Utorak, 17.05.2016.

11:09

Mali, manji - "peglica": Priča o FIAT-u 126

Izvor: B92

Mali, manji - "peglica": Prièa o FIAT-u 126 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

Velimir

pre 4 godine

Vozio da oba modela peglice,kola za primer,najduže sam vozio Bis model da vodenim hlađenjem,mali potrošać,nas četvoro svugde stigli,dvadeset litara 400 kilometara,kupio u Grosuplju,Slovenija,na lizing.

Bungi

pre 4 godine

Peglica je sila od auta.Planiram da kupim jedan,onaj sa vodenim hlađenjem.Urudio bih mu neke prepravke,napred nezavisno vješanje od abarta,napred i pozadi disk kočnice od Daewoo Tico,motoru dodati el.ubrizgavanje,turbo punjač sa hladnjakom,kompresor klime,u mjenjač dodati petu brzinu.Razmišljam i o skrivenom rollbaru unutra koji bi značajno ojačao karoseriju.

Sladjana

pre 7 godina

Ja jos uvek vozim peglicu, da imam mogucnosti kupila bih novu iz Argentine, kazu da tamo ima novih, zadovoljna sam svojom, sta je sve prevezla i iz kojih sve situacija na putu me sigurno prevezla.
Odlican auto.

meyer

pre 7 godina

bas sam bio mali,ali secam se nase zute peglice.secam se vecite fleke od ulja na podu garaze,malog gumenog dugmeta za prskalice soferke i secam se,a i danas moj otac prica kako mu je za popravku bilo cega na tom autu bio potreban kljuc 13 i cekic.

Tip Ojlešpigel

pre 7 godina

Pokojni Taško Načić je imao peglicu, i vozio je sa zadnjeg sedišta.Uvek bi izazvao salvu smeha kad bi izašao iz nje. Neka mu je laka zemlja.

balans štangla

pre 7 godina

@DULE
Ta peglica je imala notor os NSU 1000 TTS koji je serijski imao 83 KS ali je taj motor bio ''špricnut'' na cirka 100 KS. Vozio ga je momak iz Vlajkovićeve ulice. Čudovište na točkovima. Nije postojao tada auto koji je mogao da mu stane na crtu ( a ni većina motorcikala).

Strastveni PGL

pre 7 godina

A tek one stvari u peglici!!! Ljudi, to je moguće, verujte mi! Kakav doživljaj!!! Znate li vi koja je potrebno strasti za to? Izvinite zbog mnogo znakova uzvika, ali pokušavam da dočaram kako to izgleda !!! (opet)

Dikh tu kava

pre 7 godina

"(Dikh tu kava, 17. maj 2016 14:04)

Ne bih da sudim, ali kako ste napisali na pocetku da ste promenili nekoliko desetina automobila sumnjam da je mozda problem negde u vama.
(Ilija Cvorovic, 17. maj 2016 20:10)"

Sasvim ispravno stanovište. Uvek je problem u ljudima. U konkretnom slučaju, problem je bio suštinski duboko u meni, i svodio se na finansijsku bazu, budući da kao tadašnji student, u vrlo gadno vreme za život, nisam mogao da si priuštim ništa mnogo vrednije od keca, Yuga, starih Renoa i pomenute zvezde komentara. Kasnije sam "materijalizovao" svoj trud, pa promenio dosta vozila, što bi se reklo, "jer sam bio u mogućnosti", ali "prvobitni grehovi" zaborava nemaju..

abcd avioni

pre 7 godina

Evo i ja da prenesem impresije o PEGLIci:
Bio sam mali (imao svega 5god.), mama i tata su poručili auto iz Kragujevca jer u to vreme u Kraljevu nisu imali distributera. Inače za one koji ne znaju, u vremenu 80ih godina, nisi mogao da kupiš auto tek tako. Moralo se je poručiti pa kad stigne, obično par meseci, ideš i preuzimaš auto. Nezaboravan je trenutak čekanja kod politikinog kioska na "ćošku" da je vidimo kada je ćale dovozi i njegov ozareni osmeh. Sa tom peglom smo 8god. išli u Makarsku na more (standard-15dana), preko Tjentišta... nikada nikakvih problema. Prodali smo je 88god.jer je bila stara (!?) i kupili drugi auto iz više klase ali i dalje se provuče ta lepa priča...
Jeste bio spor ali mi nigde nismo ni žurili !!!

0000

pre 7 godina

Jesam,pre mnogo,mnogo godina,ne sećam se mnogo toga ali se sećam da je imao loše prirubnice na zadnjim osovinama,to može da vas zezne na semaforu,nema pravila. Danas ne bih ni da sedenm u to,ali nekada se nije imalo za bolje...

Mladen

pre 7 godina

Oduvek sam voleo mala i stara vozila.

Našao sam Peglicu u izuzetno dobrom stanju ispod 400€. I odem da pogledam auto, a ono stvarno održavan, sređen, lepotan.

I sednem ja unutra. Sa svojih 1.90 i patikama br. 47 sam jedva koristio komande. Za mene je bilo nemoguće da istovremeno kočim i pritiskam kvačilo, a da pritom petom ne zgazim gas. U prvu brzinu nisam mogao da ubacim jer je menjač udarao u koleno. A iza mene nije ostalo ni 1cm prostora za noge.

Zaista se divim svim ljudima koji su vozili Peglicu, ali ja unutra jednostavno ne mogu da stanem.

rezervni tocak

pre 7 godina

Ljudi sve svoje zivotne potrebe resavali upotrebom ovog maleckog cuda, a ja danas sednem u kola od 4.8 metara duzinr i 160ks i pobrljavi mi start-stop sistem ili tempomat ili neki senzor i ne mogu da ga vozim dok ne odem u servis (a tamo sve zavisi sta je crklo i imas li garanciju). Usud potrosackog drustva... Ovaj auto nije bio mnogo veci od danasnjeg Smarta4two i u modernijoj izvedbi bi bio idealan za grad sa nekim motorom od 900cc, 4 sedista, od elektronike samo neophodno + AC + radio. Prodavao bi se kao alva, normalno, ako ne stave cenu kao za Fiat 500, vec nekih 5,000-6,000 evra. Naravno, morali bi da se pomuce da prodje bezbednosne testove, ali nije nemoguce.

filadendron

pre 7 godina

I kazu Yugo naj gori auto na svetu!!!! Evo mucenog(kukavnog)primera da nije,zanci nije tacnooooo!!!!
Ja sam za beneficirani radni staž za vozace peglice po godini voznje.

DULE

pre 7 godina

Kupili smo je novu 78.god.Za razliku od fiće karoserija nije rđala(osim ako je lupana).Motor sa vazdušnim hlađenjem je brzo dolazio do radne temperature(zimi idealan-ništa antifriz).Bolje je lezao u krivinama od fiće.Čak su i prirubnice duže trajale nego kod fiće.Servis prost-kućna radinost:platine,dve svećice,ulje i filter za vazduh.U ono vreme odličan auto.Inače sam video tada u gradu peglicu sa motorom od NSU 1000.

Dare

pre 7 godina

Imao sam zelenu, polovnu kao prvi auto, negde polovinom 90tih . Ribe su se ložile jer je bio kul, a i meni je. Ali da se kvario, jeste. Posebna je priča što nije imao grejanje kako treba. Farove si morao žicom vezati da ih ne kradu jer su odgovarali za Yuga. Muka.

Srecko

pre 7 godina

Moj prvi auto, '91 nas trojica na more peglicom,neprocenjivo.Da li sto smo imali po 18-19 godina ili je nešto drugo, ali mnogo lepih uspomena.

kele

pre 7 godina

Sjećam se kolegice koja je imala peglicu, i kojoj smo nas četvorica bilmeza, dobro pripiti, svaki vikend sakrivali peglicu, tako što smo je držeći ju samo za blatobrane prenosili nekih 20-ak metara. A niti jedan od nas nije bio nekakav atleta. :-)

Ilija Cvorovic

pre 7 godina

(Dikh tu kava, 17. maj 2016 14:04)

Ne bih da sudim, ali kako ste napisali na pocetku da ste promenili nekoliko desetina automobila sumnjam da je mozda problem negde u vama. A i zbog toga sto su moji '79 kupili peglicu i njom dva puta putovali do Svedske sto je lepa kilometraza za peglicu. I posle su imali jos jednu i naravno da je bilo kvarova ali se sve to nikako ne bi uklopilo u vas opis peglice. Kao sto na pocetku rekoh, mislim da je pre problem bio u vozacu i onima koji su popravljali kola nego u tolikim promenjenim automobilima.

duki

pre 7 godina

Peglicu je moja baba vozila, kaze zbog nje je reumu i dobila, sibalo po kolenima ko da je motor vozila. Bio joj je drazi nego buba iako joj je muke zadavala opasne.

peglaja

pre 7 godina

smejao sam se kada sam video onaj fazon paljenja na kurblu, ne znam da li je to standardno za svaki model ali plakao sam, to je moja zena vozila napr 2002 godine a neke 2008 je reciklirana za puntaru. rip pegla, no need to come back

JOJKE

pre 7 godina

У сећању... (кад' смо били МЛАДИ и ДОКОНИ)

Нисам имао дозволу.

Возио сам је 300 м у "Рикверц" (успешно).

Београд-Ранжирна станица.

За опкладу. Било такво време.

Чудесан доживљај, .

НЕ ЗАБОРАВЉА СЕ,

НИ "ПЕГЛИЦА, НИ ДОЖИВЉАЈ.

Mislav

pre 7 godina

Prvo auto koje sam vozio na javnom putu sa nepunih 10 godina :)
Nanizao fićâ jugića pandu, i još toga dosta do vozačke. Kasnije nikad nije bio isti osjećaj

Славиша

pre 7 godina

Пеглица, кровни носач, чамац „маестрал", пента „томос", гомила дека (никад нисам знао што ће нам) између мене и сестре и на задњем сједишту кредом исцртали своје половине за случај свађе...

Бања Лука, Метковић (ту угледамо море - тата, јесмо ли стигли?), Стон, преко Пељешца до Оребића, чекамо трајект за Корчулу, онда Блато и коначно Вела Лука.

„Ћа ти госпе, и брод метнули!"

И нико срећнији од нас, не смета ни што нема климе ни што нема снаге за претицање...

Данас бих је купио!

Logic

pre 7 godina

Uvek su me fascinirale kolone peglica iz Poljske kroz sada slo i hr unutra cetvorica a na krovu barem 1 kubik robe i mrtvo ladno na Yu jadran
Alo iz Poljske !?

Pančevac

pre 7 godina

Imao sam "to" nekih 90-ih, redje vozio jer se stalno kvarila. Sećam se samo ručke za paljenje koja mi je tako često ostajala u ruci jer bi se ta sajla pokidala, guranja tog krša, vode po nogama kada napolju pada kiša... Na kraju sam uspeo da je zamenim za vertikalni zamrzivač i još uvek sam srećan zbog te zamene. Baš loš auto.

HanSolo

pre 7 godina

Ja sam u moj ugradio motor od autobianchija abarth.. 70 konja i izduvna cev iz Anse.. Išo ko blesav.. A i lep zvuk.. Ali uvek sam morao da planiram kočenje..

Beograđanin

pre 7 godina

Moja keva je imala peglicu od 1980 do 1991 godine. cigla boje. do posla i nazad je bila savrsena, kao i za odlazak do pijace. to je bio moj prvi automobil koji sam vozio samostalno. secam se da sam u Trstu kupio mali kozni volan koji je davao poseban smek. naravno, sa danasnje tacke gledista to je mali, neudoban automobil, ne mnogo bezbedan ali u vremenu u kome se prozivodio bio je super. posebna mana bili su mali tockovi ,dvanaestice, pa je bio relativno neotporan na beogradske rupe. ipak, sve u svemu, bio je value for money.

nostalgija

pre 7 godina

Moj prvi auto, kada sam ga kupio bi je star 17 godina. Mnogo mi je muke zadavao, i mnogo puta mi doslo da je zapalim. Na kraju, kada joj je istrulio patos sam je prodao za tepsiju ribe, kada je imala dvadeset godina. Iako mi je tada mnogo muke zadavao, i iako sam osetio veliko olaksanje kada sam je prodao, danas kada imam mnogo bolji auto, voleo bih da uz njega imam i peglicu. Jako je retko vidjam i ove slike mi budi neku zal...

Mihajlo

pre 7 godina

......da li ste pokusali ici turskom kaldrmom u peglici? Ja jesam,........utisak kao da ste guzicu vukli po toj kaldrmi a posle 3 dana izbegavate da sednete, cak I na wc!

alek

pre 7 godina

haha, dobar tekst...dobio sam ga od keve za 18ti rodj 2002 godine.mislim da je bio 89godiste i redak sa retrovizorima i na levoj i desnoj strani.voleo sam ga jako sve dok jednog dana nisam merio nivo ulja i maramicu sa kojom sam brisao nisam slucajno ostavio u delu gde je motor.i,jbg,zapalio mi se motor u voznji...od tada su krenule muke i na kraju sam ga prodao,al vozio sam ga bar dve godine.jako bih voleo nekog naslednika da vidim...

Vozač

pre 7 godina

@Kada ce proizvodjaci da shvate da veliki deo vozaca i dalje masta o jeftinim i jednostavnim automobilima o kojima nece da razmisljaju svaki put kada legne plata, nego ce jednostavno da sednu u njega i da se prevezu kada je potrebno - u gepeku jedna kesa sa najbitnijim rezervnim delovima i pravac na izlet, selo ili more sa porodicom.
Kola treba da sluze nama a ne obrnuto.
(Ortodoksni vozac Zastave, 17. maj 2016 12:29)
Vaše navode demantije uvoz 120.000 polovnih kola prošle godine, koja su sve, samo ne jeftina za održavanje.Nasuprot njima, jeftina i prosta kola tipa Lada i Dačija se prodaju na kašičicu.

Covek sa iskustvom

pre 7 godina

Uopste ne bi bilo lose,,kada bi par takvih modela uz odredjeno tehnicko osavremenjavanje,ponovo izaslo na trziste.
Nisam imao Peglicu,Ficu isl,ali bih sada rado kupio nesto slicno a ne preterano skupo.Ono sto je ljudima potrebno za grad je Dobro grejanje,siber,ne mora kljma,dobra svetla izvucna izolacije da se unutra ne cuje brujanje i da se ne trese kao Peglica.

Dikh tu kava

pre 7 godina

E, pa, dobro. Ja sam imao tu "sreću" da je kupim polovnu. U svojoj vozačkoj karijeri, sa nekoliko desetina promenjenih vozila, nijedan me automobil nije toliko namučio (možda jedan Reanult, ali to je neka druga priča).. Imala je one startere dole između sedišta, nema šta joj se nije kvarilo. Sećam se da kad bih nekad eventualno uspeo da je upalim, sve što sam od nje očekivao jeste da se ugasi. To je bilo vreme lokalnih automehaničara, koji su mi naravno postali najbolji prijatelji i nikad lošiji majstori. Ili to, ili je Peglica nešto najgore što je ljudska ruka ikad sklopila. Probao sam da je prodam, ali mi je kupac vratio, i ja pristao, iz nekih razloga.. Jedva je prodadoh drugi put, za tepsiju ribe. Ne mogu ostalih detalja da se setim, mora da sam se automatski inhibirao posle prodaje. Budući da su joj kočnice bile katastrofalne, to je bio jedini automobil kojim sam udario psa (ne i ubio), i to na dan kad sam išao na ispit, koji sam, naravno pao. Ništa pozitivno ne mogu da kažem za ovu pikslu od motornog vozila. Osim da je bio mali, pa si mogao da ga muneš gde si hteo. Kad uspe da upali, naravno. Verujem da većina ima dijametralno suprotna iskustva, ali eto, moja su ovakva. Ne ponovila se..

Radovan

pre 7 godina

Kada ce proizvodjaci da shvate da veliki deo vozaca i dalje masta o jeftinim i jednostavnim automobilima o kojima nece da razmisljaju svaki put kada legne plata, nego ce jednostavno da sednu u njega i da se prevezu kada je potrebno - u gepeku jedna kesa sa najbitnijim rezervnim delovima i pravac na izlet, selo ili more sa porodicom.

Kola treba da sluze nama a ne obrnuto.
(Ortodoksni vozac Zastave, 17. maj 2016 12:29)

Shvatili su oni to odavno.
I da ne bi bankrotirali,prave aute koji ne odgovaraju kupcima već njihovom bankovnom računu.

NN_68

pre 7 godina

Otac ga je dovezao kao drugi auto za moju majku (sama od svoje plate ga kupila) iz Kragujevca 1980., gde su dopremani iz Poljske. (isti kao na poslednjoj slici, samo banana žuti) i vozio se po Beogradu sve do 1995.
Motor neuništiv, palio i zimi na -15C, trošio za vreme sankcija onaj benzin sa vodom iz plastičnih flaša bez problema, potrošnja po gradu uvek oko 7 litara, limarija samo jedanput krpljena za 25 godina, a tapacirung na sedištima (neka čudna crna naoko gumirana plastika) izdržao pune dve decenije da bi tek ponegde počeo da se para.
Navozali smo se za sve pare i nikada nas na putu nije izdao mada je uglavnom vožen na najviše 100km od Beograda. Van grada trošio je oko 5.5 litara.
Jednom sam, početkom devedesetih sa neke gradske žurke kući razvezao četvoro prijatelja i ja kao peti, nagurali smo se nekako i izdržao je, iako je bio registrovan za četvoro, mada je pozadi bilo mesta uglavnom za decu.
Za ono vreme, za okolnosti u kojima smo živeli i za one pare, sasvim korektan automobilčić.

saf

pre 7 godina

vozio sam se samo dva puta na kratkim relacija tj po gradu, prvi put 85. godine u prvoj generaciji i drugi put 95. godine u restilizovanoj tj zadnjoj trećoj generaciji, i oba puta sam bio oduševljen.

Dragan Janković

pre 7 godina

Moj prvi momački auto s kojim sam prešao sve države nekadašnje SFRJ i nekoliko zemalja u okruženju.Bez obzira na mnoge nedostatke ostaće mi u lepom sećanju kao i ceo period kad sam bio mlad - bezbrižan, a raspad zemlje i svi problemi ni na pomolu.

Pfc

pre 7 godina

Skoro me vozio drugar u istoj.Pravi auto za grad.Startan,okretan,moze da se parkira gde hoces a trosi kao upaljac.E sad sto ljudi imaju komplekse pa se loze na polovnjake sa zapada koji su zreli za reciklazu njihov problem.

Ortodoksni vozac Zastave

pre 7 godina

Kada ce proizvodjaci da shvate da veliki deo vozaca i dalje masta o jeftinim i jednostavnim automobilima o kojima nece da razmisljaju svaki put kada legne plata, nego ce jednostavno da sednu u njega i da se prevezu kada je potrebno - u gepeku jedna kesa sa najbitnijim rezervnim delovima i pravac na izlet, selo ili more sa porodicom.

Kola treba da sluze nama a ne obrnuto.

Saša

pre 7 godina

Poznato mi je ovo da su ga u CG zvali "Pržulin". Inače peglica je moj prvi auto. Vozio sam je 15 godina, najpre sam, dok nisam imao porodicu, a posle i sa porodicom, dok su deca bila mala. Ja prezadovoljan i presrećan bio u njoj. Stizao sa njom svuda gde sam i naumio. Nikad neću zaboraviti situaciju na parkingu hotela Avala u Budvi. Neki stranci kad su videli moju peglicu među svim onim ''besnim'' autima, hvataju se za stomak od smeha pokazujući na nju. A da ne govorim što sam polovinu stvari na njoj znao sam da popravim iako o autima ne znam ništa (osim da vozim) a danas bez kompjutera ne možeš ništa. E da je sreće da i dalje postoji neki auto, jednostavan i jeftin poput paglice.

Miroslav,Negotin

pre 7 godina

Ja sam ga kao mladic vozio vise puta i odusevio sam se,za moj ukus je bio konforniji od Z750.Ja sam vojsku sluzio u Zadru 1983-ce,pretpostvite moje iznenadjenje kada sam uz ogradu kasarne video F126 sa poljskim tablicama. Ljudi trazili put za Rijeku,cak je iza auta bila i prikolica za teret.

Miroslav,Negotin

pre 7 godina

Ja sam ga kao mladic vozio vise puta i odusevio sam se,za moj ukus je bio konforniji od Z750.Ja sam vojsku sluzio u Zadru 1983-ce,pretpostvite moje iznenadjenje kada sam uz ogradu kasarne video F126 sa poljskim tablicama. Ljudi trazili put za Rijeku,cak je iza auta bila i prikolica za teret.

goga

pre 7 godina

Nikada se sladje nisam vozio nego sa peglicom, dali zato sto sam bio mladi ili nesto drugo uglavnom mi bilo lepo, sam je popravljao, a u njoj sam za more vozio vise stvari nego sada sa vecim autom, sator, camac, motor, sto stolice za 4 osobe i sve ostalo za kamp dve sam peglice sahranio

Honda

pre 7 godina

Ja sam se jednom vozio u peglici kao dečak, naravno nisam ja upravljao autom. Sećam se da se palio na neku ručku između sedišta a mene je to jako podsećalo na kosilicu za travu, čak je i zvuk motora bio sličan :) Inače jedan moj debeli rođak je vozio sa zadnjeg sedišta a prednje je izvadio.

maxy

pre 7 godina

Nikada je nisam vozio, ali su je moji roditelji posedovali negde početkom '80ih. U sećanju mi je ostao motor sa karakterističnim zvukom, ali i moje oduševljenje kada smo prešli na fiću koji je ipak bio malo veći i tiši. Tokom '90ih bila je veoma popularna, a ne sećam se kada sam zadnji put video peglicu.
I dalje imam sliku u glavi crvene peglice pod lipom.

NN_68

pre 7 godina

Otac ga je dovezao kao drugi auto za moju majku (sama od svoje plate ga kupila) iz Kragujevca 1980., gde su dopremani iz Poljske. (isti kao na poslednjoj slici, samo banana žuti) i vozio se po Beogradu sve do 1995.
Motor neuništiv, palio i zimi na -15C, trošio za vreme sankcija onaj benzin sa vodom iz plastičnih flaša bez problema, potrošnja po gradu uvek oko 7 litara, limarija samo jedanput krpljena za 25 godina, a tapacirung na sedištima (neka čudna crna naoko gumirana plastika) izdržao pune dve decenije da bi tek ponegde počeo da se para.
Navozali smo se za sve pare i nikada nas na putu nije izdao mada je uglavnom vožen na najviše 100km od Beograda. Van grada trošio je oko 5.5 litara.
Jednom sam, početkom devedesetih sa neke gradske žurke kući razvezao četvoro prijatelja i ja kao peti, nagurali smo se nekako i izdržao je, iako je bio registrovan za četvoro, mada je pozadi bilo mesta uglavnom za decu.
Za ono vreme, za okolnosti u kojima smo živeli i za one pare, sasvim korektan automobilčić.

Ortodoksni vozac Zastave

pre 7 godina

Kada ce proizvodjaci da shvate da veliki deo vozaca i dalje masta o jeftinim i jednostavnim automobilima o kojima nece da razmisljaju svaki put kada legne plata, nego ce jednostavno da sednu u njega i da se prevezu kada je potrebno - u gepeku jedna kesa sa najbitnijim rezervnim delovima i pravac na izlet, selo ili more sa porodicom.

Kola treba da sluze nama a ne obrnuto.

Logic

pre 7 godina

Uvek su me fascinirale kolone peglica iz Poljske kroz sada slo i hr unutra cetvorica a na krovu barem 1 kubik robe i mrtvo ladno na Yu jadran
Alo iz Poljske !?

Honda

pre 7 godina

Ja sam se jednom vozio u peglici kao dečak, naravno nisam ja upravljao autom. Sećam se da se palio na neku ručku između sedišta a mene je to jako podsećalo na kosilicu za travu, čak je i zvuk motora bio sličan :) Inače jedan moj debeli rođak je vozio sa zadnjeg sedišta a prednje je izvadio.

Radovan

pre 7 godina

Kada ce proizvodjaci da shvate da veliki deo vozaca i dalje masta o jeftinim i jednostavnim automobilima o kojima nece da razmisljaju svaki put kada legne plata, nego ce jednostavno da sednu u njega i da se prevezu kada je potrebno - u gepeku jedna kesa sa najbitnijim rezervnim delovima i pravac na izlet, selo ili more sa porodicom.

Kola treba da sluze nama a ne obrnuto.
(Ortodoksni vozac Zastave, 17. maj 2016 12:29)

Shvatili su oni to odavno.
I da ne bi bankrotirali,prave aute koji ne odgovaraju kupcima već njihovom bankovnom računu.

Saša

pre 7 godina

Poznato mi je ovo da su ga u CG zvali "Pržulin". Inače peglica je moj prvi auto. Vozio sam je 15 godina, najpre sam, dok nisam imao porodicu, a posle i sa porodicom, dok su deca bila mala. Ja prezadovoljan i presrećan bio u njoj. Stizao sa njom svuda gde sam i naumio. Nikad neću zaboraviti situaciju na parkingu hotela Avala u Budvi. Neki stranci kad su videli moju peglicu među svim onim ''besnim'' autima, hvataju se za stomak od smeha pokazujući na nju. A da ne govorim što sam polovinu stvari na njoj znao sam da popravim iako o autima ne znam ništa (osim da vozim) a danas bez kompjutera ne možeš ništa. E da je sreće da i dalje postoji neki auto, jednostavan i jeftin poput paglice.

Dragan Janković

pre 7 godina

Moj prvi momački auto s kojim sam prešao sve države nekadašnje SFRJ i nekoliko zemalja u okruženju.Bez obzira na mnoge nedostatke ostaće mi u lepom sećanju kao i ceo period kad sam bio mlad - bezbrižan, a raspad zemlje i svi problemi ni na pomolu.

Pfc

pre 7 godina

Skoro me vozio drugar u istoj.Pravi auto za grad.Startan,okretan,moze da se parkira gde hoces a trosi kao upaljac.E sad sto ljudi imaju komplekse pa se loze na polovnjake sa zapada koji su zreli za reciklazu njihov problem.

Mihajlo

pre 7 godina

......da li ste pokusali ici turskom kaldrmom u peglici? Ja jesam,........utisak kao da ste guzicu vukli po toj kaldrmi a posle 3 dana izbegavate da sednete, cak I na wc!

Dikh tu kava

pre 7 godina

E, pa, dobro. Ja sam imao tu "sreću" da je kupim polovnu. U svojoj vozačkoj karijeri, sa nekoliko desetina promenjenih vozila, nijedan me automobil nije toliko namučio (možda jedan Reanult, ali to je neka druga priča).. Imala je one startere dole između sedišta, nema šta joj se nije kvarilo. Sećam se da kad bih nekad eventualno uspeo da je upalim, sve što sam od nje očekivao jeste da se ugasi. To je bilo vreme lokalnih automehaničara, koji su mi naravno postali najbolji prijatelji i nikad lošiji majstori. Ili to, ili je Peglica nešto najgore što je ljudska ruka ikad sklopila. Probao sam da je prodam, ali mi je kupac vratio, i ja pristao, iz nekih razloga.. Jedva je prodadoh drugi put, za tepsiju ribe. Ne mogu ostalih detalja da se setim, mora da sam se automatski inhibirao posle prodaje. Budući da su joj kočnice bile katastrofalne, to je bio jedini automobil kojim sam udario psa (ne i ubio), i to na dan kad sam išao na ispit, koji sam, naravno pao. Ništa pozitivno ne mogu da kažem za ovu pikslu od motornog vozila. Osim da je bio mali, pa si mogao da ga muneš gde si hteo. Kad uspe da upali, naravno. Verujem da većina ima dijametralno suprotna iskustva, ali eto, moja su ovakva. Ne ponovila se..

Vozač

pre 7 godina

@Kada ce proizvodjaci da shvate da veliki deo vozaca i dalje masta o jeftinim i jednostavnim automobilima o kojima nece da razmisljaju svaki put kada legne plata, nego ce jednostavno da sednu u njega i da se prevezu kada je potrebno - u gepeku jedna kesa sa najbitnijim rezervnim delovima i pravac na izlet, selo ili more sa porodicom.
Kola treba da sluze nama a ne obrnuto.
(Ortodoksni vozac Zastave, 17. maj 2016 12:29)
Vaše navode demantije uvoz 120.000 polovnih kola prošle godine, koja su sve, samo ne jeftina za održavanje.Nasuprot njima, jeftina i prosta kola tipa Lada i Dačija se prodaju na kašičicu.

HanSolo

pre 7 godina

Ja sam u moj ugradio motor od autobianchija abarth.. 70 konja i izduvna cev iz Anse.. Išo ko blesav.. A i lep zvuk.. Ali uvek sam morao da planiram kočenje..

maxy

pre 7 godina

Nikada je nisam vozio, ali su je moji roditelji posedovali negde početkom '80ih. U sećanju mi je ostao motor sa karakterističnim zvukom, ali i moje oduševljenje kada smo prešli na fiću koji je ipak bio malo veći i tiši. Tokom '90ih bila je veoma popularna, a ne sećam se kada sam zadnji put video peglicu.
I dalje imam sliku u glavi crvene peglice pod lipom.

Pančevac

pre 7 godina

Imao sam "to" nekih 90-ih, redje vozio jer se stalno kvarila. Sećam se samo ručke za paljenje koja mi je tako često ostajala u ruci jer bi se ta sajla pokidala, guranja tog krša, vode po nogama kada napolju pada kiša... Na kraju sam uspeo da je zamenim za vertikalni zamrzivač i još uvek sam srećan zbog te zamene. Baš loš auto.

nostalgija

pre 7 godina

Moj prvi auto, kada sam ga kupio bi je star 17 godina. Mnogo mi je muke zadavao, i mnogo puta mi doslo da je zapalim. Na kraju, kada joj je istrulio patos sam je prodao za tepsiju ribe, kada je imala dvadeset godina. Iako mi je tada mnogo muke zadavao, i iako sam osetio veliko olaksanje kada sam je prodao, danas kada imam mnogo bolji auto, voleo bih da uz njega imam i peglicu. Jako je retko vidjam i ove slike mi budi neku zal...

Beograđanin

pre 7 godina

Moja keva je imala peglicu od 1980 do 1991 godine. cigla boje. do posla i nazad je bila savrsena, kao i za odlazak do pijace. to je bio moj prvi automobil koji sam vozio samostalno. secam se da sam u Trstu kupio mali kozni volan koji je davao poseban smek. naravno, sa danasnje tacke gledista to je mali, neudoban automobil, ne mnogo bezbedan ali u vremenu u kome se prozivodio bio je super. posebna mana bili su mali tockovi ,dvanaestice, pa je bio relativno neotporan na beogradske rupe. ipak, sve u svemu, bio je value for money.

goga

pre 7 godina

Nikada se sladje nisam vozio nego sa peglicom, dali zato sto sam bio mladi ili nesto drugo uglavnom mi bilo lepo, sam je popravljao, a u njoj sam za more vozio vise stvari nego sada sa vecim autom, sator, camac, motor, sto stolice za 4 osobe i sve ostalo za kamp dve sam peglice sahranio

abcd avioni

pre 7 godina

Evo i ja da prenesem impresije o PEGLIci:
Bio sam mali (imao svega 5god.), mama i tata su poručili auto iz Kragujevca jer u to vreme u Kraljevu nisu imali distributera. Inače za one koji ne znaju, u vremenu 80ih godina, nisi mogao da kupiš auto tek tako. Moralo se je poručiti pa kad stigne, obično par meseci, ideš i preuzimaš auto. Nezaboravan je trenutak čekanja kod politikinog kioska na "ćošku" da je vidimo kada je ćale dovozi i njegov ozareni osmeh. Sa tom peglom smo 8god. išli u Makarsku na more (standard-15dana), preko Tjentišta... nikada nikakvih problema. Prodali smo je 88god.jer je bila stara (!?) i kupili drugi auto iz više klase ali i dalje se provuče ta lepa priča...
Jeste bio spor ali mi nigde nismo ni žurili !!!

Miroslav,Negotin

pre 7 godina

Ja sam ga kao mladic vozio vise puta i odusevio sam se,za moj ukus je bio konforniji od Z750.Ja sam vojsku sluzio u Zadru 1983-ce,pretpostvite moje iznenadjenje kada sam uz ogradu kasarne video F126 sa poljskim tablicama. Ljudi trazili put za Rijeku,cak je iza auta bila i prikolica za teret.

alek

pre 7 godina

haha, dobar tekst...dobio sam ga od keve za 18ti rodj 2002 godine.mislim da je bio 89godiste i redak sa retrovizorima i na levoj i desnoj strani.voleo sam ga jako sve dok jednog dana nisam merio nivo ulja i maramicu sa kojom sam brisao nisam slucajno ostavio u delu gde je motor.i,jbg,zapalio mi se motor u voznji...od tada su krenule muke i na kraju sam ga prodao,al vozio sam ga bar dve godine.jako bih voleo nekog naslednika da vidim...

saf

pre 7 godina

vozio sam se samo dva puta na kratkim relacija tj po gradu, prvi put 85. godine u prvoj generaciji i drugi put 95. godine u restilizovanoj tj zadnjoj trećoj generaciji, i oba puta sam bio oduševljen.

Tip Ojlešpigel

pre 7 godina

Pokojni Taško Načić je imao peglicu, i vozio je sa zadnjeg sedišta.Uvek bi izazvao salvu smeha kad bi izašao iz nje. Neka mu je laka zemlja.

rezervni tocak

pre 7 godina

Ljudi sve svoje zivotne potrebe resavali upotrebom ovog maleckog cuda, a ja danas sednem u kola od 4.8 metara duzinr i 160ks i pobrljavi mi start-stop sistem ili tempomat ili neki senzor i ne mogu da ga vozim dok ne odem u servis (a tamo sve zavisi sta je crklo i imas li garanciju). Usud potrosackog drustva... Ovaj auto nije bio mnogo veci od danasnjeg Smarta4two i u modernijoj izvedbi bi bio idealan za grad sa nekim motorom od 900cc, 4 sedista, od elektronike samo neophodno + AC + radio. Prodavao bi se kao alva, normalno, ako ne stave cenu kao za Fiat 500, vec nekih 5,000-6,000 evra. Naravno, morali bi da se pomuce da prodje bezbednosne testove, ali nije nemoguce.

Srecko

pre 7 godina

Moj prvi auto, '91 nas trojica na more peglicom,neprocenjivo.Da li sto smo imali po 18-19 godina ili je nešto drugo, ali mnogo lepih uspomena.

Mladen

pre 7 godina

Oduvek sam voleo mala i stara vozila.

Našao sam Peglicu u izuzetno dobrom stanju ispod 400€. I odem da pogledam auto, a ono stvarno održavan, sređen, lepotan.

I sednem ja unutra. Sa svojih 1.90 i patikama br. 47 sam jedva koristio komande. Za mene je bilo nemoguće da istovremeno kočim i pritiskam kvačilo, a da pritom petom ne zgazim gas. U prvu brzinu nisam mogao da ubacim jer je menjač udarao u koleno. A iza mene nije ostalo ni 1cm prostora za noge.

Zaista se divim svim ljudima koji su vozili Peglicu, ali ja unutra jednostavno ne mogu da stanem.

Covek sa iskustvom

pre 7 godina

Uopste ne bi bilo lose,,kada bi par takvih modela uz odredjeno tehnicko osavremenjavanje,ponovo izaslo na trziste.
Nisam imao Peglicu,Ficu isl,ali bih sada rado kupio nesto slicno a ne preterano skupo.Ono sto je ljudima potrebno za grad je Dobro grejanje,siber,ne mora kljma,dobra svetla izvucna izolacije da se unutra ne cuje brujanje i da se ne trese kao Peglica.

kele

pre 7 godina

Sjećam se kolegice koja je imala peglicu, i kojoj smo nas četvorica bilmeza, dobro pripiti, svaki vikend sakrivali peglicu, tako što smo je držeći ju samo za blatobrane prenosili nekih 20-ak metara. A niti jedan od nas nije bio nekakav atleta. :-)

Miroslav,Negotin

pre 7 godina

Ja sam ga kao mladic vozio vise puta i odusevio sam se,za moj ukus je bio konforniji od Z750.Ja sam vojsku sluzio u Zadru 1983-ce,pretpostvite moje iznenadjenje kada sam uz ogradu kasarne video F126 sa poljskim tablicama. Ljudi trazili put za Rijeku,cak je iza auta bila i prikolica za teret.

Славиша

pre 7 godina

Пеглица, кровни носач, чамац „маестрал", пента „томос", гомила дека (никад нисам знао што ће нам) између мене и сестре и на задњем сједишту кредом исцртали своје половине за случај свађе...

Бања Лука, Метковић (ту угледамо море - тата, јесмо ли стигли?), Стон, преко Пељешца до Оребића, чекамо трајект за Корчулу, онда Блато и коначно Вела Лука.

„Ћа ти госпе, и брод метнули!"

И нико срећнији од нас, не смета ни што нема климе ни што нема снаге за претицање...

Данас бих је купио!

Dare

pre 7 godina

Imao sam zelenu, polovnu kao prvi auto, negde polovinom 90tih . Ribe su se ložile jer je bio kul, a i meni je. Ali da se kvario, jeste. Posebna je priča što nije imao grejanje kako treba. Farove si morao žicom vezati da ih ne kradu jer su odgovarali za Yuga. Muka.

filadendron

pre 7 godina

I kazu Yugo naj gori auto na svetu!!!! Evo mucenog(kukavnog)primera da nije,zanci nije tacnooooo!!!!
Ja sam za beneficirani radni staž za vozace peglice po godini voznje.

DULE

pre 7 godina

Kupili smo je novu 78.god.Za razliku od fiće karoserija nije rđala(osim ako je lupana).Motor sa vazdušnim hlađenjem je brzo dolazio do radne temperature(zimi idealan-ništa antifriz).Bolje je lezao u krivinama od fiće.Čak su i prirubnice duže trajale nego kod fiće.Servis prost-kućna radinost:platine,dve svećice,ulje i filter za vazduh.U ono vreme odličan auto.Inače sam video tada u gradu peglicu sa motorom od NSU 1000.

Dikh tu kava

pre 7 godina

"(Dikh tu kava, 17. maj 2016 14:04)

Ne bih da sudim, ali kako ste napisali na pocetku da ste promenili nekoliko desetina automobila sumnjam da je mozda problem negde u vama.
(Ilija Cvorovic, 17. maj 2016 20:10)"

Sasvim ispravno stanovište. Uvek je problem u ljudima. U konkretnom slučaju, problem je bio suštinski duboko u meni, i svodio se na finansijsku bazu, budući da kao tadašnji student, u vrlo gadno vreme za život, nisam mogao da si priuštim ništa mnogo vrednije od keca, Yuga, starih Renoa i pomenute zvezde komentara. Kasnije sam "materijalizovao" svoj trud, pa promenio dosta vozila, što bi se reklo, "jer sam bio u mogućnosti", ali "prvobitni grehovi" zaborava nemaju..

Strastveni PGL

pre 7 godina

A tek one stvari u peglici!!! Ljudi, to je moguće, verujte mi! Kakav doživljaj!!! Znate li vi koja je potrebno strasti za to? Izvinite zbog mnogo znakova uzvika, ali pokušavam da dočaram kako to izgleda !!! (opet)

balans štangla

pre 7 godina

@DULE
Ta peglica je imala notor os NSU 1000 TTS koji je serijski imao 83 KS ali je taj motor bio ''špricnut'' na cirka 100 KS. Vozio ga je momak iz Vlajkovićeve ulice. Čudovište na točkovima. Nije postojao tada auto koji je mogao da mu stane na crtu ( a ni većina motorcikala).

duki

pre 7 godina

Peglicu je moja baba vozila, kaze zbog nje je reumu i dobila, sibalo po kolenima ko da je motor vozila. Bio joj je drazi nego buba iako joj je muke zadavala opasne.

Ilija Cvorovic

pre 7 godina

(Dikh tu kava, 17. maj 2016 14:04)

Ne bih da sudim, ali kako ste napisali na pocetku da ste promenili nekoliko desetina automobila sumnjam da je mozda problem negde u vama. A i zbog toga sto su moji '79 kupili peglicu i njom dva puta putovali do Svedske sto je lepa kilometraza za peglicu. I posle su imali jos jednu i naravno da je bilo kvarova ali se sve to nikako ne bi uklopilo u vas opis peglice. Kao sto na pocetku rekoh, mislim da je pre problem bio u vozacu i onima koji su popravljali kola nego u tolikim promenjenim automobilima.

meyer

pre 7 godina

bas sam bio mali,ali secam se nase zute peglice.secam se vecite fleke od ulja na podu garaze,malog gumenog dugmeta za prskalice soferke i secam se,a i danas moj otac prica kako mu je za popravku bilo cega na tom autu bio potreban kljuc 13 i cekic.

peglaja

pre 7 godina

smejao sam se kada sam video onaj fazon paljenja na kurblu, ne znam da li je to standardno za svaki model ali plakao sam, to je moja zena vozila napr 2002 godine a neke 2008 je reciklirana za puntaru. rip pegla, no need to come back

0000

pre 7 godina

Jesam,pre mnogo,mnogo godina,ne sećam se mnogo toga ali se sećam da je imao loše prirubnice na zadnjim osovinama,to može da vas zezne na semaforu,nema pravila. Danas ne bih ni da sedenm u to,ali nekada se nije imalo za bolje...

JOJKE

pre 7 godina

У сећању... (кад' смо били МЛАДИ и ДОКОНИ)

Нисам имао дозволу.

Возио сам је 300 м у "Рикверц" (успешно).

Београд-Ранжирна станица.

За опкладу. Било такво време.

Чудесан доживљај, .

НЕ ЗАБОРАВЉА СЕ,

НИ "ПЕГЛИЦА, НИ ДОЖИВЉАЈ.

Sladjana

pre 7 godina

Ja jos uvek vozim peglicu, da imam mogucnosti kupila bih novu iz Argentine, kazu da tamo ima novih, zadovoljna sam svojom, sta je sve prevezla i iz kojih sve situacija na putu me sigurno prevezla.
Odlican auto.

Mislav

pre 7 godina

Prvo auto koje sam vozio na javnom putu sa nepunih 10 godina :)
Nanizao fićâ jugića pandu, i još toga dosta do vozačke. Kasnije nikad nije bio isti osjećaj

Bungi

pre 4 godine

Peglica je sila od auta.Planiram da kupim jedan,onaj sa vodenim hlađenjem.Urudio bih mu neke prepravke,napred nezavisno vješanje od abarta,napred i pozadi disk kočnice od Daewoo Tico,motoru dodati el.ubrizgavanje,turbo punjač sa hladnjakom,kompresor klime,u mjenjač dodati petu brzinu.Razmišljam i o skrivenom rollbaru unutra koji bi značajno ojačao karoseriju.

Velimir

pre 4 godine

Vozio da oba modela peglice,kola za primer,najduže sam vozio Bis model da vodenim hlađenjem,mali potrošać,nas četvoro svugde stigli,dvadeset litara 400 kilometara,kupio u Grosuplju,Slovenija,na lizing.

Dikh tu kava

pre 7 godina

E, pa, dobro. Ja sam imao tu "sreću" da je kupim polovnu. U svojoj vozačkoj karijeri, sa nekoliko desetina promenjenih vozila, nijedan me automobil nije toliko namučio (možda jedan Reanult, ali to je neka druga priča).. Imala je one startere dole između sedišta, nema šta joj se nije kvarilo. Sećam se da kad bih nekad eventualno uspeo da je upalim, sve što sam od nje očekivao jeste da se ugasi. To je bilo vreme lokalnih automehaničara, koji su mi naravno postali najbolji prijatelji i nikad lošiji majstori. Ili to, ili je Peglica nešto najgore što je ljudska ruka ikad sklopila. Probao sam da je prodam, ali mi je kupac vratio, i ja pristao, iz nekih razloga.. Jedva je prodadoh drugi put, za tepsiju ribe. Ne mogu ostalih detalja da se setim, mora da sam se automatski inhibirao posle prodaje. Budući da su joj kočnice bile katastrofalne, to je bio jedini automobil kojim sam udario psa (ne i ubio), i to na dan kad sam išao na ispit, koji sam, naravno pao. Ništa pozitivno ne mogu da kažem za ovu pikslu od motornog vozila. Osim da je bio mali, pa si mogao da ga muneš gde si hteo. Kad uspe da upali, naravno. Verujem da većina ima dijametralno suprotna iskustva, ali eto, moja su ovakva. Ne ponovila se..

Pfc

pre 7 godina

Skoro me vozio drugar u istoj.Pravi auto za grad.Startan,okretan,moze da se parkira gde hoces a trosi kao upaljac.E sad sto ljudi imaju komplekse pa se loze na polovnjake sa zapada koji su zreli za reciklazu njihov problem.

filadendron

pre 7 godina

I kazu Yugo naj gori auto na svetu!!!! Evo mucenog(kukavnog)primera da nije,zanci nije tacnooooo!!!!
Ja sam za beneficirani radni staž za vozace peglice po godini voznje.

NN_68

pre 7 godina

Otac ga je dovezao kao drugi auto za moju majku (sama od svoje plate ga kupila) iz Kragujevca 1980., gde su dopremani iz Poljske. (isti kao na poslednjoj slici, samo banana žuti) i vozio se po Beogradu sve do 1995.
Motor neuništiv, palio i zimi na -15C, trošio za vreme sankcija onaj benzin sa vodom iz plastičnih flaša bez problema, potrošnja po gradu uvek oko 7 litara, limarija samo jedanput krpljena za 25 godina, a tapacirung na sedištima (neka čudna crna naoko gumirana plastika) izdržao pune dve decenije da bi tek ponegde počeo da se para.
Navozali smo se za sve pare i nikada nas na putu nije izdao mada je uglavnom vožen na najviše 100km od Beograda. Van grada trošio je oko 5.5 litara.
Jednom sam, početkom devedesetih sa neke gradske žurke kući razvezao četvoro prijatelja i ja kao peti, nagurali smo se nekako i izdržao je, iako je bio registrovan za četvoro, mada je pozadi bilo mesta uglavnom za decu.
Za ono vreme, za okolnosti u kojima smo živeli i za one pare, sasvim korektan automobilčić.

Pančevac

pre 7 godina

Imao sam "to" nekih 90-ih, redje vozio jer se stalno kvarila. Sećam se samo ručke za paljenje koja mi je tako često ostajala u ruci jer bi se ta sajla pokidala, guranja tog krša, vode po nogama kada napolju pada kiša... Na kraju sam uspeo da je zamenim za vertikalni zamrzivač i još uvek sam srećan zbog te zamene. Baš loš auto.

Ortodoksni vozac Zastave

pre 7 godina

Kada ce proizvodjaci da shvate da veliki deo vozaca i dalje masta o jeftinim i jednostavnim automobilima o kojima nece da razmisljaju svaki put kada legne plata, nego ce jednostavno da sednu u njega i da se prevezu kada je potrebno - u gepeku jedna kesa sa najbitnijim rezervnim delovima i pravac na izlet, selo ili more sa porodicom.

Kola treba da sluze nama a ne obrnuto.

nostalgija

pre 7 godina

Moj prvi auto, kada sam ga kupio bi je star 17 godina. Mnogo mi je muke zadavao, i mnogo puta mi doslo da je zapalim. Na kraju, kada joj je istrulio patos sam je prodao za tepsiju ribe, kada je imala dvadeset godina. Iako mi je tada mnogo muke zadavao, i iako sam osetio veliko olaksanje kada sam je prodao, danas kada imam mnogo bolji auto, voleo bih da uz njega imam i peglicu. Jako je retko vidjam i ove slike mi budi neku zal...

Miroslav,Negotin

pre 7 godina

Ja sam ga kao mladic vozio vise puta i odusevio sam se,za moj ukus je bio konforniji od Z750.Ja sam vojsku sluzio u Zadru 1983-ce,pretpostvite moje iznenadjenje kada sam uz ogradu kasarne video F126 sa poljskim tablicama. Ljudi trazili put za Rijeku,cak je iza auta bila i prikolica za teret.

Vozač

pre 7 godina

@Kada ce proizvodjaci da shvate da veliki deo vozaca i dalje masta o jeftinim i jednostavnim automobilima o kojima nece da razmisljaju svaki put kada legne plata, nego ce jednostavno da sednu u njega i da se prevezu kada je potrebno - u gepeku jedna kesa sa najbitnijim rezervnim delovima i pravac na izlet, selo ili more sa porodicom.
Kola treba da sluze nama a ne obrnuto.
(Ortodoksni vozac Zastave, 17. maj 2016 12:29)
Vaše navode demantije uvoz 120.000 polovnih kola prošle godine, koja su sve, samo ne jeftina za održavanje.Nasuprot njima, jeftina i prosta kola tipa Lada i Dačija se prodaju na kašičicu.

Honda

pre 7 godina

Ja sam se jednom vozio u peglici kao dečak, naravno nisam ja upravljao autom. Sećam se da se palio na neku ručku između sedišta a mene je to jako podsećalo na kosilicu za travu, čak je i zvuk motora bio sličan :) Inače jedan moj debeli rođak je vozio sa zadnjeg sedišta a prednje je izvadio.

Miroslav,Negotin

pre 7 godina

Ja sam ga kao mladic vozio vise puta i odusevio sam se,za moj ukus je bio konforniji od Z750.Ja sam vojsku sluzio u Zadru 1983-ce,pretpostvite moje iznenadjenje kada sam uz ogradu kasarne video F126 sa poljskim tablicama. Ljudi trazili put za Rijeku,cak je iza auta bila i prikolica za teret.

Covek sa iskustvom

pre 7 godina

Uopste ne bi bilo lose,,kada bi par takvih modela uz odredjeno tehnicko osavremenjavanje,ponovo izaslo na trziste.
Nisam imao Peglicu,Ficu isl,ali bih sada rado kupio nesto slicno a ne preterano skupo.Ono sto je ljudima potrebno za grad je Dobro grejanje,siber,ne mora kljma,dobra svetla izvucna izolacije da se unutra ne cuje brujanje i da se ne trese kao Peglica.

maxy

pre 7 godina

Nikada je nisam vozio, ali su je moji roditelji posedovali negde početkom '80ih. U sećanju mi je ostao motor sa karakterističnim zvukom, ali i moje oduševljenje kada smo prešli na fiću koji je ipak bio malo veći i tiši. Tokom '90ih bila je veoma popularna, a ne sećam se kada sam zadnji put video peglicu.
I dalje imam sliku u glavi crvene peglice pod lipom.

saf

pre 7 godina

vozio sam se samo dva puta na kratkim relacija tj po gradu, prvi put 85. godine u prvoj generaciji i drugi put 95. godine u restilizovanoj tj zadnjoj trećoj generaciji, i oba puta sam bio oduševljen.

peglaja

pre 7 godina

smejao sam se kada sam video onaj fazon paljenja na kurblu, ne znam da li je to standardno za svaki model ali plakao sam, to je moja zena vozila napr 2002 godine a neke 2008 je reciklirana za puntaru. rip pegla, no need to come back

Saša

pre 7 godina

Poznato mi je ovo da su ga u CG zvali "Pržulin". Inače peglica je moj prvi auto. Vozio sam je 15 godina, najpre sam, dok nisam imao porodicu, a posle i sa porodicom, dok su deca bila mala. Ja prezadovoljan i presrećan bio u njoj. Stizao sa njom svuda gde sam i naumio. Nikad neću zaboraviti situaciju na parkingu hotela Avala u Budvi. Neki stranci kad su videli moju peglicu među svim onim ''besnim'' autima, hvataju se za stomak od smeha pokazujući na nju. A da ne govorim što sam polovinu stvari na njoj znao sam da popravim iako o autima ne znam ništa (osim da vozim) a danas bez kompjutera ne možeš ništa. E da je sreće da i dalje postoji neki auto, jednostavan i jeftin poput paglice.

Radovan

pre 7 godina

Kada ce proizvodjaci da shvate da veliki deo vozaca i dalje masta o jeftinim i jednostavnim automobilima o kojima nece da razmisljaju svaki put kada legne plata, nego ce jednostavno da sednu u njega i da se prevezu kada je potrebno - u gepeku jedna kesa sa najbitnijim rezervnim delovima i pravac na izlet, selo ili more sa porodicom.

Kola treba da sluze nama a ne obrnuto.
(Ortodoksni vozac Zastave, 17. maj 2016 12:29)

Shvatili su oni to odavno.
I da ne bi bankrotirali,prave aute koji ne odgovaraju kupcima već njihovom bankovnom računu.

0000

pre 7 godina

Jesam,pre mnogo,mnogo godina,ne sećam se mnogo toga ali se sećam da je imao loše prirubnice na zadnjim osovinama,to može da vas zezne na semaforu,nema pravila. Danas ne bih ni da sedenm u to,ali nekada se nije imalo za bolje...

goga

pre 7 godina

Nikada se sladje nisam vozio nego sa peglicom, dali zato sto sam bio mladi ili nesto drugo uglavnom mi bilo lepo, sam je popravljao, a u njoj sam za more vozio vise stvari nego sada sa vecim autom, sator, camac, motor, sto stolice za 4 osobe i sve ostalo za kamp dve sam peglice sahranio

alek

pre 7 godina

haha, dobar tekst...dobio sam ga od keve za 18ti rodj 2002 godine.mislim da je bio 89godiste i redak sa retrovizorima i na levoj i desnoj strani.voleo sam ga jako sve dok jednog dana nisam merio nivo ulja i maramicu sa kojom sam brisao nisam slucajno ostavio u delu gde je motor.i,jbg,zapalio mi se motor u voznji...od tada su krenule muke i na kraju sam ga prodao,al vozio sam ga bar dve godine.jako bih voleo nekog naslednika da vidim...

Logic

pre 7 godina

Uvek su me fascinirale kolone peglica iz Poljske kroz sada slo i hr unutra cetvorica a na krovu barem 1 kubik robe i mrtvo ladno na Yu jadran
Alo iz Poljske !?

Mislav

pre 7 godina

Prvo auto koje sam vozio na javnom putu sa nepunih 10 godina :)
Nanizao fićâ jugića pandu, i još toga dosta do vozačke. Kasnije nikad nije bio isti osjećaj

Ilija Cvorovic

pre 7 godina

(Dikh tu kava, 17. maj 2016 14:04)

Ne bih da sudim, ali kako ste napisali na pocetku da ste promenili nekoliko desetina automobila sumnjam da je mozda problem negde u vama. A i zbog toga sto su moji '79 kupili peglicu i njom dva puta putovali do Svedske sto je lepa kilometraza za peglicu. I posle su imali jos jednu i naravno da je bilo kvarova ali se sve to nikako ne bi uklopilo u vas opis peglice. Kao sto na pocetku rekoh, mislim da je pre problem bio u vozacu i onima koji su popravljali kola nego u tolikim promenjenim automobilima.

Mladen

pre 7 godina

Oduvek sam voleo mala i stara vozila.

Našao sam Peglicu u izuzetno dobrom stanju ispod 400€. I odem da pogledam auto, a ono stvarno održavan, sređen, lepotan.

I sednem ja unutra. Sa svojih 1.90 i patikama br. 47 sam jedva koristio komande. Za mene je bilo nemoguće da istovremeno kočim i pritiskam kvačilo, a da pritom petom ne zgazim gas. U prvu brzinu nisam mogao da ubacim jer je menjač udarao u koleno. A iza mene nije ostalo ni 1cm prostora za noge.

Zaista se divim svim ljudima koji su vozili Peglicu, ali ja unutra jednostavno ne mogu da stanem.

Dragan Janković

pre 7 godina

Moj prvi momački auto s kojim sam prešao sve države nekadašnje SFRJ i nekoliko zemalja u okruženju.Bez obzira na mnoge nedostatke ostaće mi u lepom sećanju kao i ceo period kad sam bio mlad - bezbrižan, a raspad zemlje i svi problemi ni na pomolu.

Mihajlo

pre 7 godina

......da li ste pokusali ici turskom kaldrmom u peglici? Ja jesam,........utisak kao da ste guzicu vukli po toj kaldrmi a posle 3 dana izbegavate da sednete, cak I na wc!

Beograđanin

pre 7 godina

Moja keva je imala peglicu od 1980 do 1991 godine. cigla boje. do posla i nazad je bila savrsena, kao i za odlazak do pijace. to je bio moj prvi automobil koji sam vozio samostalno. secam se da sam u Trstu kupio mali kozni volan koji je davao poseban smek. naravno, sa danasnje tacke gledista to je mali, neudoban automobil, ne mnogo bezbedan ali u vremenu u kome se prozivodio bio je super. posebna mana bili su mali tockovi ,dvanaestice, pa je bio relativno neotporan na beogradske rupe. ipak, sve u svemu, bio je value for money.

Славиша

pre 7 godina

Пеглица, кровни носач, чамац „маестрал", пента „томос", гомила дека (никад нисам знао што ће нам) између мене и сестре и на задњем сједишту кредом исцртали своје половине за случај свађе...

Бања Лука, Метковић (ту угледамо море - тата, јесмо ли стигли?), Стон, преко Пељешца до Оребића, чекамо трајект за Корчулу, онда Блато и коначно Вела Лука.

„Ћа ти госпе, и брод метнули!"

И нико срећнији од нас, не смета ни што нема климе ни што нема снаге за претицање...

Данас бих је купио!

kele

pre 7 godina

Sjećam se kolegice koja je imala peglicu, i kojoj smo nas četvorica bilmeza, dobro pripiti, svaki vikend sakrivali peglicu, tako što smo je držeći ju samo za blatobrane prenosili nekih 20-ak metara. A niti jedan od nas nije bio nekakav atleta. :-)

rezervni tocak

pre 7 godina

Ljudi sve svoje zivotne potrebe resavali upotrebom ovog maleckog cuda, a ja danas sednem u kola od 4.8 metara duzinr i 160ks i pobrljavi mi start-stop sistem ili tempomat ili neki senzor i ne mogu da ga vozim dok ne odem u servis (a tamo sve zavisi sta je crklo i imas li garanciju). Usud potrosackog drustva... Ovaj auto nije bio mnogo veci od danasnjeg Smarta4two i u modernijoj izvedbi bi bio idealan za grad sa nekim motorom od 900cc, 4 sedista, od elektronike samo neophodno + AC + radio. Prodavao bi se kao alva, normalno, ako ne stave cenu kao za Fiat 500, vec nekih 5,000-6,000 evra. Naravno, morali bi da se pomuce da prodje bezbednosne testove, ali nije nemoguce.

Dikh tu kava

pre 7 godina

"(Dikh tu kava, 17. maj 2016 14:04)

Ne bih da sudim, ali kako ste napisali na pocetku da ste promenili nekoliko desetina automobila sumnjam da je mozda problem negde u vama.
(Ilija Cvorovic, 17. maj 2016 20:10)"

Sasvim ispravno stanovište. Uvek je problem u ljudima. U konkretnom slučaju, problem je bio suštinski duboko u meni, i svodio se na finansijsku bazu, budući da kao tadašnji student, u vrlo gadno vreme za život, nisam mogao da si priuštim ništa mnogo vrednije od keca, Yuga, starih Renoa i pomenute zvezde komentara. Kasnije sam "materijalizovao" svoj trud, pa promenio dosta vozila, što bi se reklo, "jer sam bio u mogućnosti", ali "prvobitni grehovi" zaborava nemaju..

Strastveni PGL

pre 7 godina

A tek one stvari u peglici!!! Ljudi, to je moguće, verujte mi! Kakav doživljaj!!! Znate li vi koja je potrebno strasti za to? Izvinite zbog mnogo znakova uzvika, ali pokušavam da dočaram kako to izgleda !!! (opet)

HanSolo

pre 7 godina

Ja sam u moj ugradio motor od autobianchija abarth.. 70 konja i izduvna cev iz Anse.. Išo ko blesav.. A i lep zvuk.. Ali uvek sam morao da planiram kočenje..

duki

pre 7 godina

Peglicu je moja baba vozila, kaze zbog nje je reumu i dobila, sibalo po kolenima ko da je motor vozila. Bio joj je drazi nego buba iako joj je muke zadavala opasne.

Dare

pre 7 godina

Imao sam zelenu, polovnu kao prvi auto, negde polovinom 90tih . Ribe su se ložile jer je bio kul, a i meni je. Ali da se kvario, jeste. Posebna je priča što nije imao grejanje kako treba. Farove si morao žicom vezati da ih ne kradu jer su odgovarali za Yuga. Muka.

DULE

pre 7 godina

Kupili smo je novu 78.god.Za razliku od fiće karoserija nije rđala(osim ako je lupana).Motor sa vazdušnim hlađenjem je brzo dolazio do radne temperature(zimi idealan-ništa antifriz).Bolje je lezao u krivinama od fiće.Čak su i prirubnice duže trajale nego kod fiće.Servis prost-kućna radinost:platine,dve svećice,ulje i filter za vazduh.U ono vreme odličan auto.Inače sam video tada u gradu peglicu sa motorom od NSU 1000.

balans štangla

pre 7 godina

@DULE
Ta peglica je imala notor os NSU 1000 TTS koji je serijski imao 83 KS ali je taj motor bio ''špricnut'' na cirka 100 KS. Vozio ga je momak iz Vlajkovićeve ulice. Čudovište na točkovima. Nije postojao tada auto koji je mogao da mu stane na crtu ( a ni većina motorcikala).

Bungi

pre 4 godine

Peglica je sila od auta.Planiram da kupim jedan,onaj sa vodenim hlađenjem.Urudio bih mu neke prepravke,napred nezavisno vješanje od abarta,napred i pozadi disk kočnice od Daewoo Tico,motoru dodati el.ubrizgavanje,turbo punjač sa hladnjakom,kompresor klime,u mjenjač dodati petu brzinu.Razmišljam i o skrivenom rollbaru unutra koji bi značajno ojačao karoseriju.

JOJKE

pre 7 godina

У сећању... (кад' смо били МЛАДИ и ДОКОНИ)

Нисам имао дозволу.

Возио сам је 300 м у "Рикверц" (успешно).

Београд-Ранжирна станица.

За опкладу. Било такво време.

Чудесан доживљај, .

НЕ ЗАБОРАВЉА СЕ,

НИ "ПЕГЛИЦА, НИ ДОЖИВЉАЈ.

Srecko

pre 7 godina

Moj prvi auto, '91 nas trojica na more peglicom,neprocenjivo.Da li sto smo imali po 18-19 godina ili je nešto drugo, ali mnogo lepih uspomena.

abcd avioni

pre 7 godina

Evo i ja da prenesem impresije o PEGLIci:
Bio sam mali (imao svega 5god.), mama i tata su poručili auto iz Kragujevca jer u to vreme u Kraljevu nisu imali distributera. Inače za one koji ne znaju, u vremenu 80ih godina, nisi mogao da kupiš auto tek tako. Moralo se je poručiti pa kad stigne, obično par meseci, ideš i preuzimaš auto. Nezaboravan je trenutak čekanja kod politikinog kioska na "ćošku" da je vidimo kada je ćale dovozi i njegov ozareni osmeh. Sa tom peglom smo 8god. išli u Makarsku na more (standard-15dana), preko Tjentišta... nikada nikakvih problema. Prodali smo je 88god.jer je bila stara (!?) i kupili drugi auto iz više klase ali i dalje se provuče ta lepa priča...
Jeste bio spor ali mi nigde nismo ni žurili !!!

Tip Ojlešpigel

pre 7 godina

Pokojni Taško Načić je imao peglicu, i vozio je sa zadnjeg sedišta.Uvek bi izazvao salvu smeha kad bi izašao iz nje. Neka mu je laka zemlja.

meyer

pre 7 godina

bas sam bio mali,ali secam se nase zute peglice.secam se vecite fleke od ulja na podu garaze,malog gumenog dugmeta za prskalice soferke i secam se,a i danas moj otac prica kako mu je za popravku bilo cega na tom autu bio potreban kljuc 13 i cekic.

Sladjana

pre 7 godina

Ja jos uvek vozim peglicu, da imam mogucnosti kupila bih novu iz Argentine, kazu da tamo ima novih, zadovoljna sam svojom, sta je sve prevezla i iz kojih sve situacija na putu me sigurno prevezla.
Odlican auto.

Velimir

pre 4 godine

Vozio da oba modela peglice,kola za primer,najduže sam vozio Bis model da vodenim hlađenjem,mali potrošać,nas četvoro svugde stigli,dvadeset litara 400 kilometara,kupio u Grosuplju,Slovenija,na lizing.