Ponedeljak, 13.03.2017.

08:52

Test: Lada Granta Liftback 1.6 16V Norma

Izvor: B92

Test: Lada Granta Liftback 1.6 16V Norma IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Marko

pre 7 godina

Lep auto,samo ja kad god pitam neku od zastupničih kuća da li imaju na stanju,odgovor je nemamo,možemo da nabavimo,dobićemo,treba da nam stigne isporuka itd

Radovan

pre 7 godina

Pa "jesu to sve Ladine konstrukcije", ali im je iznad glave francuski šef.
Još im govori gde da prave "svoje konstrukcije". I pare odlaze van fabrike. A Rusi samo daju svoje pare za tuđe cirkuse.
Tako se ne vodi fabrika.

DC

pre 7 godina

Vidim da se raspravlja sta je Lada a sta Renault. Evo ukratko: Kalina, Granta, Priora, Vesta i Niva, bez obzira na koriscenje stranih komponenti (koje je danas u manjem ili vecem delu neizbezno) su sve Ladina konstrukcija. Sa druge strane Lada Largus je Dacia Logan MCV prve generacije sa promenjenim znackama. XRAY je Ladin dizajn konstruisan na Dacijinoj B0 platformi i zapravo ima vise slicnosti sa Sanderom nego li sa Dusterom.

Emiliano Zapata

pre 7 godina

@Eldorado
Pa i Volvo je kineski a SAAB je blaženopočivši. PSA-Pežo, Sitroen, Opel, Voksol takođe pod uticajem kineskih para......itd.

Gagi

pre 7 godina

2 Radovan: početni veliki udeo stranih komponenti u Vesti ipak ne znači da je ona nečija tuđa, a ne originalna Ladina konstrukcija. Ne bi bilo korektno da se na osnovu toga što je Lada postala deo Reno-Nisan alijanse, automatski zaključuje da je neki njen model automobila napravljen na nekoj platformi te alijanse. I meni je poznato šta se i kako radilo u vreme Andersona i ekipe njegove češke partnerke i šta je bio rezultat (taj napravljeni minus). Te informacije mogu da budu interesantne onim čitaocima koji ne prate šta se događa kod Lade, već s vremena na vreme nalete na neki članak u našim medijima. A taj novi novi šef Lade koga pominješ, Nikolas Mor (Nicolas Maure) se zove, jeste u aprilu prošle godine došao iz Dačije, ali nije Rumun, već čistokrvni Francuz. ;)

Radovan

pre 7 godina

(Gagi, 15. mart 2017 21:44)

Pa čitam ozbiljne ruske izvore informacija iz njihove auto-industrije, a ne ribolova,estrade,sporta,itd.
Na Ladi Vesta i Xray su ruski originalni delovi iz metalurgije,kovačnice i preseraja fabrike AVTOVAZ. Sve ostalo je iz stranih fabrika, kao što su kablovski setovi,kompletan sistem vazdušnog kondicioniranja,auto elektrika,svetla,stakla,sedišta,brisači,itd. Kupovinom delova od stranih komponentaša koje su višestruko skuplje od domaćih ruskih, od kojih kupuju drugi strani proizvođači automobila u Rusiji, fabrika ima mizernu zaradu po vozilu tako da su nagomilali gubitke preko 800 miliona $ za samo 1 godinu. Upalila se crvena lampica i Rusi su svojim parama pokrili gubitke, a ne njihovi savetodavci iz Francuske. Novi Predsednik Upravnog odbora, Rumun došao sa vrha DACIA, odustaje od proizvodnje licencnog RENO motora i NISSAN konfiguracije 4x4 za novu Ladu Nivu jer su preskupi za proizvodnju. Glavni posao u fabrici je sada preorjentacija na domaće komponente.

U Rusiji je milina proizvoditi aute. Firme uzmu kredite od banaka, a država to pokriva svojim garancijama. Svi strani proizvođači u Rusiji su oduševljeni i najavljuju aktiviranje svojih aktivnosti koje su zamrzli zbog sankcija Zapada.

Gagi

pre 7 godina

2 Radovan: Ne znam zašto uporno Vestu nazivaš francuskom, kada je ona originalna Ladina konstrukcija (ili mene i ostale zainteresovane ubedi, ne... dokažu da to nije tako) i po procentu delova proizvedenim u ruskim fabrikama, svakim danom u sve većem procentu postaje ruski automobil. Ako se pogledaju rezultati prodaje, ne može se nazvati ni fijaskom - ona već "diše za vrat" dosadašnjem "Ladinom" bestseleru, "Granti". Evo konkretnih cifara o obimu prodaje 25 najpopularnijih modela u Rusiji za februar prošle i ove godine - http://www.kolesa.ru/uploads/2017/03/7-1-980x0-c-default.png . Realno je očekivati da će se već tokom leta "Vesta" postati najprodavanija "Lada", a to znači za "Grantu" znači da će najzad biti realizovan najavljeni ristajling eksterijera u tom novom "Ladinom" X stilu, a sigurno ni enterijer neće biti pošteđen. Usput, taj spisak najprodavanijih... mislim da se samo jedan od tih modela, onaj poslednji, "Mitsubishi Outlander", ne proizvodi ili sklapa u Rusiji.

DC

pre 7 godina

@Vasiljevic: Ne toliko vezano za Ladu, ali uzgred receno sve vise i vise imam afiniteta prema ovoj vrsti jeftinih ne-pretenzionih marki vozila gde dobijes tacno ono sto vidis: nema lazi, nema prevare, kao nekada Renault 4, Citroen Dyana i sl. Ovamo dobijes k'o bajagi neki luksuz, high-tech, premijum, al' kad zagrebes malo dublje sve je isto. Prosla su ta vremena kad je bilo da sta god pipnes kod Mercedesa, Volvoa osecas kvalitet i da je napravljeno da traje a sve ostalo naspram toga su konzerve. Sad' pogledaj cenu jednog Nissana pa i Mercedesa, a ispod lima sakriven motor iz Dacije.
No u vezi Zastave: ha, ha, ha!!! Pa oni nisu mogli/hteli da sklope Juga kako treba a konstrukcijski to je Fiat 127 s pocetka sedamdesetih, tako da ga znaci nisu ni projektovali. Realno Zastava nije bila u stanju da napravi nesto slicno Mercedesu cak i da su dosli marsovci da im pomognu i stampaju pare koliko god da treba. Jedino sto su uspeli je da nesto kvalitetnije sklope Juga tokom par godina dok su im bili Ameri tu da im kazu sta i kako treba da se radi i dok su bili tu da iskontrolisu mada ni tada dovoljno dobro da ga na onoj strani okeana ne upamte kao najgori auto ikada napravljen. Cim su otisli, sa njima ode i bilo koji pojam kvaliteta, tako da nemoj da se lazemo.

Zare

pre 7 godina

"Jao kada stručnjaci krenu da nam objašnjavaju kako su zapadna vozila sa pet do deset puta većom cenom mnogo bolja od lade. Posebno su mi zanimljivi tipovi ubedjeni u tehnološku inferiornost Rusije bez obzira na činjenicu da su prvi poslali čoveka u orbitu i da danas imaju najbolje borbene avione i rakete na svetu. Na žalost u našoj banana državi malo ko ume da vidi dalje od mobilnog telefona i automobila, to su ovde "statusni simboli". Tužno..."
Tehnološka zaostalost Rusije u mnogim oblastima je bila očigledna i još uvek je. Priča o najboljim borbenim avionima je smešna jer najbolje avione ima SAD a Ruski se moraju još mnogo pokazati u realnim borbenim situacijama.
To je ružno ali to je tako. Što se tiče auto industrije Rusi još uvek previše mešaju politiku i biznis i to utiče na njihovu auto industriju.
Pre ili kasnije moraće da prihvate veći transfer tehnologije sa zapada jer ponovo otkrivati toplu vodu tj. sam razvijati tehnološka rešenja koja već postoje čini proizvodnju skupom i neefikasnom pogotovu ako ne proizvodite milione komada godišnje.

DC

pre 7 godina

@Vasiljevic: Ne toliko vezano za Ladu, ali uzgred receno sve vise i vise imam afiniteta prema ovoj vrsti jeftinih ne-pretenzionih marki vozila gde dobijes tacno ono sto vidis: nema lazi, nema prevare, kao nekada Renault 4, Citroen Dyane i sl. Ovamo dobijes k'o bajagi neki luksuz, high-tech, premijum, al' kad zagrebes malo dublje sve je isto. Prosla su ta vremena kad je bilo da sta god pipnes kod Mercedesa, Volvoa osecas kvalitet i da je napravljeno da traje a naspram toga sve ostalo su konzerve. Sad' pogledaj cenu jednog Nissana pa i Mercedesa, a ispod lima sakriven motor iz Dacije.

No u vezi Zastave: ha, ha, ha!!! Pa oni nisu mogli/hteli da sklope Juga kako treba a konstrukcijski to je Fiat 127 s pocetka sedamdesetih, tako da ga znaci nisu ni projektovali. Realno Zastava nije bila u stanju da napravi nesto slicno Mercedesu cak i da su dosli marsovci da im pomognu i stampaju pare koliko god da treba. Jedino sto je Zastava uspela je da kvalitetno usrafi Juga tokom par godina dok su im bili Ameri tu da im kazu sta i kako treba da se radi i dok su bili tu da iskontrolisu. Cim su otisli, sa njima ode i bilo koji pojam kvaliteta, tako da nemoj da zivimo u iluzijama.

realno

pre 7 godina

Lade i Dacie,to je naša realnost.Velika,jednostavna i pouzdana kola za male pare.Bolje to uzeti novo nego polovnjak iz uvoza na čijem satu piše 170 hiljada a prešao je bar 300.

Matija

pre 7 godina

Ovo je auto za svaku preporuku..ja sam sa ladom 112 prešao 200.000 prodao je drugu i on je prešao još 30.000 i još je vozi.
Ovaa Lada je mnogo boljeg kvaliteta od lade 112. Carina je 13% što je naša sramota da sa Rusima to nismo rešili verujem da bi cena bila niža i 1.000€.
U motor stavljati samo sintetiku i nema problema nikakavih..
Ima hidrauličke podizače i da nevernim Tomama kažem da su takvi motori prelazili kod nas i po 500.000 (službene Lade u prvoj petoletci..)

Radovan

pre 7 godina

"Da smo `eksperti` kada treba da se pljuje,jesmo.
Verujem,da hoce da naprave ful limuzinu sigurno bi napravili ali je pitanje kome to prodati".

Mogu da naprave i mogu da prodaju svom narodu i ostalima.
Imaju veoma značajne i moćne kapacitete:ljudske,fabričke,pameti,sirovinske,komponentaše, ali je uvek neka "strana ruka" sunovraćivala fabriku u ponor, isto kao sa ZASTAVA i ostalim Istočnim fabrikama koje su u rukama Tapada.
Prvo ih je Berezovski dva puta odveo u grob iz koga su izašli radom i pameti običnog radnog ruskog čoveka. Posle je Predsednik AVTOVAZ kupio licencu za proizvodnju francuskog polovnog motora i dao 100 miliona €, i bacio pare za licencnu proizvodnju Logana. On je uradio dve stvari koje su krutične za samostalan rad neke fabrike: bacio je vreme i pare svoje fabrike. Posle je došla kriza 2009. jer je Zapad preusmerio pare sveta, kada se proizvodnja sa 950.000 prepolovila. I onda sankcije zbog Ukrajine.
Nakon fijaska sa francuskom Lada Vesta i XRAY, kada su nagomilali gubitke i ostvarili minimalnu zaradu po vozilu(zbog skupih stranih delova), u Rusiji se upalila crvena lampica i za nekih ~800 miliona otkupili 25% akcija od malih deoničara i ROSTEC ima 62,5% akcija. Ostatak 37,5% ima RENO-NISSAN. Kapacitet fabrike je 350.000 vozila po 5 montažnih traka u tri smene odnosno 1.750.000 vozila. Najveće postrojenje na planeti.

Nenad

pre 7 godina

Pozdrav,ne zaboravite samo jedno da na uzvoz Lade imamo carinu pa na zajednicku cenu porez dok na vozila iz EU nemamo carinu.
Ovaj auto i ovako nije preterano skup ali malo ljudi ima para da ga plati.
Da smo `ekspertt` kada treba da se pljuje,jesmo.
Verujem,da hoce da naprave ful limuzinu sigurno bi napravili ali je pitanje kome to prodati.

Gagi

pre 7 godina

Kao i nekoliko puta do sada, kada je u članku i komentarima bila reč o nekom Ladinom modelu, izgleda da ja ponovo nastupam kao Ladin advokat, što svakako nisam, već samo fan te marke (da, ima nas i takvih). Po komentarima se uporno ponavljaju neki potpuno pogrešni zaključci i ocene. Ova Granta nema nikakve veze sa Dačijom Logan ili bilo kojim drugim Renoom i nije varijanta ovoga ili onoga. Granta je sa malim ulaganjima razvijena iz Kaline, modela čiji je razvoj zbog nedostatka sredstava trajao kroz čitave ‘90-te (’93. počeli, ’99. prototip, ’04. serija), pa ne možete ni da očekujete da se odlikuje ultra-savremenim, već ovim neupadljivim, plain vanilla dizajnom. Da l’ je taj dizajn malo passe? Sigurno jeste. A da li je auto zbog toga ružan ili rogobatan? Priznajte: pa i nije baš. Kao što uvod članka kaže, Granta je došla kao direktna zamena za zastarele Samare i još zastarelije šifonjerke, koje su bez sumnje bili budžetni, narodni automobili, ili kako kažu - economy car. A u takvim nepretencioznim automobilima nema kože i lamperije, niti im je tu mesto – to je mesto za plastiku-fantastiku i tako treba da bude. Onaj ko smatra drugačije, zaista bi mogao da preispita svoj rezon. Motori u Granti su ili VAZ-11183 (8V) ili ovaj iz auta iz članka VAZ-21126 (16V), menjač VAZ-2181 i budite sigurni da će vas duže služiti nego npr. kombinacija TSI i DSG. Ja nisam penzioner, ali mi se Granta, posebno posle lakog petinga sa njom u salonu, veoma dopala.

Mladen

pre 7 godina

Gospodin Radovan je, zapravo, vrlo lepo prikazao kako je budzet za proizvodnju ovog automobila, kao I Priore, 5,6,7 puta manji od nekih zapadnih vozila, pa otuda nemamo pravo da ocekujemo isti nivo obrade, oprema, dizajna, lukzuza... A cena je oko 15-20% niza. Da li to znaci da Rusi "deru" svoj narod I sve one kojima ga izvoze?

Vasiljevic

pre 7 godina

Za sve koji kukaju treba prvo da nauče ono što je svojevremeno jedan inžinjer iz Zastave izjavio oko Zastavinih vozila. Na kritike je odgovorio ovako: Mogli smo mi da projektujemo i napravimo i auto koji će parirati Mercedesu. I kome bi to prodali? Auto se pravi za kupca i njegov budžet, i za budžet kupaca u Jugoslaviji je napravljen i odgovarajući auto.

U prevodu: auto kvaliteta Mercedesa je skup auto bez obzira na ime koje nosi, ako nemaš kupca sposobnog da ga plati džeba ćeš ga praviti. Tako je pozicionirana i napravljena i ova Lada, za kupca sa malo para kakvij je dosta u Rusiji i istočnim zemljama, sa dovoljnim kvalitetom za tražene pare. Želite više, kavlitetnije? Pa platite gospodo, ne kukajte i ne kudite, pogotovu što od vas niko i nije seo u taj auto do sada.

ha ha ha

pre 7 godina

Kad god je tekst o nekom narodnom automobilu, sjate se samozvani eksperti da ga ispljuju jer ne zadovoljava njihov istančan aristokratski ukus. A u stvari su to vozači krševa koji su prešli 300.000 km koji pokušavaju da kompezuju svoje frustracije.
Ova Lada je napravljena za prosečnog Rusa, koji može i da je kupi i da je vozi a da ni ne oseti po džepu, baš ga briga da li troši 8 ili 9 litara kad ima jeftin benzin. I jeftine delove, i jeftin servis na svakom koraku. I da, ovakva nova Lada je bolja od 90% automobila koji se voze u Srbiji.

Totalno drugciji od drugih

pre 7 godina

Za sve kriticare Lade i Dacije. To su kola pravljena za siromasne zemlje, robusna vozila za lose puteve, motori koji su jednostavne konstrukcije i prelaze mnogo uz jeftin servis.
Ona nemaju udobnost francuza, preciznost japanca ili luksuznost svete nemacke trojke ili italijanski stil... Mi kao narod vozimo polovno sa dosta opreme ali i sa dosta kilometraze iza sebe. Sto bi ovde rekli krs ili les.
Imao sam tu srecu da vozim nova kola vise proizvodjaca i vise modela istog. Takav mi je posao. Privatno mogu da kupim ili polovnjaka gore navedeno ili novu Daciju. Lada za te pare nije los izbor. Novo je novo ma koliko god gubilo na ceni kasnije.
Onome ko ima malu platu malo prelazi godisnje ovo je ok vozilo. I na zapadu ljudi voze ono sto mogu da priuste i svaki dinar mere ...

ID

pre 7 godina

Slika instrument table koja pokazuje da nema kapi goriva, govori kakav je bio test. Auto za pare koje se prodaje je smešan. Možda za u pola cene.
A i tada bio bi teško razočarenje za ljude koji su navikli da u Ladu tovare tonu. Ukratko niti je stara Lada niti je auto iz današnjih vremena.
Lošija varijanta Dacie Logan(joj užasa!)

Shirobon

pre 7 godina

Nema nikakve potrebe sa smejanjem, Pogotovo od drzave koja nema svoju auto industriju osim zavrtanja srafova za tudju. Sve sto smo ikad pravili kopirali smo, a prvi samostalan pokusaj proizvodnje auta od strane promasenih kvazi inzenjera je auto koji je i dan danas simbol promasaja. Auto je sasvim pristojan za tu cenu. I ako je standardno za nas kriminalni sistem skuplja cena od prave. Prelazi 200k bez problema siguran sam u to. I sa cak mnogo manjim troskovima odrzavanja. Nego lesine koje nam uvoze sa 200k predjenih u rikverc samo. I ekoloski je bolji izbor kupiti ovako nesto.

nepismen

pre 7 godina

Oko toga koliko lada troši.Prešao sam privatno najpre sa jednom nivom 1,6 preko 100.000 km. Van grada oko 10-12, u gradu oko 14, uz malo težu nogu na gasu 16-18.
Posle sam imao verziju sa 1,7 motorom. Trošila je manje, bila tiša, sa manje vibracija, ali je opšti kvalitet bio očajan u odnosu na onu 1,6. Posle 30.000 km sam je likvidirao.
Neki delovi za ladu nivu su imali jezivu cenu, potpuno nesaglasnu ceni kola. Kao da je Japanac.
Otac je imao ladu 110. Uobičajeno rusko vozilo, sa detaljima odradjenim kao da je BRDM. Malo je trošila, ali je posle oko 110.000 motor otišao u tri lepe. Imala je dosta falinki, loš kvalite i skupe delove (kad pomislim na bobine,termodavače... zlo mi dodje).
U ovom životu lada u moju garažu više neće taman da joj mercedes izda sertifikat kvaliteta.

nisam rusofil

pre 7 godina

Ovi noviji motori sa 16v od serija 1xx su im vrh.Imaju nemačku elektroniku, ne troše mnogo a idu ko blesavi. Porshe ih je konstruisao i još su unapredjeni u medjuvremenu.
Lada treba da poradi na spoljnem dizajnu (unutra su ok) i marketingu(kad je mogla Dacia najgori brend u Evropi, Lada je za klasu jači brend), i sa ovim francuskim menjačima, siguran sam da će prestići Daciu za desetak godina.Kad se oslobode diktatora i mafije, Rusi će prosperirati u svim pravcima. Nešto mi govori da ćemo za petnestak godina svi voziti Lada suv-ove..

Nemanja

pre 7 godina

Sta bi hteli za auto koji kosta 5000-6000 evra? Alo Srbi, do juce ste proizvodili krsomobil (ni danas niste bolji) a sada drzite lekciju Rusima. Inace ovaj auto je namenjen siromasnijim gradjanima, da se osecaju i zive kao ljudi a ne da se guraju po smrdljivim autobusima (zvuci poznato)? To sto nemate para ni za ovo to je vas problem...

Ivan

pre 7 godina

Ja na ovu Ladu gledam sa simpatijama. Ona nema pretenzije da konkurira Mercedesu ili BMW-u već da bude jednostavno i pouzdano prevozno sredstvo. Lada je sada Dacia iz 2004-te. U međuvremenu je Dacija uvelike napredovala, a sličan put očekuje i Ladu. Bilo bi puno bolje da je Lada barem u 50% vlasništvu Renaulta jer bi brže napredovala.
Ali i ovako, ovo je skok od 7 milja.
Kome se ne sviđa ne mora kupiti. Ja uopće ne sumnjam da će biti popularna u Rusiji. Za druge nisam baš toliko siguran.

istina je samo 1

pre 7 godina

Predlazem citaocima da u svrhu objektivnog informisanja o ovom modelu,potraze na YOUTUBE.COM Potraze testove RUSKIH auto Novinara.Verujte nije tesko,moze na engleskom ili se ukuca marka i model.Sve će vam biti jasno Что ?то такое.

Arthammer

pre 7 godina

(otkrivači tople vode, 13. mart 2017 13:11)

Ne nego jedina namena automobila treba da bude da nas preveze od tačke A do tačke B. Za tu svrhu i Zastavin "kec" može da posluži. Ono što je fakat je da Rusi nikada nisu imali završnu obradu i kvalitet materijala koji je potreban da bi automobil estetski zadovoljio čak i sasvim prosečnog kupca. O spoljašnjosti ne vredi ni trošiti reči... Ovo na slikama je auto sa dizajnerskim rešenjima od pre 25 gidina...

Eldorado

pre 7 godina

nije dizajn za istocno od beca..ocajni plastikaner..i da dodam odmah ..dacia je francuska..a skoda je nemacka!!dakle bivsi sovjet blok moze da proizvodi samo tenkove i haubice
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dzoni, 13. mart 2017 10:27)

Pa i Švedska je skoro Istočno od Beča da kažem, pa su pravili SAAB a Volvo je danas više nego lep.
Pozdrav

Hmmm

pre 7 godina

@zadovoljan Ladinim motorom
Tako je. Svaki 1.6 atmosferac manje-više troši toliko. Zato nema potrebe da se trvdi u testovima drugacije za bilo koji. Pohvala i za B92 jer objavljuju i ovakve komentare kao što je moj.
A uz svo dužno poštovanje prema vama, vi da imate 15000e za auto, sigurno ne biste vozili Ladu. Nemam ništa protiv rusa, samo nikada nisu uspeli da proizvedu ozbiljan automobil.

otkrivači tople vode

pre 7 godina

Jao kada stručnjaci krenu da nam objašnjavaju kako su zapadna vozila sa pet do deset puta većom cenom mnogo bolja od lade. Posebno su mi zanimljivi tipovi ubedjeni u tehnološku inferiornost Rusije bez obzira na činjenicu da su prvi poslali čoveka u orbitu i da danas imaju najbolje borbene avione i rakete na svetu. Na žalost u našoj banana državi malo ko ume da vidi dalje od mobilnog telefona i automobila, to su ovde "statusni simboli". Tužno...

hiavata

pre 7 godina

Jel to ona Lada sto dere Hondu u wtcc-u ?
(markoni, 13. mart 2017 10:03)

Pogledaj koji motor ima ta lada u WTCC-u a onda pogledaj koji ima honda.

Radovan

pre 7 godina

Tako ispadne auto kada za 50 miliona $ budžeta "ruski pijani šef projektnog tima" koji je istovremeno zadužen i za karoseriju i šasiju napravi auto, a francuski projektant za 420 miliona € i to samo za karoseriju napravi DACIA Duster uzimajući karoseriju od Sandera.
Lada Priora auto C segmenta je imala budžet 100 mil.$ + 25 mil. $ za karavan varijantu. Karoserija Golf 7 je teška 700 mil. $. Koliko para toliko i muzike.
Francuzi nisu nikada bili većinski vlasnici fabrike AVTOVAZ.Sada nakon ruske dokapitalizacije imaju 37.5%, a ROSTEC 62.5%.
Motore im unapređuje firma RICARDO iz Engleske(1,8 L, turbo), a PORSCHE je to radio pre 30 godina za Samaru.
Ova Lada koju su Rusi radili ima 2x manje servisne troškove od DACIA, dok nove francuske Lade VESTA i XRAY imaju izjednačene troškove servisa i delova, odnosno skuplje.

zadovoljan Ladinim motorom

pre 7 godina

(Hmmm, 13. mart 2017 09:28)
Pa i ,,naš" 500L troši 10 litara u gradu, pa to niko ne sme da mu spomene. A o 11" do sto i 180 km/h može samo da sanja.Družio sam se sa tim Ladinim motorom još dok je imao karburator i samo 78 ks, preko 12 nije mogao nikada da popije u Aleku.A vozio me od Strazbura na severu do Grčkih ostrva na jugu Evrope, 160 km/h.

ovo im najbolji auto?

pre 7 godina

Rusija još živi u devedesetim. Neverovatno da se ovo uopšte i pravi i to po ceni Mazde 2, Ford Fieste itd. Nego, koliko će rusofila u Srbiji ovo kupiti?

ladovina

pre 7 godina

Jel to ona Lada sto dere Hondu u wtcc-u ?
(markoni, 13. mart 2017 10:03)
Aha. Samo sto ta iz WTCC i ova civilna nemaju 10% zajednickih delova...

(dzoni, 13. mart 2017 10:27)
Pa Lada je isto sto i Dacia, isti vlasnik

manje votke

pre 7 godina

ona stara lada 1500/1600 bese prava limuzina u odnosu na ovu kantu,da je vrate sa klimom i malim dizelom bez turba za ove pare,radili bi u tri smene;)

Moca

pre 7 godina

Nisam kritizer, ali primetio sam malo niže gume, i onda u tabeli vidim 185/55. Za naše puteve i za udobnost generalno - diskutabilno. Ne znam zašto su to uradili, većina proizvođala stavlja 185/65 što je sasvim ok, a i ostavlja širok izbor za naknadnu kupovinu.

dzoni

pre 7 godina

nije dizajn za istocno od beca..ocajni plastikaner..i da dodam odmah ..dacia je francuska..a skoda je nemacka!!dakle bivsi sovjet blok moze da proizvodi samo tenkove i haubice

Hmmm

pre 7 godina

Deklarisano 8,8L u gradu, a vi trošili između 8 i 9. Svaka čast. Lada izgleda jedini proizvođač koji ne laže za potrošnju. Naravno, ironičan sam, jer to prosto nije istina. Osim ako sa vrha Ustaničke vozite do Slavije kroz zeleni talas i to smatrate gradskom vožnjom.

zadovoljan Ladinim motorom

pre 7 godina

(Hmmm, 13. mart 2017 09:28)
Pa i ,,naš" 500L troši 10 litara u gradu, pa to niko ne sme da mu spomene. A o 11" do sto i 180 km/h može samo da sanja.Družio sam se sa tim Ladinim motorom još dok je imao karburator i samo 78 ks, preko 12 nije mogao nikada da popije u Aleku.A vozio me od Strazbura na severu do Grčkih ostrva na jugu Evrope, 160 km/h.

otkrivači tople vode

pre 7 godina

Jao kada stručnjaci krenu da nam objašnjavaju kako su zapadna vozila sa pet do deset puta većom cenom mnogo bolja od lade. Posebno su mi zanimljivi tipovi ubedjeni u tehnološku inferiornost Rusije bez obzira na činjenicu da su prvi poslali čoveka u orbitu i da danas imaju najbolje borbene avione i rakete na svetu. Na žalost u našoj banana državi malo ko ume da vidi dalje od mobilnog telefona i automobila, to su ovde "statusni simboli". Tužno...

Hmmm

pre 7 godina

@zadovoljan Ladinim motorom
Tako je. Svaki 1.6 atmosferac manje-više troši toliko. Zato nema potrebe da se trvdi u testovima drugacije za bilo koji. Pohvala i za B92 jer objavljuju i ovakve komentare kao što je moj.
A uz svo dužno poštovanje prema vama, vi da imate 15000e za auto, sigurno ne biste vozili Ladu. Nemam ništa protiv rusa, samo nikada nisu uspeli da proizvedu ozbiljan automobil.

Hmmm

pre 7 godina

Deklarisano 8,8L u gradu, a vi trošili između 8 i 9. Svaka čast. Lada izgleda jedini proizvođač koji ne laže za potrošnju. Naravno, ironičan sam, jer to prosto nije istina. Osim ako sa vrha Ustaničke vozite do Slavije kroz zeleni talas i to smatrate gradskom vožnjom.

Totalno drugciji od drugih

pre 7 godina

Za sve kriticare Lade i Dacije. To su kola pravljena za siromasne zemlje, robusna vozila za lose puteve, motori koji su jednostavne konstrukcije i prelaze mnogo uz jeftin servis.
Ona nemaju udobnost francuza, preciznost japanca ili luksuznost svete nemacke trojke ili italijanski stil... Mi kao narod vozimo polovno sa dosta opreme ali i sa dosta kilometraze iza sebe. Sto bi ovde rekli krs ili les.
Imao sam tu srecu da vozim nova kola vise proizvodjaca i vise modela istog. Takav mi je posao. Privatno mogu da kupim ili polovnjaka gore navedeno ili novu Daciju. Lada za te pare nije los izbor. Novo je novo ma koliko god gubilo na ceni kasnije.
Onome ko ima malu platu malo prelazi godisnje ovo je ok vozilo. I na zapadu ljudi voze ono sto mogu da priuste i svaki dinar mere ...

Radovan

pre 7 godina

Tako ispadne auto kada za 50 miliona $ budžeta "ruski pijani šef projektnog tima" koji je istovremeno zadužen i za karoseriju i šasiju napravi auto, a francuski projektant za 420 miliona € i to samo za karoseriju napravi DACIA Duster uzimajući karoseriju od Sandera.
Lada Priora auto C segmenta je imala budžet 100 mil.$ + 25 mil. $ za karavan varijantu. Karoserija Golf 7 je teška 700 mil. $. Koliko para toliko i muzike.
Francuzi nisu nikada bili većinski vlasnici fabrike AVTOVAZ.Sada nakon ruske dokapitalizacije imaju 37.5%, a ROSTEC 62.5%.
Motore im unapređuje firma RICARDO iz Engleske(1,8 L, turbo), a PORSCHE je to radio pre 30 godina za Samaru.
Ova Lada koju su Rusi radili ima 2x manje servisne troškove od DACIA, dok nove francuske Lade VESTA i XRAY imaju izjednačene troškove servisa i delova, odnosno skuplje.

ovo im najbolji auto?

pre 7 godina

Rusija još živi u devedesetim. Neverovatno da se ovo uopšte i pravi i to po ceni Mazde 2, Ford Fieste itd. Nego, koliko će rusofila u Srbiji ovo kupiti?

ha ha ha

pre 7 godina

Kad god je tekst o nekom narodnom automobilu, sjate se samozvani eksperti da ga ispljuju jer ne zadovoljava njihov istančan aristokratski ukus. A u stvari su to vozači krševa koji su prešli 300.000 km koji pokušavaju da kompezuju svoje frustracije.
Ova Lada je napravljena za prosečnog Rusa, koji može i da je kupi i da je vozi a da ni ne oseti po džepu, baš ga briga da li troši 8 ili 9 litara kad ima jeftin benzin. I jeftine delove, i jeftin servis na svakom koraku. I da, ovakva nova Lada je bolja od 90% automobila koji se voze u Srbiji.

Nemanja

pre 7 godina

Sta bi hteli za auto koji kosta 5000-6000 evra? Alo Srbi, do juce ste proizvodili krsomobil (ni danas niste bolji) a sada drzite lekciju Rusima. Inace ovaj auto je namenjen siromasnijim gradjanima, da se osecaju i zive kao ljudi a ne da se guraju po smrdljivim autobusima (zvuci poznato)? To sto nemate para ni za ovo to je vas problem...

Gagi

pre 7 godina

Kao i nekoliko puta do sada, kada je u članku i komentarima bila reč o nekom Ladinom modelu, izgleda da ja ponovo nastupam kao Ladin advokat, što svakako nisam, već samo fan te marke (da, ima nas i takvih). Po komentarima se uporno ponavljaju neki potpuno pogrešni zaključci i ocene. Ova Granta nema nikakve veze sa Dačijom Logan ili bilo kojim drugim Renoom i nije varijanta ovoga ili onoga. Granta je sa malim ulaganjima razvijena iz Kaline, modela čiji je razvoj zbog nedostatka sredstava trajao kroz čitave ‘90-te (’93. počeli, ’99. prototip, ’04. serija), pa ne možete ni da očekujete da se odlikuje ultra-savremenim, već ovim neupadljivim, plain vanilla dizajnom. Da l’ je taj dizajn malo passe? Sigurno jeste. A da li je auto zbog toga ružan ili rogobatan? Priznajte: pa i nije baš. Kao što uvod članka kaže, Granta je došla kao direktna zamena za zastarele Samare i još zastarelije šifonjerke, koje su bez sumnje bili budžetni, narodni automobili, ili kako kažu - economy car. A u takvim nepretencioznim automobilima nema kože i lamperije, niti im je tu mesto – to je mesto za plastiku-fantastiku i tako treba da bude. Onaj ko smatra drugačije, zaista bi mogao da preispita svoj rezon. Motori u Granti su ili VAZ-11183 (8V) ili ovaj iz auta iz članka VAZ-21126 (16V), menjač VAZ-2181 i budite sigurni da će vas duže služiti nego npr. kombinacija TSI i DSG. Ja nisam penzioner, ali mi se Granta, posebno posle lakog petinga sa njom u salonu, veoma dopala.

Shirobon

pre 7 godina

Nema nikakve potrebe sa smejanjem, Pogotovo od drzave koja nema svoju auto industriju osim zavrtanja srafova za tudju. Sve sto smo ikad pravili kopirali smo, a prvi samostalan pokusaj proizvodnje auta od strane promasenih kvazi inzenjera je auto koji je i dan danas simbol promasaja. Auto je sasvim pristojan za tu cenu. I ako je standardno za nas kriminalni sistem skuplja cena od prave. Prelazi 200k bez problema siguran sam u to. I sa cak mnogo manjim troskovima odrzavanja. Nego lesine koje nam uvoze sa 200k predjenih u rikverc samo. I ekoloski je bolji izbor kupiti ovako nesto.

realno

pre 7 godina

Lade i Dacie,to je naša realnost.Velika,jednostavna i pouzdana kola za male pare.Bolje to uzeti novo nego polovnjak iz uvoza na čijem satu piše 170 hiljada a prešao je bar 300.

dzoni

pre 7 godina

nije dizajn za istocno od beca..ocajni plastikaner..i da dodam odmah ..dacia je francuska..a skoda je nemacka!!dakle bivsi sovjet blok moze da proizvodi samo tenkove i haubice

Vasiljevic

pre 7 godina

Za sve koji kukaju treba prvo da nauče ono što je svojevremeno jedan inžinjer iz Zastave izjavio oko Zastavinih vozila. Na kritike je odgovorio ovako: Mogli smo mi da projektujemo i napravimo i auto koji će parirati Mercedesu. I kome bi to prodali? Auto se pravi za kupca i njegov budžet, i za budžet kupaca u Jugoslaviji je napravljen i odgovarajući auto.

U prevodu: auto kvaliteta Mercedesa je skup auto bez obzira na ime koje nosi, ako nemaš kupca sposobnog da ga plati džeba ćeš ga praviti. Tako je pozicionirana i napravljena i ova Lada, za kupca sa malo para kakvij je dosta u Rusiji i istočnim zemljama, sa dovoljnim kvalitetom za tražene pare. Želite više, kavlitetnije? Pa platite gospodo, ne kukajte i ne kudite, pogotovu što od vas niko i nije seo u taj auto do sada.

Matija

pre 7 godina

Ovo je auto za svaku preporuku..ja sam sa ladom 112 prešao 200.000 prodao je drugu i on je prešao još 30.000 i još je vozi.
Ovaa Lada je mnogo boljeg kvaliteta od lade 112. Carina je 13% što je naša sramota da sa Rusima to nismo rešili verujem da bi cena bila niža i 1.000€.
U motor stavljati samo sintetiku i nema problema nikakavih..
Ima hidrauličke podizače i da nevernim Tomama kažem da su takvi motori prelazili kod nas i po 500.000 (službene Lade u prvoj petoletci..)

manje votke

pre 7 godina

ona stara lada 1500/1600 bese prava limuzina u odnosu na ovu kantu,da je vrate sa klimom i malim dizelom bez turba za ove pare,radili bi u tri smene;)

Ivan

pre 7 godina

Ja na ovu Ladu gledam sa simpatijama. Ona nema pretenzije da konkurira Mercedesu ili BMW-u već da bude jednostavno i pouzdano prevozno sredstvo. Lada je sada Dacia iz 2004-te. U međuvremenu je Dacija uvelike napredovala, a sličan put očekuje i Ladu. Bilo bi puno bolje da je Lada barem u 50% vlasništvu Renaulta jer bi brže napredovala.
Ali i ovako, ovo je skok od 7 milja.
Kome se ne sviđa ne mora kupiti. Ja uopće ne sumnjam da će biti popularna u Rusiji. Za druge nisam baš toliko siguran.

hiavata

pre 7 godina

Jel to ona Lada sto dere Hondu u wtcc-u ?
(markoni, 13. mart 2017 10:03)

Pogledaj koji motor ima ta lada u WTCC-u a onda pogledaj koji ima honda.

ladovina

pre 7 godina

Jel to ona Lada sto dere Hondu u wtcc-u ?
(markoni, 13. mart 2017 10:03)
Aha. Samo sto ta iz WTCC i ova civilna nemaju 10% zajednickih delova...

(dzoni, 13. mart 2017 10:27)
Pa Lada je isto sto i Dacia, isti vlasnik

nepismen

pre 7 godina

Oko toga koliko lada troši.Prešao sam privatno najpre sa jednom nivom 1,6 preko 100.000 km. Van grada oko 10-12, u gradu oko 14, uz malo težu nogu na gasu 16-18.
Posle sam imao verziju sa 1,7 motorom. Trošila je manje, bila tiša, sa manje vibracija, ali je opšti kvalitet bio očajan u odnosu na onu 1,6. Posle 30.000 km sam je likvidirao.
Neki delovi za ladu nivu su imali jezivu cenu, potpuno nesaglasnu ceni kola. Kao da je Japanac.
Otac je imao ladu 110. Uobičajeno rusko vozilo, sa detaljima odradjenim kao da je BRDM. Malo je trošila, ali je posle oko 110.000 motor otišao u tri lepe. Imala je dosta falinki, loš kvalite i skupe delove (kad pomislim na bobine,termodavače... zlo mi dodje).
U ovom životu lada u moju garažu više neće taman da joj mercedes izda sertifikat kvaliteta.

Moca

pre 7 godina

Nisam kritizer, ali primetio sam malo niže gume, i onda u tabeli vidim 185/55. Za naše puteve i za udobnost generalno - diskutabilno. Ne znam zašto su to uradili, većina proizvođala stavlja 185/65 što je sasvim ok, a i ostavlja širok izbor za naknadnu kupovinu.

DC

pre 7 godina

Vidim da se raspravlja sta je Lada a sta Renault. Evo ukratko: Kalina, Granta, Priora, Vesta i Niva, bez obzira na koriscenje stranih komponenti (koje je danas u manjem ili vecem delu neizbezno) su sve Ladina konstrukcija. Sa druge strane Lada Largus je Dacia Logan MCV prve generacije sa promenjenim znackama. XRAY je Ladin dizajn konstruisan na Dacijinoj B0 platformi i zapravo ima vise slicnosti sa Sanderom nego li sa Dusterom.

Nenad

pre 7 godina

Pozdrav,ne zaboravite samo jedno da na uzvoz Lade imamo carinu pa na zajednicku cenu porez dok na vozila iz EU nemamo carinu.
Ovaj auto i ovako nije preterano skup ali malo ljudi ima para da ga plati.
Da smo `ekspertt` kada treba da se pljuje,jesmo.
Verujem,da hoce da naprave ful limuzinu sigurno bi napravili ali je pitanje kome to prodati.

Eldorado

pre 7 godina

nije dizajn za istocno od beca..ocajni plastikaner..i da dodam odmah ..dacia je francuska..a skoda je nemacka!!dakle bivsi sovjet blok moze da proizvodi samo tenkove i haubice
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dzoni, 13. mart 2017 10:27)

Pa i Švedska je skoro Istočno od Beča da kažem, pa su pravili SAAB a Volvo je danas više nego lep.
Pozdrav

Marko

pre 7 godina

Lep auto,samo ja kad god pitam neku od zastupničih kuća da li imaju na stanju,odgovor je nemamo,možemo da nabavimo,dobićemo,treba da nam stigne isporuka itd

nisam rusofil

pre 7 godina

Ovi noviji motori sa 16v od serija 1xx su im vrh.Imaju nemačku elektroniku, ne troše mnogo a idu ko blesavi. Porshe ih je konstruisao i još su unapredjeni u medjuvremenu.
Lada treba da poradi na spoljnem dizajnu (unutra su ok) i marketingu(kad je mogla Dacia najgori brend u Evropi, Lada je za klasu jači brend), i sa ovim francuskim menjačima, siguran sam da će prestići Daciu za desetak godina.Kad se oslobode diktatora i mafije, Rusi će prosperirati u svim pravcima. Nešto mi govori da ćemo za petnestak godina svi voziti Lada suv-ove..

Mladen

pre 7 godina

Gospodin Radovan je, zapravo, vrlo lepo prikazao kako je budzet za proizvodnju ovog automobila, kao I Priore, 5,6,7 puta manji od nekih zapadnih vozila, pa otuda nemamo pravo da ocekujemo isti nivo obrade, oprema, dizajna, lukzuza... A cena je oko 15-20% niza. Da li to znaci da Rusi "deru" svoj narod I sve one kojima ga izvoze?

DC

pre 7 godina

@Vasiljevic: Ne toliko vezano za Ladu, ali uzgred receno sve vise i vise imam afiniteta prema ovoj vrsti jeftinih ne-pretenzionih marki vozila gde dobijes tacno ono sto vidis: nema lazi, nema prevare, kao nekada Renault 4, Citroen Dyana i sl. Ovamo dobijes k'o bajagi neki luksuz, high-tech, premijum, al' kad zagrebes malo dublje sve je isto. Prosla su ta vremena kad je bilo da sta god pipnes kod Mercedesa, Volvoa osecas kvalitet i da je napravljeno da traje a sve ostalo naspram toga su konzerve. Sad' pogledaj cenu jednog Nissana pa i Mercedesa, a ispod lima sakriven motor iz Dacije.
No u vezi Zastave: ha, ha, ha!!! Pa oni nisu mogli/hteli da sklope Juga kako treba a konstrukcijski to je Fiat 127 s pocetka sedamdesetih, tako da ga znaci nisu ni projektovali. Realno Zastava nije bila u stanju da napravi nesto slicno Mercedesu cak i da su dosli marsovci da im pomognu i stampaju pare koliko god da treba. Jedino sto su uspeli je da nesto kvalitetnije sklope Juga tokom par godina dok su im bili Ameri tu da im kazu sta i kako treba da se radi i dok su bili tu da iskontrolisu mada ni tada dovoljno dobro da ga na onoj strani okeana ne upamte kao najgori auto ikada napravljen. Cim su otisli, sa njima ode i bilo koji pojam kvaliteta, tako da nemoj da se lazemo.

istina je samo 1

pre 7 godina

Predlazem citaocima da u svrhu objektivnog informisanja o ovom modelu,potraze na YOUTUBE.COM Potraze testove RUSKIH auto Novinara.Verujte nije tesko,moze na engleskom ili se ukuca marka i model.Sve će vam biti jasno Что ?то такое.

Emiliano Zapata

pre 7 godina

@Eldorado
Pa i Volvo je kineski a SAAB je blaženopočivši. PSA-Pežo, Sitroen, Opel, Voksol takođe pod uticajem kineskih para......itd.

DC

pre 7 godina

@Vasiljevic: Ne toliko vezano za Ladu, ali uzgred receno sve vise i vise imam afiniteta prema ovoj vrsti jeftinih ne-pretenzionih marki vozila gde dobijes tacno ono sto vidis: nema lazi, nema prevare, kao nekada Renault 4, Citroen Dyane i sl. Ovamo dobijes k'o bajagi neki luksuz, high-tech, premijum, al' kad zagrebes malo dublje sve je isto. Prosla su ta vremena kad je bilo da sta god pipnes kod Mercedesa, Volvoa osecas kvalitet i da je napravljeno da traje a naspram toga sve ostalo su konzerve. Sad' pogledaj cenu jednog Nissana pa i Mercedesa, a ispod lima sakriven motor iz Dacije.

No u vezi Zastave: ha, ha, ha!!! Pa oni nisu mogli/hteli da sklope Juga kako treba a konstrukcijski to je Fiat 127 s pocetka sedamdesetih, tako da ga znaci nisu ni projektovali. Realno Zastava nije bila u stanju da napravi nesto slicno Mercedesu cak i da su dosli marsovci da im pomognu i stampaju pare koliko god da treba. Jedino sto je Zastava uspela je da kvalitetno usrafi Juga tokom par godina dok su im bili Ameri tu da im kazu sta i kako treba da se radi i dok su bili tu da iskontrolisu. Cim su otisli, sa njima ode i bilo koji pojam kvaliteta, tako da nemoj da zivimo u iluzijama.

Gagi

pre 7 godina

2 Radovan: početni veliki udeo stranih komponenti u Vesti ipak ne znači da je ona nečija tuđa, a ne originalna Ladina konstrukcija. Ne bi bilo korektno da se na osnovu toga što je Lada postala deo Reno-Nisan alijanse, automatski zaključuje da je neki njen model automobila napravljen na nekoj platformi te alijanse. I meni je poznato šta se i kako radilo u vreme Andersona i ekipe njegove češke partnerke i šta je bio rezultat (taj napravljeni minus). Te informacije mogu da budu interesantne onim čitaocima koji ne prate šta se događa kod Lade, već s vremena na vreme nalete na neki članak u našim medijima. A taj novi novi šef Lade koga pominješ, Nikolas Mor (Nicolas Maure) se zove, jeste u aprilu prošle godine došao iz Dačije, ali nije Rumun, već čistokrvni Francuz. ;)

Arthammer

pre 7 godina

(otkrivači tople vode, 13. mart 2017 13:11)

Ne nego jedina namena automobila treba da bude da nas preveze od tačke A do tačke B. Za tu svrhu i Zastavin "kec" može da posluži. Ono što je fakat je da Rusi nikada nisu imali završnu obradu i kvalitet materijala koji je potreban da bi automobil estetski zadovoljio čak i sasvim prosečnog kupca. O spoljašnjosti ne vredi ni trošiti reči... Ovo na slikama je auto sa dizajnerskim rešenjima od pre 25 gidina...

ID

pre 7 godina

Slika instrument table koja pokazuje da nema kapi goriva, govori kakav je bio test. Auto za pare koje se prodaje je smešan. Možda za u pola cene.
A i tada bio bi teško razočarenje za ljude koji su navikli da u Ladu tovare tonu. Ukratko niti je stara Lada niti je auto iz današnjih vremena.
Lošija varijanta Dacie Logan(joj užasa!)

Radovan

pre 7 godina

(Gagi, 15. mart 2017 21:44)

Pa čitam ozbiljne ruske izvore informacija iz njihove auto-industrije, a ne ribolova,estrade,sporta,itd.
Na Ladi Vesta i Xray su ruski originalni delovi iz metalurgije,kovačnice i preseraja fabrike AVTOVAZ. Sve ostalo je iz stranih fabrika, kao što su kablovski setovi,kompletan sistem vazdušnog kondicioniranja,auto elektrika,svetla,stakla,sedišta,brisači,itd. Kupovinom delova od stranih komponentaša koje su višestruko skuplje od domaćih ruskih, od kojih kupuju drugi strani proizvođači automobila u Rusiji, fabrika ima mizernu zaradu po vozilu tako da su nagomilali gubitke preko 800 miliona $ za samo 1 godinu. Upalila se crvena lampica i Rusi su svojim parama pokrili gubitke, a ne njihovi savetodavci iz Francuske. Novi Predsednik Upravnog odbora, Rumun došao sa vrha DACIA, odustaje od proizvodnje licencnog RENO motora i NISSAN konfiguracije 4x4 za novu Ladu Nivu jer su preskupi za proizvodnju. Glavni posao u fabrici je sada preorjentacija na domaće komponente.

U Rusiji je milina proizvoditi aute. Firme uzmu kredite od banaka, a država to pokriva svojim garancijama. Svi strani proizvođači u Rusiji su oduševljeni i najavljuju aktiviranje svojih aktivnosti koje su zamrzli zbog sankcija Zapada.

Radovan

pre 7 godina

"Da smo `eksperti` kada treba da se pljuje,jesmo.
Verujem,da hoce da naprave ful limuzinu sigurno bi napravili ali je pitanje kome to prodati".

Mogu da naprave i mogu da prodaju svom narodu i ostalima.
Imaju veoma značajne i moćne kapacitete:ljudske,fabričke,pameti,sirovinske,komponentaše, ali je uvek neka "strana ruka" sunovraćivala fabriku u ponor, isto kao sa ZASTAVA i ostalim Istočnim fabrikama koje su u rukama Tapada.
Prvo ih je Berezovski dva puta odveo u grob iz koga su izašli radom i pameti običnog radnog ruskog čoveka. Posle je Predsednik AVTOVAZ kupio licencu za proizvodnju francuskog polovnog motora i dao 100 miliona €, i bacio pare za licencnu proizvodnju Logana. On je uradio dve stvari koje su krutične za samostalan rad neke fabrike: bacio je vreme i pare svoje fabrike. Posle je došla kriza 2009. jer je Zapad preusmerio pare sveta, kada se proizvodnja sa 950.000 prepolovila. I onda sankcije zbog Ukrajine.
Nakon fijaska sa francuskom Lada Vesta i XRAY, kada su nagomilali gubitke i ostvarili minimalnu zaradu po vozilu(zbog skupih stranih delova), u Rusiji se upalila crvena lampica i za nekih ~800 miliona otkupili 25% akcija od malih deoničara i ROSTEC ima 62,5% akcija. Ostatak 37,5% ima RENO-NISSAN. Kapacitet fabrike je 350.000 vozila po 5 montažnih traka u tri smene odnosno 1.750.000 vozila. Najveće postrojenje na planeti.

Gagi

pre 7 godina

2 Radovan: Ne znam zašto uporno Vestu nazivaš francuskom, kada je ona originalna Ladina konstrukcija (ili mene i ostale zainteresovane ubedi, ne... dokažu da to nije tako) i po procentu delova proizvedenim u ruskim fabrikama, svakim danom u sve većem procentu postaje ruski automobil. Ako se pogledaju rezultati prodaje, ne može se nazvati ni fijaskom - ona već "diše za vrat" dosadašnjem "Ladinom" bestseleru, "Granti". Evo konkretnih cifara o obimu prodaje 25 najpopularnijih modela u Rusiji za februar prošle i ove godine - http://www.kolesa.ru/uploads/2017/03/7-1-980x0-c-default.png . Realno je očekivati da će se već tokom leta "Vesta" postati najprodavanija "Lada", a to znači za "Grantu" znači da će najzad biti realizovan najavljeni ristajling eksterijera u tom novom "Ladinom" X stilu, a sigurno ni enterijer neće biti pošteđen. Usput, taj spisak najprodavanijih... mislim da se samo jedan od tih modela, onaj poslednji, "Mitsubishi Outlander", ne proizvodi ili sklapa u Rusiji.

Radovan

pre 7 godina

Pa "jesu to sve Ladine konstrukcije", ali im je iznad glave francuski šef.
Još im govori gde da prave "svoje konstrukcije". I pare odlaze van fabrike. A Rusi samo daju svoje pare za tuđe cirkuse.
Tako se ne vodi fabrika.

Zare

pre 7 godina

"Jao kada stručnjaci krenu da nam objašnjavaju kako su zapadna vozila sa pet do deset puta većom cenom mnogo bolja od lade. Posebno su mi zanimljivi tipovi ubedjeni u tehnološku inferiornost Rusije bez obzira na činjenicu da su prvi poslali čoveka u orbitu i da danas imaju najbolje borbene avione i rakete na svetu. Na žalost u našoj banana državi malo ko ume da vidi dalje od mobilnog telefona i automobila, to su ovde "statusni simboli". Tužno..."
Tehnološka zaostalost Rusije u mnogim oblastima je bila očigledna i još uvek je. Priča o najboljim borbenim avionima je smešna jer najbolje avione ima SAD a Ruski se moraju još mnogo pokazati u realnim borbenim situacijama.
To je ružno ali to je tako. Što se tiče auto industrije Rusi još uvek previše mešaju politiku i biznis i to utiče na njihovu auto industriju.
Pre ili kasnije moraće da prihvate veći transfer tehnologije sa zapada jer ponovo otkrivati toplu vodu tj. sam razvijati tehnološka rešenja koja već postoje čini proizvodnju skupom i neefikasnom pogotovu ako ne proizvodite milione komada godišnje.

dzoni

pre 7 godina

nije dizajn za istocno od beca..ocajni plastikaner..i da dodam odmah ..dacia je francuska..a skoda je nemacka!!dakle bivsi sovjet blok moze da proizvodi samo tenkove i haubice

Hmmm

pre 7 godina

Deklarisano 8,8L u gradu, a vi trošili između 8 i 9. Svaka čast. Lada izgleda jedini proizvođač koji ne laže za potrošnju. Naravno, ironičan sam, jer to prosto nije istina. Osim ako sa vrha Ustaničke vozite do Slavije kroz zeleni talas i to smatrate gradskom vožnjom.

ovo im najbolji auto?

pre 7 godina

Rusija još živi u devedesetim. Neverovatno da se ovo uopšte i pravi i to po ceni Mazde 2, Ford Fieste itd. Nego, koliko će rusofila u Srbiji ovo kupiti?

otkrivači tople vode

pre 7 godina

Jao kada stručnjaci krenu da nam objašnjavaju kako su zapadna vozila sa pet do deset puta većom cenom mnogo bolja od lade. Posebno su mi zanimljivi tipovi ubedjeni u tehnološku inferiornost Rusije bez obzira na činjenicu da su prvi poslali čoveka u orbitu i da danas imaju najbolje borbene avione i rakete na svetu. Na žalost u našoj banana državi malo ko ume da vidi dalje od mobilnog telefona i automobila, to su ovde "statusni simboli". Tužno...

ID

pre 7 godina

Slika instrument table koja pokazuje da nema kapi goriva, govori kakav je bio test. Auto za pare koje se prodaje je smešan. Možda za u pola cene.
A i tada bio bi teško razočarenje za ljude koji su navikli da u Ladu tovare tonu. Ukratko niti je stara Lada niti je auto iz današnjih vremena.
Lošija varijanta Dacie Logan(joj užasa!)

manje votke

pre 7 godina

ona stara lada 1500/1600 bese prava limuzina u odnosu na ovu kantu,da je vrate sa klimom i malim dizelom bez turba za ove pare,radili bi u tri smene;)

nepismen

pre 7 godina

Oko toga koliko lada troši.Prešao sam privatno najpre sa jednom nivom 1,6 preko 100.000 km. Van grada oko 10-12, u gradu oko 14, uz malo težu nogu na gasu 16-18.
Posle sam imao verziju sa 1,7 motorom. Trošila je manje, bila tiša, sa manje vibracija, ali je opšti kvalitet bio očajan u odnosu na onu 1,6. Posle 30.000 km sam je likvidirao.
Neki delovi za ladu nivu su imali jezivu cenu, potpuno nesaglasnu ceni kola. Kao da je Japanac.
Otac je imao ladu 110. Uobičajeno rusko vozilo, sa detaljima odradjenim kao da je BRDM. Malo je trošila, ali je posle oko 110.000 motor otišao u tri lepe. Imala je dosta falinki, loš kvalite i skupe delove (kad pomislim na bobine,termodavače... zlo mi dodje).
U ovom životu lada u moju garažu više neće taman da joj mercedes izda sertifikat kvaliteta.

Zare

pre 7 godina

"Jao kada stručnjaci krenu da nam objašnjavaju kako su zapadna vozila sa pet do deset puta većom cenom mnogo bolja od lade. Posebno su mi zanimljivi tipovi ubedjeni u tehnološku inferiornost Rusije bez obzira na činjenicu da su prvi poslali čoveka u orbitu i da danas imaju najbolje borbene avione i rakete na svetu. Na žalost u našoj banana državi malo ko ume da vidi dalje od mobilnog telefona i automobila, to su ovde "statusni simboli". Tužno..."
Tehnološka zaostalost Rusije u mnogim oblastima je bila očigledna i još uvek je. Priča o najboljim borbenim avionima je smešna jer najbolje avione ima SAD a Ruski se moraju još mnogo pokazati u realnim borbenim situacijama.
To je ružno ali to je tako. Što se tiče auto industrije Rusi još uvek previše mešaju politiku i biznis i to utiče na njihovu auto industriju.
Pre ili kasnije moraće da prihvate veći transfer tehnologije sa zapada jer ponovo otkrivati toplu vodu tj. sam razvijati tehnološka rešenja koja već postoje čini proizvodnju skupom i neefikasnom pogotovu ako ne proizvodite milione komada godišnje.

Radovan

pre 7 godina

Pa "jesu to sve Ladine konstrukcije", ali im je iznad glave francuski šef.
Još im govori gde da prave "svoje konstrukcije". I pare odlaze van fabrike. A Rusi samo daju svoje pare za tuđe cirkuse.
Tako se ne vodi fabrika.

zadovoljan Ladinim motorom

pre 7 godina

(Hmmm, 13. mart 2017 09:28)
Pa i ,,naš" 500L troši 10 litara u gradu, pa to niko ne sme da mu spomene. A o 11" do sto i 180 km/h može samo da sanja.Družio sam se sa tim Ladinim motorom još dok je imao karburator i samo 78 ks, preko 12 nije mogao nikada da popije u Aleku.A vozio me od Strazbura na severu do Grčkih ostrva na jugu Evrope, 160 km/h.

Radovan

pre 7 godina

Tako ispadne auto kada za 50 miliona $ budžeta "ruski pijani šef projektnog tima" koji je istovremeno zadužen i za karoseriju i šasiju napravi auto, a francuski projektant za 420 miliona € i to samo za karoseriju napravi DACIA Duster uzimajući karoseriju od Sandera.
Lada Priora auto C segmenta je imala budžet 100 mil.$ + 25 mil. $ za karavan varijantu. Karoserija Golf 7 je teška 700 mil. $. Koliko para toliko i muzike.
Francuzi nisu nikada bili većinski vlasnici fabrike AVTOVAZ.Sada nakon ruske dokapitalizacije imaju 37.5%, a ROSTEC 62.5%.
Motore im unapređuje firma RICARDO iz Engleske(1,8 L, turbo), a PORSCHE je to radio pre 30 godina za Samaru.
Ova Lada koju su Rusi radili ima 2x manje servisne troškove od DACIA, dok nove francuske Lade VESTA i XRAY imaju izjednačene troškove servisa i delova, odnosno skuplje.

Arthammer

pre 7 godina

(otkrivači tople vode, 13. mart 2017 13:11)

Ne nego jedina namena automobila treba da bude da nas preveze od tačke A do tačke B. Za tu svrhu i Zastavin "kec" može da posluži. Ono što je fakat je da Rusi nikada nisu imali završnu obradu i kvalitet materijala koji je potreban da bi automobil estetski zadovoljio čak i sasvim prosečnog kupca. O spoljašnjosti ne vredi ni trošiti reči... Ovo na slikama je auto sa dizajnerskim rešenjima od pre 25 gidina...

nisam rusofil

pre 7 godina

Ovi noviji motori sa 16v od serija 1xx su im vrh.Imaju nemačku elektroniku, ne troše mnogo a idu ko blesavi. Porshe ih je konstruisao i još su unapredjeni u medjuvremenu.
Lada treba da poradi na spoljnem dizajnu (unutra su ok) i marketingu(kad je mogla Dacia najgori brend u Evropi, Lada je za klasu jači brend), i sa ovim francuskim menjačima, siguran sam da će prestići Daciu za desetak godina.Kad se oslobode diktatora i mafije, Rusi će prosperirati u svim pravcima. Nešto mi govori da ćemo za petnestak godina svi voziti Lada suv-ove..

Hmmm

pre 7 godina

@zadovoljan Ladinim motorom
Tako je. Svaki 1.6 atmosferac manje-više troši toliko. Zato nema potrebe da se trvdi u testovima drugacije za bilo koji. Pohvala i za B92 jer objavljuju i ovakve komentare kao što je moj.
A uz svo dužno poštovanje prema vama, vi da imate 15000e za auto, sigurno ne biste vozili Ladu. Nemam ništa protiv rusa, samo nikada nisu uspeli da proizvedu ozbiljan automobil.

Mladen

pre 7 godina

Gospodin Radovan je, zapravo, vrlo lepo prikazao kako je budzet za proizvodnju ovog automobila, kao I Priore, 5,6,7 puta manji od nekih zapadnih vozila, pa otuda nemamo pravo da ocekujemo isti nivo obrade, oprema, dizajna, lukzuza... A cena je oko 15-20% niza. Da li to znaci da Rusi "deru" svoj narod I sve one kojima ga izvoze?

Moca

pre 7 godina

Nisam kritizer, ali primetio sam malo niže gume, i onda u tabeli vidim 185/55. Za naše puteve i za udobnost generalno - diskutabilno. Ne znam zašto su to uradili, većina proizvođala stavlja 185/65 što je sasvim ok, a i ostavlja širok izbor za naknadnu kupovinu.

ladovina

pre 7 godina

Jel to ona Lada sto dere Hondu u wtcc-u ?
(markoni, 13. mart 2017 10:03)
Aha. Samo sto ta iz WTCC i ova civilna nemaju 10% zajednickih delova...

(dzoni, 13. mart 2017 10:27)
Pa Lada je isto sto i Dacia, isti vlasnik

ha ha ha

pre 7 godina

Kad god je tekst o nekom narodnom automobilu, sjate se samozvani eksperti da ga ispljuju jer ne zadovoljava njihov istančan aristokratski ukus. A u stvari su to vozači krševa koji su prešli 300.000 km koji pokušavaju da kompezuju svoje frustracije.
Ova Lada je napravljena za prosečnog Rusa, koji može i da je kupi i da je vozi a da ni ne oseti po džepu, baš ga briga da li troši 8 ili 9 litara kad ima jeftin benzin. I jeftine delove, i jeftin servis na svakom koraku. I da, ovakva nova Lada je bolja od 90% automobila koji se voze u Srbiji.

Nemanja

pre 7 godina

Sta bi hteli za auto koji kosta 5000-6000 evra? Alo Srbi, do juce ste proizvodili krsomobil (ni danas niste bolji) a sada drzite lekciju Rusima. Inace ovaj auto je namenjen siromasnijim gradjanima, da se osecaju i zive kao ljudi a ne da se guraju po smrdljivim autobusima (zvuci poznato)? To sto nemate para ni za ovo to je vas problem...

Gagi

pre 7 godina

Kao i nekoliko puta do sada, kada je u članku i komentarima bila reč o nekom Ladinom modelu, izgleda da ja ponovo nastupam kao Ladin advokat, što svakako nisam, već samo fan te marke (da, ima nas i takvih). Po komentarima se uporno ponavljaju neki potpuno pogrešni zaključci i ocene. Ova Granta nema nikakve veze sa Dačijom Logan ili bilo kojim drugim Renoom i nije varijanta ovoga ili onoga. Granta je sa malim ulaganjima razvijena iz Kaline, modela čiji je razvoj zbog nedostatka sredstava trajao kroz čitave ‘90-te (’93. počeli, ’99. prototip, ’04. serija), pa ne možete ni da očekujete da se odlikuje ultra-savremenim, već ovim neupadljivim, plain vanilla dizajnom. Da l’ je taj dizajn malo passe? Sigurno jeste. A da li je auto zbog toga ružan ili rogobatan? Priznajte: pa i nije baš. Kao što uvod članka kaže, Granta je došla kao direktna zamena za zastarele Samare i još zastarelije šifonjerke, koje su bez sumnje bili budžetni, narodni automobili, ili kako kažu - economy car. A u takvim nepretencioznim automobilima nema kože i lamperije, niti im je tu mesto – to je mesto za plastiku-fantastiku i tako treba da bude. Onaj ko smatra drugačije, zaista bi mogao da preispita svoj rezon. Motori u Granti su ili VAZ-11183 (8V) ili ovaj iz auta iz članka VAZ-21126 (16V), menjač VAZ-2181 i budite sigurni da će vas duže služiti nego npr. kombinacija TSI i DSG. Ja nisam penzioner, ali mi se Granta, posebno posle lakog petinga sa njom u salonu, veoma dopala.

Radovan

pre 7 godina

"Da smo `eksperti` kada treba da se pljuje,jesmo.
Verujem,da hoce da naprave ful limuzinu sigurno bi napravili ali je pitanje kome to prodati".

Mogu da naprave i mogu da prodaju svom narodu i ostalima.
Imaju veoma značajne i moćne kapacitete:ljudske,fabričke,pameti,sirovinske,komponentaše, ali je uvek neka "strana ruka" sunovraćivala fabriku u ponor, isto kao sa ZASTAVA i ostalim Istočnim fabrikama koje su u rukama Tapada.
Prvo ih je Berezovski dva puta odveo u grob iz koga su izašli radom i pameti običnog radnog ruskog čoveka. Posle je Predsednik AVTOVAZ kupio licencu za proizvodnju francuskog polovnog motora i dao 100 miliona €, i bacio pare za licencnu proizvodnju Logana. On je uradio dve stvari koje su krutične za samostalan rad neke fabrike: bacio je vreme i pare svoje fabrike. Posle je došla kriza 2009. jer je Zapad preusmerio pare sveta, kada se proizvodnja sa 950.000 prepolovila. I onda sankcije zbog Ukrajine.
Nakon fijaska sa francuskom Lada Vesta i XRAY, kada su nagomilali gubitke i ostvarili minimalnu zaradu po vozilu(zbog skupih stranih delova), u Rusiji se upalila crvena lampica i za nekih ~800 miliona otkupili 25% akcija od malih deoničara i ROSTEC ima 62,5% akcija. Ostatak 37,5% ima RENO-NISSAN. Kapacitet fabrike je 350.000 vozila po 5 montažnih traka u tri smene odnosno 1.750.000 vozila. Najveće postrojenje na planeti.

Shirobon

pre 7 godina

Nema nikakve potrebe sa smejanjem, Pogotovo od drzave koja nema svoju auto industriju osim zavrtanja srafova za tudju. Sve sto smo ikad pravili kopirali smo, a prvi samostalan pokusaj proizvodnje auta od strane promasenih kvazi inzenjera je auto koji je i dan danas simbol promasaja. Auto je sasvim pristojan za tu cenu. I ako je standardno za nas kriminalni sistem skuplja cena od prave. Prelazi 200k bez problema siguran sam u to. I sa cak mnogo manjim troskovima odrzavanja. Nego lesine koje nam uvoze sa 200k predjenih u rikverc samo. I ekoloski je bolji izbor kupiti ovako nesto.

hiavata

pre 7 godina

Jel to ona Lada sto dere Hondu u wtcc-u ?
(markoni, 13. mart 2017 10:03)

Pogledaj koji motor ima ta lada u WTCC-u a onda pogledaj koji ima honda.

Vasiljevic

pre 7 godina

Za sve koji kukaju treba prvo da nauče ono što je svojevremeno jedan inžinjer iz Zastave izjavio oko Zastavinih vozila. Na kritike je odgovorio ovako: Mogli smo mi da projektujemo i napravimo i auto koji će parirati Mercedesu. I kome bi to prodali? Auto se pravi za kupca i njegov budžet, i za budžet kupaca u Jugoslaviji je napravljen i odgovarajući auto.

U prevodu: auto kvaliteta Mercedesa je skup auto bez obzira na ime koje nosi, ako nemaš kupca sposobnog da ga plati džeba ćeš ga praviti. Tako je pozicionirana i napravljena i ova Lada, za kupca sa malo para kakvij je dosta u Rusiji i istočnim zemljama, sa dovoljnim kvalitetom za tražene pare. Želite više, kavlitetnije? Pa platite gospodo, ne kukajte i ne kudite, pogotovu što od vas niko i nije seo u taj auto do sada.

Eldorado

pre 7 godina

nije dizajn za istocno od beca..ocajni plastikaner..i da dodam odmah ..dacia je francuska..a skoda je nemacka!!dakle bivsi sovjet blok moze da proizvodi samo tenkove i haubice
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dzoni, 13. mart 2017 10:27)

Pa i Švedska je skoro Istočno od Beča da kažem, pa su pravili SAAB a Volvo je danas više nego lep.
Pozdrav

istina je samo 1

pre 7 godina

Predlazem citaocima da u svrhu objektivnog informisanja o ovom modelu,potraze na YOUTUBE.COM Potraze testove RUSKIH auto Novinara.Verujte nije tesko,moze na engleskom ili se ukuca marka i model.Sve će vam biti jasno Что ?то такое.

Matija

pre 7 godina

Ovo je auto za svaku preporuku..ja sam sa ladom 112 prešao 200.000 prodao je drugu i on je prešao još 30.000 i još je vozi.
Ovaa Lada je mnogo boljeg kvaliteta od lade 112. Carina je 13% što je naša sramota da sa Rusima to nismo rešili verujem da bi cena bila niža i 1.000€.
U motor stavljati samo sintetiku i nema problema nikakavih..
Ima hidrauličke podizače i da nevernim Tomama kažem da su takvi motori prelazili kod nas i po 500.000 (službene Lade u prvoj petoletci..)

Ivan

pre 7 godina

Ja na ovu Ladu gledam sa simpatijama. Ona nema pretenzije da konkurira Mercedesu ili BMW-u već da bude jednostavno i pouzdano prevozno sredstvo. Lada je sada Dacia iz 2004-te. U međuvremenu je Dacija uvelike napredovala, a sličan put očekuje i Ladu. Bilo bi puno bolje da je Lada barem u 50% vlasništvu Renaulta jer bi brže napredovala.
Ali i ovako, ovo je skok od 7 milja.
Kome se ne sviđa ne mora kupiti. Ja uopće ne sumnjam da će biti popularna u Rusiji. Za druge nisam baš toliko siguran.

Totalno drugciji od drugih

pre 7 godina

Za sve kriticare Lade i Dacije. To su kola pravljena za siromasne zemlje, robusna vozila za lose puteve, motori koji su jednostavne konstrukcije i prelaze mnogo uz jeftin servis.
Ona nemaju udobnost francuza, preciznost japanca ili luksuznost svete nemacke trojke ili italijanski stil... Mi kao narod vozimo polovno sa dosta opreme ali i sa dosta kilometraze iza sebe. Sto bi ovde rekli krs ili les.
Imao sam tu srecu da vozim nova kola vise proizvodjaca i vise modela istog. Takav mi je posao. Privatno mogu da kupim ili polovnjaka gore navedeno ili novu Daciju. Lada za te pare nije los izbor. Novo je novo ma koliko god gubilo na ceni kasnije.
Onome ko ima malu platu malo prelazi godisnje ovo je ok vozilo. I na zapadu ljudi voze ono sto mogu da priuste i svaki dinar mere ...

DC

pre 7 godina

@Vasiljevic: Ne toliko vezano za Ladu, ali uzgred receno sve vise i vise imam afiniteta prema ovoj vrsti jeftinih ne-pretenzionih marki vozila gde dobijes tacno ono sto vidis: nema lazi, nema prevare, kao nekada Renault 4, Citroen Dyana i sl. Ovamo dobijes k'o bajagi neki luksuz, high-tech, premijum, al' kad zagrebes malo dublje sve je isto. Prosla su ta vremena kad je bilo da sta god pipnes kod Mercedesa, Volvoa osecas kvalitet i da je napravljeno da traje a sve ostalo naspram toga su konzerve. Sad' pogledaj cenu jednog Nissana pa i Mercedesa, a ispod lima sakriven motor iz Dacije.
No u vezi Zastave: ha, ha, ha!!! Pa oni nisu mogli/hteli da sklope Juga kako treba a konstrukcijski to je Fiat 127 s pocetka sedamdesetih, tako da ga znaci nisu ni projektovali. Realno Zastava nije bila u stanju da napravi nesto slicno Mercedesu cak i da su dosli marsovci da im pomognu i stampaju pare koliko god da treba. Jedino sto su uspeli je da nesto kvalitetnije sklope Juga tokom par godina dok su im bili Ameri tu da im kazu sta i kako treba da se radi i dok su bili tu da iskontrolisu mada ni tada dovoljno dobro da ga na onoj strani okeana ne upamte kao najgori auto ikada napravljen. Cim su otisli, sa njima ode i bilo koji pojam kvaliteta, tako da nemoj da se lazemo.

Nenad

pre 7 godina

Pozdrav,ne zaboravite samo jedno da na uzvoz Lade imamo carinu pa na zajednicku cenu porez dok na vozila iz EU nemamo carinu.
Ovaj auto i ovako nije preterano skup ali malo ljudi ima para da ga plati.
Da smo `ekspertt` kada treba da se pljuje,jesmo.
Verujem,da hoce da naprave ful limuzinu sigurno bi napravili ali je pitanje kome to prodati.

Radovan

pre 7 godina

(Gagi, 15. mart 2017 21:44)

Pa čitam ozbiljne ruske izvore informacija iz njihove auto-industrije, a ne ribolova,estrade,sporta,itd.
Na Ladi Vesta i Xray su ruski originalni delovi iz metalurgije,kovačnice i preseraja fabrike AVTOVAZ. Sve ostalo je iz stranih fabrika, kao što su kablovski setovi,kompletan sistem vazdušnog kondicioniranja,auto elektrika,svetla,stakla,sedišta,brisači,itd. Kupovinom delova od stranih komponentaša koje su višestruko skuplje od domaćih ruskih, od kojih kupuju drugi strani proizvođači automobila u Rusiji, fabrika ima mizernu zaradu po vozilu tako da su nagomilali gubitke preko 800 miliona $ za samo 1 godinu. Upalila se crvena lampica i Rusi su svojim parama pokrili gubitke, a ne njihovi savetodavci iz Francuske. Novi Predsednik Upravnog odbora, Rumun došao sa vrha DACIA, odustaje od proizvodnje licencnog RENO motora i NISSAN konfiguracije 4x4 za novu Ladu Nivu jer su preskupi za proizvodnju. Glavni posao u fabrici je sada preorjentacija na domaće komponente.

U Rusiji je milina proizvoditi aute. Firme uzmu kredite od banaka, a država to pokriva svojim garancijama. Svi strani proizvođači u Rusiji su oduševljeni i najavljuju aktiviranje svojih aktivnosti koje su zamrzli zbog sankcija Zapada.

realno

pre 7 godina

Lade i Dacie,to je naša realnost.Velika,jednostavna i pouzdana kola za male pare.Bolje to uzeti novo nego polovnjak iz uvoza na čijem satu piše 170 hiljada a prešao je bar 300.

DC

pre 7 godina

@Vasiljevic: Ne toliko vezano za Ladu, ali uzgred receno sve vise i vise imam afiniteta prema ovoj vrsti jeftinih ne-pretenzionih marki vozila gde dobijes tacno ono sto vidis: nema lazi, nema prevare, kao nekada Renault 4, Citroen Dyane i sl. Ovamo dobijes k'o bajagi neki luksuz, high-tech, premijum, al' kad zagrebes malo dublje sve je isto. Prosla su ta vremena kad je bilo da sta god pipnes kod Mercedesa, Volvoa osecas kvalitet i da je napravljeno da traje a naspram toga sve ostalo su konzerve. Sad' pogledaj cenu jednog Nissana pa i Mercedesa, a ispod lima sakriven motor iz Dacije.

No u vezi Zastave: ha, ha, ha!!! Pa oni nisu mogli/hteli da sklope Juga kako treba a konstrukcijski to je Fiat 127 s pocetka sedamdesetih, tako da ga znaci nisu ni projektovali. Realno Zastava nije bila u stanju da napravi nesto slicno Mercedesu cak i da su dosli marsovci da im pomognu i stampaju pare koliko god da treba. Jedino sto je Zastava uspela je da kvalitetno usrafi Juga tokom par godina dok su im bili Ameri tu da im kazu sta i kako treba da se radi i dok su bili tu da iskontrolisu. Cim su otisli, sa njima ode i bilo koji pojam kvaliteta, tako da nemoj da zivimo u iluzijama.

Emiliano Zapata

pre 7 godina

@Eldorado
Pa i Volvo je kineski a SAAB je blaženopočivši. PSA-Pežo, Sitroen, Opel, Voksol takođe pod uticajem kineskih para......itd.

DC

pre 7 godina

Vidim da se raspravlja sta je Lada a sta Renault. Evo ukratko: Kalina, Granta, Priora, Vesta i Niva, bez obzira na koriscenje stranih komponenti (koje je danas u manjem ili vecem delu neizbezno) su sve Ladina konstrukcija. Sa druge strane Lada Largus je Dacia Logan MCV prve generacije sa promenjenim znackama. XRAY je Ladin dizajn konstruisan na Dacijinoj B0 platformi i zapravo ima vise slicnosti sa Sanderom nego li sa Dusterom.

Marko

pre 7 godina

Lep auto,samo ja kad god pitam neku od zastupničih kuća da li imaju na stanju,odgovor je nemamo,možemo da nabavimo,dobićemo,treba da nam stigne isporuka itd

Gagi

pre 7 godina

2 Radovan: Ne znam zašto uporno Vestu nazivaš francuskom, kada je ona originalna Ladina konstrukcija (ili mene i ostale zainteresovane ubedi, ne... dokažu da to nije tako) i po procentu delova proizvedenim u ruskim fabrikama, svakim danom u sve većem procentu postaje ruski automobil. Ako se pogledaju rezultati prodaje, ne može se nazvati ni fijaskom - ona već "diše za vrat" dosadašnjem "Ladinom" bestseleru, "Granti". Evo konkretnih cifara o obimu prodaje 25 najpopularnijih modela u Rusiji za februar prošle i ove godine - http://www.kolesa.ru/uploads/2017/03/7-1-980x0-c-default.png . Realno je očekivati da će se već tokom leta "Vesta" postati najprodavanija "Lada", a to znači za "Grantu" znači da će najzad biti realizovan najavljeni ristajling eksterijera u tom novom "Ladinom" X stilu, a sigurno ni enterijer neće biti pošteđen. Usput, taj spisak najprodavanijih... mislim da se samo jedan od tih modela, onaj poslednji, "Mitsubishi Outlander", ne proizvodi ili sklapa u Rusiji.

Gagi

pre 7 godina

2 Radovan: početni veliki udeo stranih komponenti u Vesti ipak ne znači da je ona nečija tuđa, a ne originalna Ladina konstrukcija. Ne bi bilo korektno da se na osnovu toga što je Lada postala deo Reno-Nisan alijanse, automatski zaključuje da je neki njen model automobila napravljen na nekoj platformi te alijanse. I meni je poznato šta se i kako radilo u vreme Andersona i ekipe njegove češke partnerke i šta je bio rezultat (taj napravljeni minus). Te informacije mogu da budu interesantne onim čitaocima koji ne prate šta se događa kod Lade, već s vremena na vreme nalete na neki članak u našim medijima. A taj novi novi šef Lade koga pominješ, Nikolas Mor (Nicolas Maure) se zove, jeste u aprilu prošle godine došao iz Dačije, ali nije Rumun, već čistokrvni Francuz. ;)