Utorak, 28.08.2012.

08:45

Vraćanje kilometraže polovnjaka

Izvor: B92

Vraæanje kilometraže polovnjaka IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

goranče bor

pre 11 godina

Treći moj auto je a i sada je Golf2 91 godište kupim ga u boru 2008 prva reg je gnjilane 2005 a na km satu piše 097844 km. Ja nisam proveravao nigde a za predjenu kmtražu nisam pitao jer mi se ukupno na oko i sve ostalo svidjao. Ide fantastišno a i troši relativno a koliko je stvarno prešao sam dragi Bog možda zna, a ja se nisam ni trudio da saznam.Samo mi trba majstor koji stvarno može da ga lepo presluša i pregleda jer mislim da mu je potrebno. Pozzz za sve vlasnike wwagena.

Mare

pre 11 godina

Realno najveća šansa da kupite auto sa tačnom kilometražom je ukoliko kupite auto od prvog vlasnika i ukoliko je auto kupljen kod nas, odnosno nije iz uvoza. Često se u oglasima piše "prvi vlasnik", a to u stvari nema veze za prvim vlasnikom, već se misli na prvog vlasnika u Srbiji, a auto je možda imao 5 vlasnika negde "preko". Šansa da je kilometraža realna se još više povećava ako se radi o benzincu i još više ako se radi o autu koji nije iz kruga atraktivnih automobila (čitaj: VW, Audi, Mercedes i sl.). Znači ako je auto od prvog vlasnika, kupljen kod nas, benzinac je i marke npr. Kia, Hyundai, Suzuki, Dacia i sl. velika je verovatnoća da je auto sa pravom kilometražom, verodostojnom servisnom knjižicom i u dobrom stanju. Naravno takav auto koji je star 3-5 godina ima i cenu i sigurno ne košta 2 ili 3 hiljade evra. Naravno nikada ne možete biti 100% sigurni, ali je poenta značajno smanjiti verovatnoću da budete prevareni.

DC

pre 11 godina

Vracanje kilometraze nije problem samo kod nas, svuda po Evropi je vrlo rasprostranjena rabota. OK, procentualno je to kod nas mozda mnogo vise ali to sto neko nadje auto na mobil.de i uzme ga u Nemackoj moze da znaci i to da mu je kilometraza vracena samo jednom a ne dva puta kako to cesto biva. U tom pogledu je Svajcarska puno bolja jer uz servisnu imate i 'abgas' knjizicu koja mora da je stara koliko i auto. Brojevi u servisnoj i abgas knjizici moraju da se poklapaju a cim nesto od toga nije kako treba - jednostavno trazis dalje. Ima puno auta koji ne prelaze ni po 10,000km godisnje al je problem sa Svajcarskom sto je mnogo skupa.
E sad, postoji druga stvar u celoj toj prici, naime koliko je los dve godine star BMW/Mercedes i sl sa 200,000km na satu. To su auti koji su vozeni u idealnim uslovima (pricam o zapadu): glatki putevi, pola gasa, uvek motor dobro zagrejan itd itd. Svojevremeno sam dovezao rodjaku 5 godina star mali gradski auto sa 160,000km - bio je kao nov kad je stigao u Srbiju. Za sledece tri godine dodato jos 15,000km al auto za tih 15,000 propao vise nego da je presao na zapadu jos 200,000.

Sergio

pre 11 godina

1. komsija i drugar radi u minhenu u audiju, kaze da oko 30% vozila koje odrzavaju imaju vracenu kilometrazu koju na zahtev oni vracaju, to kosta od 50-100
2. ja kupio auto star 11 godina sa 210000, uvezen sa 4 godine i 125000 pa ga vozio covek po bg 7 godina i presao 85000, pomalo nerealno ali auto skoro nov, ispostavi se da skroz nevezano nadjem coveka iz drugog grada koji ga je odrzavao svih 7 godina i sve je potvrdio, cak je i svaki pecat u servisnoj njegov, dakle ima jos uvek da se nadje dobar primerak, mene sluzi ko doxa
3. stilo jtd, covek kupio na placu sa 160000, stvarno na oko odlican, kasnije na nekom pregledu ustanovi da ima oko 730000, vratili magarci na satu a nisu u motornom kompu, ko sme da kaze da italijan ne valja, stilo sa 730000 eeeejjjjjjj, kusti

toliko, hvala na paznji

lop

pre 11 godina

1. Imao sam prilike da u svom poslu saradjujem sa strancima. Izmedju ostalog jedan čeh je vozio službeni BMW 5. Auto je izgledao kao nov i spolja i unutra. U razgovoru sa njim sam saznao sledeće - on ga vozi do tri godine, pređe oko 400k kilometara i zatim dobija nov a taj auto se prodaje.

2. I ja sam se lično "opekao" pri kupovini polovnog automobila zbog svoje brzopletosti. Sreća u nesreći je bila što sam (nažalost kad sam već kupio auto) primetio kvar na motoru koji je brzo otklonjen. Naime motor je imao oštećenje na dihtungu i glavi motora.

3. Trenutno vozim polovan auto koji sam kupio pre četiri meseca. Bio sam strpljiv i tražio sam auto oko devet meseci. Video i vozio sam sve i svašta. Auto sam kupio od prvog vlasnika, auto je kupljen kod nas i isključivo (proverio) održavan u ovlašćenom servisu.
Što se tiče kupovine automobila sa placeva i od privatnih uvoznika - nikad više.

imlek

pre 11 godina

"Krava ako je dobra ne ide(ne prodaje) se van svog sela", kazu kod mene u kraju...Jednostavno, prepusteni smo auto mafiji koja ima razradjene seme za vracanje kilometraze, laziranje servisne knjizice, peglanje limarije, ciscenje enterijera...kupac je jedna ovca koja, kupi 10 godina auto sa 75000 km. i misli da je dobro prosao, auto kao casa, samo malo izbacuje plavi dim...E, moj brajko! Proslo je vreme auta koji je vozila zena samo do pijace i natrag! Da je valjao ne bi se do nas dovaljao...

StuG III

pre 11 godina

E moj (Miha, 28. avgust 2012 19:38), hteo da te uradi, to košta inače od 20 do 70e, 350 nikako. Pa u Nemačkoj je od 100-200.

km nije sve i svja

pre 11 godina

Naravno, ovih prevara ima masovno i treba im stati na put, ali... preteruje se sa znacajem kilometraze. Nije nebitna, daleko od toga, razlika izmedju 700k i 300k je ogromna, ali razlika izmedju 150k i 300k je vec manja.

Kupio sam auto, Italijan, presao 150k, svi mi rekli "garant vracano", garant presao preko 300k. Ja ga gledam, auto odrzavan, sve glancerica, svi papiri OK, jedan vlasnik. Pa da je spavao u kolima - neka je. Razumno istrosen, vidi se da je vozen, a na placu bi za takvog rekli - nov! Uglavnom, kupim ga zbog svega drugog, zanemarim kilometrazu. Popularan model, prodacu ga ako bude problema. Evo vozim ga vec trecu godinu, presao sam 35.000 problema nemam. Odrzavanje redovno, sve kako treba. Sat kaze 185k, a mozda je presao 350k, otkud znam. Medjutim, sto da brinem o tome, dok god mi se isplati da ga vozim i nemam sa njim nikakvih problema...

Branko

pre 11 godina

Kupio sam auto gde je vlasnik u oglasu naveo "Presao je 280.000 - nisam vracao iako sam mogao za 20e da prepravim na 160.000 i da napisem kako je stajao u garazi ili kako ga je vozila baba. A vi razmislite da li auto star 10 godina moze da predje godisnje 16.000km". Dvoumio sam se izmedju njega i istog modela sa autoplava koji je navodno presao 170.000 ali sam uzeo ovaj koji garantovano nije vracan iako je na 280.000km.

Nedavno upoznam lika koji uvozi kola iz Nemacke. Kaze uzmu auto koji je presao 350.000 i lagano ga vrate na 150.000 i isto popodne ga zalivade u Beofradu. Kaze mi "samo su Turci gori od nas po pitanju vracanja". A vi i dalje verujte u bajke...

vanja

pre 11 godina

A mozda je ovaj tekst narucen kako bi se pospesila prodaja novih vozila koja je u padu vise od 25% u odnosu na prethodnu godinu. Dileri novih automobila su ocajni.

Dule SD

pre 11 godina

@(Pedu, 28. avgust 2012 09:06)

Taksista iz Smedereva, ne tako velikog grada, mi rece da je auto koga voze po smenama, za 2 godine presao blizu 200 hiljada. Koliko ce preci za 7 godina?

Miha

pre 11 godina

Pre 3-4 godine, perem ja auto u Valjevu (na USA tablice) i motam se oko perionice pricam na telefon, njih 2 momka peru auto, lepo rade. I dok sam se muvao okolo, prilazi mi covek, mozda 40tak godina, predstavlja se imenim bez prezimena i kaze da je on sef servisa. Rukujemo se i sednem za mali stocic ispred servisa, pricamo nesto nebitno, devojka sto radi tu donese dve kafe. Posle 5-6 minuta, kaze on meni da mu je jedan od momaka sto pere auto rekao kako je auto mnogo dobar i u odlicnom stanju al kaze na satu mu pise 340 hiljada da je presao. Kaze on 340 hiljada km je mnogo...ja mu kazem prijatelju, nije to 340 hiljada km nego MILJA i da auto ima preko 500 hiljda km...kazem ja njemu originalni motor, menjac, itd - kaze on meni za 300 evra ima momak sto ga on poznaje, moze da uradi auto za sat vremena da skine miljazu na bilo koju cifru. Zahvalim se lepo i odbijem ponudu ali cisto dam vam docaram koliko je to lako uraditi i koliko se oni ne plase nicega jer je potpunom strancu ponudio te usluge znaci murije se ne plasi niti muriju to zanima.

miti

pre 11 godina

ja imam touarega 2004 god kupljen od drugara koji je prvi vlasnik...presao je 240 000 km...3.2benz...radi kao da je nov ...imam i servisnu knjizicu...ja taj auto ne mogu da prodam ni 10 000 i jednostavno mi je zao da ga prodam za tako male pare...dok drugi koji su prosli "100.000" kostaju i duplo vise...a prosli su preko 500.000 km ...:s

sed

pre 11 godina

U Americi postoji baza podataka tzv. Carfax gde mozete proveriti istoriju svakog automobila, koliko vlasnika je promenio i kada, kad su bili redovni servisi, popravke, testovi izduvnih gasova, sudari, kradje. Uopste nije moguce uraditi kupoprodaju ili popravku kod ovlastenog servisa ili certifikovanog mehanicara ili osiguranje vozila a da se podaci o automobilu ne unesu u bazu podataka i osveze. Prva stvar koju vas pitaju kad udjete u servis je kolika je kilometraza/miljaza i to odmah unose u sistem, tako da kupac moze kasnije pratiti istoriju odredjenog automobila prema VIN-u (Vehicle Id Number) tj. serijskom broju.

Za kupovinu americkih polovnih automobila u Evropi mozete ici direknto na Carfax-ovu web stranicu http://www.carfax.com ili koristiti evropsku verziju http://www.carfax.eu koja je nesto jeftinija (8 eura, naspram 15 dolara).

Za Srbiju me ne cudi da se radi to sto se radi, ali me cudi za zapadnu Evropu da nemaju slican sistem, a mozda i imaju samo se u Srbiji ne zna za to?

alex

pre 11 godina

prosle godine odem kod elekticara i dok sam cekao nailazi lik sa fordom(mislim da je mondeo). po kolima se vidi da su dosta presla a on krece pricu kako ga je kupio od matorog pecarosha i jos kaze da su udice bile na zadnjem sedistu(tipa vozio ga samo na pecanje vikendom). i jos kaze kola su 2003 ali je prva registracija 2006,kao stajala u salonu. ovaj sto je prodao kola mozda jeste mozda nije pecaros ali ovaj sto je kupio je 100% SOM!

Sale

pre 11 godina

Moj komsija ima E klasu 2004 god, E270 cdi. Presao je blizu 400k i verujte mi da je taj auto unutra nov. Spolja ima tackica na branicima i haubi i nista drugo. Onaj auto da se malo ispolira i ofarbaju branici komotno moze da se vrati km na 150k. A on ga je uveo iz Nemacke sa 100k.

zoran

pre 11 godina

1993.godine sam radio kao vozac u firmi-vozio Jugo floridu 1.3mpi!Mesecno 12000 km(produvao motor posle 4 meseca).Stvarno sam prelazio tu kilometrazu(nije nikakav problem)preci!!Sa BMW 300km dnevno(to nije nista)2 sata voznje dnevno na dobrim putevima!!Ni jedan auto nije presao manje od 300000km -koji se uveze a dizel je....Da vam svima bude jasno!!!!700000km je oko 7000 sati rada motora,pri brzini od 100km/h!!,a to je nista za dizele,jer se automobili voze na pola gasa!!Na satu 300000km za 10m godina,a stvarna kilometraza proverena preko programa 275000 milja!!!Traktori STAJER imaju casova rada i po 25000(ekvivalent)preko 1250000km( i to pod punim gasom).Jedan je BMW i njegov BMW STAJER REDNI SESTAK MOTOR!!!!2003 bmw 530 dizel 218ks-450000km -kupljen pre par meseci(auto kao nov unutra).

Marko

pre 11 godina

Ako kupujete auto star do 3 godine onda mozete biti skoro sigurni da je presao do 250.000, sve ostalo je verovanje u bajke, kao sto ovaj sto je kupio 11 godina star Punto. Plavi dim izbacuje zato sto motor sagoreva ulje... To znaci da je za otpad ili generalnu i da je presao 4-5 puta vise od navedene kilometraze.
Sta reci o naivcima koji kupuju dizel limuzine stare 10 godina sa 120.000 na satu? Pa ako je presao ''samo'' 350.000 onda mogu da pevaju. Ljudi vole da veruju u bajke.

Henry Ford BGD

pre 11 godina

Skoro sam bio u Nemackoj i pricao sa jednim nasim covekom iz Subotice koji je nekoliko godina radio kao spediter. Kaze da je u Madjarskoj svojim ocima video placeve na kojima se autombili sredjuju pre uvoza. Na prvom mestu kilometraza pa onda vidljive sitnice koje je odaju: pohabane rucice menjaca, navlake na pedalama i sl. Naravno, ako treba nesto sitno na limariji i to se ispegla, i onda tako ide na sleper i pravac za Srbiju. Sto se tice kupovine u Nemackoj, i tu ima svakakvih prevaranata. Najbolje je kupiti ili od privatnog lica ili u nekom auto-salonu. Mislim, moze i na auto-placu ali to samo uz dobru preporuku nekoga ko tamo zivi i ko zna prodavca. Prodavce koji nisu nemci (citaj: turke, ruse i sve balkance) po mom misljenju treba izbegavati u sirokom luku. Treba reci i ovo: ko ocekuje da prodje jeftinije moze odmah da odustane od puta za Nemacku. SVE sto tamo iole vredi nije jeftino.

maki

pre 11 godina

Ja sam pre desetak godina radio u Beogradu za jedno italijansko predstavnistvo.Za 4,5 godine presao sam sa sluzbenim autom po Srbiji,Makedoniji i BiH 480.000km ! Znaci samo Srbija i blisko okruzenje, tako da preci toliku kilometrazu uopste nije problem.Par puta sam sa vlasnikom firme bio u Italiji.Kaze on meni, idemo danas na rucak u neki super restoran.Ja pitam gde,a on kaze ma samo 250km dalje, i tako on prodje 500km za dan samo zbog dobrog mesta za klopu.Tako da te price, kupio sam Punta 2001,uvezen iz Italije presao samo 70000 su totalno nebulozne jer svi Italijani prelaze VELIKE kilometraze !
Zato,pamet u glavu i otvorite cetvoro ociju kada kupujete polovan auto, a narocito kada je uvezen iz Italije.

Samo razmisljam

pre 11 godina

Svaki dan prelazim 250km zbog posla. Radim 6 dana u nedelji, servis radim jednom u 2 meseca. Za 3 godine sam presao 220.000km. Dosta je to voznje ali dostavni auto moze komotno da predje 2-3 puta toliko za isti period. Vidjao sam takva vozila!

dragan

pre 11 godina

Recite nam koji su to prodavci koji prodaju automobile sa pravom kilometrazom, a koji ne. Obelodanjivanje prevaranata je jedini lek protiv istih. Pozdrav.

Organizovani kriminal

pre 11 godina

Pre ulaska u Srbiju podigne se kilometraza zbog procene vozila kasnije se vrati na "pravu" zbog prodajne cene i na svakom autu koje uvoze auto placevi i privatnici je tako.Ah da nezaboravim poreza plate mozda 5% od onoga sto bi trebali i to se tolerise jos od 1991.Na kupce oni gledaju kao na ovce koje treba sisati dok mogu.

cobretty

pre 11 godina

@mitar

to sto ti auto izbacuje plavi dim, se ne resava velikim servisom, vec se obicno radi generalna, gori ulje zajedno sa benzinom...

Dejan

pre 11 godina

tekst kaze u Nemackoj je zakonom zabranjeno vracanje kilometraze.
pa naravno jer je to prevara. samo kod nas prevara nije zabranjena.
pitanje za drzavne sluzbe da li se prilikom registracije mora navesti tacan broj predjenih kilometara? ako se prijavi pogresan broj kilometara vlasink rizikuje kaznu a i gubitak nadoknade od osiguranja.
sistem je jednostavan samo zasto nije implementiran.
zato jer ljudi i vlasti imaju deo zarade ili nisu bas inteligentni ili zainteresovani. prosudite sami

Marder III

pre 11 godina

Nemačka trenutno radi na tome da natera proizvođače automobila da onemoguće vraćanje kilometraže. Inače to već postaje sve teže, tako da na primer na novijim luksuznijim autima je to već dosta komplikovanije uraditi.
U Nemačkoj takođe vraćaju km, doduše dosta ređe nego ovde. Po nekom nemačkom izveštaju na oko 30% polovnih automobila tamo su vraćeni km. Uglavnom su to prodavci koji su stranci i kada je auto za izvoz. Ako navedu da je auto samo za export to je znak za oprez da nešto možda nije u redu. To je radi toga jer se tamo plaše da uvale nešto pogrešno nekom nemačkom građaninu. Taj ako ih tuži tamo, ugasili su ali bukvalno.
Inače, za pređene km, tamo se zaista dosta više prelazi, pogotovo ako je veći auto. Pa ne kupe oni veliki skupi turing auto da ga gledaju. Za manje, gradske automobile i koji su bili drugi auto je moguća mala km. I da, uslovi puteva, goriva, servisa, stila vožnje a i održavanja generalno čine da su tamo automobili uglavnom u boljem stanju u odnosu na godište i km nego drugde. Nije čudno da i ovdašnja carina daje višu procenu za auta iz Nemačke nego npr iz Italije.
Najbolje je kupiti od privatnog lica, doduše to obično znači nešto veću cenu i bar minimalno znanje jezika.

Michael Clayton

pre 11 godina

U firmi sluzbena Toyota Avensis 2011 godiste kupljena ovde 2.0 d4d presla za godinu dana 100.000 km. Malo Beograd i Srbija,ali kad se napravi put do samog kraja Rumunije,pa odmah odatle za Belgiju i sve to tako stalno,dogura se 100k ocas posla.Inace za sada jedino redovan servis i da crkao nam je akumulator iz cista mira,ali to je bilo u garanciji.

E ali ima i tu jedan problem,sta na primer kad budemo prodavali Toyotu za cetri pet godina sa cirka predjenih 400.000? Naucna fantastika je prodati to,jer prosacan stanovnik ove zemlje ce pre kupiti Pasata koji je presao milion km,a vidi da pise 123.000km nego auto koji je kupljen ovde,odrzavan,prvi vlasnik,koji je presao pravih 400.000km.

danijel

pre 11 godina

Apsolutno se slažem da je u Srbiji nemoguće naći auto na kojem nije manipulisano sa kilometražom, naročito sa velikim dizelašima, njih niko ne kupuje da bi se malo vozio po gradu.
Zato je komično kako na svim sajtovima polovnih vozila maltene nema auta koja su prešla više od 150 - 200 hiljada KM a stara preko 10 godina. Ne kažem da je nemoguće ali mnogo je verovatnije da im je vraćeno bar za 100 hiljada. Kod kvalitetnijih auta (BMW, Audi...) je jako teško videti znake trošenja zbog odlično urađenih enterijera. Lično sam vozio BMW dizel star 11 godina, kome na satu stoji 280.000 a unutra je tako dobro očuvan da bi ladno mogao poverovati kako nije prešao više od 100.000
Jedini način da kupite dobar auto je da lično odete u Nemačku/Holandiju/Švicu i da kupite auto od vlasnika i pritom proverite KM u ovlašćenim servisima. Ovo je skuplja i teža varijanta kupovine auta ali se na duge staze isplati.

Vozac

pre 11 godina

Posto se prilikom registracije u Srbiji (verujem da je tako i u inostranstvu) upisuje predjena kilometraza na prijavu godisnje registracije, postoji li nacin da se taj podatak proveri pre kupovine?

goran-münchen

pre 11 godina

(bojan, 28. avgust 2012 10:33)
Evo naprimer ja :-) ali do pre 3-4 godine posto sam izasao iz tog posla,zivim u Nemackoj a i ovde sam se bavio sa tim,a bas iz ovih razloga.... nijedan auto koji sam uvezao nije mogao biti konkurentan sa cenom automobila koji su uvezeni iz Italije ili takvih sa spustanom kilometrazom a ja jednostavno nisam zeleo to da radim.... procitah negde i da je jako malo kod nas automobila sa orig. kilometrima. Za ovo bih mogao da garantujem da od 100 automobila 99 imaju smanjenu kilometrazu..... A sto je jos gore od ovoga jeste to da ovdasnji dileri vec spuste km. a onda jos na kraju i ovi nasi sto ga kupe.... I izvinjavam se ako sam nekoga uvredio tj ljude koji se ovim poslom bave na posten nacin....

cika crni

pre 11 godina

moj peugeot presao 72000 km,'02 god..kupio sam ga od prvog i jedinog vlasnika,komsija iz ulaza. Platio sam ga skuplje,dosta skuplje,ali svaki evro mi se za sad vraca..PS-kupujte auto od nekog koga dobro poznajete...

Goran

pre 11 godina

Pre nekoliko godina zaposleni na NIS-ovim pumpama su tako namestali brojcanike. Onda je jednog dana dosla policija sa covekom koji je ocitao realno stanje iz takozvanog eproma i ljudi su otisli u corku.

Mordor

pre 11 godina

Sam krajnje naivan čovek (dakle, prosečan Srbin :-O)) može da kupi polovan auto od nepoznatog čoveka i pri tome veruje da je kilometraža tačna a servisna knjižica nije falsifikovana. Naročito u slučaju uvezenog vozila.

Nemanja

pre 11 godina

Osoba koja ceni vožnju, i razume se u automobile, zna da se sa samo malo razgledanja može kupiti 5-10 godina star bmw/audi/mercedes po ceni sličnoj kao npr novi "fijati", "punitići" i slični poluautomobili.
A po opremi, sigurnosti, kvalitetu, užitku, uštedi( gorivo + održavanje), uštedi vremena, živaca... skoro da ne mogu ni da se mere.

Po količini minusa videće koliko je prosečan čovek u stvari ne upućen u ovo :)

mf

pre 11 godina

@Pedu
postoje transfer vozila u Nemackoj koja svaki dan prelaze po 500-600 km a vi izracunajta kilometrazu i ti se auti na licitaciji kupe za dzabaka

anoos

pre 11 godina

@pedu
Pa u Nemačkoj je normalno da službeni auto prelazi po 100000km godišnje (neki i više). Problem je upravo ovaj u tekstu, što naši kupe u Nemačkoj kola koja su prešla 500000+km za male pare, dodju u Srbiju, vrate kilometražu, i prodaju ga "kao da su ga vozili penzioneri". Rešenje je, ili otići lično u Nemačku pa kupiti auto, ili proveravati kilometražu preko broja šasije u ovlašćenom servisu gde je auto servisiran...

anti prevaranti

pre 11 godina

razlog zasto je prevaranata sve vise i vise u srbiji lezi samo i samo u primitivnoj i naivnoj svesti kupaca...

naime svi vole da se hvale kako su za male pare kupili sto noviji auto sa sto manjom kilometrazom a takvi automobili u npr nemackoj kostaju vise nego njihovi ekvivalenti ovde...
e tu na scenu stupaju placevi i preprodavci koji uvezu lupanu krsinu sa ogromnom kilometrazom (koja je u nemackoj npr jeftina) i onda je provuku kroz vec razradjen sistem ulepsavanja, doterivanja i vracanja kilometraze da bi navukli naivnog i priprostog kupca u srbiji...

verujte da je taj sistem toliko razradjen pocevsi od limarije pa preko motora do tapacira da je i pravim majstorima nekad tesko da razaznaju, jednio se moze poznati po ceni koji prevarant trazi, tako sto je uporedite sa cenom takvog vozila preko (u danasnje vreme postoji internet i sve je mnogo lakse)

ali ne ovde ljudi vole da lazu sami sebe kako su napravili dobar posao, a kad se posle nekog vremena pokaze (a to obavezno budu jako skupi delovi), onda dodje hvatanje za glavu i kukanje, ali sto je zanimljivo sve to vesto prikrivaju i poznanicima nece da priznaju (vec poznati kompleksi)...

ljudi shvatite, sto je dobro - to je i skupo, niko nije deda mraz da vam poklanja nesto sto vredi! pogledajte oglase preko pa cete videti...

Sima Kosmosic

pre 11 godina

Evo sa sajta polovniautomobili :) za sve automobile
http://www.polovniautomobili.com/oglas1894605/digi_master_3_aparat_za_korekciju_kilometraze/

Holandija

pre 11 godina

Toyota 2011. godiste. Vec sam presao 71000km. Verujte, uopste nije tesko prevaliti toliku kilometrazu. Do posla mi vremena treba koliko i u BGD, samo sto predjem 5 puta vise kilometara. Ovim tempom cu za tih 7 godina preci 490k.

Viktor

pre 11 godina

Stvar je vrlo jednostavna. Dovoljno je pogledati cene kola napolju i videti da su cene iste kao i u Srbiji. Tu vec nesto ne stima, a najvise ne stima kilometraza i "ugradnja" uvoznika. Jedino da se u kupovinu ide sa laptopom i nekim OBD II citacem.

bojan

pre 11 godina

"...i pored toga postoje prodavci polovnih automobila koji su pouzdani i kod kojih možeta kupiti auto sa pravom kilometražom." Znam da reklama nije placena, ali neka neko kaze koji su to.

Kolektivna lobotomija

pre 11 godina

Ja sam gotovo siguran da na nasem trzistu polovnjaka gotovo ne postoji automobil komenije vracena kilometraza. Kada kupujete polovnjak, racunajte tako da je realna kilometraza od 50% do 200% veca od onoga sto vidite na satu. Neki modeli automobila imaju realnu kilometrazu sacuvanu u kompjuteru. Moj cale je nedavno kupio Skodu Oktaviju sa 180.000 predjenih kilometara. Iako sam mu govorio da se ne zalece vec da mu uvezemo lepo slican auto iz inostranstva njemu pundravci nisu dali mira pa ga je na kraju kupio, i nesto kasnije kada je auto povezan na dijagnostiku video da je u stvari presao 350.000 km.

Djole

pre 11 godina

Ja sam upoznao coveka u Bg, taksira samo za firme i vozi dnevne ture za Zagreb. Nova E klasa je u pitanju...za 3 godine presao je 330,000km na otvorenom iskljucivo...kaze ovo mu je vec treca e klasa i menja ih na 700 hiljada. Takodje kaze da mu isplati iskljucivo ako on i brat rade 16 sati dnevno, 6 dana u nedelji...nakon 700 soma vise mu nije ni bitno za koliko je proda...

Sinko

pre 11 godina

"...mislim da je bio 2005. godište, koji je prešao 700 hiljada kilometara...
Mislim da ste ga malo preterali"

Ne mora da znaci. Imam rodjaka koji se bavi usluznim prevozom u Hrvatsku. Jedan dan ode, drugi se vrati. 550km dnevno. Njegov pasat je bio presao 800 000km. Prvo 350 000, onda se uradi neka polugeneralna, pa 150000 nekoliko puta. Zanimljivo je da je na kraju i takav automobil prodao i verovatno i danas negde stenje po Beogradskim ulicama sa karakteristicnim oblakom dima iza sebe...

Dragan Miladinovic

pre 11 godina

@Pedu

Ovo je nerealno samo kod nas gde nema puteva. Inace zamisli situaciju na zapadu, sluzbeni auto kojim se svakodnevno obilaze neka mesta. Ako sam dobro izracunao to je oko 400 kilometara svakog radnog dana. To je svega oko 3 sata voznje po autoputu. Ili situacija gde neko putuje sat i po do posla autoputem svakog dana i vraca se...

Nikola

pre 11 godina

zoki je sve rekao.Kilometraza je totalno nebitan podatak,sem ako nije ekstrman ali to se po automobilu vidi,700k km haha gde li ste to izcupali.Takodje 100k km po nasim putevima i 100k km po nemackim putevima su dva razlicita sveta.U glavnom jos jedan u nizu tekstova koji treba da predstavi kupovinu luksuznih modela bmw,audi,mercedes... starih 5-6god kao macku u dzaku,a 3x skupljeg osnovnog modela fiata kao sigurnu.Novo je novo:)

m

pre 11 godina

@pedu
Otac je sa skodom 100L presao 1973 100.000km. BMW je bolji auto, a i putevi u Nemackoj su bolji, tako da prosek od 300km dnevno uopste nije nemoguc.

Dock

pre 11 godina

Pedu ne znam gde zivis ali u nemackoj ljudi prelaze i po 300 km dnevno naprednazad zbog posla ja licno sam pravio godisnju kilometrazu oko 60 000 pa ti vidi jedan taxi na dan moze da pravi preko 2000 km ako recimo ima ugovor sa nekim firmama ma da ne gnjavim ali moguce je

Simke

pre 11 godina

Kakva crna servisna knjižica, pa to se kupuje za 5 eura?! Ne zamajavajte narod da servisna knjiga znači nekakvu sigurnost! To sam video na još nekoliko sajtova, a nema veze sa stvarnošću. Pa za 20 eura dobijaš knjižicu izlupanu pečatima u kojoj ti ostaje samo da štikliraš vrste servisa i da se potpišeš pet puta na pet različitih načina sa pet različitih hemijski. Ko ne veruje, nek otvori svoju i nek uporedi potpise. Ne moraš uopšte da budeš stručnjak za grafologiju da bi uočio sličnost. Servisna knjižica za sigurnost znači koliko i kilometraža na satu - ama baš ništa.

petparacke price

pre 11 godina

Cuo sam pricu o jednom polovnom BMW-u koji je uvezen iz Holandije i kome je kilometrazu drasticno vratio neki polustrucnjak. Kazem "polustrucnjak" zato sto nije revidirao SVE relevantne podatke iz auto-kompjutera. Tako je posle detaljnije analize isplivao podatak koliko puta je auto-kompjuter signalizirao da je potrebno menjati ulje u motoru. Kad se broj signalizacija pomnozio sa tipicnom kilometrazom za zamenu ulja, ispostavilo se da je taj BMW presao vise od 400000 km. Dalja analiza uz pomoc podataka o kolima i Interneta je pokazala da je bio u vlasnistvu neke taksi-firme iz Holandije i da je bio vozen u tri smene skoro bez prestanka. Ne znam kako se sve zavrsilo ali na dobro sigurno nije izaslo...

Pedu

pre 11 godina

"...mislim da je bio 2005. godište, koji je prešao 700 hiljada kilometara..."
Mislim da ste ga malo preterali.
Ne kažem da je nemoguće, ali taj bi trebao da ne izlazi iz auta, i da ne prestaje da se vozi, da bi prešao 700000 za sedam godina.
Pa ja sam svaki dan u autu, dnevni prosek mi je 80km i za tri godine tek sam na 90000km!!!

Da je to kamion, pa i da razumem da je toliko prešao, ali auto, neka je i službeni, mislim da ste preterali.

Mitar

pre 11 godina

Nije tacno tj.ne mora da znaci.Evo ja sam skoro kupio punta 1.2 benzin 2001.god.na auto placu, uvezen iz Italije ,preso 75.000 ,za nepunih 3.000evra ,auto je bez ogrebotine spolja,lepo ocuvan,jedino sto zameram je kad mu dam veci gas on izbacuje plavkast dim ali to cu da sredim u ovlascenom servisu,tj.uradicu veliki servis i ugradicu mu sekvent plin i za oko 4.000 evra imam extra auto koji je triput bolji od Kragujevackog punta a i jeftiniji.

Dock

pre 11 godina

Koja knjizica ljudi? Preprodavci auta imaju bianko servisne knjige u koje jedan obican kupac ne moze da posumnja osim ako vec zna kako izgleda originalna servis knjiga. I pecate imaju od wv do bmw audi i ostalih... U nemackoj je zabranjeno vracati km al vidi kad dodje covek i kupuje auto kod prodavca (vecinom su to stranci koji prodaju kola) i trazi col table ili kako se vec zovu onda taj prodavac skida auto sa nemackih tabli i stavlja prelazne pri tom prodavac ima povrat od poreza jer auto je za export tj nece se vise koristiti u nemackoj a samom kupcu objasni da ima servis za to i to i izmedju ostalog za 50€ vracanje km ma to je mafija svi do jednog
Kupuj domace

trt

pre 11 godina

"Pored ispitivanja elektronskim uređajem, koje nije sasvim pouzdano, jedini siguran način otkrivanja kilometraže polovnog autmobila je servisna knjižica."
Nece biti.Varijanta duplih servisa je rasprostranjena samo tako.Predje se preko 40000 i vise hiljada kilometara za devet meseci, promeni se sve kao na redovnom servisu, kilometraza vrati i za tri meseca evo nas u zvanicnom servisu.Auto proslo, recimo 15000km, to se zapise u knjizicu i kao tacna evidencija.Sledece godine ista prica i evo nama auta starog dve tri godine kojeg su vozili penzioneri i prosli 35000.U stvari auto presao preko sto dvadeset hiljada minimum.E sada tu ima i pozitivne strane a to je da je automobil redovno servisiran i da su originalni delovi stavljani barem pri zvanicnom servisu.

komshija

pre 11 godina

Veliki problem za one koji kupuju polovan auto. Na jednom automobilskom forumu je postavljen cist primer vracanja kilometraze. Auto je uzezen i nemacke i presao je navodno 130000km, oglas na 'polovniautomobili', a isti auto je do skoro bio u ponudi na Nemackoj sajtu polovnjaka sa kilometrazom od 195000km. Vidi se da je isti auto po slikama na oba sajta koje su identicne, kao i slike servisne knjizice koja je naravno ista.

komshija

pre 11 godina

Veliki problem za one koji kupuju polovan auto. Na jednom automobilskom forumu je postavljen cist primer vracanja kilometraze. Auto je uzezen i nemacke i presao je navodno 130000km, oglas na 'polovniautomobili', a isti auto je do skoro bio u ponudi na Nemackoj sajtu polovnjaka sa kilometrazom od 195000km. Vidi se da je isti auto po slikama na oba sajta koje su identicne, kao i slike servisne knjizice koja je naravno ista.

Michael Clayton

pre 11 godina

U firmi sluzbena Toyota Avensis 2011 godiste kupljena ovde 2.0 d4d presla za godinu dana 100.000 km. Malo Beograd i Srbija,ali kad se napravi put do samog kraja Rumunije,pa odmah odatle za Belgiju i sve to tako stalno,dogura se 100k ocas posla.Inace za sada jedino redovan servis i da crkao nam je akumulator iz cista mira,ali to je bilo u garanciji.

E ali ima i tu jedan problem,sta na primer kad budemo prodavali Toyotu za cetri pet godina sa cirka predjenih 400.000? Naucna fantastika je prodati to,jer prosacan stanovnik ove zemlje ce pre kupiti Pasata koji je presao milion km,a vidi da pise 123.000km nego auto koji je kupljen ovde,odrzavan,prvi vlasnik,koji je presao pravih 400.000km.

cika crni

pre 11 godina

moj peugeot presao 72000 km,'02 god..kupio sam ga od prvog i jedinog vlasnika,komsija iz ulaza. Platio sam ga skuplje,dosta skuplje,ali svaki evro mi se za sad vraca..PS-kupujte auto od nekog koga dobro poznajete...

Simke

pre 11 godina

Kakva crna servisna knjižica, pa to se kupuje za 5 eura?! Ne zamajavajte narod da servisna knjiga znači nekakvu sigurnost! To sam video na još nekoliko sajtova, a nema veze sa stvarnošću. Pa za 20 eura dobijaš knjižicu izlupanu pečatima u kojoj ti ostaje samo da štikliraš vrste servisa i da se potpišeš pet puta na pet različitih načina sa pet različitih hemijski. Ko ne veruje, nek otvori svoju i nek uporedi potpise. Ne moraš uopšte da budeš stručnjak za grafologiju da bi uočio sličnost. Servisna knjižica za sigurnost znači koliko i kilometraža na satu - ama baš ništa.

trt

pre 11 godina

"Pored ispitivanja elektronskim uređajem, koje nije sasvim pouzdano, jedini siguran način otkrivanja kilometraže polovnog autmobila je servisna knjižica."
Nece biti.Varijanta duplih servisa je rasprostranjena samo tako.Predje se preko 40000 i vise hiljada kilometara za devet meseci, promeni se sve kao na redovnom servisu, kilometraza vrati i za tri meseca evo nas u zvanicnom servisu.Auto proslo, recimo 15000km, to se zapise u knjizicu i kao tacna evidencija.Sledece godine ista prica i evo nama auta starog dve tri godine kojeg su vozili penzioneri i prosli 35000.U stvari auto presao preko sto dvadeset hiljada minimum.E sada tu ima i pozitivne strane a to je da je automobil redovno servisiran i da su originalni delovi stavljani barem pri zvanicnom servisu.

Kolektivna lobotomija

pre 11 godina

Ja sam gotovo siguran da na nasem trzistu polovnjaka gotovo ne postoji automobil komenije vracena kilometraza. Kada kupujete polovnjak, racunajte tako da je realna kilometraza od 50% do 200% veca od onoga sto vidite na satu. Neki modeli automobila imaju realnu kilometrazu sacuvanu u kompjuteru. Moj cale je nedavno kupio Skodu Oktaviju sa 180.000 predjenih kilometara. Iako sam mu govorio da se ne zalece vec da mu uvezemo lepo slican auto iz inostranstva njemu pundravci nisu dali mira pa ga je na kraju kupio, i nesto kasnije kada je auto povezan na dijagnostiku video da je u stvari presao 350.000 km.

alex

pre 11 godina

prosle godine odem kod elekticara i dok sam cekao nailazi lik sa fordom(mislim da je mondeo). po kolima se vidi da su dosta presla a on krece pricu kako ga je kupio od matorog pecarosha i jos kaze da su udice bile na zadnjem sedistu(tipa vozio ga samo na pecanje vikendom). i jos kaze kola su 2003 ali je prva registracija 2006,kao stajala u salonu. ovaj sto je prodao kola mozda jeste mozda nije pecaros ali ovaj sto je kupio je 100% SOM!

Djole

pre 11 godina

Ja sam upoznao coveka u Bg, taksira samo za firme i vozi dnevne ture za Zagreb. Nova E klasa je u pitanju...za 3 godine presao je 330,000km na otvorenom iskljucivo...kaze ovo mu je vec treca e klasa i menja ih na 700 hiljada. Takodje kaze da mu isplati iskljucivo ako on i brat rade 16 sati dnevno, 6 dana u nedelji...nakon 700 soma vise mu nije ni bitno za koliko je proda...

petparacke price

pre 11 godina

Cuo sam pricu o jednom polovnom BMW-u koji je uvezen iz Holandije i kome je kilometrazu drasticno vratio neki polustrucnjak. Kazem "polustrucnjak" zato sto nije revidirao SVE relevantne podatke iz auto-kompjutera. Tako je posle detaljnije analize isplivao podatak koliko puta je auto-kompjuter signalizirao da je potrebno menjati ulje u motoru. Kad se broj signalizacija pomnozio sa tipicnom kilometrazom za zamenu ulja, ispostavilo se da je taj BMW presao vise od 400000 km. Dalja analiza uz pomoc podataka o kolima i Interneta je pokazala da je bio u vlasnistvu neke taksi-firme iz Holandije i da je bio vozen u tri smene skoro bez prestanka. Ne znam kako se sve zavrsilo ali na dobro sigurno nije izaslo...

Mordor

pre 11 godina

Sam krajnje naivan čovek (dakle, prosečan Srbin :-O)) može da kupi polovan auto od nepoznatog čoveka i pri tome veruje da je kilometraža tačna a servisna knjižica nije falsifikovana. Naročito u slučaju uvezenog vozila.

Dock

pre 11 godina

Pedu ne znam gde zivis ali u nemackoj ljudi prelaze i po 300 km dnevno naprednazad zbog posla ja licno sam pravio godisnju kilometrazu oko 60 000 pa ti vidi jedan taxi na dan moze da pravi preko 2000 km ako recimo ima ugovor sa nekim firmama ma da ne gnjavim ali moguce je

Sinko

pre 11 godina

"...mislim da je bio 2005. godište, koji je prešao 700 hiljada kilometara...
Mislim da ste ga malo preterali"

Ne mora da znaci. Imam rodjaka koji se bavi usluznim prevozom u Hrvatsku. Jedan dan ode, drugi se vrati. 550km dnevno. Njegov pasat je bio presao 800 000km. Prvo 350 000, onda se uradi neka polugeneralna, pa 150000 nekoliko puta. Zanimljivo je da je na kraju i takav automobil prodao i verovatno i danas negde stenje po Beogradskim ulicama sa karakteristicnim oblakom dima iza sebe...

goran-münchen

pre 11 godina

(bojan, 28. avgust 2012 10:33)
Evo naprimer ja :-) ali do pre 3-4 godine posto sam izasao iz tog posla,zivim u Nemackoj a i ovde sam se bavio sa tim,a bas iz ovih razloga.... nijedan auto koji sam uvezao nije mogao biti konkurentan sa cenom automobila koji su uvezeni iz Italije ili takvih sa spustanom kilometrazom a ja jednostavno nisam zeleo to da radim.... procitah negde i da je jako malo kod nas automobila sa orig. kilometrima. Za ovo bih mogao da garantujem da od 100 automobila 99 imaju smanjenu kilometrazu..... A sto je jos gore od ovoga jeste to da ovdasnji dileri vec spuste km. a onda jos na kraju i ovi nasi sto ga kupe.... I izvinjavam se ako sam nekoga uvredio tj ljude koji se ovim poslom bave na posten nacin....

Henry Ford BGD

pre 11 godina

Skoro sam bio u Nemackoj i pricao sa jednim nasim covekom iz Subotice koji je nekoliko godina radio kao spediter. Kaze da je u Madjarskoj svojim ocima video placeve na kojima se autombili sredjuju pre uvoza. Na prvom mestu kilometraza pa onda vidljive sitnice koje je odaju: pohabane rucice menjaca, navlake na pedalama i sl. Naravno, ako treba nesto sitno na limariji i to se ispegla, i onda tako ide na sleper i pravac za Srbiju. Sto se tice kupovine u Nemackoj, i tu ima svakakvih prevaranata. Najbolje je kupiti ili od privatnog lica ili u nekom auto-salonu. Mislim, moze i na auto-placu ali to samo uz dobru preporuku nekoga ko tamo zivi i ko zna prodavca. Prodavce koji nisu nemci (citaj: turke, ruse i sve balkance) po mom misljenju treba izbegavati u sirokom luku. Treba reci i ovo: ko ocekuje da prodje jeftinije moze odmah da odustane od puta za Nemacku. SVE sto tamo iole vredi nije jeftino.

cobretty

pre 11 godina

@mitar

to sto ti auto izbacuje plavi dim, se ne resava velikim servisom, vec se obicno radi generalna, gori ulje zajedno sa benzinom...

anti prevaranti

pre 11 godina

razlog zasto je prevaranata sve vise i vise u srbiji lezi samo i samo u primitivnoj i naivnoj svesti kupaca...

naime svi vole da se hvale kako su za male pare kupili sto noviji auto sa sto manjom kilometrazom a takvi automobili u npr nemackoj kostaju vise nego njihovi ekvivalenti ovde...
e tu na scenu stupaju placevi i preprodavci koji uvezu lupanu krsinu sa ogromnom kilometrazom (koja je u nemackoj npr jeftina) i onda je provuku kroz vec razradjen sistem ulepsavanja, doterivanja i vracanja kilometraze da bi navukli naivnog i priprostog kupca u srbiji...

verujte da je taj sistem toliko razradjen pocevsi od limarije pa preko motora do tapacira da je i pravim majstorima nekad tesko da razaznaju, jednio se moze poznati po ceni koji prevarant trazi, tako sto je uporedite sa cenom takvog vozila preko (u danasnje vreme postoji internet i sve je mnogo lakse)

ali ne ovde ljudi vole da lazu sami sebe kako su napravili dobar posao, a kad se posle nekog vremena pokaze (a to obavezno budu jako skupi delovi), onda dodje hvatanje za glavu i kukanje, ali sto je zanimljivo sve to vesto prikrivaju i poznanicima nece da priznaju (vec poznati kompleksi)...

ljudi shvatite, sto je dobro - to je i skupo, niko nije deda mraz da vam poklanja nesto sto vredi! pogledajte oglase preko pa cete videti...

Marko

pre 11 godina

Ako kupujete auto star do 3 godine onda mozete biti skoro sigurni da je presao do 250.000, sve ostalo je verovanje u bajke, kao sto ovaj sto je kupio 11 godina star Punto. Plavi dim izbacuje zato sto motor sagoreva ulje... To znaci da je za otpad ili generalnu i da je presao 4-5 puta vise od navedene kilometraze.
Sta reci o naivcima koji kupuju dizel limuzine stare 10 godina sa 120.000 na satu? Pa ako je presao ''samo'' 350.000 onda mogu da pevaju. Ljudi vole da veruju u bajke.

maki

pre 11 godina

Ja sam pre desetak godina radio u Beogradu za jedno italijansko predstavnistvo.Za 4,5 godine presao sam sa sluzbenim autom po Srbiji,Makedoniji i BiH 480.000km ! Znaci samo Srbija i blisko okruzenje, tako da preci toliku kilometrazu uopste nije problem.Par puta sam sa vlasnikom firme bio u Italiji.Kaze on meni, idemo danas na rucak u neki super restoran.Ja pitam gde,a on kaze ma samo 250km dalje, i tako on prodje 500km za dan samo zbog dobrog mesta za klopu.Tako da te price, kupio sam Punta 2001,uvezen iz Italije presao samo 70000 su totalno nebulozne jer svi Italijani prelaze VELIKE kilometraze !
Zato,pamet u glavu i otvorite cetvoro ociju kada kupujete polovan auto, a narocito kada je uvezen iz Italije.

bojan

pre 11 godina

"...i pored toga postoje prodavci polovnih automobila koji su pouzdani i kod kojih možeta kupiti auto sa pravom kilometražom." Znam da reklama nije placena, ali neka neko kaze koji su to.

Goran

pre 11 godina

Pre nekoliko godina zaposleni na NIS-ovim pumpama su tako namestali brojcanike. Onda je jednog dana dosla policija sa covekom koji je ocitao realno stanje iz takozvanog eproma i ljudi su otisli u corku.

Miha

pre 11 godina

Pre 3-4 godine, perem ja auto u Valjevu (na USA tablice) i motam se oko perionice pricam na telefon, njih 2 momka peru auto, lepo rade. I dok sam se muvao okolo, prilazi mi covek, mozda 40tak godina, predstavlja se imenim bez prezimena i kaze da je on sef servisa. Rukujemo se i sednem za mali stocic ispred servisa, pricamo nesto nebitno, devojka sto radi tu donese dve kafe. Posle 5-6 minuta, kaze on meni da mu je jedan od momaka sto pere auto rekao kako je auto mnogo dobar i u odlicnom stanju al kaze na satu mu pise 340 hiljada da je presao. Kaze on 340 hiljada km je mnogo...ja mu kazem prijatelju, nije to 340 hiljada km nego MILJA i da auto ima preko 500 hiljda km...kazem ja njemu originalni motor, menjac, itd - kaze on meni za 300 evra ima momak sto ga on poznaje, moze da uradi auto za sat vremena da skine miljazu na bilo koju cifru. Zahvalim se lepo i odbijem ponudu ali cisto dam vam docaram koliko je to lako uraditi i koliko se oni ne plase nicega jer je potpunom strancu ponudio te usluge znaci murije se ne plasi niti muriju to zanima.

Holandija

pre 11 godina

Toyota 2011. godiste. Vec sam presao 71000km. Verujte, uopste nije tesko prevaliti toliku kilometrazu. Do posla mi vremena treba koliko i u BGD, samo sto predjem 5 puta vise kilometara. Ovim tempom cu za tih 7 godina preci 490k.

Dragan Miladinovic

pre 11 godina

@Pedu

Ovo je nerealno samo kod nas gde nema puteva. Inace zamisli situaciju na zapadu, sluzbeni auto kojim se svakodnevno obilaze neka mesta. Ako sam dobro izracunao to je oko 400 kilometara svakog radnog dana. To je svega oko 3 sata voznje po autoputu. Ili situacija gde neko putuje sat i po do posla autoputem svakog dana i vraca se...

anoos

pre 11 godina

@pedu
Pa u Nemačkoj je normalno da službeni auto prelazi po 100000km godišnje (neki i više). Problem je upravo ovaj u tekstu, što naši kupe u Nemačkoj kola koja su prešla 500000+km za male pare, dodju u Srbiju, vrate kilometražu, i prodaju ga "kao da su ga vozili penzioneri". Rešenje je, ili otići lično u Nemačku pa kupiti auto, ili proveravati kilometražu preko broja šasije u ovlašćenom servisu gde je auto servisiran...

dragan

pre 11 godina

Recite nam koji su to prodavci koji prodaju automobile sa pravom kilometrazom, a koji ne. Obelodanjivanje prevaranata je jedini lek protiv istih. Pozdrav.

danijel

pre 11 godina

Apsolutno se slažem da je u Srbiji nemoguće naći auto na kojem nije manipulisano sa kilometražom, naročito sa velikim dizelašima, njih niko ne kupuje da bi se malo vozio po gradu.
Zato je komično kako na svim sajtovima polovnih vozila maltene nema auta koja su prešla više od 150 - 200 hiljada KM a stara preko 10 godina. Ne kažem da je nemoguće ali mnogo je verovatnije da im je vraćeno bar za 100 hiljada. Kod kvalitetnijih auta (BMW, Audi...) je jako teško videti znake trošenja zbog odlično urađenih enterijera. Lično sam vozio BMW dizel star 11 godina, kome na satu stoji 280.000 a unutra je tako dobro očuvan da bi ladno mogao poverovati kako nije prešao više od 100.000
Jedini način da kupite dobar auto je da lično odete u Nemačku/Holandiju/Švicu i da kupite auto od vlasnika i pritom proverite KM u ovlašćenim servisima. Ovo je skuplja i teža varijanta kupovine auta ali se na duge staze isplati.

Marder III

pre 11 godina

Nemačka trenutno radi na tome da natera proizvođače automobila da onemoguće vraćanje kilometraže. Inače to već postaje sve teže, tako da na primer na novijim luksuznijim autima je to već dosta komplikovanije uraditi.
U Nemačkoj takođe vraćaju km, doduše dosta ređe nego ovde. Po nekom nemačkom izveštaju na oko 30% polovnih automobila tamo su vraćeni km. Uglavnom su to prodavci koji su stranci i kada je auto za izvoz. Ako navedu da je auto samo za export to je znak za oprez da nešto možda nije u redu. To je radi toga jer se tamo plaše da uvale nešto pogrešno nekom nemačkom građaninu. Taj ako ih tuži tamo, ugasili su ali bukvalno.
Inače, za pređene km, tamo se zaista dosta više prelazi, pogotovo ako je veći auto. Pa ne kupe oni veliki skupi turing auto da ga gledaju. Za manje, gradske automobile i koji su bili drugi auto je moguća mala km. I da, uslovi puteva, goriva, servisa, stila vožnje a i održavanja generalno čine da su tamo automobili uglavnom u boljem stanju u odnosu na godište i km nego drugde. Nije čudno da i ovdašnja carina daje višu procenu za auta iz Nemačke nego npr iz Italije.
Najbolje je kupiti od privatnog lica, doduše to obično znači nešto veću cenu i bar minimalno znanje jezika.

Dock

pre 11 godina

Koja knjizica ljudi? Preprodavci auta imaju bianko servisne knjige u koje jedan obican kupac ne moze da posumnja osim ako vec zna kako izgleda originalna servis knjiga. I pecate imaju od wv do bmw audi i ostalih... U nemackoj je zabranjeno vracati km al vidi kad dodje covek i kupuje auto kod prodavca (vecinom su to stranci koji prodaju kola) i trazi col table ili kako se vec zovu onda taj prodavac skida auto sa nemackih tabli i stavlja prelazne pri tom prodavac ima povrat od poreza jer auto je za export tj nece se vise koristiti u nemackoj a samom kupcu objasni da ima servis za to i to i izmedju ostalog za 50€ vracanje km ma to je mafija svi do jednog
Kupuj domace

Organizovani kriminal

pre 11 godina

Pre ulaska u Srbiju podigne se kilometraza zbog procene vozila kasnije se vrati na "pravu" zbog prodajne cene i na svakom autu koje uvoze auto placevi i privatnici je tako.Ah da nezaboravim poreza plate mozda 5% od onoga sto bi trebali i to se tolerise jos od 1991.Na kupce oni gledaju kao na ovce koje treba sisati dok mogu.

m

pre 11 godina

@pedu
Otac je sa skodom 100L presao 1973 100.000km. BMW je bolji auto, a i putevi u Nemackoj su bolji, tako da prosek od 300km dnevno uopste nije nemoguc.

mf

pre 11 godina

@Pedu
postoje transfer vozila u Nemackoj koja svaki dan prelaze po 500-600 km a vi izracunajta kilometrazu i ti se auti na licitaciji kupe za dzabaka

Dejan

pre 11 godina

tekst kaze u Nemackoj je zakonom zabranjeno vracanje kilometraze.
pa naravno jer je to prevara. samo kod nas prevara nije zabranjena.
pitanje za drzavne sluzbe da li se prilikom registracije mora navesti tacan broj predjenih kilometara? ako se prijavi pogresan broj kilometara vlasink rizikuje kaznu a i gubitak nadoknade od osiguranja.
sistem je jednostavan samo zasto nije implementiran.
zato jer ljudi i vlasti imaju deo zarade ili nisu bas inteligentni ili zainteresovani. prosudite sami

Sima Kosmosic

pre 11 godina

Evo sa sajta polovniautomobili :) za sve automobile
http://www.polovniautomobili.com/oglas1894605/digi_master_3_aparat_za_korekciju_kilometraze/

Samo razmisljam

pre 11 godina

Svaki dan prelazim 250km zbog posla. Radim 6 dana u nedelji, servis radim jednom u 2 meseca. Za 3 godine sam presao 220.000km. Dosta je to voznje ali dostavni auto moze komotno da predje 2-3 puta toliko za isti period. Vidjao sam takva vozila!

Viktor

pre 11 godina

Stvar je vrlo jednostavna. Dovoljno je pogledati cene kola napolju i videti da su cene iste kao i u Srbiji. Tu vec nesto ne stima, a najvise ne stima kilometraza i "ugradnja" uvoznika. Jedino da se u kupovinu ide sa laptopom i nekim OBD II citacem.

miti

pre 11 godina

ja imam touarega 2004 god kupljen od drugara koji je prvi vlasnik...presao je 240 000 km...3.2benz...radi kao da je nov ...imam i servisnu knjizicu...ja taj auto ne mogu da prodam ni 10 000 i jednostavno mi je zao da ga prodam za tako male pare...dok drugi koji su prosli "100.000" kostaju i duplo vise...a prosli su preko 500.000 km ...:s

Vozac

pre 11 godina

Posto se prilikom registracije u Srbiji (verujem da je tako i u inostranstvu) upisuje predjena kilometraza na prijavu godisnje registracije, postoji li nacin da se taj podatak proveri pre kupovine?

Sale

pre 11 godina

Moj komsija ima E klasu 2004 god, E270 cdi. Presao je blizu 400k i verujte mi da je taj auto unutra nov. Spolja ima tackica na branicima i haubi i nista drugo. Onaj auto da se malo ispolira i ofarbaju branici komotno moze da se vrati km na 150k. A on ga je uveo iz Nemacke sa 100k.

Nemanja

pre 11 godina

Osoba koja ceni vožnju, i razume se u automobile, zna da se sa samo malo razgledanja može kupiti 5-10 godina star bmw/audi/mercedes po ceni sličnoj kao npr novi "fijati", "punitići" i slični poluautomobili.
A po opremi, sigurnosti, kvalitetu, užitku, uštedi( gorivo + održavanje), uštedi vremena, živaca... skoro da ne mogu ni da se mere.

Po količini minusa videće koliko je prosečan čovek u stvari ne upućen u ovo :)

Nikola

pre 11 godina

zoki je sve rekao.Kilometraza je totalno nebitan podatak,sem ako nije ekstrman ali to se po automobilu vidi,700k km haha gde li ste to izcupali.Takodje 100k km po nasim putevima i 100k km po nemackim putevima su dva razlicita sveta.U glavnom jos jedan u nizu tekstova koji treba da predstavi kupovinu luksuznih modela bmw,audi,mercedes... starih 5-6god kao macku u dzaku,a 3x skupljeg osnovnog modela fiata kao sigurnu.Novo je novo:)

zoran

pre 11 godina

1993.godine sam radio kao vozac u firmi-vozio Jugo floridu 1.3mpi!Mesecno 12000 km(produvao motor posle 4 meseca).Stvarno sam prelazio tu kilometrazu(nije nikakav problem)preci!!Sa BMW 300km dnevno(to nije nista)2 sata voznje dnevno na dobrim putevima!!Ni jedan auto nije presao manje od 300000km -koji se uveze a dizel je....Da vam svima bude jasno!!!!700000km je oko 7000 sati rada motora,pri brzini od 100km/h!!,a to je nista za dizele,jer se automobili voze na pola gasa!!Na satu 300000km za 10m godina,a stvarna kilometraza proverena preko programa 275000 milja!!!Traktori STAJER imaju casova rada i po 25000(ekvivalent)preko 1250000km( i to pod punim gasom).Jedan je BMW i njegov BMW STAJER REDNI SESTAK MOTOR!!!!2003 bmw 530 dizel 218ks-450000km -kupljen pre par meseci(auto kao nov unutra).

Dule SD

pre 11 godina

@(Pedu, 28. avgust 2012 09:06)

Taksista iz Smedereva, ne tako velikog grada, mi rece da je auto koga voze po smenama, za 2 godine presao blizu 200 hiljada. Koliko ce preci za 7 godina?

Pedu

pre 11 godina

"...mislim da je bio 2005. godište, koji je prešao 700 hiljada kilometara..."
Mislim da ste ga malo preterali.
Ne kažem da je nemoguće, ali taj bi trebao da ne izlazi iz auta, i da ne prestaje da se vozi, da bi prešao 700000 za sedam godina.
Pa ja sam svaki dan u autu, dnevni prosek mi je 80km i za tri godine tek sam na 90000km!!!

Da je to kamion, pa i da razumem da je toliko prešao, ali auto, neka je i službeni, mislim da ste preterali.

imlek

pre 11 godina

"Krava ako je dobra ne ide(ne prodaje) se van svog sela", kazu kod mene u kraju...Jednostavno, prepusteni smo auto mafiji koja ima razradjene seme za vracanje kilometraze, laziranje servisne knjizice, peglanje limarije, ciscenje enterijera...kupac je jedna ovca koja, kupi 10 godina auto sa 75000 km. i misli da je dobro prosao, auto kao casa, samo malo izbacuje plavi dim...E, moj brajko! Proslo je vreme auta koji je vozila zena samo do pijace i natrag! Da je valjao ne bi se do nas dovaljao...

sed

pre 11 godina

U Americi postoji baza podataka tzv. Carfax gde mozete proveriti istoriju svakog automobila, koliko vlasnika je promenio i kada, kad su bili redovni servisi, popravke, testovi izduvnih gasova, sudari, kradje. Uopste nije moguce uraditi kupoprodaju ili popravku kod ovlastenog servisa ili certifikovanog mehanicara ili osiguranje vozila a da se podaci o automobilu ne unesu u bazu podataka i osveze. Prva stvar koju vas pitaju kad udjete u servis je kolika je kilometraza/miljaza i to odmah unose u sistem, tako da kupac moze kasnije pratiti istoriju odredjenog automobila prema VIN-u (Vehicle Id Number) tj. serijskom broju.

Za kupovinu americkih polovnih automobila u Evropi mozete ici direknto na Carfax-ovu web stranicu http://www.carfax.com ili koristiti evropsku verziju http://www.carfax.eu koja je nesto jeftinija (8 eura, naspram 15 dolara).

Za Srbiju me ne cudi da se radi to sto se radi, ali me cudi za zapadnu Evropu da nemaju slican sistem, a mozda i imaju samo se u Srbiji ne zna za to?

Branko

pre 11 godina

Kupio sam auto gde je vlasnik u oglasu naveo "Presao je 280.000 - nisam vracao iako sam mogao za 20e da prepravim na 160.000 i da napisem kako je stajao u garazi ili kako ga je vozila baba. A vi razmislite da li auto star 10 godina moze da predje godisnje 16.000km". Dvoumio sam se izmedju njega i istog modela sa autoplava koji je navodno presao 170.000 ali sam uzeo ovaj koji garantovano nije vracan iako je na 280.000km.

Nedavno upoznam lika koji uvozi kola iz Nemacke. Kaze uzmu auto koji je presao 350.000 i lagano ga vrate na 150.000 i isto popodne ga zalivade u Beofradu. Kaze mi "samo su Turci gori od nas po pitanju vracanja". A vi i dalje verujte u bajke...

lop

pre 11 godina

1. Imao sam prilike da u svom poslu saradjujem sa strancima. Izmedju ostalog jedan čeh je vozio službeni BMW 5. Auto je izgledao kao nov i spolja i unutra. U razgovoru sa njim sam saznao sledeće - on ga vozi do tri godine, pređe oko 400k kilometara i zatim dobija nov a taj auto se prodaje.

2. I ja sam se lično "opekao" pri kupovini polovnog automobila zbog svoje brzopletosti. Sreća u nesreći je bila što sam (nažalost kad sam već kupio auto) primetio kvar na motoru koji je brzo otklonjen. Naime motor je imao oštećenje na dihtungu i glavi motora.

3. Trenutno vozim polovan auto koji sam kupio pre četiri meseca. Bio sam strpljiv i tražio sam auto oko devet meseci. Video i vozio sam sve i svašta. Auto sam kupio od prvog vlasnika, auto je kupljen kod nas i isključivo (proverio) održavan u ovlašćenom servisu.
Što se tiče kupovine automobila sa placeva i od privatnih uvoznika - nikad više.

Sergio

pre 11 godina

1. komsija i drugar radi u minhenu u audiju, kaze da oko 30% vozila koje odrzavaju imaju vracenu kilometrazu koju na zahtev oni vracaju, to kosta od 50-100
2. ja kupio auto star 11 godina sa 210000, uvezen sa 4 godine i 125000 pa ga vozio covek po bg 7 godina i presao 85000, pomalo nerealno ali auto skoro nov, ispostavi se da skroz nevezano nadjem coveka iz drugog grada koji ga je odrzavao svih 7 godina i sve je potvrdio, cak je i svaki pecat u servisnoj njegov, dakle ima jos uvek da se nadje dobar primerak, mene sluzi ko doxa
3. stilo jtd, covek kupio na placu sa 160000, stvarno na oko odlican, kasnije na nekom pregledu ustanovi da ima oko 730000, vratili magarci na satu a nisu u motornom kompu, ko sme da kaze da italijan ne valja, stilo sa 730000 eeeejjjjjjj, kusti

toliko, hvala na paznji

DC

pre 11 godina

Vracanje kilometraze nije problem samo kod nas, svuda po Evropi je vrlo rasprostranjena rabota. OK, procentualno je to kod nas mozda mnogo vise ali to sto neko nadje auto na mobil.de i uzme ga u Nemackoj moze da znaci i to da mu je kilometraza vracena samo jednom a ne dva puta kako to cesto biva. U tom pogledu je Svajcarska puno bolja jer uz servisnu imate i 'abgas' knjizicu koja mora da je stara koliko i auto. Brojevi u servisnoj i abgas knjizici moraju da se poklapaju a cim nesto od toga nije kako treba - jednostavno trazis dalje. Ima puno auta koji ne prelaze ni po 10,000km godisnje al je problem sa Svajcarskom sto je mnogo skupa.
E sad, postoji druga stvar u celoj toj prici, naime koliko je los dve godine star BMW/Mercedes i sl sa 200,000km na satu. To su auti koji su vozeni u idealnim uslovima (pricam o zapadu): glatki putevi, pola gasa, uvek motor dobro zagrejan itd itd. Svojevremeno sam dovezao rodjaku 5 godina star mali gradski auto sa 160,000km - bio je kao nov kad je stigao u Srbiju. Za sledece tri godine dodato jos 15,000km al auto za tih 15,000 propao vise nego da je presao na zapadu jos 200,000.

km nije sve i svja

pre 11 godina

Naravno, ovih prevara ima masovno i treba im stati na put, ali... preteruje se sa znacajem kilometraze. Nije nebitna, daleko od toga, razlika izmedju 700k i 300k je ogromna, ali razlika izmedju 150k i 300k je vec manja.

Kupio sam auto, Italijan, presao 150k, svi mi rekli "garant vracano", garant presao preko 300k. Ja ga gledam, auto odrzavan, sve glancerica, svi papiri OK, jedan vlasnik. Pa da je spavao u kolima - neka je. Razumno istrosen, vidi se da je vozen, a na placu bi za takvog rekli - nov! Uglavnom, kupim ga zbog svega drugog, zanemarim kilometrazu. Popularan model, prodacu ga ako bude problema. Evo vozim ga vec trecu godinu, presao sam 35.000 problema nemam. Odrzavanje redovno, sve kako treba. Sat kaze 185k, a mozda je presao 350k, otkud znam. Medjutim, sto da brinem o tome, dok god mi se isplati da ga vozim i nemam sa njim nikakvih problema...

Mare

pre 11 godina

Realno najveća šansa da kupite auto sa tačnom kilometražom je ukoliko kupite auto od prvog vlasnika i ukoliko je auto kupljen kod nas, odnosno nije iz uvoza. Često se u oglasima piše "prvi vlasnik", a to u stvari nema veze za prvim vlasnikom, već se misli na prvog vlasnika u Srbiji, a auto je možda imao 5 vlasnika negde "preko". Šansa da je kilometraža realna se još više povećava ako se radi o benzincu i još više ako se radi o autu koji nije iz kruga atraktivnih automobila (čitaj: VW, Audi, Mercedes i sl.). Znači ako je auto od prvog vlasnika, kupljen kod nas, benzinac je i marke npr. Kia, Hyundai, Suzuki, Dacia i sl. velika je verovatnoća da je auto sa pravom kilometražom, verodostojnom servisnom knjižicom i u dobrom stanju. Naravno takav auto koji je star 3-5 godina ima i cenu i sigurno ne košta 2 ili 3 hiljade evra. Naravno nikada ne možete biti 100% sigurni, ali je poenta značajno smanjiti verovatnoću da budete prevareni.

Mitar

pre 11 godina

Nije tacno tj.ne mora da znaci.Evo ja sam skoro kupio punta 1.2 benzin 2001.god.na auto placu, uvezen iz Italije ,preso 75.000 ,za nepunih 3.000evra ,auto je bez ogrebotine spolja,lepo ocuvan,jedino sto zameram je kad mu dam veci gas on izbacuje plavkast dim ali to cu da sredim u ovlascenom servisu,tj.uradicu veliki servis i ugradicu mu sekvent plin i za oko 4.000 evra imam extra auto koji je triput bolji od Kragujevackog punta a i jeftiniji.

StuG III

pre 11 godina

E moj (Miha, 28. avgust 2012 19:38), hteo da te uradi, to košta inače od 20 do 70e, 350 nikako. Pa u Nemačkoj je od 100-200.

goranče bor

pre 11 godina

Treći moj auto je a i sada je Golf2 91 godište kupim ga u boru 2008 prva reg je gnjilane 2005 a na km satu piše 097844 km. Ja nisam proveravao nigde a za predjenu kmtražu nisam pitao jer mi se ukupno na oko i sve ostalo svidjao. Ide fantastišno a i troši relativno a koliko je stvarno prešao sam dragi Bog možda zna, a ja se nisam ni trudio da saznam.Samo mi trba majstor koji stvarno može da ga lepo presluša i pregleda jer mislim da mu je potrebno. Pozzz za sve vlasnike wwagena.

vanja

pre 11 godina

A mozda je ovaj tekst narucen kako bi se pospesila prodaja novih vozila koja je u padu vise od 25% u odnosu na prethodnu godinu. Dileri novih automobila su ocajni.

Mitar

pre 11 godina

Nije tacno tj.ne mora da znaci.Evo ja sam skoro kupio punta 1.2 benzin 2001.god.na auto placu, uvezen iz Italije ,preso 75.000 ,za nepunih 3.000evra ,auto je bez ogrebotine spolja,lepo ocuvan,jedino sto zameram je kad mu dam veci gas on izbacuje plavkast dim ali to cu da sredim u ovlascenom servisu,tj.uradicu veliki servis i ugradicu mu sekvent plin i za oko 4.000 evra imam extra auto koji je triput bolji od Kragujevackog punta a i jeftiniji.

Pedu

pre 11 godina

"...mislim da je bio 2005. godište, koji je prešao 700 hiljada kilometara..."
Mislim da ste ga malo preterali.
Ne kažem da je nemoguće, ali taj bi trebao da ne izlazi iz auta, i da ne prestaje da se vozi, da bi prešao 700000 za sedam godina.
Pa ja sam svaki dan u autu, dnevni prosek mi je 80km i za tri godine tek sam na 90000km!!!

Da je to kamion, pa i da razumem da je toliko prešao, ali auto, neka je i službeni, mislim da ste preterali.

Nemanja

pre 11 godina

Osoba koja ceni vožnju, i razume se u automobile, zna da se sa samo malo razgledanja može kupiti 5-10 godina star bmw/audi/mercedes po ceni sličnoj kao npr novi "fijati", "punitići" i slični poluautomobili.
A po opremi, sigurnosti, kvalitetu, užitku, uštedi( gorivo + održavanje), uštedi vremena, živaca... skoro da ne mogu ni da se mere.

Po količini minusa videće koliko je prosečan čovek u stvari ne upućen u ovo :)

Nikola

pre 11 godina

zoki je sve rekao.Kilometraza je totalno nebitan podatak,sem ako nije ekstrman ali to se po automobilu vidi,700k km haha gde li ste to izcupali.Takodje 100k km po nasim putevima i 100k km po nemackim putevima su dva razlicita sveta.U glavnom jos jedan u nizu tekstova koji treba da predstavi kupovinu luksuznih modela bmw,audi,mercedes... starih 5-6god kao macku u dzaku,a 3x skupljeg osnovnog modela fiata kao sigurnu.Novo je novo:)

zoran

pre 11 godina

1993.godine sam radio kao vozac u firmi-vozio Jugo floridu 1.3mpi!Mesecno 12000 km(produvao motor posle 4 meseca).Stvarno sam prelazio tu kilometrazu(nije nikakav problem)preci!!Sa BMW 300km dnevno(to nije nista)2 sata voznje dnevno na dobrim putevima!!Ni jedan auto nije presao manje od 300000km -koji se uveze a dizel je....Da vam svima bude jasno!!!!700000km je oko 7000 sati rada motora,pri brzini od 100km/h!!,a to je nista za dizele,jer se automobili voze na pola gasa!!Na satu 300000km za 10m godina,a stvarna kilometraza proverena preko programa 275000 milja!!!Traktori STAJER imaju casova rada i po 25000(ekvivalent)preko 1250000km( i to pod punim gasom).Jedan je BMW i njegov BMW STAJER REDNI SESTAK MOTOR!!!!2003 bmw 530 dizel 218ks-450000km -kupljen pre par meseci(auto kao nov unutra).

vanja

pre 11 godina

A mozda je ovaj tekst narucen kako bi se pospesila prodaja novih vozila koja je u padu vise od 25% u odnosu na prethodnu godinu. Dileri novih automobila su ocajni.

km nije sve i svja

pre 11 godina

Naravno, ovih prevara ima masovno i treba im stati na put, ali... preteruje se sa znacajem kilometraze. Nije nebitna, daleko od toga, razlika izmedju 700k i 300k je ogromna, ali razlika izmedju 150k i 300k je vec manja.

Kupio sam auto, Italijan, presao 150k, svi mi rekli "garant vracano", garant presao preko 300k. Ja ga gledam, auto odrzavan, sve glancerica, svi papiri OK, jedan vlasnik. Pa da je spavao u kolima - neka je. Razumno istrosen, vidi se da je vozen, a na placu bi za takvog rekli - nov! Uglavnom, kupim ga zbog svega drugog, zanemarim kilometrazu. Popularan model, prodacu ga ako bude problema. Evo vozim ga vec trecu godinu, presao sam 35.000 problema nemam. Odrzavanje redovno, sve kako treba. Sat kaze 185k, a mozda je presao 350k, otkud znam. Medjutim, sto da brinem o tome, dok god mi se isplati da ga vozim i nemam sa njim nikakvih problema...

Dock

pre 11 godina

Koja knjizica ljudi? Preprodavci auta imaju bianko servisne knjige u koje jedan obican kupac ne moze da posumnja osim ako vec zna kako izgleda originalna servis knjiga. I pecate imaju od wv do bmw audi i ostalih... U nemackoj je zabranjeno vracati km al vidi kad dodje covek i kupuje auto kod prodavca (vecinom su to stranci koji prodaju kola) i trazi col table ili kako se vec zovu onda taj prodavac skida auto sa nemackih tabli i stavlja prelazne pri tom prodavac ima povrat od poreza jer auto je za export tj nece se vise koristiti u nemackoj a samom kupcu objasni da ima servis za to i to i izmedju ostalog za 50€ vracanje km ma to je mafija svi do jednog
Kupuj domace

Dock

pre 11 godina

Pedu ne znam gde zivis ali u nemackoj ljudi prelaze i po 300 km dnevno naprednazad zbog posla ja licno sam pravio godisnju kilometrazu oko 60 000 pa ti vidi jedan taxi na dan moze da pravi preko 2000 km ako recimo ima ugovor sa nekim firmama ma da ne gnjavim ali moguce je

trt

pre 11 godina

"Pored ispitivanja elektronskim uređajem, koje nije sasvim pouzdano, jedini siguran način otkrivanja kilometraže polovnog autmobila je servisna knjižica."
Nece biti.Varijanta duplih servisa je rasprostranjena samo tako.Predje se preko 40000 i vise hiljada kilometara za devet meseci, promeni se sve kao na redovnom servisu, kilometraza vrati i za tri meseca evo nas u zvanicnom servisu.Auto proslo, recimo 15000km, to se zapise u knjizicu i kao tacna evidencija.Sledece godine ista prica i evo nama auta starog dve tri godine kojeg su vozili penzioneri i prosli 35000.U stvari auto presao preko sto dvadeset hiljada minimum.E sada tu ima i pozitivne strane a to je da je automobil redovno servisiran i da su originalni delovi stavljani barem pri zvanicnom servisu.

Simke

pre 11 godina

Kakva crna servisna knjižica, pa to se kupuje za 5 eura?! Ne zamajavajte narod da servisna knjiga znači nekakvu sigurnost! To sam video na još nekoliko sajtova, a nema veze sa stvarnošću. Pa za 20 eura dobijaš knjižicu izlupanu pečatima u kojoj ti ostaje samo da štikliraš vrste servisa i da se potpišeš pet puta na pet različitih načina sa pet različitih hemijski. Ko ne veruje, nek otvori svoju i nek uporedi potpise. Ne moraš uopšte da budeš stručnjak za grafologiju da bi uočio sličnost. Servisna knjižica za sigurnost znači koliko i kilometraža na satu - ama baš ništa.

Vozac

pre 11 godina

Posto se prilikom registracije u Srbiji (verujem da je tako i u inostranstvu) upisuje predjena kilometraza na prijavu godisnje registracije, postoji li nacin da se taj podatak proveri pre kupovine?

Sergio

pre 11 godina

1. komsija i drugar radi u minhenu u audiju, kaze da oko 30% vozila koje odrzavaju imaju vracenu kilometrazu koju na zahtev oni vracaju, to kosta od 50-100
2. ja kupio auto star 11 godina sa 210000, uvezen sa 4 godine i 125000 pa ga vozio covek po bg 7 godina i presao 85000, pomalo nerealno ali auto skoro nov, ispostavi se da skroz nevezano nadjem coveka iz drugog grada koji ga je odrzavao svih 7 godina i sve je potvrdio, cak je i svaki pecat u servisnoj njegov, dakle ima jos uvek da se nadje dobar primerak, mene sluzi ko doxa
3. stilo jtd, covek kupio na placu sa 160000, stvarno na oko odlican, kasnije na nekom pregledu ustanovi da ima oko 730000, vratili magarci na satu a nisu u motornom kompu, ko sme da kaze da italijan ne valja, stilo sa 730000 eeeejjjjjjj, kusti

toliko, hvala na paznji

komshija

pre 11 godina

Veliki problem za one koji kupuju polovan auto. Na jednom automobilskom forumu je postavljen cist primer vracanja kilometraze. Auto je uzezen i nemacke i presao je navodno 130000km, oglas na 'polovniautomobili', a isti auto je do skoro bio u ponudi na Nemackoj sajtu polovnjaka sa kilometrazom od 195000km. Vidi se da je isti auto po slikama na oba sajta koje su identicne, kao i slike servisne knjizice koja je naravno ista.

alex

pre 11 godina

prosle godine odem kod elekticara i dok sam cekao nailazi lik sa fordom(mislim da je mondeo). po kolima se vidi da su dosta presla a on krece pricu kako ga je kupio od matorog pecarosha i jos kaze da su udice bile na zadnjem sedistu(tipa vozio ga samo na pecanje vikendom). i jos kaze kola su 2003 ali je prva registracija 2006,kao stajala u salonu. ovaj sto je prodao kola mozda jeste mozda nije pecaros ali ovaj sto je kupio je 100% SOM!

Sima Kosmosic

pre 11 godina

Evo sa sajta polovniautomobili :) za sve automobile
http://www.polovniautomobili.com/oglas1894605/digi_master_3_aparat_za_korekciju_kilometraze/

cika crni

pre 11 godina

moj peugeot presao 72000 km,'02 god..kupio sam ga od prvog i jedinog vlasnika,komsija iz ulaza. Platio sam ga skuplje,dosta skuplje,ali svaki evro mi se za sad vraca..PS-kupujte auto od nekog koga dobro poznajete...

Viktor

pre 11 godina

Stvar je vrlo jednostavna. Dovoljno je pogledati cene kola napolju i videti da su cene iste kao i u Srbiji. Tu vec nesto ne stima, a najvise ne stima kilometraza i "ugradnja" uvoznika. Jedino da se u kupovinu ide sa laptopom i nekim OBD II citacem.

Sale

pre 11 godina

Moj komsija ima E klasu 2004 god, E270 cdi. Presao je blizu 400k i verujte mi da je taj auto unutra nov. Spolja ima tackica na branicima i haubi i nista drugo. Onaj auto da se malo ispolira i ofarbaju branici komotno moze da se vrati km na 150k. A on ga je uveo iz Nemacke sa 100k.

miti

pre 11 godina

ja imam touarega 2004 god kupljen od drugara koji je prvi vlasnik...presao je 240 000 km...3.2benz...radi kao da je nov ...imam i servisnu knjizicu...ja taj auto ne mogu da prodam ni 10 000 i jednostavno mi je zao da ga prodam za tako male pare...dok drugi koji su prosli "100.000" kostaju i duplo vise...a prosli su preko 500.000 km ...:s

Djole

pre 11 godina

Ja sam upoznao coveka u Bg, taksira samo za firme i vozi dnevne ture za Zagreb. Nova E klasa je u pitanju...za 3 godine presao je 330,000km na otvorenom iskljucivo...kaze ovo mu je vec treca e klasa i menja ih na 700 hiljada. Takodje kaze da mu isplati iskljucivo ako on i brat rade 16 sati dnevno, 6 dana u nedelji...nakon 700 soma vise mu nije ni bitno za koliko je proda...

Dragan Miladinovic

pre 11 godina

@Pedu

Ovo je nerealno samo kod nas gde nema puteva. Inace zamisli situaciju na zapadu, sluzbeni auto kojim se svakodnevno obilaze neka mesta. Ako sam dobro izracunao to je oko 400 kilometara svakog radnog dana. To je svega oko 3 sata voznje po autoputu. Ili situacija gde neko putuje sat i po do posla autoputem svakog dana i vraca se...

anti prevaranti

pre 11 godina

razlog zasto je prevaranata sve vise i vise u srbiji lezi samo i samo u primitivnoj i naivnoj svesti kupaca...

naime svi vole da se hvale kako su za male pare kupili sto noviji auto sa sto manjom kilometrazom a takvi automobili u npr nemackoj kostaju vise nego njihovi ekvivalenti ovde...
e tu na scenu stupaju placevi i preprodavci koji uvezu lupanu krsinu sa ogromnom kilometrazom (koja je u nemackoj npr jeftina) i onda je provuku kroz vec razradjen sistem ulepsavanja, doterivanja i vracanja kilometraze da bi navukli naivnog i priprostog kupca u srbiji...

verujte da je taj sistem toliko razradjen pocevsi od limarije pa preko motora do tapacira da je i pravim majstorima nekad tesko da razaznaju, jednio se moze poznati po ceni koji prevarant trazi, tako sto je uporedite sa cenom takvog vozila preko (u danasnje vreme postoji internet i sve je mnogo lakse)

ali ne ovde ljudi vole da lazu sami sebe kako su napravili dobar posao, a kad se posle nekog vremena pokaze (a to obavezno budu jako skupi delovi), onda dodje hvatanje za glavu i kukanje, ali sto je zanimljivo sve to vesto prikrivaju i poznanicima nece da priznaju (vec poznati kompleksi)...

ljudi shvatite, sto je dobro - to je i skupo, niko nije deda mraz da vam poklanja nesto sto vredi! pogledajte oglase preko pa cete videti...

Michael Clayton

pre 11 godina

U firmi sluzbena Toyota Avensis 2011 godiste kupljena ovde 2.0 d4d presla za godinu dana 100.000 km. Malo Beograd i Srbija,ali kad se napravi put do samog kraja Rumunije,pa odmah odatle za Belgiju i sve to tako stalno,dogura se 100k ocas posla.Inace za sada jedino redovan servis i da crkao nam je akumulator iz cista mira,ali to je bilo u garanciji.

E ali ima i tu jedan problem,sta na primer kad budemo prodavali Toyotu za cetri pet godina sa cirka predjenih 400.000? Naucna fantastika je prodati to,jer prosacan stanovnik ove zemlje ce pre kupiti Pasata koji je presao milion km,a vidi da pise 123.000km nego auto koji je kupljen ovde,odrzavan,prvi vlasnik,koji je presao pravih 400.000km.

Dejan

pre 11 godina

tekst kaze u Nemackoj je zakonom zabranjeno vracanje kilometraze.
pa naravno jer je to prevara. samo kod nas prevara nije zabranjena.
pitanje za drzavne sluzbe da li se prilikom registracije mora navesti tacan broj predjenih kilometara? ako se prijavi pogresan broj kilometara vlasink rizikuje kaznu a i gubitak nadoknade od osiguranja.
sistem je jednostavan samo zasto nije implementiran.
zato jer ljudi i vlasti imaju deo zarade ili nisu bas inteligentni ili zainteresovani. prosudite sami

dragan

pre 11 godina

Recite nam koji su to prodavci koji prodaju automobile sa pravom kilometrazom, a koji ne. Obelodanjivanje prevaranata je jedini lek protiv istih. Pozdrav.

maki

pre 11 godina

Ja sam pre desetak godina radio u Beogradu za jedno italijansko predstavnistvo.Za 4,5 godine presao sam sa sluzbenim autom po Srbiji,Makedoniji i BiH 480.000km ! Znaci samo Srbija i blisko okruzenje, tako da preci toliku kilometrazu uopste nije problem.Par puta sam sa vlasnikom firme bio u Italiji.Kaze on meni, idemo danas na rucak u neki super restoran.Ja pitam gde,a on kaze ma samo 250km dalje, i tako on prodje 500km za dan samo zbog dobrog mesta za klopu.Tako da te price, kupio sam Punta 2001,uvezen iz Italije presao samo 70000 su totalno nebulozne jer svi Italijani prelaze VELIKE kilometraze !
Zato,pamet u glavu i otvorite cetvoro ociju kada kupujete polovan auto, a narocito kada je uvezen iz Italije.

sed

pre 11 godina

U Americi postoji baza podataka tzv. Carfax gde mozete proveriti istoriju svakog automobila, koliko vlasnika je promenio i kada, kad su bili redovni servisi, popravke, testovi izduvnih gasova, sudari, kradje. Uopste nije moguce uraditi kupoprodaju ili popravku kod ovlastenog servisa ili certifikovanog mehanicara ili osiguranje vozila a da se podaci o automobilu ne unesu u bazu podataka i osveze. Prva stvar koju vas pitaju kad udjete u servis je kolika je kilometraza/miljaza i to odmah unose u sistem, tako da kupac moze kasnije pratiti istoriju odredjenog automobila prema VIN-u (Vehicle Id Number) tj. serijskom broju.

Za kupovinu americkih polovnih automobila u Evropi mozete ici direknto na Carfax-ovu web stranicu http://www.carfax.com ili koristiti evropsku verziju http://www.carfax.eu koja je nesto jeftinija (8 eura, naspram 15 dolara).

Za Srbiju me ne cudi da se radi to sto se radi, ali me cudi za zapadnu Evropu da nemaju slican sistem, a mozda i imaju samo se u Srbiji ne zna za to?

Miha

pre 11 godina

Pre 3-4 godine, perem ja auto u Valjevu (na USA tablice) i motam se oko perionice pricam na telefon, njih 2 momka peru auto, lepo rade. I dok sam se muvao okolo, prilazi mi covek, mozda 40tak godina, predstavlja se imenim bez prezimena i kaze da je on sef servisa. Rukujemo se i sednem za mali stocic ispred servisa, pricamo nesto nebitno, devojka sto radi tu donese dve kafe. Posle 5-6 minuta, kaze on meni da mu je jedan od momaka sto pere auto rekao kako je auto mnogo dobar i u odlicnom stanju al kaze na satu mu pise 340 hiljada da je presao. Kaze on 340 hiljada km je mnogo...ja mu kazem prijatelju, nije to 340 hiljada km nego MILJA i da auto ima preko 500 hiljda km...kazem ja njemu originalni motor, menjac, itd - kaze on meni za 300 evra ima momak sto ga on poznaje, moze da uradi auto za sat vremena da skine miljazu na bilo koju cifru. Zahvalim se lepo i odbijem ponudu ali cisto dam vam docaram koliko je to lako uraditi i koliko se oni ne plase nicega jer je potpunom strancu ponudio te usluge znaci murije se ne plasi niti muriju to zanima.

imlek

pre 11 godina

"Krava ako je dobra ne ide(ne prodaje) se van svog sela", kazu kod mene u kraju...Jednostavno, prepusteni smo auto mafiji koja ima razradjene seme za vracanje kilometraze, laziranje servisne knjizice, peglanje limarije, ciscenje enterijera...kupac je jedna ovca koja, kupi 10 godina auto sa 75000 km. i misli da je dobro prosao, auto kao casa, samo malo izbacuje plavi dim...E, moj brajko! Proslo je vreme auta koji je vozila zena samo do pijace i natrag! Da je valjao ne bi se do nas dovaljao...

petparacke price

pre 11 godina

Cuo sam pricu o jednom polovnom BMW-u koji je uvezen iz Holandije i kome je kilometrazu drasticno vratio neki polustrucnjak. Kazem "polustrucnjak" zato sto nije revidirao SVE relevantne podatke iz auto-kompjutera. Tako je posle detaljnije analize isplivao podatak koliko puta je auto-kompjuter signalizirao da je potrebno menjati ulje u motoru. Kad se broj signalizacija pomnozio sa tipicnom kilometrazom za zamenu ulja, ispostavilo se da je taj BMW presao vise od 400000 km. Dalja analiza uz pomoc podataka o kolima i Interneta je pokazala da je bio u vlasnistvu neke taksi-firme iz Holandije i da je bio vozen u tri smene skoro bez prestanka. Ne znam kako se sve zavrsilo ali na dobro sigurno nije izaslo...

bojan

pre 11 godina

"...i pored toga postoje prodavci polovnih automobila koji su pouzdani i kod kojih možeta kupiti auto sa pravom kilometražom." Znam da reklama nije placena, ali neka neko kaze koji su to.

Sinko

pre 11 godina

"...mislim da je bio 2005. godište, koji je prešao 700 hiljada kilometara...
Mislim da ste ga malo preterali"

Ne mora da znaci. Imam rodjaka koji se bavi usluznim prevozom u Hrvatsku. Jedan dan ode, drugi se vrati. 550km dnevno. Njegov pasat je bio presao 800 000km. Prvo 350 000, onda se uradi neka polugeneralna, pa 150000 nekoliko puta. Zanimljivo je da je na kraju i takav automobil prodao i verovatno i danas negde stenje po Beogradskim ulicama sa karakteristicnim oblakom dima iza sebe...

Kolektivna lobotomija

pre 11 godina

Ja sam gotovo siguran da na nasem trzistu polovnjaka gotovo ne postoji automobil komenije vracena kilometraza. Kada kupujete polovnjak, racunajte tako da je realna kilometraza od 50% do 200% veca od onoga sto vidite na satu. Neki modeli automobila imaju realnu kilometrazu sacuvanu u kompjuteru. Moj cale je nedavno kupio Skodu Oktaviju sa 180.000 predjenih kilometara. Iako sam mu govorio da se ne zalece vec da mu uvezemo lepo slican auto iz inostranstva njemu pundravci nisu dali mira pa ga je na kraju kupio, i nesto kasnije kada je auto povezan na dijagnostiku video da je u stvari presao 350.000 km.

m

pre 11 godina

@pedu
Otac je sa skodom 100L presao 1973 100.000km. BMW je bolji auto, a i putevi u Nemackoj su bolji, tako da prosek od 300km dnevno uopste nije nemoguc.

Mordor

pre 11 godina

Sam krajnje naivan čovek (dakle, prosečan Srbin :-O)) može da kupi polovan auto od nepoznatog čoveka i pri tome veruje da je kilometraža tačna a servisna knjižica nije falsifikovana. Naročito u slučaju uvezenog vozila.

Holandija

pre 11 godina

Toyota 2011. godiste. Vec sam presao 71000km. Verujte, uopste nije tesko prevaliti toliku kilometrazu. Do posla mi vremena treba koliko i u BGD, samo sto predjem 5 puta vise kilometara. Ovim tempom cu za tih 7 godina preci 490k.

danijel

pre 11 godina

Apsolutno se slažem da je u Srbiji nemoguće naći auto na kojem nije manipulisano sa kilometražom, naročito sa velikim dizelašima, njih niko ne kupuje da bi se malo vozio po gradu.
Zato je komično kako na svim sajtovima polovnih vozila maltene nema auta koja su prešla više od 150 - 200 hiljada KM a stara preko 10 godina. Ne kažem da je nemoguće ali mnogo je verovatnije da im je vraćeno bar za 100 hiljada. Kod kvalitetnijih auta (BMW, Audi...) je jako teško videti znake trošenja zbog odlično urađenih enterijera. Lično sam vozio BMW dizel star 11 godina, kome na satu stoji 280.000 a unutra je tako dobro očuvan da bi ladno mogao poverovati kako nije prešao više od 100.000
Jedini način da kupite dobar auto je da lično odete u Nemačku/Holandiju/Švicu i da kupite auto od vlasnika i pritom proverite KM u ovlašćenim servisima. Ovo je skuplja i teža varijanta kupovine auta ali se na duge staze isplati.

goran-münchen

pre 11 godina

(bojan, 28. avgust 2012 10:33)
Evo naprimer ja :-) ali do pre 3-4 godine posto sam izasao iz tog posla,zivim u Nemackoj a i ovde sam se bavio sa tim,a bas iz ovih razloga.... nijedan auto koji sam uvezao nije mogao biti konkurentan sa cenom automobila koji su uvezeni iz Italije ili takvih sa spustanom kilometrazom a ja jednostavno nisam zeleo to da radim.... procitah negde i da je jako malo kod nas automobila sa orig. kilometrima. Za ovo bih mogao da garantujem da od 100 automobila 99 imaju smanjenu kilometrazu..... A sto je jos gore od ovoga jeste to da ovdasnji dileri vec spuste km. a onda jos na kraju i ovi nasi sto ga kupe.... I izvinjavam se ako sam nekoga uvredio tj ljude koji se ovim poslom bave na posten nacin....

Organizovani kriminal

pre 11 godina

Pre ulaska u Srbiju podigne se kilometraza zbog procene vozila kasnije se vrati na "pravu" zbog prodajne cene i na svakom autu koje uvoze auto placevi i privatnici je tako.Ah da nezaboravim poreza plate mozda 5% od onoga sto bi trebali i to se tolerise jos od 1991.Na kupce oni gledaju kao na ovce koje treba sisati dok mogu.

Henry Ford BGD

pre 11 godina

Skoro sam bio u Nemackoj i pricao sa jednim nasim covekom iz Subotice koji je nekoliko godina radio kao spediter. Kaze da je u Madjarskoj svojim ocima video placeve na kojima se autombili sredjuju pre uvoza. Na prvom mestu kilometraza pa onda vidljive sitnice koje je odaju: pohabane rucice menjaca, navlake na pedalama i sl. Naravno, ako treba nesto sitno na limariji i to se ispegla, i onda tako ide na sleper i pravac za Srbiju. Sto se tice kupovine u Nemackoj, i tu ima svakakvih prevaranata. Najbolje je kupiti ili od privatnog lica ili u nekom auto-salonu. Mislim, moze i na auto-placu ali to samo uz dobru preporuku nekoga ko tamo zivi i ko zna prodavca. Prodavce koji nisu nemci (citaj: turke, ruse i sve balkance) po mom misljenju treba izbegavati u sirokom luku. Treba reci i ovo: ko ocekuje da prodje jeftinije moze odmah da odustane od puta za Nemacku. SVE sto tamo iole vredi nije jeftino.

Marko

pre 11 godina

Ako kupujete auto star do 3 godine onda mozete biti skoro sigurni da je presao do 250.000, sve ostalo je verovanje u bajke, kao sto ovaj sto je kupio 11 godina star Punto. Plavi dim izbacuje zato sto motor sagoreva ulje... To znaci da je za otpad ili generalnu i da je presao 4-5 puta vise od navedene kilometraze.
Sta reci o naivcima koji kupuju dizel limuzine stare 10 godina sa 120.000 na satu? Pa ako je presao ''samo'' 350.000 onda mogu da pevaju. Ljudi vole da veruju u bajke.

lop

pre 11 godina

1. Imao sam prilike da u svom poslu saradjujem sa strancima. Izmedju ostalog jedan čeh je vozio službeni BMW 5. Auto je izgledao kao nov i spolja i unutra. U razgovoru sa njim sam saznao sledeće - on ga vozi do tri godine, pređe oko 400k kilometara i zatim dobija nov a taj auto se prodaje.

2. I ja sam se lično "opekao" pri kupovini polovnog automobila zbog svoje brzopletosti. Sreća u nesreći je bila što sam (nažalost kad sam već kupio auto) primetio kvar na motoru koji je brzo otklonjen. Naime motor je imao oštećenje na dihtungu i glavi motora.

3. Trenutno vozim polovan auto koji sam kupio pre četiri meseca. Bio sam strpljiv i tražio sam auto oko devet meseci. Video i vozio sam sve i svašta. Auto sam kupio od prvog vlasnika, auto je kupljen kod nas i isključivo (proverio) održavan u ovlašćenom servisu.
Što se tiče kupovine automobila sa placeva i od privatnih uvoznika - nikad više.

DC

pre 11 godina

Vracanje kilometraze nije problem samo kod nas, svuda po Evropi je vrlo rasprostranjena rabota. OK, procentualno je to kod nas mozda mnogo vise ali to sto neko nadje auto na mobil.de i uzme ga u Nemackoj moze da znaci i to da mu je kilometraza vracena samo jednom a ne dva puta kako to cesto biva. U tom pogledu je Svajcarska puno bolja jer uz servisnu imate i 'abgas' knjizicu koja mora da je stara koliko i auto. Brojevi u servisnoj i abgas knjizici moraju da se poklapaju a cim nesto od toga nije kako treba - jednostavno trazis dalje. Ima puno auta koji ne prelaze ni po 10,000km godisnje al je problem sa Svajcarskom sto je mnogo skupa.
E sad, postoji druga stvar u celoj toj prici, naime koliko je los dve godine star BMW/Mercedes i sl sa 200,000km na satu. To su auti koji su vozeni u idealnim uslovima (pricam o zapadu): glatki putevi, pola gasa, uvek motor dobro zagrejan itd itd. Svojevremeno sam dovezao rodjaku 5 godina star mali gradski auto sa 160,000km - bio je kao nov kad je stigao u Srbiju. Za sledece tri godine dodato jos 15,000km al auto za tih 15,000 propao vise nego da je presao na zapadu jos 200,000.

Mare

pre 11 godina

Realno najveća šansa da kupite auto sa tačnom kilometražom je ukoliko kupite auto od prvog vlasnika i ukoliko je auto kupljen kod nas, odnosno nije iz uvoza. Često se u oglasima piše "prvi vlasnik", a to u stvari nema veze za prvim vlasnikom, već se misli na prvog vlasnika u Srbiji, a auto je možda imao 5 vlasnika negde "preko". Šansa da je kilometraža realna se još više povećava ako se radi o benzincu i još više ako se radi o autu koji nije iz kruga atraktivnih automobila (čitaj: VW, Audi, Mercedes i sl.). Znači ako je auto od prvog vlasnika, kupljen kod nas, benzinac je i marke npr. Kia, Hyundai, Suzuki, Dacia i sl. velika je verovatnoća da je auto sa pravom kilometražom, verodostojnom servisnom knjižicom i u dobrom stanju. Naravno takav auto koji je star 3-5 godina ima i cenu i sigurno ne košta 2 ili 3 hiljade evra. Naravno nikada ne možete biti 100% sigurni, ali je poenta značajno smanjiti verovatnoću da budete prevareni.

goranče bor

pre 11 godina

Treći moj auto je a i sada je Golf2 91 godište kupim ga u boru 2008 prva reg je gnjilane 2005 a na km satu piše 097844 km. Ja nisam proveravao nigde a za predjenu kmtražu nisam pitao jer mi se ukupno na oko i sve ostalo svidjao. Ide fantastišno a i troši relativno a koliko je stvarno prešao sam dragi Bog možda zna, a ja se nisam ni trudio da saznam.Samo mi trba majstor koji stvarno može da ga lepo presluša i pregleda jer mislim da mu je potrebno. Pozzz za sve vlasnike wwagena.

mf

pre 11 godina

@Pedu
postoje transfer vozila u Nemackoj koja svaki dan prelaze po 500-600 km a vi izracunajta kilometrazu i ti se auti na licitaciji kupe za dzabaka

anoos

pre 11 godina

@pedu
Pa u Nemačkoj je normalno da službeni auto prelazi po 100000km godišnje (neki i više). Problem je upravo ovaj u tekstu, što naši kupe u Nemačkoj kola koja su prešla 500000+km za male pare, dodju u Srbiju, vrate kilometražu, i prodaju ga "kao da su ga vozili penzioneri". Rešenje je, ili otići lično u Nemačku pa kupiti auto, ili proveravati kilometražu preko broja šasije u ovlašćenom servisu gde je auto servisiran...

Goran

pre 11 godina

Pre nekoliko godina zaposleni na NIS-ovim pumpama su tako namestali brojcanike. Onda je jednog dana dosla policija sa covekom koji je ocitao realno stanje iz takozvanog eproma i ljudi su otisli u corku.

cobretty

pre 11 godina

@mitar

to sto ti auto izbacuje plavi dim, se ne resava velikim servisom, vec se obicno radi generalna, gori ulje zajedno sa benzinom...

Marder III

pre 11 godina

Nemačka trenutno radi na tome da natera proizvođače automobila da onemoguće vraćanje kilometraže. Inače to već postaje sve teže, tako da na primer na novijim luksuznijim autima je to već dosta komplikovanije uraditi.
U Nemačkoj takođe vraćaju km, doduše dosta ređe nego ovde. Po nekom nemačkom izveštaju na oko 30% polovnih automobila tamo su vraćeni km. Uglavnom su to prodavci koji su stranci i kada je auto za izvoz. Ako navedu da je auto samo za export to je znak za oprez da nešto možda nije u redu. To je radi toga jer se tamo plaše da uvale nešto pogrešno nekom nemačkom građaninu. Taj ako ih tuži tamo, ugasili su ali bukvalno.
Inače, za pređene km, tamo se zaista dosta više prelazi, pogotovo ako je veći auto. Pa ne kupe oni veliki skupi turing auto da ga gledaju. Za manje, gradske automobile i koji su bili drugi auto je moguća mala km. I da, uslovi puteva, goriva, servisa, stila vožnje a i održavanja generalno čine da su tamo automobili uglavnom u boljem stanju u odnosu na godište i km nego drugde. Nije čudno da i ovdašnja carina daje višu procenu za auta iz Nemačke nego npr iz Italije.
Najbolje je kupiti od privatnog lica, doduše to obično znači nešto veću cenu i bar minimalno znanje jezika.

Samo razmisljam

pre 11 godina

Svaki dan prelazim 250km zbog posla. Radim 6 dana u nedelji, servis radim jednom u 2 meseca. Za 3 godine sam presao 220.000km. Dosta je to voznje ali dostavni auto moze komotno da predje 2-3 puta toliko za isti period. Vidjao sam takva vozila!

Dule SD

pre 11 godina

@(Pedu, 28. avgust 2012 09:06)

Taksista iz Smedereva, ne tako velikog grada, mi rece da je auto koga voze po smenama, za 2 godine presao blizu 200 hiljada. Koliko ce preci za 7 godina?

Branko

pre 11 godina

Kupio sam auto gde je vlasnik u oglasu naveo "Presao je 280.000 - nisam vracao iako sam mogao za 20e da prepravim na 160.000 i da napisem kako je stajao u garazi ili kako ga je vozila baba. A vi razmislite da li auto star 10 godina moze da predje godisnje 16.000km". Dvoumio sam se izmedju njega i istog modela sa autoplava koji je navodno presao 170.000 ali sam uzeo ovaj koji garantovano nije vracan iako je na 280.000km.

Nedavno upoznam lika koji uvozi kola iz Nemacke. Kaze uzmu auto koji je presao 350.000 i lagano ga vrate na 150.000 i isto popodne ga zalivade u Beofradu. Kaze mi "samo su Turci gori od nas po pitanju vracanja". A vi i dalje verujte u bajke...

StuG III

pre 11 godina

E moj (Miha, 28. avgust 2012 19:38), hteo da te uradi, to košta inače od 20 do 70e, 350 nikako. Pa u Nemačkoj je od 100-200.