Ponedeljak, 28.04.2014.

20:11

Dacia Logan 1.2 16V Laureat

Izvor: B92

Dacia Logan 1.2 16V Laureat IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Miroslav

pre 9 godina

2007 sam kupio novog Logana prestige 1,6 16v. Presao samsa njim oko 100 000km, i skoro celu Evropu. Nikad nije stao. Performanse su mu odlicne, 0-100km za 10,2 sec, max 186km/h. Praznog sam sa shell superom, na autobanu u D vozio 190km/h. Mnogi su mu u cudu gledali u rep. Vozim ga zaista bez kompleksa I na autoputu i brdski reli. Tada je bio dobra kupovina. Megan sa istom motorizacijom je kostao skoro 17000 eura.Logan je bio 10500 eur. Realno, koliko para, toliko I muzike.Veliki,brz,udoban....motor je odlican. Dosta za te novce!

Dejan

pre 9 godina

@Gale

Gale mnogo toga se iz Rusije kod nas nije uvozilo ni prodavalo, recimo 21099 ili Samara Sedan, Lada Samara 2, Oka, Ševrolet Niva, Nivu sa 5ro vrata, Niva pick-up, Kalina 2, Priora, Granta.

Gale

pre 9 godina

"...те из модела Калина еволуирала Гранта (које код нас нисам виђао, само у Русији)."
@Dejan

Nećeš ni videti Grantu kod nas dokle god je carina na ruske automobile 12,5 %, a iz Zapadne Evrope, kao što znaš 0%

Ja

pre 9 godina

Slažem se da je Dačia prevozno sredstvo, ali i mnogo drugih auta je isto to. Ja ne dovodim nekoga u zabludu i pričam kako je ta Dačija svemirski brod, samo pokušavam biti objektivan iako je ne posjedujem pa nemam razloga da je hvalim. Problem je u našim očekivanjima. Neko ponudi solidno opremljen model, solidnih dimenzija i kvaliteta za 8000 eura i oni onda počnu nalaziti mane kojh realno nema toliko. Sve je crno na bijelo, zna se šta se kupuje i za koliko.

Pozdrav i srećno na putevima!

Nebojsa

pre 9 godina

@ja
Necu ja nista ja vozim Skodu...
Ne sporim ja upotrebljivost Logana, ali sam vec napisao u prvom komentaru-prevozno sredstvo.
Jaris i Jazz imaju sigurno bar priblizno isto prostora iako su manjih gabarita.
Za 8000 je mozda korektan, ali testirani kosta 8000+1060; i napomena da ESP nije dobra volja Dacie, vec obaveza u EU jos od 2011.Druga tema je sto nasi uvoznici drugih brendova za nase trziste sklepavaju modele bez ESPa, bocnih jastuka i slicno, a zarad nize cene.
Pozdrav i sve najbolje...

Ja

pre 9 godina

Ne posjedujem Dačiu pa nemam razloga da je hvalim. Govorim realno. Logan unutra ima daleko više prostora od svih koje si nabrojao. Što se sjedišta tiče, daleko su bolja nego na prvom modelu i sve je bar malo poboljšano. Auto je za 8000 korektan i daleko bolja opcija od Fieste i sličnih za isti novac. A za tih 8000 sa ovim motorom nudi sve što treba. 5 godina garancije, klima, 4 jastuka, ABS, ESP, elektro podizače.... Šta hoćeš više?

Nebojsa

pre 9 godina

@ja:
prijatnije ce ti biti u Yarisu...salim se malo.
Nego,dzaba se trudis, u redu-gepek je veci kod Logana, ali sa druge strane veca buka,ljuljanje,losa sedista; napominjem da sam vozio Daciu Logan i Sandero (doduse prosli model, ali verujem da su sedista ista, tako bar deluje) po 150-200 km bez pauze, nimalo prijatno iskustvo.
Clio kroz generacije nije bas neki sampion unutrasnjeg prostora,ali nije ni Logan (Yaris i Jazz verovatno jesu).
I Logan nije na toj platformi, spada u isti segment ali generacijski je tehnicki bar jednu generaciju iza navedenih.
Rekao sam vec-jedino gepek je veci od proseka klase, ali je sedan sa ogromnim sarkama vrata(+visoka ivica+brava koja strci);u pitanju pa je pitanje koliko je upotrebljiv. Moje misljenje.

Ja

pre 9 godina

@Nebojša

Da, i Logan je na platformi od Clia koji je B segment kao Fiesta, Clio....
Ali probaj ući u oba pa ćeš vidjeti jasnu razliku u prostoru. Usput probaj sa 4 odraslih i gomilom stvari na duži put sa Fiestom i sa Loganom pa ćeš vidjeti gdje će ti biti prijatnije.

Nebojsa

pre 9 godina

@Ja :
Logan je auto iz ISTOG segmenta kao Fiesta,Fabia,Yaris,...sa jedno 10-15 godina starijom tehnologijom, sa nakalemljenim gepekom.
Klase automobila, unutrasnji prostor... odavno se ne mere na metar duzine vozila...
@Dragan:
Sto je najgore-KOSTA,tacnije sada kosta - Yaris 1.33 Sol (kamera za voznju unazad,touchscreen radio,kozni volan, bluetooth,itd...pri tom je motor 100ks+6brzina) je na akciji 10800eur (bez metalik boje). Uzmi Logan/Sandero (i to moras Laureate paket), nakalemi onu multimediju (kamere nema), pa vidi kol'ko ce kostati (bice da je oko 9060+oko 500e za multimediju); a i dalje imas losija sedista, okretnost, garanciju, potrosnju...od Yarisa, upravljac podesiv SAMO po visini,itd... Razlika jeste oko 1300 e u ovakvoj racunici; ali za 5 godina Yaris ce da vredi 6000e a Logan 3000...Ipak si ti bolje pazario nego otac.
Da ne pominjem Eurocare-pomoc na putu kakvu imas samo kod Toyote-vazi za sve moguce, cak i da ti nestane goriva.To pocnes da cenis kad ti se pokvari auto a pomoc na putu (jedan drugi brend sa istoka popularan u Srbiji) cekas i cekas...

zorsula

pre 9 godina

Za 7500 evra koliko kosta osnovna verzija svi bi hteli da je napravljen na najnoviji plaformi,da ima motore kao klio,zavrsna obrada kao mercedes,gepek kao skoda oktavija karavan i da ide kao ferari.Nazalost to se nikad nece desiti ali ono sto nude za ovaj novac je sasvim pristojno,standardna oprema se sasvim ok.Po mom misljeni 1.2 16v je ok motorcic,0.9 Tci nebi uzeo ni da mi daju za dz.Mi ga kritikujemo a nemaci ga kupuju...

leveller

pre 9 godina

Za ove koji preporučuju Škodu Rapid kao alternativu, pogledajte malo bolje ponudu: taj Rapid za koji kažete da košta slično kao Logan je benzinac sa TRI cilindra (što ja nikad ne bih kupio, ali dobro, ima ko bi), a paket opreme je siromašan kao crkveni miš - nema radio, bočne airbagove, podešavanje sedišta vozača po visini, centralno zaključavanje, svetla za maglu, board computer, električno podešavanje retrovizora..., a Dacia sve to ima u ovom paketu Laureate.

U paketu koji ima tu opremu, Rapid benzinac sa četiri cilindra je preko 13.000 evra (na akciji, a puna cijena blizu 14.000), ili 4.000 evra, ili 45%, skuplje od Logana.

Dakle, ne možete da upoređujete Logana i Rapida; ili možda možete - po meni je Logan bolja kupovina, Rapid nije vredan razlike od 4.000 evra! Naravno, o ukusima ne vredi raspravljati, ko voli nek' izvoli.

mali Mitar

pre 9 godina

"...uzasan automobil na modernoj platformi..."

Logan je uradjen na platformi već zaboravljenog renoa 19.
Toliko o tome koliko je "moderan".

Molim vas

pre 9 godina

Budimo realni, logan je uzasan automobil na modernoj platformi i pristojnim motorima, osim ovog 1.2 koji je gori od punta na gasu sto je uspeh.

Dragan

pre 9 godina

"... A za te pare Yaris, Fabia, Fiesta, SX4, Swift... "
(NS, 2. maj 2014 23:25)

Yaris koji kosta isto koliko i Logan ili Sandero?! Proveri na internetu cenovnike automobila i videces koliko i da li ono sto si napisao ima veze s mozgom. Odnos cena je otprilike 2 Yarisa = 3 Dachije. Ja sam prosle godine kupio Yaris, moj otac je kao ja koristeci sajamski popust kupio Dachiju koja mu kao penzioneru sasvim odgovara tako da veoma dobro znam o cemu govorim.

Ja

pre 9 godina

Dačija je tu došla kao zamjena za Z101 i mislim da potpuno opravdava epitet niskobudžetnog automobila. 1.2 motor jeste slab, ali po kometarima mnogi ovde ne znaju da koriste mjenjač. Poređenje sa Fiestom, Fabijom i svim onim što ste našli do 10000 eura ne stoji jer su to minijaturni automobili dosta manji od Logana i na polju porodičnih auta ne mogu da priđu Loganu. A da ne nabrajam da oni u osnovnoj opremi ne nude ono što nudi Logan za 8000 eura u osnovnoj opremi(klima, 4 jastuka, ESP, elektro podizači...). Mislim da za Laureat paketom nema potrebe, a Logan u ambience paketu opreme opravdava svaki uloženi dinar i apsolutno nema konkurenciju.

NS

pre 9 godina

Ne moze da povuce uzbrdo 5-oro ljudi, jos ako se napuni gepek... Losa sedista neudobna za duzu voznju...
A za te pare Yaris, Fabia, Fiesta, SX4, Swift... Imaju bolji obrtni moment, manje trose i uzbrdo mnogo snaznije vuku...
A da li u "tu cenovnu konkurenciju" mogu da udju 5 putnika sa prtljagom za duza putovanja?

Dejan L

pre 9 godina

@ Alex
A ko još koristi tempomat po našim putevima?
Osnovni Logan se isplati, a za onaj u Full-u možeš kupiti Kiju Rio, Hyundai i30 sa 3 vrata, Rapid, C-elysee, 301, Fabiju, Fiestu i to kakvu

Mili

pre 9 godina

Imam Renault Thaliu (2011 god.)sa istim motorom 1.2 75 Ks već tri godine. Potrošnja u gradu nikada nije spala ispod 9 litara, a na otvorenom putu pri 130 kilometara na cas ispod 7. Tako da ovi podaci o ovako niskoj potrosnji ne stoje. Morao sam na kraju da ugradim i plin tako da sada trosim po gradu 10 litara plina. Usput, ovo mi je porodičan auto, imam dvoje dece i nikada ne divljam u vožnji.

bivsi loganovac

pre 9 godina

posle logana dci sa 65 konja nikad vise benzinac.
pa to se ne moze uporediti u gradskoj voznji, ta startnost pri niskim obrtajima,elasticnost, ugodnost, potrosnja.
sad vozim luksuzniji zapadni auto benzinac,nov,ali sa 90 tak konja,u gradu ne moze da prismrdi dci motoru od 65 konja.
sledeci auto, samo dci motor..

MunzeLjux

pre 9 godina

U pocetku je to bila zanimljiva kupovina,jer ste za malo para dobijali pristojan auto.Medjutim,u zadnjih par godina se na trzistu pojavilo nekoliko veoma zanimljivih auta u tom cenovnom rangu,pa ce Rumuni i Francuzi morati da dizu kvalitet uz minimalno povecavanje cena.Ja nova kola nemam cak ni u opciji,jer sam samo jednom napravio tu gresku i onda u ocaju gledao kako se cena topi kao snesko u aprilu.

Aca

pre 9 godina

Na 120kmh 8 litara! Da nije malo mnogo! Kad udju jos 3 putnika i upalim klimu trosice 10l. Moja laguna II 2.0 16v benzinac sa klimom i ukupno cetiri putnika unutra pri 120kmh trosi 8.5l

Genije

pre 9 godina

Ova Dacia verovatno ima najmanje troskove eksploatacije u kategoriji automobila do 10.000 eur. Sa druge strane, motor je preslab za ozbiljniji put tročlane porodice koja puni gepek. Moj model je 1.6 16v i to je snaga koja garantuje udoban put. Dok je bolje opremljeni i kvalitetniji Sx4 10.000 eur, ova dacia ovde neće beležiti dobre prodajne rezultate

Nebojsa

pre 9 godina

@iustinian
Penje se u odnosu na sta? Logan benzinac?
@Mickey, ako sa Sanderom 1.2 pretices ozbiljne masine-ili svaka cast tebi kao vozacu ili se te ozbiljne masine ne zure.
Drugo,
pre par godina sam radio u Dacijinom servisu, vozio sam sve sto je Dacia imala u ponudi te 2008.Neupravljivije i nestabilnije a relativno moderne automobile od Dacie nisam vozio.
Sto se pouzdanosti tice, jesu bili izdrzljivi, najlosije na vozilu bilo je rumunskog porekla-delovi trapa i limarija (cuveni dobro poznati slucajevi korozije citavih 3-4 godine proizvodnje Logana).
Ali da su ove Dacije cisto PREVOZNO SREDSTVO, to verovatno i dalje stoji.
Kome je to potrebno, odlican izbor (barem su tada bili takvi kupci).
Ko od automobila ocekuje vise, makar to bio i jeftin nov auto, nek' trazi nesto drugo...
Dalje,danas kada su cene svih automobila otisle dole, dati skoro 10000e za tzv dobro opremljeni Logan sigurno nije dobra kupovina; danas za tih 10000 ima dosta boljih automoila, doduse neki u osnovnim paketima (mada je i to relativno, mnogi automobili u tom osnovnom paketu imaju vise opreme nego ovaj dobro opremljeni Logan),npr:Yaris 1.33 Sol 10800; Fabia Ambiente (doduse 1.2) za 8600; Fiesta Ambient 8900; osnovni i30 za 9900, i30 invite 10990; Kia Rio za 10200, Svift GLX 9990, SX4 1.6 9990;itd...

ZNBg

pre 9 godina

Za onoga ko samo hoće jeftina kola ili ih kupuje zbog taksiranja Logan je dobra i isplativa kupovina.
Za sve ostale:::
Nedostatak termometra rashladne tečnosti ne mogu da oprostim ni jednom automobilu, pa ni Loganu.
Kvake su opisane kao mekane i prijatne, a meni izgledaju užasno slabo, slabije nego na Jugićima i Škodama iz 80-tih.
Motor uopšte nije elastičan, uostalom najveći obrtni moment razvija na preko 4000 o/min. Imam Clio 3 sa istim motorom. Može da bude veoma ekonomičan, čak samo 6 lit u gradu ili 5 - 5,5 van grada ako ga vozite polako, između 2000 i 2300 o/min. Ali zaboravite na ubrzanje bez vraćanja za 1 ili 2 brzine naniže. Pogotovo sa klimom ili više putnika. A tada potrošnja brzo raste. Kod Logana je situacija malo bolja što se tiče performansi jer je lakši za skoro 150 kg (E sad, da li je to posledica modernih materijala ili štednje - prosudite sami). Ipak, potrošnja od 8 litara pri 120 km/h je prilično visoka - na nivou auta C klase sa 1,6 motorom.
Znači, dobro odvagati i razmisliti, jer razlika u ceni u odnosu na konkurente nije tako velika kao pre 5-6 godina

MM

pre 9 godina

Šteta što se kod nas ne nudi Logan sa onim 0.9 TCE turbom. To je optimalan motor za logana, ali se kod nas nudio samo u Sanderu, možda se više ne nudi ni u njemu.

Vlasnik

pre 9 godina

Stvarno ne znam zbog čega ovako negativni komentari za jedan ovako pristojan auto. Za 6 godina, koliko sam vlasnik Logana 1.4 MPI, prošao sam pola Evrope bez ijednog problema. Penjao se sa punim autom (petočlana porodica) bezbroj puta, bez problema, uz Bubanj Potok, išao po planinskim neasvaltiranim putevima, bez problema, čak sam se jednom i zaglavio u pesku na jednoj plaži u Grčkoj :). Sve u svemu, 150000km bez i jednog kvara. Probleme sa preticanjem kamiona nisam imao. Dovoljno je reći da će i sledeći moj auto sigurno biti DACIA.

Neptun

pre 9 godina

107 Nm pri 4250rpm na 1000kg? Moja Kija ima 118 Nm pri 3000rpm na 1080kg i plus kraci menjac od Renoa pa je jadna uz svako uzbrdo. Po tim podacima, plus nearodinamicna linija sto nije slucaj sa mojim kolima, ovaj Logan vuce ocajno. Sad sto svi pisu koji voze taj sut od auta da ide kao metak itd., to su nebuloze. A voleo bih da napisu vlasnici kako su udobna sedista kad podju na dalji put!? Sve u svemu, po liniji i performansama automobil za populaciju iznad 60 godina. Samo onaj ko se ne razume mislice da lupetam... Pozzz...

Branko

pre 9 godina

½maksimalni obrtni moment od 107 Nm pri 4250 o/min½
Stari motor 1,4 sa 8 ventila, iako iste snage, imao je dosta povoljniji obrtni momenat, tj. maksimum mu je bio na 3.000 obrtaja, što je za rezultat imalo mnogo elastičniji motor koji je lakše povlačio i na nižim obrtajima.

Radovan

pre 9 godina

Auto je u klasi sa LADA Granta koja cenovno kreće od 5500€ u Rusiji, i tu bi trebalo vršiti poređenje.
SKODA Rapid, PEUGEOT 301, KIA Rio, CITROEN C, CHEVROLET Aveo, itd su kvalitetna klasa iznad Logana.

Peki

pre 9 godina

Par ispravki, zadnja klupa se moze oboriti, i ujedno je deljiva na 2/3.
Prosecna potrosnja od 6,3 lit je preterano optimisticka, jer nije uzeta u obzir svakodnevna voznja po gradu, kada ovaj Logan trosi oko 9 lit. Sve u svemu, u realnim uslovima, posebno ukoliko je vozilo puno, treba racunati na nekih 7,5-8 lit.
Nego od kada se Logan "rucno" proizvodi? Evidentno je da nema toliko robota kao kod Renaultovih modela, ali je jedan deo proizvodnje automatizovan.

Mickey

pre 9 godina

Ovaj motor od 1.2 ima istu snagu kao stari od 1.4, tako da nije problem. Ja sam kupio Sandero sa takvim motorom i moram priznati da su me pomalo plašili ti komentari o nedostatku snage, ali u praksi nikakvih problema nisam imao ni kada nas je 5 u kolima. Ja vozim standardno na 2500-3000 obrataja, a kada treba "obići šleper" prebacim u niži stepen i naguram na 4000 - poleti kao metak.
Vozio sam ga i po raznim brdima (put iz NS prema Irigu, Debelo brdo, Crna Gora uzduž i popreko...) i nigde nisam imao problema, a na uzbrdicama sa tri trake i pomenutom putu ka Irirgu redovno pretičem i neke ozbiljne mašine. Treba znati mogućnosti i limite automobila, treba pametno koristiti menjač, a ne u petoj stiskati gas do daske...

018

pre 9 godina

Službeno vozim Logane 1.6 i 1.4. Prešao sam do sada u njima oko 350.000 kilometara. Logan 1.6 je na magistralama sasvim solidan, nemam zamerki. Sa još jednom osobom u kolima, 1.4 je na granici upotrebljivosti, a sa više njih preticanja šlepera su uvek rizična osim ako ne postoji prazan pravac od jednog kilometra. Kakav je onda Logan 1.2 ne želim ni da razmišljam.

Dejan L

pre 9 godina

E sad ovako:
Škoda Rapid košta 9.200€ i duža je 15cm.
I ima najveći međuosovinski raspon.
I šta još, pa mnogo toga, jer je kod Logana zvučna i termo izolacija loša.
Kod Rapida se otvaraju 5. vrata, može da se obori zadnja klupa, a stabilnost i kvalitet su 2x bolji nego kod Logana.
Rapid daje garanciju na karoseriju od 12 godina.
Loganu pocinkovan pod, sajtne i zadnja polustranica, dok je Rapid ceo pocinkovan, eto toliko od mene.
A kome treba ovaj Dačijin touch ekran od 390€, neka kupi navigaciju za 65€

justin

pre 9 godina

Mislim da je sada cena ...povelika ,s obzirom da ima boljih ponuda sa raznim akcijama za iste pare.
Bilo bi dobro da u nekom narednom testu ,testirate kola sa sličnim motorom ali da kola budu PUNA.Četri putnika sa prtljagom ...pa uz Bubanj potok.Da vidimo sa kojom bi se brzinom (prenosom) izvukli do vrha.

Kobaja Grande

pre 9 godina

Nema se sta zameriti, jer za 8000eur dobija se porodicna limuzina sa velikim prtljaznikom, ESP-om i klima-uredjajem. Sve sto normalnom coveku treba.
Problem je druge prirode i zove se Skoda Rapid. Daleko je bolje uradjena, materijali su kvalitetniji a spojevi daleko precizniji. Takodje, pad vrednosti je manji, pa onih 9700eur koje treba izdvojiti za nju i ne izgleda tako nedostizno.
Obzirom da se vecina novih automobila kupi u Beogradu, kupci preferiraju krace automobile, a u klasi do 10.000 eur tu su zenstvena Ford Fiesta i muzevni Suzuki SX4.

da da

pre 9 godina

Mnogo brzo gubi na vrednosti, pa tako svega par godina star (logan,sandero,stepway) možete uzeti za vrlo pristojne novce, a ako mu je upravo istekla garancija za još manje para. Uskoro će isticati garancija novim modelima pa je to onda još primamljivija ponuda.

Дејан

pre 9 godina

Задржани су стари "бокови" аутомобила док је другачији и приметно лепши предњи и задњи крај возила. То су такозване еволуције аутомобила примерене трендовима. У гами тих јефтиних аутомобила нешто слично је радила Лада са моделом 110 из кога је еволуирала Приора, те из модела Калина еволуирала Гранта (које код нас нисам виђао, само у Русији). Укупан утисак гледајући га и на сликама и уживо је пријатнији. Исти су то материјали, тврда пластика свуда, седишта таква каква су али боже мој то је тај ценовни разред! Ауто се таман толико побољшао да је опет у том ценовном рангу по свој прилици најбоља опција. Једино што би мене нервирало је та сирена на чепу ручице мигавца. Све друго је ОК за те паре. Познајем неколико таксиста који их возе, генерално немају примедбу на њих и сви возе бензинце са уграђеним плином. Што се мене тиче нисам гадљив на њих, ако ваљају целом свету зашто не би и мени! Ко хоће да скине најлон са седишта и да за мање од 10к еврића вози нов (не ону класику то је баба возила само до пијаце по Немачкој, и фазони типа Илије Чворовића : " Где ћеш боље ауто од Москвича")чак и не тако мали ауто, ето га! Аутомобил који је ипак много бољи од полураспаднутих Стојадина и Југића који још увек крстаре сиромашном Србијом и примерен нашој ситуацији и нашем џепу.

Дејан

pre 9 godina

Задржани су стари "бокови" аутомобила док је другачији и приметно лепши предњи и задњи крај возила. То су такозване еволуције аутомобила примерене трендовима. У гами тих јефтиних аутомобила нешто слично је радила Лада са моделом 110 из кога је еволуирала Приора, те из модела Калина еволуирала Гранта (које код нас нисам виђао, само у Русији). Укупан утисак гледајући га и на сликама и уживо је пријатнији. Исти су то материјали, тврда пластика свуда, седишта таква каква су али боже мој то је тај ценовни разред! Ауто се таман толико побољшао да је опет у том ценовном рангу по свој прилици најбоља опција. Једино што би мене нервирало је та сирена на чепу ручице мигавца. Све друго је ОК за те паре. Познајем неколико таксиста који их возе, генерално немају примедбу на њих и сви возе бензинце са уграђеним плином. Што се мене тиче нисам гадљив на њих, ако ваљају целом свету зашто не би и мени! Ко хоће да скине најлон са седишта и да за мање од 10к еврића вози нов (не ону класику то је баба возила само до пијаце по Немачкој, и фазони типа Илије Чворовића : " Где ћеш боље ауто од Москвича")чак и не тако мали ауто, ето га! Аутомобил који је ипак много бољи од полураспаднутих Стојадина и Југића који још увек крстаре сиромашном Србијом и примерен нашој ситуацији и нашем џепу.

Mickey

pre 9 godina

Ovaj motor od 1.2 ima istu snagu kao stari od 1.4, tako da nije problem. Ja sam kupio Sandero sa takvim motorom i moram priznati da su me pomalo plašili ti komentari o nedostatku snage, ali u praksi nikakvih problema nisam imao ni kada nas je 5 u kolima. Ja vozim standardno na 2500-3000 obrataja, a kada treba "obići šleper" prebacim u niži stepen i naguram na 4000 - poleti kao metak.
Vozio sam ga i po raznim brdima (put iz NS prema Irigu, Debelo brdo, Crna Gora uzduž i popreko...) i nigde nisam imao problema, a na uzbrdicama sa tri trake i pomenutom putu ka Irirgu redovno pretičem i neke ozbiljne mašine. Treba znati mogućnosti i limite automobila, treba pametno koristiti menjač, a ne u petoj stiskati gas do daske...

da da

pre 9 godina

Mnogo brzo gubi na vrednosti, pa tako svega par godina star (logan,sandero,stepway) možete uzeti za vrlo pristojne novce, a ako mu je upravo istekla garancija za još manje para. Uskoro će isticati garancija novim modelima pa je to onda još primamljivija ponuda.

justin

pre 9 godina

Mislim da je sada cena ...povelika ,s obzirom da ima boljih ponuda sa raznim akcijama za iste pare.
Bilo bi dobro da u nekom narednom testu ,testirate kola sa sličnim motorom ali da kola budu PUNA.Četri putnika sa prtljagom ...pa uz Bubanj potok.Da vidimo sa kojom bi se brzinom (prenosom) izvukli do vrha.

018

pre 9 godina

Službeno vozim Logane 1.6 i 1.4. Prešao sam do sada u njima oko 350.000 kilometara. Logan 1.6 je na magistralama sasvim solidan, nemam zamerki. Sa još jednom osobom u kolima, 1.4 je na granici upotrebljivosti, a sa više njih preticanja šlepera su uvek rizična osim ako ne postoji prazan pravac od jednog kilometra. Kakav je onda Logan 1.2 ne želim ni da razmišljam.

Dejan L

pre 9 godina

E sad ovako:
Škoda Rapid košta 9.200€ i duža je 15cm.
I ima najveći međuosovinski raspon.
I šta još, pa mnogo toga, jer je kod Logana zvučna i termo izolacija loša.
Kod Rapida se otvaraju 5. vrata, može da se obori zadnja klupa, a stabilnost i kvalitet su 2x bolji nego kod Logana.
Rapid daje garanciju na karoseriju od 12 godina.
Loganu pocinkovan pod, sajtne i zadnja polustranica, dok je Rapid ceo pocinkovan, eto toliko od mene.
A kome treba ovaj Dačijin touch ekran od 390€, neka kupi navigaciju za 65€

Kobaja Grande

pre 9 godina

Nema se sta zameriti, jer za 8000eur dobija se porodicna limuzina sa velikim prtljaznikom, ESP-om i klima-uredjajem. Sve sto normalnom coveku treba.
Problem je druge prirode i zove se Skoda Rapid. Daleko je bolje uradjena, materijali su kvalitetniji a spojevi daleko precizniji. Takodje, pad vrednosti je manji, pa onih 9700eur koje treba izdvojiti za nju i ne izgleda tako nedostizno.
Obzirom da se vecina novih automobila kupi u Beogradu, kupci preferiraju krace automobile, a u klasi do 10.000 eur tu su zenstvena Ford Fiesta i muzevni Suzuki SX4.

Vlasnik

pre 9 godina

Stvarno ne znam zbog čega ovako negativni komentari za jedan ovako pristojan auto. Za 6 godina, koliko sam vlasnik Logana 1.4 MPI, prošao sam pola Evrope bez ijednog problema. Penjao se sa punim autom (petočlana porodica) bezbroj puta, bez problema, uz Bubanj Potok, išao po planinskim neasvaltiranim putevima, bez problema, čak sam se jednom i zaglavio u pesku na jednoj plaži u Grčkoj :). Sve u svemu, 150000km bez i jednog kvara. Probleme sa preticanjem kamiona nisam imao. Dovoljno je reći da će i sledeći moj auto sigurno biti DACIA.

Nebojsa

pre 9 godina

@iustinian
Penje se u odnosu na sta? Logan benzinac?
@Mickey, ako sa Sanderom 1.2 pretices ozbiljne masine-ili svaka cast tebi kao vozacu ili se te ozbiljne masine ne zure.
Drugo,
pre par godina sam radio u Dacijinom servisu, vozio sam sve sto je Dacia imala u ponudi te 2008.Neupravljivije i nestabilnije a relativno moderne automobile od Dacie nisam vozio.
Sto se pouzdanosti tice, jesu bili izdrzljivi, najlosije na vozilu bilo je rumunskog porekla-delovi trapa i limarija (cuveni dobro poznati slucajevi korozije citavih 3-4 godine proizvodnje Logana).
Ali da su ove Dacije cisto PREVOZNO SREDSTVO, to verovatno i dalje stoji.
Kome je to potrebno, odlican izbor (barem su tada bili takvi kupci).
Ko od automobila ocekuje vise, makar to bio i jeftin nov auto, nek' trazi nesto drugo...
Dalje,danas kada su cene svih automobila otisle dole, dati skoro 10000e za tzv dobro opremljeni Logan sigurno nije dobra kupovina; danas za tih 10000 ima dosta boljih automoila, doduse neki u osnovnim paketima (mada je i to relativno, mnogi automobili u tom osnovnom paketu imaju vise opreme nego ovaj dobro opremljeni Logan),npr:Yaris 1.33 Sol 10800; Fabia Ambiente (doduse 1.2) za 8600; Fiesta Ambient 8900; osnovni i30 za 9900, i30 invite 10990; Kia Rio za 10200, Svift GLX 9990, SX4 1.6 9990;itd...

Peki

pre 9 godina

Par ispravki, zadnja klupa se moze oboriti, i ujedno je deljiva na 2/3.
Prosecna potrosnja od 6,3 lit je preterano optimisticka, jer nije uzeta u obzir svakodnevna voznja po gradu, kada ovaj Logan trosi oko 9 lit. Sve u svemu, u realnim uslovima, posebno ukoliko je vozilo puno, treba racunati na nekih 7,5-8 lit.
Nego od kada se Logan "rucno" proizvodi? Evidentno je da nema toliko robota kao kod Renaultovih modela, ali je jedan deo proizvodnje automatizovan.

MunzeLjux

pre 9 godina

U pocetku je to bila zanimljiva kupovina,jer ste za malo para dobijali pristojan auto.Medjutim,u zadnjih par godina se na trzistu pojavilo nekoliko veoma zanimljivih auta u tom cenovnom rangu,pa ce Rumuni i Francuzi morati da dizu kvalitet uz minimalno povecavanje cena.Ja nova kola nemam cak ni u opciji,jer sam samo jednom napravio tu gresku i onda u ocaju gledao kako se cena topi kao snesko u aprilu.

leveller

pre 9 godina

Za ove koji preporučuju Škodu Rapid kao alternativu, pogledajte malo bolje ponudu: taj Rapid za koji kažete da košta slično kao Logan je benzinac sa TRI cilindra (što ja nikad ne bih kupio, ali dobro, ima ko bi), a paket opreme je siromašan kao crkveni miš - nema radio, bočne airbagove, podešavanje sedišta vozača po visini, centralno zaključavanje, svetla za maglu, board computer, električno podešavanje retrovizora..., a Dacia sve to ima u ovom paketu Laureate.

U paketu koji ima tu opremu, Rapid benzinac sa četiri cilindra je preko 13.000 evra (na akciji, a puna cijena blizu 14.000), ili 4.000 evra, ili 45%, skuplje od Logana.

Dakle, ne možete da upoređujete Logana i Rapida; ili možda možete - po meni je Logan bolja kupovina, Rapid nije vredan razlike od 4.000 evra! Naravno, o ukusima ne vredi raspravljati, ko voli nek' izvoli.

ZNBg

pre 9 godina

Za onoga ko samo hoće jeftina kola ili ih kupuje zbog taksiranja Logan je dobra i isplativa kupovina.
Za sve ostale:::
Nedostatak termometra rashladne tečnosti ne mogu da oprostim ni jednom automobilu, pa ni Loganu.
Kvake su opisane kao mekane i prijatne, a meni izgledaju užasno slabo, slabije nego na Jugićima i Škodama iz 80-tih.
Motor uopšte nije elastičan, uostalom najveći obrtni moment razvija na preko 4000 o/min. Imam Clio 3 sa istim motorom. Može da bude veoma ekonomičan, čak samo 6 lit u gradu ili 5 - 5,5 van grada ako ga vozite polako, između 2000 i 2300 o/min. Ali zaboravite na ubrzanje bez vraćanja za 1 ili 2 brzine naniže. Pogotovo sa klimom ili više putnika. A tada potrošnja brzo raste. Kod Logana je situacija malo bolja što se tiče performansi jer je lakši za skoro 150 kg (E sad, da li je to posledica modernih materijala ili štednje - prosudite sami). Ipak, potrošnja od 8 litara pri 120 km/h je prilično visoka - na nivou auta C klase sa 1,6 motorom.
Znači, dobro odvagati i razmisliti, jer razlika u ceni u odnosu na konkurente nije tako velika kao pre 5-6 godina

Ja

pre 9 godina

Dačija je tu došla kao zamjena za Z101 i mislim da potpuno opravdava epitet niskobudžetnog automobila. 1.2 motor jeste slab, ali po kometarima mnogi ovde ne znaju da koriste mjenjač. Poređenje sa Fiestom, Fabijom i svim onim što ste našli do 10000 eura ne stoji jer su to minijaturni automobili dosta manji od Logana i na polju porodičnih auta ne mogu da priđu Loganu. A da ne nabrajam da oni u osnovnoj opremi ne nude ono što nudi Logan za 8000 eura u osnovnoj opremi(klima, 4 jastuka, ESP, elektro podizači...). Mislim da za Laureat paketom nema potrebe, a Logan u ambience paketu opreme opravdava svaki uloženi dinar i apsolutno nema konkurenciju.

Radovan

pre 9 godina

Auto je u klasi sa LADA Granta koja cenovno kreće od 5500€ u Rusiji, i tu bi trebalo vršiti poređenje.
SKODA Rapid, PEUGEOT 301, KIA Rio, CITROEN C, CHEVROLET Aveo, itd su kvalitetna klasa iznad Logana.

Mili

pre 9 godina

Imam Renault Thaliu (2011 god.)sa istim motorom 1.2 75 Ks već tri godine. Potrošnja u gradu nikada nije spala ispod 9 litara, a na otvorenom putu pri 130 kilometara na cas ispod 7. Tako da ovi podaci o ovako niskoj potrosnji ne stoje. Morao sam na kraju da ugradim i plin tako da sada trosim po gradu 10 litara plina. Usput, ovo mi je porodičan auto, imam dvoje dece i nikada ne divljam u vožnji.

bivsi loganovac

pre 9 godina

posle logana dci sa 65 konja nikad vise benzinac.
pa to se ne moze uporediti u gradskoj voznji, ta startnost pri niskim obrtajima,elasticnost, ugodnost, potrosnja.
sad vozim luksuzniji zapadni auto benzinac,nov,ali sa 90 tak konja,u gradu ne moze da prismrdi dci motoru od 65 konja.
sledeci auto, samo dci motor..

Genije

pre 9 godina

Ova Dacia verovatno ima najmanje troskove eksploatacije u kategoriji automobila do 10.000 eur. Sa druge strane, motor je preslab za ozbiljniji put tročlane porodice koja puni gepek. Moj model je 1.6 16v i to je snaga koja garantuje udoban put. Dok je bolje opremljeni i kvalitetniji Sx4 10.000 eur, ova dacia ovde neće beležiti dobre prodajne rezultate

Ja

pre 9 godina

Slažem se da je Dačia prevozno sredstvo, ali i mnogo drugih auta je isto to. Ja ne dovodim nekoga u zabludu i pričam kako je ta Dačija svemirski brod, samo pokušavam biti objektivan iako je ne posjedujem pa nemam razloga da je hvalim. Problem je u našim očekivanjima. Neko ponudi solidno opremljen model, solidnih dimenzija i kvaliteta za 8000 eura i oni onda počnu nalaziti mane kojh realno nema toliko. Sve je crno na bijelo, zna se šta se kupuje i za koliko.

Pozdrav i srećno na putevima!

Branko

pre 9 godina

½maksimalni obrtni moment od 107 Nm pri 4250 o/min½
Stari motor 1,4 sa 8 ventila, iako iste snage, imao je dosta povoljniji obrtni momenat, tj. maksimum mu je bio na 3.000 obrtaja, što je za rezultat imalo mnogo elastičniji motor koji je lakše povlačio i na nižim obrtajima.

Dragan

pre 9 godina

"... A za te pare Yaris, Fabia, Fiesta, SX4, Swift... "
(NS, 2. maj 2014 23:25)

Yaris koji kosta isto koliko i Logan ili Sandero?! Proveri na internetu cenovnike automobila i videces koliko i da li ono sto si napisao ima veze s mozgom. Odnos cena je otprilike 2 Yarisa = 3 Dachije. Ja sam prosle godine kupio Yaris, moj otac je kao ja koristeci sajamski popust kupio Dachiju koja mu kao penzioneru sasvim odgovara tako da veoma dobro znam o cemu govorim.

Dejan L

pre 9 godina

@ Alex
A ko još koristi tempomat po našim putevima?
Osnovni Logan se isplati, a za onaj u Full-u možeš kupiti Kiju Rio, Hyundai i30 sa 3 vrata, Rapid, C-elysee, 301, Fabiju, Fiestu i to kakvu

zorsula

pre 9 godina

Za 7500 evra koliko kosta osnovna verzija svi bi hteli da je napravljen na najnoviji plaformi,da ima motore kao klio,zavrsna obrada kao mercedes,gepek kao skoda oktavija karavan i da ide kao ferari.Nazalost to se nikad nece desiti ali ono sto nude za ovaj novac je sasvim pristojno,standardna oprema se sasvim ok.Po mom misljeni 1.2 16v je ok motorcic,0.9 Tci nebi uzeo ni da mi daju za dz.Mi ga kritikujemo a nemaci ga kupuju...

MM

pre 9 godina

Šteta što se kod nas ne nudi Logan sa onim 0.9 TCE turbom. To je optimalan motor za logana, ali se kod nas nudio samo u Sanderu, možda se više ne nudi ni u njemu.

NS

pre 9 godina

Ne moze da povuce uzbrdo 5-oro ljudi, jos ako se napuni gepek... Losa sedista neudobna za duzu voznju...
A za te pare Yaris, Fabia, Fiesta, SX4, Swift... Imaju bolji obrtni moment, manje trose i uzbrdo mnogo snaznije vuku...
A da li u "tu cenovnu konkurenciju" mogu da udju 5 putnika sa prtljagom za duza putovanja?

Ja

pre 9 godina

Ne posjedujem Dačiu pa nemam razloga da je hvalim. Govorim realno. Logan unutra ima daleko više prostora od svih koje si nabrojao. Što se sjedišta tiče, daleko su bolja nego na prvom modelu i sve je bar malo poboljšano. Auto je za 8000 korektan i daleko bolja opcija od Fieste i sličnih za isti novac. A za tih 8000 sa ovim motorom nudi sve što treba. 5 godina garancije, klima, 4 jastuka, ABS, ESP, elektro podizače.... Šta hoćeš više?

Neptun

pre 9 godina

107 Nm pri 4250rpm na 1000kg? Moja Kija ima 118 Nm pri 3000rpm na 1080kg i plus kraci menjac od Renoa pa je jadna uz svako uzbrdo. Po tim podacima, plus nearodinamicna linija sto nije slucaj sa mojim kolima, ovaj Logan vuce ocajno. Sad sto svi pisu koji voze taj sut od auta da ide kao metak itd., to su nebuloze. A voleo bih da napisu vlasnici kako su udobna sedista kad podju na dalji put!? Sve u svemu, po liniji i performansama automobil za populaciju iznad 60 godina. Samo onaj ko se ne razume mislice da lupetam... Pozzz...

Aca

pre 9 godina

Na 120kmh 8 litara! Da nije malo mnogo! Kad udju jos 3 putnika i upalim klimu trosice 10l. Moja laguna II 2.0 16v benzinac sa klimom i ukupno cetiri putnika unutra pri 120kmh trosi 8.5l

Miroslav

pre 9 godina

2007 sam kupio novog Logana prestige 1,6 16v. Presao samsa njim oko 100 000km, i skoro celu Evropu. Nikad nije stao. Performanse su mu odlicne, 0-100km za 10,2 sec, max 186km/h. Praznog sam sa shell superom, na autobanu u D vozio 190km/h. Mnogi su mu u cudu gledali u rep. Vozim ga zaista bez kompleksa I na autoputu i brdski reli. Tada je bio dobra kupovina. Megan sa istom motorizacijom je kostao skoro 17000 eura.Logan je bio 10500 eur. Realno, koliko para, toliko I muzike.Veliki,brz,udoban....motor je odlican. Dosta za te novce!

Ja

pre 9 godina

@Nebojša

Da, i Logan je na platformi od Clia koji je B segment kao Fiesta, Clio....
Ali probaj ući u oba pa ćeš vidjeti jasnu razliku u prostoru. Usput probaj sa 4 odraslih i gomilom stvari na duži put sa Fiestom i sa Loganom pa ćeš vidjeti gdje će ti biti prijatnije.

mali Mitar

pre 9 godina

"...uzasan automobil na modernoj platformi..."

Logan je uradjen na platformi već zaboravljenog renoa 19.
Toliko o tome koliko je "moderan".

Molim vas

pre 9 godina

Budimo realni, logan je uzasan automobil na modernoj platformi i pristojnim motorima, osim ovog 1.2 koji je gori od punta na gasu sto je uspeh.

Nebojsa

pre 9 godina

@ja
Necu ja nista ja vozim Skodu...
Ne sporim ja upotrebljivost Logana, ali sam vec napisao u prvom komentaru-prevozno sredstvo.
Jaris i Jazz imaju sigurno bar priblizno isto prostora iako su manjih gabarita.
Za 8000 je mozda korektan, ali testirani kosta 8000+1060; i napomena da ESP nije dobra volja Dacie, vec obaveza u EU jos od 2011.Druga tema je sto nasi uvoznici drugih brendova za nase trziste sklepavaju modele bez ESPa, bocnih jastuka i slicno, a zarad nize cene.
Pozdrav i sve najbolje...

Nebojsa

pre 9 godina

@Ja :
Logan je auto iz ISTOG segmenta kao Fiesta,Fabia,Yaris,...sa jedno 10-15 godina starijom tehnologijom, sa nakalemljenim gepekom.
Klase automobila, unutrasnji prostor... odavno se ne mere na metar duzine vozila...
@Dragan:
Sto je najgore-KOSTA,tacnije sada kosta - Yaris 1.33 Sol (kamera za voznju unazad,touchscreen radio,kozni volan, bluetooth,itd...pri tom je motor 100ks+6brzina) je na akciji 10800eur (bez metalik boje). Uzmi Logan/Sandero (i to moras Laureate paket), nakalemi onu multimediju (kamere nema), pa vidi kol'ko ce kostati (bice da je oko 9060+oko 500e za multimediju); a i dalje imas losija sedista, okretnost, garanciju, potrosnju...od Yarisa, upravljac podesiv SAMO po visini,itd... Razlika jeste oko 1300 e u ovakvoj racunici; ali za 5 godina Yaris ce da vredi 6000e a Logan 3000...Ipak si ti bolje pazario nego otac.
Da ne pominjem Eurocare-pomoc na putu kakvu imas samo kod Toyote-vazi za sve moguce, cak i da ti nestane goriva.To pocnes da cenis kad ti se pokvari auto a pomoc na putu (jedan drugi brend sa istoka popularan u Srbiji) cekas i cekas...

Gale

pre 9 godina

"...те из модела Калина еволуирала Гранта (које код нас нисам виђао, само у Русији)."
@Dejan

Nećeš ni videti Grantu kod nas dokle god je carina na ruske automobile 12,5 %, a iz Zapadne Evrope, kao što znaš 0%

Dejan

pre 9 godina

@Gale

Gale mnogo toga se iz Rusije kod nas nije uvozilo ni prodavalo, recimo 21099 ili Samara Sedan, Lada Samara 2, Oka, Ševrolet Niva, Nivu sa 5ro vrata, Niva pick-up, Kalina 2, Priora, Granta.

Nebojsa

pre 9 godina

@ja:
prijatnije ce ti biti u Yarisu...salim se malo.
Nego,dzaba se trudis, u redu-gepek je veci kod Logana, ali sa druge strane veca buka,ljuljanje,losa sedista; napominjem da sam vozio Daciu Logan i Sandero (doduse prosli model, ali verujem da su sedista ista, tako bar deluje) po 150-200 km bez pauze, nimalo prijatno iskustvo.
Clio kroz generacije nije bas neki sampion unutrasnjeg prostora,ali nije ni Logan (Yaris i Jazz verovatno jesu).
I Logan nije na toj platformi, spada u isti segment ali generacijski je tehnicki bar jednu generaciju iza navedenih.
Rekao sam vec-jedino gepek je veci od proseka klase, ali je sedan sa ogromnim sarkama vrata(+visoka ivica+brava koja strci);u pitanju pa je pitanje koliko je upotrebljiv. Moje misljenje.

Neptun

pre 9 godina

107 Nm pri 4250rpm na 1000kg? Moja Kija ima 118 Nm pri 3000rpm na 1080kg i plus kraci menjac od Renoa pa je jadna uz svako uzbrdo. Po tim podacima, plus nearodinamicna linija sto nije slucaj sa mojim kolima, ovaj Logan vuce ocajno. Sad sto svi pisu koji voze taj sut od auta da ide kao metak itd., to su nebuloze. A voleo bih da napisu vlasnici kako su udobna sedista kad podju na dalji put!? Sve u svemu, po liniji i performansama automobil za populaciju iznad 60 godina. Samo onaj ko se ne razume mislice da lupetam... Pozzz...

mali Mitar

pre 9 godina

"...uzasan automobil na modernoj platformi..."

Logan je uradjen na platformi već zaboravljenog renoa 19.
Toliko o tome koliko je "moderan".

018

pre 9 godina

Službeno vozim Logane 1.6 i 1.4. Prešao sam do sada u njima oko 350.000 kilometara. Logan 1.6 je na magistralama sasvim solidan, nemam zamerki. Sa još jednom osobom u kolima, 1.4 je na granici upotrebljivosti, a sa više njih preticanja šlepera su uvek rizična osim ako ne postoji prazan pravac od jednog kilometra. Kakav je onda Logan 1.2 ne želim ni da razmišljam.

bivsi loganovac

pre 9 godina

posle logana dci sa 65 konja nikad vise benzinac.
pa to se ne moze uporediti u gradskoj voznji, ta startnost pri niskim obrtajima,elasticnost, ugodnost, potrosnja.
sad vozim luksuzniji zapadni auto benzinac,nov,ali sa 90 tak konja,u gradu ne moze da prismrdi dci motoru od 65 konja.
sledeci auto, samo dci motor..

Molim vas

pre 9 godina

Budimo realni, logan je uzasan automobil na modernoj platformi i pristojnim motorima, osim ovog 1.2 koji je gori od punta na gasu sto je uspeh.

Mickey

pre 9 godina

Ovaj motor od 1.2 ima istu snagu kao stari od 1.4, tako da nije problem. Ja sam kupio Sandero sa takvim motorom i moram priznati da su me pomalo plašili ti komentari o nedostatku snage, ali u praksi nikakvih problema nisam imao ni kada nas je 5 u kolima. Ja vozim standardno na 2500-3000 obrataja, a kada treba "obići šleper" prebacim u niži stepen i naguram na 4000 - poleti kao metak.
Vozio sam ga i po raznim brdima (put iz NS prema Irigu, Debelo brdo, Crna Gora uzduž i popreko...) i nigde nisam imao problema, a na uzbrdicama sa tri trake i pomenutom putu ka Irirgu redovno pretičem i neke ozbiljne mašine. Treba znati mogućnosti i limite automobila, treba pametno koristiti menjač, a ne u petoj stiskati gas do daske...

Dejan L

pre 9 godina

@ Alex
A ko još koristi tempomat po našim putevima?
Osnovni Logan se isplati, a za onaj u Full-u možeš kupiti Kiju Rio, Hyundai i30 sa 3 vrata, Rapid, C-elysee, 301, Fabiju, Fiestu i to kakvu

NS

pre 9 godina

Ne moze da povuce uzbrdo 5-oro ljudi, jos ako se napuni gepek... Losa sedista neudobna za duzu voznju...
A za te pare Yaris, Fabia, Fiesta, SX4, Swift... Imaju bolji obrtni moment, manje trose i uzbrdo mnogo snaznije vuku...
A da li u "tu cenovnu konkurenciju" mogu da udju 5 putnika sa prtljagom za duza putovanja?

Dejan L

pre 9 godina

E sad ovako:
Škoda Rapid košta 9.200€ i duža je 15cm.
I ima najveći međuosovinski raspon.
I šta još, pa mnogo toga, jer je kod Logana zvučna i termo izolacija loša.
Kod Rapida se otvaraju 5. vrata, može da se obori zadnja klupa, a stabilnost i kvalitet su 2x bolji nego kod Logana.
Rapid daje garanciju na karoseriju od 12 godina.
Loganu pocinkovan pod, sajtne i zadnja polustranica, dok je Rapid ceo pocinkovan, eto toliko od mene.
A kome treba ovaj Dačijin touch ekran od 390€, neka kupi navigaciju za 65€

Kobaja Grande

pre 9 godina

Nema se sta zameriti, jer za 8000eur dobija se porodicna limuzina sa velikim prtljaznikom, ESP-om i klima-uredjajem. Sve sto normalnom coveku treba.
Problem je druge prirode i zove se Skoda Rapid. Daleko je bolje uradjena, materijali su kvalitetniji a spojevi daleko precizniji. Takodje, pad vrednosti je manji, pa onih 9700eur koje treba izdvojiti za nju i ne izgleda tako nedostizno.
Obzirom da se vecina novih automobila kupi u Beogradu, kupci preferiraju krace automobile, a u klasi do 10.000 eur tu su zenstvena Ford Fiesta i muzevni Suzuki SX4.

Vlasnik

pre 9 godina

Stvarno ne znam zbog čega ovako negativni komentari za jedan ovako pristojan auto. Za 6 godina, koliko sam vlasnik Logana 1.4 MPI, prošao sam pola Evrope bez ijednog problema. Penjao se sa punim autom (petočlana porodica) bezbroj puta, bez problema, uz Bubanj Potok, išao po planinskim neasvaltiranim putevima, bez problema, čak sam se jednom i zaglavio u pesku na jednoj plaži u Grčkoj :). Sve u svemu, 150000km bez i jednog kvara. Probleme sa preticanjem kamiona nisam imao. Dovoljno je reći da će i sledeći moj auto sigurno biti DACIA.

Aca

pre 9 godina

Na 120kmh 8 litara! Da nije malo mnogo! Kad udju jos 3 putnika i upalim klimu trosice 10l. Moja laguna II 2.0 16v benzinac sa klimom i ukupno cetiri putnika unutra pri 120kmh trosi 8.5l

Genije

pre 9 godina

Ova Dacia verovatno ima najmanje troskove eksploatacije u kategoriji automobila do 10.000 eur. Sa druge strane, motor je preslab za ozbiljniji put tročlane porodice koja puni gepek. Moj model je 1.6 16v i to je snaga koja garantuje udoban put. Dok je bolje opremljeni i kvalitetniji Sx4 10.000 eur, ova dacia ovde neće beležiti dobre prodajne rezultate

MunzeLjux

pre 9 godina

U pocetku je to bila zanimljiva kupovina,jer ste za malo para dobijali pristojan auto.Medjutim,u zadnjih par godina se na trzistu pojavilo nekoliko veoma zanimljivih auta u tom cenovnom rangu,pa ce Rumuni i Francuzi morati da dizu kvalitet uz minimalno povecavanje cena.Ja nova kola nemam cak ni u opciji,jer sam samo jednom napravio tu gresku i onda u ocaju gledao kako se cena topi kao snesko u aprilu.

Nebojsa

pre 9 godina

@iustinian
Penje se u odnosu na sta? Logan benzinac?
@Mickey, ako sa Sanderom 1.2 pretices ozbiljne masine-ili svaka cast tebi kao vozacu ili se te ozbiljne masine ne zure.
Drugo,
pre par godina sam radio u Dacijinom servisu, vozio sam sve sto je Dacia imala u ponudi te 2008.Neupravljivije i nestabilnije a relativno moderne automobile od Dacie nisam vozio.
Sto se pouzdanosti tice, jesu bili izdrzljivi, najlosije na vozilu bilo je rumunskog porekla-delovi trapa i limarija (cuveni dobro poznati slucajevi korozije citavih 3-4 godine proizvodnje Logana).
Ali da su ove Dacije cisto PREVOZNO SREDSTVO, to verovatno i dalje stoji.
Kome je to potrebno, odlican izbor (barem su tada bili takvi kupci).
Ko od automobila ocekuje vise, makar to bio i jeftin nov auto, nek' trazi nesto drugo...
Dalje,danas kada su cene svih automobila otisle dole, dati skoro 10000e za tzv dobro opremljeni Logan sigurno nije dobra kupovina; danas za tih 10000 ima dosta boljih automoila, doduse neki u osnovnim paketima (mada je i to relativno, mnogi automobili u tom osnovnom paketu imaju vise opreme nego ovaj dobro opremljeni Logan),npr:Yaris 1.33 Sol 10800; Fabia Ambiente (doduse 1.2) za 8600; Fiesta Ambient 8900; osnovni i30 za 9900, i30 invite 10990; Kia Rio za 10200, Svift GLX 9990, SX4 1.6 9990;itd...

Nebojsa

pre 9 godina

@Ja :
Logan je auto iz ISTOG segmenta kao Fiesta,Fabia,Yaris,...sa jedno 10-15 godina starijom tehnologijom, sa nakalemljenim gepekom.
Klase automobila, unutrasnji prostor... odavno se ne mere na metar duzine vozila...
@Dragan:
Sto je najgore-KOSTA,tacnije sada kosta - Yaris 1.33 Sol (kamera za voznju unazad,touchscreen radio,kozni volan, bluetooth,itd...pri tom je motor 100ks+6brzina) je na akciji 10800eur (bez metalik boje). Uzmi Logan/Sandero (i to moras Laureate paket), nakalemi onu multimediju (kamere nema), pa vidi kol'ko ce kostati (bice da je oko 9060+oko 500e za multimediju); a i dalje imas losija sedista, okretnost, garanciju, potrosnju...od Yarisa, upravljac podesiv SAMO po visini,itd... Razlika jeste oko 1300 e u ovakvoj racunici; ali za 5 godina Yaris ce da vredi 6000e a Logan 3000...Ipak si ti bolje pazario nego otac.
Da ne pominjem Eurocare-pomoc na putu kakvu imas samo kod Toyote-vazi za sve moguce, cak i da ti nestane goriva.To pocnes da cenis kad ti se pokvari auto a pomoc na putu (jedan drugi brend sa istoka popularan u Srbiji) cekas i cekas...

Дејан

pre 9 godina

Задржани су стари "бокови" аутомобила док је другачији и приметно лепши предњи и задњи крај возила. То су такозване еволуције аутомобила примерене трендовима. У гами тих јефтиних аутомобила нешто слично је радила Лада са моделом 110 из кога је еволуирала Приора, те из модела Калина еволуирала Гранта (које код нас нисам виђао, само у Русији). Укупан утисак гледајући га и на сликама и уживо је пријатнији. Исти су то материјали, тврда пластика свуда, седишта таква каква су али боже мој то је тај ценовни разред! Ауто се таман толико побољшао да је опет у том ценовном рангу по свој прилици најбоља опција. Једино што би мене нервирало је та сирена на чепу ручице мигавца. Све друго је ОК за те паре. Познајем неколико таксиста који их возе, генерално немају примедбу на њих и сви возе бензинце са уграђеним плином. Што се мене тиче нисам гадљив на њих, ако ваљају целом свету зашто не би и мени! Ко хоће да скине најлон са седишта и да за мање од 10к еврића вози нов (не ону класику то је баба возила само до пијаце по Немачкој, и фазони типа Илије Чворовића : " Где ћеш боље ауто од Москвича")чак и не тако мали ауто, ето га! Аутомобил који је ипак много бољи од полураспаднутих Стојадина и Југића који још увек крстаре сиромашном Србијом и примерен нашој ситуацији и нашем џепу.

da da

pre 9 godina

Mnogo brzo gubi na vrednosti, pa tako svega par godina star (logan,sandero,stepway) možete uzeti za vrlo pristojne novce, a ako mu je upravo istekla garancija za još manje para. Uskoro će isticati garancija novim modelima pa je to onda još primamljivija ponuda.

Nebojsa

pre 9 godina

@ja:
prijatnije ce ti biti u Yarisu...salim se malo.
Nego,dzaba se trudis, u redu-gepek je veci kod Logana, ali sa druge strane veca buka,ljuljanje,losa sedista; napominjem da sam vozio Daciu Logan i Sandero (doduse prosli model, ali verujem da su sedista ista, tako bar deluje) po 150-200 km bez pauze, nimalo prijatno iskustvo.
Clio kroz generacije nije bas neki sampion unutrasnjeg prostora,ali nije ni Logan (Yaris i Jazz verovatno jesu).
I Logan nije na toj platformi, spada u isti segment ali generacijski je tehnicki bar jednu generaciju iza navedenih.
Rekao sam vec-jedino gepek je veci od proseka klase, ali je sedan sa ogromnim sarkama vrata(+visoka ivica+brava koja strci);u pitanju pa je pitanje koliko je upotrebljiv. Moje misljenje.

Radovan

pre 9 godina

Auto je u klasi sa LADA Granta koja cenovno kreće od 5500€ u Rusiji, i tu bi trebalo vršiti poređenje.
SKODA Rapid, PEUGEOT 301, KIA Rio, CITROEN C, CHEVROLET Aveo, itd su kvalitetna klasa iznad Logana.

Nebojsa

pre 9 godina

@ja
Necu ja nista ja vozim Skodu...
Ne sporim ja upotrebljivost Logana, ali sam vec napisao u prvom komentaru-prevozno sredstvo.
Jaris i Jazz imaju sigurno bar priblizno isto prostora iako su manjih gabarita.
Za 8000 je mozda korektan, ali testirani kosta 8000+1060; i napomena da ESP nije dobra volja Dacie, vec obaveza u EU jos od 2011.Druga tema je sto nasi uvoznici drugih brendova za nase trziste sklepavaju modele bez ESPa, bocnih jastuka i slicno, a zarad nize cene.
Pozdrav i sve najbolje...

Peki

pre 9 godina

Par ispravki, zadnja klupa se moze oboriti, i ujedno je deljiva na 2/3.
Prosecna potrosnja od 6,3 lit je preterano optimisticka, jer nije uzeta u obzir svakodnevna voznja po gradu, kada ovaj Logan trosi oko 9 lit. Sve u svemu, u realnim uslovima, posebno ukoliko je vozilo puno, treba racunati na nekih 7,5-8 lit.
Nego od kada se Logan "rucno" proizvodi? Evidentno je da nema toliko robota kao kod Renaultovih modela, ali je jedan deo proizvodnje automatizovan.

Mili

pre 9 godina

Imam Renault Thaliu (2011 god.)sa istim motorom 1.2 75 Ks već tri godine. Potrošnja u gradu nikada nije spala ispod 9 litara, a na otvorenom putu pri 130 kilometara na cas ispod 7. Tako da ovi podaci o ovako niskoj potrosnji ne stoje. Morao sam na kraju da ugradim i plin tako da sada trosim po gradu 10 litara plina. Usput, ovo mi je porodičan auto, imam dvoje dece i nikada ne divljam u vožnji.

Ja

pre 9 godina

Dačija je tu došla kao zamjena za Z101 i mislim da potpuno opravdava epitet niskobudžetnog automobila. 1.2 motor jeste slab, ali po kometarima mnogi ovde ne znaju da koriste mjenjač. Poređenje sa Fiestom, Fabijom i svim onim što ste našli do 10000 eura ne stoji jer su to minijaturni automobili dosta manji od Logana i na polju porodičnih auta ne mogu da priđu Loganu. A da ne nabrajam da oni u osnovnoj opremi ne nude ono što nudi Logan za 8000 eura u osnovnoj opremi(klima, 4 jastuka, ESP, elektro podizači...). Mislim da za Laureat paketom nema potrebe, a Logan u ambience paketu opreme opravdava svaki uloženi dinar i apsolutno nema konkurenciju.

leveller

pre 9 godina

Za ove koji preporučuju Škodu Rapid kao alternativu, pogledajte malo bolje ponudu: taj Rapid za koji kažete da košta slično kao Logan je benzinac sa TRI cilindra (što ja nikad ne bih kupio, ali dobro, ima ko bi), a paket opreme je siromašan kao crkveni miš - nema radio, bočne airbagove, podešavanje sedišta vozača po visini, centralno zaključavanje, svetla za maglu, board computer, električno podešavanje retrovizora..., a Dacia sve to ima u ovom paketu Laureate.

U paketu koji ima tu opremu, Rapid benzinac sa četiri cilindra je preko 13.000 evra (na akciji, a puna cijena blizu 14.000), ili 4.000 evra, ili 45%, skuplje od Logana.

Dakle, ne možete da upoređujete Logana i Rapida; ili možda možete - po meni je Logan bolja kupovina, Rapid nije vredan razlike od 4.000 evra! Naravno, o ukusima ne vredi raspravljati, ko voli nek' izvoli.

Dragan

pre 9 godina

"... A za te pare Yaris, Fabia, Fiesta, SX4, Swift... "
(NS, 2. maj 2014 23:25)

Yaris koji kosta isto koliko i Logan ili Sandero?! Proveri na internetu cenovnike automobila i videces koliko i da li ono sto si napisao ima veze s mozgom. Odnos cena je otprilike 2 Yarisa = 3 Dachije. Ja sam prosle godine kupio Yaris, moj otac je kao ja koristeci sajamski popust kupio Dachiju koja mu kao penzioneru sasvim odgovara tako da veoma dobro znam o cemu govorim.

zorsula

pre 9 godina

Za 7500 evra koliko kosta osnovna verzija svi bi hteli da je napravljen na najnoviji plaformi,da ima motore kao klio,zavrsna obrada kao mercedes,gepek kao skoda oktavija karavan i da ide kao ferari.Nazalost to se nikad nece desiti ali ono sto nude za ovaj novac je sasvim pristojno,standardna oprema se sasvim ok.Po mom misljeni 1.2 16v je ok motorcic,0.9 Tci nebi uzeo ni da mi daju za dz.Mi ga kritikujemo a nemaci ga kupuju...

justin

pre 9 godina

Mislim da je sada cena ...povelika ,s obzirom da ima boljih ponuda sa raznim akcijama za iste pare.
Bilo bi dobro da u nekom narednom testu ,testirate kola sa sličnim motorom ali da kola budu PUNA.Četri putnika sa prtljagom ...pa uz Bubanj potok.Da vidimo sa kojom bi se brzinom (prenosom) izvukli do vrha.

MM

pre 9 godina

Šteta što se kod nas ne nudi Logan sa onim 0.9 TCE turbom. To je optimalan motor za logana, ali se kod nas nudio samo u Sanderu, možda se više ne nudi ni u njemu.

Ja

pre 9 godina

Ne posjedujem Dačiu pa nemam razloga da je hvalim. Govorim realno. Logan unutra ima daleko više prostora od svih koje si nabrojao. Što se sjedišta tiče, daleko su bolja nego na prvom modelu i sve je bar malo poboljšano. Auto je za 8000 korektan i daleko bolja opcija od Fieste i sličnih za isti novac. A za tih 8000 sa ovim motorom nudi sve što treba. 5 godina garancije, klima, 4 jastuka, ABS, ESP, elektro podizače.... Šta hoćeš više?

Branko

pre 9 godina

½maksimalni obrtni moment od 107 Nm pri 4250 o/min½
Stari motor 1,4 sa 8 ventila, iako iste snage, imao je dosta povoljniji obrtni momenat, tj. maksimum mu je bio na 3.000 obrtaja, što je za rezultat imalo mnogo elastičniji motor koji je lakše povlačio i na nižim obrtajima.

ZNBg

pre 9 godina

Za onoga ko samo hoće jeftina kola ili ih kupuje zbog taksiranja Logan je dobra i isplativa kupovina.
Za sve ostale:::
Nedostatak termometra rashladne tečnosti ne mogu da oprostim ni jednom automobilu, pa ni Loganu.
Kvake su opisane kao mekane i prijatne, a meni izgledaju užasno slabo, slabije nego na Jugićima i Škodama iz 80-tih.
Motor uopšte nije elastičan, uostalom najveći obrtni moment razvija na preko 4000 o/min. Imam Clio 3 sa istim motorom. Može da bude veoma ekonomičan, čak samo 6 lit u gradu ili 5 - 5,5 van grada ako ga vozite polako, između 2000 i 2300 o/min. Ali zaboravite na ubrzanje bez vraćanja za 1 ili 2 brzine naniže. Pogotovo sa klimom ili više putnika. A tada potrošnja brzo raste. Kod Logana je situacija malo bolja što se tiče performansi jer je lakši za skoro 150 kg (E sad, da li je to posledica modernih materijala ili štednje - prosudite sami). Ipak, potrošnja od 8 litara pri 120 km/h je prilično visoka - na nivou auta C klase sa 1,6 motorom.
Znači, dobro odvagati i razmisliti, jer razlika u ceni u odnosu na konkurente nije tako velika kao pre 5-6 godina

Ja

pre 9 godina

Slažem se da je Dačia prevozno sredstvo, ali i mnogo drugih auta je isto to. Ja ne dovodim nekoga u zabludu i pričam kako je ta Dačija svemirski brod, samo pokušavam biti objektivan iako je ne posjedujem pa nemam razloga da je hvalim. Problem je u našim očekivanjima. Neko ponudi solidno opremljen model, solidnih dimenzija i kvaliteta za 8000 eura i oni onda počnu nalaziti mane kojh realno nema toliko. Sve je crno na bijelo, zna se šta se kupuje i za koliko.

Pozdrav i srećno na putevima!

Gale

pre 9 godina

"...те из модела Калина еволуирала Гранта (које код нас нисам виђао, само у Русији)."
@Dejan

Nećeš ni videti Grantu kod nas dokle god je carina na ruske automobile 12,5 %, a iz Zapadne Evrope, kao što znaš 0%

Dejan

pre 9 godina

@Gale

Gale mnogo toga se iz Rusije kod nas nije uvozilo ni prodavalo, recimo 21099 ili Samara Sedan, Lada Samara 2, Oka, Ševrolet Niva, Nivu sa 5ro vrata, Niva pick-up, Kalina 2, Priora, Granta.

Ja

pre 9 godina

@Nebojša

Da, i Logan je na platformi od Clia koji je B segment kao Fiesta, Clio....
Ali probaj ući u oba pa ćeš vidjeti jasnu razliku u prostoru. Usput probaj sa 4 odraslih i gomilom stvari na duži put sa Fiestom i sa Loganom pa ćeš vidjeti gdje će ti biti prijatnije.

Miroslav

pre 9 godina

2007 sam kupio novog Logana prestige 1,6 16v. Presao samsa njim oko 100 000km, i skoro celu Evropu. Nikad nije stao. Performanse su mu odlicne, 0-100km za 10,2 sec, max 186km/h. Praznog sam sa shell superom, na autobanu u D vozio 190km/h. Mnogi su mu u cudu gledali u rep. Vozim ga zaista bez kompleksa I na autoputu i brdski reli. Tada je bio dobra kupovina. Megan sa istom motorizacijom je kostao skoro 17000 eura.Logan je bio 10500 eur. Realno, koliko para, toliko I muzike.Veliki,brz,udoban....motor je odlican. Dosta za te novce!