Utorak, 13.11.2018.

14:20

DW: Prevara zvana e-automobil

Izvor: B92

DW: Prevara zvana e-automobil IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

116 Komentari

Sortiraj po:

Iron Man

pre 5 godina

@O'sk-Ar Željko Toronto Pakistan - "nemoj molim te prijatelju da se praviš lud. Pa ja tebe nikada ne bih mogao da pomešam." Zasto se vi osecate prozvanim u mom komentaru? Do poslednjeg puta kada sam komentarisao, nije bilo komentatora sa vasim potpisom. Ili ste u stvari vi neko ko se predstavlja kao vise razlicitih ljudi, pa optuzuje druge za to?

Ne vidim sta postizete time. Ili se namerno okrecete licnim napadima, prozivkama, i omalovazavanju kada dodje trenutak da zapravo pruzite bilo kakav naucni argument i/ili racunicu koji dokazuju vase tvrdnje? Tako da, kao sto sam i mislio, zaista se nista nije promenilo.

Sminkanje mrtvaca

pre 5 godina

Smeta nam smrdljivi dizel, smetaju nam baterije, smetaju nam rudnici, smetaju nam rafinerije, pa nam cak smeta i stoka koja ispusta gasove ! A u stvari, niko ne zeli da kaze istinu a to je da nas je suvise na planeti !
Da se lepo vratimo na dve milijarde i svi ovi nabrojani problemi ce da budu mnogo, mnogo manji. To je jedini pravi put, u suprotnom nauka ce uvek da kaska za potrebama a ekoloski uslovi zivota ce da bude sve gori i gori.

Zbogom TA peci zbogom grejanje

pre 5 godina

Da li stvarno neko misli da ce, ako se stvarno dogodi masovan prelazak sa nafte na struju, da puni auto za 2 dinara kWh ? U Nemackoj je cena struje sada oko 30 Centi. Ako je sada kod nas benzin skuplji nego u Nemackoj zasto to ne bi bila i struja ?

Milan

pre 5 godina

Oskaru i svim drugim koji silno brane EV od srca želim da nabave sebi vozilo kakvo žele. Moj jedini uslov je da to ne bude od mojih novaca. Bez subvencija molim, i bez proganjanja nas koji želimo da sami odlučujemo šta ćemo voziti.
Ni automobili sa SUS pogonom na početku nisu bili prihvaćeni, dok god nisu postali pouzdaniji i jeftiniji od konja ( iako su za gradove ekološki prihvatljiviji). Kada se za EV pojavi neki novi Henri Ford sami će se prodavati bez suvišnih analiza šta više zagađuje, preduzetnici će sami ulagati u punjače, infrastrukturu itd.
Ista priča je i sa vodonikom.

Oskar

pre 5 godina

"Sada se već praviš lud, stvarno više nemam nameru da ulazim u bilo kakvu raspravu sa tobom i niti ću ubuduće to raditi."

Bilo je postavljeno pitanje koliko je to energetski efikasno naspram EV kada se uračunaju svi gubici.

Kako vidim ti te podatke nisi ni dostavio, a govoriš kako se neko pravi lud.

EU Citizen

pre 5 godina

A, izgleda da imamo rascep među neomatksistima, izmrđu onih koji bi da nas na silu nateraju u nespremne i nezrele elektroautomobile, i totalnih ekoterorističkih frikova koji bi da svi bozimo bicikle. Neka ih voze oni, i to napolje iz Evrope, zajedno sa svojim terorističkim drugarima koje su dovlačili :))

O'sk-Ar Željko Toronto Pakistan

pre 5 godina

Sada se već praviš lud, stvarno više nemam nameru da ulazim u bilo kakvu raspravu sa tobom i niti ću ubuduće to raditi. Vodonik se skladišti, transportuje kao i svako drugo gorivo, gubitak vodonika jer ima mali molekul i može da prodje kroz zidove suda je 0.1% na godišnjem nivou. Transport, čuvanje, skladištenje... je mnogo jednostavnije nego za struju. Problemi sa strujom su skladištenje, kako ćeš čuvati gomilu potrebne struje u slučaju da se desi neki prekid u sistemu, problem ili šta već... Kolika bi baterija to bila, kakve gubitke od stajanja bi imala, što u količini postojeće energije što u smanjivanju kapaciteta kroz upotrebu. Ja ne mogu da shvatim da ti ne možeš da ukapiraš ove stvari nije mi jasno kako. Jel znaš kako se čuva gorivo, drži se u velikim sudovima, kako bi čuvao struju, držao bi je u velikoj bateriji. Kolika bi ta baterija bila??? Kolko bi koštala, koliko bi se zagadio svet da se ona naprav i posle reciklira. Jel ti sada jasnije malo. Sigurno ćeš pitati pa što bi čuvali a ne odma koristili struju. Moraš da imaš rezerve jer u sistemu mogu da se dese prekidi u proizvodnji, transportu, snabdevanju, pa da privreda ne bi trpela koriste se rezerve... Struja je sjajan izvor energije ali ne iz baterija kao kod klasičnih EV već samo i isključivo iz gorivnih ćelija i vodonika! Znam da će ti ovo teško pasti ali moram da konstatujem da će proizvodjači koji se oslone samo na struju (tesla) morati da promene kurs i okrenu se vodoniku, a to je baš teško i komplikovano..

Giovanni

pre 5 godina

Ja ne vozim svaki dan, koristim javni prevoz do posla, godisnje predjem oko 15.000 km i nemam kucu ni garazu. Auto mi uglavnom treba za putovanja od po 500-1000km po smeru kada idem na odmor, veliki porodicni, pun sa stvarima i sa malom decom. Neka mi neko kaze koji EV bi meni odgovarao a da moze da predje toliku kilometrazu sa maks jednim punjenjem od 15ak minuta i da ostane na jednom jedinom autu kao sto je sada? Takav auto trenutno ne postoji, a da bacam pare na „vau“ novotarije da bih se vozikao po gradu u guzvi, ne pada mi napamet. A bicu prvi u redu da kupim EV koji bude ispunjavao gore navedene uslove...

bigserb

pre 5 godina

Jos jedan tekst naftnih lobista koji treba da nas ubede kako je nafta divna i pozeljna, a el. energija prljava i nepozeljna! Koji je "genije" utvrdio da se na izradu el. automobila trosi toliko vise energije nego za izradu klasicnog automobila? Otkud takva logika? Sta to u el. vozilu toliko zagadjuje prirodu, a u klasicnom ne? Ko u ovo moze da poveruje?
Znaci mnogo je ekoloski prihvatljivije napraviti SUS motor od elektricnog motora, mnogo je prihvatljivije praviti menjac nego baterije, pa ko moze u ovo da poveruje?
Ispada da klasicne automobile radjaju neke ogromne mame, a el. automobile proizvode neke gadne fabrike koje zagadjuju okolinu! Ma nije valjda?

Oskar

pre 5 godina

"Pogledaj satovu emisiju o vodoniko dosta će ti pomoći da shvatiš suštinu...
(O'sk-Ar Željko Toronto Pakistan"

U emisiji SAT-a je lepo predstavljen vodonik, sem što su izostavili jednu bitnu stvar: koliko se energije uloži za proizvodnju, skladištenje i onda koliko je to energetski efikasno kada se podvuče linija naspram EV?

https://youtu.be/f7MzFfuNOtY

LaleGator

pre 5 godina

@Lale Gatro 

Jeste idealno da se E automobili pune noću samo me zanima kako doći do silnih mesta za punjenje u zemlji Srbiji. U Beogradu ima svega par komada. Hoće li Beogradani spuštati produžne kablove kroz prozore stambenih zgrada?
(Radnik zemljoradnik, 14. novembar 2018 07:38)
_____________
ahahahahaahaha

lepo me nasmeja

to si sve lepo rekao

ali imaj u vidu da je isto tako nekada DAVNO u BGu postojala sano jedna benzinska stanica, zato sto su se tada tek pojavili automobili.

Sto se tiče E.Automobila, pa nisam ja mislio da ce to sada tako biti
vec za jedno 30tak godina dok se tehnologija baterija i punjaca ne usavrsi dotle nece biti ozbiljnije masovne proizvodnje.

a za 20 godina se ocekuje i izgradnja prvih fuzionih generatora struje koji ce resiti, zameniti sve ostale prljave elektrane

sada nije pogodno vreme za E.Automobila ali u buducnosti hoce.

Kao sto se dabas mnogi bune protiv E.Automobila tako su se isto nekada davno, kada su se pojavili prvi sus automobili, bunili protiv njih

Morača

pre 5 godina

Pre desetak godina sam čitao u jednoj knjizi da su Rusi ustanovili da im vozači trolejbusa žive kraće za 10 godina od vozača autobusa. Zaključili su da je to zbog visokefrekvence trolejbusa. zemlja ima frekvencu od 9 Mhe, struja 50 MHe, a razni uređaji rade na nekoliko hiljada ili miliona MHe, što prouzrokuje elektro zagađenje. Da li bi neko pravio kuću ispod dalekovoda? sigurno ne bi.

dubrovnik

pre 5 godina

cijela proizvodnja tesle otkad postoji je malo preko 300000 auta u 10 god, a jedan mercedes godišnje napravi milion. pa nisu 100 godina razvijali otto i diesel motore da ih sada stave na police i prave samo EV.
50 najvećih kompanija na svijetu - pola ih je oil & gas velike firme (shell, BP, exxon, mobil) ili velike auto kompanije (VW, Toyota, Daimler) tako da im sigurno nije u interesu da se vozimo na struju

punjaci i potrosnja

pre 5 godina

hajde sad da uzmemo primer punjenja elektroauta u gradovima.
Kazete nema punjaca. Tacno. Ali, kolika bi bila investicija da se na SVAKO PARKING MESTO dovuce struja, stavi uticnica i napravi sistem naplate punjenja???
Pa ljudi boziji mi kao ljudska rasa znamo da napravimo trzni centar za godinu i po (Promenada NS), znamo da RASKOPAMO grad kad treba (pogledajte razvlacenje optike po gradovima, to je opsti cirkus), a ne znamo "kako cemo da punimo elektro auta kad nema punjaca"...
Mislim, ne pravimo se glupavice, to se resi veoma lako i veoma brzo.

Ovi sto kazu "treba da se vozimo na vodonik" ili jos bolje "nafra se u rafinerijama ne pravi preko struje vec od ruskog gasa koji sluzi kao pogonsko gorivo"...
Pod JEDAN - vodonik - vodonik je samo SREDSTVO koje sluzi sa skladistenje STRUJE! Uzme se voda, doda se struja, dobije se vodonik, on se "tankuje" i onda se opet u autu pretvara u struju. Potpuno debilno
Pod DVA - gas kao pogonsko sredstvo u rafinerijama - a sta mislite pametnice moje za sta sluzi gas??? Pa da pravi TOPLOTU I STRUJU!!! Koja se zatim opet koristi u rafineriji

"Trebace nam jako puno dodatnih kapaciteta za proizvodnju struje kad bi sta vozila bila na elektro pogon" - LAZ - treba nam oko 700 MW (150 vetrenjaca) konstantne proizvodnje da zadovolji dodatnu potraznju za strujom kad bi bukvalno SVAKO vozilo u srbiji prelazilo oko 35 km dnevno.

acomurija

pre 5 godina

o, pa daj da uvedemo akcizu na struju, sta cekamo..
(sima*, 14. novembar 2018 10:29)@
Blazen ti, neko ti placa od ukucana struju, inace bi video da su akcize uvedene na struju jos pre neku godinu, vrlo, vrlo napredno.

alekss

pre 5 godina

izgleda da bi najbolje resenje bilo ono od Nikole Tesle, koji je koristio takozvanu radijalnu energiju, tj. ako ne gresim, energiju koja se nalazi svuda oko nas, zasnovanu na teoriji postojanja etra. Navodno je takav eksperiment i uradjen, sa uspehom, u stvari, Nikola Tesla je pokazao da je moguce voziti automobil samo uz pomoc antene koja crpi energiju iz okoline. Naravno da postoje i drugi delovi koji su nepoznati, no, izgleda da je moguce.

electric fair play

pre 5 godina

@optimista
Pa u toku tenkovske bitke jedna strana će da kaže:'' Ej, stanite , nemamo više struje!'' a na to će druga strana:'' OK i mi smo pri kraju. Nastavljamo sutra u 9''.

genije

pre 5 godina

Klasična zamena teza dizel lobija...
Kad računaju "zagađenje" e-auta, računaju i koliko CO2 izbaci radnik dišućii koliko uglja se potroši (ovo je tek za diskusiju) a kad su "čisti" dizelaši u pitanju, "zaborave" ENORMNO zagađenje koje nastaje kao posledica vađenja, transporta i prerade nafte.
Informativno smeće.
(čak i da se sva struja pravi na ugalj a nije tako imamo 2 stvari: prvo izmestili smo zagađenje iz najgušće naseljenih mesta (gradova) izvan njih a drugo čak i tako su efikasniji sve sa uključenim gubicima na prenosnoj mreži... što je najgore, sve ovo piše u linkovanim dokumentima, samo ko će to da čita...)
Poješće vas (staru auto industriju) Mask za doručak, a više ni izbliza nije jedini...
Da smo pametni pa da se sve subvencije ponude za greenfield investiciju celog ciklusa - od litijuma, preko gigafabrike baterija i modula do fabrike elektromotora i auta - za par godina bi jahali na vrhu novog talasa koji će zapljusnuti svet.
No, garantovano ćemo prespavati sve dok ne bude kasno...

O'sk-Ar Željko Toronto Pakistan

pre 5 godina

Dobro bre željko čemu ovo: "Drzava Kalifornija je snazno subvencionisala izgradnju nekoliko stanica za punjenje automobila vodonikom. Jedna stanica kosta oko 2 miliona dolara. Sta mislite, koliko parking mesta moze da se opremi uticnicama za tu kolicinu novca?" a šta za struju ne trebaju dodatna ulaganja, nego eto tako jednostavno ubodeš kabal u zemlju i on daje struju... gde su trafoi, gde su novi dalekovodi, gde je nova instalacija (stara nije projektovana da podnese toliko opterećenje pa bi moralo još da se investira u nadogradnju...). Za vodonik mogu de se koristne postojeće pumpe pogledaj kako je to po nemačkoj uradjeno. Postojećim su dodali ovo opciju. Čak neke i same prave vodonik, imaju sopstveno postrojenje koje radi elektrolizu, a struju dobijaju od male vetrenjače koje je instalirana na stanici za te potrebe. Pogledaj satovu emisiju o vodoniko dosta će ti pomoći da shvatiš suštinu...

vulkanizer

pre 5 godina

Bilo bi lepo cuti koliko zagadjenje proizvede jedna, obicna, erupcija vulkana. I, kako bi funkcionisal proizvodnja kiseonika bez CO2?
(Raja, 14. novembar 2018 05:15)

Svi vulkani ispuste u atmosferu 65-300 miliona tona ugljen dioksida. Od toga najviše Etna, oko 6 miliona. Ljudi izbace oko 30 milijardi tona CO2 što je sto puta više nego u godini kada su vulkani bili najaktivniji.

O'sk-Ar Željko Toronto Pakistan

pre 5 godina

Kakva faca ovaj Iron Man, kaže nije me dugo bilo i sada kada sam se vratio da vidim komentare na ovakve vesti ono sve isto... nemoj molim te prijatelju da se praviš lud. Pa ja tebe nikada ne bih mogao da pomešam. Elem dokle ćeš pričati ljudima priču o solarnim panelima i koliko oni naprave struje, a nikada nećeš pomenuti (a možda i sam nemaš predstavu) koliko košta nabavka celog sistema i instalacija istog. Pa da je tako kako ti pričaš sve kuće na svetu bi imale struju džabe. Struja koju ti sam napraviš preko solarnog panela je mnogo skuplja više te košta kw nego da je uzmeš iz elektrane. Tu se vraćamo na početak moje priče i ekonomske opravdanosti. Struja je super samo je bitno koji je njen izvor, kada je to termoelektrane ili nuklearka onda to ne valja, čak i neki obnovljivi izvori nisu ekološki prihvatljivi kao npr hidroelektrana. One prekidaju vodotokove, samim time i migraciju sveta koji živi u njoj i stvaraju veliko gomilanje mulja koji bi inače voda spirala i nosila dalje tokom reke. Živo me zanima kada ćeš shvatiti da mnogo grešiš i da si u zabludi velikoj...

Iron Man

pre 5 godina

@samo da kažem... - "da se nafta stvara na granici magme pod pritiskom i visokom temperaturom, i difunduje ka površini, a ne da je fosilnog porekla". Nemamo argumenata, pa hajde da kompletno obesmislimo diskusiju?

@KingSRB - "krecu polako i textovi sramezljivo pokoji". Ocigledno da ne pratite vesti dovoljno poslednjih desetak godina. "Ja sam pisao o vodoniku jedinom pravom i cistom putu za manje zagadjenje" Vase pisanje o vodoniku ne menja zakone fizike.

Da bi se elektrolizom dobio 1kg tecnog vodonika (kojim moze da se predje oko 100km u Toyoti Mirai), potebno je 50kWh el. energije. Bukvalno. Sa tih 50kWh, EV na bateriju moze da predje 250km.

@jabreja - "Upamtite, deco moja, da vam deda kaze" Deda, deda, ni F od fizike ne znate. ;-)

Kako se to baterija koristi za elektrolizu, i kako uopste ima smisla precizno predstavljati bateriju Amperom kao jedinicom mere?

"Koliko CO2 ce se proizvesti dok se prave akumulatori, zice, lakovi, rotori?" Akumulatori, zice, lakovi se koriste i u vozilima na naftu i vodonik. Rotori se koriste i u vozilima na vodonik. Koliko CO2 se proizvede dok se prave blokovi motora, klipovi, menjaci, izduvni sistemi, naftno gorivo, sto vrsta ulja, itd?

@Marko - Da bi 2 miliona EV-a vozilo po Srbiji, potreban nam je pogon snage najvise jedne petine TE Nikola Tesla. Ili najvise jedne polovine Djerdapa. Nikakve astronomske cifre, nikakve nuklearne elektrane. Dovoljno je oko 1000 vetroturbina srednje-velike snage.

Matrix

pre 5 godina

Trenutno jedino ekolosko a jeftino resenje predstavlja vožnja na hibridni pogon gas+struja, sve ostalo je za sada iki ekonimski neisplativo i skupo ili jos uvek nedostupno za siroke mase..

Iron Man

pre 5 godina

@Radnik zemljoradnik - Hidrogen za pogon vozila se dobija trosenjem velike kolicine elektricne energije. Potpuno je besmisleno tvrditi da je vise ekoloski (ili manje neekoloski) od el. energije.

Silna mesta za punjenje u zemlji Srbiji postoje u svacijoj garazi. Bukvalno su u pitanju najobicnije uticnice. Bukvalno ne postoji jeftiniji nacin da svako ima svoj izvor "pogonskog goriva". Kad EV postanu pristupacnija, kupovace ih prvo oni koji zive u kucama i/ili imaju garaze sa uticnicama. Takvih je u Srbiji mnogo. Ili oni koji voze 30-ak km dnevno i jednom nedeljno mogu da napune automobil dok pazare u trznom centru koji ima punjace.

Prosecna kilometraza po automobilu u EU je 12000km godisnje. Nek je i u Srbiji toliko. To je 33km dnevno u proseku. Ako biste imali EV sa dometom od 200km, punili biste ga na svakih 6 dana. Ne mora bukvalno svako parking mesto da ima uticnicu. Cak i da mora, to je mnogo jeftinije nego sto mislite. Na 100000km u Srbiji mozete da ustedite 10000 evra ako se vozite na struju, a ne na naftu.

Drzava Kalifornija je snazno subvencionisala izgradnju nekoliko stanica za punjenje automobila vodonikom. Jedna stanica kosta oko 2 miliona dolara. Sta mislite, koliko parking mesta moze da se opremi uticnicama za tu kolicinu novca?

Cinique

pre 5 godina

Nemačko "držte lopova". Čak pomalo infantilna odbrana onih kojima je dokazana globalna prevara teška milijarde dolara.

"Jesi li ti ukrao bombonu?"
"Nisam ja, majke mi. Mita je ukrao punu šaku."

cile

pre 5 godina

@Radnik zemljoradnik
Nije to problem samo u Beogradu,koji je uzgred totalno nebitan u ovoj prici.To je problem svuda j svetu i sto je najgore,neresiv je.Uzmite bilo koji milionski grad kao primer i dajte rešenje za njega ?

Marko

pre 5 godina

@Oskar
U pravu si, ali NO2 emisije se ne spominju jer su se novinari senzacionalisti uhvatili CO2 i konstantno dovode isti u kontekst zagađenja i dizelaša, bar kod nas.
Po meni, poenta ovog teksta je da se skrene pažnja da nije sve crno ili belo, da razmislimo kako ćemo da proizvodimo struju u količinama potrebnim za stotine miliona vozila.
Nuklearne elektrane su jedine u stanju da proizvedu dovoljno struje, nepopularne su zbog načina proizvodnje, ali su neuporedivo čistije od proizvodnje struje na ugalj i posledica istih.
"Ekološki" izvori su dovoljni za led sijalice po kućama, ali za elektro motore snage desetina kilotvara u vozilima, bar za sada nisu.

Radnik zemljoradnik

pre 5 godina

@Lale Gatro

Jeste idealno da se E automobili pune noću samo me zanima kako doći do silnih mesta za punjenje u zemlji Srbiji. U Beogradu ima svega par komada. Hoće li Beogradani spuštati produžne kablove kroz prozore stambenih zgrada?

jabreja

pre 5 godina

Jedna od velikih zabluda covecanstva, ako ne i najveca, je automobil na elektricni pogon i sva nedorecenost, tj lazna prica.
Niko od ovih "strucnjaka" ne bi kod mene polozio obicnu fiziku: ne postoji perpetuum mobile!
Tj, laz je da ce se baterije puniti uzgred. Narod kaze: od go*ana se pita ne pravi.
Koliko CO2 ce se proizvesti dok se prave akumulatori, zice, lakovi, rotori?
Krupnom kapitalu odgovara ova somnabula, narod napaljen.
Upamtite, deco moja, da vam deda kaze: jedina buducnost automobila nije elektromobil, vec, i iskljucivo, automobil na vodu, tj na izdvojen vodonik i kiseonik.
Neki proracuni kazu da ce se od litra vode voziti 500 pa do 1.000 km, a za elektrolizu se upotrebi baterija od 10-tak Ampera.
Buducnost, dakle, pripada hemijskoj voznji, a ne elektrotehnickoj - ali kapitalistima ne odgovara jeftina voznja naroda...

KingSRB

pre 5 godina

jao jao jao lepo sam jos onomad govorio da struja nije resenje ali svi me minusima nagradise al eo malo lagano svakome ce doci pre ili kasnije u glavu pa evo lagano krecu polako i textovi sramezljivo pokoji ali polako bice ih jos vise u buducnosti! Ja sam pisao o vodoniku jedinom pravom i cistom putu za manje zagadjenje al neee srbija zna bolje struja pa bog al lagano. takodje sam spomenuo i dizele tu negde kao i benzince da globalno manje zagadjuju od proizvodnje elektro ubica ali eto ga lagano al sigurno ajmo sad srbi menjajte misljenje opet.
Molim Admina objavite mi komentar. Hvala

b

pre 5 godina

Nafta, ugalj, gas, sva fosilna goriva ce nestati i to je cinjenica.
Ako budemo cekali da se to desi kako bismo poceli da razvijamo alternativu imacemo veliki problem...

Bob

pre 5 godina

1. Koliko bi trebalo da je bilo tih dinosaurusa da bi se od njih stvorila nafta?
(samo da kažem..., 13. novembar 2018 23:37)

Lele. Dvadeset prvi vek? Nafta od dinosaurusa?

Po nekoj mojoj proceni, većina ljudi je otprilike u petnaestom veku, ne više od toga.

Ako je za utehu, i u petnaestom je većina bila u petom. Znam, i nije neka uteha...

Oskar

pre 5 godina

"Ova analiza upravo potvrđuje da su električna vozila manji zagađivači, samo treba malo uključiti mozak. Lepo piše da u sredinama gde se struja dobija iz uglja električna vozila tek na pređenih 150 000 km postaju ekološkija."

Još bih dodao da brojke od 150-200 kg CO2 za svaki kWh koju SEG koristi datiraju pre 2013. (http://bilavgifter.org/files/2015/02/Hammer-jiec12072-ea.pdf) i na osnovu nje se nadograđuju i novije studije (http://www.ivl.se/download/18.5922281715bdaebede95a9/1496136143435/C243.pdf).

"Na osnovu podataka iz studije najvećeg nemačkog auto-moto kluba ADAC, SEG postavlja sledeću računicu: s obzirom na aktuelni miks u proizvodnji električne energije u Nemačkoj, jedan mali električni automobil koji pređe više od 50.000 kilometara tokom svog životnog veka „proizvede“ više ugljen dioksida nego neki odgovarajući model vozila koji troši benzin ili dizel."

Interesantno da nije spomenuto da se magazin Edison ne slaže sa time već kaže da je prema njihovim proračunima benzincu potrebno 40.000, a dizelašu 50.000 km kako bi prešli EV sa CO2 emisijama.

https://edison.handelsblatt.com/e-hub/die-krux-mit-den-vergleichsrechnungen/23215398.html?ticket=ST-1579532-FpSRvebtZLUAuuwWlJcT-ap4

NO2 emisije se uopšte ni ne spominju jer su isti ti bili uhvaćeni u prevari sa svojim čistim dizelašima na kojima su zarađivali ogromne pare.

Mila

pre 5 godina

Ha ha konacno malo istine da ispliva na povrsinu. A to nije sve. Da li ste se zapitali ko to i zasto na silu pokusava da na trzistu progura elektro automobile i ko je to pokupovao sva nalazista rude za proizvodnju baterija u svetu ( i u Srbiji) ? U bilo kom slucaju cilj je jasan: popljackati kupce automobila.

samo da kažem...

pre 5 godina

@"Nafte neće biti zauvek, tako da hteli - ne hteli, moraće da se smisli nešto drugo" --- Nisam ravnozemljaš ni sličan kvazinaučnik, ali sve više verujem u jednu teoriju - da se nafta stvara na granici magme pod pritiskom i visokom temperaturom, i difunduje ka površini, a ne da je fosilnog porekla. 1. Koliko bi trebalo da je bilo tih dinosaurusa da bi se od njih stvorila nafta? 2. Kako to da je ima na svim krajevima Zemlje, i ispod okeana i ispod polova, i ispod planina, nije valjda da su dinosairusi živeli baš svuda, i svi poumirali i pretvorili se u naftu. 3. Kako nalazimo fosile dinosaurusa na površini zemlje, a naftu na 9 km? Kako su tela nekih dinosaurusa dospela na tu dubinu, a neka ostala na površini, na istoj, maloj, teritoriji.

cojans

pre 5 godina

ja
El ste čuli, postoji i japanska industrija. po mnogo čemu ispred evropske. ali mi Balkancima znamo šta je nemačka i Kina. za nas ništa treće ne postoji.

lune

pre 5 godina

Ma ja bih električni auto voleo jer je svakako zsnimljiviji trenutno. Nemam menjač, jak obrtni moment. Ovi kineski kad bi krenuli kod nas, ne bi bilo loše.

Joca

pre 5 godina

Postoji mnogo načina da se proizvede struja. Ne postoji ni jedan jedini da se proizvede nafta. Ili je imaš ili moraš da je uvezeš.

Savršeno je jasno odakle ovakvi vetrovi duvaju. Ali se od takvih vetrova struja ne može dobiti. Samo smrad.

Jedno je istina. Prelaskom na elektromobile, ogroman broj ljudi će ostati bez posla: priučeni automehaničari, proizvođači i trgovci uljima, mazivima i rezervnim delovima, komunalne službe, lekari, pa čak i profesionalni vozači.

Mogu ovi iz Štutgarta da puštaju vetrove koliko žele, automatizacija vožnje može efikasno da se izvede samo sa čisto električnim pogonom. Nije to glupima očigledno, ali otezanjem sa automatizacijom da bi se očuvala zavisnost od nafte plaćaće se još dugo ulični danak u krvi. Da parafraziram malo njihovu parolu: ni SUS motori ne idu na naftu, nego na krv.

Iron Man

pre 5 godina

@PF1 - Litijum se ne proizvodi, vec se dobija pumpanjem veoma "slane" vode na povrsinu pustinje, voda ispari na suncu, i nakon toga se skuplja preostali litijum. Dobija se i rudarenjem, i tacno je da nije narocito ekolosko. U Teslinoj bateriji od 600kg, litijuma ima svega 6-12kg. Samo zato sto se zovu litijum-jonske, ne znaci da se baterije bukvalno prave 100% od litijuma, niti da je litijum ekoloski najstetnija komponenta baterije. Ovim samo zelim da pokazem da koristite pogresne argumente, sto dokazuje da se bas ne razumete u ono o cemu pricate, a deluje da imate poprilicno jak stav.

Stare baterije se ne skladiste, jer ni ne prestaju da se koriste. Ili se koriste u druge svrhe, ili se recikliraju. Kao sto svi govore - veoma su skupe, tako da niko nije lud da ih zakopava u zemlju ili ostavlja po skladistima. Doduse, jos uvek ni ne postoje te "stare" baterije.

VW Golf krece od oko 21000 evra. VW e-Golf, Nissan Leaf, Hyundai Kona su oko 36000 evra. Hyundai Ioniq EV je oko 31000 evra. 21-36 je ipak mnogo drugacije (iako su EV i dalje dosta skuplji), nego 15-45.

Tako da nisam siguran sta je navlakusa...

LaleGator

pre 5 godina

Vidim mnogi se brinu kako ce te silne EL automobili biti napunjeni i da ce to povećati zagadjenje...

Evo jedna zanimljiva stvar o proizvodnji i iskorišćenosti struje

Struja se podjednako pravi i danju i noću.

Kada elektrana napravi struju i pusti je u mrezu, ako ta struja ne bude iskorišćena ona se ne moze vratiti u elektranu i sačuvati vec se gubi... Mnogi ovo ne znaju

Sobzirom da se noću (u vreme spavanja) koristi samo oko 10% proizvedene struje, odnosno 90% se izgubi
E.Automobili su idealni da se iskoristi ta struja koja bi inace bila izgubljena...

tako da dok spavamo
automobil se puni i to jos po jeftinijoj tarifi.

a da ne pricamo o tome da na zapadu Skoro svako ko ima EAuto ima i solarni punjac
i da sve veći broj firmi stavlja solarne punjace na svoje zgrade pa se tako zaposlenima dok rade pune automobili

rešenja ima mnogo za struju
dok za naftase postojo samo jedno resenje vadi naftu i preradjuj je

izhlapjeli starac

pre 5 godina

Niko ne pominje armije svih zemalja na svetu kao potrosace i enormne zagadjivace. Koliko je co2 proizvedeno u napadu na Srbiju 1999? Bilo je oko 500 avio poletanja svaki dan, 78 puta. Koliko goriva je prosecno trosio avion od Avijana do Srbije i nazad najmanje? Da ne govorim o zapaljenim rafinerijama i produktima eksplozija koji su pogubni. I sad, ja treba kao da stedim co2.
Realno, bas me zabole. Ja cu da placam i stedim da oni svi mogu da bombarduju neku novu Siriju, Srbiju, Irak. Neka ode svet u tandariju, neka svi odemo. Bogate ce vise boleti.

Ja

pre 5 godina

Pre bi rekao prevara zvana nemački dizeli ..koja seje rak i oko Srbiji..ali većinska Srbija slepo zaljubljena u sve nemačko ..pre bi 100 puta električnog Kineza nego Golf dizel

Iron Man

pre 5 godina

Hehe, posle sto godina otvorim vesti i vidim da se nista nije promenilo. Medju prvim komentatorima uvek oni sto su mene uvek optuzivali kako komentarisem na svaku vest.

Kada bi sutra Srbijom pocelo da se vozi 2 miliona putnickih automobila, EPS bi morao da proizvodi 10-15% vise el. energije na godisnjem nivou. Nikakve atomske centrale, nikakva visestruka poskupljenja struje.

Prvo pricate kako su baterije uzasno skupe, onda pricate kako je bacanje baterija ekoloska katastrofa. Pa nije valjda niko lud da baci nesto sto vredi 5000-10000 evra? Pogotovo uzimajuci u obzir da se velika vecina baterija nakon upotrebe u automobilima koristi za stacionarno skladistenje energije, ili se skoro u potpunosti reciklira.

Baterije se bacaju kad "crknu" posle par godina? Pa gde su sve te silne baterije iz Tesli Modela S proizvedenih od 2012. pa nadalje? Sigurno nisu kod Paje na otpadu ili na nekoj deponiji. Inace, baterija ne "crkava" odjednom, vec se kapacitet pojedinacnih celija postepeno smanjuje, i to vrlo sporo.

Ako kupite jedan PV panel snage 250W, i koristite ga u klimi poput kanadske, on ce za 20 godina proizvesti 5500kWh energije. To je dovoljno da EV vozite 22000km. Za 22000km na dizel bi vam trebalo oko 2150 evra.

Tamo gde se vade rude za baterije trava vise ne raste? Jeste li sigurni da niste pomesali stvari sa naftnim busotinama, poljima u Alberti, izlivenom naftom po morima i okeanima?

A cena trofazne uticnice na parking mestu stambene zgrade bas i nije velika.

kolik

pre 5 godina

mene zanima da li je problem zagadjivanja co2 ili azotni oksidi. sta je gore . dizel je gori po pitanju nox a benzinci za co2. sta je stetnije po okolinu .....pa da vidimo dalje

Gradimir

pre 5 godina

Ajde da još malo zakomplikujem priču. Litijum koji je dostupan za rudarenje je u smešnim količinama u odnosu na to koliko ga ima u okeanima. I ja bih najviše voleo da odmah možemo da ga isfiltriramo iz morske vode, ali dok neko ne nađe efikasan način za to, mora da se kopa. Slična priča je sa elementima u Sunčevom sistemu. Verovatno skoro svakog elementa koji vam padne na pamet ima najviše u Suncu, jer iako je najvećim delom od vodonika, obzirom da čini, mislim, 99,8% mase Sunčevog sistema, čak i zlata u njemu je najviše. Zato u okeanima i ima toliko Litijuma, jer je to ogromna masa vode koja i spira kopno milijardama godina. Rudarenjem samo zagrebemo površinu Zemlje tu i tamo i usput zagadimo.

leptehebo

pre 5 godina

Ne znam da li je neko uracunao u eksploataciju sus motora u tih 150k km bar 10 zamena ulja od po 4-5 litara koja se istresaju u zemlju, reke ili se spaljuju pa "doprinose ekologiji", koliko litara goriva potrose a koje je opet nastalo "samo od sebe u obliku kise", potrosni delovi sus sklopa... Kad vec spominjete nastanak struje za punjenje baterija el. auta, nemojte I ove detalje da zaobidjete.
Inace, cini mi se da je jako blizu odnos izvadjene nafte sa onom utrosenom za njeno vadjenje...

Туп туп

pre 5 godina

A tenkovi, na sta ce ici tenkovi, to mene brine.
(optimista, 13. novembar 2018 20:38)
Ићи ће на људе, као и увек.

LaleGator

pre 5 godina

Lepo je to za kola ali koliko industrija koja proizvodi ta kola šteti...što ne kažu da tamo gde se prave baterije tu trava ne raste...ali to i nema veze jer je to u nekoj dalekoj zemlji trećeg sveta...
(NN, 13. novembar 2018 14:51)
___________________
A tamo gde se nafta i gas vadi pa tamo cevta najlepse cvece

a tamo gde se nafta preradjuje
pa ta regija je prava banja.

a tek deponije tih derivata pa to su rajske zemlje.

A tek kako izgledaju kopovi uglja.


Čak i ako bi smo uklonili sve elektricne automobile i zabranili proizvodnju to ne bi ni malo smanjilo zagadjenje koke nastaje tokom proizvodnje struje od fosilnih goriva

Ivan

pre 5 godina

@Gradimir...Nadam se da ce i ostali čitaoci shvatiti ovaj clanak kao i ti i da ce se taj stereotip o losem co2 otisku hibrida i ev napokon pasti u vodu posle ovako opseznih istrazivanja. Sa vozilima na fosilna goriva se desava nesto slicno kao i sa "ravnom Zemljom"...Nedostatak obrazovanja i kritickog misljenja dovodi do zablude o opravdanosti upotrebe fosilnih goriva u sredstvima licnog prevoza. Dovoljno je na semaforu stati iza auta sa IC i EV pogonom uporedo i pomirisati koji manje zagadjuje jer najveci problem i jeste pasivno trovanje izduvnim gasovima u zonama guste naseljenosti.

srba

pre 5 godina

Ljudi ide se na karbonsku valutu. Kolko izdahneš toliko plaćaš porez. E automobili nikada nece da zažive kao auta sa unutrašnjim sagorevanjem. Prvo koliko struje treba da se proizvede da bi zadovoljili toliku potražnju za njom drugo sa ishabanim baterijama koje se nagomilavaju. Čist lopovluku da se izvuku pare

dilema

pre 5 godina

Klasičan spin! Neko reče gde se baterije proizvode tu trava ne raste. Pa druže, trava ne raste ni na milion auto otpada gde iz automobila curi ulje,gorivo, antifriz itd.Da se vratim na temu. Struja se ne dobija samo iz termo elektrana, najčešći je to slučaj hidroelektrane ,nuklearne elektrane, vetrenjače. Kako ja vidim punjenje automobila. Tako što će se svuda stavljati solarne ploče. Garaža Obilićev venac, ProCredit banka na nbgd-u i još na par mesta postoje brzi punjači koji preko solarnih ploča kolektuju struju u baterije i iz tih paterija se pune automobili. Šta može biti zelenije od toga? Te solarne stanice možeš ugraditi gde hoćeš na planeti i uvek imaš za DŽ električnu energiju. Samo ću reći jedno SATELITI! Sateliti koriste solarne ploče da bi astronautima obezbedila struju a ne benzin,dizel itd. Pozz!

PF1

pre 5 godina

Navlakusa. Niko ne spominje proizvodnju litijuma ili skladistenje starih baterija. Samo je frka za CO2.
Evo cinjenice koja je proverljiva:
Veci uticaj na globalno zagrevanje ima uzgoj stoke nego sva sredstva transporta (svi automobili, svi kamioni, svi avioni, svi brodovi, svi vozovi).
Jeli neko video kampanju da se smanji broj grla stoke ili konzumacija mesa? Sve jasno.
Plus sto auto (npr. u C segmntu) kosta 15.000 eur a isti takav auto ako je elektricni kosta 45.000 eura.

djubretar Djura

pre 5 godina

Grese pojedini komentatori da u Srbiji nema svesti o ekologiji. Pa Srbija naplacuje 2 dinara najlon kesu, uzima dinar po kvadratnom metru stambene povrsine za ekologiju i odzacarinu, iz cene goriva, Srbija opet uzima deo para za ekologiju. Vidite da je Srbija ekoloski jako svesna.

Radovan

pre 5 godina

Najveći zagađivači na planeti su nenormalna seča šume i mlazni avioni koji uništavaju ozonski omotač.
Ove dve stvari čine da na planeti ima sve manje kiseonika koji je potreban za život i stvaranje kiše/vode.

Električni automobili i zaštita životne sredine su nova religija za zaglupljivanje/otimanje para od naroda i naplata reketa državama.

Hvala bogu nisam iz mase

pre 5 godina

@neko iz mase
razmisliti pre pisanja:
solarne elektrane rade danju, automobili se pune noću
solarne elektrane zimi proizvode mnogo manje struje, baterije se mnogo brže troše zimi

bg

pre 5 godina

A ako neko živi u stanu kako on može da ima elektro automobil gde da ga puni? Da li će punjene baterije nekad trajati 25 minuta jer sad traje 3-4 sata? Da li znate koliko treba da se uloži u elektro stanice ako to zaživi jer milijarde evra mora da se izdvoji ako ćemo menjati klasične pumpe.
A litijum od koga se prave baterije nije ni on beskonačan nestaje on za 30 godina.

Halo Bing...

pre 5 godina

rukfa, 13. novembar 2018 15:33)
Pa nisi ni ti u pravu. Radio sam u fabrici koja ima ozbiljnu industrijsku proizvodnju i hiljade zaposlenih.. Samo na mojoj mašini je bilo minimum 50 elektromotora raznih snaga a bila je jedna od manjih i da nemačka je,relativno nova..Za snadbevanje strujon postoji nekoliko dalekovoda direktno sa H.E. Bajina bašta. Naravno šta god je moglo da se konvertuje na gas to je učinjeno ali elektromotor nemože na gas. Malo je oftopic ali ti dobi pluseve za neistinu.

dusanmal

pre 5 godina

@Gradimir Sta ni clanak ni vi ne pominjete i sta proponenti elektricnih vozila kriju ko zmija noge je ekoloski udar proizvodnje modernih baterija, ukljucujuci i proizvodnju resursa neophodnih za te baterije. Da, ima i reciklaze no nasuprot CO2 zagadjenju sa cime priroda zna sta da radi (objavljeni radovi o prirodnom ozelenjavanju planete usled rasta CO2) teski metali i slicno potrebno za baterije...ubijaju i bubasvabe. Zato sto je zivot na Zemlji bio retko izlozen tim supstancama i nema nikakav nacin upotrebe ili obnove. To je za sav zivot na Zemlji otrov cak i u tako malim kolicinama da ce ova masivna upotreba sigurno naneti teske ekoloske posledice.

pokorni

pre 5 godina

DW u sluzbi nem.auto industrije koja ne razvija dovoljno el.automobile jer im se ne isplati ukinuti vec razvijeno. DW nije odavno objektivna,ali ni ostali nisu bolji(CNN,BBC,...),svi su oni u sluzbi nekoga!

prosto ko pasulj

pre 5 godina

Mi kopamo litijum. Kinezi prave baterije. Nemci voze domaće automobile sa tim baterijama. I imaju cistiju drzavu. Tako se to radi.

Milan

pre 5 godina

@Gradimir
Posle 150.000 menjaš bateriju, pa iz početka
Proizvodnja solarnih panela je ekološka katastrofa sama po sebi. Energija jeposle čista da čistija ne može biti ali rudarenje retkih elemenata za panele proizvodi previše toksičnih otpada.
Jedini ispravan pravac u industriji je ulaganje u fuziju, jedini neiscrpan izvor čiste energije.
Za zaustavljanje globalnog zagrevanja najvažnije je ukloniti najveći izvor gasova staklene bašte - uzgoj stoke

Trabant limuyina

pre 5 godina

Pa, za bogate drzave i gradove bice ekoloski, jer ce baterije da se prave negde daleko (citaj nekoj siromasnoj zemlji), struja ce da se pravi u centralam na ugalj, opet u nekim siromasnim krajevima. E sada kada vetar donese neko zagadjenje (kao npr 1986) pa sta da se radi....

Oskar

pre 5 godina

" Znate zašto, zato što je mnogo skuplje napraviti branu, solarne panele, vetrenjače nego termo elektranu"

Da li je?

1 - https://www.vox.com/energy-and-environment/2018/7/13/17551878/natural-gas-markets-renewable-energy

2 - https://www.forbes.com/sites/energyinnovation/2018/01/23/cheap-renewables-keep-pushing-fossil-fuels-further-away-from-profitability-despite-trumps-efforts/#2cf025786ce9

3 - https://arstechnica.com/information-technology/2018/11/new-year-same-story-cost-of-wind-and-solar-fall-below-cost-of-coal-and-gas/

"Nema potrebe da slepo verujete prevejanim prodavcima i da mislite da npr tesla prelazi 600 km sa punim baterijama kada je istina videli ste pre neki dan suprotna samo 320 u realnim uslovima"

Nema potrebe slepo da veruješ NEDC testu koji je sve samo netačan.
Isti taj sajt na osnovu koga je napisana ta vest piše sledeće za NEDC:

"However, the official fuel economy figures published in sales brochures can lead you to expect unrealistic returns. That’s because those figures are based on something called the New European Driving Cycle (NEDC) – a government test that’s wholly unrepresentative of how we actually drive our cars on the road."

https://www.whatcar.com/truempg/how-we-did-it

Tesla u Evropi koristi NEDC jer je to zvaničan test, dok u SAD koristi EPA koji je bliži realnosti.

https://www.reddit.com/r/teslamotors/comments/76uu7r/typical_rated_and_ideal_range_explained/

Bobb

pre 5 godina

@N
Nema nikakve ekspanzije, sve dok se pronađe neki mnogo efikasniji i jeftiniji način za dobijanje tečnog vodonika. Sa sadašnjim načinom, mnogo više energije se utroši prilikom proizvodnje goriva nego što se dobije energije u samom gorivu.

TNT

pre 5 godina

“Ljubitelji” elektorautomobila, pa dokle više?!? U raspravi branite nešto što ste videli MOŽDA u prolazu. Kažete ovo je rezultat nemačke propagande. A halabuka protiv dizela je rezultat spontanog razmišljanja svetske populacije? Pa sutra da vam kažu da je plastika dobra za jelo a meso nije jer je kancerogeno, pola vas bi branila “argumentovano” tu ideju. Pustite nas, neosvešćene, da vozimo šta volimo onako kako volimo, a vi maštajte da vozite električne automobile koji su “budućnost”, i već sam jednom rekao - umesto ßto nas zaostale ovde prosvećujete, prodajete kuću, stan i uložite sve pare na berzu u Teslu ili neku drugu sličnu kompaniju, ako ste tako uvereni u budućnost.

donkey kong

pre 5 godina

Informacije o električnim automobilima, punjačima itd domaćem portalu: emobility.rs.
Problem sa CO2 je vezan za globalno zagrevanje, a niko ne priča o zagađenju sa produktima sagorevanja...

Oskar

pre 5 godina

"Svi pisu o tome kako struja za punjenje baterija uglavnom dolazi iz prljavih termoelektrana a niko ne pise o tome koliko struje rafinerije potrose za proizvodnju goriva"

Opšte je poznato kako nafta raste na drveću, te nema potrebe za bušenjem, frakturisanjem i u svetu se ne dašavaju ekološke katastrofe vezane za crpljenje nafte i gasa.

"Na koji nacin ce se proizvesti elektricna energija ako svi automobili i kamioni predju na struju? "

Na koji način će se proizvoditi gorivo ako nastavimo istim tempom?
I kada će to "kada svi pređu" biti?

Argumenti poput "kada bi svi" ne pije vodu, jer niti će svi biti EV, a niti će se to desiti preko noći.

"Koliko ce prirode biti devastirano tj prekopano u potrazi za litijumom za akomulatore i koliko za njihovo skladistenje posle veka upotrebe?"

https://www.youtube.com/watch?v=50rXYrFCQMw

Koliko prirode će biti devastirano ako budemo nastavili sa crpljenjem nafte, gasa pa čak i kopanjem uglja?

Litijum nije problem, već kobalt iako se kobalt polako izbacuje iz upotrebe u baterijama.

Što se tiče skladištenja i reciklaže:
https://www.reuters.com/article/us-china-batteries-recycling/china-puts-responsibility-for-battery-recycling-on-makers-of-electric-vehicles-idUSKCN1GA0MG

https://www.umicore.com/en/media/press/bmw-group-northvolt-and-umicore-join-forces-to-develop-sustainable-life-cycle-loop-for-batteries

Dar

pre 5 godina

I? Sta je ovde "prevara"? Naravno da ce Nemci pljuvati elektricne automobile, kad ih ne prave, niti razmisljaju da ih prave, jer su indoktrinirani njihovim stogodisnjim sistemom i misle da ce moci doveka da cede suvu drenovinu. Malo morgen. Jedino oni ne vide da ce pasti u zapecak i sa automobilskom industrijom, ako se ne povinuju trzistu, kao sto im se desilo sa elektronskom industrijom. Nemacka trenutno zivi od automobilske industrije i to bi bilo to. Mi da imamo pametne ljude gde treba, pa to lepo da iskoristimo.

Dr Laza

pre 5 godina

Ko o cemu, Nemci o dizelu... Ako nista drugo, izmestice se izduvni gasovi van naseljenih mesta, tako da ovo negativno utice i na farmako industriju. Elektroautomobili jos uvek imaju dosta mana, slucajno ili namerno nisam siguran, ali svakako imaju sve vise potencijala sa razvojem novih tehnologija.

Gradimir

pre 5 godina

Ova analiza upravo potvrđuje da su električna vozila manji zagađivači, samo treba malo uključiti mozak. Lepo piše da u sredinama gde se struja dobija iz uglja električna vozila tek na pređenih 150 000 km postaju ekološkija. Ukoliko je miks energije koja se dobija više zelen, to se dešava mnogo ranije. Nije valjda da svi bacate kola sa 150 000 km? Upravo zbog početnih zagađenja pri proizvodnji baterija, električni imaju lošiji "start". Kako vreme odmiče, vozila na fosilna goriva samo gomilaju zagađenje. Inače, već godinu-dve u svetu se postavlja više gigavata panela za solarnu energiju, nego bilo koje druge vrste proizvodnje struje. Taj trend će se samo ubrzavati kako bude padala cena panela i rasla njihova efikasnost. Čitam, informišem se, a vidim da ovde ljudi imaju mnogo predrasuda koje se za par minuta na Internetu mogu bar staviti pod pitanje ako ne i eliminisati.

brm

pre 5 godina

Budućnost su električna vozila koja energiju dobijaju od vodoničnih (gorivnih) ćelija. To je tehnologija koja postoji, samo za sada ne postoji mreža pumpi koja to podržava. Bezbedna je, rezervoar se puno za 2 minuta, emisija 0, sve kako treba. Meni jedino nije jasno zašto to nisu pogurali više već sada. Očekujem ekspanziju u sledećih 10 godina.
(N., 13. novembar 2018 16:55)

Skladištenje vodonika izuzetno teško, komplikovano i skupo. Vodonik je najmanji atom, i jako je teško praviti skladište iz kojeg neće biti curenja. Jednostavno, vodonik uvek nađe prolaz. Nije problem imati vozilo na vodonik, to samo po sebi jeste ekološki i jeftino, ali ga skladištiti efikasno, to je već tehnologija koju nemamo.

DV

pre 5 godina

Koliko hemijska industrija zagađuje sa preradom nafte, prvo to izračunajte, zašto se ta hemijska uvek zanemaruje?! A jedan je od najvećih i apsolutno najgorih zagađivača.!

resavanje problema, bez resavanja njegovog uzroka ne vodi nigde

pre 5 godina

zanimljivo mi je da nikom u auto industriji "ne pada na pamet" problem bezbednog odlaganja starih baterija. ili to nije problem jer se one "deponuju" po indijskim i kineskim pustarama po divljim deponijama, daleko od ociju ekoloski osvescenih kupaca elektricnih vozila.

da ne pricamo o eksploataciji minerala potrebnih za baterije, samom procesu njihove proizvodnje i ostalim sitnicama koje "tesla" sigurno nece staviti u svoj oglas za "eko-automobil".

planeta uopste nije tako velika kako mi volimo da mislimo, doci ce ovo na naplatu i to vrlo brzo.
eto, plastika je dosla "na naplatu" ni 60 godina od kako je izmisljena, a vec se u obliku nano-granula nalazi u manje-vise svim zivim organizmima na planeti.

Pera85

pre 5 godina

Samo sto su u tekstu zaboravili da spomenu da je koriscenje zelene energije u porastu i da ce samo ici na gore. Danska ce za par godina 100% energije dobijati iz obnovljivih izvora. Tu je sasvim nebitno koliko je co2 potroseno za e automobil, jer ce to biti ukupan trosak co2. To je budicnost. Jedna tehnologija ide za drugom.
Nas ne racunam, mi idemo u nazad

M.

pre 5 godina

Ako struju dobijate iz ekološki prihvatljivih izvora energije čemu ceo svet teži (pri tome ekološki prihvatljiv izvor bar za sad NE MORA biti izvor koji ne zagađuje uopšte nego u mnogo, mnogo manjoj meri nego ugalj i slično) onda e-automobili apsolutno imaju smisla!

N.

pre 5 godina

Budućnost su električna vozila koja energiju dobijaju od vodoničnih (gorivnih) ćelija. To je tehnologija koja postoji, samo za sada ne postoji mreža pumpi koja to podržava. Bezbedna je, rezervoar se puno za 2 minuta, emisija 0, sve kako treba. Meni jedino nije jasno zašto to nisu pogurali više već sada. Očekujem ekspanziju u sledećih 10 godina.

Nesa

pre 5 godina

Mi prvi treba da zabranimo automobile sa unutrasnjim sagorevanjem....mi pravimo struju, nafte nemamo.stedeli bi tako 2-3 milijarde evra godisnje i ne bi vise mogli da nam uvaljuju polovne automobile iz EU.
Jedna velika fabrika da se napravi negde u Srbiji i da pravimo i baterije i automobile i stanice za punjenje.
To bi trebalo da bude projekat od nacionalnog znacaja.
Samo vozila u tranzitu mogu onda kroz Srbiju i za njih putarina da bude u jednom pravcu 50 evra!
Vozilo ne bi smelo da se registruje u Srbiji ako nije 100% e-automobil.

Neko Iz Mase

pre 5 godina

Nemci i njihovo "dizel je najbolji, električni zagađuju više" priča. Tako je i u ovoj "analizi". Skoknete na sajt firme, tamo reklama, prvo ova analiza koja pokazuje kako je sve loše sa električnim automobilima, a onda i daje rešenje, njihov proizvod dizel 48v hibrid (običan hibrih, ne plug-in), koji je najbolji, kako je analiza pokazala.
A u tom pdf-u, pretpostavka, VW Golf koji za života pređe 50 hiljada kilometara u svim mogućim verzijama, vožnja na struju je 30% skuplja nego dizel, njihov sistem štedi 15%, struja se dobija iz uglja, zagađenje iz proizvodnje baterija računato za bateriju ford focusa iz 2011 godine, itd, itd... Sramotno je ovako nešto i objaviti, ali uverili smo se da nemcima prevare nisu strane.

Neko je pitao odakle struja: Ako bi svi automobili, kamioni i autobusi u Srbiji bili električni, da bi se oni punili isključivo na obnovljive izvore, potrebno je uložiti nekih 4 milijarde evra u solarne elektrane i vetroparkove. Srbija godišnje na uvoz nafte potroši oko 1,2 milijarde €. Za tri-četiri godine uvoza nafte, koja zagađuje ispod prozora, možemo se voziti trideset godina bez trunke zagađenja.

T

pre 5 godina

Dizel dok ne zasmrdi, to nije auto!

PS Ovo sto pise DW su kompletne neistine, relevantnije institucije od DW se bave time (recimo MIT) i nisu dobile ovakve rezultate, ali nema veze, nama se vise svidja ova verzija. Pogotovo je ruzno napisati ovakav clanak i ne staviti nijedan link ka tim navodnim studijama koje to dokazuju.

Teslolog amater

pre 5 godina

Poludeh vise objasnjavajuci prostodusnim i ekologijom zanetim ljudima da je sve to "sarena laza", pogotovu u Srbiji gde se skoro pa sva struja dobija sagorevanjem uglja.

Steta sto se ovo istrazivanje nije bavilo time koliko bi globalizacija ove posasti od e-vozila imala na cene struje za domacinstva. Nijedna vlada ne bi mirno gledala kako gubi enormne akcize koje naplacuje za naftu i gas.

To bi znacilo ba di ogromna vecina populacije koja ni nema para za nikakve automobile, morala da participira cenu struje za one koji imaju i para i e-vozila.

Sve u svemu, neko je odavno lepo rekao "elektricni automobili u stvari idu na ugalj",bar u vecini slucajeva gledano globalno.

Karavan

pre 5 godina

Fascinantno je da u zemlji kao što je Srbija, koja uvozi naftu, koja je jako skupa u odnosu na standard građana, a ima svoju struju, bilo ko uopšte dovodi u pitanje svrsishodnost e automobila.

Teslolog amater

pre 5 godina

Poludeh vise objasnjavajuci prostodusnim i ekologijom zanetim ljudima da je sve to "sarena laza", pogotovu u Srbiji gde se skoro pa sva struja dobija sagorevanjem uglja.

Steta sto se ovo istrazivanje nije bavilo time koliko bi globalizacija ove posasti od e-vozila imala na cene struje za domacinstva. Nijedna vlada ne bi mirno gledala kako gubi enormne akcize koje naplacuje za naftu i gas.

To bi znacilo ba di ogromna vecina populacije koja ni nema para za nikakve automobile, morala da participira cenu struje za one koji imaju i para i e-vozila.

Sve u svemu, neko je odavno lepo rekao "elektricni automobili u stvari idu na ugalj",bar u vecini slucajeva gledano globalno.

ja

pre 5 godina

Eee, a kad sam ja o ovom pisao u vreme hajpa oko Tesle i drugih el. automobila, od "znalaca" sam ovde na sajtu dobijao na stotine minusa, iako sam se ograđivao da bi trebalo sprovesti detaljnu analizu uticaja na životnu sredinu tako što bi se izračunao uticaj prilikom proizvodnje takvih automobila (uključujući i proizvodnju baterija), kao i uticaj prilikom rashodovanja i reciklaže istih. Sada, nakon što je po prvi put napravljena takva analiza (iako je ona i dalje nepotpuna), svi su odjednom dobili naknadnu pamet...

rukfa

pre 5 godina

@Niko, pa rafinerija ili bilo koja ozbiljnija fabrika nije pravljena da radi na struju, nije to domaćinstvo. Za bilo kakvu ozbiljnu proizvodnju potreban je gas, to je glavni energent za industriju. Da to radi na struju kao što ti misliš nemci bi odavno uveli najstrože sankcije rusima i prekinuli sve tokove gasa (severni1, severni2.....)

ernesto che

pre 5 godina

Tesko je ljudima da shvate da je to obicna prevara, koja ce pritom svima nama izbijati vise para iz dzepa a zna se ko ce te novce pokupiti.

dragaN

pre 5 godina

Svi pisu o tome kako struja za punjenje baterija uglavnom dolazi iz prljavih termoelektrana a niko ne pise o tome koliko struje rafinerije potrose za proizvodnju goriva
(Niko, 13. novembar 2018 14:46)

Poredjenje ti uopste nije dobro, jer kao sto je potrebna struja u rafinerijama za proizvodnju nafte, potrebna je struja u rudnicima za proizvodnju uglja, koji se onda trosi za proizvodnju struje za punjenje baterija. Dakle, u slucaju baterija imamo jedan ciklus vise nego u slucaju nafte koja se odmah koristi u automobilima.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Pitanja za one koji nisu u elektricnom lobiju:
Na koji nacin ce se proizvesti elektricna energija ako svi automobili i kamioni predju na struju?
Kako ce se transportovati do potrosaca?
Koliko ce prirode biti devastirano tj prekopano u potrazi za litijumom za akomulatore i koliko za njihovo skladistenje posle veka upotrebe?

Posmatrac

pre 5 godina

Zakljucak nakon komentara - posto se vecina struje pravi od uglja, ne treba razvijati alternativna vozila!
Pa teraj dok ima!!!!!
Jel gleda neko dalje od svog nosa?

Niko

pre 5 godina

Svi pisu o tome kako struja za punjenje baterija uglavnom dolazi iz prljavih termoelektrana a niko ne pise o tome koliko struje rafinerije potrose za proizvodnju goriva

sidji do reke

pre 5 godina

o e-autima ne bi bilo uopste priče da ih nije pogurao genijalni Elon Mask. vozila budućnosti će koristiti vodonične ćelije. ta tehnika već postoji, ali joj treba dobra marketinska kampanja da je popularizuje.

O'sk-Ar Željko Toronto Pakistan

pre 5 godina

Ko hoće da mu bude 100% jasno šta pričam nake pročita tekst na sledećem linku: https://www.industrija.rs/vesti/clanak/oie-energija-buducnosti
Ljudi u ovom svetu jedina stvar koja pokreće sve je novac. To da li će neka zemlja da reši da li će preći na obnovljive izvore energije ili se držati starog oprobanog recepta je pitanje ekonomske isplativosti. To je početak i kraj svake priče. Obnovljivi izvori energije čine manje od 15% svetskog izvora energije. Znate zašto, zato što je mnogo skuplje napraviti branu, solarne panele, vetrenjače nego termo elektranu, pritom što će ta termo elektrana uvek davati onoliko struje za koliko je projektovana i neće zavisiti od vetra, kiše, sunca, klime... Sve dok se ne predje na mnogo veći nivo izvora el energije iz obnovljivih izvora neće se napraviti nikakav bolji efekat na ekologiju. Ekologija je odličan izgovor za koji se kao slepi vezuju prodavci el automobila, a istina je nešto drugo. Nema potrebe da slepo verujete prevejanim prodavcima i da mislite da npr tesla prelazi 600 km sa punim baterijama kada je istina videli ste pre neki dan suprotna samo 320 u realnim uslovima, sada će neko reći da ali nisu uzeli model sa najjačom baterijom nemojte da zaboravite da na sajtu stoji da ta tesla koju su testirali najviše prelazi jer ima jaku bateriju i slabiji el motor koji manje troši struje. Na stranu to najjači mi je onaj naš lik što je kao iz toronta i priča priču kako on sa teslom model s 100d zimi predje 500 km, komedija!

cobo

pre 5 godina

Resenje je da vozimo ruski gas jos sto godina dok se ne pronace prava zamena ali to sa Amerikancima nema sanse jer oni su ti koji svercaju arapsku naftu !

NN

pre 5 godina

Lepo je to za kola ali koliko industrija koja proizvodi ta kola šteti...što ne kažu da tamo gde se prave baterije tu trava ne raste...ali to i nema veze jer je to u nekoj dalekoj zemlji trećeg sveta...

cvrko

pre 5 godina

54000 u odnosu na 40 miliona vozila,na fosilna goriva u Nemackoj :(
Kad bi el.auta pretvorili u jaja ta bi se kokos raspala kakotajuci ali ovi lobisti od el.auta nece nikada !

NN

pre 5 godina

Lepo je to za kola ali koliko industrija koja proizvodi ta kola šteti...što ne kažu da tamo gde se prave baterije tu trava ne raste...ali to i nema veze jer je to u nekoj dalekoj zemlji trećeg sveta...

Niko

pre 5 godina

Svi pisu o tome kako struja za punjenje baterija uglavnom dolazi iz prljavih termoelektrana a niko ne pise o tome koliko struje rafinerije potrose za proizvodnju goriva

Туп туп

pre 5 godina

A tenkovi, na sta ce ici tenkovi, to mene brine.
(optimista, 13. novembar 2018 20:38)
Ићи ће на људе, као и увек.

O'sk-Ar Željko Toronto Pakistan

pre 5 godina

Ko hoće da mu bude 100% jasno šta pričam nake pročita tekst na sledećem linku: https://www.industrija.rs/vesti/clanak/oie-energija-buducnosti
Ljudi u ovom svetu jedina stvar koja pokreće sve je novac. To da li će neka zemlja da reši da li će preći na obnovljive izvore energije ili se držati starog oprobanog recepta je pitanje ekonomske isplativosti. To je početak i kraj svake priče. Obnovljivi izvori energije čine manje od 15% svetskog izvora energije. Znate zašto, zato što je mnogo skuplje napraviti branu, solarne panele, vetrenjače nego termo elektranu, pritom što će ta termo elektrana uvek davati onoliko struje za koliko je projektovana i neće zavisiti od vetra, kiše, sunca, klime... Sve dok se ne predje na mnogo veći nivo izvora el energije iz obnovljivih izvora neće se napraviti nikakav bolji efekat na ekologiju. Ekologija je odličan izgovor za koji se kao slepi vezuju prodavci el automobila, a istina je nešto drugo. Nema potrebe da slepo verujete prevejanim prodavcima i da mislite da npr tesla prelazi 600 km sa punim baterijama kada je istina videli ste pre neki dan suprotna samo 320 u realnim uslovima, sada će neko reći da ali nisu uzeli model sa najjačom baterijom nemojte da zaboravite da na sajtu stoji da ta tesla koju su testirali najviše prelazi jer ima jaku bateriju i slabiji el motor koji manje troši struje. Na stranu to najjači mi je onaj naš lik što je kao iz toronta i priča priču kako on sa teslom model s 100d zimi predje 500 km, komedija!

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Pitanja za one koji nisu u elektricnom lobiju:
Na koji nacin ce se proizvesti elektricna energija ako svi automobili i kamioni predju na struju?
Kako ce se transportovati do potrosaca?
Koliko ce prirode biti devastirano tj prekopano u potrazi za litijumom za akomulatore i koliko za njihovo skladistenje posle veka upotrebe?

cobo

pre 5 godina

Resenje je da vozimo ruski gas jos sto godina dok se ne pronace prava zamena ali to sa Amerikancima nema sanse jer oni su ti koji svercaju arapsku naftu !

Teslolog amater

pre 5 godina

Poludeh vise objasnjavajuci prostodusnim i ekologijom zanetim ljudima da je sve to "sarena laza", pogotovu u Srbiji gde se skoro pa sva struja dobija sagorevanjem uglja.

Steta sto se ovo istrazivanje nije bavilo time koliko bi globalizacija ove posasti od e-vozila imala na cene struje za domacinstva. Nijedna vlada ne bi mirno gledala kako gubi enormne akcize koje naplacuje za naftu i gas.

To bi znacilo ba di ogromna vecina populacije koja ni nema para za nikakve automobile, morala da participira cenu struje za one koji imaju i para i e-vozila.

Sve u svemu, neko je odavno lepo rekao "elektricni automobili u stvari idu na ugalj",bar u vecini slucajeva gledano globalno.

izhlapjeli starac

pre 5 godina

Niko ne pominje armije svih zemalja na svetu kao potrosace i enormne zagadjivace. Koliko je co2 proizvedeno u napadu na Srbiju 1999? Bilo je oko 500 avio poletanja svaki dan, 78 puta. Koliko goriva je prosecno trosio avion od Avijana do Srbije i nazad najmanje? Da ne govorim o zapaljenim rafinerijama i produktima eksplozija koji su pogubni. I sad, ja treba kao da stedim co2.
Realno, bas me zabole. Ja cu da placam i stedim da oni svi mogu da bombarduju neku novu Siriju, Srbiju, Irak. Neka ode svet u tandariju, neka svi odemo. Bogate ce vise boleti.

sidji do reke

pre 5 godina

o e-autima ne bi bilo uopste priče da ih nije pogurao genijalni Elon Mask. vozila budućnosti će koristiti vodonične ćelije. ta tehnika već postoji, ali joj treba dobra marketinska kampanja da je popularizuje.

Posmatrac

pre 5 godina

Zakljucak nakon komentara - posto se vecina struje pravi od uglja, ne treba razvijati alternativna vozila!
Pa teraj dok ima!!!!!
Jel gleda neko dalje od svog nosa?

Karavan

pre 5 godina

Fascinantno je da u zemlji kao što je Srbija, koja uvozi naftu, koja je jako skupa u odnosu na standard građana, a ima svoju struju, bilo ko uopšte dovodi u pitanje svrsishodnost e automobila.

Gradimir

pre 5 godina

Ova analiza upravo potvrđuje da su električna vozila manji zagađivači, samo treba malo uključiti mozak. Lepo piše da u sredinama gde se struja dobija iz uglja električna vozila tek na pređenih 150 000 km postaju ekološkija. Ukoliko je miks energije koja se dobija više zelen, to se dešava mnogo ranije. Nije valjda da svi bacate kola sa 150 000 km? Upravo zbog početnih zagađenja pri proizvodnji baterija, električni imaju lošiji "start". Kako vreme odmiče, vozila na fosilna goriva samo gomilaju zagađenje. Inače, već godinu-dve u svetu se postavlja više gigavata panela za solarnu energiju, nego bilo koje druge vrste proizvodnje struje. Taj trend će se samo ubrzavati kako bude padala cena panela i rasla njihova efikasnost. Čitam, informišem se, a vidim da ovde ljudi imaju mnogo predrasuda koje se za par minuta na Internetu mogu bar staviti pod pitanje ako ne i eliminisati.

Neko Iz Mase

pre 5 godina

Nemci i njihovo "dizel je najbolji, električni zagađuju više" priča. Tako je i u ovoj "analizi". Skoknete na sajt firme, tamo reklama, prvo ova analiza koja pokazuje kako je sve loše sa električnim automobilima, a onda i daje rešenje, njihov proizvod dizel 48v hibrid (običan hibrih, ne plug-in), koji je najbolji, kako je analiza pokazala.
A u tom pdf-u, pretpostavka, VW Golf koji za života pređe 50 hiljada kilometara u svim mogućim verzijama, vožnja na struju je 30% skuplja nego dizel, njihov sistem štedi 15%, struja se dobija iz uglja, zagađenje iz proizvodnje baterija računato za bateriju ford focusa iz 2011 godine, itd, itd... Sramotno je ovako nešto i objaviti, ali uverili smo se da nemcima prevare nisu strane.

Neko je pitao odakle struja: Ako bi svi automobili, kamioni i autobusi u Srbiji bili električni, da bi se oni punili isključivo na obnovljive izvore, potrebno je uložiti nekih 4 milijarde evra u solarne elektrane i vetroparkove. Srbija godišnje na uvoz nafte potroši oko 1,2 milijarde €. Za tri-četiri godine uvoza nafte, koja zagađuje ispod prozora, možemo se voziti trideset godina bez trunke zagađenja.

Nesa

pre 5 godina

Mi prvi treba da zabranimo automobile sa unutrasnjim sagorevanjem....mi pravimo struju, nafte nemamo.stedeli bi tako 2-3 milijarde evra godisnje i ne bi vise mogli da nam uvaljuju polovne automobile iz EU.
Jedna velika fabrika da se napravi negde u Srbiji i da pravimo i baterije i automobile i stanice za punjenje.
To bi trebalo da bude projekat od nacionalnog znacaja.
Samo vozila u tranzitu mogu onda kroz Srbiju i za njih putarina da bude u jednom pravcu 50 evra!
Vozilo ne bi smelo da se registruje u Srbiji ako nije 100% e-automobil.

Teslolog amater

pre 5 godina

Poludeh vise objasnjavajuci prostodusnim i ekologijom zanetim ljudima da je sve to "sarena laza", pogotovu u Srbiji gde se skoro pa sva struja dobija sagorevanjem uglja.

Steta sto se ovo istrazivanje nije bavilo time koliko bi globalizacija ove posasti od e-vozila imala na cene struje za domacinstva. Nijedna vlada ne bi mirno gledala kako gubi enormne akcize koje naplacuje za naftu i gas.

To bi znacilo ba di ogromna vecina populacije koja ni nema para za nikakve automobile, morala da participira cenu struje za one koji imaju i para i e-vozila.

Sve u svemu, neko je odavno lepo rekao "elektricni automobili u stvari idu na ugalj",bar u vecini slucajeva gledano globalno.

brm

pre 5 godina

Budućnost su električna vozila koja energiju dobijaju od vodoničnih (gorivnih) ćelija. To je tehnologija koja postoji, samo za sada ne postoji mreža pumpi koja to podržava. Bezbedna je, rezervoar se puno za 2 minuta, emisija 0, sve kako treba. Meni jedino nije jasno zašto to nisu pogurali više već sada. Očekujem ekspanziju u sledećih 10 godina.
(N., 13. novembar 2018 16:55)

Skladištenje vodonika izuzetno teško, komplikovano i skupo. Vodonik je najmanji atom, i jako je teško praviti skladište iz kojeg neće biti curenja. Jednostavno, vodonik uvek nađe prolaz. Nije problem imati vozilo na vodonik, to samo po sebi jeste ekološki i jeftino, ali ga skladištiti efikasno, to je već tehnologija koju nemamo.

Pera85

pre 5 godina

Samo sto su u tekstu zaboravili da spomenu da je koriscenje zelene energije u porastu i da ce samo ici na gore. Danska ce za par godina 100% energije dobijati iz obnovljivih izvora. Tu je sasvim nebitno koliko je co2 potroseno za e automobil, jer ce to biti ukupan trosak co2. To je budicnost. Jedna tehnologija ide za drugom.
Nas ne racunam, mi idemo u nazad

djubretar Djura

pre 5 godina

Grese pojedini komentatori da u Srbiji nema svesti o ekologiji. Pa Srbija naplacuje 2 dinara najlon kesu, uzima dinar po kvadratnom metru stambene povrsine za ekologiju i odzacarinu, iz cene goriva, Srbija opet uzima deo para za ekologiju. Vidite da je Srbija ekoloski jako svesna.

resavanje problema, bez resavanja njegovog uzroka ne vodi nigde

pre 5 godina

zanimljivo mi je da nikom u auto industriji "ne pada na pamet" problem bezbednog odlaganja starih baterija. ili to nije problem jer se one "deponuju" po indijskim i kineskim pustarama po divljim deponijama, daleko od ociju ekoloski osvescenih kupaca elektricnih vozila.

da ne pricamo o eksploataciji minerala potrebnih za baterije, samom procesu njihove proizvodnje i ostalim sitnicama koje "tesla" sigurno nece staviti u svoj oglas za "eko-automobil".

planeta uopste nije tako velika kako mi volimo da mislimo, doci ce ovo na naplatu i to vrlo brzo.
eto, plastika je dosla "na naplatu" ni 60 godina od kako je izmisljena, a vec se u obliku nano-granula nalazi u manje-vise svim zivim organizmima na planeti.

Ja

pre 5 godina

Pre bi rekao prevara zvana nemački dizeli ..koja seje rak i oko Srbiji..ali većinska Srbija slepo zaljubljena u sve nemačko ..pre bi 100 puta električnog Kineza nego Golf dizel

DV

pre 5 godina

Koliko hemijska industrija zagađuje sa preradom nafte, prvo to izračunajte, zašto se ta hemijska uvek zanemaruje?! A jedan je od najvećih i apsolutno najgorih zagađivača.!

rukfa

pre 5 godina

@Niko, pa rafinerija ili bilo koja ozbiljnija fabrika nije pravljena da radi na struju, nije to domaćinstvo. Za bilo kakvu ozbiljnu proizvodnju potreban je gas, to je glavni energent za industriju. Da to radi na struju kao što ti misliš nemci bi odavno uveli najstrože sankcije rusima i prekinuli sve tokove gasa (severni1, severni2.....)

Iron Man

pre 5 godina

Hehe, posle sto godina otvorim vesti i vidim da se nista nije promenilo. Medju prvim komentatorima uvek oni sto su mene uvek optuzivali kako komentarisem na svaku vest.

Kada bi sutra Srbijom pocelo da se vozi 2 miliona putnickih automobila, EPS bi morao da proizvodi 10-15% vise el. energije na godisnjem nivou. Nikakve atomske centrale, nikakva visestruka poskupljenja struje.

Prvo pricate kako su baterije uzasno skupe, onda pricate kako je bacanje baterija ekoloska katastrofa. Pa nije valjda niko lud da baci nesto sto vredi 5000-10000 evra? Pogotovo uzimajuci u obzir da se velika vecina baterija nakon upotrebe u automobilima koristi za stacionarno skladistenje energije, ili se skoro u potpunosti reciklira.

Baterije se bacaju kad "crknu" posle par godina? Pa gde su sve te silne baterije iz Tesli Modela S proizvedenih od 2012. pa nadalje? Sigurno nisu kod Paje na otpadu ili na nekoj deponiji. Inace, baterija ne "crkava" odjednom, vec se kapacitet pojedinacnih celija postepeno smanjuje, i to vrlo sporo.

Ako kupite jedan PV panel snage 250W, i koristite ga u klimi poput kanadske, on ce za 20 godina proizvesti 5500kWh energije. To je dovoljno da EV vozite 22000km. Za 22000km na dizel bi vam trebalo oko 2150 evra.

Tamo gde se vade rude za baterije trava vise ne raste? Jeste li sigurni da niste pomesali stvari sa naftnim busotinama, poljima u Alberti, izlivenom naftom po morima i okeanima?

A cena trofazne uticnice na parking mestu stambene zgrade bas i nije velika.

dilema

pre 5 godina

Klasičan spin! Neko reče gde se baterije proizvode tu trava ne raste. Pa druže, trava ne raste ni na milion auto otpada gde iz automobila curi ulje,gorivo, antifriz itd.Da se vratim na temu. Struja se ne dobija samo iz termo elektrana, najčešći je to slučaj hidroelektrane ,nuklearne elektrane, vetrenjače. Kako ja vidim punjenje automobila. Tako što će se svuda stavljati solarne ploče. Garaža Obilićev venac, ProCredit banka na nbgd-u i još na par mesta postoje brzi punjači koji preko solarnih ploča kolektuju struju u baterije i iz tih paterija se pune automobili. Šta može biti zelenije od toga? Te solarne stanice možeš ugraditi gde hoćeš na planeti i uvek imaš za DŽ električnu energiju. Samo ću reći jedno SATELITI! Sateliti koriste solarne ploče da bi astronautima obezbedila struju a ne benzin,dizel itd. Pozz!

prosto ko pasulj

pre 5 godina

Mi kopamo litijum. Kinezi prave baterije. Nemci voze domaće automobile sa tim baterijama. I imaju cistiju drzavu. Tako se to radi.

T

pre 5 godina

Dizel dok ne zasmrdi, to nije auto!

PS Ovo sto pise DW su kompletne neistine, relevantnije institucije od DW se bave time (recimo MIT) i nisu dobile ovakve rezultate, ali nema veze, nama se vise svidja ova verzija. Pogotovo je ruzno napisati ovakav clanak i ne staviti nijedan link ka tim navodnim studijama koje to dokazuju.

leptehebo

pre 5 godina

Ne znam da li je neko uracunao u eksploataciju sus motora u tih 150k km bar 10 zamena ulja od po 4-5 litara koja se istresaju u zemlju, reke ili se spaljuju pa "doprinose ekologiji", koliko litara goriva potrose a koje je opet nastalo "samo od sebe u obliku kise", potrosni delovi sus sklopa... Kad vec spominjete nastanak struje za punjenje baterija el. auta, nemojte I ove detalje da zaobidjete.
Inace, cini mi se da je jako blizu odnos izvadjene nafte sa onom utrosenom za njeno vadjenje...

pokorni

pre 5 godina

DW u sluzbi nem.auto industrije koja ne razvija dovoljno el.automobile jer im se ne isplati ukinuti vec razvijeno. DW nije odavno objektivna,ali ni ostali nisu bolji(CNN,BBC,...),svi su oni u sluzbi nekoga!

Joca

pre 5 godina

Postoji mnogo načina da se proizvede struja. Ne postoji ni jedan jedini da se proizvede nafta. Ili je imaš ili moraš da je uvezeš.

Savršeno je jasno odakle ovakvi vetrovi duvaju. Ali se od takvih vetrova struja ne može dobiti. Samo smrad.

Jedno je istina. Prelaskom na elektromobile, ogroman broj ljudi će ostati bez posla: priučeni automehaničari, proizvođači i trgovci uljima, mazivima i rezervnim delovima, komunalne službe, lekari, pa čak i profesionalni vozači.

Mogu ovi iz Štutgarta da puštaju vetrove koliko žele, automatizacija vožnje može efikasno da se izvede samo sa čisto električnim pogonom. Nije to glupima očigledno, ali otezanjem sa automatizacijom da bi se očuvala zavisnost od nafte plaćaće se još dugo ulični danak u krvi. Da parafraziram malo njihovu parolu: ni SUS motori ne idu na naftu, nego na krv.

Oskar

pre 5 godina

"Ova analiza upravo potvrđuje da su električna vozila manji zagađivači, samo treba malo uključiti mozak. Lepo piše da u sredinama gde se struja dobija iz uglja električna vozila tek na pređenih 150 000 km postaju ekološkija."

Još bih dodao da brojke od 150-200 kg CO2 za svaki kWh koju SEG koristi datiraju pre 2013. (http://bilavgifter.org/files/2015/02/Hammer-jiec12072-ea.pdf) i na osnovu nje se nadograđuju i novije studije (http://www.ivl.se/download/18.5922281715bdaebede95a9/1496136143435/C243.pdf).

"Na osnovu podataka iz studije najvećeg nemačkog auto-moto kluba ADAC, SEG postavlja sledeću računicu: s obzirom na aktuelni miks u proizvodnji električne energije u Nemačkoj, jedan mali električni automobil koji pređe više od 50.000 kilometara tokom svog životnog veka „proizvede“ više ugljen dioksida nego neki odgovarajući model vozila koji troši benzin ili dizel."

Interesantno da nije spomenuto da se magazin Edison ne slaže sa time već kaže da je prema njihovim proračunima benzincu potrebno 40.000, a dizelašu 50.000 km kako bi prešli EV sa CO2 emisijama.

https://edison.handelsblatt.com/e-hub/die-krux-mit-den-vergleichsrechnungen/23215398.html?ticket=ST-1579532-FpSRvebtZLUAuuwWlJcT-ap4

NO2 emisije se uopšte ni ne spominju jer su isti ti bili uhvaćeni u prevari sa svojim čistim dizelašima na kojima su zarađivali ogromne pare.

Gradimir

pre 5 godina

Ajde da još malo zakomplikujem priču. Litijum koji je dostupan za rudarenje je u smešnim količinama u odnosu na to koliko ga ima u okeanima. I ja bih najviše voleo da odmah možemo da ga isfiltriramo iz morske vode, ali dok neko ne nađe efikasan način za to, mora da se kopa. Slična priča je sa elementima u Sunčevom sistemu. Verovatno skoro svakog elementa koji vam padne na pamet ima najviše u Suncu, jer iako je najvećim delom od vodonika, obzirom da čini, mislim, 99,8% mase Sunčevog sistema, čak i zlata u njemu je najviše. Zato u okeanima i ima toliko Litijuma, jer je to ogromna masa vode koja i spira kopno milijardama godina. Rudarenjem samo zagrebemo površinu Zemlje tu i tamo i usput zagadimo.

LaleGator

pre 5 godina

Lepo je to za kola ali koliko industrija koja proizvodi ta kola šteti...što ne kažu da tamo gde se prave baterije tu trava ne raste...ali to i nema veze jer je to u nekoj dalekoj zemlji trećeg sveta...
(NN, 13. novembar 2018 14:51)
___________________
A tamo gde se nafta i gas vadi pa tamo cevta najlepse cvece

a tamo gde se nafta preradjuje
pa ta regija je prava banja.

a tek deponije tih derivata pa to su rajske zemlje.

A tek kako izgledaju kopovi uglja.


Čak i ako bi smo uklonili sve elektricne automobile i zabranili proizvodnju to ne bi ni malo smanjilo zagadjenje koke nastaje tokom proizvodnje struje od fosilnih goriva

jabreja

pre 5 godina

Jedna od velikih zabluda covecanstva, ako ne i najveca, je automobil na elektricni pogon i sva nedorecenost, tj lazna prica.
Niko od ovih "strucnjaka" ne bi kod mene polozio obicnu fiziku: ne postoji perpetuum mobile!
Tj, laz je da ce se baterije puniti uzgred. Narod kaze: od go*ana se pita ne pravi.
Koliko CO2 ce se proizvesti dok se prave akumulatori, zice, lakovi, rotori?
Krupnom kapitalu odgovara ova somnabula, narod napaljen.
Upamtite, deco moja, da vam deda kaze: jedina buducnost automobila nije elektromobil, vec, i iskljucivo, automobil na vodu, tj na izdvojen vodonik i kiseonik.
Neki proracuni kazu da ce se od litra vode voziti 500 pa do 1.000 km, a za elektrolizu se upotrebi baterija od 10-tak Ampera.
Buducnost, dakle, pripada hemijskoj voznji, a ne elektrotehnickoj - ali kapitalistima ne odgovara jeftina voznja naroda...

Dar

pre 5 godina

I? Sta je ovde "prevara"? Naravno da ce Nemci pljuvati elektricne automobile, kad ih ne prave, niti razmisljaju da ih prave, jer su indoktrinirani njihovim stogodisnjim sistemom i misle da ce moci doveka da cede suvu drenovinu. Malo morgen. Jedino oni ne vide da ce pasti u zapecak i sa automobilskom industrijom, ako se ne povinuju trzistu, kao sto im se desilo sa elektronskom industrijom. Nemacka trenutno zivi od automobilske industrije i to bi bilo to. Mi da imamo pametne ljude gde treba, pa to lepo da iskoristimo.

Dr Laza

pre 5 godina

Ko o cemu, Nemci o dizelu... Ako nista drugo, izmestice se izduvni gasovi van naseljenih mesta, tako da ovo negativno utice i na farmako industriju. Elektroautomobili jos uvek imaju dosta mana, slucajno ili namerno nisam siguran, ali svakako imaju sve vise potencijala sa razvojem novih tehnologija.

cvrko

pre 5 godina

54000 u odnosu na 40 miliona vozila,na fosilna goriva u Nemackoj :(
Kad bi el.auta pretvorili u jaja ta bi se kokos raspala kakotajuci ali ovi lobisti od el.auta nece nikada !

M.

pre 5 godina

Ako struju dobijate iz ekološki prihvatljivih izvora energije čemu ceo svet teži (pri tome ekološki prihvatljiv izvor bar za sad NE MORA biti izvor koji ne zagađuje uopšte nego u mnogo, mnogo manjoj meri nego ugalj i slično) onda e-automobili apsolutno imaju smisla!

Radovan

pre 5 godina

Najveći zagađivači na planeti su nenormalna seča šume i mlazni avioni koji uništavaju ozonski omotač.
Ove dve stvari čine da na planeti ima sve manje kiseonika koji je potreban za život i stvaranje kiše/vode.

Električni automobili i zaštita životne sredine su nova religija za zaglupljivanje/otimanje para od naroda i naplata reketa državama.

PF1

pre 5 godina

Navlakusa. Niko ne spominje proizvodnju litijuma ili skladistenje starih baterija. Samo je frka za CO2.
Evo cinjenice koja je proverljiva:
Veci uticaj na globalno zagrevanje ima uzgoj stoke nego sva sredstva transporta (svi automobili, svi kamioni, svi avioni, svi brodovi, svi vozovi).
Jeli neko video kampanju da se smanji broj grla stoke ili konzumacija mesa? Sve jasno.
Plus sto auto (npr. u C segmntu) kosta 15.000 eur a isti takav auto ako je elektricni kosta 45.000 eura.

LaleGator

pre 5 godina

Vidim mnogi se brinu kako ce te silne EL automobili biti napunjeni i da ce to povećati zagadjenje...

Evo jedna zanimljiva stvar o proizvodnji i iskorišćenosti struje

Struja se podjednako pravi i danju i noću.

Kada elektrana napravi struju i pusti je u mrezu, ako ta struja ne bude iskorišćena ona se ne moze vratiti u elektranu i sačuvati vec se gubi... Mnogi ovo ne znaju

Sobzirom da se noću (u vreme spavanja) koristi samo oko 10% proizvedene struje, odnosno 90% se izgubi
E.Automobili su idealni da se iskoristi ta struja koja bi inace bila izgubljena...

tako da dok spavamo
automobil se puni i to jos po jeftinijoj tarifi.

a da ne pricamo o tome da na zapadu Skoro svako ko ima EAuto ima i solarni punjac
i da sve veći broj firmi stavlja solarne punjace na svoje zgrade pa se tako zaposlenima dok rade pune automobili

rešenja ima mnogo za struju
dok za naftase postojo samo jedno resenje vadi naftu i preradjuj je

Ivan

pre 5 godina

@Gradimir...Nadam se da ce i ostali čitaoci shvatiti ovaj clanak kao i ti i da ce se taj stereotip o losem co2 otisku hibrida i ev napokon pasti u vodu posle ovako opseznih istrazivanja. Sa vozilima na fosilna goriva se desava nesto slicno kao i sa "ravnom Zemljom"...Nedostatak obrazovanja i kritickog misljenja dovodi do zablude o opravdanosti upotrebe fosilnih goriva u sredstvima licnog prevoza. Dovoljno je na semaforu stati iza auta sa IC i EV pogonom uporedo i pomirisati koji manje zagadjuje jer najveci problem i jeste pasivno trovanje izduvnim gasovima u zonama guste naseljenosti.

Halo Bing...

pre 5 godina

rukfa, 13. novembar 2018 15:33)
Pa nisi ni ti u pravu. Radio sam u fabrici koja ima ozbiljnu industrijsku proizvodnju i hiljade zaposlenih.. Samo na mojoj mašini je bilo minimum 50 elektromotora raznih snaga a bila je jedna od manjih i da nemačka je,relativno nova..Za snadbevanje strujon postoji nekoliko dalekovoda direktno sa H.E. Bajina bašta. Naravno šta god je moglo da se konvertuje na gas to je učinjeno ali elektromotor nemože na gas. Malo je oftopic ali ti dobi pluseve za neistinu.

TNT

pre 5 godina

“Ljubitelji” elektorautomobila, pa dokle više?!? U raspravi branite nešto što ste videli MOŽDA u prolazu. Kažete ovo je rezultat nemačke propagande. A halabuka protiv dizela je rezultat spontanog razmišljanja svetske populacije? Pa sutra da vam kažu da je plastika dobra za jelo a meso nije jer je kancerogeno, pola vas bi branila “argumentovano” tu ideju. Pustite nas, neosvešćene, da vozimo šta volimo onako kako volimo, a vi maštajte da vozite električne automobile koji su “budućnost”, i već sam jednom rekao - umesto ßto nas zaostale ovde prosvećujete, prodajete kuću, stan i uložite sve pare na berzu u Teslu ili neku drugu sličnu kompaniju, ako ste tako uvereni u budućnost.

ja

pre 5 godina

Eee, a kad sam ja o ovom pisao u vreme hajpa oko Tesle i drugih el. automobila, od "znalaca" sam ovde na sajtu dobijao na stotine minusa, iako sam se ograđivao da bi trebalo sprovesti detaljnu analizu uticaja na životnu sredinu tako što bi se izračunao uticaj prilikom proizvodnje takvih automobila (uključujući i proizvodnju baterija), kao i uticaj prilikom rashodovanja i reciklaže istih. Sada, nakon što je po prvi put napravljena takva analiza (iako je ona i dalje nepotpuna), svi su odjednom dobili naknadnu pamet...

Bobb

pre 5 godina

@N
Nema nikakve ekspanzije, sve dok se pronađe neki mnogo efikasniji i jeftiniji način za dobijanje tečnog vodonika. Sa sadašnjim načinom, mnogo više energije se utroši prilikom proizvodnje goriva nego što se dobije energije u samom gorivu.

Milan

pre 5 godina

@Gradimir
Posle 150.000 menjaš bateriju, pa iz početka
Proizvodnja solarnih panela je ekološka katastrofa sama po sebi. Energija jeposle čista da čistija ne može biti ali rudarenje retkih elemenata za panele proizvodi previše toksičnih otpada.
Jedini ispravan pravac u industriji je ulaganje u fuziju, jedini neiscrpan izvor čiste energije.
Za zaustavljanje globalnog zagrevanja najvažnije je ukloniti najveći izvor gasova staklene bašte - uzgoj stoke

Iron Man

pre 5 godina

@PF1 - Litijum se ne proizvodi, vec se dobija pumpanjem veoma "slane" vode na povrsinu pustinje, voda ispari na suncu, i nakon toga se skuplja preostali litijum. Dobija se i rudarenjem, i tacno je da nije narocito ekolosko. U Teslinoj bateriji od 600kg, litijuma ima svega 6-12kg. Samo zato sto se zovu litijum-jonske, ne znaci da se baterije bukvalno prave 100% od litijuma, niti da je litijum ekoloski najstetnija komponenta baterije. Ovim samo zelim da pokazem da koristite pogresne argumente, sto dokazuje da se bas ne razumete u ono o cemu pricate, a deluje da imate poprilicno jak stav.

Stare baterije se ne skladiste, jer ni ne prestaju da se koriste. Ili se koriste u druge svrhe, ili se recikliraju. Kao sto svi govore - veoma su skupe, tako da niko nije lud da ih zakopava u zemlju ili ostavlja po skladistima. Doduse, jos uvek ni ne postoje te "stare" baterije.

VW Golf krece od oko 21000 evra. VW e-Golf, Nissan Leaf, Hyundai Kona su oko 36000 evra. Hyundai Ioniq EV je oko 31000 evra. 21-36 je ipak mnogo drugacije (iako su EV i dalje dosta skuplji), nego 15-45.

Tako da nisam siguran sta je navlakusa...

samo da kažem...

pre 5 godina

@"Nafte neće biti zauvek, tako da hteli - ne hteli, moraće da se smisli nešto drugo" --- Nisam ravnozemljaš ni sličan kvazinaučnik, ali sve više verujem u jednu teoriju - da se nafta stvara na granici magme pod pritiskom i visokom temperaturom, i difunduje ka površini, a ne da je fosilnog porekla. 1. Koliko bi trebalo da je bilo tih dinosaurusa da bi se od njih stvorila nafta? 2. Kako to da je ima na svim krajevima Zemlje, i ispod okeana i ispod polova, i ispod planina, nije valjda da su dinosairusi živeli baš svuda, i svi poumirali i pretvorili se u naftu. 3. Kako nalazimo fosile dinosaurusa na površini zemlje, a naftu na 9 km? Kako su tela nekih dinosaurusa dospela na tu dubinu, a neka ostala na površini, na istoj, maloj, teritoriji.

lune

pre 5 godina

Ma ja bih električni auto voleo jer je svakako zsnimljiviji trenutno. Nemam menjač, jak obrtni moment. Ovi kineski kad bi krenuli kod nas, ne bi bilo loše.

acomurija

pre 5 godina

o, pa daj da uvedemo akcizu na struju, sta cekamo..
(sima*, 14. novembar 2018 10:29)@
Blazen ti, neko ti placa od ukucana struju, inace bi video da su akcize uvedene na struju jos pre neku godinu, vrlo, vrlo napredno.

O'sk-Ar Željko Toronto Pakistan

pre 5 godina

Kakva faca ovaj Iron Man, kaže nije me dugo bilo i sada kada sam se vratio da vidim komentare na ovakve vesti ono sve isto... nemoj molim te prijatelju da se praviš lud. Pa ja tebe nikada ne bih mogao da pomešam. Elem dokle ćeš pričati ljudima priču o solarnim panelima i koliko oni naprave struje, a nikada nećeš pomenuti (a možda i sam nemaš predstavu) koliko košta nabavka celog sistema i instalacija istog. Pa da je tako kako ti pričaš sve kuće na svetu bi imale struju džabe. Struja koju ti sam napraviš preko solarnog panela je mnogo skuplja više te košta kw nego da je uzmeš iz elektrane. Tu se vraćamo na početak moje priče i ekonomske opravdanosti. Struja je super samo je bitno koji je njen izvor, kada je to termoelektrane ili nuklearka onda to ne valja, čak i neki obnovljivi izvori nisu ekološki prihvatljivi kao npr hidroelektrana. One prekidaju vodotokove, samim time i migraciju sveta koji živi u njoj i stvaraju veliko gomilanje mulja koji bi inače voda spirala i nosila dalje tokom reke. Živo me zanima kada ćeš shvatiti da mnogo grešiš i da si u zabludi velikoj...

Oskar

pre 5 godina

"Svi pisu o tome kako struja za punjenje baterija uglavnom dolazi iz prljavih termoelektrana a niko ne pise o tome koliko struje rafinerije potrose za proizvodnju goriva"

Opšte je poznato kako nafta raste na drveću, te nema potrebe za bušenjem, frakturisanjem i u svetu se ne dašavaju ekološke katastrofe vezane za crpljenje nafte i gasa.

"Na koji nacin ce se proizvesti elektricna energija ako svi automobili i kamioni predju na struju? "

Na koji način će se proizvoditi gorivo ako nastavimo istim tempom?
I kada će to "kada svi pređu" biti?

Argumenti poput "kada bi svi" ne pije vodu, jer niti će svi biti EV, a niti će se to desiti preko noći.

"Koliko ce prirode biti devastirano tj prekopano u potrazi za litijumom za akomulatore i koliko za njihovo skladistenje posle veka upotrebe?"

https://www.youtube.com/watch?v=50rXYrFCQMw

Koliko prirode će biti devastirano ako budemo nastavili sa crpljenjem nafte, gasa pa čak i kopanjem uglja?

Litijum nije problem, već kobalt iako se kobalt polako izbacuje iz upotrebe u baterijama.

Što se tiče skladištenja i reciklaže:
https://www.reuters.com/article/us-china-batteries-recycling/china-puts-responsibility-for-battery-recycling-on-makers-of-electric-vehicles-idUSKCN1GA0MG

https://www.umicore.com/en/media/press/bmw-group-northvolt-and-umicore-join-forces-to-develop-sustainable-life-cycle-loop-for-batteries

Hvala bogu nisam iz mase

pre 5 godina

@neko iz mase
razmisliti pre pisanja:
solarne elektrane rade danju, automobili se pune noću
solarne elektrane zimi proizvode mnogo manje struje, baterije se mnogo brže troše zimi

bg

pre 5 godina

A ako neko živi u stanu kako on može da ima elektro automobil gde da ga puni? Da li će punjene baterije nekad trajati 25 minuta jer sad traje 3-4 sata? Da li znate koliko treba da se uloži u elektro stanice ako to zaživi jer milijarde evra mora da se izdvoji ako ćemo menjati klasične pumpe.
A litijum od koga se prave baterije nije ni on beskonačan nestaje on za 30 godina.

Bob

pre 5 godina

1. Koliko bi trebalo da je bilo tih dinosaurusa da bi se od njih stvorila nafta?
(samo da kažem..., 13. novembar 2018 23:37)

Lele. Dvadeset prvi vek? Nafta od dinosaurusa?

Po nekoj mojoj proceni, većina ljudi je otprilike u petnaestom veku, ne više od toga.

Ako je za utehu, i u petnaestom je većina bila u petom. Znam, i nije neka uteha...

dusanmal

pre 5 godina

@Gradimir Sta ni clanak ni vi ne pominjete i sta proponenti elektricnih vozila kriju ko zmija noge je ekoloski udar proizvodnje modernih baterija, ukljucujuci i proizvodnju resursa neophodnih za te baterije. Da, ima i reciklaze no nasuprot CO2 zagadjenju sa cime priroda zna sta da radi (objavljeni radovi o prirodnom ozelenjavanju planete usled rasta CO2) teski metali i slicno potrebno za baterije...ubijaju i bubasvabe. Zato sto je zivot na Zemlji bio retko izlozen tim supstancama i nema nikakav nacin upotrebe ili obnove. To je za sav zivot na Zemlji otrov cak i u tako malim kolicinama da ce ova masivna upotreba sigurno naneti teske ekoloske posledice.

Radnik zemljoradnik

pre 5 godina

@Lale Gatro

Jeste idealno da se E automobili pune noću samo me zanima kako doći do silnih mesta za punjenje u zemlji Srbiji. U Beogradu ima svega par komada. Hoće li Beogradani spuštati produžne kablove kroz prozore stambenih zgrada?

bigserb

pre 5 godina

Jos jedan tekst naftnih lobista koji treba da nas ubede kako je nafta divna i pozeljna, a el. energija prljava i nepozeljna! Koji je "genije" utvrdio da se na izradu el. automobila trosi toliko vise energije nego za izradu klasicnog automobila? Otkud takva logika? Sta to u el. vozilu toliko zagadjuje prirodu, a u klasicnom ne? Ko u ovo moze da poveruje?
Znaci mnogo je ekoloski prihvatljivije napraviti SUS motor od elektricnog motora, mnogo je prihvatljivije praviti menjac nego baterije, pa ko moze u ovo da poveruje?
Ispada da klasicne automobile radjaju neke ogromne mame, a el. automobile proizvode neke gadne fabrike koje zagadjuju okolinu! Ma nije valjda?

Trabant limuyina

pre 5 godina

Pa, za bogate drzave i gradove bice ekoloski, jer ce baterije da se prave negde daleko (citaj nekoj siromasnoj zemlji), struja ce da se pravi u centralam na ugalj, opet u nekim siromasnim krajevima. E sada kada vetar donese neko zagadjenje (kao npr 1986) pa sta da se radi....

Marko

pre 5 godina

@Oskar
U pravu si, ali NO2 emisije se ne spominju jer su se novinari senzacionalisti uhvatili CO2 i konstantno dovode isti u kontekst zagađenja i dizelaša, bar kod nas.
Po meni, poenta ovog teksta je da se skrene pažnja da nije sve crno ili belo, da razmislimo kako ćemo da proizvodimo struju u količinama potrebnim za stotine miliona vozila.
Nuklearne elektrane su jedine u stanju da proizvedu dovoljno struje, nepopularne su zbog načina proizvodnje, ali su neuporedivo čistije od proizvodnje struje na ugalj i posledica istih.
"Ekološki" izvori su dovoljni za led sijalice po kućama, ali za elektro motore snage desetina kilotvara u vozilima, bar za sada nisu.

N.

pre 5 godina

Budućnost su električna vozila koja energiju dobijaju od vodoničnih (gorivnih) ćelija. To je tehnologija koja postoji, samo za sada ne postoji mreža pumpi koja to podržava. Bezbedna je, rezervoar se puno za 2 minuta, emisija 0, sve kako treba. Meni jedino nije jasno zašto to nisu pogurali više već sada. Očekujem ekspanziju u sledećih 10 godina.

kolik

pre 5 godina

mene zanima da li je problem zagadjivanja co2 ili azotni oksidi. sta je gore . dizel je gori po pitanju nox a benzinci za co2. sta je stetnije po okolinu .....pa da vidimo dalje

cojans

pre 5 godina

ja
El ste čuli, postoji i japanska industrija. po mnogo čemu ispred evropske. ali mi Balkancima znamo šta je nemačka i Kina. za nas ništa treće ne postoji.

Oskar

pre 5 godina

" Znate zašto, zato što je mnogo skuplje napraviti branu, solarne panele, vetrenjače nego termo elektranu"

Da li je?

1 - https://www.vox.com/energy-and-environment/2018/7/13/17551878/natural-gas-markets-renewable-energy

2 - https://www.forbes.com/sites/energyinnovation/2018/01/23/cheap-renewables-keep-pushing-fossil-fuels-further-away-from-profitability-despite-trumps-efforts/#2cf025786ce9

3 - https://arstechnica.com/information-technology/2018/11/new-year-same-story-cost-of-wind-and-solar-fall-below-cost-of-coal-and-gas/

"Nema potrebe da slepo verujete prevejanim prodavcima i da mislite da npr tesla prelazi 600 km sa punim baterijama kada je istina videli ste pre neki dan suprotna samo 320 u realnim uslovima"

Nema potrebe slepo da veruješ NEDC testu koji je sve samo netačan.
Isti taj sajt na osnovu koga je napisana ta vest piše sledeće za NEDC:

"However, the official fuel economy figures published in sales brochures can lead you to expect unrealistic returns. That’s because those figures are based on something called the New European Driving Cycle (NEDC) – a government test that’s wholly unrepresentative of how we actually drive our cars on the road."

https://www.whatcar.com/truempg/how-we-did-it

Tesla u Evropi koristi NEDC jer je to zvaničan test, dok u SAD koristi EPA koji je bliži realnosti.

https://www.reddit.com/r/teslamotors/comments/76uu7r/typical_rated_and_ideal_range_explained/

Cinique

pre 5 godina

Nemačko "držte lopova". Čak pomalo infantilna odbrana onih kojima je dokazana globalna prevara teška milijarde dolara.

"Jesi li ti ukrao bombonu?"
"Nisam ja, majke mi. Mita je ukrao punu šaku."

ernesto che

pre 5 godina

Tesko je ljudima da shvate da je to obicna prevara, koja ce pritom svima nama izbijati vise para iz dzepa a zna se ko ce te novce pokupiti.

donkey kong

pre 5 godina

Informacije o električnim automobilima, punjačima itd domaćem portalu: emobility.rs.
Problem sa CO2 je vezan za globalno zagrevanje, a niko ne priča o zagađenju sa produktima sagorevanja...

Iron Man

pre 5 godina

@Radnik zemljoradnik - Hidrogen za pogon vozila se dobija trosenjem velike kolicine elektricne energije. Potpuno je besmisleno tvrditi da je vise ekoloski (ili manje neekoloski) od el. energije.

Silna mesta za punjenje u zemlji Srbiji postoje u svacijoj garazi. Bukvalno su u pitanju najobicnije uticnice. Bukvalno ne postoji jeftiniji nacin da svako ima svoj izvor "pogonskog goriva". Kad EV postanu pristupacnija, kupovace ih prvo oni koji zive u kucama i/ili imaju garaze sa uticnicama. Takvih je u Srbiji mnogo. Ili oni koji voze 30-ak km dnevno i jednom nedeljno mogu da napune automobil dok pazare u trznom centru koji ima punjace.

Prosecna kilometraza po automobilu u EU je 12000km godisnje. Nek je i u Srbiji toliko. To je 33km dnevno u proseku. Ako biste imali EV sa dometom od 200km, punili biste ga na svakih 6 dana. Ne mora bukvalno svako parking mesto da ima uticnicu. Cak i da mora, to je mnogo jeftinije nego sto mislite. Na 100000km u Srbiji mozete da ustedite 10000 evra ako se vozite na struju, a ne na naftu.

Drzava Kalifornija je snazno subvencionisala izgradnju nekoliko stanica za punjenje automobila vodonikom. Jedna stanica kosta oko 2 miliona dolara. Sta mislite, koliko parking mesta moze da se opremi uticnicama za tu kolicinu novca?

electric fair play

pre 5 godina

@optimista
Pa u toku tenkovske bitke jedna strana će da kaže:'' Ej, stanite , nemamo više struje!'' a na to će druga strana:'' OK i mi smo pri kraju. Nastavljamo sutra u 9''.

dragaN

pre 5 godina

Svi pisu o tome kako struja za punjenje baterija uglavnom dolazi iz prljavih termoelektrana a niko ne pise o tome koliko struje rafinerije potrose za proizvodnju goriva
(Niko, 13. novembar 2018 14:46)

Poredjenje ti uopste nije dobro, jer kao sto je potrebna struja u rafinerijama za proizvodnju nafte, potrebna je struja u rudnicima za proizvodnju uglja, koji se onda trosi za proizvodnju struje za punjenje baterija. Dakle, u slucaju baterija imamo jedan ciklus vise nego u slucaju nafte koja se odmah koristi u automobilima.

vulkanizer

pre 5 godina

Bilo bi lepo cuti koliko zagadjenje proizvede jedna, obicna, erupcija vulkana. I, kako bi funkcionisal proizvodnja kiseonika bez CO2?
(Raja, 14. novembar 2018 05:15)

Svi vulkani ispuste u atmosferu 65-300 miliona tona ugljen dioksida. Od toga najviše Etna, oko 6 miliona. Ljudi izbace oko 30 milijardi tona CO2 što je sto puta više nego u godini kada su vulkani bili najaktivniji.

Mila

pre 5 godina

Ha ha konacno malo istine da ispliva na povrsinu. A to nije sve. Da li ste se zapitali ko to i zasto na silu pokusava da na trzistu progura elektro automobile i ko je to pokupovao sva nalazista rude za proizvodnju baterija u svetu ( i u Srbiji) ? U bilo kom slucaju cilj je jasan: popljackati kupce automobila.

genije

pre 5 godina

Klasična zamena teza dizel lobija...
Kad računaju "zagađenje" e-auta, računaju i koliko CO2 izbaci radnik dišućii koliko uglja se potroši (ovo je tek za diskusiju) a kad su "čisti" dizelaši u pitanju, "zaborave" ENORMNO zagađenje koje nastaje kao posledica vađenja, transporta i prerade nafte.
Informativno smeće.
(čak i da se sva struja pravi na ugalj a nije tako imamo 2 stvari: prvo izmestili smo zagađenje iz najgušće naseljenih mesta (gradova) izvan njih a drugo čak i tako su efikasniji sve sa uključenim gubicima na prenosnoj mreži... što je najgore, sve ovo piše u linkovanim dokumentima, samo ko će to da čita...)
Poješće vas (staru auto industriju) Mask za doručak, a više ni izbliza nije jedini...
Da smo pametni pa da se sve subvencije ponude za greenfield investiciju celog ciklusa - od litijuma, preko gigafabrike baterija i modula do fabrike elektromotora i auta - za par godina bi jahali na vrhu novog talasa koji će zapljusnuti svet.
No, garantovano ćemo prespavati sve dok ne bude kasno...

Giovanni

pre 5 godina

Ja ne vozim svaki dan, koristim javni prevoz do posla, godisnje predjem oko 15.000 km i nemam kucu ni garazu. Auto mi uglavnom treba za putovanja od po 500-1000km po smeru kada idem na odmor, veliki porodicni, pun sa stvarima i sa malom decom. Neka mi neko kaze koji EV bi meni odgovarao a da moze da predje toliku kilometrazu sa maks jednim punjenjem od 15ak minuta i da ostane na jednom jedinom autu kao sto je sada? Takav auto trenutno ne postoji, a da bacam pare na „vau“ novotarije da bih se vozikao po gradu u guzvi, ne pada mi napamet. A bicu prvi u redu da kupim EV koji bude ispunjavao gore navedene uslove...

Sminkanje mrtvaca

pre 5 godina

Smeta nam smrdljivi dizel, smetaju nam baterije, smetaju nam rudnici, smetaju nam rafinerije, pa nam cak smeta i stoka koja ispusta gasove ! A u stvari, niko ne zeli da kaze istinu a to je da nas je suvise na planeti !
Da se lepo vratimo na dve milijarde i svi ovi nabrojani problemi ce da budu mnogo, mnogo manji. To je jedini pravi put, u suprotnom nauka ce uvek da kaska za potrebama a ekoloski uslovi zivota ce da bude sve gori i gori.

KingSRB

pre 5 godina

jao jao jao lepo sam jos onomad govorio da struja nije resenje ali svi me minusima nagradise al eo malo lagano svakome ce doci pre ili kasnije u glavu pa evo lagano krecu polako i textovi sramezljivo pokoji ali polako bice ih jos vise u buducnosti! Ja sam pisao o vodoniku jedinom pravom i cistom putu za manje zagadjenje al neee srbija zna bolje struja pa bog al lagano. takodje sam spomenuo i dizele tu negde kao i benzince da globalno manje zagadjuju od proizvodnje elektro ubica ali eto ga lagano al sigurno ajmo sad srbi menjajte misljenje opet.
Molim Admina objavite mi komentar. Hvala

punjaci i potrosnja

pre 5 godina

hajde sad da uzmemo primer punjenja elektroauta u gradovima.
Kazete nema punjaca. Tacno. Ali, kolika bi bila investicija da se na SVAKO PARKING MESTO dovuce struja, stavi uticnica i napravi sistem naplate punjenja???
Pa ljudi boziji mi kao ljudska rasa znamo da napravimo trzni centar za godinu i po (Promenada NS), znamo da RASKOPAMO grad kad treba (pogledajte razvlacenje optike po gradovima, to je opsti cirkus), a ne znamo "kako cemo da punimo elektro auta kad nema punjaca"...
Mislim, ne pravimo se glupavice, to se resi veoma lako i veoma brzo.

Ovi sto kazu "treba da se vozimo na vodonik" ili jos bolje "nafra se u rafinerijama ne pravi preko struje vec od ruskog gasa koji sluzi kao pogonsko gorivo"...
Pod JEDAN - vodonik - vodonik je samo SREDSTVO koje sluzi sa skladistenje STRUJE! Uzme se voda, doda se struja, dobije se vodonik, on se "tankuje" i onda se opet u autu pretvara u struju. Potpuno debilno
Pod DVA - gas kao pogonsko sredstvo u rafinerijama - a sta mislite pametnice moje za sta sluzi gas??? Pa da pravi TOPLOTU I STRUJU!!! Koja se zatim opet koristi u rafineriji

"Trebace nam jako puno dodatnih kapaciteta za proizvodnju struje kad bi sta vozila bila na elektro pogon" - LAZ - treba nam oko 700 MW (150 vetrenjaca) konstantne proizvodnje da zadovolji dodatnu potraznju za strujom kad bi bukvalno SVAKO vozilo u srbiji prelazilo oko 35 km dnevno.

cile

pre 5 godina

@Radnik zemljoradnik
Nije to problem samo u Beogradu,koji je uzgred totalno nebitan u ovoj prici.To je problem svuda j svetu i sto je najgore,neresiv je.Uzmite bilo koji milionski grad kao primer i dajte rešenje za njega ?

dubrovnik

pre 5 godina

cijela proizvodnja tesle otkad postoji je malo preko 300000 auta u 10 god, a jedan mercedes godišnje napravi milion. pa nisu 100 godina razvijali otto i diesel motore da ih sada stave na police i prave samo EV.
50 najvećih kompanija na svijetu - pola ih je oil & gas velike firme (shell, BP, exxon, mobil) ili velike auto kompanije (VW, Toyota, Daimler) tako da im sigurno nije u interesu da se vozimo na struju

Morača

pre 5 godina

Pre desetak godina sam čitao u jednoj knjizi da su Rusi ustanovili da im vozači trolejbusa žive kraće za 10 godina od vozača autobusa. Zaključili su da je to zbog visokefrekvence trolejbusa. zemlja ima frekvencu od 9 Mhe, struja 50 MHe, a razni uređaji rade na nekoliko hiljada ili miliona MHe, što prouzrokuje elektro zagađenje. Da li bi neko pravio kuću ispod dalekovoda? sigurno ne bi.

LaleGator

pre 5 godina

@Lale Gatro 

Jeste idealno da se E automobili pune noću samo me zanima kako doći do silnih mesta za punjenje u zemlji Srbiji. U Beogradu ima svega par komada. Hoće li Beogradani spuštati produžne kablove kroz prozore stambenih zgrada?
(Radnik zemljoradnik, 14. novembar 2018 07:38)
_____________
ahahahahaahaha

lepo me nasmeja

to si sve lepo rekao

ali imaj u vidu da je isto tako nekada DAVNO u BGu postojala sano jedna benzinska stanica, zato sto su se tada tek pojavili automobili.

Sto se tiče E.Automobila, pa nisam ja mislio da ce to sada tako biti
vec za jedno 30tak godina dok se tehnologija baterija i punjaca ne usavrsi dotle nece biti ozbiljnije masovne proizvodnje.

a za 20 godina se ocekuje i izgradnja prvih fuzionih generatora struje koji ce resiti, zameniti sve ostale prljave elektrane

sada nije pogodno vreme za E.Automobila ali u buducnosti hoce.

Kao sto se dabas mnogi bune protiv E.Automobila tako su se isto nekada davno, kada su se pojavili prvi sus automobili, bunili protiv njih

Milan

pre 5 godina

Oskaru i svim drugim koji silno brane EV od srca želim da nabave sebi vozilo kakvo žele. Moj jedini uslov je da to ne bude od mojih novaca. Bez subvencija molim, i bez proganjanja nas koji želimo da sami odlučujemo šta ćemo voziti.
Ni automobili sa SUS pogonom na početku nisu bili prihvaćeni, dok god nisu postali pouzdaniji i jeftiniji od konja ( iako su za gradove ekološki prihvatljiviji). Kada se za EV pojavi neki novi Henri Ford sami će se prodavati bez suvišnih analiza šta više zagađuje, preduzetnici će sami ulagati u punjače, infrastrukturu itd.
Ista priča je i sa vodonikom.

srba

pre 5 godina

Ljudi ide se na karbonsku valutu. Kolko izdahneš toliko plaćaš porez. E automobili nikada nece da zažive kao auta sa unutrašnjim sagorevanjem. Prvo koliko struje treba da se proizvede da bi zadovoljili toliku potražnju za njom drugo sa ishabanim baterijama koje se nagomilavaju. Čist lopovluku da se izvuku pare

Iron Man

pre 5 godina

@samo da kažem... - "da se nafta stvara na granici magme pod pritiskom i visokom temperaturom, i difunduje ka površini, a ne da je fosilnog porekla". Nemamo argumenata, pa hajde da kompletno obesmislimo diskusiju?

@KingSRB - "krecu polako i textovi sramezljivo pokoji". Ocigledno da ne pratite vesti dovoljno poslednjih desetak godina. "Ja sam pisao o vodoniku jedinom pravom i cistom putu za manje zagadjenje" Vase pisanje o vodoniku ne menja zakone fizike.

Da bi se elektrolizom dobio 1kg tecnog vodonika (kojim moze da se predje oko 100km u Toyoti Mirai), potebno je 50kWh el. energije. Bukvalno. Sa tih 50kWh, EV na bateriju moze da predje 250km.

@jabreja - "Upamtite, deco moja, da vam deda kaze" Deda, deda, ni F od fizike ne znate. ;-)

Kako se to baterija koristi za elektrolizu, i kako uopste ima smisla precizno predstavljati bateriju Amperom kao jedinicom mere?

"Koliko CO2 ce se proizvesti dok se prave akumulatori, zice, lakovi, rotori?" Akumulatori, zice, lakovi se koriste i u vozilima na naftu i vodonik. Rotori se koriste i u vozilima na vodonik. Koliko CO2 se proizvede dok se prave blokovi motora, klipovi, menjaci, izduvni sistemi, naftno gorivo, sto vrsta ulja, itd?

@Marko - Da bi 2 miliona EV-a vozilo po Srbiji, potreban nam je pogon snage najvise jedne petine TE Nikola Tesla. Ili najvise jedne polovine Djerdapa. Nikakve astronomske cifre, nikakve nuklearne elektrane. Dovoljno je oko 1000 vetroturbina srednje-velike snage.

O'sk-Ar Željko Toronto Pakistan

pre 5 godina

Dobro bre željko čemu ovo: "Drzava Kalifornija je snazno subvencionisala izgradnju nekoliko stanica za punjenje automobila vodonikom. Jedna stanica kosta oko 2 miliona dolara. Sta mislite, koliko parking mesta moze da se opremi uticnicama za tu kolicinu novca?" a šta za struju ne trebaju dodatna ulaganja, nego eto tako jednostavno ubodeš kabal u zemlju i on daje struju... gde su trafoi, gde su novi dalekovodi, gde je nova instalacija (stara nije projektovana da podnese toliko opterećenje pa bi moralo još da se investira u nadogradnju...). Za vodonik mogu de se koristne postojeće pumpe pogledaj kako je to po nemačkoj uradjeno. Postojećim su dodali ovo opciju. Čak neke i same prave vodonik, imaju sopstveno postrojenje koje radi elektrolizu, a struju dobijaju od male vetrenjače koje je instalirana na stanici za te potrebe. Pogledaj satovu emisiju o vodoniko dosta će ti pomoći da shvatiš suštinu...

Zbogom TA peci zbogom grejanje

pre 5 godina

Da li stvarno neko misli da ce, ako se stvarno dogodi masovan prelazak sa nafte na struju, da puni auto za 2 dinara kWh ? U Nemackoj je cena struje sada oko 30 Centi. Ako je sada kod nas benzin skuplji nego u Nemackoj zasto to ne bi bila i struja ?

b

pre 5 godina

Nafta, ugalj, gas, sva fosilna goriva ce nestati i to je cinjenica.
Ako budemo cekali da se to desi kako bismo poceli da razvijamo alternativu imacemo veliki problem...

Oskar

pre 5 godina

"Pogledaj satovu emisiju o vodoniko dosta će ti pomoći da shvatiš suštinu...
(O'sk-Ar Željko Toronto Pakistan"

U emisiji SAT-a je lepo predstavljen vodonik, sem što su izostavili jednu bitnu stvar: koliko se energije uloži za proizvodnju, skladištenje i onda koliko je to energetski efikasno kada se podvuče linija naspram EV?

https://youtu.be/f7MzFfuNOtY

O'sk-Ar Željko Toronto Pakistan

pre 5 godina

Sada se već praviš lud, stvarno više nemam nameru da ulazim u bilo kakvu raspravu sa tobom i niti ću ubuduće to raditi. Vodonik se skladišti, transportuje kao i svako drugo gorivo, gubitak vodonika jer ima mali molekul i može da prodje kroz zidove suda je 0.1% na godišnjem nivou. Transport, čuvanje, skladištenje... je mnogo jednostavnije nego za struju. Problemi sa strujom su skladištenje, kako ćeš čuvati gomilu potrebne struje u slučaju da se desi neki prekid u sistemu, problem ili šta već... Kolika bi baterija to bila, kakve gubitke od stajanja bi imala, što u količini postojeće energije što u smanjivanju kapaciteta kroz upotrebu. Ja ne mogu da shvatim da ti ne možeš da ukapiraš ove stvari nije mi jasno kako. Jel znaš kako se čuva gorivo, drži se u velikim sudovima, kako bi čuvao struju, držao bi je u velikoj bateriji. Kolika bi ta baterija bila??? Kolko bi koštala, koliko bi se zagadio svet da se ona naprav i posle reciklira. Jel ti sada jasnije malo. Sigurno ćeš pitati pa što bi čuvali a ne odma koristili struju. Moraš da imaš rezerve jer u sistemu mogu da se dese prekidi u proizvodnji, transportu, snabdevanju, pa da privreda ne bi trpela koriste se rezerve... Struja je sjajan izvor energije ali ne iz baterija kao kod klasičnih EV već samo i isključivo iz gorivnih ćelija i vodonika! Znam da će ti ovo teško pasti ali moram da konstatujem da će proizvodjači koji se oslone samo na struju (tesla) morati da promene kurs i okrenu se vodoniku, a to je baš teško i komplikovano..

alekss

pre 5 godina

izgleda da bi najbolje resenje bilo ono od Nikole Tesle, koji je koristio takozvanu radijalnu energiju, tj. ako ne gresim, energiju koja se nalazi svuda oko nas, zasnovanu na teoriji postojanja etra. Navodno je takav eksperiment i uradjen, sa uspehom, u stvari, Nikola Tesla je pokazao da je moguce voziti automobil samo uz pomoc antene koja crpi energiju iz okoline. Naravno da postoje i drugi delovi koji su nepoznati, no, izgleda da je moguce.

EU Citizen

pre 5 godina

A, izgleda da imamo rascep među neomatksistima, izmrđu onih koji bi da nas na silu nateraju u nespremne i nezrele elektroautomobile, i totalnih ekoterorističkih frikova koji bi da svi bozimo bicikle. Neka ih voze oni, i to napolje iz Evrope, zajedno sa svojim terorističkim drugarima koje su dovlačili :))

Iron Man

pre 5 godina

@O'sk-Ar Željko Toronto Pakistan - "nemoj molim te prijatelju da se praviš lud. Pa ja tebe nikada ne bih mogao da pomešam." Zasto se vi osecate prozvanim u mom komentaru? Do poslednjeg puta kada sam komentarisao, nije bilo komentatora sa vasim potpisom. Ili ste u stvari vi neko ko se predstavlja kao vise razlicitih ljudi, pa optuzuje druge za to?

Ne vidim sta postizete time. Ili se namerno okrecete licnim napadima, prozivkama, i omalovazavanju kada dodje trenutak da zapravo pruzite bilo kakav naucni argument i/ili racunicu koji dokazuju vase tvrdnje? Tako da, kao sto sam i mislio, zaista se nista nije promenilo.

Matrix

pre 5 godina

Trenutno jedino ekolosko a jeftino resenje predstavlja vožnja na hibridni pogon gas+struja, sve ostalo je za sada iki ekonimski neisplativo i skupo ili jos uvek nedostupno za siroke mase..

Oskar

pre 5 godina

"Sada se već praviš lud, stvarno više nemam nameru da ulazim u bilo kakvu raspravu sa tobom i niti ću ubuduće to raditi."

Bilo je postavljeno pitanje koliko je to energetski efikasno naspram EV kada se uračunaju svi gubici.

Kako vidim ti te podatke nisi ni dostavio, a govoriš kako se neko pravi lud.

O'sk-Ar Željko Toronto Pakistan

pre 5 godina

Ko hoće da mu bude 100% jasno šta pričam nake pročita tekst na sledećem linku: https://www.industrija.rs/vesti/clanak/oie-energija-buducnosti
Ljudi u ovom svetu jedina stvar koja pokreće sve je novac. To da li će neka zemlja da reši da li će preći na obnovljive izvore energije ili se držati starog oprobanog recepta je pitanje ekonomske isplativosti. To je početak i kraj svake priče. Obnovljivi izvori energije čine manje od 15% svetskog izvora energije. Znate zašto, zato što je mnogo skuplje napraviti branu, solarne panele, vetrenjače nego termo elektranu, pritom što će ta termo elektrana uvek davati onoliko struje za koliko je projektovana i neće zavisiti od vetra, kiše, sunca, klime... Sve dok se ne predje na mnogo veći nivo izvora el energije iz obnovljivih izvora neće se napraviti nikakav bolji efekat na ekologiju. Ekologija je odličan izgovor za koji se kao slepi vezuju prodavci el automobila, a istina je nešto drugo. Nema potrebe da slepo verujete prevejanim prodavcima i da mislite da npr tesla prelazi 600 km sa punim baterijama kada je istina videli ste pre neki dan suprotna samo 320 u realnim uslovima, sada će neko reći da ali nisu uzeli model sa najjačom baterijom nemojte da zaboravite da na sajtu stoji da ta tesla koju su testirali najviše prelazi jer ima jaku bateriju i slabiji el motor koji manje troši struje. Na stranu to najjači mi je onaj naš lik što je kao iz toronta i priča priču kako on sa teslom model s 100d zimi predje 500 km, komedija!

Teslolog amater

pre 5 godina

Poludeh vise objasnjavajuci prostodusnim i ekologijom zanetim ljudima da je sve to "sarena laza", pogotovu u Srbiji gde se skoro pa sva struja dobija sagorevanjem uglja.

Steta sto se ovo istrazivanje nije bavilo time koliko bi globalizacija ove posasti od e-vozila imala na cene struje za domacinstva. Nijedna vlada ne bi mirno gledala kako gubi enormne akcize koje naplacuje za naftu i gas.

To bi znacilo ba di ogromna vecina populacije koja ni nema para za nikakve automobile, morala da participira cenu struje za one koji imaju i para i e-vozila.

Sve u svemu, neko je odavno lepo rekao "elektricni automobili u stvari idu na ugalj",bar u vecini slucajeva gledano globalno.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Pitanja za one koji nisu u elektricnom lobiju:
Na koji nacin ce se proizvesti elektricna energija ako svi automobili i kamioni predju na struju?
Kako ce se transportovati do potrosaca?
Koliko ce prirode biti devastirano tj prekopano u potrazi za litijumom za akomulatore i koliko za njihovo skladistenje posle veka upotrebe?

sidji do reke

pre 5 godina

o e-autima ne bi bilo uopste priče da ih nije pogurao genijalni Elon Mask. vozila budućnosti će koristiti vodonične ćelije. ta tehnika već postoji, ali joj treba dobra marketinska kampanja da je popularizuje.

NN

pre 5 godina

Lepo je to za kola ali koliko industrija koja proizvodi ta kola šteti...što ne kažu da tamo gde se prave baterije tu trava ne raste...ali to i nema veze jer je to u nekoj dalekoj zemlji trećeg sveta...

Teslolog amater

pre 5 godina

Poludeh vise objasnjavajuci prostodusnim i ekologijom zanetim ljudima da je sve to "sarena laza", pogotovu u Srbiji gde se skoro pa sva struja dobija sagorevanjem uglja.

Steta sto se ovo istrazivanje nije bavilo time koliko bi globalizacija ove posasti od e-vozila imala na cene struje za domacinstva. Nijedna vlada ne bi mirno gledala kako gubi enormne akcize koje naplacuje za naftu i gas.

To bi znacilo ba di ogromna vecina populacije koja ni nema para za nikakve automobile, morala da participira cenu struje za one koji imaju i para i e-vozila.

Sve u svemu, neko je odavno lepo rekao "elektricni automobili u stvari idu na ugalj",bar u vecini slucajeva gledano globalno.

Karavan

pre 5 godina

Fascinantno je da u zemlji kao što je Srbija, koja uvozi naftu, koja je jako skupa u odnosu na standard građana, a ima svoju struju, bilo ko uopšte dovodi u pitanje svrsishodnost e automobila.

Niko

pre 5 godina

Svi pisu o tome kako struja za punjenje baterija uglavnom dolazi iz prljavih termoelektrana a niko ne pise o tome koliko struje rafinerije potrose za proizvodnju goriva

Nesa

pre 5 godina

Mi prvi treba da zabranimo automobile sa unutrasnjim sagorevanjem....mi pravimo struju, nafte nemamo.stedeli bi tako 2-3 milijarde evra godisnje i ne bi vise mogli da nam uvaljuju polovne automobile iz EU.
Jedna velika fabrika da se napravi negde u Srbiji i da pravimo i baterije i automobile i stanice za punjenje.
To bi trebalo da bude projekat od nacionalnog znacaja.
Samo vozila u tranzitu mogu onda kroz Srbiju i za njih putarina da bude u jednom pravcu 50 evra!
Vozilo ne bi smelo da se registruje u Srbiji ako nije 100% e-automobil.

TNT

pre 5 godina

“Ljubitelji” elektorautomobila, pa dokle više?!? U raspravi branite nešto što ste videli MOŽDA u prolazu. Kažete ovo je rezultat nemačke propagande. A halabuka protiv dizela je rezultat spontanog razmišljanja svetske populacije? Pa sutra da vam kažu da je plastika dobra za jelo a meso nije jer je kancerogeno, pola vas bi branila “argumentovano” tu ideju. Pustite nas, neosvešćene, da vozimo šta volimo onako kako volimo, a vi maštajte da vozite električne automobile koji su “budućnost”, i već sam jednom rekao - umesto ßto nas zaostale ovde prosvećujete, prodajete kuću, stan i uložite sve pare na berzu u Teslu ili neku drugu sličnu kompaniju, ako ste tako uvereni u budućnost.

samo da kažem...

pre 5 godina

@"Nafte neće biti zauvek, tako da hteli - ne hteli, moraće da se smisli nešto drugo" --- Nisam ravnozemljaš ni sličan kvazinaučnik, ali sve više verujem u jednu teoriju - da se nafta stvara na granici magme pod pritiskom i visokom temperaturom, i difunduje ka površini, a ne da je fosilnog porekla. 1. Koliko bi trebalo da je bilo tih dinosaurusa da bi se od njih stvorila nafta? 2. Kako to da je ima na svim krajevima Zemlje, i ispod okeana i ispod polova, i ispod planina, nije valjda da su dinosairusi živeli baš svuda, i svi poumirali i pretvorili se u naftu. 3. Kako nalazimo fosile dinosaurusa na površini zemlje, a naftu na 9 km? Kako su tela nekih dinosaurusa dospela na tu dubinu, a neka ostala na površini, na istoj, maloj, teritoriji.

cobo

pre 5 godina

Resenje je da vozimo ruski gas jos sto godina dok se ne pronace prava zamena ali to sa Amerikancima nema sanse jer oni su ti koji svercaju arapsku naftu !

cvrko

pre 5 godina

54000 u odnosu na 40 miliona vozila,na fosilna goriva u Nemackoj :(
Kad bi el.auta pretvorili u jaja ta bi se kokos raspala kakotajuci ali ovi lobisti od el.auta nece nikada !

Posmatrac

pre 5 godina

Zakljucak nakon komentara - posto se vecina struje pravi od uglja, ne treba razvijati alternativna vozila!
Pa teraj dok ima!!!!!
Jel gleda neko dalje od svog nosa?

Mila

pre 5 godina

Ha ha konacno malo istine da ispliva na povrsinu. A to nije sve. Da li ste se zapitali ko to i zasto na silu pokusava da na trzistu progura elektro automobile i ko je to pokupovao sva nalazista rude za proizvodnju baterija u svetu ( i u Srbiji) ? U bilo kom slucaju cilj je jasan: popljackati kupce automobila.

ja

pre 5 godina

Eee, a kad sam ja o ovom pisao u vreme hajpa oko Tesle i drugih el. automobila, od "znalaca" sam ovde na sajtu dobijao na stotine minusa, iako sam se ograđivao da bi trebalo sprovesti detaljnu analizu uticaja na životnu sredinu tako što bi se izračunao uticaj prilikom proizvodnje takvih automobila (uključujući i proizvodnju baterija), kao i uticaj prilikom rashodovanja i reciklaže istih. Sada, nakon što je po prvi put napravljena takva analiza (iako je ona i dalje nepotpuna), svi su odjednom dobili naknadnu pamet...

PF1

pre 5 godina

Navlakusa. Niko ne spominje proizvodnju litijuma ili skladistenje starih baterija. Samo je frka za CO2.
Evo cinjenice koja je proverljiva:
Veci uticaj na globalno zagrevanje ima uzgoj stoke nego sva sredstva transporta (svi automobili, svi kamioni, svi avioni, svi brodovi, svi vozovi).
Jeli neko video kampanju da se smanji broj grla stoke ili konzumacija mesa? Sve jasno.
Plus sto auto (npr. u C segmntu) kosta 15.000 eur a isti takav auto ako je elektricni kosta 45.000 eura.

Iron Man

pre 5 godina

Hehe, posle sto godina otvorim vesti i vidim da se nista nije promenilo. Medju prvim komentatorima uvek oni sto su mene uvek optuzivali kako komentarisem na svaku vest.

Kada bi sutra Srbijom pocelo da se vozi 2 miliona putnickih automobila, EPS bi morao da proizvodi 10-15% vise el. energije na godisnjem nivou. Nikakve atomske centrale, nikakva visestruka poskupljenja struje.

Prvo pricate kako su baterije uzasno skupe, onda pricate kako je bacanje baterija ekoloska katastrofa. Pa nije valjda niko lud da baci nesto sto vredi 5000-10000 evra? Pogotovo uzimajuci u obzir da se velika vecina baterija nakon upotrebe u automobilima koristi za stacionarno skladistenje energije, ili se skoro u potpunosti reciklira.

Baterije se bacaju kad "crknu" posle par godina? Pa gde su sve te silne baterije iz Tesli Modela S proizvedenih od 2012. pa nadalje? Sigurno nisu kod Paje na otpadu ili na nekoj deponiji. Inace, baterija ne "crkava" odjednom, vec se kapacitet pojedinacnih celija postepeno smanjuje, i to vrlo sporo.

Ako kupite jedan PV panel snage 250W, i koristite ga u klimi poput kanadske, on ce za 20 godina proizvesti 5500kWh energije. To je dovoljno da EV vozite 22000km. Za 22000km na dizel bi vam trebalo oko 2150 evra.

Tamo gde se vade rude za baterije trava vise ne raste? Jeste li sigurni da niste pomesali stvari sa naftnim busotinama, poljima u Alberti, izlivenom naftom po morima i okeanima?

A cena trofazne uticnice na parking mestu stambene zgrade bas i nije velika.

Iron Man

pre 5 godina

@Radnik zemljoradnik - Hidrogen za pogon vozila se dobija trosenjem velike kolicine elektricne energije. Potpuno je besmisleno tvrditi da je vise ekoloski (ili manje neekoloski) od el. energije.

Silna mesta za punjenje u zemlji Srbiji postoje u svacijoj garazi. Bukvalno su u pitanju najobicnije uticnice. Bukvalno ne postoji jeftiniji nacin da svako ima svoj izvor "pogonskog goriva". Kad EV postanu pristupacnija, kupovace ih prvo oni koji zive u kucama i/ili imaju garaze sa uticnicama. Takvih je u Srbiji mnogo. Ili oni koji voze 30-ak km dnevno i jednom nedeljno mogu da napune automobil dok pazare u trznom centru koji ima punjace.

Prosecna kilometraza po automobilu u EU je 12000km godisnje. Nek je i u Srbiji toliko. To je 33km dnevno u proseku. Ako biste imali EV sa dometom od 200km, punili biste ga na svakih 6 dana. Ne mora bukvalno svako parking mesto da ima uticnicu. Cak i da mora, to je mnogo jeftinije nego sto mislite. Na 100000km u Srbiji mozete da ustedite 10000 evra ako se vozite na struju, a ne na naftu.

Drzava Kalifornija je snazno subvencionisala izgradnju nekoliko stanica za punjenje automobila vodonikom. Jedna stanica kosta oko 2 miliona dolara. Sta mislite, koliko parking mesta moze da se opremi uticnicama za tu kolicinu novca?

ernesto che

pre 5 godina

Tesko je ljudima da shvate da je to obicna prevara, koja ce pritom svima nama izbijati vise para iz dzepa a zna se ko ce te novce pokupiti.

srba

pre 5 godina

Ljudi ide se na karbonsku valutu. Kolko izdahneš toliko plaćaš porez. E automobili nikada nece da zažive kao auta sa unutrašnjim sagorevanjem. Prvo koliko struje treba da se proizvede da bi zadovoljili toliku potražnju za njom drugo sa ishabanim baterijama koje se nagomilavaju. Čist lopovluku da se izvuku pare

Gradimir

pre 5 godina

Ova analiza upravo potvrđuje da su električna vozila manji zagađivači, samo treba malo uključiti mozak. Lepo piše da u sredinama gde se struja dobija iz uglja električna vozila tek na pređenih 150 000 km postaju ekološkija. Ukoliko je miks energije koja se dobija više zelen, to se dešava mnogo ranije. Nije valjda da svi bacate kola sa 150 000 km? Upravo zbog početnih zagađenja pri proizvodnji baterija, električni imaju lošiji "start". Kako vreme odmiče, vozila na fosilna goriva samo gomilaju zagađenje. Inače, već godinu-dve u svetu se postavlja više gigavata panela za solarnu energiju, nego bilo koje druge vrste proizvodnje struje. Taj trend će se samo ubrzavati kako bude padala cena panela i rasla njihova efikasnost. Čitam, informišem se, a vidim da ovde ljudi imaju mnogo predrasuda koje se za par minuta na Internetu mogu bar staviti pod pitanje ako ne i eliminisati.

dragaN

pre 5 godina

Svi pisu o tome kako struja za punjenje baterija uglavnom dolazi iz prljavih termoelektrana a niko ne pise o tome koliko struje rafinerije potrose za proizvodnju goriva
(Niko, 13. novembar 2018 14:46)

Poredjenje ti uopste nije dobro, jer kao sto je potrebna struja u rafinerijama za proizvodnju nafte, potrebna je struja u rudnicima za proizvodnju uglja, koji se onda trosi za proizvodnju struje za punjenje baterija. Dakle, u slucaju baterija imamo jedan ciklus vise nego u slucaju nafte koja se odmah koristi u automobilima.

Ja

pre 5 godina

Pre bi rekao prevara zvana nemački dizeli ..koja seje rak i oko Srbiji..ali većinska Srbija slepo zaljubljena u sve nemačko ..pre bi 100 puta električnog Kineza nego Golf dizel

Neko Iz Mase

pre 5 godina

Nemci i njihovo "dizel je najbolji, električni zagađuju više" priča. Tako je i u ovoj "analizi". Skoknete na sajt firme, tamo reklama, prvo ova analiza koja pokazuje kako je sve loše sa električnim automobilima, a onda i daje rešenje, njihov proizvod dizel 48v hibrid (običan hibrih, ne plug-in), koji je najbolji, kako je analiza pokazala.
A u tom pdf-u, pretpostavka, VW Golf koji za života pređe 50 hiljada kilometara u svim mogućim verzijama, vožnja na struju je 30% skuplja nego dizel, njihov sistem štedi 15%, struja se dobija iz uglja, zagađenje iz proizvodnje baterija računato za bateriju ford focusa iz 2011 godine, itd, itd... Sramotno je ovako nešto i objaviti, ali uverili smo se da nemcima prevare nisu strane.

Neko je pitao odakle struja: Ako bi svi automobili, kamioni i autobusi u Srbiji bili električni, da bi se oni punili isključivo na obnovljive izvore, potrebno je uložiti nekih 4 milijarde evra u solarne elektrane i vetroparkove. Srbija godišnje na uvoz nafte potroši oko 1,2 milijarde €. Za tri-četiri godine uvoza nafte, koja zagađuje ispod prozora, možemo se voziti trideset godina bez trunke zagađenja.

izhlapjeli starac

pre 5 godina

Niko ne pominje armije svih zemalja na svetu kao potrosace i enormne zagadjivace. Koliko je co2 proizvedeno u napadu na Srbiju 1999? Bilo je oko 500 avio poletanja svaki dan, 78 puta. Koliko goriva je prosecno trosio avion od Avijana do Srbije i nazad najmanje? Da ne govorim o zapaljenim rafinerijama i produktima eksplozija koji su pogubni. I sad, ja treba kao da stedim co2.
Realno, bas me zabole. Ja cu da placam i stedim da oni svi mogu da bombarduju neku novu Siriju, Srbiju, Irak. Neka ode svet u tandariju, neka svi odemo. Bogate ce vise boleti.

jabreja

pre 5 godina

Jedna od velikih zabluda covecanstva, ako ne i najveca, je automobil na elektricni pogon i sva nedorecenost, tj lazna prica.
Niko od ovih "strucnjaka" ne bi kod mene polozio obicnu fiziku: ne postoji perpetuum mobile!
Tj, laz je da ce se baterije puniti uzgred. Narod kaze: od go*ana se pita ne pravi.
Koliko CO2 ce se proizvesti dok se prave akumulatori, zice, lakovi, rotori?
Krupnom kapitalu odgovara ova somnabula, narod napaljen.
Upamtite, deco moja, da vam deda kaze: jedina buducnost automobila nije elektromobil, vec, i iskljucivo, automobil na vodu, tj na izdvojen vodonik i kiseonik.
Neki proracuni kazu da ce se od litra vode voziti 500 pa do 1.000 km, a za elektrolizu se upotrebi baterija od 10-tak Ampera.
Buducnost, dakle, pripada hemijskoj voznji, a ne elektrotehnickoj - ali kapitalistima ne odgovara jeftina voznja naroda...

EU Citizen

pre 5 godina

A, izgleda da imamo rascep među neomatksistima, izmrđu onih koji bi da nas na silu nateraju u nespremne i nezrele elektroautomobile, i totalnih ekoterorističkih frikova koji bi da svi bozimo bicikle. Neka ih voze oni, i to napolje iz Evrope, zajedno sa svojim terorističkim drugarima koje su dovlačili :))

LaleGator

pre 5 godina

Vidim mnogi se brinu kako ce te silne EL automobili biti napunjeni i da ce to povećati zagadjenje...

Evo jedna zanimljiva stvar o proizvodnji i iskorišćenosti struje

Struja se podjednako pravi i danju i noću.

Kada elektrana napravi struju i pusti je u mrezu, ako ta struja ne bude iskorišćena ona se ne moze vratiti u elektranu i sačuvati vec se gubi... Mnogi ovo ne znaju

Sobzirom da se noću (u vreme spavanja) koristi samo oko 10% proizvedene struje, odnosno 90% se izgubi
E.Automobili su idealni da se iskoristi ta struja koja bi inace bila izgubljena...

tako da dok spavamo
automobil se puni i to jos po jeftinijoj tarifi.

a da ne pricamo o tome da na zapadu Skoro svako ko ima EAuto ima i solarni punjac
i da sve veći broj firmi stavlja solarne punjace na svoje zgrade pa se tako zaposlenima dok rade pune automobili

rešenja ima mnogo za struju
dok za naftase postojo samo jedno resenje vadi naftu i preradjuj je

Joca

pre 5 godina

Postoji mnogo načina da se proizvede struja. Ne postoji ni jedan jedini da se proizvede nafta. Ili je imaš ili moraš da je uvezeš.

Savršeno je jasno odakle ovakvi vetrovi duvaju. Ali se od takvih vetrova struja ne može dobiti. Samo smrad.

Jedno je istina. Prelaskom na elektromobile, ogroman broj ljudi će ostati bez posla: priučeni automehaničari, proizvođači i trgovci uljima, mazivima i rezervnim delovima, komunalne službe, lekari, pa čak i profesionalni vozači.

Mogu ovi iz Štutgarta da puštaju vetrove koliko žele, automatizacija vožnje može efikasno da se izvede samo sa čisto električnim pogonom. Nije to glupima očigledno, ali otezanjem sa automatizacijom da bi se očuvala zavisnost od nafte plaćaće se još dugo ulični danak u krvi. Da parafraziram malo njihovu parolu: ni SUS motori ne idu na naftu, nego na krv.

Iron Man

pre 5 godina

@samo da kažem... - "da se nafta stvara na granici magme pod pritiskom i visokom temperaturom, i difunduje ka površini, a ne da je fosilnog porekla". Nemamo argumenata, pa hajde da kompletno obesmislimo diskusiju?

@KingSRB - "krecu polako i textovi sramezljivo pokoji". Ocigledno da ne pratite vesti dovoljno poslednjih desetak godina. "Ja sam pisao o vodoniku jedinom pravom i cistom putu za manje zagadjenje" Vase pisanje o vodoniku ne menja zakone fizike.

Da bi se elektrolizom dobio 1kg tecnog vodonika (kojim moze da se predje oko 100km u Toyoti Mirai), potebno je 50kWh el. energije. Bukvalno. Sa tih 50kWh, EV na bateriju moze da predje 250km.

@jabreja - "Upamtite, deco moja, da vam deda kaze" Deda, deda, ni F od fizike ne znate. ;-)

Kako se to baterija koristi za elektrolizu, i kako uopste ima smisla precizno predstavljati bateriju Amperom kao jedinicom mere?

"Koliko CO2 ce se proizvesti dok se prave akumulatori, zice, lakovi, rotori?" Akumulatori, zice, lakovi se koriste i u vozilima na naftu i vodonik. Rotori se koriste i u vozilima na vodonik. Koliko CO2 se proizvede dok se prave blokovi motora, klipovi, menjaci, izduvni sistemi, naftno gorivo, sto vrsta ulja, itd?

@Marko - Da bi 2 miliona EV-a vozilo po Srbiji, potreban nam je pogon snage najvise jedne petine TE Nikola Tesla. Ili najvise jedne polovine Djerdapa. Nikakve astronomske cifre, nikakve nuklearne elektrane. Dovoljno je oko 1000 vetroturbina srednje-velike snage.

T

pre 5 godina

Dizel dok ne zasmrdi, to nije auto!

PS Ovo sto pise DW su kompletne neistine, relevantnije institucije od DW se bave time (recimo MIT) i nisu dobile ovakve rezultate, ali nema veze, nama se vise svidja ova verzija. Pogotovo je ruzno napisati ovakav clanak i ne staviti nijedan link ka tim navodnim studijama koje to dokazuju.

N.

pre 5 godina

Budućnost su električna vozila koja energiju dobijaju od vodoničnih (gorivnih) ćelija. To je tehnologija koja postoji, samo za sada ne postoji mreža pumpi koja to podržava. Bezbedna je, rezervoar se puno za 2 minuta, emisija 0, sve kako treba. Meni jedino nije jasno zašto to nisu pogurali više već sada. Očekujem ekspanziju u sledećih 10 godina.

Dar

pre 5 godina

I? Sta je ovde "prevara"? Naravno da ce Nemci pljuvati elektricne automobile, kad ih ne prave, niti razmisljaju da ih prave, jer su indoktrinirani njihovim stogodisnjim sistemom i misle da ce moci doveka da cede suvu drenovinu. Malo morgen. Jedino oni ne vide da ce pasti u zapecak i sa automobilskom industrijom, ako se ne povinuju trzistu, kao sto im se desilo sa elektronskom industrijom. Nemacka trenutno zivi od automobilske industrije i to bi bilo to. Mi da imamo pametne ljude gde treba, pa to lepo da iskoristimo.

dilema

pre 5 godina

Klasičan spin! Neko reče gde se baterije proizvode tu trava ne raste. Pa druže, trava ne raste ni na milion auto otpada gde iz automobila curi ulje,gorivo, antifriz itd.Da se vratim na temu. Struja se ne dobija samo iz termo elektrana, najčešći je to slučaj hidroelektrane ,nuklearne elektrane, vetrenjače. Kako ja vidim punjenje automobila. Tako što će se svuda stavljati solarne ploče. Garaža Obilićev venac, ProCredit banka na nbgd-u i još na par mesta postoje brzi punjači koji preko solarnih ploča kolektuju struju u baterije i iz tih paterija se pune automobili. Šta može biti zelenije od toga? Te solarne stanice možeš ugraditi gde hoćeš na planeti i uvek imaš za DŽ električnu energiju. Samo ću reći jedno SATELITI! Sateliti koriste solarne ploče da bi astronautima obezbedila struju a ne benzin,dizel itd. Pozz!

KingSRB

pre 5 godina

jao jao jao lepo sam jos onomad govorio da struja nije resenje ali svi me minusima nagradise al eo malo lagano svakome ce doci pre ili kasnije u glavu pa evo lagano krecu polako i textovi sramezljivo pokoji ali polako bice ih jos vise u buducnosti! Ja sam pisao o vodoniku jedinom pravom i cistom putu za manje zagadjenje al neee srbija zna bolje struja pa bog al lagano. takodje sam spomenuo i dizele tu negde kao i benzince da globalno manje zagadjuju od proizvodnje elektro ubica ali eto ga lagano al sigurno ajmo sad srbi menjajte misljenje opet.
Molim Admina objavite mi komentar. Hvala

Pera85

pre 5 godina

Samo sto su u tekstu zaboravili da spomenu da je koriscenje zelene energije u porastu i da ce samo ici na gore. Danska ce za par godina 100% energije dobijati iz obnovljivih izvora. Tu je sasvim nebitno koliko je co2 potroseno za e automobil, jer ce to biti ukupan trosak co2. To je budicnost. Jedna tehnologija ide za drugom.
Nas ne racunam, mi idemo u nazad

Oskar

pre 5 godina

"Svi pisu o tome kako struja za punjenje baterija uglavnom dolazi iz prljavih termoelektrana a niko ne pise o tome koliko struje rafinerije potrose za proizvodnju goriva"

Opšte je poznato kako nafta raste na drveću, te nema potrebe za bušenjem, frakturisanjem i u svetu se ne dašavaju ekološke katastrofe vezane za crpljenje nafte i gasa.

"Na koji nacin ce se proizvesti elektricna energija ako svi automobili i kamioni predju na struju? "

Na koji način će se proizvoditi gorivo ako nastavimo istim tempom?
I kada će to "kada svi pređu" biti?

Argumenti poput "kada bi svi" ne pije vodu, jer niti će svi biti EV, a niti će se to desiti preko noći.

"Koliko ce prirode biti devastirano tj prekopano u potrazi za litijumom za akomulatore i koliko za njihovo skladistenje posle veka upotrebe?"

https://www.youtube.com/watch?v=50rXYrFCQMw

Koliko prirode će biti devastirano ako budemo nastavili sa crpljenjem nafte, gasa pa čak i kopanjem uglja?

Litijum nije problem, već kobalt iako se kobalt polako izbacuje iz upotrebe u baterijama.

Što se tiče skladištenja i reciklaže:
https://www.reuters.com/article/us-china-batteries-recycling/china-puts-responsibility-for-battery-recycling-on-makers-of-electric-vehicles-idUSKCN1GA0MG

https://www.umicore.com/en/media/press/bmw-group-northvolt-and-umicore-join-forces-to-develop-sustainable-life-cycle-loop-for-batteries

dusanmal

pre 5 godina

@Gradimir Sta ni clanak ni vi ne pominjete i sta proponenti elektricnih vozila kriju ko zmija noge je ekoloski udar proizvodnje modernih baterija, ukljucujuci i proizvodnju resursa neophodnih za te baterije. Da, ima i reciklaze no nasuprot CO2 zagadjenju sa cime priroda zna sta da radi (objavljeni radovi o prirodnom ozelenjavanju planete usled rasta CO2) teski metali i slicno potrebno za baterije...ubijaju i bubasvabe. Zato sto je zivot na Zemlji bio retko izlozen tim supstancama i nema nikakav nacin upotrebe ili obnove. To je za sav zivot na Zemlji otrov cak i u tako malim kolicinama da ce ova masivna upotreba sigurno naneti teske ekoloske posledice.

rukfa

pre 5 godina

@Niko, pa rafinerija ili bilo koja ozbiljnija fabrika nije pravljena da radi na struju, nije to domaćinstvo. Za bilo kakvu ozbiljnu proizvodnju potreban je gas, to je glavni energent za industriju. Da to radi na struju kao što ti misliš nemci bi odavno uveli najstrože sankcije rusima i prekinuli sve tokove gasa (severni1, severni2.....)

resavanje problema, bez resavanja njegovog uzroka ne vodi nigde

pre 5 godina

zanimljivo mi je da nikom u auto industriji "ne pada na pamet" problem bezbednog odlaganja starih baterija. ili to nije problem jer se one "deponuju" po indijskim i kineskim pustarama po divljim deponijama, daleko od ociju ekoloski osvescenih kupaca elektricnih vozila.

da ne pricamo o eksploataciji minerala potrebnih za baterije, samom procesu njihove proizvodnje i ostalim sitnicama koje "tesla" sigurno nece staviti u svoj oglas za "eko-automobil".

planeta uopste nije tako velika kako mi volimo da mislimo, doci ce ovo na naplatu i to vrlo brzo.
eto, plastika je dosla "na naplatu" ni 60 godina od kako je izmisljena, a vec se u obliku nano-granula nalazi u manje-vise svim zivim organizmima na planeti.

Radovan

pre 5 godina

Najveći zagađivači na planeti su nenormalna seča šume i mlazni avioni koji uništavaju ozonski omotač.
Ove dve stvari čine da na planeti ima sve manje kiseonika koji je potreban za život i stvaranje kiše/vode.

Električni automobili i zaštita životne sredine su nova religija za zaglupljivanje/otimanje para od naroda i naplata reketa državama.

O'sk-Ar Željko Toronto Pakistan

pre 5 godina

Sada se već praviš lud, stvarno više nemam nameru da ulazim u bilo kakvu raspravu sa tobom i niti ću ubuduće to raditi. Vodonik se skladišti, transportuje kao i svako drugo gorivo, gubitak vodonika jer ima mali molekul i može da prodje kroz zidove suda je 0.1% na godišnjem nivou. Transport, čuvanje, skladištenje... je mnogo jednostavnije nego za struju. Problemi sa strujom su skladištenje, kako ćeš čuvati gomilu potrebne struje u slučaju da se desi neki prekid u sistemu, problem ili šta već... Kolika bi baterija to bila, kakve gubitke od stajanja bi imala, što u količini postojeće energije što u smanjivanju kapaciteta kroz upotrebu. Ja ne mogu da shvatim da ti ne možeš da ukapiraš ove stvari nije mi jasno kako. Jel znaš kako se čuva gorivo, drži se u velikim sudovima, kako bi čuvao struju, držao bi je u velikoj bateriji. Kolika bi ta baterija bila??? Kolko bi koštala, koliko bi se zagadio svet da se ona naprav i posle reciklira. Jel ti sada jasnije malo. Sigurno ćeš pitati pa što bi čuvali a ne odma koristili struju. Moraš da imaš rezerve jer u sistemu mogu da se dese prekidi u proizvodnji, transportu, snabdevanju, pa da privreda ne bi trpela koriste se rezerve... Struja je sjajan izvor energije ali ne iz baterija kao kod klasičnih EV već samo i isključivo iz gorivnih ćelija i vodonika! Znam da će ti ovo teško pasti ali moram da konstatujem da će proizvodjači koji se oslone samo na struju (tesla) morati da promene kurs i okrenu se vodoniku, a to je baš teško i komplikovano..

M.

pre 5 godina

Ako struju dobijate iz ekološki prihvatljivih izvora energije čemu ceo svet teži (pri tome ekološki prihvatljiv izvor bar za sad NE MORA biti izvor koji ne zagađuje uopšte nego u mnogo, mnogo manjoj meri nego ugalj i slično) onda e-automobili apsolutno imaju smisla!

Milan

pre 5 godina

@Gradimir
Posle 150.000 menjaš bateriju, pa iz početka
Proizvodnja solarnih panela je ekološka katastrofa sama po sebi. Energija jeposle čista da čistija ne može biti ali rudarenje retkih elemenata za panele proizvodi previše toksičnih otpada.
Jedini ispravan pravac u industriji je ulaganje u fuziju, jedini neiscrpan izvor čiste energije.
Za zaustavljanje globalnog zagrevanja najvažnije je ukloniti najveći izvor gasova staklene bašte - uzgoj stoke

bg

pre 5 godina

A ako neko živi u stanu kako on može da ima elektro automobil gde da ga puni? Da li će punjene baterije nekad trajati 25 minuta jer sad traje 3-4 sata? Da li znate koliko treba da se uloži u elektro stanice ako to zaživi jer milijarde evra mora da se izdvoji ako ćemo menjati klasične pumpe.
A litijum od koga se prave baterije nije ni on beskonačan nestaje on za 30 godina.

leptehebo

pre 5 godina

Ne znam da li je neko uracunao u eksploataciju sus motora u tih 150k km bar 10 zamena ulja od po 4-5 litara koja se istresaju u zemlju, reke ili se spaljuju pa "doprinose ekologiji", koliko litara goriva potrose a koje je opet nastalo "samo od sebe u obliku kise", potrosni delovi sus sklopa... Kad vec spominjete nastanak struje za punjenje baterija el. auta, nemojte I ove detalje da zaobidjete.
Inace, cini mi se da je jako blizu odnos izvadjene nafte sa onom utrosenom za njeno vadjenje...

bigserb

pre 5 godina

Jos jedan tekst naftnih lobista koji treba da nas ubede kako je nafta divna i pozeljna, a el. energija prljava i nepozeljna! Koji je "genije" utvrdio da se na izradu el. automobila trosi toliko vise energije nego za izradu klasicnog automobila? Otkud takva logika? Sta to u el. vozilu toliko zagadjuje prirodu, a u klasicnom ne? Ko u ovo moze da poveruje?
Znaci mnogo je ekoloski prihvatljivije napraviti SUS motor od elektricnog motora, mnogo je prihvatljivije praviti menjac nego baterije, pa ko moze u ovo da poveruje?
Ispada da klasicne automobile radjaju neke ogromne mame, a el. automobile proizvode neke gadne fabrike koje zagadjuju okolinu! Ma nije valjda?

genije

pre 5 godina

Klasična zamena teza dizel lobija...
Kad računaju "zagađenje" e-auta, računaju i koliko CO2 izbaci radnik dišućii koliko uglja se potroši (ovo je tek za diskusiju) a kad su "čisti" dizelaši u pitanju, "zaborave" ENORMNO zagađenje koje nastaje kao posledica vađenja, transporta i prerade nafte.
Informativno smeće.
(čak i da se sva struja pravi na ugalj a nije tako imamo 2 stvari: prvo izmestili smo zagađenje iz najgušće naseljenih mesta (gradova) izvan njih a drugo čak i tako su efikasniji sve sa uključenim gubicima na prenosnoj mreži... što je najgore, sve ovo piše u linkovanim dokumentima, samo ko će to da čita...)
Poješće vas (staru auto industriju) Mask za doručak, a više ni izbliza nije jedini...
Da smo pametni pa da se sve subvencije ponude za greenfield investiciju celog ciklusa - od litijuma, preko gigafabrike baterija i modula do fabrike elektromotora i auta - za par godina bi jahali na vrhu novog talasa koji će zapljusnuti svet.
No, garantovano ćemo prespavati sve dok ne bude kasno...

Morača

pre 5 godina

Pre desetak godina sam čitao u jednoj knjizi da su Rusi ustanovili da im vozači trolejbusa žive kraće za 10 godina od vozača autobusa. Zaključili su da je to zbog visokefrekvence trolejbusa. zemlja ima frekvencu od 9 Mhe, struja 50 MHe, a razni uređaji rade na nekoliko hiljada ili miliona MHe, što prouzrokuje elektro zagađenje. Da li bi neko pravio kuću ispod dalekovoda? sigurno ne bi.

alekss

pre 5 godina

izgleda da bi najbolje resenje bilo ono od Nikole Tesle, koji je koristio takozvanu radijalnu energiju, tj. ako ne gresim, energiju koja se nalazi svuda oko nas, zasnovanu na teoriji postojanja etra. Navodno je takav eksperiment i uradjen, sa uspehom, u stvari, Nikola Tesla je pokazao da je moguce voziti automobil samo uz pomoc antene koja crpi energiju iz okoline. Naravno da postoje i drugi delovi koji su nepoznati, no, izgleda da je moguce.

Hvala bogu nisam iz mase

pre 5 godina

@neko iz mase
razmisliti pre pisanja:
solarne elektrane rade danju, automobili se pune noću
solarne elektrane zimi proizvode mnogo manje struje, baterije se mnogo brže troše zimi

O'sk-Ar Željko Toronto Pakistan

pre 5 godina

Kakva faca ovaj Iron Man, kaže nije me dugo bilo i sada kada sam se vratio da vidim komentare na ovakve vesti ono sve isto... nemoj molim te prijatelju da se praviš lud. Pa ja tebe nikada ne bih mogao da pomešam. Elem dokle ćeš pričati ljudima priču o solarnim panelima i koliko oni naprave struje, a nikada nećeš pomenuti (a možda i sam nemaš predstavu) koliko košta nabavka celog sistema i instalacija istog. Pa da je tako kako ti pričaš sve kuće na svetu bi imale struju džabe. Struja koju ti sam napraviš preko solarnog panela je mnogo skuplja više te košta kw nego da je uzmeš iz elektrane. Tu se vraćamo na početak moje priče i ekonomske opravdanosti. Struja je super samo je bitno koji je njen izvor, kada je to termoelektrane ili nuklearka onda to ne valja, čak i neki obnovljivi izvori nisu ekološki prihvatljivi kao npr hidroelektrana. One prekidaju vodotokove, samim time i migraciju sveta koji živi u njoj i stvaraju veliko gomilanje mulja koji bi inače voda spirala i nosila dalje tokom reke. Živo me zanima kada ćeš shvatiti da mnogo grešiš i da si u zabludi velikoj...

Sminkanje mrtvaca

pre 5 godina

Smeta nam smrdljivi dizel, smetaju nam baterije, smetaju nam rudnici, smetaju nam rafinerije, pa nam cak smeta i stoka koja ispusta gasove ! A u stvari, niko ne zeli da kaze istinu a to je da nas je suvise na planeti !
Da se lepo vratimo na dve milijarde i svi ovi nabrojani problemi ce da budu mnogo, mnogo manji. To je jedini pravi put, u suprotnom nauka ce uvek da kaska za potrebama a ekoloski uslovi zivota ce da bude sve gori i gori.

DV

pre 5 godina

Koliko hemijska industrija zagađuje sa preradom nafte, prvo to izračunajte, zašto se ta hemijska uvek zanemaruje?! A jedan je od najvećih i apsolutno najgorih zagađivača.!

Oskar

pre 5 godina

" Znate zašto, zato što je mnogo skuplje napraviti branu, solarne panele, vetrenjače nego termo elektranu"

Da li je?

1 - https://www.vox.com/energy-and-environment/2018/7/13/17551878/natural-gas-markets-renewable-energy

2 - https://www.forbes.com/sites/energyinnovation/2018/01/23/cheap-renewables-keep-pushing-fossil-fuels-further-away-from-profitability-despite-trumps-efforts/#2cf025786ce9

3 - https://arstechnica.com/information-technology/2018/11/new-year-same-story-cost-of-wind-and-solar-fall-below-cost-of-coal-and-gas/

"Nema potrebe da slepo verujete prevejanim prodavcima i da mislite da npr tesla prelazi 600 km sa punim baterijama kada je istina videli ste pre neki dan suprotna samo 320 u realnim uslovima"

Nema potrebe slepo da veruješ NEDC testu koji je sve samo netačan.
Isti taj sajt na osnovu koga je napisana ta vest piše sledeće za NEDC:

"However, the official fuel economy figures published in sales brochures can lead you to expect unrealistic returns. That’s because those figures are based on something called the New European Driving Cycle (NEDC) – a government test that’s wholly unrepresentative of how we actually drive our cars on the road."

https://www.whatcar.com/truempg/how-we-did-it

Tesla u Evropi koristi NEDC jer je to zvaničan test, dok u SAD koristi EPA koji je bliži realnosti.

https://www.reddit.com/r/teslamotors/comments/76uu7r/typical_rated_and_ideal_range_explained/

punjaci i potrosnja

pre 5 godina

hajde sad da uzmemo primer punjenja elektroauta u gradovima.
Kazete nema punjaca. Tacno. Ali, kolika bi bila investicija da se na SVAKO PARKING MESTO dovuce struja, stavi uticnica i napravi sistem naplate punjenja???
Pa ljudi boziji mi kao ljudska rasa znamo da napravimo trzni centar za godinu i po (Promenada NS), znamo da RASKOPAMO grad kad treba (pogledajte razvlacenje optike po gradovima, to je opsti cirkus), a ne znamo "kako cemo da punimo elektro auta kad nema punjaca"...
Mislim, ne pravimo se glupavice, to se resi veoma lako i veoma brzo.

Ovi sto kazu "treba da se vozimo na vodonik" ili jos bolje "nafra se u rafinerijama ne pravi preko struje vec od ruskog gasa koji sluzi kao pogonsko gorivo"...
Pod JEDAN - vodonik - vodonik je samo SREDSTVO koje sluzi sa skladistenje STRUJE! Uzme se voda, doda se struja, dobije se vodonik, on se "tankuje" i onda se opet u autu pretvara u struju. Potpuno debilno
Pod DVA - gas kao pogonsko sredstvo u rafinerijama - a sta mislite pametnice moje za sta sluzi gas??? Pa da pravi TOPLOTU I STRUJU!!! Koja se zatim opet koristi u rafineriji

"Trebace nam jako puno dodatnih kapaciteta za proizvodnju struje kad bi sta vozila bila na elektro pogon" - LAZ - treba nam oko 700 MW (150 vetrenjaca) konstantne proizvodnje da zadovolji dodatnu potraznju za strujom kad bi bukvalno SVAKO vozilo u srbiji prelazilo oko 35 km dnevno.

pokorni

pre 5 godina

DW u sluzbi nem.auto industrije koja ne razvija dovoljno el.automobile jer im se ne isplati ukinuti vec razvijeno. DW nije odavno objektivna,ali ni ostali nisu bolji(CNN,BBC,...),svi su oni u sluzbi nekoga!

Ivan

pre 5 godina

@Gradimir...Nadam se da ce i ostali čitaoci shvatiti ovaj clanak kao i ti i da ce se taj stereotip o losem co2 otisku hibrida i ev napokon pasti u vodu posle ovako opseznih istrazivanja. Sa vozilima na fosilna goriva se desava nesto slicno kao i sa "ravnom Zemljom"...Nedostatak obrazovanja i kritickog misljenja dovodi do zablude o opravdanosti upotrebe fosilnih goriva u sredstvima licnog prevoza. Dovoljno je na semaforu stati iza auta sa IC i EV pogonom uporedo i pomirisati koji manje zagadjuje jer najveci problem i jeste pasivno trovanje izduvnim gasovima u zonama guste naseljenosti.

lune

pre 5 godina

Ma ja bih električni auto voleo jer je svakako zsnimljiviji trenutno. Nemam menjač, jak obrtni moment. Ovi kineski kad bi krenuli kod nas, ne bi bilo loše.

Oskar

pre 5 godina

"Ova analiza upravo potvrđuje da su električna vozila manji zagađivači, samo treba malo uključiti mozak. Lepo piše da u sredinama gde se struja dobija iz uglja električna vozila tek na pređenih 150 000 km postaju ekološkija."

Još bih dodao da brojke od 150-200 kg CO2 za svaki kWh koju SEG koristi datiraju pre 2013. (http://bilavgifter.org/files/2015/02/Hammer-jiec12072-ea.pdf) i na osnovu nje se nadograđuju i novije studije (http://www.ivl.se/download/18.5922281715bdaebede95a9/1496136143435/C243.pdf).

"Na osnovu podataka iz studije najvećeg nemačkog auto-moto kluba ADAC, SEG postavlja sledeću računicu: s obzirom na aktuelni miks u proizvodnji električne energije u Nemačkoj, jedan mali električni automobil koji pređe više od 50.000 kilometara tokom svog životnog veka „proizvede“ više ugljen dioksida nego neki odgovarajući model vozila koji troši benzin ili dizel."

Interesantno da nije spomenuto da se magazin Edison ne slaže sa time već kaže da je prema njihovim proračunima benzincu potrebno 40.000, a dizelašu 50.000 km kako bi prešli EV sa CO2 emisijama.

https://edison.handelsblatt.com/e-hub/die-krux-mit-den-vergleichsrechnungen/23215398.html?ticket=ST-1579532-FpSRvebtZLUAuuwWlJcT-ap4

NO2 emisije se uopšte ni ne spominju jer su isti ti bili uhvaćeni u prevari sa svojim čistim dizelašima na kojima su zarađivali ogromne pare.

Giovanni

pre 5 godina

Ja ne vozim svaki dan, koristim javni prevoz do posla, godisnje predjem oko 15.000 km i nemam kucu ni garazu. Auto mi uglavnom treba za putovanja od po 500-1000km po smeru kada idem na odmor, veliki porodicni, pun sa stvarima i sa malom decom. Neka mi neko kaze koji EV bi meni odgovarao a da moze da predje toliku kilometrazu sa maks jednim punjenjem od 15ak minuta i da ostane na jednom jedinom autu kao sto je sada? Takav auto trenutno ne postoji, a da bacam pare na „vau“ novotarije da bih se vozikao po gradu u guzvi, ne pada mi napamet. A bicu prvi u redu da kupim EV koji bude ispunjavao gore navedene uslove...

Milan

pre 5 godina

Oskaru i svim drugim koji silno brane EV od srca želim da nabave sebi vozilo kakvo žele. Moj jedini uslov je da to ne bude od mojih novaca. Bez subvencija molim, i bez proganjanja nas koji želimo da sami odlučujemo šta ćemo voziti.
Ni automobili sa SUS pogonom na početku nisu bili prihvaćeni, dok god nisu postali pouzdaniji i jeftiniji od konja ( iako su za gradove ekološki prihvatljiviji). Kada se za EV pojavi neki novi Henri Ford sami će se prodavati bez suvišnih analiza šta više zagađuje, preduzetnici će sami ulagati u punjače, infrastrukturu itd.
Ista priča je i sa vodonikom.

LaleGator

pre 5 godina

Lepo je to za kola ali koliko industrija koja proizvodi ta kola šteti...što ne kažu da tamo gde se prave baterije tu trava ne raste...ali to i nema veze jer je to u nekoj dalekoj zemlji trećeg sveta...
(NN, 13. novembar 2018 14:51)
___________________
A tamo gde se nafta i gas vadi pa tamo cevta najlepse cvece

a tamo gde se nafta preradjuje
pa ta regija je prava banja.

a tek deponije tih derivata pa to su rajske zemlje.

A tek kako izgledaju kopovi uglja.


Čak i ako bi smo uklonili sve elektricne automobile i zabranili proizvodnju to ne bi ni malo smanjilo zagadjenje koke nastaje tokom proizvodnje struje od fosilnih goriva

cojans

pre 5 godina

ja
El ste čuli, postoji i japanska industrija. po mnogo čemu ispred evropske. ali mi Balkancima znamo šta je nemačka i Kina. za nas ništa treće ne postoji.

Oskar

pre 5 godina

"Pogledaj satovu emisiju o vodoniko dosta će ti pomoći da shvatiš suštinu...
(O'sk-Ar Željko Toronto Pakistan"

U emisiji SAT-a je lepo predstavljen vodonik, sem što su izostavili jednu bitnu stvar: koliko se energije uloži za proizvodnju, skladištenje i onda koliko je to energetski efikasno kada se podvuče linija naspram EV?

https://youtu.be/f7MzFfuNOtY

O'sk-Ar Željko Toronto Pakistan

pre 5 godina

Dobro bre željko čemu ovo: "Drzava Kalifornija je snazno subvencionisala izgradnju nekoliko stanica za punjenje automobila vodonikom. Jedna stanica kosta oko 2 miliona dolara. Sta mislite, koliko parking mesta moze da se opremi uticnicama za tu kolicinu novca?" a šta za struju ne trebaju dodatna ulaganja, nego eto tako jednostavno ubodeš kabal u zemlju i on daje struju... gde su trafoi, gde su novi dalekovodi, gde je nova instalacija (stara nije projektovana da podnese toliko opterećenje pa bi moralo još da se investira u nadogradnju...). Za vodonik mogu de se koristne postojeće pumpe pogledaj kako je to po nemačkoj uradjeno. Postojećim su dodali ovo opciju. Čak neke i same prave vodonik, imaju sopstveno postrojenje koje radi elektrolizu, a struju dobijaju od male vetrenjače koje je instalirana na stanici za te potrebe. Pogledaj satovu emisiju o vodoniko dosta će ti pomoći da shvatiš suštinu...

LaleGator

pre 5 godina

@Lale Gatro 

Jeste idealno da se E automobili pune noću samo me zanima kako doći do silnih mesta za punjenje u zemlji Srbiji. U Beogradu ima svega par komada. Hoće li Beogradani spuštati produžne kablove kroz prozore stambenih zgrada?
(Radnik zemljoradnik, 14. novembar 2018 07:38)
_____________
ahahahahaahaha

lepo me nasmeja

to si sve lepo rekao

ali imaj u vidu da je isto tako nekada DAVNO u BGu postojala sano jedna benzinska stanica, zato sto su se tada tek pojavili automobili.

Sto se tiče E.Automobila, pa nisam ja mislio da ce to sada tako biti
vec za jedno 30tak godina dok se tehnologija baterija i punjaca ne usavrsi dotle nece biti ozbiljnije masovne proizvodnje.

a za 20 godina se ocekuje i izgradnja prvih fuzionih generatora struje koji ce resiti, zameniti sve ostale prljave elektrane

sada nije pogodno vreme za E.Automobila ali u buducnosti hoce.

Kao sto se dabas mnogi bune protiv E.Automobila tako su se isto nekada davno, kada su se pojavili prvi sus automobili, bunili protiv njih

Dr Laza

pre 5 godina

Ko o cemu, Nemci o dizelu... Ako nista drugo, izmestice se izduvni gasovi van naseljenih mesta, tako da ovo negativno utice i na farmako industriju. Elektroautomobili jos uvek imaju dosta mana, slucajno ili namerno nisam siguran, ali svakako imaju sve vise potencijala sa razvojem novih tehnologija.

Bobb

pre 5 godina

@N
Nema nikakve ekspanzije, sve dok se pronađe neki mnogo efikasniji i jeftiniji način za dobijanje tečnog vodonika. Sa sadašnjim načinom, mnogo više energije se utroši prilikom proizvodnje goriva nego što se dobije energije u samom gorivu.

prosto ko pasulj

pre 5 godina

Mi kopamo litijum. Kinezi prave baterije. Nemci voze domaće automobile sa tim baterijama. I imaju cistiju drzavu. Tako se to radi.

kolik

pre 5 godina

mene zanima da li je problem zagadjivanja co2 ili azotni oksidi. sta je gore . dizel je gori po pitanju nox a benzinci za co2. sta je stetnije po okolinu .....pa da vidimo dalje

b

pre 5 godina

Nafta, ugalj, gas, sva fosilna goriva ce nestati i to je cinjenica.
Ako budemo cekali da se to desi kako bismo poceli da razvijamo alternativu imacemo veliki problem...

Marko

pre 5 godina

@Oskar
U pravu si, ali NO2 emisije se ne spominju jer su se novinari senzacionalisti uhvatili CO2 i konstantno dovode isti u kontekst zagađenja i dizelaša, bar kod nas.
Po meni, poenta ovog teksta je da se skrene pažnja da nije sve crno ili belo, da razmislimo kako ćemo da proizvodimo struju u količinama potrebnim za stotine miliona vozila.
Nuklearne elektrane su jedine u stanju da proizvedu dovoljno struje, nepopularne su zbog načina proizvodnje, ali su neuporedivo čistije od proizvodnje struje na ugalj i posledica istih.
"Ekološki" izvori su dovoljni za led sijalice po kućama, ali za elektro motore snage desetina kilotvara u vozilima, bar za sada nisu.

Radnik zemljoradnik

pre 5 godina

@Lale Gatro

Jeste idealno da se E automobili pune noću samo me zanima kako doći do silnih mesta za punjenje u zemlji Srbiji. U Beogradu ima svega par komada. Hoće li Beogradani spuštati produžne kablove kroz prozore stambenih zgrada?

vulkanizer

pre 5 godina

Bilo bi lepo cuti koliko zagadjenje proizvede jedna, obicna, erupcija vulkana. I, kako bi funkcionisal proizvodnja kiseonika bez CO2?
(Raja, 14. novembar 2018 05:15)

Svi vulkani ispuste u atmosferu 65-300 miliona tona ugljen dioksida. Od toga najviše Etna, oko 6 miliona. Ljudi izbace oko 30 milijardi tona CO2 što je sto puta više nego u godini kada su vulkani bili najaktivniji.

brm

pre 5 godina

Budućnost su električna vozila koja energiju dobijaju od vodoničnih (gorivnih) ćelija. To je tehnologija koja postoji, samo za sada ne postoji mreža pumpi koja to podržava. Bezbedna je, rezervoar se puno za 2 minuta, emisija 0, sve kako treba. Meni jedino nije jasno zašto to nisu pogurali više već sada. Očekujem ekspanziju u sledećih 10 godina.
(N., 13. novembar 2018 16:55)

Skladištenje vodonika izuzetno teško, komplikovano i skupo. Vodonik je najmanji atom, i jako je teško praviti skladište iz kojeg neće biti curenja. Jednostavno, vodonik uvek nađe prolaz. Nije problem imati vozilo na vodonik, to samo po sebi jeste ekološki i jeftino, ali ga skladištiti efikasno, to je već tehnologija koju nemamo.

Zbogom TA peci zbogom grejanje

pre 5 godina

Da li stvarno neko misli da ce, ako se stvarno dogodi masovan prelazak sa nafte na struju, da puni auto za 2 dinara kWh ? U Nemackoj je cena struje sada oko 30 Centi. Ako je sada kod nas benzin skuplji nego u Nemackoj zasto to ne bi bila i struja ?

Trabant limuyina

pre 5 godina

Pa, za bogate drzave i gradove bice ekoloski, jer ce baterije da se prave negde daleko (citaj nekoj siromasnoj zemlji), struja ce da se pravi u centralam na ugalj, opet u nekim siromasnim krajevima. E sada kada vetar donese neko zagadjenje (kao npr 1986) pa sta da se radi....

Halo Bing...

pre 5 godina

rukfa, 13. novembar 2018 15:33)
Pa nisi ni ti u pravu. Radio sam u fabrici koja ima ozbiljnu industrijsku proizvodnju i hiljade zaposlenih.. Samo na mojoj mašini je bilo minimum 50 elektromotora raznih snaga a bila je jedna od manjih i da nemačka je,relativno nova..Za snadbevanje strujon postoji nekoliko dalekovoda direktno sa H.E. Bajina bašta. Naravno šta god je moglo da se konvertuje na gas to je učinjeno ali elektromotor nemože na gas. Malo je oftopic ali ti dobi pluseve za neistinu.

Gradimir

pre 5 godina

Ajde da još malo zakomplikujem priču. Litijum koji je dostupan za rudarenje je u smešnim količinama u odnosu na to koliko ga ima u okeanima. I ja bih najviše voleo da odmah možemo da ga isfiltriramo iz morske vode, ali dok neko ne nađe efikasan način za to, mora da se kopa. Slična priča je sa elementima u Sunčevom sistemu. Verovatno skoro svakog elementa koji vam padne na pamet ima najviše u Suncu, jer iako je najvećim delom od vodonika, obzirom da čini, mislim, 99,8% mase Sunčevog sistema, čak i zlata u njemu je najviše. Zato u okeanima i ima toliko Litijuma, jer je to ogromna masa vode koja i spira kopno milijardama godina. Rudarenjem samo zagrebemo površinu Zemlje tu i tamo i usput zagadimo.

Туп туп

pre 5 godina

A tenkovi, na sta ce ici tenkovi, to mene brine.
(optimista, 13. novembar 2018 20:38)
Ићи ће на људе, као и увек.

Iron Man

pre 5 godina

@PF1 - Litijum se ne proizvodi, vec se dobija pumpanjem veoma "slane" vode na povrsinu pustinje, voda ispari na suncu, i nakon toga se skuplja preostali litijum. Dobija se i rudarenjem, i tacno je da nije narocito ekolosko. U Teslinoj bateriji od 600kg, litijuma ima svega 6-12kg. Samo zato sto se zovu litijum-jonske, ne znaci da se baterije bukvalno prave 100% od litijuma, niti da je litijum ekoloski najstetnija komponenta baterije. Ovim samo zelim da pokazem da koristite pogresne argumente, sto dokazuje da se bas ne razumete u ono o cemu pricate, a deluje da imate poprilicno jak stav.

Stare baterije se ne skladiste, jer ni ne prestaju da se koriste. Ili se koriste u druge svrhe, ili se recikliraju. Kao sto svi govore - veoma su skupe, tako da niko nije lud da ih zakopava u zemlju ili ostavlja po skladistima. Doduse, jos uvek ni ne postoje te "stare" baterije.

VW Golf krece od oko 21000 evra. VW e-Golf, Nissan Leaf, Hyundai Kona su oko 36000 evra. Hyundai Ioniq EV je oko 31000 evra. 21-36 je ipak mnogo drugacije (iako su EV i dalje dosta skuplji), nego 15-45.

Tako da nisam siguran sta je navlakusa...

Bob

pre 5 godina

1. Koliko bi trebalo da je bilo tih dinosaurusa da bi se od njih stvorila nafta?
(samo da kažem..., 13. novembar 2018 23:37)

Lele. Dvadeset prvi vek? Nafta od dinosaurusa?

Po nekoj mojoj proceni, većina ljudi je otprilike u petnaestom veku, ne više od toga.

Ako je za utehu, i u petnaestom je većina bila u petom. Znam, i nije neka uteha...

Cinique

pre 5 godina

Nemačko "držte lopova". Čak pomalo infantilna odbrana onih kojima je dokazana globalna prevara teška milijarde dolara.

"Jesi li ti ukrao bombonu?"
"Nisam ja, majke mi. Mita je ukrao punu šaku."

dubrovnik

pre 5 godina

cijela proizvodnja tesle otkad postoji je malo preko 300000 auta u 10 god, a jedan mercedes godišnje napravi milion. pa nisu 100 godina razvijali otto i diesel motore da ih sada stave na police i prave samo EV.
50 najvećih kompanija na svijetu - pola ih je oil & gas velike firme (shell, BP, exxon, mobil) ili velike auto kompanije (VW, Toyota, Daimler) tako da im sigurno nije u interesu da se vozimo na struju

Oskar

pre 5 godina

"Sada se već praviš lud, stvarno više nemam nameru da ulazim u bilo kakvu raspravu sa tobom i niti ću ubuduće to raditi."

Bilo je postavljeno pitanje koliko je to energetski efikasno naspram EV kada se uračunaju svi gubici.

Kako vidim ti te podatke nisi ni dostavio, a govoriš kako se neko pravi lud.

donkey kong

pre 5 godina

Informacije o električnim automobilima, punjačima itd domaćem portalu: emobility.rs.
Problem sa CO2 je vezan za globalno zagrevanje, a niko ne priča o zagađenju sa produktima sagorevanja...

djubretar Djura

pre 5 godina

Grese pojedini komentatori da u Srbiji nema svesti o ekologiji. Pa Srbija naplacuje 2 dinara najlon kesu, uzima dinar po kvadratnom metru stambene povrsine za ekologiju i odzacarinu, iz cene goriva, Srbija opet uzima deo para za ekologiju. Vidite da je Srbija ekoloski jako svesna.

acomurija

pre 5 godina

o, pa daj da uvedemo akcizu na struju, sta cekamo..
(sima*, 14. novembar 2018 10:29)@
Blazen ti, neko ti placa od ukucana struju, inace bi video da su akcize uvedene na struju jos pre neku godinu, vrlo, vrlo napredno.

Iron Man

pre 5 godina

@O'sk-Ar Željko Toronto Pakistan - "nemoj molim te prijatelju da se praviš lud. Pa ja tebe nikada ne bih mogao da pomešam." Zasto se vi osecate prozvanim u mom komentaru? Do poslednjeg puta kada sam komentarisao, nije bilo komentatora sa vasim potpisom. Ili ste u stvari vi neko ko se predstavlja kao vise razlicitih ljudi, pa optuzuje druge za to?

Ne vidim sta postizete time. Ili se namerno okrecete licnim napadima, prozivkama, i omalovazavanju kada dodje trenutak da zapravo pruzite bilo kakav naucni argument i/ili racunicu koji dokazuju vase tvrdnje? Tako da, kao sto sam i mislio, zaista se nista nije promenilo.

cile

pre 5 godina

@Radnik zemljoradnik
Nije to problem samo u Beogradu,koji je uzgred totalno nebitan u ovoj prici.To je problem svuda j svetu i sto je najgore,neresiv je.Uzmite bilo koji milionski grad kao primer i dajte rešenje za njega ?

Matrix

pre 5 godina

Trenutno jedino ekolosko a jeftino resenje predstavlja vožnja na hibridni pogon gas+struja, sve ostalo je za sada iki ekonimski neisplativo i skupo ili jos uvek nedostupno za siroke mase..

electric fair play

pre 5 godina

@optimista
Pa u toku tenkovske bitke jedna strana će da kaže:'' Ej, stanite , nemamo više struje!'' a na to će druga strana:'' OK i mi smo pri kraju. Nastavljamo sutra u 9''.