Četvrtak, 23.03.2023.

12:26

Do Paralije bez punjenja: Kineska superbaterija sa dometom do 1.000 km

Izvor:

Do Paralije bez punjenja: Kineska superbaterija sa dometom do 1.000 km IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

78 Komentari

Sortiraj po:

Srđan BL

pre 1 godinu

Ivan ZG
Kao prvo uopste nisam taj koeficjent nasao u tekstu koji pominjes, a imas ga na vise mjesta...
Kao drugo svjestan si da si lupio glupost po pitanju velicine ovog vozila i otpora vazduha, jer je ocigledno da to nisi ni provjerio.
Kao trece napisao si i glupost vezano za ovo pakovanje baterija i ubacivanje istog iz auta 5,2x2m u dve klase ispod...
Kao cetvrto, poznato mi je i bez tebe da za svaku kategoriju vozila postoji neki pretpostavljeni koeficjent otpora vazduha... Recimo da je za SUV predvidjen od 0.35-0.45, iako ovo nije ta kategorija (mada je slicna) ali je u svakom slucaju ispod te granice.
Kao peto, a vezano za cetvrto imam dovoljno znanja da mi je jasno koje kategorije vozila u prosjeku imaju kakav otpor vazduha i kako isti utice na potrosnju pa mi sad ne treba tvoj "google translete" savjet kako bih "ispao pametan"... Osim toga Tesla Y je samo 20ak cm nizi od ovog auta.
Sto se tice potrosnje tu osim otpora vazuha imas jos jedan bitan faktor, a to je sama masa vozila (a kod ovog vozila skoro 3t) i sve te vrijednosti koja "zaspias" su relativna stvar, jer idealni uslovi (bez udara vjetra, ravan teren i slicno) nisu konstanta... EV prilicno veliki problem imaju sa potrosnjom kada moraju savladavati uspone (a to nuzno ne znaci da ih sa druge strane ceka nizbrdica za dopunjavanje baterija)...
Teorija i praksa su dvije krajnosti, a tvoje teoretisanje o EV nema veze sa iskustvom nekog ko koristi takva vozila...

Ivan ZG

pre 1 godinu

(Srđan BL, 24. mart 2023 21:09)
U tom istom članku koji si i ti čitao u Car and Driver izražavaju sumnju u točnost podatka o koeficijentu otpora zraka od 0,27.
Za tvoju informaciju (nemoj nikome drugome reći pa ćeš ispasti najpametniji) koeficijent otpora zraka se MNOŽI sa čeonom površinom da dobiješ cifru koja ti pomaže da izračunaš potrošnju pri bržoj vožnji.
Kinezi su poznati po "napuhavanju" rezultata i bombastičnim izjavama koje onda u praksi ne mogu potvrditi.
Većina današnjih automobila ima koeficijent 0,21 (Mercedes) ili 0,22 ili 0,23 i troše 20-24 kW na 100 km na autocesti.
Posebnost ove baterije je da je LPF kemije ili litij-željezo-fosfor i ne može se zapaliti (za razliku od Tesline), podnosi dobro brzo punjenje i ima veći broj ciklusa punjenja od dosadašnje (Tesline) standardne baterije. Mana im je bila manja gustoća energije, ali je to očito CATL uspio uspješno prevladati.

Srđan BL

pre 1 godinu

Ivan ZG
Za ovaj auto (ormar kako ga nazivas) su zvanicno izneseni podaci koeficjenta otpora vazduha od 0.27, sto je u rangu kompakt klase od prije 10 godina. Osim toga auto ima duzinu od 5.2m i medjuosovniski razmak od 3.2 m sto je pola metra vise od prosjeka automobila duzine oko 4.3m (odnosno kompakt klase). Cak dosta automobila duzine oko 5 ili malo preko nema medjuosovinski od 3.2m (vec oko 3m)... Da si pogledao fotografiju podnice ovog auta, vidio bi da je svaki cm podnice (citaj medjuosovinskog rastojanja) iskoristen za smjestaj baterije i ne bi napisao da staje u svaki auto duzine preko 4.3m... Za ovo treba malo vise...

aca

pre 1 godinu

ova EV ce jos malo pa uci u C, a mozda i u E kategoriju zbog tezine baterija, strasno. sta ce biti kada se zapali sa tolikom baterijom...

djosa

pre 1 godinu

@
(Пет метери лима, и шест метери дима...., 23. mart 2023 13:36)

Smesan komentar - iako mi u stvari i nije puno smesan..vise je: pokusaj smesnog komentara.
Nisam siguran kome se u stvari tacno podsmevas?
Porodicnim ljudima koji jedva krpe kraj sa krajem jer nisu hteli da se bave mutnim stvarima, nisu u stranci tj nisu podobni, nisu se prodali.. Jel se njima podsmevas?
Ili mislis da svejedno treba pricati tako jer ti takvi, inferiorni - nisu rodjeni sa vecim intelektom da bi mogli da budu strucnjaci u nekim deficitarnim zanimanjima? Jel to u pitanju?
Sram te bilo!

Ivan ZG

pre 1 godinu

Po gustoći energije koja je obajvljena u ovom članku baterija od 150 kWh ima težinu od skoro 600 kg.
Zeekr ima i model 001 koji jako podsjeća na Porshe i nitko se ne bi posramio da ga vozi jer je prelijep.
Dok u Europi jedan FIAT 500 na struju košta 35.000 eura (početna cijena), a u Kini auto slične veličine (vjerijatno lošijeg dizajna, ali bolje praktičnosti - ima 4 vrata) košta oko 12.000 eura, Kinezi će vidjeti priliku za dodatnu zaradu na kupcima u Europi.
Razlika kod luksuznijih automobila je još i veća.
Ovaj ormar na kotačima je prvenstveno namjenjen tržištu SAD-a, ali nikada ne reci - nikad, možda dođe i u Europu.

123123

pre 1 godinu

Zašto auto na baterije nazivate električnim vozilom?
Mikser je električni, a ovo nije.
(rebro, 23. mart 2023 22:03)

čini mi se da se ne razumeš u to što pričaš

Maximus Decimus Meridius

pre 1 godinu

A ovi iz Niš i Vranje mogu da odu do Paralije i da se vrate sa jednim punjenjem, možda moraju da svrate u Prdejce čisto da malo dopune baterije!

khamis

pre 1 godinu

I ja kada sam prvi put kupovao kineske baterije za moju Nitecore lampu od 5000mAh sam izgurao 10 minuta na najjačem režimu. A sa panasonikovom "zelenkom" od 3000mAh sam gurao najmanje sat vremena. Pa ko razume-razume. Ne dajte samo da vas Vranjanci prevare da ste stigli u Paraliju;-)
(Balkanac, 23. mart 2023 14:56)

NITECORE je kineska lampa. Da si uzeo njihovu originalno bateriju koja košta 20+ eura trajala bi duže od Panasonika. Ali ima na buvljaku za 120 dindzi koja nema ni 10% kapaciteta od deklarisanog :)

evfreak

pre 1 godinu

@Joca

Zapravo gustina Teslinih 4680 je oko 244wh/kg, tako da ovo nije ništa revolucionarno. Ali sva čast Catl na konstantnim unapređenjima.

mile

pre 1 godinu

Odlično zvuči i domet i brzina punjenja. Ali šta vredi kad je to sve papreno skupo i nemamo razvijenu infrastrukturu punjača. Da ne govorim što živim u stanu. Jednostavno voziću dizela dok me ne zabrane.

Inception

pre 1 godinu

Mogli su i napisati da baterija ima kapacitet od 150 kWh što u teoriji (ili pri brzini od 80 km/h ili u gradu) auto može prijeći 1.000 km.
Na autocesti sa ovim ormarom od auta pri 120 km/h će trošiti jedno 25-28 kW na 100 km i imati domet od 500-600 km.
Ta baterija stane u skoro sve aute veće od 4,3 m jer je bitan međuosovinski razmak, a ne dužina auta.
Inače, NIO auti već imaju bateriju od 150 kWh.
(Ivan ZG, 23. mart 2023 19:41)


Bravo, Ivane. Savrsen komentar.

Optimista pripravnik

pre 1 godinu

Vidim, pored ostalih baljezgarija oko Paralije,(... koja uopšte nije predmet za raspravu oko ove vesti) da ljudi nemaju pojma koliko je Kineska tehnologija odmakla i da se o Kineskom kvalitetu još uvek govori sa podsmevanjem. Braćo, ova firma Geely je vlasnik Volvoa, kao i za Srbe nepoznatog Link& Co, koga voze po celoj Evropi. Model O1 hibrid baziran na Volvu XC40 je odličan auto sa fenomenalnom završnom obradom. Vozio sam se u njemu kod drugara u Holandiji više puta. Vi ne znate o čemu pričate. Smejali smo se i Korejancima pre 30 godina, a vidi ih sada. Smejali smo se i Japancima pre 50 godina, a vidi ih sada.... Nije samo ‘made in Germany’ kvalitet, ima toga i van Nemačke.
Nema na čemu.

Ironija

pre 1 godinu

255wh - 10kg, za predjenih 1000km (140kw/h) treba nesto preko 5t baterija????
(Vladimir, 23. mart 2023 23:03)

Piše da je 255 Wh za 1 Kg. Dakle, oko 550 Kg baterija za 140 kWh. To uopšte nije loše. Ako ovaj tip baterije bude jeftin i brz za proizvodnju ovo će biti prekretnica.

Moravac

pre 1 godinu

Kada ce moci kineska vozila da se kupe kod nas?Imaju odlicna mala vozila na struju idealna za grad i prigrad.Ova velika su za one sa velikim porodicama.Kod nas prosek dvoje i kuce ili dva kuceta,Bg,Ns...

Гиле

pre 1 godinu

(Smrda, 23. mart 2023 19:44)
Зашто не бих веровао у Кинески производ. Имају и квалитетне, а и неквалитетне. Имали су у једном тренутку најбољи моб. Најдјдаљњ су отишли у 5г што је засметало Америма. Колико се загађује док се направи батерија било где је друго питање. Мислим да су хибриди најбоље решење. Не знам дали се нашло решење за батерије кај заврше живот. То је велики проблем.

Dilema

pre 1 godinu

Sta mislite, zasto je bas izabran miniven?
Zato sto jedino u njega moze da stane tolika baterija.
(Kobaja Grande, 23. mart 2023 15:25)

A da li si video sledeće vozilo Zeekr 001 u koji će se ugrađivati ista ova baterija od 140 kWh? Nisi? To ti je SUV dužine 4970 mm.

zok1

pre 1 godinu

Za one koji ne znaju, Amerikanci tvrde da su Kinezi ispred njih u 7 od 10 tehnologija budućnosti. Ali nema veze, bitno je da mi sve znamo, a Aziju smo videli na geografskim kartama. U Kini, ali i u ostatku Azije, postoje gradovi prema kojima su evropske metropole obične smrdljive varošice.

Miki

pre 1 godinu

Sve je to lepo u teoriji. Ja vozim trotinet i čim je napunjenost baterije na 70-80% odmah se oseti značajan pad snage. Možeš još da voziš ali je jadno.

Brzi

pre 1 godinu

U Paraliju isključivo idem sa mojom Škodom Superb jer u tako mondensko letovalište vredi otići sa premium klasom automobila kakav je Škoda Superb, daleko iznad Mercedesa, Audia i BMW-a.
(FauVe, 23. mart 2023 19:24)

Kaže se "Super Be" , bajo :-)

Brzi

pre 1 godinu

Paralija je zadnja destinacija za nekog ko u Srbiji kupuje elektricni automobil.
(Thor, 23. mart 2023 18:53

Onaj ko kupuje E auto na more ide avionom, k'o gospodin čovek. Ako mu se baš švrćka po letovalištu ode u "rent a car". I opet ga manje kosta nego ove koji cele godine sipaju gorivo i placaju skupe registracije i velike i male servise.

Dilema

pre 1 godinu

Evo to je odgovor na pitanje jednog od komentarora na neku skorašnju vest gde sam mu rekao za Qilin battery od 140 kWh sa kojom će moći da se putuje 1000 km i da se puni do 80% za 10-ak minuta. On mi je tada rekao a gde to ima da se kupi. Evo druže, ima u Kini a uskoro i kod nas.

Iggy

pre 1 godinu

Eto braćo Srbi i SUS motori su nekad bili žedne šklopocije, slabe, slabo vukle pa su razvojem došle na ovaj nivo čini mi se savršenstva (jer svaki dalji napredak motora bi značajno uvećao cenu). Ekektričari su na početku razvoja a zamislite kakvi će biti za 10 godina.
Jedina kvačica u ovo zemlji jeste infrastruktura punjenja. Prosto ne mogu da zamislim kako će gomila parkiranih automobila po raznoraznim poluparkinzima i trotoarima puniti baterije preko noći. Ovde će to biti privilegija onih koji imaju garažna mesta i kuće.

Ivan ZG

pre 1 godinu

Mogli su i napisati da baterija ima kapacitet od 150 kWh što u teoriji (ili pri brzini od 80 km/h ili u gradu) auto može prijeći 1.000 km.
Na autocesti sa ovim ormarom od auta pri 120 km/h će trošiti jedno 25-28 kW na 100 km i imati domet od 500-600 km.
Ta baterija stane u skoro sve aute veće od 4,3 m jer je bitan međuosovinski razmak, a ne dužina auta.
Inače, NIO auti već imaju bateriju od 150 kWh.

FauVe

pre 1 godinu

U Paraliju isključivo idem sa mojom Škodom Superb jer u tako mondensko letovalište vredi otići sa premium klasom automobila kakav je Škoda Superb, daleko iznad Mercedesa, Audia i BMW-a.

sremac

pre 1 godinu

I ja kada sam prvi put kupovao kineske baterije za moju Nitecore lampu od 5000mAh sam izgurao 10 minuta na najjačem režimu. A sa panasonikovom "zelenkom" od 3000mAh sam gurao najmanje sat vremena. Pa ko razume-razume. Ne dajte samo da vas Vranjanci prevare da ste stigli u Paraliju;-)
(Balkanac, 23. mart 2023 14:56)

Pa nije ti ovo telefon, ovde se radi o autu. Drugacija su praviila, vece su investicije. Sve auto kompanije dodaju 100/200km vise ako preteraju brend gubi. Nisu bunike jeli pa da sami sebi pucaju u nogu?

Smrda

pre 1 godinu

Ta energetska gustina je i dalje vise od 50x manja od benzina. Da li zaista neko veruje da je domet toliki, jos kineski proizvod? Domet moze da bude i veci, ako se nagura 2-3 tone baterija. Koliki ce da bude kapacitet i kako ce da se pune posle godinu, dve ili ako potraju 10 godina? Ima li ljudi koji veruju u kineski kvalitet, garanciju ili bilo sta? Ko, gde i za koliko ce da reciklira te baterije? Koliko je zagadjena priroda da bi se te baterije napravile? Vozite automobile sa SUS motorima, jeftiniji su, manje zagadjuju i jednostavno, mnogo bolji.

Ма немој

pre 1 godinu

Добро да нема батерију као шлеп приколицу позади. "Ауто" тежак само 5тона.

Joca

pre 1 godinu

Sta mislite, zasto je bas izabran miniven?
Zato sto jedino u njega moze da stane tolika baterija.
(Kobaja Grande, 23. mart 2023 15:25)

Ove baterije su "samo" konstrukcijski različite od, npr. novih Teslinih. Baterije koje (verovatno) predstavljaju novu generaciju (Enevate, silicon anode) su svoju prvu primenu našle u električnim MOTOCIKLIMA (Lightning's wild LS-218 superbike). U odnosu na Tesline baterije koje su već postale reper, ove imaju 30% veću gustinu energije prema zapremini, a 40% prema težini. Uz to, pune se tri puta brže, jasno uz odgovarajući punjač. Za sada su naravno preskupe za bilo šta osim za supermotocikle kojima je cena ionako bizarno ogromna. Ali, ono što je daleko važnije, već se testiraju na drumovima.

Zašto ih pominjem? Pa upravo je suprotno od onoga što insinuiraš: pravi test je u najmanjim vozilima! U grdosijama SUV ili kamionima ima više nego dovoljno prostora i za prethodne generacije baterija skromnije gustine energije. Koliko kWh će staviti zavisi samo od kompromisa cene, težine, performansi... najmanje od raspoloživog prostora. Pomama sa SUV nije ni počela sa električnim automobilima, naprotiv, pre bi se moglo reći da su taj trend forsirali baš oni koji su tada opstruirali BEV i pričali bajke o vodoniku, večnom "gorivu budućnosti". A do zelene trave, nafta, "šta bi drugo?"

Btw, kad bi vodoničnim išao do Paralije jednim punjenjem, ne bi bilo mesta ni za gotova jela, a baba i deda bi naravno ostali u Beogradu da šetaju kuče.

Пет метери лима, и шест метери дима....

pre 1 godinu

@BDj

Видиш, први одласци на море које памтим су у Заставино одмаралиште на Брачу, које је имало WC по спрату и купатило у подруму објекта. Тако да, нисам рођен са златном кашиком.

Ово је био мој покушај карикирања просечног читаоца овог сајта који се брине што, рецимо, VW ID.3 не може да стигне до Паралије без паузе за кафу, а на такав пут иде једном или ниједном годишње. Остатак године му деца седе у смрдљивом граду (коме год, сви су смрдљиви), иако већина електричних аутомобила који се сада продају може да добаци од његовог смрдљивог града до прве планине или бање.
Због недовољног домета до Паралије, том читаоцу не пада на памет да уопште размишља о електричним колима, и зато ће да трује и своју и туђу децу "мирисом" који му излази на ауспух.
Цена нових кола јесте проблем, али и Golf 3 "црвено TDI" је некад био нов ауто, прескуп за нас. За десет година, неки, сада прескупи електрични ауто ће бити довољно матор да просечан читалац може да га приушти. Али ће он и тада да каже "не може да Паралије", и да настави да нас трује.

:)

pre 1 godinu

A sta ako krenem za paraliju,a ono -20?! Nema bre rodjaci nista dok ne zapurnja ziva nafta na auspuh! Jos ako je skinuta sa nekog broda na dunavu...

BDj

pre 1 godinu

@Пет метери лима, и шест метери дима....,
.. I DVADESET DVE TONE GLUPOSTI, rekao bih

Stvarno duhovito - zaboleo me stomak, ali na žalost ne od smeha.
Da li ti je palo na pamet da je za najveći broj stanovnika ovog ekonomskog tigra ovo jedini način da uopšte i vide more?
Da li uopšte imaš predstavu šta odlazak na more znači za tu decu kojoj se podsmevaš ovako lepo raspisan?
Nemaš, naravno...
A nemaš ni obraza, niti elementarne socijalne inteligencije.

Sa "osobitim" poštovanjem,
Đorđe

Edvard Snouden tj izdajnik

pre 1 godinu

Sad će stručnjaci iz američkog kutka i švabskih NVO da nam objasne da je to samo kopija od Mercedes baterije koja može preći 300 km ali je to bolje jer kopija je u pitanju mogle bi Švabe da napravi isto ali su u folciki skontali da je 300 km najbolje za potrošača

Balkanac

pre 1 godinu

I ja kada sam prvi put kupovao kineske baterije za moju Nitecore lampu od 5000mAh sam izgurao 10 minuta na najjačem režimu. A sa panasonikovom "zelenkom" od 3000mAh sam gurao najmanje sat vremena. Pa ko razume-razume. Ne dajte samo da vas Vranjanci prevare da ste stigli u Paraliju;-)

Пет метери лима, и шест метери дима....

pre 1 godinu

Мало је то. Мој TDI (црвено TDI!!!) може да оде до Паралије и назад, плус до оног тржног центра са друге стране Солуна. И то у 25-ој години живота, са правих 350 000 km.

Јес' да бије црно на ауспух, али кога брига, свакако не могу да паднем технички. Мало се и тресе, али добро, Pumpe-Duse је то, тако треба. И дере се, зато што сам скинуо изолацију кабине после поплаве.

Нема везе, битно је да стигнем у Паралију са пуним гепеком Карнексових готових јела, да се жена не мучи по врућини, они безобразни Грци наплаћују климу. И да деца лепо једу, а да их после не зезају у школи што нису нигде ишла на море. Паузе на путу не правимо јер Македонци деру за кафу, а и шта ће ми протезање. Рокнем Диклофен кад дођем, сутра сам као нов.

Здравља Боже, TDI ће и следеће године поново да изађе из града.

Moram da kažem

pre 1 godinu

E ovo je već realna praktična platforma, koja ima perspektivu.
Znači zapadni neoliberalizam ili kapitalizam, ili globalni prozapadni konformizam, mora da kopira "kinizam"... Kakav god on danas bio, jer nije ni komunizam.

Пет метери лима, и шест метери дима....

pre 1 godinu

Мало је то. Мој TDI (црвено TDI!!!) може да оде до Паралије и назад, плус до оног тржног центра са друге стране Солуна. И то у 25-ој години живота, са правих 350 000 km.

Јес' да бије црно на ауспух, али кога брига, свакако не могу да паднем технички. Мало се и тресе, али добро, Pumpe-Duse је то, тако треба. И дере се, зато што сам скинуо изолацију кабине после поплаве.

Нема везе, битно је да стигнем у Паралију са пуним гепеком Карнексових готових јела, да се жена не мучи по врућини, они безобразни Грци наплаћују климу. И да деца лепо једу, а да их после не зезају у школи што нису нигде ишла на море. Паузе на путу не правимо јер Македонци деру за кафу, а и шта ће ми протезање. Рокнем Диклофен кад дођем, сутра сам као нов.

Здравља Боже, TDI ће и следеће године поново да изађе из града.

BDj

pre 1 godinu

@Пет метери лима, и шест метери дима....,
.. I DVADESET DVE TONE GLUPOSTI, rekao bih

Stvarno duhovito - zaboleo me stomak, ali na žalost ne od smeha.
Da li ti je palo na pamet da je za najveći broj stanovnika ovog ekonomskog tigra ovo jedini način da uopšte i vide more?
Da li uopšte imaš predstavu šta odlazak na more znači za tu decu kojoj se podsmevaš ovako lepo raspisan?
Nemaš, naravno...
A nemaš ni obraza, niti elementarne socijalne inteligencije.

Sa "osobitim" poštovanjem,
Đorđe

Balkanac

pre 1 godinu

I ja kada sam prvi put kupovao kineske baterije za moju Nitecore lampu od 5000mAh sam izgurao 10 minuta na najjačem režimu. A sa panasonikovom "zelenkom" od 3000mAh sam gurao najmanje sat vremena. Pa ko razume-razume. Ne dajte samo da vas Vranjanci prevare da ste stigli u Paraliju;-)

Edvard Snouden tj izdajnik

pre 1 godinu

Sad će stručnjaci iz američkog kutka i švabskih NVO da nam objasne da je to samo kopija od Mercedes baterije koja može preći 300 km ali je to bolje jer kopija je u pitanju mogle bi Švabe da napravi isto ali su u folciki skontali da je 300 km najbolje za potrošača

Brzi

pre 1 godinu

U Paraliju isključivo idem sa mojom Škodom Superb jer u tako mondensko letovalište vredi otići sa premium klasom automobila kakav je Škoda Superb, daleko iznad Mercedesa, Audia i BMW-a.
(FauVe, 23. mart 2023 19:24)

Kaže se "Super Be" , bajo :-)

Moram da kažem

pre 1 godinu

E ovo je već realna praktična platforma, koja ima perspektivu.
Znači zapadni neoliberalizam ili kapitalizam, ili globalni prozapadni konformizam, mora da kopira "kinizam"... Kakav god on danas bio, jer nije ni komunizam.

Dilema

pre 1 godinu

Evo to je odgovor na pitanje jednog od komentarora na neku skorašnju vest gde sam mu rekao za Qilin battery od 140 kWh sa kojom će moći da se putuje 1000 km i da se puni do 80% za 10-ak minuta. On mi je tada rekao a gde to ima da se kupi. Evo druže, ima u Kini a uskoro i kod nas.

FauVe

pre 1 godinu

U Paraliju isključivo idem sa mojom Škodom Superb jer u tako mondensko letovalište vredi otići sa premium klasom automobila kakav je Škoda Superb, daleko iznad Mercedesa, Audia i BMW-a.

Brzi

pre 1 godinu

Paralija je zadnja destinacija za nekog ko u Srbiji kupuje elektricni automobil.
(Thor, 23. mart 2023 18:53

Onaj ko kupuje E auto na more ide avionom, k'o gospodin čovek. Ako mu se baš švrćka po letovalištu ode u "rent a car". I opet ga manje kosta nego ove koji cele godine sipaju gorivo i placaju skupe registracije i velike i male servise.

Пет метери лима, и шест метери дима....

pre 1 godinu

@BDj

Видиш, први одласци на море које памтим су у Заставино одмаралиште на Брачу, које је имало WC по спрату и купатило у подруму објекта. Тако да, нисам рођен са златном кашиком.

Ово је био мој покушај карикирања просечног читаоца овог сајта који се брине што, рецимо, VW ID.3 не може да стигне до Паралије без паузе за кафу, а на такав пут иде једном или ниједном годишње. Остатак године му деца седе у смрдљивом граду (коме год, сви су смрдљиви), иако већина електричних аутомобила који се сада продају може да добаци од његовог смрдљивог града до прве планине или бање.
Због недовољног домета до Паралије, том читаоцу не пада на памет да уопште размишља о електричним колима, и зато ће да трује и своју и туђу децу "мирисом" који му излази на ауспух.
Цена нових кола јесте проблем, али и Golf 3 "црвено TDI" је некад био нов ауто, прескуп за нас. За десет година, неки, сада прескупи електрични ауто ће бити довољно матор да просечан читалац може да га приушти. Али ће он и тада да каже "не може да Паралије", и да настави да нас трује.

Joca

pre 1 godinu

Sta mislite, zasto je bas izabran miniven?
Zato sto jedino u njega moze da stane tolika baterija.
(Kobaja Grande, 23. mart 2023 15:25)

Ove baterije su "samo" konstrukcijski različite od, npr. novih Teslinih. Baterije koje (verovatno) predstavljaju novu generaciju (Enevate, silicon anode) su svoju prvu primenu našle u električnim MOTOCIKLIMA (Lightning's wild LS-218 superbike). U odnosu na Tesline baterije koje su već postale reper, ove imaju 30% veću gustinu energije prema zapremini, a 40% prema težini. Uz to, pune se tri puta brže, jasno uz odgovarajući punjač. Za sada su naravno preskupe za bilo šta osim za supermotocikle kojima je cena ionako bizarno ogromna. Ali, ono što je daleko važnije, već se testiraju na drumovima.

Zašto ih pominjem? Pa upravo je suprotno od onoga što insinuiraš: pravi test je u najmanjim vozilima! U grdosijama SUV ili kamionima ima više nego dovoljno prostora i za prethodne generacije baterija skromnije gustine energije. Koliko kWh će staviti zavisi samo od kompromisa cene, težine, performansi... najmanje od raspoloživog prostora. Pomama sa SUV nije ni počela sa električnim automobilima, naprotiv, pre bi se moglo reći da su taj trend forsirali baš oni koji su tada opstruirali BEV i pričali bajke o vodoniku, večnom "gorivu budućnosti". A do zelene trave, nafta, "šta bi drugo?"

Btw, kad bi vodoničnim išao do Paralije jednim punjenjem, ne bi bilo mesta ni za gotova jela, a baba i deda bi naravno ostali u Beogradu da šetaju kuče.

Iggy

pre 1 godinu

Eto braćo Srbi i SUS motori su nekad bili žedne šklopocije, slabe, slabo vukle pa su razvojem došle na ovaj nivo čini mi se savršenstva (jer svaki dalji napredak motora bi značajno uvećao cenu). Ekektričari su na početku razvoja a zamislite kakvi će biti za 10 godina.
Jedina kvačica u ovo zemlji jeste infrastruktura punjenja. Prosto ne mogu da zamislim kako će gomila parkiranih automobila po raznoraznim poluparkinzima i trotoarima puniti baterije preko noći. Ovde će to biti privilegija onih koji imaju garažna mesta i kuće.

Ivan ZG

pre 1 godinu

Mogli su i napisati da baterija ima kapacitet od 150 kWh što u teoriji (ili pri brzini od 80 km/h ili u gradu) auto može prijeći 1.000 km.
Na autocesti sa ovim ormarom od auta pri 120 km/h će trošiti jedno 25-28 kW na 100 km i imati domet od 500-600 km.
Ta baterija stane u skoro sve aute veće od 4,3 m jer je bitan međuosovinski razmak, a ne dužina auta.
Inače, NIO auti već imaju bateriju od 150 kWh.

Smrda

pre 1 godinu

Ta energetska gustina je i dalje vise od 50x manja od benzina. Da li zaista neko veruje da je domet toliki, jos kineski proizvod? Domet moze da bude i veci, ako se nagura 2-3 tone baterija. Koliki ce da bude kapacitet i kako ce da se pune posle godinu, dve ili ako potraju 10 godina? Ima li ljudi koji veruju u kineski kvalitet, garanciju ili bilo sta? Ko, gde i za koliko ce da reciklira te baterije? Koliko je zagadjena priroda da bi se te baterije napravile? Vozite automobile sa SUS motorima, jeftiniji su, manje zagadjuju i jednostavno, mnogo bolji.

Optimista pripravnik

pre 1 godinu

Vidim, pored ostalih baljezgarija oko Paralije,(... koja uopšte nije predmet za raspravu oko ove vesti) da ljudi nemaju pojma koliko je Kineska tehnologija odmakla i da se o Kineskom kvalitetu još uvek govori sa podsmevanjem. Braćo, ova firma Geely je vlasnik Volvoa, kao i za Srbe nepoznatog Link& Co, koga voze po celoj Evropi. Model O1 hibrid baziran na Volvu XC40 je odličan auto sa fenomenalnom završnom obradom. Vozio sam se u njemu kod drugara u Holandiji više puta. Vi ne znate o čemu pričate. Smejali smo se i Korejancima pre 30 godina, a vidi ih sada. Smejali smo se i Japancima pre 50 godina, a vidi ih sada.... Nije samo ‘made in Germany’ kvalitet, ima toga i van Nemačke.
Nema na čemu.

:)

pre 1 godinu

A sta ako krenem za paraliju,a ono -20?! Nema bre rodjaci nista dok ne zapurnja ziva nafta na auspuh! Jos ako je skinuta sa nekog broda na dunavu...

sremac

pre 1 godinu

I ja kada sam prvi put kupovao kineske baterije za moju Nitecore lampu od 5000mAh sam izgurao 10 minuta na najjačem režimu. A sa panasonikovom "zelenkom" od 3000mAh sam gurao najmanje sat vremena. Pa ko razume-razume. Ne dajte samo da vas Vranjanci prevare da ste stigli u Paraliju;-)
(Balkanac, 23. mart 2023 14:56)

Pa nije ti ovo telefon, ovde se radi o autu. Drugacija su praviila, vece su investicije. Sve auto kompanije dodaju 100/200km vise ako preteraju brend gubi. Nisu bunike jeli pa da sami sebi pucaju u nogu?

Ма немој

pre 1 godinu

Добро да нема батерију као шлеп приколицу позади. "Ауто" тежак само 5тона.

123123

pre 1 godinu

Zašto auto na baterije nazivate električnim vozilom?
Mikser je električni, a ovo nije.
(rebro, 23. mart 2023 22:03)

čini mi se da se ne razumeš u to što pričaš

Maximus Decimus Meridius

pre 1 godinu

A ovi iz Niš i Vranje mogu da odu do Paralije i da se vrate sa jednim punjenjem, možda moraju da svrate u Prdejce čisto da malo dopune baterije!

khamis

pre 1 godinu

I ja kada sam prvi put kupovao kineske baterije za moju Nitecore lampu od 5000mAh sam izgurao 10 minuta na najjačem režimu. A sa panasonikovom "zelenkom" od 3000mAh sam gurao najmanje sat vremena. Pa ko razume-razume. Ne dajte samo da vas Vranjanci prevare da ste stigli u Paraliju;-)
(Balkanac, 23. mart 2023 14:56)

NITECORE je kineska lampa. Da si uzeo njihovu originalno bateriju koja košta 20+ eura trajala bi duže od Panasonika. Ali ima na buvljaku za 120 dindzi koja nema ni 10% kapaciteta od deklarisanog :)

zok1

pre 1 godinu

Za one koji ne znaju, Amerikanci tvrde da su Kinezi ispred njih u 7 od 10 tehnologija budućnosti. Ali nema veze, bitno je da mi sve znamo, a Aziju smo videli na geografskim kartama. U Kini, ali i u ostatku Azije, postoje gradovi prema kojima su evropske metropole obične smrdljive varošice.

Ironija

pre 1 godinu

255wh - 10kg, za predjenih 1000km (140kw/h) treba nesto preko 5t baterija????
(Vladimir, 23. mart 2023 23:03)

Piše da je 255 Wh za 1 Kg. Dakle, oko 550 Kg baterija za 140 kWh. To uopšte nije loše. Ako ovaj tip baterije bude jeftin i brz za proizvodnju ovo će biti prekretnica.

Moravac

pre 1 godinu

Kada ce moci kineska vozila da se kupe kod nas?Imaju odlicna mala vozila na struju idealna za grad i prigrad.Ova velika su za one sa velikim porodicama.Kod nas prosek dvoje i kuce ili dva kuceta,Bg,Ns...

mile

pre 1 godinu

Odlično zvuči i domet i brzina punjenja. Ali šta vredi kad je to sve papreno skupo i nemamo razvijenu infrastrukturu punjača. Da ne govorim što živim u stanu. Jednostavno voziću dizela dok me ne zabrane.

Ivan ZG

pre 1 godinu

Po gustoći energije koja je obajvljena u ovom članku baterija od 150 kWh ima težinu od skoro 600 kg.
Zeekr ima i model 001 koji jako podsjeća na Porshe i nitko se ne bi posramio da ga vozi jer je prelijep.
Dok u Europi jedan FIAT 500 na struju košta 35.000 eura (početna cijena), a u Kini auto slične veličine (vjerijatno lošijeg dizajna, ali bolje praktičnosti - ima 4 vrata) košta oko 12.000 eura, Kinezi će vidjeti priliku za dodatnu zaradu na kupcima u Europi.
Razlika kod luksuznijih automobila je još i veća.
Ovaj ormar na kotačima je prvenstveno namjenjen tržištu SAD-a, ali nikada ne reci - nikad, možda dođe i u Europu.

Гиле

pre 1 godinu

(Smrda, 23. mart 2023 19:44)
Зашто не бих веровао у Кинески производ. Имају и квалитетне, а и неквалитетне. Имали су у једном тренутку најбољи моб. Најдјдаљњ су отишли у 5г што је засметало Америма. Колико се загађује док се направи батерија било где је друго питање. Мислим да су хибриди најбоље решење. Не знам дали се нашло решење за батерије кај заврше живот. То је велики проблем.

Inception

pre 1 godinu

Mogli su i napisati da baterija ima kapacitet od 150 kWh što u teoriji (ili pri brzini od 80 km/h ili u gradu) auto može prijeći 1.000 km.
Na autocesti sa ovim ormarom od auta pri 120 km/h će trošiti jedno 25-28 kW na 100 km i imati domet od 500-600 km.
Ta baterija stane u skoro sve aute veće od 4,3 m jer je bitan međuosovinski razmak, a ne dužina auta.
Inače, NIO auti već imaju bateriju od 150 kWh.
(Ivan ZG, 23. mart 2023 19:41)


Bravo, Ivane. Savrsen komentar.

evfreak

pre 1 godinu

@Joca

Zapravo gustina Teslinih 4680 je oko 244wh/kg, tako da ovo nije ništa revolucionarno. Ali sva čast Catl na konstantnim unapređenjima.

djosa

pre 1 godinu

@
(Пет метери лима, и шест метери дима...., 23. mart 2023 13:36)

Smesan komentar - iako mi u stvari i nije puno smesan..vise je: pokusaj smesnog komentara.
Nisam siguran kome se u stvari tacno podsmevas?
Porodicnim ljudima koji jedva krpe kraj sa krajem jer nisu hteli da se bave mutnim stvarima, nisu u stranci tj nisu podobni, nisu se prodali.. Jel se njima podsmevas?
Ili mislis da svejedno treba pricati tako jer ti takvi, inferiorni - nisu rodjeni sa vecim intelektom da bi mogli da budu strucnjaci u nekim deficitarnim zanimanjima? Jel to u pitanju?
Sram te bilo!

Dilema

pre 1 godinu

Sta mislite, zasto je bas izabran miniven?
Zato sto jedino u njega moze da stane tolika baterija.
(Kobaja Grande, 23. mart 2023 15:25)

A da li si video sledeće vozilo Zeekr 001 u koji će se ugrađivati ista ova baterija od 140 kWh? Nisi? To ti je SUV dužine 4970 mm.

Miki

pre 1 godinu

Sve je to lepo u teoriji. Ja vozim trotinet i čim je napunjenost baterije na 70-80% odmah se oseti značajan pad snage. Možeš još da voziš ali je jadno.

Srđan BL

pre 1 godinu

Ivan ZG
Za ovaj auto (ormar kako ga nazivas) su zvanicno izneseni podaci koeficjenta otpora vazduha od 0.27, sto je u rangu kompakt klase od prije 10 godina. Osim toga auto ima duzinu od 5.2m i medjuosovniski razmak od 3.2 m sto je pola metra vise od prosjeka automobila duzine oko 4.3m (odnosno kompakt klase). Cak dosta automobila duzine oko 5 ili malo preko nema medjuosovinski od 3.2m (vec oko 3m)... Da si pogledao fotografiju podnice ovog auta, vidio bi da je svaki cm podnice (citaj medjuosovinskog rastojanja) iskoristen za smjestaj baterije i ne bi napisao da staje u svaki auto duzine preko 4.3m... Za ovo treba malo vise...

Srđan BL

pre 1 godinu

Ivan ZG
Kao prvo uopste nisam taj koeficjent nasao u tekstu koji pominjes, a imas ga na vise mjesta...
Kao drugo svjestan si da si lupio glupost po pitanju velicine ovog vozila i otpora vazduha, jer je ocigledno da to nisi ni provjerio.
Kao trece napisao si i glupost vezano za ovo pakovanje baterija i ubacivanje istog iz auta 5,2x2m u dve klase ispod...
Kao cetvrto, poznato mi je i bez tebe da za svaku kategoriju vozila postoji neki pretpostavljeni koeficjent otpora vazduha... Recimo da je za SUV predvidjen od 0.35-0.45, iako ovo nije ta kategorija (mada je slicna) ali je u svakom slucaju ispod te granice.
Kao peto, a vezano za cetvrto imam dovoljno znanja da mi je jasno koje kategorije vozila u prosjeku imaju kakav otpor vazduha i kako isti utice na potrosnju pa mi sad ne treba tvoj "google translete" savjet kako bih "ispao pametan"... Osim toga Tesla Y je samo 20ak cm nizi od ovog auta.
Sto se tice potrosnje tu osim otpora vazuha imas jos jedan bitan faktor, a to je sama masa vozila (a kod ovog vozila skoro 3t) i sve te vrijednosti koja "zaspias" su relativna stvar, jer idealni uslovi (bez udara vjetra, ravan teren i slicno) nisu konstanta... EV prilicno veliki problem imaju sa potrosnjom kada moraju savladavati uspone (a to nuzno ne znaci da ih sa druge strane ceka nizbrdica za dopunjavanje baterija)...
Teorija i praksa su dvije krajnosti, a tvoje teoretisanje o EV nema veze sa iskustvom nekog ko koristi takva vozila...

aca

pre 1 godinu

ova EV ce jos malo pa uci u C, a mozda i u E kategoriju zbog tezine baterija, strasno. sta ce biti kada se zapali sa tolikom baterijom...

Ivan ZG

pre 1 godinu

(Srđan BL, 24. mart 2023 21:09)
U tom istom članku koji si i ti čitao u Car and Driver izražavaju sumnju u točnost podatka o koeficijentu otpora zraka od 0,27.
Za tvoju informaciju (nemoj nikome drugome reći pa ćeš ispasti najpametniji) koeficijent otpora zraka se MNOŽI sa čeonom površinom da dobiješ cifru koja ti pomaže da izračunaš potrošnju pri bržoj vožnji.
Kinezi su poznati po "napuhavanju" rezultata i bombastičnim izjavama koje onda u praksi ne mogu potvrditi.
Većina današnjih automobila ima koeficijent 0,21 (Mercedes) ili 0,22 ili 0,23 i troše 20-24 kW na 100 km na autocesti.
Posebnost ove baterije je da je LPF kemije ili litij-željezo-fosfor i ne može se zapaliti (za razliku od Tesline), podnosi dobro brzo punjenje i ima veći broj ciklusa punjenja od dosadašnje (Tesline) standardne baterije. Mana im je bila manja gustoća energije, ali je to očito CATL uspio uspješno prevladati.

Пет метери лима, и шест метери дима....

pre 1 godinu

Мало је то. Мој TDI (црвено TDI!!!) може да оде до Паралије и назад, плус до оног тржног центра са друге стране Солуна. И то у 25-ој години живота, са правих 350 000 km.

Јес' да бије црно на ауспух, али кога брига, свакако не могу да паднем технички. Мало се и тресе, али добро, Pumpe-Duse је то, тако треба. И дере се, зато што сам скинуо изолацију кабине после поплаве.

Нема везе, битно је да стигнем у Паралију са пуним гепеком Карнексових готових јела, да се жена не мучи по врућини, они безобразни Грци наплаћују климу. И да деца лепо једу, а да их после не зезају у школи што нису нигде ишла на море. Паузе на путу не правимо јер Македонци деру за кафу, а и шта ће ми протезање. Рокнем Диклофен кад дођем, сутра сам као нов.

Здравља Боже, TDI ће и следеће године поново да изађе из града.

Balkanac

pre 1 godinu

I ja kada sam prvi put kupovao kineske baterije za moju Nitecore lampu od 5000mAh sam izgurao 10 minuta na najjačem režimu. A sa panasonikovom "zelenkom" od 3000mAh sam gurao najmanje sat vremena. Pa ko razume-razume. Ne dajte samo da vas Vranjanci prevare da ste stigli u Paraliju;-)

BDj

pre 1 godinu

@Пет метери лима, и шест метери дима....,
.. I DVADESET DVE TONE GLUPOSTI, rekao bih

Stvarno duhovito - zaboleo me stomak, ali na žalost ne od smeha.
Da li ti je palo na pamet da je za najveći broj stanovnika ovog ekonomskog tigra ovo jedini način da uopšte i vide more?
Da li uopšte imaš predstavu šta odlazak na more znači za tu decu kojoj se podsmevaš ovako lepo raspisan?
Nemaš, naravno...
A nemaš ni obraza, niti elementarne socijalne inteligencije.

Sa "osobitim" poštovanjem,
Đorđe

Smrda

pre 1 godinu

Ta energetska gustina je i dalje vise od 50x manja od benzina. Da li zaista neko veruje da je domet toliki, jos kineski proizvod? Domet moze da bude i veci, ako se nagura 2-3 tone baterija. Koliki ce da bude kapacitet i kako ce da se pune posle godinu, dve ili ako potraju 10 godina? Ima li ljudi koji veruju u kineski kvalitet, garanciju ili bilo sta? Ko, gde i za koliko ce da reciklira te baterije? Koliko je zagadjena priroda da bi se te baterije napravile? Vozite automobile sa SUS motorima, jeftiniji su, manje zagadjuju i jednostavno, mnogo bolji.

FauVe

pre 1 godinu

U Paraliju isključivo idem sa mojom Škodom Superb jer u tako mondensko letovalište vredi otići sa premium klasom automobila kakav je Škoda Superb, daleko iznad Mercedesa, Audia i BMW-a.

Moram da kažem

pre 1 godinu

E ovo je već realna praktična platforma, koja ima perspektivu.
Znači zapadni neoliberalizam ili kapitalizam, ili globalni prozapadni konformizam, mora da kopira "kinizam"... Kakav god on danas bio, jer nije ni komunizam.

Пет метери лима, и шест метери дима....

pre 1 godinu

@BDj

Видиш, први одласци на море које памтим су у Заставино одмаралиште на Брачу, које је имало WC по спрату и купатило у подруму објекта. Тако да, нисам рођен са златном кашиком.

Ово је био мој покушај карикирања просечног читаоца овог сајта који се брине што, рецимо, VW ID.3 не може да стигне до Паралије без паузе за кафу, а на такав пут иде једном или ниједном годишње. Остатак године му деца седе у смрдљивом граду (коме год, сви су смрдљиви), иако већина електричних аутомобила који се сада продају може да добаци од његовог смрдљивог града до прве планине или бање.
Због недовољног домета до Паралије, том читаоцу не пада на памет да уопште размишља о електричним колима, и зато ће да трује и своју и туђу децу "мирисом" који му излази на ауспух.
Цена нових кола јесте проблем, али и Golf 3 "црвено TDI" је некад био нов ауто, прескуп за нас. За десет година, неки, сада прескупи електрични ауто ће бити довољно матор да просечан читалац може да га приушти. Али ће он и тада да каже "не може да Паралије", и да настави да нас трује.

Edvard Snouden tj izdajnik

pre 1 godinu

Sad će stručnjaci iz američkog kutka i švabskih NVO da nam objasne da je to samo kopija od Mercedes baterije koja može preći 300 km ali je to bolje jer kopija je u pitanju mogle bi Švabe da napravi isto ali su u folciki skontali da je 300 km najbolje za potrošača

:)

pre 1 godinu

A sta ako krenem za paraliju,a ono -20?! Nema bre rodjaci nista dok ne zapurnja ziva nafta na auspuh! Jos ako je skinuta sa nekog broda na dunavu...

Brzi

pre 1 godinu

U Paraliju isključivo idem sa mojom Škodom Superb jer u tako mondensko letovalište vredi otići sa premium klasom automobila kakav je Škoda Superb, daleko iznad Mercedesa, Audia i BMW-a.
(FauVe, 23. mart 2023 19:24)

Kaže se "Super Be" , bajo :-)

sremac

pre 1 godinu

I ja kada sam prvi put kupovao kineske baterije za moju Nitecore lampu od 5000mAh sam izgurao 10 minuta na najjačem režimu. A sa panasonikovom "zelenkom" od 3000mAh sam gurao najmanje sat vremena. Pa ko razume-razume. Ne dajte samo da vas Vranjanci prevare da ste stigli u Paraliju;-)
(Balkanac, 23. mart 2023 14:56)

Pa nije ti ovo telefon, ovde se radi o autu. Drugacija su praviila, vece su investicije. Sve auto kompanije dodaju 100/200km vise ako preteraju brend gubi. Nisu bunike jeli pa da sami sebi pucaju u nogu?

Joca

pre 1 godinu

Sta mislite, zasto je bas izabran miniven?
Zato sto jedino u njega moze da stane tolika baterija.
(Kobaja Grande, 23. mart 2023 15:25)

Ove baterije su "samo" konstrukcijski različite od, npr. novih Teslinih. Baterije koje (verovatno) predstavljaju novu generaciju (Enevate, silicon anode) su svoju prvu primenu našle u električnim MOTOCIKLIMA (Lightning's wild LS-218 superbike). U odnosu na Tesline baterije koje su već postale reper, ove imaju 30% veću gustinu energije prema zapremini, a 40% prema težini. Uz to, pune se tri puta brže, jasno uz odgovarajući punjač. Za sada su naravno preskupe za bilo šta osim za supermotocikle kojima je cena ionako bizarno ogromna. Ali, ono što je daleko važnije, već se testiraju na drumovima.

Zašto ih pominjem? Pa upravo je suprotno od onoga što insinuiraš: pravi test je u najmanjim vozilima! U grdosijama SUV ili kamionima ima više nego dovoljno prostora i za prethodne generacije baterija skromnije gustine energije. Koliko kWh će staviti zavisi samo od kompromisa cene, težine, performansi... najmanje od raspoloživog prostora. Pomama sa SUV nije ni počela sa električnim automobilima, naprotiv, pre bi se moglo reći da su taj trend forsirali baš oni koji su tada opstruirali BEV i pričali bajke o vodoniku, večnom "gorivu budućnosti". A do zelene trave, nafta, "šta bi drugo?"

Btw, kad bi vodoničnim išao do Paralije jednim punjenjem, ne bi bilo mesta ni za gotova jela, a baba i deda bi naravno ostali u Beogradu da šetaju kuče.

Ма немој

pre 1 godinu

Добро да нема батерију као шлеп приколицу позади. "Ауто" тежак само 5тона.

Brzi

pre 1 godinu

Paralija je zadnja destinacija za nekog ko u Srbiji kupuje elektricni automobil.
(Thor, 23. mart 2023 18:53

Onaj ko kupuje E auto na more ide avionom, k'o gospodin čovek. Ako mu se baš švrćka po letovalištu ode u "rent a car". I opet ga manje kosta nego ove koji cele godine sipaju gorivo i placaju skupe registracije i velike i male servise.

Miki

pre 1 godinu

Sve je to lepo u teoriji. Ja vozim trotinet i čim je napunjenost baterije na 70-80% odmah se oseti značajan pad snage. Možeš još da voziš ali je jadno.

Dilema

pre 1 godinu

Evo to je odgovor na pitanje jednog od komentarora na neku skorašnju vest gde sam mu rekao za Qilin battery od 140 kWh sa kojom će moći da se putuje 1000 km i da se puni do 80% za 10-ak minuta. On mi je tada rekao a gde to ima da se kupi. Evo druže, ima u Kini a uskoro i kod nas.

Iggy

pre 1 godinu

Eto braćo Srbi i SUS motori su nekad bili žedne šklopocije, slabe, slabo vukle pa su razvojem došle na ovaj nivo čini mi se savršenstva (jer svaki dalji napredak motora bi značajno uvećao cenu). Ekektričari su na početku razvoja a zamislite kakvi će biti za 10 godina.
Jedina kvačica u ovo zemlji jeste infrastruktura punjenja. Prosto ne mogu da zamislim kako će gomila parkiranih automobila po raznoraznim poluparkinzima i trotoarima puniti baterije preko noći. Ovde će to biti privilegija onih koji imaju garažna mesta i kuće.

123123

pre 1 godinu

Zašto auto na baterije nazivate električnim vozilom?
Mikser je električni, a ovo nije.
(rebro, 23. mart 2023 22:03)

čini mi se da se ne razumeš u to što pričaš

Moravac

pre 1 godinu

Kada ce moci kineska vozila da se kupe kod nas?Imaju odlicna mala vozila na struju idealna za grad i prigrad.Ova velika su za one sa velikim porodicama.Kod nas prosek dvoje i kuce ili dva kuceta,Bg,Ns...

evfreak

pre 1 godinu

@Joca

Zapravo gustina Teslinih 4680 je oko 244wh/kg, tako da ovo nije ništa revolucionarno. Ali sva čast Catl na konstantnim unapređenjima.

mile

pre 1 godinu

Odlično zvuči i domet i brzina punjenja. Ali šta vredi kad je to sve papreno skupo i nemamo razvijenu infrastrukturu punjača. Da ne govorim što živim u stanu. Jednostavno voziću dizela dok me ne zabrane.

Dilema

pre 1 godinu

Sta mislite, zasto je bas izabran miniven?
Zato sto jedino u njega moze da stane tolika baterija.
(Kobaja Grande, 23. mart 2023 15:25)

A da li si video sledeće vozilo Zeekr 001 u koji će se ugrađivati ista ova baterija od 140 kWh? Nisi? To ti je SUV dužine 4970 mm.

Optimista pripravnik

pre 1 godinu

Vidim, pored ostalih baljezgarija oko Paralije,(... koja uopšte nije predmet za raspravu oko ove vesti) da ljudi nemaju pojma koliko je Kineska tehnologija odmakla i da se o Kineskom kvalitetu još uvek govori sa podsmevanjem. Braćo, ova firma Geely je vlasnik Volvoa, kao i za Srbe nepoznatog Link& Co, koga voze po celoj Evropi. Model O1 hibrid baziran na Volvu XC40 je odličan auto sa fenomenalnom završnom obradom. Vozio sam se u njemu kod drugara u Holandiji više puta. Vi ne znate o čemu pričate. Smejali smo se i Korejancima pre 30 godina, a vidi ih sada. Smejali smo se i Japancima pre 50 godina, a vidi ih sada.... Nije samo ‘made in Germany’ kvalitet, ima toga i van Nemačke.
Nema na čemu.

Srđan BL

pre 1 godinu

Ivan ZG
Za ovaj auto (ormar kako ga nazivas) su zvanicno izneseni podaci koeficjenta otpora vazduha od 0.27, sto je u rangu kompakt klase od prije 10 godina. Osim toga auto ima duzinu od 5.2m i medjuosovniski razmak od 3.2 m sto je pola metra vise od prosjeka automobila duzine oko 4.3m (odnosno kompakt klase). Cak dosta automobila duzine oko 5 ili malo preko nema medjuosovinski od 3.2m (vec oko 3m)... Da si pogledao fotografiju podnice ovog auta, vidio bi da je svaki cm podnice (citaj medjuosovinskog rastojanja) iskoristen za smjestaj baterije i ne bi napisao da staje u svaki auto duzine preko 4.3m... Za ovo treba malo vise...

Гиле

pre 1 godinu

(Smrda, 23. mart 2023 19:44)
Зашто не бих веровао у Кинески производ. Имају и квалитетне, а и неквалитетне. Имали су у једном тренутку најбољи моб. Најдјдаљњ су отишли у 5г што је засметало Америма. Колико се загађује док се направи батерија било где је друго питање. Мислим да су хибриди најбоље решење. Не знам дали се нашло решење за батерије кај заврше живот. То је велики проблем.

Inception

pre 1 godinu

Mogli su i napisati da baterija ima kapacitet od 150 kWh što u teoriji (ili pri brzini od 80 km/h ili u gradu) auto može prijeći 1.000 km.
Na autocesti sa ovim ormarom od auta pri 120 km/h će trošiti jedno 25-28 kW na 100 km i imati domet od 500-600 km.
Ta baterija stane u skoro sve aute veće od 4,3 m jer je bitan međuosovinski razmak, a ne dužina auta.
Inače, NIO auti već imaju bateriju od 150 kWh.
(Ivan ZG, 23. mart 2023 19:41)


Bravo, Ivane. Savrsen komentar.

khamis

pre 1 godinu

I ja kada sam prvi put kupovao kineske baterije za moju Nitecore lampu od 5000mAh sam izgurao 10 minuta na najjačem režimu. A sa panasonikovom "zelenkom" od 3000mAh sam gurao najmanje sat vremena. Pa ko razume-razume. Ne dajte samo da vas Vranjanci prevare da ste stigli u Paraliju;-)
(Balkanac, 23. mart 2023 14:56)

NITECORE je kineska lampa. Da si uzeo njihovu originalno bateriju koja košta 20+ eura trajala bi duže od Panasonika. Ali ima na buvljaku za 120 dindzi koja nema ni 10% kapaciteta od deklarisanog :)

Ivan ZG

pre 1 godinu

(Srđan BL, 24. mart 2023 21:09)
U tom istom članku koji si i ti čitao u Car and Driver izražavaju sumnju u točnost podatka o koeficijentu otpora zraka od 0,27.
Za tvoju informaciju (nemoj nikome drugome reći pa ćeš ispasti najpametniji) koeficijent otpora zraka se MNOŽI sa čeonom površinom da dobiješ cifru koja ti pomaže da izračunaš potrošnju pri bržoj vožnji.
Kinezi su poznati po "napuhavanju" rezultata i bombastičnim izjavama koje onda u praksi ne mogu potvrditi.
Većina današnjih automobila ima koeficijent 0,21 (Mercedes) ili 0,22 ili 0,23 i troše 20-24 kW na 100 km na autocesti.
Posebnost ove baterije je da je LPF kemije ili litij-željezo-fosfor i ne može se zapaliti (za razliku od Tesline), podnosi dobro brzo punjenje i ima veći broj ciklusa punjenja od dosadašnje (Tesline) standardne baterije. Mana im je bila manja gustoća energije, ali je to očito CATL uspio uspješno prevladati.

Ivan ZG

pre 1 godinu

Mogli su i napisati da baterija ima kapacitet od 150 kWh što u teoriji (ili pri brzini od 80 km/h ili u gradu) auto može prijeći 1.000 km.
Na autocesti sa ovim ormarom od auta pri 120 km/h će trošiti jedno 25-28 kW na 100 km i imati domet od 500-600 km.
Ta baterija stane u skoro sve aute veće od 4,3 m jer je bitan međuosovinski razmak, a ne dužina auta.
Inače, NIO auti već imaju bateriju od 150 kWh.

zok1

pre 1 godinu

Za one koji ne znaju, Amerikanci tvrde da su Kinezi ispred njih u 7 od 10 tehnologija budućnosti. Ali nema veze, bitno je da mi sve znamo, a Aziju smo videli na geografskim kartama. U Kini, ali i u ostatku Azije, postoje gradovi prema kojima su evropske metropole obične smrdljive varošice.

Maximus Decimus Meridius

pre 1 godinu

A ovi iz Niš i Vranje mogu da odu do Paralije i da se vrate sa jednim punjenjem, možda moraju da svrate u Prdejce čisto da malo dopune baterije!

djosa

pre 1 godinu

@
(Пет метери лима, и шест метери дима...., 23. mart 2023 13:36)

Smesan komentar - iako mi u stvari i nije puno smesan..vise je: pokusaj smesnog komentara.
Nisam siguran kome se u stvari tacno podsmevas?
Porodicnim ljudima koji jedva krpe kraj sa krajem jer nisu hteli da se bave mutnim stvarima, nisu u stranci tj nisu podobni, nisu se prodali.. Jel se njima podsmevas?
Ili mislis da svejedno treba pricati tako jer ti takvi, inferiorni - nisu rodjeni sa vecim intelektom da bi mogli da budu strucnjaci u nekim deficitarnim zanimanjima? Jel to u pitanju?
Sram te bilo!

aca

pre 1 godinu

ova EV ce jos malo pa uci u C, a mozda i u E kategoriju zbog tezine baterija, strasno. sta ce biti kada se zapali sa tolikom baterijom...

Ironija

pre 1 godinu

255wh - 10kg, za predjenih 1000km (140kw/h) treba nesto preko 5t baterija????
(Vladimir, 23. mart 2023 23:03)

Piše da je 255 Wh za 1 Kg. Dakle, oko 550 Kg baterija za 140 kWh. To uopšte nije loše. Ako ovaj tip baterije bude jeftin i brz za proizvodnju ovo će biti prekretnica.

Ivan ZG

pre 1 godinu

Po gustoći energije koja je obajvljena u ovom članku baterija od 150 kWh ima težinu od skoro 600 kg.
Zeekr ima i model 001 koji jako podsjeća na Porshe i nitko se ne bi posramio da ga vozi jer je prelijep.
Dok u Europi jedan FIAT 500 na struju košta 35.000 eura (početna cijena), a u Kini auto slične veličine (vjerijatno lošijeg dizajna, ali bolje praktičnosti - ima 4 vrata) košta oko 12.000 eura, Kinezi će vidjeti priliku za dodatnu zaradu na kupcima u Europi.
Razlika kod luksuznijih automobila je još i veća.
Ovaj ormar na kotačima je prvenstveno namjenjen tržištu SAD-a, ali nikada ne reci - nikad, možda dođe i u Europu.

Srđan BL

pre 1 godinu

Ivan ZG
Kao prvo uopste nisam taj koeficjent nasao u tekstu koji pominjes, a imas ga na vise mjesta...
Kao drugo svjestan si da si lupio glupost po pitanju velicine ovog vozila i otpora vazduha, jer je ocigledno da to nisi ni provjerio.
Kao trece napisao si i glupost vezano za ovo pakovanje baterija i ubacivanje istog iz auta 5,2x2m u dve klase ispod...
Kao cetvrto, poznato mi je i bez tebe da za svaku kategoriju vozila postoji neki pretpostavljeni koeficjent otpora vazduha... Recimo da je za SUV predvidjen od 0.35-0.45, iako ovo nije ta kategorija (mada je slicna) ali je u svakom slucaju ispod te granice.
Kao peto, a vezano za cetvrto imam dovoljno znanja da mi je jasno koje kategorije vozila u prosjeku imaju kakav otpor vazduha i kako isti utice na potrosnju pa mi sad ne treba tvoj "google translete" savjet kako bih "ispao pametan"... Osim toga Tesla Y je samo 20ak cm nizi od ovog auta.
Sto se tice potrosnje tu osim otpora vazuha imas jos jedan bitan faktor, a to je sama masa vozila (a kod ovog vozila skoro 3t) i sve te vrijednosti koja "zaspias" su relativna stvar, jer idealni uslovi (bez udara vjetra, ravan teren i slicno) nisu konstanta... EV prilicno veliki problem imaju sa potrosnjom kada moraju savladavati uspone (a to nuzno ne znaci da ih sa druge strane ceka nizbrdica za dopunjavanje baterija)...
Teorija i praksa su dvije krajnosti, a tvoje teoretisanje o EV nema veze sa iskustvom nekog ko koristi takva vozila...