Ponedeljak, 02.01.2017.

12:04

Reportaža: Ford KugAdventure

Izvor: B92

Reportaža: Ford KugAdventure IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

boris

pre 7 godina

Baš je zanima kako je flux došao do ovih procenara. Npr. na jednoj vrlo soft džipijadi na Staroj pre par godina Q5 na mnogim mestim nije hteo ni da krene. Kaškaji je bio pozitivno iznenađenje.
Inače kao neko ko je dugo "zloupotrebljavao" rav4 iz 2005. kao terenca, posle prelaska na LC-a mogu da potvrdim ono što sam i predpostavio: Svi ti tiguani, kuge, ravovi, frilenderi, foresteri ... su igračke. Mogu da pređu mnoge makadame, ali jedna ozbiljnija prepreka je kraj puta. Da se savremeno izrazim: ne ložite se.

moron

pre 7 godina

Dikh tu kava, 3. januar 2017 14:57
Kada ti "crkne ksenon" (npr. na neredizajniranoj oktaviji "Style"), zamenićeš "sijalicu". Verovatno je oko 100 eura.
Kada ti crkne LED far (ili samo LED dnevno svetlo, pa i ono "integrisano" u gore pomenutom ksenon faru),zamenićeš samo celi far. "U garanciji" će da pokrije garancija. Ali posle. Šta misliš, koliko je "naknadno" celi LED far? Ne mislim na polovan, sa oglasa.
Slažem se, inače, sa tobom da ne mora po automatizmu da znači da put bolje osvetljava LED ili ksenon (pa i banalni halogen). Sve zavisi od izvedbe konkretnog fara. I tu uporedni testovi farova naizgled znače. Ali, teško mogu da zamislim da mi finalni "tas na vagi" bude baš "kvalitet fara" (sa testa), jer mislim da, za moje želje, nema toliko uporedivih vozila po ostalim mojim "zadatim parametrima" da bih rekao sebi na kraju "potrage", primera radi: "Eh, neću panoramski 308 SW u LED izvedbi, već ću panoramski Leon karavan u LED izvedbi, a sve samo zato jer je LED na Leonu kvalitetniji". Na žalost (ili sreću), ta dva vozila su za mene neuporediva po drugim (za mene bitnijim) parametrima,tako da će LED u toj priči ostati nebitan (do njega neću ni stići).
Ali, ako mi neko kaže panoramski superb karavan drugi nivo, ja ću odmah da kažem "Vauuuuuuuuuu", mada nema LED, već "samo" ksenon. Jer ima trozonsku klimu :) A to znači da pri spoljnih -10, na dugim turama dok putnici spavaju, svako ima svoj ugodjaj.

targus

pre 7 godina

Svaki Ford od 2006-e do danas ima katastrofalan enterijer. Možda se to nekome dopada, meni ne. Pregršt jeftinih plastika, dugmića na pogrešnim mestima. Prvi put kad sam seo u fokusa 2012 pogubio sam se načisto, nisam znao kako da upalim zadnji brisač, resetujem kilometražu ... Spolja su fino dizajnirani
(Milutin, 04. januar 2017 08:13)

Sedi u mondeo mk4 i mk5 pa onda mozemo pricati o jeftinoj plastici.

NIKOLA

pre 7 godina

Pa sa cenama i nije baš tako, bila je Kuga za 17990 ali bela trend sa automatskom klimom i to je bila ponuda jeftinija od najeftinijeg dilera u Nemačkoj, ali samo bela i nema dodavanja opreme nego to ti je što ti je.E sad uporedjivati Tiguan sa Kugom je glupavo obzirom da se radi o manjem automobilu,sa novim Tiguanom ok, on je malo manji ali su sve u svemu tu su negde,medjutim to je novi model Tiguana i oko 5-6 somica je skuplji,a ova Kuga je redizajn modela iz 2012 godine.a te priče out road,kako da ne,to nikom ne pada napamet ni sa većim fensi SUV, kupi NIVU.

Milutin

pre 7 godina

Svaki Ford od 2006-e do danas ima katastrofalan enterijer. Možda se to nekome dopada, meni ne. Pregršt jeftinih plastika, dugmića na pogrešnim mestima. Prvi put kad sam seo u fokusa 2012 pogubio sam se načisto, nisam znao kako da upalim zadnji brisač, resetujem kilometražu ... Spolja su fino dizajnirani

Snake

pre 7 godina

Ne razumem zasto svi pljuju enterijer novih fordova, meni izgleda odlicno, sve na svom mestu, moderno, ne znam o cemu pricate? Do pre 10 godina smo vozili kante od juga, sad vam losa plastika u fordu. Pa focus mk1 ima kvatetniju plastiku od Passata b5.5 koja skripi i "drnda" na sve strane, rucice menjaca koja se sva oguli, prekidaca za svetla koji se takodje guli. Bitno samo da se pljuje.

dc

pre 7 godina

@Dikh tu kava: ECE regulativa 48 (međunarodni propis koji reguliše osvetljenje vozila i važi skoro svuda u svetu, posebno u Evropi) nalaže da svi farovi sa preko 2000 lumena moraju da imaju automatske perače, što imaju svi ksenoni koji su serijski ugrađeni u vozila pravljena za Evropsko tržište. To nemaju sva LED svetla, Kadjar je očiti primer, što znači da su njegovi farovi ispod gore navedenog limita. Zašto onda proizvođači prelaze na LED farove? Razloga ima više a jedan od njih je i manja cena, trebalo bi da traju mnogo duže, te smanjena potrošnja energije... Međutim govoreći striktno o snazi, redosled ide: halogena svetla, LED, pa na vrhu ksenon.

Ako dobro vidim

pre 7 godina

@maki
Moj utisak je da pokušavaju iskoristiti popularnost Focus serije (C-max) i Kugu ufurati na istom principu, ali samo 4x4.
Koncept je potpuno isti kao na C-max modelu, još da nam daju podatke o šasiji i vešanju, tek radi poređenja!?

badjura

pre 7 godina

У сваком случају Форд увек квалитетнији од конкурената,попут Фолксвагена и осталих канти!

flux

pre 7 godina

Mile, je l' ti to ozbiljno impliciras da je Ford Kuga auto za planinu? Daj čoveče mrzim taj Tiguan ali čak i on ima bolji 4x4 PD Kuge... Gledao i čitao sam testove ali isprobavao i sam sve to isto i došao sam do zaključka da Ford Kuga je najbolji SUV za asfalt ali isto tako najgori kad se sidje sa istog... Tiguan je 80% za asfalt, rav4 do poslednje generacije nekih 70% a sad je blizu Kuge... Neki koji stvarno mogu da se pohvale sta mogu van asfalta su LR Freelander, Subaru Forester i Audi Q5( samo što tek njega neće niko hteti da uprlja). To što neko misli da je Zlatibor planina na kojoj mogu da se vide mogućnosti džipa to nije moj problem samo da se ne iznose neke nebulozne tvrdnje.

Mile

pre 7 godina

@HH
Lakse je da ti pogledas link:http://carsalesbase.com/european-sales-2016-q1-q3-midsized-crossover-segment/
Ne volim da se pentram po planinama zimi

Dikh tu kava

pre 7 godina

(@Dikh tu kava: misliš na xenon ili halogena svetla? FYI, xenoni su i dalje skuplji jer zahtevaju automatsku nivelaciju i perače farova.)

Xenoni su takođe i dalje jači od LED.
(dc, 2. januar 2017 15:18)

Mislis na LED ili na halogene..? ;))

Ajmo ovako: ko je jaci, ne osvetljava uvek i bolje. Postoje uporedni testovi, pa neka svako izvuce svoj zakljucak. Ono sto ja znam, a ako je tacno da su kao sto kazes, xenoni skuplji, je da uvek vise zelim da imam "jeftinije" i manje komplikovane LED-ove, kad/ako dodje vreme za zamenu. Stavise, izgleda da su na istoj liniji razmisljanja i Renault (Kadjar ima LED), i Skoda (Octavia FL presla sa xenona na LED), i Hyundai (Tucson presao na LED, ix35 koliko se secam, imao xenone), i mnogi drugi..

"Akcijska cena je 19990, .."

Zeljno iscekujem ovakve komentare. Radi se o najflagrantnijem krsenju zakona, prosto jer drzava nema zelju ni interes da se izbori sa istim. Napisete npr. da je cena 27.999, da je "akcija" 24.570, a vi ste eto mnogo dobri, digli se raspolozeni, pa altruisticki prodajete za svega 19.990. Pri cemu nikad u zivotu niste imali nameru da prodate za 27.999, ali to se tesko dokazuje, pa vam se moze. Pri cemu dodatno ludilo: ako hocete na kredit, e onda nije vise 19.990, nego npr. 21990, a taj kredit se oglasava "0% kamate", i to na npr. 3 godine, a razlika od 2000 evra nikad objasnjena.. a nije kamata, jok, uopste..
Jedino sto je izvesno je da svakako ja ovo dzabe pisem, nema leka dok drzava ne kaze - dosta..

Boris

pre 7 godina

Meca GLK kada se vozi oko 90km/h troši manje od 5l, iskustveno. Zašto onda ne bi i ovaj Ford koji je lakši i sa manjim motorom? Mnogo toga zavisi od stila vožnje.
Mnogi to ne shvataju, ali SUVovi i džipovi se ne kupuju radi brze vožnje već udobnosti, prostora i prohodnosti. Osim par izuzetaka, ali oni su izuzeci za kompleksaše (eto i ja da etiketiram :) ).

Zvezdan

pre 7 godina

Auto je veoma naklonjen vozacu, mislim, motor, menjac, upravljanje... Ali "tradicionalno dobra ergonomija" je susta suprotnost istini. Ergonomija je kao "ciganska svadba", milion sljastecih Ratovi zvezda dugmica, za koje vam trebaju najmanje dva saputnika da vode racuna o tome...

dc

pre 7 godina

@Dikh tu kava: misliš na xenon ili halogena svetla? FYI, xenoni su i dalje skuplji jer zahtevaju automatsku nivelaciju i perače farova. Xenoni su takođe i dalje jači od LED.

maki

pre 7 godina

prva i predhodna Kuga lici na terenca, odisu snagom i sportom. Ovo sto sada rade sa maskom focusa i zadnjicom focusa c max je vis nego promaseno, kao veliki van :( Steta je.

Kobaja Grande

pre 7 godina

Cist bezobrazluk Grand Motorsa.
Kuga 1,5i turbo je do pre neki dan kostala 17.990eur, 2.0d je bio 19.990eur, a sada nakalemili jos 3-4 hiljadarke preko...uz to, Peugeot 3008 jaci i lepsi nego ikada, Kadjar startuje na 17.000eur, koreanci na 18.000...
Sve u svemu, Grand treba da se okane pustih zelja i da napravi akciju za Kuga 1,5dizel od 18.990eur. Redizajn sa cenama nema veze.

Andreja

pre 7 godina

Eksterijer je ok.Enterijer kukulele.Za mene nije prihvatljiva prednja tabla sa instrumentima.Izgleda kao u decijem vozilu.
Potrosnja ispod 5l????? Da,da,kako da ne.

Dikh tu kava

pre 7 godina

@ Ford

Je l bas toliko bilo tesko i skupo da se u restyled Kugu umesto xenona stave LED-ovi, posebno kad postaju standard..?

@ Grand M

Da li je realno da je za 1.5 Ecoboost 150 MPC EUR 27.710 (Bussines), a da je pre-restyle verzija Trend +, sa prilicno slicnom opremom, bila EUR 17.990?? Cak "akcijska" cena od EUR 24.210 je nista manje nego sumanuta.
Sta je s vama ljudi..?

Dikh tu kava

pre 7 godina

@ Ford

Je l bas toliko bilo tesko i skupo da se u restyled Kugu umesto xenona stave LED-ovi, posebno kad postaju standard..?

@ Grand M

Da li je realno da je za 1.5 Ecoboost 150 MPC EUR 27.710 (Bussines), a da je pre-restyle verzija Trend +, sa prilicno slicnom opremom, bila EUR 17.990?? Cak "akcijska" cena od EUR 24.210 je nista manje nego sumanuta.
Sta je s vama ljudi..?

Andreja

pre 7 godina

Eksterijer je ok.Enterijer kukulele.Za mene nije prihvatljiva prednja tabla sa instrumentima.Izgleda kao u decijem vozilu.
Potrosnja ispod 5l????? Da,da,kako da ne.

Dikh tu kava

pre 7 godina

(@Dikh tu kava: misliš na xenon ili halogena svetla? FYI, xenoni su i dalje skuplji jer zahtevaju automatsku nivelaciju i perače farova.)

Xenoni su takođe i dalje jači od LED.
(dc, 2. januar 2017 15:18)

Mislis na LED ili na halogene..? ;))

Ajmo ovako: ko je jaci, ne osvetljava uvek i bolje. Postoje uporedni testovi, pa neka svako izvuce svoj zakljucak. Ono sto ja znam, a ako je tacno da su kao sto kazes, xenoni skuplji, je da uvek vise zelim da imam "jeftinije" i manje komplikovane LED-ove, kad/ako dodje vreme za zamenu. Stavise, izgleda da su na istoj liniji razmisljanja i Renault (Kadjar ima LED), i Skoda (Octavia FL presla sa xenona na LED), i Hyundai (Tucson presao na LED, ix35 koliko se secam, imao xenone), i mnogi drugi..

"Akcijska cena je 19990, .."

Zeljno iscekujem ovakve komentare. Radi se o najflagrantnijem krsenju zakona, prosto jer drzava nema zelju ni interes da se izbori sa istim. Napisete npr. da je cena 27.999, da je "akcija" 24.570, a vi ste eto mnogo dobri, digli se raspolozeni, pa altruisticki prodajete za svega 19.990. Pri cemu nikad u zivotu niste imali nameru da prodate za 27.999, ali to se tesko dokazuje, pa vam se moze. Pri cemu dodatno ludilo: ako hocete na kredit, e onda nije vise 19.990, nego npr. 21990, a taj kredit se oglasava "0% kamate", i to na npr. 3 godine, a razlika od 2000 evra nikad objasnjena.. a nije kamata, jok, uopste..
Jedino sto je izvesno je da svakako ja ovo dzabe pisem, nema leka dok drzava ne kaze - dosta..

Kobaja Grande

pre 7 godina

Cist bezobrazluk Grand Motorsa.
Kuga 1,5i turbo je do pre neki dan kostala 17.990eur, 2.0d je bio 19.990eur, a sada nakalemili jos 3-4 hiljadarke preko...uz to, Peugeot 3008 jaci i lepsi nego ikada, Kadjar startuje na 17.000eur, koreanci na 18.000...
Sve u svemu, Grand treba da se okane pustih zelja i da napravi akciju za Kuga 1,5dizel od 18.990eur. Redizajn sa cenama nema veze.

Boris

pre 7 godina

Meca GLK kada se vozi oko 90km/h troši manje od 5l, iskustveno. Zašto onda ne bi i ovaj Ford koji je lakši i sa manjim motorom? Mnogo toga zavisi od stila vožnje.
Mnogi to ne shvataju, ali SUVovi i džipovi se ne kupuju radi brze vožnje već udobnosti, prostora i prohodnosti. Osim par izuzetaka, ali oni su izuzeci za kompleksaše (eto i ja da etiketiram :) ).

Zvezdan

pre 7 godina

Auto je veoma naklonjen vozacu, mislim, motor, menjac, upravljanje... Ali "tradicionalno dobra ergonomija" je susta suprotnost istini. Ergonomija je kao "ciganska svadba", milion sljastecih Ratovi zvezda dugmica, za koje vam trebaju najmanje dva saputnika da vode racuna o tome...

badjura

pre 7 godina

У сваком случају Форд увек квалитетнији од конкурената,попут Фолксвагена и осталих канти!

flux

pre 7 godina

Mile, je l' ti to ozbiljno impliciras da je Ford Kuga auto za planinu? Daj čoveče mrzim taj Tiguan ali čak i on ima bolji 4x4 PD Kuge... Gledao i čitao sam testove ali isprobavao i sam sve to isto i došao sam do zaključka da Ford Kuga je najbolji SUV za asfalt ali isto tako najgori kad se sidje sa istog... Tiguan je 80% za asfalt, rav4 do poslednje generacije nekih 70% a sad je blizu Kuge... Neki koji stvarno mogu da se pohvale sta mogu van asfalta su LR Freelander, Subaru Forester i Audi Q5( samo što tek njega neće niko hteti da uprlja). To što neko misli da je Zlatibor planina na kojoj mogu da se vide mogućnosti džipa to nije moj problem samo da se ne iznose neke nebulozne tvrdnje.

Snake

pre 7 godina

Ne razumem zasto svi pljuju enterijer novih fordova, meni izgleda odlicno, sve na svom mestu, moderno, ne znam o cemu pricate? Do pre 10 godina smo vozili kante od juga, sad vam losa plastika u fordu. Pa focus mk1 ima kvatetniju plastiku od Passata b5.5 koja skripi i "drnda" na sve strane, rucice menjaca koja se sva oguli, prekidaca za svetla koji se takodje guli. Bitno samo da se pljuje.

dc

pre 7 godina

@Dikh tu kava: ECE regulativa 48 (međunarodni propis koji reguliše osvetljenje vozila i važi skoro svuda u svetu, posebno u Evropi) nalaže da svi farovi sa preko 2000 lumena moraju da imaju automatske perače, što imaju svi ksenoni koji su serijski ugrađeni u vozila pravljena za Evropsko tržište. To nemaju sva LED svetla, Kadjar je očiti primer, što znači da su njegovi farovi ispod gore navedenog limita. Zašto onda proizvođači prelaze na LED farove? Razloga ima više a jedan od njih je i manja cena, trebalo bi da traju mnogo duže, te smanjena potrošnja energije... Međutim govoreći striktno o snazi, redosled ide: halogena svetla, LED, pa na vrhu ksenon.

NIKOLA

pre 7 godina

Pa sa cenama i nije baš tako, bila je Kuga za 17990 ali bela trend sa automatskom klimom i to je bila ponuda jeftinija od najeftinijeg dilera u Nemačkoj, ali samo bela i nema dodavanja opreme nego to ti je što ti je.E sad uporedjivati Tiguan sa Kugom je glupavo obzirom da se radi o manjem automobilu,sa novim Tiguanom ok, on je malo manji ali su sve u svemu tu su negde,medjutim to je novi model Tiguana i oko 5-6 somica je skuplji,a ova Kuga je redizajn modela iz 2012 godine.a te priče out road,kako da ne,to nikom ne pada napamet ni sa većim fensi SUV, kupi NIVU.

targus

pre 7 godina

Svaki Ford od 2006-e do danas ima katastrofalan enterijer. Možda se to nekome dopada, meni ne. Pregršt jeftinih plastika, dugmića na pogrešnim mestima. Prvi put kad sam seo u fokusa 2012 pogubio sam se načisto, nisam znao kako da upalim zadnji brisač, resetujem kilometražu ... Spolja su fino dizajnirani
(Milutin, 04. januar 2017 08:13)

Sedi u mondeo mk4 i mk5 pa onda mozemo pricati o jeftinoj plastici.

Milutin

pre 7 godina

Svaki Ford od 2006-e do danas ima katastrofalan enterijer. Možda se to nekome dopada, meni ne. Pregršt jeftinih plastika, dugmića na pogrešnim mestima. Prvi put kad sam seo u fokusa 2012 pogubio sam se načisto, nisam znao kako da upalim zadnji brisač, resetujem kilometražu ... Spolja su fino dizajnirani

moron

pre 7 godina

Dikh tu kava, 3. januar 2017 14:57
Kada ti "crkne ksenon" (npr. na neredizajniranoj oktaviji "Style"), zamenićeš "sijalicu". Verovatno je oko 100 eura.
Kada ti crkne LED far (ili samo LED dnevno svetlo, pa i ono "integrisano" u gore pomenutom ksenon faru),zamenićeš samo celi far. "U garanciji" će da pokrije garancija. Ali posle. Šta misliš, koliko je "naknadno" celi LED far? Ne mislim na polovan, sa oglasa.
Slažem se, inače, sa tobom da ne mora po automatizmu da znači da put bolje osvetljava LED ili ksenon (pa i banalni halogen). Sve zavisi od izvedbe konkretnog fara. I tu uporedni testovi farova naizgled znače. Ali, teško mogu da zamislim da mi finalni "tas na vagi" bude baš "kvalitet fara" (sa testa), jer mislim da, za moje želje, nema toliko uporedivih vozila po ostalim mojim "zadatim parametrima" da bih rekao sebi na kraju "potrage", primera radi: "Eh, neću panoramski 308 SW u LED izvedbi, već ću panoramski Leon karavan u LED izvedbi, a sve samo zato jer je LED na Leonu kvalitetniji". Na žalost (ili sreću), ta dva vozila su za mene neuporediva po drugim (za mene bitnijim) parametrima,tako da će LED u toj priči ostati nebitan (do njega neću ni stići).
Ali, ako mi neko kaže panoramski superb karavan drugi nivo, ja ću odmah da kažem "Vauuuuuuuuuu", mada nema LED, već "samo" ksenon. Jer ima trozonsku klimu :) A to znači da pri spoljnih -10, na dugim turama dok putnici spavaju, svako ima svoj ugodjaj.

maki

pre 7 godina

prva i predhodna Kuga lici na terenca, odisu snagom i sportom. Ovo sto sada rade sa maskom focusa i zadnjicom focusa c max je vis nego promaseno, kao veliki van :( Steta je.

dc

pre 7 godina

@Dikh tu kava: misliš na xenon ili halogena svetla? FYI, xenoni su i dalje skuplji jer zahtevaju automatsku nivelaciju i perače farova. Xenoni su takođe i dalje jači od LED.

boris

pre 7 godina

Baš je zanima kako je flux došao do ovih procenara. Npr. na jednoj vrlo soft džipijadi na Staroj pre par godina Q5 na mnogim mestim nije hteo ni da krene. Kaškaji je bio pozitivno iznenađenje.
Inače kao neko ko je dugo "zloupotrebljavao" rav4 iz 2005. kao terenca, posle prelaska na LC-a mogu da potvrdim ono što sam i predpostavio: Svi ti tiguani, kuge, ravovi, frilenderi, foresteri ... su igračke. Mogu da pređu mnoge makadame, ali jedna ozbiljnija prepreka je kraj puta. Da se savremeno izrazim: ne ložite se.

Ako dobro vidim

pre 7 godina

@maki
Moj utisak je da pokušavaju iskoristiti popularnost Focus serije (C-max) i Kugu ufurati na istom principu, ali samo 4x4.
Koncept je potpuno isti kao na C-max modelu, još da nam daju podatke o šasiji i vešanju, tek radi poređenja!?

Mile

pre 7 godina

@HH
Lakse je da ti pogledas link:http://carsalesbase.com/european-sales-2016-q1-q3-midsized-crossover-segment/
Ne volim da se pentram po planinama zimi

Andreja

pre 7 godina

Eksterijer je ok.Enterijer kukulele.Za mene nije prihvatljiva prednja tabla sa instrumentima.Izgleda kao u decijem vozilu.
Potrosnja ispod 5l????? Da,da,kako da ne.

Milutin

pre 7 godina

Svaki Ford od 2006-e do danas ima katastrofalan enterijer. Možda se to nekome dopada, meni ne. Pregršt jeftinih plastika, dugmića na pogrešnim mestima. Prvi put kad sam seo u fokusa 2012 pogubio sam se načisto, nisam znao kako da upalim zadnji brisač, resetujem kilometražu ... Spolja su fino dizajnirani

badjura

pre 7 godina

У сваком случају Форд увек квалитетнији од конкурената,попут Фолксвагена и осталих канти!

Dikh tu kava

pre 7 godina

@ Ford

Je l bas toliko bilo tesko i skupo da se u restyled Kugu umesto xenona stave LED-ovi, posebno kad postaju standard..?

@ Grand M

Da li je realno da je za 1.5 Ecoboost 150 MPC EUR 27.710 (Bussines), a da je pre-restyle verzija Trend +, sa prilicno slicnom opremom, bila EUR 17.990?? Cak "akcijska" cena od EUR 24.210 je nista manje nego sumanuta.
Sta je s vama ljudi..?

maki

pre 7 godina

prva i predhodna Kuga lici na terenca, odisu snagom i sportom. Ovo sto sada rade sa maskom focusa i zadnjicom focusa c max je vis nego promaseno, kao veliki van :( Steta je.

Zvezdan

pre 7 godina

Auto je veoma naklonjen vozacu, mislim, motor, menjac, upravljanje... Ali "tradicionalno dobra ergonomija" je susta suprotnost istini. Ergonomija je kao "ciganska svadba", milion sljastecih Ratovi zvezda dugmica, za koje vam trebaju najmanje dva saputnika da vode racuna o tome...

flux

pre 7 godina

Mile, je l' ti to ozbiljno impliciras da je Ford Kuga auto za planinu? Daj čoveče mrzim taj Tiguan ali čak i on ima bolji 4x4 PD Kuge... Gledao i čitao sam testove ali isprobavao i sam sve to isto i došao sam do zaključka da Ford Kuga je najbolji SUV za asfalt ali isto tako najgori kad se sidje sa istog... Tiguan je 80% za asfalt, rav4 do poslednje generacije nekih 70% a sad je blizu Kuge... Neki koji stvarno mogu da se pohvale sta mogu van asfalta su LR Freelander, Subaru Forester i Audi Q5( samo što tek njega neće niko hteti da uprlja). To što neko misli da je Zlatibor planina na kojoj mogu da se vide mogućnosti džipa to nije moj problem samo da se ne iznose neke nebulozne tvrdnje.

dc

pre 7 godina

@Dikh tu kava: misliš na xenon ili halogena svetla? FYI, xenoni su i dalje skuplji jer zahtevaju automatsku nivelaciju i perače farova. Xenoni su takođe i dalje jači od LED.

Kobaja Grande

pre 7 godina

Cist bezobrazluk Grand Motorsa.
Kuga 1,5i turbo je do pre neki dan kostala 17.990eur, 2.0d je bio 19.990eur, a sada nakalemili jos 3-4 hiljadarke preko...uz to, Peugeot 3008 jaci i lepsi nego ikada, Kadjar startuje na 17.000eur, koreanci na 18.000...
Sve u svemu, Grand treba da se okane pustih zelja i da napravi akciju za Kuga 1,5dizel od 18.990eur. Redizajn sa cenama nema veze.

Boris

pre 7 godina

Meca GLK kada se vozi oko 90km/h troši manje od 5l, iskustveno. Zašto onda ne bi i ovaj Ford koji je lakši i sa manjim motorom? Mnogo toga zavisi od stila vožnje.
Mnogi to ne shvataju, ali SUVovi i džipovi se ne kupuju radi brze vožnje već udobnosti, prostora i prohodnosti. Osim par izuzetaka, ali oni su izuzeci za kompleksaše (eto i ja da etiketiram :) ).

boris

pre 7 godina

Baš je zanima kako je flux došao do ovih procenara. Npr. na jednoj vrlo soft džipijadi na Staroj pre par godina Q5 na mnogim mestim nije hteo ni da krene. Kaškaji je bio pozitivno iznenađenje.
Inače kao neko ko je dugo "zloupotrebljavao" rav4 iz 2005. kao terenca, posle prelaska na LC-a mogu da potvrdim ono što sam i predpostavio: Svi ti tiguani, kuge, ravovi, frilenderi, foresteri ... su igračke. Mogu da pređu mnoge makadame, ali jedna ozbiljnija prepreka je kraj puta. Da se savremeno izrazim: ne ložite se.

Snake

pre 7 godina

Ne razumem zasto svi pljuju enterijer novih fordova, meni izgleda odlicno, sve na svom mestu, moderno, ne znam o cemu pricate? Do pre 10 godina smo vozili kante od juga, sad vam losa plastika u fordu. Pa focus mk1 ima kvatetniju plastiku od Passata b5.5 koja skripi i "drnda" na sve strane, rucice menjaca koja se sva oguli, prekidaca za svetla koji se takodje guli. Bitno samo da se pljuje.

targus

pre 7 godina

Svaki Ford od 2006-e do danas ima katastrofalan enterijer. Možda se to nekome dopada, meni ne. Pregršt jeftinih plastika, dugmića na pogrešnim mestima. Prvi put kad sam seo u fokusa 2012 pogubio sam se načisto, nisam znao kako da upalim zadnji brisač, resetujem kilometražu ... Spolja su fino dizajnirani
(Milutin, 04. januar 2017 08:13)

Sedi u mondeo mk4 i mk5 pa onda mozemo pricati o jeftinoj plastici.

Mile

pre 7 godina

@HH
Lakse je da ti pogledas link:http://carsalesbase.com/european-sales-2016-q1-q3-midsized-crossover-segment/
Ne volim da se pentram po planinama zimi

Dikh tu kava

pre 7 godina

(@Dikh tu kava: misliš na xenon ili halogena svetla? FYI, xenoni su i dalje skuplji jer zahtevaju automatsku nivelaciju i perače farova.)

Xenoni su takođe i dalje jači od LED.
(dc, 2. januar 2017 15:18)

Mislis na LED ili na halogene..? ;))

Ajmo ovako: ko je jaci, ne osvetljava uvek i bolje. Postoje uporedni testovi, pa neka svako izvuce svoj zakljucak. Ono sto ja znam, a ako je tacno da su kao sto kazes, xenoni skuplji, je da uvek vise zelim da imam "jeftinije" i manje komplikovane LED-ove, kad/ako dodje vreme za zamenu. Stavise, izgleda da su na istoj liniji razmisljanja i Renault (Kadjar ima LED), i Skoda (Octavia FL presla sa xenona na LED), i Hyundai (Tucson presao na LED, ix35 koliko se secam, imao xenone), i mnogi drugi..

"Akcijska cena je 19990, .."

Zeljno iscekujem ovakve komentare. Radi se o najflagrantnijem krsenju zakona, prosto jer drzava nema zelju ni interes da se izbori sa istim. Napisete npr. da je cena 27.999, da je "akcija" 24.570, a vi ste eto mnogo dobri, digli se raspolozeni, pa altruisticki prodajete za svega 19.990. Pri cemu nikad u zivotu niste imali nameru da prodate za 27.999, ali to se tesko dokazuje, pa vam se moze. Pri cemu dodatno ludilo: ako hocete na kredit, e onda nije vise 19.990, nego npr. 21990, a taj kredit se oglasava "0% kamate", i to na npr. 3 godine, a razlika od 2000 evra nikad objasnjena.. a nije kamata, jok, uopste..
Jedino sto je izvesno je da svakako ja ovo dzabe pisem, nema leka dok drzava ne kaze - dosta..

dc

pre 7 godina

@Dikh tu kava: ECE regulativa 48 (međunarodni propis koji reguliše osvetljenje vozila i važi skoro svuda u svetu, posebno u Evropi) nalaže da svi farovi sa preko 2000 lumena moraju da imaju automatske perače, što imaju svi ksenoni koji su serijski ugrađeni u vozila pravljena za Evropsko tržište. To nemaju sva LED svetla, Kadjar je očiti primer, što znači da su njegovi farovi ispod gore navedenog limita. Zašto onda proizvođači prelaze na LED farove? Razloga ima više a jedan od njih je i manja cena, trebalo bi da traju mnogo duže, te smanjena potrošnja energije... Međutim govoreći striktno o snazi, redosled ide: halogena svetla, LED, pa na vrhu ksenon.

NIKOLA

pre 7 godina

Pa sa cenama i nije baš tako, bila je Kuga za 17990 ali bela trend sa automatskom klimom i to je bila ponuda jeftinija od najeftinijeg dilera u Nemačkoj, ali samo bela i nema dodavanja opreme nego to ti je što ti je.E sad uporedjivati Tiguan sa Kugom je glupavo obzirom da se radi o manjem automobilu,sa novim Tiguanom ok, on je malo manji ali su sve u svemu tu su negde,medjutim to je novi model Tiguana i oko 5-6 somica je skuplji,a ova Kuga je redizajn modela iz 2012 godine.a te priče out road,kako da ne,to nikom ne pada napamet ni sa većim fensi SUV, kupi NIVU.

Ako dobro vidim

pre 7 godina

@maki
Moj utisak je da pokušavaju iskoristiti popularnost Focus serije (C-max) i Kugu ufurati na istom principu, ali samo 4x4.
Koncept je potpuno isti kao na C-max modelu, još da nam daju podatke o šasiji i vešanju, tek radi poređenja!?

moron

pre 7 godina

Dikh tu kava, 3. januar 2017 14:57
Kada ti "crkne ksenon" (npr. na neredizajniranoj oktaviji "Style"), zamenićeš "sijalicu". Verovatno je oko 100 eura.
Kada ti crkne LED far (ili samo LED dnevno svetlo, pa i ono "integrisano" u gore pomenutom ksenon faru),zamenićeš samo celi far. "U garanciji" će da pokrije garancija. Ali posle. Šta misliš, koliko je "naknadno" celi LED far? Ne mislim na polovan, sa oglasa.
Slažem se, inače, sa tobom da ne mora po automatizmu da znači da put bolje osvetljava LED ili ksenon (pa i banalni halogen). Sve zavisi od izvedbe konkretnog fara. I tu uporedni testovi farova naizgled znače. Ali, teško mogu da zamislim da mi finalni "tas na vagi" bude baš "kvalitet fara" (sa testa), jer mislim da, za moje želje, nema toliko uporedivih vozila po ostalim mojim "zadatim parametrima" da bih rekao sebi na kraju "potrage", primera radi: "Eh, neću panoramski 308 SW u LED izvedbi, već ću panoramski Leon karavan u LED izvedbi, a sve samo zato jer je LED na Leonu kvalitetniji". Na žalost (ili sreću), ta dva vozila su za mene neuporediva po drugim (za mene bitnijim) parametrima,tako da će LED u toj priči ostati nebitan (do njega neću ni stići).
Ali, ako mi neko kaže panoramski superb karavan drugi nivo, ja ću odmah da kažem "Vauuuuuuuuuu", mada nema LED, već "samo" ksenon. Jer ima trozonsku klimu :) A to znači da pri spoljnih -10, na dugim turama dok putnici spavaju, svako ima svoj ugodjaj.