Sreda, 17.10.2018.

16:15

Škoda Octavia dobila unapređene TSI agregate

Izvor: B92

Škoda Octavia dobila unapreðene TSI agregate IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

Ivan

pre 5 godina

sto se prepirete oko menjaca i da li je bolji 5MT ili 6MT kada se zna da je najbolji broj brzina onaj koji se uvek automatski prilagodjava opterecenju motora i nagibu terena u beskonacnom broju prenosnih odnosa a to je uvek bio i bice CVT menjac ma koliko ga neki mrzeli...CVT ili jos bolje eCVT menjaci su od skora postali najefikasniji sa najmanjim postotkom gubitka snage u prenosu u odnosu na automatske ili manuelne menjace koji je sada ispod 15% npr u Renault-Nissan gami ili eCVT iz Toyote kod kojih je gubitak u prenosu 12%. Nadam se da razumete da je CVT najbolje resenje ali najmanje popularno iz razloga konstantnog i neprivlacnog zvuka motora pri maksimalnom opterecenju ili ubrzanju ali opet je ta buka manje jer motor ne radi nikada na maksimalnom broju obrtaja vec u po LK ju najvece snage tako da je i ta buka realno manja ali opet neprivlacno duza u odnosu na konvencionalne menjace.

g3

pre 5 godina

Teško da postoji ekonomičan motor za pravu gradsku vožnju. Evo moje iskustvo, potvrđeno više puta, mjerenjem "od čepa do čepa". Najviše imam otvorene vožnje, i dvogodišnji prosjek je cca 5,7 l/100 km. Ali u BG kada uđem, Brankov u špicu i slično, to je lagano 12-13 na bordu. Nisam mogao baš ovo potvrditi čep-čep metodom, ali neće bord promašiti 5-6 litara sigurno. Auto je dizel.

moron

pre 5 godina

(Z, 18. oktobar 2018 13:50)
"Za 2.0 je tacno,ali 1.2 moze da trosi manje."

Moje iskustvo sa TSI 95 je da može regionalno na veoma lakom gasu i samo 4,5 u proseku (jednom sam prešao "bez gasa" 200 km sa 4,2).
Može da bude ekonomičan i na auto putu, ako se ne vozi brže od 120 km/h (držaće oko 6).
Ali, po gradu (Beogradu) pije kao lud. Meni "u radno vreme" na relacijama do 5-6 km (koje često uključuju i prelazak Brankovog mosta) troši u pravilu 10-11,5. Može izuzetno i samo oko 8, ali pod uslovom da se vozim zagrejanog motora i samo po N.BG i van špica.
Jer, ako je startovan hladan, prva 2-3 km taj motor bukvalno "prosipa gorivo" (pa taman da ste posle startovanja hladnog motora odmah izašli na auto put i vozili ga sa konstatnih 70-80),što se jasno vidi po podacima borda (koji se automatski resetuje svaki put ako je "pauza" trajala duže od 2 sata).
Tako da ti TSI motori uopšte i nisu tako ekonomični za gradsku vožnju (kako neki kažu)

Zoki

pre 5 godina

@Goran
"Ja imam Oktaviju 1.4 2013g. sa 103 KW...To je sve extra i automobil vuče kao "zmaj" ali ima drugi problem. Jutarnji zvuk zimi je kao da upališ golfa2 . Tjerao sam zbog toga na razne servise (i u inostranstvo) ali kažu da je to normalno. Zvuk se pogoršava iz godine u godinu. Trenutno je na satu 50000km"

Imam istu,ali pocetak 2014,uzasan zvuk posle paljenja,meni se to cuje uvek ako je hladan motor.Menjali su mi glavu motora.I isto.Kolega imao isti problem.Sve isto rađeno,problem ostao.Odlicno idu.

Z

pre 5 godina

Benzinac od 1.2 nmz bez 8 do 9 l po gradu, a 2.0 bez 11 do 12 l.
(C i n i k, 18. oktobar 2018 08:39)

Za 2.0 je tacno,ali 1.2 moze da trosi manje.

moron

pre 5 godina

DC, 18. oktobar 2018 11:11

Škoda nije audi, pa ipak i ona uz 1,6 TDI koristi i 6MT. Ali, ne i u oktaviji. Samo u Superbu i Karoq-u, i to baš u "ulaznim" dizel modelima.
Svestan je VW da je 5MT daleko lošija kombinacija za motor od 6MT, ali, dok god mogu da u ciljanoj količini prodaju kupcima pojedine varijante kola i sa 5MT, nuduće i takve modele.

Bojan

pre 5 godina

Interval nije vremenski ogranicen. Kaisevi se vise ne prave od klasicne gume, bar ovi fabricki ugradjeni, tako da kais ne stari vremenom i ne moze da ispuca kao nekad. A na lezajeve starost nema uticaj, samo fizicko trosenje.
(Mirko, 18. oktobar 2018 08:37)

Moderni zupčasti kaiševi se prave od gume i kevlara, mogu da traju zaista dugo. Peugeot i Ford su u pojedine motore počeli da ugrađuju kaiševe koji idu kroz motorno ulje i tako se podmazuju što dodatno smanjuje habanje i trenje. Mislim da oni deklarišu takve kaiševe kao "doživotne".

moron

pre 5 godina

@Mirko

„Interval nije vremenski ogranicen. Kaisevi se vise ne prave od klasicne gume, bar ovi fabricki ugradjeni, tako da kais ne stari vremenom i ne moze da ispuca kao nekad. „

Nije tačno. Meni je diler škode dostavio plan održavanja za aktuelnu oktaviu A7 2,0 TDI i 1,4 TSI. „Veliki servis“ se radi svakih 5 godina ILI svakih 180 kkm, „šta pre nastupi“. „A kada nastupi“, u ovl. servisi cena ( „veliki“+“mali“ servis na 180 kkm) iznosila je:
Za 1,4 TSI 122,433.00
Za 2,0 TDI 110,966.00,
zbog čega ne treba da čudi da im je za 200 kkm ( pod uslovom da to predjete “brzo”, sa samo jednom velikim servisom ) ukupna cena REDOVNOG održavanja iskazana sa 523,253.00 ( TDI ) i 499,428.00 ( TSI ).
U velikoj su zabludi oni koji misle da je značajno održavanje za TSI povoljnije nego za dizel.
Povoljnije je generalno samo za velike flotne kupce. Za neflotne kupce održavanje škode u ovl. servisima nije jeftino.

DC

pre 5 godina

VW grupa dobro zna da je na trzistima do kojih je njima stalo, potencijalnim kupcima Golfa i Oktavije u verziji 1.6 TDI:
1. termin 'medjuubrzanje' na nivou spanskih sela
2. 5 ili 6 brzina totalno nebitno. Sve i da imaju 6 brzina, verovatno sestu nece koristiti.
3. Audi A3 je skuplji pa to treba opravdati.

U normalnim zemljama se ulazni motori (kao npr 1.0, 1.2 kod benzinca i 1.6 kod dizela kad su u pitanju Golf i Oktavija) kupuju retko i zna se ko je ciljna grupa za njih. To sto pocetni motori kod nas cine okosnicu prodaje i sto smo mi po broju prodatih vozila nebitno trziste, to nije problem VW grupe kao uostalom ni jednog drugog proizvodjaca, to je problem nas samih.

graso

pre 5 godina

Gasenje cilindara da bi ispunio eko normu. Opet neke fore iz VW kuhinje. Oni ne umeju da naprave normalan motor koji ce ispostovati standarde, vec moraju da gase cilindre, e inzinjeri... samo mi nije jasno sta se desava kada svi cilindri rade, koliko je zagadjenje a i potrosnja. Bice ona fora: koliko ti trosi auto, pa 5 litara kada radi na dva cilindra. A kada radi na 4, pa 10 :)

Saša

pre 5 godina

Samo 1 podatak, kod 1,2 TSI 63 KW celokupan posao pri promeni brzina završavate u zoni 2000-2500 o/min, takvim načinom vožnje auto fino ide i korektno vuče, uz vrlo, vrlo korektnu potrošnju, za deklarisanu snagu i radnu zapreminu.Nema potrebe vrteti ga u višim obrtajima, ko je probao pomenuti motor zna da je to tako.Sekund, dve ili više/manje pri međuubrzanjima meni je nebitno, jednostavno takav je moj stil i način vožnje. Ponavljam, moja zapažanja se odnose na usporedbu 1,2 TSI 63-77 KW/4 cilindra I 1,0 TSI 81KW/3 cilindra, ostale agregate nisam komentarisao.

Znalac

pre 5 godina

Za one koji ne shvataju koliko je broj brzina važan za rasterećenje motora predlažem jedan test: uzvite biciklu koja ima više brzina, vozite je 20km/h a onda prebacite dve brzine više pa probajte da ubrzate. Odjednom je toliko teško da ne mozete da vrtite pedale? E, isto tako se oseca motor sa tim "dugackim" brzinama sa petostepenim menjacem.

Mirko

pre 5 godina

Kada sam pre dve godine gledao 1.2 tsi , prodavačica mi odmah reče da nema lanac, nego kaiš.Takođe je spomenula da se menja tek na 200.000 km, ali godine koje obično idu uz kilometražu nije spominjala. Tada mi je 80.000 dinara za servis auta koji košta 10.000 evra bilo neverovatno mnogo.A i danas je.
(Doduše u Toledu, ne u Oktaviji, ali isto je, 17. oktobar 2018 20:22)

Interval nije vremenski ogranicen. Kaisevi se vise ne prave od klasicne gume, bar ovi fabricki ugradjeni, tako da kais ne stari vremenom i ne moze da ispuca kao nekad. A na lezajeve starost nema uticaj, samo fizicko trosenje.

300 Dm samo tako !

pre 5 godina

@Ahtung
"Nema auta bez Renaulta! "

Da li je Renault u medjuvremenu nucio da pravi homokineticki zglob ? Imao sam tri R18 i nikada, ama bas nikada dve ispravne poluosovine. Kako jednu zamenim pocne druga da klacka u krivini ! Na srecu tada nije bilo elektronike, moj klinac je morao, pre neki mesec da proda megana kupe jer je crkla elektronika a za popravku su mu majstori trazili vise od vrednosti auta !

Zbidelj

pre 5 godina

Kakva je ovo blasfemija. Pa svi znaju vec citajuci komentare da nema brze od TDI. Kako TSI benzinac moze da bude brzi od TDI i to RS varijante?!? To je laz i prevara, sa'ce da vam objasne strucnjaci u komentarima.

kimi

pre 5 godina

@Ahtung
Jedini problem vezan za tvoju izjavu je sto se Laguna vise ne proizvodi,a kad se proizvodila bila je u klasi sa superbom i pasatom a ne oktavijom !

Gross

pre 5 godina

Sistem za gašenje cilindara na četvorocilindričnom motoru je sulud način uštede zanemarljive količine goriva. Pri tom ni ta ušteda ne dolazi gratis. Taj sistem košta i mogući su kvarovi i problemi. Sve zarad zadovoljavanje neke besmislene birokratske norme. Uvek isključujem start-stop sistem jer je poprilično iritantan. Mogu da zamislim u kombinaciji sa gašenjem 2 od 4 cilindra. Pa dajte pedale odmah, sto nas mrcvarite ovako?!

Milos

pre 5 godina

Kod vag grupe noviji menjači imaju iste '' dužine '' pete brzine kod petostepenog i šeste kod šestostepenih menjača. Npr 1.6tdi u petoj se vrti na istom broju obrtaja kao i kod šestostepenog u šestoj.

moron

pre 5 godina

Jeste,naravno,"bolji" je 5MT od 6MT,a šesti stepen je "samo šminka".Da,da. Al',malo sutra.
U okviru VW brenda,zapitajte se zašto Audi A3 1,6 TDI 115 ima 6MT, a golf i oktavija sa istim motorom 5MT. Zbog "šminke"?
Pogledajte na internetu ko ima bolja medjuubrzanja u istim stepenima prenosa (60-100 i 80-120 km/h). MT6 ubedljivo pobedjuje. 5MT teško mrtvilo.
Baš zato je golf TDI 115 na testu Auto Bilda iz avgusta bio ubedljivo poslednji po medjuubrzanjima od 5 testiranih 1,6 dizela C segmenta. Dno.
Ako je za "dobar" prenos snage i momenta dovoljno i samo 5 stepeni prenosa, što VW ne pravi DSG5? Šta mislite?
Pa,čak i u škodi ode u istoriju i DSG6 (uz 2,0 TDI).Nema više. Zbogom i 6 brzina. A 5 je "stručnjacima" dosta?
Što svi prelaze na AT sa 7-10 stepeni prenosa ako je "i 5 dosta"?
To što kod nekog VW-a 5MT pri 130 u petoj možda ima manje obrtaja od 6MT u šestoj,samo znači da je kod 5MT peta mnogo/previše "produžena", ali i da je mnogo VEĆI "KORAK" izmedju stepeni prenosa,zbog čega motor uz taj 5MT u vožnji,zavisno od brzine kretanja,ima češće periode "loših obrtaja".
A cilj je SMANJITI "KORAK" (i zato danas AT imaju 7-10 stepeni, da se obezbedi da gotovo pri svim brzinama kretanja motor bude u zoni "dobrih obrtaja",dobrog momenta).
Uostalom, može da se napravi i menjač sa samo 3 brzine, pa da mu je treća "duža" od pete na 5MT. Nekim "stručnjacima" ovde bi i taj 3MT očito bio "bolji". Možete i 5MT ili 6MT voziti koristeći svaki drugi stepen prenosa. Probajte.

да да

pre 5 godina

Издржаће некако до 200.000 и ћао а драће купце као да су уградили не знам шта !!!

Ahtung

pre 5 godina

@žabac:
Nema auta bez Renaulta!
Probaj Lagunu 2.0 dci sa lancem, 150 ili 180 ks, 320 ili 340 Nm. Troši zaista malo i retko se kvari, imaš popust na originalne delove u ovlašćenim servisima, a i zamenski iz programa Motrio su sasvim dobri. Pri tome košta bar 25-30% manje od ekvivalentne Oktavije u Nemačkoj. Oktavija dosta tvrđa što se oseća na dužim putovanjima, a Laguna sa 4Control sistemom se vozi ko igračka. ima manji gepek od Oktavije. Daleko bilo da je Oktavija loš auto, naprotiv, odličan je, a izbor što se tiče cene, održavanja i udobnosti u vožnji ipak naginje ka Laguni. Ko voli tvrd nemački auto, onda je Oktavija izbor. Ovo sve važi za polovne automobile u zapadnoj Evropi sa garancijom, servisnom knjižicom i originalnom kilometražom. Mangupi varaju čak i u Nemačkoj, a u Srbiji svi! Onda je to sasvim druga priča.

киза Д

pre 5 godina

Возим 1,2 tsi 105кс...114.000 2014г већином градске вожње.За сада немам никаквих проблема.Потрошња 8литара попдневна и вечерња вожња.На отвореном 6л .

Marko

pre 5 godina

@Saša
Jeste marketing ali mislim da je i potreba, ne što se tiče finalnog prenosa u poslednjoj brzini već zbog manje elastičnosti i veće potrebe za asistencijom turba kod manjeg motora.

rog

pre 5 godina

(Saša, 17. oktobar 2018 19:17)

Zar ne utice broj brzina i na razmak izmedju njih te na obrtaje u koje motor mora da se tera pri promenama a time i na potrosnju i efikasnost? Inace bi i 3 brzine bilo dovoljno ako se u trecoj vozi 140 na 3000 obrtaja.

Goran

pre 5 godina

Pozdrav svima. Ja imam Oktaviju 1.4 2013g. sa 103 KW. Što se tiče potrošnje vjerujem da je ovo tačno. Moja troši : Otvoreni put 60-100 km/h 4,8 litara i to pokazuje kompjuter a i mjereno je na 500 km odnosno pun rezervoar prije puta i posle. Na auto putu pri brzini od 130 km/h troši 6,2-6,5 zavisno od kvaliteta goriva, vjetra .... Po gradu troši (do posla i nazad hladan motor) ljeti 7-7,5l a zimi 8-8,5l zbog jutarnjeg zagrijavanja. To je sve extra i automobil vuče kao "zmaj" ali ima drugi problem. Jutarnji zvuk zimi je kao da upališ golfa2 . Tjerao sam zbog toga na razne servise (i u inostranstvo) ali kažu da je to normalno. Zvuk se pogoršava iz godine u godinu. Trenutno je na satu 50000km

MarkoNS

pre 5 godina

@M TGI je taj 1.5 TSI samo sa instalacijom za metan. Naravno motor je fabricki prilagodjen za koristenje metana kao pogonskog goriva. Medjutim karakteristike motora na metan nisu iste kao na benzin. Snaga je 130KS a obrtni moment 200Nm. Kad se tu doda i jedno 100kg dodatne tezine zbog boca dobije se prilicno tromije vozilo. Ima Volkswagen i 2.0 FSI na metan i ugradjuju ga u Audi pod oznakom g-Tron. Iz nekog razloga ovaj motor se ne nudi ni u jednoj Skodi ili Seatu recimo. Obrtni moment mu je 270Nm. Menadzeru koji je odlucio da ga ubaci u Audi a ne u jeftinije brendove VW grupe treba zabraniti da se bavi bilo cim osim cuvanjem ovaca na planini. Bas me interesuje koliko su Audija A5 g-tron prodali??? Mislim da bi ovaj motor u Octaviji, Superbu i Kodiaq-u bio pun pogodak.

vozač demokrata

pre 5 godina

Uprkos izbacivanju katastrofalnog lanca godine 2013, folcvagenovi 1.2 tsi i 1.4 tsi jpš uvek važe za strahovito nepouzdane mašine. Dovoljno je pratiti recimo slovenačke autoforume.
Novi tsi 1.5 i 1.0 tsi su konsktrukcijsko sasvim novi motori, a kakva će biti pouzdanost, pokazaće vreme.
Problem kod kupovine novih folcvagenovih vozila je da silni milijoni eura/dolara kazni pred američkim i ostalim sudovima zbog laganja, padaju na leđa novih kupaca i pogotovo dobavljača delova koji su prisiljeni da smanjuju kvalitet delova da bi uopšte preživeli.

Daster

pre 5 godina

Ma kako da ne 6l u prosecnoj potrosnji... Mozda al' na radnom stolu... 2.0tsi uz sve njihove napore ce trošiti izmedju 7-12 litara... Garantovano... Muka mi je tih laznih prognoza. Kako u Ladi lapo napisu 10l i cao... Nema greske...

Doduše u Toledu, ne u Oktaviji, ali isto je

pre 5 godina

Kada sam pre dve godine gledao 1.2 tsi , prodavačica mi odmah reče da nema lanac, nego kaiš.Takođe je spomenula da se menja tek na 200.000 km, ali godine koje obično idu uz kilometražu nije spominjala. Tada mi je 80.000 dinara za servis auta koji košta 10.000 evra bilo neverovatno mnogo.A i danas je.

sony

pre 5 godina

Ako bude kao predhodnik 1.4tsi, a i onaj 1.2tsi je ista prica, bolje odma da ga bace u kantu. Mislim da ni jedan turbo motor na svetu nije imao vise problema nego taj 1.4... sve se kvarilo na njemu. Nije imao manu, nego gomilu mana, pio je benzin kao busan. Popravis jedno crkne drugo, popravis drugo crkne trece, a delovi kao da su za svemirski brod... majko moja ko nije probao neka mu i ne prilazi. Jedino su majstori bili srecni kada ga vide

Saša

pre 5 godina

"Ono što je meni zaista tužno, jeste da zastareli 5MT i dalje nastavlja da živi i u oktaviji (mada će sada biti dostupan samo uz 1,6 TDI). Kao i kod golfa. Prosto, VW se teško rastaje od nekih stvari koje su odavno za reciklažu.
(moron, 17. oktobar 2018 16:47)
Tačno je da je petostepeni sistem prenosa već možda odavno "zreo" za zamenu modernijim šestostepenim. Međutim, ono što sam ja primetio, vozeći 1,2 TSI 63 KW,(a i prateći pažljivo testove motora naslednika ovog motora u VW-u, 1,0 TSI 81 KW/3 cilindra) i što je takođe nesporna činjenica je da je petostepeni sistem prenosa u 1,2 TSI dosta razvučen i rasterećen, konkretno 1,2 TSI se u petoj brzini, pri 140 km/h "vrti" na tačno 3000 o/min, 1,0 TSI u šestoj, pri 140 km/h na oko 2970-2980 o/min. Razlike gotovo da i nema, ili su minimalne, ako se upoređuju brzine pri odgovarajućim prenosnim odnosima, odnosno konkretno(što reče jedan stručnjak sa jednog auto-portala), šesti stepen prenosa u 1,0 TSI je "šminka". Unapred se ograđujem za motore većih radnih zapremina, njih nisam pratio i analizirao, tu je sigurno šestostepeni sistem neophodan, razmišljanje dajem samo upoređujući ova 2 pomenuta agregata.

hehe

pre 5 godina

Mislim da ce nakon 200 000 km ovaj 1,5 TSi biti za smeca, ukoliko ne bude tako, sto bih volio, onda ce to biti najekonomicni motori u svakom pogledu, i odrzavanja i potrosnje..

Bane

pre 5 godina

(žabac, 17. oktobar 2018 17:02)

Postoje dva potpuno razlicita 1.2 TSI motora. Do 2013-te se ugradjivao 1.2 TSI kodne oznake EA111 i on je bio pun problema. Naravno nije se raspadao ali je imao niz problema koji su se ispoljavali na relativno malim kilometrazama do 100.000 km. Najpoznatiji problem tih motora je istezanje lanca koji se javljao cak i pre 40.000 km....taj problem se vukao neko vreme, pojedincima koji su medju prvima pokupovali te motore menjan je cak i po par puta dok fabrika napokon nije izbacila zamenski set koji je poboljsan i nije pravio vise probleme. Nekada sam se secao i razike u kodnoj oznaci proizvoda starog i novog lanca tako da oni koji kupuju po sifri traze iskljucivo novi lanac.
Od 2013 godine se koristi 1.2 TSI motor kodne oznake EA211. Nov motor, bez lanca i na kome su otklonjene sve boljke prethodnog i koji bez ikakvih problema prelazi zavidne kilometraze, pogotovo slabiji i samim tim rastereceniji motor od 86 ks.
Ljudi kod nas uglavnom ne znaju da se desila smena tih motora a i godista koja se voze na nas standard su uglavnom starija od 2013 pa ljudi zapravo zapate taj prethodni motor i otud salva negativnih komentara. U Golfu 7 koji se pojavio 2013 od starta je novi motor ugradivan tako da sa TSI motorina u Golfu 7 nema problema.

žabac

pre 5 godina

Čitao nemačke portale o tim TSI motorima konkretno o 1.2 u Golfu 7 jer je u planu kupovina novog ili barem godinu ili dve starog auta.
Naišao na bezbroj primera gde su prešli i po 300 - 350 000 km bez ikakvih intervencija čak ni turbina nije menjana i idalje se voze.
Sad da li lažu ili ne meni nije jasno.
Neki ovde na komentarima su pisali da se raspadnu i pre 100 000 km.

Ne znam nisam pametan ako neko ima neki savet ili lično islustvo molio bi da napiše ali da ne bude "čuo od komšije".

moron

pre 5 godina

Ne bih se složio da je kod oktavije tek sada uveden 1,5 TSI kao zamena za 1,4 TSI. Ta "smena" je u cenovnicima izvršena još pre nekoliko meseci (i to kod nas sa zakašnjenjem u odnosu na okruženje).
Tada je negde iz ponude u Srbiji nestao i 1,2 TSI sa 86 ks sa 5MT.
Ono što je meni zaista tužno, jeste da zastareli 5MT i dalje nastavlja da živi i u oktaviji (mada će sada biti dostupan samo uz 1,6 TDI). Kao i kod golfa. Prosto, VW se teško rastaje od nekih stvari koje su odavno za reciklažu.

keka

pre 5 godina

Evo ovi prevaranti se kao opametili pa postuju standarde i propise. Koliko li samo ljudi nostie na dusi zbog zagadjenja koje ste izazvali. Da su kojim slucajem iz Srbije bili bi proglaseni za genocid

Bane

pre 5 godina

(žabac, 17. oktobar 2018 17:02)

Postoje dva potpuno razlicita 1.2 TSI motora. Do 2013-te se ugradjivao 1.2 TSI kodne oznake EA111 i on je bio pun problema. Naravno nije se raspadao ali je imao niz problema koji su se ispoljavali na relativno malim kilometrazama do 100.000 km. Najpoznatiji problem tih motora je istezanje lanca koji se javljao cak i pre 40.000 km....taj problem se vukao neko vreme, pojedincima koji su medju prvima pokupovali te motore menjan je cak i po par puta dok fabrika napokon nije izbacila zamenski set koji je poboljsan i nije pravio vise probleme. Nekada sam se secao i razike u kodnoj oznaci proizvoda starog i novog lanca tako da oni koji kupuju po sifri traze iskljucivo novi lanac.
Od 2013 godine se koristi 1.2 TSI motor kodne oznake EA211. Nov motor, bez lanca i na kome su otklonjene sve boljke prethodnog i koji bez ikakvih problema prelazi zavidne kilometraze, pogotovo slabiji i samim tim rastereceniji motor od 86 ks.
Ljudi kod nas uglavnom ne znaju da se desila smena tih motora a i godista koja se voze na nas standard su uglavnom starija od 2013 pa ljudi zapravo zapate taj prethodni motor i otud salva negativnih komentara. U Golfu 7 koji se pojavio 2013 od starta je novi motor ugradivan tako da sa TSI motorina u Golfu 7 nema problema.

žabac

pre 5 godina

Čitao nemačke portale o tim TSI motorima konkretno o 1.2 u Golfu 7 jer je u planu kupovina novog ili barem godinu ili dve starog auta.
Naišao na bezbroj primera gde su prešli i po 300 - 350 000 km bez ikakvih intervencija čak ni turbina nije menjana i idalje se voze.
Sad da li lažu ili ne meni nije jasno.
Neki ovde na komentarima su pisali da se raspadnu i pre 100 000 km.

Ne znam nisam pametan ako neko ima neki savet ili lično islustvo molio bi da napiše ali da ne bude "čuo od komšije".

Saša

pre 5 godina

"Ono što je meni zaista tužno, jeste da zastareli 5MT i dalje nastavlja da živi i u oktaviji (mada će sada biti dostupan samo uz 1,6 TDI). Kao i kod golfa. Prosto, VW se teško rastaje od nekih stvari koje su odavno za reciklažu.
(moron, 17. oktobar 2018 16:47)
Tačno je da je petostepeni sistem prenosa već možda odavno "zreo" za zamenu modernijim šestostepenim. Međutim, ono što sam ja primetio, vozeći 1,2 TSI 63 KW,(a i prateći pažljivo testove motora naslednika ovog motora u VW-u, 1,0 TSI 81 KW/3 cilindra) i što je takođe nesporna činjenica je da je petostepeni sistem prenosa u 1,2 TSI dosta razvučen i rasterećen, konkretno 1,2 TSI se u petoj brzini, pri 140 km/h "vrti" na tačno 3000 o/min, 1,0 TSI u šestoj, pri 140 km/h na oko 2970-2980 o/min. Razlike gotovo da i nema, ili su minimalne, ako se upoređuju brzine pri odgovarajućim prenosnim odnosima, odnosno konkretno(što reče jedan stručnjak sa jednog auto-portala), šesti stepen prenosa u 1,0 TSI je "šminka". Unapred se ograđujem za motore većih radnih zapremina, njih nisam pratio i analizirao, tu je sigurno šestostepeni sistem neophodan, razmišljanje dajem samo upoređujući ova 2 pomenuta agregata.

moron

pre 5 godina

Jeste,naravno,"bolji" je 5MT od 6MT,a šesti stepen je "samo šminka".Da,da. Al',malo sutra.
U okviru VW brenda,zapitajte se zašto Audi A3 1,6 TDI 115 ima 6MT, a golf i oktavija sa istim motorom 5MT. Zbog "šminke"?
Pogledajte na internetu ko ima bolja medjuubrzanja u istim stepenima prenosa (60-100 i 80-120 km/h). MT6 ubedljivo pobedjuje. 5MT teško mrtvilo.
Baš zato je golf TDI 115 na testu Auto Bilda iz avgusta bio ubedljivo poslednji po medjuubrzanjima od 5 testiranih 1,6 dizela C segmenta. Dno.
Ako je za "dobar" prenos snage i momenta dovoljno i samo 5 stepeni prenosa, što VW ne pravi DSG5? Šta mislite?
Pa,čak i u škodi ode u istoriju i DSG6 (uz 2,0 TDI).Nema više. Zbogom i 6 brzina. A 5 je "stručnjacima" dosta?
Što svi prelaze na AT sa 7-10 stepeni prenosa ako je "i 5 dosta"?
To što kod nekog VW-a 5MT pri 130 u petoj možda ima manje obrtaja od 6MT u šestoj,samo znači da je kod 5MT peta mnogo/previše "produžena", ali i da je mnogo VEĆI "KORAK" izmedju stepeni prenosa,zbog čega motor uz taj 5MT u vožnji,zavisno od brzine kretanja,ima češće periode "loših obrtaja".
A cilj je SMANJITI "KORAK" (i zato danas AT imaju 7-10 stepeni, da se obezbedi da gotovo pri svim brzinama kretanja motor bude u zoni "dobrih obrtaja",dobrog momenta).
Uostalom, može da se napravi i menjač sa samo 3 brzine, pa da mu je treća "duža" od pete na 5MT. Nekim "stručnjacima" ovde bi i taj 3MT očito bio "bolji". Možete i 5MT ili 6MT voziti koristeći svaki drugi stepen prenosa. Probajte.

moron

pre 5 godina

Ne bih se složio da je kod oktavije tek sada uveden 1,5 TSI kao zamena za 1,4 TSI. Ta "smena" je u cenovnicima izvršena još pre nekoliko meseci (i to kod nas sa zakašnjenjem u odnosu na okruženje).
Tada je negde iz ponude u Srbiji nestao i 1,2 TSI sa 86 ks sa 5MT.
Ono što je meni zaista tužno, jeste da zastareli 5MT i dalje nastavlja da živi i u oktaviji (mada će sada biti dostupan samo uz 1,6 TDI). Kao i kod golfa. Prosto, VW se teško rastaje od nekih stvari koje su odavno za reciklažu.

keka

pre 5 godina

Evo ovi prevaranti se kao opametili pa postuju standarde i propise. Koliko li samo ljudi nostie na dusi zbog zagadjenja koje ste izazvali. Da su kojim slucajem iz Srbije bili bi proglaseni za genocid

hehe

pre 5 godina

Mislim da ce nakon 200 000 km ovaj 1,5 TSi biti za smeca, ukoliko ne bude tako, sto bih volio, onda ce to biti najekonomicni motori u svakom pogledu, i odrzavanja i potrosnje..

Daster

pre 5 godina

Ma kako da ne 6l u prosecnoj potrosnji... Mozda al' na radnom stolu... 2.0tsi uz sve njihove napore ce trošiti izmedju 7-12 litara... Garantovano... Muka mi je tih laznih prognoza. Kako u Ladi lapo napisu 10l i cao... Nema greske...

Goran

pre 5 godina

Pozdrav svima. Ja imam Oktaviju 1.4 2013g. sa 103 KW. Što se tiče potrošnje vjerujem da je ovo tačno. Moja troši : Otvoreni put 60-100 km/h 4,8 litara i to pokazuje kompjuter a i mjereno je na 500 km odnosno pun rezervoar prije puta i posle. Na auto putu pri brzini od 130 km/h troši 6,2-6,5 zavisno od kvaliteta goriva, vjetra .... Po gradu troši (do posla i nazad hladan motor) ljeti 7-7,5l a zimi 8-8,5l zbog jutarnjeg zagrijavanja. To je sve extra i automobil vuče kao "zmaj" ali ima drugi problem. Jutarnji zvuk zimi je kao da upališ golfa2 . Tjerao sam zbog toga na razne servise (i u inostranstvo) ali kažu da je to normalno. Zvuk se pogoršava iz godine u godinu. Trenutno je na satu 50000km

Ahtung

pre 5 godina

@žabac:
Nema auta bez Renaulta!
Probaj Lagunu 2.0 dci sa lancem, 150 ili 180 ks, 320 ili 340 Nm. Troši zaista malo i retko se kvari, imaš popust na originalne delove u ovlašćenim servisima, a i zamenski iz programa Motrio su sasvim dobri. Pri tome košta bar 25-30% manje od ekvivalentne Oktavije u Nemačkoj. Oktavija dosta tvrđa što se oseća na dužim putovanjima, a Laguna sa 4Control sistemom se vozi ko igračka. ima manji gepek od Oktavije. Daleko bilo da je Oktavija loš auto, naprotiv, odličan je, a izbor što se tiče cene, održavanja i udobnosti u vožnji ipak naginje ka Laguni. Ko voli tvrd nemački auto, onda je Oktavija izbor. Ovo sve važi za polovne automobile u zapadnoj Evropi sa garancijom, servisnom knjižicom i originalnom kilometražom. Mangupi varaju čak i u Nemačkoj, a u Srbiji svi! Onda je to sasvim druga priča.

Doduše u Toledu, ne u Oktaviji, ali isto je

pre 5 godina

Kada sam pre dve godine gledao 1.2 tsi , prodavačica mi odmah reče da nema lanac, nego kaiš.Takođe je spomenula da se menja tek na 200.000 km, ali godine koje obično idu uz kilometražu nije spominjala. Tada mi je 80.000 dinara za servis auta koji košta 10.000 evra bilo neverovatno mnogo.A i danas je.

киза Д

pre 5 godina

Возим 1,2 tsi 105кс...114.000 2014г већином градске вожње.За сада немам никаквих проблема.Потрошња 8литара попдневна и вечерња вожња.На отвореном 6л .

sony

pre 5 godina

Ako bude kao predhodnik 1.4tsi, a i onaj 1.2tsi je ista prica, bolje odma da ga bace u kantu. Mislim da ni jedan turbo motor na svetu nije imao vise problema nego taj 1.4... sve se kvarilo na njemu. Nije imao manu, nego gomilu mana, pio je benzin kao busan. Popravis jedno crkne drugo, popravis drugo crkne trece, a delovi kao da su za svemirski brod... majko moja ko nije probao neka mu i ne prilazi. Jedino su majstori bili srecni kada ga vide

MarkoNS

pre 5 godina

@M TGI je taj 1.5 TSI samo sa instalacijom za metan. Naravno motor je fabricki prilagodjen za koristenje metana kao pogonskog goriva. Medjutim karakteristike motora na metan nisu iste kao na benzin. Snaga je 130KS a obrtni moment 200Nm. Kad se tu doda i jedno 100kg dodatne tezine zbog boca dobije se prilicno tromije vozilo. Ima Volkswagen i 2.0 FSI na metan i ugradjuju ga u Audi pod oznakom g-Tron. Iz nekog razloga ovaj motor se ne nudi ni u jednoj Skodi ili Seatu recimo. Obrtni moment mu je 270Nm. Menadzeru koji je odlucio da ga ubaci u Audi a ne u jeftinije brendove VW grupe treba zabraniti da se bavi bilo cim osim cuvanjem ovaca na planini. Bas me interesuje koliko su Audija A5 g-tron prodali??? Mislim da bi ovaj motor u Octaviji, Superbu i Kodiaq-u bio pun pogodak.

rog

pre 5 godina

(Saša, 17. oktobar 2018 19:17)

Zar ne utice broj brzina i na razmak izmedju njih te na obrtaje u koje motor mora da se tera pri promenama a time i na potrosnju i efikasnost? Inace bi i 3 brzine bilo dovoljno ako se u trecoj vozi 140 na 3000 obrtaja.

Gross

pre 5 godina

Sistem za gašenje cilindara na četvorocilindričnom motoru je sulud način uštede zanemarljive količine goriva. Pri tom ni ta ušteda ne dolazi gratis. Taj sistem košta i mogući su kvarovi i problemi. Sve zarad zadovoljavanje neke besmislene birokratske norme. Uvek isključujem start-stop sistem jer je poprilično iritantan. Mogu da zamislim u kombinaciji sa gašenjem 2 od 4 cilindra. Pa dajte pedale odmah, sto nas mrcvarite ovako?!

kimi

pre 5 godina

@Ahtung
Jedini problem vezan za tvoju izjavu je sto se Laguna vise ne proizvodi,a kad se proizvodila bila je u klasi sa superbom i pasatom a ne oktavijom !

Saša

pre 5 godina

Samo 1 podatak, kod 1,2 TSI 63 KW celokupan posao pri promeni brzina završavate u zoni 2000-2500 o/min, takvim načinom vožnje auto fino ide i korektno vuče, uz vrlo, vrlo korektnu potrošnju, za deklarisanu snagu i radnu zapreminu.Nema potrebe vrteti ga u višim obrtajima, ko je probao pomenuti motor zna da je to tako.Sekund, dve ili više/manje pri međuubrzanjima meni je nebitno, jednostavno takav je moj stil i način vožnje. Ponavljam, moja zapažanja se odnose na usporedbu 1,2 TSI 63-77 KW/4 cilindra I 1,0 TSI 81KW/3 cilindra, ostale agregate nisam komentarisao.

да да

pre 5 godina

Издржаће некако до 200.000 и ћао а драће купце као да су уградили не знам шта !!!

vozač demokrata

pre 5 godina

Uprkos izbacivanju katastrofalnog lanca godine 2013, folcvagenovi 1.2 tsi i 1.4 tsi jpš uvek važe za strahovito nepouzdane mašine. Dovoljno je pratiti recimo slovenačke autoforume.
Novi tsi 1.5 i 1.0 tsi su konsktrukcijsko sasvim novi motori, a kakva će biti pouzdanost, pokazaće vreme.
Problem kod kupovine novih folcvagenovih vozila je da silni milijoni eura/dolara kazni pred američkim i ostalim sudovima zbog laganja, padaju na leđa novih kupaca i pogotovo dobavljača delova koji su prisiljeni da smanjuju kvalitet delova da bi uopšte preživeli.

moron

pre 5 godina

@Mirko

„Interval nije vremenski ogranicen. Kaisevi se vise ne prave od klasicne gume, bar ovi fabricki ugradjeni, tako da kais ne stari vremenom i ne moze da ispuca kao nekad. „

Nije tačno. Meni je diler škode dostavio plan održavanja za aktuelnu oktaviu A7 2,0 TDI i 1,4 TSI. „Veliki servis“ se radi svakih 5 godina ILI svakih 180 kkm, „šta pre nastupi“. „A kada nastupi“, u ovl. servisi cena ( „veliki“+“mali“ servis na 180 kkm) iznosila je:
Za 1,4 TSI 122,433.00
Za 2,0 TDI 110,966.00,
zbog čega ne treba da čudi da im je za 200 kkm ( pod uslovom da to predjete “brzo”, sa samo jednom velikim servisom ) ukupna cena REDOVNOG održavanja iskazana sa 523,253.00 ( TDI ) i 499,428.00 ( TSI ).
U velikoj su zabludi oni koji misle da je značajno održavanje za TSI povoljnije nego za dizel.
Povoljnije je generalno samo za velike flotne kupce. Za neflotne kupce održavanje škode u ovl. servisima nije jeftino.

Milos

pre 5 godina

Kod vag grupe noviji menjači imaju iste '' dužine '' pete brzine kod petostepenog i šeste kod šestostepenih menjača. Npr 1.6tdi u petoj se vrti na istom broju obrtaja kao i kod šestostepenog u šestoj.

Zoki

pre 5 godina

@Goran
"Ja imam Oktaviju 1.4 2013g. sa 103 KW...To je sve extra i automobil vuče kao "zmaj" ali ima drugi problem. Jutarnji zvuk zimi je kao da upališ golfa2 . Tjerao sam zbog toga na razne servise (i u inostranstvo) ali kažu da je to normalno. Zvuk se pogoršava iz godine u godinu. Trenutno je na satu 50000km"

Imam istu,ali pocetak 2014,uzasan zvuk posle paljenja,meni se to cuje uvek ako je hladan motor.Menjali su mi glavu motora.I isto.Kolega imao isti problem.Sve isto rađeno,problem ostao.Odlicno idu.

300 Dm samo tako !

pre 5 godina

@Ahtung
"Nema auta bez Renaulta! "

Da li je Renault u medjuvremenu nucio da pravi homokineticki zglob ? Imao sam tri R18 i nikada, ama bas nikada dve ispravne poluosovine. Kako jednu zamenim pocne druga da klacka u krivini ! Na srecu tada nije bilo elektronike, moj klinac je morao, pre neki mesec da proda megana kupe jer je crkla elektronika a za popravku su mu majstori trazili vise od vrednosti auta !

DC

pre 5 godina

VW grupa dobro zna da je na trzistima do kojih je njima stalo, potencijalnim kupcima Golfa i Oktavije u verziji 1.6 TDI:
1. termin 'medjuubrzanje' na nivou spanskih sela
2. 5 ili 6 brzina totalno nebitno. Sve i da imaju 6 brzina, verovatno sestu nece koristiti.
3. Audi A3 je skuplji pa to treba opravdati.

U normalnim zemljama se ulazni motori (kao npr 1.0, 1.2 kod benzinca i 1.6 kod dizela kad su u pitanju Golf i Oktavija) kupuju retko i zna se ko je ciljna grupa za njih. To sto pocetni motori kod nas cine okosnicu prodaje i sto smo mi po broju prodatih vozila nebitno trziste, to nije problem VW grupe kao uostalom ni jednog drugog proizvodjaca, to je problem nas samih.

Zbidelj

pre 5 godina

Kakva je ovo blasfemija. Pa svi znaju vec citajuci komentare da nema brze od TDI. Kako TSI benzinac moze da bude brzi od TDI i to RS varijante?!? To je laz i prevara, sa'ce da vam objasne strucnjaci u komentarima.

moron

pre 5 godina

DC, 18. oktobar 2018 11:11

Škoda nije audi, pa ipak i ona uz 1,6 TDI koristi i 6MT. Ali, ne i u oktaviji. Samo u Superbu i Karoq-u, i to baš u "ulaznim" dizel modelima.
Svestan je VW da je 5MT daleko lošija kombinacija za motor od 6MT, ali, dok god mogu da u ciljanoj količini prodaju kupcima pojedine varijante kola i sa 5MT, nuduće i takve modele.

moron

pre 5 godina

(Z, 18. oktobar 2018 13:50)
"Za 2.0 je tacno,ali 1.2 moze da trosi manje."

Moje iskustvo sa TSI 95 je da može regionalno na veoma lakom gasu i samo 4,5 u proseku (jednom sam prešao "bez gasa" 200 km sa 4,2).
Može da bude ekonomičan i na auto putu, ako se ne vozi brže od 120 km/h (držaće oko 6).
Ali, po gradu (Beogradu) pije kao lud. Meni "u radno vreme" na relacijama do 5-6 km (koje često uključuju i prelazak Brankovog mosta) troši u pravilu 10-11,5. Može izuzetno i samo oko 8, ali pod uslovom da se vozim zagrejanog motora i samo po N.BG i van špica.
Jer, ako je startovan hladan, prva 2-3 km taj motor bukvalno "prosipa gorivo" (pa taman da ste posle startovanja hladnog motora odmah izašli na auto put i vozili ga sa konstatnih 70-80),što se jasno vidi po podacima borda (koji se automatski resetuje svaki put ako je "pauza" trajala duže od 2 sata).
Tako da ti TSI motori uopšte i nisu tako ekonomični za gradsku vožnju (kako neki kažu)

Z

pre 5 godina

Benzinac od 1.2 nmz bez 8 do 9 l po gradu, a 2.0 bez 11 do 12 l.
(C i n i k, 18. oktobar 2018 08:39)

Za 2.0 je tacno,ali 1.2 moze da trosi manje.

Marko

pre 5 godina

@Saša
Jeste marketing ali mislim da je i potreba, ne što se tiče finalnog prenosa u poslednjoj brzini već zbog manje elastičnosti i veće potrebe za asistencijom turba kod manjeg motora.

Znalac

pre 5 godina

Za one koji ne shvataju koliko je broj brzina važan za rasterećenje motora predlažem jedan test: uzvite biciklu koja ima više brzina, vozite je 20km/h a onda prebacite dve brzine više pa probajte da ubrzate. Odjednom je toliko teško da ne mozete da vrtite pedale? E, isto tako se oseca motor sa tim "dugackim" brzinama sa petostepenim menjacem.

Bojan

pre 5 godina

Interval nije vremenski ogranicen. Kaisevi se vise ne prave od klasicne gume, bar ovi fabricki ugradjeni, tako da kais ne stari vremenom i ne moze da ispuca kao nekad. A na lezajeve starost nema uticaj, samo fizicko trosenje.
(Mirko, 18. oktobar 2018 08:37)

Moderni zupčasti kaiševi se prave od gume i kevlara, mogu da traju zaista dugo. Peugeot i Ford su u pojedine motore počeli da ugrađuju kaiševe koji idu kroz motorno ulje i tako se podmazuju što dodatno smanjuje habanje i trenje. Mislim da oni deklarišu takve kaiševe kao "doživotne".

graso

pre 5 godina

Gasenje cilindara da bi ispunio eko normu. Opet neke fore iz VW kuhinje. Oni ne umeju da naprave normalan motor koji ce ispostovati standarde, vec moraju da gase cilindre, e inzinjeri... samo mi nije jasno sta se desava kada svi cilindri rade, koliko je zagadjenje a i potrosnja. Bice ona fora: koliko ti trosi auto, pa 5 litara kada radi na dva cilindra. A kada radi na 4, pa 10 :)

Ivan

pre 5 godina

sto se prepirete oko menjaca i da li je bolji 5MT ili 6MT kada se zna da je najbolji broj brzina onaj koji se uvek automatski prilagodjava opterecenju motora i nagibu terena u beskonacnom broju prenosnih odnosa a to je uvek bio i bice CVT menjac ma koliko ga neki mrzeli...CVT ili jos bolje eCVT menjaci su od skora postali najefikasniji sa najmanjim postotkom gubitka snage u prenosu u odnosu na automatske ili manuelne menjace koji je sada ispod 15% npr u Renault-Nissan gami ili eCVT iz Toyote kod kojih je gubitak u prenosu 12%. Nadam se da razumete da je CVT najbolje resenje ali najmanje popularno iz razloga konstantnog i neprivlacnog zvuka motora pri maksimalnom opterecenju ili ubrzanju ali opet je ta buka manje jer motor ne radi nikada na maksimalnom broju obrtaja vec u po LK ju najvece snage tako da je i ta buka realno manja ali opet neprivlacno duza u odnosu na konvencionalne menjace.

Mirko

pre 5 godina

Kada sam pre dve godine gledao 1.2 tsi , prodavačica mi odmah reče da nema lanac, nego kaiš.Takođe je spomenula da se menja tek na 200.000 km, ali godine koje obično idu uz kilometražu nije spominjala. Tada mi je 80.000 dinara za servis auta koji košta 10.000 evra bilo neverovatno mnogo.A i danas je.
(Doduše u Toledu, ne u Oktaviji, ali isto je, 17. oktobar 2018 20:22)

Interval nije vremenski ogranicen. Kaisevi se vise ne prave od klasicne gume, bar ovi fabricki ugradjeni, tako da kais ne stari vremenom i ne moze da ispuca kao nekad. A na lezajeve starost nema uticaj, samo fizicko trosenje.

g3

pre 5 godina

Teško da postoji ekonomičan motor za pravu gradsku vožnju. Evo moje iskustvo, potvrđeno više puta, mjerenjem "od čepa do čepa". Najviše imam otvorene vožnje, i dvogodišnji prosjek je cca 5,7 l/100 km. Ali u BG kada uđem, Brankov u špicu i slično, to je lagano 12-13 na bordu. Nisam mogao baš ovo potvrditi čep-čep metodom, ali neće bord promašiti 5-6 litara sigurno. Auto je dizel.

keka

pre 5 godina

Evo ovi prevaranti se kao opametili pa postuju standarde i propise. Koliko li samo ljudi nostie na dusi zbog zagadjenja koje ste izazvali. Da su kojim slucajem iz Srbije bili bi proglaseni za genocid

moron

pre 5 godina

Jeste,naravno,"bolji" je 5MT od 6MT,a šesti stepen je "samo šminka".Da,da. Al',malo sutra.
U okviru VW brenda,zapitajte se zašto Audi A3 1,6 TDI 115 ima 6MT, a golf i oktavija sa istim motorom 5MT. Zbog "šminke"?
Pogledajte na internetu ko ima bolja medjuubrzanja u istim stepenima prenosa (60-100 i 80-120 km/h). MT6 ubedljivo pobedjuje. 5MT teško mrtvilo.
Baš zato je golf TDI 115 na testu Auto Bilda iz avgusta bio ubedljivo poslednji po medjuubrzanjima od 5 testiranih 1,6 dizela C segmenta. Dno.
Ako je za "dobar" prenos snage i momenta dovoljno i samo 5 stepeni prenosa, što VW ne pravi DSG5? Šta mislite?
Pa,čak i u škodi ode u istoriju i DSG6 (uz 2,0 TDI).Nema više. Zbogom i 6 brzina. A 5 je "stručnjacima" dosta?
Što svi prelaze na AT sa 7-10 stepeni prenosa ako je "i 5 dosta"?
To što kod nekog VW-a 5MT pri 130 u petoj možda ima manje obrtaja od 6MT u šestoj,samo znači da je kod 5MT peta mnogo/previše "produžena", ali i da je mnogo VEĆI "KORAK" izmedju stepeni prenosa,zbog čega motor uz taj 5MT u vožnji,zavisno od brzine kretanja,ima češće periode "loših obrtaja".
A cilj je SMANJITI "KORAK" (i zato danas AT imaju 7-10 stepeni, da se obezbedi da gotovo pri svim brzinama kretanja motor bude u zoni "dobrih obrtaja",dobrog momenta).
Uostalom, može da se napravi i menjač sa samo 3 brzine, pa da mu je treća "duža" od pete na 5MT. Nekim "stručnjacima" ovde bi i taj 3MT očito bio "bolji". Možete i 5MT ili 6MT voziti koristeći svaki drugi stepen prenosa. Probajte.

moron

pre 5 godina

Ne bih se složio da je kod oktavije tek sada uveden 1,5 TSI kao zamena za 1,4 TSI. Ta "smena" je u cenovnicima izvršena još pre nekoliko meseci (i to kod nas sa zakašnjenjem u odnosu na okruženje).
Tada je negde iz ponude u Srbiji nestao i 1,2 TSI sa 86 ks sa 5MT.
Ono što je meni zaista tužno, jeste da zastareli 5MT i dalje nastavlja da živi i u oktaviji (mada će sada biti dostupan samo uz 1,6 TDI). Kao i kod golfa. Prosto, VW se teško rastaje od nekih stvari koje su odavno za reciklažu.

Milos

pre 5 godina

Kod vag grupe noviji menjači imaju iste '' dužine '' pete brzine kod petostepenog i šeste kod šestostepenih menjača. Npr 1.6tdi u petoj se vrti na istom broju obrtaja kao i kod šestostepenog u šestoj.

да да

pre 5 godina

Издржаће некако до 200.000 и ћао а драће купце као да су уградили не знам шта !!!

žabac

pre 5 godina

Čitao nemačke portale o tim TSI motorima konkretno o 1.2 u Golfu 7 jer je u planu kupovina novog ili barem godinu ili dve starog auta.
Naišao na bezbroj primera gde su prešli i po 300 - 350 000 km bez ikakvih intervencija čak ni turbina nije menjana i idalje se voze.
Sad da li lažu ili ne meni nije jasno.
Neki ovde na komentarima su pisali da se raspadnu i pre 100 000 km.

Ne znam nisam pametan ako neko ima neki savet ili lično islustvo molio bi da napiše ali da ne bude "čuo od komšije".

Ahtung

pre 5 godina

@žabac:
Nema auta bez Renaulta!
Probaj Lagunu 2.0 dci sa lancem, 150 ili 180 ks, 320 ili 340 Nm. Troši zaista malo i retko se kvari, imaš popust na originalne delove u ovlašćenim servisima, a i zamenski iz programa Motrio su sasvim dobri. Pri tome košta bar 25-30% manje od ekvivalentne Oktavije u Nemačkoj. Oktavija dosta tvrđa što se oseća na dužim putovanjima, a Laguna sa 4Control sistemom se vozi ko igračka. ima manji gepek od Oktavije. Daleko bilo da je Oktavija loš auto, naprotiv, odličan je, a izbor što se tiče cene, održavanja i udobnosti u vožnji ipak naginje ka Laguni. Ko voli tvrd nemački auto, onda je Oktavija izbor. Ovo sve važi za polovne automobile u zapadnoj Evropi sa garancijom, servisnom knjižicom i originalnom kilometražom. Mangupi varaju čak i u Nemačkoj, a u Srbiji svi! Onda je to sasvim druga priča.

hehe

pre 5 godina

Mislim da ce nakon 200 000 km ovaj 1,5 TSi biti za smeca, ukoliko ne bude tako, sto bih volio, onda ce to biti najekonomicni motori u svakom pogledu, i odrzavanja i potrosnje..

sony

pre 5 godina

Ako bude kao predhodnik 1.4tsi, a i onaj 1.2tsi je ista prica, bolje odma da ga bace u kantu. Mislim da ni jedan turbo motor na svetu nije imao vise problema nego taj 1.4... sve se kvarilo na njemu. Nije imao manu, nego gomilu mana, pio je benzin kao busan. Popravis jedno crkne drugo, popravis drugo crkne trece, a delovi kao da su za svemirski brod... majko moja ko nije probao neka mu i ne prilazi. Jedino su majstori bili srecni kada ga vide

Saša

pre 5 godina

"Ono što je meni zaista tužno, jeste da zastareli 5MT i dalje nastavlja da živi i u oktaviji (mada će sada biti dostupan samo uz 1,6 TDI). Kao i kod golfa. Prosto, VW se teško rastaje od nekih stvari koje su odavno za reciklažu.
(moron, 17. oktobar 2018 16:47)
Tačno je da je petostepeni sistem prenosa već možda odavno "zreo" za zamenu modernijim šestostepenim. Međutim, ono što sam ja primetio, vozeći 1,2 TSI 63 KW,(a i prateći pažljivo testove motora naslednika ovog motora u VW-u, 1,0 TSI 81 KW/3 cilindra) i što je takođe nesporna činjenica je da je petostepeni sistem prenosa u 1,2 TSI dosta razvučen i rasterećen, konkretno 1,2 TSI se u petoj brzini, pri 140 km/h "vrti" na tačno 3000 o/min, 1,0 TSI u šestoj, pri 140 km/h na oko 2970-2980 o/min. Razlike gotovo da i nema, ili su minimalne, ako se upoređuju brzine pri odgovarajućim prenosnim odnosima, odnosno konkretno(što reče jedan stručnjak sa jednog auto-portala), šesti stepen prenosa u 1,0 TSI je "šminka". Unapred se ograđujem za motore većih radnih zapremina, njih nisam pratio i analizirao, tu je sigurno šestostepeni sistem neophodan, razmišljanje dajem samo upoređujući ova 2 pomenuta agregata.

Bane

pre 5 godina

(žabac, 17. oktobar 2018 17:02)

Postoje dva potpuno razlicita 1.2 TSI motora. Do 2013-te se ugradjivao 1.2 TSI kodne oznake EA111 i on je bio pun problema. Naravno nije se raspadao ali je imao niz problema koji su se ispoljavali na relativno malim kilometrazama do 100.000 km. Najpoznatiji problem tih motora je istezanje lanca koji se javljao cak i pre 40.000 km....taj problem se vukao neko vreme, pojedincima koji su medju prvima pokupovali te motore menjan je cak i po par puta dok fabrika napokon nije izbacila zamenski set koji je poboljsan i nije pravio vise probleme. Nekada sam se secao i razike u kodnoj oznaci proizvoda starog i novog lanca tako da oni koji kupuju po sifri traze iskljucivo novi lanac.
Od 2013 godine se koristi 1.2 TSI motor kodne oznake EA211. Nov motor, bez lanca i na kome su otklonjene sve boljke prethodnog i koji bez ikakvih problema prelazi zavidne kilometraze, pogotovo slabiji i samim tim rastereceniji motor od 86 ks.
Ljudi kod nas uglavnom ne znaju da se desila smena tih motora a i godista koja se voze na nas standard su uglavnom starija od 2013 pa ljudi zapravo zapate taj prethodni motor i otud salva negativnih komentara. U Golfu 7 koji se pojavio 2013 od starta je novi motor ugradivan tako da sa TSI motorina u Golfu 7 nema problema.

moron

pre 5 godina

@Mirko

„Interval nije vremenski ogranicen. Kaisevi se vise ne prave od klasicne gume, bar ovi fabricki ugradjeni, tako da kais ne stari vremenom i ne moze da ispuca kao nekad. „

Nije tačno. Meni je diler škode dostavio plan održavanja za aktuelnu oktaviu A7 2,0 TDI i 1,4 TSI. „Veliki servis“ se radi svakih 5 godina ILI svakih 180 kkm, „šta pre nastupi“. „A kada nastupi“, u ovl. servisi cena ( „veliki“+“mali“ servis na 180 kkm) iznosila je:
Za 1,4 TSI 122,433.00
Za 2,0 TDI 110,966.00,
zbog čega ne treba da čudi da im je za 200 kkm ( pod uslovom da to predjete “brzo”, sa samo jednom velikim servisom ) ukupna cena REDOVNOG održavanja iskazana sa 523,253.00 ( TDI ) i 499,428.00 ( TSI ).
U velikoj su zabludi oni koji misle da je značajno održavanje za TSI povoljnije nego za dizel.
Povoljnije je generalno samo za velike flotne kupce. Za neflotne kupce održavanje škode u ovl. servisima nije jeftino.

vozač demokrata

pre 5 godina

Uprkos izbacivanju katastrofalnog lanca godine 2013, folcvagenovi 1.2 tsi i 1.4 tsi jpš uvek važe za strahovito nepouzdane mašine. Dovoljno je pratiti recimo slovenačke autoforume.
Novi tsi 1.5 i 1.0 tsi su konsktrukcijsko sasvim novi motori, a kakva će biti pouzdanost, pokazaće vreme.
Problem kod kupovine novih folcvagenovih vozila je da silni milijoni eura/dolara kazni pred američkim i ostalim sudovima zbog laganja, padaju na leđa novih kupaca i pogotovo dobavljača delova koji su prisiljeni da smanjuju kvalitet delova da bi uopšte preživeli.

Znalac

pre 5 godina

Za one koji ne shvataju koliko je broj brzina važan za rasterećenje motora predlažem jedan test: uzvite biciklu koja ima više brzina, vozite je 20km/h a onda prebacite dve brzine više pa probajte da ubrzate. Odjednom je toliko teško da ne mozete da vrtite pedale? E, isto tako se oseca motor sa tim "dugackim" brzinama sa petostepenim menjacem.

graso

pre 5 godina

Gasenje cilindara da bi ispunio eko normu. Opet neke fore iz VW kuhinje. Oni ne umeju da naprave normalan motor koji ce ispostovati standarde, vec moraju da gase cilindre, e inzinjeri... samo mi nije jasno sta se desava kada svi cilindri rade, koliko je zagadjenje a i potrosnja. Bice ona fora: koliko ti trosi auto, pa 5 litara kada radi na dva cilindra. A kada radi na 4, pa 10 :)

Goran

pre 5 godina

Pozdrav svima. Ja imam Oktaviju 1.4 2013g. sa 103 KW. Što se tiče potrošnje vjerujem da je ovo tačno. Moja troši : Otvoreni put 60-100 km/h 4,8 litara i to pokazuje kompjuter a i mjereno je na 500 km odnosno pun rezervoar prije puta i posle. Na auto putu pri brzini od 130 km/h troši 6,2-6,5 zavisno od kvaliteta goriva, vjetra .... Po gradu troši (do posla i nazad hladan motor) ljeti 7-7,5l a zimi 8-8,5l zbog jutarnjeg zagrijavanja. To je sve extra i automobil vuče kao "zmaj" ali ima drugi problem. Jutarnji zvuk zimi je kao da upališ golfa2 . Tjerao sam zbog toga na razne servise (i u inostranstvo) ali kažu da je to normalno. Zvuk se pogoršava iz godine u godinu. Trenutno je na satu 50000km

киза Д

pre 5 godina

Возим 1,2 tsi 105кс...114.000 2014г већином градске вожње.За сада немам никаквих проблема.Потрошња 8литара попдневна и вечерња вожња.На отвореном 6л .

Gross

pre 5 godina

Sistem za gašenje cilindara na četvorocilindričnom motoru je sulud način uštede zanemarljive količine goriva. Pri tom ni ta ušteda ne dolazi gratis. Taj sistem košta i mogući su kvarovi i problemi. Sve zarad zadovoljavanje neke besmislene birokratske norme. Uvek isključujem start-stop sistem jer je poprilično iritantan. Mogu da zamislim u kombinaciji sa gašenjem 2 od 4 cilindra. Pa dajte pedale odmah, sto nas mrcvarite ovako?!

moron

pre 5 godina

DC, 18. oktobar 2018 11:11

Škoda nije audi, pa ipak i ona uz 1,6 TDI koristi i 6MT. Ali, ne i u oktaviji. Samo u Superbu i Karoq-u, i to baš u "ulaznim" dizel modelima.
Svestan je VW da je 5MT daleko lošija kombinacija za motor od 6MT, ali, dok god mogu da u ciljanoj količini prodaju kupcima pojedine varijante kola i sa 5MT, nuduće i takve modele.

300 Dm samo tako !

pre 5 godina

@Ahtung
"Nema auta bez Renaulta! "

Da li je Renault u medjuvremenu nucio da pravi homokineticki zglob ? Imao sam tri R18 i nikada, ama bas nikada dve ispravne poluosovine. Kako jednu zamenim pocne druga da klacka u krivini ! Na srecu tada nije bilo elektronike, moj klinac je morao, pre neki mesec da proda megana kupe jer je crkla elektronika a za popravku su mu majstori trazili vise od vrednosti auta !

rog

pre 5 godina

(Saša, 17. oktobar 2018 19:17)

Zar ne utice broj brzina i na razmak izmedju njih te na obrtaje u koje motor mora da se tera pri promenama a time i na potrosnju i efikasnost? Inace bi i 3 brzine bilo dovoljno ako se u trecoj vozi 140 na 3000 obrtaja.

Daster

pre 5 godina

Ma kako da ne 6l u prosecnoj potrosnji... Mozda al' na radnom stolu... 2.0tsi uz sve njihove napore ce trošiti izmedju 7-12 litara... Garantovano... Muka mi je tih laznih prognoza. Kako u Ladi lapo napisu 10l i cao... Nema greske...

Zbidelj

pre 5 godina

Kakva je ovo blasfemija. Pa svi znaju vec citajuci komentare da nema brze od TDI. Kako TSI benzinac moze da bude brzi od TDI i to RS varijante?!? To je laz i prevara, sa'ce da vam objasne strucnjaci u komentarima.

Saša

pre 5 godina

Samo 1 podatak, kod 1,2 TSI 63 KW celokupan posao pri promeni brzina završavate u zoni 2000-2500 o/min, takvim načinom vožnje auto fino ide i korektno vuče, uz vrlo, vrlo korektnu potrošnju, za deklarisanu snagu i radnu zapreminu.Nema potrebe vrteti ga u višim obrtajima, ko je probao pomenuti motor zna da je to tako.Sekund, dve ili više/manje pri međuubrzanjima meni je nebitno, jednostavno takav je moj stil i način vožnje. Ponavljam, moja zapažanja se odnose na usporedbu 1,2 TSI 63-77 KW/4 cilindra I 1,0 TSI 81KW/3 cilindra, ostale agregate nisam komentarisao.

Ivan

pre 5 godina

sto se prepirete oko menjaca i da li je bolji 5MT ili 6MT kada se zna da je najbolji broj brzina onaj koji se uvek automatski prilagodjava opterecenju motora i nagibu terena u beskonacnom broju prenosnih odnosa a to je uvek bio i bice CVT menjac ma koliko ga neki mrzeli...CVT ili jos bolje eCVT menjaci su od skora postali najefikasniji sa najmanjim postotkom gubitka snage u prenosu u odnosu na automatske ili manuelne menjace koji je sada ispod 15% npr u Renault-Nissan gami ili eCVT iz Toyote kod kojih je gubitak u prenosu 12%. Nadam se da razumete da je CVT najbolje resenje ali najmanje popularno iz razloga konstantnog i neprivlacnog zvuka motora pri maksimalnom opterecenju ili ubrzanju ali opet je ta buka manje jer motor ne radi nikada na maksimalnom broju obrtaja vec u po LK ju najvece snage tako da je i ta buka realno manja ali opet neprivlacno duza u odnosu na konvencionalne menjace.

Marko

pre 5 godina

@Saša
Jeste marketing ali mislim da je i potreba, ne što se tiče finalnog prenosa u poslednjoj brzini već zbog manje elastičnosti i veće potrebe za asistencijom turba kod manjeg motora.

Bojan

pre 5 godina

Interval nije vremenski ogranicen. Kaisevi se vise ne prave od klasicne gume, bar ovi fabricki ugradjeni, tako da kais ne stari vremenom i ne moze da ispuca kao nekad. A na lezajeve starost nema uticaj, samo fizicko trosenje.
(Mirko, 18. oktobar 2018 08:37)

Moderni zupčasti kaiševi se prave od gume i kevlara, mogu da traju zaista dugo. Peugeot i Ford su u pojedine motore počeli da ugrađuju kaiševe koji idu kroz motorno ulje i tako se podmazuju što dodatno smanjuje habanje i trenje. Mislim da oni deklarišu takve kaiševe kao "doživotne".

Mirko

pre 5 godina

Kada sam pre dve godine gledao 1.2 tsi , prodavačica mi odmah reče da nema lanac, nego kaiš.Takođe je spomenula da se menja tek na 200.000 km, ali godine koje obično idu uz kilometražu nije spominjala. Tada mi je 80.000 dinara za servis auta koji košta 10.000 evra bilo neverovatno mnogo.A i danas je.
(Doduše u Toledu, ne u Oktaviji, ali isto je, 17. oktobar 2018 20:22)

Interval nije vremenski ogranicen. Kaisevi se vise ne prave od klasicne gume, bar ovi fabricki ugradjeni, tako da kais ne stari vremenom i ne moze da ispuca kao nekad. A na lezajeve starost nema uticaj, samo fizicko trosenje.

Doduše u Toledu, ne u Oktaviji, ali isto je

pre 5 godina

Kada sam pre dve godine gledao 1.2 tsi , prodavačica mi odmah reče da nema lanac, nego kaiš.Takođe je spomenula da se menja tek na 200.000 km, ali godine koje obično idu uz kilometražu nije spominjala. Tada mi je 80.000 dinara za servis auta koji košta 10.000 evra bilo neverovatno mnogo.A i danas je.

DC

pre 5 godina

VW grupa dobro zna da je na trzistima do kojih je njima stalo, potencijalnim kupcima Golfa i Oktavije u verziji 1.6 TDI:
1. termin 'medjuubrzanje' na nivou spanskih sela
2. 5 ili 6 brzina totalno nebitno. Sve i da imaju 6 brzina, verovatno sestu nece koristiti.
3. Audi A3 je skuplji pa to treba opravdati.

U normalnim zemljama se ulazni motori (kao npr 1.0, 1.2 kod benzinca i 1.6 kod dizela kad su u pitanju Golf i Oktavija) kupuju retko i zna se ko je ciljna grupa za njih. To sto pocetni motori kod nas cine okosnicu prodaje i sto smo mi po broju prodatih vozila nebitno trziste, to nije problem VW grupe kao uostalom ni jednog drugog proizvodjaca, to je problem nas samih.

MarkoNS

pre 5 godina

@M TGI je taj 1.5 TSI samo sa instalacijom za metan. Naravno motor je fabricki prilagodjen za koristenje metana kao pogonskog goriva. Medjutim karakteristike motora na metan nisu iste kao na benzin. Snaga je 130KS a obrtni moment 200Nm. Kad se tu doda i jedno 100kg dodatne tezine zbog boca dobije se prilicno tromije vozilo. Ima Volkswagen i 2.0 FSI na metan i ugradjuju ga u Audi pod oznakom g-Tron. Iz nekog razloga ovaj motor se ne nudi ni u jednoj Skodi ili Seatu recimo. Obrtni moment mu je 270Nm. Menadzeru koji je odlucio da ga ubaci u Audi a ne u jeftinije brendove VW grupe treba zabraniti da se bavi bilo cim osim cuvanjem ovaca na planini. Bas me interesuje koliko su Audija A5 g-tron prodali??? Mislim da bi ovaj motor u Octaviji, Superbu i Kodiaq-u bio pun pogodak.

kimi

pre 5 godina

@Ahtung
Jedini problem vezan za tvoju izjavu je sto se Laguna vise ne proizvodi,a kad se proizvodila bila je u klasi sa superbom i pasatom a ne oktavijom !

Zoki

pre 5 godina

@Goran
"Ja imam Oktaviju 1.4 2013g. sa 103 KW...To je sve extra i automobil vuče kao "zmaj" ali ima drugi problem. Jutarnji zvuk zimi je kao da upališ golfa2 . Tjerao sam zbog toga na razne servise (i u inostranstvo) ali kažu da je to normalno. Zvuk se pogoršava iz godine u godinu. Trenutno je na satu 50000km"

Imam istu,ali pocetak 2014,uzasan zvuk posle paljenja,meni se to cuje uvek ako je hladan motor.Menjali su mi glavu motora.I isto.Kolega imao isti problem.Sve isto rađeno,problem ostao.Odlicno idu.

moron

pre 5 godina

(Z, 18. oktobar 2018 13:50)
"Za 2.0 je tacno,ali 1.2 moze da trosi manje."

Moje iskustvo sa TSI 95 je da može regionalno na veoma lakom gasu i samo 4,5 u proseku (jednom sam prešao "bez gasa" 200 km sa 4,2).
Može da bude ekonomičan i na auto putu, ako se ne vozi brže od 120 km/h (držaće oko 6).
Ali, po gradu (Beogradu) pije kao lud. Meni "u radno vreme" na relacijama do 5-6 km (koje često uključuju i prelazak Brankovog mosta) troši u pravilu 10-11,5. Može izuzetno i samo oko 8, ali pod uslovom da se vozim zagrejanog motora i samo po N.BG i van špica.
Jer, ako je startovan hladan, prva 2-3 km taj motor bukvalno "prosipa gorivo" (pa taman da ste posle startovanja hladnog motora odmah izašli na auto put i vozili ga sa konstatnih 70-80),što se jasno vidi po podacima borda (koji se automatski resetuje svaki put ako je "pauza" trajala duže od 2 sata).
Tako da ti TSI motori uopšte i nisu tako ekonomični za gradsku vožnju (kako neki kažu)

g3

pre 5 godina

Teško da postoji ekonomičan motor za pravu gradsku vožnju. Evo moje iskustvo, potvrđeno više puta, mjerenjem "od čepa do čepa". Najviše imam otvorene vožnje, i dvogodišnji prosjek je cca 5,7 l/100 km. Ali u BG kada uđem, Brankov u špicu i slično, to je lagano 12-13 na bordu. Nisam mogao baš ovo potvrditi čep-čep metodom, ali neće bord promašiti 5-6 litara sigurno. Auto je dizel.

Z

pre 5 godina

Benzinac od 1.2 nmz bez 8 do 9 l po gradu, a 2.0 bez 11 do 12 l.
(C i n i k, 18. oktobar 2018 08:39)

Za 2.0 je tacno,ali 1.2 moze da trosi manje.