Nedelja, 27.11.2016.

08:15

Sve što ste želeli da znate o gumama (2. deo)

Izvor: B92

Sve što ste želeli da znate o gumama (2. deo) IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

Haha

pre 7 godina

@(hiavata, 27. novembar 2016 17:08)

Imao sam na prethodnom autu 14ice 185/60 letnje Sava gume, zaboravio sam model, trajale su jednu sezonu! Da, samo jednu sezonu. Neravnomerno istrosene 3 gume, ostavio vulkanizeru da ih preproda, a ja zavrsio sa Savom za sva vremena! Stavio Kleber posle toga i sve normalno bilo, nikakvo neravnomerno trosenje niti kakvih problema. Sad koristim Dunlop letnje, wintera zimske, a sledece godine (sezone) uzimam nove zimske, najverovatnije michelin alpine, imam dovoljno vremena da odlucim.

Jamezdin

pre 7 godina

(boris, 28. novembar 2016 21)
Hvala na informacijama.Nisam znao da postoje takve gume.Sa svakavim sam vozio zimi i imam prilicno iskustva i zbog toga sam napisao da na ledu nista ne pomaze.Puno srece svim vozacima u ovim danima koji predstoje.

Hehe

pre 7 godina

Dzabe sve, eno kod megatrenda u NBG bilo jezero danima, nisu popravili odakle curi, danas zaledilo, padaju ljudi na pesackom kao kruske. Stao sam tu i da krenem, sa nekih 1800 obrtaja u jednom trenutku (benzinac), tockovi proklizavaju. Nekako sam krenuo sa bas slabim gasom. Jesu gume (wintera) 7 godina stare i ovo im je poslednja sezona kod mene, ali kad je led, malo sta pomaze.

svake prestupne godine po par dana

pre 7 godina

"Međutim, prave zimske gume su napravljene od mekše smeše, koja zadržava dobre karakteristike i kada temperatura ode daleko ispod nule, pri čemu karakteristična duboka šara pomaže da „kopaju“ kroz sneg i bolje „grebu“ po ledu."

Ovo kada temperatura ode daleko ispod nule, sneg i led, bude u Vojvodini onako kako sam napisao nick. A vise od pola tog perioda kad su obavezne zimske gume bude iznad 10 stepeni C.

betmen

pre 7 godina

@Bane

Svaka cast sto si ovo pomenuo da i drugi prime k znanju. Letnje vozim BF Goodrich, zimske Winter1. Na vlaznom kolovozu to je nebo i zemlja, BF su nemerljivo bolje. Sa druge strane Winter1 se odlicno ponasaju na snegu.

boris

pre 7 godina

@jamezdin pomenuta yokohama geolander i/t, naprimer.
Sećam se te zime kada sam je ptvi put montirao pa je odmah posle NG zaledila skoro cela Srbija. Putevi neočišćeni i prekriveni ledom, ćerkica u kantri klubu Babe. Niko nije uspeo kolima do samo kluba od leda. Ja dolazim bez problema i nailazim na poprečeni auto. Stajem na uzbrdici izlazim i shvatam da ne mogu da stojim na tom nagibu na ledu. Držeći se za auto (Rav4) nekao se dohvatim snega sa strane i odem po vozača da spusti nizbrdo auto (volvo) koji smeta. Otklizam do Rava, sedne u njega i krenem skoro kao da je suvo. Na donjem parkingu ostali Pajero i Land Criuser sa nekim univerzalnim gumama.
Tako da ima guma, ali treba znati odabrati i voziti. Držaće one, ali nema jurnjave. Prošle zime sneg, put za Valjevo od Lajkovca ženska na krovu u jarku. Kaže išla 50 pipnula kočnicu i završila tako. Verujem da nije brže jer ne bi bila nepovređena. Zato nema zavaravanja, kad je led oprezno, nema opuštanja, ali daleko od toga da je svejedno koje gume.
Sve što kažem ovde rezultat je ličnog iskustva.

Vozač

pre 7 godina

Gumu je gotovo ne moguće ugasiti ako se zapali...
(agent mahoun, 28. novembar 2016 03:09)
Auto put Bratstva i jedinstva,1989e, Michelin se zapalio, imao sam ručni aparat za gašenje požara, koji tada nije ni blizu bio obavezan i ugasio je.

Transformers

pre 7 godina

Postoje i one koje imaju odličnu smešu za led (osim onih sa spajkovima), kao što je bila yokohama geolander i/t (ice/teren) a koja se na žalost više ne uvozi.

Borise, ove godine sam kupio yokohamu geolander u Srbiji

ikikvo

pre 7 godina

Meni su sava intensa uhp jos u garanciji posle 10.000km predjenih pocele da tresu pri 90-100km/h. Posto sam pokusavao da balansiram kod 3 razlicita vulkanizera cuo sam da sava gume 17 cola redovno se reklamiraju dok ove manje nisu toliko lose. Na masini koja testira i pod opterecenjem gumu se ispostavilo da guma fabricki nije dobro odlivena. Uspeo sam da ih izbalansiram na kraju na prihvatljiv nivo ali na prolece kupujem nove. Garanciju naravno nisu uvazili jer je guma navodno neravnomerno potrosena, kao da je to moja krivica. Gume su kupljene kod beogume, koji me vise videti nece a to preporucujem svi prijatiljima i poznanicima. Ako nekog interesuju polovne 215/50/r17 malo presle ...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (hiavata, 27. novembar 2016 17:08)

Prijatelju,
potpuno ista situacija i kod mene. tkđ. beoguma, vintera 16"
Vec druge sezone se deformisala i pocela da trese, bio kod par vulkanizera i pomoci nema.

Jamezdin

pre 7 godina

M+S gume su dobre ako idete po blatu ili snegu, ali ne znači da će vam mnogo pomoći ako je tanak sloj snega na kolovozu ili led. 
One koje su dobre u tim uslovima obično imaju problem u dubljem snegu ili većem blatu. I ovde je stvar kompromisa. Mada su to uglavnom brige za offroad. 
Ko ne silazi sa asfalta nema dilemu - leti letnje zimi prave zimske.
(Boris, 27. novembar 2016 12:37)
Koje gume mogu da pomognu na ledu kad nemoze ni pesaka da ides?Pitanje za sve koji ste mu dali plus?Tu pomoci nema kad je led.Samo lanci ili carape za gume.Ili 20km/h i polako pod uslovom da je ravno da nema neka uzbrdica.

"ekserice"

pre 7 godina

Vozio sam veoma davno zimske "sa ekserima", Michelin XM+S200. To je takodje bila sitnoreckana zimska guma ( kao što su sve danas). Za led neprevazidjena. Pre toga sam zimi vozio Michelin XM+S100. Odlična takodje, ali "bez eksera".
Obe su imale brzinski inkeks Q (mislim, do 160 km/h), taman primereno maksimalnoj brzini tih kola.
Šteta što kod nas nisu danas dozvoljene. Kupio bih opet bez razmišljanja, sada vozim obični zimski Michelin Aplin. Ali, "plačem" za "eksericama".

pčelica Pavo

pre 7 godina

Koliko se brzo troše gume? Zavisi kako vozite.
Na prvih 150.000 km sam potpuno potrošio jedan fabrički set letnjih Michelin Energy Saver (zamenio sam ih na blizu predjenih 100.000 km (vožene su u kobinaciji sa zimskim), kada su "spale" na 3,4-4 mm), sadašnje letnje Michelin (tj. drugi letnji set) su mi trenutno na oko 5-5,5 mm, a prvi i jedini zimski set (Michelin) mi je na oko 6-6,5 mm.
Michelin je po meni jako dobra, trajna i jeftina guma, jer ću ovim tempom trošenja preći bar 180.000 km sa samo ukupno 3 seta (dva letnja i jedan zimski (od čega jedan fabrički letnji set)).
Na istovrsnom vozilu sam imao Bridgestone Turanzu,trošila se duplo brže od Michelina koji sam posle imao (Pilot Primacy).
Sad imam na drugom vozilu letnje Continental EcoContact i imam utisak da se takodje brže troše od Energy Saver-a. Za te zimske (GY UG9) ću tek da vidim kakve su (još snega videle nisu).
Moja topla preporuka je Michelin. Nije verovatno najbolja, ali sigurno nije ni najgora, a ni najskuplja. A koliko traju, ispadnu još i dosta jeftine.
Voleo bih da probam i onaj novi Michelin CrossClimate. Šteta što nemam treći set felni, inače bih uzeo te gume "za prelazni period" :)

boris

pre 7 godina

Minusi za podatak o datumu proizvodnje verovatno proističu iz činjenice da je to objašnjeno u prvom delu.

Inače ovi kojima zimske gume lošije koče po vlažnom od letnjih verovatno misle na one stare zimske zvane kramponke. One šarom najviše liče na MT gume (gume za blato), možda MS i daleko su od novih zimskih koje imaju dobru šaru i za odvod vode i mikrolamelice za povećanje prijanjanja na kolovozu sa tankim slojem snega/bljuzgavice i sl.
Postoje i one koje imaju odličnu smešu za led (osim onih sa spajkovima), kao što je bila yokohama geolander i/t (ice/teren) a koja se na žalost više ne uvozi.
U svakom slučaju zaista ne lupajte gluposti o štetnosti i nepotrebnosti zimskih guma. U Austriji ako učestvujete u saobraćajki a nemate zimske gume kazna je takva da više nikada neće poželeti tako nešto (meri se u hiljadama evra plus šteta). Mislite da su oni to stavili bez razloga?
Zato se i plašim ove zemlje, sve nadobudni stručnjaci, a najstrašnije je što i mene ugrožavaju svojim "ekspertskim" ponašanjem.

vlada

pre 7 godina

Vozim zimske cele godine i trose se 1 mm, na 10.000km.Svakih 5 god. novi komplet novih guma/Naravno kvalitet i cena novih guma su direktno povezane.

леле

pre 7 godina

Када упаднете у снег у улици која није очишћена, неће вам помоћи ама баш ни једна зимска гума. Према томе, купите најјефтиније ДВЕ (Само на погонскм точковима.), сходно потребама и то је то.

bole

pre 7 godina

Vozim već 5 godina m+s sa oznakom planine - i leti i zimi. Nisam primetio nikakve probleme u vožnji, niti pak da se gume troše leti.
Ko prelazi ispod 20.000 km godišnje, ne isplati mu se da kupuje dva kompleta. Za 5 godina gumama će ionako isteći rok trajanja. I naravno voziti propisanom brzinom!

moj Steva

pre 7 godina

Moj Steva ima zbilja fenomenalna M&S ili kako vi kazete "mud&snow". Elem kad Steva zajuri pa grune tim svojim "mudima-snova", ja svaki put vidim sve zvezde. Leti jos jace, nego zimi, tuce Steva sa M&S, mada vi kazete da M&S bolje funkcionise zimi nego leti. Bilo kako bilo, uleti i zimi ko leti, bez ikakve zadrske juri Steva gde god i kad god stigne. Hvala za objasnjenje, sad mi je sve jasno.

Pera Detlic

pre 7 godina

Na fiesti u originalu sam imao gume 185/55/14. Na istim felnama pasuje 175/65/14 koje su inace jeftinije za 3000-5000. Kao posledica toga primetio sam manju startnost automobila i kilometar sat i brzinometar lazu za 10%. Ako vozim 55km/h realno je 50 ,provereno sa gps i vozio uporedo sa drugarom. A i ruznije izgledaju ove vece gume . Nije lose da se zna ovo zbog policijskog radara.

Achitwn

pre 7 godina

оптимално решење за већину возача, јесу квалитетне all-season гуме неког реномираног произвођача и наравно увек прилагодити вожњу условима на путу.
(Урбанијак, 27. novembar 2016 13:59)
Ja jos od 93ce nikad nisam ni imao druge osim all season. Od 2005 stavljam samo Comtinental. Best performance and value for money. Da utvrdim koje da kupim, odem na tirerack.com i citam reviews. Odlican nacin da se dobije ideja o kvalitetu i ponasanju gume.

Achitwn

pre 7 godina

Sve što treb da znate jesu dimenzije vaših gima i felni (koje se mogu menjati)
(BG, 27. novembar 2016 13:21)
Nije bas tako jednostavno. Ja sam svijevremeno gteo na svom ML350 da sta im sire gume i tip u mercedesovom servisu mi je rekao da cu poremetiti traction control i ostale parametre koje komojuter koristi pri kontrolisanju opterecenja i proklizavanja individualnih tockova u toku voznje

neutralan nenavijac

pre 7 godina

Zimske gume su isto toliko opasne leti, koliko i letnje, zimi
(Bre, 27. novembar 2016 16:26)

Zapravo zimske su opasnije leti nego letnje zimi, ali po broju minusa koji si dobio ljudi to ne znaju. Naravno verovatno zato sto voze Winteru koja je očajna zimska guma.

Velja

pre 7 godina

O allseason gumama. Ima u zadnjem broju Auto Bilda test, Michelin, Kleber i Fulda su se potpuno približile performansama zimskim I letnjim gumama, Michelin bolji na suvom i mokrom, a Kleber i Fulda na snegu, ali razlika je samo u nijansama.

mikica

pre 7 godina

Niste napisali jos jednu bitnu informaciju. Na svakoj gumi imate oznaku DOD pa onda cetiri broja (npr.3816). Prva dva broja oznacavaju nedelju u godini, a druga dva godinu kada je guma proizvedena.
(info..., 27. novembar 2016 12:54)
Не знам чему минуси кад је човек потпуно у праву. Такође ћелаве гуме које су обновљене морају да имају натпис Retreated.

only fools & horses

pre 7 godina

@ Danas sam vozio sa novim zimskim gumama,i bila je neka kisa i udario sam kombi jer nisam mogao da ukocim vozilo pri brzini od oko 40-50 km/h. Samo umerena voznja i sve ce biti u redu.

Izguglajte malo testove raznih guma sa nemackih sajtova i videcete da su zimske gume bolje od letnjih samo na snegom pokrivenom putu, u svim ostalim zimskim uslovima, hladno i suvo, hladno i mokro, letnje gume su pokazale bolje rezultate u duzini kocenja, proklizavanja u krivini. Zato i niste uspeli da ukocite, jer zimska guma na vlaznom kolovozu pre proklizne od letnje gume.

Bane

pre 7 godina

@ katatonik

Ono sto malo ljudi zna, i zbog cega treba dobro pratiti testove guma jeste da je najveca slabost zimskih guma upravo na vlaznom kolovozu. Cak i pri hladnijem vremenu (ali ne previse hladnom) po kisi sigurnija je letnja, od zimske. Mnogim buget gumama nasi ljudi su generalno zadovoljni i neretko se kunu kako nikada nisu u snegu ostali zaglavljeni sa njima. I to je tacno, recimo nasa Wintera se odlicno ponasa po snegu, ali po kisi je kao na slicugama. Upravo prednost premijum guma, koje odnose pocetna mesta na testovima, se odnosi na cinjenicu da i na snegu i ledu ali i na vlaznom kolovozu zadrzavaju odlican grip, i zbog toga nesto jaca i cena a ne samo zbog brenda. Iz tog razloga, po kisi sa zimskim gumama poseban oprez

Dr. Pekar

pre 7 godina

@Boris. Država nikad nije ni dozvolila uvoz polovnih guma. Šta više zabranjen je. One ulaze u Srbiju kao reciklažni materijal, a mnogo češće zvanično nisu ni ušle. Tarifa na mađarskoj na granici je 200 eura da vozilo tipa kombi prodje bez kontrole. To važi za one koji se najave. Za ostale putnike (boraniju) se manje više poštuju pravila (trenira strogoća ).

Jednostavno, a teško izvodljivo

pre 7 godina

@ja sam

Kako čuvati skinute gume?
Jednostavno, kao i svaki gumeni proizvod. Dobro očistiti od blata ili druge nešistoće. Spolja (osim gazeće površine) namazati nekom zaštitnom kremom, najekonomičniji i najučinkovitiji je običan crni imalin (pasta za obuću). Iznutra obrisati vlažnom krpom, sačekati da se osuši i posuti malo talka (ili bilo kakavog pudera, ne smeta ni ako je parfimisan). Onda gume bez felni lagerovati uspravno, po mogućstvu na dve okrugle šipke koje su razmaknute otprilike 2/3 prečnika gume, i rotirati za 1/4 kruga svakih mesec dana. Gume na felnama lagerovati horizontalo jednu preko druge. PVC vreće u koje vulakanizeri pakuju skinute gume (ili cele točkove) služe samo za to da vam se ne isprlja gepek, odnosno sedišta, dok dovezete gume do mesta gde ćete ih lagerovati. Skladište za gume traži provetravanje, kao i zaštitu od direktnog uticaja sunca, kiše, snega, prekomerne vlage ili izvora toplote.

Mačak

pre 7 godina

@ cinik, potpisujem što si napisao.

Staviti polovne gume umesto više nego dobrih guma kao što su Tigar (Mišlin), Sava (Gudjer) je debilizam.

Stavio sam specifičnih dimenzija vintneru guma me je izašla oko 5000 dinara.

Darko

pre 7 godina

Alo, rodjaci. Ne mozete da vozite all-season gume na teritoriji kontinenta gde imate 4 godisnja doba jer taj materijal ne postoji koji bi se ponasao isto kada je temperatura -15 ili leti vruc asfalt +40! To je u Srbiji nemoguce. Manite se pricanja gluposti da vam se ne smeju ljudi. Voziti i krzati zimske gume na +40 je apsurd! Sravnite i isposnite gumu i krampone za dva meseca i umesto da iste gume vozite 4 sezne, vi to porubite za mesec-dva dana i opet sledece godine kupujete iste gume! Kupite 4 zimske i 4 letnje i trajace vam gume 5 godina! Ja zimske polovnjace kupio na pijaci za 20 evra komad, jedva da su presle 500 km, kao nove. 3 godine ih vozim i to aktivno samo zimi i krajem marta skidam cim temperatura predje 10+. Gume meke kao dusa, SAVA Eskimo S3+. Na mesec zimi idem sa njima. Policija treba zabraniti zimske gume leti jer kao na kackavalju da vozite!

hiavata

pre 7 godina

Samo nove gume su prava stvar. Polovne su za otpad. Standard nije toliko los da ljudi nemaju da kupe 4 nove gume svake 6 godine. Ja sam sada nabavio opet Winter 1 za zimu,bio sam i sa starim prezadovoljan,nisu skupe a veoma su dobre za nase uslove. Ali ok,ko mnogo putuje zumi ili cesto ide na planinu,kupuje skuplje,ko se uglavnom vozi po gradu,mislim da ce kvalitet Save ili Tigra biti sasvim ok. I naravno,cim krene prolece,skidajte zimske gume.
(C i n i k, 27. novembar 2016 14:32)

Meni su sava intensa uhp jos u garanciji posle 10.000km predjenih pocele da tresu pri 90-100km/h. Posto sam pokusavao da balansiram kod 3 razlicita vulkanizera cuo sam da sava gume 17 cola redovno se reklamiraju dok ove manje nisu toliko lose. Na masini koja testira i pod opterecenjem gumu se ispostavilo da guma fabricki nije dobro odlivena. Uspeo sam da ih izbalansiram na kraju na prihvatljiv nivo ali na prolece kupujem nove. Garanciju naravno nisu uvazili jer je guma navodno neravnomerno potrosena, kao da je to moja krivica. Gume su kupljene kod beogume, koji me vise videti nece a to preporucujem svi prijatiljima i poznanicima. Ako nekog interesuju polovne 215/50/r17 malo presle ...

Replay

pre 7 godina

@Bre
Vozio sam auto leti sa zimskim gumama, i to su bile na pola potrosene, auto je super isao. Jesu bile Michelin ali eto... Ipak je gore sa letnjim zimi nego obrnuto.

popeye

pre 7 godina

Овај што пита за чување гума, најбоље два сета фелни (нпр челичне зими, уштедећете их на монтажи), и онда није много битно како стоје (ако су на тамном и хладном). У супротном, кад су без фелни, не треба да се оптерећују теретом, ни да стоје наслагане једна на другу. Идеално да стоје усправно и окрећу се повремено (мада, за неки месец, неће им ништа бити?)

ludi milojko

pre 7 godina

za info - nije DOD nego DOT broj, a za ja sam- pored kesa za đubre treba da se okreću što češće da ne deformišu oblik..uraditi to kad god silaziš u podrum..što češće to bolje.

Algorithm

pre 7 godina

Radim u firmi koja svasta prodaje, od igle do lokomotive. Ali kada mi dodje kupac da mi soli pamet sta je m+s i sta on vozi i kako vozi, ja pozdravim i kazem "vidimo se sledece godine" pa neka on vozi zimske gume i leti, neka vozi i na felnama samo kad je glup. Ja imam 4 zimska tocka sa celicnim felnama, i 4 letnje gume sa alu-felnama. Felne kostaju 50 evra sve 4, namontiram zimske tockove sam i ne bacam pare kod vulkanizera osim kad zelim da balansiram posle nekih izmena. Glup plati 2 puta!

E90

pre 7 godina

I da imas celave, samo propisana brzina i rastojanje. Posto smo mi dzungla saobracaj, onda se moraju bacati pare na gume. I na prvu pomoc, koju ne smes da koristis i samo kod nas tako brzo kao istekne rok.

ms znacenje

pre 7 godina

M+S znaci da je povrsina kanala u odnosu na ceo gazeci sloj gume najmanje 20%. Znaci da su kanali malo veci i siri. Postoji zimska guma koja nije M+S i ona ima veci % dodirne povrsine a manje kanala izmedju. To je znacenje oznake M+S i nista vise od toga. Nema veze ni sa letom ni sa zimom nego samo sa % kanala na gazecem sloju.

C i n i k

pre 7 godina

Samo nove gume su prava stvar. Polovne su za otpad. Standard nije toliko los da ljudi nemaju da kupe 4 nove gume svake 6 godine. Ja sam sada nabavio opet Winter 1 za zimu,bio sam i sa starim prezadovoljan,nisu skupe a veoma su dobre za nase uslove. Ali ok,ko mnogo putuje zumi ili cesto ide na planinu,kupuje skuplje,ko se uglavnom vozi po gradu,mislim da ce kvalitet Save ili Tigra biti sasvim ok. I naravno,cim krene prolece,skidajte zimske gume.

BG

pre 7 godina

Želite da promenite gume i niste sigurni oko dimenzija novih ima odličnih aplikacija koje mogu da vam pomognu.

1. https://play.google.com/store/apps/details?id=net.stephenzone.tireexpert
2. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.aimenrg.tyrecalc

Sve što treb da znate jesu dimenzije vaših gima i felni (koje se mogu menjati)

Gospodjica

pre 7 godina

Evo ja cu da napišem komentar kao potpuni laik (mada makar znam da zamenim gumu, za ostalo tu je majstor). Oba teksta su vrlo korisna, pre svega me je zanimalo upravo na koji način birati gume, što sam i saznala. Kada ste počeli o alternativnim dimenzijama i karakteristikama motora, izgubila sam se potpuno :) volela bih da čujem o tome koja je razlika izmedju guma različitih proizvođača i eventualne preporuke (jer verujem da kao i sa svim ostalim proizvodima cena nije jedini reper). Pozdrav, a ja odoh da učim o delovima automobila (da ne bih saznala šta je alnaser tek kad crkne) :)

Урбанијак

pre 7 godina

Аутор текста из непознатих разлога је углавном негативно говорио о all-season пнеуматицима, као да иста врста проблема везана за непознанице о квалитету састава гуме не важи за летње и зимске.
Истина је да је идеално имати квалитетне летње и квалитетне зимске гуме, међутим обзиром на економску ситуацију и климатске прилике у Србији, оптимално решење за већину возача, јесу квалитетне all-season гуме неког реномираног произвођача и наравно увек прилагодити вожњу условима на путу.

Terminološka zbrka

pre 7 godina

Samo da napomenem da se oznaka "all season", koja datira iz relativno davnog vremena kada su se pojavile radijalne gume kao značajan napredak u odnosu na dijagonalne (sa dijagonalnom šarom) - još uvek može naći na običnim letnjim radijalnim pneumaticima. Zato su oznake MS ili M+S, i/ili simbol pahuljice snega, neophodne da bi pneumatik zaista imao namenu univerzalnog, letnje-zimskog (4-season, all-climate, all-weather itd).

info...

pre 7 godina

Niste napisali jos jednu bitnu informaciju. Na svakoj gumi imate oznaku DOD pa onda cetiri broja (npr.3816). Prva dva broja oznacavaju nedelju u godini, a druga dva godinu kada je guma proizvedena.

Boris

pre 7 godina

M+S gume su dobre ako idete po blatu ili snegu, ali ne znači da će vam mnogo pomoći ako je tanak sloj snega na kolovozu ili led.
One koje su dobre u tim uslovima obično imaju problem u dubljem snegu ili većem blatu. I ovde je stvar kompromisa. Mada su to uglavnom brige za offroad.
Ko ne silazi sa asfalta nema dilemu - leti letnje zimi prave zimske.

boris

pre 7 godina

Država da zabrani uvoz polovnih guma, to je zločin šta se radi, zbog toga nam deca na putevima ginu. Nemac nikad ne bi zamenio i skinuo gumu da valja da se razumemo, ili je stara ili za zamenu ili je neispravna zamenjena u garanciji ili je škart sa linije u fabrici, šta mislite da u Srbiju dolazi. Bolje su Tigrove nove gume nego najbolje Continental polovne. Inače baš sam pre neki dan čitao na Adac sajtu o gumama detaljno i testovima, Tigar je zauzeo sredinu u srednjoj ekonomskoj klasi guma što je super rezultat. Ljudi ne igrajte se životima svoje familije, najbližih. Mala je to cena koja Vas može skupo koštati.

ja sam

pre 7 godina

Kako pravilno čuvati gume koje smo skinuli sa auta. Ja ih konkretno stavljam u velike vrece (za smeće) i u garažu. Dali je to dovoljno ili ima još neka fora? :)

Student

pre 7 godina

Mislim da oni koji prelaze malu kilometražu, treba da kupuju kvalitetnije gume. Razlog je što jeftine posle tri godine postanu plastične, ispucaju, bez obzira što nisu puno prešle.

katatonia

pre 7 godina

Danas sam vozio sa novim zimskim gumama,i bila je neka kisa i udario sam kombi jer nisam mogao da ukocim vozilo pri brzini od oko 40-50 km/h. Samo umerena voznja i sve ce biti u redu.

ilovebigass

pre 7 godina

Svaka čast i za prošli i za ovaj deo :-) koristan tekst za svakog. Bilo bi lepo imati više ovakvih poučnih tekstova. Pozdrav

boris

pre 7 godina

Država da zabrani uvoz polovnih guma, to je zločin šta se radi, zbog toga nam deca na putevima ginu. Nemac nikad ne bi zamenio i skinuo gumu da valja da se razumemo, ili je stara ili za zamenu ili je neispravna zamenjena u garanciji ili je škart sa linije u fabrici, šta mislite da u Srbiju dolazi. Bolje su Tigrove nove gume nego najbolje Continental polovne. Inače baš sam pre neki dan čitao na Adac sajtu o gumama detaljno i testovima, Tigar je zauzeo sredinu u srednjoj ekonomskoj klasi guma što je super rezultat. Ljudi ne igrajte se životima svoje familije, najbližih. Mala je to cena koja Vas može skupo koštati.

C i n i k

pre 7 godina

Samo nove gume su prava stvar. Polovne su za otpad. Standard nije toliko los da ljudi nemaju da kupe 4 nove gume svake 6 godine. Ja sam sada nabavio opet Winter 1 za zimu,bio sam i sa starim prezadovoljan,nisu skupe a veoma su dobre za nase uslove. Ali ok,ko mnogo putuje zumi ili cesto ide na planinu,kupuje skuplje,ko se uglavnom vozi po gradu,mislim da ce kvalitet Save ili Tigra biti sasvim ok. I naravno,cim krene prolece,skidajte zimske gume.

Урбанијак

pre 7 godina

Аутор текста из непознатих разлога је углавном негативно говорио о all-season пнеуматицима, као да иста врста проблема везана за непознанице о квалитету састава гуме не важи за летње и зимске.
Истина је да је идеално имати квалитетне летње и квалитетне зимске гуме, међутим обзиром на економску ситуацију и климатске прилике у Србији, оптимално решење за већину возача, јесу квалитетне all-season гуме неког реномираног произвођача и наравно увек прилагодити вожњу условима на путу.

Gospodjica

pre 7 godina

Evo ja cu da napišem komentar kao potpuni laik (mada makar znam da zamenim gumu, za ostalo tu je majstor). Oba teksta su vrlo korisna, pre svega me je zanimalo upravo na koji način birati gume, što sam i saznala. Kada ste počeli o alternativnim dimenzijama i karakteristikama motora, izgubila sam se potpuno :) volela bih da čujem o tome koja je razlika izmedju guma različitih proizvođača i eventualne preporuke (jer verujem da kao i sa svim ostalim proizvodima cena nije jedini reper). Pozdrav, a ja odoh da učim o delovima automobila (da ne bih saznala šta je alnaser tek kad crkne) :)

ilovebigass

pre 7 godina

Svaka čast i za prošli i za ovaj deo :-) koristan tekst za svakog. Bilo bi lepo imati više ovakvih poučnih tekstova. Pozdrav

katatonia

pre 7 godina

Danas sam vozio sa novim zimskim gumama,i bila je neka kisa i udario sam kombi jer nisam mogao da ukocim vozilo pri brzini od oko 40-50 km/h. Samo umerena voznja i sve ce biti u redu.

ja sam

pre 7 godina

Kako pravilno čuvati gume koje smo skinuli sa auta. Ja ih konkretno stavljam u velike vrece (za smeće) i u garažu. Dali je to dovoljno ili ima još neka fora? :)

Student

pre 7 godina

Mislim da oni koji prelaze malu kilometražu, treba da kupuju kvalitetnije gume. Razlog je što jeftine posle tri godine postanu plastične, ispucaju, bez obzira što nisu puno prešle.

info...

pre 7 godina

Niste napisali jos jednu bitnu informaciju. Na svakoj gumi imate oznaku DOD pa onda cetiri broja (npr.3816). Prva dva broja oznacavaju nedelju u godini, a druga dva godinu kada je guma proizvedena.

Boris

pre 7 godina

M+S gume su dobre ako idete po blatu ili snegu, ali ne znači da će vam mnogo pomoći ako je tanak sloj snega na kolovozu ili led.
One koje su dobre u tim uslovima obično imaju problem u dubljem snegu ili većem blatu. I ovde je stvar kompromisa. Mada su to uglavnom brige za offroad.
Ko ne silazi sa asfalta nema dilemu - leti letnje zimi prave zimske.

ms znacenje

pre 7 godina

M+S znaci da je povrsina kanala u odnosu na ceo gazeci sloj gume najmanje 20%. Znaci da su kanali malo veci i siri. Postoji zimska guma koja nije M+S i ona ima veci % dodirne povrsine a manje kanala izmedju. To je znacenje oznake M+S i nista vise od toga. Nema veze ni sa letom ni sa zimom nego samo sa % kanala na gazecem sloju.

Algorithm

pre 7 godina

Radim u firmi koja svasta prodaje, od igle do lokomotive. Ali kada mi dodje kupac da mi soli pamet sta je m+s i sta on vozi i kako vozi, ja pozdravim i kazem "vidimo se sledece godine" pa neka on vozi zimske gume i leti, neka vozi i na felnama samo kad je glup. Ja imam 4 zimska tocka sa celicnim felnama, i 4 letnje gume sa alu-felnama. Felne kostaju 50 evra sve 4, namontiram zimske tockove sam i ne bacam pare kod vulkanizera osim kad zelim da balansiram posle nekih izmena. Glup plati 2 puta!

boris

pre 7 godina

Minusi za podatak o datumu proizvodnje verovatno proističu iz činjenice da je to objašnjeno u prvom delu.

Inače ovi kojima zimske gume lošije koče po vlažnom od letnjih verovatno misle na one stare zimske zvane kramponke. One šarom najviše liče na MT gume (gume za blato), možda MS i daleko su od novih zimskih koje imaju dobru šaru i za odvod vode i mikrolamelice za povećanje prijanjanja na kolovozu sa tankim slojem snega/bljuzgavice i sl.
Postoje i one koje imaju odličnu smešu za led (osim onih sa spajkovima), kao što je bila yokohama geolander i/t (ice/teren) a koja se na žalost više ne uvozi.
U svakom slučaju zaista ne lupajte gluposti o štetnosti i nepotrebnosti zimskih guma. U Austriji ako učestvujete u saobraćajki a nemate zimske gume kazna je takva da više nikada neće poželeti tako nešto (meri se u hiljadama evra plus šteta). Mislite da su oni to stavili bez razloga?
Zato se i plašim ove zemlje, sve nadobudni stručnjaci, a najstrašnije je što i mene ugrožavaju svojim "ekspertskim" ponašanjem.

Darko

pre 7 godina

Alo, rodjaci. Ne mozete da vozite all-season gume na teritoriji kontinenta gde imate 4 godisnja doba jer taj materijal ne postoji koji bi se ponasao isto kada je temperatura -15 ili leti vruc asfalt +40! To je u Srbiji nemoguce. Manite se pricanja gluposti da vam se ne smeju ljudi. Voziti i krzati zimske gume na +40 je apsurd! Sravnite i isposnite gumu i krampone za dva meseca i umesto da iste gume vozite 4 sezne, vi to porubite za mesec-dva dana i opet sledece godine kupujete iste gume! Kupite 4 zimske i 4 letnje i trajace vam gume 5 godina! Ja zimske polovnjace kupio na pijaci za 20 evra komad, jedva da su presle 500 km, kao nove. 3 godine ih vozim i to aktivno samo zimi i krajem marta skidam cim temperatura predje 10+. Gume meke kao dusa, SAVA Eskimo S3+. Na mesec zimi idem sa njima. Policija treba zabraniti zimske gume leti jer kao na kackavalju da vozite!

Bane

pre 7 godina

@ katatonik

Ono sto malo ljudi zna, i zbog cega treba dobro pratiti testove guma jeste da je najveca slabost zimskih guma upravo na vlaznom kolovozu. Cak i pri hladnijem vremenu (ali ne previse hladnom) po kisi sigurnija je letnja, od zimske. Mnogim buget gumama nasi ljudi su generalno zadovoljni i neretko se kunu kako nikada nisu u snegu ostali zaglavljeni sa njima. I to je tacno, recimo nasa Wintera se odlicno ponasa po snegu, ali po kisi je kao na slicugama. Upravo prednost premijum guma, koje odnose pocetna mesta na testovima, se odnosi na cinjenicu da i na snegu i ledu ali i na vlaznom kolovozu zadrzavaju odlican grip, i zbog toga nesto jaca i cena a ne samo zbog brenda. Iz tog razloga, po kisi sa zimskim gumama poseban oprez

hiavata

pre 7 godina

Samo nove gume su prava stvar. Polovne su za otpad. Standard nije toliko los da ljudi nemaju da kupe 4 nove gume svake 6 godine. Ja sam sada nabavio opet Winter 1 za zimu,bio sam i sa starim prezadovoljan,nisu skupe a veoma su dobre za nase uslove. Ali ok,ko mnogo putuje zumi ili cesto ide na planinu,kupuje skuplje,ko se uglavnom vozi po gradu,mislim da ce kvalitet Save ili Tigra biti sasvim ok. I naravno,cim krene prolece,skidajte zimske gume.
(C i n i k, 27. novembar 2016 14:32)

Meni su sava intensa uhp jos u garanciji posle 10.000km predjenih pocele da tresu pri 90-100km/h. Posto sam pokusavao da balansiram kod 3 razlicita vulkanizera cuo sam da sava gume 17 cola redovno se reklamiraju dok ove manje nisu toliko lose. Na masini koja testira i pod opterecenjem gumu se ispostavilo da guma fabricki nije dobro odlivena. Uspeo sam da ih izbalansiram na kraju na prihvatljiv nivo ali na prolece kupujem nove. Garanciju naravno nisu uvazili jer je guma navodno neravnomerno potrosena, kao da je to moja krivica. Gume su kupljene kod beogume, koji me vise videti nece a to preporucujem svi prijatiljima i poznanicima. Ako nekog interesuju polovne 215/50/r17 malo presle ...

Dr. Pekar

pre 7 godina

@Boris. Država nikad nije ni dozvolila uvoz polovnih guma. Šta više zabranjen je. One ulaze u Srbiju kao reciklažni materijal, a mnogo češće zvanično nisu ni ušle. Tarifa na mađarskoj na granici je 200 eura da vozilo tipa kombi prodje bez kontrole. To važi za one koji se najave. Za ostale putnike (boraniju) se manje više poštuju pravila (trenira strogoća ).

Jednostavno, a teško izvodljivo

pre 7 godina

@ja sam

Kako čuvati skinute gume?
Jednostavno, kao i svaki gumeni proizvod. Dobro očistiti od blata ili druge nešistoće. Spolja (osim gazeće površine) namazati nekom zaštitnom kremom, najekonomičniji i najučinkovitiji je običan crni imalin (pasta za obuću). Iznutra obrisati vlažnom krpom, sačekati da se osuši i posuti malo talka (ili bilo kakavog pudera, ne smeta ni ako je parfimisan). Onda gume bez felni lagerovati uspravno, po mogućstvu na dve okrugle šipke koje su razmaknute otprilike 2/3 prečnika gume, i rotirati za 1/4 kruga svakih mesec dana. Gume na felnama lagerovati horizontalo jednu preko druge. PVC vreće u koje vulakanizeri pakuju skinute gume (ili cele točkove) služe samo za to da vam se ne isprlja gepek, odnosno sedišta, dok dovezete gume do mesta gde ćete ih lagerovati. Skladište za gume traži provetravanje, kao i zaštitu od direktnog uticaja sunca, kiše, snega, prekomerne vlage ili izvora toplote.

mikica

pre 7 godina

Niste napisali jos jednu bitnu informaciju. Na svakoj gumi imate oznaku DOD pa onda cetiri broja (npr.3816). Prva dva broja oznacavaju nedelju u godini, a druga dva godinu kada je guma proizvedena.
(info..., 27. novembar 2016 12:54)
Не знам чему минуси кад је човек потпуно у праву. Такође ћелаве гуме које су обновљене морају да имају натпис Retreated.

neutralan nenavijac

pre 7 godina

Zimske gume su isto toliko opasne leti, koliko i letnje, zimi
(Bre, 27. novembar 2016 16:26)

Zapravo zimske su opasnije leti nego letnje zimi, ali po broju minusa koji si dobio ljudi to ne znaju. Naravno verovatno zato sto voze Winteru koja je očajna zimska guma.

bole

pre 7 godina

Vozim već 5 godina m+s sa oznakom planine - i leti i zimi. Nisam primetio nikakve probleme u vožnji, niti pak da se gume troše leti.
Ko prelazi ispod 20.000 km godišnje, ne isplati mu se da kupuje dva kompleta. Za 5 godina gumama će ionako isteći rok trajanja. I naravno voziti propisanom brzinom!

Velja

pre 7 godina

O allseason gumama. Ima u zadnjem broju Auto Bilda test, Michelin, Kleber i Fulda su se potpuno približile performansama zimskim I letnjim gumama, Michelin bolji na suvom i mokrom, a Kleber i Fulda na snegu, ali razlika je samo u nijansama.

Terminološka zbrka

pre 7 godina

Samo da napomenem da se oznaka "all season", koja datira iz relativno davnog vremena kada su se pojavile radijalne gume kao značajan napredak u odnosu na dijagonalne (sa dijagonalnom šarom) - još uvek može naći na običnim letnjim radijalnim pneumaticima. Zato su oznake MS ili M+S, i/ili simbol pahuljice snega, neophodne da bi pneumatik zaista imao namenu univerzalnog, letnje-zimskog (4-season, all-climate, all-weather itd).

moj Steva

pre 7 godina

Moj Steva ima zbilja fenomenalna M&S ili kako vi kazete "mud&snow". Elem kad Steva zajuri pa grune tim svojim "mudima-snova", ja svaki put vidim sve zvezde. Leti jos jace, nego zimi, tuce Steva sa M&S, mada vi kazete da M&S bolje funkcionise zimi nego leti. Bilo kako bilo, uleti i zimi ko leti, bez ikakve zadrske juri Steva gde god i kad god stigne. Hvala za objasnjenje, sad mi je sve jasno.

Vozač

pre 7 godina

Gumu je gotovo ne moguće ugasiti ako se zapali...
(agent mahoun, 28. novembar 2016 03:09)
Auto put Bratstva i jedinstva,1989e, Michelin se zapalio, imao sam ručni aparat za gašenje požara, koji tada nije ni blizu bio obavezan i ugasio je.

only fools & horses

pre 7 godina

@ Danas sam vozio sa novim zimskim gumama,i bila je neka kisa i udario sam kombi jer nisam mogao da ukocim vozilo pri brzini od oko 40-50 km/h. Samo umerena voznja i sve ce biti u redu.

Izguglajte malo testove raznih guma sa nemackih sajtova i videcete da su zimske gume bolje od letnjih samo na snegom pokrivenom putu, u svim ostalim zimskim uslovima, hladno i suvo, hladno i mokro, letnje gume su pokazale bolje rezultate u duzini kocenja, proklizavanja u krivini. Zato i niste uspeli da ukocite, jer zimska guma na vlaznom kolovozu pre proklizne od letnje gume.

BG

pre 7 godina

Želite da promenite gume i niste sigurni oko dimenzija novih ima odličnih aplikacija koje mogu da vam pomognu.

1. https://play.google.com/store/apps/details?id=net.stephenzone.tireexpert
2. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.aimenrg.tyrecalc

Sve što treb da znate jesu dimenzije vaših gima i felni (koje se mogu menjati)

Achitwn

pre 7 godina

Sve što treb da znate jesu dimenzije vaših gima i felni (koje se mogu menjati)
(BG, 27. novembar 2016 13:21)
Nije bas tako jednostavno. Ja sam svijevremeno gteo na svom ML350 da sta im sire gume i tip u mercedesovom servisu mi je rekao da cu poremetiti traction control i ostale parametre koje komojuter koristi pri kontrolisanju opterecenja i proklizavanja individualnih tockova u toku voznje

ikikvo

pre 7 godina

Meni su sava intensa uhp jos u garanciji posle 10.000km predjenih pocele da tresu pri 90-100km/h. Posto sam pokusavao da balansiram kod 3 razlicita vulkanizera cuo sam da sava gume 17 cola redovno se reklamiraju dok ove manje nisu toliko lose. Na masini koja testira i pod opterecenjem gumu se ispostavilo da guma fabricki nije dobro odlivena. Uspeo sam da ih izbalansiram na kraju na prihvatljiv nivo ali na prolece kupujem nove. Garanciju naravno nisu uvazili jer je guma navodno neravnomerno potrosena, kao da je to moja krivica. Gume su kupljene kod beogume, koji me vise videti nece a to preporucujem svi prijatiljima i poznanicima. Ako nekog interesuju polovne 215/50/r17 malo presle ...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (hiavata, 27. novembar 2016 17:08)

Prijatelju,
potpuno ista situacija i kod mene. tkđ. beoguma, vintera 16"
Vec druge sezone se deformisala i pocela da trese, bio kod par vulkanizera i pomoci nema.

E90

pre 7 godina

I da imas celave, samo propisana brzina i rastojanje. Posto smo mi dzungla saobracaj, onda se moraju bacati pare na gume. I na prvu pomoc, koju ne smes da koristis i samo kod nas tako brzo kao istekne rok.

Achitwn

pre 7 godina

оптимално решење за већину возача, јесу квалитетне all-season гуме неког реномираног произвођача и наравно увек прилагодити вожњу условима на путу.
(Урбанијак, 27. novembar 2016 13:59)
Ja jos od 93ce nikad nisam ni imao druge osim all season. Od 2005 stavljam samo Comtinental. Best performance and value for money. Da utvrdim koje da kupim, odem na tirerack.com i citam reviews. Odlican nacin da se dobije ideja o kvalitetu i ponasanju gume.

boris

pre 7 godina

@jamezdin pomenuta yokohama geolander i/t, naprimer.
Sećam se te zime kada sam je ptvi put montirao pa je odmah posle NG zaledila skoro cela Srbija. Putevi neočišćeni i prekriveni ledom, ćerkica u kantri klubu Babe. Niko nije uspeo kolima do samo kluba od leda. Ja dolazim bez problema i nailazim na poprečeni auto. Stajem na uzbrdici izlazim i shvatam da ne mogu da stojim na tom nagibu na ledu. Držeći se za auto (Rav4) nekao se dohvatim snega sa strane i odem po vozača da spusti nizbrdo auto (volvo) koji smeta. Otklizam do Rava, sedne u njega i krenem skoro kao da je suvo. Na donjem parkingu ostali Pajero i Land Criuser sa nekim univerzalnim gumama.
Tako da ima guma, ali treba znati odabrati i voziti. Držaće one, ali nema jurnjave. Prošle zime sneg, put za Valjevo od Lajkovca ženska na krovu u jarku. Kaže išla 50 pipnula kočnicu i završila tako. Verujem da nije brže jer ne bi bila nepovređena. Zato nema zavaravanja, kad je led oprezno, nema opuštanja, ali daleko od toga da je svejedno koje gume.
Sve što kažem ovde rezultat je ličnog iskustva.

pčelica Pavo

pre 7 godina

Koliko se brzo troše gume? Zavisi kako vozite.
Na prvih 150.000 km sam potpuno potrošio jedan fabrički set letnjih Michelin Energy Saver (zamenio sam ih na blizu predjenih 100.000 km (vožene su u kobinaciji sa zimskim), kada su "spale" na 3,4-4 mm), sadašnje letnje Michelin (tj. drugi letnji set) su mi trenutno na oko 5-5,5 mm, a prvi i jedini zimski set (Michelin) mi je na oko 6-6,5 mm.
Michelin je po meni jako dobra, trajna i jeftina guma, jer ću ovim tempom trošenja preći bar 180.000 km sa samo ukupno 3 seta (dva letnja i jedan zimski (od čega jedan fabrički letnji set)).
Na istovrsnom vozilu sam imao Bridgestone Turanzu,trošila se duplo brže od Michelina koji sam posle imao (Pilot Primacy).
Sad imam na drugom vozilu letnje Continental EcoContact i imam utisak da se takodje brže troše od Energy Saver-a. Za te zimske (GY UG9) ću tek da vidim kakve su (još snega videle nisu).
Moja topla preporuka je Michelin. Nije verovatno najbolja, ali sigurno nije ni najgora, a ni najskuplja. A koliko traju, ispadnu još i dosta jeftine.
Voleo bih da probam i onaj novi Michelin CrossClimate. Šteta što nemam treći set felni, inače bih uzeo te gume "za prelazni period" :)

Mačak

pre 7 godina

@ cinik, potpisujem što si napisao.

Staviti polovne gume umesto više nego dobrih guma kao što su Tigar (Mišlin), Sava (Gudjer) je debilizam.

Stavio sam specifičnih dimenzija vintneru guma me je izašla oko 5000 dinara.

Jamezdin

pre 7 godina

M+S gume su dobre ako idete po blatu ili snegu, ali ne znači da će vam mnogo pomoći ako je tanak sloj snega na kolovozu ili led. 
One koje su dobre u tim uslovima obično imaju problem u dubljem snegu ili većem blatu. I ovde je stvar kompromisa. Mada su to uglavnom brige za offroad. 
Ko ne silazi sa asfalta nema dilemu - leti letnje zimi prave zimske.
(Boris, 27. novembar 2016 12:37)
Koje gume mogu da pomognu na ledu kad nemoze ni pesaka da ides?Pitanje za sve koji ste mu dali plus?Tu pomoci nema kad je led.Samo lanci ili carape za gume.Ili 20km/h i polako pod uslovom da je ravno da nema neka uzbrdica.

ludi milojko

pre 7 godina

za info - nije DOD nego DOT broj, a za ja sam- pored kesa za đubre treba da se okreću što češće da ne deformišu oblik..uraditi to kad god silaziš u podrum..što češće to bolje.

popeye

pre 7 godina

Овај што пита за чување гума, најбоље два сета фелни (нпр челичне зими, уштедећете их на монтажи), и онда није много битно како стоје (ако су на тамном и хладном). У супротном, кад су без фелни, не треба да се оптерећују теретом, ни да стоје наслагане једна на другу. Идеално да стоје усправно и окрећу се повремено (мада, за неки месец, неће им ништа бити?)

vlada

pre 7 godina

Vozim zimske cele godine i trose se 1 mm, na 10.000km.Svakih 5 god. novi komplet novih guma/Naravno kvalitet i cena novih guma su direktno povezane.

"ekserice"

pre 7 godina

Vozio sam veoma davno zimske "sa ekserima", Michelin XM+S200. To je takodje bila sitnoreckana zimska guma ( kao što su sve danas). Za led neprevazidjena. Pre toga sam zimi vozio Michelin XM+S100. Odlična takodje, ali "bez eksera".
Obe su imale brzinski inkeks Q (mislim, do 160 km/h), taman primereno maksimalnoj brzini tih kola.
Šteta što kod nas nisu danas dozvoljene. Kupio bih opet bez razmišljanja, sada vozim obični zimski Michelin Aplin. Ali, "plačem" za "eksericama".

Replay

pre 7 godina

@Bre
Vozio sam auto leti sa zimskim gumama, i to su bile na pola potrosene, auto je super isao. Jesu bile Michelin ali eto... Ipak je gore sa letnjim zimi nego obrnuto.

Transformers

pre 7 godina

Postoje i one koje imaju odličnu smešu za led (osim onih sa spajkovima), kao što je bila yokohama geolander i/t (ice/teren) a koja se na žalost više ne uvozi.

Borise, ove godine sam kupio yokohamu geolander u Srbiji

Haha

pre 7 godina

@(hiavata, 27. novembar 2016 17:08)

Imao sam na prethodnom autu 14ice 185/60 letnje Sava gume, zaboravio sam model, trajale su jednu sezonu! Da, samo jednu sezonu. Neravnomerno istrosene 3 gume, ostavio vulkanizeru da ih preproda, a ja zavrsio sa Savom za sva vremena! Stavio Kleber posle toga i sve normalno bilo, nikakvo neravnomerno trosenje niti kakvih problema. Sad koristim Dunlop letnje, wintera zimske, a sledece godine (sezone) uzimam nove zimske, najverovatnije michelin alpine, imam dovoljno vremena da odlucim.

леле

pre 7 godina

Када упаднете у снег у улици која није очишћена, неће вам помоћи ама баш ни једна зимска гума. Према томе, купите најјефтиније ДВЕ (Само на погонскм точковима.), сходно потребама и то је то.

svake prestupne godine po par dana

pre 7 godina

"Međutim, prave zimske gume su napravljene od mekše smeše, koja zadržava dobre karakteristike i kada temperatura ode daleko ispod nule, pri čemu karakteristična duboka šara pomaže da „kopaju“ kroz sneg i bolje „grebu“ po ledu."

Ovo kada temperatura ode daleko ispod nule, sneg i led, bude u Vojvodini onako kako sam napisao nick. A vise od pola tog perioda kad su obavezne zimske gume bude iznad 10 stepeni C.

Pera Detlic

pre 7 godina

Na fiesti u originalu sam imao gume 185/55/14. Na istim felnama pasuje 175/65/14 koje su inace jeftinije za 3000-5000. Kao posledica toga primetio sam manju startnost automobila i kilometar sat i brzinometar lazu za 10%. Ako vozim 55km/h realno je 50 ,provereno sa gps i vozio uporedo sa drugarom. A i ruznije izgledaju ove vece gume . Nije lose da se zna ovo zbog policijskog radara.

betmen

pre 7 godina

@Bane

Svaka cast sto si ovo pomenuo da i drugi prime k znanju. Letnje vozim BF Goodrich, zimske Winter1. Na vlaznom kolovozu to je nebo i zemlja, BF su nemerljivo bolje. Sa druge strane Winter1 se odlicno ponasaju na snegu.

Jamezdin

pre 7 godina

(boris, 28. novembar 2016 21)
Hvala na informacijama.Nisam znao da postoje takve gume.Sa svakavim sam vozio zimi i imam prilicno iskustva i zbog toga sam napisao da na ledu nista ne pomaze.Puno srece svim vozacima u ovim danima koji predstoje.

Hehe

pre 7 godina

Dzabe sve, eno kod megatrenda u NBG bilo jezero danima, nisu popravili odakle curi, danas zaledilo, padaju ljudi na pesackom kao kruske. Stao sam tu i da krenem, sa nekih 1800 obrtaja u jednom trenutku (benzinac), tockovi proklizavaju. Nekako sam krenuo sa bas slabim gasom. Jesu gume (wintera) 7 godina stare i ovo im je poslednja sezona kod mene, ali kad je led, malo sta pomaze.

info...

pre 7 godina

Niste napisali jos jednu bitnu informaciju. Na svakoj gumi imate oznaku DOD pa onda cetiri broja (npr.3816). Prva dva broja oznacavaju nedelju u godini, a druga dva godinu kada je guma proizvedena.

леле

pre 7 godina

Када упаднете у снег у улици која није очишћена, неће вам помоћи ама баш ни једна зимска гума. Према томе, купите најјефтиније ДВЕ (Само на погонскм точковима.), сходно потребама и то је то.

ms znacenje

pre 7 godina

M+S znaci da je povrsina kanala u odnosu na ceo gazeci sloj gume najmanje 20%. Znaci da su kanali malo veci i siri. Postoji zimska guma koja nije M+S i ona ima veci % dodirne povrsine a manje kanala izmedju. To je znacenje oznake M+S i nista vise od toga. Nema veze ni sa letom ni sa zimom nego samo sa % kanala na gazecem sloju.

moj Steva

pre 7 godina

Moj Steva ima zbilja fenomenalna M&S ili kako vi kazete "mud&snow". Elem kad Steva zajuri pa grune tim svojim "mudima-snova", ja svaki put vidim sve zvezde. Leti jos jace, nego zimi, tuce Steva sa M&S, mada vi kazete da M&S bolje funkcionise zimi nego leti. Bilo kako bilo, uleti i zimi ko leti, bez ikakve zadrske juri Steva gde god i kad god stigne. Hvala za objasnjenje, sad mi je sve jasno.

bole

pre 7 godina

Vozim već 5 godina m+s sa oznakom planine - i leti i zimi. Nisam primetio nikakve probleme u vožnji, niti pak da se gume troše leti.
Ko prelazi ispod 20.000 km godišnje, ne isplati mu se da kupuje dva kompleta. Za 5 godina gumama će ionako isteći rok trajanja. I naravno voziti propisanom brzinom!

Урбанијак

pre 7 godina

Аутор текста из непознатих разлога је углавном негативно говорио о all-season пнеуматицима, као да иста врста проблема везана за непознанице о квалитету састава гуме не важи за летње и зимске.
Истина је да је идеално имати квалитетне летње и квалитетне зимске гуме, међутим обзиром на економску ситуацију и климатске прилике у Србији, оптимално решење за већину возача, јесу квалитетне all-season гуме неког реномираног произвођача и наравно увек прилагодити вожњу условима на путу.

vlada

pre 7 godina

Vozim zimske cele godine i trose se 1 mm, na 10.000km.Svakih 5 god. novi komplet novih guma/Naravno kvalitet i cena novih guma su direktno povezane.

only fools & horses

pre 7 godina

@ Danas sam vozio sa novim zimskim gumama,i bila je neka kisa i udario sam kombi jer nisam mogao da ukocim vozilo pri brzini od oko 40-50 km/h. Samo umerena voznja i sve ce biti u redu.

Izguglajte malo testove raznih guma sa nemackih sajtova i videcete da su zimske gume bolje od letnjih samo na snegom pokrivenom putu, u svim ostalim zimskim uslovima, hladno i suvo, hladno i mokro, letnje gume su pokazale bolje rezultate u duzini kocenja, proklizavanja u krivini. Zato i niste uspeli da ukocite, jer zimska guma na vlaznom kolovozu pre proklizne od letnje gume.

neutralan nenavijac

pre 7 godina

Zimske gume su isto toliko opasne leti, koliko i letnje, zimi
(Bre, 27. novembar 2016 16:26)

Zapravo zimske su opasnije leti nego letnje zimi, ali po broju minusa koji si dobio ljudi to ne znaju. Naravno verovatno zato sto voze Winteru koja je očajna zimska guma.

mikica

pre 7 godina

Niste napisali jos jednu bitnu informaciju. Na svakoj gumi imate oznaku DOD pa onda cetiri broja (npr.3816). Prva dva broja oznacavaju nedelju u godini, a druga dva godinu kada je guma proizvedena.
(info..., 27. novembar 2016 12:54)
Не знам чему минуси кад је човек потпуно у праву. Такође ћелаве гуме које су обновљене морају да имају натпис Retreated.

C i n i k

pre 7 godina

Samo nove gume su prava stvar. Polovne su za otpad. Standard nije toliko los da ljudi nemaju da kupe 4 nove gume svake 6 godine. Ja sam sada nabavio opet Winter 1 za zimu,bio sam i sa starim prezadovoljan,nisu skupe a veoma su dobre za nase uslove. Ali ok,ko mnogo putuje zumi ili cesto ide na planinu,kupuje skuplje,ko se uglavnom vozi po gradu,mislim da ce kvalitet Save ili Tigra biti sasvim ok. I naravno,cim krene prolece,skidajte zimske gume.

Pera Detlic

pre 7 godina

Na fiesti u originalu sam imao gume 185/55/14. Na istim felnama pasuje 175/65/14 koje su inace jeftinije za 3000-5000. Kao posledica toga primetio sam manju startnost automobila i kilometar sat i brzinometar lazu za 10%. Ako vozim 55km/h realno je 50 ,provereno sa gps i vozio uporedo sa drugarom. A i ruznije izgledaju ove vece gume . Nije lose da se zna ovo zbog policijskog radara.

katatonia

pre 7 godina

Danas sam vozio sa novim zimskim gumama,i bila je neka kisa i udario sam kombi jer nisam mogao da ukocim vozilo pri brzini od oko 40-50 km/h. Samo umerena voznja i sve ce biti u redu.

Replay

pre 7 godina

@Bre
Vozio sam auto leti sa zimskim gumama, i to su bile na pola potrosene, auto je super isao. Jesu bile Michelin ali eto... Ipak je gore sa letnjim zimi nego obrnuto.

boris

pre 7 godina

Država da zabrani uvoz polovnih guma, to je zločin šta se radi, zbog toga nam deca na putevima ginu. Nemac nikad ne bi zamenio i skinuo gumu da valja da se razumemo, ili je stara ili za zamenu ili je neispravna zamenjena u garanciji ili je škart sa linije u fabrici, šta mislite da u Srbiju dolazi. Bolje su Tigrove nove gume nego najbolje Continental polovne. Inače baš sam pre neki dan čitao na Adac sajtu o gumama detaljno i testovima, Tigar je zauzeo sredinu u srednjoj ekonomskoj klasi guma što je super rezultat. Ljudi ne igrajte se životima svoje familije, najbližih. Mala je to cena koja Vas može skupo koštati.

Darko

pre 7 godina

Alo, rodjaci. Ne mozete da vozite all-season gume na teritoriji kontinenta gde imate 4 godisnja doba jer taj materijal ne postoji koji bi se ponasao isto kada je temperatura -15 ili leti vruc asfalt +40! To je u Srbiji nemoguce. Manite se pricanja gluposti da vam se ne smeju ljudi. Voziti i krzati zimske gume na +40 je apsurd! Sravnite i isposnite gumu i krampone za dva meseca i umesto da iste gume vozite 4 sezne, vi to porubite za mesec-dva dana i opet sledece godine kupujete iste gume! Kupite 4 zimske i 4 letnje i trajace vam gume 5 godina! Ja zimske polovnjace kupio na pijaci za 20 evra komad, jedva da su presle 500 km, kao nove. 3 godine ih vozim i to aktivno samo zimi i krajem marta skidam cim temperatura predje 10+. Gume meke kao dusa, SAVA Eskimo S3+. Na mesec zimi idem sa njima. Policija treba zabraniti zimske gume leti jer kao na kackavalju da vozite!

Achitwn

pre 7 godina

оптимално решење за већину возача, јесу квалитетне all-season гуме неког реномираног произвођача и наравно увек прилагодити вожњу условима на путу.
(Урбанијак, 27. novembar 2016 13:59)
Ja jos od 93ce nikad nisam ni imao druge osim all season. Od 2005 stavljam samo Comtinental. Best performance and value for money. Da utvrdim koje da kupim, odem na tirerack.com i citam reviews. Odlican nacin da se dobije ideja o kvalitetu i ponasanju gume.

Boris

pre 7 godina

M+S gume su dobre ako idete po blatu ili snegu, ali ne znači da će vam mnogo pomoći ako je tanak sloj snega na kolovozu ili led.
One koje su dobre u tim uslovima obično imaju problem u dubljem snegu ili većem blatu. I ovde je stvar kompromisa. Mada su to uglavnom brige za offroad.
Ko ne silazi sa asfalta nema dilemu - leti letnje zimi prave zimske.

Gospodjica

pre 7 godina

Evo ja cu da napišem komentar kao potpuni laik (mada makar znam da zamenim gumu, za ostalo tu je majstor). Oba teksta su vrlo korisna, pre svega me je zanimalo upravo na koji način birati gume, što sam i saznala. Kada ste počeli o alternativnim dimenzijama i karakteristikama motora, izgubila sam se potpuno :) volela bih da čujem o tome koja je razlika izmedju guma različitih proizvođača i eventualne preporuke (jer verujem da kao i sa svim ostalim proizvodima cena nije jedini reper). Pozdrav, a ja odoh da učim o delovima automobila (da ne bih saznala šta je alnaser tek kad crkne) :)

E90

pre 7 godina

I da imas celave, samo propisana brzina i rastojanje. Posto smo mi dzungla saobracaj, onda se moraju bacati pare na gume. I na prvu pomoc, koju ne smes da koristis i samo kod nas tako brzo kao istekne rok.

Terminološka zbrka

pre 7 godina

Samo da napomenem da se oznaka "all season", koja datira iz relativno davnog vremena kada su se pojavile radijalne gume kao značajan napredak u odnosu na dijagonalne (sa dijagonalnom šarom) - još uvek može naći na običnim letnjim radijalnim pneumaticima. Zato su oznake MS ili M+S, i/ili simbol pahuljice snega, neophodne da bi pneumatik zaista imao namenu univerzalnog, letnje-zimskog (4-season, all-climate, all-weather itd).

Jamezdin

pre 7 godina

M+S gume su dobre ako idete po blatu ili snegu, ali ne znači da će vam mnogo pomoći ako je tanak sloj snega na kolovozu ili led. 
One koje su dobre u tim uslovima obično imaju problem u dubljem snegu ili većem blatu. I ovde je stvar kompromisa. Mada su to uglavnom brige za offroad. 
Ko ne silazi sa asfalta nema dilemu - leti letnje zimi prave zimske.
(Boris, 27. novembar 2016 12:37)
Koje gume mogu da pomognu na ledu kad nemoze ni pesaka da ides?Pitanje za sve koji ste mu dali plus?Tu pomoci nema kad je led.Samo lanci ili carape za gume.Ili 20km/h i polako pod uslovom da je ravno da nema neka uzbrdica.

Hehe

pre 7 godina

Dzabe sve, eno kod megatrenda u NBG bilo jezero danima, nisu popravili odakle curi, danas zaledilo, padaju ljudi na pesackom kao kruske. Stao sam tu i da krenem, sa nekih 1800 obrtaja u jednom trenutku (benzinac), tockovi proklizavaju. Nekako sam krenuo sa bas slabim gasom. Jesu gume (wintera) 7 godina stare i ovo im je poslednja sezona kod mene, ali kad je led, malo sta pomaze.

ilovebigass

pre 7 godina

Svaka čast i za prošli i za ovaj deo :-) koristan tekst za svakog. Bilo bi lepo imati više ovakvih poučnih tekstova. Pozdrav

ja sam

pre 7 godina

Kako pravilno čuvati gume koje smo skinuli sa auta. Ja ih konkretno stavljam u velike vrece (za smeće) i u garažu. Dali je to dovoljno ili ima još neka fora? :)

pčelica Pavo

pre 7 godina

Koliko se brzo troše gume? Zavisi kako vozite.
Na prvih 150.000 km sam potpuno potrošio jedan fabrički set letnjih Michelin Energy Saver (zamenio sam ih na blizu predjenih 100.000 km (vožene su u kobinaciji sa zimskim), kada su "spale" na 3,4-4 mm), sadašnje letnje Michelin (tj. drugi letnji set) su mi trenutno na oko 5-5,5 mm, a prvi i jedini zimski set (Michelin) mi je na oko 6-6,5 mm.
Michelin je po meni jako dobra, trajna i jeftina guma, jer ću ovim tempom trošenja preći bar 180.000 km sa samo ukupno 3 seta (dva letnja i jedan zimski (od čega jedan fabrički letnji set)).
Na istovrsnom vozilu sam imao Bridgestone Turanzu,trošila se duplo brže od Michelina koji sam posle imao (Pilot Primacy).
Sad imam na drugom vozilu letnje Continental EcoContact i imam utisak da se takodje brže troše od Energy Saver-a. Za te zimske (GY UG9) ću tek da vidim kakve su (još snega videle nisu).
Moja topla preporuka je Michelin. Nije verovatno najbolja, ali sigurno nije ni najgora, a ni najskuplja. A koliko traju, ispadnu još i dosta jeftine.
Voleo bih da probam i onaj novi Michelin CrossClimate. Šteta što nemam treći set felni, inače bih uzeo te gume "za prelazni period" :)

Achitwn

pre 7 godina

Sve što treb da znate jesu dimenzije vaših gima i felni (koje se mogu menjati)
(BG, 27. novembar 2016 13:21)
Nije bas tako jednostavno. Ja sam svijevremeno gteo na svom ML350 da sta im sire gume i tip u mercedesovom servisu mi je rekao da cu poremetiti traction control i ostale parametre koje komojuter koristi pri kontrolisanju opterecenja i proklizavanja individualnih tockova u toku voznje

Algorithm

pre 7 godina

Radim u firmi koja svasta prodaje, od igle do lokomotive. Ali kada mi dodje kupac da mi soli pamet sta je m+s i sta on vozi i kako vozi, ja pozdravim i kazem "vidimo se sledece godine" pa neka on vozi zimske gume i leti, neka vozi i na felnama samo kad je glup. Ja imam 4 zimska tocka sa celicnim felnama, i 4 letnje gume sa alu-felnama. Felne kostaju 50 evra sve 4, namontiram zimske tockove sam i ne bacam pare kod vulkanizera osim kad zelim da balansiram posle nekih izmena. Glup plati 2 puta!

Jednostavno, a teško izvodljivo

pre 7 godina

@ja sam

Kako čuvati skinute gume?
Jednostavno, kao i svaki gumeni proizvod. Dobro očistiti od blata ili druge nešistoće. Spolja (osim gazeće površine) namazati nekom zaštitnom kremom, najekonomičniji i najučinkovitiji je običan crni imalin (pasta za obuću). Iznutra obrisati vlažnom krpom, sačekati da se osuši i posuti malo talka (ili bilo kakavog pudera, ne smeta ni ako je parfimisan). Onda gume bez felni lagerovati uspravno, po mogućstvu na dve okrugle šipke koje su razmaknute otprilike 2/3 prečnika gume, i rotirati za 1/4 kruga svakih mesec dana. Gume na felnama lagerovati horizontalo jednu preko druge. PVC vreće u koje vulakanizeri pakuju skinute gume (ili cele točkove) služe samo za to da vam se ne isprlja gepek, odnosno sedišta, dok dovezete gume do mesta gde ćete ih lagerovati. Skladište za gume traži provetravanje, kao i zaštitu od direktnog uticaja sunca, kiše, snega, prekomerne vlage ili izvora toplote.

"ekserice"

pre 7 godina

Vozio sam veoma davno zimske "sa ekserima", Michelin XM+S200. To je takodje bila sitnoreckana zimska guma ( kao što su sve danas). Za led neprevazidjena. Pre toga sam zimi vozio Michelin XM+S100. Odlična takodje, ali "bez eksera".
Obe su imale brzinski inkeks Q (mislim, do 160 km/h), taman primereno maksimalnoj brzini tih kola.
Šteta što kod nas nisu danas dozvoljene. Kupio bih opet bez razmišljanja, sada vozim obični zimski Michelin Aplin. Ali, "plačem" za "eksericama".

Haha

pre 7 godina

@(hiavata, 27. novembar 2016 17:08)

Imao sam na prethodnom autu 14ice 185/60 letnje Sava gume, zaboravio sam model, trajale su jednu sezonu! Da, samo jednu sezonu. Neravnomerno istrosene 3 gume, ostavio vulkanizeru da ih preproda, a ja zavrsio sa Savom za sva vremena! Stavio Kleber posle toga i sve normalno bilo, nikakvo neravnomerno trosenje niti kakvih problema. Sad koristim Dunlop letnje, wintera zimske, a sledece godine (sezone) uzimam nove zimske, najverovatnije michelin alpine, imam dovoljno vremena da odlucim.

Mačak

pre 7 godina

@ cinik, potpisujem što si napisao.

Staviti polovne gume umesto više nego dobrih guma kao što su Tigar (Mišlin), Sava (Gudjer) je debilizam.

Stavio sam specifičnih dimenzija vintneru guma me je izašla oko 5000 dinara.

Bane

pre 7 godina

@ katatonik

Ono sto malo ljudi zna, i zbog cega treba dobro pratiti testove guma jeste da je najveca slabost zimskih guma upravo na vlaznom kolovozu. Cak i pri hladnijem vremenu (ali ne previse hladnom) po kisi sigurnija je letnja, od zimske. Mnogim buget gumama nasi ljudi su generalno zadovoljni i neretko se kunu kako nikada nisu u snegu ostali zaglavljeni sa njima. I to je tacno, recimo nasa Wintera se odlicno ponasa po snegu, ali po kisi je kao na slicugama. Upravo prednost premijum guma, koje odnose pocetna mesta na testovima, se odnosi na cinjenicu da i na snegu i ledu ali i na vlaznom kolovozu zadrzavaju odlican grip, i zbog toga nesto jaca i cena a ne samo zbog brenda. Iz tog razloga, po kisi sa zimskim gumama poseban oprez

BG

pre 7 godina

Želite da promenite gume i niste sigurni oko dimenzija novih ima odličnih aplikacija koje mogu da vam pomognu.

1. https://play.google.com/store/apps/details?id=net.stephenzone.tireexpert
2. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.aimenrg.tyrecalc

Sve što treb da znate jesu dimenzije vaših gima i felni (koje se mogu menjati)

boris

pre 7 godina

Minusi za podatak o datumu proizvodnje verovatno proističu iz činjenice da je to objašnjeno u prvom delu.

Inače ovi kojima zimske gume lošije koče po vlažnom od letnjih verovatno misle na one stare zimske zvane kramponke. One šarom najviše liče na MT gume (gume za blato), možda MS i daleko su od novih zimskih koje imaju dobru šaru i za odvod vode i mikrolamelice za povećanje prijanjanja na kolovozu sa tankim slojem snega/bljuzgavice i sl.
Postoje i one koje imaju odličnu smešu za led (osim onih sa spajkovima), kao što je bila yokohama geolander i/t (ice/teren) a koja se na žalost više ne uvozi.
U svakom slučaju zaista ne lupajte gluposti o štetnosti i nepotrebnosti zimskih guma. U Austriji ako učestvujete u saobraćajki a nemate zimske gume kazna je takva da više nikada neće poželeti tako nešto (meri se u hiljadama evra plus šteta). Mislite da su oni to stavili bez razloga?
Zato se i plašim ove zemlje, sve nadobudni stručnjaci, a najstrašnije je što i mene ugrožavaju svojim "ekspertskim" ponašanjem.

Student

pre 7 godina

Mislim da oni koji prelaze malu kilometražu, treba da kupuju kvalitetnije gume. Razlog je što jeftine posle tri godine postanu plastične, ispucaju, bez obzira što nisu puno prešle.

Velja

pre 7 godina

O allseason gumama. Ima u zadnjem broju Auto Bilda test, Michelin, Kleber i Fulda su se potpuno približile performansama zimskim I letnjim gumama, Michelin bolji na suvom i mokrom, a Kleber i Fulda na snegu, ali razlika je samo u nijansama.

ikikvo

pre 7 godina

Meni su sava intensa uhp jos u garanciji posle 10.000km predjenih pocele da tresu pri 90-100km/h. Posto sam pokusavao da balansiram kod 3 razlicita vulkanizera cuo sam da sava gume 17 cola redovno se reklamiraju dok ove manje nisu toliko lose. Na masini koja testira i pod opterecenjem gumu se ispostavilo da guma fabricki nije dobro odlivena. Uspeo sam da ih izbalansiram na kraju na prihvatljiv nivo ali na prolece kupujem nove. Garanciju naravno nisu uvazili jer je guma navodno neravnomerno potrosena, kao da je to moja krivica. Gume su kupljene kod beogume, koji me vise videti nece a to preporucujem svi prijatiljima i poznanicima. Ako nekog interesuju polovne 215/50/r17 malo presle ...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (hiavata, 27. novembar 2016 17:08)

Prijatelju,
potpuno ista situacija i kod mene. tkđ. beoguma, vintera 16"
Vec druge sezone se deformisala i pocela da trese, bio kod par vulkanizera i pomoci nema.

boris

pre 7 godina

@jamezdin pomenuta yokohama geolander i/t, naprimer.
Sećam se te zime kada sam je ptvi put montirao pa je odmah posle NG zaledila skoro cela Srbija. Putevi neočišćeni i prekriveni ledom, ćerkica u kantri klubu Babe. Niko nije uspeo kolima do samo kluba od leda. Ja dolazim bez problema i nailazim na poprečeni auto. Stajem na uzbrdici izlazim i shvatam da ne mogu da stojim na tom nagibu na ledu. Držeći se za auto (Rav4) nekao se dohvatim snega sa strane i odem po vozača da spusti nizbrdo auto (volvo) koji smeta. Otklizam do Rava, sedne u njega i krenem skoro kao da je suvo. Na donjem parkingu ostali Pajero i Land Criuser sa nekim univerzalnim gumama.
Tako da ima guma, ali treba znati odabrati i voziti. Držaće one, ali nema jurnjave. Prošle zime sneg, put za Valjevo od Lajkovca ženska na krovu u jarku. Kaže išla 50 pipnula kočnicu i završila tako. Verujem da nije brže jer ne bi bila nepovređena. Zato nema zavaravanja, kad je led oprezno, nema opuštanja, ali daleko od toga da je svejedno koje gume.
Sve što kažem ovde rezultat je ličnog iskustva.

ludi milojko

pre 7 godina

za info - nije DOD nego DOT broj, a za ja sam- pored kesa za đubre treba da se okreću što češće da ne deformišu oblik..uraditi to kad god silaziš u podrum..što češće to bolje.

popeye

pre 7 godina

Овај што пита за чување гума, најбоље два сета фелни (нпр челичне зими, уштедећете их на монтажи), и онда није много битно како стоје (ако су на тамном и хладном). У супротном, кад су без фелни, не треба да се оптерећују теретом, ни да стоје наслагане једна на другу. Идеално да стоје усправно и окрећу се повремено (мада, за неки месец, неће им ништа бити?)

hiavata

pre 7 godina

Samo nove gume su prava stvar. Polovne su za otpad. Standard nije toliko los da ljudi nemaju da kupe 4 nove gume svake 6 godine. Ja sam sada nabavio opet Winter 1 za zimu,bio sam i sa starim prezadovoljan,nisu skupe a veoma su dobre za nase uslove. Ali ok,ko mnogo putuje zumi ili cesto ide na planinu,kupuje skuplje,ko se uglavnom vozi po gradu,mislim da ce kvalitet Save ili Tigra biti sasvim ok. I naravno,cim krene prolece,skidajte zimske gume.
(C i n i k, 27. novembar 2016 14:32)

Meni su sava intensa uhp jos u garanciji posle 10.000km predjenih pocele da tresu pri 90-100km/h. Posto sam pokusavao da balansiram kod 3 razlicita vulkanizera cuo sam da sava gume 17 cola redovno se reklamiraju dok ove manje nisu toliko lose. Na masini koja testira i pod opterecenjem gumu se ispostavilo da guma fabricki nije dobro odlivena. Uspeo sam da ih izbalansiram na kraju na prihvatljiv nivo ali na prolece kupujem nove. Garanciju naravno nisu uvazili jer je guma navodno neravnomerno potrosena, kao da je to moja krivica. Gume su kupljene kod beogume, koji me vise videti nece a to preporucujem svi prijatiljima i poznanicima. Ako nekog interesuju polovne 215/50/r17 malo presle ...

Dr. Pekar

pre 7 godina

@Boris. Država nikad nije ni dozvolila uvoz polovnih guma. Šta više zabranjen je. One ulaze u Srbiju kao reciklažni materijal, a mnogo češće zvanično nisu ni ušle. Tarifa na mađarskoj na granici je 200 eura da vozilo tipa kombi prodje bez kontrole. To važi za one koji se najave. Za ostale putnike (boraniju) se manje više poštuju pravila (trenira strogoća ).

Transformers

pre 7 godina

Postoje i one koje imaju odličnu smešu za led (osim onih sa spajkovima), kao što je bila yokohama geolander i/t (ice/teren) a koja se na žalost više ne uvozi.

Borise, ove godine sam kupio yokohamu geolander u Srbiji

Vozač

pre 7 godina

Gumu je gotovo ne moguće ugasiti ako se zapali...
(agent mahoun, 28. novembar 2016 03:09)
Auto put Bratstva i jedinstva,1989e, Michelin se zapalio, imao sam ručni aparat za gašenje požara, koji tada nije ni blizu bio obavezan i ugasio je.

betmen

pre 7 godina

@Bane

Svaka cast sto si ovo pomenuo da i drugi prime k znanju. Letnje vozim BF Goodrich, zimske Winter1. Na vlaznom kolovozu to je nebo i zemlja, BF su nemerljivo bolje. Sa druge strane Winter1 se odlicno ponasaju na snegu.

svake prestupne godine po par dana

pre 7 godina

"Međutim, prave zimske gume su napravljene od mekše smeše, koja zadržava dobre karakteristike i kada temperatura ode daleko ispod nule, pri čemu karakteristična duboka šara pomaže da „kopaju“ kroz sneg i bolje „grebu“ po ledu."

Ovo kada temperatura ode daleko ispod nule, sneg i led, bude u Vojvodini onako kako sam napisao nick. A vise od pola tog perioda kad su obavezne zimske gume bude iznad 10 stepeni C.

Jamezdin

pre 7 godina

(boris, 28. novembar 2016 21)
Hvala na informacijama.Nisam znao da postoje takve gume.Sa svakavim sam vozio zimi i imam prilicno iskustva i zbog toga sam napisao da na ledu nista ne pomaze.Puno srece svim vozacima u ovim danima koji predstoje.