Nedelja, 10.11.2019.

12:30

Stručnjaci: Policija bi trebalo da "gleda kroz prste" vozačima, a to stvara veliki problem

Izvor: Izvor: B92, Novosti.rs

Struènjaci: Policija bi trebalo da "gleda kroz prste" vozaèima, a to stvara veliki problem IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

101 Komentari

Sortiraj po:

Putnik

pre 4 godine

Meni na granici sa Hrvatskom, prilikom ulaska u HR, hrvatski policajac kaže vozite do 150 i nećete imati problema. Tako da je to praksa kod suseda, iz prve ruke.

rebro

pre 4 godine

@Nislija iz Nemacke, to što ti ne poznaješ propise države u kojoj voziš ne znači da si izuzet od njih. U Češkoj su svetla obavezna, baš kao što je obavezno plaćanje kazne u krunama isključivo.

T

pre 4 godine

Ako struka (ne Drobnjak) smatra da ima delova puta gde bi brzina mogla da bude 150, neka se promeni zakon i neka se stave odgovarajući znakovi na takva mesta. A to "piše 130 a može 150 osim ako ne može", to je idiotizam i vodi u haos.

Ja se zalazem za toleranciju koliko auto moze

pre 4 godine

@Mladen

"Primer:
Ja vozim Punta 120. Ispred mene auto koji ide 110-115, počinjem da ga pretičem, gazim do 125. Tokom mog preticanja, on mene nije svestan, ubrza do 125."

Moj primer, vozim moj pors po pravilu 150km/h, motor se muci, pusta cudne zvuke, slabo podmazje, najednom, iza mene vanzemaljci u letecem tanjiru poksavaj da me otmu za eksperimente ! Naravno da moram da ubrzam na preko 200 na sat, zivot je mozda pitanju.

Radovan

pre 4 godine

Vratite stari Zakon o bezbednosti saobraćaja.
Mnogo je bolji nego ovaj sadašnji.
-Morao si da imaš rezervne sijalice u kolima, jer šta da radiš u mrklom mraku van grada. Vozila kojima ne može da se zameni sijalica na licu mesta je nebezbedno vozilo.
-Morao si da imaš zavesice na točkovima da ne bi razbacivao vodu,blato,kamenčiće. Kada padne kiša, nemoguće je voziti na auto putu iza nekoga ko nema zavesice, stvara se kišna magla iza njega. Vozilo bez zavesica je opasno za druge učesnike. Zvekne te kamen u glavu i umreš?
-Morao si da imaš brisače farova kako bi bio viđen, ali i da vidiš. Ovo je veoma btno pri kiši i snegu.

Pa nisu ondašnji zakonodavci bili glupi kao ovi današnji, pa da ne stave bezbedne i sigurnosne stvari u zakon. Ovi današnji sve izbacili i stavili gluposti. Pešaci su imali svoj koridor. Svi ostali su imali svoj koridor i nisu se mešali, zbog različitih brzina i različitih tvrdoća i čvrstoća konstrukcije učesnika u saobraćaju. Što ne uvedete i avione po trotoaru i putevima?

Brzina od 120 km/h je uzeta:
-kao maksimalna zbog sadašnje tehnologije izrade puteva, i za to je predviđen auto-put.
-kao maksimalna zbog sadašnje tehnologije izrade automobila, i konstrukcija bi trebala da obezbedi preživljavanje putnika ali uz teške povrede.
-kao maksimalna zbog reakcije vozača na brzinu i masu vozila

Zevs

pre 4 godine

@Dobri samaricanin, 10. novembar 2019 17:41 - u UAE svi radari u emiratu Abu Dhabi su kalibrisani da slikaju na +1 od ogranicenja od pre nekih godinu/godinu ipo dana, istom prilikom su sva ogranicenja povecana za +20.

U ostalih 6 emirata (tu je i Dubai) i dalje vazi da su radari kalibrisani da slikaju na +21 u odnosu na ogranicenje na znaku i to vazi za SVE puteve i ulice, ne samo autoput.

Takodje od pre godinu ipo dana se u Abu Dhabiju na autoputu meri i prosecna brzina izmedju dve kamere. Tamo vam u roku od par minuta od prekrsaja uredno stigne SMS (broj mobilnog je obavezan pri registraciji vozila) sa linkom za placanje kazne online.

Eto!

pre 4 godine

O cemy, bre vi strucnjaci pricate?
Srbija je obicna gnjila rupa, a ne zemlja i u njoj je SVE moguce, pa caj i da ona sama javno obznani da njena nazovi policija nece postovayi zakone zemlje.
Nema dalje, zato NARODE, BEZI!

rog

pre 4 godine

Letos sam isao u Grcku i vozio oko 120-130, na retkim deonicama malo brze. Granice sam prosao brzo i uz par zadrzavanja zbog goriva i kafe sam napravio sjajan prosek od 100 km/h. Mislim da brze od toga nikome ne treba jer povecanjem brzine dolazi do brzag zamaranja jer mozak dobija vise informacija koje oci sakupljaju u jedinici vremena. Zato u Americi ne sme preko 100 na sat.
(kole, 10. novembar 2019 22:19)

Meni se prispava na 120km/h jer mi mozak ne dobija dovoljno informacija. Sad jos da objasnis kako to da u Nemackoj gde nema ogranicenja se ne zamara mozak "u jedinici vremena" pa imaju statisticki manje saobracajki na autoputu?

Mickey

pre 4 godine

A zasto ne bi na tim deonicama ogranicenje brzine bilo 150km/h, propisano znakom a ispod ili iza znaka da stoji znak sa preporucenom brzinom 130km/h? Tolerancija za prekoracenje 0, pa ko zeli da vozi brze od 130, neka vozi po brzinometru 145 i sve OK. Niko u prekrsaju, nikome se ne ostavlja prostora za malverzacije... 151km/h obavezno oduzimanje dozvole minimum 1 mesec i novcana kazna u rangu kao da je ogranicenje bilo 130, dakle u rangu prekoracenja 21 km/h.

Пријатељство из доба Римске републике

pre 4 godine

Ви што пишете да је тако у ХР или АУ, (а није) идите па возите тамо а овде поштујте прописе!

sturmmann

pre 4 godine

"Šta je to čudno,pa to već pojedinci iz MUP-a prema pojedincima iz naroda već rade.
Puštaju i pijane,drogirane i mnoge druge prekršaje pojedincima opraštaju bilo zbog novca ,ili posle neke usluge ,bilo zbog veze ,bilo zbog da ne prave sebi probleme.
A ako neko slučajno i takve kazni onda ide sud i advokati plus lekari i na kraju imamo zastarevanje slučaja."

Od prve do poslednje reči, sve tačno i precizno objašnjeno.

Živa istina jbg ...

pre 4 godine

Šta je to čudno,pa to već pojedinci iz MUP-a prema pojedincima iz naroda već rade.
Puštaju i pijane,drogirane i mnoge druge prekršaje pojedincima opraštaju bilo zbog novca ,ili posle neke usluge ,bilo zbog veze ,bilo zbog da ne prave sebi probleme.
A ako neko slučajno i takve kazni onda ide sud i advokati plus lekari i na kraju imamo zastarevanje slučaja .

Petar P

pre 4 godine

Jedva čekam dan da smene ovog Okanovića. Toliko je grešaka u pravilima o bezbednosti saobraćaja da se to graniči sa zdravim razumom. Taj čovek kao da živi u sedamdesetim godinama, nema osećaj da smo u 21 veku, da se bezbednost vozila povećala ali da se edukacija smanjila i da se vozačke dozvole dobijaju na mufte. On povećanje bezbednosti vidi samo u smanjenju brzine a ne u pooštrenoj tehničkoj ispravnosti polovnih automobila, povećanoj edukaciji mladih u školama i auto školama, prevenciji i povećanoj kontroli stanja puteva i njihovog obeležavanja. On je čovek potpuno zalutao na ovo mesto. Osim toga laže da nigde nema tolerancije za prekoračenje brzine, eto samo u Hrvatskoj je tolerancija do 150km da ne pominjem ostale zemlje EU. Za njegovog mandata smo se naslušali toliko glupisti da je vreme za otkaz. Dajte nekog iz ovog veka koji će znati da razume šta je stvarno potrebno da se uradi u saobraćaju da stvarno bude bezbedniji a ne da nas svojim konstantno glupim izjavama o smanjenju brzine vraća u prošlost. Po Okanoviću bi bilo najbezbednije da ni ne vozimo automobile već konjske zaprege ili da idemo peške. Potpuna budalaština.

Dragan

pre 4 godine

Kako je to problem za nasu policiju a nije recimo za hrvatsku, koja radi u daleko organizovanijem okruzenju?
Oni tolerisu do 150km/h i to je opste poznato....

Nislija iz Nemacke

pre 4 godine

Tolerancija,zbog glupavog svetla,u sred suncanog dana,me policija 2-3 puta opomenula,ali ne i kaznila.Hvala policajcima na razuvemanju jer ovde nema tog svetla po suncanom danu pa se lako zaboravi ta "obaveza" u Srbiji.

Mladen

pre 4 godine

Ja to vidim ovako:
Ograničenje je 130 km/č.
To znači, da u normalnoj situaciji, ne sme se voziti preko.

Tolerancija do 150 km/č.
Ako prekoračite brzinu, na primer tokom preticanja, gde je veći prioritet bezbedno i kratkotrajno preticanje, a ne gledanje u brzinomer, policija toleriše.

Primer:
Ja vozim Punta 120. Ispred mene auto koji ide 110-115, počinjem da ga pretičem, gazim do 125. Tokom mog preticanja, on mene nije svestan, ubrza do 125. Vozimo paralelno. Iza mene BMW, nabio se na 2m, blica.

U toj situaciji je meni najbezbednije da nagazim i završim preticanje, ograničenje je niži prioritet.
To što su ova dvojice prekršila zakon, jedan ubrzava dok je pretican, a drugi se opasno približio i vrši pritisak, je problem za policiju.

Бобан

pre 4 godine

Није Окановић најпаметнији у држави, има таквих многоооо ... на нашу пропаст, живе на терт буџета ничим заслужни.

srba

pre 4 godine

Tamo gde je znak na 130 skinuti i staviti znak prestanak svih ogranjicenja, kao u Nemackoj i Vozi Misko koliko Hoces.To je Najbolje Resenje

sasa

pre 4 godine

Okanovic po obicaju lupeta i izigrava većeg katolika od Pape. Svugde u EU postoji tolerancija policije. Samo kod nas je uvedena striktna brzina zbog otimanja para vozačima. Hrvati tolerišu 150 km/h na autoputu, Italija i, Slovenci... Kod nepoštovanja brzine kretanja postoje dodatne okolnosti koje utiču na težinu prekršaja. Nije isto kada neko vozi 150 na nekoj deonici puta potpuno sam, gde nikoga nema na auto putu što se meni redovno desava kad dolazim iz CRO i prodjem Slavonski brod. Autoput uglavnom opusti. Druga je situacija da u guzvi na obilaznici oko Zagreba vozim 150. Saobraćaj mora da teče, a ne da je kao kod nas zakon o saobraćaju potpuno izvitoperen i saobraćaj trpi zbog toga. 80% ljudi ne ume da prodje kružni tok, a onda gostuju na TV Okanovic i policajci koji objasne potpuno pogrešno kako se vozi u kružnom toku kao nigde u svetu tj. mozes uči u spoljašnju traku i voziti Slavijom do sutra!?

Es zieht

pre 4 godine

Ja ne znam za tu vašu toleranciju bilo gde u evropi do 150km/h. Platih kaznu između venecije i Bolonje za 141km/h, bilo dozvoljeno 130. Kod kotbusa u nemačkoj platih na 126km/h, tolerancija je bila 3km/h. Ajde pokušajte da vozite u švajcarskoj 20km/h više od dozvoljenog, kazna je preko 250€...

Nikola

pre 4 godine

Iako se mnogo toga tolerise u smislu krsenja zakona, to nikako ne bi smelo javno da se izgovori, da ne kazem apeluje. Ja sam kao biciklista redovno krsio zakon tako sto sam vozio bicikl od Fransa do autokomande, jer po propisu bi trebalo da vozim kolovozom, a tuda mnogi ni autom ne smeju da prodju. Jedan dan sam pozvonio saobracajcima da mrdnu da prodjem, naravno uvek uz hvala i uvek oprezno, jer ja sam kriv ako se nesto dogodi. Sada je sve isto, samo je ucrtana staza na trotoaru. Ona se prekida 30tak mestara i propisno je da biciklista sidje sa bicikla i odgura ga do nastavka staze. Jedno od mesta gde se "tolerise" voznja trotoarom je Brankov most, gde stoji znak molbe biciklistima da koriste trotoar, sto je krsenje propisa. Ali pozivati na prekoracenje brzine je suludo. Mogu da tolerisu, ali ne smeju da to izjave. Kako da znamo gde se tolerise, da li je bilo gde gde je 130 ili samo ponegde. Da li ce da pise znak 130 a ispod (sibaj 20 preko, tolerisemo). Ako ce tako, onda je mnogo lepse staviti znak sa 150.

samo kazem

pre 4 godine

citajuci komentare postaje mi jasno zasto smo tu gde jesmo, ekonomski, politicki, kulturoloski.
samo da zavrnete sistem i zakon, samo da se vrda, samo da bacim ovu flasu pa to je jedna flasa, samo malo da prekoracim brzinu nece biti nista.

da, imala sam svojih teskih prekoracenja, generalno vozim brzo i smatram da treba da nas rangiraju po kvalitetu voznje i tako imam i ja svoju neku folozofiju kako bih ja uredila sistem da samo ja dobro prodjem, ali kad vas zaustave - NEMA TOLERANCIJE. zakon je zakon i svi se odnosite prema drobnjaku kao da vam sugerise prepisivanje u skoli. to moze da bude neciji zivot.

kole

pre 4 godine

Letos sam isao u Grcku i vozio oko 120-130, na retkim deonicama malo brze. Granice sam prosao brzo i uz par zadrzavanja zbog goriva i kafe sam napravio sjajan prosek od 100 km/h. Mislim da brze od toga nikome ne treba jer povecanjem brzine dolazi do brzag zamaranja jer mozak dobija vise informacija koje oci sakupljaju u jedinici vremena. Zato u Americi ne sme preko 100 na sat.

Drakče

pre 4 godine

Možda policija u susednim državama i toleriše, ali su zato postavljene kamere neumoljive. Samo blicne i kazna sa fotografijom vozila i vozača uredno stiže na kućnu adresu.

Kladovo

pre 4 godine

Zašto to nije problem u Austriji, Mađarskoj, Rumuniji? Očigledno je da ne može da se sprovede glupa odluka da se kažnjava prekoračenje prosečne brzine i da umesto toga treba da se usaglasimo sa ponašanjem policija na pravcu Nemačka - Turska.

C i n i k

pre 4 godine

Sramotni vlasnik privatne NVO Okanovic zamislja da je legalista ali kad treba njegova NVO da uzme pare iz budzeta RS onda je ipak za to da se malo zazmuri na 1 oko?
Izreko je neistinu,nije tacno da u EU ne postoji ta praksa.
Ona postoji naravno inace svako od nas i Italijana bi u IT platio kaznu jer tamo niko ne vozi ispod 150.
U GR takodje.
O cemu je rec?
Radari koje koristi MUP imaju i kameru,senzor se namesta rucno,dakle policajac odredjuje od koje brzine kamera slika.
Ako namesti od 150 kamera slika sve od 150 pa na gore.
I danas policija primenjuje toleranciju na svakom regionalnom putu.
Niko vas nece slikati ako vozite 55 a ogranicenje je 50.
I nzn sto se vi svi dusebriznici toliko sekirate?
Pa nemojte da vozite 150 nego idite za autobusom sa 115,120 i sve ok.

Simon

pre 4 godine

Ili da srpski mamlazi nauce sto celi svet zna - za jedan prekrsaj se daje prijateljsko upozorenje. Ako vozi kao lud, brzo, bez migavca pretice i na telefonu je - pisi kaznu. A kukavice srpske takve pustaju a za sitnu gresku neduzne kazne.

Vračarac

pre 4 godine

Ne treba zaboraviti da je brzina automobila sa standardnim fabričkim dimenzijama guma 5 (pet) % manja od one koja se očitava na “cajgeru” odn. instrumental tabli, tako da kada vozite npr. 137 km/h vi u stvari idete 130 km/h. Ako vam se očitava na kilometar satu 150 km/h vi u stvari idete 143 km/h, što je 13 km/h više od ograničenja, odn. 10 (deset)% više od ograničenja. To je uvek predmet tolerancije u najvećem broju zemalja i najčešće nije predmet kažnjavanja, međutim u slučaju nezgode računa se i 1 (jedan) km prekoračenja.
“Simpatični” Drobnjak je (opet) imao nespretnu formulaciju i na kraju je sve ispalo kako je ispalo. Mislim, nisam bot i ne želim da se pomisli da ga branim. Toliko, pozdrav!

EU Citizen

pre 4 godine

Lažne stručnjake, od kojih su polovina antiautomobilski aktivisti na platnom spisku raznih neomarksista i ekofašista iz EU koji ih treniraju da sprovode tu suludu politiku, kada ova zemlha ponovo bude. normaona i nezavisna država, čeka jedna velika cipelica nacrtana na guzi i volej :)) Neko je jednom rekao. nešto normalno i povolkmo za vozače i birokratske spodobe odmah skaču.

goran

pre 4 godine

samo pitajte okanovica on je najpametniji u drzavi, a zasto da se ne tolerise, a da li g.okanovicu normalno da mi se pise prijava za prekorachenje brzine gde je bilo 5o km ja isao 52 jel to normalno pitam ja tebe jos jednom sram vas bre bilo, policija je onda po tebi iskljuchivo represivni otgan, a da se malo bolje razumes morao bi da znas i da je preventivni, znachi da moze policajac da oprosti svaki prekrsaj i da upozori gradjanina na uchinjeno, pa chak i ako ima 0.4, 0.5 alkohola u krvi ako ga je zaustavio a nije nachinio nikakav prekrsaj moze i mora da ga iskljuchi iz saobracaja na odredjeno vreme i ne mora da pise prijavu, kako moze u nemachkoj da vozis kolko hoces i ? nije svuda ali na mnogim banovima, ne mogu vise da te podnosim jedva chekam kada ce da te smene da te ne gledam i slusam sa tvojim pametovanjem, izmislili ste svtla da budu upaljena, /glupost/ pojasevi u gradu/takodje glupost/, sedista za decu ...svi moraju taxi ne mora ma nemoj

Ivan

pre 4 godine

Ti strucnjaci nisu nikakvi strucnjaci ako ne znaju da ta praksa postoji svuda u EU. Isao sam jedno vreme redovno od Srbije do Italije i tacno sam znao sta se tolerise a informacije sam dobio od lokalne policije sve tri drzave. Ako sam ja to znao, morali bi i ovi strucnjaci. Pisem o periodu od pre 10 godina.

Mare

pre 4 godine

Kakvi diletenti vladaju ovom zemljom najbolje pokazuje ovaj slučaj. Nebitan je zakon, važno je kako oni to vide i tumače. Tako je i sa divljom gradnjom. Kakav zakon. Ako oni kažu da je gradnja na savskom nasipu u vodozaštićenom području u redu, to će biti tako. Isto tako ako oni misle da je ok da se na Savi postave splavovi jedan do drugog veliki kao kuće od kojih se reka više ne vidi i to je u redu. I da se na Pančićevom vrhu sagradi ono čudovište u sred nacionalnog parka i to je izgleda u redu. Ovo nije država, ovo je brod budala kojom vladaju korumpirani i nesposobni vlastodršci, iznikli iz naroda koji suštinski nije ništa bolji, pa bolje i ne zaslužuje.

Томислав

pre 4 godine

Људи не схватају да није проблем ваш аутомобил који може без проблема да иде и преко 150 сасвим безбедно. Проблем су остали учесници у саобраћају који не могу брже од 100 а многи и спорије од тога. Замисли да возиш 150 а испред тебе однедном шлепер на узбрдици пичи 80. Желиш да га обићеш, ал не можеш јер неки твој колега претицајну траку користи као брзу (јер не капира да у Србији не постоје брзе траке) и вози 150. Ту настаје проблем јер не можеш да укочиш нагло а не можеш ни да се престројиш и онда долази до фаталног судара са погинулим. Онда долази нови колега који јури 150 и који не може да укочи када види саобраћајну несрећу на аутопуту и креће ланчани судар.

Zabrinuti

pre 4 godine

Nije poznato nigde u svetu!!!!!!!
Gospodo, samo predjite hr granicu, i iako pise 130, prodjite policiju do 150 km/h, nece vas ni pogledati.
Prestanite lagati narod
Obe policije imaju iste laserske uredjaje za merenje brzine, samo je u srb tolerancija 0, NULA

s tron

pre 4 godine

Ma hajte molim vas, sa Hrvatske granice (Batina prelaz) do Novog Sada kao da ideš kroz "lepa sela lepo gore" svaki ćošak ima patrolu ili radar kad dodjem do VRBASA osećam se kao u video igrama samo čekam da iskoče iz nekog žbunja, auto put je najmanje problem...

Majkl Džondar

pre 4 godine

Ne valja kad hoće da tolerišu, ne valja kad neće da tolerišu. :D To je jedna od najvećih mana u Srba, ništa ne valja. A generalno smo dobar narod. Imam dodira sa mnogima i tvrdim tako.

Akhenaton

pre 4 godine

U prevodu ovo znači da je dozvoljena brzina 130 km/h ali ako neko vozi 150, policajac može da "istoleriše" ako ga vozač "ubedi" da ovaj postane tolerantan.
U suštini ovo je slučaj sličan sa onim o doktorima i "čašćavanju".

vlajko

pre 4 godine

U hravtskoj se toleriše 10% i to bukvalno, ja sam vozio 162, zaustavio me je presretač, izračunao 130+10%=143 i napisao mi kaznu 500 kuna za prekoračenje brzine do 20 kmh. Da sam vozio do 143 to e u granici tolerancije i za to nikog ne kažnjavaju, a u praksi se toleruče i koji kilometar viče to jest ne znam da su nekog kaznili za brzinu manju od 150 kmh na autoputu

b1321

pre 4 godine

Čekajte, bre, braćo Srbi. Pa pored skupe registracije, goriva, putarine, održavanja vozila, odakle vam pare za mašine koje idu, bezbedno, 150+ km/h????

hemodroid

pre 4 godine

Najjednostavnije resenje je da se zakinom utvrdi da se zbog moguce greske radara oduzima automatski recimo 10% (procenat treba strucno utvrditi) od izmerene brzine pa se ta umanjena brzina racuna za kaznu.Ovo je opravdano obzirom na to da nijedan merni uredjaj nije 100% tacan kao ni brzinomer u autu.Mislim da je tako bilo u Nemackoj a mozda je jos uvek nisam siguran.

Baphomet

pre 4 godine

Ovo je čista politička manipulacijam lika koji se zove Drobnjak. Šteta je nemerljiv i ovo je još jedan dokaz urušavanja institucija sistema, ovoga puta policije. Nažalost, kao javnost smo potpuno autistični i amputirani. Nama nema ko da pomogne.

On pomera brda i vozi leteći auto

pre 4 godine

Divlji Zapad. Drobnjak se dogovara sa policijom u kojoj meri će se sprovoditi zakon. A komentarima smeta Okanović koji ukazuje na imbecilnost takve ideje.

Dobri samaricanin

pre 4 godine

Uvodjenje 10%-15% tolerancije za prekoracenje brzine na autoputevima je zaista sjajna ideja! To je takodje nepisano pravilo na evropskim putevima. Na primer, UAE koji imaju izuzetno visok nivo putne infrastukture kreiran na bazi Svedskog modela, nakon evaluacije podataka su i dalje odlucili da brzina na glavnim auto putevima bude 140Km/h, a na drugim pravcima, gde brzina dozvoljava cak 160Km/h.

Coyote

pre 4 godine

Probelm koji je vrlo lako rešiv jednom recenicom u zokonu. Za prekoracenje brzine do 20kmh na autoputu predvidja se kazna od 1,00 dinara. Postupak zastareva u roku od mesec dana. Molim lepo.

dragan

pre 4 godine

Ako se i traži od saobraćajne policije da toleriše 150 na ograničenju 130 (što inače podržavam) onda se to sigurno ne radi na ovaj način. Niko zdravog razuma neće da prihvati ovako otvoren poziv na nepoštovanje zakona, pogotovo ako mu je svrha da obezbedi sprovođenje tog zakona.
Ovo što Okanović priča je podjednako udaljeno od razuma, određena tolerancija je neophodna, ne samo na autoputu, nego i na svim ostalim saobraćajnicama, jer u suprotnom ograničenje gubi smisao. Neću da vozim 40 tamo gde je ograničenje 50 da mi ne napišu kaznu za 53 na sat, a pričati o bezbednosti saobraćaja ako svaki čas gledam u brzinomer je malo besmisleno.
Mada mislim da određena doze tolerancije postoji i sada.

NR

pre 4 godine

Lagano na nasem autoputu moze da se vozi 160 km/h. Vece guzve u levoj traci su sada. Jer ljudi paze da im prosek bude manji od 130 km/h i preticu sa smesnom brzinom, sto stvara opasne guzve u levoj traci. Vece guzve se sada stvaraju na autoputu nego ranije.

Бобан

pre 4 godine

Има код Нас и већих проблема, "вип" личности возе кроз наплатну 200, а камере оћораве, убијају пешаке на пешачкима ... које казне добијају ( ескивирају )? Од председника месне заједнице до министара, њихове родбине, "тајкуна"...нико никад кажњен
У Енглеској када ухвате познате личности који су посетици и крљевске куће, буду кажњени по закону без икаквог пардона и позивања на везе ... на пример Бекам, главни дизајнер Супердраиа ... и то и по дојави комшија да су непрописно возили своје Астон М.
У Шведској министарка заустављена и алокотестирана позитивно, казна, оставка..

Coyote

pre 4 godine

Tesko nama sa Okanovicem i ostalim “stručnjacima”. Covek je ignorantan. Svi koji su svojim automobilom putovali u inostranstvo znaju da postoji tolerancija od 20-30kmh na autoputevima, negde čak i vise (Italija na primer). Ali ne, on ce naci 100 razloga da objasni kako je to opasno, iako je najmanji broj žrtava na autoputevima. S druge strane o magistralama, koje su objektivno opasne za voznju zbog obima saobraćaja za koji nisu projektovane, ni reci.

petar

pre 4 godine

To postoji u okolnim zemljama i funkcionise odlicno. Jer poenta je bezbednost, a ne otimanje para. Okanovic se poziva na zakon i skupstinu, a previdja da postoji nesto sto se zove diskreciono pravo izvrsnog organa- predsednik moze da abolira, ministar uredbom donese mere. Tako u Hrvatskoj policajac u presretacu ima diskreciono pravo da odredi visinu kazne- nije isto da li vozis 190 po lepom i suvom danu ili 150 po magli, kisi... i da, tolerisu do 160 u normalnim uslovima.

Markoni

pre 4 godine

Naravno da treba dozvoliti toleranciju do 150-160kmh...pa nigde u Evropi vas nece dirati do te brzine..ni u Hrvatskoj,Madjarskoj,Austriji,Italiji..svi voze oko 140-150kmh

Mediocritical

pre 4 godine

"Jao gospodine policajac, znam da ćete da mi napišete kaznu"...
"Ne neću".
"Nećete"?
"Mogu da se kladim u 20€, da neću, ako smete da se sa mnom opkladite".

Posteno!

pre 4 godine

Kod nas policija vec odavno gleda kroz prste. Samo trba imati "tatu". Onda se tolerise i prolazk kroz crveno, gazenje pesaka, sletanje na naplatnu rampu i slicne stvari.

Driver

pre 4 godine

A zasto samo na autoputu? Neka tolerisu i na ostalim putevima. Eto, u Nisu imamo bulevar ka Niskoj Banji, tu realno ja mogu da vozim preko 150, a stalno radar.

jedan od mnogih

pre 4 godine

pa onda postavite znakove sa ogranicenjem 150 tamo gde mislite da je moguce i eto nema krsenja zakona

u HR me zaustavio presretac na 154km/h i doslovno rekao - gospodine, da li bi ste bili ljubazni da smanjite brzinu na ispisanih 130 jer je velika guzva na auto putu i ne zelimo nikome da kvarimo period odmora !!!

Dragan

pre 4 godine

Stvarno mnogo budala sedi u znacajnim foteljama.Imali smo "situaciju" sa domacim slovima na registarskim tablicama.Par normalnih ljudi je odmah shvatilo da ta bespotrebna budalastina postaje uzrokom mnogih problema.Sada nesrecnici koji imaju ta slova na tablicama moraju sami da plate tu budalastinu.Imali smo "situaciju" sa alarmantnim upozorenjima MUP-a o merenju prosecne brzine...Na kraju se neko setio da prepise zapadne utiske...Niko vas nigde ne dira ako ne prekoracite 150km/h!
Cinjenica je da totalni amateri i polupismeni drzavni cinovnici kreiraju nas zivot.
Evo jednog primera:naplatnu rampu u Preljini je ocigledno dizajnirala neka budala.Za vikend sam cekao 40-minuta da se iskljucim, a put od beograda do cacka je trajao priblizno toliko.
Mnogo, mnogo kretena ovde zivi od maltretiranja gradjana a sve zbog svog dubokog neznanja i jos dubljeg neobrazovanja...

cz

pre 4 godine

Koliko god da je njegova sugestija idiotska, nezvanicna praksa na autoputevima juznog ontaria je da se ne kaznjava do 120 na nekim delovima cak i 130, brzina kretanja sabracaja u vecini slucajeva, dok je ogranicenje 100km/h

150

pre 4 godine

Nema nikakvih problema ako svima gleda kroz prste. Problem nastaje kad gleda samo nekima (kolegama sa obe strane zakona, rodbini, starletama, zatamnjenim, itd.) a druge kaznjava i za ono sto nisu krivi

Sloba B.

pre 4 godine

A zašto se onda na Ibarskoj magistrali sankcioniše prekoračenje brzine od samo par kilometara.Npr. gde je ograničenje 60 km. već na 63 si u prekršaju.

Dragan

pre 4 godine

To i te kako postoji u Svetu. Vise puta sam u Madjarskoj, Austriji.... Preticao policiju sa 140-150kmh i nikada nisu upalili plava svetla i krenuli zamnom. U Hrvatskoj takodje postoji nepisani pravilo da u letnjoj sezoni ne diraju ljude koji putuju ka moru do 160kmh. I jednom me zaustavili na rutinskoj kontroli, samo opomena a prebacio sam oko 25kmh. Ali nasi nazovi stručnjaci kao ovaj Okanovic....

Mihailo

pre 4 godine

Nekakva tolerancija mora da postoji, i svugde u svetu postoji, a ne kao kod nas gde se naredbom ministra kažnjavaju vozači za 51 km/h...

Niti su radari 100% precizni, niti su nam brzinomeri 100% tačni.
E sad kolika je ta normalna tolerancija.....to bi trebalo struka da odluči.

Mislim da je ovaj predlog dat iz čiste računice u parama, jer ne isplati se voziti se celi dan autoputem skupim presretačima koji puno troše, puno koštaju, skupa amortizacija..itd, da bi se zaustavljali i sprovodili do prvog isključenja/odmorišta/pumpe vozači koji prekorače brzinu do 20 km/h jer je to kazna koja ako se plati u roku od 8 dana svega 1500 dinara. To je čist gubitak za državu.
Time su se oni vodili, a ne bezbednošću, boljim putevima ili šta su već nabrojali.

Ajnstajn

pre 4 godine

@Dragan Ako si ti preticao po Austriji i Madjarskoj onda je to siguran dokaz da postoji nepisano pravilo na nivou ovih drzava da se tolerise!? Nije ti palo na pamet da policijski auto nije bio u kontroli, vec se uputio negde. U Austriji postoje fiksni radari koji slikaju otpozadi, vec dva puta sam placao kaznu za sitno prekoracenje na autoputu. Ne znam koji ti je motiv da obmanjujes javnost i branis ovaj idiotski predlog.

nula,nula

pre 4 godine

Današnji automobili su mnogo stabilniji, veći, nego pre 30-tak godina.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Đenka, 10. novembar 2019 12:57)

Koliko to vredi ako i ljudi nisu stabilniji?

Đenka

pre 4 godine

To funkcionoše u Hrvatskoj i mnogim zemljama. Samo se ovde pravi problem. Zna se da te neće dirati iako voziš 140,jer je razlika smešna. Sve preko 150 je realno preterivanje, bilo gde. Današnji automobili su mnogo stabilniji, veći, nego pre 30-tak godina. Pričamo o autoputu, gde nema lakat krivina, gde imaš širinu i preglednost.

Dragan

pre 4 godine

To i te kako postoji u Svetu. Vise puta sam u Madjarskoj, Austriji.... Preticao policiju sa 140-150kmh i nikada nisu upalili plava svetla i krenuli zamnom. U Hrvatskoj takodje postoji nepisani pravilo da u letnjoj sezoni ne diraju ljude koji putuju ka moru do 160kmh. I jednom me zaustavili na rutinskoj kontroli, samo opomena a prebacio sam oko 25kmh. Ali nasi nazovi stručnjaci kao ovaj Okanovic....

Đenka

pre 4 godine

To funkcionoše u Hrvatskoj i mnogim zemljama. Samo se ovde pravi problem. Zna se da te neće dirati iako voziš 140,jer je razlika smešna. Sve preko 150 je realno preterivanje, bilo gde. Današnji automobili su mnogo stabilniji, veći, nego pre 30-tak godina. Pričamo o autoputu, gde nema lakat krivina, gde imaš širinu i preglednost.

Бобан

pre 4 godine

Има код Нас и већих проблема, "вип" личности возе кроз наплатну 200, а камере оћораве, убијају пешаке на пешачкима ... које казне добијају ( ескивирају )? Од председника месне заједнице до министара, њихове родбине, "тајкуна"...нико никад кажњен
У Енглеској када ухвате познате личности који су посетици и крљевске куће, буду кажњени по закону без икаквог пардона и позивања на везе ... на пример Бекам, главни дизајнер Супердраиа ... и то и по дојави комшија да су непрописно возили своје Астон М.
У Шведској министарка заустављена и алокотестирана позитивно, казна, оставка..

Dragan

pre 4 godine

Stvarno mnogo budala sedi u znacajnim foteljama.Imali smo "situaciju" sa domacim slovima na registarskim tablicama.Par normalnih ljudi je odmah shvatilo da ta bespotrebna budalastina postaje uzrokom mnogih problema.Sada nesrecnici koji imaju ta slova na tablicama moraju sami da plate tu budalastinu.Imali smo "situaciju" sa alarmantnim upozorenjima MUP-a o merenju prosecne brzine...Na kraju se neko setio da prepise zapadne utiske...Niko vas nigde ne dira ako ne prekoracite 150km/h!
Cinjenica je da totalni amateri i polupismeni drzavni cinovnici kreiraju nas zivot.
Evo jednog primera:naplatnu rampu u Preljini je ocigledno dizajnirala neka budala.Za vikend sam cekao 40-minuta da se iskljucim, a put od beograda do cacka je trajao priblizno toliko.
Mnogo, mnogo kretena ovde zivi od maltretiranja gradjana a sve zbog svog dubokog neznanja i jos dubljeg neobrazovanja...

Posteno!

pre 4 godine

Kod nas policija vec odavno gleda kroz prste. Samo trba imati "tatu". Onda se tolerise i prolazk kroz crveno, gazenje pesaka, sletanje na naplatnu rampu i slicne stvari.

Mediocritical

pre 4 godine

"Jao gospodine policajac, znam da ćete da mi napišete kaznu"...
"Ne neću".
"Nećete"?
"Mogu da se kladim u 20€, da neću, ako smete da se sa mnom opkladite".

jedan od mnogih

pre 4 godine

pa onda postavite znakove sa ogranicenjem 150 tamo gde mislite da je moguce i eto nema krsenja zakona

u HR me zaustavio presretac na 154km/h i doslovno rekao - gospodine, da li bi ste bili ljubazni da smanjite brzinu na ispisanih 130 jer je velika guzva na auto putu i ne zelimo nikome da kvarimo period odmora !!!

Coyote

pre 4 godine

Tesko nama sa Okanovicem i ostalim “stručnjacima”. Covek je ignorantan. Svi koji su svojim automobilom putovali u inostranstvo znaju da postoji tolerancija od 20-30kmh na autoputevima, negde čak i vise (Italija na primer). Ali ne, on ce naci 100 razloga da objasni kako je to opasno, iako je najmanji broj žrtava na autoputevima. S druge strane o magistralama, koje su objektivno opasne za voznju zbog obima saobraćaja za koji nisu projektovane, ni reci.

Es zieht

pre 4 godine

Ja ne znam za tu vašu toleranciju bilo gde u evropi do 150km/h. Platih kaznu između venecije i Bolonje za 141km/h, bilo dozvoljeno 130. Kod kotbusa u nemačkoj platih na 126km/h, tolerancija je bila 3km/h. Ajde pokušajte da vozite u švajcarskoj 20km/h više od dozvoljenog, kazna je preko 250€...

dragan

pre 4 godine

Ako se i traži od saobraćajne policije da toleriše 150 na ograničenju 130 (što inače podržavam) onda se to sigurno ne radi na ovaj način. Niko zdravog razuma neće da prihvati ovako otvoren poziv na nepoštovanje zakona, pogotovo ako mu je svrha da obezbedi sprovođenje tog zakona.
Ovo što Okanović priča je podjednako udaljeno od razuma, određena tolerancija je neophodna, ne samo na autoputu, nego i na svim ostalim saobraćajnicama, jer u suprotnom ograničenje gubi smisao. Neću da vozim 40 tamo gde je ograničenje 50 da mi ne napišu kaznu za 53 na sat, a pričati o bezbednosti saobraćaja ako svaki čas gledam u brzinomer je malo besmisleno.
Mada mislim da određena doze tolerancije postoji i sada.

NR

pre 4 godine

Lagano na nasem autoputu moze da se vozi 160 km/h. Vece guzve u levoj traci su sada. Jer ljudi paze da im prosek bude manji od 130 km/h i preticu sa smesnom brzinom, sto stvara opasne guzve u levoj traci. Vece guzve se sada stvaraju na autoputu nego ranije.

Ajnstajn

pre 4 godine

@Dragan Ako si ti preticao po Austriji i Madjarskoj onda je to siguran dokaz da postoji nepisano pravilo na nivou ovih drzava da se tolerise!? Nije ti palo na pamet da policijski auto nije bio u kontroli, vec se uputio negde. U Austriji postoje fiksni radari koji slikaju otpozadi, vec dva puta sam placao kaznu za sitno prekoracenje na autoputu. Ne znam koji ti je motiv da obmanjujes javnost i branis ovaj idiotski predlog.

nula,nula

pre 4 godine

Današnji automobili su mnogo stabilniji, veći, nego pre 30-tak godina.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Đenka, 10. novembar 2019 12:57)

Koliko to vredi ako i ljudi nisu stabilniji?

Coyote

pre 4 godine

Probelm koji je vrlo lako rešiv jednom recenicom u zokonu. Za prekoracenje brzine do 20kmh na autoputu predvidja se kazna od 1,00 dinara. Postupak zastareva u roku od mesec dana. Molim lepo.

goran

pre 4 godine

samo pitajte okanovica on je najpametniji u drzavi, a zasto da se ne tolerise, a da li g.okanovicu normalno da mi se pise prijava za prekorachenje brzine gde je bilo 5o km ja isao 52 jel to normalno pitam ja tebe jos jednom sram vas bre bilo, policija je onda po tebi iskljuchivo represivni otgan, a da se malo bolje razumes morao bi da znas i da je preventivni, znachi da moze policajac da oprosti svaki prekrsaj i da upozori gradjanina na uchinjeno, pa chak i ako ima 0.4, 0.5 alkohola u krvi ako ga je zaustavio a nije nachinio nikakav prekrsaj moze i mora da ga iskljuchi iz saobracaja na odredjeno vreme i ne mora da pise prijavu, kako moze u nemachkoj da vozis kolko hoces i ? nije svuda ali na mnogim banovima, ne mogu vise da te podnosim jedva chekam kada ce da te smene da te ne gledam i slusam sa tvojim pametovanjem, izmislili ste svtla da budu upaljena, /glupost/ pojasevi u gradu/takodje glupost/, sedista za decu ...svi moraju taxi ne mora ma nemoj

s tron

pre 4 godine

Ma hajte molim vas, sa Hrvatske granice (Batina prelaz) do Novog Sada kao da ideš kroz "lepa sela lepo gore" svaki ćošak ima patrolu ili radar kad dodjem do VRBASA osećam se kao u video igrama samo čekam da iskoče iz nekog žbunja, auto put je najmanje problem...

samo kazem

pre 4 godine

citajuci komentare postaje mi jasno zasto smo tu gde jesmo, ekonomski, politicki, kulturoloski.
samo da zavrnete sistem i zakon, samo da se vrda, samo da bacim ovu flasu pa to je jedna flasa, samo malo da prekoracim brzinu nece biti nista.

da, imala sam svojih teskih prekoracenja, generalno vozim brzo i smatram da treba da nas rangiraju po kvalitetu voznje i tako imam i ja svoju neku folozofiju kako bih ja uredila sistem da samo ja dobro prodjem, ali kad vas zaustave - NEMA TOLERANCIJE. zakon je zakon i svi se odnosite prema drobnjaku kao da vam sugerise prepisivanje u skoli. to moze da bude neciji zivot.

Mare

pre 4 godine

Kakvi diletenti vladaju ovom zemljom najbolje pokazuje ovaj slučaj. Nebitan je zakon, važno je kako oni to vide i tumače. Tako je i sa divljom gradnjom. Kakav zakon. Ako oni kažu da je gradnja na savskom nasipu u vodozaštićenom području u redu, to će biti tako. Isto tako ako oni misle da je ok da se na Savi postave splavovi jedan do drugog veliki kao kuće od kojih se reka više ne vidi i to je u redu. I da se na Pančićevom vrhu sagradi ono čudovište u sred nacionalnog parka i to je izgleda u redu. Ovo nije država, ovo je brod budala kojom vladaju korumpirani i nesposobni vlastodršci, iznikli iz naroda koji suštinski nije ništa bolji, pa bolje i ne zaslužuje.

b1321

pre 4 godine

Čekajte, bre, braćo Srbi. Pa pored skupe registracije, goriva, putarine, održavanja vozila, odakle vam pare za mašine koje idu, bezbedno, 150+ km/h????

Akhenaton

pre 4 godine

U prevodu ovo znači da je dozvoljena brzina 130 km/h ali ako neko vozi 150, policajac može da "istoleriše" ako ga vozač "ubedi" da ovaj postane tolerantan.
U suštini ovo je slučaj sličan sa onim o doktorima i "čašćavanju".

150

pre 4 godine

Nema nikakvih problema ako svima gleda kroz prste. Problem nastaje kad gleda samo nekima (kolegama sa obe strane zakona, rodbini, starletama, zatamnjenim, itd.) a druge kaznjava i za ono sto nisu krivi

On pomera brda i vozi leteći auto

pre 4 godine

Divlji Zapad. Drobnjak se dogovara sa policijom u kojoj meri će se sprovoditi zakon. A komentarima smeta Okanović koji ukazuje na imbecilnost takve ideje.

Томислав

pre 4 godine

Људи не схватају да није проблем ваш аутомобил који може без проблема да иде и преко 150 сасвим безбедно. Проблем су остали учесници у саобраћају који не могу брже од 100 а многи и спорије од тога. Замисли да возиш 150 а испред тебе однедном шлепер на узбрдици пичи 80. Желиш да га обићеш, ал не можеш јер неки твој колега претицајну траку користи као брзу (јер не капира да у Србији не постоје брзе траке) и вози 150. Ту настаје проблем јер не можеш да укочиш нагло а не можеш ни да се престројиш и онда долази до фаталног судара са погинулим. Онда долази нови колега који јури 150 и који не може да укочи када види саобраћајну несрећу на аутопуту и креће ланчани судар.

Sloba B.

pre 4 godine

A zašto se onda na Ibarskoj magistrali sankcioniše prekoračenje brzine od samo par kilometara.Npr. gde je ograničenje 60 km. već na 63 si u prekršaju.

Markoni

pre 4 godine

Naravno da treba dozvoliti toleranciju do 150-160kmh...pa nigde u Evropi vas nece dirati do te brzine..ni u Hrvatskoj,Madjarskoj,Austriji,Italiji..svi voze oko 140-150kmh

Vračarac

pre 4 godine

Ne treba zaboraviti da je brzina automobila sa standardnim fabričkim dimenzijama guma 5 (pet) % manja od one koja se očitava na “cajgeru” odn. instrumental tabli, tako da kada vozite npr. 137 km/h vi u stvari idete 130 km/h. Ako vam se očitava na kilometar satu 150 km/h vi u stvari idete 143 km/h, što je 13 km/h više od ograničenja, odn. 10 (deset)% više od ograničenja. To je uvek predmet tolerancije u najvećem broju zemalja i najčešće nije predmet kažnjavanja, međutim u slučaju nezgode računa se i 1 (jedan) km prekoračenja.
“Simpatični” Drobnjak je (opet) imao nespretnu formulaciju i na kraju je sve ispalo kako je ispalo. Mislim, nisam bot i ne želim da se pomisli da ga branim. Toliko, pozdrav!

Nikola

pre 4 godine

Iako se mnogo toga tolerise u smislu krsenja zakona, to nikako ne bi smelo javno da se izgovori, da ne kazem apeluje. Ja sam kao biciklista redovno krsio zakon tako sto sam vozio bicikl od Fransa do autokomande, jer po propisu bi trebalo da vozim kolovozom, a tuda mnogi ni autom ne smeju da prodju. Jedan dan sam pozvonio saobracajcima da mrdnu da prodjem, naravno uvek uz hvala i uvek oprezno, jer ja sam kriv ako se nesto dogodi. Sada je sve isto, samo je ucrtana staza na trotoaru. Ona se prekida 30tak mestara i propisno je da biciklista sidje sa bicikla i odgura ga do nastavka staze. Jedno od mesta gde se "tolerise" voznja trotoarom je Brankov most, gde stoji znak molbe biciklistima da koriste trotoar, sto je krsenje propisa. Ali pozivati na prekoracenje brzine je suludo. Mogu da tolerisu, ali ne smeju da to izjave. Kako da znamo gde se tolerise, da li je bilo gde gde je 130 ili samo ponegde. Da li ce da pise znak 130 a ispod (sibaj 20 preko, tolerisemo). Ako ce tako, onda je mnogo lepse staviti znak sa 150.

Mihailo

pre 4 godine

Nekakva tolerancija mora da postoji, i svugde u svetu postoji, a ne kao kod nas gde se naredbom ministra kažnjavaju vozači za 51 km/h...

Niti su radari 100% precizni, niti su nam brzinomeri 100% tačni.
E sad kolika je ta normalna tolerancija.....to bi trebalo struka da odluči.

Mislim da je ovaj predlog dat iz čiste računice u parama, jer ne isplati se voziti se celi dan autoputem skupim presretačima koji puno troše, puno koštaju, skupa amortizacija..itd, da bi se zaustavljali i sprovodili do prvog isključenja/odmorišta/pumpe vozači koji prekorače brzinu do 20 km/h jer je to kazna koja ako se plati u roku od 8 dana svega 1500 dinara. To je čist gubitak za državu.
Time su se oni vodili, a ne bezbednošću, boljim putevima ili šta su već nabrojali.

Ivan

pre 4 godine

Ti strucnjaci nisu nikakvi strucnjaci ako ne znaju da ta praksa postoji svuda u EU. Isao sam jedno vreme redovno od Srbije do Italije i tacno sam znao sta se tolerise a informacije sam dobio od lokalne policije sve tri drzave. Ako sam ja to znao, morali bi i ovi strucnjaci. Pisem o periodu od pre 10 godina.

Zabrinuti

pre 4 godine

Nije poznato nigde u svetu!!!!!!!
Gospodo, samo predjite hr granicu, i iako pise 130, prodjite policiju do 150 km/h, nece vas ni pogledati.
Prestanite lagati narod
Obe policije imaju iste laserske uredjaje za merenje brzine, samo je u srb tolerancija 0, NULA

Driver

pre 4 godine

A zasto samo na autoputu? Neka tolerisu i na ostalim putevima. Eto, u Nisu imamo bulevar ka Niskoj Banji, tu realno ja mogu da vozim preko 150, a stalno radar.

vlajko

pre 4 godine

U hravtskoj se toleriše 10% i to bukvalno, ja sam vozio 162, zaustavio me je presretač, izračunao 130+10%=143 i napisao mi kaznu 500 kuna za prekoračenje brzine do 20 kmh. Da sam vozio do 143 to e u granici tolerancije i za to nikog ne kažnjavaju, a u praksi se toleruče i koji kilometar viče to jest ne znam da su nekog kaznili za brzinu manju od 150 kmh na autoputu

petar

pre 4 godine

To postoji u okolnim zemljama i funkcionise odlicno. Jer poenta je bezbednost, a ne otimanje para. Okanovic se poziva na zakon i skupstinu, a previdja da postoji nesto sto se zove diskreciono pravo izvrsnog organa- predsednik moze da abolira, ministar uredbom donese mere. Tako u Hrvatskoj policajac u presretacu ima diskreciono pravo da odredi visinu kazne- nije isto da li vozis 190 po lepom i suvom danu ili 150 po magli, kisi... i da, tolerisu do 160 u normalnim uslovima.

Simon

pre 4 godine

Ili da srpski mamlazi nauce sto celi svet zna - za jedan prekrsaj se daje prijateljsko upozorenje. Ako vozi kao lud, brzo, bez migavca pretice i na telefonu je - pisi kaznu. A kukavice srpske takve pustaju a za sitnu gresku neduzne kazne.

Drakče

pre 4 godine

Možda policija u susednim državama i toleriše, ali su zato postavljene kamere neumoljive. Samo blicne i kazna sa fotografijom vozila i vozača uredno stiže na kućnu adresu.

kole

pre 4 godine

Letos sam isao u Grcku i vozio oko 120-130, na retkim deonicama malo brze. Granice sam prosao brzo i uz par zadrzavanja zbog goriva i kafe sam napravio sjajan prosek od 100 km/h. Mislim da brze od toga nikome ne treba jer povecanjem brzine dolazi do brzag zamaranja jer mozak dobija vise informacija koje oci sakupljaju u jedinici vremena. Zato u Americi ne sme preko 100 na sat.

EU Citizen

pre 4 godine

Lažne stručnjake, od kojih su polovina antiautomobilski aktivisti na platnom spisku raznih neomarksista i ekofašista iz EU koji ih treniraju da sprovode tu suludu politiku, kada ova zemlha ponovo bude. normaona i nezavisna država, čeka jedna velika cipelica nacrtana na guzi i volej :)) Neko je jednom rekao. nešto normalno i povolkmo za vozače i birokratske spodobe odmah skaču.

hemodroid

pre 4 godine

Najjednostavnije resenje je da se zakinom utvrdi da se zbog moguce greske radara oduzima automatski recimo 10% (procenat treba strucno utvrditi) od izmerene brzine pa se ta umanjena brzina racuna za kaznu.Ovo je opravdano obzirom na to da nijedan merni uredjaj nije 100% tacan kao ni brzinomer u autu.Mislim da je tako bilo u Nemackoj a mozda je jos uvek nisam siguran.

cz

pre 4 godine

Koliko god da je njegova sugestija idiotska, nezvanicna praksa na autoputevima juznog ontaria je da se ne kaznjava do 120 na nekim delovima cak i 130, brzina kretanja sabracaja u vecini slucajeva, dok je ogranicenje 100km/h

C i n i k

pre 4 godine

Sramotni vlasnik privatne NVO Okanovic zamislja da je legalista ali kad treba njegova NVO da uzme pare iz budzeta RS onda je ipak za to da se malo zazmuri na 1 oko?
Izreko je neistinu,nije tacno da u EU ne postoji ta praksa.
Ona postoji naravno inace svako od nas i Italijana bi u IT platio kaznu jer tamo niko ne vozi ispod 150.
U GR takodje.
O cemu je rec?
Radari koje koristi MUP imaju i kameru,senzor se namesta rucno,dakle policajac odredjuje od koje brzine kamera slika.
Ako namesti od 150 kamera slika sve od 150 pa na gore.
I danas policija primenjuje toleranciju na svakom regionalnom putu.
Niko vas nece slikati ako vozite 55 a ogranicenje je 50.
I nzn sto se vi svi dusebriznici toliko sekirate?
Pa nemojte da vozite 150 nego idite za autobusom sa 115,120 i sve ok.

Mladen

pre 4 godine

Ja to vidim ovako:
Ograničenje je 130 km/č.
To znači, da u normalnoj situaciji, ne sme se voziti preko.

Tolerancija do 150 km/č.
Ako prekoračite brzinu, na primer tokom preticanja, gde je veći prioritet bezbedno i kratkotrajno preticanje, a ne gledanje u brzinomer, policija toleriše.

Primer:
Ja vozim Punta 120. Ispred mene auto koji ide 110-115, počinjem da ga pretičem, gazim do 125. Tokom mog preticanja, on mene nije svestan, ubrza do 125. Vozimo paralelno. Iza mene BMW, nabio se na 2m, blica.

U toj situaciji je meni najbezbednije da nagazim i završim preticanje, ograničenje je niži prioritet.
To što su ova dvojice prekršila zakon, jedan ubrzava dok je pretican, a drugi se opasno približio i vrši pritisak, je problem za policiju.

Majkl Džondar

pre 4 godine

Ne valja kad hoće da tolerišu, ne valja kad neće da tolerišu. :D To je jedna od najvećih mana u Srba, ništa ne valja. A generalno smo dobar narod. Imam dodira sa mnogima i tvrdim tako.

sturmmann

pre 4 godine

"Šta je to čudno,pa to već pojedinci iz MUP-a prema pojedincima iz naroda već rade.
Puštaju i pijane,drogirane i mnoge druge prekršaje pojedincima opraštaju bilo zbog novca ,ili posle neke usluge ,bilo zbog veze ,bilo zbog da ne prave sebi probleme.
A ako neko slučajno i takve kazni onda ide sud i advokati plus lekari i na kraju imamo zastarevanje slučaja."

Od prve do poslednje reči, sve tačno i precizno objašnjeno.

Baphomet

pre 4 godine

Ovo je čista politička manipulacijam lika koji se zove Drobnjak. Šteta je nemerljiv i ovo je još jedan dokaz urušavanja institucija sistema, ovoga puta policije. Nažalost, kao javnost smo potpuno autistični i amputirani. Nama nema ko da pomogne.

Petar P

pre 4 godine

Jedva čekam dan da smene ovog Okanovića. Toliko je grešaka u pravilima o bezbednosti saobraćaja da se to graniči sa zdravim razumom. Taj čovek kao da živi u sedamdesetim godinama, nema osećaj da smo u 21 veku, da se bezbednost vozila povećala ali da se edukacija smanjila i da se vozačke dozvole dobijaju na mufte. On povećanje bezbednosti vidi samo u smanjenju brzine a ne u pooštrenoj tehničkoj ispravnosti polovnih automobila, povećanoj edukaciji mladih u školama i auto školama, prevenciji i povećanoj kontroli stanja puteva i njihovog obeležavanja. On je čovek potpuno zalutao na ovo mesto. Osim toga laže da nigde nema tolerancije za prekoračenje brzine, eto samo u Hrvatskoj je tolerancija do 150km da ne pominjem ostale zemlje EU. Za njegovog mandata smo se naslušali toliko glupisti da je vreme za otkaz. Dajte nekog iz ovog veka koji će znati da razume šta je stvarno potrebno da se uradi u saobraćaju da stvarno bude bezbedniji a ne da nas svojim konstantno glupim izjavama o smanjenju brzine vraća u prošlost. Po Okanoviću bi bilo najbezbednije da ni ne vozimo automobile već konjske zaprege ili da idemo peške. Potpuna budalaština.

Živa istina jbg ...

pre 4 godine

Šta je to čudno,pa to već pojedinci iz MUP-a prema pojedincima iz naroda već rade.
Puštaju i pijane,drogirane i mnoge druge prekršaje pojedincima opraštaju bilo zbog novca ,ili posle neke usluge ,bilo zbog veze ,bilo zbog da ne prave sebi probleme.
A ako neko slučajno i takve kazni onda ide sud i advokati plus lekari i na kraju imamo zastarevanje slučaja .

sasa

pre 4 godine

Okanovic po obicaju lupeta i izigrava većeg katolika od Pape. Svugde u EU postoji tolerancija policije. Samo kod nas je uvedena striktna brzina zbog otimanja para vozačima. Hrvati tolerišu 150 km/h na autoputu, Italija i, Slovenci... Kod nepoštovanja brzine kretanja postoje dodatne okolnosti koje utiču na težinu prekršaja. Nije isto kada neko vozi 150 na nekoj deonici puta potpuno sam, gde nikoga nema na auto putu što se meni redovno desava kad dolazim iz CRO i prodjem Slavonski brod. Autoput uglavnom opusti. Druga je situacija da u guzvi na obilaznici oko Zagreba vozim 150. Saobraćaj mora da teče, a ne da je kao kod nas zakon o saobraćaju potpuno izvitoperen i saobraćaj trpi zbog toga. 80% ljudi ne ume da prodje kružni tok, a onda gostuju na TV Okanovic i policajci koji objasne potpuno pogrešno kako se vozi u kružnom toku kao nigde u svetu tj. mozes uči u spoljašnju traku i voziti Slavijom do sutra!?

Пријатељство из доба Римске републике

pre 4 godine

Ви што пишете да је тако у ХР или АУ, (а није) идите па возите тамо а овде поштујте прописе!

Бобан

pre 4 godine

Није Окановић најпаметнији у држави, има таквих многоооо ... на нашу пропаст, живе на терт буџета ничим заслужни.

Eto!

pre 4 godine

O cemy, bre vi strucnjaci pricate?
Srbija je obicna gnjila rupa, a ne zemlja i u njoj je SVE moguce, pa caj i da ona sama javno obznani da njena nazovi policija nece postovayi zakone zemlje.
Nema dalje, zato NARODE, BEZI!

T

pre 4 godine

Ako struka (ne Drobnjak) smatra da ima delova puta gde bi brzina mogla da bude 150, neka se promeni zakon i neka se stave odgovarajući znakovi na takva mesta. A to "piše 130 a može 150 osim ako ne može", to je idiotizam i vodi u haos.

srba

pre 4 godine

Tamo gde je znak na 130 skinuti i staviti znak prestanak svih ogranjicenja, kao u Nemackoj i Vozi Misko koliko Hoces.To je Najbolje Resenje

rog

pre 4 godine

Letos sam isao u Grcku i vozio oko 120-130, na retkim deonicama malo brze. Granice sam prosao brzo i uz par zadrzavanja zbog goriva i kafe sam napravio sjajan prosek od 100 km/h. Mislim da brze od toga nikome ne treba jer povecanjem brzine dolazi do brzag zamaranja jer mozak dobija vise informacija koje oci sakupljaju u jedinici vremena. Zato u Americi ne sme preko 100 na sat.
(kole, 10. novembar 2019 22:19)

Meni se prispava na 120km/h jer mi mozak ne dobija dovoljno informacija. Sad jos da objasnis kako to da u Nemackoj gde nema ogranicenja se ne zamara mozak "u jedinici vremena" pa imaju statisticki manje saobracajki na autoputu?

Nislija iz Nemacke

pre 4 godine

Tolerancija,zbog glupavog svetla,u sred suncanog dana,me policija 2-3 puta opomenula,ali ne i kaznila.Hvala policajcima na razuvemanju jer ovde nema tog svetla po suncanom danu pa se lako zaboravi ta "obaveza" u Srbiji.

Mickey

pre 4 godine

A zasto ne bi na tim deonicama ogranicenje brzine bilo 150km/h, propisano znakom a ispod ili iza znaka da stoji znak sa preporucenom brzinom 130km/h? Tolerancija za prekoracenje 0, pa ko zeli da vozi brze od 130, neka vozi po brzinometru 145 i sve OK. Niko u prekrsaju, nikome se ne ostavlja prostora za malverzacije... 151km/h obavezno oduzimanje dozvole minimum 1 mesec i novcana kazna u rangu kao da je ogranicenje bilo 130, dakle u rangu prekoracenja 21 km/h.

Dobri samaricanin

pre 4 godine

Uvodjenje 10%-15% tolerancije za prekoracenje brzine na autoputevima je zaista sjajna ideja! To je takodje nepisano pravilo na evropskim putevima. Na primer, UAE koji imaju izuzetno visok nivo putne infrastukture kreiran na bazi Svedskog modela, nakon evaluacije podataka su i dalje odlucili da brzina na glavnim auto putevima bude 140Km/h, a na drugim pravcima, gde brzina dozvoljava cak 160Km/h.

Kladovo

pre 4 godine

Zašto to nije problem u Austriji, Mađarskoj, Rumuniji? Očigledno je da ne može da se sprovede glupa odluka da se kažnjava prekoračenje prosečne brzine i da umesto toga treba da se usaglasimo sa ponašanjem policija na pravcu Nemačka - Turska.

Dragan

pre 4 godine

Kako je to problem za nasu policiju a nije recimo za hrvatsku, koja radi u daleko organizovanijem okruzenju?
Oni tolerisu do 150km/h i to je opste poznato....

Zevs

pre 4 godine

@Dobri samaricanin, 10. novembar 2019 17:41 - u UAE svi radari u emiratu Abu Dhabi su kalibrisani da slikaju na +1 od ogranicenja od pre nekih godinu/godinu ipo dana, istom prilikom su sva ogranicenja povecana za +20.

U ostalih 6 emirata (tu je i Dubai) i dalje vazi da su radari kalibrisani da slikaju na +21 u odnosu na ogranicenje na znaku i to vazi za SVE puteve i ulice, ne samo autoput.

Takodje od pre godinu ipo dana se u Abu Dhabiju na autoputu meri i prosecna brzina izmedju dve kamere. Tamo vam u roku od par minuta od prekrsaja uredno stigne SMS (broj mobilnog je obavezan pri registraciji vozila) sa linkom za placanje kazne online.

Radovan

pre 4 godine

Vratite stari Zakon o bezbednosti saobraćaja.
Mnogo je bolji nego ovaj sadašnji.
-Morao si da imaš rezervne sijalice u kolima, jer šta da radiš u mrklom mraku van grada. Vozila kojima ne može da se zameni sijalica na licu mesta je nebezbedno vozilo.
-Morao si da imaš zavesice na točkovima da ne bi razbacivao vodu,blato,kamenčiće. Kada padne kiša, nemoguće je voziti na auto putu iza nekoga ko nema zavesice, stvara se kišna magla iza njega. Vozilo bez zavesica je opasno za druge učesnike. Zvekne te kamen u glavu i umreš?
-Morao si da imaš brisače farova kako bi bio viđen, ali i da vidiš. Ovo je veoma btno pri kiši i snegu.

Pa nisu ondašnji zakonodavci bili glupi kao ovi današnji, pa da ne stave bezbedne i sigurnosne stvari u zakon. Ovi današnji sve izbacili i stavili gluposti. Pešaci su imali svoj koridor. Svi ostali su imali svoj koridor i nisu se mešali, zbog različitih brzina i različitih tvrdoća i čvrstoća konstrukcije učesnika u saobraćaju. Što ne uvedete i avione po trotoaru i putevima?

Brzina od 120 km/h je uzeta:
-kao maksimalna zbog sadašnje tehnologije izrade puteva, i za to je predviđen auto-put.
-kao maksimalna zbog sadašnje tehnologije izrade automobila, i konstrukcija bi trebala da obezbedi preživljavanje putnika ali uz teške povrede.
-kao maksimalna zbog reakcije vozača na brzinu i masu vozila

Ja se zalazem za toleranciju koliko auto moze

pre 4 godine

@Mladen

"Primer:
Ja vozim Punta 120. Ispred mene auto koji ide 110-115, počinjem da ga pretičem, gazim do 125. Tokom mog preticanja, on mene nije svestan, ubrza do 125."

Moj primer, vozim moj pors po pravilu 150km/h, motor se muci, pusta cudne zvuke, slabo podmazje, najednom, iza mene vanzemaljci u letecem tanjiru poksavaj da me otmu za eksperimente ! Naravno da moram da ubrzam na preko 200 na sat, zivot je mozda pitanju.

rebro

pre 4 godine

@Nislija iz Nemacke, to što ti ne poznaješ propise države u kojoj voziš ne znači da si izuzet od njih. U Češkoj su svetla obavezna, baš kao što je obavezno plaćanje kazne u krunama isključivo.

Putnik

pre 4 godine

Meni na granici sa Hrvatskom, prilikom ulaska u HR, hrvatski policajac kaže vozite do 150 i nećete imati problema. Tako da je to praksa kod suseda, iz prve ruke.

Dragan

pre 4 godine

To i te kako postoji u Svetu. Vise puta sam u Madjarskoj, Austriji.... Preticao policiju sa 140-150kmh i nikada nisu upalili plava svetla i krenuli zamnom. U Hrvatskoj takodje postoji nepisani pravilo da u letnjoj sezoni ne diraju ljude koji putuju ka moru do 160kmh. I jednom me zaustavili na rutinskoj kontroli, samo opomena a prebacio sam oko 25kmh. Ali nasi nazovi stručnjaci kao ovaj Okanovic....

Đenka

pre 4 godine

To funkcionoše u Hrvatskoj i mnogim zemljama. Samo se ovde pravi problem. Zna se da te neće dirati iako voziš 140,jer je razlika smešna. Sve preko 150 je realno preterivanje, bilo gde. Današnji automobili su mnogo stabilniji, veći, nego pre 30-tak godina. Pričamo o autoputu, gde nema lakat krivina, gde imaš širinu i preglednost.

NR

pre 4 godine

Lagano na nasem autoputu moze da se vozi 160 km/h. Vece guzve u levoj traci su sada. Jer ljudi paze da im prosek bude manji od 130 km/h i preticu sa smesnom brzinom, sto stvara opasne guzve u levoj traci. Vece guzve se sada stvaraju na autoputu nego ranije.

Coyote

pre 4 godine

Tesko nama sa Okanovicem i ostalim “stručnjacima”. Covek je ignorantan. Svi koji su svojim automobilom putovali u inostranstvo znaju da postoji tolerancija od 20-30kmh na autoputevima, negde čak i vise (Italija na primer). Ali ne, on ce naci 100 razloga da objasni kako je to opasno, iako je najmanji broj žrtava na autoputevima. S druge strane o magistralama, koje su objektivno opasne za voznju zbog obima saobraćaja za koji nisu projektovane, ni reci.

C i n i k

pre 4 godine

Sramotni vlasnik privatne NVO Okanovic zamislja da je legalista ali kad treba njegova NVO da uzme pare iz budzeta RS onda je ipak za to da se malo zazmuri na 1 oko?
Izreko je neistinu,nije tacno da u EU ne postoji ta praksa.
Ona postoji naravno inace svako od nas i Italijana bi u IT platio kaznu jer tamo niko ne vozi ispod 150.
U GR takodje.
O cemu je rec?
Radari koje koristi MUP imaju i kameru,senzor se namesta rucno,dakle policajac odredjuje od koje brzine kamera slika.
Ako namesti od 150 kamera slika sve od 150 pa na gore.
I danas policija primenjuje toleranciju na svakom regionalnom putu.
Niko vas nece slikati ako vozite 55 a ogranicenje je 50.
I nzn sto se vi svi dusebriznici toliko sekirate?
Pa nemojte da vozite 150 nego idite za autobusom sa 115,120 i sve ok.

Markoni

pre 4 godine

Naravno da treba dozvoliti toleranciju do 150-160kmh...pa nigde u Evropi vas nece dirati do te brzine..ni u Hrvatskoj,Madjarskoj,Austriji,Italiji..svi voze oko 140-150kmh

kole

pre 4 godine

Letos sam isao u Grcku i vozio oko 120-130, na retkim deonicama malo brze. Granice sam prosao brzo i uz par zadrzavanja zbog goriva i kafe sam napravio sjajan prosek od 100 km/h. Mislim da brze od toga nikome ne treba jer povecanjem brzine dolazi do brzag zamaranja jer mozak dobija vise informacija koje oci sakupljaju u jedinici vremena. Zato u Americi ne sme preko 100 na sat.

goran

pre 4 godine

samo pitajte okanovica on je najpametniji u drzavi, a zasto da se ne tolerise, a da li g.okanovicu normalno da mi se pise prijava za prekorachenje brzine gde je bilo 5o km ja isao 52 jel to normalno pitam ja tebe jos jednom sram vas bre bilo, policija je onda po tebi iskljuchivo represivni otgan, a da se malo bolje razumes morao bi da znas i da je preventivni, znachi da moze policajac da oprosti svaki prekrsaj i da upozori gradjanina na uchinjeno, pa chak i ako ima 0.4, 0.5 alkohola u krvi ako ga je zaustavio a nije nachinio nikakav prekrsaj moze i mora da ga iskljuchi iz saobracaja na odredjeno vreme i ne mora da pise prijavu, kako moze u nemachkoj da vozis kolko hoces i ? nije svuda ali na mnogim banovima, ne mogu vise da te podnosim jedva chekam kada ce da te smene da te ne gledam i slusam sa tvojim pametovanjem, izmislili ste svtla da budu upaljena, /glupost/ pojasevi u gradu/takodje glupost/, sedista za decu ...svi moraju taxi ne mora ma nemoj

Majkl Džondar

pre 4 godine

Ne valja kad hoće da tolerišu, ne valja kad neće da tolerišu. :D To je jedna od najvećih mana u Srba, ništa ne valja. A generalno smo dobar narod. Imam dodira sa mnogima i tvrdim tako.

EU Citizen

pre 4 godine

Lažne stručnjake, od kojih su polovina antiautomobilski aktivisti na platnom spisku raznih neomarksista i ekofašista iz EU koji ih treniraju da sprovode tu suludu politiku, kada ova zemlha ponovo bude. normaona i nezavisna država, čeka jedna velika cipelica nacrtana na guzi i volej :)) Neko je jednom rekao. nešto normalno i povolkmo za vozače i birokratske spodobe odmah skaču.

Coyote

pre 4 godine

Probelm koji je vrlo lako rešiv jednom recenicom u zokonu. Za prekoracenje brzine do 20kmh na autoputu predvidja se kazna od 1,00 dinara. Postupak zastareva u roku od mesec dana. Molim lepo.

Ajnstajn

pre 4 godine

@Dragan Ako si ti preticao po Austriji i Madjarskoj onda je to siguran dokaz da postoji nepisano pravilo na nivou ovih drzava da se tolerise!? Nije ti palo na pamet da policijski auto nije bio u kontroli, vec se uputio negde. U Austriji postoje fiksni radari koji slikaju otpozadi, vec dva puta sam placao kaznu za sitno prekoracenje na autoputu. Ne znam koji ti je motiv da obmanjujes javnost i branis ovaj idiotski predlog.

Томислав

pre 4 godine

Људи не схватају да није проблем ваш аутомобил који може без проблема да иде и преко 150 сасвим безбедно. Проблем су остали учесници у саобраћају који не могу брже од 100 а многи и спорије од тога. Замисли да возиш 150 а испред тебе однедном шлепер на узбрдици пичи 80. Желиш да га обићеш, ал не можеш јер неки твој колега претицајну траку користи као брзу (јер не капира да у Србији не постоје брзе траке) и вози 150. Ту настаје проблем јер не можеш да укочиш нагло а не можеш ни да се престројиш и онда долази до фаталног судара са погинулим. Онда долази нови колега који јури 150 и који не може да укочи када види саобраћајну несрећу на аутопуту и креће ланчани судар.

Zabrinuti

pre 4 godine

Nije poznato nigde u svetu!!!!!!!
Gospodo, samo predjite hr granicu, i iako pise 130, prodjite policiju do 150 km/h, nece vas ni pogledati.
Prestanite lagati narod
Obe policije imaju iste laserske uredjaje za merenje brzine, samo je u srb tolerancija 0, NULA

rog

pre 4 godine

Letos sam isao u Grcku i vozio oko 120-130, na retkim deonicama malo brze. Granice sam prosao brzo i uz par zadrzavanja zbog goriva i kafe sam napravio sjajan prosek od 100 km/h. Mislim da brze od toga nikome ne treba jer povecanjem brzine dolazi do brzag zamaranja jer mozak dobija vise informacija koje oci sakupljaju u jedinici vremena. Zato u Americi ne sme preko 100 na sat.
(kole, 10. novembar 2019 22:19)

Meni se prispava na 120km/h jer mi mozak ne dobija dovoljno informacija. Sad jos da objasnis kako to da u Nemackoj gde nema ogranicenja se ne zamara mozak "u jedinici vremena" pa imaju statisticki manje saobracajki na autoputu?

petar

pre 4 godine

To postoji u okolnim zemljama i funkcionise odlicno. Jer poenta je bezbednost, a ne otimanje para. Okanovic se poziva na zakon i skupstinu, a previdja da postoji nesto sto se zove diskreciono pravo izvrsnog organa- predsednik moze da abolira, ministar uredbom donese mere. Tako u Hrvatskoj policajac u presretacu ima diskreciono pravo da odredi visinu kazne- nije isto da li vozis 190 po lepom i suvom danu ili 150 po magli, kisi... i da, tolerisu do 160 u normalnim uslovima.

b1321

pre 4 godine

Čekajte, bre, braćo Srbi. Pa pored skupe registracije, goriva, putarine, održavanja vozila, odakle vam pare za mašine koje idu, bezbedno, 150+ km/h????

Пријатељство из доба Римске републике

pre 4 godine

Ви што пишете да је тако у ХР или АУ, (а није) идите па возите тамо а овде поштујте прописе!

samo kazem

pre 4 godine

citajuci komentare postaje mi jasno zasto smo tu gde jesmo, ekonomski, politicki, kulturoloski.
samo da zavrnete sistem i zakon, samo da se vrda, samo da bacim ovu flasu pa to je jedna flasa, samo malo da prekoracim brzinu nece biti nista.

da, imala sam svojih teskih prekoracenja, generalno vozim brzo i smatram da treba da nas rangiraju po kvalitetu voznje i tako imam i ja svoju neku folozofiju kako bih ja uredila sistem da samo ja dobro prodjem, ali kad vas zaustave - NEMA TOLERANCIJE. zakon je zakon i svi se odnosite prema drobnjaku kao da vam sugerise prepisivanje u skoli. to moze da bude neciji zivot.

dragan

pre 4 godine

Ako se i traži od saobraćajne policije da toleriše 150 na ograničenju 130 (što inače podržavam) onda se to sigurno ne radi na ovaj način. Niko zdravog razuma neće da prihvati ovako otvoren poziv na nepoštovanje zakona, pogotovo ako mu je svrha da obezbedi sprovođenje tog zakona.
Ovo što Okanović priča je podjednako udaljeno od razuma, određena tolerancija je neophodna, ne samo na autoputu, nego i na svim ostalim saobraćajnicama, jer u suprotnom ograničenje gubi smisao. Neću da vozim 40 tamo gde je ograničenje 50 da mi ne napišu kaznu za 53 na sat, a pričati o bezbednosti saobraćaja ako svaki čas gledam u brzinomer je malo besmisleno.
Mada mislim da određena doze tolerancije postoji i sada.

Dobri samaricanin

pre 4 godine

Uvodjenje 10%-15% tolerancije za prekoracenje brzine na autoputevima je zaista sjajna ideja! To je takodje nepisano pravilo na evropskim putevima. Na primer, UAE koji imaju izuzetno visok nivo putne infrastukture kreiran na bazi Svedskog modela, nakon evaluacije podataka su i dalje odlucili da brzina na glavnim auto putevima bude 140Km/h, a na drugim pravcima, gde brzina dozvoljava cak 160Km/h.

Vračarac

pre 4 godine

Ne treba zaboraviti da je brzina automobila sa standardnim fabričkim dimenzijama guma 5 (pet) % manja od one koja se očitava na “cajgeru” odn. instrumental tabli, tako da kada vozite npr. 137 km/h vi u stvari idete 130 km/h. Ako vam se očitava na kilometar satu 150 km/h vi u stvari idete 143 km/h, što je 13 km/h više od ograničenja, odn. 10 (deset)% više od ograničenja. To je uvek predmet tolerancije u najvećem broju zemalja i najčešće nije predmet kažnjavanja, međutim u slučaju nezgode računa se i 1 (jedan) km prekoračenja.
“Simpatični” Drobnjak je (opet) imao nespretnu formulaciju i na kraju je sve ispalo kako je ispalo. Mislim, nisam bot i ne želim da se pomisli da ga branim. Toliko, pozdrav!

Kladovo

pre 4 godine

Zašto to nije problem u Austriji, Mađarskoj, Rumuniji? Očigledno je da ne može da se sprovede glupa odluka da se kažnjava prekoračenje prosečne brzine i da umesto toga treba da se usaglasimo sa ponašanjem policija na pravcu Nemačka - Turska.

Es zieht

pre 4 godine

Ja ne znam za tu vašu toleranciju bilo gde u evropi do 150km/h. Platih kaznu između venecije i Bolonje za 141km/h, bilo dozvoljeno 130. Kod kotbusa u nemačkoj platih na 126km/h, tolerancija je bila 3km/h. Ajde pokušajte da vozite u švajcarskoj 20km/h više od dozvoljenog, kazna je preko 250€...

Ja se zalazem za toleranciju koliko auto moze

pre 4 godine

@Mladen

"Primer:
Ja vozim Punta 120. Ispred mene auto koji ide 110-115, počinjem da ga pretičem, gazim do 125. Tokom mog preticanja, on mene nije svestan, ubrza do 125."

Moj primer, vozim moj pors po pravilu 150km/h, motor se muci, pusta cudne zvuke, slabo podmazje, najednom, iza mene vanzemaljci u letecem tanjiru poksavaj da me otmu za eksperimente ! Naravno da moram da ubrzam na preko 200 na sat, zivot je mozda pitanju.

Petar P

pre 4 godine

Jedva čekam dan da smene ovog Okanovića. Toliko je grešaka u pravilima o bezbednosti saobraćaja da se to graniči sa zdravim razumom. Taj čovek kao da živi u sedamdesetim godinama, nema osećaj da smo u 21 veku, da se bezbednost vozila povećala ali da se edukacija smanjila i da se vozačke dozvole dobijaju na mufte. On povećanje bezbednosti vidi samo u smanjenju brzine a ne u pooštrenoj tehničkoj ispravnosti polovnih automobila, povećanoj edukaciji mladih u školama i auto školama, prevenciji i povećanoj kontroli stanja puteva i njihovog obeležavanja. On je čovek potpuno zalutao na ovo mesto. Osim toga laže da nigde nema tolerancije za prekoračenje brzine, eto samo u Hrvatskoj je tolerancija do 150km da ne pominjem ostale zemlje EU. Za njegovog mandata smo se naslušali toliko glupisti da je vreme za otkaz. Dajte nekog iz ovog veka koji će znati da razume šta je stvarno potrebno da se uradi u saobraćaju da stvarno bude bezbedniji a ne da nas svojim konstantno glupim izjavama o smanjenju brzine vraća u prošlost. Po Okanoviću bi bilo najbezbednije da ni ne vozimo automobile već konjske zaprege ili da idemo peške. Potpuna budalaština.

cz

pre 4 godine

Koliko god da je njegova sugestija idiotska, nezvanicna praksa na autoputevima juznog ontaria je da se ne kaznjava do 120 na nekim delovima cak i 130, brzina kretanja sabracaja u vecini slucajeva, dok je ogranicenje 100km/h

Driver

pre 4 godine

A zasto samo na autoputu? Neka tolerisu i na ostalim putevima. Eto, u Nisu imamo bulevar ka Niskoj Banji, tu realno ja mogu da vozim preko 150, a stalno radar.

On pomera brda i vozi leteći auto

pre 4 godine

Divlji Zapad. Drobnjak se dogovara sa policijom u kojoj meri će se sprovoditi zakon. A komentarima smeta Okanović koji ukazuje na imbecilnost takve ideje.

Ivan

pre 4 godine

Ti strucnjaci nisu nikakvi strucnjaci ako ne znaju da ta praksa postoji svuda u EU. Isao sam jedno vreme redovno od Srbije do Italije i tacno sam znao sta se tolerise a informacije sam dobio od lokalne policije sve tri drzave. Ako sam ja to znao, morali bi i ovi strucnjaci. Pisem o periodu od pre 10 godina.

Nikola

pre 4 godine

Iako se mnogo toga tolerise u smislu krsenja zakona, to nikako ne bi smelo javno da se izgovori, da ne kazem apeluje. Ja sam kao biciklista redovno krsio zakon tako sto sam vozio bicikl od Fransa do autokomande, jer po propisu bi trebalo da vozim kolovozom, a tuda mnogi ni autom ne smeju da prodju. Jedan dan sam pozvonio saobracajcima da mrdnu da prodjem, naravno uvek uz hvala i uvek oprezno, jer ja sam kriv ako se nesto dogodi. Sada je sve isto, samo je ucrtana staza na trotoaru. Ona se prekida 30tak mestara i propisno je da biciklista sidje sa bicikla i odgura ga do nastavka staze. Jedno od mesta gde se "tolerise" voznja trotoarom je Brankov most, gde stoji znak molbe biciklistima da koriste trotoar, sto je krsenje propisa. Ali pozivati na prekoracenje brzine je suludo. Mogu da tolerisu, ali ne smeju da to izjave. Kako da znamo gde se tolerise, da li je bilo gde gde je 130 ili samo ponegde. Da li ce da pise znak 130 a ispod (sibaj 20 preko, tolerisemo). Ako ce tako, onda je mnogo lepse staviti znak sa 150.

nula,nula

pre 4 godine

Današnji automobili su mnogo stabilniji, veći, nego pre 30-tak godina.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Đenka, 10. novembar 2019 12:57)

Koliko to vredi ako i ljudi nisu stabilniji?

vlajko

pre 4 godine

U hravtskoj se toleriše 10% i to bukvalno, ja sam vozio 162, zaustavio me je presretač, izračunao 130+10%=143 i napisao mi kaznu 500 kuna za prekoračenje brzine do 20 kmh. Da sam vozio do 143 to e u granici tolerancije i za to nikog ne kažnjavaju, a u praksi se toleruče i koji kilometar viče to jest ne znam da su nekog kaznili za brzinu manju od 150 kmh na autoputu

Drakče

pre 4 godine

Možda policija u susednim državama i toleriše, ali su zato postavljene kamere neumoljive. Samo blicne i kazna sa fotografijom vozila i vozača uredno stiže na kućnu adresu.

srba

pre 4 godine

Tamo gde je znak na 130 skinuti i staviti znak prestanak svih ogranjicenja, kao u Nemackoj i Vozi Misko koliko Hoces.To je Najbolje Resenje

Dragan

pre 4 godine

Kako je to problem za nasu policiju a nije recimo za hrvatsku, koja radi u daleko organizovanijem okruzenju?
Oni tolerisu do 150km/h i to je opste poznato....

Eto!

pre 4 godine

O cemy, bre vi strucnjaci pricate?
Srbija je obicna gnjila rupa, a ne zemlja i u njoj je SVE moguce, pa caj i da ona sama javno obznani da njena nazovi policija nece postovayi zakone zemlje.
Nema dalje, zato NARODE, BEZI!

Radovan

pre 4 godine

Vratite stari Zakon o bezbednosti saobraćaja.
Mnogo je bolji nego ovaj sadašnji.
-Morao si da imaš rezervne sijalice u kolima, jer šta da radiš u mrklom mraku van grada. Vozila kojima ne može da se zameni sijalica na licu mesta je nebezbedno vozilo.
-Morao si da imaš zavesice na točkovima da ne bi razbacivao vodu,blato,kamenčiće. Kada padne kiša, nemoguće je voziti na auto putu iza nekoga ko nema zavesice, stvara se kišna magla iza njega. Vozilo bez zavesica je opasno za druge učesnike. Zvekne te kamen u glavu i umreš?
-Morao si da imaš brisače farova kako bi bio viđen, ali i da vidiš. Ovo je veoma btno pri kiši i snegu.

Pa nisu ondašnji zakonodavci bili glupi kao ovi današnji, pa da ne stave bezbedne i sigurnosne stvari u zakon. Ovi današnji sve izbacili i stavili gluposti. Pešaci su imali svoj koridor. Svi ostali su imali svoj koridor i nisu se mešali, zbog različitih brzina i različitih tvrdoća i čvrstoća konstrukcije učesnika u saobraćaju. Što ne uvedete i avione po trotoaru i putevima?

Brzina od 120 km/h je uzeta:
-kao maksimalna zbog sadašnje tehnologije izrade puteva, i za to je predviđen auto-put.
-kao maksimalna zbog sadašnje tehnologije izrade automobila, i konstrukcija bi trebala da obezbedi preživljavanje putnika ali uz teške povrede.
-kao maksimalna zbog reakcije vozača na brzinu i masu vozila

jedan od mnogih

pre 4 godine

pa onda postavite znakove sa ogranicenjem 150 tamo gde mislite da je moguce i eto nema krsenja zakona

u HR me zaustavio presretac na 154km/h i doslovno rekao - gospodine, da li bi ste bili ljubazni da smanjite brzinu na ispisanih 130 jer je velika guzva na auto putu i ne zelimo nikome da kvarimo period odmora !!!

Sloba B.

pre 4 godine

A zašto se onda na Ibarskoj magistrali sankcioniše prekoračenje brzine od samo par kilometara.Npr. gde je ograničenje 60 km. već na 63 si u prekršaju.

Mediocritical

pre 4 godine

"Jao gospodine policajac, znam da ćete da mi napišete kaznu"...
"Ne neću".
"Nećete"?
"Mogu da se kladim u 20€, da neću, ako smete da se sa mnom opkladite".

Akhenaton

pre 4 godine

U prevodu ovo znači da je dozvoljena brzina 130 km/h ali ako neko vozi 150, policajac može da "istoleriše" ako ga vozač "ubedi" da ovaj postane tolerantan.
U suštini ovo je slučaj sličan sa onim o doktorima i "čašćavanju".

Baphomet

pre 4 godine

Ovo je čista politička manipulacijam lika koji se zove Drobnjak. Šteta je nemerljiv i ovo je još jedan dokaz urušavanja institucija sistema, ovoga puta policije. Nažalost, kao javnost smo potpuno autistični i amputirani. Nama nema ko da pomogne.

s tron

pre 4 godine

Ma hajte molim vas, sa Hrvatske granice (Batina prelaz) do Novog Sada kao da ideš kroz "lepa sela lepo gore" svaki ćošak ima patrolu ili radar kad dodjem do VRBASA osećam se kao u video igrama samo čekam da iskoče iz nekog žbunja, auto put je najmanje problem...

Nislija iz Nemacke

pre 4 godine

Tolerancija,zbog glupavog svetla,u sred suncanog dana,me policija 2-3 puta opomenula,ali ne i kaznila.Hvala policajcima na razuvemanju jer ovde nema tog svetla po suncanom danu pa se lako zaboravi ta "obaveza" u Srbiji.

Mihailo

pre 4 godine

Nekakva tolerancija mora da postoji, i svugde u svetu postoji, a ne kao kod nas gde se naredbom ministra kažnjavaju vozači za 51 km/h...

Niti su radari 100% precizni, niti su nam brzinomeri 100% tačni.
E sad kolika je ta normalna tolerancija.....to bi trebalo struka da odluči.

Mislim da je ovaj predlog dat iz čiste računice u parama, jer ne isplati se voziti se celi dan autoputem skupim presretačima koji puno troše, puno koštaju, skupa amortizacija..itd, da bi se zaustavljali i sprovodili do prvog isključenja/odmorišta/pumpe vozači koji prekorače brzinu do 20 km/h jer je to kazna koja ako se plati u roku od 8 dana svega 1500 dinara. To je čist gubitak za državu.
Time su se oni vodili, a ne bezbednošću, boljim putevima ili šta su već nabrojali.

150

pre 4 godine

Nema nikakvih problema ako svima gleda kroz prste. Problem nastaje kad gleda samo nekima (kolegama sa obe strane zakona, rodbini, starletama, zatamnjenim, itd.) a druge kaznjava i za ono sto nisu krivi

Бобан

pre 4 godine

Има код Нас и већих проблема, "вип" личности возе кроз наплатну 200, а камере оћораве, убијају пешаке на пешачкима ... које казне добијају ( ескивирају )? Од председника месне заједнице до министара, њихове родбине, "тајкуна"...нико никад кажњен
У Енглеској када ухвате познате личности који су посетици и крљевске куће, буду кажњени по закону без икаквог пардона и позивања на везе ... на пример Бекам, главни дизајнер Супердраиа ... и то и по дојави комшија да су непрописно возили своје Астон М.
У Шведској министарка заустављена и алокотестирана позитивно, казна, оставка..

Dragan

pre 4 godine

Stvarno mnogo budala sedi u znacajnim foteljama.Imali smo "situaciju" sa domacim slovima na registarskim tablicama.Par normalnih ljudi je odmah shvatilo da ta bespotrebna budalastina postaje uzrokom mnogih problema.Sada nesrecnici koji imaju ta slova na tablicama moraju sami da plate tu budalastinu.Imali smo "situaciju" sa alarmantnim upozorenjima MUP-a o merenju prosecne brzine...Na kraju se neko setio da prepise zapadne utiske...Niko vas nigde ne dira ako ne prekoracite 150km/h!
Cinjenica je da totalni amateri i polupismeni drzavni cinovnici kreiraju nas zivot.
Evo jednog primera:naplatnu rampu u Preljini je ocigledno dizajnirala neka budala.Za vikend sam cekao 40-minuta da se iskljucim, a put od beograda do cacka je trajao priblizno toliko.
Mnogo, mnogo kretena ovde zivi od maltretiranja gradjana a sve zbog svog dubokog neznanja i jos dubljeg neobrazovanja...

Posteno!

pre 4 godine

Kod nas policija vec odavno gleda kroz prste. Samo trba imati "tatu". Onda se tolerise i prolazk kroz crveno, gazenje pesaka, sletanje na naplatnu rampu i slicne stvari.

Simon

pre 4 godine

Ili da srpski mamlazi nauce sto celi svet zna - za jedan prekrsaj se daje prijateljsko upozorenje. Ako vozi kao lud, brzo, bez migavca pretice i na telefonu je - pisi kaznu. A kukavice srpske takve pustaju a za sitnu gresku neduzne kazne.

sasa

pre 4 godine

Okanovic po obicaju lupeta i izigrava većeg katolika od Pape. Svugde u EU postoji tolerancija policije. Samo kod nas je uvedena striktna brzina zbog otimanja para vozačima. Hrvati tolerišu 150 km/h na autoputu, Italija i, Slovenci... Kod nepoštovanja brzine kretanja postoje dodatne okolnosti koje utiču na težinu prekršaja. Nije isto kada neko vozi 150 na nekoj deonici puta potpuno sam, gde nikoga nema na auto putu što se meni redovno desava kad dolazim iz CRO i prodjem Slavonski brod. Autoput uglavnom opusti. Druga je situacija da u guzvi na obilaznici oko Zagreba vozim 150. Saobraćaj mora da teče, a ne da je kao kod nas zakon o saobraćaju potpuno izvitoperen i saobraćaj trpi zbog toga. 80% ljudi ne ume da prodje kružni tok, a onda gostuju na TV Okanovic i policajci koji objasne potpuno pogrešno kako se vozi u kružnom toku kao nigde u svetu tj. mozes uči u spoljašnju traku i voziti Slavijom do sutra!?

Mladen

pre 4 godine

Ja to vidim ovako:
Ograničenje je 130 km/č.
To znači, da u normalnoj situaciji, ne sme se voziti preko.

Tolerancija do 150 km/č.
Ako prekoračite brzinu, na primer tokom preticanja, gde je veći prioritet bezbedno i kratkotrajno preticanje, a ne gledanje u brzinomer, policija toleriše.

Primer:
Ja vozim Punta 120. Ispred mene auto koji ide 110-115, počinjem da ga pretičem, gazim do 125. Tokom mog preticanja, on mene nije svestan, ubrza do 125. Vozimo paralelno. Iza mene BMW, nabio se na 2m, blica.

U toj situaciji je meni najbezbednije da nagazim i završim preticanje, ograničenje je niži prioritet.
To što su ova dvojice prekršila zakon, jedan ubrzava dok je pretican, a drugi se opasno približio i vrši pritisak, je problem za policiju.

Mickey

pre 4 godine

A zasto ne bi na tim deonicama ogranicenje brzine bilo 150km/h, propisano znakom a ispod ili iza znaka da stoji znak sa preporucenom brzinom 130km/h? Tolerancija za prekoracenje 0, pa ko zeli da vozi brze od 130, neka vozi po brzinometru 145 i sve OK. Niko u prekrsaju, nikome se ne ostavlja prostora za malverzacije... 151km/h obavezno oduzimanje dozvole minimum 1 mesec i novcana kazna u rangu kao da je ogranicenje bilo 130, dakle u rangu prekoracenja 21 km/h.

T

pre 4 godine

Ako struka (ne Drobnjak) smatra da ima delova puta gde bi brzina mogla da bude 150, neka se promeni zakon i neka se stave odgovarajući znakovi na takva mesta. A to "piše 130 a može 150 osim ako ne može", to je idiotizam i vodi u haos.

Putnik

pre 4 godine

Meni na granici sa Hrvatskom, prilikom ulaska u HR, hrvatski policajac kaže vozite do 150 i nećete imati problema. Tako da je to praksa kod suseda, iz prve ruke.

hemodroid

pre 4 godine

Najjednostavnije resenje je da se zakinom utvrdi da se zbog moguce greske radara oduzima automatski recimo 10% (procenat treba strucno utvrditi) od izmerene brzine pa se ta umanjena brzina racuna za kaznu.Ovo je opravdano obzirom na to da nijedan merni uredjaj nije 100% tacan kao ni brzinomer u autu.Mislim da je tako bilo u Nemackoj a mozda je jos uvek nisam siguran.

Mare

pre 4 godine

Kakvi diletenti vladaju ovom zemljom najbolje pokazuje ovaj slučaj. Nebitan je zakon, važno je kako oni to vide i tumače. Tako je i sa divljom gradnjom. Kakav zakon. Ako oni kažu da je gradnja na savskom nasipu u vodozaštićenom području u redu, to će biti tako. Isto tako ako oni misle da je ok da se na Savi postave splavovi jedan do drugog veliki kao kuće od kojih se reka više ne vidi i to je u redu. I da se na Pančićevom vrhu sagradi ono čudovište u sred nacionalnog parka i to je izgleda u redu. Ovo nije država, ovo je brod budala kojom vladaju korumpirani i nesposobni vlastodršci, iznikli iz naroda koji suštinski nije ništa bolji, pa bolje i ne zaslužuje.

Бобан

pre 4 godine

Није Окановић најпаметнији у држави, има таквих многоооо ... на нашу пропаст, живе на терт буџета ничим заслужни.

sturmmann

pre 4 godine

"Šta je to čudno,pa to već pojedinci iz MUP-a prema pojedincima iz naroda već rade.
Puštaju i pijane,drogirane i mnoge druge prekršaje pojedincima opraštaju bilo zbog novca ,ili posle neke usluge ,bilo zbog veze ,bilo zbog da ne prave sebi probleme.
A ako neko slučajno i takve kazni onda ide sud i advokati plus lekari i na kraju imamo zastarevanje slučaja."

Od prve do poslednje reči, sve tačno i precizno objašnjeno.

Zevs

pre 4 godine

@Dobri samaricanin, 10. novembar 2019 17:41 - u UAE svi radari u emiratu Abu Dhabi su kalibrisani da slikaju na +1 od ogranicenja od pre nekih godinu/godinu ipo dana, istom prilikom su sva ogranicenja povecana za +20.

U ostalih 6 emirata (tu je i Dubai) i dalje vazi da su radari kalibrisani da slikaju na +21 u odnosu na ogranicenje na znaku i to vazi za SVE puteve i ulice, ne samo autoput.

Takodje od pre godinu ipo dana se u Abu Dhabiju na autoputu meri i prosecna brzina izmedju dve kamere. Tamo vam u roku od par minuta od prekrsaja uredno stigne SMS (broj mobilnog je obavezan pri registraciji vozila) sa linkom za placanje kazne online.

rebro

pre 4 godine

@Nislija iz Nemacke, to što ti ne poznaješ propise države u kojoj voziš ne znači da si izuzet od njih. U Češkoj su svetla obavezna, baš kao što je obavezno plaćanje kazne u krunama isključivo.

Živa istina jbg ...

pre 4 godine

Šta je to čudno,pa to već pojedinci iz MUP-a prema pojedincima iz naroda već rade.
Puštaju i pijane,drogirane i mnoge druge prekršaje pojedincima opraštaju bilo zbog novca ,ili posle neke usluge ,bilo zbog veze ,bilo zbog da ne prave sebi probleme.
A ako neko slučajno i takve kazni onda ide sud i advokati plus lekari i na kraju imamo zastarevanje slučaja .