Sreda, 18.07.2018.

11:30

Srbija dobija 10 brzih punjača, u planu projekat za još 150

Izvor: Tanjug

Srbija dobija 10 brzih punjaèa, u planu projekat za još 150 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

80 Komentari

Sortiraj po:

Bane

pre 4 godine

Nazalost kod nas nikada nece zaziveti subvencije i olaksice za aute na zelenu energiju. Tesko se ova administracija odrice porezavi taxi a sve u interesu sebe same a narod je samo nuzposledica...sporedna stvar

lol

pre 5 godina

(Milica, 18. jul 2018 14:43)
Koji to benzinac od 100000evra trosi 500-1000 dinara, i da ima performanse kao Tesla?
Ili jos bolje, koji benzinac uopste trosi 500 dinara?!?!?
Mozda u leru, na nizbrdici

Ilija Čvorović

pre 5 godina

У БиХ један познати такси превозник има тојотине хибриде зато је број тих возила већи него у Србији...

Novosađanin.

pre 5 godina

zanimljivo bi bilo da neko kupi teslu, stavi skrivenu kameru na telo i snima ceo postupak od uvoza, registracije do praktične upotrebe npr. u Novom Sadu :)

no. 1

pre 5 godina

U Pančevu postoje punjači za el. vozila, na solar i vetar. Mislim da se koriste za punjenje službenih vozila Gradske uprave (imaju ih 3 kom na struju).

Papa Amerikano

pre 5 godina

Znate onu staru ko zaradjuje do 300 Eura bavi se Nacionalizmom a preko 3.000 putovanjima i umetnošću ... Tako je i sa električnim automobilima, a ovi ovde se ubiše od matematike kolko košta Kilovat po Kilometru ... Pa nije njima to bitno! :)

objektivno

pre 5 godina

Ne znam ko je ovde od komentatora punio Tesla auto. Puni se na punjacu srednje brzine za 5 sati kod kuce, na brzom sat dva. Prelazi 300 milja ovaj jeftiniji model 3, a sve sto treba da se menja i odrzava je pokriveno. Ko zeli da menja kako auto vozi samo promeni podesavanja i to je to.

laki78

pre 5 godina

Znao sam da me je nesto sekiralo sa ovom mojom platom i ovim krsem sto ga vozim iz moranja samo nisam znao sta.E sad kad ste ih napravili setio sam se da je to nedostatak el.punjaca za elektricna kola koja kostaju 30+ hiljada eura.Prva stvar nakon sto kupim kucu na Sejselima bice mi kupovina nekog elektricnog auta.

Dragan, Ontario

pre 5 godina

Citam komentare pa se rastuzim. Vozim Leaf-a 2018 i prelazim oko 500km nedeljno. Struju placam skoro neosetno vise nego ranije, ali zato ne odlazim na pumpu. Kada punim nocu, a to je skoro uvek, cena predjenog kilometra je 8 puta manja nego ako vozim stari Suzuki koji je prilicno stedljiv. Nema crvene tarife i ostalog sto se pominje. Pri tome je struja poskupela tri puta od 2000-te.
Sto se tice zagadjenja. Termoelektrana nemoze da se zaustavi nocu pa da nastavi ujutro. Ciklus zaustavljanaja i ponovnog stavljanja u rad traje danima. Ako se EV pune nocu, to pomaze u balansiranju potrosnje i proizvodnje. Moralo bi da ih bude bas mnogo da dodaju zagadjenje.
U Severnoj Americi su vetar i solar postali jeftiniji od nuklearnih i na ugalj a tu su negde sa elektranama na prirodni gas.
Geotermalna je i dalje sampion ekonomicnosti, gde ima geotermalnih izvora blizu povrsine (Californija na primer).
U Srbiji bi trebalo da ima dosta geotermalnog potencijala. Ako moze Kenija da eksploatise tu vrstu enrgetskog izvora, sto ne bi Srbija?

Ivan

pre 5 godina

Ko je lud da kupuje elektricni automobil koji nemas gde da dopunis kada nam je gorivo najjeftinije u regionu a i sire i blize, u novijoj istoriji.

only fools and horses

pre 5 godina

Kao prvo nećete sa Teslom preći 500 km već prosečno oko 300 km. Niti će cena struje ostati ista ako se omasove elektroautomobili. Računajte da su akcize i pdv na gorivo šezdesetak posto, siguran sam da će se nešto slično uvesti i na struju. A smešna mi je i ta priča za besplatno punjenje. Jel shvatate da taj auto košta 100.000€. Pa kupite na primer Alfu Stelvio za 50.000, i pređite 200.000 km, gorivo će vas koštati manje od 20.000€. Nebitno koji auto, ne mora Alfa, bilo koji auto za te pare.
Druga stvar, vetroparkovi nikako nisu ekološki.Ne može nešto što izazove pomor ptica u tom kraju da bude ekološki. A struja iz solarnih panela je neisplativa, i sama proizvodnja je daleko od ekološke.
Mislim da se najčistija struja dobija iz nuklearnih centrala, Možda bi i mi trebalo da razmislimo o izgradnji.

Olio

pre 5 godina

Kažu samo toliko punjača A samo mi ništa još ne proizvodimo za te elektromobile.Samo na auroput za grčku i dosta.Budala daje benificije za tudju industriju.I budale ili koristoljubi od novinara to podržavaju. Čuj davati benificije za uvoz elektromobila.To može predložiti samo budala.Banana novinari, a ne država.

Atomski mrav

pre 5 godina

Elektricni automobili su dobra i pametna stvar ali pogledajte drugu stranu te price. Za proizodnju baterija potreban je litijum, koga nema bas puno, prema nekim procenama moze da se potrose zalihe za 10-tak godina ako se nastavi sa velikim povecanjem proizvodnje. Bolja varijanta bi bila gorivne celije koje koriste vodonik koji se dobija iz vode. Ako se ne varam BMW je krenuo sa proizvodnjom takvih automobila.

Kalif umesto Kalifa

pre 5 godina

Alo strucnjaci ko ima para vozice euro6/7/8 a ko nema para vozice i dalje golfa 2 auto je potreba a ne luksuz. Tako da ce biti tesko sto se tice El automobila jer se oni ne kupuju polovni, zbog cene baterija koje su astronomske( jedino ako je moguca zamena celija sto i nije neko resenje, danas jedna sutra druga nema garancije teska zamena itd. Drugo u Srbistanu birokratija zivi na ledjima sirotinje i o kakvim beneficijama pricate. U Norveskoj je najprodavaniji auto Tesla za 2017, ali parkiranje beplatno registracija simbolicna punjenje na javnim punjacima gratis, putarine nula plus od drzave stimulacija. Ali daleko smo mi od toga svetlosnom godinama.

miki

pre 5 godina

Čemu izgradnja auto puteva ako stranci ne mogu da pune svoja savremena vozila na proputovanju? Džabe nam silna ulaganja ako ne postavimo masu punjača makar na auto putevima. Za nas beduine to neće biti aktuelno još deset godina. Moj matori još neće da baci golfa dvojku..

prevod

pre 5 godina

Domet e-automobila je veliki problem, za sada. Ne preporučuju se van grada. A cena struje, zavisi od zemlje do zemlje. U Sev Americi je struja relativno jeftina, u Japanu i EU skupa. Bez subvencija je teško opravdati tolike pare za 150-200 km dometa po punjenju. A zimi je to još u pola manji domet... to je već ozbiljan problem!

profesor

pre 5 godina

Kod nas naplaćuju carinu na električni VW UP 4000! Ludilo mozga. Taj isti auto u inostranstvu košta oko 20.000 EUR, kod nas košta 28.000 EUR.
Ovde niko ni o čemu ne razmišlja sistemski, razmišlja se samo od Januara do Januara, tj. kako da prežive u foteljama sledeću godinu i maznu što više para od tendera. Nemamo u državi 100 električnih vozila, a oni postavljaju 50 superpunjača. Pitam se ko li je dobavljač, ala će da se omrsi I on i direktor Puteva Srbije, uz obeveznih 10% provizije za centralu stranke.

Milan

pre 5 godina

Da bi sve činjenice pravilno postrojili, električna energija iz obnovljivih izvora je 2-3 puta skuplja od one iz termoelektrana. Na sve to cena struje u srbiji nije ekonomski određena već je socijalna kategorija. Da li se i dalje zalažete za obnovljive izvore? Ja da, a vi sebi iskreno odgovorite na ovo pitanje jer sam siguran da 90% nije spremno da plati.

Realista

pre 5 godina

Zivim na 6km od centra jednog od najvecih gradova u Vojvodini - i 6 godina se borim da dobijem strujni prikljucak za domacinstvo. Toliko o prikljuccima...

mravinjak

pre 5 godina

@mravinjak 
"Sto se tice trolejbusa, noviji trolejbusi se ne registruju (nemaju tablice), dok starije trole imaju tablice" 

Kada ste vi to videli u Beogradu makar i jedan stari troljebus koji ima registarske tablice? Šta bi takvom vozilu, na primer, pisalo u nekadašnjem crvenom Registracionom listu u rubrici "radna zapremima motora"?
(Punjač za trolejbus, 18. jul 2018 17:40)

Mozes videti slike na 156. I 158. strani na beobuild forumu. Slike su relativno nove.
Evo link
http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?f=18&t=25&start=3875

Aca

pre 5 godina

Kad krene naplata punjenja bas me zanima ko ce vam dati jeftino 140KW struje i to u kratkom periodu. Samog prodavca struje ce "ubiti" angazovana snaga, a cena nece biti kao za domacinstva nego ona industriska kao za privredu. Na kraju placacete punjenje struje vise nego sto bi kostala voznja na gas, a pritom ce vas i dalje ubedjivati kako su elektro vozila ekoloska.

Jole

pre 5 godina

Uzeo novog Leaf-a, lepo sluzi za sada. Dok mi ne ugrade spori punjac od 10A u garazi, punim ga na brzom punjacu, izadje mi onda struja za 100 km oko 5 evra. Kod kuce ce biti blize 2 evra po 100 km. Pametnom dosta.

Ivan Jović

pre 5 godina

Za bas bi prvo bio prelazak svih gradskih autobusa na gas bio pogodak. Tehnologija posoji uspešno radi u svetu kupimo licencu od Italijana ili Švedjana i aktivirajmo domaću fabriku sa 3000 autobusa u narednih deset godina svi bi bili na dovitku.

Punjač za trolejbus

pre 5 godina

@mravinjak
"Sto se tice trolejbusa, noviji trolejbusi se ne registruju (nemaju tablice), dok starije trole imaju tablice"

Kada ste vi to videli u Beogradu makar i jedan stari troljebus koji ima registarske tablice? Šta bi takvom vozilu, na primer, pisalo u nekadašnjem crvenom Registracionom listu u rubrici "radna zapremima motora"?

Pera

pre 5 godina

Dok druge drzave razmisljaju o ekologiji nasa razmislja kako da nas odere i napuni kasu. Daleko smo mi od sveta i normalne drzave. Mogli bi za pocetak bar da zabrane prodaju uglja za grejanje kuca.

sasa

pre 5 godina

Teslu možete skroz da napunite i pređete 500 km za 1.500 dinara, što je nekoliko puta jeftinije od benzina, a ne zagađujete životnu redinu".

to znači da na 100km troši 300din. na benzin ide od 500 do 1000din na 100km, znaci nije nekoliko puno jeftinije nego 2 do 3 puta.

čisto poređenja radi, na srednjem istoku bi gorivo sa 100din na 100km bilo opet 3 puta jeftinije nego u srbiji auto na struju.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milica, 18. jul 2018 14:43)
Renault fluence Z.E. 100km = 30din, ako se baterija puni noću (po drugoj tarifi)

Lale gator

pre 5 godina

Od Republike Srbije ocekujem da PDV i carina na elektricna vozila ne postoji, da se ne placa registracija i da imaju beplatan parking u svim zonama u svim gradovima. To ce nasa drzava za nas i da uradi, ali ce da smanji broj punjaca na dva: jedan u Cekerevcima kod Cacka i drugi na Staroj planini na nekom kaldrmisanom putu.

pametnjakovic mladji

pre 5 godina

Samo 7% povecanje struje godisnje za sve automobile ako predju na struju??? Nesto mi to neverovatno zvuci? Ja ako trosim sad 4000 mesecno na struju, po toj racunici bih trosio 280 dinara mesecno na gorivo???
Ne znam samo zasto su ti automobili toliko skupi kad je samo elektromotor umesto motora i baterija umesto rezervoara, sve ostalo je isto???

Zeljko

pre 5 godina

Dobro je i ide se u pravom smeru. Polako ali bolje tako nego nikako. Definitivno se mora ici ka obnovljivim izvorima energije (Solar i Vetar) kao izvor napajanja. A sledeci korak ce biti i subvencija drzave kod kupovine i mislim da ne mora biti velika za pocetak ali da obuhvati polovne e-automobile i mislim da ce vecina naci racunicu. Jos da ih se oslobodi uvoznih dazbina bilo bi sjajno. Polivni Renault Zoe se moze naci za manje od 10K eura a odrzavanje istog u poredjenju sa dizelom je neuporedivo. Za lokal a i vise kad mreza punjaca bude bolja.

Eksperar

pre 5 godina

Tesle nemaju 140, već 90 kW.

Punjači su snage 20-30kWh. Bar ovi koji trenutno postoje i koji su planirani za ugradnju. Ako je kod vozila koja su trenutno u prodaji baterija 24 i 36kW, sami možete da izračunate koliko je potrebno da se baterija napuni do 80%, jer zbog hemiskih procesa, nakon toga se prelazi na sporo punjenje do 3kWh.

Srbija ima velike potencijale za obnovljive izvore enrgije. Vetroparkovi npr. Prođite kroz Đerdap i pogledajte sa druge strane u Rumuniji koliko je vetrenjača. Ili solarni paneli. Mada je to diskutabilno jer je potrebno oko 2 kvadratna metra sa postojećim panelima, koji su isplativi da si se dobio 1kWh.

Pored ovoga postoji mogućnost ozgradnje mini hidrocentrala id kojih može da se izvuče i par kWh, ali se u Srbiji svi tome protive, iako to ne može da ugrozi prirodu i tektonske ploče.

Elektromobili su budućnost, i to je neminovno. Samo je pitanje kada ćemo se i mi uključiti.

laik

pre 5 godina

U madjarskoj je registracija elektro auta potpuno besplatna, dobijaju podebne zelene tablice i imaju besplatan parkig. Puna budimpesta elektricnuh automobila i punjaca. Aj da vidimo ove nase..garant cemo morati neki ekstra porez jos da platimo:))

rook

pre 5 godina

Po ceni od 15 hiljada dolara za jedan brzi punjac, vlast moze izgraditi 2 hiljade istih po celoj zemlji za 30 miliona dolara.(15 hiljada dolara je nisanov novi javni punjac, neki drugi kostaju i do 50 hiljada dolara). Navedena godisnja cena odrzavanja je 250 dolara po punjacu. Znaci da je trosak infrastrukture za elektricne automobile poprilicno nizak. A dobit je ogromna sto se tice kvalitete vazduha u gradovima i da samo 10-15% vozila budu elektricna. Da ne govorim o smanjenju uvoza nafte, to jest uvoz bi ostao isti(jer rafinerije ne bi smanjile kapacitet) ali bi se povecao izvoz naftnih derivata za preko 600 miliona dolara, ili 1,5% bdp.

Kris

pre 5 godina

"U drugim zemljama nemaju PDV i Carinu za Elektro auta...a kod nas nema ni punjaca...zasto se siko ne bavi temom elektro auta...to je buducnost...kod nas uvezemo skrt dizele sa EUR3...jos u Ukrajini ne mozes da uvezes auto ispod EUR5"

Nema ni vetro niti solarnih parkova dok i najblize komsije uveliko instaliraju sve veci broj istih. I dalje bauljamo sa termoelektranama...
I dalje ima smisla voziti elektricni auto jer se ne zagadjuju naseljena mesta sto je cini mi se cinjenica koja se nezasluzeno zaobilazi a trebalo bi da bude u centru paznje. Zluradi komentari poput onih da se elektroautomobili u srbiji napajaju elektranama na fosilna goriva precutkujuci da postoji veliki benefit od cistijeg vazduha i drasticno manje buke u naseljenim mestima. Pritom elektromotori imaju iskoriscenost energije od blizu 90% dok najsavremeniji motori na unutrasnje sagorevanje idu ispod 50%. Dakle sve i da je napajanje elektro automobila striktno iz elektrana na ugalj, zagadjenje je opet manje.

леле

pre 5 godina

А Тојотина варијанта на водоник код које се резервоар пуни за стандардних 5 минута ? Притом ослобађа воду ? Алооо каква црна струја. Да имамо нуклеарке и јефтину струју, овако, погушићемо пола југоситочне европе европе оним нашим термоелектранама.

Oksimoron

pre 5 godina

Na leto 2004. godine sam bio jedan od retkih koji je u ugradnji LPG sistema na svom autu video smisao i uradio to, na cudjenje i po neki podsmeh okoline. Najjeftinije u zivotu sam se vozio tih nekoliko narednih godina (dok se to nije omasovilo i drzava podigla akcize i za auto-gas), instalacija se ne samo jednom vec visestruko isplatila pa sam lepo zaradio od te price. Jedini problem je bio mali broj pumpi koje su tocile auto-gas, ali samo na pocetku. Dok su ljudi sabrali dva i dva pumpe sa auto-gasom su pocele da nicu kao pecurke, ali je proporcionalno rasla i akciza i uzimanja drzave na taj, novi “luksuz” koji je narod poceo da “zloupotrebljava”, sve dok nije potpuno obesmislila ugradnju LPG instalacije visokim akcizama, sve visim cenama inspekcije i homologacije a onda i duplo cescim (dakle duplo skupljim) redovnim kontrolama istih. Sa druge strane, nije bilo nikakvih benefita za korisnike, osim smesnog popusta na eko-taksu od “celih” 200 dinara godisnje. Toliko o ekoloskoj brizi te iste drzave u celoj prici. Ovo pisem da bih rekao nesto drugo. Elektrifikacija je neminovnost a ne izbor kao LPG nekada. Drzava ce ugraditi “milion” ovakvih stanica za punjenje, ali vec trlja ruke jer smislja nove nacine za globljenje vozaca, iako ponovo masi poentu kao i sa auto-gasom, da je ovde rec o ekologiji a ne punjenju budzeta. I onda nas “on” uporedjuje sa Nemackom, gde se i dan-danas za ugradnju LPG sistema dobija snizenje poreza i jeftinije auto-osiguranje. Putuj, Evropo...

да да

pre 5 godina

Чим је довољан број људи увео плин они су дигли цену у небеса и потпуно сатрли ту идеју ! Плин се никако не исплати за 99% људи који нормално возе ауто, по граду, некада мало даље, једном годишње на лето. А тек на батерије којима је век трајања хиљаду-две пуњења и то је то. Пуњење траје читаву вечност, дакле сигурно не можеш "напунити" на пумпи а о цени струје да и не причамо. Замислите сваки други дан да пуните батерију од рецимо 60 кWh ?!? 900 кWh само за ауто ?!? Одосте у црвену зону само тако а после, драње ! Какав црни ауто на струју, то је чиста пљачка !!!!! А нову батерију ни не помишљајте да ћете купити за испод 6-8.000 € минимум ! Море ...

Milica

pre 5 godina

Teslu možete skroz da napunite i pređete 500 km za 1.500 dinara, što je nekoliko puta jeftinije od benzina, a ne zagađujete životnu redinu".

to znači da na 100km troši 300din. na benzin ide od 500 do 1000din na 100km, znaci nije nekoliko puno jeftinije nego 2 do 3 puta.

čisto poređenja radi, na srednjem istoku bi gorivo sa 100din na 100km bilo opet 3 puta jeftinije nego u srbiji auto na struju.

Sucking vessels

pre 5 godina

Sve normalne evropske zemlje daju subvencije od 4000-5000e za kupovinu elektricnog automobila, samo nasa draga Srbija naplacuje na cenu auta jos dodatnih 4000e (jer ako kupis električni auto nećeš placati harač kroz akcize na gorivo) Propast od države!

mravinjak

pre 5 godina

(Punjač za trolejbus, 18. jul 2018 12:16)

Covek je nabrojao sve kategorije elektricnih vozila koje se registruju (imaju tablice), a to su trolejbusi, autobusi, motocikli I automobili. Sto se tice trolejbusa, noviji trolejbusi se ne registruju (nemaju tablice), dok starije trole imaju tablice. Zato ne ulazi 118 trola u ovih 148 elektricnih vozila, nego dosta manje.
Tramvaji I viljuskari se ne registruju pa ne ulaze u ovu racunicu.
Tako da je covek sve lepo nabrojao, nema potrebe za sarkazmom

trener saradnik

pre 5 godina

Kada bi kupio Teslu,siguran sam da ne bi mogao da ga registrujem, zbog raznih salterusa i ostalih znalaca. Uostalom nije auto po kom Euro standardu, kad je auto iz USA? nemoze uvoz kola iz USA su samo neki odgovori. Trebalo bi snimiti taj pokusaj i pustiti na TV'u da se zna ko vedri i oblaci, i ko takve postavlja da prosipaju pamet.

Benny Hill

pre 5 godina

U drugim zemljama nemaju PDV i Carinu za Elektro auta...a kod nas nema ni punjaca...zasto se siko ne bavi temom elektro auta...to je buducnost...kod nas uvezemo skrt dizele sa EUR3...jos u Ukrajini ne mozes da uvezes auto ispod EUR5

Sub-Zero

pre 5 godina

ja sam veoma blizu da kupim ekektricni, u mom slucaju je cena problem, vozio sam preko vikenda i3 i zaljubio se u njega. Nije za dalje puteve dok se ne razvije mreza punjaca ali za svaki dan je savrsena igracka!

Oskar

pre 5 godina

"zato što Tesla ima bateriju od 140 kilovata "

Koja to Tesla ima bateriju od 140 kilovata?

"Za punjenje baterije od 140 kilovata potrebno je osam do 12 sati, a na brzim punjačima četiri sata."

Sem što te baterije od 140 kilovata nema (još), puniti e-auto od 0-100% je mnogo sporije nego puniti ga sa ~10% na 80% koje obično traje oko 40 minuta (na Tesla Superpunjačima") za 85 kilovata bateriju.

"Ako vozite auto koji ne zagađuje životnu sredinu, ali ga punite iz mreže koja dobija struju 50 odsto iz lignita, vi ćete voziti automobil koji će zagađivati više od konvencionalnog vozila", ukazuje Petrović.

Na osnovu čega je ovo ustanovljeno? CO2,SO2, NOx, PM 2.5?

Koliko je to lošije nego trenutno stanje dizelaša u Sr?

Pogledajte vozni park autobusa, to bi prvenstveno trebalo rešiti kako bi smanjili zagađenje na ulicama.

Postoji mnogo trgovinskih lanaca koji imaju ogromna parking mesta, gde se isti punjači mogu postaviti.

@Milan - pa zamisli sledeće:

-Koliko bi vremenski trebalo da prođe da bi bilo hiljade e-auta u Sr?
- 10 godina, 15?
- ukoliko je toliko, koliko vremenski treba da se organizuju i postave punjače po auto-putevima?
- hoće li brzina punjenja baterija ostati ista kao što je danas ili će se poboljšati za 10 godina?

Postavljanje punjača jeste prvi korak i ova vest je super, jer i da imaš para da uzmeš e-auto, prvo ćeš da razmiliš gde možeš sa istim i koliko je razvijena mreža.

Gaara

pre 5 godina

Koliko god da mi se sviđaju hibridi i električni automobili, trošenje struje za njih kod nas nema nekog preteranog smisla jer se ta struja uglavnom dobija iz prljavih termoelektrana, spaljivanjem uglja. U zemljama gde je električna energija koliko toliko čistija, iz vetroparkova i nuklearnih elektrana, ima smisla.
Druga stvar je dotiranje kupovine električnih automobila iz budžeta. Zašto bi u državi u kojoj je prosečna plata oko 300-400 EUR-a, iz budžeta koji pune ljudi sa takvim zaradama, bilo dotiranja ljudima koji imaju novca i koji mogu da priušte automobil od 50.000 EUR? Opet, nema logike, a i prilično je neukusno. Nešto kao akcija o kojoj sam čitao pre neki dan, da se skupljau pare za Kajli Džener, da bi joj se bogatstvo sa 900 miliona USD povećalo na milijardu.

Punjač za trolejbus

pre 5 godina

imamo jedva 148 električnih vozila u Srbiji, među kojima su trolejbusi, električni autobusi, motocikli i automobili

Ako uračunavate 118 trolejbusa GSP Beograd, kao i 5 električnih autobusa, onda uračunajte i 211 tramvaja, tako da broj električnih vozila dostigne fantastičnih 259. A ako se tome dodaju još desetine i desetine viljuškara na električni pogon, broj bi mogao da dostigne i 400. Dosledno, treba uračunati i neveliki ali značajan broj električnih vozila (automobilčića) u luna-parkovima, možda možemo da doguramo i do ukupno 500 električnih vozila.

Milan

pre 5 godina

Neeeemaju resenjeeee...pa zamislite vi koliko hiljada vozila dnevno prodje samo kroz srbiju? Zamislite da svaki stane i da se puni po 30 minuta, molim vas, coveku da prodje godosnji odmor na auto putevima. Od svih punjaca priznajem samo onaj od 98 oktana sto ti potrosi manje od 5 minuta sa sve placanjem.

laik

pre 5 godina

U madjarskoj je registracija elektro auta potpuno besplatna, dobijaju podebne zelene tablice i imaju besplatan parkig. Puna budimpesta elektricnuh automobila i punjaca. Aj da vidimo ove nase..garant cemo morati neki ekstra porez jos da platimo:))

Punjač za trolejbus

pre 5 godina

imamo jedva 148 električnih vozila u Srbiji, među kojima su trolejbusi, električni autobusi, motocikli i automobili

Ako uračunavate 118 trolejbusa GSP Beograd, kao i 5 električnih autobusa, onda uračunajte i 211 tramvaja, tako da broj električnih vozila dostigne fantastičnih 259. A ako se tome dodaju još desetine i desetine viljuškara na električni pogon, broj bi mogao da dostigne i 400. Dosledno, treba uračunati i neveliki ali značajan broj električnih vozila (automobilčića) u luna-parkovima, možda možemo da doguramo i do ukupno 500 električnih vozila.

Oksimoron

pre 5 godina

Na leto 2004. godine sam bio jedan od retkih koji je u ugradnji LPG sistema na svom autu video smisao i uradio to, na cudjenje i po neki podsmeh okoline. Najjeftinije u zivotu sam se vozio tih nekoliko narednih godina (dok se to nije omasovilo i drzava podigla akcize i za auto-gas), instalacija se ne samo jednom vec visestruko isplatila pa sam lepo zaradio od te price. Jedini problem je bio mali broj pumpi koje su tocile auto-gas, ali samo na pocetku. Dok su ljudi sabrali dva i dva pumpe sa auto-gasom su pocele da nicu kao pecurke, ali je proporcionalno rasla i akciza i uzimanja drzave na taj, novi “luksuz” koji je narod poceo da “zloupotrebljava”, sve dok nije potpuno obesmislila ugradnju LPG instalacije visokim akcizama, sve visim cenama inspekcije i homologacije a onda i duplo cescim (dakle duplo skupljim) redovnim kontrolama istih. Sa druge strane, nije bilo nikakvih benefita za korisnike, osim smesnog popusta na eko-taksu od “celih” 200 dinara godisnje. Toliko o ekoloskoj brizi te iste drzave u celoj prici. Ovo pisem da bih rekao nesto drugo. Elektrifikacija je neminovnost a ne izbor kao LPG nekada. Drzava ce ugraditi “milion” ovakvih stanica za punjenje, ali vec trlja ruke jer smislja nove nacine za globljenje vozaca, iako ponovo masi poentu kao i sa auto-gasom, da je ovde rec o ekologiji a ne punjenju budzeta. I onda nas “on” uporedjuje sa Nemackom, gde se i dan-danas za ugradnju LPG sistema dobija snizenje poreza i jeftinije auto-osiguranje. Putuj, Evropo...

Sucking vessels

pre 5 godina

Sve normalne evropske zemlje daju subvencije od 4000-5000e za kupovinu elektricnog automobila, samo nasa draga Srbija naplacuje na cenu auta jos dodatnih 4000e (jer ako kupis električni auto nećeš placati harač kroz akcize na gorivo) Propast od države!

Realista

pre 5 godina

Zivim na 6km od centra jednog od najvecih gradova u Vojvodini - i 6 godina se borim da dobijem strujni prikljucak za domacinstvo. Toliko o prikljuccima...

trener saradnik

pre 5 godina

Kada bi kupio Teslu,siguran sam da ne bi mogao da ga registrujem, zbog raznih salterusa i ostalih znalaca. Uostalom nije auto po kom Euro standardu, kad je auto iz USA? nemoze uvoz kola iz USA su samo neki odgovori. Trebalo bi snimiti taj pokusaj i pustiti na TV'u da se zna ko vedri i oblaci, i ko takve postavlja da prosipaju pamet.

Kris

pre 5 godina

"U drugim zemljama nemaju PDV i Carinu za Elektro auta...a kod nas nema ni punjaca...zasto se siko ne bavi temom elektro auta...to je buducnost...kod nas uvezemo skrt dizele sa EUR3...jos u Ukrajini ne mozes da uvezes auto ispod EUR5"

Nema ni vetro niti solarnih parkova dok i najblize komsije uveliko instaliraju sve veci broj istih. I dalje bauljamo sa termoelektranama...
I dalje ima smisla voziti elektricni auto jer se ne zagadjuju naseljena mesta sto je cini mi se cinjenica koja se nezasluzeno zaobilazi a trebalo bi da bude u centru paznje. Zluradi komentari poput onih da se elektroautomobili u srbiji napajaju elektranama na fosilna goriva precutkujuci da postoji veliki benefit od cistijeg vazduha i drasticno manje buke u naseljenim mestima. Pritom elektromotori imaju iskoriscenost energije od blizu 90% dok najsavremeniji motori na unutrasnje sagorevanje idu ispod 50%. Dakle sve i da je napajanje elektro automobila striktno iz elektrana na ugalj, zagadjenje je opet manje.

леле

pre 5 godina

А Тојотина варијанта на водоник код које се резервоар пуни за стандардних 5 минута ? Притом ослобађа воду ? Алооо каква црна струја. Да имамо нуклеарке и јефтину струју, овако, погушићемо пола југоситочне европе европе оним нашим термоелектранама.

Ivan

pre 5 godina

Ko je lud da kupuje elektricni automobil koji nemas gde da dopunis kada nam je gorivo najjeftinije u regionu a i sire i blize, u novijoj istoriji.

Dragan, Ontario

pre 5 godina

Citam komentare pa se rastuzim. Vozim Leaf-a 2018 i prelazim oko 500km nedeljno. Struju placam skoro neosetno vise nego ranije, ali zato ne odlazim na pumpu. Kada punim nocu, a to je skoro uvek, cena predjenog kilometra je 8 puta manja nego ako vozim stari Suzuki koji je prilicno stedljiv. Nema crvene tarife i ostalog sto se pominje. Pri tome je struja poskupela tri puta od 2000-te.
Sto se tice zagadjenja. Termoelektrana nemoze da se zaustavi nocu pa da nastavi ujutro. Ciklus zaustavljanaja i ponovnog stavljanja u rad traje danima. Ako se EV pune nocu, to pomaze u balansiranju potrosnje i proizvodnje. Moralo bi da ih bude bas mnogo da dodaju zagadjenje.
U Severnoj Americi su vetar i solar postali jeftiniji od nuklearnih i na ugalj a tu su negde sa elektranama na prirodni gas.
Geotermalna je i dalje sampion ekonomicnosti, gde ima geotermalnih izvora blizu povrsine (Californija na primer).
U Srbiji bi trebalo da ima dosta geotermalnog potencijala. Ako moze Kenija da eksploatise tu vrstu enrgetskog izvora, sto ne bi Srbija?

Sub-Zero

pre 5 godina

ja sam veoma blizu da kupim ekektricni, u mom slucaju je cena problem, vozio sam preko vikenda i3 i zaljubio se u njega. Nije za dalje puteve dok se ne razvije mreza punjaca ali za svaki dan je savrsena igracka!

Lale gator

pre 5 godina

Od Republike Srbije ocekujem da PDV i carina na elektricna vozila ne postoji, da se ne placa registracija i da imaju beplatan parking u svim zonama u svim gradovima. To ce nasa drzava za nas i da uradi, ali ce da smanji broj punjaca na dva: jedan u Cekerevcima kod Cacka i drugi na Staroj planini na nekom kaldrmisanom putu.

Benny Hill

pre 5 godina

U drugim zemljama nemaju PDV i Carinu za Elektro auta...a kod nas nema ni punjaca...zasto se siko ne bavi temom elektro auta...to je buducnost...kod nas uvezemo skrt dizele sa EUR3...jos u Ukrajini ne mozes da uvezes auto ispod EUR5

Milan

pre 5 godina

Neeeemaju resenjeeee...pa zamislite vi koliko hiljada vozila dnevno prodje samo kroz srbiju? Zamislite da svaki stane i da se puni po 30 minuta, molim vas, coveku da prodje godosnji odmor na auto putevima. Od svih punjaca priznajem samo onaj od 98 oktana sto ti potrosi manje od 5 minuta sa sve placanjem.

Oskar

pre 5 godina

"zato što Tesla ima bateriju od 140 kilovata "

Koja to Tesla ima bateriju od 140 kilovata?

"Za punjenje baterije od 140 kilovata potrebno je osam do 12 sati, a na brzim punjačima četiri sata."

Sem što te baterije od 140 kilovata nema (još), puniti e-auto od 0-100% je mnogo sporije nego puniti ga sa ~10% na 80% koje obično traje oko 40 minuta (na Tesla Superpunjačima") za 85 kilovata bateriju.

"Ako vozite auto koji ne zagađuje životnu sredinu, ali ga punite iz mreže koja dobija struju 50 odsto iz lignita, vi ćete voziti automobil koji će zagađivati više od konvencionalnog vozila", ukazuje Petrović.

Na osnovu čega je ovo ustanovljeno? CO2,SO2, NOx, PM 2.5?

Koliko je to lošije nego trenutno stanje dizelaša u Sr?

Pogledajte vozni park autobusa, to bi prvenstveno trebalo rešiti kako bi smanjili zagađenje na ulicama.

Postoji mnogo trgovinskih lanaca koji imaju ogromna parking mesta, gde se isti punjači mogu postaviti.

@Milan - pa zamisli sledeće:

-Koliko bi vremenski trebalo da prođe da bi bilo hiljade e-auta u Sr?
- 10 godina, 15?
- ukoliko je toliko, koliko vremenski treba da se organizuju i postave punjače po auto-putevima?
- hoće li brzina punjenja baterija ostati ista kao što je danas ili će se poboljšati za 10 godina?

Postavljanje punjača jeste prvi korak i ova vest je super, jer i da imaš para da uzmeš e-auto, prvo ćeš da razmiliš gde možeš sa istim i koliko je razvijena mreža.

miki

pre 5 godina

Čemu izgradnja auto puteva ako stranci ne mogu da pune svoja savremena vozila na proputovanju? Džabe nam silna ulaganja ako ne postavimo masu punjača makar na auto putevima. Za nas beduine to neće biti aktuelno još deset godina. Moj matori još neće da baci golfa dvojku..

profesor

pre 5 godina

Kod nas naplaćuju carinu na električni VW UP 4000! Ludilo mozga. Taj isti auto u inostranstvu košta oko 20.000 EUR, kod nas košta 28.000 EUR.
Ovde niko ni o čemu ne razmišlja sistemski, razmišlja se samo od Januara do Januara, tj. kako da prežive u foteljama sledeću godinu i maznu što više para od tendera. Nemamo u državi 100 električnih vozila, a oni postavljaju 50 superpunjača. Pitam se ko li je dobavljač, ala će da se omrsi I on i direktor Puteva Srbije, uz obeveznih 10% provizije za centralu stranke.

Ivan Jović

pre 5 godina

Za bas bi prvo bio prelazak svih gradskih autobusa na gas bio pogodak. Tehnologija posoji uspešno radi u svetu kupimo licencu od Italijana ili Švedjana i aktivirajmo domaću fabriku sa 3000 autobusa u narednih deset godina svi bi bili na dovitku.

Pera

pre 5 godina

Dok druge drzave razmisljaju o ekologiji nasa razmislja kako da nas odere i napuni kasu. Daleko smo mi od sveta i normalne drzave. Mogli bi za pocetak bar da zabrane prodaju uglja za grejanje kuca.

Kalif umesto Kalifa

pre 5 godina

Alo strucnjaci ko ima para vozice euro6/7/8 a ko nema para vozice i dalje golfa 2 auto je potreba a ne luksuz. Tako da ce biti tesko sto se tice El automobila jer se oni ne kupuju polovni, zbog cene baterija koje su astronomske( jedino ako je moguca zamena celija sto i nije neko resenje, danas jedna sutra druga nema garancije teska zamena itd. Drugo u Srbistanu birokratija zivi na ledjima sirotinje i o kakvim beneficijama pricate. U Norveskoj je najprodavaniji auto Tesla za 2017, ali parkiranje beplatno registracija simbolicna punjenje na javnim punjacima gratis, putarine nula plus od drzave stimulacija. Ali daleko smo mi od toga svetlosnom godinama.

да да

pre 5 godina

Чим је довољан број људи увео плин они су дигли цену у небеса и потпуно сатрли ту идеју ! Плин се никако не исплати за 99% људи који нормално возе ауто, по граду, некада мало даље, једном годишње на лето. А тек на батерије којима је век трајања хиљаду-две пуњења и то је то. Пуњење траје читаву вечност, дакле сигурно не можеш "напунити" на пумпи а о цени струје да и не причамо. Замислите сваки други дан да пуните батерију од рецимо 60 кWh ?!? 900 кWh само за ауто ?!? Одосте у црвену зону само тако а после, драње ! Какав црни ауто на струју, то је чиста пљачка !!!!! А нову батерију ни не помишљајте да ћете купити за испод 6-8.000 € минимум ! Море ...

Gaara

pre 5 godina

Koliko god da mi se sviđaju hibridi i električni automobili, trošenje struje za njih kod nas nema nekog preteranog smisla jer se ta struja uglavnom dobija iz prljavih termoelektrana, spaljivanjem uglja. U zemljama gde je električna energija koliko toliko čistija, iz vetroparkova i nuklearnih elektrana, ima smisla.
Druga stvar je dotiranje kupovine električnih automobila iz budžeta. Zašto bi u državi u kojoj je prosečna plata oko 300-400 EUR-a, iz budžeta koji pune ljudi sa takvim zaradama, bilo dotiranja ljudima koji imaju novca i koji mogu da priušte automobil od 50.000 EUR? Opet, nema logike, a i prilično je neukusno. Nešto kao akcija o kojoj sam čitao pre neki dan, da se skupljau pare za Kajli Džener, da bi joj se bogatstvo sa 900 miliona USD povećalo na milijardu.

only fools and horses

pre 5 godina

Kao prvo nećete sa Teslom preći 500 km već prosečno oko 300 km. Niti će cena struje ostati ista ako se omasove elektroautomobili. Računajte da su akcize i pdv na gorivo šezdesetak posto, siguran sam da će se nešto slično uvesti i na struju. A smešna mi je i ta priča za besplatno punjenje. Jel shvatate da taj auto košta 100.000€. Pa kupite na primer Alfu Stelvio za 50.000, i pređite 200.000 km, gorivo će vas koštati manje od 20.000€. Nebitno koji auto, ne mora Alfa, bilo koji auto za te pare.
Druga stvar, vetroparkovi nikako nisu ekološki.Ne može nešto što izazove pomor ptica u tom kraju da bude ekološki. A struja iz solarnih panela je neisplativa, i sama proizvodnja je daleko od ekološke.
Mislim da se najčistija struja dobija iz nuklearnih centrala, Možda bi i mi trebalo da razmislimo o izgradnji.

Milan

pre 5 godina

Da bi sve činjenice pravilno postrojili, električna energija iz obnovljivih izvora je 2-3 puta skuplja od one iz termoelektrana. Na sve to cena struje u srbiji nije ekonomski određena već je socijalna kategorija. Da li se i dalje zalažete za obnovljive izvore? Ja da, a vi sebi iskreno odgovorite na ovo pitanje jer sam siguran da 90% nije spremno da plati.

mravinjak

pre 5 godina

(Punjač za trolejbus, 18. jul 2018 12:16)

Covek je nabrojao sve kategorije elektricnih vozila koje se registruju (imaju tablice), a to su trolejbusi, autobusi, motocikli I automobili. Sto se tice trolejbusa, noviji trolejbusi se ne registruju (nemaju tablice), dok starije trole imaju tablice. Zato ne ulazi 118 trola u ovih 148 elektricnih vozila, nego dosta manje.
Tramvaji I viljuskari se ne registruju pa ne ulaze u ovu racunicu.
Tako da je covek sve lepo nabrojao, nema potrebe za sarkazmom

Jole

pre 5 godina

Uzeo novog Leaf-a, lepo sluzi za sada. Dok mi ne ugrade spori punjac od 10A u garazi, punim ga na brzom punjacu, izadje mi onda struja za 100 km oko 5 evra. Kod kuce ce biti blize 2 evra po 100 km. Pametnom dosta.

Papa Amerikano

pre 5 godina

Znate onu staru ko zaradjuje do 300 Eura bavi se Nacionalizmom a preko 3.000 putovanjima i umetnošću ... Tako je i sa električnim automobilima, a ovi ovde se ubiše od matematike kolko košta Kilovat po Kilometru ... Pa nije njima to bitno! :)

sasa

pre 5 godina

Teslu možete skroz da napunite i pređete 500 km za 1.500 dinara, što je nekoliko puta jeftinije od benzina, a ne zagađujete životnu redinu".

to znači da na 100km troši 300din. na benzin ide od 500 do 1000din na 100km, znaci nije nekoliko puno jeftinije nego 2 do 3 puta.

čisto poređenja radi, na srednjem istoku bi gorivo sa 100din na 100km bilo opet 3 puta jeftinije nego u srbiji auto na struju.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milica, 18. jul 2018 14:43)
Renault fluence Z.E. 100km = 30din, ako se baterija puni noću (po drugoj tarifi)

Aca

pre 5 godina

Kad krene naplata punjenja bas me zanima ko ce vam dati jeftino 140KW struje i to u kratkom periodu. Samog prodavca struje ce "ubiti" angazovana snaga, a cena nece biti kao za domacinstva nego ona industriska kao za privredu. Na kraju placacete punjenje struje vise nego sto bi kostala voznja na gas, a pritom ce vas i dalje ubedjivati kako su elektro vozila ekoloska.

Novosađanin.

pre 5 godina

zanimljivo bi bilo da neko kupi teslu, stavi skrivenu kameru na telo i snima ceo postupak od uvoza, registracije do praktične upotrebe npr. u Novom Sadu :)

rook

pre 5 godina

Po ceni od 15 hiljada dolara za jedan brzi punjac, vlast moze izgraditi 2 hiljade istih po celoj zemlji za 30 miliona dolara.(15 hiljada dolara je nisanov novi javni punjac, neki drugi kostaju i do 50 hiljada dolara). Navedena godisnja cena odrzavanja je 250 dolara po punjacu. Znaci da je trosak infrastrukture za elektricne automobile poprilicno nizak. A dobit je ogromna sto se tice kvalitete vazduha u gradovima i da samo 10-15% vozila budu elektricna. Da ne govorim o smanjenju uvoza nafte, to jest uvoz bi ostao isti(jer rafinerije ne bi smanjile kapacitet) ali bi se povecao izvoz naftnih derivata za preko 600 miliona dolara, ili 1,5% bdp.

Milica

pre 5 godina

Teslu možete skroz da napunite i pređete 500 km za 1.500 dinara, što je nekoliko puta jeftinije od benzina, a ne zagađujete životnu redinu".

to znači da na 100km troši 300din. na benzin ide od 500 do 1000din na 100km, znaci nije nekoliko puno jeftinije nego 2 do 3 puta.

čisto poređenja radi, na srednjem istoku bi gorivo sa 100din na 100km bilo opet 3 puta jeftinije nego u srbiji auto na struju.

laki78

pre 5 godina

Znao sam da me je nesto sekiralo sa ovom mojom platom i ovim krsem sto ga vozim iz moranja samo nisam znao sta.E sad kad ste ih napravili setio sam se da je to nedostatak el.punjaca za elektricna kola koja kostaju 30+ hiljada eura.Prva stvar nakon sto kupim kucu na Sejselima bice mi kupovina nekog elektricnog auta.

Eksperar

pre 5 godina

Tesle nemaju 140, već 90 kW.

Punjači su snage 20-30kWh. Bar ovi koji trenutno postoje i koji su planirani za ugradnju. Ako je kod vozila koja su trenutno u prodaji baterija 24 i 36kW, sami možete da izračunate koliko je potrebno da se baterija napuni do 80%, jer zbog hemiskih procesa, nakon toga se prelazi na sporo punjenje do 3kWh.

Srbija ima velike potencijale za obnovljive izvore enrgije. Vetroparkovi npr. Prođite kroz Đerdap i pogledajte sa druge strane u Rumuniji koliko je vetrenjača. Ili solarni paneli. Mada je to diskutabilno jer je potrebno oko 2 kvadratna metra sa postojećim panelima, koji su isplativi da si se dobio 1kWh.

Pored ovoga postoji mogućnost ozgradnje mini hidrocentrala id kojih može da se izvuče i par kWh, ali se u Srbiji svi tome protive, iako to ne može da ugrozi prirodu i tektonske ploče.

Elektromobili su budućnost, i to je neminovno. Samo je pitanje kada ćemo se i mi uključiti.

pametnjakovic mladji

pre 5 godina

Samo 7% povecanje struje godisnje za sve automobile ako predju na struju??? Nesto mi to neverovatno zvuci? Ja ako trosim sad 4000 mesecno na struju, po toj racunici bih trosio 280 dinara mesecno na gorivo???
Ne znam samo zasto su ti automobili toliko skupi kad je samo elektromotor umesto motora i baterija umesto rezervoara, sve ostalo je isto???

mravinjak

pre 5 godina

@mravinjak 
"Sto se tice trolejbusa, noviji trolejbusi se ne registruju (nemaju tablice), dok starije trole imaju tablice" 

Kada ste vi to videli u Beogradu makar i jedan stari troljebus koji ima registarske tablice? Šta bi takvom vozilu, na primer, pisalo u nekadašnjem crvenom Registracionom listu u rubrici "radna zapremima motora"?
(Punjač za trolejbus, 18. jul 2018 17:40)

Mozes videti slike na 156. I 158. strani na beobuild forumu. Slike su relativno nove.
Evo link
http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?f=18&t=25&start=3875

Zeljko

pre 5 godina

Dobro je i ide se u pravom smeru. Polako ali bolje tako nego nikako. Definitivno se mora ici ka obnovljivim izvorima energije (Solar i Vetar) kao izvor napajanja. A sledeci korak ce biti i subvencija drzave kod kupovine i mislim da ne mora biti velika za pocetak ali da obuhvati polovne e-automobile i mislim da ce vecina naci racunicu. Jos da ih se oslobodi uvoznih dazbina bilo bi sjajno. Polivni Renault Zoe se moze naci za manje od 10K eura a odrzavanje istog u poredjenju sa dizelom je neuporedivo. Za lokal a i vise kad mreza punjaca bude bolja.

Olio

pre 5 godina

Kažu samo toliko punjača A samo mi ništa još ne proizvodimo za te elektromobile.Samo na auroput za grčku i dosta.Budala daje benificije za tudju industriju.I budale ili koristoljubi od novinara to podržavaju. Čuj davati benificije za uvoz elektromobila.To može predložiti samo budala.Banana novinari, a ne država.

lol

pre 5 godina

(Milica, 18. jul 2018 14:43)
Koji to benzinac od 100000evra trosi 500-1000 dinara, i da ima performanse kao Tesla?
Ili jos bolje, koji benzinac uopste trosi 500 dinara?!?!?
Mozda u leru, na nizbrdici

prevod

pre 5 godina

Domet e-automobila je veliki problem, za sada. Ne preporučuju se van grada. A cena struje, zavisi od zemlje do zemlje. U Sev Americi je struja relativno jeftina, u Japanu i EU skupa. Bez subvencija je teško opravdati tolike pare za 150-200 km dometa po punjenju. A zimi je to još u pola manji domet... to je već ozbiljan problem!

Atomski mrav

pre 5 godina

Elektricni automobili su dobra i pametna stvar ali pogledajte drugu stranu te price. Za proizodnju baterija potreban je litijum, koga nema bas puno, prema nekim procenama moze da se potrose zalihe za 10-tak godina ako se nastavi sa velikim povecanjem proizvodnje. Bolja varijanta bi bila gorivne celije koje koriste vodonik koji se dobija iz vode. Ako se ne varam BMW je krenuo sa proizvodnjom takvih automobila.

objektivno

pre 5 godina

Ne znam ko je ovde od komentatora punio Tesla auto. Puni se na punjacu srednje brzine za 5 sati kod kuce, na brzom sat dva. Prelazi 300 milja ovaj jeftiniji model 3, a sve sto treba da se menja i odrzava je pokriveno. Ko zeli da menja kako auto vozi samo promeni podesavanja i to je to.

Ilija Čvorović

pre 5 godina

У БиХ један познати такси превозник има тојотине хибриде зато је број тих возила већи него у Србији...

Punjač za trolejbus

pre 5 godina

@mravinjak
"Sto se tice trolejbusa, noviji trolejbusi se ne registruju (nemaju tablice), dok starije trole imaju tablice"

Kada ste vi to videli u Beogradu makar i jedan stari troljebus koji ima registarske tablice? Šta bi takvom vozilu, na primer, pisalo u nekadašnjem crvenom Registracionom listu u rubrici "radna zapremima motora"?

no. 1

pre 5 godina

U Pančevu postoje punjači za el. vozila, na solar i vetar. Mislim da se koriste za punjenje službenih vozila Gradske uprave (imaju ih 3 kom na struju).

Bane

pre 4 godine

Nazalost kod nas nikada nece zaziveti subvencije i olaksice za aute na zelenu energiju. Tesko se ova administracija odrice porezavi taxi a sve u interesu sebe same a narod je samo nuzposledica...sporedna stvar

Milan

pre 5 godina

Neeeemaju resenjeeee...pa zamislite vi koliko hiljada vozila dnevno prodje samo kroz srbiju? Zamislite da svaki stane i da se puni po 30 minuta, molim vas, coveku da prodje godosnji odmor na auto putevima. Od svih punjaca priznajem samo onaj od 98 oktana sto ti potrosi manje od 5 minuta sa sve placanjem.

only fools and horses

pre 5 godina

Kao prvo nećete sa Teslom preći 500 km već prosečno oko 300 km. Niti će cena struje ostati ista ako se omasove elektroautomobili. Računajte da su akcize i pdv na gorivo šezdesetak posto, siguran sam da će se nešto slično uvesti i na struju. A smešna mi je i ta priča za besplatno punjenje. Jel shvatate da taj auto košta 100.000€. Pa kupite na primer Alfu Stelvio za 50.000, i pređite 200.000 km, gorivo će vas koštati manje od 20.000€. Nebitno koji auto, ne mora Alfa, bilo koji auto za te pare.
Druga stvar, vetroparkovi nikako nisu ekološki.Ne može nešto što izazove pomor ptica u tom kraju da bude ekološki. A struja iz solarnih panela je neisplativa, i sama proizvodnja je daleko od ekološke.
Mislim da se najčistija struja dobija iz nuklearnih centrala, Možda bi i mi trebalo da razmislimo o izgradnji.

да да

pre 5 godina

Чим је довољан број људи увео плин они су дигли цену у небеса и потпуно сатрли ту идеју ! Плин се никако не исплати за 99% људи који нормално возе ауто, по граду, некада мало даље, једном годишње на лето. А тек на батерије којима је век трајања хиљаду-две пуњења и то је то. Пуњење траје читаву вечност, дакле сигурно не можеш "напунити" на пумпи а о цени струје да и не причамо. Замислите сваки други дан да пуните батерију од рецимо 60 кWh ?!? 900 кWh само за ауто ?!? Одосте у црвену зону само тако а после, драње ! Какав црни ауто на струју, то је чиста пљачка !!!!! А нову батерију ни не помишљајте да ћете купити за испод 6-8.000 € минимум ! Море ...

леле

pre 5 godina

А Тојотина варијанта на водоник код које се резервоар пуни за стандардних 5 минута ? Притом ослобађа воду ? Алооо каква црна струја. Да имамо нуклеарке и јефтину струју, овако, погушићемо пола југоситочне европе европе оним нашим термоелектранама.

Aca

pre 5 godina

Kad krene naplata punjenja bas me zanima ko ce vam dati jeftino 140KW struje i to u kratkom periodu. Samog prodavca struje ce "ubiti" angazovana snaga, a cena nece biti kao za domacinstva nego ona industriska kao za privredu. Na kraju placacete punjenje struje vise nego sto bi kostala voznja na gas, a pritom ce vas i dalje ubedjivati kako su elektro vozila ekoloska.

Olio

pre 5 godina

Kažu samo toliko punjača A samo mi ništa još ne proizvodimo za te elektromobile.Samo na auroput za grčku i dosta.Budala daje benificije za tudju industriju.I budale ili koristoljubi od novinara to podržavaju. Čuj davati benificije za uvoz elektromobila.To može predložiti samo budala.Banana novinari, a ne država.

laki78

pre 5 godina

Znao sam da me je nesto sekiralo sa ovom mojom platom i ovim krsem sto ga vozim iz moranja samo nisam znao sta.E sad kad ste ih napravili setio sam se da je to nedostatak el.punjaca za elektricna kola koja kostaju 30+ hiljada eura.Prva stvar nakon sto kupim kucu na Sejselima bice mi kupovina nekog elektricnog auta.

Gaara

pre 5 godina

Koliko god da mi se sviđaju hibridi i električni automobili, trošenje struje za njih kod nas nema nekog preteranog smisla jer se ta struja uglavnom dobija iz prljavih termoelektrana, spaljivanjem uglja. U zemljama gde je električna energija koliko toliko čistija, iz vetroparkova i nuklearnih elektrana, ima smisla.
Druga stvar je dotiranje kupovine električnih automobila iz budžeta. Zašto bi u državi u kojoj je prosečna plata oko 300-400 EUR-a, iz budžeta koji pune ljudi sa takvim zaradama, bilo dotiranja ljudima koji imaju novca i koji mogu da priušte automobil od 50.000 EUR? Opet, nema logike, a i prilično je neukusno. Nešto kao akcija o kojoj sam čitao pre neki dan, da se skupljau pare za Kajli Džener, da bi joj se bogatstvo sa 900 miliona USD povećalo na milijardu.

prevod

pre 5 godina

Domet e-automobila je veliki problem, za sada. Ne preporučuju se van grada. A cena struje, zavisi od zemlje do zemlje. U Sev Americi je struja relativno jeftina, u Japanu i EU skupa. Bez subvencija je teško opravdati tolike pare za 150-200 km dometa po punjenju. A zimi je to još u pola manji domet... to je već ozbiljan problem!

Atomski mrav

pre 5 godina

Elektricni automobili su dobra i pametna stvar ali pogledajte drugu stranu te price. Za proizodnju baterija potreban je litijum, koga nema bas puno, prema nekim procenama moze da se potrose zalihe za 10-tak godina ako se nastavi sa velikim povecanjem proizvodnje. Bolja varijanta bi bila gorivne celije koje koriste vodonik koji se dobija iz vode. Ako se ne varam BMW je krenuo sa proizvodnjom takvih automobila.

Eksperar

pre 5 godina

Tesle nemaju 140, već 90 kW.

Punjači su snage 20-30kWh. Bar ovi koji trenutno postoje i koji su planirani za ugradnju. Ako je kod vozila koja su trenutno u prodaji baterija 24 i 36kW, sami možete da izračunate koliko je potrebno da se baterija napuni do 80%, jer zbog hemiskih procesa, nakon toga se prelazi na sporo punjenje do 3kWh.

Srbija ima velike potencijale za obnovljive izvore enrgije. Vetroparkovi npr. Prođite kroz Đerdap i pogledajte sa druge strane u Rumuniji koliko je vetrenjača. Ili solarni paneli. Mada je to diskutabilno jer je potrebno oko 2 kvadratna metra sa postojećim panelima, koji su isplativi da si se dobio 1kWh.

Pored ovoga postoji mogućnost ozgradnje mini hidrocentrala id kojih može da se izvuče i par kWh, ali se u Srbiji svi tome protive, iako to ne može da ugrozi prirodu i tektonske ploče.

Elektromobili su budućnost, i to je neminovno. Samo je pitanje kada ćemo se i mi uključiti.

Punjač za trolejbus

pre 5 godina

@mravinjak
"Sto se tice trolejbusa, noviji trolejbusi se ne registruju (nemaju tablice), dok starije trole imaju tablice"

Kada ste vi to videli u Beogradu makar i jedan stari troljebus koji ima registarske tablice? Šta bi takvom vozilu, na primer, pisalo u nekadašnjem crvenom Registracionom listu u rubrici "radna zapremima motora"?

Milan

pre 5 godina

Da bi sve činjenice pravilno postrojili, električna energija iz obnovljivih izvora je 2-3 puta skuplja od one iz termoelektrana. Na sve to cena struje u srbiji nije ekonomski određena već je socijalna kategorija. Da li se i dalje zalažete za obnovljive izvore? Ja da, a vi sebi iskreno odgovorite na ovo pitanje jer sam siguran da 90% nije spremno da plati.

Milica

pre 5 godina

Teslu možete skroz da napunite i pređete 500 km za 1.500 dinara, što je nekoliko puta jeftinije od benzina, a ne zagađujete životnu redinu".

to znači da na 100km troši 300din. na benzin ide od 500 do 1000din na 100km, znaci nije nekoliko puno jeftinije nego 2 do 3 puta.

čisto poređenja radi, na srednjem istoku bi gorivo sa 100din na 100km bilo opet 3 puta jeftinije nego u srbiji auto na struju.

pametnjakovic mladji

pre 5 godina

Samo 7% povecanje struje godisnje za sve automobile ako predju na struju??? Nesto mi to neverovatno zvuci? Ja ako trosim sad 4000 mesecno na struju, po toj racunici bih trosio 280 dinara mesecno na gorivo???
Ne znam samo zasto su ti automobili toliko skupi kad je samo elektromotor umesto motora i baterija umesto rezervoara, sve ostalo je isto???

Jole

pre 5 godina

Uzeo novog Leaf-a, lepo sluzi za sada. Dok mi ne ugrade spori punjac od 10A u garazi, punim ga na brzom punjacu, izadje mi onda struja za 100 km oko 5 evra. Kod kuce ce biti blize 2 evra po 100 km. Pametnom dosta.

Ivan

pre 5 godina

Ko je lud da kupuje elektricni automobil koji nemas gde da dopunis kada nam je gorivo najjeftinije u regionu a i sire i blize, u novijoj istoriji.

Dragan, Ontario

pre 5 godina

Citam komentare pa se rastuzim. Vozim Leaf-a 2018 i prelazim oko 500km nedeljno. Struju placam skoro neosetno vise nego ranije, ali zato ne odlazim na pumpu. Kada punim nocu, a to je skoro uvek, cena predjenog kilometra je 8 puta manja nego ako vozim stari Suzuki koji je prilicno stedljiv. Nema crvene tarife i ostalog sto se pominje. Pri tome je struja poskupela tri puta od 2000-te.
Sto se tice zagadjenja. Termoelektrana nemoze da se zaustavi nocu pa da nastavi ujutro. Ciklus zaustavljanaja i ponovnog stavljanja u rad traje danima. Ako se EV pune nocu, to pomaze u balansiranju potrosnje i proizvodnje. Moralo bi da ih bude bas mnogo da dodaju zagadjenje.
U Severnoj Americi su vetar i solar postali jeftiniji od nuklearnih i na ugalj a tu su negde sa elektranama na prirodni gas.
Geotermalna je i dalje sampion ekonomicnosti, gde ima geotermalnih izvora blizu povrsine (Californija na primer).
U Srbiji bi trebalo da ima dosta geotermalnog potencijala. Ako moze Kenija da eksploatise tu vrstu enrgetskog izvora, sto ne bi Srbija?

Pera

pre 5 godina

Dok druge drzave razmisljaju o ekologiji nasa razmislja kako da nas odere i napuni kasu. Daleko smo mi od sveta i normalne drzave. Mogli bi za pocetak bar da zabrane prodaju uglja za grejanje kuca.

Kalif umesto Kalifa

pre 5 godina

Alo strucnjaci ko ima para vozice euro6/7/8 a ko nema para vozice i dalje golfa 2 auto je potreba a ne luksuz. Tako da ce biti tesko sto se tice El automobila jer se oni ne kupuju polovni, zbog cene baterija koje su astronomske( jedino ako je moguca zamena celija sto i nije neko resenje, danas jedna sutra druga nema garancije teska zamena itd. Drugo u Srbistanu birokratija zivi na ledjima sirotinje i o kakvim beneficijama pricate. U Norveskoj je najprodavaniji auto Tesla za 2017, ali parkiranje beplatno registracija simbolicna punjenje na javnim punjacima gratis, putarine nula plus od drzave stimulacija. Ali daleko smo mi od toga svetlosnom godinama.

Punjač za trolejbus

pre 5 godina

imamo jedva 148 električnih vozila u Srbiji, među kojima su trolejbusi, električni autobusi, motocikli i automobili

Ako uračunavate 118 trolejbusa GSP Beograd, kao i 5 električnih autobusa, onda uračunajte i 211 tramvaja, tako da broj električnih vozila dostigne fantastičnih 259. A ako se tome dodaju još desetine i desetine viljuškara na električni pogon, broj bi mogao da dostigne i 400. Dosledno, treba uračunati i neveliki ali značajan broj električnih vozila (automobilčića) u luna-parkovima, možda možemo da doguramo i do ukupno 500 električnih vozila.

trener saradnik

pre 5 godina

Kada bi kupio Teslu,siguran sam da ne bi mogao da ga registrujem, zbog raznih salterusa i ostalih znalaca. Uostalom nije auto po kom Euro standardu, kad je auto iz USA? nemoze uvoz kola iz USA su samo neki odgovori. Trebalo bi snimiti taj pokusaj i pustiti na TV'u da se zna ko vedri i oblaci, i ko takve postavlja da prosipaju pamet.

Zeljko

pre 5 godina

Dobro je i ide se u pravom smeru. Polako ali bolje tako nego nikako. Definitivno se mora ici ka obnovljivim izvorima energije (Solar i Vetar) kao izvor napajanja. A sledeci korak ce biti i subvencija drzave kod kupovine i mislim da ne mora biti velika za pocetak ali da obuhvati polovne e-automobile i mislim da ce vecina naci racunicu. Jos da ih se oslobodi uvoznih dazbina bilo bi sjajno. Polivni Renault Zoe se moze naci za manje od 10K eura a odrzavanje istog u poredjenju sa dizelom je neuporedivo. Za lokal a i vise kad mreza punjaca bude bolja.

Kris

pre 5 godina

"U drugim zemljama nemaju PDV i Carinu za Elektro auta...a kod nas nema ni punjaca...zasto se siko ne bavi temom elektro auta...to je buducnost...kod nas uvezemo skrt dizele sa EUR3...jos u Ukrajini ne mozes da uvezes auto ispod EUR5"

Nema ni vetro niti solarnih parkova dok i najblize komsije uveliko instaliraju sve veci broj istih. I dalje bauljamo sa termoelektranama...
I dalje ima smisla voziti elektricni auto jer se ne zagadjuju naseljena mesta sto je cini mi se cinjenica koja se nezasluzeno zaobilazi a trebalo bi da bude u centru paznje. Zluradi komentari poput onih da se elektroautomobili u srbiji napajaju elektranama na fosilna goriva precutkujuci da postoji veliki benefit od cistijeg vazduha i drasticno manje buke u naseljenim mestima. Pritom elektromotori imaju iskoriscenost energije od blizu 90% dok najsavremeniji motori na unutrasnje sagorevanje idu ispod 50%. Dakle sve i da je napajanje elektro automobila striktno iz elektrana na ugalj, zagadjenje je opet manje.

laik

pre 5 godina

U madjarskoj je registracija elektro auta potpuno besplatna, dobijaju podebne zelene tablice i imaju besplatan parkig. Puna budimpesta elektricnuh automobila i punjaca. Aj da vidimo ove nase..garant cemo morati neki ekstra porez jos da platimo:))

Sucking vessels

pre 5 godina

Sve normalne evropske zemlje daju subvencije od 4000-5000e za kupovinu elektricnog automobila, samo nasa draga Srbija naplacuje na cenu auta jos dodatnih 4000e (jer ako kupis električni auto nećeš placati harač kroz akcize na gorivo) Propast od države!

Ivan Jović

pre 5 godina

Za bas bi prvo bio prelazak svih gradskih autobusa na gas bio pogodak. Tehnologija posoji uspešno radi u svetu kupimo licencu od Italijana ili Švedjana i aktivirajmo domaću fabriku sa 3000 autobusa u narednih deset godina svi bi bili na dovitku.

Oskar

pre 5 godina

"zato što Tesla ima bateriju od 140 kilovata "

Koja to Tesla ima bateriju od 140 kilovata?

"Za punjenje baterije od 140 kilovata potrebno je osam do 12 sati, a na brzim punjačima četiri sata."

Sem što te baterije od 140 kilovata nema (još), puniti e-auto od 0-100% je mnogo sporije nego puniti ga sa ~10% na 80% koje obično traje oko 40 minuta (na Tesla Superpunjačima") za 85 kilovata bateriju.

"Ako vozite auto koji ne zagađuje životnu sredinu, ali ga punite iz mreže koja dobija struju 50 odsto iz lignita, vi ćete voziti automobil koji će zagađivati više od konvencionalnog vozila", ukazuje Petrović.

Na osnovu čega je ovo ustanovljeno? CO2,SO2, NOx, PM 2.5?

Koliko je to lošije nego trenutno stanje dizelaša u Sr?

Pogledajte vozni park autobusa, to bi prvenstveno trebalo rešiti kako bi smanjili zagađenje na ulicama.

Postoji mnogo trgovinskih lanaca koji imaju ogromna parking mesta, gde se isti punjači mogu postaviti.

@Milan - pa zamisli sledeće:

-Koliko bi vremenski trebalo da prođe da bi bilo hiljade e-auta u Sr?
- 10 godina, 15?
- ukoliko je toliko, koliko vremenski treba da se organizuju i postave punjače po auto-putevima?
- hoće li brzina punjenja baterija ostati ista kao što je danas ili će se poboljšati za 10 godina?

Postavljanje punjača jeste prvi korak i ova vest je super, jer i da imaš para da uzmeš e-auto, prvo ćeš da razmiliš gde možeš sa istim i koliko je razvijena mreža.

rook

pre 5 godina

Po ceni od 15 hiljada dolara za jedan brzi punjac, vlast moze izgraditi 2 hiljade istih po celoj zemlji za 30 miliona dolara.(15 hiljada dolara je nisanov novi javni punjac, neki drugi kostaju i do 50 hiljada dolara). Navedena godisnja cena odrzavanja je 250 dolara po punjacu. Znaci da je trosak infrastrukture za elektricne automobile poprilicno nizak. A dobit je ogromna sto se tice kvalitete vazduha u gradovima i da samo 10-15% vozila budu elektricna. Da ne govorim o smanjenju uvoza nafte, to jest uvoz bi ostao isti(jer rafinerije ne bi smanjile kapacitet) ali bi se povecao izvoz naftnih derivata za preko 600 miliona dolara, ili 1,5% bdp.

sasa

pre 5 godina

Teslu možete skroz da napunite i pređete 500 km za 1.500 dinara, što je nekoliko puta jeftinije od benzina, a ne zagađujete životnu redinu".

to znači da na 100km troši 300din. na benzin ide od 500 do 1000din na 100km, znaci nije nekoliko puno jeftinije nego 2 do 3 puta.

čisto poređenja radi, na srednjem istoku bi gorivo sa 100din na 100km bilo opet 3 puta jeftinije nego u srbiji auto na struju.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milica, 18. jul 2018 14:43)
Renault fluence Z.E. 100km = 30din, ako se baterija puni noću (po drugoj tarifi)

mravinjak

pre 5 godina

(Punjač za trolejbus, 18. jul 2018 12:16)

Covek je nabrojao sve kategorije elektricnih vozila koje se registruju (imaju tablice), a to su trolejbusi, autobusi, motocikli I automobili. Sto se tice trolejbusa, noviji trolejbusi se ne registruju (nemaju tablice), dok starije trole imaju tablice. Zato ne ulazi 118 trola u ovih 148 elektricnih vozila, nego dosta manje.
Tramvaji I viljuskari se ne registruju pa ne ulaze u ovu racunicu.
Tako da je covek sve lepo nabrojao, nema potrebe za sarkazmom

Benny Hill

pre 5 godina

U drugim zemljama nemaju PDV i Carinu za Elektro auta...a kod nas nema ni punjaca...zasto se siko ne bavi temom elektro auta...to je buducnost...kod nas uvezemo skrt dizele sa EUR3...jos u Ukrajini ne mozes da uvezes auto ispod EUR5

profesor

pre 5 godina

Kod nas naplaćuju carinu na električni VW UP 4000! Ludilo mozga. Taj isti auto u inostranstvu košta oko 20.000 EUR, kod nas košta 28.000 EUR.
Ovde niko ni o čemu ne razmišlja sistemski, razmišlja se samo od Januara do Januara, tj. kako da prežive u foteljama sledeću godinu i maznu što više para od tendera. Nemamo u državi 100 električnih vozila, a oni postavljaju 50 superpunjača. Pitam se ko li je dobavljač, ala će da se omrsi I on i direktor Puteva Srbije, uz obeveznih 10% provizije za centralu stranke.

Sub-Zero

pre 5 godina

ja sam veoma blizu da kupim ekektricni, u mom slucaju je cena problem, vozio sam preko vikenda i3 i zaljubio se u njega. Nije za dalje puteve dok se ne razvije mreza punjaca ali za svaki dan je savrsena igracka!

Lale gator

pre 5 godina

Od Republike Srbije ocekujem da PDV i carina na elektricna vozila ne postoji, da se ne placa registracija i da imaju beplatan parking u svim zonama u svim gradovima. To ce nasa drzava za nas i da uradi, ali ce da smanji broj punjaca na dva: jedan u Cekerevcima kod Cacka i drugi na Staroj planini na nekom kaldrmisanom putu.

Novosađanin.

pre 5 godina

zanimljivo bi bilo da neko kupi teslu, stavi skrivenu kameru na telo i snima ceo postupak od uvoza, registracije do praktične upotrebe npr. u Novom Sadu :)

miki

pre 5 godina

Čemu izgradnja auto puteva ako stranci ne mogu da pune svoja savremena vozila na proputovanju? Džabe nam silna ulaganja ako ne postavimo masu punjača makar na auto putevima. Za nas beduine to neće biti aktuelno još deset godina. Moj matori još neće da baci golfa dvojku..

objektivno

pre 5 godina

Ne znam ko je ovde od komentatora punio Tesla auto. Puni se na punjacu srednje brzine za 5 sati kod kuce, na brzom sat dva. Prelazi 300 milja ovaj jeftiniji model 3, a sve sto treba da se menja i odrzava je pokriveno. Ko zeli da menja kako auto vozi samo promeni podesavanja i to je to.

mravinjak

pre 5 godina

@mravinjak 
"Sto se tice trolejbusa, noviji trolejbusi se ne registruju (nemaju tablice), dok starije trole imaju tablice" 

Kada ste vi to videli u Beogradu makar i jedan stari troljebus koji ima registarske tablice? Šta bi takvom vozilu, na primer, pisalo u nekadašnjem crvenom Registracionom listu u rubrici "radna zapremima motora"?
(Punjač za trolejbus, 18. jul 2018 17:40)

Mozes videti slike na 156. I 158. strani na beobuild forumu. Slike su relativno nove.
Evo link
http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?f=18&t=25&start=3875

Realista

pre 5 godina

Zivim na 6km od centra jednog od najvecih gradova u Vojvodini - i 6 godina se borim da dobijem strujni prikljucak za domacinstvo. Toliko o prikljuccima...

Papa Amerikano

pre 5 godina

Znate onu staru ko zaradjuje do 300 Eura bavi se Nacionalizmom a preko 3.000 putovanjima i umetnošću ... Tako je i sa električnim automobilima, a ovi ovde se ubiše od matematike kolko košta Kilovat po Kilometru ... Pa nije njima to bitno! :)

Ilija Čvorović

pre 5 godina

У БиХ један познати такси превозник има тојотине хибриде зато је број тих возила већи него у Србији...

Oksimoron

pre 5 godina

Na leto 2004. godine sam bio jedan od retkih koji je u ugradnji LPG sistema na svom autu video smisao i uradio to, na cudjenje i po neki podsmeh okoline. Najjeftinije u zivotu sam se vozio tih nekoliko narednih godina (dok se to nije omasovilo i drzava podigla akcize i za auto-gas), instalacija se ne samo jednom vec visestruko isplatila pa sam lepo zaradio od te price. Jedini problem je bio mali broj pumpi koje su tocile auto-gas, ali samo na pocetku. Dok su ljudi sabrali dva i dva pumpe sa auto-gasom su pocele da nicu kao pecurke, ali je proporcionalno rasla i akciza i uzimanja drzave na taj, novi “luksuz” koji je narod poceo da “zloupotrebljava”, sve dok nije potpuno obesmislila ugradnju LPG instalacije visokim akcizama, sve visim cenama inspekcije i homologacije a onda i duplo cescim (dakle duplo skupljim) redovnim kontrolama istih. Sa druge strane, nije bilo nikakvih benefita za korisnike, osim smesnog popusta na eko-taksu od “celih” 200 dinara godisnje. Toliko o ekoloskoj brizi te iste drzave u celoj prici. Ovo pisem da bih rekao nesto drugo. Elektrifikacija je neminovnost a ne izbor kao LPG nekada. Drzava ce ugraditi “milion” ovakvih stanica za punjenje, ali vec trlja ruke jer smislja nove nacine za globljenje vozaca, iako ponovo masi poentu kao i sa auto-gasom, da je ovde rec o ekologiji a ne punjenju budzeta. I onda nas “on” uporedjuje sa Nemackom, gde se i dan-danas za ugradnju LPG sistema dobija snizenje poreza i jeftinije auto-osiguranje. Putuj, Evropo...

no. 1

pre 5 godina

U Pančevu postoje punjači za el. vozila, na solar i vetar. Mislim da se koriste za punjenje službenih vozila Gradske uprave (imaju ih 3 kom na struju).

lol

pre 5 godina

(Milica, 18. jul 2018 14:43)
Koji to benzinac od 100000evra trosi 500-1000 dinara, i da ima performanse kao Tesla?
Ili jos bolje, koji benzinac uopste trosi 500 dinara?!?!?
Mozda u leru, na nizbrdici

Bane

pre 4 godine

Nazalost kod nas nikada nece zaziveti subvencije i olaksice za aute na zelenu energiju. Tesko se ova administracija odrice porezavi taxi a sve u interesu sebe same a narod je samo nuzposledica...sporedna stvar