažalost ...
Kod nas ih voze Soraje, Cece, i razni želavi tipovi i plastične cice i gledamo ih u negativnom kontekstu

Pulsar

pre 9 godina

Zafira i porodica -idealan spoj. Slazem se da je isjecaj preglednosti i visina, nesto sto me pocinje iritirati kada udjem u "niža" auta. Naviknes se jednostavno. Ovo oko vece potrošnje su besmislice, ako si agresivan vozac, ne znam koji auto ce ti biti ekonomican.

dragan

pre 9 godina

Vozim Fiat Multiplu sa pogonom na CNG(metan). Muka mi je kad ga pogledam koliko je ruzan, ali sve dok ne udjem unutra! Prostor takav da mozes slavu da slavis ili neki manji decji rodjendan, sedi se visoko a i sam auto je visok. Siri je od vecine manjih SUV a ono sto je najvaznije 100 km. predjes za 500 din. pa ti ona ruznoca postane draga i simpaticna! Kad postanem kontraverzni biznismen vozicu MB ML 320 cdi!

Mile

pre 9 godina

Ja sam vozio Micubisija limuzinu. Posle smo kupili BMW 320. Vozio sam se u SUV i ok je osecaj, ali nikakvu manu nemogu da nadjem ovome BMW sto sada vozim. Isto tako sam se vozio u BMW Z4 i to je naj bolji osecaj koji auto moze da pruzi. Sledeci auto bi voleo da bude SUV. Ipak je raznovrsnost u zivotu neobhodna.

Rik

pre 9 godina

Naravno da ne odgovara svima, neko voli da leži u kolima... Mislim da je ovo iz teksta presudno "...oni su pregledni jer vi u njima sedite dosta visoko, zatim imaju povišeno rastojanje od tla..." Upravo zbog te preglednosti i osećaja u vožnji - ne planiram više da kupim nizak auto, sad mi je to klaustofobično.

Osmeh na licu

pre 9 godina

Ne znam samo ko moze da priusti postenom zaradom SUV u ovoj zemlji.Ko moze svaka mu cast i neka uziva.Ali u glavnome gradu moze da se primeti da je medju kriminalcima ta vrsta automobila bas u trendu(i devojkama kriminalaca).Ljudi pozdrav i srecno.

Dani

pre 9 godina

Vozio sam BMW e39,onda sam kupio e60 i razmisljao o kupovini f10 ,ali brat nerodjeni kupio X5 2008 godiste i tjerao me da malo provozam. Nakon kratke voznje shvatio sam da je dosta bilo limuzina.Sad vozim X5 2009 godiste,motor 35 d i trosi dosta vise nego e60(koji je bio 535d),ali ne zalim se ,jer zimi sam sa e60 bio zarobljen dosta puta u snijegu,ovde sad nema sanse da se to desi.A i ogromna je psiholoska razlika u voznji limuzine i SUV-a. Mnogo je sigurniji osjecaj u SUV-u.

vuk

pre 9 godina

Vozio sam od 1996 pa na ovamo BMW 3 , pa audi A4 , pa Grand cherokee, pa BMW X1, pa sad novi BMW X5... Zakljucak, kad sednes jednom u SUV nikad se ne vracas na limuzinu. Dobro je rekao neko pre mene SUV kritikuju samo oni koji su ga videli samo na slici.

Nenad-EU

pre 9 godina

Limuzinu, naravno. Limuzina se bolje vozi, upravljivija je, ima bolje performanse nego SUV slicne snage, manje trosi (novi X5 30d ne moze da trosi manje od 10l dok 535d trosi oko 8), jeftinija eksploatacija i na kraju, lepsa je limuzina. Kada bi mi trebao terenac, uzeo bih Land Rover Discovery.

Novi vozac SUV-a

pre 9 godina

Vozio sam Citroen C5. Sjajan auto za ljude koji daju prednost komfornoj voznji u odnosu na "stabilnost u ostroj krivini pri brzini od 180 km/h". Ja toliko brzo nikada nisam vozio i mislim da je potpuno irelevantno, ako spadate u starinsku grupu "normalnih ljudi". Zamenio sam ga za VW Tiguan pre par meseci. Nikada se vise ne bih vratio na limuzinu. Evo poredjenja:
- Citroen C5 se voli, Tiguan ne, bezdusan je.
- Citroen je udobniji.
- lepsi, "sportskiji" osecaj u voznji.
- dizajn je neuporediv.
Ali...
Posle mesec dana u Tiguanu, ponovo sam probao Citroena. I ne bih se vracao u njega. Evo zasto:
- kao da sedim na patosu
- posle Tiguana - izraziti osecaj nebezbednosti u niskim kolima
- imam i decu
- imam problema sa ledjima, u Tiguan se neuporedivo lakse ulazi
- ne merkam visinu bankina
- dobar vazduh u kolima kada nas je 4 ii 5 (plafon je toliko visok da se sporo pravi los vazduh, a klima cisti
vazduh mnogo bolje)
Ukratko:
- limuzina (Citroen) se voli
- ali Nemci su ocigledno veoma prakticni.

Dok sam vozio Sprinter nisam primecivao guzvu u Bg

pre 9 godina

Ako ti je limuzina mala onda kupis kombi. VW Bus, ili nesto slicno. Dzip je nesto izmedju, za one koji gledaju americke filmove pa se malo previse uzive.

djuro

pre 9 godina

obicno SUV kritikuju oni koji su ga videli na slici ili prosli pored njega na ulici, pa od muke pljuju jer ga nikada nece voziti.
kao da svi voze trke, pa su im SUV vozila nestabilna i neupravljiva??????
ko je jednom seo u SUV nove generacije i presao razdaljinu duzu od 1000km, nikada vise nece kupiti klasican auto!
sad lupajte minuse, do mile volje!!! :)))

cuki

pre 9 godina

Sports Utility Vehiculs (SUV)= Suddenly useless vehicles(SUV)=Одједном бескорисна возила(ОБВ). Definicija vozila. Potpuno nekorisna ako niste kontraverzni biznisman. A moze da se puha i od pozadi.

branko

pre 9 godina

Niti je SUV glasniji, niti trosi vise niti je pravljen za off-Road. Vedcina ima 4X4, ali to imaju i lijuzne i kombi-vozila (primer BMW X3 3GT i 3 svi imaju takozvani Xline) Vozim X1 trosi u proseku 7 litara pazljivom voznom na otvorenim putevima 5,5 L. Vozio 3-jku kombi isti motor, ista potrosnja. Glasnoca auta zavisi od izolacije, guma itd. Nestabilniji nisu jer u medjuvremenu svi imaju elektronsku stavilizaciju i sta ti ja znam sve. Inace na zapadu limuzine voze samo stariji od 60 god. to se pravi samo za istocna trzista. Ovde je kombi zakon. Pa onaj reno tahlija ovde nema to ima samo na istoku. Udobnost, Probajte VOLVO XC60 pa onda pricajtte da ima nesto udobnije od toga. Svaki SUV je napred udobniji od bilo kog niskog auta jer ima vise mesta- A to sedenje ko u autobusu? Taj koji je to napisao se ocigledno od svih SUV-ova vozio samo u autobusu. Zadnja sedista su u SUV uglavnom pogignuta za par centimetara od prednjih sto doprinosi udobnosti i preglednosti od pozadi. Kombi ima uvek veci gepek. Prava dilema je SUV ili Kombi. Limuzina je zastarela i neprakticna stvar. SUV je malo skuplji od kombija ali i Image kosta nesto.

KKKK

pre 9 godina

Limuzina. Zbog voznih osobina, sigurnosti, izgleda.
Jedina prednost ovih drugih je "visoko se sedi", za sta me nesto preseca medju preponama.

neko tamo

pre 9 godina

Citam komentare i poredim sa svojom situacijom. Posto zivim u Kanadi, drugaciji je standard zivota i infrastruktura je odlicna, a benzin jeftin pa je pitanje limuzine ili SUV uglavnom vezano za ciste potrebe. Ja sam 6 godina vozio Merdeces S klase i pre godinu dana je doslo vreme da ga promenim i uzemo sam Mercedes GL 550 4 matic sa AMG paketom (unapredjena verzija sa gumama 295/40/21). Razlog je bio sto mi klinci idu na sportove i njihova oprema (hokej, tenis, golf) zauzima dosta prostora. SUV je bio izbor zbog potreba, a model SUV je bio izabran na osnovu finansijkih mogucnosti. Probao sam i Audi Q7, Range Rover HSE, i BMW X5 ali je odluka bila MB 550 jer je za klasu bolji od ostalih. Ima 400 KS i tri tone tezine se ne osete. U krivinama se ponasa kao Porsche 911 i enterijer je identican S klasi. Ja sam jako zadovoljan sa izborom. Trosi puno (18 litara po gradu), ali je benzin u Kanadi relativno jeftin i 100 litara benzina koliko stane u rezervoar ja zaradim za 40 minuta svog rada.

pegone

pre 9 godina

@Da zivim u zemlji sa normalnom putnom infrastrukturom, bez udarnih rupa I izlokanih puteva/ulica, vozio bih limuzinu. Ovako, posto zivim u Srbiji, vozim SUV i zadovoljan sam sto manje razmisljam o visini ivicnjaka na obelezenim parking mestima (npr. Takovska ulica pored Botanicke baste) i ne moram da placem od muke ako ne uspem da izbegnem bas svaku od bezbrojnih rupa na nasim putevima i ulicama.
(Supernaut, 18. jul 2014 13:10)
Prijatelju ja zivim u Italiji blizu Ankone gde talijanski putevi bas nisu nesto bolji od navedenih.
BTW i ja nesto razmisljam o SUV vozilu kao Rav4 ili nova CRV koja izlazi 2015

milos

pre 9 godina

1. teško da neki hatch ima klirens 20 cm
2. imam gume 235 65 17 i rupe ne osetim
3. maltene u svakom autu je tako
4. jeste veći ali nije praktičniji zbog rubova
5. nije istina, današnja suv vozila koštaju ko bolje opremljeni golf
6. glupost, ako su dizeli troše skoro isto ko limuzine jer su maltene iste težine, passat ima recimo 1440 kg, a hyundai ix 35, oko 1470
7. nije tačno, pri 150 tišina je unutra
8. ponekad je teško u gradskim ulicama i sa limuzinama poput passata,ali definitivno suv ima bolju preglednost, veče retrovizore i slično
9. odgovor pod brojem 4, ali recimo u svoj suv mogu da stavim božićno drvce bez problema, dok u limuzini to baš i nisam mogao
10. ne samo za planinu nego i za cestu, ponekad kad mi je do sportske vožnje i boljeg držanja u zavojima palim 4x4
11. glupost, nisi vozio
12. večina limuzina osim npr s klase imaju dosta skučenu unutrašnjost, većina suv vozila imaju prostranije kabine te komfornija sedišta
13. nezgodno je samo za invalide i matorce, brat mi je invalid i ima problema kod ulaska u auto, zato sam ugradio bočne pragove
14. nije istina, danas suvove voze svi, od starih do matoraca, baje vole one mercedese G klase, ali odmah vidiš ako ima para ili nema, npr istrošene gume i auto održava kod "jove karburatora" umesto u ovlaštenom servisu
15 i 16, i sami znate koliko ima šabana u bmw-ima, audijima i ostalim, a za žene...totalno je sexy videti ženu kako vozi SUV!

pozdrav od vlasnika nekoliko limuzina i današnjeg vozača suv-a!

zoran

pre 9 godina

Nakon veoma dobre limuzine (Skoda SUPERB), postao sam ponosni vlasnik VOLVO XC60 i ne bih ga menjao nazad na limuzinu ni u ludilu!
(S U V !!!, 18. jul 2014 15:56)

Ti si bas nashao da poredish..pa, sa Shkode da si preshao na limuzinu Tojotu, nikada je ne bi ostavio...
..

Čisto da se zna

pre 9 godina

Glasam za auto, i to pre svega jer mi je osećaj u vožnji mnogo bolji i to što sedim nisko mi je plus a ne minus. Što se bezbednosti tiče, mislim da je i to diskutabilno. Pri direktnom sudaru automobila i suv, verovatno će bolje proći ovi u suv. Međutim, sa autom su veće šanse da do tog sudara ni ne dođe zbog bolje upravljivosti i veće stabilnosti.

rule

pre 9 godina

Kupili smo Qashqai prije 2,5 godine. Najbolji osjecaj u autu nakon raznih vlastitih i sluzbenih auta. Bolja preglednost, solidna prostranost, sminkerski osjecaj. Naravno da se i automobili kupuju iz pomodarstva. Ali tako je i sa majicama, tenama... Sto se tice tezine i potrosnje, trosi isto kao i nasa prosla limunzina, a tezi je samo za 100 kg. Za one koji tvrde da nisu stabilni, neka probaju Qashqaia, Tiguana ili Kugu, pa da vidite sta je drzanje ceate. Mislim da bi vecina ljudi, kada bi im pare pale sa neba, kupili SUV. Oni koji bolje zaradjuju, to vec rade jer su takvi auti na prednji pogon samo 10 posto skuplji od manje brace na istoj platformi.

Nikola, samo Subaru

pre 9 godina

U mom slucaju, Subaru Forester resava sve navedeno. A mozemo ga zvati kako hocemo. Pozdrav
(Mile, 18. jul 2014 13:42)

Mile,

Subaru svakako, ali ne "Forester". Subaru outback je moj izbor. Optimalna kombinacija karavana i SUV-a. Prostora za putnike i gepek u izobilju. Udobnost i brzina jedne limuzine (210 km/h). Zimi (permanentni 4X4), ponasa se kao terensko vozilo. E sad, kosta kao Mercedes E kategorije!!! Pa kosta! Najmanje toliko je i vredan. Za razliku od Mercedesa, u Subaru-a ne morate zimi da slepujete dzak cementa u gepeku da bi voznja uopste bila moguca.

Milan

pre 9 godina

Ako hocete udobnu voznju sedan (limuzina) je zakon. Cak i skuplji SUV-jevi nisu tako udobni kao sedani. U prevodu za 20000$ se vozite u sedanu kao za 50000+ u SUV. Dobre stana SUV je malo veca bezbednost i prostor.

Dominator

pre 9 godina

A sto dvoumljenje? Leti i kada mi je bitno da brzo stignem uglavnom vozim meciku CL, a zimi benkicu X5, i nista mi ne fali jer se lepo nadopunjuju..

MileNS

pre 9 godina

SUV , i to upravo ovaj sa slike i nijedan drugi makar mi to bila i najveća životna greška! Ni MB Ml, ni Porše Kajen, ni Tuareg, ni Hummer ni ništa od toga ( naravno sve i da imam novaca za tako nešto, opet ne bih). Samo Hyundai Santa Fe 2014! Sigurno ima i boljih, i jeftinijih, lepših ali Santa Fe i tačka :D

Giovanni

pre 9 godina

Do pre godinu dana bih uvek rekao limuzina, a onda smo kupili SUV (Honda CR-V) i sada mi je sve jasno, sledeci auto ce opet biti SUV. Tek sada shvatam da sam na moju visinu (2.01) jedva sedeo u limuzinama, da sam izvodio jednopotezno uvijanje oko kolena za ulazak i izlazak jer je naslon sedista gotovo uvek bio malo iza B stuba, da mi je volan redovno bio na kolenima i da sam bio pogrbljen dok sam sedeo da ne bih glavom udarao o krov... Svega toga u SUVu nema plus ogroman gepek i prostora nazad koliko hoces. Za porodicu prava stvar. Trosi malo, ide ko blesav, parking moze biti problem u Srbiji, ali posto vec neko vreme ne zivim tamo, cak ni to nije problem...

KuntaKinte

pre 9 godina

Za porodicu SUV... narocito ako zivite u zemljama surove klime. Imam vec 2 godine RAV4 i prezadovoljan sam narocito zimi gde all wheel drive pravi razliku. A ovde u Kanadi je zima jako duga. Doduse RAV4 ima unibody sasiju tako da se u voznji ponasa vise kao auto.

Dejan

pre 9 godina

Uvek vozio HB a od pre tri meseca novog crosovera prevagnulo je to sto imam decu mozda gresim ali se osecam bezbednije. Bili na moru i stigli do plaza do kojih svakako nismo mogli sa predhodnim kolima. Nemam 4 x 4 bilo mi skupo da doplatim ali i ovako sam zadovoljan. Vozio 10 sati bez problema ni manje ni vise umoran nego ranije. Sve u svemu ko moze neka proba ako vec nije, meni je dobar i zabavan i kad dođje vreme opet cu uzeti nesto slično.

dejan

pre 9 godina

Ne znam zasto ljudi misle da je SUV (džip) bezbedniji? Članak ovde na B92 govori o bezbednosti jednog malog Smart-a, kao i da bezbednost nema neke veze sa veličinom vozila. Nesreće se često dešavaju kad vozač zaspi pa sleti s puta ili pređe iznenada velikom brzinom u suprotan smer; nikakav SUV tu neće biti od koristi. Bezbednost današnjih savremenih vozila zavisi od vozača.
Sa druge strane, za sitna čukanja će skuplje koštati popravka.

Gruber

pre 9 godina

Pozdrav! Vozim idealnu kombinaciju -C5 automatic, pegla sve neravnine, automatski se podize i spusta u skladu s putem/podlogom, kada treba zagaziti u glib - podignem ga u najvisi mod i prodjem. Hidrailicari rules :)) pozdrav svima i pazljivo za volanom

Milan

pre 9 godina

Vozio puno i jednih i drugih. Ako bi razmislali racionalno, po stvarnim potrebama vecine vozaca limuzine bi bile mnogo vise zastupljene. Ipak moda, zelja za isticanjem su cudo. Volio bih da pobijem neke zablude:
1.SUV nije udobniji od limuzine, nikad. Kod pojedinih modela prednost je jedino na srednjem sedistu nazad zbog izostanka centralnog tunela.
2. Za istu kolicinu prostora limuzina je uvek jeftinija, i to dosta. Prosecan SUV iz C segmenta kosta koliko i limuzina iz D.
3. Nemaju uvek limuzine veci gepek, SUV uvek ima mnogo iskoristljiviji i pristupacniji. Samo karavan po ovome moze da parira SUV-u.
4. Limuzina uvek manje trosi od adekvatnog SUV-a. Ne porediti razlicite segmente.
5. Limuzina je uvek stabilnija na putu.
6. Kod normalnog automobila bez spustenih spojlera SUV nikad nema nikakvu prednost na losem putu. Cak sta vise mnogo je nestabilniji i ljulja na neravninama. Druga stvar je da li se nekom svidja polozaj sedenja.
7. Kada imate kamion ispred svejedno je da li ste u limuzini ili SUV-u, svakako necete videti preko.
8. U SUV se lakse ulazi, pogotovo u stiklama :-)
9. SUV izaziva vecu zavist, mislim da je ovo kljucno zasto ga bira vecina.

MirjanOil

pre 9 godina

Vozio sam Peugeot 407 karavan do saobraćajke.
Sa dvoje male dece (6 i 3 godine) sam stajao na raskrsnici da skrenem ulevo i od pozadi na udari kombi vozilo u punoj brzini. Vozač izlazi iz kombija i kaže mi: Izvini, nisam te video.
Sada se vozimo u Captivi 4x4, 2.0 dizel... Dakle - SUV.

tesha

pre 9 godina

Ja vec 3 godine vozim Freelander-a 2002 godiste i kad bi menjao nikad ne bih limuzinu uzeo. To da limuzina ima veci gepek mogu samo da se tese oni koji ne voze SUV. Prvo sto mi je gepek vise postavljen u odnosu na asvalt (prirodnija pozicija, ne moram da se saginjem da ubacujem i vadim stvari, drugo sto je siri, trece sto je visi. Niko ne moze da mi kaze da je u limuzinu ubacio prozor 180x120. A sto se tice udobnosti vise puta sam putovao na duze distance 250, 300 km u jednom pravcu sa mozda jednim kratkim stajanjem od 5 min i nikad nisam osecao zamor od voznje. 5 ljudi komforno putuje bilo gde uz veliku kolicinu prtljaga, a moze i na krov da se stavi nesto po potrebi.
Neko kaze da se limuzina bolje ponasa u krivinama?! Pa zar vi ljudi vozite reli pa vam je bitno da proletite sto brze kroz krivinu. A ko vozis reli po asvaltu onda slobodno limuzina, u svim ostalim opcijama dzip.

Jim Jefferies

pre 9 godina

@(Mojito, 18. jul 2014 16:14): debele, odnosno široke gume ne garantuju stabilnost, osim ako put nije kao staklo; off road vožnje što se tiče, pogledaj u gume pravih džipova, ne ove šminke- sve su uske, osim onih sa baloon gumama, koje su za pesak; udobnost- relativno mala međuosovinska rastojanja, veliki prečnik točka i visoko težište, teško da o udobnosti miže biti govora. Dakle, ako hoćeš da se voziš kao čovek, moraš da ustanoviš reper- nađi nekoga sa dobrim Citroenom CX, neka te provoza po auto putu, po rupama, po seoskom putu, posle možeš da pričaš o udobnosti i ležanju na putu... Za mene, AR 159, uvek!

seljadin

pre 9 godina

kad sam kupio sadasnji automobil, otpao je SUV, testirao sam par audija, i ljuljaju se ko brod, nestabilni, nije to za mene, imao sam iskustva da me je
nizak i stabilan automobil spasao smrti, naime na mene je krenuo kamion, jedva sam izmanevrisao, da sam bio u SUV sad ne bih ovo pisao, evo pogledajte sta se desi kad se najbolji SUV Macan porsche direktno sudari sa A4, misilm da su vozaci u SUV porsche Macanu slomili kicme, dok je u A4 vozac lakse povredjen, ne hvatajte me za rec, to sam citao pre nekoliko meseci.

Novinar

pre 9 godina

Pre dve godine, kad je bio onaj veliki sneg, pokusao sam da izadjem sa parkinga i najasio sam na gomilu snega.Opel astru vozim, lokacija Novi Beograd.Izadjem iz auta i vidim mercedes s klasa ista situacija,malo dalje niz ulicu pezo 406 ista stvar.Sta cu, pozovem komsiju sa Tojotom raw 4, izvuce nas svu trojicu, zahvalimo se coveku i pozavidimo mu na SUV-u.

znacenje

pre 9 godina

Suv je sports utility vehicle a mpv je multi people vehicle, ima nekih dodirnih tacaka tipa kako se sedi, klirens, ali se tu zavrsava. Suv je skoda jeti, duster, rover I dr a mpv pikaso ili verso, itd. Mpv je za porodicu. Suv kad si solo. Kojote, vozim grand picaso, imam 2 dece, jednom kolica, drugom bajs I po gradu smo uvek puni. Lako se vozi I parkira kada ima mesta. Zivim na periferiji I parking je kul, u gradu, malo teze naci dovoljno mesta. Moja ga zena cepa ko luda, prezadovoljni smo funkcionalnoscu.

milosh13

pre 9 godina

kome smetaju slabosti suv vozila a zeli njegove prednosti lepo uzme neki karavan sa povisenim klirensom...i svi srecni i zadovoljni,zlatna sredina sto se mene tice...

GajaG

pre 9 godina

Definitivno limuzina u karavanskoj izvedbi i 4x4. Jer sta je X5 nego serija 5 karavan Xdrive sa malo vecim klirensom. Ali je zato puno neudobniji, nestabilniji i skuplji za odrzavanje. Mnogima su argumenti losi putevi, ali svi zaboravljaju cinjenicu da ce limuzna lakse i bolje upijati rupe, zatim ce kod SUV-a brze da nastrada trap, zbog toga sto je tezi, a zamjena novog je skuplja nego za limuzinu.

Bojan

pre 9 godina

Bas sam nedavno gledajuci cijene mazde 6 i cx5, koje su priblizne, razmisljao koje bih od ta dva auta uzeo... i moj zakljucak se prije krece u smjeru mazde 6 odnoson 3 sedan. Rado bih uzeo i nekog subarua ili neki drugi 4x4 ali us malo poskupi

Miroslav Jaksic

pre 9 godina

Trenutno vozim pezo 3008 hdi motor 2/L iz porodicnih razloga i namenski kupljen u tu svrhu.Prezadovoljni smo veoma udoban,vrlo pregledan u voznji,u gradu do 7l dizela krovni prozor tako da malisa uziva u panoramskoj voznji.Ranije sam vozio limuzinu bilo je o.k. mada kada sada uperedim, voznja u limuzini je kao da si u kartingu. Bez predrasuda SUV & Mpv !!! Jedino sto je odrzavanje skuplje bar u nasem slucaju(vece gume,skuplji servis,registracija,osiguranje..)Pozz. svima!!!

XXI-VEK

duki

pre 9 godina

Uf tesko pitanje, ma i ja lupam. Kad jednog dana postanem otac bez po razmisljanja ce pasti neki crossover, prvo ima 4x4 (imaju ga i limuzine da se ne lazemo), drugo udobnost gde se ne razmislja o ivicnjacima i udarnim rupama pa vulkanizeri mogu da se slikaju, trece prakticnost sto pojedine limuzine nemaju zbog trodelne koncepcije, cetvrto preglednost jer ko se vozio u nekom tipa crv pa posle seo u svoj auto moze da posvedoci o velikoj razlici u preglednosti posto u crossoveru pogled puca u odnosu na ostale klase, peto u slucaju nedostatka prostora krovni kofer se najnormalnije uklopi u koncepciju. Do tada cu da vozim ono sto mi se vozi a kad zakmeci...

Zuki

pre 9 godina

SUV/Crossover je moj izbor. Generalno ima vise prostora mada je ponekad to samo utisak jer je vise prostora za glavu pa se osecas komotnije, a i to je bitno. Sa 45 godina, nisam vise tako fleksibilan a i ledja sve cesce bole, pa mi je lakse da udjem izadjem. Veci klirens i 4x4 dobro dodju za lagani of-road i dublji sneg.
Cena je malo veca potrosnja, 10-15 %. Pre nekih 15 godina sam prvi put kupio karavan i narednih 10 vozio samo karavane. Sada mislim da necu lako odustati od SUV/Crossover-a.

Petar

pre 9 godina

SUV, samo ako mi roditelji zive u selu bez asfaltnog puta,a srecom to nije slucaj. Balkanski mentalitet, verovatno bi vecina vozila kamione da su troskovi manji.

lesan

pre 9 godina

Bez ikakve dileme limuzinu - ako pričamo o vožnji, udobnosti,gepeku, potrošnji pa i sigurnosti, SUV je vrlo nestabilno vozilo na otvorenom putu, krivinama, npr. u USA mora unutar SUV-a da stoji natpis sa upozorenjem da se SUV u vožnji ne ponaša "isto" kao "obično" vozilo...ako pričamo o off road vožnji onda i samo onda SUV, nikakvog drugog realnog razloga nema, vidim da mnogi komentatori spominju rupe na putu, u istom cenovnom rangu SUV i limuzina, nemerljivo je udobnije voziti limuzinu po našim putevima...btw, 3 godine sam vozio Jeep Grand Cherokee tako da ne pričam napamet...

Mojito

pre 9 godina

SUV bezbednost,debele gume manje se neravnine osecaju,preglednost sa visine je bolja... oni koji spominju potrosnju prvo da procitaju ili probaju koliko trosi novi Ml ... iznenadice se... drugo ko spominje potrosnju taj nema ni za limuzinu ni za suv dakle pravac golf na gas... sve u svemu ako niste sportski vozac "ulicni borac"... SUV bez dileme.

komrad

pre 9 godina

Ne bih izabrao ni prvi, ni drugi - nisu po mojem ukusu.
Ne treba mi auto koji izgleda kao kamion, sto je slucaj sa SUV vozilima.
Ne osecam se kao muskarac sa andropauzom kome treba ladja u obliku limuzine kako bi se dokazivao. Vozim auto koji sam oduvek zeleo: Ford Mustang.

Deansgate

pre 9 godina

Ljudi novi SUV-ovi su skoro istih karakteristika kao limuzine za neke stvari upravo zbog veće trazenosti. Npr, ne troše više zbog ekonomično napravljenih motora, nisu toliko predvidjeni za off road it'd.. Sve ima svoje prednosti i mane ali jedan ix 35 je odličan auto za 17 000 sa dizel motorom i solidnom opremom. Sportage malo više a CRV i cx5 još malo više. Ali nude brutalno puno prostora za ljude sa decom je uvek lakše. Ja imam 2 metra i zato sam uzeo CRV jer Honda je Honda, ne crkava bez preke potrebe. A bogami kod nas je pre popularnije da se voze passati i mečke nego SUV. Rav4 je vrhunski auto ali ako vidite nekog nabedjenog frajera da ga vozi ja ću da vam poklonim jedan takav nov iz fabrike :-) zato što se pomodarstva tiče BMW petica, audi a6, q7 i Mercedes. A normalni ljudi kupuju praktične automobile u kojima se osećaju sigurno. Anyway svako kupuje šta mu se svidja jer razlike su sve manje i u kvalitetu i u performansi kad se gleda u istoj klasi

Dikh tu kava

pre 9 godina

1. U poslednje vreme mnogi "SUV"-ovi i "Crossover"-i imaju ne mnogo veći klirens nego moj HB, pa tu nema prednosti SUV-a nad limuzinom/hečbekom/karavanom;

2. I da imaju veći klirens, koja je prednost SUV-a osim što će lakše na ivičnjak. Nisu sva parking mesta sa ivičnjacima. A pošto u rupe na putevima udaramo točkovima i mehanikom, retko (ne i nikad) podom, ni tu nema velike prednosti SUV-a, posebno onih sa točkovima 16-17 inča;

3. Pozicija sedenja može da se šteluje. Pa ko hoće niže, ko hoće više..

4. Gepek kod nekih limuzina (npr. Octavia) veći je nego kod mnogih SUV-ova;

5. SUV je u zamišljenoj "klasi" limuzine ugl. skuplji;

6. SUV ugl. više troši od adekvatne limuzine;

7. SUV je uvek bučniji na autoputu nego limuzina;

8. SUV je ugl. kompaktniji za grad nego limuzina;

9. SUV ima ugl. modularniji tovarni prostor od limuzine;

10. SUV kad je 4x4 i sa normalnim klirensom, ugl. je praktičniji za planinu;

11. SUV je nestabilniji u krivinama;

12. U limuzini se opuštenije sedi;

13. U SUV se zaista bolje ulazi/izlazi. Što neko reče, dobro je za one sa bolesnim leđima;

14. SUV obavezuje, zbog kvazi-imidža u SRB. Čast izuzecima;

15. Limuzine ugl. voze gospoda;

16. SUV ugl. voze žene;

17. itd.

Lično, mom senzibilitetu više prija limuzina, mada sam nekad bio blizu razmišljanja o SUV-u.
Ali, ako se pod SUV-om smatraju istovremeno i Volvo V40 CrossCountry i Toyota LC, navedeno malo pada u vodu.

hiavata

pre 9 godina

Ja razumem zelju da se opravda kupovina automobila koji vam se vise svidja zbog izgleda i imidza ali treba biti realan.

Limuzina naravno, iz vise prakticnih razloga:
- manja potrosnja i veca efikasnost pogotovo pri brzinama iznad 100 km/h
- tisi na autoputu zbog bolje aerodinamike
- udobniji, da, mnogo je udobnije sedeti 10 sati zavaljen u polulezecem polozaju nego sa nogama koje vise kao u autobusu. Uporedite putovanje normalnim automobilom i autobusom i to je to.
- vise prostora, veci prtljaznik i lakse manipulisanje tovarom. Kod SUV-a je ptrljaznik visi pa je potrebno tovariti stvari jedno na drugo da bi iskoristio prostor.
- jeftinije odrzavanje (pa makar menjao ceo trap na 100.000km izadje jeftinije nego gume i felne na SUV-u)
- limuzine su znatno stabilnije a na nekim novijim testovima je dokazano i da su sigurniji, teze se prevrcu (traziti "honda cr-v nurburgring" na youtube.com).

Imajte u vidu da ce cene goriva i dalje rasti a potrosnja ce biti sve bitnija i bitnija.

Nikola

pre 9 godina

Ja bih radije kupio SUV jer volim da sedim visoko i da se krećem po celom automobilu. Recimo kada parkiram uz živicu pa preskačem na suvozačko sedište da izađem, ili se u toku vožnje okrećem da lupam šamare deci kad su nemirna, ili kada nosim belu tehniku pa obaram sedišta itd. Dakle SUV. Pored toga ne volim što su limuzine niske pa kada sedam u njih kao da sedam na patos. Lakše je i ustati iz SUV-a. Nisam mlad, imam 37 godina.

Znam da će ostali sada početi da mudruju kao "nemam para ni za Yugo", "moj polovni VAZ bolji od SUVA" i slično. Takvima dati jedinice jer su promašili temu.

Pera Kojot

pre 9 godina

Za mene je prava dilema Gradski SUV/Crossover ili MPV/minivan.

Dakle Kia Sportage, Hyundai Ix35, VW Tiguan, Toyota RAV4, Nissan Qashkai... vs. Citroen C4 Picasso, Renault Scenic, VW Touran, Mazda 5, Toyota Corolla Verso...

Potrebe? 4-člana porodica, najveći deo vremena u gradskoj vožnji, nekoliko puta godišnje potreba za većom količinom prtljaga.

Šta je bolje?

dejan

pre 9 godina

Konkretno, zadnja sedista u SUV modelu Mercedes ML su prilicno neudobna. Na osnovu toga bih pre kupovao limuzine ili minivan tipa vw sharan gde se sedi nesto vise pa ima i bolje preglednoati, a udobnost je takodje odlicna. Ipak i putnici pozadi treba da imaju udobna sedista.

paja

pre 9 godina

SUV bez razmišljanja, odnosno u mom slučaju VAN.

osnovni razlozi su lakše ulaženje i izlaženje, uspravnije sedenje, bolja preglednost saobraćaja, peta vrata.

Jedino gde limuzina pobeđuje je manja potrošnja na većim brzinama zbog bolje aerodinamike i bolje vozne osobine na krivudavim putevima. Ni jedno ni drugo nisu dominantni uslovi saobraćaja u kojim ja učestvujem.

SUVa drenovina

pre 9 godina

Vozeci se proteklih godina po nasim kraterima od puteva obecao sam sebi da cu kupiti SUV kada dodje na red zamena automobila i tako je i bilo. Kada se dodaju jos divljaci za volanom na nasim ulicama s obzirom da cesto vozim porodicu uticaj bezbednosti je bio dodatni faktor koji me je naveo na kupovinu SUV-a. Potreba za povremenim silaskom sa asfalta je takodje isla u prilog takvom izboru. Ukratko prevagnuli su mnogobrojni cinioci osim prestiza. Posedovanje boljeg automobila ne znaci apsolutno nista u statusnom smislu. To sto je neko odvojio od usta sebi i porodici i ugrozio egzistenciju da bi ga neko video u ovim ili onim kolima je cesta pojava u primitivnim drustvima kakvo je nase. Sa druge strane kupovinom novog SUV-a navucicete na sebe zavist i mrznju iskompleksirane okoline gde mozete ocekivati razbijanje stakala, brutalne ogrebotine od tudjih vrata, kljuceva itd. Kasko je u tom slucaju gotovo neophodan. Sve u svemu nisam se pokajao i ne bih ponovo vozio limuzinu dok se u infrastrukturnom i civilizacijskom smislu kod nas nesto ne promeni sto je tesko ocekivati do kraja ovog veka.

Skoda Yeti

pre 9 godina

SUV, odnosno crossover uvek.
Na primer zbog: udobnija i prirodnija pozicija za volanom, visi klirens, 4x4 pogon, obicno veci i upotrebljiviji gepek, vise mesta za glavu na zadnjim sedistima, laksi ulazak i izlazak iz vozila....da ne pominjem prednosti po nasim "kvalitetnim" ulicama i putevima.

Petar

pre 9 godina

Vozim hatchback (10 godina star) i upravo treba da da menjam za noviji auto, pa se razmisljam izmedju limuzine i SUV-a. Limuzina ima vise mesta i u kabini i u gepeku (potrebno mi je zbog porodice), pa je zgodnija za duze puteve (mada su to uglavnom letovanje, zimovanje i par vikenda tokom godine), dok je SUV bolji za grad u kome ga i vise koristim (kompaktniji je), a ipak ima vise mesta od mog sadasnjeg hatchback-a. SUV koji trazim mora da ima i 4x4 jer idem obavezno na zimovanje, a zgodam je i u razlicitim vremenskim (ne) prilikama. Takodje, i limuzina i SUV trebaju obavezno da poseduju xenon farove (ko vozi puno nocu, zna kakva je razlika) i automatski menjac sa duplim kvacilom (ko ga je jednom probao, zna zasto treba). Mislim da sam na kraju ipak blizi da kupim SUV, ali videcemo u sledeca dva meseca.

Filip

pre 9 godina

Pre bih kupio manji SUV (do 2.000 ccm) nego sedan.

Evo zašto: u prethodnih godinu dana mi je često bio potreban auto sa povišenim klirensom (tu ne mislim samo na podignut auto, tipa Dačija Logan), kao i 4x4 pogon.

U tih godinu dana prvo su bili štrajkovi i blokade puteva pa onda vožnja kroz njive, letovanje i nepristupačne plaže s lošijim prilazima, neasfaltirani putevi, veliki usponi i nagibi, pa zatim mećava, sneg, nanosi, led, onda zimovanje, zatim poplave i sada opet letovanje, dakle iz čisto praktičnih razloga mnogo bi mi bio korisniji 4x4 kompakt krosover nego limuzina, ništa prestiž i imidž, jedini što sedani skoro po pravilu imaju veći i upotrebljiviji prtljažnik.

Ali zato kod SUV-a manji gepek može da nadoknadi Thule na krovu. :)

Prosto

pre 9 godina

Bravo za Supernauta! Ona parking mesta u Takovskoj kraj botanicke baste su kao prepreke sa poligona.

Uostalom pogledajte i ostale ulice po glavnom gradu samo, bez zalazenja po manjim mestima i selima. Na prste jedne ruke se mogu nabrojati ravne ulice i to samo dok majstori ne dohvate da "krpe".

Svi bi mi limuzine, bolje lezanje, niza potrosnja itd ali nazalost uslovi su nepostojeci.

Covek

pre 9 godina

Ja bi ako moze, Sport utility Limousine. Nadam se da ne trazim mnogo i ako sam svestan cinjenice da tako nesto jos niko nije izmislio ali strpljiv sam ja.

DocH

pre 9 godina

SUV je moda. Teži je, trebaju mu jači motori i troši više. 99% vremena u vožnji mu nisu potrebne of-road karakteristike. Često su i neudobni, posebno manji modeli, zbog stabilnosti.Visok položaj sedenja je dobar, s tim da to imaju i neka druga vozila (npr. Toyota Verso i sl.). Jednom rečju, moda je čudo!

Ненад

pre 9 godina

С обзиром какви су нам путеви пре бих се одлучио за неко оклопно возило:-)

Supernaut

pre 9 godina

Da zivim u zemlji sa normalnom putnom infrastrukturom, bez udarnih rupa I izlokanih puteva/ulica, vozio bih limuzinu. Ovako, posto zivim u Srbiji, vozim SUV i zadovoljan sam sto manje razmisljam o visini ivicnjaka na obelezenim parking mestima (npr. Takovska ulica pored Botanicke baste) i ne moram da placem od muke ako ne uspem da izbegnem bas svaku od bezbrojnih rupa na nasim putevima i ulicama.

Ненад

pre 9 godina

С обзиром какви су нам путеви пре бих се одлучио за неко оклопно возило:-)

Supernaut

pre 9 godina

Da zivim u zemlji sa normalnom putnom infrastrukturom, bez udarnih rupa I izlokanih puteva/ulica, vozio bih limuzinu. Ovako, posto zivim u Srbiji, vozim SUV i zadovoljan sam sto manje razmisljam o visini ivicnjaka na obelezenim parking mestima (npr. Takovska ulica pored Botanicke baste) i ne moram da placem od muke ako ne uspem da izbegnem bas svaku od bezbrojnih rupa na nasim putevima i ulicama.

Filip

pre 9 godina

Pre bih kupio manji SUV (do 2.000 ccm) nego sedan.

Evo zašto: u prethodnih godinu dana mi je često bio potreban auto sa povišenim klirensom (tu ne mislim samo na podignut auto, tipa Dačija Logan), kao i 4x4 pogon.

U tih godinu dana prvo su bili štrajkovi i blokade puteva pa onda vožnja kroz njive, letovanje i nepristupačne plaže s lošijim prilazima, neasfaltirani putevi, veliki usponi i nagibi, pa zatim mećava, sneg, nanosi, led, onda zimovanje, zatim poplave i sada opet letovanje, dakle iz čisto praktičnih razloga mnogo bi mi bio korisniji 4x4 kompakt krosover nego limuzina, ništa prestiž i imidž, jedini što sedani skoro po pravilu imaju veći i upotrebljiviji prtljažnik.

Ali zato kod SUV-a manji gepek može da nadoknadi Thule na krovu. :)

SUVa drenovina

pre 9 godina

Vozeci se proteklih godina po nasim kraterima od puteva obecao sam sebi da cu kupiti SUV kada dodje na red zamena automobila i tako je i bilo. Kada se dodaju jos divljaci za volanom na nasim ulicama s obzirom da cesto vozim porodicu uticaj bezbednosti je bio dodatni faktor koji me je naveo na kupovinu SUV-a. Potreba za povremenim silaskom sa asfalta je takodje isla u prilog takvom izboru. Ukratko prevagnuli su mnogobrojni cinioci osim prestiza. Posedovanje boljeg automobila ne znaci apsolutno nista u statusnom smislu. To sto je neko odvojio od usta sebi i porodici i ugrozio egzistenciju da bi ga neko video u ovim ili onim kolima je cesta pojava u primitivnim drustvima kakvo je nase. Sa druge strane kupovinom novog SUV-a navucicete na sebe zavist i mrznju iskompleksirane okoline gde mozete ocekivati razbijanje stakala, brutalne ogrebotine od tudjih vrata, kljuceva itd. Kasko je u tom slucaju gotovo neophodan. Sve u svemu nisam se pokajao i ne bih ponovo vozio limuzinu dok se u infrastrukturnom i civilizacijskom smislu kod nas nesto ne promeni sto je tesko ocekivati do kraja ovog veka.

hiavata

pre 9 godina

Ja razumem zelju da se opravda kupovina automobila koji vam se vise svidja zbog izgleda i imidza ali treba biti realan.

Limuzina naravno, iz vise prakticnih razloga:
- manja potrosnja i veca efikasnost pogotovo pri brzinama iznad 100 km/h
- tisi na autoputu zbog bolje aerodinamike
- udobniji, da, mnogo je udobnije sedeti 10 sati zavaljen u polulezecem polozaju nego sa nogama koje vise kao u autobusu. Uporedite putovanje normalnim automobilom i autobusom i to je to.
- vise prostora, veci prtljaznik i lakse manipulisanje tovarom. Kod SUV-a je ptrljaznik visi pa je potrebno tovariti stvari jedno na drugo da bi iskoristio prostor.
- jeftinije odrzavanje (pa makar menjao ceo trap na 100.000km izadje jeftinije nego gume i felne na SUV-u)
- limuzine su znatno stabilnije a na nekim novijim testovima je dokazano i da su sigurniji, teze se prevrcu (traziti "honda cr-v nurburgring" na youtube.com).

Imajte u vidu da ce cene goriva i dalje rasti a potrosnja ce biti sve bitnija i bitnija.

Skoda Yeti

pre 9 godina

SUV, odnosno crossover uvek.
Na primer zbog: udobnija i prirodnija pozicija za volanom, visi klirens, 4x4 pogon, obicno veci i upotrebljiviji gepek, vise mesta za glavu na zadnjim sedistima, laksi ulazak i izlazak iz vozila....da ne pominjem prednosti po nasim "kvalitetnim" ulicama i putevima.

lesan

pre 9 godina

Bez ikakve dileme limuzinu - ako pričamo o vožnji, udobnosti,gepeku, potrošnji pa i sigurnosti, SUV je vrlo nestabilno vozilo na otvorenom putu, krivinama, npr. u USA mora unutar SUV-a da stoji natpis sa upozorenjem da se SUV u vožnji ne ponaša "isto" kao "obično" vozilo...ako pričamo o off road vožnji onda i samo onda SUV, nikakvog drugog realnog razloga nema, vidim da mnogi komentatori spominju rupe na putu, u istom cenovnom rangu SUV i limuzina, nemerljivo je udobnije voziti limuzinu po našim putevima...btw, 3 godine sam vozio Jeep Grand Cherokee tako da ne pričam napamet...

SUV bio SUV ostao

pre 9 godina

Prema ocekivanjima masovno se javljaju frustrirani zajedljivci da nas ubede kako je SUV lose vozilo a sutra bi seli u njega samo da mogu. Na ozbiljnim trzistima prodaja SUV-a sve vise raste ali u nebeskoj Srbiji gde je broj prodatih vozila statisticka greska vozacima biciklova i auta od petnaest godina starosti to govori da je svet sve gluplji a oni sve pametniji kako im propada i stari automobil. Vozim SUV zato sto to hocu i sto mi daje osecaj udobnosti i komfora. Postoje limuzine daleko skuplje i bolje od mog SUV-a i o njihovim vlasnicima ne mislim nista lose. To su ljudi koji imaju drugacije potrebe, zelje i sklonosti nisu zbog toga ni bolji ni gori od mene. Meni nije tesko da podnesem kada neko ima bolji auto od mene posto mi je ovaj moj sasvim dobar a za druge me nije briga sta voze. Nasi komentatori bi izgleda najradije zadavili svakog ko ima SUV ili bilo kakav auto skuplji od 10 hiljada evra. Da naslov glasi u prilog limuzinama isti oni bi kacili milione linkova da nas ubede kako je bolji SUV. Kod nas je najvaznije vredjati druge, biti drzak i terati kontru bez obzira na cinjenice i bez obzira sto nemate ni limuzinu ni SUV. Da li je nekome lakse da sve vlasnike boljih vozila proglasava kriminalcima i celavim glupanima u prljavim trenerkama? E pa nije tako koliko god vam ta cinjenica tesko padala i kolko god pucali od zavisti. Ubise nas kompleksi i mrznja zato je drzava tu gde jeste. Mnogo turamo nos u tudja dvorista a sopstveno previse zapostavljamo.

Nikola

pre 9 godina

Ja bih radije kupio SUV jer volim da sedim visoko i da se krećem po celom automobilu. Recimo kada parkiram uz živicu pa preskačem na suvozačko sedište da izađem, ili se u toku vožnje okrećem da lupam šamare deci kad su nemirna, ili kada nosim belu tehniku pa obaram sedišta itd. Dakle SUV. Pored toga ne volim što su limuzine niske pa kada sedam u njih kao da sedam na patos. Lakše je i ustati iz SUV-a. Nisam mlad, imam 37 godina.

Znam da će ostali sada početi da mudruju kao "nemam para ni za Yugo", "moj polovni VAZ bolji od SUVA" i slično. Takvima dati jedinice jer su promašili temu.

Nemesis

pre 9 godina

Mogu da prenesem svoje iskustvo. U decembru prošle godine kupio sam ML 320cdi 2007 godište. Prvih mesec dana sam bio oduševljen, ali je ubrzo početničko oduševljenje splasnulo. Sve je to lepo i zanimljivo, ali po cenu čega? Troškovi takvog, a i ostalih suv vozila su enormni. Uz to naći dobar parking bar u delu grada gde ja zivim je prava noćna mora, dužinski je kraći od limuzina, ali je zato dosta širi. U voznom parku moje porodice ( tu spadaju i firmina vozila) mahom su limuzine i vanovi. Navozao sam se svega i svačega za svojih 12 godina vozačkog iskustva, da me je na kraju celo to moje iskustvo dovelo da suv poklonim mlađem bratu, a sebi pazarim A6 2.0 tdi 2009 godište. Racionalna sam osoba i ne želim da plaćam silne troškove samo da bih vozio "džipa". Samo razlika u registraciji je kao neko o.k. letovanje za dvoje, da ne pričam o ostalim razlikama. Dok utisak (bar moj lični) da na dužim putovanjima od minimun 1000 km nema razlike u udobnosti. Da ne bude zabune nismo skorojevići, posao nam traje dobrih 30 godina i od početka izmirujemo sve obaveze i prema državi i prema zaposlenima. Tako da teško da ću se ikada odlučiti za suv. San mi je da zaradim i kupim sebi neku od premijum nemačkih najvećih limuzina. Ali i pre kupovine toga sve bih stavio na papir. Razum iznad snova.

DocH

pre 9 godina

SUV je moda. Teži je, trebaju mu jači motori i troši više. 99% vremena u vožnji mu nisu potrebne of-road karakteristike. Često su i neudobni, posebno manji modeli, zbog stabilnosti.Visok položaj sedenja je dobar, s tim da to imaju i neka druga vozila (npr. Toyota Verso i sl.). Jednom rečju, moda je čudo!

Novi vozac SUV-a

pre 9 godina

Vozio sam Citroen C5. Sjajan auto za ljude koji daju prednost komfornoj voznji u odnosu na "stabilnost u ostroj krivini pri brzini od 180 km/h". Ja toliko brzo nikada nisam vozio i mislim da je potpuno irelevantno, ako spadate u starinsku grupu "normalnih ljudi". Zamenio sam ga za VW Tiguan pre par meseci. Nikada se vise ne bih vratio na limuzinu. Evo poredjenja:
- Citroen C5 se voli, Tiguan ne, bezdusan je.
- Citroen je udobniji.
- lepsi, "sportskiji" osecaj u voznji.
- dizajn je neuporediv.
Ali...
Posle mesec dana u Tiguanu, ponovo sam probao Citroena. I ne bih se vracao u njega. Evo zasto:
- kao da sedim na patosu
- posle Tiguana - izraziti osecaj nebezbednosti u niskim kolima
- imam i decu
- imam problema sa ledjima, u Tiguan se neuporedivo lakse ulazi
- ne merkam visinu bankina
- dobar vazduh u kolima kada nas je 4 ii 5 (plafon je toliko visok da se sporo pravi los vazduh, a klima cisti
vazduh mnogo bolje)
Ukratko:
- limuzina (Citroen) se voli
- ali Nemci su ocigledno veoma prakticni.

Covek

pre 9 godina

Ja bi ako moze, Sport utility Limousine. Nadam se da ne trazim mnogo i ako sam svestan cinjenice da tako nesto jos niko nije izmislio ali strpljiv sam ja.

djuro

pre 9 godina

obicno SUV kritikuju oni koji su ga videli na slici ili prosli pored njega na ulici, pa od muke pljuju jer ga nikada nece voziti.
kao da svi voze trke, pa su im SUV vozila nestabilna i neupravljiva??????
ko je jednom seo u SUV nove generacije i presao razdaljinu duzu od 1000km, nikada vise nece kupiti klasican auto!
sad lupajte minuse, do mile volje!!! :)))

Dikh tu kava

pre 9 godina

1. U poslednje vreme mnogi "SUV"-ovi i "Crossover"-i imaju ne mnogo veći klirens nego moj HB, pa tu nema prednosti SUV-a nad limuzinom/hečbekom/karavanom;

2. I da imaju veći klirens, koja je prednost SUV-a osim što će lakše na ivičnjak. Nisu sva parking mesta sa ivičnjacima. A pošto u rupe na putevima udaramo točkovima i mehanikom, retko (ne i nikad) podom, ni tu nema velike prednosti SUV-a, posebno onih sa točkovima 16-17 inča;

3. Pozicija sedenja može da se šteluje. Pa ko hoće niže, ko hoće više..

4. Gepek kod nekih limuzina (npr. Octavia) veći je nego kod mnogih SUV-ova;

5. SUV je u zamišljenoj "klasi" limuzine ugl. skuplji;

6. SUV ugl. više troši od adekvatne limuzine;

7. SUV je uvek bučniji na autoputu nego limuzina;

8. SUV je ugl. kompaktniji za grad nego limuzina;

9. SUV ima ugl. modularniji tovarni prostor od limuzine;

10. SUV kad je 4x4 i sa normalnim klirensom, ugl. je praktičniji za planinu;

11. SUV je nestabilniji u krivinama;

12. U limuzini se opuštenije sedi;

13. U SUV se zaista bolje ulazi/izlazi. Što neko reče, dobro je za one sa bolesnim leđima;

14. SUV obavezuje, zbog kvazi-imidža u SRB. Čast izuzecima;

15. Limuzine ugl. voze gospoda;

16. SUV ugl. voze žene;

17. itd.

Lično, mom senzibilitetu više prija limuzina, mada sam nekad bio blizu razmišljanja o SUV-u.
Ali, ako se pod SUV-om smatraju istovremeno i Volvo V40 CrossCountry i Toyota LC, navedeno malo pada u vodu.

Miroslav Jaksic

pre 9 godina

Trenutno vozim pezo 3008 hdi motor 2/L iz porodicnih razloga i namenski kupljen u tu svrhu.Prezadovoljni smo veoma udoban,vrlo pregledan u voznji,u gradu do 7l dizela krovni prozor tako da malisa uziva u panoramskoj voznji.Ranije sam vozio limuzinu bilo je o.k. mada kada sada uperedim, voznja u limuzini je kao da si u kartingu. Bez predrasuda SUV & Mpv !!! Jedino sto je odrzavanje skuplje bar u nasem slucaju(vece gume,skuplji servis,registracija,osiguranje..)Pozz. svima!!!

XXI-VEK

Nenad-EU

pre 9 godina

Limuzinu, naravno. Limuzina se bolje vozi, upravljivija je, ima bolje performanse nego SUV slicne snage, manje trosi (novi X5 30d ne moze da trosi manje od 10l dok 535d trosi oko 8), jeftinija eksploatacija i na kraju, lepsa je limuzina. Kada bi mi trebao terenac, uzeo bih Land Rover Discovery.

Kanadjanin

pre 9 godina

Boze, kakvi komentari. Sta ce svima vama SUV koji ste to ovde komentarisali da ih imate. Sto rece jedan covek u komentarima, trend kriminalaca i skorojevica. Za vase ulicice, parkinge ili malobrojne malene garaze, razdaljine, a da ne pominjem i cenu goriva, koja je skoro 50-60% veca nego u Kanadi, a ti dzipovi, da ne kazem SUV-jevi imaju neverovatnu litrazu, kubikazu itd.
Izivljavanje i nemanje mere kao i u svemu drugom. To je bila i ostala odlika srbijanske sredine, posebno Beograda.
Ljudi u normalnom svetu sve vise pokusavaju da predju na hibride, elektricne automobile a kroz Srbiju jurcaju najveci zagadjivaci i potrosaci, a sve da se nadomeste razni ljudski, moralni, pa i civilizacijski nedostaci. Vazno je biti "dasa"! Drugo, mnogima kao treba zbog porodicnih razloga veliki "autobus". Kolike to porodice imate? Kada ste poceli da stancujete toliku decu? Pa, prosek vam je 1,5 dete. Navikli ste na prostor i komfor u transportu! Boze! Sto su nekada govorili stari:
Nasla se vila, u cem nije bila.
Nazalost, ovo je jos samo jedan u nizu signala bolesti jednog malog, nezrelog naroda, koji je izgubljen u vremenu i prostoru. Pokondiren, nerealan, a pre svega neodgovoran i neradan (cast malom procentu divnih, vanserijskih ljudi).

Mikajlo

pre 9 godina

Celom svojom vozackom karijerom od 39 godina sam vozio "normalne automobile"
sedane,hecbekove,karavane i td..Poslednjih 5 godina vozim SUV dizel,automatik i pitam se sta sam to vozio ceo zivot.Meni licno je to evolucija na bolje.Udoban,veliki ali ipak nekako kompaktan i lak za parkiranje,lako se ulazi i izlazi,ogroman prtljaznik,odlican za duga putovanja a i za ribolov kada zatreba.Za voznju po dubokom snegu i neociscenim ulicama nema potrebe ni da bilo sta pisem.

Prosto

pre 9 godina

Bravo za Supernauta! Ona parking mesta u Takovskoj kraj botanicke baste su kao prepreke sa poligona.

Uostalom pogledajte i ostale ulice po glavnom gradu samo, bez zalazenja po manjim mestima i selima. Na prste jedne ruke se mogu nabrojati ravne ulice i to samo dok majstori ne dohvate da "krpe".

Svi bi mi limuzine, bolje lezanje, niza potrosnja itd ali nazalost uslovi su nepostojeci.

dragan

pre 9 godina

Vozim Fiat Multiplu sa pogonom na CNG(metan). Muka mi je kad ga pogledam koliko je ruzan, ali sve dok ne udjem unutra! Prostor takav da mozes slavu da slavis ili neki manji decji rodjendan, sedi se visoko a i sam auto je visok. Siri je od vecine manjih SUV a ono sto je najvaznije 100 km. predjes za 500 din. pa ti ona ruznoca postane draga i simpaticna! Kad postanem kontraverzni biznismen vozicu MB ML 320 cdi!

Bojan

pre 9 godina

Za komentatora koji uporedjuje rav4 i a6 prtljaznike.. ako je to tacno, onda moj civic ima prtljaznik zapremine kao i audi a6, a kraci je gotovo pola metra.
Suv je ok, ali troskovi posjedovanja su dosta veci.. moj civic ima 6 brzina i trosi 6,5l na autoputu.. za suv ti treba jaci motor, koji je samim tim i kompleksniji, dizel pozeljno zbog obrtnog momenta, a na dizelu imate jos vece troskove odrzavanja i potencijalne skupe kvarove, dalje popravljanje dpf-a, mijenjanje lamele/kvacila samo je pitanje vremena.. vece felne sa sirim i skupljim gumama... samo razlika u gumama izmedju normalnih i malo vecih moze da bude 200e.. na suvu pogotovo ako je tezi gume mogu biti skuplje i 300-400e od normalnog auta... sve je to ok ali kada prebacite racunicu na papir posjedovanje je skuplje.. e sada ko ima novca i nije mu problem da ga u to potrosi, ok..

neko tamo

pre 9 godina

Citam komentare i poredim sa svojom situacijom. Posto zivim u Kanadi, drugaciji je standard zivota i infrastruktura je odlicna, a benzin jeftin pa je pitanje limuzine ili SUV uglavnom vezano za ciste potrebe. Ja sam 6 godina vozio Merdeces S klase i pre godinu dana je doslo vreme da ga promenim i uzemo sam Mercedes GL 550 4 matic sa AMG paketom (unapredjena verzija sa gumama 295/40/21). Razlog je bio sto mi klinci idu na sportove i njihova oprema (hokej, tenis, golf) zauzima dosta prostora. SUV je bio izbor zbog potreba, a model SUV je bio izabran na osnovu finansijkih mogucnosti. Probao sam i Audi Q7, Range Rover HSE, i BMW X5 ali je odluka bila MB 550 jer je za klasu bolji od ostalih. Ima 400 KS i tri tone tezine se ne osete. U krivinama se ponasa kao Porsche 911 i enterijer je identican S klasi. Ja sam jako zadovoljan sa izborom. Trosi puno (18 litara po gradu), ali je benzin u Kanadi relativno jeftin i 100 litara benzina koliko stane u rezervoar ja zaradim za 40 minuta svog rada.

Pera Kojot

pre 9 godina

Za mene je prava dilema Gradski SUV/Crossover ili MPV/minivan.

Dakle Kia Sportage, Hyundai Ix35, VW Tiguan, Toyota RAV4, Nissan Qashkai... vs. Citroen C4 Picasso, Renault Scenic, VW Touran, Mazda 5, Toyota Corolla Verso...

Potrebe? 4-člana porodica, najveći deo vremena u gradskoj vožnji, nekoliko puta godišnje potreba za većom količinom prtljaga.

Šta je bolje?

Mojito

pre 9 godina

SUV bezbednost,debele gume manje se neravnine osecaju,preglednost sa visine je bolja... oni koji spominju potrosnju prvo da procitaju ili probaju koliko trosi novi Ml ... iznenadice se... drugo ko spominje potrosnju taj nema ni za limuzinu ni za suv dakle pravac golf na gas... sve u svemu ako niste sportski vozac "ulicni borac"... SUV bez dileme.

Petar

pre 9 godina

Vozim hatchback (10 godina star) i upravo treba da da menjam za noviji auto, pa se razmisljam izmedju limuzine i SUV-a. Limuzina ima vise mesta i u kabini i u gepeku (potrebno mi je zbog porodice), pa je zgodnija za duze puteve (mada su to uglavnom letovanje, zimovanje i par vikenda tokom godine), dok je SUV bolji za grad u kome ga i vise koristim (kompaktniji je), a ipak ima vise mesta od mog sadasnjeg hatchback-a. SUV koji trazim mora da ima i 4x4 jer idem obavezno na zimovanje, a zgodam je i u razlicitim vremenskim (ne) prilikama. Takodje, i limuzina i SUV trebaju obavezno da poseduju xenon farove (ko vozi puno nocu, zna kakva je razlika) i automatski menjac sa duplim kvacilom (ko ga je jednom probao, zna zasto treba). Mislim da sam na kraju ipak blizi da kupim SUV, ali videcemo u sledeca dva meseca.

paja

pre 9 godina

SUV bez razmišljanja, odnosno u mom slučaju VAN.

osnovni razlozi su lakše ulaženje i izlaženje, uspravnije sedenje, bolja preglednost saobraćaja, peta vrata.

Jedino gde limuzina pobeđuje je manja potrošnja na većim brzinama zbog bolje aerodinamike i bolje vozne osobine na krivudavim putevima. Ni jedno ni drugo nisu dominantni uslovi saobraćaja u kojim ja učestvujem.

Milan

pre 9 godina

Vozio puno i jednih i drugih. Ako bi razmislali racionalno, po stvarnim potrebama vecine vozaca limuzine bi bile mnogo vise zastupljene. Ipak moda, zelja za isticanjem su cudo. Volio bih da pobijem neke zablude:
1.SUV nije udobniji od limuzine, nikad. Kod pojedinih modela prednost je jedino na srednjem sedistu nazad zbog izostanka centralnog tunela.
2. Za istu kolicinu prostora limuzina je uvek jeftinija, i to dosta. Prosecan SUV iz C segmenta kosta koliko i limuzina iz D.
3. Nemaju uvek limuzine veci gepek, SUV uvek ima mnogo iskoristljiviji i pristupacniji. Samo karavan po ovome moze da parira SUV-u.
4. Limuzina uvek manje trosi od adekvatnog SUV-a. Ne porediti razlicite segmente.
5. Limuzina je uvek stabilnija na putu.
6. Kod normalnog automobila bez spustenih spojlera SUV nikad nema nikakvu prednost na losem putu. Cak sta vise mnogo je nestabilniji i ljulja na neravninama. Druga stvar je da li se nekom svidja polozaj sedenja.
7. Kada imate kamion ispred svejedno je da li ste u limuzini ili SUV-u, svakako necete videti preko.
8. U SUV se lakse ulazi, pogotovo u stiklama :-)
9. SUV izaziva vecu zavist, mislim da je ovo kljucno zasto ga bira vecina.

Bojan

pre 9 godina

Ja sa mojom korsom mozda ne mogu da gledam svet sa visine (sto je verovatno i jedini razlog zasto ljudi kupuju suv), ali se zato efikasno probijam kroz guzve, uzane ulice, a parkiranje je igra - za auto od 3.5 metra uvek ima mesta.

Osmeh na licu

pre 9 godina

Ne znam samo ko moze da priusti postenom zaradom SUV u ovoj zemlji.Ko moze svaka mu cast i neka uziva.Ali u glavnome gradu moze da se primeti da je medju kriminalcima ta vrsta automobila bas u trendu(i devojkama kriminalaca).Ljudi pozdrav i srecno.

Novinar

pre 9 godina

Pre dve godine, kad je bio onaj veliki sneg, pokusao sam da izadjem sa parkinga i najasio sam na gomilu snega.Opel astru vozim, lokacija Novi Beograd.Izadjem iz auta i vidim mercedes s klasa ista situacija,malo dalje niz ulicu pezo 406 ista stvar.Sta cu, pozovem komsiju sa Tojotom raw 4, izvuce nas svu trojicu, zahvalimo se coveku i pozavidimo mu na SUV-u.

glory

pre 9 godina

Ako je SUV samo moda/trend, onda je to moda u cijelome svijetu i to moda koja traje vec deceniju, dvije. Sto bi mi bili gori od ostatka svijeta i ne pratili tu i takvu modu? Onaj ko moze, naravno. Stvar je u tome sto se ne radi o modi, vec je netko jednostavno izmislio bolju, svestraniju varijantu automobila koji treba (vecini)danasnjih ljudi. I ne radi se tu o rupama na cestama, jer onda u recimo gradovima u Kaliforniji ili na Floridi nitko ne bi trebao SUV. Putevi ravni, siroki, bez rupa. A opet ih i tamo masovno voze. Jednom korisnik SUVa, tesko da ces nazad na limuzinu. Obrnuto je vec mnogo vjerojatnije. Slicno kao sa automatskim mjenjacem. Imas li ga jednom, male su sanse da ces se vise ikad vratit na rucni. Te stvari jednostavno trebas koristiti neko vrijeme, pa tek onda donositi sud.

Ivan R

pre 9 godina

Limuzine, bez trunke razmišljanja . . .
Za ''džipove'' priznajem samo vozila kao što su Toyota Land Cruiser, Nissan Pathfinder, Grand Cherokee i Land Rover Discovery. Zna se šta su pravi terenci.

Renault Captur, Opel Mokka, Škoda Yeti i Qashqai NISU džipovi, sa njima izvan grada ne možeš ništa činiti. Nepraktična vozila koja, uzgred budi rečeno, troše više goriva u gradskoj vožnji od većine limuzina.
To su, slobodno mogu da kažem, obične imitacije. Zafrkancije.
Ali džipovi svakako nisu, svidelo se to vama ili ne.

vuk

pre 9 godina

Vozio sam od 1996 pa na ovamo BMW 3 , pa audi A4 , pa Grand cherokee, pa BMW X1, pa sad novi BMW X5... Zakljucak, kad sednes jednom u SUV nikad se ne vracas na limuzinu. Dobro je rekao neko pre mene SUV kritikuju samo oni koji su ga videli samo na slici.

aman zaman

pre 9 godina

Nikada ne pisem komentare na auto teme, ali ovde je tesko odoleti. Dakle, vozim auto, pretpostavljam da je SUV ovo sto vidjamo okolo, ti silni dzipovi, kombiji, kamioni, autobusi sa obrijanim tipovima i napucenim plavusama koji ih voze... Pa kome takav tip oklopnjace uopste moze da treba po gradu, pitam se??? Osim da se bude u trendu. Glupom. Al je trend, a sve za trend, naravno:)

zoran

pre 9 godina

Nakon veoma dobre limuzine (Skoda SUPERB), postao sam ponosni vlasnik VOLVO XC60 i ne bih ga menjao nazad na limuzinu ni u ludilu!
(S U V !!!, 18. jul 2014 15:56)

Ti si bas nashao da poredish..pa, sa Shkode da si preshao na limuzinu Tojotu, nikada je ne bi ostavio...
..

cuki

pre 9 godina

Sports Utility Vehiculs (SUV)= Suddenly useless vehicles(SUV)=Одједном бескорисна возила(ОБВ). Definicija vozila. Potpuno nekorisna ako niste kontraverzni biznisman. A moze da se puha i od pozadi.

Dark horse

pre 9 godina

sigurniji osjecaj u SUV-u? Pa ne bih rekao. Pogledaj najrigorozniji dio testa inace rigoroznog IIHS-a i na small overlap testu SUV kao Sportage (nedavno proglašen generalno najboljim vozilom u klasi SUV-ova) dobija lošiju ocjenu od jedne Optime (isto u vrhu limuzina, ista marka). Slična je situacija i s većinom drugih SUV-ova, primjerice basnoslovno skup BMW X1 dobija ocjenu marginal, odnosno gotovo neprolaznu ocjenu na istom testu.

https://www.youtube.com/watch?v=exNhgVsOZK8
https://www.youtube.com/watch?v=IA2kLgKybWs
https://www.youtube.com/watch?v=Ymu9Wgnj72E

Neke druge limuzine (Mazda 6 recimo) su još sigurnije na small overlap dijelu testa, ovo sam stavio kao primjer gluposti da SUV nužno mora biti sigurniji. Da ne govorim da su SUV-ovi ipak nestabilniji u zavojima te bučniji na autoputevima od klasičnih limuzina. Uz to i više troše te traže jače motore (kod nas u Europi skupa priča) pošto su teži i masivniji. Ništa protiv SUV-ova, dapače, imaju prednosti, ali i velikih mana.

milos

pre 9 godina

1. teško da neki hatch ima klirens 20 cm
2. imam gume 235 65 17 i rupe ne osetim
3. maltene u svakom autu je tako
4. jeste veći ali nije praktičniji zbog rubova
5. nije istina, današnja suv vozila koštaju ko bolje opremljeni golf
6. glupost, ako su dizeli troše skoro isto ko limuzine jer su maltene iste težine, passat ima recimo 1440 kg, a hyundai ix 35, oko 1470
7. nije tačno, pri 150 tišina je unutra
8. ponekad je teško u gradskim ulicama i sa limuzinama poput passata,ali definitivno suv ima bolju preglednost, veče retrovizore i slično
9. odgovor pod brojem 4, ali recimo u svoj suv mogu da stavim božićno drvce bez problema, dok u limuzini to baš i nisam mogao
10. ne samo za planinu nego i za cestu, ponekad kad mi je do sportske vožnje i boljeg držanja u zavojima palim 4x4
11. glupost, nisi vozio
12. večina limuzina osim npr s klase imaju dosta skučenu unutrašnjost, većina suv vozila imaju prostranije kabine te komfornija sedišta
13. nezgodno je samo za invalide i matorce, brat mi je invalid i ima problema kod ulaska u auto, zato sam ugradio bočne pragove
14. nije istina, danas suvove voze svi, od starih do matoraca, baje vole one mercedese G klase, ali odmah vidiš ako ima para ili nema, npr istrošene gume i auto održava kod "jove karburatora" umesto u ovlaštenom servisu
15 i 16, i sami znate koliko ima šabana u bmw-ima, audijima i ostalim, a za žene...totalno je sexy videti ženu kako vozi SUV!

pozdrav od vlasnika nekoliko limuzina i današnjeg vozača suv-a!

Tolerancija, šta to beše?

pre 9 godina

Ne mogu Srbi a da se ne posvađaju. Ako ne oko politike ili fudbala, može i oko automobila.
Zaslužili smo sve što nam se dešava.

KKKK

pre 9 godina

Limuzina. Zbog voznih osobina, sigurnosti, izgleda.
Jedina prednost ovih drugih je "visoko se sedi", za sta me nesto preseca medju preponama.

branko

pre 9 godina

Niti je SUV glasniji, niti trosi vise niti je pravljen za off-Road. Vedcina ima 4X4, ali to imaju i lijuzne i kombi-vozila (primer BMW X3 3GT i 3 svi imaju takozvani Xline) Vozim X1 trosi u proseku 7 litara pazljivom voznom na otvorenim putevima 5,5 L. Vozio 3-jku kombi isti motor, ista potrosnja. Glasnoca auta zavisi od izolacije, guma itd. Nestabilniji nisu jer u medjuvremenu svi imaju elektronsku stavilizaciju i sta ti ja znam sve. Inace na zapadu limuzine voze samo stariji od 60 god. to se pravi samo za istocna trzista. Ovde je kombi zakon. Pa onaj reno tahlija ovde nema to ima samo na istoku. Udobnost, Probajte VOLVO XC60 pa onda pricajtte da ima nesto udobnije od toga. Svaki SUV je napred udobniji od bilo kog niskog auta jer ima vise mesta- A to sedenje ko u autobusu? Taj koji je to napisao se ocigledno od svih SUV-ova vozio samo u autobusu. Zadnja sedista su u SUV uglavnom pogignuta za par centimetara od prednjih sto doprinosi udobnosti i preglednosti od pozadi. Kombi ima uvek veci gepek. Prava dilema je SUV ili Kombi. Limuzina je zastarela i neprakticna stvar. SUV je malo skuplji od kombija ali i Image kosta nesto.

Gruber

pre 9 godina

Pozdrav! Vozim idealnu kombinaciju -C5 automatic, pegla sve neravnine, automatski se podize i spusta u skladu s putem/podlogom, kada treba zagaziti u glib - podignem ga u najvisi mod i prodjem. Hidrailicari rules :)) pozdrav svima i pazljivo za volanom

dzoni

pre 9 godina

Vozio sam SUV i onda sam presao na MVP ..razlog..isto sedis visoko ali imas mnogo vise prostora u kabini,veci gepek i mnogo manja potrosnja.

tesha

pre 9 godina

@tesha, najprije, radi se o IIHS testiranju koje je stroze od NCAP-a, pogotovo zbog testova kao small overlap koji uzrokuju i do četvrtine smrtnosti na cesti. Ako govoriš o frontalnom udaru, tu su limuzine još sigurnije od SUV-ova koje spominješ a dokaz ti je usporedba Kie Optime i VW Tiguana, gdje Tiguan ima samo 3 zvjezdice u frontalnom sudaru ([link]/), a Optima 5. Da stvar bude gora, u testu prevrtanja (rollover) su SUV-ovi u pravilu lošiji od limuzina, pa je čak i odlična (i skupa) Honda CR-V zaradila 4 zvjezdie (Optima 5, kao i u svim ostalim kategorijama).

Dakle, što se tiče sigurnosti SUV-ovi sigurno nisu ispred limuzina, a dosta njih nemaju prednost niti većih prtljažnika (u litrama), te prostora na zadnjim sjedalima. Kad bi te tri karakteristike našao u cijenom pristupačnom SUV-u, uz potrošnju goriva i voznih osobina na razini štedljivijih limuzina onda bi još i razmišljao o njima, inače ne.
(Dark horse, 19. jul 2014 21:30)

Covece to su ocene za frontalni sudar sa zidom, a ne sa drugim vozilom. To je kao da kazes da MAN-ov tregljac ima 3 zvezdice u frontalnom sudaru a Kia Optima ima 5, pa da li bi pre bio u Kiji ili u kamionu pri sudaru.

Giovanni

pre 9 godina

Do pre godinu dana bih uvek rekao limuzina, a onda smo kupili SUV (Honda CR-V) i sada mi je sve jasno, sledeci auto ce opet biti SUV. Tek sada shvatam da sam na moju visinu (2.01) jedva sedeo u limuzinama, da sam izvodio jednopotezno uvijanje oko kolena za ulazak i izlazak jer je naslon sedista gotovo uvek bio malo iza B stuba, da mi je volan redovno bio na kolenima i da sam bio pogrbljen dok sam sedeo da ne bih glavom udarao o krov... Svega toga u SUVu nema plus ogroman gepek i prostora nazad koliko hoces. Za porodicu prava stvar. Trosi malo, ide ko blesav, parking moze biti problem u Srbiji, ali posto vec neko vreme ne zivim tamo, cak ni to nije problem...

Dejan

pre 9 godina

Preglednost, robusnost na lošijim terenima i tovarni prostor ....
Nažalost ...
Kod nas ih voze Soraje, Cece, i razni želavi tipovi i plastične cice i gledamo ih u negativnom kontekstu

Dok sam vozio Sprinter nisam primecivao guzvu u Bg

pre 9 godina

Ako ti je limuzina mala onda kupis kombi. VW Bus, ili nesto slicno. Dzip je nesto izmedju, za one koji gledaju americke filmove pa se malo previse uzive.

rule

pre 9 godina

Kupili smo Qashqai prije 2,5 godine. Najbolji osjecaj u autu nakon raznih vlastitih i sluzbenih auta. Bolja preglednost, solidna prostranost, sminkerski osjecaj. Naravno da se i automobili kupuju iz pomodarstva. Ali tako je i sa majicama, tenama... Sto se tice tezine i potrosnje, trosi isto kao i nasa prosla limunzina, a tezi je samo za 100 kg. Za one koji tvrde da nisu stabilni, neka probaju Qashqaia, Tiguana ili Kugu, pa da vidite sta je drzanje ceate. Mislim da bi vecina ljudi, kada bi im pare pale sa neba, kupili SUV. Oni koji bolje zaradjuju, to vec rade jer su takvi auti na prednji pogon samo 10 posto skuplji od manje brace na istoj platformi.

Nikola, samo Subaru

pre 9 godina

U mom slucaju, Subaru Forester resava sve navedeno. A mozemo ga zvati kako hocemo. Pozdrav
(Mile, 18. jul 2014 13:42)

Mile,

Subaru svakako, ali ne "Forester". Subaru outback je moj izbor. Optimalna kombinacija karavana i SUV-a. Prostora za putnike i gepek u izobilju. Udobnost i brzina jedne limuzine (210 km/h). Zimi (permanentni 4X4), ponasa se kao terensko vozilo. E sad, kosta kao Mercedes E kategorije!!! Pa kosta! Najmanje toliko je i vredan. Za razliku od Mercedesa, u Subaru-a ne morate zimi da slepujete dzak cementa u gepeku da bi voznja uopste bila moguca.

pegone

pre 9 godina

@Da zivim u zemlji sa normalnom putnom infrastrukturom, bez udarnih rupa I izlokanih puteva/ulica, vozio bih limuzinu. Ovako, posto zivim u Srbiji, vozim SUV i zadovoljan sam sto manje razmisljam o visini ivicnjaka na obelezenim parking mestima (npr. Takovska ulica pored Botanicke baste) i ne moram da placem od muke ako ne uspem da izbegnem bas svaku od bezbrojnih rupa na nasim putevima i ulicama.
(Supernaut, 18. jul 2014 13:10)
Prijatelju ja zivim u Italiji blizu Ankone gde talijanski putevi bas nisu nesto bolji od navedenih.
BTW i ja nesto razmisljam o SUV vozilu kao Rav4 ili nova CRV koja izlazi 2015

komsija

pre 9 godina

promenio sam gomilu automobila do sada. zadnjih 7 godina sam na rav4 i ne bih ga dao ni za kakve pare. jos uvek ima cak fabricke sijalice u farovima. samo redovni servisi i gorivo. savrsen automobil...

Deansgate

pre 9 godina

Ljudi novi SUV-ovi su skoro istih karakteristika kao limuzine za neke stvari upravo zbog veće trazenosti. Npr, ne troše više zbog ekonomično napravljenih motora, nisu toliko predvidjeni za off road it'd.. Sve ima svoje prednosti i mane ali jedan ix 35 je odličan auto za 17 000 sa dizel motorom i solidnom opremom. Sportage malo više a CRV i cx5 još malo više. Ali nude brutalno puno prostora za ljude sa decom je uvek lakše. Ja imam 2 metra i zato sam uzeo CRV jer Honda je Honda, ne crkava bez preke potrebe. A bogami kod nas je pre popularnije da se voze passati i mečke nego SUV. Rav4 je vrhunski auto ali ako vidite nekog nabedjenog frajera da ga vozi ja ću da vam poklonim jedan takav nov iz fabrike :-) zato što se pomodarstva tiče BMW petica, audi a6, q7 i Mercedes. A normalni ljudi kupuju praktične automobile u kojima se osećaju sigurno. Anyway svako kupuje šta mu se svidja jer razlike su sve manje i u kvalitetu i u performansi kad se gleda u istoj klasi

milosh13

pre 9 godina

kome smetaju slabosti suv vozila a zeli njegove prednosti lepo uzme neki karavan sa povisenim klirensom...i svi srecni i zadovoljni,zlatna sredina sto se mene tice...

Petar

pre 9 godina

SUV, samo ako mi roditelji zive u selu bez asfaltnog puta,a srecom to nije slucaj. Balkanski mentalitet, verovatno bi vecina vozila kamione da su troskovi manji.

Dani

pre 9 godina

Vozio sam BMW e39,onda sam kupio e60 i razmisljao o kupovini f10 ,ali brat nerodjeni kupio X5 2008 godiste i tjerao me da malo provozam. Nakon kratke voznje shvatio sam da je dosta bilo limuzina.Sad vozim X5 2009 godiste,motor 35 d i trosi dosta vise nego e60(koji je bio 535d),ali ne zalim se ,jer zimi sam sa e60 bio zarobljen dosta puta u snijegu,ovde sad nema sanse da se to desi.A i ogromna je psiholoska razlika u voznji limuzine i SUV-a. Mnogo je sigurniji osjecaj u SUV-u.

dejan

pre 9 godina

Konkretno, zadnja sedista u SUV modelu Mercedes ML su prilicno neudobna. Na osnovu toga bih pre kupovao limuzine ili minivan tipa vw sharan gde se sedi nesto vise pa ima i bolje preglednoati, a udobnost je takodje odlicna. Ipak i putnici pozadi treba da imaju udobna sedista.

Trovach

pre 9 godina

Vec sam pisao da voznja terenca po gradu, u najmanju ruku deluje nelogicno, a ustvari je pokazatelj IQ vlasnika i, nazalost, globalni trend. Takvi u takvim vozilima deluju opasno. Pored toga SUV bez 4x4 nije terenac, nego njegova jevtinija varijanta namenjena "dokazivanju" (da ne upotrebim vulgarniji izraz). Nesto slicno kao kada totalni propalitet "okaci kajlu" koja je, u stvari, laznjak, da bi bio "cool".

tesha

pre 9 godina

Ja vec 3 godine vozim Freelander-a 2002 godiste i kad bi menjao nikad ne bih limuzinu uzeo. To da limuzina ima veci gepek mogu samo da se tese oni koji ne voze SUV. Prvo sto mi je gepek vise postavljen u odnosu na asvalt (prirodnija pozicija, ne moram da se saginjem da ubacujem i vadim stvari, drugo sto je siri, trece sto je visi. Niko ne moze da mi kaze da je u limuzinu ubacio prozor 180x120. A sto se tice udobnosti vise puta sam putovao na duze distance 250, 300 km u jednom pravcu sa mozda jednim kratkim stajanjem od 5 min i nikad nisam osecao zamor od voznje. 5 ljudi komforno putuje bilo gde uz veliku kolicinu prtljaga, a moze i na krov da se stavi nesto po potrebi.
Neko kaze da se limuzina bolje ponasa u krivinama?! Pa zar vi ljudi vozite reli pa vam je bitno da proletite sto brze kroz krivinu. A ko vozis reli po asvaltu onda slobodno limuzina, u svim ostalim opcijama dzip.

Čisto da se zna

pre 9 godina

Glasam za auto, i to pre svega jer mi je osećaj u vožnji mnogo bolji i to što sedim nisko mi je plus a ne minus. Što se bezbednosti tiče, mislim da je i to diskutabilno. Pri direktnom sudaru automobila i suv, verovatno će bolje proći ovi u suv. Međutim, sa autom su veće šanse da do tog sudara ni ne dođe zbog bolje upravljivosti i veće stabilnosti.

dejan

pre 9 godina

Ne znam zasto ljudi misle da je SUV (džip) bezbedniji? Članak ovde na B92 govori o bezbednosti jednog malog Smart-a, kao i da bezbednost nema neke veze sa veličinom vozila. Nesreće se često dešavaju kad vozač zaspi pa sleti s puta ili pređe iznenada velikom brzinom u suprotan smer; nikakav SUV tu neće biti od koristi. Bezbednost današnjih savremenih vozila zavisi od vozača.
Sa druge strane, za sitna čukanja će skuplje koštati popravka.

Rik

pre 9 godina

Naravno da ne odgovara svima, neko voli da leži u kolima... Mislim da je ovo iz teksta presudno "...oni su pregledni jer vi u njima sedite dosta visoko, zatim imaju povišeno rastojanje od tla..." Upravo zbog te preglednosti i osećaja u vožnji - ne planiram više da kupim nizak auto, sad mi je to klaustofobično.

Terapeut Justin

pre 9 godina

SUV grde oni koji ga nisu vozili. Ostavimo sada ekstreme i njihove motive,uzmimo racionalne razloge za ovaj oblik vozila: udjes i izadjes iz njega ko covek,lagano,bolja ti je preglednost, ne mislis o dubini rupa i visini trotoara. Limuzine su udobnije ,kako od kojeg Suv. Veci je izbor limuzina za iste pare. Ali dzaba:Ko se jednom "popne" u SUV, vise ne silazi. To govori samo za sebe.

Petar Mačković

pre 9 godina

Kupiš limuzinu,a ako ti treba mesta za kofere,polutku i but,ili dve bale slame,uzmeš karavan verziju te iste limuzine...
Osim ako ne živite poput mene, na salašu udaljenom 12km od grada... vozim Toyotu Land Cruiser,jer radi radnju,vozim ga preko livada i njiva,i leti i zimi,vučem prikolicu za konja,a uveče kad se negde izađe u grad,i nema toliko gužve da ne može da se nađe mesto za parking...

seljadin

pre 9 godina

kad sam kupio sadasnji automobil, otpao je SUV, testirao sam par audija, i ljuljaju se ko brod, nestabilni, nije to za mene, imao sam iskustva da me je
nizak i stabilan automobil spasao smrti, naime na mene je krenuo kamion, jedva sam izmanevrisao, da sam bio u SUV sad ne bih ovo pisao, evo pogledajte sta se desi kad se najbolji SUV Macan porsche direktno sudari sa A4, misilm da su vozaci u SUV porsche Macanu slomili kicme, dok je u A4 vozac lakse povredjen, ne hvatajte me za rec, to sam citao pre nekoliko meseci.

Pulsar

pre 9 godina

Zafira i porodica -idealan spoj. Slazem se da je isjecaj preglednosti i visina, nesto sto me pocinje iritirati kada udjem u "niža" auta. Naviknes se jednostavno. Ovo oko vece potrošnje su besmislice, ako si agresivan vozac, ne znam koji auto ce ti biti ekonomican.

komrad

pre 9 godina

Ne bih izabrao ni prvi, ni drugi - nisu po mojem ukusu.
Ne treba mi auto koji izgleda kao kamion, sto je slucaj sa SUV vozilima.
Ne osecam se kao muskarac sa andropauzom kome treba ladja u obliku limuzine kako bi se dokazivao. Vozim auto koji sam oduvek zeleo: Ford Mustang.

Zoran

pre 9 godina

"Ako je SUV samo moda/trend, onda je to moda u cijelome svijetu i to moda koja traje vec deceniju, dvije. Sto bi mi bili gori od ostatka svijeta i ne pratili tu i takvu modu?"

Moda ti je kravata, i to nose u celom svetu. Moda su ti bile farmerke, i to nosili u celomsvetu. SUV je samo MODA, nista vise. 1 u 1000 ga treba da potovari nesto vise i teze, ostalo je MODA.

Evo ja vozim u SAD Buick Enclave, oborena treci red sedista jer nosim svasta kad idemo na odmor, leto ili skijanje ili na aerodorm pa nosimo puno stvari. U Srbiji imam A6 2.0 2006. godiste. 3 puta mi je bolji A6, osim gepeka. I niej neobicno da SUV ima skoro isti gepek kao auto sa malo vecim gepekom ako ne oboris zadnja sedista.

Dejan

pre 9 godina

Uvek vozio HB a od pre tri meseca novog crosovera prevagnulo je to sto imam decu mozda gresim ali se osecam bezbednije. Bili na moru i stigli do plaza do kojih svakako nismo mogli sa predhodnim kolima. Nemam 4 x 4 bilo mi skupo da doplatim ali i ovako sam zadovoljan. Vozio 10 sati bez problema ni manje ni vise umoran nego ranije. Sve u svemu ko moze neka proba ako vec nije, meni je dobar i zabavan i kad dođje vreme opet cu uzeti nesto slično.

MirjanOil

pre 9 godina

Vozio sam Peugeot 407 karavan do saobraćajke.
Sa dvoje male dece (6 i 3 godine) sam stajao na raskrsnici da skrenem ulevo i od pozadi na udari kombi vozilo u punoj brzini. Vozač izlazi iz kombija i kaže mi: Izvini, nisam te video.
Sada se vozimo u Captivi 4x4, 2.0 dizel... Dakle - SUV.

KuntaKinte

pre 9 godina

Za porodicu SUV... narocito ako zivite u zemljama surove klime. Imam vec 2 godine RAV4 i prezadovoljan sam narocito zimi gde all wheel drive pravi razliku. A ovde u Kanadi je zima jako duga. Doduse RAV4 ima unibody sasiju tako da se u voznji ponasa vise kao auto.

Jim Jefferies

pre 9 godina

@(Mojito, 18. jul 2014 16:14): debele, odnosno široke gume ne garantuju stabilnost, osim ako put nije kao staklo; off road vožnje što se tiče, pogledaj u gume pravih džipova, ne ove šminke- sve su uske, osim onih sa baloon gumama, koje su za pesak; udobnost- relativno mala međuosovinska rastojanja, veliki prečnik točka i visoko težište, teško da o udobnosti miže biti govora. Dakle, ako hoćeš da se voziš kao čovek, moraš da ustanoviš reper- nađi nekoga sa dobrim Citroenom CX, neka te provoza po auto putu, po rupama, po seoskom putu, posle možeš da pričaš o udobnosti i ležanju na putu... Za mene, AR 159, uvek!

Zuki

pre 9 godina

SUV/Crossover je moj izbor. Generalno ima vise prostora mada je ponekad to samo utisak jer je vise prostora za glavu pa se osecas komotnije, a i to je bitno. Sa 45 godina, nisam vise tako fleksibilan a i ledja sve cesce bole, pa mi je lakse da udjem izadjem. Veci klirens i 4x4 dobro dodju za lagani of-road i dublji sneg.
Cena je malo veca potrosnja, 10-15 %. Pre nekih 15 godina sam prvi put kupio karavan i narednih 10 vozio samo karavane. Sada mislim da necu lako odustati od SUV/Crossover-a.

Pametnome dosta

pre 9 godina

pogledajte ovdje rejtinge za sigurnost raznih automobila. Kia Optima primjerice dobija vrlo visokih 9.7 (od 10), dok svi ti skupi SUV-ovi i terenci dobijaju najcesce ispod 9, 8.5 i sl.
http://usnews.rankingsandreviews.com/cars-trucks/Kia_Optima/

AndroidSU

pre 9 godina

SUV-definitivno. Zašto? Sedim visoko i pri bočnom udaru ću zadobiti manje povrede. Kako ja, tako i ostali putnici. A, naravno, ima i drugih prednosti...

Milan

pre 9 godina

Ako hocete udobnu voznju sedan (limuzina) je zakon. Cak i skuplji SUV-jevi nisu tako udobni kao sedani. U prevodu za 20000$ se vozite u sedanu kao za 50000+ u SUV. Dobre stana SUV je malo veca bezbednost i prostor.

Nekad i sad

pre 9 godina

ja ovde moram da ispricam svoje impresije. 20 godina vec vozim limuzine ili ti automobile sto sportske sto elegantne i to samo benzince . Ove godine sam uzeo prvi put u zivotu jedan pravi SUV , gde su mi svi koji ga imaju rekli kad jednom sednes neces hteti vise da menja, i salu na stranu ispade istina . Nije tacno da se tesko voze po gradu , cak naprotiv mnogo lakse nego limuzina koju uporedo vozim i od koje zbog kvaliteta nasih ulica odpadose mi bubrezi i ledja. prvo sto sam primetio je da vozaci mnogo vise obracaju paznju na mene u smislu nema uletanja , gurkanja itd tj Slaviju predjem na "keca" a ovako je bilo do sada ko jaci... Putovanja , ne mogu da se porede , komfor , pozicija sedenja, gepek kad se skloni navlaka itd ...nema vise onih kutija na krovu svaki put kad se ide negde . jeste skuplji su za odrzavanje ali posto sam vozio do sada benzince a ovo je dizel ( malo veci preko 3.000 ccm ), verovali ili ne meni je potrosnja manja , a sama voznja zbog obrtnog momenta neuporediva . Ja koji sam do sada govorio da je to glupost , sada priznajem da je vrh , samo kad neko moze sebi da priusti . naravno nisam kupio novi vec par godina star , spada u one prave terence ali ni oni vise nisu sirovi , vec je kao dnevna soba na tockovima , fotelja prava a ne uska kao u autu ....sad sam postao 4x4 fan , necu da kazem koji je u pitanju da ne bude zluradih komentara ...jer sam bio veliki fan i jos sam sportaka kao i limuzina ali zi sportskih odeljenja fabrika ...

Dark horse

pre 9 godina

@tesha, najprije, radi se o IIHS testiranju koje je stroze od NCAP-a, pogotovo zbog testova kao small overlap koji uzrokuju i do četvrtine smrtnosti na cesti. Ako govoriš o frontalnom udaru, tu su limuzine još sigurnije od SUV-ova koje spominješ a dokaz ti je usporedba Kie Optime i VW Tiguana, gdje Tiguan ima samo 3 zvjezdice u frontalnom sudaru (http://usnews.rankingsandreviews.com/cars-trucks/Volkswagen_Tiguan/Safety/), a Optima 5. Da stvar bude gora, u testu prevrtanja (rollover) su SUV-ovi u pravilu lošiji od limuzina, pa je čak i odlična (i skupa) Honda CR-V zaradila 4 zvjezdie (Optima 5, kao i u svim ostalim kategorijama).

Dakle, što se tiče sigurnosti SUV-ovi sigurno nisu ispred limuzina, a dosta njih nemaju prednost niti većih prtljažnika (u litrama), te prostora na zadnjim sjedalima. Kad bi te tri karakteristike našao u cijenom pristupačnom SUV-u, uz potrošnju goriva i voznih osobina na razini štedljivijih limuzina onda bi još i razmišljao o njima, inače ne.

GajaG

pre 9 godina

Definitivno limuzina u karavanskoj izvedbi i 4x4. Jer sta je X5 nego serija 5 karavan Xdrive sa malo vecim klirensom. Ali je zato puno neudobniji, nestabilniji i skuplji za odrzavanje. Mnogima su argumenti losi putevi, ali svi zaboravljaju cinjenicu da ce limuzna lakse i bolje upijati rupe, zatim ce kod SUV-a brze da nastrada trap, zbog toga sto je tezi, a zamjena novog je skuplja nego za limuzinu.

MileNS

pre 9 godina

SUV , i to upravo ovaj sa slike i nijedan drugi makar mi to bila i najveća životna greška! Ni MB Ml, ni Porše Kajen, ni Tuareg, ni Hummer ni ništa od toga ( naravno sve i da imam novaca za tako nešto, opet ne bih). Samo Hyundai Santa Fe 2014! Sigurno ima i boljih, i jeftinijih, lepših ali Santa Fe i tačka :D

Zoran

pre 9 godina

SUV samo ako ima veliki gepek. To je jedini razlog zasto sam ga kupio u Americi. Uskoro mi nece trebati i prodajem ga. Mozda padne neki audi a6.

Zoran

pre 9 godina

Ponosni vlasnik Toyote RAV4.
(HTC, 19. jul 2014 01:58)

Ona ima 546 litara zapreminu prtljaznika, to je 20.2 kubna fita. Moj Audi A6 ima 15.9 kubnih fita. O tome kako se vozi Audi A6 a kako SUV smesno je pricati.

Bojan

pre 9 godina

Bas sam nedavno gledajuci cijene mazde 6 i cx5, koje su priblizne, razmisljao koje bih od ta dva auta uzeo... i moj zakljucak se prije krece u smjeru mazde 6 odnoson 3 sedan. Rado bih uzeo i nekog subarua ili neki drugi 4x4 ali us malo poskupi

Dominator

pre 9 godina

A sto dvoumljenje? Leti i kada mi je bitno da brzo stignem uglavnom vozim meciku CL, a zimi benkicu X5, i nista mi ne fali jer se lepo nadopunjuju..

duki

pre 9 godina

Uf tesko pitanje, ma i ja lupam. Kad jednog dana postanem otac bez po razmisljanja ce pasti neki crossover, prvo ima 4x4 (imaju ga i limuzine da se ne lazemo), drugo udobnost gde se ne razmislja o ivicnjacima i udarnim rupama pa vulkanizeri mogu da se slikaju, trece prakticnost sto pojedine limuzine nemaju zbog trodelne koncepcije, cetvrto preglednost jer ko se vozio u nekom tipa crv pa posle seo u svoj auto moze da posvedoci o velikoj razlici u preglednosti posto u crossoveru pogled puca u odnosu na ostale klase, peto u slucaju nedostatka prostora krovni kofer se najnormalnije uklopi u koncepciju. Do tada cu da vozim ono sto mi se vozi a kad zakmeci...

Mile

pre 9 godina

Ja sam vozio Micubisija limuzinu. Posle smo kupili BMW 320. Vozio sam se u SUV i ok je osecaj, ali nikakvu manu nemogu da nadjem ovome BMW sto sada vozim. Isto tako sam se vozio u BMW Z4 i to je naj bolji osecaj koji auto moze da pruzi. Sledeci auto bi voleo da bude SUV. Ipak je raznovrsnost u zivotu neobhodna.

Dragan

pre 9 godina

Imam limuzinu srednje klase i mini van kao drugi auto vec godinama.Kada (ili ako) budem kupovao sledeci to ce svavako bito cross over ili Van.Limuzine su samo za pokazivanje.Osim kofera tu se ne moze nista drugo ugurati

Dark horse

pre 9 godina

@tesha, o Boze. Udarac u zid sa 60mph ostavlja kudikamo gore posljedice od sudara dvaju auta od kojih svaki vozi 30mph. Prema tome, test koji sam ti dao je najbolji moguci crash test a na tom testu su SUV-ovi zakazali u odnosu na limuzine.
Ovo je inace lekcija iz prvog razreda gimnazije, fizike. Link za proučavanje: http://www.fluther.com/143412/which-is-worse-hitting-a-brick-wall-at-60-mph-or/

tesha

pre 9 godina

Mozda limuzine imaju vece ocene siurnosti na NCAP testovima ali pri ceonom sudaru sa vozilom koje ima istu brzinu a manju masu pre bih se nasao u suv jer sto je veca masa to je veca i kineticka energija vozila pri sudaru Ek=masa puta kvadrat bzine sa dva.

znacenje

pre 9 godina

Suv je sports utility vehicle a mpv je multi people vehicle, ima nekih dodirnih tacaka tipa kako se sedi, klirens, ali se tu zavrsava. Suv je skoda jeti, duster, rover I dr a mpv pikaso ili verso, itd. Mpv je za porodicu. Suv kad si solo. Kojote, vozim grand picaso, imam 2 dece, jednom kolica, drugom bajs I po gradu smo uvek puni. Lako se vozi I parkira kada ima mesta. Zivim na periferiji I parking je kul, u gradu, malo teze naci dovoljno mesta. Moja ga zena cepa ko luda, prezadovoljni smo funkcionalnoscu.

Aleksa

pre 9 godina

JEEP PATRIOT - One & Only! Stil, prakticnost, bezbednost... sve!
Karavan vozilo sa prednostima pravog Jeep-a!
Pre toga - Nissan Xtrail, RAV 4, Honda CRV - nisu mu ni do kolena!

Veljko

pre 5 godina

Moze li neko da mi preporuci neki auto zivim sam imam velikog psa uzeo bih neki suv ili karavan zbog velikog gepeka posto planiram da psa prevozim u gepeku

neko tamo

pre 9 godina

Citam komentare i poredim sa svojom situacijom. Posto zivim u Kanadi, drugaciji je standard zivota i infrastruktura je odlicna, a benzin jeftin pa je pitanje limuzine ili SUV uglavnom vezano za ciste potrebe. Ja sam 6 godina vozio Merdeces S klase i pre godinu dana je doslo vreme da ga promenim i uzemo sam Mercedes GL 550 4 matic sa AMG paketom (unapredjena verzija sa gumama 295/40/21). Razlog je bio sto mi klinci idu na sportove i njihova oprema (hokej, tenis, golf) zauzima dosta prostora. SUV je bio izbor zbog potreba, a model SUV je bio izabran na osnovu finansijkih mogucnosti. Probao sam i Audi Q7, Range Rover HSE, i BMW X5 ali je odluka bila MB 550 jer je za klasu bolji od ostalih. Ima 400 KS i tri tone tezine se ne osete. U krivinama se ponasa kao Porsche 911 i enterijer je identican S klasi. Ja sam jako zadovoljan sa izborom. Trosi puno (18 litara po gradu), ali je benzin u Kanadi relativno jeftin i 100 litara benzina koliko stane u rezervoar ja zaradim za 40 minuta svog rada.

lesan

pre 9 godina

Bez ikakve dileme limuzinu - ako pričamo o vožnji, udobnosti,gepeku, potrošnji pa i sigurnosti, SUV je vrlo nestabilno vozilo na otvorenom putu, krivinama, npr. u USA mora unutar SUV-a da stoji natpis sa upozorenjem da se SUV u vožnji ne ponaša "isto" kao "obično" vozilo...ako pričamo o off road vožnji onda i samo onda SUV, nikakvog drugog realnog razloga nema, vidim da mnogi komentatori spominju rupe na putu, u istom cenovnom rangu SUV i limuzina, nemerljivo je udobnije voziti limuzinu po našim putevima...btw, 3 godine sam vozio Jeep Grand Cherokee tako da ne pričam napamet...

DocH

pre 9 godina

SUV je moda. Teži je, trebaju mu jači motori i troši više. 99% vremena u vožnji mu nisu potrebne of-road karakteristike. Često su i neudobni, posebno manji modeli, zbog stabilnosti.Visok položaj sedenja je dobar, s tim da to imaju i neka druga vozila (npr. Toyota Verso i sl.). Jednom rečju, moda je čudo!

Dominator

pre 9 godina

A sto dvoumljenje? Leti i kada mi je bitno da brzo stignem uglavnom vozim meciku CL, a zimi benkicu X5, i nista mi ne fali jer se lepo nadopunjuju..

Mojito

pre 9 godina

SUV bezbednost,debele gume manje se neravnine osecaju,preglednost sa visine je bolja... oni koji spominju potrosnju prvo da procitaju ili probaju koliko trosi novi Ml ... iznenadice se... drugo ko spominje potrosnju taj nema ni za limuzinu ni za suv dakle pravac golf na gas... sve u svemu ako niste sportski vozac "ulicni borac"... SUV bez dileme.

cuki

pre 9 godina

Sports Utility Vehiculs (SUV)= Suddenly useless vehicles(SUV)=Одједном бескорисна возила(ОБВ). Definicija vozila. Potpuno nekorisna ako niste kontraverzni biznisman. A moze da se puha i od pozadi.

branko

pre 9 godina

Niti je SUV glasniji, niti trosi vise niti je pravljen za off-Road. Vedcina ima 4X4, ali to imaju i lijuzne i kombi-vozila (primer BMW X3 3GT i 3 svi imaju takozvani Xline) Vozim X1 trosi u proseku 7 litara pazljivom voznom na otvorenim putevima 5,5 L. Vozio 3-jku kombi isti motor, ista potrosnja. Glasnoca auta zavisi od izolacije, guma itd. Nestabilniji nisu jer u medjuvremenu svi imaju elektronsku stavilizaciju i sta ti ja znam sve. Inace na zapadu limuzine voze samo stariji od 60 god. to se pravi samo za istocna trzista. Ovde je kombi zakon. Pa onaj reno tahlija ovde nema to ima samo na istoku. Udobnost, Probajte VOLVO XC60 pa onda pricajtte da ima nesto udobnije od toga. Svaki SUV je napred udobniji od bilo kog niskog auta jer ima vise mesta- A to sedenje ko u autobusu? Taj koji je to napisao se ocigledno od svih SUV-ova vozio samo u autobusu. Zadnja sedista su u SUV uglavnom pogignuta za par centimetara od prednjih sto doprinosi udobnosti i preglednosti od pozadi. Kombi ima uvek veci gepek. Prava dilema je SUV ili Kombi. Limuzina je zastarela i neprakticna stvar. SUV je malo skuplji od kombija ali i Image kosta nesto.

milos

pre 9 godina

1. teško da neki hatch ima klirens 20 cm
2. imam gume 235 65 17 i rupe ne osetim
3. maltene u svakom autu je tako
4. jeste veći ali nije praktičniji zbog rubova
5. nije istina, današnja suv vozila koštaju ko bolje opremljeni golf
6. glupost, ako su dizeli troše skoro isto ko limuzine jer su maltene iste težine, passat ima recimo 1440 kg, a hyundai ix 35, oko 1470
7. nije tačno, pri 150 tišina je unutra
8. ponekad je teško u gradskim ulicama i sa limuzinama poput passata,ali definitivno suv ima bolju preglednost, veče retrovizore i slično
9. odgovor pod brojem 4, ali recimo u svoj suv mogu da stavim božićno drvce bez problema, dok u limuzini to baš i nisam mogao
10. ne samo za planinu nego i za cestu, ponekad kad mi je do sportske vožnje i boljeg držanja u zavojima palim 4x4
11. glupost, nisi vozio
12. večina limuzina osim npr s klase imaju dosta skučenu unutrašnjost, većina suv vozila imaju prostranije kabine te komfornija sedišta
13. nezgodno je samo za invalide i matorce, brat mi je invalid i ima problema kod ulaska u auto, zato sam ugradio bočne pragove
14. nije istina, danas suvove voze svi, od starih do matoraca, baje vole one mercedese G klase, ali odmah vidiš ako ima para ili nema, npr istrošene gume i auto održava kod "jove karburatora" umesto u ovlaštenom servisu
15 i 16, i sami znate koliko ima šabana u bmw-ima, audijima i ostalim, a za žene...totalno je sexy videti ženu kako vozi SUV!

pozdrav od vlasnika nekoliko limuzina i današnjeg vozača suv-a!

Nikola

pre 9 godina

Ja bih radije kupio SUV jer volim da sedim visoko i da se krećem po celom automobilu. Recimo kada parkiram uz živicu pa preskačem na suvozačko sedište da izađem, ili se u toku vožnje okrećem da lupam šamare deci kad su nemirna, ili kada nosim belu tehniku pa obaram sedišta itd. Dakle SUV. Pored toga ne volim što su limuzine niske pa kada sedam u njih kao da sedam na patos. Lakše je i ustati iz SUV-a. Nisam mlad, imam 37 godina.

Znam da će ostali sada početi da mudruju kao "nemam para ni za Yugo", "moj polovni VAZ bolji od SUVA" i slično. Takvima dati jedinice jer su promašili temu.

Novi vozac SUV-a

pre 9 godina

Vozio sam Citroen C5. Sjajan auto za ljude koji daju prednost komfornoj voznji u odnosu na "stabilnost u ostroj krivini pri brzini od 180 km/h". Ja toliko brzo nikada nisam vozio i mislim da je potpuno irelevantno, ako spadate u starinsku grupu "normalnih ljudi". Zamenio sam ga za VW Tiguan pre par meseci. Nikada se vise ne bih vratio na limuzinu. Evo poredjenja:
- Citroen C5 se voli, Tiguan ne, bezdusan je.
- Citroen je udobniji.
- lepsi, "sportskiji" osecaj u voznji.
- dizajn je neuporediv.
Ali...
Posle mesec dana u Tiguanu, ponovo sam probao Citroena. I ne bih se vracao u njega. Evo zasto:
- kao da sedim na patosu
- posle Tiguana - izraziti osecaj nebezbednosti u niskim kolima
- imam i decu
- imam problema sa ledjima, u Tiguan se neuporedivo lakse ulazi
- ne merkam visinu bankina
- dobar vazduh u kolima kada nas je 4 ii 5 (plafon je toliko visok da se sporo pravi los vazduh, a klima cisti
vazduh mnogo bolje)
Ukratko:
- limuzina (Citroen) se voli
- ali Nemci su ocigledno veoma prakticni.

hiavata

pre 9 godina

Ja razumem zelju da se opravda kupovina automobila koji vam se vise svidja zbog izgleda i imidza ali treba biti realan.

Limuzina naravno, iz vise prakticnih razloga:
- manja potrosnja i veca efikasnost pogotovo pri brzinama iznad 100 km/h
- tisi na autoputu zbog bolje aerodinamike
- udobniji, da, mnogo je udobnije sedeti 10 sati zavaljen u polulezecem polozaju nego sa nogama koje vise kao u autobusu. Uporedite putovanje normalnim automobilom i autobusom i to je to.
- vise prostora, veci prtljaznik i lakse manipulisanje tovarom. Kod SUV-a je ptrljaznik visi pa je potrebno tovariti stvari jedno na drugo da bi iskoristio prostor.
- jeftinije odrzavanje (pa makar menjao ceo trap na 100.000km izadje jeftinije nego gume i felne na SUV-u)
- limuzine su znatno stabilnije a na nekim novijim testovima je dokazano i da su sigurniji, teze se prevrcu (traziti "honda cr-v nurburgring" na youtube.com).

Imajte u vidu da ce cene goriva i dalje rasti a potrosnja ce biti sve bitnija i bitnija.

djuro

pre 9 godina

obicno SUV kritikuju oni koji su ga videli na slici ili prosli pored njega na ulici, pa od muke pljuju jer ga nikada nece voziti.
kao da svi voze trke, pa su im SUV vozila nestabilna i neupravljiva??????
ko je jednom seo u SUV nove generacije i presao razdaljinu duzu od 1000km, nikada vise nece kupiti klasican auto!
sad lupajte minuse, do mile volje!!! :)))

Dikh tu kava

pre 9 godina

1. U poslednje vreme mnogi "SUV"-ovi i "Crossover"-i imaju ne mnogo veći klirens nego moj HB, pa tu nema prednosti SUV-a nad limuzinom/hečbekom/karavanom;

2. I da imaju veći klirens, koja je prednost SUV-a osim što će lakše na ivičnjak. Nisu sva parking mesta sa ivičnjacima. A pošto u rupe na putevima udaramo točkovima i mehanikom, retko (ne i nikad) podom, ni tu nema velike prednosti SUV-a, posebno onih sa točkovima 16-17 inča;

3. Pozicija sedenja može da se šteluje. Pa ko hoće niže, ko hoće više..

4. Gepek kod nekih limuzina (npr. Octavia) veći je nego kod mnogih SUV-ova;

5. SUV je u zamišljenoj "klasi" limuzine ugl. skuplji;

6. SUV ugl. više troši od adekvatne limuzine;

7. SUV je uvek bučniji na autoputu nego limuzina;

8. SUV je ugl. kompaktniji za grad nego limuzina;

9. SUV ima ugl. modularniji tovarni prostor od limuzine;

10. SUV kad je 4x4 i sa normalnim klirensom, ugl. je praktičniji za planinu;

11. SUV je nestabilniji u krivinama;

12. U limuzini se opuštenije sedi;

13. U SUV se zaista bolje ulazi/izlazi. Što neko reče, dobro je za one sa bolesnim leđima;

14. SUV obavezuje, zbog kvazi-imidža u SRB. Čast izuzecima;

15. Limuzine ugl. voze gospoda;

16. SUV ugl. voze žene;

17. itd.

Lično, mom senzibilitetu više prija limuzina, mada sam nekad bio blizu razmišljanja o SUV-u.
Ali, ako se pod SUV-om smatraju istovremeno i Volvo V40 CrossCountry i Toyota LC, navedeno malo pada u vodu.

Kanadjanin

pre 9 godina

Boze, kakvi komentari. Sta ce svima vama SUV koji ste to ovde komentarisali da ih imate. Sto rece jedan covek u komentarima, trend kriminalaca i skorojevica. Za vase ulicice, parkinge ili malobrojne malene garaze, razdaljine, a da ne pominjem i cenu goriva, koja je skoro 50-60% veca nego u Kanadi, a ti dzipovi, da ne kazem SUV-jevi imaju neverovatnu litrazu, kubikazu itd.
Izivljavanje i nemanje mere kao i u svemu drugom. To je bila i ostala odlika srbijanske sredine, posebno Beograda.
Ljudi u normalnom svetu sve vise pokusavaju da predju na hibride, elektricne automobile a kroz Srbiju jurcaju najveci zagadjivaci i potrosaci, a sve da se nadomeste razni ljudski, moralni, pa i civilizacijski nedostaci. Vazno je biti "dasa"! Drugo, mnogima kao treba zbog porodicnih razloga veliki "autobus". Kolike to porodice imate? Kada ste poceli da stancujete toliku decu? Pa, prosek vam je 1,5 dete. Navikli ste na prostor i komfor u transportu! Boze! Sto su nekada govorili stari:
Nasla se vila, u cem nije bila.
Nazalost, ovo je jos samo jedan u nizu signala bolesti jednog malog, nezrelog naroda, koji je izgubljen u vremenu i prostoru. Pokondiren, nerealan, a pre svega neodgovoran i neradan (cast malom procentu divnih, vanserijskih ljudi).

Aleksa

pre 9 godina

JEEP PATRIOT - One & Only! Stil, prakticnost, bezbednost... sve!
Karavan vozilo sa prednostima pravog Jeep-a!
Pre toga - Nissan Xtrail, RAV 4, Honda CRV - nisu mu ni do kolena!

Skoda Yeti

pre 9 godina

SUV, odnosno crossover uvek.
Na primer zbog: udobnija i prirodnija pozicija za volanom, visi klirens, 4x4 pogon, obicno veci i upotrebljiviji gepek, vise mesta za glavu na zadnjim sedistima, laksi ulazak i izlazak iz vozila....da ne pominjem prednosti po nasim "kvalitetnim" ulicama i putevima.

aman zaman

pre 9 godina

Nikada ne pisem komentare na auto teme, ali ovde je tesko odoleti. Dakle, vozim auto, pretpostavljam da je SUV ovo sto vidjamo okolo, ti silni dzipovi, kombiji, kamioni, autobusi sa obrijanim tipovima i napucenim plavusama koji ih voze... Pa kome takav tip oklopnjace uopste moze da treba po gradu, pitam se??? Osim da se bude u trendu. Glupom. Al je trend, a sve za trend, naravno:)

Supernaut

pre 9 godina

Da zivim u zemlji sa normalnom putnom infrastrukturom, bez udarnih rupa I izlokanih puteva/ulica, vozio bih limuzinu. Ovako, posto zivim u Srbiji, vozim SUV i zadovoljan sam sto manje razmisljam o visini ivicnjaka na obelezenim parking mestima (npr. Takovska ulica pored Botanicke baste) i ne moram da placem od muke ako ne uspem da izbegnem bas svaku od bezbrojnih rupa na nasim putevima i ulicama.

Osmeh na licu

pre 9 godina

Ne znam samo ko moze da priusti postenom zaradom SUV u ovoj zemlji.Ko moze svaka mu cast i neka uziva.Ali u glavnome gradu moze da se primeti da je medju kriminalcima ta vrsta automobila bas u trendu(i devojkama kriminalaca).Ljudi pozdrav i srecno.

Mile

pre 9 godina

Ja sam vozio Micubisija limuzinu. Posle smo kupili BMW 320. Vozio sam se u SUV i ok je osecaj, ali nikakvu manu nemogu da nadjem ovome BMW sto sada vozim. Isto tako sam se vozio u BMW Z4 i to je naj bolji osecaj koji auto moze da pruzi. Sledeci auto bi voleo da bude SUV. Ipak je raznovrsnost u zivotu neobhodna.

Zoran

pre 9 godina

Ponosni vlasnik Toyote RAV4.
(HTC, 19. jul 2014 01:58)

Ona ima 546 litara zapreminu prtljaznika, to je 20.2 kubna fita. Moj Audi A6 ima 15.9 kubnih fita. O tome kako se vozi Audi A6 a kako SUV smesno je pricati.

AndroidSU

pre 9 godina

SUV-definitivno. Zašto? Sedim visoko i pri bočnom udaru ću zadobiti manje povrede. Kako ja, tako i ostali putnici. A, naravno, ima i drugih prednosti...

Dok sam vozio Sprinter nisam primecivao guzvu u Bg

pre 9 godina

Ako ti je limuzina mala onda kupis kombi. VW Bus, ili nesto slicno. Dzip je nesto izmedju, za one koji gledaju americke filmove pa se malo previse uzive.

Petar

pre 9 godina

Vozim hatchback (10 godina star) i upravo treba da da menjam za noviji auto, pa se razmisljam izmedju limuzine i SUV-a. Limuzina ima vise mesta i u kabini i u gepeku (potrebno mi je zbog porodice), pa je zgodnija za duze puteve (mada su to uglavnom letovanje, zimovanje i par vikenda tokom godine), dok je SUV bolji za grad u kome ga i vise koristim (kompaktniji je), a ipak ima vise mesta od mog sadasnjeg hatchback-a. SUV koji trazim mora da ima i 4x4 jer idem obavezno na zimovanje, a zgodam je i u razlicitim vremenskim (ne) prilikama. Takodje, i limuzina i SUV trebaju obavezno da poseduju xenon farove (ko vozi puno nocu, zna kakva je razlika) i automatski menjac sa duplim kvacilom (ko ga je jednom probao, zna zasto treba). Mislim da sam na kraju ipak blizi da kupim SUV, ali videcemo u sledeca dva meseca.

komrad

pre 9 godina

Ne bih izabrao ni prvi, ni drugi - nisu po mojem ukusu.
Ne treba mi auto koji izgleda kao kamion, sto je slucaj sa SUV vozilima.
Ne osecam se kao muskarac sa andropauzom kome treba ladja u obliku limuzine kako bi se dokazivao. Vozim auto koji sam oduvek zeleo: Ford Mustang.

Dani

pre 9 godina

Vozio sam BMW e39,onda sam kupio e60 i razmisljao o kupovini f10 ,ali brat nerodjeni kupio X5 2008 godiste i tjerao me da malo provozam. Nakon kratke voznje shvatio sam da je dosta bilo limuzina.Sad vozim X5 2009 godiste,motor 35 d i trosi dosta vise nego e60(koji je bio 535d),ali ne zalim se ,jer zimi sam sa e60 bio zarobljen dosta puta u snijegu,ovde sad nema sanse da se to desi.A i ogromna je psiholoska razlika u voznji limuzine i SUV-a. Mnogo je sigurniji osjecaj u SUV-u.

KKKK

pre 9 godina

Limuzina. Zbog voznih osobina, sigurnosti, izgleda.
Jedina prednost ovih drugih je "visoko se sedi", za sta me nesto preseca medju preponama.

Nenad-EU

pre 9 godina

Limuzinu, naravno. Limuzina se bolje vozi, upravljivija je, ima bolje performanse nego SUV slicne snage, manje trosi (novi X5 30d ne moze da trosi manje od 10l dok 535d trosi oko 8), jeftinija eksploatacija i na kraju, lepsa je limuzina. Kada bi mi trebao terenac, uzeo bih Land Rover Discovery.

SUV bio SUV ostao

pre 9 godina

Prema ocekivanjima masovno se javljaju frustrirani zajedljivci da nas ubede kako je SUV lose vozilo a sutra bi seli u njega samo da mogu. Na ozbiljnim trzistima prodaja SUV-a sve vise raste ali u nebeskoj Srbiji gde je broj prodatih vozila statisticka greska vozacima biciklova i auta od petnaest godina starosti to govori da je svet sve gluplji a oni sve pametniji kako im propada i stari automobil. Vozim SUV zato sto to hocu i sto mi daje osecaj udobnosti i komfora. Postoje limuzine daleko skuplje i bolje od mog SUV-a i o njihovim vlasnicima ne mislim nista lose. To su ljudi koji imaju drugacije potrebe, zelje i sklonosti nisu zbog toga ni bolji ni gori od mene. Meni nije tesko da podnesem kada neko ima bolji auto od mene posto mi je ovaj moj sasvim dobar a za druge me nije briga sta voze. Nasi komentatori bi izgleda najradije zadavili svakog ko ima SUV ili bilo kakav auto skuplji od 10 hiljada evra. Da naslov glasi u prilog limuzinama isti oni bi kacili milione linkova da nas ubede kako je bolji SUV. Kod nas je najvaznije vredjati druge, biti drzak i terati kontru bez obzira na cinjenice i bez obzira sto nemate ni limuzinu ni SUV. Da li je nekome lakse da sve vlasnike boljih vozila proglasava kriminalcima i celavim glupanima u prljavim trenerkama? E pa nije tako koliko god vam ta cinjenica tesko padala i kolko god pucali od zavisti. Ubise nas kompleksi i mrznja zato je drzava tu gde jeste. Mnogo turamo nos u tudja dvorista a sopstveno previse zapostavljamo.

MileNS

pre 9 godina

SUV , i to upravo ovaj sa slike i nijedan drugi makar mi to bila i najveća životna greška! Ni MB Ml, ni Porše Kajen, ni Tuareg, ni Hummer ni ništa od toga ( naravno sve i da imam novaca za tako nešto, opet ne bih). Samo Hyundai Santa Fe 2014! Sigurno ima i boljih, i jeftinijih, lepših ali Santa Fe i tačka :D

Dragan

pre 9 godina

Imam limuzinu srednje klase i mini van kao drugi auto vec godinama.Kada (ili ako) budem kupovao sledeci to ce svavako bito cross over ili Van.Limuzine su samo za pokazivanje.Osim kofera tu se ne moze nista drugo ugurati

dejan

pre 9 godina

Konkretno, zadnja sedista u SUV modelu Mercedes ML su prilicno neudobna. Na osnovu toga bih pre kupovao limuzine ili minivan tipa vw sharan gde se sedi nesto vise pa ima i bolje preglednoati, a udobnost je takodje odlicna. Ipak i putnici pozadi treba da imaju udobna sedista.

tesha

pre 9 godina

Mozda limuzine imaju vece ocene siurnosti na NCAP testovima ali pri ceonom sudaru sa vozilom koje ima istu brzinu a manju masu pre bih se nasao u suv jer sto je veca masa to je veca i kineticka energija vozila pri sudaru Ek=masa puta kvadrat bzine sa dva.

Filip

pre 9 godina

Pre bih kupio manji SUV (do 2.000 ccm) nego sedan.

Evo zašto: u prethodnih godinu dana mi je često bio potreban auto sa povišenim klirensom (tu ne mislim samo na podignut auto, tipa Dačija Logan), kao i 4x4 pogon.

U tih godinu dana prvo su bili štrajkovi i blokade puteva pa onda vožnja kroz njive, letovanje i nepristupačne plaže s lošijim prilazima, neasfaltirani putevi, veliki usponi i nagibi, pa zatim mećava, sneg, nanosi, led, onda zimovanje, zatim poplave i sada opet letovanje, dakle iz čisto praktičnih razloga mnogo bi mi bio korisniji 4x4 kompakt krosover nego limuzina, ništa prestiž i imidž, jedini što sedani skoro po pravilu imaju veći i upotrebljiviji prtljažnik.

Ali zato kod SUV-a manji gepek može da nadoknadi Thule na krovu. :)

Pametnome dosta

pre 9 godina

pogledajte ovdje rejtinge za sigurnost raznih automobila. Kia Optima primjerice dobija vrlo visokih 9.7 (od 10), dok svi ti skupi SUV-ovi i terenci dobijaju najcesce ispod 9, 8.5 i sl.
http://usnews.rankingsandreviews.com/cars-trucks/Kia_Optima/

vuk

pre 9 godina

Vozio sam od 1996 pa na ovamo BMW 3 , pa audi A4 , pa Grand cherokee, pa BMW X1, pa sad novi BMW X5... Zakljucak, kad sednes jednom u SUV nikad se ne vracas na limuzinu. Dobro je rekao neko pre mene SUV kritikuju samo oni koji su ga videli samo na slici.

Terapeut Justin

pre 9 godina

SUV grde oni koji ga nisu vozili. Ostavimo sada ekstreme i njihove motive,uzmimo racionalne razloge za ovaj oblik vozila: udjes i izadjes iz njega ko covek,lagano,bolja ti je preglednost, ne mislis o dubini rupa i visini trotoara. Limuzine su udobnije ,kako od kojeg Suv. Veci je izbor limuzina za iste pare. Ali dzaba:Ko se jednom "popne" u SUV, vise ne silazi. To govori samo za sebe.

Zoran

pre 9 godina

"Ako je SUV samo moda/trend, onda je to moda u cijelome svijetu i to moda koja traje vec deceniju, dvije. Sto bi mi bili gori od ostatka svijeta i ne pratili tu i takvu modu?"

Moda ti je kravata, i to nose u celom svetu. Moda su ti bile farmerke, i to nosili u celomsvetu. SUV je samo MODA, nista vise. 1 u 1000 ga treba da potovari nesto vise i teze, ostalo je MODA.

Evo ja vozim u SAD Buick Enclave, oborena treci red sedista jer nosim svasta kad idemo na odmor, leto ili skijanje ili na aerodorm pa nosimo puno stvari. U Srbiji imam A6 2.0 2006. godiste. 3 puta mi je bolji A6, osim gepeka. I niej neobicno da SUV ima skoro isti gepek kao auto sa malo vecim gepekom ako ne oboris zadnja sedista.

Ivan R

pre 9 godina

Limuzine, bez trunke razmišljanja . . .
Za ''džipove'' priznajem samo vozila kao što su Toyota Land Cruiser, Nissan Pathfinder, Grand Cherokee i Land Rover Discovery. Zna se šta su pravi terenci.

Renault Captur, Opel Mokka, Škoda Yeti i Qashqai NISU džipovi, sa njima izvan grada ne možeš ništa činiti. Nepraktična vozila koja, uzgred budi rečeno, troše više goriva u gradskoj vožnji od većine limuzina.
To su, slobodno mogu da kažem, obične imitacije. Zafrkancije.
Ali džipovi svakako nisu, svidelo se to vama ili ne.

zoran

pre 9 godina

Nakon veoma dobre limuzine (Skoda SUPERB), postao sam ponosni vlasnik VOLVO XC60 i ne bih ga menjao nazad na limuzinu ni u ludilu!
(S U V !!!, 18. jul 2014 15:56)

Ti si bas nashao da poredish..pa, sa Shkode da si preshao na limuzinu Tojotu, nikada je ne bi ostavio...
..

Miroslav Jaksic

pre 9 godina

Trenutno vozim pezo 3008 hdi motor 2/L iz porodicnih razloga i namenski kupljen u tu svrhu.Prezadovoljni smo veoma udoban,vrlo pregledan u voznji,u gradu do 7l dizela krovni prozor tako da malisa uziva u panoramskoj voznji.Ranije sam vozio limuzinu bilo je o.k. mada kada sada uperedim, voznja u limuzini je kao da si u kartingu. Bez predrasuda SUV & Mpv !!! Jedino sto je odrzavanje skuplje bar u nasem slucaju(vece gume,skuplji servis,registracija,osiguranje..)Pozz. svima!!!

XXI-VEK

rule

pre 9 godina

Kupili smo Qashqai prije 2,5 godine. Najbolji osjecaj u autu nakon raznih vlastitih i sluzbenih auta. Bolja preglednost, solidna prostranost, sminkerski osjecaj. Naravno da se i automobili kupuju iz pomodarstva. Ali tako je i sa majicama, tenama... Sto se tice tezine i potrosnje, trosi isto kao i nasa prosla limunzina, a tezi je samo za 100 kg. Za one koji tvrde da nisu stabilni, neka probaju Qashqaia, Tiguana ili Kugu, pa da vidite sta je drzanje ceate. Mislim da bi vecina ljudi, kada bi im pare pale sa neba, kupili SUV. Oni koji bolje zaradjuju, to vec rade jer su takvi auti na prednji pogon samo 10 posto skuplji od manje brace na istoj platformi.

Zoran

pre 9 godina

SUV samo ako ima veliki gepek. To je jedini razlog zasto sam ga kupio u Americi. Uskoro mi nece trebati i prodajem ga. Mozda padne neki audi a6.

Bojan

pre 9 godina

Ja sa mojom korsom mozda ne mogu da gledam svet sa visine (sto je verovatno i jedini razlog zasto ljudi kupuju suv), ali se zato efikasno probijam kroz guzve, uzane ulice, a parkiranje je igra - za auto od 3.5 metra uvek ima mesta.

Nekad i sad

pre 9 godina

ja ovde moram da ispricam svoje impresije. 20 godina vec vozim limuzine ili ti automobile sto sportske sto elegantne i to samo benzince . Ove godine sam uzeo prvi put u zivotu jedan pravi SUV , gde su mi svi koji ga imaju rekli kad jednom sednes neces hteti vise da menja, i salu na stranu ispade istina . Nije tacno da se tesko voze po gradu , cak naprotiv mnogo lakse nego limuzina koju uporedo vozim i od koje zbog kvaliteta nasih ulica odpadose mi bubrezi i ledja. prvo sto sam primetio je da vozaci mnogo vise obracaju paznju na mene u smislu nema uletanja , gurkanja itd tj Slaviju predjem na "keca" a ovako je bilo do sada ko jaci... Putovanja , ne mogu da se porede , komfor , pozicija sedenja, gepek kad se skloni navlaka itd ...nema vise onih kutija na krovu svaki put kad se ide negde . jeste skuplji su za odrzavanje ali posto sam vozio do sada benzince a ovo je dizel ( malo veci preko 3.000 ccm ), verovali ili ne meni je potrosnja manja , a sama voznja zbog obrtnog momenta neuporediva . Ja koji sam do sada govorio da je to glupost , sada priznajem da je vrh , samo kad neko moze sebi da priusti . naravno nisam kupio novi vec par godina star , spada u one prave terence ali ni oni vise nisu sirovi , vec je kao dnevna soba na tockovima , fotelja prava a ne uska kao u autu ....sad sam postao 4x4 fan , necu da kazem koji je u pitanju da ne bude zluradih komentara ...jer sam bio veliki fan i jos sam sportaka kao i limuzina ali zi sportskih odeljenja fabrika ...

MirjanOil

pre 9 godina

Vozio sam Peugeot 407 karavan do saobraćajke.
Sa dvoje male dece (6 i 3 godine) sam stajao na raskrsnici da skrenem ulevo i od pozadi na udari kombi vozilo u punoj brzini. Vozač izlazi iz kombija i kaže mi: Izvini, nisam te video.
Sada se vozimo u Captivi 4x4, 2.0 dizel... Dakle - SUV.

Milan

pre 9 godina

Vozio puno i jednih i drugih. Ako bi razmislali racionalno, po stvarnim potrebama vecine vozaca limuzine bi bile mnogo vise zastupljene. Ipak moda, zelja za isticanjem su cudo. Volio bih da pobijem neke zablude:
1.SUV nije udobniji od limuzine, nikad. Kod pojedinih modela prednost je jedino na srednjem sedistu nazad zbog izostanka centralnog tunela.
2. Za istu kolicinu prostora limuzina je uvek jeftinija, i to dosta. Prosecan SUV iz C segmenta kosta koliko i limuzina iz D.
3. Nemaju uvek limuzine veci gepek, SUV uvek ima mnogo iskoristljiviji i pristupacniji. Samo karavan po ovome moze da parira SUV-u.
4. Limuzina uvek manje trosi od adekvatnog SUV-a. Ne porediti razlicite segmente.
5. Limuzina je uvek stabilnija na putu.
6. Kod normalnog automobila bez spustenih spojlera SUV nikad nema nikakvu prednost na losem putu. Cak sta vise mnogo je nestabilniji i ljulja na neravninama. Druga stvar je da li se nekom svidja polozaj sedenja.
7. Kada imate kamion ispred svejedno je da li ste u limuzini ili SUV-u, svakako necete videti preko.
8. U SUV se lakse ulazi, pogotovo u stiklama :-)
9. SUV izaziva vecu zavist, mislim da je ovo kljucno zasto ga bira vecina.

dejan

pre 9 godina

Ne znam zasto ljudi misle da je SUV (džip) bezbedniji? Članak ovde na B92 govori o bezbednosti jednog malog Smart-a, kao i da bezbednost nema neke veze sa veličinom vozila. Nesreće se često dešavaju kad vozač zaspi pa sleti s puta ili pređe iznenada velikom brzinom u suprotan smer; nikakav SUV tu neće biti od koristi. Bezbednost današnjih savremenih vozila zavisi od vozača.
Sa druge strane, za sitna čukanja će skuplje koštati popravka.

Mikajlo

pre 9 godina

Celom svojom vozackom karijerom od 39 godina sam vozio "normalne automobile"
sedane,hecbekove,karavane i td..Poslednjih 5 godina vozim SUV dizel,automatik i pitam se sta sam to vozio ceo zivot.Meni licno je to evolucija na bolje.Udoban,veliki ali ipak nekako kompaktan i lak za parkiranje,lako se ulazi i izlazi,ogroman prtljaznik,odlican za duga putovanja a i za ribolov kada zatreba.Za voznju po dubokom snegu i neociscenim ulicama nema potrebe ni da bilo sta pisem.

GajaG

pre 9 godina

Definitivno limuzina u karavanskoj izvedbi i 4x4. Jer sta je X5 nego serija 5 karavan Xdrive sa malo vecim klirensom. Ali je zato puno neudobniji, nestabilniji i skuplji za odrzavanje. Mnogima su argumenti losi putevi, ali svi zaboravljaju cinjenicu da ce limuzna lakse i bolje upijati rupe, zatim ce kod SUV-a brze da nastrada trap, zbog toga sto je tezi, a zamjena novog je skuplja nego za limuzinu.

seljadin

pre 9 godina

kad sam kupio sadasnji automobil, otpao je SUV, testirao sam par audija, i ljuljaju se ko brod, nestabilni, nije to za mene, imao sam iskustva da me je
nizak i stabilan automobil spasao smrti, naime na mene je krenuo kamion, jedva sam izmanevrisao, da sam bio u SUV sad ne bih ovo pisao, evo pogledajte sta se desi kad se najbolji SUV Macan porsche direktno sudari sa A4, misilm da su vozaci u SUV porsche Macanu slomili kicme, dok je u A4 vozac lakse povredjen, ne hvatajte me za rec, to sam citao pre nekoliko meseci.

Čisto da se zna

pre 9 godina

Glasam za auto, i to pre svega jer mi je osećaj u vožnji mnogo bolji i to što sedim nisko mi je plus a ne minus. Što se bezbednosti tiče, mislim da je i to diskutabilno. Pri direktnom sudaru automobila i suv, verovatno će bolje proći ovi u suv. Međutim, sa autom su veće šanse da do tog sudara ni ne dođe zbog bolje upravljivosti i veće stabilnosti.

znacenje

pre 9 godina

Suv je sports utility vehicle a mpv je multi people vehicle, ima nekih dodirnih tacaka tipa kako se sedi, klirens, ali se tu zavrsava. Suv je skoda jeti, duster, rover I dr a mpv pikaso ili verso, itd. Mpv je za porodicu. Suv kad si solo. Kojote, vozim grand picaso, imam 2 dece, jednom kolica, drugom bajs I po gradu smo uvek puni. Lako se vozi I parkira kada ima mesta. Zivim na periferiji I parking je kul, u gradu, malo teze naci dovoljno mesta. Moja ga zena cepa ko luda, prezadovoljni smo funkcionalnoscu.

Trovach

pre 9 godina

Vec sam pisao da voznja terenca po gradu, u najmanju ruku deluje nelogicno, a ustvari je pokazatelj IQ vlasnika i, nazalost, globalni trend. Takvi u takvim vozilima deluju opasno. Pored toga SUV bez 4x4 nije terenac, nego njegova jevtinija varijanta namenjena "dokazivanju" (da ne upotrebim vulgarniji izraz). Nesto slicno kao kada totalni propalitet "okaci kajlu" koja je, u stvari, laznjak, da bi bio "cool".

Petar

pre 9 godina

SUV, samo ako mi roditelji zive u selu bez asfaltnog puta,a srecom to nije slucaj. Balkanski mentalitet, verovatno bi vecina vozila kamione da su troskovi manji.

tesha

pre 9 godina

Ja vec 3 godine vozim Freelander-a 2002 godiste i kad bi menjao nikad ne bih limuzinu uzeo. To da limuzina ima veci gepek mogu samo da se tese oni koji ne voze SUV. Prvo sto mi je gepek vise postavljen u odnosu na asvalt (prirodnija pozicija, ne moram da se saginjem da ubacujem i vadim stvari, drugo sto je siri, trece sto je visi. Niko ne moze da mi kaze da je u limuzinu ubacio prozor 180x120. A sto se tice udobnosti vise puta sam putovao na duze distance 250, 300 km u jednom pravcu sa mozda jednim kratkim stajanjem od 5 min i nikad nisam osecao zamor od voznje. 5 ljudi komforno putuje bilo gde uz veliku kolicinu prtljaga, a moze i na krov da se stavi nesto po potrebi.
Neko kaze da se limuzina bolje ponasa u krivinama?! Pa zar vi ljudi vozite reli pa vam je bitno da proletite sto brze kroz krivinu. A ko vozis reli po asvaltu onda slobodno limuzina, u svim ostalim opcijama dzip.

dzoni

pre 9 godina

Vozio sam SUV i onda sam presao na MVP ..razlog..isto sedis visoko ali imas mnogo vise prostora u kabini,veci gepek i mnogo manja potrosnja.

Dark horse

pre 9 godina

sigurniji osjecaj u SUV-u? Pa ne bih rekao. Pogledaj najrigorozniji dio testa inace rigoroznog IIHS-a i na small overlap testu SUV kao Sportage (nedavno proglašen generalno najboljim vozilom u klasi SUV-ova) dobija lošiju ocjenu od jedne Optime (isto u vrhu limuzina, ista marka). Slična je situacija i s većinom drugih SUV-ova, primjerice basnoslovno skup BMW X1 dobija ocjenu marginal, odnosno gotovo neprolaznu ocjenu na istom testu.

https://www.youtube.com/watch?v=exNhgVsOZK8
https://www.youtube.com/watch?v=IA2kLgKybWs
https://www.youtube.com/watch?v=Ymu9Wgnj72E

Neke druge limuzine (Mazda 6 recimo) su još sigurnije na small overlap dijelu testa, ovo sam stavio kao primjer gluposti da SUV nužno mora biti sigurniji. Da ne govorim da su SUV-ovi ipak nestabilniji u zavojima te bučniji na autoputevima od klasičnih limuzina. Uz to i više troše te traže jače motore (kod nas u Europi skupa priča) pošto su teži i masivniji. Ništa protiv SUV-ova, dapače, imaju prednosti, ali i velikih mana.

Nemesis

pre 9 godina

Mogu da prenesem svoje iskustvo. U decembru prošle godine kupio sam ML 320cdi 2007 godište. Prvih mesec dana sam bio oduševljen, ali je ubrzo početničko oduševljenje splasnulo. Sve je to lepo i zanimljivo, ali po cenu čega? Troškovi takvog, a i ostalih suv vozila su enormni. Uz to naći dobar parking bar u delu grada gde ja zivim je prava noćna mora, dužinski je kraći od limuzina, ali je zato dosta širi. U voznom parku moje porodice ( tu spadaju i firmina vozila) mahom su limuzine i vanovi. Navozao sam se svega i svačega za svojih 12 godina vozačkog iskustva, da me je na kraju celo to moje iskustvo dovelo da suv poklonim mlađem bratu, a sebi pazarim A6 2.0 tdi 2009 godište. Racionalna sam osoba i ne želim da plaćam silne troškove samo da bih vozio "džipa". Samo razlika u registraciji je kao neko o.k. letovanje za dvoje, da ne pričam o ostalim razlikama. Dok utisak (bar moj lični) da na dužim putovanjima od minimun 1000 km nema razlike u udobnosti. Da ne bude zabune nismo skorojevići, posao nam traje dobrih 30 godina i od početka izmirujemo sve obaveze i prema državi i prema zaposlenima. Tako da teško da ću se ikada odlučiti za suv. San mi je da zaradim i kupim sebi neku od premijum nemačkih najvećih limuzina. Ali i pre kupovine toga sve bih stavio na papir. Razum iznad snova.

Covek

pre 9 godina

Ja bi ako moze, Sport utility Limousine. Nadam se da ne trazim mnogo i ako sam svestan cinjenice da tako nesto jos niko nije izmislio ali strpljiv sam ja.

SUVa drenovina

pre 9 godina

Vozeci se proteklih godina po nasim kraterima od puteva obecao sam sebi da cu kupiti SUV kada dodje na red zamena automobila i tako je i bilo. Kada se dodaju jos divljaci za volanom na nasim ulicama s obzirom da cesto vozim porodicu uticaj bezbednosti je bio dodatni faktor koji me je naveo na kupovinu SUV-a. Potreba za povremenim silaskom sa asfalta je takodje isla u prilog takvom izboru. Ukratko prevagnuli su mnogobrojni cinioci osim prestiza. Posedovanje boljeg automobila ne znaci apsolutno nista u statusnom smislu. To sto je neko odvojio od usta sebi i porodici i ugrozio egzistenciju da bi ga neko video u ovim ili onim kolima je cesta pojava u primitivnim drustvima kakvo je nase. Sa druge strane kupovinom novog SUV-a navucicete na sebe zavist i mrznju iskompleksirane okoline gde mozete ocekivati razbijanje stakala, brutalne ogrebotine od tudjih vrata, kljuceva itd. Kasko je u tom slucaju gotovo neophodan. Sve u svemu nisam se pokajao i ne bih ponovo vozio limuzinu dok se u infrastrukturnom i civilizacijskom smislu kod nas nesto ne promeni sto je tesko ocekivati do kraja ovog veka.

paja

pre 9 godina

SUV bez razmišljanja, odnosno u mom slučaju VAN.

osnovni razlozi su lakše ulaženje i izlaženje, uspravnije sedenje, bolja preglednost saobraćaja, peta vrata.

Jedino gde limuzina pobeđuje je manja potrošnja na većim brzinama zbog bolje aerodinamike i bolje vozne osobine na krivudavim putevima. Ni jedno ni drugo nisu dominantni uslovi saobraćaja u kojim ja učestvujem.

Novinar

pre 9 godina

Pre dve godine, kad je bio onaj veliki sneg, pokusao sam da izadjem sa parkinga i najasio sam na gomilu snega.Opel astru vozim, lokacija Novi Beograd.Izadjem iz auta i vidim mercedes s klasa ista situacija,malo dalje niz ulicu pezo 406 ista stvar.Sta cu, pozovem komsiju sa Tojotom raw 4, izvuce nas svu trojicu, zahvalimo se coveku i pozavidimo mu na SUV-u.

Milan

pre 9 godina

Ako hocete udobnu voznju sedan (limuzina) je zakon. Cak i skuplji SUV-jevi nisu tako udobni kao sedani. U prevodu za 20000$ se vozite u sedanu kao za 50000+ u SUV. Dobre stana SUV je malo veca bezbednost i prostor.

komsija

pre 9 godina

promenio sam gomilu automobila do sada. zadnjih 7 godina sam na rav4 i ne bih ga dao ni za kakve pare. jos uvek ima cak fabricke sijalice u farovima. samo redovni servisi i gorivo. savrsen automobil...

tesha

pre 9 godina

@tesha, najprije, radi se o IIHS testiranju koje je stroze od NCAP-a, pogotovo zbog testova kao small overlap koji uzrokuju i do četvrtine smrtnosti na cesti. Ako govoriš o frontalnom udaru, tu su limuzine još sigurnije od SUV-ova koje spominješ a dokaz ti je usporedba Kie Optime i VW Tiguana, gdje Tiguan ima samo 3 zvjezdice u frontalnom sudaru ([link]/), a Optima 5. Da stvar bude gora, u testu prevrtanja (rollover) su SUV-ovi u pravilu lošiji od limuzina, pa je čak i odlična (i skupa) Honda CR-V zaradila 4 zvjezdie (Optima 5, kao i u svim ostalim kategorijama).

Dakle, što se tiče sigurnosti SUV-ovi sigurno nisu ispred limuzina, a dosta njih nemaju prednost niti većih prtljažnika (u litrama), te prostora na zadnjim sjedalima. Kad bi te tri karakteristike našao u cijenom pristupačnom SUV-u, uz potrošnju goriva i voznih osobina na razini štedljivijih limuzina onda bi još i razmišljao o njima, inače ne.
(Dark horse, 19. jul 2014 21:30)

Covece to su ocene za frontalni sudar sa zidom, a ne sa drugim vozilom. To je kao da kazes da MAN-ov tregljac ima 3 zvezdice u frontalnom sudaru a Kia Optima ima 5, pa da li bi pre bio u Kiji ili u kamionu pri sudaru.

Jim Jefferies

pre 9 godina

@(Mojito, 18. jul 2014 16:14): debele, odnosno široke gume ne garantuju stabilnost, osim ako put nije kao staklo; off road vožnje što se tiče, pogledaj u gume pravih džipova, ne ove šminke- sve su uske, osim onih sa baloon gumama, koje su za pesak; udobnost- relativno mala međuosovinska rastojanja, veliki prečnik točka i visoko težište, teško da o udobnosti miže biti govora. Dakle, ako hoćeš da se voziš kao čovek, moraš da ustanoviš reper- nađi nekoga sa dobrim Citroenom CX, neka te provoza po auto putu, po rupama, po seoskom putu, posle možeš da pričaš o udobnosti i ležanju na putu... Za mene, AR 159, uvek!

Giovanni

pre 9 godina

Do pre godinu dana bih uvek rekao limuzina, a onda smo kupili SUV (Honda CR-V) i sada mi je sve jasno, sledeci auto ce opet biti SUV. Tek sada shvatam da sam na moju visinu (2.01) jedva sedeo u limuzinama, da sam izvodio jednopotezno uvijanje oko kolena za ulazak i izlazak jer je naslon sedista gotovo uvek bio malo iza B stuba, da mi je volan redovno bio na kolenima i da sam bio pogrbljen dok sam sedeo da ne bih glavom udarao o krov... Svega toga u SUVu nema plus ogroman gepek i prostora nazad koliko hoces. Za porodicu prava stvar. Trosi malo, ide ko blesav, parking moze biti problem u Srbiji, ali posto vec neko vreme ne zivim tamo, cak ni to nije problem...

Rik

pre 9 godina

Naravno da ne odgovara svima, neko voli da leži u kolima... Mislim da je ovo iz teksta presudno "...oni su pregledni jer vi u njima sedite dosta visoko, zatim imaju povišeno rastojanje od tla..." Upravo zbog te preglednosti i osećaja u vožnji - ne planiram više da kupim nizak auto, sad mi je to klaustofobično.

Prosto

pre 9 godina

Bravo za Supernauta! Ona parking mesta u Takovskoj kraj botanicke baste su kao prepreke sa poligona.

Uostalom pogledajte i ostale ulice po glavnom gradu samo, bez zalazenja po manjim mestima i selima. Na prste jedne ruke se mogu nabrojati ravne ulice i to samo dok majstori ne dohvate da "krpe".

Svi bi mi limuzine, bolje lezanje, niza potrosnja itd ali nazalost uslovi su nepostojeci.

duki

pre 9 godina

Uf tesko pitanje, ma i ja lupam. Kad jednog dana postanem otac bez po razmisljanja ce pasti neki crossover, prvo ima 4x4 (imaju ga i limuzine da se ne lazemo), drugo udobnost gde se ne razmislja o ivicnjacima i udarnim rupama pa vulkanizeri mogu da se slikaju, trece prakticnost sto pojedine limuzine nemaju zbog trodelne koncepcije, cetvrto preglednost jer ko se vozio u nekom tipa crv pa posle seo u svoj auto moze da posvedoci o velikoj razlici u preglednosti posto u crossoveru pogled puca u odnosu na ostale klase, peto u slucaju nedostatka prostora krovni kofer se najnormalnije uklopi u koncepciju. Do tada cu da vozim ono sto mi se vozi a kad zakmeci...

KuntaKinte

pre 9 godina

Za porodicu SUV... narocito ako zivite u zemljama surove klime. Imam vec 2 godine RAV4 i prezadovoljan sam narocito zimi gde all wheel drive pravi razliku. A ovde u Kanadi je zima jako duga. Doduse RAV4 ima unibody sasiju tako da se u voznji ponasa vise kao auto.

Nikola, samo Subaru

pre 9 godina

U mom slucaju, Subaru Forester resava sve navedeno. A mozemo ga zvati kako hocemo. Pozdrav
(Mile, 18. jul 2014 13:42)

Mile,

Subaru svakako, ali ne "Forester". Subaru outback je moj izbor. Optimalna kombinacija karavana i SUV-a. Prostora za putnike i gepek u izobilju. Udobnost i brzina jedne limuzine (210 km/h). Zimi (permanentni 4X4), ponasa se kao terensko vozilo. E sad, kosta kao Mercedes E kategorije!!! Pa kosta! Najmanje toliko je i vredan. Za razliku od Mercedesa, u Subaru-a ne morate zimi da slepujete dzak cementa u gepeku da bi voznja uopste bila moguca.

glory

pre 9 godina

Ako je SUV samo moda/trend, onda je to moda u cijelome svijetu i to moda koja traje vec deceniju, dvije. Sto bi mi bili gori od ostatka svijeta i ne pratili tu i takvu modu? Onaj ko moze, naravno. Stvar je u tome sto se ne radi o modi, vec je netko jednostavno izmislio bolju, svestraniju varijantu automobila koji treba (vecini)danasnjih ljudi. I ne radi se tu o rupama na cestama, jer onda u recimo gradovima u Kaliforniji ili na Floridi nitko ne bi trebao SUV. Putevi ravni, siroki, bez rupa. A opet ih i tamo masovno voze. Jednom korisnik SUVa, tesko da ces nazad na limuzinu. Obrnuto je vec mnogo vjerojatnije. Slicno kao sa automatskim mjenjacem. Imas li ga jednom, male su sanse da ces se vise ikad vratit na rucni. Te stvari jednostavno trebas koristiti neko vrijeme, pa tek onda donositi sud.

dragan

pre 9 godina

Vozim Fiat Multiplu sa pogonom na CNG(metan). Muka mi je kad ga pogledam koliko je ruzan, ali sve dok ne udjem unutra! Prostor takav da mozes slavu da slavis ili neki manji decji rodjendan, sedi se visoko a i sam auto je visok. Siri je od vecine manjih SUV a ono sto je najvaznije 100 km. predjes za 500 din. pa ti ona ruznoca postane draga i simpaticna! Kad postanem kontraverzni biznismen vozicu MB ML 320 cdi!

Bojan

pre 9 godina

Za komentatora koji uporedjuje rav4 i a6 prtljaznike.. ako je to tacno, onda moj civic ima prtljaznik zapremine kao i audi a6, a kraci je gotovo pola metra.
Suv je ok, ali troskovi posjedovanja su dosta veci.. moj civic ima 6 brzina i trosi 6,5l na autoputu.. za suv ti treba jaci motor, koji je samim tim i kompleksniji, dizel pozeljno zbog obrtnog momenta, a na dizelu imate jos vece troskove odrzavanja i potencijalne skupe kvarove, dalje popravljanje dpf-a, mijenjanje lamele/kvacila samo je pitanje vremena.. vece felne sa sirim i skupljim gumama... samo razlika u gumama izmedju normalnih i malo vecih moze da bude 200e.. na suvu pogotovo ako je tezi gume mogu biti skuplje i 300-400e od normalnog auta... sve je to ok ali kada prebacite racunicu na papir posjedovanje je skuplje.. e sada ko ima novca i nije mu problem da ga u to potrosi, ok..

Gruber

pre 9 godina

Pozdrav! Vozim idealnu kombinaciju -C5 automatic, pegla sve neravnine, automatski se podize i spusta u skladu s putem/podlogom, kada treba zagaziti u glib - podignem ga u najvisi mod i prodjem. Hidrailicari rules :)) pozdrav svima i pazljivo za volanom

Dejan

pre 9 godina

Preglednost, robusnost na lošijim terenima i tovarni prostor ....
Nažalost ...
Kod nas ih voze Soraje, Cece, i razni želavi tipovi i plastične cice i gledamo ih u negativnom kontekstu

Tolerancija, šta to beše?

pre 9 godina

Ne mogu Srbi a da se ne posvađaju. Ako ne oko politike ili fudbala, može i oko automobila.
Zaslužili smo sve što nam se dešava.

Dark horse

pre 9 godina

@tesha, o Boze. Udarac u zid sa 60mph ostavlja kudikamo gore posljedice od sudara dvaju auta od kojih svaki vozi 30mph. Prema tome, test koji sam ti dao je najbolji moguci crash test a na tom testu su SUV-ovi zakazali u odnosu na limuzine.
Ovo je inace lekcija iz prvog razreda gimnazije, fizike. Link za proučavanje: http://www.fluther.com/143412/which-is-worse-hitting-a-brick-wall-at-60-mph-or/

Pulsar

pre 9 godina

Zafira i porodica -idealan spoj. Slazem se da je isjecaj preglednosti i visina, nesto sto me pocinje iritirati kada udjem u "niža" auta. Naviknes se jednostavno. Ovo oko vece potrošnje su besmislice, ako si agresivan vozac, ne znam koji auto ce ti biti ekonomican.

Dark horse

pre 9 godina

@tesha, najprije, radi se o IIHS testiranju koje je stroze od NCAP-a, pogotovo zbog testova kao small overlap koji uzrokuju i do četvrtine smrtnosti na cesti. Ako govoriš o frontalnom udaru, tu su limuzine još sigurnije od SUV-ova koje spominješ a dokaz ti je usporedba Kie Optime i VW Tiguana, gdje Tiguan ima samo 3 zvjezdice u frontalnom sudaru (http://usnews.rankingsandreviews.com/cars-trucks/Volkswagen_Tiguan/Safety/), a Optima 5. Da stvar bude gora, u testu prevrtanja (rollover) su SUV-ovi u pravilu lošiji od limuzina, pa je čak i odlična (i skupa) Honda CR-V zaradila 4 zvjezdie (Optima 5, kao i u svim ostalim kategorijama).

Dakle, što se tiče sigurnosti SUV-ovi sigurno nisu ispred limuzina, a dosta njih nemaju prednost niti većih prtljažnika (u litrama), te prostora na zadnjim sjedalima. Kad bi te tri karakteristike našao u cijenom pristupačnom SUV-u, uz potrošnju goriva i voznih osobina na razini štedljivijih limuzina onda bi još i razmišljao o njima, inače ne.

Petar Mačković

pre 9 godina

Kupiš limuzinu,a ako ti treba mesta za kofere,polutku i but,ili dve bale slame,uzmeš karavan verziju te iste limuzine...
Osim ako ne živite poput mene, na salašu udaljenom 12km od grada... vozim Toyotu Land Cruiser,jer radi radnju,vozim ga preko livada i njiva,i leti i zimi,vučem prikolicu za konja,a uveče kad se negde izađe u grad,i nema toliko gužve da ne može da se nađe mesto za parking...

Ненад

pre 9 godina

С обзиром какви су нам путеви пре бих се одлучио за неко оклопно возило:-)

Deansgate

pre 9 godina

Ljudi novi SUV-ovi su skoro istih karakteristika kao limuzine za neke stvari upravo zbog veće trazenosti. Npr, ne troše više zbog ekonomično napravljenih motora, nisu toliko predvidjeni za off road it'd.. Sve ima svoje prednosti i mane ali jedan ix 35 je odličan auto za 17 000 sa dizel motorom i solidnom opremom. Sportage malo više a CRV i cx5 još malo više. Ali nude brutalno puno prostora za ljude sa decom je uvek lakše. Ja imam 2 metra i zato sam uzeo CRV jer Honda je Honda, ne crkava bez preke potrebe. A bogami kod nas je pre popularnije da se voze passati i mečke nego SUV. Rav4 je vrhunski auto ali ako vidite nekog nabedjenog frajera da ga vozi ja ću da vam poklonim jedan takav nov iz fabrike :-) zato što se pomodarstva tiče BMW petica, audi a6, q7 i Mercedes. A normalni ljudi kupuju praktične automobile u kojima se osećaju sigurno. Anyway svako kupuje šta mu se svidja jer razlike su sve manje i u kvalitetu i u performansi kad se gleda u istoj klasi

Pera Kojot

pre 9 godina

Za mene je prava dilema Gradski SUV/Crossover ili MPV/minivan.

Dakle Kia Sportage, Hyundai Ix35, VW Tiguan, Toyota RAV4, Nissan Qashkai... vs. Citroen C4 Picasso, Renault Scenic, VW Touran, Mazda 5, Toyota Corolla Verso...

Potrebe? 4-člana porodica, najveći deo vremena u gradskoj vožnji, nekoliko puta godišnje potreba za većom količinom prtljaga.

Šta je bolje?

Zuki

pre 9 godina

SUV/Crossover je moj izbor. Generalno ima vise prostora mada je ponekad to samo utisak jer je vise prostora za glavu pa se osecas komotnije, a i to je bitno. Sa 45 godina, nisam vise tako fleksibilan a i ledja sve cesce bole, pa mi je lakse da udjem izadjem. Veci klirens i 4x4 dobro dodju za lagani of-road i dublji sneg.
Cena je malo veca potrosnja, 10-15 %. Pre nekih 15 godina sam prvi put kupio karavan i narednih 10 vozio samo karavane. Sada mislim da necu lako odustati od SUV/Crossover-a.

milosh13

pre 9 godina

kome smetaju slabosti suv vozila a zeli njegove prednosti lepo uzme neki karavan sa povisenim klirensom...i svi srecni i zadovoljni,zlatna sredina sto se mene tice...

Dejan

pre 9 godina

Uvek vozio HB a od pre tri meseca novog crosovera prevagnulo je to sto imam decu mozda gresim ali se osecam bezbednije. Bili na moru i stigli do plaza do kojih svakako nismo mogli sa predhodnim kolima. Nemam 4 x 4 bilo mi skupo da doplatim ali i ovako sam zadovoljan. Vozio 10 sati bez problema ni manje ni vise umoran nego ranije. Sve u svemu ko moze neka proba ako vec nije, meni je dobar i zabavan i kad dođje vreme opet cu uzeti nesto slično.

pegone

pre 9 godina

@Da zivim u zemlji sa normalnom putnom infrastrukturom, bez udarnih rupa I izlokanih puteva/ulica, vozio bih limuzinu. Ovako, posto zivim u Srbiji, vozim SUV i zadovoljan sam sto manje razmisljam o visini ivicnjaka na obelezenim parking mestima (npr. Takovska ulica pored Botanicke baste) i ne moram da placem od muke ako ne uspem da izbegnem bas svaku od bezbrojnih rupa na nasim putevima i ulicama.
(Supernaut, 18. jul 2014 13:10)
Prijatelju ja zivim u Italiji blizu Ankone gde talijanski putevi bas nisu nesto bolji od navedenih.
BTW i ja nesto razmisljam o SUV vozilu kao Rav4 ili nova CRV koja izlazi 2015

Veljko

pre 5 godina

Moze li neko da mi preporuci neki auto zivim sam imam velikog psa uzeo bih neki suv ili karavan zbog velikog gepeka posto planiram da psa prevozim u gepeku

Bojan

pre 9 godina

Bas sam nedavno gledajuci cijene mazde 6 i cx5, koje su priblizne, razmisljao koje bih od ta dva auta uzeo... i moj zakljucak se prije krece u smjeru mazde 6 odnoson 3 sedan. Rado bih uzeo i nekog subarua ili neki drugi 4x4 ali us malo poskupi