Nedelja, 25.07.2021.

16:00

Zašto odlazak sa mesta nesreće nije krivično delo?

Izvor: B92

Zašto odlazak sa mesta nesreæe nije krivièno delo? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

115 Komentari

Sortiraj po:

PeruN

pre 2 godine

Realno ovaj idiot zaslužuje kućni pritvor,jer ako je ružičasti tatin sinčić dobio surovih 12 mjeseci,mislim da i za ovoga ne treba više...

T

pre 2 godine

Samo da znate, ako se slucajno nadjete na mestu neke nesrece, pozara, bilo cega i ne pruzite pomoc - to je krivicno delo. A ispada da ako izazovete nesrecu pa ne pruzite pomoc, to onda nije krivicno delo. I to sve pise u istom zakonu?

wer

pre 2 godine

da'l ste potpuno odlepili,
odlazak za mesta nesrece ne da je krivicno delo, nego par ekselans!

to je bre bolesno stanje uma
za koje ne bi smela da postoji mogucnost
da se mere neke 'olaksavajuce okolnosti'

covek se zaleteo kao majmun
udario dva deteta na pesackom,
jedno dete poginiulo, drugo tesko povredjeno,
pobegao sa mesta nesrece..
el mislite isto sto i ja?

Čitam i ne verujem

pre 2 godine

Ukoliko bi zakon na bilo koji način dozvolio napuštanje mesta nesreće uz obavezu javljanja u P.S. to bi samo dovelo do toga da, recimo, od trenutka nesreće do trenutka javljanja u P.S. volšebno se 'prijavi' neko treće lice......
Tako da nisam saglasan sa predlozima o uslovno dozvoljenom napuštanju mesta nesreće.
A ta priča neko će nekog da linčuje 'ne pije vodu' iz više razloga.
Prvo, može se ostati u kolima zaključan i time nije učinjeno delo napuštanja a niko neće moći da linčuje nekog tako lako.
Drugo, teško da je nekom, od unesrećenog najrođenijeg, važnije da udari drugog i u kom je stanju ta osoba.
Rezime,
Ne napuštati i pomoći unesrećenom i sebi, maksimalno koliko je moguće u datim okolnostima, u svakom smislu.
Napuštanje mesta nesreće dodatno kazniti, opet u svakom smislu. Kako kaznom zatvora, tako i obavezno oduzimanjem dozvole, ali nakon zatvorske kazne(jer je oduzimaju tokom zatvora čime obesmisle istu kaznu).
Čuvajte se ljudi, očigledno nismo sredili društvo još...

Stanko -obicaji su stariji od zakona !

pre 2 godine

Do nekle mogu da razumem te sto beze sa lica mesta - zakonom treba regulisati ,,delo,, Kao Krivicno, ukoliko se pocinilac u roku od sat vremena nakon pocinjenog dela ne prijavi sam u policijsku stanicu ! Time bi se izbegle manipulacije vezane za opijate !

Bojan

pre 2 godine

"Znači kad opljačkaš banku i pobegeš sa lica mesta kriv si i za krađu i za bežanje.
(Miki, 26. jul 2021 21:27) "
Nisam siguran dali trolujes ili imas ozbiljne smetnje u razvoju. Zato postoji ubistvo s predumisljajem, planirana pljacka itd...ako je nesreca u pitanju pretpostavka je da nije planirana jer je nesreca. Ako je pobego sa mesta zlocina onda treba da mu se sudi kao ubistvo sa predumisljajem, svesno je ubio dete i svesno je pobego. Znaci 40 godina robije.

Bojan

pre 2 godine

"mnogo ce vode da protekne dunavom dok se stanje u pravosudju ne promeni....i molite se bogu ...
(sasa, 26. jul 2021 20:59) "
Vece su sanse da Dunav presusi nego da se nesto promeni u pravosudju. Ovde je odvajkada samo kuka i motika davala rezultat.

obmanjivanje javnosti na perfidan način

pre 2 godine

" "Odredba koja kaže ko ostavi bez pomoći lice povređeno u saobraćajnoj nesreći treba da glasi ko ne ukaže pomoć licu u saobraćajnoj nesreći. Na taj način biće savršeno jasno da se kažnjava ona osnovna dužnost vinovnika saobraćajne nezgode, a to je da ukaže pomoć povređenom u saobraćajnoj nesreći, u suprotnom možemo na različite načine da tumačimo i da onaj koji je zapravo počinio nedelo može da se izvuče od odgovornosti", rekao je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja. "


Ili sam ja nepismen kao Mađar i ne razumem srpski ili Gospodin Okanović krivo tumači zakon.

Verujem da sam dobro razumeo da u Srbiji krivično delo je napuštanje mesto saobraćajne nesreće a pružanje pomoći se tu ubacuje da bi se moglo time pred sudom manipulisati i pred nepismenom rajom u javnosti u korist optuženog za krivično delo.

Primera radi u Mađarskoj ako napustiš mesto nesreće ti si kao čovek privatno i javno ugasio a pravno direktno ideš u zatvor, makar pobegao u Srbiju, jer ćete izručiti i neće ti pomoći ni veza u Vladi Srbiji!

njihovo nije vase

pre 2 godine

@znaci predsnik daje dozvolu svojima da mogu da gaze i ubijaju a da ne odgovaraju? da je njegovo dete bilo u pitanju da li bi isto reagovao.lako je kad je tudje dete. zivoti nase dece nisu mu bitni
(ma, 26. jul 2021 14:04)

druze sta ti nije jasno? srbija je glasala "za nasu decu". To su njihova deca, niko nije pominja vasu, tj nasu, i sad svima cufno kako, zasto se to desava.. Pa to ste hteli, sta je sad problem?

popov

pre 2 godine

Teško je razotkriti ko je mogao da naruči ovakav naslov, i ovakvu obradu tematike.. i još je staviti pod sekciju AUTOMOBILI. Fali još samo preporuka koji antifriz treba uzeti, dok se beži sa lica mesta, jer ipak.. prednja strana auta je mogla doći do oštećenja i postoji rizik da iscuri antifriz. To bi bio prevelik šok za počinioca krivičnog dela, pardon.. za vozača.. koji bi u tom slučaju sasvim opravdano, pojurio sa mesta nesreće, da kupi novi antifriz.

Si

pre 2 godine

Mojoj se porodici desilo a pitam se, zasto nije krivično delo zdravu osobu naciniti 95% invalidom u saobraćajnoj nesreći 100% krivicom treceg lica.

miki ns

pre 2 godine

Ponekad pomislim da ne zivim vise u ovoj Srbiji za koju je bdw moj pradeda prepesacio Albaniju. a onda pomislim zasto bih ja napustao Srbiju u kojoj pijani vlastodrsci i njihov okot gaze decu i ne odgovaraju. E pa necu. Ako tako nastave takva Srbija ce napustiti nas a ne mi nju.Nisam bio autonomas al cu da postanem jer mi se gadi ovo bahacenje koje ne poznaje granice.

vrana

pre 2 godine

jedino opravdanje ima vozaz kad napravi udes ako ga napadnu osteceni da pobegne sa lica mesta ali i tad bi trebalo do policiske stanice da ode.

u svim ostalim slucajevima mislim da bi trebalo da mu sledi zatvor.

leonid

pre 2 godine

@Bojan
Eh to je Austrija,
u Srbiji se dešava da te na smrt pregaze na pešačkom ili semaforu, pobegnu kod advokata pravo, i ni dan zatvora ne vide, a pri tom prekršili gomilu propisa počev od brzine...o narkoticima ne bih...

Arsenije

pre 2 godine

Opljačkaš banku i pobegneš, izbodeš nekog i pobegneš, ne sude ti za bežanje, već samo za delo, ali za delo učinjeno sa predumišljajem, namerno počinjenu radnju. Saglasno tom rezonu onima koji su nekog povredili ili usmrtili autom i pobegli sa mesta nesreće treba suditi kao da su povređivanje/ubistvo namerno uradili, bez mogućnost tumačenja da su to uradili iz nehata ili da je u pitanju nesrećan slučaj ili krivica druge strane. Sledi kazna za delo učinjeno sa predumišljajem.

Građanin Srbije

pre 2 godine

Klasično pravničko filozofiranje. Vozač koja je efektivno ispoljio bežanje of sopstvene odgovornosti, koji je možda i pijan drogiran i sl. po mišljenju naših vrkih sudija ima istu šansu da bude zadržan u pritvoru kao i vozač koji je nakon udesa koji je izazvao stao da pomogne osobama koje je pokosio na pešačkom prelazu.

Zato nam i jeste ovako kako nam je, jer pravni fakultet upisuju izbeglice od logike i ljudi koji su svoju profesiju doživljavaju potpuno odvojeno od društva u kome žive i ljudske sudbine posmatraju kao "predmete" koje treba rešiti.

wronghouse

pre 2 godine

Znači kad opljačkaš banku i pobegeš sa lica mesta kriv si i za krađu i za bežanje.
(Miki, 26. jul 2021 21:27)

Pljačka nije čin koji se dešava iz nepažnje ili nekog drugog spleta okolnosti već unapred sračunata radnja.
Osim ako sam ne sedaš za volan iz namere da nekog unesrećiš ova uporedba nije validna.
Očito je nekima teško da shvate da se nesreće mogu desiti svakom od nas pa bilo to kao počiniocima ili unesrećenima, one su proizvod okolnosti koje nisu unapred planirane, zato se i zovu - nesreće.
Zakonodavstvo ih tako i tretira tj. razlikuje od unapred planiranih nedela, zločina i kriminalnih radnjni.

Milutin Šumadinac

pre 2 godine

Tumačenje zakona od strane advokata i sudija često nije isto, zato su sudije to što su, a advokati su tužioci, odbrana. predsednici tuđioca i sl... dakle važno je tumačenje sudije, sve ostalo su pretpostavke.
Elem kada smo već kod toga Krivični zakon, u članu 296, stav 3 propisuje:
Ako je usled nepružanja pomoći nastupila smrt povređenog lica,
učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina.
!!!!!
Da li ovde ima nejasnoća?
Da li se učinilac uverio da je pružena pomoć pre nego je pobegao?

Ne nasedajte na tumačenja interesnih udruženja advokata, zakon je jasan, pobegao je ne ukazavši pomoć deci od 4 i 9 godina koje je pregazio na pešačkom...koje su tu olakšavajuće okolnosti??

Putnik

pre 2 godine

Znam za jedan slučaj u kom je udareno dete, izašli i vožač i suvozač, naiđe otac tog deteta, udari suvozača, on padne glavom na ivičnjak u zadobije smrtonosne povrede. I ništa nikom,ovaj dobio malu kaznu zbog afekta kao i vozač zbog povrede deteta i zbog ugrožavanja bezbednosti u saobraćaju.

Evo u drugoj vesti grupa mladića napala vozača autobusa jer im je zakačio auto. Znam da treba stati ali je vrlo problematično.

Putnik

pre 2 godine

Ne opravdavam bežanje sa mesta zločina ali bolje biti kažnjen za to nego dobiti nogu u glavu od nekog kao što su oni što im je vozač autobusa zakačio auto na sred raskrsnice.

Znam za jedan slučaj koji se desio u mom kraju pre mnogo godina, vozač udario dete na putu, pored trotoara, izašli i on i suvozač, naiđe otac i udari prvog koji mu je bio pod rukom, suvozača, on padne glavom na ivičnjak u zadobije smtonosne povrede. I ništa nikom, dobije malu kaznu zbog afekta kao i vožač zbog ugrožavanja bezbednosti.

Smatram da ako neko ne stane treba odmah otići u policijsku stanicu, sem ako nikog nema oko njega. Vrlo važno, većina vozača ni ne zna pružiti stručnu prvu pomoć. Zapravo ako nekog povredite prilikom pružanja prve pomoći možete odgovarati za to.

Slovenac

pre 2 godine

Nije ni u SLO, ali je bas velik prekrsaj. Ali, ako to uradis, osiguranje ti se proglasava nevazecim, ne pokriva nista, a inace bi sve, za sta si platio. Takodjer ode i vozacka dozvola, jer nije bilo mogucnosti, da se utvrdi psihofizicno stanje u momentu nesrece. Moras je ponovo polagati.

Proleter

pre 2 godine

Ljudi da li ste primetili da ovih dana Okanović i onaj bradonja pričaju o tome. I ne nije to zbog zadnjeg slučaja koji se desio. To je zbog Mitrovićevog sina koji je to isto uradio dobio nanogicu godinu a apelacioni sud mu podigne još mesec dana kao malo je. Ovo je sprdačina neko će robijati što i treba a neko će laditi onu stvar kući za isto delo.

Arsenije

pre 2 godine

Čitam ove komentare koji bežanje pravdaju stresom i nervnom labilnošću i razmišljam kolika su nervno labilni opasnost u saobraćaju. Ja bih zbog nervne labilnosti pobeglima trajno oduzimao dozvolu. Šta da očekujemo od takvoh ljudi? Da zbog toga što je pod stresom, jer ga je ostavila devojka ili što je dobio otkaz, punom brzinom uleti u stajalište puno ljudi? Neko napisa da se onaj ko je nekog izbo nožem ne tereti dodatno zbog bežanja. Ne tereti se zbog bežanja, ali se tereti za pokušaj ubistva ili ubistvo sa predumišljajem. Znači da bi onda i one koji pobegnu sa mesta nesreće trebalo optužiti za delo sa predumišljajem, a onda su kazne značajno drugačije od kazni za ubistvo iz nehata.

sasa

pre 2 godine

sem pruzanja pomoci-ukoliko je to moguce, ostanak vozaca na licu mesta nesrece je da mu milicija uzme krv da bi se videlo da li je konzumirao alkohol ili opijate a ida se spreci naknadne intervencije na vozilu .znaci ukoliko je i tu hitna pomoc ili neko drugi koji je ukazuje vozac je duzan da ostane i da da krv.to je sustina.moram da budem pesimistican.ovde kod nas je SVE MOGUCE ukoliko imas novca.mnogo ce vode da protekne dunavom dok se stanje u pravosudju ne promeni....i molite se bogu ...

Logikar

pre 2 godine

Počnite, bre, da sređujete ove nepismene komentare ili objavljujete samo one koji su napisani tačno gramatički i pravopisno.
(Kladovo, 26. jul 2021 15:11)

pravda za ne pismene,

HanSolo

pre 2 godine

Počnite, bre, da sređujete ove nepismene komentare ili objavljujete samo one koji su napisani tačno gramatički i pravopisno.
(Kladovo, 26. jul 2021 15:11)

Pa mogli bi početi od tvog komentara.. Kao pismen si..

гопн

pre 2 godine

Није кривично дело зато што појединци и њихова деца то раде… иначе не само да је кривично дело, него и злочин против човечности.

zoki

pre 2 godine

U Ceskoj, gde zivim, bices zestoko kaznjen ako si izazvao nezgoodu i pobegao. A bicec kaznjen i ako nisi ucestvovao u nezgodi ali si svedok ( recimo auto iza ili nekoliko iza ) i ne pruzis pomoc ili ne sacekas policiju. Tek kad oni kazu da mozes da ides, si slobodan da ides.

Kuća

pre 2 godine

Ljudi da li bi ste se uplasili kada bi ste uradili neki takav prekrsaj tj. delo? Prva reakcija da se sklonim jer ce me lincovati. I da ode sa lica mesta ali da ode u policiju i da se prijavi i da sto pre javi telegonom policiji za nesreću. To bi bilo donekle opravdano..... Ali opet kazem ako mozes stani i prizi prvu pomoć....

Brka

pre 2 godine

Pravnici i advokati se pozivaju na članove zakona i uvek traže neku rupu u zakonu, to im je posao.Ali zašto se zakoni ne menjaju,zašto zakonodavci spavaju i ne rade svoj posao.Menjajte loše zakone.

Srle

pre 2 godine

Svaki odlazak lica koje su ucestvovali u nezgodi treba da se vodi kao krivicno delo osim ako nije zadobio odredjeni stepen povrede koje lakari treba da potvrde. Znaci svako ko ode namerno ili ne treba da odgovara. Sad sto su nasi zakoni tako napisani da favorizuju kriminalce, djavolje advokate i korumpirane sudije/politicare to je nasa krivica kao drustva. Oni su pravili namerno zakone sa gomilom rupa da bi mogli da rade ovo sto rade svaki dan.

Logikar

pre 2 godine

U Norveškoj oduzimaju doživotno vozačku ako se prođe pored nesreće a ne zaustavi se. Ne znam šta je kazna za bežanje sa mesta nesreće. Ne želim da znam.

Sitna Slova

pre 2 godine

A sto protestujete sto svaka peta zgrada u okolini ima svog dilera. Sto ne protestujete protiv onih koji se svake noci vakcinisu ispod vasih prozora. Sto ne protestujete sto decu ne smete pustiti samo u park? Ja ne branim ovog vozaca, ali ako protestujete imate mnogo bitnijih stvari za protest!

Brza Reakcija-Mozda Nece Stati!

pre 2 godine

Poslednja dva dana sam presao ceo Beograd. Video sa sa ljudima iz svih delova grada. SVI su izuzetno uznemireni i ogorceni oko ovog slucaja. Ovo sto se desilo mora da promeni mnogo stvari, posto su Beogradjani na ivici da postanu masa koja lincuje.

Ako to krene, ko zna gde ce se zaustaviti.

POD HITNO REAGUJTE I RESAVAJTE!

ma

pre 2 godine

kako je rekao jedan advokat:"zakon je isti za sve samo sto se tako ne primenjuje"
sin policajca nrkoman u ukradenom autu pokosi na trotoaru dete koje je jedva prezivelo i nije odgovarao, jos su pretili majci povredjenog.
ministar koji je vozio mrtav pijan zagzio dete na pesackom prelazu i pokusao da pobegne kad su ga okupljnie sprecili policja je pocela da bije okupljene. predsnik ga brani imunitettom. znaci predsnik daje dozvolu svojima da mogu da gaze i ubijaju a da ne odgovaraju? da je njegovo dete bilo u pitanju da li bi isto reagovao.lako je kad je tudje dete. zivoti nase dece nisu mu bitni

vidoje

pre 2 godine

Damir Okanovic - Komitet za bezbednost saobracaja! Nasli ste ko ce deliti savete ... koje je ovo dobe? Brozovo? Komiteti a privatne firme koje su se nakacile na ledja vozaca. Resite prvo sudstvo pa onda udarite ne vozace.

PrtiBG

pre 2 godine

Gospodo komentatori o čemu vi to pišete??? Nije dete izletelo van peša loš kog, nije vozač vozio po ograničenju već suprotno! O kakvom stresu vozača pričate??? Verovatno o onom da se kupe krševi sa mnogo konjskih snaga pa se stanje šoka odrazi na nepropisno brzinu jel o tom šoku pričate? Ili o onom šoku da može svakome da se desi! Lupetate!!! Kazne i to žestoke i neće se ponoviti. Pa će budala dobro razmisliti kada seda u auto kojom brzinom se vozi u naseljenom mestu!!!

komunjare i kućno vaspitanje ne idu zajedno

pre 2 godine

99% saobraćajki izazovu ''obični'' ljudi, bez dosijea, bez kriminalne prošlosti. Zbog tih ljudi, Zakon je pisan takav. Da je suprotno, Zakonodavac bi propisivao oštrije kazne i ne bi ga pekla savest zbog toga niti bi etički odgovarao za drakonske kazne.
Vi svi ostali , koji tražite samo krv i osvetu, pogrešili ste vek i vaši umovi su na nivou 14-15 veka, najdalje. O moralnim skrupulama, o osećaju samilosti, oprosta, neću ni da pričam jer su u duhu hrišćanstva, a ja sam ateista pa se ne osećam pozvan da delim ''hrišćanske'' savete.
(uskok, 26. jul 2021 12:57)

Vidi se da si ateista, pardon komunjara. Zato kao i svaki dobar nastavljač tradicije šlosera iz Zagorja i misliš da možeš da deliš pridike o samilosti, oprostu itd. Kada neko pobegne s mesta nesreće, nevezano da li ima ili ne kriminalnu prošlost, on više nije "običan" građanin nego vucibatina. To što ti to ne možeš da shvatiš je posledica kao što sam već napisao kardeljevskog vaspitanja.

Goran

pre 2 godine

to je oduvek bilo krivicno delo dok nije napravljen presedan sa sinom medijskog tajkuna (znaju svi o kome se radi). Posle toga naprasno pocinje razicito tumacenje zakona u smislu da je napisano ovako ili onako a trebalo je da bude napisano drugacije da bi bilo nedvosmisleno.
jednostavno uobicajena tematika u srbiji

HanSolo

pre 2 godine

U normalnim zemljama se ovo jako kažnjava! To je zločin iz svakog pogleda.. Ali mi živimo u žalosnoj paja patak državi.. Mislim, kolko treba godina da se ovakav osnovai čin dođe u zakon!! Ovakve stvari pokaziju kolko smo mi korumoirani.. Političare ovakve stvari ne intresuje ni malo.. Tek kad neko njih zgaze i zbrišu, e onda će se ovaj zakon napraviti za 5 min..

Smučilo mi se od naših zakona i pravosuđa.. Jaooj šta čuuuu od frustracije!!

Deus

pre 2 godine

Nepruzanje pomoci na putu kada samo vidite nesrecu pa prodjete je tezak prekrsaj ( mozda i krivicno delo) a kamoli da ne stanes i pruzis pomoc ljudima koje si sam povredio.
U Nemackoj policija inscenira saobracajnu nesrecu i ceka iza prve krivine sve koji su prosli nisu stali da pomognu. Kazne su toliko visoke da se coveku zavrti u glavi.

Ra

pre 2 godine

Ra;
Nisam zlurad ali zamisli da ti se to desi detetu.Sramotn? liku pa taj koga si udario možda bi preživeo da mu ukažeš pomoć zato i jeste krivično delo.
(Bruks 021, 26. jul 2021 11:39) # Link komentara

Pa mozda bi preziveo i onaj uboden nozem da ga napadac odmah odveze u bolnicu. Ako se jednom na teret za krivicno delo iste tezine ne sankcionise bezanje, zasto se to radi drugom, koji takvo krivicno delo ne moze ni da uradi sa predoumisljajem. Ukljuci mozak.

Solo

pre 2 godine

Bežanija posle automobilske nesreće ili udaranje i gazenje pešaka je za krivično delo krivice. Ako se Sudije vade na taj zakon koji izglasan iz nesumnjivo sad sumnjivih razloga onda ta Sudija treba da predlozi poslanicima da se zakon preuredi i bežanija kažnjava isto krivično a ne da se vade na zakon koje je mnogo ljudi zloupotrebljavalo i niko da se seti da preuredi tu rupu u zakonu..Mnogo lenjih ljudi imamo u Sudstvu koji primaju državnu platu bukvalno neradeci ništa..Nerešenih i predugačkih predmeta koji se odugovlače po 10-20 godina i na kraju zastareo predmet i ljudi koji su krivi izadju na slobodu..Korumpirano Sudstvo i Tužilaštvo (čast izuzecima) spremno za čišćenje ..

uskok

pre 2 godine

99% saobraćajki izazovu ''obični'' ljudi, bez dosijea, bez kriminalne prošlosti. Zbog tih ljudi, Zakon je pisan takav. Da je suprotno, Zakonodavac bi propisivao oštrije kazne i ne bi ga pekla savest zbog toga niti bi etički odgovarao za drakonske kazne.
Vi svi ostali , koji tražite samo krv i osvetu, pogrešili ste vek i vaši umovi su na nivou 14-15 veka, najdalje. O moralnim skrupulama, o osećaju samilosti, oprosta, neću ni da pričam jer su u duhu hrišćanstva, a ja sam ateista pa se ne osećam pozvan da delim ''hrišćanske'' savete.

Bruks 021

pre 2 godine

Pa ovaj će provesti više u pritvoru nego sin Željka Mitrovića u zatvoru i to za isto delo.Ova država je postala totalni trulež.

amer

pre 2 godine

Hit and run u USA je teska robija. svesno bezis sa mesta zlocina koje si sam napravio. Kod njih u tom slucaju olaksavajuce okolnosti su ravne nuli. Jos ti prepisu otezavajuce okolonosti.

Sani Kroket

pre 2 godine

Da se pojasni ovim strucnjacima. Pruzanje prve pomoci nije samo fizicki uzmes flaster pa ti nekog lepis. Cesto povredjeno lice ne sme uopste da se pomera, ako su nastupile povrede vrata, kicme itd. jer se moze napraviti jos veca steta. Pružanje prve pomoci je recimo i situacija da se auto zapali dok se ceka Hitna(povredjeno lice ne moze da se izvuce iz automobila) i ti posto si prisutan uzmem pp aparat i ugasis tu vatru koja je tek krenula ili postavis trougao i obezbedis da se neko drugi ne zakuca u slupane automobile. E vidis to ne bi mogao da si uhvatio tutanj sa lica mesta(dok se otreznis, prodje dejstvo tabletica ili koke, dok se advokat probudi,nadjes nekog da robija za tebe itd).

Za sada se bezanje racuna kao otezavajuca okolnost, a trebalo bi da bude bar godinu sigurnog zatvora!

Bruks 021

pre 2 godine

Ra;
Nisam zlurad ali zamisli da ti se to desi detetu.Sramotn? liku pa taj koga si udario možda bi preživeo da mu ukažeš pomoć zato i jeste krivično delo.

Bojan

pre 2 godine

Ovde se zakoni kroje da odgovaraju muljatorima, zato postoji toliko razlicitih tumacejna i rupa. Da hocemo pravnu drzavu donosili bi zakone u kojima nema a sta ako, nego jasno i precizno, udario si coveka, auto, kontejner i pobego kazna je toliko, dovidjenja prijatno. Ovako se ostavlja mesto a sta ako je tatica vlasnik televizije, ili mamice sudija... Mi volimo nezakonje, to je nasa licna karta.

wronghouse

pre 2 godine

To vi koji nikad niste imali tezu nesrecu mozete da delite pravdu, i govorite sta je neko trebao da uradi. Pa nije to cukanje, to je teska nesreca posle koje ucesnici budu i stanju teskog soka i stresa koji menja psiholosko rasudjivanje. U mnogim slucajevima vozac nije u stanju da pomogne moze samo belo da gleda povredjenog jer je i sam psihicki povredjen iznenadnim stresom. Nekima to izazove da napuste nesrecu jer pokusavaju da smanje pritisak na sebe. Svakako treba da odgovara za nesavesnu ili bahatu voznju ali posle samog udara to je vec psihicka reakcija a ne namera.
(r, 25. jul 2021 17:42)

Ako je tako kako ta osoba pod takvim uslovima može nastaviti upravljati vozilom, a da još više ne ugrožava osale!?
Jasno je da upravo zbog toga treba da ostane na licu mesta.
Odlazak sa mesta nesreće govori o karakteru i svesti počinioca. U svakom dovoljno razvijenom društvu jasan je stav o ovakvom činu i zakon to jasno definiše.
Tim pre što konkretno ovom počiniocu to nije prvi put, a zato su se građani i okupili nakon dodatno sramne odluke da se isti brani sa slobode.
Mi smo postali zemlja u kojoj se saosećanje sa počiniocima krivičnih dela neguje čak i u zakonodavstvu.
Nisam baš siguran kuda to vodi!?

wronghouse

pre 2 godine

zašto da bude? je l dodatno krivično delo to što napadač pobegne kad nekoga ubode nožem? zašto bi onda neko bio gonjen zbog toga što pobegne kad udari nekog automobilom. harač koji trpe vozači je neverovatan.
(Ra, 26. jul 2021 10:08)

Iako se slažem da "harač" vozača postoji, ali i oni su pre svega ljudi bez izuzetaka, pa tako treba i da se ponašaju.
Automobil nije sredstvo za ubijanje, a svi smo kroz obuku prošli i deo koji nas uči da unesrećenom treba ukazati pomoć, bar tako što ćemo mesto nesreće obezbediti i pozvati stručne organe /hitnu, miliciju, vatrogasce,.../.
Onog koji pobegne sa mesta, kao i napadača kojeg navodiš treba onda jednako tretirati kao ubicu, tako ispada iz tvog poređenja!

MARSUPILAMI

pre 2 godine

Od 1945.g. kada su šumari najašili ovu jadnu zemlju svi zakoni se prave tako da se kriminalci , lopuze i prevaranti maksimalno zaštite a žrtve marginalizuju. Šta mislite zašto je to tako ?

Mare

pre 2 godine

Znam za slučaj gdje je vozač parkirao u rikverc i slučajno je lakše povredio psa koji se tu našao.
Kad je izašao iz kola, vlasnik psa ga je bukvalno nokautirao.
E zato mnogi pobegnu da bi izbegli linčovanje razjarene mase ljudi.
Ne opravdavam bežanje samo navodim neke primere.

dragi

pre 2 godine

Sve je ovde kristalno jasno - zakon pisan po meri - Cijoj ? - Pogadjajte sami !
(Baba Vanga,


Advokati ostaju bez posla ako se sve uredi...

željko Andrić

pre 2 godine

Svako treba da se suoči sa posledica a svoje greške. Ljudski je stati i pomoći i naravno moralan čin. Svi ćemo pred božji sud.

Silvester

pre 2 godine

Ne bi ti meni sinko pobegao nigde, pa da ti je tata sv. Petar lično. Pazi Boga ti, nadrogira se bitanga, ubije dete tatinim automobilom, pa se da u bežaniju. Takve samo po kratkom postupku, prase ili kuče kad zgaziš red je da staneš i pitaš gazdu koliko si dužan, da se izvineš, a ne dete ili čoveka. Takvi ne zaslužuju da žive među ljudima.

Bojan

pre 2 godine

U Austriji mi se jednom desilo da je žena ostavila ceduljicu na mom autu sa svojim brojem telefona za poravnanje štete. Dok se isparkiravala malo mi zakačila auto za branik. Nisam mogao da otkrijem kakvu je štetu napravila i javio joj da zaboravi na to. U međuvremenu je sama sebe prijavila policiji tako da su me gnjavili i morao sam ići kod neljubaznog policajca da dam izjavu da je sve ok. Tamo su i te male ogrebotine kažnjive ako se napusti mjesto tj ne prijavi.

Ra

pre 2 godine

zašto da bude? je l dodatno krivično delo to što napadač pobegne kad nekoga ubode nožem? zašto bi onda neko bio gonjen zbog toga što pobegne kad udari nekog automobilom. harač koji trpe vozači je neverovatan.

vampirbg

pre 2 godine

Problem je i u definiciji pruzanja pomoci. Sta ako ostane, pruzi pomoc ali, zbog nestrucnog pruzanja, pogorsa situaciju pa povredjeni umre? Da li mu je to olaksavajuca okolnost (posto je pokusao da pomogne) ili otezavajuca (posto mozda ne bi umro)? U svakom slucaju najcesce uputstvo je da nista ne diras dok ne dodje hitna pomoc sem u slucaju da neko bas krvari ili se auto zapalio ili je potrebno ozivljavanje. Trebalo bi staviti da napustanje mesta nesrece (bez obzira na ishod) bude krivicno delo i staviti minimum 6 meseci pa nek ide ko hoce :)

T

pre 2 godine

"Stavljanje pomaganje unesrećenom u zakon je besmisleno"
Ima mnogo stvari koje možeš da uradiš a da nisu medicinska pomoć. Pre svega da pozoveš hitnu pomoć, da obeležiš mesto nesreće, da ukloniš mogućnost dalje povrede...

al samo jedna je shvacas....

pre 2 godine

zato sto smo debili i sve dozvoljavamo vlastodrscima....umesto da se donese zakon o min 20 god za bezanje a ako je povratnik max 40 i da vidis kako bi se doveli u red.

Zlatko

pre 2 godine

Očigledno mora nešto da se menja.
1. Nametnuto je kroz zakone i pravilnike da si kriv ako ne ukažeš prvu pomoć. Oni koji donose zakone moraju da shvate da adekvatnu prvu pomoć može pružiti samo stručno lice: gss, vatrogasci, medicinski radnici i volonteri crvenog krsta. I tu se priča završava. Moraju da oslobode ljude odgovornosti. Ne kažem da ne treba pomoći, ali koliko ljudi stvarno zna šta radi? To što se nabubalo za vozački ne može da bude dovoljno. Em nisi stručan da pomogneš, em si učestvovao u nesreći što je dodatni faktor stresa.
2. Odlazak sa mesta nesreće - kriv si. Istekla saobraćajna, oduzeta (ili još uvek nestečena) vozačka, ukradeno vozilo, bahata vožnja (brzina, stop, crveno), alkohol, droga. Čak i da nisi kriv, da je neko drugi prošao kroz crveno, ako odeš kriv si jer sigurno ima i nešto od gorenavedenog. Izuzetak od tog pravila, ako povređenog prevezeš do bolnice. Čak i tada može da bude dvostrukih tumačenja i traženja rupa u zakonu, ali da jedino takav odlazak sa mesta nesreće bude uzet kao olakšavajuća okolnost. U svakom drugom slučaju, odlazak je bonus na saobraćajnu nesreću.
Kad pogledamo tačke 1 i 2, dolazimo do toga da je manji greh otići (tj pobeći) nego ne ukazati prvu pomoć. Jasno je da obični smrtnici biraju ono što je bezbolnije. Naravno, iz tog pravila su izuzeti odgovarajući koji sve rešavaju jednim telefonskim pozivom.

Superhik

pre 2 godine

Bežanje sa mesta nesreće menja karakter nesreće od slučaja ka njenom namernom izazivanju ! Nepružanje pomoći je dodatna otežavajuća okolnost ! Bežanija se može okarakterisati i kao svesno uklanjanje dokaza i izbegavanje odgovornosti !

Gucevo,Cer,Grab,Bukva....

pre 2 godine

Tako je moj drugar našmrkan i alkoholisan vozio beli X5 ustaničkom ulicom i udario nesrećnu devojku na pešačkom prelazu i pobegao. Ujutro je bio već trezan, prijavio se, pa se izvukao na "pretrpljeni stres" i uz nanogicu i obećao je da će biti dobar.
(CrniMika, 26. jul 2021 08:37)

Tvoj drugar ima tatu koji ima milione i blizak je sa vlastima ove korumpirane zemlje.I dok sada otkrivaju ove sto su klali ljude po meni u isti koš i ova ekipa koja štiti ovakve likove kao tvoj drugar a na njih bi udarili tek kada bi se to desilo njihovom detetu kao i sto ovu grupu hapse kada su na njih udarili.

bozza

pre 2 godine

ima nesto u nasem zakonodavstvu sto je potpuno izopaceno i zbunjujuce. Ljudi koji pisu zakone konstantno stavljaju prava pocinioca dela ispred prava zrtve. Stalno se brine de prava pocinioca ne butu ugrozena, da zakon ne moze da se zloupotrebi protiv pocinioca, da se opravda pocinioc i ostavi prostor za minimalnu kaznu. Da li je to normalno i praksa u vecini modernih i civilizovanih drzava Evrope i sveta?

CrniMika

pre 2 godine

Tako je moj drugar našmrkan i alkoholisan vozio beli X5 ustaničkom ulicom i udario nesrećnu devojku na pešačkom prelazu i pobegao. Ujutro je bio već trezan, prijavio se, pa se izvukao na "pretrpljeni stres" i uz nanogicu i obećao je da će biti dobar.

Stanko -obicaji su stariji od zakona !

pre 2 godine

Kakva gomila bljuvotina - zakon pisan tako da stimulise beskarakterne i necasne ljude - zakon pisan za kriminalce i bogatune !

prasići & prepelice

pre 2 godine

U mnogim slucajevima vozac nije u stanju da pomogne moze samo belo da gleda povredjenog jer je i sam psihicki povredjen iznenadnim stresom. Nekima to izazove da napuste nesrecu jer pokusavaju da smanje pritisak na sebe. Svakako treba da odgovara za nesavesnu ili bahatu voznju ali posle samog udara to je vec psihicka reakcija a ne namera.
(r, 25. jul 2021 17:42)

moš misliti, stresirao se pa pobegao... pa dobro, tim psihički labilnim osobama treba pomoći da se izleče dodatnim robijanjem zbog bežanja. na počinjenu saobraćajnu nesreću puta 2 robiju zbog bežanja. i novčanu kaznu da mu odvališ, pa da vidiš kako će sledeći put da sačeka na mestu, i on i ovi drugi koji su čuli koliko je ovaj dobio.

Zoran

pre 2 godine

Hit and run je jedno od tezih prestupa u americi. Zna se ljudima desiti da ogrebu auto i pobegnu a da kad ih nahvataju drugi auto bude totalno unisten a ljudi iz drugog auta ih tuze za najteze psiholoske posledice njihovog cina. A posto si hit and run nema nacina da se branis, jer da nisi kriv ne bi bezao.

Znalac

pre 2 godine

kod nas stalno neko presipanje iz supljeg u prazno umesto da se odredi jasna i stroga, nedvosmislena kazna i da se toga pridrzava sud. Do god ima pivlastenih, reda nece biti. Tacka!

mix

pre 2 godine

Ja sam vozac 30 godina i svo ovo vreme sam bio u ubedjenju da jeste krivicno delo.Posto ste ovo objavili,moze secdesiti da vise niko ne ostane na mestu nesrece.A posle moze da se pojavi,trezan ili kad prodje uticaj droga,recimo.

r

pre 2 godine

To vi koji nikad niste imali tezu nesrecu mozete da delite pravdu, i govorite sta je neko trebao da uradi. Pa nije to cukanje, to je teska nesreca posle koje ucesnici budu i stanju teskog soka i stresa koji menja psiholosko rasudjivanje. U mnogim slucajevima vozac nije u stanju da pomogne moze samo belo da gleda povredjenog jer je i sam psihicki povredjen iznenadnim stresom. Nekima to izazove da napuste nesrecu jer pokusavaju da smanje pritisak na sebe. Svakako treba da odgovara za nesavesnu ili bahatu voznju ali posle samog udara to je vec psihicka reakcija a ne namera.

Locutus

pre 2 godine

Stavljanje pomaganje unesrećenom u zakon je besmisleno jer većina učesnika u saobraćaju nisu stručni i samo mogu da naprave štetu. U zakonu treba da stoji da je učesnik u nesreći dužan da sačeka policiju. Ko prekrši debela kazna, ali onda ne bi bilo prostora za izvlačenje naročito onih u alkoholisanom i drogiranom stanju.

sisoje

pre 2 godine

To bi trebalo da se sabira sa delom koje je učinjeno. Znači, udario i ubio recimo 6 godina plus pobegao još 6. I onda je to neka pristojna kazna.

Adv

pre 2 godine

Krivično delo se zove nedavanje pomoći povređenom licu, tako nekako. Obično je u sticaju sa teškim delom protiv bezbednosti saobraćaja. A rulja na ulici samo traži krv, očekivano.

Ivan

pre 2 godine

Čekaj, bre, ova pokušava da opravda ljude koji beže sa mesta udesa? Kakve veze ima ako je iza Hitna, napravio si glupost, stani, izađi, pomozi i prihvati odgovornost za svoje delo.

mix

pre 2 godine

Ja sam vozac 30 godina i svo ovo vreme sam bio u ubedjenju da jeste krivicno delo.Posto ste ovo objavili,moze secdesiti da vise niko ne ostane na mestu nesrece.A posle moze da se pojavi,trezan ili kad prodje uticaj droga,recimo.

sisoje

pre 2 godine

To bi trebalo da se sabira sa delom koje je učinjeno. Znači, udario i ubio recimo 6 godina plus pobegao još 6. I onda je to neka pristojna kazna.

CrniMika

pre 2 godine

Tako je moj drugar našmrkan i alkoholisan vozio beli X5 ustaničkom ulicom i udario nesrećnu devojku na pešačkom prelazu i pobegao. Ujutro je bio već trezan, prijavio se, pa se izvukao na "pretrpljeni stres" i uz nanogicu i obećao je da će biti dobar.

Ivan

pre 2 godine

Čekaj, bre, ova pokušava da opravda ljude koji beže sa mesta udesa? Kakve veze ima ako je iza Hitna, napravio si glupost, stani, izađi, pomozi i prihvati odgovornost za svoje delo.

Zoran

pre 2 godine

Hit and run je jedno od tezih prestupa u americi. Zna se ljudima desiti da ogrebu auto i pobegnu a da kad ih nahvataju drugi auto bude totalno unisten a ljudi iz drugog auta ih tuze za najteze psiholoske posledice njihovog cina. A posto si hit and run nema nacina da se branis, jer da nisi kriv ne bi bezao.

Locutus

pre 2 godine

Stavljanje pomaganje unesrećenom u zakon je besmisleno jer većina učesnika u saobraćaju nisu stručni i samo mogu da naprave štetu. U zakonu treba da stoji da je učesnik u nesreći dužan da sačeka policiju. Ko prekrši debela kazna, ali onda ne bi bilo prostora za izvlačenje naročito onih u alkoholisanom i drogiranom stanju.

Bojan

pre 2 godine

U Austriji mi se jednom desilo da je žena ostavila ceduljicu na mom autu sa svojim brojem telefona za poravnanje štete. Dok se isparkiravala malo mi zakačila auto za branik. Nisam mogao da otkrijem kakvu je štetu napravila i javio joj da zaboravi na to. U međuvremenu je sama sebe prijavila policiji tako da su me gnjavili i morao sam ići kod neljubaznog policajca da dam izjavu da je sve ok. Tamo su i te male ogrebotine kažnjive ako se napusti mjesto tj ne prijavi.

Stanko -obicaji su stariji od zakona !

pre 2 godine

Kakva gomila bljuvotina - zakon pisan tako da stimulise beskarakterne i necasne ljude - zakon pisan za kriminalce i bogatune !

prasići & prepelice

pre 2 godine

U mnogim slucajevima vozac nije u stanju da pomogne moze samo belo da gleda povredjenog jer je i sam psihicki povredjen iznenadnim stresom. Nekima to izazove da napuste nesrecu jer pokusavaju da smanje pritisak na sebe. Svakako treba da odgovara za nesavesnu ili bahatu voznju ali posle samog udara to je vec psihicka reakcija a ne namera.
(r, 25. jul 2021 17:42)

moš misliti, stresirao se pa pobegao... pa dobro, tim psihički labilnim osobama treba pomoći da se izleče dodatnim robijanjem zbog bežanja. na počinjenu saobraćajnu nesreću puta 2 robiju zbog bežanja. i novčanu kaznu da mu odvališ, pa da vidiš kako će sledeći put da sačeka na mestu, i on i ovi drugi koji su čuli koliko je ovaj dobio.

Znalac

pre 2 godine

kod nas stalno neko presipanje iz supljeg u prazno umesto da se odredi jasna i stroga, nedvosmislena kazna i da se toga pridrzava sud. Do god ima pivlastenih, reda nece biti. Tacka!

Gucevo,Cer,Grab,Bukva....

pre 2 godine

Tako je moj drugar našmrkan i alkoholisan vozio beli X5 ustaničkom ulicom i udario nesrećnu devojku na pešačkom prelazu i pobegao. Ujutro je bio već trezan, prijavio se, pa se izvukao na "pretrpljeni stres" i uz nanogicu i obećao je da će biti dobar.
(CrniMika, 26. jul 2021 08:37)

Tvoj drugar ima tatu koji ima milione i blizak je sa vlastima ove korumpirane zemlje.I dok sada otkrivaju ove sto su klali ljude po meni u isti koš i ova ekipa koja štiti ovakve likove kao tvoj drugar a na njih bi udarili tek kada bi se to desilo njihovom detetu kao i sto ovu grupu hapse kada su na njih udarili.

Goran

pre 2 godine

to je oduvek bilo krivicno delo dok nije napravljen presedan sa sinom medijskog tajkuna (znaju svi o kome se radi). Posle toga naprasno pocinje razicito tumacenje zakona u smislu da je napisano ovako ili onako a trebalo je da bude napisano drugacije da bi bilo nedvosmisleno.
jednostavno uobicajena tematika u srbiji

bozza

pre 2 godine

ima nesto u nasem zakonodavstvu sto je potpuno izopaceno i zbunjujuce. Ljudi koji pisu zakone konstantno stavljaju prava pocinioca dela ispred prava zrtve. Stalno se brine de prava pocinioca ne butu ugrozena, da zakon ne moze da se zloupotrebi protiv pocinioca, da se opravda pocinioc i ostavi prostor za minimalnu kaznu. Da li je to normalno i praksa u vecini modernih i civilizovanih drzava Evrope i sveta?

ma

pre 2 godine

kako je rekao jedan advokat:"zakon je isti za sve samo sto se tako ne primenjuje"
sin policajca nrkoman u ukradenom autu pokosi na trotoaru dete koje je jedva prezivelo i nije odgovarao, jos su pretili majci povredjenog.
ministar koji je vozio mrtav pijan zagzio dete na pesackom prelazu i pokusao da pobegne kad su ga okupljnie sprecili policja je pocela da bije okupljene. predsnik ga brani imunitettom. znaci predsnik daje dozvolu svojima da mogu da gaze i ubijaju a da ne odgovaraju? da je njegovo dete bilo u pitanju da li bi isto reagovao.lako je kad je tudje dete. zivoti nase dece nisu mu bitni

T

pre 2 godine

"Stavljanje pomaganje unesrećenom u zakon je besmisleno"
Ima mnogo stvari koje možeš da uradiš a da nisu medicinska pomoć. Pre svega da pozoveš hitnu pomoć, da obeležiš mesto nesreće, da ukloniš mogućnost dalje povrede...

PrtiBG

pre 2 godine

Gospodo komentatori o čemu vi to pišete??? Nije dete izletelo van peša loš kog, nije vozač vozio po ograničenju već suprotno! O kakvom stresu vozača pričate??? Verovatno o onom da se kupe krševi sa mnogo konjskih snaga pa se stanje šoka odrazi na nepropisno brzinu jel o tom šoku pričate? Ili o onom šoku da može svakome da se desi! Lupetate!!! Kazne i to žestoke i neće se ponoviti. Pa će budala dobro razmisliti kada seda u auto kojom brzinom se vozi u naseljenom mestu!!!

amer

pre 2 godine

Hit and run u USA je teska robija. svesno bezis sa mesta zlocina koje si sam napravio. Kod njih u tom slucaju olaksavajuce okolnosti su ravne nuli. Jos ti prepisu otezavajuce okolonosti.

wronghouse

pre 2 godine

To vi koji nikad niste imali tezu nesrecu mozete da delite pravdu, i govorite sta je neko trebao da uradi. Pa nije to cukanje, to je teska nesreca posle koje ucesnici budu i stanju teskog soka i stresa koji menja psiholosko rasudjivanje. U mnogim slucajevima vozac nije u stanju da pomogne moze samo belo da gleda povredjenog jer je i sam psihicki povredjen iznenadnim stresom. Nekima to izazove da napuste nesrecu jer pokusavaju da smanje pritisak na sebe. Svakako treba da odgovara za nesavesnu ili bahatu voznju ali posle samog udara to je vec psihicka reakcija a ne namera.
(r, 25. jul 2021 17:42)

Ako je tako kako ta osoba pod takvim uslovima može nastaviti upravljati vozilom, a da još više ne ugrožava osale!?
Jasno je da upravo zbog toga treba da ostane na licu mesta.
Odlazak sa mesta nesreće govori o karakteru i svesti počinioca. U svakom dovoljno razvijenom društvu jasan je stav o ovakvom činu i zakon to jasno definiše.
Tim pre što konkretno ovom počiniocu to nije prvi put, a zato su se građani i okupili nakon dodatno sramne odluke da se isti brani sa slobode.
Mi smo postali zemlja u kojoj se saosećanje sa počiniocima krivičnih dela neguje čak i u zakonodavstvu.
Nisam baš siguran kuda to vodi!?

Proleter

pre 2 godine

Ljudi da li ste primetili da ovih dana Okanović i onaj bradonja pričaju o tome. I ne nije to zbog zadnjeg slučaja koji se desio. To je zbog Mitrovićevog sina koji je to isto uradio dobio nanogicu godinu a apelacioni sud mu podigne još mesec dana kao malo je. Ovo je sprdačina neko će robijati što i treba a neko će laditi onu stvar kući za isto delo.

vidoje

pre 2 godine

Damir Okanovic - Komitet za bezbednost saobracaja! Nasli ste ko ce deliti savete ... koje je ovo dobe? Brozovo? Komiteti a privatne firme koje su se nakacile na ledja vozaca. Resite prvo sudstvo pa onda udarite ne vozace.

Superhik

pre 2 godine

Bežanje sa mesta nesreće menja karakter nesreće od slučaja ka njenom namernom izazivanju ! Nepružanje pomoći je dodatna otežavajuća okolnost ! Bežanija se može okarakterisati i kao svesno uklanjanje dokaza i izbegavanje odgovornosti !

al samo jedna je shvacas....

pre 2 godine

zato sto smo debili i sve dozvoljavamo vlastodrscima....umesto da se donese zakon o min 20 god za bezanje a ako je povratnik max 40 i da vidis kako bi se doveli u red.

Bojan

pre 2 godine

Ovde se zakoni kroje da odgovaraju muljatorima, zato postoji toliko razlicitih tumacejna i rupa. Da hocemo pravnu drzavu donosili bi zakone u kojima nema a sta ako, nego jasno i precizno, udario si coveka, auto, kontejner i pobego kazna je toliko, dovidjenja prijatno. Ovako se ostavlja mesto a sta ako je tatica vlasnik televizije, ili mamice sudija... Mi volimo nezakonje, to je nasa licna karta.

Silvester

pre 2 godine

Ne bi ti meni sinko pobegao nigde, pa da ti je tata sv. Petar lično. Pazi Boga ti, nadrogira se bitanga, ubije dete tatinim automobilom, pa se da u bežaniju. Takve samo po kratkom postupku, prase ili kuče kad zgaziš red je da staneš i pitaš gazdu koliko si dužan, da se izvineš, a ne dete ili čoveka. Takvi ne zaslužuju da žive među ljudima.

Bruks 021

pre 2 godine

Pa ovaj će provesti više u pritvoru nego sin Željka Mitrovića u zatvoru i to za isto delo.Ova država je postala totalni trulež.

Brza Reakcija-Mozda Nece Stati!

pre 2 godine

Poslednja dva dana sam presao ceo Beograd. Video sa sa ljudima iz svih delova grada. SVI su izuzetno uznemireni i ogorceni oko ovog slucaja. Ovo sto se desilo mora da promeni mnogo stvari, posto su Beogradjani na ivici da postanu masa koja lincuje.

Ako to krene, ko zna gde ce se zaustaviti.

POD HITNO REAGUJTE I RESAVAJTE!

Logikar

pre 2 godine

U Norveškoj oduzimaju doživotno vozačku ako se prođe pored nesreće a ne zaustavi se. Ne znam šta je kazna za bežanje sa mesta nesreće. Ne želim da znam.

komunjare i kućno vaspitanje ne idu zajedno

pre 2 godine

99% saobraćajki izazovu ''obični'' ljudi, bez dosijea, bez kriminalne prošlosti. Zbog tih ljudi, Zakon je pisan takav. Da je suprotno, Zakonodavac bi propisivao oštrije kazne i ne bi ga pekla savest zbog toga niti bi etički odgovarao za drakonske kazne.
Vi svi ostali , koji tražite samo krv i osvetu, pogrešili ste vek i vaši umovi su na nivou 14-15 veka, najdalje. O moralnim skrupulama, o osećaju samilosti, oprosta, neću ni da pričam jer su u duhu hrišćanstva, a ja sam ateista pa se ne osećam pozvan da delim ''hrišćanske'' savete.
(uskok, 26. jul 2021 12:57)

Vidi se da si ateista, pardon komunjara. Zato kao i svaki dobar nastavljač tradicije šlosera iz Zagorja i misliš da možeš da deliš pridike o samilosti, oprostu itd. Kada neko pobegne s mesta nesreće, nevezano da li ima ili ne kriminalnu prošlost, on više nije "običan" građanin nego vucibatina. To što ti to ne možeš da shvatiš je posledica kao što sam već napisao kardeljevskog vaspitanja.

MARSUPILAMI

pre 2 godine

Od 1945.g. kada su šumari najašili ovu jadnu zemlju svi zakoni se prave tako da se kriminalci , lopuze i prevaranti maksimalno zaštite a žrtve marginalizuju. Šta mislite zašto je to tako ?

Sani Kroket

pre 2 godine

Da se pojasni ovim strucnjacima. Pruzanje prve pomoci nije samo fizicki uzmes flaster pa ti nekog lepis. Cesto povredjeno lice ne sme uopste da se pomera, ako su nastupile povrede vrata, kicme itd. jer se moze napraviti jos veca steta. Pružanje prve pomoci je recimo i situacija da se auto zapali dok se ceka Hitna(povredjeno lice ne moze da se izvuce iz automobila) i ti posto si prisutan uzmem pp aparat i ugasis tu vatru koja je tek krenula ili postavis trougao i obezbedis da se neko drugi ne zakuca u slupane automobile. E vidis to ne bi mogao da si uhvatio tutanj sa lica mesta(dok se otreznis, prodje dejstvo tabletica ili koke, dok se advokat probudi,nadjes nekog da robija za tebe itd).

Za sada se bezanje racuna kao otezavajuca okolnost, a trebalo bi da bude bar godinu sigurnog zatvora!

Logikar

pre 2 godine

Počnite, bre, da sređujete ove nepismene komentare ili objavljujete samo one koji su napisani tačno gramatički i pravopisno.
(Kladovo, 26. jul 2021 15:11)

pravda za ne pismene,

zoki

pre 2 godine

U Ceskoj, gde zivim, bices zestoko kaznjen ako si izazvao nezgoodu i pobegao. A bicec kaznjen i ako nisi ucestvovao u nezgodi ali si svedok ( recimo auto iza ili nekoliko iza ) i ne pruzis pomoc ili ne sacekas policiju. Tek kad oni kazu da mozes da ides, si slobodan da ides.

wronghouse

pre 2 godine

zašto da bude? je l dodatno krivično delo to što napadač pobegne kad nekoga ubode nožem? zašto bi onda neko bio gonjen zbog toga što pobegne kad udari nekog automobilom. harač koji trpe vozači je neverovatan.
(Ra, 26. jul 2021 10:08)

Iako se slažem da "harač" vozača postoji, ali i oni su pre svega ljudi bez izuzetaka, pa tako treba i da se ponašaju.
Automobil nije sredstvo za ubijanje, a svi smo kroz obuku prošli i deo koji nas uči da unesrećenom treba ukazati pomoć, bar tako što ćemo mesto nesreće obezbediti i pozvati stručne organe /hitnu, miliciju, vatrogasce,.../.
Onog koji pobegne sa mesta, kao i napadača kojeg navodiš treba onda jednako tretirati kao ubicu, tako ispada iz tvog poređenja!

Deus

pre 2 godine

Nepruzanje pomoci na putu kada samo vidite nesrecu pa prodjete je tezak prekrsaj ( mozda i krivicno delo) a kamoli da ne stanes i pruzis pomoc ljudima koje si sam povredio.
U Nemackoj policija inscenira saobracajnu nesrecu i ceka iza prve krivine sve koji su prosli nisu stali da pomognu. Kazne su toliko visoke da se coveku zavrti u glavi.

гопн

pre 2 godine

Није кривично дело зато што појединци и њихова деца то раде… иначе не само да је кривично дело, него и злочин против човечности.

Solo

pre 2 godine

Bežanija posle automobilske nesreće ili udaranje i gazenje pešaka je za krivično delo krivice. Ako se Sudije vade na taj zakon koji izglasan iz nesumnjivo sad sumnjivih razloga onda ta Sudija treba da predlozi poslanicima da se zakon preuredi i bežanija kažnjava isto krivično a ne da se vade na zakon koje je mnogo ljudi zloupotrebljavalo i niko da se seti da preuredi tu rupu u zakonu..Mnogo lenjih ljudi imamo u Sudstvu koji primaju državnu platu bukvalno neradeci ništa..Nerešenih i predugačkih predmeta koji se odugovlače po 10-20 godina i na kraju zastareo predmet i ljudi koji su krivi izadju na slobodu..Korumpirano Sudstvo i Tužilaštvo (čast izuzecima) spremno za čišćenje ..

HanSolo

pre 2 godine

U normalnim zemljama se ovo jako kažnjava! To je zločin iz svakog pogleda.. Ali mi živimo u žalosnoj paja patak državi.. Mislim, kolko treba godina da se ovakav osnovai čin dođe u zakon!! Ovakve stvari pokaziju kolko smo mi korumoirani.. Političare ovakve stvari ne intresuje ni malo.. Tek kad neko njih zgaze i zbrišu, e onda će se ovaj zakon napraviti za 5 min..

Smučilo mi se od naših zakona i pravosuđa.. Jaooj šta čuuuu od frustracije!!

Srle

pre 2 godine

Svaki odlazak lica koje su ucestvovali u nezgodi treba da se vodi kao krivicno delo osim ako nije zadobio odredjeni stepen povrede koje lakari treba da potvrde. Znaci svako ko ode namerno ili ne treba da odgovara. Sad sto su nasi zakoni tako napisani da favorizuju kriminalce, djavolje advokate i korumpirane sudije/politicare to je nasa krivica kao drustva. Oni su pravili namerno zakone sa gomilom rupa da bi mogli da rade ovo sto rade svaki dan.

Slovenac

pre 2 godine

Nije ni u SLO, ali je bas velik prekrsaj. Ali, ako to uradis, osiguranje ti se proglasava nevazecim, ne pokriva nista, a inace bi sve, za sta si platio. Takodjer ode i vozacka dozvola, jer nije bilo mogucnosti, da se utvrdi psihofizicno stanje u momentu nesrece. Moras je ponovo polagati.

Brka

pre 2 godine

Pravnici i advokati se pozivaju na članove zakona i uvek traže neku rupu u zakonu, to im je posao.Ali zašto se zakoni ne menjaju,zašto zakonodavci spavaju i ne rade svoj posao.Menjajte loše zakone.

dragi

pre 2 godine

Sve je ovde kristalno jasno - zakon pisan po meri - Cijoj ? - Pogadjajte sami !
(Baba Vanga,


Advokati ostaju bez posla ako se sve uredi...

Bruks 021

pre 2 godine

Ra;
Nisam zlurad ali zamisli da ti se to desi detetu.Sramotn? liku pa taj koga si udario možda bi preživeo da mu ukažeš pomoć zato i jeste krivično delo.

sasa

pre 2 godine

sem pruzanja pomoci-ukoliko je to moguce, ostanak vozaca na licu mesta nesrece je da mu milicija uzme krv da bi se videlo da li je konzumirao alkohol ili opijate a ida se spreci naknadne intervencije na vozilu .znaci ukoliko je i tu hitna pomoc ili neko drugi koji je ukazuje vozac je duzan da ostane i da da krv.to je sustina.moram da budem pesimistican.ovde kod nas je SVE MOGUCE ukoliko imas novca.mnogo ce vode da protekne dunavom dok se stanje u pravosudju ne promeni....i molite se bogu ...

željko Andrić

pre 2 godine

Svako treba da se suoči sa posledica a svoje greške. Ljudski je stati i pomoći i naravno moralan čin. Svi ćemo pred božji sud.

r

pre 2 godine

To vi koji nikad niste imali tezu nesrecu mozete da delite pravdu, i govorite sta je neko trebao da uradi. Pa nije to cukanje, to je teska nesreca posle koje ucesnici budu i stanju teskog soka i stresa koji menja psiholosko rasudjivanje. U mnogim slucajevima vozac nije u stanju da pomogne moze samo belo da gleda povredjenog jer je i sam psihicki povredjen iznenadnim stresom. Nekima to izazove da napuste nesrecu jer pokusavaju da smanje pritisak na sebe. Svakako treba da odgovara za nesavesnu ili bahatu voznju ali posle samog udara to je vec psihicka reakcija a ne namera.

HanSolo

pre 2 godine

Počnite, bre, da sređujete ove nepismene komentare ili objavljujete samo one koji su napisani tačno gramatički i pravopisno.
(Kladovo, 26. jul 2021 15:11)

Pa mogli bi početi od tvog komentara.. Kao pismen si..

Zlatko

pre 2 godine

Očigledno mora nešto da se menja.
1. Nametnuto je kroz zakone i pravilnike da si kriv ako ne ukažeš prvu pomoć. Oni koji donose zakone moraju da shvate da adekvatnu prvu pomoć može pružiti samo stručno lice: gss, vatrogasci, medicinski radnici i volonteri crvenog krsta. I tu se priča završava. Moraju da oslobode ljude odgovornosti. Ne kažem da ne treba pomoći, ali koliko ljudi stvarno zna šta radi? To što se nabubalo za vozački ne može da bude dovoljno. Em nisi stručan da pomogneš, em si učestvovao u nesreći što je dodatni faktor stresa.
2. Odlazak sa mesta nesreće - kriv si. Istekla saobraćajna, oduzeta (ili još uvek nestečena) vozačka, ukradeno vozilo, bahata vožnja (brzina, stop, crveno), alkohol, droga. Čak i da nisi kriv, da je neko drugi prošao kroz crveno, ako odeš kriv si jer sigurno ima i nešto od gorenavedenog. Izuzetak od tog pravila, ako povređenog prevezeš do bolnice. Čak i tada može da bude dvostrukih tumačenja i traženja rupa u zakonu, ali da jedino takav odlazak sa mesta nesreće bude uzet kao olakšavajuća okolnost. U svakom drugom slučaju, odlazak je bonus na saobraćajnu nesreću.
Kad pogledamo tačke 1 i 2, dolazimo do toga da je manji greh otići (tj pobeći) nego ne ukazati prvu pomoć. Jasno je da obični smrtnici biraju ono što je bezbolnije. Naravno, iz tog pravila su izuzeti odgovarajući koji sve rešavaju jednim telefonskim pozivom.

vampirbg

pre 2 godine

Problem je i u definiciji pruzanja pomoci. Sta ako ostane, pruzi pomoc ali, zbog nestrucnog pruzanja, pogorsa situaciju pa povredjeni umre? Da li mu je to olaksavajuca okolnost (posto je pokusao da pomogne) ili otezavajuca (posto mozda ne bi umro)? U svakom slucaju najcesce uputstvo je da nista ne diras dok ne dodje hitna pomoc sem u slucaju da neko bas krvari ili se auto zapalio ili je potrebno ozivljavanje. Trebalo bi staviti da napustanje mesta nesrece (bez obzira na ishod) bude krivicno delo i staviti minimum 6 meseci pa nek ide ko hoce :)

Mare

pre 2 godine

Znam za slučaj gdje je vozač parkirao u rikverc i slučajno je lakše povredio psa koji se tu našao.
Kad je izašao iz kola, vlasnik psa ga je bukvalno nokautirao.
E zato mnogi pobegnu da bi izbegli linčovanje razjarene mase ljudi.
Ne opravdavam bežanje samo navodim neke primere.

uskok

pre 2 godine

99% saobraćajki izazovu ''obični'' ljudi, bez dosijea, bez kriminalne prošlosti. Zbog tih ljudi, Zakon je pisan takav. Da je suprotno, Zakonodavac bi propisivao oštrije kazne i ne bi ga pekla savest zbog toga niti bi etički odgovarao za drakonske kazne.
Vi svi ostali , koji tražite samo krv i osvetu, pogrešili ste vek i vaši umovi su na nivou 14-15 veka, najdalje. O moralnim skrupulama, o osećaju samilosti, oprosta, neću ni da pričam jer su u duhu hrišćanstva, a ja sam ateista pa se ne osećam pozvan da delim ''hrišćanske'' savete.

Adv

pre 2 godine

Krivično delo se zove nedavanje pomoći povređenom licu, tako nekako. Obično je u sticaju sa teškim delom protiv bezbednosti saobraćaja. A rulja na ulici samo traži krv, očekivano.

Sitna Slova

pre 2 godine

A sto protestujete sto svaka peta zgrada u okolini ima svog dilera. Sto ne protestujete protiv onih koji se svake noci vakcinisu ispod vasih prozora. Sto ne protestujete sto decu ne smete pustiti samo u park? Ja ne branim ovog vozaca, ali ako protestujete imate mnogo bitnijih stvari za protest!

Kuća

pre 2 godine

Ljudi da li bi ste se uplasili kada bi ste uradili neki takav prekrsaj tj. delo? Prva reakcija da se sklonim jer ce me lincovati. I da ode sa lica mesta ali da ode u policiju i da se prijavi i da sto pre javi telegonom policiji za nesreću. To bi bilo donekle opravdano..... Ali opet kazem ako mozes stani i prizi prvu pomoć....

njihovo nije vase

pre 2 godine

@znaci predsnik daje dozvolu svojima da mogu da gaze i ubijaju a da ne odgovaraju? da je njegovo dete bilo u pitanju da li bi isto reagovao.lako je kad je tudje dete. zivoti nase dece nisu mu bitni
(ma, 26. jul 2021 14:04)

druze sta ti nije jasno? srbija je glasala "za nasu decu". To su njihova deca, niko nije pominja vasu, tj nasu, i sad svima cufno kako, zasto se to desava.. Pa to ste hteli, sta je sad problem?

Bojan

pre 2 godine

"mnogo ce vode da protekne dunavom dok se stanje u pravosudju ne promeni....i molite se bogu ...
(sasa, 26. jul 2021 20:59) "
Vece su sanse da Dunav presusi nego da se nesto promeni u pravosudju. Ovde je odvajkada samo kuka i motika davala rezultat.

T

pre 2 godine

Samo da znate, ako se slucajno nadjete na mestu neke nesrece, pozara, bilo cega i ne pruzite pomoc - to je krivicno delo. A ispada da ako izazovete nesrecu pa ne pruzite pomoc, to onda nije krivicno delo. I to sve pise u istom zakonu?

Ra

pre 2 godine

Ra;
Nisam zlurad ali zamisli da ti se to desi detetu.Sramotn? liku pa taj koga si udario možda bi preživeo da mu ukažeš pomoć zato i jeste krivično delo.
(Bruks 021, 26. jul 2021 11:39) # Link komentara

Pa mozda bi preziveo i onaj uboden nozem da ga napadac odmah odveze u bolnicu. Ako se jednom na teret za krivicno delo iste tezine ne sankcionise bezanje, zasto se to radi drugom, koji takvo krivicno delo ne moze ni da uradi sa predoumisljajem. Ukljuci mozak.

Čitam i ne verujem

pre 2 godine

Ukoliko bi zakon na bilo koji način dozvolio napuštanje mesta nesreće uz obavezu javljanja u P.S. to bi samo dovelo do toga da, recimo, od trenutka nesreće do trenutka javljanja u P.S. volšebno se 'prijavi' neko treće lice......
Tako da nisam saglasan sa predlozima o uslovno dozvoljenom napuštanju mesta nesreće.
A ta priča neko će nekog da linčuje 'ne pije vodu' iz više razloga.
Prvo, može se ostati u kolima zaključan i time nije učinjeno delo napuštanja a niko neće moći da linčuje nekog tako lako.
Drugo, teško da je nekom, od unesrećenog najrođenijeg, važnije da udari drugog i u kom je stanju ta osoba.
Rezime,
Ne napuštati i pomoći unesrećenom i sebi, maksimalno koliko je moguće u datim okolnostima, u svakom smislu.
Napuštanje mesta nesreće dodatno kazniti, opet u svakom smislu. Kako kaznom zatvora, tako i obavezno oduzimanjem dozvole, ali nakon zatvorske kazne(jer je oduzimaju tokom zatvora čime obesmisle istu kaznu).
Čuvajte se ljudi, očigledno nismo sredili društvo još...

wer

pre 2 godine

da'l ste potpuno odlepili,
odlazak za mesta nesrece ne da je krivicno delo, nego par ekselans!

to je bre bolesno stanje uma
za koje ne bi smela da postoji mogucnost
da se mere neke 'olaksavajuce okolnosti'

covek se zaleteo kao majmun
udario dva deteta na pesackom,
jedno dete poginiulo, drugo tesko povredjeno,
pobegao sa mesta nesrece..
el mislite isto sto i ja?

Ra

pre 2 godine

zašto da bude? je l dodatno krivično delo to što napadač pobegne kad nekoga ubode nožem? zašto bi onda neko bio gonjen zbog toga što pobegne kad udari nekog automobilom. harač koji trpe vozači je neverovatan.

miki ns

pre 2 godine

Ponekad pomislim da ne zivim vise u ovoj Srbiji za koju je bdw moj pradeda prepesacio Albaniju. a onda pomislim zasto bih ja napustao Srbiju u kojoj pijani vlastodrsci i njihov okot gaze decu i ne odgovaraju. E pa necu. Ako tako nastave takva Srbija ce napustiti nas a ne mi nju.Nisam bio autonomas al cu da postanem jer mi se gadi ovo bahacenje koje ne poznaje granice.

obmanjivanje javnosti na perfidan način

pre 2 godine

" "Odredba koja kaže ko ostavi bez pomoći lice povređeno u saobraćajnoj nesreći treba da glasi ko ne ukaže pomoć licu u saobraćajnoj nesreći. Na taj način biće savršeno jasno da se kažnjava ona osnovna dužnost vinovnika saobraćajne nezgode, a to je da ukaže pomoć povređenom u saobraćajnoj nesreći, u suprotnom možemo na različite načine da tumačimo i da onaj koji je zapravo počinio nedelo može da se izvuče od odgovornosti", rekao je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja. "


Ili sam ja nepismen kao Mađar i ne razumem srpski ili Gospodin Okanović krivo tumači zakon.

Verujem da sam dobro razumeo da u Srbiji krivično delo je napuštanje mesto saobraćajne nesreće a pružanje pomoći se tu ubacuje da bi se moglo time pred sudom manipulisati i pred nepismenom rajom u javnosti u korist optuženog za krivično delo.

Primera radi u Mađarskoj ako napustiš mesto nesreće ti si kao čovek privatno i javno ugasio a pravno direktno ideš u zatvor, makar pobegao u Srbiju, jer ćete izručiti i neće ti pomoći ni veza u Vladi Srbiji!

leonid

pre 2 godine

@Bojan
Eh to je Austrija,
u Srbiji se dešava da te na smrt pregaze na pešačkom ili semaforu, pobegnu kod advokata pravo, i ni dan zatvora ne vide, a pri tom prekršili gomilu propisa počev od brzine...o narkoticima ne bih...

popov

pre 2 godine

Teško je razotkriti ko je mogao da naruči ovakav naslov, i ovakvu obradu tematike.. i još je staviti pod sekciju AUTOMOBILI. Fali još samo preporuka koji antifriz treba uzeti, dok se beži sa lica mesta, jer ipak.. prednja strana auta je mogla doći do oštećenja i postoji rizik da iscuri antifriz. To bi bio prevelik šok za počinioca krivičnog dela, pardon.. za vozača.. koji bi u tom slučaju sasvim opravdano, pojurio sa mesta nesreće, da kupi novi antifriz.

vrana

pre 2 godine

jedino opravdanje ima vozaz kad napravi udes ako ga napadnu osteceni da pobegne sa lica mesta ali i tad bi trebalo do policiske stanice da ode.

u svim ostalim slucajevima mislim da bi trebalo da mu sledi zatvor.

Si

pre 2 godine

Mojoj se porodici desilo a pitam se, zasto nije krivično delo zdravu osobu naciniti 95% invalidom u saobraćajnoj nesreći 100% krivicom treceg lica.

Bojan

pre 2 godine

"Znači kad opljačkaš banku i pobegeš sa lica mesta kriv si i za krađu i za bežanje.
(Miki, 26. jul 2021 21:27) "
Nisam siguran dali trolujes ili imas ozbiljne smetnje u razvoju. Zato postoji ubistvo s predumisljajem, planirana pljacka itd...ako je nesreca u pitanju pretpostavka je da nije planirana jer je nesreca. Ako je pobego sa mesta zlocina onda treba da mu se sudi kao ubistvo sa predumisljajem, svesno je ubio dete i svesno je pobego. Znaci 40 godina robije.

PeruN

pre 2 godine

Realno ovaj idiot zaslužuje kućni pritvor,jer ako je ružičasti tatin sinčić dobio surovih 12 mjeseci,mislim da i za ovoga ne treba više...

Putnik

pre 2 godine

Ne opravdavam bežanje sa mesta zločina ali bolje biti kažnjen za to nego dobiti nogu u glavu od nekog kao što su oni što im je vozač autobusa zakačio auto na sred raskrsnice.

Znam za jedan slučaj koji se desio u mom kraju pre mnogo godina, vozač udario dete na putu, pored trotoara, izašli i on i suvozač, naiđe otac i udari prvog koji mu je bio pod rukom, suvozača, on padne glavom na ivičnjak u zadobije smtonosne povrede. I ništa nikom, dobije malu kaznu zbog afekta kao i vožač zbog ugrožavanja bezbednosti.

Smatram da ako neko ne stane treba odmah otići u policijsku stanicu, sem ako nikog nema oko njega. Vrlo važno, većina vozača ni ne zna pružiti stručnu prvu pomoć. Zapravo ako nekog povredite prilikom pružanja prve pomoći možete odgovarati za to.

Stanko -obicaji su stariji od zakona !

pre 2 godine

Do nekle mogu da razumem te sto beze sa lica mesta - zakonom treba regulisati ,,delo,, Kao Krivicno, ukoliko se pocinilac u roku od sat vremena nakon pocinjenog dela ne prijavi sam u policijsku stanicu ! Time bi se izbegle manipulacije vezane za opijate !

Putnik

pre 2 godine

Znam za jedan slučaj u kom je udareno dete, izašli i vožač i suvozač, naiđe otac tog deteta, udari suvozača, on padne glavom na ivičnjak u zadobije smrtonosne povrede. I ništa nikom,ovaj dobio malu kaznu zbog afekta kao i vozač zbog povrede deteta i zbog ugrožavanja bezbednosti u saobraćaju.

Evo u drugoj vesti grupa mladića napala vozača autobusa jer im je zakačio auto. Znam da treba stati ali je vrlo problematično.

Milutin Šumadinac

pre 2 godine

Tumačenje zakona od strane advokata i sudija često nije isto, zato su sudije to što su, a advokati su tužioci, odbrana. predsednici tuđioca i sl... dakle važno je tumačenje sudije, sve ostalo su pretpostavke.
Elem kada smo već kod toga Krivični zakon, u članu 296, stav 3 propisuje:
Ako je usled nepružanja pomoći nastupila smrt povređenog lica,
učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina.
!!!!!
Da li ovde ima nejasnoća?
Da li se učinilac uverio da je pružena pomoć pre nego je pobegao?

Ne nasedajte na tumačenja interesnih udruženja advokata, zakon je jasan, pobegao je ne ukazavši pomoć deci od 4 i 9 godina koje je pregazio na pešačkom...koje su tu olakšavajuće okolnosti??

Arsenije

pre 2 godine

Opljačkaš banku i pobegneš, izbodeš nekog i pobegneš, ne sude ti za bežanje, već samo za delo, ali za delo učinjeno sa predumišljajem, namerno počinjenu radnju. Saglasno tom rezonu onima koji su nekog povredili ili usmrtili autom i pobegli sa mesta nesreće treba suditi kao da su povređivanje/ubistvo namerno uradili, bez mogućnost tumačenja da su to uradili iz nehata ili da je u pitanju nesrećan slučaj ili krivica druge strane. Sledi kazna za delo učinjeno sa predumišljajem.

Arsenije

pre 2 godine

Čitam ove komentare koji bežanje pravdaju stresom i nervnom labilnošću i razmišljam kolika su nervno labilni opasnost u saobraćaju. Ja bih zbog nervne labilnosti pobeglima trajno oduzimao dozvolu. Šta da očekujemo od takvoh ljudi? Da zbog toga što je pod stresom, jer ga je ostavila devojka ili što je dobio otkaz, punom brzinom uleti u stajalište puno ljudi? Neko napisa da se onaj ko je nekog izbo nožem ne tereti dodatno zbog bežanja. Ne tereti se zbog bežanja, ali se tereti za pokušaj ubistva ili ubistvo sa predumišljajem. Znači da bi onda i one koji pobegnu sa mesta nesreće trebalo optužiti za delo sa predumišljajem, a onda su kazne značajno drugačije od kazni za ubistvo iz nehata.

wronghouse

pre 2 godine

Znači kad opljačkaš banku i pobegeš sa lica mesta kriv si i za krađu i za bežanje.
(Miki, 26. jul 2021 21:27)

Pljačka nije čin koji se dešava iz nepažnje ili nekog drugog spleta okolnosti već unapred sračunata radnja.
Osim ako sam ne sedaš za volan iz namere da nekog unesrećiš ova uporedba nije validna.
Očito je nekima teško da shvate da se nesreće mogu desiti svakom od nas pa bilo to kao počiniocima ili unesrećenima, one su proizvod okolnosti koje nisu unapred planirane, zato se i zovu - nesreće.
Zakonodavstvo ih tako i tretira tj. razlikuje od unapred planiranih nedela, zločina i kriminalnih radnjni.

Građanin Srbije

pre 2 godine

Klasično pravničko filozofiranje. Vozač koja je efektivno ispoljio bežanje of sopstvene odgovornosti, koji je možda i pijan drogiran i sl. po mišljenju naših vrkih sudija ima istu šansu da bude zadržan u pritvoru kao i vozač koji je nakon udesa koji je izazvao stao da pomogne osobama koje je pokosio na pešačkom prelazu.

Zato nam i jeste ovako kako nam je, jer pravni fakultet upisuju izbeglice od logike i ljudi koji su svoju profesiju doživljavaju potpuno odvojeno od društva u kome žive i ljudske sudbine posmatraju kao "predmete" koje treba rešiti.

r

pre 2 godine

To vi koji nikad niste imali tezu nesrecu mozete da delite pravdu, i govorite sta je neko trebao da uradi. Pa nije to cukanje, to je teska nesreca posle koje ucesnici budu i stanju teskog soka i stresa koji menja psiholosko rasudjivanje. U mnogim slucajevima vozac nije u stanju da pomogne moze samo belo da gleda povredjenog jer je i sam psihicki povredjen iznenadnim stresom. Nekima to izazove da napuste nesrecu jer pokusavaju da smanje pritisak na sebe. Svakako treba da odgovara za nesavesnu ili bahatu voznju ali posle samog udara to je vec psihicka reakcija a ne namera.

Ra

pre 2 godine

zašto da bude? je l dodatno krivično delo to što napadač pobegne kad nekoga ubode nožem? zašto bi onda neko bio gonjen zbog toga što pobegne kad udari nekog automobilom. harač koji trpe vozači je neverovatan.

Adv

pre 2 godine

Krivično delo se zove nedavanje pomoći povređenom licu, tako nekako. Obično je u sticaju sa teškim delom protiv bezbednosti saobraćaja. A rulja na ulici samo traži krv, očekivano.

uskok

pre 2 godine

99% saobraćajki izazovu ''obični'' ljudi, bez dosijea, bez kriminalne prošlosti. Zbog tih ljudi, Zakon je pisan takav. Da je suprotno, Zakonodavac bi propisivao oštrije kazne i ne bi ga pekla savest zbog toga niti bi etički odgovarao za drakonske kazne.
Vi svi ostali , koji tražite samo krv i osvetu, pogrešili ste vek i vaši umovi su na nivou 14-15 veka, najdalje. O moralnim skrupulama, o osećaju samilosti, oprosta, neću ni da pričam jer su u duhu hrišćanstva, a ja sam ateista pa se ne osećam pozvan da delim ''hrišćanske'' savete.

Mare

pre 2 godine

Znam za slučaj gdje je vozač parkirao u rikverc i slučajno je lakše povredio psa koji se tu našao.
Kad je izašao iz kola, vlasnik psa ga je bukvalno nokautirao.
E zato mnogi pobegnu da bi izbegli linčovanje razjarene mase ljudi.
Ne opravdavam bežanje samo navodim neke primere.

Ra

pre 2 godine

Ra;
Nisam zlurad ali zamisli da ti se to desi detetu.Sramotn? liku pa taj koga si udario možda bi preživeo da mu ukažeš pomoć zato i jeste krivično delo.
(Bruks 021, 26. jul 2021 11:39) # Link komentara

Pa mozda bi preziveo i onaj uboden nozem da ga napadac odmah odveze u bolnicu. Ako se jednom na teret za krivicno delo iste tezine ne sankcionise bezanje, zasto se to radi drugom, koji takvo krivicno delo ne moze ni da uradi sa predoumisljajem. Ukljuci mozak.

Sitna Slova

pre 2 godine

A sto protestujete sto svaka peta zgrada u okolini ima svog dilera. Sto ne protestujete protiv onih koji se svake noci vakcinisu ispod vasih prozora. Sto ne protestujete sto decu ne smete pustiti samo u park? Ja ne branim ovog vozaca, ali ako protestujete imate mnogo bitnijih stvari za protest!

HanSolo

pre 2 godine

Počnite, bre, da sređujete ove nepismene komentare ili objavljujete samo one koji su napisani tačno gramatički i pravopisno.
(Kladovo, 26. jul 2021 15:11)

Pa mogli bi početi od tvog komentara.. Kao pismen si..

Kuća

pre 2 godine

Ljudi da li bi ste se uplasili kada bi ste uradili neki takav prekrsaj tj. delo? Prva reakcija da se sklonim jer ce me lincovati. I da ode sa lica mesta ali da ode u policiju i da se prijavi i da sto pre javi telegonom policiji za nesreću. To bi bilo donekle opravdano..... Ali opet kazem ako mozes stani i prizi prvu pomoć....

komunjare i kućno vaspitanje ne idu zajedno

pre 2 godine

99% saobraćajki izazovu ''obični'' ljudi, bez dosijea, bez kriminalne prošlosti. Zbog tih ljudi, Zakon je pisan takav. Da je suprotno, Zakonodavac bi propisivao oštrije kazne i ne bi ga pekla savest zbog toga niti bi etički odgovarao za drakonske kazne.
Vi svi ostali , koji tražite samo krv i osvetu, pogrešili ste vek i vaši umovi su na nivou 14-15 veka, najdalje. O moralnim skrupulama, o osećaju samilosti, oprosta, neću ni da pričam jer su u duhu hrišćanstva, a ja sam ateista pa se ne osećam pozvan da delim ''hrišćanske'' savete.
(uskok, 26. jul 2021 12:57)

Vidi se da si ateista, pardon komunjara. Zato kao i svaki dobar nastavljač tradicije šlosera iz Zagorja i misliš da možeš da deliš pridike o samilosti, oprostu itd. Kada neko pobegne s mesta nesreće, nevezano da li ima ili ne kriminalnu prošlost, on više nije "običan" građanin nego vucibatina. To što ti to ne možeš da shvatiš je posledica kao što sam već napisao kardeljevskog vaspitanja.

MARSUPILAMI

pre 2 godine

Od 1945.g. kada su šumari najašili ovu jadnu zemlju svi zakoni se prave tako da se kriminalci , lopuze i prevaranti maksimalno zaštite a žrtve marginalizuju. Šta mislite zašto je to tako ?

Logikar

pre 2 godine

Počnite, bre, da sređujete ove nepismene komentare ili objavljujete samo one koji su napisani tačno gramatički i pravopisno.
(Kladovo, 26. jul 2021 15:11)

pravda za ne pismene,

prasići & prepelice

pre 2 godine

U mnogim slucajevima vozac nije u stanju da pomogne moze samo belo da gleda povredjenog jer je i sam psihicki povredjen iznenadnim stresom. Nekima to izazove da napuste nesrecu jer pokusavaju da smanje pritisak na sebe. Svakako treba da odgovara za nesavesnu ili bahatu voznju ali posle samog udara to je vec psihicka reakcija a ne namera.
(r, 25. jul 2021 17:42)

moš misliti, stresirao se pa pobegao... pa dobro, tim psihički labilnim osobama treba pomoći da se izleče dodatnim robijanjem zbog bežanja. na počinjenu saobraćajnu nesreću puta 2 robiju zbog bežanja. i novčanu kaznu da mu odvališ, pa da vidiš kako će sledeći put da sačeka na mestu, i on i ovi drugi koji su čuli koliko je ovaj dobio.

sisoje

pre 2 godine

To bi trebalo da se sabira sa delom koje je učinjeno. Znači, udario i ubio recimo 6 godina plus pobegao još 6. I onda je to neka pristojna kazna.

Ivan

pre 2 godine

Čekaj, bre, ova pokušava da opravda ljude koji beže sa mesta udesa? Kakve veze ima ako je iza Hitna, napravio si glupost, stani, izađi, pomozi i prihvati odgovornost za svoje delo.

Deus

pre 2 godine

Nepruzanje pomoci na putu kada samo vidite nesrecu pa prodjete je tezak prekrsaj ( mozda i krivicno delo) a kamoli da ne stanes i pruzis pomoc ljudima koje si sam povredio.
U Nemackoj policija inscenira saobracajnu nesrecu i ceka iza prve krivine sve koji su prosli nisu stali da pomognu. Kazne su toliko visoke da se coveku zavrti u glavi.

Logikar

pre 2 godine

U Norveškoj oduzimaju doživotno vozačku ako se prođe pored nesreće a ne zaustavi se. Ne znam šta je kazna za bežanje sa mesta nesreće. Ne želim da znam.

Zoran

pre 2 godine

Hit and run je jedno od tezih prestupa u americi. Zna se ljudima desiti da ogrebu auto i pobegnu a da kad ih nahvataju drugi auto bude totalno unisten a ljudi iz drugog auta ih tuze za najteze psiholoske posledice njihovog cina. A posto si hit and run nema nacina da se branis, jer da nisi kriv ne bi bezao.

CrniMika

pre 2 godine

Tako je moj drugar našmrkan i alkoholisan vozio beli X5 ustaničkom ulicom i udario nesrećnu devojku na pešačkom prelazu i pobegao. Ujutro je bio već trezan, prijavio se, pa se izvukao na "pretrpljeni stres" i uz nanogicu i obećao je da će biti dobar.

Stanko -obicaji su stariji od zakona !

pre 2 godine

Kakva gomila bljuvotina - zakon pisan tako da stimulise beskarakterne i necasne ljude - zakon pisan za kriminalce i bogatune !

al samo jedna je shvacas....

pre 2 godine

zato sto smo debili i sve dozvoljavamo vlastodrscima....umesto da se donese zakon o min 20 god za bezanje a ako je povratnik max 40 i da vidis kako bi se doveli u red.

vidoje

pre 2 godine

Damir Okanovic - Komitet za bezbednost saobracaja! Nasli ste ko ce deliti savete ... koje je ovo dobe? Brozovo? Komiteti a privatne firme koje su se nakacile na ledja vozaca. Resite prvo sudstvo pa onda udarite ne vozace.

vampirbg

pre 2 godine

Problem je i u definiciji pruzanja pomoci. Sta ako ostane, pruzi pomoc ali, zbog nestrucnog pruzanja, pogorsa situaciju pa povredjeni umre? Da li mu je to olaksavajuca okolnost (posto je pokusao da pomogne) ili otezavajuca (posto mozda ne bi umro)? U svakom slucaju najcesce uputstvo je da nista ne diras dok ne dodje hitna pomoc sem u slucaju da neko bas krvari ili se auto zapalio ili je potrebno ozivljavanje. Trebalo bi staviti da napustanje mesta nesrece (bez obzira na ishod) bude krivicno delo i staviti minimum 6 meseci pa nek ide ko hoce :)

dragi

pre 2 godine

Sve je ovde kristalno jasno - zakon pisan po meri - Cijoj ? - Pogadjajte sami !
(Baba Vanga,


Advokati ostaju bez posla ako se sve uredi...

wronghouse

pre 2 godine

To vi koji nikad niste imali tezu nesrecu mozete da delite pravdu, i govorite sta je neko trebao da uradi. Pa nije to cukanje, to je teska nesreca posle koje ucesnici budu i stanju teskog soka i stresa koji menja psiholosko rasudjivanje. U mnogim slucajevima vozac nije u stanju da pomogne moze samo belo da gleda povredjenog jer je i sam psihicki povredjen iznenadnim stresom. Nekima to izazove da napuste nesrecu jer pokusavaju da smanje pritisak na sebe. Svakako treba da odgovara za nesavesnu ili bahatu voznju ali posle samog udara to je vec psihicka reakcija a ne namera.
(r, 25. jul 2021 17:42)

Ako je tako kako ta osoba pod takvim uslovima može nastaviti upravljati vozilom, a da još više ne ugrožava osale!?
Jasno je da upravo zbog toga treba da ostane na licu mesta.
Odlazak sa mesta nesreće govori o karakteru i svesti počinioca. U svakom dovoljno razvijenom društvu jasan je stav o ovakvom činu i zakon to jasno definiše.
Tim pre što konkretno ovom počiniocu to nije prvi put, a zato su se građani i okupili nakon dodatno sramne odluke da se isti brani sa slobode.
Mi smo postali zemlja u kojoj se saosećanje sa počiniocima krivičnih dela neguje čak i u zakonodavstvu.
Nisam baš siguran kuda to vodi!?

Srle

pre 2 godine

Svaki odlazak lica koje su ucestvovali u nezgodi treba da se vodi kao krivicno delo osim ako nije zadobio odredjeni stepen povrede koje lakari treba da potvrde. Znaci svako ko ode namerno ili ne treba da odgovara. Sad sto su nasi zakoni tako napisani da favorizuju kriminalce, djavolje advokate i korumpirane sudije/politicare to je nasa krivica kao drustva. Oni su pravili namerno zakone sa gomilom rupa da bi mogli da rade ovo sto rade svaki dan.

Locutus

pre 2 godine

Stavljanje pomaganje unesrećenom u zakon je besmisleno jer većina učesnika u saobraćaju nisu stručni i samo mogu da naprave štetu. U zakonu treba da stoji da je učesnik u nesreći dužan da sačeka policiju. Ko prekrši debela kazna, ali onda ne bi bilo prostora za izvlačenje naročito onih u alkoholisanom i drogiranom stanju.

mix

pre 2 godine

Ja sam vozac 30 godina i svo ovo vreme sam bio u ubedjenju da jeste krivicno delo.Posto ste ovo objavili,moze secdesiti da vise niko ne ostane na mestu nesrece.A posle moze da se pojavi,trezan ili kad prodje uticaj droga,recimo.

Superhik

pre 2 godine

Bežanje sa mesta nesreće menja karakter nesreće od slučaja ka njenom namernom izazivanju ! Nepružanje pomoći je dodatna otežavajuća okolnost ! Bežanija se može okarakterisati i kao svesno uklanjanje dokaza i izbegavanje odgovornosti !

Zlatko

pre 2 godine

Očigledno mora nešto da se menja.
1. Nametnuto je kroz zakone i pravilnike da si kriv ako ne ukažeš prvu pomoć. Oni koji donose zakone moraju da shvate da adekvatnu prvu pomoć može pružiti samo stručno lice: gss, vatrogasci, medicinski radnici i volonteri crvenog krsta. I tu se priča završava. Moraju da oslobode ljude odgovornosti. Ne kažem da ne treba pomoći, ali koliko ljudi stvarno zna šta radi? To što se nabubalo za vozački ne može da bude dovoljno. Em nisi stručan da pomogneš, em si učestvovao u nesreći što je dodatni faktor stresa.
2. Odlazak sa mesta nesreće - kriv si. Istekla saobraćajna, oduzeta (ili još uvek nestečena) vozačka, ukradeno vozilo, bahata vožnja (brzina, stop, crveno), alkohol, droga. Čak i da nisi kriv, da je neko drugi prošao kroz crveno, ako odeš kriv si jer sigurno ima i nešto od gorenavedenog. Izuzetak od tog pravila, ako povređenog prevezeš do bolnice. Čak i tada može da bude dvostrukih tumačenja i traženja rupa u zakonu, ali da jedino takav odlazak sa mesta nesreće bude uzet kao olakšavajuća okolnost. U svakom drugom slučaju, odlazak je bonus na saobraćajnu nesreću.
Kad pogledamo tačke 1 i 2, dolazimo do toga da je manji greh otići (tj pobeći) nego ne ukazati prvu pomoć. Jasno je da obični smrtnici biraju ono što je bezbolnije. Naravno, iz tog pravila su izuzeti odgovarajući koji sve rešavaju jednim telefonskim pozivom.

zoki

pre 2 godine

U Ceskoj, gde zivim, bices zestoko kaznjen ako si izazvao nezgoodu i pobegao. A bicec kaznjen i ako nisi ucestvovao u nezgodi ali si svedok ( recimo auto iza ili nekoliko iza ) i ne pruzis pomoc ili ne sacekas policiju. Tek kad oni kazu da mozes da ides, si slobodan da ides.

Znalac

pre 2 godine

kod nas stalno neko presipanje iz supljeg u prazno umesto da se odredi jasna i stroga, nedvosmislena kazna i da se toga pridrzava sud. Do god ima pivlastenih, reda nece biti. Tacka!

Gucevo,Cer,Grab,Bukva....

pre 2 godine

Tako je moj drugar našmrkan i alkoholisan vozio beli X5 ustaničkom ulicom i udario nesrećnu devojku na pešačkom prelazu i pobegao. Ujutro je bio već trezan, prijavio se, pa se izvukao na "pretrpljeni stres" i uz nanogicu i obećao je da će biti dobar.
(CrniMika, 26. jul 2021 08:37)

Tvoj drugar ima tatu koji ima milione i blizak je sa vlastima ove korumpirane zemlje.I dok sada otkrivaju ove sto su klali ljude po meni u isti koš i ova ekipa koja štiti ovakve likove kao tvoj drugar a na njih bi udarili tek kada bi se to desilo njihovom detetu kao i sto ovu grupu hapse kada su na njih udarili.

željko Andrić

pre 2 godine

Svako treba da se suoči sa posledica a svoje greške. Ljudski je stati i pomoći i naravno moralan čin. Svi ćemo pred božji sud.

amer

pre 2 godine

Hit and run u USA je teska robija. svesno bezis sa mesta zlocina koje si sam napravio. Kod njih u tom slucaju olaksavajuce okolnosti su ravne nuli. Jos ti prepisu otezavajuce okolonosti.

Solo

pre 2 godine

Bežanija posle automobilske nesreće ili udaranje i gazenje pešaka je za krivično delo krivice. Ako se Sudije vade na taj zakon koji izglasan iz nesumnjivo sad sumnjivih razloga onda ta Sudija treba da predlozi poslanicima da se zakon preuredi i bežanija kažnjava isto krivično a ne da se vade na zakon koje je mnogo ljudi zloupotrebljavalo i niko da se seti da preuredi tu rupu u zakonu..Mnogo lenjih ljudi imamo u Sudstvu koji primaju državnu platu bukvalno neradeci ništa..Nerešenih i predugačkih predmeta koji se odugovlače po 10-20 godina i na kraju zastareo predmet i ljudi koji su krivi izadju na slobodu..Korumpirano Sudstvo i Tužilaštvo (čast izuzecima) spremno za čišćenje ..

Brza Reakcija-Mozda Nece Stati!

pre 2 godine

Poslednja dva dana sam presao ceo Beograd. Video sa sa ljudima iz svih delova grada. SVI su izuzetno uznemireni i ogorceni oko ovog slucaja. Ovo sto se desilo mora da promeni mnogo stvari, posto su Beogradjani na ivici da postanu masa koja lincuje.

Ako to krene, ko zna gde ce se zaustaviti.

POD HITNO REAGUJTE I RESAVAJTE!

PrtiBG

pre 2 godine

Gospodo komentatori o čemu vi to pišete??? Nije dete izletelo van peša loš kog, nije vozač vozio po ograničenju već suprotno! O kakvom stresu vozača pričate??? Verovatno o onom da se kupe krševi sa mnogo konjskih snaga pa se stanje šoka odrazi na nepropisno brzinu jel o tom šoku pričate? Ili o onom šoku da može svakome da se desi! Lupetate!!! Kazne i to žestoke i neće se ponoviti. Pa će budala dobro razmisliti kada seda u auto kojom brzinom se vozi u naseljenom mestu!!!

Bojan

pre 2 godine

"Znači kad opljačkaš banku i pobegeš sa lica mesta kriv si i za krađu i za bežanje.
(Miki, 26. jul 2021 21:27) "
Nisam siguran dali trolujes ili imas ozbiljne smetnje u razvoju. Zato postoji ubistvo s predumisljajem, planirana pljacka itd...ako je nesreca u pitanju pretpostavka je da nije planirana jer je nesreca. Ako je pobego sa mesta zlocina onda treba da mu se sudi kao ubistvo sa predumisljajem, svesno je ubio dete i svesno je pobego. Znaci 40 godina robije.

bozza

pre 2 godine

ima nesto u nasem zakonodavstvu sto je potpuno izopaceno i zbunjujuce. Ljudi koji pisu zakone konstantno stavljaju prava pocinioca dela ispred prava zrtve. Stalno se brine de prava pocinioca ne butu ugrozena, da zakon ne moze da se zloupotrebi protiv pocinioca, da se opravda pocinioc i ostavi prostor za minimalnu kaznu. Da li je to normalno i praksa u vecini modernih i civilizovanih drzava Evrope i sveta?

Bojan

pre 2 godine

U Austriji mi se jednom desilo da je žena ostavila ceduljicu na mom autu sa svojim brojem telefona za poravnanje štete. Dok se isparkiravala malo mi zakačila auto za branik. Nisam mogao da otkrijem kakvu je štetu napravila i javio joj da zaboravi na to. U međuvremenu je sama sebe prijavila policiji tako da su me gnjavili i morao sam ići kod neljubaznog policajca da dam izjavu da je sve ok. Tamo su i te male ogrebotine kažnjive ako se napusti mjesto tj ne prijavi.

Silvester

pre 2 godine

Ne bi ti meni sinko pobegao nigde, pa da ti je tata sv. Petar lično. Pazi Boga ti, nadrogira se bitanga, ubije dete tatinim automobilom, pa se da u bežaniju. Takve samo po kratkom postupku, prase ili kuče kad zgaziš red je da staneš i pitaš gazdu koliko si dužan, da se izvineš, a ne dete ili čoveka. Takvi ne zaslužuju da žive među ljudima.

ma

pre 2 godine

kako je rekao jedan advokat:"zakon je isti za sve samo sto se tako ne primenjuje"
sin policajca nrkoman u ukradenom autu pokosi na trotoaru dete koje je jedva prezivelo i nije odgovarao, jos su pretili majci povredjenog.
ministar koji je vozio mrtav pijan zagzio dete na pesackom prelazu i pokusao da pobegne kad su ga okupljnie sprecili policja je pocela da bije okupljene. predsnik ga brani imunitettom. znaci predsnik daje dozvolu svojima da mogu da gaze i ubijaju a da ne odgovaraju? da je njegovo dete bilo u pitanju da li bi isto reagovao.lako je kad je tudje dete. zivoti nase dece nisu mu bitni

гопн

pre 2 godine

Није кривично дело зато што појединци и њихова деца то раде… иначе не само да је кривично дело, него и злочин против човечности.

Brka

pre 2 godine

Pravnici i advokati se pozivaju na članove zakona i uvek traže neku rupu u zakonu, to im je posao.Ali zašto se zakoni ne menjaju,zašto zakonodavci spavaju i ne rade svoj posao.Menjajte loše zakone.

Proleter

pre 2 godine

Ljudi da li ste primetili da ovih dana Okanović i onaj bradonja pričaju o tome. I ne nije to zbog zadnjeg slučaja koji se desio. To je zbog Mitrovićevog sina koji je to isto uradio dobio nanogicu godinu a apelacioni sud mu podigne još mesec dana kao malo je. Ovo je sprdačina neko će robijati što i treba a neko će laditi onu stvar kući za isto delo.

Putnik

pre 2 godine

Ne opravdavam bežanje sa mesta zločina ali bolje biti kažnjen za to nego dobiti nogu u glavu od nekog kao što su oni što im je vozač autobusa zakačio auto na sred raskrsnice.

Znam za jedan slučaj koji se desio u mom kraju pre mnogo godina, vozač udario dete na putu, pored trotoara, izašli i on i suvozač, naiđe otac i udari prvog koji mu je bio pod rukom, suvozača, on padne glavom na ivičnjak u zadobije smtonosne povrede. I ništa nikom, dobije malu kaznu zbog afekta kao i vožač zbog ugrožavanja bezbednosti.

Smatram da ako neko ne stane treba odmah otići u policijsku stanicu, sem ako nikog nema oko njega. Vrlo važno, većina vozača ni ne zna pružiti stručnu prvu pomoć. Zapravo ako nekog povredite prilikom pružanja prve pomoći možete odgovarati za to.

obmanjivanje javnosti na perfidan način

pre 2 godine

" "Odredba koja kaže ko ostavi bez pomoći lice povređeno u saobraćajnoj nesreći treba da glasi ko ne ukaže pomoć licu u saobraćajnoj nesreći. Na taj način biće savršeno jasno da se kažnjava ona osnovna dužnost vinovnika saobraćajne nezgode, a to je da ukaže pomoć povređenom u saobraćajnoj nesreći, u suprotnom možemo na različite načine da tumačimo i da onaj koji je zapravo počinio nedelo može da se izvuče od odgovornosti", rekao je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja. "


Ili sam ja nepismen kao Mađar i ne razumem srpski ili Gospodin Okanović krivo tumači zakon.

Verujem da sam dobro razumeo da u Srbiji krivično delo je napuštanje mesto saobraćajne nesreće a pružanje pomoći se tu ubacuje da bi se moglo time pred sudom manipulisati i pred nepismenom rajom u javnosti u korist optuženog za krivično delo.

Primera radi u Mađarskoj ako napustiš mesto nesreće ti si kao čovek privatno i javno ugasio a pravno direktno ideš u zatvor, makar pobegao u Srbiju, jer ćete izručiti i neće ti pomoći ni veza u Vladi Srbiji!

Stanko -obicaji su stariji od zakona !

pre 2 godine

Do nekle mogu da razumem te sto beze sa lica mesta - zakonom treba regulisati ,,delo,, Kao Krivicno, ukoliko se pocinilac u roku od sat vremena nakon pocinjenog dela ne prijavi sam u policijsku stanicu ! Time bi se izbegle manipulacije vezane za opijate !

Bruks 021

pre 2 godine

Pa ovaj će provesti više u pritvoru nego sin Željka Mitrovića u zatvoru i to za isto delo.Ova država je postala totalni trulež.

Bruks 021

pre 2 godine

Ra;
Nisam zlurad ali zamisli da ti se to desi detetu.Sramotn? liku pa taj koga si udario možda bi preživeo da mu ukažeš pomoć zato i jeste krivično delo.

HanSolo

pre 2 godine

U normalnim zemljama se ovo jako kažnjava! To je zločin iz svakog pogleda.. Ali mi živimo u žalosnoj paja patak državi.. Mislim, kolko treba godina da se ovakav osnovai čin dođe u zakon!! Ovakve stvari pokaziju kolko smo mi korumoirani.. Političare ovakve stvari ne intresuje ni malo.. Tek kad neko njih zgaze i zbrišu, e onda će se ovaj zakon napraviti za 5 min..

Smučilo mi se od naših zakona i pravosuđa.. Jaooj šta čuuuu od frustracije!!

sasa

pre 2 godine

sem pruzanja pomoci-ukoliko je to moguce, ostanak vozaca na licu mesta nesrece je da mu milicija uzme krv da bi se videlo da li je konzumirao alkohol ili opijate a ida se spreci naknadne intervencije na vozilu .znaci ukoliko je i tu hitna pomoc ili neko drugi koji je ukazuje vozac je duzan da ostane i da da krv.to je sustina.moram da budem pesimistican.ovde kod nas je SVE MOGUCE ukoliko imas novca.mnogo ce vode da protekne dunavom dok se stanje u pravosudju ne promeni....i molite se bogu ...

Slovenac

pre 2 godine

Nije ni u SLO, ali je bas velik prekrsaj. Ali, ako to uradis, osiguranje ti se proglasava nevazecim, ne pokriva nista, a inace bi sve, za sta si platio. Takodjer ode i vozacka dozvola, jer nije bilo mogucnosti, da se utvrdi psihofizicno stanje u momentu nesrece. Moras je ponovo polagati.

miki ns

pre 2 godine

Ponekad pomislim da ne zivim vise u ovoj Srbiji za koju je bdw moj pradeda prepesacio Albaniju. a onda pomislim zasto bih ja napustao Srbiju u kojoj pijani vlastodrsci i njihov okot gaze decu i ne odgovaraju. E pa necu. Ako tako nastave takva Srbija ce napustiti nas a ne mi nju.Nisam bio autonomas al cu da postanem jer mi se gadi ovo bahacenje koje ne poznaje granice.

popov

pre 2 godine

Teško je razotkriti ko je mogao da naruči ovakav naslov, i ovakvu obradu tematike.. i još je staviti pod sekciju AUTOMOBILI. Fali još samo preporuka koji antifriz treba uzeti, dok se beži sa lica mesta, jer ipak.. prednja strana auta je mogla doći do oštećenja i postoji rizik da iscuri antifriz. To bi bio prevelik šok za počinioca krivičnog dela, pardon.. za vozača.. koji bi u tom slučaju sasvim opravdano, pojurio sa mesta nesreće, da kupi novi antifriz.

T

pre 2 godine

Samo da znate, ako se slucajno nadjete na mestu neke nesrece, pozara, bilo cega i ne pruzite pomoc - to je krivicno delo. A ispada da ako izazovete nesrecu pa ne pruzite pomoc, to onda nije krivicno delo. I to sve pise u istom zakonu?

wer

pre 2 godine

da'l ste potpuno odlepili,
odlazak za mesta nesrece ne da je krivicno delo, nego par ekselans!

to je bre bolesno stanje uma
za koje ne bi smela da postoji mogucnost
da se mere neke 'olaksavajuce okolnosti'

covek se zaleteo kao majmun
udario dva deteta na pesackom,
jedno dete poginiulo, drugo tesko povredjeno,
pobegao sa mesta nesrece..
el mislite isto sto i ja?

Sani Kroket

pre 2 godine

Da se pojasni ovim strucnjacima. Pruzanje prve pomoci nije samo fizicki uzmes flaster pa ti nekog lepis. Cesto povredjeno lice ne sme uopste da se pomera, ako su nastupile povrede vrata, kicme itd. jer se moze napraviti jos veca steta. Pružanje prve pomoci je recimo i situacija da se auto zapali dok se ceka Hitna(povredjeno lice ne moze da se izvuce iz automobila) i ti posto si prisutan uzmem pp aparat i ugasis tu vatru koja je tek krenula ili postavis trougao i obezbedis da se neko drugi ne zakuca u slupane automobile. E vidis to ne bi mogao da si uhvatio tutanj sa lica mesta(dok se otreznis, prodje dejstvo tabletica ili koke, dok se advokat probudi,nadjes nekog da robija za tebe itd).

Za sada se bezanje racuna kao otezavajuca okolnost, a trebalo bi da bude bar godinu sigurnog zatvora!

Bojan

pre 2 godine

Ovde se zakoni kroje da odgovaraju muljatorima, zato postoji toliko razlicitih tumacejna i rupa. Da hocemo pravnu drzavu donosili bi zakone u kojima nema a sta ako, nego jasno i precizno, udario si coveka, auto, kontejner i pobego kazna je toliko, dovidjenja prijatno. Ovako se ostavlja mesto a sta ako je tatica vlasnik televizije, ili mamice sudija... Mi volimo nezakonje, to je nasa licna karta.

wronghouse

pre 2 godine

zašto da bude? je l dodatno krivično delo to što napadač pobegne kad nekoga ubode nožem? zašto bi onda neko bio gonjen zbog toga što pobegne kad udari nekog automobilom. harač koji trpe vozači je neverovatan.
(Ra, 26. jul 2021 10:08)

Iako se slažem da "harač" vozača postoji, ali i oni su pre svega ljudi bez izuzetaka, pa tako treba i da se ponašaju.
Automobil nije sredstvo za ubijanje, a svi smo kroz obuku prošli i deo koji nas uči da unesrećenom treba ukazati pomoć, bar tako što ćemo mesto nesreće obezbediti i pozvati stručne organe /hitnu, miliciju, vatrogasce,.../.
Onog koji pobegne sa mesta, kao i napadača kojeg navodiš treba onda jednako tretirati kao ubicu, tako ispada iz tvog poređenja!

Goran

pre 2 godine

to je oduvek bilo krivicno delo dok nije napravljen presedan sa sinom medijskog tajkuna (znaju svi o kome se radi). Posle toga naprasno pocinje razicito tumacenje zakona u smislu da je napisano ovako ili onako a trebalo je da bude napisano drugacije da bi bilo nedvosmisleno.
jednostavno uobicajena tematika u srbiji

Arsenije

pre 2 godine

Čitam ove komentare koji bežanje pravdaju stresom i nervnom labilnošću i razmišljam kolika su nervno labilni opasnost u saobraćaju. Ja bih zbog nervne labilnosti pobeglima trajno oduzimao dozvolu. Šta da očekujemo od takvoh ljudi? Da zbog toga što je pod stresom, jer ga je ostavila devojka ili što je dobio otkaz, punom brzinom uleti u stajalište puno ljudi? Neko napisa da se onaj ko je nekog izbo nožem ne tereti dodatno zbog bežanja. Ne tereti se zbog bežanja, ali se tereti za pokušaj ubistva ili ubistvo sa predumišljajem. Znači da bi onda i one koji pobegnu sa mesta nesreće trebalo optužiti za delo sa predumišljajem, a onda su kazne značajno drugačije od kazni za ubistvo iz nehata.

Putnik

pre 2 godine

Znam za jedan slučaj u kom je udareno dete, izašli i vožač i suvozač, naiđe otac tog deteta, udari suvozača, on padne glavom na ivičnjak u zadobije smrtonosne povrede. I ništa nikom,ovaj dobio malu kaznu zbog afekta kao i vozač zbog povrede deteta i zbog ugrožavanja bezbednosti u saobraćaju.

Evo u drugoj vesti grupa mladića napala vozača autobusa jer im je zakačio auto. Znam da treba stati ali je vrlo problematično.

wronghouse

pre 2 godine

Znači kad opljačkaš banku i pobegeš sa lica mesta kriv si i za krađu i za bežanje.
(Miki, 26. jul 2021 21:27)

Pljačka nije čin koji se dešava iz nepažnje ili nekog drugog spleta okolnosti već unapred sračunata radnja.
Osim ako sam ne sedaš za volan iz namere da nekog unesrećiš ova uporedba nije validna.
Očito je nekima teško da shvate da se nesreće mogu desiti svakom od nas pa bilo to kao počiniocima ili unesrećenima, one su proizvod okolnosti koje nisu unapred planirane, zato se i zovu - nesreće.
Zakonodavstvo ih tako i tretira tj. razlikuje od unapred planiranih nedela, zločina i kriminalnih radnjni.

Građanin Srbije

pre 2 godine

Klasično pravničko filozofiranje. Vozač koja je efektivno ispoljio bežanje of sopstvene odgovornosti, koji je možda i pijan drogiran i sl. po mišljenju naših vrkih sudija ima istu šansu da bude zadržan u pritvoru kao i vozač koji je nakon udesa koji je izazvao stao da pomogne osobama koje je pokosio na pešačkom prelazu.

Zato nam i jeste ovako kako nam je, jer pravni fakultet upisuju izbeglice od logike i ljudi koji su svoju profesiju doživljavaju potpuno odvojeno od društva u kome žive i ljudske sudbine posmatraju kao "predmete" koje treba rešiti.

leonid

pre 2 godine

@Bojan
Eh to je Austrija,
u Srbiji se dešava da te na smrt pregaze na pešačkom ili semaforu, pobegnu kod advokata pravo, i ni dan zatvora ne vide, a pri tom prekršili gomilu propisa počev od brzine...o narkoticima ne bih...

Arsenije

pre 2 godine

Opljačkaš banku i pobegneš, izbodeš nekog i pobegneš, ne sude ti za bežanje, već samo za delo, ali za delo učinjeno sa predumišljajem, namerno počinjenu radnju. Saglasno tom rezonu onima koji su nekog povredili ili usmrtili autom i pobegli sa mesta nesreće treba suditi kao da su povređivanje/ubistvo namerno uradili, bez mogućnost tumačenja da su to uradili iz nehata ili da je u pitanju nesrećan slučaj ili krivica druge strane. Sledi kazna za delo učinjeno sa predumišljajem.

vrana

pre 2 godine

jedino opravdanje ima vozaz kad napravi udes ako ga napadnu osteceni da pobegne sa lica mesta ali i tad bi trebalo do policiske stanice da ode.

u svim ostalim slucajevima mislim da bi trebalo da mu sledi zatvor.

Si

pre 2 godine

Mojoj se porodici desilo a pitam se, zasto nije krivično delo zdravu osobu naciniti 95% invalidom u saobraćajnoj nesreći 100% krivicom treceg lica.

Čitam i ne verujem

pre 2 godine

Ukoliko bi zakon na bilo koji način dozvolio napuštanje mesta nesreće uz obavezu javljanja u P.S. to bi samo dovelo do toga da, recimo, od trenutka nesreće do trenutka javljanja u P.S. volšebno se 'prijavi' neko treće lice......
Tako da nisam saglasan sa predlozima o uslovno dozvoljenom napuštanju mesta nesreće.
A ta priča neko će nekog da linčuje 'ne pije vodu' iz više razloga.
Prvo, može se ostati u kolima zaključan i time nije učinjeno delo napuštanja a niko neće moći da linčuje nekog tako lako.
Drugo, teško da je nekom, od unesrećenog najrođenijeg, važnije da udari drugog i u kom je stanju ta osoba.
Rezime,
Ne napuštati i pomoći unesrećenom i sebi, maksimalno koliko je moguće u datim okolnostima, u svakom smislu.
Napuštanje mesta nesreće dodatno kazniti, opet u svakom smislu. Kako kaznom zatvora, tako i obavezno oduzimanjem dozvole, ali nakon zatvorske kazne(jer je oduzimaju tokom zatvora čime obesmisle istu kaznu).
Čuvajte se ljudi, očigledno nismo sredili društvo još...

PeruN

pre 2 godine

Realno ovaj idiot zaslužuje kućni pritvor,jer ako je ružičasti tatin sinčić dobio surovih 12 mjeseci,mislim da i za ovoga ne treba više...

T

pre 2 godine

"Stavljanje pomaganje unesrećenom u zakon je besmisleno"
Ima mnogo stvari koje možeš da uradiš a da nisu medicinska pomoć. Pre svega da pozoveš hitnu pomoć, da obeležiš mesto nesreće, da ukloniš mogućnost dalje povrede...

Milutin Šumadinac

pre 2 godine

Tumačenje zakona od strane advokata i sudija često nije isto, zato su sudije to što su, a advokati su tužioci, odbrana. predsednici tuđioca i sl... dakle važno je tumačenje sudije, sve ostalo su pretpostavke.
Elem kada smo već kod toga Krivični zakon, u članu 296, stav 3 propisuje:
Ako je usled nepružanja pomoći nastupila smrt povređenog lica,
učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina.
!!!!!
Da li ovde ima nejasnoća?
Da li se učinilac uverio da je pružena pomoć pre nego je pobegao?

Ne nasedajte na tumačenja interesnih udruženja advokata, zakon je jasan, pobegao je ne ukazavši pomoć deci od 4 i 9 godina koje je pregazio na pešačkom...koje su tu olakšavajuće okolnosti??

njihovo nije vase

pre 2 godine

@znaci predsnik daje dozvolu svojima da mogu da gaze i ubijaju a da ne odgovaraju? da je njegovo dete bilo u pitanju da li bi isto reagovao.lako je kad je tudje dete. zivoti nase dece nisu mu bitni
(ma, 26. jul 2021 14:04)

druze sta ti nije jasno? srbija je glasala "za nasu decu". To su njihova deca, niko nije pominja vasu, tj nasu, i sad svima cufno kako, zasto se to desava.. Pa to ste hteli, sta je sad problem?

Bojan

pre 2 godine

"mnogo ce vode da protekne dunavom dok se stanje u pravosudju ne promeni....i molite se bogu ...
(sasa, 26. jul 2021 20:59) "
Vece su sanse da Dunav presusi nego da se nesto promeni u pravosudju. Ovde je odvajkada samo kuka i motika davala rezultat.