Subota, 22.07.2017.

14:45

U čemu je razlika između dizel i benzinskih motora?

Izvor: jalopnik.com

U èemu je razlika izmeðu dizel i benzinskih motora? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

64 Komentari

Sortiraj po:

Nuklearni mravojed

pre 6 meseci

U prevodu dizel je jednostavniji, efikasniji i bolji, ali zbog visokog pritiska sagorevanja napravi nesto NOx. Pravda za dizel
(Ljuba, 22. jul 2017 20:37)


Pravi NOx, ali pravi i partikulate (PM 2.5) koji se trajno urezuju u zidove pluca i izazivaju trajne posledice. Zato su i uveli DPF koji zamazu te rezultate. Zamazu jer kao on to skuplja al krene regeneracija iz tih auspuha ispadaju karakondzule. Onima koji nisu skinuli DPF, a dosta njih jeste.

Benzin (tj ekvivalentan motor) sa druge strane pravi 10x manje NOx od dizela, a partikulata veoma malo, ali proizvodi vise CO2 i ugljovodonicnih ostataka.
Plin pravi NOx izmedju benzina i dizela, skoro potpuno bez PM, ali nesto vise CO2 od benzina (i dizela).

Ako bi se svi dizeli prebacili na plin (ali zamenom motora, ne ugradnjom plina u dizela), vise nego prepolovila bi se NOx emisija, skoro potpuno nestala PM emisija, ali bi se povecala CO2 emisija za oko 1.5x.

Захумље

pre 6 meseci

Зашто онда нису донели закон да свако ко има панеле не може да прода вишак струје држави, тако се то ради у разбијеним земљама.
Многе те земље сад користе плиму и осеку и морске струје као најзначајнији извор обновљиве енергије.
(Бг, 26. jul 2017 08:54) # Link komentara
У свакој "развијеној" држави на западу држава откупљује вишкове струје од грађана! Што мислиш зашто су их људи поставили на куће? Због љубави према Грети Тунберг и чистом ваздуху? Боже, шта ја нећу овдје прочитати 🙄(граЏанин развијених земаља већ 25 година)

Deki

pre 6 godina

@V.Tu je problem!Mondeo star osam godina sa "200k"!!??Taj auto ima pola miliona samo ti vidis ono sto pise na satu!A drugo brojevi obrtaja nisu bitni vec samo zapazanje i licno misljenje bez bilo kakvih Jutube strucnjaka!

rog

pre 6 godina

@rog 
E hvala ti na informaciji,Antić znaci rekao u to onda nećemo sumnjati kao ni u ono sto njegov sef kaze ?
(markoni, 26. jul 2017 18:35)

Pa nebitno dal je Antic ili ne, te informacije mozes da dobijes na X razlicitih mesta. I ne samo to, vec je pitanje i da li elektrana djerdap ulazi u ovih 20% jer je iz nekog razloga iz EU ne klasifikuju kao 100% obnovljivu energiju inace bi presli 27% sto je u EU sada cilj do mislim 2018. Ja sam prvi put za to cuo od coveka koji radi u centrali mreza Srbije upravo na sistemima razmene. Inace ako posetis nekad djerdap videces da je velicina pojedinacne turbine i dalje najveca u Evropi. Ako imas neki bolji argument navedi ga, a ne ovo sto si napisao.

rog

pre 6 godina

@rog 
U kojoj to Srbiji ?
(markoni, 25. jul 2017 18:14)

Evo da vam pomognem sa internetom, znam, tesko je.

http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/antic-srbija-petinu-energije-dobija-iz-obnovljivih-izvora/wkw9k30

Бг

pre 6 godina

@U kojoj to Srbiji ?
(markoni, 25. jul 2017 18:14),
Човек је потпуно у праву велики део струје добијамо из хидроцентрала.
Оно са ветрењачама је идиотизам и прање пара. Усвојили смо закон који тсјкунима пуни касу, јер ту зелену енергију плаћамо ненормално много а допринос је идиотски.
Зашто онда нису донели закон да свако ко има панеле не може да прода вишак струје држави, тако се то ради у разбијеним земљама.
Многе те земље сад користе плиму и осеку и морске струје као најзначајнији извор обновљиве енергије.

rog

pre 6 godina

Pričate o obnovljivim izvorima kao da će sutra da prevladaju u proizvodnji,a oni su ustvari toliko mizerno zastupljeni da je to tužno.Znate kada će oni prevladati,tek onda kada se iscrpi i poslednji resurs koji se može naplatiti e tek tad a možda ni tad.Sve to lepo zvuči,ali niko od nas ovde neće živeti u tom svetu.Dotle nek vozi ko šta ima i nek ne filozofira !
(markoni, 24. jul 2017 13:42)

Obnovljivi izvori u Srbiji prelaze 25%.

Hahaha

pre 6 godina

Lale, tacno ali to vazi kad uzmes nov auto, ili polovan od poznanika gde znas sta je a sta nije ispravno. Ja sam pre 5 godina uzeo ar 159 2.4jtdm sa 145.000 na satu. Sve ok, mazio i pazio, sipao aditive, redovno na servis i onda krenuli gremlini, radio dizne 500€, zamajac i set kvacila sa druk lagerom preko 1000€, malo trap, egr, dpf i ode sva usteda na gorivu za par dana kod majstora. Sad vozim 2 benzinca na plin i jedini servisi su mi redovni filteri, svecice...

rog

pre 6 godina

I ne sta god vozili ne budite lenji nego kupujte aditive i stavljajte i sipajte u rezervoar bar 1 godisnje idealno 2 puta jer razgradjuju naslage ugljenika(cadj) kojih ima sa nasim kvalitetom goriva i previse u svakom automobilu. Ovo je za odrzavanje novijih automobila sa malo km, ko je sa druge strane presao puno bez aditiva moj savet je nikako da ne sipaju jer ce napraviti kontra efekat i mozda zapuse sve zivo na kolima jer se do sad skupilo dosta prljavstine, i kada se razgradi i krene da cirkulise ogromnoj kolicini od jednom nece biti dobro.
(V, 24. jul 2017 19:07)

Neka istrazivanja kazu da aditivi jako malo pomazu u razgradnji naslaga ugljenika. Tu pomoci mnogo nema. Interesantno je da noviji benzinski atmo motori sa direktnim ubrizgavanjem ustvari imaju najvise problema talozenjem ugljenika na ventilima. Toyota je morala da izbaci poboljsanu verziju 1.33 motora zbog toga. Razlog je sto gorivo ne cisti ventile jer ne prolazi vise preko njih.

Vlada

pre 6 godina

@Zemljoradnik

Ono sto je nama potrebno pa cak i prekopotrebno u Srbiji jeste elektrana koja radi na djubre, tj spaljuje djubre. 2200 tona dnevno za 50MWW struje. Koliko deponija imamo radila bi minimum 50 godina samo koristeci trenutno akumulirano djubre koje imamo.

V

pre 6 godina

Deki jeli kako to na benzincu vise brzine saltas u preticanju? Benzinci u proseku imaju 2-3000 vise obrtaja od dizelasa, tu se manje salta. Mora da si pobrkao loncice. Uz to mislim da je ludilo kupovati bilo koj noviji dizelas sa preko 100000km, jednostavno u kombinaciji sa nasim gorivom i odrzavanjem kod "majstora Mice" mnogi delovi su potrosni materijal. Noviji dizelazi su neuporedivo osetljiviji od starijih jer su delovi sve kompleksniji kako bi dizelasi ispunili ostre EU regulative. Mog caleta je na Mondeu starom 8 godina sa 200000km zakacilo skoro sve moguce, EGR 3 puta, DPF zapusen, sad je i senzor na turbini otisao i naravno mora cela turbina da se menja. Auto vredi 5000 evra a popravke izlaze na 2000-2500(samo sad sta treba da se uradi, ne racunajuci predhodne kvarove). Jedan jedini kvar na dizelu anulira ustedu na gorivu za godinu dana minimum. I ne sta god vozili ne budite lenji nego kupujte aditive i stavljajte i sipajte u rezervoar bar 1 godisnje idealno 2 puta jer razgradjuju naslage ugljenika(cadj) kojih ima sa nasim kvalitetom goriva i previse u svakom automobilu. Ovo je za odrzavanje novijih automobila sa malo km, ko je sa druge strane presao puno bez aditiva moj savet je nikako da ne sipaju jer ce napraviti kontra efekat i mozda zapuse sve zivo na kolima jer se do sad skupilo dosta prljavstine, i kada se razgradi i krene da cirkulise ogromnoj kolicini od jednom nece biti dobro.

Monsieur Alphonse

pre 6 godina

Na kraju, idealno bi bilo imati elektro pogon, a za generisanje struje se može koristiti SUS motor koji bi radio u idealnom režimu rada kada je zagađenje najmanje.
(Veliki brat, 23. jul 2017 00:30)

To je otprilike sistem koji se primenjuje na dizel-električnim lokomotivama i nekim brodovima poslednjih bar 60-70 godina. Oduvek sam se pitao zašto se takvo rešenje nikad ne primenjuje na putničkim automobilima, ili barem na kamionima. Neki jak razlog mora biti, ali ja samo nagađam koji je.

Na prvi pogled, izgleda jednostavno i primamljivo. Umesto menjača i kvačila, na vratilo SUS motora se direktno nakači generator, a na dva ili na sva četiri točka bi bili pogonski elektromotori. SUS motor bi (skoro) uvek radio u optimalnom režimu, dakle bio i ekonomičniji, a o prednostima elektromotora nad kvačilom i menjačem ne treba ni pričati.

Verovatno je problem to što je generator snage, recimo 75 kW (oko 100 KS), suviše glomazan i težak da bi se mogao ugraditi u putnički auto. Kad se tome doda još i težina elektromotora, cela stvar postaje ipak malo preteška. U slučaju lokomotive ili broda, koja tona više ili manje nije neki problem i mesta ima koliko ti treba, ali kod putničkog auta je situacija sasvim suprotna!

Međutim, kad bi se maksimalno optimizovao i sa današnjim novim materijalima verujem da se danas može napraviti vrlo kompaktan, lagan i snažan generator/elektromotor. E sad, pitanje za koju cenu...

Deki

pre 6 godina

1.5dci 66kw,star tri godine,mecava od agregata,potrosnja do 7 litara dizela u najgoroj eksploataciji.Prosek 5,5l. Benzin 1.6 (opel) 98 kw,lenj,tri brzine promenis do preticanja,kako u gradu tako i na otvorenom.Za brdovite predele,katastrofa!Potrosnja oko 10 l benzina!Napominjem da je ovo samo moje iskustvo sa dva automobila iste starosti i prednost dajem dizelima novije generacije!Ako kupujete automobil neka bude dve godine star sa120,140k na satu a sve ostalo je zamor materijala!

LaleGator

pre 6 godina

Moji matorci imaju fiat stilo JTD vec 11 godina...
na auto putu trosi prosecno 5L pri 120km/h
Na magistrali trosi oko 4L
A po gradu u proseku 6L
Ali ako se upadne u guzvu ili se malo zesce vozi onda potrosnja skoci na oko 8L po gradu

LaleGator

pre 6 godina

Turbina, egr, dpf, dizne, pardon skupe dizne, plivajuci zamajac, intercooler su samo neki od delova kojima je moderan dizel opetrecen zarad manje potrosnje. Kad krene da crkava pojede ustedu za dan.
(Hahaha, 23. jul 2017 07:10)
__________________

Sve je to tačno
ali
dugotrajnost automobila (bio on dizel ili benzinac) zavisi najvise od vozača

odnosno od načina kako se vozi i kako se odrzava!
Ako motoru vadis dusu (često gas do daske i u crvene obrtaje) to nece da traje dugi

Moji matorcu vec 11 godina voze stila jtd, i ja ga povremeno uzmem kada idem negde dalje ili na more jer zaista trosi malo.

Za tih 11g je presao 180 000km
i nikada se nije pokvario
zato sto je redovno odrzavan i normalno vozen (bez divljackog stiskanja gasa sem kada moras da preteknes kamion na magistrali i to uradi bez problema jer dizeli imaju veliki obrtni moment)

Tajna dugovečnosti automobila je redovno odrzavanje i normalna voznja

markoni

pre 6 godina

Pričate o obnovljivim izvorima kao da će sutra da prevladaju u proizvodnji,a oni su ustvari toliko mizerno zastupljeni da je to tužno.Znate kada će oni prevladati,tek onda kada se iscrpi i poslednji resurs koji se može naplatiti e tek tad a možda ni tad.Sve to lepo zvuči,ali niko od nas ovde neće živeti u tom svetu.Dotle nek vozi ko šta ima i nek ne filozofira !

pera

pre 6 godina

@realni kontras
toliko o tvom znanju koje je krajnje povrsno i vredelo je 80tih i 90tih godina. A verovatno jos vozis golf2 td i na tom do novou znanja

mirko

pre 6 godina

Ovde svi pričaju kako dizeli malo troše,5-6 litara.Verovatno mislite na ove tipa clio ili polo sa stotinjak ks.Ovi novi modeli audi,mercedes itd sa 170 i vise konja na 2000 kubika trose ko ludi,a o 3.0 da ne pričamo.Kakva crna mala potrošnja.Ispod 10 litara u gradu možes da sanjaš.

Vlada

pre 6 godina

@Mika Sumikinen

Pa u Banana Republikama poput nase jos uvek uglavnom iz uglja. U normalnim zemljama brane nekada, sada vetrenjace, solarna polja pa cak i zemljama koje nemaju jake sizmicke aktivnosti nuklearna elektrana je daleko cistiji i efikasniji izvor energije od uglja, naravno dok se otpad odlaze propisno.

@Mile (cini mi se da je Mile)

Dizel vuce kao lud a trosi kao upaljac? Jel znas kad dizel trosi kao upaljac? Kada se pali turbina sto manje, a vuce kao lud bas suprotno kada turbina radi non stop. Jel vozi neko jos nekog matorog dizelasa atmosferca? Sedite ima ih jos po ulicama na zalost Kadett recimo 1.7D, pa vidite kako to cudo "juri". Mislim malo je glupo porediti atmosferca sa turbom, ako hocete tako onda turbo sa turbom uporedjujte.

Vlada

pre 6 godina

@aaa

Jeli druze koliko ti je mator taj auto? Ja imam Hyndai i30 2015 god u normalnoj voznji u gradu ne prebacuje 9, tek ako se gazi onda ode 10.5, na autoputu trosi 5.8-6.2. Ili vozis nesto matoro ili nesto nije u redu. Meni je BMW 1989 318i trosio toliko. I sa pocetka 2000 god automobili ne bi trebali da se priblizavaju cifri od 12 litara ako je sve kako treba, naravno pricamo o motorima ekvivalentne snage 100-130ks.

Brenki

pre 6 godina

Moderni turbo benzinci su jednako skupi za održavanje kao i dizeli jer poseduju sve što i ovi - skupe dizne, varijabilne turbine, katalizatore, interkulere, jače mašine imaju i plivajuće zamajce, a pored svega i troše malo više(i idu bolje, nesporno). Turbo tehnologija omogućava tečnu vožnju i jako ubrzanje po potrebi. Dok ti vratiš brzinu nazad i nabodeš pedalu do kraja, ovi sa turbinama su se već vratili u svoje trake. Turbo rupa ume da bude problem, ali je stvar navike dok ne ukopčaš u kom režimu motor najlepše radi i vuče. A da, jeftiniji atmosferci - 2010. mi je na tadašnjem Fokusu 1.4 crkao katalizator na oko 120 hiljada kilometara - 65000 dinara u Grand Motors - u. Ako pričamo o pravilnom održavanju, ekološkoj svesti i Nox česticama, pošto je našim vozačima to jako bitno, sudeći po komentarima.

messs

pre 6 godina

Moje iskustvo je vrlo relevantno mislim..imam benzinca 2017. 1,6 sa 132 konja i službeni 2016 1,6tdi sa 115 konja..oba automobila su skoro nova, 20.000km sam prešao dizelašem..benzinac mi je skuplji(više opreme itd), ali ako posmatram samo motore teško mi je da se odlučim..u pitanju su zaista nijanse..dizelaš ima neverovatnu potrošnju i obrtni momenat, benzinac je nečujan i na autoputu je uživanje voziti ga, treba malo češće da koristiš menjač..kažu da ovaj benzinski motor sa redovnim održavanjem predje i 500.000km bez problema, opet kažu da dizelaš posle 200.000km može da ima ozbiljnih problema ..ali zaista, kad bi trebao da odlučim koji je bolji bacao bi paru..

Rale

pre 6 godina

Dizel manje trosi ali je u startu skuplji 20-30%. Vise kosta servis i odrzavanje, dizel je skuplji od benzina a kvarovi turbine, dizni, zamajaca i pumpi cesto nadilaze vrednost vozila. Uz to je dizel generator kancerogenog NOx. Sve to zbog malo boljeg ubrzanja dizel motora sto vam cesto u gradskoj guzvi i kilometarskim kolonama na granici ne znaci nista. Moj "tromi benzinski atmosferac"(doduse sa direktnim ubrizgavanjem) na autoputu se lagano nosi sa dizelima. Vozio sam i jedno i drugo za sada ostajem u benzincu.

Zemljoradnik

pre 6 godina

@PeraSve je to tacno Pero,ali sad se zapitaj ko i kako proizvodi struju i sta se koristi za tu proizvodnju ? Što se tice tvoje dece život im je ugrozen samim tim sto žive u Srbiji.
(markoni, 23. jul 2017 08:39)
- Danas još uvek većina električne energije u svetu proizvodi se u elektranama na fosilna goriva, to je tačno. Ali ta slika se menja i sve je više elektrana koje koriste obnovljive izvore energije: vodu, vetar, sunce. Neke razvijene države u zapadnoj Evropi (Danska na primer) postigle su cilj da sva struja koju proizvedu dolazi iz obnovljivih izvora. To je trend koji je nezaustavljiv. Tehnologija obnovljivih izvora električne energije se razvija, a razvija se i tehnologija električnih automobila. Ta dva procesa su paralelna. Fosilna goriva gube polako na značaju i jednog dana postaće prošlost. U ne tako dalekoj budućnosti svi automobili će biti električni i puniće se na struju nastalu iz obnovljivih izvora energije.

Gazda Mitke

pre 6 godina

Najbolji je srpski dizel, star 10 godina sa samo 120,000 na satu (puta dva u stvarnom svetu), po gazdi trosi 4 litre (plus 50% u stvarnom svetu), turbina flisuje, polupan katalizator, dizne piske, sagoreva ulje ali zato ide! Kaze gazda nema problema sa njim.

Dok ne stane.

rog

pre 6 godina

Sva razlika se svodi kada je u pitanju korisnik na cenu.Kao dizelaši manje troše što je istina,ali 
su skuplji kod nabavke.Dizelaši više zagadjuju i kraće traju tako da se sve svodi na onu narodnu 
sve što uštediš na mostu platićeš na ćupriji.
(Milovan S Nikolić Sombor, 23. jul 2017 03:48)

A gde to pise da dizelasi krace traju? Ako mislis krace traju da se uopste ne odrzavaju onda da, krace traju. Odi na mobile.de pa trazi automobile koji su presli preko 500.000km pa javi kojih ima vise, dizel ili benzin.

Малу предност дајем бензинском СУС-у

pre 6 godina

Што се мотора тиче уколико не прелазите константно 20.000 годишње, немојте ни гледати дизел. Није финансијски исплативо, боље те паре уложити у додатну опрему или каско и слично. То је што се тиче ако купујете нова кола.

За половна ту већ наш човек вага и тражи и нада се доброј куповини.

Trovach

pre 6 godina

Meni auto sluzi da stignem od tacke A do tacke B brzo, da ne pokisnem, ili se ne smrznem kao na bicikli. Zato mi nije bitno koliko je startan, jer sam cak vozeci Skodu Favorit morao da cekam dok ne ubrza neko u, na primer, Golfu ispred mene. Nije uvek do auta, nekad je i do vozaca. Posto ne prelazim velike relacije, benzinac mi je bolji izbor.

bojan

pre 6 godina

 prevodu dizel je jednostavniji, efikasniji i bolji, ali zbog visokog pritiska sagorevanja napravi nesto NOx. Pravda za dizel
(Ljuba, 22. jul 2017 20:37)

Da je jednostavniji ne bi dizelaš bio skuplji 2000e (u proseku) od benzinca. A to nešto NOx-a i čađi što napravi je među glavnim izazivačima raka pluća.

kad me vec vucete za jezik

pre 6 godina

Ja sam za dizel i to atmosferski, bez turba, redni, sto vise cilindara. No to da bi valjalo, treba da ima oko 5, 6 hiljada kubika. Mogao bi da traje jedno 80 godina a po potrebi moze i voz da povuce a da ide na sve tecno sto gori.

markoni

pre 6 godina

@Pera
Sve je to tacno Pero,ali sad se zapitaj ko i kako proizvodi struju i sta se koristi za tu proizvodnju ? Što se tice tvoje dece život im je ugrozen samim tim sto žive u Srbiji.

Hahaha

pre 6 godina

Turbina, egr, dpf, dizne, pardon skupe dizne, plivajuci zamajac, intercooler su samo neki od delova kojima je moderan dizel opetrecen zarad manje potrosnje. Kad krene da crkava pojede ustedu za dan.

štangla

pre 6 godina

Sad kad krenu da *eru i sole pamet TDI-jevci, HDI-jecvi, JTD-ovci, a krenu "benzinci" da im odgovaraju kako se na dizel ore, plin kuva i benzin vozi...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] @(Aca, 22. jul 2017 20:17)

I na struju pegla.

Milovan S Nikolić Sombor

pre 6 godina

Sva razlika se svodi kada je u pitanju korisnik na cenu.Kao dizelaši manje troše što je istina,ali
su skuplji kod nabavke.Dizelaši više zagadjuju i kraće traju tako da se sve svodi na onu narodnu
sve što uštediš na mostu platićeš na ćupriji.

S-line

pre 6 godina

Elasticni je dizel, bolji odziv na gas itd... mada sve to zbog turbine, a nisam imao prilike da vozim neki turbo benzinac novije generacije i nebih znao reci... sto se tice atmosferaca stvarno su leni i moraju da se vrte u vecim obrtajima a samim tim i potrosnja je mnogo veca!

Veliki brat

pre 6 godina

@(NeV, 22. jul 2017 15:51)

Odakle ti ideja da svi benzinci sabijaju smešu vazduha i goriva? Benzinci sa karburatom da, kao i vozila na TNG.

Novi benzinci imaju sličan sistem ubrizgavanja kao i dizeli, tj. gorivo se ubrizgava pred samo paljenje, ili se čak ubrizgava više puta kako bi sagorevanje bilo ravnomernije, slično kao i kod novih dizela (pošto se gorivo dodaje u više ubrizgavanja tokom faze sagorevanja, sagorevanje je manje eksplozivno pa su manja termička i mehanička naprezanja svih delova, čime se sporije habaju.

Dizel i teorijski ima veći stepen iskorišćenja nezavisno od vrste goriva (pogledajte Diesel vs. Otto cycle), tj. čak i da su benzin i dizel identičnih osobina u smislu energije koju mogu da daju po jedinici zapremine, dizel motori bi bili efikasniji.


Međutim, viša temperatura sagorevanja znači generisanje više NOx kancerogenih gasova (ne, nije problem čađ, crni dim i sl., to je rešeno filterima i sl.), a radi se o gasu koji ne vidimo i u nekim koncetracijama ne osećamo, ali on deluje na naš organizam.

Kod novih benzinaca su takođe temperature u granicama za stvaranje NOx-a, pa i kod njih postoji EGR, ali se kod dizela više izduvnih gasova vraća u cilindar, čime se čestice čađi nagomilavaju i na delovima za usis vazduha.


Na kraju, idealno bi bilo imati elektro pogon, a za generisanje struje se može koristiti SUS motor koji bi radio u idealnom režimu rada kada je zagađenje najmanje.

Mika Sumikinen

pre 6 godina

Skandal je nastao zbog onoga sto izlazi na auspuh a ne zbog toga kako radi.
Na zalost i ja vozim dizel ali bih najvise voleo da ih zabrane.
A gluposti o zastiti zivotne sredine i elektro automobilima...a sta mislite, kako se pravi ta struja...na vazduh?

Pa kako ne

pre 6 godina

@aaa
120 ks atmosferac i 12 litra po gradu? Koji je to auto? Koje godiste? Imam 2 auta i oba benzinca, turbo. Citroen DS3 1.6 T Sport, 155 konja i po gradu je na nekih 8 litara. Toliko mu je neki mix, moze i manje ali ne volim da se vucem po putu. Drugi je Jaguar XF 2.0T 240ks i on je po gradu na nekih 12 litara i to kazem, ne vucem se ni sa jednim. Vozim normalno, ne gledam na obrtaje i sve to. Nekad ih stiskam, nekad normala ali nikad se ne vucem. Na auto putu su slicnih potrosnja, Jaguar je inace sa 8 brzina automatik, DS3 manuelac 6 brzina. Mozemo mi pricati ovde sta hocemo, kako su dizeli napredovali, tako su i benzinci. Volim dizele, pogotovo ove od V6 3.0 pa na gore. Vrhunske masine. Ali sedite u benzinca 3.0 i u dizel 3.0. Posle dodjite da pricamo :) Vozio sam i dizele, jace i benzince jace i dizel su dobre masine ali benzinac je za mene benzinac. Benzinac vise potrosi ali stavi pored DS3 dizela slicne snage da vidimo koliko ce ostati iza DS3 ;)

Strokavi mozak

pre 6 godina

Jeste da stoji da dizeli manje trose i lepo vuku i na malim obrtajima ali posto sebi mogu priustiti neki star min 10 god,tu dolaze problemi posto je skuplji za odrzavanje(turbina,dizne,plivajuci zamajac,pumpa visokog pritiska itd).I onda je upitna njegova stednja.Drugar na alfi 147 menjao plivajuci izalo ga 70000 i nesto sa radom mehanicara.Zato je moj izbor benzinac jer je jeftiniji za odrzavanje plus moze da se ugradi gas kome bas mnogo trosi.

Aca

pre 6 godina

Sad kad krenu da *eru i sole pamet TDI-jevci, HDI-jecvi, JTD-ovci, a krenu "benzinci" da im odgovaraju kako se na dizel ore, plin kuva i benzin vozi...

rog

pre 6 godina

Dizel motor je los jer je zagadjivac i nemam para da ga kupim, a benzinac star 20 godina je najbolji jer za to imam. A ovi sto voze novije automobile na dizel, rade u drzavnim firmama ili su kriminalci. Lakse mi tako da sam sebi objasnim sto nemam para.

Pera

pre 6 godina

Niucemu. Oba smrde i unistavaju planetu i buducnost nas dece. Boate tipos Koji ne znaju sta ce sa parama a nas cine zavsinim od benzina. Vode ratove, unistavaju zemlje itd. Elektricni automobili s druge strane pomazu ocuvanju klime i okolisa.

aaa

pre 6 godina

Imam atmosferskog benzinca i gradskog turbo dizela, turbo dizel bolje vuče i ima dosta snage u doslovno svakoj brzini, ali me strašno nervira turbo rupa, atmosferski benzinac ujednačeno diže brzinu, ali sa upaljenom klimom i četri čovjeka muči se strasno (120ks), po meni je atmosferski benzinac bolji (jeftinije održavanje ,čist zvuk, i manje stvari se može pokvarit na samom motoru) ,ali gradsaka potrošnja je 12L prema 5-6L tako da sve ovo pozitivno pada u vodu, no ja ga dosta vozim na otvorenoj cesti pa potrošnja bude oko 8L šta mi je ok s obzirom da nema nekih ulaganja osim redovnog servisa. Da imam novaca i da me ne zanima potrošnja uzea bi atmosferski benzinac 200+ks mislim da niti jedan turbo bezinac/dizel ne mogu zamjenit ugođaj atmosferskog benzinca, bar ne meni.

NeV

pre 6 godina

Ta "mala" razlika u stepenu kompresije je uzrok što su dizel motori efikasniji, a samim tim i manji potrošači goriva. Naime, stepen korisnog dejstva motora direktno zavisi od stepena kompresije. Kada bi benzinci imali stepen kompresije veći od 15, kao dizelaši, imalo bi isti SKD. Međutim, pošto se kod benzinaca sabija ne vazduh, već smeša goriva i vazduha, usled zagrevanja koje nastaje kao posledica sabijanja dolazi do pojave samozapaljenja i detonativnog sagorevanja, što nije dobro. Tome se suprotstavljaju aditivi koji povećavaju oktanski broj goriva. Zato je super benzin pogodan za potentnije motore, a ne zato što ima veću toplotnu moć.

Aca

pre 6 godina

Sad kad krenu da *eru i sole pamet TDI-jevci, HDI-jecvi, JTD-ovci, a krenu "benzinci" da im odgovaraju kako se na dizel ore, plin kuva i benzin vozi...

štangla

pre 6 godina

Sad kad krenu da *eru i sole pamet TDI-jevci, HDI-jecvi, JTD-ovci, a krenu "benzinci" da im odgovaraju kako se na dizel ore, plin kuva i benzin vozi...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] @(Aca, 22. jul 2017 20:17)

I na struju pegla.

rog

pre 6 godina

Dizel motor je los jer je zagadjivac i nemam para da ga kupim, a benzinac star 20 godina je najbolji jer za to imam. A ovi sto voze novije automobile na dizel, rade u drzavnim firmama ili su kriminalci. Lakse mi tako da sam sebi objasnim sto nemam para.

aaa

pre 6 godina

Imam atmosferskog benzinca i gradskog turbo dizela, turbo dizel bolje vuče i ima dosta snage u doslovno svakoj brzini, ali me strašno nervira turbo rupa, atmosferski benzinac ujednačeno diže brzinu, ali sa upaljenom klimom i četri čovjeka muči se strasno (120ks), po meni je atmosferski benzinac bolji (jeftinije održavanje ,čist zvuk, i manje stvari se može pokvarit na samom motoru) ,ali gradsaka potrošnja je 12L prema 5-6L tako da sve ovo pozitivno pada u vodu, no ja ga dosta vozim na otvorenoj cesti pa potrošnja bude oko 8L šta mi je ok s obzirom da nema nekih ulaganja osim redovnog servisa. Da imam novaca i da me ne zanima potrošnja uzea bi atmosferski benzinac 200+ks mislim da niti jedan turbo bezinac/dizel ne mogu zamjenit ugođaj atmosferskog benzinca, bar ne meni.

Hahaha

pre 6 godina

Turbina, egr, dpf, dizne, pardon skupe dizne, plivajuci zamajac, intercooler su samo neki od delova kojima je moderan dizel opetrecen zarad manje potrosnje. Kad krene da crkava pojede ustedu za dan.

NeV

pre 6 godina

Ta "mala" razlika u stepenu kompresije je uzrok što su dizel motori efikasniji, a samim tim i manji potrošači goriva. Naime, stepen korisnog dejstva motora direktno zavisi od stepena kompresije. Kada bi benzinci imali stepen kompresije veći od 15, kao dizelaši, imalo bi isti SKD. Međutim, pošto se kod benzinaca sabija ne vazduh, već smeša goriva i vazduha, usled zagrevanja koje nastaje kao posledica sabijanja dolazi do pojave samozapaljenja i detonativnog sagorevanja, što nije dobro. Tome se suprotstavljaju aditivi koji povećavaju oktanski broj goriva. Zato je super benzin pogodan za potentnije motore, a ne zato što ima veću toplotnu moć.

kad me vec vucete za jezik

pre 6 godina

Ja sam za dizel i to atmosferski, bez turba, redni, sto vise cilindara. No to da bi valjalo, treba da ima oko 5, 6 hiljada kubika. Mogao bi da traje jedno 80 godina a po potrebi moze i voz da povuce a da ide na sve tecno sto gori.

Trovach

pre 6 godina

Meni auto sluzi da stignem od tacke A do tacke B brzo, da ne pokisnem, ili se ne smrznem kao na bicikli. Zato mi nije bitno koliko je startan, jer sam cak vozeci Skodu Favorit morao da cekam dok ne ubrza neko u, na primer, Golfu ispred mene. Nije uvek do auta, nekad je i do vozaca. Posto ne prelazim velike relacije, benzinac mi je bolji izbor.

bojan

pre 6 godina

 prevodu dizel je jednostavniji, efikasniji i bolji, ali zbog visokog pritiska sagorevanja napravi nesto NOx. Pravda za dizel
(Ljuba, 22. jul 2017 20:37)

Da je jednostavniji ne bi dizelaš bio skuplji 2000e (u proseku) od benzinca. A to nešto NOx-a i čađi što napravi je među glavnim izazivačima raka pluća.

Veliki brat

pre 6 godina

@(NeV, 22. jul 2017 15:51)

Odakle ti ideja da svi benzinci sabijaju smešu vazduha i goriva? Benzinci sa karburatom da, kao i vozila na TNG.

Novi benzinci imaju sličan sistem ubrizgavanja kao i dizeli, tj. gorivo se ubrizgava pred samo paljenje, ili se čak ubrizgava više puta kako bi sagorevanje bilo ravnomernije, slično kao i kod novih dizela (pošto se gorivo dodaje u više ubrizgavanja tokom faze sagorevanja, sagorevanje je manje eksplozivno pa su manja termička i mehanička naprezanja svih delova, čime se sporije habaju.

Dizel i teorijski ima veći stepen iskorišćenja nezavisno od vrste goriva (pogledajte Diesel vs. Otto cycle), tj. čak i da su benzin i dizel identičnih osobina u smislu energije koju mogu da daju po jedinici zapremine, dizel motori bi bili efikasniji.


Međutim, viša temperatura sagorevanja znači generisanje više NOx kancerogenih gasova (ne, nije problem čađ, crni dim i sl., to je rešeno filterima i sl.), a radi se o gasu koji ne vidimo i u nekim koncetracijama ne osećamo, ali on deluje na naš organizam.

Kod novih benzinaca su takođe temperature u granicama za stvaranje NOx-a, pa i kod njih postoji EGR, ali se kod dizela više izduvnih gasova vraća u cilindar, čime se čestice čađi nagomilavaju i na delovima za usis vazduha.


Na kraju, idealno bi bilo imati elektro pogon, a za generisanje struje se može koristiti SUS motor koji bi radio u idealnom režimu rada kada je zagađenje najmanje.

Mika Sumikinen

pre 6 godina

Skandal je nastao zbog onoga sto izlazi na auspuh a ne zbog toga kako radi.
Na zalost i ja vozim dizel ali bih najvise voleo da ih zabrane.
A gluposti o zastiti zivotne sredine i elektro automobilima...a sta mislite, kako se pravi ta struja...na vazduh?

markoni

pre 6 godina

@Pera
Sve je to tacno Pero,ali sad se zapitaj ko i kako proizvodi struju i sta se koristi za tu proizvodnju ? Što se tice tvoje dece život im je ugrozen samim tim sto žive u Srbiji.

Pera

pre 6 godina

Niucemu. Oba smrde i unistavaju planetu i buducnost nas dece. Boate tipos Koji ne znaju sta ce sa parama a nas cine zavsinim od benzina. Vode ratove, unistavaju zemlje itd. Elektricni automobili s druge strane pomazu ocuvanju klime i okolisa.

Milovan S Nikolić Sombor

pre 6 godina

Sva razlika se svodi kada je u pitanju korisnik na cenu.Kao dizelaši manje troše što je istina,ali
su skuplji kod nabavke.Dizelaši više zagadjuju i kraće traju tako da se sve svodi na onu narodnu
sve što uštediš na mostu platićeš na ćupriji.

Gazda Mitke

pre 6 godina

Najbolji je srpski dizel, star 10 godina sa samo 120,000 na satu (puta dva u stvarnom svetu), po gazdi trosi 4 litre (plus 50% u stvarnom svetu), turbina flisuje, polupan katalizator, dizne piske, sagoreva ulje ali zato ide! Kaze gazda nema problema sa njim.

Dok ne stane.

Vlada

pre 6 godina

@Mika Sumikinen

Pa u Banana Republikama poput nase jos uvek uglavnom iz uglja. U normalnim zemljama brane nekada, sada vetrenjace, solarna polja pa cak i zemljama koje nemaju jake sizmicke aktivnosti nuklearna elektrana je daleko cistiji i efikasniji izvor energije od uglja, naravno dok se otpad odlaze propisno.

@Mile (cini mi se da je Mile)

Dizel vuce kao lud a trosi kao upaljac? Jel znas kad dizel trosi kao upaljac? Kada se pali turbina sto manje, a vuce kao lud bas suprotno kada turbina radi non stop. Jel vozi neko jos nekog matorog dizelasa atmosferca? Sedite ima ih jos po ulicama na zalost Kadett recimo 1.7D, pa vidite kako to cudo "juri". Mislim malo je glupo porediti atmosferca sa turbom, ako hocete tako onda turbo sa turbom uporedjujte.

Strokavi mozak

pre 6 godina

Jeste da stoji da dizeli manje trose i lepo vuku i na malim obrtajima ali posto sebi mogu priustiti neki star min 10 god,tu dolaze problemi posto je skuplji za odrzavanje(turbina,dizne,plivajuci zamajac,pumpa visokog pritiska itd).I onda je upitna njegova stednja.Drugar na alfi 147 menjao plivajuci izalo ga 70000 i nesto sa radom mehanicara.Zato je moj izbor benzinac jer je jeftiniji za odrzavanje plus moze da se ugradi gas kome bas mnogo trosi.

Pa kako ne

pre 6 godina

@aaa
120 ks atmosferac i 12 litra po gradu? Koji je to auto? Koje godiste? Imam 2 auta i oba benzinca, turbo. Citroen DS3 1.6 T Sport, 155 konja i po gradu je na nekih 8 litara. Toliko mu je neki mix, moze i manje ali ne volim da se vucem po putu. Drugi je Jaguar XF 2.0T 240ks i on je po gradu na nekih 12 litara i to kazem, ne vucem se ni sa jednim. Vozim normalno, ne gledam na obrtaje i sve to. Nekad ih stiskam, nekad normala ali nikad se ne vucem. Na auto putu su slicnih potrosnja, Jaguar je inace sa 8 brzina automatik, DS3 manuelac 6 brzina. Mozemo mi pricati ovde sta hocemo, kako su dizeli napredovali, tako su i benzinci. Volim dizele, pogotovo ove od V6 3.0 pa na gore. Vrhunske masine. Ali sedite u benzinca 3.0 i u dizel 3.0. Posle dodjite da pricamo :) Vozio sam i dizele, jace i benzince jace i dizel su dobre masine ali benzinac je za mene benzinac. Benzinac vise potrosi ali stavi pored DS3 dizela slicne snage da vidimo koliko ce ostati iza DS3 ;)

LaleGator

pre 6 godina

Turbina, egr, dpf, dizne, pardon skupe dizne, plivajuci zamajac, intercooler su samo neki od delova kojima je moderan dizel opetrecen zarad manje potrosnje. Kad krene da crkava pojede ustedu za dan.
(Hahaha, 23. jul 2017 07:10)
__________________

Sve je to tačno
ali
dugotrajnost automobila (bio on dizel ili benzinac) zavisi najvise od vozača

odnosno od načina kako se vozi i kako se odrzava!
Ako motoru vadis dusu (često gas do daske i u crvene obrtaje) to nece da traje dugi

Moji matorcu vec 11 godina voze stila jtd, i ja ga povremeno uzmem kada idem negde dalje ili na more jer zaista trosi malo.

Za tih 11g je presao 180 000km
i nikada se nije pokvario
zato sto je redovno odrzavan i normalno vozen (bez divljackog stiskanja gasa sem kada moras da preteknes kamion na magistrali i to uradi bez problema jer dizeli imaju veliki obrtni moment)

Tajna dugovečnosti automobila je redovno odrzavanje i normalna voznja

Rale

pre 6 godina

Dizel manje trosi ali je u startu skuplji 20-30%. Vise kosta servis i odrzavanje, dizel je skuplji od benzina a kvarovi turbine, dizni, zamajaca i pumpi cesto nadilaze vrednost vozila. Uz to je dizel generator kancerogenog NOx. Sve to zbog malo boljeg ubrzanja dizel motora sto vam cesto u gradskoj guzvi i kilometarskim kolonama na granici ne znaci nista. Moj "tromi benzinski atmosferac"(doduse sa direktnim ubrizgavanjem) na autoputu se lagano nosi sa dizelima. Vozio sam i jedno i drugo za sada ostajem u benzincu.

S-line

pre 6 godina

Elasticni je dizel, bolji odziv na gas itd... mada sve to zbog turbine, a nisam imao prilike da vozim neki turbo benzinac novije generacije i nebih znao reci... sto se tice atmosferaca stvarno su leni i moraju da se vrte u vecim obrtajima a samim tim i potrosnja je mnogo veca!

Hahaha

pre 6 godina

Lale, tacno ali to vazi kad uzmes nov auto, ili polovan od poznanika gde znas sta je a sta nije ispravno. Ja sam pre 5 godina uzeo ar 159 2.4jtdm sa 145.000 na satu. Sve ok, mazio i pazio, sipao aditive, redovno na servis i onda krenuli gremlini, radio dizne 500€, zamajac i set kvacila sa druk lagerom preko 1000€, malo trap, egr, dpf i ode sva usteda na gorivu za par dana kod majstora. Sad vozim 2 benzinca na plin i jedini servisi su mi redovni filteri, svecice...

Малу предност дајем бензинском СУС-у

pre 6 godina

Што се мотора тиче уколико не прелазите константно 20.000 годишње, немојте ни гледати дизел. Није финансијски исплативо, боље те паре уложити у додатну опрему или каско и слично. То је што се тиче ако купујете нова кола.

За половна ту већ наш човек вага и тражи и нада се доброј куповини.

mirko

pre 6 godina

Ovde svi pričaju kako dizeli malo troše,5-6 litara.Verovatno mislite na ove tipa clio ili polo sa stotinjak ks.Ovi novi modeli audi,mercedes itd sa 170 i vise konja na 2000 kubika trose ko ludi,a o 3.0 da ne pričamo.Kakva crna mala potrošnja.Ispod 10 litara u gradu možes da sanjaš.

rog

pre 6 godina

Sva razlika se svodi kada je u pitanju korisnik na cenu.Kao dizelaši manje troše što je istina,ali 
su skuplji kod nabavke.Dizelaši više zagadjuju i kraće traju tako da se sve svodi na onu narodnu 
sve što uštediš na mostu platićeš na ćupriji.
(Milovan S Nikolić Sombor, 23. jul 2017 03:48)

A gde to pise da dizelasi krace traju? Ako mislis krace traju da se uopste ne odrzavaju onda da, krace traju. Odi na mobile.de pa trazi automobile koji su presli preko 500.000km pa javi kojih ima vise, dizel ili benzin.

messs

pre 6 godina

Moje iskustvo je vrlo relevantno mislim..imam benzinca 2017. 1,6 sa 132 konja i službeni 2016 1,6tdi sa 115 konja..oba automobila su skoro nova, 20.000km sam prešao dizelašem..benzinac mi je skuplji(više opreme itd), ali ako posmatram samo motore teško mi je da se odlučim..u pitanju su zaista nijanse..dizelaš ima neverovatnu potrošnju i obrtni momenat, benzinac je nečujan i na autoputu je uživanje voziti ga, treba malo češće da koristiš menjač..kažu da ovaj benzinski motor sa redovnim održavanjem predje i 500.000km bez problema, opet kažu da dizelaš posle 200.000km može da ima ozbiljnih problema ..ali zaista, kad bi trebao da odlučim koji je bolji bacao bi paru..

Vlada

pre 6 godina

@Zemljoradnik

Ono sto je nama potrebno pa cak i prekopotrebno u Srbiji jeste elektrana koja radi na djubre, tj spaljuje djubre. 2200 tona dnevno za 50MWW struje. Koliko deponija imamo radila bi minimum 50 godina samo koristeci trenutno akumulirano djubre koje imamo.

Monsieur Alphonse

pre 6 godina

Na kraju, idealno bi bilo imati elektro pogon, a za generisanje struje se može koristiti SUS motor koji bi radio u idealnom režimu rada kada je zagađenje najmanje.
(Veliki brat, 23. jul 2017 00:30)

To je otprilike sistem koji se primenjuje na dizel-električnim lokomotivama i nekim brodovima poslednjih bar 60-70 godina. Oduvek sam se pitao zašto se takvo rešenje nikad ne primenjuje na putničkim automobilima, ili barem na kamionima. Neki jak razlog mora biti, ali ja samo nagađam koji je.

Na prvi pogled, izgleda jednostavno i primamljivo. Umesto menjača i kvačila, na vratilo SUS motora se direktno nakači generator, a na dva ili na sva četiri točka bi bili pogonski elektromotori. SUS motor bi (skoro) uvek radio u optimalnom režimu, dakle bio i ekonomičniji, a o prednostima elektromotora nad kvačilom i menjačem ne treba ni pričati.

Verovatno je problem to što je generator snage, recimo 75 kW (oko 100 KS), suviše glomazan i težak da bi se mogao ugraditi u putnički auto. Kad se tome doda još i težina elektromotora, cela stvar postaje ipak malo preteška. U slučaju lokomotive ili broda, koja tona više ili manje nije neki problem i mesta ima koliko ti treba, ali kod putničkog auta je situacija sasvim suprotna!

Međutim, kad bi se maksimalno optimizovao i sa današnjim novim materijalima verujem da se danas može napraviti vrlo kompaktan, lagan i snažan generator/elektromotor. E sad, pitanje za koju cenu...

Zemljoradnik

pre 6 godina

@PeraSve je to tacno Pero,ali sad se zapitaj ko i kako proizvodi struju i sta se koristi za tu proizvodnju ? Što se tice tvoje dece život im je ugrozen samim tim sto žive u Srbiji.
(markoni, 23. jul 2017 08:39)
- Danas još uvek većina električne energije u svetu proizvodi se u elektranama na fosilna goriva, to je tačno. Ali ta slika se menja i sve je više elektrana koje koriste obnovljive izvore energije: vodu, vetar, sunce. Neke razvijene države u zapadnoj Evropi (Danska na primer) postigle su cilj da sva struja koju proizvedu dolazi iz obnovljivih izvora. To je trend koji je nezaustavljiv. Tehnologija obnovljivih izvora električne energije se razvija, a razvija se i tehnologija električnih automobila. Ta dva procesa su paralelna. Fosilna goriva gube polako na značaju i jednog dana postaće prošlost. U ne tako dalekoj budućnosti svi automobili će biti električni i puniće se na struju nastalu iz obnovljivih izvora energije.

markoni

pre 6 godina

Pričate o obnovljivim izvorima kao da će sutra da prevladaju u proizvodnji,a oni su ustvari toliko mizerno zastupljeni da je to tužno.Znate kada će oni prevladati,tek onda kada se iscrpi i poslednji resurs koji se može naplatiti e tek tad a možda ni tad.Sve to lepo zvuči,ali niko od nas ovde neće živeti u tom svetu.Dotle nek vozi ko šta ima i nek ne filozofira !

Brenki

pre 6 godina

Moderni turbo benzinci su jednako skupi za održavanje kao i dizeli jer poseduju sve što i ovi - skupe dizne, varijabilne turbine, katalizatore, interkulere, jače mašine imaju i plivajuće zamajce, a pored svega i troše malo više(i idu bolje, nesporno). Turbo tehnologija omogućava tečnu vožnju i jako ubrzanje po potrebi. Dok ti vratiš brzinu nazad i nabodeš pedalu do kraja, ovi sa turbinama su se već vratili u svoje trake. Turbo rupa ume da bude problem, ali je stvar navike dok ne ukopčaš u kom režimu motor najlepše radi i vuče. A da, jeftiniji atmosferci - 2010. mi je na tadašnjem Fokusu 1.4 crkao katalizator na oko 120 hiljada kilometara - 65000 dinara u Grand Motors - u. Ako pričamo o pravilnom održavanju, ekološkoj svesti i Nox česticama, pošto je našim vozačima to jako bitno, sudeći po komentarima.

rog

pre 6 godina

I ne sta god vozili ne budite lenji nego kupujte aditive i stavljajte i sipajte u rezervoar bar 1 godisnje idealno 2 puta jer razgradjuju naslage ugljenika(cadj) kojih ima sa nasim kvalitetom goriva i previse u svakom automobilu. Ovo je za odrzavanje novijih automobila sa malo km, ko je sa druge strane presao puno bez aditiva moj savet je nikako da ne sipaju jer ce napraviti kontra efekat i mozda zapuse sve zivo na kolima jer se do sad skupilo dosta prljavstine, i kada se razgradi i krene da cirkulise ogromnoj kolicini od jednom nece biti dobro.
(V, 24. jul 2017 19:07)

Neka istrazivanja kazu da aditivi jako malo pomazu u razgradnji naslaga ugljenika. Tu pomoci mnogo nema. Interesantno je da noviji benzinski atmo motori sa direktnim ubrizgavanjem ustvari imaju najvise problema talozenjem ugljenika na ventilima. Toyota je morala da izbaci poboljsanu verziju 1.33 motora zbog toga. Razlog je sto gorivo ne cisti ventile jer ne prolazi vise preko njih.

Vlada

pre 6 godina

@aaa

Jeli druze koliko ti je mator taj auto? Ja imam Hyndai i30 2015 god u normalnoj voznji u gradu ne prebacuje 9, tek ako se gazi onda ode 10.5, na autoputu trosi 5.8-6.2. Ili vozis nesto matoro ili nesto nije u redu. Meni je BMW 1989 318i trosio toliko. I sa pocetka 2000 god automobili ne bi trebali da se priblizavaju cifri od 12 litara ako je sve kako treba, naravno pricamo o motorima ekvivalentne snage 100-130ks.

rog

pre 6 godina

Pričate o obnovljivim izvorima kao da će sutra da prevladaju u proizvodnji,a oni su ustvari toliko mizerno zastupljeni da je to tužno.Znate kada će oni prevladati,tek onda kada se iscrpi i poslednji resurs koji se može naplatiti e tek tad a možda ni tad.Sve to lepo zvuči,ali niko od nas ovde neće živeti u tom svetu.Dotle nek vozi ko šta ima i nek ne filozofira !
(markoni, 24. jul 2017 13:42)

Obnovljivi izvori u Srbiji prelaze 25%.

LaleGator

pre 6 godina

Moji matorci imaju fiat stilo JTD vec 11 godina...
na auto putu trosi prosecno 5L pri 120km/h
Na magistrali trosi oko 4L
A po gradu u proseku 6L
Ali ako se upadne u guzvu ili se malo zesce vozi onda potrosnja skoci na oko 8L po gradu

Deki

pre 6 godina

1.5dci 66kw,star tri godine,mecava od agregata,potrosnja do 7 litara dizela u najgoroj eksploataciji.Prosek 5,5l. Benzin 1.6 (opel) 98 kw,lenj,tri brzine promenis do preticanja,kako u gradu tako i na otvorenom.Za brdovite predele,katastrofa!Potrosnja oko 10 l benzina!Napominjem da je ovo samo moje iskustvo sa dva automobila iste starosti i prednost dajem dizelima novije generacije!Ako kupujete automobil neka bude dve godine star sa120,140k na satu a sve ostalo je zamor materijala!

V

pre 6 godina

Deki jeli kako to na benzincu vise brzine saltas u preticanju? Benzinci u proseku imaju 2-3000 vise obrtaja od dizelasa, tu se manje salta. Mora da si pobrkao loncice. Uz to mislim da je ludilo kupovati bilo koj noviji dizelas sa preko 100000km, jednostavno u kombinaciji sa nasim gorivom i odrzavanjem kod "majstora Mice" mnogi delovi su potrosni materijal. Noviji dizelazi su neuporedivo osetljiviji od starijih jer su delovi sve kompleksniji kako bi dizelasi ispunili ostre EU regulative. Mog caleta je na Mondeu starom 8 godina sa 200000km zakacilo skoro sve moguce, EGR 3 puta, DPF zapusen, sad je i senzor na turbini otisao i naravno mora cela turbina da se menja. Auto vredi 5000 evra a popravke izlaze na 2000-2500(samo sad sta treba da se uradi, ne racunajuci predhodne kvarove). Jedan jedini kvar na dizelu anulira ustedu na gorivu za godinu dana minimum. I ne sta god vozili ne budite lenji nego kupujte aditive i stavljajte i sipajte u rezervoar bar 1 godisnje idealno 2 puta jer razgradjuju naslage ugljenika(cadj) kojih ima sa nasim kvalitetom goriva i previse u svakom automobilu. Ovo je za odrzavanje novijih automobila sa malo km, ko je sa druge strane presao puno bez aditiva moj savet je nikako da ne sipaju jer ce napraviti kontra efekat i mozda zapuse sve zivo na kolima jer se do sad skupilo dosta prljavstine, i kada se razgradi i krene da cirkulise ogromnoj kolicini od jednom nece biti dobro.

Бг

pre 6 godina

@U kojoj to Srbiji ?
(markoni, 25. jul 2017 18:14),
Човек је потпуно у праву велики део струје добијамо из хидроцентрала.
Оно са ветрењачама је идиотизам и прање пара. Усвојили смо закон који тсјкунима пуни касу, јер ту зелену енергију плаћамо ненормално много а допринос је идиотски.
Зашто онда нису донели закон да свако ко има панеле не може да прода вишак струје држави, тако се то ради у разбијеним земљама.
Многе те земље сад користе плиму и осеку и морске струје као најзначајнији извор обновљиве енергије.

pera

pre 6 godina

@realni kontras
toliko o tvom znanju koje je krajnje povrsno i vredelo je 80tih i 90tih godina. A verovatno jos vozis golf2 td i na tom do novou znanja

rog

pre 6 godina

@rog 
E hvala ti na informaciji,Antić znaci rekao u to onda nećemo sumnjati kao ni u ono sto njegov sef kaze ?
(markoni, 26. jul 2017 18:35)

Pa nebitno dal je Antic ili ne, te informacije mozes da dobijes na X razlicitih mesta. I ne samo to, vec je pitanje i da li elektrana djerdap ulazi u ovih 20% jer je iz nekog razloga iz EU ne klasifikuju kao 100% obnovljivu energiju inace bi presli 27% sto je u EU sada cilj do mislim 2018. Ja sam prvi put za to cuo od coveka koji radi u centrali mreza Srbije upravo na sistemima razmene. Inace ako posetis nekad djerdap videces da je velicina pojedinacne turbine i dalje najveca u Evropi. Ako imas neki bolji argument navedi ga, a ne ovo sto si napisao.

rog

pre 6 godina

@rog 
U kojoj to Srbiji ?
(markoni, 25. jul 2017 18:14)

Evo da vam pomognem sa internetom, znam, tesko je.

http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/antic-srbija-petinu-energije-dobija-iz-obnovljivih-izvora/wkw9k30

Deki

pre 6 godina

@V.Tu je problem!Mondeo star osam godina sa "200k"!!??Taj auto ima pola miliona samo ti vidis ono sto pise na satu!A drugo brojevi obrtaja nisu bitni vec samo zapazanje i licno misljenje bez bilo kakvih Jutube strucnjaka!

Захумље

pre 6 meseci

Зашто онда нису донели закон да свако ко има панеле не може да прода вишак струје држави, тако се то ради у разбијеним земљама.
Многе те земље сад користе плиму и осеку и морске струје као најзначајнији извор обновљиве енергије.
(Бг, 26. jul 2017 08:54) # Link komentara
У свакој "развијеној" држави на западу држава откупљује вишкове струје од грађана! Што мислиш зашто су их људи поставили на куће? Због љубави према Грети Тунберг и чистом ваздуху? Боже, шта ја нећу овдје прочитати 🙄(граЏанин развијених земаља већ 25 година)

Nuklearni mravojed

pre 6 meseci

U prevodu dizel je jednostavniji, efikasniji i bolji, ali zbog visokog pritiska sagorevanja napravi nesto NOx. Pravda za dizel
(Ljuba, 22. jul 2017 20:37)


Pravi NOx, ali pravi i partikulate (PM 2.5) koji se trajno urezuju u zidove pluca i izazivaju trajne posledice. Zato su i uveli DPF koji zamazu te rezultate. Zamazu jer kao on to skuplja al krene regeneracija iz tih auspuha ispadaju karakondzule. Onima koji nisu skinuli DPF, a dosta njih jeste.

Benzin (tj ekvivalentan motor) sa druge strane pravi 10x manje NOx od dizela, a partikulata veoma malo, ali proizvodi vise CO2 i ugljovodonicnih ostataka.
Plin pravi NOx izmedju benzina i dizela, skoro potpuno bez PM, ali nesto vise CO2 od benzina (i dizela).

Ako bi se svi dizeli prebacili na plin (ali zamenom motora, ne ugradnjom plina u dizela), vise nego prepolovila bi se NOx emisija, skoro potpuno nestala PM emisija, ali bi se povecala CO2 emisija za oko 1.5x.

Pera

pre 6 godina

Niucemu. Oba smrde i unistavaju planetu i buducnost nas dece. Boate tipos Koji ne znaju sta ce sa parama a nas cine zavsinim od benzina. Vode ratove, unistavaju zemlje itd. Elektricni automobili s druge strane pomazu ocuvanju klime i okolisa.

rog

pre 6 godina

Dizel motor je los jer je zagadjivac i nemam para da ga kupim, a benzinac star 20 godina je najbolji jer za to imam. A ovi sto voze novije automobile na dizel, rade u drzavnim firmama ili su kriminalci. Lakse mi tako da sam sebi objasnim sto nemam para.

Pa kako ne

pre 6 godina

@aaa
120 ks atmosferac i 12 litra po gradu? Koji je to auto? Koje godiste? Imam 2 auta i oba benzinca, turbo. Citroen DS3 1.6 T Sport, 155 konja i po gradu je na nekih 8 litara. Toliko mu je neki mix, moze i manje ali ne volim da se vucem po putu. Drugi je Jaguar XF 2.0T 240ks i on je po gradu na nekih 12 litara i to kazem, ne vucem se ni sa jednim. Vozim normalno, ne gledam na obrtaje i sve to. Nekad ih stiskam, nekad normala ali nikad se ne vucem. Na auto putu su slicnih potrosnja, Jaguar je inace sa 8 brzina automatik, DS3 manuelac 6 brzina. Mozemo mi pricati ovde sta hocemo, kako su dizeli napredovali, tako su i benzinci. Volim dizele, pogotovo ove od V6 3.0 pa na gore. Vrhunske masine. Ali sedite u benzinca 3.0 i u dizel 3.0. Posle dodjite da pricamo :) Vozio sam i dizele, jace i benzince jace i dizel su dobre masine ali benzinac je za mene benzinac. Benzinac vise potrosi ali stavi pored DS3 dizela slicne snage da vidimo koliko ce ostati iza DS3 ;)

Aca

pre 6 godina

Sad kad krenu da *eru i sole pamet TDI-jevci, HDI-jecvi, JTD-ovci, a krenu "benzinci" da im odgovaraju kako se na dizel ore, plin kuva i benzin vozi...

aaa

pre 6 godina

Imam atmosferskog benzinca i gradskog turbo dizela, turbo dizel bolje vuče i ima dosta snage u doslovno svakoj brzini, ali me strašno nervira turbo rupa, atmosferski benzinac ujednačeno diže brzinu, ali sa upaljenom klimom i četri čovjeka muči se strasno (120ks), po meni je atmosferski benzinac bolji (jeftinije održavanje ,čist zvuk, i manje stvari se može pokvarit na samom motoru) ,ali gradsaka potrošnja je 12L prema 5-6L tako da sve ovo pozitivno pada u vodu, no ja ga dosta vozim na otvorenoj cesti pa potrošnja bude oko 8L šta mi je ok s obzirom da nema nekih ulaganja osim redovnog servisa. Da imam novaca i da me ne zanima potrošnja uzea bi atmosferski benzinac 200+ks mislim da niti jedan turbo bezinac/dizel ne mogu zamjenit ugođaj atmosferskog benzinca, bar ne meni.

Milovan S Nikolić Sombor

pre 6 godina

Sva razlika se svodi kada je u pitanju korisnik na cenu.Kao dizelaši manje troše što je istina,ali
su skuplji kod nabavke.Dizelaši više zagadjuju i kraće traju tako da se sve svodi na onu narodnu
sve što uštediš na mostu platićeš na ćupriji.

kad me vec vucete za jezik

pre 6 godina

Ja sam za dizel i to atmosferski, bez turba, redni, sto vise cilindara. No to da bi valjalo, treba da ima oko 5, 6 hiljada kubika. Mogao bi da traje jedno 80 godina a po potrebi moze i voz da povuce a da ide na sve tecno sto gori.

Hahaha

pre 6 godina

Turbina, egr, dpf, dizne, pardon skupe dizne, plivajuci zamajac, intercooler su samo neki od delova kojima je moderan dizel opetrecen zarad manje potrosnje. Kad krene da crkava pojede ustedu za dan.

S-line

pre 6 godina

Elasticni je dizel, bolji odziv na gas itd... mada sve to zbog turbine, a nisam imao prilike da vozim neki turbo benzinac novije generacije i nebih znao reci... sto se tice atmosferaca stvarno su leni i moraju da se vrte u vecim obrtajima a samim tim i potrosnja je mnogo veca!

Trovach

pre 6 godina

Meni auto sluzi da stignem od tacke A do tacke B brzo, da ne pokisnem, ili se ne smrznem kao na bicikli. Zato mi nije bitno koliko je startan, jer sam cak vozeci Skodu Favorit morao da cekam dok ne ubrza neko u, na primer, Golfu ispred mene. Nije uvek do auta, nekad je i do vozaca. Posto ne prelazim velike relacije, benzinac mi je bolji izbor.

mirko

pre 6 godina

Ovde svi pričaju kako dizeli malo troše,5-6 litara.Verovatno mislite na ove tipa clio ili polo sa stotinjak ks.Ovi novi modeli audi,mercedes itd sa 170 i vise konja na 2000 kubika trose ko ludi,a o 3.0 da ne pričamo.Kakva crna mala potrošnja.Ispod 10 litara u gradu možes da sanjaš.

Strokavi mozak

pre 6 godina

Jeste da stoji da dizeli manje trose i lepo vuku i na malim obrtajima ali posto sebi mogu priustiti neki star min 10 god,tu dolaze problemi posto je skuplji za odrzavanje(turbina,dizne,plivajuci zamajac,pumpa visokog pritiska itd).I onda je upitna njegova stednja.Drugar na alfi 147 menjao plivajuci izalo ga 70000 i nesto sa radom mehanicara.Zato je moj izbor benzinac jer je jeftiniji za odrzavanje plus moze da se ugradi gas kome bas mnogo trosi.

bojan

pre 6 godina

 prevodu dizel je jednostavniji, efikasniji i bolji, ali zbog visokog pritiska sagorevanja napravi nesto NOx. Pravda za dizel
(Ljuba, 22. jul 2017 20:37)

Da je jednostavniji ne bi dizelaš bio skuplji 2000e (u proseku) od benzinca. A to nešto NOx-a i čađi što napravi je među glavnim izazivačima raka pluća.

Deki

pre 6 godina

1.5dci 66kw,star tri godine,mecava od agregata,potrosnja do 7 litara dizela u najgoroj eksploataciji.Prosek 5,5l. Benzin 1.6 (opel) 98 kw,lenj,tri brzine promenis do preticanja,kako u gradu tako i na otvorenom.Za brdovite predele,katastrofa!Potrosnja oko 10 l benzina!Napominjem da je ovo samo moje iskustvo sa dva automobila iste starosti i prednost dajem dizelima novije generacije!Ako kupujete automobil neka bude dve godine star sa120,140k na satu a sve ostalo je zamor materijala!

Mika Sumikinen

pre 6 godina

Skandal je nastao zbog onoga sto izlazi na auspuh a ne zbog toga kako radi.
Na zalost i ja vozim dizel ali bih najvise voleo da ih zabrane.
A gluposti o zastiti zivotne sredine i elektro automobilima...a sta mislite, kako se pravi ta struja...na vazduh?

NeV

pre 6 godina

Ta "mala" razlika u stepenu kompresije je uzrok što su dizel motori efikasniji, a samim tim i manji potrošači goriva. Naime, stepen korisnog dejstva motora direktno zavisi od stepena kompresije. Kada bi benzinci imali stepen kompresije veći od 15, kao dizelaši, imalo bi isti SKD. Međutim, pošto se kod benzinaca sabija ne vazduh, već smeša goriva i vazduha, usled zagrevanja koje nastaje kao posledica sabijanja dolazi do pojave samozapaljenja i detonativnog sagorevanja, što nije dobro. Tome se suprotstavljaju aditivi koji povećavaju oktanski broj goriva. Zato je super benzin pogodan za potentnije motore, a ne zato što ima veću toplotnu moć.

markoni

pre 6 godina

@Pera
Sve je to tacno Pero,ali sad se zapitaj ko i kako proizvodi struju i sta se koristi za tu proizvodnju ? Što se tice tvoje dece život im je ugrozen samim tim sto žive u Srbiji.

Zemljoradnik

pre 6 godina

@PeraSve je to tacno Pero,ali sad se zapitaj ko i kako proizvodi struju i sta se koristi za tu proizvodnju ? Što se tice tvoje dece život im je ugrozen samim tim sto žive u Srbiji.
(markoni, 23. jul 2017 08:39)
- Danas još uvek većina električne energije u svetu proizvodi se u elektranama na fosilna goriva, to je tačno. Ali ta slika se menja i sve je više elektrana koje koriste obnovljive izvore energije: vodu, vetar, sunce. Neke razvijene države u zapadnoj Evropi (Danska na primer) postigle su cilj da sva struja koju proizvedu dolazi iz obnovljivih izvora. To je trend koji je nezaustavljiv. Tehnologija obnovljivih izvora električne energije se razvija, a razvija se i tehnologija električnih automobila. Ta dva procesa su paralelna. Fosilna goriva gube polako na značaju i jednog dana postaće prošlost. U ne tako dalekoj budućnosti svi automobili će biti električni i puniće se na struju nastalu iz obnovljivih izvora energije.

Rale

pre 6 godina

Dizel manje trosi ali je u startu skuplji 20-30%. Vise kosta servis i odrzavanje, dizel je skuplji od benzina a kvarovi turbine, dizni, zamajaca i pumpi cesto nadilaze vrednost vozila. Uz to je dizel generator kancerogenog NOx. Sve to zbog malo boljeg ubrzanja dizel motora sto vam cesto u gradskoj guzvi i kilometarskim kolonama na granici ne znaci nista. Moj "tromi benzinski atmosferac"(doduse sa direktnim ubrizgavanjem) na autoputu se lagano nosi sa dizelima. Vozio sam i jedno i drugo za sada ostajem u benzincu.

Vlada

pre 6 godina

@aaa

Jeli druze koliko ti je mator taj auto? Ja imam Hyndai i30 2015 god u normalnoj voznji u gradu ne prebacuje 9, tek ako se gazi onda ode 10.5, na autoputu trosi 5.8-6.2. Ili vozis nesto matoro ili nesto nije u redu. Meni je BMW 1989 318i trosio toliko. I sa pocetka 2000 god automobili ne bi trebali da se priblizavaju cifri od 12 litara ako je sve kako treba, naravno pricamo o motorima ekvivalentne snage 100-130ks.

Gazda Mitke

pre 6 godina

Najbolji je srpski dizel, star 10 godina sa samo 120,000 na satu (puta dva u stvarnom svetu), po gazdi trosi 4 litre (plus 50% u stvarnom svetu), turbina flisuje, polupan katalizator, dizne piske, sagoreva ulje ali zato ide! Kaze gazda nema problema sa njim.

Dok ne stane.

Vlada

pre 6 godina

@Mika Sumikinen

Pa u Banana Republikama poput nase jos uvek uglavnom iz uglja. U normalnim zemljama brane nekada, sada vetrenjace, solarna polja pa cak i zemljama koje nemaju jake sizmicke aktivnosti nuklearna elektrana je daleko cistiji i efikasniji izvor energije od uglja, naravno dok se otpad odlaze propisno.

@Mile (cini mi se da je Mile)

Dizel vuce kao lud a trosi kao upaljac? Jel znas kad dizel trosi kao upaljac? Kada se pali turbina sto manje, a vuce kao lud bas suprotno kada turbina radi non stop. Jel vozi neko jos nekog matorog dizelasa atmosferca? Sedite ima ih jos po ulicama na zalost Kadett recimo 1.7D, pa vidite kako to cudo "juri". Mislim malo je glupo porediti atmosferca sa turbom, ako hocete tako onda turbo sa turbom uporedjujte.

V

pre 6 godina

Deki jeli kako to na benzincu vise brzine saltas u preticanju? Benzinci u proseku imaju 2-3000 vise obrtaja od dizelasa, tu se manje salta. Mora da si pobrkao loncice. Uz to mislim da je ludilo kupovati bilo koj noviji dizelas sa preko 100000km, jednostavno u kombinaciji sa nasim gorivom i odrzavanjem kod "majstora Mice" mnogi delovi su potrosni materijal. Noviji dizelazi su neuporedivo osetljiviji od starijih jer su delovi sve kompleksniji kako bi dizelasi ispunili ostre EU regulative. Mog caleta je na Mondeu starom 8 godina sa 200000km zakacilo skoro sve moguce, EGR 3 puta, DPF zapusen, sad je i senzor na turbini otisao i naravno mora cela turbina da se menja. Auto vredi 5000 evra a popravke izlaze na 2000-2500(samo sad sta treba da se uradi, ne racunajuci predhodne kvarove). Jedan jedini kvar na dizelu anulira ustedu na gorivu za godinu dana minimum. I ne sta god vozili ne budite lenji nego kupujte aditive i stavljajte i sipajte u rezervoar bar 1 godisnje idealno 2 puta jer razgradjuju naslage ugljenika(cadj) kojih ima sa nasim kvalitetom goriva i previse u svakom automobilu. Ovo je za odrzavanje novijih automobila sa malo km, ko je sa druge strane presao puno bez aditiva moj savet je nikako da ne sipaju jer ce napraviti kontra efekat i mozda zapuse sve zivo na kolima jer se do sad skupilo dosta prljavstine, i kada se razgradi i krene da cirkulise ogromnoj kolicini od jednom nece biti dobro.

rog

pre 6 godina

Pričate o obnovljivim izvorima kao da će sutra da prevladaju u proizvodnji,a oni su ustvari toliko mizerno zastupljeni da je to tužno.Znate kada će oni prevladati,tek onda kada se iscrpi i poslednji resurs koji se može naplatiti e tek tad a možda ni tad.Sve to lepo zvuči,ali niko od nas ovde neće živeti u tom svetu.Dotle nek vozi ko šta ima i nek ne filozofira !
(markoni, 24. jul 2017 13:42)

Obnovljivi izvori u Srbiji prelaze 25%.

rog

pre 6 godina

Sva razlika se svodi kada je u pitanju korisnik na cenu.Kao dizelaši manje troše što je istina,ali 
su skuplji kod nabavke.Dizelaši više zagadjuju i kraće traju tako da se sve svodi na onu narodnu 
sve što uštediš na mostu platićeš na ćupriji.
(Milovan S Nikolić Sombor, 23. jul 2017 03:48)

A gde to pise da dizelasi krace traju? Ako mislis krace traju da se uopste ne odrzavaju onda da, krace traju. Odi na mobile.de pa trazi automobile koji su presli preko 500.000km pa javi kojih ima vise, dizel ili benzin.

Veliki brat

pre 6 godina

@(NeV, 22. jul 2017 15:51)

Odakle ti ideja da svi benzinci sabijaju smešu vazduha i goriva? Benzinci sa karburatom da, kao i vozila na TNG.

Novi benzinci imaju sličan sistem ubrizgavanja kao i dizeli, tj. gorivo se ubrizgava pred samo paljenje, ili se čak ubrizgava više puta kako bi sagorevanje bilo ravnomernije, slično kao i kod novih dizela (pošto se gorivo dodaje u više ubrizgavanja tokom faze sagorevanja, sagorevanje je manje eksplozivno pa su manja termička i mehanička naprezanja svih delova, čime se sporije habaju.

Dizel i teorijski ima veći stepen iskorišćenja nezavisno od vrste goriva (pogledajte Diesel vs. Otto cycle), tj. čak i da su benzin i dizel identičnih osobina u smislu energije koju mogu da daju po jedinici zapremine, dizel motori bi bili efikasniji.


Međutim, viša temperatura sagorevanja znači generisanje više NOx kancerogenih gasova (ne, nije problem čađ, crni dim i sl., to je rešeno filterima i sl.), a radi se o gasu koji ne vidimo i u nekim koncetracijama ne osećamo, ali on deluje na naš organizam.

Kod novih benzinaca su takođe temperature u granicama za stvaranje NOx-a, pa i kod njih postoji EGR, ali se kod dizela više izduvnih gasova vraća u cilindar, čime se čestice čađi nagomilavaju i na delovima za usis vazduha.


Na kraju, idealno bi bilo imati elektro pogon, a za generisanje struje se može koristiti SUS motor koji bi radio u idealnom režimu rada kada je zagađenje najmanje.

Brenki

pre 6 godina

Moderni turbo benzinci su jednako skupi za održavanje kao i dizeli jer poseduju sve što i ovi - skupe dizne, varijabilne turbine, katalizatore, interkulere, jače mašine imaju i plivajuće zamajce, a pored svega i troše malo više(i idu bolje, nesporno). Turbo tehnologija omogućava tečnu vožnju i jako ubrzanje po potrebi. Dok ti vratiš brzinu nazad i nabodeš pedalu do kraja, ovi sa turbinama su se već vratili u svoje trake. Turbo rupa ume da bude problem, ali je stvar navike dok ne ukopčaš u kom režimu motor najlepše radi i vuče. A da, jeftiniji atmosferci - 2010. mi je na tadašnjem Fokusu 1.4 crkao katalizator na oko 120 hiljada kilometara - 65000 dinara u Grand Motors - u. Ako pričamo o pravilnom održavanju, ekološkoj svesti i Nox česticama, pošto je našim vozačima to jako bitno, sudeći po komentarima.

rog

pre 6 godina

@rog 
U kojoj to Srbiji ?
(markoni, 25. jul 2017 18:14)

Evo da vam pomognem sa internetom, znam, tesko je.

http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/antic-srbija-petinu-energije-dobija-iz-obnovljivih-izvora/wkw9k30

LaleGator

pre 6 godina

Moji matorci imaju fiat stilo JTD vec 11 godina...
na auto putu trosi prosecno 5L pri 120km/h
Na magistrali trosi oko 4L
A po gradu u proseku 6L
Ali ako se upadne u guzvu ili se malo zesce vozi onda potrosnja skoci na oko 8L po gradu

LaleGator

pre 6 godina

Turbina, egr, dpf, dizne, pardon skupe dizne, plivajuci zamajac, intercooler su samo neki od delova kojima je moderan dizel opetrecen zarad manje potrosnje. Kad krene da crkava pojede ustedu za dan.
(Hahaha, 23. jul 2017 07:10)
__________________

Sve je to tačno
ali
dugotrajnost automobila (bio on dizel ili benzinac) zavisi najvise od vozača

odnosno od načina kako se vozi i kako se odrzava!
Ako motoru vadis dusu (često gas do daske i u crvene obrtaje) to nece da traje dugi

Moji matorcu vec 11 godina voze stila jtd, i ja ga povremeno uzmem kada idem negde dalje ili na more jer zaista trosi malo.

Za tih 11g je presao 180 000km
i nikada se nije pokvario
zato sto je redovno odrzavan i normalno vozen (bez divljackog stiskanja gasa sem kada moras da preteknes kamion na magistrali i to uradi bez problema jer dizeli imaju veliki obrtni moment)

Tajna dugovečnosti automobila je redovno odrzavanje i normalna voznja

rog

pre 6 godina

I ne sta god vozili ne budite lenji nego kupujte aditive i stavljajte i sipajte u rezervoar bar 1 godisnje idealno 2 puta jer razgradjuju naslage ugljenika(cadj) kojih ima sa nasim kvalitetom goriva i previse u svakom automobilu. Ovo je za odrzavanje novijih automobila sa malo km, ko je sa druge strane presao puno bez aditiva moj savet je nikako da ne sipaju jer ce napraviti kontra efekat i mozda zapuse sve zivo na kolima jer se do sad skupilo dosta prljavstine, i kada se razgradi i krene da cirkulise ogromnoj kolicini od jednom nece biti dobro.
(V, 24. jul 2017 19:07)

Neka istrazivanja kazu da aditivi jako malo pomazu u razgradnji naslaga ugljenika. Tu pomoci mnogo nema. Interesantno je da noviji benzinski atmo motori sa direktnim ubrizgavanjem ustvari imaju najvise problema talozenjem ugljenika na ventilima. Toyota je morala da izbaci poboljsanu verziju 1.33 motora zbog toga. Razlog je sto gorivo ne cisti ventile jer ne prolazi vise preko njih.

štangla

pre 6 godina

Sad kad krenu da *eru i sole pamet TDI-jevci, HDI-jecvi, JTD-ovci, a krenu "benzinci" da im odgovaraju kako se na dizel ore, plin kuva i benzin vozi...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] @(Aca, 22. jul 2017 20:17)

I na struju pegla.

messs

pre 6 godina

Moje iskustvo je vrlo relevantno mislim..imam benzinca 2017. 1,6 sa 132 konja i službeni 2016 1,6tdi sa 115 konja..oba automobila su skoro nova, 20.000km sam prešao dizelašem..benzinac mi je skuplji(više opreme itd), ali ako posmatram samo motore teško mi je da se odlučim..u pitanju su zaista nijanse..dizelaš ima neverovatnu potrošnju i obrtni momenat, benzinac je nečujan i na autoputu je uživanje voziti ga, treba malo češće da koristiš menjač..kažu da ovaj benzinski motor sa redovnim održavanjem predje i 500.000km bez problema, opet kažu da dizelaš posle 200.000km može da ima ozbiljnih problema ..ali zaista, kad bi trebao da odlučim koji je bolji bacao bi paru..

Hahaha

pre 6 godina

Lale, tacno ali to vazi kad uzmes nov auto, ili polovan od poznanika gde znas sta je a sta nije ispravno. Ja sam pre 5 godina uzeo ar 159 2.4jtdm sa 145.000 na satu. Sve ok, mazio i pazio, sipao aditive, redovno na servis i onda krenuli gremlini, radio dizne 500€, zamajac i set kvacila sa druk lagerom preko 1000€, malo trap, egr, dpf i ode sva usteda na gorivu za par dana kod majstora. Sad vozim 2 benzinca na plin i jedini servisi su mi redovni filteri, svecice...

Deki

pre 6 godina

@V.Tu je problem!Mondeo star osam godina sa "200k"!!??Taj auto ima pola miliona samo ti vidis ono sto pise na satu!A drugo brojevi obrtaja nisu bitni vec samo zapazanje i licno misljenje bez bilo kakvih Jutube strucnjaka!

Малу предност дајем бензинском СУС-у

pre 6 godina

Што се мотора тиче уколико не прелазите константно 20.000 годишње, немојте ни гледати дизел. Није финансијски исплативо, боље те паре уложити у додатну опрему или каско и слично. То је што се тиче ако купујете нова кола.

За половна ту већ наш човек вага и тражи и нада се доброј куповини.

pera

pre 6 godina

@realni kontras
toliko o tvom znanju koje je krajnje povrsno i vredelo je 80tih i 90tih godina. A verovatno jos vozis golf2 td i na tom do novou znanja

markoni

pre 6 godina

Pričate o obnovljivim izvorima kao da će sutra da prevladaju u proizvodnji,a oni su ustvari toliko mizerno zastupljeni da je to tužno.Znate kada će oni prevladati,tek onda kada se iscrpi i poslednji resurs koji se može naplatiti e tek tad a možda ni tad.Sve to lepo zvuči,ali niko od nas ovde neće živeti u tom svetu.Dotle nek vozi ko šta ima i nek ne filozofira !

Бг

pre 6 godina

@U kojoj to Srbiji ?
(markoni, 25. jul 2017 18:14),
Човек је потпуно у праву велики део струје добијамо из хидроцентрала.
Оно са ветрењачама је идиотизам и прање пара. Усвојили смо закон који тсјкунима пуни касу, јер ту зелену енергију плаћамо ненормално много а допринос је идиотски.
Зашто онда нису донели закон да свако ко има панеле не може да прода вишак струје држави, тако се то ради у разбијеним земљама.
Многе те земље сад користе плиму и осеку и морске струје као најзначајнији извор обновљиве енергије.

Monsieur Alphonse

pre 6 godina

Na kraju, idealno bi bilo imati elektro pogon, a za generisanje struje se može koristiti SUS motor koji bi radio u idealnom režimu rada kada je zagađenje najmanje.
(Veliki brat, 23. jul 2017 00:30)

To je otprilike sistem koji se primenjuje na dizel-električnim lokomotivama i nekim brodovima poslednjih bar 60-70 godina. Oduvek sam se pitao zašto se takvo rešenje nikad ne primenjuje na putničkim automobilima, ili barem na kamionima. Neki jak razlog mora biti, ali ja samo nagađam koji je.

Na prvi pogled, izgleda jednostavno i primamljivo. Umesto menjača i kvačila, na vratilo SUS motora se direktno nakači generator, a na dva ili na sva četiri točka bi bili pogonski elektromotori. SUS motor bi (skoro) uvek radio u optimalnom režimu, dakle bio i ekonomičniji, a o prednostima elektromotora nad kvačilom i menjačem ne treba ni pričati.

Verovatno je problem to što je generator snage, recimo 75 kW (oko 100 KS), suviše glomazan i težak da bi se mogao ugraditi u putnički auto. Kad se tome doda još i težina elektromotora, cela stvar postaje ipak malo preteška. U slučaju lokomotive ili broda, koja tona više ili manje nije neki problem i mesta ima koliko ti treba, ali kod putničkog auta je situacija sasvim suprotna!

Međutim, kad bi se maksimalno optimizovao i sa današnjim novim materijalima verujem da se danas može napraviti vrlo kompaktan, lagan i snažan generator/elektromotor. E sad, pitanje za koju cenu...

Vlada

pre 6 godina

@Zemljoradnik

Ono sto je nama potrebno pa cak i prekopotrebno u Srbiji jeste elektrana koja radi na djubre, tj spaljuje djubre. 2200 tona dnevno za 50MWW struje. Koliko deponija imamo radila bi minimum 50 godina samo koristeci trenutno akumulirano djubre koje imamo.

rog

pre 6 godina

@rog 
E hvala ti na informaciji,Antić znaci rekao u to onda nećemo sumnjati kao ni u ono sto njegov sef kaze ?
(markoni, 26. jul 2017 18:35)

Pa nebitno dal je Antic ili ne, te informacije mozes da dobijes na X razlicitih mesta. I ne samo to, vec je pitanje i da li elektrana djerdap ulazi u ovih 20% jer je iz nekog razloga iz EU ne klasifikuju kao 100% obnovljivu energiju inace bi presli 27% sto je u EU sada cilj do mislim 2018. Ja sam prvi put za to cuo od coveka koji radi u centrali mreza Srbije upravo na sistemima razmene. Inace ako posetis nekad djerdap videces da je velicina pojedinacne turbine i dalje najveca u Evropi. Ako imas neki bolji argument navedi ga, a ne ovo sto si napisao.

Захумље

pre 6 meseci

Зашто онда нису донели закон да свако ко има панеле не може да прода вишак струје држави, тако се то ради у разбијеним земљама.
Многе те земље сад користе плиму и осеку и морске струје као најзначајнији извор обновљиве енергије.
(Бг, 26. jul 2017 08:54) # Link komentara
У свакој "развијеној" држави на западу држава откупљује вишкове струје од грађана! Што мислиш зашто су их људи поставили на куће? Због љубави према Грети Тунберг и чистом ваздуху? Боже, шта ја нећу овдје прочитати 🙄(граЏанин развијених земаља већ 25 година)

Nuklearni mravojed

pre 6 meseci

U prevodu dizel je jednostavniji, efikasniji i bolji, ali zbog visokog pritiska sagorevanja napravi nesto NOx. Pravda za dizel
(Ljuba, 22. jul 2017 20:37)


Pravi NOx, ali pravi i partikulate (PM 2.5) koji se trajno urezuju u zidove pluca i izazivaju trajne posledice. Zato su i uveli DPF koji zamazu te rezultate. Zamazu jer kao on to skuplja al krene regeneracija iz tih auspuha ispadaju karakondzule. Onima koji nisu skinuli DPF, a dosta njih jeste.

Benzin (tj ekvivalentan motor) sa druge strane pravi 10x manje NOx od dizela, a partikulata veoma malo, ali proizvodi vise CO2 i ugljovodonicnih ostataka.
Plin pravi NOx izmedju benzina i dizela, skoro potpuno bez PM, ali nesto vise CO2 od benzina (i dizela).

Ako bi se svi dizeli prebacili na plin (ali zamenom motora, ne ugradnjom plina u dizela), vise nego prepolovila bi se NOx emisija, skoro potpuno nestala PM emisija, ali bi se povecala CO2 emisija za oko 1.5x.