Sreda, 13.07.2016.

11:46

Šta treba da znate kada dubinski perete automobil?

Izvor: B92

Šta treba da znate kada dubinski perete automobil? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

Vladan

pre 3 godine

Moram da podelim svoje pozitivno iskustvo sa dubinskim pranje mog automobila. Naime, preko prijateljima sam dobio preporuku za dubinsko pranje - servis se zove Moje pranje i moram priznati da su se momci posvetili čišćenju svih detalja u kolima. Ono što je interesantno je da imaju neku mašinu za brzo sušenje, tako da sam praktično preuzeo auto isti dan, potpuno suv. Nema ostavljanja kola i čekanja da se osuši.

Okram

pre 7 godina

Da li moram na dubinsko pranje da bih neutralisao tj. eliminisao smrad od duvana ili postoji neka druga varijanta? Kupio sam polovnjak a prethodni vlasnik je pušio...

Blake

pre 7 godina

Ja sam nasao na internetu dubinsko sa dolaskom na kucnu adresu. Momak se stvarno potrudio temeljno da opere, jedino su mi se zadnja sedista na dva mesta jako malo "naborala", al to je malo i u roku sluzbe tj. godista automobila (2004), ali razlika je zaista velika. Sada je cisto kao u apoteci.

Achitwn

pre 7 godina

Idea, novi beograd, blok 64. Dva puta dubinski prao, oba puta bio prezadovoljan. Auto mora da ostane sa otvorenim staklima 24 sata da bi se osusio kako treba. Dovoljno je da ih malo spustite i ostavite tako.
(pinokio, 13. jul 2016 12:04)

Dubinsko pranje??? Jel to neka srpska izmisljotina. Niste normalni.
Ja sam imao pre kola sa "tapacirungom" na sedistima i samo redovno cistio, usisacao i koristio "tuff staff" sprej koji podize prljavstinu i koji se samo brise recimo peskirom. Nisssan altimu sam tako tretirao 12 god i sedista patosi i sve ostalo je bilo kao novo. Cak lakse za odrzavanje nego recimo smedja kozna sedista na kojima vremenom ostaju tamne linije od prljavstine i odece. To sam doneklo uspevao sa blago natopkjenim deterdzentom za sudje u peskiru da skinem a posle toga primenim leather conditioner.

Gonzo

pre 7 godina

@Radovan
Vidim da je svaka rasprava uzaludna,rak kože od materijala za sedišta?Svašta ovde može da se pročita ali se ponekad baš iznenadim...

Radovan

pre 7 godina

@Radovan
A da nisi ti malo ljubomoran na komšiju sa boljim autom?Ili svakog ko vozi bolji i noviji auto od tebe zoveš "premium neznalicom"?Evo nudim se da mi rasparaš sedište da vidiš sastav istog,takođe i kožu možeš da upotrebiš za cipele npr.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Gonzo, 13. jul 2016 15:58)

Pa da dobijem rak kože na nogama? Današnja koža obrađuje se na sasvim drugačiji način u odnosu na pre 40 i više godina, prolazi žestoke tretmane u obradi veoma otrovnim hemikalijama, sve dok ne dođe na bazar radi prodaje. Nakon kupovine opet se obrađuje i farba, pa tek onda šije i ugrađuje.

Ima jedan sajt neke državne institucije koja vrši ispitivanje sedišta i njihov uticaj na zdravlje ljudi. Sa svojom tehnikom otkrili su upotrebu veoma opasnih hemikalija i teških metala, u markama zvučnih imena. Prirodni materijali su danas veoma skupi za masovnu proizvodnju pa se koriste neke "brze tehnike".

Odvezite kola kod krštenog auto-tapetara da vam napravi kvalitetne i zdrave auto-presvlake. Presvlake ne moraju da pokrivaju celo sedište već samo sedalni i leđni naslonski deo, naslon za glavu, i one delove koji se često prljaju.

Saša

pre 7 godina

Autoperionica u bloku 45. Vrate SUV auto, mirise na limun. I bas tamne fleke mogu da izvuku.
(Ljubicica, 13. jul 2016 22:01)
Radiš tamo?

AleksandaR

pre 7 godina

Prvim pranjem materijala skida se fabrička impregnacija, zaštitni sloj, nakon čega je enterijer podložniji bržem prljanju (postoji mogućnost da nakon par meseci enterijer bude isti kao i pre hemijskog čišenja). Moje mišljenje je da je, za 7-8 godina korišćenja automobila, dovoljno samo lako održavanje, čišćenje, brisanje, usisavanje...

nesrecna

pre 7 godina

Imala sam taj slucaj
perionica je na nbgd i nije bas bezveze.
Macke su mi spavale u kolima i ostavile dlake,trazila sam da usisaju dobro i prebrisu kad je vec tu.
Dve godine kasnije sam auto prodala jer nisam mogla da vozim kad pada kisa ili je velika vlaga, od magle po prozorima.Kad bih ulazila pritiskom pete o pod stvarala se.barica.Susila sam ja po letnjim vrucinama , bio je kod limara ,i nista .Na kraju smo se rastali.

henk.mudi

pre 7 godina

Kod mene se i pusi, i pije i jede, auto je kao nov unutra jer ga perem sam. Nikad nisam bio zadovoljan uslugom servisa, uvek zbrzaju a mene najvise nervira kad vidim po sitnicama da je odradjeno na brzinu. Dubinsko sam radio jednom na proslom automobilu, nista posebno. Kvalitetna tecnost/sprej sa cetkom za sedista, mleko prijatnog mirisa za gumene i plasticne delove, dobro usisavanje i provetravanje i to je to. Doduse u nekim situacijama verovatno mora dubinsko, poplava, zapustenost, fleke i sl., a to onda kako kazu u tekstu-najbolje po preporuci.

MILOJICA SRBIN

pre 7 godina

Samo gazda koji sam pere moze solidno da vam uradi,medjutim problem je u tome sto se vecina vlasnika tim poslom bavi da bi izigravali gazde i sedeli u kaficu a kola vam peru bedno placeni momci koji razumlivo nisu zainteresovani kako ce da odrade posao.

Zdravko

pre 7 godina

U mom autu se puši, i jede se, imam dvoje malene dece koja znaju da ukake i upiske auto, razmrljaju čokoladu, prospu sok, mleko, sladoled...i nema veze....jer je u autu kožni enterijer.

Prebrišeš i gotovo.
I dalje miriše na novo :)

Ukoliko kupujete polovan automobil (moj slučaj) uzmite ako je moguće sa kožnim enterijerom (po mogućstvu svetlijim, zbog letnjeg sunca) i nema brige.

Patosnice se peru, ostalo se prebriše i nema problema :)

Nikada više auto sa tapacirungom, koža je mnogo manja glavobolja, možeš ga zapustiti i isprljati do mile volje, usisaju ga i prebrišu kad ga peru u običnoj perionici i sve opet lepo miriše, a deca mogu da uživaju i majmunišu se do mile volje bez da im nešto prebacujem... Jedino dečija sedišta moraju u veš mašinu :)

dobro je ali bogu hvala nece dugo

pre 7 godina

auto mora da odstoji 24 sata minimum od skora sam počeo da to radim. sedišta moraju da se izvade jeste da je komplikacija sa steujom u sedištima ali mora se i zbog bržeg sušenja i patosa i sedišta.najgore je sa nebom koje moraš očistiti ručno. prva mušterija mi je bila u žurbi pa nisam vadio sedišta pa mi je ostao prah od sunđera ispod slomio sam se da ga očistim ali uvek je novi padao na pod.sutra mi je javio da mu malko smrducka ali pregrmeli smo nekako. danas radim već jubilarni 10 auto i mogu vam reći da su muštwrije zadovoljne a i naučio sam neke cake preko youtube. u ovom poslu ne smeš biti halav pa uzeti deset auta odjednom nego natenane jedan po jedan i ne zvati mušteriju kad završiš ma koliko ti pare trebale nego kad se auto dobro osuši.

drLaki

pre 7 godina

Nemojte zaboraviti da veca vlaga uzrokuje da elektronika poblesavi, pa se pale lampice za SRS-airbag i drugi davaci koji se nalaze ispod sedista.

Boris

pre 7 godina

Premijum automobile voze premijum neznalice koje ne znaju za presvlake na bazi prirodnih materijala koje su antibakterijske i antigljivične. 
Kada se isprljaju, skineš ih i u veš mašinu. 

Sintetika i poliuretanske pene koje se koriste za izradu današnjih "premijum sedišta" su smeće za sedišta punjena kokosovom slamom(antibakterijska i antigljivična) ugrađivana u Ladu. 
Slama je premijum odnosno skuplja u odnosu na sintetiku i poliuretanske pene koje fabrikantu donose basnoslovnu zaradu u uštedi materijala.
(Radovan, 13. jul 2016 13:18)
@Radovane
Radovane, ja u svoja kola ne mogu da stavim presvlake jer u sedistima imaju vazdušni jastuci i zavese. Tako je sa većinom novih kola i ta priča jednostavno nije moguća. Inače daleko je bolje da sami operete dubinski kola, zar mislite da će siroti momak fizikalac iz praonice kojeg gazda mafijaš plaća 200eur to uraditi bolje i sa više elana? Razmislite dobro.

paranoid

pre 7 godina

dobro ljudi, šta radite vi sa svojim kolima?! trenutno vozim auto 5 godina star, i unutrašnjost mu je perfektno čista, kao i prvi dan. prije smo imali golfa dvojku, koji je u mojoj porodici bio punih 26 godina - uz redovno obično usisavanje, i sjedišta i tapacirung su bili u takvom stanju da dubinsko pranje nije potrebno. naravno, na sjedištima su uvijek bile presvlake...

božidar

pre 7 godina

Ključna stvar je da su prozori otvoreni jedan do dva prsta. Na takav način auto se greje unutra i vlaga isparava, a ipak ima ventilacije i vlaga može van iz auta. Ako su prozori potpuno zatvoreni, vlaga ne može van. Ako su potpuno otvoreni, niža je temperatura i sporije se suši.
Makar ja tako mislim i radim. I čini mi se da uspeva.

cedomir

pre 7 godina

ja dugo radim dubinska pranja automobila svih vrsta i materijala.... jedno je samo sigurno, nema dobrog dubinskog pranja bez dobrog usisivaca i dobrog ispiranja hemikalija...

marko

pre 7 godina

od toga da sam kuci perete to je sarena laza jel sta god utrljate u sediste i neisperete ostaje u sedistu ili tepihu i posle bude jos gore u dosta perionica nece da kazu ali ne znam iz kog razloga kad je velika tem dovoljnonje malo samo da se ostave prozori i bude suv u narednih 24h a zimi 2 dana sa grejanjem po par sati i nema budji

mimica

pre 7 godina

Da podelim, mozda nekome pomogne. U perionici mi oprali nebo, panorama krov. Te veceri pokazem prijatelju kako funkcionise i nebo mi se raspadne :(

Kasnije sam shvatila da je potpuno mokro i da se platno odlepilo.. Ne znam da li bi bilo drugacije da sam sacekala par dana da se osusi.

Moj savet: ako je nebo mokro ne dirajte prekidac :(

dr.kadzija

pre 7 godina

Pre 30 tak godina sam imao tepih servis. Masina koju sam imao je imala i dodatak za pranje automobila. cela caka je bila u specijalnoj hemiji koju smo uvozili iz Nemacke, koja je bila razredjena sa vodom u odgovarajucoj srazmeri, ubrizgavana u tkaninu i odmah usisavana. momentalno je rastvarala prljavstinu, nije penila jer je imala u sebi neku kiselinu, i auto je unutra posle max 20 minuta bio suv i perfektan. Danas ni u jednom servisu nisam video nista slicno, a pre par dana neki idioti su mojoj zeni upropastili unutrasnjost. 5 dan i jos nije suv auto. Svaka budala u Srbiji moze da otvori servis ove vrste i nekaznjeno da radi sta hoce.

Pera

pre 7 godina

U mojim kolima se ne pusi i ne jede. A pije se samo voda.
Posle 6 godina mirisu na novo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Hidrocefalus, 13. jul 2016 14:48) # Link komentara

Sigurno još uvek imaš najlone na sedištima (ili jamboliju) i obuvaš papuče kad ih voziš? :D

dule

pre 7 godina

Auto mi je 99. godište. Do pre desetak godina je mirisao na nov. Vreme čini svoje, i zato jednom godišnje usisam kirbijem sedišta i tapacirunge. Zato mi je enerijer bolji nego u mnogim novijim automobilima. Naravno, nema pušenja u kolina!

Gonzo

pre 7 godina

@Radovan
A da nisi ti malo ljubomoran na komšiju sa boljim autom?Ili svakog ko vozi bolji i noviji auto od tebe zoveš "premium neznalicom"?Evo nudim se da mi rasparaš sedište da vidiš sastav istog,takođe i kožu možeš da upotrebiš za cipele npr.

Gross

pre 7 godina

Nema potrebe da auto vozite u perionicu za ciscenje enterijera. Ima dovoljno dobrih sredstava za ciscenje, Sonax, Nigrin... Možete sami kod kuce, 2-3 sata posla. Kvalitet ciscenja je neuporedivo bolji, auto je suv za manje od pola sata jer se koristi minimalna kolicina tecnosti i svi bolji preparati imaju agens protiv budji. Ne budite lenji i uradite to sami. Pri tom, uštedećete 60-70%

Oggy

pre 7 godina

Nikad ne ostavljajte auto na direktnom suncu da se suši, jer će ostati fleke na prelazu osuncanog i zaklonjenog dela. Podignite patosnice sa poda da vlaga može nesmetano da isparava. Izvadite tepih iz gepeka. Ostavite prozore jedan prst otvorene preko noći, neće vam niko ubaciti ništa u auto. Ukoliko zimi radite dubinsko, a nemate garažu izaberite dan kad ništa ne pada i ostavite auto sa upaljenim grejanjem prema podu nekoliko sati i jedan prst otvorenim prozorima. Naravno i tada patosnice, tepih...

Radovan

pre 7 godina

Premijum automobile voze premijum neznalice koje ne znaju za presvlake na bazi prirodnih materijala koje su antibakterijske i antigljivične.
Kada se isprljaju, skineš ih i u veš mašinu.

Sintetika i poliuretanske pene koje se koriste za izradu današnjih "premijum sedišta" su smeće za sedišta punjena kokosovom slamom(antibakterijska i antigljivična) ugrađivana u Ladu.
Slama je premijum odnosno skuplja u odnosu na sintetiku i poliuretanske pene koje fabrikantu donose basnoslovnu zaradu u uštedi materijala.

Boban Oprić

pre 7 godina

Ukoliko sedišta nisu suviše prljava nego malo isflekana preporučujem da čišćenje siceva uradite sami. Postoje sredstva sa ugrađenom četkom/sunđerom na vrhu specijalno za pranje enterijera auta ali mogu i u istom takvom pakovanju sa četkom sredstva za pranje mebla i tepiha.Ja sam svoja kola tako obradio, znači siceve, tapacire, dasku za stvari iznad gepeka i gepek. Bez problema sam skinuo skorelu čokoladu nekakvu braon fleku i slično. Evo kako ide:Sredstvo se istisne u sunđer koji je u sredini četke. Utrljava se i riba u sedišta istovremeno dok se ne pojavi film površinske pene, sačeka se tri minuta i istrlja se čistim peškirom. Idete jedno po jedno sedište, dok jedno utrljavate prethodno je već spremno za brisanje i tako u krug. Može sa ovim i tepih patosa bez problema da se odradi. Iznenadićete se šta će sve da ostane na peškiru tako da ovom metodom uklanjate dosta toga sa minimumom kvašenja-polusuvo. Na kraju ostavite auto sa otvorenim vratima na suncu dok ne napipate da su sedišta suva. Ovo mnogo pomaže za povremeno osvežavanje kola a sredstvo je svega 600-700din ujedno se malo i zanimate i proverite čoškove po autu na zaostale mrve i druge gluposti. Naravno pre svega dobro usisati unutrašnjost auta.

pinokio

pre 7 godina

Idea, novi beograd, blok 64. Dva puta dubinski prao, oba puta bio prezadovoljan. Auto mora da ostane sa otvorenim staklima 24 sata da bi se osusio kako treba. Dovoljno je da ih malo spustite i ostavite tako.

Gross

pre 7 godina

Nema potrebe da auto vozite u perionicu za ciscenje enterijera. Ima dovoljno dobrih sredstava za ciscenje, Sonax, Nigrin... Možete sami kod kuce, 2-3 sata posla. Kvalitet ciscenja je neuporedivo bolji, auto je suv za manje od pola sata jer se koristi minimalna kolicina tecnosti i svi bolji preparati imaju agens protiv budji. Ne budite lenji i uradite to sami. Pri tom, uštedećete 60-70%

Boban Oprić

pre 7 godina

Ukoliko sedišta nisu suviše prljava nego malo isflekana preporučujem da čišćenje siceva uradite sami. Postoje sredstva sa ugrađenom četkom/sunđerom na vrhu specijalno za pranje enterijera auta ali mogu i u istom takvom pakovanju sa četkom sredstva za pranje mebla i tepiha.Ja sam svoja kola tako obradio, znači siceve, tapacire, dasku za stvari iznad gepeka i gepek. Bez problema sam skinuo skorelu čokoladu nekakvu braon fleku i slično. Evo kako ide:Sredstvo se istisne u sunđer koji je u sredini četke. Utrljava se i riba u sedišta istovremeno dok se ne pojavi film površinske pene, sačeka se tri minuta i istrlja se čistim peškirom. Idete jedno po jedno sedište, dok jedno utrljavate prethodno je već spremno za brisanje i tako u krug. Može sa ovim i tepih patosa bez problema da se odradi. Iznenadićete se šta će sve da ostane na peškiru tako da ovom metodom uklanjate dosta toga sa minimumom kvašenja-polusuvo. Na kraju ostavite auto sa otvorenim vratima na suncu dok ne napipate da su sedišta suva. Ovo mnogo pomaže za povremeno osvežavanje kola a sredstvo je svega 600-700din ujedno se malo i zanimate i proverite čoškove po autu na zaostale mrve i druge gluposti. Naravno pre svega dobro usisati unutrašnjost auta.

Pera

pre 7 godina

U mojim kolima se ne pusi i ne jede. A pije se samo voda.
Posle 6 godina mirisu na novo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Hidrocefalus, 13. jul 2016 14:48) # Link komentara

Sigurno još uvek imaš najlone na sedištima (ili jamboliju) i obuvaš papuče kad ih voziš? :D

pinokio

pre 7 godina

Idea, novi beograd, blok 64. Dva puta dubinski prao, oba puta bio prezadovoljan. Auto mora da ostane sa otvorenim staklima 24 sata da bi se osusio kako treba. Dovoljno je da ih malo spustite i ostavite tako.

dr.kadzija

pre 7 godina

Pre 30 tak godina sam imao tepih servis. Masina koju sam imao je imala i dodatak za pranje automobila. cela caka je bila u specijalnoj hemiji koju smo uvozili iz Nemacke, koja je bila razredjena sa vodom u odgovarajucoj srazmeri, ubrizgavana u tkaninu i odmah usisavana. momentalno je rastvarala prljavstinu, nije penila jer je imala u sebi neku kiselinu, i auto je unutra posle max 20 minuta bio suv i perfektan. Danas ni u jednom servisu nisam video nista slicno, a pre par dana neki idioti su mojoj zeni upropastili unutrasnjost. 5 dan i jos nije suv auto. Svaka budala u Srbiji moze da otvori servis ove vrste i nekaznjeno da radi sta hoce.

Oggy

pre 7 godina

Nikad ne ostavljajte auto na direktnom suncu da se suši, jer će ostati fleke na prelazu osuncanog i zaklonjenog dela. Podignite patosnice sa poda da vlaga može nesmetano da isparava. Izvadite tepih iz gepeka. Ostavite prozore jedan prst otvorene preko noći, neće vam niko ubaciti ništa u auto. Ukoliko zimi radite dubinsko, a nemate garažu izaberite dan kad ništa ne pada i ostavite auto sa upaljenim grejanjem prema podu nekoliko sati i jedan prst otvorenim prozorima. Naravno i tada patosnice, tepih...

dobro je ali bogu hvala nece dugo

pre 7 godina

auto mora da odstoji 24 sata minimum od skora sam počeo da to radim. sedišta moraju da se izvade jeste da je komplikacija sa steujom u sedištima ali mora se i zbog bržeg sušenja i patosa i sedišta.najgore je sa nebom koje moraš očistiti ručno. prva mušterija mi je bila u žurbi pa nisam vadio sedišta pa mi je ostao prah od sunđera ispod slomio sam se da ga očistim ali uvek je novi padao na pod.sutra mi je javio da mu malko smrducka ali pregrmeli smo nekako. danas radim već jubilarni 10 auto i mogu vam reći da su muštwrije zadovoljne a i naučio sam neke cake preko youtube. u ovom poslu ne smeš biti halav pa uzeti deset auta odjednom nego natenane jedan po jedan i ne zvati mušteriju kad završiš ma koliko ti pare trebale nego kad se auto dobro osuši.

MILOJICA SRBIN

pre 7 godina

Samo gazda koji sam pere moze solidno da vam uradi,medjutim problem je u tome sto se vecina vlasnika tim poslom bavi da bi izigravali gazde i sedeli u kaficu a kola vam peru bedno placeni momci koji razumlivo nisu zainteresovani kako ce da odrade posao.

Boris

pre 7 godina

Premijum automobile voze premijum neznalice koje ne znaju za presvlake na bazi prirodnih materijala koje su antibakterijske i antigljivične. 
Kada se isprljaju, skineš ih i u veš mašinu. 

Sintetika i poliuretanske pene koje se koriste za izradu današnjih "premijum sedišta" su smeće za sedišta punjena kokosovom slamom(antibakterijska i antigljivična) ugrađivana u Ladu. 
Slama je premijum odnosno skuplja u odnosu na sintetiku i poliuretanske pene koje fabrikantu donose basnoslovnu zaradu u uštedi materijala.
(Radovan, 13. jul 2016 13:18)
@Radovane
Radovane, ja u svoja kola ne mogu da stavim presvlake jer u sedistima imaju vazdušni jastuci i zavese. Tako je sa većinom novih kola i ta priča jednostavno nije moguća. Inače daleko je bolje da sami operete dubinski kola, zar mislite da će siroti momak fizikalac iz praonice kojeg gazda mafijaš plaća 200eur to uraditi bolje i sa više elana? Razmislite dobro.

Radovan

pre 7 godina

Premijum automobile voze premijum neznalice koje ne znaju za presvlake na bazi prirodnih materijala koje su antibakterijske i antigljivične.
Kada se isprljaju, skineš ih i u veš mašinu.

Sintetika i poliuretanske pene koje se koriste za izradu današnjih "premijum sedišta" su smeće za sedišta punjena kokosovom slamom(antibakterijska i antigljivična) ugrađivana u Ladu.
Slama je premijum odnosno skuplja u odnosu na sintetiku i poliuretanske pene koje fabrikantu donose basnoslovnu zaradu u uštedi materijala.

Saša

pre 7 godina

Autoperionica u bloku 45. Vrate SUV auto, mirise na limun. I bas tamne fleke mogu da izvuku.
(Ljubicica, 13. jul 2016 22:01)
Radiš tamo?

božidar

pre 7 godina

Ključna stvar je da su prozori otvoreni jedan do dva prsta. Na takav način auto se greje unutra i vlaga isparava, a ipak ima ventilacije i vlaga može van iz auta. Ako su prozori potpuno zatvoreni, vlaga ne može van. Ako su potpuno otvoreni, niža je temperatura i sporije se suši.
Makar ja tako mislim i radim. I čini mi se da uspeva.

cedomir

pre 7 godina

ja dugo radim dubinska pranja automobila svih vrsta i materijala.... jedno je samo sigurno, nema dobrog dubinskog pranja bez dobrog usisivaca i dobrog ispiranja hemikalija...

AleksandaR

pre 7 godina

Prvim pranjem materijala skida se fabrička impregnacija, zaštitni sloj, nakon čega je enterijer podložniji bržem prljanju (postoji mogućnost da nakon par meseci enterijer bude isti kao i pre hemijskog čišenja). Moje mišljenje je da je, za 7-8 godina korišćenja automobila, dovoljno samo lako održavanje, čišćenje, brisanje, usisavanje...

mimica

pre 7 godina

Da podelim, mozda nekome pomogne. U perionici mi oprali nebo, panorama krov. Te veceri pokazem prijatelju kako funkcionise i nebo mi se raspadne :(

Kasnije sam shvatila da je potpuno mokro i da se platno odlepilo.. Ne znam da li bi bilo drugacije da sam sacekala par dana da se osusi.

Moj savet: ako je nebo mokro ne dirajte prekidac :(

drLaki

pre 7 godina

Nemojte zaboraviti da veca vlaga uzrokuje da elektronika poblesavi, pa se pale lampice za SRS-airbag i drugi davaci koji se nalaze ispod sedista.

dule

pre 7 godina

Auto mi je 99. godište. Do pre desetak godina je mirisao na nov. Vreme čini svoje, i zato jednom godišnje usisam kirbijem sedišta i tapacirunge. Zato mi je enerijer bolji nego u mnogim novijim automobilima. Naravno, nema pušenja u kolina!

Gonzo

pre 7 godina

@Radovan
A da nisi ti malo ljubomoran na komšiju sa boljim autom?Ili svakog ko vozi bolji i noviji auto od tebe zoveš "premium neznalicom"?Evo nudim se da mi rasparaš sedište da vidiš sastav istog,takođe i kožu možeš da upotrebiš za cipele npr.

paranoid

pre 7 godina

dobro ljudi, šta radite vi sa svojim kolima?! trenutno vozim auto 5 godina star, i unutrašnjost mu je perfektno čista, kao i prvi dan. prije smo imali golfa dvojku, koji je u mojoj porodici bio punih 26 godina - uz redovno obično usisavanje, i sjedišta i tapacirung su bili u takvom stanju da dubinsko pranje nije potrebno. naravno, na sjedištima su uvijek bile presvlake...

Okram

pre 7 godina

Da li moram na dubinsko pranje da bih neutralisao tj. eliminisao smrad od duvana ili postoji neka druga varijanta? Kupio sam polovnjak a prethodni vlasnik je pušio...

Zdravko

pre 7 godina

U mom autu se puši, i jede se, imam dvoje malene dece koja znaju da ukake i upiske auto, razmrljaju čokoladu, prospu sok, mleko, sladoled...i nema veze....jer je u autu kožni enterijer.

Prebrišeš i gotovo.
I dalje miriše na novo :)

Ukoliko kupujete polovan automobil (moj slučaj) uzmite ako je moguće sa kožnim enterijerom (po mogućstvu svetlijim, zbog letnjeg sunca) i nema brige.

Patosnice se peru, ostalo se prebriše i nema problema :)

Nikada više auto sa tapacirungom, koža je mnogo manja glavobolja, možeš ga zapustiti i isprljati do mile volje, usisaju ga i prebrišu kad ga peru u običnoj perionici i sve opet lepo miriše, a deca mogu da uživaju i majmunišu se do mile volje bez da im nešto prebacujem... Jedino dečija sedišta moraju u veš mašinu :)

nesrecna

pre 7 godina

Imala sam taj slucaj
perionica je na nbgd i nije bas bezveze.
Macke su mi spavale u kolima i ostavile dlake,trazila sam da usisaju dobro i prebrisu kad je vec tu.
Dve godine kasnije sam auto prodala jer nisam mogla da vozim kad pada kisa ili je velika vlaga, od magle po prozorima.Kad bih ulazila pritiskom pete o pod stvarala se.barica.Susila sam ja po letnjim vrucinama , bio je kod limara ,i nista .Na kraju smo se rastali.

henk.mudi

pre 7 godina

Kod mene se i pusi, i pije i jede, auto je kao nov unutra jer ga perem sam. Nikad nisam bio zadovoljan uslugom servisa, uvek zbrzaju a mene najvise nervira kad vidim po sitnicama da je odradjeno na brzinu. Dubinsko sam radio jednom na proslom automobilu, nista posebno. Kvalitetna tecnost/sprej sa cetkom za sedista, mleko prijatnog mirisa za gumene i plasticne delove, dobro usisavanje i provetravanje i to je to. Doduse u nekim situacijama verovatno mora dubinsko, poplava, zapustenost, fleke i sl., a to onda kako kazu u tekstu-najbolje po preporuci.

Gonzo

pre 7 godina

@Radovan
Vidim da je svaka rasprava uzaludna,rak kože od materijala za sedišta?Svašta ovde može da se pročita ali se ponekad baš iznenadim...

marko

pre 7 godina

od toga da sam kuci perete to je sarena laza jel sta god utrljate u sediste i neisperete ostaje u sedistu ili tepihu i posle bude jos gore u dosta perionica nece da kazu ali ne znam iz kog razloga kad je velika tem dovoljnonje malo samo da se ostave prozori i bude suv u narednih 24h a zimi 2 dana sa grejanjem po par sati i nema budji

Blake

pre 7 godina

Ja sam nasao na internetu dubinsko sa dolaskom na kucnu adresu. Momak se stvarno potrudio temeljno da opere, jedino su mi se zadnja sedista na dva mesta jako malo "naborala", al to je malo i u roku sluzbe tj. godista automobila (2004), ali razlika je zaista velika. Sada je cisto kao u apoteci.

Achitwn

pre 7 godina

Idea, novi beograd, blok 64. Dva puta dubinski prao, oba puta bio prezadovoljan. Auto mora da ostane sa otvorenim staklima 24 sata da bi se osusio kako treba. Dovoljno je da ih malo spustite i ostavite tako.
(pinokio, 13. jul 2016 12:04)

Dubinsko pranje??? Jel to neka srpska izmisljotina. Niste normalni.
Ja sam imao pre kola sa "tapacirungom" na sedistima i samo redovno cistio, usisacao i koristio "tuff staff" sprej koji podize prljavstinu i koji se samo brise recimo peskirom. Nisssan altimu sam tako tretirao 12 god i sedista patosi i sve ostalo je bilo kao novo. Cak lakse za odrzavanje nego recimo smedja kozna sedista na kojima vremenom ostaju tamne linije od prljavstine i odece. To sam doneklo uspevao sa blago natopkjenim deterdzentom za sudje u peskiru da skinem a posle toga primenim leather conditioner.

Vladan

pre 3 godine

Moram da podelim svoje pozitivno iskustvo sa dubinskim pranje mog automobila. Naime, preko prijateljima sam dobio preporuku za dubinsko pranje - servis se zove Moje pranje i moram priznati da su se momci posvetili čišćenju svih detalja u kolima. Ono što je interesantno je da imaju neku mašinu za brzo sušenje, tako da sam praktično preuzeo auto isti dan, potpuno suv. Nema ostavljanja kola i čekanja da se osuši.

Radovan

pre 7 godina

@Radovan
A da nisi ti malo ljubomoran na komšiju sa boljim autom?Ili svakog ko vozi bolji i noviji auto od tebe zoveš "premium neznalicom"?Evo nudim se da mi rasparaš sedište da vidiš sastav istog,takođe i kožu možeš da upotrebiš za cipele npr.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Gonzo, 13. jul 2016 15:58)

Pa da dobijem rak kože na nogama? Današnja koža obrađuje se na sasvim drugačiji način u odnosu na pre 40 i više godina, prolazi žestoke tretmane u obradi veoma otrovnim hemikalijama, sve dok ne dođe na bazar radi prodaje. Nakon kupovine opet se obrađuje i farba, pa tek onda šije i ugrađuje.

Ima jedan sajt neke državne institucije koja vrši ispitivanje sedišta i njihov uticaj na zdravlje ljudi. Sa svojom tehnikom otkrili su upotrebu veoma opasnih hemikalija i teških metala, u markama zvučnih imena. Prirodni materijali su danas veoma skupi za masovnu proizvodnju pa se koriste neke "brze tehnike".

Odvezite kola kod krštenog auto-tapetara da vam napravi kvalitetne i zdrave auto-presvlake. Presvlake ne moraju da pokrivaju celo sedište već samo sedalni i leđni naslonski deo, naslon za glavu, i one delove koji se često prljaju.

Radovan

pre 7 godina

Premijum automobile voze premijum neznalice koje ne znaju za presvlake na bazi prirodnih materijala koje su antibakterijske i antigljivične.
Kada se isprljaju, skineš ih i u veš mašinu.

Sintetika i poliuretanske pene koje se koriste za izradu današnjih "premijum sedišta" su smeće za sedišta punjena kokosovom slamom(antibakterijska i antigljivična) ugrađivana u Ladu.
Slama je premijum odnosno skuplja u odnosu na sintetiku i poliuretanske pene koje fabrikantu donose basnoslovnu zaradu u uštedi materijala.

Pera

pre 7 godina

U mojim kolima se ne pusi i ne jede. A pije se samo voda.
Posle 6 godina mirisu na novo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Hidrocefalus, 13. jul 2016 14:48) # Link komentara

Sigurno još uvek imaš najlone na sedištima (ili jamboliju) i obuvaš papuče kad ih voziš? :D

Zdravko

pre 7 godina

U mom autu se puši, i jede se, imam dvoje malene dece koja znaju da ukake i upiske auto, razmrljaju čokoladu, prospu sok, mleko, sladoled...i nema veze....jer je u autu kožni enterijer.

Prebrišeš i gotovo.
I dalje miriše na novo :)

Ukoliko kupujete polovan automobil (moj slučaj) uzmite ako je moguće sa kožnim enterijerom (po mogućstvu svetlijim, zbog letnjeg sunca) i nema brige.

Patosnice se peru, ostalo se prebriše i nema problema :)

Nikada više auto sa tapacirungom, koža je mnogo manja glavobolja, možeš ga zapustiti i isprljati do mile volje, usisaju ga i prebrišu kad ga peru u običnoj perionici i sve opet lepo miriše, a deca mogu da uživaju i majmunišu se do mile volje bez da im nešto prebacujem... Jedino dečija sedišta moraju u veš mašinu :)

Radovan

pre 7 godina

@Radovan
A da nisi ti malo ljubomoran na komšiju sa boljim autom?Ili svakog ko vozi bolji i noviji auto od tebe zoveš "premium neznalicom"?Evo nudim se da mi rasparaš sedište da vidiš sastav istog,takođe i kožu možeš da upotrebiš za cipele npr.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Gonzo, 13. jul 2016 15:58)

Pa da dobijem rak kože na nogama? Današnja koža obrađuje se na sasvim drugačiji način u odnosu na pre 40 i više godina, prolazi žestoke tretmane u obradi veoma otrovnim hemikalijama, sve dok ne dođe na bazar radi prodaje. Nakon kupovine opet se obrađuje i farba, pa tek onda šije i ugrađuje.

Ima jedan sajt neke državne institucije koja vrši ispitivanje sedišta i njihov uticaj na zdravlje ljudi. Sa svojom tehnikom otkrili su upotrebu veoma opasnih hemikalija i teških metala, u markama zvučnih imena. Prirodni materijali su danas veoma skupi za masovnu proizvodnju pa se koriste neke "brze tehnike".

Odvezite kola kod krštenog auto-tapetara da vam napravi kvalitetne i zdrave auto-presvlake. Presvlake ne moraju da pokrivaju celo sedište već samo sedalni i leđni naslonski deo, naslon za glavu, i one delove koji se često prljaju.

paranoid

pre 7 godina

dobro ljudi, šta radite vi sa svojim kolima?! trenutno vozim auto 5 godina star, i unutrašnjost mu je perfektno čista, kao i prvi dan. prije smo imali golfa dvojku, koji je u mojoj porodici bio punih 26 godina - uz redovno obično usisavanje, i sjedišta i tapacirung su bili u takvom stanju da dubinsko pranje nije potrebno. naravno, na sjedištima su uvijek bile presvlake...

Achitwn

pre 7 godina

Idea, novi beograd, blok 64. Dva puta dubinski prao, oba puta bio prezadovoljan. Auto mora da ostane sa otvorenim staklima 24 sata da bi se osusio kako treba. Dovoljno je da ih malo spustite i ostavite tako.
(pinokio, 13. jul 2016 12:04)

Dubinsko pranje??? Jel to neka srpska izmisljotina. Niste normalni.
Ja sam imao pre kola sa "tapacirungom" na sedistima i samo redovno cistio, usisacao i koristio "tuff staff" sprej koji podize prljavstinu i koji se samo brise recimo peskirom. Nisssan altimu sam tako tretirao 12 god i sedista patosi i sve ostalo je bilo kao novo. Cak lakse za odrzavanje nego recimo smedja kozna sedista na kojima vremenom ostaju tamne linije od prljavstine i odece. To sam doneklo uspevao sa blago natopkjenim deterdzentom za sudje u peskiru da skinem a posle toga primenim leather conditioner.

Gross

pre 7 godina

Nema potrebe da auto vozite u perionicu za ciscenje enterijera. Ima dovoljno dobrih sredstava za ciscenje, Sonax, Nigrin... Možete sami kod kuce, 2-3 sata posla. Kvalitet ciscenja je neuporedivo bolji, auto je suv za manje od pola sata jer se koristi minimalna kolicina tecnosti i svi bolji preparati imaju agens protiv budji. Ne budite lenji i uradite to sami. Pri tom, uštedećete 60-70%

Vladan

pre 3 godine

Moram da podelim svoje pozitivno iskustvo sa dubinskim pranje mog automobila. Naime, preko prijateljima sam dobio preporuku za dubinsko pranje - servis se zove Moje pranje i moram priznati da su se momci posvetili čišćenju svih detalja u kolima. Ono što je interesantno je da imaju neku mašinu za brzo sušenje, tako da sam praktično preuzeo auto isti dan, potpuno suv. Nema ostavljanja kola i čekanja da se osuši.

pinokio

pre 7 godina

Idea, novi beograd, blok 64. Dva puta dubinski prao, oba puta bio prezadovoljan. Auto mora da ostane sa otvorenim staklima 24 sata da bi se osusio kako treba. Dovoljno je da ih malo spustite i ostavite tako.

Boban Oprić

pre 7 godina

Ukoliko sedišta nisu suviše prljava nego malo isflekana preporučujem da čišćenje siceva uradite sami. Postoje sredstva sa ugrađenom četkom/sunđerom na vrhu specijalno za pranje enterijera auta ali mogu i u istom takvom pakovanju sa četkom sredstva za pranje mebla i tepiha.Ja sam svoja kola tako obradio, znači siceve, tapacire, dasku za stvari iznad gepeka i gepek. Bez problema sam skinuo skorelu čokoladu nekakvu braon fleku i slično. Evo kako ide:Sredstvo se istisne u sunđer koji je u sredini četke. Utrljava se i riba u sedišta istovremeno dok se ne pojavi film površinske pene, sačeka se tri minuta i istrlja se čistim peškirom. Idete jedno po jedno sedište, dok jedno utrljavate prethodno je već spremno za brisanje i tako u krug. Može sa ovim i tepih patosa bez problema da se odradi. Iznenadićete se šta će sve da ostane na peškiru tako da ovom metodom uklanjate dosta toga sa minimumom kvašenja-polusuvo. Na kraju ostavite auto sa otvorenim vratima na suncu dok ne napipate da su sedišta suva. Ovo mnogo pomaže za povremeno osvežavanje kola a sredstvo je svega 600-700din ujedno se malo i zanimate i proverite čoškove po autu na zaostale mrve i druge gluposti. Naravno pre svega dobro usisati unutrašnjost auta.

Oggy

pre 7 godina

Nikad ne ostavljajte auto na direktnom suncu da se suši, jer će ostati fleke na prelazu osuncanog i zaklonjenog dela. Podignite patosnice sa poda da vlaga može nesmetano da isparava. Izvadite tepih iz gepeka. Ostavite prozore jedan prst otvorene preko noći, neće vam niko ubaciti ništa u auto. Ukoliko zimi radite dubinsko, a nemate garažu izaberite dan kad ništa ne pada i ostavite auto sa upaljenim grejanjem prema podu nekoliko sati i jedan prst otvorenim prozorima. Naravno i tada patosnice, tepih...

nesrecna

pre 7 godina

Imala sam taj slucaj
perionica je na nbgd i nije bas bezveze.
Macke su mi spavale u kolima i ostavile dlake,trazila sam da usisaju dobro i prebrisu kad je vec tu.
Dve godine kasnije sam auto prodala jer nisam mogla da vozim kad pada kisa ili je velika vlaga, od magle po prozorima.Kad bih ulazila pritiskom pete o pod stvarala se.barica.Susila sam ja po letnjim vrucinama , bio je kod limara ,i nista .Na kraju smo se rastali.

Gonzo

pre 7 godina

@Radovan
A da nisi ti malo ljubomoran na komšiju sa boljim autom?Ili svakog ko vozi bolji i noviji auto od tebe zoveš "premium neznalicom"?Evo nudim se da mi rasparaš sedište da vidiš sastav istog,takođe i kožu možeš da upotrebiš za cipele npr.

henk.mudi

pre 7 godina

Kod mene se i pusi, i pije i jede, auto je kao nov unutra jer ga perem sam. Nikad nisam bio zadovoljan uslugom servisa, uvek zbrzaju a mene najvise nervira kad vidim po sitnicama da je odradjeno na brzinu. Dubinsko sam radio jednom na proslom automobilu, nista posebno. Kvalitetna tecnost/sprej sa cetkom za sedista, mleko prijatnog mirisa za gumene i plasticne delove, dobro usisavanje i provetravanje i to je to. Doduse u nekim situacijama verovatno mora dubinsko, poplava, zapustenost, fleke i sl., a to onda kako kazu u tekstu-najbolje po preporuci.

AleksandaR

pre 7 godina

Prvim pranjem materijala skida se fabrička impregnacija, zaštitni sloj, nakon čega je enterijer podložniji bržem prljanju (postoji mogućnost da nakon par meseci enterijer bude isti kao i pre hemijskog čišenja). Moje mišljenje je da je, za 7-8 godina korišćenja automobila, dovoljno samo lako održavanje, čišćenje, brisanje, usisavanje...

Saša

pre 7 godina

Autoperionica u bloku 45. Vrate SUV auto, mirise na limun. I bas tamne fleke mogu da izvuku.
(Ljubicica, 13. jul 2016 22:01)
Radiš tamo?

Okram

pre 7 godina

Da li moram na dubinsko pranje da bih neutralisao tj. eliminisao smrad od duvana ili postoji neka druga varijanta? Kupio sam polovnjak a prethodni vlasnik je pušio...

Boris

pre 7 godina

Premijum automobile voze premijum neznalice koje ne znaju za presvlake na bazi prirodnih materijala koje su antibakterijske i antigljivične. 
Kada se isprljaju, skineš ih i u veš mašinu. 

Sintetika i poliuretanske pene koje se koriste za izradu današnjih "premijum sedišta" su smeće za sedišta punjena kokosovom slamom(antibakterijska i antigljivična) ugrađivana u Ladu. 
Slama je premijum odnosno skuplja u odnosu na sintetiku i poliuretanske pene koje fabrikantu donose basnoslovnu zaradu u uštedi materijala.
(Radovan, 13. jul 2016 13:18)
@Radovane
Radovane, ja u svoja kola ne mogu da stavim presvlake jer u sedistima imaju vazdušni jastuci i zavese. Tako je sa većinom novih kola i ta priča jednostavno nije moguća. Inače daleko je bolje da sami operete dubinski kola, zar mislite da će siroti momak fizikalac iz praonice kojeg gazda mafijaš plaća 200eur to uraditi bolje i sa više elana? Razmislite dobro.

dule

pre 7 godina

Auto mi je 99. godište. Do pre desetak godina je mirisao na nov. Vreme čini svoje, i zato jednom godišnje usisam kirbijem sedišta i tapacirunge. Zato mi je enerijer bolji nego u mnogim novijim automobilima. Naravno, nema pušenja u kolina!

dr.kadzija

pre 7 godina

Pre 30 tak godina sam imao tepih servis. Masina koju sam imao je imala i dodatak za pranje automobila. cela caka je bila u specijalnoj hemiji koju smo uvozili iz Nemacke, koja je bila razredjena sa vodom u odgovarajucoj srazmeri, ubrizgavana u tkaninu i odmah usisavana. momentalno je rastvarala prljavstinu, nije penila jer je imala u sebi neku kiselinu, i auto je unutra posle max 20 minuta bio suv i perfektan. Danas ni u jednom servisu nisam video nista slicno, a pre par dana neki idioti su mojoj zeni upropastili unutrasnjost. 5 dan i jos nije suv auto. Svaka budala u Srbiji moze da otvori servis ove vrste i nekaznjeno da radi sta hoce.

drLaki

pre 7 godina

Nemojte zaboraviti da veca vlaga uzrokuje da elektronika poblesavi, pa se pale lampice za SRS-airbag i drugi davaci koji se nalaze ispod sedista.

dobro je ali bogu hvala nece dugo

pre 7 godina

auto mora da odstoji 24 sata minimum od skora sam počeo da to radim. sedišta moraju da se izvade jeste da je komplikacija sa steujom u sedištima ali mora se i zbog bržeg sušenja i patosa i sedišta.najgore je sa nebom koje moraš očistiti ručno. prva mušterija mi je bila u žurbi pa nisam vadio sedišta pa mi je ostao prah od sunđera ispod slomio sam se da ga očistim ali uvek je novi padao na pod.sutra mi je javio da mu malko smrducka ali pregrmeli smo nekako. danas radim već jubilarni 10 auto i mogu vam reći da su muštwrije zadovoljne a i naučio sam neke cake preko youtube. u ovom poslu ne smeš biti halav pa uzeti deset auta odjednom nego natenane jedan po jedan i ne zvati mušteriju kad završiš ma koliko ti pare trebale nego kad se auto dobro osuši.

cedomir

pre 7 godina

ja dugo radim dubinska pranja automobila svih vrsta i materijala.... jedno je samo sigurno, nema dobrog dubinskog pranja bez dobrog usisivaca i dobrog ispiranja hemikalija...

MILOJICA SRBIN

pre 7 godina

Samo gazda koji sam pere moze solidno da vam uradi,medjutim problem je u tome sto se vecina vlasnika tim poslom bavi da bi izigravali gazde i sedeli u kaficu a kola vam peru bedno placeni momci koji razumlivo nisu zainteresovani kako ce da odrade posao.

Blake

pre 7 godina

Ja sam nasao na internetu dubinsko sa dolaskom na kucnu adresu. Momak se stvarno potrudio temeljno da opere, jedino su mi se zadnja sedista na dva mesta jako malo "naborala", al to je malo i u roku sluzbe tj. godista automobila (2004), ali razlika je zaista velika. Sada je cisto kao u apoteci.

mimica

pre 7 godina

Da podelim, mozda nekome pomogne. U perionici mi oprali nebo, panorama krov. Te veceri pokazem prijatelju kako funkcionise i nebo mi se raspadne :(

Kasnije sam shvatila da je potpuno mokro i da se platno odlepilo.. Ne znam da li bi bilo drugacije da sam sacekala par dana da se osusi.

Moj savet: ako je nebo mokro ne dirajte prekidac :(

marko

pre 7 godina

od toga da sam kuci perete to je sarena laza jel sta god utrljate u sediste i neisperete ostaje u sedistu ili tepihu i posle bude jos gore u dosta perionica nece da kazu ali ne znam iz kog razloga kad je velika tem dovoljnonje malo samo da se ostave prozori i bude suv u narednih 24h a zimi 2 dana sa grejanjem po par sati i nema budji

Gonzo

pre 7 godina

@Radovan
Vidim da je svaka rasprava uzaludna,rak kože od materijala za sedišta?Svašta ovde može da se pročita ali se ponekad baš iznenadim...

božidar

pre 7 godina

Ključna stvar je da su prozori otvoreni jedan do dva prsta. Na takav način auto se greje unutra i vlaga isparava, a ipak ima ventilacije i vlaga može van iz auta. Ako su prozori potpuno zatvoreni, vlaga ne može van. Ako su potpuno otvoreni, niža je temperatura i sporije se suši.
Makar ja tako mislim i radim. I čini mi se da uspeva.