Ponedeljak, 27.02.2017.

14:18

Norveška bez benzinaca i dizelaša od 2025.

Izvor: B92

Norveška bez benzinaca i dizelaša od 2025. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

Joca

pre 7 godina

@Joca
Mora kod nas atest i za fabrički plin. Pitaj vlasnike Punta sa plinom, na primer.
(Car, 1. mart 2017 18:39)
Tja, moguće je, pogotovo u poslednje vreme kada se svakako nabijaju pare u budžet. Znam za peripetije kolege koji je hteo da skine taj fabrički plin, trajalo je mnogo duže nego kad ga je registrovao.
Javašluk i nabijanje nepotrebnih taksi ne sporim. Ovde je pitanje da je ta ista procedura za električne mnogo gora, pa čak i mit da se ne mogu uopšte registrovati jer "nema gde da se upiše kubikaža" i slične gluposti.
Daleko smo mi od Norveške u svemu. I vlast i narod. Ovde će se i 2025. ponavljati kako elektromobili ne mogu da se registruju.

Joca

pre 7 godina

Jel? A zbog čega su gradu Pančevu sedeli onoliki slini Nissan Leafovi par meseci neregistrovani? Zato što nisu mogli da se registruju dok nisu dobili izuzetak.
(felix, 2. mart 2017 09:22)
Niti su silni, niti su Nissan Leaf, nego dva italijanska Ikarus i jedan Reno Kangoo. Nisu registrovani odmah nakon dobijanja atesta jer je preko Agencije za bezbednost ta donacija iz Ravene trebala da ode za Beograd, koliko sam upoznat za Mašinski fakultet kao "krajnju destinaciju". Posle natezanja su odustali jer je donator insistirao da ostanu u Pančevu, po cenu vraćanja nazad.
Baš si baksuz, jako dobro sam upoznat sa tim slučajem. Iz Pančeva sam i usput, sudbina mnogih takvih donacija (za bolnicu, TV oprema, telefonske centrale, čak i kamion za đubre) je bila da završe drugde. Neke od tih baš iz ove Norveške.
Beogradske medije nije puno zanimao ovaj slučaj, pitanje je da li će i ova informacija da prođe. Ali Pančevci znaju.
Uprkos svemu, eto i oni su registrovani, samo sa pančevačkim tablicama. Kako onda ne mogu da budu registrovani kad jesu?

felix

pre 7 godina

(Joca, 01. mart 2017 11:54)

Jel? A zbog čega su gradu Pančevu sedeli onoliki slini Nissan Leafovi par meseci neregistrovani? Zato što nisu mogli da se registruju dok nisu dobili izuzetak.

Ta priča o atestu je ista kao ona priča da možeš da uvezes auto koji nije po Euro standardima (vozila iz SAD) samo mora da se uradi homologacija. E to je samo priča na papiru.

Evo ja ću ti kupiti polovnu Teslu S ali ako je ne registrujes do 10 radnih dana kao svako drugo vozilo sa unutrašnjim sagorevanjem ti meni kupis novu Teslu X može?

bimmer

pre 7 godina

A zamislite situaciju da sve zemlje na svetu uvedu ovo, i da za 15-tak godina svi automobili na svetu budu elektricni, i da nocu svi ukljuce da se pune
baterije. Koliko je to struje, i odakle tolika struja? Razumem ja da je to buducnost, ali to mora da ide postepeno, dok se ne rese razni problemi u vezi el
autom

Joca

pre 7 godina

Обавестите ове мудре главе из Србијо бајко, оче и мајко земље да се могу регистровати аутомобили који немају кубикажу. Субвенције и не помињем, нека и сами нешто схвате.
(vasilj, 27. februar 2017 22:57)
Kod nas bi morao da uradis atest u AMSS da bi mogao da registrujes auto.
(istina, 28. februar 2017 23:46)
Ama dokle više sa tom izmišljotinom? Najkomičnije od svega je da taj mit da se električni auto "ne može kod nas registrovati" nije bio tačan ni kad je nastao. Naravno da i sada svaki prepravljan automobil mora na pojedinačni atest, što ne važi za fabričke modele. Automobil sa fabričkim plinom ne mora, naknadna ugradnja mora.
Glupost je izgleda neuništiva. Što je veća, to je trajnija. Neverovatno da je opstala i sada kad već prilično elektromobila uredno registrovanih zuji Srbijom.
Ovo već podseća na vic o Muji i Hasi i biciklu. Kako je onda u Srbiji moguće registrovati prikolicu kad uopšte i nema motor!!!

Vlajko

pre 7 godina

Znači Norvežani koji su sad kupili nova kola za 8 godina mogu da se slikaju sa njima ??
(Nina Harley, 27. februar 2017 14:53)

Oni bi automobile za 8 godina svakako prodali, ne voze sigurno 28 godina starog Golfa 2 ili Audi jaje...

Zoran

pre 7 godina

au ZAMISLI te bogatase koji imaju Porsche Ferrari.... a nece smeti u SVOJOJ DRZAVI DA ih VOZE MNOGO se sekiram sad zbog NJIH
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ZRENJANINAC, 28. februar 2017 12:53)

Sekriaj se. Porse se po onoj ladnoci ne vozi. A i imaju ih "puno" u komunistickoj Norveskoj, ne mogu ti opisem.

Norveška bajka

pre 7 godina

@(stanje svesti, 28. februar 2017 12:50)
Njihovo stanje svesti je takvo da su ložili ribe u termoelektranama dok nisu otkrili naftu.Spaljivali su hranu!

istina

pre 7 godina

Kod nas bi morao da uradis atest u AMSS da bi mogao da registrujes auto.
Pa onda ce reci kako uticnica gde se puni nije po nasim standardima i da mora da se modifikuje po uticnici EPS-a.

Kibo

pre 7 godina

A da malo čitate tekst?
Od 2025. biće zabranjena PRODAJA automobila koja nisu na struju.
Što znači da će svi koji imaju dizelaša ili benzinca moći da ih voze i dalje, posle 2025. Međutim, kada se odluče da kupe nova kola, moraće električna.

Reality

pre 7 godina

Otrovali planetu svojim iskopinama i prodajom nafte, pa se sada duvaju jako su moralni i napredni. Muka mi od ovaknih sa nabedjenim vrednostima.

stanje svesti

pre 7 godina

Nisu se Norvežani obogatili od nafte, nego zato što su vredni, pametni, disciplinovani i složni. Zato neće ni da propadnu kad nafte nestane (kao Arapi).
Najveći resurs jedne zemlje su LJUDI! Sve drugo je manje bitno. Da mi imamo naftne platforme, samo bi političari bili milijarderi (umesto što su milioneri), a narod bi i dalje živeo isto. Kukao kako su drugi krivi za loše stanje u zemlji, dok oni gledaju farmu i parove i bacaju djubre po ulici.

mare

pre 7 godina

Apsolutno nije bitno od cega se Norveska obogatila, a svi koji misle da ce se Norveska raspasti ako prestane da eksploatise naftu varaju se. Norveska je ulagala taj novac, nije ga samo trosila, bas zato jer su pametni i znaju da nafta nije trajna. Norveska i druge skadinavske zemlje rade na zastiti svojih gradjana i donose najnaprednije zakone u domenu zastite zivotne sredine na svetu i lideri su u tome. Norveska ne brani ni jednoj drzavi da donese isti zakon i zabrani ili ogranici koriscenje benziskih i dizel motora ako to zeli. Skadinavske zemlje su sto se tice zastite zivotne sredine 10 god ispred eu, a da ne govorim od nas. Oni su uvek inicijatori najrigoroznijih zakona sto se tice zastite zivotne sredine, i skidam im kapu zbog toga.

Trala la la lend

pre 7 godina

@mika
"pravo pitanje je kako potpuno preći na eko proizvodnju električne energije "
Elektrane na torijum, bilo na tv-u !

Ivan

pre 7 godina

Zašto bi Norvežani prestali prodavat naftu? Ako ima zemalja koje smatraju da im je nafta potrebna, neka ju kupe. Oni su za sebe zaključili da ima boljih varijanti energije za prijevoz.
Kao što znamo prijelaz na električne automobile nije ni brz ni jeftin. Treba izgraditi infrastrukturu tako da je potrebno za jednu Norvešku postaviti 60.000 punjača za struju. Kako si mnogi takav luksuz u skorije vrijeme neće moći priuštiti još će se dugo (u nekim dijelovima svijeta) koristiti nafta. I zašto ju ne bi prodavali?
Ovi drugi se boje da će Norveška ostati bez novaca kada se nafta bude prestala prodavati. Neće. Već sada ima fond od 1.000 milijardi € koji ulaže i svake godine je 3-5 milijardi veći! I to sve na 5 miliona stanovnika!
Bravo za Norvešku i njihovo planiranje ekološkog života. To će biti pokazatelj drugima da je to moguće. Neće oni zabraniti prodaju benzincima i dizelašima nego će ih opteretiti takvim davanjima da ih nitko neće kupovati. A njima će se moći i dalje promatovati osim u centrima gradova dok njihov postotak ne padne ispod 10% kada će i to pravo ukinut.

aleka

pre 7 godina

O čemu vi pričate, kod nas stanovnistvo i dalje baca plasticne flase kroz prozor auta. O automobilima na struju znaju samo za igračke na baterije.
Primitivizam, hleba i igara.

lexaa

pre 7 godina

Okej sve ja razumem i ekologiju i sto su tihi pa ne prave buku u centru ali brate kad je neko lud za automobilima hocee da to kad stisne gas zagrmi da se čuje kako menjaju brzine potpun doživljaj a ne kao televizor kad stavis na MUTE :)

Zokss

pre 7 godina

A niko se ne pita koliko proizvodnja baterija zagadjuje vazduh. Hiljade puta vise neko motori sa unutrasnjom sagorevanjem.
I jos sta uraditi sa tim otrovnim akumulatorima kad odsluze svoje?
Ja nisam za tu struju, to je samo manipulacija i igranje venama nafte.

Miki

pre 7 godina

Dakle, nijedan stanovnik Norveške posle 2025 godine nece moci sa porodicom da sedne u auto i ode na neki dalji put. Predjes 200km i onda stanes i blejis, jer se baterija istrosila, plus na sve to imas katastrofa performanse, pa ces destinaciju od 1000 km brze da predjes sa zapreznom kocijom, nego sa autom. Strasno, umesto da napreduje auto industrija, da ti auto pruza sve vece mogućnosti, oni nazaduju. Hvala na subvencijama, ja se moje Mazde 6 2.0 benzinca i zdravih 165 konja ne odricem.

vasilj

pre 7 godina

Обавестите ове мудре главе из Србијо бајко, оче и мајко земље да се могу регистровати аутомобили који немају кубикажу. Субвенције и не помињем, нека и сами нешто схвате.

Gonzo

pre 7 godina

Evo baš čitam statistiku,neverovatno ali se sve može proveriti na netu.Norveška je zaključno sa 2015 imala ukupno 2 miliona i 600000 registrovanih automobila od toga je 49% bilo benzinaca,47% dizelaša i 4% elektro automobila.Godinama unazad broj benzinaca opada na račun dizelaša čiji broj konstantno raste.Ono što je takođe zanimljivo je da je prosečna starost vozila preko 10 godina dok je prosek u EU nešto preko 7 godina.I sad mi vi pričate priču u članku da će ovih ostalih 2,5 miliona automobila nestati za 10 godina jer će svi kupiti EV?Znači prekinite da pišete bajke u člancima kad je sve lako proverivo.Usput,najviše voze VW-14%...Vrlo zanimljivo,zar ne?

anonimni izvor

pre 7 godina

Norvezani se obogatise na proizvodnji naftie a izbacuju je iz upotrebe. Pri tome one silne pogodnosti za elektro vozila.... Pa ovo ja prosto ne mogu da zamislim kod nas. Ljudi su ispred nas hiljadu godina.

Nordijsko licemerje

pre 7 godina

Dok celom svetu prodajemo prljavu naftu, mi ćemo da se vozimo na struju.A što se trenutnog broja prodatih elektro vozila tiče, da ukinu mogućnost vožnje žutom trakom i povlastice kod parkiranja, prodavali bi ih na kašičicu.

bbr

pre 7 godina

u Norveskoj najprodavanija kola Tesla!!!Ne znaju vise sta ce od para,ko nema Teslu vecinom ima WV,Nisan...normalno,sve su to elektricna i hibridna vozila.U medjuvremenu u Srbiji najprodavanija kola Punto,Klio,Golf stari po 26-27+ godina.Nazdravlje vam sledeci izbori,samo napred sns-sps-srs,dok ne pocnemo svi da idemo peske svuda jer za drugo nema para,danas ceo Bulevar kralja Aleksandra blokiran,ne rade tramvaji ni semafori,nestala struja na 2 sata,a drugog prevoza u najduzoj ulici u Srbiji nema,a mi citamo o Norvezanima koji kao da ne zive na istom kontinetu sa nama,u manjem gradu u Norveskoj osoba iz Srbije sa nasom prosecnom realnom platom moze da prezivi tacno 4 dana,maksimum.

Pice sok od zove

pre 7 godina

Nisu ni svesni koliko se nece prodavati. Od cega da zive mehanicari i slicni kojima su kola sa obicnim pogonom izvor prihoda? Jedno su zelje, a drugo mogucnosti.

dzoni

pre 7 godina

A da li ce prestati da izvoze naftu :)) Licemerje level 100 ..nece sebe da trujemo al druge nam ne smeta ..sto manje trosi se kuci to vise ostaje za izvoz.

biciklista

pre 7 godina

Živ sam se potresao zbog ove vesti :)
Šalu na stranu, poštujem taj ekološki pristup. Za svaku pohvalu. Nego, Norvežani će prestati i da proizvde naftu ( da se i drugi ne truju )? Koliko znam oko 1/4 BDP-a im je od toga ...

mrmlj

pre 7 godina

norveska je drustvo u kom se ovakve stvari najavljuju 10-ak godina unapred (o ovome se odavno prica, nije od danas), gde ljudi mogu da priuste da svakih 10-ak godina zamene automobile i, najbitnije od svega, gde se napravi plan da se taj prelaz ni ne oseti jer ce na vreme sva infrastruktura biti izgradjena.

svaka slicnost sa srbijom je slucajna :(

aleka

pre 7 godina

O čemu vi pričate, kod nas stanovnistvo i dalje baca plasticne flase kroz prozor auta. O automobilima na struju znaju samo za igračke na baterije.
Primitivizam, hleba i igara.

stanje svesti

pre 7 godina

Nisu se Norvežani obogatili od nafte, nego zato što su vredni, pametni, disciplinovani i složni. Zato neće ni da propadnu kad nafte nestane (kao Arapi).
Najveći resurs jedne zemlje su LJUDI! Sve drugo je manje bitno. Da mi imamo naftne platforme, samo bi političari bili milijarderi (umesto što su milioneri), a narod bi i dalje živeo isto. Kukao kako su drugi krivi za loše stanje u zemlji, dok oni gledaju farmu i parove i bacaju djubre po ulici.

bbr

pre 7 godina

u Norveskoj najprodavanija kola Tesla!!!Ne znaju vise sta ce od para,ko nema Teslu vecinom ima WV,Nisan...normalno,sve su to elektricna i hibridna vozila.U medjuvremenu u Srbiji najprodavanija kola Punto,Klio,Golf stari po 26-27+ godina.Nazdravlje vam sledeci izbori,samo napred sns-sps-srs,dok ne pocnemo svi da idemo peske svuda jer za drugo nema para,danas ceo Bulevar kralja Aleksandra blokiran,ne rade tramvaji ni semafori,nestala struja na 2 sata,a drugog prevoza u najduzoj ulici u Srbiji nema,a mi citamo o Norvezanima koji kao da ne zive na istom kontinetu sa nama,u manjem gradu u Norveskoj osoba iz Srbije sa nasom prosecnom realnom platom moze da prezivi tacno 4 dana,maksimum.

mrmlj

pre 7 godina

norveska je drustvo u kom se ovakve stvari najavljuju 10-ak godina unapred (o ovome se odavno prica, nije od danas), gde ljudi mogu da priuste da svakih 10-ak godina zamene automobile i, najbitnije od svega, gde se napravi plan da se taj prelaz ni ne oseti jer ce na vreme sva infrastruktura biti izgradjena.

svaka slicnost sa srbijom je slucajna :(

Gonzo

pre 7 godina

Evo baš čitam statistiku,neverovatno ali se sve može proveriti na netu.Norveška je zaključno sa 2015 imala ukupno 2 miliona i 600000 registrovanih automobila od toga je 49% bilo benzinaca,47% dizelaša i 4% elektro automobila.Godinama unazad broj benzinaca opada na račun dizelaša čiji broj konstantno raste.Ono što je takođe zanimljivo je da je prosečna starost vozila preko 10 godina dok je prosek u EU nešto preko 7 godina.I sad mi vi pričate priču u članku da će ovih ostalih 2,5 miliona automobila nestati za 10 godina jer će svi kupiti EV?Znači prekinite da pišete bajke u člancima kad je sve lako proverivo.Usput,najviše voze VW-14%...Vrlo zanimljivo,zar ne?

mare

pre 7 godina

Apsolutno nije bitno od cega se Norveska obogatila, a svi koji misle da ce se Norveska raspasti ako prestane da eksploatise naftu varaju se. Norveska je ulagala taj novac, nije ga samo trosila, bas zato jer su pametni i znaju da nafta nije trajna. Norveska i druge skadinavske zemlje rade na zastiti svojih gradjana i donose najnaprednije zakone u domenu zastite zivotne sredine na svetu i lideri su u tome. Norveska ne brani ni jednoj drzavi da donese isti zakon i zabrani ili ogranici koriscenje benziskih i dizel motora ako to zeli. Skadinavske zemlje su sto se tice zastite zivotne sredine 10 god ispred eu, a da ne govorim od nas. Oni su uvek inicijatori najrigoroznijih zakona sto se tice zastite zivotne sredine, i skidam im kapu zbog toga.

anonimni izvor

pre 7 godina

Norvezani se obogatise na proizvodnji naftie a izbacuju je iz upotrebe. Pri tome one silne pogodnosti za elektro vozila.... Pa ovo ja prosto ne mogu da zamislim kod nas. Ljudi su ispred nas hiljadu godina.

vasilj

pre 7 godina

Обавестите ове мудре главе из Србијо бајко, оче и мајко земље да се могу регистровати аутомобили који немају кубикажу. Субвенције и не помињем, нека и сами нешто схвате.

Ivan

pre 7 godina

Zašto bi Norvežani prestali prodavat naftu? Ako ima zemalja koje smatraju da im je nafta potrebna, neka ju kupe. Oni su za sebe zaključili da ima boljih varijanti energije za prijevoz.
Kao što znamo prijelaz na električne automobile nije ni brz ni jeftin. Treba izgraditi infrastrukturu tako da je potrebno za jednu Norvešku postaviti 60.000 punjača za struju. Kako si mnogi takav luksuz u skorije vrijeme neće moći priuštiti još će se dugo (u nekim dijelovima svijeta) koristiti nafta. I zašto ju ne bi prodavali?
Ovi drugi se boje da će Norveška ostati bez novaca kada se nafta bude prestala prodavati. Neće. Već sada ima fond od 1.000 milijardi € koji ulaže i svake godine je 3-5 milijardi veći! I to sve na 5 miliona stanovnika!
Bravo za Norvešku i njihovo planiranje ekološkog života. To će biti pokazatelj drugima da je to moguće. Neće oni zabraniti prodaju benzincima i dizelašima nego će ih opteretiti takvim davanjima da ih nitko neće kupovati. A njima će se moći i dalje promatovati osim u centrima gradova dok njihov postotak ne padne ispod 10% kada će i to pravo ukinut.

biciklista

pre 7 godina

Živ sam se potresao zbog ove vesti :)
Šalu na stranu, poštujem taj ekološki pristup. Za svaku pohvalu. Nego, Norvežani će prestati i da proizvde naftu ( da se i drugi ne truju )? Koliko znam oko 1/4 BDP-a im je od toga ...

dzoni

pre 7 godina

A da li ce prestati da izvoze naftu :)) Licemerje level 100 ..nece sebe da trujemo al druge nam ne smeta ..sto manje trosi se kuci to vise ostaje za izvoz.

Nordijsko licemerje

pre 7 godina

Dok celom svetu prodajemo prljavu naftu, mi ćemo da se vozimo na struju.A što se trenutnog broja prodatih elektro vozila tiče, da ukinu mogućnost vožnje žutom trakom i povlastice kod parkiranja, prodavali bi ih na kašičicu.

Miki

pre 7 godina

Dakle, nijedan stanovnik Norveške posle 2025 godine nece moci sa porodicom da sedne u auto i ode na neki dalji put. Predjes 200km i onda stanes i blejis, jer se baterija istrosila, plus na sve to imas katastrofa performanse, pa ces destinaciju od 1000 km brze da predjes sa zapreznom kocijom, nego sa autom. Strasno, umesto da napreduje auto industrija, da ti auto pruza sve vece mogućnosti, oni nazaduju. Hvala na subvencijama, ja se moje Mazde 6 2.0 benzinca i zdravih 165 konja ne odricem.

Zokss

pre 7 godina

A niko se ne pita koliko proizvodnja baterija zagadjuje vazduh. Hiljade puta vise neko motori sa unutrasnjom sagorevanjem.
I jos sta uraditi sa tim otrovnim akumulatorima kad odsluze svoje?
Ja nisam za tu struju, to je samo manipulacija i igranje venama nafte.

Kibo

pre 7 godina

A da malo čitate tekst?
Od 2025. biće zabranjena PRODAJA automobila koja nisu na struju.
Što znači da će svi koji imaju dizelaša ili benzinca moći da ih voze i dalje, posle 2025. Međutim, kada se odluče da kupe nova kola, moraće električna.

lexaa

pre 7 godina

Okej sve ja razumem i ekologiju i sto su tihi pa ne prave buku u centru ali brate kad je neko lud za automobilima hocee da to kad stisne gas zagrmi da se čuje kako menjaju brzine potpun doživljaj a ne kao televizor kad stavis na MUTE :)

Trala la la lend

pre 7 godina

@mika
"pravo pitanje je kako potpuno preći na eko proizvodnju električne energije "
Elektrane na torijum, bilo na tv-u !

Vlajko

pre 7 godina

Znači Norvežani koji su sad kupili nova kola za 8 godina mogu da se slikaju sa njima ??
(Nina Harley, 27. februar 2017 14:53)

Oni bi automobile za 8 godina svakako prodali, ne voze sigurno 28 godina starog Golfa 2 ili Audi jaje...

istina

pre 7 godina

Kod nas bi morao da uradis atest u AMSS da bi mogao da registrujes auto.
Pa onda ce reci kako uticnica gde se puni nije po nasim standardima i da mora da se modifikuje po uticnici EPS-a.

Zoran

pre 7 godina

au ZAMISLI te bogatase koji imaju Porsche Ferrari.... a nece smeti u SVOJOJ DRZAVI DA ih VOZE MNOGO se sekiram sad zbog NJIH
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ZRENJANINAC, 28. februar 2017 12:53)

Sekriaj se. Porse se po onoj ladnoci ne vozi. A i imaju ih "puno" u komunistickoj Norveskoj, ne mogu ti opisem.

Pice sok od zove

pre 7 godina

Nisu ni svesni koliko se nece prodavati. Od cega da zive mehanicari i slicni kojima su kola sa obicnim pogonom izvor prihoda? Jedno su zelje, a drugo mogucnosti.

Reality

pre 7 godina

Otrovali planetu svojim iskopinama i prodajom nafte, pa se sada duvaju jako su moralni i napredni. Muka mi od ovaknih sa nabedjenim vrednostima.

bimmer

pre 7 godina

A zamislite situaciju da sve zemlje na svetu uvedu ovo, i da za 15-tak godina svi automobili na svetu budu elektricni, i da nocu svi ukljuce da se pune
baterije. Koliko je to struje, i odakle tolika struja? Razumem ja da je to buducnost, ali to mora da ide postepeno, dok se ne rese razni problemi u vezi el
autom

Norveška bajka

pre 7 godina

@(stanje svesti, 28. februar 2017 12:50)
Njihovo stanje svesti je takvo da su ložili ribe u termoelektranama dok nisu otkrili naftu.Spaljivali su hranu!

Joca

pre 7 godina

Обавестите ове мудре главе из Србијо бајко, оче и мајко земље да се могу регистровати аутомобили који немају кубикажу. Субвенције и не помињем, нека и сами нешто схвате.
(vasilj, 27. februar 2017 22:57)
Kod nas bi morao da uradis atest u AMSS da bi mogao da registrujes auto.
(istina, 28. februar 2017 23:46)
Ama dokle više sa tom izmišljotinom? Najkomičnije od svega je da taj mit da se električni auto "ne može kod nas registrovati" nije bio tačan ni kad je nastao. Naravno da i sada svaki prepravljan automobil mora na pojedinačni atest, što ne važi za fabričke modele. Automobil sa fabričkim plinom ne mora, naknadna ugradnja mora.
Glupost je izgleda neuništiva. Što je veća, to je trajnija. Neverovatno da je opstala i sada kad već prilično elektromobila uredno registrovanih zuji Srbijom.
Ovo već podseća na vic o Muji i Hasi i biciklu. Kako je onda u Srbiji moguće registrovati prikolicu kad uopšte i nema motor!!!

felix

pre 7 godina

(Joca, 01. mart 2017 11:54)

Jel? A zbog čega su gradu Pančevu sedeli onoliki slini Nissan Leafovi par meseci neregistrovani? Zato što nisu mogli da se registruju dok nisu dobili izuzetak.

Ta priča o atestu je ista kao ona priča da možeš da uvezes auto koji nije po Euro standardima (vozila iz SAD) samo mora da se uradi homologacija. E to je samo priča na papiru.

Evo ja ću ti kupiti polovnu Teslu S ali ako je ne registrujes do 10 radnih dana kao svako drugo vozilo sa unutrašnjim sagorevanjem ti meni kupis novu Teslu X može?

Joca

pre 7 godina

Jel? A zbog čega su gradu Pančevu sedeli onoliki slini Nissan Leafovi par meseci neregistrovani? Zato što nisu mogli da se registruju dok nisu dobili izuzetak.
(felix, 2. mart 2017 09:22)
Niti su silni, niti su Nissan Leaf, nego dva italijanska Ikarus i jedan Reno Kangoo. Nisu registrovani odmah nakon dobijanja atesta jer je preko Agencije za bezbednost ta donacija iz Ravene trebala da ode za Beograd, koliko sam upoznat za Mašinski fakultet kao "krajnju destinaciju". Posle natezanja su odustali jer je donator insistirao da ostanu u Pančevu, po cenu vraćanja nazad.
Baš si baksuz, jako dobro sam upoznat sa tim slučajem. Iz Pančeva sam i usput, sudbina mnogih takvih donacija (za bolnicu, TV oprema, telefonske centrale, čak i kamion za đubre) je bila da završe drugde. Neke od tih baš iz ove Norveške.
Beogradske medije nije puno zanimao ovaj slučaj, pitanje je da li će i ova informacija da prođe. Ali Pančevci znaju.
Uprkos svemu, eto i oni su registrovani, samo sa pančevačkim tablicama. Kako onda ne mogu da budu registrovani kad jesu?

Joca

pre 7 godina

@Joca
Mora kod nas atest i za fabrički plin. Pitaj vlasnike Punta sa plinom, na primer.
(Car, 1. mart 2017 18:39)
Tja, moguće je, pogotovo u poslednje vreme kada se svakako nabijaju pare u budžet. Znam za peripetije kolege koji je hteo da skine taj fabrički plin, trajalo je mnogo duže nego kad ga je registrovao.
Javašluk i nabijanje nepotrebnih taksi ne sporim. Ovde je pitanje da je ta ista procedura za električne mnogo gora, pa čak i mit da se ne mogu uopšte registrovati jer "nema gde da se upiše kubikaža" i slične gluposti.
Daleko smo mi od Norveške u svemu. I vlast i narod. Ovde će se i 2025. ponavljati kako elektromobili ne mogu da se registruju.

Miki

pre 7 godina

Dakle, nijedan stanovnik Norveške posle 2025 godine nece moci sa porodicom da sedne u auto i ode na neki dalji put. Predjes 200km i onda stanes i blejis, jer se baterija istrosila, plus na sve to imas katastrofa performanse, pa ces destinaciju od 1000 km brze da predjes sa zapreznom kocijom, nego sa autom. Strasno, umesto da napreduje auto industrija, da ti auto pruza sve vece mogućnosti, oni nazaduju. Hvala na subvencijama, ja se moje Mazde 6 2.0 benzinca i zdravih 165 konja ne odricem.

lexaa

pre 7 godina

Okej sve ja razumem i ekologiju i sto su tihi pa ne prave buku u centru ali brate kad je neko lud za automobilima hocee da to kad stisne gas zagrmi da se čuje kako menjaju brzine potpun doživljaj a ne kao televizor kad stavis na MUTE :)

Zokss

pre 7 godina

A niko se ne pita koliko proizvodnja baterija zagadjuje vazduh. Hiljade puta vise neko motori sa unutrasnjom sagorevanjem.
I jos sta uraditi sa tim otrovnim akumulatorima kad odsluze svoje?
Ja nisam za tu struju, to je samo manipulacija i igranje venama nafte.

Pice sok od zove

pre 7 godina

Nisu ni svesni koliko se nece prodavati. Od cega da zive mehanicari i slicni kojima su kola sa obicnim pogonom izvor prihoda? Jedno su zelje, a drugo mogucnosti.

Gonzo

pre 7 godina

Evo baš čitam statistiku,neverovatno ali se sve može proveriti na netu.Norveška je zaključno sa 2015 imala ukupno 2 miliona i 600000 registrovanih automobila od toga je 49% bilo benzinaca,47% dizelaša i 4% elektro automobila.Godinama unazad broj benzinaca opada na račun dizelaša čiji broj konstantno raste.Ono što je takođe zanimljivo je da je prosečna starost vozila preko 10 godina dok je prosek u EU nešto preko 7 godina.I sad mi vi pričate priču u članku da će ovih ostalih 2,5 miliona automobila nestati za 10 godina jer će svi kupiti EV?Znači prekinite da pišete bajke u člancima kad je sve lako proverivo.Usput,najviše voze VW-14%...Vrlo zanimljivo,zar ne?

dzoni

pre 7 godina

A da li ce prestati da izvoze naftu :)) Licemerje level 100 ..nece sebe da trujemo al druge nam ne smeta ..sto manje trosi se kuci to vise ostaje za izvoz.

Nordijsko licemerje

pre 7 godina

Dok celom svetu prodajemo prljavu naftu, mi ćemo da se vozimo na struju.A što se trenutnog broja prodatih elektro vozila tiče, da ukinu mogućnost vožnje žutom trakom i povlastice kod parkiranja, prodavali bi ih na kašičicu.

bbr

pre 7 godina

u Norveskoj najprodavanija kola Tesla!!!Ne znaju vise sta ce od para,ko nema Teslu vecinom ima WV,Nisan...normalno,sve su to elektricna i hibridna vozila.U medjuvremenu u Srbiji najprodavanija kola Punto,Klio,Golf stari po 26-27+ godina.Nazdravlje vam sledeci izbori,samo napred sns-sps-srs,dok ne pocnemo svi da idemo peske svuda jer za drugo nema para,danas ceo Bulevar kralja Aleksandra blokiran,ne rade tramvaji ni semafori,nestala struja na 2 sata,a drugog prevoza u najduzoj ulici u Srbiji nema,a mi citamo o Norvezanima koji kao da ne zive na istom kontinetu sa nama,u manjem gradu u Norveskoj osoba iz Srbije sa nasom prosecnom realnom platom moze da prezivi tacno 4 dana,maksimum.

mare

pre 7 godina

Apsolutno nije bitno od cega se Norveska obogatila, a svi koji misle da ce se Norveska raspasti ako prestane da eksploatise naftu varaju se. Norveska je ulagala taj novac, nije ga samo trosila, bas zato jer su pametni i znaju da nafta nije trajna. Norveska i druge skadinavske zemlje rade na zastiti svojih gradjana i donose najnaprednije zakone u domenu zastite zivotne sredine na svetu i lideri su u tome. Norveska ne brani ni jednoj drzavi da donese isti zakon i zabrani ili ogranici koriscenje benziskih i dizel motora ako to zeli. Skadinavske zemlje su sto se tice zastite zivotne sredine 10 god ispred eu, a da ne govorim od nas. Oni su uvek inicijatori najrigoroznijih zakona sto se tice zastite zivotne sredine, i skidam im kapu zbog toga.

stanje svesti

pre 7 godina

Nisu se Norvežani obogatili od nafte, nego zato što su vredni, pametni, disciplinovani i složni. Zato neće ni da propadnu kad nafte nestane (kao Arapi).
Najveći resurs jedne zemlje su LJUDI! Sve drugo je manje bitno. Da mi imamo naftne platforme, samo bi političari bili milijarderi (umesto što su milioneri), a narod bi i dalje živeo isto. Kukao kako su drugi krivi za loše stanje u zemlji, dok oni gledaju farmu i parove i bacaju djubre po ulici.

Ivan

pre 7 godina

Zašto bi Norvežani prestali prodavat naftu? Ako ima zemalja koje smatraju da im je nafta potrebna, neka ju kupe. Oni su za sebe zaključili da ima boljih varijanti energije za prijevoz.
Kao što znamo prijelaz na električne automobile nije ni brz ni jeftin. Treba izgraditi infrastrukturu tako da je potrebno za jednu Norvešku postaviti 60.000 punjača za struju. Kako si mnogi takav luksuz u skorije vrijeme neće moći priuštiti još će se dugo (u nekim dijelovima svijeta) koristiti nafta. I zašto ju ne bi prodavali?
Ovi drugi se boje da će Norveška ostati bez novaca kada se nafta bude prestala prodavati. Neće. Već sada ima fond od 1.000 milijardi € koji ulaže i svake godine je 3-5 milijardi veći! I to sve na 5 miliona stanovnika!
Bravo za Norvešku i njihovo planiranje ekološkog života. To će biti pokazatelj drugima da je to moguće. Neće oni zabraniti prodaju benzincima i dizelašima nego će ih opteretiti takvim davanjima da ih nitko neće kupovati. A njima će se moći i dalje promatovati osim u centrima gradova dok njihov postotak ne padne ispod 10% kada će i to pravo ukinut.

Reality

pre 7 godina

Otrovali planetu svojim iskopinama i prodajom nafte, pa se sada duvaju jako su moralni i napredni. Muka mi od ovaknih sa nabedjenim vrednostima.

mrmlj

pre 7 godina

norveska je drustvo u kom se ovakve stvari najavljuju 10-ak godina unapred (o ovome se odavno prica, nije od danas), gde ljudi mogu da priuste da svakih 10-ak godina zamene automobile i, najbitnije od svega, gde se napravi plan da se taj prelaz ni ne oseti jer ce na vreme sva infrastruktura biti izgradjena.

svaka slicnost sa srbijom je slucajna :(

anonimni izvor

pre 7 godina

Norvezani se obogatise na proizvodnji naftie a izbacuju je iz upotrebe. Pri tome one silne pogodnosti za elektro vozila.... Pa ovo ja prosto ne mogu da zamislim kod nas. Ljudi su ispred nas hiljadu godina.

vasilj

pre 7 godina

Обавестите ове мудре главе из Србијо бајко, оче и мајко земље да се могу регистровати аутомобили који немају кубикажу. Субвенције и не помињем, нека и сами нешто схвате.

Norveška bajka

pre 7 godina

@(stanje svesti, 28. februar 2017 12:50)
Njihovo stanje svesti je takvo da su ložili ribe u termoelektranama dok nisu otkrili naftu.Spaljivali su hranu!

aleka

pre 7 godina

O čemu vi pričate, kod nas stanovnistvo i dalje baca plasticne flase kroz prozor auta. O automobilima na struju znaju samo za igračke na baterije.
Primitivizam, hleba i igara.

Trala la la lend

pre 7 godina

@mika
"pravo pitanje je kako potpuno preći na eko proizvodnju električne energije "
Elektrane na torijum, bilo na tv-u !

biciklista

pre 7 godina

Živ sam se potresao zbog ove vesti :)
Šalu na stranu, poštujem taj ekološki pristup. Za svaku pohvalu. Nego, Norvežani će prestati i da proizvde naftu ( da se i drugi ne truju )? Koliko znam oko 1/4 BDP-a im je od toga ...

Zoran

pre 7 godina

au ZAMISLI te bogatase koji imaju Porsche Ferrari.... a nece smeti u SVOJOJ DRZAVI DA ih VOZE MNOGO se sekiram sad zbog NJIH
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ZRENJANINAC, 28. februar 2017 12:53)

Sekriaj se. Porse se po onoj ladnoci ne vozi. A i imaju ih "puno" u komunistickoj Norveskoj, ne mogu ti opisem.

Vlajko

pre 7 godina

Znači Norvežani koji su sad kupili nova kola za 8 godina mogu da se slikaju sa njima ??
(Nina Harley, 27. februar 2017 14:53)

Oni bi automobile za 8 godina svakako prodali, ne voze sigurno 28 godina starog Golfa 2 ili Audi jaje...

istina

pre 7 godina

Kod nas bi morao da uradis atest u AMSS da bi mogao da registrujes auto.
Pa onda ce reci kako uticnica gde se puni nije po nasim standardima i da mora da se modifikuje po uticnici EPS-a.

Joca

pre 7 godina

Обавестите ове мудре главе из Србијо бајко, оче и мајко земље да се могу регистровати аутомобили који немају кубикажу. Субвенције и не помињем, нека и сами нешто схвате.
(vasilj, 27. februar 2017 22:57)
Kod nas bi morao da uradis atest u AMSS da bi mogao da registrujes auto.
(istina, 28. februar 2017 23:46)
Ama dokle više sa tom izmišljotinom? Najkomičnije od svega je da taj mit da se električni auto "ne može kod nas registrovati" nije bio tačan ni kad je nastao. Naravno da i sada svaki prepravljan automobil mora na pojedinačni atest, što ne važi za fabričke modele. Automobil sa fabričkim plinom ne mora, naknadna ugradnja mora.
Glupost je izgleda neuništiva. Što je veća, to je trajnija. Neverovatno da je opstala i sada kad već prilično elektromobila uredno registrovanih zuji Srbijom.
Ovo već podseća na vic o Muji i Hasi i biciklu. Kako je onda u Srbiji moguće registrovati prikolicu kad uopšte i nema motor!!!

bimmer

pre 7 godina

A zamislite situaciju da sve zemlje na svetu uvedu ovo, i da za 15-tak godina svi automobili na svetu budu elektricni, i da nocu svi ukljuce da se pune
baterije. Koliko je to struje, i odakle tolika struja? Razumem ja da je to buducnost, ali to mora da ide postepeno, dok se ne rese razni problemi u vezi el
autom

felix

pre 7 godina

(Joca, 01. mart 2017 11:54)

Jel? A zbog čega su gradu Pančevu sedeli onoliki slini Nissan Leafovi par meseci neregistrovani? Zato što nisu mogli da se registruju dok nisu dobili izuzetak.

Ta priča o atestu je ista kao ona priča da možeš da uvezes auto koji nije po Euro standardima (vozila iz SAD) samo mora da se uradi homologacija. E to je samo priča na papiru.

Evo ja ću ti kupiti polovnu Teslu S ali ako je ne registrujes do 10 radnih dana kao svako drugo vozilo sa unutrašnjim sagorevanjem ti meni kupis novu Teslu X može?

Kibo

pre 7 godina

A da malo čitate tekst?
Od 2025. biće zabranjena PRODAJA automobila koja nisu na struju.
Što znači da će svi koji imaju dizelaša ili benzinca moći da ih voze i dalje, posle 2025. Međutim, kada se odluče da kupe nova kola, moraće električna.

Joca

pre 7 godina

Jel? A zbog čega su gradu Pančevu sedeli onoliki slini Nissan Leafovi par meseci neregistrovani? Zato što nisu mogli da se registruju dok nisu dobili izuzetak.
(felix, 2. mart 2017 09:22)
Niti su silni, niti su Nissan Leaf, nego dva italijanska Ikarus i jedan Reno Kangoo. Nisu registrovani odmah nakon dobijanja atesta jer je preko Agencije za bezbednost ta donacija iz Ravene trebala da ode za Beograd, koliko sam upoznat za Mašinski fakultet kao "krajnju destinaciju". Posle natezanja su odustali jer je donator insistirao da ostanu u Pančevu, po cenu vraćanja nazad.
Baš si baksuz, jako dobro sam upoznat sa tim slučajem. Iz Pančeva sam i usput, sudbina mnogih takvih donacija (za bolnicu, TV oprema, telefonske centrale, čak i kamion za đubre) je bila da završe drugde. Neke od tih baš iz ove Norveške.
Beogradske medije nije puno zanimao ovaj slučaj, pitanje je da li će i ova informacija da prođe. Ali Pančevci znaju.
Uprkos svemu, eto i oni su registrovani, samo sa pančevačkim tablicama. Kako onda ne mogu da budu registrovani kad jesu?

Joca

pre 7 godina

@Joca
Mora kod nas atest i za fabrički plin. Pitaj vlasnike Punta sa plinom, na primer.
(Car, 1. mart 2017 18:39)
Tja, moguće je, pogotovo u poslednje vreme kada se svakako nabijaju pare u budžet. Znam za peripetije kolege koji je hteo da skine taj fabrički plin, trajalo je mnogo duže nego kad ga je registrovao.
Javašluk i nabijanje nepotrebnih taksi ne sporim. Ovde je pitanje da je ta ista procedura za električne mnogo gora, pa čak i mit da se ne mogu uopšte registrovati jer "nema gde da se upiše kubikaža" i slične gluposti.
Daleko smo mi od Norveške u svemu. I vlast i narod. Ovde će se i 2025. ponavljati kako elektromobili ne mogu da se registruju.