Sreda, 21.03.2018.

15:54

Da li je odzvonilo krševima na našim ulicama?

Izvor: B92

Da li je odzvonilo krševima na našim ulicama? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

196 Komentari

Sortiraj po:

Programer

pre 6 godina

@(Indus, 22. mart 2018 01:12)
Ako radiš za 500-600€ u 'famoznom IT sektoru' ni po koju cenu ne napuštaj Srbiju jer sa veštinama koje ti obezbeđuju tako malu platu u najprofitabilnijem sektoru (sem politike) u Srbiji, bilo gde u svetu ne bi ni mogao da se zaposliš i bio bi čist socijalni slučaj.
(Aleksandar, 22. mart 2018 12:57)

Početna plata programera u Srbiji je oko 400-500 evra. Plate rastu, to je činjenično stanje, ali nikako do onog što se piše u novinama i medijima. Morate biti baš vrhunski senior programer da biste zaradili platu od 2.000 evra. Naglašavam PLATA, pošto mnogi rade i projekte "sa strane" i tako dodatno zarađuju. Ako neko ne želi da se odrekne vremena koje provodi sa porodicom kako bi dodatno zaradio, on živi od PLATE. Drugi problem je to što većina radi u stranoj valuti, pa je drastičan pad dolara uticao i te kako na plate ljudima u IT sektoru. Posebno onima koji rade kao "outsource" radna snaga u američkim firmama. Dolar je pao za skoro 18% u poslednjih godinu dana, ako je neko primao ranije i 800 evra (konvertovano iz dolara), sada prima oko 680. Čovek nije naveo u kom delu IT sektora radi, ali je plata od 500-600 evra vrlo uobičajena za dizajnera ili marketing radnika. Tako da ne bi bio socijalni slučaj bilo gde na zapadu, pošto nije ni ovde.

Pavke

pre 6 godina

Ovaj Aleksandar koji piše iz Holandije, izgleda nije popio dnevnu terapiju pre nego što se uključio da komentariše svima.
Svima ima on nešto da kaže, citira svakog i uhvati se za jednu rečenicu, pa se još obraća sa vaša Srbija i njegova Holandija. Ako si otišao tamo, šta ćeš po srpskim sajtovima i soliš tu nama kako se živi? Sedi tamo, čisti neki holandski klozet za par hiljada eura i ćuti. Ne brigaj o našim automobilima, tehničkim pregledima, visinama plata u bilo kom sektoru, životnom standardu i ne vređaj i ne prozivaj ljude. Šta te briga za to, ako stvarno pišeš iz Holandije?
E, sad, ako te puca neki kompleks, ili, kako rekoh, ako ti je neusklađena terapija, to je već stvar za stručnu pomoć. Sigurno ima i to bolje u Holandiji.
Pozdrav iz Srbije
(ako hoćete objavite, ako nećete - ima u Holandiji bolje :D)

Carrera

pre 6 godina

Automobili koji su godina proizvodnje 2007 , 2008 , 2009 i 2010 koji su u nemackoj servisirani i jos se vozea za Srbiju su odpad kako rece ministar. Koliko moras biti idioti tako nesto izjaviti. vratice nas oni napredni na konje i magarce dok ce se oni i crkvava voziti u luksuzu.

Djordje K.

pre 6 godina

Daleko smo mi od bilo cega normanog,na zalost. Ako vec "drzava" brine za gradjane,sto je ovde u Srbiji veliki apsurd,onda neka ukine bilo kakvo placanje atesta,taksi,akciza u vezi el,tng ili bio goriva. Ako hoce tehnicki pregled na 6 meseci za starija vozila,neka on bude besplatan. Nesto besplatno u zemlji dembeliji,bez akciza,taksi,nameta...?? Ha ha. Ajmo gradjani,na jos jedno sisanje u nizu!

Jovica

pre 6 godina

Aj sad se malo prisetite:da li ste više udesa videli s nekim starim vozilom koje ne može da predje 80km/h ili s nekim novijim koje voze mamini i tatini sinovi brzinom od 150-200 km/h.naravno,ovi drugi su veći problem.i gde se više gine-naravno u ovim drugim.i šta,ta vozila od 5,10 godina su mnogo ispravnija od ovih starijih?naravno da nisu i nemogu biti,obzirom kakvi su nam putevi...a što sirotinja kupuje krševe?-zato što je sirotinja.a o glupim pričama o zagadjenju,nećemo.ne zagadjuju vazduh stara ili nova vozila,zagadjuje ga brojno stanje vozila..a ovi kojima smetaju krševi na putu i koji imaju po 7,8kola po garaži nek poklone svako od njih bar po 1 kola sirotinji i onda će se smanjiti broj krševa

Hans

pre 6 godina

I euro 5 motori ispustaju 80 puta vise stetnih plinova od norme tako da se postuju zakoni ni jedan ne bi prosao tehnicki
P.s Krajnji cilj je da njemci proizvode vise vozila i da mi to kupujemo na kredit od njihovih banaka i da oni budu jos bogatiji
Samo Trziste je bitno.

Aleksandar

pre 6 godina

@(Nenad, 22. mart 2018 11:01)

Dođi ovde u Holandiju da bogatim Holanđanima objasniš da je automobil potreba a ne luksuz. Šta će, jadni, ne znaju da nisu deo savremenog sveta...

popp

pre 6 godina

A ovi krateri po ulicama, kako oni uticu na tehnicku ispravnost vozila? Po Beogradu mozes i Hilux ocas posla da upropastis po kvalitetnim oranicama. Nista ne funkcionise u ovoj nakaradnoj tvorevini sem legalizovane otimacine para.

Hygge

pre 6 godina

A vi kad preterujete, preterujete za Nobela. Evo kako to funkcioniše u Danskoj, zemlji koja je za Srbiju u drugoj galaksiji, a i za ogroman broj najrazvijenijih zemalja.

Kupite nov auto. Servisira se godišnje (ako to želite, a ja to radim OBAVEZNO) zbog garancije a i vaše bezbednosti. Troškovi servisa su za danske prilike minimalni, auto je nov.

PRVI tehnički, ako je auto kupljen nov, je nakon 4 (četiri) godine a posle toga na svake 2 (dve). Dakle, auto koji je navršio 8 godina je tri puta bio na tehničkom (i kod mene 8 puta na servisu).

Razlika između Danske i Srbije je sledeća. Ako auto u Danskoj nije ispravan, NE PROLAZI tehnički. Nemoguće je da dobijete prolaz na tekničkom ako NISTE BILI. Ja konkretno nikad sam ne vozim auto na tehnički, to radi servis koji je upravo godišnje servisirao auto.

Koja će to radionica koja je autorizovana za tehničke preglede rizikovati da "pusti" neispravan auto koji će nakon dva dana biti zaustavljen od policije i gde će se konstatovati sigurnosni propusti?

Imate mnogo da učite. I jedno treba da naučite, PRETERIVANJE tipa dva puta godišnje na tehnički, ne vodi nikuda. Ako je auto prošao tehnički pregled POŠTENO, onda sigurno može da izdrži još dve godine, pod uslovom da ga godišnje servisirate.

Mnogima će se učiniti da je to što u Srbiji radite lakše, ali verujte na reč, nije. Da je lakše, ovo bih i pisao iz Srbije umesto iz Danske. Pozdrav.

Aleksandar

pre 6 godina

@(Statuskan, 21. mart 2018 19:54)

A što samo 800€ minimalac, što ne 2000€ 'oma pa da preko noći prestignemo Holandiju? Mislim, ništa lakše nego izglasati, to što srpska ekonomija i produktivnost nije u stanju ni postojeće troškove da pokrije pa se zadužuje par milijardi svake godine, nema veze. Ta nećemo se zamarati glupim stvarima kao što je realnost kad možemo lepo da sanjamo...

Aleksandar

pre 6 godina

Ja se slažem sa predlogom - čak bih ga i pooštrio, kakvih 2-3 godine čekanja, imaš 6 meseci da se uvežeš sa državom ili ne možeš da vršiš tehničke preglede - ALI! Samo ako imamo i bar jedan godišnji tehnički pregled države - nezavisnu reviziju budžeta. Nismo je imali od 2004. godine i očigledno je da nam država ne ispunjava tehničke uslove da bi se zvala državom i ne može da se registruje kao država dok ne otkloni nedostatke. Kad se registruje kao država, može i od građana da registruju svoja vozila.

Aleksandar

pre 6 godina

@(baron, 21. mart 2018 16:35)

Ta fabrika je, fabrički, proizvodila krševe. Danas proizvodi maglu što je, barem, manje opasno.

Aleksandar

pre 6 godina

@(milan d, 21. mart 2018 17:08)

Po poslednjem predlogu (čeka usvajanje u EK) sve zemlje EU će zahtevati šestomesečne tehničke preglede za vozila starija od 15 godina ili sa pređenih više od 250.000km. Trenutno je ostavljena opcija pojedinačnim državama pa se to već primenjuje (čak i u strožem obimu) u skandinavskim državama i Beneluksu...

Aleksandar

pre 6 godina

@(Indus, 22. mart 2018 01:12)

Ako radiš za 500-600€ u 'famoznom IT sektoru' ni po koju cenu ne napuštaj Srbiju jer sa veštinama koje ti obezbeđuju tako malu platu u najprofitabilnijem sektoru (sem politike) u Srbiji, bilo gde u svetu ne bi ni mogao da se zaposliš i bio bi čist socijalni slučaj.

Aleksandar

pre 6 godina

Za ljude koji se pozivaju na Nemačku gde se ide na tehnički na svake dve godine i ja mislim da je to bolje rešenje ALI ako tehnički pregled zaista bude kao u Nemačkoj. Onda bi 90% vozila u Srbiji bilo sklonjeno sa ulica. Daleko efektivnije nego dva puta godišnje potplaćivati koga treba a onda nesmetano kotrljati potencijalnu opasnost za sve po ulicama.

Aleksandar

pre 6 godina

@(Bari1991, 21. mart 2018 19:55)

A ti si, sa tom interpunkcijom i ošišanom latinicom, pravi egzemplar pismenosti pa si pozvan da drugima spočitavaš nepismenost?

Ljudi koji žive u staklenim kućama ne bi trebalo da se bacaju kamenjem.

Milan_PT

pre 6 godina

Najbolje je jedanput mesečno na tehnički.Primis platu,das državi ratu i vozi.Analizirao sam privatno Okana.Dosao sam do zaključka,da je on samo dobar lobista privatnih povlascenih uvoznika.Voleo BiH da vidim kome je nova prva pomoć spasila život.Policija zbog korupcije i lenjosti nemoze nista bahatim vozačima i onda po dzepu siromašnih.Kazu bogati medalju,a siromašnih ima dosta i od njih se zivi.Skoro je jedna strankinja rekla da u Srbiji skoro niko ne daje moravac.Tu su sudari.apre neki dan me je udario covek,a oboje smo imali upaljena svetla.Voznja sa upaljenim svetlima povećava potrošnju za 10% .Izračunajte koliko se uveze nafte za ovu Okanovicevu "viziju"...
(Crni, 22. mart 2018 08:26)

Gospodine Crni, prvo sam hteo da preskočim komentar na Vaše tvrdnje, jer se na nepismene i netačne tvrdnje ne upuštam u polemiku, ali jedna činjenica me je ipak naterala na kažem sledeće:

Testovima u nezavisnim laboratorijama je utvrđeno da se dnevnom upotrebom svetala povećava potrošnja u proseku od JEDNOG PROMILA (1 od 1000), a nikako 10%, što je 100 puta više od stvarnog povećanja potrošnje. Postoje i neke analize, gde u ekstremnim slučajevima, može doći do povećanja potrošnje od 1%, ali je to i dalje deseti deo od onog što ste Vi naveli...

Nenad

pre 6 godina

A mozda, slucajno da se prevare i donesu uredbu o smanjivanju carine na uvoz automobila,da kupoprodajni ugovor bude validan na carini a ne da se racuna kataloska vrednost vozila?Automobil je civilizacijska tekovina i niko vam ne moze oduzeti pravo da ga posedujete!Jer kako ce mladi bracni par koji radi u fabrici sa po 40000 din i ocekuje bebu da priusti sebi auto 2010. godiste koji ispunjava sve evropske norme a prutom zivi u gradu i placa stan 200,250e??Kako,kojom magijom?ai nemojte da mi pricate da ne treba voziti,auto nije luksuz,auto je u savremenom svetu potreba!

Berliner

pre 6 godina

1. Navodno ih brine zagadjenje koje uzrokuju starija vozila, a uvode nenormalne namete na TNG koji najmanje zagadjuje?! Pa koga lazu, bre?!

2. U Nemackoj tehnicki pregled vazi 2 godine, bilo vozilo staro mesec dana ili 50 godina! Sta ce da promeni tehnicki 2 puta godisnje za starija vazila. Sta ako vlasnik tog vozila nije presao vise od 200 km prethodnog tehnickog pregleda, a za to vreme vlasnik novog vozila presao 100.000 km?! Gde je veca verovatnoca da se nesto pokvarilo?!

Ako im ovo prodje, mi smo ovce, pa i treba da nas shishaju!

dovla

pre 6 godina

"Radionice tehničkih pregleda moraće da imaju i dobru internet vezu sa jedinicom MUP-a, tako da praktično uvodimo 'sistem Velikog brata' kada su u pitanju tehnički pregledi", objašnjava Okanović.

Pa kad ste od "drzzave" napravili Farmu-shto ne biste i od tehnichkog,Velikog brata!?...

миле

pre 6 godina

Кад Србија глуми државу. И шта ће неко да гледа техничке прегледе за преко 2 милиона возила? Муљаће се као и до сада. Живи били па видели.

Ajde digitalizacija, pokazite se

pre 6 godina

Najozbiljnije pitanje za drzavu, da li postoji statistika o prosecnoj starosti automobila koji je ucestvocao u saobracajnoj nezgodi ? A o saobracajnoj nezgodi sa smrtnim ishodom ? Takodj i o godistu vozaca.

igor

pre 6 godina

Ako nemate novca za benzin, zašto kupujete auto? Problem je u tome što su ovde krševi stari 20-30 godina dostupni svakome, truju vazduh, zemlju pa time i našu decu (ali Srbi su operisani od odgovornosti ka životnoj sredini). Vozači u takvim krševima se ponašaju apsolutno diletantski u saobraćaju jer ih ne interesuje da li će nekoga udariti. Juče, dok sam decu vozio iz vrtića, čovek je prošao kroz crveno svetlo, na 20cm pored mene, desna strana auta mu se bukvalno raspadala od truleži, auto kao sa otpada, svetla ugašena i bez pojasa. E kada bi morao da plati auto bar 5.000 EUR a ne 150 EUR, onda bi se ponašao drugačije. Ok, težak život i besparica utiču na ponašanje, ali zašto sedate u auto ako ste besni i umorni? Zašto držite telefon u ruci dok skrećete na semaforu, kad postoji SPIKERFON na svakom telefonu? Uveo bih kamere kao u Londonu, gde svi voze u gradu 50kmh, jer sa ovim nivoom nekulture i ludila u saobraćaju (tj. u ljudima) drugačije se ne može osim oduzimanjem dozvola i visokim kaznama.

drvobradi

pre 6 godina

Dokle bre vise ovaj Okanovic i njegova privatna firma? Nakon 50 izmena zakona o saobracaju, od kojih je vrlo malo pomaka bilo u bezbednosti, opet je on pozvan da ucestvuje u izradi. Covek je inace advokat po struci. Inace cela prica je sto Srbija ima dogovor sa kineskim firmama koje ce nam tu opremu uvaliti, pa se sad gura na silu (nove kamere MUPa, optika MTS, ove kamere za tehnicki itd).
Preskup sistem za vrlo malo dobiti. Lako je proveriti da li je neko vozilo tehnicki ispravno i ko je potpisao tu ispravnost. To moze da se kontrolise nasumice ili kod nekih udesa. Na osnovu toga ce vrlo brzo isplivati mesta na kojima se tehnicki pregledi ne obavljaju dobro. Oduzeti im licencu i neka se oni posle pitaju sto im je biznis propao.

Ozbiljan kupac

pre 6 godina

Moja benka iz 90 godine je tehnicki ispravnija od 90% vozila starijih od 15 godina. Limarija komplet odradjena i plastificirana. Air bag za vozaca, suvozaca, bocni, rade bez problema. ABS, ASR, TCS, daljinsko zakljucavanje, zeder protiv kradje (ima sistem paljenja, ako ne odradis redom, ne moze da se upali) isto rade. Sper diferencijal fabricki, ne mozes da se zaglavis i da hoces. Koči bolje nego moj drugi auto punto iz 2009 koji nema ABS, ASR, TCS, bocni air bag, Svako dugme u autu radi, motor perfektan ne dimi, ne duva, suv kao barut, ne trosi ulje, plin atestiran do 2020.
(nn, 21. mart 2018 23:43)

Koja je zadnja cena, rođo?

Dejan P.

pre 6 godina

Prosecna plata 1000 eura, krediti sa kamatom 1% jer je dinar stabilan, ukidanje carina na automobile i svi cemo voziti nove automobile.

zubac

pre 6 godina

Realno narod nema za bolje automobile, ali to nije razlog da nas sve truju, da truju svoju djecu. Nazalost narod zivi od danas do sutra a prekosutra je vec daleka buducnost. Drzava nista konkretno ne radi po pitanju zagadjenosti. Cini mi se da je ovde prestiz imati bilo kakav automobil pa makar bio i neispravan. Niko ne moze da me ubjedi da je potreba imati automobil , posebno u manjim gradovima gdje ti je sve na dohvat ruke. Zasto niko ne ide pjeske na posao a radno mjesto mu na 1000 metara od kuce. Tvrdim kad bi se zabranili golfovi dvojke, jugo iz 20 vjeka i stari volksvageni i opeli da bi zagadjenost bila bar 20% manja. Najveci problem kod nas je totalni nedostatak svijesti.

jura

pre 6 godina

sve se kod nas svodi na šminkanje babe. samo problem je što je baba uglavnom mnogo matora, a ova naša je odavno pokojna i trula, oseća se smrad na sve strane a oni šminkaju li šminkaju. e i voleo bih da vidim to čudo da se zabrane stara vozila, kao da bi se ova razbojnička družina dobrovoljno odrekla prihoda od akciza.

REALNO

pre 6 godina

Neka mi poštovani gospodin Okanović objasni koji automobil je stariji( a time podložniji kvarovima i za čije održavanje treba više novca); onaj star 7 godina koji je prešao 400.000 kilometara ili obnaj star 25 godina koji je prešao 200.000 kilometara. Hvala i prijatno.

Crni

pre 6 godina

Najbolje je jedanput mesečno na tehnički.Primis platu,das državi ratu i vozi.Analizirao sam privatno Okana.Dosao sam do zaključka,da je on samo dobar lobista privatnih povlascenih uvoznika.Voleo BiH da vidim kome je nova prva pomoć spasila život.Policija zbog korupcije i lenjosti nemoze nista bahatim vozačima i onda po dzepu siromašnih.Kazu bogati medalju,a siromašnih ima dosta i od njih se zivi.Skoro je jedna strankinja rekla da u Srbiji skoro niko ne daje moravac.Tu su sudari.apre neki dan me je udario covek,a oboje smo imali upaljena svetla.Voznja sa upaljenim svetlima povećava potrošnju za 10% .Izračunajte koliko se uveze nafte za ovu Okanovicevu "viziju"...

voodoo

pre 6 godina

Sve sve, ali ovo sa video nadzorom je smejurija, koliko ova drzava nema kompas i nacin da uvede u red sopstvene sluzbenike pa ce sada video nadzor i veza sa ministarstvom policije to da resi. Sta ce da rade, zaposlice 100 hiljada ljudi da ceo dan gledaju u kamere samo? Ja koliko znam kada radite tehnicki testiraju se i izvozni gasovi i kocnice itd sve to na onom sistemu koji ima i svoju traku na koju stampa rezultate, dovoljno bi bilo jel da se uz papirologiju prilozi ta traka u arhivu, pa onda neka drzava obilazi tehnicke preglede i proveravara da li za svako vozilo imaju potrebnu dokumentaciju, mnogo lakse, brze, jeftinije, jednom mesecnom otici proveriti od ovih izmisljanja.

mik

pre 6 godina

Nisam sto posto siguran da li pise u nasem ustavu ali imati postavljenu kameru od strane drzave koja radi u nekoj privatnoj firmi i snima sve je protiv ustavno u svakoj demokratiji

Milan

pre 6 godina

Pričam ti priču... U Slovačkoj registrujem auto 3 godine unazad i opušteno lažiraju podatke, jer naravno izbacio sam katalizator i filter iz auta a na tehničkom mi naduva gasove iz svog auta i ćao. Toliko o evropskim propisima i njihovom primenom kod njih, a zamislite tek kod nas kakva će kaubojština da bude....

Uzaludne represalije

pre 6 godina

Nadzidali su Beograd, unistili fabrike po unutrasnjosti, izmislili razna apsurdna radna mesta u Bg i sada im smeta guzva ! Ne mogu da jurcaju drzavnim automobilima po Kneza Milosa jer im ti koje su doveli smetaju ! I sada ce kao poostravanjem tehnickog pregleda da je smanje ? Ne razumeju da nikada ne mogu da poostre zakone vise nego sto ja mogu da podmitim radnika na njemu !

SRBIN

pre 6 godina

U Srbiji su vozaci uzas, nula. Vozacka kultura ispod nule. Sve najgore o vozacima u BG mogu da napisem, a tako je i u NS, KG, SO, KS, KV..sve sam to obisao licno i video. Uzas nad uzasima. Malo se i gine koliko su ljudi bahati i bezobrazni u saobracaju. A u Bosni je isto kao i u Srbiji, gamad za volanom, pijani, tehnicki neispravni, bahati, bezobrazni.. Uzas..

kvazi englez na srpskom

pre 6 godina

Hahahaha ne znas jel gore kad imas dva neizivljena bilmeza za volanom u "krsevima" kao sto kazete ili ista kolicina bilmeza iza volana tatinih novih, skupih kola...Ljudi shvatite da je problem u glavama. Tu pojedincima treba tehnicki pregled 2 puta godisnje. Bahatost ubija. Ne krs. Za volanom nekog najnovineg automobila se ne gine...gine se, i te kako.

Banglades

pre 6 godina

Ljudi pre neko vece na NBG kod arene eeej autoput, pun kombi roma i vuku prikolicu od motokultivatora punu kartona, otvorena zadnja vrata od kombija a oni rukama drze prikolicu koju vuku.. Mozete samo zamisliti sta bi se desilo da im se otrgnula i da su je ispustili de svi voze od 120 pa navise..inace i kombi i prikolica su bili u ocajnom stanju

Gile

pre 6 godina

Sve to treba zabraniti, sve kante starije od 15god, onda ne bi bilo guzve uopste :)
(Marko G, 21. mart 2018 16:40)

Nece druze oni nista zabraniti jer ako zabrane onda nema para od akciza na gorivo jer te kante idu na gorivo a ne ko ovi novi pojedini na struju .samo ce eto uvesti jos jedan tehnicki da bi uzeli jos malo para posto su automobili stariji od 15 godina 80% voznog parka u Srbiji . Tehnicki nece da prodje samo onaj ko ne moze da dotera auto na tehnicki :) . Boli njih uvo za zdravlje gradjana i za bezbednost .

Indus

pre 6 godina

Radim u tom famoznom IT sektoru, plate nisu par hiljada eura kako lažu, već oko 500-600. Živim kao podstanar, ne tražim pomoć od roditelja, izdržavam se sam. Dakle, pitanje za sve vas - ako sam ja jedva uspeo da kupim polovan auto star 12 godina i sada ulažem u njega da ga dovedem u perfektno stanje, kako će to uraditi onaj radnik sa 25-35.000 mesečno? Neko je na Twitteru pitao Damira Okanovića koliki je procenat automobila koji učestvuju u saobraćajnim nesrećama zbog tehničke neispravnosti - njegov odgovor je bio 5%. A naglasio je da je ljudski faktor (bahatost, neznanje) mnogo veći uzročnik saobraćajnih nesreća. Zaključite sami kakav je cilj uvođenja ovih novih propisa onda.
Sada idu moja glavna pitanja:
-Ako ja jedva mogu da krpim polovan automobil, šta da radi ostatak Srbije sa duplo manjom prosečnom platom od mene?
-Da li da se preselim kod roditelja da živi sa njima, kako bih mogao da plaćam nov auto?
-Da li da im se nakačim da me roditelji finansijski pomažu do njihove smrti? -Da li uvođenje ovih propisa ima za cilj povećanje bezbednosti (samo 5% automobila zbog neispravnosti učestvuje u saob. nesrećama, ne zaboravite) ili samo novi namet na novčanike?
-Ili da se pokupim, napustim Srbiju i ne postavljam više ova besmislena pitanja sebi dok mi život prolazi?

Hehe

pre 6 godina

@(odvratni dizel svi smrde, 21. mart 2018 22:22)

A sta proveravaju na autu na tehnickom 40minuta?!? Da li se ikada zapitate sta pisete? Zasto i dalje ima vise vozila sa neispravnim ili poluispravnim prednjim farovima koji najcesce zaslepljuju, kako kod nas, tako u Bosni, tako i u CG nego sto ima sa ispravnim?!? Neko vas obmanjuje sa tim "temeljnim" pregledima auta. Tehnicka ispravnost vozila sa svim testovima na masinama za to moze da se uradi plafon 20ak minuta sa sve probnom voznjom da se vidi vesanje i kako se auto ponasa. Prave filozofiju ni oko cega, a ljude majmunima.

Miloš

pre 6 godina

Izuzetno poštujem gospodina Okanovića,ali šta se dobija video nadzorom?Kontrolor uđe u kanal da pregleda recimo vešanje.U međuvremenu je uzeo 1000 dinara da kaže da je sve u redu.Vozilo izađe u saobraćaj,desi se nezgoda.Ko je kriv?Ne može tehnički pregled da bude kriv.Prosto.Tog trenutka je sve bilo oK na vozilu.Isto tako,recimo,i sa kočnicama.Radnik na liniji tehničkog pregleda uradi dijagram na valjku za jedno vozilo kome su ispravne kočnice,ali u stvari,izvuče taj isti dijagram za već ,,najavljeno,, vozilo koje dolazi na pregled i koje je neispravno.To se na videu ne može utvrditi nikada.Tako da...Ovo je Srbija.Lično sam protiv neispravnog vozila u saobraćaju,ali od realnosti se ne može pobeći.

Mik

pre 6 godina

A da umesto gluposti sa tehničkim smanje carine i cene vozila koje preprodavci kupe tamo za 500 eura a ovde ga proda za 2500 eura, i vrati mu kilometražu, da se tome stane na put, smanje akcize na gorivo, itd?...

zoran

pre 6 godina

(steva, 21. mart 2018 20:53) #
Dogod to bude izbor tih "siromašnih". Sve što se dešava je naš izbor i sa time treba da se suočimo i saživimo.
Sviđalo ti se to ili ne.NQ

hm

pre 6 godina

Ok, neka starija vozila od 15 god idu dva puta godisnje na tehnicki pregled, ali neka i ona do npr. 3 godine starosti na tehicki idu svake 2 godine. Ili mozda zakonodavcu nije prioritet bezbednost, vec budžet?

Privatnik

pre 6 godina

Uvesti obavezu svakih 6 mjeseci za tehnički je glupost neviđena... Kakve veze ima dali je auto staro 10, 15 ili 20 godina da bi bilo izloženije kvarovima. Treba podizati svijest o ispravnosti, ukinuti da prevoznici imaju tehničke preglede i sami sebi i ostalima rade uslugu tehničkog pregleda. Većina novijih auta ima izvadjen dpf i ugašen egr a dizel su najveći zagađivači svakako. I zašto sad vozila starija od 15 godina da dvaput idu na pregled. O Srbijo, državo!

nn

pre 6 godina

Moja benka iz 90 godine je tehnicki ispravnija od 90% vozila starijih od 15 godina. Limarija komplet odradjena i plastificirana. Air bag za vozaca, suvozaca, bocni, rade bez problema. ABS, ASR, TCS, daljinsko zakljucavanje, zeder protiv kradje (ima sistem paljenja, ako ne odradis redom, ne moze da se upali) isto rade. Sper diferencijal fabricki, ne mozes da se zaglavis i da hoces. Koči bolje nego moj drugi auto punto iz 2009 koji nema ABS, ASR, TCS, bocni air bag, Svako dugme u autu radi, motor perfektan ne dimi, ne duva, suv kao barut, ne trosi ulje, plin atestiran do 2020.

Sinisa Mihajlovic

pre 6 godina

Dragi neupuceni Radovane treci... Da si samo jednom uplatio nekom platu, ne bi lupao toliko.

Na svakih 100 dinara koje dobije radnik, drzava uzme jos otprilike 67. Dakle, ako ti kao radnik dobijes 250 evra plate... poslodavac je kraci za oko 420 - od kojih je skoro 170 uzela drzava, zato sto joj se moze. Ako ti stvarno svom poslodavcu zaradjujes samo 500, treba da popijes otkaz - jer za ostalih 80 treba da se plati lokacija, struja, voda, ostali troskovi, masine, firmarina i ostalih 150 troskova o kojima pojma nemas, jer ih ti ne placas.

Da se razumemo, ne branim ove nase "privrednike" koje radnike izrabljuju i placaju ispod svake mere dostojanstva, ali ovakvo lupetanje je takodje previse.

mak

pre 6 godina

A sta cemo sa putevima u Srbiji??? Veci gradovi su jos i ok.ali manji gradovi su uzas, po 100puta krpi se ista rupa a neke nisu ni zagrpljene. Kako sa budu automobili ispravni???

zemunac

pre 6 godina

Da li je isti kriterijum za golfa starog 20 godina koji je odrzavan i za Ladu ili Zastavu koji su u startu bili krsevi
Opet nedostatak mozga

Zivorad

pre 6 godina

Kad god odem na tehnicki trazim da mi detaljno pregledaju kola. Odrzavam ih maksimalno, bukvalno sve radi, od najmanje sijalice u instrument tabli do kocnica i svega ostalog. Jeste, auto ima 30 godina, ali potpisujem da je ispravniji od vecine 3 puta mladjih, a to mi je potvrdio i radnik na tehnickom, recima :" slusaj druze, ako resis da prodas auto prodaj ga meni, pa jutros je doslo 15 vozila mladjih od 10 godina i svi treba u zemlju da gledaju kad te sretnu". I ko je veci rizik? Ja ili balavac sa autom od 150 konja i neispravnim kocnicama?

Džoni

pre 6 godina

Da mi je znati kako će na tehničkom da snime onog koji nije ni bio. U praksi, to će da se pretvori u ponovljeni pregled za one kojima je kamera otkazala ili se snimak zagubio ili birokratiju prosto mrzi da gleda i traži.
Ono kad idiotski sistem generiše korupciju pa više i ne znaš da li je cilj takvog sistema idiotizam ili korupcija.
Po običaju, jedine sankcije snose vozači, i to oni odgovorni. Umesto prosto da auto kuće koje krše zakon automatski izgube licencu nakon jednog takvog prekršaja. po običaju, zato što se zakon ne primenjuje, donosi se novi. A zašto bi se taj novi primenjivao, niko ne zna.

Neko odavde

pre 6 godina

Nemojte da preterujete,ne znate vi sta su zapadni standardi,kakav bre tehnicki dvaput godisnje,hocete opet bagere i naskakanje na skupstinu,bolje se malo umiljavajte ovom jadnom narodu..

odvratni dizel svi smrde

pre 6 godina

Da vam objasnim kako je u Crnoj Gori već 3-4 godine: tehnički pregled traje minimum 40 minuta. Kamere se nalaze svuda u prostoriji gde se vrši pregled vozila. Niko osim ovlašćenih lica ne sme biti u prostoriji gde se pregled obavlja. Sve, apsolutno sve se pregleda da li je ispravno - sve što je serijski na autu mora biti ispravno. Ide se toliko u detalje da se vraća vozilo sa tehničkog ukoliko je napukla plastika žmugavca ili ukoliko zadnji nasloni ne mogu da se obore (a fabrika predvidela). Svako dobije rok od 24 časa da otkloni neispravnost. Dalje, instrumenti kojima se meri sila kočenja su toliko detaljni da kočnice moraju biti apsolutno ispravne ili ne prolaziš tehnički. Izveštaj (grafikon) koji pokaže taj instrument se obavezno šalje MUP-u.
Crnogorci su uveli red.

ehjj

pre 6 godina

SRBIJA JE ZEMLJA POZNATA PO APSURDIMA SVE OBRNUTO RADE UMESTO PRVO STANDARD PA ZAKONI ONI PRVO ZAKONE PA STANDARD. MISLIM DA TAKO TESKO CE ICI. U SVICI SE TO RADILO PARALELNO KAKO SE DIZAO STANDARD TAKO SU I DONOSILI ZAKONE. LOGICNO

Sasa

pre 6 godina

Ok jasno mi je da ce bii sve gore I gore po vozace i da se zakoni prave za bogate. Samo me zanima kada ce se skinuti debilni nameti na cenu goriva, na cenu registracije, ugradnje gasa ... itd. Kada ce se malo relaksirati troskovi vozaca kako bi mogli doci do boljih vozila. Ispada da sirotinja i ne treba da vozi?! U USA i najsiromasniji portorikanci imaju auto.

XIII Apostol

pre 6 godina

Ako je vec o bezbednosti rec, pa NAS auto i to nov, ovaj nesretni 500L na zvanicnom evropskom testu bezbednosti prosao kao najgori. Ako pricamo o zagadjenju, ajde malo da se setimo afera sa izduvnim gasovima nekoliko Nemackih auto kompanija i laziranjem podataka. Ovde samo pricamo o uzimanju jos para od naroda i novim nametima da se popuni drzavna kasa zarad price o boljem stanju finansija ovih u odnosu kako je to bilo kad su bili oni drugi. Uzimaju nam pare, ispiraju mozak i vredjaju inteligenciju. A mi i dalje, kao pre par nedelja u Beogradu, umesto na izbore sedimo kuci i komentarisemo po internetu. I nismo za bolje.

Sasa

pre 6 godina

U drzavi u kojoj ne postoji ODGOVORNOST, dzaba bili na snazi i najbolji zakoni na svetu. Dok se ne UVEDE POTPUNI RED nista se nece promeniti. Da su zeleli to da urade uradili bi, imali su svo vreme devedesetih i 18 godina ovog milenijuma. Moramo da izaberemo nove ljude koji zele, hoce i znaju da naprave drzavu i zavedu red. Ko misli da ce to uraditi ovi (ili oni) koji su vec imali sansu to da urade grdno se vara.

Rade

pre 6 godina

Vala i redno je bilo, treba uvesti i test za zagadjenje okoline a ne da prodje krs iz 70neke i ostavi iza sebe oblak crnila. Ovi sto kukaju da nemaju para i ne treba da voze kola, svi bi ste sa 250e auto, letovanje, zimovanje, pa nemoze, realnost je surova ali je realnost i ja bih jahtu i pet plavusa pa nemam.
(Bojane zasto komentarises, 21. mart 2018 18:54)
Ti onda koristi usluge firme Apeks, placaj njima za voznju 90 dinara a vozi se "proverenim" autobusima koji se zimi bukvalno sankaju jer nemaju adekvatne gume a leti se kuvas jer radi grejanje da ne bi prokuvao motor! Glava se ne gubi zbog keca i juga, glava se gubi zbog usijanih glava koje voze BMW,AUDI,MERCEDES,i njima unistavaju najcesce tudje zivote, ni krive ni duzne. Kad takve osobe budu STVARNO kaznjavane i nesrece ce biti znatno redje.

Dragan

pre 6 godina

90 % vozaca srede automobil zbog tehnickog pregleda a ne zbog svoje I tudje bezbednosti. Ukinuti tehnicki pregleda, a uvesti stalnu akciju ispitivanja tehnicku ispravnost automobila. Kazna za tehnicku neispravno vozilo minimum 100.000 dln uz obavezno oduzimanje vozila.

miki

pre 6 godina

pa nisu bili 2x godisnje ni kad su se trule fice vozile a ne sad kad auto od 15 godina ima abs esp airbag ........ pocinkovanu karoseriju
i mnogo toga.
dovoljno je jednom godisnje ali kako treba kao i knjizica odrzavanja iz servisa a ne ja na parkingu menjao pakne koje sa kupio na najlonu pa izgazio ljude bez kocnica.

Bez kazne i prekrsaja poslednjih 25 godina

pre 6 godina

Samo represija i nameti.Slazem se da automobil mora da bude tehnicki ispravan i zbog onoga koji vozi i zbog svih ostalih ucesnika u saobracaju.Ali zasto nekada ne izadjete sa zakonom u susret vozacima i deci koja se voze.Proslo je vreme mangupiranja sa zatamnjenim staklima,ljudi shvatite folija je neophodna postala na temperatirama koje su sada u u ovom delu sveta.Zasto da mucim ibebu u kolima i sebe i na kraju krajeva automobil kojem ce sigurno trebati 3 puta vise vremena da rashladi kabinu bez folije za stakla nego sa njom.Ako ima iko pismen u sekretarijatu za bezbednost saobracaja taj bi trebao da zna da koriscenje licenciranih alu folija na staklima sem sto snizava temperaturu vozila sprecava rasprskavanje stakla pri sudaru i raspianje srce koja ozbiljno moze da povredi i decu i ostale putnike u vozilu.Ukinite glupe ateste na folije koje su vec svetski priznate i atestirane i jednom kao drzava izadjite u susret ucesnicima u saobracaju.Jedino ako kod vas nije veca paranoja ko sedi u takvim u kolima,onda je to do vase savesti ali opet narod nije za to kriv i ne treba da ispasta.

dejan

pre 6 godina

Super to sve, a sta ce da rade sa Romima koji zapregama idu po Pancevu, po celom gradu, bez da ih milicija sklanja? Desilo se da su vise njih udarili, i ljudi ne mogu da naplate stetu, nije motorno vozilo? Hocete standarde EU a dozvoljava se da konjima i magarcima, sa zapregom se voze po gradovima skupljajuci sekundarne sirovine?

lister

pre 6 godina

A da za početak srede puteve? Kako misle da nam auti budu tehnički ispravni kad su nam putevi puni rupa i kratera? A onda da podignu plate kako bi mogli da podmladimo vozni park... Sa ovakvim putevima, teško da će nam auti biti tehnički ispravni...

alienware

pre 6 godina

Kod mene u Ontario ne postoji tehnicki pregled ,osim kad se auto preprodaje.Postoji testiranje na emisije,koji su od ove godine besplatne ako prodjete test.Test se vrsi svake druge godine,posle 7 godina starost vozila.Prikljuce ga na bazu ministarstva,direkna veza,komputer vozila sa komputerom ministarstva.Ako hoces da se vozis moras da ga odrzavas.A svi vole da im je auto ispravan lepotan.Ako se desi udes ,niste odrzavali auto,lose gume ,kocnice ,platicete zbog vece kazne,koja povlaci vece osiguranje,i mozda krivicu za udes.Za teretna vozila postoji posebna sluzba MTO ministarstva saobracaja koji mogu da zaustave kamion i na licu mesta provere papire,teret(imaju stanice uz autoput za merenje tezine) jer posalju na merenje.Na licu mesta naplacuju kazne,i mogu da iskjluce iz saobracaja ( veoma skupo da se odslepa za firmu i vozaca),Uskoro ovo stize i kod vas,tako da se nece isplatiti kupovina starog auta,bilo koje marke.

Mladen

pre 6 godina

Vozim auto star 18 godina.
Prešao tek 150.000 Km, uzet nov. Redovno održavan. Ugrađen plin.

Niko ne može da me ubedi da mi je auto nebezbedan ili da mnogo zagađuje. Plin i metan su najčistija goriva, a nov kada budem opet kupovao nov biće na struju.

Na odžavanju nikad nism štedeo, a naročito ne na kočnicama, gumama i amortizerima.

Moderni imaju više air-begova, bolje zone gužvanja, više kamera i napredne sisteme protiv proklizanja. Ovaj moj ima preglednost i pažljivog vozača koji ne juri dok vozi.

kole

pre 6 godina

ne voze ljudi krseve jer su zaljubljeni u 80te i 90te nego sto nemaju para za bolje,nek hohstapleri skinu carine pa ce ljudi voziti novije automobile...

iPhone X

pre 6 godina

srb, 21. mart 2018 19:28)
Поседовање сокоћала на четири точка не спада у домен људских права.

pera

pre 6 godina

a ko ce da kaznjava Rome u svojim imitacijama vozila na 4 tocli,neregistrovanim,a oni sami bez licnih isprava. Sta ja da uradim kad mi tako neki unisti auto,da sedim i placem jer oni imaju veca prava nego mi koji ovde placamo porez??

Marx

pre 6 godina

Moj novi Punto nije prosao tehnicki zbog zadnjih kocnica a truli pezejac uz litru domace prosao.
(Iznenadjen, 21. mart 2018 17:42)

Treba da te puste sa neispravnim kočnicama da ubiješ nekog?

6:2 za nas

pre 6 godina

U SLO novi autu ne idu na tehnicki, tek posle 3 godine prvi put. A onda do 7.e godine starosti na 2 godine. Tek onda godisnje. 35 minuta da traje pregled?? Pa zasto kod nas traje 10min? I sve je pregledano kako treba. 15 minuta je sa produzenjem registracije odnosno ako moras uzeti nove tablice.
(Slovenac, 21. mart 2018 19:17)
@
To govori da kada u Sloveniji kupite novi automobil za pet godina dva puta odete na tehnički pregled. Poredjenja radi ja sam u Srbiji kupio novi automobil pre pet godina i šest puta sa bio na tehničkom. Morao sam iz salona prvo da vozim na tehnički pregled i tek onda registrujem zato ispadne da za novi automobil posle prve godine imate uradjena dva tehnička pregleda. Kako Slovenci u dva pregleda za pet godina uspešno ispitaju vozilo a našima treba dva pregleda samo u prvoj godini dok je još novo?
Zanimljivo je kako se brzo uskladjujemo sa EU kada treba uvesti dodatne obaveze gradjanstvu a kada se treba uskladiti sa nečim što smanjuje troškove i olakšava život narodu uvek ide jako teško i uglavnom se ne sprovede.

Milica

pre 6 godina

Iskreno se nadam. Pre treba ići peške nego izlaziti na ulicama sa onim haosom na točkovima koji zagađuje okolinu i plus je nebezbedno po sve.

Statuskan

pre 6 godina

Volim ove sto kazu "dajte vece plate". Gospodo, plata se ne dobija nego zaradjuje. Takodje, automobil nije socijalna kategorija, nigde ne pise da je obavezno posedovanje istog. 
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Insajder, 21. mart 2018 17:27) 

Evo ga još jedan vajni ekonomista.Gospodine,reč ,,Zaraditi" i reč,,Srbija" ne idu nikako zajedno.Ovde može samo da se krade,otima,potkupljuje itd.

Mare

pre 6 godina

@srb
Nije normalno u Srbiji.Mi smo najsiromasnija zemlja u Evropi i shodno tome nas standard nam ne dozvoljava auto iako je 21. vek.Toga moramo da budemo svesni,a drzava umesto da bude humana i radi na metrou ili povecanju GSB-a oni sve rade da samo malom broju bogatih bude bolje,pa je prioritet tunel,a ne metro.Nije problem sto smo najveca sirotinja,nego sto smo najnehumanija zemlja sa najvecom razlikom izmedju sirotinje i multimilionera....

Strokavi mozak

pre 6 godina

Sta bre dva puta godisnje?Svaki mesec bato moj ili svakih nedelju dana.Ko zna kad kanta moze da se pokvari.Najbolje je svaki dan tako jedino mozemo da budemo sigurni.

Charlie

pre 6 godina

Platiću dupli pregled stajnog trapa,ali budem li naleteo na rupu u asfaltu staću i blokirati prolaz dok je putari ne poprave i dovedu put u vozno stanje.Srbija je Diznilend,sirotinjsko carstvo.

Nemanja

pre 6 godina

@insajder
Ne lupetaj. Kako ce recimo frizer/kasirka/mesar/vodoinstalater itd. da kupe auto mladji od npr. 10 god? Hoces da kazes da oni ne rade? Rade vise od tebe sigurno. U Srbiji ljudi rade ali za MALE PARE! Jel RAZUMES? Naravno komentar ti je zlonameran i nije konstruktivan.

steva

pre 6 godina

U Nemačkoj teh. pregled vozila traje 2 godine, a u naprednoj Srbiji ću ja sada morati dva puta da plaćam teh. pregled jer vozim auto stariji od 20 god. Eto država nas kažnjava zato jer smo siromašni, a ona nas je osiromašila i uvela u bedu. E, dokle će više trajati ovo maltretiranje prosečnih građana Srbije ?

Mare

pre 6 godina

Ili cete da vozite najnoviji Audi A8 ili cete ici peske...A,metro mozete da sanjate posto je prioritet tunel kod Savske padine upravo za vlasnike gore pomenutog auta iz Beograda na vodi...

Stepski vuk

pre 6 godina

“Takvi automobili više zagađuju životnu sredinu, ali što je još opasnije, oni negativno utiču na inače lošu opštu bezbednosnu sliku na srpskim putevima.”

Gde ja živim. Zivotna sredina pogadja SVE, saobracajna nesreća pogadja mali procenat. Kako bezbednost u saobraćaju može da bude opasnije?

Da ne bude zabune, oba su važna i treba da se radi na oba, ali ako ovo dovedemo do ekstrema, to je kao da kažemo da je loše sto je pijaca voda otrovna, ali je mnogo opasnije to sto neko može da se oklizne...

Bari1991

pre 6 godina

Ovi sto kukaju da nemaju para i ne treba da voze kola, svi bi ste sa 250e auto, letovanje, zimovanje, pa nemoze, realnost je surova ali je realnost i ja bih jahtu i pet plavusa pa nemam.
(Bojane zasto komentarises, 21. mart 2018 18:54) # Link komentara

Umes drugima da drzis slovo,da pametujes i ponizavas.A nisi nasao za shodno da se,pre svega,opismenis;to bi trebalo da bude osnova za nastavak zivota.Sto se tice plate od 250 evra,ima komentar Radovana III,covek je savrseno sve objasnio.Procitaj i nauci i ti nesto,bogati covece sa velikom platom.

Miloš

pre 6 godina

treba nedeljom na tehnički da auto bude spreman za ponedeljak. I tako svake nedelje. Opet bi im bilo malo, jer šta ako se u sredu pokvari...

nesa

pre 6 godina

ovo je glupost dav se za vozila preko petnaest godina vrsi tehnicki pregled dva puta. sta ce da se desi vlasnik vozila plati registraciju vozila dvadeset hiljada din. za celu godinu. posle voznje od sest meseci ode na tehnicki pregled i ustanovi se da vozilo nije tehnicki ispravno da li ce drava da vrati vlasniku vozila deset hiljada din. da li ce vozaci koji su vlasnici vozila preko petnaest godina motati dvaput za godinu dana da placaju onu pljackasku nalepnicu koja kosta petstotina trideset din.

srb

pre 6 godina

podignite standard i nece biti krseva...da li stvarno mislite da ljudi sa 30.000 rsd mogu sebida priuste bolji auto...sad ce neki da kazu pa takvima i ne treba auto,ali gradski prevozi su uzasni,deca mala,skola,lekari itd...pa 21. vek je valjda je normalno da jedna porodica ima bar jedan auto

Radovan III

pre 6 godina

Volim ove sto kazu "dajte vece plate". Gospodo, plata se ne dobija nego zaradjuje. Takodje, automobil nije socijalna kategorija, nigde ne pise da je obavezno posedovanje istog.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Insajder, 21. mart 2018 17:27)
E pa drago dete, problem i jeste što radnik sigurno zaradi duplo veću platu od one koju prima. Znači minimum 500 evra. E sad je problem kod naših vajnih BIZMISMENA koji od škole imaju 2 velika odmora, a poštenog rada nisu ni 2 petka sastavili. Ali zato oni moraju da za godinu -dve prihoduju za novog džipa, stan u BG, apartman na Zlatiboru i tako dođemo do toga da plate radnika 200-250evra. Mada bolje plate nisu ni u ovim velikim sistemima koje drže stranci(čast izuzecima), ali to je zato što ih drug precednik zove kod nas jer imamo jeftinu radnu snagu.
Što se tiče tehničkog pregleda, valjalo bi da i ova naš vlast ide bar 2 puta godišnje na tehnički( lekarski) pregled, jer mnogi od njih imaju ozbiljnih mentalnih problema i čudi kako nisu učili školu za decu sa smetnjama u razvoju.
MOLIM VAS OBJAVITE MI KOMENTAR.
Hvala.

XXL

pre 6 godina

Samo ću ovo ... imao sam FIAT 132 2000ccm star i na tehničkom pregledu u mom gradu ispred mene na 'kanalu' ganc-nov mercedes kupljen 'u radnji' vlasništvo nekog finansijskog direktora i kad kod valjaka kočnice mu nisu ispravne prelaze onih famoznih 20% minimuma. Gledaju u mene i radnik mu kaže da mora da otkloni kvar. Na valjcima moja starudija prednji točkovi 0% dok zadnji 2% i ručna 5%. Počeo radnik da mi njaka automobil i prosto ne veruje da to - radi. Na kraju priđem i pitam ga da li želi da mi potrga ceo trap automobila samo zato što mercedes nije valjao - nov.

Vladimir

pre 6 godina

Ovo je diskriminacija ! Siromašni nek idu peške ili biciklom a bogati nek voze nov auto!???
(tex, 21. mart 2018 17:09)
I ne samo nov auto, vec i gazenje pesaka ili udaranje drugih starijih vozila od 15 godina u saobracaju zbog neprilagodjene brzine i naravno bez odgovornosti jer sto da odgovara kada vozi novo i tehnicki ispravno vozilo!

Mister Hajd

pre 6 godina

Koliko ja znam tehnički pregled TUV (Tif) u Nemačkoj važi tri godine...ali čak i mala ogrebotina na šoferki, ili venac na spoljnom ogledalu ne prolazi tehnički...Zato je polovnjak sa novim TUV-om duplo skuplji od onog kome tehnički ističe brzo.

malz

pre 6 godina

Voleo bih da mi neko od strucnjaka objasni zasto bih ja sa svojim autom koji je 20+ godina star, a na kome su novi diskovi i plocice napred i pozadi, novi amortizeri napred i pozadi nove dizne i nove svecice , isao dva puta na tehnicki pregled?

Statuskan

pre 6 godina

Predlog za ove što zevaju u narodnoj skupštini da izglasaju zakon po kome će minimalna plata biti recimo 800 evra i u roku od godinu dana će prosečna starost vozila biti 7 do 8 godina.Problem Srbije već 50 godina je što se ne bavimo uzrokom već posledicama.

Zoran Milosavljevic

pre 6 godina

Glasacka masina ce to izglasati. Tehnicki pregled u Srbiji su do sada
bili povrsni. To trba regulisati. Ali pregledi svako malo su skidanje
odgovornosti drzave odnosno policije. Potrebno je da policija vrsi kontrolu
na ulici. Tehnicki neisprana vozila iskljucivati iz
saobracaja i sa posledicama za servise koji je obavio tehnicki pregled.

Slovenac

pre 6 godina

U SLO novi autu ne idu na tehnicki, tek posle 3 godine prvi put. A onda do 7.e godine starosti na 2 godine. Tek onda godisnje. 35 minuta da traje pregled?? Pa zasto kod nas traje 10min? I sve je pregledano kako treba. 15 minuta je sa produzenjem registracije odnosno ako moras uzeti nove tablice.

Sklonimo krseve

pre 6 godina

Dovoljan je i jedan tehnicki pregled godisnje ali da se radi posteno, neispravnim vozilima jednostavno ne dozvoliti produzetak registracije

nele

pre 6 godina

to bre
standar je dovoljan da je za vire od 7 god potrebno da se rade dva tehnicka
sta jos na tome niko ne uzima kintu?
to braco udri kad ti daju gras

Bojane zasto komentarises

pre 6 godina

Vala i redno je bilo, treba uvesti i test za zagadjenje okoline a ne da prodje krs iz 70neke i ostavi iza sebe oblak crnila. Ovi sto kukaju da nemaju para i ne treba da voze kola, svi bi ste sa 250e auto, letovanje, zimovanje, pa nemoze, realnost je surova ali je realnost i ja bih jahtu i pet plavusa pa nemam.

A da se zabrane svi sem crnih Audija i dzipova ?

pre 6 godina

"@Bata Raka,
Merite izduvne gasove i cenu registrovanja prilagodite srazmerno količini zagađenja."

Ordinarna glupost ! Zagadjenje nekog automobila u jedinici vremena ne govori nista o tome koliko dugo ce, na pr. godisnje, taj auto da bude vozen ! Sta mislite koji auto je opasniji po vasu decu, Evro 1 benzinac, star 30 godina, koji prelazi par hiljada godisnje ili par godina star Gold dizel, sa NOx, koga vozaci ne gase ni kada udju u Maxi ?

seljak

pre 6 godina

Da si skoro kupio nov auto znao bi da nova vozila ne idu na tehnicki pregled 2 godine, tako da tvoja izjava spada pod lupanje.
(Aca, 21. mart 2018 17:54)
Nagrdio si coveka a nisi u pravu.
Nov auto sam kupio 2008,zatim 2013 i poslednji 2016 god.u junu.Svaki put se radi nulti tehnicki pregled u salonu a pored toga je obavezan i redovan tehnicki pregled da bi mogao da se registruje.Takodje je obavezan i posle prve kao i svake sledece.Nikakve razlike da li si kupio novi ili polovan auto.Bilo je reci o tome u zakonu od 2009 godine.ali zbog nedostatka pravilnika nikad nije zazivelo u praksi.Isto tako ovo za teh.preglede postoji od 2009 god.ali nije bilo pravilnika na koji je zakon trebao da se pozove i nije zazivelo.Znaci redovan teh.pregled se radi i za nova vozila cim izadju iz salona i svake naredne godine.

sirotinja

pre 6 godina

Bravo Vucicu! Zabrani sirotinji da vozi automobile starije od 15 godina, za sirotinju je zaprega. Ako ne, onda ih dodatno oglobi i nastavi da uzimas sirotinji i da dajes bogatima. Pokazi im da Srbija ne voli sirotinju.

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 6 godina

Koja smo mi beda... Vece plate-manje krseva od automobila. Vece plate - manje o politici. Vece plate- manje pljuvanja po politicarima. Vece plate- manje nacionalizma, rasizma. Vece plate- vise nataliteta. Vece plate... Citate li gospodo politicari ?

fenomen

pre 6 godina

Sestra i zet voze tojotu 1990. godiste. Krpe ga kad bas nesto mora. Oskudacija. Oba sina su im mladja od auta. Na tehnickom gledati gume, kocnice, volan tj upravljacki sistem i svetlosnu signalizaciju. E sad kad se nasi popismane na tehnickom i traze dlaku u jajetu. Poz.

nada22

pre 6 godina

U Nemačkoj je tehnički pregled svake 2 godine, ali saobraćajna i KOMUNALNA policija vam i na parkingu ostavlja opomenu ako primeti nešto što ne valja (gume, razbijen far ili zadnje svetlo, migavac,...). Imate rok od 15-30 dana da se javite sa POPRAVLJENIM automobilom, inače vam pišu "ljubavno pismo", takođe sa rokom plaćanja. Ista procedura je i ako vam svetla nisu u redu. A kod nas, nit se radi PRAVI tehnički pregled, nit saobraćajnoj policiji pada na pamet da kontroliše vozila, pa naravno da se voze "krševi".

smorili ste vise

pre 6 godina

U zemlji u kojoj se na pregled lekara specijaliste ceka nekoliko meseci automobili 2 puta na tehnicki jer drzava brine o zdravlju nacije... sutra kad izglasaju svi da budete srecni jer neko skolovan i pametan brine za vas. trazili ste sad pesacite i pazite da vas neko tatino dete ne ubije na pesackom ima se moze se

SASA

pre 6 godina

Ko radi tehnicki pregled policiji. Primer jedan okrug u Srbiji, vozni park policije je vozio cetrdeset i nesto neispravnih vozila, njihov izvor. Jedno vozilo u jednoj policijskoj stanici desni far, oboreno svetlo nije radio bar sest meseci.

ej bre

pre 6 godina

Tako je. Samo podobni iz SNSa da voze automobile. Sirotinja sa krsevima ruzi zemlju a usput je zagadjuje. Sta bre Bor i Smederevo?
Treba sirotinju proterati a ne automobile. Zamislite koliko bi napredna zemlja bila da samo napredni ostanu.

kartmen

pre 6 godina

Danas smo čitali vest kako je uredno registrovanim autobusom obavljan međunarodni transport putnika sa 28 utvrđenih kvarova. Strožiji zakon nije potreban ako se ni postojeći ne sprovodi.

ja

pre 6 godina

da, u Nemačkoj je tehnički na svake dve godine, ali prvi put kad sam radio tehnički imao sam prilike da vidim i kako rade. Znaci čovek je punih 60 minuta sve zivo isprobao na autu, bukvalno sve je ispritiskao, nema sta nije proverio, ukljucio-iskljucio, kocnice u 5-6 nekih modova isprobao, pa auto podigao 3 metra u vis, pa cukaj jednu gumu, okrece, drugu, trecu, cetvrtu, pa izduvne gasove... ja sam bio ubedjen da ce nesto da nadje, na kraju sve ok, potpise covek papir, preda mi ga... ja ga naravno pitam da li je ovo standardna procedura, kaze covek, pazi, ja stavljam svoj potpis i pečat na ovaj papir, ako se nešto desi policija ce doci na moja vrata, i ako je moj propust bio ja gubim licencu. Inace covek je bio Dipl.-Ing. koji radi u ADAC-u... samo sam se setio kako kod nas rade... nebo i zemlja.

Genije

pre 6 godina

Vodio sam ucenike na republicko takmicenje. Skola obezbedila kombi. Policija po zakonu treba da dodje i pregleda vozilo pre kretanja ali nisu dosli. Kada smo krenuli vozacev brisac je preskakao, a vozili smo po pljusku. Na trecem semaforu morao sam tri puta da vicem CRVENO, CRVENO, CRVENO da bi se covek zaustavio u sred raskrsnice. Stariji vozac, slabije cuje, slabiji refleksi. Pri povratku sam namirisao alkohol. Imamo mi zakone, imamo mi i dovoljno para, ali smo STOKA!

seljak

pre 6 godina

Ja se nesto ne vidim da u saobracajnim nesrecama ucestvuju stariji automobili... Uvek je to neki mocan auto novije proizvodnje koji je preticao, tatin sin izgubio kontrolu i takvi slucajevi... Nadjite 1 nesrecu sa autom starijim od 10 god i ja cu vam naci 5 sa novijim. Mozda da zabranimo automobile upotpunosti
(Niko, 21. mart 2018 17:29)
To ne menja stvar da auto mora da bude tehnicki ispravan.Jeste nebuloza da auto stariji od 15 god.treba dva puta god.na tehnicki pregled kao i da nova vozila do 3 god.uopste idu na tehnicki ali je potpuno netacno da starija vozila ne ucestvuju u udesima.Oni se ne sudaraju,oni slecu u kanal i van puta bez ucesca drugih vozila.Ako postoji i samo jedna zrtva tehnicki neispravnog vozila,to je lose i nema potrebe da se desava.

Ajdemo u Europu jer tamo ima sve, ajdemo u Europu i ne vracamo se.

pre 6 godina

@Boban
"EVROPA je odavno te granice popela na EURO 4 za prigrad, EURO 5 za centre gradova."

Gde ste to culi ? Evropa, svi gradovi ? Da li znate neki strani jezik ? Tesko. Takvi kao vi cekaju ulaz u EU da im Evropa napuni i frizider !

Baki

pre 6 godina

Da budem iskren ja davno nisam video da je neki vozač sa kršom izazvao nezgodu uglavnom su to neka novija vozila koja imaju lepo ubrzanje tako da vozač igra veliku ulogu u bezbednosti u saobraćaju

Niko

pre 6 godina

Ja se nesto ne vidim da u saobracajnim nesrecama ucestvuju stariji automobili... Uvek je to neki mocan auto novije proizvodnje koji je preticao, tatin sin izgubio kontrolu i takvi slucajevi... Nadjite 1 nesrecu sa autom starijim od 10 god i ja cu vam naci 5 sa novijim. Mozda da zabranimo automobile upotpunosti

jaggy

pre 6 godina

ako je cena tehničkog pregleda 1500-2000 i ako moramo dva puta godišnje da ga prelazimo onda bi cena morala da se prepolovi .. pola sad a pola za 6meseci .. tehnički pregled je još uvek besplatan a ovo su prvi koraci ka ozakonjenju naplate .. i zašto uvek prvo po sirotinji .. ništa vam ne valja zakon!

Pop

pre 6 godina

Država i oni koji ovo propisuju i koji rade u državnim organima treba im oduzeti pravo jer su jadni nepismeni. Ako su i završili fakultet očigledno je da su nesposobni jer koja logika nalaže da se vrši tehnički pregled dva puta u kalendarskoj godini. I vrapci znaju da vozla koja su pravila udese nisu tehnički bila neispravna drugo kako kaže neko od nas većina su novijeg datuma a vozači neiskusni i pod uticajem koje kakvih narkotika.

Insajder

pre 6 godina

Volim ove sto kazu "dajte vece plate". Gospodo, plata se ne dobija nego zaradjuje. Takodje, automobil nije socijalna kategorija, nigde ne pise da je obavezno posedovanje istog.

Nicolás

pre 6 godina

Nikad,ali nikad nisam učestvovao u sudarima sa starijim automobilima,obično sam ja taj koga udare i naprave ogromnu štetu,eto kao pre dva i po meseca na E-75,neka budala išla 180 km/h,kucao poruke i zaglavio auto na tempomatu,a ja koji sam išao 93 km/h,ja sam i taj koji je nastradao,a auto koji je udario moju Opel Zafiru A je BMW 530d

Naravno,to je sad rešeno,ali imam i drugi auto,1990 Opel Kadett E,u kojem isto nisam učestvovao u udesima,nego mene udare,kao 2009,vraćao se iz Szeged,i neka budala sa Sebringom,zajurio se i udario mene,i naravno napravio rupu u gepeku

milan d

pre 6 godina

A u kojoj zemlji se ide dva puta godisnje na pregled? Cudna zemlja srbija , cudan ovaj Okanovic . Zasto politicari ne poprave standard stanovnistva i da ljudi kupuju mladja vozila. Drugo , za ljude koji mogu da kupe mladji i bolji auto vi ste uveli NENORMALNE namete zvane taksa tako da ljudi kupuju nesto starije i manje. Sad hocete da ukinete ove stare jer su na njih manje takse Pa ce te narod na silu naterati da mora da placa vece namete. Samo napred , deljite sopstveni narod pouceni od RUSIJE.

Made in ustanova

pre 6 godina

Čemu Preterivanje!!
Do sada se nije gledalo ništa a sad odjednom sva vozila starija od 15god.(znači 85% voznog parka Srbije) dva puta godišnje na proveru?!?! Nebulozno!!Tako nije ni u zemljama EU!!!

Mister Vo

pre 6 godina

Ja vozim Mondeo keca iz 1995. Kupio ga moj cale novog dok je ziveo preko, posle ga dao sestri a ona pre 7-8 godina meni. Isao redovno kod majstora i naravno na tehnicki do pre par godina. Onda se ispostavilo da ne mogu da mi nadju utisnut broj na motoru, kazu moras u SUP na dokucavanje. Rekoh pisi broj koji treba, sve je originalno, kaze on nece. Od onda idem samo kod majstora a za tehnicki doplatim crvenu da ne vozim na pregled...

Mirko

pre 6 godina

U Nemackoj tehnicki jednom u dve godine bez obzira na starost. Ako je auto bio ispravan na prvom tehnickom, bice ispravan i posle 6 meseci. Jedino ako naleti na neku rupetinu na, inace, nasim kvalitetnim putevima, pa ima problem sa trapom, ali to bi se manifestovalo u voznji, bukom, nepreciznoscu, itd. tako da bi odgovorna osoba to popravila odmah.

Berner

pre 6 godina

Ovako. U CH dobijes poziv za naznakom kog datuma i u koliko sati da dovezes vozilo, u koju kolonu da stanes, sve precizno. Na samom tehnickom ekspert pregleda vozilo, pali ga i vozi jedan krug itd itd. Nema
teorije da smuljas nesto ili da ga podmitis. Ono sto je vazno, je da je to mnogo jeftinije nego u Srb i da se ne radi svake godine, vec nova vozila idu jednom u 5 godina na tehnicki, starija nesto cesce ali nijedno ne ide svake godine, 2 godine i za najstarija vozila.

Bata Raka

pre 6 godina

Merite izduvne gasove i cenu registrovanja prilagodite srazmerno količini zagađenja. Kvalitet vazduha i samim tim i zdravlja svih treba da bude prioritet. Siromaštvo nije izgovor za trovanje nas i naše dece.

SRBIN

pre 6 godina

retko kad su kod nas promene na bolje... obicno su na gore.
(xyd, 21. mart 2018 16:54)


U Srbiji je svaka promena NA BOLJE,,ali ne narodu, nego....zna se kome.

svrco

pre 6 godina

Kupis novo auto i ne mozes ga registrovati dok ti brko iz servisa ne odradi tehnicki. Kakav apsurd - auto proslo cijelu fabriku i za nase drzave to nista nije validno dok ne prodje masan kanal na tehnickom.

Re

pre 6 godina

Volim ove sto kazu "dajte vece plate". Gospodo, plata se ne dobija nego zaradjuje. Takodje, automobil nije socijalna kategorija, nigde ne pise da je obavezno posedovanje istog.
(Insajder, 21. mart 2018 17:27)

Kako ce to lekar ili profesor da zarade?

Nešo

pre 6 godina

Pošto radimo za minimalac(većina) ja ću da kupim zelenka ili dorata...tako neću morati da idem na tehnicki, neću morati da kupujem gume, lance, benzin...neću morati da kosim travu u dvorištu...policija mi neće pisati kazne za svetla ili pojas...bog da te vidi...

ernesto che

pre 6 godina

Ne bi bilo lose da se prvo sredi standard ljudi, pa da se malo zakrpe ulice pa onda da vidimo ta vozila sa taj jevro 5, 6,7 motor, ovako.......pisanje uz vetar.

C i n i k

pre 6 godina

Bice vozacima novi namet to je sasvim sigurno jer vozaci ovde nikada nisu od rezima dobili pojeftinjenje vec samo novo poskupljenje i nove obaveze, a da bi smanjili broj krseva, zar nije logicno da se zabrani uvoz Euro 3?

Dass

pre 6 godina

Ma da to je samo jos dublje zaviranje držaave u naš džep. Umesto jednog plaćenog tehničkog plaćaćemo duplo. Pa neka drugi tehnički bude o računu države!!!!!!!!

C i n i k

pre 6 godina

Treba zabraniti uvoz Euro 3, to su vozila iz 2001 g, 17 godina stara, ne kapiram zasto se ne napravi ogranicenje, da bude uvoz Euro 4 min?
A sto se tice rezima, ocekujem samo nove namete i nove probleme vozacima, jos kad vidim da je tu negde onaj Okanovic sa svojom NVO, odmah znam da cemo biti odrani po dzepu.
Tako je taj njegov NVO plasirao bolesnu ideju o merenju prosecne brzine, pa kad su ukapirali da sluzbena vozila rezima ne mogu da voze bez 200 na sat, ucutali se...a da je prosecna brzina bolesna stvar tu nema dileme jer kad imas udes ( sto je retkost na autoputu) sa 120 ili sa 140 km tu nema nikakve razlike u posledicama po vozaca i putnike,isto je..

!

pre 6 godina

Da ne idemo malo naopako? Mozda bi trebalo prvo da sredite ulice da onda ljudima da zahtevate novija vozila.
Po ulicama Beograda rupa do rupe. Moj auto je posle 6 meseci voznje vec krs zbog toga.

coki

pre 6 godina

Marko G...aha,hajde da uporedimo bmw star 15 godina u odlicnom stanju,redovno odrzavanom i pazenom sa novom Dacijom Sandero pa da vidimo koja su kola bezbednija,tehnicki bolja,bolje kocenje,bolja zastita kod sudara,kvalitet materijala.Nije poenta starost vozila nego sto nas narod tera stara kola koja su pritom neodrzavana,nije ulagano u njih,nisu cuvana,a na sve to i kada se menja neki deo kupuje se kineski,a i nova kola mogu da budu losa(kao sto sam rekao,Dacija osim motora i menjaca sve ostalo je na nivou kola 20 godina starih,a takva im je i bezbednost).

oligarh patriJota

pre 6 godina

lol, da vam 'daju' platu od 2000e... za tako nesto drustvo treba da se izbori. no vi od milosevica na ovamo to odbijate (vecina) , obozavate svakojake diktatore I tako vam je po zasluzi.

dr.kadzija

pre 6 godina

Dodjite u Dohu da vidite kako se resava kompletna procedura, na najsavremeniji nacin. od uvoza, prenosa, izdavanja vozackih dozvola, najsavremenijeg trenutno tehnickog pregleda, registracije. Onaj lazni dr, poslednji put bio u obilasku centra za nadzor, imao nesposobne savetnike a i dosao da uzme dnevnice.
Ovi tzv strucnjaci umesto da dozvole slobodan uvoz vozila iz celog sveta, pa da se uradi pravi tehnicki pregled, da se u zakonsku odredbu ubaci i mogucnost da vozila imaju svetlosnu signalizaciju kakva je priznata na svim kontinentima, da se ceo sistem promeni iz korena, jer sada otima pare ljudima za svakakve gluposti, oni ce opet nesto da izmisle jedinstveno, prvi put vidjeno...

M. Radosavljevic

pre 6 godina

Opet pumpanje budžeta!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bojan, 21. mart 2018 16:40) # Link komentara

A odakle si mislio da ce se isplacivati novac za one koji zele da imaju mnogo dece i za te majke koje ce da se bave samo radjanjem i nicim drugim? Ja to pisem stalno. Mi novac za podsticaj radjanja nemamo. Samo novim nametima moze da se napravi ta velika suma novca.

Tehnika narodu

pre 6 godina

A šta ćemo sa tehničkom ispravnošću države, državnih organa i institucija? Koji zakon i pravilnik će da nam to omogući?

Boban

pre 6 godina

Gluposti, te mere su bezvredne, uvedite zabranu vožnje automobila sa EURO 3 motorima u centru grada ,i to je jedino ispravno rešenje za zdraviji vazduh, EVROPA je odavno te granice popela na EURO 4 za prigrad, EURO 5 za centre gradova.

Back in Black

pre 6 godina

Kakve su ovo gluposti pa sta da vozim sa platom od 30 000 dinara jedva imam i za benzin.Ovde bre sve neki zakoni kao da smo Svajcarska ili Danska ali bukvalno.Pa sta smo mi glupi pa vozimo automobile stare 15 godina.Pre neki dan me zove kum da casti konacno kupio bolji auto a kada smo stali razmislili njegov bolji auto je star 13 godina ali to je nasa realnost.Dajte plate po 2000 eura pa ce krsevi da nestanu za godinu dana.

Nesa

pre 6 godina

Bar su naveli dobro da je nemaština razlog starih vozila, pa poboljšajte prvo standard, smanjite carinu na uvoz, smanjite registraciju,to ne pominje niko. Auto koji preko košta 500 evra ovde te sa carinom i registracijom izadje preko 1500 evra, pa jel to normalno?

japanac

pre 6 godina

U potpunosti sam za strožije i bolje kontrolisanje vozila na tehničkim pregledima. Mislim da ćemo tako imati bezbednije automobile na ulicama a samim tim i manje gužve zbog verovatno smanjenog broja vozila.. Znam da svako želi sopstveni auto i nezavisnost u prevozu, ali ne zarad ovih stvari koje sam naveo...

Zlaja

pre 6 godina

Ko koga ovde laže? Video nadzor je uveden još pre 4-5 godina! I ništa se nije promenilo. Šta će se dokazati video nadzorom? Da je vozilo bilo na pregledu i...Policija, kad naiđe na neispravno vozilo, koje je nedavno prošlo pregled, treba da oduzme dozvolu tom servisu. Jedino radikalnim metodama se može nešto regulisati. Psi laju, karavani prolaze.....

Miroslav

pre 6 godina

Ma samo napred, šta će kola onima koji nemaju bar 10.000 evra u šteku,pa tu su
brze pruge da dođemo do BG-a i metro da se vozimo po BG-u. Nije završeno??? Nemoguće? Ništa, onda ćemo upregnuti konje i idemo. Bolje i to nego volovskom zapregom, brže je neuporedivo.

EkstraGalaktican

pre 6 godina

Za 2, eventualno 3 godine ce se ovo primenjivati, a kako kaze Prvi potpredsednik/Premijer/Predsednik/Gradonacelnik, do tada cemo svi voziti nove automobile, posto ni ne znamo kako nam dobro ide :)

micko

pre 6 godina

kada budete davali plate po evropskim standardima onda tražite evropske standarde a ne prodajete narod kao roblje i jeftinu radnu snagu a onda tražite evropske standarde, to je jako bitno sve ostalo ste rešili

baron

pre 6 godina

Imali smo nekad fabriku automobila. imamo je i sada ali je mali deo u nasem vlasnistvu. ja predlazem drzavi Srbiji,ako hoce da podmladi vozni park drzave neka daje 500L bez ucesca i kamate.

laik

pre 6 godina

Ponavljam ono sto sam rekao milion puta do sad.. zakon je mrtvo slovo na papiru ako se ne primenjuje.. a to je nas problem- (ne)primena zakona, pocevsi od drzave na prvom mestu, pa preko njenih gradjana.

Back in Black

pre 6 godina

Kakve su ovo gluposti pa sta da vozim sa platom od 30 000 dinara jedva imam i za benzin.Ovde bre sve neki zakoni kao da smo Svajcarska ili Danska ali bukvalno.Pa sta smo mi glupi pa vozimo automobile stare 15 godina.Pre neki dan me zove kum da casti konacno kupio bolji auto a kada smo stali razmislili njegov bolji auto je star 13 godina ali to je nasa realnost.Dajte plate po 2000 eura pa ce krsevi da nestanu za godinu dana.

laik

pre 6 godina

Ponavljam ono sto sam rekao milion puta do sad.. zakon je mrtvo slovo na papiru ako se ne primenjuje.. a to je nas problem- (ne)primena zakona, pocevsi od drzave na prvom mestu, pa preko njenih gradjana.

srb

pre 6 godina

podignite standard i nece biti krseva...da li stvarno mislite da ljudi sa 30.000 rsd mogu sebida priuste bolji auto...sad ce neki da kazu pa takvima i ne treba auto,ali gradski prevozi su uzasni,deca mala,skola,lekari itd...pa 21. vek je valjda je normalno da jedna porodica ima bar jedan auto

Miroslav

pre 6 godina

Ma samo napred, šta će kola onima koji nemaju bar 10.000 evra u šteku,pa tu su
brze pruge da dođemo do BG-a i metro da se vozimo po BG-u. Nije završeno??? Nemoguće? Ništa, onda ćemo upregnuti konje i idemo. Bolje i to nego volovskom zapregom, brže je neuporedivo.

micko

pre 6 godina

kada budete davali plate po evropskim standardima onda tražite evropske standarde a ne prodajete narod kao roblje i jeftinu radnu snagu a onda tražite evropske standarde, to je jako bitno sve ostalo ste rešili

Radovan III

pre 6 godina

Volim ove sto kazu "dajte vece plate". Gospodo, plata se ne dobija nego zaradjuje. Takodje, automobil nije socijalna kategorija, nigde ne pise da je obavezno posedovanje istog.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Insajder, 21. mart 2018 17:27)
E pa drago dete, problem i jeste što radnik sigurno zaradi duplo veću platu od one koju prima. Znači minimum 500 evra. E sad je problem kod naših vajnih BIZMISMENA koji od škole imaju 2 velika odmora, a poštenog rada nisu ni 2 petka sastavili. Ali zato oni moraju da za godinu -dve prihoduju za novog džipa, stan u BG, apartman na Zlatiboru i tako dođemo do toga da plate radnika 200-250evra. Mada bolje plate nisu ni u ovim velikim sistemima koje drže stranci(čast izuzecima), ali to je zato što ih drug precednik zove kod nas jer imamo jeftinu radnu snagu.
Što se tiče tehničkog pregleda, valjalo bi da i ova naš vlast ide bar 2 puta godišnje na tehnički( lekarski) pregled, jer mnogi od njih imaju ozbiljnih mentalnih problema i čudi kako nisu učili školu za decu sa smetnjama u razvoju.
MOLIM VAS OBJAVITE MI KOMENTAR.
Hvala.

Niko

pre 6 godina

Ja se nesto ne vidim da u saobracajnim nesrecama ucestvuju stariji automobili... Uvek je to neki mocan auto novije proizvodnje koji je preticao, tatin sin izgubio kontrolu i takvi slucajevi... Nadjite 1 nesrecu sa autom starijim od 10 god i ja cu vam naci 5 sa novijim. Mozda da zabranimo automobile upotpunosti

Tehnika narodu

pre 6 godina

A šta ćemo sa tehničkom ispravnošću države, državnih organa i institucija? Koji zakon i pravilnik će da nam to omogući?

Genije

pre 6 godina

Vodio sam ucenike na republicko takmicenje. Skola obezbedila kombi. Policija po zakonu treba da dodje i pregleda vozilo pre kretanja ali nisu dosli. Kada smo krenuli vozacev brisac je preskakao, a vozili smo po pljusku. Na trecem semaforu morao sam tri puta da vicem CRVENO, CRVENO, CRVENO da bi se covek zaustavio u sred raskrsnice. Stariji vozac, slabije cuje, slabiji refleksi. Pri povratku sam namirisao alkohol. Imamo mi zakone, imamo mi i dovoljno para, ali smo STOKA!

Nesa

pre 6 godina

Bar su naveli dobro da je nemaština razlog starih vozila, pa poboljšajte prvo standard, smanjite carinu na uvoz, smanjite registraciju,to ne pominje niko. Auto koji preko košta 500 evra ovde te sa carinom i registracijom izadje preko 1500 evra, pa jel to normalno?

svrco

pre 6 godina

Kupis novo auto i ne mozes ga registrovati dok ti brko iz servisa ne odradi tehnicki. Kakav apsurd - auto proslo cijelu fabriku i za nase drzave to nista nije validno dok ne prodje masan kanal na tehnickom.

smorili ste vise

pre 6 godina

U zemlji u kojoj se na pregled lekara specijaliste ceka nekoliko meseci automobili 2 puta na tehnicki jer drzava brine o zdravlju nacije... sutra kad izglasaju svi da budete srecni jer neko skolovan i pametan brine za vas. trazili ste sad pesacite i pazite da vas neko tatino dete ne ubije na pesackom ima se moze se

ej bre

pre 6 godina

Tako je. Samo podobni iz SNSa da voze automobile. Sirotinja sa krsevima ruzi zemlju a usput je zagadjuje. Sta bre Bor i Smederevo?
Treba sirotinju proterati a ne automobile. Zamislite koliko bi napredna zemlja bila da samo napredni ostanu.

sirotinja

pre 6 godina

Bravo Vucicu! Zabrani sirotinji da vozi automobile starije od 15 godina, za sirotinju je zaprega. Ako ne, onda ih dodatno oglobi i nastavi da uzimas sirotinji i da dajes bogatima. Pokazi im da Srbija ne voli sirotinju.

Zlaja

pre 6 godina

Ko koga ovde laže? Video nadzor je uveden još pre 4-5 godina! I ništa se nije promenilo. Šta će se dokazati video nadzorom? Da je vozilo bilo na pregledu i...Policija, kad naiđe na neispravno vozilo, koje je nedavno prošlo pregled, treba da oduzme dozvolu tom servisu. Jedino radikalnim metodama se može nešto regulisati. Psi laju, karavani prolaze.....

Mirko

pre 6 godina

U Nemackoj tehnicki jednom u dve godine bez obzira na starost. Ako je auto bio ispravan na prvom tehnickom, bice ispravan i posle 6 meseci. Jedino ako naleti na neku rupetinu na, inace, nasim kvalitetnim putevima, pa ima problem sa trapom, ali to bi se manifestovalo u voznji, bukom, nepreciznoscu, itd. tako da bi odgovorna osoba to popravila odmah.

Berner

pre 6 godina

Ovako. U CH dobijes poziv za naznakom kog datuma i u koliko sati da dovezes vozilo, u koju kolonu da stanes, sve precizno. Na samom tehnickom ekspert pregleda vozilo, pali ga i vozi jedan krug itd itd. Nema
teorije da smuljas nesto ili da ga podmitis. Ono sto je vazno, je da je to mnogo jeftinije nego u Srb i da se ne radi svake godine, vec nova vozila idu jednom u 5 godina na tehnicki, starija nesto cesce ali nijedno ne ide svake godine, 2 godine i za najstarija vozila.

SRBIN

pre 6 godina

retko kad su kod nas promene na bolje... obicno su na gore.
(xyd, 21. mart 2018 16:54)


U Srbiji je svaka promena NA BOLJE,,ali ne narodu, nego....zna se kome.

baron

pre 6 godina

Imali smo nekad fabriku automobila. imamo je i sada ali je mali deo u nasem vlasnistvu. ja predlazem drzavi Srbiji,ako hoce da podmladi vozni park drzave neka daje 500L bez ucesca i kamate.

ernesto che

pre 6 godina

Ne bi bilo lose da se prvo sredi standard ljudi, pa da se malo zakrpe ulice pa onda da vidimo ta vozila sa taj jevro 5, 6,7 motor, ovako.......pisanje uz vetar.

ja

pre 6 godina

da, u Nemačkoj je tehnički na svake dve godine, ali prvi put kad sam radio tehnički imao sam prilike da vidim i kako rade. Znaci čovek je punih 60 minuta sve zivo isprobao na autu, bukvalno sve je ispritiskao, nema sta nije proverio, ukljucio-iskljucio, kocnice u 5-6 nekih modova isprobao, pa auto podigao 3 metra u vis, pa cukaj jednu gumu, okrece, drugu, trecu, cetvrtu, pa izduvne gasove... ja sam bio ubedjen da ce nesto da nadje, na kraju sve ok, potpise covek papir, preda mi ga... ja ga naravno pitam da li je ovo standardna procedura, kaze covek, pazi, ja stavljam svoj potpis i pečat na ovaj papir, ako se nešto desi policija ce doci na moja vrata, i ako je moj propust bio ja gubim licencu. Inace covek je bio Dipl.-Ing. koji radi u ADAC-u... samo sam se setio kako kod nas rade... nebo i zemlja.

SASA

pre 6 godina

Ko radi tehnicki pregled policiji. Primer jedan okrug u Srbiji, vozni park policije je vozio cetrdeset i nesto neispravnih vozila, njihov izvor. Jedno vozilo u jednoj policijskoj stanici desni far, oboreno svetlo nije radio bar sest meseci.

Made in ustanova

pre 6 godina

Čemu Preterivanje!!
Do sada se nije gledalo ništa a sad odjednom sva vozila starija od 15god.(znači 85% voznog parka Srbije) dva puta godišnje na proveru?!?! Nebulozno!!Tako nije ni u zemljama EU!!!

Sklonimo krseve

pre 6 godina

Dovoljan je i jedan tehnicki pregled godisnje ali da se radi posteno, neispravnim vozilima jednostavno ne dozvoliti produzetak registracije

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 6 godina

Koja smo mi beda... Vece plate-manje krseva od automobila. Vece plate - manje o politici. Vece plate- manje pljuvanja po politicarima. Vece plate- manje nacionalizma, rasizma. Vece plate- vise nataliteta. Vece plate... Citate li gospodo politicari ?

M. Radosavljevic

pre 6 godina

Opet pumpanje budžeta!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bojan, 21. mart 2018 16:40) # Link komentara

A odakle si mislio da ce se isplacivati novac za one koji zele da imaju mnogo dece i za te majke koje ce da se bave samo radjanjem i nicim drugim? Ja to pisem stalno. Mi novac za podsticaj radjanja nemamo. Samo novim nametima moze da se napravi ta velika suma novca.

Slovenac

pre 6 godina

U SLO novi autu ne idu na tehnicki, tek posle 3 godine prvi put. A onda do 7.e godine starosti na 2 godine. Tek onda godisnje. 35 minuta da traje pregled?? Pa zasto kod nas traje 10min? I sve je pregledano kako treba. 15 minuta je sa produzenjem registracije odnosno ako moras uzeti nove tablice.

Re

pre 6 godina

Volim ove sto kazu "dajte vece plate". Gospodo, plata se ne dobija nego zaradjuje. Takodje, automobil nije socijalna kategorija, nigde ne pise da je obavezno posedovanje istog.
(Insajder, 21. mart 2018 17:27)

Kako ce to lekar ili profesor da zarade?

Dass

pre 6 godina

Ma da to je samo jos dublje zaviranje držaave u naš džep. Umesto jednog plaćenog tehničkog plaćaćemo duplo. Pa neka drugi tehnički bude o računu države!!!!!!!!

!

pre 6 godina

Da ne idemo malo naopako? Mozda bi trebalo prvo da sredite ulice da onda ljudima da zahtevate novija vozila.
Po ulicama Beograda rupa do rupe. Moj auto je posle 6 meseci voznje vec krs zbog toga.

Nešo

pre 6 godina

Pošto radimo za minimalac(većina) ja ću da kupim zelenka ili dorata...tako neću morati da idem na tehnicki, neću morati da kupujem gume, lance, benzin...neću morati da kosim travu u dvorištu...policija mi neće pisati kazne za svetla ili pojas...bog da te vidi...

milan d

pre 6 godina

A u kojoj zemlji se ide dva puta godisnje na pregled? Cudna zemlja srbija , cudan ovaj Okanovic . Zasto politicari ne poprave standard stanovnistva i da ljudi kupuju mladja vozila. Drugo , za ljude koji mogu da kupe mladji i bolji auto vi ste uveli NENORMALNE namete zvane taksa tako da ljudi kupuju nesto starije i manje. Sad hocete da ukinete ove stare jer su na njih manje takse Pa ce te narod na silu naterati da mora da placa vece namete. Samo napred , deljite sopstveni narod pouceni od RUSIJE.

nesa

pre 6 godina

ovo je glupost dav se za vozila preko petnaest godina vrsi tehnicki pregled dva puta. sta ce da se desi vlasnik vozila plati registraciju vozila dvadeset hiljada din. za celu godinu. posle voznje od sest meseci ode na tehnicki pregled i ustanovi se da vozilo nije tehnicki ispravno da li ce drava da vrati vlasniku vozila deset hiljada din. da li ce vozaci koji su vlasnici vozila preko petnaest godina motati dvaput za godinu dana da placaju onu pljackasku nalepnicu koja kosta petstotina trideset din.

Mister Vo

pre 6 godina

Ja vozim Mondeo keca iz 1995. Kupio ga moj cale novog dok je ziveo preko, posle ga dao sestri a ona pre 7-8 godina meni. Isao redovno kod majstora i naravno na tehnicki do pre par godina. Onda se ispostavilo da ne mogu da mi nadju utisnut broj na motoru, kazu moras u SUP na dokucavanje. Rekoh pisi broj koji treba, sve je originalno, kaze on nece. Od onda idem samo kod majstora a za tehnicki doplatim crvenu da ne vozim na pregled...

Zoran Milosavljevic

pre 6 godina

Glasacka masina ce to izglasati. Tehnicki pregled u Srbiji su do sada
bili povrsni. To trba regulisati. Ali pregledi svako malo su skidanje
odgovornosti drzave odnosno policije. Potrebno je da policija vrsi kontrolu
na ulici. Tehnicki neisprana vozila iskljucivati iz
saobracaja i sa posledicama za servise koji je obavio tehnicki pregled.

Pop

pre 6 godina

Država i oni koji ovo propisuju i koji rade u državnim organima treba im oduzeti pravo jer su jadni nepismeni. Ako su i završili fakultet očigledno je da su nesposobni jer koja logika nalaže da se vrši tehnički pregled dva puta u kalendarskoj godini. I vrapci znaju da vozla koja su pravila udese nisu tehnički bila neispravna drugo kako kaže neko od nas većina su novijeg datuma a vozači neiskusni i pod uticajem koje kakvih narkotika.

Gile

pre 6 godina

Sve to treba zabraniti, sve kante starije od 15god, onda ne bi bilo guzve uopste :)
(Marko G, 21. mart 2018 16:40)

Nece druze oni nista zabraniti jer ako zabrane onda nema para od akciza na gorivo jer te kante idu na gorivo a ne ko ovi novi pojedini na struju .samo ce eto uvesti jos jedan tehnicki da bi uzeli jos malo para posto su automobili stariji od 15 godina 80% voznog parka u Srbiji . Tehnicki nece da prodje samo onaj ko ne moze da dotera auto na tehnicki :) . Boli njih uvo za zdravlje gradjana i za bezbednost .

jaggy

pre 6 godina

ako je cena tehničkog pregleda 1500-2000 i ako moramo dva puta godišnje da ga prelazimo onda bi cena morala da se prepolovi .. pola sad a pola za 6meseci .. tehnički pregled je još uvek besplatan a ovo su prvi koraci ka ozakonjenju naplate .. i zašto uvek prvo po sirotinji .. ništa vam ne valja zakon!

dr.kadzija

pre 6 godina

Dodjite u Dohu da vidite kako se resava kompletna procedura, na najsavremeniji nacin. od uvoza, prenosa, izdavanja vozackih dozvola, najsavremenijeg trenutno tehnickog pregleda, registracije. Onaj lazni dr, poslednji put bio u obilasku centra za nadzor, imao nesposobne savetnike a i dosao da uzme dnevnice.
Ovi tzv strucnjaci umesto da dozvole slobodan uvoz vozila iz celog sveta, pa da se uradi pravi tehnicki pregled, da se u zakonsku odredbu ubaci i mogucnost da vozila imaju svetlosnu signalizaciju kakva je priznata na svim kontinentima, da se ceo sistem promeni iz korena, jer sada otima pare ljudima za svakakve gluposti, oni ce opet nesto da izmisle jedinstveno, prvi put vidjeno...

seljak

pre 6 godina

Da si skoro kupio nov auto znao bi da nova vozila ne idu na tehnicki pregled 2 godine, tako da tvoja izjava spada pod lupanje.
(Aca, 21. mart 2018 17:54)
Nagrdio si coveka a nisi u pravu.
Nov auto sam kupio 2008,zatim 2013 i poslednji 2016 god.u junu.Svaki put se radi nulti tehnicki pregled u salonu a pored toga je obavezan i redovan tehnicki pregled da bi mogao da se registruje.Takodje je obavezan i posle prve kao i svake sledece.Nikakve razlike da li si kupio novi ili polovan auto.Bilo je reci o tome u zakonu od 2009 godine.ali zbog nedostatka pravilnika nikad nije zazivelo u praksi.Isto tako ovo za teh.preglede postoji od 2009 god.ali nije bilo pravilnika na koji je zakon trebao da se pozove i nije zazivelo.Znaci redovan teh.pregled se radi i za nova vozila cim izadju iz salona i svake naredne godine.

Indus

pre 6 godina

Radim u tom famoznom IT sektoru, plate nisu par hiljada eura kako lažu, već oko 500-600. Živim kao podstanar, ne tražim pomoć od roditelja, izdržavam se sam. Dakle, pitanje za sve vas - ako sam ja jedva uspeo da kupim polovan auto star 12 godina i sada ulažem u njega da ga dovedem u perfektno stanje, kako će to uraditi onaj radnik sa 25-35.000 mesečno? Neko je na Twitteru pitao Damira Okanovića koliki je procenat automobila koji učestvuju u saobraćajnim nesrećama zbog tehničke neispravnosti - njegov odgovor je bio 5%. A naglasio je da je ljudski faktor (bahatost, neznanje) mnogo veći uzročnik saobraćajnih nesreća. Zaključite sami kakav je cilj uvođenja ovih novih propisa onda.
Sada idu moja glavna pitanja:
-Ako ja jedva mogu da krpim polovan automobil, šta da radi ostatak Srbije sa duplo manjom prosečnom platom od mene?
-Da li da se preselim kod roditelja da živi sa njima, kako bih mogao da plaćam nov auto?
-Da li da im se nakačim da me roditelji finansijski pomažu do njihove smrti? -Da li uvođenje ovih propisa ima za cilj povećanje bezbednosti (samo 5% automobila zbog neispravnosti učestvuje u saob. nesrećama, ne zaboravite) ili samo novi namet na novčanike?
-Ili da se pokupim, napustim Srbiju i ne postavljam više ova besmislena pitanja sebi dok mi život prolazi?

A da se zabrane svi sem crnih Audija i dzipova ?

pre 6 godina

"@Bata Raka,
Merite izduvne gasove i cenu registrovanja prilagodite srazmerno količini zagađenja."

Ordinarna glupost ! Zagadjenje nekog automobila u jedinici vremena ne govori nista o tome koliko dugo ce, na pr. godisnje, taj auto da bude vozen ! Sta mislite koji auto je opasniji po vasu decu, Evro 1 benzinac, star 30 godina, koji prelazi par hiljada godisnje ili par godina star Gold dizel, sa NOx, koga vozaci ne gase ni kada udju u Maxi ?

kartmen

pre 6 godina

Danas smo čitali vest kako je uredno registrovanim autobusom obavljan međunarodni transport putnika sa 28 utvrđenih kvarova. Strožiji zakon nije potreban ako se ni postojeći ne sprovodi.

coki

pre 6 godina

Marko G...aha,hajde da uporedimo bmw star 15 godina u odlicnom stanju,redovno odrzavanom i pazenom sa novom Dacijom Sandero pa da vidimo koja su kola bezbednija,tehnicki bolja,bolje kocenje,bolja zastita kod sudara,kvalitet materijala.Nije poenta starost vozila nego sto nas narod tera stara kola koja su pritom neodrzavana,nije ulagano u njih,nisu cuvana,a na sve to i kada se menja neki deo kupuje se kineski,a i nova kola mogu da budu losa(kao sto sam rekao,Dacija osim motora i menjaca sve ostalo je na nivou kola 20 godina starih,a takva im je i bezbednost).

kvazi englez na srpskom

pre 6 godina

Hahahaha ne znas jel gore kad imas dva neizivljena bilmeza za volanom u "krsevima" kao sto kazete ili ista kolicina bilmeza iza volana tatinih novih, skupih kola...Ljudi shvatite da je problem u glavama. Tu pojedincima treba tehnicki pregled 2 puta godisnje. Bahatost ubija. Ne krs. Za volanom nekog najnovineg automobila se ne gine...gine se, i te kako.

oligarh patriJota

pre 6 godina

lol, da vam 'daju' platu od 2000e... za tako nesto drustvo treba da se izbori. no vi od milosevica na ovamo to odbijate (vecina) , obozavate svakojake diktatore I tako vam je po zasluzi.

Zivorad

pre 6 godina

Kad god odem na tehnicki trazim da mi detaljno pregledaju kola. Odrzavam ih maksimalno, bukvalno sve radi, od najmanje sijalice u instrument tabli do kocnica i svega ostalog. Jeste, auto ima 30 godina, ali potpisujem da je ispravniji od vecine 3 puta mladjih, a to mi je potvrdio i radnik na tehnickom, recima :" slusaj druze, ako resis da prodas auto prodaj ga meni, pa jutros je doslo 15 vozila mladjih od 10 godina i svi treba u zemlju da gledaju kad te sretnu". I ko je veci rizik? Ja ili balavac sa autom od 150 konja i neispravnim kocnicama?

Sinisa Mihajlovic

pre 6 godina

Dragi neupuceni Radovane treci... Da si samo jednom uplatio nekom platu, ne bi lupao toliko.

Na svakih 100 dinara koje dobije radnik, drzava uzme jos otprilike 67. Dakle, ako ti kao radnik dobijes 250 evra plate... poslodavac je kraci za oko 420 - od kojih je skoro 170 uzela drzava, zato sto joj se moze. Ako ti stvarno svom poslodavcu zaradjujes samo 500, treba da popijes otkaz - jer za ostalih 80 treba da se plati lokacija, struja, voda, ostali troskovi, masine, firmarina i ostalih 150 troskova o kojima pojma nemas, jer ih ti ne placas.

Da se razumemo, ne branim ove nase "privrednike" koje radnike izrabljuju i placaju ispod svake mere dostojanstva, ali ovakvo lupetanje je takodje previse.

C i n i k

pre 6 godina

Treba zabraniti uvoz Euro 3, to su vozila iz 2001 g, 17 godina stara, ne kapiram zasto se ne napravi ogranicenje, da bude uvoz Euro 4 min?
A sto se tice rezima, ocekujem samo nove namete i nove probleme vozacima, jos kad vidim da je tu negde onaj Okanovic sa svojom NVO, odmah znam da cemo biti odrani po dzepu.
Tako je taj njegov NVO plasirao bolesnu ideju o merenju prosecne brzine, pa kad su ukapirali da sluzbena vozila rezima ne mogu da voze bez 200 na sat, ucutali se...a da je prosecna brzina bolesna stvar tu nema dileme jer kad imas udes ( sto je retkost na autoputu) sa 120 ili sa 140 km tu nema nikakve razlike u posledicama po vozaca i putnike,isto je..

Baki

pre 6 godina

Da budem iskren ja davno nisam video da je neki vozač sa kršom izazvao nezgodu uglavnom su to neka novija vozila koja imaju lepo ubrzanje tako da vozač igra veliku ulogu u bezbednosti u saobraćaju

C i n i k

pre 6 godina

Bice vozacima novi namet to je sasvim sigurno jer vozaci ovde nikada nisu od rezima dobili pojeftinjenje vec samo novo poskupljenje i nove obaveze, a da bi smanjili broj krseva, zar nije logicno da se zabrani uvoz Euro 3?

seljak

pre 6 godina

Ja se nesto ne vidim da u saobracajnim nesrecama ucestvuju stariji automobili... Uvek je to neki mocan auto novije proizvodnje koji je preticao, tatin sin izgubio kontrolu i takvi slucajevi... Nadjite 1 nesrecu sa autom starijim od 10 god i ja cu vam naci 5 sa novijim. Mozda da zabranimo automobile upotpunosti
(Niko, 21. mart 2018 17:29)
To ne menja stvar da auto mora da bude tehnicki ispravan.Jeste nebuloza da auto stariji od 15 god.treba dva puta god.na tehnicki pregled kao i da nova vozila do 3 god.uopste idu na tehnicki ali je potpuno netacno da starija vozila ne ucestvuju u udesima.Oni se ne sudaraju,oni slecu u kanal i van puta bez ucesca drugih vozila.Ako postoji i samo jedna zrtva tehnicki neispravnog vozila,to je lose i nema potrebe da se desava.

mak

pre 6 godina

A sta cemo sa putevima u Srbiji??? Veci gradovi su jos i ok.ali manji gradovi su uzas, po 100puta krpi se ista rupa a neke nisu ni zagrpljene. Kako sa budu automobili ispravni???

Nicolás

pre 6 godina

Nikad,ali nikad nisam učestvovao u sudarima sa starijim automobilima,obično sam ja taj koga udare i naprave ogromnu štetu,eto kao pre dva i po meseca na E-75,neka budala išla 180 km/h,kucao poruke i zaglavio auto na tempomatu,a ja koji sam išao 93 km/h,ja sam i taj koji je nastradao,a auto koji je udario moju Opel Zafiru A je BMW 530d

Naravno,to je sad rešeno,ali imam i drugi auto,1990 Opel Kadett E,u kojem isto nisam učestvovao u udesima,nego mene udare,kao 2009,vraćao se iz Szeged,i neka budala sa Sebringom,zajurio se i udario mene,i naravno napravio rupu u gepeku

nada22

pre 6 godina

U Nemačkoj je tehnički pregled svake 2 godine, ali saobraćajna i KOMUNALNA policija vam i na parkingu ostavlja opomenu ako primeti nešto što ne valja (gume, razbijen far ili zadnje svetlo, migavac,...). Imate rok od 15-30 dana da se javite sa POPRAVLJENIM automobilom, inače vam pišu "ljubavno pismo", takođe sa rokom plaćanja. Ista procedura je i ako vam svetla nisu u redu. A kod nas, nit se radi PRAVI tehnički pregled, nit saobraćajnoj policiji pada na pamet da kontroliše vozila, pa naravno da se voze "krševi".

dejan

pre 6 godina

Super to sve, a sta ce da rade sa Romima koji zapregama idu po Pancevu, po celom gradu, bez da ih milicija sklanja? Desilo se da su vise njih udarili, i ljudi ne mogu da naplate stetu, nije motorno vozilo? Hocete standarde EU a dozvoljava se da konjima i magarcima, sa zapregom se voze po gradovima skupljajuci sekundarne sirovine?

Neko odavde

pre 6 godina

Nemojte da preterujete,ne znate vi sta su zapadni standardi,kakav bre tehnicki dvaput godisnje,hocete opet bagere i naskakanje na skupstinu,bolje se malo umiljavajte ovom jadnom narodu..

Privatnik

pre 6 godina

Uvesti obavezu svakih 6 mjeseci za tehnički je glupost neviđena... Kakve veze ima dali je auto staro 10, 15 ili 20 godina da bi bilo izloženije kvarovima. Treba podizati svijest o ispravnosti, ukinuti da prevoznici imaju tehničke preglede i sami sebi i ostalima rade uslugu tehničkog pregleda. Većina novijih auta ima izvadjen dpf i ugašen egr a dizel su najveći zagađivači svakako. I zašto sad vozila starija od 15 godina da dvaput idu na pregled. O Srbijo, državo!

fenomen

pre 6 godina

Sestra i zet voze tojotu 1990. godiste. Krpe ga kad bas nesto mora. Oskudacija. Oba sina su im mladja od auta. Na tehnickom gledati gume, kocnice, volan tj upravljacki sistem i svetlosnu signalizaciju. E sad kad se nasi popismane na tehnickom i traze dlaku u jajetu. Poz.

Insajder

pre 6 godina

Volim ove sto kazu "dajte vece plate". Gospodo, plata se ne dobija nego zaradjuje. Takodje, automobil nije socijalna kategorija, nigde ne pise da je obavezno posedovanje istog.

Mladen

pre 6 godina

Vozim auto star 18 godina.
Prešao tek 150.000 Km, uzet nov. Redovno održavan. Ugrađen plin.

Niko ne može da me ubedi da mi je auto nebezbedan ili da mnogo zagađuje. Plin i metan su najčistija goriva, a nov kada budem opet kupovao nov biće na struju.

Na odžavanju nikad nism štedeo, a naročito ne na kočnicama, gumama i amortizerima.

Moderni imaju više air-begova, bolje zone gužvanja, više kamera i napredne sisteme protiv proklizanja. Ovaj moj ima preglednost i pažljivog vozača koji ne juri dok vozi.

Banglades

pre 6 godina

Ljudi pre neko vece na NBG kod arene eeej autoput, pun kombi roma i vuku prikolicu od motokultivatora punu kartona, otvorena zadnja vrata od kombija a oni rukama drze prikolicu koju vuku.. Mozete samo zamisliti sta bi se desilo da im se otrgnula i da su je ispustili de svi voze od 120 pa navise..inace i kombi i prikolica su bili u ocajnom stanju

Mik

pre 6 godina

A da umesto gluposti sa tehničkim smanje carine i cene vozila koje preprodavci kupe tamo za 500 eura a ovde ga proda za 2500 eura, i vrati mu kilometražu, da se tome stane na put, smanje akcize na gorivo, itd?...

Sasa

pre 6 godina

U drzavi u kojoj ne postoji ODGOVORNOST, dzaba bili na snazi i najbolji zakoni na svetu. Dok se ne UVEDE POTPUNI RED nista se nece promeniti. Da su zeleli to da urade uradili bi, imali su svo vreme devedesetih i 18 godina ovog milenijuma. Moramo da izaberemo nove ljude koji zele, hoce i znaju da naprave drzavu i zavedu red. Ko misli da ce to uraditi ovi (ili oni) koji su vec imali sansu to da urade grdno se vara.

ehjj

pre 6 godina

SRBIJA JE ZEMLJA POZNATA PO APSURDIMA SVE OBRNUTO RADE UMESTO PRVO STANDARD PA ZAKONI ONI PRVO ZAKONE PA STANDARD. MISLIM DA TAKO TESKO CE ICI. U SVICI SE TO RADILO PARALELNO KAKO SE DIZAO STANDARD TAKO SU I DONOSILI ZAKONE. LOGICNO

Bata Raka

pre 6 godina

Merite izduvne gasove i cenu registrovanja prilagodite srazmerno količini zagađenja. Kvalitet vazduha i samim tim i zdravlja svih treba da bude prioritet. Siromaštvo nije izgovor za trovanje nas i naše dece.

XIII Apostol

pre 6 godina

Ako je vec o bezbednosti rec, pa NAS auto i to nov, ovaj nesretni 500L na zvanicnom evropskom testu bezbednosti prosao kao najgori. Ako pricamo o zagadjenju, ajde malo da se setimo afera sa izduvnim gasovima nekoliko Nemackih auto kompanija i laziranjem podataka. Ovde samo pricamo o uzimanju jos para od naroda i novim nametima da se popuni drzavna kasa zarad price o boljem stanju finansija ovih u odnosu kako je to bilo kad su bili oni drugi. Uzimaju nam pare, ispiraju mozak i vredjaju inteligenciju. A mi i dalje, kao pre par nedelja u Beogradu, umesto na izbore sedimo kuci i komentarisemo po internetu. I nismo za bolje.

Hehe

pre 6 godina

@(odvratni dizel svi smrde, 21. mart 2018 22:22)

A sta proveravaju na autu na tehnickom 40minuta?!? Da li se ikada zapitate sta pisete? Zasto i dalje ima vise vozila sa neispravnim ili poluispravnim prednjim farovima koji najcesce zaslepljuju, kako kod nas, tako u Bosni, tako i u CG nego sto ima sa ispravnim?!? Neko vas obmanjuje sa tim "temeljnim" pregledima auta. Tehnicka ispravnost vozila sa svim testovima na masinama za to moze da se uradi plafon 20ak minuta sa sve probnom voznjom da se vidi vesanje i kako se auto ponasa. Prave filozofiju ni oko cega, a ljude majmunima.

Ajdemo u Europu jer tamo ima sve, ajdemo u Europu i ne vracamo se.

pre 6 godina

@Boban
"EVROPA je odavno te granice popela na EURO 4 za prigrad, EURO 5 za centre gradova."

Gde ste to culi ? Evropa, svi gradovi ? Da li znate neki strani jezik ? Tesko. Takvi kao vi cekaju ulaz u EU da im Evropa napuni i frizider !

Statuskan

pre 6 godina

Volim ove sto kazu "dajte vece plate". Gospodo, plata se ne dobija nego zaradjuje. Takodje, automobil nije socijalna kategorija, nigde ne pise da je obavezno posedovanje istog. 
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Insajder, 21. mart 2018 17:27) 

Evo ga još jedan vajni ekonomista.Gospodine,reč ,,Zaraditi" i reč,,Srbija" ne idu nikako zajedno.Ovde može samo da se krade,otima,potkupljuje itd.

Rade

pre 6 godina

Vala i redno je bilo, treba uvesti i test za zagadjenje okoline a ne da prodje krs iz 70neke i ostavi iza sebe oblak crnila. Ovi sto kukaju da nemaju para i ne treba da voze kola, svi bi ste sa 250e auto, letovanje, zimovanje, pa nemoze, realnost je surova ali je realnost i ja bih jahtu i pet plavusa pa nemam.
(Bojane zasto komentarises, 21. mart 2018 18:54)
Ti onda koristi usluge firme Apeks, placaj njima za voznju 90 dinara a vozi se "proverenim" autobusima koji se zimi bukvalno sankaju jer nemaju adekvatne gume a leti se kuvas jer radi grejanje da ne bi prokuvao motor! Glava se ne gubi zbog keca i juga, glava se gubi zbog usijanih glava koje voze BMW,AUDI,MERCEDES,i njima unistavaju najcesce tudje zivote, ni krive ni duzne. Kad takve osobe budu STVARNO kaznjavane i nesrece ce biti znatno redje.

Charlie

pre 6 godina

Platiću dupli pregled stajnog trapa,ali budem li naleteo na rupu u asfaltu staću i blokirati prolaz dok je putari ne poprave i dovedu put u vozno stanje.Srbija je Diznilend,sirotinjsko carstvo.

Sasa

pre 6 godina

Ok jasno mi je da ce bii sve gore I gore po vozace i da se zakoni prave za bogate. Samo me zanima kada ce se skinuti debilni nameti na cenu goriva, na cenu registracije, ugradnje gasa ... itd. Kada ce se malo relaksirati troskovi vozaca kako bi mogli doci do boljih vozila. Ispada da sirotinja i ne treba da vozi?! U USA i najsiromasniji portorikanci imaju auto.

steva

pre 6 godina

U Nemačkoj teh. pregled vozila traje 2 godine, a u naprednoj Srbiji ću ja sada morati dva puta da plaćam teh. pregled jer vozim auto stariji od 20 god. Eto država nas kažnjava zato jer smo siromašni, a ona nas je osiromašila i uvela u bedu. E, dokle će više trajati ovo maltretiranje prosečnih građana Srbije ?

6:2 za nas

pre 6 godina

U SLO novi autu ne idu na tehnicki, tek posle 3 godine prvi put. A onda do 7.e godine starosti na 2 godine. Tek onda godisnje. 35 minuta da traje pregled?? Pa zasto kod nas traje 10min? I sve je pregledano kako treba. 15 minuta je sa produzenjem registracije odnosno ako moras uzeti nove tablice.
(Slovenac, 21. mart 2018 19:17)
@
To govori da kada u Sloveniji kupite novi automobil za pet godina dva puta odete na tehnički pregled. Poredjenja radi ja sam u Srbiji kupio novi automobil pre pet godina i šest puta sa bio na tehničkom. Morao sam iz salona prvo da vozim na tehnički pregled i tek onda registrujem zato ispadne da za novi automobil posle prve godine imate uradjena dva tehnička pregleda. Kako Slovenci u dva pregleda za pet godina uspešno ispitaju vozilo a našima treba dva pregleda samo u prvoj godini dok je još novo?
Zanimljivo je kako se brzo uskladjujemo sa EU kada treba uvesti dodatne obaveze gradjanstvu a kada se treba uskladiti sa nečim što smanjuje troškove i olakšava život narodu uvek ide jako teško i uglavnom se ne sprovede.

Nemanja

pre 6 godina

@insajder
Ne lupetaj. Kako ce recimo frizer/kasirka/mesar/vodoinstalater itd. da kupe auto mladji od npr. 10 god? Hoces da kazes da oni ne rade? Rade vise od tebe sigurno. U Srbiji ljudi rade ali za MALE PARE! Jel RAZUMES? Naravno komentar ti je zlonameran i nije konstruktivan.

Mare

pre 6 godina

Ili cete da vozite najnoviji Audi A8 ili cete ici peske...A,metro mozete da sanjate posto je prioritet tunel kod Savske padine upravo za vlasnike gore pomenutog auta iz Beograda na vodi...

Miloš

pre 6 godina

Izuzetno poštujem gospodina Okanovića,ali šta se dobija video nadzorom?Kontrolor uđe u kanal da pregleda recimo vešanje.U međuvremenu je uzeo 1000 dinara da kaže da je sve u redu.Vozilo izađe u saobraćaj,desi se nezgoda.Ko je kriv?Ne može tehnički pregled da bude kriv.Prosto.Tog trenutka je sve bilo oK na vozilu.Isto tako,recimo,i sa kočnicama.Radnik na liniji tehničkog pregleda uradi dijagram na valjku za jedno vozilo kome su ispravne kočnice,ali u stvari,izvuče taj isti dijagram za već ,,najavljeno,, vozilo koje dolazi na pregled i koje je neispravno.To se na videu ne može utvrditi nikada.Tako da...Ovo je Srbija.Lično sam protiv neispravnog vozila u saobraćaju,ali od realnosti se ne može pobeći.

EkstraGalaktican

pre 6 godina

Za 2, eventualno 3 godine ce se ovo primenjivati, a kako kaze Prvi potpredsednik/Premijer/Predsednik/Gradonacelnik, do tada cemo svi voziti nove automobile, posto ni ne znamo kako nam dobro ide :)

Dejan P.

pre 6 godina

Prosecna plata 1000 eura, krediti sa kamatom 1% jer je dinar stabilan, ukidanje carina na automobile i svi cemo voziti nove automobile.

kole

pre 6 godina

ne voze ljudi krseve jer su zaljubljeni u 80te i 90te nego sto nemaju para za bolje,nek hohstapleri skinu carine pa ce ljudi voziti novije automobile...

Berliner

pre 6 godina

1. Navodno ih brine zagadjenje koje uzrokuju starija vozila, a uvode nenormalne namete na TNG koji najmanje zagadjuje?! Pa koga lazu, bre?!

2. U Nemackoj tehnicki pregled vazi 2 godine, bilo vozilo staro mesec dana ili 50 godina! Sta ce da promeni tehnicki 2 puta godisnje za starija vazila. Sta ako vlasnik tog vozila nije presao vise od 200 km prethodnog tehnickog pregleda, a za to vreme vlasnik novog vozila presao 100.000 km?! Gde je veca verovatnoca da se nesto pokvarilo?!

Ako im ovo prodje, mi smo ovce, pa i treba da nas shishaju!

pera

pre 6 godina

a ko ce da kaznjava Rome u svojim imitacijama vozila na 4 tocli,neregistrovanim,a oni sami bez licnih isprava. Sta ja da uradim kad mi tako neki unisti auto,da sedim i placem jer oni imaju veca prava nego mi koji ovde placamo porez??

Strokavi mozak

pre 6 godina

Sta bre dva puta godisnje?Svaki mesec bato moj ili svakih nedelju dana.Ko zna kad kanta moze da se pokvari.Najbolje je svaki dan tako jedino mozemo da budemo sigurni.

drvobradi

pre 6 godina

Dokle bre vise ovaj Okanovic i njegova privatna firma? Nakon 50 izmena zakona o saobracaju, od kojih je vrlo malo pomaka bilo u bezbednosti, opet je on pozvan da ucestvuje u izradi. Covek je inace advokat po struci. Inace cela prica je sto Srbija ima dogovor sa kineskim firmama koje ce nam tu opremu uvaliti, pa se sad gura na silu (nove kamere MUPa, optika MTS, ove kamere za tehnicki itd).
Preskup sistem za vrlo malo dobiti. Lako je proveriti da li je neko vozilo tehnicki ispravno i ko je potpisao tu ispravnost. To moze da se kontrolise nasumice ili kod nekih udesa. Na osnovu toga ce vrlo brzo isplivati mesta na kojima se tehnicki pregledi ne obavljaju dobro. Oduzeti im licencu i neka se oni posle pitaju sto im je biznis propao.

Vladimir

pre 6 godina

Ovo je diskriminacija ! Siromašni nek idu peške ili biciklom a bogati nek voze nov auto!???
(tex, 21. mart 2018 17:09)
I ne samo nov auto, vec i gazenje pesaka ili udaranje drugih starijih vozila od 15 godina u saobracaju zbog neprilagodjene brzine i naravno bez odgovornosti jer sto da odgovara kada vozi novo i tehnicki ispravno vozilo!

dovla

pre 6 godina

"Radionice tehničkih pregleda moraće da imaju i dobru internet vezu sa jedinicom MUP-a, tako da praktično uvodimo 'sistem Velikog brata' kada su u pitanju tehnički pregledi", objašnjava Okanović.

Pa kad ste od "drzzave" napravili Farmu-shto ne biste i od tehnichkog,Velikog brata!?...

Bojane zasto komentarises

pre 6 godina

Vala i redno je bilo, treba uvesti i test za zagadjenje okoline a ne da prodje krs iz 70neke i ostavi iza sebe oblak crnila. Ovi sto kukaju da nemaju para i ne treba da voze kola, svi bi ste sa 250e auto, letovanje, zimovanje, pa nemoze, realnost je surova ali je realnost i ja bih jahtu i pet plavusa pa nemam.

nn

pre 6 godina

Moja benka iz 90 godine je tehnicki ispravnija od 90% vozila starijih od 15 godina. Limarija komplet odradjena i plastificirana. Air bag za vozaca, suvozaca, bocni, rade bez problema. ABS, ASR, TCS, daljinsko zakljucavanje, zeder protiv kradje (ima sistem paljenja, ako ne odradis redom, ne moze da se upali) isto rade. Sper diferencijal fabricki, ne mozes da se zaglavis i da hoces. Koči bolje nego moj drugi auto punto iz 2009 koji nema ABS, ASR, TCS, bocni air bag, Svako dugme u autu radi, motor perfektan ne dimi, ne duva, suv kao barut, ne trosi ulje, plin atestiran do 2020.

Statuskan

pre 6 godina

Predlog za ove što zevaju u narodnoj skupštini da izglasaju zakon po kome će minimalna plata biti recimo 800 evra i u roku od godinu dana će prosečna starost vozila biti 7 do 8 godina.Problem Srbije već 50 godina je što se ne bavimo uzrokom već posledicama.

Džoni

pre 6 godina

Da mi je znati kako će na tehničkom da snime onog koji nije ni bio. U praksi, to će da se pretvori u ponovljeni pregled za one kojima je kamera otkazala ili se snimak zagubio ili birokratiju prosto mrzi da gleda i traži.
Ono kad idiotski sistem generiše korupciju pa više i ne znaš da li je cilj takvog sistema idiotizam ili korupcija.
Po običaju, jedine sankcije snose vozači, i to oni odgovorni. Umesto prosto da auto kuće koje krše zakon automatski izgube licencu nakon jednog takvog prekršaja. po običaju, zato što se zakon ne primenjuje, donosi se novi. A zašto bi se taj novi primenjivao, niko ne zna.

hm

pre 6 godina

Ok, neka starija vozila od 15 god idu dva puta godisnje na tehnicki pregled, ali neka i ona do npr. 3 godine starosti na tehicki idu svake 2 godine. Ili mozda zakonodavcu nije prioritet bezbednost, vec budžet?

Hygge

pre 6 godina

A vi kad preterujete, preterujete za Nobela. Evo kako to funkcioniše u Danskoj, zemlji koja je za Srbiju u drugoj galaksiji, a i za ogroman broj najrazvijenijih zemalja.

Kupite nov auto. Servisira se godišnje (ako to želite, a ja to radim OBAVEZNO) zbog garancije a i vaše bezbednosti. Troškovi servisa su za danske prilike minimalni, auto je nov.

PRVI tehnički, ako je auto kupljen nov, je nakon 4 (četiri) godine a posle toga na svake 2 (dve). Dakle, auto koji je navršio 8 godina je tri puta bio na tehničkom (i kod mene 8 puta na servisu).

Razlika između Danske i Srbije je sledeća. Ako auto u Danskoj nije ispravan, NE PROLAZI tehnički. Nemoguće je da dobijete prolaz na tekničkom ako NISTE BILI. Ja konkretno nikad sam ne vozim auto na tehnički, to radi servis koji je upravo godišnje servisirao auto.

Koja će to radionica koja je autorizovana za tehničke preglede rizikovati da "pusti" neispravan auto koji će nakon dva dana biti zaustavljen od policije i gde će se konstatovati sigurnosni propusti?

Imate mnogo da učite. I jedno treba da naučite, PRETERIVANJE tipa dva puta godišnje na tehnički, ne vodi nikuda. Ako je auto prošao tehnički pregled POŠTENO, onda sigurno može da izdrži još dve godine, pod uslovom da ga godišnje servisirate.

Mnogima će se učiniti da je to što u Srbiji radite lakše, ali verujte na reč, nije. Da je lakše, ovo bih i pisao iz Srbije umesto iz Danske. Pozdrav.

Mare

pre 6 godina

@srb
Nije normalno u Srbiji.Mi smo najsiromasnija zemlja u Evropi i shodno tome nas standard nam ne dozvoljava auto iako je 21. vek.Toga moramo da budemo svesni,a drzava umesto da bude humana i radi na metrou ili povecanju GSB-a oni sve rade da samo malom broju bogatih bude bolje,pa je prioritet tunel,a ne metro.Nije problem sto smo najveca sirotinja,nego sto smo najnehumanija zemlja sa najvecom razlikom izmedju sirotinje i multimilionera....

Bez kazne i prekrsaja poslednjih 25 godina

pre 6 godina

Samo represija i nameti.Slazem se da automobil mora da bude tehnicki ispravan i zbog onoga koji vozi i zbog svih ostalih ucesnika u saobracaju.Ali zasto nekada ne izadjete sa zakonom u susret vozacima i deci koja se voze.Proslo je vreme mangupiranja sa zatamnjenim staklima,ljudi shvatite folija je neophodna postala na temperatirama koje su sada u u ovom delu sveta.Zasto da mucim ibebu u kolima i sebe i na kraju krajeva automobil kojem ce sigurno trebati 3 puta vise vremena da rashladi kabinu bez folije za stakla nego sa njom.Ako ima iko pismen u sekretarijatu za bezbednost saobracaja taj bi trebao da zna da koriscenje licenciranih alu folija na staklima sem sto snizava temperaturu vozila sprecava rasprskavanje stakla pri sudaru i raspianje srce koja ozbiljno moze da povredi i decu i ostale putnike u vozilu.Ukinite glupe ateste na folije koje su vec svetski priznate i atestirane i jednom kao drzava izadjite u susret ucesnicima u saobracaju.Jedino ako kod vas nije veca paranoja ko sedi u takvim u kolima,onda je to do vase savesti ali opet narod nije za to kriv i ne treba da ispasta.

lister

pre 6 godina

A da za početak srede puteve? Kako misle da nam auti budu tehnički ispravni kad su nam putevi puni rupa i kratera? A onda da podignu plate kako bi mogli da podmladimo vozni park... Sa ovakvim putevima, teško da će nam auti biti tehnički ispravni...

japanac

pre 6 godina

U potpunosti sam za strožije i bolje kontrolisanje vozila na tehničkim pregledima. Mislim da ćemo tako imati bezbednije automobile na ulicama a samim tim i manje gužve zbog verovatno smanjenog broja vozila.. Znam da svako želi sopstveni auto i nezavisnost u prevozu, ali ne zarad ovih stvari koje sam naveo...

Bari1991

pre 6 godina

Ovi sto kukaju da nemaju para i ne treba da voze kola, svi bi ste sa 250e auto, letovanje, zimovanje, pa nemoze, realnost je surova ali je realnost i ja bih jahtu i pet plavusa pa nemam.
(Bojane zasto komentarises, 21. mart 2018 18:54) # Link komentara

Umes drugima da drzis slovo,da pametujes i ponizavas.A nisi nasao za shodno da se,pre svega,opismenis;to bi trebalo da bude osnova za nastavak zivota.Sto se tice plate od 250 evra,ima komentar Radovana III,covek je savrseno sve objasnio.Procitaj i nauci i ti nesto,bogati covece sa velikom platom.

zemunac

pre 6 godina

Da li je isti kriterijum za golfa starog 20 godina koji je odrzavan i za Ladu ili Zastavu koji su u startu bili krsevi
Opet nedostatak mozga

Ajde digitalizacija, pokazite se

pre 6 godina

Najozbiljnije pitanje za drzavu, da li postoji statistika o prosecnoj starosti automobila koji je ucestvocao u saobracajnoj nezgodi ? A o saobracajnoj nezgodi sa smrtnim ishodom ? Takodj i o godistu vozaca.

Nenad

pre 6 godina

A mozda, slucajno da se prevare i donesu uredbu o smanjivanju carine na uvoz automobila,da kupoprodajni ugovor bude validan na carini a ne da se racuna kataloska vrednost vozila?Automobil je civilizacijska tekovina i niko vam ne moze oduzeti pravo da ga posedujete!Jer kako ce mladi bracni par koji radi u fabrici sa po 40000 din i ocekuje bebu da priusti sebi auto 2010. godiste koji ispunjava sve evropske norme a prutom zivi u gradu i placa stan 200,250e??Kako,kojom magijom?ai nemojte da mi pricate da ne treba voziti,auto nije luksuz,auto je u savremenom svetu potreba!

Miloš

pre 6 godina

treba nedeljom na tehnički da auto bude spreman za ponedeljak. I tako svake nedelje. Opet bi im bilo malo, jer šta ako se u sredu pokvari...

malz

pre 6 godina

Voleo bih da mi neko od strucnjaka objasni zasto bih ja sa svojim autom koji je 20+ godina star, a na kome su novi diskovi i plocice napred i pozadi, novi amortizeri napred i pozadi nove dizne i nove svecice , isao dva puta na tehnicki pregled?

REALNO

pre 6 godina

Neka mi poštovani gospodin Okanović objasni koji automobil je stariji( a time podložniji kvarovima i za čije održavanje treba više novca); onaj star 7 godina koji je prešao 400.000 kilometara ili obnaj star 25 godina koji je prešao 200.000 kilometara. Hvala i prijatno.

Milan

pre 6 godina

Pričam ti priču... U Slovačkoj registrujem auto 3 godine unazad i opušteno lažiraju podatke, jer naravno izbacio sam katalizator i filter iz auta a na tehničkom mi naduva gasove iz svog auta i ćao. Toliko o evropskim propisima i njihovom primenom kod njih, a zamislite tek kod nas kakva će kaubojština da bude....

popp

pre 6 godina

A ovi krateri po ulicama, kako oni uticu na tehnicku ispravnost vozila? Po Beogradu mozes i Hilux ocas posla da upropastis po kvalitetnim oranicama. Nista ne funkcionise u ovoj nakaradnoj tvorevini sem legalizovane otimacine para.

Boban

pre 6 godina

Gluposti, te mere su bezvredne, uvedite zabranu vožnje automobila sa EURO 3 motorima u centru grada ,i to je jedino ispravno rešenje za zdraviji vazduh, EVROPA je odavno te granice popela na EURO 4 za prigrad, EURO 5 za centre gradova.

odvratni dizel svi smrde

pre 6 godina

Da vam objasnim kako je u Crnoj Gori već 3-4 godine: tehnički pregled traje minimum 40 minuta. Kamere se nalaze svuda u prostoriji gde se vrši pregled vozila. Niko osim ovlašćenih lica ne sme biti u prostoriji gde se pregled obavlja. Sve, apsolutno sve se pregleda da li je ispravno - sve što je serijski na autu mora biti ispravno. Ide se toliko u detalje da se vraća vozilo sa tehničkog ukoliko je napukla plastika žmugavca ili ukoliko zadnji nasloni ne mogu da se obore (a fabrika predvidela). Svako dobije rok od 24 časa da otkloni neispravnost. Dalje, instrumenti kojima se meri sila kočenja su toliko detaljni da kočnice moraju biti apsolutno ispravne ili ne prolaziš tehnički. Izveštaj (grafikon) koji pokaže taj instrument se obavezno šalje MUP-u.
Crnogorci su uveli red.

Ozbiljan kupac

pre 6 godina

Moja benka iz 90 godine je tehnicki ispravnija od 90% vozila starijih od 15 godina. Limarija komplet odradjena i plastificirana. Air bag za vozaca, suvozaca, bocni, rade bez problema. ABS, ASR, TCS, daljinsko zakljucavanje, zeder protiv kradje (ima sistem paljenja, ako ne odradis redom, ne moze da se upali) isto rade. Sper diferencijal fabricki, ne mozes da se zaglavis i da hoces. Koči bolje nego moj drugi auto punto iz 2009 koji nema ABS, ASR, TCS, bocni air bag, Svako dugme u autu radi, motor perfektan ne dimi, ne duva, suv kao barut, ne trosi ulje, plin atestiran do 2020.
(nn, 21. mart 2018 23:43)

Koja je zadnja cena, rođo?

Pavke

pre 6 godina

Ovaj Aleksandar koji piše iz Holandije, izgleda nije popio dnevnu terapiju pre nego što se uključio da komentariše svima.
Svima ima on nešto da kaže, citira svakog i uhvati se za jednu rečenicu, pa se još obraća sa vaša Srbija i njegova Holandija. Ako si otišao tamo, šta ćeš po srpskim sajtovima i soliš tu nama kako se živi? Sedi tamo, čisti neki holandski klozet za par hiljada eura i ćuti. Ne brigaj o našim automobilima, tehničkim pregledima, visinama plata u bilo kom sektoru, životnom standardu i ne vređaj i ne prozivaj ljude. Šta te briga za to, ako stvarno pišeš iz Holandije?
E, sad, ako te puca neki kompleks, ili, kako rekoh, ako ti je neusklađena terapija, to je već stvar za stručnu pomoć. Sigurno ima i to bolje u Holandiji.
Pozdrav iz Srbije
(ako hoćete objavite, ako nećete - ima u Holandiji bolje :D)

XXL

pre 6 godina

Samo ću ovo ... imao sam FIAT 132 2000ccm star i na tehničkom pregledu u mom gradu ispred mene na 'kanalu' ganc-nov mercedes kupljen 'u radnji' vlasništvo nekog finansijskog direktora i kad kod valjaka kočnice mu nisu ispravne prelaze onih famoznih 20% minimuma. Gledaju u mene i radnik mu kaže da mora da otkloni kvar. Na valjcima moja starudija prednji točkovi 0% dok zadnji 2% i ručna 5%. Počeo radnik da mi njaka automobil i prosto ne veruje da to - radi. Na kraju priđem i pitam ga da li želi da mi potrga ceo trap automobila samo zato što mercedes nije valjao - nov.

Marx

pre 6 godina

Moj novi Punto nije prosao tehnicki zbog zadnjih kocnica a truli pezejac uz litru domace prosao.
(Iznenadjen, 21. mart 2018 17:42)

Treba da te puste sa neispravnim kočnicama da ubiješ nekog?

Uzaludne represalije

pre 6 godina

Nadzidali su Beograd, unistili fabrike po unutrasnjosti, izmislili razna apsurdna radna mesta u Bg i sada im smeta guzva ! Ne mogu da jurcaju drzavnim automobilima po Kneza Milosa jer im ti koje su doveli smetaju ! I sada ce kao poostravanjem tehnickog pregleda da je smanje ? Ne razumeju da nikada ne mogu da poostre zakone vise nego sto ja mogu da podmitim radnika na njemu !

Aleksandar

pre 6 godina

@(Indus, 22. mart 2018 01:12)

Ako radiš za 500-600€ u 'famoznom IT sektoru' ni po koju cenu ne napuštaj Srbiju jer sa veštinama koje ti obezbeđuju tako malu platu u najprofitabilnijem sektoru (sem politike) u Srbiji, bilo gde u svetu ne bi ni mogao da se zaposliš i bio bi čist socijalni slučaj.

mik

pre 6 godina

Nisam sto posto siguran da li pise u nasem ustavu ali imati postavljenu kameru od strane drzave koja radi u nekoj privatnoj firmi i snima sve je protiv ustavno u svakoj demokratiji

Djordje K.

pre 6 godina

Daleko smo mi od bilo cega normanog,na zalost. Ako vec "drzava" brine za gradjane,sto je ovde u Srbiji veliki apsurd,onda neka ukine bilo kakvo placanje atesta,taksi,akciza u vezi el,tng ili bio goriva. Ako hoce tehnicki pregled na 6 meseci za starija vozila,neka on bude besplatan. Nesto besplatno u zemlji dembeliji,bez akciza,taksi,nameta...?? Ha ha. Ajmo gradjani,na jos jedno sisanje u nizu!

Carrera

pre 6 godina

Automobili koji su godina proizvodnje 2007 , 2008 , 2009 i 2010 koji su u nemackoj servisirani i jos se vozea za Srbiju su odpad kako rece ministar. Koliko moras biti idioti tako nesto izjaviti. vratice nas oni napredni na konje i magarce dok ce se oni i crkvava voziti u luksuzu.

Crni

pre 6 godina

Najbolje je jedanput mesečno na tehnički.Primis platu,das državi ratu i vozi.Analizirao sam privatno Okana.Dosao sam do zaključka,da je on samo dobar lobista privatnih povlascenih uvoznika.Voleo BiH da vidim kome je nova prva pomoć spasila život.Policija zbog korupcije i lenjosti nemoze nista bahatim vozačima i onda po dzepu siromašnih.Kazu bogati medalju,a siromašnih ima dosta i od njih se zivi.Skoro je jedna strankinja rekla da u Srbiji skoro niko ne daje moravac.Tu su sudari.apre neki dan me je udario covek,a oboje smo imali upaljena svetla.Voznja sa upaljenim svetlima povećava potrošnju za 10% .Izračunajte koliko se uveze nafte za ovu Okanovicevu "viziju"...

Aleksandar

pre 6 godina

Ja se slažem sa predlogom - čak bih ga i pooštrio, kakvih 2-3 godine čekanja, imaš 6 meseci da se uvežeš sa državom ili ne možeš da vršiš tehničke preglede - ALI! Samo ako imamo i bar jedan godišnji tehnički pregled države - nezavisnu reviziju budžeta. Nismo je imali od 2004. godine i očigledno je da nam država ne ispunjava tehničke uslove da bi se zvala državom i ne može da se registruje kao država dok ne otkloni nedostatke. Kad se registruje kao država, može i od građana da registruju svoja vozila.

alienware

pre 6 godina

Kod mene u Ontario ne postoji tehnicki pregled ,osim kad se auto preprodaje.Postoji testiranje na emisije,koji su od ove godine besplatne ako prodjete test.Test se vrsi svake druge godine,posle 7 godina starost vozila.Prikljuce ga na bazu ministarstva,direkna veza,komputer vozila sa komputerom ministarstva.Ako hoces da se vozis moras da ga odrzavas.A svi vole da im je auto ispravan lepotan.Ako se desi udes ,niste odrzavali auto,lose gume ,kocnice ,platicete zbog vece kazne,koja povlaci vece osiguranje,i mozda krivicu za udes.Za teretna vozila postoji posebna sluzba MTO ministarstva saobracaja koji mogu da zaustave kamion i na licu mesta provere papire,teret(imaju stanice uz autoput za merenje tezine) jer posalju na merenje.Na licu mesta naplacuju kazne,i mogu da iskjluce iz saobracaja ( veoma skupo da se odslepa za firmu i vozaca),Uskoro ovo stize i kod vas,tako da se nece isplatiti kupovina starog auta,bilo koje marke.

jura

pre 6 godina

sve se kod nas svodi na šminkanje babe. samo problem je što je baba uglavnom mnogo matora, a ova naša je odavno pokojna i trula, oseća se smrad na sve strane a oni šminkaju li šminkaju. e i voleo bih da vidim to čudo da se zabrane stara vozila, kao da bi se ova razbojnička družina dobrovoljno odrekla prihoda od akciza.

миле

pre 6 godina

Кад Србија глуми државу. И шта ће неко да гледа техничке прегледе за преко 2 милиона возила? Муљаће се као и до сада. Живи били па видели.

SRBIN

pre 6 godina

U Srbiji su vozaci uzas, nula. Vozacka kultura ispod nule. Sve najgore o vozacima u BG mogu da napisem, a tako je i u NS, KG, SO, KS, KV..sve sam to obisao licno i video. Uzas nad uzasima. Malo se i gine koliko su ljudi bahati i bezobrazni u saobracaju. A u Bosni je isto kao i u Srbiji, gamad za volanom, pijani, tehnicki neispravni, bahati, bezobrazni.. Uzas..

voodoo

pre 6 godina

Sve sve, ali ovo sa video nadzorom je smejurija, koliko ova drzava nema kompas i nacin da uvede u red sopstvene sluzbenike pa ce sada video nadzor i veza sa ministarstvom policije to da resi. Sta ce da rade, zaposlice 100 hiljada ljudi da ceo dan gledaju u kamere samo? Ja koliko znam kada radite tehnicki testiraju se i izvozni gasovi i kocnice itd sve to na onom sistemu koji ima i svoju traku na koju stampa rezultate, dovoljno bi bilo jel da se uz papirologiju prilozi ta traka u arhivu, pa onda neka drzava obilazi tehnicke preglede i proveravara da li za svako vozilo imaju potrebnu dokumentaciju, mnogo lakse, brze, jeftinije, jednom mesecnom otici proveriti od ovih izmisljanja.

igor

pre 6 godina

Ako nemate novca za benzin, zašto kupujete auto? Problem je u tome što su ovde krševi stari 20-30 godina dostupni svakome, truju vazduh, zemlju pa time i našu decu (ali Srbi su operisani od odgovornosti ka životnoj sredini). Vozači u takvim krševima se ponašaju apsolutno diletantski u saobraćaju jer ih ne interesuje da li će nekoga udariti. Juče, dok sam decu vozio iz vrtića, čovek je prošao kroz crveno svetlo, na 20cm pored mene, desna strana auta mu se bukvalno raspadala od truleži, auto kao sa otpada, svetla ugašena i bez pojasa. E kada bi morao da plati auto bar 5.000 EUR a ne 150 EUR, onda bi se ponašao drugačije. Ok, težak život i besparica utiču na ponašanje, ali zašto sedate u auto ako ste besni i umorni? Zašto držite telefon u ruci dok skrećete na semaforu, kad postoji SPIKERFON na svakom telefonu? Uveo bih kamere kao u Londonu, gde svi voze u gradu 50kmh, jer sa ovim nivoom nekulture i ludila u saobraćaju (tj. u ljudima) drugačije se ne može osim oduzimanjem dozvola i visokim kaznama.

Mister Hajd

pre 6 godina

Koliko ja znam tehnički pregled TUV (Tif) u Nemačkoj važi tri godine...ali čak i mala ogrebotina na šoferki, ili venac na spoljnom ogledalu ne prolazi tehnički...Zato je polovnjak sa novim TUV-om duplo skuplji od onog kome tehnički ističe brzo.

Jovica

pre 6 godina

Aj sad se malo prisetite:da li ste više udesa videli s nekim starim vozilom koje ne može da predje 80km/h ili s nekim novijim koje voze mamini i tatini sinovi brzinom od 150-200 km/h.naravno,ovi drugi su veći problem.i gde se više gine-naravno u ovim drugim.i šta,ta vozila od 5,10 godina su mnogo ispravnija od ovih starijih?naravno da nisu i nemogu biti,obzirom kakvi su nam putevi...a što sirotinja kupuje krševe?-zato što je sirotinja.a o glupim pričama o zagadjenju,nećemo.ne zagadjuju vazduh stara ili nova vozila,zagadjuje ga brojno stanje vozila..a ovi kojima smetaju krševi na putu i koji imaju po 7,8kola po garaži nek poklone svako od njih bar po 1 kola sirotinji i onda će se smanjiti broj krševa

Hans

pre 6 godina

I euro 5 motori ispustaju 80 puta vise stetnih plinova od norme tako da se postuju zakoni ni jedan ne bi prosao tehnicki
P.s Krajnji cilj je da njemci proizvode vise vozila i da mi to kupujemo na kredit od njihovih banaka i da oni budu jos bogatiji
Samo Trziste je bitno.

miki

pre 6 godina

pa nisu bili 2x godisnje ni kad su se trule fice vozile a ne sad kad auto od 15 godina ima abs esp airbag ........ pocinkovanu karoseriju
i mnogo toga.
dovoljno je jednom godisnje ali kako treba kao i knjizica odrzavanja iz servisa a ne ja na parkingu menjao pakne koje sa kupio na najlonu pa izgazio ljude bez kocnica.

Aleksandar

pre 6 godina

@(Nenad, 22. mart 2018 11:01)

Dođi ovde u Holandiju da bogatim Holanđanima objasniš da je automobil potreba a ne luksuz. Šta će, jadni, ne znaju da nisu deo savremenog sveta...

Stepski vuk

pre 6 godina

“Takvi automobili više zagađuju životnu sredinu, ali što je još opasnije, oni negativno utiču na inače lošu opštu bezbednosnu sliku na srpskim putevima.”

Gde ja živim. Zivotna sredina pogadja SVE, saobracajna nesreća pogadja mali procenat. Kako bezbednost u saobraćaju može da bude opasnije?

Da ne bude zabune, oba su važna i treba da se radi na oba, ali ako ovo dovedemo do ekstrema, to je kao da kažemo da je loše sto je pijaca voda otrovna, ali je mnogo opasnije to sto neko može da se oklizne...

zoran

pre 6 godina

(steva, 21. mart 2018 20:53) #
Dogod to bude izbor tih "siromašnih". Sve što se dešava je naš izbor i sa time treba da se suočimo i saživimo.
Sviđalo ti se to ili ne.NQ

zubac

pre 6 godina

Realno narod nema za bolje automobile, ali to nije razlog da nas sve truju, da truju svoju djecu. Nazalost narod zivi od danas do sutra a prekosutra je vec daleka buducnost. Drzava nista konkretno ne radi po pitanju zagadjenosti. Cini mi se da je ovde prestiz imati bilo kakav automobil pa makar bio i neispravan. Niko ne moze da me ubjedi da je potreba imati automobil , posebno u manjim gradovima gdje ti je sve na dohvat ruke. Zasto niko ne ide pjeske na posao a radno mjesto mu na 1000 metara od kuce. Tvrdim kad bi se zabranili golfovi dvojke, jugo iz 20 vjeka i stari volksvageni i opeli da bi zagadjenost bila bar 20% manja. Najveci problem kod nas je totalni nedostatak svijesti.

Aleksandar

pre 6 godina

@(baron, 21. mart 2018 16:35)

Ta fabrika je, fabrički, proizvodila krševe. Danas proizvodi maglu što je, barem, manje opasno.

Aleksandar

pre 6 godina

Za ljude koji se pozivaju na Nemačku gde se ide na tehnički na svake dve godine i ja mislim da je to bolje rešenje ALI ako tehnički pregled zaista bude kao u Nemačkoj. Onda bi 90% vozila u Srbiji bilo sklonjeno sa ulica. Daleko efektivnije nego dva puta godišnje potplaćivati koga treba a onda nesmetano kotrljati potencijalnu opasnost za sve po ulicama.

iPhone X

pre 6 godina

srb, 21. mart 2018 19:28)
Поседовање сокоћала на четири точка не спада у домен људских права.

Dragan

pre 6 godina

90 % vozaca srede automobil zbog tehnickog pregleda a ne zbog svoje I tudje bezbednosti. Ukinuti tehnicki pregleda, a uvesti stalnu akciju ispitivanja tehnicku ispravnost automobila. Kazna za tehnicku neispravno vozilo minimum 100.000 dln uz obavezno oduzimanje vozila.

nele

pre 6 godina

to bre
standar je dovoljan da je za vire od 7 god potrebno da se rade dva tehnicka
sta jos na tome niko ne uzima kintu?
to braco udri kad ti daju gras

Aleksandar

pre 6 godina

@(Bari1991, 21. mart 2018 19:55)

A ti si, sa tom interpunkcijom i ošišanom latinicom, pravi egzemplar pismenosti pa si pozvan da drugima spočitavaš nepismenost?

Ljudi koji žive u staklenim kućama ne bi trebalo da se bacaju kamenjem.

Milan_PT

pre 6 godina

Najbolje je jedanput mesečno na tehnički.Primis platu,das državi ratu i vozi.Analizirao sam privatno Okana.Dosao sam do zaključka,da je on samo dobar lobista privatnih povlascenih uvoznika.Voleo BiH da vidim kome je nova prva pomoć spasila život.Policija zbog korupcije i lenjosti nemoze nista bahatim vozačima i onda po dzepu siromašnih.Kazu bogati medalju,a siromašnih ima dosta i od njih se zivi.Skoro je jedna strankinja rekla da u Srbiji skoro niko ne daje moravac.Tu su sudari.apre neki dan me je udario covek,a oboje smo imali upaljena svetla.Voznja sa upaljenim svetlima povećava potrošnju za 10% .Izračunajte koliko se uveze nafte za ovu Okanovicevu "viziju"...
(Crni, 22. mart 2018 08:26)

Gospodine Crni, prvo sam hteo da preskočim komentar na Vaše tvrdnje, jer se na nepismene i netačne tvrdnje ne upuštam u polemiku, ali jedna činjenica me je ipak naterala na kažem sledeće:

Testovima u nezavisnim laboratorijama je utvrđeno da se dnevnom upotrebom svetala povećava potrošnja u proseku od JEDNOG PROMILA (1 od 1000), a nikako 10%, što je 100 puta više od stvarnog povećanja potrošnje. Postoje i neke analize, gde u ekstremnim slučajevima, može doći do povećanja potrošnje od 1%, ali je to i dalje deseti deo od onog što ste Vi naveli...

Aleksandar

pre 6 godina

@(Statuskan, 21. mart 2018 19:54)

A što samo 800€ minimalac, što ne 2000€ 'oma pa da preko noći prestignemo Holandiju? Mislim, ništa lakše nego izglasati, to što srpska ekonomija i produktivnost nije u stanju ni postojeće troškove da pokrije pa se zadužuje par milijardi svake godine, nema veze. Ta nećemo se zamarati glupim stvarima kao što je realnost kad možemo lepo da sanjamo...

Programer

pre 6 godina

@(Indus, 22. mart 2018 01:12)
Ako radiš za 500-600€ u 'famoznom IT sektoru' ni po koju cenu ne napuštaj Srbiju jer sa veštinama koje ti obezbeđuju tako malu platu u najprofitabilnijem sektoru (sem politike) u Srbiji, bilo gde u svetu ne bi ni mogao da se zaposliš i bio bi čist socijalni slučaj.
(Aleksandar, 22. mart 2018 12:57)

Početna plata programera u Srbiji je oko 400-500 evra. Plate rastu, to je činjenično stanje, ali nikako do onog što se piše u novinama i medijima. Morate biti baš vrhunski senior programer da biste zaradili platu od 2.000 evra. Naglašavam PLATA, pošto mnogi rade i projekte "sa strane" i tako dodatno zarađuju. Ako neko ne želi da se odrekne vremena koje provodi sa porodicom kako bi dodatno zaradio, on živi od PLATE. Drugi problem je to što većina radi u stranoj valuti, pa je drastičan pad dolara uticao i te kako na plate ljudima u IT sektoru. Posebno onima koji rade kao "outsource" radna snaga u američkim firmama. Dolar je pao za skoro 18% u poslednjih godinu dana, ako je neko primao ranije i 800 evra (konvertovano iz dolara), sada prima oko 680. Čovek nije naveo u kom delu IT sektora radi, ali je plata od 500-600 evra vrlo uobičajena za dizajnera ili marketing radnika. Tako da ne bi bio socijalni slučaj bilo gde na zapadu, pošto nije ni ovde.

Aleksandar

pre 6 godina

@(milan d, 21. mart 2018 17:08)

Po poslednjem predlogu (čeka usvajanje u EK) sve zemlje EU će zahtevati šestomesečne tehničke preglede za vozila starija od 15 godina ili sa pređenih više od 250.000km. Trenutno je ostavljena opcija pojedinačnim državama pa se to već primenjuje (čak i u strožem obimu) u skandinavskim državama i Beneluksu...

Milica

pre 6 godina

Iskreno se nadam. Pre treba ići peške nego izlaziti na ulicama sa onim haosom na točkovima koji zagađuje okolinu i plus je nebezbedno po sve.

Insajder

pre 6 godina

Volim ove sto kazu "dajte vece plate". Gospodo, plata se ne dobija nego zaradjuje. Takodje, automobil nije socijalna kategorija, nigde ne pise da je obavezno posedovanje istog.

japanac

pre 6 godina

U potpunosti sam za strožije i bolje kontrolisanje vozila na tehničkim pregledima. Mislim da ćemo tako imati bezbednije automobile na ulicama a samim tim i manje gužve zbog verovatno smanjenog broja vozila.. Znam da svako želi sopstveni auto i nezavisnost u prevozu, ali ne zarad ovih stvari koje sam naveo...

Bojane zasto komentarises

pre 6 godina

Vala i redno je bilo, treba uvesti i test za zagadjenje okoline a ne da prodje krs iz 70neke i ostavi iza sebe oblak crnila. Ovi sto kukaju da nemaju para i ne treba da voze kola, svi bi ste sa 250e auto, letovanje, zimovanje, pa nemoze, realnost je surova ali je realnost i ja bih jahtu i pet plavusa pa nemam.

Boban

pre 6 godina

Gluposti, te mere su bezvredne, uvedite zabranu vožnje automobila sa EURO 3 motorima u centru grada ,i to je jedino ispravno rešenje za zdraviji vazduh, EVROPA je odavno te granice popela na EURO 4 za prigrad, EURO 5 za centre gradova.

Bata Raka

pre 6 godina

Merite izduvne gasove i cenu registrovanja prilagodite srazmerno količini zagađenja. Kvalitet vazduha i samim tim i zdravlja svih treba da bude prioritet. Siromaštvo nije izgovor za trovanje nas i naše dece.

nn

pre 6 godina

Moja benka iz 90 godine je tehnicki ispravnija od 90% vozila starijih od 15 godina. Limarija komplet odradjena i plastificirana. Air bag za vozaca, suvozaca, bocni, rade bez problema. ABS, ASR, TCS, daljinsko zakljucavanje, zeder protiv kradje (ima sistem paljenja, ako ne odradis redom, ne moze da se upali) isto rade. Sper diferencijal fabricki, ne mozes da se zaglavis i da hoces. Koči bolje nego moj drugi auto punto iz 2009 koji nema ABS, ASR, TCS, bocni air bag, Svako dugme u autu radi, motor perfektan ne dimi, ne duva, suv kao barut, ne trosi ulje, plin atestiran do 2020.

odvratni dizel svi smrde

pre 6 godina

Da vam objasnim kako je u Crnoj Gori već 3-4 godine: tehnički pregled traje minimum 40 minuta. Kamere se nalaze svuda u prostoriji gde se vrši pregled vozila. Niko osim ovlašćenih lica ne sme biti u prostoriji gde se pregled obavlja. Sve, apsolutno sve se pregleda da li je ispravno - sve što je serijski na autu mora biti ispravno. Ide se toliko u detalje da se vraća vozilo sa tehničkog ukoliko je napukla plastika žmugavca ili ukoliko zadnji nasloni ne mogu da se obore (a fabrika predvidela). Svako dobije rok od 24 časa da otkloni neispravnost. Dalje, instrumenti kojima se meri sila kočenja su toliko detaljni da kočnice moraju biti apsolutno ispravne ili ne prolaziš tehnički. Izveštaj (grafikon) koji pokaže taj instrument se obavezno šalje MUP-u.
Crnogorci su uveli red.

coki

pre 6 godina

Marko G...aha,hajde da uporedimo bmw star 15 godina u odlicnom stanju,redovno odrzavanom i pazenom sa novom Dacijom Sandero pa da vidimo koja su kola bezbednija,tehnicki bolja,bolje kocenje,bolja zastita kod sudara,kvalitet materijala.Nije poenta starost vozila nego sto nas narod tera stara kola koja su pritom neodrzavana,nije ulagano u njih,nisu cuvana,a na sve to i kada se menja neki deo kupuje se kineski,a i nova kola mogu da budu losa(kao sto sam rekao,Dacija osim motora i menjaca sve ostalo je na nivou kola 20 godina starih,a takva im je i bezbednost).

seljak

pre 6 godina

Ja se nesto ne vidim da u saobracajnim nesrecama ucestvuju stariji automobili... Uvek je to neki mocan auto novije proizvodnje koji je preticao, tatin sin izgubio kontrolu i takvi slucajevi... Nadjite 1 nesrecu sa autom starijim od 10 god i ja cu vam naci 5 sa novijim. Mozda da zabranimo automobile upotpunosti
(Niko, 21. mart 2018 17:29)
To ne menja stvar da auto mora da bude tehnicki ispravan.Jeste nebuloza da auto stariji od 15 god.treba dva puta god.na tehnicki pregled kao i da nova vozila do 3 god.uopste idu na tehnicki ali je potpuno netacno da starija vozila ne ucestvuju u udesima.Oni se ne sudaraju,oni slecu u kanal i van puta bez ucesca drugih vozila.Ako postoji i samo jedna zrtva tehnicki neispravnog vozila,to je lose i nema potrebe da se desava.

igor

pre 6 godina

Ako nemate novca za benzin, zašto kupujete auto? Problem je u tome što su ovde krševi stari 20-30 godina dostupni svakome, truju vazduh, zemlju pa time i našu decu (ali Srbi su operisani od odgovornosti ka životnoj sredini). Vozači u takvim krševima se ponašaju apsolutno diletantski u saobraćaju jer ih ne interesuje da li će nekoga udariti. Juče, dok sam decu vozio iz vrtića, čovek je prošao kroz crveno svetlo, na 20cm pored mene, desna strana auta mu se bukvalno raspadala od truleži, auto kao sa otpada, svetla ugašena i bez pojasa. E kada bi morao da plati auto bar 5.000 EUR a ne 150 EUR, onda bi se ponašao drugačije. Ok, težak život i besparica utiču na ponašanje, ali zašto sedate u auto ako ste besni i umorni? Zašto držite telefon u ruci dok skrećete na semaforu, kad postoji SPIKERFON na svakom telefonu? Uveo bih kamere kao u Londonu, gde svi voze u gradu 50kmh, jer sa ovim nivoom nekulture i ludila u saobraćaju (tj. u ljudima) drugačije se ne može osim oduzimanjem dozvola i visokim kaznama.

Back in Black

pre 6 godina

Kakve su ovo gluposti pa sta da vozim sa platom od 30 000 dinara jedva imam i za benzin.Ovde bre sve neki zakoni kao da smo Svajcarska ili Danska ali bukvalno.Pa sta smo mi glupi pa vozimo automobile stare 15 godina.Pre neki dan me zove kum da casti konacno kupio bolji auto a kada smo stali razmislili njegov bolji auto je star 13 godina ali to je nasa realnost.Dajte plate po 2000 eura pa ce krsevi da nestanu za godinu dana.

Dragan

pre 6 godina

90 % vozaca srede automobil zbog tehnickog pregleda a ne zbog svoje I tudje bezbednosti. Ukinuti tehnicki pregleda, a uvesti stalnu akciju ispitivanja tehnicku ispravnost automobila. Kazna za tehnicku neispravno vozilo minimum 100.000 dln uz obavezno oduzimanje vozila.

Radovan III

pre 6 godina

Volim ove sto kazu "dajte vece plate". Gospodo, plata se ne dobija nego zaradjuje. Takodje, automobil nije socijalna kategorija, nigde ne pise da je obavezno posedovanje istog.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Insajder, 21. mart 2018 17:27)
E pa drago dete, problem i jeste što radnik sigurno zaradi duplo veću platu od one koju prima. Znači minimum 500 evra. E sad je problem kod naših vajnih BIZMISMENA koji od škole imaju 2 velika odmora, a poštenog rada nisu ni 2 petka sastavili. Ali zato oni moraju da za godinu -dve prihoduju za novog džipa, stan u BG, apartman na Zlatiboru i tako dođemo do toga da plate radnika 200-250evra. Mada bolje plate nisu ni u ovim velikim sistemima koje drže stranci(čast izuzecima), ali to je zato što ih drug precednik zove kod nas jer imamo jeftinu radnu snagu.
Što se tiče tehničkog pregleda, valjalo bi da i ova naš vlast ide bar 2 puta godišnje na tehnički( lekarski) pregled, jer mnogi od njih imaju ozbiljnih mentalnih problema i čudi kako nisu učili školu za decu sa smetnjama u razvoju.
MOLIM VAS OBJAVITE MI KOMENTAR.
Hvala.

C i n i k

pre 6 godina

Treba zabraniti uvoz Euro 3, to su vozila iz 2001 g, 17 godina stara, ne kapiram zasto se ne napravi ogranicenje, da bude uvoz Euro 4 min?
A sto se tice rezima, ocekujem samo nove namete i nove probleme vozacima, jos kad vidim da je tu negde onaj Okanovic sa svojom NVO, odmah znam da cemo biti odrani po dzepu.
Tako je taj njegov NVO plasirao bolesnu ideju o merenju prosecne brzine, pa kad su ukapirali da sluzbena vozila rezima ne mogu da voze bez 200 na sat, ucutali se...a da je prosecna brzina bolesna stvar tu nema dileme jer kad imas udes ( sto je retkost na autoputu) sa 120 ili sa 140 km tu nema nikakve razlike u posledicama po vozaca i putnike,isto je..

Milica

pre 6 godina

Iskreno se nadam. Pre treba ići peške nego izlaziti na ulicama sa onim haosom na točkovima koji zagađuje okolinu i plus je nebezbedno po sve.

Zoran Milosavljevic

pre 6 godina

Glasacka masina ce to izglasati. Tehnicki pregled u Srbiji su do sada
bili povrsni. To trba regulisati. Ali pregledi svako malo su skidanje
odgovornosti drzave odnosno policije. Potrebno je da policija vrsi kontrolu
na ulici. Tehnicki neisprana vozila iskljucivati iz
saobracaja i sa posledicama za servise koji je obavio tehnicki pregled.

iPhone X

pre 6 godina

srb, 21. mart 2018 19:28)
Поседовање сокоћала на четири точка не спада у домен људских права.

srb

pre 6 godina

podignite standard i nece biti krseva...da li stvarno mislite da ljudi sa 30.000 rsd mogu sebida priuste bolji auto...sad ce neki da kazu pa takvima i ne treba auto,ali gradski prevozi su uzasni,deca mala,skola,lekari itd...pa 21. vek je valjda je normalno da jedna porodica ima bar jedan auto

Niko

pre 6 godina

Ja se nesto ne vidim da u saobracajnim nesrecama ucestvuju stariji automobili... Uvek je to neki mocan auto novije proizvodnje koji je preticao, tatin sin izgubio kontrolu i takvi slucajevi... Nadjite 1 nesrecu sa autom starijim od 10 god i ja cu vam naci 5 sa novijim. Mozda da zabranimo automobile upotpunosti

micko

pre 6 godina

kada budete davali plate po evropskim standardima onda tražite evropske standarde a ne prodajete narod kao roblje i jeftinu radnu snagu a onda tražite evropske standarde, to je jako bitno sve ostalo ste rešili

Re

pre 6 godina

Volim ove sto kazu "dajte vece plate". Gospodo, plata se ne dobija nego zaradjuje. Takodje, automobil nije socijalna kategorija, nigde ne pise da je obavezno posedovanje istog.
(Insajder, 21. mart 2018 17:27)

Kako ce to lekar ili profesor da zarade?

Nicolás

pre 6 godina

Nikad,ali nikad nisam učestvovao u sudarima sa starijim automobilima,obično sam ja taj koga udare i naprave ogromnu štetu,eto kao pre dva i po meseca na E-75,neka budala išla 180 km/h,kucao poruke i zaglavio auto na tempomatu,a ja koji sam išao 93 km/h,ja sam i taj koji je nastradao,a auto koji je udario moju Opel Zafiru A je BMW 530d

Naravno,to je sad rešeno,ali imam i drugi auto,1990 Opel Kadett E,u kojem isto nisam učestvovao u udesima,nego mene udare,kao 2009,vraćao se iz Szeged,i neka budala sa Sebringom,zajurio se i udario mene,i naravno napravio rupu u gepeku

Genije

pre 6 godina

Vodio sam ucenike na republicko takmicenje. Skola obezbedila kombi. Policija po zakonu treba da dodje i pregleda vozilo pre kretanja ali nisu dosli. Kada smo krenuli vozacev brisac je preskakao, a vozili smo po pljusku. Na trecem semaforu morao sam tri puta da vicem CRVENO, CRVENO, CRVENO da bi se covek zaustavio u sred raskrsnice. Stariji vozac, slabije cuje, slabiji refleksi. Pri povratku sam namirisao alkohol. Imamo mi zakone, imamo mi i dovoljno para, ali smo STOKA!

laik

pre 6 godina

Ponavljam ono sto sam rekao milion puta do sad.. zakon je mrtvo slovo na papiru ako se ne primenjuje.. a to je nas problem- (ne)primena zakona, pocevsi od drzave na prvom mestu, pa preko njenih gradjana.

Miroslav

pre 6 godina

Ma samo napred, šta će kola onima koji nemaju bar 10.000 evra u šteku,pa tu su
brze pruge da dođemo do BG-a i metro da se vozimo po BG-u. Nije završeno??? Nemoguće? Ništa, onda ćemo upregnuti konje i idemo. Bolje i to nego volovskom zapregom, brže je neuporedivo.

zemunac

pre 6 godina

Da li je isti kriterijum za golfa starog 20 godina koji je odrzavan i za Ladu ili Zastavu koji su u startu bili krsevi
Opet nedostatak mozga

zubac

pre 6 godina

Realno narod nema za bolje automobile, ali to nije razlog da nas sve truju, da truju svoju djecu. Nazalost narod zivi od danas do sutra a prekosutra je vec daleka buducnost. Drzava nista konkretno ne radi po pitanju zagadjenosti. Cini mi se da je ovde prestiz imati bilo kakav automobil pa makar bio i neispravan. Niko ne moze da me ubjedi da je potreba imati automobil , posebno u manjim gradovima gdje ti je sve na dohvat ruke. Zasto niko ne ide pjeske na posao a radno mjesto mu na 1000 metara od kuce. Tvrdim kad bi se zabranili golfovi dvojke, jugo iz 20 vjeka i stari volksvageni i opeli da bi zagadjenost bila bar 20% manja. Najveci problem kod nas je totalni nedostatak svijesti.

Milan_PT

pre 6 godina

Najbolje je jedanput mesečno na tehnički.Primis platu,das državi ratu i vozi.Analizirao sam privatno Okana.Dosao sam do zaključka,da je on samo dobar lobista privatnih povlascenih uvoznika.Voleo BiH da vidim kome je nova prva pomoć spasila život.Policija zbog korupcije i lenjosti nemoze nista bahatim vozačima i onda po dzepu siromašnih.Kazu bogati medalju,a siromašnih ima dosta i od njih se zivi.Skoro je jedna strankinja rekla da u Srbiji skoro niko ne daje moravac.Tu su sudari.apre neki dan me je udario covek,a oboje smo imali upaljena svetla.Voznja sa upaljenim svetlima povećava potrošnju za 10% .Izračunajte koliko se uveze nafte za ovu Okanovicevu "viziju"...
(Crni, 22. mart 2018 08:26)

Gospodine Crni, prvo sam hteo da preskočim komentar na Vaše tvrdnje, jer se na nepismene i netačne tvrdnje ne upuštam u polemiku, ali jedna činjenica me je ipak naterala na kažem sledeće:

Testovima u nezavisnim laboratorijama je utvrđeno da se dnevnom upotrebom svetala povećava potrošnja u proseku od JEDNOG PROMILA (1 od 1000), a nikako 10%, što je 100 puta više od stvarnog povećanja potrošnje. Postoje i neke analize, gde u ekstremnim slučajevima, može doći do povećanja potrošnje od 1%, ali je to i dalje deseti deo od onog što ste Vi naveli...

Aleksandar

pre 6 godina

@(milan d, 21. mart 2018 17:08)

Po poslednjem predlogu (čeka usvajanje u EK) sve zemlje EU će zahtevati šestomesečne tehničke preglede za vozila starija od 15 godina ili sa pređenih više od 250.000km. Trenutno je ostavljena opcija pojedinačnim državama pa se to već primenjuje (čak i u strožem obimu) u skandinavskim državama i Beneluksu...

Nesa

pre 6 godina

Bar su naveli dobro da je nemaština razlog starih vozila, pa poboljšajte prvo standard, smanjite carinu na uvoz, smanjite registraciju,to ne pominje niko. Auto koji preko košta 500 evra ovde te sa carinom i registracijom izadje preko 1500 evra, pa jel to normalno?

Zlaja

pre 6 godina

Ko koga ovde laže? Video nadzor je uveden još pre 4-5 godina! I ništa se nije promenilo. Šta će se dokazati video nadzorom? Da je vozilo bilo na pregledu i...Policija, kad naiđe na neispravno vozilo, koje je nedavno prošlo pregled, treba da oduzme dozvolu tom servisu. Jedino radikalnim metodama se može nešto regulisati. Psi laju, karavani prolaze.....

svrco

pre 6 godina

Kupis novo auto i ne mozes ga registrovati dok ti brko iz servisa ne odradi tehnicki. Kakav apsurd - auto proslo cijelu fabriku i za nase drzave to nista nije validno dok ne prodje masan kanal na tehnickom.

Sinisa Mihajlovic

pre 6 godina

Dragi neupuceni Radovane treci... Da si samo jednom uplatio nekom platu, ne bi lupao toliko.

Na svakih 100 dinara koje dobije radnik, drzava uzme jos otprilike 67. Dakle, ako ti kao radnik dobijes 250 evra plate... poslodavac je kraci za oko 420 - od kojih je skoro 170 uzela drzava, zato sto joj se moze. Ako ti stvarno svom poslodavcu zaradjujes samo 500, treba da popijes otkaz - jer za ostalih 80 treba da se plati lokacija, struja, voda, ostali troskovi, masine, firmarina i ostalih 150 troskova o kojima pojma nemas, jer ih ti ne placas.

Da se razumemo, ne branim ove nase "privrednike" koje radnike izrabljuju i placaju ispod svake mere dostojanstva, ali ovakvo lupetanje je takodje previse.

baron

pre 6 godina

Imali smo nekad fabriku automobila. imamo je i sada ali je mali deo u nasem vlasnistvu. ja predlazem drzavi Srbiji,ako hoce da podmladi vozni park drzave neka daje 500L bez ucesca i kamate.

Dass

pre 6 godina

Ma da to je samo jos dublje zaviranje držaave u naš džep. Umesto jednog plaćenog tehničkog plaćaćemo duplo. Pa neka drugi tehnički bude o računu države!!!!!!!!

XIII Apostol

pre 6 godina

Ako je vec o bezbednosti rec, pa NAS auto i to nov, ovaj nesretni 500L na zvanicnom evropskom testu bezbednosti prosao kao najgori. Ako pricamo o zagadjenju, ajde malo da se setimo afera sa izduvnim gasovima nekoliko Nemackih auto kompanija i laziranjem podataka. Ovde samo pricamo o uzimanju jos para od naroda i novim nametima da se popuni drzavna kasa zarad price o boljem stanju finansija ovih u odnosu kako je to bilo kad su bili oni drugi. Uzimaju nam pare, ispiraju mozak i vredjaju inteligenciju. A mi i dalje, kao pre par nedelja u Beogradu, umesto na izbore sedimo kuci i komentarisemo po internetu. I nismo za bolje.

ej bre

pre 6 godina

Tako je. Samo podobni iz SNSa da voze automobile. Sirotinja sa krsevima ruzi zemlju a usput je zagadjuje. Sta bre Bor i Smederevo?
Treba sirotinju proterati a ne automobile. Zamislite koliko bi napredna zemlja bila da samo napredni ostanu.

Sklonimo krseve

pre 6 godina

Dovoljan je i jedan tehnicki pregled godisnje ali da se radi posteno, neispravnim vozilima jednostavno ne dozvoliti produzetak registracije

Mister Vo

pre 6 godina

Ja vozim Mondeo keca iz 1995. Kupio ga moj cale novog dok je ziveo preko, posle ga dao sestri a ona pre 7-8 godina meni. Isao redovno kod majstora i naravno na tehnicki do pre par godina. Onda se ispostavilo da ne mogu da mi nadju utisnut broj na motoru, kazu moras u SUP na dokucavanje. Rekoh pisi broj koji treba, sve je originalno, kaze on nece. Od onda idem samo kod majstora a za tehnicki doplatim crvenu da ne vozim na pregled...

oligarh patriJota

pre 6 godina

lol, da vam 'daju' platu od 2000e... za tako nesto drustvo treba da se izbori. no vi od milosevica na ovamo to odbijate (vecina) , obozavate svakojake diktatore I tako vam je po zasluzi.

M. Radosavljevic

pre 6 godina

Opet pumpanje budžeta!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bojan, 21. mart 2018 16:40) # Link komentara

A odakle si mislio da ce se isplacivati novac za one koji zele da imaju mnogo dece i za te majke koje ce da se bave samo radjanjem i nicim drugim? Ja to pisem stalno. Mi novac za podsticaj radjanja nemamo. Samo novim nametima moze da se napravi ta velika suma novca.

Baki

pre 6 godina

Da budem iskren ja davno nisam video da je neki vozač sa kršom izazvao nezgodu uglavnom su to neka novija vozila koja imaju lepo ubrzanje tako da vozač igra veliku ulogu u bezbednosti u saobraćaju

jaggy

pre 6 godina

ako je cena tehničkog pregleda 1500-2000 i ako moramo dva puta godišnje da ga prelazimo onda bi cena morala da se prepolovi .. pola sad a pola za 6meseci .. tehnički pregled je još uvek besplatan a ovo su prvi koraci ka ozakonjenju naplate .. i zašto uvek prvo po sirotinji .. ništa vam ne valja zakon!

ernesto che

pre 6 godina

Ne bi bilo lose da se prvo sredi standard ljudi, pa da se malo zakrpe ulice pa onda da vidimo ta vozila sa taj jevro 5, 6,7 motor, ovako.......pisanje uz vetar.

Pop

pre 6 godina

Država i oni koji ovo propisuju i koji rade u državnim organima treba im oduzeti pravo jer su jadni nepismeni. Ako su i završili fakultet očigledno je da su nesposobni jer koja logika nalaže da se vrši tehnički pregled dva puta u kalendarskoj godini. I vrapci znaju da vozla koja su pravila udese nisu tehnički bila neispravna drugo kako kaže neko od nas većina su novijeg datuma a vozači neiskusni i pod uticajem koje kakvih narkotika.

nada22

pre 6 godina

U Nemačkoj je tehnički pregled svake 2 godine, ali saobraćajna i KOMUNALNA policija vam i na parkingu ostavlja opomenu ako primeti nešto što ne valja (gume, razbijen far ili zadnje svetlo, migavac,...). Imate rok od 15-30 dana da se javite sa POPRAVLJENIM automobilom, inače vam pišu "ljubavno pismo", takođe sa rokom plaćanja. Ista procedura je i ako vam svetla nisu u redu. A kod nas, nit se radi PRAVI tehnički pregled, nit saobraćajnoj policiji pada na pamet da kontroliše vozila, pa naravno da se voze "krševi".

nesa

pre 6 godina

ovo je glupost dav se za vozila preko petnaest godina vrsi tehnicki pregled dva puta. sta ce da se desi vlasnik vozila plati registraciju vozila dvadeset hiljada din. za celu godinu. posle voznje od sest meseci ode na tehnicki pregled i ustanovi se da vozilo nije tehnicki ispravno da li ce drava da vrati vlasniku vozila deset hiljada din. da li ce vozaci koji su vlasnici vozila preko petnaest godina motati dvaput za godinu dana da placaju onu pljackasku nalepnicu koja kosta petstotina trideset din.

Rade

pre 6 godina

Vala i redno je bilo, treba uvesti i test za zagadjenje okoline a ne da prodje krs iz 70neke i ostavi iza sebe oblak crnila. Ovi sto kukaju da nemaju para i ne treba da voze kola, svi bi ste sa 250e auto, letovanje, zimovanje, pa nemoze, realnost je surova ali je realnost i ja bih jahtu i pet plavusa pa nemam.
(Bojane zasto komentarises, 21. mart 2018 18:54)
Ti onda koristi usluge firme Apeks, placaj njima za voznju 90 dinara a vozi se "proverenim" autobusima koji se zimi bukvalno sankaju jer nemaju adekvatne gume a leti se kuvas jer radi grejanje da ne bi prokuvao motor! Glava se ne gubi zbog keca i juga, glava se gubi zbog usijanih glava koje voze BMW,AUDI,MERCEDES,i njima unistavaju najcesce tudje zivote, ni krive ni duzne. Kad takve osobe budu STVARNO kaznjavane i nesrece ce biti znatno redje.

Zivorad

pre 6 godina

Kad god odem na tehnicki trazim da mi detaljno pregledaju kola. Odrzavam ih maksimalno, bukvalno sve radi, od najmanje sijalice u instrument tabli do kocnica i svega ostalog. Jeste, auto ima 30 godina, ali potpisujem da je ispravniji od vecine 3 puta mladjih, a to mi je potvrdio i radnik na tehnickom, recima :" slusaj druze, ako resis da prodas auto prodaj ga meni, pa jutros je doslo 15 vozila mladjih od 10 godina i svi treba u zemlju da gledaju kad te sretnu". I ko je veci rizik? Ja ili balavac sa autom od 150 konja i neispravnim kocnicama?

Aleksandar

pre 6 godina

Za ljude koji se pozivaju na Nemačku gde se ide na tehnički na svake dve godine i ja mislim da je to bolje rešenje ALI ako tehnički pregled zaista bude kao u Nemačkoj. Onda bi 90% vozila u Srbiji bilo sklonjeno sa ulica. Daleko efektivnije nego dva puta godišnje potplaćivati koga treba a onda nesmetano kotrljati potencijalnu opasnost za sve po ulicama.

Made in ustanova

pre 6 godina

Čemu Preterivanje!!
Do sada se nije gledalo ništa a sad odjednom sva vozila starija od 15god.(znači 85% voznog parka Srbije) dva puta godišnje na proveru?!?! Nebulozno!!Tako nije ni u zemljama EU!!!

Aleksandar

pre 6 godina

@(baron, 21. mart 2018 16:35)

Ta fabrika je, fabrički, proizvodila krševe. Danas proizvodi maglu što je, barem, manje opasno.

Aleksandar

pre 6 godina

@(Nenad, 22. mart 2018 11:01)

Dođi ovde u Holandiju da bogatim Holanđanima objasniš da je automobil potreba a ne luksuz. Šta će, jadni, ne znaju da nisu deo savremenog sveta...

milan d

pre 6 godina

A u kojoj zemlji se ide dva puta godisnje na pregled? Cudna zemlja srbija , cudan ovaj Okanovic . Zasto politicari ne poprave standard stanovnistva i da ljudi kupuju mladja vozila. Drugo , za ljude koji mogu da kupe mladji i bolji auto vi ste uveli NENORMALNE namete zvane taksa tako da ljudi kupuju nesto starije i manje. Sad hocete da ukinete ove stare jer su na njih manje takse Pa ce te narod na silu naterati da mora da placa vece namete. Samo napred , deljite sopstveni narod pouceni od RUSIJE.

Nešo

pre 6 godina

Pošto radimo za minimalac(većina) ja ću da kupim zelenka ili dorata...tako neću morati da idem na tehnicki, neću morati da kupujem gume, lance, benzin...neću morati da kosim travu u dvorištu...policija mi neće pisati kazne za svetla ili pojas...bog da te vidi...

Ajdemo u Europu jer tamo ima sve, ajdemo u Europu i ne vracamo se.

pre 6 godina

@Boban
"EVROPA je odavno te granice popela na EURO 4 za prigrad, EURO 5 za centre gradova."

Gde ste to culi ? Evropa, svi gradovi ? Da li znate neki strani jezik ? Tesko. Takvi kao vi cekaju ulaz u EU da im Evropa napuni i frizider !

A da se zabrane svi sem crnih Audija i dzipova ?

pre 6 godina

"@Bata Raka,
Merite izduvne gasove i cenu registrovanja prilagodite srazmerno količini zagađenja."

Ordinarna glupost ! Zagadjenje nekog automobila u jedinici vremena ne govori nista o tome koliko dugo ce, na pr. godisnje, taj auto da bude vozen ! Sta mislite koji auto je opasniji po vasu decu, Evro 1 benzinac, star 30 godina, koji prelazi par hiljada godisnje ili par godina star Gold dizel, sa NOx, koga vozaci ne gase ni kada udju u Maxi ?

Marx

pre 6 godina

Moj novi Punto nije prosao tehnicki zbog zadnjih kocnica a truli pezejac uz litru domace prosao.
(Iznenadjen, 21. mart 2018 17:42)

Treba da te puste sa neispravnim kočnicama da ubiješ nekog?

ehjj

pre 6 godina

SRBIJA JE ZEMLJA POZNATA PO APSURDIMA SVE OBRNUTO RADE UMESTO PRVO STANDARD PA ZAKONI ONI PRVO ZAKONE PA STANDARD. MISLIM DA TAKO TESKO CE ICI. U SVICI SE TO RADILO PARALELNO KAKO SE DIZAO STANDARD TAKO SU I DONOSILI ZAKONE. LOGICNO

C i n i k

pre 6 godina

Bice vozacima novi namet to je sasvim sigurno jer vozaci ovde nikada nisu od rezima dobili pojeftinjenje vec samo novo poskupljenje i nove obaveze, a da bi smanjili broj krseva, zar nije logicno da se zabrani uvoz Euro 3?

dr.kadzija

pre 6 godina

Dodjite u Dohu da vidite kako se resava kompletna procedura, na najsavremeniji nacin. od uvoza, prenosa, izdavanja vozackih dozvola, najsavremenijeg trenutno tehnickog pregleda, registracije. Onaj lazni dr, poslednji put bio u obilasku centra za nadzor, imao nesposobne savetnike a i dosao da uzme dnevnice.
Ovi tzv strucnjaci umesto da dozvole slobodan uvoz vozila iz celog sveta, pa da se uradi pravi tehnicki pregled, da se u zakonsku odredbu ubaci i mogucnost da vozila imaju svetlosnu signalizaciju kakva je priznata na svim kontinentima, da se ceo sistem promeni iz korena, jer sada otima pare ljudima za svakakve gluposti, oni ce opet nesto da izmisle jedinstveno, prvi put vidjeno...

ja

pre 6 godina

da, u Nemačkoj je tehnički na svake dve godine, ali prvi put kad sam radio tehnički imao sam prilike da vidim i kako rade. Znaci čovek je punih 60 minuta sve zivo isprobao na autu, bukvalno sve je ispritiskao, nema sta nije proverio, ukljucio-iskljucio, kocnice u 5-6 nekih modova isprobao, pa auto podigao 3 metra u vis, pa cukaj jednu gumu, okrece, drugu, trecu, cetvrtu, pa izduvne gasove... ja sam bio ubedjen da ce nesto da nadje, na kraju sve ok, potpise covek papir, preda mi ga... ja ga naravno pitam da li je ovo standardna procedura, kaze covek, pazi, ja stavljam svoj potpis i pečat na ovaj papir, ako se nešto desi policija ce doci na moja vrata, i ako je moj propust bio ja gubim licencu. Inace covek je bio Dipl.-Ing. koji radi u ADAC-u... samo sam se setio kako kod nas rade... nebo i zemlja.

fenomen

pre 6 godina

Sestra i zet voze tojotu 1990. godiste. Krpe ga kad bas nesto mora. Oskudacija. Oba sina su im mladja od auta. Na tehnickom gledati gume, kocnice, volan tj upravljacki sistem i svetlosnu signalizaciju. E sad kad se nasi popismane na tehnickom i traze dlaku u jajetu. Poz.

sirotinja

pre 6 godina

Bravo Vucicu! Zabrani sirotinji da vozi automobile starije od 15 godina, za sirotinju je zaprega. Ako ne, onda ih dodatno oglobi i nastavi da uzimas sirotinji i da dajes bogatima. Pokazi im da Srbija ne voli sirotinju.

Statuskan

pre 6 godina

Volim ove sto kazu "dajte vece plate". Gospodo, plata se ne dobija nego zaradjuje. Takodje, automobil nije socijalna kategorija, nigde ne pise da je obavezno posedovanje istog. 
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Insajder, 21. mart 2018 17:27) 

Evo ga još jedan vajni ekonomista.Gospodine,reč ,,Zaraditi" i reč,,Srbija" ne idu nikako zajedno.Ovde može samo da se krade,otima,potkupljuje itd.

dejan

pre 6 godina

Super to sve, a sta ce da rade sa Romima koji zapregama idu po Pancevu, po celom gradu, bez da ih milicija sklanja? Desilo se da su vise njih udarili, i ljudi ne mogu da naplate stetu, nije motorno vozilo? Hocete standarde EU a dozvoljava se da konjima i magarcima, sa zapregom se voze po gradovima skupljajuci sekundarne sirovine?

Indus

pre 6 godina

Radim u tom famoznom IT sektoru, plate nisu par hiljada eura kako lažu, već oko 500-600. Živim kao podstanar, ne tražim pomoć od roditelja, izdržavam se sam. Dakle, pitanje za sve vas - ako sam ja jedva uspeo da kupim polovan auto star 12 godina i sada ulažem u njega da ga dovedem u perfektno stanje, kako će to uraditi onaj radnik sa 25-35.000 mesečno? Neko je na Twitteru pitao Damira Okanovića koliki je procenat automobila koji učestvuju u saobraćajnim nesrećama zbog tehničke neispravnosti - njegov odgovor je bio 5%. A naglasio je da je ljudski faktor (bahatost, neznanje) mnogo veći uzročnik saobraćajnih nesreća. Zaključite sami kakav je cilj uvođenja ovih novih propisa onda.
Sada idu moja glavna pitanja:
-Ako ja jedva mogu da krpim polovan automobil, šta da radi ostatak Srbije sa duplo manjom prosečnom platom od mene?
-Da li da se preselim kod roditelja da živi sa njima, kako bih mogao da plaćam nov auto?
-Da li da im se nakačim da me roditelji finansijski pomažu do njihove smrti? -Da li uvođenje ovih propisa ima za cilj povećanje bezbednosti (samo 5% automobila zbog neispravnosti učestvuje u saob. nesrećama, ne zaboravite) ili samo novi namet na novčanike?
-Ili da se pokupim, napustim Srbiju i ne postavljam više ova besmislena pitanja sebi dok mi život prolazi?

SRBIN

pre 6 godina

retko kad su kod nas promene na bolje... obicno su na gore.
(xyd, 21. mart 2018 16:54)


U Srbiji je svaka promena NA BOLJE,,ali ne narodu, nego....zna se kome.

Mirko

pre 6 godina

U Nemackoj tehnicki jednom u dve godine bez obzira na starost. Ako je auto bio ispravan na prvom tehnickom, bice ispravan i posle 6 meseci. Jedino ako naleti na neku rupetinu na, inace, nasim kvalitetnim putevima, pa ima problem sa trapom, ali to bi se manifestovalo u voznji, bukom, nepreciznoscu, itd. tako da bi odgovorna osoba to popravila odmah.

Tehnika narodu

pre 6 godina

A šta ćemo sa tehničkom ispravnošću države, državnih organa i institucija? Koji zakon i pravilnik će da nam to omogući?

seljak

pre 6 godina

Da si skoro kupio nov auto znao bi da nova vozila ne idu na tehnicki pregled 2 godine, tako da tvoja izjava spada pod lupanje.
(Aca, 21. mart 2018 17:54)
Nagrdio si coveka a nisi u pravu.
Nov auto sam kupio 2008,zatim 2013 i poslednji 2016 god.u junu.Svaki put se radi nulti tehnicki pregled u salonu a pored toga je obavezan i redovan tehnicki pregled da bi mogao da se registruje.Takodje je obavezan i posle prve kao i svake sledece.Nikakve razlike da li si kupio novi ili polovan auto.Bilo je reci o tome u zakonu od 2009 godine.ali zbog nedostatka pravilnika nikad nije zazivelo u praksi.Isto tako ovo za teh.preglede postoji od 2009 god.ali nije bilo pravilnika na koji je zakon trebao da se pozove i nije zazivelo.Znaci redovan teh.pregled se radi i za nova vozila cim izadju iz salona i svake naredne godine.

Bari1991

pre 6 godina

Ovi sto kukaju da nemaju para i ne treba da voze kola, svi bi ste sa 250e auto, letovanje, zimovanje, pa nemoze, realnost je surova ali je realnost i ja bih jahtu i pet plavusa pa nemam.
(Bojane zasto komentarises, 21. mart 2018 18:54) # Link komentara

Umes drugima da drzis slovo,da pametujes i ponizavas.A nisi nasao za shodno da se,pre svega,opismenis;to bi trebalo da bude osnova za nastavak zivota.Sto se tice plate od 250 evra,ima komentar Radovana III,covek je savrseno sve objasnio.Procitaj i nauci i ti nesto,bogati covece sa velikom platom.

miki

pre 6 godina

pa nisu bili 2x godisnje ni kad su se trule fice vozile a ne sad kad auto od 15 godina ima abs esp airbag ........ pocinkovanu karoseriju
i mnogo toga.
dovoljno je jednom godisnje ali kako treba kao i knjizica odrzavanja iz servisa a ne ja na parkingu menjao pakne koje sa kupio na najlonu pa izgazio ljude bez kocnica.

Aleksandar

pre 6 godina

Ja se slažem sa predlogom - čak bih ga i pooštrio, kakvih 2-3 godine čekanja, imaš 6 meseci da se uvežeš sa državom ili ne možeš da vršiš tehničke preglede - ALI! Samo ako imamo i bar jedan godišnji tehnički pregled države - nezavisnu reviziju budžeta. Nismo je imali od 2004. godine i očigledno je da nam država ne ispunjava tehničke uslove da bi se zvala državom i ne može da se registruje kao država dok ne otkloni nedostatke. Kad se registruje kao država, može i od građana da registruju svoja vozila.

Aleksandar

pre 6 godina

@(Statuskan, 21. mart 2018 19:54)

A što samo 800€ minimalac, što ne 2000€ 'oma pa da preko noći prestignemo Holandiju? Mislim, ništa lakše nego izglasati, to što srpska ekonomija i produktivnost nije u stanju ni postojeće troškove da pokrije pa se zadužuje par milijardi svake godine, nema veze. Ta nećemo se zamarati glupim stvarima kao što je realnost kad možemo lepo da sanjamo...

Aleksandar

pre 6 godina

@(Bari1991, 21. mart 2018 19:55)

A ti si, sa tom interpunkcijom i ošišanom latinicom, pravi egzemplar pismenosti pa si pozvan da drugima spočitavaš nepismenost?

Ljudi koji žive u staklenim kućama ne bi trebalo da se bacaju kamenjem.

Aleksandar

pre 6 godina

@(Indus, 22. mart 2018 01:12)

Ako radiš za 500-600€ u 'famoznom IT sektoru' ni po koju cenu ne napuštaj Srbiju jer sa veštinama koje ti obezbeđuju tako malu platu u najprofitabilnijem sektoru (sem politike) u Srbiji, bilo gde u svetu ne bi ni mogao da se zaposliš i bio bi čist socijalni slučaj.

!

pre 6 godina

Da ne idemo malo naopako? Mozda bi trebalo prvo da sredite ulice da onda ljudima da zahtevate novija vozila.
Po ulicama Beograda rupa do rupe. Moj auto je posle 6 meseci voznje vec krs zbog toga.

Berner

pre 6 godina

Ovako. U CH dobijes poziv za naznakom kog datuma i u koliko sati da dovezes vozilo, u koju kolonu da stanes, sve precizno. Na samom tehnickom ekspert pregleda vozilo, pali ga i vozi jedan krug itd itd. Nema
teorije da smuljas nesto ili da ga podmitis. Ono sto je vazno, je da je to mnogo jeftinije nego u Srb i da se ne radi svake godine, vec nova vozila idu jednom u 5 godina na tehnicki, starija nesto cesce ali nijedno ne ide svake godine, 2 godine i za najstarija vozila.

Slovenac

pre 6 godina

U SLO novi autu ne idu na tehnicki, tek posle 3 godine prvi put. A onda do 7.e godine starosti na 2 godine. Tek onda godisnje. 35 minuta da traje pregled?? Pa zasto kod nas traje 10min? I sve je pregledano kako treba. 15 minuta je sa produzenjem registracije odnosno ako moras uzeti nove tablice.

pera

pre 6 godina

a ko ce da kaznjava Rome u svojim imitacijama vozila na 4 tocli,neregistrovanim,a oni sami bez licnih isprava. Sta ja da uradim kad mi tako neki unisti auto,da sedim i placem jer oni imaju veca prava nego mi koji ovde placamo porez??

Privatnik

pre 6 godina

Uvesti obavezu svakih 6 mjeseci za tehnički je glupost neviđena... Kakve veze ima dali je auto staro 10, 15 ili 20 godina da bi bilo izloženije kvarovima. Treba podizati svijest o ispravnosti, ukinuti da prevoznici imaju tehničke preglede i sami sebi i ostalima rade uslugu tehničkog pregleda. Većina novijih auta ima izvadjen dpf i ugašen egr a dizel su najveći zagađivači svakako. I zašto sad vozila starija od 15 godina da dvaput idu na pregled. O Srbijo, državo!

Banglades

pre 6 godina

Ljudi pre neko vece na NBG kod arene eeej autoput, pun kombi roma i vuku prikolicu od motokultivatora punu kartona, otvorena zadnja vrata od kombija a oni rukama drze prikolicu koju vuku.. Mozete samo zamisliti sta bi se desilo da im se otrgnula i da su je ispustili de svi voze od 120 pa navise..inace i kombi i prikolica su bili u ocajnom stanju

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 6 godina

Koja smo mi beda... Vece plate-manje krseva od automobila. Vece plate - manje o politici. Vece plate- manje pljuvanja po politicarima. Vece plate- manje nacionalizma, rasizma. Vece plate- vise nataliteta. Vece plate... Citate li gospodo politicari ?

SASA

pre 6 godina

Ko radi tehnicki pregled policiji. Primer jedan okrug u Srbiji, vozni park policije je vozio cetrdeset i nesto neispravnih vozila, njihov izvor. Jedno vozilo u jednoj policijskoj stanici desni far, oboreno svetlo nije radio bar sest meseci.

alienware

pre 6 godina

Kod mene u Ontario ne postoji tehnicki pregled ,osim kad se auto preprodaje.Postoji testiranje na emisije,koji su od ove godine besplatne ako prodjete test.Test se vrsi svake druge godine,posle 7 godina starost vozila.Prikljuce ga na bazu ministarstva,direkna veza,komputer vozila sa komputerom ministarstva.Ako hoces da se vozis moras da ga odrzavas.A svi vole da im je auto ispravan lepotan.Ako se desi udes ,niste odrzavali auto,lose gume ,kocnice ,platicete zbog vece kazne,koja povlaci vece osiguranje,i mozda krivicu za udes.Za teretna vozila postoji posebna sluzba MTO ministarstva saobracaja koji mogu da zaustave kamion i na licu mesta provere papire,teret(imaju stanice uz autoput za merenje tezine) jer posalju na merenje.Na licu mesta naplacuju kazne,i mogu da iskjluce iz saobracaja ( veoma skupo da se odslepa za firmu i vozaca),Uskoro ovo stize i kod vas,tako da se nece isplatiti kupovina starog auta,bilo koje marke.

Mladen

pre 6 godina

Vozim auto star 18 godina.
Prešao tek 150.000 Km, uzet nov. Redovno održavan. Ugrađen plin.

Niko ne može da me ubedi da mi je auto nebezbedan ili da mnogo zagađuje. Plin i metan su najčistija goriva, a nov kada budem opet kupovao nov biće na struju.

Na odžavanju nikad nism štedeo, a naročito ne na kočnicama, gumama i amortizerima.

Moderni imaju više air-begova, bolje zone gužvanja, više kamera i napredne sisteme protiv proklizanja. Ovaj moj ima preglednost i pažljivog vozača koji ne juri dok vozi.

Neko odavde

pre 6 godina

Nemojte da preterujete,ne znate vi sta su zapadni standardi,kakav bre tehnicki dvaput godisnje,hocete opet bagere i naskakanje na skupstinu,bolje se malo umiljavajte ovom jadnom narodu..

kvazi englez na srpskom

pre 6 godina

Hahahaha ne znas jel gore kad imas dva neizivljena bilmeza za volanom u "krsevima" kao sto kazete ili ista kolicina bilmeza iza volana tatinih novih, skupih kola...Ljudi shvatite da je problem u glavama. Tu pojedincima treba tehnicki pregled 2 puta godisnje. Bahatost ubija. Ne krs. Za volanom nekog najnovineg automobila se ne gine...gine se, i te kako.

Crni

pre 6 godina

Najbolje je jedanput mesečno na tehnički.Primis platu,das državi ratu i vozi.Analizirao sam privatno Okana.Dosao sam do zaključka,da je on samo dobar lobista privatnih povlascenih uvoznika.Voleo BiH da vidim kome je nova prva pomoć spasila život.Policija zbog korupcije i lenjosti nemoze nista bahatim vozačima i onda po dzepu siromašnih.Kazu bogati medalju,a siromašnih ima dosta i od njih se zivi.Skoro je jedna strankinja rekla da u Srbiji skoro niko ne daje moravac.Tu su sudari.apre neki dan me je udario covek,a oboje smo imali upaljena svetla.Voznja sa upaljenim svetlima povećava potrošnju za 10% .Izračunajte koliko se uveze nafte za ovu Okanovicevu "viziju"...

REALNO

pre 6 godina

Neka mi poštovani gospodin Okanović objasni koji automobil je stariji( a time podložniji kvarovima i za čije održavanje treba više novca); onaj star 7 godina koji je prešao 400.000 kilometara ili obnaj star 25 godina koji je prešao 200.000 kilometara. Hvala i prijatno.

Uzaludne represalije

pre 6 godina

Nadzidali su Beograd, unistili fabrike po unutrasnjosti, izmislili razna apsurdna radna mesta u Bg i sada im smeta guzva ! Ne mogu da jurcaju drzavnim automobilima po Kneza Milosa jer im ti koje su doveli smetaju ! I sada ce kao poostravanjem tehnickog pregleda da je smanje ? Ne razumeju da nikada ne mogu da poostre zakone vise nego sto ja mogu da podmitim radnika na njemu !

Pavke

pre 6 godina

Ovaj Aleksandar koji piše iz Holandije, izgleda nije popio dnevnu terapiju pre nego što se uključio da komentariše svima.
Svima ima on nešto da kaže, citira svakog i uhvati se za jednu rečenicu, pa se još obraća sa vaša Srbija i njegova Holandija. Ako si otišao tamo, šta ćeš po srpskim sajtovima i soliš tu nama kako se živi? Sedi tamo, čisti neki holandski klozet za par hiljada eura i ćuti. Ne brigaj o našim automobilima, tehničkim pregledima, visinama plata u bilo kom sektoru, životnom standardu i ne vređaj i ne prozivaj ljude. Šta te briga za to, ako stvarno pišeš iz Holandije?
E, sad, ako te puca neki kompleks, ili, kako rekoh, ako ti je neusklađena terapija, to je već stvar za stručnu pomoć. Sigurno ima i to bolje u Holandiji.
Pozdrav iz Srbije
(ako hoćete objavite, ako nećete - ima u Holandiji bolje :D)

smorili ste vise

pre 6 godina

U zemlji u kojoj se na pregled lekara specijaliste ceka nekoliko meseci automobili 2 puta na tehnicki jer drzava brine o zdravlju nacije... sutra kad izglasaju svi da budete srecni jer neko skolovan i pametan brine za vas. trazili ste sad pesacite i pazite da vas neko tatino dete ne ubije na pesackom ima se moze se

Stepski vuk

pre 6 godina

“Takvi automobili više zagađuju životnu sredinu, ali što je još opasnije, oni negativno utiču na inače lošu opštu bezbednosnu sliku na srpskim putevima.”

Gde ja živim. Zivotna sredina pogadja SVE, saobracajna nesreća pogadja mali procenat. Kako bezbednost u saobraćaju može da bude opasnije?

Da ne bude zabune, oba su važna i treba da se radi na oba, ali ako ovo dovedemo do ekstrema, to je kao da kažemo da je loše sto je pijaca voda otrovna, ali je mnogo opasnije to sto neko može da se oklizne...

steva

pre 6 godina

U Nemačkoj teh. pregled vozila traje 2 godine, a u naprednoj Srbiji ću ja sada morati dva puta da plaćam teh. pregled jer vozim auto stariji od 20 god. Eto država nas kažnjava zato jer smo siromašni, a ona nas je osiromašila i uvela u bedu. E, dokle će više trajati ovo maltretiranje prosečnih građana Srbije ?

lister

pre 6 godina

A da za početak srede puteve? Kako misle da nam auti budu tehnički ispravni kad su nam putevi puni rupa i kratera? A onda da podignu plate kako bi mogli da podmladimo vozni park... Sa ovakvim putevima, teško da će nam auti biti tehnički ispravni...

zoran

pre 6 godina

(steva, 21. mart 2018 20:53) #
Dogod to bude izbor tih "siromašnih". Sve što se dešava je naš izbor i sa time treba da se suočimo i saživimo.
Sviđalo ti se to ili ne.NQ

Miloš

pre 6 godina

Izuzetno poštujem gospodina Okanovića,ali šta se dobija video nadzorom?Kontrolor uđe u kanal da pregleda recimo vešanje.U međuvremenu je uzeo 1000 dinara da kaže da je sve u redu.Vozilo izađe u saobraćaj,desi se nezgoda.Ko je kriv?Ne može tehnički pregled da bude kriv.Prosto.Tog trenutka je sve bilo oK na vozilu.Isto tako,recimo,i sa kočnicama.Radnik na liniji tehničkog pregleda uradi dijagram na valjku za jedno vozilo kome su ispravne kočnice,ali u stvari,izvuče taj isti dijagram za već ,,najavljeno,, vozilo koje dolazi na pregled i koje je neispravno.To se na videu ne može utvrditi nikada.Tako da...Ovo je Srbija.Lično sam protiv neispravnog vozila u saobraćaju,ali od realnosti se ne može pobeći.

Dejan P.

pre 6 godina

Prosecna plata 1000 eura, krediti sa kamatom 1% jer je dinar stabilan, ukidanje carina na automobile i svi cemo voziti nove automobile.

Hygge

pre 6 godina

A vi kad preterujete, preterujete za Nobela. Evo kako to funkcioniše u Danskoj, zemlji koja je za Srbiju u drugoj galaksiji, a i za ogroman broj najrazvijenijih zemalja.

Kupite nov auto. Servisira se godišnje (ako to želite, a ja to radim OBAVEZNO) zbog garancije a i vaše bezbednosti. Troškovi servisa su za danske prilike minimalni, auto je nov.

PRVI tehnički, ako je auto kupljen nov, je nakon 4 (četiri) godine a posle toga na svake 2 (dve). Dakle, auto koji je navršio 8 godina je tri puta bio na tehničkom (i kod mene 8 puta na servisu).

Razlika između Danske i Srbije je sledeća. Ako auto u Danskoj nije ispravan, NE PROLAZI tehnički. Nemoguće je da dobijete prolaz na tekničkom ako NISTE BILI. Ja konkretno nikad sam ne vozim auto na tehnički, to radi servis koji je upravo godišnje servisirao auto.

Koja će to radionica koja je autorizovana za tehničke preglede rizikovati da "pusti" neispravan auto koji će nakon dva dana biti zaustavljen od policije i gde će se konstatovati sigurnosni propusti?

Imate mnogo da učite. I jedno treba da naučite, PRETERIVANJE tipa dva puta godišnje na tehnički, ne vodi nikuda. Ako je auto prošao tehnički pregled POŠTENO, onda sigurno može da izdrži još dve godine, pod uslovom da ga godišnje servisirate.

Mnogima će se učiniti da je to što u Srbiji radite lakše, ali verujte na reč, nije. Da je lakše, ovo bih i pisao iz Srbije umesto iz Danske. Pozdrav.

Hans

pre 6 godina

I euro 5 motori ispustaju 80 puta vise stetnih plinova od norme tako da se postuju zakoni ni jedan ne bi prosao tehnicki
P.s Krajnji cilj je da njemci proizvode vise vozila i da mi to kupujemo na kredit od njihovih banaka i da oni budu jos bogatiji
Samo Trziste je bitno.

EkstraGalaktican

pre 6 godina

Za 2, eventualno 3 godine ce se ovo primenjivati, a kako kaze Prvi potpredsednik/Premijer/Predsednik/Gradonacelnik, do tada cemo svi voziti nove automobile, posto ni ne znamo kako nam dobro ide :)

kartmen

pre 6 godina

Danas smo čitali vest kako je uredno registrovanim autobusom obavljan međunarodni transport putnika sa 28 utvrđenih kvarova. Strožiji zakon nije potreban ako se ni postojeći ne sprovodi.

XXL

pre 6 godina

Samo ću ovo ... imao sam FIAT 132 2000ccm star i na tehničkom pregledu u mom gradu ispred mene na 'kanalu' ganc-nov mercedes kupljen 'u radnji' vlasništvo nekog finansijskog direktora i kad kod valjaka kočnice mu nisu ispravne prelaze onih famoznih 20% minimuma. Gledaju u mene i radnik mu kaže da mora da otkloni kvar. Na valjcima moja starudija prednji točkovi 0% dok zadnji 2% i ručna 5%. Počeo radnik da mi njaka automobil i prosto ne veruje da to - radi. Na kraju priđem i pitam ga da li želi da mi potrga ceo trap automobila samo zato što mercedes nije valjao - nov.

malz

pre 6 godina

Voleo bih da mi neko od strucnjaka objasni zasto bih ja sa svojim autom koji je 20+ godina star, a na kome su novi diskovi i plocice napred i pozadi, novi amortizeri napred i pozadi nove dizne i nove svecice , isao dva puta na tehnicki pregled?

Statuskan

pre 6 godina

Predlog za ove što zevaju u narodnoj skupštini da izglasaju zakon po kome će minimalna plata biti recimo 800 evra i u roku od godinu dana će prosečna starost vozila biti 7 do 8 godina.Problem Srbije već 50 godina je što se ne bavimo uzrokom već posledicama.

Vladimir

pre 6 godina

Ovo je diskriminacija ! Siromašni nek idu peške ili biciklom a bogati nek voze nov auto!???
(tex, 21. mart 2018 17:09)
I ne samo nov auto, vec i gazenje pesaka ili udaranje drugih starijih vozila od 15 godina u saobracaju zbog neprilagodjene brzine i naravno bez odgovornosti jer sto da odgovara kada vozi novo i tehnicki ispravno vozilo!

Nemanja

pre 6 godina

@insajder
Ne lupetaj. Kako ce recimo frizer/kasirka/mesar/vodoinstalater itd. da kupe auto mladji od npr. 10 god? Hoces da kazes da oni ne rade? Rade vise od tebe sigurno. U Srbiji ljudi rade ali za MALE PARE! Jel RAZUMES? Naravno komentar ti je zlonameran i nije konstruktivan.

6:2 za nas

pre 6 godina

U SLO novi autu ne idu na tehnicki, tek posle 3 godine prvi put. A onda do 7.e godine starosti na 2 godine. Tek onda godisnje. 35 minuta da traje pregled?? Pa zasto kod nas traje 10min? I sve je pregledano kako treba. 15 minuta je sa produzenjem registracije odnosno ako moras uzeti nove tablice.
(Slovenac, 21. mart 2018 19:17)
@
To govori da kada u Sloveniji kupite novi automobil za pet godina dva puta odete na tehnički pregled. Poredjenja radi ja sam u Srbiji kupio novi automobil pre pet godina i šest puta sa bio na tehničkom. Morao sam iz salona prvo da vozim na tehnički pregled i tek onda registrujem zato ispadne da za novi automobil posle prve godine imate uradjena dva tehnička pregleda. Kako Slovenci u dva pregleda za pet godina uspešno ispitaju vozilo a našima treba dva pregleda samo u prvoj godini dok je još novo?
Zanimljivo je kako se brzo uskladjujemo sa EU kada treba uvesti dodatne obaveze gradjanstvu a kada se treba uskladiti sa nečim što smanjuje troškove i olakšava život narodu uvek ide jako teško i uglavnom se ne sprovede.

Charlie

pre 6 godina

Platiću dupli pregled stajnog trapa,ali budem li naleteo na rupu u asfaltu staću i blokirati prolaz dok je putari ne poprave i dovedu put u vozno stanje.Srbija je Diznilend,sirotinjsko carstvo.

Bez kazne i prekrsaja poslednjih 25 godina

pre 6 godina

Samo represija i nameti.Slazem se da automobil mora da bude tehnicki ispravan i zbog onoga koji vozi i zbog svih ostalih ucesnika u saobracaju.Ali zasto nekada ne izadjete sa zakonom u susret vozacima i deci koja se voze.Proslo je vreme mangupiranja sa zatamnjenim staklima,ljudi shvatite folija je neophodna postala na temperatirama koje su sada u u ovom delu sveta.Zasto da mucim ibebu u kolima i sebe i na kraju krajeva automobil kojem ce sigurno trebati 3 puta vise vremena da rashladi kabinu bez folije za stakla nego sa njom.Ako ima iko pismen u sekretarijatu za bezbednost saobracaja taj bi trebao da zna da koriscenje licenciranih alu folija na staklima sem sto snizava temperaturu vozila sprecava rasprskavanje stakla pri sudaru i raspianje srce koja ozbiljno moze da povredi i decu i ostale putnike u vozilu.Ukinite glupe ateste na folije koje su vec svetski priznate i atestirane i jednom kao drzava izadjite u susret ucesnicima u saobracaju.Jedino ako kod vas nije veca paranoja ko sedi u takvim u kolima,onda je to do vase savesti ali opet narod nije za to kriv i ne treba da ispasta.

Džoni

pre 6 godina

Da mi je znati kako će na tehničkom da snime onog koji nije ni bio. U praksi, to će da se pretvori u ponovljeni pregled za one kojima je kamera otkazala ili se snimak zagubio ili birokratiju prosto mrzi da gleda i traži.
Ono kad idiotski sistem generiše korupciju pa više i ne znaš da li je cilj takvog sistema idiotizam ili korupcija.
Po običaju, jedine sankcije snose vozači, i to oni odgovorni. Umesto prosto da auto kuće koje krše zakon automatski izgube licencu nakon jednog takvog prekršaja. po običaju, zato što se zakon ne primenjuje, donosi se novi. A zašto bi se taj novi primenjivao, niko ne zna.

mak

pre 6 godina

A sta cemo sa putevima u Srbiji??? Veci gradovi su jos i ok.ali manji gradovi su uzas, po 100puta krpi se ista rupa a neke nisu ni zagrpljene. Kako sa budu automobili ispravni???

Hehe

pre 6 godina

@(odvratni dizel svi smrde, 21. mart 2018 22:22)

A sta proveravaju na autu na tehnickom 40minuta?!? Da li se ikada zapitate sta pisete? Zasto i dalje ima vise vozila sa neispravnim ili poluispravnim prednjim farovima koji najcesce zaslepljuju, kako kod nas, tako u Bosni, tako i u CG nego sto ima sa ispravnim?!? Neko vas obmanjuje sa tim "temeljnim" pregledima auta. Tehnicka ispravnost vozila sa svim testovima na masinama za to moze da se uradi plafon 20ak minuta sa sve probnom voznjom da se vidi vesanje i kako se auto ponasa. Prave filozofiju ni oko cega, a ljude majmunima.

Gile

pre 6 godina

Sve to treba zabraniti, sve kante starije od 15god, onda ne bi bilo guzve uopste :)
(Marko G, 21. mart 2018 16:40)

Nece druze oni nista zabraniti jer ako zabrane onda nema para od akciza na gorivo jer te kante idu na gorivo a ne ko ovi novi pojedini na struju .samo ce eto uvesti jos jedan tehnicki da bi uzeli jos malo para posto su automobili stariji od 15 godina 80% voznog parka u Srbiji . Tehnicki nece da prodje samo onaj ko ne moze da dotera auto na tehnicki :) . Boli njih uvo za zdravlje gradjana i za bezbednost .

SRBIN

pre 6 godina

U Srbiji su vozaci uzas, nula. Vozacka kultura ispod nule. Sve najgore o vozacima u BG mogu da napisem, a tako je i u NS, KG, SO, KS, KV..sve sam to obisao licno i video. Uzas nad uzasima. Malo se i gine koliko su ljudi bahati i bezobrazni u saobracaju. A u Bosni je isto kao i u Srbiji, gamad za volanom, pijani, tehnicki neispravni, bahati, bezobrazni.. Uzas..

Milan

pre 6 godina

Pričam ti priču... U Slovačkoj registrujem auto 3 godine unazad i opušteno lažiraju podatke, jer naravno izbacio sam katalizator i filter iz auta a na tehničkom mi naduva gasove iz svog auta i ćao. Toliko o evropskim propisima i njihovom primenom kod njih, a zamislite tek kod nas kakva će kaubojština da bude....

Ozbiljan kupac

pre 6 godina

Moja benka iz 90 godine je tehnicki ispravnija od 90% vozila starijih od 15 godina. Limarija komplet odradjena i plastificirana. Air bag za vozaca, suvozaca, bocni, rade bez problema. ABS, ASR, TCS, daljinsko zakljucavanje, zeder protiv kradje (ima sistem paljenja, ako ne odradis redom, ne moze da se upali) isto rade. Sper diferencijal fabricki, ne mozes da se zaglavis i da hoces. Koči bolje nego moj drugi auto punto iz 2009 koji nema ABS, ASR, TCS, bocni air bag, Svako dugme u autu radi, motor perfektan ne dimi, ne duva, suv kao barut, ne trosi ulje, plin atestiran do 2020.
(nn, 21. mart 2018 23:43)

Koja je zadnja cena, rođo?

dovla

pre 6 godina

"Radionice tehničkih pregleda moraće da imaju i dobru internet vezu sa jedinicom MUP-a, tako da praktično uvodimo 'sistem Velikog brata' kada su u pitanju tehnički pregledi", objašnjava Okanović.

Pa kad ste od "drzzave" napravili Farmu-shto ne biste i od tehnichkog,Velikog brata!?...

Nenad

pre 6 godina

A mozda, slucajno da se prevare i donesu uredbu o smanjivanju carine na uvoz automobila,da kupoprodajni ugovor bude validan na carini a ne da se racuna kataloska vrednost vozila?Automobil je civilizacijska tekovina i niko vam ne moze oduzeti pravo da ga posedujete!Jer kako ce mladi bracni par koji radi u fabrici sa po 40000 din i ocekuje bebu da priusti sebi auto 2010. godiste koji ispunjava sve evropske norme a prutom zivi u gradu i placa stan 200,250e??Kako,kojom magijom?ai nemojte da mi pricate da ne treba voziti,auto nije luksuz,auto je u savremenom svetu potreba!

popp

pre 6 godina

A ovi krateri po ulicama, kako oni uticu na tehnicku ispravnost vozila? Po Beogradu mozes i Hilux ocas posla da upropastis po kvalitetnim oranicama. Nista ne funkcionise u ovoj nakaradnoj tvorevini sem legalizovane otimacine para.

Jovica

pre 6 godina

Aj sad se malo prisetite:da li ste više udesa videli s nekim starim vozilom koje ne može da predje 80km/h ili s nekim novijim koje voze mamini i tatini sinovi brzinom od 150-200 km/h.naravno,ovi drugi su veći problem.i gde se više gine-naravno u ovim drugim.i šta,ta vozila od 5,10 godina su mnogo ispravnija od ovih starijih?naravno da nisu i nemogu biti,obzirom kakvi su nam putevi...a što sirotinja kupuje krševe?-zato što je sirotinja.a o glupim pričama o zagadjenju,nećemo.ne zagadjuju vazduh stara ili nova vozila,zagadjuje ga brojno stanje vozila..a ovi kojima smetaju krševi na putu i koji imaju po 7,8kola po garaži nek poklone svako od njih bar po 1 kola sirotinji i onda će se smanjiti broj krševa

nele

pre 6 godina

to bre
standar je dovoljan da je za vire od 7 god potrebno da se rade dva tehnicka
sta jos na tome niko ne uzima kintu?
to braco udri kad ti daju gras

Miloš

pre 6 godina

treba nedeljom na tehnički da auto bude spreman za ponedeljak. I tako svake nedelje. Opet bi im bilo malo, jer šta ako se u sredu pokvari...

Mare

pre 6 godina

Ili cete da vozite najnoviji Audi A8 ili cete ici peske...A,metro mozete da sanjate posto je prioritet tunel kod Savske padine upravo za vlasnike gore pomenutog auta iz Beograda na vodi...

kole

pre 6 godina

ne voze ljudi krseve jer su zaljubljeni u 80te i 90te nego sto nemaju para za bolje,nek hohstapleri skinu carine pa ce ljudi voziti novije automobile...

hm

pre 6 godina

Ok, neka starija vozila od 15 god idu dva puta godisnje na tehnicki pregled, ali neka i ona do npr. 3 godine starosti na tehicki idu svake 2 godine. Ili mozda zakonodavcu nije prioritet bezbednost, vec budžet?

Mik

pre 6 godina

A da umesto gluposti sa tehničkim smanje carine i cene vozila koje preprodavci kupe tamo za 500 eura a ovde ga proda za 2500 eura, i vrati mu kilometražu, da se tome stane na put, smanje akcize na gorivo, itd?...

voodoo

pre 6 godina

Sve sve, ali ovo sa video nadzorom je smejurija, koliko ova drzava nema kompas i nacin da uvede u red sopstvene sluzbenike pa ce sada video nadzor i veza sa ministarstvom policije to da resi. Sta ce da rade, zaposlice 100 hiljada ljudi da ceo dan gledaju u kamere samo? Ja koliko znam kada radite tehnicki testiraju se i izvozni gasovi i kocnice itd sve to na onom sistemu koji ima i svoju traku na koju stampa rezultate, dovoljno bi bilo jel da se uz papirologiju prilozi ta traka u arhivu, pa onda neka drzava obilazi tehnicke preglede i proveravara da li za svako vozilo imaju potrebnu dokumentaciju, mnogo lakse, brze, jeftinije, jednom mesecnom otici proveriti od ovih izmisljanja.

Ajde digitalizacija, pokazite se

pre 6 godina

Najozbiljnije pitanje za drzavu, da li postoji statistika o prosecnoj starosti automobila koji je ucestvocao u saobracajnoj nezgodi ? A o saobracajnoj nezgodi sa smrtnim ishodom ? Takodj i o godistu vozaca.

drvobradi

pre 6 godina

Dokle bre vise ovaj Okanovic i njegova privatna firma? Nakon 50 izmena zakona o saobracaju, od kojih je vrlo malo pomaka bilo u bezbednosti, opet je on pozvan da ucestvuje u izradi. Covek je inace advokat po struci. Inace cela prica je sto Srbija ima dogovor sa kineskim firmama koje ce nam tu opremu uvaliti, pa se sad gura na silu (nove kamere MUPa, optika MTS, ove kamere za tehnicki itd).
Preskup sistem za vrlo malo dobiti. Lako je proveriti da li je neko vozilo tehnicki ispravno i ko je potpisao tu ispravnost. To moze da se kontrolise nasumice ili kod nekih udesa. Na osnovu toga ce vrlo brzo isplivati mesta na kojima se tehnicki pregledi ne obavljaju dobro. Oduzeti im licencu i neka se oni posle pitaju sto im je biznis propao.

миле

pre 6 godina

Кад Србија глуми државу. И шта ће неко да гледа техничке прегледе за преко 2 милиона возила? Муљаће се као и до сада. Живи били па видели.

Berliner

pre 6 godina

1. Navodno ih brine zagadjenje koje uzrokuju starija vozila, a uvode nenormalne namete na TNG koji najmanje zagadjuje?! Pa koga lazu, bre?!

2. U Nemackoj tehnicki pregled vazi 2 godine, bilo vozilo staro mesec dana ili 50 godina! Sta ce da promeni tehnicki 2 puta godisnje za starija vazila. Sta ako vlasnik tog vozila nije presao vise od 200 km prethodnog tehnickog pregleda, a za to vreme vlasnik novog vozila presao 100.000 km?! Gde je veca verovatnoca da se nesto pokvarilo?!

Ako im ovo prodje, mi smo ovce, pa i treba da nas shishaju!

Djordje K.

pre 6 godina

Daleko smo mi od bilo cega normanog,na zalost. Ako vec "drzava" brine za gradjane,sto je ovde u Srbiji veliki apsurd,onda neka ukine bilo kakvo placanje atesta,taksi,akciza u vezi el,tng ili bio goriva. Ako hoce tehnicki pregled na 6 meseci za starija vozila,neka on bude besplatan. Nesto besplatno u zemlji dembeliji,bez akciza,taksi,nameta...?? Ha ha. Ajmo gradjani,na jos jedno sisanje u nizu!

Programer

pre 6 godina

@(Indus, 22. mart 2018 01:12)
Ako radiš za 500-600€ u 'famoznom IT sektoru' ni po koju cenu ne napuštaj Srbiju jer sa veštinama koje ti obezbeđuju tako malu platu u najprofitabilnijem sektoru (sem politike) u Srbiji, bilo gde u svetu ne bi ni mogao da se zaposliš i bio bi čist socijalni slučaj.
(Aleksandar, 22. mart 2018 12:57)

Početna plata programera u Srbiji je oko 400-500 evra. Plate rastu, to je činjenično stanje, ali nikako do onog što se piše u novinama i medijima. Morate biti baš vrhunski senior programer da biste zaradili platu od 2.000 evra. Naglašavam PLATA, pošto mnogi rade i projekte "sa strane" i tako dodatno zarađuju. Ako neko ne želi da se odrekne vremena koje provodi sa porodicom kako bi dodatno zaradio, on živi od PLATE. Drugi problem je to što većina radi u stranoj valuti, pa je drastičan pad dolara uticao i te kako na plate ljudima u IT sektoru. Posebno onima koji rade kao "outsource" radna snaga u američkim firmama. Dolar je pao za skoro 18% u poslednjih godinu dana, ako je neko primao ranije i 800 evra (konvertovano iz dolara), sada prima oko 680. Čovek nije naveo u kom delu IT sektora radi, ali je plata od 500-600 evra vrlo uobičajena za dizajnera ili marketing radnika. Tako da ne bi bio socijalni slučaj bilo gde na zapadu, pošto nije ni ovde.

Mister Hajd

pre 6 godina

Koliko ja znam tehnički pregled TUV (Tif) u Nemačkoj važi tri godine...ali čak i mala ogrebotina na šoferki, ili venac na spoljnom ogledalu ne prolazi tehnički...Zato je polovnjak sa novim TUV-om duplo skuplji od onog kome tehnički ističe brzo.

Strokavi mozak

pre 6 godina

Sta bre dva puta godisnje?Svaki mesec bato moj ili svakih nedelju dana.Ko zna kad kanta moze da se pokvari.Najbolje je svaki dan tako jedino mozemo da budemo sigurni.

Mare

pre 6 godina

@srb
Nije normalno u Srbiji.Mi smo najsiromasnija zemlja u Evropi i shodno tome nas standard nam ne dozvoljava auto iako je 21. vek.Toga moramo da budemo svesni,a drzava umesto da bude humana i radi na metrou ili povecanju GSB-a oni sve rade da samo malom broju bogatih bude bolje,pa je prioritet tunel,a ne metro.Nije problem sto smo najveca sirotinja,nego sto smo najnehumanija zemlja sa najvecom razlikom izmedju sirotinje i multimilionera....

Sasa

pre 6 godina

Ok jasno mi je da ce bii sve gore I gore po vozace i da se zakoni prave za bogate. Samo me zanima kada ce se skinuti debilni nameti na cenu goriva, na cenu registracije, ugradnje gasa ... itd. Kada ce se malo relaksirati troskovi vozaca kako bi mogli doci do boljih vozila. Ispada da sirotinja i ne treba da vozi?! U USA i najsiromasniji portorikanci imaju auto.

Sasa

pre 6 godina

U drzavi u kojoj ne postoji ODGOVORNOST, dzaba bili na snazi i najbolji zakoni na svetu. Dok se ne UVEDE POTPUNI RED nista se nece promeniti. Da su zeleli to da urade uradili bi, imali su svo vreme devedesetih i 18 godina ovog milenijuma. Moramo da izaberemo nove ljude koji zele, hoce i znaju da naprave drzavu i zavedu red. Ko misli da ce to uraditi ovi (ili oni) koji su vec imali sansu to da urade grdno se vara.

mik

pre 6 godina

Nisam sto posto siguran da li pise u nasem ustavu ali imati postavljenu kameru od strane drzave koja radi u nekoj privatnoj firmi i snima sve je protiv ustavno u svakoj demokratiji

jura

pre 6 godina

sve se kod nas svodi na šminkanje babe. samo problem je što je baba uglavnom mnogo matora, a ova naša je odavno pokojna i trula, oseća se smrad na sve strane a oni šminkaju li šminkaju. e i voleo bih da vidim to čudo da se zabrane stara vozila, kao da bi se ova razbojnička družina dobrovoljno odrekla prihoda od akciza.

Carrera

pre 6 godina

Automobili koji su godina proizvodnje 2007 , 2008 , 2009 i 2010 koji su u nemackoj servisirani i jos se vozea za Srbiju su odpad kako rece ministar. Koliko moras biti idioti tako nesto izjaviti. vratice nas oni napredni na konje i magarce dok ce se oni i crkvava voziti u luksuzu.