Četvrtak, 06.12.2012.

14:15

10 stvari koje treba znati o gumama

Izvor: B92

10 stvari koje treba znati o gumama IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

ЦЕЛОГОДИШЊЕ ГУМЕ

pre 11 godina

Одличан текст. Закључак: За нашу климу (мало дана са снегом на коловозу), a лош квалитет одржавања коловоза и лети и зими (много рупа, закрпа, прљавштине, блата, ризли,..), НАЈБЕЗБЕДНИЈЕ су ЦЕЛОГОДИШЊЕ гуме (алл сеасон) са пахуљом..

Aleksandar

pre 11 godina

@(Milan, 7. decembar 2012 11:36)

Pretpostavljam da mislis da je i Barilla odlicna/najbolja testenina? Da se ne lazemo, Michelin je (kao i Barilla) srednje dobar masovni brend - bolji od vecine tzv. konfekcije, ali daleko od toga da su najbolji. Uostalom, oni sebe i ne zele da proglase premium brendom jer im se vise isplati masovnija prodaja sa nizim marzama nego usko-specijalizirana grana - zato se Michelin gume i mogu naci u gotovo svakoj dimenziji (i zato i koristim njihovu Alpinu jer kad sam kupovao nisam mogao na vreme naci 17R205/55 dimenzije boljih proizvodjaca).

Za zimske (pogledaj testove) ih gotovo po pravilu sisaju Continental, Bridgestone i Nokian, a cesto i Pirelli, GoodYear i Dunlop. Za letnje, lista ume biti i duza (jer postoje specijalizovani proizvodjaci koji se ne mlate zimskim gumama) a razlike daleko znacajnije (pogotovo ih za celu 'glavu' tuku Bridgestone, Continental i Pirelli).

Michelin je odlicna guma, svakako bolja od raznih Tigrova, Savi i Fuldi, ali je daleko od najbolje gume. Ako ne znate sta da odaberete i ne interesuje vas previse da odaberete pravu gumu za vase vozilo, uslove i nacin na koji vozite, Michelin je skoro pa siguran izbor zadovoljavajuceg kvaliteta. Bas kao sto je i Barilla siguran izbor za dobru pastu, ali ako stvarno hocete kvalitetnu pastu (sem sveze iz Italije) uzecete Rustichella d'Abruzzo, Cav. Giuseppe Cocco, Dallari itd.

I jos nesto: ne stedite na gumama! Kad je rec o voznji - guma glavu cuva!

incognito

pre 11 godina

@Milan Imam Nokian WR D3 vec drugu zimu i izuzetno sam zadovoljan. Dobri rezultati na testovima nisu slucajnost. Dobar test je bila prosla zima. Dok su komsije pokusavale da pokrenu svoja vozila sa nekim Wintera ili Eskimo gumama, ja sam tokom citave zime startovao automobil i odlazio sa parkinga skoro kao da snega i nema, dok su mnogi od njih i dalje pokusavali da se pokrenu. ;) To je posebno bio cest slucaj kada je bilo dosta vise leda nego snega na kolovozu. Imam utisak da se po ledu znacajno bolje ponasaju nego gume nekih proizvodjaca iz srednje/nize klase koje sam koristio ranije.

Orbison

pre 11 godina

Za svog Forda fokusa sam 2011. izabrao zimske Nokian pneumatike, vuku dobro na snegu, u krivinama se odlicno ponasaju, kratak zaustavni trag kocenja. Uostalom, ako su nemci prosle godine ovu finsku marku smatrali najboljom u odnosu cena-kvalitet i pritom ekoloski najkvalitetnije, a ove godine na testu guma 2012. "Auto motor und sport" koje pratim unazad 25 godina, najbolje na zimskim testovima, onda za mene nije bilo dileme. Pritom jeftinije su od npr. Kontinentalovih koje su na drugom mestu gotovo 30 evra.
Mislim da u segmentu manjih i srednjih vozila nema potrebe kupovati premijum brendove, jer ako 90% vozite u gradu, umereno od 40-60 km/h, zimi pritom prelazite manje kilometara nego leti, Semperit, Fulda, BF Goodrich, Vredestein i npr. Sava/Hankook su sasvim dobar izbor, dok Tigar vrsi posao mada im je zaustavni put kocenja pri ranijim ADAC testovima bio prevelik, te se nisu smatrale sigurnim. Mnogi ne znaju da su prakticno najkvalitetnije gume za kisu Uniroyal koje su odlicno prodavane u zemljama gde godisnje ima preko 200 kisovitih dana, na suvom nista posebno a u srednjem rangu kvaliteta su kao zimske gume.

Oliver

pre 11 godina

@ chile,
Gde nadje te podatke za brzinsku oznaku,posto je netacna?
Pogledaj link http://www.reifeninfo.net/bezeichnung.html , po sredini stranice je tabela.
Pozz.

radovan I

pre 11 godina

po ovim nasim oranicama od puteva ja glasam za Tigra Winter1 , treba samo paziti da vam trgovci ne prodaju 2 ili 3 klasu guma,a kupujemo i domace , pomazemo domacu ekonomiju , koristim ih vec trecu sezonu i super su se pokazale , toliko od mene , hvala .

viktomir

pre 11 godina

(Aleksandar, 7. decembar 2012 09:40)

Ja pitao trgovca gumama, koliki je vremenski rok upotrebe gume.
Ako guma nije oštećena i naravno istrošena, može se voziti do 10 god.
inače bi mu u interesu bilo da kaže manji broj godina pošto prodaje gume, ali on reče 10 godina.

maki

pre 11 godina

Za mene najbolje zimske gume, to jest ulozeno-pruzeno su Sava Eskimo S3+
Imam ih vec 3 sezone i perfektne su.
Nas svim testovima kao sto je ADAC su uvek u prvih 10.
Ako niste upoznati sa kvalitetom guma koje hocete da kupite a ne mrzi Vas da malo sarate po netu imate 2 specijalizovana sajta a to su http://www.tyretest.com/ i http://www.tyrereviews.co.uk/.
U DOT brojevima na savkoj gumi imate i tacnu sifru u kojoj su fabrici u svetu gume proizvedene, a to mozete proveriti ovde http://www.harriger.com/tires.htm.Svaka fabrika ima svoj kod koji je utisnut na gumi, te nema prevare.
Tako sam prosle godine pri kupovini novih Fulda EcoControl guma otkrio po DOT-u da su proizvedene u GoodYear-ovoj fabrici u Turskoj a prodavac me je cvrsto uveravao da su " original " iz Nemacke

dodatak

pre 11 godina

"Iz licnog, dvodecenijskog profesionalnog iskustva voznje u zimskim uslovima, samo jednu stvar treba znati o gumama: da li su Michelin ili ne.
(Milan, 7. decembar 2012 11:36)"

Milane, postujem misljenje, ali treba ostaviti rezervu: sigurno ima onih koje niste probali, pojavljuju se novi modeli (a i proizvodni pogoni) i slicno.

Licno imam Michelin i za zimu i za leto, a prethodno sam imao Kleber. Valjda su i oni sada pod Michelinom, ali mogu reci da nikada nisam prezalio stare Kleberke iako sam ih zamenio novim Michelinom.

Necu_u_Tor

pre 11 godina

@Milan

Pominjes da razmisljas o Nokian gumama i iako ne znam zaista nista o njima, meni se cini da je logika uzimanja najboljih guma za zaista malu razluku u novcu bolja. Ja sam razmisljao o Goodrich-u, Savi, mnogim drugim, ali kad sam video da je zaista relativno mala razlika kad se vec otvaram za nove gume, uzeo sam Goodyear Ultragrip i naravno da sam prezadovoljan, posto ne prelazim toliko puno, jer mislim da ce mi zadovoljstvo i sigurnost, uz sigurno i manje trosenje godinama samo isplatiti investiciju. Uz to, ako iko ima dobre testove to je ADAC, Nemci naracno, neko je vec postovao link ka sajtu, a ovde je link ka testovima i moze se uporediti sa Nokianom, test je konkretno za 15-ce iz 2011. http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2011_Winterreifen_Test_195_65_R15.aspx?ComponentId=87119&SourcePageId=31821

Ja sam

pre 11 godina

Sve sto ste naveli je gotovo tacno, ali sve to gotovo svi proizvodjaci imaju pa ipak cena jako razlicita od jednog do drugog.
Osnovno po cemu se razlikuju je sastav smese i tehnologija njene transformacije u finalni proizvod.

Sinisa

pre 11 godina

@(pera, 6. decembar 2012 15:59) "...Dubina sare se meri do tog granicnika a od njega do dna kanala ima sigurno jos 2 mm"

Pero, granicnik postoji da bi se pokazalo da si postigao rizicni nivo istrosenosti gume, a ne da se meri od njega. Taman tih 2mm pokazuje taj granicnik. A to da se meri od granicnika su ti koristili prodavci i policajci da bi ti uzeli novac.

Milan

pre 11 godina

Iz licnog, dvodecenijskog profesionalnog iskustva voznje u zimskim uslovima, samo jednu stvar treba znati o gumama: da li su Michelin ili ne.

Ko god je iskusan vozac i ko god je vozio po ledu zna o cemu pricam i kako se auto ponasa sa Michelinom, a kako sa bilo kojom drugom gumom. Jesu najskuplji, ali svaka para razlike ulozena u Michelin vredi.

21

pre 11 godina

@Pera
Graničnik služi za vizuelnu kontrolu istrošenosti gume, a dubina šare uz pomoć instrumenta se meri do dna kanala, kako i piše.

Boris

pre 11 godina

Nije loš članak, ali stvarno ima mnogo grešaka.
1. Drago mi je da je pogodio priču sa E homologacijom, pošto većini ljudi u Srbiji ne možeš da dokažeš da to nema nikakve veze sa kvalitetom.
5. Nosivost. Ovde je autor pogodio tematiku, ali veoma omašio proračun. Nosivost prema oznaci se nalazi u tabelama i nikako se ne računa kao oznaka x 2, jer bi tako standardna guma za vozila C segmenta sa oznakom 91 imala nosivost od 182kg, što znači da bi nam za vozilo od jedne tone i 500kg tereta trebalo min 10 točkova, a optimalno jedno 16. Ali ako pogledamo u tabele, videćemo da index 91 označava nostivost od 615kg, što daje max nostivost od 2460kg za auto, što je sasvim dovoljno.

7. OK, može da se doda podatak da je markeri koji se nalaze u glavnim uzdužnim kanalima, označavaju limit ispod kojih vožnja sa tako istrošenim gumama postaje kao ruski rulet.

8. OK, ali i preveliki pritisak oštećuje gumu .. tj. dovodi do nepravilnog trošenja gume. Ukoliko je pritisak prenizak više se troše spoljni delovi gazne površine, a kod previsokog pritiska, troši se sredina gaznog sloja.
Pritisak proveravati jednom mesečno.

10. Runflat gume ispuštaju vazduh kao i svaka druga, ali njihova unutrašnja struktura im omogućava da zadrže funkcionalnost i u takvim uslovima. negde je rešeno sa ojačanim zidovima gume, dok u drugim slučajevima se postoji mrežna struktura unutar guma

Mirke

pre 11 godina

(Zimski rad!, 6. decembar 2012 23:28)

Seti se prosle godine i onog leda i snega, nisam proklizao nijednom, eto toliko o BF Goodrich G Force Winter gumi, pre toga koristio Wintere i Barum, realno G Force je po mom misljenju puno bolja guma.

chile

pre 11 godina

BFGOODRICH - imam ih na svom Renault Scenicu. Vozio sam ih prosle zime po svim onim mecavama, ledu i snegu i mogu da kazem da odlicno prijanjaju.
Kada ste pomenuli index brzine, zasto niste dali primere?
Evo, najostnovnijih, za one kojima je mrsko da traze po netu:

T- do 160 km/h
H - do 210 km/h
W - do 230 km/h

Sasa Kovacev

pre 11 godina

Ukoliko ima prvo slovna oznaka( npr. GHYT 4501)to nema nikakvog znacenja za nas korisnike. To se konkretno tice proizvodjaca, jer je to njihov specifican zapis i informacija o datom tipu gume. U nastavku oznake mora da postoji cetvorocifreni zapis DOT-a (Department of Transportation)
Od 1999. god. sve gume imaju cetvorocifrenu DOT oznaku. Pre toga se oznacavalo sa 3 cifre, prve dve nedelju proizvodnje i poslednja godina proizvodnje (npr. DOT 489)

Zeka

pre 11 godina

11. Gume (nove ili polovne) kupovati u Sloveniji ili Madjarskoj, imaju noviji DOT, pravilnije su cuvane (skladistene) i jeftinije su, pogotovo za vece dimenzije (R17 i preko). Za male i standardne dimenzije (one za koje postoji i domaca proizvodnja) cene su tu negde ali vredi otici zbog novije i kvalitetnije gume, povrata poreza a usput moze i da se obavi neka druga kupovina (hrana, tehnika..)

jedan od 3

pre 11 godina

Pod 10 je naveden samo jedan od 3 tipa run flat guma, ujedno i najmanje rasprostranjen. Postoje jos sa ojacanim zidovima koje nose opterecenje auta pri ispustanju vazduha, kao i sa "centralnim umetkom" koji vrsi istu funkciju. Na nasim putevima je suvisno reci da su najneudobnije upravo ove za ojacanim zidovima, provereno :)

Aleksandar

pre 11 godina

za (Igor, 6. decembar 2012 14:32)

evo ti link sa slikovitim opisom šta oznaka gume znači:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tire_code

Milan

pre 11 godina

@Zimski rad!
Sto se zimskih guma tice mogu ti reci da se kod mene BF Goodrich i to model G Force pokazao sasvim pristojno u dimenziji 195/60 R15.
Vozim ih 2 zime, ne habaju se mnogo, nisam imao nekih problema uz normalnu voznju. Dosta su tihe a potrosnja je manje vise ista nego sa letnjim gumama.
Mislim da je u srednjoj klasi najbolji odnos cene i kvaliteta.
Sada sam za drugi auto hteo da uzmem nesto iz premijum segmenta, pa sam se odlucio za Nokian, jer sam cuo da su u pravim zimskim uslovima u rangnu sa Michelin A4, Goodyear Ultragrip itd.
Eto ukoliko neko ima iskustva sa Nokian WR D3 gumom neka mi napise po nesto :) Hvala

Aleksandar

pre 11 godina

Rok od 6 godina je krajnji rok upotrebe gume, a ne roka za prodaju gume.
Svi proizvođači traže da se gume menjaju svakih 6 godine, jer one gube svoja svojstva posle dužeg vremenskog perioda.

Нови Сад

pre 11 godina

@Zimski rad

И Tigar је под Michelin корпорацијом, па је ипак велика разлика између те две марке. За то поређење увек постоје тестови, ја увек гледам http://adac.de/, они су међу најцењенијим тестовима у Европи.

А ово на слици је Fulda Kristal Montero 3, гума средње класе, ја је возим 3 године и одлична је на снегу (мало мекша на асвалту), и на тестовима је добро прошла.

БМВ

pre 11 godina

Ово под 10 и није баш тачно. Ове гуме имају ојачану бочну страну и због тога се могу користити и када дође до бушења.

Zimski rad!

pre 11 godina

Do sada (na 3 prethodna automobila) sam uvek birao SAVU ESKIMO sto se tice zimskih guma a ove godine sam za isti novac na pogonskim tockovima stavio nove BFGOODRICH(ista sara kao Michelin Alpin).Inace cuo sam da je ova firma pod korporacijom Michelin tako da se nadam da je ovo dobar izbor i da su bar bolje od SAVINIH ESKIMO!? Po snegu jos nisam vozio(Pezo 307),ali ako je neko od vas imao iskustva sa ovim gumama neka napise koju recenicu..Pozdrav!

MzaB

pre 11 godina

"Krajnji rok u kome se gume smatraju novim i kao takve se mogu prodavati je 6 godina, naravno ukoliko su propisno skladištene."

Netačno. Pneumatici koji su više od 2 godine stajali u magacinu, na zapadu se prodaju uz velike popuste, ili se vraćaju proizviđaču koji ih reciklira/protektira, odnosno od njih pravi nove pneumatike. Dakle, naši uvoznici i dileri automobilskih guma na ovaj način, prodajući m. za b. (može da znači i "matoro" za "brand new") zarađuju astronomske marže.

Ko ne veruje, neka proba da, na primer, u Nemačkoj prođe tehnički pregled sa gumama starijim od 6 godina (prema 4-cifrenoj DOT oznaci).

driver

pre 11 godina

odličan članak, puno toga mi je jasnije. pre par dana sam primetio da nove gume imaju i nalepnicu energetske efikasnosti, tj potrošnje goriva i klasu za vožnju po kiši. primera radi tigar wintera, koju sam i gledao, energetska klasa je E, (pretposlednja kategorija) i klasa za vožnju po kiši je F (poslednja kategorija). kategoriju o vožnji po snegu nije imala, što me je i začudilo, mislim da će takva vrsta klasifikacije ujedno dosta pomoći i odmoći pri kupovini novih guma.

pera

pre 11 godina

sto se tice dubine sare autor teksta je napravio gresku koju pravi i 90% ljudi kad prodaje npr polovne gume pa navedu dubinu. Dubina se ne meri do dna kanala vec svaki kanal ima granicnik i kada je potrosenje preko njega,guma je za smece. Dubina sare se meri do tog granicnika a od njega do dna kanala ima sigurno jos 2 mm

MzaB

pre 11 godina

"Krajnji rok u kome se gume smatraju novim i kao takve se mogu prodavati je 6 godina, naravno ukoliko su propisno skladištene."

Netačno. Pneumatici koji su više od 2 godine stajali u magacinu, na zapadu se prodaju uz velike popuste, ili se vraćaju proizviđaču koji ih reciklira/protektira, odnosno od njih pravi nove pneumatike. Dakle, naši uvoznici i dileri automobilskih guma na ovaj način, prodajući m. za b. (može da znači i "matoro" za "brand new") zarađuju astronomske marže.

Ko ne veruje, neka proba da, na primer, u Nemačkoj prođe tehnički pregled sa gumama starijim od 6 godina (prema 4-cifrenoj DOT oznaci).

driver

pre 11 godina

odličan članak, puno toga mi je jasnije. pre par dana sam primetio da nove gume imaju i nalepnicu energetske efikasnosti, tj potrošnje goriva i klasu za vožnju po kiši. primera radi tigar wintera, koju sam i gledao, energetska klasa je E, (pretposlednja kategorija) i klasa za vožnju po kiši je F (poslednja kategorija). kategoriju o vožnji po snegu nije imala, što me je i začudilo, mislim da će takva vrsta klasifikacije ujedno dosta pomoći i odmoći pri kupovini novih guma.

Boris

pre 11 godina

Nije loš članak, ali stvarno ima mnogo grešaka.
1. Drago mi je da je pogodio priču sa E homologacijom, pošto većini ljudi u Srbiji ne možeš da dokažeš da to nema nikakve veze sa kvalitetom.
5. Nosivost. Ovde je autor pogodio tematiku, ali veoma omašio proračun. Nosivost prema oznaci se nalazi u tabelama i nikako se ne računa kao oznaka x 2, jer bi tako standardna guma za vozila C segmenta sa oznakom 91 imala nosivost od 182kg, što znači da bi nam za vozilo od jedne tone i 500kg tereta trebalo min 10 točkova, a optimalno jedno 16. Ali ako pogledamo u tabele, videćemo da index 91 označava nostivost od 615kg, što daje max nostivost od 2460kg za auto, što je sasvim dovoljno.

7. OK, može da se doda podatak da je markeri koji se nalaze u glavnim uzdužnim kanalima, označavaju limit ispod kojih vožnja sa tako istrošenim gumama postaje kao ruski rulet.

8. OK, ali i preveliki pritisak oštećuje gumu .. tj. dovodi do nepravilnog trošenja gume. Ukoliko je pritisak prenizak više se troše spoljni delovi gazne površine, a kod previsokog pritiska, troši se sredina gaznog sloja.
Pritisak proveravati jednom mesečno.

10. Runflat gume ispuštaju vazduh kao i svaka druga, ali njihova unutrašnja struktura im omogućava da zadrže funkcionalnost i u takvim uslovima. negde je rešeno sa ojačanim zidovima gume, dok u drugim slučajevima se postoji mrežna struktura unutar guma

radovan I

pre 11 godina

po ovim nasim oranicama od puteva ja glasam za Tigra Winter1 , treba samo paziti da vam trgovci ne prodaju 2 ili 3 klasu guma,a kupujemo i domace , pomazemo domacu ekonomiju , koristim ih vec trecu sezonu i super su se pokazale , toliko od mene , hvala .

pera

pre 11 godina

sto se tice dubine sare autor teksta je napravio gresku koju pravi i 90% ljudi kad prodaje npr polovne gume pa navedu dubinu. Dubina se ne meri do dna kanala vec svaki kanal ima granicnik i kada je potrosenje preko njega,guma je za smece. Dubina sare se meri do tog granicnika a od njega do dna kanala ima sigurno jos 2 mm

Sinisa

pre 11 godina

@(pera, 6. decembar 2012 15:59) "...Dubina sare se meri do tog granicnika a od njega do dna kanala ima sigurno jos 2 mm"

Pero, granicnik postoji da bi se pokazalo da si postigao rizicni nivo istrosenosti gume, a ne da se meri od njega. Taman tih 2mm pokazuje taj granicnik. A to da se meri od granicnika su ti koristili prodavci i policajci da bi ti uzeli novac.

21

pre 11 godina

@Pera
Graničnik služi za vizuelnu kontrolu istrošenosti gume, a dubina šare uz pomoć instrumenta se meri do dna kanala, kako i piše.

dodatak

pre 11 godina

"Iz licnog, dvodecenijskog profesionalnog iskustva voznje u zimskim uslovima, samo jednu stvar treba znati o gumama: da li su Michelin ili ne.
(Milan, 7. decembar 2012 11:36)"

Milane, postujem misljenje, ali treba ostaviti rezervu: sigurno ima onih koje niste probali, pojavljuju se novi modeli (a i proizvodni pogoni) i slicno.

Licno imam Michelin i za zimu i za leto, a prethodno sam imao Kleber. Valjda su i oni sada pod Michelinom, ali mogu reci da nikada nisam prezalio stare Kleberke iako sam ih zamenio novim Michelinom.

Zimski rad!

pre 11 godina

Do sada (na 3 prethodna automobila) sam uvek birao SAVU ESKIMO sto se tice zimskih guma a ove godine sam za isti novac na pogonskim tockovima stavio nove BFGOODRICH(ista sara kao Michelin Alpin).Inace cuo sam da je ova firma pod korporacijom Michelin tako da se nadam da je ovo dobar izbor i da su bar bolje od SAVINIH ESKIMO!? Po snegu jos nisam vozio(Pezo 307),ali ako je neko od vas imao iskustva sa ovim gumama neka napise koju recenicu..Pozdrav!

maki

pre 11 godina

Za mene najbolje zimske gume, to jest ulozeno-pruzeno su Sava Eskimo S3+
Imam ih vec 3 sezone i perfektne su.
Nas svim testovima kao sto je ADAC su uvek u prvih 10.
Ako niste upoznati sa kvalitetom guma koje hocete da kupite a ne mrzi Vas da malo sarate po netu imate 2 specijalizovana sajta a to su http://www.tyretest.com/ i http://www.tyrereviews.co.uk/.
U DOT brojevima na savkoj gumi imate i tacnu sifru u kojoj su fabrici u svetu gume proizvedene, a to mozete proveriti ovde http://www.harriger.com/tires.htm.Svaka fabrika ima svoj kod koji je utisnut na gumi, te nema prevare.
Tako sam prosle godine pri kupovini novih Fulda EcoControl guma otkrio po DOT-u da su proizvedene u GoodYear-ovoj fabrici u Turskoj a prodavac me je cvrsto uveravao da su " original " iz Nemacke

Aleksandar

pre 11 godina

Rok od 6 godina je krajnji rok upotrebe gume, a ne roka za prodaju gume.
Svi proizvođači traže da se gume menjaju svakih 6 godine, jer one gube svoja svojstva posle dužeg vremenskog perioda.

Aleksandar

pre 11 godina

@(Milan, 7. decembar 2012 11:36)

Pretpostavljam da mislis da je i Barilla odlicna/najbolja testenina? Da se ne lazemo, Michelin je (kao i Barilla) srednje dobar masovni brend - bolji od vecine tzv. konfekcije, ali daleko od toga da su najbolji. Uostalom, oni sebe i ne zele da proglase premium brendom jer im se vise isplati masovnija prodaja sa nizim marzama nego usko-specijalizirana grana - zato se Michelin gume i mogu naci u gotovo svakoj dimenziji (i zato i koristim njihovu Alpinu jer kad sam kupovao nisam mogao na vreme naci 17R205/55 dimenzije boljih proizvodjaca).

Za zimske (pogledaj testove) ih gotovo po pravilu sisaju Continental, Bridgestone i Nokian, a cesto i Pirelli, GoodYear i Dunlop. Za letnje, lista ume biti i duza (jer postoje specijalizovani proizvodjaci koji se ne mlate zimskim gumama) a razlike daleko znacajnije (pogotovo ih za celu 'glavu' tuku Bridgestone, Continental i Pirelli).

Michelin je odlicna guma, svakako bolja od raznih Tigrova, Savi i Fuldi, ali je daleko od najbolje gume. Ako ne znate sta da odaberete i ne interesuje vas previse da odaberete pravu gumu za vase vozilo, uslove i nacin na koji vozite, Michelin je skoro pa siguran izbor zadovoljavajuceg kvaliteta. Bas kao sto je i Barilla siguran izbor za dobru pastu, ali ako stvarno hocete kvalitetnu pastu (sem sveze iz Italije) uzecete Rustichella d'Abruzzo, Cav. Giuseppe Cocco, Dallari itd.

I jos nesto: ne stedite na gumama! Kad je rec o voznji - guma glavu cuva!

Zeka

pre 11 godina

11. Gume (nove ili polovne) kupovati u Sloveniji ili Madjarskoj, imaju noviji DOT, pravilnije su cuvane (skladistene) i jeftinije su, pogotovo za vece dimenzije (R17 i preko). Za male i standardne dimenzije (one za koje postoji i domaca proizvodnja) cene su tu negde ali vredi otici zbog novije i kvalitetnije gume, povrata poreza a usput moze i da se obavi neka druga kupovina (hrana, tehnika..)

jedan od 3

pre 11 godina

Pod 10 je naveden samo jedan od 3 tipa run flat guma, ujedno i najmanje rasprostranjen. Postoje jos sa ojacanim zidovima koje nose opterecenje auta pri ispustanju vazduha, kao i sa "centralnim umetkom" koji vrsi istu funkciju. Na nasim putevima je suvisno reci da su najneudobnije upravo ove za ojacanim zidovima, provereno :)

chile

pre 11 godina

BFGOODRICH - imam ih na svom Renault Scenicu. Vozio sam ih prosle zime po svim onim mecavama, ledu i snegu i mogu da kazem da odlicno prijanjaju.
Kada ste pomenuli index brzine, zasto niste dali primere?
Evo, najostnovnijih, za one kojima je mrsko da traze po netu:

T- do 160 km/h
H - do 210 km/h
W - do 230 km/h

Orbison

pre 11 godina

Za svog Forda fokusa sam 2011. izabrao zimske Nokian pneumatike, vuku dobro na snegu, u krivinama se odlicno ponasaju, kratak zaustavni trag kocenja. Uostalom, ako su nemci prosle godine ovu finsku marku smatrali najboljom u odnosu cena-kvalitet i pritom ekoloski najkvalitetnije, a ove godine na testu guma 2012. "Auto motor und sport" koje pratim unazad 25 godina, najbolje na zimskim testovima, onda za mene nije bilo dileme. Pritom jeftinije su od npr. Kontinentalovih koje su na drugom mestu gotovo 30 evra.
Mislim da u segmentu manjih i srednjih vozila nema potrebe kupovati premijum brendove, jer ako 90% vozite u gradu, umereno od 40-60 km/h, zimi pritom prelazite manje kilometara nego leti, Semperit, Fulda, BF Goodrich, Vredestein i npr. Sava/Hankook su sasvim dobar izbor, dok Tigar vrsi posao mada im je zaustavni put kocenja pri ranijim ADAC testovima bio prevelik, te se nisu smatrale sigurnim. Mnogi ne znaju da su prakticno najkvalitetnije gume za kisu Uniroyal koje su odlicno prodavane u zemljama gde godisnje ima preko 200 kisovitih dana, na suvom nista posebno a u srednjem rangu kvaliteta su kao zimske gume.

БМВ

pre 11 godina

Ово под 10 и није баш тачно. Ове гуме имају ојачану бочну страну и због тога се могу користити и када дође до бушења.

Нови Сад

pre 11 godina

@Zimski rad

И Tigar је под Michelin корпорацијом, па је ипак велика разлика између те две марке. За то поређење увек постоје тестови, ја увек гледам http://adac.de/, они су међу најцењенијим тестовима у Европи.

А ово на слици је Fulda Kristal Montero 3, гума средње класе, ја је возим 3 године и одлична је на снегу (мало мекша на асвалту), и на тестовима је добро прошла.

Milan

pre 11 godina

@Zimski rad!
Sto se zimskih guma tice mogu ti reci da se kod mene BF Goodrich i to model G Force pokazao sasvim pristojno u dimenziji 195/60 R15.
Vozim ih 2 zime, ne habaju se mnogo, nisam imao nekih problema uz normalnu voznju. Dosta su tihe a potrosnja je manje vise ista nego sa letnjim gumama.
Mislim da je u srednjoj klasi najbolji odnos cene i kvaliteta.
Sada sam za drugi auto hteo da uzmem nesto iz premijum segmenta, pa sam se odlucio za Nokian, jer sam cuo da su u pravim zimskim uslovima u rangnu sa Michelin A4, Goodyear Ultragrip itd.
Eto ukoliko neko ima iskustva sa Nokian WR D3 gumom neka mi napise po nesto :) Hvala

Mirke

pre 11 godina

(Zimski rad!, 6. decembar 2012 23:28)

Seti se prosle godine i onog leda i snega, nisam proklizao nijednom, eto toliko o BF Goodrich G Force Winter gumi, pre toga koristio Wintere i Barum, realno G Force je po mom misljenju puno bolja guma.

Milan

pre 11 godina

Iz licnog, dvodecenijskog profesionalnog iskustva voznje u zimskim uslovima, samo jednu stvar treba znati o gumama: da li su Michelin ili ne.

Ko god je iskusan vozac i ko god je vozio po ledu zna o cemu pricam i kako se auto ponasa sa Michelinom, a kako sa bilo kojom drugom gumom. Jesu najskuplji, ali svaka para razlike ulozena u Michelin vredi.

Aleksandar

pre 11 godina

za (Igor, 6. decembar 2012 14:32)

evo ti link sa slikovitim opisom šta oznaka gume znači:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tire_code

incognito

pre 11 godina

@Milan Imam Nokian WR D3 vec drugu zimu i izuzetno sam zadovoljan. Dobri rezultati na testovima nisu slucajnost. Dobar test je bila prosla zima. Dok su komsije pokusavale da pokrenu svoja vozila sa nekim Wintera ili Eskimo gumama, ja sam tokom citave zime startovao automobil i odlazio sa parkinga skoro kao da snega i nema, dok su mnogi od njih i dalje pokusavali da se pokrenu. ;) To je posebno bio cest slucaj kada je bilo dosta vise leda nego snega na kolovozu. Imam utisak da se po ledu znacajno bolje ponasaju nego gume nekih proizvodjaca iz srednje/nize klase koje sam koristio ranije.

Necu_u_Tor

pre 11 godina

@Milan

Pominjes da razmisljas o Nokian gumama i iako ne znam zaista nista o njima, meni se cini da je logika uzimanja najboljih guma za zaista malu razluku u novcu bolja. Ja sam razmisljao o Goodrich-u, Savi, mnogim drugim, ali kad sam video da je zaista relativno mala razlika kad se vec otvaram za nove gume, uzeo sam Goodyear Ultragrip i naravno da sam prezadovoljan, posto ne prelazim toliko puno, jer mislim da ce mi zadovoljstvo i sigurnost, uz sigurno i manje trosenje godinama samo isplatiti investiciju. Uz to, ako iko ima dobre testove to je ADAC, Nemci naracno, neko je vec postovao link ka sajtu, a ovde je link ka testovima i moze se uporediti sa Nokianom, test je konkretno za 15-ce iz 2011. http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2011_Winterreifen_Test_195_65_R15.aspx?ComponentId=87119&SourcePageId=31821

viktomir

pre 11 godina

(Aleksandar, 7. decembar 2012 09:40)

Ja pitao trgovca gumama, koliki je vremenski rok upotrebe gume.
Ako guma nije oštećena i naravno istrošena, može se voziti do 10 god.
inače bi mu u interesu bilo da kaže manji broj godina pošto prodaje gume, ali on reče 10 godina.

Ja sam

pre 11 godina

Sve sto ste naveli je gotovo tacno, ali sve to gotovo svi proizvodjaci imaju pa ipak cena jako razlicita od jednog do drugog.
Osnovno po cemu se razlikuju je sastav smese i tehnologija njene transformacije u finalni proizvod.

Sasa Kovacev

pre 11 godina

Ukoliko ima prvo slovna oznaka( npr. GHYT 4501)to nema nikakvog znacenja za nas korisnike. To se konkretno tice proizvodjaca, jer je to njihov specifican zapis i informacija o datom tipu gume. U nastavku oznake mora da postoji cetvorocifreni zapis DOT-a (Department of Transportation)
Od 1999. god. sve gume imaju cetvorocifrenu DOT oznaku. Pre toga se oznacavalo sa 3 cifre, prve dve nedelju proizvodnje i poslednja godina proizvodnje (npr. DOT 489)

ЦЕЛОГОДИШЊЕ ГУМЕ

pre 11 godina

Одличан текст. Закључак: За нашу климу (мало дана са снегом на коловозу), a лош квалитет одржавања коловоза и лети и зими (много рупа, закрпа, прљавштине, блата, ризли,..), НАЈБЕЗБЕДНИЈЕ су ЦЕЛОГОДИШЊЕ гуме (алл сеасон) са пахуљом..

Oliver

pre 11 godina

@ chile,
Gde nadje te podatke za brzinsku oznaku,posto je netacna?
Pogledaj link http://www.reifeninfo.net/bezeichnung.html , po sredini stranice je tabela.
Pozz.

Milan

pre 11 godina

Iz licnog, dvodecenijskog profesionalnog iskustva voznje u zimskim uslovima, samo jednu stvar treba znati o gumama: da li su Michelin ili ne.

Ko god je iskusan vozac i ko god je vozio po ledu zna o cemu pricam i kako se auto ponasa sa Michelinom, a kako sa bilo kojom drugom gumom. Jesu najskuplji, ali svaka para razlike ulozena u Michelin vredi.

pera

pre 11 godina

sto se tice dubine sare autor teksta je napravio gresku koju pravi i 90% ljudi kad prodaje npr polovne gume pa navedu dubinu. Dubina se ne meri do dna kanala vec svaki kanal ima granicnik i kada je potrosenje preko njega,guma je za smece. Dubina sare se meri do tog granicnika a od njega do dna kanala ima sigurno jos 2 mm

Aleksandar

pre 11 godina

@(Milan, 7. decembar 2012 11:36)

Pretpostavljam da mislis da je i Barilla odlicna/najbolja testenina? Da se ne lazemo, Michelin je (kao i Barilla) srednje dobar masovni brend - bolji od vecine tzv. konfekcije, ali daleko od toga da su najbolji. Uostalom, oni sebe i ne zele da proglase premium brendom jer im se vise isplati masovnija prodaja sa nizim marzama nego usko-specijalizirana grana - zato se Michelin gume i mogu naci u gotovo svakoj dimenziji (i zato i koristim njihovu Alpinu jer kad sam kupovao nisam mogao na vreme naci 17R205/55 dimenzije boljih proizvodjaca).

Za zimske (pogledaj testove) ih gotovo po pravilu sisaju Continental, Bridgestone i Nokian, a cesto i Pirelli, GoodYear i Dunlop. Za letnje, lista ume biti i duza (jer postoje specijalizovani proizvodjaci koji se ne mlate zimskim gumama) a razlike daleko znacajnije (pogotovo ih za celu 'glavu' tuku Bridgestone, Continental i Pirelli).

Michelin je odlicna guma, svakako bolja od raznih Tigrova, Savi i Fuldi, ali je daleko od najbolje gume. Ako ne znate sta da odaberete i ne interesuje vas previse da odaberete pravu gumu za vase vozilo, uslove i nacin na koji vozite, Michelin je skoro pa siguran izbor zadovoljavajuceg kvaliteta. Bas kao sto je i Barilla siguran izbor za dobru pastu, ali ako stvarno hocete kvalitetnu pastu (sem sveze iz Italije) uzecete Rustichella d'Abruzzo, Cav. Giuseppe Cocco, Dallari itd.

I jos nesto: ne stedite na gumama! Kad je rec o voznji - guma glavu cuva!

viktomir

pre 11 godina

(Aleksandar, 7. decembar 2012 09:40)

Ja pitao trgovca gumama, koliki je vremenski rok upotrebe gume.
Ako guma nije oštećena i naravno istrošena, može se voziti do 10 god.
inače bi mu u interesu bilo da kaže manji broj godina pošto prodaje gume, ali on reče 10 godina.

ЦЕЛОГОДИШЊЕ ГУМЕ

pre 11 godina

Одличан текст. Закључак: За нашу климу (мало дана са снегом на коловозу), a лош квалитет одржавања коловоза и лети и зими (много рупа, закрпа, прљавштине, блата, ризли,..), НАЈБЕЗБЕДНИЈЕ су ЦЕЛОГОДИШЊЕ гуме (алл сеасон) са пахуљом..

БМВ

pre 11 godina

Ово под 10 и није баш тачно. Ове гуме имају ојачану бочну страну и због тога се могу користити и када дође до бушења.

radovan I

pre 11 godina

po ovim nasim oranicama od puteva ja glasam za Tigra Winter1 , treba samo paziti da vam trgovci ne prodaju 2 ili 3 klasu guma,a kupujemo i domace , pomazemo domacu ekonomiju , koristim ih vec trecu sezonu i super su se pokazale , toliko od mene , hvala .

chile

pre 11 godina

BFGOODRICH - imam ih na svom Renault Scenicu. Vozio sam ih prosle zime po svim onim mecavama, ledu i snegu i mogu da kazem da odlicno prijanjaju.
Kada ste pomenuli index brzine, zasto niste dali primere?
Evo, najostnovnijih, za one kojima je mrsko da traze po netu:

T- do 160 km/h
H - do 210 km/h
W - do 230 km/h

MzaB

pre 11 godina

"Krajnji rok u kome se gume smatraju novim i kao takve se mogu prodavati je 6 godina, naravno ukoliko su propisno skladištene."

Netačno. Pneumatici koji su više od 2 godine stajali u magacinu, na zapadu se prodaju uz velike popuste, ili se vraćaju proizviđaču koji ih reciklira/protektira, odnosno od njih pravi nove pneumatike. Dakle, naši uvoznici i dileri automobilskih guma na ovaj način, prodajući m. za b. (može da znači i "matoro" za "brand new") zarađuju astronomske marže.

Ko ne veruje, neka proba da, na primer, u Nemačkoj prođe tehnički pregled sa gumama starijim od 6 godina (prema 4-cifrenoj DOT oznaci).

Zimski rad!

pre 11 godina

Do sada (na 3 prethodna automobila) sam uvek birao SAVU ESKIMO sto se tice zimskih guma a ove godine sam za isti novac na pogonskim tockovima stavio nove BFGOODRICH(ista sara kao Michelin Alpin).Inace cuo sam da je ova firma pod korporacijom Michelin tako da se nadam da je ovo dobar izbor i da su bar bolje od SAVINIH ESKIMO!? Po snegu jos nisam vozio(Pezo 307),ali ako je neko od vas imao iskustva sa ovim gumama neka napise koju recenicu..Pozdrav!

Zeka

pre 11 godina

11. Gume (nove ili polovne) kupovati u Sloveniji ili Madjarskoj, imaju noviji DOT, pravilnije su cuvane (skladistene) i jeftinije su, pogotovo za vece dimenzije (R17 i preko). Za male i standardne dimenzije (one za koje postoji i domaca proizvodnja) cene su tu negde ali vredi otici zbog novije i kvalitetnije gume, povrata poreza a usput moze i da se obavi neka druga kupovina (hrana, tehnika..)

dodatak

pre 11 godina

"Iz licnog, dvodecenijskog profesionalnog iskustva voznje u zimskim uslovima, samo jednu stvar treba znati o gumama: da li su Michelin ili ne.
(Milan, 7. decembar 2012 11:36)"

Milane, postujem misljenje, ali treba ostaviti rezervu: sigurno ima onih koje niste probali, pojavljuju se novi modeli (a i proizvodni pogoni) i slicno.

Licno imam Michelin i za zimu i za leto, a prethodno sam imao Kleber. Valjda su i oni sada pod Michelinom, ali mogu reci da nikada nisam prezalio stare Kleberke iako sam ih zamenio novim Michelinom.

Milan

pre 11 godina

@Zimski rad!
Sto se zimskih guma tice mogu ti reci da se kod mene BF Goodrich i to model G Force pokazao sasvim pristojno u dimenziji 195/60 R15.
Vozim ih 2 zime, ne habaju se mnogo, nisam imao nekih problema uz normalnu voznju. Dosta su tihe a potrosnja je manje vise ista nego sa letnjim gumama.
Mislim da je u srednjoj klasi najbolji odnos cene i kvaliteta.
Sada sam za drugi auto hteo da uzmem nesto iz premijum segmenta, pa sam se odlucio za Nokian, jer sam cuo da su u pravim zimskim uslovima u rangnu sa Michelin A4, Goodyear Ultragrip itd.
Eto ukoliko neko ima iskustva sa Nokian WR D3 gumom neka mi napise po nesto :) Hvala

Aleksandar

pre 11 godina

Rok od 6 godina je krajnji rok upotrebe gume, a ne roka za prodaju gume.
Svi proizvođači traže da se gume menjaju svakih 6 godine, jer one gube svoja svojstva posle dužeg vremenskog perioda.

Sinisa

pre 11 godina

@(pera, 6. decembar 2012 15:59) "...Dubina sare se meri do tog granicnika a od njega do dna kanala ima sigurno jos 2 mm"

Pero, granicnik postoji da bi se pokazalo da si postigao rizicni nivo istrosenosti gume, a ne da se meri od njega. Taman tih 2mm pokazuje taj granicnik. A to da se meri od granicnika su ti koristili prodavci i policajci da bi ti uzeli novac.

maki

pre 11 godina

Za mene najbolje zimske gume, to jest ulozeno-pruzeno su Sava Eskimo S3+
Imam ih vec 3 sezone i perfektne su.
Nas svim testovima kao sto je ADAC su uvek u prvih 10.
Ako niste upoznati sa kvalitetom guma koje hocete da kupite a ne mrzi Vas da malo sarate po netu imate 2 specijalizovana sajta a to su http://www.tyretest.com/ i http://www.tyrereviews.co.uk/.
U DOT brojevima na savkoj gumi imate i tacnu sifru u kojoj su fabrici u svetu gume proizvedene, a to mozete proveriti ovde http://www.harriger.com/tires.htm.Svaka fabrika ima svoj kod koji je utisnut na gumi, te nema prevare.
Tako sam prosle godine pri kupovini novih Fulda EcoControl guma otkrio po DOT-u da su proizvedene u GoodYear-ovoj fabrici u Turskoj a prodavac me je cvrsto uveravao da su " original " iz Nemacke

Boris

pre 11 godina

Nije loš članak, ali stvarno ima mnogo grešaka.
1. Drago mi je da je pogodio priču sa E homologacijom, pošto većini ljudi u Srbiji ne možeš da dokažeš da to nema nikakve veze sa kvalitetom.
5. Nosivost. Ovde je autor pogodio tematiku, ali veoma omašio proračun. Nosivost prema oznaci se nalazi u tabelama i nikako se ne računa kao oznaka x 2, jer bi tako standardna guma za vozila C segmenta sa oznakom 91 imala nosivost od 182kg, što znači da bi nam za vozilo od jedne tone i 500kg tereta trebalo min 10 točkova, a optimalno jedno 16. Ali ako pogledamo u tabele, videćemo da index 91 označava nostivost od 615kg, što daje max nostivost od 2460kg za auto, što je sasvim dovoljno.

7. OK, može da se doda podatak da je markeri koji se nalaze u glavnim uzdužnim kanalima, označavaju limit ispod kojih vožnja sa tako istrošenim gumama postaje kao ruski rulet.

8. OK, ali i preveliki pritisak oštećuje gumu .. tj. dovodi do nepravilnog trošenja gume. Ukoliko je pritisak prenizak više se troše spoljni delovi gazne površine, a kod previsokog pritiska, troši se sredina gaznog sloja.
Pritisak proveravati jednom mesečno.

10. Runflat gume ispuštaju vazduh kao i svaka druga, ali njihova unutrašnja struktura im omogućava da zadrže funkcionalnost i u takvim uslovima. negde je rešeno sa ojačanim zidovima gume, dok u drugim slučajevima se postoji mrežna struktura unutar guma

21

pre 11 godina

@Pera
Graničnik služi za vizuelnu kontrolu istrošenosti gume, a dubina šare uz pomoć instrumenta se meri do dna kanala, kako i piše.

Oliver

pre 11 godina

@ chile,
Gde nadje te podatke za brzinsku oznaku,posto je netacna?
Pogledaj link http://www.reifeninfo.net/bezeichnung.html , po sredini stranice je tabela.
Pozz.

driver

pre 11 godina

odličan članak, puno toga mi je jasnije. pre par dana sam primetio da nove gume imaju i nalepnicu energetske efikasnosti, tj potrošnje goriva i klasu za vožnju po kiši. primera radi tigar wintera, koju sam i gledao, energetska klasa je E, (pretposlednja kategorija) i klasa za vožnju po kiši je F (poslednja kategorija). kategoriju o vožnji po snegu nije imala, što me je i začudilo, mislim da će takva vrsta klasifikacije ujedno dosta pomoći i odmoći pri kupovini novih guma.

Mirke

pre 11 godina

(Zimski rad!, 6. decembar 2012 23:28)

Seti se prosle godine i onog leda i snega, nisam proklizao nijednom, eto toliko o BF Goodrich G Force Winter gumi, pre toga koristio Wintere i Barum, realno G Force je po mom misljenju puno bolja guma.

Orbison

pre 11 godina

Za svog Forda fokusa sam 2011. izabrao zimske Nokian pneumatike, vuku dobro na snegu, u krivinama se odlicno ponasaju, kratak zaustavni trag kocenja. Uostalom, ako su nemci prosle godine ovu finsku marku smatrali najboljom u odnosu cena-kvalitet i pritom ekoloski najkvalitetnije, a ove godine na testu guma 2012. "Auto motor und sport" koje pratim unazad 25 godina, najbolje na zimskim testovima, onda za mene nije bilo dileme. Pritom jeftinije su od npr. Kontinentalovih koje su na drugom mestu gotovo 30 evra.
Mislim da u segmentu manjih i srednjih vozila nema potrebe kupovati premijum brendove, jer ako 90% vozite u gradu, umereno od 40-60 km/h, zimi pritom prelazite manje kilometara nego leti, Semperit, Fulda, BF Goodrich, Vredestein i npr. Sava/Hankook su sasvim dobar izbor, dok Tigar vrsi posao mada im je zaustavni put kocenja pri ranijim ADAC testovima bio prevelik, te se nisu smatrale sigurnim. Mnogi ne znaju da su prakticno najkvalitetnije gume za kisu Uniroyal koje su odlicno prodavane u zemljama gde godisnje ima preko 200 kisovitih dana, na suvom nista posebno a u srednjem rangu kvaliteta su kao zimske gume.

incognito

pre 11 godina

@Milan Imam Nokian WR D3 vec drugu zimu i izuzetno sam zadovoljan. Dobri rezultati na testovima nisu slucajnost. Dobar test je bila prosla zima. Dok su komsije pokusavale da pokrenu svoja vozila sa nekim Wintera ili Eskimo gumama, ja sam tokom citave zime startovao automobil i odlazio sa parkinga skoro kao da snega i nema, dok su mnogi od njih i dalje pokusavali da se pokrenu. ;) To je posebno bio cest slucaj kada je bilo dosta vise leda nego snega na kolovozu. Imam utisak da se po ledu znacajno bolje ponasaju nego gume nekih proizvodjaca iz srednje/nize klase koje sam koristio ranije.

Нови Сад

pre 11 godina

@Zimski rad

И Tigar је под Michelin корпорацијом, па је ипак велика разлика између те две марке. За то поређење увек постоје тестови, ја увек гледам http://adac.de/, они су међу најцењенијим тестовима у Европи.

А ово на слици је Fulda Kristal Montero 3, гума средње класе, ја је возим 3 године и одлична је на снегу (мало мекша на асвалту), и на тестовима је добро прошла.

jedan od 3

pre 11 godina

Pod 10 je naveden samo jedan od 3 tipa run flat guma, ujedno i najmanje rasprostranjen. Postoje jos sa ojacanim zidovima koje nose opterecenje auta pri ispustanju vazduha, kao i sa "centralnim umetkom" koji vrsi istu funkciju. Na nasim putevima je suvisno reci da su najneudobnije upravo ove za ojacanim zidovima, provereno :)

Aleksandar

pre 11 godina

za (Igor, 6. decembar 2012 14:32)

evo ti link sa slikovitim opisom šta oznaka gume znači:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tire_code

Sasa Kovacev

pre 11 godina

Ukoliko ima prvo slovna oznaka( npr. GHYT 4501)to nema nikakvog znacenja za nas korisnike. To se konkretno tice proizvodjaca, jer je to njihov specifican zapis i informacija o datom tipu gume. U nastavku oznake mora da postoji cetvorocifreni zapis DOT-a (Department of Transportation)
Od 1999. god. sve gume imaju cetvorocifrenu DOT oznaku. Pre toga se oznacavalo sa 3 cifre, prve dve nedelju proizvodnje i poslednja godina proizvodnje (npr. DOT 489)

Ja sam

pre 11 godina

Sve sto ste naveli je gotovo tacno, ali sve to gotovo svi proizvodjaci imaju pa ipak cena jako razlicita od jednog do drugog.
Osnovno po cemu se razlikuju je sastav smese i tehnologija njene transformacije u finalni proizvod.

Necu_u_Tor

pre 11 godina

@Milan

Pominjes da razmisljas o Nokian gumama i iako ne znam zaista nista o njima, meni se cini da je logika uzimanja najboljih guma za zaista malu razluku u novcu bolja. Ja sam razmisljao o Goodrich-u, Savi, mnogim drugim, ali kad sam video da je zaista relativno mala razlika kad se vec otvaram za nove gume, uzeo sam Goodyear Ultragrip i naravno da sam prezadovoljan, posto ne prelazim toliko puno, jer mislim da ce mi zadovoljstvo i sigurnost, uz sigurno i manje trosenje godinama samo isplatiti investiciju. Uz to, ako iko ima dobre testove to je ADAC, Nemci naracno, neko je vec postovao link ka sajtu, a ovde je link ka testovima i moze se uporediti sa Nokianom, test je konkretno za 15-ce iz 2011. http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2011_Winterreifen_Test_195_65_R15.aspx?ComponentId=87119&SourcePageId=31821