Petak, 21.07.2017.

13:23

Uskoro kod nas: Merenje srednje brzine, kazne u sanduče

Izvor: B92

Uskoro kod nas: Merenje srednje brzine, kazne u sanduèe IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

350 Komentari

Sortiraj po:

zoki

pre 6 godina

Moja Alfa 159 sa 150ks najbolji odnos potrošnje i brzine ima na 130-140 km/h sasvim prijatno konforno i upravljivo se osećam do nekih 170-180 posle toga nemam ni snage ni živaca da jurim...ograničenje 120. E sad da li sam ja na 150 opasniji od onog u Golfu 2 ili Yugu na 120, gume 14 inča bez abs-a esp-a vdc-a i ostalog?! Vezano za merenje između naplatnih to je stvar koja će kazniti ljude koji ne idu često niti jure po Auto putu...razmislite.... onaj koji ide 250km/h taj dobro zna sve cake i praviće pauze takve da ne bude uhvaćen onaj koji ne koristi često auto put i ide 130-140 biće kažnjen.

BMWF10

pre 6 godina

pa to pali samo na nekoj kracoj relaciji od par kilometara , kao sto ima u austriji i njemackoj i gde vec .. zove se section control .. a ko normalan da meri to na 100 ili vise kilometara uz pauze i sve nema logike!

Bg

pre 6 godina

@pistonhead,
Kažeš u normalnim zemljama ograničenje je 130km/h.
Prvo da li smo mi normalna zemlja i društvo? Dovoljno je pročitati ovde komentare i koliki ima bolida za volanom.
Budi siguran da te niko na autoputu neće dirati ako voziš malo brže, jedno 20%. Tako da je sa stanovišta prakse glupo menjati zakon.
Ovde ima onih koji nas ubeđuju da je vožnja od 160km/h normalna. Jedan čak napisa da je vožnja od 120km/h nebezbedna. Valjda čoveku je neprijatno da prikoči kad se nekom približava pa mora da mu amblenduje.

Pustite vi Nemačku tamo je auto lobi iznad zakona. Sad im curi na sve strane kako lažiraju testove. Takođe njihovi auto listovi drže i drnaju celu kontinentalnu evropu.
Setite se šta su radili Renou oko Dačije, kako omalovažavaju Japance i druge. Kad je u pitanju Amerika moraju da plaćaju kazne i da ćute ko zaliveni.

Ovo oko srednje brzine je dobra ideja koje ipak mora da privoli ljude na normalnu vožnju.

Rendy

pre 6 godina

sva sreća pa su gužve na rampama tolike da samo onaj koji nije konstantno vozio preko 250km/h nema šta da brine... Dok dođe na red, kao da je vozio po propisu:) još ako svratiš na pumpu po gorivo i popiješ kaficu, možeš i Vejron da teraš pun gas...
(bole, 21. jul 2017 16:23)

Vozis "250", rizikujes glavu ( u slucaju bilo kakvog incidenta vozac pri brzini vecoj od 150 km/h nema skoro nikakve sanse da uradi bilo sta, cista sreca je u pitanju) i na kraju sa kaficom stignes u isto vreme kao mi sto postujemo propise!?!? Kakav si ti genijalac! Uzas nije cudo sto su nam groblja puna takvih " Lauda".

Strokavi mozak

pre 6 godina

Od presretaca je aktivan i beli 508, kao i serije 5 bele boje isto nije na BG table. A oni se prakticno ne mogu ne primetiti, nabiju se pozadi uz auto, ne koriste pokazivace pravca, strance ne jure koliko sam ja primetio. 

Ali da se nadovezem, ubedljivo su najgori gastrabajteri na putu, ali ubedljivo.
(Pera, 23. jul 2017 04:29)
Nemoj da te zavaraju jer tablice menjaju kako hoce video sam ih sa Ni,Ja,Ns tablicama.Imaju jos i crnog bmw,pasata i micubisi lansera evo.I da kaznjavaju i gastarbajtere i strance,samo njima je smesna kazna 2500din oko 20€.

Dijaspora ali civilizovana

pre 6 godina

Komentatori su dobar primer sto sam se iselio iz te primitivne drzave, pazi glavne ideje u komentarima: vozis 200 na sat, sednes na kaficu i smanjis prosecnu brzinu na dozvoljenu ili nece oni kaznama nas naterati na postovanje zakona, proradice nas inat. Koliko bahatosti, koliko otpora postovanju zakona, koliko gluposti...
(dijasporac, 21. jul 2017 17:27)

Zivo me zanima da li ti i tebi sl vozite tako u zemljama gde ste se nastanili?? Ja sam u Svedskoj gde je ogranicenje 110 km/h ponegde 120, retko, extremno retko vozim brze. Na isti nacin vozim i u Srbiji. Sistem po dzepu primeniti sto brze i sto nemilosrdnije, ali bez izuzetaka!

Rendy

pre 6 godina

a hoce da mi stigne kazna na adresu van Srbije ako imam strane tablice? Cisto sumnjam...
(bobby, 23. jul 2017 09:44)

Ne, ali ce policajac da te zaustavi nakon naplatne rampe i posalje sa uplatnicom da platis kaznu pa nastavi dalje. Ideja nije losa da se stane na put bar jednom delu bahatih!

Thomas

pre 6 godina

znaci izadjem na auto put i vozim 230km/h onda stanem na naeu pumpu da rucam i popijem kafu i procitam novine i opet nastavim 200 da vozim do rampe a ukupni prosek voznje 115 na sat.E bas ste pametni

tex

pre 6 godina

Milane, oni koji po auto putu lete 140+ predstavljaju vecu opasnost u saobracaju od redova na naplatnim rampama.
(Georgije ubiva azdahu, 23. jul 2017 00:43)

Svako stajanje na autoputu je potencijalno najveca opasnost jer namena autoputa je protok vozila. Naplatne rampe su izazvale nevidjen broj sudara kod nas na autoputu I to samo zbog pohlepe i muvacine

pero kg

pre 6 godina

Vožnja na autoputu je kažnjiva ukoliko je brzina na njemu ispod 40km/h. Ovde može biti problema ukoliko se desi da, na primer, zbog kvara moram da se zaustavim u zaustavnoj traci ili na parkingu..ukoliko mi treba 2-3 sata da otklonim kvar, popih kaznu na pravdi boga. Ideja, u principu, nije loša ali treba uzeti u obzir svaku situaciju.

Gross

pre 6 godina

Ljudi ne nervirajte se. Lepo se malo strpite do Horgoša ili Batrovaca, pa kad izadjete iz ove močvare od zemlje, vozite lepo ko normalan covek 160-170. Inace, za neznalice, duga voznja autoputem konstantnom brzinom od 120 je izuzetno opasna

Milojko

pre 6 godina

Pod jedan ovi što pričaju o kamerama sa prepoznavanjem tablica očigledno žive u lala landu. Ovo u Srbiji jedino može da zaživi očitavanjem kartica na naplatnim rampama. Svaki drugi sistem papreno košta a naši naravno nemaju pare jer su sve već pokradene.
Drugo sistem sa stajanjem za kafu je neefikasan. Najefikasniji sistem je da se na naplatnoj rampi kaže da ste izgubili karticu i onda vam jednostavno naplate maksimalnu cenu od najdalje naplatne rampe do te. Ako putujete iole duže to u najgorem slučaju izadje 100-150dinara skuplje nego što bi ste inače platili, sigurni ste od kazne, a niste izgubili ništa vremena.
Zašto je u Srbiji tako lako preveslati zakon, pa baš zato što ga donose i sprovode glupaci.

Dr

pre 6 godina

Naravno, narod je stoka i gledajte da nam i kožu sa leđa skinete
To što nam auta propadoše od puteva punih rupetina i kolotraza to nema nikakve veze sa vama

Milan

pre 6 godina

@Prst na celo
Turska; Ankara-Istanbul 150km/h.
Vozio sam u desetak zemalja i nigde me niko nije kaznio do 150km/h. Jedino su englezi dosadni ko stenice sa ogranicenjima

Georgije ubiva azdahu

pre 6 godina

Ограничења из 1960-тих. Путујеш кроз Србију 7 сати као да је величине једне Немачке. Па како вас бре није срамота да више пљачкате овај народ? Путатине најскупље, гориво најскупље. А шта имамо за узврат? Аутопут са рупама и гориво препуно сумпора. Ово није држава, ово је тамни вилајет...
(Марко, 23. jul 2017 07:01)

Kako tebe nije stramota da voznjom od 150 ugrozavas zivote drugih ?

I jos optuzijes drzavu koja koliko toliko pokusava da uvede neki red u jednoj od naj bahatijih zemlja Evrope. Ponasate se kao u obdanistu - "Ucitenjica mi neda da vozim brze od 120 a meni je Sena bio do kolena ..." Ako vec i izaberes da vozis toliko brzo onda bar stani iza posledica toga kao odrastao covek.

Za tvoju informaciju vecina drzava u Evropi ima ogranicenja izmedju 110 i 130.

Zoran

pre 6 godina

Ovo je velika greska jer su ogranicenja svuda u okruzenju 130, pa i 140 u Bugarskoj npr.,a u Nemackoj nema ogranicenja . Tolerancija na prekoracenje gde ga ima je 10%. Mislim da cemo izgubiti mnogo stranaca koji ce naci alternativna resenja. I na kraju procentualno najmanje saobracajki imamo na auto putu. Bolje je da se bave pijanim vozacima i magistralnim putevima a ne
vozacima koji voze bez ugrozavanja drugih .

janko

pre 6 godina

to je krajnji idiotizam i ugrožavanje prava i slobode kretanja ako neko vozi brzo uhvati te ga i kaznite a ne da vi se služite trikovima da punite budžet koji na sve načine postaje pljačka klasična i to akcize 100 din na litar i putarine koje su nenormalno velike.

pistonhead

pre 6 godina

Bolje da prvo poprave puteve i podignu ogranicenje kao u normalnim zemljama na 130 km/h. Onda neka stave kamere na deonice na kojima se cesto "divlja" i neka kazne stizu kuci. To je normalan i logican sled kao u svim zemljama koje su razvijenije od nase. Ovo neustavno pracenje kretanja je lose i skupo reseno, nezakonito, moze da se prevari i sto je jos vaznije nece puno uciniti za bezbednost u saobracaju. Edukacija i kvalitetniji putevi ce uciniti vise nego 1000 novih nacina da se udari po dzepu i kupi oprema na namestenom tenderu. Ali to nije poenta i to svi znamo. Zato patrole i stoje tamo gde je ogranicenje 40 km/h i pecaju gradjane koji odu 47km/h a nema ih ispred splavova sa alko testom.

Ivan

pre 6 godina

Da nije žalosno što glave sa ovolikim manjkom znanja i osnovne logike ugrožavaju i tuđe živote, bilo bi smešno. Srbija jedna od zemalja sa najjeftinijim autoputevima, čak i u regionu. E sad, da biste to videli, morate izaći iz zemlje. Može i da se istraži, ali već videsmo da se pada na matematici za osnovnu školu, istraživački rad je u Srbiji na nivou fakulteta što je daleko od većine Šumahera srpskih drumova. Nije sramota ako nikada niste izašli iz Srbije, stvarno nije, postoji mnogo razloga zbog kojih je mnogim ljudima to uskraćeno. Sramota je biti ignorant i neznalica, a ponašati se suprotno. E da, fizika se uči tek u višim razredima osnovne škole ;)

Na kraju, najveća sramota je sebičnost kojoj sveti nisu ni tuđi životi.

hm

pre 6 godina

@Prst na celo

Potpuno se slažem da neće uvesti sistem, a da ga ne razrade ili prekopiraju od nekud gde funkcioniše. I sve ovo što čitamo na komentarima oko ispijanja kafa i usporavanja ispred naplatne stanice, uglavnom su gluposti.
Lično me nervira to što pominjete na kraju vašeg komentara. Ograničenje na 120 km/h, kako je bilo i pre 30 godina. Svuda u okruženju su ograničenje podigli na 130 km/h. Takođe, svuda postoji određena tolerancija. Neka i naši podignu na 130 i neka u sistem uključe toleranciju 5 - 10%, pa neka kažnjavaju ko ide preko toga.

Asd

pre 6 godina

Kome ce na adresu stizati kazne? Vlasnicima kola? Oni ne mora da su bili i za volanom. Moj otac nema obe noge a na njega se vodi auto. Zasto bi on platio kaznu? Ovo sve je prilicno manjkavo ali i ocekivano od SNS genijalaca.
(IgyBgd, 22. jul 2017 19:21

Registrovao si automobili na oca da bi koristio parking za invalide? I još imaš obraza da nekom nešto spočitavaš? More m'rš!

Mirko

pre 6 godina

Kako može da se izmeri srednja brzina kretanja po autoputu u slučaju da vozača pred drugom naplatnom rampom sačeka kolona vozila usled čega do same rampe dođe tek posle 10 - 15 minuta čekanja u koloni? Da li će se i to čekanje uzeti u obzir prilikom računanja? Nisam siguran da naši policajci raspolažu takvim znanjem matematike.. :)

Batalaka

pre 6 godina

Setio sam se ! Tahografe da ugrade svi ! Stop na rampi , pa kontrola. 400 hiljada vozila, , 150 evra tahograf, lepe pare za Vučićev budžet. Može da plati još „investitora“ ...

gori si "genijalac" od ovih iz SNS-a

pre 6 godina

Kome ce na adresu stizati kazne? Vlasnicima kola? Oni ne mora da su bili i za volanom. Moj otac nema obe noge a na njega se vodi auto. Zasto bi on platio kaznu? Ovo sve je prilicno manjkavo ali i ocekivano od SNS genijalaca.
(IgyBgd, 22. jul 2017 19:21)

A da, ne daj Bože, udariš pešaka i pobegneš, po tebi ne bi mogli da te kazne. Kako da te kazne kad se auto ne vodi na tebe?

mile

pre 6 godina

mene zanima kako je ugrozavanje drugih brza voznja na auto putu. pa gde cu da vozim brzo nego tu? koja je poenta onda automobila koji nogu da idu preko 120 kmh?

Vlada

pre 6 godina

Smesni su mi ljudi sa komentarima oni koji jure 140-150. Pa da li ste svesni da su ti zakoni ogranicenja sirom sveta uvedeni kada je prosecni automobil jedva isao tom brzinom, ako su tehnicki ispravni naravno. Pa cak i ono sto je kod nas sad popularno najvise C segment sa pocetka 2000ih godina je vise nego sposoban da ide sigurno na 140-150 km/h. Nemacke deonice gde nema ogranicenja brzine imaju neke strasne brojeve nesreca? Nije brzina najveci faktor nesreca pogotovo na auto putevima vec umor, alkohol, nervoza zbog guzvi i ostalog. U praksi nema velike razlike izmedju 120 i 150 km/h na autoputu, jer ostali ucesnici isto se krecu brzinama od 100 kmh pa na vise. A zapamtite sad dobro sta cu reci i gledajte, koliko rupa ce biti otvoreno u ogradama na autoputu i izlazi koji ce voditi na zemljane puteve pored auto puta.

Марко

pre 6 godina

Ограничења из 1960-тих. Путујеш кроз Србију 7 сати као да је величине једне Немачке. Па како вас бре није срамота да више пљачкате овај народ? Путатине најскупље, гориво најскупље. А шта имамо за узврат? Аутопут са рупама и гориво препуно сумпора. Ово није држава, ово је тамни вилајет...

Prst na celo

pre 6 godina

Svi koji misle da ce da prevare sistem su BUDALE zasto?
1.Ovaj sistem se koristi u vise zemalja pa funkcionse.
2.Da li ce zaista onaj ko vozi 200 km/h stati i popiti kafu? pa nece jer zuri i nije mu do kafe.
3.Da li ce od BGD-a do Nisa da vozi 200 km/h narednih 150km, pa usporiti na 50 km/h da bi imao prosek od 120km/h? pa nece.
4.Da li zaista mislite da ce se prosecna brzina meriti od jedne do druge naplatene rampe? pa nece ni to.
5.Upravo sam izmislio toplu vodu! A sta ako postave na odredjenim deonicama sistem za merenje prosecne brzine na kojima nema mesta za ispijanje kafa,tocenje goriva,jedenje rostilj itd,sta onda?
Dajte ljudi urazumite se, da li zaista mislite da su ljudi koji su prepisali zakone bas toliko tupavi i glupi? a svi mi pametni,i da nisu uzeli sva moguca scenarija za prevaru oko prosecne brzine.
6.Sem Nemacke,nadjite zemlju u svetu gde je dozvoljena max. brzina preko 130 km/h.
Svi vi koji vozite brzo,i smeskate se kako to ne funkcionise i ako mislite da ce te uspeti u vasim smesnim idejama ponovo razmislite ili spremite novcanike.

Pera

pre 6 godina

Od presretaca je aktivan i beli 508, kao i serije 5 bele boje isto nije na BG table. A oni se prakticno ne mogu ne primetiti, nabiju se pozadi uz auto, ne koriste pokazivace pravca, strance ne jure koliko sam ja primetio.

Ali da se nadovezem, ubedljivo su najgori gastrabajteri na putu, ali ubedljivo.

Eston

pre 6 godina

U gradovima, na ulicama počeli su da ginu ljudi, zbog jurnjave. Razmišljajte kako da ukrotite ove, uglavnom najmlađe vozače, koji divljaju po gradskim ulicama. Ovo što najavljujete je samo zbog otimanja para narodu.

Veliki brat

pre 6 godina

Au, koliko ovih pametnih sa ozbiljnim znanjem matematike, koji će da piju kafu na pumpi ili u motelu, pažljivo izračunaju vreme dolaska na izlaznu rampu da im prosečna brzina bude oko 120km/h...


I možda ih ovaj sistem natera da obnove matematiku iz vremena kad su bili kod učiteljice, ali ih izgleda neće naterati da nauče FIZIKU.

Jer, da znaju fiziku, znali bi da se pri vožnji od 200 ili 250km/h jednostavno NE preživljava saobraćajna nesreća, osim ako ste baš rođeni pod srećnom zvezdom.

A drugo, čak i da pravite pauzu za kaficu, bićete odmorniji pa i da vozite 200km/h, što poprilično umara, bićete manje opasni jer ćete biti odmorniji.
Najbolje i da svi vi koji budete pravili te pauze za kafu, svraćate uvek na istu pumpu ili u isti model, pa razmenjujete "lovačke priče" o tome kako ste zeznuli sistem.


Ali, nisu problem automobili, već ovi turci i ostali koji šleperima jure 130km/h i više autoputem. Jednom sam čak video naš "voz" na koji je natovareno 5 ili 7 automobila i 'ladno ide 130km/h.
S obzirom da možda oni i ne bi vozili toliko brzo da gazde ne vrše pritisak na njih, da vidimo po uvođenju ovog sistema šta će da bude? Čak i da napravi jednu pauzu negde, neće valjda na svakoj deonici da pravi pauze, onda ništa nije uradio tom brzom vožnjom.

Isto za autobuse, kao i za kamione. Šleperi i mnoga druga teretna vozila na autoputu ne smeju se kretati brže od 100km/h, isto važi i za autobuse!

Georgije ubiva azdahu

pre 6 godina

a da se smisli nesto od cega bi vozaci mogli da imaju koristi ?

npr obavestenje 15 do 20 km pre naplatne rampe i granice kolika je guzva da mozete da se iskljucite sa autoputa blagovremeno ako ne zelite da stojite u redu.
(milan, 22. jul 2017 21:31)

Milane, oni koji po auto putu lete 140+ predstavljaju vecu opasnost u saobracaju od redova na naplatnim rampama.

Georgije ubiva azdahu

pre 6 godina

Поштујем ограничења,али је ово кретенизам.Описменити стоку која дивља,а не правити пандурску државу.
(Смена Страже, 21. jul 2017 17:12)

Da si ti nekada pitao seljaka kako se vaspitava stoka ne bi napisao ovakav komentar.

E sad zasto velika vecina komentatora smatra da je brzina od preko 130km/h na nasim autoputevima siguna je pitanje za pshijatre. Ima tu raznih kompleksa - a nista od racionanog i kulturnog ponasanja. I posle se pitamo zasto nam se klinci tuku u coporima poraznoraznim Zakintosima

milan

pre 6 godina

a da se smisli nesto od cega bi vozaci mogli da imaju koristi ?

npr obavestenje 15 do 20 km pre naplatne rampe i granice kolika je guzva da mozete da se iskljucite sa autoputa blagovremeno ako ne zelite da stojite u redu.

Nikola

pre 6 godina

Ovo postoji u Italiji i što je najluđe ljudi staju na pumpe da smanje prosečnu brzinu. Kada ih pitaš zašto voze toliko da moraju stati ne znaju da odgovore. Tako je i sa našim i sa talijanskim vozačima.

sad malo ja

pre 6 godina

@dijasporac - nemas pojma koliko me je sramota tebe i tvog ponasanja i svih ostalih iz dijaspore kad dodjete ovde...radite sve sto tamo nesmete i muka mi je od vas
meni je inace ova prica debilna jer nece biti nikakva preventiva mladima vec jos jedan nacin punjenja kase drzavnim parazitima

aleksa

pre 6 godina

Kad sam tek polozio nisam ni bio svestan koliko ima policije po gradu onda sam zahvaljuci iskustvu i dve gurpe jedna na facebook/u a druga aplikacija ,,Nasa patrola,, otkrio koliko ima radara po Beogradu i koja su vozila presretaci. Pre nego sto sam znao mesta za radare i po neku tablicu al svaku marku,model i boju presretaca nisam imao ni jednu situaciju da sam za malo napravio sudar a sad kad znam stalno gledam zaboravim da je tu i tu radr pa legnem na kocnicu (Sajam oba smera bukvalno svaki dan)Jurija Gagarina, kod SIVA kod kuce cveca,Bul. Oslobodjenja ispod restorana Kovac i posle pumpe,Nikole tesle retko al po nekad pre palacinarnice Pinokio ka Senjaku pre kruznog toka,Ustanicka kod ljermotove bas retko ona nizbrdica ka rakovici kod 5 solitera bas retko itd.KOCIM ko BUDALA kada se zaboravim zato sto pisu kazne vec za 55 kmh. Ako ikada budem imao saobracajku negde po BG a da nije cukanje bice zbog policije! Presretaci SuperB par komada petica bmw beli 3 kom. crni a6,2 micubisi lansera imaju skoro indentice tablice to mi je sumnjivo pasat al on je retko bas u akciji. Molim vas objavite komentar nek ljudi barem zapamte po neku lokaciju ako ne znaju e da kod FMP radar redovan :D Instalirajte aplikaciju ,,Nasa patrola,, vrhunska je.

IgyBgd

pre 6 godina

Kome ce na adresu stizati kazne? Vlasnicima kola? Oni ne mora da su bili i za volanom. Moj otac nema obe noge a na njega se vodi auto. Zasto bi on platio kaznu? Ovo sve je prilicno manjkavo ali i ocekivano od SNS genijalaca.

Boki

pre 6 godina

Samo da u tu srednju brzinu zaracunaju i one deonice na kojima su radovi.
Ne mogu da se setim kad sam prosao celu deonicu BG-NI a da nije bar negde bilo radova. Dakle, srednja brzina mora da bude znatno niza od 120km/h, a jos onaj deo kod Raznja gde su grbe na putu "popravaljene" stavljanjem ogranicenja brzine, sve bre da se zaracuna...

Batalaka

pre 6 godina

Još jedan dokaz da je srpska policija (vlast) najpametnija na svetu! Nobelova nagrada za „izum“ , ...kako se niko toga do sada nije setio...
Doduše u Istočnoj Nemačkoj na tranzitu od Hofa do Zapadnog Berlina Štazi je registrovao ulaz kod Hofa i ulaz u Z.Berlin. Svako ko se zadržao u nekom od motela Mitropa , morao je da čuva račun na kome je registrovano vreme provedeno u motelu... U protivnom ...e to nisam pokušao da saznam...
U svakom slučaju dr Neša treba ovaj jedinstveni srpski izum da patentira kao autorsko delo!

dragan

pre 6 godina

Pa to nema sanse da uhvati ikoga u prekoracenju.
Pa u Srbiji nema ni na jednom mestu deonica auto puta a da je full ispravna i da mozes da je speglas sa nekom neprikladnom brzinom,a da te negde ne zakace radovi na putu .

Goran

pre 6 godina

Ja bih ovo oborio na sudu tvrdnjom da sam, čim sam ušao na deonicu, stao sa strane i bio zakačen za drugi auto koji je čekao, a onda je on išao večom brzinom od dozvoljene dok me je vukao, sve do pred izlazak kada smo se razišli, a on ostao na parkingu zauvek. Ja nisam prekšrio nikakav zakon, već on, iako se moje vozilo kretalo prosečnom brzinom većom od dozvoljene. Pa izvolite, g. tužioce, dokažite da to nije istina. Poenta je: kazna mora biti za onaj dokazivi trenutak kada sam se kretao brže od dozvoljenog, a ne za neki period gde se kaže "sigurno je nekad, negde, tokom toga, išao brže". Za tako nešto moraju da promene Zakon, a bogami i Ustav.

MomaSRB

pre 6 godina

...Preporucljiva voznja za najlakse izbegavanhe oresretaca je od 200kmh pa na vise i tada samo pratite retrovizor uocite da vam se neko priblizava usporite jer velika je verovatnoca da ce to biti presretac her vecina vozaca vozi oko 130,140 kmh.Iskustvp je cudo.pozz
(goran, 21. jul 2017 18:12)

Koliko gluposti si napisao da je to nenormalno. Druže, ako voziš 200 km/h ili brže, pod jedan...onda si bolestan i treba da ti se doživotno oduzme dozvola, a pod dva... ako voziš 200 km/h i brže i uočiš da ti se neko približava, velika je verovatnoća da si već slikan i snimljen i da i neće pokušavati da te stignu, već će čestitka da ti stigne kući!

Mogu da vi pitam nesto

pre 6 godina

Ako neko stvarno zuri iz opravdanih razloga onda mu pauza za rucak nece ici u prilog..Zanima me samo da li ce ovo vaziti i za vozila koja imaju "blinkere"?

dovla

pre 6 godina

sudecci po "ingenioznosti" Srbenda da "marnu kintu iz tudjeg dzepa a ni luk jeli nit luk mirisali"-verujem da cce ulazna rampa 'biti' u "moskovskoj" vremenskoj zoni,a izlazna u "grinichkoj/londonskoj"!....:-D ;-)

Nije predlog

pre 6 godina

Sa danasnjom tehnologijom, jeftinim kamerama i softverom za prepoznavanje tablica, srednja brzina bi lako mogla da se izracunava na svakih 30-40 km, ne samo na celoj deonici.

parx

pre 6 godina

@Ryan, bar ces odmoriti. Pa kada vozis opet 250 km/h, bices odmorna budala, a ne umorna budala. Moras priznati, ovo prvo je malo bezbednije.

vozim 200 da big pio kafu na pumpi?! Ahahaha

pre 6 godina

pola sveta sam prosao na 4 točka ali ove sisteme pljacke naroda nema nigde na svetu. vozimo najvece krseve a imamo najviše sistema za naplatu.
(ledenjak, 21. jul 2017 13:37)

Nisi ti mrdnuo dalje od svog sela. Da jesi znao bi da ovo već funkcioniše po svetu. Većina komentatora se veoma uzbudila zbog ovoga. Šta je problem? Vi ste neki od tih bitangi koji voze sumanuto pa ste se osetilo ugroženo? Posebna stvar je da većina nema osnovna znanja iz matematike i fizike. Da ste bili pažljivi na času ne biste lupetali od kafi, pivu i klopi.

e

pre 6 godina

Lepo su to smislili policajci.Zavaljeni u hladovini klime svojih (državnih) automobila troše gorivo ispijaju hladno pivo i čekaju ribu da se upeca. Kako će upecati ako na pr. na rampi "riba" čeka pola sata ili sat,A ???

Lale gator

pre 6 godina

Resenje pije vodu samo kod ENP, kad cekas na naplatnoj rampi pada prosecna brzina. U svakom slucaju odlicna ideja, eto slatkih parica od bahatih gasterbajtera koji prolaze kroz Srbiju i u koloni od 5-6 vozila, a svi voze preko 170km/h.

Vozač koji je sam zaradio za auto

pre 6 godina

@Goran Podržavam u potpunosti
Kada poslednji Leksus, Audi A6, škoda Superb i ostala vozila ministarstva, sekretarijata, agencija, kancelarija, direkcija, saveta, zavoda i ostalih koji se voze od našeg novca budu išli 120km/h, možemo da pregovaramo.

Dragan

pre 6 godina

Najbolje ugradite čip svakom građaninu u auto da nas prati policija 24h i da se naplati što je više moguće kazni.
Kakve veze ima prosečna brzina sa bezbednošću saobracaja? Nikakve! Vozicu 250 km/ h pa spustiti na 50km/h i tako vratiti prosečnu brzinu na dozvoljenih 120-130km/h. Ako se ovo uvede onda to nena veze sa poboljšanjem bezbednosti saobracaja. Svrha kazni bi trebala biti bolja bezbednost i smanjenje broja nezgoda a ne veca naplata.

pustos

pre 6 godina

vest za paljevine...a ima ih u Srbiji..sve napredno
a sustina je na drugoj strani i "lapanju" nikad vecem

al vi se lozite i dalje

napreDno

PedjaM

pre 6 godina

mislim da ce ova zezancija da za jedno godinu dve pogadja pretezno strance na proputovanju i ponekog neobavestenog SRB-ludaka koji zuri negde i sl.

meeskec

pre 6 godina

Svima vama koji vozite brze od 160, treba zaplenjivati u unistavati automobile u roku od 24h.
Unistavanje na vase oci bi bilo free, a ako necete da gledate, onda se placa 100.000 dinara.
I ende.

only fools and horses

pre 6 godina

@goran

To što ste napisali nije tačno. Lično znam dvoje ljudi zaustavljeni od strane presretača. Jedan je vozio nešto ispod 180 a drugi 220. Ovaj drugi slučaj se valjda tretira kao nasilnička vožnja i vozač se hapsi i vodi u pritvor. A nisam nikad čuo da su zaustavljali nekog za 140-150. Čak su mi ablendovali jednom da se sklonim (vozio sam oko 140) jer su očigledno jurili nekog. Strahovito brzo su proleteli, nisam tu brzinu doživeo do tada na autoputu, ni od ovih sa pratnjom.
A te priče o prepoznavanju presretača ne pije vodu. Ti koji voze takvim brzinama sigurno nemaju vremena ni mogućnosti da zagledaju te sitnice.
A ovo na rampama potpuno podržavam. Ali samo kao jednu od mera za kontrolu brzine. I još ako bi tako doveli u red strance kojima je bitno što pre da prođu, i tako voze samo kod nas, bilo bi super. Nisu naši putevi sa 2 trake podesni za divljanje. To svako može da vidi kad autobus sa 100km/h pretiče kamion koji ide 80. Tu bi onda morala da postoji još jedna, treća traka.
Možda bi OK bilo da se pomeri granica na 130km/h. Ali to je u suštini nebitno, jer niko vas neće kazniti za 130, neće čak ni za 140, ionako većina vozi tim brzinama. A kad bi pomerili granicu, svi bi vozili još brže.

Milos Kecman

pre 6 godina

Nekada bi i ja dao komentar kako su ograničenja glupa i davno postavljena ali iskreno se slažem da treba ograničiti i sankcionisati. Rodjenje i matičnim brojem prihvatamo sve zakone i uredbe države u kojoj živimo. Ko se vozi vani i gleda saobraćajke usput jasno mu je šta bezbijedan saobraćaj znači. Nažalost većina komentara ovdje je vezana za računanje prosjeka i pijenje kafe a niko ne spominje statistiku da je najmanji broj nesreća sa teškim poslijedicama upravo u državama sa najvećim kaznama. Lično povremeno platim kaznu ali podržavam drakonske kazne. Najjače mi je mišljenje drugara koji kaže: "nisu nam kazne uskladjene sa visinom plate", pa ni ne trebaju biti, vozi normalno i neće te interesovati. Balkan sindrom: brži, duži, veći pa dokle ćemo biti primitivci?

Nemanja

pre 6 godina

@Nenad e druze pa nisi ti daleko otisao od ovih sa ispijanjem kafe, sto se tice bezbednosti svakako da je neko ko je za volanom 10h veca pretnja, ali nemozes to porediti u smislu bolje da vozim 160kmh nego 10h ... ni jedno ni drugo nije dobro, najzrelije i najodgovornije bi bilo da si na putu za more uzeo neku medju stanicu kao prenociste i tako vozio put do mora svo vreme po saobracajnoj regulativi, bez ugrozavanja drugih ucesnika, a takodje odmoran stigao i na more, a kasnije i kuci. Uzdravlje

Dobro

pre 6 godina

Pozdravljam ideju.
Naravno da svako ko napravi pauzu moze d smanji prosek i ne plati kaznu.
Ovaj sistem je smisljen za one koji NE prave pauzu.
Za mene potpuno ok.
Francuzi imaju ovaj sistem vec sigurno 10 godina, ali su na naplatnim rampama kontrolisali policajci, sedeci pored sluzbenika na naplatnoj rampi. Naravno, ne za sve, samo metodom slucajnog uzorka. I meni uzese 50 evra :-))

Iz zemlje lala uvek Vas,

mg

pre 6 godina

Tacno neki ce stati sa strane da popiju pivo i rucaju. Ali stvar je u tome sto su 70% trkaca na ulicama u svojim morisima i audijima dizel takve neopjevane stipse da bi radje dali bubreg nego platili sebi i jos nekome rucak. To su oni vozaci ljutih masina koji kukaju kad gorivo poskupi 2 centa po litru a parkiraju na krovu kuce ako treba samo da ne bi platili parking. I sad neko ocekuje da oni plate rucak?

ja

pre 6 godina

@ (hahahah, 21. jul 2017 17:15)

Ma išao je u Grčku, samo ne kapira pomeranje sata kada uđe u Grčku i njegovo vraćanje kada izlazi iz nje. Eto mu već 2 sata od njegovih 3,5 što je "uštedeo".

boris

pre 6 godina

@goran a i ostalin "junaci" Uživanje je biti opušten u onome što radiš. Ako zagledaš svaki audi ili bmw, uključenje, svakoga ko te stiže i sl. to je opterećujuće.
Savet, ako hoćeš da voziš brzo odeš gde je to dozvoljeno.
I za kraj, po opisima koje si dao prepoznajem "junačke priče" a ne istinu ;)

LazarBL

pre 6 godina

Ne znam zasto ljudi spominju Italiju,godisnje putujem barem 20 puta u Italiju i zakljucio sam da se od svih evropskih zemalja najbrze vozi bas u Italiji,imaju oznake na autoputu za neki sidtem koji se zove Tutor ali licno moje misljenje je da to ne funkcionise jer nikada nisam video da neko placa kaznu a i sam vozim 180kmh kroz Italiju.Inace da bi vam prosecna brzina na autoputu bila 120kmh mirate da vozite izmedju 170 i 180 kmh.tako da je moje misljenje da je ovaj sistem totalno pogresan.
(goran, 21. jul 2017 15:52) # Link komentara
Znaci vozim sat vremena izmedju 160 i 170kmh i dobijem prosjecun brzinu od 12kmh???
Objasni molim te
pozzz iz BL

danili

pre 6 godina

Pa vozicemo malo 140 - 150 pa posto napravimo pauzu od 20 minuta uskocimo pa vidimo da ima vremena i za brze, uklapamo se. Umesto da vozimo prosecno 130-140 prosecne brzine onih koji se ne pridrzavaju maksimalne brzine (a njih je oko 60 % ) na auto putu bice na ovaj nacin podignute za 10 do 20 km/h .Naravno na ovaj nacin ce se broj nesreca povecati.Do sada smo sami vozili brze sad ce jos da nas nateraju. Reci ce da zato imaju i presretace, pa sta onda imali su i dosad, ljudi rade svoj posao i tu se prica zavrsava. Ja licno ne vidim drugu logiku jer sa 110-120 km/h dovodim u opasnost i sebe i druge, kvarim im ritam i ulazim u problem. Nisam ja nesavestan vozac vec se prilagodjavam okolnostima a okolnosti se pogorsavaju. Naravno da ce ovim potezom opteretiti i unervoziti vozace jer ce morati da racunaju prosecnu brzinu a to im ni u skoli nije islo najbolje i eto jos jednog problema.Ovim u glavi samo kazne

danili

pre 6 godina

Pa vozicemo malo 140 - 150 pa posto napravimo pauzu od 20 minuta uskocimo pa vidimo da ima vremena i za brze, uklapamo se. Umesto da vozimo prosecno 130-140 prosecne brzine onih koji se ne pridrzavaju maksimalne brzine (a njih je oko 60 % ) na auto putu bice na ovaj nacin podignute za 10 do 20 km/h .Naravno na ovaj nacin ce se broj nesreca povecati.Do sada smo sami vozili brze sad ce jos da nas nateraju. Reci ce da zato imaju i presretace, pa sta onda imali su i dosad, ljudi rade svoj posao i tu se prica zavrsava. Ja licno ne vidim drugu logiku jer sa 110-120 km/h dovodim u opasnost i sebe i druge, kvarim im ritam i ulazim u problem. Nisam ja nesavestan vozac vec se prilagodjavam okolnostima a okolnosti se pogorsavaju. Naravno da ce ovim potezom opteretiti i unervoziti vozace jer ce morati da racunaju prosecnu brzinu a to im ni u skoli nije islo najbolje i eto jos jednog problema.Ovim u glavi samo kazne

fourwheels

pre 6 godina

E pa drugovi komentatori, ispromašivali ste poentu i fazon potpuno!

Svi se nešto naložili da će da voze brzinom svetlosti i onda popiti cisternu kafe i eto - rešen problem.

Vaš problem je što vi uvek polazite od pretpostavke da vam je serviran tekst sa potpunim informacijama, a to često nije slučaj.

Konkretno, ovde mnogi ne napiraju kako se ovakvi sistemi projektuju. Prosto, baš kao što se (mahom po EU) brzina meri u tunelima na ulazu/izlazu i tako računa prosek, tako će se i na autoputu prosek računati u sekcijama, između kojih NEMA odmorišta i pumpi. Dakle, možete eventualno ilegalno stati u zaustavnu traku i igrati jamb - ako mislite da ste pametniji od sistema.

Drugo, bezvezarija sa čekanjem na rampi je isto promašena priča, jer se merenje obavlja u zoni na oko 1-2km PRE rampe, otprilike na delu gde počinju da se pojavljuju znakovi za naplatnu rampu. Tako da, to što mislite da ćete čekanjem na rampi ili pumpi smanjiti prosek.... pa, recimo da se veoma i grdno varate. Good luck sa tom logikom.

Ako izvedba bude makar 50% od onoga u razvijenim zemljama, obrali ste bostan, pili kafu ili ne.

Eto tako, a vi sad krenite da rondate po aplikacijama za računanje prosečnih brzina i ispijenih kafa.

gradinar

pre 6 godina

Не знам чему овако злобни коментари. Нису ово наши измислили, то функционише на многим другим местима.
Друго, просечна брзина није проблем, осим ако неко баш изразито дивља. Једном сам путовао БГ-ZG, а на почетку сам подесио путни компјутер на нулу. Мислио сам да сам све време возио 130 до 150km/h. Био сам убеђен да ће ми просек бити бар 120km/h, али кад сам се искључио са аутопута, погледао сам путни комп и тамо је писало да ми је просек 109km/h... Дакле, увек имате нека успорења, или застајкивања и просек буде мањи но што се чини. Наравно, овакво мерење није исто као кад километражу поделите са временом, али може бити показатељ.
Према томе, нема бриге...

Aleksandar

pre 6 godina

@(Pera, 21. jul 2017 17:46)

Ti si video nemački autoban kol'ko što sam i ja video Gretu Garbo - samo na slici. Što te naravno ne sprečava da širiš ono što si umislio kao istinu. Ne znam da l' bi skupio i deset kilometara autoputa sa šest traka po pravcu - to postoji samo privremeno pri spajanju puteva i kod velikih petlji. Ograničenja se ne postavljaju po traci i tamo gde nema ograničenja ako se otvori i zaustavna za prolaz (i to se dešava, doduše samo kad su gužve) možeš da ideš i 300km/h zaustavnom - jedino što moraš je da pretičeš sa leve strane i da se vratiš što desnije kad završiš preticanje (a i to se toleriše jer ako voziš 300km/h naravno da nećeš ići cik-cak kad na svakih stotinak metara pretekneš nekoga). Inače, to što na dobranom delu autoban sistema nema ograničenja ne znači da svi voze ovde suludim brzinama. Čak i bez ograničenja ljudi se uglavnom drže raspona od 130 do 150 km/h jer preko toga obično treba više koncentracije i više zamara.

Izvor: par stotinak hiljada kilometara izvozanih po raznim delovima tog istog autobahn sistema.

Sergio

pre 6 godina

Postovani komentatori, ne znam sto ste se svi "uhvatili" za "stane i popije kafu i ruca". Nek' vozi 200, nije ni policija bez presretaca. Ja licno podrzavam. hvala

neshKO

pre 6 godina

@Olja.. pa ko će normalan da vozi 200 km/h na auto putu i onda 20 minuta sedi i pije kafu ?!? Pa zar nije normalnije i pametnije voziti lepo 120 km/h i ne moraš da ideš na silu da piješ kafu i gledaš na sat !?!

goran

pre 6 godina

Presretaci mogu da zaustave samo neiskusne vozace i najcesce zaustavljaju vozila koja voze oko 150kmh sto i nije neka brzina na autoputu,iskusan vozac prepoznaje njihove automobile,bela petica crni a6 .... kada obilazite pomenute automobile na autoputu obratite paznju i prepoznajete presretaca, u njemu sede vozac i jos dva putnika,ako obratite paznju kroz zadnje staklo se vide rotaciona svetla i ako je zatamljeno,kroz resetku prednje maske vidi se kamera itd.. pratite ukljucenja na odmaralistima i benzinskim pumpama ako vidite sumnjive automobile pogledate da li ce jrenuti za vama.Preporucljiva voznja za najlakse izbegavanhe oresretaca je od 200kmh pa na vise i tada samo pratite retrovizor uocite da vam se neko priblizava usporite jer velika je verovatnoca da ce to biti presretac her vecina vozaca vozi oko 130,140 kmh.Iskustvp je cudo.pozz

Ne radi se o bezbednosti...

pre 6 godina

Oh, majko moja, 99.9% komentatora potpuno masi poentu. Ovde se radi o tome da se strpaju pare u dzep za rudimentirani sistem koji se najbolje moze opisati legendarnom recenicom iz crtanog filma: "Cemu ovo sluzi a jos i ne radi??" Naravno, sluzi i punjenju budzeta, i to naravno onog dela koji nikakve veze nema sa bezbednoscu saobracaja. Srbija ima mizeran procenat auto puteva u odnosu na sve ostale puteve, pa je i procenat stradanja na njima zapravo mali. Doduse, to niko ne objavljuje, ali bi bilo interesantno videti koliko ljudi strada u saobracaju na auto putu (pa nek uracunamo i sve pospane Turke, pijane i ostale, ne samo brzinu). Auto put je najbezbedniji vid drumskog saobracaja i jasno je da takav potez za cilj ima korupciju kod nabavke i uvecane budzetske prihode. Sa druge strane, takav sistem se moze prevariti ne samo stajanjem na pumpi, nego i prljavim tablicama i na jos nekoliko nacina... Ja cenim savesne vozace, ali za vas koji ovo podrzavate kratko podsecanje iz logike: kada je pogresna premisa, pogresan je i zakljucak.

goranh

pre 6 godina

Boze pomozi sta sve ljudski mozak moze da smisli.....Najbolje bi bilo da uvedu neku taksu da se plati dok sednemo u auto da ne dobijamo vise sresove od radara,presretaca.....i ostalih ludorija.Evo ti buraz 500 din pa me pusti da odmorim mozak
(Kuki, 21. jul 2017 15:40)

Lakšće će da odmoriš mozak ako poštuješ propise.

Zoran

pre 6 godina

U Bugarskoj kamere i automatski radari na autoputu svakih 15-20 kolometara, a u gradu na vaznijim raskrsnicama i opasnim mestima, pa divljaj. Bugari, gospoda za nas iz Severne Koreje, bruka.

aladin

pre 6 godina

Da su nam putevi ravni bez rupa i kolotraga ja bi bio srecan jer bi ziveo u normalnoj drzavi.
Da ljudi voze kvalitetne, normalne i nove automobile sa novim gumama, koji ne zagadjuju okolinu, ne vidim razlog da se ne poveca max brzina na 150.
Jos ako drzava sponzorise hibride.
A ovako drzava me prati kuda idem i gde izlazim, ali jos gore, pola komentara ovde pisalo su oni koji preticu sa leve strane, blicaju, sviraju od nervoze, preticu kolone i NE razmisljaju!

A inace kvalitetan veci auto (veliko medjuosovinsko rastojanje) moze i ovim nasim losim putevima bez vibracija i 160-190 a toliko i voze automobili sa plavo crvenim svetlima.... kad nas obilaze...

Relax, Kultura pre svega!

Aleksandar

pre 6 godina

A kad planirate da menjate zakon, pošto u postojećem ne postoji pojam 'prosečne brzine' već samo prekoračenja najviše dozvoljene brzine? Ili ćete vi to ovako diletantski kao i sve ostalo pa onda ako prođe-prođe, dok se prvi građanin ne seti da uzme advokata i razruši vam tu kulu od karata plaćenu našim novcem?

A šta vas i briga, nije kao da ćete vi snositi posledice svega ovoga i popravku, i odštete ćemo plaćati mi, a državne limuzine koje jurcaju 160+ po autoputu su i onako oslobođene putarina i prolaze bez beleženja tablica u sistem.

Slobodan

pre 6 godina

Zašto biste onda jurcali, ako ćete stati da odmorite pred rampu? Potrošićete isto vremena, a više novca (potrošnja goriva/stajanje na kafu).

sve je jasno

pre 6 godina

Toooo milicijo! I presretace zadrzati i uvesti merenje srednje brzine. Dokle vise blicanje nervoznih napaljotki koji su kratki dole pa kompenzuju. A onda ih vidis kako skrecu na pumpu 300 metara odatle ili se iskljucuju na ispod 1km udaljenosti od mesta na kome su morali hitno da prodju...
(Ivan, 21. jul 2017 16:17)

Pa imaš li ti duše, čoveče! Jel' ne shvataš da mu je bilo hitno? Neće valjda da zaustavi u zaustavnoj traci pa da mokri pored puta.

Petar

pre 6 godina

????? Au batice, jeste glupost, ali tvoja. Pa ako ces praviti pauzu sto vozis brzo? Onda lepo vozis koliko je ogranicenje i ne pravis pauzu. Prosto zar ne. A za sve matematicare koji ce da se odmaraju po 30min i vise oitanje...Zasto onda divljati autoputem i ugrozavati zivote drugih ucesnika???
(svemir i glupost su beskonacni, 21. jul 2017 15:42)
Zato sto razlog njihovog jurcanja sigurno nije vreme jer kao da zivimo na Wall Streetu pa su im minuti bitni.A zapravo zivimo u rupi balkanskoj gde nista ne funkcionise. Dakle, pokusavas da pronadjes razum i logiku u rezonu primitivaca i glupaka,a to te svrstava samo na par meste iznad na lestvici razumnosti.

dijasporac

pre 6 godina

Komentatori su dobar primer sto sam se iselio iz te primitivne drzave, pazi glavne ideje u komentarima: vozis 200 na sat, sednes na kaficu i smanjis prosecnu brzinu na dozvoljenu ili nece oni kaznama nas naterati na postovanje zakona, proradice nas inat. Koliko bahatosti, koliko otpora postovanju zakona, koliko gluposti...

Aleksandar

pre 6 godina

@(Nixon Nikic, 21. jul 2017 14:35)

Prijatelju, SAD je skup država kao što im i ime govori, nema tu jedinstvenog ograničenja - na Havajima ne možeš voziti brže od 60mph (~96km/h), al' zato u Teksasu možeš i 85mph (~137km/h). I, zamisli čuda, duplo više ljudi (po glavi stanovnika!) pogine na putevima u Misisipiju gde je maksimalno ograničenje 70mph (~113km/h) nego u Teksasu.

Takođe, duplo više ljudi (opet, po glavi stanovnika) pogine na autoputevima širom Australije gde je najviše ograničenje 110km/h nego u Nemačkoj koja na pola svojih glavnih autoputeva i nema ograničenja, dok je na ostatku ograničenje uglavnom 130km/h.

I šta ti to govori o ograničenjima brzina na autoputu?

Aleksandar

pre 6 godina

@(gile, 21. jul 2017 15:21)

Svaki narod ima svoje bubice - eto recimo taj isti Nemac kome ovo ne bi palo na pamet da čuje da je gorivo na pumpi 80 kilometara dalje 5 centi jeftinije neće imati problem da se odveze tamo, natoči 50 litara i 'uštedi' 2.5€, a to što će potrošiti 10€ goriva (a o vremenu i da ne pričamo) da bi to izveo to nema veze...

Troll

pre 6 godina

Da li je moguce da ovoliko ljudi pije kafu???

Totalno podrzavam srednju brzinu, al isto tako treba i regulisati da na autoputu lepo bude dozvoljeno 130 !!!

Смена Страже

pre 6 godina

Поштујем ограничења,али је ово кретенизам.Описменити стоку која дивља,а не правити пандурску државу.

sokrat

pre 6 godina

Svi će da piju kafu na pumpi, ali jedan je rešio da popije čaj! Ima nade za nas! Alo bre, kafedžije, a presretači, radari? Ko je rekao da će njih ukinuti?

hahahah

pre 6 godina

Evo vam rezultati mog ovogodisnjeg, eksperimenta putovanja na more: U jednom smeru sam vozio uglavnom po ogranicenjima, 120 na autoputu, a u drugom sam vozio brze, na autoputu 160 (sto ne smatram nikakvim divljanjem). Brzim nacinom sam ustedeo vise od 3 i po sata voznje. Pa nek svako proceni ko je bezbedniji vozac - onaj koji je u sestom satu voznje ili onaj u desetom.
(Nenad, 21. jul 2017 15:38)

ne znam gde si isao na more s autom al moralo je da bude minimum 1700km u jednom pravcu konstantno vozeci tom brzinom, tako da sumnjam u iskrenost tvog komentara

Blek

pre 6 godina

Prvo: Ovi sto ce da voze 250km/h pa da prave pauze, da ih pitam - koja je poenta jurcanja, kada ces stici u isto vreme kao i da vozis 120?

Drugo: kako se u taj plan uklapa 45-o minutno cekanje na naplatnoj?

Stvarno?

pre 6 godina

Da li je iko tražio od saobraćajne policije da izračuna podatak koliko se udesa desilo na autoputu, a koliko na ostalim ( i to kojim) putevima u poslednjih pet godina? Naravno da nije, jer bi to zahtevalo neki minimum inteligencije. Na autoputu, s obzirom na broj vozila koji prođe, praktično nema udesa. Ali sa jedne strane imamo bahatost koja bi da pokaže da kao nešto radi, a sa druge gomilu ispijača kafe koji bi, kao, da zeznu sistem. Suština je smanjiti broj udesa i utvrditi gde i zašto se dešavaju, i naći način da se to spreči. Ovako, ispijači kafe i donosioci zakona zaslužuju jedni druge. Srbija brale!

Eleftherios

pre 6 godina

и бензинске станице имају камере. умрежавање је лако.
(.орг, 21. jul 2017 15:41)

Hajde da angažujemo i BIA-u da proverava koliko je ko proveo na pumpi ili motelu.

global road fatalities(annual)-1.2 million

pre 6 godina

Ovo će biti kao u onoj basni o kornjači i zecu. Uporan jugić će pre stići na odredište od zeke u merdži.

Strokavi mozak

pre 6 godina

Samo da pitam:Dali ce da stize kazna i ovima pod rotaciom sto se voze uglavnom crni audi,bmw i po koja skoda?Jer na auto-putu dok ja vozim 120 km/h kad prolete pored mene zaljuljaju mi auto.

БГ

pre 6 godina

@Nenad, 21. jul 2017 15:38) ,
Кажеш 160км/ч није дивљање. Не да није него јесте уколико је ограничење 120км/ч.
Кажеш уштедео си 3 сата вожње до мора. То само у теорији, у случају да није било гужве на граничним прелазима.
Онај ко је возио 160км/ч где имате ограничење од 120, зна колики је то напор јер стално морате да кочиите и после да убрзавате. О потрошњи горива нећу ни да причам. Ја се вама не склањам кад ми аблендијете кад претичем неколико возила. Па ти гледај ко угрожава безбедност. Поново стићи три сата пре на неку детонацију где идете на вишедневни одмор, под стресном вожњом је будалаштина. Такође ми није јасно зашто мислите да имате право да возите претицајном траком.
Мене више брину плусеви које си добио на глупости које си написао.
Уколико је ограничење вожње на 120км/ч, 140км/ч се може сматрати прихватљивом брзином на ауто путу,то је 20% већа брзина од дозвољене и то се мање више свуда толерише. Све остало спада под бахату вожњу.
Такође мала ограничења на регионалним путевима су идиотизам јер и то угрожава безбедност. Велики психички напор.

mmjah

pre 6 godina

sedite u Mercedesa, Audija, BMW-a ili limuzine Pežoa Citroena itd. i vozite autoputem 120.
To Vam je kao da Yugo vozite istim putem 60km/h.
Ograničenje i za Yuga i za neku ozbiljnu limuzinu isto? Gde tu logika ?

Trovach

pre 6 godina

@srBa...Mislim da je ovo namenjeno ludacima koji duplo prekoracuju dozvoljenu brzinu na autoputu. Ako budu kaznjavali one koji ponekad budu vozili 130-140 na sat, znacemo zasto je ovo uvedeno.

protivurecnost

pre 6 godina

Apsolutno nepouzdan nacin odredjivanja srednje brzine, zaista. Kada se telo krece iz mesta A u mesto B, srednja brzina je v=(s1+s2+...+sn)/(t1+t2+...+tn). Zamislite ako je recimo s2=0 (uzimate gorivo na pumpi), s4=0 (rucate u nekom restoranu usput) I sn=0 (cekate u dugackom redu ispred naplatne rampe)... ko se bar malo razume u matematiku I fiziku za sesti razred shvatice da ovaj nacin odredjivanja brzine kretanja nije merodavan.

Zoran

pre 6 godina

Zakrpite rupe na putevima i obuzdajte trkace i ,,driftere" u naseljenim mestima Ne bacajte drzavne pare na tehniku vec isterajte saobracajce iz auta da ne prespavaju celu smenu. Pare uplatite deci za lecenje!!!

dr Arslanagić

pre 6 godina

Pitam se, kome li će stići kazna kad ga nagazim sa mojim registarskim tablicama BG-xxx-ĆČ? Sreća pa su kompetentne osobe iz MUP-a napravile ovaj divni i pouzdani sistem numeracije, pogodan za automatsko očitavanje.

rog

pre 6 godina

Daj makar dignite ogranicenje na 130km/h svi ce da izginemo, u vodu.
Produzite malo te trake za ukljucenje na autoput ovako imas fore 20m da postignes brzinu da bi se ukljucio bezbedno. Redovno ljudi ulecu sa 50km/h u srednju traku. I pocnite da kaznjavate ljudi koji voze 60km/h po autoputu, nije bezbedno.

Eleftherios

pre 6 godina

????? Au batice, jeste glupost, ali tvoja. Pa ako ces praviti pauzu sto vozis brzo? Onda lepo vozis koliko je ogranicenje i ne pravis pauzu. Prosto zar ne. A za sve matematicare koji ce da se odmaraju po 30min i vise oitanje...Zasto onda divljati autoputem i ugrozavati zivote drugih ucesnika???
(svemir i glupost su beskonacni, 21. jul 2017 15:42)

Pa zar nije bolje da se vozi brzo (na autoputu) pa onda napraviti pauzu pola sata da se protegneš, popiješ kafu, sok i onda nastaviti dalje, nego voziti osam sati bez prestanka pa makar i po ograničenjima, ja sam za ono prvo.

Pera Magic Mitic

pre 6 godina

Pokusavam da nadjem neki komentar, a da nije "napravicu pauzu i popiti kafu"....tesko.
Odo' da se raspitam za neki plac uz autoput, da napravim kafic.

Pera

pre 6 godina

Vidim da se svi bune kad god neko pokusa da uvede malo reda kod nas. Kako vozimo, treba jos vise da nas lupaju po dzepovima. Zasto ke tesko postovati ogranicenje brzine? Kazete "u Nemackoj nema ogranicenja". Zasto ne kazete da njihov autoban ima po 6 traka u jednom smeru i da su 2 trake bez ogranicenja? Ako vam se ne svidja, idite u Nemacku.
Ovde su ljudi naviknuti da bezakonje. Parkiraju se gde stignu. Samo na 5 minuta. Ako dodje invalid ti me pozovi,evo ti broj. A gde cu drugo. Pa sta ako je raskrsnica,mozes da se provuces. Sta ova hitna, pale rotaciju da bi izbegli guzvu.
U Zemunu u Glavnoj ulici ima po dve trake. Covek je izjavio da je raskrsnica sa Bezanijskom ulicom (koja je jednosmerna) nezgodna. Jer kad ides, ne vidis pesaka od autobusa.
Znati da vozis nije stvar okretanja volana i menjanja brzina, nego postovanje pravila i snalazenja

Baltazar

pre 6 godina

Mora da je neki SNS kadar cim je ovako nesto preslozio. Jako me zanima kako ce da izmere prosecnu brzinu od jedne do druge naplatne rampe ako su zastoji na istoj? Ponekad se ceka i po 20tak min pa i duze, kako planiraju to da uracunaju?

Ivan

pre 6 godina

Toooo milicijo! I presretace zadrzati i uvesti merenje srednje brzine. Dokle vise blicanje nervoznih napaljotki koji su kratki dole pa kompenzuju. A onda ih vidis kako skrecu na pumpu 300 metara odatle ili se iskljucuju na ispod 1km udaljenosti od mesta na kome su morali hitno da prodju...

baba_vanga

pre 6 godina

Ma to nema mozga ni u tragovima. Ima li na benziskim stanicama isto neki sistem koji ce da da vreme ulaska i izlaska? Smesnooo!!!!

Nemanja

pre 6 godina

@ Gross, 21. jul 2017 14:25

Ovo nema veze sa saobracjanim strucnjacima vec sa policijom, koja misli da je strucna a daleko je od toga. Ipak, vrlo su strucni u otimanju para jer je ovo klasicna mera za to.
Bavite se vi gospodo kontrolom saobracaja na ostalim putevima i u naseljima, pustite autoputeve koji su najbezbedniji tipovi puteva, projektovani za visoke brzine.

bole

pre 6 godina

sva sreća pa su gužve na rampama tolike da samo onaj koji nije konstantno vozio preko 250km/h nema šta da brine... Dok dođe na red, kao da je vozio po propisu:) još ako svratiš na pumpu po gorivo i popiješ kaficu, možeš i Vejron da teraš pun gas...

pedja

pre 6 godina

Niko ne vozi ogranicenom brzinom sem po neko na auto putu. To sluzi samo da se ljudi kaznjavaju. Normalna brzina je 30-40% veca od dozviljene.

Marko

pre 6 godina

Za čega pravite auto-puteve, da bi ljudi mileli po njemu 120km/h? Modernizujte zakone, tolerišite prekoračenja do određenog procenta pa tek onda kažnjavajte! Nije više 1960. godina nego 2017.

Mili

pre 6 godina

U saobracaju je najbitnije da protok vozila tece neometano sto u prevodu znaci da treba kaznjavati samo one koji narusavaju ritam saobracaja. To su oni sa stranim tablicama sto smeju da blicaju samo u Srbiji jer bi ih za to u Nemackoj papreno rebnuli da im se drugi skone sa puta kao I oni sto voze Jugice 80 na sat I prave pometnju.

Nije bitno da li saobracaj tece na 100km/h ili na 170km/h bitno je da svi voze istim ritmom. To je ako ih interesuje infrastruktura a ako ih interesuje punjene budzeta onda imate ovakve nebuloze koje ce napraviti jos veci hara-kiri na putevima jer ce svi voziti kao po iglama. Naravno da nikog ne interesuje bezbednost u saobracaju jer da ih interesuje ne bi bile kilometarkse kolone na naplatnim rampama vec bi bile vinjete.

Ma sta nam naprica

pre 6 godina

@Ovo padne sve na sudu jer da bi nesto merilo neku veličinu a ovde se meri vreme znači da sat na naplatnoj rampi mora da ima uverenje tipa merila i da se baždari po zakonu. Takodje rastojanje od tačke A do tačke B mora biti izmereno instrumentom koji je odobren. Plus satovi moraju biti sinhronizovani. Po našem zakonu greška merenja ne sme da bude više od 1%. Baš da vidim uverenje tipa merila za sat na PC-ju na naplatnoj rampi. 
To nigde nije prošlo u svetu. Možda misle da smo svi na nivou 4 razreda osnovne škole. 
Amaterizam....
(Donkey Kong - analiticar, 21. jul 2017 14:16)

Na kakvom sudu života ti? Pa parking servis ne ide na sud više, aman nego preko izvršitelja uteruju naplatu.

Perax

pre 6 godina

Na zapadu su kamere na svakom nadvoznjaku i znaku postavljenom iznad puta, a ne samo na rampama. Tako da te pauze izmedju iskljucenja u tom scenariju padaju u vodu.

olja

pre 6 godina

ovako,po vašem zakonu fizike
Mogu da divljam sa brzinom jer neće biti kamera i ..
onda sednem u neki motel i polako pijem kafu,sok,jedem roštiš,sve polako i kada dodjem na naplatnu rampu vaš zako fizike,se prešao u preračunavanju.
Kakve gluposti samo izmišljavate eto vam primer da to ne pie vodu

kozje staze

pre 6 godina

Hocemo u Evropu brzinom svetlosti, kako neki to vole da kažu, a uvodimo zakon iz srednjeg veka kojim se brzina vozilima na autoputu ograničava na 120km/h, što je za modernu Evropu brzina za zaprežna kola.

Joker

pre 6 godina

ja i da ocu s ovim krsem ne mogu da idem vise od 120 ? a i ne smem toliko da ne prokuva , tu 100km/h da se ne cuje lanac taman ? i ko je onda bezbedniji na putu ? ja ili neko s novim vozilom koji ide 150-170km/h .
Novo je novo i to je to . A s druge strane nije nam put ni za 120km/h to nesto trese, cuje se , buči , ne nije moj krs ?

Gorki

pre 6 godina

To samo ovima iz tzv agencije za bezbednost moze pasti na pamet. Vozis 200km/h i onda na pumpi popijes kafu i imas pristojnu srednju brzinu. Sustina je kupiti softver i tu se dobro ugraditi. Pogadjamo koja ce firma dobiti tender za softver. Deonica od Zemuna do Panceva sluzi samo za reketiranje gradjana. Danas sam dao crvenu.

Legend

pre 6 godina

To sto si ti napisao nekom Nemcu ne bi ni palo na pamet . Onda su nam drugi krivi sto nam je drzava u haosu . Pa vi Srbi bre gledate kako da zajebete zakon koji je jos u izradi , prosto neverovatno. Ako te ne mrzi sat vremena da sedis na pumpi da bi vozio pola sata brzinom od 250 svaka ti cast . Gluplji komentar nisi mogao da ostavis . Ja bi zbog takvih uveo i na pumpama kamere da vidimo kliko ste se zadrzali pa to da se oduzme na kraju racunice a to sve bi morale pumpe same da finansiraju ili nece imati dozvolu da prodaju gorivo na autoputu . Lako drzava moze od bahatih vozaca da naplati samo da hoce .
(gile, 21. jul 2017 15:21)


Pa naravno da Nemcu to ne bi palo na pamet jer je to presporo za Nemca,ono što bi on uradio je da bi vozio 300 s obzirom da njihova ograničenja nisu za kočije.Uđeš u traku gde nema ograničenja i teraj kolko ti duša ište.Autobahns su i poznati po tome da nemaju ograničenja.

nn

pre 6 godina

А ако возач попије кафу на некој бензиској пумпи то драстично мења просечну брзину!!!

pera

pre 6 godina

vidim u srbiji ima dosta ovih sto voze preko 200.
sa 200evra mesecno ? po onakvim putevima?
i vi se jos hvalite kako cete da zeznete sistem?
i vi trazite plate i standard zivota kao na zapadu?
a postovanje zakona rodjaci???
moreeeeee ....

srBA

pre 6 godina

Večito je vozač kriv, a oni što postavljaju idiotska ograničenja nisu.
Primer je novi Pupinov most. Na njemu i onako divnim lepim prilaznim saobraćajnicama – 50kmh!?
A na Ibrskoj 50 ili 60 kmh. Jednom prilikom sam vozio strogo po tim ograničenjima, i šta se desilo. Iza mene se stvorila ogromna kolona nervoznih vozača. Ne znam kako ovo da komentarišem.

ASOT

pre 6 godina

@Ovo je napravljeno za kamiondzije, a ne za obicne gradjane.... da kamiondzije vise ne mogu da razmenjuju kartice i da izbegavaju placanje vece putarine, npr. kamiondzija koji se ukljuci u Nisu a iskljuci u BGu plati puno, ali ako mu karticu da ortak koji se ukljucio u Smederevo, platice 3x manje u BGu ako kartica kaze da je dosao iz Smedereva, tako da oni razmena kartice itd. ceo istem vec jako dugo funkcionise.... Izgleda da drzava nece da trpi to, pa hoce da ih razmontira, jbga zao mi kamiondzija :)))
(Nenad, 21. jul 2017 15:20)

Dobro on ce da plati cenu Smederevo-BG. A sta ce da plati ovaj drugi iz Smedereva koji sad nema karticu?

a

pre 6 godina

a kad se nasi poznati glumci vodeitelji hvale kako imaju po 100 prijava za brzu voznju pa nikom nsita. onaj glumac ubio svoej ljudi eno ga seta po beogradu, minsitar vozio pijan zgazio dete eno ga uz vucica koj iga stiti imunitetom, pa sin onog sa pinka pa karic ima ih na stotine koji su ubil ii nsiu u zatvoru a nas ce da kaznjavaju i da nam uzimaju automobile,
skoro sam obrenovackim isao vracao is iz klinickog centra vrucina nemam klimu naravno kao ovi bogatasi i iz kolone izvadise bas mene kaze isli ste mal obrze mora da vam uzmemo dozvolu ili... paltite 5000 pa mozete da nastavite put, izvadio sma sve sto sam imao niej bilo 5000 al kad su videli da nemam vise pustise me,,, toliko o zakonu u srbiji

Aleksandar

pre 6 godina

Znači voziš 200km/h, onda na pumpi pre naplatne svratiš na kaficu, odmoriš i prođeš naplatnu sa prosečnom brzinom od 110km/h. Alal' vam sistem!

stalker

pre 6 godina

Znaci zakon koji odredjuje brzinu kretanja vozila na autoputu od 120km/h postoji jos od stare Juge kada su se vecinom vozile zastave koje su nekako i mogle da drze taj tempo, ali danas kad se voze masine koje lagano idu 200+ km/h mi moramo da gubimo vreme na autoputu.

Demek forsiraju zakon o bezbednosti saobraca, pa ako to hocete gospodo vi napravite dobre i bezbedne puteve, a ne ovako da prema putnoj infrastrukturi iz Titovog doba ucenjujete narod na ta glupa ogranicenje

Bokius

pre 6 godina

Vozili ste vi 200 i do sada, pili ste kafu i do sada ali ce vam ova nova presesti. A presesce vam zato sto cete morati da je pijete. Niste vi navikli da nesto morate. Jedva cekam da vam vidim lica dok gledate na sat i racunate prosecnu brzinu.
(timer, 21. jul 2017 14:28)

Care! Bas sam se iskreno nasmejao. Svaka cast za komentar, da bih ti milion pluseva,

Nenad

pre 6 godina

Ovo je napravljeno za kamiondzije, a ne za obicne gradjane.... da kamiondzije vise ne mogu da razmenjuju kartice i da izbegavaju placanje vece putarine, npr. kamiondzija koji se ukljuci u Nisu a iskljuci u BGu plati puno, ali ako mu karticu da ortak koji se ukljucio u Smederevo, platice 3x manje u BGu ako kartica kaze da je dosao iz Smedereva, tako da oni razmena kartice itd. ceo istem vec jako dugo funkcionise.... Izgleda da drzava nece da trpi to, pa hoce da ih razmontira, jbga zao mi kamiondzija :)))

svemir i glupost su beskonacni

pre 6 godina

Kakva glupost! Vozim malo brze i onda napravim pauzu na nekoj pumpi i "prosecnu brzinu"!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Cica, 21. jul 2017 13:47)

????? Au batice, jeste glupost, ali tvoja. Pa ako ces praviti pauzu sto vozis brzo? Onda lepo vozis koliko je ogranicenje i ne pravis pauzu. Prosto zar ne. A za sve matematicare koji ce da se odmaraju po 30min i vise oitanje...Zasto onda divljati autoputem i ugrozavati zivote drugih ucesnika???

nada22

pre 6 godina

Da nema ove mogućnosti davanja komentara, gde bi ovi "najpametniji" skupljali aplauz? Da su zaista intelegentni i obrazovani, tu svoju "pamet" ne bi koristili za pronalaženje načina za PREVARU (koga god, od države do komšije):

Za mene nema problema !

pre 6 godina

Vozio bih i ja 150 ali se bojim, gume su mi stare tacno 20 godina ! Tako da, ne prelazim 130, na cajgeru, a to je prosek sigurno ispod 120.

Domaćin

pre 6 godina

Ovakvu neodrživu matematiku mogu da smisle samo ovi sa kupljenim diplomama. Sad već ozbiljno sumnjam da su i diplome osnovne škole kupili!

Inflacija pameti

pre 6 godina

joj Boze oni samo smisljaju kako da uzmu pare najbolje da im svi sve damo da ih ne boli mozak od naprezanja,ova zemlja samo uzima a sta daje za uzvrat..

(Gargamel, 21. jul 2017 13:33)

Nemam želju da branim Vučića i družinu, uopšte im nisam naklonjen i smatram da su 'ajduci, ali za ovo ih ne optužujem. Gospodo, ne vozite brže nego što je dozvoljeno i nećete biti kažnjeni. Dok važi, zakon treba da se poštuje. Druga priča je što je zastareo i mislim da ga treba menjati.

Bivsi administrator

pre 6 godina

Svi bi da sednu i popiju kaficu na pola sata,mene zanima koliko cu da platim ako kazem da sam izgubio,ne mogu da nadjem,naplatnu karticu sa ulaza? Ranije je bilo da se placa puna cena od Beograda do Nisa ,ako nije promenjeno to mi odgovara vise nego da trosim za kaficu,barem meni iz Beograda

NikolaKG80

pre 6 godina

Vidim da smo pametan narod, al' do pola. Ljudi ispravno kažu da mogu da stanu negde usput i da popiju kafu, ali ta kafa košta. Brza vožnja je manje ekonomična od sporije. Znači vi ste potrošili više novca da biste stigli od tačke A do tačke B za isto vreme nego što bi stigli vožnjom po propisima. Vrlo inteligentno.

Il je struja slaba il je peć pokvarena

pre 6 godina

Još jedan pokušaj institucija da autsorsuju poslove zbog kojih i postoje.
Kao i mnoge slične gluposti i ovu će oboriti Ustavni sud.

Miloš Petrović

pre 6 godina

@Hajmo malo matematike. Put od 200km pređemo za sat vremena, 200 km za 1h, znači 200km/h. Pauza od pola sata znači 200km za sat i 30 minuta, ili 1.5h. 200/1.5 je prosečno ~133km/h. Sve ovo primenjeno na brzinu od 250 je oko 166km/h. Verujem da će svi koji divljaju po putevima i ugrožavaju živote drugih biti revnosni u računanju pauze na pumpi kao što su bili da konsultuju matematiku za niže razrede osnovne škole pre nego što pošalju komentar.
(Ivan, 21. jul 2017 14:16

Ajmo malo I fizike. Kad napustis rampu jel odma iz mesta kreneš 200 km/h ili ubrzavaš i kad stanes odma' se u mestu zaustaviš ili usporavaš?
A da malo i ti konstatuješ fiziku za niže razrede osnovne škole?

Nikola

pre 6 godina

Vrlo je mala pomoc tog sistema. Recimo kad su ocekivane guzve na rampi i ceka se 10-15 minuta, slobodno smem da vozim preko 200, jer ce cekanje da mi regulise prosek, a ako nema guzve, ja cu da zastanem pre rampe i da sacekam vreme kada smem da prodjem. Tako nikad necu biti kaznjen, zar ne? I nece biti kaznjen niko ko zna za to. Ako se oslone na to i ne budu radili na presretacima, divljaci ce komotno da divljaju.
P.S. Da ne kazem da mogu za 2 dana da napravim android aplikaciju koja ce vam na ukljucenju na autoput reci kada smete da se iskljucite a da budete nekaznjeni.

.Zzz.

pre 6 godina

Da se ne ponavljam sa stajanjem na pumpe. Ono sto ce dodatno biti problem sto ce drzava ovim cinom izbaciti presretace iz upotrebe i samim tim nema sanse da narod ne divlja po putu.

goran

pre 6 godina

Ne znam zasto ljudi spominju Italiju,godisnje putujem barem 20 puta u Italiju i zakljucio sam da se od svih evropskih zemalja najbrze vozi bas u Italiji,imaju oznake na autoputu za neki sidtem koji se zove Tutor ali licno moje misljenje je da to ne funkcionise jer nikada nisam video da neko placa kaznu a i sam vozim 180kmh kroz Italiju.Inace da bi vam prosecna brzina na autoputu bila 120kmh mirate da vozite izmedju 170 i 180 kmh.tako da je moje misljenje da je ovaj sistem totalno pogresan.

Nenad

pre 6 godina

Evo vam rezultati mog ovogodisnjeg eksperimenta putovanja na more: U jednom smeru sam vozio uglavnom po ogranicenjima, 120 na autoputu, a u drugom sam vozio brze, na autoputu 160 (sto ne smatram nikakvim divljanjem). Brzim nacinom sam ustedeo vise od 3 i po sata voznje. Pa nek svako proceni ko je bezbedniji vozac - onaj koji je u sestom satu voznje ili onaj u desetom.

asd

pre 6 godina

@Ivan

Jeste njihova inteligencija obrnuto proporcionalna snazi motora automobila ali verovatno znaju skinuti neku GPS aplikaciju koja će im računati prosečnu brzinu. Jedino rešenje za divljake su automatski radari koji bi se isplatili za par dana.

stane dolanc mladji

pre 6 godina

safety tutor je sistem koji u Italiji radi vec 10 godina... i ne mozes da vozis 200 pa da pijes kafu jer sistem meri i prolazna vremena na svim nadvoznjacima :)

Baki

pre 6 godina

I tako ti ja vozim trista na sat stanem na parking prespavam i kad dodjem na naplatu rampu dobijem kaznu što sam gurao automobil po auto putu

Kuki

pre 6 godina

Boze pomozi sta sve ljudski mozak moze da smisli.....Najbolje bi bilo da uvedu neku taksu da se plati dok sednemo u auto da ne dobijamo vise sresove od radara,presretaca.....i ostalih ludorija.Evo ti buraz 500 din pa me pusti da odmorim mozak

Luka

pre 6 godina

Vidim da svi genijalci odmah prave pauzu. I treba da je naprave, ali svakako će ih naterati da stanu i kalkulisu onda kada to nisu planirali. Takodje, presretaca će i dalje biti, pa vi sad jurcajte. Ovo jedino može da radi ukoliko se obračunava automatski i kazna šalje na kuću, jer ne može svaki auto da bude zaustavljen. Lepo prodjes rampu i na izlazu ti uz registarski broj stoji prosecna brzina i predviđena kazna koja ti stiže na kućnu adresu. Mada, mislim da će ovo kod nas i ako bude uvedeno, raditi na neki sasvim deseti (pogresan) nacin.

Mihovil miš

pre 6 godina

Ne smeta mi brzo vozilo ako vozi pažljivo. Nije problem autu od premium klase voziti 150 po autoputu po kome vozi 50% domaćih neispravnih vozila koja su prava opasnost za sigurnost u saobraćaju.
Više mi smeta bahata vožnja i neupotreba migavaca dece Brozovih komunista koji voze aute crne boje.

gile

pre 6 godina

ja mogu da vozim 250 km/h. onda stanem na neku pumpu, rucam popijem kafu, odmorim jedno pola sata i nastavim opet 250 km/h. na naplatnoj rampi mi izmere srednju brzinu 100 km/h. :)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ryan, 21. jul 2017 13:51)

To sto si ti napisao nekom Nemcu ne bi ni palo na pamet . Onda su nam drugi krivi sto nam je drzava u haosu . Pa vi Srbi bre gledate kako da zajebete zakon koji je jos u izradi , prosto neverovatno. Ako te ne mrzi sat vremena da sedis na pumpi da bi vozio pola sata brzinom od 250 svaka ti cast . Gluplji komentar nisi mogao da ostavis . Ja bi zbog takvih uveo i na pumpama kamere da vidimo kliko ste se zadrzali pa to da se oduzme na kraju racunice a to sve bi morale pumpe same da finansiraju ili nece imati dozvolu da prodaju gorivo na autoputu . Lako drzava moze od bahatih vozaca da naplati samo da hoce .

Tomy

pre 6 godina

Za očekivati je da između dve naplatne rampe postoje benzinske pumpe. Tako da neko može stvarno ludo da vozi, natoči gorivo na pumpi, nešto pojede/popije, obavi nuždu i bude u "zakonskom proseku".
(Calexico, 21. jul 2017 13:56)99% ljudi niti jede niti pije a retko i sipa gorivo na auto putu i sada neko od Kuzmina do Simanovaca ko ode do Beograda da zvrlji po pumpama da bi mogao prethodno da vozi kao manijak,ma hajde.Zakon ke odličan i već ga ima na zapadu lično sam video samo nisu naplatne rampe nego posebni uredjaji i deonica može da bude i jako kratka.

Dikh tu kava

pre 6 godina

a sta ako na delu puta luduje,vozi 200 i onda stane na pumpu i prosecna brzina bude 120?
(tica, 21. jul 2017 13:27)

Odgovor zavisi od toga šta je ovde zapravo cilj.

Ako je cilj da se sankcioniše brza vožnja, cilj se neće ispuniti (jer će pomenutim načinom da se "uravnoteži" srednja brzina).

Ako je cilj da se takvi ludaci sklone sa autoputa, budući da će rampe da zamene saobraćajce, cilj se u ovom slučaju - neće ispuniti.

Konačno, ako je cilj da se namešta kinta zaposlenima na rampama da "šteluju" prolazno vreeme (ako je to ikako moguće) - cilj se verovatno hoće ispuniti.

Nekom će uvek biti bolje nego drugima..

Marko

pre 6 godina

Koji diletanti to je potpuno nefunkcionalno. Inače to su probali italijani još devedesetih i neslavno je ugašeno. To veoma dobro znam jel sam u to vreme radio za italijanski firmu koja je radila taj projekat. Još kad se na to doda ovaj idiotluk sa devetoznakovnnim tablicama (taxi oznake iz Beograda su stigle na 5 cifara + BG + TX a kodni sistem podešen na 7) nikada neće proraditi. E sad ko pokušava da proda Olivettijev softver iz 90tih je potpuno drugo pitanje

DaLanik

pre 6 godina

bez dileme je ovo glup sistem ali primenjuju ga u više zemalja. a vi ne razmišljajte o SNSu nego o tome da je svaki drugi komentar o tome kako da se zezne sistem. imate vlast kakvu zaslužujete. ako ste stvarno za promenu, budite vi taj primer koji će poštovati zakone i pravila.

Posmatrac

pre 6 godina

Jos jednom nasa strucnost na delu.

Ako neko pravi pauzu izmedju dve naplatne rampe, a van toga u nekom periodu vozi 200 km/h nikom nista. Takodje, ako su velike guzve pre naplatne rampe, to onima koji su divljali ide u prilog.

Pocetna i krajnja tacka na kojima se belezi prolazno vreme treba da budu na deonici gde nema odmaralista, rampi i bilo kakvog stajanja. Ali to zahteva malo sofisticiraniju opremu za ocitavanje tablica pri vecim brzinama, kao i daljinsko slanje rezultata.

Bokius

pre 6 godina

Hajmo malo matematike. Put od 200km pređemo za sat vremena, 200 km za 1h, znači 200km/h. Pauza od pola sata znači 200km za sat i 30 minuta, ili 1.5h. 200/1.5 je prosečno ~133km/h. Sve ovo primenjeno na brzinu od 250 je oko 166km/h. Verujem da će svi koji divljaju po putevima i ugrožavaju živote drugih biti revnosni u računanju pauze na pumpi kao što su bili da konsultuju matematiku za niže razrede osnovne škole pre nego što pošalju komentar.
(Ivan, 21. jul 2017 14:16)

Tacno tako. Da dodam jos da je kod nas malo deonica izmedju naplatnih rampi koje su bas dugacke. Ako izmedju svake dve deonice pravite pauzu da bi u voznji divljali, put ce vas izaci duze nego da postujete ogranicenje. Pogotovo sto merenje prosecne brzine ne iskljucuje radare i presretace koji ce i dalje raditi na smanjenju uzitka onih koji bas moraju da voze 240km/h.

Zeljko

pre 6 godina

Na autoputu i nemackoj nema ogranicenja. Zasto? Zato sto ni kedan nemac ne bi kupovao bmv, mecku, audi wv. Opet ne divljaju ali voze brzo...
Kod nas se ovo radi zbog Fijata.
Da bi ljudi kupovali punta da radnici ne bi strajkovali. Mozda krenu u proizvodnju juga...
A mozda i povecaju cenu goriva da popune budzet posto je u bosni cena dizela 98 dinara...Opet starlete donose uredbe...Srbijo zemljo moja....

realno

pre 6 godina

Treba. Sve da izgubite i 15 minuta na svaki sat voznje a sto je bas dosta, ne pauzira se i ne toci tako cesto (ja dva puta mesecno), to je na prosecnu brzinu 200 km/h oko 150 km/h. Tesko je izvuci precizno ali poenta je i dalje to.

40laki77

pre 6 godina

Добро је што ће се у суштини мерити даљина до петље "Ласта" пошто се до ње мери даљина за путарину.

Nikola

pre 6 godina

Iako i sam cesto voizm 160 na autoput (tempomat) iskreno se radujem. Ko cesto vozi autoputem zna sa kakvim se kamikazama susrecemo po autoputu, a na racun ovih sto kazu kako ce da voze 250 pa da piju kafu. Pa to je zato i napravljeno, ti vozis 250 da bi brze stigao ako od subotice do makedonije na svakih pola sata budes pravio pauzu, cisot sumnjam da ces voziti 250 vec ces smanjiti na 120. Koja je poentaa voziti 250, rizikovati zivot, potrositi cisternu goriva da bi popio kafu na pumpi.

А. Петров

pre 6 godina

Сасвим добра мера, под условом да не буде и једина. Пуно коментатора је већ указало на паузе које спуштају просечну брзину. Зато је радар још увек неопходан.

Zulu

pre 6 godina

Dozvoljenu brzinu na autoputu treba povećati na 130km/h.
Ako ovo zaživi, u neravnopravan položaj se stavljaju vozači sa i bez taga. Dva vozača mogu da voze istom prosečnom brzinom ali će onaj sa tagom pre proći kroz rampu dok će se onom bez taga zbog čekanja prosečna brzina biti prividno manja.

Ivan

pre 6 godina

Hajmo malo matematike. Put od 200km pređemo za sat vremena, 200 km za 1h, znači 200km/h. Pauza od pola sata znači 200km za sat i 30 minuta, ili 1.5h. 200/1.5 je prosečno ~133km/h. Sve ovo primenjeno na brzinu od 250 je oko 166km/h. Verujem da će svi koji divljaju po putevima i ugrožavaju živote drugih biti revnosni u računanju pauze na pumpi kao što su bili da konsultuju matematiku za niže razrede osnovne škole pre nego što pošalju komentar.

Mare

pre 6 godina

Citam ove komentare i ne verujem koje ste vi budale...(svaka cast izuzecima)
Svaki drugi komentar je: vozicu 200 pa cu sesti na kafu sat vremena.
PA STO ONDA VOZIS 200??? Zasto ne vozis 120 i ne moras da stajes nigde da ubijas vreme, a pogotovo da ubijes mene,sebe ili nekog drugog tvojom voznjom od 200 jer mislis da si pametan i dobar vozac!? Ogranicenje na auto putu je 120 i treba da se postuje bilo tamo radara ili ne! Kome to smeta nek ide u Nemacku npr. na deonice bez ogranicenja pa nek tamo vozi 200, jer ljudi, NISTE SAMI NA PUTU!!!

Nixon Nikic

pre 6 godina

Zarravo, mislim da je ovo dobra ideja. Jeste da ce odmor (za kupovinu goriva, kafe itd.) smanjiti prosecnu brzinu kretanja, ali to nece uvek biti slucaj, em nemas para da sedis svaki put u kaficu,/dosipas gorivo svako malo, tako da, moci ces se izvuci jednom/dvaput, ali ce te sledeci put stici kazna. A kad jednom platis kaznu, sledeci put ces razmisliti.

I da se nadovezem na one koji zagovaraju edukaciju umesto represije. Apsolutno se slazem da je kljuc u edukaciji, ali isto tako postoje ljudi gde je to prosto neprimenljivo. Kad udju na autoput, misle da je leva traka samo njihova i da se svi trebaju sklanjati.

Nisu ogranicenja brzine izmisljena jer neko nije imao pametnija posla pa je stavio 120(130)km/h. Postoje ozbiljne studije koje ukazuju zasto je limit 120/130 najbolji (brzina reakcije, prijanjanaje na podlogu itd.) Ljudi zaboravljaju da je recimo u SAD ogranicenje na autoputu,70milja na sat (112 km/h). Pored navedenog, ako se automobil krece 120km na cas, on u sekundi predje 33,3 metra, a brzina reakcije coveka od opasnosti do reagovanja se meri od 0.8-1.2 sekunde, odnosno 27-40m si prosao a da si tek poceo da reagujes.

Zato pamet u glavu, nije sve u brzini. Da napravim poredjenje ako je put dugacak 100km, onaj ko se krece brzinom od 120km/h ce ga preci za 50min, a onaj ko se krece 150km/h za 40min, znaci 10 minuta brze, i jel to velika usteda?

Mika

pre 6 godina

Vidim puno pametnih koji tvrde da će stajanje na "kaficu" i "pivce" zaobići ovaj sistem.
A šta mislite, da li je teško postaviti kameru na svako uključenje i isključenje (benzinska pumpa, parking, motel) koja će imati mogućnosti da iščita tablicu i uporedi sva vremena? Ta oprema će se isplatiti jako brzo a nadam se da će lečenje frustracija na autoputu biti iskorenjeno.

Forza Roma

pre 6 godina

Očigledno da je uspelo pecanje genijalaca kojima je palo na pamet da stanu na pumpu i odmore ali je neko namerno prećutao činjenicu da je to prvi put zaživelo u Italiji i da su tamo na vijadukte i posebne delove puta postavili kamere koje se dodatno kontrolisale brzinu. Pa je iznenađenje ipak bilo na naplatnoj rampi.

timer

pre 6 godina

Vozili ste vi 200 i do sada, pili ste kafu i do sada ali ce vam ova nova presesti. A presesce vam zato sto cete morati da je pijete. Niste vi navikli da nesto morate. Jedva cekam da vam vidim lica dok gledate na sat i racunate prosecnu brzinu.

s.nikolić , austrija

pre 6 godina

Cokula @ reče " ....A nikako da se sete da olakšaju vozačima ....."

Pa olakšaće im novčanik, a u ovom slučaju sa pravom !

Spominjete 200 i više kilometara na sat !!!!

Halo gde može u srbiji da se vozi tom brzinom a da se osećate sigurnim ????

One vijuga poprečno i po dužini nastale što zbog opterećenja puteva i lošeg kvaliteta urađenog koje vi nazivate autoputem su za 100 km. na sat , a i onda ponekad suto šeta levo desno !

Ali pored svega ipak je ovo po narodnoj "vidla žaba da se konji kuju-pokrivaju , pa i ona ....."
Sve propise i zakone koje preuzimaju služe isključivo za punjenje budžeta koji je jadan u odnosu na razvijenije zemlje i u tom grmi leži zec !

Dozvoljena brzina plus 8-10% tolerancije je dovoljno , a ostale po novčaniku , triputa prekoračenje tri kazne , i onda će te videti kako će siledžije na putevima nestati !

Dejan

pre 6 godina

Nema smisla da ludaci voze brzo a da umedjuvremenu sednu na neku pumpu da bi popili kafu. Zasto bi inace vozili brzo ako se moraju zaustaviti na pumpi? Mada, to su kao sto rekoste ludaci tako da je moguce ocekivati da upravo tako razmisljaju :)

ricinus

pre 6 godina

To znači da ću moći da vozim 200 km/h ali ću morati negde da stanem na kafu ili da odmorim odredjeno vreme.
inače moj Reno klio ne može da ide više od 140.

mich

pre 6 godina

Znai mogu da vozim 250 od BG do Nisa i pred rampom odmorim i popijem kafu u restoranu i prosecna brzina ce mi biti 120...samo cu reci da su nam vodje glupe ko noc

citalac

pre 6 godina

a sta ako vozi 160, 180 nebitno i stane na pumpu na pauzu 10min da popije kafu

kao i uvek napredne mere bezbednosti mogu se ocekivati od prepametnih nesposobnih

bosko

pre 6 godina

Jos jedno punjenje drzavnog aparata. Nikada nisam prekoracio dozvoljenu brzinu ali sam pretekao traktor na punoj liniji vozeci 25km/h da bih dobio
zabranu 30 dana 6 kaznenih poena i 20000 din. Pamet u glavu i magla odavde

IspeciPaReci

pre 6 godina

Ne razumem zašto se većina ljudi toliko uzbudila zbog ovoga i kakve veze ima što možeš da prevariš sistem time što ćeš stati na pauzu ili izgubiti vreme čekajući u redu na naplatnoj rampi. Može se prosečna brzina održati, odnosno sistem prevariti, i na druge načine. Međutim, ova novina ne znači da će policija prestati da koristi radare i presretače. Samo omogućava dodatnu kontrolu. Nisu naši prvi ovo smislili. Poenta je da se propisi poštuju.

Petar

pre 6 godina

Odlicna stvar.
Ovde u Norveskoj to vec postoji na odredjenim deonicama.
Nema lazi nema prevare.
Ako si stigao pre nego sto maksimalnom brzinom je moguce krsio si zakon. Plati kaznu i bog te veseli.
Sto je to pljacka? Jel krsis zakon? Plati.

Predrag Markovic

pre 6 godina

Vau, poceli su i da se bave fizikom. Koje otkrice, neverovatno. Uzaludan posao. Sad bezbrizno gas do daske i klopas negde ko covek i nikom nista. Stagad je ovih besposlicara kojima ove stvari tem sad padaju na pamet.

Canadian

pre 6 godina

I onda naletiš na kolonu od 3km pred bubanj potokom i šta onda, ili vozim 160km/h i svratim na pumpu da natočim gorivo ili da popijem kafu, baš tu pred rampom, glupi ste bre...

K.G.

pre 6 godina

Zbog ovakvih mentola koji se smeju ovom potezu zato na putevima Srbije gine više ljudi nego da smo u ratu. Koja je poenta da jurcaš 250km/h a onda da na parkingu čekaš sat vremena da dovedeš prosečnu brzinu na 120km/h. Da li ćeš brže stići? Ne! Samo ćeš dovesti u opasnost sebe, one koji putuju sa tobom u autu i sve druge u saobracaju. I to samo zbog toga da pokažeš kako tvoj auto može da ide 250km/h. Jadno i bedno!

Radovan

pre 6 godina

Inteligenciju nazivaju "inteligencijom" jer nije inteligentna.
Takva je većina naših profesora.

Profesori rade na žeton kao i džuboks, ali se taj džuboks često kvari i traži plave koverte(za vreme Tita), a danas bele koverte (jer znamo za plave).

Rešenje za bezbednost u saobraćaju je veoma jednostavna i sastoji se od jedne rečenice koja se mora učiti od malih nogu.
"Skini nogu sa gasa".
Četiri reči iz škole zamenjuju celokupan birokratski aparat. Naša država se bavi posledicama, a uzroke ne gledaju niti ih interesuju.
Važno je da uče o spolovilu i evropskoj birokratskoj uniji.
I tako se profesori naplaćuju od projekta do projekta, koje prepisuju iz inostranstva.

dobar sir, los kajmak

pre 6 godina

hocete li da uvedete kazne i za one koji su vozili prosecnom brzinom manjom od 120km/h? Mislim, tako bi bilo jos zanimljivije, a i nasa drzava bi bila u necemu prva na svetu.

ko jel ja

pre 6 godina

Napravili neku semu za software i opremu da maznu pare iz budzeta, odnosno građana, kroz neku privatnu firmu koja je u sprezi sa rezimom. Pametnije bi im bilo da saniraju sve puteve u SrbijI jer NIGDE VISE NE MOZE DA SE VOZI NORMALNO OD RUPA I GRBA NA ASFALTU. Banditi pokvareni.

Ceda

pre 6 godina

Super! Sada mogu slobodno da "izduvam" svog Kawasakija preko 200 na sat, onda svratim na pivo pre rampe i to je to. Ponizni gradjanin koji vozi u proseku ispod 100km/h.

neko

pre 6 godina

Imam jednu ideju a to je da se u svaki auto ugradi neki uređaj kao u fiskalnim kasama i da stalno policiji javlja kolikom brzinom se krećemo i gde se u tom trenutku nalazimo.E da , obavezno sa video nadzorom da li smo se vezali pojasom pri polasku.

SVE ŠTO JE NAVEDENO JE U SLUŽBNI ŠALE MADA ......

Đoka

pre 6 godina

1. Nigde nije rečeno da će sistem da ulovi sve. Neke sigurno hoće.
2. Ako voziš 200 na javnom putu ti si opasan i idiot.
3. Ako voziš 200, pa staneš na kafu da smanjiš prosečnu brzinu, ti si onda pritom i kreten. Bulvalno ništa ne dobiješ, samo satisfakciju da si prevario sistem i da te nisu uhvatili. Kreten.
4. Time bi se hvalio samo idiot.
5. Nigde nije rečeno da će povući presretače iz upotrebe, pa ko voli nek izvoli.
6. Podržavam plan.

Dusan

pre 6 godina

Politicka kasta se toliko ogadila narodu da svi kolektivno i automatski hejtuju cak i ono sto ima smisla. Nece niko ko je krenuo na put stajati na pumpi da ruca ili da sipa gorivo onda kada nije planirao samo zato da bi oborio srednju brzinu. Neko je krenuo npr. iz NS u BG da bi tamo stigao, a ne da bi se zamlacivao nadmudrivanjem sa kontrolnim sistemom. Jedini problem je guzva na naplatnim stanicama. Ali i bez obzira na to, ovo je super kao dodatni kontrolni mehanizam. Treba samo staviti da softver automatski izdaje putarinu sa uracunatom kaznom ili nema prolaza.

Bojan

pre 6 godina

Iz komentara se moze videti resenje za manipulaciju pomenutog sistema. E zato su dobre rasprave na svaku temu. Da bi se sprecilo odmaranje izmedju bahate voznje, uvesti prolazne tacke, kao u skijanju. Jedna kamera koja snima tablicu i belezi vreme, npr. Od BG do NI cetri prolazna vremena i to u deonicama gde izmedju nema pumpi, pa da vidimo.

Donkey Kong - analiticar

pre 6 godina

Ovo padne sve na sudu jer da bi nesto merilo neku veličinu a ovde se meri vreme znači da sat na naplatnoj rampi mora da ima uverenje tipa merila i da se baždari po zakonu. Takodje rastojanje od tačke A do tačke B mora biti izmereno instrumentom koji je odobren. Plus satovi moraju biti sinhronizovani. Po našem zakonu greška merenja ne sme da bude više od 1%. Baš da vidim uverenje tipa merila za sat na PC-ju na naplatnoj rampi.
To nigde nije prošlo u svetu. Možda misle da smo svi na nivou 4 razreda osnovne škole.
Amaterizam....

Jovan V.

pre 6 godina

Nemačka na neki autoputevima nema
ograničenje brzine i uprkos tome neiskače iz proseka po broju saobraćajki. Ali isto tako ostali propisi i
ograničenja su izuzetno poštovani.

Amerikanac

pre 6 godina

Pokušali su ovo da uvedu na severoistoku SAD, ali bez uspeha. Prvi problem su bile gužve. Od jednom su svi počeli slepo da prate ogranicenja od 65 i 55 milja na sat. To je stvorilo duge čepove i prakticno je blokiralo dobar deo glavnih saobracajnica.
Drugi problem je bio zakon o privatnosti. Neko je uspeo da argumentovano na sudu objasni da je ovo vid praćenja kretanja ljudi, a ne samo brzine. Zna se na kom izlazu i kada je neko izašao i to se čuva, obradjuje i pretvara u kaznu. Bez sistema kazni, ovi podaci se ne čuvaju. Zbog toga je navodno bila povreda privatnosti i cela priča je ubrzo otišla niz vodu.

Drajver

pre 6 godina

Kada ste videli da je neki auto pod rotacijom isao ispod 150kmh na auto putu? A svi oni nesto zure i svi imaju rotacije, i to uglavnom vikendom ka pravcu van Beograda. I vrhunac cele price je da su poceli i popovima da daju dozvole za blinkere.
I onda pored toga i cinjenice da presretaci ne zaustavljaju one koji voze 90kmh najbrzom trakom kao da im je dedovina, ne zaustavljaju kamione koji uz Bubanj potok brdo idu 70kmh srednjom trakom pored spore slobodne vec vam se nabiju iza auta i teraju vas da vozite brze iako ih pustate da vas obidju da bi vam pisali kaznu sada jos jedan jedan udarac na najnormalniji sloj vozaca.

A oni bahati ce uvek naci nacina da se izvuku ili preko pauze na stanici ili putem cekanja na samoj naplatnoj rampi.

Evo ovih dana scena, crni a6 (samo jedan od presretaca pored belog bmw-a serije 5, pezoa 508 belog itd.) ide iza auta nasih registarskih tablica, auto isao oko 130kmh u koloni, porodica se vraca sa letovanja, covek ih primeti posto su mu se nabili u branik i mase im da ga obidju, najbrzom trakom obilazi porse kajen svajcarskih tablo sigurno 180-200 i presretac i dalje u braniku stila. E to ce biti i sa ovim sistemom, stradace oni od cijih ce se para nalapati na tenderu opreme sto je izgleda i primarno u celoj prici.

Ssaassaa

pre 6 godina

Isto tako znamo iz fizike da ako neko vozi konstantno 160 km/h, potrebno je da napravi samo malo dužu pauzu za kafu kako bi prevario ovaj vaš "genijalni" sistem...

Villain

pre 6 godina

Ono sto smeta jeste cinjenica da se ovo radi u vrhu punjenja budzeta, a ne u svrhu bezbednosti u sabracaju i smanjenja stradalih u nesrecama. Sve je nekako naopako...

Samo da primetim

pre 6 godina

@a mogu da vozim 250 km/h. onda stanem na neku pumpu, rucam popijem kafu, odmorim jedno pola sata i nastavim opet 250 km/h. na naplatnoj rampi mi izmere srednju brzinu 100 km/h. :)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ryan, 21. jul 2017 13:51)

Sve si ili ste u pravu, ali na autoputu postoje i presretači. Možda ih niste sreli ali ako vozite 250km/h možda ćete ih sresti ili će vas stići svejedno. 250km/h je prekoračenje za čak 130km/h tako da je to i nasilnička vožnja i još svašta nešto.

cojans

pre 6 godina

Aj da se ne lažemo. Mi smo toliko nekulturan narod za automobilom da bih ja iskre o sve kazne povećao za duplo...... Nije poenta izmeriti srednju brzinu već primorati vozače da odmore na svaka tri ili četiri sata...... Ko vozi na more ili nije bitan razlog, duge relacije sasvim mu je jasno šta znači odmor dvajst minuta da protegneš noge i odmoriš oči...... Uvek sam se pitao kako to do sada nije napravljeno.....

radodeyan

pre 6 godina

Koliko će porasti promet na pumpama! Pa i to nije loše . Bar neka korist od nepismenih i bahatih.Morace i neki program da skinu, da bi izračunali koliko treba da sede na pumpi. Iskreno mislim da si kazne male, iako i mene nekad zakači. Od 20 komentara ,15 je bilo da će sedeti na pumpi.Ne shvatam.

serb_alien

pre 6 godina

ja mogu da vozim 250 km/h. onda stanem na neku pumpu, rucam popijem kafu, odmorim jedno pola sata i nastavim opet 250 km/h. na naplatnoj rampi mi izmere srednju brzinu 100 km/h. :)
(Ryan, 21. jul 2017 13:51)

Ne razumem zašto bi vozio 250 km/h ako ćeš stići u isto vreme kao i ja sa 100 km/h!?!?

Dobitnik tranzicije 1990-1997 SPS 97-00 JUL 2000-2012 DS 2012- SNS

pre 6 godina

Super vozicu mog mezimca 250 a onda ću pola sata budem u kafiću na pumpi. A presretač? Nisu skupi.

Dex

pre 6 godina

@asd

Ti kad vidis bahatog primitivca ti se skloni ili ako si bas toliko potresen ti zovi policiju.Ali,takodje ako zajasis levu traku sa 110/120 ili obilazis kamion dva kilometra vozeci 10 na sat brze od njega a takvih vas je mali milion i treba da ti blica i trubi da te natera da se sklonis. Ako ti se krstari sa prstom u uhu ti vozi magistralom.

Ivan NG

pre 6 godina

Fora, nece postaviti merace na naplatnim rampama, nego u sektorima izmedju dve naplatne rampe, ili izmedju dve pumpe, kako god. Taman za opustiti se, a na naplatnim rampama, moguce da ce nas cekati uplatnica za kaznu.

sat vremena odmora

pre 6 godina

Ako vozim 200 km/h od BG do ZG npr 300 km, trebalo bi da stignem za 1,5 sata. Ali, da se ja malo odmaram sat vremena u kaficu tako da do rampe stignem ukupno 2,5 sata. Taman da ne dobijem kaznu.

kazni puni budzet

pre 6 godina

meni nije jasno zasto presretaci ne zaustavljaju gastabajtere...divljaju po auto-putu...a mogli bi malo da doniraju pare Srbiji za kazne...
Treba da ih deremo...jer kad predju nasu granicu onda znaju kako treba da se vozi.
Zapamtite ima neiskusnih vozaca!!! Na njih moramo da pazimo...

vinjete?

pre 6 godina

Vinjete ne mogu da se uvedu jer onda ne može da se lapa!
Reče još davno jedan političar jednoj naivnoj političarki koja je predložila vinjete...

Srđan

pre 6 godina

Za sve pametnjakoviće koji će da piju kafu na pumpama, ovo neće da postane
jedini način kontrole. Ostaće i radari i presretači. Ovo je samo još jedan vid kontrole.

Gross

pre 6 godina

Sto se saobracaja tice vracamo se u srednji vek. Ja ne znam da neka zemlja ima nepismenije saobracajne stručnjake. Mozda Južni Sudan, mada sumnjam.

alokiN

pre 6 godina

policija u srbiji je aparat torture i zastrasivanja naroda. nigde u svetu te ne iskljucuju iz saobracaja ako nisi napravio prekrsaj, a kod nas te rutinski kontrolisu na svaka 2km. to je klasicno ometanje slobode kretanja. sada i ovo sa kamerama, pa stacu 6min da ispusim cigaretu i sa 120kmh ce mi prosek pasti na 113kmh, ako vozim 160kmh odmoricu na pumpi 24 minuta, popijem kafu, ispusim cigaretu, kreni-stani i prosek ce mi biti ispod 120kmh. toliko o inteligentnim inzinjerima saobracaja koji rade pri nasoj saobracajnoj policiji...

asd

pre 6 godina

Bravo! Konačno nešto pametno. Mada ni poneki automatski radar ne bi bio loše rešenje pošto će ti bahati primitivci za volanom koji blicaju u levoj traci pri brzini od 200km/h svratiti na neku pumpu, popiti kafu i smanjiti prosečnu brzinu.

vlaxxy

pre 6 godina

Setcion Control postoji već preko 20 godina u Evropi i pokazalo se najefikasnije da se kazne plaćaju odmah na rampi sa putarinom zajedno.

Italija klasičan primer.

Gargamel

pre 6 godina

joj Boze oni samo smisljaju kako da uzmu pare najbolje da im svi sve damo da ih ne boli mozak od naprezanja,ova zemlja samo uzima a sta daje za uzvrat...

Zgrazen

pre 6 godina

Pa ovi su totalno izgubili svaku logiku i pamet. Oni ce sada na POSREDAN nacin da zakljuce da li je neko prekoracio brzinu kretanja vozila. Znaci onaj koji bude vozio npr. konstantno 130 km/h jednu deonicu izmedju dve naplatne rampe i neko drugi ko bude na toj istoj deonici u medjuvremenu stao na pumpu da natoci gorivo i popije kafu, pa npr. zato sto se zuri, odluci se za 180 km/h da stigne brze, bice istom merom kaznjeni?! Kakvi su imbecili ovi na vlasti, ovo neko namerno radi Srbima i Srbiji. Izmisljaju toplu vodu, kreteni.

glupostima nema kraja

pre 6 godina

Netko vozi stalno 200 km/h ali na pola puta stane, popije kavicu, pojede sladoled, ... i opet vozi 200 km/h ... a policija na rampi misli kako je čisti primjer savjesnog vozača. Stvarno ....

the

pre 6 godina

koja glupost, kako ce meriti srednju brzinu ako napravim pauzu na pumpi, da nece to vreme da oduzimaju. prilozim racun da sam pio kafu pa oduzmu 10 min, a za kakoka kolu 12. a ha ha ha

gagi

pre 6 godina

Ne daj Bože da država uvede nešto od čega će građani imati neke vajde.
Tu se prepucavaju institucije, i svaka priča kako to nije njihova nadležnost. Ali zato kada treba da se oplete po džepu građana , onda se napnu sa svih strana kako bi u što kraćem roku to i implementirali.

Prokleti da ste.

Srećan put

pre 6 godina

Kada poslednji službeni automobil ministrstva, direkcije, sekretarijata, kancelarije, agencije, zavoda, saveta... bude išao 120 km/h na auto putu, možemo da pričamo.Dotle, radije plaćam advokata nego kaznu.

n.n.

pre 6 godina

Ne volim ovolike kazne, ali ovo podržavam. Na autoputu sa 120-130 km/h sam izgleda najsporiji. Pogotovo blicanja da se sklonim da može da projuri sa 200 km/h.

Возач

pre 6 godina

Ништа што друмским ракетама једно стајање од пола сата на одморишту неће решити бриге. Не возе брзо зато што журе, возе брзо јер не воле вожњу и желе да је максимално скрате. А и није лако провести за воланом у седећем положају по десет или петнаест сати, што највише погађа Турке. У сваком случају неће успорити саобраћај већ ће натерати возаче да калкулишу са временом за одмарање на путу. А ако буду одморнији биће и сигурнији за воланом, тако да се надам да ће постићи циљ - смањење саобраћајних незгода!

EmocijaBez

pre 6 godina

120 km/h na autoputu je bilo ogranicenje u doba yuga i fice, 120 km/h je ogranicenje i danas. Doduse, putevi su gori nego za vreme yuga i fice.

rastko

pre 6 godina

Plasio sam se da ce se ovoga setiti... Ne jurcam bezumno, ali idem u proseku 10km brze od ogranicenja na autoputu, pod uslovom da je ispred mene sve cisto.

bari1991

pre 6 godina

Jos jedna budalastina.Teoretski neko ko bude vozio 200 km/h pa bude pravio pauzu u toku voznje nece biti kaznjen,ali recimo neko ko ce konstantno voziti 125 km/h platice kaznu.Da ne spominjemo guzve na naplatnim rampama i slicne stvari.Samo da izvuku pare,a za bezbednost nema veze.

ledenjak

pre 6 godina

pola sveta sam prosao na 4 točka ali ove sisteme pljacke naroda nema nigde na svetu. vozimo najvece krseve a imamo najviše sistema za naplatu.

todos

pre 6 godina

Rešenje za ludake koji voze prebrzo je da između dve rampe stanu na neku pumpu i popiju kafu i piće, time bi se anulirala prebrza vožnja.

nothing wrong with me

pre 6 godina

to je debilno.

Ja znam koju srednju brzinu treba da imam da ne bi dobio kaznu
sednem i pojedem nesto na pumpi
onda gas da nadoknadim prosek

H.P.Montoja

pre 6 godina

Znaci juris po autoputu vise od propisane brzine i nemas tag uredjaj,stizes na naplatnu rampu tamo guzva. i sta cemo sad?! Cekas u koloni da stignes do naplatne rampe i kako da ti bilo ko izracuna prosecnu brzinu? Ili si pre toga zastao na nekoj benziskoj da popijes kafu...

Ryan

pre 6 godina

ja mogu da vozim 250 km/h. onda stanem na neku pumpu, rucam popijem kafu, odmorim jedno pola sata i nastavim opet 250 km/h. na naplatnoj rampi mi izmere srednju brzinu 100 km/h. :)

Calexico

pre 6 godina

Za očekivati je da između dve naplatne rampe postoje benzinske pumpe. Tako da neko može stvarno ludo da vozi, natoči gorivo na pumpi, nešto pojede/popije, obavi nuždu i bude u "zakonskom proseku".

vodonosa

pre 6 godina

Eto..dosetili se kako da oglobe narod na novi nacin.Sta je sledece?Kad plate kazne oni sto preticu cele kolone i divljaju po putevima,mozda im i poverujem da ovo ima neku svrhu.

Nemanja

pre 6 godina

Kolika li ce biti tolerancija? Ako stave do 15-20 km/h, sistem ce imati svrhu da kazanjava bahate vozace. Ukoliko postave tacno na 120 km/h, svrha sistema je da uzme pare narodu i nista vise...

digitalni malinar

pre 6 godina

bravo za pamet!

udjem na auto-put, vozim 200 na sat, svratim na motel da jedem pa nastavim opet 200, na izlasku sa auto-puta zbog pauze prosecna brzina 110. sve po propisu...

GajaG

pre 6 godina

Da, samo sto malo ko vozi brzo zbog toga sto zuri. Vecina vozi brzo zbog uzivanja i adrenalina, a takvi mogu i parkirati pored puta par minuta i tako zeznuti sistem.

Vlada

pre 6 godina

E moji fizicari, hocete u tim svojim proracunima oduzimati vreme za koje vozaci idu u wc, sipaju gorivo ili odmaraju i piju kafu? A uostalom u zakonu o saobracaju su definisane kazne za prekoracenje maksimalne dozvoljene brzine a ne srednje.

bos

pre 6 godina

stavite kamere u svako selo,grad...svuda..kazne neka stizu u sanducice za postu...napunicete budzet,a sto je vaznije,uspostavice se red...ovako,ostaje prostor za korupciju...saobracajci gledaju kroz prste...ponekad$$$$$

ime

pre 6 godina

Idi bre...znaju fiziku al logiku slabo. Sta ako neko vozi prosecno 150 gde je dozvoljeno 120 a napravi pauzu sat vremena...moze da se zakljuci da je vozio dozvoljeno ili manje od dozvoljenog?

Gong

pre 6 godina

Realno, nema šta. Pa, ako od Niša ka Beogradu jurim 200 km/h, pa stanem na pola puta (recimo na OMV) da sipam gorivo i popijem kaficu, pa nastavim do BG u istom maniru, imaću prosečnu brzinu ispod 120 km/h.

Đžoni

pre 6 godina

Znaci krenem od Bg do Smedereva ,vozim 170km/h ,napravim pauzu kod motela Jerina 15 min. ,skrenem na naplatnu rampu I nikom nista ,kao da sam vozio 120 km/h sa pauzom!

milos

pre 6 godina

Moraju samo dobro usaglasiti vreme na obe naplatne rampe jer razlika u samo 20 sekundi moze da dovede do pogresne procene srednje brzine! Sto se tice ostalog to se vec odavno radi u mnogim zemljama i ne bi trebalo da imamo nista protiv

igor

pre 6 godina

Super.Eto savrseno dobrog nacina da se gradjanima uzimaju masovno pare.Protivnik sam velikih brzina i prekoracenja ali ovakav vid naplate kazne ne moze da zazivi kod nas iz mnogo razloga!Nismo mi dorasli ovome.Izuzetno smo siromasni.

buhahaha

pre 6 godina

...i onda stanemo na autoputu da natočimo gorivo, odmorimo, popijemo kafu...kako će to da mere ovi pametnjakovići koji bi samo da otimaju pare?

Dejan

pre 6 godina

Shvati ti druze da represijom nad vozacima neces dobiti nista osim inata i jos vecih saobracajnih nesreca.Zatucani likovi iz policije koji misle da ce vozace dovesti u red tako sto cete nas na svakom koraku lupati po usima.Nesrece se ne sprecavaju kaznama,vec edukacijom,shvatite to vise!

Statuskan

pre 6 godina

Znači, vozač na autoputu vozi prosečno 180km na sat, stane da popije kafu, pojede nešto i zadrži se sat vremena. Na izlasku se manifestuje da je išao oko 100km na sat. Ha, ha, ha primeran vozač a ono tempirana bomba na putu.

Lidija

pre 6 godina

Da li to znaci, da ja od leskovca do neke pumpe vozim 160km/h, svratim na pumpu za gorivo, posle sednem u restoranu, pojedem popijem,odmorim, i na putarini imam dobru sredju brzinu?

Polumir

pre 6 godina

Dobro... sve automatizujte i podelite otkaze saobracajcima. Ionako je najavljena potpuna digitalizacija. Nego, sta cemi sa katastrofalnim putevima?

tachyon

pre 6 godina

Nije to baš najbolji način, zbog pauza. Može neko da vozi prosečno 150 km/h, 4 sata. Onda ode na kaficu, pauzu, šta god, sat vremena. Na naplatnoj rampi će pokazati da je putovao 5 sati, 600 kilometara, što je 120 km/h, pa neće prekršiti zakon.

EmocijaBez

pre 6 godina

120 km/h na autoputu je bilo ogranicenje u doba yuga i fice, 120 km/h je ogranicenje i danas. Doduse, putevi su gori nego za vreme yuga i fice.

Ryan

pre 6 godina

ja mogu da vozim 250 km/h. onda stanem na neku pumpu, rucam popijem kafu, odmorim jedno pola sata i nastavim opet 250 km/h. na naplatnoj rampi mi izmere srednju brzinu 100 km/h. :)

todos

pre 6 godina

Rešenje za ludake koji voze prebrzo je da između dve rampe stanu na neku pumpu i popiju kafu i piće, time bi se anulirala prebrza vožnja.

srBA

pre 6 godina

Večito je vozač kriv, a oni što postavljaju idiotska ograničenja nisu.
Primer je novi Pupinov most. Na njemu i onako divnim lepim prilaznim saobraćajnicama – 50kmh!?
A na Ibrskoj 50 ili 60 kmh. Jednom prilikom sam vozio strogo po tim ograničenjima, i šta se desilo. Iza mene se stvorila ogromna kolona nervoznih vozača. Ne znam kako ovo da komentarišem.

Srećan put

pre 6 godina

Kada poslednji službeni automobil ministrstva, direkcije, sekretarijata, kancelarije, agencije, zavoda, saveta... bude išao 120 km/h na auto putu, možemo da pričamo.Dotle, radije plaćam advokata nego kaznu.

gagi

pre 6 godina

Ne daj Bože da država uvede nešto od čega će građani imati neke vajde.
Tu se prepucavaju institucije, i svaka priča kako to nije njihova nadležnost. Ali zato kada treba da se oplete po džepu građana , onda se napnu sa svih strana kako bi u što kraćem roku to i implementirali.

Prokleti da ste.

buhahaha

pre 6 godina

...i onda stanemo na autoputu da natočimo gorivo, odmorimo, popijemo kafu...kako će to da mere ovi pametnjakovići koji bi samo da otimaju pare?

ledenjak

pre 6 godina

pola sveta sam prosao na 4 točka ali ove sisteme pljacke naroda nema nigde na svetu. vozimo najvece krseve a imamo najviše sistema za naplatu.

olja

pre 6 godina

ovako,po vašem zakonu fizike
Mogu da divljam sa brzinom jer neće biti kamera i ..
onda sednem u neki motel i polako pijem kafu,sok,jedem roštiš,sve polako i kada dodjem na naplatnu rampu vaš zako fizike,se prešao u preračunavanju.
Kakve gluposti samo izmišljavate eto vam primer da to ne pie vodu

svemir i glupost su beskonacni

pre 6 godina

Kakva glupost! Vozim malo brze i onda napravim pauzu na nekoj pumpi i "prosecnu brzinu"!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Cica, 21. jul 2017 13:47)

????? Au batice, jeste glupost, ali tvoja. Pa ako ces praviti pauzu sto vozis brzo? Onda lepo vozis koliko je ogranicenje i ne pravis pauzu. Prosto zar ne. A za sve matematicare koji ce da se odmaraju po 30min i vise oitanje...Zasto onda divljati autoputem i ugrozavati zivote drugih ucesnika???

Ivan

pre 6 godina

Hajmo malo matematike. Put od 200km pređemo za sat vremena, 200 km za 1h, znači 200km/h. Pauza od pola sata znači 200km za sat i 30 minuta, ili 1.5h. 200/1.5 je prosečno ~133km/h. Sve ovo primenjeno na brzinu od 250 je oko 166km/h. Verujem da će svi koji divljaju po putevima i ugrožavaju živote drugih biti revnosni u računanju pauze na pumpi kao što su bili da konsultuju matematiku za niže razrede osnovne škole pre nego što pošalju komentar.

Dejan

pre 6 godina

Shvati ti druze da represijom nad vozacima neces dobiti nista osim inata i jos vecih saobracajnih nesreca.Zatucani likovi iz policije koji misle da ce vozace dovesti u red tako sto cete nas na svakom koraku lupati po usima.Nesrece se ne sprecavaju kaznama,vec edukacijom,shvatite to vise!

asd

pre 6 godina

Bravo! Konačno nešto pametno. Mada ni poneki automatski radar ne bi bio loše rešenje pošto će ti bahati primitivci za volanom koji blicaju u levoj traci pri brzini od 200km/h svratiti na neku pumpu, popiti kafu i smanjiti prosečnu brzinu.

Marko

pre 6 godina

Koji diletanti to je potpuno nefunkcionalno. Inače to su probali italijani još devedesetih i neslavno je ugašeno. To veoma dobro znam jel sam u to vreme radio za italijanski firmu koja je radila taj projekat. Još kad se na to doda ovaj idiotluk sa devetoznakovnnim tablicama (taxi oznake iz Beograda su stigle na 5 cifara + BG + TX a kodni sistem podešen na 7) nikada neće proraditi. E sad ko pokušava da proda Olivettijev softver iz 90tih je potpuno drugo pitanje

bari1991

pre 6 godina

Jos jedna budalastina.Teoretski neko ko bude vozio 200 km/h pa bude pravio pauzu u toku voznje nece biti kaznjen,ali recimo neko ko ce konstantno voziti 125 km/h platice kaznu.Da ne spominjemo guzve na naplatnim rampama i slicne stvari.Samo da izvuku pare,a za bezbednost nema veze.

H.P.Montoja

pre 6 godina

Znaci juris po autoputu vise od propisane brzine i nemas tag uredjaj,stizes na naplatnu rampu tamo guzva. i sta cemo sad?! Cekas u koloni da stignes do naplatne rampe i kako da ti bilo ko izracuna prosecnu brzinu? Ili si pre toga zastao na nekoj benziskoj da popijes kafu...

Ivan

pre 6 godina

Toooo milicijo! I presretace zadrzati i uvesti merenje srednje brzine. Dokle vise blicanje nervoznih napaljotki koji su kratki dole pa kompenzuju. A onda ih vidis kako skrecu na pumpu 300 metara odatle ili se iskljucuju na ispod 1km udaljenosti od mesta na kome su morali hitno da prodju...

glupostima nema kraja

pre 6 godina

Netko vozi stalno 200 km/h ali na pola puta stane, popije kavicu, pojede sladoled, ... i opet vozi 200 km/h ... a policija na rampi misli kako je čisti primjer savjesnog vozača. Stvarno ....

Nenad

pre 6 godina

Evo vam rezultati mog ovogodisnjeg eksperimenta putovanja na more: U jednom smeru sam vozio uglavnom po ogranicenjima, 120 na autoputu, a u drugom sam vozio brze, na autoputu 160 (sto ne smatram nikakvim divljanjem). Brzim nacinom sam ustedeo vise od 3 i po sata voznje. Pa nek svako proceni ko je bezbedniji vozac - onaj koji je u sestom satu voznje ili onaj u desetom.

neshKO

pre 6 godina

@Olja.. pa ko će normalan da vozi 200 km/h na auto putu i onda 20 minuta sedi i pije kafu ?!? Pa zar nije normalnije i pametnije voziti lepo 120 km/h i ne moraš da ideš na silu da piješ kafu i gledaš na sat !?!

vlaxxy

pre 6 godina

Setcion Control postoji već preko 20 godina u Evropi i pokazalo se najefikasnije da se kazne plaćaju odmah na rampi sa putarinom zajedno.

Italija klasičan primer.

Baki

pre 6 godina

I tako ti ja vozim trista na sat stanem na parking prespavam i kad dodjem na naplatu rampu dobijem kaznu što sam gurao automobil po auto putu

Gargamel

pre 6 godina

joj Boze oni samo smisljaju kako da uzmu pare najbolje da im svi sve damo da ih ne boli mozak od naprezanja,ova zemlja samo uzima a sta daje za uzvrat...

Zeljko

pre 6 godina

Na autoputu i nemackoj nema ogranicenja. Zasto? Zato sto ni kedan nemac ne bi kupovao bmv, mecku, audi wv. Opet ne divljaju ali voze brzo...
Kod nas se ovo radi zbog Fijata.
Da bi ljudi kupovali punta da radnici ne bi strajkovali. Mozda krenu u proizvodnju juga...
A mozda i povecaju cenu goriva da popune budzet posto je u bosni cena dizela 98 dinara...Opet starlete donose uredbe...Srbijo zemljo moja....

Luka

pre 6 godina

Vidim da svi genijalci odmah prave pauzu. I treba da je naprave, ali svakako će ih naterati da stanu i kalkulisu onda kada to nisu planirali. Takodje, presretaca će i dalje biti, pa vi sad jurcajte. Ovo jedino može da radi ukoliko se obračunava automatski i kazna šalje na kuću, jer ne može svaki auto da bude zaustavljen. Lepo prodjes rampu i na izlazu ti uz registarski broj stoji prosecna brzina i predviđena kazna koja ti stiže na kućnu adresu. Mada, mislim da će ovo kod nas i ako bude uvedeno, raditi na neki sasvim deseti (pogresan) nacin.

Pera Magic Mitic

pre 6 godina

Pokusavam da nadjem neki komentar, a da nije "napravicu pauzu i popiti kafu"....tesko.
Odo' da se raspitam za neki plac uz autoput, da napravim kafic.

Возач

pre 6 godina

Ништа што друмским ракетама једно стајање од пола сата на одморишту неће решити бриге. Не возе брзо зато што журе, возе брзо јер не воле вожњу и желе да је максимално скрате. А и није лако провести за воланом у седећем положају по десет или петнаест сати, што највише погађа Турке. У сваком случају неће успорити саобраћај већ ће натерати возаче да калкулишу са временом за одмарање на путу. А ако буду одморнији биће и сигурнији за воланом, тако да се надам да ће постићи циљ - смањење саобраћајних незгода!

GajaG

pre 6 godina

Da, samo sto malo ko vozi brzo zbog toga sto zuri. Vecina vozi brzo zbog uzivanja i adrenalina, a takvi mogu i parkirati pored puta par minuta i tako zeznuti sistem.

gile

pre 6 godina

ja mogu da vozim 250 km/h. onda stanem na neku pumpu, rucam popijem kafu, odmorim jedno pola sata i nastavim opet 250 km/h. na naplatnoj rampi mi izmere srednju brzinu 100 km/h. :)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ryan, 21. jul 2017 13:51)

To sto si ti napisao nekom Nemcu ne bi ni palo na pamet . Onda su nam drugi krivi sto nam je drzava u haosu . Pa vi Srbi bre gledate kako da zajebete zakon koji je jos u izradi , prosto neverovatno. Ako te ne mrzi sat vremena da sedis na pumpi da bi vozio pola sata brzinom od 250 svaka ti cast . Gluplji komentar nisi mogao da ostavis . Ja bi zbog takvih uveo i na pumpama kamere da vidimo kliko ste se zadrzali pa to da se oduzme na kraju racunice a to sve bi morale pumpe same da finansiraju ili nece imati dozvolu da prodaju gorivo na autoputu . Lako drzava moze od bahatih vozaca da naplati samo da hoce .

Марко

pre 6 godina

Ограничења из 1960-тих. Путујеш кроз Србију 7 сати као да је величине једне Немачке. Па како вас бре није срамота да више пљачкате овај народ? Путатине најскупље, гориво најскупље. А шта имамо за узврат? Аутопут са рупама и гориво препуно сумпора. Ово није држава, ово је тамни вилајет...

Pera

pre 6 godina

Vidim da se svi bune kad god neko pokusa da uvede malo reda kod nas. Kako vozimo, treba jos vise da nas lupaju po dzepovima. Zasto ke tesko postovati ogranicenje brzine? Kazete "u Nemackoj nema ogranicenja". Zasto ne kazete da njihov autoban ima po 6 traka u jednom smeru i da su 2 trake bez ogranicenja? Ako vam se ne svidja, idite u Nemacku.
Ovde su ljudi naviknuti da bezakonje. Parkiraju se gde stignu. Samo na 5 minuta. Ako dodje invalid ti me pozovi,evo ti broj. A gde cu drugo. Pa sta ako je raskrsnica,mozes da se provuces. Sta ova hitna, pale rotaciju da bi izbegli guzvu.
U Zemunu u Glavnoj ulici ima po dve trake. Covek je izjavio da je raskrsnica sa Bezanijskom ulicom (koja je jednosmerna) nezgodna. Jer kad ides, ne vidis pesaka od autobusa.
Znati da vozis nije stvar okretanja volana i menjanja brzina, nego postovanje pravila i snalazenja

goran

pre 6 godina

Presretaci mogu da zaustave samo neiskusne vozace i najcesce zaustavljaju vozila koja voze oko 150kmh sto i nije neka brzina na autoputu,iskusan vozac prepoznaje njihove automobile,bela petica crni a6 .... kada obilazite pomenute automobile na autoputu obratite paznju i prepoznajete presretaca, u njemu sede vozac i jos dva putnika,ako obratite paznju kroz zadnje staklo se vide rotaciona svetla i ako je zatamljeno,kroz resetku prednje maske vidi se kamera itd.. pratite ukljucenja na odmaralistima i benzinskim pumpama ako vidite sumnjive automobile pogledate da li ce jrenuti za vama.Preporucljiva voznja za najlakse izbegavanhe oresretaca je od 200kmh pa na vise i tada samo pratite retrovizor uocite da vam se neko priblizava usporite jer velika je verovatnoca da ce to biti presretac her vecina vozaca vozi oko 130,140 kmh.Iskustvp je cudo.pozz

bos

pre 6 godina

stavite kamere u svako selo,grad...svuda..kazne neka stizu u sanducice za postu...napunicete budzet,a sto je vaznije,uspostavice se red...ovako,ostaje prostor za korupciju...saobracajci gledaju kroz prste...ponekad$$$$$

dijasporac

pre 6 godina

Komentatori su dobar primer sto sam se iselio iz te primitivne drzave, pazi glavne ideje u komentarima: vozis 200 na sat, sednes na kaficu i smanjis prosecnu brzinu na dozvoljenu ili nece oni kaznama nas naterati na postovanje zakona, proradice nas inat. Koliko bahatosti, koliko otpora postovanju zakona, koliko gluposti...

Kuki

pre 6 godina

Boze pomozi sta sve ljudski mozak moze da smisli.....Najbolje bi bilo da uvedu neku taksu da se plati dok sednemo u auto da ne dobijamo vise sresove od radara,presretaca.....i ostalih ludorija.Evo ti buraz 500 din pa me pusti da odmorim mozak

NikolaKG80

pre 6 godina

Vidim da smo pametan narod, al' do pola. Ljudi ispravno kažu da mogu da stanu negde usput i da popiju kafu, ali ta kafa košta. Brza vožnja je manje ekonomična od sporije. Znači vi ste potrošili više novca da biste stigli od tačke A do tačke B za isto vreme nego što bi stigli vožnjom po propisima. Vrlo inteligentno.

Eleftherios

pre 6 godina

и бензинске станице имају камере. умрежавање је лако.
(.орг, 21. jul 2017 15:41)

Hajde da angažujemo i BIA-u da proverava koliko je ko proveo na pumpi ili motelu.

Mihovil miš

pre 6 godina

Ne smeta mi brzo vozilo ako vozi pažljivo. Nije problem autu od premium klase voziti 150 po autoputu po kome vozi 50% domaćih neispravnih vozila koja su prava opasnost za sigurnost u saobraćaju.
Više mi smeta bahata vožnja i neupotreba migavaca dece Brozovih komunista koji voze aute crne boje.

ime

pre 6 godina

Idi bre...znaju fiziku al logiku slabo. Sta ako neko vozi prosecno 150 gde je dozvoljeno 120 a napravi pauzu sat vremena...moze da se zakljuci da je vozio dozvoljeno ili manje od dozvoljenog?

Strokavi mozak

pre 6 godina

Samo da pitam:Dali ce da stize kazna i ovima pod rotaciom sto se voze uglavnom crni audi,bmw i po koja skoda?Jer na auto-putu dok ja vozim 120 km/h kad prolete pored mene zaljuljaju mi auto.

hahahah

pre 6 godina

Evo vam rezultati mog ovogodisnjeg, eksperimenta putovanja na more: U jednom smeru sam vozio uglavnom po ogranicenjima, 120 na autoputu, a u drugom sam vozio brze, na autoputu 160 (sto ne smatram nikakvim divljanjem). Brzim nacinom sam ustedeo vise od 3 i po sata voznje. Pa nek svako proceni ko je bezbedniji vozac - onaj koji je u sestom satu voznje ili onaj u desetom.
(Nenad, 21. jul 2017 15:38)

ne znam gde si isao na more s autom al moralo je da bude minimum 1700km u jednom pravcu konstantno vozeci tom brzinom, tako da sumnjam u iskrenost tvog komentara

rog

pre 6 godina

Daj makar dignite ogranicenje na 130km/h svi ce da izginemo, u vodu.
Produzite malo te trake za ukljucenje na autoput ovako imas fore 20m da postignes brzinu da bi se ukljucio bezbedno. Redovno ljudi ulecu sa 50km/h u srednju traku. I pocnite da kaznjavate ljudi koji voze 60km/h po autoputu, nije bezbedno.

milan

pre 6 godina

a da se smisli nesto od cega bi vozaci mogli da imaju koristi ?

npr obavestenje 15 do 20 km pre naplatne rampe i granice kolika je guzva da mozete da se iskljucite sa autoputa blagovremeno ako ne zelite da stojite u redu.

the

pre 6 godina

koja glupost, kako ce meriti srednju brzinu ako napravim pauzu na pumpi, da nece to vreme da oduzimaju. prilozim racun da sam pio kafu pa oduzmu 10 min, a za kakoka kolu 12. a ha ha ha

Aleksandar

pre 6 godina

@(Nixon Nikic, 21. jul 2017 14:35)

Prijatelju, SAD je skup država kao što im i ime govori, nema tu jedinstvenog ograničenja - na Havajima ne možeš voziti brže od 60mph (~96km/h), al' zato u Teksasu možeš i 85mph (~137km/h). I, zamisli čuda, duplo više ljudi (po glavi stanovnika!) pogine na putevima u Misisipiju gde je maksimalno ograničenje 70mph (~113km/h) nego u Teksasu.

Takođe, duplo više ljudi (opet, po glavi stanovnika) pogine na autoputevima širom Australije gde je najviše ograničenje 110km/h nego u Nemačkoj koja na pola svojih glavnih autoputeva i nema ograničenja, dok je na ostatku ograničenje uglavnom 130km/h.

I šta ti to govori o ograničenjima brzina na autoputu?

Aleksandar

pre 6 godina

A kad planirate da menjate zakon, pošto u postojećem ne postoji pojam 'prosečne brzine' već samo prekoračenja najviše dozvoljene brzine? Ili ćete vi to ovako diletantski kao i sve ostalo pa onda ako prođe-prođe, dok se prvi građanin ne seti da uzme advokata i razruši vam tu kulu od karata plaćenu našim novcem?

A šta vas i briga, nije kao da ćete vi snositi posledice svega ovoga i popravku, i odštete ćemo plaćati mi, a državne limuzine koje jurcaju 160+ po autoputu su i onako oslobođene putarina i prolaze bez beleženja tablica u sistem.

Sergio

pre 6 godina

Postovani komentatori, ne znam sto ste se svi "uhvatili" za "stane i popije kafu i ruca". Nek' vozi 200, nije ni policija bez presretaca. Ja licno podrzavam. hvala

Nikola

pre 6 godina

Ovo postoji u Italiji i što je najluđe ljudi staju na pumpe da smanje prosečnu brzinu. Kada ih pitaš zašto voze toliko da moraju stati ne znaju da odgovore. Tako je i sa našim i sa talijanskim vozačima.

sad malo ja

pre 6 godina

@dijasporac - nemas pojma koliko me je sramota tebe i tvog ponasanja i svih ostalih iz dijaspore kad dodjete ovde...radite sve sto tamo nesmete i muka mi je od vas
meni je inace ova prica debilna jer nece biti nikakva preventiva mladima vec jos jedan nacin punjenja kase drzavnim parazitima

DaLanik

pre 6 godina

bez dileme je ovo glup sistem ali primenjuju ga u više zemalja. a vi ne razmišljajte o SNSu nego o tome da je svaki drugi komentar o tome kako da se zezne sistem. imate vlast kakvu zaslužujete. ako ste stvarno za promenu, budite vi taj primer koji će poštovati zakone i pravila.

milos

pre 6 godina

Moraju samo dobro usaglasiti vreme na obe naplatne rampe jer razlika u samo 20 sekundi moze da dovede do pogresne procene srednje brzine! Sto se tice ostalog to se vec odavno radi u mnogim zemljama i ne bi trebalo da imamo nista protiv

Mare

pre 6 godina

Citam ove komentare i ne verujem koje ste vi budale...(svaka cast izuzecima)
Svaki drugi komentar je: vozicu 200 pa cu sesti na kafu sat vremena.
PA STO ONDA VOZIS 200??? Zasto ne vozis 120 i ne moras da stajes nigde da ubijas vreme, a pogotovo da ubijes mene,sebe ili nekog drugog tvojom voznjom od 200 jer mislis da si pametan i dobar vozac!? Ogranicenje na auto putu je 120 i treba da se postuje bilo tamo radara ili ne! Kome to smeta nek ide u Nemacku npr. na deonice bez ogranicenja pa nek tamo vozi 200, jer ljudi, NISTE SAMI NA PUTU!!!

Đoka

pre 6 godina

1. Nigde nije rečeno da će sistem da ulovi sve. Neke sigurno hoće.
2. Ako voziš 200 na javnom putu ti si opasan i idiot.
3. Ako voziš 200, pa staneš na kafu da smanjiš prosečnu brzinu, ti si onda pritom i kreten. Bulvalno ništa ne dobiješ, samo satisfakciju da si prevario sistem i da te nisu uhvatili. Kreten.
4. Time bi se hvalio samo idiot.
5. Nigde nije rečeno da će povući presretače iz upotrebe, pa ko voli nek izvoli.
6. Podržavam plan.

Slobodan

pre 6 godina

Zašto biste onda jurcali, ako ćete stati da odmorite pred rampu? Potrošićete isto vremena, a više novca (potrošnja goriva/stajanje na kafu).

igor

pre 6 godina

Super.Eto savrseno dobrog nacina da se gradjanima uzimaju masovno pare.Protivnik sam velikih brzina i prekoracenja ali ovakav vid naplate kazne ne moze da zazivi kod nas iz mnogo razloga!Nismo mi dorasli ovome.Izuzetno smo siromasni.

MomaSRB

pre 6 godina

...Preporucljiva voznja za najlakse izbegavanhe oresretaca je od 200kmh pa na vise i tada samo pratite retrovizor uocite da vam se neko priblizava usporite jer velika je verovatnoca da ce to biti presretac her vecina vozaca vozi oko 130,140 kmh.Iskustvp je cudo.pozz
(goran, 21. jul 2017 18:12)

Koliko gluposti si napisao da je to nenormalno. Druže, ako voziš 200 km/h ili brže, pod jedan...onda si bolestan i treba da ti se doživotno oduzme dozvola, a pod dva... ako voziš 200 km/h i brže i uočiš da ti se neko približava, velika je verovatnoća da si već slikan i snimljen i da i neće pokušavati da te stignu, već će čestitka da ti stigne kući!

sve je jasno

pre 6 godina

Toooo milicijo! I presretace zadrzati i uvesti merenje srednje brzine. Dokle vise blicanje nervoznih napaljotki koji su kratki dole pa kompenzuju. A onda ih vidis kako skrecu na pumpu 300 metara odatle ili se iskljucuju na ispod 1km udaljenosti od mesta na kome su morali hitno da prodju...
(Ivan, 21. jul 2017 16:17)

Pa imaš li ti duše, čoveče! Jel' ne shvataš da mu je bilo hitno? Neće valjda da zaustavi u zaustavnoj traci pa da mokri pored puta.

Bivsi administrator

pre 6 godina

Svi bi da sednu i popiju kaficu na pola sata,mene zanima koliko cu da platim ako kazem da sam izgubio,ne mogu da nadjem,naplatnu karticu sa ulaza? Ranije je bilo da se placa puna cena od Beograda do Nisa ,ako nije promenjeno to mi odgovara vise nego da trosim za kaficu,barem meni iz Beograda

dr Arslanagić

pre 6 godina

Pitam se, kome li će stići kazna kad ga nagazim sa mojim registarskim tablicama BG-xxx-ĆČ? Sreća pa su kompetentne osobe iz MUP-a napravile ovaj divni i pouzdani sistem numeracije, pogodan za automatsko očitavanje.

Prst na celo

pre 6 godina

Svi koji misle da ce da prevare sistem su BUDALE zasto?
1.Ovaj sistem se koristi u vise zemalja pa funkcionse.
2.Da li ce zaista onaj ko vozi 200 km/h stati i popiti kafu? pa nece jer zuri i nije mu do kafe.
3.Da li ce od BGD-a do Nisa da vozi 200 km/h narednih 150km, pa usporiti na 50 km/h da bi imao prosek od 120km/h? pa nece.
4.Da li zaista mislite da ce se prosecna brzina meriti od jedne do druge naplatene rampe? pa nece ni to.
5.Upravo sam izmislio toplu vodu! A sta ako postave na odredjenim deonicama sistem za merenje prosecne brzine na kojima nema mesta za ispijanje kafa,tocenje goriva,jedenje rostilj itd,sta onda?
Dajte ljudi urazumite se, da li zaista mislite da su ljudi koji su prepisali zakone bas toliko tupavi i glupi? a svi mi pametni,i da nisu uzeli sva moguca scenarija za prevaru oko prosecne brzine.
6.Sem Nemacke,nadjite zemlju u svetu gde je dozvoljena max. brzina preko 130 km/h.
Svi vi koji vozite brzo,i smeskate se kako to ne funkcionise i ako mislite da ce te uspeti u vasim smesnim idejama ponovo razmislite ili spremite novcanike.

Petar

pre 6 godina

????? Au batice, jeste glupost, ali tvoja. Pa ako ces praviti pauzu sto vozis brzo? Onda lepo vozis koliko je ogranicenje i ne pravis pauzu. Prosto zar ne. A za sve matematicare koji ce da se odmaraju po 30min i vise oitanje...Zasto onda divljati autoputem i ugrozavati zivote drugih ucesnika???
(svemir i glupost su beskonacni, 21. jul 2017 15:42)
Zato sto razlog njihovog jurcanja sigurno nije vreme jer kao da zivimo na Wall Streetu pa su im minuti bitni.A zapravo zivimo u rupi balkanskoj gde nista ne funkcionise. Dakle, pokusavas da pronadjes razum i logiku u rezonu primitivaca i glupaka,a to te svrstava samo na par meste iznad na lestvici razumnosti.

Domaćin

pre 6 godina

Ovakvu neodrživu matematiku mogu da smisle samo ovi sa kupljenim diplomama. Sad već ozbiljno sumnjam da su i diplome osnovne škole kupili!

gori si "genijalac" od ovih iz SNS-a

pre 6 godina

Kome ce na adresu stizati kazne? Vlasnicima kola? Oni ne mora da su bili i za volanom. Moj otac nema obe noge a na njega se vodi auto. Zasto bi on platio kaznu? Ovo sve je prilicno manjkavo ali i ocekivano od SNS genijalaca.
(IgyBgd, 22. jul 2017 19:21)

A da, ne daj Bože, udariš pešaka i pobegneš, po tebi ne bi mogli da te kazne. Kako da te kazne kad se auto ne vodi na tebe?

Donkey Kong - analiticar

pre 6 godina

Ovo padne sve na sudu jer da bi nesto merilo neku veličinu a ovde se meri vreme znači da sat na naplatnoj rampi mora da ima uverenje tipa merila i da se baždari po zakonu. Takodje rastojanje od tačke A do tačke B mora biti izmereno instrumentom koji je odobren. Plus satovi moraju biti sinhronizovani. Po našem zakonu greška merenja ne sme da bude više od 1%. Baš da vidim uverenje tipa merila za sat na PC-ju na naplatnoj rampi.
To nigde nije prošlo u svetu. Možda misle da smo svi na nivou 4 razreda osnovne škole.
Amaterizam....

global road fatalities(annual)-1.2 million

pre 6 godina

Ovo će biti kao u onoj basni o kornjači i zecu. Uporan jugić će pre stići na odredište od zeke u merdži.

Bokius

pre 6 godina

Vozili ste vi 200 i do sada, pili ste kafu i do sada ali ce vam ova nova presesti. A presesce vam zato sto cete morati da je pijete. Niste vi navikli da nesto morate. Jedva cekam da vam vidim lica dok gledate na sat i racunate prosecnu brzinu.
(timer, 21. jul 2017 14:28)

Care! Bas sam se iskreno nasmejao. Svaka cast za komentar, da bih ti milion pluseva,

Zoran

pre 6 godina

U Bugarskoj kamere i automatski radari na autoputu svakih 15-20 kolometara, a u gradu na vaznijim raskrsnicama i opasnim mestima, pa divljaj. Bugari, gospoda za nas iz Severne Koreje, bruka.

sokrat

pre 6 godina

Svi će da piju kafu na pumpi, ali jedan je rešio da popije čaj! Ima nade za nas! Alo bre, kafedžije, a presretači, radari? Ko je rekao da će njih ukinuti?

Gross

pre 6 godina

Sto se saobracaja tice vracamo se u srednji vek. Ja ne znam da neka zemlja ima nepismenije saobracajne stručnjake. Mozda Južni Sudan, mada sumnjam.

Petar

pre 6 godina

Odlicna stvar.
Ovde u Norveskoj to vec postoji na odredjenim deonicama.
Nema lazi nema prevare.
Ako si stigao pre nego sto maksimalnom brzinom je moguce krsio si zakon. Plati kaznu i bog te veseli.
Sto je to pljacka? Jel krsis zakon? Plati.

Stvarno?

pre 6 godina

Da li je iko tražio od saobraćajne policije da izračuna podatak koliko se udesa desilo na autoputu, a koliko na ostalim ( i to kojim) putevima u poslednjih pet godina? Naravno da nije, jer bi to zahtevalo neki minimum inteligencije. Na autoputu, s obzirom na broj vozila koji prođe, praktično nema udesa. Ali sa jedne strane imamo bahatost koja bi da pokaže da kao nešto radi, a sa druge gomilu ispijača kafe koji bi, kao, da zeznu sistem. Suština je smanjiti broj udesa i utvrditi gde i zašto se dešavaju, i naći način da se to spreči. Ovako, ispijači kafe i donosioci zakona zaslužuju jedni druge. Srbija brale!

timer

pre 6 godina

Vozili ste vi 200 i do sada, pili ste kafu i do sada ali ce vam ova nova presesti. A presesce vam zato sto cete morati da je pijete. Niste vi navikli da nesto morate. Jedva cekam da vam vidim lica dok gledate na sat i racunate prosecnu brzinu.

Pera

pre 6 godina

Od presretaca je aktivan i beli 508, kao i serije 5 bele boje isto nije na BG table. A oni se prakticno ne mogu ne primetiti, nabiju se pozadi uz auto, ne koriste pokazivace pravca, strance ne jure koliko sam ja primetio.

Ali da se nadovezem, ubedljivo su najgori gastrabajteri na putu, ali ubedljivo.

pera

pre 6 godina

vidim u srbiji ima dosta ovih sto voze preko 200.
sa 200evra mesecno ? po onakvim putevima?
i vi se jos hvalite kako cete da zeznete sistem?
i vi trazite plate i standard zivota kao na zapadu?
a postovanje zakona rodjaci???
moreeeeee ....

Vozač koji je sam zaradio za auto

pre 6 godina

@Goran Podržavam u potpunosti
Kada poslednji Leksus, Audi A6, škoda Superb i ostala vozila ministarstva, sekretarijata, agencija, kancelarija, direkcija, saveta, zavoda i ostalih koji se voze od našeg novca budu išli 120km/h, možemo da pregovaramo.

Amerikanac

pre 6 godina

Pokušali su ovo da uvedu na severoistoku SAD, ali bez uspeha. Prvi problem su bile gužve. Od jednom su svi počeli slepo da prate ogranicenja od 65 i 55 milja na sat. To je stvorilo duge čepove i prakticno je blokiralo dobar deo glavnih saobracajnica.
Drugi problem je bio zakon o privatnosti. Neko je uspeo da argumentovano na sudu objasni da je ovo vid praćenja kretanja ljudi, a ne samo brzine. Zna se na kom izlazu i kada je neko izašao i to se čuva, obradjuje i pretvara u kaznu. Bez sistema kazni, ovi podaci se ne čuvaju. Zbog toga je navodno bila povreda privatnosti i cela priča je ubrzo otišla niz vodu.

bosko

pre 6 godina

Jos jedno punjenje drzavnog aparata. Nikada nisam prekoracio dozvoljenu brzinu ali sam pretekao traktor na punoj liniji vozeci 25km/h da bih dobio
zabranu 30 dana 6 kaznenih poena i 20000 din. Pamet u glavu i magla odavde

Ne radi se o bezbednosti...

pre 6 godina

Oh, majko moja, 99.9% komentatora potpuno masi poentu. Ovde se radi o tome da se strpaju pare u dzep za rudimentirani sistem koji se najbolje moze opisati legendarnom recenicom iz crtanog filma: "Cemu ovo sluzi a jos i ne radi??" Naravno, sluzi i punjenju budzeta, i to naravno onog dela koji nikakve veze nema sa bezbednoscu saobracaja. Srbija ima mizeran procenat auto puteva u odnosu na sve ostale puteve, pa je i procenat stradanja na njima zapravo mali. Doduse, to niko ne objavljuje, ali bi bilo interesantno videti koliko ljudi strada u saobracaju na auto putu (pa nek uracunamo i sve pospane Turke, pijane i ostale, ne samo brzinu). Auto put je najbezbedniji vid drumskog saobracaja i jasno je da takav potez za cilj ima korupciju kod nabavke i uvecane budzetske prihode. Sa druge strane, takav sistem se moze prevariti ne samo stajanjem na pumpi, nego i prljavim tablicama i na jos nekoliko nacina... Ja cenim savesne vozace, ali za vas koji ovo podrzavate kratko podsecanje iz logike: kada je pogresna premisa, pogresan je i zakljucak.

Trovach

pre 6 godina

@srBa...Mislim da je ovo namenjeno ludacima koji duplo prekoracuju dozvoljenu brzinu na autoputu. Ako budu kaznjavali one koji ponekad budu vozili 130-140 na sat, znacemo zasto je ovo uvedeno.

nada22

pre 6 godina

Da nema ove mogućnosti davanja komentara, gde bi ovi "najpametniji" skupljali aplauz? Da su zaista intelegentni i obrazovani, tu svoju "pamet" ne bi koristili za pronalaženje načina za PREVARU (koga god, od države do komšije):

Смена Страже

pre 6 godina

Поштујем ограничења,али је ово кретенизам.Описменити стоку која дивља,а не правити пандурску државу.

Nemanja

pre 6 godina

Kolika li ce biti tolerancija? Ako stave do 15-20 km/h, sistem ce imati svrhu da kazanjava bahate vozace. Ukoliko postave tacno na 120 km/h, svrha sistema je da uzme pare narodu i nista vise...

Villain

pre 6 godina

Ono sto smeta jeste cinjenica da se ovo radi u vrhu punjenja budzeta, a ne u svrhu bezbednosti u sabracaju i smanjenja stradalih u nesrecama. Sve je nekako naopako...

Nixon Nikic

pre 6 godina

Zarravo, mislim da je ovo dobra ideja. Jeste da ce odmor (za kupovinu goriva, kafe itd.) smanjiti prosecnu brzinu kretanja, ali to nece uvek biti slucaj, em nemas para da sedis svaki put u kaficu,/dosipas gorivo svako malo, tako da, moci ces se izvuci jednom/dvaput, ali ce te sledeci put stici kazna. A kad jednom platis kaznu, sledeci put ces razmisliti.

I da se nadovezem na one koji zagovaraju edukaciju umesto represije. Apsolutno se slazem da je kljuc u edukaciji, ali isto tako postoje ljudi gde je to prosto neprimenljivo. Kad udju na autoput, misle da je leva traka samo njihova i da se svi trebaju sklanjati.

Nisu ogranicenja brzine izmisljena jer neko nije imao pametnija posla pa je stavio 120(130)km/h. Postoje ozbiljne studije koje ukazuju zasto je limit 120/130 najbolji (brzina reakcije, prijanjanaje na podlogu itd.) Ljudi zaboravljaju da je recimo u SAD ogranicenje na autoputu,70milja na sat (112 km/h). Pored navedenog, ako se automobil krece 120km na cas, on u sekundi predje 33,3 metra, a brzina reakcije coveka od opasnosti do reagovanja se meri od 0.8-1.2 sekunde, odnosno 27-40m si prosao a da si tek poceo da reagujes.

Zato pamet u glavu, nije sve u brzini. Da napravim poredjenje ako je put dugacak 100km, onaj ko se krece brzinom od 120km/h ce ga preci za 50min, a onaj ko se krece 150km/h za 40min, znaci 10 minuta brze, i jel to velika usteda?

asd

pre 6 godina

@Ivan

Jeste njihova inteligencija obrnuto proporcionalna snazi motora automobila ali verovatno znaju skinuti neku GPS aplikaciju koja će im računati prosečnu brzinu. Jedino rešenje za divljake su automatski radari koji bi se isplatili za par dana.

БГ

pre 6 godina

@Nenad, 21. jul 2017 15:38) ,
Кажеш 160км/ч није дивљање. Не да није него јесте уколико је ограничење 120км/ч.
Кажеш уштедео си 3 сата вожње до мора. То само у теорији, у случају да није било гужве на граничним прелазима.
Онај ко је возио 160км/ч где имате ограничење од 120, зна колики је то напор јер стално морате да кочиите и после да убрзавате. О потрошњи горива нећу ни да причам. Ја се вама не склањам кад ми аблендијете кад претичем неколико возила. Па ти гледај ко угрожава безбедност. Поново стићи три сата пре на неку детонацију где идете на вишедневни одмор, под стресном вожњом је будалаштина. Такође ми није јасно зашто мислите да имате право да возите претицајном траком.
Мене више брину плусеви које си добио на глупости које си написао.
Уколико је ограничење вожње на 120км/ч, 140км/ч се може сматрати прихватљивом брзином на ауто путу,то је 20% већа брзина од дозвољене и то се мање више свуда толерише. Све остало спада под бахату вожњу.
Такође мала ограничења на регионалним путевима су идиотизам јер и то угрожава безбедност. Велики психички напор.

vozim 200 da big pio kafu na pumpi?! Ahahaha

pre 6 godina

pola sveta sam prosao na 4 točka ali ove sisteme pljacke naroda nema nigde na svetu. vozimo najvece krseve a imamo najviše sistema za naplatu.
(ledenjak, 21. jul 2017 13:37)

Nisi ti mrdnuo dalje od svog sela. Da jesi znao bi da ovo već funkcioniše po svetu. Većina komentatora se veoma uzbudila zbog ovoga. Šta je problem? Vi ste neki od tih bitangi koji voze sumanuto pa ste se osetilo ugroženo? Posebna stvar je da većina nema osnovna znanja iz matematike i fizike. Da ste bili pažljivi na času ne biste lupetali od kafi, pivu i klopi.

Zgrazen

pre 6 godina

Pa ovi su totalno izgubili svaku logiku i pamet. Oni ce sada na POSREDAN nacin da zakljuce da li je neko prekoracio brzinu kretanja vozila. Znaci onaj koji bude vozio npr. konstantno 130 km/h jednu deonicu izmedju dve naplatne rampe i neko drugi ko bude na toj istoj deonici u medjuvremenu stao na pumpu da natoci gorivo i popije kafu, pa npr. zato sto se zuri, odluci se za 180 km/h da stigne brze, bice istom merom kaznjeni?! Kakvi su imbecili ovi na vlasti, ovo neko namerno radi Srbima i Srbiji. Izmisljaju toplu vodu, kreteni.

Zoran

pre 6 godina

Zakrpite rupe na putevima i obuzdajte trkace i ,,driftere" u naseljenim mestima Ne bacajte drzavne pare na tehniku vec isterajte saobracajce iz auta da ne prespavaju celu smenu. Pare uplatite deci za lecenje!!!

Dex

pre 6 godina

@asd

Ti kad vidis bahatog primitivca ti se skloni ili ako si bas toliko potresen ti zovi policiju.Ali,takodje ako zajasis levu traku sa 110/120 ili obilazis kamion dva kilometra vozeci 10 na sat brze od njega a takvih vas je mali milion i treba da ti blica i trubi da te natera da se sklonis. Ako ti se krstari sa prstom u uhu ti vozi magistralom.

Bokius

pre 6 godina

Hajmo malo matematike. Put od 200km pređemo za sat vremena, 200 km za 1h, znači 200km/h. Pauza od pola sata znači 200km za sat i 30 minuta, ili 1.5h. 200/1.5 je prosečno ~133km/h. Sve ovo primenjeno na brzinu od 250 je oko 166km/h. Verujem da će svi koji divljaju po putevima i ugrožavaju živote drugih biti revnosni u računanju pauze na pumpi kao što su bili da konsultuju matematiku za niže razrede osnovne škole pre nego što pošalju komentar.
(Ivan, 21. jul 2017 14:16)

Tacno tako. Da dodam jos da je kod nas malo deonica izmedju naplatnih rampi koje su bas dugacke. Ako izmedju svake dve deonice pravite pauzu da bi u voznji divljali, put ce vas izaci duze nego da postujete ogranicenje. Pogotovo sto merenje prosecne brzine ne iskljucuje radare i presretace koji ce i dalje raditi na smanjenju uzitka onih koji bas moraju da voze 240km/h.

goranh

pre 6 godina

Boze pomozi sta sve ljudski mozak moze da smisli.....Najbolje bi bilo da uvedu neku taksu da se plati dok sednemo u auto da ne dobijamo vise sresove od radara,presretaca.....i ostalih ludorija.Evo ti buraz 500 din pa me pusti da odmorim mozak
(Kuki, 21. jul 2017 15:40)

Lakšće će da odmoriš mozak ako poštuješ propise.

Nikola

pre 6 godina

Vrlo je mala pomoc tog sistema. Recimo kad su ocekivane guzve na rampi i ceka se 10-15 minuta, slobodno smem da vozim preko 200, jer ce cekanje da mi regulise prosek, a ako nema guzve, ja cu da zastanem pre rampe i da sacekam vreme kada smem da prodjem. Tako nikad necu biti kaznjen, zar ne? I nece biti kaznjen niko ko zna za to. Ako se oslone na to i ne budu radili na presretacima, divljaci ce komotno da divljaju.
P.S. Da ne kazem da mogu za 2 dana da napravim android aplikaciju koja ce vam na ukljucenju na autoput reci kada smete da se iskljucite a da budete nekaznjeni.

mmjah

pre 6 godina

sedite u Mercedesa, Audija, BMW-a ili limuzine Pežoa Citroena itd. i vozite autoputem 120.
To Vam je kao da Yugo vozite istim putem 60km/h.
Ograničenje i za Yuga i za neku ozbiljnu limuzinu isto? Gde tu logika ?

only fools and horses

pre 6 godina

@goran

To što ste napisali nije tačno. Lično znam dvoje ljudi zaustavljeni od strane presretača. Jedan je vozio nešto ispod 180 a drugi 220. Ovaj drugi slučaj se valjda tretira kao nasilnička vožnja i vozač se hapsi i vodi u pritvor. A nisam nikad čuo da su zaustavljali nekog za 140-150. Čak su mi ablendovali jednom da se sklonim (vozio sam oko 140) jer su očigledno jurili nekog. Strahovito brzo su proleteli, nisam tu brzinu doživeo do tada na autoputu, ni od ovih sa pratnjom.
A te priče o prepoznavanju presretača ne pije vodu. Ti koji voze takvim brzinama sigurno nemaju vremena ni mogućnosti da zagledaju te sitnice.
A ovo na rampama potpuno podržavam. Ali samo kao jednu od mera za kontrolu brzine. I još ako bi tako doveli u red strance kojima je bitno što pre da prođu, i tako voze samo kod nas, bilo bi super. Nisu naši putevi sa 2 trake podesni za divljanje. To svako može da vidi kad autobus sa 100km/h pretiče kamion koji ide 80. Tu bi onda morala da postoji još jedna, treća traka.
Možda bi OK bilo da se pomeri granica na 130km/h. Ali to je u suštini nebitno, jer niko vas neće kazniti za 130, neće čak ni za 140, ionako većina vozi tim brzinama. A kad bi pomerili granicu, svi bi vozili još brže.

Eston

pre 6 godina

U gradovima, na ulicama počeli su da ginu ljudi, zbog jurnjave. Razmišljajte kako da ukrotite ove, uglavnom najmlađe vozače, koji divljaju po gradskim ulicama. Ovo što najavljujete je samo zbog otimanja para narodu.

ASOT

pre 6 godina

@Ovo je napravljeno za kamiondzije, a ne za obicne gradjane.... da kamiondzije vise ne mogu da razmenjuju kartice i da izbegavaju placanje vece putarine, npr. kamiondzija koji se ukljuci u Nisu a iskljuci u BGu plati puno, ali ako mu karticu da ortak koji se ukljucio u Smederevo, platice 3x manje u BGu ako kartica kaze da je dosao iz Smedereva, tako da oni razmena kartice itd. ceo istem vec jako dugo funkcionise.... Izgleda da drzava nece da trpi to, pa hoce da ih razmontira, jbga zao mi kamiondzija :)))
(Nenad, 21. jul 2017 15:20)

Dobro on ce da plati cenu Smederevo-BG. A sta ce da plati ovaj drugi iz Smedereva koji sad nema karticu?

Inflacija pameti

pre 6 godina

joj Boze oni samo smisljaju kako da uzmu pare najbolje da im svi sve damo da ih ne boli mozak od naprezanja,ova zemlja samo uzima a sta daje za uzvrat..

(Gargamel, 21. jul 2017 13:33)

Nemam želju da branim Vučića i družinu, uopšte im nisam naklonjen i smatram da su 'ajduci, ali za ovo ih ne optužujem. Gospodo, ne vozite brže nego što je dozvoljeno i nećete biti kažnjeni. Dok važi, zakon treba da se poštuje. Druga priča je što je zastareo i mislim da ga treba menjati.

aladin

pre 6 godina

Da su nam putevi ravni bez rupa i kolotraga ja bi bio srecan jer bi ziveo u normalnoj drzavi.
Da ljudi voze kvalitetne, normalne i nove automobile sa novim gumama, koji ne zagadjuju okolinu, ne vidim razlog da se ne poveca max brzina na 150.
Jos ako drzava sponzorise hibride.
A ovako drzava me prati kuda idem i gde izlazim, ali jos gore, pola komentara ovde pisalo su oni koji preticu sa leve strane, blicaju, sviraju od nervoze, preticu kolone i NE razmisljaju!

A inace kvalitetan veci auto (veliko medjuosovinsko rastojanje) moze i ovim nasim losim putevima bez vibracija i 160-190 a toliko i voze automobili sa plavo crvenim svetlima.... kad nas obilaze...

Relax, Kultura pre svega!

Samo da primetim

pre 6 godina

@a mogu da vozim 250 km/h. onda stanem na neku pumpu, rucam popijem kafu, odmorim jedno pola sata i nastavim opet 250 km/h. na naplatnoj rampi mi izmere srednju brzinu 100 km/h. :)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ryan, 21. jul 2017 13:51)

Sve si ili ste u pravu, ali na autoputu postoje i presretači. Možda ih niste sreli ali ako vozite 250km/h možda ćete ih sresti ili će vas stići svejedno. 250km/h je prekoračenje za čak 130km/h tako da je to i nasilnička vožnja i još svašta nešto.

meeskec

pre 6 godina

Svima vama koji vozite brze od 160, treba zaplenjivati u unistavati automobile u roku od 24h.
Unistavanje na vase oci bi bilo free, a ako necete da gledate, onda se placa 100.000 dinara.
I ende.

Polumir

pre 6 godina

Dobro... sve automatizujte i podelite otkaze saobracajcima. Ionako je najavljena potpuna digitalizacija. Nego, sta cemi sa katastrofalnim putevima?

parx

pre 6 godina

@Ryan, bar ces odmoriti. Pa kada vozis opet 250 km/h, bices odmorna budala, a ne umorna budala. Moras priznati, ovo prvo je malo bezbednije.

Troll

pre 6 godina

Da li je moguce da ovoliko ljudi pije kafu???

Totalno podrzavam srednju brzinu, al isto tako treba i regulisati da na autoputu lepo bude dozvoljeno 130 !!!

Eleftherios

pre 6 godina

????? Au batice, jeste glupost, ali tvoja. Pa ako ces praviti pauzu sto vozis brzo? Onda lepo vozis koliko je ogranicenje i ne pravis pauzu. Prosto zar ne. A za sve matematicare koji ce da se odmaraju po 30min i vise oitanje...Zasto onda divljati autoputem i ugrozavati zivote drugih ucesnika???
(svemir i glupost su beskonacni, 21. jul 2017 15:42)

Pa zar nije bolje da se vozi brzo (na autoputu) pa onda napraviti pauzu pola sata da se protegneš, popiješ kafu, sok i onda nastaviti dalje, nego voziti osam sati bez prestanka pa makar i po ograničenjima, ja sam za ono prvo.

aleksa

pre 6 godina

Kad sam tek polozio nisam ni bio svestan koliko ima policije po gradu onda sam zahvaljuci iskustvu i dve gurpe jedna na facebook/u a druga aplikacija ,,Nasa patrola,, otkrio koliko ima radara po Beogradu i koja su vozila presretaci. Pre nego sto sam znao mesta za radare i po neku tablicu al svaku marku,model i boju presretaca nisam imao ni jednu situaciju da sam za malo napravio sudar a sad kad znam stalno gledam zaboravim da je tu i tu radr pa legnem na kocnicu (Sajam oba smera bukvalno svaki dan)Jurija Gagarina, kod SIVA kod kuce cveca,Bul. Oslobodjenja ispod restorana Kovac i posle pumpe,Nikole tesle retko al po nekad pre palacinarnice Pinokio ka Senjaku pre kruznog toka,Ustanicka kod ljermotove bas retko ona nizbrdica ka rakovici kod 5 solitera bas retko itd.KOCIM ko BUDALA kada se zaboravim zato sto pisu kazne vec za 55 kmh. Ako ikada budem imao saobracajku negde po BG a da nije cukanje bice zbog policije! Presretaci SuperB par komada petica bmw beli 3 kom. crni a6,2 micubisi lansera imaju skoro indentice tablice to mi je sumnjivo pasat al on je retko bas u akciji. Molim vas objavite komentar nek ljudi barem zapamte po neku lokaciju ako ne znaju e da kod FMP radar redovan :D Instalirajte aplikaciju ,,Nasa patrola,, vrhunska je.

Nenad

pre 6 godina

Ovo je napravljeno za kamiondzije, a ne za obicne gradjane.... da kamiondzije vise ne mogu da razmenjuju kartice i da izbegavaju placanje vece putarine, npr. kamiondzija koji se ukljuci u Nisu a iskljuci u BGu plati puno, ali ako mu karticu da ortak koji se ukljucio u Smederevo, platice 3x manje u BGu ako kartica kaze da je dosao iz Smedereva, tako da oni razmena kartice itd. ceo istem vec jako dugo funkcionise.... Izgleda da drzava nece da trpi to, pa hoce da ih razmontira, jbga zao mi kamiondzija :)))

Veliki brat

pre 6 godina

Au, koliko ovih pametnih sa ozbiljnim znanjem matematike, koji će da piju kafu na pumpi ili u motelu, pažljivo izračunaju vreme dolaska na izlaznu rampu da im prosečna brzina bude oko 120km/h...


I možda ih ovaj sistem natera da obnove matematiku iz vremena kad su bili kod učiteljice, ali ih izgleda neće naterati da nauče FIZIKU.

Jer, da znaju fiziku, znali bi da se pri vožnji od 200 ili 250km/h jednostavno NE preživljava saobraćajna nesreća, osim ako ste baš rođeni pod srećnom zvezdom.

A drugo, čak i da pravite pauzu za kaficu, bićete odmorniji pa i da vozite 200km/h, što poprilično umara, bićete manje opasni jer ćete biti odmorniji.
Najbolje i da svi vi koji budete pravili te pauze za kafu, svraćate uvek na istu pumpu ili u isti model, pa razmenjujete "lovačke priče" o tome kako ste zeznuli sistem.


Ali, nisu problem automobili, već ovi turci i ostali koji šleperima jure 130km/h i više autoputem. Jednom sam čak video naš "voz" na koji je natovareno 5 ili 7 automobila i 'ladno ide 130km/h.
S obzirom da možda oni i ne bi vozili toliko brzo da gazde ne vrše pritisak na njih, da vidimo po uvođenju ovog sistema šta će da bude? Čak i da napravi jednu pauzu negde, neće valjda na svakoj deonici da pravi pauze, onda ništa nije uradio tom brzom vožnjom.

Isto za autobuse, kao i za kamione. Šleperi i mnoga druga teretna vozila na autoputu ne smeju se kretati brže od 100km/h, isto važi i za autobuse!

K.G.

pre 6 godina

Zbog ovakvih mentola koji se smeju ovom potezu zato na putevima Srbije gine više ljudi nego da smo u ratu. Koja je poenta da jurcaš 250km/h a onda da na parkingu čekaš sat vremena da dovedeš prosečnu brzinu na 120km/h. Da li ćeš brže stići? Ne! Samo ćeš dovesti u opasnost sebe, one koji putuju sa tobom u autu i sve druge u saobracaju. I to samo zbog toga da pokažeš kako tvoj auto može da ide 250km/h. Jadno i bedno!

Mika

pre 6 godina

Vidim puno pametnih koji tvrde da će stajanje na "kaficu" i "pivce" zaobići ovaj sistem.
A šta mislite, da li je teško postaviti kameru na svako uključenje i isključenje (benzinska pumpa, parking, motel) koja će imati mogućnosti da iščita tablicu i uporedi sva vremena? Ta oprema će se isplatiti jako brzo a nadam se da će lečenje frustracija na autoputu biti iskorenjeno.

dobar sir, los kajmak

pre 6 godina

hocete li da uvedete kazne i za one koji su vozili prosecnom brzinom manjom od 120km/h? Mislim, tako bi bilo jos zanimljivije, a i nasa drzava bi bila u necemu prva na svetu.

neko

pre 6 godina

Imam jednu ideju a to je da se u svaki auto ugradi neki uređaj kao u fiskalnim kasama i da stalno policiji javlja kolikom brzinom se krećemo i gde se u tom trenutku nalazimo.E da , obavezno sa video nadzorom da li smo se vezali pojasom pri polasku.

SVE ŠTO JE NAVEDENO JE U SLUŽBNI ŠALE MADA ......

s.nikolić , austrija

pre 6 godina

Cokula @ reče " ....A nikako da se sete da olakšaju vozačima ....."

Pa olakšaće im novčanik, a u ovom slučaju sa pravom !

Spominjete 200 i više kilometara na sat !!!!

Halo gde može u srbiji da se vozi tom brzinom a da se osećate sigurnim ????

One vijuga poprečno i po dužini nastale što zbog opterećenja puteva i lošeg kvaliteta urađenog koje vi nazivate autoputem su za 100 km. na sat , a i onda ponekad suto šeta levo desno !

Ali pored svega ipak je ovo po narodnoj "vidla žaba da se konji kuju-pokrivaju , pa i ona ....."
Sve propise i zakone koje preuzimaju služe isključivo za punjenje budžeta koji je jadan u odnosu na razvijenije zemlje i u tom grmi leži zec !

Dozvoljena brzina plus 8-10% tolerancije je dovoljno , a ostale po novčaniku , triputa prekoračenje tri kazne , i onda će te videti kako će siledžije na putevima nestati !

Batalaka

pre 6 godina

Još jedan dokaz da je srpska policija (vlast) najpametnija na svetu! Nobelova nagrada za „izum“ , ...kako se niko toga do sada nije setio...
Doduše u Istočnoj Nemačkoj na tranzitu od Hofa do Zapadnog Berlina Štazi je registrovao ulaz kod Hofa i ulaz u Z.Berlin. Svako ko se zadržao u nekom od motela Mitropa , morao je da čuva račun na kome je registrovano vreme provedeno u motelu... U protivnom ...e to nisam pokušao da saznam...
U svakom slučaju dr Neša treba ovaj jedinstveni srpski izum da patentira kao autorsko delo!

Blek

pre 6 godina

Prvo: Ovi sto ce da voze 250km/h pa da prave pauze, da ih pitam - koja je poenta jurcanja, kada ces stici u isto vreme kao i da vozis 120?

Drugo: kako se u taj plan uklapa 45-o minutno cekanje na naplatnoj?

mg

pre 6 godina

Tacno neki ce stati sa strane da popiju pivo i rucaju. Ali stvar je u tome sto su 70% trkaca na ulicama u svojim morisima i audijima dizel takve neopjevane stipse da bi radje dali bubreg nego platili sebi i jos nekome rucak. To su oni vozaci ljutih masina koji kukaju kad gorivo poskupi 2 centa po litru a parkiraju na krovu kuce ako treba samo da ne bi platili parking. I sad neko ocekuje da oni plate rucak?

vinjete?

pre 6 godina

Vinjete ne mogu da se uvedu jer onda ne može da se lapa!
Reče još davno jedan političar jednoj naivnoj političarki koja je predložila vinjete...

Za mene nema problema !

pre 6 godina

Vozio bih i ja 150 ali se bojim, gume su mi stare tacno 20 godina ! Tako da, ne prelazim 130, na cajgeru, a to je prosek sigurno ispod 120.

fourwheels

pre 6 godina

E pa drugovi komentatori, ispromašivali ste poentu i fazon potpuno!

Svi se nešto naložili da će da voze brzinom svetlosti i onda popiti cisternu kafe i eto - rešen problem.

Vaš problem je što vi uvek polazite od pretpostavke da vam je serviran tekst sa potpunim informacijama, a to često nije slučaj.

Konkretno, ovde mnogi ne napiraju kako se ovakvi sistemi projektuju. Prosto, baš kao što se (mahom po EU) brzina meri u tunelima na ulazu/izlazu i tako računa prosek, tako će se i na autoputu prosek računati u sekcijama, između kojih NEMA odmorišta i pumpi. Dakle, možete eventualno ilegalno stati u zaustavnu traku i igrati jamb - ako mislite da ste pametniji od sistema.

Drugo, bezvezarija sa čekanjem na rampi je isto promašena priča, jer se merenje obavlja u zoni na oko 1-2km PRE rampe, otprilike na delu gde počinju da se pojavljuju znakovi za naplatnu rampu. Tako da, to što mislite da ćete čekanjem na rampi ili pumpi smanjiti prosek.... pa, recimo da se veoma i grdno varate. Good luck sa tom logikom.

Ako izvedba bude makar 50% od onoga u razvijenim zemljama, obrali ste bostan, pili kafu ili ne.

Eto tako, a vi sad krenite da rondate po aplikacijama za računanje prosečnih brzina i ispijenih kafa.

Lale gator

pre 6 godina

Resenje pije vodu samo kod ENP, kad cekas na naplatnoj rampi pada prosecna brzina. U svakom slucaju odlicna ideja, eto slatkih parica od bahatih gasterbajtera koji prolaze kroz Srbiju i u koloni od 5-6 vozila, a svi voze preko 170km/h.

Marko

pre 6 godina

Za čega pravite auto-puteve, da bi ljudi mileli po njemu 120km/h? Modernizujte zakone, tolerišite prekoračenja do određenog procenta pa tek onda kažnjavajte! Nije više 1960. godina nego 2017.

a

pre 6 godina

a kad se nasi poznati glumci vodeitelji hvale kako imaju po 100 prijava za brzu voznju pa nikom nsita. onaj glumac ubio svoej ljudi eno ga seta po beogradu, minsitar vozio pijan zgazio dete eno ga uz vucica koj iga stiti imunitetom, pa sin onog sa pinka pa karic ima ih na stotine koji su ubil ii nsiu u zatvoru a nas ce da kaznjavaju i da nam uzimaju automobile,
skoro sam obrenovackim isao vracao is iz klinickog centra vrucina nemam klimu naravno kao ovi bogatasi i iz kolone izvadise bas mene kaze isli ste mal obrze mora da vam uzmemo dozvolu ili... paltite 5000 pa mozete da nastavite put, izvadio sma sve sto sam imao niej bilo 5000 al kad su videli da nemam vise pustise me,,, toliko o zakonu u srbiji

Forza Roma

pre 6 godina

Očigledno da je uspelo pecanje genijalaca kojima je palo na pamet da stanu na pumpu i odmore ali je neko namerno prećutao činjenicu da je to prvi put zaživelo u Italiji i da su tamo na vijadukte i posebne delove puta postavili kamere koje se dodatno kontrolisale brzinu. Pa je iznenađenje ipak bilo na naplatnoj rampi.

dovla

pre 6 godina

sudecci po "ingenioznosti" Srbenda da "marnu kintu iz tudjeg dzepa a ni luk jeli nit luk mirisali"-verujem da cce ulazna rampa 'biti' u "moskovskoj" vremenskoj zoni,a izlazna u "grinichkoj/londonskoj"!....:-D ;-)

dragan

pre 6 godina

Pa to nema sanse da uhvati ikoga u prekoracenju.
Pa u Srbiji nema ni na jednom mestu deonica auto puta a da je full ispravna i da mozes da je speglas sa nekom neprikladnom brzinom,a da te negde ne zakace radovi na putu .

e

pre 6 godina

Lepo su to smislili policajci.Zavaljeni u hladovini klime svojih (državnih) automobila troše gorivo ispijaju hladno pivo i čekaju ribu da se upeca. Kako će upecati ako na pr. na rampi "riba" čeka pola sata ili sat,A ???

Gong

pre 6 godina

Realno, nema šta. Pa, ako od Niša ka Beogradu jurim 200 km/h, pa stanem na pola puta (recimo na OMV) da sipam gorivo i popijem kaficu, pa nastavim do BG u istom maniru, imaću prosečnu brzinu ispod 120 km/h.

digitalni malinar

pre 6 godina

bravo za pamet!

udjem na auto-put, vozim 200 na sat, svratim na motel da jedem pa nastavim opet 200, na izlasku sa auto-puta zbog pauze prosecna brzina 110. sve po propisu...

rastko

pre 6 godina

Plasio sam se da ce se ovoga setiti... Ne jurcam bezumno, ali idem u proseku 10km brze od ogranicenja na autoputu, pod uslovom da je ispred mene sve cisto.

Srđan

pre 6 godina

Za sve pametnjakoviće koji će da piju kafu na pumpama, ovo neće da postane
jedini način kontrole. Ostaće i radari i presretači. Ovo je samo još jedan vid kontrole.

vodonosa

pre 6 godina

Eto..dosetili se kako da oglobe narod na novi nacin.Sta je sledece?Kad plate kazne oni sto preticu cele kolone i divljaju po putevima,mozda im i poverujem da ovo ima neku svrhu.

Milos Kecman

pre 6 godina

Nekada bi i ja dao komentar kako su ograničenja glupa i davno postavljena ali iskreno se slažem da treba ograničiti i sankcionisati. Rodjenje i matičnim brojem prihvatamo sve zakone i uredbe države u kojoj živimo. Ko se vozi vani i gleda saobraćajke usput jasno mu je šta bezbijedan saobraćaj znači. Nažalost većina komentara ovdje je vezana za računanje prosjeka i pijenje kafe a niko ne spominje statistiku da je najmanji broj nesreća sa teškim poslijedicama upravo u državama sa najvećim kaznama. Lično povremeno platim kaznu ali podržavam drakonske kazne. Najjače mi je mišljenje drugara koji kaže: "nisu nam kazne uskladjene sa visinom plate", pa ni ne trebaju biti, vozi normalno i neće te interesovati. Balkan sindrom: brži, duži, veći pa dokle ćemo biti primitivci?

IgyBgd

pre 6 godina

Kome ce na adresu stizati kazne? Vlasnicima kola? Oni ne mora da su bili i za volanom. Moj otac nema obe noge a na njega se vodi auto. Zasto bi on platio kaznu? Ovo sve je prilicno manjkavo ali i ocekivano od SNS genijalaca.

Zulu

pre 6 godina

Dozvoljenu brzinu na autoputu treba povećati na 130km/h.
Ako ovo zaživi, u neravnopravan položaj se stavljaju vozači sa i bez taga. Dva vozača mogu da voze istom prosečnom brzinom ali će onaj sa tagom pre proći kroz rampu dok će se onom bez taga zbog čekanja prosečna brzina biti prividno manja.

Jovan V.

pre 6 godina

Nemačka na neki autoputevima nema
ograničenje brzine i uprkos tome neiskače iz proseka po broju saobraćajki. Ali isto tako ostali propisi i
ograničenja su izuzetno poštovani.

Goran

pre 6 godina

Ja bih ovo oborio na sudu tvrdnjom da sam, čim sam ušao na deonicu, stao sa strane i bio zakačen za drugi auto koji je čekao, a onda je on išao večom brzinom od dozvoljene dok me je vukao, sve do pred izlazak kada smo se razišli, a on ostao na parkingu zauvek. Ja nisam prekšrio nikakav zakon, već on, iako se moje vozilo kretalo prosečnom brzinom većom od dozvoljene. Pa izvolite, g. tužioce, dokažite da to nije istina. Poenta je: kazna mora biti za onaj dokazivi trenutak kada sam se kretao brže od dozvoljenog, a ne za neki period gde se kaže "sigurno je nekad, negde, tokom toga, išao brže". Za tako nešto moraju da promene Zakon, a bogami i Ustav.

Boki

pre 6 godina

Samo da u tu srednju brzinu zaracunaju i one deonice na kojima su radovi.
Ne mogu da se setim kad sam prosao celu deonicu BG-NI a da nije bar negde bilo radova. Dakle, srednja brzina mora da bude znatno niza od 120km/h, a jos onaj deo kod Raznja gde su grbe na putu "popravaljene" stavljanjem ogranicenja brzine, sve bre da se zaracuna...

IspeciPaReci

pre 6 godina

Ne razumem zašto se većina ljudi toliko uzbudila zbog ovoga i kakve veze ima što možeš da prevariš sistem time što ćeš stati na pauzu ili izgubiti vreme čekajući u redu na naplatnoj rampi. Može se prosečna brzina održati, odnosno sistem prevariti, i na druge načine. Međutim, ova novina ne znači da će policija prestati da koristi radare i presretače. Samo omogućava dodatnu kontrolu. Nisu naši prvi ovo smislili. Poenta je da se propisi poštuju.

Georgije ubiva azdahu

pre 6 godina

a da se smisli nesto od cega bi vozaci mogli da imaju koristi ?

npr obavestenje 15 do 20 km pre naplatne rampe i granice kolika je guzva da mozete da se iskljucite sa autoputa blagovremeno ako ne zelite da stojite u redu.
(milan, 22. jul 2017 21:31)

Milane, oni koji po auto putu lete 140+ predstavljaju vecu opasnost u saobracaju od redova na naplatnim rampama.

Canadian

pre 6 godina

I onda naletiš na kolonu od 3km pred bubanj potokom i šta onda, ili vozim 160km/h i svratim na pumpu da natočim gorivo ili da popijem kafu, baš tu pred rampom, glupi ste bre...

Dejan

pre 6 godina

Nema smisla da ludaci voze brzo a da umedjuvremenu sednu na neku pumpu da bi popili kafu. Zasto bi inace vozili brzo ako se moraju zaustaviti na pumpi? Mada, to su kao sto rekoste ludaci tako da je moguce ocekivati da upravo tako razmisljaju :)

radodeyan

pre 6 godina

Koliko će porasti promet na pumpama! Pa i to nije loše . Bar neka korist od nepismenih i bahatih.Morace i neki program da skinu, da bi izračunali koliko treba da sede na pumpi. Iskreno mislim da si kazne male, iako i mene nekad zakači. Od 20 komentara ,15 je bilo da će sedeti na pumpi.Ne shvatam.

Nije predlog

pre 6 godina

Sa danasnjom tehnologijom, jeftinim kamerama i softverom za prepoznavanje tablica, srednja brzina bi lako mogla da se izracunava na svakih 30-40 km, ne samo na celoj deonici.

Dusan

pre 6 godina

Politicka kasta se toliko ogadila narodu da svi kolektivno i automatski hejtuju cak i ono sto ima smisla. Nece niko ko je krenuo na put stajati na pumpi da ruca ili da sipa gorivo onda kada nije planirao samo zato da bi oborio srednju brzinu. Neko je krenuo npr. iz NS u BG da bi tamo stigao, a ne da bi se zamlacivao nadmudrivanjem sa kontrolnim sistemom. Jedini problem je guzva na naplatnim stanicama. Ali i bez obzira na to, ovo je super kao dodatni kontrolni mehanizam. Treba samo staviti da softver automatski izdaje putarinu sa uracunatom kaznom ili nema prolaza.

Georgije ubiva azdahu

pre 6 godina

Поштујем ограничења,али је ово кретенизам.Описменити стоку која дивља,а не правити пандурску државу.
(Смена Страже, 21. jul 2017 17:12)

Da si ti nekada pitao seljaka kako se vaspitava stoka ne bi napisao ovakav komentar.

E sad zasto velika vecina komentatora smatra da je brzina od preko 130km/h na nasim autoputevima siguna je pitanje za pshijatre. Ima tu raznih kompleksa - a nista od racionanog i kulturnog ponasanja. I posle se pitamo zasto nam se klinci tuku u coporima poraznoraznim Zakintosima

alokiN

pre 6 godina

policija u srbiji je aparat torture i zastrasivanja naroda. nigde u svetu te ne iskljucuju iz saobracaja ako nisi napravio prekrsaj, a kod nas te rutinski kontrolisu na svaka 2km. to je klasicno ometanje slobode kretanja. sada i ovo sa kamerama, pa stacu 6min da ispusim cigaretu i sa 120kmh ce mi prosek pasti na 113kmh, ako vozim 160kmh odmoricu na pumpi 24 minuta, popijem kafu, ispusim cigaretu, kreni-stani i prosek ce mi biti ispod 120kmh. toliko o inteligentnim inzinjerima saobracaja koji rade pri nasoj saobracajnoj policiji...

protivurecnost

pre 6 godina

Apsolutno nepouzdan nacin odredjivanja srednje brzine, zaista. Kada se telo krece iz mesta A u mesto B, srednja brzina je v=(s1+s2+...+sn)/(t1+t2+...+tn). Zamislite ako je recimo s2=0 (uzimate gorivo na pumpi), s4=0 (rucate u nekom restoranu usput) I sn=0 (cekate u dugackom redu ispred naplatne rampe)... ko se bar malo razume u matematiku I fiziku za sesti razred shvatice da ovaj nacin odredjivanja brzine kretanja nije merodavan.

Milojko

pre 6 godina

Pod jedan ovi što pričaju o kamerama sa prepoznavanjem tablica očigledno žive u lala landu. Ovo u Srbiji jedino može da zaživi očitavanjem kartica na naplatnim rampama. Svaki drugi sistem papreno košta a naši naravno nemaju pare jer su sve već pokradene.
Drugo sistem sa stajanjem za kafu je neefikasan. Najefikasniji sistem je da se na naplatnoj rampi kaže da ste izgubili karticu i onda vam jednostavno naplate maksimalnu cenu od najdalje naplatne rampe do te. Ako putujete iole duže to u najgorem slučaju izadje 100-150dinara skuplje nego što bi ste inače platili, sigurni ste od kazne, a niste izgubili ništa vremena.
Zašto je u Srbiji tako lako preveslati zakon, pa baš zato što ga donose i sprovode glupaci.

Vlada

pre 6 godina

E moji fizicari, hocete u tim svojim proracunima oduzimati vreme za koje vozaci idu u wc, sipaju gorivo ili odmaraju i piju kafu? A uostalom u zakonu o saobracaju su definisane kazne za prekoracenje maksimalne dozvoljene brzine a ne srednje.

cojans

pre 6 godina

Aj da se ne lažemo. Mi smo toliko nekulturan narod za automobilom da bih ja iskre o sve kazne povećao za duplo...... Nije poenta izmeriti srednju brzinu već primorati vozače da odmore na svaka tri ili četiri sata...... Ko vozi na more ili nije bitan razlog, duge relacije sasvim mu je jasno šta znači odmor dvajst minuta da protegneš noge i odmoriš oči...... Uvek sam se pitao kako to do sada nije napravljeno.....

Bojan

pre 6 godina

Iz komentara se moze videti resenje za manipulaciju pomenutog sistema. E zato su dobre rasprave na svaku temu. Da bi se sprecilo odmaranje izmedju bahate voznje, uvesti prolazne tacke, kao u skijanju. Jedna kamera koja snima tablicu i belezi vreme, npr. Od BG do NI cetri prolazna vremena i to u deonicama gde izmedju nema pumpi, pa da vidimo.

Baltazar

pre 6 godina

Mora da je neki SNS kadar cim je ovako nesto preslozio. Jako me zanima kako ce da izmere prosecnu brzinu od jedne do druge naplatne rampe ako su zastoji na istoj? Ponekad se ceka i po 20tak min pa i duze, kako planiraju to da uracunaju?

Aleksandar

pre 6 godina

@(gile, 21. jul 2017 15:21)

Svaki narod ima svoje bubice - eto recimo taj isti Nemac kome ovo ne bi palo na pamet da čuje da je gorivo na pumpi 80 kilometara dalje 5 centi jeftinije neće imati problem da se odveze tamo, natoči 50 litara i 'uštedi' 2.5€, a to što će potrošiti 10€ goriva (a o vremenu i da ne pričamo) da bi to izveo to nema veze...

Lidija

pre 6 godina

Da li to znaci, da ja od leskovca do neke pumpe vozim 160km/h, svratim na pumpu za gorivo, posle sednem u restoranu, pojedem popijem,odmorim, i na putarini imam dobru sredju brzinu?

Dragan

pre 6 godina

Najbolje ugradite čip svakom građaninu u auto da nas prati policija 24h i da se naplati što je više moguće kazni.
Kakve veze ima prosečna brzina sa bezbednošću saobracaja? Nikakve! Vozicu 250 km/ h pa spustiti na 50km/h i tako vratiti prosečnu brzinu na dozvoljenih 120-130km/h. Ako se ovo uvede onda to nena veze sa poboljšanjem bezbednosti saobracaja. Svrha kazni bi trebala biti bolja bezbednost i smanjenje broja nezgoda a ne veca naplata.

stalker

pre 6 godina

Znaci zakon koji odredjuje brzinu kretanja vozila na autoputu od 120km/h postoji jos od stare Juge kada su se vecinom vozile zastave koje su nekako i mogle da drze taj tempo, ali danas kad se voze masine koje lagano idu 200+ km/h mi moramo da gubimo vreme na autoputu.

Demek forsiraju zakon o bezbednosti saobraca, pa ako to hocete gospodo vi napravite dobre i bezbedne puteve, a ne ovako da prema putnoj infrastrukturi iz Titovog doba ucenjujete narod na ta glupa ogranicenje

Aleksandar

pre 6 godina

@(Pera, 21. jul 2017 17:46)

Ti si video nemački autoban kol'ko što sam i ja video Gretu Garbo - samo na slici. Što te naravno ne sprečava da širiš ono što si umislio kao istinu. Ne znam da l' bi skupio i deset kilometara autoputa sa šest traka po pravcu - to postoji samo privremeno pri spajanju puteva i kod velikih petlji. Ograničenja se ne postavljaju po traci i tamo gde nema ograničenja ako se otvori i zaustavna za prolaz (i to se dešava, doduše samo kad su gužve) možeš da ideš i 300km/h zaustavnom - jedino što moraš je da pretičeš sa leve strane i da se vratiš što desnije kad završiš preticanje (a i to se toleriše jer ako voziš 300km/h naravno da nećeš ići cik-cak kad na svakih stotinak metara pretekneš nekoga). Inače, to što na dobranom delu autoban sistema nema ograničenja ne znači da svi voze ovde suludim brzinama. Čak i bez ograničenja ljudi se uglavnom drže raspona od 130 do 150 km/h jer preko toga obično treba više koncentracije i više zamara.

Izvor: par stotinak hiljada kilometara izvozanih po raznim delovima tog istog autobahn sistema.

LazarBL

pre 6 godina

Ne znam zasto ljudi spominju Italiju,godisnje putujem barem 20 puta u Italiju i zakljucio sam da se od svih evropskih zemalja najbrze vozi bas u Italiji,imaju oznake na autoputu za neki sidtem koji se zove Tutor ali licno moje misljenje je da to ne funkcionise jer nikada nisam video da neko placa kaznu a i sam vozim 180kmh kroz Italiju.Inace da bi vam prosecna brzina na autoputu bila 120kmh mirate da vozite izmedju 170 i 180 kmh.tako da je moje misljenje da je ovaj sistem totalno pogresan.
(goran, 21. jul 2017 15:52) # Link komentara
Znaci vozim sat vremena izmedju 160 i 170kmh i dobijem prosjecun brzinu od 12kmh???
Objasni molim te
pozzz iz BL

Dobro

pre 6 godina

Pozdravljam ideju.
Naravno da svako ko napravi pauzu moze d smanji prosek i ne plati kaznu.
Ovaj sistem je smisljen za one koji NE prave pauzu.
Za mene potpuno ok.
Francuzi imaju ovaj sistem vec sigurno 10 godina, ali su na naplatnim rampama kontrolisali policajci, sedeci pored sluzbenika na naplatnoj rampi. Naravno, ne za sve, samo metodom slucajnog uzorka. I meni uzese 50 evra :-))

Iz zemlje lala uvek Vas,

Mogu da vi pitam nesto

pre 6 godina

Ako neko stvarno zuri iz opravdanih razloga onda mu pauza za rucak nece ici u prilog..Zanima me samo da li ce ovo vaziti i za vozila koja imaju "blinkere"?

Statuskan

pre 6 godina

Znači, vozač na autoputu vozi prosečno 180km na sat, stane da popije kafu, pojede nešto i zadrži se sat vremena. Na izlasku se manifestuje da je išao oko 100km na sat. Ha, ha, ha primeran vozač a ono tempirana bomba na putu.

Ma sta nam naprica

pre 6 godina

@Ovo padne sve na sudu jer da bi nesto merilo neku veličinu a ovde se meri vreme znači da sat na naplatnoj rampi mora da ima uverenje tipa merila i da se baždari po zakonu. Takodje rastojanje od tačke A do tačke B mora biti izmereno instrumentom koji je odobren. Plus satovi moraju biti sinhronizovani. Po našem zakonu greška merenja ne sme da bude više od 1%. Baš da vidim uverenje tipa merila za sat na PC-ju na naplatnoj rampi. 
To nigde nije prošlo u svetu. Možda misle da smo svi na nivou 4 razreda osnovne škole. 
Amaterizam....
(Donkey Kong - analiticar, 21. jul 2017 14:16)

Na kakvom sudu života ti? Pa parking servis ne ide na sud više, aman nego preko izvršitelja uteruju naplatu.

kozje staze

pre 6 godina

Hocemo u Evropu brzinom svetlosti, kako neki to vole da kažu, a uvodimo zakon iz srednjeg veka kojim se brzina vozilima na autoputu ograničava na 120km/h, što je za modernu Evropu brzina za zaprežna kola.

n.n.

pre 6 godina

Ne volim ovolike kazne, ali ovo podržavam. Na autoputu sa 120-130 km/h sam izgleda najsporiji. Pogotovo blicanja da se sklonim da može da projuri sa 200 km/h.

boris

pre 6 godina

@goran a i ostalin "junaci" Uživanje je biti opušten u onome što radiš. Ako zagledaš svaki audi ili bmw, uključenje, svakoga ko te stiže i sl. to je opterećujuće.
Savet, ako hoćeš da voziš brzo odeš gde je to dozvoljeno.
I za kraj, po opisima koje si dao prepoznajem "junačke priče" a ne istinu ;)

realno

pre 6 godina

Treba. Sve da izgubite i 15 minuta na svaki sat voznje a sto je bas dosta, ne pauzira se i ne toci tako cesto (ja dva puta mesecno), to je na prosecnu brzinu 200 km/h oko 150 km/h. Tesko je izvuci precizno ali poenta je i dalje to.

pedja

pre 6 godina

Niko ne vozi ogranicenom brzinom sem po neko na auto putu. To sluzi samo da se ljudi kaznjavaju. Normalna brzina je 30-40% veca od dozviljene.

mich

pre 6 godina

Znai mogu da vozim 250 od BG do Nisa i pred rampom odmorim i popijem kafu u restoranu i prosecna brzina ce mi biti 120...samo cu reci da su nam vodje glupe ko noc

stane dolanc mladji

pre 6 godina

safety tutor je sistem koji u Italiji radi vec 10 godina... i ne mozes da vozis 200 pa da pijes kafu jer sistem meri i prolazna vremena na svim nadvoznjacima :)

Nemanja

pre 6 godina

@Nenad e druze pa nisi ti daleko otisao od ovih sa ispijanjem kafe, sto se tice bezbednosti svakako da je neko ko je za volanom 10h veca pretnja, ali nemozes to porediti u smislu bolje da vozim 160kmh nego 10h ... ni jedno ni drugo nije dobro, najzrelije i najodgovornije bi bilo da si na putu za more uzeo neku medju stanicu kao prenociste i tako vozio put do mora svo vreme po saobracajnoj regulativi, bez ugrozavanja drugih ucesnika, a takodje odmoran stigao i na more, a kasnije i kuci. Uzdravlje

Rendy

pre 6 godina

a hoce da mi stigne kazna na adresu van Srbije ako imam strane tablice? Cisto sumnjam...
(bobby, 23. jul 2017 09:44)

Ne, ali ce policajac da te zaustavi nakon naplatne rampe i posalje sa uplatnicom da platis kaznu pa nastavi dalje. Ideja nije losa da se stane na put bar jednom delu bahatih!

nothing wrong with me

pre 6 godina

to je debilno.

Ja znam koju srednju brzinu treba da imam da ne bi dobio kaznu
sednem i pojedem nesto na pumpi
onda gas da nadoknadim prosek

Radovan

pre 6 godina

Inteligenciju nazivaju "inteligencijom" jer nije inteligentna.
Takva je većina naših profesora.

Profesori rade na žeton kao i džuboks, ali se taj džuboks često kvari i traži plave koverte(za vreme Tita), a danas bele koverte (jer znamo za plave).

Rešenje za bezbednost u saobraćaju je veoma jednostavna i sastoji se od jedne rečenice koja se mora učiti od malih nogu.
"Skini nogu sa gasa".
Četiri reči iz škole zamenjuju celokupan birokratski aparat. Naša država se bavi posledicama, a uzroke ne gledaju niti ih interesuju.
Važno je da uče o spolovilu i evropskoj birokratskoj uniji.
I tako se profesori naplaćuju od projekta do projekta, koje prepisuju iz inostranstva.

Nikola

pre 6 godina

Iako i sam cesto voizm 160 na autoput (tempomat) iskreno se radujem. Ko cesto vozi autoputem zna sa kakvim se kamikazama susrecemo po autoputu, a na racun ovih sto kazu kako ce da voze 250 pa da piju kafu. Pa to je zato i napravljeno, ti vozis 250 da bi brze stigao ako od subotice do makedonije na svakih pola sata budes pravio pauzu, cisot sumnjam da ces voziti 250 vec ces smanjiti na 120. Koja je poentaa voziti 250, rizikovati zivot, potrositi cisternu goriva da bi popio kafu na pumpi.

serb_alien

pre 6 godina

ja mogu da vozim 250 km/h. onda stanem na neku pumpu, rucam popijem kafu, odmorim jedno pola sata i nastavim opet 250 km/h. na naplatnoj rampi mi izmere srednju brzinu 100 km/h. :)
(Ryan, 21. jul 2017 13:51)

Ne razumem zašto bi vozio 250 km/h ako ćeš stići u isto vreme kao i ja sa 100 km/h!?!?

Perax

pre 6 godina

Na zapadu su kamere na svakom nadvoznjaku i znaku postavljenom iznad puta, a ne samo na rampama. Tako da te pauze izmedju iskljucenja u tom scenariju padaju u vodu.

Gorki

pre 6 godina

To samo ovima iz tzv agencije za bezbednost moze pasti na pamet. Vozis 200km/h i onda na pumpi popijes kafu i imas pristojnu srednju brzinu. Sustina je kupiti softver i tu se dobro ugraditi. Pogadjamo koja ce firma dobiti tender za softver. Deonica od Zemuna do Panceva sluzi samo za reketiranje gradjana. Danas sam dao crvenu.

gradinar

pre 6 godina

Не знам чему овако злобни коментари. Нису ово наши измислили, то функционише на многим другим местима.
Друго, просечна брзина није проблем, осим ако неко баш изразито дивља. Једном сам путовао БГ-ZG, а на почетку сам подесио путни компјутер на нулу. Мислио сам да сам све време возио 130 до 150km/h. Био сам убеђен да ће ми просек бити бар 120km/h, али кад сам се искључио са аутопута, погледао сам путни комп и тамо је писало да ми је просек 109km/h... Дакле, увек имате нека успорења, или застајкивања и просек буде мањи но што се чини. Наравно, овакво мерење није исто као кад километражу поделите са временом, али може бити показатељ.
Према томе, нема бриге...

PedjaM

pre 6 godina

mislim da ce ova zezancija da za jedno godinu dve pogadja pretezno strance na proputovanju i ponekog neobavestenog SRB-ludaka koji zuri negde i sl.

Calexico

pre 6 godina

Za očekivati je da između dve naplatne rampe postoje benzinske pumpe. Tako da neko može stvarno ludo da vozi, natoči gorivo na pumpi, nešto pojede/popije, obavi nuždu i bude u "zakonskom proseku".

Nemanja

pre 6 godina

@ Gross, 21. jul 2017 14:25

Ovo nema veze sa saobracjanim strucnjacima vec sa policijom, koja misli da je strucna a daleko je od toga. Ipak, vrlo su strucni u otimanju para jer je ovo klasicna mera za to.
Bavite se vi gospodo kontrolom saobracaja na ostalim putevima i u naseljima, pustite autoputeve koji su najbezbedniji tipovi puteva, projektovani za visoke brzine.

Mili

pre 6 godina

U saobracaju je najbitnije da protok vozila tece neometano sto u prevodu znaci da treba kaznjavati samo one koji narusavaju ritam saobracaja. To su oni sa stranim tablicama sto smeju da blicaju samo u Srbiji jer bi ih za to u Nemackoj papreno rebnuli da im se drugi skone sa puta kao I oni sto voze Jugice 80 na sat I prave pometnju.

Nije bitno da li saobracaj tece na 100km/h ili na 170km/h bitno je da svi voze istim ritmom. To je ako ih interesuje infrastruktura a ako ih interesuje punjene budzeta onda imate ovakve nebuloze koje ce napraviti jos veci hara-kiri na putevima jer ce svi voziti kao po iglama. Naravno da nikog ne interesuje bezbednost u saobracaju jer da ih interesuje ne bi bile kilometarkse kolone na naplatnim rampama vec bi bile vinjete.

ja

pre 6 godina

@ (hahahah, 21. jul 2017 17:15)

Ma išao je u Grčku, samo ne kapira pomeranje sata kada uđe u Grčku i njegovo vraćanje kada izlazi iz nje. Eto mu već 2 sata od njegovih 3,5 što je "uštedeo".

pustos

pre 6 godina

vest za paljevine...a ima ih u Srbiji..sve napredno
a sustina je na drugoj strani i "lapanju" nikad vecem

al vi se lozite i dalje

napreDno

Rendy

pre 6 godina

sva sreća pa su gužve na rampama tolike da samo onaj koji nije konstantno vozio preko 250km/h nema šta da brine... Dok dođe na red, kao da je vozio po propisu:) još ako svratiš na pumpu po gorivo i popiješ kaficu, možeš i Vejron da teraš pun gas...
(bole, 21. jul 2017 16:23)

Vozis "250", rizikujes glavu ( u slucaju bilo kakvog incidenta vozac pri brzini vecoj od 150 km/h nema skoro nikakve sanse da uradi bilo sta, cista sreca je u pitanju) i na kraju sa kaficom stignes u isto vreme kao mi sto postujemo propise!?!? Kakav si ti genijalac! Uzas nije cudo sto su nam groblja puna takvih " Lauda".

Dijaspora ali civilizovana

pre 6 godina

Komentatori su dobar primer sto sam se iselio iz te primitivne drzave, pazi glavne ideje u komentarima: vozis 200 na sat, sednes na kaficu i smanjis prosecnu brzinu na dozvoljenu ili nece oni kaznama nas naterati na postovanje zakona, proradice nas inat. Koliko bahatosti, koliko otpora postovanju zakona, koliko gluposti...
(dijasporac, 21. jul 2017 17:27)

Zivo me zanima da li ti i tebi sl vozite tako u zemljama gde ste se nastanili?? Ja sam u Svedskoj gde je ogranicenje 110 km/h ponegde 120, retko, extremno retko vozim brze. Na isti nacin vozim i u Srbiji. Sistem po dzepu primeniti sto brze i sto nemilosrdnije, ali bez izuzetaka!

Bg

pre 6 godina

@pistonhead,
Kažeš u normalnim zemljama ograničenje je 130km/h.
Prvo da li smo mi normalna zemlja i društvo? Dovoljno je pročitati ovde komentare i koliki ima bolida za volanom.
Budi siguran da te niko na autoputu neće dirati ako voziš malo brže, jedno 20%. Tako da je sa stanovišta prakse glupo menjati zakon.
Ovde ima onih koji nas ubeđuju da je vožnja od 160km/h normalna. Jedan čak napisa da je vožnja od 120km/h nebezbedna. Valjda čoveku je neprijatno da prikoči kad se nekom približava pa mora da mu amblenduje.

Pustite vi Nemačku tamo je auto lobi iznad zakona. Sad im curi na sve strane kako lažiraju testove. Takođe njihovi auto listovi drže i drnaju celu kontinentalnu evropu.
Setite se šta su radili Renou oko Dačije, kako omalovažavaju Japance i druge. Kad je u pitanju Amerika moraju da plaćaju kazne i da ćute ko zaliveni.

Ovo oko srednje brzine je dobra ideja koje ipak mora da privoli ljude na normalnu vožnju.

Ssaassaa

pre 6 godina

Isto tako znamo iz fizike da ako neko vozi konstantno 160 km/h, potrebno je da napravi samo malo dužu pauzu za kafu kako bi prevario ovaj vaš "genijalni" sistem...

Joker

pre 6 godina

ja i da ocu s ovim krsem ne mogu da idem vise od 120 ? a i ne smem toliko da ne prokuva , tu 100km/h da se ne cuje lanac taman ? i ko je onda bezbedniji na putu ? ja ili neko s novim vozilom koji ide 150-170km/h .
Novo je novo i to je to . A s druge strane nije nam put ni za 120km/h to nesto trese, cuje se , buči , ne nije moj krs ?

bole

pre 6 godina

sva sreća pa su gužve na rampama tolike da samo onaj koji nije konstantno vozio preko 250km/h nema šta da brine... Dok dođe na red, kao da je vozio po propisu:) još ako svratiš na pumpu po gorivo i popiješ kaficu, možeš i Vejron da teraš pun gas...

Asd

pre 6 godina

Kome ce na adresu stizati kazne? Vlasnicima kola? Oni ne mora da su bili i za volanom. Moj otac nema obe noge a na njega se vodi auto. Zasto bi on platio kaznu? Ovo sve je prilicno manjkavo ali i ocekivano od SNS genijalaca.
(IgyBgd, 22. jul 2017 19:21

Registrovao si automobili na oca da bi koristio parking za invalide? I još imaš obraza da nekom nešto spočitavaš? More m'rš!

Dobitnik tranzicije 1990-1997 SPS 97-00 JUL 2000-2012 DS 2012- SNS

pre 6 godina

Super vozicu mog mezimca 250 a onda ću pola sata budem u kafiću na pumpi. A presretač? Nisu skupi.

Drajver

pre 6 godina

Kada ste videli da je neki auto pod rotacijom isao ispod 150kmh na auto putu? A svi oni nesto zure i svi imaju rotacije, i to uglavnom vikendom ka pravcu van Beograda. I vrhunac cele price je da su poceli i popovima da daju dozvole za blinkere.
I onda pored toga i cinjenice da presretaci ne zaustavljaju one koji voze 90kmh najbrzom trakom kao da im je dedovina, ne zaustavljaju kamione koji uz Bubanj potok brdo idu 70kmh srednjom trakom pored spore slobodne vec vam se nabiju iza auta i teraju vas da vozite brze iako ih pustate da vas obidju da bi vam pisali kaznu sada jos jedan jedan udarac na najnormalniji sloj vozaca.

A oni bahati ce uvek naci nacina da se izvuku ili preko pauze na stanici ili putem cekanja na samoj naplatnoj rampi.

Evo ovih dana scena, crni a6 (samo jedan od presretaca pored belog bmw-a serije 5, pezoa 508 belog itd.) ide iza auta nasih registarskih tablica, auto isao oko 130kmh u koloni, porodica se vraca sa letovanja, covek ih primeti posto su mu se nabili u branik i mase im da ga obidju, najbrzom trakom obilazi porse kajen svajcarskih tablo sigurno 180-200 i presretac i dalje u braniku stila. E to ce biti i sa ovim sistemom, stradace oni od cijih ce se para nalapati na tenderu opreme sto je izgleda i primarno u celoj prici.

kazni puni budzet

pre 6 godina

meni nije jasno zasto presretaci ne zaustavljaju gastabajtere...divljaju po auto-putu...a mogli bi malo da doniraju pare Srbiji za kazne...
Treba da ih deremo...jer kad predju nasu granicu onda znaju kako treba da se vozi.
Zapamtite ima neiskusnih vozaca!!! Na njih moramo da pazimo...

Batalaka

pre 6 godina

Setio sam se ! Tahografe da ugrade svi ! Stop na rampi , pa kontrola. 400 hiljada vozila, , 150 evra tahograf, lepe pare za Vučićev budžet. Može da plati još „investitora“ ...

Milan

pre 6 godina

@Prst na celo
Turska; Ankara-Istanbul 150km/h.
Vozio sam u desetak zemalja i nigde me niko nije kaznio do 150km/h. Jedino su englezi dosadni ko stenice sa ogranicenjima

А. Петров

pre 6 godina

Сасвим добра мера, под условом да не буде и једина. Пуно коментатора је већ указало на паузе које спуштају просечну брзину. Зато је радар још увек неопходан.

citalac

pre 6 godina

a sta ako vozi 160, 180 nebitno i stane na pumpu na pauzu 10min da popije kafu

kao i uvek napredne mere bezbednosti mogu se ocekivati od prepametnih nesposobnih

Tomy

pre 6 godina

Za očekivati je da između dve naplatne rampe postoje benzinske pumpe. Tako da neko može stvarno ludo da vozi, natoči gorivo na pumpi, nešto pojede/popije, obavi nuždu i bude u "zakonskom proseku".
(Calexico, 21. jul 2017 13:56)99% ljudi niti jede niti pije a retko i sipa gorivo na auto putu i sada neko od Kuzmina do Simanovaca ko ode do Beograda da zvrlji po pumpama da bi mogao prethodno da vozi kao manijak,ma hajde.Zakon ke odličan i već ga ima na zapadu lično sam video samo nisu naplatne rampe nego posebni uredjaji i deonica može da bude i jako kratka.

Dikh tu kava

pre 6 godina

a sta ako na delu puta luduje,vozi 200 i onda stane na pumpu i prosecna brzina bude 120?
(tica, 21. jul 2017 13:27)

Odgovor zavisi od toga šta je ovde zapravo cilj.

Ako je cilj da se sankcioniše brza vožnja, cilj se neće ispuniti (jer će pomenutim načinom da se "uravnoteži" srednja brzina).

Ako je cilj da se takvi ludaci sklone sa autoputa, budući da će rampe da zamene saobraćajce, cilj se u ovom slučaju - neće ispuniti.

Konačno, ako je cilj da se namešta kinta zaposlenima na rampama da "šteluju" prolazno vreeme (ako je to ikako moguće) - cilj se verovatno hoće ispuniti.

Nekom će uvek biti bolje nego drugima..

tachyon

pre 6 godina

Nije to baš najbolji način, zbog pauza. Može neko da vozi prosečno 150 km/h, 4 sata. Onda ode na kaficu, pauzu, šta god, sat vremena. Na naplatnoj rampi će pokazati da je putovao 5 sati, 600 kilometara, što je 120 km/h, pa neće prekršiti zakon.

Ivan NG

pre 6 godina

Fora, nece postaviti merace na naplatnim rampama, nego u sektorima izmedju dve naplatne rampe, ili izmedju dve pumpe, kako god. Taman za opustiti se, a na naplatnim rampama, moguce da ce nas cekati uplatnica za kaznu.

Predrag Markovic

pre 6 godina

Vau, poceli su i da se bave fizikom. Koje otkrice, neverovatno. Uzaludan posao. Sad bezbrizno gas do daske i klopas negde ko covek i nikom nista. Stagad je ovih besposlicara kojima ove stvari tem sad padaju na pamet.

Legend

pre 6 godina

To sto si ti napisao nekom Nemcu ne bi ni palo na pamet . Onda su nam drugi krivi sto nam je drzava u haosu . Pa vi Srbi bre gledate kako da zajebete zakon koji je jos u izradi , prosto neverovatno. Ako te ne mrzi sat vremena da sedis na pumpi da bi vozio pola sata brzinom od 250 svaka ti cast . Gluplji komentar nisi mogao da ostavis . Ja bi zbog takvih uveo i na pumpama kamere da vidimo kliko ste se zadrzali pa to da se oduzme na kraju racunice a to sve bi morale pumpe same da finansiraju ili nece imati dozvolu da prodaju gorivo na autoputu . Lako drzava moze od bahatih vozaca da naplati samo da hoce .
(gile, 21. jul 2017 15:21)


Pa naravno da Nemcu to ne bi palo na pamet jer je to presporo za Nemca,ono što bi on uradio je da bi vozio 300 s obzirom da njihova ograničenja nisu za kočije.Uđeš u traku gde nema ograničenja i teraj kolko ti duša ište.Autobahns su i poznati po tome da nemaju ograničenja.

Dr

pre 6 godina

Naravno, narod je stoka i gledajte da nam i kožu sa leđa skinete
To što nam auta propadoše od puteva punih rupetina i kolotraza to nema nikakve veze sa vama

Đžoni

pre 6 godina

Znaci krenem od Bg do Smedereva ,vozim 170km/h ,napravim pauzu kod motela Jerina 15 min. ,skrenem na naplatnu rampu I nikom nista ,kao da sam vozio 120 km/h sa pauzom!

ko jel ja

pre 6 godina

Napravili neku semu za software i opremu da maznu pare iz budzeta, odnosno građana, kroz neku privatnu firmu koja je u sprezi sa rezimom. Pametnije bi im bilo da saniraju sve puteve u SrbijI jer NIGDE VISE NE MOZE DA SE VOZI NORMALNO OD RUPA I GRBA NA ASFALTU. Banditi pokvareni.

.Zzz.

pre 6 godina

Da se ne ponavljam sa stajanjem na pumpe. Ono sto ce dodatno biti problem sto ce drzava ovim cinom izbaciti presretace iz upotrebe i samim tim nema sanse da narod ne divlja po putu.

Miloš Petrović

pre 6 godina

@Hajmo malo matematike. Put od 200km pređemo za sat vremena, 200 km za 1h, znači 200km/h. Pauza od pola sata znači 200km za sat i 30 minuta, ili 1.5h. 200/1.5 je prosečno ~133km/h. Sve ovo primenjeno na brzinu od 250 je oko 166km/h. Verujem da će svi koji divljaju po putevima i ugrožavaju živote drugih biti revnosni u računanju pauze na pumpi kao što su bili da konsultuju matematiku za niže razrede osnovne škole pre nego što pošalju komentar.
(Ivan, 21. jul 2017 14:16

Ajmo malo I fizike. Kad napustis rampu jel odma iz mesta kreneš 200 km/h ili ubrzavaš i kad stanes odma' se u mestu zaustaviš ili usporavaš?
A da malo i ti konstatuješ fiziku za niže razrede osnovne škole?

tex

pre 6 godina

Milane, oni koji po auto putu lete 140+ predstavljaju vecu opasnost u saobracaju od redova na naplatnim rampama.
(Georgije ubiva azdahu, 23. jul 2017 00:43)

Svako stajanje na autoputu je potencijalno najveca opasnost jer namena autoputa je protok vozila. Naplatne rampe su izazvale nevidjen broj sudara kod nas na autoputu I to samo zbog pohlepe i muvacine

sat vremena odmora

pre 6 godina

Ako vozim 200 km/h od BG do ZG npr 300 km, trebalo bi da stignem za 1,5 sata. Ali, da se ja malo odmaram sat vremena u kaficu tako da do rampe stignem ukupno 2,5 sata. Taman da ne dobijem kaznu.

Vlada

pre 6 godina

Smesni su mi ljudi sa komentarima oni koji jure 140-150. Pa da li ste svesni da su ti zakoni ogranicenja sirom sveta uvedeni kada je prosecni automobil jedva isao tom brzinom, ako su tehnicki ispravni naravno. Pa cak i ono sto je kod nas sad popularno najvise C segment sa pocetka 2000ih godina je vise nego sposoban da ide sigurno na 140-150 km/h. Nemacke deonice gde nema ogranicenja brzine imaju neke strasne brojeve nesreca? Nije brzina najveci faktor nesreca pogotovo na auto putevima vec umor, alkohol, nervoza zbog guzvi i ostalog. U praksi nema velike razlike izmedju 120 i 150 km/h na autoputu, jer ostali ucesnici isto se krecu brzinama od 100 kmh pa na vise. A zapamtite sad dobro sta cu reci i gledajte, koliko rupa ce biti otvoreno u ogradama na autoputu i izlazi koji ce voditi na zemljane puteve pored auto puta.

Zoran

pre 6 godina

Ovo je velika greska jer su ogranicenja svuda u okruzenju 130, pa i 140 u Bugarskoj npr.,a u Nemackoj nema ogranicenja . Tolerancija na prekoracenje gde ga ima je 10%. Mislim da cemo izgubiti mnogo stranaca koji ce naci alternativna resenja. I na kraju procentualno najmanje saobracajki imamo na auto putu. Bolje je da se bave pijanim vozacima i magistralnim putevima a ne
vozacima koji voze bez ugrozavanja drugih .

Ceda

pre 6 godina

Super! Sada mogu slobodno da "izduvam" svog Kawasakija preko 200 na sat, onda svratim na pivo pre rampe i to je to. Ponizni gradjanin koji vozi u proseku ispod 100km/h.

Posmatrac

pre 6 godina

Jos jednom nasa strucnost na delu.

Ako neko pravi pauzu izmedju dve naplatne rampe, a van toga u nekom periodu vozi 200 km/h nikom nista. Takodje, ako su velike guzve pre naplatne rampe, to onima koji su divljali ide u prilog.

Pocetna i krajnja tacka na kojima se belezi prolazno vreme treba da budu na deonici gde nema odmaralista, rampi i bilo kakvog stajanja. Ali to zahteva malo sofisticiraniju opremu za ocitavanje tablica pri vecim brzinama, kao i daljinsko slanje rezultata.

janko

pre 6 godina

to je krajnji idiotizam i ugrožavanje prava i slobode kretanja ako neko vozi brzo uhvati te ga i kaznite a ne da vi se služite trikovima da punite budžet koji na sve načine postaje pljačka klasična i to akcize 100 din na litar i putarine koje su nenormalno velike.

Georgije ubiva azdahu

pre 6 godina

Ограничења из 1960-тих. Путујеш кроз Србију 7 сати као да је величине једне Немачке. Па како вас бре није срамота да више пљачкате овај народ? Путатине најскупље, гориво најскупље. А шта имамо за узврат? Аутопут са рупама и гориво препуно сумпора. Ово није држава, ово је тамни вилајет...
(Марко, 23. jul 2017 07:01)

Kako tebe nije stramota da voznjom od 150 ugrozavas zivote drugih ?

I jos optuzijes drzavu koja koliko toliko pokusava da uvede neki red u jednoj od naj bahatijih zemlja Evrope. Ponasate se kao u obdanistu - "Ucitenjica mi neda da vozim brze od 120 a meni je Sena bio do kolena ..." Ako vec i izaberes da vozis toliko brzo onda bar stani iza posledica toga kao odrastao covek.

Za tvoju informaciju vecina drzava u Evropi ima ogranicenja izmedju 110 i 130.

Gross

pre 6 godina

Ljudi ne nervirajte se. Lepo se malo strpite do Horgoša ili Batrovaca, pa kad izadjete iz ove močvare od zemlje, vozite lepo ko normalan covek 160-170. Inace, za neznalice, duga voznja autoputem konstantnom brzinom od 120 je izuzetno opasna

Strokavi mozak

pre 6 godina

Od presretaca je aktivan i beli 508, kao i serije 5 bele boje isto nije na BG table. A oni se prakticno ne mogu ne primetiti, nabiju se pozadi uz auto, ne koriste pokazivace pravca, strance ne jure koliko sam ja primetio. 

Ali da se nadovezem, ubedljivo su najgori gastrabajteri na putu, ali ubedljivo.
(Pera, 23. jul 2017 04:29)
Nemoj da te zavaraju jer tablice menjaju kako hoce video sam ih sa Ni,Ja,Ns tablicama.Imaju jos i crnog bmw,pasata i micubisi lansera evo.I da kaznjavaju i gastarbajtere i strance,samo njima je smesna kazna 2500din oko 20€.

zoki

pre 6 godina

Moja Alfa 159 sa 150ks najbolji odnos potrošnje i brzine ima na 130-140 km/h sasvim prijatno konforno i upravljivo se osećam do nekih 170-180 posle toga nemam ni snage ni živaca da jurim...ograničenje 120. E sad da li sam ja na 150 opasniji od onog u Golfu 2 ili Yugu na 120, gume 14 inča bez abs-a esp-a vdc-a i ostalog?! Vezano za merenje između naplatnih to je stvar koja će kazniti ljude koji ne idu često niti jure po Auto putu...razmislite.... onaj koji ide 250km/h taj dobro zna sve cake i praviće pauze takve da ne bude uhvaćen onaj koji ne koristi često auto put i ide 130-140 biće kažnjen.

40laki77

pre 6 godina

Добро је што ће се у суштини мерити даљина до петље "Ласта" пошто се до ње мери даљина за путарину.

goran

pre 6 godina

Ne znam zasto ljudi spominju Italiju,godisnje putujem barem 20 puta u Italiju i zakljucio sam da se od svih evropskih zemalja najbrze vozi bas u Italiji,imaju oznake na autoputu za neki sidtem koji se zove Tutor ali licno moje misljenje je da to ne funkcionise jer nikada nisam video da neko placa kaznu a i sam vozim 180kmh kroz Italiju.Inace da bi vam prosecna brzina na autoputu bila 120kmh mirate da vozite izmedju 170 i 180 kmh.tako da je moje misljenje da je ovaj sistem totalno pogresan.

Il je struja slaba il je peć pokvarena

pre 6 godina

Još jedan pokušaj institucija da autsorsuju poslove zbog kojih i postoje.
Kao i mnoge slične gluposti i ovu će oboriti Ustavni sud.

hm

pre 6 godina

@Prst na celo

Potpuno se slažem da neće uvesti sistem, a da ga ne razrade ili prekopiraju od nekud gde funkcioniše. I sve ovo što čitamo na komentarima oko ispijanja kafa i usporavanja ispred naplatne stanice, uglavnom su gluposti.
Lično me nervira to što pominjete na kraju vašeg komentara. Ograničenje na 120 km/h, kako je bilo i pre 30 godina. Svuda u okruženju su ograničenje podigli na 130 km/h. Takođe, svuda postoji određena tolerancija. Neka i naši podignu na 130 i neka u sistem uključe toleranciju 5 - 10%, pa neka kažnjavaju ko ide preko toga.

pistonhead

pre 6 godina

Bolje da prvo poprave puteve i podignu ogranicenje kao u normalnim zemljama na 130 km/h. Onda neka stave kamere na deonice na kojima se cesto "divlja" i neka kazne stizu kuci. To je normalan i logican sled kao u svim zemljama koje su razvijenije od nase. Ovo neustavno pracenje kretanja je lose i skupo reseno, nezakonito, moze da se prevari i sto je jos vaznije nece puno uciniti za bezbednost u saobracaju. Edukacija i kvalitetniji putevi ce uciniti vise nego 1000 novih nacina da se udari po dzepu i kupi oprema na namestenom tenderu. Ali to nije poenta i to svi znamo. Zato patrole i stoje tamo gde je ogranicenje 40 km/h i pecaju gradjane koji odu 47km/h a nema ih ispred splavova sa alko testom.

BMWF10

pre 6 godina

pa to pali samo na nekoj kracoj relaciji od par kilometara , kao sto ima u austriji i njemackoj i gde vec .. zove se section control .. a ko normalan da meri to na 100 ili vise kilometara uz pauze i sve nema logike!

ricinus

pre 6 godina

To znači da ću moći da vozim 200 km/h ali ću morati negde da stanem na kafu ili da odmorim odredjeno vreme.
inače moj Reno klio ne može da ide više od 140.

nn

pre 6 godina

А ако возач попије кафу на некој бензиској пумпи то драстично мења просечну брзину!!!

Ivan

pre 6 godina

Da nije žalosno što glave sa ovolikim manjkom znanja i osnovne logike ugrožavaju i tuđe živote, bilo bi smešno. Srbija jedna od zemalja sa najjeftinijim autoputevima, čak i u regionu. E sad, da biste to videli, morate izaći iz zemlje. Može i da se istraži, ali već videsmo da se pada na matematici za osnovnu školu, istraživački rad je u Srbiji na nivou fakulteta što je daleko od većine Šumahera srpskih drumova. Nije sramota ako nikada niste izašli iz Srbije, stvarno nije, postoji mnogo razloga zbog kojih je mnogim ljudima to uskraćeno. Sramota je biti ignorant i neznalica, a ponašati se suprotno. E da, fizika se uči tek u višim razredima osnovne škole ;)

Na kraju, najveća sramota je sebičnost kojoj sveti nisu ni tuđi životi.

Thomas

pre 6 godina

znaci izadjem na auto put i vozim 230km/h onda stanem na naeu pumpu da rucam i popijem kafu i procitam novine i opet nastavim 200 da vozim do rampe a ukupni prosek voznje 115 na sat.E bas ste pametni

baba_vanga

pre 6 godina

Ma to nema mozga ni u tragovima. Ima li na benziskim stanicama isto neki sistem koji ce da da vreme ulaska i izlaska? Smesnooo!!!!

Aleksandar

pre 6 godina

Znači voziš 200km/h, onda na pumpi pre naplatne svratiš na kaficu, odmoriš i prođeš naplatnu sa prosečnom brzinom od 110km/h. Alal' vam sistem!

danili

pre 6 godina

Pa vozicemo malo 140 - 150 pa posto napravimo pauzu od 20 minuta uskocimo pa vidimo da ima vremena i za brze, uklapamo se. Umesto da vozimo prosecno 130-140 prosecne brzine onih koji se ne pridrzavaju maksimalne brzine (a njih je oko 60 % ) na auto putu bice na ovaj nacin podignute za 10 do 20 km/h .Naravno na ovaj nacin ce se broj nesreca povecati.Do sada smo sami vozili brze sad ce jos da nas nateraju. Reci ce da zato imaju i presretace, pa sta onda imali su i dosad, ljudi rade svoj posao i tu se prica zavrsava. Ja licno ne vidim drugu logiku jer sa 110-120 km/h dovodim u opasnost i sebe i druge, kvarim im ritam i ulazim u problem. Nisam ja nesavestan vozac vec se prilagodjavam okolnostima a okolnosti se pogorsavaju. Naravno da ce ovim potezom opteretiti i unervoziti vozace jer ce morati da racunaju prosecnu brzinu a to im ni u skoli nije islo najbolje i eto jos jednog problema.Ovim u glavi samo kazne

mile

pre 6 godina

mene zanima kako je ugrozavanje drugih brza voznja na auto putu. pa gde cu da vozim brzo nego tu? koja je poenta onda automobila koji nogu da idu preko 120 kmh?

Mirko

pre 6 godina

Kako može da se izmeri srednja brzina kretanja po autoputu u slučaju da vozača pred drugom naplatnom rampom sačeka kolona vozila usled čega do same rampe dođe tek posle 10 - 15 minuta čekanja u koloni? Da li će se i to čekanje uzeti u obzir prilikom računanja? Nisam siguran da naši policajci raspolažu takvim znanjem matematike.. :)

pero kg

pre 6 godina

Vožnja na autoputu je kažnjiva ukoliko je brzina na njemu ispod 40km/h. Ovde može biti problema ukoliko se desi da, na primer, zbog kvara moram da se zaustavim u zaustavnoj traci ili na parkingu..ukoliko mi treba 2-3 sata da otklonim kvar, popih kaznu na pravdi boga. Ideja, u principu, nije loša ali treba uzeti u obzir svaku situaciju.

danili

pre 6 godina

Pa vozicemo malo 140 - 150 pa posto napravimo pauzu od 20 minuta uskocimo pa vidimo da ima vremena i za brze, uklapamo se. Umesto da vozimo prosecno 130-140 prosecne brzine onih koji se ne pridrzavaju maksimalne brzine (a njih je oko 60 % ) na auto putu bice na ovaj nacin podignute za 10 do 20 km/h .Naravno na ovaj nacin ce se broj nesreca povecati.Do sada smo sami vozili brze sad ce jos da nas nateraju. Reci ce da zato imaju i presretace, pa sta onda imali su i dosad, ljudi rade svoj posao i tu se prica zavrsava. Ja licno ne vidim drugu logiku jer sa 110-120 km/h dovodim u opasnost i sebe i druge, kvarim im ritam i ulazim u problem. Nisam ja nesavestan vozac vec se prilagodjavam okolnostima a okolnosti se pogorsavaju. Naravno da ce ovim potezom opteretiti i unervoziti vozace jer ce morati da racunaju prosecnu brzinu a to im ni u skoli nije islo najbolje i eto jos jednog problema.Ovim u glavi samo kazne

svemir i glupost su beskonacni

pre 6 godina

Kakva glupost! Vozim malo brze i onda napravim pauzu na nekoj pumpi i "prosecnu brzinu"!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Cica, 21. jul 2017 13:47)

????? Au batice, jeste glupost, ali tvoja. Pa ako ces praviti pauzu sto vozis brzo? Onda lepo vozis koliko je ogranicenje i ne pravis pauzu. Prosto zar ne. A za sve matematicare koji ce da se odmaraju po 30min i vise oitanje...Zasto onda divljati autoputem i ugrozavati zivote drugih ucesnika???

goran

pre 6 godina

Presretaci mogu da zaustave samo neiskusne vozace i najcesce zaustavljaju vozila koja voze oko 150kmh sto i nije neka brzina na autoputu,iskusan vozac prepoznaje njihove automobile,bela petica crni a6 .... kada obilazite pomenute automobile na autoputu obratite paznju i prepoznajete presretaca, u njemu sede vozac i jos dva putnika,ako obratite paznju kroz zadnje staklo se vide rotaciona svetla i ako je zatamljeno,kroz resetku prednje maske vidi se kamera itd.. pratite ukljucenja na odmaralistima i benzinskim pumpama ako vidite sumnjive automobile pogledate da li ce jrenuti za vama.Preporucljiva voznja za najlakse izbegavanhe oresretaca je od 200kmh pa na vise i tada samo pratite retrovizor uocite da vam se neko priblizava usporite jer velika je verovatnoca da ce to biti presretac her vecina vozaca vozi oko 130,140 kmh.Iskustvp je cudo.pozz

Nenad

pre 6 godina

Evo vam rezultati mog ovogodisnjeg eksperimenta putovanja na more: U jednom smeru sam vozio uglavnom po ogranicenjima, 120 na autoputu, a u drugom sam vozio brze, na autoputu 160 (sto ne smatram nikakvim divljanjem). Brzim nacinom sam ustedeo vise od 3 i po sata voznje. Pa nek svako proceni ko je bezbedniji vozac - onaj koji je u sestom satu voznje ili onaj u desetom.

asd

pre 6 godina

Bravo! Konačno nešto pametno. Mada ni poneki automatski radar ne bi bio loše rešenje pošto će ti bahati primitivci za volanom koji blicaju u levoj traci pri brzini od 200km/h svratiti na neku pumpu, popiti kafu i smanjiti prosečnu brzinu.

Ryan

pre 6 godina

ja mogu da vozim 250 km/h. onda stanem na neku pumpu, rucam popijem kafu, odmorim jedno pola sata i nastavim opet 250 km/h. na naplatnoj rampi mi izmere srednju brzinu 100 km/h. :)

Sergio

pre 6 godina

Postovani komentatori, ne znam sto ste se svi "uhvatili" za "stane i popije kafu i ruca". Nek' vozi 200, nije ni policija bez presretaca. Ja licno podrzavam. hvala

olja

pre 6 godina

ovako,po vašem zakonu fizike
Mogu da divljam sa brzinom jer neće biti kamera i ..
onda sednem u neki motel i polako pijem kafu,sok,jedem roštiš,sve polako i kada dodjem na naplatnu rampu vaš zako fizike,se prešao u preračunavanju.
Kakve gluposti samo izmišljavate eto vam primer da to ne pie vodu

ledenjak

pre 6 godina

pola sveta sam prosao na 4 točka ali ove sisteme pljacke naroda nema nigde na svetu. vozimo najvece krseve a imamo najviše sistema za naplatu.

Ivan

pre 6 godina

Toooo milicijo! I presretace zadrzati i uvesti merenje srednje brzine. Dokle vise blicanje nervoznih napaljotki koji su kratki dole pa kompenzuju. A onda ih vidis kako skrecu na pumpu 300 metara odatle ili se iskljucuju na ispod 1km udaljenosti od mesta na kome su morali hitno da prodju...

Zeljko

pre 6 godina

Na autoputu i nemackoj nema ogranicenja. Zasto? Zato sto ni kedan nemac ne bi kupovao bmv, mecku, audi wv. Opet ne divljaju ali voze brzo...
Kod nas se ovo radi zbog Fijata.
Da bi ljudi kupovali punta da radnici ne bi strajkovali. Mozda krenu u proizvodnju juga...
A mozda i povecaju cenu goriva da popune budzet posto je u bosni cena dizela 98 dinara...Opet starlete donose uredbe...Srbijo zemljo moja....

Dejan

pre 6 godina

Shvati ti druze da represijom nad vozacima neces dobiti nista osim inata i jos vecih saobracajnih nesreca.Zatucani likovi iz policije koji misle da ce vozace dovesti u red tako sto cete nas na svakom koraku lupati po usima.Nesrece se ne sprecavaju kaznama,vec edukacijom,shvatite to vise!

mmjah

pre 6 godina

sedite u Mercedesa, Audija, BMW-a ili limuzine Pežoa Citroena itd. i vozite autoputem 120.
To Vam je kao da Yugo vozite istim putem 60km/h.
Ograničenje i za Yuga i za neku ozbiljnu limuzinu isto? Gde tu logika ?

buhahaha

pre 6 godina

...i onda stanemo na autoputu da natočimo gorivo, odmorimo, popijemo kafu...kako će to da mere ovi pametnjakovići koji bi samo da otimaju pare?

gile

pre 6 godina

ja mogu da vozim 250 km/h. onda stanem na neku pumpu, rucam popijem kafu, odmorim jedno pola sata i nastavim opet 250 km/h. na naplatnoj rampi mi izmere srednju brzinu 100 km/h. :)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ryan, 21. jul 2017 13:51)

To sto si ti napisao nekom Nemcu ne bi ni palo na pamet . Onda su nam drugi krivi sto nam je drzava u haosu . Pa vi Srbi bre gledate kako da zajebete zakon koji je jos u izradi , prosto neverovatno. Ako te ne mrzi sat vremena da sedis na pumpi da bi vozio pola sata brzinom od 250 svaka ti cast . Gluplji komentar nisi mogao da ostavis . Ja bi zbog takvih uveo i na pumpama kamere da vidimo kliko ste se zadrzali pa to da se oduzme na kraju racunice a to sve bi morale pumpe same da finansiraju ili nece imati dozvolu da prodaju gorivo na autoputu . Lako drzava moze od bahatih vozaca da naplati samo da hoce .

milos

pre 6 godina

Moraju samo dobro usaglasiti vreme na obe naplatne rampe jer razlika u samo 20 sekundi moze da dovede do pogresne procene srednje brzine! Sto se tice ostalog to se vec odavno radi u mnogim zemljama i ne bi trebalo da imamo nista protiv

Goran

pre 6 godina

Ja bih ovo oborio na sudu tvrdnjom da sam, čim sam ušao na deonicu, stao sa strane i bio zakačen za drugi auto koji je čekao, a onda je on išao večom brzinom od dozvoljene dok me je vukao, sve do pred izlazak kada smo se razišli, a on ostao na parkingu zauvek. Ja nisam prekšrio nikakav zakon, već on, iako se moje vozilo kretalo prosečnom brzinom većom od dozvoljene. Pa izvolite, g. tužioce, dokažite da to nije istina. Poenta je: kazna mora biti za onaj dokazivi trenutak kada sam se kretao brže od dozvoljenog, a ne za neki period gde se kaže "sigurno je nekad, negde, tokom toga, išao brže". Za tako nešto moraju da promene Zakon, a bogami i Ustav.

Eleftherios

pre 6 godina

????? Au batice, jeste glupost, ali tvoja. Pa ako ces praviti pauzu sto vozis brzo? Onda lepo vozis koliko je ogranicenje i ne pravis pauzu. Prosto zar ne. A za sve matematicare koji ce da se odmaraju po 30min i vise oitanje...Zasto onda divljati autoputem i ugrozavati zivote drugih ucesnika???
(svemir i glupost su beskonacni, 21. jul 2017 15:42)

Pa zar nije bolje da se vozi brzo (na autoputu) pa onda napraviti pauzu pola sata da se protegneš, popiješ kafu, sok i onda nastaviti dalje, nego voziti osam sati bez prestanka pa makar i po ograničenjima, ja sam za ono prvo.

Kuki

pre 6 godina

Boze pomozi sta sve ljudski mozak moze da smisli.....Najbolje bi bilo da uvedu neku taksu da se plati dok sednemo u auto da ne dobijamo vise sresove od radara,presretaca.....i ostalih ludorija.Evo ti buraz 500 din pa me pusti da odmorim mozak

srBA

pre 6 godina

Večito je vozač kriv, a oni što postavljaju idiotska ograničenja nisu.
Primer je novi Pupinov most. Na njemu i onako divnim lepim prilaznim saobraćajnicama – 50kmh!?
A na Ibrskoj 50 ili 60 kmh. Jednom prilikom sam vozio strogo po tim ograničenjima, i šta se desilo. Iza mene se stvorila ogromna kolona nervoznih vozača. Ne znam kako ovo da komentarišem.

EmocijaBez

pre 6 godina

120 km/h na autoputu je bilo ogranicenje u doba yuga i fice, 120 km/h je ogranicenje i danas. Doduse, putevi su gori nego za vreme yuga i fice.

gagi

pre 6 godina

Ne daj Bože da država uvede nešto od čega će građani imati neke vajde.
Tu se prepucavaju institucije, i svaka priča kako to nije njihova nadležnost. Ali zato kada treba da se oplete po džepu građana , onda se napnu sa svih strana kako bi u što kraćem roku to i implementirali.

Prokleti da ste.

Prst na celo

pre 6 godina

Svi koji misle da ce da prevare sistem su BUDALE zasto?
1.Ovaj sistem se koristi u vise zemalja pa funkcionse.
2.Da li ce zaista onaj ko vozi 200 km/h stati i popiti kafu? pa nece jer zuri i nije mu do kafe.
3.Da li ce od BGD-a do Nisa da vozi 200 km/h narednih 150km, pa usporiti na 50 km/h da bi imao prosek od 120km/h? pa nece.
4.Da li zaista mislite da ce se prosecna brzina meriti od jedne do druge naplatene rampe? pa nece ni to.
5.Upravo sam izmislio toplu vodu! A sta ako postave na odredjenim deonicama sistem za merenje prosecne brzine na kojima nema mesta za ispijanje kafa,tocenje goriva,jedenje rostilj itd,sta onda?
Dajte ljudi urazumite se, da li zaista mislite da su ljudi koji su prepisali zakone bas toliko tupavi i glupi? a svi mi pametni,i da nisu uzeli sva moguca scenarija za prevaru oko prosecne brzine.
6.Sem Nemacke,nadjite zemlju u svetu gde je dozvoljena max. brzina preko 130 km/h.
Svi vi koji vozite brzo,i smeskate se kako to ne funkcionise i ako mislite da ce te uspeti u vasim smesnim idejama ponovo razmislite ili spremite novcanike.

vlaxxy

pre 6 godina

Setcion Control postoji već preko 20 godina u Evropi i pokazalo se najefikasnije da se kazne plaćaju odmah na rampi sa putarinom zajedno.

Italija klasičan primer.

mich

pre 6 godina

Znai mogu da vozim 250 od BG do Nisa i pred rampom odmorim i popijem kafu u restoranu i prosecna brzina ce mi biti 120...samo cu reci da su nam vodje glupe ko noc

bos

pre 6 godina

stavite kamere u svako selo,grad...svuda..kazne neka stizu u sanducice za postu...napunicete budzet,a sto je vaznije,uspostavice se red...ovako,ostaje prostor za korupciju...saobracajci gledaju kroz prste...ponekad$$$$$

Dex

pre 6 godina

@asd

Ti kad vidis bahatog primitivca ti se skloni ili ako si bas toliko potresen ti zovi policiju.Ali,takodje ako zajasis levu traku sa 110/120 ili obilazis kamion dva kilometra vozeci 10 na sat brze od njega a takvih vas je mali milion i treba da ti blica i trubi da te natera da se sklonis. Ako ti se krstari sa prstom u uhu ti vozi magistralom.

IgyBgd

pre 6 godina

Kome ce na adresu stizati kazne? Vlasnicima kola? Oni ne mora da su bili i za volanom. Moj otac nema obe noge a na njega se vodi auto. Zasto bi on platio kaznu? Ovo sve je prilicno manjkavo ali i ocekivano od SNS genijalaca.

todos

pre 6 godina

Rešenje za ludake koji voze prebrzo je da između dve rampe stanu na neku pumpu i popiju kafu i piće, time bi se anulirala prebrza vožnja.

Ivan

pre 6 godina

Hajmo malo matematike. Put od 200km pređemo za sat vremena, 200 km za 1h, znači 200km/h. Pauza od pola sata znači 200km za sat i 30 minuta, ili 1.5h. 200/1.5 je prosečno ~133km/h. Sve ovo primenjeno na brzinu od 250 je oko 166km/h. Verujem da će svi koji divljaju po putevima i ugrožavaju živote drugih biti revnosni u računanju pauze na pumpi kao što su bili da konsultuju matematiku za niže razrede osnovne škole pre nego što pošalju komentar.

NikolaKG80

pre 6 godina

Vidim da smo pametan narod, al' do pola. Ljudi ispravno kažu da mogu da stanu negde usput i da popiju kafu, ali ta kafa košta. Brza vožnja je manje ekonomična od sporije. Znači vi ste potrošili više novca da biste stigli od tačke A do tačke B za isto vreme nego što bi stigli vožnjom po propisima. Vrlo inteligentno.

Aleksandar

pre 6 godina

@(gile, 21. jul 2017 15:21)

Svaki narod ima svoje bubice - eto recimo taj isti Nemac kome ovo ne bi palo na pamet da čuje da je gorivo na pumpi 80 kilometara dalje 5 centi jeftinije neće imati problem da se odveze tamo, natoči 50 litara i 'uštedi' 2.5€, a to što će potrošiti 10€ goriva (a o vremenu i da ne pričamo) da bi to izveo to nema veze...

neshKO

pre 6 godina

@Olja.. pa ko će normalan da vozi 200 km/h na auto putu i onda 20 minuta sedi i pije kafu ?!? Pa zar nije normalnije i pametnije voziti lepo 120 km/h i ne moraš da ideš na silu da piješ kafu i gledaš na sat !?!

Legend

pre 6 godina

To sto si ti napisao nekom Nemcu ne bi ni palo na pamet . Onda su nam drugi krivi sto nam je drzava u haosu . Pa vi Srbi bre gledate kako da zajebete zakon koji je jos u izradi , prosto neverovatno. Ako te ne mrzi sat vremena da sedis na pumpi da bi vozio pola sata brzinom od 250 svaka ti cast . Gluplji komentar nisi mogao da ostavis . Ja bi zbog takvih uveo i na pumpama kamere da vidimo kliko ste se zadrzali pa to da se oduzme na kraju racunice a to sve bi morale pumpe same da finansiraju ili nece imati dozvolu da prodaju gorivo na autoputu . Lako drzava moze od bahatih vozaca da naplati samo da hoce .
(gile, 21. jul 2017 15:21)


Pa naravno da Nemcu to ne bi palo na pamet jer je to presporo za Nemca,ono što bi on uradio je da bi vozio 300 s obzirom da njihova ograničenja nisu za kočije.Uđeš u traku gde nema ograničenja i teraj kolko ti duša ište.Autobahns su i poznati po tome da nemaju ograničenja.

dijasporac

pre 6 godina

Komentatori su dobar primer sto sam se iselio iz te primitivne drzave, pazi glavne ideje u komentarima: vozis 200 na sat, sednes na kaficu i smanjis prosecnu brzinu na dozvoljenu ili nece oni kaznama nas naterati na postovanje zakona, proradice nas inat. Koliko bahatosti, koliko otpora postovanju zakona, koliko gluposti...

igor

pre 6 godina

Super.Eto savrseno dobrog nacina da se gradjanima uzimaju masovno pare.Protivnik sam velikih brzina i prekoracenja ali ovakav vid naplate kazne ne moze da zazivi kod nas iz mnogo razloga!Nismo mi dorasli ovome.Izuzetno smo siromasni.

Mika

pre 6 godina

Vidim puno pametnih koji tvrde da će stajanje na "kaficu" i "pivce" zaobići ovaj sistem.
A šta mislite, da li je teško postaviti kameru na svako uključenje i isključenje (benzinska pumpa, parking, motel) koja će imati mogućnosti da iščita tablicu i uporedi sva vremena? Ta oprema će se isplatiti jako brzo a nadam se da će lečenje frustracija na autoputu biti iskorenjeno.

realno

pre 6 godina

Treba. Sve da izgubite i 15 minuta na svaki sat voznje a sto je bas dosta, ne pauzira se i ne toci tako cesto (ja dva puta mesecno), to je na prosecnu brzinu 200 km/h oko 150 km/h. Tesko je izvuci precizno ali poenta je i dalje to.

Baki

pre 6 godina

I tako ti ja vozim trista na sat stanem na parking prespavam i kad dodjem na naplatu rampu dobijem kaznu što sam gurao automobil po auto putu

Marko

pre 6 godina

Koji diletanti to je potpuno nefunkcionalno. Inače to su probali italijani još devedesetih i neslavno je ugašeno. To veoma dobro znam jel sam u to vreme radio za italijanski firmu koja je radila taj projekat. Još kad se na to doda ovaj idiotluk sa devetoznakovnnim tablicama (taxi oznake iz Beograda su stigle na 5 cifara + BG + TX a kodni sistem podešen na 7) nikada neće proraditi. E sad ko pokušava da proda Olivettijev softver iz 90tih je potpuno drugo pitanje

БГ

pre 6 godina

@Nenad, 21. jul 2017 15:38) ,
Кажеш 160км/ч није дивљање. Не да није него јесте уколико је ограничење 120км/ч.
Кажеш уштедео си 3 сата вожње до мора. То само у теорији, у случају да није било гужве на граничним прелазима.
Онај ко је возио 160км/ч где имате ограничење од 120, зна колики је то напор јер стално морате да кочиите и после да убрзавате. О потрошњи горива нећу ни да причам. Ја се вама не склањам кад ми аблендијете кад претичем неколико возила. Па ти гледај ко угрожава безбедност. Поново стићи три сата пре на неку детонацију где идете на вишедневни одмор, под стресном вожњом је будалаштина. Такође ми није јасно зашто мислите да имате право да возите претицајном траком.
Мене више брину плусеви које си добио на глупости које си написао.
Уколико је ограничење вожње на 120км/ч, 140км/ч се може сматрати прихватљивом брзином на ауто путу,то је 20% већа брзина од дозвољене и то се мање више свуда толерише. Све остало спада под бахату вожњу.
Такође мала ограничења на регионалним путевима су идиотизам јер и то угрожава безбедност. Велики психички напор.

aleksa

pre 6 godina

Kad sam tek polozio nisam ni bio svestan koliko ima policije po gradu onda sam zahvaljuci iskustvu i dve gurpe jedna na facebook/u a druga aplikacija ,,Nasa patrola,, otkrio koliko ima radara po Beogradu i koja su vozila presretaci. Pre nego sto sam znao mesta za radare i po neku tablicu al svaku marku,model i boju presretaca nisam imao ni jednu situaciju da sam za malo napravio sudar a sad kad znam stalno gledam zaboravim da je tu i tu radr pa legnem na kocnicu (Sajam oba smera bukvalno svaki dan)Jurija Gagarina, kod SIVA kod kuce cveca,Bul. Oslobodjenja ispod restorana Kovac i posle pumpe,Nikole tesle retko al po nekad pre palacinarnice Pinokio ka Senjaku pre kruznog toka,Ustanicka kod ljermotove bas retko ona nizbrdica ka rakovici kod 5 solitera bas retko itd.KOCIM ko BUDALA kada se zaboravim zato sto pisu kazne vec za 55 kmh. Ako ikada budem imao saobracajku negde po BG a da nije cukanje bice zbog policije! Presretaci SuperB par komada petica bmw beli 3 kom. crni a6,2 micubisi lansera imaju skoro indentice tablice to mi je sumnjivo pasat al on je retko bas u akciji. Molim vas objavite komentar nek ljudi barem zapamte po neku lokaciju ako ne znaju e da kod FMP radar redovan :D Instalirajte aplikaciju ,,Nasa patrola,, vrhunska je.

Pera

pre 6 godina

Vidim da se svi bune kad god neko pokusa da uvede malo reda kod nas. Kako vozimo, treba jos vise da nas lupaju po dzepovima. Zasto ke tesko postovati ogranicenje brzine? Kazete "u Nemackoj nema ogranicenja". Zasto ne kazete da njihov autoban ima po 6 traka u jednom smeru i da su 2 trake bez ogranicenja? Ako vam se ne svidja, idite u Nemacku.
Ovde su ljudi naviknuti da bezakonje. Parkiraju se gde stignu. Samo na 5 minuta. Ako dodje invalid ti me pozovi,evo ti broj. A gde cu drugo. Pa sta ako je raskrsnica,mozes da se provuces. Sta ova hitna, pale rotaciju da bi izbegli guzvu.
U Zemunu u Glavnoj ulici ima po dve trake. Covek je izjavio da je raskrsnica sa Bezanijskom ulicom (koja je jednosmerna) nezgodna. Jer kad ides, ne vidis pesaka od autobusa.
Znati da vozis nije stvar okretanja volana i menjanja brzina, nego postovanje pravila i snalazenja

Donkey Kong - analiticar

pre 6 godina

Ovo padne sve na sudu jer da bi nesto merilo neku veličinu a ovde se meri vreme znači da sat na naplatnoj rampi mora da ima uverenje tipa merila i da se baždari po zakonu. Takodje rastojanje od tačke A do tačke B mora biti izmereno instrumentom koji je odobren. Plus satovi moraju biti sinhronizovani. Po našem zakonu greška merenja ne sme da bude više od 1%. Baš da vidim uverenje tipa merila za sat na PC-ju na naplatnoj rampi.
To nigde nije prošlo u svetu. Možda misle da smo svi na nivou 4 razreda osnovne škole.
Amaterizam....

Nikola

pre 6 godina

Vrlo je mala pomoc tog sistema. Recimo kad su ocekivane guzve na rampi i ceka se 10-15 minuta, slobodno smem da vozim preko 200, jer ce cekanje da mi regulise prosek, a ako nema guzve, ja cu da zastanem pre rampe i da sacekam vreme kada smem da prodjem. Tako nikad necu biti kaznjen, zar ne? I nece biti kaznjen niko ko zna za to. Ako se oslone na to i ne budu radili na presretacima, divljaci ce komotno da divljaju.
P.S. Da ne kazem da mogu za 2 dana da napravim android aplikaciju koja ce vam na ukljucenju na autoput reci kada smete da se iskljucite a da budete nekaznjeni.

bari1991

pre 6 godina

Jos jedna budalastina.Teoretski neko ko bude vozio 200 km/h pa bude pravio pauzu u toku voznje nece biti kaznjen,ali recimo neko ko ce konstantno voziti 125 km/h platice kaznu.Da ne spominjemo guzve na naplatnim rampama i slicne stvari.Samo da izvuku pare,a za bezbednost nema veze.

the

pre 6 godina

koja glupost, kako ce meriti srednju brzinu ako napravim pauzu na pumpi, da nece to vreme da oduzimaju. prilozim racun da sam pio kafu pa oduzmu 10 min, a za kakoka kolu 12. a ha ha ha

Đoka

pre 6 godina

1. Nigde nije rečeno da će sistem da ulovi sve. Neke sigurno hoće.
2. Ako voziš 200 na javnom putu ti si opasan i idiot.
3. Ako voziš 200, pa staneš na kafu da smanjiš prosečnu brzinu, ti si onda pritom i kreten. Bulvalno ništa ne dobiješ, samo satisfakciju da si prevario sistem i da te nisu uhvatili. Kreten.
4. Time bi se hvalio samo idiot.
5. Nigde nije rečeno da će povući presretače iz upotrebe, pa ko voli nek izvoli.
6. Podržavam plan.

glupostima nema kraja

pre 6 godina

Netko vozi stalno 200 km/h ali na pola puta stane, popije kavicu, pojede sladoled, ... i opet vozi 200 km/h ... a policija na rampi misli kako je čisti primjer savjesnog vozača. Stvarno ....

sat vremena odmora

pre 6 godina

Ako vozim 200 km/h od BG do ZG npr 300 km, trebalo bi da stignem za 1,5 sata. Ali, da se ja malo odmaram sat vremena u kaficu tako da do rampe stignem ukupno 2,5 sata. Taman da ne dobijem kaznu.

alokiN

pre 6 godina

policija u srbiji je aparat torture i zastrasivanja naroda. nigde u svetu te ne iskljucuju iz saobracaja ako nisi napravio prekrsaj, a kod nas te rutinski kontrolisu na svaka 2km. to je klasicno ometanje slobode kretanja. sada i ovo sa kamerama, pa stacu 6min da ispusim cigaretu i sa 120kmh ce mi prosek pasti na 113kmh, ako vozim 160kmh odmoricu na pumpi 24 minuta, popijem kafu, ispusim cigaretu, kreni-stani i prosek ce mi biti ispod 120kmh. toliko o inteligentnim inzinjerima saobracaja koji rade pri nasoj saobracajnoj policiji...

Ssaassaa

pre 6 godina

Isto tako znamo iz fizike da ako neko vozi konstantno 160 km/h, potrebno je da napravi samo malo dužu pauzu za kafu kako bi prevario ovaj vaš "genijalni" sistem...

Domaćin

pre 6 godina

Ovakvu neodrživu matematiku mogu da smisle samo ovi sa kupljenim diplomama. Sad već ozbiljno sumnjam da su i diplome osnovne škole kupili!

Nenad

pre 6 godina

Ovo je napravljeno za kamiondzije, a ne za obicne gradjane.... da kamiondzije vise ne mogu da razmenjuju kartice i da izbegavaju placanje vece putarine, npr. kamiondzija koji se ukljuci u Nisu a iskljuci u BGu plati puno, ali ako mu karticu da ortak koji se ukljucio u Smederevo, platice 3x manje u BGu ako kartica kaze da je dosao iz Smedereva, tako da oni razmena kartice itd. ceo istem vec jako dugo funkcionise.... Izgleda da drzava nece da trpi to, pa hoce da ih razmontira, jbga zao mi kamiondzija :)))

meeskec

pre 6 godina

Svima vama koji vozite brze od 160, treba zaplenjivati u unistavati automobile u roku od 24h.
Unistavanje na vase oci bi bilo free, a ako necete da gledate, onda se placa 100.000 dinara.
I ende.

Srećan put

pre 6 godina

Kada poslednji službeni automobil ministrstva, direkcije, sekretarijata, kancelarije, agencije, zavoda, saveta... bude išao 120 km/h na auto putu, možemo da pričamo.Dotle, radije plaćam advokata nego kaznu.

Ceda

pre 6 godina

Super! Sada mogu slobodno da "izduvam" svog Kawasakija preko 200 na sat, onda svratim na pivo pre rampe i to je to. Ponizni gradjanin koji vozi u proseku ispod 100km/h.

Mare

pre 6 godina

Citam ove komentare i ne verujem koje ste vi budale...(svaka cast izuzecima)
Svaki drugi komentar je: vozicu 200 pa cu sesti na kafu sat vremena.
PA STO ONDA VOZIS 200??? Zasto ne vozis 120 i ne moras da stajes nigde da ubijas vreme, a pogotovo da ubijes mene,sebe ili nekog drugog tvojom voznjom od 200 jer mislis da si pametan i dobar vozac!? Ogranicenje na auto putu je 120 i treba da se postuje bilo tamo radara ili ne! Kome to smeta nek ide u Nemacku npr. na deonice bez ogranicenja pa nek tamo vozi 200, jer ljudi, NISTE SAMI NA PUTU!!!

Dobitnik tranzicije 1990-1997 SPS 97-00 JUL 2000-2012 DS 2012- SNS

pre 6 godina

Super vozicu mog mezimca 250 a onda ću pola sata budem u kafiću na pumpi. A presretač? Nisu skupi.

citalac

pre 6 godina

a sta ako vozi 160, 180 nebitno i stane na pumpu na pauzu 10min da popije kafu

kao i uvek napredne mere bezbednosti mogu se ocekivati od prepametnih nesposobnih

DaLanik

pre 6 godina

bez dileme je ovo glup sistem ali primenjuju ga u više zemalja. a vi ne razmišljajte o SNSu nego o tome da je svaki drugi komentar o tome kako da se zezne sistem. imate vlast kakvu zaslužujete. ako ste stvarno za promenu, budite vi taj primer koji će poštovati zakone i pravila.

kozje staze

pre 6 godina

Hocemo u Evropu brzinom svetlosti, kako neki to vole da kažu, a uvodimo zakon iz srednjeg veka kojim se brzina vozilima na autoputu ograničava na 120km/h, što je za modernu Evropu brzina za zaprežna kola.

Aleksandar

pre 6 godina

Znači voziš 200km/h, onda na pumpi pre naplatne svratiš na kaficu, odmoriš i prođeš naplatnu sa prosečnom brzinom od 110km/h. Alal' vam sistem!

Возач

pre 6 godina

Ништа што друмским ракетама једно стајање од пола сата на одморишту неће решити бриге. Не возе брзо зато што журе, возе брзо јер не воле вожњу и желе да је максимално скрате. А и није лако провести за воланом у седећем положају по десет или петнаест сати, што највише погађа Турке. У сваком случају неће успорити саобраћај већ ће натерати возаче да калкулишу са временом за одмарање на путу. А ако буду одморнији биће и сигурнији за воланом, тако да се надам да ће постићи циљ - смањење саобраћајних незгода!

Predrag Markovic

pre 6 godina

Vau, poceli su i da se bave fizikom. Koje otkrice, neverovatno. Uzaludan posao. Sad bezbrizno gas do daske i klopas negde ko covek i nikom nista. Stagad je ovih besposlicara kojima ove stvari tem sad padaju na pamet.

Mihovil miš

pre 6 godina

Ne smeta mi brzo vozilo ako vozi pažljivo. Nije problem autu od premium klase voziti 150 po autoputu po kome vozi 50% domaćih neispravnih vozila koja su prava opasnost za sigurnost u saobraćaju.
Više mi smeta bahata vožnja i neupotreba migavaca dece Brozovih komunista koji voze aute crne boje.

Dragan

pre 6 godina

Najbolje ugradite čip svakom građaninu u auto da nas prati policija 24h i da se naplati što je više moguće kazni.
Kakve veze ima prosečna brzina sa bezbednošću saobracaja? Nikakve! Vozicu 250 km/ h pa spustiti na 50km/h i tako vratiti prosečnu brzinu na dozvoljenih 120-130km/h. Ako se ovo uvede onda to nena veze sa poboljšanjem bezbednosti saobracaja. Svrha kazni bi trebala biti bolja bezbednost i smanjenje broja nezgoda a ne veca naplata.

GajaG

pre 6 godina

Da, samo sto malo ko vozi brzo zbog toga sto zuri. Vecina vozi brzo zbog uzivanja i adrenalina, a takvi mogu i parkirati pored puta par minuta i tako zeznuti sistem.

Gargamel

pre 6 godina

joj Boze oni samo smisljaju kako da uzmu pare najbolje da im svi sve damo da ih ne boli mozak od naprezanja,ova zemlja samo uzima a sta daje za uzvrat...

Bivsi administrator

pre 6 godina

Svi bi da sednu i popiju kaficu na pola sata,mene zanima koliko cu da platim ako kazem da sam izgubio,ne mogu da nadjem,naplatnu karticu sa ulaza? Ranije je bilo da se placa puna cena od Beograda do Nisa ,ako nije promenjeno to mi odgovara vise nego da trosim za kaficu,barem meni iz Beograda

K.G.

pre 6 godina

Zbog ovakvih mentola koji se smeju ovom potezu zato na putevima Srbije gine više ljudi nego da smo u ratu. Koja je poenta da jurcaš 250km/h a onda da na parkingu čekaš sat vremena da dovedeš prosečnu brzinu na 120km/h. Da li ćeš brže stići? Ne! Samo ćeš dovesti u opasnost sebe, one koji putuju sa tobom u autu i sve druge u saobracaju. I to samo zbog toga da pokažeš kako tvoj auto može da ide 250km/h. Jadno i bedno!

Petar

pre 6 godina

Odlicna stvar.
Ovde u Norveskoj to vec postoji na odredjenim deonicama.
Nema lazi nema prevare.
Ako si stigao pre nego sto maksimalnom brzinom je moguce krsio si zakon. Plati kaznu i bog te veseli.
Sto je to pljacka? Jel krsis zakon? Plati.

protivurecnost

pre 6 godina

Apsolutno nepouzdan nacin odredjivanja srednje brzine, zaista. Kada se telo krece iz mesta A u mesto B, srednja brzina je v=(s1+s2+...+sn)/(t1+t2+...+tn). Zamislite ako je recimo s2=0 (uzimate gorivo na pumpi), s4=0 (rucate u nekom restoranu usput) I sn=0 (cekate u dugackom redu ispred naplatne rampe)... ko se bar malo razume u matematiku I fiziku za sesti razred shvatice da ovaj nacin odredjivanja brzine kretanja nije merodavan.

Ne radi se o bezbednosti...

pre 6 godina

Oh, majko moja, 99.9% komentatora potpuno masi poentu. Ovde se radi o tome da se strpaju pare u dzep za rudimentirani sistem koji se najbolje moze opisati legendarnom recenicom iz crtanog filma: "Cemu ovo sluzi a jos i ne radi??" Naravno, sluzi i punjenju budzeta, i to naravno onog dela koji nikakve veze nema sa bezbednoscu saobracaja. Srbija ima mizeran procenat auto puteva u odnosu na sve ostale puteve, pa je i procenat stradanja na njima zapravo mali. Doduse, to niko ne objavljuje, ali bi bilo interesantno videti koliko ljudi strada u saobracaju na auto putu (pa nek uracunamo i sve pospane Turke, pijane i ostale, ne samo brzinu). Auto put je najbezbedniji vid drumskog saobracaja i jasno je da takav potez za cilj ima korupciju kod nabavke i uvecane budzetske prihode. Sa druge strane, takav sistem se moze prevariti ne samo stajanjem na pumpi, nego i prljavim tablicama i na jos nekoliko nacina... Ja cenim savesne vozace, ali za vas koji ovo podrzavate kratko podsecanje iz logike: kada je pogresna premisa, pogresan je i zakljucak.

hahahah

pre 6 godina

Evo vam rezultati mog ovogodisnjeg, eksperimenta putovanja na more: U jednom smeru sam vozio uglavnom po ogranicenjima, 120 na autoputu, a u drugom sam vozio brze, na autoputu 160 (sto ne smatram nikakvim divljanjem). Brzim nacinom sam ustedeo vise od 3 i po sata voznje. Pa nek svako proceni ko je bezbedniji vozac - onaj koji je u sestom satu voznje ili onaj u desetom.
(Nenad, 21. jul 2017 15:38)

ne znam gde si isao na more s autom al moralo je da bude minimum 1700km u jednom pravcu konstantno vozeci tom brzinom, tako da sumnjam u iskrenost tvog komentara

Georgije ubiva azdahu

pre 6 godina

a da se smisli nesto od cega bi vozaci mogli da imaju koristi ?

npr obavestenje 15 do 20 km pre naplatne rampe i granice kolika je guzva da mozete da se iskljucite sa autoputa blagovremeno ako ne zelite da stojite u redu.
(milan, 22. jul 2017 21:31)

Milane, oni koji po auto putu lete 140+ predstavljaju vecu opasnost u saobracaju od redova na naplatnim rampama.

ime

pre 6 godina

Idi bre...znaju fiziku al logiku slabo. Sta ako neko vozi prosecno 150 gde je dozvoljeno 120 a napravi pauzu sat vremena...moze da se zakljuci da je vozio dozvoljeno ili manje od dozvoljenog?

.Zzz.

pre 6 godina

Da se ne ponavljam sa stajanjem na pumpe. Ono sto ce dodatno biti problem sto ce drzava ovim cinom izbaciti presretace iz upotrebe i samim tim nema sanse da narod ne divlja po putu.

Inflacija pameti

pre 6 godina

joj Boze oni samo smisljaju kako da uzmu pare najbolje da im svi sve damo da ih ne boli mozak od naprezanja,ova zemlja samo uzima a sta daje za uzvrat..

(Gargamel, 21. jul 2017 13:33)

Nemam želju da branim Vučića i družinu, uopšte im nisam naklonjen i smatram da su 'ajduci, ali za ovo ih ne optužujem. Gospodo, ne vozite brže nego što je dozvoljeno i nećete biti kažnjeni. Dok važi, zakon treba da se poštuje. Druga priča je što je zastareo i mislim da ga treba menjati.

Марко

pre 6 godina

Ограничења из 1960-тих. Путујеш кроз Србију 7 сати као да је величине једне Немачке. Па како вас бре није срамота да више пљачкате овај народ? Путатине најскупље, гориво најскупље. А шта имамо за узврат? Аутопут са рупама и гориво препуно сумпора. Ово није држава, ово је тамни вилајет...

sve je jasno

pre 6 godina

Toooo milicijo! I presretace zadrzati i uvesti merenje srednje brzine. Dokle vise blicanje nervoznih napaljotki koji su kratki dole pa kompenzuju. A onda ih vidis kako skrecu na pumpu 300 metara odatle ili se iskljucuju na ispod 1km udaljenosti od mesta na kome su morali hitno da prodju...
(Ivan, 21. jul 2017 16:17)

Pa imaš li ti duše, čoveče! Jel' ne shvataš da mu je bilo hitno? Neće valjda da zaustavi u zaustavnoj traci pa da mokri pored puta.

H.P.Montoja

pre 6 godina

Znaci juris po autoputu vise od propisane brzine i nemas tag uredjaj,stizes na naplatnu rampu tamo guzva. i sta cemo sad?! Cekas u koloni da stignes do naplatne rampe i kako da ti bilo ko izracuna prosecnu brzinu? Ili si pre toga zastao na nekoj benziskoj da popijes kafu...

Radovan

pre 6 godina

Inteligenciju nazivaju "inteligencijom" jer nije inteligentna.
Takva je većina naših profesora.

Profesori rade na žeton kao i džuboks, ali se taj džuboks često kvari i traži plave koverte(za vreme Tita), a danas bele koverte (jer znamo za plave).

Rešenje za bezbednost u saobraćaju je veoma jednostavna i sastoji se od jedne rečenice koja se mora učiti od malih nogu.
"Skini nogu sa gasa".
Četiri reči iz škole zamenjuju celokupan birokratski aparat. Naša država se bavi posledicama, a uzroke ne gledaju niti ih interesuju.
Važno je da uče o spolovilu i evropskoj birokratskoj uniji.
I tako se profesori naplaćuju od projekta do projekta, koje prepisuju iz inostranstva.

Luka

pre 6 godina

Vidim da svi genijalci odmah prave pauzu. I treba da je naprave, ali svakako će ih naterati da stanu i kalkulisu onda kada to nisu planirali. Takodje, presretaca će i dalje biti, pa vi sad jurcajte. Ovo jedino može da radi ukoliko se obračunava automatski i kazna šalje na kuću, jer ne može svaki auto da bude zaustavljen. Lepo prodjes rampu i na izlazu ti uz registarski broj stoji prosecna brzina i predviđena kazna koja ti stiže na kućnu adresu. Mada, mislim da će ovo kod nas i ako bude uvedeno, raditi na neki sasvim deseti (pogresan) nacin.

Slobodan

pre 6 godina

Zašto biste onda jurcali, ako ćete stati da odmorite pred rampu? Potrošićete isto vremena, a više novca (potrošnja goriva/stajanje na kafu).

n.n.

pre 6 godina

Ne volim ovolike kazne, ali ovo podržavam. Na autoputu sa 120-130 km/h sam izgleda najsporiji. Pogotovo blicanja da se sklonim da može da projuri sa 200 km/h.

Gorki

pre 6 godina

To samo ovima iz tzv agencije za bezbednost moze pasti na pamet. Vozis 200km/h i onda na pumpi popijes kafu i imas pristojnu srednju brzinu. Sustina je kupiti softver i tu se dobro ugraditi. Pogadjamo koja ce firma dobiti tender za softver. Deonica od Zemuna do Panceva sluzi samo za reketiranje gradjana. Danas sam dao crvenu.

Aleksandar

pre 6 godina

@(Nixon Nikic, 21. jul 2017 14:35)

Prijatelju, SAD je skup država kao što im i ime govori, nema tu jedinstvenog ograničenja - na Havajima ne možeš voziti brže od 60mph (~96km/h), al' zato u Teksasu možeš i 85mph (~137km/h). I, zamisli čuda, duplo više ljudi (po glavi stanovnika!) pogine na putevima u Misisipiju gde je maksimalno ograničenje 70mph (~113km/h) nego u Teksasu.

Takođe, duplo više ljudi (opet, po glavi stanovnika) pogine na autoputevima širom Australije gde je najviše ograničenje 110km/h nego u Nemačkoj koja na pola svojih glavnih autoputeva i nema ograničenja, dok je na ostatku ograničenje uglavnom 130km/h.

I šta ti to govori o ograničenjima brzina na autoputu?

vozim 200 da big pio kafu na pumpi?! Ahahaha

pre 6 godina

pola sveta sam prosao na 4 točka ali ove sisteme pljacke naroda nema nigde na svetu. vozimo najvece krseve a imamo najviše sistema za naplatu.
(ledenjak, 21. jul 2017 13:37)

Nisi ti mrdnuo dalje od svog sela. Da jesi znao bi da ovo već funkcioniše po svetu. Većina komentatora se veoma uzbudila zbog ovoga. Šta je problem? Vi ste neki od tih bitangi koji voze sumanuto pa ste se osetilo ugroženo? Posebna stvar je da većina nema osnovna znanja iz matematike i fizike. Da ste bili pažljivi na času ne biste lupetali od kafi, pivu i klopi.

Aleksandar

pre 6 godina

A kad planirate da menjate zakon, pošto u postojećem ne postoji pojam 'prosečne brzine' već samo prekoračenja najviše dozvoljene brzine? Ili ćete vi to ovako diletantski kao i sve ostalo pa onda ako prođe-prođe, dok se prvi građanin ne seti da uzme advokata i razruši vam tu kulu od karata plaćenu našim novcem?

A šta vas i briga, nije kao da ćete vi snositi posledice svega ovoga i popravku, i odštete ćemo plaćati mi, a državne limuzine koje jurcaju 160+ po autoputu su i onako oslobođene putarina i prolaze bez beleženja tablica u sistem.

Marko

pre 6 godina

Za čega pravite auto-puteve, da bi ljudi mileli po njemu 120km/h? Modernizujte zakone, tolerišite prekoračenja do određenog procenta pa tek onda kažnjavajte! Nije više 1960. godina nego 2017.

Petar

pre 6 godina

????? Au batice, jeste glupost, ali tvoja. Pa ako ces praviti pauzu sto vozis brzo? Onda lepo vozis koliko je ogranicenje i ne pravis pauzu. Prosto zar ne. A za sve matematicare koji ce da se odmaraju po 30min i vise oitanje...Zasto onda divljati autoputem i ugrozavati zivote drugih ucesnika???
(svemir i glupost su beskonacni, 21. jul 2017 15:42)
Zato sto razlog njihovog jurcanja sigurno nije vreme jer kao da zivimo na Wall Streetu pa su im minuti bitni.A zapravo zivimo u rupi balkanskoj gde nista ne funkcionise. Dakle, pokusavas da pronadjes razum i logiku u rezonu primitivaca i glupaka,a to te svrstava samo na par meste iznad na lestvici razumnosti.

dr Arslanagić

pre 6 godina

Pitam se, kome li će stići kazna kad ga nagazim sa mojim registarskim tablicama BG-xxx-ĆČ? Sreća pa su kompetentne osobe iz MUP-a napravile ovaj divni i pouzdani sistem numeracije, pogodan za automatsko očitavanje.

danili

pre 6 godina

Pa vozicemo malo 140 - 150 pa posto napravimo pauzu od 20 minuta uskocimo pa vidimo da ima vremena i za brze, uklapamo se. Umesto da vozimo prosecno 130-140 prosecne brzine onih koji se ne pridrzavaju maksimalne brzine (a njih je oko 60 % ) na auto putu bice na ovaj nacin podignute za 10 do 20 km/h .Naravno na ovaj nacin ce se broj nesreca povecati.Do sada smo sami vozili brze sad ce jos da nas nateraju. Reci ce da zato imaju i presretace, pa sta onda imali su i dosad, ljudi rade svoj posao i tu se prica zavrsava. Ja licno ne vidim drugu logiku jer sa 110-120 km/h dovodim u opasnost i sebe i druge, kvarim im ritam i ulazim u problem. Nisam ja nesavestan vozac vec se prilagodjavam okolnostima a okolnosti se pogorsavaju. Naravno da ce ovim potezom opteretiti i unervoziti vozace jer ce morati da racunaju prosecnu brzinu a to im ni u skoli nije islo najbolje i eto jos jednog problema.Ovim u glavi samo kazne

danili

pre 6 godina

Pa vozicemo malo 140 - 150 pa posto napravimo pauzu od 20 minuta uskocimo pa vidimo da ima vremena i za brze, uklapamo se. Umesto da vozimo prosecno 130-140 prosecne brzine onih koji se ne pridrzavaju maksimalne brzine (a njih je oko 60 % ) na auto putu bice na ovaj nacin podignute za 10 do 20 km/h .Naravno na ovaj nacin ce se broj nesreca povecati.Do sada smo sami vozili brze sad ce jos da nas nateraju. Reci ce da zato imaju i presretace, pa sta onda imali su i dosad, ljudi rade svoj posao i tu se prica zavrsava. Ja licno ne vidim drugu logiku jer sa 110-120 km/h dovodim u opasnost i sebe i druge, kvarim im ritam i ulazim u problem. Nisam ja nesavestan vozac vec se prilagodjavam okolnostima a okolnosti se pogorsavaju. Naravno da ce ovim potezom opteretiti i unervoziti vozace jer ce morati da racunaju prosecnu brzinu a to im ni u skoli nije islo najbolje i eto jos jednog problema.Ovim u glavi samo kazne

Zgrazen

pre 6 godina

Pa ovi su totalno izgubili svaku logiku i pamet. Oni ce sada na POSREDAN nacin da zakljuce da li je neko prekoracio brzinu kretanja vozila. Znaci onaj koji bude vozio npr. konstantno 130 km/h jednu deonicu izmedju dve naplatne rampe i neko drugi ko bude na toj istoj deonici u medjuvremenu stao na pumpu da natoci gorivo i popije kafu, pa npr. zato sto se zuri, odluci se za 180 km/h da stigne brze, bice istom merom kaznjeni?! Kakvi su imbecili ovi na vlasti, ovo neko namerno radi Srbima i Srbiji. Izmisljaju toplu vodu, kreteni.

Bojan

pre 6 godina

Iz komentara se moze videti resenje za manipulaciju pomenutog sistema. E zato su dobre rasprave na svaku temu. Da bi se sprecilo odmaranje izmedju bahate voznje, uvesti prolazne tacke, kao u skijanju. Jedna kamera koja snima tablicu i belezi vreme, npr. Od BG do NI cetri prolazna vremena i to u deonicama gde izmedju nema pumpi, pa da vidimo.

nada22

pre 6 godina

Da nema ove mogućnosti davanja komentara, gde bi ovi "najpametniji" skupljali aplauz? Da su zaista intelegentni i obrazovani, tu svoju "pamet" ne bi koristili za pronalaženje načina za PREVARU (koga god, od države do komšije):

Batalaka

pre 6 godina

Još jedan dokaz da je srpska policija (vlast) najpametnija na svetu! Nobelova nagrada za „izum“ , ...kako se niko toga do sada nije setio...
Doduše u Istočnoj Nemačkoj na tranzitu od Hofa do Zapadnog Berlina Štazi je registrovao ulaz kod Hofa i ulaz u Z.Berlin. Svako ko se zadržao u nekom od motela Mitropa , morao je da čuva račun na kome je registrovano vreme provedeno u motelu... U protivnom ...e to nisam pokušao da saznam...
U svakom slučaju dr Neša treba ovaj jedinstveni srpski izum da patentira kao autorsko delo!

А. Петров

pre 6 godina

Сасвим добра мера, под условом да не буде и једина. Пуно коментатора је већ указало на паузе које спуштају просечну брзину. Зато је радар још увек неопходан.

Srđan

pre 6 godina

Za sve pametnjakoviće koji će da piju kafu na pumpama, ovo neće da postane
jedini način kontrole. Ostaće i radari i presretači. Ovo je samo još jedan vid kontrole.

Gross

pre 6 godina

Sto se saobracaja tice vracamo se u srednji vek. Ja ne znam da neka zemlja ima nepismenije saobracajne stručnjake. Mozda Južni Sudan, mada sumnjam.

nn

pre 6 godina

А ако возач попије кафу на некој бензиској пумпи то драстично мења просечну брзину!!!

goranh

pre 6 godina

Boze pomozi sta sve ljudski mozak moze da smisli.....Najbolje bi bilo da uvedu neku taksu da se plati dok sednemo u auto da ne dobijamo vise sresove od radara,presretaca.....i ostalih ludorija.Evo ti buraz 500 din pa me pusti da odmorim mozak
(Kuki, 21. jul 2017 15:40)

Lakšće će da odmoriš mozak ako poštuješ propise.

Zoran

pre 6 godina

U Bugarskoj kamere i automatski radari na autoputu svakih 15-20 kolometara, a u gradu na vaznijim raskrsnicama i opasnim mestima, pa divljaj. Bugari, gospoda za nas iz Severne Koreje, bruka.

Georgije ubiva azdahu

pre 6 godina

Поштујем ограничења,али је ово кретенизам.Описменити стоку која дивља,а не правити пандурску државу.
(Смена Страже, 21. jul 2017 17:12)

Da si ti nekada pitao seljaka kako se vaspitava stoka ne bi napisao ovakav komentar.

E sad zasto velika vecina komentatora smatra da je brzina od preko 130km/h na nasim autoputevima siguna je pitanje za pshijatre. Ima tu raznih kompleksa - a nista od racionanog i kulturnog ponasanja. I posle se pitamo zasto nam se klinci tuku u coporima poraznoraznim Zakintosima

Gross

pre 6 godina

Ljudi ne nervirajte se. Lepo se malo strpite do Horgoša ili Batrovaca, pa kad izadjete iz ove močvare od zemlje, vozite lepo ko normalan covek 160-170. Inace, za neznalice, duga voznja autoputem konstantnom brzinom od 120 je izuzetno opasna

IspeciPaReci

pre 6 godina

Ne razumem zašto se većina ljudi toliko uzbudila zbog ovoga i kakve veze ima što možeš da prevariš sistem time što ćeš stati na pauzu ili izgubiti vreme čekajući u redu na naplatnoj rampi. Može se prosečna brzina održati, odnosno sistem prevariti, i na druge načine. Međutim, ova novina ne znači da će policija prestati da koristi radare i presretače. Samo omogućava dodatnu kontrolu. Nisu naši prvi ovo smislili. Poenta je da se propisi poštuju.

timer

pre 6 godina

Vozili ste vi 200 i do sada, pili ste kafu i do sada ali ce vam ova nova presesti. A presesce vam zato sto cete morati da je pijete. Niste vi navikli da nesto morate. Jedva cekam da vam vidim lica dok gledate na sat i racunate prosecnu brzinu.

Nixon Nikic

pre 6 godina

Zarravo, mislim da je ovo dobra ideja. Jeste da ce odmor (za kupovinu goriva, kafe itd.) smanjiti prosecnu brzinu kretanja, ali to nece uvek biti slucaj, em nemas para da sedis svaki put u kaficu,/dosipas gorivo svako malo, tako da, moci ces se izvuci jednom/dvaput, ali ce te sledeci put stici kazna. A kad jednom platis kaznu, sledeci put ces razmisliti.

I da se nadovezem na one koji zagovaraju edukaciju umesto represije. Apsolutno se slazem da je kljuc u edukaciji, ali isto tako postoje ljudi gde je to prosto neprimenljivo. Kad udju na autoput, misle da je leva traka samo njihova i da se svi trebaju sklanjati.

Nisu ogranicenja brzine izmisljena jer neko nije imao pametnija posla pa je stavio 120(130)km/h. Postoje ozbiljne studije koje ukazuju zasto je limit 120/130 najbolji (brzina reakcije, prijanjanaje na podlogu itd.) Ljudi zaboravljaju da je recimo u SAD ogranicenje na autoputu,70milja na sat (112 km/h). Pored navedenog, ako se automobil krece 120km na cas, on u sekundi predje 33,3 metra, a brzina reakcije coveka od opasnosti do reagovanja se meri od 0.8-1.2 sekunde, odnosno 27-40m si prosao a da si tek poceo da reagujes.

Zato pamet u glavu, nije sve u brzini. Da napravim poredjenje ako je put dugacak 100km, onaj ko se krece brzinom od 120km/h ce ga preci za 50min, a onaj ko se krece 150km/h za 40min, znaci 10 minuta brze, i jel to velika usteda?

Miloš Petrović

pre 6 godina

@Hajmo malo matematike. Put od 200km pređemo za sat vremena, 200 km za 1h, znači 200km/h. Pauza od pola sata znači 200km za sat i 30 minuta, ili 1.5h. 200/1.5 je prosečno ~133km/h. Sve ovo primenjeno na brzinu od 250 je oko 166km/h. Verujem da će svi koji divljaju po putevima i ugrožavaju živote drugih biti revnosni u računanju pauze na pumpi kao što su bili da konsultuju matematiku za niže razrede osnovne škole pre nego što pošalju komentar.
(Ivan, 21. jul 2017 14:16

Ajmo malo I fizike. Kad napustis rampu jel odma iz mesta kreneš 200 km/h ili ubrzavaš i kad stanes odma' se u mestu zaustaviš ili usporavaš?
A da malo i ti konstatuješ fiziku za niže razrede osnovne škole?

bole

pre 6 godina

sva sreća pa su gužve na rampama tolike da samo onaj koji nije konstantno vozio preko 250km/h nema šta da brine... Dok dođe na red, kao da je vozio po propisu:) još ako svratiš na pumpu po gorivo i popiješ kaficu, možeš i Vejron da teraš pun gas...

stalker

pre 6 godina

Znaci zakon koji odredjuje brzinu kretanja vozila na autoputu od 120km/h postoji jos od stare Juge kada su se vecinom vozile zastave koje su nekako i mogle da drze taj tempo, ali danas kad se voze masine koje lagano idu 200+ km/h mi moramo da gubimo vreme na autoputu.

Demek forsiraju zakon o bezbednosti saobraca, pa ako to hocete gospodo vi napravite dobre i bezbedne puteve, a ne ovako da prema putnoj infrastrukturi iz Titovog doba ucenjujete narod na ta glupa ogranicenje

Georgije ubiva azdahu

pre 6 godina

Ограничења из 1960-тих. Путујеш кроз Србију 7 сати као да је величине једне Немачке. Па како вас бре није срамота да више пљачкате овај народ? Путатине најскупље, гориво најскупље. А шта имамо за узврат? Аутопут са рупама и гориво препуно сумпора. Ово није држава, ово је тамни вилајет...
(Марко, 23. jul 2017 07:01)

Kako tebe nije stramota da voznjom od 150 ugrozavas zivote drugih ?

I jos optuzijes drzavu koja koliko toliko pokusava da uvede neki red u jednoj od naj bahatijih zemlja Evrope. Ponasate se kao u obdanistu - "Ucitenjica mi neda da vozim brze od 120 a meni je Sena bio do kolena ..." Ako vec i izaberes da vozis toliko brzo onda bar stani iza posledica toga kao odrastao covek.

Za tvoju informaciju vecina drzava u Evropi ima ogranicenja izmedju 110 i 130.

Canadian

pre 6 godina

I onda naletiš na kolonu od 3km pred bubanj potokom i šta onda, ili vozim 160km/h i svratim na pumpu da natočim gorivo ili da popijem kafu, baš tu pred rampom, glupi ste bre...

Dusan

pre 6 godina

Politicka kasta se toliko ogadila narodu da svi kolektivno i automatski hejtuju cak i ono sto ima smisla. Nece niko ko je krenuo na put stajati na pumpi da ruca ili da sipa gorivo onda kada nije planirao samo zato da bi oborio srednju brzinu. Neko je krenuo npr. iz NS u BG da bi tamo stigao, a ne da bi se zamlacivao nadmudrivanjem sa kontrolnim sistemom. Jedini problem je guzva na naplatnim stanicama. Ali i bez obzira na to, ovo je super kao dodatni kontrolni mehanizam. Treba samo staviti da softver automatski izdaje putarinu sa uracunatom kaznom ili nema prolaza.

bosko

pre 6 godina

Jos jedno punjenje drzavnog aparata. Nikada nisam prekoracio dozvoljenu brzinu ali sam pretekao traktor na punoj liniji vozeci 25km/h da bih dobio
zabranu 30 dana 6 kaznenih poena i 20000 din. Pamet u glavu i magla odavde

asd

pre 6 godina

@Ivan

Jeste njihova inteligencija obrnuto proporcionalna snazi motora automobila ali verovatno znaju skinuti neku GPS aplikaciju koja će im računati prosečnu brzinu. Jedino rešenje za divljake su automatski radari koji bi se isplatili za par dana.

goran

pre 6 godina

Ne znam zasto ljudi spominju Italiju,godisnje putujem barem 20 puta u Italiju i zakljucio sam da se od svih evropskih zemalja najbrze vozi bas u Italiji,imaju oznake na autoputu za neki sidtem koji se zove Tutor ali licno moje misljenje je da to ne funkcionise jer nikada nisam video da neko placa kaznu a i sam vozim 180kmh kroz Italiju.Inace da bi vam prosecna brzina na autoputu bila 120kmh mirate da vozite izmedju 170 i 180 kmh.tako da je moje misljenje da je ovaj sistem totalno pogresan.

Blek

pre 6 godina

Prvo: Ovi sto ce da voze 250km/h pa da prave pauze, da ih pitam - koja je poenta jurcanja, kada ces stici u isto vreme kao i da vozis 120?

Drugo: kako se u taj plan uklapa 45-o minutno cekanje na naplatnoj?

Eleftherios

pre 6 godina

и бензинске станице имају камере. умрежавање је лако.
(.орг, 21. jul 2017 15:41)

Hajde da angažujemo i BIA-u da proverava koliko je ko proveo na pumpi ili motelu.

Đžoni

pre 6 godina

Znaci krenem od Bg do Smedereva ,vozim 170km/h ,napravim pauzu kod motela Jerina 15 min. ,skrenem na naplatnu rampu I nikom nista ,kao da sam vozio 120 km/h sa pauzom!

Vlada

pre 6 godina

E moji fizicari, hocete u tim svojim proracunima oduzimati vreme za koje vozaci idu u wc, sipaju gorivo ili odmaraju i piju kafu? A uostalom u zakonu o saobracaju su definisane kazne za prekoracenje maksimalne dozvoljene brzine a ne srednje.

Samo da primetim

pre 6 godina

@a mogu da vozim 250 km/h. onda stanem na neku pumpu, rucam popijem kafu, odmorim jedno pola sata i nastavim opet 250 km/h. na naplatnoj rampi mi izmere srednju brzinu 100 km/h. :)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ryan, 21. jul 2017 13:51)

Sve si ili ste u pravu, ali na autoputu postoje i presretači. Možda ih niste sreli ali ako vozite 250km/h možda ćete ih sresti ili će vas stići svejedno. 250km/h je prekoračenje za čak 130km/h tako da je to i nasilnička vožnja i još svašta nešto.

Bokius

pre 6 godina

Hajmo malo matematike. Put od 200km pređemo za sat vremena, 200 km za 1h, znači 200km/h. Pauza od pola sata znači 200km za sat i 30 minuta, ili 1.5h. 200/1.5 je prosečno ~133km/h. Sve ovo primenjeno na brzinu od 250 je oko 166km/h. Verujem da će svi koji divljaju po putevima i ugrožavaju živote drugih biti revnosni u računanju pauze na pumpi kao što su bili da konsultuju matematiku za niže razrede osnovne škole pre nego što pošalju komentar.
(Ivan, 21. jul 2017 14:16)

Tacno tako. Da dodam jos da je kod nas malo deonica izmedju naplatnih rampi koje su bas dugacke. Ako izmedju svake dve deonice pravite pauzu da bi u voznji divljali, put ce vas izaci duze nego da postujete ogranicenje. Pogotovo sto merenje prosecne brzine ne iskljucuje radare i presretace koji ce i dalje raditi na smanjenju uzitka onih koji bas moraju da voze 240km/h.

pedja

pre 6 godina

Niko ne vozi ogranicenom brzinom sem po neko na auto putu. To sluzi samo da se ljudi kaznjavaju. Normalna brzina je 30-40% veca od dozviljene.

Pera

pre 6 godina

Od presretaca je aktivan i beli 508, kao i serije 5 bele boje isto nije na BG table. A oni se prakticno ne mogu ne primetiti, nabiju se pozadi uz auto, ne koriste pokazivace pravca, strance ne jure koliko sam ja primetio.

Ali da se nadovezem, ubedljivo su najgori gastrabajteri na putu, ali ubedljivo.

Bg

pre 6 godina

@pistonhead,
Kažeš u normalnim zemljama ograničenje je 130km/h.
Prvo da li smo mi normalna zemlja i društvo? Dovoljno je pročitati ovde komentare i koliki ima bolida za volanom.
Budi siguran da te niko na autoputu neće dirati ako voziš malo brže, jedno 20%. Tako da je sa stanovišta prakse glupo menjati zakon.
Ovde ima onih koji nas ubeđuju da je vožnja od 160km/h normalna. Jedan čak napisa da je vožnja od 120km/h nebezbedna. Valjda čoveku je neprijatno da prikoči kad se nekom približava pa mora da mu amblenduje.

Pustite vi Nemačku tamo je auto lobi iznad zakona. Sad im curi na sve strane kako lažiraju testove. Takođe njihovi auto listovi drže i drnaju celu kontinentalnu evropu.
Setite se šta su radili Renou oko Dačije, kako omalovažavaju Japance i druge. Kad je u pitanju Amerika moraju da plaćaju kazne i da ćute ko zaliveni.

Ovo oko srednje brzine je dobra ideja koje ipak mora da privoli ljude na normalnu vožnju.

Villain

pre 6 godina

Ono sto smeta jeste cinjenica da se ovo radi u vrhu punjenja budzeta, a ne u svrhu bezbednosti u sabracaju i smanjenja stradalih u nesrecama. Sve je nekako naopako...

Forza Roma

pre 6 godina

Očigledno da je uspelo pecanje genijalaca kojima je palo na pamet da stanu na pumpu i odmore ali je neko namerno prećutao činjenicu da je to prvi put zaživelo u Italiji i da su tamo na vijadukte i posebne delove puta postavili kamere koje se dodatno kontrolisale brzinu. Pa je iznenađenje ipak bilo na naplatnoj rampi.

neko

pre 6 godina

Imam jednu ideju a to je da se u svaki auto ugradi neki uređaj kao u fiskalnim kasama i da stalno policiji javlja kolikom brzinom se krećemo i gde se u tom trenutku nalazimo.E da , obavezno sa video nadzorom da li smo se vezali pojasom pri polasku.

SVE ŠTO JE NAVEDENO JE U SLUŽBNI ŠALE MADA ......

s.nikolić , austrija

pre 6 godina

Cokula @ reče " ....A nikako da se sete da olakšaju vozačima ....."

Pa olakšaće im novčanik, a u ovom slučaju sa pravom !

Spominjete 200 i više kilometara na sat !!!!

Halo gde može u srbiji da se vozi tom brzinom a da se osećate sigurnim ????

One vijuga poprečno i po dužini nastale što zbog opterećenja puteva i lošeg kvaliteta urađenog koje vi nazivate autoputem su za 100 km. na sat , a i onda ponekad suto šeta levo desno !

Ali pored svega ipak je ovo po narodnoj "vidla žaba da se konji kuju-pokrivaju , pa i ona ....."
Sve propise i zakone koje preuzimaju služe isključivo za punjenje budžeta koji je jadan u odnosu na razvijenije zemlje i u tom grmi leži zec !

Dozvoljena brzina plus 8-10% tolerancije je dovoljno , a ostale po novčaniku , triputa prekoračenje tri kazne , i onda će te videti kako će siledžije na putevima nestati !

LazarBL

pre 6 godina

Ne znam zasto ljudi spominju Italiju,godisnje putujem barem 20 puta u Italiju i zakljucio sam da se od svih evropskih zemalja najbrze vozi bas u Italiji,imaju oznake na autoputu za neki sidtem koji se zove Tutor ali licno moje misljenje je da to ne funkcionise jer nikada nisam video da neko placa kaznu a i sam vozim 180kmh kroz Italiju.Inace da bi vam prosecna brzina na autoputu bila 120kmh mirate da vozite izmedju 170 i 180 kmh.tako da je moje misljenje da je ovaj sistem totalno pogresan.
(goran, 21. jul 2017 15:52) # Link komentara
Znaci vozim sat vremena izmedju 160 i 170kmh i dobijem prosjecun brzinu od 12kmh???
Objasni molim te
pozzz iz BL

e

pre 6 godina

Lepo su to smislili policajci.Zavaljeni u hladovini klime svojih (državnih) automobila troše gorivo ispijaju hladno pivo i čekaju ribu da se upeca. Kako će upecati ako na pr. na rampi "riba" čeka pola sata ili sat,A ???

Lale gator

pre 6 godina

Resenje pije vodu samo kod ENP, kad cekas na naplatnoj rampi pada prosecna brzina. U svakom slucaju odlicna ideja, eto slatkih parica od bahatih gasterbajtera koji prolaze kroz Srbiju i u koloni od 5-6 vozila, a svi voze preko 170km/h.

Thomas

pre 6 godina

znaci izadjem na auto put i vozim 230km/h onda stanem na naeu pumpu da rucam i popijem kafu i procitam novine i opet nastavim 200 da vozim do rampe a ukupni prosek voznje 115 na sat.E bas ste pametni

Gong

pre 6 godina

Realno, nema šta. Pa, ako od Niša ka Beogradu jurim 200 km/h, pa stanem na pola puta (recimo na OMV) da sipam gorivo i popijem kaficu, pa nastavim do BG u istom maniru, imaću prosečnu brzinu ispod 120 km/h.

ricinus

pre 6 godina

To znači da ću moći da vozim 200 km/h ali ću morati negde da stanem na kafu ili da odmorim odredjeno vreme.
inače moj Reno klio ne može da ide više od 140.

Dejan

pre 6 godina

Nema smisla da ludaci voze brzo a da umedjuvremenu sednu na neku pumpu da bi popili kafu. Zasto bi inace vozili brzo ako se moraju zaustaviti na pumpi? Mada, to su kao sto rekoste ludaci tako da je moguce ocekivati da upravo tako razmisljaju :)

Zulu

pre 6 godina

Dozvoljenu brzinu na autoputu treba povećati na 130km/h.
Ako ovo zaživi, u neravnopravan položaj se stavljaju vozači sa i bez taga. Dva vozača mogu da voze istom prosečnom brzinom ali će onaj sa tagom pre proći kroz rampu dok će se onom bez taga zbog čekanja prosečna brzina biti prividno manja.

dobar sir, los kajmak

pre 6 godina

hocete li da uvedete kazne i za one koji su vozili prosecnom brzinom manjom od 120km/h? Mislim, tako bi bilo jos zanimljivije, a i nasa drzava bi bila u necemu prva na svetu.

vinjete?

pre 6 godina

Vinjete ne mogu da se uvedu jer onda ne može da se lapa!
Reče još davno jedan političar jednoj naivnoj političarki koja je predložila vinjete...

cojans

pre 6 godina

Aj da se ne lažemo. Mi smo toliko nekulturan narod za automobilom da bih ja iskre o sve kazne povećao za duplo...... Nije poenta izmeriti srednju brzinu već primorati vozače da odmore na svaka tri ili četiri sata...... Ko vozi na more ili nije bitan razlog, duge relacije sasvim mu je jasno šta znači odmor dvajst minuta da protegneš noge i odmoriš oči...... Uvek sam se pitao kako to do sada nije napravljeno.....

Dikh tu kava

pre 6 godina

a sta ako na delu puta luduje,vozi 200 i onda stane na pumpu i prosecna brzina bude 120?
(tica, 21. jul 2017 13:27)

Odgovor zavisi od toga šta je ovde zapravo cilj.

Ako je cilj da se sankcioniše brza vožnja, cilj se neće ispuniti (jer će pomenutim načinom da se "uravnoteži" srednja brzina).

Ako je cilj da se takvi ludaci sklone sa autoputa, budući da će rampe da zamene saobraćajce, cilj se u ovom slučaju - neće ispuniti.

Konačno, ako je cilj da se namešta kinta zaposlenima na rampama da "šteluju" prolazno vreeme (ako je to ikako moguće) - cilj se verovatno hoće ispuniti.

Nekom će uvek biti bolje nego drugima..

Troll

pre 6 godina

Da li je moguce da ovoliko ljudi pije kafu???

Totalno podrzavam srednju brzinu, al isto tako treba i regulisati da na autoputu lepo bude dozvoljeno 130 !!!

Vozač koji je sam zaradio za auto

pre 6 godina

@Goran Podržavam u potpunosti
Kada poslednji Leksus, Audi A6, škoda Superb i ostala vozila ministarstva, sekretarijata, agencija, kancelarija, direkcija, saveta, zavoda i ostalih koji se voze od našeg novca budu išli 120km/h, možemo da pregovaramo.

dovla

pre 6 godina

sudecci po "ingenioznosti" Srbenda da "marnu kintu iz tudjeg dzepa a ni luk jeli nit luk mirisali"-verujem da cce ulazna rampa 'biti' u "moskovskoj" vremenskoj zoni,a izlazna u "grinichkoj/londonskoj"!....:-D ;-)

dragan

pre 6 godina

Pa to nema sanse da uhvati ikoga u prekoracenju.
Pa u Srbiji nema ni na jednom mestu deonica auto puta a da je full ispravna i da mozes da je speglas sa nekom neprikladnom brzinom,a da te negde ne zakace radovi na putu .

milan

pre 6 godina

a da se smisli nesto od cega bi vozaci mogli da imaju koristi ?

npr obavestenje 15 do 20 km pre naplatne rampe i granice kolika je guzva da mozete da se iskljucite sa autoputa blagovremeno ako ne zelite da stojite u redu.

gori si "genijalac" od ovih iz SNS-a

pre 6 godina

Kome ce na adresu stizati kazne? Vlasnicima kola? Oni ne mora da su bili i za volanom. Moj otac nema obe noge a na njega se vodi auto. Zasto bi on platio kaznu? Ovo sve je prilicno manjkavo ali i ocekivano od SNS genijalaca.
(IgyBgd, 22. jul 2017 19:21)

A da, ne daj Bože, udariš pešaka i pobegneš, po tebi ne bi mogli da te kazne. Kako da te kazne kad se auto ne vodi na tebe?

zoki

pre 6 godina

Moja Alfa 159 sa 150ks najbolji odnos potrošnje i brzine ima na 130-140 km/h sasvim prijatno konforno i upravljivo se osećam do nekih 170-180 posle toga nemam ni snage ni živaca da jurim...ograničenje 120. E sad da li sam ja na 150 opasniji od onog u Golfu 2 ili Yugu na 120, gume 14 inča bez abs-a esp-a vdc-a i ostalog?! Vezano za merenje između naplatnih to je stvar koja će kazniti ljude koji ne idu često niti jure po Auto putu...razmislite.... onaj koji ide 250km/h taj dobro zna sve cake i praviće pauze takve da ne bude uhvaćen onaj koji ne koristi često auto put i ide 130-140 biće kažnjen.

nothing wrong with me

pre 6 godina

to je debilno.

Ja znam koju srednju brzinu treba da imam da ne bi dobio kaznu
sednem i pojedem nesto na pumpi
onda gas da nadoknadim prosek

Lidija

pre 6 godina

Da li to znaci, da ja od leskovca do neke pumpe vozim 160km/h, svratim na pumpu za gorivo, posle sednem u restoranu, pojedem popijem,odmorim, i na putarini imam dobru sredju brzinu?

Ivan NG

pre 6 godina

Fora, nece postaviti merace na naplatnim rampama, nego u sektorima izmedju dve naplatne rampe, ili izmedju dve pumpe, kako god. Taman za opustiti se, a na naplatnim rampama, moguce da ce nas cekati uplatnica za kaznu.

Za mene nema problema !

pre 6 godina

Vozio bih i ja 150 ali se bojim, gume su mi stare tacno 20 godina ! Tako da, ne prelazim 130, na cajgeru, a to je prosek sigurno ispod 120.

Baltazar

pre 6 godina

Mora da je neki SNS kadar cim je ovako nesto preslozio. Jako me zanima kako ce da izmere prosecnu brzinu od jedne do druge naplatne rampe ako su zastoji na istoj? Ponekad se ceka i po 20tak min pa i duze, kako planiraju to da uracunaju?

aladin

pre 6 godina

Da su nam putevi ravni bez rupa i kolotraga ja bi bio srecan jer bi ziveo u normalnoj drzavi.
Da ljudi voze kvalitetne, normalne i nove automobile sa novim gumama, koji ne zagadjuju okolinu, ne vidim razlog da se ne poveca max brzina na 150.
Jos ako drzava sponzorise hibride.
A ovako drzava me prati kuda idem i gde izlazim, ali jos gore, pola komentara ovde pisalo su oni koji preticu sa leve strane, blicaju, sviraju od nervoze, preticu kolone i NE razmisljaju!

A inace kvalitetan veci auto (veliko medjuosovinsko rastojanje) moze i ovim nasim losim putevima bez vibracija i 160-190 a toliko i voze automobili sa plavo crvenim svetlima.... kad nas obilaze...

Relax, Kultura pre svega!

rog

pre 6 godina

Daj makar dignite ogranicenje na 130km/h svi ce da izginemo, u vodu.
Produzite malo te trake za ukljucenje na autoput ovako imas fore 20m da postignes brzinu da bi se ukljucio bezbedno. Redovno ljudi ulecu sa 50km/h u srednju traku. I pocnite da kaznjavate ljudi koji voze 60km/h po autoputu, nije bezbedno.

global road fatalities(annual)-1.2 million

pre 6 godina

Ovo će biti kao u onoj basni o kornjači i zecu. Uporan jugić će pre stići na odredište od zeke u merdži.

MomaSRB

pre 6 godina

...Preporucljiva voznja za najlakse izbegavanhe oresretaca je od 200kmh pa na vise i tada samo pratite retrovizor uocite da vam se neko priblizava usporite jer velika je verovatnoca da ce to biti presretac her vecina vozaca vozi oko 130,140 kmh.Iskustvp je cudo.pozz
(goran, 21. jul 2017 18:12)

Koliko gluposti si napisao da je to nenormalno. Druže, ako voziš 200 km/h ili brže, pod jedan...onda si bolestan i treba da ti se doživotno oduzme dozvola, a pod dva... ako voziš 200 km/h i brže i uočiš da ti se neko približava, velika je verovatnoća da si već slikan i snimljen i da i neće pokušavati da te stignu, već će čestitka da ti stigne kući!

sad malo ja

pre 6 godina

@dijasporac - nemas pojma koliko me je sramota tebe i tvog ponasanja i svih ostalih iz dijaspore kad dodjete ovde...radite sve sto tamo nesmete i muka mi je od vas
meni je inace ova prica debilna jer nece biti nikakva preventiva mladima vec jos jedan nacin punjenja kase drzavnim parazitima

Nikola

pre 6 godina

Ovo postoji u Italiji i što je najluđe ljudi staju na pumpe da smanje prosečnu brzinu. Kada ih pitaš zašto voze toliko da moraju stati ne znaju da odgovore. Tako je i sa našim i sa talijanskim vozačima.

Veliki brat

pre 6 godina

Au, koliko ovih pametnih sa ozbiljnim znanjem matematike, koji će da piju kafu na pumpi ili u motelu, pažljivo izračunaju vreme dolaska na izlaznu rampu da im prosečna brzina bude oko 120km/h...


I možda ih ovaj sistem natera da obnove matematiku iz vremena kad su bili kod učiteljice, ali ih izgleda neće naterati da nauče FIZIKU.

Jer, da znaju fiziku, znali bi da se pri vožnji od 200 ili 250km/h jednostavno NE preživljava saobraćajna nesreća, osim ako ste baš rođeni pod srećnom zvezdom.

A drugo, čak i da pravite pauzu za kaficu, bićete odmorniji pa i da vozite 200km/h, što poprilično umara, bićete manje opasni jer ćete biti odmorniji.
Najbolje i da svi vi koji budete pravili te pauze za kafu, svraćate uvek na istu pumpu ili u isti model, pa razmenjujete "lovačke priče" o tome kako ste zeznuli sistem.


Ali, nisu problem automobili, već ovi turci i ostali koji šleperima jure 130km/h i više autoputem. Jednom sam čak video naš "voz" na koji je natovareno 5 ili 7 automobila i 'ladno ide 130km/h.
S obzirom da možda oni i ne bi vozili toliko brzo da gazde ne vrše pritisak na njih, da vidimo po uvođenju ovog sistema šta će da bude? Čak i da napravi jednu pauzu negde, neće valjda na svakoj deonici da pravi pauze, onda ništa nije uradio tom brzom vožnjom.

Isto za autobuse, kao i za kamione. Šleperi i mnoga druga teretna vozila na autoputu ne smeju se kretati brže od 100km/h, isto važi i za autobuse!

Eston

pre 6 godina

U gradovima, na ulicama počeli su da ginu ljudi, zbog jurnjave. Razmišljajte kako da ukrotite ove, uglavnom najmlađe vozače, koji divljaju po gradskim ulicama. Ovo što najavljujete je samo zbog otimanja para narodu.

Milojko

pre 6 godina

Pod jedan ovi što pričaju o kamerama sa prepoznavanjem tablica očigledno žive u lala landu. Ovo u Srbiji jedino može da zaživi očitavanjem kartica na naplatnim rampama. Svaki drugi sistem papreno košta a naši naravno nemaju pare jer su sve već pokradene.
Drugo sistem sa stajanjem za kafu je neefikasan. Najefikasniji sistem je da se na naplatnoj rampi kaže da ste izgubili karticu i onda vam jednostavno naplate maksimalnu cenu od najdalje naplatne rampe do te. Ako putujete iole duže to u najgorem slučaju izadje 100-150dinara skuplje nego što bi ste inače platili, sigurni ste od kazne, a niste izgubili ništa vremena.
Zašto je u Srbiji tako lako preveslati zakon, pa baš zato što ga donose i sprovode glupaci.

digitalni malinar

pre 6 godina

bravo za pamet!

udjem na auto-put, vozim 200 na sat, svratim na motel da jedem pa nastavim opet 200, na izlasku sa auto-puta zbog pauze prosecna brzina 110. sve po propisu...

Statuskan

pre 6 godina

Znači, vozač na autoputu vozi prosečno 180km na sat, stane da popije kafu, pojede nešto i zadrži se sat vremena. Na izlasku se manifestuje da je išao oko 100km na sat. Ha, ha, ha primeran vozač a ono tempirana bomba na putu.

radodeyan

pre 6 godina

Koliko će porasti promet na pumpama! Pa i to nije loše . Bar neka korist od nepismenih i bahatih.Morace i neki program da skinu, da bi izračunali koliko treba da sede na pumpi. Iskreno mislim da si kazne male, iako i mene nekad zakači. Od 20 komentara ,15 je bilo da će sedeti na pumpi.Ne shvatam.

Il je struja slaba il je peć pokvarena

pre 6 godina

Još jedan pokušaj institucija da autsorsuju poslove zbog kojih i postoje.
Kao i mnoge slične gluposti i ovu će oboriti Ustavni sud.

Nemanja

pre 6 godina

@ Gross, 21. jul 2017 14:25

Ovo nema veze sa saobracjanim strucnjacima vec sa policijom, koja misli da je strucna a daleko je od toga. Ipak, vrlo su strucni u otimanju para jer je ovo klasicna mera za to.
Bavite se vi gospodo kontrolom saobracaja na ostalim putevima i u naseljima, pustite autoputeve koji su najbezbedniji tipovi puteva, projektovani za visoke brzine.

Mili

pre 6 godina

U saobracaju je najbitnije da protok vozila tece neometano sto u prevodu znaci da treba kaznjavati samo one koji narusavaju ritam saobracaja. To su oni sa stranim tablicama sto smeju da blicaju samo u Srbiji jer bi ih za to u Nemackoj papreno rebnuli da im se drugi skone sa puta kao I oni sto voze Jugice 80 na sat I prave pometnju.

Nije bitno da li saobracaj tece na 100km/h ili na 170km/h bitno je da svi voze istim ritmom. To je ako ih interesuje infrastruktura a ako ih interesuje punjene budzeta onda imate ovakve nebuloze koje ce napraviti jos veci hara-kiri na putevima jer ce svi voziti kao po iglama. Naravno da nikog ne interesuje bezbednost u saobracaju jer da ih interesuje ne bi bile kilometarkse kolone na naplatnim rampama vec bi bile vinjete.

Bokius

pre 6 godina

Vozili ste vi 200 i do sada, pili ste kafu i do sada ali ce vam ova nova presesti. A presesce vam zato sto cete morati da je pijete. Niste vi navikli da nesto morate. Jedva cekam da vam vidim lica dok gledate na sat i racunate prosecnu brzinu.
(timer, 21. jul 2017 14:28)

Care! Bas sam se iskreno nasmejao. Svaka cast za komentar, da bih ti milion pluseva,

Смена Страже

pre 6 godina

Поштујем ограничења,али је ово кретенизам.Описменити стоку која дивља,а не правити пандурску државу.

Rendy

pre 6 godina

sva sreća pa su gužve na rampama tolike da samo onaj koji nije konstantno vozio preko 250km/h nema šta da brine... Dok dođe na red, kao da je vozio po propisu:) još ako svratiš na pumpu po gorivo i popiješ kaficu, možeš i Vejron da teraš pun gas...
(bole, 21. jul 2017 16:23)

Vozis "250", rizikujes glavu ( u slucaju bilo kakvog incidenta vozac pri brzini vecoj od 150 km/h nema skoro nikakve sanse da uradi bilo sta, cista sreca je u pitanju) i na kraju sa kaficom stignes u isto vreme kao mi sto postujemo propise!?!? Kakav si ti genijalac! Uzas nije cudo sto su nam groblja puna takvih " Lauda".

Calexico

pre 6 godina

Za očekivati je da između dve naplatne rampe postoje benzinske pumpe. Tako da neko može stvarno ludo da vozi, natoči gorivo na pumpi, nešto pojede/popije, obavi nuždu i bude u "zakonskom proseku".

Amerikanac

pre 6 godina

Pokušali su ovo da uvedu na severoistoku SAD, ali bez uspeha. Prvi problem su bile gužve. Od jednom su svi počeli slepo da prate ogranicenja od 65 i 55 milja na sat. To je stvorilo duge čepove i prakticno je blokiralo dobar deo glavnih saobracajnica.
Drugi problem je bio zakon o privatnosti. Neko je uspeo da argumentovano na sudu objasni da je ovo vid praćenja kretanja ljudi, a ne samo brzine. Zna se na kom izlazu i kada je neko izašao i to se čuva, obradjuje i pretvara u kaznu. Bez sistema kazni, ovi podaci se ne čuvaju. Zbog toga je navodno bila povreda privatnosti i cela priča je ubrzo otišla niz vodu.

baba_vanga

pre 6 godina

Ma to nema mozga ni u tragovima. Ima li na benziskim stanicama isto neki sistem koji ce da da vreme ulaska i izlaska? Smesnooo!!!!

Joker

pre 6 godina

ja i da ocu s ovim krsem ne mogu da idem vise od 120 ? a i ne smem toliko da ne prokuva , tu 100km/h da se ne cuje lanac taman ? i ko je onda bezbedniji na putu ? ja ili neko s novim vozilom koji ide 150-170km/h .
Novo je novo i to je to . A s druge strane nije nam put ni za 120km/h to nesto trese, cuje se , buči , ne nije moj krs ?

Perax

pre 6 godina

Na zapadu su kamere na svakom nadvoznjaku i znaku postavljenom iznad puta, a ne samo na rampama. Tako da te pauze izmedju iskljucenja u tom scenariju padaju u vodu.

sokrat

pre 6 godina

Svi će da piju kafu na pumpi, ali jedan je rešio da popije čaj! Ima nade za nas! Alo bre, kafedžije, a presretači, radari? Ko je rekao da će njih ukinuti?

Pera Magic Mitic

pre 6 godina

Pokusavam da nadjem neki komentar, a da nije "napravicu pauzu i popiti kafu"....tesko.
Odo' da se raspitam za neki plac uz autoput, da napravim kafic.

fourwheels

pre 6 godina

E pa drugovi komentatori, ispromašivali ste poentu i fazon potpuno!

Svi se nešto naložili da će da voze brzinom svetlosti i onda popiti cisternu kafe i eto - rešen problem.

Vaš problem je što vi uvek polazite od pretpostavke da vam je serviran tekst sa potpunim informacijama, a to često nije slučaj.

Konkretno, ovde mnogi ne napiraju kako se ovakvi sistemi projektuju. Prosto, baš kao što se (mahom po EU) brzina meri u tunelima na ulazu/izlazu i tako računa prosek, tako će se i na autoputu prosek računati u sekcijama, između kojih NEMA odmorišta i pumpi. Dakle, možete eventualno ilegalno stati u zaustavnu traku i igrati jamb - ako mislite da ste pametniji od sistema.

Drugo, bezvezarija sa čekanjem na rampi je isto promašena priča, jer se merenje obavlja u zoni na oko 1-2km PRE rampe, otprilike na delu gde počinju da se pojavljuju znakovi za naplatnu rampu. Tako da, to što mislite da ćete čekanjem na rampi ili pumpi smanjiti prosek.... pa, recimo da se veoma i grdno varate. Good luck sa tom logikom.

Ako izvedba bude makar 50% od onoga u razvijenim zemljama, obrali ste bostan, pili kafu ili ne.

Eto tako, a vi sad krenite da rondate po aplikacijama za računanje prosečnih brzina i ispijenih kafa.

only fools and horses

pre 6 godina

@goran

To što ste napisali nije tačno. Lično znam dvoje ljudi zaustavljeni od strane presretača. Jedan je vozio nešto ispod 180 a drugi 220. Ovaj drugi slučaj se valjda tretira kao nasilnička vožnja i vozač se hapsi i vodi u pritvor. A nisam nikad čuo da su zaustavljali nekog za 140-150. Čak su mi ablendovali jednom da se sklonim (vozio sam oko 140) jer su očigledno jurili nekog. Strahovito brzo su proleteli, nisam tu brzinu doživeo do tada na autoputu, ni od ovih sa pratnjom.
A te priče o prepoznavanju presretača ne pije vodu. Ti koji voze takvim brzinama sigurno nemaju vremena ni mogućnosti da zagledaju te sitnice.
A ovo na rampama potpuno podržavam. Ali samo kao jednu od mera za kontrolu brzine. I još ako bi tako doveli u red strance kojima je bitno što pre da prođu, i tako voze samo kod nas, bilo bi super. Nisu naši putevi sa 2 trake podesni za divljanje. To svako može da vidi kad autobus sa 100km/h pretiče kamion koji ide 80. Tu bi onda morala da postoji još jedna, treća traka.
Možda bi OK bilo da se pomeri granica na 130km/h. Ali to je u suštini nebitno, jer niko vas neće kazniti za 130, neće čak ni za 140, ionako većina vozi tim brzinama. A kad bi pomerili granicu, svi bi vozili još brže.

Mogu da vi pitam nesto

pre 6 godina

Ako neko stvarno zuri iz opravdanih razloga onda mu pauza za rucak nece ici u prilog..Zanima me samo da li ce ovo vaziti i za vozila koja imaju "blinkere"?

Zoran

pre 6 godina

Ovo je velika greska jer su ogranicenja svuda u okruzenju 130, pa i 140 u Bugarskoj npr.,a u Nemackoj nema ogranicenja . Tolerancija na prekoracenje gde ga ima je 10%. Mislim da cemo izgubiti mnogo stranaca koji ce naci alternativna resenja. I na kraju procentualno najmanje saobracajki imamo na auto putu. Bolje je da se bave pijanim vozacima i magistralnim putevima a ne
vozacima koji voze bez ugrozavanja drugih .

vodonosa

pre 6 godina

Eto..dosetili se kako da oglobe narod na novi nacin.Sta je sledece?Kad plate kazne oni sto preticu cele kolone i divljaju po putevima,mozda im i poverujem da ovo ima neku svrhu.

kazni puni budzet

pre 6 godina

meni nije jasno zasto presretaci ne zaustavljaju gastabajtere...divljaju po auto-putu...a mogli bi malo da doniraju pare Srbiji za kazne...
Treba da ih deremo...jer kad predju nasu granicu onda znaju kako treba da se vozi.
Zapamtite ima neiskusnih vozaca!!! Na njih moramo da pazimo...

Tomy

pre 6 godina

Za očekivati je da između dve naplatne rampe postoje benzinske pumpe. Tako da neko može stvarno ludo da vozi, natoči gorivo na pumpi, nešto pojede/popije, obavi nuždu i bude u "zakonskom proseku".
(Calexico, 21. jul 2017 13:56)99% ljudi niti jede niti pije a retko i sipa gorivo na auto putu i sada neko od Kuzmina do Simanovaca ko ode do Beograda da zvrlji po pumpama da bi mogao prethodno da vozi kao manijak,ma hajde.Zakon ke odličan i već ga ima na zapadu lično sam video samo nisu naplatne rampe nego posebni uredjaji i deonica može da bude i jako kratka.

stane dolanc mladji

pre 6 godina

safety tutor je sistem koji u Italiji radi vec 10 godina... i ne mozes da vozis 200 pa da pijes kafu jer sistem meri i prolazna vremena na svim nadvoznjacima :)

a

pre 6 godina

a kad se nasi poznati glumci vodeitelji hvale kako imaju po 100 prijava za brzu voznju pa nikom nsita. onaj glumac ubio svoej ljudi eno ga seta po beogradu, minsitar vozio pijan zgazio dete eno ga uz vucica koj iga stiti imunitetom, pa sin onog sa pinka pa karic ima ih na stotine koji su ubil ii nsiu u zatvoru a nas ce da kaznjavaju i da nam uzimaju automobile,
skoro sam obrenovackim isao vracao is iz klinickog centra vrucina nemam klimu naravno kao ovi bogatasi i iz kolone izvadise bas mene kaze isli ste mal obrze mora da vam uzmemo dozvolu ili... paltite 5000 pa mozete da nastavite put, izvadio sma sve sto sam imao niej bilo 5000 al kad su videli da nemam vise pustise me,,, toliko o zakonu u srbiji

pera

pre 6 godina

vidim u srbiji ima dosta ovih sto voze preko 200.
sa 200evra mesecno ? po onakvim putevima?
i vi se jos hvalite kako cete da zeznete sistem?
i vi trazite plate i standard zivota kao na zapadu?
a postovanje zakona rodjaci???
moreeeeee ....

Zoran

pre 6 godina

Zakrpite rupe na putevima i obuzdajte trkace i ,,driftere" u naseljenim mestima Ne bacajte drzavne pare na tehniku vec isterajte saobracajce iz auta da ne prespavaju celu smenu. Pare uplatite deci za lecenje!!!

Strokavi mozak

pre 6 godina

Samo da pitam:Dali ce da stize kazna i ovima pod rotaciom sto se voze uglavnom crni audi,bmw i po koja skoda?Jer na auto-putu dok ja vozim 120 km/h kad prolete pored mene zaljuljaju mi auto.

Trovach

pre 6 godina

@srBa...Mislim da je ovo namenjeno ludacima koji duplo prekoracuju dozvoljenu brzinu na autoputu. Ako budu kaznjavali one koji ponekad budu vozili 130-140 na sat, znacemo zasto je ovo uvedeno.

Milos Kecman

pre 6 godina

Nekada bi i ja dao komentar kako su ograničenja glupa i davno postavljena ali iskreno se slažem da treba ograničiti i sankcionisati. Rodjenje i matičnim brojem prihvatamo sve zakone i uredbe države u kojoj živimo. Ko se vozi vani i gleda saobraćajke usput jasno mu je šta bezbijedan saobraćaj znači. Nažalost većina komentara ovdje je vezana za računanje prosjeka i pijenje kafe a niko ne spominje statistiku da je najmanji broj nesreća sa teškim poslijedicama upravo u državama sa najvećim kaznama. Lično povremeno platim kaznu ali podržavam drakonske kazne. Najjače mi je mišljenje drugara koji kaže: "nisu nam kazne uskladjene sa visinom plate", pa ni ne trebaju biti, vozi normalno i neće te interesovati. Balkan sindrom: brži, duži, veći pa dokle ćemo biti primitivci?

Nemanja

pre 6 godina

@Nenad e druze pa nisi ti daleko otisao od ovih sa ispijanjem kafe, sto se tice bezbednosti svakako da je neko ko je za volanom 10h veca pretnja, ali nemozes to porediti u smislu bolje da vozim 160kmh nego 10h ... ni jedno ni drugo nije dobro, najzrelije i najodgovornije bi bilo da si na putu za more uzeo neku medju stanicu kao prenociste i tako vozio put do mora svo vreme po saobracajnoj regulativi, bez ugrozavanja drugih ucesnika, a takodje odmoran stigao i na more, a kasnije i kuci. Uzdravlje

Nije predlog

pre 6 godina

Sa danasnjom tehnologijom, jeftinim kamerama i softverom za prepoznavanje tablica, srednja brzina bi lako mogla da se izracunava na svakih 30-40 km, ne samo na celoj deonici.

parx

pre 6 godina

@Ryan, bar ces odmoriti. Pa kada vozis opet 250 km/h, bices odmorna budala, a ne umorna budala. Moras priznati, ovo prvo je malo bezbednije.

Ivan

pre 6 godina

Da nije žalosno što glave sa ovolikim manjkom znanja i osnovne logike ugrožavaju i tuđe živote, bilo bi smešno. Srbija jedna od zemalja sa najjeftinijim autoputevima, čak i u regionu. E sad, da biste to videli, morate izaći iz zemlje. Može i da se istraži, ali već videsmo da se pada na matematici za osnovnu školu, istraživački rad je u Srbiji na nivou fakulteta što je daleko od većine Šumahera srpskih drumova. Nije sramota ako nikada niste izašli iz Srbije, stvarno nije, postoji mnogo razloga zbog kojih je mnogim ljudima to uskraćeno. Sramota je biti ignorant i neznalica, a ponašati se suprotno. E da, fizika se uči tek u višim razredima osnovne škole ;)

Na kraju, najveća sramota je sebičnost kojoj sveti nisu ni tuđi životi.

Dijaspora ali civilizovana

pre 6 godina

Komentatori su dobar primer sto sam se iselio iz te primitivne drzave, pazi glavne ideje u komentarima: vozis 200 na sat, sednes na kaficu i smanjis prosecnu brzinu na dozvoljenu ili nece oni kaznama nas naterati na postovanje zakona, proradice nas inat. Koliko bahatosti, koliko otpora postovanju zakona, koliko gluposti...
(dijasporac, 21. jul 2017 17:27)

Zivo me zanima da li ti i tebi sl vozite tako u zemljama gde ste se nastanili?? Ja sam u Svedskoj gde je ogranicenje 110 km/h ponegde 120, retko, extremno retko vozim brze. Na isti nacin vozim i u Srbiji. Sistem po dzepu primeniti sto brze i sto nemilosrdnije, ali bez izuzetaka!

Nemanja

pre 6 godina

Kolika li ce biti tolerancija? Ako stave do 15-20 km/h, sistem ce imati svrhu da kazanjava bahate vozace. Ukoliko postave tacno na 120 km/h, svrha sistema je da uzme pare narodu i nista vise...

tachyon

pre 6 godina

Nije to baš najbolji način, zbog pauza. Može neko da vozi prosečno 150 km/h, 4 sata. Onda ode na kaficu, pauzu, šta god, sat vremena. Na naplatnoj rampi će pokazati da je putovao 5 sati, 600 kilometara, što je 120 km/h, pa neće prekršiti zakon.

Jovan V.

pre 6 godina

Nemačka na neki autoputevima nema
ograničenje brzine i uprkos tome neiskače iz proseka po broju saobraćajki. Ali isto tako ostali propisi i
ograničenja su izuzetno poštovani.

40laki77

pre 6 godina

Добро је што ће се у суштини мерити даљина до петље "Ласта" пошто се до ње мери даљина за путарину.

ko jel ja

pre 6 godina

Napravili neku semu za software i opremu da maznu pare iz budzeta, odnosno građana, kroz neku privatnu firmu koja je u sprezi sa rezimom. Pametnije bi im bilo da saniraju sve puteve u SrbijI jer NIGDE VISE NE MOZE DA SE VOZI NORMALNO OD RUPA I GRBA NA ASFALTU. Banditi pokvareni.

Dobro

pre 6 godina

Pozdravljam ideju.
Naravno da svako ko napravi pauzu moze d smanji prosek i ne plati kaznu.
Ovaj sistem je smisljen za one koji NE prave pauzu.
Za mene potpuno ok.
Francuzi imaju ovaj sistem vec sigurno 10 godina, ali su na naplatnim rampama kontrolisali policajci, sedeci pored sluzbenika na naplatnoj rampi. Naravno, ne za sve, samo metodom slucajnog uzorka. I meni uzese 50 evra :-))

Iz zemlje lala uvek Vas,

PedjaM

pre 6 godina

mislim da ce ova zezancija da za jedno godinu dve pogadja pretezno strance na proputovanju i ponekog neobavestenog SRB-ludaka koji zuri negde i sl.

pustos

pre 6 godina

vest za paljevine...a ima ih u Srbiji..sve napredno
a sustina je na drugoj strani i "lapanju" nikad vecem

al vi se lozite i dalje

napreDno

Boki

pre 6 godina

Samo da u tu srednju brzinu zaracunaju i one deonice na kojima su radovi.
Ne mogu da se setim kad sam prosao celu deonicu BG-NI a da nije bar negde bilo radova. Dakle, srednja brzina mora da bude znatno niza od 120km/h, a jos onaj deo kod Raznja gde su grbe na putu "popravaljene" stavljanjem ogranicenja brzine, sve bre da se zaracuna...

mile

pre 6 godina

mene zanima kako je ugrozavanje drugih brza voznja na auto putu. pa gde cu da vozim brzo nego tu? koja je poenta onda automobila koji nogu da idu preko 120 kmh?

janko

pre 6 godina

to je krajnji idiotizam i ugrožavanje prava i slobode kretanja ako neko vozi brzo uhvati te ga i kaznite a ne da vi se služite trikovima da punite budžet koji na sve načine postaje pljačka klasična i to akcize 100 din na litar i putarine koje su nenormalno velike.

Polumir

pre 6 godina

Dobro... sve automatizujte i podelite otkaze saobracajcima. Ionako je najavljena potpuna digitalizacija. Nego, sta cemi sa katastrofalnim putevima?

rastko

pre 6 godina

Plasio sam se da ce se ovoga setiti... Ne jurcam bezumno, ali idem u proseku 10km brze od ogranicenja na autoputu, pod uslovom da je ispred mene sve cisto.

Drajver

pre 6 godina

Kada ste videli da je neki auto pod rotacijom isao ispod 150kmh na auto putu? A svi oni nesto zure i svi imaju rotacije, i to uglavnom vikendom ka pravcu van Beograda. I vrhunac cele price je da su poceli i popovima da daju dozvole za blinkere.
I onda pored toga i cinjenice da presretaci ne zaustavljaju one koji voze 90kmh najbrzom trakom kao da im je dedovina, ne zaustavljaju kamione koji uz Bubanj potok brdo idu 70kmh srednjom trakom pored spore slobodne vec vam se nabiju iza auta i teraju vas da vozite brze iako ih pustate da vas obidju da bi vam pisali kaznu sada jos jedan jedan udarac na najnormalniji sloj vozaca.

A oni bahati ce uvek naci nacina da se izvuku ili preko pauze na stanici ili putem cekanja na samoj naplatnoj rampi.

Evo ovih dana scena, crni a6 (samo jedan od presretaca pored belog bmw-a serije 5, pezoa 508 belog itd.) ide iza auta nasih registarskih tablica, auto isao oko 130kmh u koloni, porodica se vraca sa letovanja, covek ih primeti posto su mu se nabili u branik i mase im da ga obidju, najbrzom trakom obilazi porse kajen svajcarskih tablo sigurno 180-200 i presretac i dalje u braniku stila. E to ce biti i sa ovim sistemom, stradace oni od cijih ce se para nalapati na tenderu opreme sto je izgleda i primarno u celoj prici.

Posmatrac

pre 6 godina

Jos jednom nasa strucnost na delu.

Ako neko pravi pauzu izmedju dve naplatne rampe, a van toga u nekom periodu vozi 200 km/h nikom nista. Takodje, ako su velike guzve pre naplatne rampe, to onima koji su divljali ide u prilog.

Pocetna i krajnja tacka na kojima se belezi prolazno vreme treba da budu na deonici gde nema odmaralista, rampi i bilo kakvog stajanja. Ali to zahteva malo sofisticiraniju opremu za ocitavanje tablica pri vecim brzinama, kao i daljinsko slanje rezultata.

Ma sta nam naprica

pre 6 godina

@Ovo padne sve na sudu jer da bi nesto merilo neku veličinu a ovde se meri vreme znači da sat na naplatnoj rampi mora da ima uverenje tipa merila i da se baždari po zakonu. Takodje rastojanje od tačke A do tačke B mora biti izmereno instrumentom koji je odobren. Plus satovi moraju biti sinhronizovani. Po našem zakonu greška merenja ne sme da bude više od 1%. Baš da vidim uverenje tipa merila za sat na PC-ju na naplatnoj rampi. 
To nigde nije prošlo u svetu. Možda misle da smo svi na nivou 4 razreda osnovne škole. 
Amaterizam....
(Donkey Kong - analiticar, 21. jul 2017 14:16)

Na kakvom sudu života ti? Pa parking servis ne ide na sud više, aman nego preko izvršitelja uteruju naplatu.

ASOT

pre 6 godina

@Ovo je napravljeno za kamiondzije, a ne za obicne gradjane.... da kamiondzije vise ne mogu da razmenjuju kartice i da izbegavaju placanje vece putarine, npr. kamiondzija koji se ukljuci u Nisu a iskljuci u BGu plati puno, ali ako mu karticu da ortak koji se ukljucio u Smederevo, platice 3x manje u BGu ako kartica kaze da je dosao iz Smedereva, tako da oni razmena kartice itd. ceo istem vec jako dugo funkcionise.... Izgleda da drzava nece da trpi to, pa hoce da ih razmontira, jbga zao mi kamiondzija :)))
(Nenad, 21. jul 2017 15:20)

Dobro on ce da plati cenu Smederevo-BG. A sta ce da plati ovaj drugi iz Smedereva koji sad nema karticu?

Stvarno?

pre 6 godina

Da li je iko tražio od saobraćajne policije da izračuna podatak koliko se udesa desilo na autoputu, a koliko na ostalim ( i to kojim) putevima u poslednjih pet godina? Naravno da nije, jer bi to zahtevalo neki minimum inteligencije. Na autoputu, s obzirom na broj vozila koji prođe, praktično nema udesa. Ali sa jedne strane imamo bahatost koja bi da pokaže da kao nešto radi, a sa druge gomilu ispijača kafe koji bi, kao, da zeznu sistem. Suština je smanjiti broj udesa i utvrditi gde i zašto se dešavaju, i naći način da se to spreči. Ovako, ispijači kafe i donosioci zakona zaslužuju jedni druge. Srbija brale!

ja

pre 6 godina

@ (hahahah, 21. jul 2017 17:15)

Ma išao je u Grčku, samo ne kapira pomeranje sata kada uđe u Grčku i njegovo vraćanje kada izlazi iz nje. Eto mu već 2 sata od njegovih 3,5 što je "uštedeo".

boris

pre 6 godina

@goran a i ostalin "junaci" Uživanje je biti opušten u onome što radiš. Ako zagledaš svaki audi ili bmw, uključenje, svakoga ko te stiže i sl. to je opterećujuće.
Savet, ako hoćeš da voziš brzo odeš gde je to dozvoljeno.
I za kraj, po opisima koje si dao prepoznajem "junačke priče" a ne istinu ;)

Vlada

pre 6 godina

Smesni su mi ljudi sa komentarima oni koji jure 140-150. Pa da li ste svesni da su ti zakoni ogranicenja sirom sveta uvedeni kada je prosecni automobil jedva isao tom brzinom, ako su tehnicki ispravni naravno. Pa cak i ono sto je kod nas sad popularno najvise C segment sa pocetka 2000ih godina je vise nego sposoban da ide sigurno na 140-150 km/h. Nemacke deonice gde nema ogranicenja brzine imaju neke strasne brojeve nesreca? Nije brzina najveci faktor nesreca pogotovo na auto putevima vec umor, alkohol, nervoza zbog guzvi i ostalog. U praksi nema velike razlike izmedju 120 i 150 km/h na autoputu, jer ostali ucesnici isto se krecu brzinama od 100 kmh pa na vise. A zapamtite sad dobro sta cu reci i gledajte, koliko rupa ce biti otvoreno u ogradama na autoputu i izlazi koji ce voditi na zemljane puteve pored auto puta.

Mirko

pre 6 godina

Kako može da se izmeri srednja brzina kretanja po autoputu u slučaju da vozača pred drugom naplatnom rampom sačeka kolona vozila usled čega do same rampe dođe tek posle 10 - 15 minuta čekanja u koloni? Da li će se i to čekanje uzeti u obzir prilikom računanja? Nisam siguran da naši policajci raspolažu takvim znanjem matematike.. :)

Asd

pre 6 godina

Kome ce na adresu stizati kazne? Vlasnicima kola? Oni ne mora da su bili i za volanom. Moj otac nema obe noge a na njega se vodi auto. Zasto bi on platio kaznu? Ovo sve je prilicno manjkavo ali i ocekivano od SNS genijalaca.
(IgyBgd, 22. jul 2017 19:21

Registrovao si automobili na oca da bi koristio parking za invalide? I još imaš obraza da nekom nešto spočitavaš? More m'rš!

pistonhead

pre 6 godina

Bolje da prvo poprave puteve i podignu ogranicenje kao u normalnim zemljama na 130 km/h. Onda neka stave kamere na deonice na kojima se cesto "divlja" i neka kazne stizu kuci. To je normalan i logican sled kao u svim zemljama koje su razvijenije od nase. Ovo neustavno pracenje kretanja je lose i skupo reseno, nezakonito, moze da se prevari i sto je jos vaznije nece puno uciniti za bezbednost u saobracaju. Edukacija i kvalitetniji putevi ce uciniti vise nego 1000 novih nacina da se udari po dzepu i kupi oprema na namestenom tenderu. Ali to nije poenta i to svi znamo. Zato patrole i stoje tamo gde je ogranicenje 40 km/h i pecaju gradjane koji odu 47km/h a nema ih ispred splavova sa alko testom.

pero kg

pre 6 godina

Vožnja na autoputu je kažnjiva ukoliko je brzina na njemu ispod 40km/h. Ovde može biti problema ukoliko se desi da, na primer, zbog kvara moram da se zaustavim u zaustavnoj traci ili na parkingu..ukoliko mi treba 2-3 sata da otklonim kvar, popih kaznu na pravdi boga. Ideja, u principu, nije loša ali treba uzeti u obzir svaku situaciju.

serb_alien

pre 6 godina

ja mogu da vozim 250 km/h. onda stanem na neku pumpu, rucam popijem kafu, odmorim jedno pola sata i nastavim opet 250 km/h. na naplatnoj rampi mi izmere srednju brzinu 100 km/h. :)
(Ryan, 21. jul 2017 13:51)

Ne razumem zašto bi vozio 250 km/h ako ćeš stići u isto vreme kao i ja sa 100 km/h!?!?

Aleksandar

pre 6 godina

@(Pera, 21. jul 2017 17:46)

Ti si video nemački autoban kol'ko što sam i ja video Gretu Garbo - samo na slici. Što te naravno ne sprečava da širiš ono što si umislio kao istinu. Ne znam da l' bi skupio i deset kilometara autoputa sa šest traka po pravcu - to postoji samo privremeno pri spajanju puteva i kod velikih petlji. Ograničenja se ne postavljaju po traci i tamo gde nema ograničenja ako se otvori i zaustavna za prolaz (i to se dešava, doduše samo kad su gužve) možeš da ideš i 300km/h zaustavnom - jedino što moraš je da pretičeš sa leve strane i da se vratiš što desnije kad završiš preticanje (a i to se toleriše jer ako voziš 300km/h naravno da nećeš ići cik-cak kad na svakih stotinak metara pretekneš nekoga). Inače, to što na dobranom delu autoban sistema nema ograničenja ne znači da svi voze ovde suludim brzinama. Čak i bez ograničenja ljudi se uglavnom drže raspona od 130 do 150 km/h jer preko toga obično treba više koncentracije i više zamara.

Izvor: par stotinak hiljada kilometara izvozanih po raznim delovima tog istog autobahn sistema.

hm

pre 6 godina

@Prst na celo

Potpuno se slažem da neće uvesti sistem, a da ga ne razrade ili prekopiraju od nekud gde funkcioniše. I sve ovo što čitamo na komentarima oko ispijanja kafa i usporavanja ispred naplatne stanice, uglavnom su gluposti.
Lično me nervira to što pominjete na kraju vašeg komentara. Ograničenje na 120 km/h, kako je bilo i pre 30 godina. Svuda u okruženju su ograničenje podigli na 130 km/h. Takođe, svuda postoji određena tolerancija. Neka i naši podignu na 130 i neka u sistem uključe toleranciju 5 - 10%, pa neka kažnjavaju ko ide preko toga.

tex

pre 6 godina

Milane, oni koji po auto putu lete 140+ predstavljaju vecu opasnost u saobracaju od redova na naplatnim rampama.
(Georgije ubiva azdahu, 23. jul 2017 00:43)

Svako stajanje na autoputu je potencijalno najveca opasnost jer namena autoputa je protok vozila. Naplatne rampe su izazvale nevidjen broj sudara kod nas na autoputu I to samo zbog pohlepe i muvacine

Rendy

pre 6 godina

a hoce da mi stigne kazna na adresu van Srbije ako imam strane tablice? Cisto sumnjam...
(bobby, 23. jul 2017 09:44)

Ne, ali ce policajac da te zaustavi nakon naplatne rampe i posalje sa uplatnicom da platis kaznu pa nastavi dalje. Ideja nije losa da se stane na put bar jednom delu bahatih!

BMWF10

pre 6 godina

pa to pali samo na nekoj kracoj relaciji od par kilometara , kao sto ima u austriji i njemackoj i gde vec .. zove se section control .. a ko normalan da meri to na 100 ili vise kilometara uz pauze i sve nema logike!

Nikola

pre 6 godina

Iako i sam cesto voizm 160 na autoput (tempomat) iskreno se radujem. Ko cesto vozi autoputem zna sa kakvim se kamikazama susrecemo po autoputu, a na racun ovih sto kazu kako ce da voze 250 pa da piju kafu. Pa to je zato i napravljeno, ti vozis 250 da bi brze stigao ako od subotice do makedonije na svakih pola sata budes pravio pauzu, cisot sumnjam da ces voziti 250 vec ces smanjiti na 120. Koja je poentaa voziti 250, rizikovati zivot, potrositi cisternu goriva da bi popio kafu na pumpi.

gradinar

pre 6 godina

Не знам чему овако злобни коментари. Нису ово наши измислили, то функционише на многим другим местима.
Друго, просечна брзина није проблем, осим ако неко баш изразито дивља. Једном сам путовао БГ-ZG, а на почетку сам подесио путни компјутер на нулу. Мислио сам да сам све време возио 130 до 150km/h. Био сам убеђен да ће ми просек бити бар 120km/h, али кад сам се искључио са аутопута, погледао сам путни комп и тамо је писало да ми је просек 109km/h... Дакле, увек имате нека успорења, или застајкивања и просек буде мањи но што се чини. Наравно, овакво мерење није исто као кад километражу поделите са временом, али може бити показатељ.
Према томе, нема бриге...

mg

pre 6 godina

Tacno neki ce stati sa strane da popiju pivo i rucaju. Ali stvar je u tome sto su 70% trkaca na ulicama u svojim morisima i audijima dizel takve neopjevane stipse da bi radje dali bubreg nego platili sebi i jos nekome rucak. To su oni vozaci ljutih masina koji kukaju kad gorivo poskupi 2 centa po litru a parkiraju na krovu kuce ako treba samo da ne bi platili parking. I sad neko ocekuje da oni plate rucak?

Batalaka

pre 6 godina

Setio sam se ! Tahografe da ugrade svi ! Stop na rampi , pa kontrola. 400 hiljada vozila, , 150 evra tahograf, lepe pare za Vučićev budžet. Može da plati još „investitora“ ...

Milan

pre 6 godina

@Prst na celo
Turska; Ankara-Istanbul 150km/h.
Vozio sam u desetak zemalja i nigde me niko nije kaznio do 150km/h. Jedino su englezi dosadni ko stenice sa ogranicenjima

Dr

pre 6 godina

Naravno, narod je stoka i gledajte da nam i kožu sa leđa skinete
To što nam auta propadoše od puteva punih rupetina i kolotraza to nema nikakve veze sa vama

Strokavi mozak

pre 6 godina

Od presretaca je aktivan i beli 508, kao i serije 5 bele boje isto nije na BG table. A oni se prakticno ne mogu ne primetiti, nabiju se pozadi uz auto, ne koriste pokazivace pravca, strance ne jure koliko sam ja primetio. 

Ali da se nadovezem, ubedljivo su najgori gastrabajteri na putu, ali ubedljivo.
(Pera, 23. jul 2017 04:29)
Nemoj da te zavaraju jer tablice menjaju kako hoce video sam ih sa Ni,Ja,Ns tablicama.Imaju jos i crnog bmw,pasata i micubisi lansera evo.I da kaznjavaju i gastarbajtere i strance,samo njima je smesna kazna 2500din oko 20€.