Subota, 10.04.2021.

13:00

ANKETA: Da li ste za uvođenje trajnog oduzimanja dozvole?

Izvor: B92

ANKETA: Da li ste za uvoðenje trajnog oduzimanja dozvole? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

198 Komentari

Sortiraj po:

Kalif umesto Kalifa

pre 2 godine

Ako lekar moze da izgubi licencu zbog povrede duznosti onda valjda i bahata dzukela koja iznova divlja po putevima i preti da ubije nekog treba da izgubi dozivotno vozacku dozvolu!

roki

pre 3 godine

Generalno kazne treba da budu u skladu sa primanjima tj, da covek zbog gluposti nemoze da plati, kako je to reseno u nekim zemljama, na primer u zemljama beneluksa. Sto se tice bodova za vozacku to je sve osmisljeno da bi se uzimale pare, da bi covek ponovo polagao i placao placao placao...

Jaja

pre 3 godine

Mislim da je ova tema aktuelna u celom svetu vec decenijama. Treba videti sta radi i sta odgovara nasem mentalitetu.

Generalno smo siromasan narod pa su kazne od 120k tretirane kao ogromne, medjutim to zavisi i od prihoda. Eto ja vozim nesto preko 80kmh na novoj magistrali u Vojvodini, gde je pregledno i meni deluje bezbedno. I ako me zaustave nije mi problem da platim kaznu, posebno ako se prepolovi, jer ne utice na moj kucni budzet. Po gradu 50kmh maksimum, nikada preko.

Ja sam za oduzianje za na primer sledece situacije: ako neko vozi pijan, ako vozi a nema polozeno ili za vreme trajanja kazne, ako vozi po gradu brze od 80kmh (za to nema izgovora). Navedene situacije su najcesci uzroci smrti na putevima, po gotovo u kombinaciji.

Malo malo neko drugi vozi 100+ kroz Bg, NS ili neki drugi grad. Klinac je kroz Novi Sad vozio mislim 180kmh i usmrtio mislim troje dece. Dzaba posle zatvor za njega i oduzimanje - treba nam jaka preventiva. Da ovi koji divljaju budu sankcionisani drasticno.

Milosav

pre 3 godine

Da se ja pitam...
Trebalo bi uvesti veoma zestoke kazne za teske prekrsaje i onda uvesti sistem koji se koristi u pojedininm americkim drzavama: "three strikes and you are out". Znaci posle tri teska prekrsaja trajno oduzimanje dozvole.
Ovde u Ontariju je vas vozacki status direktno povezan sa firmama auto osiguranja tako da svaki prekrsaj koji napravite i naravno budete osudjeni u sudu je automatski poslat osiguranju. Onda vam oni podignu cenu osiguranja, pa ti luduj po putevima. Ako je u pitanju mladja osoba ispod 30 godina a ima veoma los "driving record" velike osiguravajuce firme odbiju da ih osiguraju u tom slucaju takav vozac mora da trazi osiguranje od speciajlnih osigravajucih kuca za riskantne vozace, a kod njih je cena i do $800 mesecno. U Ontariju je auto osiguranje obavezno sa ogromnim kaznama u slucaju da ga nemate.
Evo vam link ako nekoga interesuje kako funkcionise point sistem i koje su kazne.
https://www.ontario.ca/document/official-mto-drivers-handbook/keeping-your-drivers-licence#section-6
Pozdrav iz Toronta.

Jole

pre 3 godine

Nisam za trajno oduzimanje vozačke dozvole mislim da takav zakon nije moguće doneti, ali sam za strožije mere, bez zatvora od 3 godine nema uspeha. Kada je mogla gvozdela ledi da smiri navijače u Engleskoj, automatskim slanjem u zatvor ako "upadne na teren", moći će i ove naše super vozače.

kojot

pre 3 godine

1. primena zakona na sve, sto se nece desiti naravno jer uglavnom ti
zasticeni to i prave
2. potpuna i dozivotna zabrana upravljanja svim vozilima od viljuskara do
slepera i skutera samo bicikl mu ostaviti.
3. momentalno oduzimanje i unistavanje vozila o trosku buzdovana

za takve ne vredi oduzeti samo dozvolu opet ce on, ali kad nema auto e to malo teze ide, nije nemoguce da nadje drugi, ali onda idu i neke druge stvari kao dodatak..
Ako je stranac DOBRO al bas dobro ga oladiti sa novcanom kaznom , na slep do granice gde je usao pa napolje i zabrana ulaska u zemlju kao vozac i voznja, srecno mu bilo.
takodje i saradnja saobracajnih policija za ove buzdovane bi mogla da pocne ako je buzdovanisao u hrvatskoj odradice to i kod nas tako da mu i ovde treba ukinuti dozvolu .

pravila se moraju postovati

pre 3 godine

Mi preko bare se najvise bojimo "undercover" policije. Za ona bijela vozila sa rotacijom znamo ali neki crni SUV Dodge Caravan ili Ford Focus zatamnjenih stakala, bez rotacija ce nam 'zagorcati zivot' ako jurcamo i ne postujemo
pravila. Poenta je da znamo da su tu negdje, ispred ili iza nas ali ih ne vidimo. Zato je kod nas manje prekrsaja. A o osiguranju da ne pricamo. Oni
su gori od bilo koje policije.

Futre

pre 3 godine

Nema potrebe za tim. Ali, mora se striktno poštovati zakon kada bahati vozač napravi udes u kome neko strada ili bude povredjen. Nekoliko godina zatvora smiriće i najveće budale. Pored pražnjenja novčanika do daske, robija i prinudni rad su jedino što balkanski majmuni ne vole. Medjutim, ovde dobiješ kućni pritvor za gaženje, samo ako imaš dovoljno da podmažeš gde treba.

Бели

pre 3 godine

Јуче (недеља) у 13 часова шетам по Сремчици (ка Липовичкој шуми). Два аутомобила и два мотора (неповезани једни са другима) су брзином од мин. 120 км/час пројурили главном улицом. Не верујем да су у то доба били мртви пијани. Сигуран сам да су у питању бахати возачи којима је такав стил вожње уобичајен.

XXL

pre 3 godine

Nema potrebe za tako drastičnom kaznom - oduzeti trajno dozvolu za upravljanje motornim vozilom. Na put bahatom vozaču može se stati onog momenta kada se njegova bahata vožnja pretvori u krivično delo. Pa tako imamo ne samo da plati za prvi put 120.000 dinara novčane kazne tj. prekršajno-saobraćajne već dodati i kaznu zatvora od 3-5.g., 5-8.g., 8-12.g. itd., a ako je izazvana smrt nekog od učesnika u saobraćaju onda i do 30-35.g. dok bi dozvola ostala kući, a od nje oduzeti vlasnika dok robija. Kad izađe sa robije na kojoj će ići redovno na teoretsku obuku pre toga da položi ispit iz poznavanja saobraćaja kako bi dokazao da se rehabilitovao, a ako padne na ispitu produžiti služenje kazne za još 30 dana sve dok ne savlada gradivo. To je mnogo humanije nego nekoga uskratiti da poseduje dozvolu za upravljanje motornim vozilima.

Ja

pre 3 godine

No1e

Ja cak i nisam vozac, ja govorim cinjenicno! Popdvlacim jos jednom, posto ocigledno necete da shvatite, kako mozete proglasiti bahatim vozacem onoga ko postuje sve saobracajne propise, ko u potpunosti kontrolise svoju voznju i sbe samog, bez obzira sto je nesto popio? Jedno pivo sigurno nece imati isti efekat na mene i na nekog drugog, ja alkohol ne podnosim i ne konzumiram ga. Zasto ste toliko uporni da ne odgovorite na ono sto Vas pitam, a da uporno odgovarate na ono sto ne pitam?

Auto.BOY

pre 3 godine

DA NARAVNO. Ne znam zasto se ovoliko cekalo sa tim. Ako i posle toga nastavi voziti bez dozvole, onda zatvorska kazna. Caaaaaooooo

Igor

pre 3 godine

Vecina komentatora koji su ocenili negativno oduzimanje dozvole za bahatu voznju ocigledno nije procitala definiciju bahate ili nasilnicke voznje.

https://www.polovniautomobili.com/auto-vesti/aktuelno/6699/nasilnicka-voznja-po-novim-pravilima-sta-je-to-i-koje-su-kazne

Vi ste dragi moji navodili prekrsaje kao argumente a za ova 4 slucaja iz definicije bahate voznje treba momentalno oduzeti dozvolu a po mom misljenju i auto kojim je to lice upravljalo.

Ja

pre 3 godine

No1e

Evo u nedelju u Pozarevcu na mestu ostao mrtav petogodisnji decak, nakon sto je, iduci u rikverc punim gasom, na njega naleteo debil koji je hteo da glumi ludilo pred devojkom, nije imao kapi alkohola u sebi. To je bahatost, gospodine! To sto je neko popio jedno pivo, a pritom postuje saobracajne propise, savrseno kontrolise sebe i svoju voznju, apsolutno nije bahatost! Treba da vam nacrtam, da bi Vam bilo jasnije?

No1e

pre 3 godine

"kako to bahato vozi neko ko postuje sve saobracajne propise, bez obzira sto je nesto popio?"

Savršen primer "klasičnog" vozača Srbije!
Pa šta ako sam popio? Pa neću sigurno ništa napraviti ovako pripit...
Bravo "vozač"!
Pitaj sve one kojima je neko nastradao zbog "malo" pijanih kako im je lepo zbog toga, jer eto vozač je voleo malo pred put da se zagreje, pa šta sad. Desila se nezgoda, bitno je da nije vozio žedan!
Ma, bravo još jednom!
#PoštujPropiseSrbine

rebro

pre 3 godine

Oduzimanje dozvole neće sprečiti divljaka da vozi automobil. Oduzimanje automobila i uništavanje o njegovom trošku hoće jer bimorao da iznajmi auto ili ukrade, a kod iznajmljivanja bi morao da pokaže vozačku koju nema. Takvima treba uvesti i da prilikom kupovine auta pokažu vozačku dozvolu, a pošto je nemaju da budu onemogućeni da isti kupe. Ostaje mogućnost da im neko od prijatelja pozajmi auto, ali ukoliko policija zaustavi takvog vozača onda uvesti i kaznu onome ko mu je pozajmio auto i to najmanje 500.000 dinara.

Milutin

pre 3 godine

Nisam za takve kazne, zato sto niko nema koristi od toga. Bolje ako je bio bahat prvo da se odere finansijski, zatim ako, ne daj Boze, ima poginulih ili povredjenih - zatvor a onda drustveno koristan rad, da cisti parkove, da asistira u bolnicama, da ucestvuje u izgradnji puteva i slicno.

Ja

pre 3 godine

No1 E

Nesto ne vidim da ste objasnili- kako to bahato vozi neko ko postuje sve saobracajne propise, bez obzira sto je nesto popio? Onda sam pojam "bahatost" ili "nasilje" gubi svoj smisao, da li Vama to dopire do mozga, ili treba da odete u Veliku Britaniju po svoj mozak, pa je zato spominjete? Jedno je nulta tolerancija na alkohol, a drugo je bahata voznja.

Mare

pre 3 godine

Koliko je ovaj narod naivan.. Pa zar vi stvarno mislite da je ovo za bahate vozace.. Vec sad se vidi koliko su sudovi ozbiljni tako sto manijacima daju uslovne kazne i nanogicu.. Ovde ce opet nadrljati obican svet.. Gledam sa prozora, interventna zaustavila neku starudiju, jos proveravaju broj sasije, a dok oni to rade pored njih triput prolece Cayenne sa najmanje 40 km/h brze nego sto sme, jos u zoni skole..

Dosta zamajavanja

pre 3 godine

Ne samo da sam za trajno oduzimanje dozvole, nego sam za DUGOGODISNJI ZATVOR za SVE koje uhvate da voze bez dozvole, posto bez drakonskih mera, nista od zakona!

trt

pre 3 godine

Samo kaznjavanje drustveno korisnim radom, pa narandzasti dres i udri po skupljanju govana po parkovima, djubreta koje bacaju djubrad i rad u praonicama rublja klinickih centara, odrzavanje nasipa i zastite od poplava...dugacak je spisak. To sto se neko novcano kazni ima efekta onoliko koliko neko ima ili nema para....razne nanognice i uzivanje u krugu doma takodje nema efekta, kao da su na odmoru.

bager

pre 3 godine

Nikako trajno,ponistiti dozvolu,a za novu moze ponovo u auto skolu ali nakon 5 godina nikako ranije,uz obavezno lekarsko pracenje i proveru na svakih 6 meseci,,izostanak na lekarskom pregledu produzava za 6 meseci period "cekanja" od 5 godine.Imace uvek koji ce voziti bez dozvole,,za njih je zatvor i nanogica - GPS

A-SA

pre 3 godine

Ubio majku i dijete (21 mjesec), dok se trkao sa drugarima. 24 godine robije.

https://www.facebook.com/tampabaynews/videos/499356541090498/

Jasenko

pre 3 godine

@turbulencija
Kako da ne skačem na prosečnu brzinu kad bih ja platio a moj gazda se javno hvali kako ne poštuje i kako je sredio da mu ne stižu kazne. Ne treba menjati zakone nego ih primeniti na sve. Deset godina sve strožije kazne a isti rezultat.

Јабучило

pre 3 godine

Да. Али прво одузимање на дужи период попут пет година и обавезу новог полагања.

Из угла

pre 3 godine

@Pera
Rastojanje čini vozača savesnim, jer daje vreme da bude spreman za bilo koju opciju, pa i naglo kočenje.
Meni je u Bačkoj krdo srndaća iskočilo na put, noću u punom trku. Išao sam 80 km/h, što je ograničenje na tom mestu, i srećom pre toga je bila blaga krivina pa su im oči zasjale od svetla i zaustavih se na vreme. Kao da je voz protutnjao ispred mene. Da je neko bio iza bez rastojanja...

aleksandar maricic

pre 3 godine

oduzimanje vozacke nema smisla jer moze da se izvada bih papiri i da se izvadi nova dozvola...dosta njih vozi sa stranim papirima i stranim dozvolama...kako cete njima da ih oduzmete....pri tome posaljite lepo prekrsioca u posetu psihijatrima....ako psihijatar i psiholog procene da mu treba oduzeti dozvolu onda je to druga stvar, ali kako mozete da apriori tvrditi da je neko nasilnicki vozio ...na osnovu procene sluzbenog lica....pre sveha drzava da promeni sistem osiguranja, jer ja nisam napravio udes 30 godina i placam isto osiguranje kao i klinac od 19 godina....osiguranje nam se obracunava na osnovu cega....valjda na osnovu rizika koji vozac povecava ili smanjuje...neko je manje rizican u porscheu nego neko u jugu....ima li neko mozga u ovoj drzavi od visokoobrazovanih nam zakonodavaca....pa bar nek plate da im neko prevede...

Milan

pre 3 godine

Interesantno, većina za oduzimanje dozvole a pre par godina svi podršku pevaču narodnjaka koji je izazvao udes dok mu je oduzeta dozvola!

No1e

pre 3 godine

Ja, 11. april 2021 12:53)

Nema malo popio, nema malo sam nosio pištolj (pa sam malo pucao)...
Poput onih primitivaca koji tvrde da "bolje voze" kada popiju koju, bolje su "skoncentrisani" nakon dve-tri ljute ili par piva!
Nema tu mesta da se bude fleksibilan, jer onda dolazi do raznih interpretacija.
Isto kao i telefon za volanom. Nulta tolerancija! Ne može da bude izgovor: samo sam hteo da ga utišam, itd.
Primer je Britanska policija, gde je pojasnila da pišu kazne za plaćanje telefonom i u McDrive-u, npr.
Motor radi, telefon u ruci = kazna!
Isključi motor pa plati.
Sve je objašnjeno.

Redster ??

pre 3 godine

@DA...za pojedine nije auto i u opste ne bi smeli da sedaju za volan.
(Tarantino, 11. april 2021 12:34)
Druže svaka čast ja jesam glasao za NE jer svi imaju jednaka prava ali si u pravu totalno da neki nisu za volan.

Čeki opinionista del cazzo

pre 3 godine

@turbulencija.Sinko,gde baš izabra Rim i Napulj za primere.Nedostaje ti još Ređo Kalabrija i da kompletiraš sveto trojstvo političar, kriminalac i teron (teroni=seljaci) .
Ne bih da ulazim zašto Rimljani koji bukvalno žive u muzeju (Rim ima najviše zaštićenih istorijski spomenika na svetu) ili Napuljci koji imaju kvartove gde policija ne ulazi (a motor se vozi bez kacige jer ako je nosiš znači da ideš ili da opljačkaš ili da ubiješ nekog ) voze kako voze,ali kazne samo pljušte. Verovatno je zanimanje koje ljudi najviše kunu Polizia stradale (saobraćajci).Situacije kada prođeš sa malom kaznom i par poena manje je za slavlje.A još nisam sreo nikog da se hvali da ih je podmitio... Normalno je da godišnje bude 4 do 7000 mrtvih na putevima Italije ,ali to nije ta bahatost koju srećem u Srbiji...Ipak je Italija velika zemlja sa 60 M stanovnika gde policija i karabinjeri menjaju mesta u kojima službuju tako da je malo verovatno da ti znaju kuma ili ortaka...
Kod nas na severu postoji vic koji kaže da je jedina razlika između zgaženog terona i psa to što ispred psa postoji kočioni trag...

Cinique

pre 3 godine

Nisam za bilo kakav automatizam. Ja sam za meru obaveznog lečenja. Bahatost, u saobraćaju ili bilo čemu drugom je mentalni poremećaj, sociopatološka stvar.
Znam, neko će reći "sjaho Murat, zajahao kurat", u našem totalno korumpiranom društvu, zdravstvo je posle sudova možda i najkorumpiranija oblast. Ali ako i nije izvodljivo da kandidat pri polaganju vozačkog ispita mora da ima dijagnozu psihijatra, od onih koji učestalo prave takve prekršaje, dijagnoza treba i mora da se traži od strane suda. Ako bi sudovi i psihijatri postupali odgovorno, jednom broju njih nikada više dozvola ne bi bila vraćena, tačnije rečeno nikada nije ni trebalo da je dobiju. Ali svakome mora da se pruži šansa da se izleči, jer neki i mogu.
Ponavljam, govorim o nekom idealnijem, normalnijem društvu. Mi smo već postali društvo keje ne da toleriše, nego podstiče i favorizuje bahatost. Ne može nikada samo jedan segment društva i socijalne komunikacije da se izleči i bude zdrav, pa ni segment saobraćajne komunikacije. Moguće je lečiti samo kompletan sistem, postepenim koracima. Za to je neophodan jedan vrlo širok društveni konsenzus koji ovde nikada nije i ne može da se postigne. Znači: utopija.

Prvi korak bi bio vratiti ili ustanoviti kult pristojnosti u svakom protokolu komunikacija. Shvatate li koliko je to ovde odavno postalo nemoguće? Odrasle su već čitave generacije koje pristojnost smatraju za slabost, čak i kao mentalni hendikep: ovde nije "lud" onaj koji je bahat, nego onaj koji nije.

MomaSRB

pre 3 godine

Mada...mogu oni da donesu i strože zakone i kazne... uvek će biti tatinih sinova koji npr tatinim džipom prekorači brzinu u gradu i ubije devojku na pešačkom prelazu i pritom pobegne i na sve to dobije kućni pritvor 9 meseci jer je tata platio gde treba i uklonili video snimak sa mesta događaja i još ispala kriva devojka jer je "navodno dokazano" da je prešla na crveno.... a svi znamo jo je u pitanju...

nesha

pre 3 godine

ko je bahat vozice i bez dozvole=taj dokument mu nije potreban.
potrebne su drasticnije kazne, preventiva, a ne lecenje posledica

Ja

pre 3 godine

Ako je neko malo i popio i tome slicno, ali vozi postujuci sve saobracajne propise, onda to nije bahata voznja. Prvo mora da se jasno definise sta je bahata voznja, a to je namerna upotreba vozila na nacin da se ugrozava zivot,zdravlje ili imovina drugog. Neki ljudski hormoni, tipa adrenalin, takodje deluju kao psihoaktivna supstanca, a istu ulogu mogu imati i razna psihicka stanja, izazvana losim emocijama itd. Uzroci mogu biti razni, moze to biti i neciji mentalni sklop,to nije bitno! Bitno je definisati bahatu, nasilnicku voznju i kvalifikovati je kao krivicno delo, dalje stepenovati tezinu dela prema posledicama.

moji pusti snovi

pre 3 godine

Sto napisa neko reciklaza. Ima li sta lepse nego nekom bizgovu reciklirati najnoviju mecku i bmw jer se bahatio. Od auta napraviti pez bombonice i naravno porez da plati drzavi i gorivo za drobilicu kojom bi mu od auta napravili perlice.

Bojan

pre 3 godine

Bahata voznja nije ako na auto-putu vozite 160! Prvo da se smanji glupo ogranicenje. Ako cela Nemacka moze da vozi neograniceno na auto-putu, onda mogu i ja!
(eaweawewa, 11. april 2021 10:12)

kao prvo ne može cela Nemačka, nisi informisan. u zavisnosti od trenutnih uslova na autobanu i gužve se određuje da li ima ograničenja ili nema, elektronskim znacima, a autoban se nadgleda 24h
(n6, 11. april 2021 11:17)

Kao prvo, nisi shvatio (ili ne zelis da shvatis) sustinu prethodnog komentara. Imam iskustva sa tvojom sortom...

dragan

pre 3 godine

To je neminovnost. Svet postoja sve luđe mesto i sve će manje će se morati dozovljavati samovolja pojedinaca. Neka takvi kupe dovoljno veliki posed, naprave pouteve i neka divljaju do mile volje. Divljanje prema drugim građanima je njihovo ugrožavanje i ne postoji ni jedan razlogd da društvo to dopušta.

No1e

pre 3 godine

Na ovo sve dodati zatvorske kazne za sledeće izgovoreno:
- Ma nisam vozio, ajde dokaži!
- Znaš li ti ko sam ja?
- Imam veze u Ministarstvu, izgubićeš posao zbog ovoga!
- Doći ću ti kući, poješće vas sve mrak!
- Hoćeš sada da ti j.b.m m.t..r?

Samo drakonski sa bahatima!!!
Trajno oduzimanje dozvole, zabrana upravljanja bilo kakvim motornim vozilom!

Bgd

pre 3 godine

Obavezno oduzimanje dozvole ali i uz promenu uslova za sticanje iste tj. uvesti obavezan psiho test. Neki ljudi su više za psihijatriju nego za vozačku.

M4R3

pre 3 godine

Apsolutno.

Ako neko dovede sebe prekršajem u situaciju da bi moralo da mu se oduzme dozvola, taj i definitivno nije sposoban da bezbedno po život drugih upravlja vozilom. Tačka.

Passe

pre 3 godine

Samo oduzimanje vozila i reciklaza. To sigurno uspeva a i unapredice privredu. I naravno ponistavanje dozvole na odredjeno vreme shodno prekrsaju.

Shkot

pre 3 godine

Pera, 11. april 2021 11:15)
Držite odstojanje, pa onda možete stati bez obzira kako auto prije vas koči.
Zamislite situaciju da taj auto je stao da propusti nekog roditelja (da se izjasnim polno neutralno) sa dječjim kolicima, a vi počinjete preticati!

Nikola

pre 3 godine

@turbulencija Bravo!
Nema policije gde treba da bude. Deset godina u Čačku narod ne ume da koristi kružni tok. Da je stajao jedan saobraćajac i opominjao ljude na greške do sad bi naučili. Ovako vozi ko kako hoće i sve se svodi na izbegavanje sudara, nikakva pravila ne važe. Glavna uloga saobraćajne policije je postala punjenje budžeta, a glavni motiv im je norma za taj dan. Zato se kriju i na prepad pišu kazne. Na magistrali voze kao maloumni, neko blicne iz suprotnog smera, malo smanje brzinu i posle opet preticanje na punoj u krivini, uletanje u makazice, prilepljivanje na gepek...

Dobrivoje

pre 3 godine

Dzabe vam da propisete i smrtnu kaznu kada u ovoj zemlji postoji citava jedna kasta nedodirljivih ljudi na koje se zakon ne primenjuje, tu i tamo ce neki golja da napravi karambol i plati glavom a bahati ce biti jos bahatiji... zakoni i nisu toliko losi kada bi za pocetak uveli da se isti primenjuju na sve gradjane jednako to bi onda bio civilizacijski iskorak i garantujem da bi se jako brzo videli rezultati! Svejedno je koja mi kazna preti kada znam da necu biti osudjen, ali kada bih znao da cu sigurno biti osudjen e onda bi mi i 3 dana zatvora bilo mnogo...

Toni

pre 3 godine

Bahata voznja nije ako na auto-putu vozite 160! Prvo da se smanji glupo ogranicenje. Ako cela Nemacka moze da vozi neograniceno na auto-putu, onda mogu i ja!
(eaweawewa, 11. april 2021 10:12)

Sinko, upravo si se definisao kao bahat, a još i neznaven.

Brutal Deluxe

pre 3 godine

Glasao "ne" jer to neće ništa promeniti. Isti će nastaviti da voze čak možda još bahatije. Samo bahatu vožnju suditi kao krivično delo, a ne prekršaj, uz obaveznu zatvorsku kaznu i oduzimanje vozila (oružja) će raditi posao.

Zeolit

pre 3 godine

Novčana svakako, i to drakonska. A oduzimanje dozvole je glavna pretnja, u Srbiji to je u rangu smrtne kazne. Ako je neustavno, onda odrediti brisanje dozvole, pa neka opet polaže. Za jedno 5 godina.
A ako sedne za volan, a dozvola mu obrisana, onda kao za pokušaj ubistva...

La la iz Banata

pre 3 godine

A pazi sliku. Srpska auto klasika. Baja u bimeru starom 18-20 godina, taze neregistrovanom (probne table), obilazi u krivini preko duple pune linije iako ima dve trake u svom smeru. Šta ćeš, kupio gedža premijuma od celih 2k evra i odmah je viši barem za 2 cm.

gradjaninX

pre 3 godine

Vec postoji sistem koji sluzi bas za bahate vozace - poeni na dozvoli. Kad ih nakupis sve - ode dozvola.
Ovo ne resava neke stvari, ali pazite ljudi, drakonski zakoni se uvek obiju o glavu i nevinim ljudima.

Stefan bgd

pre 3 godine

Sve vas je pozdtavio sin vlasnika televizije pink koji je mogao kako onu devojcicu, tako i vase dete, da pregazi na pesackom sa 150na sat i da ne dobije ni dan. Vozi on jos uvek pa eto, nadajte se necemu. Zakon postoji ali ne za sve i nije efikasan za bogate. Ja ne parkiram na zelenoj povrsini jer nemam da platim 10.000 ali baki sa crnim dzipom 10.000 da na piće 4x dnevno, tako da moze da stane gde mu volja.

turbulencija

pre 3 godine

Prvo, ovo:

@(Čeki opinionista del cazzo, 10. april 2021 16:03)

U Italiji se mahom vozi 10x bahatije nego ovde, na primer u Rimu ili Napulju.


A, sada, sto se tice teme.
Sustinski se slazem sa komentatorima koji se zalazu za drakonske kazne za bahatu voznju.

Ali, mislim da pravi problem, kao ni resenje istog, nije u zakonu. Osnovni problem je to sto saobracajna policija ne radi svoj posao - tj. nema ih na raskrsnicama i putevima da regulisu i kontrolisu saobracaj. Na svakoj vecoj raskrsnici u BG-u, bukvalno u svakom "zelenom intervalu" bude bar jedna bahatost i jedno 2-3 prekrsaja. Ali, nema ko da ih zaustavi na licu mesta i kazni. Policija juri samo mandatne kazne (pojas, telefon, sijalica i slicno) i prekoracenje brzine, jer su te kazne lake za detektovanje, dokazivanje i naplatu. Sve ostalo sto "uhvate" je kada im samo "padne" u krilo, i to je sve. Drugi veliki problem je korumpirano sudstvo, tj. cinjenica da bogati i povlasceni uglavnom ne odgovaraju za svoje prekrsaje, a i kada odgovaraju - to bude najobicnija packa.

Na sve to, i obican narod skace kao oparen na svaki vid pojacane kontrole saobracaja (od kamera do kontrole brzine na auto-putu), a ovamo kao svi zele da bahati vozaci budu odstranjeni iz saobracaja, nije nego. Svi bi hteli da drugi bivaju kaznjeni, a oni sami ne. Pa, ne moze i jare i pare, odavno je receno.

Pravo resenje problema bi bilo da policija mnogo aktivnije ucestvuje u saobracaju, nista vise nije potrebno.

korupcija

pre 3 godine

Nemojte takvima davati vozacke dozvole prilikom polaganja vozackih ispita posto su komisije korumpirane i nezainteresovane.Kako tumaciti komisiju koja pusta djaka koji nije stao na znak STOP ili mu jos kazu,vozi,pregledno je,nemoj stajati. Sta je to? Pijanima i drogiranima oduzimati dozvole trajno ,ostalima ne ali kazne povecati .

Pera

pre 3 godine

Problem je policija koja ne zna da tumaci situacije. U redu kad vidite nekog da razvuko 250 na autoputu, kad neko pretice na duplu punu, pretice kolonu na punu i sl,kada se lepo vidi da je covek bahat. Ali kako da dokaze covek sudu sledecu situaciju, spustas se niz solidnu nizbrdicu, puna linija, ispred tebe kombi koji kad video policiju zakocio maltene u mestu, a vozio nekih 70, 80 km/h, a posto je nizbrdica i sve se okolo vidi pregledno, covek koji ide iza njega da izbegne sudar zaobidje ga jer ne veruje da moze da ukoci toliko na toj nizbrdici da izbegne sudar, a sve sto je policajac video jeste "preticanje" i ne zeli da cuje vase objasnjenje, a pritom uzima vozaca kombija kao svedoka, a koji naravno i kad izadje na sud nece priznati nikad da je kocio toliko jako da bi izbegao moguci radar.. Tako da ovo oduzimanje dozvole je sve kul, samo ce kaznjavati bahate, ali onda dolazi na primenu taj zakon koji treba da sprovode nesposobni ljudi, a kojo imaju vecu rec od vas na sudu. Tako da ne, nisam za oduzimanje, jer ce tu vise opet nadrljati savesni vozaci, a ne bahati.

n6

pre 3 godine

Bahata voznja nije ako na auto-putu vozite 160! Prvo da se smanji glupo ogranicenje. Ako cela Nemacka moze da vozi neograniceno na auto-putu, onda mogu i ja!
(eaweawewa, 11. april 2021 10:12)

kao prvo ne može cela Nemačka, nisi informisan. u zavisnosti od trenutnih uslova na autobanu i gužve se određuje da li ima ograničenja ili nema, elektronskim znacima, a autoban se nadgleda 24h

Komša

pre 3 godine

Nisam za trajno oduzimanje ali smatram da bi mogli da produže vremenski period zabrane a u težim slučajevima da ponište važecu dozvolu i da upute takve ljude na novo polaganje na kojem bi kontrola bila mnogo rigoroznija.Mera kojom bi pored toga bili obavezni da idu na terapiju kod psiholiga bi se podrazumevala (isto časovi kao i vožnja).
Zamislite nekiga kome je poništena dozvola,zabranjeno mu je polaganje godinu sana a onda mora da polaže sve iz početka i da još prodje kod psihologa - mislim da je takva sankcija i opravdana ali i delotvorna jer bi najveci broj takvih vozača drugačije razmišljalo.

dr

pre 3 godine

Treba u zakon uneti da se bahatom vozacu oduzme i vozilo i dozvola. Vozilo prodati na aukciji, a novac uplatiti u dobrotovne svrhe. Neka kupi magare i neka jase po autoputu.

Zema

pre 3 godine

Svaki dan, bukvalno svaki dan, vidim bar jednog "kandidata" za ovu meru. Ako osoba pretiče u nepreglednoj krivini preko pune linije, automatski je jasno da "to" nije za volan.

jasamaja

pre 3 godine

Jesam naravno, nikada mi nije bilo jasno da kada neko izazove saobraćajnu nesreću u kojoj neko strada, osudi se i ode u zatvor a vozačka dozvola mu ostaje. Na stranu što bih sve koji izazovu nesreću pod dejstvom alkohola ili narkotika osudila za ubistvo sa predumisljajem.

Pera Realno

pre 3 godine

U Italiji odavno postoji ovakvo zakonsko rešenje. Ako nečijom nedvosmislenom krivicom dođe do smrti lica u saobraćaju,osim zatvorske kazne, nepovratno mu se oduzimaju sve kategorije, osim za "mikrocar" vozila.

eaweawewa

pre 3 godine

Bahata voznja nije ako na auto-putu vozite 160! Prvo da se smanji glupo ogranicenje. Ako cela Nemacka moze da vozi neograniceno na auto-putu, onda mogu i ja!

boki

pre 3 godine

Bahati vozac svojom bahatom voznjom stavlja izmedju ostalog i svoju glavu u torbu...ako mu zivot nije vazan, sumnjam da ce i potencijalno trajno oduzimanje dozvole da resi problem.

Takodje sam siguran da ce sve i da mu se oduzme dozvola, nastaviti da vozi bez iste. Takav im je mentalni sklop. Nedodirljivi su. Niko im nista ne moze.
Npr Darko Lazic :))

wer

pre 3 godine

(Reziel, 11. april 2021 08:39)

potpisujem sve od a do s,
jedino da dodam oko resenja,
jedino eutanazija ili napalm,
previse se bahatih i bezobzirnih budala otelo kontroli

dr Arčibald Rajs

pre 3 godine

Samo jedan konkretan primer zasto nisam za ovo: zamislite situaciju u kojoj se traktor krece po magistralnom putu nekom svojom prosecnom brzinom (oko 15 km/h). Na ravnom, pravom, preglednom delu gde je puna linija iz nekog nepoznatog razloga (takvih delova od Bele zemlje do Susice na pravcu Uzice-Zlatibor ima koliko hocete). Vase vozilo je trece po redu iza traktora, a u prva dva su senilni deda iz lokalnog sela u golfu dvojci i devojka koja je posla na kaficu na Zlatibor sa drugaricom. Sansa da ovo dvoje znaju da smeju preteci traktor na punoj liniji je minimalna, i vozice za traktorom narednih 12 kilometara bez preticanja. Ukoliko ih preteknete (sto bi svako normalaln uradio pri tim brzinama i stepenu preglednosti) i uhvati vas policija, automatski ulazite u bahate pojedince koji preticu kolonu vozila na punoj liniji. Da li mislite da je ovo bahata voznja i da ce vas neki ograniceni sudija na sudu postedeti kazne i eventualnog oduzimanja vozila, dozvole, cega god?

Žeki

pre 3 godine

Trajno oduzimanje dozvole za one koji voze 80 kroz NBG, kilave na semaforima, ne daju žmigavce, pogotovo sva 4. Ženama uvesti rotacije roze boje na auta, da izdaleka znaš da ne voziš i ne staješ iza nje na semafor. Takođe onima koji od Zmaja do aerodroma ne voze više id 120km/h, onima koji 'razrađuju' mašine na 60, kucaju poruke, šminkaju se i sličnima. I šta, i ko je ustanovio kriterijum za nasilničku vožnju? Sve što doprinosi bržem odvijanju saobraćaja, a ne ugrožava, ali stvarno mislim 'ugrožava' ne sankcionisati.

surovo realan

pre 3 godine

Da li da krenemo jednom od pocetka, a ne od sredine ili kraja? Zasto ne poceti od dece, od vrtica, osnovne skole? Vec kad dete dodje u srednju, kasno je za bilo kakvo ucenje, ispravljanje itd... Zasto decu od malih nogu ne usmeravati, uciti kako da se ponasaju u saobracaju, drustvu itd? Dzaba svi zakoni kad se mator konj ne uci! Kako koje generacije dolaze, sve su bahatije, bezobraznije, sve vise droge, nasilja itd... Nije ni cudo sto nam se sve ove stvari desavaju, kad vise ni crtani film nema normalan, o ostalim prikazivanjima na tvu ne bih da komentarisem jer cu mozda i ovako biti cenzurisan i neobjavljen.

Rodion Gataulin

pre 3 godine

@Ako ćemo realno,ko od nas nije barem jednom u životu seo nacirkan za volan i za dlaku napravio neku glupost.
(Davor, 11. april 2021 09:15)

Evo ja nisam NIKAD seo za volan "nacirkan", čak ni posle samo jednog piva. Potpuno mi je nenormalno da neko može da napiše takav "komentar" kao tvoj, on upravo dokazuje zašto je NEPOHODNO oduzimanje dozvole, oduzimanje i UNIŠTAVANJE VOZILA i TEŠKA ROBIJA za vožnju u pijanom i drogiranom stanju, kao i za bahatu vožnju, e da bi kod proklete stoke i marve prešlo iz d***ta u glavu.

Joks

pre 3 godine

Da, naravno, to jedno od rešenja! Doslovna primena zakona i aktivniji rad saobraćajne milicije pre toga!
Juce sam vozio dva sata. Za to vreme, sjajni novi mercedes kabrio vozi sredinom tunela ispod Košutnjaka i gura me u ivičnjake. Na samom Košutnjaku, još jedna budala, obilazi celu kolonu preko pune linije na uključenju u ulicu kneza Višeslava. Na autoputu još jedan idiot sa novim skupim kolima vozi slalom velikom brzinom. I za kraj, u mom naselju mesta za parkiranje za invalide zauzimaju mahom džipovi (čiji su vlasnici/ce zdravi i pravi, osim sto su emotivni invalidi).
Namerno nisam spominjao greške vozača, jer mi primarno imamo problem bahatosti onih koji voze kola koja se ne mogu poštenim radom zaraditi!
Nažalost, dok par njih ne bude "visilo na Terazijama" (fugurativno, a možda i ne), ostali se neće smiriti.
Sve kreće od utvrđivanja porekla imovine.
I za kraj, na autoputu kroz Beograd ograničenje brzine je 80km/h! Zato priče o zauzimanju brze trake od strane "zadrtih" vozača, nemaju blage veze s mozgom. Dupla puna linija je dupla puna linija. Pešački prelaz je pešački prelaz. To su osnovna pravila koja ne podležu promeni zato što se tebi brže vozi!

auuu

pre 3 godine

Jesam nego šta ali tek kad se trajno oduzme Kaliniću, mladom Mitroviću..., a posle nek ide po "zaslugama", u protivnom ne, do nekih boljih vremena i pravednije vlasti.

sasa

pre 3 godine

da zakon vazi za sve isto , da kazna bude procenat vrednosti vozila , da se bahatom stavi zabrana od 3 god , ili 5 , ako u tom vremenu ponovi delo - prvo kazna , pa zatvor ,pa psiholog, pa tek onda , za 10 god , da ima pravo da opet polaze

Šumadinac pali topa!

pre 3 godine

Bahato se postaje, to nije urođeno. Edukacija je spas. Poveze me lik i ja po navici, čim sedenem vezujem pojas. Kaže baja, ne moraš to ovde. Odgovorim da ja to zbog sebe, a i zbog policije. Odgovara da zna celu policiju i da se nikad nije vezao. E to kad ukinemo (jer on ima zaštitu familije ili svojih zemljaka), e onda neće biti bahatih. A i šta znači bahat? Uzmete dozvolu nekom ko je nagazio punu liniju, a ovom što se ne vezuje ne? Iz kuće se to nosi.

Bela vrana

pre 3 godine

Gledajući anketu, na nas 100 normalnih dolazi 4 bahata....
(Tor, 10. april 2021 12:59) pre ce biti od 100 ljudi 75 normalnih 25 bahatih.

Nata

pre 3 godine

Pretnja trajnog oduzimanja vozacke dozvole, uporedo sa postojecim zakonskim sankcijama, je jedini nacin da se stane na put bahatim vozacima koji ugrozavaju zivote neduznih.

Davor

pre 3 godine

Svakome treba pružiti drugu šansu.
Ovde nepričamo o pedofiliji,silovanju,serijskim ubicama.....Ako ćemo realno,ko od nas nije barem jednom u životu seo nacirkan za volan i za dlaku napravio neku glupost.

moze bit a i ne mora

pre 3 godine

50% bi smanjili bahate vozace kad bi napravili par staza gde ljudi mi mogli slobodno da probaju svoje "masine"

drugo kao sto kaznjavate bahate kaznjavati i neodgovorne koji prave kolone vozeci na otvorenom putu gde je 80kmh ogranicenje 50kmh. takvih ima skoro ko i ovih bahatih.

cesto mi se desava da krenem preticem sleper a onda ustanovim da ne vozi sleper sporo nego ovaj ispred njega i onda imam 13+5m za preticanje a da to i nisam znao i da me tad policija zaustavi ubrajam se u bahate a nisam kriv.

kao na slici golf vozi levom preticajnom iako desna mu je slobodna i ovaj iza mora pretice jer preticanje sa leve strane se isto smatra bahatom voznjom.

uvekljubazan

pre 3 godine

Da je ovo normalna država glasao bih za, ali pošto je korumpirana i selektivno primenjuje pravdu i nepravdu, glasao sam protiv. Najbahatije vozače treba poslati na izdržavanje dugih zatvorskih kazni, mera bezbednosti oduzimanja dozvole tada ne bi ni bila bitna.

brdski

pre 3 godine

pa daj da najteze prestupnike iz drugih krivicnih dela streljamo?
(nele, 11. april 2021 07:01)

To bi bili oni koji siluju i ubijaju, tako da ovo što si napisao ima smisla, ialo si ti želeo da budeš ironičan.
A trajno oduzimanje vozačke dozvole bahatima podržavam uz dodatak - automobil kojom je učinio nedelo treba da ide pod presu ukoliko ga nije ukrao. Čak i ako nije njegov automobil, već mu ga je neko pozajmio - pod presu. Pa pazite kome dajete automobil, ni novac ne pozajmljujete svakoj budali, pa nemojte ni automobil.

jelena

pre 3 godine

Slovenci su radili istraživanje i došli do saznanja da se ti ljudi ne mogu zaustavitu, tj oni će i bez vozačke da voze. Najbolje po džepu to ima veći uticaj

Troy

pre 3 godine

Oduzmi mu dozvolu, voziće bez nje. Oduzmi mu auto, voziće tuđi. Za neke je jedino zatvor rešenje. Ali za 80% bahatih bi to bilo rešenje.

deda

pre 3 godine

pa sad realno dal ce ubiti pistoljem ili autom porodici stradalog je isto, ako ludaku mozes pistolj oduzeti i zabraniti mozes i vozilo

Kod nas sve kontra

pre 3 godine

To bi možda delovalo preventivno da se pojedini ne bahate. A kad već naprave neki haos, onda je kasno za bilo kakvu kaznu...

Milka

pre 3 godine

Trajno mozda nije u redu ali recimo oduzimanje dozvole na period od 10 godina bi verovatno postiglo svrhu kaznjavanja.
Dobar deo ljudi voli da luduje u nekom periodu mladosti, to kasnije splasne, tako da bi 10 godina kazne zaista imalo svrhu.

OPRM OK

pre 3 godine

Ja bih pre svega trajno ukinuo ovu fantomsku agenciju za bezbednost saobracaja! Jer,otkad je ta "agencija" izmisljena,sve nakaradniji su propisi i odluke i uglavnom se svode na povecanje kazni,t.j. punjenje budzeta,a bezbednost i posledice su na silaznoj putanji! Sve se svodi na onu narodnu izreku-selo gori,a baba se ceslja!

moze bit a i ne mora

pre 3 godine

ja bi sa slike kaznio oba vozaca i golfa i bmw jer golf vozi preticajnom a slobodna mu desna traka.

tacnije vozaxa golfa bi kaznio vise jer ponasanjem provocira druge vozace da voze bahato.

Nauta

pre 3 godine

Naravno da bahatim ne odgovara uvodjenje ovakvog zakona, pa se javljaju u komentarima iznoseci razne kontra argumente. Ljudi ne razumeju da je neciji zivot najvrednija stvar, vrednija od vozacke dozvole neuracunljive i bahate osobe. U ostalom, kada bi se ovaj zakon doneo i primenjivao bez izuzetaka ( negativni primer sin Zeljka Mitrovica i slicno ), ubrzo bi se smanjilo bahacenje, to jest i bahati bi se uplasili i poceli da paze sta rade, te ne bi mnogo dozvola ni bilo oduzeto !

Tadija

pre 3 godine

Zar zaista mislite da tim istim bahatim vozacima dozvola ista znaci,ako voze bahato da dozvolom 90 posto njih ce voziti isto tako i bez dozvole.

Sremac

pre 3 godine

Pa to je na zapadu sasvim normalna stvar, samo ovde kod nas nije. Mom šuraku u Švedskoj je trajno oduzeta dozvola, jer je nekoliko puta uhvaćen pijan i ušmrkan da vozi. Prva dva puta je imao samo oduzimanje na par meseci i odlazak kod psihijatra (naravno i novčana kazna), posle toga trajno i kraj. Pisao je neke silne molbe da mu dozvole da ponovo polaže, ali je država to odbila. E to je ozbiljna država, a ne limunada kakva je naša.

Reziel

pre 3 godine

Ubedjen sam da ogromna većina vozača koji voze tako da svakodnevno ugrožavaju svoje i tudje živote u saobraćaju, to ne radi jer su neuračunljivi, već zato što su bahati i bezobrazni. Čak i prekršaji preticanja preko duple pune, "sečenja" i "makazica", pa i vožnja autoputem u suprotnom smeru od pre neki dan, to nisu ludi ljudi, to su bezobzirni i bahati pojedinci.

Njima, kao i neuračunljivim osobama nema svrhe oduzimati vozačku dozvolu, jer je to zapravo kazna, odnosno pravilo koje za njih kao i sva druga ne važe. Takodje, za nekoga ko ima novac, čak ni drakonske novčane kazne ili oduzimanje vozila, pa i neke druge imovine nisu adekvatna kazna. Da ne govorimo o zaštiti privatne svojine ili o tome kako utvrditi koliko neko zapravo ima novca odnosno imovine.

Ako mene pitate, neko ko kontinuirano grubo krši saobraćajne propise, dovodi u opasnost živote drugih, a naročito ako je izazvao nezgodu, pa još sa stradalima... ZATVOR je jedino rešenje. Ne samo u cilju rehabilitacije, već i bezbednosti, jer takav, ugrožava živote drugih osoba.

Danas se sudi momku iz Niša koji je A6-icom pokupio i ubio čoveka i dete sa trotoara jer je u centralnoj gradskoj ulici vozio preko 120km/h. Ubio je dvoje ljudi, u "saobraćajnoj nezgodi". Maksimalna kazna za njega je osam godina. Dobiće šest, za tri će steći prava na vikende, za četiri za "odmor 3 do sedam dana", za pet će biti na uslovnom otpustu. To nije adekvatna kazna, jer će sa 24 godine biti slobodan čovek, sa svim pravima koja mu pripadaju, i onda će ponovo sesti za volan... Iskreno ne znam šta je rešenje, ali trajno oduzimanje vozačke ne znači puno.

Bero Rakun

pre 3 godine

@Strawdog, 10. april 2021 19:11
Nisam imao jos karaktera za pojasnjenje ove tacke da se kupi nov auto, a to je jos jedan ogroman trosak za bahatog vozaca, gde naravno, kako ste odlicno naveli, svaki iz te kategorije treba da bude evidentiran i pracen, pa ne bi niko ni smeo da mu proda polovni auto jer bi bio u velikom problemu.
Inace vidim da se ideja dalje razvija, samo je potrebno da neko ko odlucuje procita ove komentare. Evidencija koju ste pomenuli je odlicna ideja i podrzavam je.

www

pre 3 godine

GLUPO...DA GLUPLJE NE MOZE BITI!.... A i totalno ne efikasno. prvo i kad im oduzmete nastavice da voze jos i gore gde ce jos vise da ugrozavaju bezbednost..

@(zaqi, 10. april 2021 23:49)

Polako, to moze itekako da bude efikasno uz jedan dodatak za takve slucajeve. Uz oduzimanje dozvole jos i uslovna zatvorska kazna, u slucaju i da pored zabrane nastave da voze. Onoga trenutka ako se nakon toga uhvate bez dozvole hapsenje i pravac zatvor, pa da vidimo onda da li ce moci ponovo da voze.

Deda

pre 3 godine

Nisam protiv, ali sumnjam da bi bilo i najmanje efikasno. Niko nije bahat samo za volanom, bahati su u svemu bahati jer smatraju da se propisi na njih ne odnose.

Nisam nikada bio bahat vozač, ali kao mlađi sam napravio nekoliko nezgoda, uglavnom vozeći umoran jer sam radio u smenama, a dan je bilo "šteta potrošiti na spavanje". Nijedan udes nije bio pod alkoholom, ali svejedno bi neko to protumačio bahatošću, možda i ispravno jer se dešavalo u kratkom vremenskom razdoblju. Kada sam napravio i poslednji takav udes, opet srećom osim mene niko nije bio povređen, shvatio sam da sam potrošio poslednju rezervu sreće i da tako više ne može, da umoran ne smem za volan. Od tada nisam platio ni kaznu za neki prekršaj, pre bi se reklo da sam ziheraš nego bahat.

MilanS

pre 3 godine

Čeki opinionista del cazzo, U Italiji postoje dve sankcije …
1. Ritiro di patente di 2. Revoca di patente di guida…

Ne znam kako je vama, ali sada kad znam kako je u Italiji, ja se mnogo bolje osećam !!!

Goxy

pre 3 godine

Pojednostaviti zakon i sprovođenje postupaka pa sve koji naprave teže prekršaje odmah sankcionisati i odmah izreći zabrane a samim izricanjem zabrane njima je privremeno oduzeta ili suspendovana vozačka dozvola pa sad ko se nade da vozi pod zabranom oduzeti dozvolu trajno pa tek nakon obuke, škole psihologa itd može ponovo na polaganje. Mislim da je sve rešivo treba brzo izreći kaznu da bi se postigla efikasnost a postojeći sistem od pisanja do izricanja kazne ili zabrane je glomazan i spor i zato ne daje efekat.Sa druge strane imamo loš sistem obuke vozača što direktno utiče na bezbednost u saobraćaju jer dobijamo loše vozače i to treba menjati. Ima puno propusta i nelogičnosti u zakonu te smatram da treba čuti i određene predloge javnog mnjenja i njihova svakodnevna zapažanja.

mup

pre 3 godine

A sta mislite da se malo oduzima imovina saobracajnim policajcima koji za par godina sagrade kucu ili kupe stan, a kredit nisu podigli, niti su nesto od imovine prodali. Mislim da je deo problema i u tom grmu.

zaqi

pre 3 godine

GLUPO...DA GLUPLJE NE MOZE BITI!.... A i totalno ne efikasno. prvo i kad im oduzmete nastavice da voze jos i gore gde ce jos vise da ugrozavaju bezbednost... Dosta puta i sam prisustvovao pricama gde je onda inat "nas srpski" na delu... A DA IH SVE KONTROLISU NEMA TRIKA!
KAKVO ODUZIMANJE TRAJNO....OPLETI MIĆO KAZNU DA PLATI I U TIM SLUCAJEVIMA NELA IDU IZVRSIOCI A NE NEKOK SIROTINJI UBOGOJ KOJA JEDVA SPAJA KRAJ S'KRAJEM....anjice se BAHATOST ZA 99% GARANTOVANO!

Martin taxista

pre 3 godine

(MomaSRB, 10. april 2021 19:29)
Tako je! Samo bih ja dodao da ne sedi u zatvoru nego da ide i sakupčja smeće pored puteva,kosi travu,pere saobraćajne znake...itd.
Ako "neće" to da radi ili pokuša da pobegne --samica bez prozora 10 dana,kaznu duplirati pa ajde na posao!!
Recidiviste obavezno staviti zajedno da rade i "ramenjuju" iskustva---pa da bude po onoj Đoletovoj pesmi "....kad zakon metlom zama'ne...ili se međusobno potamane,što ima svojih prednosti"!
Za ne korišćenje žmigavca pri skretanju i prestrojavanju kazna 20 hlijada dinara i da NEMA ako plati u roku od osam dana prepolovićemo....posle pet takvih kazni u toku jedne godine automatski dobija status bahatog i oduzimanje vozačke na godinu dana....ćorka...i sve ono gore napisano!!!

kole

pre 3 godine

Agresivne i bahate voznje ima gde god hoces, ali prvo moraju da se upotrebe sva dostupna sredstva prinude i kaznjavanja,pa tek onda preci na te drasticne mere. Dok ujutru idem na posao ne mogu da verujem koliko ima budala koje se zalecu kao bikovi na crvenu krpu. Besomucno preticu, ubacuju se drsko i bez migavca, voze i po 100 na sat, a onda dodju pred semafor, ja ih pristignem i gledam ta lica koja nikako ne pripadaju civilizovanoj sredini, vec nekoj zabiti iz koje su dogmizali i naucili da se za sve bore kao da im je poslednje. Nikad nisam video da je policija nekog zaustavila u to vreme i u toj gunguli. Sada imamo kamere na svakom cosku, ako niste registrovani stize kazna na kucu. neka tako isto snimaju te trkace i neka za pocetak njima stizu kazne, a kasnije disciplinovati i ostale. Tek ako ni to ne da rezultate, razmisljati o ovim politickim merama koje nemaju veze sa demokratijom.

Patriot

pre 3 godine

Fascinantno. Uvek su svi za takve rigorozne kazne a 90 % vozača u Srbiji vozi bahato, neodgovorno rizično. Iako se uvek priča kako "gastosi" voze bahato, evo ja sam jedan od tih I nikad ne preticem gde je to zabranjeno ili nemoguće. Ne vozim više od propisane brzine. Sad sam bio u Srbiji i na području Indjije nisam video možda više od 10 osoba koje su stvarno pošteno i po propisima vozili. Svi drugi voze najmanje 100 km, nasedaju na nekoga od pozadi, preticu u okuci, drže telefon na ušima, ili pišu poruke, gledaju youtube tokom voznje. Ovi koji bi da voze pošteno nemogu, jer im ili trube ili ih obilaze i tako ugrožavaju i sebe i njih.

Shofer

pre 3 godine

INace slika tj ilustracija je sa uzbrdice na izlasku iz Mladenovca, uspon na brdo iznad naplatne rampe Mali Pozarevac. Tekst sa slikom objavljen bas na B92 auto sekciji pre par godina.

E tih situacija i dan danas ima, znam posto cesto vozim tuda. Zadrti vozaci nece ni pod razno u desnu traku, ispod casti im je, pogotovo ako je neki krs u pitanju koji ne moze brze sve i da hoce. A onda ovi brzi da bi ih "naucili" obilaze preko duple...
(Drajver, 10. april 2021 18:58)




Nije, slika je sa Ibarske magistrale, na delu od Rusnja do Lipovice, na pocetku veceg uspona...
Ali u pravu si, svakog dana se dogadja bas ovo sto si napisao. Svi bi da voze samo brzom trakom, ponajvise bas oni sa najlosijim kolima.

crni bombarder2

pre 3 godine

U zadnjih desetak godina se podiže kriterijum kazni i efekat je naravno nula, kao i sve gde se na taj način rešavaju stvari. Zašto je to tako? Zato što se ne poštuje ni jedna vrsta kazni, tu je problem. Pa 80% vozača ne daje zmigavac, ej zmigavac a vi pričate o bahatim vozačima. Najgori zakon koji se poštuje i primenjuje je bolji od najboljeg zakona koji se ne primenjuje.

volan

pre 3 godine

Ni ubicama se trajno ne oduzimaju sloboda i neka prava. Da im treba oduzeti dozvolu na 5-10, godina, ok, ali trajno.... Pa i ubica se pokaje i rehabilituje. Pi obicaju koriscenje sive mase u Srbiji nije na zavidnom nivou vec se glasa spram dnevnih potreba. Ljudi, obavestite se vise.!
(Samo toliko, 10. april 2021 13:11)

To uopste nije tacno. Nepopravljivim visestrukim ubicama koji ocigledno ne zele da se rehalibituju se trajno oduzima sloboda.
Isto bi trebalo da vazi i za vozacku dozvolu, jer je automobil potencionalno oruzje koje moze da kosta necije zivote. Ako neko i pored visestrukih krivicnih i prekrsajnih dela u saobracaju i sansi da se promeni to jasno ignorise, onda mu treba trajno oduzeti dozvolu, i to sa visegodisnjom uslovnom zatvorskom kaznom u slucaju da opet nakon toga sedne za volan.

bot

pre 3 godine

nisam za trajno oduzemanje dozvole zato sto se dozvolq moze kupiti u zemljama u okruzenju i nista se time ne bi resili vec ubacotinu sistem sliku mat br i br lk i na osnovu toga kazniti vozaca ako upravlja vozilom sa dozvolom druge drzave i ako mu je u maticnoj zemlji oduzeta e to je resenje inace oduzeti nekom dozvolu je glupost zbog gore navedenog

Blaster

pre 3 godine

Glupo je o ovome polemisati dokle god se zakon primenjuje selektivno. Zašto potezati ovu priču u državi u kojoj zakon nije isti za sve!

lepi

pre 3 godine

Gledajući anketu, na nas 100 normalnih dolazi 4 bahata....
(Tor, 10. april 2021 12:59)

Nije bas. Ja vozim po propisima ali sam glasao ne. Iz vise razloga. Ko ne vidi ne vidi. Mrzi me da objasnjavam.

Čeki opinionista del cazzo

pre 3 godine

Možda nije pravo mesto i vreme za jednu malenu digresiju,ali je to jače od mene.
Gospodo, jedina a zato i najveća razlika između Srbije i zapadnih zemalja je u tumačenju zakona.
Zakonodavac je doneo zakon koji ne može da pokrije i definiše sve situacije koje mogu da se dese.Tako je svuda.I to je OK.
Razlika između nas i njih je to što ta oblast koju zakon ne pokriva oni smatraju kao zabranjenu i kažnjivu ,a mi je tumačimo kao "rupu u zakonu" i smatramo da je savršeno normalno da se bavimo tom sivom, ne definisanom zonom...
Ovo se odnosi na zakone generalno.Uključujući saobraćajne zakone .

vozač

pre 3 godine

Kakva ti je to demokratija kad uzimas privatnu svojinu? Oduzmi dozvolu, ne razumem? Mnogo se bahate ovi na vlasti hahaha
(Ludost, 10. april 2021 13:18)
Mozda si negde nekada i procitao ili cuo,da zbog nekog ili cak izmisljenog duga,dodju ti izvrsitelji i izbace te iz svoje rodjene kuce ili stana.Auto je toj prici sitnica.Jedan bezvezvni primer.

Iz druge ruke

pre 3 godine

@navijač
Kad bi poznavao nekog ko toliko zarađuje znao bi da taj već ima vozača, koji je usput i telohranitelj. I krajnje svejedno bi mu bilo hoće li ovaj izgubiti dozvolu jer će angažovati drugog ali ni to ne mora da brine jer će kupiti da kazna nestane. Tako sistem funkcioniše - ima nedodirljivih

dragan petkovic

pre 3 godine

Ne oduzimati nikom dozvolje, poslati ga psihijatriski pregled i ga tresnuti po džepu , 6 meseca bez dozvole , pa neka divlja opet.

jo

pre 3 godine

Bahatost treba suzbijati u svim oblicima i svuda, kad to pocnemo da primenjujemo smanjce se broj saobrcajnih nezgoda i stradalih ljudi, bahatost, uopste, je ono sto nas kosta zivota za volanom, od najranijih dana, od obdanista, kasnije se prenese na skolu, fakultet, posao, sve sfere zivota, pa se tako sticanjem dozvole prenese i na saobracaj a tada nema mame tate ujaka poznanika podmazivanja podmicivnja- placa se najvise cena svojim ili tudjim zivotom... budimo kulturni od prvog dana i svakog dana u svemu i nece biti problema u saobracaju...

MomaSRB

pre 3 godine

Apsolutno. Budalama ne dolazi u gpavu ni novcana kazna ni bilo kakva druga. Mada ni oduzimanje dozvole takve nece spreciti da voze.
(zorz, 10. april 2021 13:08)

Odlično...pa kad sednu opet za volan bez dozvole, odmah od 2 do 5 godina zatvora i to bez pomilovanja, dogovora sa sudom, nanogica i slično...nego u ćeliju...pa kad izađe zs 2-5 godina ako ga ponovo nahvataju da vozi, odmah se duplira zatvorska kazna...

Strawdog

pre 3 godine

@Bero Rakun, 10. april 2021 16:46
Promašili ste temu. I pored milicije, prese, psihijatra i sudije, budala će da kupi nov polovan auto za 1500 evra i nastaviće da divlja. Dakle, problem nije u automobilu, već u budali za volanom. Počeli ste lepo i naveli ste ljude iz struke koji bi trebalo da rade na odstranjenju budala iz saobraćaja: milicija, sudija i psihijatar. Objedinjenjem podataka iz tih institucija, država može da napravi spisak budala za volanom i da ih ubaci u sistem koji će stalno da ih nadzire i prati. Tako da, recimo, budali možeš za nevezivanje pojasa da naplatiš 50.000 dinara, umesto 10.000, jer je rizičan vozač. Ža prolazak kroz crveno za budalu važi kazna od pola miliona dinara...i takvom vrstom kažnjavanja, dovodiš budalu k poznaniju prava. Nešto kao malusbkod osiguranja, ili različite tarife struje kod EPS-a.

Миливоје-ватрогасац

pre 3 godine

Ni ubicama se trajno ne oduzimaju sloboda i neka prava. Da im treba oduzeti dozvolu na 5-10, godina, ok, ali trajno.... Pa i ubica se pokaje i rehabilituje. Pi običaju korišćenje sive mase u Srbiji nije na zavidnom nivou već se glasa spram dnevnih potreba. Ljudi, obavestite se više.!
(Samo toliko, 10. april 2021 13:11)

Само толико да покажеш како незнаш шта хоћеш да кажеш. Нико овде не спомиње доживотну робију за бахате возаче. Као што постоје људи са и без возачке дозволе тако постоје људи са и без дозволе за наоружање, како се човеку који има дозволу за оружје моментално одузима иста за бахато понашање са наоружањем и онда их систем кажњава по закону тако исто треба и човеку који има дозволу за аутомобил да се иста моментално одузме за бахато помашање са аутомобилом и да их систем казни по закону! Седни размисли, употреби своју сиву масу, и онда признај себи да си погрешио кад си означио НЕ у анкети.

Drajver

pre 3 godine

INace slika tj ilustracija je sa uzbrdice na izlasku iz Mladenovca, uspon na brdo iznad naplatne rampe Mali Pozarevac. Tekst sa slikom objavljen bas na B92 auto sekciji pre par godina.

E tih situacija i dan danas ima, znam posto cesto vozim tuda. Zadrti vozaci nece ni pod razno u desnu traku, ispod casti im je, pogotovo ako je neki krs u pitanju koji ne moze brze sve i da hoce. A onda ovi brzi da bi ih "naucili" obilaze preko duple...

djox2

pre 3 godine

Glasao sa u anketi "ne".
A evo i obrazlozenja. Ako oduzmete nekome dozvolu, nece moci da vozi kola, sto je i logicno, nisam otkrio toplu vodu. Nece moci da placa putarinu, nece kupovati gorivo na pumpama, nece placati osiguranje itd.
Ono za sta sam licno je, da u slucaju teskog prekrsaja vozacu uradi sledece : Automobil se oduzme istog dana i to na sledeci nacin: Na adresu vlasnika vozila dolazi milicija, ambulanta sa jednim psihijatrom, slep sluzba i advokat.
Milicija uzima dokumenta, oduzima se automobil i slepuje na presu, oduzimaju se i tablice koje se odjavljuju istog dana.
Advokat je tu u sluzbi upoznavanja vozaca sa svojim daljim OBAVEZAMA a psihijatar radi mali test sa vozacem, da se ustanovi da li je normalan. Ostatak ekipe iz Crvenog krsta vrse testove krvi, da bi se utvrdilo moguce prisustvo nedozvoljenih supstanci u orgasnizmu.
Sve ove troskove, izlazak na teren, pregled, uzimanje krvi, presovanje vozila i odvozenje vozila na presu, vozac mora da izmiri u roku od 30 dana.
Nakon toga je u obavezi da jednom mesecno ide na terapiju kod psihijatra od 2 sata, koju je u obavezi da plati sam, takodje u roku od 30 dana.
Tek nakon tri godine, covek koji je pocinio prekrsaj sme da upise auto skolu, uz pozitivan rezultat od psihijatra naravno, i polaze godinu dana.
Kada polozi, dobija novu dozvolu, koja treba da bude skuplja, i koju treba da plati razume se, i ima obavezu da kupi NOV AUTO.
Pa sada racunajte sta se isplati.
(Bero Rakun, 10. april 2021 16:46

Ti si ovo 3 Dana smišljao, ali ipak podrzavam.
Svaka ti je na mestu

gagi4

pre 3 godine

Kakva ti je to demokratija kad uzimas privatnu svojinu? Oduzmi dozvolu, ne razumem? Mnogo se bahate ovi na vlasti hahaha
(Ludost, 10. april 2021 13:18)

U svakoj demokratiji moze da se oduzme privatna svojina, ako je predmet izvrsenja krivicnog dela, ako lice ima neplacena dugovanja, porez, kazne! Pa cemu sluze izvrsitelji? Ustav Republike Srbije, clan 58. procitaj, pa ce ti sve biti jasnije! Ne znam, kako ti zamisljas demokratiju?

navijac

pre 3 godine

@Koju novcanu kaznu odrediti coveku koji zaradjuje 5000 eura dnevno. Bas njega briga za novcanu kaznu
(Ristic Predrag, 10. april 2021 14:36)

Kako koju? Pa trajno oduzimanje vozacke dozvole! Pa onda lepo sa tolikim parama neka placa vozaca! Vidim da mnogi propagiraju oduzimanje kola, ali onaj ko ima para lako ce kupiti druga, ali dozvolu drugu nikada nece moci da kupi!

dubrovnik

pre 3 godine

takvi ljudi bi i dalje vozili bez dozvole. to je mentalni sklop kojem ništa ne dolazi do mozga, obično nemaju imovine niti prihoda i voze krševe. evo u Hrvatskoj su ogromne kazne pa kad ih uhvate pijane onda im napišu hrpu kazni i svako malo vijest da je netko dobio 5-6-7 tisuća EURA kazne. ko to može platiti?

Patak

pre 3 godine

Nema potrebe, oduzmeš mu dozvolu pa posle nekog vremena, izvoli polaži ponovo za istu. Pa ako stvarno je nesposoban, onda neka ga obore više puta. Tako da u teoriji i neće dobiti ponovo dozvolu. I tako u krug, pa kad je toliko dokon...

Čeki opinionista del cazzo

pre 3 godine

U Italiji postoje dve sankcije a tiču se vozačke dozvole:
1. Ritiro di patente di guida tj.povlačenje dozvole na određeni vremenski period koji može biti i po par godina.
2. Revoca di patente di guida tj. povlačenje dozvole i njeno ukidanje bez vremenskog ograničenja, trajno.
Dodao bih da sistem sa oduzimanjem poena nije doneo uspeh iako je u početku obećavao dosta.Ali u Italiji će ostati jer se pokazao unosnim za pravljenje para.
I da, trajna zaplena vozila postoji.A plene se i za zaista banalne prekršaje.Postoje aukcije gde se takvi auti kasnije prodaju po principu licitacije ,ko da najbolju ponudu...

Ocekivanje ?

pre 3 godine

Mi imamo izvanredne zakone.
Problem je sto svi nismo jednaki pred njim.
Neko se IZVINE ,neko dobije NANOGICU ....ALI tu nema obicnih gradjana

Bero Rakun

pre 3 godine

Glasao sa u anketi "ne".
A evo i obrazlozenja. Ako oduzmete nekome dozvolu, nece moci da vozi kola, sto je i logicno, nisam otkrio toplu vodu. Nece moci da placa putarinu, nece kupovati gorivo na pumpama, nece placati osiguranje itd.
Ono za sta sam licno je, da u slucaju teskog prekrsaja vozacu uradi sledece : Automobil se oduzme istog dana i to na sledeci nacin: Na adresu vlasnika vozila dolazi milicija, ambulanta sa jednim psihijatrom, slep sluzba i advokat.
Milicija uzima dokumenta, oduzima se automobil i slepuje na presu, oduzimaju se i tablice koje se odjavljuju istog dana.
Advokat je tu u sluzbi upoznavanja vozaca sa svojim daljim OBAVEZAMA a psihijatar radi mali test sa vozacem, da se ustanovi da li je normalan. Ostatak ekipe iz Crvenog krsta vrse testove krvi, da bi se utvrdilo moguce prisustvo nedozvoljenih supstanci u orgasnizmu.
Sve ove troskove, izlazak na teren, pregled, uzimanje krvi, presovanje vozila i odvozenje vozila na presu, vozac mora da izmiri u roku od 30 dana.
Nakon toga je u obavezi da jednom mesecno ide na terapiju kod psihijatra od 2 sata, koju je u obavezi da plati sam, takodje u roku od 30 dana.
Tek nakon tri godine, covek koji je pocinio prekrsaj sme da upise auto skolu, uz pozitivan rezultat od psihijatra naravno, i polaze godinu dana.
Kada polozi, dobija novu dozvolu, koja treba da bude skuplja, i koju treba da plati razume se, i ima obavezu da kupi NOV AUTO.
Pa sada racunajte sta se isplati.

Jare u mleku

pre 3 godine

Koju novcanu kaznu odrediti coveku koji zaradjuje 5000 eura dnevno. Bas njega briga za novcanu kaznu
(Ristic Predrag, 10. april 2021 14:36)

Lepo primeniš zakon kao u nekim Evropskim zemljama. Kazna za odredjen prekršaj je odredjeni procenat lične zarade okrivljenog.

Huawei

pre 3 godine

Apsolutno! Neka policija samo malo iskontroliše kako se klinci u Kruševcu ponašaju za volanom! Od 20 časova, recimo, pa do 22 (za posle toga ne znam) verujte, rizično je biti i pešak, a i vozač u sopstvenim kolima!

Radovan

pre 3 godine

Društveno koristan rad u rudniku,kamenolomu,izgradnji puteva,mostova,pošumljavanje,itd su najkorisnija stvar koju jedna država može dobiti besplatno.

Oduzimanje vozila i dozvole su mlaćenje prazne slame.
Nešto uradiš, a nikakve koristi.

Nije poenta isključivanje ljudi iz životnih aktivnosti, već ih obrazovati i naučiti kroz "društveno koristan rad", i onda ih preobraćene vratiti u društvo da privređuju i troše.

Čuj, oni bi da oduzimaju dozvole i aute? Pa ko će onda da kupuje benzin,aute,vozi,radi,privređuje. Da sedimo svi kod kuće ili u zatvoru?

Rodion Gataulin

pre 3 godine

Kad već pitate, naravno da se slažem sa trajnim oduzimanjem dozvole kao kaznom za bahatu vožnju, ali nažalost u "državi" kao što je srbija npr. to nije dovoljno, jer nemanje dozvole u džepu neće sprečiti bahatog pokvarenog bolesnog manijaka da IPAK sedne za upravljač i počini ZLOČIN ubistva ili materijalne štete. Za primer se samo setite "pevača" "narodne" "muzike" darka lazića (namerno mala slova) koji bi u funkcionalnoj državi tipa Nemačka ili Austrija bio odavno u mentalnoj bolnici iza brave, a ne samo u zatvoru, njega to što su mu "oduzeli" "dozvolu" nije sprečilo da razvaljen od droge i alkohola divlja u saobraćaju, pa neće ni njegove istomišljenike. Samo robija teška i oduzimanje i UNIŠTAVANJE VOZILA pod presom, kakva dozvola.

Abrakadabra

pre 3 godine

Ne treba nikome ništa oduzimati... to bi bilo u sukobu sa nekim normama.
Mnogo jednostavnije su drastične kazne - ali OBAVEZNO da se primene na sve!
Bahati, ili počinioci teških prekršaja (npr. preticanje preko duple pune...), ODMAH ima kaznu od 3 meseca PRAVOG ćorkiranja!
Za to vreme, neće moći ni da vidi nikakvo vozilo, a ne da sedne za volan.
Onaj ko ponovo napravi sličnu glupost, dobija 3+1 mesec prinudnog odmora, pa tako redom - uvek 1 mesec više od prethodnog prekršaja.
Može to da se kombinuje i sa novčanim kaznama: prvi put 50.000 rsd., drugi put 100.000 rsd, treći put 200.000 rsd... (uvek duplo od prethodnog).
Svaka se "škola" plaća, pa bi takvima brzo dosadilo "učenje"...

Comment moments

pre 3 godine

Знате шта је највећа туга код нашег закона о саобраћају?Када прочитате да је нека особа услед бахате вожње,вожње под дејством алкохола или опијата,усмртила више особа ,пресуда у 90% случајева буде 5-8 година затвора (реално их пусте након 2/3 одслужене казне) и 5 година забране управљања моторном возилом!!! То значи да исти ти монструми који у црно завију више породица или затру комплетну,након неког времена су поново на цести...
Неопростиво.Ем казне морају бити дупло веће ем трајна забрана управљањем возила.Осим ако нисте син власника једне ТВ,они су изгледа изузети од свих закона па и тог што је у припреми...

NitkoBitan

pre 3 godine

Samo će podići cenu mita. Bahati i bogati će i dalje voziti, a normalni, jednom pijan otac sina koji se upravo oženio će ostati trajno bez dozvole, jer nije mogao 'da se dogovori'. Tu sudija ne pomaže, isti je to ćup iz koga oni jedu.

Nemanja

pre 3 godine

Trajno oduzimanje nije rešenje. Da bi pokrenuli sistem i od takvih bahatih pojedinaca izvukli što više novca, a na taj način zaposlili ljude kojima treba posao, proces ponovnog dobijanja maksimalno otežati raznim obukama, ispitima, pregledima kod lekara, itd. U mestu gde ja zivim, sticanje vozačke dozvole je skup proces (oko 1800e za B kat), a ponovno dobijanje posle oduzimanja košta oko 8000e i traje oko 7 meseci. Eto načina da se uposle i druge struke, a svi zajedno da se vozimo bezbednije.

Pera

pre 3 godine

Jedini nacin da se sprece divljaci pored oduzimanja dozvole je i uvodjenjene pravila da se oduzima vozilo koje je vozac bez dozvole vozio, nebitno ko je vlasnik tog vozila, onda niko nece hteti da da takvom vozaču auto da se "posluzi" a ako divljak sam kupi auto i sedne onda mu se oduzimanjem cini neposredna kazna u vidu para koje je dao za auto.

gunđalo

pre 3 godine

Zakoni postoje i budimo realni, dobri su...jedini problem u Srbiji je primena zakona, jer je selektivna, da je prema svima isto, manje bi bilo bahatih svuda, ne samo po ulicama u kolima...nema poštovanja nigde, svi bi nešto na mufte, srediće nam "Muja" i tako to..kod doktora preko reda, u PS preko reda "evo "Miri" ovavog mog, molim t ezavrši ga sledećeg....a svi osrali u redu su bu**le, nebitno je sve kad se ne primenjuje na sve isto..

hadžija

pre 3 godine

ANKETA: Da li ste za uvođenje trajnog oduzimanja dozvole?
а да ли ће то важити за све, или ко и до сада?
оће ли камионџије бити санкционисане, када три комада направе колону на узбрдици без међусобног растојања ?

djido mova

pre 3 godine

Pre sam za zatvorske kazne, ali "prave", ne ove na mesec dana. Taj koji je toliko osion i bahat da je zaslužio trajno oduzimanje dozvole, nastavićr da divlja i bez nje. Onda 4-5 godina mardelja jedino može da garantuje da neće praviti probleme po putevima.

Brada

pre 3 godine

Sto se tice novcanih kazni to nikom nije problem jer svaka kazna moze da se placa na rate i bukvalno neosetno, to ne treba povecavati jer nece resiti mnogo toga. Ali oduzimanje vozacke i dobijanje kaznenih poena boli vise nego bilo koje pare! Tu treba biti jos rigirozniji, udariti tamo gde najvise boli. E sad, postoji jedan problem a to je da ovi bahati sa besnim kolima koji prave haos na putevima nikom nista ne placaju niti im ko dira dozvolu, svi imaju ljude na polozajima i opet tu nema resenja, strada sirotinja koja vozi krntije i krpi kraj s krajem, oni nemaju nikog i zavise od toga da li ce im policajac progledati kroz prste tj uzeti mito. Znam, recice neko sto pravis prekrsaje, ali ne mozes da ne napravis makar i mali prekrsaj, pa evo samo jedan primer, vozis 50 km/h po propisu i na metar si ispred semafora, u tom trenutku se pali zuto bez treptanja zelenog a ti ne mozes da ukocis nikako i ako je patrola negde u blizini gotov si, ode dozvola, a ni kriv ni duzan jer se zuto smatra kao da si prosao na crveno!

maxy

pre 3 godine

Ni ubicama se trajno ne oduzimaju sloboda i neka prava. Da im treba oduzeti dozvolu na 5-10, godina, ok, ali trajno.... Pa i ubica se pokaje i rehabilituje. Pi običaju korišćenje sive mase u Srbiji nije na zavidnom nivou već se glasa spram dnevnih potreba. Ljudi, obavestite se više.!
(Samo toliko, 10. april 2021 13:11)

Neće se oduzimati automobili za pojas ili telefon, već onima kojima je nasilnička vožnja stil života. Stvarno ne razumem čemu potreba da neko brani idiote za volanom.

Marko

pre 3 godine

Najbolje kažnjavanje koje sam video jeste u Švajcarskoj , ko pravi teške prekršaje oduzimaju vozilo šalju na reciklažu i fotografije šalju vozaču na kućnu adresu.

Miloje

pre 3 godine

Ja sam pre za poništavanje vozačke dozvole, društveno koristan rad i obavezno posećivanje psihologa jedno 6 meseci. Pa kad ti ponište dozvolu lepo se upišeš u školu za vozače i polažeš ponovo. Za 6 meseci ako položiš imaćeš dozvolu.

Trenerkaš

pre 3 godine

Pre neki dan me pretiče policajac u uniformi u, predpostavljam, svojim kolima (nisu bila službena, a i neki krš je bio u pitanju) tamo gde su mi njegove kolege napisale kaznu za prekoračenje brzine od 5km/h.

Tako da... kao da je ovo o čemu pišete bitno...
Za jedne važi, za druge ne važi zakon.
Mi smo zemlja dvostrukih aršina, tako da mi je potpuno svejedno.
Zemlja polusveta, priučenih vlastodržaca, sprovodilaca zakona i kontrolera istih.

Alex

pre 3 godine

Nema potrebe za takvim ekstremnim merama.Biće dovoljna žestoka novčana kazna i zabrana upravljanja na određeno vreme. To pod uslovom da se pravično kažnjava i da nema protekcije, dakle bez izuzetka.

Betoven

pre 3 godine

Apsolutno. Jednom bahaćenje, dva puta bahaćenje, treći put - ćao. Šta sve vidim po ulicama ni oduzimanje auta ni robijanje nije mnogo kao kazna.

mikach

pre 3 godine

Nije potrebno ici toliko u krajnost oduzimanje dozvole, dovoljno je prilagoditi i za one kojima postovanje pravila nije jaca strana vremenom ce je, sami sebi uzeti. Npr u stranoj drzavi gde zivim svako raspolaze sa 12 poela na vozackoj. U konkretnom slucaju ja imam 10 poena. Dva puta prekoracenje brzine manje od 10km/h. U martu su trebali da mi restituisu jedan poen ali posto sam u januaru odnosno u periodu od sest meseci napravio jos jedan prekrsaj, poen ce mi vratiti u julu ako naravno ponovo ne napravim prekrsaj. Dakle 6 meseci za povrat jednog poena. Da ne govorim za prekrsaje ako te uhvate sa telefonom u ruci minus 6 poena plus novcana kazna, a tek za alkohol i drogu!!!. Kog basta nek se namerači i tako po dzepu, lek je za sve.

Samo toliko

pre 3 godine

Ni ubicama se trajno ne oduzimaju sloboda i neka prava. Da im treba oduzeti dozvolu na 5-10, godina, ok, ali trajno.... Pa i ubica se pokaje i rehabilituje. Pi običaju korišćenje sive mase u Srbiji nije na zavidnom nivou već se glasa spram dnevnih potreba. Ljudi, obavestite se više.!

Ana

pre 3 godine

Nisam za trajno oduzimanje -vozice na divlje.
Ja sam da ponovo idu na obuku za vozaca i polazu ispit. I ne oduzimanje dozvole nego oduzimanje automobila dok su pod kaznom..I teba pratiti u kojem centdu za obuku vozaca su obucavani oni koji prave prekrsaje!

Trenerkaš

pre 3 godine

Pre neki dan me pretiče policajac u uniformi u, predpostavljam, svojim kolima (nisu bila službena, a i neki krš je bio u pitanju) tamo gde su mi njegove kolege napisale kaznu za prekoračenje brzine od 5km/h.

Tako da... kao da je ovo o čemu pišete bitno...
Za jedne važi, za druge ne važi zakon.
Mi smo zemlja dvostrukih aršina, tako da mi je potpuno svejedno.
Zemlja polusveta, priučenih vlastodržaca, sprovodilaca zakona i kontrolera istih.

Comment moments

pre 3 godine

Знате шта је највећа туга код нашег закона о саобраћају?Када прочитате да је нека особа услед бахате вожње,вожње под дејством алкохола или опијата,усмртила више особа ,пресуда у 90% случајева буде 5-8 година затвора (реално их пусте након 2/3 одслужене казне) и 5 година забране управљања моторном возилом!!! То значи да исти ти монструми који у црно завију више породица или затру комплетну,након неког времена су поново на цести...
Неопростиво.Ем казне морају бити дупло веће ем трајна забрана управљањем возила.Осим ако нисте син власника једне ТВ,они су изгледа изузети од свих закона па и тог што је у припреми...

maxy

pre 3 godine

Ni ubicama se trajno ne oduzimaju sloboda i neka prava. Da im treba oduzeti dozvolu na 5-10, godina, ok, ali trajno.... Pa i ubica se pokaje i rehabilituje. Pi običaju korišćenje sive mase u Srbiji nije na zavidnom nivou već se glasa spram dnevnih potreba. Ljudi, obavestite se više.!
(Samo toliko, 10. april 2021 13:11)

Neće se oduzimati automobili za pojas ili telefon, već onima kojima je nasilnička vožnja stil života. Stvarno ne razumem čemu potreba da neko brani idiote za volanom.

Reziel

pre 3 godine

Ubedjen sam da ogromna većina vozača koji voze tako da svakodnevno ugrožavaju svoje i tudje živote u saobraćaju, to ne radi jer su neuračunljivi, već zato što su bahati i bezobrazni. Čak i prekršaji preticanja preko duple pune, "sečenja" i "makazica", pa i vožnja autoputem u suprotnom smeru od pre neki dan, to nisu ludi ljudi, to su bezobzirni i bahati pojedinci.

Njima, kao i neuračunljivim osobama nema svrhe oduzimati vozačku dozvolu, jer je to zapravo kazna, odnosno pravilo koje za njih kao i sva druga ne važe. Takodje, za nekoga ko ima novac, čak ni drakonske novčane kazne ili oduzimanje vozila, pa i neke druge imovine nisu adekvatna kazna. Da ne govorimo o zaštiti privatne svojine ili o tome kako utvrditi koliko neko zapravo ima novca odnosno imovine.

Ako mene pitate, neko ko kontinuirano grubo krši saobraćajne propise, dovodi u opasnost živote drugih, a naročito ako je izazvao nezgodu, pa još sa stradalima... ZATVOR je jedino rešenje. Ne samo u cilju rehabilitacije, već i bezbednosti, jer takav, ugrožava živote drugih osoba.

Danas se sudi momku iz Niša koji je A6-icom pokupio i ubio čoveka i dete sa trotoara jer je u centralnoj gradskoj ulici vozio preko 120km/h. Ubio je dvoje ljudi, u "saobraćajnoj nezgodi". Maksimalna kazna za njega je osam godina. Dobiće šest, za tri će steći prava na vikende, za četiri za "odmor 3 do sedam dana", za pet će biti na uslovnom otpustu. To nije adekvatna kazna, jer će sa 24 godine biti slobodan čovek, sa svim pravima koja mu pripadaju, i onda će ponovo sesti za volan... Iskreno ne znam šta je rešenje, ali trajno oduzimanje vozačke ne znači puno.

Betoven

pre 3 godine

Apsolutno. Jednom bahaćenje, dva puta bahaćenje, treći put - ćao. Šta sve vidim po ulicama ni oduzimanje auta ni robijanje nije mnogo kao kazna.

Marko

pre 3 godine

Najbolje kažnjavanje koje sam video jeste u Švajcarskoj , ko pravi teške prekršaje oduzimaju vozilo šalju na reciklažu i fotografije šalju vozaču na kućnu adresu.

mup

pre 3 godine

A sta mislite da se malo oduzima imovina saobracajnim policajcima koji za par godina sagrade kucu ili kupe stan, a kredit nisu podigli, niti su nesto od imovine prodali. Mislim da je deo problema i u tom grmu.

Ana

pre 3 godine

Nisam za trajno oduzimanje -vozice na divlje.
Ja sam da ponovo idu na obuku za vozaca i polazu ispit. I ne oduzimanje dozvole nego oduzimanje automobila dok su pod kaznom..I teba pratiti u kojem centdu za obuku vozaca su obucavani oni koji prave prekrsaje!

Rodion Gataulin

pre 3 godine

Kad već pitate, naravno da se slažem sa trajnim oduzimanjem dozvole kao kaznom za bahatu vožnju, ali nažalost u "državi" kao što je srbija npr. to nije dovoljno, jer nemanje dozvole u džepu neće sprečiti bahatog pokvarenog bolesnog manijaka da IPAK sedne za upravljač i počini ZLOČIN ubistva ili materijalne štete. Za primer se samo setite "pevača" "narodne" "muzike" darka lazića (namerno mala slova) koji bi u funkcionalnoj državi tipa Nemačka ili Austrija bio odavno u mentalnoj bolnici iza brave, a ne samo u zatvoru, njega to što su mu "oduzeli" "dozvolu" nije sprečilo da razvaljen od droge i alkohola divlja u saobraćaju, pa neće ni njegove istomišljenike. Samo robija teška i oduzimanje i UNIŠTAVANJE VOZILA pod presom, kakva dozvola.

Jare u mleku

pre 3 godine

Koju novcanu kaznu odrediti coveku koji zaradjuje 5000 eura dnevno. Bas njega briga za novcanu kaznu
(Ristic Predrag, 10. april 2021 14:36)

Lepo primeniš zakon kao u nekim Evropskim zemljama. Kazna za odredjen prekršaj je odredjeni procenat lične zarade okrivljenog.

Bero Rakun

pre 3 godine

Glasao sa u anketi "ne".
A evo i obrazlozenja. Ako oduzmete nekome dozvolu, nece moci da vozi kola, sto je i logicno, nisam otkrio toplu vodu. Nece moci da placa putarinu, nece kupovati gorivo na pumpama, nece placati osiguranje itd.
Ono za sta sam licno je, da u slucaju teskog prekrsaja vozacu uradi sledece : Automobil se oduzme istog dana i to na sledeci nacin: Na adresu vlasnika vozila dolazi milicija, ambulanta sa jednim psihijatrom, slep sluzba i advokat.
Milicija uzima dokumenta, oduzima se automobil i slepuje na presu, oduzimaju se i tablice koje se odjavljuju istog dana.
Advokat je tu u sluzbi upoznavanja vozaca sa svojim daljim OBAVEZAMA a psihijatar radi mali test sa vozacem, da se ustanovi da li je normalan. Ostatak ekipe iz Crvenog krsta vrse testove krvi, da bi se utvrdilo moguce prisustvo nedozvoljenih supstanci u orgasnizmu.
Sve ove troskove, izlazak na teren, pregled, uzimanje krvi, presovanje vozila i odvozenje vozila na presu, vozac mora da izmiri u roku od 30 dana.
Nakon toga je u obavezi da jednom mesecno ide na terapiju kod psihijatra od 2 sata, koju je u obavezi da plati sam, takodje u roku od 30 dana.
Tek nakon tri godine, covek koji je pocinio prekrsaj sme da upise auto skolu, uz pozitivan rezultat od psihijatra naravno, i polaze godinu dana.
Kada polozi, dobija novu dozvolu, koja treba da bude skuplja, i koju treba da plati razume se, i ima obavezu da kupi NOV AUTO.
Pa sada racunajte sta se isplati.

hadžija

pre 3 godine

ANKETA: Da li ste za uvođenje trajnog oduzimanja dozvole?
а да ли ће то важити за све, или ко и до сада?
оће ли камионџије бити санкционисане, када три комада направе колону на узбрдици без међусобног растојања ?

djido mova

pre 3 godine

Pre sam za zatvorske kazne, ali "prave", ne ove na mesec dana. Taj koji je toliko osion i bahat da je zaslužio trajno oduzimanje dozvole, nastavićr da divlja i bez nje. Onda 4-5 godina mardelja jedino može da garantuje da neće praviti probleme po putevima.

Ocekivanje ?

pre 3 godine

Mi imamo izvanredne zakone.
Problem je sto svi nismo jednaki pred njim.
Neko se IZVINE ,neko dobije NANOGICU ....ALI tu nema obicnih gradjana

Miloje

pre 3 godine

Ja sam pre za poništavanje vozačke dozvole, društveno koristan rad i obavezno posećivanje psihologa jedno 6 meseci. Pa kad ti ponište dozvolu lepo se upišeš u školu za vozače i polažeš ponovo. Za 6 meseci ako položiš imaćeš dozvolu.

Šumadinac pali topa!

pre 3 godine

Bahato se postaje, to nije urođeno. Edukacija je spas. Poveze me lik i ja po navici, čim sedenem vezujem pojas. Kaže baja, ne moraš to ovde. Odgovorim da ja to zbog sebe, a i zbog policije. Odgovara da zna celu policiju i da se nikad nije vezao. E to kad ukinemo (jer on ima zaštitu familije ili svojih zemljaka), e onda neće biti bahatih. A i šta znači bahat? Uzmete dozvolu nekom ko je nagazio punu liniju, a ovom što se ne vezuje ne? Iz kuće se to nosi.

gunđalo

pre 3 godine

Zakoni postoje i budimo realni, dobri su...jedini problem u Srbiji je primena zakona, jer je selektivna, da je prema svima isto, manje bi bilo bahatih svuda, ne samo po ulicama u kolima...nema poštovanja nigde, svi bi nešto na mufte, srediće nam "Muja" i tako to..kod doktora preko reda, u PS preko reda "evo "Miri" ovavog mog, molim t ezavrši ga sledećeg....a svi osrali u redu su bu**le, nebitno je sve kad se ne primenjuje na sve isto..

crni bombarder2

pre 3 godine

U zadnjih desetak godina se podiže kriterijum kazni i efekat je naravno nula, kao i sve gde se na taj način rešavaju stvari. Zašto je to tako? Zato što se ne poštuje ni jedna vrsta kazni, tu je problem. Pa 80% vozača ne daje zmigavac, ej zmigavac a vi pričate o bahatim vozačima. Najgori zakon koji se poštuje i primenjuje je bolji od najboljeg zakona koji se ne primenjuje.

mikach

pre 3 godine

Nije potrebno ici toliko u krajnost oduzimanje dozvole, dovoljno je prilagoditi i za one kojima postovanje pravila nije jaca strana vremenom ce je, sami sebi uzeti. Npr u stranoj drzavi gde zivim svako raspolaze sa 12 poela na vozackoj. U konkretnom slucaju ja imam 10 poena. Dva puta prekoracenje brzine manje od 10km/h. U martu su trebali da mi restituisu jedan poen ali posto sam u januaru odnosno u periodu od sest meseci napravio jos jedan prekrsaj, poen ce mi vratiti u julu ako naravno ponovo ne napravim prekrsaj. Dakle 6 meseci za povrat jednog poena. Da ne govorim za prekrsaje ako te uhvate sa telefonom u ruci minus 6 poena plus novcana kazna, a tek za alkohol i drogu!!!. Kog basta nek se namerači i tako po dzepu, lek je za sve.

gagi4

pre 3 godine

Kakva ti je to demokratija kad uzimas privatnu svojinu? Oduzmi dozvolu, ne razumem? Mnogo se bahate ovi na vlasti hahaha
(Ludost, 10. april 2021 13:18)

U svakoj demokratiji moze da se oduzme privatna svojina, ako je predmet izvrsenja krivicnog dela, ako lice ima neplacena dugovanja, porez, kazne! Pa cemu sluze izvrsitelji? Ustav Republike Srbije, clan 58. procitaj, pa ce ti sve biti jasnije! Ne znam, kako ti zamisljas demokratiju?

Blaster

pre 3 godine

Glupo je o ovome polemisati dokle god se zakon primenjuje selektivno. Zašto potezati ovu priču u državi u kojoj zakon nije isti za sve!

Alex

pre 3 godine

Nema potrebe za takvim ekstremnim merama.Biće dovoljna žestoka novčana kazna i zabrana upravljanja na određeno vreme. To pod uslovom da se pravično kažnjava i da nema protekcije, dakle bez izuzetka.

Patriot

pre 3 godine

Fascinantno. Uvek su svi za takve rigorozne kazne a 90 % vozača u Srbiji vozi bahato, neodgovorno rizično. Iako se uvek priča kako "gastosi" voze bahato, evo ja sam jedan od tih I nikad ne preticem gde je to zabranjeno ili nemoguće. Ne vozim više od propisane brzine. Sad sam bio u Srbiji i na području Indjije nisam video možda više od 10 osoba koje su stvarno pošteno i po propisima vozili. Svi drugi voze najmanje 100 km, nasedaju na nekoga od pozadi, preticu u okuci, drže telefon na ušima, ili pišu poruke, gledaju youtube tokom voznje. Ovi koji bi da voze pošteno nemogu, jer im ili trube ili ih obilaze i tako ugrožavaju i sebe i njih.

www

pre 3 godine

GLUPO...DA GLUPLJE NE MOZE BITI!.... A i totalno ne efikasno. prvo i kad im oduzmete nastavice da voze jos i gore gde ce jos vise da ugrozavaju bezbednost..

@(zaqi, 10. april 2021 23:49)

Polako, to moze itekako da bude efikasno uz jedan dodatak za takve slucajeve. Uz oduzimanje dozvole jos i uslovna zatvorska kazna, u slucaju i da pored zabrane nastave da voze. Onoga trenutka ako se nakon toga uhvate bez dozvole hapsenje i pravac zatvor, pa da vidimo onda da li ce moci ponovo da voze.

Drajver

pre 3 godine

INace slika tj ilustracija je sa uzbrdice na izlasku iz Mladenovca, uspon na brdo iznad naplatne rampe Mali Pozarevac. Tekst sa slikom objavljen bas na B92 auto sekciji pre par godina.

E tih situacija i dan danas ima, znam posto cesto vozim tuda. Zadrti vozaci nece ni pod razno u desnu traku, ispod casti im je, pogotovo ako je neki krs u pitanju koji ne moze brze sve i da hoce. A onda ovi brzi da bi ih "naucili" obilaze preko duple...

volan

pre 3 godine

Ni ubicama se trajno ne oduzimaju sloboda i neka prava. Da im treba oduzeti dozvolu na 5-10, godina, ok, ali trajno.... Pa i ubica se pokaje i rehabilituje. Pi obicaju koriscenje sive mase u Srbiji nije na zavidnom nivou vec se glasa spram dnevnih potreba. Ljudi, obavestite se vise.!
(Samo toliko, 10. april 2021 13:11)

To uopste nije tacno. Nepopravljivim visestrukim ubicama koji ocigledno ne zele da se rehalibituju se trajno oduzima sloboda.
Isto bi trebalo da vazi i za vozacku dozvolu, jer je automobil potencionalno oruzje koje moze da kosta necije zivote. Ako neko i pored visestrukih krivicnih i prekrsajnih dela u saobracaju i sansi da se promeni to jasno ignorise, onda mu treba trajno oduzeti dozvolu, i to sa visegodisnjom uslovnom zatvorskom kaznom u slucaju da opet nakon toga sedne za volan.

kole

pre 3 godine

Agresivne i bahate voznje ima gde god hoces, ali prvo moraju da se upotrebe sva dostupna sredstva prinude i kaznjavanja,pa tek onda preci na te drasticne mere. Dok ujutru idem na posao ne mogu da verujem koliko ima budala koje se zalecu kao bikovi na crvenu krpu. Besomucno preticu, ubacuju se drsko i bez migavca, voze i po 100 na sat, a onda dodju pred semafor, ja ih pristignem i gledam ta lica koja nikako ne pripadaju civilizovanoj sredini, vec nekoj zabiti iz koje su dogmizali i naucili da se za sve bore kao da im je poslednje. Nikad nisam video da je policija nekog zaustavila u to vreme i u toj gunguli. Sada imamo kamere na svakom cosku, ako niste registrovani stize kazna na kucu. neka tako isto snimaju te trkace i neka za pocetak njima stizu kazne, a kasnije disciplinovati i ostale. Tek ako ni to ne da rezultate, razmisljati o ovim politickim merama koje nemaju veze sa demokratijom.

Stefan bgd

pre 3 godine

Sve vas je pozdtavio sin vlasnika televizije pink koji je mogao kako onu devojcicu, tako i vase dete, da pregazi na pesackom sa 150na sat i da ne dobije ni dan. Vozi on jos uvek pa eto, nadajte se necemu. Zakon postoji ali ne za sve i nije efikasan za bogate. Ja ne parkiram na zelenoj povrsini jer nemam da platim 10.000 ali baki sa crnim dzipom 10.000 da na piće 4x dnevno, tako da moze da stane gde mu volja.

Martin taxista

pre 3 godine

(MomaSRB, 10. april 2021 19:29)
Tako je! Samo bih ja dodao da ne sedi u zatvoru nego da ide i sakupčja smeće pored puteva,kosi travu,pere saobraćajne znake...itd.
Ako "neće" to da radi ili pokuša da pobegne --samica bez prozora 10 dana,kaznu duplirati pa ajde na posao!!
Recidiviste obavezno staviti zajedno da rade i "ramenjuju" iskustva---pa da bude po onoj Đoletovoj pesmi "....kad zakon metlom zama'ne...ili se međusobno potamane,što ima svojih prednosti"!
Za ne korišćenje žmigavca pri skretanju i prestrojavanju kazna 20 hlijada dinara i da NEMA ako plati u roku od osam dana prepolovićemo....posle pet takvih kazni u toku jedne godine automatski dobija status bahatog i oduzimanje vozačke na godinu dana....ćorka...i sve ono gore napisano!!!

djox2

pre 3 godine

Glasao sa u anketi "ne".
A evo i obrazlozenja. Ako oduzmete nekome dozvolu, nece moci da vozi kola, sto je i logicno, nisam otkrio toplu vodu. Nece moci da placa putarinu, nece kupovati gorivo na pumpama, nece placati osiguranje itd.
Ono za sta sam licno je, da u slucaju teskog prekrsaja vozacu uradi sledece : Automobil se oduzme istog dana i to na sledeci nacin: Na adresu vlasnika vozila dolazi milicija, ambulanta sa jednim psihijatrom, slep sluzba i advokat.
Milicija uzima dokumenta, oduzima se automobil i slepuje na presu, oduzimaju se i tablice koje se odjavljuju istog dana.
Advokat je tu u sluzbi upoznavanja vozaca sa svojim daljim OBAVEZAMA a psihijatar radi mali test sa vozacem, da se ustanovi da li je normalan. Ostatak ekipe iz Crvenog krsta vrse testove krvi, da bi se utvrdilo moguce prisustvo nedozvoljenih supstanci u orgasnizmu.
Sve ove troskove, izlazak na teren, pregled, uzimanje krvi, presovanje vozila i odvozenje vozila na presu, vozac mora da izmiri u roku od 30 dana.
Nakon toga je u obavezi da jednom mesecno ide na terapiju kod psihijatra od 2 sata, koju je u obavezi da plati sam, takodje u roku od 30 dana.
Tek nakon tri godine, covek koji je pocinio prekrsaj sme da upise auto skolu, uz pozitivan rezultat od psihijatra naravno, i polaze godinu dana.
Kada polozi, dobija novu dozvolu, koja treba da bude skuplja, i koju treba da plati razume se, i ima obavezu da kupi NOV AUTO.
Pa sada racunajte sta se isplati.
(Bero Rakun, 10. april 2021 16:46

Ti si ovo 3 Dana smišljao, ali ipak podrzavam.
Svaka ti je na mestu

navijac

pre 3 godine

@Koju novcanu kaznu odrediti coveku koji zaradjuje 5000 eura dnevno. Bas njega briga za novcanu kaznu
(Ristic Predrag, 10. april 2021 14:36)

Kako koju? Pa trajno oduzimanje vozacke dozvole! Pa onda lepo sa tolikim parama neka placa vozaca! Vidim da mnogi propagiraju oduzimanje kola, ali onaj ko ima para lako ce kupiti druga, ali dozvolu drugu nikada nece moci da kupi!

La la iz Banata

pre 3 godine

A pazi sliku. Srpska auto klasika. Baja u bimeru starom 18-20 godina, taze neregistrovanom (probne table), obilazi u krivini preko duple pune linije iako ima dve trake u svom smeru. Šta ćeš, kupio gedža premijuma od celih 2k evra i odmah je viši barem za 2 cm.

Samo toliko

pre 3 godine

Ni ubicama se trajno ne oduzimaju sloboda i neka prava. Da im treba oduzeti dozvolu na 5-10, godina, ok, ali trajno.... Pa i ubica se pokaje i rehabilituje. Pi običaju korišćenje sive mase u Srbiji nije na zavidnom nivou već se glasa spram dnevnih potreba. Ljudi, obavestite se više.!

Brada

pre 3 godine

Sto se tice novcanih kazni to nikom nije problem jer svaka kazna moze da se placa na rate i bukvalno neosetno, to ne treba povecavati jer nece resiti mnogo toga. Ali oduzimanje vozacke i dobijanje kaznenih poena boli vise nego bilo koje pare! Tu treba biti jos rigirozniji, udariti tamo gde najvise boli. E sad, postoji jedan problem a to je da ovi bahati sa besnim kolima koji prave haos na putevima nikom nista ne placaju niti im ko dira dozvolu, svi imaju ljude na polozajima i opet tu nema resenja, strada sirotinja koja vozi krntije i krpi kraj s krajem, oni nemaju nikog i zavise od toga da li ce im policajac progledati kroz prste tj uzeti mito. Znam, recice neko sto pravis prekrsaje, ali ne mozes da ne napravis makar i mali prekrsaj, pa evo samo jedan primer, vozis 50 km/h po propisu i na metar si ispred semafora, u tom trenutku se pali zuto bez treptanja zelenog a ti ne mozes da ukocis nikako i ako je patrola negde u blizini gotov si, ode dozvola, a ni kriv ni duzan jer se zuto smatra kao da si prosao na crveno!

Huawei

pre 3 godine

Apsolutno! Neka policija samo malo iskontroliše kako se klinci u Kruševcu ponašaju za volanom! Od 20 časova, recimo, pa do 22 (za posle toga ne znam) verujte, rizično je biti i pešak, a i vozač u sopstvenim kolima!

n6

pre 3 godine

Bahata voznja nije ako na auto-putu vozite 160! Prvo da se smanji glupo ogranicenje. Ako cela Nemacka moze da vozi neograniceno na auto-putu, onda mogu i ja!
(eaweawewa, 11. april 2021 10:12)

kao prvo ne može cela Nemačka, nisi informisan. u zavisnosti od trenutnih uslova na autobanu i gužve se određuje da li ima ograničenja ili nema, elektronskim znacima, a autoban se nadgleda 24h

Миливоје-ватрогасац

pre 3 godine

Ni ubicama se trajno ne oduzimaju sloboda i neka prava. Da im treba oduzeti dozvolu na 5-10, godina, ok, ali trajno.... Pa i ubica se pokaje i rehabilituje. Pi običaju korišćenje sive mase u Srbiji nije na zavidnom nivou već se glasa spram dnevnih potreba. Ljudi, obavestite se više.!
(Samo toliko, 10. april 2021 13:11)

Само толико да покажеш како незнаш шта хоћеш да кажеш. Нико овде не спомиње доживотну робију за бахате возаче. Као што постоје људи са и без возачке дозволе тако постоје људи са и без дозволе за наоружање, како се човеку који има дозволу за оружје моментално одузима иста за бахато понашање са наоружањем и онда их систем кажњава по закону тако исто треба и човеку који има дозволу за аутомобил да се иста моментално одузме за бахато помашање са аутомобилом и да их систем казни по закону! Седни размисли, употреби своју сиву масу, и онда признај себи да си погрешио кад си означио НЕ у анкети.

Toni

pre 3 godine

Bahata voznja nije ako na auto-putu vozite 160! Prvo da se smanji glupo ogranicenje. Ako cela Nemacka moze da vozi neograniceno na auto-putu, onda mogu i ja!
(eaweawewa, 11. april 2021 10:12)

Sinko, upravo si se definisao kao bahat, a još i neznaven.

Pera

pre 3 godine

Jedini nacin da se sprece divljaci pored oduzimanja dozvole je i uvodjenjene pravila da se oduzima vozilo koje je vozac bez dozvole vozio, nebitno ko je vlasnik tog vozila, onda niko nece hteti da da takvom vozaču auto da se "posluzi" a ako divljak sam kupi auto i sedne onda mu se oduzimanjem cini neposredna kazna u vidu para koje je dao za auto.

NitkoBitan

pre 3 godine

Samo će podići cenu mita. Bahati i bogati će i dalje voziti, a normalni, jednom pijan otac sina koji se upravo oženio će ostati trajno bez dozvole, jer nije mogao 'da se dogovori'. Tu sudija ne pomaže, isti je to ćup iz koga oni jedu.

Čeki opinionista del cazzo

pre 3 godine

U Italiji postoje dve sankcije a tiču se vozačke dozvole:
1. Ritiro di patente di guida tj.povlačenje dozvole na određeni vremenski period koji može biti i po par godina.
2. Revoca di patente di guida tj. povlačenje dozvole i njeno ukidanje bez vremenskog ograničenja, trajno.
Dodao bih da sistem sa oduzimanjem poena nije doneo uspeh iako je u početku obećavao dosta.Ali u Italiji će ostati jer se pokazao unosnim za pravljenje para.
I da, trajna zaplena vozila postoji.A plene se i za zaista banalne prekršaje.Postoje aukcije gde se takvi auti kasnije prodaju po principu licitacije ,ko da najbolju ponudu...

Rodion Gataulin

pre 3 godine

@Ako ćemo realno,ko od nas nije barem jednom u životu seo nacirkan za volan i za dlaku napravio neku glupost.
(Davor, 11. april 2021 09:15)

Evo ja nisam NIKAD seo za volan "nacirkan", čak ni posle samo jednog piva. Potpuno mi je nenormalno da neko može da napiše takav "komentar" kao tvoj, on upravo dokazuje zašto je NEPOHODNO oduzimanje dozvole, oduzimanje i UNIŠTAVANJE VOZILA i TEŠKA ROBIJA za vožnju u pijanom i drogiranom stanju, kao i za bahatu vožnju, e da bi kod proklete stoke i marve prešlo iz d***ta u glavu.

Joks

pre 3 godine

Da, naravno, to jedno od rešenja! Doslovna primena zakona i aktivniji rad saobraćajne milicije pre toga!
Juce sam vozio dva sata. Za to vreme, sjajni novi mercedes kabrio vozi sredinom tunela ispod Košutnjaka i gura me u ivičnjake. Na samom Košutnjaku, još jedna budala, obilazi celu kolonu preko pune linije na uključenju u ulicu kneza Višeslava. Na autoputu još jedan idiot sa novim skupim kolima vozi slalom velikom brzinom. I za kraj, u mom naselju mesta za parkiranje za invalide zauzimaju mahom džipovi (čiji su vlasnici/ce zdravi i pravi, osim sto su emotivni invalidi).
Namerno nisam spominjao greške vozača, jer mi primarno imamo problem bahatosti onih koji voze kola koja se ne mogu poštenim radom zaraditi!
Nažalost, dok par njih ne bude "visilo na Terazijama" (fugurativno, a možda i ne), ostali se neće smiriti.
Sve kreće od utvrđivanja porekla imovine.
I za kraj, na autoputu kroz Beograd ograničenje brzine je 80km/h! Zato priče o zauzimanju brze trake od strane "zadrtih" vozača, nemaju blage veze s mozgom. Dupla puna linija je dupla puna linija. Pešački prelaz je pešački prelaz. To su osnovna pravila koja ne podležu promeni zato što se tebi brže vozi!

Mare

pre 3 godine

Koliko je ovaj narod naivan.. Pa zar vi stvarno mislite da je ovo za bahate vozace.. Vec sad se vidi koliko su sudovi ozbiljni tako sto manijacima daju uslovne kazne i nanogicu.. Ovde ce opet nadrljati obican svet.. Gledam sa prozora, interventna zaustavila neku starudiju, jos proveravaju broj sasije, a dok oni to rade pored njih triput prolece Cayenne sa najmanje 40 km/h brze nego sto sme, jos u zoni skole..

Nemanja

pre 3 godine

Trajno oduzimanje nije rešenje. Da bi pokrenuli sistem i od takvih bahatih pojedinaca izvukli što više novca, a na taj način zaposlili ljude kojima treba posao, proces ponovnog dobijanja maksimalno otežati raznim obukama, ispitima, pregledima kod lekara, itd. U mestu gde ja zivim, sticanje vozačke dozvole je skup proces (oko 1800e za B kat), a ponovno dobijanje posle oduzimanja košta oko 8000e i traje oko 7 meseci. Eto načina da se uposle i druge struke, a svi zajedno da se vozimo bezbednije.

Shofer

pre 3 godine

INace slika tj ilustracija je sa uzbrdice na izlasku iz Mladenovca, uspon na brdo iznad naplatne rampe Mali Pozarevac. Tekst sa slikom objavljen bas na B92 auto sekciji pre par godina.

E tih situacija i dan danas ima, znam posto cesto vozim tuda. Zadrti vozaci nece ni pod razno u desnu traku, ispod casti im je, pogotovo ako je neki krs u pitanju koji ne moze brze sve i da hoce. A onda ovi brzi da bi ih "naucili" obilaze preko duple...
(Drajver, 10. april 2021 18:58)




Nije, slika je sa Ibarske magistrale, na delu od Rusnja do Lipovice, na pocetku veceg uspona...
Ali u pravu si, svakog dana se dogadja bas ovo sto si napisao. Svi bi da voze samo brzom trakom, ponajvise bas oni sa najlosijim kolima.

Brutal Deluxe

pre 3 godine

Glasao "ne" jer to neće ništa promeniti. Isti će nastaviti da voze čak možda još bahatije. Samo bahatu vožnju suditi kao krivično delo, a ne prekršaj, uz obaveznu zatvorsku kaznu i oduzimanje vozila (oružja) će raditi posao.

Deda

pre 3 godine

Nisam protiv, ali sumnjam da bi bilo i najmanje efikasno. Niko nije bahat samo za volanom, bahati su u svemu bahati jer smatraju da se propisi na njih ne odnose.

Nisam nikada bio bahat vozač, ali kao mlađi sam napravio nekoliko nezgoda, uglavnom vozeći umoran jer sam radio u smenama, a dan je bilo "šteta potrošiti na spavanje". Nijedan udes nije bio pod alkoholom, ali svejedno bi neko to protumačio bahatošću, možda i ispravno jer se dešavalo u kratkom vremenskom razdoblju. Kada sam napravio i poslednji takav udes, opet srećom osim mene niko nije bio povređen, shvatio sam da sam potrošio poslednju rezervu sreće i da tako više ne može, da umoran ne smem za volan. Od tada nisam platio ni kaznu za neki prekršaj, pre bi se reklo da sam ziheraš nego bahat.

Abrakadabra

pre 3 godine

Ne treba nikome ništa oduzimati... to bi bilo u sukobu sa nekim normama.
Mnogo jednostavnije su drastične kazne - ali OBAVEZNO da se primene na sve!
Bahati, ili počinioci teških prekršaja (npr. preticanje preko duple pune...), ODMAH ima kaznu od 3 meseca PRAVOG ćorkiranja!
Za to vreme, neće moći ni da vidi nikakvo vozilo, a ne da sedne za volan.
Onaj ko ponovo napravi sličnu glupost, dobija 3+1 mesec prinudnog odmora, pa tako redom - uvek 1 mesec više od prethodnog prekršaja.
Može to da se kombinuje i sa novčanim kaznama: prvi put 50.000 rsd., drugi put 100.000 rsd, treći put 200.000 rsd... (uvek duplo od prethodnog).
Svaka se "škola" plaća, pa bi takvima brzo dosadilo "učenje"...

OPRM OK

pre 3 godine

Ja bih pre svega trajno ukinuo ovu fantomsku agenciju za bezbednost saobracaja! Jer,otkad je ta "agencija" izmisljena,sve nakaradniji su propisi i odluke i uglavnom se svode na povecanje kazni,t.j. punjenje budzeta,a bezbednost i posledice su na silaznoj putanji! Sve se svodi na onu narodnu izreku-selo gori,a baba se ceslja!

Žeki

pre 3 godine

Trajno oduzimanje dozvole za one koji voze 80 kroz NBG, kilave na semaforima, ne daju žmigavce, pogotovo sva 4. Ženama uvesti rotacije roze boje na auta, da izdaleka znaš da ne voziš i ne staješ iza nje na semafor. Takođe onima koji od Zmaja do aerodroma ne voze više id 120km/h, onima koji 'razrađuju' mašine na 60, kucaju poruke, šminkaju se i sličnima. I šta, i ko je ustanovio kriterijum za nasilničku vožnju? Sve što doprinosi bržem odvijanju saobraćaja, a ne ugrožava, ali stvarno mislim 'ugrožava' ne sankcionisati.

Pera

pre 3 godine

Problem je policija koja ne zna da tumaci situacije. U redu kad vidite nekog da razvuko 250 na autoputu, kad neko pretice na duplu punu, pretice kolonu na punu i sl,kada se lepo vidi da je covek bahat. Ali kako da dokaze covek sudu sledecu situaciju, spustas se niz solidnu nizbrdicu, puna linija, ispred tebe kombi koji kad video policiju zakocio maltene u mestu, a vozio nekih 70, 80 km/h, a posto je nizbrdica i sve se okolo vidi pregledno, covek koji ide iza njega da izbegne sudar zaobidje ga jer ne veruje da moze da ukoci toliko na toj nizbrdici da izbegne sudar, a sve sto je policajac video jeste "preticanje" i ne zeli da cuje vase objasnjenje, a pritom uzima vozaca kombija kao svedoka, a koji naravno i kad izadje na sud nece priznati nikad da je kocio toliko jako da bi izbegao moguci radar.. Tako da ovo oduzimanje dozvole je sve kul, samo ce kaznjavati bahate, ali onda dolazi na primenu taj zakon koji treba da sprovode nesposobni ljudi, a kojo imaju vecu rec od vas na sudu. Tako da ne, nisam za oduzimanje, jer ce tu vise opet nadrljati savesni vozaci, a ne bahati.

No1e

pre 3 godine

Na ovo sve dodati zatvorske kazne za sledeće izgovoreno:
- Ma nisam vozio, ajde dokaži!
- Znaš li ti ko sam ja?
- Imam veze u Ministarstvu, izgubićeš posao zbog ovoga!
- Doći ću ti kući, poješće vas sve mrak!
- Hoćeš sada da ti j.b.m m.t..r?

Samo drakonski sa bahatima!!!
Trajno oduzimanje dozvole, zabrana upravljanja bilo kakvim motornim vozilom!

No1e

pre 3 godine

Ja, 11. april 2021 12:53)

Nema malo popio, nema malo sam nosio pištolj (pa sam malo pucao)...
Poput onih primitivaca koji tvrde da "bolje voze" kada popiju koju, bolje su "skoncentrisani" nakon dve-tri ljute ili par piva!
Nema tu mesta da se bude fleksibilan, jer onda dolazi do raznih interpretacija.
Isto kao i telefon za volanom. Nulta tolerancija! Ne može da bude izgovor: samo sam hteo da ga utišam, itd.
Primer je Britanska policija, gde je pojasnila da pišu kazne za plaćanje telefonom i u McDrive-u, npr.
Motor radi, telefon u ruci = kazna!
Isključi motor pa plati.
Sve je objašnjeno.

dubrovnik

pre 3 godine

takvi ljudi bi i dalje vozili bez dozvole. to je mentalni sklop kojem ništa ne dolazi do mozga, obično nemaju imovine niti prihoda i voze krševe. evo u Hrvatskoj su ogromne kazne pa kad ih uhvate pijane onda im napišu hrpu kazni i svako malo vijest da je netko dobio 5-6-7 tisuća EURA kazne. ko to može platiti?

Strawdog

pre 3 godine

@Bero Rakun, 10. april 2021 16:46
Promašili ste temu. I pored milicije, prese, psihijatra i sudije, budala će da kupi nov polovan auto za 1500 evra i nastaviće da divlja. Dakle, problem nije u automobilu, već u budali za volanom. Počeli ste lepo i naveli ste ljude iz struke koji bi trebalo da rade na odstranjenju budala iz saobraćaja: milicija, sudija i psihijatar. Objedinjenjem podataka iz tih institucija, država može da napravi spisak budala za volanom i da ih ubaci u sistem koji će stalno da ih nadzire i prati. Tako da, recimo, budali možeš za nevezivanje pojasa da naplatiš 50.000 dinara, umesto 10.000, jer je rizičan vozač. Ža prolazak kroz crveno za budalu važi kazna od pola miliona dinara...i takvom vrstom kažnjavanja, dovodiš budalu k poznaniju prava. Nešto kao malusbkod osiguranja, ili različite tarife struje kod EPS-a.

MomaSRB

pre 3 godine

Mada...mogu oni da donesu i strože zakone i kazne... uvek će biti tatinih sinova koji npr tatinim džipom prekorači brzinu u gradu i ubije devojku na pešačkom prelazu i pritom pobegne i na sve to dobije kućni pritvor 9 meseci jer je tata platio gde treba i uklonili video snimak sa mesta događaja i još ispala kriva devojka jer je "navodno dokazano" da je prešla na crveno.... a svi znamo jo je u pitanju...

Iz druge ruke

pre 3 godine

@navijač
Kad bi poznavao nekog ko toliko zarađuje znao bi da taj već ima vozača, koji je usput i telohranitelj. I krajnje svejedno bi mu bilo hoće li ovaj izgubiti dozvolu jer će angažovati drugog ali ni to ne mora da brine jer će kupiti da kazna nestane. Tako sistem funkcioniše - ima nedodirljivih

Čeki opinionista del cazzo

pre 3 godine

Možda nije pravo mesto i vreme za jednu malenu digresiju,ali je to jače od mene.
Gospodo, jedina a zato i najveća razlika između Srbije i zapadnih zemalja je u tumačenju zakona.
Zakonodavac je doneo zakon koji ne može da pokrije i definiše sve situacije koje mogu da se dese.Tako je svuda.I to je OK.
Razlika između nas i njih je to što ta oblast koju zakon ne pokriva oni smatraju kao zabranjenu i kažnjivu ,a mi je tumačimo kao "rupu u zakonu" i smatramo da je savršeno normalno da se bavimo tom sivom, ne definisanom zonom...
Ovo se odnosi na zakone generalno.Uključujući saobraćajne zakone .

MilanS

pre 3 godine

Čeki opinionista del cazzo, U Italiji postoje dve sankcije …
1. Ritiro di patente di 2. Revoca di patente di guida…

Ne znam kako je vama, ali sada kad znam kako je u Italiji, ja se mnogo bolje osećam !!!

wer

pre 3 godine

(Reziel, 11. april 2021 08:39)

potpisujem sve od a do s,
jedino da dodam oko resenja,
jedino eutanazija ili napalm,
previse se bahatih i bezobzirnih budala otelo kontroli

Shkot

pre 3 godine

Pera, 11. april 2021 11:15)
Držite odstojanje, pa onda možete stati bez obzira kako auto prije vas koči.
Zamislite situaciju da taj auto je stao da propusti nekog roditelja (da se izjasnim polno neutralno) sa dječjim kolicima, a vi počinjete preticati!

Sremac

pre 3 godine

Pa to je na zapadu sasvim normalna stvar, samo ovde kod nas nije. Mom šuraku u Švedskoj je trajno oduzeta dozvola, jer je nekoliko puta uhvaćen pijan i ušmrkan da vozi. Prva dva puta je imao samo oduzimanje na par meseci i odlazak kod psihijatra (naravno i novčana kazna), posle toga trajno i kraj. Pisao je neke silne molbe da mu dozvole da ponovo polaže, ali je država to odbila. E to je ozbiljna država, a ne limunada kakva je naša.

brdski

pre 3 godine

pa daj da najteze prestupnike iz drugih krivicnih dela streljamo?
(nele, 11. april 2021 07:01)

To bi bili oni koji siluju i ubijaju, tako da ovo što si napisao ima smisla, ialo si ti želeo da budeš ironičan.
A trajno oduzimanje vozačke dozvole bahatima podržavam uz dodatak - automobil kojom je učinio nedelo treba da ide pod presu ukoliko ga nije ukrao. Čak i ako nije njegov automobil, već mu ga je neko pozajmio - pod presu. Pa pazite kome dajete automobil, ni novac ne pozajmljujete svakoj budali, pa nemojte ni automobil.

boki

pre 3 godine

Bahati vozac svojom bahatom voznjom stavlja izmedju ostalog i svoju glavu u torbu...ako mu zivot nije vazan, sumnjam da ce i potencijalno trajno oduzimanje dozvole da resi problem.

Takodje sam siguran da ce sve i da mu se oduzme dozvola, nastaviti da vozi bez iste. Takav im je mentalni sklop. Nedodirljivi su. Niko im nista ne moze.
Npr Darko Lazic :))

MomaSRB

pre 3 godine

Apsolutno. Budalama ne dolazi u gpavu ni novcana kazna ni bilo kakva druga. Mada ni oduzimanje dozvole takve nece spreciti da voze.
(zorz, 10. april 2021 13:08)

Odlično...pa kad sednu opet za volan bez dozvole, odmah od 2 do 5 godina zatvora i to bez pomilovanja, dogovora sa sudom, nanogica i slično...nego u ćeliju...pa kad izađe zs 2-5 godina ako ga ponovo nahvataju da vozi, odmah se duplira zatvorska kazna...

Ja

pre 3 godine

No1e

Evo u nedelju u Pozarevcu na mestu ostao mrtav petogodisnji decak, nakon sto je, iduci u rikverc punim gasom, na njega naleteo debil koji je hteo da glumi ludilo pred devojkom, nije imao kapi alkohola u sebi. To je bahatost, gospodine! To sto je neko popio jedno pivo, a pritom postuje saobracajne propise, savrseno kontrolise sebe i svoju voznju, apsolutno nije bahatost! Treba da vam nacrtam, da bi Vam bilo jasnije?

Jasenko

pre 3 godine

@turbulencija
Kako da ne skačem na prosečnu brzinu kad bih ja platio a moj gazda se javno hvali kako ne poštuje i kako je sredio da mu ne stižu kazne. Ne treba menjati zakone nego ih primeniti na sve. Deset godina sve strožije kazne a isti rezultat.

Radovan

pre 3 godine

Društveno koristan rad u rudniku,kamenolomu,izgradnji puteva,mostova,pošumljavanje,itd su najkorisnija stvar koju jedna država može dobiti besplatno.

Oduzimanje vozila i dozvole su mlaćenje prazne slame.
Nešto uradiš, a nikakve koristi.

Nije poenta isključivanje ljudi iz životnih aktivnosti, već ih obrazovati i naučiti kroz "društveno koristan rad", i onda ih preobraćene vratiti u društvo da privređuju i troše.

Čuj, oni bi da oduzimaju dozvole i aute? Pa ko će onda da kupuje benzin,aute,vozi,radi,privređuje. Da sedimo svi kod kuće ili u zatvoru?

vozač

pre 3 godine

Kakva ti je to demokratija kad uzimas privatnu svojinu? Oduzmi dozvolu, ne razumem? Mnogo se bahate ovi na vlasti hahaha
(Ludost, 10. april 2021 13:18)
Mozda si negde nekada i procitao ili cuo,da zbog nekog ili cak izmisljenog duga,dodju ti izvrsitelji i izbace te iz svoje rodjene kuce ili stana.Auto je toj prici sitnica.Jedan bezvezvni primer.

lepi

pre 3 godine

Gledajući anketu, na nas 100 normalnih dolazi 4 bahata....
(Tor, 10. april 2021 12:59)

Nije bas. Ja vozim po propisima ali sam glasao ne. Iz vise razloga. Ko ne vidi ne vidi. Mrzi me da objasnjavam.

Nauta

pre 3 godine

Naravno da bahatim ne odgovara uvodjenje ovakvog zakona, pa se javljaju u komentarima iznoseci razne kontra argumente. Ljudi ne razumeju da je neciji zivot najvrednija stvar, vrednija od vozacke dozvole neuracunljive i bahate osobe. U ostalom, kada bi se ovaj zakon doneo i primenjivao bez izuzetaka ( negativni primer sin Zeljka Mitrovica i slicno ), ubrzo bi se smanjilo bahacenje, to jest i bahati bi se uplasili i poceli da paze sta rade, te ne bi mnogo dozvola ni bilo oduzeto !

dr Arčibald Rajs

pre 3 godine

Samo jedan konkretan primer zasto nisam za ovo: zamislite situaciju u kojoj se traktor krece po magistralnom putu nekom svojom prosecnom brzinom (oko 15 km/h). Na ravnom, pravom, preglednom delu gde je puna linija iz nekog nepoznatog razloga (takvih delova od Bele zemlje do Susice na pravcu Uzice-Zlatibor ima koliko hocete). Vase vozilo je trece po redu iza traktora, a u prva dva su senilni deda iz lokalnog sela u golfu dvojci i devojka koja je posla na kaficu na Zlatibor sa drugaricom. Sansa da ovo dvoje znaju da smeju preteci traktor na punoj liniji je minimalna, i vozice za traktorom narednih 12 kilometara bez preticanja. Ukoliko ih preteknete (sto bi svako normalaln uradio pri tim brzinama i stepenu preglednosti) i uhvati vas policija, automatski ulazite u bahate pojedince koji preticu kolonu vozila na punoj liniji. Da li mislite da je ovo bahata voznja i da ce vas neki ograniceni sudija na sudu postedeti kazne i eventualnog oduzimanja vozila, dozvole, cega god?

Из угла

pre 3 godine

@Pera
Rastojanje čini vozača savesnim, jer daje vreme da bude spreman za bilo koju opciju, pa i naglo kočenje.
Meni je u Bačkoj krdo srndaća iskočilo na put, noću u punom trku. Išao sam 80 km/h, što je ograničenje na tom mestu, i srećom pre toga je bila blaga krivina pa su im oči zasjale od svetla i zaustavih se na vreme. Kao da je voz protutnjao ispred mene. Da je neko bio iza bez rastojanja...

Tadija

pre 3 godine

Zar zaista mislite da tim istim bahatim vozacima dozvola ista znaci,ako voze bahato da dozvolom 90 posto njih ce voziti isto tako i bez dozvole.

surovo realan

pre 3 godine

Da li da krenemo jednom od pocetka, a ne od sredine ili kraja? Zasto ne poceti od dece, od vrtica, osnovne skole? Vec kad dete dodje u srednju, kasno je za bilo kakvo ucenje, ispravljanje itd... Zasto decu od malih nogu ne usmeravati, uciti kako da se ponasaju u saobracaju, drustvu itd? Dzaba svi zakoni kad se mator konj ne uci! Kako koje generacije dolaze, sve su bahatije, bezobraznije, sve vise droge, nasilja itd... Nije ni cudo sto nam se sve ove stvari desavaju, kad vise ni crtani film nema normalan, o ostalim prikazivanjima na tvu ne bih da komentarisem jer cu mozda i ovako biti cenzurisan i neobjavljen.

Zema

pre 3 godine

Svaki dan, bukvalno svaki dan, vidim bar jednog "kandidata" za ovu meru. Ako osoba pretiče u nepreglednoj krivini preko pune linije, automatski je jasno da "to" nije za volan.

Passe

pre 3 godine

Samo oduzimanje vozila i reciklaza. To sigurno uspeva a i unapredice privredu. I naravno ponistavanje dozvole na odredjeno vreme shodno prekrsaju.

dragan

pre 3 godine

To je neminovnost. Svet postoja sve luđe mesto i sve će manje će se morati dozovljavati samovolja pojedinaca. Neka takvi kupe dovoljno veliki posed, naprave pouteve i neka divljaju do mile volje. Divljanje prema drugim građanima je njihovo ugrožavanje i ne postoji ni jedan razlogd da društvo to dopušta.

Troy

pre 3 godine

Oduzmi mu dozvolu, voziće bez nje. Oduzmi mu auto, voziće tuđi. Za neke je jedino zatvor rešenje. Ali za 80% bahatih bi to bilo rešenje.

auuu

pre 3 godine

Jesam nego šta ali tek kad se trajno oduzme Kaliniću, mladom Mitroviću..., a posle nek ide po "zaslugama", u protivnom ne, do nekih boljih vremena i pravednije vlasti.

Dobrivoje

pre 3 godine

Dzabe vam da propisete i smrtnu kaznu kada u ovoj zemlji postoji citava jedna kasta nedodirljivih ljudi na koje se zakon ne primenjuje, tu i tamo ce neki golja da napravi karambol i plati glavom a bahati ce biti jos bahatiji... zakoni i nisu toliko losi kada bi za pocetak uveli da se isti primenjuju na sve gradjane jednako to bi onda bio civilizacijski iskorak i garantujem da bi se jako brzo videli rezultati! Svejedno je koja mi kazna preti kada znam da necu biti osudjen, ali kada bih znao da cu sigurno biti osudjen e onda bi mi i 3 dana zatvora bilo mnogo...

Milan

pre 3 godine

Interesantno, većina za oduzimanje dozvole a pre par godina svi podršku pevaču narodnjaka koji je izazvao udes dok mu je oduzeta dozvola!

jo

pre 3 godine

Bahatost treba suzbijati u svim oblicima i svuda, kad to pocnemo da primenjujemo smanjce se broj saobrcajnih nezgoda i stradalih ljudi, bahatost, uopste, je ono sto nas kosta zivota za volanom, od najranijih dana, od obdanista, kasnije se prenese na skolu, fakultet, posao, sve sfere zivota, pa se tako sticanjem dozvole prenese i na saobracaj a tada nema mame tate ujaka poznanika podmazivanja podmicivnja- placa se najvise cena svojim ili tudjim zivotom... budimo kulturni od prvog dana i svakog dana u svemu i nece biti problema u saobracaju...

Bero Rakun

pre 3 godine

@Strawdog, 10. april 2021 19:11
Nisam imao jos karaktera za pojasnjenje ove tacke da se kupi nov auto, a to je jos jedan ogroman trosak za bahatog vozaca, gde naravno, kako ste odlicno naveli, svaki iz te kategorije treba da bude evidentiran i pracen, pa ne bi niko ni smeo da mu proda polovni auto jer bi bio u velikom problemu.
Inace vidim da se ideja dalje razvija, samo je potrebno da neko ko odlucuje procita ove komentare. Evidencija koju ste pomenuli je odlicna ideja i podrzavam je.

turbulencija

pre 3 godine

Prvo, ovo:

@(Čeki opinionista del cazzo, 10. april 2021 16:03)

U Italiji se mahom vozi 10x bahatije nego ovde, na primer u Rimu ili Napulju.


A, sada, sto se tice teme.
Sustinski se slazem sa komentatorima koji se zalazu za drakonske kazne za bahatu voznju.

Ali, mislim da pravi problem, kao ni resenje istog, nije u zakonu. Osnovni problem je to sto saobracajna policija ne radi svoj posao - tj. nema ih na raskrsnicama i putevima da regulisu i kontrolisu saobracaj. Na svakoj vecoj raskrsnici u BG-u, bukvalno u svakom "zelenom intervalu" bude bar jedna bahatost i jedno 2-3 prekrsaja. Ali, nema ko da ih zaustavi na licu mesta i kazni. Policija juri samo mandatne kazne (pojas, telefon, sijalica i slicno) i prekoracenje brzine, jer su te kazne lake za detektovanje, dokazivanje i naplatu. Sve ostalo sto "uhvate" je kada im samo "padne" u krilo, i to je sve. Drugi veliki problem je korumpirano sudstvo, tj. cinjenica da bogati i povlasceni uglavnom ne odgovaraju za svoje prekrsaje, a i kada odgovaraju - to bude najobicnija packa.

Na sve to, i obican narod skace kao oparen na svaki vid pojacane kontrole saobracaja (od kamera do kontrole brzine na auto-putu), a ovamo kao svi zele da bahati vozaci budu odstranjeni iz saobracaja, nije nego. Svi bi hteli da drugi bivaju kaznjeni, a oni sami ne. Pa, ne moze i jare i pare, odavno je receno.

Pravo resenje problema bi bilo da policija mnogo aktivnije ucestvuje u saobracaju, nista vise nije potrebno.

Patak

pre 3 godine

Nema potrebe, oduzmeš mu dozvolu pa posle nekog vremena, izvoli polaži ponovo za istu. Pa ako stvarno je nesposoban, onda neka ga obore više puta. Tako da u teoriji i neće dobiti ponovo dozvolu. I tako u krug, pa kad je toliko dokon...

deda

pre 3 godine

pa sad realno dal ce ubiti pistoljem ili autom porodici stradalog je isto, ako ludaku mozes pistolj oduzeti i zabraniti mozes i vozilo

jasamaja

pre 3 godine

Jesam naravno, nikada mi nije bilo jasno da kada neko izazove saobraćajnu nesreću u kojoj neko strada, osudi se i ode u zatvor a vozačka dozvola mu ostaje. Na stranu što bih sve koji izazovu nesreću pod dejstvom alkohola ili narkotika osudila za ubistvo sa predumisljajem.

moji pusti snovi

pre 3 godine

Sto napisa neko reciklaza. Ima li sta lepse nego nekom bizgovu reciklirati najnoviju mecku i bmw jer se bahatio. Od auta napraviti pez bombonice i naravno porez da plati drzavi i gorivo za drobilicu kojom bi mu od auta napravili perlice.

No1e

pre 3 godine

"kako to bahato vozi neko ko postuje sve saobracajne propise, bez obzira sto je nesto popio?"

Savršen primer "klasičnog" vozača Srbije!
Pa šta ako sam popio? Pa neću sigurno ništa napraviti ovako pripit...
Bravo "vozač"!
Pitaj sve one kojima je neko nastradao zbog "malo" pijanih kako im je lepo zbog toga, jer eto vozač je voleo malo pred put da se zagreje, pa šta sad. Desila se nezgoda, bitno je da nije vozio žedan!
Ma, bravo još jednom!
#PoštujPropiseSrbine

XXL

pre 3 godine

Nema potrebe za tako drastičnom kaznom - oduzeti trajno dozvolu za upravljanje motornim vozilom. Na put bahatom vozaču može se stati onog momenta kada se njegova bahata vožnja pretvori u krivično delo. Pa tako imamo ne samo da plati za prvi put 120.000 dinara novčane kazne tj. prekršajno-saobraćajne već dodati i kaznu zatvora od 3-5.g., 5-8.g., 8-12.g. itd., a ako je izazvana smrt nekog od učesnika u saobraćaju onda i do 30-35.g. dok bi dozvola ostala kući, a od nje oduzeti vlasnika dok robija. Kad izađe sa robije na kojoj će ići redovno na teoretsku obuku pre toga da položi ispit iz poznavanja saobraćaja kako bi dokazao da se rehabilitovao, a ako padne na ispitu produžiti služenje kazne za još 30 dana sve dok ne savlada gradivo. To je mnogo humanije nego nekoga uskratiti da poseduje dozvolu za upravljanje motornim vozilima.

Goxy

pre 3 godine

Pojednostaviti zakon i sprovođenje postupaka pa sve koji naprave teže prekršaje odmah sankcionisati i odmah izreći zabrane a samim izricanjem zabrane njima je privremeno oduzeta ili suspendovana vozačka dozvola pa sad ko se nade da vozi pod zabranom oduzeti dozvolu trajno pa tek nakon obuke, škole psihologa itd može ponovo na polaganje. Mislim da je sve rešivo treba brzo izreći kaznu da bi se postigla efikasnost a postojeći sistem od pisanja do izricanja kazne ili zabrane je glomazan i spor i zato ne daje efekat.Sa druge strane imamo loš sistem obuke vozača što direktno utiče na bezbednost u saobraćaju jer dobijamo loše vozače i to treba menjati. Ima puno propusta i nelogičnosti u zakonu te smatram da treba čuti i određene predloge javnog mnjenja i njihova svakodnevna zapažanja.

moze bit a i ne mora

pre 3 godine

ja bi sa slike kaznio oba vozaca i golfa i bmw jer golf vozi preticajnom a slobodna mu desna traka.

tacnije vozaxa golfa bi kaznio vise jer ponasanjem provocira druge vozace da voze bahato.

gradjaninX

pre 3 godine

Vec postoji sistem koji sluzi bas za bahate vozace - poeni na dozvoli. Kad ih nakupis sve - ode dozvola.
Ovo ne resava neke stvari, ali pazite ljudi, drakonski zakoni se uvek obiju o glavu i nevinim ljudima.

Nikola

pre 3 godine

@turbulencija Bravo!
Nema policije gde treba da bude. Deset godina u Čačku narod ne ume da koristi kružni tok. Da je stajao jedan saobraćajac i opominjao ljude na greške do sad bi naučili. Ovako vozi ko kako hoće i sve se svodi na izbegavanje sudara, nikakva pravila ne važe. Glavna uloga saobraćajne policije je postala punjenje budžeta, a glavni motiv im je norma za taj dan. Zato se kriju i na prepad pišu kazne. Na magistrali voze kao maloumni, neko blicne iz suprotnog smera, malo smanje brzinu i posle opet preticanje na punoj u krivini, uletanje u makazice, prilepljivanje na gepek...

Redster ??

pre 3 godine

@DA...za pojedine nije auto i u opste ne bi smeli da sedaju za volan.
(Tarantino, 11. april 2021 12:34)
Druže svaka čast ja jesam glasao za NE jer svi imaju jednaka prava ali si u pravu totalno da neki nisu za volan.

trt

pre 3 godine

Samo kaznjavanje drustveno korisnim radom, pa narandzasti dres i udri po skupljanju govana po parkovima, djubreta koje bacaju djubrad i rad u praonicama rublja klinickih centara, odrzavanje nasipa i zastite od poplava...dugacak je spisak. To sto se neko novcano kazni ima efekta onoliko koliko neko ima ili nema para....razne nanognice i uzivanje u krugu doma takodje nema efekta, kao da su na odmoru.

zaqi

pre 3 godine

GLUPO...DA GLUPLJE NE MOZE BITI!.... A i totalno ne efikasno. prvo i kad im oduzmete nastavice da voze jos i gore gde ce jos vise da ugrozavaju bezbednost... Dosta puta i sam prisustvovao pricama gde je onda inat "nas srpski" na delu... A DA IH SVE KONTROLISU NEMA TRIKA!
KAKVO ODUZIMANJE TRAJNO....OPLETI MIĆO KAZNU DA PLATI I U TIM SLUCAJEVIMA NELA IDU IZVRSIOCI A NE NEKOK SIROTINJI UBOGOJ KOJA JEDVA SPAJA KRAJ S'KRAJEM....anjice se BAHATOST ZA 99% GARANTOVANO!

Pera Realno

pre 3 godine

U Italiji odavno postoji ovakvo zakonsko rešenje. Ako nečijom nedvosmislenom krivicom dođe do smrti lica u saobraćaju,osim zatvorske kazne, nepovratno mu se oduzimaju sve kategorije, osim za "mikrocar" vozila.

Zeolit

pre 3 godine

Novčana svakako, i to drakonska. A oduzimanje dozvole je glavna pretnja, u Srbiji to je u rangu smrtne kazne. Ako je neustavno, onda odrediti brisanje dozvole, pa neka opet polaže. Za jedno 5 godina.
A ako sedne za volan, a dozvola mu obrisana, onda kao za pokušaj ubistva...

Bojan

pre 3 godine

Bahata voznja nije ako na auto-putu vozite 160! Prvo da se smanji glupo ogranicenje. Ako cela Nemacka moze da vozi neograniceno na auto-putu, onda mogu i ja!
(eaweawewa, 11. april 2021 10:12)

kao prvo ne može cela Nemačka, nisi informisan. u zavisnosti od trenutnih uslova na autobanu i gužve se određuje da li ima ograničenja ili nema, elektronskim znacima, a autoban se nadgleda 24h
(n6, 11. april 2021 11:17)

Kao prvo, nisi shvatio (ili ne zelis da shvatis) sustinu prethodnog komentara. Imam iskustva sa tvojom sortom...

aleksandar maricic

pre 3 godine

oduzimanje vozacke nema smisla jer moze da se izvada bih papiri i da se izvadi nova dozvola...dosta njih vozi sa stranim papirima i stranim dozvolama...kako cete njima da ih oduzmete....pri tome posaljite lepo prekrsioca u posetu psihijatrima....ako psihijatar i psiholog procene da mu treba oduzeti dozvolu onda je to druga stvar, ali kako mozete da apriori tvrditi da je neko nasilnicki vozio ...na osnovu procene sluzbenog lica....pre sveha drzava da promeni sistem osiguranja, jer ja nisam napravio udes 30 godina i placam isto osiguranje kao i klinac od 19 godina....osiguranje nam se obracunava na osnovu cega....valjda na osnovu rizika koji vozac povecava ili smanjuje...neko je manje rizican u porscheu nego neko u jugu....ima li neko mozga u ovoj drzavi od visokoobrazovanih nam zakonodavaca....pa bar nek plate da im neko prevede...

A-SA

pre 3 godine

Ubio majku i dijete (21 mjesec), dok se trkao sa drugarima. 24 godine robije.

https://www.facebook.com/tampabaynews/videos/499356541090498/

uvekljubazan

pre 3 godine

Da je ovo normalna država glasao bih za, ali pošto je korumpirana i selektivno primenjuje pravdu i nepravdu, glasao sam protiv. Najbahatije vozače treba poslati na izdržavanje dugih zatvorskih kazni, mera bezbednosti oduzimanja dozvole tada ne bi ni bila bitna.

Bela vrana

pre 3 godine

Gledajući anketu, na nas 100 normalnih dolazi 4 bahata....
(Tor, 10. april 2021 12:59) pre ce biti od 100 ljudi 75 normalnih 25 bahatih.

eaweawewa

pre 3 godine

Bahata voznja nije ako na auto-putu vozite 160! Prvo da se smanji glupo ogranicenje. Ako cela Nemacka moze da vozi neograniceno na auto-putu, onda mogu i ja!

korupcija

pre 3 godine

Nemojte takvima davati vozacke dozvole prilikom polaganja vozackih ispita posto su komisije korumpirane i nezainteresovane.Kako tumaciti komisiju koja pusta djaka koji nije stao na znak STOP ili mu jos kazu,vozi,pregledno je,nemoj stajati. Sta je to? Pijanima i drogiranima oduzimati dozvole trajno ,ostalima ne ali kazne povecati .

Јабучило

pre 3 godine

Да. Али прво одузимање на дужи период попут пет година и обавезу новог полагања.

Ja

pre 3 godine

No1 E

Nesto ne vidim da ste objasnili- kako to bahato vozi neko ko postuje sve saobracajne propise, bez obzira sto je nesto popio? Onda sam pojam "bahatost" ili "nasilje" gubi svoj smisao, da li Vama to dopire do mozga, ili treba da odete u Veliku Britaniju po svoj mozak, pa je zato spominjete? Jedno je nulta tolerancija na alkohol, a drugo je bahata voznja.

Ja

pre 3 godine

No1e

Ja cak i nisam vozac, ja govorim cinjenicno! Popdvlacim jos jednom, posto ocigledno necete da shvatite, kako mozete proglasiti bahatim vozacem onoga ko postuje sve saobracajne propise, ko u potpunosti kontrolise svoju voznju i sbe samog, bez obzira sto je nesto popio? Jedno pivo sigurno nece imati isti efekat na mene i na nekog drugog, ja alkohol ne podnosim i ne konzumiram ga. Zasto ste toliko uporni da ne odgovorite na ono sto Vas pitam, a da uporno odgovarate na ono sto ne pitam?

Бели

pre 3 godine

Јуче (недеља) у 13 часова шетам по Сремчици (ка Липовичкој шуми). Два аутомобила и два мотора (неповезани једни са другима) су брзином од мин. 120 км/час пројурили главном улицом. Не верујем да су у то доба били мртви пијани. Сигуран сам да су у питању бахати возачи којима је такав стил вожње уобичајен.

Futre

pre 3 godine

Nema potrebe za tim. Ali, mora se striktno poštovati zakon kada bahati vozač napravi udes u kome neko strada ili bude povredjen. Nekoliko godina zatvora smiriće i najveće budale. Pored pražnjenja novčanika do daske, robija i prinudni rad su jedino što balkanski majmuni ne vole. Medjutim, ovde dobiješ kućni pritvor za gaženje, samo ako imaš dovoljno da podmažeš gde treba.

Nata

pre 3 godine

Pretnja trajnog oduzimanja vozacke dozvole, uporedo sa postojecim zakonskim sankcijama, je jedini nacin da se stane na put bahatim vozacima koji ugrozavaju zivote neduznih.

Milka

pre 3 godine

Trajno mozda nije u redu ali recimo oduzimanje dozvole na period od 10 godina bi verovatno postiglo svrhu kaznjavanja.
Dobar deo ljudi voli da luduje u nekom periodu mladosti, to kasnije splasne, tako da bi 10 godina kazne zaista imalo svrhu.

Komša

pre 3 godine

Nisam za trajno oduzimanje ali smatram da bi mogli da produže vremenski period zabrane a u težim slučajevima da ponište važecu dozvolu i da upute takve ljude na novo polaganje na kojem bi kontrola bila mnogo rigoroznija.Mera kojom bi pored toga bili obavezni da idu na terapiju kod psiholiga bi se podrazumevala (isto časovi kao i vožnja).
Zamislite nekiga kome je poništena dozvola,zabranjeno mu je polaganje godinu sana a onda mora da polaže sve iz početka i da još prodje kod psihologa - mislim da je takva sankcija i opravdana ali i delotvorna jer bi najveci broj takvih vozača drugačije razmišljalo.

Cinique

pre 3 godine

Nisam za bilo kakav automatizam. Ja sam za meru obaveznog lečenja. Bahatost, u saobraćaju ili bilo čemu drugom je mentalni poremećaj, sociopatološka stvar.
Znam, neko će reći "sjaho Murat, zajahao kurat", u našem totalno korumpiranom društvu, zdravstvo je posle sudova možda i najkorumpiranija oblast. Ali ako i nije izvodljivo da kandidat pri polaganju vozačkog ispita mora da ima dijagnozu psihijatra, od onih koji učestalo prave takve prekršaje, dijagnoza treba i mora da se traži od strane suda. Ako bi sudovi i psihijatri postupali odgovorno, jednom broju njih nikada više dozvola ne bi bila vraćena, tačnije rečeno nikada nije ni trebalo da je dobiju. Ali svakome mora da se pruži šansa da se izleči, jer neki i mogu.
Ponavljam, govorim o nekom idealnijem, normalnijem društvu. Mi smo već postali društvo keje ne da toleriše, nego podstiče i favorizuje bahatost. Ne može nikada samo jedan segment društva i socijalne komunikacije da se izleči i bude zdrav, pa ni segment saobraćajne komunikacije. Moguće je lečiti samo kompletan sistem, postepenim koracima. Za to je neophodan jedan vrlo širok društveni konsenzus koji ovde nikada nije i ne može da se postigne. Znači: utopija.

Prvi korak bi bio vratiti ili ustanoviti kult pristojnosti u svakom protokolu komunikacija. Shvatate li koliko je to ovde odavno postalo nemoguće? Odrasle su već čitave generacije koje pristojnost smatraju za slabost, čak i kao mentalni hendikep: ovde nije "lud" onaj koji je bahat, nego onaj koji nije.

Milutin

pre 3 godine

Nisam za takve kazne, zato sto niko nema koristi od toga. Bolje ako je bio bahat prvo da se odere finansijski, zatim ako, ne daj Boze, ima poginulih ili povredjenih - zatvor a onda drustveno koristan rad, da cisti parkove, da asistira u bolnicama, da ucestvuje u izgradnji puteva i slicno.

jelena

pre 3 godine

Slovenci su radili istraživanje i došli do saznanja da se ti ljudi ne mogu zaustavitu, tj oni će i bez vozačke da voze. Najbolje po džepu to ima veći uticaj

sasa

pre 3 godine

da zakon vazi za sve isto , da kazna bude procenat vrednosti vozila , da se bahatom stavi zabrana od 3 god , ili 5 , ako u tom vremenu ponovi delo - prvo kazna , pa zatvor ,pa psiholog, pa tek onda , za 10 god , da ima pravo da opet polaze

Bgd

pre 3 godine

Obavezno oduzimanje dozvole ali i uz promenu uslova za sticanje iste tj. uvesti obavezan psiho test. Neki ljudi su više za psihijatriju nego za vozačku.

Čeki opinionista del cazzo

pre 3 godine

@turbulencija.Sinko,gde baš izabra Rim i Napulj za primere.Nedostaje ti još Ređo Kalabrija i da kompletiraš sveto trojstvo političar, kriminalac i teron (teroni=seljaci) .
Ne bih da ulazim zašto Rimljani koji bukvalno žive u muzeju (Rim ima najviše zaštićenih istorijski spomenika na svetu) ili Napuljci koji imaju kvartove gde policija ne ulazi (a motor se vozi bez kacige jer ako je nosiš znači da ideš ili da opljačkaš ili da ubiješ nekog ) voze kako voze,ali kazne samo pljušte. Verovatno je zanimanje koje ljudi najviše kunu Polizia stradale (saobraćajci).Situacije kada prođeš sa malom kaznom i par poena manje je za slavlje.A još nisam sreo nikog da se hvali da ih je podmitio... Normalno je da godišnje bude 4 do 7000 mrtvih na putevima Italije ,ali to nije ta bahatost koju srećem u Srbiji...Ipak je Italija velika zemlja sa 60 M stanovnika gde policija i karabinjeri menjaju mesta u kojima službuju tako da je malo verovatno da ti znaju kuma ili ortaka...
Kod nas na severu postoji vic koji kaže da je jedina razlika između zgaženog terona i psa to što ispred psa postoji kočioni trag...

bager

pre 3 godine

Nikako trajno,ponistiti dozvolu,a za novu moze ponovo u auto skolu ali nakon 5 godina nikako ranije,uz obavezno lekarsko pracenje i proveru na svakih 6 meseci,,izostanak na lekarskom pregledu produzava za 6 meseci period "cekanja" od 5 godine.Imace uvek koji ce voziti bez dozvole,,za njih je zatvor i nanogica - GPS

pravila se moraju postovati

pre 3 godine

Mi preko bare se najvise bojimo "undercover" policije. Za ona bijela vozila sa rotacijom znamo ali neki crni SUV Dodge Caravan ili Ford Focus zatamnjenih stakala, bez rotacija ce nam 'zagorcati zivot' ako jurcamo i ne postujemo
pravila. Poenta je da znamo da su tu negdje, ispred ili iza nas ali ih ne vidimo. Zato je kod nas manje prekrsaja. A o osiguranju da ne pricamo. Oni
su gori od bilo koje policije.

dr

pre 3 godine

Treba u zakon uneti da se bahatom vozacu oduzme i vozilo i dozvola. Vozilo prodati na aukciji, a novac uplatiti u dobrotovne svrhe. Neka kupi magare i neka jase po autoputu.

Ja

pre 3 godine

Ako je neko malo i popio i tome slicno, ali vozi postujuci sve saobracajne propise, onda to nije bahata voznja. Prvo mora da se jasno definise sta je bahata voznja, a to je namerna upotreba vozila na nacin da se ugrozava zivot,zdravlje ili imovina drugog. Neki ljudski hormoni, tipa adrenalin, takodje deluju kao psihoaktivna supstanca, a istu ulogu mogu imati i razna psihicka stanja, izazvana losim emocijama itd. Uzroci mogu biti razni, moze to biti i neciji mentalni sklop,to nije bitno! Bitno je definisati bahatu, nasilnicku voznju i kvalifikovati je kao krivicno delo, dalje stepenovati tezinu dela prema posledicama.

Dosta zamajavanja

pre 3 godine

Ne samo da sam za trajno oduzimanje dozvole, nego sam za DUGOGODISNJI ZATVOR za SVE koje uhvate da voze bez dozvole, posto bez drakonskih mera, nista od zakona!

rebro

pre 3 godine

Oduzimanje dozvole neće sprečiti divljaka da vozi automobil. Oduzimanje automobila i uništavanje o njegovom trošku hoće jer bimorao da iznajmi auto ili ukrade, a kod iznajmljivanja bi morao da pokaže vozačku koju nema. Takvima treba uvesti i da prilikom kupovine auta pokažu vozačku dozvolu, a pošto je nemaju da budu onemogućeni da isti kupe. Ostaje mogućnost da im neko od prijatelja pozajmi auto, ali ukoliko policija zaustavi takvog vozača onda uvesti i kaznu onome ko mu je pozajmio auto i to najmanje 500.000 dinara.

Jole

pre 3 godine

Nisam za trajno oduzimanje vozačke dozvole mislim da takav zakon nije moguće doneti, ali sam za strožije mere, bez zatvora od 3 godine nema uspeha. Kada je mogla gvozdela ledi da smiri navijače u Engleskoj, automatskim slanjem u zatvor ako "upadne na teren", moći će i ove naše super vozače.

Milosav

pre 3 godine

Da se ja pitam...
Trebalo bi uvesti veoma zestoke kazne za teske prekrsaje i onda uvesti sistem koji se koristi u pojedininm americkim drzavama: "three strikes and you are out". Znaci posle tri teska prekrsaja trajno oduzimanje dozvole.
Ovde u Ontariju je vas vozacki status direktno povezan sa firmama auto osiguranja tako da svaki prekrsaj koji napravite i naravno budete osudjeni u sudu je automatski poslat osiguranju. Onda vam oni podignu cenu osiguranja, pa ti luduj po putevima. Ako je u pitanju mladja osoba ispod 30 godina a ima veoma los "driving record" velike osiguravajuce firme odbiju da ih osiguraju u tom slucaju takav vozac mora da trazi osiguranje od speciajlnih osigravajucih kuca za riskantne vozace, a kod njih je cena i do $800 mesecno. U Ontariju je auto osiguranje obavezno sa ogromnim kaznama u slucaju da ga nemate.
Evo vam link ako nekoga interesuje kako funkcionise point sistem i koje su kazne.
https://www.ontario.ca/document/official-mto-drivers-handbook/keeping-your-drivers-licence#section-6
Pozdrav iz Toronta.

dragan petkovic

pre 3 godine

Ne oduzimati nikom dozvolje, poslati ga psihijatriski pregled i ga tresnuti po džepu , 6 meseca bez dozvole , pa neka divlja opet.

bot

pre 3 godine

nisam za trajno oduzemanje dozvole zato sto se dozvolq moze kupiti u zemljama u okruzenju i nista se time ne bi resili vec ubacotinu sistem sliku mat br i br lk i na osnovu toga kazniti vozaca ako upravlja vozilom sa dozvolom druge drzave i ako mu je u maticnoj zemlji oduzeta e to je resenje inace oduzeti nekom dozvolu je glupost zbog gore navedenog

Igor

pre 3 godine

Vecina komentatora koji su ocenili negativno oduzimanje dozvole za bahatu voznju ocigledno nije procitala definiciju bahate ili nasilnicke voznje.

https://www.polovniautomobili.com/auto-vesti/aktuelno/6699/nasilnicka-voznja-po-novim-pravilima-sta-je-to-i-koje-su-kazne

Vi ste dragi moji navodili prekrsaje kao argumente a za ova 4 slucaja iz definicije bahate voznje treba momentalno oduzeti dozvolu a po mom misljenju i auto kojim je to lice upravljalo.

nesha

pre 3 godine

ko je bahat vozice i bez dozvole=taj dokument mu nije potreban.
potrebne su drasticnije kazne, preventiva, a ne lecenje posledica

kojot

pre 3 godine

1. primena zakona na sve, sto se nece desiti naravno jer uglavnom ti
zasticeni to i prave
2. potpuna i dozivotna zabrana upravljanja svim vozilima od viljuskara do
slepera i skutera samo bicikl mu ostaviti.
3. momentalno oduzimanje i unistavanje vozila o trosku buzdovana

za takve ne vredi oduzeti samo dozvolu opet ce on, ali kad nema auto e to malo teze ide, nije nemoguce da nadje drugi, ali onda idu i neke druge stvari kao dodatak..
Ako je stranac DOBRO al bas dobro ga oladiti sa novcanom kaznom , na slep do granice gde je usao pa napolje i zabrana ulaska u zemlju kao vozac i voznja, srecno mu bilo.
takodje i saradnja saobracajnih policija za ove buzdovane bi mogla da pocne ako je buzdovanisao u hrvatskoj odradice to i kod nas tako da mu i ovde treba ukinuti dozvolu .

Davor

pre 3 godine

Svakome treba pružiti drugu šansu.
Ovde nepričamo o pedofiliji,silovanju,serijskim ubicama.....Ako ćemo realno,ko od nas nije barem jednom u životu seo nacirkan za volan i za dlaku napravio neku glupost.

Kod nas sve kontra

pre 3 godine

To bi možda delovalo preventivno da se pojedini ne bahate. A kad već naprave neki haos, onda je kasno za bilo kakvu kaznu...

M4R3

pre 3 godine

Apsolutno.

Ako neko dovede sebe prekršajem u situaciju da bi moralo da mu se oduzme dozvola, taj i definitivno nije sposoban da bezbedno po život drugih upravlja vozilom. Tačka.

Auto.BOY

pre 3 godine

DA NARAVNO. Ne znam zasto se ovoliko cekalo sa tim. Ako i posle toga nastavi voziti bez dozvole, onda zatvorska kazna. Caaaaaooooo

roki

pre 3 godine

Generalno kazne treba da budu u skladu sa primanjima tj, da covek zbog gluposti nemoze da plati, kako je to reseno u nekim zemljama, na primer u zemljama beneluksa. Sto se tice bodova za vozacku to je sve osmisljeno da bi se uzimale pare, da bi covek ponovo polagao i placao placao placao...

moze bit a i ne mora

pre 3 godine

50% bi smanjili bahate vozace kad bi napravili par staza gde ljudi mi mogli slobodno da probaju svoje "masine"

drugo kao sto kaznjavate bahate kaznjavati i neodgovorne koji prave kolone vozeci na otvorenom putu gde je 80kmh ogranicenje 50kmh. takvih ima skoro ko i ovih bahatih.

cesto mi se desava da krenem preticem sleper a onda ustanovim da ne vozi sleper sporo nego ovaj ispred njega i onda imam 13+5m za preticanje a da to i nisam znao i da me tad policija zaustavi ubrajam se u bahate a nisam kriv.

kao na slici golf vozi levom preticajnom iako desna mu je slobodna i ovaj iza mora pretice jer preticanje sa leve strane se isto smatra bahatom voznjom.

Kalif umesto Kalifa

pre 2 godine

Ako lekar moze da izgubi licencu zbog povrede duznosti onda valjda i bahata dzukela koja iznova divlja po putevima i preti da ubije nekog treba da izgubi dozivotno vozacku dozvolu!

Jaja

pre 3 godine

Mislim da je ova tema aktuelna u celom svetu vec decenijama. Treba videti sta radi i sta odgovara nasem mentalitetu.

Generalno smo siromasan narod pa su kazne od 120k tretirane kao ogromne, medjutim to zavisi i od prihoda. Eto ja vozim nesto preko 80kmh na novoj magistrali u Vojvodini, gde je pregledno i meni deluje bezbedno. I ako me zaustave nije mi problem da platim kaznu, posebno ako se prepolovi, jer ne utice na moj kucni budzet. Po gradu 50kmh maksimum, nikada preko.

Ja sam za oduzianje za na primer sledece situacije: ako neko vozi pijan, ako vozi a nema polozeno ili za vreme trajanja kazne, ako vozi po gradu brze od 80kmh (za to nema izgovora). Navedene situacije su najcesci uzroci smrti na putevima, po gotovo u kombinaciji.

Malo malo neko drugi vozi 100+ kroz Bg, NS ili neki drugi grad. Klinac je kroz Novi Sad vozio mislim 180kmh i usmrtio mislim troje dece. Dzaba posle zatvor za njega i oduzimanje - treba nam jaka preventiva. Da ovi koji divljaju budu sankcionisani drasticno.

Samo toliko

pre 3 godine

Ni ubicama se trajno ne oduzimaju sloboda i neka prava. Da im treba oduzeti dozvolu na 5-10, godina, ok, ali trajno.... Pa i ubica se pokaje i rehabilituje. Pi običaju korišćenje sive mase u Srbiji nije na zavidnom nivou već se glasa spram dnevnih potreba. Ljudi, obavestite se više.!

eaweawewa

pre 3 godine

Bahata voznja nije ako na auto-putu vozite 160! Prvo da se smanji glupo ogranicenje. Ako cela Nemacka moze da vozi neograniceno na auto-putu, onda mogu i ja!

Bero Rakun

pre 3 godine

Glasao sa u anketi "ne".
A evo i obrazlozenja. Ako oduzmete nekome dozvolu, nece moci da vozi kola, sto je i logicno, nisam otkrio toplu vodu. Nece moci da placa putarinu, nece kupovati gorivo na pumpama, nece placati osiguranje itd.
Ono za sta sam licno je, da u slucaju teskog prekrsaja vozacu uradi sledece : Automobil se oduzme istog dana i to na sledeci nacin: Na adresu vlasnika vozila dolazi milicija, ambulanta sa jednim psihijatrom, slep sluzba i advokat.
Milicija uzima dokumenta, oduzima se automobil i slepuje na presu, oduzimaju se i tablice koje se odjavljuju istog dana.
Advokat je tu u sluzbi upoznavanja vozaca sa svojim daljim OBAVEZAMA a psihijatar radi mali test sa vozacem, da se ustanovi da li je normalan. Ostatak ekipe iz Crvenog krsta vrse testove krvi, da bi se utvrdilo moguce prisustvo nedozvoljenih supstanci u orgasnizmu.
Sve ove troskove, izlazak na teren, pregled, uzimanje krvi, presovanje vozila i odvozenje vozila na presu, vozac mora da izmiri u roku od 30 dana.
Nakon toga je u obavezi da jednom mesecno ide na terapiju kod psihijatra od 2 sata, koju je u obavezi da plati sam, takodje u roku od 30 dana.
Tek nakon tri godine, covek koji je pocinio prekrsaj sme da upise auto skolu, uz pozitivan rezultat od psihijatra naravno, i polaze godinu dana.
Kada polozi, dobija novu dozvolu, koja treba da bude skuplja, i koju treba da plati razume se, i ima obavezu da kupi NOV AUTO.
Pa sada racunajte sta se isplati.

Žeki

pre 3 godine

Trajno oduzimanje dozvole za one koji voze 80 kroz NBG, kilave na semaforima, ne daju žmigavce, pogotovo sva 4. Ženama uvesti rotacije roze boje na auta, da izdaleka znaš da ne voziš i ne staješ iza nje na semafor. Takođe onima koji od Zmaja do aerodroma ne voze više id 120km/h, onima koji 'razrađuju' mašine na 60, kucaju poruke, šminkaju se i sličnima. I šta, i ko je ustanovio kriterijum za nasilničku vožnju? Sve što doprinosi bržem odvijanju saobraćaja, a ne ugrožava, ali stvarno mislim 'ugrožava' ne sankcionisati.

zaqi

pre 3 godine

GLUPO...DA GLUPLJE NE MOZE BITI!.... A i totalno ne efikasno. prvo i kad im oduzmete nastavice da voze jos i gore gde ce jos vise da ugrozavaju bezbednost... Dosta puta i sam prisustvovao pricama gde je onda inat "nas srpski" na delu... A DA IH SVE KONTROLISU NEMA TRIKA!
KAKVO ODUZIMANJE TRAJNO....OPLETI MIĆO KAZNU DA PLATI I U TIM SLUCAJEVIMA NELA IDU IZVRSIOCI A NE NEKOK SIROTINJI UBOGOJ KOJA JEDVA SPAJA KRAJ S'KRAJEM....anjice se BAHATOST ZA 99% GARANTOVANO!

Alex

pre 3 godine

Nema potrebe za takvim ekstremnim merama.Biće dovoljna žestoka novčana kazna i zabrana upravljanja na određeno vreme. To pod uslovom da se pravično kažnjava i da nema protekcije, dakle bez izuzetka.

mikach

pre 3 godine

Nije potrebno ici toliko u krajnost oduzimanje dozvole, dovoljno je prilagoditi i za one kojima postovanje pravila nije jaca strana vremenom ce je, sami sebi uzeti. Npr u stranoj drzavi gde zivim svako raspolaze sa 12 poela na vozackoj. U konkretnom slucaju ja imam 10 poena. Dva puta prekoracenje brzine manje od 10km/h. U martu su trebali da mi restituisu jedan poen ali posto sam u januaru odnosno u periodu od sest meseci napravio jos jedan prekrsaj, poen ce mi vratiti u julu ako naravno ponovo ne napravim prekrsaj. Dakle 6 meseci za povrat jednog poena. Da ne govorim za prekrsaje ako te uhvate sa telefonom u ruci minus 6 poena plus novcana kazna, a tek za alkohol i drogu!!!. Kog basta nek se namerači i tako po dzepu, lek je za sve.

Ana

pre 3 godine

Nisam za trajno oduzimanje -vozice na divlje.
Ja sam da ponovo idu na obuku za vozaca i polazu ispit. I ne oduzimanje dozvole nego oduzimanje automobila dok su pod kaznom..I teba pratiti u kojem centdu za obuku vozaca su obucavani oni koji prave prekrsaje!

Marko

pre 3 godine

Najbolje kažnjavanje koje sam video jeste u Švajcarskoj , ko pravi teške prekršaje oduzimaju vozilo šalju na reciklažu i fotografije šalju vozaču na kućnu adresu.

djox2

pre 3 godine

Glasao sa u anketi "ne".
A evo i obrazlozenja. Ako oduzmete nekome dozvolu, nece moci da vozi kola, sto je i logicno, nisam otkrio toplu vodu. Nece moci da placa putarinu, nece kupovati gorivo na pumpama, nece placati osiguranje itd.
Ono za sta sam licno je, da u slucaju teskog prekrsaja vozacu uradi sledece : Automobil se oduzme istog dana i to na sledeci nacin: Na adresu vlasnika vozila dolazi milicija, ambulanta sa jednim psihijatrom, slep sluzba i advokat.
Milicija uzima dokumenta, oduzima se automobil i slepuje na presu, oduzimaju se i tablice koje se odjavljuju istog dana.
Advokat je tu u sluzbi upoznavanja vozaca sa svojim daljim OBAVEZAMA a psihijatar radi mali test sa vozacem, da se ustanovi da li je normalan. Ostatak ekipe iz Crvenog krsta vrse testove krvi, da bi se utvrdilo moguce prisustvo nedozvoljenih supstanci u orgasnizmu.
Sve ove troskove, izlazak na teren, pregled, uzimanje krvi, presovanje vozila i odvozenje vozila na presu, vozac mora da izmiri u roku od 30 dana.
Nakon toga je u obavezi da jednom mesecno ide na terapiju kod psihijatra od 2 sata, koju je u obavezi da plati sam, takodje u roku od 30 dana.
Tek nakon tri godine, covek koji je pocinio prekrsaj sme da upise auto skolu, uz pozitivan rezultat od psihijatra naravno, i polaze godinu dana.
Kada polozi, dobija novu dozvolu, koja treba da bude skuplja, i koju treba da plati razume se, i ima obavezu da kupi NOV AUTO.
Pa sada racunajte sta se isplati.
(Bero Rakun, 10. april 2021 16:46

Ti si ovo 3 Dana smišljao, ali ipak podrzavam.
Svaka ti je na mestu

maxy

pre 3 godine

Ni ubicama se trajno ne oduzimaju sloboda i neka prava. Da im treba oduzeti dozvolu na 5-10, godina, ok, ali trajno.... Pa i ubica se pokaje i rehabilituje. Pi običaju korišćenje sive mase u Srbiji nije na zavidnom nivou već se glasa spram dnevnih potreba. Ljudi, obavestite se više.!
(Samo toliko, 10. april 2021 13:11)

Neće se oduzimati automobili za pojas ili telefon, već onima kojima je nasilnička vožnja stil života. Stvarno ne razumem čemu potreba da neko brani idiote za volanom.

Radovan

pre 3 godine

Društveno koristan rad u rudniku,kamenolomu,izgradnji puteva,mostova,pošumljavanje,itd su najkorisnija stvar koju jedna država može dobiti besplatno.

Oduzimanje vozila i dozvole su mlaćenje prazne slame.
Nešto uradiš, a nikakve koristi.

Nije poenta isključivanje ljudi iz životnih aktivnosti, već ih obrazovati i naučiti kroz "društveno koristan rad", i onda ih preobraćene vratiti u društvo da privređuju i troše.

Čuj, oni bi da oduzimaju dozvole i aute? Pa ko će onda da kupuje benzin,aute,vozi,radi,privređuje. Da sedimo svi kod kuće ili u zatvoru?

Ja

pre 3 godine

Ako je neko malo i popio i tome slicno, ali vozi postujuci sve saobracajne propise, onda to nije bahata voznja. Prvo mora da se jasno definise sta je bahata voznja, a to je namerna upotreba vozila na nacin da se ugrozava zivot,zdravlje ili imovina drugog. Neki ljudski hormoni, tipa adrenalin, takodje deluju kao psihoaktivna supstanca, a istu ulogu mogu imati i razna psihicka stanja, izazvana losim emocijama itd. Uzroci mogu biti razni, moze to biti i neciji mentalni sklop,to nije bitno! Bitno je definisati bahatu, nasilnicku voznju i kvalifikovati je kao krivicno delo, dalje stepenovati tezinu dela prema posledicama.

Миливоје-ватрогасац

pre 3 godine

Ni ubicama se trajno ne oduzimaju sloboda i neka prava. Da im treba oduzeti dozvolu na 5-10, godina, ok, ali trajno.... Pa i ubica se pokaje i rehabilituje. Pi običaju korišćenje sive mase u Srbiji nije na zavidnom nivou već se glasa spram dnevnih potreba. Ljudi, obavestite se više.!
(Samo toliko, 10. april 2021 13:11)

Само толико да покажеш како незнаш шта хоћеш да кажеш. Нико овде не спомиње доживотну робију за бахате возаче. Као што постоје људи са и без возачке дозволе тако постоје људи са и без дозволе за наоружање, како се човеку који има дозволу за оружје моментално одузима иста за бахато понашање са наоружањем и онда их систем кажњава по закону тако исто треба и човеку који има дозволу за аутомобил да се иста моментално одузме за бахато помашање са аутомобилом и да их систем казни по закону! Седни размисли, употреби своју сиву масу, и онда признај себи да си погрешио кад си означио НЕ у анкети.

lepi

pre 3 godine

Gledajući anketu, na nas 100 normalnih dolazi 4 bahata....
(Tor, 10. april 2021 12:59)

Nije bas. Ja vozim po propisima ali sam glasao ne. Iz vise razloga. Ko ne vidi ne vidi. Mrzi me da objasnjavam.

dr Arčibald Rajs

pre 3 godine

Samo jedan konkretan primer zasto nisam za ovo: zamislite situaciju u kojoj se traktor krece po magistralnom putu nekom svojom prosecnom brzinom (oko 15 km/h). Na ravnom, pravom, preglednom delu gde je puna linija iz nekog nepoznatog razloga (takvih delova od Bele zemlje do Susice na pravcu Uzice-Zlatibor ima koliko hocete). Vase vozilo je trece po redu iza traktora, a u prva dva su senilni deda iz lokalnog sela u golfu dvojci i devojka koja je posla na kaficu na Zlatibor sa drugaricom. Sansa da ovo dvoje znaju da smeju preteci traktor na punoj liniji je minimalna, i vozice za traktorom narednih 12 kilometara bez preticanja. Ukoliko ih preteknete (sto bi svako normalaln uradio pri tim brzinama i stepenu preglednosti) i uhvati vas policija, automatski ulazite u bahate pojedince koji preticu kolonu vozila na punoj liniji. Da li mislite da je ovo bahata voznja i da ce vas neki ograniceni sudija na sudu postedeti kazne i eventualnog oduzimanja vozila, dozvole, cega god?

Pera

pre 3 godine

Problem je policija koja ne zna da tumaci situacije. U redu kad vidite nekog da razvuko 250 na autoputu, kad neko pretice na duplu punu, pretice kolonu na punu i sl,kada se lepo vidi da je covek bahat. Ali kako da dokaze covek sudu sledecu situaciju, spustas se niz solidnu nizbrdicu, puna linija, ispred tebe kombi koji kad video policiju zakocio maltene u mestu, a vozio nekih 70, 80 km/h, a posto je nizbrdica i sve se okolo vidi pregledno, covek koji ide iza njega da izbegne sudar zaobidje ga jer ne veruje da moze da ukoci toliko na toj nizbrdici da izbegne sudar, a sve sto je policajac video jeste "preticanje" i ne zeli da cuje vase objasnjenje, a pritom uzima vozaca kombija kao svedoka, a koji naravno i kad izadje na sud nece priznati nikad da je kocio toliko jako da bi izbegao moguci radar.. Tako da ovo oduzimanje dozvole je sve kul, samo ce kaznjavati bahate, ali onda dolazi na primenu taj zakon koji treba da sprovode nesposobni ljudi, a kojo imaju vecu rec od vas na sudu. Tako da ne, nisam za oduzimanje, jer ce tu vise opet nadrljati savesni vozaci, a ne bahati.

Davor

pre 3 godine

Svakome treba pružiti drugu šansu.
Ovde nepričamo o pedofiliji,silovanju,serijskim ubicama.....Ako ćemo realno,ko od nas nije barem jednom u životu seo nacirkan za volan i za dlaku napravio neku glupost.

bot

pre 3 godine

nisam za trajno oduzemanje dozvole zato sto se dozvolq moze kupiti u zemljama u okruzenju i nista se time ne bi resili vec ubacotinu sistem sliku mat br i br lk i na osnovu toga kazniti vozaca ako upravlja vozilom sa dozvolom druge drzave i ako mu je u maticnoj zemlji oduzeta e to je resenje inace oduzeti nekom dozvolu je glupost zbog gore navedenog

Patak

pre 3 godine

Nema potrebe, oduzmeš mu dozvolu pa posle nekog vremena, izvoli polaži ponovo za istu. Pa ako stvarno je nesposoban, onda neka ga obore više puta. Tako da u teoriji i neće dobiti ponovo dozvolu. I tako u krug, pa kad je toliko dokon...

Betoven

pre 3 godine

Apsolutno. Jednom bahaćenje, dva puta bahaćenje, treći put - ćao. Šta sve vidim po ulicama ni oduzimanje auta ni robijanje nije mnogo kao kazna.

Brada

pre 3 godine

Sto se tice novcanih kazni to nikom nije problem jer svaka kazna moze da se placa na rate i bukvalno neosetno, to ne treba povecavati jer nece resiti mnogo toga. Ali oduzimanje vozacke i dobijanje kaznenih poena boli vise nego bilo koje pare! Tu treba biti jos rigirozniji, udariti tamo gde najvise boli. E sad, postoji jedan problem a to je da ovi bahati sa besnim kolima koji prave haos na putevima nikom nista ne placaju niti im ko dira dozvolu, svi imaju ljude na polozajima i opet tu nema resenja, strada sirotinja koja vozi krntije i krpi kraj s krajem, oni nemaju nikog i zavise od toga da li ce im policajac progledati kroz prste tj uzeti mito. Znam, recice neko sto pravis prekrsaje, ali ne mozes da ne napravis makar i mali prekrsaj, pa evo samo jedan primer, vozis 50 km/h po propisu i na metar si ispred semafora, u tom trenutku se pali zuto bez treptanja zelenog a ti ne mozes da ukocis nikako i ako je patrola negde u blizini gotov si, ode dozvola, a ni kriv ni duzan jer se zuto smatra kao da si prosao na crveno!

Abrakadabra

pre 3 godine

Ne treba nikome ništa oduzimati... to bi bilo u sukobu sa nekim normama.
Mnogo jednostavnije su drastične kazne - ali OBAVEZNO da se primene na sve!
Bahati, ili počinioci teških prekršaja (npr. preticanje preko duple pune...), ODMAH ima kaznu od 3 meseca PRAVOG ćorkiranja!
Za to vreme, neće moći ni da vidi nikakvo vozilo, a ne da sedne za volan.
Onaj ko ponovo napravi sličnu glupost, dobija 3+1 mesec prinudnog odmora, pa tako redom - uvek 1 mesec više od prethodnog prekršaja.
Može to da se kombinuje i sa novčanim kaznama: prvi put 50.000 rsd., drugi put 100.000 rsd, treći put 200.000 rsd... (uvek duplo od prethodnog).
Svaka se "škola" plaća, pa bi takvima brzo dosadilo "učenje"...

Bojan

pre 3 godine

Bahata voznja nije ako na auto-putu vozite 160! Prvo da se smanji glupo ogranicenje. Ako cela Nemacka moze da vozi neograniceno na auto-putu, onda mogu i ja!
(eaweawewa, 11. april 2021 10:12)

kao prvo ne može cela Nemačka, nisi informisan. u zavisnosti od trenutnih uslova na autobanu i gužve se određuje da li ima ograničenja ili nema, elektronskim znacima, a autoban se nadgleda 24h
(n6, 11. april 2021 11:17)

Kao prvo, nisi shvatio (ili ne zelis da shvatis) sustinu prethodnog komentara. Imam iskustva sa tvojom sortom...

gagi4

pre 3 godine

Kakva ti je to demokratija kad uzimas privatnu svojinu? Oduzmi dozvolu, ne razumem? Mnogo se bahate ovi na vlasti hahaha
(Ludost, 10. april 2021 13:18)

U svakoj demokratiji moze da se oduzme privatna svojina, ako je predmet izvrsenja krivicnog dela, ako lice ima neplacena dugovanja, porez, kazne! Pa cemu sluze izvrsitelji? Ustav Republike Srbije, clan 58. procitaj, pa ce ti sve biti jasnije! Ne znam, kako ti zamisljas demokratiju?

hadžija

pre 3 godine

ANKETA: Da li ste za uvođenje trajnog oduzimanja dozvole?
а да ли ће то важити за све, или ко и до сада?
оће ли камионџије бити санкционисане, када три комада направе колону на узбрдици без међусобног растојања ?

dragan petkovic

pre 3 godine

Ne oduzimati nikom dozvolje, poslati ga psihijatriski pregled i ga tresnuti po džepu , 6 meseca bez dozvole , pa neka divlja opet.

moze bit a i ne mora

pre 3 godine

50% bi smanjili bahate vozace kad bi napravili par staza gde ljudi mi mogli slobodno da probaju svoje "masine"

drugo kao sto kaznjavate bahate kaznjavati i neodgovorne koji prave kolone vozeci na otvorenom putu gde je 80kmh ogranicenje 50kmh. takvih ima skoro ko i ovih bahatih.

cesto mi se desava da krenem preticem sleper a onda ustanovim da ne vozi sleper sporo nego ovaj ispred njega i onda imam 13+5m za preticanje a da to i nisam znao i da me tad policija zaustavi ubrajam se u bahate a nisam kriv.

kao na slici golf vozi levom preticajnom iako desna mu je slobodna i ovaj iza mora pretice jer preticanje sa leve strane se isto smatra bahatom voznjom.

Milka

pre 3 godine

Trajno mozda nije u redu ali recimo oduzimanje dozvole na period od 10 godina bi verovatno postiglo svrhu kaznjavanja.
Dobar deo ljudi voli da luduje u nekom periodu mladosti, to kasnije splasne, tako da bi 10 godina kazne zaista imalo svrhu.

rebro

pre 3 godine

Oduzimanje dozvole neće sprečiti divljaka da vozi automobil. Oduzimanje automobila i uništavanje o njegovom trošku hoće jer bimorao da iznajmi auto ili ukrade, a kod iznajmljivanja bi morao da pokaže vozačku koju nema. Takvima treba uvesti i da prilikom kupovine auta pokažu vozačku dozvolu, a pošto je nemaju da budu onemogućeni da isti kupe. Ostaje mogućnost da im neko od prijatelja pozajmi auto, ali ukoliko policija zaustavi takvog vozača onda uvesti i kaznu onome ko mu je pozajmio auto i to najmanje 500.000 dinara.

NitkoBitan

pre 3 godine

Samo će podići cenu mita. Bahati i bogati će i dalje voziti, a normalni, jednom pijan otac sina koji se upravo oženio će ostati trajno bez dozvole, jer nije mogao 'da se dogovori'. Tu sudija ne pomaže, isti je to ćup iz koga oni jedu.

Čeki opinionista del cazzo

pre 3 godine

Možda nije pravo mesto i vreme za jednu malenu digresiju,ali je to jače od mene.
Gospodo, jedina a zato i najveća razlika između Srbije i zapadnih zemalja je u tumačenju zakona.
Zakonodavac je doneo zakon koji ne može da pokrije i definiše sve situacije koje mogu da se dese.Tako je svuda.I to je OK.
Razlika između nas i njih je to što ta oblast koju zakon ne pokriva oni smatraju kao zabranjenu i kažnjivu ,a mi je tumačimo kao "rupu u zakonu" i smatramo da je savršeno normalno da se bavimo tom sivom, ne definisanom zonom...
Ovo se odnosi na zakone generalno.Uključujući saobraćajne zakone .

Patriot

pre 3 godine

Fascinantno. Uvek su svi za takve rigorozne kazne a 90 % vozača u Srbiji vozi bahato, neodgovorno rizično. Iako se uvek priča kako "gastosi" voze bahato, evo ja sam jedan od tih I nikad ne preticem gde je to zabranjeno ili nemoguće. Ne vozim više od propisane brzine. Sad sam bio u Srbiji i na području Indjije nisam video možda više od 10 osoba koje su stvarno pošteno i po propisima vozili. Svi drugi voze najmanje 100 km, nasedaju na nekoga od pozadi, preticu u okuci, drže telefon na ušima, ili pišu poruke, gledaju youtube tokom voznje. Ovi koji bi da voze pošteno nemogu, jer im ili trube ili ih obilaze i tako ugrožavaju i sebe i njih.

mup

pre 3 godine

A sta mislite da se malo oduzima imovina saobracajnim policajcima koji za par godina sagrade kucu ili kupe stan, a kredit nisu podigli, niti su nesto od imovine prodali. Mislim da je deo problema i u tom grmu.

MilanS

pre 3 godine

Čeki opinionista del cazzo, U Italiji postoje dve sankcije …
1. Ritiro di patente di 2. Revoca di patente di guida…

Ne znam kako je vama, ali sada kad znam kako je u Italiji, ja se mnogo bolje osećam !!!

No1e

pre 3 godine

Ja, 11. april 2021 12:53)

Nema malo popio, nema malo sam nosio pištolj (pa sam malo pucao)...
Poput onih primitivaca koji tvrde da "bolje voze" kada popiju koju, bolje su "skoncentrisani" nakon dve-tri ljute ili par piva!
Nema tu mesta da se bude fleksibilan, jer onda dolazi do raznih interpretacija.
Isto kao i telefon za volanom. Nulta tolerancija! Ne može da bude izgovor: samo sam hteo da ga utišam, itd.
Primer je Britanska policija, gde je pojasnila da pišu kazne za plaćanje telefonom i u McDrive-u, npr.
Motor radi, telefon u ruci = kazna!
Isključi motor pa plati.
Sve je objašnjeno.

Dosta zamajavanja

pre 3 godine

Ne samo da sam za trajno oduzimanje dozvole, nego sam za DUGOGODISNJI ZATVOR za SVE koje uhvate da voze bez dozvole, posto bez drakonskih mera, nista od zakona!

Ja

pre 3 godine

No1 E

Nesto ne vidim da ste objasnili- kako to bahato vozi neko ko postuje sve saobracajne propise, bez obzira sto je nesto popio? Onda sam pojam "bahatost" ili "nasilje" gubi svoj smisao, da li Vama to dopire do mozga, ili treba da odete u Veliku Britaniju po svoj mozak, pa je zato spominjete? Jedno je nulta tolerancija na alkohol, a drugo je bahata voznja.

Auto.BOY

pre 3 godine

DA NARAVNO. Ne znam zasto se ovoliko cekalo sa tim. Ako i posle toga nastavi voziti bez dozvole, onda zatvorska kazna. Caaaaaooooo

Trenerkaš

pre 3 godine

Pre neki dan me pretiče policajac u uniformi u, predpostavljam, svojim kolima (nisu bila službena, a i neki krš je bio u pitanju) tamo gde su mi njegove kolege napisale kaznu za prekoračenje brzine od 5km/h.

Tako da... kao da je ovo o čemu pišete bitno...
Za jedne važi, za druge ne važi zakon.
Mi smo zemlja dvostrukih aršina, tako da mi je potpuno svejedno.
Zemlja polusveta, priučenih vlastodržaca, sprovodilaca zakona i kontrolera istih.

dubrovnik

pre 3 godine

takvi ljudi bi i dalje vozili bez dozvole. to je mentalni sklop kojem ništa ne dolazi do mozga, obično nemaju imovine niti prihoda i voze krševe. evo u Hrvatskoj su ogromne kazne pa kad ih uhvate pijane onda im napišu hrpu kazni i svako malo vijest da je netko dobio 5-6-7 tisuća EURA kazne. ko to može platiti?

navijac

pre 3 godine

@Koju novcanu kaznu odrediti coveku koji zaradjuje 5000 eura dnevno. Bas njega briga za novcanu kaznu
(Ristic Predrag, 10. april 2021 14:36)

Kako koju? Pa trajno oduzimanje vozacke dozvole! Pa onda lepo sa tolikim parama neka placa vozaca! Vidim da mnogi propagiraju oduzimanje kola, ali onaj ko ima para lako ce kupiti druga, ali dozvolu drugu nikada nece moci da kupi!

kole

pre 3 godine

Agresivne i bahate voznje ima gde god hoces, ali prvo moraju da se upotrebe sva dostupna sredstva prinude i kaznjavanja,pa tek onda preci na te drasticne mere. Dok ujutru idem na posao ne mogu da verujem koliko ima budala koje se zalecu kao bikovi na crvenu krpu. Besomucno preticu, ubacuju se drsko i bez migavca, voze i po 100 na sat, a onda dodju pred semafor, ja ih pristignem i gledam ta lica koja nikako ne pripadaju civilizovanoj sredini, vec nekoj zabiti iz koje su dogmizali i naucili da se za sve bore kao da im je poslednje. Nikad nisam video da je policija nekog zaustavila u to vreme i u toj gunguli. Sada imamo kamere na svakom cosku, ako niste registrovani stize kazna na kucu. neka tako isto snimaju te trkace i neka za pocetak njima stizu kazne, a kasnije disciplinovati i ostale. Tek ako ni to ne da rezultate, razmisljati o ovim politickim merama koje nemaju veze sa demokratijom.

Joks

pre 3 godine

Da, naravno, to jedno od rešenja! Doslovna primena zakona i aktivniji rad saobraćajne milicije pre toga!
Juce sam vozio dva sata. Za to vreme, sjajni novi mercedes kabrio vozi sredinom tunela ispod Košutnjaka i gura me u ivičnjake. Na samom Košutnjaku, još jedna budala, obilazi celu kolonu preko pune linije na uključenju u ulicu kneza Višeslava. Na autoputu još jedan idiot sa novim skupim kolima vozi slalom velikom brzinom. I za kraj, u mom naselju mesta za parkiranje za invalide zauzimaju mahom džipovi (čiji su vlasnici/ce zdravi i pravi, osim sto su emotivni invalidi).
Namerno nisam spominjao greške vozača, jer mi primarno imamo problem bahatosti onih koji voze kola koja se ne mogu poštenim radom zaraditi!
Nažalost, dok par njih ne bude "visilo na Terazijama" (fugurativno, a možda i ne), ostali se neće smiriti.
Sve kreće od utvrđivanja porekla imovine.
I za kraj, na autoputu kroz Beograd ograničenje brzine je 80km/h! Zato priče o zauzimanju brze trake od strane "zadrtih" vozača, nemaju blage veze s mozgom. Dupla puna linija je dupla puna linija. Pešački prelaz je pešački prelaz. To su osnovna pravila koja ne podležu promeni zato što se tebi brže vozi!

La la iz Banata

pre 3 godine

A pazi sliku. Srpska auto klasika. Baja u bimeru starom 18-20 godina, taze neregistrovanom (probne table), obilazi u krivini preko duple pune linije iako ima dve trake u svom smeru. Šta ćeš, kupio gedža premijuma od celih 2k evra i odmah je viši barem za 2 cm.

bager

pre 3 godine

Nikako trajno,ponistiti dozvolu,a za novu moze ponovo u auto skolu ali nakon 5 godina nikako ranije,uz obavezno lekarsko pracenje i proveru na svakih 6 meseci,,izostanak na lekarskom pregledu produzava za 6 meseci period "cekanja" od 5 godine.Imace uvek koji ce voziti bez dozvole,,za njih je zatvor i nanogica - GPS

No1e

pre 3 godine

"kako to bahato vozi neko ko postuje sve saobracajne propise, bez obzira sto je nesto popio?"

Savršen primer "klasičnog" vozača Srbije!
Pa šta ako sam popio? Pa neću sigurno ništa napraviti ovako pripit...
Bravo "vozač"!
Pitaj sve one kojima je neko nastradao zbog "malo" pijanih kako im je lepo zbog toga, jer eto vozač je voleo malo pred put da se zagreje, pa šta sad. Desila se nezgoda, bitno je da nije vozio žedan!
Ma, bravo još jednom!
#PoštujPropiseSrbine

XXL

pre 3 godine

Nema potrebe za tako drastičnom kaznom - oduzeti trajno dozvolu za upravljanje motornim vozilom. Na put bahatom vozaču može se stati onog momenta kada se njegova bahata vožnja pretvori u krivično delo. Pa tako imamo ne samo da plati za prvi put 120.000 dinara novčane kazne tj. prekršajno-saobraćajne već dodati i kaznu zatvora od 3-5.g., 5-8.g., 8-12.g. itd., a ako je izazvana smrt nekog od učesnika u saobraćaju onda i do 30-35.g. dok bi dozvola ostala kući, a od nje oduzeti vlasnika dok robija. Kad izađe sa robije na kojoj će ići redovno na teoretsku obuku pre toga da položi ispit iz poznavanja saobraćaja kako bi dokazao da se rehabilitovao, a ako padne na ispitu produžiti služenje kazne za još 30 dana sve dok ne savlada gradivo. To je mnogo humanije nego nekoga uskratiti da poseduje dozvolu za upravljanje motornim vozilima.

Jole

pre 3 godine

Nisam za trajno oduzimanje vozačke dozvole mislim da takav zakon nije moguće doneti, ali sam za strožije mere, bez zatvora od 3 godine nema uspeha. Kada je mogla gvozdela ledi da smiri navijače u Engleskoj, automatskim slanjem u zatvor ako "upadne na teren", moći će i ove naše super vozače.

Miloje

pre 3 godine

Ja sam pre za poništavanje vozačke dozvole, društveno koristan rad i obavezno posećivanje psihologa jedno 6 meseci. Pa kad ti ponište dozvolu lepo se upišeš u školu za vozače i polažeš ponovo. Za 6 meseci ako položiš imaćeš dozvolu.

gunđalo

pre 3 godine

Zakoni postoje i budimo realni, dobri su...jedini problem u Srbiji je primena zakona, jer je selektivna, da je prema svima isto, manje bi bilo bahatih svuda, ne samo po ulicama u kolima...nema poštovanja nigde, svi bi nešto na mufte, srediće nam "Muja" i tako to..kod doktora preko reda, u PS preko reda "evo "Miri" ovavog mog, molim t ezavrši ga sledećeg....a svi osrali u redu su bu**le, nebitno je sve kad se ne primenjuje na sve isto..

Comment moments

pre 3 godine

Знате шта је највећа туга код нашег закона о саобраћају?Када прочитате да је нека особа услед бахате вожње,вожње под дејством алкохола или опијата,усмртила више особа ,пресуда у 90% случајева буде 5-8 година затвора (реално их пусте након 2/3 одслужене казне) и 5 година забране управљања моторном возилом!!! То значи да исти ти монструми који у црно завију више породица или затру комплетну,након неког времена су поново на цести...
Неопростиво.Ем казне морају бити дупло веће ем трајна забрана управљањем возила.Осим ако нисте син власника једне ТВ,они су изгледа изузети од свих закона па и тог што је у припреми...

Jare u mleku

pre 3 godine

Koju novcanu kaznu odrediti coveku koji zaradjuje 5000 eura dnevno. Bas njega briga za novcanu kaznu
(Ristic Predrag, 10. april 2021 14:36)

Lepo primeniš zakon kao u nekim Evropskim zemljama. Kazna za odredjen prekršaj je odredjeni procenat lične zarade okrivljenog.

Strawdog

pre 3 godine

@Bero Rakun, 10. april 2021 16:46
Promašili ste temu. I pored milicije, prese, psihijatra i sudije, budala će da kupi nov polovan auto za 1500 evra i nastaviće da divlja. Dakle, problem nije u automobilu, već u budali za volanom. Počeli ste lepo i naveli ste ljude iz struke koji bi trebalo da rade na odstranjenju budala iz saobraćaja: milicija, sudija i psihijatar. Objedinjenjem podataka iz tih institucija, država može da napravi spisak budala za volanom i da ih ubaci u sistem koji će stalno da ih nadzire i prati. Tako da, recimo, budali možeš za nevezivanje pojasa da naplatiš 50.000 dinara, umesto 10.000, jer je rizičan vozač. Ža prolazak kroz crveno za budalu važi kazna od pola miliona dinara...i takvom vrstom kažnjavanja, dovodiš budalu k poznaniju prava. Nešto kao malusbkod osiguranja, ili različite tarife struje kod EPS-a.

vozač

pre 3 godine

Kakva ti je to demokratija kad uzimas privatnu svojinu? Oduzmi dozvolu, ne razumem? Mnogo se bahate ovi na vlasti hahaha
(Ludost, 10. april 2021 13:18)
Mozda si negde nekada i procitao ili cuo,da zbog nekog ili cak izmisljenog duga,dodju ti izvrsitelji i izbace te iz svoje rodjene kuce ili stana.Auto je toj prici sitnica.Jedan bezvezvni primer.

Shofer

pre 3 godine

INace slika tj ilustracija je sa uzbrdice na izlasku iz Mladenovca, uspon na brdo iznad naplatne rampe Mali Pozarevac. Tekst sa slikom objavljen bas na B92 auto sekciji pre par godina.

E tih situacija i dan danas ima, znam posto cesto vozim tuda. Zadrti vozaci nece ni pod razno u desnu traku, ispod casti im je, pogotovo ako je neki krs u pitanju koji ne moze brze sve i da hoce. A onda ovi brzi da bi ih "naucili" obilaze preko duple...
(Drajver, 10. april 2021 18:58)




Nije, slika je sa Ibarske magistrale, na delu od Rusnja do Lipovice, na pocetku veceg uspona...
Ali u pravu si, svakog dana se dogadja bas ovo sto si napisao. Svi bi da voze samo brzom trakom, ponajvise bas oni sa najlosijim kolima.

www

pre 3 godine

GLUPO...DA GLUPLJE NE MOZE BITI!.... A i totalno ne efikasno. prvo i kad im oduzmete nastavice da voze jos i gore gde ce jos vise da ugrozavaju bezbednost..

@(zaqi, 10. april 2021 23:49)

Polako, to moze itekako da bude efikasno uz jedan dodatak za takve slucajeve. Uz oduzimanje dozvole jos i uslovna zatvorska kazna, u slucaju i da pored zabrane nastave da voze. Onoga trenutka ako se nakon toga uhvate bez dozvole hapsenje i pravac zatvor, pa da vidimo onda da li ce moci ponovo da voze.

Deda

pre 3 godine

Nisam protiv, ali sumnjam da bi bilo i najmanje efikasno. Niko nije bahat samo za volanom, bahati su u svemu bahati jer smatraju da se propisi na njih ne odnose.

Nisam nikada bio bahat vozač, ali kao mlađi sam napravio nekoliko nezgoda, uglavnom vozeći umoran jer sam radio u smenama, a dan je bilo "šteta potrošiti na spavanje". Nijedan udes nije bio pod alkoholom, ali svejedno bi neko to protumačio bahatošću, možda i ispravno jer se dešavalo u kratkom vremenskom razdoblju. Kada sam napravio i poslednji takav udes, opet srećom osim mene niko nije bio povređen, shvatio sam da sam potrošio poslednju rezervu sreće i da tako više ne može, da umoran ne smem za volan. Od tada nisam platio ni kaznu za neki prekršaj, pre bi se reklo da sam ziheraš nego bahat.

gradjaninX

pre 3 godine

Vec postoji sistem koji sluzi bas za bahate vozace - poeni na dozvoli. Kad ih nakupis sve - ode dozvola.
Ovo ne resava neke stvari, ali pazite ljudi, drakonski zakoni se uvek obiju o glavu i nevinim ljudima.

Igor

pre 3 godine

Vecina komentatora koji su ocenili negativno oduzimanje dozvole za bahatu voznju ocigledno nije procitala definiciju bahate ili nasilnicke voznje.

https://www.polovniautomobili.com/auto-vesti/aktuelno/6699/nasilnicka-voznja-po-novim-pravilima-sta-je-to-i-koje-su-kazne

Vi ste dragi moji navodili prekrsaje kao argumente a za ova 4 slucaja iz definicije bahate voznje treba momentalno oduzeti dozvolu a po mom misljenju i auto kojim je to lice upravljalo.

Pera

pre 3 godine

Jedini nacin da se sprece divljaci pored oduzimanja dozvole je i uvodjenjene pravila da se oduzima vozilo koje je vozac bez dozvole vozio, nebitno ko je vlasnik tog vozila, onda niko nece hteti da da takvom vozaču auto da se "posluzi" a ako divljak sam kupi auto i sedne onda mu se oduzimanjem cini neposredna kazna u vidu para koje je dao za auto.

Martin taxista

pre 3 godine

(MomaSRB, 10. april 2021 19:29)
Tako je! Samo bih ja dodao da ne sedi u zatvoru nego da ide i sakupčja smeće pored puteva,kosi travu,pere saobraćajne znake...itd.
Ako "neće" to da radi ili pokuša da pobegne --samica bez prozora 10 dana,kaznu duplirati pa ajde na posao!!
Recidiviste obavezno staviti zajedno da rade i "ramenjuju" iskustva---pa da bude po onoj Đoletovoj pesmi "....kad zakon metlom zama'ne...ili se međusobno potamane,što ima svojih prednosti"!
Za ne korišćenje žmigavca pri skretanju i prestrojavanju kazna 20 hlijada dinara i da NEMA ako plati u roku od osam dana prepolovićemo....posle pet takvih kazni u toku jedne godine automatski dobija status bahatog i oduzimanje vozačke na godinu dana....ćorka...i sve ono gore napisano!!!

Bero Rakun

pre 3 godine

@Strawdog, 10. april 2021 19:11
Nisam imao jos karaktera za pojasnjenje ove tacke da se kupi nov auto, a to je jos jedan ogroman trosak za bahatog vozaca, gde naravno, kako ste odlicno naveli, svaki iz te kategorije treba da bude evidentiran i pracen, pa ne bi niko ni smeo da mu proda polovni auto jer bi bio u velikom problemu.
Inace vidim da se ideja dalje razvija, samo je potrebno da neko ko odlucuje procita ove komentare. Evidencija koju ste pomenuli je odlicna ideja i podrzavam je.

jelena

pre 3 godine

Slovenci su radili istraživanje i došli do saznanja da se ti ljudi ne mogu zaustavitu, tj oni će i bez vozačke da voze. Najbolje po džepu to ima veći uticaj

uvekljubazan

pre 3 godine

Da je ovo normalna država glasao bih za, ali pošto je korumpirana i selektivno primenjuje pravdu i nepravdu, glasao sam protiv. Najbahatije vozače treba poslati na izdržavanje dugih zatvorskih kazni, mera bezbednosti oduzimanja dozvole tada ne bi ni bila bitna.

boki

pre 3 godine

Bahati vozac svojom bahatom voznjom stavlja izmedju ostalog i svoju glavu u torbu...ako mu zivot nije vazan, sumnjam da ce i potencijalno trajno oduzimanje dozvole da resi problem.

Takodje sam siguran da ce sve i da mu se oduzme dozvola, nastaviti da vozi bez iste. Takav im je mentalni sklop. Nedodirljivi su. Niko im nista ne moze.
Npr Darko Lazic :))

Komša

pre 3 godine

Nisam za trajno oduzimanje ali smatram da bi mogli da produže vremenski period zabrane a u težim slučajevima da ponište važecu dozvolu i da upute takve ljude na novo polaganje na kojem bi kontrola bila mnogo rigoroznija.Mera kojom bi pored toga bili obavezni da idu na terapiju kod psiholiga bi se podrazumevala (isto časovi kao i vožnja).
Zamislite nekiga kome je poništena dozvola,zabranjeno mu je polaganje godinu sana a onda mora da polaže sve iz početka i da još prodje kod psihologa - mislim da je takva sankcija i opravdana ali i delotvorna jer bi najveci broj takvih vozača drugačije razmišljalo.

Ja

pre 3 godine

No1e

Evo u nedelju u Pozarevcu na mestu ostao mrtav petogodisnji decak, nakon sto je, iduci u rikverc punim gasom, na njega naleteo debil koji je hteo da glumi ludilo pred devojkom, nije imao kapi alkohola u sebi. To je bahatost, gospodine! To sto je neko popio jedno pivo, a pritom postuje saobracajne propise, savrseno kontrolise sebe i svoju voznju, apsolutno nije bahatost! Treba da vam nacrtam, da bi Vam bilo jasnije?

djido mova

pre 3 godine

Pre sam za zatvorske kazne, ali "prave", ne ove na mesec dana. Taj koji je toliko osion i bahat da je zaslužio trajno oduzimanje dozvole, nastavićr da divlja i bez nje. Onda 4-5 godina mardelja jedino može da garantuje da neće praviti probleme po putevima.

Nemanja

pre 3 godine

Trajno oduzimanje nije rešenje. Da bi pokrenuli sistem i od takvih bahatih pojedinaca izvukli što više novca, a na taj način zaposlili ljude kojima treba posao, proces ponovnog dobijanja maksimalno otežati raznim obukama, ispitima, pregledima kod lekara, itd. U mestu gde ja zivim, sticanje vozačke dozvole je skup proces (oko 1800e za B kat), a ponovno dobijanje posle oduzimanja košta oko 8000e i traje oko 7 meseci. Eto načina da se uposle i druge struke, a svi zajedno da se vozimo bezbednije.

Drajver

pre 3 godine

INace slika tj ilustracija je sa uzbrdice na izlasku iz Mladenovca, uspon na brdo iznad naplatne rampe Mali Pozarevac. Tekst sa slikom objavljen bas na B92 auto sekciji pre par godina.

E tih situacija i dan danas ima, znam posto cesto vozim tuda. Zadrti vozaci nece ni pod razno u desnu traku, ispod casti im je, pogotovo ako je neki krs u pitanju koji ne moze brze sve i da hoce. A onda ovi brzi da bi ih "naucili" obilaze preko duple...

Iz druge ruke

pre 3 godine

@navijač
Kad bi poznavao nekog ko toliko zarađuje znao bi da taj već ima vozača, koji je usput i telohranitelj. I krajnje svejedno bi mu bilo hoće li ovaj izgubiti dozvolu jer će angažovati drugog ali ni to ne mora da brine jer će kupiti da kazna nestane. Tako sistem funkcioniše - ima nedodirljivih

Blaster

pre 3 godine

Glupo je o ovome polemisati dokle god se zakon primenjuje selektivno. Zašto potezati ovu priču u državi u kojoj zakon nije isti za sve!

volan

pre 3 godine

Ni ubicama se trajno ne oduzimaju sloboda i neka prava. Da im treba oduzeti dozvolu na 5-10, godina, ok, ali trajno.... Pa i ubica se pokaje i rehabilituje. Pi obicaju koriscenje sive mase u Srbiji nije na zavidnom nivou vec se glasa spram dnevnih potreba. Ljudi, obavestite se vise.!
(Samo toliko, 10. april 2021 13:11)

To uopste nije tacno. Nepopravljivim visestrukim ubicama koji ocigledno ne zele da se rehalibituju se trajno oduzima sloboda.
Isto bi trebalo da vazi i za vozacku dozvolu, jer je automobil potencionalno oruzje koje moze da kosta necije zivote. Ako neko i pored visestrukih krivicnih i prekrsajnih dela u saobracaju i sansi da se promeni to jasno ignorise, onda mu treba trajno oduzeti dozvolu, i to sa visegodisnjom uslovnom zatvorskom kaznom u slucaju da opet nakon toga sedne za volan.

Reziel

pre 3 godine

Ubedjen sam da ogromna većina vozača koji voze tako da svakodnevno ugrožavaju svoje i tudje živote u saobraćaju, to ne radi jer su neuračunljivi, već zato što su bahati i bezobrazni. Čak i prekršaji preticanja preko duple pune, "sečenja" i "makazica", pa i vožnja autoputem u suprotnom smeru od pre neki dan, to nisu ludi ljudi, to su bezobzirni i bahati pojedinci.

Njima, kao i neuračunljivim osobama nema svrhe oduzimati vozačku dozvolu, jer je to zapravo kazna, odnosno pravilo koje za njih kao i sva druga ne važe. Takodje, za nekoga ko ima novac, čak ni drakonske novčane kazne ili oduzimanje vozila, pa i neke druge imovine nisu adekvatna kazna. Da ne govorimo o zaštiti privatne svojine ili o tome kako utvrditi koliko neko zapravo ima novca odnosno imovine.

Ako mene pitate, neko ko kontinuirano grubo krši saobraćajne propise, dovodi u opasnost živote drugih, a naročito ako je izazvao nezgodu, pa još sa stradalima... ZATVOR je jedino rešenje. Ne samo u cilju rehabilitacije, već i bezbednosti, jer takav, ugrožava živote drugih osoba.

Danas se sudi momku iz Niša koji je A6-icom pokupio i ubio čoveka i dete sa trotoara jer je u centralnoj gradskoj ulici vozio preko 120km/h. Ubio je dvoje ljudi, u "saobraćajnoj nezgodi". Maksimalna kazna za njega je osam godina. Dobiće šest, za tri će steći prava na vikende, za četiri za "odmor 3 do sedam dana", za pet će biti na uslovnom otpustu. To nije adekvatna kazna, jer će sa 24 godine biti slobodan čovek, sa svim pravima koja mu pripadaju, i onda će ponovo sesti za volan... Iskreno ne znam šta je rešenje, ali trajno oduzimanje vozačke ne znači puno.

Bela vrana

pre 3 godine

Gledajući anketu, na nas 100 normalnih dolazi 4 bahata....
(Tor, 10. april 2021 12:59) pre ce biti od 100 ljudi 75 normalnih 25 bahatih.

Troy

pre 3 godine

Oduzmi mu dozvolu, voziće bez nje. Oduzmi mu auto, voziće tuđi. Za neke je jedino zatvor rešenje. Ali za 80% bahatih bi to bilo rešenje.

OPRM OK

pre 3 godine

Ja bih pre svega trajno ukinuo ovu fantomsku agenciju za bezbednost saobracaja! Jer,otkad je ta "agencija" izmisljena,sve nakaradniji su propisi i odluke i uglavnom se svode na povecanje kazni,t.j. punjenje budzeta,a bezbednost i posledice su na silaznoj putanji! Sve se svodi na onu narodnu izreku-selo gori,a baba se ceslja!

wer

pre 3 godine

(Reziel, 11. april 2021 08:39)

potpisujem sve od a do s,
jedino da dodam oko resenja,
jedino eutanazija ili napalm,
previse se bahatih i bezobzirnih budala otelo kontroli

Rodion Gataulin

pre 3 godine

@Ako ćemo realno,ko od nas nije barem jednom u životu seo nacirkan za volan i za dlaku napravio neku glupost.
(Davor, 11. april 2021 09:15)

Evo ja nisam NIKAD seo za volan "nacirkan", čak ni posle samo jednog piva. Potpuno mi je nenormalno da neko može da napiše takav "komentar" kao tvoj, on upravo dokazuje zašto je NEPOHODNO oduzimanje dozvole, oduzimanje i UNIŠTAVANJE VOZILA i TEŠKA ROBIJA za vožnju u pijanom i drogiranom stanju, kao i za bahatu vožnju, e da bi kod proklete stoke i marve prešlo iz d***ta u glavu.

n6

pre 3 godine

Bahata voznja nije ako na auto-putu vozite 160! Prvo da se smanji glupo ogranicenje. Ako cela Nemacka moze da vozi neograniceno na auto-putu, onda mogu i ja!
(eaweawewa, 11. april 2021 10:12)

kao prvo ne može cela Nemačka, nisi informisan. u zavisnosti od trenutnih uslova na autobanu i gužve se određuje da li ima ograničenja ili nema, elektronskim znacima, a autoban se nadgleda 24h

dr

pre 3 godine

Treba u zakon uneti da se bahatom vozacu oduzme i vozilo i dozvola. Vozilo prodati na aukciji, a novac uplatiti u dobrotovne svrhe. Neka kupi magare i neka jase po autoputu.

Shkot

pre 3 godine

Pera, 11. april 2021 11:15)
Držite odstojanje, pa onda možete stati bez obzira kako auto prije vas koči.
Zamislite situaciju da taj auto je stao da propusti nekog roditelja (da se izjasnim polno neutralno) sa dječjim kolicima, a vi počinjete preticati!

Passe

pre 3 godine

Samo oduzimanje vozila i reciklaza. To sigurno uspeva a i unapredice privredu. I naravno ponistavanje dozvole na odredjeno vreme shodno prekrsaju.

moji pusti snovi

pre 3 godine

Sto napisa neko reciklaza. Ima li sta lepse nego nekom bizgovu reciklirati najnoviju mecku i bmw jer se bahatio. Od auta napraviti pez bombonice i naravno porez da plati drzavi i gorivo za drobilicu kojom bi mu od auta napravili perlice.

No1e

pre 3 godine

Na ovo sve dodati zatvorske kazne za sledeće izgovoreno:
- Ma nisam vozio, ajde dokaži!
- Znaš li ti ko sam ja?
- Imam veze u Ministarstvu, izgubićeš posao zbog ovoga!
- Doći ću ti kući, poješće vas sve mrak!
- Hoćeš sada da ti j.b.m m.t..r?

Samo drakonski sa bahatima!!!
Trajno oduzimanje dozvole, zabrana upravljanja bilo kakvim motornim vozilom!

aleksandar maricic

pre 3 godine

oduzimanje vozacke nema smisla jer moze da se izvada bih papiri i da se izvadi nova dozvola...dosta njih vozi sa stranim papirima i stranim dozvolama...kako cete njima da ih oduzmete....pri tome posaljite lepo prekrsioca u posetu psihijatrima....ako psihijatar i psiholog procene da mu treba oduzeti dozvolu onda je to druga stvar, ali kako mozete da apriori tvrditi da je neko nasilnicki vozio ...na osnovu procene sluzbenog lica....pre sveha drzava da promeni sistem osiguranja, jer ja nisam napravio udes 30 godina i placam isto osiguranje kao i klinac od 19 godina....osiguranje nam se obracunava na osnovu cega....valjda na osnovu rizika koji vozac povecava ili smanjuje...neko je manje rizican u porscheu nego neko u jugu....ima li neko mozga u ovoj drzavi od visokoobrazovanih nam zakonodavaca....pa bar nek plate da im neko prevede...

Јабучило

pre 3 godine

Да. Али прво одузимање на дужи период попут пет година и обавезу новог полагања.

Mare

pre 3 godine

Koliko je ovaj narod naivan.. Pa zar vi stvarno mislite da je ovo za bahate vozace.. Vec sad se vidi koliko su sudovi ozbiljni tako sto manijacima daju uslovne kazne i nanogicu.. Ovde ce opet nadrljati obican svet.. Gledam sa prozora, interventna zaustavila neku starudiju, jos proveravaju broj sasije, a dok oni to rade pored njih triput prolece Cayenne sa najmanje 40 km/h brze nego sto sme, jos u zoni skole..

Ja

pre 3 godine

No1e

Ja cak i nisam vozac, ja govorim cinjenicno! Popdvlacim jos jednom, posto ocigledno necete da shvatite, kako mozete proglasiti bahatim vozacem onoga ko postuje sve saobracajne propise, ko u potpunosti kontrolise svoju voznju i sbe samog, bez obzira sto je nesto popio? Jedno pivo sigurno nece imati isti efekat na mene i na nekog drugog, ja alkohol ne podnosim i ne konzumiram ga. Zasto ste toliko uporni da ne odgovorite na ono sto Vas pitam, a da uporno odgovarate na ono sto ne pitam?

kojot

pre 3 godine

1. primena zakona na sve, sto se nece desiti naravno jer uglavnom ti
zasticeni to i prave
2. potpuna i dozivotna zabrana upravljanja svim vozilima od viljuskara do
slepera i skutera samo bicikl mu ostaviti.
3. momentalno oduzimanje i unistavanje vozila o trosku buzdovana

za takve ne vredi oduzeti samo dozvolu opet ce on, ali kad nema auto e to malo teze ide, nije nemoguce da nadje drugi, ali onda idu i neke druge stvari kao dodatak..
Ako je stranac DOBRO al bas dobro ga oladiti sa novcanom kaznom , na slep do granice gde je usao pa napolje i zabrana ulaska u zemlju kao vozac i voznja, srecno mu bilo.
takodje i saradnja saobracajnih policija za ove buzdovane bi mogla da pocne ako je buzdovanisao u hrvatskoj odradice to i kod nas tako da mu i ovde treba ukinuti dozvolu .

Milosav

pre 3 godine

Da se ja pitam...
Trebalo bi uvesti veoma zestoke kazne za teske prekrsaje i onda uvesti sistem koji se koristi u pojedininm americkim drzavama: "three strikes and you are out". Znaci posle tri teska prekrsaja trajno oduzimanje dozvole.
Ovde u Ontariju je vas vozacki status direktno povezan sa firmama auto osiguranja tako da svaki prekrsaj koji napravite i naravno budete osudjeni u sudu je automatski poslat osiguranju. Onda vam oni podignu cenu osiguranja, pa ti luduj po putevima. Ako je u pitanju mladja osoba ispod 30 godina a ima veoma los "driving record" velike osiguravajuce firme odbiju da ih osiguraju u tom slucaju takav vozac mora da trazi osiguranje od speciajlnih osigravajucih kuca za riskantne vozace, a kod njih je cena i do $800 mesecno. U Ontariju je auto osiguranje obavezno sa ogromnim kaznama u slucaju da ga nemate.
Evo vam link ako nekoga interesuje kako funkcionise point sistem i koje su kazne.
https://www.ontario.ca/document/official-mto-drivers-handbook/keeping-your-drivers-licence#section-6
Pozdrav iz Toronta.

Jaja

pre 3 godine

Mislim da je ova tema aktuelna u celom svetu vec decenijama. Treba videti sta radi i sta odgovara nasem mentalitetu.

Generalno smo siromasan narod pa su kazne od 120k tretirane kao ogromne, medjutim to zavisi i od prihoda. Eto ja vozim nesto preko 80kmh na novoj magistrali u Vojvodini, gde je pregledno i meni deluje bezbedno. I ako me zaustave nije mi problem da platim kaznu, posebno ako se prepolovi, jer ne utice na moj kucni budzet. Po gradu 50kmh maksimum, nikada preko.

Ja sam za oduzianje za na primer sledece situacije: ako neko vozi pijan, ako vozi a nema polozeno ili za vreme trajanja kazne, ako vozi po gradu brze od 80kmh (za to nema izgovora). Navedene situacije su najcesci uzroci smrti na putevima, po gotovo u kombinaciji.

Malo malo neko drugi vozi 100+ kroz Bg, NS ili neki drugi grad. Klinac je kroz Novi Sad vozio mislim 180kmh i usmrtio mislim troje dece. Dzaba posle zatvor za njega i oduzimanje - treba nam jaka preventiva. Da ovi koji divljaju budu sankcionisani drasticno.

Kalif umesto Kalifa

pre 2 godine

Ako lekar moze da izgubi licencu zbog povrede duznosti onda valjda i bahata dzukela koja iznova divlja po putevima i preti da ubije nekog treba da izgubi dozivotno vozacku dozvolu!

Rodion Gataulin

pre 3 godine

Kad već pitate, naravno da se slažem sa trajnim oduzimanjem dozvole kao kaznom za bahatu vožnju, ali nažalost u "državi" kao što je srbija npr. to nije dovoljno, jer nemanje dozvole u džepu neće sprečiti bahatog pokvarenog bolesnog manijaka da IPAK sedne za upravljač i počini ZLOČIN ubistva ili materijalne štete. Za primer se samo setite "pevača" "narodne" "muzike" darka lazića (namerno mala slova) koji bi u funkcionalnoj državi tipa Nemačka ili Austrija bio odavno u mentalnoj bolnici iza brave, a ne samo u zatvoru, njega to što su mu "oduzeli" "dozvolu" nije sprečilo da razvaljen od droge i alkohola divlja u saobraćaju, pa neće ni njegove istomišljenike. Samo robija teška i oduzimanje i UNIŠTAVANJE VOZILA pod presom, kakva dozvola.

Ocekivanje ?

pre 3 godine

Mi imamo izvanredne zakone.
Problem je sto svi nismo jednaki pred njim.
Neko se IZVINE ,neko dobije NANOGICU ....ALI tu nema obicnih gradjana

Huawei

pre 3 godine

Apsolutno! Neka policija samo malo iskontroliše kako se klinci u Kruševcu ponašaju za volanom! Od 20 časova, recimo, pa do 22 (za posle toga ne znam) verujte, rizično je biti i pešak, a i vozač u sopstvenim kolima!

MomaSRB

pre 3 godine

Apsolutno. Budalama ne dolazi u gpavu ni novcana kazna ni bilo kakva druga. Mada ni oduzimanje dozvole takve nece spreciti da voze.
(zorz, 10. april 2021 13:08)

Odlično...pa kad sednu opet za volan bez dozvole, odmah od 2 do 5 godina zatvora i to bez pomilovanja, dogovora sa sudom, nanogica i slično...nego u ćeliju...pa kad izađe zs 2-5 godina ako ga ponovo nahvataju da vozi, odmah se duplira zatvorska kazna...

crni bombarder2

pre 3 godine

U zadnjih desetak godina se podiže kriterijum kazni i efekat je naravno nula, kao i sve gde se na taj način rešavaju stvari. Zašto je to tako? Zato što se ne poštuje ni jedna vrsta kazni, tu je problem. Pa 80% vozača ne daje zmigavac, ej zmigavac a vi pričate o bahatim vozačima. Najgori zakon koji se poštuje i primenjuje je bolji od najboljeg zakona koji se ne primenjuje.

Goxy

pre 3 godine

Pojednostaviti zakon i sprovođenje postupaka pa sve koji naprave teže prekršaje odmah sankcionisati i odmah izreći zabrane a samim izricanjem zabrane njima je privremeno oduzeta ili suspendovana vozačka dozvola pa sad ko se nade da vozi pod zabranom oduzeti dozvolu trajno pa tek nakon obuke, škole psihologa itd može ponovo na polaganje. Mislim da je sve rešivo treba brzo izreći kaznu da bi se postigla efikasnost a postojeći sistem od pisanja do izricanja kazne ili zabrane je glomazan i spor i zato ne daje efekat.Sa druge strane imamo loš sistem obuke vozača što direktno utiče na bezbednost u saobraćaju jer dobijamo loše vozače i to treba menjati. Ima puno propusta i nelogičnosti u zakonu te smatram da treba čuti i određene predloge javnog mnjenja i njihova svakodnevna zapažanja.

Sremac

pre 3 godine

Pa to je na zapadu sasvim normalna stvar, samo ovde kod nas nije. Mom šuraku u Švedskoj je trajno oduzeta dozvola, jer je nekoliko puta uhvaćen pijan i ušmrkan da vozi. Prva dva puta je imao samo oduzimanje na par meseci i odlazak kod psihijatra (naravno i novčana kazna), posle toga trajno i kraj. Pisao je neke silne molbe da mu dozvole da ponovo polaže, ali je država to odbila. E to je ozbiljna država, a ne limunada kakva je naša.

Nata

pre 3 godine

Pretnja trajnog oduzimanja vozacke dozvole, uporedo sa postojecim zakonskim sankcijama, je jedini nacin da se stane na put bahatim vozacima koji ugrozavaju zivote neduznih.

moze bit a i ne mora

pre 3 godine

ja bi sa slike kaznio oba vozaca i golfa i bmw jer golf vozi preticajnom a slobodna mu desna traka.

tacnije vozaxa golfa bi kaznio vise jer ponasanjem provocira druge vozace da voze bahato.

brdski

pre 3 godine

pa daj da najteze prestupnike iz drugih krivicnih dela streljamo?
(nele, 11. april 2021 07:01)

To bi bili oni koji siluju i ubijaju, tako da ovo što si napisao ima smisla, ialo si ti želeo da budeš ironičan.
A trajno oduzimanje vozačke dozvole bahatima podržavam uz dodatak - automobil kojom je učinio nedelo treba da ide pod presu ukoliko ga nije ukrao. Čak i ako nije njegov automobil, već mu ga je neko pozajmio - pod presu. Pa pazite kome dajete automobil, ni novac ne pozajmljujete svakoj budali, pa nemojte ni automobil.

Šumadinac pali topa!

pre 3 godine

Bahato se postaje, to nije urođeno. Edukacija je spas. Poveze me lik i ja po navici, čim sedenem vezujem pojas. Kaže baja, ne moraš to ovde. Odgovorim da ja to zbog sebe, a i zbog policije. Odgovara da zna celu policiju i da se nikad nije vezao. E to kad ukinemo (jer on ima zaštitu familije ili svojih zemljaka), e onda neće biti bahatih. A i šta znači bahat? Uzmete dozvolu nekom ko je nagazio punu liniju, a ovom što se ne vezuje ne? Iz kuće se to nosi.

auuu

pre 3 godine

Jesam nego šta ali tek kad se trajno oduzme Kaliniću, mladom Mitroviću..., a posle nek ide po "zaslugama", u protivnom ne, do nekih boljih vremena i pravednije vlasti.

surovo realan

pre 3 godine

Da li da krenemo jednom od pocetka, a ne od sredine ili kraja? Zasto ne poceti od dece, od vrtica, osnovne skole? Vec kad dete dodje u srednju, kasno je za bilo kakvo ucenje, ispravljanje itd... Zasto decu od malih nogu ne usmeravati, uciti kako da se ponasaju u saobracaju, drustvu itd? Dzaba svi zakoni kad se mator konj ne uci! Kako koje generacije dolaze, sve su bahatije, bezobraznije, sve vise droge, nasilja itd... Nije ni cudo sto nam se sve ove stvari desavaju, kad vise ni crtani film nema normalan, o ostalim prikazivanjima na tvu ne bih da komentarisem jer cu mozda i ovako biti cenzurisan i neobjavljen.

Brutal Deluxe

pre 3 godine

Glasao "ne" jer to neće ništa promeniti. Isti će nastaviti da voze čak možda još bahatije. Samo bahatu vožnju suditi kao krivično delo, a ne prekršaj, uz obaveznu zatvorsku kaznu i oduzimanje vozila (oružja) će raditi posao.

korupcija

pre 3 godine

Nemojte takvima davati vozacke dozvole prilikom polaganja vozackih ispita posto su komisije korumpirane i nezainteresovane.Kako tumaciti komisiju koja pusta djaka koji nije stao na znak STOP ili mu jos kazu,vozi,pregledno je,nemoj stajati. Sta je to? Pijanima i drogiranima oduzimati dozvole trajno ,ostalima ne ali kazne povecati .

Dobrivoje

pre 3 godine

Dzabe vam da propisete i smrtnu kaznu kada u ovoj zemlji postoji citava jedna kasta nedodirljivih ljudi na koje se zakon ne primenjuje, tu i tamo ce neki golja da napravi karambol i plati glavom a bahati ce biti jos bahatiji... zakoni i nisu toliko losi kada bi za pocetak uveli da se isti primenjuju na sve gradjane jednako to bi onda bio civilizacijski iskorak i garantujem da bi se jako brzo videli rezultati! Svejedno je koja mi kazna preti kada znam da necu biti osudjen, ali kada bih znao da cu sigurno biti osudjen e onda bi mi i 3 dana zatvora bilo mnogo...

M4R3

pre 3 godine

Apsolutno.

Ako neko dovede sebe prekršajem u situaciju da bi moralo da mu se oduzme dozvola, taj i definitivno nije sposoban da bezbedno po život drugih upravlja vozilom. Tačka.

MomaSRB

pre 3 godine

Mada...mogu oni da donesu i strože zakone i kazne... uvek će biti tatinih sinova koji npr tatinim džipom prekorači brzinu u gradu i ubije devojku na pešačkom prelazu i pritom pobegne i na sve to dobije kućni pritvor 9 meseci jer je tata platio gde treba i uklonili video snimak sa mesta događaja i još ispala kriva devojka jer je "navodno dokazano" da je prešla na crveno.... a svi znamo jo je u pitanju...

nesha

pre 3 godine

ko je bahat vozice i bez dozvole=taj dokument mu nije potreban.
potrebne su drasticnije kazne, preventiva, a ne lecenje posledica

Cinique

pre 3 godine

Nisam za bilo kakav automatizam. Ja sam za meru obaveznog lečenja. Bahatost, u saobraćaju ili bilo čemu drugom je mentalni poremećaj, sociopatološka stvar.
Znam, neko će reći "sjaho Murat, zajahao kurat", u našem totalno korumpiranom društvu, zdravstvo je posle sudova možda i najkorumpiranija oblast. Ali ako i nije izvodljivo da kandidat pri polaganju vozačkog ispita mora da ima dijagnozu psihijatra, od onih koji učestalo prave takve prekršaje, dijagnoza treba i mora da se traži od strane suda. Ako bi sudovi i psihijatri postupali odgovorno, jednom broju njih nikada više dozvola ne bi bila vraćena, tačnije rečeno nikada nije ni trebalo da je dobiju. Ali svakome mora da se pruži šansa da se izleči, jer neki i mogu.
Ponavljam, govorim o nekom idealnijem, normalnijem društvu. Mi smo već postali društvo keje ne da toleriše, nego podstiče i favorizuje bahatost. Ne može nikada samo jedan segment društva i socijalne komunikacije da se izleči i bude zdrav, pa ni segment saobraćajne komunikacije. Moguće je lečiti samo kompletan sistem, postepenim koracima. Za to je neophodan jedan vrlo širok društveni konsenzus koji ovde nikada nije i ne može da se postigne. Znači: utopija.

Prvi korak bi bio vratiti ili ustanoviti kult pristojnosti u svakom protokolu komunikacija. Shvatate li koliko je to ovde odavno postalo nemoguće? Odrasle su već čitave generacije koje pristojnost smatraju za slabost, čak i kao mentalni hendikep: ovde nije "lud" onaj koji je bahat, nego onaj koji nije.

Čeki opinionista del cazzo

pre 3 godine

@turbulencija.Sinko,gde baš izabra Rim i Napulj za primere.Nedostaje ti još Ređo Kalabrija i da kompletiraš sveto trojstvo političar, kriminalac i teron (teroni=seljaci) .
Ne bih da ulazim zašto Rimljani koji bukvalno žive u muzeju (Rim ima najviše zaštićenih istorijski spomenika na svetu) ili Napuljci koji imaju kvartove gde policija ne ulazi (a motor se vozi bez kacige jer ako je nosiš znači da ideš ili da opljačkaš ili da ubiješ nekog ) voze kako voze,ali kazne samo pljušte. Verovatno je zanimanje koje ljudi najviše kunu Polizia stradale (saobraćajci).Situacije kada prođeš sa malom kaznom i par poena manje je za slavlje.A još nisam sreo nikog da se hvali da ih je podmitio... Normalno je da godišnje bude 4 do 7000 mrtvih na putevima Italije ,ali to nije ta bahatost koju srećem u Srbiji...Ipak je Italija velika zemlja sa 60 M stanovnika gde policija i karabinjeri menjaju mesta u kojima službuju tako da je malo verovatno da ti znaju kuma ili ortaka...
Kod nas na severu postoji vic koji kaže da je jedina razlika između zgaženog terona i psa to što ispred psa postoji kočioni trag...

Из угла

pre 3 godine

@Pera
Rastojanje čini vozača savesnim, jer daje vreme da bude spreman za bilo koju opciju, pa i naglo kočenje.
Meni je u Bačkoj krdo srndaća iskočilo na put, noću u punom trku. Išao sam 80 km/h, što je ograničenje na tom mestu, i srećom pre toga je bila blaga krivina pa su im oči zasjale od svetla i zaustavih se na vreme. Kao da je voz protutnjao ispred mene. Da je neko bio iza bez rastojanja...

trt

pre 3 godine

Samo kaznjavanje drustveno korisnim radom, pa narandzasti dres i udri po skupljanju govana po parkovima, djubreta koje bacaju djubrad i rad u praonicama rublja klinickih centara, odrzavanje nasipa i zastite od poplava...dugacak je spisak. To sto se neko novcano kazni ima efekta onoliko koliko neko ima ili nema para....razne nanognice i uzivanje u krugu doma takodje nema efekta, kao da su na odmoru.

Milutin

pre 3 godine

Nisam za takve kazne, zato sto niko nema koristi od toga. Bolje ako je bio bahat prvo da se odere finansijski, zatim ako, ne daj Boze, ima poginulih ili povredjenih - zatvor a onda drustveno koristan rad, da cisti parkove, da asistira u bolnicama, da ucestvuje u izgradnji puteva i slicno.

pravila se moraju postovati

pre 3 godine

Mi preko bare se najvise bojimo "undercover" policije. Za ona bijela vozila sa rotacijom znamo ali neki crni SUV Dodge Caravan ili Ford Focus zatamnjenih stakala, bez rotacija ce nam 'zagorcati zivot' ako jurcamo i ne postujemo
pravila. Poenta je da znamo da su tu negdje, ispred ili iza nas ali ih ne vidimo. Zato je kod nas manje prekrsaja. A o osiguranju da ne pricamo. Oni
su gori od bilo koje policije.

Бели

pre 3 godine

Јуче (недеља) у 13 часова шетам по Сремчици (ка Липовичкој шуми). Два аутомобила и два мотора (неповезани једни са другима) су брзином од мин. 120 км/час пројурили главном улицом. Не верујем да су у то доба били мртви пијани. Сигуран сам да су у питању бахати возачи којима је такав стил вожње уобичајен.

Futre

pre 3 godine

Nema potrebe za tim. Ali, mora se striktno poštovati zakon kada bahati vozač napravi udes u kome neko strada ili bude povredjen. Nekoliko godina zatvora smiriće i najveće budale. Pored pražnjenja novčanika do daske, robija i prinudni rad su jedino što balkanski majmuni ne vole. Medjutim, ovde dobiješ kućni pritvor za gaženje, samo ako imaš dovoljno da podmažeš gde treba.

roki

pre 3 godine

Generalno kazne treba da budu u skladu sa primanjima tj, da covek zbog gluposti nemoze da plati, kako je to reseno u nekim zemljama, na primer u zemljama beneluksa. Sto se tice bodova za vozacku to je sve osmisljeno da bi se uzimale pare, da bi covek ponovo polagao i placao placao placao...

Čeki opinionista del cazzo

pre 3 godine

U Italiji postoje dve sankcije a tiču se vozačke dozvole:
1. Ritiro di patente di guida tj.povlačenje dozvole na određeni vremenski period koji može biti i po par godina.
2. Revoca di patente di guida tj. povlačenje dozvole i njeno ukidanje bez vremenskog ograničenja, trajno.
Dodao bih da sistem sa oduzimanjem poena nije doneo uspeh iako je u početku obećavao dosta.Ali u Italiji će ostati jer se pokazao unosnim za pravljenje para.
I da, trajna zaplena vozila postoji.A plene se i za zaista banalne prekršaje.Postoje aukcije gde se takvi auti kasnije prodaju po principu licitacije ,ko da najbolju ponudu...

jo

pre 3 godine

Bahatost treba suzbijati u svim oblicima i svuda, kad to pocnemo da primenjujemo smanjce se broj saobrcajnih nezgoda i stradalih ljudi, bahatost, uopste, je ono sto nas kosta zivota za volanom, od najranijih dana, od obdanista, kasnije se prenese na skolu, fakultet, posao, sve sfere zivota, pa se tako sticanjem dozvole prenese i na saobracaj a tada nema mame tate ujaka poznanika podmazivanja podmicivnja- placa se najvise cena svojim ili tudjim zivotom... budimo kulturni od prvog dana i svakog dana u svemu i nece biti problema u saobracaju...

deda

pre 3 godine

pa sad realno dal ce ubiti pistoljem ili autom porodici stradalog je isto, ako ludaku mozes pistolj oduzeti i zabraniti mozes i vozilo

Kod nas sve kontra

pre 3 godine

To bi možda delovalo preventivno da se pojedini ne bahate. A kad već naprave neki haos, onda je kasno za bilo kakvu kaznu...

Nauta

pre 3 godine

Naravno da bahatim ne odgovara uvodjenje ovakvog zakona, pa se javljaju u komentarima iznoseci razne kontra argumente. Ljudi ne razumeju da je neciji zivot najvrednija stvar, vrednija od vozacke dozvole neuracunljive i bahate osobe. U ostalom, kada bi se ovaj zakon doneo i primenjivao bez izuzetaka ( negativni primer sin Zeljka Mitrovica i slicno ), ubrzo bi se smanjilo bahacenje, to jest i bahati bi se uplasili i poceli da paze sta rade, te ne bi mnogo dozvola ni bilo oduzeto !

Tadija

pre 3 godine

Zar zaista mislite da tim istim bahatim vozacima dozvola ista znaci,ako voze bahato da dozvolom 90 posto njih ce voziti isto tako i bez dozvole.

sasa

pre 3 godine

da zakon vazi za sve isto , da kazna bude procenat vrednosti vozila , da se bahatom stavi zabrana od 3 god , ili 5 , ako u tom vremenu ponovi delo - prvo kazna , pa zatvor ,pa psiholog, pa tek onda , za 10 god , da ima pravo da opet polaze

Pera Realno

pre 3 godine

U Italiji odavno postoji ovakvo zakonsko rešenje. Ako nečijom nedvosmislenom krivicom dođe do smrti lica u saobraćaju,osim zatvorske kazne, nepovratno mu se oduzimaju sve kategorije, osim za "mikrocar" vozila.

jasamaja

pre 3 godine

Jesam naravno, nikada mi nije bilo jasno da kada neko izazove saobraćajnu nesreću u kojoj neko strada, osudi se i ode u zatvor a vozačka dozvola mu ostaje. Na stranu što bih sve koji izazovu nesreću pod dejstvom alkohola ili narkotika osudila za ubistvo sa predumisljajem.

Zema

pre 3 godine

Svaki dan, bukvalno svaki dan, vidim bar jednog "kandidata" za ovu meru. Ako osoba pretiče u nepreglednoj krivini preko pune linije, automatski je jasno da "to" nije za volan.

Stefan bgd

pre 3 godine

Sve vas je pozdtavio sin vlasnika televizije pink koji je mogao kako onu devojcicu, tako i vase dete, da pregazi na pesackom sa 150na sat i da ne dobije ni dan. Vozi on jos uvek pa eto, nadajte se necemu. Zakon postoji ali ne za sve i nije efikasan za bogate. Ja ne parkiram na zelenoj povrsini jer nemam da platim 10.000 ali baki sa crnim dzipom 10.000 da na piće 4x dnevno, tako da moze da stane gde mu volja.

Zeolit

pre 3 godine

Novčana svakako, i to drakonska. A oduzimanje dozvole je glavna pretnja, u Srbiji to je u rangu smrtne kazne. Ako je neustavno, onda odrediti brisanje dozvole, pa neka opet polaže. Za jedno 5 godina.
A ako sedne za volan, a dozvola mu obrisana, onda kao za pokušaj ubistva...

turbulencija

pre 3 godine

Prvo, ovo:

@(Čeki opinionista del cazzo, 10. april 2021 16:03)

U Italiji se mahom vozi 10x bahatije nego ovde, na primer u Rimu ili Napulju.


A, sada, sto se tice teme.
Sustinski se slazem sa komentatorima koji se zalazu za drakonske kazne za bahatu voznju.

Ali, mislim da pravi problem, kao ni resenje istog, nije u zakonu. Osnovni problem je to sto saobracajna policija ne radi svoj posao - tj. nema ih na raskrsnicama i putevima da regulisu i kontrolisu saobracaj. Na svakoj vecoj raskrsnici u BG-u, bukvalno u svakom "zelenom intervalu" bude bar jedna bahatost i jedno 2-3 prekrsaja. Ali, nema ko da ih zaustavi na licu mesta i kazni. Policija juri samo mandatne kazne (pojas, telefon, sijalica i slicno) i prekoracenje brzine, jer su te kazne lake za detektovanje, dokazivanje i naplatu. Sve ostalo sto "uhvate" je kada im samo "padne" u krilo, i to je sve. Drugi veliki problem je korumpirano sudstvo, tj. cinjenica da bogati i povlasceni uglavnom ne odgovaraju za svoje prekrsaje, a i kada odgovaraju - to bude najobicnija packa.

Na sve to, i obican narod skace kao oparen na svaki vid pojacane kontrole saobracaja (od kamera do kontrole brzine na auto-putu), a ovamo kao svi zele da bahati vozaci budu odstranjeni iz saobracaja, nije nego. Svi bi hteli da drugi bivaju kaznjeni, a oni sami ne. Pa, ne moze i jare i pare, odavno je receno.

Pravo resenje problema bi bilo da policija mnogo aktivnije ucestvuje u saobracaju, nista vise nije potrebno.

Toni

pre 3 godine

Bahata voznja nije ako na auto-putu vozite 160! Prvo da se smanji glupo ogranicenje. Ako cela Nemacka moze da vozi neograniceno na auto-putu, onda mogu i ja!
(eaweawewa, 11. april 2021 10:12)

Sinko, upravo si se definisao kao bahat, a još i neznaven.

dragan

pre 3 godine

To je neminovnost. Svet postoja sve luđe mesto i sve će manje će se morati dozovljavati samovolja pojedinaca. Neka takvi kupe dovoljno veliki posed, naprave pouteve i neka divljaju do mile volje. Divljanje prema drugim građanima je njihovo ugrožavanje i ne postoji ni jedan razlogd da društvo to dopušta.

Nikola

pre 3 godine

@turbulencija Bravo!
Nema policije gde treba da bude. Deset godina u Čačku narod ne ume da koristi kružni tok. Da je stajao jedan saobraćajac i opominjao ljude na greške do sad bi naučili. Ovako vozi ko kako hoće i sve se svodi na izbegavanje sudara, nikakva pravila ne važe. Glavna uloga saobraćajne policije je postala punjenje budžeta, a glavni motiv im je norma za taj dan. Zato se kriju i na prepad pišu kazne. Na magistrali voze kao maloumni, neko blicne iz suprotnog smera, malo smanje brzinu i posle opet preticanje na punoj u krivini, uletanje u makazice, prilepljivanje na gepek...

Bgd

pre 3 godine

Obavezno oduzimanje dozvole ali i uz promenu uslova za sticanje iste tj. uvesti obavezan psiho test. Neki ljudi su više za psihijatriju nego za vozačku.

Redster ??

pre 3 godine

@DA...za pojedine nije auto i u opste ne bi smeli da sedaju za volan.
(Tarantino, 11. april 2021 12:34)
Druže svaka čast ja jesam glasao za NE jer svi imaju jednaka prava ali si u pravu totalno da neki nisu za volan.

Milan

pre 3 godine

Interesantno, većina za oduzimanje dozvole a pre par godina svi podršku pevaču narodnjaka koji je izazvao udes dok mu je oduzeta dozvola!

Jasenko

pre 3 godine

@turbulencija
Kako da ne skačem na prosečnu brzinu kad bih ja platio a moj gazda se javno hvali kako ne poštuje i kako je sredio da mu ne stižu kazne. Ne treba menjati zakone nego ih primeniti na sve. Deset godina sve strožije kazne a isti rezultat.

A-SA

pre 3 godine

Ubio majku i dijete (21 mjesec), dok se trkao sa drugarima. 24 godine robije.

https://www.facebook.com/tampabaynews/videos/499356541090498/