Nedelja, 04.06.2017.

09:57

Da li elektroautomobili imaju budućnost bez subvencija?

Izvor: B92

Da li elektroautomobili imaju buduænost bez subvencija? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

93 Komentari

Sortiraj po:

Ivan ZG

pre 6 godina

@Toma
Ja baš objašnjavam da više nema nikakve potrebe za subvencioniranjem struje iz vjetroelektrana ni sunčevih elektrana. Dakle, uključite se u elektromrežu (prvo sklopite ugovor sa distributerom struje) i skupljate pare od prodaje struje. Ionako će distributer tu istu struju skuplje prodati drugima.

dipl. inz. elektrotehnike

pre 6 godina

Nema tog straha u Srba kao straha od promene. Ako ne radi kao sto je radilo kod mog dede, to ne moze da prodje!

toma

pre 6 godina

@ivan zg
zivece od prodaje struje dok distribucije placaju 5 puta vise tu struju od konvencionalne ! tj svi gradjani u svojim racunima imaju stavku placanja te struje. a kad bude cena kilovata kao i cena kilovata iz elektrana ....puffff pukao balon !

toma

pre 6 godina

@neša
ako je istina da 500e se moze uzeti i voziti za 2800$ tri godine - onda je to savrseno ! fakticki voznja - dzabe ! tih oko 3000$ bi na gorivo samo otislo

Ivan ZG

pre 6 godina

Molio bi komentatore da uključe mozak prije pisanja komentara. Tada ne bi čitali da se iz obnovljivih izvora ne dobiva ni 5% električne energije.
Ako niste znali, struja iz hidroelektrana je struja iz obnovljivih izvora. Ona u RH čini oko 30% ukupne proizvodnje. U Danskoj je jedan vikend bilo vjetrovito i iz vjetroelektrana su dobili 120% svojih potreba za strujom, tj. pokrili su 100% svojih potreba i imali 20% za izvoz!!!
Norveška dobiva jako puno struje iz hidroelektrana i mislim da preko 60% svojih potreba zadovoljavaju iz tog izvora.
Drugo. Cijena struje iz vjetroelektrana i solarnih elektrana od kraja 2016. nije veća već manja od one iz termoelektrana. Vjetroelektrane i solarne elektrane se mogu eksploatirati više od 40 godina samo sa jeftinim održavanjem BEZ cijene goriva.
Tako da tko ima para i pameti imat će i jeftine električne energije. Umjesto da ulažu u tvornicu cementa ili nečeg drugog ljudi će uložiti u svetroelektranu ili solarnu elektranu i živjet od prodaje struje elektrokompaniji. Tako da priče:Nema struje za elektroaute, su glupost.

DPolitika

pre 6 godina

@Aleksandar

Zaista je za neke nezamislivo mnogo sto je napisano, recimo i komentar sa patentom je mozda za mnoge nemoguc a pre svega i nerazumljiv jer nije cak ni opisano o cemu se radi.

Recimo da je meni poznato i bez opisa o cemu se radi u tom komentaru, to jeste buducnost ali naravno bez patenta, imam sada par decenije kada sam se poigrao na tu temu.

Aleksandre u jednom od linkova koje sam postavio pise:

“The government hopes to close all coal-fired power plants by 2025 and coal accounted for just 9% of electricity generation in 2016 - down from 23% the year before.”

Procenat od uglja 2017 nije isti kao 2014 godine kada je situacija bila drugacija a koju navodi K-9 pa tako ni statistika nece biti ista na kraju 2017.

Hronoloski u Britaniji el energija iz uglja, koristim i K-9 izvor:
1990 67%
2014 29.1%
2015 23%
2016 9%

Da se K9 samo malo zapitao kako je doslo do pada od 1990 do 2014 za preko 37% u statistici i sta se desava sa rudnicima uglja tamo imao bi odgovor on ali i ti na mnoga pitanja, umesto sadasnjih gluvih telefona i ne razumevanja napisanoga.

Milioni domacinstava u Britaniji imaju svoju potpuno besplatnu el. energiju.

Sve ovo ne menja najbitnije a sto je meni bila poenta, to je da mozes imati svoju solarnu energiju vec od stotinak eura pa navise i auto puniti sam bez troskova i zagadjenja. Mi imamo vece potencijale za solarnu energiju nego Britanija otuda je nova termoelektrana kod nas jos veca glupost u eri kada ih oni zatvaraju.

Dragan

pre 6 godina

Problem je sto proizvodjaci pumpaju cenu elektricnih vozila do maksimuma dodajuci nepotrebne luksuzne drangulije jer racunaju da ce drzavna subvencija to da pokrije i eto njima profita.
Pamtnije bi bilo da subvencija vazi samo do odredjene cene (zavisno od autonomije), a posle ko hoce luksuz - placa punu cenu.

Nesa

pre 6 godina

@Zela
Druze idi na internet i otkucaj Fiat500e lease specials....videces da je $79 dolara mesecno.
E sad malo da te edukujem...lizing nije isto sto i kupovina.Znaci, lizing na 3 godine i posle im vratis auto , ne ostaje tebi( uzmes drugi i tako uvek imas novi auto) .Niko normalan ne kupuje elektricne automobile sada kada se nove tehnologije primenjuju svake godine.To ti je kao mobilni telefon...niko na zapadu ne kupuje novi Iphone nego placa 15-20 mesecno uredjaj i ima dzabe upgrade za 12-18 meseci....jer svi izbacuju nove telefone jednom godisnje.
Ja poslao rodbini u Srbiji vec 4 Iphone do sada...

Aleksandar

pre 6 godina

@(DPolitika, 5. jun 2017 11:02)

Da si barem pročitao članke na koje si uputio čoveka... video bi da se radi o prekidu korišćenja uglja... na ceo 1 dan... nakon toga, ostalih 364 dana u godini će se ugalj koristiti za dobijanje struje... Ima ona pesma od Riblje Čorbe... o kako je lepo biti...

Kakav crni prelazak na obnovljive izvore, pa njima se ne bi moglo zadovoljiti ni 5% ukupnih potreba čovečanstva - na ovom tehnološkom nivou. Jedino što može da zadovolji rastuće potrebe je nuklearna energija... a to već otvara čitav niz drugih pitanja.

Vlada

pre 6 godina

@Mup

Lepo si ti to zamislio, samo nisi razmisljao sta bi se desilo sa takvim automobilom u slucaju sudara. Mala masa, laki materijali = recept za katastrofu vec pri manjim brzinama. A i trenutne baterije su preteske za tako nesto u Tesli recimo mislim da je polovina ukupne tezine vozila upravo baterije. Ako hoces vozilo male kilaze moras malo baterija staviti unutra, nema prednosti u odnosu na teze automobile. Vecina hibrida ima neki slabiji motor 1.2 1.5 ili slicne. Bas 250cc cak i povremeno da pokrece automobil ne bi potrajao bas dugo i da dopunjuje baterije i da pokrece automobil morao bi da radi stalno na visokom broju obrtaja, jos ako treba da vuce 700-800 km znaci zivotni vek 10000km.

CATAPA

pre 6 godina

Umesto u termocentralu bolje je dati masivne subvencije za mini solarne kucne centrale ali kkao bi se onda "pametni" politicari hvalili svojim dostignucima...
(DPolitika, 5. jun 2017 11:02)
Treba razumeti argumentaciju spodobe zvane "srpski političar". Svojevremeno u skupštinskoj raspravi o subvencijama za izolacione građevinske materijale i stolariju, jedan tipični takav je govorio kako "izolaciju na kuće stavljaju samo oni koji imaju puno para, pa zašto bismo subvencionisali bogate? Jer, oni će i bez subvencija da stave izolaciju.".
E kad takvi odlučuju, dođeš ovde gde smo. Takav mozak posebno dođe do izražaja kada su električni automobili u pitanju.

DPolitika

pre 6 godina

@K-9 se javlja na raport

Stare informacije K-9 nema potreba za raportom vec citanjem svezih i novih informacija, gazi nas vreme ako mene pitas...

Godina 2017
UK set for first full day without coal power
http://www.bbc.com/news/business-39668889

UK achieves solar power record as temperatures soar
http://www.bbc.com/news/business-40058074

Ugalj NULA ili oko 1% kako koji dan...

Gas im prakticno ostaje kao jedino fosilno gorivo ali je on daleko manji zagadjivac od uglja pa se nisam nesto posebno osvrtao na njega, stim da treba imati u vidu da predvidjenu solarizaciju i alternativne proizvodnje energije jos nisu dostigli u Britaniji tj. plan za 2020 je jos u toku...

Tako neki rade a mi stotine miliona eura cemo skrsiti u jos jednu termocentralu pa ce nas cuditi tornada po Srbiji...

Umesto u termocentralu bolje je dati masivne subvencije za mini solarne kucne centrale ali kkao bi se onda "pametni" politicari hvalili svojim dostignucima...

Joca

pre 6 godina

Stvar je potpuno obrnuta od postavke u naslovu. Naftni motori su ti koji nemaju budućnost. Prednosti električnog motora su toliko velike da je jedino pitanje kako će se ti elektromotori snabdevati strujom i samo to još nije izvesno. Brže nego što se misli biće uvedena automatizovana vožnja i saobraćajni sistem i infrastruktura biti prilagođeni tome. Himera automatskog upravljanja vozilom i benzinskog motora bi tek bila noćna mora za konstruktore, ali i za korisnike takvih vozila.
Tako da to neće biti pitanje izbora. Benzinski motori će se voziti na trkalištima, za one koji obožavaju smrad i buku. U redovnom saobraćaju neće biti ni jedan, odnosno biće ih manje nego što je danas konja po putevima.

Henri Ford nije izmislio automobil, ali je pokrenuo revoluciju drumskog sabraćaja i izbacio konje. Bilo je i tada budala koje su govorile "Odakle toliki petrolej? Moraće na svakom ćošku da postave točionice, a konja samo pustiš na livadu."
Gde su danas tolike livade na kojima bi se nahranili toliki konji? Potpuno istu, ako ne i veću revoluciju pokrenuo je i Elon Musk. Pogotovo gradski saobraćaj neće ni toliko ličiti na sadašnji, samim tim ni gradovi.

Danas to zvuči smešno, ali budale su i za mobilne telefone govorile da nikada neće zaživeti jer bi morao da nateraš sve ljude da nose nepouzdane aparate teške kao cigla. Vlasnici elektromobila danas su u sličnoj situaciji kao prvi vlasnici mobilnih telefona: mogu da komuniciraju samo sa istim retkim takvima i inteligentnima.

K-9 se javlja na raport

pre 6 godina

@D-politika

Netacno.

In 2014, total electricity production stood at 335 TWh (down from a peak of 385 TWh in 2005), generated from the following sources:[32][33][34]
A typical offshore oil/gas platform

Gas: 30.2% (0.05% in 1990)
Coal: 29.1% (67% in 1990)
Nuclear: 19.0% (19% in 1990)
Wind: 9.4% (0% in 1990)
Bio-Energy: 6.8% (0% in 1990)
Hydroelectric: 1.8% (2.6% in 1990)
Solar: 1.2% (0% in 1990)
Oil and other: 2.5% (12% in 1990)

Odnosno 30% gas, ugalj 29.1%, a ne 1% kako ste rekli.

Uz malo nafte sto koriste kao gorivo za proizvodnju elektricne energije, fosilna goriva su na preko 60%.

Izvor:

https://en.wikipedia.org/wiki/Energy_in_the_United_Kingdom#Electricity_supply

Dejan

pre 6 godina

Kada se izvrši globalna unifikacija baterija svih proizvođača elektro automobila. Kada se primereno oformi infrastruktura pa da imamo stanice za zamenu baterije u ekvivalentnom broju današnjim benzinskim pumpama, gde ću moći da izvadim praznu i stavim punu bateriju (i za to platim odgovarajuću naknadu) onda suštinski postoje svi relevantni uslovi dakupite električni automobil. Na globalnom nivou treba dogovoriti način kako će se ta vozila koristiti i puniti.

drmr

pre 6 godina

Sve dok ne budu jeftiniji od običnih samo subvencije ih mogu isplatiti. Pa bilo to kroz porez , ekološku taksi , besplatan parking i ulaz u grad
(Goran, 04. jun 2017 11:11)

zaboravljas na cenu predjenog km na struju i na fosilno gorivo?

drmr

pre 6 godina

Pre nekoliko godina na diskaveri tv kanalu,poznati fizicar Micio Kaku je imao emisiju o buducnosti auto industrije...da skratim,pitao je desetak svojih kolega sta je buducnost i svi do jednog su rekli da je to VODONIK jer ga ima u izobilju...problem su drzave i politicari jer onda nema poreza,akciza...
(aleks pan, 04. jun 2017 18:07)

jeste koncept vodonika koji pokreće el motor najbolji, ali kao koncept. Nije do političara jer je jako teško skladištenje u automobilima - koristile bi se ogromne boce veličine dve/tri boce za plin(gepek služi za dve kese iz prodavnice u tom slučaju). U slucaju sudara, izlivanje vodonika bi bilo pet puta gore nego izlivanje tng-a. Sve pumpe bi morale da izgrade nove ogromne rezervoare a to je prevelik trošak za nešto što još uvek nije ni razrađeno, tako da: infrastrukture nema, skladištenje problematicno, sigurnost problematicna.
Zao mi je sto se ovim problemima ne bavi više proizvodjaca osim honde i toyote jer je odličan koncept, samo ne može bez napretka u tehnologiji da se primeni još uvek.

drmr

pre 6 godina

Pa ovi automobili na struju od 170+250 ks su potpuno sulud koncept i to uopste nije bio cilj elektrifikacije. Valjda je cilj usteda i racionalizacija, a ne pokazivanje misica i jurcanje na struju. Ja ta vozila zamisljam kao lagane i kompaktne (400-600kg), sa velikim radijusom kretanja i mogucnoscu dopune baterija u toku voznje. To je moguce sa malim cetvorotaktnim motorom od 200-250 ccm koji radi povremeno kao dinama i dopunjuje baterije, a zimi greje kabinu, jer kod nas zima traje 6-7 meseci. U slucaju pada napona takav motor bi mogao i da pokrece takvo vozilo. Aluminijum, plastika i kompozitni materijali bi cinili osnovu auta.
(mup, 04. jun 2017 10:35)


Kao prvo, 600-700 kila su teške formule koje koriste ugljenicna vlakna i gde je svaki element i sklop koji je upotrebljen veoma lagan i skup. Kao što znamo, moderni automobili su teži od starijih zbog sigurnosti, ne možeš praviti osnovu auta od plastike... jedino kad bi ceo auto bio od ugljenicnih vlakana ali bi koštao previše(npr. bmw i3 koji samo delom ima karoseriju od uglj. vlakana a košta 50,000). Baterije su takodje još uvek relativno teške. Ne znam kako si mislio da auto tipa fabia/swift teži 600kg a da cena ostane slična jer je tema članka kupovina bez subvencija? Da ne pričamo o porodičnim limuzinama tipa avensis/passat.
Kao drugo, ako imaš baterije koje daju veliki radijus kretanja, znači imaš veće baterije i samim tim veću snagu. Tesla Model S i X imaju sa najjačim baterijama oko 750ks (160,000€) i slažem se da nije to bio cilj elektrifikacije ali imaju veliki uticaj na približavanje elektricnih automobila narodu koji je te automobile gledao kao skutere.
Kao treće, cilj elektrifikacije je bio da automobili ostanu slični sadašnjim jer ja ne bih uzeo takav auto kakav si ti opisao ali bih Tesla Model 3 koji uskoro izlazi jer ne žrtvuje praktičnost, izgled i performanse. Kad bi bilo para za Model S...
Na kraju, slažem se u nekim tačkama, ne treba nikome el auto sa 700ks ali normalne limuzine i gradski automobili su ono što tek treba da bude napravljeno jer su el automobili samo dobili loš publicitet sa automobilima kao što su G-wizz(jedini se uklapa u tvoje zahteve da je mali auto i lagan).

Achitwn

pre 6 godina

mup, 04. jun 2017 10:35)
To je tacno ali da bi se doslo do mas proizvodnje, mora prvo da se skupi kapital za razvoj od early adapters. Tako je scugde u trzisnoj ekonomiji kad se uvodi novi revolucionarni prouzvod. Prakticno kupci tesle koji ga placaju $100,000+ finansiraju izgradjju giga fabrike koja ce proizvoditi baterije za vozila od $35,000 koje ce moci svako da kupi.

sale

pre 6 godina

Ljudi samo gledaju da prođu što jeftinije, a onda kukaju što su dobili rak. Isto tako je sa hranom. Ograničeni smo novcem i štednjom kao kiseonikom, a novac je samo običan papir. Bogati će ga uvek imati dovoljno, jer se njime lako manipuliše. Možete kupiti bilo kojeg premijera/predsednika koji imaju plate od 2000 evra,postoje kompanije koje u sekundi zarade toliko. Ne postoji balans, ili ste bogati ili siromašni ili radite ko konj za srednju klasu.

kole

pre 6 godina

npr kod nas ima dosta ljudi koji znaju da preprave obican motor da ide na vodu,uz minamlno koriscenje benzina.znaci nije uopste problem da se zameni klasican motor...ali nikog ne zanima da bilo sta menja jer svi lepo zaradjuju trenutno...

Strucnjak

pre 6 godina

Moje misljenje je da su E-kola su buducnost. Trenutno infrastruktura nije dovoljno razvijena da bi se obezbedio veci radijus kretanja. Da ne ulazimo da trenutno najbogatije drzave to mogu da priuste subvencijama, niskim taxama sl. Ali kao i svaka nova tehnologija cena ce opadati sa masovnom proizvodnjom, usavrsavanjem tehnike. Znatno poboljsavaju kvalitet vazduha u urbanim sredinama, tihi su i povracaj investicije je kroz cenu goriva. Neko je prokomentarisao kako nema govora o smanjenju emisije stethnih gasova nego su samo drugacije preraspodeljeni zagadjivaci tj. struja pogoni auto a struja na punjacu je dobijena iz termoeletrane na primer. Delimicno tacno jer to zavisi od drzave i nacina na koji se dobija struja. Sve zavisi od energetskog mixa neke zemlje tj struja se moze dobiti iz prljavih tehnologija npr. termoelektrana, gasnih, nukleranih elektrana i zelenih solar, vetar, hidro, bio masa. Kada se prljave tehnologije zamene cistim, tada ce se sa pravom reci da imamo 0% emisiju stetnih gasova od proizvodnje (elektrane) do potrosaca (e-kola).
Neko je spomeuo vodonik kao pogonsko gorivo. Koliko se secam sa faxa, to je najrasprostranjeniji element u prirodi ali ne u slobodnom stanju nego u vezanom obliku. Postoje procesi da bi se dobio cist vodonik ali je cena ulozene energije zarad proizvodnje cistog vodonika neisplativa za masovnu upotrebu.Problem sa vodonikom je i taj sto je izuzetno zapaljiv, nezgodan za transport i skladistenje.

zmau

pre 6 godina

Ustvari celokupno tržište automobila se debelo oslanja na državne subvencije i regulacije koje praktično primoravaju građane da voze automobile. Razmislite na primer šta bi bilo sa tim tržištem kada bi vlasnici automobila morali sami sebi da kupuju parking, odnosno kada im država ne bi obezbeđivala ogromne i vrlo skupe površine javnog zemljišta za besplatan ili debelo subvencionisan parking po gradovima. Ili kada država ne bi terala građevinske investitore da uz svaki stambeni i poslovni prostor obezbeđuju i parking za automobile.
Glavno tržište za prodavce automobila bi verovatno bilo u selima.
Ili kada ogromnu i vrlo skupu infrastrukturu za automobilski saobraćaj ne bi plaćali svi poreski obveznici, bez obzira koliko uopšte koriste tu infrastrukturu.
U tom kontekstu razlike između subvencija za naftne automobile i električne automobile su verovatno toliko male da ih možemo zanemariti.

T

pre 6 godina

@aleks pan: Vodonik je jako skup da se napravi; trenutno je najjeftinije praviti ga iz fosilnih goriva, sto naravno cini celu pricu potpuno besmislenom. Moze da se pravi elektrolizom vode ali je taj proces izuzetno neefikasan. A postoji i veliki problem skladistenja, molekul je jako mali i lako prolazi kroz zidove rezervoara. Ali to bi se sve lako resilo samo kada bi vodonik neko uspeo da napravi jeftino.

DC

pre 6 godina

Clanak me je slatko nasmejao:

'...da ih čak i građani u bogatijim zemljama, sa visokim životnim standardnom, kupuju uglavnom zato što imaju ekonomsku računicu (niski troškovi eksploatacije, poreske olakšice)...' - A iz kog razloga kupujemo aute od 1.6 ili 2.0l a ne vozimo svi tenkove od 6-7 hiljada kubika?

'Sniženje maloprodajnih cena električnih automobila, uz povećanje automonije vožnje, dalji razvoj infrastrukture punjača i skraćenje vremena za dopunu baterija, presudni su faktori za omasovljenje prodaje vozila na struju u budućnosti, kada će oni postati tržišno konkurentni tako da državne subvencije i druge olakšice više neće biti presudne prilikom odluke kupaca da nabave električno vozilo.' - Ma dal je moguce?

:)

DPolitika

pre 6 godina

@Demos

Pa nije bas tako...Npr u Britaniji ugalj u proizvodnji el. energije ispod 1%. Najveci deo solarna, energija vetra i nuklearna. Solarna el. energija cak omgucava da se premasuju dnevne potrebe.

Kratko da se osvrnem na ekonomicnost el vozila. Sa par solarnih panela mozete i sami da punite svoje el. vozilo. Nema troskova van inicijalnih za ugradnju sol. panela sto moze da kosta od 100-tak evra pa do par hiljada u zavisnosti koliku samostalnost zelite i koliko vam energije treba.

Dok kod vozila sa motorom SUS ne mozete gotovo ni u jednoj varijanti kao gradjani biti masovno samostalni proizvodjaci goriva tj dizela i benzina.

Za prozvodnju dizela ili benzina treba naftno polje, pa busenje, zatim vadjenje nafte, doprema nafte u rafineriju, distrubiucija iz rafinerije na pumpe to je put do rezervoara.

Gotovo nemoguca misija za pojedince da masovno imaju svoju rafineriju sem mozda neka mini kucna rafinerija iz uljane repice ili nesto slicno.

Kako to mozemo uopste porediti sa par solarnih panela koje svako moze instalirati kod kuce i napuniti svoj el. automobil gde u najgoroj varijanti sa slabijim panelima to traje vremenski duze ali i dalje nista ne kosta...

Sto se tice Kine iznecu jos jedan interesantan podatak a to je da oni vec sada imaju na stotine miliona el. vozila tipa LSEV ali posto za njih nije obavezna registracija niti vozacka dozvola nema se precizna evidencija koliko ih se vozi. Samo u jednoj provinciji procenjuju da ih ima preko 90 miliona.

ŽELA

pre 6 godina

@nesa
500e lizing ste uzeli na 3 god po 79$ mesecno bez ucesca ?!
znaci kupilo ste ga za 2900$ !?
ima jedna narodna poslovica za Vas kod nas u Srbiji ....ali ne bi objavili komentar ...

aleks pan

pre 6 godina

Pre nekoliko godina na diskaveri tv kanalu,poznati fizicar Micio Kaku je imao emisiju o buducnosti auto industrije...da skratim,pitao je desetak svojih kolega sta je buducnost i svi do jednog su rekli da je to VODONIK jer ga ima u izobilju...problem su drzave i politicari jer onda nema poreza,akciza...

meda

pre 6 godina

Elektro automobili su budućnost automobilske industrije.... svi komentarišu , a ne razumeju šta je elektro automobil? Ove konstrukcije su AKU vozila jer ih pokreće el. energija iz AKUMULATORA, po pražnjenju odnosno upotrebi ono mora da se dopunjuje. Ova vozila nisu ni predviđena da imaju velike brzine ali preko raznih transmisija je moguće ali sa snažnim AKU baterijama...
Pošto radim na razvoju i konstrukciji elektro automobila sa uređajem za proizvodnju el. energije ovo predstavlja novinu u konstrukciji ELEKTRIČNIH VOZILA, ne postoji dopuna , OVAJ UREĐAJ JE ZAŠTIĆEN PATENTOM, ovo su naj jednostavnije, konstrukcije vozila koja bi se proizvodila, do sada, imam delova PATENTA gde sesudim sa državom idem i do strazburga zbog neznanja ljudi koji tamo rade i odugovlačenja više od četiri godine da se završi postupak patentiranja.... Sve se može rešiti u unutrašnjosti vozila što je neophodno...
Mnogi se pojavljuju i predstavljaju razna vozila za različite namene, kao oni su to rešili itd., sve nabavljaju u Kini, ovde se sklapa, TO JE DOMET NAŠEG ZNANJA ILI LICENCE... Državu ovo ne interesuje kao ni mnogi drugi proizvodi koje bi mogli ovde proizvoditi, ima našina, nije novac uvek presudan...

Dzoni

pre 6 godina

NIko ne prica o tome da se baterija u tim autim prazni i kad stoje i ne koriste se..Npr u tesli 1-2% dnevno se prazni a u drugi autima i vise...u obicnom autu i ako ga ne palis mesec dana kad dodjes imaces isto onoliko koliko je imalo a u elektricnom mozes samo da ga guras ili vozis nesto malo

Jasno

pre 6 godina

Nije resenje u elektricnim automobilima nego u potpunom odustajanju od takve vrste prevoza. Jednostavno zabraniti automobile jer nas truju. Eletricni auto radi na struju a struja se prozvodi na crn nacin i dalje. Tako da je to samo laz. Jedino sto mozemo da uradimo a da budemo normalni ljudi je automatski prestanak voznje automobila. Valjda je to dovoljno razumnom coveku. Ja ne vozim vec 20 god. i zivim mnogo bolje, bogatije i ispunjenije. Auto vam stvara medvedju uslugu i plus ubija planetu na kojoj treba da vam zivi dete. Ili ste toliko sebicni da vas nije briga za to?

jašta

pre 6 godina

Džabe električna vozila ako nema obnovljivih izvora. Prvo da se plaća porez koji bi išao na izgradnju i održavanje obnovljivih postrojenja. Jer ako tu struju dobijamo iz kojekakvih zagađivačkih elektrana, dođemo na isto.

Bu!

pre 6 godina

@Mićun
i8 je hibrid,znači ima i benzinski motor pored elektromotora.Izgleda da nisi ni ti baš vozio elektro automobil sem tog i3,ako si i njega vozio.Da si ga stvarno vozio znao bi da je automobil ekstremno siromašan u svakom pogledu iako košta preko 35K€.
Što se subvencija tiče,pa ima ih i kod nas,svi plaćamo 500L.Jes' da nema veze sa ekologijom ali eto,plaćamo....
@Srdjan
Za 5 godina će elektroautomobili preovladati tržištem?Aha,a ovi milioni automobila koji se trenutno voze će nekako nestati u vidu izmaglice?Svašta može čovek ovde da pročita.

Samo jedan komentar je normalan,EV će pobediti onog momenta kada budu u svakom pogledu bolja,sada nisu,niti se trenutno vidi,pored svih najava kada će postati.Te priče o savršenim baterijama koje se pune za 5 min pričajte nekom drugom,tehnologija baterija je praktično ista već dugi niz godina iako se ogroman novac ulaže u razvoj nema pomaka.Umesto da se gura vodonik/gorivne ćelije koji ima vrhunske osobina kao pogonsko sredstvo svi sanjaju o Tesli...Ne kapiram...

Tesla

pre 6 godina

Nema šanse! Subvencijama se ne rešava problem to je svima jasno. Ako se ukine porez od čega će živeti država? Kod malog broja takvih vozila to "pije vodu" ali... S druge strane, logično pitanje odakle tolika struja ako se eliminišu fosilna goriva ili nuklearke. Apsurd, čisti automobili na prljavoj struji. Da ne pominjem Srbiju

Wtf

pre 6 godina

Problem sa autonimijom baterije je u drugom planu u odnosu na kapacitet elektro mreže neke države,procena za Srbiju je da bi u istim momentu moglo da se puni 160 hiljada el.automobila,trenutno je registrovanih u našoj državi oko 3 miliona,zamislite situaciju da je svaki treći el.automobil,kolaps na mreži svaki dan,nije bolja situacija u razvijenijim zemljama.Automobili na vodonik su realnija opcija,na auspuh izlazi vodena para 0 zagađenja,za sad je skupa tehnologija ali kroz masovniju upotrebu cene bi bile pristupačnije,Hondu Clarity vozi princ od Monaka,zbog promocije naravno.

Mirko Pantic

pre 6 godina

El.vozila nisu resenje ,vec posledica novih ,buducih ,cistih i obnovljivih izvora energije.
Danas su besmisleni,jer se najveci deo energije dobija spaljivanjem fosilnih goriva,pri cemu povecana potrosnja struje ,povlaci za sobom povecanje potrosnje fosilnih goriva.
Nema tu velike mudrolije,vec su fosilna goriva daleko izdasnija za tu namenu ,nego svi drugi izvori.

Drugi problem su baterije,koje su skupe,malog kapaciteta i prilicno opasne ,ako se ne odlazu ispravno,a pri tome su veoma zapaljive.Autonomija im je veoma mala,sto ce usloviti pravljenje punjaca na malim udaljenostima.

Iako su el.motori efikasniji od sus motora,dalje postoji problem oko dobijanja energije,sto nas vraca na pocetak.

El.vozila su vozila buducnosti,samo ako se sistemski resi dobijanje energije.Solarna energija,je jedno od resenja,ali su solarni paneli prilicno neefikasni,a cuvanje zahteva baterije i invertere,sto nam donosi veoma visoku cenu eksploatacije.Vetar je u istoj prici,dok je trenutno najcistiji nacin nuklearna enegija,koja je i najisplativiji ne fosilni nacin dobijanja struje.

dr.kadzija

pre 6 godina

ma sve he to lepo, nego sta kad treba zameniti baterije. Verovatno se moraju sve zameniti u paketu, a taj paket sigurno kosta koliko hocete. I u svim tim "naprednim" zemljama se verovatno dosta naplacuje i reciklaza starih baterija. A odakle je struja dobijena za punjenje? Iz termocentrale?

Joca

pre 6 godina

A jos i ne moze da se registruje u Srbiji, jer mora i drzava da zaradi.
(nn, 4. jun 2017 10:42)
I obavezno neka budala sa ovim mitom kako "u Srbije ne može da se registruje". Gde vas gaje? U Gaspromu?
Drugi najgluplji obavezni komentar je onaj "odakle tolika struja". Pa odakle sada tolika nafta? Izvire na pumpi valjda? Ako i ovako i onako moraš da uvoziš energiju, neuporedivo je jeftinije uvoziti električnu energiju jer je njen transport jeftiniji od nafte.
Pritom, obavezno se zaboravlja koliko zagađenje naprave brodovi i kamioni koji transportuju naftu i benzin i koliko je zagađenje na samim naftnim poljima odakle ova najprljavija industrija počinje. Međutim svo to zagađenje nije samo atak na zdravlje, već i na džep. To zagađenje su gubici.
I na kraju, ta energija se troši u motorima koji ni pola ukupne energije ne uspevaju da pretvore u mehanički rad, u pokretanje. Pola te energije se na kraju baci bukvalno u vazduh. Apsolutno maloumno.

Ako je naftni sistem snabdevanja energijom bolji, a što te budale što to zagovaraju ne otkače žice sa bandera, pa na generator "da štede"? Šta, nije isplativo? Pa nije ni u automobilima, samo su vas tako pogrešno naučili, benzinom vam isprali mozak.

EnaE

pre 6 godina

Jednog dana će biti dostupnija svakako.I isplativija,jer ce ih biti vise,ceo sistem punjenja ce biti organizovan i lokacije dobro pokrivene.Moze biti da je ovo buducnost.

spasicr

pre 6 godina

Ako bi svi prešli na elektromobile, odakle bi se nabavkla tolika količina električne dnergije? Možda eventualna solarna, ali teško.

Nesa

pre 6 godina

Evo ovako, uzeo sam Fiat 500e na lizing 3 godine-mesecno me kosta 79 dolara, nista nisam dao za ucesce.Pitam ove u Fiatu kako mogu da daju tako jeftino,oni kazu da gube 15 hiljada dolara po automobilu ali cilj je da ih bude sto vise na putevima plus dosta zaradjuju na Krajsleru.
Fiat 500e je mali auto, ima domet od oko 160 km, baterija je 24 KW...ja dnevno prelazim oko 200 km, tako da punim kod kuce i na poslu, Level 2 punjac puni otprilike 6 kw/sat, dok Level 1 koji su ukljuci u obican utikac za struju -treba mu oko 20 sati da napuni celu bateriju.Inace do sada sam trosio oko 350 dolara mesecno samo za benzin do posla i nazad plus odrzavanje: gume, kocnice, menjanje ulja i filtera ....Fiat 500e radi fenomenalno, brz je , mali ( mada nemas takav osecaj unutra) i bezbedan. Nadam se za 3 godine da ce Tesla da izbaci model 3.
Kada idem na duzi put sa porodicom uzimam rentacar , 30 dolara dnevno i to je to. Nema vise kupovine automobila sa unutrasnjim sagorevanjem koji kosta 30-40 hiljada .
Jedan kilovat struje me kosta 13 centi, galon benzina je oko 3.25 dolara (3,6 litara).

Demos

pre 6 godina

Ljudi uglavnom misle da je el. automobil "zelena" tehnologija i da će smanjiti zagadjenje. To je potpuna zabluda. Zagedjenje je potpuno isto samo je izvor na drugom mestu. 70-80% električne energije (i to je optimistična procena) se dobija iz "prljavih" izvora, tj. iz fosilnih goriva. Tu leži problem. Sve i da električni automobili zamene ove sa sus motorima, zbog niže cene el. energije došlo bi do veće upotrebe tih vozila, samim tim i povećane potrošnje el. energije. Šta mislite odakle bi se dobila ta energija. Cela priča je jedan začarani krug iz koga, na žalost, za sada nema izlaza. Obnovljivi izvori energije nisu ni blizu dovoljni da podmire i prate sve-rastuću potrebu konzumerske ekonomije i načina života. Rešenje se mora tražiti u potpunom reorganizovanju javnog masovnog prevoza. Smanjenje rasipanja energije je rešenje. Barem dok ne budemo imali tehnologije za neke bolje i čistije izvore energije.

shone

pre 6 godina

Automobili na struju su neminovnost. Pitanje je samo kada ce poceti masovnija proizvodnja. Nemci su uveli zabranu za upravljanje vozilima po gradu ako nisu Euro6. Granica se stalno pomera. Ovako kupis Teslu i miran si.
E sad, i tokom proizvodnje struje se steti prirodi osim u slucaju Holandije i vetrenjaca.

soda cat

pre 6 godina

Trenutno se razvijaju nove vrste jeftinijih i efikasnijih solarnih panela koje će ugrađivati u karoserije automobila možda kroz samo par godina,a punjenje preko njih traje dok ima sunca.Biće odlični za manju dopunu tokom vožnje i povećaće autonomiju i smanjiti troškove za gorivo [struju].Električni automobili su budućnost i kada se reši problem autonomije, cene i dopune, SUS motori idu u zaporav kao parne mašine onomad.

Rade

pre 6 godina

Kod nas imaju otvorena vrata za subvencije ako se pre toga nađe šema da neki tajkun ima monopol na sve vezano za električne automobile. Vidite li vi u našem političkom vrhu nekoga ko bi se bavio nama a da on od toga ne zgrne milione?

Igor D.

pre 6 godina

Zapravo, veoma interesantno pitanje... I ne samo u kontekstu kako je postavljrno na početku teksta (sa premisom "...u razvijenim zemljama...") nego i šire, jer proizvodnja/prodaja mora da se OMASOVI kako bi tržište opstalo. A tržištu, ili ako hoćete - novcu/profitu/isplativosti, sve mora da se pokori. Lično, smatram da tako nešto još dugo neće da se desi, kako god to lepo zvučalo svima nama... Hvala vam na sjajnoj temi za razmišljanje.

Sinek

pre 6 godina

Srbija je na začelju... Da, taj fenjer drže i Hrvatska i BiH i Bugarska i još mnoge druge... Eto npr u nas Hrvata... Najjeftiniji E-drek je Nisan, mali gradski autić dometa realno 130-150km. Bez povrata od države košta oko 200 000kn (7,5kn za Euro). Država doduše vrati 70000kn, ali i dalje u startu moraš imati tih 200 000!!! Sva ta baljezganja o E-ovo, E-ono, blablabla to je isključivo za bogataše... Ja i dalje vozim starog krđu, Forda Escorta od 24g i još me služi... A o tih 200 000 - 70 000 kn autu mogu samo sanjati. Dok E-auti ne postignu cijnu barem dizelaša, ali i barem pola autonomije ništa od svega. Svijest je jedno, a ekonomija i džep je drugo...

CarloNS

pre 6 godina

Један од најбољих текстова о суштини тржишта ел. аутомобила. Као што парне машине нису изашле из употребе зато што је нестало угља, већ зато што су имишљени мотори с унутрашњим сагоревањем, који су се једноставно показали као много бољи, тако ће и мотори које покреће бензин (нафта) нестати тек када се испуне још неки услови. То значи да ако неки дизелаш са пуним резервоаром горива пређе нпр. 1000 км., при чему се гориво точи за неколико минута, исте ако не и боље карактеристике мораће да има и електрични аутомобил. Мораће да има већу или исту аутономију од дизелаша, уз пуњење батерије у времену које одговара точењу пуног резервоара на бензинској пумпи (или мало дуже). Е сад можемо замислити колико је далеко примена мотора на електрични погон у камионима, бродовима, грађевинским машинама, авионима, тенковима, пољопривредној механизацији итд.
(Иван Грозни, 4. jun 2017 11:32)

Baterija ne mora da se puni na licu mesta već može da se zameni, isto kao što se i nafta ne prerađuje na pumpi već se dovezi iz rafinerije. Baterija treba da se posmatra kao potrošna roba koja može da se reciklira (napuni). Vlasnik automobila ne mora istovremeno da bude i vlasnik baterije, to može da bude i pumpa.

trn u oku

pre 6 godina

Problem sa elektromobilima, tj njihovom cenom je nedostatak ekonomije obima koja bi smanjila trošak tehnolohije izrade nekih komponenti, pre svega baterija. Slično kao što su mobilni pre 20 god koštali 1000 evra a danas ih ima za manje od 50. Treba omasoviti njihovu proizvodnju da bi cena osetnije pala.

dzoni

pre 6 godina

Moze subvencije za jeftin automobil ali da uzimas od nekog ko vozi polovnjaka od 3000 eura i subvencionises nekom teslu tj auto od 100 000 eura mi nije normalno

Strokavi mozak

pre 6 godina

Meni je i do sad taj koncept subvencionisanja bio nerealan.Drzava od svih gradjana uzima pare da bi npr tamo nekom bogatasu ustedeli da ne da 100000 za Teslu nego malo manje.Nego,razvijene zemlje imaju pare pa mogu da se zezaju sa el.vozilima.Mi kao i u svemu kaskamo za njima najmanje 20-30 god.

Teslolog amater

pre 6 godina

"Kako se uključeno grejanje sa upaljenim svetlima odražava na kilometra koju je moguće preći sa jednim punjenjem? Zna li neko? (-10km,-20 km ili...)
Za grejanje je potrebno dosta energije a ova vozila da bi bila lakša nemaju nikakvu izolaciju".
(Petar, 4. jun 2017 12:06)

E moj Petre, ja vec par godina na svim mogucim portalima postavljam isto pitanje, ali odgovora niotkuda.

Zamisli da nocu treba da putujes sa familijom, dakle pun auto i puni gepeci sa koferima. Napolju je -10*C i elektroauto ti je okovan ledom. Prvo moras da ugrejes kabinu na nekih +20*C, pa da sastruzes led sa prozora. Kada krenes sa upaljenim svetlima, grejanjem kabine i stakala, ukljucenim brisacima, ukljucenom muzikom, migavcima, stop svetlima, sirenom-sve po potrebi itd, pa tebi treba jedna prikolica sa dodatnim baterijama da ti nadoknadi toliku potrosnju struje samo za grejanje.

Niko ti nece odgovoriti na to pitanje pogotovu sto kapacitativnost akumulatora esponencijalno pada sa padom temperature ispod nule. Isto ti vazi i leti kada su velike vrucine, kao i nacin voznje. Sto vise "otvaras gas"-citaj reostat, potrosnja struje ti eksponencijalno raste.

Sve u svemu, ako ova "posast" voljom mocnika zazivi, morace pod hitno da pocne masovna izgradnja citavih mreza elektrana cije ce turbine biti pokretane DIZEL agregatima.

Neko je odavno lepo konstatovao da elektroautomobili idu u stvari na UGALJ, a ja dodajem-i na URANIJUM.

DPolitika

pre 6 godina

Vec postoje u masovnoj proizvodnji elektricni automobil sa cenom ispod 10.000 usd. Svet se ne sastoji samo od SAD-a a jos manje od malene Nemacke koja moze da glumi silu samo nasuprot siromasnim istocnoevropskim drzavama i vodjstvu nekih drzava koji bi da joj se uvlace jer za bolje neznaju, nigde vise.
Nemacka cak nije ni medju najbogatijih 10 drzava na svetu a ni u EU nije drzava sa najvecim BDP-om i platama.

Buducnost je na istoku, bacite pogled malo tamo svet se ne zavrasava niti zapocinje na zapadu ako nista drugo koristite internet punom snagom.

Chery eQ sa cenom od 60.000 juana ili oko 9000 dolara je na trzistu. Da ne spominjem razne jeftine pick-up ili mini buseve ili na primer razna prevozna vozila vozila sa tri tocka i tricikle koja mozete kupiti za 500 do 4000 dolara.

Ekstra je interesantan LSEV E-ASS. Za oko 5000 usd izuzetan autic za grad. Naravno ima i vecih, brzih i sklupljih modela. Mozemo samo da zalimo sto sve te modele iz Kine niko ne uvozi u Srbiju ili se ne radi neka lokalizovana proizvodnja.

Preko 100.000 javnih stanica za punjenje EV ce biti izgradjeno 2017 u Kini. Kvropski proizvodjaci vec sada kasne za Kinom sta mislite sta ce tek da bude u buducnosti. Sve sto znaju je da varaju sa dizelima.

Kina do 2050 godine ima plan da bude broj jedan po inovacijama u svetu i da sve inovacije iz Kine prevazilaze najmanje 50% drugorangiranog. Koji plan ima Nemacka za svoju ekonomiju u 21 veku sem da Merkelova opet pobedi?

Gogi

pre 6 godina

Auta na struju su dosta jeftinija od normalnih auta. Mi koji posedujemo elektricne automobile imamo dosta pogodnosti kao sto je navedeno u tekstu. Zelim da kazem da kilometraza zavisi od modela auta. Sa nakim modelima moze da se predje 400 km, a sa nekim 150. Najvecu kilometrazu nudi Tesl. U sustini elektrica auta su odlicna.

zvezdarac

pre 6 godina

@da da
A koji to automobili na benzin /dizel koštaju ispod 10000 eur? Dva modela Dacia i Lada. Besmislica je da električni auto treba da košta ispod 10000 krilo čega, dolara ili evra - zaključan svejedno. 20000 je trenutno cifra koja odgovara svima i za taj novac prodavao bi se automobil iz klase tesla model 3 kao alva. A tesla 3 u Evropi će biti od 35000 na gore.

Petar

pre 6 godina

Kako se uključeno grejanje sa upaljenim svetlima odražava na kilometra koju je moguće preći sa jednim punjenjem? Zna li neko? (-10km,-20 km ili...)
Za grejanje je potrebno dosta energije a ova vozila da bi bila lakša nemaju nikakvu izolaciju.

toma

pre 6 godina

@nebojša
to su pricali i 1920 da ce nafta nestati do 1950...
uzmimo primer rusije - sibir je samo deo rusije a sva nafta i gas sto rusija izvozi exploslatise se sa 5% i manje povrsine sibira ! a o severnom moru ako krenemo da pricamo .....
realno ce nafte biti doveka !
druga stvar - elektricni automobil ima prednost da ne zagadjuje tu gde se koristi ( gradovi ) ali naucnici su dokazali da proizvodnja struje koju koristi jedan elektroauto vise zagadi okolinu od izduvnih gasova koje bi taj auto izbacio kroz auspuh !
baterije ...domet....itd ...duga prica koja bi nas daleko odvela ...

Gogi

pre 6 godina

Auta na struju su dosta jeftinija od normalnih auta. Mi koji posedujemo elektricne automobile imamo dosta pogodnosti kao sto je navedeno u tekstu. Zelim da kazem da kilometraza zavisi od modela auta. Sa nakim modelima moze da se predje 400 km, a sa nekim 150. Najvecu kilometrazu nudi Tesl. U sustini elektrica auta su odlicna.

flajko

pre 6 godina

E-auto ce imati buducnost kada se u jedan litar zapremine smesti najmanje onoliko energije koliko ima u jednom litru bezina, a da vreme kompletnog punjenja bude nekoliko minuta.
Ukratko receno E-auto mora da bude isti ili bolji od danasnjih u svakom pogledu.
Sve ostalo nema smisla.

Lord of the flies

pre 6 godina

Tehnologija izrade elektricnih automobila (pre svega baterija, a i RnD, makreting i drugi troskovi po jedinici usled ekonomije obima) ce postajati sve jeftinija, a infrastruktura prilagodjena elektricnim vozilima sve bogatija. Kada se na to dodaju sve brojnija ogranicenja koja se namecu automobilima sa SUS motorima, ocekivano je da ce cene elektricnih automobila padati. Ako ne budem mogao da udjem u centar grada autom sa SUS motorom, i ako budem morao da placam skuplje gorivo (cena ce skakati usled smanjenog obima proizvodnje nafte u godinama koje dolaze), ako mi registracija bude skuplja za kojekave eko takse, preorijentisacu se na kola na elektricni pogon, bez 1 evra subvencije. Pitanje je i koliko ce padati cene polovnih SUS automobila u godinama koje dolaze, pa je i to parametar za razmatranje. Npr vec sad se zna da za 5 godina diesel vise nece biti u ponudi, a da ce se maksimalno oporezovati vlasnici postojecih dizela u EU. To dovodi do pada cene polovnog vozila sa dizel motorom jer ce sve teze biti moguce prodati ih.

oglo

pre 6 godina

po meni je prosto.
trenutni set baterija sa solidnom snagom i autonomijom kosta 10000e.
glavni parametri su
1.kapacitet-tezina-autonomija
2.cena
3.zivotni vek-broj punjenja
potrebno je da tehnoloski bilo koji od ovih poboljsaju trostruko ili u kombinaciji
od tog trenutka ce eautomoboli biti u potpunosti konkurentni

Neznalica

pre 6 godina

Samo wifi punjenje odnosno punjenje tijekom voznje ce spasiti jer to znaci da nece trebati ogromne i teske baterije i time jeftinije ce biti
E onda ce krenuti i prodaj pa i samim tim usteda do tad sve sta ustedis na struju ode kad zamenis baterije

Mićun

pre 6 godina

Prvo ima puno komentara a niko nije vozio ni jedan auto na struju. Vozio sam u Oslu BMW i3 i stvarno ide ko blesav, mana je baterija 150km po gradu. U i8 mana je sto moras da budes nizak i mrsav da bi mogao normalno da udjes u auto, i plus autonomija. Kod Tesle je malo problem sto deluje siromasno unutra na mestu gde je inace menjac, mozda sam subjektivan.
Glavno je pitanje odakle struja ako svi budu vozilo elektro automobile i da li neko ima predstavu koja je to količina energije koja je potrebna, ako se zna da Tesla troši izmedju 60-90kw?

nothing wrong with me

pre 6 godina

"samo" treba kupiti elektroauto
kasnije je cena km voznje skoro 0.

Stavite na papir kolko kosta obican auto. kolko km predje,potrosnju cenu goriva i vidite sta je isplativije.

freeman legenda

pre 6 godina

Elektroautomobili nisu skupi zbog tehnologije vec zbog malog broja modela koji se proizvode u jako malim serijama. Za nekoliko godina ce cena nabavke biti ista, dok je cena odrzavanja za elektro daleko manja (i sad a ne u buducnosti) tako da ce prakticno preko noci osvojiti svet.
Pitanje je samo da li ce se tad jos masovno kupovati licna vozila ili ce autonomni taxi i/ili sharing preovladati

Srdjan

pre 6 godina

Elektricna vozila ce u najvecoj meri zameniti sadasnja vozila u narednih 5 do 10 godina. Najveci problemi trenutno su vezani za baterije: tezina, cena, kapacitet tj. autonomija voznje sa jednim punjenjem, rok trajanja, brzina punjenja i mesta gde se mogu dopuniti.
Obzirom da ce uskoro poceti njihova masovna proizvodnja, problem cene ce "nestati". Autonomija voznje vec prekace 400 km kod nekih modela a baterije se vec sada mogu dopuniti do 85% za 15 minuta. Jedini problem ostaju stanice za dopunu, ali ce za 5 godina i taj problem biti resen.

Иван Грозни

pre 6 godina

Један од најбољих текстова о суштини тржишта ел. аутомобила. Као што парне машине нису изашле из употребе зато што је нестало угља, већ зато што су имишљени мотори с унутрашњим сагоревањем, који су се једноставно показали као много бољи, тако ће и мотори које покреће бензин (нафта) нестати тек када се испуне још неки услови. То значи да ако неки дизелаш са пуним резервоаром горива пређе нпр. 1000 км., при чему се гориво точи за неколико минута, исте ако не и боље карактеристике мораће да има и електрични аутомобил. Мораће да има већу или исту аутономију од дизелаша, уз пуњење батерије у времену које одговара точењу пуног резервоара на бензинској пумпи (или мало дуже). Е сад можемо замислити колико је далеко примена мотора на електрични погон у камионима, бродовима, грађевинским машинама, авионима, тенковима, пољопривредној механизацији итд.

Neutralni posmatrac

pre 6 godina

Električni automobili su u ovom trenutku luksuz. Nova tehnologija, skupa, i pritom pomodarski trazena sad pa drze cenu.
Tako je bilo i sa prvim automobilima, motorima, avionima.
Prve avionske karte su takodje bile skupe.

Ali sad svi proizvođači ulaze u tu priču, sto vise ljudi pravi ta kola to ce jeftinija biti. Razvijace se nove tehnologije i smanjiće cenu proizvodnje i to je to

да да

pre 6 godina

Имаће будућност када буду могли да пређу макар 500 км са једним пуњењем батерија, када буду коштали испод 10000€, када нова батерија буде коштала око 1000€ и када се буде пунила до врха за 5 минута дотле ? Чисто бацање пара ! Постоје и други начини покретања аутомобила који исто тако не загађују животну средину а коштају драстично мање, према томе, не примајте се. Подсећа ме на сва обећања око 3Д телевизора, и ? Где су сада ?

Lozan

pre 6 godina

Zakon menja i postavlja pravila!!! Da se donese zakon kako se mora kupiti el auto, tada bi svi iz banke, slamarice ili necega slicnoga izvukli novce. Poceti sa takvim zakonom prvo za kompanije. Uvesti obavezu da 50% vozila budw na baterije u startu

Goran

pre 6 godina

Sve dok ne budu jeftiniji od običnih samo subvencije ih mogu isplatiti. Pa bilo to kroz porez , ekološku taksi , besplatan parking i ulaz u grad

C i n i k

pre 6 godina

Porez u Danskoj je velika i ozbiljna tema. Oni mnogo vode racuna gde daju narodne pare. Posle rasprava odlucili su da je greska da sa narodnim parama stimulisu skupe el.automobile. Jer porez treba da sluzi za druge stvari a ne za potrosnju. Naravno da je to zemlja koja brizljivo vodi racuna o narodnim parama i koji sagmedavaju efekte svake godine a kad je u pitanju nasa zemlja,mi smo daleko 1000 godina od toga cemu sluzi porez,koliko treba da bude poresko opterecenje i kakvi su efekti poreza po narod. Kod nas je porez klasican harac kakav je bio u srednjem veku i sluzi iskljuci za plate stranackih vojnika na drzavna jasla za njih 800 000 koliko ih trenutno ima. Ti su ljudi i glasacka masina a sve njih placaju svi gradjani Srbije.

Pad

pre 6 godina

Pad prodaje u Danskoj je zabelezen zato sto ko god je mislio da kupi elektro to je uradio tokom 2016 da bi dobio subvenciju.
Rast prodaje se ocekuje sa izlaskom Tesle modela 3 i novog Nissana Leaf

Generalno normalna auta su ga "ugasila" kad elektro auta dodju do sledecih karakteristika - CENA ispod 23000 evra i domet preko 600 km sa jednim punjenjem i vreme punjenja do 45 minuta

Nenad-EU

pre 6 godina

Naravno da ne. Eto na primer u Švajcarskoj gde ne postoje subvencije, prodaja je na nivou statističke greške... a nije da ne nedostaje novca.

mup

pre 6 godina

Pa ovi automobili na struju od 170+250 ks su potpuno sulud koncept i to uopste nije bio cilj elektrifikacije. Valjda je cilj usteda i racionalizacija, a ne pokazivanje misica i jurcanje na struju. Ja ta vozila zamisljam kao lagane i kompaktne (400-600kg), sa velikim radijusom kretanja i mogucnoscu dopune baterija u toku voznje. To je moguce sa malim cetvorotaktnim motorom od 200-250 ccm koji radi povremeno kao dinama i dopunjuje baterije, a zimi greje kabinu, jer kod nas zima traje 6-7 meseci. U slucaju pada napona takav motor bi mogao i da pokrece takvo vozilo. Aluminijum, plastika i kompozitni materijali bi cinili osnovu auta.

Ivan ZG

pre 6 godina

Istina je da su elekrični auti skupi i da bi se puno manje prodavali bez raznih olakšica. Samo uskoro će neki gradovi europe zabraniti ulazak u centar autima koji nisu električni ili hibridni tako da neće biti izbora. Moguće i da će dostava po gradu morati biti sa električnim automobilima.
Kako sada stoje stvari glavni razlozi skupoće su cijene baterija i umjetno pumpanje cijene od strane proizvođača automobila sa SUS motorima. Cijena kWh iz baterija će se po prognozama spustiti 3 puta(!) u idućih 5 godina. S jedne strane se računa na rast kapaciteta baterije po kg, a sa druge na veliki pad cijene proizvodnje sa masovnošću i konkuriranjem.
Drugi problem je još uvijek dosta mali doseg baterija i sporo punjenje. Iduća generacija baterija (koja izlazi za 2 godine tj. čim budu završene nove tvornice baterija) moći će se puniti vrlo brzo. Za 5-10 minuta na 80% kapaciteta. To će biti dovoljno za idućih 300-400km vožnje. Sasavim dovoljno.
Zaključak. Za nekih 5 godina električni auti će biti u potpunosti konkurentni autima sa SUS motorima po cijeni.

C i n i k

pre 6 godina

Porez u Danskoj je velika i ozbiljna tema. Oni mnogo vode racuna gde daju narodne pare. Posle rasprava odlucili su da je greska da sa narodnim parama stimulisu skupe el.automobile. Jer porez treba da sluzi za druge stvari a ne za potrosnju. Naravno da je to zemlja koja brizljivo vodi racuna o narodnim parama i koji sagmedavaju efekte svake godine a kad je u pitanju nasa zemlja,mi smo daleko 1000 godina od toga cemu sluzi porez,koliko treba da bude poresko opterecenje i kakvi su efekti poreza po narod. Kod nas je porez klasican harac kakav je bio u srednjem veku i sluzi iskljuci za plate stranackih vojnika na drzavna jasla za njih 800 000 koliko ih trenutno ima. Ti su ljudi i glasacka masina a sve njih placaju svi gradjani Srbije.

mup

pre 6 godina

Pa ovi automobili na struju od 170+250 ks su potpuno sulud koncept i to uopste nije bio cilj elektrifikacije. Valjda je cilj usteda i racionalizacija, a ne pokazivanje misica i jurcanje na struju. Ja ta vozila zamisljam kao lagane i kompaktne (400-600kg), sa velikim radijusom kretanja i mogucnoscu dopune baterija u toku voznje. To je moguce sa malim cetvorotaktnim motorom od 200-250 ccm koji radi povremeno kao dinama i dopunjuje baterije, a zimi greje kabinu, jer kod nas zima traje 6-7 meseci. U slucaju pada napona takav motor bi mogao i da pokrece takvo vozilo. Aluminijum, plastika i kompozitni materijali bi cinili osnovu auta.

Pad

pre 6 godina

Pad prodaje u Danskoj je zabelezen zato sto ko god je mislio da kupi elektro to je uradio tokom 2016 da bi dobio subvenciju.
Rast prodaje se ocekuje sa izlaskom Tesle modela 3 i novog Nissana Leaf

Generalno normalna auta su ga "ugasila" kad elektro auta dodju do sledecih karakteristika - CENA ispod 23000 evra i domet preko 600 km sa jednim punjenjem i vreme punjenja do 45 minuta

Neutralni posmatrac

pre 6 godina

Električni automobili su u ovom trenutku luksuz. Nova tehnologija, skupa, i pritom pomodarski trazena sad pa drze cenu.
Tako je bilo i sa prvim automobilima, motorima, avionima.
Prve avionske karte su takodje bile skupe.

Ali sad svi proizvođači ulaze u tu priču, sto vise ljudi pravi ta kola to ce jeftinija biti. Razvijace se nove tehnologije i smanjiće cenu proizvodnje i to je to

Nenad-EU

pre 6 godina

Naravno da ne. Eto na primer u Švajcarskoj gde ne postoje subvencije, prodaja je na nivou statističke greške... a nije da ne nedostaje novca.

Ivan ZG

pre 6 godina

Istina je da su elekrični auti skupi i da bi se puno manje prodavali bez raznih olakšica. Samo uskoro će neki gradovi europe zabraniti ulazak u centar autima koji nisu električni ili hibridni tako da neće biti izbora. Moguće i da će dostava po gradu morati biti sa električnim automobilima.
Kako sada stoje stvari glavni razlozi skupoće su cijene baterija i umjetno pumpanje cijene od strane proizvođača automobila sa SUS motorima. Cijena kWh iz baterija će se po prognozama spustiti 3 puta(!) u idućih 5 godina. S jedne strane se računa na rast kapaciteta baterije po kg, a sa druge na veliki pad cijene proizvodnje sa masovnošću i konkuriranjem.
Drugi problem je još uvijek dosta mali doseg baterija i sporo punjenje. Iduća generacija baterija (koja izlazi za 2 godine tj. čim budu završene nove tvornice baterija) moći će se puniti vrlo brzo. Za 5-10 minuta na 80% kapaciteta. To će biti dovoljno za idućih 300-400km vožnje. Sasavim dovoljno.
Zaključak. Za nekih 5 godina električni auti će biti u potpunosti konkurentni autima sa SUS motorima po cijeni.

Иван Грозни

pre 6 godina

Један од најбољих текстова о суштини тржишта ел. аутомобила. Као што парне машине нису изашле из употребе зато што је нестало угља, већ зато што су имишљени мотори с унутрашњим сагоревањем, који су се једноставно показали као много бољи, тако ће и мотори које покреће бензин (нафта) нестати тек када се испуне још неки услови. То значи да ако неки дизелаш са пуним резервоаром горива пређе нпр. 1000 км., при чему се гориво точи за неколико минута, исте ако не и боље карактеристике мораће да има и електрични аутомобил. Мораће да има већу или исту аутономију од дизелаша, уз пуњење батерије у времену које одговара точењу пуног резервоара на бензинској пумпи (или мало дуже). Е сад можемо замислити колико је далеко примена мотора на електрични погон у камионима, бродовима, грађевинским машинама, авионима, тенковима, пољопривредној механизацији итд.

Mićun

pre 6 godina

Prvo ima puno komentara a niko nije vozio ni jedan auto na struju. Vozio sam u Oslu BMW i3 i stvarno ide ko blesav, mana je baterija 150km po gradu. U i8 mana je sto moras da budes nizak i mrsav da bi mogao normalno da udjes u auto, i plus autonomija. Kod Tesle je malo problem sto deluje siromasno unutra na mestu gde je inace menjac, mozda sam subjektivan.
Glavno je pitanje odakle struja ako svi budu vozilo elektro automobile i da li neko ima predstavu koja je to količina energije koja je potrebna, ako se zna da Tesla troši izmedju 60-90kw?

да да

pre 6 godina

Имаће будућност када буду могли да пређу макар 500 км са једним пуњењем батерија, када буду коштали испод 10000€, када нова батерија буде коштала око 1000€ и када се буде пунила до врха за 5 минута дотле ? Чисто бацање пара ! Постоје и други начини покретања аутомобила који исто тако не загађују животну средину а коштају драстично мање, према томе, не примајте се. Подсећа ме на сва обећања око 3Д телевизора, и ? Где су сада ?

nothing wrong with me

pre 6 godina

"samo" treba kupiti elektroauto
kasnije je cena km voznje skoro 0.

Stavite na papir kolko kosta obican auto. kolko km predje,potrosnju cenu goriva i vidite sta je isplativije.

aleks pan

pre 6 godina

Pre nekoliko godina na diskaveri tv kanalu,poznati fizicar Micio Kaku je imao emisiju o buducnosti auto industrije...da skratim,pitao je desetak svojih kolega sta je buducnost i svi do jednog su rekli da je to VODONIK jer ga ima u izobilju...problem su drzave i politicari jer onda nema poreza,akciza...

Goran

pre 6 godina

Sve dok ne budu jeftiniji od običnih samo subvencije ih mogu isplatiti. Pa bilo to kroz porez , ekološku taksi , besplatan parking i ulaz u grad

Srdjan

pre 6 godina

Elektricna vozila ce u najvecoj meri zameniti sadasnja vozila u narednih 5 do 10 godina. Najveci problemi trenutno su vezani za baterije: tezina, cena, kapacitet tj. autonomija voznje sa jednim punjenjem, rok trajanja, brzina punjenja i mesta gde se mogu dopuniti.
Obzirom da ce uskoro poceti njihova masovna proizvodnja, problem cene ce "nestati". Autonomija voznje vec prekace 400 km kod nekih modela a baterije se vec sada mogu dopuniti do 85% za 15 minuta. Jedini problem ostaju stanice za dopunu, ali ce za 5 godina i taj problem biti resen.

Petar

pre 6 godina

Kako se uključeno grejanje sa upaljenim svetlima odražava na kilometra koju je moguće preći sa jednim punjenjem? Zna li neko? (-10km,-20 km ili...)
Za grejanje je potrebno dosta energije a ova vozila da bi bila lakša nemaju nikakvu izolaciju.

freeman legenda

pre 6 godina

Elektroautomobili nisu skupi zbog tehnologije vec zbog malog broja modela koji se proizvode u jako malim serijama. Za nekoliko godina ce cena nabavke biti ista, dok je cena odrzavanja za elektro daleko manja (i sad a ne u buducnosti) tako da ce prakticno preko noci osvojiti svet.
Pitanje je samo da li ce se tad jos masovno kupovati licna vozila ili ce autonomni taxi i/ili sharing preovladati

Nesa

pre 6 godina

Evo ovako, uzeo sam Fiat 500e na lizing 3 godine-mesecno me kosta 79 dolara, nista nisam dao za ucesce.Pitam ove u Fiatu kako mogu da daju tako jeftino,oni kazu da gube 15 hiljada dolara po automobilu ali cilj je da ih bude sto vise na putevima plus dosta zaradjuju na Krajsleru.
Fiat 500e je mali auto, ima domet od oko 160 km, baterija je 24 KW...ja dnevno prelazim oko 200 km, tako da punim kod kuce i na poslu, Level 2 punjac puni otprilike 6 kw/sat, dok Level 1 koji su ukljuci u obican utikac za struju -treba mu oko 20 sati da napuni celu bateriju.Inace do sada sam trosio oko 350 dolara mesecno samo za benzin do posla i nazad plus odrzavanje: gume, kocnice, menjanje ulja i filtera ....Fiat 500e radi fenomenalno, brz je , mali ( mada nemas takav osecaj unutra) i bezbedan. Nadam se za 3 godine da ce Tesla da izbaci model 3.
Kada idem na duzi put sa porodicom uzimam rentacar , 30 dolara dnevno i to je to. Nema vise kupovine automobila sa unutrasnjim sagorevanjem koji kosta 30-40 hiljada .
Jedan kilovat struje me kosta 13 centi, galon benzina je oko 3.25 dolara (3,6 litara).

Joca

pre 6 godina

A jos i ne moze da se registruje u Srbiji, jer mora i drzava da zaradi.
(nn, 4. jun 2017 10:42)
I obavezno neka budala sa ovim mitom kako "u Srbije ne može da se registruje". Gde vas gaje? U Gaspromu?
Drugi najgluplji obavezni komentar je onaj "odakle tolika struja". Pa odakle sada tolika nafta? Izvire na pumpi valjda? Ako i ovako i onako moraš da uvoziš energiju, neuporedivo je jeftinije uvoziti električnu energiju jer je njen transport jeftiniji od nafte.
Pritom, obavezno se zaboravlja koliko zagađenje naprave brodovi i kamioni koji transportuju naftu i benzin i koliko je zagađenje na samim naftnim poljima odakle ova najprljavija industrija počinje. Međutim svo to zagađenje nije samo atak na zdravlje, već i na džep. To zagađenje su gubici.
I na kraju, ta energija se troši u motorima koji ni pola ukupne energije ne uspevaju da pretvore u mehanički rad, u pokretanje. Pola te energije se na kraju baci bukvalno u vazduh. Apsolutno maloumno.

Ako je naftni sistem snabdevanja energijom bolji, a što te budale što to zagovaraju ne otkače žice sa bandera, pa na generator "da štede"? Šta, nije isplativo? Pa nije ni u automobilima, samo su vas tako pogrešno naučili, benzinom vam isprali mozak.

Bu!

pre 6 godina

@Mićun
i8 je hibrid,znači ima i benzinski motor pored elektromotora.Izgleda da nisi ni ti baš vozio elektro automobil sem tog i3,ako si i njega vozio.Da si ga stvarno vozio znao bi da je automobil ekstremno siromašan u svakom pogledu iako košta preko 35K€.
Što se subvencija tiče,pa ima ih i kod nas,svi plaćamo 500L.Jes' da nema veze sa ekologijom ali eto,plaćamo....
@Srdjan
Za 5 godina će elektroautomobili preovladati tržištem?Aha,a ovi milioni automobila koji se trenutno voze će nekako nestati u vidu izmaglice?Svašta može čovek ovde da pročita.

Samo jedan komentar je normalan,EV će pobediti onog momenta kada budu u svakom pogledu bolja,sada nisu,niti se trenutno vidi,pored svih najava kada će postati.Te priče o savršenim baterijama koje se pune za 5 min pričajte nekom drugom,tehnologija baterija je praktično ista već dugi niz godina iako se ogroman novac ulaže u razvoj nema pomaka.Umesto da se gura vodonik/gorivne ćelije koji ima vrhunske osobina kao pogonsko sredstvo svi sanjaju o Tesli...Ne kapiram...

Teslolog amater

pre 6 godina

"Kako se uključeno grejanje sa upaljenim svetlima odražava na kilometra koju je moguće preći sa jednim punjenjem? Zna li neko? (-10km,-20 km ili...)
Za grejanje je potrebno dosta energije a ova vozila da bi bila lakša nemaju nikakvu izolaciju".
(Petar, 4. jun 2017 12:06)

E moj Petre, ja vec par godina na svim mogucim portalima postavljam isto pitanje, ali odgovora niotkuda.

Zamisli da nocu treba da putujes sa familijom, dakle pun auto i puni gepeci sa koferima. Napolju je -10*C i elektroauto ti je okovan ledom. Prvo moras da ugrejes kabinu na nekih +20*C, pa da sastruzes led sa prozora. Kada krenes sa upaljenim svetlima, grejanjem kabine i stakala, ukljucenim brisacima, ukljucenom muzikom, migavcima, stop svetlima, sirenom-sve po potrebi itd, pa tebi treba jedna prikolica sa dodatnim baterijama da ti nadoknadi toliku potrosnju struje samo za grejanje.

Niko ti nece odgovoriti na to pitanje pogotovu sto kapacitativnost akumulatora esponencijalno pada sa padom temperature ispod nule. Isto ti vazi i leti kada su velike vrucine, kao i nacin voznje. Sto vise "otvaras gas"-citaj reostat, potrosnja struje ti eksponencijalno raste.

Sve u svemu, ako ova "posast" voljom mocnika zazivi, morace pod hitno da pocne masovna izgradnja citavih mreza elektrana cije ce turbine biti pokretane DIZEL agregatima.

Neko je odavno lepo konstatovao da elektroautomobili idu u stvari na UGALJ, a ja dodajem-i na URANIJUM.

jašta

pre 6 godina

Džabe električna vozila ako nema obnovljivih izvora. Prvo da se plaća porez koji bi išao na izgradnju i održavanje obnovljivih postrojenja. Jer ako tu struju dobijamo iz kojekakvih zagađivačkih elektrana, dođemo na isto.

CATAPA

pre 6 godina

Umesto u termocentralu bolje je dati masivne subvencije za mini solarne kucne centrale ali kkao bi se onda "pametni" politicari hvalili svojim dostignucima...
(DPolitika, 5. jun 2017 11:02)
Treba razumeti argumentaciju spodobe zvane "srpski političar". Svojevremeno u skupštinskoj raspravi o subvencijama za izolacione građevinske materijale i stolariju, jedan tipični takav je govorio kako "izolaciju na kuće stavljaju samo oni koji imaju puno para, pa zašto bismo subvencionisali bogate? Jer, oni će i bez subvencija da stave izolaciju.".
E kad takvi odlučuju, dođeš ovde gde smo. Takav mozak posebno dođe do izražaja kada su električni automobili u pitanju.

Wtf

pre 6 godina

Problem sa autonimijom baterije je u drugom planu u odnosu na kapacitet elektro mreže neke države,procena za Srbiju je da bi u istim momentu moglo da se puni 160 hiljada el.automobila,trenutno je registrovanih u našoj državi oko 3 miliona,zamislite situaciju da je svaki treći el.automobil,kolaps na mreži svaki dan,nije bolja situacija u razvijenijim zemljama.Automobili na vodonik su realnija opcija,na auspuh izlazi vodena para 0 zagađenja,za sad je skupa tehnologija ali kroz masovniju upotrebu cene bi bile pristupačnije,Hondu Clarity vozi princ od Monaka,zbog promocije naravno.

DPolitika

pre 6 godina

Vec postoje u masovnoj proizvodnji elektricni automobil sa cenom ispod 10.000 usd. Svet se ne sastoji samo od SAD-a a jos manje od malene Nemacke koja moze da glumi silu samo nasuprot siromasnim istocnoevropskim drzavama i vodjstvu nekih drzava koji bi da joj se uvlace jer za bolje neznaju, nigde vise.
Nemacka cak nije ni medju najbogatijih 10 drzava na svetu a ni u EU nije drzava sa najvecim BDP-om i platama.

Buducnost je na istoku, bacite pogled malo tamo svet se ne zavrasava niti zapocinje na zapadu ako nista drugo koristite internet punom snagom.

Chery eQ sa cenom od 60.000 juana ili oko 9000 dolara je na trzistu. Da ne spominjem razne jeftine pick-up ili mini buseve ili na primer razna prevozna vozila vozila sa tri tocka i tricikle koja mozete kupiti za 500 do 4000 dolara.

Ekstra je interesantan LSEV E-ASS. Za oko 5000 usd izuzetan autic za grad. Naravno ima i vecih, brzih i sklupljih modela. Mozemo samo da zalimo sto sve te modele iz Kine niko ne uvozi u Srbiju ili se ne radi neka lokalizovana proizvodnja.

Preko 100.000 javnih stanica za punjenje EV ce biti izgradjeno 2017 u Kini. Kvropski proizvodjaci vec sada kasne za Kinom sta mislite sta ce tek da bude u buducnosti. Sve sto znaju je da varaju sa dizelima.

Kina do 2050 godine ima plan da bude broj jedan po inovacijama u svetu i da sve inovacije iz Kine prevazilaze najmanje 50% drugorangiranog. Koji plan ima Nemacka za svoju ekonomiju u 21 veku sem da Merkelova opet pobedi?

Sinek

pre 6 godina

Srbija je na začelju... Da, taj fenjer drže i Hrvatska i BiH i Bugarska i još mnoge druge... Eto npr u nas Hrvata... Najjeftiniji E-drek je Nisan, mali gradski autić dometa realno 130-150km. Bez povrata od države košta oko 200 000kn (7,5kn za Euro). Država doduše vrati 70000kn, ali i dalje u startu moraš imati tih 200 000!!! Sva ta baljezganja o E-ovo, E-ono, blablabla to je isključivo za bogataše... Ja i dalje vozim starog krđu, Forda Escorta od 24g i još me služi... A o tih 200 000 - 70 000 kn autu mogu samo sanjati. Dok E-auti ne postignu cijnu barem dizelaša, ali i barem pola autonomije ništa od svega. Svijest je jedno, a ekonomija i džep je drugo...

Tesla

pre 6 godina

Nema šanse! Subvencijama se ne rešava problem to je svima jasno. Ako se ukine porez od čega će živeti država? Kod malog broja takvih vozila to "pije vodu" ali... S druge strane, logično pitanje odakle tolika struja ako se eliminišu fosilna goriva ili nuklearke. Apsurd, čisti automobili na prljavoj struji. Da ne pominjem Srbiju

Joca

pre 6 godina

Stvar je potpuno obrnuta od postavke u naslovu. Naftni motori su ti koji nemaju budućnost. Prednosti električnog motora su toliko velike da je jedino pitanje kako će se ti elektromotori snabdevati strujom i samo to još nije izvesno. Brže nego što se misli biće uvedena automatizovana vožnja i saobraćajni sistem i infrastruktura biti prilagođeni tome. Himera automatskog upravljanja vozilom i benzinskog motora bi tek bila noćna mora za konstruktore, ali i za korisnike takvih vozila.
Tako da to neće biti pitanje izbora. Benzinski motori će se voziti na trkalištima, za one koji obožavaju smrad i buku. U redovnom saobraćaju neće biti ni jedan, odnosno biće ih manje nego što je danas konja po putevima.

Henri Ford nije izmislio automobil, ali je pokrenuo revoluciju drumskog sabraćaja i izbacio konje. Bilo je i tada budala koje su govorile "Odakle toliki petrolej? Moraće na svakom ćošku da postave točionice, a konja samo pustiš na livadu."
Gde su danas tolike livade na kojima bi se nahranili toliki konji? Potpuno istu, ako ne i veću revoluciju pokrenuo je i Elon Musk. Pogotovo gradski saobraćaj neće ni toliko ličiti na sadašnji, samim tim ni gradovi.

Danas to zvuči smešno, ali budale su i za mobilne telefone govorile da nikada neće zaživeti jer bi morao da nateraš sve ljude da nose nepouzdane aparate teške kao cigla. Vlasnici elektromobila danas su u sličnoj situaciji kao prvi vlasnici mobilnih telefona: mogu da komuniciraju samo sa istim retkim takvima i inteligentnima.

Strokavi mozak

pre 6 godina

Meni je i do sad taj koncept subvencionisanja bio nerealan.Drzava od svih gradjana uzima pare da bi npr tamo nekom bogatasu ustedeli da ne da 100000 za Teslu nego malo manje.Nego,razvijene zemlje imaju pare pa mogu da se zezaju sa el.vozilima.Mi kao i u svemu kaskamo za njima najmanje 20-30 god.

CarloNS

pre 6 godina

Један од најбољих текстова о суштини тржишта ел. аутомобила. Као што парне машине нису изашле из употребе зато што је нестало угља, већ зато што су имишљени мотори с унутрашњим сагоревањем, који су се једноставно показали као много бољи, тако ће и мотори које покреће бензин (нафта) нестати тек када се испуне још неки услови. То значи да ако неки дизелаш са пуним резервоаром горива пређе нпр. 1000 км., при чему се гориво точи за неколико минута, исте ако не и боље карактеристике мораће да има и електрични аутомобил. Мораће да има већу или исту аутономију од дизелаша, уз пуњење батерије у времену које одговара точењу пуног резервоара на бензинској пумпи (или мало дуже). Е сад можемо замислити колико је далеко примена мотора на електрични погон у камионима, бродовима, грађевинским машинама, авионима, тенковима, пољопривредној механизацији итд.
(Иван Грозни, 4. jun 2017 11:32)

Baterija ne mora da se puni na licu mesta već može da se zameni, isto kao što se i nafta ne prerađuje na pumpi već se dovezi iz rafinerije. Baterija treba da se posmatra kao potrošna roba koja može da se reciklira (napuni). Vlasnik automobila ne mora istovremeno da bude i vlasnik baterije, to može da bude i pumpa.

Rade

pre 6 godina

Kod nas imaju otvorena vrata za subvencije ako se pre toga nađe šema da neki tajkun ima monopol na sve vezano za električne automobile. Vidite li vi u našem političkom vrhu nekoga ko bi se bavio nama a da on od toga ne zgrne milione?

shone

pre 6 godina

Automobili na struju su neminovnost. Pitanje je samo kada ce poceti masovnija proizvodnja. Nemci su uveli zabranu za upravljanje vozilima po gradu ako nisu Euro6. Granica se stalno pomera. Ovako kupis Teslu i miran si.
E sad, i tokom proizvodnje struje se steti prirodi osim u slucaju Holandije i vetrenjaca.

Lozan

pre 6 godina

Zakon menja i postavlja pravila!!! Da se donese zakon kako se mora kupiti el auto, tada bi svi iz banke, slamarice ili necega slicnoga izvukli novce. Poceti sa takvim zakonom prvo za kompanije. Uvesti obavezu da 50% vozila budw na baterije u startu

dzoni

pre 6 godina

Moze subvencije za jeftin automobil ali da uzimas od nekog ko vozi polovnjaka od 3000 eura i subvencionises nekom teslu tj auto od 100 000 eura mi nije normalno

EnaE

pre 6 godina

Jednog dana će biti dostupnija svakako.I isplativija,jer ce ih biti vise,ceo sistem punjenja ce biti organizovan i lokacije dobro pokrivene.Moze biti da je ovo buducnost.

toma

pre 6 godina

@nebojša
to su pricali i 1920 da ce nafta nestati do 1950...
uzmimo primer rusije - sibir je samo deo rusije a sva nafta i gas sto rusija izvozi exploslatise se sa 5% i manje povrsine sibira ! a o severnom moru ako krenemo da pricamo .....
realno ce nafte biti doveka !
druga stvar - elektricni automobil ima prednost da ne zagadjuje tu gde se koristi ( gradovi ) ali naucnici su dokazali da proizvodnja struje koju koristi jedan elektroauto vise zagadi okolinu od izduvnih gasova koje bi taj auto izbacio kroz auspuh !
baterije ...domet....itd ...duga prica koja bi nas daleko odvela ...

zvezdarac

pre 6 godina

@da da
A koji to automobili na benzin /dizel koštaju ispod 10000 eur? Dva modela Dacia i Lada. Besmislica je da električni auto treba da košta ispod 10000 krilo čega, dolara ili evra - zaključan svejedno. 20000 je trenutno cifra koja odgovara svima i za taj novac prodavao bi se automobil iz klase tesla model 3 kao alva. A tesla 3 u Evropi će biti od 35000 na gore.

soda cat

pre 6 godina

Trenutno se razvijaju nove vrste jeftinijih i efikasnijih solarnih panela koje će ugrađivati u karoserije automobila možda kroz samo par godina,a punjenje preko njih traje dok ima sunca.Biće odlični za manju dopunu tokom vožnje i povećaće autonomiju i smanjiti troškove za gorivo [struju].Električni automobili su budućnost i kada se reši problem autonomije, cene i dopune, SUS motori idu u zaporav kao parne mašine onomad.

Demos

pre 6 godina

Ljudi uglavnom misle da je el. automobil "zelena" tehnologija i da će smanjiti zagadjenje. To je potpuna zabluda. Zagedjenje je potpuno isto samo je izvor na drugom mestu. 70-80% električne energije (i to je optimistična procena) se dobija iz "prljavih" izvora, tj. iz fosilnih goriva. Tu leži problem. Sve i da električni automobili zamene ove sa sus motorima, zbog niže cene el. energije došlo bi do veće upotrebe tih vozila, samim tim i povećane potrošnje el. energije. Šta mislite odakle bi se dobila ta energija. Cela priča je jedan začarani krug iz koga, na žalost, za sada nema izlaza. Obnovljivi izvori energije nisu ni blizu dovoljni da podmire i prate sve-rastuću potrebu konzumerske ekonomije i načina života. Rešenje se mora tražiti u potpunom reorganizovanju javnog masovnog prevoza. Smanjenje rasipanja energije je rešenje. Barem dok ne budemo imali tehnologije za neke bolje i čistije izvore energije.

Ivan ZG

pre 6 godina

Molio bi komentatore da uključe mozak prije pisanja komentara. Tada ne bi čitali da se iz obnovljivih izvora ne dobiva ni 5% električne energije.
Ako niste znali, struja iz hidroelektrana je struja iz obnovljivih izvora. Ona u RH čini oko 30% ukupne proizvodnje. U Danskoj je jedan vikend bilo vjetrovito i iz vjetroelektrana su dobili 120% svojih potreba za strujom, tj. pokrili su 100% svojih potreba i imali 20% za izvoz!!!
Norveška dobiva jako puno struje iz hidroelektrana i mislim da preko 60% svojih potreba zadovoljavaju iz tog izvora.
Drugo. Cijena struje iz vjetroelektrana i solarnih elektrana od kraja 2016. nije veća već manja od one iz termoelektrana. Vjetroelektrane i solarne elektrane se mogu eksploatirati više od 40 godina samo sa jeftinim održavanjem BEZ cijene goriva.
Tako da tko ima para i pameti imat će i jeftine električne energije. Umjesto da ulažu u tvornicu cementa ili nečeg drugog ljudi će uložiti u svetroelektranu ili solarnu elektranu i živjet od prodaje struje elektrokompaniji. Tako da priče:Nema struje za elektroaute, su glupost.

spasicr

pre 6 godina

Ako bi svi prešli na elektromobile, odakle bi se nabavkla tolika količina električne dnergije? Možda eventualna solarna, ali teško.

sale

pre 6 godina

Ljudi samo gledaju da prođu što jeftinije, a onda kukaju što su dobili rak. Isto tako je sa hranom. Ograničeni smo novcem i štednjom kao kiseonikom, a novac je samo običan papir. Bogati će ga uvek imati dovoljno, jer se njime lako manipuliše. Možete kupiti bilo kojeg premijera/predsednika koji imaju plate od 2000 evra,postoje kompanije koje u sekundi zarade toliko. Ne postoji balans, ili ste bogati ili siromašni ili radite ko konj za srednju klasu.

Aleksandar

pre 6 godina

@(DPolitika, 5. jun 2017 11:02)

Da si barem pročitao članke na koje si uputio čoveka... video bi da se radi o prekidu korišćenja uglja... na ceo 1 dan... nakon toga, ostalih 364 dana u godini će se ugalj koristiti za dobijanje struje... Ima ona pesma od Riblje Čorbe... o kako je lepo biti...

Kakav crni prelazak na obnovljive izvore, pa njima se ne bi moglo zadovoljiti ni 5% ukupnih potreba čovečanstva - na ovom tehnološkom nivou. Jedino što može da zadovolji rastuće potrebe je nuklearna energija... a to već otvara čitav niz drugih pitanja.

Dragan

pre 6 godina

Problem je sto proizvodjaci pumpaju cenu elektricnih vozila do maksimuma dodajuci nepotrebne luksuzne drangulije jer racunaju da ce drzavna subvencija to da pokrije i eto njima profita.
Pamtnije bi bilo da subvencija vazi samo do odredjene cene (zavisno od autonomije), a posle ko hoce luksuz - placa punu cenu.

flajko

pre 6 godina

E-auto ce imati buducnost kada se u jedan litar zapremine smesti najmanje onoliko energije koliko ima u jednom litru bezina, a da vreme kompletnog punjenja bude nekoliko minuta.
Ukratko receno E-auto mora da bude isti ili bolji od danasnjih u svakom pogledu.
Sve ostalo nema smisla.

Mirko Pantic

pre 6 godina

El.vozila nisu resenje ,vec posledica novih ,buducih ,cistih i obnovljivih izvora energije.
Danas su besmisleni,jer se najveci deo energije dobija spaljivanjem fosilnih goriva,pri cemu povecana potrosnja struje ,povlaci za sobom povecanje potrosnje fosilnih goriva.
Nema tu velike mudrolije,vec su fosilna goriva daleko izdasnija za tu namenu ,nego svi drugi izvori.

Drugi problem su baterije,koje su skupe,malog kapaciteta i prilicno opasne ,ako se ne odlazu ispravno,a pri tome su veoma zapaljive.Autonomija im je veoma mala,sto ce usloviti pravljenje punjaca na malim udaljenostima.

Iako su el.motori efikasniji od sus motora,dalje postoji problem oko dobijanja energije,sto nas vraca na pocetak.

El.vozila su vozila buducnosti,samo ako se sistemski resi dobijanje energije.Solarna energija,je jedno od resenja,ali su solarni paneli prilicno neefikasni,a cuvanje zahteva baterije i invertere,sto nam donosi veoma visoku cenu eksploatacije.Vetar je u istoj prici,dok je trenutno najcistiji nacin nuklearna enegija,koja je i najisplativiji ne fosilni nacin dobijanja struje.

Lord of the flies

pre 6 godina

Tehnologija izrade elektricnih automobila (pre svega baterija, a i RnD, makreting i drugi troskovi po jedinici usled ekonomije obima) ce postajati sve jeftinija, a infrastruktura prilagodjena elektricnim vozilima sve bogatija. Kada se na to dodaju sve brojnija ogranicenja koja se namecu automobilima sa SUS motorima, ocekivano je da ce cene elektricnih automobila padati. Ako ne budem mogao da udjem u centar grada autom sa SUS motorom, i ako budem morao da placam skuplje gorivo (cena ce skakati usled smanjenog obima proizvodnje nafte u godinama koje dolaze), ako mi registracija bude skuplja za kojekave eko takse, preorijentisacu se na kola na elektricni pogon, bez 1 evra subvencije. Pitanje je i koliko ce padati cene polovnih SUS automobila u godinama koje dolaze, pa je i to parametar za razmatranje. Npr vec sad se zna da za 5 godina diesel vise nece biti u ponudi, a da ce se maksimalno oporezovati vlasnici postojecih dizela u EU. To dovodi do pada cene polovnog vozila sa dizel motorom jer ce sve teze biti moguce prodati ih.

trn u oku

pre 6 godina

Problem sa elektromobilima, tj njihovom cenom je nedostatak ekonomije obima koja bi smanjila trošak tehnolohije izrade nekih komponenti, pre svega baterija. Slično kao što su mobilni pre 20 god koštali 1000 evra a danas ih ima za manje od 50. Treba omasoviti njihovu proizvodnju da bi cena osetnije pala.

Jasno

pre 6 godina

Nije resenje u elektricnim automobilima nego u potpunom odustajanju od takve vrste prevoza. Jednostavno zabraniti automobile jer nas truju. Eletricni auto radi na struju a struja se prozvodi na crn nacin i dalje. Tako da je to samo laz. Jedino sto mozemo da uradimo a da budemo normalni ljudi je automatski prestanak voznje automobila. Valjda je to dovoljno razumnom coveku. Ja ne vozim vec 20 god. i zivim mnogo bolje, bogatije i ispunjenije. Auto vam stvara medvedju uslugu i plus ubija planetu na kojoj treba da vam zivi dete. Ili ste toliko sebicni da vas nije briga za to?

zmau

pre 6 godina

Ustvari celokupno tržište automobila se debelo oslanja na državne subvencije i regulacije koje praktično primoravaju građane da voze automobile. Razmislite na primer šta bi bilo sa tim tržištem kada bi vlasnici automobila morali sami sebi da kupuju parking, odnosno kada im država ne bi obezbeđivala ogromne i vrlo skupe površine javnog zemljišta za besplatan ili debelo subvencionisan parking po gradovima. Ili kada država ne bi terala građevinske investitore da uz svaki stambeni i poslovni prostor obezbeđuju i parking za automobile.
Glavno tržište za prodavce automobila bi verovatno bilo u selima.
Ili kada ogromnu i vrlo skupu infrastrukturu za automobilski saobraćaj ne bi plaćali svi poreski obveznici, bez obzira koliko uopšte koriste tu infrastrukturu.
U tom kontekstu razlike između subvencija za naftne automobile i električne automobile su verovatno toliko male da ih možemo zanemariti.

Strucnjak

pre 6 godina

Moje misljenje je da su E-kola su buducnost. Trenutno infrastruktura nije dovoljno razvijena da bi se obezbedio veci radijus kretanja. Da ne ulazimo da trenutno najbogatije drzave to mogu da priuste subvencijama, niskim taxama sl. Ali kao i svaka nova tehnologija cena ce opadati sa masovnom proizvodnjom, usavrsavanjem tehnike. Znatno poboljsavaju kvalitet vazduha u urbanim sredinama, tihi su i povracaj investicije je kroz cenu goriva. Neko je prokomentarisao kako nema govora o smanjenju emisije stethnih gasova nego su samo drugacije preraspodeljeni zagadjivaci tj. struja pogoni auto a struja na punjacu je dobijena iz termoeletrane na primer. Delimicno tacno jer to zavisi od drzave i nacina na koji se dobija struja. Sve zavisi od energetskog mixa neke zemlje tj struja se moze dobiti iz prljavih tehnologija npr. termoelektrana, gasnih, nukleranih elektrana i zelenih solar, vetar, hidro, bio masa. Kada se prljave tehnologije zamene cistim, tada ce se sa pravom reci da imamo 0% emisiju stetnih gasova od proizvodnje (elektrane) do potrosaca (e-kola).
Neko je spomeuo vodonik kao pogonsko gorivo. Koliko se secam sa faxa, to je najrasprostranjeniji element u prirodi ali ne u slobodnom stanju nego u vezanom obliku. Postoje procesi da bi se dobio cist vodonik ali je cena ulozene energije zarad proizvodnje cistog vodonika neisplativa za masovnu upotrebu.Problem sa vodonikom je i taj sto je izuzetno zapaljiv, nezgodan za transport i skladistenje.

dr.kadzija

pre 6 godina

ma sve he to lepo, nego sta kad treba zameniti baterije. Verovatno se moraju sve zameniti u paketu, a taj paket sigurno kosta koliko hocete. I u svim tim "naprednim" zemljama se verovatno dosta naplacuje i reciklaza starih baterija. A odakle je struja dobijena za punjenje? Iz termocentrale?

T

pre 6 godina

@aleks pan: Vodonik je jako skup da se napravi; trenutno je najjeftinije praviti ga iz fosilnih goriva, sto naravno cini celu pricu potpuno besmislenom. Moze da se pravi elektrolizom vode ali je taj proces izuzetno neefikasan. A postoji i veliki problem skladistenja, molekul je jako mali i lako prolazi kroz zidove rezervoara. Ali to bi se sve lako resilo samo kada bi vodonik neko uspeo da napravi jeftino.

Vlada

pre 6 godina

@Mup

Lepo si ti to zamislio, samo nisi razmisljao sta bi se desilo sa takvim automobilom u slucaju sudara. Mala masa, laki materijali = recept za katastrofu vec pri manjim brzinama. A i trenutne baterije su preteske za tako nesto u Tesli recimo mislim da je polovina ukupne tezine vozila upravo baterije. Ako hoces vozilo male kilaze moras malo baterija staviti unutra, nema prednosti u odnosu na teze automobile. Vecina hibrida ima neki slabiji motor 1.2 1.5 ili slicne. Bas 250cc cak i povremeno da pokrece automobil ne bi potrajao bas dugo i da dopunjuje baterije i da pokrece automobil morao bi da radi stalno na visokom broju obrtaja, jos ako treba da vuce 700-800 km znaci zivotni vek 10000km.

DPolitika

pre 6 godina

@Aleksandar

Zaista je za neke nezamislivo mnogo sto je napisano, recimo i komentar sa patentom je mozda za mnoge nemoguc a pre svega i nerazumljiv jer nije cak ni opisano o cemu se radi.

Recimo da je meni poznato i bez opisa o cemu se radi u tom komentaru, to jeste buducnost ali naravno bez patenta, imam sada par decenije kada sam se poigrao na tu temu.

Aleksandre u jednom od linkova koje sam postavio pise:

“The government hopes to close all coal-fired power plants by 2025 and coal accounted for just 9% of electricity generation in 2016 - down from 23% the year before.”

Procenat od uglja 2017 nije isti kao 2014 godine kada je situacija bila drugacija a koju navodi K-9 pa tako ni statistika nece biti ista na kraju 2017.

Hronoloski u Britaniji el energija iz uglja, koristim i K-9 izvor:
1990 67%
2014 29.1%
2015 23%
2016 9%

Da se K9 samo malo zapitao kako je doslo do pada od 1990 do 2014 za preko 37% u statistici i sta se desava sa rudnicima uglja tamo imao bi odgovor on ali i ti na mnoga pitanja, umesto sadasnjih gluvih telefona i ne razumevanja napisanoga.

Milioni domacinstava u Britaniji imaju svoju potpuno besplatnu el. energiju.

Sve ovo ne menja najbitnije a sto je meni bila poenta, to je da mozes imati svoju solarnu energiju vec od stotinak eura pa navise i auto puniti sam bez troskova i zagadjenja. Mi imamo vece potencijale za solarnu energiju nego Britanija otuda je nova termoelektrana kod nas jos veca glupost u eri kada ih oni zatvaraju.

ŽELA

pre 6 godina

@nesa
500e lizing ste uzeli na 3 god po 79$ mesecno bez ucesca ?!
znaci kupilo ste ga za 2900$ !?
ima jedna narodna poslovica za Vas kod nas u Srbiji ....ali ne bi objavili komentar ...

drmr

pre 6 godina

Pa ovi automobili na struju od 170+250 ks su potpuno sulud koncept i to uopste nije bio cilj elektrifikacije. Valjda je cilj usteda i racionalizacija, a ne pokazivanje misica i jurcanje na struju. Ja ta vozila zamisljam kao lagane i kompaktne (400-600kg), sa velikim radijusom kretanja i mogucnoscu dopune baterija u toku voznje. To je moguce sa malim cetvorotaktnim motorom od 200-250 ccm koji radi povremeno kao dinama i dopunjuje baterije, a zimi greje kabinu, jer kod nas zima traje 6-7 meseci. U slucaju pada napona takav motor bi mogao i da pokrece takvo vozilo. Aluminijum, plastika i kompozitni materijali bi cinili osnovu auta.
(mup, 04. jun 2017 10:35)


Kao prvo, 600-700 kila su teške formule koje koriste ugljenicna vlakna i gde je svaki element i sklop koji je upotrebljen veoma lagan i skup. Kao što znamo, moderni automobili su teži od starijih zbog sigurnosti, ne možeš praviti osnovu auta od plastike... jedino kad bi ceo auto bio od ugljenicnih vlakana ali bi koštao previše(npr. bmw i3 koji samo delom ima karoseriju od uglj. vlakana a košta 50,000). Baterije su takodje još uvek relativno teške. Ne znam kako si mislio da auto tipa fabia/swift teži 600kg a da cena ostane slična jer je tema članka kupovina bez subvencija? Da ne pričamo o porodičnim limuzinama tipa avensis/passat.
Kao drugo, ako imaš baterije koje daju veliki radijus kretanja, znači imaš veće baterije i samim tim veću snagu. Tesla Model S i X imaju sa najjačim baterijama oko 750ks (160,000€) i slažem se da nije to bio cilj elektrifikacije ali imaju veliki uticaj na približavanje elektricnih automobila narodu koji je te automobile gledao kao skutere.
Kao treće, cilj elektrifikacije je bio da automobili ostanu slični sadašnjim jer ja ne bih uzeo takav auto kakav si ti opisao ali bih Tesla Model 3 koji uskoro izlazi jer ne žrtvuje praktičnost, izgled i performanse. Kad bi bilo para za Model S...
Na kraju, slažem se u nekim tačkama, ne treba nikome el auto sa 700ks ali normalne limuzine i gradski automobili su ono što tek treba da bude napravljeno jer su el automobili samo dobili loš publicitet sa automobilima kao što su G-wizz(jedini se uklapa u tvoje zahteve da je mali auto i lagan).

drmr

pre 6 godina

Pre nekoliko godina na diskaveri tv kanalu,poznati fizicar Micio Kaku je imao emisiju o buducnosti auto industrije...da skratim,pitao je desetak svojih kolega sta je buducnost i svi do jednog su rekli da je to VODONIK jer ga ima u izobilju...problem su drzave i politicari jer onda nema poreza,akciza...
(aleks pan, 04. jun 2017 18:07)

jeste koncept vodonika koji pokreće el motor najbolji, ali kao koncept. Nije do političara jer je jako teško skladištenje u automobilima - koristile bi se ogromne boce veličine dve/tri boce za plin(gepek služi za dve kese iz prodavnice u tom slučaju). U slucaju sudara, izlivanje vodonika bi bilo pet puta gore nego izlivanje tng-a. Sve pumpe bi morale da izgrade nove ogromne rezervoare a to je prevelik trošak za nešto što još uvek nije ni razrađeno, tako da: infrastrukture nema, skladištenje problematicno, sigurnost problematicna.
Zao mi je sto se ovim problemima ne bavi više proizvodjaca osim honde i toyote jer je odličan koncept, samo ne može bez napretka u tehnologiji da se primeni još uvek.

drmr

pre 6 godina

Sve dok ne budu jeftiniji od običnih samo subvencije ih mogu isplatiti. Pa bilo to kroz porez , ekološku taksi , besplatan parking i ulaz u grad
(Goran, 04. jun 2017 11:11)

zaboravljas na cenu predjenog km na struju i na fosilno gorivo?

K-9 se javlja na raport

pre 6 godina

@D-politika

Netacno.

In 2014, total electricity production stood at 335 TWh (down from a peak of 385 TWh in 2005), generated from the following sources:[32][33][34]
A typical offshore oil/gas platform

Gas: 30.2% (0.05% in 1990)
Coal: 29.1% (67% in 1990)
Nuclear: 19.0% (19% in 1990)
Wind: 9.4% (0% in 1990)
Bio-Energy: 6.8% (0% in 1990)
Hydroelectric: 1.8% (2.6% in 1990)
Solar: 1.2% (0% in 1990)
Oil and other: 2.5% (12% in 1990)

Odnosno 30% gas, ugalj 29.1%, a ne 1% kako ste rekli.

Uz malo nafte sto koriste kao gorivo za proizvodnju elektricne energije, fosilna goriva su na preko 60%.

Izvor:

https://en.wikipedia.org/wiki/Energy_in_the_United_Kingdom#Electricity_supply

Gogi

pre 6 godina

Auta na struju su dosta jeftinija od normalnih auta. Mi koji posedujemo elektricne automobile imamo dosta pogodnosti kao sto je navedeno u tekstu. Zelim da kazem da kilometraza zavisi od modela auta. Sa nakim modelima moze da se predje 400 km, a sa nekim 150. Najvecu kilometrazu nudi Tesl. U sustini elektrica auta su odlicna.

Igor D.

pre 6 godina

Zapravo, veoma interesantno pitanje... I ne samo u kontekstu kako je postavljrno na početku teksta (sa premisom "...u razvijenim zemljama...") nego i šire, jer proizvodnja/prodaja mora da se OMASOVI kako bi tržište opstalo. A tržištu, ili ako hoćete - novcu/profitu/isplativosti, sve mora da se pokori. Lično, smatram da tako nešto još dugo neće da se desi, kako god to lepo zvučalo svima nama... Hvala vam na sjajnoj temi za razmišljanje.

Dzoni

pre 6 godina

NIko ne prica o tome da se baterija u tim autim prazni i kad stoje i ne koriste se..Npr u tesli 1-2% dnevno se prazni a u drugi autima i vise...u obicnom autu i ako ga ne palis mesec dana kad dodjes imaces isto onoliko koliko je imalo a u elektricnom mozes samo da ga guras ili vozis nesto malo

Achitwn

pre 6 godina

mup, 04. jun 2017 10:35)
To je tacno ali da bi se doslo do mas proizvodnje, mora prvo da se skupi kapital za razvoj od early adapters. Tako je scugde u trzisnoj ekonomiji kad se uvodi novi revolucionarni prouzvod. Prakticno kupci tesle koji ga placaju $100,000+ finansiraju izgradjju giga fabrike koja ce proizvoditi baterije za vozila od $35,000 koje ce moci svako da kupi.

kole

pre 6 godina

npr kod nas ima dosta ljudi koji znaju da preprave obican motor da ide na vodu,uz minamlno koriscenje benzina.znaci nije uopste problem da se zameni klasican motor...ali nikog ne zanima da bilo sta menja jer svi lepo zaradjuju trenutno...

Nesa

pre 6 godina

@Zela
Druze idi na internet i otkucaj Fiat500e lease specials....videces da je $79 dolara mesecno.
E sad malo da te edukujem...lizing nije isto sto i kupovina.Znaci, lizing na 3 godine i posle im vratis auto , ne ostaje tebi( uzmes drugi i tako uvek imas novi auto) .Niko normalan ne kupuje elektricne automobile sada kada se nove tehnologije primenjuju svake godine.To ti je kao mobilni telefon...niko na zapadu ne kupuje novi Iphone nego placa 15-20 mesecno uredjaj i ima dzabe upgrade za 12-18 meseci....jer svi izbacuju nove telefone jednom godisnje.
Ja poslao rodbini u Srbiji vec 4 Iphone do sada...

oglo

pre 6 godina

po meni je prosto.
trenutni set baterija sa solidnom snagom i autonomijom kosta 10000e.
glavni parametri su
1.kapacitet-tezina-autonomija
2.cena
3.zivotni vek-broj punjenja
potrebno je da tehnoloski bilo koji od ovih poboljsaju trostruko ili u kombinaciji
od tog trenutka ce eautomoboli biti u potpunosti konkurentni

Gogi

pre 6 godina

Auta na struju su dosta jeftinija od normalnih auta. Mi koji posedujemo elektricne automobile imamo dosta pogodnosti kao sto je navedeno u tekstu. Zelim da kazem da kilometraza zavisi od modela auta. Sa nakim modelima moze da se predje 400 km, a sa nekim 150. Najvecu kilometrazu nudi Tesl. U sustini elektrica auta su odlicna.

DPolitika

pre 6 godina

@Demos

Pa nije bas tako...Npr u Britaniji ugalj u proizvodnji el. energije ispod 1%. Najveci deo solarna, energija vetra i nuklearna. Solarna el. energija cak omgucava da se premasuju dnevne potrebe.

Kratko da se osvrnem na ekonomicnost el vozila. Sa par solarnih panela mozete i sami da punite svoje el. vozilo. Nema troskova van inicijalnih za ugradnju sol. panela sto moze da kosta od 100-tak evra pa do par hiljada u zavisnosti koliku samostalnost zelite i koliko vam energije treba.

Dok kod vozila sa motorom SUS ne mozete gotovo ni u jednoj varijanti kao gradjani biti masovno samostalni proizvodjaci goriva tj dizela i benzina.

Za prozvodnju dizela ili benzina treba naftno polje, pa busenje, zatim vadjenje nafte, doprema nafte u rafineriju, distrubiucija iz rafinerije na pumpe to je put do rezervoara.

Gotovo nemoguca misija za pojedince da masovno imaju svoju rafineriju sem mozda neka mini kucna rafinerija iz uljane repice ili nesto slicno.

Kako to mozemo uopste porediti sa par solarnih panela koje svako moze instalirati kod kuce i napuniti svoj el. automobil gde u najgoroj varijanti sa slabijim panelima to traje vremenski duze ali i dalje nista ne kosta...

Sto se tice Kine iznecu jos jedan interesantan podatak a to je da oni vec sada imaju na stotine miliona el. vozila tipa LSEV ali posto za njih nije obavezna registracija niti vozacka dozvola nema se precizna evidencija koliko ih se vozi. Samo u jednoj provinciji procenjuju da ih ima preko 90 miliona.

DC

pre 6 godina

Clanak me je slatko nasmejao:

'...da ih čak i građani u bogatijim zemljama, sa visokim životnim standardnom, kupuju uglavnom zato što imaju ekonomsku računicu (niski troškovi eksploatacije, poreske olakšice)...' - A iz kog razloga kupujemo aute od 1.6 ili 2.0l a ne vozimo svi tenkove od 6-7 hiljada kubika?

'Sniženje maloprodajnih cena električnih automobila, uz povećanje automonije vožnje, dalji razvoj infrastrukture punjača i skraćenje vremena za dopunu baterija, presudni su faktori za omasovljenje prodaje vozila na struju u budućnosti, kada će oni postati tržišno konkurentni tako da državne subvencije i druge olakšice više neće biti presudne prilikom odluke kupaca da nabave električno vozilo.' - Ma dal je moguce?

:)

Dejan

pre 6 godina

Kada se izvrši globalna unifikacija baterija svih proizvođača elektro automobila. Kada se primereno oformi infrastruktura pa da imamo stanice za zamenu baterije u ekvivalentnom broju današnjim benzinskim pumpama, gde ću moći da izvadim praznu i stavim punu bateriju (i za to platim odgovarajuću naknadu) onda suštinski postoje svi relevantni uslovi dakupite električni automobil. Na globalnom nivou treba dogovoriti način kako će se ta vozila koristiti i puniti.

DPolitika

pre 6 godina

@K-9 se javlja na raport

Stare informacije K-9 nema potreba za raportom vec citanjem svezih i novih informacija, gazi nas vreme ako mene pitas...

Godina 2017
UK set for first full day without coal power
http://www.bbc.com/news/business-39668889

UK achieves solar power record as temperatures soar
http://www.bbc.com/news/business-40058074

Ugalj NULA ili oko 1% kako koji dan...

Gas im prakticno ostaje kao jedino fosilno gorivo ali je on daleko manji zagadjivac od uglja pa se nisam nesto posebno osvrtao na njega, stim da treba imati u vidu da predvidjenu solarizaciju i alternativne proizvodnje energije jos nisu dostigli u Britaniji tj. plan za 2020 je jos u toku...

Tako neki rade a mi stotine miliona eura cemo skrsiti u jos jednu termocentralu pa ce nas cuditi tornada po Srbiji...

Umesto u termocentralu bolje je dati masivne subvencije za mini solarne kucne centrale ali kkao bi se onda "pametni" politicari hvalili svojim dostignucima...

meda

pre 6 godina

Elektro automobili su budućnost automobilske industrije.... svi komentarišu , a ne razumeju šta je elektro automobil? Ove konstrukcije su AKU vozila jer ih pokreće el. energija iz AKUMULATORA, po pražnjenju odnosno upotrebi ono mora da se dopunjuje. Ova vozila nisu ni predviđena da imaju velike brzine ali preko raznih transmisija je moguće ali sa snažnim AKU baterijama...
Pošto radim na razvoju i konstrukciji elektro automobila sa uređajem za proizvodnju el. energije ovo predstavlja novinu u konstrukciji ELEKTRIČNIH VOZILA, ne postoji dopuna , OVAJ UREĐAJ JE ZAŠTIĆEN PATENTOM, ovo su naj jednostavnije, konstrukcije vozila koja bi se proizvodila, do sada, imam delova PATENTA gde sesudim sa državom idem i do strazburga zbog neznanja ljudi koji tamo rade i odugovlačenja više od četiri godine da se završi postupak patentiranja.... Sve se može rešiti u unutrašnjosti vozila što je neophodno...
Mnogi se pojavljuju i predstavljaju razna vozila za različite namene, kao oni su to rešili itd., sve nabavljaju u Kini, ovde se sklapa, TO JE DOMET NAŠEG ZNANJA ILI LICENCE... Državu ovo ne interesuje kao ni mnogi drugi proizvodi koje bi mogli ovde proizvoditi, ima našina, nije novac uvek presudan...

dipl. inz. elektrotehnike

pre 6 godina

Nema tog straha u Srba kao straha od promene. Ako ne radi kao sto je radilo kod mog dede, to ne moze da prodje!

Ivan ZG

pre 6 godina

@Toma
Ja baš objašnjavam da više nema nikakve potrebe za subvencioniranjem struje iz vjetroelektrana ni sunčevih elektrana. Dakle, uključite se u elektromrežu (prvo sklopite ugovor sa distributerom struje) i skupljate pare od prodaje struje. Ionako će distributer tu istu struju skuplje prodati drugima.

toma

pre 6 godina

@neša
ako je istina da 500e se moze uzeti i voziti za 2800$ tri godine - onda je to savrseno ! fakticki voznja - dzabe ! tih oko 3000$ bi na gorivo samo otislo

Neznalica

pre 6 godina

Samo wifi punjenje odnosno punjenje tijekom voznje ce spasiti jer to znaci da nece trebati ogromne i teske baterije i time jeftinije ce biti
E onda ce krenuti i prodaj pa i samim tim usteda do tad sve sta ustedis na struju ode kad zamenis baterije

toma

pre 6 godina

@ivan zg
zivece od prodaje struje dok distribucije placaju 5 puta vise tu struju od konvencionalne ! tj svi gradjani u svojim racunima imaju stavku placanja te struje. a kad bude cena kilovata kao i cena kilovata iz elektrana ....puffff pukao balon !

да да

pre 6 godina

Имаће будућност када буду могли да пређу макар 500 км са једним пуњењем батерија, када буду коштали испод 10000€, када нова батерија буде коштала око 1000€ и када се буде пунила до врха за 5 минута дотле ? Чисто бацање пара ! Постоје и други начини покретања аутомобила који исто тако не загађују животну средину а коштају драстично мање, према томе, не примајте се. Подсећа ме на сва обећања око 3Д телевизора, и ? Где су сада ?

Lozan

pre 6 godina

Zakon menja i postavlja pravila!!! Da se donese zakon kako se mora kupiti el auto, tada bi svi iz banke, slamarice ili necega slicnoga izvukli novce. Poceti sa takvim zakonom prvo za kompanije. Uvesti obavezu da 50% vozila budw na baterije u startu

Jasno

pre 6 godina

Nije resenje u elektricnim automobilima nego u potpunom odustajanju od takve vrste prevoza. Jednostavno zabraniti automobile jer nas truju. Eletricni auto radi na struju a struja se prozvodi na crn nacin i dalje. Tako da je to samo laz. Jedino sto mozemo da uradimo a da budemo normalni ljudi je automatski prestanak voznje automobila. Valjda je to dovoljno razumnom coveku. Ja ne vozim vec 20 god. i zivim mnogo bolje, bogatije i ispunjenije. Auto vam stvara medvedju uslugu i plus ubija planetu na kojoj treba da vam zivi dete. Ili ste toliko sebicni da vas nije briga za to?

Srdjan

pre 6 godina

Elektricna vozila ce u najvecoj meri zameniti sadasnja vozila u narednih 5 do 10 godina. Najveci problemi trenutno su vezani za baterije: tezina, cena, kapacitet tj. autonomija voznje sa jednim punjenjem, rok trajanja, brzina punjenja i mesta gde se mogu dopuniti.
Obzirom da ce uskoro poceti njihova masovna proizvodnja, problem cene ce "nestati". Autonomija voznje vec prekace 400 km kod nekih modela a baterije se vec sada mogu dopuniti do 85% za 15 minuta. Jedini problem ostaju stanice za dopunu, ali ce za 5 godina i taj problem biti resen.

mup

pre 6 godina

Pa ovi automobili na struju od 170+250 ks su potpuno sulud koncept i to uopste nije bio cilj elektrifikacije. Valjda je cilj usteda i racionalizacija, a ne pokazivanje misica i jurcanje na struju. Ja ta vozila zamisljam kao lagane i kompaktne (400-600kg), sa velikim radijusom kretanja i mogucnoscu dopune baterija u toku voznje. To je moguce sa malim cetvorotaktnim motorom od 200-250 ccm koji radi povremeno kao dinama i dopunjuje baterije, a zimi greje kabinu, jer kod nas zima traje 6-7 meseci. U slucaju pada napona takav motor bi mogao i da pokrece takvo vozilo. Aluminijum, plastika i kompozitni materijali bi cinili osnovu auta.

Petar

pre 6 godina

Kako se uključeno grejanje sa upaljenim svetlima odražava na kilometra koju je moguće preći sa jednim punjenjem? Zna li neko? (-10km,-20 km ili...)
Za grejanje je potrebno dosta energije a ova vozila da bi bila lakša nemaju nikakvu izolaciju.

Nenad-EU

pre 6 godina

Naravno da ne. Eto na primer u Švajcarskoj gde ne postoje subvencije, prodaja je na nivou statističke greške... a nije da ne nedostaje novca.

freeman legenda

pre 6 godina

Elektroautomobili nisu skupi zbog tehnologije vec zbog malog broja modela koji se proizvode u jako malim serijama. Za nekoliko godina ce cena nabavke biti ista, dok je cena odrzavanja za elektro daleko manja (i sad a ne u buducnosti) tako da ce prakticno preko noci osvojiti svet.
Pitanje je samo da li ce se tad jos masovno kupovati licna vozila ili ce autonomni taxi i/ili sharing preovladati

Teslolog amater

pre 6 godina

"Kako se uključeno grejanje sa upaljenim svetlima odražava na kilometra koju je moguće preći sa jednim punjenjem? Zna li neko? (-10km,-20 km ili...)
Za grejanje je potrebno dosta energije a ova vozila da bi bila lakša nemaju nikakvu izolaciju".
(Petar, 4. jun 2017 12:06)

E moj Petre, ja vec par godina na svim mogucim portalima postavljam isto pitanje, ali odgovora niotkuda.

Zamisli da nocu treba da putujes sa familijom, dakle pun auto i puni gepeci sa koferima. Napolju je -10*C i elektroauto ti je okovan ledom. Prvo moras da ugrejes kabinu na nekih +20*C, pa da sastruzes led sa prozora. Kada krenes sa upaljenim svetlima, grejanjem kabine i stakala, ukljucenim brisacima, ukljucenom muzikom, migavcima, stop svetlima, sirenom-sve po potrebi itd, pa tebi treba jedna prikolica sa dodatnim baterijama da ti nadoknadi toliku potrosnju struje samo za grejanje.

Niko ti nece odgovoriti na to pitanje pogotovu sto kapacitativnost akumulatora esponencijalno pada sa padom temperature ispod nule. Isto ti vazi i leti kada su velike vrucine, kao i nacin voznje. Sto vise "otvaras gas"-citaj reostat, potrosnja struje ti eksponencijalno raste.

Sve u svemu, ako ova "posast" voljom mocnika zazivi, morace pod hitno da pocne masovna izgradnja citavih mreza elektrana cije ce turbine biti pokretane DIZEL agregatima.

Neko je odavno lepo konstatovao da elektroautomobili idu u stvari na UGALJ, a ja dodajem-i na URANIJUM.

Ivan ZG

pre 6 godina

Istina je da su elekrični auti skupi i da bi se puno manje prodavali bez raznih olakšica. Samo uskoro će neki gradovi europe zabraniti ulazak u centar autima koji nisu električni ili hibridni tako da neće biti izbora. Moguće i da će dostava po gradu morati biti sa električnim automobilima.
Kako sada stoje stvari glavni razlozi skupoće su cijene baterija i umjetno pumpanje cijene od strane proizvođača automobila sa SUS motorima. Cijena kWh iz baterija će se po prognozama spustiti 3 puta(!) u idućih 5 godina. S jedne strane se računa na rast kapaciteta baterije po kg, a sa druge na veliki pad cijene proizvodnje sa masovnošću i konkuriranjem.
Drugi problem je još uvijek dosta mali doseg baterija i sporo punjenje. Iduća generacija baterija (koja izlazi za 2 godine tj. čim budu završene nove tvornice baterija) moći će se puniti vrlo brzo. Za 5-10 minuta na 80% kapaciteta. To će biti dovoljno za idućih 300-400km vožnje. Sasavim dovoljno.
Zaključak. Za nekih 5 godina električni auti će biti u potpunosti konkurentni autima sa SUS motorima po cijeni.

Иван Грозни

pre 6 godina

Један од најбољих текстова о суштини тржишта ел. аутомобила. Као што парне машине нису изашле из употребе зато што је нестало угља, већ зато што су имишљени мотори с унутрашњим сагоревањем, који су се једноставно показали као много бољи, тако ће и мотори које покреће бензин (нафта) нестати тек када се испуне још неки услови. То значи да ако неки дизелаш са пуним резервоаром горива пређе нпр. 1000 км., при чему се гориво точи за неколико минута, исте ако не и боље карактеристике мораће да има и електрични аутомобил. Мораће да има већу или исту аутономију од дизелаша, уз пуњење батерије у времену које одговара точењу пуног резервоара на бензинској пумпи (или мало дуже). Е сад можемо замислити колико је далеко примена мотора на електрични погон у камионима, бродовима, грађевинским машинама, авионима, тенковима, пољопривредној механизацији итд.

toma

pre 6 godina

@nebojša
to su pricali i 1920 da ce nafta nestati do 1950...
uzmimo primer rusije - sibir je samo deo rusije a sva nafta i gas sto rusija izvozi exploslatise se sa 5% i manje povrsine sibira ! a o severnom moru ako krenemo da pricamo .....
realno ce nafte biti doveka !
druga stvar - elektricni automobil ima prednost da ne zagadjuje tu gde se koristi ( gradovi ) ali naucnici su dokazali da proizvodnja struje koju koristi jedan elektroauto vise zagadi okolinu od izduvnih gasova koje bi taj auto izbacio kroz auspuh !
baterije ...domet....itd ...duga prica koja bi nas daleko odvela ...

Bu!

pre 6 godina

@Mićun
i8 je hibrid,znači ima i benzinski motor pored elektromotora.Izgleda da nisi ni ti baš vozio elektro automobil sem tog i3,ako si i njega vozio.Da si ga stvarno vozio znao bi da je automobil ekstremno siromašan u svakom pogledu iako košta preko 35K€.
Što se subvencija tiče,pa ima ih i kod nas,svi plaćamo 500L.Jes' da nema veze sa ekologijom ali eto,plaćamo....
@Srdjan
Za 5 godina će elektroautomobili preovladati tržištem?Aha,a ovi milioni automobila koji se trenutno voze će nekako nestati u vidu izmaglice?Svašta može čovek ovde da pročita.

Samo jedan komentar je normalan,EV će pobediti onog momenta kada budu u svakom pogledu bolja,sada nisu,niti se trenutno vidi,pored svih najava kada će postati.Te priče o savršenim baterijama koje se pune za 5 min pričajte nekom drugom,tehnologija baterija je praktično ista već dugi niz godina iako se ogroman novac ulaže u razvoj nema pomaka.Umesto da se gura vodonik/gorivne ćelije koji ima vrhunske osobina kao pogonsko sredstvo svi sanjaju o Tesli...Ne kapiram...

Joca

pre 6 godina

Stvar je potpuno obrnuta od postavke u naslovu. Naftni motori su ti koji nemaju budućnost. Prednosti električnog motora su toliko velike da je jedino pitanje kako će se ti elektromotori snabdevati strujom i samo to još nije izvesno. Brže nego što se misli biće uvedena automatizovana vožnja i saobraćajni sistem i infrastruktura biti prilagođeni tome. Himera automatskog upravljanja vozilom i benzinskog motora bi tek bila noćna mora za konstruktore, ali i za korisnike takvih vozila.
Tako da to neće biti pitanje izbora. Benzinski motori će se voziti na trkalištima, za one koji obožavaju smrad i buku. U redovnom saobraćaju neće biti ni jedan, odnosno biće ih manje nego što je danas konja po putevima.

Henri Ford nije izmislio automobil, ali je pokrenuo revoluciju drumskog sabraćaja i izbacio konje. Bilo je i tada budala koje su govorile "Odakle toliki petrolej? Moraće na svakom ćošku da postave točionice, a konja samo pustiš na livadu."
Gde su danas tolike livade na kojima bi se nahranili toliki konji? Potpuno istu, ako ne i veću revoluciju pokrenuo je i Elon Musk. Pogotovo gradski saobraćaj neće ni toliko ličiti na sadašnji, samim tim ni gradovi.

Danas to zvuči smešno, ali budale su i za mobilne telefone govorile da nikada neće zaživeti jer bi morao da nateraš sve ljude da nose nepouzdane aparate teške kao cigla. Vlasnici elektromobila danas su u sličnoj situaciji kao prvi vlasnici mobilnih telefona: mogu da komuniciraju samo sa istim retkim takvima i inteligentnima.

nothing wrong with me

pre 6 godina

"samo" treba kupiti elektroauto
kasnije je cena km voznje skoro 0.

Stavite na papir kolko kosta obican auto. kolko km predje,potrosnju cenu goriva i vidite sta je isplativije.

dr.kadzija

pre 6 godina

ma sve he to lepo, nego sta kad treba zameniti baterije. Verovatno se moraju sve zameniti u paketu, a taj paket sigurno kosta koliko hocete. I u svim tim "naprednim" zemljama se verovatno dosta naplacuje i reciklaza starih baterija. A odakle je struja dobijena za punjenje? Iz termocentrale?

spasicr

pre 6 godina

Ako bi svi prešli na elektromobile, odakle bi se nabavkla tolika količina električne dnergije? Možda eventualna solarna, ali teško.

Mićun

pre 6 godina

Prvo ima puno komentara a niko nije vozio ni jedan auto na struju. Vozio sam u Oslu BMW i3 i stvarno ide ko blesav, mana je baterija 150km po gradu. U i8 mana je sto moras da budes nizak i mrsav da bi mogao normalno da udjes u auto, i plus autonomija. Kod Tesle je malo problem sto deluje siromasno unutra na mestu gde je inace menjac, mozda sam subjektivan.
Glavno je pitanje odakle struja ako svi budu vozilo elektro automobile i da li neko ima predstavu koja je to količina energije koja je potrebna, ako se zna da Tesla troši izmedju 60-90kw?

aleks pan

pre 6 godina

Pre nekoliko godina na diskaveri tv kanalu,poznati fizicar Micio Kaku je imao emisiju o buducnosti auto industrije...da skratim,pitao je desetak svojih kolega sta je buducnost i svi do jednog su rekli da je to VODONIK jer ga ima u izobilju...problem su drzave i politicari jer onda nema poreza,akciza...

kole

pre 6 godina

npr kod nas ima dosta ljudi koji znaju da preprave obican motor da ide na vodu,uz minamlno koriscenje benzina.znaci nije uopste problem da se zameni klasican motor...ali nikog ne zanima da bilo sta menja jer svi lepo zaradjuju trenutno...

DPolitika

pre 6 godina

@K-9 se javlja na raport

Stare informacije K-9 nema potreba za raportom vec citanjem svezih i novih informacija, gazi nas vreme ako mene pitas...

Godina 2017
UK set for first full day without coal power
http://www.bbc.com/news/business-39668889

UK achieves solar power record as temperatures soar
http://www.bbc.com/news/business-40058074

Ugalj NULA ili oko 1% kako koji dan...

Gas im prakticno ostaje kao jedino fosilno gorivo ali je on daleko manji zagadjivac od uglja pa se nisam nesto posebno osvrtao na njega, stim da treba imati u vidu da predvidjenu solarizaciju i alternativne proizvodnje energije jos nisu dostigli u Britaniji tj. plan za 2020 je jos u toku...

Tako neki rade a mi stotine miliona eura cemo skrsiti u jos jednu termocentralu pa ce nas cuditi tornada po Srbiji...

Umesto u termocentralu bolje je dati masivne subvencije za mini solarne kucne centrale ali kkao bi se onda "pametni" politicari hvalili svojim dostignucima...

C i n i k

pre 6 godina

Porez u Danskoj je velika i ozbiljna tema. Oni mnogo vode racuna gde daju narodne pare. Posle rasprava odlucili su da je greska da sa narodnim parama stimulisu skupe el.automobile. Jer porez treba da sluzi za druge stvari a ne za potrosnju. Naravno da je to zemlja koja brizljivo vodi racuna o narodnim parama i koji sagmedavaju efekte svake godine a kad je u pitanju nasa zemlja,mi smo daleko 1000 godina od toga cemu sluzi porez,koliko treba da bude poresko opterecenje i kakvi su efekti poreza po narod. Kod nas je porez klasican harac kakav je bio u srednjem veku i sluzi iskljuci za plate stranackih vojnika na drzavna jasla za njih 800 000 koliko ih trenutno ima. Ti su ljudi i glasacka masina a sve njih placaju svi gradjani Srbije.

Joca

pre 6 godina

A jos i ne moze da se registruje u Srbiji, jer mora i drzava da zaradi.
(nn, 4. jun 2017 10:42)
I obavezno neka budala sa ovim mitom kako "u Srbije ne može da se registruje". Gde vas gaje? U Gaspromu?
Drugi najgluplji obavezni komentar je onaj "odakle tolika struja". Pa odakle sada tolika nafta? Izvire na pumpi valjda? Ako i ovako i onako moraš da uvoziš energiju, neuporedivo je jeftinije uvoziti električnu energiju jer je njen transport jeftiniji od nafte.
Pritom, obavezno se zaboravlja koliko zagađenje naprave brodovi i kamioni koji transportuju naftu i benzin i koliko je zagađenje na samim naftnim poljima odakle ova najprljavija industrija počinje. Međutim svo to zagađenje nije samo atak na zdravlje, već i na džep. To zagađenje su gubici.
I na kraju, ta energija se troši u motorima koji ni pola ukupne energije ne uspevaju da pretvore u mehanički rad, u pokretanje. Pola te energije se na kraju baci bukvalno u vazduh. Apsolutno maloumno.

Ako je naftni sistem snabdevanja energijom bolji, a što te budale što to zagovaraju ne otkače žice sa bandera, pa na generator "da štede"? Šta, nije isplativo? Pa nije ni u automobilima, samo su vas tako pogrešno naučili, benzinom vam isprali mozak.

Pad

pre 6 godina

Pad prodaje u Danskoj je zabelezen zato sto ko god je mislio da kupi elektro to je uradio tokom 2016 da bi dobio subvenciju.
Rast prodaje se ocekuje sa izlaskom Tesle modela 3 i novog Nissana Leaf

Generalno normalna auta su ga "ugasila" kad elektro auta dodju do sledecih karakteristika - CENA ispod 23000 evra i domet preko 600 km sa jednim punjenjem i vreme punjenja do 45 minuta

Goran

pre 6 godina

Sve dok ne budu jeftiniji od običnih samo subvencije ih mogu isplatiti. Pa bilo to kroz porez , ekološku taksi , besplatan parking i ulaz u grad

DPolitika

pre 6 godina

@Demos

Pa nije bas tako...Npr u Britaniji ugalj u proizvodnji el. energije ispod 1%. Najveci deo solarna, energija vetra i nuklearna. Solarna el. energija cak omgucava da se premasuju dnevne potrebe.

Kratko da se osvrnem na ekonomicnost el vozila. Sa par solarnih panela mozete i sami da punite svoje el. vozilo. Nema troskova van inicijalnih za ugradnju sol. panela sto moze da kosta od 100-tak evra pa do par hiljada u zavisnosti koliku samostalnost zelite i koliko vam energije treba.

Dok kod vozila sa motorom SUS ne mozete gotovo ni u jednoj varijanti kao gradjani biti masovno samostalni proizvodjaci goriva tj dizela i benzina.

Za prozvodnju dizela ili benzina treba naftno polje, pa busenje, zatim vadjenje nafte, doprema nafte u rafineriju, distrubiucija iz rafinerije na pumpe to je put do rezervoara.

Gotovo nemoguca misija za pojedince da masovno imaju svoju rafineriju sem mozda neka mini kucna rafinerija iz uljane repice ili nesto slicno.

Kako to mozemo uopste porediti sa par solarnih panela koje svako moze instalirati kod kuce i napuniti svoj el. automobil gde u najgoroj varijanti sa slabijim panelima to traje vremenski duze ali i dalje nista ne kosta...

Sto se tice Kine iznecu jos jedan interesantan podatak a to je da oni vec sada imaju na stotine miliona el. vozila tipa LSEV ali posto za njih nije obavezna registracija niti vozacka dozvola nema se precizna evidencija koliko ih se vozi. Samo u jednoj provinciji procenjuju da ih ima preko 90 miliona.

Neznalica

pre 6 godina

Samo wifi punjenje odnosno punjenje tijekom voznje ce spasiti jer to znaci da nece trebati ogromne i teske baterije i time jeftinije ce biti
E onda ce krenuti i prodaj pa i samim tim usteda do tad sve sta ustedis na struju ode kad zamenis baterije

Gogi

pre 6 godina

Auta na struju su dosta jeftinija od normalnih auta. Mi koji posedujemo elektricne automobile imamo dosta pogodnosti kao sto je navedeno u tekstu. Zelim da kazem da kilometraza zavisi od modela auta. Sa nakim modelima moze da se predje 400 km, a sa nekim 150. Najvecu kilometrazu nudi Tesl. U sustini elektrica auta su odlicna.

Neutralni posmatrac

pre 6 godina

Električni automobili su u ovom trenutku luksuz. Nova tehnologija, skupa, i pritom pomodarski trazena sad pa drze cenu.
Tako je bilo i sa prvim automobilima, motorima, avionima.
Prve avionske karte su takodje bile skupe.

Ali sad svi proizvođači ulaze u tu priču, sto vise ljudi pravi ta kola to ce jeftinija biti. Razvijace se nove tehnologije i smanjiće cenu proizvodnje i to je to

Gogi

pre 6 godina

Auta na struju su dosta jeftinija od normalnih auta. Mi koji posedujemo elektricne automobile imamo dosta pogodnosti kao sto je navedeno u tekstu. Zelim da kazem da kilometraza zavisi od modela auta. Sa nakim modelima moze da se predje 400 km, a sa nekim 150. Najvecu kilometrazu nudi Tesl. U sustini elektrica auta su odlicna.

DPolitika

pre 6 godina

Vec postoje u masovnoj proizvodnji elektricni automobil sa cenom ispod 10.000 usd. Svet se ne sastoji samo od SAD-a a jos manje od malene Nemacke koja moze da glumi silu samo nasuprot siromasnim istocnoevropskim drzavama i vodjstvu nekih drzava koji bi da joj se uvlace jer za bolje neznaju, nigde vise.
Nemacka cak nije ni medju najbogatijih 10 drzava na svetu a ni u EU nije drzava sa najvecim BDP-om i platama.

Buducnost je na istoku, bacite pogled malo tamo svet se ne zavrasava niti zapocinje na zapadu ako nista drugo koristite internet punom snagom.

Chery eQ sa cenom od 60.000 juana ili oko 9000 dolara je na trzistu. Da ne spominjem razne jeftine pick-up ili mini buseve ili na primer razna prevozna vozila vozila sa tri tocka i tricikle koja mozete kupiti za 500 do 4000 dolara.

Ekstra je interesantan LSEV E-ASS. Za oko 5000 usd izuzetan autic za grad. Naravno ima i vecih, brzih i sklupljih modela. Mozemo samo da zalimo sto sve te modele iz Kine niko ne uvozi u Srbiju ili se ne radi neka lokalizovana proizvodnja.

Preko 100.000 javnih stanica za punjenje EV ce biti izgradjeno 2017 u Kini. Kvropski proizvodjaci vec sada kasne za Kinom sta mislite sta ce tek da bude u buducnosti. Sve sto znaju je da varaju sa dizelima.

Kina do 2050 godine ima plan da bude broj jedan po inovacijama u svetu i da sve inovacije iz Kine prevazilaze najmanje 50% drugorangiranog. Koji plan ima Nemacka za svoju ekonomiju u 21 veku sem da Merkelova opet pobedi?

Mirko Pantic

pre 6 godina

El.vozila nisu resenje ,vec posledica novih ,buducih ,cistih i obnovljivih izvora energije.
Danas su besmisleni,jer se najveci deo energije dobija spaljivanjem fosilnih goriva,pri cemu povecana potrosnja struje ,povlaci za sobom povecanje potrosnje fosilnih goriva.
Nema tu velike mudrolije,vec su fosilna goriva daleko izdasnija za tu namenu ,nego svi drugi izvori.

Drugi problem su baterije,koje su skupe,malog kapaciteta i prilicno opasne ,ako se ne odlazu ispravno,a pri tome su veoma zapaljive.Autonomija im je veoma mala,sto ce usloviti pravljenje punjaca na malim udaljenostima.

Iako su el.motori efikasniji od sus motora,dalje postoji problem oko dobijanja energije,sto nas vraca na pocetak.

El.vozila su vozila buducnosti,samo ako se sistemski resi dobijanje energije.Solarna energija,je jedno od resenja,ali su solarni paneli prilicno neefikasni,a cuvanje zahteva baterije i invertere,sto nam donosi veoma visoku cenu eksploatacije.Vetar je u istoj prici,dok je trenutno najcistiji nacin nuklearna enegija,koja je i najisplativiji ne fosilni nacin dobijanja struje.

jašta

pre 6 godina

Džabe električna vozila ako nema obnovljivih izvora. Prvo da se plaća porez koji bi išao na izgradnju i održavanje obnovljivih postrojenja. Jer ako tu struju dobijamo iz kojekakvih zagađivačkih elektrana, dođemo na isto.

meda

pre 6 godina

Elektro automobili su budućnost automobilske industrije.... svi komentarišu , a ne razumeju šta je elektro automobil? Ove konstrukcije su AKU vozila jer ih pokreće el. energija iz AKUMULATORA, po pražnjenju odnosno upotrebi ono mora da se dopunjuje. Ova vozila nisu ni predviđena da imaju velike brzine ali preko raznih transmisija je moguće ali sa snažnim AKU baterijama...
Pošto radim na razvoju i konstrukciji elektro automobila sa uređajem za proizvodnju el. energije ovo predstavlja novinu u konstrukciji ELEKTRIČNIH VOZILA, ne postoji dopuna , OVAJ UREĐAJ JE ZAŠTIĆEN PATENTOM, ovo su naj jednostavnije, konstrukcije vozila koja bi se proizvodila, do sada, imam delova PATENTA gde sesudim sa državom idem i do strazburga zbog neznanja ljudi koji tamo rade i odugovlačenja više od četiri godine da se završi postupak patentiranja.... Sve se može rešiti u unutrašnjosti vozila što je neophodno...
Mnogi se pojavljuju i predstavljaju razna vozila za različite namene, kao oni su to rešili itd., sve nabavljaju u Kini, ovde se sklapa, TO JE DOMET NAŠEG ZNANJA ILI LICENCE... Državu ovo ne interesuje kao ni mnogi drugi proizvodi koje bi mogli ovde proizvoditi, ima našina, nije novac uvek presudan...

CarloNS

pre 6 godina

Један од најбољих текстова о суштини тржишта ел. аутомобила. Као што парне машине нису изашле из употребе зато што је нестало угља, већ зато што су имишљени мотори с унутрашњим сагоревањем, који су се једноставно показали као много бољи, тако ће и мотори које покреће бензин (нафта) нестати тек када се испуне још неки услови. То значи да ако неки дизелаш са пуним резервоаром горива пређе нпр. 1000 км., при чему се гориво точи за неколико минута, исте ако не и боље карактеристике мораће да има и електрични аутомобил. Мораће да има већу или исту аутономију од дизелаша, уз пуњење батерије у времену које одговара точењу пуног резервоара на бензинској пумпи (или мало дуже). Е сад можемо замислити колико је далеко примена мотора на електрични погон у камионима, бродовима, грађевинским машинама, авионима, тенковима, пољопривредној механизацији итд.
(Иван Грозни, 4. jun 2017 11:32)

Baterija ne mora da se puni na licu mesta već može da se zameni, isto kao što se i nafta ne prerađuje na pumpi već se dovezi iz rafinerije. Baterija treba da se posmatra kao potrošna roba koja može da se reciklira (napuni). Vlasnik automobila ne mora istovremeno da bude i vlasnik baterije, to može da bude i pumpa.

Demos

pre 6 godina

Ljudi uglavnom misle da je el. automobil "zelena" tehnologija i da će smanjiti zagadjenje. To je potpuna zabluda. Zagedjenje je potpuno isto samo je izvor na drugom mestu. 70-80% električne energije (i to je optimistična procena) se dobija iz "prljavih" izvora, tj. iz fosilnih goriva. Tu leži problem. Sve i da električni automobili zamene ove sa sus motorima, zbog niže cene el. energije došlo bi do veće upotrebe tih vozila, samim tim i povećane potrošnje el. energije. Šta mislite odakle bi se dobila ta energija. Cela priča je jedan začarani krug iz koga, na žalost, za sada nema izlaza. Obnovljivi izvori energije nisu ni blizu dovoljni da podmire i prate sve-rastuću potrebu konzumerske ekonomije i načina života. Rešenje se mora tražiti u potpunom reorganizovanju javnog masovnog prevoza. Smanjenje rasipanja energije je rešenje. Barem dok ne budemo imali tehnologije za neke bolje i čistije izvore energije.

Wtf

pre 6 godina

Problem sa autonimijom baterije je u drugom planu u odnosu na kapacitet elektro mreže neke države,procena za Srbiju je da bi u istim momentu moglo da se puni 160 hiljada el.automobila,trenutno je registrovanih u našoj državi oko 3 miliona,zamislite situaciju da je svaki treći el.automobil,kolaps na mreži svaki dan,nije bolja situacija u razvijenijim zemljama.Automobili na vodonik su realnija opcija,na auspuh izlazi vodena para 0 zagađenja,za sad je skupa tehnologija ali kroz masovniju upotrebu cene bi bile pristupačnije,Hondu Clarity vozi princ od Monaka,zbog promocije naravno.

Tesla

pre 6 godina

Nema šanse! Subvencijama se ne rešava problem to je svima jasno. Ako se ukine porez od čega će živeti država? Kod malog broja takvih vozila to "pije vodu" ali... S druge strane, logično pitanje odakle tolika struja ako se eliminišu fosilna goriva ili nuklearke. Apsurd, čisti automobili na prljavoj struji. Da ne pominjem Srbiju

flajko

pre 6 godina

E-auto ce imati buducnost kada se u jedan litar zapremine smesti najmanje onoliko energije koliko ima u jednom litru bezina, a da vreme kompletnog punjenja bude nekoliko minuta.
Ukratko receno E-auto mora da bude isti ili bolji od danasnjih u svakom pogledu.
Sve ostalo nema smisla.

zvezdarac

pre 6 godina

@da da
A koji to automobili na benzin /dizel koštaju ispod 10000 eur? Dva modela Dacia i Lada. Besmislica je da električni auto treba da košta ispod 10000 krilo čega, dolara ili evra - zaključan svejedno. 20000 je trenutno cifra koja odgovara svima i za taj novac prodavao bi se automobil iz klase tesla model 3 kao alva. A tesla 3 u Evropi će biti od 35000 na gore.

dzoni

pre 6 godina

Moze subvencije za jeftin automobil ali da uzimas od nekog ko vozi polovnjaka od 3000 eura i subvencionises nekom teslu tj auto od 100 000 eura mi nije normalno

EnaE

pre 6 godina

Jednog dana će biti dostupnija svakako.I isplativija,jer ce ih biti vise,ceo sistem punjenja ce biti organizovan i lokacije dobro pokrivene.Moze biti da je ovo buducnost.

Dzoni

pre 6 godina

NIko ne prica o tome da se baterija u tim autim prazni i kad stoje i ne koriste se..Npr u tesli 1-2% dnevno se prazni a u drugi autima i vise...u obicnom autu i ako ga ne palis mesec dana kad dodjes imaces isto onoliko koliko je imalo a u elektricnom mozes samo da ga guras ili vozis nesto malo

Aleksandar

pre 6 godina

@(DPolitika, 5. jun 2017 11:02)

Da si barem pročitao članke na koje si uputio čoveka... video bi da se radi o prekidu korišćenja uglja... na ceo 1 dan... nakon toga, ostalih 364 dana u godini će se ugalj koristiti za dobijanje struje... Ima ona pesma od Riblje Čorbe... o kako je lepo biti...

Kakav crni prelazak na obnovljive izvore, pa njima se ne bi moglo zadovoljiti ni 5% ukupnih potreba čovečanstva - na ovom tehnološkom nivou. Jedino što može da zadovolji rastuće potrebe je nuklearna energija... a to već otvara čitav niz drugih pitanja.

Strokavi mozak

pre 6 godina

Meni je i do sad taj koncept subvencionisanja bio nerealan.Drzava od svih gradjana uzima pare da bi npr tamo nekom bogatasu ustedeli da ne da 100000 za Teslu nego malo manje.Nego,razvijene zemlje imaju pare pa mogu da se zezaju sa el.vozilima.Mi kao i u svemu kaskamo za njima najmanje 20-30 god.

Sinek

pre 6 godina

Srbija je na začelju... Da, taj fenjer drže i Hrvatska i BiH i Bugarska i još mnoge druge... Eto npr u nas Hrvata... Najjeftiniji E-drek je Nisan, mali gradski autić dometa realno 130-150km. Bez povrata od države košta oko 200 000kn (7,5kn za Euro). Država doduše vrati 70000kn, ali i dalje u startu moraš imati tih 200 000!!! Sva ta baljezganja o E-ovo, E-ono, blablabla to je isključivo za bogataše... Ja i dalje vozim starog krđu, Forda Escorta od 24g i još me služi... A o tih 200 000 - 70 000 kn autu mogu samo sanjati. Dok E-auti ne postignu cijnu barem dizelaša, ali i barem pola autonomije ništa od svega. Svijest je jedno, a ekonomija i džep je drugo...

soda cat

pre 6 godina

Trenutno se razvijaju nove vrste jeftinijih i efikasnijih solarnih panela koje će ugrađivati u karoserije automobila možda kroz samo par godina,a punjenje preko njih traje dok ima sunca.Biće odlični za manju dopunu tokom vožnje i povećaće autonomiju i smanjiti troškove za gorivo [struju].Električni automobili su budućnost i kada se reši problem autonomije, cene i dopune, SUS motori idu u zaporav kao parne mašine onomad.

shone

pre 6 godina

Automobili na struju su neminovnost. Pitanje je samo kada ce poceti masovnija proizvodnja. Nemci su uveli zabranu za upravljanje vozilima po gradu ako nisu Euro6. Granica se stalno pomera. Ovako kupis Teslu i miran si.
E sad, i tokom proizvodnje struje se steti prirodi osim u slucaju Holandije i vetrenjaca.

ŽELA

pre 6 godina

@nesa
500e lizing ste uzeli na 3 god po 79$ mesecno bez ucesca ?!
znaci kupilo ste ga za 2900$ !?
ima jedna narodna poslovica za Vas kod nas u Srbiji ....ali ne bi objavili komentar ...

Dejan

pre 6 godina

Kada se izvrši globalna unifikacija baterija svih proizvođača elektro automobila. Kada se primereno oformi infrastruktura pa da imamo stanice za zamenu baterije u ekvivalentnom broju današnjim benzinskim pumpama, gde ću moći da izvadim praznu i stavim punu bateriju (i za to platim odgovarajuću naknadu) onda suštinski postoje svi relevantni uslovi dakupite električni automobil. Na globalnom nivou treba dogovoriti način kako će se ta vozila koristiti i puniti.

toma

pre 6 godina

@ivan zg
zivece od prodaje struje dok distribucije placaju 5 puta vise tu struju od konvencionalne ! tj svi gradjani u svojim racunima imaju stavku placanja te struje. a kad bude cena kilovata kao i cena kilovata iz elektrana ....puffff pukao balon !

Igor D.

pre 6 godina

Zapravo, veoma interesantno pitanje... I ne samo u kontekstu kako je postavljrno na početku teksta (sa premisom "...u razvijenim zemljama...") nego i šire, jer proizvodnja/prodaja mora da se OMASOVI kako bi tržište opstalo. A tržištu, ili ako hoćete - novcu/profitu/isplativosti, sve mora da se pokori. Lično, smatram da tako nešto još dugo neće da se desi, kako god to lepo zvučalo svima nama... Hvala vam na sjajnoj temi za razmišljanje.

Nesa

pre 6 godina

Evo ovako, uzeo sam Fiat 500e na lizing 3 godine-mesecno me kosta 79 dolara, nista nisam dao za ucesce.Pitam ove u Fiatu kako mogu da daju tako jeftino,oni kazu da gube 15 hiljada dolara po automobilu ali cilj je da ih bude sto vise na putevima plus dosta zaradjuju na Krajsleru.
Fiat 500e je mali auto, ima domet od oko 160 km, baterija je 24 KW...ja dnevno prelazim oko 200 km, tako da punim kod kuce i na poslu, Level 2 punjac puni otprilike 6 kw/sat, dok Level 1 koji su ukljuci u obican utikac za struju -treba mu oko 20 sati da napuni celu bateriju.Inace do sada sam trosio oko 350 dolara mesecno samo za benzin do posla i nazad plus odrzavanje: gume, kocnice, menjanje ulja i filtera ....Fiat 500e radi fenomenalno, brz je , mali ( mada nemas takav osecaj unutra) i bezbedan. Nadam se za 3 godine da ce Tesla da izbaci model 3.
Kada idem na duzi put sa porodicom uzimam rentacar , 30 dolara dnevno i to je to. Nema vise kupovine automobila sa unutrasnjim sagorevanjem koji kosta 30-40 hiljada .
Jedan kilovat struje me kosta 13 centi, galon benzina je oko 3.25 dolara (3,6 litara).

Achitwn

pre 6 godina

mup, 04. jun 2017 10:35)
To je tacno ali da bi se doslo do mas proizvodnje, mora prvo da se skupi kapital za razvoj od early adapters. Tako je scugde u trzisnoj ekonomiji kad se uvodi novi revolucionarni prouzvod. Prakticno kupci tesle koji ga placaju $100,000+ finansiraju izgradjju giga fabrike koja ce proizvoditi baterije za vozila od $35,000 koje ce moci svako da kupi.

drmr

pre 6 godina

Pre nekoliko godina na diskaveri tv kanalu,poznati fizicar Micio Kaku je imao emisiju o buducnosti auto industrije...da skratim,pitao je desetak svojih kolega sta je buducnost i svi do jednog su rekli da je to VODONIK jer ga ima u izobilju...problem su drzave i politicari jer onda nema poreza,akciza...
(aleks pan, 04. jun 2017 18:07)

jeste koncept vodonika koji pokreće el motor najbolji, ali kao koncept. Nije do političara jer je jako teško skladištenje u automobilima - koristile bi se ogromne boce veličine dve/tri boce za plin(gepek služi za dve kese iz prodavnice u tom slučaju). U slucaju sudara, izlivanje vodonika bi bilo pet puta gore nego izlivanje tng-a. Sve pumpe bi morale da izgrade nove ogromne rezervoare a to je prevelik trošak za nešto što još uvek nije ni razrađeno, tako da: infrastrukture nema, skladištenje problematicno, sigurnost problematicna.
Zao mi je sto se ovim problemima ne bavi više proizvodjaca osim honde i toyote jer je odličan koncept, samo ne može bez napretka u tehnologiji da se primeni još uvek.

Vlada

pre 6 godina

@Mup

Lepo si ti to zamislio, samo nisi razmisljao sta bi se desilo sa takvim automobilom u slucaju sudara. Mala masa, laki materijali = recept za katastrofu vec pri manjim brzinama. A i trenutne baterije su preteske za tako nesto u Tesli recimo mislim da je polovina ukupne tezine vozila upravo baterije. Ako hoces vozilo male kilaze moras malo baterija staviti unutra, nema prednosti u odnosu na teze automobile. Vecina hibrida ima neki slabiji motor 1.2 1.5 ili slicne. Bas 250cc cak i povremeno da pokrece automobil ne bi potrajao bas dugo i da dopunjuje baterije i da pokrece automobil morao bi da radi stalno na visokom broju obrtaja, jos ako treba da vuce 700-800 km znaci zivotni vek 10000km.

trn u oku

pre 6 godina

Problem sa elektromobilima, tj njihovom cenom je nedostatak ekonomije obima koja bi smanjila trošak tehnolohije izrade nekih komponenti, pre svega baterija. Slično kao što su mobilni pre 20 god koštali 1000 evra a danas ih ima za manje od 50. Treba omasoviti njihovu proizvodnju da bi cena osetnije pala.

Rade

pre 6 godina

Kod nas imaju otvorena vrata za subvencije ako se pre toga nađe šema da neki tajkun ima monopol na sve vezano za električne automobile. Vidite li vi u našem političkom vrhu nekoga ko bi se bavio nama a da on od toga ne zgrne milione?

DC

pre 6 godina

Clanak me je slatko nasmejao:

'...da ih čak i građani u bogatijim zemljama, sa visokim životnim standardnom, kupuju uglavnom zato što imaju ekonomsku računicu (niski troškovi eksploatacije, poreske olakšice)...' - A iz kog razloga kupujemo aute od 1.6 ili 2.0l a ne vozimo svi tenkove od 6-7 hiljada kubika?

'Sniženje maloprodajnih cena električnih automobila, uz povećanje automonije vožnje, dalji razvoj infrastrukture punjača i skraćenje vremena za dopunu baterija, presudni su faktori za omasovljenje prodaje vozila na struju u budućnosti, kada će oni postati tržišno konkurentni tako da državne subvencije i druge olakšice više neće biti presudne prilikom odluke kupaca da nabave električno vozilo.' - Ma dal je moguce?

:)

zmau

pre 6 godina

Ustvari celokupno tržište automobila se debelo oslanja na državne subvencije i regulacije koje praktično primoravaju građane da voze automobile. Razmislite na primer šta bi bilo sa tim tržištem kada bi vlasnici automobila morali sami sebi da kupuju parking, odnosno kada im država ne bi obezbeđivala ogromne i vrlo skupe površine javnog zemljišta za besplatan ili debelo subvencionisan parking po gradovima. Ili kada država ne bi terala građevinske investitore da uz svaki stambeni i poslovni prostor obezbeđuju i parking za automobile.
Glavno tržište za prodavce automobila bi verovatno bilo u selima.
Ili kada ogromnu i vrlo skupu infrastrukturu za automobilski saobraćaj ne bi plaćali svi poreski obveznici, bez obzira koliko uopšte koriste tu infrastrukturu.
U tom kontekstu razlike između subvencija za naftne automobile i električne automobile su verovatno toliko male da ih možemo zanemariti.

sale

pre 6 godina

Ljudi samo gledaju da prođu što jeftinije, a onda kukaju što su dobili rak. Isto tako je sa hranom. Ograničeni smo novcem i štednjom kao kiseonikom, a novac je samo običan papir. Bogati će ga uvek imati dovoljno, jer se njime lako manipuliše. Možete kupiti bilo kojeg premijera/predsednika koji imaju plate od 2000 evra,postoje kompanije koje u sekundi zarade toliko. Ne postoji balans, ili ste bogati ili siromašni ili radite ko konj za srednju klasu.

K-9 se javlja na raport

pre 6 godina

@D-politika

Netacno.

In 2014, total electricity production stood at 335 TWh (down from a peak of 385 TWh in 2005), generated from the following sources:[32][33][34]
A typical offshore oil/gas platform

Gas: 30.2% (0.05% in 1990)
Coal: 29.1% (67% in 1990)
Nuclear: 19.0% (19% in 1990)
Wind: 9.4% (0% in 1990)
Bio-Energy: 6.8% (0% in 1990)
Hydroelectric: 1.8% (2.6% in 1990)
Solar: 1.2% (0% in 1990)
Oil and other: 2.5% (12% in 1990)

Odnosno 30% gas, ugalj 29.1%, a ne 1% kako ste rekli.

Uz malo nafte sto koriste kao gorivo za proizvodnju elektricne energije, fosilna goriva su na preko 60%.

Izvor:

https://en.wikipedia.org/wiki/Energy_in_the_United_Kingdom#Electricity_supply

DPolitika

pre 6 godina

@Aleksandar

Zaista je za neke nezamislivo mnogo sto je napisano, recimo i komentar sa patentom je mozda za mnoge nemoguc a pre svega i nerazumljiv jer nije cak ni opisano o cemu se radi.

Recimo da je meni poznato i bez opisa o cemu se radi u tom komentaru, to jeste buducnost ali naravno bez patenta, imam sada par decenije kada sam se poigrao na tu temu.

Aleksandre u jednom od linkova koje sam postavio pise:

“The government hopes to close all coal-fired power plants by 2025 and coal accounted for just 9% of electricity generation in 2016 - down from 23% the year before.”

Procenat od uglja 2017 nije isti kao 2014 godine kada je situacija bila drugacija a koju navodi K-9 pa tako ni statistika nece biti ista na kraju 2017.

Hronoloski u Britaniji el energija iz uglja, koristim i K-9 izvor:
1990 67%
2014 29.1%
2015 23%
2016 9%

Da se K9 samo malo zapitao kako je doslo do pada od 1990 do 2014 za preko 37% u statistici i sta se desava sa rudnicima uglja tamo imao bi odgovor on ali i ti na mnoga pitanja, umesto sadasnjih gluvih telefona i ne razumevanja napisanoga.

Milioni domacinstava u Britaniji imaju svoju potpuno besplatnu el. energiju.

Sve ovo ne menja najbitnije a sto je meni bila poenta, to je da mozes imati svoju solarnu energiju vec od stotinak eura pa navise i auto puniti sam bez troskova i zagadjenja. Mi imamo vece potencijale za solarnu energiju nego Britanija otuda je nova termoelektrana kod nas jos veca glupost u eri kada ih oni zatvaraju.

Ivan ZG

pre 6 godina

Molio bi komentatore da uključe mozak prije pisanja komentara. Tada ne bi čitali da se iz obnovljivih izvora ne dobiva ni 5% električne energije.
Ako niste znali, struja iz hidroelektrana je struja iz obnovljivih izvora. Ona u RH čini oko 30% ukupne proizvodnje. U Danskoj je jedan vikend bilo vjetrovito i iz vjetroelektrana su dobili 120% svojih potreba za strujom, tj. pokrili su 100% svojih potreba i imali 20% za izvoz!!!
Norveška dobiva jako puno struje iz hidroelektrana i mislim da preko 60% svojih potreba zadovoljavaju iz tog izvora.
Drugo. Cijena struje iz vjetroelektrana i solarnih elektrana od kraja 2016. nije veća već manja od one iz termoelektrana. Vjetroelektrane i solarne elektrane se mogu eksploatirati više od 40 godina samo sa jeftinim održavanjem BEZ cijene goriva.
Tako da tko ima para i pameti imat će i jeftine električne energije. Umjesto da ulažu u tvornicu cementa ili nečeg drugog ljudi će uložiti u svetroelektranu ili solarnu elektranu i živjet od prodaje struje elektrokompaniji. Tako da priče:Nema struje za elektroaute, su glupost.

dipl. inz. elektrotehnike

pre 6 godina

Nema tog straha u Srba kao straha od promene. Ako ne radi kao sto je radilo kod mog dede, to ne moze da prodje!

oglo

pre 6 godina

po meni je prosto.
trenutni set baterija sa solidnom snagom i autonomijom kosta 10000e.
glavni parametri su
1.kapacitet-tezina-autonomija
2.cena
3.zivotni vek-broj punjenja
potrebno je da tehnoloski bilo koji od ovih poboljsaju trostruko ili u kombinaciji
od tog trenutka ce eautomoboli biti u potpunosti konkurentni

T

pre 6 godina

@aleks pan: Vodonik je jako skup da se napravi; trenutno je najjeftinije praviti ga iz fosilnih goriva, sto naravno cini celu pricu potpuno besmislenom. Moze da se pravi elektrolizom vode ali je taj proces izuzetno neefikasan. A postoji i veliki problem skladistenja, molekul je jako mali i lako prolazi kroz zidove rezervoara. Ali to bi se sve lako resilo samo kada bi vodonik neko uspeo da napravi jeftino.

Nesa

pre 6 godina

@Zela
Druze idi na internet i otkucaj Fiat500e lease specials....videces da je $79 dolara mesecno.
E sad malo da te edukujem...lizing nije isto sto i kupovina.Znaci, lizing na 3 godine i posle im vratis auto , ne ostaje tebi( uzmes drugi i tako uvek imas novi auto) .Niko normalan ne kupuje elektricne automobile sada kada se nove tehnologije primenjuju svake godine.To ti je kao mobilni telefon...niko na zapadu ne kupuje novi Iphone nego placa 15-20 mesecno uredjaj i ima dzabe upgrade za 12-18 meseci....jer svi izbacuju nove telefone jednom godisnje.
Ja poslao rodbini u Srbiji vec 4 Iphone do sada...

Dragan

pre 6 godina

Problem je sto proizvodjaci pumpaju cenu elektricnih vozila do maksimuma dodajuci nepotrebne luksuzne drangulije jer racunaju da ce drzavna subvencija to da pokrije i eto njima profita.
Pamtnije bi bilo da subvencija vazi samo do odredjene cene (zavisno od autonomije), a posle ko hoce luksuz - placa punu cenu.

Lord of the flies

pre 6 godina

Tehnologija izrade elektricnih automobila (pre svega baterija, a i RnD, makreting i drugi troskovi po jedinici usled ekonomije obima) ce postajati sve jeftinija, a infrastruktura prilagodjena elektricnim vozilima sve bogatija. Kada se na to dodaju sve brojnija ogranicenja koja se namecu automobilima sa SUS motorima, ocekivano je da ce cene elektricnih automobila padati. Ako ne budem mogao da udjem u centar grada autom sa SUS motorom, i ako budem morao da placam skuplje gorivo (cena ce skakati usled smanjenog obima proizvodnje nafte u godinama koje dolaze), ako mi registracija bude skuplja za kojekave eko takse, preorijentisacu se na kola na elektricni pogon, bez 1 evra subvencije. Pitanje je i koliko ce padati cene polovnih SUS automobila u godinama koje dolaze, pa je i to parametar za razmatranje. Npr vec sad se zna da za 5 godina diesel vise nece biti u ponudi, a da ce se maksimalno oporezovati vlasnici postojecih dizela u EU. To dovodi do pada cene polovnog vozila sa dizel motorom jer ce sve teze biti moguce prodati ih.

Strucnjak

pre 6 godina

Moje misljenje je da su E-kola su buducnost. Trenutno infrastruktura nije dovoljno razvijena da bi se obezbedio veci radijus kretanja. Da ne ulazimo da trenutno najbogatije drzave to mogu da priuste subvencijama, niskim taxama sl. Ali kao i svaka nova tehnologija cena ce opadati sa masovnom proizvodnjom, usavrsavanjem tehnike. Znatno poboljsavaju kvalitet vazduha u urbanim sredinama, tihi su i povracaj investicije je kroz cenu goriva. Neko je prokomentarisao kako nema govora o smanjenju emisije stethnih gasova nego su samo drugacije preraspodeljeni zagadjivaci tj. struja pogoni auto a struja na punjacu je dobijena iz termoeletrane na primer. Delimicno tacno jer to zavisi od drzave i nacina na koji se dobija struja. Sve zavisi od energetskog mixa neke zemlje tj struja se moze dobiti iz prljavih tehnologija npr. termoelektrana, gasnih, nukleranih elektrana i zelenih solar, vetar, hidro, bio masa. Kada se prljave tehnologije zamene cistim, tada ce se sa pravom reci da imamo 0% emisiju stetnih gasova od proizvodnje (elektrane) do potrosaca (e-kola).
Neko je spomeuo vodonik kao pogonsko gorivo. Koliko se secam sa faxa, to je najrasprostranjeniji element u prirodi ali ne u slobodnom stanju nego u vezanom obliku. Postoje procesi da bi se dobio cist vodonik ali je cena ulozene energije zarad proizvodnje cistog vodonika neisplativa za masovnu upotrebu.Problem sa vodonikom je i taj sto je izuzetno zapaljiv, nezgodan za transport i skladistenje.

drmr

pre 6 godina

Pa ovi automobili na struju od 170+250 ks su potpuno sulud koncept i to uopste nije bio cilj elektrifikacije. Valjda je cilj usteda i racionalizacija, a ne pokazivanje misica i jurcanje na struju. Ja ta vozila zamisljam kao lagane i kompaktne (400-600kg), sa velikim radijusom kretanja i mogucnoscu dopune baterija u toku voznje. To je moguce sa malim cetvorotaktnim motorom od 200-250 ccm koji radi povremeno kao dinama i dopunjuje baterije, a zimi greje kabinu, jer kod nas zima traje 6-7 meseci. U slucaju pada napona takav motor bi mogao i da pokrece takvo vozilo. Aluminijum, plastika i kompozitni materijali bi cinili osnovu auta.
(mup, 04. jun 2017 10:35)


Kao prvo, 600-700 kila su teške formule koje koriste ugljenicna vlakna i gde je svaki element i sklop koji je upotrebljen veoma lagan i skup. Kao što znamo, moderni automobili su teži od starijih zbog sigurnosti, ne možeš praviti osnovu auta od plastike... jedino kad bi ceo auto bio od ugljenicnih vlakana ali bi koštao previše(npr. bmw i3 koji samo delom ima karoseriju od uglj. vlakana a košta 50,000). Baterije su takodje još uvek relativno teške. Ne znam kako si mislio da auto tipa fabia/swift teži 600kg a da cena ostane slična jer je tema članka kupovina bez subvencija? Da ne pričamo o porodičnim limuzinama tipa avensis/passat.
Kao drugo, ako imaš baterije koje daju veliki radijus kretanja, znači imaš veće baterije i samim tim veću snagu. Tesla Model S i X imaju sa najjačim baterijama oko 750ks (160,000€) i slažem se da nije to bio cilj elektrifikacije ali imaju veliki uticaj na približavanje elektricnih automobila narodu koji je te automobile gledao kao skutere.
Kao treće, cilj elektrifikacije je bio da automobili ostanu slični sadašnjim jer ja ne bih uzeo takav auto kakav si ti opisao ali bih Tesla Model 3 koji uskoro izlazi jer ne žrtvuje praktičnost, izgled i performanse. Kad bi bilo para za Model S...
Na kraju, slažem se u nekim tačkama, ne treba nikome el auto sa 700ks ali normalne limuzine i gradski automobili su ono što tek treba da bude napravljeno jer su el automobili samo dobili loš publicitet sa automobilima kao što su G-wizz(jedini se uklapa u tvoje zahteve da je mali auto i lagan).

drmr

pre 6 godina

Sve dok ne budu jeftiniji od običnih samo subvencije ih mogu isplatiti. Pa bilo to kroz porez , ekološku taksi , besplatan parking i ulaz u grad
(Goran, 04. jun 2017 11:11)

zaboravljas na cenu predjenog km na struju i na fosilno gorivo?

CATAPA

pre 6 godina

Umesto u termocentralu bolje je dati masivne subvencije za mini solarne kucne centrale ali kkao bi se onda "pametni" politicari hvalili svojim dostignucima...
(DPolitika, 5. jun 2017 11:02)
Treba razumeti argumentaciju spodobe zvane "srpski političar". Svojevremeno u skupštinskoj raspravi o subvencijama za izolacione građevinske materijale i stolariju, jedan tipični takav je govorio kako "izolaciju na kuće stavljaju samo oni koji imaju puno para, pa zašto bismo subvencionisali bogate? Jer, oni će i bez subvencija da stave izolaciju.".
E kad takvi odlučuju, dođeš ovde gde smo. Takav mozak posebno dođe do izražaja kada su električni automobili u pitanju.

toma

pre 6 godina

@neša
ako je istina da 500e se moze uzeti i voziti za 2800$ tri godine - onda je to savrseno ! fakticki voznja - dzabe ! tih oko 3000$ bi na gorivo samo otislo

Ivan ZG

pre 6 godina

@Toma
Ja baš objašnjavam da više nema nikakve potrebe za subvencioniranjem struje iz vjetroelektrana ni sunčevih elektrana. Dakle, uključite se u elektromrežu (prvo sklopite ugovor sa distributerom struje) i skupljate pare od prodaje struje. Ionako će distributer tu istu struju skuplje prodati drugima.