Subota, 18.03.2017.

10:21

Šta priprema Kia za sajam u Beogradu

Izvor: B92

Šta priprema Kia za sajam u Beogradu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

balansero

pre 7 godina

@HanSolo
Nije lepo proizvoljno tumačiti napisano. Niko nigde nije napisao da Sorento cilja na istu grupu kupaca kao CLA. CLA je pomenut samo kao predmet krađe dizajna središnje konzole u Sorentu. I osim toga, slobodno pogledajte slike jednog i drugog, pa sami sebe obmanjujte da dizajn nije "pozajmljen".

Drugo, smešno je i dalje gledati o kojem se rangu cena radi... za jedan Sorento, dva komada CLA. Stvarno?

Dalje, opet za taj jedan Sorento, DVA Forda S-Max, DVA Forda Galaxy, a iako ni to nisu automobili iste kategorije, koncepcijski nisu ni toliko daleko. Koliko Sorento nije MPV, toliko nije ni "terenac", jer terenac podrazumeva još nešto osim 4x4 pogona i malo većeg klirensa. Gde mu je reduktor? To pravi terenci (i to opet oni kojih se DVA može kupiti za cenu jednog Sorenta, kao što je npr Toyota Hilux). Za cenu Sorenta se može kupiti i institucija terenske vožnje, Toyota Landcruiser.

Dalje, veličina. gore sam pomenuo Ford S-Max i Ford Galaxy i Opel Zafiru. Sva tri automobila su daleko većeg enterijera nego Sorento. Najmanji među njima (Zafira), može da primi odrasle ljude u trećem redu (Sorento samo decu, kao i Citroen C4 Grand Picasso) i ima gepek od 605 litara. Zaifra 710. Fordovi i mnogo više od toga. A o kvalitetu enterijera (pogotovo nove Zafire) je blasfemija govoriti u istoj rečenici sa Sorentom).

balansero

pre 7 godina

-nastavak na prethodni post-

To su sve automobili koje razmatram i još nisam odlučio, ali posle onog što sam video od Kie, sigurno je jedino da ona ne dolazi u obzir. Za te pare ću radije kupiti BMW 5.

Od 24 različitih varijanti, samo 8 je skuplje od najskuplje Kije Sorento. BMW X5 sDrive 25d se nudi za 58000. Na to mogu da kažem samo - HA-HA-HA.

Uostalom: http://www.bmw.rs/content/dam/bmw/marketB4R1/bmw_rs/Topics/offers-and-services/pricelist/BMW_Cenovnik-e.pdf.asset.1490103633951.pdf

HanSolo

pre 7 godina

Dragoslav je sa svim u pravu.. Kia znaju šta rade.. Peter Schreyer su uzeli od Audija za dizajn.. Biermanna su uzeli iz BMW M sport...
A za ove koje se zgrozavaju za cenu novog Sorenta.. Pa to je ogroman auto.. Da se poredi sa tim kolima ko je on poredio ne može.. Taj ko traži neku veličinu Sorenta neće da ga uporedi sa jednom CLA... Glupost.. Nisu ni blizu ista klasa.. To je uporediti babe i žabe...

markoni

pre 7 godina

@Dragoslav
Ja nisam mislio nista lose sa tim sto sam rekao,osim da je prodaja jedini cilj svakog proizvođača.Srbiju nisam ni pominjao,nema nikakve svrhe !

Dragoslav

pre 7 godina

@Markoni
Skoro pa si u pravu :) Da, znam jednog (sasvim slučajno zet mi je) koji radi u njihovom salonu u Stokholmu. Celokupna proizvodnja KIA vozila iz svih fabrika u svetu im je rasprodata! Nije da ne žele da se prodaju bolje, možda sam se u prethodnom komentaru pogrešno izrazio, ali izgleda da koriste sada tu situaciju što im prodaja ide odlično (bolje ne može jer očigledno fabrike nemaju više kapaciteta) i sada to koriste za građenje imidža, brenda i naravno "zidanje" cene. Tako posmatrano, to ima puno ekonomske logike. Zato sam rekao da rade pametno i ne srljaju. Ne znam baš kakva je situacija sa prodajon u Srbiju jer na Balkanu važe neka druga pravila oko automobila, mimo svakog normalnog sveta. Ali na kraju krajeva, Srbija je kao tržište za svakog proizvođača automobila statistička greška, tako da ni jedna fabrika neće da se obazire na rejtinge i prodaju iz Srbije....

balansero

pre 7 godina

Upravo sam pogledao aktuelni SAJAMSKI cenovnik Kia vozila...

Pa ja reči nemam da opišem ono što sam video!

Kia sorento kreće od 38000, a ide do 57000 (i to za sajamnski popust - redovne cene su 40000-60000 za isti auto). Za te pare može da se bira iz premium segmenta. I to ipak originalni dizajn, a ne kopije rešenja viđenih na drugim automobilima, koje viđamo na bukvalno svakom Kia automobilu.

Nisam sklon da pričam o kopijama, ali ova Kia vrišti "Audi A7" kada je reč o zadnjem delu. Čak je i volan 1:1 audi, samo su morali da uklone znak nemačkog proizvođača. Konzola u sredini - Mercedes 1:1 (CLA, A, B...).

Primera radi, Kia Sorento je tamo 2004. godine, kad se pojavila kao model, koštala ravno 22000. Znam 100% jer sam planirao da je kupim, uzeo ponudu, pravio plan finansiranja itd.

Jednostavno ne razumem šta su umislili. Pa ne pravi se renome u roku od 10 godina. Oni izgleda misle da će neko da proguta "premium" fazon, samo na osnovu napumpane cene.

Ne znam u kojem su se momentu istripovali ovoliko sa pozicijom na tržištu, ali sam istinski zatečen. Tim pre što u firmi imamo službenu Kiu Ceed karavan, kojoj je volan počeo da se raspada (tek je prošle godine isplaćen lizing).

O kvalitetu neću dalje... ovo je verovatno kvalitetnije, ali kvalitetnije od Audio A6, BMW 5, Mercedesa E sa AMG opremom... reči nemam. Realno, Kia još uvek po kvalitetu enterijera nije ni na nivou Renoa, Pežoa, Citroena, Forda, a kamoli premiuma.

.Ivan

pre 7 godina

Ovaj sa utiscima sa sajma smorio od pljuvanja po KIA automobilima bez argumanata. Kaže Sportage - ništa naročito.
Ne znam zašto je politika zastupnika takva da nudi Optimu samo sa uključenim paketom sa brdom opreme. Ista situacija je i u HR. Za razliku od Hyundaija gdje je vrlo solidno opremljen i40 24.000€. I to sa automatskim mjenjačem sa duplim kvačilom.
Vozio sam "bratski" model KIA Rio tj. i20. Izgleda sjajno iznutra, jedino me zasmetala tvrdoće ovjesa. Osjeti se skoro svaka izbočina na cesti. Valjda će ti kod Ria popraviti. Inače izgled za 5.

Aca

pre 7 godina

Kija pravi odlicne automobile, ali oni svakim novim modelom cenovno se priblizavaju evropskoj konkurenciji. Kad na to dodamo cene redovnih servisa koje su skoro najvece u klasi i cinjenicu da modeli ovog proizvodjaca losije drze cenu, kija uopste nije dobra kupovina.

Može da priprema šta hoće

pre 7 godina

Meni pre dve godine nudili popust od 1.5% za gotovinu.Bedno.Šteta što takvi amateri prodaju tako dobra kola.

realno

pre 7 godina

Rio se prozvodi u Juznoj Koreji. Obzirom da EU i Koreja imaju trgovinski sporazum, u Eu nema carine na ovaj automobil. Kod Bugara je stratna cena za 1.2 motor oko 11500eur sa pdv-om (www.kia.bg) ima cenovnik za sva vozila. Izmedju ostalog, daleko su nize cene kod Bugara neko u ostatku Eu. Sto se tice prodaje, Kia i Hyundai zajedno su na 5. mestu po prodaji. Dakle daleko vise nego PSA grupa (npr.). Naravno, broje se dva brenda, dok kod VAG grupe brojimo vise od 10 brenda. Jesino Toyota (sa Lexusom zajedno) moze da se gleda realno kao velika konkurencija koja realizuje ogroman broj vozila, sa 2 brenda. Inace, garancija je odlicna (barem u EU) i nema zalbi (bar ne mnogo) vlasnika vozila.

markoni

pre 7 godina

@Dragoslav
Koji to proizvođac bilo čega na svetu ne zeli da mu se proizvod prodaje ? Ili si ti dobar sa nekim u fabrici pa znaš neato sto drugi ne znaju ?

KoleM

pre 7 godina

Kia Rio stvarno prelep. Problem sa automobilima niže klase i veličine je da kada biste ga kupili sa jačim motorom ispada da im je cena ista ko auto više klase istog proizvođača. Ne piše ni koje je međuosovinsko rastojanje, odnosno kakav je prostor u kabini? Ovi jači me ne interesuje, "posao mi rade" i auti 10000 evra klase.

Dragoslav

pre 7 godina

Čini mi se da ova KIA pametno osvaja tržište. Ne idu prebrzo već pokušavaju da novim modelima, pametnim marketingom, modernim dizajnom i očigledno dobrim kvalitetom dođu do toga da se pozicioniraju kao skup brend. Uopšte ne ciljaju veliku prodaju već porast brenda. Tako je bar kod nas u Švedskoj... I dobro se prodaju, naročito ceed karavan i Sportage, ima ih puno u Geteborgu

ave

pre 7 godina

Rio se ne proizvodi u Evorpi pa ga zato i nema u ponudi kod nas. Carine za vozila koja nisu proizvedena u Evropi su velike pa nije konkurentan na nasem trzistu. Znaci dzaba ga reklamiraju na sajmu kad nece biti u prodaji u Srbiji

slana torta

pre 7 godina

Evo vam utisak iz Ženeve:
Kia stinger - kupe limuzina, dobro izgleda, jos nema cenu za evropu ali verovatno će biti dosta skupa obzirom da je optima 1.7d koja je bila izložena tamo koštala 45.000 evra. U principu zvezda štanda, čak nije moglo ni da se udje u nju, ne verujem da će se kupci otimati obzirom da su svi drugi proizvođači otišli dalje po pitanju sportskih limuzina.
Kia optima - osim premium cene ništa nije premijum. Pomenuti model daleko iza konkurencije. Ne vredi ni tih 28.000 (sa toliko startuje a4) a kamoli 46.000 (cena nove fantastične Giuliae koja je jedan od najboljih automobila sa sajma)
Kia niro - mali električni crossover - svaki proizvođač izbacio na sajmu po jedan takav model, cena nije po meri Srbina.
Sorento - na salonu model 55.000 u Srbiji malo jeftinije, i dalje skupo
Sportage - ništa posebno
Rio - veoma lep automobil, najbolje od kie, deluje veće i ozbiljnije, bliže ceedu od koga je lepši i moderniji. pun pogodak
Ceed - ceed
Generalni utisak- svi se guraju u cross-over klasu, čak i alfa romeo, jaguar, lambo. Audi npr ima q2,3,5,7 i neke verzije izmedju, mercedes gla, glc, gle, gls, renault capture, kadjar, koleos... vw izmislja neki golf crosscountry karavan, budalaština. Svi smorili. Vrlo malo originalnih automobila, svi liče, opel, peugeot, kia, toyota... sve jedno je šta kupiš. Ako imaš čime.

Goran

pre 7 godina

Ovde u USA je izuzetno popularna Kia Soul, steta sto je kod nas nema (tj. trenutno je nema u cenovniku na sajtu Kia, sto znaci da je nema u ponudi), a i u opisu pise da nude samo model od 1.6L, sto je osnovni model koji je previse slab. Ako mozete, nadjite 2.0L "plus" model, odlican mali auto (za nase uslove ne tako mali).

cika Sima

pre 7 godina

Da li mozemo uskoro da ocekujemo da ceed 1.0 turbo sa 120 ks sa podizacija zadnjih prozora NE bude skuplji oko 1.000 eura od megana 1,2 turbo sa 130 ks u paketu opreme Intens (koji je po opremi daleko iznad tog ceed-a)? I da ne bude toliko skuplji of 308 1,2 e/THP 130 Active ili focusa 1,0 turbo sa 125 ks Business.

Unapred hvala na odgovoru.

slana torta

pre 7 godina

Evo vam utisak iz Ženeve:
Kia stinger - kupe limuzina, dobro izgleda, jos nema cenu za evropu ali verovatno će biti dosta skupa obzirom da je optima 1.7d koja je bila izložena tamo koštala 45.000 evra. U principu zvezda štanda, čak nije moglo ni da se udje u nju, ne verujem da će se kupci otimati obzirom da su svi drugi proizvođači otišli dalje po pitanju sportskih limuzina.
Kia optima - osim premium cene ništa nije premijum. Pomenuti model daleko iza konkurencije. Ne vredi ni tih 28.000 (sa toliko startuje a4) a kamoli 46.000 (cena nove fantastične Giuliae koja je jedan od najboljih automobila sa sajma)
Kia niro - mali električni crossover - svaki proizvođač izbacio na sajmu po jedan takav model, cena nije po meri Srbina.
Sorento - na salonu model 55.000 u Srbiji malo jeftinije, i dalje skupo
Sportage - ništa posebno
Rio - veoma lep automobil, najbolje od kie, deluje veće i ozbiljnije, bliže ceedu od koga je lepši i moderniji. pun pogodak
Ceed - ceed
Generalni utisak- svi se guraju u cross-over klasu, čak i alfa romeo, jaguar, lambo. Audi npr ima q2,3,5,7 i neke verzije izmedju, mercedes gla, glc, gle, gls, renault capture, kadjar, koleos... vw izmislja neki golf crosscountry karavan, budalaština. Svi smorili. Vrlo malo originalnih automobila, svi liče, opel, peugeot, kia, toyota... sve jedno je šta kupiš. Ako imaš čime.

cika Sima

pre 7 godina

Da li mozemo uskoro da ocekujemo da ceed 1.0 turbo sa 120 ks sa podizacija zadnjih prozora NE bude skuplji oko 1.000 eura od megana 1,2 turbo sa 130 ks u paketu opreme Intens (koji je po opremi daleko iznad tog ceed-a)? I da ne bude toliko skuplji of 308 1,2 e/THP 130 Active ili focusa 1,0 turbo sa 125 ks Business.

Unapred hvala na odgovoru.

balansero

pre 7 godina

Upravo sam pogledao aktuelni SAJAMSKI cenovnik Kia vozila...

Pa ja reči nemam da opišem ono što sam video!

Kia sorento kreće od 38000, a ide do 57000 (i to za sajamnski popust - redovne cene su 40000-60000 za isti auto). Za te pare može da se bira iz premium segmenta. I to ipak originalni dizajn, a ne kopije rešenja viđenih na drugim automobilima, koje viđamo na bukvalno svakom Kia automobilu.

Nisam sklon da pričam o kopijama, ali ova Kia vrišti "Audi A7" kada je reč o zadnjem delu. Čak je i volan 1:1 audi, samo su morali da uklone znak nemačkog proizvođača. Konzola u sredini - Mercedes 1:1 (CLA, A, B...).

Primera radi, Kia Sorento je tamo 2004. godine, kad se pojavila kao model, koštala ravno 22000. Znam 100% jer sam planirao da je kupim, uzeo ponudu, pravio plan finansiranja itd.

Jednostavno ne razumem šta su umislili. Pa ne pravi se renome u roku od 10 godina. Oni izgleda misle da će neko da proguta "premium" fazon, samo na osnovu napumpane cene.

Ne znam u kojem su se momentu istripovali ovoliko sa pozicijom na tržištu, ali sam istinski zatečen. Tim pre što u firmi imamo službenu Kiu Ceed karavan, kojoj je volan počeo da se raspada (tek je prošle godine isplaćen lizing).

O kvalitetu neću dalje... ovo je verovatno kvalitetnije, ali kvalitetnije od Audio A6, BMW 5, Mercedesa E sa AMG opremom... reči nemam. Realno, Kia još uvek po kvalitetu enterijera nije ni na nivou Renoa, Pežoa, Citroena, Forda, a kamoli premiuma.

KoleM

pre 7 godina

Kia Rio stvarno prelep. Problem sa automobilima niže klase i veličine je da kada biste ga kupili sa jačim motorom ispada da im je cena ista ko auto više klase istog proizvođača. Ne piše ni koje je međuosovinsko rastojanje, odnosno kakav je prostor u kabini? Ovi jači me ne interesuje, "posao mi rade" i auti 10000 evra klase.

Može da priprema šta hoće

pre 7 godina

Meni pre dve godine nudili popust od 1.5% za gotovinu.Bedno.Šteta što takvi amateri prodaju tako dobra kola.

Aca

pre 7 godina

Kija pravi odlicne automobile, ali oni svakim novim modelom cenovno se priblizavaju evropskoj konkurenciji. Kad na to dodamo cene redovnih servisa koje su skoro najvece u klasi i cinjenicu da modeli ovog proizvodjaca losije drze cenu, kija uopste nije dobra kupovina.

Dragoslav

pre 7 godina

Čini mi se da ova KIA pametno osvaja tržište. Ne idu prebrzo već pokušavaju da novim modelima, pametnim marketingom, modernim dizajnom i očigledno dobrim kvalitetom dođu do toga da se pozicioniraju kao skup brend. Uopšte ne ciljaju veliku prodaju već porast brenda. Tako je bar kod nas u Švedskoj... I dobro se prodaju, naročito ceed karavan i Sportage, ima ih puno u Geteborgu

Goran

pre 7 godina

Ovde u USA je izuzetno popularna Kia Soul, steta sto je kod nas nema (tj. trenutno je nema u cenovniku na sajtu Kia, sto znaci da je nema u ponudi), a i u opisu pise da nude samo model od 1.6L, sto je osnovni model koji je previse slab. Ako mozete, nadjite 2.0L "plus" model, odlican mali auto (za nase uslove ne tako mali).

ave

pre 7 godina

Rio se ne proizvodi u Evorpi pa ga zato i nema u ponudi kod nas. Carine za vozila koja nisu proizvedena u Evropi su velike pa nije konkurentan na nasem trzistu. Znaci dzaba ga reklamiraju na sajmu kad nece biti u prodaji u Srbiji

Dragoslav

pre 7 godina

@Markoni
Skoro pa si u pravu :) Da, znam jednog (sasvim slučajno zet mi je) koji radi u njihovom salonu u Stokholmu. Celokupna proizvodnja KIA vozila iz svih fabrika u svetu im je rasprodata! Nije da ne žele da se prodaju bolje, možda sam se u prethodnom komentaru pogrešno izrazio, ali izgleda da koriste sada tu situaciju što im prodaja ide odlično (bolje ne može jer očigledno fabrike nemaju više kapaciteta) i sada to koriste za građenje imidža, brenda i naravno "zidanje" cene. Tako posmatrano, to ima puno ekonomske logike. Zato sam rekao da rade pametno i ne srljaju. Ne znam baš kakva je situacija sa prodajon u Srbiju jer na Balkanu važe neka druga pravila oko automobila, mimo svakog normalnog sveta. Ali na kraju krajeva, Srbija je kao tržište za svakog proizvođača automobila statistička greška, tako da ni jedna fabrika neće da se obazire na rejtinge i prodaju iz Srbije....

.Ivan

pre 7 godina

Ovaj sa utiscima sa sajma smorio od pljuvanja po KIA automobilima bez argumanata. Kaže Sportage - ništa naročito.
Ne znam zašto je politika zastupnika takva da nudi Optimu samo sa uključenim paketom sa brdom opreme. Ista situacija je i u HR. Za razliku od Hyundaija gdje je vrlo solidno opremljen i40 24.000€. I to sa automatskim mjenjačem sa duplim kvačilom.
Vozio sam "bratski" model KIA Rio tj. i20. Izgleda sjajno iznutra, jedino me zasmetala tvrdoće ovjesa. Osjeti se skoro svaka izbočina na cesti. Valjda će ti kod Ria popraviti. Inače izgled za 5.

realno

pre 7 godina

Rio se prozvodi u Juznoj Koreji. Obzirom da EU i Koreja imaju trgovinski sporazum, u Eu nema carine na ovaj automobil. Kod Bugara je stratna cena za 1.2 motor oko 11500eur sa pdv-om (www.kia.bg) ima cenovnik za sva vozila. Izmedju ostalog, daleko su nize cene kod Bugara neko u ostatku Eu. Sto se tice prodaje, Kia i Hyundai zajedno su na 5. mestu po prodaji. Dakle daleko vise nego PSA grupa (npr.). Naravno, broje se dva brenda, dok kod VAG grupe brojimo vise od 10 brenda. Jesino Toyota (sa Lexusom zajedno) moze da se gleda realno kao velika konkurencija koja realizuje ogroman broj vozila, sa 2 brenda. Inace, garancija je odlicna (barem u EU) i nema zalbi (bar ne mnogo) vlasnika vozila.

markoni

pre 7 godina

@Dragoslav
Ja nisam mislio nista lose sa tim sto sam rekao,osim da je prodaja jedini cilj svakog proizvođača.Srbiju nisam ni pominjao,nema nikakve svrhe !

HanSolo

pre 7 godina

Dragoslav je sa svim u pravu.. Kia znaju šta rade.. Peter Schreyer su uzeli od Audija za dizajn.. Biermanna su uzeli iz BMW M sport...
A za ove koje se zgrozavaju za cenu novog Sorenta.. Pa to je ogroman auto.. Da se poredi sa tim kolima ko je on poredio ne može.. Taj ko traži neku veličinu Sorenta neće da ga uporedi sa jednom CLA... Glupost.. Nisu ni blizu ista klasa.. To je uporediti babe i žabe...

markoni

pre 7 godina

@Dragoslav
Koji to proizvođac bilo čega na svetu ne zeli da mu se proizvod prodaje ? Ili si ti dobar sa nekim u fabrici pa znaš neato sto drugi ne znaju ?

balansero

pre 7 godina

-nastavak na prethodni post-

To su sve automobili koje razmatram i još nisam odlučio, ali posle onog što sam video od Kie, sigurno je jedino da ona ne dolazi u obzir. Za te pare ću radije kupiti BMW 5.

Od 24 različitih varijanti, samo 8 je skuplje od najskuplje Kije Sorento. BMW X5 sDrive 25d se nudi za 58000. Na to mogu da kažem samo - HA-HA-HA.

Uostalom: http://www.bmw.rs/content/dam/bmw/marketB4R1/bmw_rs/Topics/offers-and-services/pricelist/BMW_Cenovnik-e.pdf.asset.1490103633951.pdf

balansero

pre 7 godina

@HanSolo
Nije lepo proizvoljno tumačiti napisano. Niko nigde nije napisao da Sorento cilja na istu grupu kupaca kao CLA. CLA je pomenut samo kao predmet krađe dizajna središnje konzole u Sorentu. I osim toga, slobodno pogledajte slike jednog i drugog, pa sami sebe obmanjujte da dizajn nije "pozajmljen".

Drugo, smešno je i dalje gledati o kojem se rangu cena radi... za jedan Sorento, dva komada CLA. Stvarno?

Dalje, opet za taj jedan Sorento, DVA Forda S-Max, DVA Forda Galaxy, a iako ni to nisu automobili iste kategorije, koncepcijski nisu ni toliko daleko. Koliko Sorento nije MPV, toliko nije ni "terenac", jer terenac podrazumeva još nešto osim 4x4 pogona i malo većeg klirensa. Gde mu je reduktor? To pravi terenci (i to opet oni kojih se DVA može kupiti za cenu jednog Sorenta, kao što je npr Toyota Hilux). Za cenu Sorenta se može kupiti i institucija terenske vožnje, Toyota Landcruiser.

Dalje, veličina. gore sam pomenuo Ford S-Max i Ford Galaxy i Opel Zafiru. Sva tri automobila su daleko većeg enterijera nego Sorento. Najmanji među njima (Zafira), može da primi odrasle ljude u trećem redu (Sorento samo decu, kao i Citroen C4 Grand Picasso) i ima gepek od 605 litara. Zaifra 710. Fordovi i mnogo više od toga. A o kvalitetu enterijera (pogotovo nove Zafire) je blasfemija govoriti u istoj rečenici sa Sorentom).

balansero

pre 7 godina

Upravo sam pogledao aktuelni SAJAMSKI cenovnik Kia vozila...

Pa ja reči nemam da opišem ono što sam video!

Kia sorento kreće od 38000, a ide do 57000 (i to za sajamnski popust - redovne cene su 40000-60000 za isti auto). Za te pare može da se bira iz premium segmenta. I to ipak originalni dizajn, a ne kopije rešenja viđenih na drugim automobilima, koje viđamo na bukvalno svakom Kia automobilu.

Nisam sklon da pričam o kopijama, ali ova Kia vrišti "Audi A7" kada je reč o zadnjem delu. Čak je i volan 1:1 audi, samo su morali da uklone znak nemačkog proizvođača. Konzola u sredini - Mercedes 1:1 (CLA, A, B...).

Primera radi, Kia Sorento je tamo 2004. godine, kad se pojavila kao model, koštala ravno 22000. Znam 100% jer sam planirao da je kupim, uzeo ponudu, pravio plan finansiranja itd.

Jednostavno ne razumem šta su umislili. Pa ne pravi se renome u roku od 10 godina. Oni izgleda misle da će neko da proguta "premium" fazon, samo na osnovu napumpane cene.

Ne znam u kojem su se momentu istripovali ovoliko sa pozicijom na tržištu, ali sam istinski zatečen. Tim pre što u firmi imamo službenu Kiu Ceed karavan, kojoj je volan počeo da se raspada (tek je prošle godine isplaćen lizing).

O kvalitetu neću dalje... ovo je verovatno kvalitetnije, ali kvalitetnije od Audio A6, BMW 5, Mercedesa E sa AMG opremom... reči nemam. Realno, Kia još uvek po kvalitetu enterijera nije ni na nivou Renoa, Pežoa, Citroena, Forda, a kamoli premiuma.

slana torta

pre 7 godina

Evo vam utisak iz Ženeve:
Kia stinger - kupe limuzina, dobro izgleda, jos nema cenu za evropu ali verovatno će biti dosta skupa obzirom da je optima 1.7d koja je bila izložena tamo koštala 45.000 evra. U principu zvezda štanda, čak nije moglo ni da se udje u nju, ne verujem da će se kupci otimati obzirom da su svi drugi proizvođači otišli dalje po pitanju sportskih limuzina.
Kia optima - osim premium cene ništa nije premijum. Pomenuti model daleko iza konkurencije. Ne vredi ni tih 28.000 (sa toliko startuje a4) a kamoli 46.000 (cena nove fantastične Giuliae koja je jedan od najboljih automobila sa sajma)
Kia niro - mali električni crossover - svaki proizvođač izbacio na sajmu po jedan takav model, cena nije po meri Srbina.
Sorento - na salonu model 55.000 u Srbiji malo jeftinije, i dalje skupo
Sportage - ništa posebno
Rio - veoma lep automobil, najbolje od kie, deluje veće i ozbiljnije, bliže ceedu od koga je lepši i moderniji. pun pogodak
Ceed - ceed
Generalni utisak- svi se guraju u cross-over klasu, čak i alfa romeo, jaguar, lambo. Audi npr ima q2,3,5,7 i neke verzije izmedju, mercedes gla, glc, gle, gls, renault capture, kadjar, koleos... vw izmislja neki golf crosscountry karavan, budalaština. Svi smorili. Vrlo malo originalnih automobila, svi liče, opel, peugeot, kia, toyota... sve jedno je šta kupiš. Ako imaš čime.

Dragoslav

pre 7 godina

Čini mi se da ova KIA pametno osvaja tržište. Ne idu prebrzo već pokušavaju da novim modelima, pametnim marketingom, modernim dizajnom i očigledno dobrim kvalitetom dođu do toga da se pozicioniraju kao skup brend. Uopšte ne ciljaju veliku prodaju već porast brenda. Tako je bar kod nas u Švedskoj... I dobro se prodaju, naročito ceed karavan i Sportage, ima ih puno u Geteborgu

Aca

pre 7 godina

Kija pravi odlicne automobile, ali oni svakim novim modelom cenovno se priblizavaju evropskoj konkurenciji. Kad na to dodamo cene redovnih servisa koje su skoro najvece u klasi i cinjenicu da modeli ovog proizvodjaca losije drze cenu, kija uopste nije dobra kupovina.

.Ivan

pre 7 godina

Ovaj sa utiscima sa sajma smorio od pljuvanja po KIA automobilima bez argumanata. Kaže Sportage - ništa naročito.
Ne znam zašto je politika zastupnika takva da nudi Optimu samo sa uključenim paketom sa brdom opreme. Ista situacija je i u HR. Za razliku od Hyundaija gdje je vrlo solidno opremljen i40 24.000€. I to sa automatskim mjenjačem sa duplim kvačilom.
Vozio sam "bratski" model KIA Rio tj. i20. Izgleda sjajno iznutra, jedino me zasmetala tvrdoće ovjesa. Osjeti se skoro svaka izbočina na cesti. Valjda će ti kod Ria popraviti. Inače izgled za 5.

Goran

pre 7 godina

Ovde u USA je izuzetno popularna Kia Soul, steta sto je kod nas nema (tj. trenutno je nema u cenovniku na sajtu Kia, sto znaci da je nema u ponudi), a i u opisu pise da nude samo model od 1.6L, sto je osnovni model koji je previse slab. Ako mozete, nadjite 2.0L "plus" model, odlican mali auto (za nase uslove ne tako mali).

Dragoslav

pre 7 godina

@Markoni
Skoro pa si u pravu :) Da, znam jednog (sasvim slučajno zet mi je) koji radi u njihovom salonu u Stokholmu. Celokupna proizvodnja KIA vozila iz svih fabrika u svetu im je rasprodata! Nije da ne žele da se prodaju bolje, možda sam se u prethodnom komentaru pogrešno izrazio, ali izgleda da koriste sada tu situaciju što im prodaja ide odlično (bolje ne može jer očigledno fabrike nemaju više kapaciteta) i sada to koriste za građenje imidža, brenda i naravno "zidanje" cene. Tako posmatrano, to ima puno ekonomske logike. Zato sam rekao da rade pametno i ne srljaju. Ne znam baš kakva je situacija sa prodajon u Srbiju jer na Balkanu važe neka druga pravila oko automobila, mimo svakog normalnog sveta. Ali na kraju krajeva, Srbija je kao tržište za svakog proizvođača automobila statistička greška, tako da ni jedna fabrika neće da se obazire na rejtinge i prodaju iz Srbije....

cika Sima

pre 7 godina

Da li mozemo uskoro da ocekujemo da ceed 1.0 turbo sa 120 ks sa podizacija zadnjih prozora NE bude skuplji oko 1.000 eura od megana 1,2 turbo sa 130 ks u paketu opreme Intens (koji je po opremi daleko iznad tog ceed-a)? I da ne bude toliko skuplji of 308 1,2 e/THP 130 Active ili focusa 1,0 turbo sa 125 ks Business.

Unapred hvala na odgovoru.

ave

pre 7 godina

Rio se ne proizvodi u Evorpi pa ga zato i nema u ponudi kod nas. Carine za vozila koja nisu proizvedena u Evropi su velike pa nije konkurentan na nasem trzistu. Znaci dzaba ga reklamiraju na sajmu kad nece biti u prodaji u Srbiji

HanSolo

pre 7 godina

Dragoslav je sa svim u pravu.. Kia znaju šta rade.. Peter Schreyer su uzeli od Audija za dizajn.. Biermanna su uzeli iz BMW M sport...
A za ove koje se zgrozavaju za cenu novog Sorenta.. Pa to je ogroman auto.. Da se poredi sa tim kolima ko je on poredio ne može.. Taj ko traži neku veličinu Sorenta neće da ga uporedi sa jednom CLA... Glupost.. Nisu ni blizu ista klasa.. To je uporediti babe i žabe...

KoleM

pre 7 godina

Kia Rio stvarno prelep. Problem sa automobilima niže klase i veličine je da kada biste ga kupili sa jačim motorom ispada da im je cena ista ko auto više klase istog proizvođača. Ne piše ni koje je međuosovinsko rastojanje, odnosno kakav je prostor u kabini? Ovi jači me ne interesuje, "posao mi rade" i auti 10000 evra klase.

realno

pre 7 godina

Rio se prozvodi u Juznoj Koreji. Obzirom da EU i Koreja imaju trgovinski sporazum, u Eu nema carine na ovaj automobil. Kod Bugara je stratna cena za 1.2 motor oko 11500eur sa pdv-om (www.kia.bg) ima cenovnik za sva vozila. Izmedju ostalog, daleko su nize cene kod Bugara neko u ostatku Eu. Sto se tice prodaje, Kia i Hyundai zajedno su na 5. mestu po prodaji. Dakle daleko vise nego PSA grupa (npr.). Naravno, broje se dva brenda, dok kod VAG grupe brojimo vise od 10 brenda. Jesino Toyota (sa Lexusom zajedno) moze da se gleda realno kao velika konkurencija koja realizuje ogroman broj vozila, sa 2 brenda. Inace, garancija je odlicna (barem u EU) i nema zalbi (bar ne mnogo) vlasnika vozila.

Može da priprema šta hoće

pre 7 godina

Meni pre dve godine nudili popust od 1.5% za gotovinu.Bedno.Šteta što takvi amateri prodaju tako dobra kola.

markoni

pre 7 godina

@Dragoslav
Koji to proizvođac bilo čega na svetu ne zeli da mu se proizvod prodaje ? Ili si ti dobar sa nekim u fabrici pa znaš neato sto drugi ne znaju ?

balansero

pre 7 godina

@HanSolo
Nije lepo proizvoljno tumačiti napisano. Niko nigde nije napisao da Sorento cilja na istu grupu kupaca kao CLA. CLA je pomenut samo kao predmet krađe dizajna središnje konzole u Sorentu. I osim toga, slobodno pogledajte slike jednog i drugog, pa sami sebe obmanjujte da dizajn nije "pozajmljen".

Drugo, smešno je i dalje gledati o kojem se rangu cena radi... za jedan Sorento, dva komada CLA. Stvarno?

Dalje, opet za taj jedan Sorento, DVA Forda S-Max, DVA Forda Galaxy, a iako ni to nisu automobili iste kategorije, koncepcijski nisu ni toliko daleko. Koliko Sorento nije MPV, toliko nije ni "terenac", jer terenac podrazumeva još nešto osim 4x4 pogona i malo većeg klirensa. Gde mu je reduktor? To pravi terenci (i to opet oni kojih se DVA može kupiti za cenu jednog Sorenta, kao što je npr Toyota Hilux). Za cenu Sorenta se može kupiti i institucija terenske vožnje, Toyota Landcruiser.

Dalje, veličina. gore sam pomenuo Ford S-Max i Ford Galaxy i Opel Zafiru. Sva tri automobila su daleko većeg enterijera nego Sorento. Najmanji među njima (Zafira), može da primi odrasle ljude u trećem redu (Sorento samo decu, kao i Citroen C4 Grand Picasso) i ima gepek od 605 litara. Zaifra 710. Fordovi i mnogo više od toga. A o kvalitetu enterijera (pogotovo nove Zafire) je blasfemija govoriti u istoj rečenici sa Sorentom).

balansero

pre 7 godina

-nastavak na prethodni post-

To su sve automobili koje razmatram i još nisam odlučio, ali posle onog što sam video od Kie, sigurno je jedino da ona ne dolazi u obzir. Za te pare ću radije kupiti BMW 5.

Od 24 različitih varijanti, samo 8 je skuplje od najskuplje Kije Sorento. BMW X5 sDrive 25d se nudi za 58000. Na to mogu da kažem samo - HA-HA-HA.

Uostalom: http://www.bmw.rs/content/dam/bmw/marketB4R1/bmw_rs/Topics/offers-and-services/pricelist/BMW_Cenovnik-e.pdf.asset.1490103633951.pdf

markoni

pre 7 godina

@Dragoslav
Ja nisam mislio nista lose sa tim sto sam rekao,osim da je prodaja jedini cilj svakog proizvođača.Srbiju nisam ni pominjao,nema nikakve svrhe !