Sreda, 06.09.2017.

10:08

Druga električna revolucija: Nissan Leaf za 2018.

Izvor: B92

Druga elektrièna revolucija: Nissan Leaf za 2018. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

rog

pre 6 godina

Ovo izgleda mnogo bolje od prethodne verzije. Sa trenutnom autonomijom ima smisla kao gradsko i prigradsko vozilo, mada bi bilo bolje da je manji a jeftiniji za Evropske uslove.

Aleks

pre 6 godina

Doktore, lepo poredjenje...jedino sto sam ja pricao o auto industriji (gde ginu ljudi svaki dan), a ne o industriji decijih igracaka...u svakom slucaju, tvoja analogija je ispravna, pozz

Polo

pre 6 godina

"Nissan je saopštio da, prema američkom EPA testu, Leaf 2 može da pređe oko 240 km, pre nego što se baterije isprazne, dok evropski NEDC test procenjuje autonomiju u vožnji na čak 378 km."

378 km jeste (oko) 240 milja. Da se niste možda prevarili u prevodu?

Redakcija:

Proverili. Autonomija u vožnji:

EPA: 150 milja (241 km)
NEDC: 235 milja (378 km)

Pozdrav

doktor

pre 6 godina

E-Pedal je sigurno najrevolucijarnija stvar koja se pojavila u auto industriji u poslednjih 20 godina...svaka cast Nisanu na ideji.
(Aleksa, 06. septembar 2017 11:05)

Pa nije baš revolucionaran, to ima svaki dečiji automobil na struju tj ima samo gas, kad pustiš gas elektro motor koči

Miro

pre 6 godina

@ Zoran: Panel na krovu automobila bi proizvodio oko 250W u idealnim uslovima, krov povece porodicne kuce 2-3 kW. PV panel bi dodao dosta na tezini i kompleksnosti, poreban je i invertor za njega... zato je to sada totalno neisplatljivo i ni jedna ozbiljna firma to ne stavlja na automobile.

Cane

pre 6 godina

Ма све је супер, али зашто нико још серијски не ставља на цео кров соларни панел није ми јасно????
(Zoran, 6. septembar 2017 12:51)
Sa sadašnjom generacijom solarnih ćelija veći je utrošak energije u nihovoj dodatnoj težini, nego dobitak iz konvertovane sunčeve svetlosti. Ne zaboravi da se preko njih mora staviti staklo radi zaštite, a to ne može da bude staklo od milimetra koje bi puklo samo od svoje težine, već mnogo deblje. To je još dugo ćorsokak. Više obećava eksperimentisanje sa termoelektričnim elementima, ali i tu su gubici još uvek veći nego dobijena energija.

O nepotrebnom povećavanju ionako visoke cene da i ne govorimo, a tu je i pomeranje težišta automobila koje je jedva nekako spušteno niže električnim pogonom i baterijama u podu.

CATAPA

pre 6 godina

Revolucija? Teško. Nisam siguran ni da e-pedala donosi bilo kakve uštede u energiji, samim objedinjavanjem gasa i kočnice sigurno ne, a regenerativno kočenje ionako nema veze sa brojem papučica. Možda to postane standard jer realno i "gasom" i kočenjem upravlja isti kompjuter. Naročitu korist od jedne pedale će imati invalidi koji više neće biti prinuđeni da kupuju adaptirane automobile, a i ta jedna papučica jednako lako može da bude i ručica.
Revolucija će biti samo tamo gde je i osnovna (jedina?) slabost elektromobila, a to su baterije.

Slavoljub

pre 6 godina

Prelep je.Ovo je buducnost.Za pet godina u razvijenim zemljama zapadne Evrope ovakva vozila ce biti vecina.Za pet godina to nije neki veliki vremenski period.Ovo su procene nemaca.Trebalo bi da nasi politicari porade na infrastrukturi za ova vozila jer je to buducnost.

laki

pre 6 godina

msm da je se
ledeca faza,da prednji pogon koriste za vucu a zadnji za dopunu baterija.I tako se dobije perpetum mobile.Koji se puni dok se vozi.Samo sto cemo morati da sacekamo malo.Ne smeju odmah

dzonikg

pre 6 godina

(Zoran
Ocigledno se ne razumes mnogo u solarne panele..kad bi tolicki panel davao 1-2kw struje pa sve bi ga kuce imale..toyota prius moze da se naruci i sa solarnim panelom koji prekriva krov...ali i u savrsenim uslovima tj sunce ceo dan moze da doda samo 2.2 milje tj malo vise od 3 km dometa za ceo dan...prakticno beskorisno...jedina svrha je da posto baterije se prazne i kad se stoji i ne vozi da poniste taj efekat.

jo

pre 6 godina

@Zoran- solani paneli koji pokrivaju krov postoje, mogli su da se poruce kao opcija na Toyoti Prius, ne pokrivaju bas ceo krov, jedan manji deo, koriste da obezbede struju za klimu i ostale manje potrosace ...inace i neki stariji auti, kao npr. Audi A6 imali su siber pokriven solarnim celijama...slazem se da bi trebalo da postoje solarne celije koje pokrivaju ceo krov, doprinele bi ustedi energije!

Zeljko

pre 6 godina

Polako nemojte se zaletati. Nissan Leaf 1 generacije imao je problem sa baterijom koja nije imala kontrolu temperature iste to jest adekvatno hladjenje. Kljucni podatak sada je da li su u Nissanu uspeli da rese problem baterije: grejanje/hladjenje iste i time i odrzivu autonomiju. To cemo tek videti kada budu dostupni za testiranje i kada Nissan dostavi vise podataka. Kljucno kod punjenja ili voznje zimi je da se se odrzava dobra radna temperatura baterije. Inace nissan leef od 40KW baterije i samo 240km autonomije nije konkurent tesli koji u osnovnoj verziji modela 3 ima 32okm bar ne u Severnoj americi. Za evropu to je pristojna autonomija ako je problem sa baterijom popravljen onda je i cena zadovoljavajuca. Inace ovde u kanadi se polivni Nissan leaf mogu kupiti vec za od $10,000 do $16,000. Nazalost slaba vajda jer prelaze tek nesto vise od 100-njak realnih kilometara a zimi i manje, daleko manje od onoga sto teorija od 180km autonomije obecava. Nadjmo se najboljem jer konkurencija ne spava i zacas ce ih oduvati ako nisu resili decije bolesti.

Zoran

pre 6 godina

Ма све је супер, али зашто нико још серијски не ставља на цео кров соларни панел није ми јасно???? Скоро сам видео да једна нова (непозната) фирма има прототип таквог возила и мени је то генијална идеја, просто ми је невероватно да нико од силних инжињера се није тога сетио нити да је то толико неефикасно. Цео кров прекривен соларним ћелијама не би могао да доприноси са мање од 1KWh а вероватно и 2. А то није мало. Одеш на посао, стоји ауто на сунцу 8 сати, кад пођеш кући батерија допуњена 25-30%. Не мора чак систем ни да буде активан у вожњи, ако је то проблем мада би и то било лепо. Са таквим Leaf-ом би чак и просечни парадајз туриста добацио до Халкидикија.

љуба

pre 6 godina

Паааа ово већ личи на пристојну и пријемчљиву лимузину.Чак и цена од....мање од 30000 еура? Ако сам добро помислио и још држава да да пар 1000 попуста....сасвим би било ОК.Што рече неко..ако имаш Кућу и Гаражу...Само бих забранио пуњење у заједничким гаражама зграда...мада би већина волела тако...Џаба.паааа

Kobaja Grande

pre 6 godina

Eto...polako biznis sa E-vozilima preuzimaju veliki: Nissan Leaf, E-Golf, Renault Zoe...vozila daleko pristupacnija normalnom svetu.
Nissan Leaf 2 je odlicno vozilo, sada jos ostaje da vidimo ko ce prvi ponuditi cisto elektricni automobil za manje od 15.000 EUR.

w

pre 6 godina

Savršeno! Veliki korak napred. Sva ova tehnologija je još u povoju tako da plus minus ovo-ono nije problem. Našim paradajz turistima na Halkidikiju je svakako nemoguće ugoditi.
Ko živi u kući van grada i dosta prelazi imaće koristi od ovoga.
Unutrašnjost je neobično klasična, s obzirom da su nas sva vozila ovog tipa navikla na ekstravaganciju.

Ivan ZG

pre 6 godina

Dizajn je malo manje "svemirski", a malo više ovozemaljski pa je samim time bolji od prethodnika.
Najveća mana prethodnika (po onome što sam čitao zamjerke iz Norveške) je bila loša kompatibilnost sa brzim punjačima. Na brzim punjačima baterija je bila sklona pregrijavanju. Pregrijavanje nije dobro za vijek trajanja baterije tj. točnije - skraćuje ju. Povećava se dio neiskrištene energije jer se otpor punjenju povećava. Otprilike je to izgledalo ovako.
Hyundai Ion se brzo punio do 94-95%, a zadnjih 5% dosta sporije(na brzom punjaču). Baterija se nije uopće pregrijavala. Za to vrijeme se baterija od Leafa jako zagrijala, a da nije bila ni 80% puna. Nakon toga se javlja dilema da li nastaviti punjenje ili ne. Sve se odvija po zimi na temperaturi oko 0, dakle vanjska temperatura tu ne igra ulogu.
Veća baterija lakše podnosi brze punjače jer raspodjeljuje energiju na puno više članaka, ali očito ima i velikih razlika među dobavljačima baterija.
Zna li čije baterije su uu prvom Nissan Leafu, a koje u Ionicu?

Mladen

pre 6 godina

Dragi novinari,

Ako je baterija od 40kWh, onda ako auto se puni na 6kW, prostom matematikom se stiže da je potrebno 7-8 sati da se napuni. Termini kao obična kućna utičnica i brzi punjač su lepi za marketing, ali potpuno beskorisni.

Utičnica koja je standardna u kući je 230V 16A koja daje iskoristivih 3.5kW.
Ako je baterija od 40kWh, to je oko 14 sati punjenja od 0 do 100%, u praksi kraće.

Mnogo je bitnije koje modove punjenja auto podržava. Tesla na primer u Americi podržava do 240V 50A naizmenične i 600V 200A jednosmerne (120 kW supercharger), a u Evropi do 3x230V 32A (22kW) naizmenične preko integrisanog punjača i do 120kW jednosmerne preko spoljnog punjača, sve preko Mennekes type 2 konektora za oba režima punjenja. Naravno, priključak podržava i monofazno.

Stari Leaf je imao jednosmerni integrisani punjač od 32A na 230V i jednosmerno na Chademo, do 40kW ako se dobro sećam.
Chademo je Japanski standard.

Bilo bi lepo da ste napisali da li dolazi sa Mennekes priključkom ili ne i kolika je snaga integisanog punjača.

japanac

pre 6 godina

Kombinacija crne i bele boje daje eleganciju autu, sa tim što mislim da ovu crnu boju nisu smeli da spuštaju niz zadnja vrata. Unutra je dosta jednostavan i mislim da je to sasvim u redu. Malo su se više potrudili oko samog dizajna auta i to im je dosta dobro uspelo. Iako je prodaja ovakvih vozila kod nas tek u povoju mislim da bi imali uspeha na našem tržištu...

Mladen

pre 6 godina

Dragi novinari,

Ako je baterija od 40kWh, onda ako auto se puni na 6kW, prostom matematikom se stiže da je potrebno 7-8 sati da se napuni. Termini kao obična kućna utičnica i brzi punjač su lepi za marketing, ali potpuno beskorisni.

Utičnica koja je standardna u kući je 230V 16A koja daje iskoristivih 3.5kW.
Ako je baterija od 40kWh, to je oko 14 sati punjenja od 0 do 100%, u praksi kraće.

Mnogo je bitnije koje modove punjenja auto podržava. Tesla na primer u Americi podržava do 240V 50A naizmenične i 600V 200A jednosmerne (120 kW supercharger), a u Evropi do 3x230V 32A (22kW) naizmenične preko integrisanog punjača i do 120kW jednosmerne preko spoljnog punjača, sve preko Mennekes type 2 konektora za oba režima punjenja. Naravno, priključak podržava i monofazno.

Stari Leaf je imao jednosmerni integrisani punjač od 32A na 230V i jednosmerno na Chademo, do 40kW ako se dobro sećam.
Chademo je Japanski standard.

Bilo bi lepo da ste napisali da li dolazi sa Mennekes priključkom ili ne i kolika je snaga integisanog punjača.

Kobaja Grande

pre 6 godina

Eto...polako biznis sa E-vozilima preuzimaju veliki: Nissan Leaf, E-Golf, Renault Zoe...vozila daleko pristupacnija normalnom svetu.
Nissan Leaf 2 je odlicno vozilo, sada jos ostaje da vidimo ko ce prvi ponuditi cisto elektricni automobil za manje od 15.000 EUR.

Zoran

pre 6 godina

Ма све је супер, али зашто нико још серијски не ставља на цео кров соларни панел није ми јасно???? Скоро сам видео да једна нова (непозната) фирма има прототип таквог возила и мени је то генијална идеја, просто ми је невероватно да нико од силних инжињера се није тога сетио нити да је то толико неефикасно. Цео кров прекривен соларним ћелијама не би могао да доприноси са мање од 1KWh а вероватно и 2. А то није мало. Одеш на посао, стоји ауто на сунцу 8 сати, кад пођеш кући батерија допуњена 25-30%. Не мора чак систем ни да буде активан у вожњи, ако је то проблем мада би и то било лепо. Са таквим Leaf-ом би чак и просечни парадајз туриста добацио до Халкидикија.

doktor

pre 6 godina

E-Pedal je sigurno najrevolucijarnija stvar koja se pojavila u auto industriji u poslednjih 20 godina...svaka cast Nisanu na ideji.
(Aleksa, 06. septembar 2017 11:05)

Pa nije baš revolucionaran, to ima svaki dečiji automobil na struju tj ima samo gas, kad pustiš gas elektro motor koči

japanac

pre 6 godina

Kombinacija crne i bele boje daje eleganciju autu, sa tim što mislim da ovu crnu boju nisu smeli da spuštaju niz zadnja vrata. Unutra je dosta jednostavan i mislim da je to sasvim u redu. Malo su se više potrudili oko samog dizajna auta i to im je dosta dobro uspelo. Iako je prodaja ovakvih vozila kod nas tek u povoju mislim da bi imali uspeha na našem tržištu...

w

pre 6 godina

Savršeno! Veliki korak napred. Sva ova tehnologija je još u povoju tako da plus minus ovo-ono nije problem. Našim paradajz turistima na Halkidikiju je svakako nemoguće ugoditi.
Ko živi u kući van grada i dosta prelazi imaće koristi od ovoga.
Unutrašnjost je neobično klasična, s obzirom da su nas sva vozila ovog tipa navikla na ekstravaganciju.

љуба

pre 6 godina

Паааа ово већ личи на пристојну и пријемчљиву лимузину.Чак и цена од....мање од 30000 еура? Ако сам добро помислио и још држава да да пар 1000 попуста....сасвим би било ОК.Што рече неко..ако имаш Кућу и Гаражу...Само бих забранио пуњење у заједничким гаражама зграда...мада би већина волела тако...Џаба.паааа

Miro

pre 6 godina

@ Zoran: Panel na krovu automobila bi proizvodio oko 250W u idealnim uslovima, krov povece porodicne kuce 2-3 kW. PV panel bi dodao dosta na tezini i kompleksnosti, poreban je i invertor za njega... zato je to sada totalno neisplatljivo i ni jedna ozbiljna firma to ne stavlja na automobile.

Slavoljub

pre 6 godina

Prelep je.Ovo je buducnost.Za pet godina u razvijenim zemljama zapadne Evrope ovakva vozila ce biti vecina.Za pet godina to nije neki veliki vremenski period.Ovo su procene nemaca.Trebalo bi da nasi politicari porade na infrastrukturi za ova vozila jer je to buducnost.

Ivan ZG

pre 6 godina

Dizajn je malo manje "svemirski", a malo više ovozemaljski pa je samim time bolji od prethodnika.
Najveća mana prethodnika (po onome što sam čitao zamjerke iz Norveške) je bila loša kompatibilnost sa brzim punjačima. Na brzim punjačima baterija je bila sklona pregrijavanju. Pregrijavanje nije dobro za vijek trajanja baterije tj. točnije - skraćuje ju. Povećava se dio neiskrištene energije jer se otpor punjenju povećava. Otprilike je to izgledalo ovako.
Hyundai Ion se brzo punio do 94-95%, a zadnjih 5% dosta sporije(na brzom punjaču). Baterija se nije uopće pregrijavala. Za to vrijeme se baterija od Leafa jako zagrijala, a da nije bila ni 80% puna. Nakon toga se javlja dilema da li nastaviti punjenje ili ne. Sve se odvija po zimi na temperaturi oko 0, dakle vanjska temperatura tu ne igra ulogu.
Veća baterija lakše podnosi brze punjače jer raspodjeljuje energiju na puno više članaka, ali očito ima i velikih razlika među dobavljačima baterija.
Zna li čije baterije su uu prvom Nissan Leafu, a koje u Ionicu?

Cane

pre 6 godina

Ма све је супер, али зашто нико још серијски не ставља на цео кров соларни панел није ми јасно????
(Zoran, 6. septembar 2017 12:51)
Sa sadašnjom generacijom solarnih ćelija veći je utrošak energije u nihovoj dodatnoj težini, nego dobitak iz konvertovane sunčeve svetlosti. Ne zaboravi da se preko njih mora staviti staklo radi zaštite, a to ne može da bude staklo od milimetra koje bi puklo samo od svoje težine, već mnogo deblje. To je još dugo ćorsokak. Više obećava eksperimentisanje sa termoelektričnim elementima, ali i tu su gubici još uvek veći nego dobijena energija.

O nepotrebnom povećavanju ionako visoke cene da i ne govorimo, a tu je i pomeranje težišta automobila koje je jedva nekako spušteno niže električnim pogonom i baterijama u podu.

dzonikg

pre 6 godina

(Zoran
Ocigledno se ne razumes mnogo u solarne panele..kad bi tolicki panel davao 1-2kw struje pa sve bi ga kuce imale..toyota prius moze da se naruci i sa solarnim panelom koji prekriva krov...ali i u savrsenim uslovima tj sunce ceo dan moze da doda samo 2.2 milje tj malo vise od 3 km dometa za ceo dan...prakticno beskorisno...jedina svrha je da posto baterije se prazne i kad se stoji i ne vozi da poniste taj efekat.

CATAPA

pre 6 godina

Revolucija? Teško. Nisam siguran ni da e-pedala donosi bilo kakve uštede u energiji, samim objedinjavanjem gasa i kočnice sigurno ne, a regenerativno kočenje ionako nema veze sa brojem papučica. Možda to postane standard jer realno i "gasom" i kočenjem upravlja isti kompjuter. Naročitu korist od jedne pedale će imati invalidi koji više neće biti prinuđeni da kupuju adaptirane automobile, a i ta jedna papučica jednako lako može da bude i ručica.
Revolucija će biti samo tamo gde je i osnovna (jedina?) slabost elektromobila, a to su baterije.

Polo

pre 6 godina

"Nissan je saopštio da, prema američkom EPA testu, Leaf 2 može da pređe oko 240 km, pre nego što se baterije isprazne, dok evropski NEDC test procenjuje autonomiju u vožnji na čak 378 km."

378 km jeste (oko) 240 milja. Da se niste možda prevarili u prevodu?

Redakcija:

Proverili. Autonomija u vožnji:

EPA: 150 milja (241 km)
NEDC: 235 milja (378 km)

Pozdrav

Zeljko

pre 6 godina

Polako nemojte se zaletati. Nissan Leaf 1 generacije imao je problem sa baterijom koja nije imala kontrolu temperature iste to jest adekvatno hladjenje. Kljucni podatak sada je da li su u Nissanu uspeli da rese problem baterije: grejanje/hladjenje iste i time i odrzivu autonomiju. To cemo tek videti kada budu dostupni za testiranje i kada Nissan dostavi vise podataka. Kljucno kod punjenja ili voznje zimi je da se se odrzava dobra radna temperatura baterije. Inace nissan leef od 40KW baterije i samo 240km autonomije nije konkurent tesli koji u osnovnoj verziji modela 3 ima 32okm bar ne u Severnoj americi. Za evropu to je pristojna autonomija ako je problem sa baterijom popravljen onda je i cena zadovoljavajuca. Inace ovde u kanadi se polivni Nissan leaf mogu kupiti vec za od $10,000 do $16,000. Nazalost slaba vajda jer prelaze tek nesto vise od 100-njak realnih kilometara a zimi i manje, daleko manje od onoga sto teorija od 180km autonomije obecava. Nadjmo se najboljem jer konkurencija ne spava i zacas ce ih oduvati ako nisu resili decije bolesti.

jo

pre 6 godina

@Zoran- solani paneli koji pokrivaju krov postoje, mogli su da se poruce kao opcija na Toyoti Prius, ne pokrivaju bas ceo krov, jedan manji deo, koriste da obezbede struju za klimu i ostale manje potrosace ...inace i neki stariji auti, kao npr. Audi A6 imali su siber pokriven solarnim celijama...slazem se da bi trebalo da postoje solarne celije koje pokrivaju ceo krov, doprinele bi ustedi energije!

laki

pre 6 godina

msm da je se
ledeca faza,da prednji pogon koriste za vucu a zadnji za dopunu baterija.I tako se dobije perpetum mobile.Koji se puni dok se vozi.Samo sto cemo morati da sacekamo malo.Ne smeju odmah

Aleks

pre 6 godina

Doktore, lepo poredjenje...jedino sto sam ja pricao o auto industriji (gde ginu ljudi svaki dan), a ne o industriji decijih igracaka...u svakom slucaju, tvoja analogija je ispravna, pozz

rog

pre 6 godina

Ovo izgleda mnogo bolje od prethodne verzije. Sa trenutnom autonomijom ima smisla kao gradsko i prigradsko vozilo, mada bi bilo bolje da je manji a jeftiniji za Evropske uslove.

laki

pre 6 godina

msm da je se
ledeca faza,da prednji pogon koriste za vucu a zadnji za dopunu baterija.I tako se dobije perpetum mobile.Koji se puni dok se vozi.Samo sto cemo morati da sacekamo malo.Ne smeju odmah

Zoran

pre 6 godina

Ма све је супер, али зашто нико још серијски не ставља на цео кров соларни панел није ми јасно???? Скоро сам видео да једна нова (непозната) фирма има прототип таквог возила и мени је то генијална идеја, просто ми је невероватно да нико од силних инжињера се није тога сетио нити да је то толико неефикасно. Цео кров прекривен соларним ћелијама не би могао да доприноси са мање од 1KWh а вероватно и 2. А то није мало. Одеш на посао, стоји ауто на сунцу 8 сати, кад пођеш кући батерија допуњена 25-30%. Не мора чак систем ни да буде активан у вожњи, ако је то проблем мада би и то било лепо. Са таквим Leaf-ом би чак и просечни парадајз туриста добацио до Халкидикија.

japanac

pre 6 godina

Kombinacija crne i bele boje daje eleganciju autu, sa tim što mislim da ovu crnu boju nisu smeli da spuštaju niz zadnja vrata. Unutra je dosta jednostavan i mislim da je to sasvim u redu. Malo su se više potrudili oko samog dizajna auta i to im je dosta dobro uspelo. Iako je prodaja ovakvih vozila kod nas tek u povoju mislim da bi imali uspeha na našem tržištu...

Mladen

pre 6 godina

Dragi novinari,

Ako je baterija od 40kWh, onda ako auto se puni na 6kW, prostom matematikom se stiže da je potrebno 7-8 sati da se napuni. Termini kao obična kućna utičnica i brzi punjač su lepi za marketing, ali potpuno beskorisni.

Utičnica koja je standardna u kući je 230V 16A koja daje iskoristivih 3.5kW.
Ako je baterija od 40kWh, to je oko 14 sati punjenja od 0 do 100%, u praksi kraće.

Mnogo je bitnije koje modove punjenja auto podržava. Tesla na primer u Americi podržava do 240V 50A naizmenične i 600V 200A jednosmerne (120 kW supercharger), a u Evropi do 3x230V 32A (22kW) naizmenične preko integrisanog punjača i do 120kW jednosmerne preko spoljnog punjača, sve preko Mennekes type 2 konektora za oba režima punjenja. Naravno, priključak podržava i monofazno.

Stari Leaf je imao jednosmerni integrisani punjač od 32A na 230V i jednosmerno na Chademo, do 40kW ako se dobro sećam.
Chademo je Japanski standard.

Bilo bi lepo da ste napisali da li dolazi sa Mennekes priključkom ili ne i kolika je snaga integisanog punjača.

w

pre 6 godina

Savršeno! Veliki korak napred. Sva ova tehnologija je još u povoju tako da plus minus ovo-ono nije problem. Našim paradajz turistima na Halkidikiju je svakako nemoguće ugoditi.
Ko živi u kući van grada i dosta prelazi imaće koristi od ovoga.
Unutrašnjost je neobično klasična, s obzirom da su nas sva vozila ovog tipa navikla na ekstravaganciju.

љуба

pre 6 godina

Паааа ово већ личи на пристојну и пријемчљиву лимузину.Чак и цена од....мање од 30000 еура? Ако сам добро помислио и још држава да да пар 1000 попуста....сасвим би било ОК.Што рече неко..ако имаш Кућу и Гаражу...Само бих забранио пуњење у заједничким гаражама зграда...мада би већина волела тако...Џаба.паааа

jo

pre 6 godina

@Zoran- solani paneli koji pokrivaju krov postoje, mogli su da se poruce kao opcija na Toyoti Prius, ne pokrivaju bas ceo krov, jedan manji deo, koriste da obezbede struju za klimu i ostale manje potrosace ...inace i neki stariji auti, kao npr. Audi A6 imali su siber pokriven solarnim celijama...slazem se da bi trebalo da postoje solarne celije koje pokrivaju ceo krov, doprinele bi ustedi energije!

dzonikg

pre 6 godina

(Zoran
Ocigledno se ne razumes mnogo u solarne panele..kad bi tolicki panel davao 1-2kw struje pa sve bi ga kuce imale..toyota prius moze da se naruci i sa solarnim panelom koji prekriva krov...ali i u savrsenim uslovima tj sunce ceo dan moze da doda samo 2.2 milje tj malo vise od 3 km dometa za ceo dan...prakticno beskorisno...jedina svrha je da posto baterije se prazne i kad se stoji i ne vozi da poniste taj efekat.

doktor

pre 6 godina

E-Pedal je sigurno najrevolucijarnija stvar koja se pojavila u auto industriji u poslednjih 20 godina...svaka cast Nisanu na ideji.
(Aleksa, 06. septembar 2017 11:05)

Pa nije baš revolucionaran, to ima svaki dečiji automobil na struju tj ima samo gas, kad pustiš gas elektro motor koči

Ivan ZG

pre 6 godina

Dizajn je malo manje "svemirski", a malo više ovozemaljski pa je samim time bolji od prethodnika.
Najveća mana prethodnika (po onome što sam čitao zamjerke iz Norveške) je bila loša kompatibilnost sa brzim punjačima. Na brzim punjačima baterija je bila sklona pregrijavanju. Pregrijavanje nije dobro za vijek trajanja baterije tj. točnije - skraćuje ju. Povećava se dio neiskrištene energije jer se otpor punjenju povećava. Otprilike je to izgledalo ovako.
Hyundai Ion se brzo punio do 94-95%, a zadnjih 5% dosta sporije(na brzom punjaču). Baterija se nije uopće pregrijavala. Za to vrijeme se baterija od Leafa jako zagrijala, a da nije bila ni 80% puna. Nakon toga se javlja dilema da li nastaviti punjenje ili ne. Sve se odvija po zimi na temperaturi oko 0, dakle vanjska temperatura tu ne igra ulogu.
Veća baterija lakše podnosi brze punjače jer raspodjeljuje energiju na puno više članaka, ali očito ima i velikih razlika među dobavljačima baterija.
Zna li čije baterije su uu prvom Nissan Leafu, a koje u Ionicu?

Zeljko

pre 6 godina

Polako nemojte se zaletati. Nissan Leaf 1 generacije imao je problem sa baterijom koja nije imala kontrolu temperature iste to jest adekvatno hladjenje. Kljucni podatak sada je da li su u Nissanu uspeli da rese problem baterije: grejanje/hladjenje iste i time i odrzivu autonomiju. To cemo tek videti kada budu dostupni za testiranje i kada Nissan dostavi vise podataka. Kljucno kod punjenja ili voznje zimi je da se se odrzava dobra radna temperatura baterije. Inace nissan leef od 40KW baterije i samo 240km autonomije nije konkurent tesli koji u osnovnoj verziji modela 3 ima 32okm bar ne u Severnoj americi. Za evropu to je pristojna autonomija ako je problem sa baterijom popravljen onda je i cena zadovoljavajuca. Inace ovde u kanadi se polivni Nissan leaf mogu kupiti vec za od $10,000 do $16,000. Nazalost slaba vajda jer prelaze tek nesto vise od 100-njak realnih kilometara a zimi i manje, daleko manje od onoga sto teorija od 180km autonomije obecava. Nadjmo se najboljem jer konkurencija ne spava i zacas ce ih oduvati ako nisu resili decije bolesti.

Slavoljub

pre 6 godina

Prelep je.Ovo je buducnost.Za pet godina u razvijenim zemljama zapadne Evrope ovakva vozila ce biti vecina.Za pet godina to nije neki veliki vremenski period.Ovo su procene nemaca.Trebalo bi da nasi politicari porade na infrastrukturi za ova vozila jer je to buducnost.

CATAPA

pre 6 godina

Revolucija? Teško. Nisam siguran ni da e-pedala donosi bilo kakve uštede u energiji, samim objedinjavanjem gasa i kočnice sigurno ne, a regenerativno kočenje ionako nema veze sa brojem papučica. Možda to postane standard jer realno i "gasom" i kočenjem upravlja isti kompjuter. Naročitu korist od jedne pedale će imati invalidi koji više neće biti prinuđeni da kupuju adaptirane automobile, a i ta jedna papučica jednako lako može da bude i ručica.
Revolucija će biti samo tamo gde je i osnovna (jedina?) slabost elektromobila, a to su baterije.

Kobaja Grande

pre 6 godina

Eto...polako biznis sa E-vozilima preuzimaju veliki: Nissan Leaf, E-Golf, Renault Zoe...vozila daleko pristupacnija normalnom svetu.
Nissan Leaf 2 je odlicno vozilo, sada jos ostaje da vidimo ko ce prvi ponuditi cisto elektricni automobil za manje od 15.000 EUR.

Cane

pre 6 godina

Ма све је супер, али зашто нико још серијски не ставља на цео кров соларни панел није ми јасно????
(Zoran, 6. septembar 2017 12:51)
Sa sadašnjom generacijom solarnih ćelija veći je utrošak energije u nihovoj dodatnoj težini, nego dobitak iz konvertovane sunčeve svetlosti. Ne zaboravi da se preko njih mora staviti staklo radi zaštite, a to ne može da bude staklo od milimetra koje bi puklo samo od svoje težine, već mnogo deblje. To je još dugo ćorsokak. Više obećava eksperimentisanje sa termoelektričnim elementima, ali i tu su gubici još uvek veći nego dobijena energija.

O nepotrebnom povećavanju ionako visoke cene da i ne govorimo, a tu je i pomeranje težišta automobila koje je jedva nekako spušteno niže električnim pogonom i baterijama u podu.

Miro

pre 6 godina

@ Zoran: Panel na krovu automobila bi proizvodio oko 250W u idealnim uslovima, krov povece porodicne kuce 2-3 kW. PV panel bi dodao dosta na tezini i kompleksnosti, poreban je i invertor za njega... zato je to sada totalno neisplatljivo i ni jedna ozbiljna firma to ne stavlja na automobile.

Polo

pre 6 godina

"Nissan je saopštio da, prema američkom EPA testu, Leaf 2 može da pređe oko 240 km, pre nego što se baterije isprazne, dok evropski NEDC test procenjuje autonomiju u vožnji na čak 378 km."

378 km jeste (oko) 240 milja. Da se niste možda prevarili u prevodu?

Redakcija:

Proverili. Autonomija u vožnji:

EPA: 150 milja (241 km)
NEDC: 235 milja (378 km)

Pozdrav

Aleks

pre 6 godina

Doktore, lepo poredjenje...jedino sto sam ja pricao o auto industriji (gde ginu ljudi svaki dan), a ne o industriji decijih igracaka...u svakom slucaju, tvoja analogija je ispravna, pozz

rog

pre 6 godina

Ovo izgleda mnogo bolje od prethodne verzije. Sa trenutnom autonomijom ima smisla kao gradsko i prigradsko vozilo, mada bi bilo bolje da je manji a jeftiniji za Evropske uslove.