Sreda, 19.10.2016.

11:27

Kvalitet goriva - noćna mora srpskog vozača

Izvor: B92

Kvalitet goriva - noæna mora srpskog vozaèa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

hiavata

pre 7 godina

U Srbiji je dozvoljeno prodavati gorivo sa 650 mg sumpora, a u EU sa 50 mg. Uz to, po priznanju inspekcije, gorivo se ni ne kontrolira jer nema laboratorija za ispitivanje kvalitete.
(50 nijansi sranja, 19. oktobar 2016 13:18)

U Srbiji postoje "nezavisne" laboratorije koje su zaduzene za kontrolisanje kvaliteta goriva, znam jer sam cuo od poznanika koji radi bas to. Jedna druga stvar je interesantna, a to je da se oni u laboratoriji privatno voze na gorivu koje su dobili na testiranje. Klasicna korupcija koja je kod nas ukorenjena na svakom nivou nas pojede. Posle nam je neko drugi kriv. Sto se tice DPF, ne znam sta cu da uradim kad mi crkne. Realno gledano ispadam magarac na svakom cosku, od placanja RTV pretplate do poreza dok me drugi truju i pljackaju. Samo se nerviram bezveze.

djozla

pre 7 godina

Kakvo crno poverenje, kakvi vremenski uslovi, sta pricate? Istina je da vlada anarhija i da je kod nas sve moguce.... na zalost svih nas...

hiavata

pre 7 godina

(NS-Minhen, 19. oktobar 2016 13:13)

Uporedi nadmorsku visinu Beca i Linza. Realno bi bilo da punis u Becu umesto Linzu pa da se poredi. Od Beca do Linza se konstantno penjes sto na autoputu moze da utice znatno na potrosnju.

hiavata

pre 7 godina

mene su gledali kao bolida kada sam dosao da mi zamene dpf tecnost, u fazonu covece skidaj to, auto bolje ide, itd, itd. naravno nisam pristao. tako srbin razmislja. a dete kancer, jbga ko ce o tome.
(moja prica, 20. oktobar 2016 11:22)

Sta vredi tvoj i moj DPF kad vecina vozi bez njega ili dizele stare 15-20 godina. Autobus gradskog prevoza izbaci dnevno ono sto mi necemo za 10 godina.

Radovan

pre 7 godina

I još kada počne da duva severo zapadni vetar koji donosi oblake u Srbiju sa zapada, gorivo bude boljeg kvaliteta nego kada se ide uz vetar.

Zato sledeći put kada putujete na zapad, pratite meteorološke izveštaje i zajašite košavu-južno zapadni vetar, pa će i srpski benzin biti kvalitetniji.

Barba

pre 7 godina

A da li neko može da objasni zbog čega se ulje menja češće ako je gorivo lošijeg kvaliteta? Zar nije logicnije da na servisu u tom slučaju češće menjaš filter goriva a ne ulje i filter vazduha?

hj,kh

pre 7 godina

@ http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1189656#k21751383

Mozes li nam reci nesto konkretnije posto mi auto najbolje radi na bezolovni sa eko pumpi i gazpromovih.

dragan

pre 7 godina

Auto mi najmanje i najbolje radi kad sipam na Mol-ovim pumpama al Mol treba da posalje kontrolu u Ivanjicu da vidi kvalitet goriva i cije je gorivo na njihovoj brendiranoj pumpi.

Sinisa

pre 7 godina

Ja sam odrastao u automehanicarskoj radionici i imam "sluh" za dobar ili los rad motora... Prepoznajem zvuk svog ljubimca kad sipam losije gorivo, cak se promene i performanse;bucniji je, vise trese, nema snage... Sigurno na NIS pumpi necu sipati ponovo

Peđa

pre 7 godina

Ja vozim auto na dizel pogon. Nema gde nisam vozio po Evropi u poslednjih par godina.

Odgovorno tvrdim: evro dizel je isti. Ista potrošnja, isti zvuk motora. Sve je isto.

Par puta sam brusilicom otvorio filter goriva posle 20.000 km, pređenih u Srbiji. Čist ko suza.

U Beogradu sipam isključivo na brendiranim pumpama.

hm

pre 7 godina

@Barba

Takođe vozim Renoa, 2.0 dci. Slučajno znam da su više puta iz Beograda urgirali i tražili odobrenje da se i u Srbiji produži servisni interval sa pomenutih 10.000 km, međutim odgovor je uvek bio negativan. I jeste obrazloženje kvalitet goriva. Čak su jednom prilikom odavde slali u Francusku na analizu uzorke dizela prikupljenog sa svih relevantnih pumpi (bez vidnih oznaka čiji je koji uzorak) i odgovor je bio da je gorivo izuzetno lošeg kvaliteta i da je samo jedan uzorak bio zadovoljavajućeg kvaliteta (ne želim da reklamiram nikoga, pa ću informaciju zadrati za sebe). Naravno, ostali su na stanovištu da je servisni interval 10.000 km. Jasno da se ovde javlja sumnja da proizvođač želi da profitira na česćim servisima, međutim kod prodaje tako kratak servisni interval, odnosno kraći nego kod konkurencije, ima negativan uticaj. Posebno kada je reč o flotnoj prodaji. Tako da verovatno Francuzi imaju razlog za ovakvu odluku u pogledu servisnog intervala.

hm

pre 7 godina

Haha, EKO je najgora od svih navedenih!
Pogledaj samo ko im istace gorivo, oni bi rekli samo "prevozi", Knez Petrol.
Taj lik je zlo a pogledaj malo i Insider na B92, verujem da mozes da nadjes i na YouTube-u.
(Beogradjanin, 20. oktobar 2016 02:44)

Gledao pomenuti Insajder (naša emisija, valjda se ovako piše..), ali mi namera nije da komentarišem ništa vezano za emisiju, niti bilo šta drugo o firmi koju pominješ. Ono što sasvim slučajno znam, to je da je u jednom periodu na njihove veće pumpe stizao MOL-ov dizel (imalo je veze sa veličinom cisterne kojom se vrši prevoz). Da li je još uvek tako nije mi poznato.

moja prica

pre 7 godina

mene su gledali kao bolida kada sam dosao da mi zamene dpf tecnost, u fazonu covece skidaj to, auto bolje ide, itd, itd. naravno nisam pristao. tako srbin razmislja. a dete kancer, jbga ko ce o tome.

Kuvana žaba br: 5.776.281

pre 7 godina

Najkrace receno.
Gorivo je istog "kvaliteta" kao i struja.
Jedino bitno je da je cena kao tamo negde, bez obzira sto mi dobijamo BOFL za iste pare.

ToNislav

pre 7 godina

Pa, da li nam je potrebna EU i da bi nam gorivo bilo samo to - gorivo, a ne djubre na kojem nas decenijama varaju?

Nema nama spasa...

audista

pre 7 godina

(Aca, 19. oktobar 2016 12:00)

a te iste ljude pljuju ovi sta nisu mrdnuli iz srbije godinama i koji su anestezirani gledanjem rts-a, pinka, dnevnik, maldivi, parovi, citanjem informera.

jel vidis da ovi sto dolaze sa zapada imaju primedbu na kvalitet?

Običan građanin

pre 7 godina

Više od decenije putujem u razne zemlje i mogu reći da gde god sma sipao dizel u inostranstvu vozilo je trošilo manje I do jednog litra a sipaso sam u Hrvatskoj, Mađarskoj Slovačkoj Češkoj, Makedoniji Grčkoj. Već duže vreeme sipam na NIS-ovoj pumpi u Južnom buelvaru u Beogradu I ovog meseca sam sipao ne znam ni ja šta. potrošnja se na ionako veliku popela za jedan litar. Isto vozilo, iste gume isti stil vožnje. Iste rute ali sve potpuno isto ali potrošnja veća za preko jedadn litar. Ne znam šta nam poturaju kao gorivo ali to nije kvalitetno gorivo. Najbolje gorivo koje sam sipao je u Makedoniji na Mak petrolu. A da I svugde je gorivo jeftinije nego kod nas I mogu da kažem samo jedno:Sramota me koliko mi auto dobro, ovaj lose ide.

Beogradjanin

pre 7 godina

@C i n i k, 19. oktobar 2016 12:53

Haha, EKO je najgora od svih navedenih!
Pogledaj samo ko im istace gorivo, oni bi rekli samo "prevozi", Knez Petrol.
Taj lik je zlo a pogledaj malo i Insider na B92, verujem da mozes da nadjes i na YouTube-u.

Bojan

pre 7 godina

"približavanjem Srbije članstvu u EU...postepeno unapređivati i kvalitet goriva".
Neće, sve dok smo ruska gubernija sa ruskim čovekom na čelu, Bajatovicem.

milos

pre 7 godina

Sipam u BiH 100 RSD litar Edizel i ne gledam na potrosnju. Presao sam oko 50000 za 1.5 god i u SRB sam sipao goriva za 4ooo din ne bi ni to nego nisam mogo preci granicu zacrvenilo. Nek gospoda jos podigne akcize

Haha

pre 7 godina

Da imam 1500 e platu placao bi i 200 din po litru,problem je sto nemamo ovo prvo navedeno.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Stefan, 19. oktobar 2016 12:21)

Veruj mi, kad izdrzavas celu porodicu, ni to nije dovoljno... Mozes da priustis neki jeftiniji nov auto i da odes na letovanje i zimovanje, i to je to manje vise. Barem iz mog iskustva.

Vlada

pre 7 godina

Secam se puta do Ljubljane pre neku godinu. Sipam pun rezervoar (benzin) na izlasku iz Beograda i stizem u hotel tamo na poslednjoj rezervi. Dva dana kasnije krecem nazad na pumpu napunim i stignem u Beograd sa cetvrtinom rezervoara. Isti put, isto vreme, ista brzina... Nisam strucnjak, ali tu ima neke razlike zar ne?

Costa

pre 7 godina

Cesto vozim van drzave, prelazim dosta mesecno, preko 7000 km. Imam dizel automobil I siguran sam kada sipam van zemlje moj auto vise kilometara predje I tise radi.

boban

pre 7 godina

Dobro vece.
Malopre pazario butan propan/menjao plinsku bocu za domacinstvo kod Knez petrola.
To trosi i moj bivsi Renault.
Boca mi je trajala 2 meseca i 10 dana, nismo svi bili kod kuce letos i ne sve vreme.
Prethodna uzeta kod Cryo Gas-a na Bogosloviji trajala bukvalno duplo i to u vreme zimskih radosti.
Pricam/svadjam se drzeci fiskalni na pumpi, oni se smeju i kazu dodji sutra pricaj sa sefom.
Bih ja, ali da dodje jos 20000 sa u*ranom motkom.
Da ispeglamo racune.
Mislim da je to jedino resenje.

Vlada

pre 7 godina

Proputovah pola Evrope, nikad ali nikad nisam iskusio t da mi se auto "prepotodi" kad natocm gorivo vani, nikada mi nije spustao potrošnju. Jedino sam primetio da je LPG u Bosni krs i tad mi auto digne potrosnju za 50% a n mogu bicokl da obidjem (figurativno). U Htvatskoj je iato sareno, negdr je plin oki a negde je smeće. Sto se tecnih gotiva tice, SVE JE ISTO gde god sipali u evropi (izuzev ovih banana drzava koje su ved banane od srbije

Barba

pre 7 godina

Nisam primetio razliku u potrošnji i performansama mog auta a prešao sam sa njim 70.000 km po Putevima Srbije, Italije, Austrije, Slovenije i Hrvatske. Jedino sam primetio da je servisni interval mog Renaulta dvostruko kraći nego u drugim zemljama (10.000 umesto 20.000) uz obrazloženje da je kod nas gorivo loše. Mislim da mi uši rastu...

Orginalno?

pre 7 godina

Mi sudstvo nemamo,zdravstvo isto tako,policija nam propast niko nikog ne kontrolise za nista.Bas se najvise brinem za kvalitet goriva.Sipam koliko imam,koliko traje toliko se vozim.Sad da mi neko da 100€ da mu kazem tacno koliko mi trosi auto nebi znao da mu kazem.

vlada

pre 7 godina

Prošle godine na ben.stanici OMV na Banjici sam u vozilo marke DODGE sipao dizel gorivo (oko 20 lit.) i umalo nisam uništio ceo auto i motor. Posle nepunih 30ak kilometara auto je počeo da se trese i bukvalno "skače" u mestu, te sam otišao u servis pa su mi ispumpali gorivo i nasuli novo uz dodatak aditiva, posle čega je auto počeo normalno da radi. Prijavio sam OMV svim mogućim i nemogućim institucijama, pisao žalbe, pisao novinama, ali naravno tekst ili sugestija nigde nisu objavljeni jer je taj isti OMV sponzor mnogih novina u vidu plaćene reklame...

Aleksandar

pre 7 godina

Gorivo iz inostranstva - auto se "preporodi" - naslov juče
Kvalitet goriva - noćna mora srpskog vozača - naslov danas

Najveći Bot u Srbiji je sam portal B92.
Ne kapiram šta pokušavate da dokažete? Šta je poenta? Imate medijsku moć i unosite crv sumnje ljudima.
I ja sam prosečan srpski vozač i imam ja neko mišljenje, a ono je da - potrošnja mog 10 g. starog 1,8 TDCI motora je 7.5 litara u gradskim uslovima i ja sam time IZUZETNO ZADOVOLJAN.
- Moje vozilo se nikada nije pokvarilo zbog lošeg goriva, niti dizne, niti pumpa... i ja sam time IZUZETNO ZADOVOLJAN,
- da li se sagorevanjem goriva u Srbiji ispušta veća količina štetnih gasova, verovatno da, a da li sam zbog toga srećan, NISAM,
ali ako ćemo tako nisam ni srećan činjenicom da je više od pola prosečnih srpskih vozača skinulo DPF (filter čestica čađi) na dizel vozilima jer je njegova zamena ili reparacija skupa za istog.
A da ne pričam o održavanju sistema za ubrizgavanja kod dizel motora, gde usled malih promena dolazi do velikih promena u sagorevanju i povećanju toksičnih produkata kao što su CO, HC, NOx i čestice čađi.
Uslovi za to su prljav filter vazduha, puknuto crevo usisa, prljav EGR ventil, loše dizne, turbina, pumpa visokog pritiska itd. Sve ovo prosečan srpski vozač nije u stanju da održava jer sve to košta, a najlakše je okriviti nekog drugog, pljuvati po svemu i svakome.
Rezultat svega je propaganda i unošenje nemira zarad ličnog cilja.
Prvo mora da se menja svest prosečnog srpskog vozača.

50 nijansi sranja

pre 7 godina

U Srbiji je dozvoljeno prodavati gorivo sa 650 mg sumpora, a u EU sa 50 mg. Uz to, po priznanju inspekcije, gorivo se ni ne kontrolira jer nema laboratorija za ispitivanje kvalitete. Službeno nema monopola jer je dozvoljen uvoz, ali uz jednu ogradu. Iz uvoza smije doći samo gorivo proizvedeno po EU propisima pa je i skuplje i samim time neinteresantno za uvoz. Tako da NIS ustvari ima monopol na proizvodnju ovog lošeg goriva. I taj monopol će ostati do ulaska u EU, dakle još jako dugo.

Do tada će loše gorivo i sumpor u njemu uništavati vaše automobile, zdravlje i okoliš. Ulaskom u EU rješit ćete se ove i gomile sličnih gluposti.
Ja sam bio protiv ulaska HR u EU, ali sada vidim da smo se pomakli u 2 godine (u propisima i glavama) kao za 10 van EU.

Radovan

pre 7 godina

Kvalitet goriva u Srbiji - noćna mora onih koji nisu ugasili naftnu industriju u Srbiji.

Od svih evropskih država, jedino Rumunija,Norveška i Rusija imaju svoju naftu. Oni ne moraju da troše pare kako bi "popravljali kvalitet goriva".

Najbolji benzin koji sam koristio bio je rumunski od 98 oktana za vreme diktatora Čaušeskua. Auspuh beo kao sneg i auto osetno išao bolje. Svi ostali od 98 oktana su bili smeće,jugoslovenski,austrijski,nemački,italijanski.

Over And Out

pre 7 godina

Ko je autor/ka ovog članka? Ima li čovek/žena ime i prezime? U čije ime autor/ka replicira ljudima koji su juče ostavili komentar povodom ove teme.
Ako izuzmemo par ljudi koji su reklamirali odredjene pumpe za gorivo gde sipaju benzin/dizel u vlasništvu stranih kompanija (po službenoj dužnosti),i ukoliko se analiziraju komentari čitalaca, onda se nedvosmisleno dolazi do zaključka da je gorivo u Srbiji jedno od najlošijih u Evropi. Umesto da autor/ka ove neumesne replike čitaocima, bar na neki način potvrdi sumnje konzumenata naftnih derivata, on/a ide dalje pominjući 90-te godine, sankcije...pripisujući kompletan problem "Pavlovljevom regleksu" koji nam je ostao od Miloševića. I na kraju zaključak: Kada udjemo u EU, biće sve u redu! A dok ne udjemo u EU? "Draće" nas i dalje državni aparat u sprezi sa kontroverznim bizMismenima, otimaće nam 20% na svali litar, i govoriće nam: "Sloba je kriv! Sloba je kriv!"

marko

pre 7 godina

Са већ солидним возачким искуством, одговорно тврдим да је више типова аутомобила које сам возио са горивом точеним у иностранству редовно много боље радило и мање трошило. Па мени се десило једно пре десетак година да скоро нисам могао да препознам сопствени ауто како иде чим сам прешао границу и наточио то страно гориво. Данас је ситуација много боља, али и даље има испада.

bp

pre 7 godina

Uvek sipam na NIS-ovim pumpama gorivo benzin 98 i nisam imao nikakvih problema do ponedeljka kada sam sipao na AVIA pumpi. Pri brzini od oko 120 počelo je da mi treperi signalna lampica koja upozorava na mogućnost da postoji neispravnost na katalizatoru. Još dok sam imao staru dvojku i kad sam kod njih sipao uvek je bilo problema te trza, jedva ide a o potrošnji i da ne govorim. Bosansko gorivo bolje od našeg ali i tu pazite ima svašta.

NS-Minhen

pre 7 godina

Idem vise puta godisnje za Minhen sa svojim vozilom (4-5x min.). Moj put izgleda ovako, sipam pun rezervoar ovde kod nas (NS) i sa tim gorivom vozim do Linca tj posle iskljucenja za Linc prvo sledece iskljucenje se odvojim i tu odma ima jedna pumpa na kojoj sipam ponovo pun rezervoar jer mi se rezerva taman tu pali(a tu se odvajam i sipam jer je tu gorivo jeftinije nego na autoputu za 0,30eura) i pravac Minhen. E sad da ne pricamo o tom putu od Linca do Minhena zbog ovih navoda u tekstu koji su cista glupost jer to sto oni navode kao opravdanje moze da utice na potrosnju ali ne u tolikoj meri...da ne duzim, znaci gledamo povratak od Linca do NS u povratku sipam na istom mestu kod Linca i pravac Srbija. Znaci pun rezervoar na istom mestu gde se onaj iz Srbije ispraznio, ista deonica puta, isti vozac, isto vozilo, uvek idem sam i ne nosim nista... i krecem nazad. Dolazim u NS rezerva ne sija i prelazim sa tim ostatkom goriva jos oko 150km dok se rezerva na upali.I to je sve provereno vise puta i uvek je takav rezultat bio. Vi nastavite da lazete narod i smisaljte kojekakve izgovore i opravdanja za nase katastrofalno gorivo ali ovo su sve proverene cinjenice i svako ko putuje po Evropi malo vise moze ovo i da potvrdi a i jos stosta da doda. Najskuplje i najlosije gorivo je kod nas i to je to nema dalje price.

Aca

pre 7 godina

Sad ce komentari, sa gorivom iz inostranstva auto trosi litar manje. Profil ovih komentatora je jednom godisnje odu kolima u grcku na more i sad su strucnjaci za mororna vozila.

losegorivo

pre 7 godina

letos sam kolima putovao u rusiju. kao prvo vec se razlika u gorivu osetila posle 1000 kilometara kad sam potrosio brlju iz srbije. posto sam tamo bio mesec dana auto nije naravno bog zna sta trosio manje ali se razlika u osecaju da motor lepse radi i te kako oseti. auto je trosio najvise pola litra manje. a jos i kada je upaljen u mestu u srbiji trenutnu potrosnju pokazuje 0.7 do 0.6 nikada ispod toga. tamo je drzao na 0.5. . u pitanju je dizel 2.0. msm da je danas gorivo koliko toliko kvalitetnije nego sto je ranije ta razlika izmedju nasega i njihovog bila. ali da ima i dalje razlike ima naravno.

rango

pre 7 godina

Cijena vam je prosječna ali gorivo zaista loše litra na 100 km više..za razliku od Makedonskog,Grčkog i Hrvatskog..morate uvesti kontrolu kvalitete ili modernizirati rafineriju/e..neznam tocno kakva vam je situacija...bio ovo ljeto u Grckoj tako da znam za vorivo da je loše.

Replay

pre 7 godina

Em placamo najskuplje gorivo em nije kvalitetno. 75 dinara od litra ide drzavi, haos ljudi. Dizel su podigli nenormalno, a oni to rade jer se u Srbiji vozi preko 85% vozila na dizel

Rade

pre 7 godina

Ako kupujete gorivo na brendiranim pumpama ono je svuda istog kvaliteta zato sto se pravi uglavnom na istom mestu ako uzimate na pumpama koje drze lokalni krimosi onda ste sami krivi posto oni mogu da rade sa gorivom sta hoce

NN

pre 7 godina

Nikada u Srbiji nece biti nesto bolje. Drzava koja kopira tudje odluke i ostala sr****a, ne moze da napreduje. Nema ovde buducnosti smao se pravimo mutavi.

C i n i k

pre 7 godina

Ne znam za druge mada mislim da ne pisu istinu,ili je nesto drugopo sredi,ali ja sam u Becu koristio njihov ED,nikakve razlike nisam primetio u odnosu na OMV u Srbiji! Nikad nisam imao problema sa nasim gorivom. Sipam samo na OmV,Eko ili Mol.

80.000 km godišnje

pre 7 godina

Moja noćna mora je popravka trapa posle puteva ,,kao u Nemačkoj".Gorivu je problem cena, ne kvalitet.Govorim o gasu i benzinu, dizel nikada nije dovoljno skup koliko truje.

strugar

pre 7 godina

a meni se na primer preporodi automobil moderan dizelaš 2013 kad iz austrije dođem u srbiju, naravno pod uslovom da sipam gorivo na pumpama kao što su gasprom ili mol i slično, bolje ide, mirnije radi, manje troši i nisam jedini koji to tvrdi...

generalno svi hvale mađarsko gorivo...desilo mi se da sam na starom benzincu sipao gorivo na jednoj kako bih rekao pumpi van lanca, privatnoj, nepoznatoj i auto je stao zbog lošeg goriva

Aleksandar

pre 7 godina

Evo kako to izgleda. Opel Corsa D, napuni se 100 oktana na Shell pumpi u inostranstvu, automobil se ne cuje. Napuni se ovde, pocne da se trese, posebno kada se upali klima.

Miroslav

pre 7 godina

U Srbiji većina ljudi ne koči motorom, već stisne kvacilo i koči samo papucicom kočnice.

Potrošnja +20%.

U istočnoj evropi je potrošnja spreja za čišćenje kočnica 4 puta veća, u Turskoj 6.

NS-Minhen

pre 7 godina

Idem vise puta godisnje za Minhen sa svojim vozilom (4-5x min.). Moj put izgleda ovako, sipam pun rezervoar ovde kod nas (NS) i sa tim gorivom vozim do Linca tj posle iskljucenja za Linc prvo sledece iskljucenje se odvojim i tu odma ima jedna pumpa na kojoj sipam ponovo pun rezervoar jer mi se rezerva taman tu pali(a tu se odvajam i sipam jer je tu gorivo jeftinije nego na autoputu za 0,30eura) i pravac Minhen. E sad da ne pricamo o tom putu od Linca do Minhena zbog ovih navoda u tekstu koji su cista glupost jer to sto oni navode kao opravdanje moze da utice na potrosnju ali ne u tolikoj meri...da ne duzim, znaci gledamo povratak od Linca do NS u povratku sipam na istom mestu kod Linca i pravac Srbija. Znaci pun rezervoar na istom mestu gde se onaj iz Srbije ispraznio, ista deonica puta, isti vozac, isto vozilo, uvek idem sam i ne nosim nista... i krecem nazad. Dolazim u NS rezerva ne sija i prelazim sa tim ostatkom goriva jos oko 150km dok se rezerva na upali.I to je sve provereno vise puta i uvek je takav rezultat bio. Vi nastavite da lazete narod i smisaljte kojekakve izgovore i opravdanja za nase katastrofalno gorivo ali ovo su sve proverene cinjenice i svako ko putuje po Evropi malo vise moze ovo i da potvrdi a i jos stosta da doda. Najskuplje i najlosije gorivo je kod nas i to je to nema dalje price.

50 nijansi sranja

pre 7 godina

U Srbiji je dozvoljeno prodavati gorivo sa 650 mg sumpora, a u EU sa 50 mg. Uz to, po priznanju inspekcije, gorivo se ni ne kontrolira jer nema laboratorija za ispitivanje kvalitete. Službeno nema monopola jer je dozvoljen uvoz, ali uz jednu ogradu. Iz uvoza smije doći samo gorivo proizvedeno po EU propisima pa je i skuplje i samim time neinteresantno za uvoz. Tako da NIS ustvari ima monopol na proizvodnju ovog lošeg goriva. I taj monopol će ostati do ulaska u EU, dakle još jako dugo.

Do tada će loše gorivo i sumpor u njemu uništavati vaše automobile, zdravlje i okoliš. Ulaskom u EU rješit ćete se ove i gomile sličnih gluposti.
Ja sam bio protiv ulaska HR u EU, ali sada vidim da smo se pomakli u 2 godine (u propisima i glavama) kao za 10 van EU.

Replay

pre 7 godina

Em placamo najskuplje gorivo em nije kvalitetno. 75 dinara od litra ide drzavi, haos ljudi. Dizel su podigli nenormalno, a oni to rade jer se u Srbiji vozi preko 85% vozila na dizel

Over And Out

pre 7 godina

Ko je autor/ka ovog članka? Ima li čovek/žena ime i prezime? U čije ime autor/ka replicira ljudima koji su juče ostavili komentar povodom ove teme.
Ako izuzmemo par ljudi koji su reklamirali odredjene pumpe za gorivo gde sipaju benzin/dizel u vlasništvu stranih kompanija (po službenoj dužnosti),i ukoliko se analiziraju komentari čitalaca, onda se nedvosmisleno dolazi do zaključka da je gorivo u Srbiji jedno od najlošijih u Evropi. Umesto da autor/ka ove neumesne replike čitaocima, bar na neki način potvrdi sumnje konzumenata naftnih derivata, on/a ide dalje pominjući 90-te godine, sankcije...pripisujući kompletan problem "Pavlovljevom regleksu" koji nam je ostao od Miloševića. I na kraju zaključak: Kada udjemo u EU, biće sve u redu! A dok ne udjemo u EU? "Draće" nas i dalje državni aparat u sprezi sa kontroverznim bizMismenima, otimaće nam 20% na svali litar, i govoriće nam: "Sloba je kriv! Sloba je kriv!"

Rade

pre 7 godina

Ako kupujete gorivo na brendiranim pumpama ono je svuda istog kvaliteta zato sto se pravi uglavnom na istom mestu ako uzimate na pumpama koje drze lokalni krimosi onda ste sami krivi posto oni mogu da rade sa gorivom sta hoce

Aleksandar

pre 7 godina

Evo kako to izgleda. Opel Corsa D, napuni se 100 oktana na Shell pumpi u inostranstvu, automobil se ne cuje. Napuni se ovde, pocne da se trese, posebno kada se upali klima.

NN

pre 7 godina

Nikada u Srbiji nece biti nesto bolje. Drzava koja kopira tudje odluke i ostala sr****a, ne moze da napreduje. Nema ovde buducnosti smao se pravimo mutavi.

rango

pre 7 godina

Cijena vam je prosječna ali gorivo zaista loše litra na 100 km više..za razliku od Makedonskog,Grčkog i Hrvatskog..morate uvesti kontrolu kvalitete ili modernizirati rafineriju/e..neznam tocno kakva vam je situacija...bio ovo ljeto u Grckoj tako da znam za vorivo da je loše.

marko

pre 7 godina

Са већ солидним возачким искуством, одговорно тврдим да је више типова аутомобила које сам возио са горивом точеним у иностранству редовно много боље радило и мање трошило. Па мени се десило једно пре десетак година да скоро нисам могао да препознам сопствени ауто како иде чим сам прешао границу и наточио то страно гориво. Данас је ситуација много боља, али и даље има испада.

80.000 km godišnje

pre 7 godina

Moja noćna mora je popravka trapa posle puteva ,,kao u Nemačkoj".Gorivu je problem cena, ne kvalitet.Govorim o gasu i benzinu, dizel nikada nije dovoljno skup koliko truje.

losegorivo

pre 7 godina

letos sam kolima putovao u rusiju. kao prvo vec se razlika u gorivu osetila posle 1000 kilometara kad sam potrosio brlju iz srbije. posto sam tamo bio mesec dana auto nije naravno bog zna sta trosio manje ali se razlika u osecaju da motor lepse radi i te kako oseti. auto je trosio najvise pola litra manje. a jos i kada je upaljen u mestu u srbiji trenutnu potrosnju pokazuje 0.7 do 0.6 nikada ispod toga. tamo je drzao na 0.5. . u pitanju je dizel 2.0. msm da je danas gorivo koliko toliko kvalitetnije nego sto je ranije ta razlika izmedju nasega i njihovog bila. ali da ima i dalje razlike ima naravno.

Aca

pre 7 godina

Sad ce komentari, sa gorivom iz inostranstva auto trosi litar manje. Profil ovih komentatora je jednom godisnje odu kolima u grcku na more i sad su strucnjaci za mororna vozila.

bp

pre 7 godina

Uvek sipam na NIS-ovim pumpama gorivo benzin 98 i nisam imao nikakvih problema do ponedeljka kada sam sipao na AVIA pumpi. Pri brzini od oko 120 počelo je da mi treperi signalna lampica koja upozorava na mogućnost da postoji neispravnost na katalizatoru. Još dok sam imao staru dvojku i kad sam kod njih sipao uvek je bilo problema te trza, jedva ide a o potrošnji i da ne govorim. Bosansko gorivo bolje od našeg ali i tu pazite ima svašta.

Miroslav

pre 7 godina

U Srbiji većina ljudi ne koči motorom, već stisne kvacilo i koči samo papucicom kočnice.

Potrošnja +20%.

U istočnoj evropi je potrošnja spreja za čišćenje kočnica 4 puta veća, u Turskoj 6.

Radovan

pre 7 godina

Kvalitet goriva u Srbiji - noćna mora onih koji nisu ugasili naftnu industriju u Srbiji.

Od svih evropskih država, jedino Rumunija,Norveška i Rusija imaju svoju naftu. Oni ne moraju da troše pare kako bi "popravljali kvalitet goriva".

Najbolji benzin koji sam koristio bio je rumunski od 98 oktana za vreme diktatora Čaušeskua. Auspuh beo kao sneg i auto osetno išao bolje. Svi ostali od 98 oktana su bili smeće,jugoslovenski,austrijski,nemački,italijanski.

Vlada

pre 7 godina

Secam se puta do Ljubljane pre neku godinu. Sipam pun rezervoar (benzin) na izlasku iz Beograda i stizem u hotel tamo na poslednjoj rezervi. Dva dana kasnije krecem nazad na pumpu napunim i stignem u Beograd sa cetvrtinom rezervoara. Isti put, isto vreme, ista brzina... Nisam strucnjak, ali tu ima neke razlike zar ne?

boban

pre 7 godina

Dobro vece.
Malopre pazario butan propan/menjao plinsku bocu za domacinstvo kod Knez petrola.
To trosi i moj bivsi Renault.
Boca mi je trajala 2 meseca i 10 dana, nismo svi bili kod kuce letos i ne sve vreme.
Prethodna uzeta kod Cryo Gas-a na Bogosloviji trajala bukvalno duplo i to u vreme zimskih radosti.
Pricam/svadjam se drzeci fiskalni na pumpi, oni se smeju i kazu dodji sutra pricaj sa sefom.
Bih ja, ali da dodje jos 20000 sa u*ranom motkom.
Da ispeglamo racune.
Mislim da je to jedino resenje.

Običan građanin

pre 7 godina

Više od decenije putujem u razne zemlje i mogu reći da gde god sma sipao dizel u inostranstvu vozilo je trošilo manje I do jednog litra a sipaso sam u Hrvatskoj, Mađarskoj Slovačkoj Češkoj, Makedoniji Grčkoj. Već duže vreeme sipam na NIS-ovoj pumpi u Južnom buelvaru u Beogradu I ovog meseca sam sipao ne znam ni ja šta. potrošnja se na ionako veliku popela za jedan litar. Isto vozilo, iste gume isti stil vožnje. Iste rute ali sve potpuno isto ali potrošnja veća za preko jedadn litar. Ne znam šta nam poturaju kao gorivo ali to nije kvalitetno gorivo. Najbolje gorivo koje sam sipao je u Makedoniji na Mak petrolu. A da I svugde je gorivo jeftinije nego kod nas I mogu da kažem samo jedno:Sramota me koliko mi auto dobro, ovaj lose ide.

Haha

pre 7 godina

Da imam 1500 e platu placao bi i 200 din po litru,problem je sto nemamo ovo prvo navedeno.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Stefan, 19. oktobar 2016 12:21)

Veruj mi, kad izdrzavas celu porodicu, ni to nije dovoljno... Mozes da priustis neki jeftiniji nov auto i da odes na letovanje i zimovanje, i to je to manje vise. Barem iz mog iskustva.

milos

pre 7 godina

Sipam u BiH 100 RSD litar Edizel i ne gledam na potrosnju. Presao sam oko 50000 za 1.5 god i u SRB sam sipao goriva za 4ooo din ne bi ni to nego nisam mogo preci granicu zacrvenilo. Nek gospoda jos podigne akcize

vlada

pre 7 godina

Prošle godine na ben.stanici OMV na Banjici sam u vozilo marke DODGE sipao dizel gorivo (oko 20 lit.) i umalo nisam uništio ceo auto i motor. Posle nepunih 30ak kilometara auto je počeo da se trese i bukvalno "skače" u mestu, te sam otišao u servis pa su mi ispumpali gorivo i nasuli novo uz dodatak aditiva, posle čega je auto počeo normalno da radi. Prijavio sam OMV svim mogućim i nemogućim institucijama, pisao žalbe, pisao novinama, ali naravno tekst ili sugestija nigde nisu objavljeni jer je taj isti OMV sponzor mnogih novina u vidu plaćene reklame...

Bojan

pre 7 godina

"približavanjem Srbije članstvu u EU...postepeno unapređivati i kvalitet goriva".
Neće, sve dok smo ruska gubernija sa ruskim čovekom na čelu, Bajatovicem.

Beogradjanin

pre 7 godina

@C i n i k, 19. oktobar 2016 12:53

Haha, EKO je najgora od svih navedenih!
Pogledaj samo ko im istace gorivo, oni bi rekli samo "prevozi", Knez Petrol.
Taj lik je zlo a pogledaj malo i Insider na B92, verujem da mozes da nadjes i na YouTube-u.

Barba

pre 7 godina

Nisam primetio razliku u potrošnji i performansama mog auta a prešao sam sa njim 70.000 km po Putevima Srbije, Italije, Austrije, Slovenije i Hrvatske. Jedino sam primetio da je servisni interval mog Renaulta dvostruko kraći nego u drugim zemljama (10.000 umesto 20.000) uz obrazloženje da je kod nas gorivo loše. Mislim da mi uši rastu...

moja prica

pre 7 godina

mene su gledali kao bolida kada sam dosao da mi zamene dpf tecnost, u fazonu covece skidaj to, auto bolje ide, itd, itd. naravno nisam pristao. tako srbin razmislja. a dete kancer, jbga ko ce o tome.

strugar

pre 7 godina

a meni se na primer preporodi automobil moderan dizelaš 2013 kad iz austrije dođem u srbiju, naravno pod uslovom da sipam gorivo na pumpama kao što su gasprom ili mol i slično, bolje ide, mirnije radi, manje troši i nisam jedini koji to tvrdi...

generalno svi hvale mađarsko gorivo...desilo mi se da sam na starom benzincu sipao gorivo na jednoj kako bih rekao pumpi van lanca, privatnoj, nepoznatoj i auto je stao zbog lošeg goriva

hiavata

pre 7 godina

U Srbiji je dozvoljeno prodavati gorivo sa 650 mg sumpora, a u EU sa 50 mg. Uz to, po priznanju inspekcije, gorivo se ni ne kontrolira jer nema laboratorija za ispitivanje kvalitete.
(50 nijansi sranja, 19. oktobar 2016 13:18)

U Srbiji postoje "nezavisne" laboratorije koje su zaduzene za kontrolisanje kvaliteta goriva, znam jer sam cuo od poznanika koji radi bas to. Jedna druga stvar je interesantna, a to je da se oni u laboratoriji privatno voze na gorivu koje su dobili na testiranje. Klasicna korupcija koja je kod nas ukorenjena na svakom nivou nas pojede. Posle nam je neko drugi kriv. Sto se tice DPF, ne znam sta cu da uradim kad mi crkne. Realno gledano ispadam magarac na svakom cosku, od placanja RTV pretplate do poreza dok me drugi truju i pljackaju. Samo se nerviram bezveze.

Costa

pre 7 godina

Cesto vozim van drzave, prelazim dosta mesecno, preko 7000 km. Imam dizel automobil I siguran sam kada sipam van zemlje moj auto vise kilometara predje I tise radi.

C i n i k

pre 7 godina

Ne znam za druge mada mislim da ne pisu istinu,ili je nesto drugopo sredi,ali ja sam u Becu koristio njihov ED,nikakve razlike nisam primetio u odnosu na OMV u Srbiji! Nikad nisam imao problema sa nasim gorivom. Sipam samo na OmV,Eko ili Mol.

hiavata

pre 7 godina

mene su gledali kao bolida kada sam dosao da mi zamene dpf tecnost, u fazonu covece skidaj to, auto bolje ide, itd, itd. naravno nisam pristao. tako srbin razmislja. a dete kancer, jbga ko ce o tome.
(moja prica, 20. oktobar 2016 11:22)

Sta vredi tvoj i moj DPF kad vecina vozi bez njega ili dizele stare 15-20 godina. Autobus gradskog prevoza izbaci dnevno ono sto mi necemo za 10 godina.

Orginalno?

pre 7 godina

Mi sudstvo nemamo,zdravstvo isto tako,policija nam propast niko nikog ne kontrolise za nista.Bas se najvise brinem za kvalitet goriva.Sipam koliko imam,koliko traje toliko se vozim.Sad da mi neko da 100€ da mu kazem tacno koliko mi trosi auto nebi znao da mu kazem.

ToNislav

pre 7 godina

Pa, da li nam je potrebna EU i da bi nam gorivo bilo samo to - gorivo, a ne djubre na kojem nas decenijama varaju?

Nema nama spasa...

audista

pre 7 godina

(Aca, 19. oktobar 2016 12:00)

a te iste ljude pljuju ovi sta nisu mrdnuli iz srbije godinama i koji su anestezirani gledanjem rts-a, pinka, dnevnik, maldivi, parovi, citanjem informera.

jel vidis da ovi sto dolaze sa zapada imaju primedbu na kvalitet?

Aleksandar

pre 7 godina

Gorivo iz inostranstva - auto se "preporodi" - naslov juče
Kvalitet goriva - noćna mora srpskog vozača - naslov danas

Najveći Bot u Srbiji je sam portal B92.
Ne kapiram šta pokušavate da dokažete? Šta je poenta? Imate medijsku moć i unosite crv sumnje ljudima.
I ja sam prosečan srpski vozač i imam ja neko mišljenje, a ono je da - potrošnja mog 10 g. starog 1,8 TDCI motora je 7.5 litara u gradskim uslovima i ja sam time IZUZETNO ZADOVOLJAN.
- Moje vozilo se nikada nije pokvarilo zbog lošeg goriva, niti dizne, niti pumpa... i ja sam time IZUZETNO ZADOVOLJAN,
- da li se sagorevanjem goriva u Srbiji ispušta veća količina štetnih gasova, verovatno da, a da li sam zbog toga srećan, NISAM,
ali ako ćemo tako nisam ni srećan činjenicom da je više od pola prosečnih srpskih vozača skinulo DPF (filter čestica čađi) na dizel vozilima jer je njegova zamena ili reparacija skupa za istog.
A da ne pričam o održavanju sistema za ubrizgavanja kod dizel motora, gde usled malih promena dolazi do velikih promena u sagorevanju i povećanju toksičnih produkata kao što su CO, HC, NOx i čestice čađi.
Uslovi za to su prljav filter vazduha, puknuto crevo usisa, prljav EGR ventil, loše dizne, turbina, pumpa visokog pritiska itd. Sve ovo prosečan srpski vozač nije u stanju da održava jer sve to košta, a najlakše je okriviti nekog drugog, pljuvati po svemu i svakome.
Rezultat svega je propaganda i unošenje nemira zarad ličnog cilja.
Prvo mora da se menja svest prosečnog srpskog vozača.

Sinisa

pre 7 godina

Ja sam odrastao u automehanicarskoj radionici i imam "sluh" za dobar ili los rad motora... Prepoznajem zvuk svog ljubimca kad sipam losije gorivo, cak se promene i performanse;bucniji je, vise trese, nema snage... Sigurno na NIS pumpi necu sipati ponovo

hm

pre 7 godina

@Barba

Takođe vozim Renoa, 2.0 dci. Slučajno znam da su više puta iz Beograda urgirali i tražili odobrenje da se i u Srbiji produži servisni interval sa pomenutih 10.000 km, međutim odgovor je uvek bio negativan. I jeste obrazloženje kvalitet goriva. Čak su jednom prilikom odavde slali u Francusku na analizu uzorke dizela prikupljenog sa svih relevantnih pumpi (bez vidnih oznaka čiji je koji uzorak) i odgovor je bio da je gorivo izuzetno lošeg kvaliteta i da je samo jedan uzorak bio zadovoljavajućeg kvaliteta (ne želim da reklamiram nikoga, pa ću informaciju zadrati za sebe). Naravno, ostali su na stanovištu da je servisni interval 10.000 km. Jasno da se ovde javlja sumnja da proizvođač želi da profitira na česćim servisima, međutim kod prodaje tako kratak servisni interval, odnosno kraći nego kod konkurencije, ima negativan uticaj. Posebno kada je reč o flotnoj prodaji. Tako da verovatno Francuzi imaju razlog za ovakvu odluku u pogledu servisnog intervala.

Kuvana žaba br: 5.776.281

pre 7 godina

Najkrace receno.
Gorivo je istog "kvaliteta" kao i struja.
Jedino bitno je da je cena kao tamo negde, bez obzira sto mi dobijamo BOFL za iste pare.

dragan

pre 7 godina

Auto mi najmanje i najbolje radi kad sipam na Mol-ovim pumpama al Mol treba da posalje kontrolu u Ivanjicu da vidi kvalitet goriva i cije je gorivo na njihovoj brendiranoj pumpi.

Radovan

pre 7 godina

I još kada počne da duva severo zapadni vetar koji donosi oblake u Srbiju sa zapada, gorivo bude boljeg kvaliteta nego kada se ide uz vetar.

Zato sledeći put kada putujete na zapad, pratite meteorološke izveštaje i zajašite košavu-južno zapadni vetar, pa će i srpski benzin biti kvalitetniji.

hm

pre 7 godina

Haha, EKO je najgora od svih navedenih!
Pogledaj samo ko im istace gorivo, oni bi rekli samo "prevozi", Knez Petrol.
Taj lik je zlo a pogledaj malo i Insider na B92, verujem da mozes da nadjes i na YouTube-u.
(Beogradjanin, 20. oktobar 2016 02:44)

Gledao pomenuti Insajder (naša emisija, valjda se ovako piše..), ali mi namera nije da komentarišem ništa vezano za emisiju, niti bilo šta drugo o firmi koju pominješ. Ono što sasvim slučajno znam, to je da je u jednom periodu na njihove veće pumpe stizao MOL-ov dizel (imalo je veze sa veličinom cisterne kojom se vrši prevoz). Da li je još uvek tako nije mi poznato.

djozla

pre 7 godina

Kakvo crno poverenje, kakvi vremenski uslovi, sta pricate? Istina je da vlada anarhija i da je kod nas sve moguce.... na zalost svih nas...

Vlada

pre 7 godina

Proputovah pola Evrope, nikad ali nikad nisam iskusio t da mi se auto "prepotodi" kad natocm gorivo vani, nikada mi nije spustao potrošnju. Jedino sam primetio da je LPG u Bosni krs i tad mi auto digne potrosnju za 50% a n mogu bicokl da obidjem (figurativno). U Htvatskoj je iato sareno, negdr je plin oki a negde je smeće. Sto se tecnih gotiva tice, SVE JE ISTO gde god sipali u evropi (izuzev ovih banana drzava koje su ved banane od srbije

Barba

pre 7 godina

A da li neko može da objasni zbog čega se ulje menja češće ako je gorivo lošijeg kvaliteta? Zar nije logicnije da na servisu u tom slučaju češće menjaš filter goriva a ne ulje i filter vazduha?

Peđa

pre 7 godina

Ja vozim auto na dizel pogon. Nema gde nisam vozio po Evropi u poslednjih par godina.

Odgovorno tvrdim: evro dizel je isti. Ista potrošnja, isti zvuk motora. Sve je isto.

Par puta sam brusilicom otvorio filter goriva posle 20.000 km, pređenih u Srbiji. Čist ko suza.

U Beogradu sipam isključivo na brendiranim pumpama.

hj,kh

pre 7 godina

@ http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1189656#k21751383

Mozes li nam reci nesto konkretnije posto mi auto najbolje radi na bezolovni sa eko pumpi i gazpromovih.

hiavata

pre 7 godina

(NS-Minhen, 19. oktobar 2016 13:13)

Uporedi nadmorsku visinu Beca i Linza. Realno bi bilo da punis u Becu umesto Linzu pa da se poredi. Od Beca do Linza se konstantno penjes sto na autoputu moze da utice znatno na potrosnju.

Aca

pre 7 godina

Sad ce komentari, sa gorivom iz inostranstva auto trosi litar manje. Profil ovih komentatora je jednom godisnje odu kolima u grcku na more i sad su strucnjaci za mororna vozila.

C i n i k

pre 7 godina

Ne znam za druge mada mislim da ne pisu istinu,ili je nesto drugopo sredi,ali ja sam u Becu koristio njihov ED,nikakve razlike nisam primetio u odnosu na OMV u Srbiji! Nikad nisam imao problema sa nasim gorivom. Sipam samo na OmV,Eko ili Mol.

strugar

pre 7 godina

a meni se na primer preporodi automobil moderan dizelaš 2013 kad iz austrije dođem u srbiju, naravno pod uslovom da sipam gorivo na pumpama kao što su gasprom ili mol i slično, bolje ide, mirnije radi, manje troši i nisam jedini koji to tvrdi...

generalno svi hvale mađarsko gorivo...desilo mi se da sam na starom benzincu sipao gorivo na jednoj kako bih rekao pumpi van lanca, privatnoj, nepoznatoj i auto je stao zbog lošeg goriva

Miroslav

pre 7 godina

U Srbiji većina ljudi ne koči motorom, već stisne kvacilo i koči samo papucicom kočnice.

Potrošnja +20%.

U istočnoj evropi je potrošnja spreja za čišćenje kočnica 4 puta veća, u Turskoj 6.

Aleksandar

pre 7 godina

Evo kako to izgleda. Opel Corsa D, napuni se 100 oktana na Shell pumpi u inostranstvu, automobil se ne cuje. Napuni se ovde, pocne da se trese, posebno kada se upali klima.

Aleksandar

pre 7 godina

Gorivo iz inostranstva - auto se "preporodi" - naslov juče
Kvalitet goriva - noćna mora srpskog vozača - naslov danas

Najveći Bot u Srbiji je sam portal B92.
Ne kapiram šta pokušavate da dokažete? Šta je poenta? Imate medijsku moć i unosite crv sumnje ljudima.
I ja sam prosečan srpski vozač i imam ja neko mišljenje, a ono je da - potrošnja mog 10 g. starog 1,8 TDCI motora je 7.5 litara u gradskim uslovima i ja sam time IZUZETNO ZADOVOLJAN.
- Moje vozilo se nikada nije pokvarilo zbog lošeg goriva, niti dizne, niti pumpa... i ja sam time IZUZETNO ZADOVOLJAN,
- da li se sagorevanjem goriva u Srbiji ispušta veća količina štetnih gasova, verovatno da, a da li sam zbog toga srećan, NISAM,
ali ako ćemo tako nisam ni srećan činjenicom da je više od pola prosečnih srpskih vozača skinulo DPF (filter čestica čađi) na dizel vozilima jer je njegova zamena ili reparacija skupa za istog.
A da ne pričam o održavanju sistema za ubrizgavanja kod dizel motora, gde usled malih promena dolazi do velikih promena u sagorevanju i povećanju toksičnih produkata kao što su CO, HC, NOx i čestice čađi.
Uslovi za to su prljav filter vazduha, puknuto crevo usisa, prljav EGR ventil, loše dizne, turbina, pumpa visokog pritiska itd. Sve ovo prosečan srpski vozač nije u stanju da održava jer sve to košta, a najlakše je okriviti nekog drugog, pljuvati po svemu i svakome.
Rezultat svega je propaganda i unošenje nemira zarad ličnog cilja.
Prvo mora da se menja svest prosečnog srpskog vozača.

Radovan

pre 7 godina

Kvalitet goriva u Srbiji - noćna mora onih koji nisu ugasili naftnu industriju u Srbiji.

Od svih evropskih država, jedino Rumunija,Norveška i Rusija imaju svoju naftu. Oni ne moraju da troše pare kako bi "popravljali kvalitet goriva".

Najbolji benzin koji sam koristio bio je rumunski od 98 oktana za vreme diktatora Čaušeskua. Auspuh beo kao sneg i auto osetno išao bolje. Svi ostali od 98 oktana su bili smeće,jugoslovenski,austrijski,nemački,italijanski.

Vlada

pre 7 godina

Proputovah pola Evrope, nikad ali nikad nisam iskusio t da mi se auto "prepotodi" kad natocm gorivo vani, nikada mi nije spustao potrošnju. Jedino sam primetio da je LPG u Bosni krs i tad mi auto digne potrosnju za 50% a n mogu bicokl da obidjem (figurativno). U Htvatskoj je iato sareno, negdr je plin oki a negde je smeće. Sto se tecnih gotiva tice, SVE JE ISTO gde god sipali u evropi (izuzev ovih banana drzava koje su ved banane od srbije

rango

pre 7 godina

Cijena vam je prosječna ali gorivo zaista loše litra na 100 km više..za razliku od Makedonskog,Grčkog i Hrvatskog..morate uvesti kontrolu kvalitete ili modernizirati rafineriju/e..neznam tocno kakva vam je situacija...bio ovo ljeto u Grckoj tako da znam za vorivo da je loše.

Replay

pre 7 godina

Em placamo najskuplje gorivo em nije kvalitetno. 75 dinara od litra ide drzavi, haos ljudi. Dizel su podigli nenormalno, a oni to rade jer se u Srbiji vozi preko 85% vozila na dizel

50 nijansi sranja

pre 7 godina

U Srbiji je dozvoljeno prodavati gorivo sa 650 mg sumpora, a u EU sa 50 mg. Uz to, po priznanju inspekcije, gorivo se ni ne kontrolira jer nema laboratorija za ispitivanje kvalitete. Službeno nema monopola jer je dozvoljen uvoz, ali uz jednu ogradu. Iz uvoza smije doći samo gorivo proizvedeno po EU propisima pa je i skuplje i samim time neinteresantno za uvoz. Tako da NIS ustvari ima monopol na proizvodnju ovog lošeg goriva. I taj monopol će ostati do ulaska u EU, dakle još jako dugo.

Do tada će loše gorivo i sumpor u njemu uništavati vaše automobile, zdravlje i okoliš. Ulaskom u EU rješit ćete se ove i gomile sličnih gluposti.
Ja sam bio protiv ulaska HR u EU, ali sada vidim da smo se pomakli u 2 godine (u propisima i glavama) kao za 10 van EU.

80.000 km godišnje

pre 7 godina

Moja noćna mora je popravka trapa posle puteva ,,kao u Nemačkoj".Gorivu je problem cena, ne kvalitet.Govorim o gasu i benzinu, dizel nikada nije dovoljno skup koliko truje.

Peđa

pre 7 godina

Ja vozim auto na dizel pogon. Nema gde nisam vozio po Evropi u poslednjih par godina.

Odgovorno tvrdim: evro dizel je isti. Ista potrošnja, isti zvuk motora. Sve je isto.

Par puta sam brusilicom otvorio filter goriva posle 20.000 km, pređenih u Srbiji. Čist ko suza.

U Beogradu sipam isključivo na brendiranim pumpama.

Over And Out

pre 7 godina

Ko je autor/ka ovog članka? Ima li čovek/žena ime i prezime? U čije ime autor/ka replicira ljudima koji su juče ostavili komentar povodom ove teme.
Ako izuzmemo par ljudi koji su reklamirali odredjene pumpe za gorivo gde sipaju benzin/dizel u vlasništvu stranih kompanija (po službenoj dužnosti),i ukoliko se analiziraju komentari čitalaca, onda se nedvosmisleno dolazi do zaključka da je gorivo u Srbiji jedno od najlošijih u Evropi. Umesto da autor/ka ove neumesne replike čitaocima, bar na neki način potvrdi sumnje konzumenata naftnih derivata, on/a ide dalje pominjući 90-te godine, sankcije...pripisujući kompletan problem "Pavlovljevom regleksu" koji nam je ostao od Miloševića. I na kraju zaključak: Kada udjemo u EU, biće sve u redu! A dok ne udjemo u EU? "Draće" nas i dalje državni aparat u sprezi sa kontroverznim bizMismenima, otimaće nam 20% na svali litar, i govoriće nam: "Sloba je kriv! Sloba je kriv!"

marko

pre 7 godina

Са већ солидним возачким искуством, одговорно тврдим да је више типова аутомобила које сам возио са горивом точеним у иностранству редовно много боље радило и мање трошило. Па мени се десило једно пре десетак година да скоро нисам могао да препознам сопствени ауто како иде чим сам прешао границу и наточио то страно гориво. Данас је ситуација много боља, али и даље има испада.

NS-Minhen

pre 7 godina

Idem vise puta godisnje za Minhen sa svojim vozilom (4-5x min.). Moj put izgleda ovako, sipam pun rezervoar ovde kod nas (NS) i sa tim gorivom vozim do Linca tj posle iskljucenja za Linc prvo sledece iskljucenje se odvojim i tu odma ima jedna pumpa na kojoj sipam ponovo pun rezervoar jer mi se rezerva taman tu pali(a tu se odvajam i sipam jer je tu gorivo jeftinije nego na autoputu za 0,30eura) i pravac Minhen. E sad da ne pricamo o tom putu od Linca do Minhena zbog ovih navoda u tekstu koji su cista glupost jer to sto oni navode kao opravdanje moze da utice na potrosnju ali ne u tolikoj meri...da ne duzim, znaci gledamo povratak od Linca do NS u povratku sipam na istom mestu kod Linca i pravac Srbija. Znaci pun rezervoar na istom mestu gde se onaj iz Srbije ispraznio, ista deonica puta, isti vozac, isto vozilo, uvek idem sam i ne nosim nista... i krecem nazad. Dolazim u NS rezerva ne sija i prelazim sa tim ostatkom goriva jos oko 150km dok se rezerva na upali.I to je sve provereno vise puta i uvek je takav rezultat bio. Vi nastavite da lazete narod i smisaljte kojekakve izgovore i opravdanja za nase katastrofalno gorivo ali ovo su sve proverene cinjenice i svako ko putuje po Evropi malo vise moze ovo i da potvrdi a i jos stosta da doda. Najskuplje i najlosije gorivo je kod nas i to je to nema dalje price.

Rade

pre 7 godina

Ako kupujete gorivo na brendiranim pumpama ono je svuda istog kvaliteta zato sto se pravi uglavnom na istom mestu ako uzimate na pumpama koje drze lokalni krimosi onda ste sami krivi posto oni mogu da rade sa gorivom sta hoce

losegorivo

pre 7 godina

letos sam kolima putovao u rusiju. kao prvo vec se razlika u gorivu osetila posle 1000 kilometara kad sam potrosio brlju iz srbije. posto sam tamo bio mesec dana auto nije naravno bog zna sta trosio manje ali se razlika u osecaju da motor lepse radi i te kako oseti. auto je trosio najvise pola litra manje. a jos i kada je upaljen u mestu u srbiji trenutnu potrosnju pokazuje 0.7 do 0.6 nikada ispod toga. tamo je drzao na 0.5. . u pitanju je dizel 2.0. msm da je danas gorivo koliko toliko kvalitetnije nego sto je ranije ta razlika izmedju nasega i njihovog bila. ali da ima i dalje razlike ima naravno.

Bojan

pre 7 godina

"približavanjem Srbije članstvu u EU...postepeno unapređivati i kvalitet goriva".
Neće, sve dok smo ruska gubernija sa ruskim čovekom na čelu, Bajatovicem.

NN

pre 7 godina

Nikada u Srbiji nece biti nesto bolje. Drzava koja kopira tudje odluke i ostala sr****a, ne moze da napreduje. Nema ovde buducnosti smao se pravimo mutavi.

bp

pre 7 godina

Uvek sipam na NIS-ovim pumpama gorivo benzin 98 i nisam imao nikakvih problema do ponedeljka kada sam sipao na AVIA pumpi. Pri brzini od oko 120 počelo je da mi treperi signalna lampica koja upozorava na mogućnost da postoji neispravnost na katalizatoru. Još dok sam imao staru dvojku i kad sam kod njih sipao uvek je bilo problema te trza, jedva ide a o potrošnji i da ne govorim. Bosansko gorivo bolje od našeg ali i tu pazite ima svašta.

Vlada

pre 7 godina

Secam se puta do Ljubljane pre neku godinu. Sipam pun rezervoar (benzin) na izlasku iz Beograda i stizem u hotel tamo na poslednjoj rezervi. Dva dana kasnije krecem nazad na pumpu napunim i stignem u Beograd sa cetvrtinom rezervoara. Isti put, isto vreme, ista brzina... Nisam strucnjak, ali tu ima neke razlike zar ne?

Beogradjanin

pre 7 godina

@C i n i k, 19. oktobar 2016 12:53

Haha, EKO je najgora od svih navedenih!
Pogledaj samo ko im istace gorivo, oni bi rekli samo "prevozi", Knez Petrol.
Taj lik je zlo a pogledaj malo i Insider na B92, verujem da mozes da nadjes i na YouTube-u.

audista

pre 7 godina

(Aca, 19. oktobar 2016 12:00)

a te iste ljude pljuju ovi sta nisu mrdnuli iz srbije godinama i koji su anestezirani gledanjem rts-a, pinka, dnevnik, maldivi, parovi, citanjem informera.

jel vidis da ovi sto dolaze sa zapada imaju primedbu na kvalitet?

Običan građanin

pre 7 godina

Više od decenije putujem u razne zemlje i mogu reći da gde god sma sipao dizel u inostranstvu vozilo je trošilo manje I do jednog litra a sipaso sam u Hrvatskoj, Mađarskoj Slovačkoj Češkoj, Makedoniji Grčkoj. Već duže vreeme sipam na NIS-ovoj pumpi u Južnom buelvaru u Beogradu I ovog meseca sam sipao ne znam ni ja šta. potrošnja se na ionako veliku popela za jedan litar. Isto vozilo, iste gume isti stil vožnje. Iste rute ali sve potpuno isto ali potrošnja veća za preko jedadn litar. Ne znam šta nam poturaju kao gorivo ali to nije kvalitetno gorivo. Najbolje gorivo koje sam sipao je u Makedoniji na Mak petrolu. A da I svugde je gorivo jeftinije nego kod nas I mogu da kažem samo jedno:Sramota me koliko mi auto dobro, ovaj lose ide.

vlada

pre 7 godina

Prošle godine na ben.stanici OMV na Banjici sam u vozilo marke DODGE sipao dizel gorivo (oko 20 lit.) i umalo nisam uništio ceo auto i motor. Posle nepunih 30ak kilometara auto je počeo da se trese i bukvalno "skače" u mestu, te sam otišao u servis pa su mi ispumpali gorivo i nasuli novo uz dodatak aditiva, posle čega je auto počeo normalno da radi. Prijavio sam OMV svim mogućim i nemogućim institucijama, pisao žalbe, pisao novinama, ali naravno tekst ili sugestija nigde nisu objavljeni jer je taj isti OMV sponzor mnogih novina u vidu plaćene reklame...

Costa

pre 7 godina

Cesto vozim van drzave, prelazim dosta mesecno, preko 7000 km. Imam dizel automobil I siguran sam kada sipam van zemlje moj auto vise kilometara predje I tise radi.

boban

pre 7 godina

Dobro vece.
Malopre pazario butan propan/menjao plinsku bocu za domacinstvo kod Knez petrola.
To trosi i moj bivsi Renault.
Boca mi je trajala 2 meseca i 10 dana, nismo svi bili kod kuce letos i ne sve vreme.
Prethodna uzeta kod Cryo Gas-a na Bogosloviji trajala bukvalno duplo i to u vreme zimskih radosti.
Pricam/svadjam se drzeci fiskalni na pumpi, oni se smeju i kazu dodji sutra pricaj sa sefom.
Bih ja, ali da dodje jos 20000 sa u*ranom motkom.
Da ispeglamo racune.
Mislim da je to jedino resenje.

Radovan

pre 7 godina

I još kada počne da duva severo zapadni vetar koji donosi oblake u Srbiju sa zapada, gorivo bude boljeg kvaliteta nego kada se ide uz vetar.

Zato sledeći put kada putujete na zapad, pratite meteorološke izveštaje i zajašite košavu-južno zapadni vetar, pa će i srpski benzin biti kvalitetniji.

Barba

pre 7 godina

Nisam primetio razliku u potrošnji i performansama mog auta a prešao sam sa njim 70.000 km po Putevima Srbije, Italije, Austrije, Slovenije i Hrvatske. Jedino sam primetio da je servisni interval mog Renaulta dvostruko kraći nego u drugim zemljama (10.000 umesto 20.000) uz obrazloženje da je kod nas gorivo loše. Mislim da mi uši rastu...

Haha

pre 7 godina

Da imam 1500 e platu placao bi i 200 din po litru,problem je sto nemamo ovo prvo navedeno.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Stefan, 19. oktobar 2016 12:21)

Veruj mi, kad izdrzavas celu porodicu, ni to nije dovoljno... Mozes da priustis neki jeftiniji nov auto i da odes na letovanje i zimovanje, i to je to manje vise. Barem iz mog iskustva.

hm

pre 7 godina

@Barba

Takođe vozim Renoa, 2.0 dci. Slučajno znam da su više puta iz Beograda urgirali i tražili odobrenje da se i u Srbiji produži servisni interval sa pomenutih 10.000 km, međutim odgovor je uvek bio negativan. I jeste obrazloženje kvalitet goriva. Čak su jednom prilikom odavde slali u Francusku na analizu uzorke dizela prikupljenog sa svih relevantnih pumpi (bez vidnih oznaka čiji je koji uzorak) i odgovor je bio da je gorivo izuzetno lošeg kvaliteta i da je samo jedan uzorak bio zadovoljavajućeg kvaliteta (ne želim da reklamiram nikoga, pa ću informaciju zadrati za sebe). Naravno, ostali su na stanovištu da je servisni interval 10.000 km. Jasno da se ovde javlja sumnja da proizvođač želi da profitira na česćim servisima, međutim kod prodaje tako kratak servisni interval, odnosno kraći nego kod konkurencije, ima negativan uticaj. Posebno kada je reč o flotnoj prodaji. Tako da verovatno Francuzi imaju razlog za ovakvu odluku u pogledu servisnog intervala.

Barba

pre 7 godina

A da li neko može da objasni zbog čega se ulje menja češće ako je gorivo lošijeg kvaliteta? Zar nije logicnije da na servisu u tom slučaju češće menjaš filter goriva a ne ulje i filter vazduha?

Orginalno?

pre 7 godina

Mi sudstvo nemamo,zdravstvo isto tako,policija nam propast niko nikog ne kontrolise za nista.Bas se najvise brinem za kvalitet goriva.Sipam koliko imam,koliko traje toliko se vozim.Sad da mi neko da 100€ da mu kazem tacno koliko mi trosi auto nebi znao da mu kazem.

milos

pre 7 godina

Sipam u BiH 100 RSD litar Edizel i ne gledam na potrosnju. Presao sam oko 50000 za 1.5 god i u SRB sam sipao goriva za 4ooo din ne bi ni to nego nisam mogo preci granicu zacrvenilo. Nek gospoda jos podigne akcize

Kuvana žaba br: 5.776.281

pre 7 godina

Najkrace receno.
Gorivo je istog "kvaliteta" kao i struja.
Jedino bitno je da je cena kao tamo negde, bez obzira sto mi dobijamo BOFL za iste pare.

ToNislav

pre 7 godina

Pa, da li nam je potrebna EU i da bi nam gorivo bilo samo to - gorivo, a ne djubre na kojem nas decenijama varaju?

Nema nama spasa...

moja prica

pre 7 godina

mene su gledali kao bolida kada sam dosao da mi zamene dpf tecnost, u fazonu covece skidaj to, auto bolje ide, itd, itd. naravno nisam pristao. tako srbin razmislja. a dete kancer, jbga ko ce o tome.

hm

pre 7 godina

Haha, EKO je najgora od svih navedenih!
Pogledaj samo ko im istace gorivo, oni bi rekli samo "prevozi", Knez Petrol.
Taj lik je zlo a pogledaj malo i Insider na B92, verujem da mozes da nadjes i na YouTube-u.
(Beogradjanin, 20. oktobar 2016 02:44)

Gledao pomenuti Insajder (naša emisija, valjda se ovako piše..), ali mi namera nije da komentarišem ništa vezano za emisiju, niti bilo šta drugo o firmi koju pominješ. Ono što sasvim slučajno znam, to je da je u jednom periodu na njihove veće pumpe stizao MOL-ov dizel (imalo je veze sa veličinom cisterne kojom se vrši prevoz). Da li je još uvek tako nije mi poznato.

hj,kh

pre 7 godina

@ http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1189656#k21751383

Mozes li nam reci nesto konkretnije posto mi auto najbolje radi na bezolovni sa eko pumpi i gazpromovih.

hiavata

pre 7 godina

U Srbiji je dozvoljeno prodavati gorivo sa 650 mg sumpora, a u EU sa 50 mg. Uz to, po priznanju inspekcije, gorivo se ni ne kontrolira jer nema laboratorija za ispitivanje kvalitete.
(50 nijansi sranja, 19. oktobar 2016 13:18)

U Srbiji postoje "nezavisne" laboratorije koje su zaduzene za kontrolisanje kvaliteta goriva, znam jer sam cuo od poznanika koji radi bas to. Jedna druga stvar je interesantna, a to je da se oni u laboratoriji privatno voze na gorivu koje su dobili na testiranje. Klasicna korupcija koja je kod nas ukorenjena na svakom nivou nas pojede. Posle nam je neko drugi kriv. Sto se tice DPF, ne znam sta cu da uradim kad mi crkne. Realno gledano ispadam magarac na svakom cosku, od placanja RTV pretplate do poreza dok me drugi truju i pljackaju. Samo se nerviram bezveze.

hiavata

pre 7 godina

(NS-Minhen, 19. oktobar 2016 13:13)

Uporedi nadmorsku visinu Beca i Linza. Realno bi bilo da punis u Becu umesto Linzu pa da se poredi. Od Beca do Linza se konstantno penjes sto na autoputu moze da utice znatno na potrosnju.

djozla

pre 7 godina

Kakvo crno poverenje, kakvi vremenski uslovi, sta pricate? Istina je da vlada anarhija i da je kod nas sve moguce.... na zalost svih nas...

Sinisa

pre 7 godina

Ja sam odrastao u automehanicarskoj radionici i imam "sluh" za dobar ili los rad motora... Prepoznajem zvuk svog ljubimca kad sipam losije gorivo, cak se promene i performanse;bucniji je, vise trese, nema snage... Sigurno na NIS pumpi necu sipati ponovo

dragan

pre 7 godina

Auto mi najmanje i najbolje radi kad sipam na Mol-ovim pumpama al Mol treba da posalje kontrolu u Ivanjicu da vidi kvalitet goriva i cije je gorivo na njihovoj brendiranoj pumpi.

hiavata

pre 7 godina

mene su gledali kao bolida kada sam dosao da mi zamene dpf tecnost, u fazonu covece skidaj to, auto bolje ide, itd, itd. naravno nisam pristao. tako srbin razmislja. a dete kancer, jbga ko ce o tome.
(moja prica, 20. oktobar 2016 11:22)

Sta vredi tvoj i moj DPF kad vecina vozi bez njega ili dizele stare 15-20 godina. Autobus gradskog prevoza izbaci dnevno ono sto mi necemo za 10 godina.