Utorak, 01.04.2014.

14:43

Počela blokada "lisicama" vozila sa stranim tablicama

Izvor: B92

Poèela blokada "lisicama" vozila sa stranim tablicama IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

Sheriff

pre 10 godina

Mnogi se ovde pozivaju na Ustav, kao da je on napisan kako bi ih štitio u izbegavanju plaćanja svojih obaveza, nebitno da li je to parking, infostan, struja ili šta već. Polako, ali sigurno se uvodi neki red i to apsolutno neće predstavljati nikakav problem onima koji su navikli na da plaćaju svoje obaveze, a ovi ostali će vremenom već leći na rudu. Evo već smo imali jednog pametnjakovića koji je isekao lisice brusuilicom, pa je uhapšen po kratkom postupku, tako da će sada platiti sve kazne, lisicu koju je uništio, a pritom će i krivično odgovarati. Problem je što se u ovoj zemlji već godinama toleriše i na neki način stimuliše bahatost, agresija i sveopšti javašluk, tako da ni malo nije lako to suzbiti, ali je bilo krajnje vreme da se krene u tom pravcu. Najčešće ovde uopšte nije problem novca, već klasične bahatosti, jer ako neko ima par hiljada evra za auto, da ne pričam o onima o par desetina hiljada evra, e onda će imati i za parking ili u suprotnom neka ide autobusom ili peške ako neće da plaća autobusku kartu.

NNN

pre 10 godina

POTPUNA PODRŠKA OVOJ AKCIJI!
Prošetajte se do Ade kada je lepo vreme (posebno leti),
tu postoji parking za skoro 2000 vozila,
cena je stotinak dinara za ceo dan i parking zvrji poluprazan. A posebno se ističu posetioci restorana "Gušti mora" koji svoja vozila (od više desetina hiljada evra) radije parkiraju na trotoar ili čak pešački prelaz nego da daju evro za parking i ta vozila često imaju strane tablice, pa se pitam da li tamo mogu tako da se bahate...

Lik

pre 10 godina

Kupis nekog starijeg Citroena sa hidraulikom, kad parkiras spustis ga skroz do zemlje i ne mogu da ni da ti stave lisicu ni da ti ga odnese pauk tako lako :) hehehehhe

Swedenonline

pre 10 godina

"vozači će o postavljanju lisica biti informisani obaveštenjem, uz dnevnu kartu, i dvojezičnom nalepnicom upozorenja istaknutom na staklu, kako ne bi pokušali da pokrenu vozilo i time ga oštete."


Ovde je kvaka, pokusaj muljanja i namagarcivanja, kome prodje prodje, naime, od trenutka kad ste pokusali da se pokrenete sa autom, od tog trenutka, zakonski, oni su vas uskratili vaseg osnovnog ljudskog prava slobode kretanja!

zok

pre 10 godina

Postavljanje lisica na vozila zbog neplacene dnevne (ili doplatne) karte je neustavno. Odluku imte na sajtu Ustavnog suda, u arhivi odluka. A i sama diskriminacija, da se nekim vozilima stavljaju lisice a nekima ne, je neustavna. E sad, ja sam za postovanje propisa i zakona i jedino tako moze da postoji red u zemlji, ali nije mi jasno zasto JKP Parink servis ne prilagodi svoje odluke zakonu i ustavu, jer na ovaj nacin nista ne postizu a stetu ce na kraju da placaju gradjani (primeri neustavnosti reizbora sudija i tuzioca, solidarni porez i mnogi drugi).

Digitalni mis

pre 10 godina

Parking uvek plaćam, hebeš 35 dinara za zelenu zonu (koliko košta u Nišu) ali, na osnovu kog zakona Parking servis može da naplati dnevnu kartu koja je zapravo kazna? Koliko znam kaznu može da naplati samo ovlašćeno službeno lice, to jest policajac, i niko drugi. Iako ga redovno plaćam i nikada nisam dobio "čestitku" uvek se pitam po kom je to zakonu neko uzeo kantu farbe i počeo da švrlja trotoare i druge javne površine da bi na istima počeo da naplaćuje parking? Ok je naplata da je u pitanju garaža koja je i napravljena sa tim ciljem, ali trotoar ili neka druga javna površina.... Iskreno bolesno mi je naplaćivanje pakringa na mesečnom nivou za ljude koji ispred sopstvene zgrade parkiraju auto, gde će sa njim ako nema drugog mesta za automobil, zgrada nema garažu za stanare niti sopstveni parking, u lift pa u stan!? Ispada da je u 21. veku imati automobil luksuz.

Djordjevic nenad

pre 10 godina

Sat parkinga preko tel kosta 40-50din(zavisi od zone),kazna je oko 2000din(ne znam jer je nikad nisam dobio). Platim 40din i ne boli me glava. A izracunajte koliko puta ulazi po 40-50din u tih 2000dim kazne... Jednostavno,mi smo cudan narod. Lampica za gorivo vecito na rezervi,parking nece dosta njih da placa i onda kad dodje djavo po svoje,kriva drzava... Nije drzava,sami smo krivi,sto se pravimo pametni. Iskreno,ja se osecam super sto nisam kaznjen od strane policije od 2006 god(imao 19 god pa se smeker vozim bez pojasa,a kazna tada bila 500din za to) ;)

Mikele

pre 10 godina

@Frfljavi, ajde se ti malo vise informisi pre nego sto frljnes neku umotvorinu, raspitaj se gde sve stavljaju lisice, u nekim zemljama te sacekaju sa kaznom na granici na izlasku iz zemlje. Ja sam upravo o tome i pricao o bahatim ljudima kojima je sve jedno gde prave prekrsaje ali negde preko ce jednom da napravi i da plati 500 evra dok kod nas moze da se bahati vise puta i ove lisice, prinudna naplata, pa cak i zatvor je savrsen za takve. Nije ovo otimacina ovo je naplata usluga, ako neces milom onda ces silom da platis, ako neces da placas nesto za sta smatras da nije ustavno onda nemoj ni da koristis. Ne razumem tvoj komentar nikako da li to znaci da ako smo bahati u inostranstvu takvi trebamo da budemo i u svojoj zemlji ili sta? Sistem ne valja godinama unazad i sada kad je pocelo da se uvodi red, normalno je da boli bahatice koji godinama sve koriste a ne placaju. Doslo je vreme za placanje i ako su pametni ovi iz drzave da naplate sve unazad sa debelom kamatom.

Frfljavi

pre 10 godina

Mikele, Gorice i ostali... izgleda da bas vi nikada niste boravili u tom istom inostranstvu? Odnosno nikada niste bili kolima, vasim ili tudjim u to, ponavljam,neko inostranstvo. Kad god prosetam Becom (gde ima najvise nasih) ili kada vidim neke nase table u inostranstvu, nekako je postalo manje-vise klishe da na vozilu koje je parkirano stoji potsetnica odnosno kazna na sofer sajbni. Zasto? Ne zato sto smo mi galantni i zato sto nas je briga da li ce nam dzep biti laksi za nekih 20-ak ili 50-ak jevrica. Vec zato sto taj isti vlasnik uzme tu kaznu i baci je u kantu za smece, ako mu je u samom vikokrugu. Ako nije, onda je stavi u svoj dzep i baci prvom prilikom kroz prozor kada udje u tu nasu Srbijicu! Znajuci da mu nikada ali nikada nece doci bilo kakva kazna, ma koliko ih on napravio. A posto vidim da ste neinformisani, ovakve kandze se samo stavljaju u Grckoj, Srbiji i gde sve vec.. jer je ovo ... pa drugacije i ne umem da objasnim, drska otimacina novca iz dzepa ljudi koji su pogresno parkirali. Zalosno je sto ne znate i ne obracate paznju koliko smo samo mi bahati i nekulturni kada se nadjemo u to isto inostranstvo. Generacija koja nije smela da putuje ondnosno generacija viznog rezima je bila kulturna i normalna.. vukla je vaspitanje iz lepseg vremena. Zatim sledi generacija one druge polovine devedesetih koji hvala Bogu nisu smeli da putuju nigde... a ovi koji sada smeju da putuju, odrasli su u javasluku i anarhiji. Pa se tako i ponasaju u tudjim zemljama. Zalosno.

istina&pravda

pre 10 godina

@domisljti: "Evo cake, ispustis vazduh iz tocka i mozes ukloniti lisicu"

Pa ti mora da si Hudini. Kad se ispusti vazduh iz gume ona samo legne i precnik joj se ne smanji nego se u srednjem delu jos vise poveca (guma postane jajasta). A i kraci lisice idu skoro do felne ili cak preko nje u zavisnosti od visine gume (/70, /65, /60, /55, /50, /45).
(Dragan, 1. april 2014 16:43)

A sto mu objasnjavas!? Pusti ga nek proba, ko boga te molim :))))))

gradjanin Beograd,pravi.

pre 10 godina

Deco.Lisice su postojale i pe 30-40 godina u Beogradu.Gluposti koje se ovde pisu o navodnom ISPUSTANJU VAZDUHA IZ GUME,JEDNOSTAVNO ZABORAVITE TO SU BUDALASTINE.

BGD

pre 10 godina

Hocete zakonsku drzavu eto vam sprovodjenje zakona u najbanalnijem primeru i na svojoj kozi pa malo da budemo grad i drzava a ne pleme.

Sasa

pre 10 godina

@ (vojislav, 1. april 2014 18:32

Svrati do mene u Bec da Ti pokazem da je ceo grad u zonama. Isto tako i u Cirihu a stranci mogu da kupe dnevne karte koje kostaju 15 franaka za ceo dan. Inace u Svajcarskoj postoje lisice i stavljaju se na strana kola koja ne plate pakiranje. Nema sanse da napustis zemlju ako ne platis. Ovako funkcionise u uredjenim zemljama a Tebi ocigldo nije do toga. Ali naviknuces se polako.

Gorica

pre 10 godina

Vreme je bilo da vec jednom nesto urade korisno.Svi nasi gradjani koji zive u inostranstvu u vecini zemalja znaju kakve su kazne i kako ne mogu izbeci od neplacanja .Samo kad dodju u Srbiju tamo bi svi koji prave prekrsaje probali da ih neplate.

boki

pre 10 godina

Lisice su protivustavne, vec jednom davno su postojale u Beogradu i ondasnji socijalisticki ustavni sud ih je ukinuo.
Niko neme pravo bez odluke suda da blokira privatnu imovinu gradjana a posebno Javno komunalno preduzece, jedino pod uslovom da je tako nesto predvidjeno zakonom. postoji drugi nacin, recimo kao kod nasi prijatelja arapa, nema registracije, nema prodaje vozila i nema izlaska iz zemlje dok se ne plate zaostale kazne.
I jos me zanima gde su tenderi, ovi hapse ljude zbog tendera a sa druge strane sve rade bez tendera, nabavka lisica, obnova zgrade u karadjordjevoj, dizanje sina, poslovi sa arapima itd.

Iznogud

pre 10 godina

Svaki put kad dodjem na godisnji odmor uzmem rent a car i onda nastupa moja nocna mora - i ako sam u svom stanu, sa licnom kartom na toj adresi, ja ne mogu da parkiram u ulici u kojoj sam rodjen i odrastao jer parking servis nece da mi proda mesecnu kartu za parkiranje! Razlog je kazu zloupotreba!!! Kakva zloupotreba ako im uredno pokazem avionsku kartu i vizu strane zemlje?? Znaci, nije slucaj da ja necu da platim nego njih nije briga da rese problem i ako je situacija krajnje ocigledna. Zadnji put kad sam pokusavao da kupim kartu, prepametna sluzbenica mi je rekla - "...sta mislite, da ste vi jedini..."???

Mikele

pre 10 godina

@Voleo bih da znam moja prava,
To bi voleo da znas a da li znas svoje obaveze?? Svi misle da imaju neka prava a obaveze ko te pita. Obaveza pre prava.
Plati parking pa te cela ova prica nece zanimati. Da li mozes u bilo kojoj drugoj zemlji da se parkiras i da ne platis ili da trosis struju i ne platis ili da ne placas komunalije prevoz i slicno. Udji u taxi vozi se pa probaj da ne platis, dobijes batine od taxiste zar ne. Zasto ljudi hoce da plate privatniku neku uslugu a drzavi i javnim preduzecima nece???

pomorac

pre 10 godina

Do sada 2 put posaljem poruku i 2 put nadjem kaznu i nakon poziva kazu mi "moguce je da je greska sacuvajte poruku" samo sto ja ne mislim cuvat poruku 10 godina. Ako mi je stave ja fino advokata a na fb napravim stranicu da mi se jave svi kojima je stavljena pa ce da pukne grupna tuzba pa kom opanci tom&jerry. Po Ustavu ovo ne smiju da rade nego neka regulisu "greske u sistemu".

puno pozdrava iz dijaspore

pre 10 godina

Čudne vesti stižu iz mog rodnog grada. "BUS plus sistem nakaradan", "Počela blokada lisicama", "Više od 100.000 praznih stanova u Beogradu, zidamo nove"...

koji je plan za naredni 22. vek? Odvrneš slavinu, a ono krene voda? Pritisneš prekidač i u sobi bude dan iako je napolju noć? Ibarska magistrala će da bude jednosmerna, parnim danima jedan smer, neparnim suprotni? Dovešćemo Savu do Kneza Miloša, pa će biti "Prokop na vodi" marina za jahte?

Srbija nije ostrvo u Pacifiku, već evropska zemlja koja se graniči sa 8 drugih država. Obustavimo izmišljanje tople vode i prestanimo da maštamo da smo nešto mnogo specifični. Pozovimo gradonačelnike i stručnjake iz 15 evropskih gradova na kafu, prepišimo rešenja koja oni primenjuju decenijama i prestanimo više da se brukamo i pred svetom i pred precima i pred potomcima. Uvek glasamo za neke megalomanije, ali dajte pre tih megalomanija, Beograda na vodi i kanala Budimpešta - Solun da napravimo osnovne stvari da funkcionišu: voda, struja, kanalizacija, parking, autobus, voz, taksi, javni WC...

Zoran M.

pre 10 godina

Dokle ce ova drzava terorisati rodjene gradjane sa ciljem da uzmu novac. Ista ta drzava krsi zakone kad od trotoara prave parkinge, a sta sa pesacima i njihovoj bezbednosti u tom slucaju? Ko onda placa kaznu i kome?

Komentator

pre 10 godina

Zar im nije jednostavnije da odnesu kola paukom na neko posebno za to odredjeno mesto odakle ce vlasnik moci da ih preuzme tek kada plati sve kazne i troskove?

bojanica

pre 10 godina

vec 25 godina niko da nam pokaze da lakse i bolje zivimo, da malo rastereti sirotinju ali ne, ko god dodje i zajase samo smislja kako da otima i krade !! Toliko smo pokvareno i lopovsko drustvo da cemo uskoro sami sebe istrebiti i nestacemo kao dinosaurusi, videcete.....

riđi

pre 10 godina

Ja do sada u inostranstvu nisam platio kartu za parking osim u garažama. Nikad me niko nije kaznio, mogu po milioniti put da uđem i izađem iz te zemlje. Možda ne kažnjavaju zato što imaju koristi od dolaska turista više nego od par dnevnih karata.

Srle

pre 10 godina

A kako uopšte mogu da znaju da je bilo kome od tih automobila sa stranim tablicama i dalje isti vlasnik kao onaj u čijem je vlasništvu auto bio kada je dug napravljen. Šta ako neko vozi automobil sa npr bosanskim tablicama i tokom nekoliko godina je napravio milion dinara duga za parking, onda auto odveo preneki dan u BiH i tamo ga prodao a onda novi ponosni vlasnik tog vozila odluči doći u Beograd, dobije lisice, odnesu mu automobil i traže da plati milion din duga plus ležarinu što je višestruka vrednost toga vozila ?

tamo neko pita

pre 10 godina

Da li je nabavka tih lisica ispunila sve obaveze javne nabavke i tendera i kada je bio javni tender? Ja sam pratio i hteo da se prijavim ali nigde nisam nista nasao o toj nabavci pa me interesuje gde i od koga se JP Parking servis tj direktor ugradio za tu nabavku? Da li to znaci da ce dnevna karta( satna karta postoji ali ne i dnevna/ to je obmana od grada)i da li ce moci da se kupi karta za parking na vise mesta u gradu nego do sada?
Da li je prosao javni tender koji ovlascuje adkokatsku kancelariju da obavlja usluge naplate i kada je bio i koliko ce trajati pod tim uslovima?
Da li znaci da se nesto promenilo ili se i dalje isto radi bez tendera i javnih nabavki?
Da li se postuje 5 minuta od kada se pise kazna( u mom slucaju je proslo 4 min i dobio sam jer sam morao da saljem vise puta sms jer sistem nije prepoznao w i c)Nastavicu se....

zbunjeni

pre 10 godina

A po kom zakonu oni blokiraju nasu imovinu? Od kada je parking servis ovlascen da oduzima imovinu bez odluke suda i da nije ovlascen za izvrsenje? Molim upuceneda mi objasne..

Лима

pre 10 godina

Ово је обланда за увођење лисица свима. Има да кукате кад лисице буду добар дан како сте ;-)

piramida

pre 10 godina

Demokratija Zablokiraju ti auto i slobodu kretanja ako niste u stanju da naplatite kazne onda ste bruka za ovu drzavu kao i ona sama sto je jad i beda od Drzave

Dream on

pre 10 godina

A ono "Svi smo isti pred zakonom" ste zaboravili? Igrali se opet neki nesto, ne moze da za nekog vazi jedan, a za nakog drugog drugi zakon. Opet Srbija nesto pravi neke pravne trte mrte. Niste sposobni, da naplatite, i lakse vam je napisati protivustavni zakon, nego da to sredite kako treba. A jedini nrmalni vam je nacin, da se povezete sa stranim registrima automobila, i da to resavate, kao sto to resava EU, saljuci kazne po celom teritoriju (u praksi ne bas celom). a to, da ti prilikom izlaska iz EU zaustave, ako nemas placen parking, to pricate oni, koji ni do Vranja niste bili u zivotu, cini mi se.

Milan

pre 10 godina

Dve stvari odmah upadaju u oci. Nigde nema telefona na koji treba da se nazove u tom slucaju, jer je mozda i greskom stavljena lavlja kandza..npr. Zbog greske kod tel. Providera. Zatim ova kandza izgleda veoma primitvno tj. I bice izgrebanih felni koje vise kostaju neko mesecna plata radnika koji ih stavljaju. Znaci moze da se desi da potrazivana nadoknada steta bude veca od zaradjenih para. I kao trece imacete manje poseta centru grada onih sto dolaze kolima. Kolika je tu steta necu da spekulisem. Ali neko je sigurno kratkovidno razmisljao kada je dosao na tu originalnu ideju iz kamenog doba. 100 puta je efikasnija i elegantnija kontrola na granici. IT resenje. Oj Srbijo.

dorcol

pre 10 godina

Pre,za vreme i posle preduzete akcije PS slika vozilo i ako je gore pomenuti zakon na snazi, "domisljati" vozac moze da bude krivicno gonjen zbog kradja "lisica" koje su vlasnistvo PS Beograd(pretpostavka logicna).Tu akciju u potpunosti podrzavam pod uslovom da se takodje u ulici S.Bana (celom duzinom) odnose vozila koja su bezobzirno parkirana bez obzira ko ih je tu parkirao !!!!!!!

Renco Split

pre 10 godina

Braćo možete li kako nama iz Hrvatske progledati kroz prste,glede primjene ovog zakona na vozila sa HR reg.oznakama,unaprijed zahvaljujem

vojislav

pre 10 godina

Za početak ukinite vremensko ograničenje u zonama koje ne postoji nigde u Evropi osim u bukvalno najužem centru velikog grada. Tada će i ovi "prekršaji" postatu bespredmetni jer ljudu neće mahnito morati da paze da li su prekoračili koji minut ili ne.

Blake

pre 10 godina

(domisljti, 1. april 2014 15:25)


Evo tri bambija za tebe. Ako tebe nije blam da pored gomile ljudi ispustas vazduh iz gume, skidas one celjosti, pa skidas tocak i montiras rezervni, onda ok. Svaka ti cast. A ovo se najlakse resava sa dodavanjem jos jednog para lisica. Retko ko ima dva rezervna tocka. ;)
I naravno uvek neko moze da se zavrne, al valjda je poenta ako odes do grada da zavrsis nesto ili na pice, da neces sebi dozvoliti te akrobacije koje si ti brze bolje izmislio u sve kosulji nego ces platiti 40 i nesto dinara i zdravo. Ja prvi ne volim ove iz Parking servisa pogotovu kad omasim zonu slucajno, al mi uredno stigne kazna i nece ni da cuju na zalbu, ali jezim se od ovakvih mozgova sa ovim idejama koji bi da je sve besplatno i da je sve bajno i sjajno.

Voleo bih da znam moja prava.

pre 10 godina

Voleo bih kada bi neko ko se razume u zakone i propise malo bolje objasnio ovu, da nazovem, zaplenu privatne imovine. Koliko znam, valjda niko ne može ništa da ti zapleni bez odluke suda. A ovde sud ne postavlja lisice već parking servis ili komunalna policija i to bez odluke suda ili presude. Pa svi mi (bar većina) imamo neki dug npr. struja, voda, telefon, smeće... pa nam niko ne stavlja lisice na vrata od stana već se zna kako ide naplata, preko suda. I šta ako ja sada sam skinem tu lisicu, dal nasilno ili kako je neko napisao izduvanjem gume i stavljanjem rezervne, da li sam napravio neko prekršajno ili krivično delo?

Al su me zeznuli...

pre 10 godina

Lol, pa ovo cudo od lisice drzi najobicniji katanac debljine 7-8mm. Obicnim bonsekom treba ne vise od 2min da se to presece, koja smejurija. Kad na leto dodjem u Srbiju bonsek u gepet i nema zime, a lisicu cu poneti, moze za nesto korisno da posluzi sa mojim katancem, recimo kao dodatna mera sigurnosti protiv parking servisa ;).

elektronika ce me ubiti

pre 10 godina

Stvar je u tome sto je ovakva odredba diskriminatorska jer razlikuje pravne subjekte na osnovu nekog licnog svojstva i samim tim je neustavna i nezakonita. Ako nekoga ne bude mrzelo lako ce ovo osporiti pred Ustavnim sudom.

jadranka t:.

pre 10 godina

woooow .. a sta ste cekali i sta ste radili u zadnje tri godine,pa su se tolike kazne nagomilale??? a sa tim parama od onih koji ne postuju zakon i ne placaju parking mogli ste jos X parkinga i garaza da izgradite da ste na vreme sve kazne i naplacivali..uvek citam novi zakon,nove kazne za ovo i ono ali te iste kazne nikada niko ne naplacuje...predjite jednom i u delo a ne samo u pricu pa cete da vidite kako ce sve to da se promeni u kratkom vremenu kada se radi po zakonu i kada se ne gleda kroz prste mnogim gradjanima...

ja

pre 10 godina

A gde je kolektivna tuzba koja moze odjednom da se posalje u neku stranu zemlju? Cuo sam da su jednom poslali u Nemacku, pa su morali da plate jedno 20 puta vece kazne zbog administrativnih troskova.

Dragan

pre 10 godina

@domisljti: "Evo cake, ispustis vazduh iz tocka i mozes ukloniti lisicu"

Pa ti mora da si Hudini. Kad se ispusti vazduh iz gume ona samo legne i precnik joj se ne smanji nego se u srednjem delu jos vise poveca (guma postane jajasta). A i kraci lisice idu skoro do felne ili cak preko nje u zavisnosti od visine gume (/70, /65, /60, /55, /50, /45).

domisljti

pre 10 godina

Evo cake, ispustis vazduh iz tocka i mozes ukloniti lisicu ( tojest skinuti tocak i staviti rezervni) i nastaviti da vozis. Mislim da se PS nece isplatiti ovo kada budu izgubili gomilu lisica ( pretpostavljam da nisu jeftine) a nenaplatise parking. Sve dok nebudu nosili ta vozila od ovoga nece biti nista. Onaj koji nije vest i domisljat ce platiti a ostali ce maznuti i lisicu i nece platiti nikakav parking

Pe ra Livac

pre 10 godina

Ovaj propis se odnosi samo na vozila koja su parkirana na mestima obeleženim za parkiranje. Ako je vozilo nepropisno parkirano na trotoaru namenjenom prolazu pešaka vlasnik može biti bezbrižan. Trotoar nije u nadležnosti Parking Servisa, a saobraćajnoj policiji ne smeta. Ostaju samo komunalci koji nisu zainteresovani osim ako ih specijalno ne pozovete. Ako ih pozovete doći će sa zakašnjenjem. O pešaku i invalidima kojima je trotoar neophodan niko ne brine.
Pozdrav Pera Livac

Nemanja

pre 10 godina

Odlicno! Pa nek ostave kola ako nemaju para da plate dug... Kao sto svi mi kada idemo u inostranstvo uredno placamo, tako trebaju i oni kod nas. I naravno da su to sve nasi ljudi u preko 90% slucajeva, samo se prave blesavi.

Pe ra Livac

pre 10 godina

Ovaj propis se odnosi samo na vozila koja su parkirana na mestima obeleženim za parkiranje. Ako je vozilo nepropisno parkirano na trotoaru namenjenom prolazu pešaka vlasnik može biti bezbrižan. Trotoar nije u nadležnosti Parking Servisa, a saobraćajnoj policiji ne smeta. Ostaju samo komunalci koji nisu zainteresovani osim ako ih specijalno ne pozovete. Ako ih pozovete doći će sa zakašnjenjem. O pešaku i invalidima kojima je trotoar neophodan niko ne brine.
Pozdrav Pera Livac

Nemanja

pre 10 godina

Odlicno! Pa nek ostave kola ako nemaju para da plate dug... Kao sto svi mi kada idemo u inostranstvo uredno placamo, tako trebaju i oni kod nas. I naravno da su to sve nasi ljudi u preko 90% slucajeva, samo se prave blesavi.

domisljti

pre 10 godina

Evo cake, ispustis vazduh iz tocka i mozes ukloniti lisicu ( tojest skinuti tocak i staviti rezervni) i nastaviti da vozis. Mislim da se PS nece isplatiti ovo kada budu izgubili gomilu lisica ( pretpostavljam da nisu jeftine) a nenaplatise parking. Sve dok nebudu nosili ta vozila od ovoga nece biti nista. Onaj koji nije vest i domisljat ce platiti a ostali ce maznuti i lisicu i nece platiti nikakav parking

dorcol

pre 10 godina

Pre,za vreme i posle preduzete akcije PS slika vozilo i ako je gore pomenuti zakon na snazi, "domisljati" vozac moze da bude krivicno gonjen zbog kradja "lisica" koje su vlasnistvo PS Beograd(pretpostavka logicna).Tu akciju u potpunosti podrzavam pod uslovom da se takodje u ulici S.Bana (celom duzinom) odnose vozila koja su bezobzirno parkirana bez obzira ko ih je tu parkirao !!!!!!!

zbunjeni

pre 10 godina

A po kom zakonu oni blokiraju nasu imovinu? Od kada je parking servis ovlascen da oduzima imovinu bez odluke suda i da nije ovlascen za izvrsenje? Molim upuceneda mi objasne..

puno pozdrava iz dijaspore

pre 10 godina

Čudne vesti stižu iz mog rodnog grada. "BUS plus sistem nakaradan", "Počela blokada lisicama", "Više od 100.000 praznih stanova u Beogradu, zidamo nove"...

koji je plan za naredni 22. vek? Odvrneš slavinu, a ono krene voda? Pritisneš prekidač i u sobi bude dan iako je napolju noć? Ibarska magistrala će da bude jednosmerna, parnim danima jedan smer, neparnim suprotni? Dovešćemo Savu do Kneza Miloša, pa će biti "Prokop na vodi" marina za jahte?

Srbija nije ostrvo u Pacifiku, već evropska zemlja koja se graniči sa 8 drugih država. Obustavimo izmišljanje tople vode i prestanimo da maštamo da smo nešto mnogo specifični. Pozovimo gradonačelnike i stručnjake iz 15 evropskih gradova na kafu, prepišimo rešenja koja oni primenjuju decenijama i prestanimo više da se brukamo i pred svetom i pred precima i pred potomcima. Uvek glasamo za neke megalomanije, ali dajte pre tih megalomanija, Beograda na vodi i kanala Budimpešta - Solun da napravimo osnovne stvari da funkcionišu: voda, struja, kanalizacija, parking, autobus, voz, taksi, javni WC...

Blake

pre 10 godina

(domisljti, 1. april 2014 15:25)


Evo tri bambija za tebe. Ako tebe nije blam da pored gomile ljudi ispustas vazduh iz gume, skidas one celjosti, pa skidas tocak i montiras rezervni, onda ok. Svaka ti cast. A ovo se najlakse resava sa dodavanjem jos jednog para lisica. Retko ko ima dva rezervna tocka. ;)
I naravno uvek neko moze da se zavrne, al valjda je poenta ako odes do grada da zavrsis nesto ili na pice, da neces sebi dozvoliti te akrobacije koje si ti brze bolje izmislio u sve kosulji nego ces platiti 40 i nesto dinara i zdravo. Ja prvi ne volim ove iz Parking servisa pogotovu kad omasim zonu slucajno, al mi uredno stigne kazna i nece ni da cuju na zalbu, ali jezim se od ovakvih mozgova sa ovim idejama koji bi da je sve besplatno i da je sve bajno i sjajno.

Srle

pre 10 godina

A kako uopšte mogu da znaju da je bilo kome od tih automobila sa stranim tablicama i dalje isti vlasnik kao onaj u čijem je vlasništvu auto bio kada je dug napravljen. Šta ako neko vozi automobil sa npr bosanskim tablicama i tokom nekoliko godina je napravio milion dinara duga za parking, onda auto odveo preneki dan u BiH i tamo ga prodao a onda novi ponosni vlasnik tog vozila odluči doći u Beograd, dobije lisice, odnesu mu automobil i traže da plati milion din duga plus ležarinu što je višestruka vrednost toga vozila ?

Sasa

pre 10 godina

@ (vojislav, 1. april 2014 18:32

Svrati do mene u Bec da Ti pokazem da je ceo grad u zonama. Isto tako i u Cirihu a stranci mogu da kupe dnevne karte koje kostaju 15 franaka za ceo dan. Inace u Svajcarskoj postoje lisice i stavljaju se na strana kola koja ne plate pakiranje. Nema sanse da napustis zemlju ako ne platis. Ovako funkcionise u uredjenim zemljama a Tebi ocigldo nije do toga. Ali naviknuces se polako.

Iznogud

pre 10 godina

Svaki put kad dodjem na godisnji odmor uzmem rent a car i onda nastupa moja nocna mora - i ako sam u svom stanu, sa licnom kartom na toj adresi, ja ne mogu da parkiram u ulici u kojoj sam rodjen i odrastao jer parking servis nece da mi proda mesecnu kartu za parkiranje! Razlog je kazu zloupotreba!!! Kakva zloupotreba ako im uredno pokazem avionsku kartu i vizu strane zemlje?? Znaci, nije slucaj da ja necu da platim nego njih nije briga da rese problem i ako je situacija krajnje ocigledna. Zadnji put kad sam pokusavao da kupim kartu, prepametna sluzbenica mi je rekla - "...sta mislite, da ste vi jedini..."???

Zoran M.

pre 10 godina

Dokle ce ova drzava terorisati rodjene gradjane sa ciljem da uzmu novac. Ista ta drzava krsi zakone kad od trotoara prave parkinge, a sta sa pesacima i njihovoj bezbednosti u tom slucaju? Ko onda placa kaznu i kome?

tamo neko pita

pre 10 godina

Da li je nabavka tih lisica ispunila sve obaveze javne nabavke i tendera i kada je bio javni tender? Ja sam pratio i hteo da se prijavim ali nigde nisam nista nasao o toj nabavci pa me interesuje gde i od koga se JP Parking servis tj direktor ugradio za tu nabavku? Da li to znaci da ce dnevna karta( satna karta postoji ali ne i dnevna/ to je obmana od grada)i da li ce moci da se kupi karta za parking na vise mesta u gradu nego do sada?
Da li je prosao javni tender koji ovlascuje adkokatsku kancelariju da obavlja usluge naplate i kada je bio i koliko ce trajati pod tim uslovima?
Da li znaci da se nesto promenilo ili se i dalje isto radi bez tendera i javnih nabavki?
Da li se postuje 5 minuta od kada se pise kazna( u mom slucaju je proslo 4 min i dobio sam jer sam morao da saljem vise puta sms jer sistem nije prepoznao w i c)Nastavicu se....

bojanica

pre 10 godina

vec 25 godina niko da nam pokaze da lakse i bolje zivimo, da malo rastereti sirotinju ali ne, ko god dodje i zajase samo smislja kako da otima i krade !! Toliko smo pokvareno i lopovsko drustvo da cemo uskoro sami sebe istrebiti i nestacemo kao dinosaurusi, videcete.....

boki

pre 10 godina

Lisice su protivustavne, vec jednom davno su postojale u Beogradu i ondasnji socijalisticki ustavni sud ih je ukinuo.
Niko neme pravo bez odluke suda da blokira privatnu imovinu gradjana a posebno Javno komunalno preduzece, jedino pod uslovom da je tako nesto predvidjeno zakonom. postoji drugi nacin, recimo kao kod nasi prijatelja arapa, nema registracije, nema prodaje vozila i nema izlaska iz zemlje dok se ne plate zaostale kazne.
I jos me zanima gde su tenderi, ovi hapse ljude zbog tendera a sa druge strane sve rade bez tendera, nabavka lisica, obnova zgrade u karadjordjevoj, dizanje sina, poslovi sa arapima itd.

Mikele

pre 10 godina

@Voleo bih da znam moja prava,
To bi voleo da znas a da li znas svoje obaveze?? Svi misle da imaju neka prava a obaveze ko te pita. Obaveza pre prava.
Plati parking pa te cela ova prica nece zanimati. Da li mozes u bilo kojoj drugoj zemlji da se parkiras i da ne platis ili da trosis struju i ne platis ili da ne placas komunalije prevoz i slicno. Udji u taxi vozi se pa probaj da ne platis, dobijes batine od taxiste zar ne. Zasto ljudi hoce da plate privatniku neku uslugu a drzavi i javnim preduzecima nece???

Лима

pre 10 godina

Ово је обланда за увођење лисица свима. Има да кукате кад лисице буду добар дан како сте ;-)

BGD

pre 10 godina

Hocete zakonsku drzavu eto vam sprovodjenje zakona u najbanalnijem primeru i na svojoj kozi pa malo da budemo grad i drzava a ne pleme.

gradjanin Beograd,pravi.

pre 10 godina

Deco.Lisice su postojale i pe 30-40 godina u Beogradu.Gluposti koje se ovde pisu o navodnom ISPUSTANJU VAZDUHA IZ GUME,JEDNOSTAVNO ZABORAVITE TO SU BUDALASTINE.

zok

pre 10 godina

Postavljanje lisica na vozila zbog neplacene dnevne (ili doplatne) karte je neustavno. Odluku imte na sajtu Ustavnog suda, u arhivi odluka. A i sama diskriminacija, da se nekim vozilima stavljaju lisice a nekima ne, je neustavna. E sad, ja sam za postovanje propisa i zakona i jedino tako moze da postoji red u zemlji, ali nije mi jasno zasto JKP Parink servis ne prilagodi svoje odluke zakonu i ustavu, jer na ovaj nacin nista ne postizu a stetu ce na kraju da placaju gradjani (primeri neustavnosti reizbora sudija i tuzioca, solidarni porez i mnogi drugi).

vojislav

pre 10 godina

Za početak ukinite vremensko ograničenje u zonama koje ne postoji nigde u Evropi osim u bukvalno najužem centru velikog grada. Tada će i ovi "prekršaji" postatu bespredmetni jer ljudu neće mahnito morati da paze da li su prekoračili koji minut ili ne.

pomorac

pre 10 godina

Do sada 2 put posaljem poruku i 2 put nadjem kaznu i nakon poziva kazu mi "moguce je da je greska sacuvajte poruku" samo sto ja ne mislim cuvat poruku 10 godina. Ako mi je stave ja fino advokata a na fb napravim stranicu da mi se jave svi kojima je stavljena pa ce da pukne grupna tuzba pa kom opanci tom&jerry. Po Ustavu ovo ne smiju da rade nego neka regulisu "greske u sistemu".

Komentator

pre 10 godina

Zar im nije jednostavnije da odnesu kola paukom na neko posebno za to odredjeno mesto odakle ce vlasnik moci da ih preuzme tek kada plati sve kazne i troskove?

Gorica

pre 10 godina

Vreme je bilo da vec jednom nesto urade korisno.Svi nasi gradjani koji zive u inostranstvu u vecini zemalja znaju kakve su kazne i kako ne mogu izbeci od neplacanja .Samo kad dodju u Srbiju tamo bi svi koji prave prekrsaje probali da ih neplate.

Djordjevic nenad

pre 10 godina

Sat parkinga preko tel kosta 40-50din(zavisi od zone),kazna je oko 2000din(ne znam jer je nikad nisam dobio). Platim 40din i ne boli me glava. A izracunajte koliko puta ulazi po 40-50din u tih 2000dim kazne... Jednostavno,mi smo cudan narod. Lampica za gorivo vecito na rezervi,parking nece dosta njih da placa i onda kad dodje djavo po svoje,kriva drzava... Nije drzava,sami smo krivi,sto se pravimo pametni. Iskreno,ja se osecam super sto nisam kaznjen od strane policije od 2006 god(imao 19 god pa se smeker vozim bez pojasa,a kazna tada bila 500din za to) ;)

riđi

pre 10 godina

Ja do sada u inostranstvu nisam platio kartu za parking osim u garažama. Nikad me niko nije kaznio, mogu po milioniti put da uđem i izađem iz te zemlje. Možda ne kažnjavaju zato što imaju koristi od dolaska turista više nego od par dnevnih karata.

Dragan

pre 10 godina

@domisljti: "Evo cake, ispustis vazduh iz tocka i mozes ukloniti lisicu"

Pa ti mora da si Hudini. Kad se ispusti vazduh iz gume ona samo legne i precnik joj se ne smanji nego se u srednjem delu jos vise poveca (guma postane jajasta). A i kraci lisice idu skoro do felne ili cak preko nje u zavisnosti od visine gume (/70, /65, /60, /55, /50, /45).

Renco Split

pre 10 godina

Braćo možete li kako nama iz Hrvatske progledati kroz prste,glede primjene ovog zakona na vozila sa HR reg.oznakama,unaprijed zahvaljujem

Voleo bih da znam moja prava.

pre 10 godina

Voleo bih kada bi neko ko se razume u zakone i propise malo bolje objasnio ovu, da nazovem, zaplenu privatne imovine. Koliko znam, valjda niko ne može ništa da ti zapleni bez odluke suda. A ovde sud ne postavlja lisice već parking servis ili komunalna policija i to bez odluke suda ili presude. Pa svi mi (bar većina) imamo neki dug npr. struja, voda, telefon, smeće... pa nam niko ne stavlja lisice na vrata od stana već se zna kako ide naplata, preko suda. I šta ako ja sada sam skinem tu lisicu, dal nasilno ili kako je neko napisao izduvanjem gume i stavljanjem rezervne, da li sam napravio neko prekršajno ili krivično delo?

istina&pravda

pre 10 godina

@domisljti: "Evo cake, ispustis vazduh iz tocka i mozes ukloniti lisicu"

Pa ti mora da si Hudini. Kad se ispusti vazduh iz gume ona samo legne i precnik joj se ne smanji nego se u srednjem delu jos vise poveca (guma postane jajasta). A i kraci lisice idu skoro do felne ili cak preko nje u zavisnosti od visine gume (/70, /65, /60, /55, /50, /45).
(Dragan, 1. april 2014 16:43)

A sto mu objasnjavas!? Pusti ga nek proba, ko boga te molim :))))))

elektronika ce me ubiti

pre 10 godina

Stvar je u tome sto je ovakva odredba diskriminatorska jer razlikuje pravne subjekte na osnovu nekog licnog svojstva i samim tim je neustavna i nezakonita. Ako nekoga ne bude mrzelo lako ce ovo osporiti pred Ustavnim sudom.

Milan

pre 10 godina

Dve stvari odmah upadaju u oci. Nigde nema telefona na koji treba da se nazove u tom slucaju, jer je mozda i greskom stavljena lavlja kandza..npr. Zbog greske kod tel. Providera. Zatim ova kandza izgleda veoma primitvno tj. I bice izgrebanih felni koje vise kostaju neko mesecna plata radnika koji ih stavljaju. Znaci moze da se desi da potrazivana nadoknada steta bude veca od zaradjenih para. I kao trece imacete manje poseta centru grada onih sto dolaze kolima. Kolika je tu steta necu da spekulisem. Ali neko je sigurno kratkovidno razmisljao kada je dosao na tu originalnu ideju iz kamenog doba. 100 puta je efikasnija i elegantnija kontrola na granici. IT resenje. Oj Srbijo.

piramida

pre 10 godina

Demokratija Zablokiraju ti auto i slobodu kretanja ako niste u stanju da naplatite kazne onda ste bruka za ovu drzavu kao i ona sama sto je jad i beda od Drzave

Digitalni mis

pre 10 godina

Parking uvek plaćam, hebeš 35 dinara za zelenu zonu (koliko košta u Nišu) ali, na osnovu kog zakona Parking servis može da naplati dnevnu kartu koja je zapravo kazna? Koliko znam kaznu može da naplati samo ovlašćeno službeno lice, to jest policajac, i niko drugi. Iako ga redovno plaćam i nikada nisam dobio "čestitku" uvek se pitam po kom je to zakonu neko uzeo kantu farbe i počeo da švrlja trotoare i druge javne površine da bi na istima počeo da naplaćuje parking? Ok je naplata da je u pitanju garaža koja je i napravljena sa tim ciljem, ali trotoar ili neka druga javna površina.... Iskreno bolesno mi je naplaćivanje pakringa na mesečnom nivou za ljude koji ispred sopstvene zgrade parkiraju auto, gde će sa njim ako nema drugog mesta za automobil, zgrada nema garažu za stanare niti sopstveni parking, u lift pa u stan!? Ispada da je u 21. veku imati automobil luksuz.

Swedenonline

pre 10 godina

"vozači će o postavljanju lisica biti informisani obaveštenjem, uz dnevnu kartu, i dvojezičnom nalepnicom upozorenja istaknutom na staklu, kako ne bi pokušali da pokrenu vozilo i time ga oštete."


Ovde je kvaka, pokusaj muljanja i namagarcivanja, kome prodje prodje, naime, od trenutka kad ste pokusali da se pokrenete sa autom, od tog trenutka, zakonski, oni su vas uskratili vaseg osnovnog ljudskog prava slobode kretanja!

jadranka t:.

pre 10 godina

woooow .. a sta ste cekali i sta ste radili u zadnje tri godine,pa su se tolike kazne nagomilale??? a sa tim parama od onih koji ne postuju zakon i ne placaju parking mogli ste jos X parkinga i garaza da izgradite da ste na vreme sve kazne i naplacivali..uvek citam novi zakon,nove kazne za ovo i ono ali te iste kazne nikada niko ne naplacuje...predjite jednom i u delo a ne samo u pricu pa cete da vidite kako ce sve to da se promeni u kratkom vremenu kada se radi po zakonu i kada se ne gleda kroz prste mnogim gradjanima...

Lik

pre 10 godina

Kupis nekog starijeg Citroena sa hidraulikom, kad parkiras spustis ga skroz do zemlje i ne mogu da ni da ti stave lisicu ni da ti ga odnese pauk tako lako :) hehehehhe

Al su me zeznuli...

pre 10 godina

Lol, pa ovo cudo od lisice drzi najobicniji katanac debljine 7-8mm. Obicnim bonsekom treba ne vise od 2min da se to presece, koja smejurija. Kad na leto dodjem u Srbiju bonsek u gepet i nema zime, a lisicu cu poneti, moze za nesto korisno da posluzi sa mojim katancem, recimo kao dodatna mera sigurnosti protiv parking servisa ;).

Dream on

pre 10 godina

A ono "Svi smo isti pred zakonom" ste zaboravili? Igrali se opet neki nesto, ne moze da za nekog vazi jedan, a za nakog drugog drugi zakon. Opet Srbija nesto pravi neke pravne trte mrte. Niste sposobni, da naplatite, i lakse vam je napisati protivustavni zakon, nego da to sredite kako treba. A jedini nrmalni vam je nacin, da se povezete sa stranim registrima automobila, i da to resavate, kao sto to resava EU, saljuci kazne po celom teritoriju (u praksi ne bas celom). a to, da ti prilikom izlaska iz EU zaustave, ako nemas placen parking, to pricate oni, koji ni do Vranja niste bili u zivotu, cini mi se.

Mikele

pre 10 godina

@Frfljavi, ajde se ti malo vise informisi pre nego sto frljnes neku umotvorinu, raspitaj se gde sve stavljaju lisice, u nekim zemljama te sacekaju sa kaznom na granici na izlasku iz zemlje. Ja sam upravo o tome i pricao o bahatim ljudima kojima je sve jedno gde prave prekrsaje ali negde preko ce jednom da napravi i da plati 500 evra dok kod nas moze da se bahati vise puta i ove lisice, prinudna naplata, pa cak i zatvor je savrsen za takve. Nije ovo otimacina ovo je naplata usluga, ako neces milom onda ces silom da platis, ako neces da placas nesto za sta smatras da nije ustavno onda nemoj ni da koristis. Ne razumem tvoj komentar nikako da li to znaci da ako smo bahati u inostranstvu takvi trebamo da budemo i u svojoj zemlji ili sta? Sistem ne valja godinama unazad i sada kad je pocelo da se uvodi red, normalno je da boli bahatice koji godinama sve koriste a ne placaju. Doslo je vreme za placanje i ako su pametni ovi iz drzave da naplate sve unazad sa debelom kamatom.

ja

pre 10 godina

A gde je kolektivna tuzba koja moze odjednom da se posalje u neku stranu zemlju? Cuo sam da su jednom poslali u Nemacku, pa su morali da plate jedno 20 puta vece kazne zbog administrativnih troskova.

Frfljavi

pre 10 godina

Mikele, Gorice i ostali... izgleda da bas vi nikada niste boravili u tom istom inostranstvu? Odnosno nikada niste bili kolima, vasim ili tudjim u to, ponavljam,neko inostranstvo. Kad god prosetam Becom (gde ima najvise nasih) ili kada vidim neke nase table u inostranstvu, nekako je postalo manje-vise klishe da na vozilu koje je parkirano stoji potsetnica odnosno kazna na sofer sajbni. Zasto? Ne zato sto smo mi galantni i zato sto nas je briga da li ce nam dzep biti laksi za nekih 20-ak ili 50-ak jevrica. Vec zato sto taj isti vlasnik uzme tu kaznu i baci je u kantu za smece, ako mu je u samom vikokrugu. Ako nije, onda je stavi u svoj dzep i baci prvom prilikom kroz prozor kada udje u tu nasu Srbijicu! Znajuci da mu nikada ali nikada nece doci bilo kakva kazna, ma koliko ih on napravio. A posto vidim da ste neinformisani, ovakve kandze se samo stavljaju u Grckoj, Srbiji i gde sve vec.. jer je ovo ... pa drugacije i ne umem da objasnim, drska otimacina novca iz dzepa ljudi koji su pogresno parkirali. Zalosno je sto ne znate i ne obracate paznju koliko smo samo mi bahati i nekulturni kada se nadjemo u to isto inostranstvo. Generacija koja nije smela da putuje ondnosno generacija viznog rezima je bila kulturna i normalna.. vukla je vaspitanje iz lepseg vremena. Zatim sledi generacija one druge polovine devedesetih koji hvala Bogu nisu smeli da putuju nigde... a ovi koji sada smeju da putuju, odrasli su u javasluku i anarhiji. Pa se tako i ponasaju u tudjim zemljama. Zalosno.

NNN

pre 10 godina

POTPUNA PODRŠKA OVOJ AKCIJI!
Prošetajte se do Ade kada je lepo vreme (posebno leti),
tu postoji parking za skoro 2000 vozila,
cena je stotinak dinara za ceo dan i parking zvrji poluprazan. A posebno se ističu posetioci restorana "Gušti mora" koji svoja vozila (od više desetina hiljada evra) radije parkiraju na trotoar ili čak pešački prelaz nego da daju evro za parking i ta vozila često imaju strane tablice, pa se pitam da li tamo mogu tako da se bahate...

Sheriff

pre 10 godina

Mnogi se ovde pozivaju na Ustav, kao da je on napisan kako bi ih štitio u izbegavanju plaćanja svojih obaveza, nebitno da li je to parking, infostan, struja ili šta već. Polako, ali sigurno se uvodi neki red i to apsolutno neće predstavljati nikakav problem onima koji su navikli na da plaćaju svoje obaveze, a ovi ostali će vremenom već leći na rudu. Evo već smo imali jednog pametnjakovića koji je isekao lisice brusuilicom, pa je uhapšen po kratkom postupku, tako da će sada platiti sve kazne, lisicu koju je uništio, a pritom će i krivično odgovarati. Problem je što se u ovoj zemlji već godinama toleriše i na neki način stimuliše bahatost, agresija i sveopšti javašluk, tako da ni malo nije lako to suzbiti, ali je bilo krajnje vreme da se krene u tom pravcu. Najčešće ovde uopšte nije problem novca, već klasične bahatosti, jer ako neko ima par hiljada evra za auto, da ne pričam o onima o par desetina hiljada evra, e onda će imati i za parking ili u suprotnom neka ide autobusom ili peške ako neće da plaća autobusku kartu.

domisljti

pre 10 godina

Evo cake, ispustis vazduh iz tocka i mozes ukloniti lisicu ( tojest skinuti tocak i staviti rezervni) i nastaviti da vozis. Mislim da se PS nece isplatiti ovo kada budu izgubili gomilu lisica ( pretpostavljam da nisu jeftine) a nenaplatise parking. Sve dok nebudu nosili ta vozila od ovoga nece biti nista. Onaj koji nije vest i domisljat ce platiti a ostali ce maznuti i lisicu i nece platiti nikakav parking

riđi

pre 10 godina

Ja do sada u inostranstvu nisam platio kartu za parking osim u garažama. Nikad me niko nije kaznio, mogu po milioniti put da uđem i izađem iz te zemlje. Možda ne kažnjavaju zato što imaju koristi od dolaska turista više nego od par dnevnih karata.

zbunjeni

pre 10 godina

A po kom zakonu oni blokiraju nasu imovinu? Od kada je parking servis ovlascen da oduzima imovinu bez odluke suda i da nije ovlascen za izvrsenje? Molim upuceneda mi objasne..

Al su me zeznuli...

pre 10 godina

Lol, pa ovo cudo od lisice drzi najobicniji katanac debljine 7-8mm. Obicnim bonsekom treba ne vise od 2min da se to presece, koja smejurija. Kad na leto dodjem u Srbiju bonsek u gepet i nema zime, a lisicu cu poneti, moze za nesto korisno da posluzi sa mojim katancem, recimo kao dodatna mera sigurnosti protiv parking servisa ;).

Milan

pre 10 godina

Dve stvari odmah upadaju u oci. Nigde nema telefona na koji treba da se nazove u tom slucaju, jer je mozda i greskom stavljena lavlja kandza..npr. Zbog greske kod tel. Providera. Zatim ova kandza izgleda veoma primitvno tj. I bice izgrebanih felni koje vise kostaju neko mesecna plata radnika koji ih stavljaju. Znaci moze da se desi da potrazivana nadoknada steta bude veca od zaradjenih para. I kao trece imacete manje poseta centru grada onih sto dolaze kolima. Kolika je tu steta necu da spekulisem. Ali neko je sigurno kratkovidno razmisljao kada je dosao na tu originalnu ideju iz kamenog doba. 100 puta je efikasnija i elegantnija kontrola na granici. IT resenje. Oj Srbijo.

Nemanja

pre 10 godina

Odlicno! Pa nek ostave kola ako nemaju para da plate dug... Kao sto svi mi kada idemo u inostranstvo uredno placamo, tako trebaju i oni kod nas. I naravno da su to sve nasi ljudi u preko 90% slucajeva, samo se prave blesavi.

Srle

pre 10 godina

A kako uopšte mogu da znaju da je bilo kome od tih automobila sa stranim tablicama i dalje isti vlasnik kao onaj u čijem je vlasništvu auto bio kada je dug napravljen. Šta ako neko vozi automobil sa npr bosanskim tablicama i tokom nekoliko godina je napravio milion dinara duga za parking, onda auto odveo preneki dan u BiH i tamo ga prodao a onda novi ponosni vlasnik tog vozila odluči doći u Beograd, dobije lisice, odnesu mu automobil i traže da plati milion din duga plus ležarinu što je višestruka vrednost toga vozila ?

Zoran M.

pre 10 godina

Dokle ce ova drzava terorisati rodjene gradjane sa ciljem da uzmu novac. Ista ta drzava krsi zakone kad od trotoara prave parkinge, a sta sa pesacima i njihovoj bezbednosti u tom slucaju? Ko onda placa kaznu i kome?

pomorac

pre 10 godina

Do sada 2 put posaljem poruku i 2 put nadjem kaznu i nakon poziva kazu mi "moguce je da je greska sacuvajte poruku" samo sto ja ne mislim cuvat poruku 10 godina. Ako mi je stave ja fino advokata a na fb napravim stranicu da mi se jave svi kojima je stavljena pa ce da pukne grupna tuzba pa kom opanci tom&jerry. Po Ustavu ovo ne smiju da rade nego neka regulisu "greske u sistemu".

Voleo bih da znam moja prava.

pre 10 godina

Voleo bih kada bi neko ko se razume u zakone i propise malo bolje objasnio ovu, da nazovem, zaplenu privatne imovine. Koliko znam, valjda niko ne može ništa da ti zapleni bez odluke suda. A ovde sud ne postavlja lisice već parking servis ili komunalna policija i to bez odluke suda ili presude. Pa svi mi (bar većina) imamo neki dug npr. struja, voda, telefon, smeće... pa nam niko ne stavlja lisice na vrata od stana već se zna kako ide naplata, preko suda. I šta ako ja sada sam skinem tu lisicu, dal nasilno ili kako je neko napisao izduvanjem gume i stavljanjem rezervne, da li sam napravio neko prekršajno ili krivično delo?

boki

pre 10 godina

Lisice su protivustavne, vec jednom davno su postojale u Beogradu i ondasnji socijalisticki ustavni sud ih je ukinuo.
Niko neme pravo bez odluke suda da blokira privatnu imovinu gradjana a posebno Javno komunalno preduzece, jedino pod uslovom da je tako nesto predvidjeno zakonom. postoji drugi nacin, recimo kao kod nasi prijatelja arapa, nema registracije, nema prodaje vozila i nema izlaska iz zemlje dok se ne plate zaostale kazne.
I jos me zanima gde su tenderi, ovi hapse ljude zbog tendera a sa druge strane sve rade bez tendera, nabavka lisica, obnova zgrade u karadjordjevoj, dizanje sina, poslovi sa arapima itd.

piramida

pre 10 godina

Demokratija Zablokiraju ti auto i slobodu kretanja ako niste u stanju da naplatite kazne onda ste bruka za ovu drzavu kao i ona sama sto je jad i beda od Drzave

Pe ra Livac

pre 10 godina

Ovaj propis se odnosi samo na vozila koja su parkirana na mestima obeleženim za parkiranje. Ako je vozilo nepropisno parkirano na trotoaru namenjenom prolazu pešaka vlasnik može biti bezbrižan. Trotoar nije u nadležnosti Parking Servisa, a saobraćajnoj policiji ne smeta. Ostaju samo komunalci koji nisu zainteresovani osim ako ih specijalno ne pozovete. Ako ih pozovete doći će sa zakašnjenjem. O pešaku i invalidima kojima je trotoar neophodan niko ne brine.
Pozdrav Pera Livac

Swedenonline

pre 10 godina

"vozači će o postavljanju lisica biti informisani obaveštenjem, uz dnevnu kartu, i dvojezičnom nalepnicom upozorenja istaknutom na staklu, kako ne bi pokušali da pokrenu vozilo i time ga oštete."


Ovde je kvaka, pokusaj muljanja i namagarcivanja, kome prodje prodje, naime, od trenutka kad ste pokusali da se pokrenete sa autom, od tog trenutka, zakonski, oni su vas uskratili vaseg osnovnog ljudskog prava slobode kretanja!

Dream on

pre 10 godina

A ono "Svi smo isti pred zakonom" ste zaboravili? Igrali se opet neki nesto, ne moze da za nekog vazi jedan, a za nakog drugog drugi zakon. Opet Srbija nesto pravi neke pravne trte mrte. Niste sposobni, da naplatite, i lakse vam je napisati protivustavni zakon, nego da to sredite kako treba. A jedini nrmalni vam je nacin, da se povezete sa stranim registrima automobila, i da to resavate, kao sto to resava EU, saljuci kazne po celom teritoriju (u praksi ne bas celom). a to, da ti prilikom izlaska iz EU zaustave, ako nemas placen parking, to pricate oni, koji ni do Vranja niste bili u zivotu, cini mi se.

Лима

pre 10 godina

Ово је обланда за увођење лисица свима. Има да кукате кад лисице буду добар дан како сте ;-)

elektronika ce me ubiti

pre 10 godina

Stvar je u tome sto je ovakva odredba diskriminatorska jer razlikuje pravne subjekte na osnovu nekog licnog svojstva i samim tim je neustavna i nezakonita. Ako nekoga ne bude mrzelo lako ce ovo osporiti pred Ustavnim sudom.

Renco Split

pre 10 godina

Braćo možete li kako nama iz Hrvatske progledati kroz prste,glede primjene ovog zakona na vozila sa HR reg.oznakama,unaprijed zahvaljujem

tamo neko pita

pre 10 godina

Da li je nabavka tih lisica ispunila sve obaveze javne nabavke i tendera i kada je bio javni tender? Ja sam pratio i hteo da se prijavim ali nigde nisam nista nasao o toj nabavci pa me interesuje gde i od koga se JP Parking servis tj direktor ugradio za tu nabavku? Da li to znaci da ce dnevna karta( satna karta postoji ali ne i dnevna/ to je obmana od grada)i da li ce moci da se kupi karta za parking na vise mesta u gradu nego do sada?
Da li je prosao javni tender koji ovlascuje adkokatsku kancelariju da obavlja usluge naplate i kada je bio i koliko ce trajati pod tim uslovima?
Da li znaci da se nesto promenilo ili se i dalje isto radi bez tendera i javnih nabavki?
Da li se postuje 5 minuta od kada se pise kazna( u mom slucaju je proslo 4 min i dobio sam jer sam morao da saljem vise puta sms jer sistem nije prepoznao w i c)Nastavicu se....

bojanica

pre 10 godina

vec 25 godina niko da nam pokaze da lakse i bolje zivimo, da malo rastereti sirotinju ali ne, ko god dodje i zajase samo smislja kako da otima i krade !! Toliko smo pokvareno i lopovsko drustvo da cemo uskoro sami sebe istrebiti i nestacemo kao dinosaurusi, videcete.....

Gorica

pre 10 godina

Vreme je bilo da vec jednom nesto urade korisno.Svi nasi gradjani koji zive u inostranstvu u vecini zemalja znaju kakve su kazne i kako ne mogu izbeci od neplacanja .Samo kad dodju u Srbiju tamo bi svi koji prave prekrsaje probali da ih neplate.

Komentator

pre 10 godina

Zar im nije jednostavnije da odnesu kola paukom na neko posebno za to odredjeno mesto odakle ce vlasnik moci da ih preuzme tek kada plati sve kazne i troskove?

Mikele

pre 10 godina

@Voleo bih da znam moja prava,
To bi voleo da znas a da li znas svoje obaveze?? Svi misle da imaju neka prava a obaveze ko te pita. Obaveza pre prava.
Plati parking pa te cela ova prica nece zanimati. Da li mozes u bilo kojoj drugoj zemlji da se parkiras i da ne platis ili da trosis struju i ne platis ili da ne placas komunalije prevoz i slicno. Udji u taxi vozi se pa probaj da ne platis, dobijes batine od taxiste zar ne. Zasto ljudi hoce da plate privatniku neku uslugu a drzavi i javnim preduzecima nece???

Frfljavi

pre 10 godina

Mikele, Gorice i ostali... izgleda da bas vi nikada niste boravili u tom istom inostranstvu? Odnosno nikada niste bili kolima, vasim ili tudjim u to, ponavljam,neko inostranstvo. Kad god prosetam Becom (gde ima najvise nasih) ili kada vidim neke nase table u inostranstvu, nekako je postalo manje-vise klishe da na vozilu koje je parkirano stoji potsetnica odnosno kazna na sofer sajbni. Zasto? Ne zato sto smo mi galantni i zato sto nas je briga da li ce nam dzep biti laksi za nekih 20-ak ili 50-ak jevrica. Vec zato sto taj isti vlasnik uzme tu kaznu i baci je u kantu za smece, ako mu je u samom vikokrugu. Ako nije, onda je stavi u svoj dzep i baci prvom prilikom kroz prozor kada udje u tu nasu Srbijicu! Znajuci da mu nikada ali nikada nece doci bilo kakva kazna, ma koliko ih on napravio. A posto vidim da ste neinformisani, ovakve kandze se samo stavljaju u Grckoj, Srbiji i gde sve vec.. jer je ovo ... pa drugacije i ne umem da objasnim, drska otimacina novca iz dzepa ljudi koji su pogresno parkirali. Zalosno je sto ne znate i ne obracate paznju koliko smo samo mi bahati i nekulturni kada se nadjemo u to isto inostranstvo. Generacija koja nije smela da putuje ondnosno generacija viznog rezima je bila kulturna i normalna.. vukla je vaspitanje iz lepseg vremena. Zatim sledi generacija one druge polovine devedesetih koji hvala Bogu nisu smeli da putuju nigde... a ovi koji sada smeju da putuju, odrasli su u javasluku i anarhiji. Pa se tako i ponasaju u tudjim zemljama. Zalosno.

vojislav

pre 10 godina

Za početak ukinite vremensko ograničenje u zonama koje ne postoji nigde u Evropi osim u bukvalno najužem centru velikog grada. Tada će i ovi "prekršaji" postatu bespredmetni jer ljudu neće mahnito morati da paze da li su prekoračili koji minut ili ne.

Iznogud

pre 10 godina

Svaki put kad dodjem na godisnji odmor uzmem rent a car i onda nastupa moja nocna mora - i ako sam u svom stanu, sa licnom kartom na toj adresi, ja ne mogu da parkiram u ulici u kojoj sam rodjen i odrastao jer parking servis nece da mi proda mesecnu kartu za parkiranje! Razlog je kazu zloupotreba!!! Kakva zloupotreba ako im uredno pokazem avionsku kartu i vizu strane zemlje?? Znaci, nije slucaj da ja necu da platim nego njih nije briga da rese problem i ako je situacija krajnje ocigledna. Zadnji put kad sam pokusavao da kupim kartu, prepametna sluzbenica mi je rekla - "...sta mislite, da ste vi jedini..."???

Lik

pre 10 godina

Kupis nekog starijeg Citroena sa hidraulikom, kad parkiras spustis ga skroz do zemlje i ne mogu da ni da ti stave lisicu ni da ti ga odnese pauk tako lako :) hehehehhe

jadranka t:.

pre 10 godina

woooow .. a sta ste cekali i sta ste radili u zadnje tri godine,pa su se tolike kazne nagomilale??? a sa tim parama od onih koji ne postuju zakon i ne placaju parking mogli ste jos X parkinga i garaza da izgradite da ste na vreme sve kazne i naplacivali..uvek citam novi zakon,nove kazne za ovo i ono ali te iste kazne nikada niko ne naplacuje...predjite jednom i u delo a ne samo u pricu pa cete da vidite kako ce sve to da se promeni u kratkom vremenu kada se radi po zakonu i kada se ne gleda kroz prste mnogim gradjanima...

Blake

pre 10 godina

(domisljti, 1. april 2014 15:25)


Evo tri bambija za tebe. Ako tebe nije blam da pored gomile ljudi ispustas vazduh iz gume, skidas one celjosti, pa skidas tocak i montiras rezervni, onda ok. Svaka ti cast. A ovo se najlakse resava sa dodavanjem jos jednog para lisica. Retko ko ima dva rezervna tocka. ;)
I naravno uvek neko moze da se zavrne, al valjda je poenta ako odes do grada da zavrsis nesto ili na pice, da neces sebi dozvoliti te akrobacije koje si ti brze bolje izmislio u sve kosulji nego ces platiti 40 i nesto dinara i zdravo. Ja prvi ne volim ove iz Parking servisa pogotovu kad omasim zonu slucajno, al mi uredno stigne kazna i nece ni da cuju na zalbu, ali jezim se od ovakvih mozgova sa ovim idejama koji bi da je sve besplatno i da je sve bajno i sjajno.

BGD

pre 10 godina

Hocete zakonsku drzavu eto vam sprovodjenje zakona u najbanalnijem primeru i na svojoj kozi pa malo da budemo grad i drzava a ne pleme.

Djordjevic nenad

pre 10 godina

Sat parkinga preko tel kosta 40-50din(zavisi od zone),kazna je oko 2000din(ne znam jer je nikad nisam dobio). Platim 40din i ne boli me glava. A izracunajte koliko puta ulazi po 40-50din u tih 2000dim kazne... Jednostavno,mi smo cudan narod. Lampica za gorivo vecito na rezervi,parking nece dosta njih da placa i onda kad dodje djavo po svoje,kriva drzava... Nije drzava,sami smo krivi,sto se pravimo pametni. Iskreno,ja se osecam super sto nisam kaznjen od strane policije od 2006 god(imao 19 god pa se smeker vozim bez pojasa,a kazna tada bila 500din za to) ;)

zok

pre 10 godina

Postavljanje lisica na vozila zbog neplacene dnevne (ili doplatne) karte je neustavno. Odluku imte na sajtu Ustavnog suda, u arhivi odluka. A i sama diskriminacija, da se nekim vozilima stavljaju lisice a nekima ne, je neustavna. E sad, ja sam za postovanje propisa i zakona i jedino tako moze da postoji red u zemlji, ali nije mi jasno zasto JKP Parink servis ne prilagodi svoje odluke zakonu i ustavu, jer na ovaj nacin nista ne postizu a stetu ce na kraju da placaju gradjani (primeri neustavnosti reizbora sudija i tuzioca, solidarni porez i mnogi drugi).

Sasa

pre 10 godina

@ (vojislav, 1. april 2014 18:32

Svrati do mene u Bec da Ti pokazem da je ceo grad u zonama. Isto tako i u Cirihu a stranci mogu da kupe dnevne karte koje kostaju 15 franaka za ceo dan. Inace u Svajcarskoj postoje lisice i stavljaju se na strana kola koja ne plate pakiranje. Nema sanse da napustis zemlju ako ne platis. Ovako funkcionise u uredjenim zemljama a Tebi ocigldo nije do toga. Ali naviknuces se polako.

Sheriff

pre 10 godina

Mnogi se ovde pozivaju na Ustav, kao da je on napisan kako bi ih štitio u izbegavanju plaćanja svojih obaveza, nebitno da li je to parking, infostan, struja ili šta već. Polako, ali sigurno se uvodi neki red i to apsolutno neće predstavljati nikakav problem onima koji su navikli na da plaćaju svoje obaveze, a ovi ostali će vremenom već leći na rudu. Evo već smo imali jednog pametnjakovića koji je isekao lisice brusuilicom, pa je uhapšen po kratkom postupku, tako da će sada platiti sve kazne, lisicu koju je uništio, a pritom će i krivično odgovarati. Problem je što se u ovoj zemlji već godinama toleriše i na neki način stimuliše bahatost, agresija i sveopšti javašluk, tako da ni malo nije lako to suzbiti, ali je bilo krajnje vreme da se krene u tom pravcu. Najčešće ovde uopšte nije problem novca, već klasične bahatosti, jer ako neko ima par hiljada evra za auto, da ne pričam o onima o par desetina hiljada evra, e onda će imati i za parking ili u suprotnom neka ide autobusom ili peške ako neće da plaća autobusku kartu.

ja

pre 10 godina

A gde je kolektivna tuzba koja moze odjednom da se posalje u neku stranu zemlju? Cuo sam da su jednom poslali u Nemacku, pa su morali da plate jedno 20 puta vece kazne zbog administrativnih troskova.

Mikele

pre 10 godina

@Frfljavi, ajde se ti malo vise informisi pre nego sto frljnes neku umotvorinu, raspitaj se gde sve stavljaju lisice, u nekim zemljama te sacekaju sa kaznom na granici na izlasku iz zemlje. Ja sam upravo o tome i pricao o bahatim ljudima kojima je sve jedno gde prave prekrsaje ali negde preko ce jednom da napravi i da plati 500 evra dok kod nas moze da se bahati vise puta i ove lisice, prinudna naplata, pa cak i zatvor je savrsen za takve. Nije ovo otimacina ovo je naplata usluga, ako neces milom onda ces silom da platis, ako neces da placas nesto za sta smatras da nije ustavno onda nemoj ni da koristis. Ne razumem tvoj komentar nikako da li to znaci da ako smo bahati u inostranstvu takvi trebamo da budemo i u svojoj zemlji ili sta? Sistem ne valja godinama unazad i sada kad je pocelo da se uvodi red, normalno je da boli bahatice koji godinama sve koriste a ne placaju. Doslo je vreme za placanje i ako su pametni ovi iz drzave da naplate sve unazad sa debelom kamatom.

puno pozdrava iz dijaspore

pre 10 godina

Čudne vesti stižu iz mog rodnog grada. "BUS plus sistem nakaradan", "Počela blokada lisicama", "Više od 100.000 praznih stanova u Beogradu, zidamo nove"...

koji je plan za naredni 22. vek? Odvrneš slavinu, a ono krene voda? Pritisneš prekidač i u sobi bude dan iako je napolju noć? Ibarska magistrala će da bude jednosmerna, parnim danima jedan smer, neparnim suprotni? Dovešćemo Savu do Kneza Miloša, pa će biti "Prokop na vodi" marina za jahte?

Srbija nije ostrvo u Pacifiku, već evropska zemlja koja se graniči sa 8 drugih država. Obustavimo izmišljanje tople vode i prestanimo da maštamo da smo nešto mnogo specifični. Pozovimo gradonačelnike i stručnjake iz 15 evropskih gradova na kafu, prepišimo rešenja koja oni primenjuju decenijama i prestanimo više da se brukamo i pred svetom i pred precima i pred potomcima. Uvek glasamo za neke megalomanije, ali dajte pre tih megalomanija, Beograda na vodi i kanala Budimpešta - Solun da napravimo osnovne stvari da funkcionišu: voda, struja, kanalizacija, parking, autobus, voz, taksi, javni WC...

dorcol

pre 10 godina

Pre,za vreme i posle preduzete akcije PS slika vozilo i ako je gore pomenuti zakon na snazi, "domisljati" vozac moze da bude krivicno gonjen zbog kradja "lisica" koje su vlasnistvo PS Beograd(pretpostavka logicna).Tu akciju u potpunosti podrzavam pod uslovom da se takodje u ulici S.Bana (celom duzinom) odnose vozila koja su bezobzirno parkirana bez obzira ko ih je tu parkirao !!!!!!!

gradjanin Beograd,pravi.

pre 10 godina

Deco.Lisice su postojale i pe 30-40 godina u Beogradu.Gluposti koje se ovde pisu o navodnom ISPUSTANJU VAZDUHA IZ GUME,JEDNOSTAVNO ZABORAVITE TO SU BUDALASTINE.

Digitalni mis

pre 10 godina

Parking uvek plaćam, hebeš 35 dinara za zelenu zonu (koliko košta u Nišu) ali, na osnovu kog zakona Parking servis može da naplati dnevnu kartu koja je zapravo kazna? Koliko znam kaznu može da naplati samo ovlašćeno službeno lice, to jest policajac, i niko drugi. Iako ga redovno plaćam i nikada nisam dobio "čestitku" uvek se pitam po kom je to zakonu neko uzeo kantu farbe i počeo da švrlja trotoare i druge javne površine da bi na istima počeo da naplaćuje parking? Ok je naplata da je u pitanju garaža koja je i napravljena sa tim ciljem, ali trotoar ili neka druga javna površina.... Iskreno bolesno mi je naplaćivanje pakringa na mesečnom nivou za ljude koji ispred sopstvene zgrade parkiraju auto, gde će sa njim ako nema drugog mesta za automobil, zgrada nema garažu za stanare niti sopstveni parking, u lift pa u stan!? Ispada da je u 21. veku imati automobil luksuz.

istina&pravda

pre 10 godina

@domisljti: "Evo cake, ispustis vazduh iz tocka i mozes ukloniti lisicu"

Pa ti mora da si Hudini. Kad se ispusti vazduh iz gume ona samo legne i precnik joj se ne smanji nego se u srednjem delu jos vise poveca (guma postane jajasta). A i kraci lisice idu skoro do felne ili cak preko nje u zavisnosti od visine gume (/70, /65, /60, /55, /50, /45).
(Dragan, 1. april 2014 16:43)

A sto mu objasnjavas!? Pusti ga nek proba, ko boga te molim :))))))

NNN

pre 10 godina

POTPUNA PODRŠKA OVOJ AKCIJI!
Prošetajte se do Ade kada je lepo vreme (posebno leti),
tu postoji parking za skoro 2000 vozila,
cena je stotinak dinara za ceo dan i parking zvrji poluprazan. A posebno se ističu posetioci restorana "Gušti mora" koji svoja vozila (od više desetina hiljada evra) radije parkiraju na trotoar ili čak pešački prelaz nego da daju evro za parking i ta vozila često imaju strane tablice, pa se pitam da li tamo mogu tako da se bahate...

Dragan

pre 10 godina

@domisljti: "Evo cake, ispustis vazduh iz tocka i mozes ukloniti lisicu"

Pa ti mora da si Hudini. Kad se ispusti vazduh iz gume ona samo legne i precnik joj se ne smanji nego se u srednjem delu jos vise poveca (guma postane jajasta). A i kraci lisice idu skoro do felne ili cak preko nje u zavisnosti od visine gume (/70, /65, /60, /55, /50, /45).