Četvrtak, 23.02.2017.

12:49

Test: Ford Focus 1.5 TDCi Business

Izvor: B92

Test: Ford Focus 1.5 TDCi Business IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

Mita

pre 4 godine

Koliko hejtera da ne poverujes,a osecam da u zivotu bolji auto od keca nisu vozili.Ovaj auto ima mane,kao i svaki,ali pogledajte strane testove,servo volan i kocnice su mu najbolje u klasi,34 m za 100km/h.Ja imam dizela od 120 ks,koji ide 200 km/h,a trosi 6 litara,a do 100 sprinta za 10 s,sa jednom od najboljih brzina prolaska kroz krivine.Kome je ovo malo neka uzme ST i RS.

Focus

pre 7 godina

Ma mana mu je sto nema lajsnu sa strane...
Mogu da potpisem da 90% ljudi koji ovde komentarisu Focus-a nikad nisu vozilu Forda, nego se po default-u u sve razumeju.

djolezloba

pre 7 godina

U pravu ste ljudi, dizajn je baš neupečatljiv. A pretendovao je da izgleda futuristički i moderno. Nekako je sve nabacano, da probaš olovkom da ga skiciraš ne bi mogao jer nema nijednu specifičnost.

Honda Civic iz 2005 ima vrhunski dizajn i ogroman gepek, mesta kol'ko hoćeš, tako da ove linije na Focusu zvane pokušaj transplatacije Zahe Hadid iz arhitekure na auto su malo nevešte.

Ali cena je stvarno ekstra, pogotovo što se dobija 1.0 TURBO benzinac, koji je bolji po karakteristikama od svih 1.6 benzinaca. Još je proglašen motorom godine! Ostali nude čak neke 1.4b ispod 100KS, pa to je malo i za B segment (imao sam clia 1.4b 98ks, mislim da bi sa 1.2 poludeo...). A šta bi tek neko ko je vozio turbo dizela.

Imam Focusa C-Max iz 2006, odličan je i nije tako tvrd (kao ostali Nemci), ali je spartanski - sedišta bez bočnih jastučića, ne možeš da se namestiš ali sam izdržao do mora bez bolova i slično, čudno, otprilike kao drvena stolica dobro oblikovana. Nema ništa specijalno, računar manje informacije od clia iz 2001, a opet sve je tu. Stvarno golf filozofija :)

moron

pre 7 godina

(vlad, 8. mart 2017 11:43)
Naravno da svako ima pravo na svoje mišljenje.
Ako nije neprimereno da pitam, koji to brend si uzeo, a nudi bolju garanciju od forda?
Ne kažem da je garancija forda dobra ili najbolja (svašta o toj garanciji može da se pročita u komentarima). Samo pitam. Ako nije suviše indiskretno.

vlad

pre 7 godina

moron, 8. mart 2017 09:39.. Pa da, veoma skučen mi je taj prostor u focusu! Taj "moćni rendžeri" dizajn gde je sve špicasto i zakrivljeno ka vozaču i suvozaču, sa sve debelim (i nekako visoko podignutim) centralnim stubom, mene to jako guši i davi, izaziva mi klaustrofobiju!
Kažem svoje mišljenje, auto ima puno kupaca pa pretpostavljam da se mnogima to dopada.
A verovarno da svaki auto kada se razapne prednje sedište tako da udari u zadnju klupu trebalo bi da ima dovoljno mesta za vozača u tom slučaju, ali ne znam, nikada nisam probao tako da vozim, jer to je onda valjda dvosed -kupe, a ne porodični auto?
Ponavljam svaka verzija fokusa sa dodatnim troškovima koja cenovno odskače od inicijalne (odlične) ponude od cca12.000eur je skupa, postoje odmah bolje varijante kupovine.. opet kažem to je moje skromno mišljenje, i ne bih nikada ušao u salon da gledam auto koji mi se ne sviđa i čiji kvalitet ne cenim, a fokusa sam bio provozao sa ozbiljnom namerom da ga kupim...uzeo sam neki drugi novi auto koji je za iste novce ponudio bolju ergonomiju, bolji motor, bolji prtljažni prostor, i bolju realnu garanciju...šta ću..

moron

pre 7 godina

vlad, 7. mart 2017 15:28
Tebi je sa visinom od 170 cm focus napred "skučen"? Ja sa 192 cm lepo sednem napred. Za vozača dovoljno mesta i sve na dohvat ruke,tamo gde treba da bude.
Istina,pozadi nikako (čak ni u karavan). Gepek HB-a jeste mali za tu klasu, a kod karavana daleko od vodećih po tom pitanju u C segmentu.

vlad

pre 7 godina

Vozio probno (kao potencijalni kupac) focusa sa ecoboost 1.0 motorom, dakle auto ide kao vetar, kao zmaj, sa tim malim smešnim motorom i to mu je vanzemaljska prednost i lepota u tom živahnom malom motoru i ukupnoj ceni za takav auto za cca 12.000eur. to je odličan auto u tom cenovnom rangu! Svaka skuplja verzija focusa, uključujući i ovaj sa odličnim 1.5tdci dizelom je veoma loša kupovina zato što je skupa, skupa, skupa! Iako sam visok svega 170cm i nisam debeo, prostor u automobilu je skučen, veoma, a prtljažnik je čak bih rekao bezobrazno mali! Ko baš voli dizele dobiće makar za nijansu bolji agregat kod renaulta 1,5dci za prilično manje para, a ukupan utisak da bi npr megane slične cene bio bolja kupovina ...nudi svega više

Nikola

pre 7 godina

Nije vezano za Forda ali cisto moj utisak: izuzetno mi se polozaj sedenja svidja i kod novog Tusona, Espace-a, zadnjeg Sharana, Mazde 6...Nazalost,sve ovo mi je nedostupno i bice jos dugi niz godina
(fordic, 23. februar 2017 18:22)

Za Mazdu 6 potpisujem. Vozim dizela sa 163 KS, spakovanih u 2.2l zapremine. Sportskijeg dizela nisam vozio u zivotu. Inace, vozim samo dizele. Volim karakter i zvuk danasnjih, modernih dizel motora.

Sokrat

pre 7 godina

A zimi, kad upalite auto i krenete da vozite, recimo gradsku voznju, kad pocne da radi grejanje? Posle 1-2 minuta ili posle 15 minuta (na prethodnoj generaciji), kad sam skoro stigao gde sam namerio? Moje najvece zamerke Fordu Focusu su prostor u kabini, nepostojeci prtljaznik, nikakvo grejanje i hladjenje (lose greje zimi i klima je neefikasna leti), nizak nivo kvaliteta materijala u kabini i relativno visok nivo buke u kabini. Dobro lezi na putu a dinamika voznje je od odvratne do fenomenalne, u zavisnosti od motora (i menjaca).

Amfilohije

pre 7 godina

Ja bih i Yuga vozao da mi neko garantuje da se nece kvariti. Nas zeza licemjerje i sto necemo da priznamo da smo sirotinja koja gleda na svakom cosku da ustedi. Kao kod nas neko gleda performanse?????

matori

pre 7 godina

@Daleko je od Golfa,u svakom smislu..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (C i n i k, 23. februar 2017 20:02)

Naravno da je daleko...
Bolji je od Golfa, sigurno. (vozio i jedno i drugo sluzbeno...Ford bolji na putu, a i manje se kvari...)

hiavata

pre 7 godina

Bitan faktor je i na koji nacin se obrtni moment isporucuje. Kod ovog o kom sam pisao sve je OK do nekih 1800 obrtaja, potom oluja, auto kida prednje tockove kada se desi nagli priliv svog njegovog obrtnog momenta, a moderan dizel od 2000 kubika ga ima oho-ho, i taman kad se smiri i pocne da vuce onako kako ja to ocekujem, kod njega bude kraj jer udje u vise obrtaje, obrtni momenat padne a konja nema dovoljno da nastave galop. U Fokusu mislim da bi i 100Nm manje u odnosu na ono sto isporucuje 2.0tdci bilo sasvim OK, neka je i sporiji samo kada bi bilo sve mnogo linearnije. Zato sam i rekao u prethodnom komentaru da bi verovatno 1.5 turbo benzinac (za mene licno) verovatno bio bolji izbor sa nekih 250Nm, sto je vise nego dovoljno za auto ove klase.
(DC, 24. februar 2017 15:01)

Dizel 2.0 tdci 140ks sve do 4000 nema manje od 250nm obrtnog momenta. Taj osecaj da konja tj obrtnog momenta fali je samo subjektivan jer je pre toga mnogo veci obrtni moment. Ecoboost 1.5 (ili je bio 1.6) sam probao u focusu, i mada lepo ide tu eksplozivnost nema. Meni kod dizela posle svih ovih godina voznje vise fali ugladjenost, miran rad, manje cimanja pri kretanju i menjaju brzina. Kod dizela uvek imate osecaj da se opire visim obrtajima, da maltretirate motor. Ostaviti ga da radi na 3000 obrtaja zvuci kao mucenje, kod benzinca je to sve drugacije.

Milan

pre 7 godina

Ne volim ovaj auto iako nemam nista protv forda, jednostavno Focus III jeocajno odradjen (za razliku od II). Nikako ne stoji deo teksta da znate sta da ocekujete od sledece generacije, za Mondeo da ali ovaj focus je projektovan za sva trzista sveta aizgleda da smo mi evropljani bili na poslednjem mestu. Kinezima se mozda i svidja.
Pogledajte samo prvu fotografiju uz tekst (Focus III sa boka). Obratite paznju kako je zbog dizajna vozac pomeren potpuno u zadnju polovinu vozila, eto odgovora otkud na toliku duzinu prostor i gepek koji pristaju B segmentu.

treba dodati

pre 7 godina

ford deli prvo mesto sa opelom po enterijeru. zaista grozomorno uvek, u svim opcijama, sa svim doplatama. vozio sam fordove, 3 komada, 10 godina, u isto vreme vrlo je pouzdan auto, vrlo solidno ide, malo se kvari i nije skup za odrzavanje. ali svaki put kad sedenm u njega pozelim da izvrsim harakiri.

hiavata

pre 7 godina

(moron, 24. februar 2017 10:14)

Nisi u pravu za fordov 1.0 ecoboost. Treba imati u vidu da je cena sa tim motorom prilicno niska a verzija od 105ks koju sam probao u focusu i fiesti ide sasvim pristojno. Ono sto takodje ne treba zaboraviti je da je taj motor vrlo pouzdan, po svim testovima.

kele

pre 7 godina

(Glas razuma, 24. februar 2017 09:04)
U potpunosti se slažem. Pre nego sam kupio S-Max testirao sam komšijin Focus SW 2010.. Totalno razočaranje prostorom. Naprijed mjesta kao u Škodi city go. A centralni tunel žulja desno koljeno.

DC

pre 7 godina

@moron: Bitan faktor je i na koji nacin se obrtni moment isporucuje. Kod ovog o kom sam pisao sve je OK do nekih 1800 obrtaja, potom oluja, auto kida prednje tockove kada se desi nagli priliv svog njegovog obrtnog momenta, a moderan dizel od 2000 kubika ga ima oho-ho, i taman kad se smiri i pocne da vuce onako kako ja to ocekujem, kod njega bude kraj jer udje u vise obrtaje, obrtni momenat padne a konja nema dovoljno da nastave galop. U Fokusu mislim da bi i 100Nm manje u odnosu na ono sto isporucuje 2.0tdci bilo sasvim OK, neka je i sporiji samo kada bi bilo sve mnogo linearnije. Zato sam i rekao u prethodnom komentaru da bi verovatno 1.5 turbo benzinac (za mene licno) verovatno bio bolji izbor sa nekih 250Nm, sto je vise nego dovoljno za auto ove klase.

Syncro

pre 7 godina

Mk2.5 je ubjedljivo najljepsi Focus, a generalno druga generacija Focusa je odlican polovnjak. Izdrzljiva unutrasnjost, veoma upravljiv i stabilan, veliki prtljaznik, dobri motori. I sto je najvaznije, ne kosta puno. Moje preporuke.

NIKOLA

pre 7 godina

vozio polovan Ford sad vozim nov Ford,ovo je ok auto ali nije cena,za te pare imate ceed na sajamskom popustu 1.6 dizel 135 konja slične opreme.A što se tiče fokusa za malo dodaš i voziš 1.5 ecobust 150 konja, st line, i uživaš u vožnji ovo mi je više model od tačke a do tačke b i ko prelazi više km a onda imate još jednu zamku kad predjete 50000km ili dve godine počinjete do 100000 km ili još tri godine da učestvujete u eventualnoj popravci i to od 50 000 km do 60 0000km sa 10 posto pa 20 posto itd do 100000 ili maks 5 godina ukupno.Kod kie 7 godina ili 150000 i ne brigaj još 40 konja više.

Ivan

pre 7 godina

Ford je definitivno prošao svoje najbolje godine. Gledam dizajn ovog auta izvana 3, iznutra 2,5. Prostranost 2, prtljažnik 2, praktičnost 2, motor 4, vozne osobine 4,5, cijena za dizel 3. Prosjek svega 2,5 sa dizel motorom.
Ovo je najmanji auto u klasi po prostranosti kabine i prtljažnika. Preglednost mu je loša. Kada sam ga vozio poželio sam prednje parkirne senzore (to je jedini auto u kojem sam to zaželio).
Ovaj dizel je dobar iako rastošniji od konkurencije, a napustili su stari jer će kao napraviti bolji.
Vozio sam benzinca 1.0 sa 125 KS. Ide odlično mada mi se ne sviđa otpuštanje snage. Nikada ne znam koliko će povući pa stalno balansiram sa gasom. Inače ide odlično i troši 6,5l prosjek grad - otvoreno.

moron

pre 7 godina

Oni koji misle da bolji "performans" pruža benzinski 1,0 turbo od ovog TDCI 95, savetujem da pogledaju najpre malo na Ford.rs.
TDCI 95 ne ubrzava lošije, već pola sekunde bolje od 1,0 turbo sa 100 ks (koju uz to ima i 5MT), a ima bolji „moment“ ( 250Nm) ne samo od jačeg 1,0 turbo sa 125 ks (170Nm), već i od 1,5 turbo sa 150 ks (240Nm).
Snaga bez „dobrog momenta“ je ništa. Zato su dizeli dobri.
Ali je zato i jači 1,6 TDCI (120ks i 250 Nm) na neki način i loš, jer ima danas 1,6 dizela sa 120 ks koji imaju i 300-320Nm.

Da li se „isplati“ i kada kupiti dizel motor sa 4 cilindra (1,6 TDCI) umesto benzinca sa tri cilindra, to je već pitanje na koje ne postoji odgovor oko koga bi se ljudi složili.
Da, 1,0 turbo košta menja.
A od njega još manje košta bicikl ( ja ga zato i vozim, košta manje).
Ili, onog 1,0 turbo sa 125 ks ( sa tužnim ubrzanjem od 11,2 i 193 km i 170 Nm ) „razbije“ u svemu 1,2 e-THP sa 130 ks (9,6 i 207 km/h i 230 Nm ).
Vozite bicikl, ima i mnogo bolji "start&stop sistem.

DC

pre 7 godina

Focus Touring 2.0TDCi Geartronic, 2013. godiste, presao do sada nesto preko 60.000km. Nisam vlasnik ali ga znam jos malo pa kao da je moj. Potrosnja po bord kompjuteru se posle nekoliko meseci stabilizovala na 6-6,1 litara i ne pomera se. S obzirom da vozim visoko performantnog benzinca, za mene se ovaj Focus, ponesto zahvaljujuci dizel agregatu a ponajvise zbog Geartronica, ponasa vrlo ne-linearno i uopste ne uzivam vozeci ga. Upravljacki sistem takodje ne daje povratne informacije u meri u kojoj bih ja to voleo. Sa druge strane, ogibljenje je izuzetno odmereno. Licni utisak u pitanju enterijera - pre facelifta je bilo mnostvo dugmica koji meni nisu preterano smetali jer se u normalnom koriscenju upotrebljava samo jedan mali broj cija se pozicija brzo nauci. Vise mi smeta previse necitkih (sitno ispisanih) informacija na instrument tabli koje odvlace paznju. Svi strani testovi su puni hvale za njegove vozne karakterisitke, a ja samo mogu da se zapitam kakva mu je konkurencija. Mislim da je verovatno 1.5 turbo benzinac sa manualnim menjacom mnogo mnogo lepsi za voznju.

Glas razuma

pre 7 godina

Generalno sam fan Forda zbog voznih karakteristika iako ga nikada do sada nisam kupio a mislim i da neću skorije da se odlučim za taj brend. Jedna samo stvar mi nije jasna i ne mogu da ne podelim sa vama: auto gabaritnih dimenzija kao i komplet konkurencija u tom segmentu, +/- svi su tu negde, par cm levo/desno/gore/dole. Ford je uspeo sa tim istim dimenzijama da dobije najmanji prostor napred (vozač/suvozač), najmanji prostor pozadi (zadnja klupa) i najmanji prostor u prtljažniku (gepek)!? Kako li su to uspeli samo da znam ja i dalje ne verujem šta čitam...? Ja i dalje ne mogu da verujem - jer da su u gepeku izgubili a u kabini dobili ili obrnuto - bilo bi mi jasno, ovako - ne kapiram baš ništa...
Pozdrav svima od zbunjenog čitaoca

ivanž

pre 7 godina

Vozim C-MAX 2005 Ghia, 2.0 136KS. Auto prostran, odličan gepek, fabrički ksenoni, preglednost vrhunska, oprema solidna. Što se tiče motora, prejak, odličan, zanimljiv kao i prvog dana. Potrošnja 8-9 u gradu po hladnom vremenu. Jedina velika mana je što je relativno tvrd, oseća rupe, lažni osećaj velikog auta koji je u stvari focus platforma. Interesuje me da li su novi Fordovi udobniji i šta su uradili po tom pitanju?

slabočitamizmeđuredova

pre 7 godina

Nije mi jasna ova potrošnja. Imam korolu 2007., 1.6vvti, i prosečna potrošnja po bordu je 6.8l, metodom čep-čep nešto i manja. 80% vožnje mi je po BG. Verujem da moderniji benzinci, u toj klasi, troše manje. Ne vidim rezon u kupovini dizelaša. Benzin je jeftinije i čistije gorivo od dizela, motori su tiši, manje potencijalnih skupih kvarova. Jedina osetna prednost dizelaša je, ispada, taj obrtni moment. Nisam lenj na menjaču te mi ti Nm i ne znače puno.

Milos

pre 7 godina

"Prosek testa je iznosio 6,9 litara, što je dobar rezultat imajući u vidu da smo auto vozili po hladnom vremenu. Prosek po gradu kreće se između 6,2 i 7,9 litara, a pri konstantnih 120 km/h potrošnja iznosi oko 5,5 litara.

potrošnja (fabrička) 3,4/3,8/4,2 l/100 km"

Činjenica da je realna potrošnja, pa, još malo pa dva puta veća od fabričke ne podiže više niti jednu obrvu?

mup

pre 7 godina

Ko je skrenuo suma da iskešira pet hiljada više za dizela koji je po svemu lošiji od 1.0 benzinca od 100 ks. Imao sa sreću i zadovoljstvo da probam Fokusa sa tim motorom i još sam pod utiskom. 200 je dohvatio sa takvom lakoćom da sam potpuno zaboravio da je ispod haube trocilindraš male zapremine. Iskreno, dao bih mu prednost nad mnogim jačim motorima, a za razliku u ceni bih tim autom obišao Evropu uzduž i popreko.

laki78

pre 7 godina

Ispada onaj 1.0 turbo benzinac bolja kupovina zbog osetno nize cene.Mislim da razlika u potrosnji nije tolika da opravdava doplatu za uzimanje ovog dizela.

kost

pre 7 godina

Iz iskustva. Ovaj Ford ima manje prostora od konkurencije i naprijed i nazad, manji prtljaznik i katastrofalnu preglednost unazad. Dok su osjecaj za volanom, preciznost mjenjaca i volana i stabilnost na cesti fantastacni. A onaj se bavi krovnim sinama.

fordic

pre 7 godina

Ovaj enterijer, tj. centralna konzola i inst. tabla je cesto osporavana kako ima dugmice, kako je zastarela... Od kada se pojavila u Fordovim autima(Focus 3,C-max,Kuga 2...)na svakom sajmu sam odusevljen kada sednem u Forda. Imam utisak da je svaki milimetar pravljen po mojoj (i svacijoj) meri. Ergonomija, polozaj sedenja, visina i odnos vozaca prema prednjoj konzoli,polozaj menjaca... po meni perfektno. Da ne preteram, ali ja ni kod premium brendova nisam nasao tako ugodan i prijatan polozaj kao kod Fordova tih generacija. Nije vezano za Forda ali cisto moj utisak: izuzetno mi se polozaj svidja i kod novog Tusona, Espace-a, zadnjeg Sharana, Mazde 6...Nazalost,sve ovo mi je nedostupno i bice jos dugi niz godina

kele

pre 7 godina

Unutrašnjost najviše podsjeća na Kie i Hyundai od prije 6-7 godina. I zadnji kraj najružniji u segmentu. Sa druge strane, vozna dinamika najbolja u klasi. Ili barem među najboljim.

mister

pre 7 godina

Dobar automobil, i mislim da ne košta mnogo (oprema, 5 vrata, turbo dizel motor). Međutim, čitajući test čini mi se da je prilično žedan.

kide

pre 7 godina

Dobra mera za ulozeno dobijeno. Jedino je stvarno prevelika razlika izmedju dizela i benzinca. Inace po mom misljenju lepo odradjen restajling.

Gari

pre 7 godina

ovo ide kao mrtav konj na bilo kakvoj maloj uzbrdici, vozah ga od Minhena do Verone kao iznajmljen auto.... nula bodova, ne secam se da sam vozio tromiji auto

moron

pre 7 godina

Pozdravljam što ima 6MT uz dizel sa 95 ks. To me nervira kod najslabijeg dizela 308, što uz HDI 100 ide stari 5MT dugih hodova.

Kao i to što serijski ima "ćopavac" (retkost danas da je to bez doplate).

"Ne pozdravljam" što nije napisano da testirani Business paket serijski uopšte nema "uslikani radio" ( sa ekranom od 8", koji se doplaćuje 530 ), već ima samo 4,2“ TFT.

Dopada mi se dizajn "uslikanog" enterijera ( sa 4,2" ne ).

Ne volim ni to što karavan u prva tri peketa nema krovne šine. Glupost. Treba da kupim Focus Titanium da bih dobio krovne šine ...

Opet, Titanium ništa ne garantuje kod Forda i kupac lako može da se prevari ako se povede za tradicijom. Kupim danas S-max Titanium i za 35.240, a nema krovne šine :)

A kupim npr. bazni Galaxy u "klot" Trend paketu za 29.720 i dobijem krovne šine. E moj ford ...

moron

pre 7 godina

Pozdravljam što ima 6MT uz dizel sa 95 ks. To me nervira kod najslabijeg dizela 308, što uz HDI 100 ide stari 5MT dugih hodova.

Kao i to što serijski ima "ćopavac" (retkost danas da je to bez doplate).

"Ne pozdravljam" što nije napisano da testirani Business paket serijski uopšte nema "uslikani radio" ( sa ekranom od 8", koji se doplaćuje 530 ), već ima samo 4,2“ TFT.

Dopada mi se dizajn "uslikanog" enterijera ( sa 4,2" ne ).

Ne volim ni to što karavan u prva tri peketa nema krovne šine. Glupost. Treba da kupim Focus Titanium da bih dobio krovne šine ...

Opet, Titanium ništa ne garantuje kod Forda i kupac lako može da se prevari ako se povede za tradicijom. Kupim danas S-max Titanium i za 35.240, a nema krovne šine :)

A kupim npr. bazni Galaxy u "klot" Trend paketu za 29.720 i dobijem krovne šine. E moj ford ...

Milos

pre 7 godina

"Prosek testa je iznosio 6,9 litara, što je dobar rezultat imajući u vidu da smo auto vozili po hladnom vremenu. Prosek po gradu kreće se između 6,2 i 7,9 litara, a pri konstantnih 120 km/h potrošnja iznosi oko 5,5 litara.

potrošnja (fabrička) 3,4/3,8/4,2 l/100 km"

Činjenica da je realna potrošnja, pa, još malo pa dva puta veća od fabričke ne podiže više niti jednu obrvu?

kost

pre 7 godina

Iz iskustva. Ovaj Ford ima manje prostora od konkurencije i naprijed i nazad, manji prtljaznik i katastrofalnu preglednost unazad. Dok su osjecaj za volanom, preciznost mjenjaca i volana i stabilnost na cesti fantastacni. A onaj se bavi krovnim sinama.

Glas razuma

pre 7 godina

Generalno sam fan Forda zbog voznih karakteristika iako ga nikada do sada nisam kupio a mislim i da neću skorije da se odlučim za taj brend. Jedna samo stvar mi nije jasna i ne mogu da ne podelim sa vama: auto gabaritnih dimenzija kao i komplet konkurencija u tom segmentu, +/- svi su tu negde, par cm levo/desno/gore/dole. Ford je uspeo sa tim istim dimenzijama da dobije najmanji prostor napred (vozač/suvozač), najmanji prostor pozadi (zadnja klupa) i najmanji prostor u prtljažniku (gepek)!? Kako li su to uspeli samo da znam ja i dalje ne verujem šta čitam...? Ja i dalje ne mogu da verujem - jer da su u gepeku izgubili a u kabini dobili ili obrnuto - bilo bi mi jasno, ovako - ne kapiram baš ništa...
Pozdrav svima od zbunjenog čitaoca

slabočitamizmeđuredova

pre 7 godina

Nije mi jasna ova potrošnja. Imam korolu 2007., 1.6vvti, i prosečna potrošnja po bordu je 6.8l, metodom čep-čep nešto i manja. 80% vožnje mi je po BG. Verujem da moderniji benzinci, u toj klasi, troše manje. Ne vidim rezon u kupovini dizelaša. Benzin je jeftinije i čistije gorivo od dizela, motori su tiši, manje potencijalnih skupih kvarova. Jedina osetna prednost dizelaša je, ispada, taj obrtni moment. Nisam lenj na menjaču te mi ti Nm i ne znače puno.

mup

pre 7 godina

Ko je skrenuo suma da iskešira pet hiljada više za dizela koji je po svemu lošiji od 1.0 benzinca od 100 ks. Imao sa sreću i zadovoljstvo da probam Fokusa sa tim motorom i još sam pod utiskom. 200 je dohvatio sa takvom lakoćom da sam potpuno zaboravio da je ispod haube trocilindraš male zapremine. Iskreno, dao bih mu prednost nad mnogim jačim motorima, a za razliku u ceni bih tim autom obišao Evropu uzduž i popreko.

laki78

pre 7 godina

Ispada onaj 1.0 turbo benzinac bolja kupovina zbog osetno nize cene.Mislim da razlika u potrosnji nije tolika da opravdava doplatu za uzimanje ovog dizela.

matori

pre 7 godina

@Daleko je od Golfa,u svakom smislu..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (C i n i k, 23. februar 2017 20:02)

Naravno da je daleko...
Bolji je od Golfa, sigurno. (vozio i jedno i drugo sluzbeno...Ford bolji na putu, a i manje se kvari...)

Amfilohije

pre 7 godina

Ja bih i Yuga vozao da mi neko garantuje da se nece kvariti. Nas zeza licemjerje i sto necemo da priznamo da smo sirotinja koja gleda na svakom cosku da ustedi. Kao kod nas neko gleda performanse?????

fordic

pre 7 godina

Ovaj enterijer, tj. centralna konzola i inst. tabla je cesto osporavana kako ima dugmice, kako je zastarela... Od kada se pojavila u Fordovim autima(Focus 3,C-max,Kuga 2...)na svakom sajmu sam odusevljen kada sednem u Forda. Imam utisak da je svaki milimetar pravljen po mojoj (i svacijoj) meri. Ergonomija, polozaj sedenja, visina i odnos vozaca prema prednjoj konzoli,polozaj menjaca... po meni perfektno. Da ne preteram, ali ja ni kod premium brendova nisam nasao tako ugodan i prijatan polozaj kao kod Fordova tih generacija. Nije vezano za Forda ali cisto moj utisak: izuzetno mi se polozaj svidja i kod novog Tusona, Espace-a, zadnjeg Sharana, Mazde 6...Nazalost,sve ovo mi je nedostupno i bice jos dugi niz godina

kele

pre 7 godina

Unutrašnjost najviše podsjeća na Kie i Hyundai od prije 6-7 godina. I zadnji kraj najružniji u segmentu. Sa druge strane, vozna dinamika najbolja u klasi. Ili barem među najboljim.

Syncro

pre 7 godina

Mk2.5 je ubjedljivo najljepsi Focus, a generalno druga generacija Focusa je odlican polovnjak. Izdrzljiva unutrasnjost, veoma upravljiv i stabilan, veliki prtljaznik, dobri motori. I sto je najvaznije, ne kosta puno. Moje preporuke.

moron

pre 7 godina

Oni koji misle da bolji "performans" pruža benzinski 1,0 turbo od ovog TDCI 95, savetujem da pogledaju najpre malo na Ford.rs.
TDCI 95 ne ubrzava lošije, već pola sekunde bolje od 1,0 turbo sa 100 ks (koju uz to ima i 5MT), a ima bolji „moment“ ( 250Nm) ne samo od jačeg 1,0 turbo sa 125 ks (170Nm), već i od 1,5 turbo sa 150 ks (240Nm).
Snaga bez „dobrog momenta“ je ništa. Zato su dizeli dobri.
Ali je zato i jači 1,6 TDCI (120ks i 250 Nm) na neki način i loš, jer ima danas 1,6 dizela sa 120 ks koji imaju i 300-320Nm.

Da li se „isplati“ i kada kupiti dizel motor sa 4 cilindra (1,6 TDCI) umesto benzinca sa tri cilindra, to je već pitanje na koje ne postoji odgovor oko koga bi se ljudi složili.
Da, 1,0 turbo košta menja.
A od njega još manje košta bicikl ( ja ga zato i vozim, košta manje).
Ili, onog 1,0 turbo sa 125 ks ( sa tužnim ubrzanjem od 11,2 i 193 km i 170 Nm ) „razbije“ u svemu 1,2 e-THP sa 130 ks (9,6 i 207 km/h i 230 Nm ).
Vozite bicikl, ima i mnogo bolji "start&stop sistem.

kide

pre 7 godina

Dobra mera za ulozeno dobijeno. Jedino je stvarno prevelika razlika izmedju dizela i benzinca. Inace po mom misljenju lepo odradjen restajling.

ivanž

pre 7 godina

Vozim C-MAX 2005 Ghia, 2.0 136KS. Auto prostran, odličan gepek, fabrički ksenoni, preglednost vrhunska, oprema solidna. Što se tiče motora, prejak, odličan, zanimljiv kao i prvog dana. Potrošnja 8-9 u gradu po hladnom vremenu. Jedina velika mana je što je relativno tvrd, oseća rupe, lažni osećaj velikog auta koji je u stvari focus platforma. Interesuje me da li su novi Fordovi udobniji i šta su uradili po tom pitanju?

hiavata

pre 7 godina

Bitan faktor je i na koji nacin se obrtni moment isporucuje. Kod ovog o kom sam pisao sve je OK do nekih 1800 obrtaja, potom oluja, auto kida prednje tockove kada se desi nagli priliv svog njegovog obrtnog momenta, a moderan dizel od 2000 kubika ga ima oho-ho, i taman kad se smiri i pocne da vuce onako kako ja to ocekujem, kod njega bude kraj jer udje u vise obrtaje, obrtni momenat padne a konja nema dovoljno da nastave galop. U Fokusu mislim da bi i 100Nm manje u odnosu na ono sto isporucuje 2.0tdci bilo sasvim OK, neka je i sporiji samo kada bi bilo sve mnogo linearnije. Zato sam i rekao u prethodnom komentaru da bi verovatno 1.5 turbo benzinac (za mene licno) verovatno bio bolji izbor sa nekih 250Nm, sto je vise nego dovoljno za auto ove klase.
(DC, 24. februar 2017 15:01)

Dizel 2.0 tdci 140ks sve do 4000 nema manje od 250nm obrtnog momenta. Taj osecaj da konja tj obrtnog momenta fali je samo subjektivan jer je pre toga mnogo veci obrtni moment. Ecoboost 1.5 (ili je bio 1.6) sam probao u focusu, i mada lepo ide tu eksplozivnost nema. Meni kod dizela posle svih ovih godina voznje vise fali ugladjenost, miran rad, manje cimanja pri kretanju i menjaju brzina. Kod dizela uvek imate osecaj da se opire visim obrtajima, da maltretirate motor. Ostaviti ga da radi na 3000 obrtaja zvuci kao mucenje, kod benzinca je to sve drugacije.

hiavata

pre 7 godina

(moron, 24. februar 2017 10:14)

Nisi u pravu za fordov 1.0 ecoboost. Treba imati u vidu da je cena sa tim motorom prilicno niska a verzija od 105ks koju sam probao u focusu i fiesti ide sasvim pristojno. Ono sto takodje ne treba zaboraviti je da je taj motor vrlo pouzdan, po svim testovima.

Focus

pre 7 godina

Ma mana mu je sto nema lajsnu sa strane...
Mogu da potpisem da 90% ljudi koji ovde komentarisu Focus-a nikad nisu vozilu Forda, nego se po default-u u sve razumeju.

Ivan

pre 7 godina

Ford je definitivno prošao svoje najbolje godine. Gledam dizajn ovog auta izvana 3, iznutra 2,5. Prostranost 2, prtljažnik 2, praktičnost 2, motor 4, vozne osobine 4,5, cijena za dizel 3. Prosjek svega 2,5 sa dizel motorom.
Ovo je najmanji auto u klasi po prostranosti kabine i prtljažnika. Preglednost mu je loša. Kada sam ga vozio poželio sam prednje parkirne senzore (to je jedini auto u kojem sam to zaželio).
Ovaj dizel je dobar iako rastošniji od konkurencije, a napustili su stari jer će kao napraviti bolji.
Vozio sam benzinca 1.0 sa 125 KS. Ide odlično mada mi se ne sviđa otpuštanje snage. Nikada ne znam koliko će povući pa stalno balansiram sa gasom. Inače ide odlično i troši 6,5l prosjek grad - otvoreno.

mister

pre 7 godina

Dobar automobil, i mislim da ne košta mnogo (oprema, 5 vrata, turbo dizel motor). Međutim, čitajući test čini mi se da je prilično žedan.

DC

pre 7 godina

Focus Touring 2.0TDCi Geartronic, 2013. godiste, presao do sada nesto preko 60.000km. Nisam vlasnik ali ga znam jos malo pa kao da je moj. Potrosnja po bord kompjuteru se posle nekoliko meseci stabilizovala na 6-6,1 litara i ne pomera se. S obzirom da vozim visoko performantnog benzinca, za mene se ovaj Focus, ponesto zahvaljujuci dizel agregatu a ponajvise zbog Geartronica, ponasa vrlo ne-linearno i uopste ne uzivam vozeci ga. Upravljacki sistem takodje ne daje povratne informacije u meri u kojoj bih ja to voleo. Sa druge strane, ogibljenje je izuzetno odmereno. Licni utisak u pitanju enterijera - pre facelifta je bilo mnostvo dugmica koji meni nisu preterano smetali jer se u normalnom koriscenju upotrebljava samo jedan mali broj cija se pozicija brzo nauci. Vise mi smeta previse necitkih (sitno ispisanih) informacija na instrument tabli koje odvlace paznju. Svi strani testovi su puni hvale za njegove vozne karakterisitke, a ja samo mogu da se zapitam kakva mu je konkurencija. Mislim da je verovatno 1.5 turbo benzinac sa manualnim menjacom mnogo mnogo lepsi za voznju.

Gari

pre 7 godina

ovo ide kao mrtav konj na bilo kakvoj maloj uzbrdici, vozah ga od Minhena do Verone kao iznajmljen auto.... nula bodova, ne secam se da sam vozio tromiji auto

NIKOLA

pre 7 godina

vozio polovan Ford sad vozim nov Ford,ovo je ok auto ali nije cena,za te pare imate ceed na sajamskom popustu 1.6 dizel 135 konja slične opreme.A što se tiče fokusa za malo dodaš i voziš 1.5 ecobust 150 konja, st line, i uživaš u vožnji ovo mi je više model od tačke a do tačke b i ko prelazi više km a onda imate još jednu zamku kad predjete 50000km ili dve godine počinjete do 100000 km ili još tri godine da učestvujete u eventualnoj popravci i to od 50 000 km do 60 0000km sa 10 posto pa 20 posto itd do 100000 ili maks 5 godina ukupno.Kod kie 7 godina ili 150000 i ne brigaj još 40 konja više.

Milan

pre 7 godina

Ne volim ovaj auto iako nemam nista protv forda, jednostavno Focus III jeocajno odradjen (za razliku od II). Nikako ne stoji deo teksta da znate sta da ocekujete od sledece generacije, za Mondeo da ali ovaj focus je projektovan za sva trzista sveta aizgleda da smo mi evropljani bili na poslednjem mestu. Kinezima se mozda i svidja.
Pogledajte samo prvu fotografiju uz tekst (Focus III sa boka). Obratite paznju kako je zbog dizajna vozac pomeren potpuno u zadnju polovinu vozila, eto odgovora otkud na toliku duzinu prostor i gepek koji pristaju B segmentu.

treba dodati

pre 7 godina

ford deli prvo mesto sa opelom po enterijeru. zaista grozomorno uvek, u svim opcijama, sa svim doplatama. vozio sam fordove, 3 komada, 10 godina, u isto vreme vrlo je pouzdan auto, vrlo solidno ide, malo se kvari i nije skup za odrzavanje. ali svaki put kad sedenm u njega pozelim da izvrsim harakiri.

kele

pre 7 godina

(Glas razuma, 24. februar 2017 09:04)
U potpunosti se slažem. Pre nego sam kupio S-Max testirao sam komšijin Focus SW 2010.. Totalno razočaranje prostorom. Naprijed mjesta kao u Škodi city go. A centralni tunel žulja desno koljeno.

moron

pre 7 godina

(vlad, 8. mart 2017 11:43)
Naravno da svako ima pravo na svoje mišljenje.
Ako nije neprimereno da pitam, koji to brend si uzeo, a nudi bolju garanciju od forda?
Ne kažem da je garancija forda dobra ili najbolja (svašta o toj garanciji može da se pročita u komentarima). Samo pitam. Ako nije suviše indiskretno.

Mita

pre 4 godine

Koliko hejtera da ne poverujes,a osecam da u zivotu bolji auto od keca nisu vozili.Ovaj auto ima mane,kao i svaki,ali pogledajte strane testove,servo volan i kocnice su mu najbolje u klasi,34 m za 100km/h.Ja imam dizela od 120 ks,koji ide 200 km/h,a trosi 6 litara,a do 100 sprinta za 10 s,sa jednom od najboljih brzina prolaska kroz krivine.Kome je ovo malo neka uzme ST i RS.

DC

pre 7 godina

@moron: Bitan faktor je i na koji nacin se obrtni moment isporucuje. Kod ovog o kom sam pisao sve je OK do nekih 1800 obrtaja, potom oluja, auto kida prednje tockove kada se desi nagli priliv svog njegovog obrtnog momenta, a moderan dizel od 2000 kubika ga ima oho-ho, i taman kad se smiri i pocne da vuce onako kako ja to ocekujem, kod njega bude kraj jer udje u vise obrtaje, obrtni momenat padne a konja nema dovoljno da nastave galop. U Fokusu mislim da bi i 100Nm manje u odnosu na ono sto isporucuje 2.0tdci bilo sasvim OK, neka je i sporiji samo kada bi bilo sve mnogo linearnije. Zato sam i rekao u prethodnom komentaru da bi verovatno 1.5 turbo benzinac (za mene licno) verovatno bio bolji izbor sa nekih 250Nm, sto je vise nego dovoljno za auto ove klase.

Sokrat

pre 7 godina

A zimi, kad upalite auto i krenete da vozite, recimo gradsku voznju, kad pocne da radi grejanje? Posle 1-2 minuta ili posle 15 minuta (na prethodnoj generaciji), kad sam skoro stigao gde sam namerio? Moje najvece zamerke Fordu Focusu su prostor u kabini, nepostojeci prtljaznik, nikakvo grejanje i hladjenje (lose greje zimi i klima je neefikasna leti), nizak nivo kvaliteta materijala u kabini i relativno visok nivo buke u kabini. Dobro lezi na putu a dinamika voznje je od odvratne do fenomenalne, u zavisnosti od motora (i menjaca).

djolezloba

pre 7 godina

U pravu ste ljudi, dizajn je baš neupečatljiv. A pretendovao je da izgleda futuristički i moderno. Nekako je sve nabacano, da probaš olovkom da ga skiciraš ne bi mogao jer nema nijednu specifičnost.

Honda Civic iz 2005 ima vrhunski dizajn i ogroman gepek, mesta kol'ko hoćeš, tako da ove linije na Focusu zvane pokušaj transplatacije Zahe Hadid iz arhitekure na auto su malo nevešte.

Ali cena je stvarno ekstra, pogotovo što se dobija 1.0 TURBO benzinac, koji je bolji po karakteristikama od svih 1.6 benzinaca. Još je proglašen motorom godine! Ostali nude čak neke 1.4b ispod 100KS, pa to je malo i za B segment (imao sam clia 1.4b 98ks, mislim da bi sa 1.2 poludeo...). A šta bi tek neko ko je vozio turbo dizela.

Imam Focusa C-Max iz 2006, odličan je i nije tako tvrd (kao ostali Nemci), ali je spartanski - sedišta bez bočnih jastučića, ne možeš da se namestiš ali sam izdržao do mora bez bolova i slično, čudno, otprilike kao drvena stolica dobro oblikovana. Nema ništa specijalno, računar manje informacije od clia iz 2001, a opet sve je tu. Stvarno golf filozofija :)

moron

pre 7 godina

vlad, 7. mart 2017 15:28
Tebi je sa visinom od 170 cm focus napred "skučen"? Ja sa 192 cm lepo sednem napred. Za vozača dovoljno mesta i sve na dohvat ruke,tamo gde treba da bude.
Istina,pozadi nikako (čak ni u karavan). Gepek HB-a jeste mali za tu klasu, a kod karavana daleko od vodećih po tom pitanju u C segmentu.

vlad

pre 7 godina

Vozio probno (kao potencijalni kupac) focusa sa ecoboost 1.0 motorom, dakle auto ide kao vetar, kao zmaj, sa tim malim smešnim motorom i to mu je vanzemaljska prednost i lepota u tom živahnom malom motoru i ukupnoj ceni za takav auto za cca 12.000eur. to je odličan auto u tom cenovnom rangu! Svaka skuplja verzija focusa, uključujući i ovaj sa odličnim 1.5tdci dizelom je veoma loša kupovina zato što je skupa, skupa, skupa! Iako sam visok svega 170cm i nisam debeo, prostor u automobilu je skučen, veoma, a prtljažnik je čak bih rekao bezobrazno mali! Ko baš voli dizele dobiće makar za nijansu bolji agregat kod renaulta 1,5dci za prilično manje para, a ukupan utisak da bi npr megane slične cene bio bolja kupovina ...nudi svega više

vlad

pre 7 godina

moron, 8. mart 2017 09:39.. Pa da, veoma skučen mi je taj prostor u focusu! Taj "moćni rendžeri" dizajn gde je sve špicasto i zakrivljeno ka vozaču i suvozaču, sa sve debelim (i nekako visoko podignutim) centralnim stubom, mene to jako guši i davi, izaziva mi klaustrofobiju!
Kažem svoje mišljenje, auto ima puno kupaca pa pretpostavljam da se mnogima to dopada.
A verovarno da svaki auto kada se razapne prednje sedište tako da udari u zadnju klupu trebalo bi da ima dovoljno mesta za vozača u tom slučaju, ali ne znam, nikada nisam probao tako da vozim, jer to je onda valjda dvosed -kupe, a ne porodični auto?
Ponavljam svaka verzija fokusa sa dodatnim troškovima koja cenovno odskače od inicijalne (odlične) ponude od cca12.000eur je skupa, postoje odmah bolje varijante kupovine.. opet kažem to je moje skromno mišljenje, i ne bih nikada ušao u salon da gledam auto koji mi se ne sviđa i čiji kvalitet ne cenim, a fokusa sam bio provozao sa ozbiljnom namerom da ga kupim...uzeo sam neki drugi novi auto koji je za iste novce ponudio bolju ergonomiju, bolji motor, bolji prtljažni prostor, i bolju realnu garanciju...šta ću..

Nikola

pre 7 godina

Nije vezano za Forda ali cisto moj utisak: izuzetno mi se polozaj sedenja svidja i kod novog Tusona, Espace-a, zadnjeg Sharana, Mazde 6...Nazalost,sve ovo mi je nedostupno i bice jos dugi niz godina
(fordic, 23. februar 2017 18:22)

Za Mazdu 6 potpisujem. Vozim dizela sa 163 KS, spakovanih u 2.2l zapremine. Sportskijeg dizela nisam vozio u zivotu. Inace, vozim samo dizele. Volim karakter i zvuk danasnjih, modernih dizel motora.

Gari

pre 7 godina

ovo ide kao mrtav konj na bilo kakvoj maloj uzbrdici, vozah ga od Minhena do Verone kao iznajmljen auto.... nula bodova, ne secam se da sam vozio tromiji auto

treba dodati

pre 7 godina

ford deli prvo mesto sa opelom po enterijeru. zaista grozomorno uvek, u svim opcijama, sa svim doplatama. vozio sam fordove, 3 komada, 10 godina, u isto vreme vrlo je pouzdan auto, vrlo solidno ide, malo se kvari i nije skup za odrzavanje. ali svaki put kad sedenm u njega pozelim da izvrsim harakiri.

NIKOLA

pre 7 godina

vozio polovan Ford sad vozim nov Ford,ovo je ok auto ali nije cena,za te pare imate ceed na sajamskom popustu 1.6 dizel 135 konja slične opreme.A što se tiče fokusa za malo dodaš i voziš 1.5 ecobust 150 konja, st line, i uživaš u vožnji ovo mi je više model od tačke a do tačke b i ko prelazi više km a onda imate još jednu zamku kad predjete 50000km ili dve godine počinjete do 100000 km ili još tri godine da učestvujete u eventualnoj popravci i to od 50 000 km do 60 0000km sa 10 posto pa 20 posto itd do 100000 ili maks 5 godina ukupno.Kod kie 7 godina ili 150000 i ne brigaj još 40 konja više.

moron

pre 7 godina

Oni koji misle da bolji "performans" pruža benzinski 1,0 turbo od ovog TDCI 95, savetujem da pogledaju najpre malo na Ford.rs.
TDCI 95 ne ubrzava lošije, već pola sekunde bolje od 1,0 turbo sa 100 ks (koju uz to ima i 5MT), a ima bolji „moment“ ( 250Nm) ne samo od jačeg 1,0 turbo sa 125 ks (170Nm), već i od 1,5 turbo sa 150 ks (240Nm).
Snaga bez „dobrog momenta“ je ništa. Zato su dizeli dobri.
Ali je zato i jači 1,6 TDCI (120ks i 250 Nm) na neki način i loš, jer ima danas 1,6 dizela sa 120 ks koji imaju i 300-320Nm.

Da li se „isplati“ i kada kupiti dizel motor sa 4 cilindra (1,6 TDCI) umesto benzinca sa tri cilindra, to je već pitanje na koje ne postoji odgovor oko koga bi se ljudi složili.
Da, 1,0 turbo košta menja.
A od njega još manje košta bicikl ( ja ga zato i vozim, košta manje).
Ili, onog 1,0 turbo sa 125 ks ( sa tužnim ubrzanjem od 11,2 i 193 km i 170 Nm ) „razbije“ u svemu 1,2 e-THP sa 130 ks (9,6 i 207 km/h i 230 Nm ).
Vozite bicikl, ima i mnogo bolji "start&stop sistem.

Ivan

pre 7 godina

Ford je definitivno prošao svoje najbolje godine. Gledam dizajn ovog auta izvana 3, iznutra 2,5. Prostranost 2, prtljažnik 2, praktičnost 2, motor 4, vozne osobine 4,5, cijena za dizel 3. Prosjek svega 2,5 sa dizel motorom.
Ovo je najmanji auto u klasi po prostranosti kabine i prtljažnika. Preglednost mu je loša. Kada sam ga vozio poželio sam prednje parkirne senzore (to je jedini auto u kojem sam to zaželio).
Ovaj dizel je dobar iako rastošniji od konkurencije, a napustili su stari jer će kao napraviti bolji.
Vozio sam benzinca 1.0 sa 125 KS. Ide odlično mada mi se ne sviđa otpuštanje snage. Nikada ne znam koliko će povući pa stalno balansiram sa gasom. Inače ide odlično i troši 6,5l prosjek grad - otvoreno.

slabočitamizmeđuredova

pre 7 godina

Nije mi jasna ova potrošnja. Imam korolu 2007., 1.6vvti, i prosečna potrošnja po bordu je 6.8l, metodom čep-čep nešto i manja. 80% vožnje mi je po BG. Verujem da moderniji benzinci, u toj klasi, troše manje. Ne vidim rezon u kupovini dizelaša. Benzin je jeftinije i čistije gorivo od dizela, motori su tiši, manje potencijalnih skupih kvarova. Jedina osetna prednost dizelaša je, ispada, taj obrtni moment. Nisam lenj na menjaču te mi ti Nm i ne znače puno.

moron

pre 7 godina

Pozdravljam što ima 6MT uz dizel sa 95 ks. To me nervira kod najslabijeg dizela 308, što uz HDI 100 ide stari 5MT dugih hodova.

Kao i to što serijski ima "ćopavac" (retkost danas da je to bez doplate).

"Ne pozdravljam" što nije napisano da testirani Business paket serijski uopšte nema "uslikani radio" ( sa ekranom od 8", koji se doplaćuje 530 ), već ima samo 4,2“ TFT.

Dopada mi se dizajn "uslikanog" enterijera ( sa 4,2" ne ).

Ne volim ni to što karavan u prva tri peketa nema krovne šine. Glupost. Treba da kupim Focus Titanium da bih dobio krovne šine ...

Opet, Titanium ništa ne garantuje kod Forda i kupac lako može da se prevari ako se povede za tradicijom. Kupim danas S-max Titanium i za 35.240, a nema krovne šine :)

A kupim npr. bazni Galaxy u "klot" Trend paketu za 29.720 i dobijem krovne šine. E moj ford ...

Sokrat

pre 7 godina

A zimi, kad upalite auto i krenete da vozite, recimo gradsku voznju, kad pocne da radi grejanje? Posle 1-2 minuta ili posle 15 minuta (na prethodnoj generaciji), kad sam skoro stigao gde sam namerio? Moje najvece zamerke Fordu Focusu su prostor u kabini, nepostojeci prtljaznik, nikakvo grejanje i hladjenje (lose greje zimi i klima je neefikasna leti), nizak nivo kvaliteta materijala u kabini i relativno visok nivo buke u kabini. Dobro lezi na putu a dinamika voznje je od odvratne do fenomenalne, u zavisnosti od motora (i menjaca).

Milan

pre 7 godina

Ne volim ovaj auto iako nemam nista protv forda, jednostavno Focus III jeocajno odradjen (za razliku od II). Nikako ne stoji deo teksta da znate sta da ocekujete od sledece generacije, za Mondeo da ali ovaj focus je projektovan za sva trzista sveta aizgleda da smo mi evropljani bili na poslednjem mestu. Kinezima se mozda i svidja.
Pogledajte samo prvu fotografiju uz tekst (Focus III sa boka). Obratite paznju kako je zbog dizajna vozac pomeren potpuno u zadnju polovinu vozila, eto odgovora otkud na toliku duzinu prostor i gepek koji pristaju B segmentu.

mup

pre 7 godina

Ko je skrenuo suma da iskešira pet hiljada više za dizela koji je po svemu lošiji od 1.0 benzinca od 100 ks. Imao sa sreću i zadovoljstvo da probam Fokusa sa tim motorom i još sam pod utiskom. 200 je dohvatio sa takvom lakoćom da sam potpuno zaboravio da je ispod haube trocilindraš male zapremine. Iskreno, dao bih mu prednost nad mnogim jačim motorima, a za razliku u ceni bih tim autom obišao Evropu uzduž i popreko.

matori

pre 7 godina

@Daleko je od Golfa,u svakom smislu..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (C i n i k, 23. februar 2017 20:02)

Naravno da je daleko...
Bolji je od Golfa, sigurno. (vozio i jedno i drugo sluzbeno...Ford bolji na putu, a i manje se kvari...)

kost

pre 7 godina

Iz iskustva. Ovaj Ford ima manje prostora od konkurencije i naprijed i nazad, manji prtljaznik i katastrofalnu preglednost unazad. Dok su osjecaj za volanom, preciznost mjenjaca i volana i stabilnost na cesti fantastacni. A onaj se bavi krovnim sinama.

DC

pre 7 godina

Focus Touring 2.0TDCi Geartronic, 2013. godiste, presao do sada nesto preko 60.000km. Nisam vlasnik ali ga znam jos malo pa kao da je moj. Potrosnja po bord kompjuteru se posle nekoliko meseci stabilizovala na 6-6,1 litara i ne pomera se. S obzirom da vozim visoko performantnog benzinca, za mene se ovaj Focus, ponesto zahvaljujuci dizel agregatu a ponajvise zbog Geartronica, ponasa vrlo ne-linearno i uopste ne uzivam vozeci ga. Upravljacki sistem takodje ne daje povratne informacije u meri u kojoj bih ja to voleo. Sa druge strane, ogibljenje je izuzetno odmereno. Licni utisak u pitanju enterijera - pre facelifta je bilo mnostvo dugmica koji meni nisu preterano smetali jer se u normalnom koriscenju upotrebljava samo jedan mali broj cija se pozicija brzo nauci. Vise mi smeta previse necitkih (sitno ispisanih) informacija na instrument tabli koje odvlace paznju. Svi strani testovi su puni hvale za njegove vozne karakterisitke, a ja samo mogu da se zapitam kakva mu je konkurencija. Mislim da je verovatno 1.5 turbo benzinac sa manualnim menjacom mnogo mnogo lepsi za voznju.

vlad

pre 7 godina

moron, 8. mart 2017 09:39.. Pa da, veoma skučen mi je taj prostor u focusu! Taj "moćni rendžeri" dizajn gde je sve špicasto i zakrivljeno ka vozaču i suvozaču, sa sve debelim (i nekako visoko podignutim) centralnim stubom, mene to jako guši i davi, izaziva mi klaustrofobiju!
Kažem svoje mišljenje, auto ima puno kupaca pa pretpostavljam da se mnogima to dopada.
A verovarno da svaki auto kada se razapne prednje sedište tako da udari u zadnju klupu trebalo bi da ima dovoljno mesta za vozača u tom slučaju, ali ne znam, nikada nisam probao tako da vozim, jer to je onda valjda dvosed -kupe, a ne porodični auto?
Ponavljam svaka verzija fokusa sa dodatnim troškovima koja cenovno odskače od inicijalne (odlične) ponude od cca12.000eur je skupa, postoje odmah bolje varijante kupovine.. opet kažem to je moje skromno mišljenje, i ne bih nikada ušao u salon da gledam auto koji mi se ne sviđa i čiji kvalitet ne cenim, a fokusa sam bio provozao sa ozbiljnom namerom da ga kupim...uzeo sam neki drugi novi auto koji je za iste novce ponudio bolju ergonomiju, bolji motor, bolji prtljažni prostor, i bolju realnu garanciju...šta ću..

kele

pre 7 godina

Unutrašnjost najviše podsjeća na Kie i Hyundai od prije 6-7 godina. I zadnji kraj najružniji u segmentu. Sa druge strane, vozna dinamika najbolja u klasi. Ili barem među najboljim.

kele

pre 7 godina

(Glas razuma, 24. februar 2017 09:04)
U potpunosti se slažem. Pre nego sam kupio S-Max testirao sam komšijin Focus SW 2010.. Totalno razočaranje prostorom. Naprijed mjesta kao u Škodi city go. A centralni tunel žulja desno koljeno.

vlad

pre 7 godina

Vozio probno (kao potencijalni kupac) focusa sa ecoboost 1.0 motorom, dakle auto ide kao vetar, kao zmaj, sa tim malim smešnim motorom i to mu je vanzemaljska prednost i lepota u tom živahnom malom motoru i ukupnoj ceni za takav auto za cca 12.000eur. to je odličan auto u tom cenovnom rangu! Svaka skuplja verzija focusa, uključujući i ovaj sa odličnim 1.5tdci dizelom je veoma loša kupovina zato što je skupa, skupa, skupa! Iako sam visok svega 170cm i nisam debeo, prostor u automobilu je skučen, veoma, a prtljažnik je čak bih rekao bezobrazno mali! Ko baš voli dizele dobiće makar za nijansu bolji agregat kod renaulta 1,5dci za prilično manje para, a ukupan utisak da bi npr megane slične cene bio bolja kupovina ...nudi svega više

mister

pre 7 godina

Dobar automobil, i mislim da ne košta mnogo (oprema, 5 vrata, turbo dizel motor). Međutim, čitajući test čini mi se da je prilično žedan.

Milos

pre 7 godina

"Prosek testa je iznosio 6,9 litara, što je dobar rezultat imajući u vidu da smo auto vozili po hladnom vremenu. Prosek po gradu kreće se između 6,2 i 7,9 litara, a pri konstantnih 120 km/h potrošnja iznosi oko 5,5 litara.

potrošnja (fabrička) 3,4/3,8/4,2 l/100 km"

Činjenica da je realna potrošnja, pa, još malo pa dva puta veća od fabričke ne podiže više niti jednu obrvu?

Nikola

pre 7 godina

Nije vezano za Forda ali cisto moj utisak: izuzetno mi se polozaj sedenja svidja i kod novog Tusona, Espace-a, zadnjeg Sharana, Mazde 6...Nazalost,sve ovo mi je nedostupno i bice jos dugi niz godina
(fordic, 23. februar 2017 18:22)

Za Mazdu 6 potpisujem. Vozim dizela sa 163 KS, spakovanih u 2.2l zapremine. Sportskijeg dizela nisam vozio u zivotu. Inace, vozim samo dizele. Volim karakter i zvuk danasnjih, modernih dizel motora.

laki78

pre 7 godina

Ispada onaj 1.0 turbo benzinac bolja kupovina zbog osetno nize cene.Mislim da razlika u potrosnji nije tolika da opravdava doplatu za uzimanje ovog dizela.

djolezloba

pre 7 godina

U pravu ste ljudi, dizajn je baš neupečatljiv. A pretendovao je da izgleda futuristički i moderno. Nekako je sve nabacano, da probaš olovkom da ga skiciraš ne bi mogao jer nema nijednu specifičnost.

Honda Civic iz 2005 ima vrhunski dizajn i ogroman gepek, mesta kol'ko hoćeš, tako da ove linije na Focusu zvane pokušaj transplatacije Zahe Hadid iz arhitekure na auto su malo nevešte.

Ali cena je stvarno ekstra, pogotovo što se dobija 1.0 TURBO benzinac, koji je bolji po karakteristikama od svih 1.6 benzinaca. Još je proglašen motorom godine! Ostali nude čak neke 1.4b ispod 100KS, pa to je malo i za B segment (imao sam clia 1.4b 98ks, mislim da bi sa 1.2 poludeo...). A šta bi tek neko ko je vozio turbo dizela.

Imam Focusa C-Max iz 2006, odličan je i nije tako tvrd (kao ostali Nemci), ali je spartanski - sedišta bez bočnih jastučića, ne možeš da se namestiš ali sam izdržao do mora bez bolova i slično, čudno, otprilike kao drvena stolica dobro oblikovana. Nema ništa specijalno, računar manje informacije od clia iz 2001, a opet sve je tu. Stvarno golf filozofija :)

fordic

pre 7 godina

Ovaj enterijer, tj. centralna konzola i inst. tabla je cesto osporavana kako ima dugmice, kako je zastarela... Od kada se pojavila u Fordovim autima(Focus 3,C-max,Kuga 2...)na svakom sajmu sam odusevljen kada sednem u Forda. Imam utisak da je svaki milimetar pravljen po mojoj (i svacijoj) meri. Ergonomija, polozaj sedenja, visina i odnos vozaca prema prednjoj konzoli,polozaj menjaca... po meni perfektno. Da ne preteram, ali ja ni kod premium brendova nisam nasao tako ugodan i prijatan polozaj kao kod Fordova tih generacija. Nije vezano za Forda ali cisto moj utisak: izuzetno mi se polozaj svidja i kod novog Tusona, Espace-a, zadnjeg Sharana, Mazde 6...Nazalost,sve ovo mi je nedostupno i bice jos dugi niz godina

hiavata

pre 7 godina

(moron, 24. februar 2017 10:14)

Nisi u pravu za fordov 1.0 ecoboost. Treba imati u vidu da je cena sa tim motorom prilicno niska a verzija od 105ks koju sam probao u focusu i fiesti ide sasvim pristojno. Ono sto takodje ne treba zaboraviti je da je taj motor vrlo pouzdan, po svim testovima.

hiavata

pre 7 godina

Bitan faktor je i na koji nacin se obrtni moment isporucuje. Kod ovog o kom sam pisao sve je OK do nekih 1800 obrtaja, potom oluja, auto kida prednje tockove kada se desi nagli priliv svog njegovog obrtnog momenta, a moderan dizel od 2000 kubika ga ima oho-ho, i taman kad se smiri i pocne da vuce onako kako ja to ocekujem, kod njega bude kraj jer udje u vise obrtaje, obrtni momenat padne a konja nema dovoljno da nastave galop. U Fokusu mislim da bi i 100Nm manje u odnosu na ono sto isporucuje 2.0tdci bilo sasvim OK, neka je i sporiji samo kada bi bilo sve mnogo linearnije. Zato sam i rekao u prethodnom komentaru da bi verovatno 1.5 turbo benzinac (za mene licno) verovatno bio bolji izbor sa nekih 250Nm, sto je vise nego dovoljno za auto ove klase.
(DC, 24. februar 2017 15:01)

Dizel 2.0 tdci 140ks sve do 4000 nema manje od 250nm obrtnog momenta. Taj osecaj da konja tj obrtnog momenta fali je samo subjektivan jer je pre toga mnogo veci obrtni moment. Ecoboost 1.5 (ili je bio 1.6) sam probao u focusu, i mada lepo ide tu eksplozivnost nema. Meni kod dizela posle svih ovih godina voznje vise fali ugladjenost, miran rad, manje cimanja pri kretanju i menjaju brzina. Kod dizela uvek imate osecaj da se opire visim obrtajima, da maltretirate motor. Ostaviti ga da radi na 3000 obrtaja zvuci kao mucenje, kod benzinca je to sve drugacije.

kide

pre 7 godina

Dobra mera za ulozeno dobijeno. Jedino je stvarno prevelika razlika izmedju dizela i benzinca. Inace po mom misljenju lepo odradjen restajling.

Glas razuma

pre 7 godina

Generalno sam fan Forda zbog voznih karakteristika iako ga nikada do sada nisam kupio a mislim i da neću skorije da se odlučim za taj brend. Jedna samo stvar mi nije jasna i ne mogu da ne podelim sa vama: auto gabaritnih dimenzija kao i komplet konkurencija u tom segmentu, +/- svi su tu negde, par cm levo/desno/gore/dole. Ford je uspeo sa tim istim dimenzijama da dobije najmanji prostor napred (vozač/suvozač), najmanji prostor pozadi (zadnja klupa) i najmanji prostor u prtljažniku (gepek)!? Kako li su to uspeli samo da znam ja i dalje ne verujem šta čitam...? Ja i dalje ne mogu da verujem - jer da su u gepeku izgubili a u kabini dobili ili obrnuto - bilo bi mi jasno, ovako - ne kapiram baš ništa...
Pozdrav svima od zbunjenog čitaoca

DC

pre 7 godina

@moron: Bitan faktor je i na koji nacin se obrtni moment isporucuje. Kod ovog o kom sam pisao sve je OK do nekih 1800 obrtaja, potom oluja, auto kida prednje tockove kada se desi nagli priliv svog njegovog obrtnog momenta, a moderan dizel od 2000 kubika ga ima oho-ho, i taman kad se smiri i pocne da vuce onako kako ja to ocekujem, kod njega bude kraj jer udje u vise obrtaje, obrtni momenat padne a konja nema dovoljno da nastave galop. U Fokusu mislim da bi i 100Nm manje u odnosu na ono sto isporucuje 2.0tdci bilo sasvim OK, neka je i sporiji samo kada bi bilo sve mnogo linearnije. Zato sam i rekao u prethodnom komentaru da bi verovatno 1.5 turbo benzinac (za mene licno) verovatno bio bolji izbor sa nekih 250Nm, sto je vise nego dovoljno za auto ove klase.

Amfilohije

pre 7 godina

Ja bih i Yuga vozao da mi neko garantuje da se nece kvariti. Nas zeza licemjerje i sto necemo da priznamo da smo sirotinja koja gleda na svakom cosku da ustedi. Kao kod nas neko gleda performanse?????

ivanž

pre 7 godina

Vozim C-MAX 2005 Ghia, 2.0 136KS. Auto prostran, odličan gepek, fabrički ksenoni, preglednost vrhunska, oprema solidna. Što se tiče motora, prejak, odličan, zanimljiv kao i prvog dana. Potrošnja 8-9 u gradu po hladnom vremenu. Jedina velika mana je što je relativno tvrd, oseća rupe, lažni osećaj velikog auta koji je u stvari focus platforma. Interesuje me da li su novi Fordovi udobniji i šta su uradili po tom pitanju?

Syncro

pre 7 godina

Mk2.5 je ubjedljivo najljepsi Focus, a generalno druga generacija Focusa je odlican polovnjak. Izdrzljiva unutrasnjost, veoma upravljiv i stabilan, veliki prtljaznik, dobri motori. I sto je najvaznije, ne kosta puno. Moje preporuke.

moron

pre 7 godina

vlad, 7. mart 2017 15:28
Tebi je sa visinom od 170 cm focus napred "skučen"? Ja sa 192 cm lepo sednem napred. Za vozača dovoljno mesta i sve na dohvat ruke,tamo gde treba da bude.
Istina,pozadi nikako (čak ni u karavan). Gepek HB-a jeste mali za tu klasu, a kod karavana daleko od vodećih po tom pitanju u C segmentu.

Mita

pre 4 godine

Koliko hejtera da ne poverujes,a osecam da u zivotu bolji auto od keca nisu vozili.Ovaj auto ima mane,kao i svaki,ali pogledajte strane testove,servo volan i kocnice su mu najbolje u klasi,34 m za 100km/h.Ja imam dizela od 120 ks,koji ide 200 km/h,a trosi 6 litara,a do 100 sprinta za 10 s,sa jednom od najboljih brzina prolaska kroz krivine.Kome je ovo malo neka uzme ST i RS.

moron

pre 7 godina

(vlad, 8. mart 2017 11:43)
Naravno da svako ima pravo na svoje mišljenje.
Ako nije neprimereno da pitam, koji to brend si uzeo, a nudi bolju garanciju od forda?
Ne kažem da je garancija forda dobra ili najbolja (svašta o toj garanciji može da se pročita u komentarima). Samo pitam. Ako nije suviše indiskretno.

Focus

pre 7 godina

Ma mana mu je sto nema lajsnu sa strane...
Mogu da potpisem da 90% ljudi koji ovde komentarisu Focus-a nikad nisu vozilu Forda, nego se po default-u u sve razumeju.