Četvrtak, 15.06.2017.

08:55

Prva vožnja: Toyota Yaris (redizajn)

Izvor: B92

Prva vožnja: Toyota Yaris (redizajn) IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

2.0 i-VTEC DOHC

pre 6 godina

Zasto nisu stavili motor od 200 konja, sire tockove i po koji spojler. Prva liga. Ovako fino izgleda, samo je malo slab motor.

zoki

pre 6 godina

Posedujem i vozim Yarisa 2, od 2006, tek što je izašao. Motor 1,33.
Uzeo sam ga novog.. šta reći posle punih 10.godina... jednostavno i kratko.. prezadovoljan sam. Nikad bolji pazar nisam napravio..

Taj motor 1,33 deklarisan je kao 87KS, da bi posle par godina "revizija" isti taj motor deklarisan 101KS ili koliko već (možda i više) i opet je od 0-100 za 11,5 sekunde.
To mi baš nije jasno.. verovatno je trend prenaduvavanja karakteristika na papiru.

Neko reče da je to samo mali gradski auto, ehhh..
Bio sam sa njime svugde ... taj mali-veliki neće se postideti ni na auto putu, a ni na uzbrdici, ama baš ni drk... a ni da se uparkira ili izmanevriše sa njime digod..

Obuću nosim br.44 i nisam primetio da mi nešto smeta dok vozim, a ne žale se ni oni pozadi što sede.
Što se tiče utovara kabastih stvari za 5 sekundi se napravi prostor da stane u njega sve i svašta.

Mišljenja sam da ovim novim redizajnom nisu ništa mnogo napravili, osim šminke i savremene tehnologije.

Toyota daje sve na kašikicu, ali to što daje zaista traje, uverio sam se.
Moj sledeći auto će verovatno opet biti Toyota.
Ako ovaj budem prodavao to će biti samo zato što mi je dosadio, a ne zato da ga se rešim.

zoki

pre 6 godina

Da, zaboravio sam napisati.
Redovni servisi su oko 50-60€, a svaki 3-4 (veći servis) je oko 100€.
I to je to.
Servis vidite samo jednom godišnje.

atom

pre 6 godina

Kao i kod Mazde najvise se debatuje oko toga kako motor ubrzava kolika je snaga i obrtni moment.
Meni deluje da su vlasnici turbo motora navikli na veca ubrzanja i da nema nazad :-) Druga strana brani atmosferce jednostavnoscu resenja nizim TR odrzavanja i dugovecnijim motorom i tako ukrug.
Iz licnog iskustva dragi vozaci: sto manje citajte sirove fabricke podatke i manite se poredjenja cifara, jednostavno sedite u auto i na autoput, pa ako vam vam se motor ne svidja probajte brze i jace, ali uvek imajte neku ideju o buducim TR odrzavanja i servisnim intervalima i kvalitetu i ozbiljnosti kuca kod kojih auto odrzavate.
Dzaba sve cifre ako je subjektivan osecaj voznje los ili ako je auto preskup u odrzavanju.

rog

pre 6 godina

To da je teži ova Toyota teža za vožnju na dugim relacijama sa svim onim sistemima, može da kaže samo neko ko ne zna da vozi. 

(Ponovo blokirali Zemun i NBG zbog trka, 18. jun 2017 00:51)

Vozim 15 godina i presao sam pola Evrope kolima nekad i po 1600km u jednom pravcu. Ja bih rekao da vi ne znate da vozite a nemate ni osnovnu kulturu komunikacije kad vam je glavni argument u bilo kakvoj raspravi pljunuti na sagovornika.

nebojsa

pre 6 godina

@ 1,5 benz :
Stativa.
1.5 u osvezenom Yarisu je 2NR-FKE motor, u upotrebi od 2014 (Japan).
1.5 koje ti navodis su neke druge verzije 2NR motora, bez VVT-iE i Atkinsonovog ciklusa.

Pozdrav iz Toyota servisa...

Mikiveliki

pre 6 godina

Yaris је мали ауто, и он има мање комфора од аутомобила из већих класа. Да ли је довољно велик да би сте сњиме ишли на дужа, вишесатна путовања?, То је већ друга прича. Ако га упоређујете са југом, фићом или стојадином, онда ће Он сигурно однети победу. Ради се о ауту изврсног квалитета, веома практичног за град, и то би унајкраћем било све што је вредно помена, када је овај ауто у питању.

pedja

pre 6 godina

Vrhunski auto. Kvalitet i uzivanje u voznji svaki put. Uvek se iznova divim kako ovako mali auto daje tako puno. I motor, i snaga, i trap, i udobnost, i prostor, i potrosnja, sve je vrh. Nema manu, ima samo magiju koja vas osvaja..

Zuba

pre 6 godina

(preferisco dirti addio, 16. jun 2017 10:00)


Hvala ti. Kad sam pominjao put mislio sam do mora (Grcka) ili do Republike Srpske. Nemam porodicu i bio bih jedini u kolima. Voleo bih ja nov Yaris ali ne ide...tako da ostaje jedino polovan.

1,5 benz

pre 6 godina

1,5 бензинац, о коме је реч, више од 7 година се уграђује у Јарисе који су направљени (само) у Јапану, а намењени Јапанском и Америчком тржишту.
Јариси који су се, до скоро, производили ван Јапана (Тајланд, Француска..) имали су слабије агрегате.

rog

pre 6 godina

Pravo pitanje šta je to duga relacija? Koliko je to km ili sati vožnje? Da li je to auto put ili magistrala?
(Ponovo blokirali Zemun i NBG zbog trka, 18. jun 2017 00:51)

Nije u pitanju udobnost sedista nego automobila u toku voznje, njegovo ponasanje na autoputu, buka koju pravi motor i vazduh i slicno. Duge relacije su recimo 1000km autoputem, ili 600km do Crne gore. Meni je sediste bilo udobnije u automobilu C segmenta ali zato putovanje od 1000km u D segmentu je mnogo manje naporno. Razlog broj jedan sto kod manjeg auta je potrebno mnogo vise angazmana za voznju autoputem, korekcija volanom pri brzini od 120-130km/h dok kod veceg, verovatno zbog medjuosovinskog rastojanja je prilicno opusteno. Dok ne probas verovatno neces razumeti. Ja sam pre D segmenta mislio da je jedina razlika u velicini prtljaznika i prostoru za noge.

Sinisa

pre 6 godina

Vozim Yarisa druge generacije i sa njim svaki dan idem na posao i to 200 km u oba pravca ,i nije tacno da nije pogodan i za duze ralacije ! Imao sam automobile vise klase i nije bilo udobnije i jeftinije ! Motor od 1.3 kubika je sasvim dovoljan za nasu ravnicu . A od kada vozim Toyotu vise ne kupujem druge automobile .

Ponovo blokirali Zemun i NBG zbog trka

pre 6 godina

Nije problem za auto i motor ali jeste za vozaca i putnike. Tacnije nije problem ali je neudobnije i teze za voznju na duze relacije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (rog, 16. jun 2017 17:32) # Link komentara
--
Sigurno prijatnije i udobnije nego ekonomskim klasama najboljih putničkih aviona. To oko udobnosti je individualna stvar.
Kada sam posle par meseci ponovo seo u svog jugiića sve ostalo je bilo na strani novog auta. Sve sem udobnosti koja se nije razlikovala mnogo.Jugić je imao sedište sa naslonom za glavu, koje je meni bilo udobno. Pri čemu ne vozim krntiju, nego sam uzeo nov auto sa svim mogućim dodacima.
To da je teži ova Toyota teža za vožnju na dugim relacijama sa svim onim sistemima, može da kaže samo neko ko ne zna da vozi.

Pravo pitanje šta je to duga relacija? Koliko je to km ili sati vožnje? Da li je to auto put ili magistrala?

Drajver

pre 6 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1272215#k23823174

Slazem se, motor je bar na papiru nesto novo, vredno paznje i ako sve bude kako treba bice to bas dobar motor.
Samo po onome sto se zna ne bi trebalo da ima direktno ubrizgavanje goriva. I to namerno. Zasto? Zato sto bi to dovelo do situacije gde bi se zbog nove EU6c norme koja dolazi na snagu u EU morao ugraditi komplikovaniji i skuplji filter cestica. A poenta ovog motora i jeste bila da se pojednostavi i pojeftini proizvodnja, eksploatacija, smanji potrosnja zarad euro 6c norme i to uz savremeniji pristup sto su i uspeli sudeci po specifikacijama na papiru.
Inace ovo nije 1.5 atmo iz hibrida vec potpuno novi atmosverac. Ima ubedljivo najbolju efikasnost sagorevanja od svih benzinaca koji nemaju direktno ubrizgavanje goriva.
Na kraju ovo je jos jedan plus za nas jer nam je gorivo losijeg kvaliteta i opet izostaje upotreba komplikovanijeg filtera cestica kakav recimo vw mora ugradjivati u kombinaciji sa novim 1.5tsi motorom koji je opet razvijen primarno zbog nove eu6c norme izduvnih gasova.

Na kraju se opet dolazi do situacije gde oni sa vise prakse u eksploataciji novijih automobila i realnih prohteva imaju bolje misljenje o ovakvom motoru naspram onih koji nemaju toliko iskustva vec se vode specifikacijama sa papira.

Drajver

pre 6 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1272215#k23818416

Opet u teoriji da, ali u praksi i ne bas.

Uzimam sebe za primer jer sam bas taj 1.2tsi u najnovijoj izvedbi sa 86ks vozio skoro godinu dana. Za tu kubikazu i snagu motor je mali biser, resili su cak i probleme koje je imao ranije ali realna upotreba povisenog obrtnog momenta naspram atmo motora u gradu je upitna. Kada ne bi bilo zastoja, kada bi se sredila koordinacija semafora, kada bi svi vozili protocno ne bi bilo diskusije po tom pitanju ali u realnim uslovima gde je radnim danima zastoj i na auto putu od komande do minimum dusanovackog mosta + sve ostale vece saobracajnice turbo ne dolazi do izrazaja, cak stavise u takvim situacijama bi najbolje prolazili hibridi ali eto to nam je...

I opet se dodje do onoga da ne postoji unerzalna najbolja opcija vec se svako treba prilagoditi svojim potrebama. Inace u novi 1.0tsi i 1.5tsi vw pocinje sa ugradnjom komplikovanijih i skupljih filtera cestica sto to ovde nece biti slucaj.
A da li ce biti pogodan za duze relacije. Pa ako natrpate cetvoroclanu porodicu sa sve 100kg prtljaga i ocekujete protocnu voznju i preticanja uzbrdo nece 100% ali realno to nece nijedan ispod bar 2.000cm3 sa turbom.

Molder

pre 6 godina

@rog
Fiesta 1.0ecoboost,motor nagradjivan kao najbolji poslednjih nekoliko godina(ima verzija 125 i 140 ks)u najslabijoj ima 100ks,ima recimo 170 nm obrtni moment pri samo 1400 obrtaja,mnoogo vecu brzinu i ubrzanje nego tvoj plastikaner i to sve za 11600 evra...Sad je malo jasnije ko o pojmu pojma nema nadam se...

Prius

pre 6 godina

Malo statistike za neupućene.U celoj Evropi 80% svih prodatih novih Yarisa je hibrid. Ostatak od 20% dele svi ostali motori zajedno. U taj kolač bi trebao da se udene i eventualni turbo. Posto bogati zapad kupuje samo hibrid, a siromašni istok i Balkan auto na metar uz obaveznu cenu od 9.990 eur. tu jednostavno za skuplji turbo nema mesta. Auto je inace zamisljen da ujutro u špicu sanjivi odete na posao i uveče se umorni vratite kući, bez da pri tome razmišljate o kolima. Kakvo crno medjuubrzanje, visoki obrtaji i druge trice od ponedeljka do petka, ćuti i puzi u koloni...auto je remekdelo namenjeno za grad, verovatno najbolji auto u klasi.

rog

pre 6 godina

Motori i performanse najblaze receno zaostaju dve decenije za konkurencijom,a ove elektronske drangulije koji neki uporno promovisu kao "dokaz kvalitete" auta su tragikomicne...Ne kupujem playstation ili xbox,vec auto,kad budu znali to da naprave mozda i budu ozbiljna ponuda...
(Molder, 15. jun 2017 15:02)

Motor benzinski sa direktnim ubrizgavanjem, promenjivim ciklusom (oto, atkins), povisenim stepenom kompresije i vodenim hladjenjem izduvne grane a sve to u jeftinijem autu B segmenta po tebi zaostaju za konkurencijom. Ja bih rekao da nemas pojma. Nemoj samo da navodis automobile koji su daleko skuplji kao kontra primer.

rog

pre 6 godina

Najveća glupost, da neki auto nije za duge relacije. Ja ne znam koliko smo stotina i stotina hiljada km prešli našim stojadinom kad sam bio klinac. Kakav je to zamor za bilo koji kvalitetniji motor bez obzira da li je bebzinac, dizelaš, turbo ili atmosferac ako vozite dužu relaciju i a da pri tome nema kreni stani, a držite otprilike istu brzinu.
(Za normalne vozače ovo je odlična mašina, 16. jun 2017 11:18)

Nije problem za auto i motor ali jeste za vozaca i putnike. Tacnije nije problem ali je neudobnije i teze za voznju na duze relacije.

Za normalne vozače ovo je odlična mašina

pre 6 godina

Ovaj motor će biti radni konj. Još ako motor nema veliki servis, sve što treba je zamena ulja i filtera.

Ima sporije ubrzanje do 100km/h, što nije toliko bitno. Za realne uslove vožnje najbitnije je međuubrzanje od 80 do 100km/h zbog preticanja.
Što se tiče autoputa i onako je ograničnje 120km/h. Najbitnije je da auto tada krstari konstantnom brzinom.

Najveća glupost, da neki auto nije za duge relacije. Ja ne znam koliko smo stotina i stotina hiljada km prešli našim stojadinom kad sam bio klinac. Kakav je to zamor za bilo koji kvalitetniji motor bez obzira da li je bebzinac, dizelaš, turbo ili atmosferac ako vozite dužu relaciju i a da pri tome nema kreni stani, a držite otprilike istu brzinu.

preferisco dirti addio

pre 6 godina

@Zuba
Najduza relacija je bila 800 km u komadu, samo stajanje na pumpama da sunem kafu. Sasvim prihvatljiva voznja i nisam se raspao od umora. Za duza putovanja mu fali gepek koji je smijesan, jbg gradski auto je to, ali mogu lagano 4 osobe bez guranja da sjednu i da se voze 500 km

Vlad

pre 6 godina

Testirao prvu verziju, malo se zadavi drugoj bas tu gde bi trebao da ubrzava najbolje. Nije za visoke ljude preko 185, ni za cipele preko 44 :) Auris je druga prica ali i druga cena.

Z

pre 6 godina

Zato sto je motor podesen tako da bude izuzetno elastican u gradu, dakle da ga vozis na minimalnom broju obrtaja bez gusenja i sa sto manjom potrosnjom. To je najbitnije za takav auto, a cena je niza nego da kupis drugi model sa turbo motorom. Takodje je bitno i to sto izostanak turbine znaci jednostavnije i jeftinije odrzavanje sa manje kvarova u buducnosti - i to je bitno kod gradskog auta. Yaris je auto podesen za grad. Inace, taj 1,5 motor i njegovih 111KS sasvim su dovoljni i za brzu voznju autoputem. Ja se slazem da su turbo motori odlicni, ali su i nepotrebni kod gradskog auta, kod njih je potrebno da motor bude sto trajniji i zilaviji i elasticniji za voznju po gradu. Nisu dzaba oni ugradili taj motor, iako imaju turbo koji lako mogu da stave u Yarisa.
(Pilot, 15. jun 2017 13:43)
Nisam siguran bas.Turbo benzinci su elasticniji od atmo motora.I bolji za grad,postizu veci obrtni moment na jako malom broju obrtaja,dok se kod atmo motora mora zavrteti u visoke obrtaje.O trajnosti svi pricate napamet jer je jedino 1.2tsi imao problema.Ostali nisu imali nikakvih boljki.Ovaj auto se vozi po gradu,znaci nece doci do velike kilometraze,pre ce ostariti i biti zamenjen zbog toga.Izuzetak su taksisti,ali ovaj auto ni po jednom parametru nije za njih.

pedja

pre 6 godina

Niko na svetu nema atmosferac 1,5 sa 111ks. Ovi mali turbo motori jesu zanimljivi dok su novi ali kad pocne da riknjava turbina posle 60000 km pa redom mozete samo da placete. Ovaj tojotin motor moze da predje milion. Tvrdim da za grad ne postoje bolja kola. Ko je vozio zna o cemu pricam.

rog

pre 6 godina

Svaki redizajn....manje trosi za 10% i tisi u voznji i ko zna sta jos.Jos malo pa ce da trosi -2 litre na 100km
(AJA, 15. jun 2017 09:26)

Samo jos da objasnis kako smanjivanjem broja za odredjeni procenat manji od 100% moze da se dodje do 0, o minusu mozemo posle da brinemo.

Hehe

pre 6 godina

@(Ivan ZG, 15. jun 2017 11:57)

Jedino sto je Yaris cenovno konkurentan i hyundaiju i30 i i20, a realno, bilo koji auto iz C segmenta je klasa za bilo koji auto iz B segmenta, iz iskustva.

maxy

pre 6 godina

@zombi apokalipsa

evo ja konkretno uz prosečnu brzinu u Bg od 23 km/h baš često navlačim motor u visoke obrtaje. posebno ujutro u špicu od medaka do autokomande.

Pera

pre 6 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1272215#k23813439

Istina, ni meni taj deo nije jasan. Ono sto znam iz licnog iskustva je da turbo motori trose procentualno vise nego atmo sto se tice odstupanja od fabricki izmerene potrosnje. Isto tako znam da su u gradu ta odstupanja jos visa. Idu bolje, cinjenica ali isto tako im kratke relacije ne gode zbog postizanja radne temperature, zbog turbine, kao ni kreni-stani situacije. Jos jedna stvar, na visokim temperaturama preko odredjene granice se belezi pad performansi zbog toplog vazduha. Mozda sve to ima veze, verujem da postoji razlog, mozda su se orijentisali na pouzdanost, ko zna. Sve u svemu kao i sa svim motorima neki kompromis se mora napraviti.

Ja se samo nadam da ce novi auris koristiti novu platformu koju novi prius koristi te da ce biti laksi i sa utegnutijim upravljanjem i karoserijom pa ce ovaj novi 1.5 atmo biti nalik starom 1.6 atmo na njemu. Naravno jer bi mi takav auto legao a planiram zamenu.

Ovo cu sve nekako i da razumem ali mi nije jasno sta rade sa ovom korolom sada. Ove godine je predstavljen tek redizajn a ona je na odlazecoj platformi a sledece bi trebao doci novi auris. Isto tako i hyundai sa elantrom, valjda zato sto su im ti automobili primarno za neka druga trzista a ne Evropsko.

zombi apokalipsa

pre 6 godina

"U Toyoti objašnjavaju zašto je atmosferski motor od 1.5 litra dobio prednost u odnosu na razmatranu turbo alternativu. Razlog - većina vozača Yaris vozi u gradskim uslovima, gde je potrebniji veći obrtni moment umesto turiranje gasa do tačke pokretanja turbine."

ja ne znam ko je ovde lud, ali moderni turbo benzinci turbinu pokreću već na 1.500-1.600 obrtaja, istovremeno isporučujući maksimalni obrtni momenat sve negde do 4.000-4.500 obrtaja kada prelaze u zonu isporuke maksimalne snage. i baš zbog toga su pogodniji za vožnju po gradu, jer ne morate da ih terate u visoke obrtaje da bi ste dobili maksimalni obrtni momenat.

Molder

pre 6 godina

Motori i performanse najblaze receno zaostaju dve decenije za konkurencijom,a ove elektronske drangulije koji neki uporno promovisu kao "dokaz kvalitete" auta su tragikomicne...Ne kupujem playstation ili xbox,vec auto,kad budu znali to da naprave mozda i budu ozbiljna ponuda...

Pilot

pre 6 godina

@(Z, 15. jun 2017 10:00)

Zato sto je motor podesen tako da bude izuzetno elastican u gradu, dakle da ga vozis na minimalnom broju obrtaja bez gusenja i sa sto manjom potrosnjom. To je najbitnije za takav auto, a cena je niza nego da kupis drugi model sa turbo motorom. Takodje je bitno i to sto izostanak turbine znaci jednostavnije i jeftinije odrzavanje sa manje kvarova u buducnosti - i to je bitno kod gradskog auta. Yaris je auto podesen za grad. Inace, taj 1,5 motor i njegovih 111KS sasvim su dovoljni i za brzu voznju autoputem. Ja se slazem da su turbo motori odlicni, ali su i nepotrebni kod gradskog auta, kod njih je potrebno da motor bude sto trajniji i zilaviji i elasticniji za voznju po gradu. Nisu dzaba oni ugradili taj motor, iako imaju turbo koji lako mogu da stave u Yarisa.

preferisco dirti addio

pre 6 godina

Vozio sam yaris dvojku 5 godina, sad je kod drugog vec tri godine, nagurao je preko 100000 km bez i jedne jedine zamjerke, 90% gradska voznja.. ukupno 4 sijalice i akumulator su zamijenjeni na njemu, gume ne brojim naravno, servis 50e, 95 ako bas hoces u Toyoti da ga radis, potrosnja po gradu 7-8l otvoreno 5, parkiranje laganica
Ko pati od kvaliteta plastike u kabini, treba da zaobidje ovaj auto. Jer je bas bezvezna. Kome treba work-horse za po gradu, to je to, i prilicno je prostran i udoban za svoju klasu
Ova nova generacija je jos bolja

Ivan ZG

pre 6 godina

Ovo je najdorađeniji i najuniverzalniji mali auto na tržištu. Kada tome dodamo da su Hyundi, KIA i Honda dosta skuplji. Jedino Note može konkurirati cijenom i većim prostorom, ali ne i kvaltetom materijala, opremljenošću i motorizacijom.
Yaris je kvalitetan, dobro opremljen, dobro odmjerene cijene. Najbolje je što od druge opreme nadalje ima Safety paket u standardu. To obuhvaća preoznavanje znakova, automatsko kočenje, upozorenje na auto u mrtvom kutu, stražnju kameru i automatiku za zadržavanje u traci!!!
To mnogi mali auti ni nemaju u ponudi, dok drugi to stavljaju samo uz najjaču opremu sa najjačim motorom(!?) kao npr. Mazda 2, kao da je sigurnost bitna samo za one sa najjačim motorom.
Inače u auto stanu i dvometraši i na zadnu klupu!? Naravno ne istovremeno i naprijed i pozadi, ali svejedno je jako puno prostora u autu. Yaris je jedan od najviših malih auta. Ovjes je jako udoban (za razliku od onog u i20 koji me jako razočarao svojom tvrdoćom), a dobro drži cestu. Ono što je bila mana prošle generacije je magljenje vozačkog stakla. I po ljeti, ako padne kiša, mora se uključiti klima da odmagli staklo. Mislim da je ovaj 1.5 motor pun pogodak.
Ubrzanja su slabija, a okretni moment manji jer se išlo na to da motor bude maksimalno elstičan u niskim okretajima i da malo troši. Inače bi izvukli 130 KS kao Mazda, ali bi izgubili prve dvije karakteristike koje su im bitnije. A bitnije su i vozačima Yarisa.

Sale

pre 6 godina

Ovaj automobil kupuju ljudi koji nemaju pojma o tehnici, odnosno kupuje se "jer je lep".
Ko hoće dobre perfrom kupuje nešto drugo, npr. 1.0 ili 1.2 turbo sa 110 ili 115 KS.

dzigi

pre 6 godina

Mogli su da naprave i prednji branik sa funkcijom branika a ne krhkog ukrasa. I ako ga već definišu kao gradski auto, nedostaju mu ozbiljne zaštite karike, bočne i na branicima.

japanac

pre 6 godina

Ne znam zašto nema podataka za elektro-motor kod hibrida, kao ni ukupna snaga i cena tog i ostalih modela.
Pretpostavljam da je ova cena od oko 11k Eura tolika zbog carine...

Z

pre 6 godina

Razumem logiku Toyote i razloga sto nisu ubacili 1.2 turbo vec 1.5 atmo.Ali zasto je obrtni moment tako mali (136nm,uglavnom sada ovakvi motori imaju oko 160nm) i kako je moguce ovako sporo ubrzanje?111ks i masa oko 1040kg i treba mu 11sek do 100.Ibiza 1.0tsi 115ks ubrzava za 9.4,a 208 1.2puretech 110ks za 9.6.

Ivan ZG

pre 6 godina

Ovo je najdorađeniji i najuniverzalniji mali auto na tržištu. Kada tome dodamo da su Hyundi, KIA i Honda dosta skuplji. Jedino Note može konkurirati cijenom i većim prostorom, ali ne i kvaltetom materijala, opremljenošću i motorizacijom.
Yaris je kvalitetan, dobro opremljen, dobro odmjerene cijene. Najbolje je što od druge opreme nadalje ima Safety paket u standardu. To obuhvaća preoznavanje znakova, automatsko kočenje, upozorenje na auto u mrtvom kutu, stražnju kameru i automatiku za zadržavanje u traci!!!
To mnogi mali auti ni nemaju u ponudi, dok drugi to stavljaju samo uz najjaču opremu sa najjačim motorom(!?) kao npr. Mazda 2, kao da je sigurnost bitna samo za one sa najjačim motorom.
Inače u auto stanu i dvometraši i na zadnu klupu!? Naravno ne istovremeno i naprijed i pozadi, ali svejedno je jako puno prostora u autu. Yaris je jedan od najviših malih auta. Ovjes je jako udoban (za razliku od onog u i20 koji me jako razočarao svojom tvrdoćom), a dobro drži cestu. Ono što je bila mana prošle generacije je magljenje vozačkog stakla. I po ljeti, ako padne kiša, mora se uključiti klima da odmagli staklo. Mislim da je ovaj 1.5 motor pun pogodak.
Ubrzanja su slabija, a okretni moment manji jer se išlo na to da motor bude maksimalno elstičan u niskim okretajima i da malo troši. Inače bi izvukli 130 KS kao Mazda, ali bi izgubili prve dvije karakteristike koje su im bitnije. A bitnije su i vozačima Yarisa.

preferisco dirti addio

pre 6 godina

Vozio sam yaris dvojku 5 godina, sad je kod drugog vec tri godine, nagurao je preko 100000 km bez i jedne jedine zamjerke, 90% gradska voznja.. ukupno 4 sijalice i akumulator su zamijenjeni na njemu, gume ne brojim naravno, servis 50e, 95 ako bas hoces u Toyoti da ga radis, potrosnja po gradu 7-8l otvoreno 5, parkiranje laganica
Ko pati od kvaliteta plastike u kabini, treba da zaobidje ovaj auto. Jer je bas bezvezna. Kome treba work-horse za po gradu, to je to, i prilicno je prostran i udoban za svoju klasu
Ova nova generacija je jos bolja

Pilot

pre 6 godina

@(Z, 15. jun 2017 10:00)

Zato sto je motor podesen tako da bude izuzetno elastican u gradu, dakle da ga vozis na minimalnom broju obrtaja bez gusenja i sa sto manjom potrosnjom. To je najbitnije za takav auto, a cena je niza nego da kupis drugi model sa turbo motorom. Takodje je bitno i to sto izostanak turbine znaci jednostavnije i jeftinije odrzavanje sa manje kvarova u buducnosti - i to je bitno kod gradskog auta. Yaris je auto podesen za grad. Inace, taj 1,5 motor i njegovih 111KS sasvim su dovoljni i za brzu voznju autoputem. Ja se slazem da su turbo motori odlicni, ali su i nepotrebni kod gradskog auta, kod njih je potrebno da motor bude sto trajniji i zilaviji i elasticniji za voznju po gradu. Nisu dzaba oni ugradili taj motor, iako imaju turbo koji lako mogu da stave u Yarisa.

Prius

pre 6 godina

Malo statistike za neupućene.U celoj Evropi 80% svih prodatih novih Yarisa je hibrid. Ostatak od 20% dele svi ostali motori zajedno. U taj kolač bi trebao da se udene i eventualni turbo. Posto bogati zapad kupuje samo hibrid, a siromašni istok i Balkan auto na metar uz obaveznu cenu od 9.990 eur. tu jednostavno za skuplji turbo nema mesta. Auto je inace zamisljen da ujutro u špicu sanjivi odete na posao i uveče se umorni vratite kući, bez da pri tome razmišljate o kolima. Kakvo crno medjuubrzanje, visoki obrtaji i druge trice od ponedeljka do petka, ćuti i puzi u koloni...auto je remekdelo namenjeno za grad, verovatno najbolji auto u klasi.

rog

pre 6 godina

Motori i performanse najblaze receno zaostaju dve decenije za konkurencijom,a ove elektronske drangulije koji neki uporno promovisu kao "dokaz kvalitete" auta su tragikomicne...Ne kupujem playstation ili xbox,vec auto,kad budu znali to da naprave mozda i budu ozbiljna ponuda...
(Molder, 15. jun 2017 15:02)

Motor benzinski sa direktnim ubrizgavanjem, promenjivim ciklusom (oto, atkins), povisenim stepenom kompresije i vodenim hladjenjem izduvne grane a sve to u jeftinijem autu B segmenta po tebi zaostaju za konkurencijom. Ja bih rekao da nemas pojma. Nemoj samo da navodis automobile koji su daleko skuplji kao kontra primer.

pedja

pre 6 godina

Niko na svetu nema atmosferac 1,5 sa 111ks. Ovi mali turbo motori jesu zanimljivi dok su novi ali kad pocne da riknjava turbina posle 60000 km pa redom mozete samo da placete. Ovaj tojotin motor moze da predje milion. Tvrdim da za grad ne postoje bolja kola. Ko je vozio zna o cemu pricam.

zombi apokalipsa

pre 6 godina

"U Toyoti objašnjavaju zašto je atmosferski motor od 1.5 litra dobio prednost u odnosu na razmatranu turbo alternativu. Razlog - većina vozača Yaris vozi u gradskim uslovima, gde je potrebniji veći obrtni moment umesto turiranje gasa do tačke pokretanja turbine."

ja ne znam ko je ovde lud, ali moderni turbo benzinci turbinu pokreću već na 1.500-1.600 obrtaja, istovremeno isporučujući maksimalni obrtni momenat sve negde do 4.000-4.500 obrtaja kada prelaze u zonu isporuke maksimalne snage. i baš zbog toga su pogodniji za vožnju po gradu, jer ne morate da ih terate u visoke obrtaje da bi ste dobili maksimalni obrtni momenat.

Za normalne vozače ovo je odlična mašina

pre 6 godina

Ovaj motor će biti radni konj. Još ako motor nema veliki servis, sve što treba je zamena ulja i filtera.

Ima sporije ubrzanje do 100km/h, što nije toliko bitno. Za realne uslove vožnje najbitnije je međuubrzanje od 80 do 100km/h zbog preticanja.
Što se tiče autoputa i onako je ograničnje 120km/h. Najbitnije je da auto tada krstari konstantnom brzinom.

Najveća glupost, da neki auto nije za duge relacije. Ja ne znam koliko smo stotina i stotina hiljada km prešli našim stojadinom kad sam bio klinac. Kakav je to zamor za bilo koji kvalitetniji motor bez obzira da li je bebzinac, dizelaš, turbo ili atmosferac ako vozite dužu relaciju i a da pri tome nema kreni stani, a držite otprilike istu brzinu.

dzigi

pre 6 godina

Mogli su da naprave i prednji branik sa funkcijom branika a ne krhkog ukrasa. I ako ga već definišu kao gradski auto, nedostaju mu ozbiljne zaštite karike, bočne i na branicima.

Z

pre 6 godina

Razumem logiku Toyote i razloga sto nisu ubacili 1.2 turbo vec 1.5 atmo.Ali zasto je obrtni moment tako mali (136nm,uglavnom sada ovakvi motori imaju oko 160nm) i kako je moguce ovako sporo ubrzanje?111ks i masa oko 1040kg i treba mu 11sek do 100.Ibiza 1.0tsi 115ks ubrzava za 9.4,a 208 1.2puretech 110ks za 9.6.

preferisco dirti addio

pre 6 godina

@Zuba
Najduza relacija je bila 800 km u komadu, samo stajanje na pumpama da sunem kafu. Sasvim prihvatljiva voznja i nisam se raspao od umora. Za duza putovanja mu fali gepek koji je smijesan, jbg gradski auto je to, ali mogu lagano 4 osobe bez guranja da sjednu i da se voze 500 km

Sinisa

pre 6 godina

Vozim Yarisa druge generacije i sa njim svaki dan idem na posao i to 200 km u oba pravca ,i nije tacno da nije pogodan i za duze ralacije ! Imao sam automobile vise klase i nije bilo udobnije i jeftinije ! Motor od 1.3 kubika je sasvim dovoljan za nasu ravnicu . A od kada vozim Toyotu vise ne kupujem druge automobile .

maxy

pre 6 godina

@zombi apokalipsa

evo ja konkretno uz prosečnu brzinu u Bg od 23 km/h baš često navlačim motor u visoke obrtaje. posebno ujutro u špicu od medaka do autokomande.

pedja

pre 6 godina

Vrhunski auto. Kvalitet i uzivanje u voznji svaki put. Uvek se iznova divim kako ovako mali auto daje tako puno. I motor, i snaga, i trap, i udobnost, i prostor, i potrosnja, sve je vrh. Nema manu, ima samo magiju koja vas osvaja..

rog

pre 6 godina

Svaki redizajn....manje trosi za 10% i tisi u voznji i ko zna sta jos.Jos malo pa ce da trosi -2 litre na 100km
(AJA, 15. jun 2017 09:26)

Samo jos da objasnis kako smanjivanjem broja za odredjeni procenat manji od 100% moze da se dodje do 0, o minusu mozemo posle da brinemo.

japanac

pre 6 godina

Ne znam zašto nema podataka za elektro-motor kod hibrida, kao ni ukupna snaga i cena tog i ostalih modela.
Pretpostavljam da je ova cena od oko 11k Eura tolika zbog carine...

rog

pre 6 godina

Najveća glupost, da neki auto nije za duge relacije. Ja ne znam koliko smo stotina i stotina hiljada km prešli našim stojadinom kad sam bio klinac. Kakav je to zamor za bilo koji kvalitetniji motor bez obzira da li je bebzinac, dizelaš, turbo ili atmosferac ako vozite dužu relaciju i a da pri tome nema kreni stani, a držite otprilike istu brzinu.
(Za normalne vozače ovo je odlična mašina, 16. jun 2017 11:18)

Nije problem za auto i motor ali jeste za vozaca i putnike. Tacnije nije problem ali je neudobnije i teze za voznju na duze relacije.

rog

pre 6 godina

Pravo pitanje šta je to duga relacija? Koliko je to km ili sati vožnje? Da li je to auto put ili magistrala?
(Ponovo blokirali Zemun i NBG zbog trka, 18. jun 2017 00:51)

Nije u pitanju udobnost sedista nego automobila u toku voznje, njegovo ponasanje na autoputu, buka koju pravi motor i vazduh i slicno. Duge relacije su recimo 1000km autoputem, ili 600km do Crne gore. Meni je sediste bilo udobnije u automobilu C segmenta ali zato putovanje od 1000km u D segmentu je mnogo manje naporno. Razlog broj jedan sto kod manjeg auta je potrebno mnogo vise angazmana za voznju autoputem, korekcija volanom pri brzini od 120-130km/h dok kod veceg, verovatno zbog medjuosovinskog rastojanja je prilicno opusteno. Dok ne probas verovatno neces razumeti. Ja sam pre D segmenta mislio da je jedina razlika u velicini prtljaznika i prostoru za noge.

Hehe

pre 6 godina

@(Ivan ZG, 15. jun 2017 11:57)

Jedino sto je Yaris cenovno konkurentan i hyundaiju i30 i i20, a realno, bilo koji auto iz C segmenta je klasa za bilo koji auto iz B segmenta, iz iskustva.

nebojsa

pre 6 godina

@ 1,5 benz :
Stativa.
1.5 u osvezenom Yarisu je 2NR-FKE motor, u upotrebi od 2014 (Japan).
1.5 koje ti navodis su neke druge verzije 2NR motora, bez VVT-iE i Atkinsonovog ciklusa.

Pozdrav iz Toyota servisa...

Drajver

pre 6 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1272215#k23818416

Opet u teoriji da, ali u praksi i ne bas.

Uzimam sebe za primer jer sam bas taj 1.2tsi u najnovijoj izvedbi sa 86ks vozio skoro godinu dana. Za tu kubikazu i snagu motor je mali biser, resili su cak i probleme koje je imao ranije ali realna upotreba povisenog obrtnog momenta naspram atmo motora u gradu je upitna. Kada ne bi bilo zastoja, kada bi se sredila koordinacija semafora, kada bi svi vozili protocno ne bi bilo diskusije po tom pitanju ali u realnim uslovima gde je radnim danima zastoj i na auto putu od komande do minimum dusanovackog mosta + sve ostale vece saobracajnice turbo ne dolazi do izrazaja, cak stavise u takvim situacijama bi najbolje prolazili hibridi ali eto to nam je...

I opet se dodje do onoga da ne postoji unerzalna najbolja opcija vec se svako treba prilagoditi svojim potrebama. Inace u novi 1.0tsi i 1.5tsi vw pocinje sa ugradnjom komplikovanijih i skupljih filtera cestica sto to ovde nece biti slucaj.
A da li ce biti pogodan za duze relacije. Pa ako natrpate cetvoroclanu porodicu sa sve 100kg prtljaga i ocekujete protocnu voznju i preticanja uzbrdo nece 100% ali realno to nece nijedan ispod bar 2.000cm3 sa turbom.

Vlad

pre 6 godina

Testirao prvu verziju, malo se zadavi drugoj bas tu gde bi trebao da ubrzava najbolje. Nije za visoke ljude preko 185, ni za cipele preko 44 :) Auris je druga prica ali i druga cena.

Z

pre 6 godina

Zato sto je motor podesen tako da bude izuzetno elastican u gradu, dakle da ga vozis na minimalnom broju obrtaja bez gusenja i sa sto manjom potrosnjom. To je najbitnije za takav auto, a cena je niza nego da kupis drugi model sa turbo motorom. Takodje je bitno i to sto izostanak turbine znaci jednostavnije i jeftinije odrzavanje sa manje kvarova u buducnosti - i to je bitno kod gradskog auta. Yaris je auto podesen za grad. Inace, taj 1,5 motor i njegovih 111KS sasvim su dovoljni i za brzu voznju autoputem. Ja se slazem da su turbo motori odlicni, ali su i nepotrebni kod gradskog auta, kod njih je potrebno da motor bude sto trajniji i zilaviji i elasticniji za voznju po gradu. Nisu dzaba oni ugradili taj motor, iako imaju turbo koji lako mogu da stave u Yarisa.
(Pilot, 15. jun 2017 13:43)
Nisam siguran bas.Turbo benzinci su elasticniji od atmo motora.I bolji za grad,postizu veci obrtni moment na jako malom broju obrtaja,dok se kod atmo motora mora zavrteti u visoke obrtaje.O trajnosti svi pricate napamet jer je jedino 1.2tsi imao problema.Ostali nisu imali nikakvih boljki.Ovaj auto se vozi po gradu,znaci nece doci do velike kilometraze,pre ce ostariti i biti zamenjen zbog toga.Izuzetak su taksisti,ali ovaj auto ni po jednom parametru nije za njih.

Ponovo blokirali Zemun i NBG zbog trka

pre 6 godina

Nije problem za auto i motor ali jeste za vozaca i putnike. Tacnije nije problem ali je neudobnije i teze za voznju na duze relacije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (rog, 16. jun 2017 17:32) # Link komentara
--
Sigurno prijatnije i udobnije nego ekonomskim klasama najboljih putničkih aviona. To oko udobnosti je individualna stvar.
Kada sam posle par meseci ponovo seo u svog jugiića sve ostalo je bilo na strani novog auta. Sve sem udobnosti koja se nije razlikovala mnogo.Jugić je imao sedište sa naslonom za glavu, koje je meni bilo udobno. Pri čemu ne vozim krntiju, nego sam uzeo nov auto sa svim mogućim dodacima.
To da je teži ova Toyota teža za vožnju na dugim relacijama sa svim onim sistemima, može da kaže samo neko ko ne zna da vozi.

Pravo pitanje šta je to duga relacija? Koliko je to km ili sati vožnje? Da li je to auto put ili magistrala?

Pera

pre 6 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1272215#k23813439

Istina, ni meni taj deo nije jasan. Ono sto znam iz licnog iskustva je da turbo motori trose procentualno vise nego atmo sto se tice odstupanja od fabricki izmerene potrosnje. Isto tako znam da su u gradu ta odstupanja jos visa. Idu bolje, cinjenica ali isto tako im kratke relacije ne gode zbog postizanja radne temperature, zbog turbine, kao ni kreni-stani situacije. Jos jedna stvar, na visokim temperaturama preko odredjene granice se belezi pad performansi zbog toplog vazduha. Mozda sve to ima veze, verujem da postoji razlog, mozda su se orijentisali na pouzdanost, ko zna. Sve u svemu kao i sa svim motorima neki kompromis se mora napraviti.

Ja se samo nadam da ce novi auris koristiti novu platformu koju novi prius koristi te da ce biti laksi i sa utegnutijim upravljanjem i karoserijom pa ce ovaj novi 1.5 atmo biti nalik starom 1.6 atmo na njemu. Naravno jer bi mi takav auto legao a planiram zamenu.

Ovo cu sve nekako i da razumem ali mi nije jasno sta rade sa ovom korolom sada. Ove godine je predstavljen tek redizajn a ona je na odlazecoj platformi a sledece bi trebao doci novi auris. Isto tako i hyundai sa elantrom, valjda zato sto su im ti automobili primarno za neka druga trzista a ne Evropsko.

Drajver

pre 6 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1272215#k23823174

Slazem se, motor je bar na papiru nesto novo, vredno paznje i ako sve bude kako treba bice to bas dobar motor.
Samo po onome sto se zna ne bi trebalo da ima direktno ubrizgavanje goriva. I to namerno. Zasto? Zato sto bi to dovelo do situacije gde bi se zbog nove EU6c norme koja dolazi na snagu u EU morao ugraditi komplikovaniji i skuplji filter cestica. A poenta ovog motora i jeste bila da se pojednostavi i pojeftini proizvodnja, eksploatacija, smanji potrosnja zarad euro 6c norme i to uz savremeniji pristup sto su i uspeli sudeci po specifikacijama na papiru.
Inace ovo nije 1.5 atmo iz hibrida vec potpuno novi atmosverac. Ima ubedljivo najbolju efikasnost sagorevanja od svih benzinaca koji nemaju direktno ubrizgavanje goriva.
Na kraju ovo je jos jedan plus za nas jer nam je gorivo losijeg kvaliteta i opet izostaje upotreba komplikovanijeg filtera cestica kakav recimo vw mora ugradjivati u kombinaciji sa novim 1.5tsi motorom koji je opet razvijen primarno zbog nove eu6c norme izduvnih gasova.

Na kraju se opet dolazi do situacije gde oni sa vise prakse u eksploataciji novijih automobila i realnih prohteva imaju bolje misljenje o ovakvom motoru naspram onih koji nemaju toliko iskustva vec se vode specifikacijama sa papira.

Mikiveliki

pre 6 godina

Yaris је мали ауто, и он има мање комфора од аутомобила из већих класа. Да ли је довољно велик да би сте сњиме ишли на дужа, вишесатна путовања?, То је већ друга прича. Ако га упоређујете са југом, фићом или стојадином, онда ће Он сигурно однети победу. Ради се о ауту изврсног квалитета, веома практичног за град, и то би унајкраћем било све што је вредно помена, када је овај ауто у питању.

Molder

pre 6 godina

Motori i performanse najblaze receno zaostaju dve decenije za konkurencijom,a ove elektronske drangulije koji neki uporno promovisu kao "dokaz kvalitete" auta su tragikomicne...Ne kupujem playstation ili xbox,vec auto,kad budu znali to da naprave mozda i budu ozbiljna ponuda...

Molder

pre 6 godina

@rog
Fiesta 1.0ecoboost,motor nagradjivan kao najbolji poslednjih nekoliko godina(ima verzija 125 i 140 ks)u najslabijoj ima 100ks,ima recimo 170 nm obrtni moment pri samo 1400 obrtaja,mnoogo vecu brzinu i ubrzanje nego tvoj plastikaner i to sve za 11600 evra...Sad je malo jasnije ko o pojmu pojma nema nadam se...

Zuba

pre 6 godina

(preferisco dirti addio, 16. jun 2017 10:00)


Hvala ti. Kad sam pominjao put mislio sam do mora (Grcka) ili do Republike Srpske. Nemam porodicu i bio bih jedini u kolima. Voleo bih ja nov Yaris ali ne ide...tako da ostaje jedino polovan.

rog

pre 6 godina

To da je teži ova Toyota teža za vožnju na dugim relacijama sa svim onim sistemima, može da kaže samo neko ko ne zna da vozi. 

(Ponovo blokirali Zemun i NBG zbog trka, 18. jun 2017 00:51)

Vozim 15 godina i presao sam pola Evrope kolima nekad i po 1600km u jednom pravcu. Ja bih rekao da vi ne znate da vozite a nemate ni osnovnu kulturu komunikacije kad vam je glavni argument u bilo kakvoj raspravi pljunuti na sagovornika.

zoki

pre 6 godina

Posedujem i vozim Yarisa 2, od 2006, tek što je izašao. Motor 1,33.
Uzeo sam ga novog.. šta reći posle punih 10.godina... jednostavno i kratko.. prezadovoljan sam. Nikad bolji pazar nisam napravio..

Taj motor 1,33 deklarisan je kao 87KS, da bi posle par godina "revizija" isti taj motor deklarisan 101KS ili koliko već (možda i više) i opet je od 0-100 za 11,5 sekunde.
To mi baš nije jasno.. verovatno je trend prenaduvavanja karakteristika na papiru.

Neko reče da je to samo mali gradski auto, ehhh..
Bio sam sa njime svugde ... taj mali-veliki neće se postideti ni na auto putu, a ni na uzbrdici, ama baš ni drk... a ni da se uparkira ili izmanevriše sa njime digod..

Obuću nosim br.44 i nisam primetio da mi nešto smeta dok vozim, a ne žale se ni oni pozadi što sede.
Što se tiče utovara kabastih stvari za 5 sekundi se napravi prostor da stane u njega sve i svašta.

Mišljenja sam da ovim novim redizajnom nisu ništa mnogo napravili, osim šminke i savremene tehnologije.

Toyota daje sve na kašikicu, ali to što daje zaista traje, uverio sam se.
Moj sledeći auto će verovatno opet biti Toyota.
Ako ovaj budem prodavao to će biti samo zato što mi je dosadio, a ne zato da ga se rešim.

zoki

pre 6 godina

Da, zaboravio sam napisati.
Redovni servisi su oko 50-60€, a svaki 3-4 (veći servis) je oko 100€.
I to je to.
Servis vidite samo jednom godišnje.

atom

pre 6 godina

Kao i kod Mazde najvise se debatuje oko toga kako motor ubrzava kolika je snaga i obrtni moment.
Meni deluje da su vlasnici turbo motora navikli na veca ubrzanja i da nema nazad :-) Druga strana brani atmosferce jednostavnoscu resenja nizim TR odrzavanja i dugovecnijim motorom i tako ukrug.
Iz licnog iskustva dragi vozaci: sto manje citajte sirove fabricke podatke i manite se poredjenja cifara, jednostavno sedite u auto i na autoput, pa ako vam vam se motor ne svidja probajte brze i jace, ali uvek imajte neku ideju o buducim TR odrzavanja i servisnim intervalima i kvalitetu i ozbiljnosti kuca kod kojih auto odrzavate.
Dzaba sve cifre ako je subjektivan osecaj voznje los ili ako je auto preskup u odrzavanju.

Sale

pre 6 godina

Ovaj automobil kupuju ljudi koji nemaju pojma o tehnici, odnosno kupuje se "jer je lep".
Ko hoće dobre perfrom kupuje nešto drugo, npr. 1.0 ili 1.2 turbo sa 110 ili 115 KS.

1,5 benz

pre 6 godina

1,5 бензинац, о коме је реч, више од 7 година се уграђује у Јарисе који су направљени (само) у Јапану, а намењени Јапанском и Америчком тржишту.
Јариси који су се, до скоро, производили ван Јапана (Тајланд, Француска..) имали су слабије агрегате.

2.0 i-VTEC DOHC

pre 6 godina

Zasto nisu stavili motor od 200 konja, sire tockove i po koji spojler. Prva liga. Ovako fino izgleda, samo je malo slab motor.

Sale

pre 6 godina

Ovaj automobil kupuju ljudi koji nemaju pojma o tehnici, odnosno kupuje se "jer je lep".
Ko hoće dobre perfrom kupuje nešto drugo, npr. 1.0 ili 1.2 turbo sa 110 ili 115 KS.

Molder

pre 6 godina

Motori i performanse najblaze receno zaostaju dve decenije za konkurencijom,a ove elektronske drangulije koji neki uporno promovisu kao "dokaz kvalitete" auta su tragikomicne...Ne kupujem playstation ili xbox,vec auto,kad budu znali to da naprave mozda i budu ozbiljna ponuda...

Z

pre 6 godina

Razumem logiku Toyote i razloga sto nisu ubacili 1.2 turbo vec 1.5 atmo.Ali zasto je obrtni moment tako mali (136nm,uglavnom sada ovakvi motori imaju oko 160nm) i kako je moguce ovako sporo ubrzanje?111ks i masa oko 1040kg i treba mu 11sek do 100.Ibiza 1.0tsi 115ks ubrzava za 9.4,a 208 1.2puretech 110ks za 9.6.

Molder

pre 6 godina

@rog
Fiesta 1.0ecoboost,motor nagradjivan kao najbolji poslednjih nekoliko godina(ima verzija 125 i 140 ks)u najslabijoj ima 100ks,ima recimo 170 nm obrtni moment pri samo 1400 obrtaja,mnoogo vecu brzinu i ubrzanje nego tvoj plastikaner i to sve za 11600 evra...Sad je malo jasnije ko o pojmu pojma nema nadam se...

zombi apokalipsa

pre 6 godina

"U Toyoti objašnjavaju zašto je atmosferski motor od 1.5 litra dobio prednost u odnosu na razmatranu turbo alternativu. Razlog - većina vozača Yaris vozi u gradskim uslovima, gde je potrebniji veći obrtni moment umesto turiranje gasa do tačke pokretanja turbine."

ja ne znam ko je ovde lud, ali moderni turbo benzinci turbinu pokreću već na 1.500-1.600 obrtaja, istovremeno isporučujući maksimalni obrtni momenat sve negde do 4.000-4.500 obrtaja kada prelaze u zonu isporuke maksimalne snage. i baš zbog toga su pogodniji za vožnju po gradu, jer ne morate da ih terate u visoke obrtaje da bi ste dobili maksimalni obrtni momenat.

1,5 benz

pre 6 godina

1,5 бензинац, о коме је реч, више од 7 година се уграђује у Јарисе који су направљени (само) у Јапану, а намењени Јапанском и Америчком тржишту.
Јариси који су се, до скоро, производили ван Јапана (Тајланд, Француска..) имали су слабије агрегате.

Mikiveliki

pre 6 godina

Yaris је мали ауто, и он има мање комфора од аутомобила из већих класа. Да ли је довољно велик да би сте сњиме ишли на дужа, вишесатна путовања?, То је већ друга прича. Ако га упоређујете са југом, фићом или стојадином, онда ће Он сигурно однети победу. Ради се о ауту изврсног квалитета, веома практичног за град, и то би унајкраћем било све што је вредно помена, када је овај ауто у питању.

rog

pre 6 godina

Svaki redizajn....manje trosi za 10% i tisi u voznji i ko zna sta jos.Jos malo pa ce da trosi -2 litre na 100km
(AJA, 15. jun 2017 09:26)

Samo jos da objasnis kako smanjivanjem broja za odredjeni procenat manji od 100% moze da se dodje do 0, o minusu mozemo posle da brinemo.

Hehe

pre 6 godina

@(Ivan ZG, 15. jun 2017 11:57)

Jedino sto je Yaris cenovno konkurentan i hyundaiju i30 i i20, a realno, bilo koji auto iz C segmenta je klasa za bilo koji auto iz B segmenta, iz iskustva.

pedja

pre 6 godina

Niko na svetu nema atmosferac 1,5 sa 111ks. Ovi mali turbo motori jesu zanimljivi dok su novi ali kad pocne da riknjava turbina posle 60000 km pa redom mozete samo da placete. Ovaj tojotin motor moze da predje milion. Tvrdim da za grad ne postoje bolja kola. Ko je vozio zna o cemu pricam.

Z

pre 6 godina

Zato sto je motor podesen tako da bude izuzetno elastican u gradu, dakle da ga vozis na minimalnom broju obrtaja bez gusenja i sa sto manjom potrosnjom. To je najbitnije za takav auto, a cena je niza nego da kupis drugi model sa turbo motorom. Takodje je bitno i to sto izostanak turbine znaci jednostavnije i jeftinije odrzavanje sa manje kvarova u buducnosti - i to je bitno kod gradskog auta. Yaris je auto podesen za grad. Inace, taj 1,5 motor i njegovih 111KS sasvim su dovoljni i za brzu voznju autoputem. Ja se slazem da su turbo motori odlicni, ali su i nepotrebni kod gradskog auta, kod njih je potrebno da motor bude sto trajniji i zilaviji i elasticniji za voznju po gradu. Nisu dzaba oni ugradili taj motor, iako imaju turbo koji lako mogu da stave u Yarisa.
(Pilot, 15. jun 2017 13:43)
Nisam siguran bas.Turbo benzinci su elasticniji od atmo motora.I bolji za grad,postizu veci obrtni moment na jako malom broju obrtaja,dok se kod atmo motora mora zavrteti u visoke obrtaje.O trajnosti svi pricate napamet jer je jedino 1.2tsi imao problema.Ostali nisu imali nikakvih boljki.Ovaj auto se vozi po gradu,znaci nece doci do velike kilometraze,pre ce ostariti i biti zamenjen zbog toga.Izuzetak su taksisti,ali ovaj auto ni po jednom parametru nije za njih.

Ivan ZG

pre 6 godina

Ovo je najdorađeniji i najuniverzalniji mali auto na tržištu. Kada tome dodamo da su Hyundi, KIA i Honda dosta skuplji. Jedino Note može konkurirati cijenom i većim prostorom, ali ne i kvaltetom materijala, opremljenošću i motorizacijom.
Yaris je kvalitetan, dobro opremljen, dobro odmjerene cijene. Najbolje je što od druge opreme nadalje ima Safety paket u standardu. To obuhvaća preoznavanje znakova, automatsko kočenje, upozorenje na auto u mrtvom kutu, stražnju kameru i automatiku za zadržavanje u traci!!!
To mnogi mali auti ni nemaju u ponudi, dok drugi to stavljaju samo uz najjaču opremu sa najjačim motorom(!?) kao npr. Mazda 2, kao da je sigurnost bitna samo za one sa najjačim motorom.
Inače u auto stanu i dvometraši i na zadnu klupu!? Naravno ne istovremeno i naprijed i pozadi, ali svejedno je jako puno prostora u autu. Yaris je jedan od najviših malih auta. Ovjes je jako udoban (za razliku od onog u i20 koji me jako razočarao svojom tvrdoćom), a dobro drži cestu. Ono što je bila mana prošle generacije je magljenje vozačkog stakla. I po ljeti, ako padne kiša, mora se uključiti klima da odmagli staklo. Mislim da je ovaj 1.5 motor pun pogodak.
Ubrzanja su slabija, a okretni moment manji jer se išlo na to da motor bude maksimalno elstičan u niskim okretajima i da malo troši. Inače bi izvukli 130 KS kao Mazda, ali bi izgubili prve dvije karakteristike koje su im bitnije. A bitnije su i vozačima Yarisa.

dzigi

pre 6 godina

Mogli su da naprave i prednji branik sa funkcijom branika a ne krhkog ukrasa. I ako ga već definišu kao gradski auto, nedostaju mu ozbiljne zaštite karike, bočne i na branicima.

Pilot

pre 6 godina

@(Z, 15. jun 2017 10:00)

Zato sto je motor podesen tako da bude izuzetno elastican u gradu, dakle da ga vozis na minimalnom broju obrtaja bez gusenja i sa sto manjom potrosnjom. To je najbitnije za takav auto, a cena je niza nego da kupis drugi model sa turbo motorom. Takodje je bitno i to sto izostanak turbine znaci jednostavnije i jeftinije odrzavanje sa manje kvarova u buducnosti - i to je bitno kod gradskog auta. Yaris je auto podesen za grad. Inace, taj 1,5 motor i njegovih 111KS sasvim su dovoljni i za brzu voznju autoputem. Ja se slazem da su turbo motori odlicni, ali su i nepotrebni kod gradskog auta, kod njih je potrebno da motor bude sto trajniji i zilaviji i elasticniji za voznju po gradu. Nisu dzaba oni ugradili taj motor, iako imaju turbo koji lako mogu da stave u Yarisa.

2.0 i-VTEC DOHC

pre 6 godina

Zasto nisu stavili motor od 200 konja, sire tockove i po koji spojler. Prva liga. Ovako fino izgleda, samo je malo slab motor.

pedja

pre 6 godina

Vrhunski auto. Kvalitet i uzivanje u voznji svaki put. Uvek se iznova divim kako ovako mali auto daje tako puno. I motor, i snaga, i trap, i udobnost, i prostor, i potrosnja, sve je vrh. Nema manu, ima samo magiju koja vas osvaja..

preferisco dirti addio

pre 6 godina

Vozio sam yaris dvojku 5 godina, sad je kod drugog vec tri godine, nagurao je preko 100000 km bez i jedne jedine zamjerke, 90% gradska voznja.. ukupno 4 sijalice i akumulator su zamijenjeni na njemu, gume ne brojim naravno, servis 50e, 95 ako bas hoces u Toyoti da ga radis, potrosnja po gradu 7-8l otvoreno 5, parkiranje laganica
Ko pati od kvaliteta plastike u kabini, treba da zaobidje ovaj auto. Jer je bas bezvezna. Kome treba work-horse za po gradu, to je to, i prilicno je prostran i udoban za svoju klasu
Ova nova generacija je jos bolja

Prius

pre 6 godina

Malo statistike za neupućene.U celoj Evropi 80% svih prodatih novih Yarisa je hibrid. Ostatak od 20% dele svi ostali motori zajedno. U taj kolač bi trebao da se udene i eventualni turbo. Posto bogati zapad kupuje samo hibrid, a siromašni istok i Balkan auto na metar uz obaveznu cenu od 9.990 eur. tu jednostavno za skuplji turbo nema mesta. Auto je inace zamisljen da ujutro u špicu sanjivi odete na posao i uveče se umorni vratite kući, bez da pri tome razmišljate o kolima. Kakvo crno medjuubrzanje, visoki obrtaji i druge trice od ponedeljka do petka, ćuti i puzi u koloni...auto je remekdelo namenjeno za grad, verovatno najbolji auto u klasi.

rog

pre 6 godina

Pravo pitanje šta je to duga relacija? Koliko je to km ili sati vožnje? Da li je to auto put ili magistrala?
(Ponovo blokirali Zemun i NBG zbog trka, 18. jun 2017 00:51)

Nije u pitanju udobnost sedista nego automobila u toku voznje, njegovo ponasanje na autoputu, buka koju pravi motor i vazduh i slicno. Duge relacije su recimo 1000km autoputem, ili 600km do Crne gore. Meni je sediste bilo udobnije u automobilu C segmenta ali zato putovanje od 1000km u D segmentu je mnogo manje naporno. Razlog broj jedan sto kod manjeg auta je potrebno mnogo vise angazmana za voznju autoputem, korekcija volanom pri brzini od 120-130km/h dok kod veceg, verovatno zbog medjuosovinskog rastojanja je prilicno opusteno. Dok ne probas verovatno neces razumeti. Ja sam pre D segmenta mislio da je jedina razlika u velicini prtljaznika i prostoru za noge.

rog

pre 6 godina

Najveća glupost, da neki auto nije za duge relacije. Ja ne znam koliko smo stotina i stotina hiljada km prešli našim stojadinom kad sam bio klinac. Kakav je to zamor za bilo koji kvalitetniji motor bez obzira da li je bebzinac, dizelaš, turbo ili atmosferac ako vozite dužu relaciju i a da pri tome nema kreni stani, a držite otprilike istu brzinu.
(Za normalne vozače ovo je odlična mašina, 16. jun 2017 11:18)

Nije problem za auto i motor ali jeste za vozaca i putnike. Tacnije nije problem ali je neudobnije i teze za voznju na duze relacije.

rog

pre 6 godina

Motori i performanse najblaze receno zaostaju dve decenije za konkurencijom,a ove elektronske drangulije koji neki uporno promovisu kao "dokaz kvalitete" auta su tragikomicne...Ne kupujem playstation ili xbox,vec auto,kad budu znali to da naprave mozda i budu ozbiljna ponuda...
(Molder, 15. jun 2017 15:02)

Motor benzinski sa direktnim ubrizgavanjem, promenjivim ciklusom (oto, atkins), povisenim stepenom kompresije i vodenim hladjenjem izduvne grane a sve to u jeftinijem autu B segmenta po tebi zaostaju za konkurencijom. Ja bih rekao da nemas pojma. Nemoj samo da navodis automobile koji su daleko skuplji kao kontra primer.

Vlad

pre 6 godina

Testirao prvu verziju, malo se zadavi drugoj bas tu gde bi trebao da ubrzava najbolje. Nije za visoke ljude preko 185, ni za cipele preko 44 :) Auris je druga prica ali i druga cena.

rog

pre 6 godina

To da je teži ova Toyota teža za vožnju na dugim relacijama sa svim onim sistemima, može da kaže samo neko ko ne zna da vozi. 

(Ponovo blokirali Zemun i NBG zbog trka, 18. jun 2017 00:51)

Vozim 15 godina i presao sam pola Evrope kolima nekad i po 1600km u jednom pravcu. Ja bih rekao da vi ne znate da vozite a nemate ni osnovnu kulturu komunikacije kad vam je glavni argument u bilo kakvoj raspravi pljunuti na sagovornika.

japanac

pre 6 godina

Ne znam zašto nema podataka za elektro-motor kod hibrida, kao ni ukupna snaga i cena tog i ostalih modela.
Pretpostavljam da je ova cena od oko 11k Eura tolika zbog carine...

Sinisa

pre 6 godina

Vozim Yarisa druge generacije i sa njim svaki dan idem na posao i to 200 km u oba pravca ,i nije tacno da nije pogodan i za duze ralacije ! Imao sam automobile vise klase i nije bilo udobnije i jeftinije ! Motor od 1.3 kubika je sasvim dovoljan za nasu ravnicu . A od kada vozim Toyotu vise ne kupujem druge automobile .

Za normalne vozače ovo je odlična mašina

pre 6 godina

Ovaj motor će biti radni konj. Još ako motor nema veliki servis, sve što treba je zamena ulja i filtera.

Ima sporije ubrzanje do 100km/h, što nije toliko bitno. Za realne uslove vožnje najbitnije je međuubrzanje od 80 do 100km/h zbog preticanja.
Što se tiče autoputa i onako je ograničnje 120km/h. Najbitnije je da auto tada krstari konstantnom brzinom.

Najveća glupost, da neki auto nije za duge relacije. Ja ne znam koliko smo stotina i stotina hiljada km prešli našim stojadinom kad sam bio klinac. Kakav je to zamor za bilo koji kvalitetniji motor bez obzira da li je bebzinac, dizelaš, turbo ili atmosferac ako vozite dužu relaciju i a da pri tome nema kreni stani, a držite otprilike istu brzinu.

Drajver

pre 6 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1272215#k23823174

Slazem se, motor je bar na papiru nesto novo, vredno paznje i ako sve bude kako treba bice to bas dobar motor.
Samo po onome sto se zna ne bi trebalo da ima direktno ubrizgavanje goriva. I to namerno. Zasto? Zato sto bi to dovelo do situacije gde bi se zbog nove EU6c norme koja dolazi na snagu u EU morao ugraditi komplikovaniji i skuplji filter cestica. A poenta ovog motora i jeste bila da se pojednostavi i pojeftini proizvodnja, eksploatacija, smanji potrosnja zarad euro 6c norme i to uz savremeniji pristup sto su i uspeli sudeci po specifikacijama na papiru.
Inace ovo nije 1.5 atmo iz hibrida vec potpuno novi atmosverac. Ima ubedljivo najbolju efikasnost sagorevanja od svih benzinaca koji nemaju direktno ubrizgavanje goriva.
Na kraju ovo je jos jedan plus za nas jer nam je gorivo losijeg kvaliteta i opet izostaje upotreba komplikovanijeg filtera cestica kakav recimo vw mora ugradjivati u kombinaciji sa novim 1.5tsi motorom koji je opet razvijen primarno zbog nove eu6c norme izduvnih gasova.

Na kraju se opet dolazi do situacije gde oni sa vise prakse u eksploataciji novijih automobila i realnih prohteva imaju bolje misljenje o ovakvom motoru naspram onih koji nemaju toliko iskustva vec se vode specifikacijama sa papira.

Drajver

pre 6 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1272215#k23818416

Opet u teoriji da, ali u praksi i ne bas.

Uzimam sebe za primer jer sam bas taj 1.2tsi u najnovijoj izvedbi sa 86ks vozio skoro godinu dana. Za tu kubikazu i snagu motor je mali biser, resili su cak i probleme koje je imao ranije ali realna upotreba povisenog obrtnog momenta naspram atmo motora u gradu je upitna. Kada ne bi bilo zastoja, kada bi se sredila koordinacija semafora, kada bi svi vozili protocno ne bi bilo diskusije po tom pitanju ali u realnim uslovima gde je radnim danima zastoj i na auto putu od komande do minimum dusanovackog mosta + sve ostale vece saobracajnice turbo ne dolazi do izrazaja, cak stavise u takvim situacijama bi najbolje prolazili hibridi ali eto to nam je...

I opet se dodje do onoga da ne postoji unerzalna najbolja opcija vec se svako treba prilagoditi svojim potrebama. Inace u novi 1.0tsi i 1.5tsi vw pocinje sa ugradnjom komplikovanijih i skupljih filtera cestica sto to ovde nece biti slucaj.
A da li ce biti pogodan za duze relacije. Pa ako natrpate cetvoroclanu porodicu sa sve 100kg prtljaga i ocekujete protocnu voznju i preticanja uzbrdo nece 100% ali realno to nece nijedan ispod bar 2.000cm3 sa turbom.

Ponovo blokirali Zemun i NBG zbog trka

pre 6 godina

Nije problem za auto i motor ali jeste za vozaca i putnike. Tacnije nije problem ali je neudobnije i teze za voznju na duze relacije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (rog, 16. jun 2017 17:32) # Link komentara
--
Sigurno prijatnije i udobnije nego ekonomskim klasama najboljih putničkih aviona. To oko udobnosti je individualna stvar.
Kada sam posle par meseci ponovo seo u svog jugiića sve ostalo je bilo na strani novog auta. Sve sem udobnosti koja se nije razlikovala mnogo.Jugić je imao sedište sa naslonom za glavu, koje je meni bilo udobno. Pri čemu ne vozim krntiju, nego sam uzeo nov auto sa svim mogućim dodacima.
To da je teži ova Toyota teža za vožnju na dugim relacijama sa svim onim sistemima, može da kaže samo neko ko ne zna da vozi.

Pravo pitanje šta je to duga relacija? Koliko je to km ili sati vožnje? Da li je to auto put ili magistrala?

nebojsa

pre 6 godina

@ 1,5 benz :
Stativa.
1.5 u osvezenom Yarisu je 2NR-FKE motor, u upotrebi od 2014 (Japan).
1.5 koje ti navodis su neke druge verzije 2NR motora, bez VVT-iE i Atkinsonovog ciklusa.

Pozdrav iz Toyota servisa...

zoki

pre 6 godina

Posedujem i vozim Yarisa 2, od 2006, tek što je izašao. Motor 1,33.
Uzeo sam ga novog.. šta reći posle punih 10.godina... jednostavno i kratko.. prezadovoljan sam. Nikad bolji pazar nisam napravio..

Taj motor 1,33 deklarisan je kao 87KS, da bi posle par godina "revizija" isti taj motor deklarisan 101KS ili koliko već (možda i više) i opet je od 0-100 za 11,5 sekunde.
To mi baš nije jasno.. verovatno je trend prenaduvavanja karakteristika na papiru.

Neko reče da je to samo mali gradski auto, ehhh..
Bio sam sa njime svugde ... taj mali-veliki neće se postideti ni na auto putu, a ni na uzbrdici, ama baš ni drk... a ni da se uparkira ili izmanevriše sa njime digod..

Obuću nosim br.44 i nisam primetio da mi nešto smeta dok vozim, a ne žale se ni oni pozadi što sede.
Što se tiče utovara kabastih stvari za 5 sekundi se napravi prostor da stane u njega sve i svašta.

Mišljenja sam da ovim novim redizajnom nisu ništa mnogo napravili, osim šminke i savremene tehnologije.

Toyota daje sve na kašikicu, ali to što daje zaista traje, uverio sam se.
Moj sledeći auto će verovatno opet biti Toyota.
Ako ovaj budem prodavao to će biti samo zato što mi je dosadio, a ne zato da ga se rešim.

Pera

pre 6 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1272215#k23813439

Istina, ni meni taj deo nije jasan. Ono sto znam iz licnog iskustva je da turbo motori trose procentualno vise nego atmo sto se tice odstupanja od fabricki izmerene potrosnje. Isto tako znam da su u gradu ta odstupanja jos visa. Idu bolje, cinjenica ali isto tako im kratke relacije ne gode zbog postizanja radne temperature, zbog turbine, kao ni kreni-stani situacije. Jos jedna stvar, na visokim temperaturama preko odredjene granice se belezi pad performansi zbog toplog vazduha. Mozda sve to ima veze, verujem da postoji razlog, mozda su se orijentisali na pouzdanost, ko zna. Sve u svemu kao i sa svim motorima neki kompromis se mora napraviti.

Ja se samo nadam da ce novi auris koristiti novu platformu koju novi prius koristi te da ce biti laksi i sa utegnutijim upravljanjem i karoserijom pa ce ovaj novi 1.5 atmo biti nalik starom 1.6 atmo na njemu. Naravno jer bi mi takav auto legao a planiram zamenu.

Ovo cu sve nekako i da razumem ali mi nije jasno sta rade sa ovom korolom sada. Ove godine je predstavljen tek redizajn a ona je na odlazecoj platformi a sledece bi trebao doci novi auris. Isto tako i hyundai sa elantrom, valjda zato sto su im ti automobili primarno za neka druga trzista a ne Evropsko.

maxy

pre 6 godina

@zombi apokalipsa

evo ja konkretno uz prosečnu brzinu u Bg od 23 km/h baš često navlačim motor u visoke obrtaje. posebno ujutro u špicu od medaka do autokomande.

Zuba

pre 6 godina

(preferisco dirti addio, 16. jun 2017 10:00)


Hvala ti. Kad sam pominjao put mislio sam do mora (Grcka) ili do Republike Srpske. Nemam porodicu i bio bih jedini u kolima. Voleo bih ja nov Yaris ali ne ide...tako da ostaje jedino polovan.

atom

pre 6 godina

Kao i kod Mazde najvise se debatuje oko toga kako motor ubrzava kolika je snaga i obrtni moment.
Meni deluje da su vlasnici turbo motora navikli na veca ubrzanja i da nema nazad :-) Druga strana brani atmosferce jednostavnoscu resenja nizim TR odrzavanja i dugovecnijim motorom i tako ukrug.
Iz licnog iskustva dragi vozaci: sto manje citajte sirove fabricke podatke i manite se poredjenja cifara, jednostavno sedite u auto i na autoput, pa ako vam vam se motor ne svidja probajte brze i jace, ali uvek imajte neku ideju o buducim TR odrzavanja i servisnim intervalima i kvalitetu i ozbiljnosti kuca kod kojih auto odrzavate.
Dzaba sve cifre ako je subjektivan osecaj voznje los ili ako je auto preskup u odrzavanju.

zoki

pre 6 godina

Da, zaboravio sam napisati.
Redovni servisi su oko 50-60€, a svaki 3-4 (veći servis) je oko 100€.
I to je to.
Servis vidite samo jednom godišnje.

preferisco dirti addio

pre 6 godina

@Zuba
Najduza relacija je bila 800 km u komadu, samo stajanje na pumpama da sunem kafu. Sasvim prihvatljiva voznja i nisam se raspao od umora. Za duza putovanja mu fali gepek koji je smijesan, jbg gradski auto je to, ali mogu lagano 4 osobe bez guranja da sjednu i da se voze 500 km