Petak, 30.09.2016.

09:29

Audi u Parizu predstavio novi Q5

Izvor: B92

Audi u Parizu predstavio novi Q5 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

kele

pre 7 godina

Jedan benzinac i 4 traktorčine? Pa još dizel u vrhu ponude. Tužno za ovako lep automobil. Zbogom pameti.
(Car, 01. oktobar 2016 12:29)
Da su imali bolji benzinac, oni bi ga i ponudili. Svi znamo kakvi su TSI motori po trajnosti. VW je bio i ostao sinonim za traktor dizel.

Breston

pre 7 godina

Mene samo zanima kako to u Srbiji ima toliko strucnjaka za dizajn automobila,prosto fascinantno...I svima je Audijev dizajn odvratan a japanski im je fenomenalan...A kad pogledate situaciju u svetu sve obrnuto.Al dzabe kad smo mi sujetan narod,ne popustamo...

car

pre 7 godina

Ono što valja ne treba menjati treba samo unaprediti ja ne znam kako su mogli lepši auto da naprave japanci greše čist primer je novi i30 lepši je stari i30 tako da ništa nisu uradili što su promenili dizajn

jasta more

pre 7 godina

evo, sad cu iskreno da ti kazem. ovaj auto mi se nekako ne svidja, prosto je tako. ne bih njega kupio i kad bih imao pare za njega. ali, pre nekoliko godina, imao sam priliku da na jedan dan dobijem potpuno nov A3, 2.0 tdi. Taj auto kako je isao i ubrzavao, to nisam u zivotu osetio. Prva, druga i eto ga na120, onda 3. do 160. a unutra sedis kao kralj i slusas muzikicu koja je smanjena skoro na minumum. Onda malo pipned kocnicu, a on koci - zakiva za asfalt. i tako... sva sreca da sam ga vratio citavog, a i sebe. inace vozim corollu verso na plin i bas ga volimo puno mi.

tonkur

pre 7 godina

ne znam sta se desilo sa mojom nekada preomiljenom markom motornog vozila zvanog putnicki automobilo pod imenom audishka, ili audi gaudi.. nekada sam mislio da samo audi valja, to je bilo vreme audija 80 jaje po kome sam bio poznat na pijaci dok sam dovozio gajbice pecuraka iz pecurkane gde je trebala lazina zena da radi za dobre pare.. jer laza je znao da se izbori za jaku dnevnicu.. cak i ako je za zenu.. kao onomad kad je prikolicu za gradiliste naplatio 200e po mesecu lezanja kod mene na placu umesto na otpadu na koje je oterao pravo od mene... a pogledajte sada q5, nista posebno, to sam hteo reci!!!

Gonzo

pre 7 godina

Vozio sam stari Q5 i na mene je ostavio utisak apsolutno svestranog vozila.Taj auto je išao kroz sneg tamo gde je samo još Lada Niva mogla da prođe.Enterijer je na nivou Audija,znači skoro savršen,a što se eksterijera tiče onaj stari je bio Ok a ovaj novi je po meni taman kako treba.Super je što je i MB napravio lepo vozilo u toj klasi (GLC),još samo da se BMW pokaže sa novim X3 (mislim sledeće godine) i onda slatke muke pri biranju polovnjaka kog je vozila baba na pijacu :)

PA

pre 7 godina

Ovo je dobar auto za onog ko ima novca, vozi jedan auto ne duže od 3 godine, želi osećaj kvaliteta i želi da se istakne u svojoj okolini. Lično sam ljubitelj japanskih vozila i uvek bih pre kupio japanca nego nemca. Jeftinije, pouzdanije i kvalitetnije. Kada govorim o kvalitetu ne mislim na zvuk zatvaranja vrata, gumiranoj plastici ili zvuku točkića klima uredjaja. Govorim o savršenoj mehanici. Prošlo je vreme Golfa dvojke ili Audija b4. Trenutno vozim Hondu Sivik iz 2007. godine sa 1.8 benzinskim motorom. Toliko je pouzdana da nikada ništa osim redovnih servisa i nekih potrošnih delova nisam menjao. Prvi sam vlasnik. Svaka čast nemcima ali mene žednog neće prevesti preko vode.

SS

pre 7 godina

A kako bi pametnjakovići koji se žale da je dosadan unapredili prethodni model (koji je objektivno prelep), a da se ne odstupa od tog Audi koncepta?
Meni lično je prelep, auto koji će komotno da bude u vrhu klase narednih 7 godina.

kimi

pre 7 godina

zna se sta je terenac.ovo je za asfalt samo I tu ima da se zaglavi ko moj q7 pre cetiri god,odma ga pridao I uzeo jeep grand cherokee koji ne dam da mi poklone ove Q seriju celu!!! hvala na razumevanju inace obozavam audija

Mladen

pre 7 godina

U čemu je stvar za spuštenim krovim pozadi sa današnjim automobilima? Imam skoro 2m i pozadi u Golf 2 ili Ford Sierru stajem bez problema. Pa čak i u 'autiće' kao što je Hyundai Atos ili Daewoo Matiz pozadi stajem bez većih problema. Ali u modernog Pasata, E klasu, 308, pa čak i u X5 ili ML ne mogu da stanem bez udaranja u krov. Od svih Škoda(!?) mi odgovara.

Replay

pre 7 godina

Posle 8 godina, njemu prodaja ne jenjava. Toliko je "los". :)) Mozete da zamislite novi model kada krene. A4 i Q7 ruse rekorde. A ovaj novi Q5 je dovoljno nov u odnosu na stari, ja ne znam sta je sa vidom pojedinaca. Napred skroz drugaciji, pozadi takodje, svetlosna grupa pozadi mogla je biti malo jos zakosenija. Enterijer vrhunski, potpuno nov. Tehnologija i motorizacija, jednostavno vrhunski i sve novo.

Mikiveliki

pre 7 godina

Ја га лично не бих купио, зато што има пуно фантастичних аутомибила по знатно нижој цени.

Vozač

pre 7 godina

Proizvodiće se u Meksiku? Pa koliko će da košta dok dođe do ovde? Imaće carinu na vozila proizvedena van EU? O kvalitetu radne snage u Meksiku, drugi put.

perishw

pre 7 godina

Kako VW i Audi prave jednolične i ružne automobile u svim klasam, to je pravo čudo!? Sada su to počeli da rade i Mercedes a i BMW...

BELAJ;-)

pre 7 godina

Prethodna generacija Q5 mi nije bar vizuelno nesto legla, ovo za sada izgleda kao pun pogodak.A za kvalitet i funkcionalnost, ko god vozi ili poseduje automobil ovog proizvodjaca, verujem da nema rec jednu da kaze. Ovo je zbilja jedan lep iskorak Audija u ovoj klasi,dopada mi se:-)))

DD

pre 7 godina

Dugo sam imao predrasude prema svim automobilima ove marke. Razloga je puno. (Dizajn, VW, favorizovanje dizela). Vozim novu C klasu trenutno, iz razloga što je to moj cenovno pristupačan rang, što mi je prelep i što sam mogao i dobru opremu da odaberem. Vozne karakteristike su dobre, neću da kažem odlične jer sam vozio ili vozio se u dosta boljih automobila. Medjutim, nikada nisam vozio ili vozio se u nekom od Audijevih modela, dok prijatelj nije uzeo Q5, S line oprema. Ono što mogu da kažem iz iskustva sada, nakon što sam se lično uverio iako nisu isti segment (jesu isti cenovni rang!) jeste da Audi ima za dve klase kvalitetniju unutrašnjost! Tu pričam o materijalima ne o dizajnu! Kvalitet svega što se dotakne u Audiju je daleko ispred svega u novoj C klasi (AMG paket opreme). Medjutim, ostaje taj dizajn problem, mada polako i on počinje da mi se dopada, što sve govori u prilog tome da vredi razmisliti o promeni. Ovaj Q5 će po mojoj prognozi biti mnogo ispred GLC klase, što se bar unutrašnjosti tiče. Za vozne karakteristike ipak treba provozati oba. Tako da, hteo bih i ovom prilikom da se izvinim Replay-u jer nisam verovao u njegovu priču o unutrašnjosti i kvalitetu izrade, mada i dalje ima minuse od mene kad krene da mrcvari po pitanju BMW-a :)

Ja nisam za bolje

pre 7 godina

Uf kakav bazicni benzinac. Sjajno!! Vazdusno oslanjanje sa podesavanjem kao standard, u voznji fantastican, relativno kratak a solidan prtljaznik. Prednji kraj bas dobro uradjen. Pozadi manje zanimljiv, ali nista strasno.

Da, da, nista ovo ne valja. A i slabo ce se prodavati.

Cemu da menjaju izgled u potpunosti, kada je ovo lepo odmeren i trajan dizajn. Bar ima neki identitet.

Nemanja

pre 7 godina

@ (Pera, 30. septembar 2016 12:32)

Pa vidis, meni kao potencijalnon kupcu novog (konkretno ne Q5 nego A4 modela ali je ista stvar) vozila smeta taj ekran, tacnije dizajn, kao sto sam opisao u prethodnom komentaru. Svi volimo ekrane i sve je to ok, ali smeta kada ovako strci. Narocito ako za auto dajete tolike pare, hocete da vidite da je svakom detalju posvecena paznja, a ne da je samo nakacen, kako izgleda. Kod BMW-a se isto nalazi na vrhu, ali je bolje uklopljen, slicno i kod ostalih konkurenata (Lexus, Infiniti...) sem Mercedesa gde je ista stvar. Audi se zaista istice fantasticnim enterijerom, kvalitetom materijala, ali ovakve sitnice dosta znace.
A da je Q5 auto koji sluzi za prestiz - nije. Mozda u Srbiji, u ostatku Evrope svakako ne. Tamo se vozila ne gledaju tako, osim mozda najskupljih i najekskluzivnijih. Da li vozis Toyotu, Audi, Peugeot, u ovom cenovnom rangu, potpuno je nebitno...

zvezdan

pre 7 godina

Audi je prva liga autoindustrije, nema sumnje. Kao i Q7, i ovaj Q5 bi sigurno bio lepsi da je par cm visi, jer bi se time vise distancirao od karavana. I naravno, malo barem veci rizik da su prihvatili u smislu eksternog dizajna, pa sve i da bude ruzniji od prethodnika, trziste bi nagradilo, siguran sam. Pozz

Pera

pre 7 godina

@ http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1182463#k21586500

Pa za uvlacenje i izvlacenje je potreban mehanizam i dodatni prostor unutar prednje konzole, ovako se pojednostavljuje sve, pojeftinjuje i neutralise mogucnost kvara. Uostalom cim se sedne u auto on bi se izvukao. Meni licno ne bi smetalo da sam potencijalni kupac q5-ice nove a ne polovne koju je vozio pop nedeljom u crkvu i na koju su namontirane felne sa a6-ice, opran motor da se cakli a unutar cilindara tragovi 500.000km eksploatacije.
Mogu ljudi da pricaju da je dosadan ali ovo je jednostavno korak napred, na svim poljima su napredovali moze se reci. Drugo je sto smo mi u bednoj drzavi i gledamo i ocenjujemo ovakve i slicne automobile samo na osnovu fotografija a oni koji mogu da ih prisute to ne cine radi uzitka vec "statusa" pre svega u 99,9% slucajeva kod nas.

polo

pre 7 godina

Nije los, ali nemam zelju da ga posedujem. Mislim da ovo sto rade, konzervativne promene nece vise prolaziti pocev od sledece generacije novih modela. Ljudima ce dosaditi novi modeli koji u stvari ne donose nista novo, a poznato je da u VW - Audi grupaciji na aktuelnu platformamu planira da zadrzi i za buduce modele koji donose samo neki redizajn sto stvarbo vise nije nista posebno...

Nemanja

pre 7 godina

Sta vam je vise sa ovim tabletom, evo, poceo Audi da prepisuje od Mercedesa... Dajte nesto, da ekran moze da se uvuce kao na aktuelnoj A6, A3, uklopite ga malo u komandnu tablu, da okolo ima neke plastike, ma nesto. Ovako deluje ko deca da su ga zalepila. Ostalo je sve ok, sem tradicionalno istog Audi dizajna. Zaista bi malo po pitanju dizajna mogli malo vise da se potrude. Ipak je to tzv. premijum brend.

Nemanja

pre 7 godina

Sta vam je vise sa ovim tabletom, evo, poceo Audi da prepisuje od Mercedesa... Dajte nesto, da ekran moze da se uvuce kao na aktuelnoj A6, A3, uklopite ga malo u komandnu tablu, da okolo ima neke plastike, ma nesto. Ovako deluje ko deca da su ga zalepila. Ostalo je sve ok, sem tradicionalno istog Audi dizajna. Zaista bi malo po pitanju dizajna mogli malo vise da se potrude. Ipak je to tzv. premijum brend.

Pera

pre 7 godina

@ http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1182463#k21586500

Pa za uvlacenje i izvlacenje je potreban mehanizam i dodatni prostor unutar prednje konzole, ovako se pojednostavljuje sve, pojeftinjuje i neutralise mogucnost kvara. Uostalom cim se sedne u auto on bi se izvukao. Meni licno ne bi smetalo da sam potencijalni kupac q5-ice nove a ne polovne koju je vozio pop nedeljom u crkvu i na koju su namontirane felne sa a6-ice, opran motor da se cakli a unutar cilindara tragovi 500.000km eksploatacije.
Mogu ljudi da pricaju da je dosadan ali ovo je jednostavno korak napred, na svim poljima su napredovali moze se reci. Drugo je sto smo mi u bednoj drzavi i gledamo i ocenjujemo ovakve i slicne automobile samo na osnovu fotografija a oni koji mogu da ih prisute to ne cine radi uzitka vec "statusa" pre svega u 99,9% slucajeva kod nas.

Gonzo

pre 7 godina

Vozio sam stari Q5 i na mene je ostavio utisak apsolutno svestranog vozila.Taj auto je išao kroz sneg tamo gde je samo još Lada Niva mogla da prođe.Enterijer je na nivou Audija,znači skoro savršen,a što se eksterijera tiče onaj stari je bio Ok a ovaj novi je po meni taman kako treba.Super je što je i MB napravio lepo vozilo u toj klasi (GLC),još samo da se BMW pokaže sa novim X3 (mislim sledeće godine) i onda slatke muke pri biranju polovnjaka kog je vozila baba na pijacu :)

Replay

pre 7 godina

Posle 8 godina, njemu prodaja ne jenjava. Toliko je "los". :)) Mozete da zamislite novi model kada krene. A4 i Q7 ruse rekorde. A ovaj novi Q5 je dovoljno nov u odnosu na stari, ja ne znam sta je sa vidom pojedinaca. Napred skroz drugaciji, pozadi takodje, svetlosna grupa pozadi mogla je biti malo jos zakosenija. Enterijer vrhunski, potpuno nov. Tehnologija i motorizacija, jednostavno vrhunski i sve novo.

DD

pre 7 godina

Dugo sam imao predrasude prema svim automobilima ove marke. Razloga je puno. (Dizajn, VW, favorizovanje dizela). Vozim novu C klasu trenutno, iz razloga što je to moj cenovno pristupačan rang, što mi je prelep i što sam mogao i dobru opremu da odaberem. Vozne karakteristike su dobre, neću da kažem odlične jer sam vozio ili vozio se u dosta boljih automobila. Medjutim, nikada nisam vozio ili vozio se u nekom od Audijevih modela, dok prijatelj nije uzeo Q5, S line oprema. Ono što mogu da kažem iz iskustva sada, nakon što sam se lično uverio iako nisu isti segment (jesu isti cenovni rang!) jeste da Audi ima za dve klase kvalitetniju unutrašnjost! Tu pričam o materijalima ne o dizajnu! Kvalitet svega što se dotakne u Audiju je daleko ispred svega u novoj C klasi (AMG paket opreme). Medjutim, ostaje taj dizajn problem, mada polako i on počinje da mi se dopada, što sve govori u prilog tome da vredi razmisliti o promeni. Ovaj Q5 će po mojoj prognozi biti mnogo ispred GLC klase, što se bar unutrašnjosti tiče. Za vozne karakteristike ipak treba provozati oba. Tako da, hteo bih i ovom prilikom da se izvinim Replay-u jer nisam verovao u njegovu priču o unutrašnjosti i kvalitetu izrade, mada i dalje ima minuse od mene kad krene da mrcvari po pitanju BMW-a :)

polo

pre 7 godina

Nije los, ali nemam zelju da ga posedujem. Mislim da ovo sto rade, konzervativne promene nece vise prolaziti pocev od sledece generacije novih modela. Ljudima ce dosaditi novi modeli koji u stvari ne donose nista novo, a poznato je da u VW - Audi grupaciji na aktuelnu platformamu planira da zadrzi i za buduce modele koji donose samo neki redizajn sto stvarbo vise nije nista posebno...

Mikiveliki

pre 7 godina

Ја га лично не бих купио, зато што има пуно фантастичних аутомибила по знатно нижој цени.

PA

pre 7 godina

Ovo je dobar auto za onog ko ima novca, vozi jedan auto ne duže od 3 godine, želi osećaj kvaliteta i želi da se istakne u svojoj okolini. Lično sam ljubitelj japanskih vozila i uvek bih pre kupio japanca nego nemca. Jeftinije, pouzdanije i kvalitetnije. Kada govorim o kvalitetu ne mislim na zvuk zatvaranja vrata, gumiranoj plastici ili zvuku točkića klima uredjaja. Govorim o savršenoj mehanici. Prošlo je vreme Golfa dvojke ili Audija b4. Trenutno vozim Hondu Sivik iz 2007. godine sa 1.8 benzinskim motorom. Toliko je pouzdana da nikada ništa osim redovnih servisa i nekih potrošnih delova nisam menjao. Prvi sam vlasnik. Svaka čast nemcima ali mene žednog neće prevesti preko vode.

jasta more

pre 7 godina

evo, sad cu iskreno da ti kazem. ovaj auto mi se nekako ne svidja, prosto je tako. ne bih njega kupio i kad bih imao pare za njega. ali, pre nekoliko godina, imao sam priliku da na jedan dan dobijem potpuno nov A3, 2.0 tdi. Taj auto kako je isao i ubrzavao, to nisam u zivotu osetio. Prva, druga i eto ga na120, onda 3. do 160. a unutra sedis kao kralj i slusas muzikicu koja je smanjena skoro na minumum. Onda malo pipned kocnicu, a on koci - zakiva za asfalt. i tako... sva sreca da sam ga vratio citavog, a i sebe. inace vozim corollu verso na plin i bas ga volimo puno mi.

kimi

pre 7 godina

zna se sta je terenac.ovo je za asfalt samo I tu ima da se zaglavi ko moj q7 pre cetiri god,odma ga pridao I uzeo jeep grand cherokee koji ne dam da mi poklone ove Q seriju celu!!! hvala na razumevanju inace obozavam audija

zvezdan

pre 7 godina

Audi je prva liga autoindustrije, nema sumnje. Kao i Q7, i ovaj Q5 bi sigurno bio lepsi da je par cm visi, jer bi se time vise distancirao od karavana. I naravno, malo barem veci rizik da su prihvatili u smislu eksternog dizajna, pa sve i da bude ruzniji od prethodnika, trziste bi nagradilo, siguran sam. Pozz

Mladen

pre 7 godina

U čemu je stvar za spuštenim krovim pozadi sa današnjim automobilima? Imam skoro 2m i pozadi u Golf 2 ili Ford Sierru stajem bez problema. Pa čak i u 'autiće' kao što je Hyundai Atos ili Daewoo Matiz pozadi stajem bez većih problema. Ali u modernog Pasata, E klasu, 308, pa čak i u X5 ili ML ne mogu da stanem bez udaranja u krov. Od svih Škoda(!?) mi odgovara.

Nemanja

pre 7 godina

@ (Pera, 30. septembar 2016 12:32)

Pa vidis, meni kao potencijalnon kupcu novog (konkretno ne Q5 nego A4 modela ali je ista stvar) vozila smeta taj ekran, tacnije dizajn, kao sto sam opisao u prethodnom komentaru. Svi volimo ekrane i sve je to ok, ali smeta kada ovako strci. Narocito ako za auto dajete tolike pare, hocete da vidite da je svakom detalju posvecena paznja, a ne da je samo nakacen, kako izgleda. Kod BMW-a se isto nalazi na vrhu, ali je bolje uklopljen, slicno i kod ostalih konkurenata (Lexus, Infiniti...) sem Mercedesa gde je ista stvar. Audi se zaista istice fantasticnim enterijerom, kvalitetom materijala, ali ovakve sitnice dosta znace.
A da je Q5 auto koji sluzi za prestiz - nije. Mozda u Srbiji, u ostatku Evrope svakako ne. Tamo se vozila ne gledaju tako, osim mozda najskupljih i najekskluzivnijih. Da li vozis Toyotu, Audi, Peugeot, u ovom cenovnom rangu, potpuno je nebitno...

Breston

pre 7 godina

Mene samo zanima kako to u Srbiji ima toliko strucnjaka za dizajn automobila,prosto fascinantno...I svima je Audijev dizajn odvratan a japanski im je fenomenalan...A kad pogledate situaciju u svetu sve obrnuto.Al dzabe kad smo mi sujetan narod,ne popustamo...

Ja nisam za bolje

pre 7 godina

Uf kakav bazicni benzinac. Sjajno!! Vazdusno oslanjanje sa podesavanjem kao standard, u voznji fantastican, relativno kratak a solidan prtljaznik. Prednji kraj bas dobro uradjen. Pozadi manje zanimljiv, ali nista strasno.

Da, da, nista ovo ne valja. A i slabo ce se prodavati.

Cemu da menjaju izgled u potpunosti, kada je ovo lepo odmeren i trajan dizajn. Bar ima neki identitet.

Vozač

pre 7 godina

Proizvodiće se u Meksiku? Pa koliko će da košta dok dođe do ovde? Imaće carinu na vozila proizvedena van EU? O kvalitetu radne snage u Meksiku, drugi put.

BELAJ;-)

pre 7 godina

Prethodna generacija Q5 mi nije bar vizuelno nesto legla, ovo za sada izgleda kao pun pogodak.A za kvalitet i funkcionalnost, ko god vozi ili poseduje automobil ovog proizvodjaca, verujem da nema rec jednu da kaze. Ovo je zbilja jedan lep iskorak Audija u ovoj klasi,dopada mi se:-)))

car

pre 7 godina

Ono što valja ne treba menjati treba samo unaprediti ja ne znam kako su mogli lepši auto da naprave japanci greše čist primer je novi i30 lepši je stari i30 tako da ništa nisu uradili što su promenili dizajn

tonkur

pre 7 godina

ne znam sta se desilo sa mojom nekada preomiljenom markom motornog vozila zvanog putnicki automobilo pod imenom audishka, ili audi gaudi.. nekada sam mislio da samo audi valja, to je bilo vreme audija 80 jaje po kome sam bio poznat na pijaci dok sam dovozio gajbice pecuraka iz pecurkane gde je trebala lazina zena da radi za dobre pare.. jer laza je znao da se izbori za jaku dnevnicu.. cak i ako je za zenu.. kao onomad kad je prikolicu za gradiliste naplatio 200e po mesecu lezanja kod mene na placu umesto na otpadu na koje je oterao pravo od mene... a pogledajte sada q5, nista posebno, to sam hteo reci!!!

perishw

pre 7 godina

Kako VW i Audi prave jednolične i ružne automobile u svim klasam, to je pravo čudo!? Sada su to počeli da rade i Mercedes a i BMW...

SS

pre 7 godina

A kako bi pametnjakovići koji se žale da je dosadan unapredili prethodni model (koji je objektivno prelep), a da se ne odstupa od tog Audi koncepta?
Meni lično je prelep, auto koji će komotno da bude u vrhu klase narednih 7 godina.

kele

pre 7 godina

Jedan benzinac i 4 traktorčine? Pa još dizel u vrhu ponude. Tužno za ovako lep automobil. Zbogom pameti.
(Car, 01. oktobar 2016 12:29)
Da su imali bolji benzinac, oni bi ga i ponudili. Svi znamo kakvi su TSI motori po trajnosti. VW je bio i ostao sinonim za traktor dizel.

Replay

pre 7 godina

Posle 8 godina, njemu prodaja ne jenjava. Toliko je "los". :)) Mozete da zamislite novi model kada krene. A4 i Q7 ruse rekorde. A ovaj novi Q5 je dovoljno nov u odnosu na stari, ja ne znam sta je sa vidom pojedinaca. Napred skroz drugaciji, pozadi takodje, svetlosna grupa pozadi mogla je biti malo jos zakosenija. Enterijer vrhunski, potpuno nov. Tehnologija i motorizacija, jednostavno vrhunski i sve novo.

zvezdan

pre 7 godina

Audi je prva liga autoindustrije, nema sumnje. Kao i Q7, i ovaj Q5 bi sigurno bio lepsi da je par cm visi, jer bi se time vise distancirao od karavana. I naravno, malo barem veci rizik da su prihvatili u smislu eksternog dizajna, pa sve i da bude ruzniji od prethodnika, trziste bi nagradilo, siguran sam. Pozz

Nemanja

pre 7 godina

Sta vam je vise sa ovim tabletom, evo, poceo Audi da prepisuje od Mercedesa... Dajte nesto, da ekran moze da se uvuce kao na aktuelnoj A6, A3, uklopite ga malo u komandnu tablu, da okolo ima neke plastike, ma nesto. Ovako deluje ko deca da su ga zalepila. Ostalo je sve ok, sem tradicionalno istog Audi dizajna. Zaista bi malo po pitanju dizajna mogli malo vise da se potrude. Ipak je to tzv. premijum brend.

PA

pre 7 godina

Ovo je dobar auto za onog ko ima novca, vozi jedan auto ne duže od 3 godine, želi osećaj kvaliteta i želi da se istakne u svojoj okolini. Lično sam ljubitelj japanskih vozila i uvek bih pre kupio japanca nego nemca. Jeftinije, pouzdanije i kvalitetnije. Kada govorim o kvalitetu ne mislim na zvuk zatvaranja vrata, gumiranoj plastici ili zvuku točkića klima uredjaja. Govorim o savršenoj mehanici. Prošlo je vreme Golfa dvojke ili Audija b4. Trenutno vozim Hondu Sivik iz 2007. godine sa 1.8 benzinskim motorom. Toliko je pouzdana da nikada ništa osim redovnih servisa i nekih potrošnih delova nisam menjao. Prvi sam vlasnik. Svaka čast nemcima ali mene žednog neće prevesti preko vode.

perishw

pre 7 godina

Kako VW i Audi prave jednolične i ružne automobile u svim klasam, to je pravo čudo!? Sada su to počeli da rade i Mercedes a i BMW...

Mikiveliki

pre 7 godina

Ја га лично не бих купио, зато што има пуно фантастичних аутомибила по знатно нижој цени.

tonkur

pre 7 godina

ne znam sta se desilo sa mojom nekada preomiljenom markom motornog vozila zvanog putnicki automobilo pod imenom audishka, ili audi gaudi.. nekada sam mislio da samo audi valja, to je bilo vreme audija 80 jaje po kome sam bio poznat na pijaci dok sam dovozio gajbice pecuraka iz pecurkane gde je trebala lazina zena da radi za dobre pare.. jer laza je znao da se izbori za jaku dnevnicu.. cak i ako je za zenu.. kao onomad kad je prikolicu za gradiliste naplatio 200e po mesecu lezanja kod mene na placu umesto na otpadu na koje je oterao pravo od mene... a pogledajte sada q5, nista posebno, to sam hteo reci!!!

polo

pre 7 godina

Nije los, ali nemam zelju da ga posedujem. Mislim da ovo sto rade, konzervativne promene nece vise prolaziti pocev od sledece generacije novih modela. Ljudima ce dosaditi novi modeli koji u stvari ne donose nista novo, a poznato je da u VW - Audi grupaciji na aktuelnu platformamu planira da zadrzi i za buduce modele koji donose samo neki redizajn sto stvarbo vise nije nista posebno...

kimi

pre 7 godina

zna se sta je terenac.ovo je za asfalt samo I tu ima da se zaglavi ko moj q7 pre cetiri god,odma ga pridao I uzeo jeep grand cherokee koji ne dam da mi poklone ove Q seriju celu!!! hvala na razumevanju inace obozavam audija

Pera

pre 7 godina

@ http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1182463#k21586500

Pa za uvlacenje i izvlacenje je potreban mehanizam i dodatni prostor unutar prednje konzole, ovako se pojednostavljuje sve, pojeftinjuje i neutralise mogucnost kvara. Uostalom cim se sedne u auto on bi se izvukao. Meni licno ne bi smetalo da sam potencijalni kupac q5-ice nove a ne polovne koju je vozio pop nedeljom u crkvu i na koju su namontirane felne sa a6-ice, opran motor da se cakli a unutar cilindara tragovi 500.000km eksploatacije.
Mogu ljudi da pricaju da je dosadan ali ovo je jednostavno korak napred, na svim poljima su napredovali moze se reci. Drugo je sto smo mi u bednoj drzavi i gledamo i ocenjujemo ovakve i slicne automobile samo na osnovu fotografija a oni koji mogu da ih prisute to ne cine radi uzitka vec "statusa" pre svega u 99,9% slucajeva kod nas.

SS

pre 7 godina

A kako bi pametnjakovići koji se žale da je dosadan unapredili prethodni model (koji je objektivno prelep), a da se ne odstupa od tog Audi koncepta?
Meni lično je prelep, auto koji će komotno da bude u vrhu klase narednih 7 godina.

Vozač

pre 7 godina

Proizvodiće se u Meksiku? Pa koliko će da košta dok dođe do ovde? Imaće carinu na vozila proizvedena van EU? O kvalitetu radne snage u Meksiku, drugi put.

kele

pre 7 godina

Jedan benzinac i 4 traktorčine? Pa još dizel u vrhu ponude. Tužno za ovako lep automobil. Zbogom pameti.
(Car, 01. oktobar 2016 12:29)
Da su imali bolji benzinac, oni bi ga i ponudili. Svi znamo kakvi su TSI motori po trajnosti. VW je bio i ostao sinonim za traktor dizel.

BELAJ;-)

pre 7 godina

Prethodna generacija Q5 mi nije bar vizuelno nesto legla, ovo za sada izgleda kao pun pogodak.A za kvalitet i funkcionalnost, ko god vozi ili poseduje automobil ovog proizvodjaca, verujem da nema rec jednu da kaze. Ovo je zbilja jedan lep iskorak Audija u ovoj klasi,dopada mi se:-)))

jasta more

pre 7 godina

evo, sad cu iskreno da ti kazem. ovaj auto mi se nekako ne svidja, prosto je tako. ne bih njega kupio i kad bih imao pare za njega. ali, pre nekoliko godina, imao sam priliku da na jedan dan dobijem potpuno nov A3, 2.0 tdi. Taj auto kako je isao i ubrzavao, to nisam u zivotu osetio. Prva, druga i eto ga na120, onda 3. do 160. a unutra sedis kao kralj i slusas muzikicu koja je smanjena skoro na minumum. Onda malo pipned kocnicu, a on koci - zakiva za asfalt. i tako... sva sreca da sam ga vratio citavog, a i sebe. inace vozim corollu verso na plin i bas ga volimo puno mi.

Breston

pre 7 godina

Mene samo zanima kako to u Srbiji ima toliko strucnjaka za dizajn automobila,prosto fascinantno...I svima je Audijev dizajn odvratan a japanski im je fenomenalan...A kad pogledate situaciju u svetu sve obrnuto.Al dzabe kad smo mi sujetan narod,ne popustamo...

DD

pre 7 godina

Dugo sam imao predrasude prema svim automobilima ove marke. Razloga je puno. (Dizajn, VW, favorizovanje dizela). Vozim novu C klasu trenutno, iz razloga što je to moj cenovno pristupačan rang, što mi je prelep i što sam mogao i dobru opremu da odaberem. Vozne karakteristike su dobre, neću da kažem odlične jer sam vozio ili vozio se u dosta boljih automobila. Medjutim, nikada nisam vozio ili vozio se u nekom od Audijevih modela, dok prijatelj nije uzeo Q5, S line oprema. Ono što mogu da kažem iz iskustva sada, nakon što sam se lično uverio iako nisu isti segment (jesu isti cenovni rang!) jeste da Audi ima za dve klase kvalitetniju unutrašnjost! Tu pričam o materijalima ne o dizajnu! Kvalitet svega što se dotakne u Audiju je daleko ispred svega u novoj C klasi (AMG paket opreme). Medjutim, ostaje taj dizajn problem, mada polako i on počinje da mi se dopada, što sve govori u prilog tome da vredi razmisliti o promeni. Ovaj Q5 će po mojoj prognozi biti mnogo ispred GLC klase, što se bar unutrašnjosti tiče. Za vozne karakteristike ipak treba provozati oba. Tako da, hteo bih i ovom prilikom da se izvinim Replay-u jer nisam verovao u njegovu priču o unutrašnjosti i kvalitetu izrade, mada i dalje ima minuse od mene kad krene da mrcvari po pitanju BMW-a :)

car

pre 7 godina

Ono što valja ne treba menjati treba samo unaprediti ja ne znam kako su mogli lepši auto da naprave japanci greše čist primer je novi i30 lepši je stari i30 tako da ništa nisu uradili što su promenili dizajn

Nemanja

pre 7 godina

@ (Pera, 30. septembar 2016 12:32)

Pa vidis, meni kao potencijalnon kupcu novog (konkretno ne Q5 nego A4 modela ali je ista stvar) vozila smeta taj ekran, tacnije dizajn, kao sto sam opisao u prethodnom komentaru. Svi volimo ekrane i sve je to ok, ali smeta kada ovako strci. Narocito ako za auto dajete tolike pare, hocete da vidite da je svakom detalju posvecena paznja, a ne da je samo nakacen, kako izgleda. Kod BMW-a se isto nalazi na vrhu, ali je bolje uklopljen, slicno i kod ostalih konkurenata (Lexus, Infiniti...) sem Mercedesa gde je ista stvar. Audi se zaista istice fantasticnim enterijerom, kvalitetom materijala, ali ovakve sitnice dosta znace.
A da je Q5 auto koji sluzi za prestiz - nije. Mozda u Srbiji, u ostatku Evrope svakako ne. Tamo se vozila ne gledaju tako, osim mozda najskupljih i najekskluzivnijih. Da li vozis Toyotu, Audi, Peugeot, u ovom cenovnom rangu, potpuno je nebitno...

Ja nisam za bolje

pre 7 godina

Uf kakav bazicni benzinac. Sjajno!! Vazdusno oslanjanje sa podesavanjem kao standard, u voznji fantastican, relativno kratak a solidan prtljaznik. Prednji kraj bas dobro uradjen. Pozadi manje zanimljiv, ali nista strasno.

Da, da, nista ovo ne valja. A i slabo ce se prodavati.

Cemu da menjaju izgled u potpunosti, kada je ovo lepo odmeren i trajan dizajn. Bar ima neki identitet.

Gonzo

pre 7 godina

Vozio sam stari Q5 i na mene je ostavio utisak apsolutno svestranog vozila.Taj auto je išao kroz sneg tamo gde je samo još Lada Niva mogla da prođe.Enterijer je na nivou Audija,znači skoro savršen,a što se eksterijera tiče onaj stari je bio Ok a ovaj novi je po meni taman kako treba.Super je što je i MB napravio lepo vozilo u toj klasi (GLC),još samo da se BMW pokaže sa novim X3 (mislim sledeće godine) i onda slatke muke pri biranju polovnjaka kog je vozila baba na pijacu :)

Mladen

pre 7 godina

U čemu je stvar za spuštenim krovim pozadi sa današnjim automobilima? Imam skoro 2m i pozadi u Golf 2 ili Ford Sierru stajem bez problema. Pa čak i u 'autiće' kao što je Hyundai Atos ili Daewoo Matiz pozadi stajem bez većih problema. Ali u modernog Pasata, E klasu, 308, pa čak i u X5 ili ML ne mogu da stanem bez udaranja u krov. Od svih Škoda(!?) mi odgovara.