Utorak, 11.10.2016.

09:11

Test: Ford Focus Trend 1.0 EcoBoost

Izvor: B92

Test: Ford Focus Trend 1.0 EcoBoost IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

92 Komentari

Sortiraj po:

Zvonko

pre 7 godina

Kupio sam bas ovaj model iz teksta. Za ove pare to je trenutno najbolja kupovina. Dvoumio sam se ford ili koreanci ali realno obican motor 1.4 koji ima kia/hyundai je mrtav konju u odnosu na ovaj, a jos vise trosi. Ko ne veruje nek proba. I nemojte molim vas da poredite 1.0 motor sa dizelima od 2.0 jer cena tih auta nije ni priblizna.

davor

pre 7 godina

@molder
Možda si bio novinar Nekog auto časopisa, ali meni izgleda da je to bilo u 20 stoljeću. Sad je 21 stoljeće i stvari su se u mnogome promjenile. Već odavno kubikaža ne igra glavnu ulogu u određivanju snage motora, pa niti okretnog momenta. Tako da mi izgleda da si prespavao zadnji 10 god. ili si bio novinar nekog ribičkog časopisa. Istina, da okretni moment ovisi o kubikaži, ali 1.0 ecoboost razvija 175 Nm pomoću turbine što je kod atmosferaca nezamislivo. I da 1.5 ecoboost ima 240 Nm što je atmosferskom motoru od 2.0 nedostižno tako da i ja mogu reći da su to nepravedne komparacije. Ali evo ipak ću staviti motore iste kubikaže da tebi srce bude na mjestu
Mazda 2.0 120KS i Ford Focus ST 2.0 ecoboost 250 KS, eto sad je to pravedna usporedba :D
http://www.zeperfs.com/en/duel5867-4366.htm
I ne biti focus 125ks brži od Mazde na stazi kad i u 5 brzini ima slabije među ubrzanje što je čudno obzirom da je turbo benzinac i da ima više KS

Molder

pre 7 godina

@davor
Prijatelju,kao neko ko je nekad radio kao novinar(vidim da si slabo citao literaturu),UVEK kad se porede auti iz istog segmenta uzima se ISTA ILI BAR PRIBLIZNA KUBIKAZA,Ovo sto ti poredis je kao da poredis dizel i benzinac...Cak i ovaj Ford je brzi od tvoje mazde na stazi a realno bi bilo da je poredis makar sa 1500 kubika motorom kod fokusa(mada ima od 2000 kubika fokus ali to je vec svemirski brod za tu mazdu cije su performanse na nivou 70-ih godina proslog veka)...Za poznavanje osnovnih principa automobilizma,sedi 1!

davor

pre 7 godina

@MOLDER
Stvarno ne razumijem tvoju primjedbu, usporedio sam 2 auta iz istog segmenta sa sličnim brojem konja. To što su ford i ostali krenuli sa smanjenjem kubikaže, a mazda sa povečenjem to je druga priča. Mislim da nema smisla uspoređivati Focus RS ili Mustanga sa Mazdom 3.

Molder

pre 7 godina

@DAVOR
Prijatelju,sta ti poredis,alo?Motor od 2000 kubika i motor od 1000 kubika!?Sto ne "usporedis" Fokus od 2000 kubika ili 1,5 ecoboost,pa bih ostao ti u oblaku prasine za sekund sa tvojom Mazdom(ima samo 120ks iz 2000 kubika i jos se hvale sa tim)da li da se smejem i li placem.Cak i ovaj fokus brze izveze krug na stazi a kamoli neki jaci kojeg treba da poredis,tako da taj tvoj atmosferac moze da tuce samo nekog trabanta i sl...

davor

pre 7 godina

Mislim da je ovo trenutno best by narodni auto i ako su priče o dugotrajnosti i pouzdanosti motora točne, biti će dobra kupovina i kao polovni. Mene smeta izgled i preko toga ne bih mogao nikako preći. Evo jedna usporedba moje Mazde 3 (120ks) i Focusa 125ks za kojeg kažu da ima 140ks.
http://www.zeperfs.com/en/duel5867-5595.htm
Eto to je taj super hvaljeni eksplozivni motor kojeg tuče jedan atmosferac.

Milos

pre 7 godina

Nemoj da dajes neproverene informacije. Novi Fokus za godinu dana ulazi u proizvodnju u Nemackoj, u fabrici u Sarluizu, gde se proizvodi i trenutni model.

Zox

pre 7 godina

Ja iskreno nisam za malolitarske turbo motore.Naravno imaju svoje prednosti a i mane.Oni su ok kao novi al posto 80% ljudi u Srbiji moze da sanja nov auto tako da kao polovan je pitanje.
Vozio sam ovaj model nedelju dana i slazem se sa urednikom ovog testa,auto ide i to je to.Ima taj polet od 2000 obrtaja sto je za grad super.
Vozio sam nedelju dana,posle Forda,Mazdu 3 1.5 100 konja.Mnogo velika razlika u ubrzanju a minimalna u potrosnji.
Oba auto od 2000 obrtaja povuku,malo manje Mazda al Ford dodje do 4000-4250 obrtaja i tu mu se naglo uspori ubrzanje.A Mazda posle 4000 obrtaja u dalje vuce kao iz 2000.Tu sam bas primetio razliku u ubrzanju i bas tu Fordu ima manu.Na auto putu Mazda je u prednosti.
Sve ostalo je ok,nista bolji ni gori od konkurencije.

milan

pre 7 godina

Vozim Imprezu,ostru kao zilet . Mogu reci da me je Focus,doduse s dizelom od 95 ks, prijatno iznenadio voznim osobinama , kvalitetom i potrosnjom ( Impreza trosi ne pitajte )Vozacko mesto odlicno . Jedino sam se tesko navikao na gomilu dugmica .Relativno cesto se javljam ,vozio sam svasta i mogu reci da je Focus kvalitetniji od uobicajene konfekcije slicne cene . Moja preporuka .Pozz

Pavle

pre 7 godina

@molder Svet najvise kupuje japanske automobile ito ne bez razloga. Evropa je nesto drugo, ali svet je prepoznao vrednosti japanskih automobila nize i srednje klase. Sto se tice premijum klase tu nemci imaju prednost ali tu se iproda nemerljivo manji broj automobila.

BRD/DDR

pre 7 godina

@Molder
.Ovde nema mesta politici,raspitaj se kod starijih sta znaci na proizvodu made in deutschland od industrijske revolucije do danas,mnogi to znaju i zapamtili su...

Ne piše Made in Deutschland, nego Made in Germany:)

moron

pre 7 godina

"Ja imam ovaj auto. Kupila sam ga 2015 na sajmu, cena 13860 sa trend paketom opreme, metalic boja i alu felne. Vozim ga po gradu u jutarnjem i popodnevnom spicu, 11km u jednom smeru, trosi 7,7l benzina."

Moguće je da troši toliko "po gradu", pod uslovom da je to gradska relacija "Plavi most - Zmaj" i to ujutro u smeru ka Plavom mostu, a po podne ka Zmaju :)

Probajte nekada preći tih 11 km "u krugu dvojke" u špicu. Neće biti ispod 12 ...

Molder

pre 7 godina

@henk mudi
Nisam napisao nikada da je Ford najbolji,nego da nudi najviše za dati novac,velika razlika...Lepo sam citirao autora ovog teksta gde je covek sve objasnio zasto je ovo nemacki auto,zao mi je ako ne razumes...To sto neko ima razvojni centar u evropi ne cini ga evropskim autom,jer se projektuje,osmisljava,planira,unosi genetski kod, sve iz azije odakle i potice...Ovde nema mesta politici,raspitaj se kod starijih sta znaci na proizvodu made in deutschland od industrijske revolucije do danas,mnogi to znaju i zapamtili su...Made in Korea je mozda bilo samo u perionicama za ves...Kao sto rekoh, istorija,filozofija,logika i ostali predmeti nisu ti bas bili omiljeni...

JS

pre 7 godina

Ja imam ovaj auto. Kupila sam ga 2015 na sajmu, cena 13860 sa trend paketom opreme, metalic boja i alu felne. Vozim ga po gradu u jutarnjem i popodnevnom spicu, 11km u jednom smeru, trosi 7,7l benzina. Nazad nema el podizave niti rukohvate, nema bluetooth iako su nesto cudno napisali u ponudi, kao da ga ima. Deca mogu da mi otvore prozore u toku voznje :(. Udoban je i lak za voznju, startan u gradu a na otvorenom mu treba malo vise snage. Ali ja sam ga kupila za grad. naped je lep i moderan, nazad nesto cudno podignut i ne tako lep. Tada je bio best buy a pregledala sam sve automobile u ovoj kategoriji. Necujan je, pesaci ga ne registuju, mora da im se svirne. Ja zadovoljna :)

henk.mudi

pre 7 godina

Molder nije bot. Samo uvek napise da je Ford najbolji :)
Crni ti, pa i onaj Hjundai koji mrzis ima razvojni centar u Evropi, jel i to evropski auto?(i da li stvarno toliko verujes u "njemacko auto", posle svih lazi i prevara koje su izveli?? Evropski neonacizam na delu kao u svakom tvom komentaru.)
Ili ces opet da se vodis dvostrukim arshinima?
Ne znam sta je gore.

Molder

pre 7 godina

@Radovan
Ima i nas koji smo malo vise pazili na casu u skoli,pa jos malo dodatno citali i znamo jos ponesto...Celokupnu tehnologiju danasnjice(mlazni motori,raketna tehnologija,nuklearna energija,novi metali i mnogo toga jos) su i USA I SSSR posle 2 svetskog rata "preuzeli" i pokupili od nemaca(dosta je FON BRAUN recimo od nemaca koje su ameri odveli pa im vodio svemirski program...),jos su im ti isti ameri zabranili mnogo toga da prave i razvijaju cak i danas,tako da te kafanske traceve ostavi gde im je mesto...Kad vidis na necemu da je MADE IN DEUTSCHLAND odmah na celoj planeti skidaju kapu jer znaju da bolje nema(samo se ovde neki prave pametni)...

Radovan

pre 7 godina

[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Molder, 14. oktobar 2016 11:00)

Ima ovde i nas malo starijh koji znaju da je Nemačka "Made from USA".
Ameri im dali i pare i jare(patente,proizvode,znanje), gde svaki Nemac zna ko im je gazda u kući.

Manite se tog europskog snobizma i rasizma, kada svaki visoko školovani Nemac traži posao u USA jer je tamo plata minimum 2x veća za isti posao u Nemačkoj.
U BMW rade 54 nacije, mnogo više nego što ih Evropa ima.

nesabkg1

pre 7 godina

Sve ovo ne zvuci lose i generalno nakon testova auto solidno ide ali dokle ce da ide? Koliko bi ovaj motor mogao dostici kilometara obzirom da se vrti vise od ostalih? Mislim da je dosta rano pricati o eco boost motorima. Treba nam jos jedan faktor da to pokaze a to je vreme.

Molder

pre 7 godina

@
"Da je ovo pravi nemački auto, uz inženjering i mehaniku, očigledno je i kada je u pitanju komfor u kabini i kvalitet završne obrade i materijala..."Za sve one "velike" poznavaoce automobilizma,jos jedan konacan dokaz da ovo nije americki auto,nego MADE IN DEUTSCHLAND...Ali bice opet onih koji beze sa casova...Inace,ovo je best buy auto na trzistu,nema konkurenciju...

Aleksandar

pre 7 godina

@Mikiveliki ne mogu a da ne prokomentarisem potpuno pogresan komentar. Pa bas turbo motori se voze na nizem broju obrtaja od atmosferskog jer imaju veci obrtni momenat i postizu to ranije. Visoki obrtaji sigurno nisu problem turbo motora. Tu postoje druge stvari. Bas ovaj motor je karakteristican da vrlo dobro povuce vec na 2000 obrtaja i da posle 4000 gubi dah. Procitajte malo, probajte pa onda komentarisite .

Mikiveliki

pre 7 godina

Супер, има управо оно што гарантује да ће те дуго да се возите. Мала запремина мотора, велика снага, и готово константна вожња у високом броју обртаја. 4,5,6000 обртаја за постизање максималне снаге је убица мотора. Немојте да вас лажу причама да је технологија напредовала те да ово што сам навео у овом случају не важи. Правило за сва времена је , исто, а оно гласи, само релаксиран рад мотора, који се највећи део времена врти на ниским обртајима, може да траје. Ово произвођачи наравно знају, али им је јефтиније да праве мале моторе са турбинама, који на папиру изгледају сјајно и моћно, па још имате и ниску потрошњу. А колико ће да траје такав мотор, о томе требате ви да мислите. П. С. Питајте власнике Ферарија колико могу да пређу са њима пре него мотор оде? Фрапираће те се

NIKOLA

pre 7 godina

ECOBUST motori su najbolji serijski turbo motori na svetu.Fokus nije najbolji u klasi ali je najbolji odnos cene i kvaliteta.Malo istražite pa će te videti da je motor izradjen od vrhunskih materijala i ne troši ni kap ulja,a već se ugradjuje nekoliko godina i napravljen je da traje preko 500.000 km.E sad vi eksperimentišite sa novim Južnokorejskim turbacima,TSI koje godinama prate problemi,nedovoljno proverenim TCE,novim Japanskim itd.Kod Forda mi jedino nije jasno što prave automobile teške ko tocilo.Kuga benzinac im ima 1600kg,pa bre da smanje težinu kako bi išli sa tim motorima ko metak a trošili manje.

ford foki

pre 7 godina

Iz licnog iskustva, za te novce odlican auto i odlican motor.
msg za vrhunske poznavaoce koji su posle traktora seli u polovnog izraubovanog golfa u najboljem slucaju dvojku, majstori, kupite si novi auto pa onda komentarisite

sladjan

pre 7 godina

@Aleksandar

Napokon neko da realno kaze o Grandu i njihovim cenama. Mene svaki put oderu za Fiestu (za dve godine tri servisa) a onda se javi neko i kaze da mu je servis bio 7000 din. Daaaj, bre. I meni su kao i Vama precutali to o garanciji, koja vazi samo dve godine a dalje morate i vi da ucestvujete ako se desi neki peh na vozilu. Zato na mom vozilu ne otklanjaju probleme sa menjacem, amortizerima i sl. Cekaju da i ja pocnem da ucestvujem u popravkama. Nikad vise Grand, a Forda cu kupovati starog oko tri i vise godina i ici u servis koji meni odgovara.

Bago

pre 7 godina

Samo još jedna važna informacija. Dok je prošla linija Focusa u VB po pouzdanosti bila 17-ta na listi, nova je 57-a. Tako da je, nažalost, novi model dosta nepouzdaniji i kvarljiviji od starog.
(Ivan, 12. oktobar 2016 10:47)

Svakakvih istrazivanja ima. Ja sam prije par godina u Auto Bildu procitao da je Fokus 1 bio na prvom mjestu po pouzdanosti u svojoj klasi nakon prve tri godine koristenja, Fokus 2 na desetom, sto je dosta los rezultat obzirom da u C klasi ima jedva nesto vise od deset automobila. Za ovaj treci sam vise puta procitao da je prosjek po kvarovima u svojoj klasi, ali da je uz Golfa ubjedljivo najbolji auto kada je u pitanju osjecaj za volanom i stabilnost. To je uostalom karakteristika sve tri generacije Fokusa, sto potvrdjujem iz vlastitog iskustva.

Manojlo

pre 7 godina

O "pouzdanosti" TSI motora nadji informacije na sajtovima nezavisnog i najobjektivnijeg automobilskog novinara u Regionu. Kad sam kupovao auto on mi je rekao da preskocim ts kao i pezoove turbo motore, a preporucio renoove i fordove turbo motore. Da mozes da ga pitas sta te zanima za simbolicnu cenu dobijes elaborat.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Baxuz, 11. oktobar 2016 18:18)


Taj novinar pljuje sve proizvodjače (BMW,ŠKODU,VW, pa čak je i rekao da i Honda ne valja kad se desila afera vazdušnih jastuka) osim Toyote čiji je bio prodavac.Daje ljudima savete preko nekog sajta i to naplaćuje.Pitam se da li plaća porez za to ?Pitam se koliko ga plaćaju odredjene marke da ih hvali a druge da kudi.Pozdravi ti svog novinara i pitaj ga koliko je plaćen od drugih marki i pitaj ga koliko plaća porez ovoj zemlji ?

Drajver

pre 7 godina

@ http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1186479#k21682490

Salis li se ti to? Kako on zna da je bas 80.000km kriticna kilometraza za taj motor? Jesi li mu platio 300 evra za savet? Sramota je sto se takvi uopste ovde pominju... covek ima uvredljiv pristup a s' obzirom da mu je to zivotni poziv ne bi se moglo reci da je golemi strucnjak iako je za dosta stvari u pravu. Sa druge strane on zna za taj tsi da je 80.000km kriticna kilometraza a preporucuje neke motore koji su se prakticno tek pojavili na trzistu...

Eh gde mi zivimo

pre 7 godina

Cek cek cek, u grandu iako je garancija 5 godina posle 2 godine placa se ucesce vlasnika u popravkama koje podlezu garanciji?

Pa kako je ovo moguce?!

zvezdan

pre 7 godina

Kakav crni Ceed, bre? To sam rekao ironicno, da li je moguce da smo toliko optereceni tekucim problemima... Naravno, sve i da su iste cene, pre bih kupio Focus, nego Ceed!

Baxuz

pre 7 godina

@dikh tu kava

Vozne osobine tsi su vrh. Ne sporim! Vozio sam G7 sa 85ks i bio odusevljen. Samo mi je doticni novinar (AT) preporucio da ih preskocim zbog nepouzdanosti. On tvrdi da je 80.000km kriticna kilometraza za tsi. Ja ne tvrdim jer nisam posedovao tsi. Prelazim oko 20.000km godisnje i zato mi je to bitno.

Sto se tice ovog fokusa dobra kupovina za te pare, To je par stotki iznad cene solidnog auta b segmenta kada se stavi pristojna oprema. A i meni je licno lep.

Zare

pre 7 godina

Ovaj mi Focus zaista deluje kabasto i stvarno je čudno da ima tako mali prtljažnik i probleme sa mestom pozadi. Velika greška kod projektovanja kabione mada ima i karavan verzije kome treba više. Jednu stvar želim da kažem. Kad bih ja kupio oaj auto sa ovim motorom svakako ne bih imao nameru da ga vozim više od 10 godina kao verujem i većina. Obzirom da ja sada prelazim oko 20000 km godišnje što je više od većine vozača kod nas smatram da je za projektovanih 200.000 km ovaj motor više nego sposoban. Ako se sve sabere 90 % i više vozača ne bi trebalo da ima problema sa ovim benzincem te mislim da su neosnovane bojazni nekih da motor neće izdržati vek prosečne eksploatacije kod nas. Pojedinci priželjkuju motor od 3000 ccm i 200KS koji izdržava 2 000 000 km iako relno za tim nema potrebe velika većina vozača. Pozdrav.

Dikh tu kava

pre 7 godina

(Baxuz, 11. oktobar 2016 18:18)

Nigde ja nisam , niti ću da uzdižem u nebesa pouzdanost TSi-ja. Niti ću da ga pljujem. To što je internet "pun" slučajeva "đubrovitih" TSi-jeva, internet je pun svega i svačega. A da je imao problema sa tom šajbnom za turbinu, verovatno jeste. Pored toga, po gradu je apsolutno sve samo ne štedljiv, po kompjuteru prosečna potrošnja je od 11.3 - 12.7, tako da teško može da se nazove štedišom. Ali sve su to stvari na koje ja nisam stavio najveći akcenat. Moje razumevanje pre svega jeste da je TSi vrlo prijatan za vožnju. Da li je kvarljiv, to je neka druga priča. Srećom, ne posedujem ga, pa bar lično to neću proveriti.

Ne smatram da je Focus loš, naprotiv. Samo mi kao celina ne odgovara kao što bi mi hipotetički mnogo više odgovarao npr. Leon.

A ako je taj "najobjektivniji" novinar" sujetni gospodin koji isključivo preporučuje Toyotu, bojim se da sam ispratio njegov rad od samog starta, preko vrlo nepristojnog ponašanja prema samim čitaocima, nekolegijalnog ponašanja prema onima koji su "nasledili" pretposlednji sajt i ničim izazvane preogromne nadobudnosti, te tom čoveku zaista ne bih mogao da prepustim izbor između dve vrste hleba u supermarketu, a kamoli da mi on odabere automobil. Bez ljutnje, drugarski "virtuelni" savet, nemojte ga više "preporučivati".. :)

Ivan

pre 7 godina

Samo još jedna važna informacija. Dok je prošla linija Focusa u VB po pouzdanosti bila 17-ta na listi, nova je 57-a. Tako da je, nažalost, novi model dosta nepouzdaniji i kvarljiviji od starog.

Kavric

pre 7 godina

Za 12000 eura apsolutno se ne može kupiti bolji nov auto od ovog fokusa. Za par hiljada više verovatno može,ali za tu cifru apsolutno ne! Pogledajte šta nudi konkurencija za te pare,zastarele 1,4 benzince,lošije pakete opreme...jedino mu se može zameriti veličina gepeka,sve ostalo je na mestu. I još nešto,muka mi je od ovih stručnjaka koji razmišljaju o tome koliko će trajati motor,pa valjda je normalno da posle 150-200k zamenite auto?

Jovan

pre 7 godina

Za cenu po kojoj se prodaje pristojno opremljen focus 1.0 sa 125 ks (dakle, ne mislimo na paket opreme sa arhaičnim displejem "sa prikazom dve linije teksta" ), on ima veoma jadan obrtni moment ( 170 Nm) u odnosu na slično opremljene turbo konkurente. 308 Vam nudi 230 Nm uz 130 ks u srednjem paketu opreme za značajno manje para. I dosta bolje ubtzanje ( skoro 2 sekunde ) i značajno veću maksimalnu brzinu.

Zegi

pre 7 godina

@mazalo od rembranta
Kao sto sam rekao u predhodnim komentarima posedujem ovaj auto sa 1.0 ecoboost motorom sa 125 konja, ono sto nisam rekao je da je to sedan u biznis paketu opreme. Sedan ima dosta veci prtljaznik i ja sam prezadovoljan sa njim.
Posto ne volim kad je u kolima pretoplo dobar deo leta sam vozio stalno pod klimom, naravno u biznis paketu opreme ima automatsku dvozonsku klimu. Elem da odgovorim na tvoje pitanje, auto vuce fenomenalno za svoju kubikazu sa klimom, u gradskim uslovima jedva da se primeti razlika u radu motora kad ukljucim klimu a sto se tice povlacenja za to je zaduzena turbina i lansira ga lepo cak i sa klimom, potrosnja sa klimom u gradu je veca za nekih 1-1,5 l/100 km. Na autoputu ukljucim tempomat i uopste ne primetim razliku u radu motora sa klimom i bez klime, tu je potrosnja sa klimom veca za nekih 0,5-0,7 l/100km. Automobil je nov i mislim da ce i posle par godina ponasanje sa klimom ostati isto, odnosno da se nece pogorsati, ako vec nisi procitaj koliko su se fordovi inzinjeri trudili da ovaj motor bude sa sto manje trenja upravo zbog potrosnje i uskladjenog rada motora s obzirom na kubikazu, cak mu je i zupcasti remen potopljen u ulje iz tog razloga. Nemas bojazni za voznju sa klimom, lepo vuce :)

hiavata

pre 7 godina

Prazan auto 1300 kg sa 1.0. To moze da se prodaje samo u Srbiji.
(AJA, 12. oktobar 2016 08:45)

1300kg kola idu a nema upregnutog konja, to moze samo u Srbiji.

Саша

pre 7 godina

Дуго сам га меркао и на крају одустао. Веома непрофесионални продавци у Београду, с изузетком продавачице на Петловом брду (крај Ибарске), и понеког младог продавца каткад на НБг, веома лош сајт (за који се стално правдају да не зависи од њих, већ од Мађара), по правилу лош избор боја и опреме у одређеном тренутку.
На крају сам купио други аутомобил, од 1.600 кубика, задовољан сам, иако ме коштао 14.300 евра, али са више опреме (камера позади, алум. точкови, доста хрома, пуна електрика у свим вратима, бочна светла у кривинама (одлична ствар!), шест брзина, убрзање око 10 сек (9,9 по каталогу), велурске патоснице, рез, точак, металик боја, eкран осетљив на додир, сензори позади ...

Bago

pre 7 godina

Imam fokus 3, dakle zadnju generaciju, ali model prije usminkavanja. U njemu je atmosferski 1.6 motor i 105 ks. Prednosti: fantasticna stabilnost na cesti, hirurski precizan mjenjac, dobar kozni volan, dosta kvalitetna unutrasnjost, odlican omjer tvrdoce i udobnosti (meksi od golfa, tvrdji od ceeda), relativno prihvatljiva potrosnja za benzinca.
Mane: na ravnom motor ok, ali na uzbrdici kao tenk; mali gepek; uzasna preglednost nazad.
Smatram da je za ovu cijenu veoma povoljna kupovina. Na nivou skode fabije sa benzinskim turbo motorom od 90 ks i nesto losijom opremom. Obzirom da fordov mali turbo ima veci okretni momenat od 1.6, mislim da znacajno amortizuje navedenu manu.

Aleksandar

pre 7 godina

@asd Mozda bih ti poverovao sve ali da je servis u grandu 7000 nikako. Pre par meseci sam radio drugi servis na 1.0 ecoboost i bio je blizu 20000(ulja i filteri). Kada sam naknadno pogledao plan odrzavanja trebali su mi i svecice menjati. Koliko bi tek onda to izaslo. Garancija nakon 2 godine ima ucesca u popravci. Nisu mi to rekli pri kupovini. Sa obzirom na Grand cene to sigurno "jeftino" izadje. Grand je preskup. Posle 3 Forda sledeci auto sigurno nece biti Ford

Soldier

pre 7 godina

Upravo sam proslog vikenda vozio c-max sa istim ovim motorom, nov, iz rent a car.

Ovaj je tekst prilicno objektivan. Komande auta su jako mekane i projatne za voznju, enterijer je u nivou cene auta. Sam auto je prilicno prijatan za voznju.

Sto se tice motora... Prvo, cuje se kao mlolitrazni trocilindras, ima onaj cudni i smesni zvuk koji pre podseca na sokovnik nego na auto. Do 60km/h vuce ok i skroz je ok za gradsku voznju. Ponasa se isto kao mali dizelasi
Uz to, i potrosnja je jako niska (nisam tacno merio, ali svakako ispod 7 u kombinaciji grad-auto put).

Auto je nevidjeno tih na auto-putu; Skoro se nisam vozio u tako tihom autu, prosto neverovatno.

Medjutim, ako vozite na otvorenom putu i hocete da ubrzate od tih 60 km/h na 120, e tu se vidi koliko je motor slab. Treba mu citava vecnost. Na preticanjima, gde sa 90 treba da krenete u preticanje, treba vam helikopter ispred vas da vam kaze da li je 1km puta ispted vas cist, jer ce mu toliko trebati.

Ja licno nisam pristalica tih malih motora, vozim Mazdu 6 sa 2.5l benzinskim motorom od 192 ks. E, to je auto... Ovo je igracka, ali ima svojih prednosti.

hiavata

pre 7 godina

Ovaj 1.0 sam probao u fiesti i ide stvarno odlicno za tu deklarisanu snagu. A onda sam probao focusa 1.6 ecoboost sa 185ks. Ono sto me je iznenadilo je koliko taj auto ima malo prostora za noge pozadi, a i prtljaznik mu ispod proseka klase.

NIKOLA

pre 7 godina

Ecobust motori su najbolji turbo benzinski motori, a Ford je najbolji odnos cene i kvaliteta.Malo pročitajte istraživanja,testove,komentare,sve ima na internetu,pre nego što krenete šta mogu npr od Južnokoreanaca da kupim.Pa pogledajte samo koliko koštaju isti sa neproverenim turbo benzinskim agregatima.

Milan

pre 7 godina

Odmah da kazem da nisam hejter forda, dobrom drugaru sam pre 9 godina preporucio kupovinu focusa II, on prezadovoljan a ja i dalje mislim da je u tom momentu bio najbolja kupovina u klasi.
E sad Focus III, mozda ja imam problem sa njim. Za mene je bio veliko razocarenje kada se pojavio - jer je meni licno losiji auto od focus II. vise puta vozio samo dizel verzije iz rent-a car, tako da motor ne bih komentarisao. Meni licno nikako ne odgovara, neuskladjen motor i menjac, dugacka hauba, malo mesta u kabini za tu klasu, mali gepek. Kvalitet materijala i sastavljanja- taman za tih 12.000. OK, tih je, vise zaslugom motora nego sto ima zvucnu izolaciju. Moj licni utisak je da su zbog globalne prodaje istog modela ( USA, Kina, Evropa) ucinili suvise kompromisa i nisu napravili auto ni za koga.
Uostalom, Stari je bio skupli a oni vise zaradjuju na novom, znaci da negde zavrcu kupce.

Milan

pre 7 godina

@soic
Meni nije udoban, mada nije sigurno ni najgori u klasi, recimo sredina. Udobnost auta mnogo zavisi i od paketa opreme i motora, ako ti je to bitno onda nikad ne gledaj osnovnu verziju vec bar srednji motor i solidan paket opreme, odnosno prvi paket gde sponinju neka bolja sedista. Mogu da kazem da je u jacoj opremi sediste vozaca dobro, sto se mene tice to je bio najbolji deo. Vozio sam dugo golfa u flash opremi i sediste vozaca je nebo u odnosu na klot verziju a tek sa 2,0 TDI i DSG menjacem sam dobio golfa sa multilinkom koji je mnogo udobniji pozadi. Razlika u ceni od klot do top verzije je skoro koliko i cena ovog Focusa sa testa.
Jos nesto: Kad procitas ovakav test sa hvaljenjem, znaj da je to placena reklama a ne istinski test nekog automobila.

Moje je selo lepse od Pariza

pre 7 godina

@Domacin
Ti onda kupi Pasata starog 8 godina,sa 400.000 km za sobom i lupanog 10 puta,pa neka ti je Bog u pomoci.

jm

pre 7 godina

U redu za sve ostalo, da poverujem. Ali Focus mekan sto se ogibljenja tice je potpuno iznenadjenje za mene. Molim nekog ko je vozio ovaj novi model da ovo potvrdi i hvala unapred.
(Soic, 11. oktobar 2016 10:02)

moja supruga vozi 1.5 tdci,tvrdo ogibljenje,ali zabavan za voznju

Baxuz

pre 7 godina

(Dikh tu kava, 11. oktobar 2016 14:56)

O "pouzdanosti" TSI motora nadji informacije na sajtovima nezavisnog i najobjektivnijeg automobilskog novinara u Regionu. Kad sam kupovao auto on mi je rekao da preskocim ts kao i pezoove turbo motore, a preporucio renoove i fordove turbo motore. Da mozes da ga pitas sta te zanima za simbolicnu cenu dobijes elaborat.

Марко

pre 7 godina

Ја сам поносити власник модела Форд Це-макс са овим мотор од 100 кс. Купио сам га прошле 2015-те године и до сада сам прешао око 16000 километара. Када сам га купио, у првих месец дана, на магистралном путу где је могуће возити у распону од 60 до 80 км, потрошња је била 4.7 литара на дестинацији од 200 км. После месец дана, на истом путу (и тако све до данас) потрошња износи 5.1 литар (на 100 км). На путу до Грчке (пар пута) при брзини од 120-130 км, потрошња је била 5.6 литара (бензина).
Аутомобил је изузетно стабилан, управљив са пристојним гепеком. Има одличну (дигиталну) климатизацију, 2 компјутера и сл. Узео сам га јер није превише низак и веома је простран (моји родитељи су крупни).
Коштао је 13990 и добио сам бескаматни кредит од Финдоместик банке.
Топло га препоручујем свима који траже овакву врсту, тзв.спортског-породичног аутомобила.

Baxuz

pre 7 godina

Pa ovaj auto nema sta da trazi pored Ceed-a sa turbo 1- litarskim motorom koji kosta nesto preko 50% vise. Pozz
(zvezdan, 11. oktobar 2016 14:57)

To je 6000€ vise prijatelju! Pre bih uzeo focusa i ostavio 6000€ za crne dane nego uzeo Ceed. Pa pricamo o kia a ne o bmw, i ako ovde ima ljudi koji tvrde da je kia bolja od bmw.

mazalo od rembranta

pre 7 godina

Odabir danasnjeg auta je po meni samo stvar ukusa, afiniteta prema nekoj marci, kupovnoj moci, ceni servisa,...
Meni se svidja. Za moje potrebe bi zavrsio posao.
Imam samo jednu nedoumicu kod ovih motora s obzirom na kubikazu. DA LI VUCE TO KAD JE KLIMA UPALJENA! Nije mi jasno da ama bas ni jedan novinar pri testiranju malolitraznih motora ne napise ovu informaciju. Pogotovu sto je ovo auto vece klase u odnosu na male gradske automobile.
Vozim forda i sve pohvale za 1.5 tdci, fenomenalan motor. Ogroman minus za cenu redovnog servisa (ruku na srce ipak je na 20k km).

Zbunjen

pre 7 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1186479#k21673837

Ja Vas nista ne razumem! Koji 1.4l i 1.6l? Kakve veze imaju ti motori sa ovim testom? 7.000 dinara prvi servis za focusa u Grand Motors-u? Koje godine, 2006?

Marko

pre 7 godina

"Tsi se uglavnom raspadnu pre 80.000km"




Kako neko moze da napise ovoliku glupost? VW daje garanciju do 150.000 km i zasto bi dozvolili da imaju ogromne troskove zamene motora u garanciji? Postoje delovi koji se vremenom menjaju, ali nijedan motor se nece "raspasti" pre najmanje 600.000 km.

asd

pre 7 godina

Pošto sam imao prethodni model 1.4l a posedujem i ovaj 1.6l utisci su sledeći:
1.Stari model pregledniji
2.Stari model upravljiviji
3.Stari model daleko veći gepek
4.Novi model udobniji ( pre sam imao Francuza - jednako udoban )
5.Novi model kvalitetniji automobil.
6.Novi model bogata oprema ( digitalna klima, senzor kiše... )
7.Novi model odlična fora što nema čepa rezervoara
8.Novi model neosetljiv na kvalitet goriva.
Što se tiče servisa prvi servis 7.000 dinara, drugi 13.800 dinara, treći servis 10500 dinara, ključ u ruke. Svaki drugi servis je skuplji jer se po Fordovom planu održavanja menja kočiono ulje. Garancija 5 godina, 2 godine standardna a dodatne 3 sa franšizingom u zavisnosti od pređenih kilometara. Ja sa Grand Motors-om u Novom Sadu nikada nisam imao problema. Što se potrošnje tiče ona u gradu zimi ide do 12l a leti do 8 ali su to sve kratke deonice od do 5 km. Onom što je napisao da je letos imao onakvu potrošnju ne znam kako je uspeo?! Do Grčke i nazad, 2000 km, prosek je bio 7.0 l sa četvoročlanom porodicom, prepun auto i na autoputevima 140km/h sa upaljenom klimom. To je pokazao board kompjuter.
Povoljna cena kasko osiguranja. Neinteresantan auto lopovima. Sve u svemu dobar auto za te pare. I da, oni su prvi krenuli sa beskamatnim kreditiranjem, a kada sam kupovao prethodni i tada su imali povolje kreditne uslove za to vreme ( 2006. ).

Baxuz

pre 7 godina

@kole @kava

Tsi se uglavnom raspadnu pre 80.000km. To nije vw motor koji se ugradjuje u Skode kako je Bog rekao, vec suprotno skodin motor koji se ugradjuje u VW. TSI dobro radi dok radi. Vozio sam 85ks u g7 i nisam osetio manjak snage. Sa te strane razumem pohvale za tsi.

Dikh tu kava

pre 7 godina

(kole, 11. oktobar 2016 13:10)

Opet, s druge strane, ok je Ustav. Kako inače objasniti vaše ustavno pravo, nego slobodom pisanog izražavanja, da nekoga negativno "zapratite" i da mu komentar nazovete "praznoslovljem i besmislicama", pri čemu (implikacija komentara) istovremeno ne posedujete ni vozilo sa TSi ni sa EcoBoost motorom. Pri čemu je ovdeprozvani komentator "ubio" hiljade km sa TSi-jem. Za divno čudo, bez ikakvih kvarova..

A, da, kapiram, kolega.. :))

Na kraju dana, postoji disclaimer. Komentar je subjektivan izraz. Opustite se slobodno..

Sima kosmos iz dalekog svemira...

pre 7 godina

A zašto bi neko vozio 6. brzinom 50 km/h?! I zašto bi motor tada trebao da vuče pod tim uslovima? Kakva se ušteda ostvaruje? To su kratke relacije koje se voze pod tim okolnostima, pa ja i ušteda zanemarljiva. Ja imam menjač sa pet brzina, ali po gradu nemam potrebe da ubacujem u gore spomenutu. Možda zato što tada na bordu piše neka smešno mala cifra... Ako nekoga mrzi da barata menjačem, neka kupi onaj sa dvostrukim kvačilom. Čak i on pri ubrzanju vraća brzinu ili dve niže. Zašto bi onda sa manuelnim trebali da ostanemo u najvišoj brzini? Elem, vrlo povoljna kupovina najprodavanijeg auta na svetu. Ceo sklop deluje vrlo solidno urađeno i kvalitetno. Jedina mana: Grand. Valjda će se popraviti...

kole

pre 7 godina

@Dikh tu kava
Dokaz da ustav treba pod hitno menjati.
Gomila praznoslovlja i besmislica, sa vrhuncem da je Tsi od 105 ks. iz VW bolji od Fordovog Eco boosta. Taj motor u Yetiju se mom kolegi dva puta raspadao u garanciji na 30 i 40.000 km. Oba puta turbina sa jos nekim delovima. Kada citam test nekog zapadnog auta nize klase sa malim motorima, uvek razmisljam dali je ta snaga dovoljna za normalnu upotrebu. Onda pomislim da se ti motori koriste i u tim zemljama gde saobracaj nije ni sporiji, ni manje dinamican nego kod nas. Ovo je odlicna cena, stim sto bih ja ipak dodao za taj jaci od 125ks.

Zegi

pre 7 godina

@Soic
Izuzetno mekan i stabilan automobil za nase puteve, ja sam bio skeptik dok ga nisam testirao a zatim i kupio. Za razliku od predhodnog auta koji sam posedovao (Pro_Ceed) ovo je ladja sto se tice lezanja u krivinama, upravljanja i izolacije buke u voznji. Od izlaska Focusa trece generacije, a ovaj trenutni model je redizajn tog istog, Ford je medju liderima na ovom polju u svojoj klasi.

Zegi

pre 7 godina

Poredjenje ovog motora sa atomosferskim 1.6 nema nikakvog smisla. Ta dva motora se ne mogu porediti. Tehnologija jeste napredovala i sada mozemo napraviti motor sa "istim" karakteristikama ali sa manjom kubikazom, samo zaboravljamo da svaka stvar ima vrline i mane. Mana ovog motora je da ne moze izdrzati isti radni vijek kao i atmosferski 1.6 a to niko ne pise. Za nase uslove to je mozda i najvaznije. Nismo mi u stanju kao razvijeni u Evropi da mjenjamo auto svakih 5 godina.
(Panta Rei, 11. oktobar 2016 11:04)

Druze moj ti si tipican primer balkanca, pogledas brojke i pre nego sto ispitas situaciju pocnes da vices kako to nista ne valja. Posedujem ovaj automobil sa 1.0 ecoboost motorom sa 125 konja. Fordovi inzinjeri su ga projektovali da traje 600000 km sto je slozices se mnogo duza voznja od 5 godina koliko si napisao, osim ako ne izlazis iz auta. Od kad je izasao jos ga niko nije svrgao sa trona najboljeg motora u klasi, a od toga 3 godine za redom je proglasavan za najbolji motor na svetu! Za fiestu ST cak planiraju da ga dignu na 200 konja i testiraju kako ce se ponasati i koji ce biti radni vek. Ima vec mnogo zadovoljnih ljudi koji ga voze preko 100-200000 km bez problema. Tako da u pravu si ovaj motor nikako ne mozes porediti sa 1.6 atmo, ovaj motor je mnogo bolji.
P.S. Za razliku od atmo motora uvek se nasmesim kad pritisnem papucicu gasa, mnogo zabavan automobil za voznju.

Bojan

pre 7 godina

Moj civic ima motor konstruisan prije 10+ god sa vecom kubikazom i slicnom potrosnjom (na auto putu i manje). 50km/h mogu da vozim bez problema u 6-oj brzini. Emisije su na 1.0 manje - to je ok, ali i tu imamo pitanje kada kako i pod kojim uslovima je to izmjereno. U praksi pitanje je koliko eksploatacija ovog vozila zaista kosta na duze staze, i kakav je zaista tehnoloski napredak ostvaren u odnosu na modele od prije 10 godina.

Cena korektna

pre 7 godina

12K za sirotinjsku opremu i motor iz kosilice koji se pri 130Km/h vrti na 3.500 rpm?!? Gepek 318l, ESP kontroliše pritisak u gumama... Ja u ovo ne bih seo ni da mi plate! (Domaćin, 11. oktobar 2016 10:13)

Druze, to je cena vecine kinkurenata u nizoj (B) klasi. Oprema je sasvim ok. Sve najvaznije je tu. Trocilindarski motori su dugo u ponudi i kod evropskih proizvodjaca, prelezali decje bolesti (Ford, Opel, VW). Retko koji brend ih nema u ponudi.

Ivan

pre 7 godina

Da se unapreijed razumijemo, ovo je fer cijena za ovaj auto. Kod nas u HR je bitno skuplji. Vozio sam prijateljev Focus sa 120 KS i nikako da se srodim sa motorom. Istina je da je moj 2.0 benzinac elastičniji na donjim okretajima. Nakon nekih 1500-1700 okr. ovaj 1.0 jako povuče, ali je brzo kraj jer su brzine kratke. Vožnja je sličnija vožnji dizelaša nego benzinaca. U gradu je dosta zahtjevno ga voziti. Sasvim druga priča je na otvorenoj cesti. Pogledao sam na potrošnju i prvih 5.000km je bila 7,5l od čega je 80% u gradu.
Ono što me više smetalo od motora je zaobljenost krova na krajevima uz vrata. Tako se linija krova počne bitno spuštati prije nego dođe do vrata. Vrata su relativno niska i ja sam dobro opalio po kraju krova kada sam izlazio (visok sam 175 i imao dignuto sjedalo). Vozio sam mnoge druge aute, ali to mi se nikada nije dogodilo. Uz to, odostraga ima relativno malo mjesta za noge (kao u staroj Astri). Bitno manje od recimo u i30.
Inače, ovjes za 5, buka 5 izgled iznutra i izvana 4.

Panta Rei

pre 7 godina

Poredjenje ovog motora sa atomosferskim 1.6 nema nikakvog smisla. Ta dva motora se ne mogu porediti. Tehnologija jeste napredovala i sada mozemo napraviti motor sa "istim" karakteristikama ali sa manjom kubikazom, samo zaboravljamo da svaka stvar ima vrline i mane. Mana ovog motora je da ne moze izdrzati isti radni vijek kao i atmosferski 1.6 a to niko ne pise. Za nase uslove to je mozda i najvaznije. Nismo mi u stanju kao razvijeni u Evropi da mjenjamo auto svakih 5 godina.

Dikh tu kava

pre 7 godina

Godinama čitajući britanske časopise, dolazi se do pouzdanog zaključka da su Focus uvek stavljali na tron najboljeg za vožnju sa najboljim ogibljenjem. Šta to tačno znači, da li je mekan ili ne, ne mogu da potvrdim, budući da sam ih samo test-vozio. Oba ecoboosta, koliko se sećam, 150 i 180 ks. Malo vremena da se stekne neki utisak, ali kad sam njihov Nm i KS "transkribovao" u Leonovih 105 1.2 turbo KS, ostao sam poprilično razočaran Focusom, možda jer sam stvarno imao prevelika očekivanja. Meni lično, za vožnju je mnogo više prijao Leon i TSi.
Ali dobro. Ovaj motor je u AB proglašen za jedan od najboljih. Da li ima razloga da im se veruje ili ne, ostaje na svakom od nas ponaosob. Dok ga ne probam, ne mogu ništa o njemu da kažem.
Takođe, ako ima neke logike da turbo motoru treba više vremena da se zagreje, posebno u kosačici od manje od 1000 kubika, ja za takvu logiku ne znam, ali to i nije neko čudo, pošto nisam iz "struke".
S jedne strane, Focus deluje kao apsolutno odlično sklopljeno vozilo. Ima se tu osećaj kvaliteta (bar ja sam ga imao). "Zvuk" zatvaranja vrata (kome je to bitno) je "odličan", vozačka pozicija vrlo dobra, sedišta (napred) vrlo dobra.. S druge strane, Grand (krajnje inertni), minijaturan prtljažnik, malo mesta pozadi, cilindar manje od "uobičajenih" (dok sam živ za 3 cilindra ne dam pare) i subjektivno vrlo ružan dovoljno je da ga batalim. Verujem da ovaj komentar nikom neće biti od koristi, ali eto, ja iskoristio svoje "ustavno" pravo.. :)

Jum

pre 7 godina

@Domacin aj mi ti genije kazi sta bi ti kupio za 12.000e? Cekaj javlja mi se, javlja mi se Passat CC 2.0 2009 full. Preso 200.000kn ali to nije nista jer on moze 600.000 bez problema, jel?

Dalmatinac

pre 7 godina

Ovaj Focus mi je bio u uzem izboru kada sam pre tri meseca kupovao auto.Probao sam verziju od 125ks i to zaista ide, ozbiljno dobro grize asfalt.Motor od 125ks je znatno skuplji i nije ulazio u moje finansijske mogucnosti a motor od 100ks nisam mogao probati na testu, nije ga bilo.
Iskren da budem nisam se usudio dati poverenje ovom motoru te sam se odlucio za atmosferac jedne druge marke.
Kvalitet je na novou klase i za 12000e ovo je zaista ok ponuda.

Soic

pre 7 godina

U redu za sve ostalo, da poverujem. Ali Focus mekan sto se ogibljenja tice je potpuno iznenadjenje za mene. Molim nekog ko je vozio ovaj novi model da ovo potvrdi i hvala unapred.

Domaćin

pre 7 godina

12K za sirotinjsku opremu i motor iz kosilice koji se pri 130Km/h vrti na 3.500 rpm?!? Gepek 318l, ESP kontroliše pritisak u gumama... Ja u ovo ne bih seo ni da mi plate!

Evo i ja da nesto napisem

pre 7 godina

Vozio sam 1,6 benzin atmosferac, dve nedelje u toku leta, ali limuzina karoserija.
Presao sam oko 2000km, i utisak je sledeci:
- motor slab za karoseriju
- auto izuzetno stabilan, ogibljenje vrhunsko, kroz ostre krivine na auto putu sa 150km, natovareni, bez ikakvih problema
- kvalitet materijala dobar ali daleko losije od Golfa
- prosecna potrosnja, secam se na racunaru, 8.7l od toga je 1100 km predjeno na auto putu
- mesta vise nego dovoljno za cetvoroclanu porodicu
Ukpna ocena 3.5 od 5

да да

pre 7 godina

Прескуп и прескупо одржавање у србистану ! А о раширености сервисне мреже да и не причамо ...

Jum

pre 7 godina

Niste rekli da u gradu moze da popije lako i iznad 10l. Nisam ga kupio jer mi je prodavac u salonu rekao da nije za ljide koji imaju kratak interval voznje, tj 3-6km u jednom pravcu. Tom motoru je potreban veci interval da se zagreje da bi smanjio potrosnju, i da vredi onom koji prelazi u jednom pravcu bar 10km i tada potrosnja pada. To je karakteristika T benzinaca...

Jum

pre 7 godina

@Domacin aj mi ti genije kazi sta bi ti kupio za 12.000e? Cekaj javlja mi se, javlja mi se Passat CC 2.0 2009 full. Preso 200.000kn ali to nije nista jer on moze 600.000 bez problema, jel?

Ivan

pre 7 godina

Da se unapreijed razumijemo, ovo je fer cijena za ovaj auto. Kod nas u HR je bitno skuplji. Vozio sam prijateljev Focus sa 120 KS i nikako da se srodim sa motorom. Istina je da je moj 2.0 benzinac elastičniji na donjim okretajima. Nakon nekih 1500-1700 okr. ovaj 1.0 jako povuče, ali je brzo kraj jer su brzine kratke. Vožnja je sličnija vožnji dizelaša nego benzinaca. U gradu je dosta zahtjevno ga voziti. Sasvim druga priča je na otvorenoj cesti. Pogledao sam na potrošnju i prvih 5.000km je bila 7,5l od čega je 80% u gradu.
Ono što me više smetalo od motora je zaobljenost krova na krajevima uz vrata. Tako se linija krova počne bitno spuštati prije nego dođe do vrata. Vrata su relativno niska i ja sam dobro opalio po kraju krova kada sam izlazio (visok sam 175 i imao dignuto sjedalo). Vozio sam mnoge druge aute, ali to mi se nikada nije dogodilo. Uz to, odostraga ima relativno malo mjesta za noge (kao u staroj Astri). Bitno manje od recimo u i30.
Inače, ovjes za 5, buka 5 izgled iznutra i izvana 4.

Jum

pre 7 godina

Niste rekli da u gradu moze da popije lako i iznad 10l. Nisam ga kupio jer mi je prodavac u salonu rekao da nije za ljide koji imaju kratak interval voznje, tj 3-6km u jednom pravcu. Tom motoru je potreban veci interval da se zagreje da bi smanjio potrosnju, i da vredi onom koji prelazi u jednom pravcu bar 10km i tada potrosnja pada. To je karakteristika T benzinaca...

Cena korektna

pre 7 godina

12K za sirotinjsku opremu i motor iz kosilice koji se pri 130Km/h vrti na 3.500 rpm?!? Gepek 318l, ESP kontroliše pritisak u gumama... Ja u ovo ne bih seo ni da mi plate! (Domaćin, 11. oktobar 2016 10:13)

Druze, to je cena vecine kinkurenata u nizoj (B) klasi. Oprema je sasvim ok. Sve najvaznije je tu. Trocilindarski motori su dugo u ponudi i kod evropskih proizvodjaca, prelezali decje bolesti (Ford, Opel, VW). Retko koji brend ih nema u ponudi.

Dalmatinac

pre 7 godina

Ovaj Focus mi je bio u uzem izboru kada sam pre tri meseca kupovao auto.Probao sam verziju od 125ks i to zaista ide, ozbiljno dobro grize asfalt.Motor od 125ks je znatno skuplji i nije ulazio u moje finansijske mogucnosti a motor od 100ks nisam mogao probati na testu, nije ga bilo.
Iskren da budem nisam se usudio dati poverenje ovom motoru te sam se odlucio za atmosferac jedne druge marke.
Kvalitet je na novou klase i za 12000e ovo je zaista ok ponuda.

asd

pre 7 godina

Pošto sam imao prethodni model 1.4l a posedujem i ovaj 1.6l utisci su sledeći:
1.Stari model pregledniji
2.Stari model upravljiviji
3.Stari model daleko veći gepek
4.Novi model udobniji ( pre sam imao Francuza - jednako udoban )
5.Novi model kvalitetniji automobil.
6.Novi model bogata oprema ( digitalna klima, senzor kiše... )
7.Novi model odlična fora što nema čepa rezervoara
8.Novi model neosetljiv na kvalitet goriva.
Što se tiče servisa prvi servis 7.000 dinara, drugi 13.800 dinara, treći servis 10500 dinara, ključ u ruke. Svaki drugi servis je skuplji jer se po Fordovom planu održavanja menja kočiono ulje. Garancija 5 godina, 2 godine standardna a dodatne 3 sa franšizingom u zavisnosti od pređenih kilometara. Ja sa Grand Motors-om u Novom Sadu nikada nisam imao problema. Što se potrošnje tiče ona u gradu zimi ide do 12l a leti do 8 ali su to sve kratke deonice od do 5 km. Onom što je napisao da je letos imao onakvu potrošnju ne znam kako je uspeo?! Do Grčke i nazad, 2000 km, prosek je bio 7.0 l sa četvoročlanom porodicom, prepun auto i na autoputevima 140km/h sa upaljenom klimom. To je pokazao board kompjuter.
Povoljna cena kasko osiguranja. Neinteresantan auto lopovima. Sve u svemu dobar auto za te pare. I da, oni su prvi krenuli sa beskamatnim kreditiranjem, a kada sam kupovao prethodni i tada su imali povolje kreditne uslove za to vreme ( 2006. ).

Zegi

pre 7 godina

Poredjenje ovog motora sa atomosferskim 1.6 nema nikakvog smisla. Ta dva motora se ne mogu porediti. Tehnologija jeste napredovala i sada mozemo napraviti motor sa "istim" karakteristikama ali sa manjom kubikazom, samo zaboravljamo da svaka stvar ima vrline i mane. Mana ovog motora je da ne moze izdrzati isti radni vijek kao i atmosferski 1.6 a to niko ne pise. Za nase uslove to je mozda i najvaznije. Nismo mi u stanju kao razvijeni u Evropi da mjenjamo auto svakih 5 godina.
(Panta Rei, 11. oktobar 2016 11:04)

Druze moj ti si tipican primer balkanca, pogledas brojke i pre nego sto ispitas situaciju pocnes da vices kako to nista ne valja. Posedujem ovaj automobil sa 1.0 ecoboost motorom sa 125 konja. Fordovi inzinjeri su ga projektovali da traje 600000 km sto je slozices se mnogo duza voznja od 5 godina koliko si napisao, osim ako ne izlazis iz auta. Od kad je izasao jos ga niko nije svrgao sa trona najboljeg motora u klasi, a od toga 3 godine za redom je proglasavan za najbolji motor na svetu! Za fiestu ST cak planiraju da ga dignu na 200 konja i testiraju kako ce se ponasati i koji ce biti radni vek. Ima vec mnogo zadovoljnih ljudi koji ga voze preko 100-200000 km bez problema. Tako da u pravu si ovaj motor nikako ne mozes porediti sa 1.6 atmo, ovaj motor je mnogo bolji.
P.S. Za razliku od atmo motora uvek se nasmesim kad pritisnem papucicu gasa, mnogo zabavan automobil za voznju.

Dikh tu kava

pre 7 godina

Godinama čitajući britanske časopise, dolazi se do pouzdanog zaključka da su Focus uvek stavljali na tron najboljeg za vožnju sa najboljim ogibljenjem. Šta to tačno znači, da li je mekan ili ne, ne mogu da potvrdim, budući da sam ih samo test-vozio. Oba ecoboosta, koliko se sećam, 150 i 180 ks. Malo vremena da se stekne neki utisak, ali kad sam njihov Nm i KS "transkribovao" u Leonovih 105 1.2 turbo KS, ostao sam poprilično razočaran Focusom, možda jer sam stvarno imao prevelika očekivanja. Meni lično, za vožnju je mnogo više prijao Leon i TSi.
Ali dobro. Ovaj motor je u AB proglašen za jedan od najboljih. Da li ima razloga da im se veruje ili ne, ostaje na svakom od nas ponaosob. Dok ga ne probam, ne mogu ništa o njemu da kažem.
Takođe, ako ima neke logike da turbo motoru treba više vremena da se zagreje, posebno u kosačici od manje od 1000 kubika, ja za takvu logiku ne znam, ali to i nije neko čudo, pošto nisam iz "struke".
S jedne strane, Focus deluje kao apsolutno odlično sklopljeno vozilo. Ima se tu osećaj kvaliteta (bar ja sam ga imao). "Zvuk" zatvaranja vrata (kome je to bitno) je "odličan", vozačka pozicija vrlo dobra, sedišta (napred) vrlo dobra.. S druge strane, Grand (krajnje inertni), minijaturan prtljažnik, malo mesta pozadi, cilindar manje od "uobičajenih" (dok sam živ za 3 cilindra ne dam pare) i subjektivno vrlo ružan dovoljno je da ga batalim. Verujem da ovaj komentar nikom neće biti od koristi, ali eto, ja iskoristio svoje "ustavno" pravo.. :)

Sima kosmos iz dalekog svemira...

pre 7 godina

A zašto bi neko vozio 6. brzinom 50 km/h?! I zašto bi motor tada trebao da vuče pod tim uslovima? Kakva se ušteda ostvaruje? To su kratke relacije koje se voze pod tim okolnostima, pa ja i ušteda zanemarljiva. Ja imam menjač sa pet brzina, ali po gradu nemam potrebe da ubacujem u gore spomenutu. Možda zato što tada na bordu piše neka smešno mala cifra... Ako nekoga mrzi da barata menjačem, neka kupi onaj sa dvostrukim kvačilom. Čak i on pri ubrzanju vraća brzinu ili dve niže. Zašto bi onda sa manuelnim trebali da ostanemo u najvišoj brzini? Elem, vrlo povoljna kupovina najprodavanijeg auta na svetu. Ceo sklop deluje vrlo solidno urađeno i kvalitetno. Jedina mana: Grand. Valjda će se popraviti...

Zegi

pre 7 godina

@Soic
Izuzetno mekan i stabilan automobil za nase puteve, ja sam bio skeptik dok ga nisam testirao a zatim i kupio. Za razliku od predhodnog auta koji sam posedovao (Pro_Ceed) ovo je ladja sto se tice lezanja u krivinama, upravljanja i izolacije buke u voznji. Od izlaska Focusa trece generacije, a ovaj trenutni model je redizajn tog istog, Ford je medju liderima na ovom polju u svojoj klasi.

Panta Rei

pre 7 godina

Poredjenje ovog motora sa atomosferskim 1.6 nema nikakvog smisla. Ta dva motora se ne mogu porediti. Tehnologija jeste napredovala i sada mozemo napraviti motor sa "istim" karakteristikama ali sa manjom kubikazom, samo zaboravljamo da svaka stvar ima vrline i mane. Mana ovog motora je da ne moze izdrzati isti radni vijek kao i atmosferski 1.6 a to niko ne pise. Za nase uslove to je mozda i najvaznije. Nismo mi u stanju kao razvijeni u Evropi da mjenjamo auto svakih 5 godina.

Soic

pre 7 godina

U redu za sve ostalo, da poverujem. Ali Focus mekan sto se ogibljenja tice je potpuno iznenadjenje za mene. Molim nekog ko je vozio ovaj novi model da ovo potvrdi i hvala unapred.

kole

pre 7 godina

@Dikh tu kava
Dokaz da ustav treba pod hitno menjati.
Gomila praznoslovlja i besmislica, sa vrhuncem da je Tsi od 105 ks. iz VW bolji od Fordovog Eco boosta. Taj motor u Yetiju se mom kolegi dva puta raspadao u garanciji na 30 i 40.000 km. Oba puta turbina sa jos nekim delovima. Kada citam test nekog zapadnog auta nize klase sa malim motorima, uvek razmisljam dali je ta snaga dovoljna za normalnu upotrebu. Onda pomislim da se ti motori koriste i u tim zemljama gde saobracaj nije ni sporiji, ni manje dinamican nego kod nas. Ovo je odlicna cena, stim sto bih ja ipak dodao za taj jaci od 125ks.

Evo i ja da nesto napisem

pre 7 godina

Vozio sam 1,6 benzin atmosferac, dve nedelje u toku leta, ali limuzina karoserija.
Presao sam oko 2000km, i utisak je sledeci:
- motor slab za karoseriju
- auto izuzetno stabilan, ogibljenje vrhunsko, kroz ostre krivine na auto putu sa 150km, natovareni, bez ikakvih problema
- kvalitet materijala dobar ali daleko losije od Golfa
- prosecna potrosnja, secam se na racunaru, 8.7l od toga je 1100 km predjeno na auto putu
- mesta vise nego dovoljno za cetvoroclanu porodicu
Ukpna ocena 3.5 od 5

Dikh tu kava

pre 7 godina

(Baxuz, 11. oktobar 2016 18:18)

Nigde ja nisam , niti ću da uzdižem u nebesa pouzdanost TSi-ja. Niti ću da ga pljujem. To što je internet "pun" slučajeva "đubrovitih" TSi-jeva, internet je pun svega i svačega. A da je imao problema sa tom šajbnom za turbinu, verovatno jeste. Pored toga, po gradu je apsolutno sve samo ne štedljiv, po kompjuteru prosečna potrošnja je od 11.3 - 12.7, tako da teško može da se nazove štedišom. Ali sve su to stvari na koje ja nisam stavio najveći akcenat. Moje razumevanje pre svega jeste da je TSi vrlo prijatan za vožnju. Da li je kvarljiv, to je neka druga priča. Srećom, ne posedujem ga, pa bar lično to neću proveriti.

Ne smatram da je Focus loš, naprotiv. Samo mi kao celina ne odgovara kao što bi mi hipotetički mnogo više odgovarao npr. Leon.

A ako je taj "najobjektivniji" novinar" sujetni gospodin koji isključivo preporučuje Toyotu, bojim se da sam ispratio njegov rad od samog starta, preko vrlo nepristojnog ponašanja prema samim čitaocima, nekolegijalnog ponašanja prema onima koji su "nasledili" pretposlednji sajt i ničim izazvane preogromne nadobudnosti, te tom čoveku zaista ne bih mogao da prepustim izbor između dve vrste hleba u supermarketu, a kamoli da mi on odabere automobil. Bez ljutnje, drugarski "virtuelni" savet, nemojte ga više "preporučivati".. :)

JS

pre 7 godina

Ja imam ovaj auto. Kupila sam ga 2015 na sajmu, cena 13860 sa trend paketom opreme, metalic boja i alu felne. Vozim ga po gradu u jutarnjem i popodnevnom spicu, 11km u jednom smeru, trosi 7,7l benzina. Nazad nema el podizave niti rukohvate, nema bluetooth iako su nesto cudno napisali u ponudi, kao da ga ima. Deca mogu da mi otvore prozore u toku voznje :(. Udoban je i lak za voznju, startan u gradu a na otvorenom mu treba malo vise snage. Ali ja sam ga kupila za grad. naped je lep i moderan, nazad nesto cudno podignut i ne tako lep. Tada je bio best buy a pregledala sam sve automobile u ovoj kategoriji. Necujan je, pesaci ga ne registuju, mora da im se svirne. Ja zadovoljna :)

Bojan

pre 7 godina

Moj civic ima motor konstruisan prije 10+ god sa vecom kubikazom i slicnom potrosnjom (na auto putu i manje). 50km/h mogu da vozim bez problema u 6-oj brzini. Emisije su na 1.0 manje - to je ok, ali i tu imamo pitanje kada kako i pod kojim uslovima je to izmjereno. U praksi pitanje je koliko eksploatacija ovog vozila zaista kosta na duze staze, i kakav je zaista tehnoloski napredak ostvaren u odnosu na modele od prije 10 godina.

Baxuz

pre 7 godina

Pa ovaj auto nema sta da trazi pored Ceed-a sa turbo 1- litarskim motorom koji kosta nesto preko 50% vise. Pozz
(zvezdan, 11. oktobar 2016 14:57)

To je 6000€ vise prijatelju! Pre bih uzeo focusa i ostavio 6000€ za crne dane nego uzeo Ceed. Pa pricamo o kia a ne o bmw, i ako ovde ima ljudi koji tvrde da je kia bolja od bmw.

NIKOLA

pre 7 godina

ECOBUST motori su najbolji serijski turbo motori na svetu.Fokus nije najbolji u klasi ali je najbolji odnos cene i kvaliteta.Malo istražite pa će te videti da je motor izradjen od vrhunskih materijala i ne troši ni kap ulja,a već se ugradjuje nekoliko godina i napravljen je da traje preko 500.000 km.E sad vi eksperimentišite sa novim Južnokorejskim turbacima,TSI koje godinama prate problemi,nedovoljno proverenim TCE,novim Japanskim itd.Kod Forda mi jedino nije jasno što prave automobile teške ko tocilo.Kuga benzinac im ima 1600kg,pa bre da smanje težinu kako bi išli sa tim motorima ko metak a trošili manje.

hiavata

pre 7 godina

Prazan auto 1300 kg sa 1.0. To moze da se prodaje samo u Srbiji.
(AJA, 12. oktobar 2016 08:45)

1300kg kola idu a nema upregnutog konja, to moze samo u Srbiji.

Zare

pre 7 godina

Ovaj mi Focus zaista deluje kabasto i stvarno je čudno da ima tako mali prtljažnik i probleme sa mestom pozadi. Velika greška kod projektovanja kabione mada ima i karavan verzije kome treba više. Jednu stvar želim da kažem. Kad bih ja kupio oaj auto sa ovim motorom svakako ne bih imao nameru da ga vozim više od 10 godina kao verujem i većina. Obzirom da ja sada prelazim oko 20000 km godišnje što je više od većine vozača kod nas smatram da je za projektovanih 200.000 km ovaj motor više nego sposoban. Ako se sve sabere 90 % i više vozača ne bi trebalo da ima problema sa ovim benzincem te mislim da su neosnovane bojazni nekih da motor neće izdržati vek prosečne eksploatacije kod nas. Pojedinci priželjkuju motor od 3000 ccm i 200KS koji izdržava 2 000 000 km iako relno za tim nema potrebe velika većina vozača. Pozdrav.

Марко

pre 7 godina

Ја сам поносити власник модела Форд Це-макс са овим мотор од 100 кс. Купио сам га прошле 2015-те године и до сада сам прешао око 16000 километара. Када сам га купио, у првих месец дана, на магистралном путу где је могуће возити у распону од 60 до 80 км, потрошња је била 4.7 литара на дестинацији од 200 км. После месец дана, на истом путу (и тако све до данас) потрошња износи 5.1 литар (на 100 км). На путу до Грчке (пар пута) при брзини од 120-130 км, потрошња је била 5.6 литара (бензина).
Аутомобил је изузетно стабилан, управљив са пристојним гепеком. Има одличну (дигиталну) климатизацију, 2 компјутера и сл. Узео сам га јер није превише низак и веома је простран (моји родитељи су крупни).
Коштао је 13990 и добио сам бескаматни кредит од Финдоместик банке.
Топло га препоручујем свима који траже овакву врсту, тзв.спортског-породичног аутомобила.

Moje je selo lepse od Pariza

pre 7 godina

@Domacin
Ti onda kupi Pasata starog 8 godina,sa 400.000 km za sobom i lupanog 10 puta,pa neka ti je Bog u pomoci.

Bago

pre 7 godina

Imam fokus 3, dakle zadnju generaciju, ali model prije usminkavanja. U njemu je atmosferski 1.6 motor i 105 ks. Prednosti: fantasticna stabilnost na cesti, hirurski precizan mjenjac, dobar kozni volan, dosta kvalitetna unutrasnjost, odlican omjer tvrdoce i udobnosti (meksi od golfa, tvrdji od ceeda), relativno prihvatljiva potrosnja za benzinca.
Mane: na ravnom motor ok, ali na uzbrdici kao tenk; mali gepek; uzasna preglednost nazad.
Smatram da je za ovu cijenu veoma povoljna kupovina. Na nivou skode fabije sa benzinskim turbo motorom od 90 ks i nesto losijom opremom. Obzirom da fordov mali turbo ima veci okretni momenat od 1.6, mislim da znacajno amortizuje navedenu manu.

Zegi

pre 7 godina

@mazalo od rembranta
Kao sto sam rekao u predhodnim komentarima posedujem ovaj auto sa 1.0 ecoboost motorom sa 125 konja, ono sto nisam rekao je da je to sedan u biznis paketu opreme. Sedan ima dosta veci prtljaznik i ja sam prezadovoljan sa njim.
Posto ne volim kad je u kolima pretoplo dobar deo leta sam vozio stalno pod klimom, naravno u biznis paketu opreme ima automatsku dvozonsku klimu. Elem da odgovorim na tvoje pitanje, auto vuce fenomenalno za svoju kubikazu sa klimom, u gradskim uslovima jedva da se primeti razlika u radu motora kad ukljucim klimu a sto se tice povlacenja za to je zaduzena turbina i lansira ga lepo cak i sa klimom, potrosnja sa klimom u gradu je veca za nekih 1-1,5 l/100 km. Na autoputu ukljucim tempomat i uopste ne primetim razliku u radu motora sa klimom i bez klime, tu je potrosnja sa klimom veca za nekih 0,5-0,7 l/100km. Automobil je nov i mislim da ce i posle par godina ponasanje sa klimom ostati isto, odnosno da se nece pogorsati, ako vec nisi procitaj koliko su se fordovi inzinjeri trudili da ovaj motor bude sa sto manje trenja upravo zbog potrosnje i uskladjenog rada motora s obzirom na kubikazu, cak mu je i zupcasti remen potopljen u ulje iz tog razloga. Nemas bojazni za voznju sa klimom, lepo vuce :)

Kavric

pre 7 godina

Za 12000 eura apsolutno se ne može kupiti bolji nov auto od ovog fokusa. Za par hiljada više verovatno može,ali za tu cifru apsolutno ne! Pogledajte šta nudi konkurencija za te pare,zastarele 1,4 benzince,lošije pakete opreme...jedino mu se može zameriti veličina gepeka,sve ostalo je na mestu. I još nešto,muka mi je od ovih stručnjaka koji razmišljaju o tome koliko će trajati motor,pa valjda je normalno da posle 150-200k zamenite auto?

Milan

pre 7 godina

@soic
Meni nije udoban, mada nije sigurno ni najgori u klasi, recimo sredina. Udobnost auta mnogo zavisi i od paketa opreme i motora, ako ti je to bitno onda nikad ne gledaj osnovnu verziju vec bar srednji motor i solidan paket opreme, odnosno prvi paket gde sponinju neka bolja sedista. Mogu da kazem da je u jacoj opremi sediste vozaca dobro, sto se mene tice to je bio najbolji deo. Vozio sam dugo golfa u flash opremi i sediste vozaca je nebo u odnosu na klot verziju a tek sa 2,0 TDI i DSG menjacem sam dobio golfa sa multilinkom koji je mnogo udobniji pozadi. Razlika u ceni od klot do top verzije je skoro koliko i cena ovog Focusa sa testa.
Jos nesto: Kad procitas ovakav test sa hvaljenjem, znaj da je to placena reklama a ne istinski test nekog automobila.

Aleksandar

pre 7 godina

@asd Mozda bih ti poverovao sve ali da je servis u grandu 7000 nikako. Pre par meseci sam radio drugi servis na 1.0 ecoboost i bio je blizu 20000(ulja i filteri). Kada sam naknadno pogledao plan odrzavanja trebali su mi i svecice menjati. Koliko bi tek onda to izaslo. Garancija nakon 2 godine ima ucesca u popravci. Nisu mi to rekli pri kupovini. Sa obzirom na Grand cene to sigurno "jeftino" izadje. Grand je preskup. Posle 3 Forda sledeci auto sigurno nece biti Ford

Aleksandar

pre 7 godina

@Mikiveliki ne mogu a da ne prokomentarisem potpuno pogresan komentar. Pa bas turbo motori se voze na nizem broju obrtaja od atmosferskog jer imaju veci obrtni momenat i postizu to ranije. Visoki obrtaji sigurno nisu problem turbo motora. Tu postoje druge stvari. Bas ovaj motor je karakteristican da vrlo dobro povuce vec na 2000 obrtaja i da posle 4000 gubi dah. Procitajte malo, probajte pa onda komentarisite .

Soldier

pre 7 godina

Upravo sam proslog vikenda vozio c-max sa istim ovim motorom, nov, iz rent a car.

Ovaj je tekst prilicno objektivan. Komande auta su jako mekane i projatne za voznju, enterijer je u nivou cene auta. Sam auto je prilicno prijatan za voznju.

Sto se tice motora... Prvo, cuje se kao mlolitrazni trocilindras, ima onaj cudni i smesni zvuk koji pre podseca na sokovnik nego na auto. Do 60km/h vuce ok i skroz je ok za gradsku voznju. Ponasa se isto kao mali dizelasi
Uz to, i potrosnja je jako niska (nisam tacno merio, ali svakako ispod 7 u kombinaciji grad-auto put).

Auto je nevidjeno tih na auto-putu; Skoro se nisam vozio u tako tihom autu, prosto neverovatno.

Medjutim, ako vozite na otvorenom putu i hocete da ubrzate od tih 60 km/h na 120, e tu se vidi koliko je motor slab. Treba mu citava vecnost. Na preticanjima, gde sa 90 treba da krenete u preticanje, treba vam helikopter ispred vas da vam kaze da li je 1km puta ispted vas cist, jer ce mu toliko trebati.

Ja licno nisam pristalica tih malih motora, vozim Mazdu 6 sa 2.5l benzinskim motorom od 192 ks. E, to je auto... Ovo je igracka, ali ima svojih prednosti.

Zvonko

pre 7 godina

Kupio sam bas ovaj model iz teksta. Za ove pare to je trenutno najbolja kupovina. Dvoumio sam se ford ili koreanci ali realno obican motor 1.4 koji ima kia/hyundai je mrtav konju u odnosu na ovaj, a jos vise trosi. Ko ne veruje nek proba. I nemojte molim vas da poredite 1.0 motor sa dizelima od 2.0 jer cena tih auta nije ni priblizna.

zvezdan

pre 7 godina

Kakav crni Ceed, bre? To sam rekao ironicno, da li je moguce da smo toliko optereceni tekucim problemima... Naravno, sve i da su iste cene, pre bih kupio Focus, nego Ceed!

Manojlo

pre 7 godina

O "pouzdanosti" TSI motora nadji informacije na sajtovima nezavisnog i najobjektivnijeg automobilskog novinara u Regionu. Kad sam kupovao auto on mi je rekao da preskocim ts kao i pezoove turbo motore, a preporucio renoove i fordove turbo motore. Da mozes da ga pitas sta te zanima za simbolicnu cenu dobijes elaborat.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Baxuz, 11. oktobar 2016 18:18)


Taj novinar pljuje sve proizvodjače (BMW,ŠKODU,VW, pa čak je i rekao da i Honda ne valja kad se desila afera vazdušnih jastuka) osim Toyote čiji je bio prodavac.Daje ljudima savete preko nekog sajta i to naplaćuje.Pitam se da li plaća porez za to ?Pitam se koliko ga plaćaju odredjene marke da ih hvali a druge da kudi.Pozdravi ti svog novinara i pitaj ga koliko je plaćen od drugih marki i pitaj ga koliko plaća porez ovoj zemlji ?

sladjan

pre 7 godina

@Aleksandar

Napokon neko da realno kaze o Grandu i njihovim cenama. Mene svaki put oderu za Fiestu (za dve godine tri servisa) a onda se javi neko i kaze da mu je servis bio 7000 din. Daaaj, bre. I meni su kao i Vama precutali to o garanciji, koja vazi samo dve godine a dalje morate i vi da ucestvujete ako se desi neki peh na vozilu. Zato na mom vozilu ne otklanjaju probleme sa menjacem, amortizerima i sl. Cekaju da i ja pocnem da ucestvujem u popravkama. Nikad vise Grand, a Forda cu kupovati starog oko tri i vise godina i ici u servis koji meni odgovara.

Саша

pre 7 godina

Дуго сам га меркао и на крају одустао. Веома непрофесионални продавци у Београду, с изузетком продавачице на Петловом брду (крај Ибарске), и понеког младог продавца каткад на НБг, веома лош сајт (за који се стално правдају да не зависи од њих, већ од Мађара), по правилу лош избор боја и опреме у одређеном тренутку.
На крају сам купио други аутомобил, од 1.600 кубика, задовољан сам, иако ме коштао 14.300 евра, али са више опреме (камера позади, алум. точкови, доста хрома, пуна електрика у свим вратима, бочна светла у кривинама (одлична ствар!), шест брзина, убрзање око 10 сек (9,9 по каталогу), велурске патоснице, рез, точак, металик боја, eкран осетљив на додир, сензори позади ...

ford foki

pre 7 godina

Iz licnog iskustva, za te novce odlican auto i odlican motor.
msg za vrhunske poznavaoce koji su posle traktora seli u polovnog izraubovanog golfa u najboljem slucaju dvojku, majstori, kupite si novi auto pa onda komentarisite

hiavata

pre 7 godina

Ovaj 1.0 sam probao u fiesti i ide stvarno odlicno za tu deklarisanu snagu. A onda sam probao focusa 1.6 ecoboost sa 185ks. Ono sto me je iznenadilo je koliko taj auto ima malo prostora za noge pozadi, a i prtljaznik mu ispod proseka klase.

Milan

pre 7 godina

Odmah da kazem da nisam hejter forda, dobrom drugaru sam pre 9 godina preporucio kupovinu focusa II, on prezadovoljan a ja i dalje mislim da je u tom momentu bio najbolja kupovina u klasi.
E sad Focus III, mozda ja imam problem sa njim. Za mene je bio veliko razocarenje kada se pojavio - jer je meni licno losiji auto od focus II. vise puta vozio samo dizel verzije iz rent-a car, tako da motor ne bih komentarisao. Meni licno nikako ne odgovara, neuskladjen motor i menjac, dugacka hauba, malo mesta u kabini za tu klasu, mali gepek. Kvalitet materijala i sastavljanja- taman za tih 12.000. OK, tih je, vise zaslugom motora nego sto ima zvucnu izolaciju. Moj licni utisak je da su zbog globalne prodaje istog modela ( USA, Kina, Evropa) ucinili suvise kompromisa i nisu napravili auto ni za koga.
Uostalom, Stari je bio skupli a oni vise zaradjuju na novom, znaci da negde zavrcu kupce.

Eh gde mi zivimo

pre 7 godina

Cek cek cek, u grandu iako je garancija 5 godina posle 2 godine placa se ucesce vlasnika u popravkama koje podlezu garanciji?

Pa kako je ovo moguce?!

Molder

pre 7 godina

@
"Da je ovo pravi nemački auto, uz inženjering i mehaniku, očigledno je i kada je u pitanju komfor u kabini i kvalitet završne obrade i materijala..."Za sve one "velike" poznavaoce automobilizma,jos jedan konacan dokaz da ovo nije americki auto,nego MADE IN DEUTSCHLAND...Ali bice opet onih koji beze sa casova...Inace,ovo je best buy auto na trzistu,nema konkurenciju...

Dikh tu kava

pre 7 godina

(kole, 11. oktobar 2016 13:10)

Opet, s druge strane, ok je Ustav. Kako inače objasniti vaše ustavno pravo, nego slobodom pisanog izražavanja, da nekoga negativno "zapratite" i da mu komentar nazovete "praznoslovljem i besmislicama", pri čemu (implikacija komentara) istovremeno ne posedujete ni vozilo sa TSi ni sa EcoBoost motorom. Pri čemu je ovdeprozvani komentator "ubio" hiljade km sa TSi-jem. Za divno čudo, bez ikakvih kvarova..

A, da, kapiram, kolega.. :))

Na kraju dana, postoji disclaimer. Komentar je subjektivan izraz. Opustite se slobodno..

milan

pre 7 godina

Vozim Imprezu,ostru kao zilet . Mogu reci da me je Focus,doduse s dizelom od 95 ks, prijatno iznenadio voznim osobinama , kvalitetom i potrosnjom ( Impreza trosi ne pitajte )Vozacko mesto odlicno . Jedino sam se tesko navikao na gomilu dugmica .Relativno cesto se javljam ,vozio sam svasta i mogu reci da je Focus kvalitetniji od uobicajene konfekcije slicne cene . Moja preporuka .Pozz

Baxuz

pre 7 godina

@kole @kava

Tsi se uglavnom raspadnu pre 80.000km. To nije vw motor koji se ugradjuje u Skode kako je Bog rekao, vec suprotno skodin motor koji se ugradjuje u VW. TSI dobro radi dok radi. Vozio sam 85ks u g7 i nisam osetio manjak snage. Sa te strane razumem pohvale za tsi.

Domaćin

pre 7 godina

12K za sirotinjsku opremu i motor iz kosilice koji se pri 130Km/h vrti na 3.500 rpm?!? Gepek 318l, ESP kontroliše pritisak u gumama... Ja u ovo ne bih seo ni da mi plate!

NIKOLA

pre 7 godina

Ecobust motori su najbolji turbo benzinski motori, a Ford je najbolji odnos cene i kvaliteta.Malo pročitajte istraživanja,testove,komentare,sve ima na internetu,pre nego što krenete šta mogu npr od Južnokoreanaca da kupim.Pa pogledajte samo koliko koštaju isti sa neproverenim turbo benzinskim agregatima.

mazalo od rembranta

pre 7 godina

Odabir danasnjeg auta je po meni samo stvar ukusa, afiniteta prema nekoj marci, kupovnoj moci, ceni servisa,...
Meni se svidja. Za moje potrebe bi zavrsio posao.
Imam samo jednu nedoumicu kod ovih motora s obzirom na kubikazu. DA LI VUCE TO KAD JE KLIMA UPALJENA! Nije mi jasno da ama bas ni jedan novinar pri testiranju malolitraznih motora ne napise ovu informaciju. Pogotovu sto je ovo auto vece klase u odnosu na male gradske automobile.
Vozim forda i sve pohvale za 1.5 tdci, fenomenalan motor. Ogroman minus za cenu redovnog servisa (ruku na srce ipak je na 20k km).

Jovan

pre 7 godina

Za cenu po kojoj se prodaje pristojno opremljen focus 1.0 sa 125 ks (dakle, ne mislimo na paket opreme sa arhaičnim displejem "sa prikazom dve linije teksta" ), on ima veoma jadan obrtni moment ( 170 Nm) u odnosu na slično opremljene turbo konkurente. 308 Vam nudi 230 Nm uz 130 ks u srednjem paketu opreme za značajno manje para. I dosta bolje ubtzanje ( skoro 2 sekunde ) i značajno veću maksimalnu brzinu.

Ivan

pre 7 godina

Samo još jedna važna informacija. Dok je prošla linija Focusa u VB po pouzdanosti bila 17-ta na listi, nova je 57-a. Tako da je, nažalost, novi model dosta nepouzdaniji i kvarljiviji od starog.

Bago

pre 7 godina

Samo još jedna važna informacija. Dok je prošla linija Focusa u VB po pouzdanosti bila 17-ta na listi, nova je 57-a. Tako da je, nažalost, novi model dosta nepouzdaniji i kvarljiviji od starog.
(Ivan, 12. oktobar 2016 10:47)

Svakakvih istrazivanja ima. Ja sam prije par godina u Auto Bildu procitao da je Fokus 1 bio na prvom mjestu po pouzdanosti u svojoj klasi nakon prve tri godine koristenja, Fokus 2 na desetom, sto je dosta los rezultat obzirom da u C klasi ima jedva nesto vise od deset automobila. Za ovaj treci sam vise puta procitao da je prosjek po kvarovima u svojoj klasi, ali da je uz Golfa ubjedljivo najbolji auto kada je u pitanju osjecaj za volanom i stabilnost. To je uostalom karakteristika sve tri generacije Fokusa, sto potvrdjujem iz vlastitog iskustva.

да да

pre 7 godina

Прескуп и прескупо одржавање у србистану ! А о раширености сервисне мреже да и не причамо ...

Baxuz

pre 7 godina

@dikh tu kava

Vozne osobine tsi su vrh. Ne sporim! Vozio sam G7 sa 85ks i bio odusevljen. Samo mi je doticni novinar (AT) preporucio da ih preskocim zbog nepouzdanosti. On tvrdi da je 80.000km kriticna kilometraza za tsi. Ja ne tvrdim jer nisam posedovao tsi. Prelazim oko 20.000km godisnje i zato mi je to bitno.

Sto se tice ovog fokusa dobra kupovina za te pare, To je par stotki iznad cene solidnog auta b segmenta kada se stavi pristojna oprema. A i meni je licno lep.

Marko

pre 7 godina

"Tsi se uglavnom raspadnu pre 80.000km"




Kako neko moze da napise ovoliku glupost? VW daje garanciju do 150.000 km i zasto bi dozvolili da imaju ogromne troskove zamene motora u garanciji? Postoje delovi koji se vremenom menjaju, ali nijedan motor se nece "raspasti" pre najmanje 600.000 km.

Drajver

pre 7 godina

@ http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1186479#k21682490

Salis li se ti to? Kako on zna da je bas 80.000km kriticna kilometraza za taj motor? Jesi li mu platio 300 evra za savet? Sramota je sto se takvi uopste ovde pominju... covek ima uvredljiv pristup a s' obzirom da mu je to zivotni poziv ne bi se moglo reci da je golemi strucnjak iako je za dosta stvari u pravu. Sa druge strane on zna za taj tsi da je 80.000km kriticna kilometraza a preporucuje neke motore koji su se prakticno tek pojavili na trzistu...

moron

pre 7 godina

"Ja imam ovaj auto. Kupila sam ga 2015 na sajmu, cena 13860 sa trend paketom opreme, metalic boja i alu felne. Vozim ga po gradu u jutarnjem i popodnevnom spicu, 11km u jednom smeru, trosi 7,7l benzina."

Moguće je da troši toliko "po gradu", pod uslovom da je to gradska relacija "Plavi most - Zmaj" i to ujutro u smeru ka Plavom mostu, a po podne ka Zmaju :)

Probajte nekada preći tih 11 km "u krugu dvojke" u špicu. Neće biti ispod 12 ...

BRD/DDR

pre 7 godina

@Molder
.Ovde nema mesta politici,raspitaj se kod starijih sta znaci na proizvodu made in deutschland od industrijske revolucije do danas,mnogi to znaju i zapamtili su...

Ne piše Made in Deutschland, nego Made in Germany:)

Zbunjen

pre 7 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1186479#k21673837

Ja Vas nista ne razumem! Koji 1.4l i 1.6l? Kakve veze imaju ti motori sa ovim testom? 7.000 dinara prvi servis za focusa u Grand Motors-u? Koje godine, 2006?

jm

pre 7 godina

U redu za sve ostalo, da poverujem. Ali Focus mekan sto se ogibljenja tice je potpuno iznenadjenje za mene. Molim nekog ko je vozio ovaj novi model da ovo potvrdi i hvala unapred.
(Soic, 11. oktobar 2016 10:02)

moja supruga vozi 1.5 tdci,tvrdo ogibljenje,ali zabavan za voznju

Baxuz

pre 7 godina

(Dikh tu kava, 11. oktobar 2016 14:56)

O "pouzdanosti" TSI motora nadji informacije na sajtovima nezavisnog i najobjektivnijeg automobilskog novinara u Regionu. Kad sam kupovao auto on mi je rekao da preskocim ts kao i pezoove turbo motore, a preporucio renoove i fordove turbo motore. Da mozes da ga pitas sta te zanima za simbolicnu cenu dobijes elaborat.

Mikiveliki

pre 7 godina

Супер, има управо оно што гарантује да ће те дуго да се возите. Мала запремина мотора, велика снага, и готово константна вожња у високом броју обртаја. 4,5,6000 обртаја за постизање максималне снаге је убица мотора. Немојте да вас лажу причама да је технологија напредовала те да ово што сам навео у овом случају не важи. Правило за сва времена је , исто, а оно гласи, само релаксиран рад мотора, који се највећи део времена врти на ниским обртајима, може да траје. Ово произвођачи наравно знају, али им је јефтиније да праве мале моторе са турбинама, који на папиру изгледају сјајно и моћно, па још имате и ниску потрошњу. А колико ће да траје такав мотор, о томе требате ви да мислите. П. С. Питајте власнике Ферарија колико могу да пређу са њима пре него мотор оде? Фрапираће те се

Molder

pre 7 godina

@Radovan
Ima i nas koji smo malo vise pazili na casu u skoli,pa jos malo dodatno citali i znamo jos ponesto...Celokupnu tehnologiju danasnjice(mlazni motori,raketna tehnologija,nuklearna energija,novi metali i mnogo toga jos) su i USA I SSSR posle 2 svetskog rata "preuzeli" i pokupili od nemaca(dosta je FON BRAUN recimo od nemaca koje su ameri odveli pa im vodio svemirski program...),jos su im ti isti ameri zabranili mnogo toga da prave i razvijaju cak i danas,tako da te kafanske traceve ostavi gde im je mesto...Kad vidis na necemu da je MADE IN DEUTSCHLAND odmah na celoj planeti skidaju kapu jer znaju da bolje nema(samo se ovde neki prave pametni)...

nesabkg1

pre 7 godina

Sve ovo ne zvuci lose i generalno nakon testova auto solidno ide ali dokle ce da ide? Koliko bi ovaj motor mogao dostici kilometara obzirom da se vrti vise od ostalih? Mislim da je dosta rano pricati o eco boost motorima. Treba nam jos jedan faktor da to pokaze a to je vreme.

Zox

pre 7 godina

Ja iskreno nisam za malolitarske turbo motore.Naravno imaju svoje prednosti a i mane.Oni su ok kao novi al posto 80% ljudi u Srbiji moze da sanja nov auto tako da kao polovan je pitanje.
Vozio sam ovaj model nedelju dana i slazem se sa urednikom ovog testa,auto ide i to je to.Ima taj polet od 2000 obrtaja sto je za grad super.
Vozio sam nedelju dana,posle Forda,Mazdu 3 1.5 100 konja.Mnogo velika razlika u ubrzanju a minimalna u potrosnji.
Oba auto od 2000 obrtaja povuku,malo manje Mazda al Ford dodje do 4000-4250 obrtaja i tu mu se naglo uspori ubrzanje.A Mazda posle 4000 obrtaja u dalje vuce kao iz 2000.Tu sam bas primetio razliku u ubrzanju i bas tu Fordu ima manu.Na auto putu Mazda je u prednosti.
Sve ostalo je ok,nista bolji ni gori od konkurencije.

Molder

pre 7 godina

@DAVOR
Prijatelju,sta ti poredis,alo?Motor od 2000 kubika i motor od 1000 kubika!?Sto ne "usporedis" Fokus od 2000 kubika ili 1,5 ecoboost,pa bih ostao ti u oblaku prasine za sekund sa tvojom Mazdom(ima samo 120ks iz 2000 kubika i jos se hvale sa tim)da li da se smejem i li placem.Cak i ovaj fokus brze izveze krug na stazi a kamoli neki jaci kojeg treba da poredis,tako da taj tvoj atmosferac moze da tuce samo nekog trabanta i sl...

Radovan

pre 7 godina

[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Molder, 14. oktobar 2016 11:00)

Ima ovde i nas malo starijh koji znaju da je Nemačka "Made from USA".
Ameri im dali i pare i jare(patente,proizvode,znanje), gde svaki Nemac zna ko im je gazda u kući.

Manite se tog europskog snobizma i rasizma, kada svaki visoko školovani Nemac traži posao u USA jer je tamo plata minimum 2x veća za isti posao u Nemačkoj.
U BMW rade 54 nacije, mnogo više nego što ih Evropa ima.

henk.mudi

pre 7 godina

Molder nije bot. Samo uvek napise da je Ford najbolji :)
Crni ti, pa i onaj Hjundai koji mrzis ima razvojni centar u Evropi, jel i to evropski auto?(i da li stvarno toliko verujes u "njemacko auto", posle svih lazi i prevara koje su izveli?? Evropski neonacizam na delu kao u svakom tvom komentaru.)
Ili ces opet da se vodis dvostrukim arshinima?
Ne znam sta je gore.

Molder

pre 7 godina

@henk mudi
Nisam napisao nikada da je Ford najbolji,nego da nudi najviše za dati novac,velika razlika...Lepo sam citirao autora ovog teksta gde je covek sve objasnio zasto je ovo nemacki auto,zao mi je ako ne razumes...To sto neko ima razvojni centar u evropi ne cini ga evropskim autom,jer se projektuje,osmisljava,planira,unosi genetski kod, sve iz azije odakle i potice...Ovde nema mesta politici,raspitaj se kod starijih sta znaci na proizvodu made in deutschland od industrijske revolucije do danas,mnogi to znaju i zapamtili su...Made in Korea je mozda bilo samo u perionicama za ves...Kao sto rekoh, istorija,filozofija,logika i ostali predmeti nisu ti bas bili omiljeni...

davor

pre 7 godina

Mislim da je ovo trenutno best by narodni auto i ako su priče o dugotrajnosti i pouzdanosti motora točne, biti će dobra kupovina i kao polovni. Mene smeta izgled i preko toga ne bih mogao nikako preći. Evo jedna usporedba moje Mazde 3 (120ks) i Focusa 125ks za kojeg kažu da ima 140ks.
http://www.zeperfs.com/en/duel5867-5595.htm
Eto to je taj super hvaljeni eksplozivni motor kojeg tuče jedan atmosferac.

Molder

pre 7 godina

@davor
Prijatelju,kao neko ko je nekad radio kao novinar(vidim da si slabo citao literaturu),UVEK kad se porede auti iz istog segmenta uzima se ISTA ILI BAR PRIBLIZNA KUBIKAZA,Ovo sto ti poredis je kao da poredis dizel i benzinac...Cak i ovaj Ford je brzi od tvoje mazde na stazi a realno bi bilo da je poredis makar sa 1500 kubika motorom kod fokusa(mada ima od 2000 kubika fokus ali to je vec svemirski brod za tu mazdu cije su performanse na nivou 70-ih godina proslog veka)...Za poznavanje osnovnih principa automobilizma,sedi 1!

davor

pre 7 godina

@MOLDER
Stvarno ne razumijem tvoju primjedbu, usporedio sam 2 auta iz istog segmenta sa sličnim brojem konja. To što su ford i ostali krenuli sa smanjenjem kubikaže, a mazda sa povečenjem to je druga priča. Mislim da nema smisla uspoređivati Focus RS ili Mustanga sa Mazdom 3.

Pavle

pre 7 godina

@molder Svet najvise kupuje japanske automobile ito ne bez razloga. Evropa je nesto drugo, ali svet je prepoznao vrednosti japanskih automobila nize i srednje klase. Sto se tice premijum klase tu nemci imaju prednost ali tu se iproda nemerljivo manji broj automobila.

Milos

pre 7 godina

Nemoj da dajes neproverene informacije. Novi Fokus za godinu dana ulazi u proizvodnju u Nemackoj, u fabrici u Sarluizu, gde se proizvodi i trenutni model.

davor

pre 7 godina

@molder
Možda si bio novinar Nekog auto časopisa, ali meni izgleda da je to bilo u 20 stoljeću. Sad je 21 stoljeće i stvari su se u mnogome promjenile. Već odavno kubikaža ne igra glavnu ulogu u određivanju snage motora, pa niti okretnog momenta. Tako da mi izgleda da si prespavao zadnji 10 god. ili si bio novinar nekog ribičkog časopisa. Istina, da okretni moment ovisi o kubikaži, ali 1.0 ecoboost razvija 175 Nm pomoću turbine što je kod atmosferaca nezamislivo. I da 1.5 ecoboost ima 240 Nm što je atmosferskom motoru od 2.0 nedostižno tako da i ja mogu reći da su to nepravedne komparacije. Ali evo ipak ću staviti motore iste kubikaže da tebi srce bude na mjestu
Mazda 2.0 120KS i Ford Focus ST 2.0 ecoboost 250 KS, eto sad je to pravedna usporedba :D
http://www.zeperfs.com/en/duel5867-4366.htm
I ne biti focus 125ks brži od Mazde na stazi kad i u 5 brzini ima slabije među ubrzanje što je čudno obzirom da je turbo benzinac i da ima više KS

Domaćin

pre 7 godina

12K za sirotinjsku opremu i motor iz kosilice koji se pri 130Km/h vrti na 3.500 rpm?!? Gepek 318l, ESP kontroliše pritisak u gumama... Ja u ovo ne bih seo ni da mi plate!

да да

pre 7 godina

Прескуп и прескупо одржавање у србистану ! А о раширености сервисне мреже да и не причамо ...

Mikiveliki

pre 7 godina

Супер, има управо оно што гарантује да ће те дуго да се возите. Мала запремина мотора, велика снага, и готово константна вожња у високом броју обртаја. 4,5,6000 обртаја за постизање максималне снаге је убица мотора. Немојте да вас лажу причама да је технологија напредовала те да ово што сам навео у овом случају не важи. Правило за сва времена је , исто, а оно гласи, само релаксиран рад мотора, који се највећи део времена врти на ниским обртајима, може да траје. Ово произвођачи наравно знају, али им је јефтиније да праве мале моторе са турбинама, који на папиру изгледају сјајно и моћно, па још имате и ниску потрошњу. А колико ће да траје такав мотор, о томе требате ви да мислите. П. С. Питајте власнике Ферарија колико могу да пређу са њима пре него мотор оде? Фрапираће те се

Panta Rei

pre 7 godina

Poredjenje ovog motora sa atomosferskim 1.6 nema nikakvog smisla. Ta dva motora se ne mogu porediti. Tehnologija jeste napredovala i sada mozemo napraviti motor sa "istim" karakteristikama ali sa manjom kubikazom, samo zaboravljamo da svaka stvar ima vrline i mane. Mana ovog motora je da ne moze izdrzati isti radni vijek kao i atmosferski 1.6 a to niko ne pise. Za nase uslove to je mozda i najvaznije. Nismo mi u stanju kao razvijeni u Evropi da mjenjamo auto svakih 5 godina.

Zegi

pre 7 godina

Poredjenje ovog motora sa atomosferskim 1.6 nema nikakvog smisla. Ta dva motora se ne mogu porediti. Tehnologija jeste napredovala i sada mozemo napraviti motor sa "istim" karakteristikama ali sa manjom kubikazom, samo zaboravljamo da svaka stvar ima vrline i mane. Mana ovog motora je da ne moze izdrzati isti radni vijek kao i atmosferski 1.6 a to niko ne pise. Za nase uslove to je mozda i najvaznije. Nismo mi u stanju kao razvijeni u Evropi da mjenjamo auto svakih 5 godina.
(Panta Rei, 11. oktobar 2016 11:04)

Druze moj ti si tipican primer balkanca, pogledas brojke i pre nego sto ispitas situaciju pocnes da vices kako to nista ne valja. Posedujem ovaj automobil sa 1.0 ecoboost motorom sa 125 konja. Fordovi inzinjeri su ga projektovali da traje 600000 km sto je slozices se mnogo duza voznja od 5 godina koliko si napisao, osim ako ne izlazis iz auta. Od kad je izasao jos ga niko nije svrgao sa trona najboljeg motora u klasi, a od toga 3 godine za redom je proglasavan za najbolji motor na svetu! Za fiestu ST cak planiraju da ga dignu na 200 konja i testiraju kako ce se ponasati i koji ce biti radni vek. Ima vec mnogo zadovoljnih ljudi koji ga voze preko 100-200000 km bez problema. Tako da u pravu si ovaj motor nikako ne mozes porediti sa 1.6 atmo, ovaj motor je mnogo bolji.
P.S. Za razliku od atmo motora uvek se nasmesim kad pritisnem papucicu gasa, mnogo zabavan automobil za voznju.

Bojan

pre 7 godina

Moj civic ima motor konstruisan prije 10+ god sa vecom kubikazom i slicnom potrosnjom (na auto putu i manje). 50km/h mogu da vozim bez problema u 6-oj brzini. Emisije su na 1.0 manje - to je ok, ali i tu imamo pitanje kada kako i pod kojim uslovima je to izmjereno. U praksi pitanje je koliko eksploatacija ovog vozila zaista kosta na duze staze, i kakav je zaista tehnoloski napredak ostvaren u odnosu na modele od prije 10 godina.

Baxuz

pre 7 godina

(Dikh tu kava, 11. oktobar 2016 14:56)

O "pouzdanosti" TSI motora nadji informacije na sajtovima nezavisnog i najobjektivnijeg automobilskog novinara u Regionu. Kad sam kupovao auto on mi je rekao da preskocim ts kao i pezoove turbo motore, a preporucio renoove i fordove turbo motore. Da mozes da ga pitas sta te zanima za simbolicnu cenu dobijes elaborat.

kole

pre 7 godina

@Dikh tu kava
Dokaz da ustav treba pod hitno menjati.
Gomila praznoslovlja i besmislica, sa vrhuncem da je Tsi od 105 ks. iz VW bolji od Fordovog Eco boosta. Taj motor u Yetiju se mom kolegi dva puta raspadao u garanciji na 30 i 40.000 km. Oba puta turbina sa jos nekim delovima. Kada citam test nekog zapadnog auta nize klase sa malim motorima, uvek razmisljam dali je ta snaga dovoljna za normalnu upotrebu. Onda pomislim da se ti motori koriste i u tim zemljama gde saobracaj nije ni sporiji, ni manje dinamican nego kod nas. Ovo je odlicna cena, stim sto bih ja ipak dodao za taj jaci od 125ks.

Marko

pre 7 godina

"Tsi se uglavnom raspadnu pre 80.000km"




Kako neko moze da napise ovoliku glupost? VW daje garanciju do 150.000 km i zasto bi dozvolili da imaju ogromne troskove zamene motora u garanciji? Postoje delovi koji se vremenom menjaju, ali nijedan motor se nece "raspasti" pre najmanje 600.000 km.

NIKOLA

pre 7 godina

ECOBUST motori su najbolji serijski turbo motori na svetu.Fokus nije najbolji u klasi ali je najbolji odnos cene i kvaliteta.Malo istražite pa će te videti da je motor izradjen od vrhunskih materijala i ne troši ni kap ulja,a već se ugradjuje nekoliko godina i napravljen je da traje preko 500.000 km.E sad vi eksperimentišite sa novim Južnokorejskim turbacima,TSI koje godinama prate problemi,nedovoljno proverenim TCE,novim Japanskim itd.Kod Forda mi jedino nije jasno što prave automobile teške ko tocilo.Kuga benzinac im ima 1600kg,pa bre da smanje težinu kako bi išli sa tim motorima ko metak a trošili manje.

Molder

pre 7 godina

@
"Da je ovo pravi nemački auto, uz inženjering i mehaniku, očigledno je i kada je u pitanju komfor u kabini i kvalitet završne obrade i materijala..."Za sve one "velike" poznavaoce automobilizma,jos jedan konacan dokaz da ovo nije americki auto,nego MADE IN DEUTSCHLAND...Ali bice opet onih koji beze sa casova...Inace,ovo je best buy auto na trzistu,nema konkurenciju...

nesabkg1

pre 7 godina

Sve ovo ne zvuci lose i generalno nakon testova auto solidno ide ali dokle ce da ide? Koliko bi ovaj motor mogao dostici kilometara obzirom da se vrti vise od ostalih? Mislim da je dosta rano pricati o eco boost motorima. Treba nam jos jedan faktor da to pokaze a to je vreme.

moron

pre 7 godina

"Ja imam ovaj auto. Kupila sam ga 2015 na sajmu, cena 13860 sa trend paketom opreme, metalic boja i alu felne. Vozim ga po gradu u jutarnjem i popodnevnom spicu, 11km u jednom smeru, trosi 7,7l benzina."

Moguće je da troši toliko "po gradu", pod uslovom da je to gradska relacija "Plavi most - Zmaj" i to ujutro u smeru ka Plavom mostu, a po podne ka Zmaju :)

Probajte nekada preći tih 11 km "u krugu dvojke" u špicu. Neće biti ispod 12 ...

Evo i ja da nesto napisem

pre 7 godina

Vozio sam 1,6 benzin atmosferac, dve nedelje u toku leta, ali limuzina karoserija.
Presao sam oko 2000km, i utisak je sledeci:
- motor slab za karoseriju
- auto izuzetno stabilan, ogibljenje vrhunsko, kroz ostre krivine na auto putu sa 150km, natovareni, bez ikakvih problema
- kvalitet materijala dobar ali daleko losije od Golfa
- prosecna potrosnja, secam se na racunaru, 8.7l od toga je 1100 km predjeno na auto putu
- mesta vise nego dovoljno za cetvoroclanu porodicu
Ukpna ocena 3.5 od 5

asd

pre 7 godina

Pošto sam imao prethodni model 1.4l a posedujem i ovaj 1.6l utisci su sledeći:
1.Stari model pregledniji
2.Stari model upravljiviji
3.Stari model daleko veći gepek
4.Novi model udobniji ( pre sam imao Francuza - jednako udoban )
5.Novi model kvalitetniji automobil.
6.Novi model bogata oprema ( digitalna klima, senzor kiše... )
7.Novi model odlična fora što nema čepa rezervoara
8.Novi model neosetljiv na kvalitet goriva.
Što se tiče servisa prvi servis 7.000 dinara, drugi 13.800 dinara, treći servis 10500 dinara, ključ u ruke. Svaki drugi servis je skuplji jer se po Fordovom planu održavanja menja kočiono ulje. Garancija 5 godina, 2 godine standardna a dodatne 3 sa franšizingom u zavisnosti od pređenih kilometara. Ja sa Grand Motors-om u Novom Sadu nikada nisam imao problema. Što se potrošnje tiče ona u gradu zimi ide do 12l a leti do 8 ali su to sve kratke deonice od do 5 km. Onom što je napisao da je letos imao onakvu potrošnju ne znam kako je uspeo?! Do Grčke i nazad, 2000 km, prosek je bio 7.0 l sa četvoročlanom porodicom, prepun auto i na autoputevima 140km/h sa upaljenom klimom. To je pokazao board kompjuter.
Povoljna cena kasko osiguranja. Neinteresantan auto lopovima. Sve u svemu dobar auto za te pare. I da, oni su prvi krenuli sa beskamatnim kreditiranjem, a kada sam kupovao prethodni i tada su imali povolje kreditne uslove za to vreme ( 2006. ).

Soldier

pre 7 godina

Upravo sam proslog vikenda vozio c-max sa istim ovim motorom, nov, iz rent a car.

Ovaj je tekst prilicno objektivan. Komande auta su jako mekane i projatne za voznju, enterijer je u nivou cene auta. Sam auto je prilicno prijatan za voznju.

Sto se tice motora... Prvo, cuje se kao mlolitrazni trocilindras, ima onaj cudni i smesni zvuk koji pre podseca na sokovnik nego na auto. Do 60km/h vuce ok i skroz je ok za gradsku voznju. Ponasa se isto kao mali dizelasi
Uz to, i potrosnja je jako niska (nisam tacno merio, ali svakako ispod 7 u kombinaciji grad-auto put).

Auto je nevidjeno tih na auto-putu; Skoro se nisam vozio u tako tihom autu, prosto neverovatno.

Medjutim, ako vozite na otvorenom putu i hocete da ubrzate od tih 60 km/h na 120, e tu se vidi koliko je motor slab. Treba mu citava vecnost. Na preticanjima, gde sa 90 treba da krenete u preticanje, treba vam helikopter ispred vas da vam kaze da li je 1km puta ispted vas cist, jer ce mu toliko trebati.

Ja licno nisam pristalica tih malih motora, vozim Mazdu 6 sa 2.5l benzinskim motorom od 192 ks. E, to je auto... Ovo je igracka, ali ima svojih prednosti.

Dikh tu kava

pre 7 godina

Godinama čitajući britanske časopise, dolazi se do pouzdanog zaključka da su Focus uvek stavljali na tron najboljeg za vožnju sa najboljim ogibljenjem. Šta to tačno znači, da li je mekan ili ne, ne mogu da potvrdim, budući da sam ih samo test-vozio. Oba ecoboosta, koliko se sećam, 150 i 180 ks. Malo vremena da se stekne neki utisak, ali kad sam njihov Nm i KS "transkribovao" u Leonovih 105 1.2 turbo KS, ostao sam poprilično razočaran Focusom, možda jer sam stvarno imao prevelika očekivanja. Meni lično, za vožnju je mnogo više prijao Leon i TSi.
Ali dobro. Ovaj motor je u AB proglašen za jedan od najboljih. Da li ima razloga da im se veruje ili ne, ostaje na svakom od nas ponaosob. Dok ga ne probam, ne mogu ništa o njemu da kažem.
Takođe, ako ima neke logike da turbo motoru treba više vremena da se zagreje, posebno u kosačici od manje od 1000 kubika, ja za takvu logiku ne znam, ali to i nije neko čudo, pošto nisam iz "struke".
S jedne strane, Focus deluje kao apsolutno odlično sklopljeno vozilo. Ima se tu osećaj kvaliteta (bar ja sam ga imao). "Zvuk" zatvaranja vrata (kome je to bitno) je "odličan", vozačka pozicija vrlo dobra, sedišta (napred) vrlo dobra.. S druge strane, Grand (krajnje inertni), minijaturan prtljažnik, malo mesta pozadi, cilindar manje od "uobičajenih" (dok sam živ za 3 cilindra ne dam pare) i subjektivno vrlo ružan dovoljno je da ga batalim. Verujem da ovaj komentar nikom neće biti od koristi, ali eto, ja iskoristio svoje "ustavno" pravo.. :)

Baxuz

pre 7 godina

@kole @kava

Tsi se uglavnom raspadnu pre 80.000km. To nije vw motor koji se ugradjuje u Skode kako je Bog rekao, vec suprotno skodin motor koji se ugradjuje u VW. TSI dobro radi dok radi. Vozio sam 85ks u g7 i nisam osetio manjak snage. Sa te strane razumem pohvale za tsi.

Jovan

pre 7 godina

Za cenu po kojoj se prodaje pristojno opremljen focus 1.0 sa 125 ks (dakle, ne mislimo na paket opreme sa arhaičnim displejem "sa prikazom dve linije teksta" ), on ima veoma jadan obrtni moment ( 170 Nm) u odnosu na slično opremljene turbo konkurente. 308 Vam nudi 230 Nm uz 130 ks u srednjem paketu opreme za značajno manje para. I dosta bolje ubtzanje ( skoro 2 sekunde ) i značajno veću maksimalnu brzinu.

Radovan

pre 7 godina

[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Molder, 14. oktobar 2016 11:00)

Ima ovde i nas malo starijh koji znaju da je Nemačka "Made from USA".
Ameri im dali i pare i jare(patente,proizvode,znanje), gde svaki Nemac zna ko im je gazda u kući.

Manite se tog europskog snobizma i rasizma, kada svaki visoko školovani Nemac traži posao u USA jer je tamo plata minimum 2x veća za isti posao u Nemačkoj.
U BMW rade 54 nacije, mnogo više nego što ih Evropa ima.

Jum

pre 7 godina

Niste rekli da u gradu moze da popije lako i iznad 10l. Nisam ga kupio jer mi je prodavac u salonu rekao da nije za ljide koji imaju kratak interval voznje, tj 3-6km u jednom pravcu. Tom motoru je potreban veci interval da se zagreje da bi smanjio potrosnju, i da vredi onom koji prelazi u jednom pravcu bar 10km i tada potrosnja pada. To je karakteristika T benzinaca...

Jum

pre 7 godina

@Domacin aj mi ti genije kazi sta bi ti kupio za 12.000e? Cekaj javlja mi se, javlja mi se Passat CC 2.0 2009 full. Preso 200.000kn ali to nije nista jer on moze 600.000 bez problema, jel?

NIKOLA

pre 7 godina

Ecobust motori su najbolji turbo benzinski motori, a Ford je najbolji odnos cene i kvaliteta.Malo pročitajte istraživanja,testove,komentare,sve ima na internetu,pre nego što krenete šta mogu npr od Južnokoreanaca da kupim.Pa pogledajte samo koliko koštaju isti sa neproverenim turbo benzinskim agregatima.

Kavric

pre 7 godina

Za 12000 eura apsolutno se ne može kupiti bolji nov auto od ovog fokusa. Za par hiljada više verovatno može,ali za tu cifru apsolutno ne! Pogledajte šta nudi konkurencija za te pare,zastarele 1,4 benzince,lošije pakete opreme...jedino mu se može zameriti veličina gepeka,sve ostalo je na mestu. I još nešto,muka mi je od ovih stručnjaka koji razmišljaju o tome koliko će trajati motor,pa valjda je normalno da posle 150-200k zamenite auto?

Molder

pre 7 godina

@henk mudi
Nisam napisao nikada da je Ford najbolji,nego da nudi najviše za dati novac,velika razlika...Lepo sam citirao autora ovog teksta gde je covek sve objasnio zasto je ovo nemacki auto,zao mi je ako ne razumes...To sto neko ima razvojni centar u evropi ne cini ga evropskim autom,jer se projektuje,osmisljava,planira,unosi genetski kod, sve iz azije odakle i potice...Ovde nema mesta politici,raspitaj se kod starijih sta znaci na proizvodu made in deutschland od industrijske revolucije do danas,mnogi to znaju i zapamtili su...Made in Korea je mozda bilo samo u perionicama za ves...Kao sto rekoh, istorija,filozofija,logika i ostali predmeti nisu ti bas bili omiljeni...

Ivan

pre 7 godina

Samo još jedna važna informacija. Dok je prošla linija Focusa u VB po pouzdanosti bila 17-ta na listi, nova je 57-a. Tako da je, nažalost, novi model dosta nepouzdaniji i kvarljiviji od starog.

ford foki

pre 7 godina

Iz licnog iskustva, za te novce odlican auto i odlican motor.
msg za vrhunske poznavaoce koji su posle traktora seli u polovnog izraubovanog golfa u najboljem slucaju dvojku, majstori, kupite si novi auto pa onda komentarisite

Dikh tu kava

pre 7 godina

(kole, 11. oktobar 2016 13:10)

Opet, s druge strane, ok je Ustav. Kako inače objasniti vaše ustavno pravo, nego slobodom pisanog izražavanja, da nekoga negativno "zapratite" i da mu komentar nazovete "praznoslovljem i besmislicama", pri čemu (implikacija komentara) istovremeno ne posedujete ni vozilo sa TSi ni sa EcoBoost motorom. Pri čemu je ovdeprozvani komentator "ubio" hiljade km sa TSi-jem. Za divno čudo, bez ikakvih kvarova..

A, da, kapiram, kolega.. :))

Na kraju dana, postoji disclaimer. Komentar je subjektivan izraz. Opustite se slobodno..

Zbunjen

pre 7 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1186479#k21673837

Ja Vas nista ne razumem! Koji 1.4l i 1.6l? Kakve veze imaju ti motori sa ovim testom? 7.000 dinara prvi servis za focusa u Grand Motors-u? Koje godine, 2006?

Baxuz

pre 7 godina

@dikh tu kava

Vozne osobine tsi su vrh. Ne sporim! Vozio sam G7 sa 85ks i bio odusevljen. Samo mi je doticni novinar (AT) preporucio da ih preskocim zbog nepouzdanosti. On tvrdi da je 80.000km kriticna kilometraza za tsi. Ja ne tvrdim jer nisam posedovao tsi. Prelazim oko 20.000km godisnje i zato mi je to bitno.

Sto se tice ovog fokusa dobra kupovina za te pare, To je par stotki iznad cene solidnog auta b segmenta kada se stavi pristojna oprema. A i meni je licno lep.

zvezdan

pre 7 godina

Kakav crni Ceed, bre? To sam rekao ironicno, da li je moguce da smo toliko optereceni tekucim problemima... Naravno, sve i da su iste cene, pre bih kupio Focus, nego Ceed!

davor

pre 7 godina

Mislim da je ovo trenutno best by narodni auto i ako su priče o dugotrajnosti i pouzdanosti motora točne, biti će dobra kupovina i kao polovni. Mene smeta izgled i preko toga ne bih mogao nikako preći. Evo jedna usporedba moje Mazde 3 (120ks) i Focusa 125ks za kojeg kažu da ima 140ks.
http://www.zeperfs.com/en/duel5867-5595.htm
Eto to je taj super hvaljeni eksplozivni motor kojeg tuče jedan atmosferac.

Zegi

pre 7 godina

@Soic
Izuzetno mekan i stabilan automobil za nase puteve, ja sam bio skeptik dok ga nisam testirao a zatim i kupio. Za razliku od predhodnog auta koji sam posedovao (Pro_Ceed) ovo je ladja sto se tice lezanja u krivinama, upravljanja i izolacije buke u voznji. Od izlaska Focusa trece generacije, a ovaj trenutni model je redizajn tog istog, Ford je medju liderima na ovom polju u svojoj klasi.

Molder

pre 7 godina

@Radovan
Ima i nas koji smo malo vise pazili na casu u skoli,pa jos malo dodatno citali i znamo jos ponesto...Celokupnu tehnologiju danasnjice(mlazni motori,raketna tehnologija,nuklearna energija,novi metali i mnogo toga jos) su i USA I SSSR posle 2 svetskog rata "preuzeli" i pokupili od nemaca(dosta je FON BRAUN recimo od nemaca koje su ameri odveli pa im vodio svemirski program...),jos su im ti isti ameri zabranili mnogo toga da prave i razvijaju cak i danas,tako da te kafanske traceve ostavi gde im je mesto...Kad vidis na necemu da je MADE IN DEUTSCHLAND odmah na celoj planeti skidaju kapu jer znaju da bolje nema(samo se ovde neki prave pametni)...

Саша

pre 7 godina

Дуго сам га меркао и на крају одустао. Веома непрофесионални продавци у Београду, с изузетком продавачице на Петловом брду (крај Ибарске), и понеког младог продавца каткад на НБг, веома лош сајт (за који се стално правдају да не зависи од њих, већ од Мађара), по правилу лош избор боја и опреме у одређеном тренутку.
На крају сам купио други аутомобил, од 1.600 кубика, задовољан сам, иако ме коштао 14.300 евра, али са више опреме (камера позади, алум. точкови, доста хрома, пуна електрика у свим вратима, бочна светла у кривинама (одлична ствар!), шест брзина, убрзање око 10 сек (9,9 по каталогу), велурске патоснице, рез, точак, металик боја, eкран осетљив на додир, сензори позади ...

hiavata

pre 7 godina

Prazan auto 1300 kg sa 1.0. To moze da se prodaje samo u Srbiji.
(AJA, 12. oktobar 2016 08:45)

1300kg kola idu a nema upregnutog konja, to moze samo u Srbiji.

Cena korektna

pre 7 godina

12K za sirotinjsku opremu i motor iz kosilice koji se pri 130Km/h vrti na 3.500 rpm?!? Gepek 318l, ESP kontroliše pritisak u gumama... Ja u ovo ne bih seo ni da mi plate! (Domaćin, 11. oktobar 2016 10:13)

Druze, to je cena vecine kinkurenata u nizoj (B) klasi. Oprema je sasvim ok. Sve najvaznije je tu. Trocilindarski motori su dugo u ponudi i kod evropskih proizvodjaca, prelezali decje bolesti (Ford, Opel, VW). Retko koji brend ih nema u ponudi.

Марко

pre 7 godina

Ја сам поносити власник модела Форд Це-макс са овим мотор од 100 кс. Купио сам га прошле 2015-те године и до сада сам прешао око 16000 километара. Када сам га купио, у првих месец дана, на магистралном путу где је могуће возити у распону од 60 до 80 км, потрошња је била 4.7 литара на дестинацији од 200 км. После месец дана, на истом путу (и тако све до данас) потрошња износи 5.1 литар (на 100 км). На путу до Грчке (пар пута) при брзини од 120-130 км, потрошња је била 5.6 литара (бензина).
Аутомобил је изузетно стабилан, управљив са пристојним гепеком. Има одличну (дигиталну) климатизацију, 2 компјутера и сл. Узео сам га јер није превише низак и веома је простран (моји родитељи су крупни).
Коштао је 13990 и добио сам бескаматни кредит од Финдоместик банке.
Топло га препоручујем свима који траже овакву врсту, тзв.спортског-породичног аутомобила.

Milan

pre 7 godina

@soic
Meni nije udoban, mada nije sigurno ni najgori u klasi, recimo sredina. Udobnost auta mnogo zavisi i od paketa opreme i motora, ako ti je to bitno onda nikad ne gledaj osnovnu verziju vec bar srednji motor i solidan paket opreme, odnosno prvi paket gde sponinju neka bolja sedista. Mogu da kazem da je u jacoj opremi sediste vozaca dobro, sto se mene tice to je bio najbolji deo. Vozio sam dugo golfa u flash opremi i sediste vozaca je nebo u odnosu na klot verziju a tek sa 2,0 TDI i DSG menjacem sam dobio golfa sa multilinkom koji je mnogo udobniji pozadi. Razlika u ceni od klot do top verzije je skoro koliko i cena ovog Focusa sa testa.
Jos nesto: Kad procitas ovakav test sa hvaljenjem, znaj da je to placena reklama a ne istinski test nekog automobila.

Sima kosmos iz dalekog svemira...

pre 7 godina

A zašto bi neko vozio 6. brzinom 50 km/h?! I zašto bi motor tada trebao da vuče pod tim uslovima? Kakva se ušteda ostvaruje? To su kratke relacije koje se voze pod tim okolnostima, pa ja i ušteda zanemarljiva. Ja imam menjač sa pet brzina, ali po gradu nemam potrebe da ubacujem u gore spomenutu. Možda zato što tada na bordu piše neka smešno mala cifra... Ako nekoga mrzi da barata menjačem, neka kupi onaj sa dvostrukim kvačilom. Čak i on pri ubrzanju vraća brzinu ili dve niže. Zašto bi onda sa manuelnim trebali da ostanemo u najvišoj brzini? Elem, vrlo povoljna kupovina najprodavanijeg auta na svetu. Ceo sklop deluje vrlo solidno urađeno i kvalitetno. Jedina mana: Grand. Valjda će se popraviti...

Moje je selo lepse od Pariza

pre 7 godina

@Domacin
Ti onda kupi Pasata starog 8 godina,sa 400.000 km za sobom i lupanog 10 puta,pa neka ti je Bog u pomoci.

Aleksandar

pre 7 godina

@asd Mozda bih ti poverovao sve ali da je servis u grandu 7000 nikako. Pre par meseci sam radio drugi servis na 1.0 ecoboost i bio je blizu 20000(ulja i filteri). Kada sam naknadno pogledao plan odrzavanja trebali su mi i svecice menjati. Koliko bi tek onda to izaslo. Garancija nakon 2 godine ima ucesca u popravci. Nisu mi to rekli pri kupovini. Sa obzirom na Grand cene to sigurno "jeftino" izadje. Grand je preskup. Posle 3 Forda sledeci auto sigurno nece biti Ford

Zegi

pre 7 godina

@mazalo od rembranta
Kao sto sam rekao u predhodnim komentarima posedujem ovaj auto sa 1.0 ecoboost motorom sa 125 konja, ono sto nisam rekao je da je to sedan u biznis paketu opreme. Sedan ima dosta veci prtljaznik i ja sam prezadovoljan sa njim.
Posto ne volim kad je u kolima pretoplo dobar deo leta sam vozio stalno pod klimom, naravno u biznis paketu opreme ima automatsku dvozonsku klimu. Elem da odgovorim na tvoje pitanje, auto vuce fenomenalno za svoju kubikazu sa klimom, u gradskim uslovima jedva da se primeti razlika u radu motora kad ukljucim klimu a sto se tice povlacenja za to je zaduzena turbina i lansira ga lepo cak i sa klimom, potrosnja sa klimom u gradu je veca za nekih 1-1,5 l/100 km. Na autoputu ukljucim tempomat i uopste ne primetim razliku u radu motora sa klimom i bez klime, tu je potrosnja sa klimom veca za nekih 0,5-0,7 l/100km. Automobil je nov i mislim da ce i posle par godina ponasanje sa klimom ostati isto, odnosno da se nece pogorsati, ako vec nisi procitaj koliko su se fordovi inzinjeri trudili da ovaj motor bude sa sto manje trenja upravo zbog potrosnje i uskladjenog rada motora s obzirom na kubikazu, cak mu je i zupcasti remen potopljen u ulje iz tog razloga. Nemas bojazni za voznju sa klimom, lepo vuce :)

Dalmatinac

pre 7 godina

Ovaj Focus mi je bio u uzem izboru kada sam pre tri meseca kupovao auto.Probao sam verziju od 125ks i to zaista ide, ozbiljno dobro grize asfalt.Motor od 125ks je znatno skuplji i nije ulazio u moje finansijske mogucnosti a motor od 100ks nisam mogao probati na testu, nije ga bilo.
Iskren da budem nisam se usudio dati poverenje ovom motoru te sam se odlucio za atmosferac jedne druge marke.
Kvalitet je na novou klase i za 12000e ovo je zaista ok ponuda.

Manojlo

pre 7 godina

O "pouzdanosti" TSI motora nadji informacije na sajtovima nezavisnog i najobjektivnijeg automobilskog novinara u Regionu. Kad sam kupovao auto on mi je rekao da preskocim ts kao i pezoove turbo motore, a preporucio renoove i fordove turbo motore. Da mozes da ga pitas sta te zanima za simbolicnu cenu dobijes elaborat.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Baxuz, 11. oktobar 2016 18:18)


Taj novinar pljuje sve proizvodjače (BMW,ŠKODU,VW, pa čak je i rekao da i Honda ne valja kad se desila afera vazdušnih jastuka) osim Toyote čiji je bio prodavac.Daje ljudima savete preko nekog sajta i to naplaćuje.Pitam se da li plaća porez za to ?Pitam se koliko ga plaćaju odredjene marke da ih hvali a druge da kudi.Pozdravi ti svog novinara i pitaj ga koliko je plaćen od drugih marki i pitaj ga koliko plaća porez ovoj zemlji ?

Bago

pre 7 godina

Samo još jedna važna informacija. Dok je prošla linija Focusa u VB po pouzdanosti bila 17-ta na listi, nova je 57-a. Tako da je, nažalost, novi model dosta nepouzdaniji i kvarljiviji od starog.
(Ivan, 12. oktobar 2016 10:47)

Svakakvih istrazivanja ima. Ja sam prije par godina u Auto Bildu procitao da je Fokus 1 bio na prvom mjestu po pouzdanosti u svojoj klasi nakon prve tri godine koristenja, Fokus 2 na desetom, sto je dosta los rezultat obzirom da u C klasi ima jedva nesto vise od deset automobila. Za ovaj treci sam vise puta procitao da je prosjek po kvarovima u svojoj klasi, ali da je uz Golfa ubjedljivo najbolji auto kada je u pitanju osjecaj za volanom i stabilnost. To je uostalom karakteristika sve tri generacije Fokusa, sto potvrdjujem iz vlastitog iskustva.

henk.mudi

pre 7 godina

Molder nije bot. Samo uvek napise da je Ford najbolji :)
Crni ti, pa i onaj Hjundai koji mrzis ima razvojni centar u Evropi, jel i to evropski auto?(i da li stvarno toliko verujes u "njemacko auto", posle svih lazi i prevara koje su izveli?? Evropski neonacizam na delu kao u svakom tvom komentaru.)
Ili ces opet da se vodis dvostrukim arshinima?
Ne znam sta je gore.

Molder

pre 7 godina

@DAVOR
Prijatelju,sta ti poredis,alo?Motor od 2000 kubika i motor od 1000 kubika!?Sto ne "usporedis" Fokus od 2000 kubika ili 1,5 ecoboost,pa bih ostao ti u oblaku prasine za sekund sa tvojom Mazdom(ima samo 120ks iz 2000 kubika i jos se hvale sa tim)da li da se smejem i li placem.Cak i ovaj fokus brze izveze krug na stazi a kamoli neki jaci kojeg treba da poredis,tako da taj tvoj atmosferac moze da tuce samo nekog trabanta i sl...

Baxuz

pre 7 godina

Pa ovaj auto nema sta da trazi pored Ceed-a sa turbo 1- litarskim motorom koji kosta nesto preko 50% vise. Pozz
(zvezdan, 11. oktobar 2016 14:57)

To je 6000€ vise prijatelju! Pre bih uzeo focusa i ostavio 6000€ za crne dane nego uzeo Ceed. Pa pricamo o kia a ne o bmw, i ako ovde ima ljudi koji tvrde da je kia bolja od bmw.

Zare

pre 7 godina

Ovaj mi Focus zaista deluje kabasto i stvarno je čudno da ima tako mali prtljažnik i probleme sa mestom pozadi. Velika greška kod projektovanja kabione mada ima i karavan verzije kome treba više. Jednu stvar želim da kažem. Kad bih ja kupio oaj auto sa ovim motorom svakako ne bih imao nameru da ga vozim više od 10 godina kao verujem i većina. Obzirom da ja sada prelazim oko 20000 km godišnje što je više od većine vozača kod nas smatram da je za projektovanih 200.000 km ovaj motor više nego sposoban. Ako se sve sabere 90 % i više vozača ne bi trebalo da ima problema sa ovim benzincem te mislim da su neosnovane bojazni nekih da motor neće izdržati vek prosečne eksploatacije kod nas. Pojedinci priželjkuju motor od 3000 ccm i 200KS koji izdržava 2 000 000 km iako relno za tim nema potrebe velika većina vozača. Pozdrav.

Drajver

pre 7 godina

@ http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1186479#k21682490

Salis li se ti to? Kako on zna da je bas 80.000km kriticna kilometraza za taj motor? Jesi li mu platio 300 evra za savet? Sramota je sto se takvi uopste ovde pominju... covek ima uvredljiv pristup a s' obzirom da mu je to zivotni poziv ne bi se moglo reci da je golemi strucnjak iako je za dosta stvari u pravu. Sa druge strane on zna za taj tsi da je 80.000km kriticna kilometraza a preporucuje neke motore koji su se prakticno tek pojavili na trzistu...

sladjan

pre 7 godina

@Aleksandar

Napokon neko da realno kaze o Grandu i njihovim cenama. Mene svaki put oderu za Fiestu (za dve godine tri servisa) a onda se javi neko i kaze da mu je servis bio 7000 din. Daaaj, bre. I meni su kao i Vama precutali to o garanciji, koja vazi samo dve godine a dalje morate i vi da ucestvujete ako se desi neki peh na vozilu. Zato na mom vozilu ne otklanjaju probleme sa menjacem, amortizerima i sl. Cekaju da i ja pocnem da ucestvujem u popravkama. Nikad vise Grand, a Forda cu kupovati starog oko tri i vise godina i ici u servis koji meni odgovara.

hiavata

pre 7 godina

Ovaj 1.0 sam probao u fiesti i ide stvarno odlicno za tu deklarisanu snagu. A onda sam probao focusa 1.6 ecoboost sa 185ks. Ono sto me je iznenadilo je koliko taj auto ima malo prostora za noge pozadi, a i prtljaznik mu ispod proseka klase.

Bago

pre 7 godina

Imam fokus 3, dakle zadnju generaciju, ali model prije usminkavanja. U njemu je atmosferski 1.6 motor i 105 ks. Prednosti: fantasticna stabilnost na cesti, hirurski precizan mjenjac, dobar kozni volan, dosta kvalitetna unutrasnjost, odlican omjer tvrdoce i udobnosti (meksi od golfa, tvrdji od ceeda), relativno prihvatljiva potrosnja za benzinca.
Mane: na ravnom motor ok, ali na uzbrdici kao tenk; mali gepek; uzasna preglednost nazad.
Smatram da je za ovu cijenu veoma povoljna kupovina. Na nivou skode fabije sa benzinskim turbo motorom od 90 ks i nesto losijom opremom. Obzirom da fordov mali turbo ima veci okretni momenat od 1.6, mislim da znacajno amortizuje navedenu manu.

Pavle

pre 7 godina

@molder Svet najvise kupuje japanske automobile ito ne bez razloga. Evropa je nesto drugo, ali svet je prepoznao vrednosti japanskih automobila nize i srednje klase. Sto se tice premijum klase tu nemci imaju prednost ali tu se iproda nemerljivo manji broj automobila.

davor

pre 7 godina

@MOLDER
Stvarno ne razumijem tvoju primjedbu, usporedio sam 2 auta iz istog segmenta sa sličnim brojem konja. To što su ford i ostali krenuli sa smanjenjem kubikaže, a mazda sa povečenjem to je druga priča. Mislim da nema smisla uspoređivati Focus RS ili Mustanga sa Mazdom 3.

Dikh tu kava

pre 7 godina

(Baxuz, 11. oktobar 2016 18:18)

Nigde ja nisam , niti ću da uzdižem u nebesa pouzdanost TSi-ja. Niti ću da ga pljujem. To što je internet "pun" slučajeva "đubrovitih" TSi-jeva, internet je pun svega i svačega. A da je imao problema sa tom šajbnom za turbinu, verovatno jeste. Pored toga, po gradu je apsolutno sve samo ne štedljiv, po kompjuteru prosečna potrošnja je od 11.3 - 12.7, tako da teško može da se nazove štedišom. Ali sve su to stvari na koje ja nisam stavio najveći akcenat. Moje razumevanje pre svega jeste da je TSi vrlo prijatan za vožnju. Da li je kvarljiv, to je neka druga priča. Srećom, ne posedujem ga, pa bar lično to neću proveriti.

Ne smatram da je Focus loš, naprotiv. Samo mi kao celina ne odgovara kao što bi mi hipotetički mnogo više odgovarao npr. Leon.

A ako je taj "najobjektivniji" novinar" sujetni gospodin koji isključivo preporučuje Toyotu, bojim se da sam ispratio njegov rad od samog starta, preko vrlo nepristojnog ponašanja prema samim čitaocima, nekolegijalnog ponašanja prema onima koji su "nasledili" pretposlednji sajt i ničim izazvane preogromne nadobudnosti, te tom čoveku zaista ne bih mogao da prepustim izbor između dve vrste hleba u supermarketu, a kamoli da mi on odabere automobil. Bez ljutnje, drugarski "virtuelni" savet, nemojte ga više "preporučivati".. :)

Eh gde mi zivimo

pre 7 godina

Cek cek cek, u grandu iako je garancija 5 godina posle 2 godine placa se ucesce vlasnika u popravkama koje podlezu garanciji?

Pa kako je ovo moguce?!

Aleksandar

pre 7 godina

@Mikiveliki ne mogu a da ne prokomentarisem potpuno pogresan komentar. Pa bas turbo motori se voze na nizem broju obrtaja od atmosferskog jer imaju veci obrtni momenat i postizu to ranije. Visoki obrtaji sigurno nisu problem turbo motora. Tu postoje druge stvari. Bas ovaj motor je karakteristican da vrlo dobro povuce vec na 2000 obrtaja i da posle 4000 gubi dah. Procitajte malo, probajte pa onda komentarisite .

JS

pre 7 godina

Ja imam ovaj auto. Kupila sam ga 2015 na sajmu, cena 13860 sa trend paketom opreme, metalic boja i alu felne. Vozim ga po gradu u jutarnjem i popodnevnom spicu, 11km u jednom smeru, trosi 7,7l benzina. Nazad nema el podizave niti rukohvate, nema bluetooth iako su nesto cudno napisali u ponudi, kao da ga ima. Deca mogu da mi otvore prozore u toku voznje :(. Udoban je i lak za voznju, startan u gradu a na otvorenom mu treba malo vise snage. Ali ja sam ga kupila za grad. naped je lep i moderan, nazad nesto cudno podignut i ne tako lep. Tada je bio best buy a pregledala sam sve automobile u ovoj kategoriji. Necujan je, pesaci ga ne registuju, mora da im se svirne. Ja zadovoljna :)

Zox

pre 7 godina

Ja iskreno nisam za malolitarske turbo motore.Naravno imaju svoje prednosti a i mane.Oni su ok kao novi al posto 80% ljudi u Srbiji moze da sanja nov auto tako da kao polovan je pitanje.
Vozio sam ovaj model nedelju dana i slazem se sa urednikom ovog testa,auto ide i to je to.Ima taj polet od 2000 obrtaja sto je za grad super.
Vozio sam nedelju dana,posle Forda,Mazdu 3 1.5 100 konja.Mnogo velika razlika u ubrzanju a minimalna u potrosnji.
Oba auto od 2000 obrtaja povuku,malo manje Mazda al Ford dodje do 4000-4250 obrtaja i tu mu se naglo uspori ubrzanje.A Mazda posle 4000 obrtaja u dalje vuce kao iz 2000.Tu sam bas primetio razliku u ubrzanju i bas tu Fordu ima manu.Na auto putu Mazda je u prednosti.
Sve ostalo je ok,nista bolji ni gori od konkurencije.

davor

pre 7 godina

@molder
Možda si bio novinar Nekog auto časopisa, ali meni izgleda da je to bilo u 20 stoljeću. Sad je 21 stoljeće i stvari su se u mnogome promjenile. Već odavno kubikaža ne igra glavnu ulogu u određivanju snage motora, pa niti okretnog momenta. Tako da mi izgleda da si prespavao zadnji 10 god. ili si bio novinar nekog ribičkog časopisa. Istina, da okretni moment ovisi o kubikaži, ali 1.0 ecoboost razvija 175 Nm pomoću turbine što je kod atmosferaca nezamislivo. I da 1.5 ecoboost ima 240 Nm što je atmosferskom motoru od 2.0 nedostižno tako da i ja mogu reći da su to nepravedne komparacije. Ali evo ipak ću staviti motore iste kubikaže da tebi srce bude na mjestu
Mazda 2.0 120KS i Ford Focus ST 2.0 ecoboost 250 KS, eto sad je to pravedna usporedba :D
http://www.zeperfs.com/en/duel5867-4366.htm
I ne biti focus 125ks brži od Mazde na stazi kad i u 5 brzini ima slabije među ubrzanje što je čudno obzirom da je turbo benzinac i da ima više KS

Soic

pre 7 godina

U redu za sve ostalo, da poverujem. Ali Focus mekan sto se ogibljenja tice je potpuno iznenadjenje za mene. Molim nekog ko je vozio ovaj novi model da ovo potvrdi i hvala unapred.

Ivan

pre 7 godina

Da se unapreijed razumijemo, ovo je fer cijena za ovaj auto. Kod nas u HR je bitno skuplji. Vozio sam prijateljev Focus sa 120 KS i nikako da se srodim sa motorom. Istina je da je moj 2.0 benzinac elastičniji na donjim okretajima. Nakon nekih 1500-1700 okr. ovaj 1.0 jako povuče, ali je brzo kraj jer su brzine kratke. Vožnja je sličnija vožnji dizelaša nego benzinaca. U gradu je dosta zahtjevno ga voziti. Sasvim druga priča je na otvorenoj cesti. Pogledao sam na potrošnju i prvih 5.000km je bila 7,5l od čega je 80% u gradu.
Ono što me više smetalo od motora je zaobljenost krova na krajevima uz vrata. Tako se linija krova počne bitno spuštati prije nego dođe do vrata. Vrata su relativno niska i ja sam dobro opalio po kraju krova kada sam izlazio (visok sam 175 i imao dignuto sjedalo). Vozio sam mnoge druge aute, ali to mi se nikada nije dogodilo. Uz to, odostraga ima relativno malo mjesta za noge (kao u staroj Astri). Bitno manje od recimo u i30.
Inače, ovjes za 5, buka 5 izgled iznutra i izvana 4.

mazalo od rembranta

pre 7 godina

Odabir danasnjeg auta je po meni samo stvar ukusa, afiniteta prema nekoj marci, kupovnoj moci, ceni servisa,...
Meni se svidja. Za moje potrebe bi zavrsio posao.
Imam samo jednu nedoumicu kod ovih motora s obzirom na kubikazu. DA LI VUCE TO KAD JE KLIMA UPALJENA! Nije mi jasno da ama bas ni jedan novinar pri testiranju malolitraznih motora ne napise ovu informaciju. Pogotovu sto je ovo auto vece klase u odnosu na male gradske automobile.
Vozim forda i sve pohvale za 1.5 tdci, fenomenalan motor. Ogroman minus za cenu redovnog servisa (ruku na srce ipak je na 20k km).

Milan

pre 7 godina

Odmah da kazem da nisam hejter forda, dobrom drugaru sam pre 9 godina preporucio kupovinu focusa II, on prezadovoljan a ja i dalje mislim da je u tom momentu bio najbolja kupovina u klasi.
E sad Focus III, mozda ja imam problem sa njim. Za mene je bio veliko razocarenje kada se pojavio - jer je meni licno losiji auto od focus II. vise puta vozio samo dizel verzije iz rent-a car, tako da motor ne bih komentarisao. Meni licno nikako ne odgovara, neuskladjen motor i menjac, dugacka hauba, malo mesta u kabini za tu klasu, mali gepek. Kvalitet materijala i sastavljanja- taman za tih 12.000. OK, tih je, vise zaslugom motora nego sto ima zvucnu izolaciju. Moj licni utisak je da su zbog globalne prodaje istog modela ( USA, Kina, Evropa) ucinili suvise kompromisa i nisu napravili auto ni za koga.
Uostalom, Stari je bio skupli a oni vise zaradjuju na novom, znaci da negde zavrcu kupce.

Molder

pre 7 godina

@davor
Prijatelju,kao neko ko je nekad radio kao novinar(vidim da si slabo citao literaturu),UVEK kad se porede auti iz istog segmenta uzima se ISTA ILI BAR PRIBLIZNA KUBIKAZA,Ovo sto ti poredis je kao da poredis dizel i benzinac...Cak i ovaj Ford je brzi od tvoje mazde na stazi a realno bi bilo da je poredis makar sa 1500 kubika motorom kod fokusa(mada ima od 2000 kubika fokus ali to je vec svemirski brod za tu mazdu cije su performanse na nivou 70-ih godina proslog veka)...Za poznavanje osnovnih principa automobilizma,sedi 1!

milan

pre 7 godina

Vozim Imprezu,ostru kao zilet . Mogu reci da me je Focus,doduse s dizelom od 95 ks, prijatno iznenadio voznim osobinama , kvalitetom i potrosnjom ( Impreza trosi ne pitajte )Vozacko mesto odlicno . Jedino sam se tesko navikao na gomilu dugmica .Relativno cesto se javljam ,vozio sam svasta i mogu reci da je Focus kvalitetniji od uobicajene konfekcije slicne cene . Moja preporuka .Pozz

jm

pre 7 godina

U redu za sve ostalo, da poverujem. Ali Focus mekan sto se ogibljenja tice je potpuno iznenadjenje za mene. Molim nekog ko je vozio ovaj novi model da ovo potvrdi i hvala unapred.
(Soic, 11. oktobar 2016 10:02)

moja supruga vozi 1.5 tdci,tvrdo ogibljenje,ali zabavan za voznju

BRD/DDR

pre 7 godina

@Molder
.Ovde nema mesta politici,raspitaj se kod starijih sta znaci na proizvodu made in deutschland od industrijske revolucije do danas,mnogi to znaju i zapamtili su...

Ne piše Made in Deutschland, nego Made in Germany:)

Milos

pre 7 godina

Nemoj da dajes neproverene informacije. Novi Fokus za godinu dana ulazi u proizvodnju u Nemackoj, u fabrici u Sarluizu, gde se proizvodi i trenutni model.

Zvonko

pre 7 godina

Kupio sam bas ovaj model iz teksta. Za ove pare to je trenutno najbolja kupovina. Dvoumio sam se ford ili koreanci ali realno obican motor 1.4 koji ima kia/hyundai je mrtav konju u odnosu na ovaj, a jos vise trosi. Ko ne veruje nek proba. I nemojte molim vas da poredite 1.0 motor sa dizelima od 2.0 jer cena tih auta nije ni priblizna.