Utorak, 22.04.2014.

17:24

Mazda 3 Sport G165 Revolution

Izvor: B92

Mazda 3 Sport G165 Revolution IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

dule

pre 9 godina

kao vozač sa pređenih 4.500000 km mogu ređi mazda 626 2.o benzin 106 ks 1986 g kupio sa 212000km 1992 prodao 1999 kao što sam i kupio nikakvepopravke osim redovnih servisa a prešla 956000 km i sve funkcioniše zatim nisan primera 1999 td vožen do2005 bez kvara prodatsa215000 km a kupljen nov ..Od 2005 do 2008 vozio novi pasat 170 ks tdi i audi 4 tdi .Veće prevare i gorih auta nisam vidio a ne želim ni vidjeti niti čuti više ikad za nemce kratko vreme vožen mercedes c220 cdi 175 ks star tri godine sa hrđom na gepeku kod bravice. 2008 kupio novu mazdu 6 140 ks dizel prešao 260000 km bez ikakve zamerke a kamoli problema vratio istu u julu 2013 a uzeo novu mazdu 6 175 ps i cx 5 175 ps obe automatik revolušn prešle obadvije po55000 bez zamerke sa uživanjem napomenut ću da sam sa njemcima doživeo katastrofu možda i odeš na put ali velike šanse su da završiš u servisima realno bolje su me služili francuzi o ceni i opremi mazde i audija ili pasata neđu ni da govorim to zna samo onaj ko je vozio sva ta auta sve ostalo su plod mašte pogrešne informacije i naše kulture podleganju marketinga setite se samo adac-a i njegove liste najboljih auta kakva drska podvala sa priznanjem krivice ali bez kazne

Vlado, Kraljevo

pre 9 godina

Miloš,
Svi mi rodjeni 70-ih godina proslog veka, a volimo automobile secamo se Mazde 1500 ili 1800 (ista sedan karoserija).
Taj model se u SFRJ reklamirao kao Lepotica dalekog istoka.
Pozdrav iz KV.

ns_Teletabis

pre 9 godina

Miloše,
Korozije jeste problem i to veliki.Ipak i na tom planu Mazda pravi velike korake napred što dokazuje i solidna garancija na koroziju od desetak godina.
Što se generalno korozije tiče moja iskustva bazirana na drugarskim i familijarnim informacijama govore da se korozija javlja i na čuvenom Mercedesu A klase posle 8 godina posebno na zadnjim vratima.Nemci sole puteve kao ludi i tamo manje više sve korodira pre ili kasnije.
Nemačka štampa je pristrasna ali ipak Mazda i ostali japanski proizvođači redovito osvajaju solidna mesta na listi pouzdanosti i to uglavnom u prvih pet od vrha.Takođe za očekivati je da su nemci kao novinari naklonjeni svojim proizvođačima ali kako onda tumačiti ovu katastrofu koja se dogodila Tiguanu?

Evo linka, koristite google prevodilac :

http://www.auto-motor-und-sport.de/dauertest/vw-tiguan-im-dauertest-haertetest-ueber-100000-kilometer-3337745.html

Videćete koji su sve mali ali i veliki problemi bili u 2 godine eksploatacije i 100.000 Km pređenog puta, a za one koji nemaju volje da čitaju samo ukratko 3 puta su stali na putu!
Imala je i Mazda problema sa motorima , naročito diselašima iz perioda kada je saradnja sa Fordom diktirala izbor motora.Stari drugar vozi karavanku 2.0 dizel iz 2003 i na 200.000 Km mu je vreme za zamenu zamajca i verovatno komplet seta kvačila.Komplet amortizera je već zamenuo i po nekoliko kompleta sijalica . Od korozije ima par tačaka na zadnjim lukovima i to je to.

Pozzzzz !

Miloš

pre 9 godina

@ns_Teletabis
Te probleme koje pominješ ( sa lancem i ventilom turbine ) je imao „stari“ 1.2 TSI, ali ne i 1.4 TSI ( on je imao neke druge problme ). Svaki nov motor ima neki period dečijih bolesti. Bez obzira na brend.
Ja danas videh jednu šesticu karavan prve generacije ( ona što se pravila do 2008. ) i na njoj beše nestvarno mnogo korizije ( sajtne, pragovi ). Ono je za plakanje ( mislim da bih izvršio suicid da je ono moje vozilo, podsećam se skoro na fiat 132 sa njegovom korozijom ). Nema smisla da ovde lepim tu sliku, na netu toga ima koliko hoćeš. To se vozilo takodje zove „mazda“, kao i ovo što se sada prodaje. Samo je pitanje koliko je čovek spreman da guta PR saopštenja ( mazdina ili bilo čija ). Dok sam bio baš malo dete, imali smo „mazdu 1800 De Luxe“ ( iz 1970 ). Nadji na netu, videćeš šta je bila lepota za to vreme ( a i posle ). Imali smo je 10-ak godina – dok se nije raspala ( i „zaribao“ motor ). Imalo smo paralelno sa njom „Francuze“ i „Švedjane“ i još po nešto. Mazda je bila ubedljivo najkvarljivija, a osim hauba i krova, mislim da joj je svaki deo limarije bio promenjen zbog galopirajuće korozije. A cena delova je bila takva da smo svi prodali sve bubrege koje smo po kući imali ... Ali, sa svojih 100 konja ( i svega oko 1.000 kg ) išla je najbolje od svega i zato smo je i držali. I malo trošila. Dok je išla ... Samo se setim nje ili pogledam tu neki šesticu sa korizijom i kažem – sačekaću bar još par godina dok ne kažem da im verujem.

ns_Teletabis

pre 9 godina

Miloše ,
TSI motor ima bezbroj problema sa pogonskim lancem , turbinom itd. Dok se Mazda sa G165 motorom bude razrađivala , zadovoljni vlasnik Oktavije 1.4 TSI će sedeti po servisima i čekati rešenje reklamacije ...
Ako neveruješ ukucaj u bilo koji pretraživač "tsi problems ... " i proprati prvih 10 linkova pa posle toga razmisli.
Japanci su konzervativni ljudi i cene samo i isključivo prave vrednosti , a to su one koje traju.VW je ogroman koncern koji već 10 godina dobija nagrade za TSI koncept iako taj motor ima velike probleme.Krenuli su kajšem kao pogonom pa su prešli na lanac pa kad se lanac sam od sebe pod ogromnim naprezanjima produžavao vratili su se na gumu.
Turbine su crkavale na waste gate-u pa su tu u startu menjali ceo sklop a kasnije neke delove.Priča je duga i tužna jer kad god ima neki test u AMS-u javi se gomila čitalaca sa veoma lošim iskustvima.Redakcija je imala na dauer testu tiguana sa 1,4 tsi 150ks motorom koji je 3x crkao na 100.000Km.Zato se Mazda grčevito bori da iz atmosferski apsiriranog motora izvuče maksimum i to joj polazi za rukom . Vozio sam sve to što ti pominješ i malo više od toga i moram da priznam da VW motori idu nestvarno dobro ali ja ih nikad ne bi kupio.GM ima 1.4 turbo motor koji je pouzdaniji ali nije tako živahan kao VW a Mazda sa ovim G165 je tu negde kao GM, možda malo bolja jer je u celosti lakša za preko 100Kg pa je osećaj bolji.
Kod Mazde benzinca generalno kažu stari vozači da pre crkne karoserija nego motor.

Pozzzzz

Miki

pre 9 godina

@Vuk Sve si dobro rekao samo si pogresio oko platforme za Mazdu3. Od kako je uveden Skyactive Ford i Mazda nemaju ama bas NISTA vise zajednicko, a Mazda3 deli platformu sa Mazdom6, zato i jeste toliko dobra!
Znanje je majka :).

Milos

pre 9 godina

Nisam fan ni oktavije, ni mazde 3, ali sam vozio novu oktaviju 1.4 TSI Elegance, koja ubrzava i medjubrzava nevereovatno, troši u normalnim uslovima smešno malo, a opremljena je u paketu Elegance neverovatno ( od xenona pa do svih poznatih i nepoznatih čuda ). I sve to za samo 18.000, za koje pare možete da kupite samo mazdu 3 od 120 ks u drugom paketu, koja čak ni rezervni točak nema (ni mesta u gepeku ili za putnike pozadi). Pametnome dosta, to su zaista dva sveta.
Pozdrav svima

Vuk

pre 9 godina

Kolega sa posla je kupio novu Octaviu VRS, dakle model 2014. ove godine napravljen, isporučen pre par nedelja. Motor je 2.0 TDI sa 180 konja. Puna operma je u pitanju i auto je koštao 30000 evra. Za vas koji tvrdite da je auto u punoj opremu 23000 evra, nije. Morate da doplatite još 7000 evra za sve, a to su jetle te iste mape Srbije, tač skrin navigacioni sistem, aux i usb ulazi, DVD plejer, čitač SD kartica i slično. Auto jeste kvalitetan, nema šta, ali nemojte da mešate filozofije pravljenja automobila. Škoda je sada više nego ikada nemački auto. Mazda je izrazito japanska i retka je firma koja i dalje glavnicu automobila pravi isključivo u Japanu. Oba automobila su odlična onome ko ih vozi. Niko vas ne tera da kupujete Mazdu, niti iko želi da vam naturi mišljenje da je Škoda bolja. Octavia i Mazda 3 po mom mišljenju nisu u istoj klasi. Octavia je samo sedan ili karavan, dok je Mazda hečbek ili sedan. A, Mazda 3 u MPS izvedbi ne može da se kupi sa dizel motorom (dok Octavia VRS može), već samo sa 2.3 MZR DISI turbo beznincem sa 260 konja. Ako ćemo da poredimo cene ova dva modela, znam da je Octavia VRS u zaista punoj opremi 30000 evra, dok je 3 MPS bila oko 26000 evra, ali prethodna generacija jer novi MPS još nije predstavljen. Ovaj auto je za poređenje sa BMW-om serije 1, Ford Fokusom (sa kojim deli platformu), Opel Astrom i sličnim modelima. Inače, doplate za metalik boju su kod Mazde 380 evra, samo je ova tzv. Soul Red 520. Prave informacije su majka znanja :)

Mačak

pre 9 godina

Neko reče nije za poređenje Oktavia RS.
A zašto nije?
To je u suštini GTI i garantujem da je bolja od ove 3ke.
Inače košta oko 22 500.
Za isti novac možete uzeti i Mazdu 6 sa Challenge opremom i motorom od 145ks.
Ali ko hoće hot hatch sa mnogo opreme ovo je vjerovatno top pick.

Vlado, Kraljevo

pre 9 godina

Veliki sam postovalac i ljubitelj japanskih automobila i ubedjen sam da japanskom triu Toyota, Mazda i Honda nijedan auto brand ne moze prici.
Nova Mazda 3 mi se mnogo svidja ali postoji nesto sto me odbija od te marke.Naime u Kraljevu sam pre par godina video Mazdu 3 sedan staru najvise 6 ili 7 godina kojoj su rubovi, sajtne i prostor na vratima prtljaznika bili korodirali - kao kod Opela 91 godiste.
To je bio period kada sam kupovao nov auto. Na Google-u sam ukucao naslov Mazda rust problems i izaslo je par stranica koje su opisivale probleme vlasnika Mazdi sirom sveta sa korozijiom. To me je odbilo od stare trojke i kupio sam Toyotu.
Btw. Mini van Mazda 5 1.8 u Slovackoj kosta 14.190 Eura sa PDV-om. Kada bih sad kupovao nov auto uputio bih se u Bratislavu i kupio taj auto po bagatelnoj ceni.
Pozdrav iz Kraljeva !!!

Djox

pre 9 godina

Primecujem da se u svakoj temi gde se komentarise neki auto nadje (verovatno jedan-te-isti) strucnjak da nam objasni kako Skoda ima bolju ponudu.
Ako se pomene duster-bolja kupovina je jeti, ako je focus, bolja kupovina je oktavija, sada ni Mazda nije dorasla gigantu iz Ceske?
Uskoro ce i BMW biti u opasnosti?

Bojan

pre 9 godina

Zaista me fascinira ovaj auto!!!
(vlada, 24. april 2014 01:28)

Ok, mozes li da kazes u cemu te to fascinira i po cemu je bolji od honde i bmwa?

Nemanja

pre 9 godina

Ljudi, narocito vi koji poredite Skodu Octaviu i Mazdu 3, nemojte citati ovaj clanak. Citam pogonski sklop na strani Skode, prostor... Ovaj auto i filozofija ove marke nije za vas. Svo postovanje vama i Skodi, ali onaj ko gleda da li gepek ima 300 ili 500l u ovoj klasi ne treba da gleda Mazdu 3. Kupite Octaviu, Daciu Logan, VW Golf i ostale, Mazdu preskocite. Ovaj brend nije za svakoga, da je tako, prodavao bi se u milionima primeraka godisnje.
Ali isto tako morate shvatiti da za dosta ljudi koji zive u gradu, gepek nije od neke vaznosti. Ja putujem avionom na more ili neke duze puteve, a za put do Zlatibora za nas troje, je ovo sasvim dovoljno. Pa ne selim se ja mojim autom nego kamionom. Ali zato hocu da uzivam u voznji u svakoj krivini, da svaki put kad ga pogledam budem ponosan na njega (ne zbog nekog drugog nego na sebe), da kad sednem u njega znam da nisam seo u bilo koji auto. Ko shvata sta hocu da kazem, taj razume i filozofiju ovog brenda...

vlada

pre 9 godina

Pasionirani sam Hondaš i veliki fan BMW-a! Ali iskreno Honda civic 9te gen (ne uzimajući u obzir dizajn) koliko god da je praktična i dobra, nema, ali zaista nema šta da traži pored Mazde 3. BMW serije 1 je svetlosnu godinu iza Honde a još 50% iza Mazde 3.

Zaista me fascinira ovaj auto!!!

Marko

pre 9 godina

Imao sam čast isprobati model sa 120KS!
S jednom se tvrdnjom u tekstu ne mogu složiti,a to je mjenjač.
Čvrst je,ali nikako težak ili tvrd.Tko je ikad vozio Mazde i Honde zna o čemu se tu radi.Nema šanse da promašite brzinu,nikad,ali baš nikad neće zapeti koliko god ga "silovali".Prebacivanja iz 3. u 2. te 2. u 1. ni pri visokom okretajima nisu problem,a takvo nešto ne možete ni sanjati s većinom "europljana".Dalje..volan precizan,ovjes idealan za sve uslove,unutrašnjost izuzetna..Mazda me ostavila bez teksta,žao mi je što je ne mogu priuštiti sebi.
Jedina stvar koja me je iznenadila je da auto izgleda uži nego što u stvari jeste i možda neće ostaviti onaj "vau" efekt kad se pojavi nekome u retrovizoru.
No sve u svemu..Japanci su objasnili konkurenciji :)

Ah

pre 9 godina

@ (žex, 23. april 2014 14:21)

Skoda Octavia RS je oko 24000e sa DSG menjacem, bilo benzin bilo dizel, tj mala je razlika u ceni. Combi (kako zovu karavan) je oko 1000e skuplji, opet mala razlika u odnosu sedan tj hatchback ili kako god da je zovu. U nekim segmentima je bolja od mazde3 u nekim nije i to je to.

Pozdrav radarima na putu do Zagreba

pre 9 godina

Nova Mazda je velik korak naprijed sudeci po kritikama, ali i dalje je to skupo za kupovinu auta. Vozim rabljenu Kiu Ceed iz 2008. s 1.6 motorom od 125 konja, osim sto je odlicno ocuvana (i iznutra i izvana) i servisirana, pokazala se odlicnom na autoputima. U ovih nekoliko praznicnih dana napravio s njom cca 2000 km i ostavljao iza sebe na autoputevima VW-e, Audije, Škode...oprema iznutra odlicna, sam dodao navigaciju (5'' smartfon+nosač+USB punjač, sve kinesko i radi, pa cak i izgleda fenomenalno!), GPS cip u telefonu + Mireo (hrvatski softver za naigaciju za Android) odradila posao odlično čak i u slovenskim šumama (gdje sam morao ići iz određenih razloga) te me dovela do Zagreba bez problema. Prtljaznik veci no u nove Mazde 3, prostora iznutra vise, auto pregledniji, retrovizori bolji, elektricno podizanje vozacevog i suvozacevog prozora, potrosnja u rangu Mazde 3.
Dakle, moze se kupiti vrlo solidan auto za daleko manje novce..cca 7500 eura !

ne budite smesni!!!

pre 9 godina

Ovo ne vredi ni priblizno ovih para.
Za 24.000€, Octavia VRS 2.0TDI, 184KS, 380Nm od 1500-3000 o/min sa ful opremom i sto je najbitnije DSG menjacem.
O razlici u potrosnji, prostoru, udobnosti, necu trositi reci.

moron

pre 9 godina

@džigi
"Nadam se da bar ima pun rezervni točak. "
Mazda 3 ne da nema "puni" rezervni točak, već u gepeku nema rupu ni za mali, tj. "ćopavi" točak ( "galetu" ). Njen "gepek" je čista prevara. To prodavci pravdaju "multinikom" (kao "nema mesta" zbog tako dobrog vešanja), pri čemu ima dosta HB vozila i sa multilinkom i sa rez. točkom. Smejurija

Beogradjanin

pre 9 godina

Sta reci... Odlican automobil, vrhunske bezbednosti, sa odlicnom opremom i jos boljim motorom, po sasvim prihvatljivoj ceni (za ono sto nudi). A tek dizajn... Svaka cast za Mazdu!

Petrolhead

pre 9 godina

@zex,

Octavia sa DSG-om nije 30, nego 25 hiljada, i to skuplja, karavan verzija, koja ima 2x (i slovima, DVA PUTA) veci gepek od ove Trojke.

A Sestica karavan sa istom opremom kao ta RS Kombi kosta bar 10 hiljada E vise. I opet nema turbo motor sa 220 konja. A ni tako dobar automatik kao DSG.

Mazda jeste lepsi auto, ali to je sve. Upotrebljivost, performanse, cena, a posebno sklop motor/menjac je ubedljivo na strani Skode.

Ishiku

pre 10 godina

Uh, ne zamerite mi na par odgovora, ali ...
Ljudi, ima mali gepek, nema mali dizel, nema puni rezervni točak, ne valja mu displej, auto je "teško", ništa ne valja. Verovatno mu smrdi i iz usta.
Verovatno je zato i ušao u najuži izbor za auto godine u svetu (pored Bmw-a i Mercedesa). I za najbolji autodizajn u svetu za 2014.
Verovatno se i zato tako loše prodaje po celoj Evropi. Zato što ništa ne valja.
Ovaj auto na testu je auto sa 165 KS i u visokom paketu opreme. Takav auto se kupuje zbog DOŽIVLJAJA I KVALITETA VOŽNJE. A ne zbog prosečnog ili ispodprosečnog gepeka ili prostora iza vozača. Mazda nikad nije bila auto proseka i auto koji se najviše prodaje. Ali je zato znala da pruži ono što drugi ne mogu ... :-) I uvek je imala odličan odnos onog šta se dobije za uložen novac. Vrlo često i najbolji.
I to tek sad radi! Po čemu je ispred drugih? Najduži hatchback u klasi, najveće međuosovinsko rastojanje, ako se uzme u obzir dužina vozila, najlakši je automobil u klasi, benzinski motori kompresija 14:1 (nema niko), dizel motori 14:1 (nema niko), sigurnosni sistemi na najvišem mogućem nivou. Šta sve ovo znači? Ako imate vremena uporedite obrtne momente, emisiju CO2, ubrzanja, potrošnju, ... Videćete i sami.
Mene samo ponekad iznerviraju paušalne ocene i izjave pojedinih "komentatora". Koje mi ponekad deluju dosta zlonamerno pa čak i smišljeno.
O ukusima se ne raspravlja, i svako ima pravo da izgovori "koji je to pa auto, bolji od Moskviča"? A pogotovo mog Moskviča.
:-)!

ns_Teletabis

pre 10 godina

Ljudi moji , ovo je švalesrski auto tako da je gepek taman da staje sve potrebno !

Ruku na srce sedeo sam i napred i nazad ...napred je 10 , pozadi sam očekivao više obzirom da je međuosovinsko 2,7 m što i nije malo .

Opet retko koji auto u ovoj klasi ima svega na pretek i mesta na zadnjoj klupi i mesta u gepeku , pa čak i Focus ne blista naročito kad nazad sedne neko malkice višlji .

U vožnji je dinamična i svi motori sa novim menjačem hvataju brzinu od 100Km/h ispod 10s što je odlično .

Ovo svakako nije idealan auto i u ovoj klasi ga i nema ali ko voli dinačnu vožnju i pouzdan auto neće pogrešiti .

Kad uhvati prvi popust biće to odlična kupovina G120 chelenge

SrbIN

pre 10 godina

Auto je za pare koje dajes odlican. Kvalitet na nivou.. naravno ima minusa. Ali sve u svemu svaka im cast. Tata je narucio sedan i ceka.. sestra uzela hecbek i dobila, i stvarno su prezadovoljni.

žex

pre 10 godina

Škoda oktavia RS bude oko 30k eura, sa automatskim menjačem.. Tako da ne može da se poredi sa mazdom 3. Može da mazdom 6, al tu 6ca kvalitetom lagano odnosi pobedu..

dzigi

pre 10 godina

U toj klasi je preko 50% automobila sa dizel motorom. Kako tu stoji Mazda 3? Ima i par "sitnica": auto je jedan od najdužih u klasi, skoro 4.5 metara, a prtljažnik ispod proseka... Nadam se da bar ima pun rezervni točak. Pri tom, i nema "najduže" mesto unutra, posebno pozadi. A taj ekran, kao su se na kraju setili da treba i njega da dodaju pa su ga samo "naboli".
Za sledeću generaciju - kraći auto, više mesta, veći prtljažnik, ekran u sklopu armature i neki manji dizel. Izgledu nema šta da se zameri, ali on služi samo da privuće potencijalne kupce, prave kupce privlače neke druge stvari.

Dusan

pre 10 godina

Drugo mesto best buy auta te klase, posle Oktavije RS. Približno ista oprema, jako slična cena, Mazda je lepša, ali Škoda ima turbo motor sa 220 konja. Tu je negde i Seat Leon FR, hothatch. I ova bordo boja je prelepa.
(Petrolhead, 23. april 2014 09:50)

Bas tako, odnedavno sam vlasnik Oktavie RS karavan (benzin) i auto je zaista perfektan za te pare. Imao sam priliku da vozim i Mazdu 3 (benzin 120ks) i auto je zaista dobar, utisak u unutrasnjosti i voznji podseca na BMW sto je svakako kompliment. Presudio je prostor (Skoda je puno primerenija porodicnoj upotrebi) i snaga motora (TSI izuva od snage i momenta).

M3

pre 10 godina

Vozio sam prethodnu M3 (1,6) i sad dva meseca vozim novu M3 (1.5) Mogu samo reći da je možda ovo mali korak za auto industriju, ali za Mazdu je velik (is)korak u odnosu na prethodni model.
Više mesta pozadi, puno bolji motor, brži i efikasniji u odnosu na onaj 1,6. Sasvim pristojno ubrzava, nemate problema kod preticanja, a potrošnja zaista minimalna koju možete očekivati za takav motor i auto.
Ns-Maribor-Ns / autoput - kruz 140 km/h = potrošnja prosek 6,9 L)
Ns-Zlatibor-Ns / magistrala / potrošnja prosek 4,7 l)
Zvučna izolacija odlična, pogotovo u odnosu na staru trojku, a navijagija radi besprekorno i za svaku preporuku je.
Probajte auto, ako imate priliku, sigurno će vam izmamiti osmeh :)

Kol

pre 10 godina

Ovaj auto u sedan varijanti savrsenstvo u klasi, kao i stariji brat mazda 6 odnos cene-kvaliteta-izgleda svaka im cast, mazda je ubola sa novim modelima samo tako!

Andrej

pre 10 godina

Uf kakav je. Ne mislim samo na dizajn nego ukupno i motor, vozne osobine... Izbegli su downsizing pa napravili atmosferac koji razvija visoki obrtni moment pri niske obrtaje a pri tome je stedjiv i pri visoke obrtaje, svaka cast. Jos nisam ga testirao ali ova mazda 3 i nova corolla su mi jedini kandidati za novi auto. Citao sam dosta na internetu i jedina mana kod ove trojke koju navode auto-analiticari je slaba zvucna izolacija ali eto ovde redakcija navodi da je zvucna izolacija dobra. Da li neko vec ima iskustva sa trojkom pa bi mogao da kaze kakva je zvucna izolacija kad se poredi sa ostalim u klasi?

Bojan

pre 10 godina

Standardni problem mazdi 3, mali prtljaznik.
Koliko auto trosi na 130km/h? Koliko mjenjac ima brzina?
Moj civic star 7 god od 140ks trosi 7,3 na 130km/h i priblizne je tezine. Zelio bih da znam koji sustinski napredak u odnosu na njega su oni novim modelom uveli a ne samo da se prenose marketinski slogani.
"Posebna paznja obracena je na maksimalno smanjenje mase" a auto je tesko 1300kg, isto kao i sto su njegovi prethodnici bili i sto je prosjek te klase.

Pera lozac

pre 10 godina

Na sajmu sam proveo vise od sat vremena na standu Mazde, razmisljajuci da uzmem CX5 ili Mazdu 6...gledao sam i ovaj auto.
Prilikom izlaska sa sajma sam prosao pored VW-a i video da Golf ima vecu ceno od Mazde 3 ili da Tiguan (pa cak i Skoda Yeti) ima vecu cenu od CX5. A sto se tice dizajna, kada sam video VW nakon tih sat vremena provedenih u Mazdi, imao sam utisak da sam prosao pored Dacie...

Dikh tu kava

pre 10 godina

Evo kanim se već mesecima da probam i taj čuveni Mazdin 2.0 benzinac, bilo sa 165, bilo sa 120 KS. Ako je subjektivan osećaj bio da 1.4 benz kod ceed-a i i30 solidno završavaju posao, posebno u gradu, mogu samo da zamislim kako ovi benzinci funkcionišu kod Mazde.
Elem, verovatno ću se ponoviti, ali posle detaljnog "drndanja" u salonu, nisam zaista mogao da primetim kvantni pomak u odnosu na prethodni model. Sedište kad sam namestio kako mi odgovara, nazad jedva da je bilo malo više mesta u odnosu na prethodnu generaciju. A i dalje je među najdužima u klasi.
Automatika prozora samo za vozača više nije ni anahronizam, to je već neslana šala (Astra iz '98-me ima automatiku i kod suvozača, npr.)
Pored toga, moja osnovna zamerka jeste navigacija. Nekako su uspeli da je ubudže u auto, da to prikažu kao komparativnu prednost, a ona - nema mape za Srbiju! Ne znam koja je navigacija u ovoj testiranoj trojki, ali ako je TomTom, voleo bih da mi neko iz redakcije kaže kako funkcioniše po BG, budući da na njihovom sajtu piše da u SRB ne pokriva celu teritoriju, a za to ne treba davati novac (posebno jer mi se u Evropi bolje pokazao no-name uređaj od ovog ugrađenog).
I, da, za moj ukus, mnogo je tvrda. Jeste da pegla krivine ko blesava, al ipak zna da razbije po koji kamen u bubregu. Čitam da nova nije ništa mekša.

P.S. Koliko ove tablice sa Đ, Š, Ž, Č, Ć.. mogu da upropaste svaki, a posebno ovako lep auto, prosto neverovatno. Još jedan veliki pozdrav za kreatore tog ludila!

Petrolhead

pre 10 godina

Drugo mesto best buy auta te klase, posle Oktavije RS. Približno ista oprema, jako slična cena, Mazda je lepša, ali Škoda ima turbo motor sa 220 konja. Tu je negde i Seat Leon FR, hothatch. I ova bordo boja je prelepa.

Pera lozac

pre 10 godina

Na sajmu sam proveo vise od sat vremena na standu Mazde, razmisljajuci da uzmem CX5 ili Mazdu 6...gledao sam i ovaj auto.
Prilikom izlaska sa sajma sam prosao pored VW-a i video da Golf ima vecu ceno od Mazde 3 ili da Tiguan (pa cak i Skoda Yeti) ima vecu cenu od CX5. A sto se tice dizajna, kada sam video VW nakon tih sat vremena provedenih u Mazdi, imao sam utisak da sam prosao pored Dacie...

Nemanja

pre 9 godina

Ljudi, narocito vi koji poredite Skodu Octaviu i Mazdu 3, nemojte citati ovaj clanak. Citam pogonski sklop na strani Skode, prostor... Ovaj auto i filozofija ove marke nije za vas. Svo postovanje vama i Skodi, ali onaj ko gleda da li gepek ima 300 ili 500l u ovoj klasi ne treba da gleda Mazdu 3. Kupite Octaviu, Daciu Logan, VW Golf i ostale, Mazdu preskocite. Ovaj brend nije za svakoga, da je tako, prodavao bi se u milionima primeraka godisnje.
Ali isto tako morate shvatiti da za dosta ljudi koji zive u gradu, gepek nije od neke vaznosti. Ja putujem avionom na more ili neke duze puteve, a za put do Zlatibora za nas troje, je ovo sasvim dovoljno. Pa ne selim se ja mojim autom nego kamionom. Ali zato hocu da uzivam u voznji u svakoj krivini, da svaki put kad ga pogledam budem ponosan na njega (ne zbog nekog drugog nego na sebe), da kad sednem u njega znam da nisam seo u bilo koji auto. Ko shvata sta hocu da kazem, taj razume i filozofiju ovog brenda...

Djox

pre 9 godina

Primecujem da se u svakoj temi gde se komentarise neki auto nadje (verovatno jedan-te-isti) strucnjak da nam objasni kako Skoda ima bolju ponudu.
Ako se pomene duster-bolja kupovina je jeti, ako je focus, bolja kupovina je oktavija, sada ni Mazda nije dorasla gigantu iz Ceske?
Uskoro ce i BMW biti u opasnosti?

M3

pre 10 godina

Vozio sam prethodnu M3 (1,6) i sad dva meseca vozim novu M3 (1.5) Mogu samo reći da je možda ovo mali korak za auto industriju, ali za Mazdu je velik (is)korak u odnosu na prethodni model.
Više mesta pozadi, puno bolji motor, brži i efikasniji u odnosu na onaj 1,6. Sasvim pristojno ubrzava, nemate problema kod preticanja, a potrošnja zaista minimalna koju možete očekivati za takav motor i auto.
Ns-Maribor-Ns / autoput - kruz 140 km/h = potrošnja prosek 6,9 L)
Ns-Zlatibor-Ns / magistrala / potrošnja prosek 4,7 l)
Zvučna izolacija odlična, pogotovo u odnosu na staru trojku, a navijagija radi besprekorno i za svaku preporuku je.
Probajte auto, ako imate priliku, sigurno će vam izmamiti osmeh :)

žex

pre 10 godina

Škoda oktavia RS bude oko 30k eura, sa automatskim menjačem.. Tako da ne može da se poredi sa mazdom 3. Može da mazdom 6, al tu 6ca kvalitetom lagano odnosi pobedu..

Dikh tu kava

pre 10 godina

Evo kanim se već mesecima da probam i taj čuveni Mazdin 2.0 benzinac, bilo sa 165, bilo sa 120 KS. Ako je subjektivan osećaj bio da 1.4 benz kod ceed-a i i30 solidno završavaju posao, posebno u gradu, mogu samo da zamislim kako ovi benzinci funkcionišu kod Mazde.
Elem, verovatno ću se ponoviti, ali posle detaljnog "drndanja" u salonu, nisam zaista mogao da primetim kvantni pomak u odnosu na prethodni model. Sedište kad sam namestio kako mi odgovara, nazad jedva da je bilo malo više mesta u odnosu na prethodnu generaciju. A i dalje je među najdužima u klasi.
Automatika prozora samo za vozača više nije ni anahronizam, to je već neslana šala (Astra iz '98-me ima automatiku i kod suvozača, npr.)
Pored toga, moja osnovna zamerka jeste navigacija. Nekako su uspeli da je ubudže u auto, da to prikažu kao komparativnu prednost, a ona - nema mape za Srbiju! Ne znam koja je navigacija u ovoj testiranoj trojki, ali ako je TomTom, voleo bih da mi neko iz redakcije kaže kako funkcioniše po BG, budući da na njihovom sajtu piše da u SRB ne pokriva celu teritoriju, a za to ne treba davati novac (posebno jer mi se u Evropi bolje pokazao no-name uređaj od ovog ugrađenog).
I, da, za moj ukus, mnogo je tvrda. Jeste da pegla krivine ko blesava, al ipak zna da razbije po koji kamen u bubregu. Čitam da nova nije ništa mekša.

P.S. Koliko ove tablice sa Đ, Š, Ž, Č, Ć.. mogu da upropaste svaki, a posebno ovako lep auto, prosto neverovatno. Još jedan veliki pozdrav za kreatore tog ludila!

Kol

pre 10 godina

Ovaj auto u sedan varijanti savrsenstvo u klasi, kao i stariji brat mazda 6 odnos cene-kvaliteta-izgleda svaka im cast, mazda je ubola sa novim modelima samo tako!

SrbIN

pre 10 godina

Auto je za pare koje dajes odlican. Kvalitet na nivou.. naravno ima minusa. Ali sve u svemu svaka im cast. Tata je narucio sedan i ceka.. sestra uzela hecbek i dobila, i stvarno su prezadovoljni.

Ishiku

pre 10 godina

Uh, ne zamerite mi na par odgovora, ali ...
Ljudi, ima mali gepek, nema mali dizel, nema puni rezervni točak, ne valja mu displej, auto je "teško", ništa ne valja. Verovatno mu smrdi i iz usta.
Verovatno je zato i ušao u najuži izbor za auto godine u svetu (pored Bmw-a i Mercedesa). I za najbolji autodizajn u svetu za 2014.
Verovatno se i zato tako loše prodaje po celoj Evropi. Zato što ništa ne valja.
Ovaj auto na testu je auto sa 165 KS i u visokom paketu opreme. Takav auto se kupuje zbog DOŽIVLJAJA I KVALITETA VOŽNJE. A ne zbog prosečnog ili ispodprosečnog gepeka ili prostora iza vozača. Mazda nikad nije bila auto proseka i auto koji se najviše prodaje. Ali je zato znala da pruži ono što drugi ne mogu ... :-) I uvek je imala odličan odnos onog šta se dobije za uložen novac. Vrlo često i najbolji.
I to tek sad radi! Po čemu je ispred drugih? Najduži hatchback u klasi, najveće međuosovinsko rastojanje, ako se uzme u obzir dužina vozila, najlakši je automobil u klasi, benzinski motori kompresija 14:1 (nema niko), dizel motori 14:1 (nema niko), sigurnosni sistemi na najvišem mogućem nivou. Šta sve ovo znači? Ako imate vremena uporedite obrtne momente, emisiju CO2, ubrzanja, potrošnju, ... Videćete i sami.
Mene samo ponekad iznerviraju paušalne ocene i izjave pojedinih "komentatora". Koje mi ponekad deluju dosta zlonamerno pa čak i smišljeno.
O ukusima se ne raspravlja, i svako ima pravo da izgovori "koji je to pa auto, bolji od Moskviča"? A pogotovo mog Moskviča.
:-)!

vlada

pre 9 godina

Pasionirani sam Hondaš i veliki fan BMW-a! Ali iskreno Honda civic 9te gen (ne uzimajući u obzir dizajn) koliko god da je praktična i dobra, nema, ali zaista nema šta da traži pored Mazde 3. BMW serije 1 je svetlosnu godinu iza Honde a još 50% iza Mazde 3.

Zaista me fascinira ovaj auto!!!

Marko

pre 9 godina

Imao sam čast isprobati model sa 120KS!
S jednom se tvrdnjom u tekstu ne mogu složiti,a to je mjenjač.
Čvrst je,ali nikako težak ili tvrd.Tko je ikad vozio Mazde i Honde zna o čemu se tu radi.Nema šanse da promašite brzinu,nikad,ali baš nikad neće zapeti koliko god ga "silovali".Prebacivanja iz 3. u 2. te 2. u 1. ni pri visokom okretajima nisu problem,a takvo nešto ne možete ni sanjati s većinom "europljana".Dalje..volan precizan,ovjes idealan za sve uslove,unutrašnjost izuzetna..Mazda me ostavila bez teksta,žao mi je što je ne mogu priuštiti sebi.
Jedina stvar koja me je iznenadila je da auto izgleda uži nego što u stvari jeste i možda neće ostaviti onaj "vau" efekt kad se pojavi nekome u retrovizoru.
No sve u svemu..Japanci su objasnili konkurenciji :)

Andrej

pre 10 godina

Uf kakav je. Ne mislim samo na dizajn nego ukupno i motor, vozne osobine... Izbegli su downsizing pa napravili atmosferac koji razvija visoki obrtni moment pri niske obrtaje a pri tome je stedjiv i pri visoke obrtaje, svaka cast. Jos nisam ga testirao ali ova mazda 3 i nova corolla su mi jedini kandidati za novi auto. Citao sam dosta na internetu i jedina mana kod ove trojke koju navode auto-analiticari je slaba zvucna izolacija ali eto ovde redakcija navodi da je zvucna izolacija dobra. Da li neko vec ima iskustva sa trojkom pa bi mogao da kaze kakva je zvucna izolacija kad se poredi sa ostalim u klasi?

Dusan

pre 10 godina

Drugo mesto best buy auta te klase, posle Oktavije RS. Približno ista oprema, jako slična cena, Mazda je lepša, ali Škoda ima turbo motor sa 220 konja. Tu je negde i Seat Leon FR, hothatch. I ova bordo boja je prelepa.
(Petrolhead, 23. april 2014 09:50)

Bas tako, odnedavno sam vlasnik Oktavie RS karavan (benzin) i auto je zaista perfektan za te pare. Imao sam priliku da vozim i Mazdu 3 (benzin 120ks) i auto je zaista dobar, utisak u unutrasnjosti i voznji podseca na BMW sto je svakako kompliment. Presudio je prostor (Skoda je puno primerenija porodicnoj upotrebi) i snaga motora (TSI izuva od snage i momenta).

ns_Teletabis

pre 9 godina

Miloše ,
TSI motor ima bezbroj problema sa pogonskim lancem , turbinom itd. Dok se Mazda sa G165 motorom bude razrađivala , zadovoljni vlasnik Oktavije 1.4 TSI će sedeti po servisima i čekati rešenje reklamacije ...
Ako neveruješ ukucaj u bilo koji pretraživač "tsi problems ... " i proprati prvih 10 linkova pa posle toga razmisli.
Japanci su konzervativni ljudi i cene samo i isključivo prave vrednosti , a to su one koje traju.VW je ogroman koncern koji već 10 godina dobija nagrade za TSI koncept iako taj motor ima velike probleme.Krenuli su kajšem kao pogonom pa su prešli na lanac pa kad se lanac sam od sebe pod ogromnim naprezanjima produžavao vratili su se na gumu.
Turbine su crkavale na waste gate-u pa su tu u startu menjali ceo sklop a kasnije neke delove.Priča je duga i tužna jer kad god ima neki test u AMS-u javi se gomila čitalaca sa veoma lošim iskustvima.Redakcija je imala na dauer testu tiguana sa 1,4 tsi 150ks motorom koji je 3x crkao na 100.000Km.Zato se Mazda grčevito bori da iz atmosferski apsiriranog motora izvuče maksimum i to joj polazi za rukom . Vozio sam sve to što ti pominješ i malo više od toga i moram da priznam da VW motori idu nestvarno dobro ali ja ih nikad ne bi kupio.GM ima 1.4 turbo motor koji je pouzdaniji ali nije tako živahan kao VW a Mazda sa ovim G165 je tu negde kao GM, možda malo bolja jer je u celosti lakša za preko 100Kg pa je osećaj bolji.
Kod Mazde benzinca generalno kažu stari vozači da pre crkne karoserija nego motor.

Pozzzzz

Petrolhead

pre 10 godina

Drugo mesto best buy auta te klase, posle Oktavije RS. Približno ista oprema, jako slična cena, Mazda je lepša, ali Škoda ima turbo motor sa 220 konja. Tu je negde i Seat Leon FR, hothatch. I ova bordo boja je prelepa.

dule

pre 9 godina

kao vozač sa pređenih 4.500000 km mogu ređi mazda 626 2.o benzin 106 ks 1986 g kupio sa 212000km 1992 prodao 1999 kao što sam i kupio nikakvepopravke osim redovnih servisa a prešla 956000 km i sve funkcioniše zatim nisan primera 1999 td vožen do2005 bez kvara prodatsa215000 km a kupljen nov ..Od 2005 do 2008 vozio novi pasat 170 ks tdi i audi 4 tdi .Veće prevare i gorih auta nisam vidio a ne želim ni vidjeti niti čuti više ikad za nemce kratko vreme vožen mercedes c220 cdi 175 ks star tri godine sa hrđom na gepeku kod bravice. 2008 kupio novu mazdu 6 140 ks dizel prešao 260000 km bez ikakve zamerke a kamoli problema vratio istu u julu 2013 a uzeo novu mazdu 6 175 ps i cx 5 175 ps obe automatik revolušn prešle obadvije po55000 bez zamerke sa uživanjem napomenut ću da sam sa njemcima doživeo katastrofu možda i odeš na put ali velike šanse su da završiš u servisima realno bolje su me služili francuzi o ceni i opremi mazde i audija ili pasata neđu ni da govorim to zna samo onaj ko je vozio sva ta auta sve ostalo su plod mašte pogrešne informacije i naše kulture podleganju marketinga setite se samo adac-a i njegove liste najboljih auta kakva drska podvala sa priznanjem krivice ali bez kazne

Bojan

pre 10 godina

Standardni problem mazdi 3, mali prtljaznik.
Koliko auto trosi na 130km/h? Koliko mjenjac ima brzina?
Moj civic star 7 god od 140ks trosi 7,3 na 130km/h i priblizne je tezine. Zelio bih da znam koji sustinski napredak u odnosu na njega su oni novim modelom uveli a ne samo da se prenose marketinski slogani.
"Posebna paznja obracena je na maksimalno smanjenje mase" a auto je tesko 1300kg, isto kao i sto su njegovi prethodnici bili i sto je prosjek te klase.

Miki

pre 9 godina

@Vuk Sve si dobro rekao samo si pogresio oko platforme za Mazdu3. Od kako je uveden Skyactive Ford i Mazda nemaju ama bas NISTA vise zajednicko, a Mazda3 deli platformu sa Mazdom6, zato i jeste toliko dobra!
Znanje je majka :).

ns_Teletabis

pre 10 godina

Ljudi moji , ovo je švalesrski auto tako da je gepek taman da staje sve potrebno !

Ruku na srce sedeo sam i napred i nazad ...napred je 10 , pozadi sam očekivao više obzirom da je međuosovinsko 2,7 m što i nije malo .

Opet retko koji auto u ovoj klasi ima svega na pretek i mesta na zadnjoj klupi i mesta u gepeku , pa čak i Focus ne blista naročito kad nazad sedne neko malkice višlji .

U vožnji je dinamična i svi motori sa novim menjačem hvataju brzinu od 100Km/h ispod 10s što je odlično .

Ovo svakako nije idealan auto i u ovoj klasi ga i nema ali ko voli dinačnu vožnju i pouzdan auto neće pogrešiti .

Kad uhvati prvi popust biće to odlična kupovina G120 chelenge

Vuk

pre 9 godina

Kolega sa posla je kupio novu Octaviu VRS, dakle model 2014. ove godine napravljen, isporučen pre par nedelja. Motor je 2.0 TDI sa 180 konja. Puna operma je u pitanju i auto je koštao 30000 evra. Za vas koji tvrdite da je auto u punoj opremu 23000 evra, nije. Morate da doplatite još 7000 evra za sve, a to su jetle te iste mape Srbije, tač skrin navigacioni sistem, aux i usb ulazi, DVD plejer, čitač SD kartica i slično. Auto jeste kvalitetan, nema šta, ali nemojte da mešate filozofije pravljenja automobila. Škoda je sada više nego ikada nemački auto. Mazda je izrazito japanska i retka je firma koja i dalje glavnicu automobila pravi isključivo u Japanu. Oba automobila su odlična onome ko ih vozi. Niko vas ne tera da kupujete Mazdu, niti iko želi da vam naturi mišljenje da je Škoda bolja. Octavia i Mazda 3 po mom mišljenju nisu u istoj klasi. Octavia je samo sedan ili karavan, dok je Mazda hečbek ili sedan. A, Mazda 3 u MPS izvedbi ne može da se kupi sa dizel motorom (dok Octavia VRS može), već samo sa 2.3 MZR DISI turbo beznincem sa 260 konja. Ako ćemo da poredimo cene ova dva modela, znam da je Octavia VRS u zaista punoj opremi 30000 evra, dok je 3 MPS bila oko 26000 evra, ali prethodna generacija jer novi MPS još nije predstavljen. Ovaj auto je za poređenje sa BMW-om serije 1, Ford Fokusom (sa kojim deli platformu), Opel Astrom i sličnim modelima. Inače, doplate za metalik boju su kod Mazde 380 evra, samo je ova tzv. Soul Red 520. Prave informacije su majka znanja :)

dzigi

pre 10 godina

U toj klasi je preko 50% automobila sa dizel motorom. Kako tu stoji Mazda 3? Ima i par "sitnica": auto je jedan od najdužih u klasi, skoro 4.5 metara, a prtljažnik ispod proseka... Nadam se da bar ima pun rezervni točak. Pri tom, i nema "najduže" mesto unutra, posebno pozadi. A taj ekran, kao su se na kraju setili da treba i njega da dodaju pa su ga samo "naboli".
Za sledeću generaciju - kraći auto, više mesta, veći prtljažnik, ekran u sklopu armature i neki manji dizel. Izgledu nema šta da se zameri, ali on služi samo da privuće potencijalne kupce, prave kupce privlače neke druge stvari.

Petrolhead

pre 9 godina

@zex,

Octavia sa DSG-om nije 30, nego 25 hiljada, i to skuplja, karavan verzija, koja ima 2x (i slovima, DVA PUTA) veci gepek od ove Trojke.

A Sestica karavan sa istom opremom kao ta RS Kombi kosta bar 10 hiljada E vise. I opet nema turbo motor sa 220 konja. A ni tako dobar automatik kao DSG.

Mazda jeste lepsi auto, ali to je sve. Upotrebljivost, performanse, cena, a posebno sklop motor/menjac je ubedljivo na strani Skode.

Beogradjanin

pre 9 godina

Sta reci... Odlican automobil, vrhunske bezbednosti, sa odlicnom opremom i jos boljim motorom, po sasvim prihvatljivoj ceni (za ono sto nudi). A tek dizajn... Svaka cast za Mazdu!

ne budite smesni!!!

pre 9 godina

Ovo ne vredi ni priblizno ovih para.
Za 24.000€, Octavia VRS 2.0TDI, 184KS, 380Nm od 1500-3000 o/min sa ful opremom i sto je najbitnije DSG menjacem.
O razlici u potrosnji, prostoru, udobnosti, necu trositi reci.

moron

pre 9 godina

@džigi
"Nadam se da bar ima pun rezervni točak. "
Mazda 3 ne da nema "puni" rezervni točak, već u gepeku nema rupu ni za mali, tj. "ćopavi" točak ( "galetu" ). Njen "gepek" je čista prevara. To prodavci pravdaju "multinikom" (kao "nema mesta" zbog tako dobrog vešanja), pri čemu ima dosta HB vozila i sa multilinkom i sa rez. točkom. Smejurija

Vlado, Kraljevo

pre 9 godina

Veliki sam postovalac i ljubitelj japanskih automobila i ubedjen sam da japanskom triu Toyota, Mazda i Honda nijedan auto brand ne moze prici.
Nova Mazda 3 mi se mnogo svidja ali postoji nesto sto me odbija od te marke.Naime u Kraljevu sam pre par godina video Mazdu 3 sedan staru najvise 6 ili 7 godina kojoj su rubovi, sajtne i prostor na vratima prtljaznika bili korodirali - kao kod Opela 91 godiste.
To je bio period kada sam kupovao nov auto. Na Google-u sam ukucao naslov Mazda rust problems i izaslo je par stranica koje su opisivale probleme vlasnika Mazdi sirom sveta sa korozijiom. To me je odbilo od stare trojke i kupio sam Toyotu.
Btw. Mini van Mazda 5 1.8 u Slovackoj kosta 14.190 Eura sa PDV-om. Kada bih sad kupovao nov auto uputio bih se u Bratislavu i kupio taj auto po bagatelnoj ceni.
Pozdrav iz Kraljeva !!!

Ah

pre 9 godina

@ (žex, 23. april 2014 14:21)

Skoda Octavia RS je oko 24000e sa DSG menjacem, bilo benzin bilo dizel, tj mala je razlika u ceni. Combi (kako zovu karavan) je oko 1000e skuplji, opet mala razlika u odnosu sedan tj hatchback ili kako god da je zovu. U nekim segmentima je bolja od mazde3 u nekim nije i to je to.

Vlado, Kraljevo

pre 9 godina

Miloš,
Svi mi rodjeni 70-ih godina proslog veka, a volimo automobile secamo se Mazde 1500 ili 1800 (ista sedan karoserija).
Taj model se u SFRJ reklamirao kao Lepotica dalekog istoka.
Pozdrav iz KV.

Pozdrav radarima na putu do Zagreba

pre 9 godina

Nova Mazda je velik korak naprijed sudeci po kritikama, ali i dalje je to skupo za kupovinu auta. Vozim rabljenu Kiu Ceed iz 2008. s 1.6 motorom od 125 konja, osim sto je odlicno ocuvana (i iznutra i izvana) i servisirana, pokazala se odlicnom na autoputima. U ovih nekoliko praznicnih dana napravio s njom cca 2000 km i ostavljao iza sebe na autoputevima VW-e, Audije, Škode...oprema iznutra odlicna, sam dodao navigaciju (5'' smartfon+nosač+USB punjač, sve kinesko i radi, pa cak i izgleda fenomenalno!), GPS cip u telefonu + Mireo (hrvatski softver za naigaciju za Android) odradila posao odlično čak i u slovenskim šumama (gdje sam morao ići iz određenih razloga) te me dovela do Zagreba bez problema. Prtljaznik veci no u nove Mazde 3, prostora iznutra vise, auto pregledniji, retrovizori bolji, elektricno podizanje vozacevog i suvozacevog prozora, potrosnja u rangu Mazde 3.
Dakle, moze se kupiti vrlo solidan auto za daleko manje novce..cca 7500 eura !

ns_Teletabis

pre 9 godina

Miloše,
Korozije jeste problem i to veliki.Ipak i na tom planu Mazda pravi velike korake napred što dokazuje i solidna garancija na koroziju od desetak godina.
Što se generalno korozije tiče moja iskustva bazirana na drugarskim i familijarnim informacijama govore da se korozija javlja i na čuvenom Mercedesu A klase posle 8 godina posebno na zadnjim vratima.Nemci sole puteve kao ludi i tamo manje više sve korodira pre ili kasnije.
Nemačka štampa je pristrasna ali ipak Mazda i ostali japanski proizvođači redovito osvajaju solidna mesta na listi pouzdanosti i to uglavnom u prvih pet od vrha.Takođe za očekivati je da su nemci kao novinari naklonjeni svojim proizvođačima ali kako onda tumačiti ovu katastrofu koja se dogodila Tiguanu?

Evo linka, koristite google prevodilac :

http://www.auto-motor-und-sport.de/dauertest/vw-tiguan-im-dauertest-haertetest-ueber-100000-kilometer-3337745.html

Videćete koji su sve mali ali i veliki problemi bili u 2 godine eksploatacije i 100.000 Km pređenog puta, a za one koji nemaju volje da čitaju samo ukratko 3 puta su stali na putu!
Imala je i Mazda problema sa motorima , naročito diselašima iz perioda kada je saradnja sa Fordom diktirala izbor motora.Stari drugar vozi karavanku 2.0 dizel iz 2003 i na 200.000 Km mu je vreme za zamenu zamajca i verovatno komplet seta kvačila.Komplet amortizera je već zamenuo i po nekoliko kompleta sijalica . Od korozije ima par tačaka na zadnjim lukovima i to je to.

Pozzzzz !

Bojan

pre 9 godina

Zaista me fascinira ovaj auto!!!
(vlada, 24. april 2014 01:28)

Ok, mozes li da kazes u cemu te to fascinira i po cemu je bolji od honde i bmwa?

Mačak

pre 9 godina

Neko reče nije za poređenje Oktavia RS.
A zašto nije?
To je u suštini GTI i garantujem da je bolja od ove 3ke.
Inače košta oko 22 500.
Za isti novac možete uzeti i Mazdu 6 sa Challenge opremom i motorom od 145ks.
Ali ko hoće hot hatch sa mnogo opreme ovo je vjerovatno top pick.

Milos

pre 9 godina

Nisam fan ni oktavije, ni mazde 3, ali sam vozio novu oktaviju 1.4 TSI Elegance, koja ubrzava i medjubrzava nevereovatno, troši u normalnim uslovima smešno malo, a opremljena je u paketu Elegance neverovatno ( od xenona pa do svih poznatih i nepoznatih čuda ). I sve to za samo 18.000, za koje pare možete da kupite samo mazdu 3 od 120 ks u drugom paketu, koja čak ni rezervni točak nema (ni mesta u gepeku ili za putnike pozadi). Pametnome dosta, to su zaista dva sveta.
Pozdrav svima

Miloš

pre 9 godina

@ns_Teletabis
Te probleme koje pominješ ( sa lancem i ventilom turbine ) je imao „stari“ 1.2 TSI, ali ne i 1.4 TSI ( on je imao neke druge problme ). Svaki nov motor ima neki period dečijih bolesti. Bez obzira na brend.
Ja danas videh jednu šesticu karavan prve generacije ( ona što se pravila do 2008. ) i na njoj beše nestvarno mnogo korizije ( sajtne, pragovi ). Ono je za plakanje ( mislim da bih izvršio suicid da je ono moje vozilo, podsećam se skoro na fiat 132 sa njegovom korozijom ). Nema smisla da ovde lepim tu sliku, na netu toga ima koliko hoćeš. To se vozilo takodje zove „mazda“, kao i ovo što se sada prodaje. Samo je pitanje koliko je čovek spreman da guta PR saopštenja ( mazdina ili bilo čija ). Dok sam bio baš malo dete, imali smo „mazdu 1800 De Luxe“ ( iz 1970 ). Nadji na netu, videćeš šta je bila lepota za to vreme ( a i posle ). Imali smo je 10-ak godina – dok se nije raspala ( i „zaribao“ motor ). Imalo smo paralelno sa njom „Francuze“ i „Švedjane“ i još po nešto. Mazda je bila ubedljivo najkvarljivija, a osim hauba i krova, mislim da joj je svaki deo limarije bio promenjen zbog galopirajuće korozije. A cena delova je bila takva da smo svi prodali sve bubrege koje smo po kući imali ... Ali, sa svojih 100 konja ( i svega oko 1.000 kg ) išla je najbolje od svega i zato smo je i držali. I malo trošila. Dok je išla ... Samo se setim nje ili pogledam tu neki šesticu sa korizijom i kažem – sačekaću bar još par godina dok ne kažem da im verujem.

dzigi

pre 10 godina

U toj klasi je preko 50% automobila sa dizel motorom. Kako tu stoji Mazda 3? Ima i par "sitnica": auto je jedan od najdužih u klasi, skoro 4.5 metara, a prtljažnik ispod proseka... Nadam se da bar ima pun rezervni točak. Pri tom, i nema "najduže" mesto unutra, posebno pozadi. A taj ekran, kao su se na kraju setili da treba i njega da dodaju pa su ga samo "naboli".
Za sledeću generaciju - kraći auto, više mesta, veći prtljažnik, ekran u sklopu armature i neki manji dizel. Izgledu nema šta da se zameri, ali on služi samo da privuće potencijalne kupce, prave kupce privlače neke druge stvari.

Petrolhead

pre 10 godina

Drugo mesto best buy auta te klase, posle Oktavije RS. Približno ista oprema, jako slična cena, Mazda je lepša, ali Škoda ima turbo motor sa 220 konja. Tu je negde i Seat Leon FR, hothatch. I ova bordo boja je prelepa.

ne budite smesni!!!

pre 9 godina

Ovo ne vredi ni priblizno ovih para.
Za 24.000€, Octavia VRS 2.0TDI, 184KS, 380Nm od 1500-3000 o/min sa ful opremom i sto je najbitnije DSG menjacem.
O razlici u potrosnji, prostoru, udobnosti, necu trositi reci.

Petrolhead

pre 9 godina

@zex,

Octavia sa DSG-om nije 30, nego 25 hiljada, i to skuplja, karavan verzija, koja ima 2x (i slovima, DVA PUTA) veci gepek od ove Trojke.

A Sestica karavan sa istom opremom kao ta RS Kombi kosta bar 10 hiljada E vise. I opet nema turbo motor sa 220 konja. A ni tako dobar automatik kao DSG.

Mazda jeste lepsi auto, ali to je sve. Upotrebljivost, performanse, cena, a posebno sklop motor/menjac je ubedljivo na strani Skode.

Bojan

pre 9 godina

Zaista me fascinira ovaj auto!!!
(vlada, 24. april 2014 01:28)

Ok, mozes li da kazes u cemu te to fascinira i po cemu je bolji od honde i bmwa?

Pozdrav radarima na putu do Zagreba

pre 9 godina

Nova Mazda je velik korak naprijed sudeci po kritikama, ali i dalje je to skupo za kupovinu auta. Vozim rabljenu Kiu Ceed iz 2008. s 1.6 motorom od 125 konja, osim sto je odlicno ocuvana (i iznutra i izvana) i servisirana, pokazala se odlicnom na autoputima. U ovih nekoliko praznicnih dana napravio s njom cca 2000 km i ostavljao iza sebe na autoputevima VW-e, Audije, Škode...oprema iznutra odlicna, sam dodao navigaciju (5'' smartfon+nosač+USB punjač, sve kinesko i radi, pa cak i izgleda fenomenalno!), GPS cip u telefonu + Mireo (hrvatski softver za naigaciju za Android) odradila posao odlično čak i u slovenskim šumama (gdje sam morao ići iz određenih razloga) te me dovela do Zagreba bez problema. Prtljaznik veci no u nove Mazde 3, prostora iznutra vise, auto pregledniji, retrovizori bolji, elektricno podizanje vozacevog i suvozacevog prozora, potrosnja u rangu Mazde 3.
Dakle, moze se kupiti vrlo solidan auto za daleko manje novce..cca 7500 eura !

Bojan

pre 10 godina

Standardni problem mazdi 3, mali prtljaznik.
Koliko auto trosi na 130km/h? Koliko mjenjac ima brzina?
Moj civic star 7 god od 140ks trosi 7,3 na 130km/h i priblizne je tezine. Zelio bih da znam koji sustinski napredak u odnosu na njega su oni novim modelom uveli a ne samo da se prenose marketinski slogani.
"Posebna paznja obracena je na maksimalno smanjenje mase" a auto je tesko 1300kg, isto kao i sto su njegovi prethodnici bili i sto je prosjek te klase.

Mačak

pre 9 godina

Neko reče nije za poređenje Oktavia RS.
A zašto nije?
To je u suštini GTI i garantujem da je bolja od ove 3ke.
Inače košta oko 22 500.
Za isti novac možete uzeti i Mazdu 6 sa Challenge opremom i motorom od 145ks.
Ali ko hoće hot hatch sa mnogo opreme ovo je vjerovatno top pick.

Milos

pre 9 godina

Nisam fan ni oktavije, ni mazde 3, ali sam vozio novu oktaviju 1.4 TSI Elegance, koja ubrzava i medjubrzava nevereovatno, troši u normalnim uslovima smešno malo, a opremljena je u paketu Elegance neverovatno ( od xenona pa do svih poznatih i nepoznatih čuda ). I sve to za samo 18.000, za koje pare možete da kupite samo mazdu 3 od 120 ks u drugom paketu, koja čak ni rezervni točak nema (ni mesta u gepeku ili za putnike pozadi). Pametnome dosta, to su zaista dva sveta.
Pozdrav svima

moron

pre 9 godina

@džigi
"Nadam se da bar ima pun rezervni točak. "
Mazda 3 ne da nema "puni" rezervni točak, već u gepeku nema rupu ni za mali, tj. "ćopavi" točak ( "galetu" ). Njen "gepek" je čista prevara. To prodavci pravdaju "multinikom" (kao "nema mesta" zbog tako dobrog vešanja), pri čemu ima dosta HB vozila i sa multilinkom i sa rez. točkom. Smejurija

Pera lozac

pre 10 godina

Na sajmu sam proveo vise od sat vremena na standu Mazde, razmisljajuci da uzmem CX5 ili Mazdu 6...gledao sam i ovaj auto.
Prilikom izlaska sa sajma sam prosao pored VW-a i video da Golf ima vecu ceno od Mazde 3 ili da Tiguan (pa cak i Skoda Yeti) ima vecu cenu od CX5. A sto se tice dizajna, kada sam video VW nakon tih sat vremena provedenih u Mazdi, imao sam utisak da sam prosao pored Dacie...

žex

pre 10 godina

Škoda oktavia RS bude oko 30k eura, sa automatskim menjačem.. Tako da ne može da se poredi sa mazdom 3. Može da mazdom 6, al tu 6ca kvalitetom lagano odnosi pobedu..

Dikh tu kava

pre 10 godina

Evo kanim se već mesecima da probam i taj čuveni Mazdin 2.0 benzinac, bilo sa 165, bilo sa 120 KS. Ako je subjektivan osećaj bio da 1.4 benz kod ceed-a i i30 solidno završavaju posao, posebno u gradu, mogu samo da zamislim kako ovi benzinci funkcionišu kod Mazde.
Elem, verovatno ću se ponoviti, ali posle detaljnog "drndanja" u salonu, nisam zaista mogao da primetim kvantni pomak u odnosu na prethodni model. Sedište kad sam namestio kako mi odgovara, nazad jedva da je bilo malo više mesta u odnosu na prethodnu generaciju. A i dalje je među najdužima u klasi.
Automatika prozora samo za vozača više nije ni anahronizam, to je već neslana šala (Astra iz '98-me ima automatiku i kod suvozača, npr.)
Pored toga, moja osnovna zamerka jeste navigacija. Nekako su uspeli da je ubudže u auto, da to prikažu kao komparativnu prednost, a ona - nema mape za Srbiju! Ne znam koja je navigacija u ovoj testiranoj trojki, ali ako je TomTom, voleo bih da mi neko iz redakcije kaže kako funkcioniše po BG, budući da na njihovom sajtu piše da u SRB ne pokriva celu teritoriju, a za to ne treba davati novac (posebno jer mi se u Evropi bolje pokazao no-name uređaj od ovog ugrađenog).
I, da, za moj ukus, mnogo je tvrda. Jeste da pegla krivine ko blesava, al ipak zna da razbije po koji kamen u bubregu. Čitam da nova nije ništa mekša.

P.S. Koliko ove tablice sa Đ, Š, Ž, Č, Ć.. mogu da upropaste svaki, a posebno ovako lep auto, prosto neverovatno. Još jedan veliki pozdrav za kreatore tog ludila!

Dusan

pre 10 godina

Drugo mesto best buy auta te klase, posle Oktavije RS. Približno ista oprema, jako slična cena, Mazda je lepša, ali Škoda ima turbo motor sa 220 konja. Tu je negde i Seat Leon FR, hothatch. I ova bordo boja je prelepa.
(Petrolhead, 23. april 2014 09:50)

Bas tako, odnedavno sam vlasnik Oktavie RS karavan (benzin) i auto je zaista perfektan za te pare. Imao sam priliku da vozim i Mazdu 3 (benzin 120ks) i auto je zaista dobar, utisak u unutrasnjosti i voznji podseca na BMW sto je svakako kompliment. Presudio je prostor (Skoda je puno primerenija porodicnoj upotrebi) i snaga motora (TSI izuva od snage i momenta).

Miloš

pre 9 godina

@ns_Teletabis
Te probleme koje pominješ ( sa lancem i ventilom turbine ) je imao „stari“ 1.2 TSI, ali ne i 1.4 TSI ( on je imao neke druge problme ). Svaki nov motor ima neki period dečijih bolesti. Bez obzira na brend.
Ja danas videh jednu šesticu karavan prve generacije ( ona što se pravila do 2008. ) i na njoj beše nestvarno mnogo korizije ( sajtne, pragovi ). Ono je za plakanje ( mislim da bih izvršio suicid da je ono moje vozilo, podsećam se skoro na fiat 132 sa njegovom korozijom ). Nema smisla da ovde lepim tu sliku, na netu toga ima koliko hoćeš. To se vozilo takodje zove „mazda“, kao i ovo što se sada prodaje. Samo je pitanje koliko je čovek spreman da guta PR saopštenja ( mazdina ili bilo čija ). Dok sam bio baš malo dete, imali smo „mazdu 1800 De Luxe“ ( iz 1970 ). Nadji na netu, videćeš šta je bila lepota za to vreme ( a i posle ). Imali smo je 10-ak godina – dok se nije raspala ( i „zaribao“ motor ). Imalo smo paralelno sa njom „Francuze“ i „Švedjane“ i još po nešto. Mazda je bila ubedljivo najkvarljivija, a osim hauba i krova, mislim da joj je svaki deo limarije bio promenjen zbog galopirajuće korozije. A cena delova je bila takva da smo svi prodali sve bubrege koje smo po kući imali ... Ali, sa svojih 100 konja ( i svega oko 1.000 kg ) išla je najbolje od svega i zato smo je i držali. I malo trošila. Dok je išla ... Samo se setim nje ili pogledam tu neki šesticu sa korizijom i kažem – sačekaću bar još par godina dok ne kažem da im verujem.

SrbIN

pre 10 godina

Auto je za pare koje dajes odlican. Kvalitet na nivou.. naravno ima minusa. Ali sve u svemu svaka im cast. Tata je narucio sedan i ceka.. sestra uzela hecbek i dobila, i stvarno su prezadovoljni.

Djox

pre 9 godina

Primecujem da se u svakoj temi gde se komentarise neki auto nadje (verovatno jedan-te-isti) strucnjak da nam objasni kako Skoda ima bolju ponudu.
Ako se pomene duster-bolja kupovina je jeti, ako je focus, bolja kupovina je oktavija, sada ni Mazda nije dorasla gigantu iz Ceske?
Uskoro ce i BMW biti u opasnosti?

Ah

pre 9 godina

@ (žex, 23. april 2014 14:21)

Skoda Octavia RS je oko 24000e sa DSG menjacem, bilo benzin bilo dizel, tj mala je razlika u ceni. Combi (kako zovu karavan) je oko 1000e skuplji, opet mala razlika u odnosu sedan tj hatchback ili kako god da je zovu. U nekim segmentima je bolja od mazde3 u nekim nije i to je to.

vlada

pre 9 godina

Pasionirani sam Hondaš i veliki fan BMW-a! Ali iskreno Honda civic 9te gen (ne uzimajući u obzir dizajn) koliko god da je praktična i dobra, nema, ali zaista nema šta da traži pored Mazde 3. BMW serije 1 je svetlosnu godinu iza Honde a još 50% iza Mazde 3.

Zaista me fascinira ovaj auto!!!

Nemanja

pre 9 godina

Ljudi, narocito vi koji poredite Skodu Octaviu i Mazdu 3, nemojte citati ovaj clanak. Citam pogonski sklop na strani Skode, prostor... Ovaj auto i filozofija ove marke nije za vas. Svo postovanje vama i Skodi, ali onaj ko gleda da li gepek ima 300 ili 500l u ovoj klasi ne treba da gleda Mazdu 3. Kupite Octaviu, Daciu Logan, VW Golf i ostale, Mazdu preskocite. Ovaj brend nije za svakoga, da je tako, prodavao bi se u milionima primeraka godisnje.
Ali isto tako morate shvatiti da za dosta ljudi koji zive u gradu, gepek nije od neke vaznosti. Ja putujem avionom na more ili neke duze puteve, a za put do Zlatibora za nas troje, je ovo sasvim dovoljno. Pa ne selim se ja mojim autom nego kamionom. Ali zato hocu da uzivam u voznji u svakoj krivini, da svaki put kad ga pogledam budem ponosan na njega (ne zbog nekog drugog nego na sebe), da kad sednem u njega znam da nisam seo u bilo koji auto. Ko shvata sta hocu da kazem, taj razume i filozofiju ovog brenda...

Vuk

pre 9 godina

Kolega sa posla je kupio novu Octaviu VRS, dakle model 2014. ove godine napravljen, isporučen pre par nedelja. Motor je 2.0 TDI sa 180 konja. Puna operma je u pitanju i auto je koštao 30000 evra. Za vas koji tvrdite da je auto u punoj opremu 23000 evra, nije. Morate da doplatite još 7000 evra za sve, a to su jetle te iste mape Srbije, tač skrin navigacioni sistem, aux i usb ulazi, DVD plejer, čitač SD kartica i slično. Auto jeste kvalitetan, nema šta, ali nemojte da mešate filozofije pravljenja automobila. Škoda je sada više nego ikada nemački auto. Mazda je izrazito japanska i retka je firma koja i dalje glavnicu automobila pravi isključivo u Japanu. Oba automobila su odlična onome ko ih vozi. Niko vas ne tera da kupujete Mazdu, niti iko želi da vam naturi mišljenje da je Škoda bolja. Octavia i Mazda 3 po mom mišljenju nisu u istoj klasi. Octavia je samo sedan ili karavan, dok je Mazda hečbek ili sedan. A, Mazda 3 u MPS izvedbi ne može da se kupi sa dizel motorom (dok Octavia VRS može), već samo sa 2.3 MZR DISI turbo beznincem sa 260 konja. Ako ćemo da poredimo cene ova dva modela, znam da je Octavia VRS u zaista punoj opremi 30000 evra, dok je 3 MPS bila oko 26000 evra, ali prethodna generacija jer novi MPS još nije predstavljen. Ovaj auto je za poređenje sa BMW-om serije 1, Ford Fokusom (sa kojim deli platformu), Opel Astrom i sličnim modelima. Inače, doplate za metalik boju su kod Mazde 380 evra, samo je ova tzv. Soul Red 520. Prave informacije su majka znanja :)

Andrej

pre 10 godina

Uf kakav je. Ne mislim samo na dizajn nego ukupno i motor, vozne osobine... Izbegli su downsizing pa napravili atmosferac koji razvija visoki obrtni moment pri niske obrtaje a pri tome je stedjiv i pri visoke obrtaje, svaka cast. Jos nisam ga testirao ali ova mazda 3 i nova corolla su mi jedini kandidati za novi auto. Citao sam dosta na internetu i jedina mana kod ove trojke koju navode auto-analiticari je slaba zvucna izolacija ali eto ovde redakcija navodi da je zvucna izolacija dobra. Da li neko vec ima iskustva sa trojkom pa bi mogao da kaze kakva je zvucna izolacija kad se poredi sa ostalim u klasi?

Kol

pre 10 godina

Ovaj auto u sedan varijanti savrsenstvo u klasi, kao i stariji brat mazda 6 odnos cene-kvaliteta-izgleda svaka im cast, mazda je ubola sa novim modelima samo tako!

Ishiku

pre 10 godina

Uh, ne zamerite mi na par odgovora, ali ...
Ljudi, ima mali gepek, nema mali dizel, nema puni rezervni točak, ne valja mu displej, auto je "teško", ništa ne valja. Verovatno mu smrdi i iz usta.
Verovatno je zato i ušao u najuži izbor za auto godine u svetu (pored Bmw-a i Mercedesa). I za najbolji autodizajn u svetu za 2014.
Verovatno se i zato tako loše prodaje po celoj Evropi. Zato što ništa ne valja.
Ovaj auto na testu je auto sa 165 KS i u visokom paketu opreme. Takav auto se kupuje zbog DOŽIVLJAJA I KVALITETA VOŽNJE. A ne zbog prosečnog ili ispodprosečnog gepeka ili prostora iza vozača. Mazda nikad nije bila auto proseka i auto koji se najviše prodaje. Ali je zato znala da pruži ono što drugi ne mogu ... :-) I uvek je imala odličan odnos onog šta se dobije za uložen novac. Vrlo često i najbolji.
I to tek sad radi! Po čemu je ispred drugih? Najduži hatchback u klasi, najveće međuosovinsko rastojanje, ako se uzme u obzir dužina vozila, najlakši je automobil u klasi, benzinski motori kompresija 14:1 (nema niko), dizel motori 14:1 (nema niko), sigurnosni sistemi na najvišem mogućem nivou. Šta sve ovo znači? Ako imate vremena uporedite obrtne momente, emisiju CO2, ubrzanja, potrošnju, ... Videćete i sami.
Mene samo ponekad iznerviraju paušalne ocene i izjave pojedinih "komentatora". Koje mi ponekad deluju dosta zlonamerno pa čak i smišljeno.
O ukusima se ne raspravlja, i svako ima pravo da izgovori "koji je to pa auto, bolji od Moskviča"? A pogotovo mog Moskviča.
:-)!

Beogradjanin

pre 9 godina

Sta reci... Odlican automobil, vrhunske bezbednosti, sa odlicnom opremom i jos boljim motorom, po sasvim prihvatljivoj ceni (za ono sto nudi). A tek dizajn... Svaka cast za Mazdu!

Vlado, Kraljevo

pre 9 godina

Veliki sam postovalac i ljubitelj japanskih automobila i ubedjen sam da japanskom triu Toyota, Mazda i Honda nijedan auto brand ne moze prici.
Nova Mazda 3 mi se mnogo svidja ali postoji nesto sto me odbija od te marke.Naime u Kraljevu sam pre par godina video Mazdu 3 sedan staru najvise 6 ili 7 godina kojoj su rubovi, sajtne i prostor na vratima prtljaznika bili korodirali - kao kod Opela 91 godiste.
To je bio period kada sam kupovao nov auto. Na Google-u sam ukucao naslov Mazda rust problems i izaslo je par stranica koje su opisivale probleme vlasnika Mazdi sirom sveta sa korozijiom. To me je odbilo od stare trojke i kupio sam Toyotu.
Btw. Mini van Mazda 5 1.8 u Slovackoj kosta 14.190 Eura sa PDV-om. Kada bih sad kupovao nov auto uputio bih se u Bratislavu i kupio taj auto po bagatelnoj ceni.
Pozdrav iz Kraljeva !!!

M3

pre 10 godina

Vozio sam prethodnu M3 (1,6) i sad dva meseca vozim novu M3 (1.5) Mogu samo reći da je možda ovo mali korak za auto industriju, ali za Mazdu je velik (is)korak u odnosu na prethodni model.
Više mesta pozadi, puno bolji motor, brži i efikasniji u odnosu na onaj 1,6. Sasvim pristojno ubrzava, nemate problema kod preticanja, a potrošnja zaista minimalna koju možete očekivati za takav motor i auto.
Ns-Maribor-Ns / autoput - kruz 140 km/h = potrošnja prosek 6,9 L)
Ns-Zlatibor-Ns / magistrala / potrošnja prosek 4,7 l)
Zvučna izolacija odlična, pogotovo u odnosu na staru trojku, a navijagija radi besprekorno i za svaku preporuku je.
Probajte auto, ako imate priliku, sigurno će vam izmamiti osmeh :)

Marko

pre 9 godina

Imao sam čast isprobati model sa 120KS!
S jednom se tvrdnjom u tekstu ne mogu složiti,a to je mjenjač.
Čvrst je,ali nikako težak ili tvrd.Tko je ikad vozio Mazde i Honde zna o čemu se tu radi.Nema šanse da promašite brzinu,nikad,ali baš nikad neće zapeti koliko god ga "silovali".Prebacivanja iz 3. u 2. te 2. u 1. ni pri visokom okretajima nisu problem,a takvo nešto ne možete ni sanjati s većinom "europljana".Dalje..volan precizan,ovjes idealan za sve uslove,unutrašnjost izuzetna..Mazda me ostavila bez teksta,žao mi je što je ne mogu priuštiti sebi.
Jedina stvar koja me je iznenadila je da auto izgleda uži nego što u stvari jeste i možda neće ostaviti onaj "vau" efekt kad se pojavi nekome u retrovizoru.
No sve u svemu..Japanci su objasnili konkurenciji :)

ns_Teletabis

pre 10 godina

Ljudi moji , ovo je švalesrski auto tako da je gepek taman da staje sve potrebno !

Ruku na srce sedeo sam i napred i nazad ...napred je 10 , pozadi sam očekivao više obzirom da je međuosovinsko 2,7 m što i nije malo .

Opet retko koji auto u ovoj klasi ima svega na pretek i mesta na zadnjoj klupi i mesta u gepeku , pa čak i Focus ne blista naročito kad nazad sedne neko malkice višlji .

U vožnji je dinamična i svi motori sa novim menjačem hvataju brzinu od 100Km/h ispod 10s što je odlično .

Ovo svakako nije idealan auto i u ovoj klasi ga i nema ali ko voli dinačnu vožnju i pouzdan auto neće pogrešiti .

Kad uhvati prvi popust biće to odlična kupovina G120 chelenge

ns_Teletabis

pre 9 godina

Miloše ,
TSI motor ima bezbroj problema sa pogonskim lancem , turbinom itd. Dok se Mazda sa G165 motorom bude razrađivala , zadovoljni vlasnik Oktavije 1.4 TSI će sedeti po servisima i čekati rešenje reklamacije ...
Ako neveruješ ukucaj u bilo koji pretraživač "tsi problems ... " i proprati prvih 10 linkova pa posle toga razmisli.
Japanci su konzervativni ljudi i cene samo i isključivo prave vrednosti , a to su one koje traju.VW je ogroman koncern koji već 10 godina dobija nagrade za TSI koncept iako taj motor ima velike probleme.Krenuli su kajšem kao pogonom pa su prešli na lanac pa kad se lanac sam od sebe pod ogromnim naprezanjima produžavao vratili su se na gumu.
Turbine su crkavale na waste gate-u pa su tu u startu menjali ceo sklop a kasnije neke delove.Priča je duga i tužna jer kad god ima neki test u AMS-u javi se gomila čitalaca sa veoma lošim iskustvima.Redakcija je imala na dauer testu tiguana sa 1,4 tsi 150ks motorom koji je 3x crkao na 100.000Km.Zato se Mazda grčevito bori da iz atmosferski apsiriranog motora izvuče maksimum i to joj polazi za rukom . Vozio sam sve to što ti pominješ i malo više od toga i moram da priznam da VW motori idu nestvarno dobro ali ja ih nikad ne bi kupio.GM ima 1.4 turbo motor koji je pouzdaniji ali nije tako živahan kao VW a Mazda sa ovim G165 je tu negde kao GM, možda malo bolja jer je u celosti lakša za preko 100Kg pa je osećaj bolji.
Kod Mazde benzinca generalno kažu stari vozači da pre crkne karoserija nego motor.

Pozzzzz

dule

pre 9 godina

kao vozač sa pređenih 4.500000 km mogu ređi mazda 626 2.o benzin 106 ks 1986 g kupio sa 212000km 1992 prodao 1999 kao što sam i kupio nikakvepopravke osim redovnih servisa a prešla 956000 km i sve funkcioniše zatim nisan primera 1999 td vožen do2005 bez kvara prodatsa215000 km a kupljen nov ..Od 2005 do 2008 vozio novi pasat 170 ks tdi i audi 4 tdi .Veće prevare i gorih auta nisam vidio a ne želim ni vidjeti niti čuti više ikad za nemce kratko vreme vožen mercedes c220 cdi 175 ks star tri godine sa hrđom na gepeku kod bravice. 2008 kupio novu mazdu 6 140 ks dizel prešao 260000 km bez ikakve zamerke a kamoli problema vratio istu u julu 2013 a uzeo novu mazdu 6 175 ps i cx 5 175 ps obe automatik revolušn prešle obadvije po55000 bez zamerke sa uživanjem napomenut ću da sam sa njemcima doživeo katastrofu možda i odeš na put ali velike šanse su da završiš u servisima realno bolje su me služili francuzi o ceni i opremi mazde i audija ili pasata neđu ni da govorim to zna samo onaj ko je vozio sva ta auta sve ostalo su plod mašte pogrešne informacije i naše kulture podleganju marketinga setite se samo adac-a i njegove liste najboljih auta kakva drska podvala sa priznanjem krivice ali bez kazne

Miki

pre 9 godina

@Vuk Sve si dobro rekao samo si pogresio oko platforme za Mazdu3. Od kako je uveden Skyactive Ford i Mazda nemaju ama bas NISTA vise zajednicko, a Mazda3 deli platformu sa Mazdom6, zato i jeste toliko dobra!
Znanje je majka :).

ns_Teletabis

pre 9 godina

Miloše,
Korozije jeste problem i to veliki.Ipak i na tom planu Mazda pravi velike korake napred što dokazuje i solidna garancija na koroziju od desetak godina.
Što se generalno korozije tiče moja iskustva bazirana na drugarskim i familijarnim informacijama govore da se korozija javlja i na čuvenom Mercedesu A klase posle 8 godina posebno na zadnjim vratima.Nemci sole puteve kao ludi i tamo manje više sve korodira pre ili kasnije.
Nemačka štampa je pristrasna ali ipak Mazda i ostali japanski proizvođači redovito osvajaju solidna mesta na listi pouzdanosti i to uglavnom u prvih pet od vrha.Takođe za očekivati je da su nemci kao novinari naklonjeni svojim proizvođačima ali kako onda tumačiti ovu katastrofu koja se dogodila Tiguanu?

Evo linka, koristite google prevodilac :

http://www.auto-motor-und-sport.de/dauertest/vw-tiguan-im-dauertest-haertetest-ueber-100000-kilometer-3337745.html

Videćete koji su sve mali ali i veliki problemi bili u 2 godine eksploatacije i 100.000 Km pređenog puta, a za one koji nemaju volje da čitaju samo ukratko 3 puta su stali na putu!
Imala je i Mazda problema sa motorima , naročito diselašima iz perioda kada je saradnja sa Fordom diktirala izbor motora.Stari drugar vozi karavanku 2.0 dizel iz 2003 i na 200.000 Km mu je vreme za zamenu zamajca i verovatno komplet seta kvačila.Komplet amortizera je već zamenuo i po nekoliko kompleta sijalica . Od korozije ima par tačaka na zadnjim lukovima i to je to.

Pozzzzz !

Vlado, Kraljevo

pre 9 godina

Miloš,
Svi mi rodjeni 70-ih godina proslog veka, a volimo automobile secamo se Mazde 1500 ili 1800 (ista sedan karoserija).
Taj model se u SFRJ reklamirao kao Lepotica dalekog istoka.
Pozdrav iz KV.