Subota, 27.02.2016.

11:57

Test: Ford Mondeo 2.0 TDCi Titanium

Izvor: B92

Test: Ford Mondeo 2.0 TDCi Titanium IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

89 Komentari

Sortiraj po:

srbosvaba ford bot:)

pre 8 godina

Posao mi je vezan za trougao Frankfurt-Dortmund-Magdeburg. Dva puta mesečno, izmedju ta tri grada, više puta tamo amo i u proseku po 4000 km mesečno raznim putevima(Magdeburg). Sleduje mi rentacar po izboru mada bih verovatno unajmljivanje S klase morao da objašnjavam pretpostavljenima.
Razne sam automobile naravno isprobavao, svega je tu bilo za probu i uživanje. Od kada sam uzeo mondea onako nasumice, više ne postoji drugi automobil koji bih vozio u ovu svrhu.
Značajno je udobniji i tiši od svih ostalih u klasi. Sve ostalo su uglavnom nijanse i slično je kod svih proizvodjača. Švedjani su u nekom časopisu objavili da su našli da je 300kg teži od zvaničnih podataka tako da verujem da je tu leži zec. To verovatno ima svoje mane u gradskoj vožnji ali na otvorenom putu ne. Mondeo je baš za gušt i uživanje.
Mane koje bih ja naveo su da je centralna konzola malo šira nego što je moralo tamo gde se koleno oslanja a ispod je skroz prazna polica koja je predaleko. Mesta za čaše na centralnom tunelu su tako postavljena da ako spustiš čašu nema menjanja brzina:)?...pomaže samo ako je automatik. Vidi se da je za amere pravljen.
Sve ostalo je za svaku pohvalu. Pravi žderač kilometara.

DC

pre 8 godina

@Milos: Prvi deo si u pravu, znaci u pocetku duva maksimalno snazno i maksimalno hladno da postigne zadatu vrednost, potom ce duvati slabije i toplije, odn. posto postigne zadate vrednosti treba da duva onoliko hladno i onoliko jako koliko joj treba da odrzava temperaturu a za to joj ne bi trebalo 10°C na izduvima. Medjutim, sve to zavisi puno od auta odn nacina kako je klima programirana od strane proizvodjaca. U sustini, radom automatske klime upravlja kompjuter koji prima podatke od raznih senzora, a znas kako stoje stvari sa kompjuterima. Cisto primera radi, kod mene klima menja nacin rada kada prepozna otvoren prozor, sto ne mora da bude slucaj na nekom drugom vozilu. Posto me je Petronije u komentarima ovih dana naterao :) da studiram uputstvo za moj auto, evo vidim da je kod mene proizvdjac ostavio mogucnost re-programiranja funkcija od strane vlasnika ali to je ekstreman slucaj i koliko znam to nisam imao na drugim vozilima. U komentarima dole imas link za upustvo za upotrebu jednog Saaba, mozes da pogledas strane 75-85 cisto da imas ideju kako to kod njih funkcionise sa senzorima i svim tim jer su dosta opsirno opisali, ali imaj u vidu da kod drugih auta moze biti dosta drugacije. Automatska klima je ogroman pomak u odnosu na manuelnu jer joj zadas temperaturu koju hoces i ne razmisljas - naravno ako je uradjena kako treba.

DC

pre 8 godina

@Petronije: U pravu si u potpunosti, SAAB je propao jer su uvek radili nesto specijano ali ga bas zato volim i gledam da ga ocuvam koliko god je to moguce. Sto se tice njegove klime, sigurno je pre izuzetak nego pravilo. Mislim da ima verovatno najbolje grejanje koje je ikada stavljeno u auto.
U vezi tvog iskustva, ono obrazlozenje koje su ti dali lici na klasicno pranje ruku u smislu 'to je tako zato sto je klima 2-zonska' a to sto su je konstruisali da ne moze da zagreje ili ohladi kako treba - to macku o rep. Kako je SAAB (proizvodili su slican broj vozila kao Zastava) mogao da napravi 2-zonsku klimu koja radi kao luda a njima je tehničko ograničenje? Sve to samo potvrdjuje moj komentar od pre neki dan, da su faktori kao kapacitet protoka vazduha, precnik ventilacionih kanala, broj i pozicije izduva mnogo bitnije nego broj zona. Moze Pezo 508 (cisto primera radi, nikad nisam seo u njega) da ima koliko hoces zona, ali ako klima ima ogranicenja u pogledu kako i koliko hladnog vazduha moze da uduva u putnicki prostor i treba joj sat vremena da postigne zadate vrednosti (a SAAB isto postize za recimo 10 minuta), onda dzaba njemu sve te zone zone. Da li se slazes?
P.S: U Americi se kuce klimatizuju tako sto se klimatizovan vazduh iz podruma uduvava kroz cevi za dovod istog u sobe. Znaci oni mogu da postignu ujednacenu temperaturu kroz cevi na kuci od 300-400 kvadrata (o poslovnim objektima da ne pricamo) a ovi ne mogu na metar-dva duzine koliko treba kroz auto.

Miloš

pre 8 godina

@DC
Da li je tačna informacija da automatska klima funkcioniše na sledeći način:
Ako je spoljna temperatura 40°C i ukoliko se u autu podesi hlađenje npr na 20°C, klima na izduvima (u 'početku') isporučuje vazduh temperature 10°C sa jačim instezitetom duvanja (kao na primer -manuelna klima ako se podesi na intezitet duvanja/jačine 3 ili 4); a
nakon nekog vremena (kada se u autu smanji temperatura) klima isporučuje vazduh iste temperature - 10°C samo sa slabijim intezitetom/jačinom duvanja (kao na primer -manuelna klima ako se podesi na intezitet duvanja/jačine 1 ili 2)?

Petronije

pre 8 godina

DC, 9. mart 2016 15:15
Dobro, ali SAAB je i propao zato jer je pravio vozila koja su u nekom smislu bila "posebna", pa je prodaja bila kakva je bila. Nisam zaista znao da je nekada postojao i takav dvozonski sistem, ali to je izuzetak, a i svakako i odavno prevazidjen pojavom 3 i 4-zonskih klima, koje su daleko praktičnije.
Kada sam ja otkrio razliku temperature "klimatizovane" prednje i zadnje zone dvozonske klime (pri ekstremnim hladnoćama ili vrućinama), "reklamirao sam". Merili su temperaturu "izduva" svuda, pa i pozadi (i na zadnjim centralnim duvaljkama i dole), pa su se "konsultovali" sa proizvodjačem zbog "uočnih razlika". Pa sam dobio zvaničan odgovor da se radi o razlici temperature "klimatizovanog izduva" na "duvaljkama" isključivo kao posledice različite dužine ventilacionih kanala (zadnji su duži) i promenama temperature "klimatizovanog vazduha" koja nastaju "na putu" do "duvaljki". I da je to tehničko ograničenje proisteklo iz konstrukcije klime kao dvozonske, a ne kao 3 ili 4-zonske.
I tu lek danas ne postoji. Osim da čovek kupi 3 ili 4 zonsku klimu.

DC

pre 8 godina

@Petronije: Evo nesto na Engleskom, nije bas 100% moj auto (nesto noviji i karavan, Aero verzija sa Hirsch tuningom - ljubitelji Saab-a bi trebalo da znaju o cemu se radi), ali je klima ista: http://saabinfo.net/files/pdf/SAAB_9-5MY04.pdf
Uputstvo o klimatizaciji pocinje na strani 75, interesantnije su 76-a (kako podesenost otvora za dovod vazduha utice na temperaturu), i strana 77: (The cabin is divided into two temperature zones: - The driver’s zone - The passenger zone (front and rear seats)) i ilustracija koja me podsetila da pozadi zapravo imam 4 otvora za ventilaciju u gornjem delu: po jedan sa svake strane kod vrata i dva otvora izmedju sedista.
Sto se tice merenja klimatizovanog vazduha, temperatura moze da varira pola stepena, stepen na racun duzine dovoda, ne 5-6 stepeni. Normalno kad je auto hladan i tek pocinje da duva toplo i posle dok jos 'juri' zadate vrednosti postoje odstupanja ali za 10-15 minuta rada kada se lepo zagreje, sve se stabilizuje i klima predje na odrzavanje temperature, ceo auto mora da ima uniformisanu temperaturu (tako je barem kod mene). Neka odstupanja ce naravno da se jave, npr napolju mraz, blize staklu bice hladnije, auto nema duple ili troduple vakum prozore, valjda se toliko podrazumeva. Ali sad sam bas zaintrigiran da premerim pa cu se javiti ponovo, nadam se vec sutra. Inace, pre ovog sam imao Omegu V6 karavan takodje sa 2-zonskom klimom. Idemo cesto autom na duza putovanja, klinci se nikad nisu zalili na temperaturu u autu.

Petronije

pre 8 godina

DC, 8. mart 2016 19:01
Pošto si ovde pisao na sajtu da voziš "vec sest godina ...porodicni karavan od 280ks", molim te da daj link do tvog upustva za upotrebu da vidim na kom vozilu to navodno postoji takva dvozonska klima (kod koje je vozač "jedna zona", a svi ostali "druga zona").
Kod Forda to očito nije.
I izmeri temperaturu "klimatizovanog vazduha" na prednjim duvaljkama, kao i na duvaljkama pozadi (na centralnom tunelu, ako ti se tu nalaze). I videćeš da čak nije ni ista temperatura "klimatizovanog vazduha" (jer su duži ventilacioni vodovi do zadnjih putnika).

DC

pre 8 godina

@Petronije po pitanju klime:
Bez obzira sto se slazemo za neke druge stvari (nadam se da ce mi i taj komentar biti objavljen), izvini ali uposte nisam siguran da razumem o cemu pricas kada se radi o visezonskim klimama. Govoreci konkretno o autu koji trenutno vozim (a i ranije sam imao aute sa 2-zonskim klimama), u knjizi za upotrebu ovog sadasnjeg stoji da njegova (automatska) klima isporucuje za vozaca temperaturu koju on podesi za sebe a ukoliko se ona druga zona podesi na neku drugu temperaturu, ona vazi za suvozaca i pozadi. Zamislimo scenario gde je napolju 21-22, ja podesim moju stranu na 19 a zena na 24 - kod mene ce duvati hladno, dok ce na suvozackom mestu i pozadi duvati toplo. Auto koji ima mocnu klimu sa mogucnoscu velikog kapaciteta protoka vazduha u minuti, sa dobro postavljenim dovodima vazduha i napred i pozadi mora da moze da odrzava stabilnu temperaturu u celom autu posle nekoliko minuta koliko mu treba da dostigne zadate vrednosti. Ono sto ti pricas ima smisla kod auta koji mozda nemaju dovod vazduha kod stopala saputnika pozadi i koji nemaju dovod vazduha izmedju prednjih sedista (ili su nedovoljnog protoka) ali to nema nikakve veze sa time da li je klima 2-zonska, 3-zonska ili sta vec. Poenta 4-zonske klime nije da sve zone odrzavaju istu temperaturu vec da svaki od 4 putnika moze sebi da podesi dugaciju, npr ja 19, zena 24, klinci pozadi jedan 22 drugi 23. Tako su napravljene i za to su zamisljene al' s oprostenjem, to je po meni cista glupost.

DC

pre 8 godina

@ Petronije: Imajuci prilike da cesto vozim najnoviji Focus, mogu reci da se slazemo po pitanju dispeja. Nije toliko problem dimenzija samog displeja vec dimenzija informacija koje se nalaze na njemu. Milion svega i svacega i na cetralnoj konzoli i ispred mene, sve sitno i nabacano, ko ce se tu snaci. Inace, nisam bas mator i ne nosim naocari.
@Goran: Poenta automatske klime, ako je imas, je u tome sto je automatska. Nastelujes primera radi na 22 stepena, i ona to odrzava zimi i leti. Kad treba da hladi, kompresor se ukljuci, kad joj ne treba, on ne radi. Kad i koliko ce da radi kompresor odredjuje kompjuter. Naravno, na manuelnoj klimi to nije tako i nema potrebe stalno je drzati ukljucenom kao sto na automatskoj nema neke potrebe gasiti je.
@Milos: Kod automatske klime (bez obzira na auto), temperatura vazuha koju klima isporucuje zavisi od odabrane temperature, trenutne temperature u vozilu kao i vani. Npr, u autu milion stepeni, ukljucis klimu na 24 - automatski program, trebalo bi da duva hladno i jako dok ne ohladi auto na 24, posle se prebacuje na odrzavanje i salje toliko hladno i toliko jako koliko je potrebno da bi se odrzalo unutra 24, sto velikim delom zavisi od spoljne temperature. Posto auto ne moze da meri temperaturu po celoj unutrasnjosti, vec samo tamo gde se nalaze senzori, moze da dodje do razlike napred-nazad, zavisno od toga gde su postavljeni. Ali ako auto ima mocnu klimu sa velikim protokom i izduve pozadi to ne bi trebalo da bude problem.

DC

pre 8 godina

- Rezervoar je na dizelima 62l, na benzincima 75l. Nisam siguran iz kog razloga posto Ford nema dodatan tank za AdBlue.
- @ Lion: Zavisno od trzista ali gde zivim i Titanium ima sklopive retrovizore na dugme - jako bitno na autu ovih dimenzija.
- @ Cinik: Mondeo, Passat, Superb, i sl iako pripadaju segmentu D kao A4, serija 3 i C-klasa, imaju mnogo vise mesta od ovih. Kolika je razlika: za moje dve rane pubertetlije u jednom od gore navedenih premiuma bi 2-3 sata na zadnjem sedistu bilo OK, duzi put je problem - provereno. Znaci, sta bi uzeo zavisi od licnih potreba.
- @Milan povodom upravljivosti: Ne moze se meriti ali se i te kako oseca. Evo dva primera (iz krajnosti u krajnost) na osnovu auta koje sam imao prilike da vozim. Stari Mercedes W123 230E: volanom mu dajes neki orijentacioni smer, ali kao na brodu imas osecaj da tockovi nisu direktno povezani sa volanom. Mazda MX5 - kao da ti cita misli, kao da vozis karting, reaguje na svaki tvoj pokret. Uz to, pod prstima (i pod straznjicom) osecas sve sto auto radi, znaci najprostije receno - komunicira sa tobom. Dovoljno je da provozas Mondeo i Avensis malo ostrije po nekom krivudavom putu (bez preterivanja) da osetis koji je vise pricljiv. Ne mora da znaci da je onaj sto daje vise informacija pod obavezno brzi ali je svakako bolje jer vozac moze da ima vise pouzdanja u auto. Inace, Mondeo je po ovom pitanju uvek bio vrh klase a i Focus je super. Licno samo sam imao prilike da ih provozam, ne da ih posedujem.

Miloš

pre 8 godina

Da li je neko proveravao koliku temperaturu isporučuje automatska klima na izduvima u mondeu kada je podešeno hlađenje?
Manuelna klima kod auta B i C segmenta izbacuje vazduh na 10°C bez obzira na intezitet/jačinu 'duvanja' od 1 do 4.

Vlada

pre 8 godina

Lepo su doterali prednji deo ali trebali su i zadnji da promene. Na prosloj generaciji mi je najruzniji bio zadnji kraj pogotovo zbog ovih farova cudnih koji mi se nikako ne uklapaju. A oni odlucili najruzniji deo automobila da ostave 90% nepromenjen.

lion

pre 8 godina

Da li neko zna da li verzija Vignale ima sklopive retrovizore na dugme? Pored nedostataka sa zonama klima, jos samo fali da ljudi prljaju ruke da bi sklopili retrovizor.

Aca

pre 8 godina

Ja sam otisao danas do apoteke i uzeo toplomer i sonde. Zaista nije skupo, preporucujem svima da probaju. pustio sam 2-zonsku klimu i stavio na 22 stepena. Napred sam izmerio 22 stepena, a nazad je bilo 13 stepeni. Znaci Patronije je u pravi, napred sam se preznojavao u duksu, dok sam nazad morao da ogrnem perjanu jaknu a noge su mi se ledile. Limuzina je u pitanju.

Petronije

pre 8 godina

ajdared & slični
Ne treba "NASA sonda" da bi i otac porodice utvrdio ono što i njegova mala deca znaju - da je pozadi putnicima zimi često hladno, a leti prevruće. Ako čovek nema para za "NASA sonde", neka za par stotina dinara kupi običan digitalni termometar kome je senzor "na kablu" (obično 2-3 metra kabla), jer takav termometar ima dve "sonde", jednu na sebi i jednu na kraju kabla, te može da očitava vrednosti sa dve lokacije (npr, napred, kod prednjih putnika i gde god želi pozadi). Pa će i "ocu" napokon "iz dupeta do glave doći" i videće da, kada podesi klimatizaciju tako da je njemu i suvozaču udobno, da je pozadi znatno hladnije zimi, a mnogo toplije leti. I onda će videti da "uz veoma dobru DVOZONSKU klimu" (potpuno ispravnu), ako hoće leti za one pozadi da postigne 24-25 stepeni, vozač treba leti da vozi u vunenom džemperu i klimu podesi na 19, a ako hoće zimi da onima potzadi da ugreje na 24, treba da vozi u kupaćim gaćama i klimu podesi na 28.
Naravno, ako ima 3 ili 4-zonsku klimu, podesiće sve zone na istu temperaturu. I svuda će biti ista.
E, mondeo to ne može ni kao Vignale. Tuga. Za Ford. A banalna škoda superb ne mora da bude premium paket L&K, već običan drugi paket standardne opreme i to može. Kao i mnoga druga vozila tog segmenta, koja imaju 3 ili 4-zonske klime.
Svima iskren pozdrav!

ajdared

pre 8 godina

@ako je za porodicu

Umes li ti da usmeris klimu? Kakav sibir napred sahara pozadi kao da pricamo o autobusu?
Druze, u sred leta, samo sa klima izduvima napred (pricamo o snaznoj i kvalitetnoj klimi), usmeris one srednje na tabli ka nazad, sebe napred "promasis" i bice ti nazad sibir a napred sahara.
Dakle, sve je stvar podesavanja i usmeravanja, sto je vestina "opaka".
Kakvo preterivanje sa klimom ne bi li se samo napravilo kako zbog broja zona klime treba odustati od nekog auta, klasican botizam. A vrhunac svega, gospodin koji nema druga posla u zivotu pa postavlja sonde po autu, eeeej sonde (pretpostavljam da ih je nabavio u Nasi) ne bi li "dokazao" razlike u temperaturi napred i nazad bez gomile zona klima.

Čisto da se zna

pre 8 godina

@Milan

Vezano za upravljivost.

To nije baš egzaktna nauka. Generalno govoreći, svako vozilo je u stanju da ide tamo gde vozač želi. Razlika je u tome kakve uslove iziskuje, kako će se pri tome ponašati, koliko će da "okleva".

Goran

pre 8 godina

Ima ljudi koji su prosto klimofili. Ja izbegavam da palim klimu kad god je moguce, dok jedan moj poznanik kad je kupio prvi auto sa klimom nije je gasio, njemu je klima neprekidno ukljucena u autu. Kad bi imao 3-zonsku verovatno bi se preselio sa porodicom u auto, sto bi naravno bio jasan pokazatelj da voli svoju decu :)

mali Mitar

pre 8 godina

Ja imam izduv klime pozadi, u centralnom tunelu (kaoi pominjani G Pikaso), a pošto mi je klima samo dvozonska, pozadi je uvek zimi dosta hladnije nego napred, a leti dosta toplije nego napred. Bez najmanje 3-zonske klime (a PSA u mnogim modelima nudi 4-zonsku), nemoguće je u celim kolima imati prijatnu temperaturu. Pa makar to bio Mondeo Vignale za 35 ili običan Titanium za 25000 eura, oba sa 2-zonskom klimom. Žao mi je ako se ljubiteljima forda ne dopada to čuti, ali je to istina.

ako je za porodicu

pre 8 godina

slusajte, napadose coveka sto prica o klimi kao da je to nebitna stvar. Iako se ista koristi bar 6 meseci ako ne i vise. Imao sam stila koji je imao pozadi izduv klime, izmedju dva sedista ali pozadi. I to je bilo super jer su deca trazila. sada vozim c4 gr picasso i imam 4zonsku klimu. Mnogo je lakse podesiti pravu atmosferu, da meni napred ne bude sibir a njima sahara vec lepo svima isto. meni je to vazno, za druge ne znam.

Zoki

pre 8 godina

Za Snake i Hijawata,ja sam govorio o svome iskustvu a ne samo poredjenje mondea i pasata.Nisam zadrt da volim samo jednu marku i kraj,vozio sam i opel astru ali cinjenica je da je vagen bolja firma i veci brend i najmanje gubi vrednost u postprodaji.Uskoro planiram da predjem na pezoa 508 tako da o obozavanju jednog brenda nema govora.Svaki auto ima neke svoje prednosti i mane i svako odlucuje o tome koji mu je auto bolji ili rentabilniji.O ukusima ne treba raspravljati ali ako sam vec vozio oba modela,onda samim tim moj komentar daje strucniju analizu.Pozdrav

Predrag

pre 8 godina

Naravno da bi dvozonska klima sa podelom zona na prednju i zadnju sa daleko manje smisla i velika je razlika napred i nazad čak i u hečbeku, a da ne govorimo o limuzini i karavanu.

Miki

pre 8 godina

@Petronije
Auh, covece, jel si ti siguran u sve to? Ispade da kad se kupuje nov auto prvo na sta treba obratiti paznju je broj zona klime, a ako nema minimum tri, moze se reci da se ne vole dovoljno deca. Vrlo cudno, jer ja imam 2-zonsku klimu u Mondeu, obicno su supruga i dete nazad, i kad ja podesim sebi klimu da mi prija i pitam jel sve u redu nazad, uvek mi kazu Da, odlicno. Zbog toga mi nije jasno ovakvo pridavanje znacaja broju zona klime. Cak i da ima vise zona od dve i da se koristi, zar nije malo logicno da je auto zatvoren prostori da se sve to mesa pa opet dolazis na neku sredinu. Jedino ako bi sebi usmeravali u lice klimu koju podese na svom delu, ali mislim da bi onda putnici malo stigli i bolesni sa puta.

mali Mitar

pre 8 godina

(mile iz bgd, 28. februar 2016 21:41)
"Vozim Ford galaxy 2.0tdci iz 2011.te, kupljen u Grandu.
Auto je za svaku preporuku, potrosnja u gradu 7 l, na putu 5,5...ako krenes penzionerski, moze da se spusti i na 4,7.
presao 120000km sa njim, samo servisi."

Vidi, Mile, ja vozim 308 1.6 e-HDI (prvi vlasnik). Lakši je jedno 400 kila od Galaksija,dosta niži i bolji Cw. I troši koliko ti pišeš da troši Galaksi. A pre toga sam ga vozio sa 2.0 HDI u 407 (prvi vlasnik). I trošio je barem oko litar više. A iz tog doba TDCI i HDI su isto.

Tako da, molim te, ne pričaj nam bajke o potrošnji Galaksija.

Inače, slažem se da je Mondeo (i uopšte ford) kod nas baš jadno opremljen (naš Titanium je nula za onaj na zapadu) i preskup. A u odnosu na pežo, održavanje mu je preskupo. Tako je bilo ranije, a pogotovo je povoljno sada kada se promenio uvoznik. Sada je bagetala.

Snake

pre 8 godina

@Zoki, evo ovako,kao prvo, ne moze da se poredi Mondeo mk3 2004. godiste sa Passatom B6 2009. godiste. Logicno da je tu prednost na strani Pasata. Uporedi Mondea mk3 sa Pasatom b5.5, i videces da je prica drugacija. Sto se tice toga da je Pasat startniji, takodje zavisi koje si motore imao u oba auta i to ne mozes porediti. I kao treca stvar, logicno da je dosta drugaciji ovaj novi Mondeo od mk3 kojeg si ti imao, jer je ovo Mondeo mk5, znaci jedna generacija postoji izmedju. Na kraju, slazem se sto se tice Pezoa 508, odlicna masina, sa rekao bih najboljim dizel motorima.

Goran

pre 8 godina

Malo me cudi da sa novim modelom nisu zadrzali preciznost upravljanja kao kod prethodnog. Vidim na mnogim testovima da se to istice kao minus, a nigde kao prednost jer je sada Mondeo udobniji. Auto nije bio neudoban, pa da je bilo potrebno zrtvovati upravljivost za vecu udobnost, ali dobro. Nek bude ovo korak dalje u odnosu na prethodnog Mondea i pun pogodak. I prethodni je zaista i dalje top. Jeste da malo enterijer deluje jeftinije, ali samo na izgled. Recimo, sedista ona standardna sa tackicama, ja kad sam iz francuza presao u Mondeo razocarao sam se, ali samo na kratko. Dok kod francuza sedista deluju raskosno ona vrlo brzo pocinju da menjaju oblik i da skripe, dok su ova "ruzna" sedista kod Mondea kao nova i posle 200 hiljada, a iritirajucih zvukova nema ni u tragovima.

hiavata

pre 8 godina

Imao sam mondeo dizel iz 2004 pa sam presao na passat iz 2009 takodje dizel.Neuporedivo mi je bolji,tisi i udobniji pasat a i kvalitet kabine cele uopste.
(Zoki, 28. februar 2016 11:31)

Poredis dve razlicite generacije automobila.

mile iz bgd

pre 8 godina

@teuton
Vozim Ford galaxy 2.0tdci iz 2011.te, kupljen u Grandu.
Auto je za svaku preporuku, potrosnja u gradu 7 l, na putu 5,5...ako krenes penzionerski, moze da se spusti i na 4,7.
presao 120000km sa njim, samo servisi.
Ovo govorim jer je Platforma i tehnika od mondea.

Ulan Ude

pre 8 godina

Alo,Rodjaci,Ford je izmislio proizvodnju automobila u Fabrici.
Pri tome svi koji imaju pristojno godina ,secaju se 12m,15m,cortine,consula ,Taunusa,Granade ,Caprija Tranzita itd.
U to vreme vw je pravio Bubu.Mercedes,Volvo,Ford,Opel,Pezo,Fiat,Moris,Rover,Austin su tada pravili Automobile.

Bojan

pre 8 godina

(Zoki, 28. februar 2016 11:31)

Nije bas zahvalno porediti ta dva automobila zato sto ih deli 5 godina. Mi u kuci imamo dve fabie razlicite generacije, pa su slicne ko dupe i oko :). Naravno da je novi automobil stabilniji, lepsi, tisi... Ne bi valjalo po proizvodjaca da je obrnuto.

hiavata

pre 8 godina

Jel moze da prodje jedna tema da neko ne spomene mazdu 6. Sedite gospodo pa sracunajte sta dobijete sa mazdom 6 i skyactive benzincima a sta sa novim mondeom, passatom ili cim vec sa dizelom, jer mazda nema adekvatan dizel ispod 2 litra. Sracunajte koliko para cete da date posle 10 godina eksploatacije u Srbiji sa prosecnih 15.000km pa onda razmislite kako bi ste ulozili svoj novac. Za slicne pare u slicnom paketu opreme dobijete benzinjaru koja po gradu trosi kao neman, i dizel sa mnogo boljim performansama. I jos pride izgubite posle 5 godina 2000-3000 na gorivu. I da, mazda 6 mozda lepo izgleda ali pozadi nema mesta i nema peta vrata.

Gavrilo

pre 8 godina

Vozim Mondeo tdci 140 konja, oprema
Titanium x, presao 210,000 km i za sada prezadovoljan, vrlo dobre vozne karakteristike. Prosle nedelje sam proverio auto u Fordovom servisu. Komentar je bio vidimo se na 300,000 km uz normalno odrzavanje.

Petronije

pre 8 godina

(ilija, 28. februar 2016 00:35
Ako imaš decu i voliš svoju decu i sa njima dosta putuješ, jako ti je bitno da temperatura u kolima nije "potaman" samo vozaču i suvozaču, već i deci pozadi.
Pomoću raznih sondi (koje bih stavio "ovde" ili "onde" pri merenju), znao sam pozadi kod dece izmeriti zimi i 6 stepeni manje nego napred. Istina, karavan, ali razlike ima i kod onih koji nisu karavani (imam i takav). To bez 3-zonske klime ne može da se reši, jer samo tako će i onima pozadi leti i zimi da bude "potaman".
A ako ne voliš VW (škodu superb), kupiš 508, on od samoga početka može da se dobije sa 4-zonskom klimom (u nekim paketima standard,neki smešna opcija, maje košta od posebne boje). Dvozonska klima bi imala više smisla kada bi zone bile "napred-nazad", nego "levo-desno".
Što se tiče displeja, ne treba mi u kolima "televizor" (imam od 3,5" i 5,5", ali više volim onaj od 3,5"). Ali je ford poznat ne samo po malim displejima, sa kojih bez snajpera ništa ne mogu da očitam. I zato mi to "smeta".
Pozdrav

kole

pre 8 godina

Neko je naglasio da je sediste u ovom autu usko i kratko sto je i moj utisak. Dobio je dosta minusa sto je i razumljivo, jer ja po gradu vidjam neke patasone od 160 cm. Nekada su Srbi bili krsni i visoki kao ja, a danas se radjaju neke dzepne varijante, pa im je i sediste od Pony Expresa preveliko. Focus ST i tacka.

CarloNS

pre 8 godina

U svetlu STANDARDNE opreme, mondeo Titanium je čista "klotara" i preskup (o Trendu ne treba ni pričati). Pa, on serijski dolazi sa radijom displeja 4,2". Smešno. Doduše, redizajnirni focus se nudi i sa 2,5". Jeftilen Tipo dolazi sa 5". Uostalom, kupite ga u paketu Vingale, onaj za 36.760 i dobićete običnu dvozonski klimu (ni kao opcija nema 3 ili 4-zonska), a superb u 2. paketu (zа 24 k.EUR)ima serijski 3-zonsku.
Pljačka najveća.
(Petronije, 27. februar 2016 16:53)

Kada sam pre dve godine uzimao Fiestu, ono što se kod nas prodavalo kao Titanium, u Nemačkoj je po opremi bilo između Ambienta i Trenda.

Milan

pre 8 godina

Jedno pitanje za sve komentatore koji stalno pominju "upravljivost". Kako to merite? Da bude jasno imam par hiljada km i na mondeu i na nekoliko drugih modela iz klase, i par par stotina hiljada na Avensisu, i nikad ni jedan auto nije isao tamo gde ja nisam hteo. Jedino su neki tvrdji a neki udobniji.

Zoki

pre 8 godina

Ne izgleda lose ali treba vreme da pokaze koliki je kvalitet.Imao sam mondeo dizel iz 2004 pa sam presao na passat iz 2009 takodje dizel.Neuporedivo mi je bolji,tisi i udobniji pasat a i kvalitet kabine cele uopste.Ford je malo prostraniji i ima veci gepek.Oba auta su me dobro sluzila jer sam ih redovno servisirao.Pasat ima malo skuplje delove ali neznatno.I startniji je.To je neko moje vidjenje.Ali ovaj mondeo je nova masina pa cemo ga videti za godinu dve.Lepsi mi je od novogvpasata iako pasat ima brutalno jake dvolitarske dizel,benzin motore ali za moj ukus nekako mnogo kockast.Ford ima lepu liniju jedino unutra me podseca na volvo sto mi ae ne svidja ali opet je promena velika u odnosu na mondeo koji sam imao dok pasat slabo sta menja sem motorizacije.iskreno planiram da posle mojeg b6 predjem na pezo 508.Nekako mi je najelegantniji.Najbolja verzija 2.0hdi 163ks sa allure opremom.

pohotni irwas

pre 8 godina

@teuton
Vozim službeni Mondeo, prethodna generacija, 2013. godište, 2.0TDCI 140KS.
Porodična limuzina bez pardona, mesta koliko želite, upravljanje vrhunsko. Zahteva određeno poznavanje auta u vožnji, jer usled težine, veličine i snage ume da se "otima", što je izraženo u brdskoj vožnji. Za te pare, retko dobar auto- opet, ne može da se meri sa premium proizvođačima, što mu i nije cilj.
Što se Vašeg pitanja o Fordovima tiče: pre Mondeo sam vozio Fokus i C-Max. Nema upravljivijih automobila, vrlo štedljivi (svi su bili dizel), servis relativno skup, ali ipak na 20 000km. Nikada kvar, vrlo pouzdana vozila koja vas dovoze do tačke B uz komfor koji je vrlo zadovoljavajući.
Ford je postao VW umesto VW: najbolja kupovina za taj novac.

boki

pre 8 godina

Nije los novi Mondeo. Meni se svidja i elektronska tabla. Performanse iste kao kod prethodnog modela, a 10ks vise ima?
Rekao bih da bi cena morala biti manja, imajuci u vidu sta nudi konkurencija. Za sada ulozeno dobijeno u toj klasi ubedljivo na strani Superba.

Proka

pre 8 godina

Citajuci komentare imam utisak da 30 % otpada na botove iz auto salona. Verovatno slaba prodaja pa visak vremena trose po portalima. Makar ne rade samo za sendvic :-)
Uzgred, auto je ok.

Čisto da se zna

pre 8 godina

Vozio sam jedno dve nedelje iznajmljen Titanium benzinac i nije me oduševio. Ne mogu da kažem šta mu konkretno fali ali nema ono nešto, ako me razumete. Za slične pare Mazda6 bez imalo razmišljanja.

prijatelj

pre 8 godina

Za održavanje fordovi su dobri. Nov auto je nov auto. Bez obzira što možeš da uzmeš e klasu staru 3 god za ove pare. Al ta e klasa ima km kolko prosečan kupac automobila od 20k u Srbiji ne može ili ne želi da prihvati. Da ne bude zabune e klasu sam uzeo samo kao primer.

ok je sve to

pre 8 godina

Ali srce bi Mazdu 6 bez sekunde premisljanja, ipak je ono ludilo, kad je vidim kez od uveta do uveta. Ovo onako-nekako mi je kao sluzveni automobil

C i n i k

pre 8 godina

Od kada je Mondeo "premium" ? Prvi x cujem to.
Mislim da nije los, ali nema dobar image kao Audi,Bmw ili Merdza.
Znaci, ako bih imao za nov, pre bih uzeo neki od nemacke trojke nego Forda,realno.

ilija

pre 8 godina

@Petronije
Po tebi su najbitnije stvari na automobilu da ima trozonsku klimu (2 zone je valjda malo) i sto veci displej? Pri tome vozim auto koji ima dvozonsku klimu i gotovo mi nikad nije bila potrebna.
A gde je motor, menjac, osecaj za upravljacem, feedbak od automobila, kvalitet sedista, podesenost amortizera, prebacivanje mase kroz krivine,medjuubrzanja... Od svih ovih stvari su izgleda bitnija trozonska klima i displej??????
Baj d vej, sedeo u novom superbu i novom mondeu titanijum, onako meni enterijer forda deluje bolje, superb je ok al nista spec, vise kao skup elemenata sa pasata i golfa. Al to je valjda u srbiji bitno, da lici na fau ve

Hiavata

pre 8 godina

Za nijansu skuplji nego što bi bilo optimalno, ali ok, tako je u početku dok se ne izgustira Aston Martin maska. Posle cena ide dole. Prethodni model Mondea tdci 150 ks, potrošnja vrlo prihvatljivih 6.8 uglavnom grad. Lepo vuče, pozadi mesta zaista puno, gepek ogroman. Smetalo mi što za te pare nisam dobio xenone. Takodje sedista su bila presvucena jeftinom tkaninom. Komandna tabla ne fascinira, ali nije bas ni da baca u depresiju. E da ume elektronika da prijavljuje neke kvarove, a posle u servisu kazu nije nista. I povremeno mora da se provoza po autoputu, radi famoznog DP filtera inace ode 200 evrica.

Milan

pre 8 godina

Izvinjavam se, sad proverih prodaju u prosloj godini po modelima u segmentu i po meni je Mondeo ostvario odlican rezultat
http://left-lane.com/european-sales-2015-midsize-segment/

hiavata

pre 8 godina

Neka kaže neko iskreno, iz iskustva, kakvi su fordovi što se tiče pouzdanosti i održavanja. Hvala.
(teuton, 27. februar 2016 16:17)

Moje iskustvo sa mondeom mk4 za predjenih 60.000km (toliko je ukupno presao) za sada odlicno, mada i nije neka kilometraza. Vise prijatelja ima fordove i uglavnom ih vec godinama menjaju za novijeg forda, znaci zadovoljni su. Statisticki gledano po informacijama osiguracajucih kuca po prijavljenim kvarovima mondeo mk4 je za nijansu pouzdaniji od pasata iste generacije. Cak i po Nemackom ADACu su tu negde.

hiavata

pre 8 godina

(Glas razuma, 27. februar 2016 18:26)

Porediti oktaviju sa mondeom je van pameti. Oktavija po dimenzijama jedva ulazi u D segment dok je mondeo po velicini na gornjoj granici. Da ste vozili oba automobila (mondeo mk4 i oktaviju 2013) bilo bi vam malo jasnije zasto je razlika u ceni tolika. Uostalom, treba ocekivati da ce ove cene za mondea uskoro ici dole jer model je tek izasao u Evropi.

mup

pre 8 godina

Komsija je dobio sluzbeni 1.6 dizel od 115 ks. Nisam ga vozio, ali sam seo na mesto vozaca i sediste me nije odusevilo. Onolki auto, a sediste kao da su prebacili iz Forda KA. Usko i nedovoljno dugacak sedalni deo. To je osnovna verzija i moguce je da je u skupljim verzijama situacija bolja, ali ni taj nije pravljen za Pigmeje.

ibcy

pre 8 godina

Imam Mondeo iz 2009,2.0 tdci,kupio ga prije 4 godine,200,000 km bez greške.potrošnja 5,3-6,7.Redovno ga servisiram i po užitku vožnje , udobnosti
,komforu je best buy.Ima nekih sitnica u interijeru koje živciraju ali nema savršenog.
Pozdrav

mrak

pre 8 godina

Birao izmedju ovog forda i pasata.
Ford prevelik, vise trosi, oprema smesna, plastika jeftina, ne znam odakle ideja da je sve kvalitetno, ima onu odvratnu rupu ispod displeja koja skuplja paucinu.
Ko sedne pozadi a ima preko 1.8m mora da savije vrat da bi stao. Na kraju uzeo pasat. Ford jeste lepsi auto.

oroki pig

pre 8 godina

Nisu više samo komentatori ti koji imaju priču "Sa prednje strane Aston, sa zadnje Jaguar, enterijer Volvo..." Počeli su i autori sa svojim opaskama. Zamislite dobru žensku kako ide ulicom, a oni komentarišu "Sa prednje strane Pamela Anderson, otpozadi Eva Mendez, faca Džesika Alba, tehnika Liza En. Bez veze ženska" :D

samo da primetim

pre 8 godina

Pozadi mogu da se smeste dvometraši ako će glavu sagnuti u krilo. Neverovatno koliko malo ima prostora po visini za toliko velik automobil.

Glas razuma

pre 8 godina

Iako očekujem gomilu minusa smatram da ovaj mondeo, kao i slični proizvođači kao Ford, teško da će naći svoje mesto pod suncem pod sve jačom konkurencijom svetske auto industrije. Mislim da su i oni tiga svesni i da su se fokusirali na Fiestu kao njihov glavni i osnovni model - tamo gde su najbolji. Ovaj model izbacuju zbog stare tradicije a ne zbog velikih očekivanja. Vreme će pokazati da li sam bio u pravu... Pored nemaca, Škode (da naglasim da je u sličnom cenovnom rangu sa Superbom??? a da je Octavia skoro duplo jeftinija!?) - ovo će biti još jedno veliko razočarenje.
Pozdrav svim auto fanovima.

Replay

pre 8 godina

Zamimljiv auto. Danas sta izaberete u ovoj klasi necete pogresiti. Superb, Insignia, 508, Passat, Talisman. Passat jeste mozda najprodavaniji jer imaju tu tradiciju. Inace kosta 24990 na akciji sa 2.0 TDI 150 ks. Malo je startniji od Mondea i manje trosi. Mondeo bas dugacak, cak kao E klasa W212, 2 cm kraci od F10 i od A6 kraci 5 cm, klasa koja je ispred njega po imidzu i brendu. A jesu siri i vece medjuosovinsko rastojanje.

Boris

pre 8 godina

Odlican auto u odnosu ulozeno dobijeno. Vozim Mondea MK3 85kw/115ks, 2004. Godiste i prezadovoljan sam autom i ponudom,kod mene je 6-tu godinu i nemam nikakvih zamjerki. Jedino sto bih ja volio da ima 6-tu brzinu pa bi jos manje trosio,a sada trosi 6,2l dizela. Kada bih imao pare,sigurno bih ponovo kupio Mondeo,jer je odlican porodican auto,prostran,prava limuzina,i sa veoma malo ulaganja,uz naravno redovno odrzavanje servisa. Mozda je i bolji auto od nekih u klasi,ali nije "ime'' kao neki drugi evropski proizvodjaci.
Pozz i svako dobro.

Petronije

pre 8 godina

U svetlu STANDARDNE opreme, mondeo Titanium je čista "klotara" i preskup (o Trendu ne treba ni pričati). Pa, on serijski dolazi sa radijom displeja 4,2". Smešno. Doduše, redizajnirni focus se nudi i sa 2,5". Jeftilen Tipo dolazi sa 5". Uostalom, kupite ga u paketu Vingale, onaj za 36.760 i dobićete običnu dvozonski klimu (ni kao opcija nema 3 ili 4-zonska), a superb u 2. paketu (zа 24 k.EUR)ima serijski 3-zonsku.
Pljačka najveća.

Goran

pre 8 godina

Auto izgleda prestižno? Mozda kod nas evropske sirotinje gde bilo koji novi auto deluje prestizno. Tamo gde nije najmanja plata u Evropi, ovakav auto se kupuje u skladu sa potrebama, a to je prelazenje solidne kilometraze na otvorenom putu, biznis ili porodicno, da je udobno i komforno. I to je za obicne ljude, zar ne? Ili mozda samo nije za stanovnike Srbije?

Milan

pre 8 godina

Negde sam procitao da je ovaj mondeo doziveo pravi fijasko po dolasku na trziste. Verovatni razlozi su kasnjenje novog modela od dve godime usled zatvaranja fabrike u belgiji i previse slican dizajn sa prethodnikom, sto ne doprinosi ekskluzivnosti. Kupci zele da budu primeceni u novom autu ove cenovne klase a ako cak i zaljubljenici u automobile moraju dase naprezu da li je model nov onda od privlacenja paznje nema ni P.
Kao prevozno sredstvo prethodni model je bio skroz OK, uz mane pobrojane u tekstu. Ako je tacno da su unapredjeni materijali i zvucna izolacija plus komfornije ogibljenje onda je to jedan dobar porodicni automobil. Na zalost kako se prodaja u segmentu smanjuje a ne nudi nista cime bi se izdvojio, plus je cena otisla gore za oko 5K, ostaje mu samo borba za flotne kupce sa restilizovanim Avensisom i Superbom koji su jeftiniji.

hiavata

pre 8 godina

Ima manju tezinu od prethodnog modela sa 2.0 tdci 140ks motorom za 50 kg, 10ks vise, a opet ubrzava pola sekunde sporije.
Motori su isti DW10 serije samo unapredjeni. Smanjen je i kapacitet rezvoara sa 70kg na 62kg, verovatno zbog ustede na tezini. Cena je malo visa od prethodnog na zalasku karijere sto je i logicno.

Kobaja Grande

pre 8 godina

U zelji da sto vise zaradi, lokalni uvoznik Ford vozila, Grand Motors, upropastio je trzisne sanse ovog modela.
Osnovni Mondeo 1.5 u Nemackoj kosta 19.000 EUR, a u Srbiji celih 22.000 EUR. Sta smo mi - veverice???
Cisto da podsetim - prosli model Mondeo 1.6i/120KS u osnovnom paketu opreme kostao je 16.000 EUR.

putnik

pre 8 godina

nije dizel za autobahn, narocito za vece brzine. Ako vozis 120 ok. Za pravo putovanje ide benzinar. Sa 7.5-8 potrosnje ? Malo previse za dizel.

Kod smanjenja mase, prvo strada rezervoar

pre 8 godina

Svaka čast za rezervoar od 62 litra, A4 2.0 tdi ima 40 litara.Srednja klasa je nekad imala 70 kao standard.

maxy

pre 8 godina

"Na otvorenoj magistrali pažljivom vožnjom možete postići prosek od oko 3,5 litra."

Aj baš da vidim te uslove koji omogućavaju ovakvu potrošnju u D segmentu. Da ste opisali dizela iz A segmenta pa da i poverujem. Na osnovu nekoliko pročitanih testova, cenim da ste samo vi uspeli da postignete takvu potrošnju.

Kobaja Grande

pre 8 godina

U zelji da sto vise zaradi, lokalni uvoznik Ford vozila, Grand Motors, upropastio je trzisne sanse ovog modela.
Osnovni Mondeo 1.5 u Nemackoj kosta 19.000 EUR, a u Srbiji celih 22.000 EUR. Sta smo mi - veverice???
Cisto da podsetim - prosli model Mondeo 1.6i/120KS u osnovnom paketu opreme kostao je 16.000 EUR.

Kod smanjenja mase, prvo strada rezervoar

pre 8 godina

Svaka čast za rezervoar od 62 litra, A4 2.0 tdi ima 40 litara.Srednja klasa je nekad imala 70 kao standard.

maxy

pre 8 godina

"Na otvorenoj magistrali pažljivom vožnjom možete postići prosek od oko 3,5 litra."

Aj baš da vidim te uslove koji omogućavaju ovakvu potrošnju u D segmentu. Da ste opisali dizela iz A segmenta pa da i poverujem. Na osnovu nekoliko pročitanih testova, cenim da ste samo vi uspeli da postignete takvu potrošnju.

Goran

pre 8 godina

Auto izgleda prestižno? Mozda kod nas evropske sirotinje gde bilo koji novi auto deluje prestizno. Tamo gde nije najmanja plata u Evropi, ovakav auto se kupuje u skladu sa potrebama, a to je prelazenje solidne kilometraze na otvorenom putu, biznis ili porodicno, da je udobno i komforno. I to je za obicne ljude, zar ne? Ili mozda samo nije za stanovnike Srbije?

Boris

pre 8 godina

Odlican auto u odnosu ulozeno dobijeno. Vozim Mondea MK3 85kw/115ks, 2004. Godiste i prezadovoljan sam autom i ponudom,kod mene je 6-tu godinu i nemam nikakvih zamjerki. Jedino sto bih ja volio da ima 6-tu brzinu pa bi jos manje trosio,a sada trosi 6,2l dizela. Kada bih imao pare,sigurno bih ponovo kupio Mondeo,jer je odlican porodican auto,prostran,prava limuzina,i sa veoma malo ulaganja,uz naravno redovno odrzavanje servisa. Mozda je i bolji auto od nekih u klasi,ali nije "ime'' kao neki drugi evropski proizvodjaci.
Pozz i svako dobro.

pohotni irwas

pre 8 godina

@teuton
Vozim službeni Mondeo, prethodna generacija, 2013. godište, 2.0TDCI 140KS.
Porodična limuzina bez pardona, mesta koliko želite, upravljanje vrhunsko. Zahteva određeno poznavanje auta u vožnji, jer usled težine, veličine i snage ume da se "otima", što je izraženo u brdskoj vožnji. Za te pare, retko dobar auto- opet, ne može da se meri sa premium proizvođačima, što mu i nije cilj.
Što se Vašeg pitanja o Fordovima tiče: pre Mondeo sam vozio Fokus i C-Max. Nema upravljivijih automobila, vrlo štedljivi (svi su bili dizel), servis relativno skup, ali ipak na 20 000km. Nikada kvar, vrlo pouzdana vozila koja vas dovoze do tačke B uz komfor koji je vrlo zadovoljavajući.
Ford je postao VW umesto VW: najbolja kupovina za taj novac.

ilija

pre 8 godina

@Petronije
Po tebi su najbitnije stvari na automobilu da ima trozonsku klimu (2 zone je valjda malo) i sto veci displej? Pri tome vozim auto koji ima dvozonsku klimu i gotovo mi nikad nije bila potrebna.
A gde je motor, menjac, osecaj za upravljacem, feedbak od automobila, kvalitet sedista, podesenost amortizera, prebacivanje mase kroz krivine,medjuubrzanja... Od svih ovih stvari su izgleda bitnija trozonska klima i displej??????
Baj d vej, sedeo u novom superbu i novom mondeu titanijum, onako meni enterijer forda deluje bolje, superb je ok al nista spec, vise kao skup elemenata sa pasata i golfa. Al to je valjda u srbiji bitno, da lici na fau ve

Petronije

pre 8 godina

U svetlu STANDARDNE opreme, mondeo Titanium je čista "klotara" i preskup (o Trendu ne treba ni pričati). Pa, on serijski dolazi sa radijom displeja 4,2". Smešno. Doduše, redizajnirni focus se nudi i sa 2,5". Jeftilen Tipo dolazi sa 5". Uostalom, kupite ga u paketu Vingale, onaj za 36.760 i dobićete običnu dvozonski klimu (ni kao opcija nema 3 ili 4-zonska), a superb u 2. paketu (zа 24 k.EUR)ima serijski 3-zonsku.
Pljačka najveća.

Milan

pre 8 godina

Negde sam procitao da je ovaj mondeo doziveo pravi fijasko po dolasku na trziste. Verovatni razlozi su kasnjenje novog modela od dve godime usled zatvaranja fabrike u belgiji i previse slican dizajn sa prethodnikom, sto ne doprinosi ekskluzivnosti. Kupci zele da budu primeceni u novom autu ove cenovne klase a ako cak i zaljubljenici u automobile moraju dase naprezu da li je model nov onda od privlacenja paznje nema ni P.
Kao prevozno sredstvo prethodni model je bio skroz OK, uz mane pobrojane u tekstu. Ako je tacno da su unapredjeni materijali i zvucna izolacija plus komfornije ogibljenje onda je to jedan dobar porodicni automobil. Na zalost kako se prodaja u segmentu smanjuje a ne nudi nista cime bi se izdvojio, plus je cena otisla gore za oko 5K, ostaje mu samo borba za flotne kupce sa restilizovanim Avensisom i Superbom koji su jeftiniji.

Replay

pre 8 godina

Zamimljiv auto. Danas sta izaberete u ovoj klasi necete pogresiti. Superb, Insignia, 508, Passat, Talisman. Passat jeste mozda najprodavaniji jer imaju tu tradiciju. Inace kosta 24990 na akciji sa 2.0 TDI 150 ks. Malo je startniji od Mondea i manje trosi. Mondeo bas dugacak, cak kao E klasa W212, 2 cm kraci od F10 i od A6 kraci 5 cm, klasa koja je ispred njega po imidzu i brendu. A jesu siri i vece medjuosovinsko rastojanje.

Glas razuma

pre 8 godina

Iako očekujem gomilu minusa smatram da ovaj mondeo, kao i slični proizvođači kao Ford, teško da će naći svoje mesto pod suncem pod sve jačom konkurencijom svetske auto industrije. Mislim da su i oni tiga svesni i da su se fokusirali na Fiestu kao njihov glavni i osnovni model - tamo gde su najbolji. Ovaj model izbacuju zbog stare tradicije a ne zbog velikih očekivanja. Vreme će pokazati da li sam bio u pravu... Pored nemaca, Škode (da naglasim da je u sličnom cenovnom rangu sa Superbom??? a da je Octavia skoro duplo jeftinija!?) - ovo će biti još jedno veliko razočarenje.
Pozdrav svim auto fanovima.

hiavata

pre 8 godina

Imao sam mondeo dizel iz 2004 pa sam presao na passat iz 2009 takodje dizel.Neuporedivo mi je bolji,tisi i udobniji pasat a i kvalitet kabine cele uopste.
(Zoki, 28. februar 2016 11:31)

Poredis dve razlicite generacije automobila.

Proka

pre 8 godina

Citajuci komentare imam utisak da 30 % otpada na botove iz auto salona. Verovatno slaba prodaja pa visak vremena trose po portalima. Makar ne rade samo za sendvic :-)
Uzgred, auto je ok.

oroki pig

pre 8 godina

Nisu više samo komentatori ti koji imaju priču "Sa prednje strane Aston, sa zadnje Jaguar, enterijer Volvo..." Počeli su i autori sa svojim opaskama. Zamislite dobru žensku kako ide ulicom, a oni komentarišu "Sa prednje strane Pamela Anderson, otpozadi Eva Mendez, faca Džesika Alba, tehnika Liza En. Bez veze ženska" :D

hiavata

pre 8 godina

(Glas razuma, 27. februar 2016 18:26)

Porediti oktaviju sa mondeom je van pameti. Oktavija po dimenzijama jedva ulazi u D segment dok je mondeo po velicini na gornjoj granici. Da ste vozili oba automobila (mondeo mk4 i oktaviju 2013) bilo bi vam malo jasnije zasto je razlika u ceni tolika. Uostalom, treba ocekivati da ce ove cene za mondea uskoro ici dole jer model je tek izasao u Evropi.

hiavata

pre 8 godina

Ima manju tezinu od prethodnog modela sa 2.0 tdci 140ks motorom za 50 kg, 10ks vise, a opet ubrzava pola sekunde sporije.
Motori su isti DW10 serije samo unapredjeni. Smanjen je i kapacitet rezvoara sa 70kg na 62kg, verovatno zbog ustede na tezini. Cena je malo visa od prethodnog na zalasku karijere sto je i logicno.

samo da primetim

pre 8 godina

Pozadi mogu da se smeste dvometraši ako će glavu sagnuti u krilo. Neverovatno koliko malo ima prostora po visini za toliko velik automobil.

srbosvaba ford bot:)

pre 8 godina

Posao mi je vezan za trougao Frankfurt-Dortmund-Magdeburg. Dva puta mesečno, izmedju ta tri grada, više puta tamo amo i u proseku po 4000 km mesečno raznim putevima(Magdeburg). Sleduje mi rentacar po izboru mada bih verovatno unajmljivanje S klase morao da objašnjavam pretpostavljenima.
Razne sam automobile naravno isprobavao, svega je tu bilo za probu i uživanje. Od kada sam uzeo mondea onako nasumice, više ne postoji drugi automobil koji bih vozio u ovu svrhu.
Značajno je udobniji i tiši od svih ostalih u klasi. Sve ostalo su uglavnom nijanse i slično je kod svih proizvodjača. Švedjani su u nekom časopisu objavili da su našli da je 300kg teži od zvaničnih podataka tako da verujem da je tu leži zec. To verovatno ima svoje mane u gradskoj vožnji ali na otvorenom putu ne. Mondeo je baš za gušt i uživanje.
Mane koje bih ja naveo su da je centralna konzola malo šira nego što je moralo tamo gde se koleno oslanja a ispod je skroz prazna polica koja je predaleko. Mesta za čaše na centralnom tunelu su tako postavljena da ako spustiš čašu nema menjanja brzina:)?...pomaže samo ako je automatik. Vidi se da je za amere pravljen.
Sve ostalo je za svaku pohvalu. Pravi žderač kilometara.

hiavata

pre 8 godina

Neka kaže neko iskreno, iz iskustva, kakvi su fordovi što se tiče pouzdanosti i održavanja. Hvala.
(teuton, 27. februar 2016 16:17)

Moje iskustvo sa mondeom mk4 za predjenih 60.000km (toliko je ukupno presao) za sada odlicno, mada i nije neka kilometraza. Vise prijatelja ima fordove i uglavnom ih vec godinama menjaju za novijeg forda, znaci zadovoljni su. Statisticki gledano po informacijama osiguracajucih kuca po prijavljenim kvarovima mondeo mk4 je za nijansu pouzdaniji od pasata iste generacije. Cak i po Nemackom ADACu su tu negde.

Miki

pre 8 godina

@Petronije
Auh, covece, jel si ti siguran u sve to? Ispade da kad se kupuje nov auto prvo na sta treba obratiti paznju je broj zona klime, a ako nema minimum tri, moze se reci da se ne vole dovoljno deca. Vrlo cudno, jer ja imam 2-zonsku klimu u Mondeu, obicno su supruga i dete nazad, i kad ja podesim sebi klimu da mi prija i pitam jel sve u redu nazad, uvek mi kazu Da, odlicno. Zbog toga mi nije jasno ovakvo pridavanje znacaja broju zona klime. Cak i da ima vise zona od dve i da se koristi, zar nije malo logicno da je auto zatvoren prostori da se sve to mesa pa opet dolazis na neku sredinu. Jedino ako bi sebi usmeravali u lice klimu koju podese na svom delu, ali mislim da bi onda putnici malo stigli i bolesni sa puta.

ibcy

pre 8 godina

Imam Mondeo iz 2009,2.0 tdci,kupio ga prije 4 godine,200,000 km bez greške.potrošnja 5,3-6,7.Redovno ga servisiram i po užitku vožnje , udobnosti
,komforu je best buy.Ima nekih sitnica u interijeru koje živciraju ali nema savršenog.
Pozdrav

Bojan

pre 8 godina

(Zoki, 28. februar 2016 11:31)

Nije bas zahvalno porediti ta dva automobila zato sto ih deli 5 godina. Mi u kuci imamo dve fabie razlicite generacije, pa su slicne ko dupe i oko :). Naravno da je novi automobil stabilniji, lepsi, tisi... Ne bi valjalo po proizvodjaca da je obrnuto.

ok je sve to

pre 8 godina

Ali srce bi Mazdu 6 bez sekunde premisljanja, ipak je ono ludilo, kad je vidim kez od uveta do uveta. Ovo onako-nekako mi je kao sluzveni automobil

Snake

pre 8 godina

@Zoki, evo ovako,kao prvo, ne moze da se poredi Mondeo mk3 2004. godiste sa Passatom B6 2009. godiste. Logicno da je tu prednost na strani Pasata. Uporedi Mondea mk3 sa Pasatom b5.5, i videces da je prica drugacija. Sto se tice toga da je Pasat startniji, takodje zavisi koje si motore imao u oba auta i to ne mozes porediti. I kao treca stvar, logicno da je dosta drugaciji ovaj novi Mondeo od mk3 kojeg si ti imao, jer je ovo Mondeo mk5, znaci jedna generacija postoji izmedju. Na kraju, slazem se sto se tice Pezoa 508, odlicna masina, sa rekao bih najboljim dizel motorima.

Zoki

pre 8 godina

Ne izgleda lose ali treba vreme da pokaze koliki je kvalitet.Imao sam mondeo dizel iz 2004 pa sam presao na passat iz 2009 takodje dizel.Neuporedivo mi je bolji,tisi i udobniji pasat a i kvalitet kabine cele uopste.Ford je malo prostraniji i ima veci gepek.Oba auta su me dobro sluzila jer sam ih redovno servisirao.Pasat ima malo skuplje delove ali neznatno.I startniji je.To je neko moje vidjenje.Ali ovaj mondeo je nova masina pa cemo ga videti za godinu dve.Lepsi mi je od novogvpasata iako pasat ima brutalno jake dvolitarske dizel,benzin motore ali za moj ukus nekako mnogo kockast.Ford ima lepu liniju jedino unutra me podseca na volvo sto mi ae ne svidja ali opet je promena velika u odnosu na mondeo koji sam imao dok pasat slabo sta menja sem motorizacije.iskreno planiram da posle mojeg b6 predjem na pezo 508.Nekako mi je najelegantniji.Najbolja verzija 2.0hdi 163ks sa allure opremom.

boki

pre 8 godina

Nije los novi Mondeo. Meni se svidja i elektronska tabla. Performanse iste kao kod prethodnog modela, a 10ks vise ima?
Rekao bih da bi cena morala biti manja, imajuci u vidu sta nudi konkurencija. Za sada ulozeno dobijeno u toj klasi ubedljivo na strani Superba.

Goran

pre 8 godina

Ima ljudi koji su prosto klimofili. Ja izbegavam da palim klimu kad god je moguce, dok jedan moj poznanik kad je kupio prvi auto sa klimom nije je gasio, njemu je klima neprekidno ukljucena u autu. Kad bi imao 3-zonsku verovatno bi se preselio sa porodicom u auto, sto bi naravno bio jasan pokazatelj da voli svoju decu :)

Čisto da se zna

pre 8 godina

Vozio sam jedno dve nedelje iznajmljen Titanium benzinac i nije me oduševio. Ne mogu da kažem šta mu konkretno fali ali nema ono nešto, ako me razumete. Za slične pare Mazda6 bez imalo razmišljanja.

Gavrilo

pre 8 godina

Vozim Mondeo tdci 140 konja, oprema
Titanium x, presao 210,000 km i za sada prezadovoljan, vrlo dobre vozne karakteristike. Prosle nedelje sam proverio auto u Fordovom servisu. Komentar je bio vidimo se na 300,000 km uz normalno odrzavanje.

Goran

pre 8 godina

Malo me cudi da sa novim modelom nisu zadrzali preciznost upravljanja kao kod prethodnog. Vidim na mnogim testovima da se to istice kao minus, a nigde kao prednost jer je sada Mondeo udobniji. Auto nije bio neudoban, pa da je bilo potrebno zrtvovati upravljivost za vecu udobnost, ali dobro. Nek bude ovo korak dalje u odnosu na prethodnog Mondea i pun pogodak. I prethodni je zaista i dalje top. Jeste da malo enterijer deluje jeftinije, ali samo na izgled. Recimo, sedista ona standardna sa tackicama, ja kad sam iz francuza presao u Mondeo razocarao sam se, ali samo na kratko. Dok kod francuza sedista deluju raskosno ona vrlo brzo pocinju da menjaju oblik i da skripe, dok su ova "ruzna" sedista kod Mondea kao nova i posle 200 hiljada, a iritirajucih zvukova nema ni u tragovima.

ajdared

pre 8 godina

@ako je za porodicu

Umes li ti da usmeris klimu? Kakav sibir napred sahara pozadi kao da pricamo o autobusu?
Druze, u sred leta, samo sa klima izduvima napred (pricamo o snaznoj i kvalitetnoj klimi), usmeris one srednje na tabli ka nazad, sebe napred "promasis" i bice ti nazad sibir a napred sahara.
Dakle, sve je stvar podesavanja i usmeravanja, sto je vestina "opaka".
Kakvo preterivanje sa klimom ne bi li se samo napravilo kako zbog broja zona klime treba odustati od nekog auta, klasican botizam. A vrhunac svega, gospodin koji nema druga posla u zivotu pa postavlja sonde po autu, eeeej sonde (pretpostavljam da ih je nabavio u Nasi) ne bi li "dokazao" razlike u temperaturi napred i nazad bez gomile zona klima.

Hiavata

pre 8 godina

Za nijansu skuplji nego što bi bilo optimalno, ali ok, tako je u početku dok se ne izgustira Aston Martin maska. Posle cena ide dole. Prethodni model Mondea tdci 150 ks, potrošnja vrlo prihvatljivih 6.8 uglavnom grad. Lepo vuče, pozadi mesta zaista puno, gepek ogroman. Smetalo mi što za te pare nisam dobio xenone. Takodje sedista su bila presvucena jeftinom tkaninom. Komandna tabla ne fascinira, ali nije bas ni da baca u depresiju. E da ume elektronika da prijavljuje neke kvarove, a posle u servisu kazu nije nista. I povremeno mora da se provoza po autoputu, radi famoznog DP filtera inace ode 200 evrica.

hiavata

pre 8 godina

Jel moze da prodje jedna tema da neko ne spomene mazdu 6. Sedite gospodo pa sracunajte sta dobijete sa mazdom 6 i skyactive benzincima a sta sa novim mondeom, passatom ili cim vec sa dizelom, jer mazda nema adekvatan dizel ispod 2 litra. Sracunajte koliko para cete da date posle 10 godina eksploatacije u Srbiji sa prosecnih 15.000km pa onda razmislite kako bi ste ulozili svoj novac. Za slicne pare u slicnom paketu opreme dobijete benzinjaru koja po gradu trosi kao neman, i dizel sa mnogo boljim performansama. I jos pride izgubite posle 5 godina 2000-3000 na gorivu. I da, mazda 6 mozda lepo izgleda ali pozadi nema mesta i nema peta vrata.

CarloNS

pre 8 godina

U svetlu STANDARDNE opreme, mondeo Titanium je čista "klotara" i preskup (o Trendu ne treba ni pričati). Pa, on serijski dolazi sa radijom displeja 4,2". Smešno. Doduše, redizajnirni focus se nudi i sa 2,5". Jeftilen Tipo dolazi sa 5". Uostalom, kupite ga u paketu Vingale, onaj za 36.760 i dobićete običnu dvozonski klimu (ni kao opcija nema 3 ili 4-zonska), a superb u 2. paketu (zа 24 k.EUR)ima serijski 3-zonsku.
Pljačka najveća.
(Petronije, 27. februar 2016 16:53)

Kada sam pre dve godine uzimao Fiestu, ono što se kod nas prodavalo kao Titanium, u Nemačkoj je po opremi bilo između Ambienta i Trenda.

putnik

pre 8 godina

nije dizel za autobahn, narocito za vece brzine. Ako vozis 120 ok. Za pravo putovanje ide benzinar. Sa 7.5-8 potrosnje ? Malo previse za dizel.

prijatelj

pre 8 godina

Za održavanje fordovi su dobri. Nov auto je nov auto. Bez obzira što možeš da uzmeš e klasu staru 3 god za ove pare. Al ta e klasa ima km kolko prosečan kupac automobila od 20k u Srbiji ne može ili ne želi da prihvati. Da ne bude zabune e klasu sam uzeo samo kao primer.

mile iz bgd

pre 8 godina

@teuton
Vozim Ford galaxy 2.0tdci iz 2011.te, kupljen u Grandu.
Auto je za svaku preporuku, potrosnja u gradu 7 l, na putu 5,5...ako krenes penzionerski, moze da se spusti i na 4,7.
presao 120000km sa njim, samo servisi.
Ovo govorim jer je Platforma i tehnika od mondea.

Ulan Ude

pre 8 godina

Alo,Rodjaci,Ford je izmislio proizvodnju automobila u Fabrici.
Pri tome svi koji imaju pristojno godina ,secaju se 12m,15m,cortine,consula ,Taunusa,Granade ,Caprija Tranzita itd.
U to vreme vw je pravio Bubu.Mercedes,Volvo,Ford,Opel,Pezo,Fiat,Moris,Rover,Austin su tada pravili Automobile.

mali Mitar

pre 8 godina

(mile iz bgd, 28. februar 2016 21:41)
"Vozim Ford galaxy 2.0tdci iz 2011.te, kupljen u Grandu.
Auto je za svaku preporuku, potrosnja u gradu 7 l, na putu 5,5...ako krenes penzionerski, moze da se spusti i na 4,7.
presao 120000km sa njim, samo servisi."

Vidi, Mile, ja vozim 308 1.6 e-HDI (prvi vlasnik). Lakši je jedno 400 kila od Galaksija,dosta niži i bolji Cw. I troši koliko ti pišeš da troši Galaksi. A pre toga sam ga vozio sa 2.0 HDI u 407 (prvi vlasnik). I trošio je barem oko litar više. A iz tog doba TDCI i HDI su isto.

Tako da, molim te, ne pričaj nam bajke o potrošnji Galaksija.

Inače, slažem se da je Mondeo (i uopšte ford) kod nas baš jadno opremljen (naš Titanium je nula za onaj na zapadu) i preskup. A u odnosu na pežo, održavanje mu je preskupo. Tako je bilo ranije, a pogotovo je povoljno sada kada se promenio uvoznik. Sada je bagetala.

Milan

pre 8 godina

Jedno pitanje za sve komentatore koji stalno pominju "upravljivost". Kako to merite? Da bude jasno imam par hiljada km i na mondeu i na nekoliko drugih modela iz klase, i par par stotina hiljada na Avensisu, i nikad ni jedan auto nije isao tamo gde ja nisam hteo. Jedino su neki tvrdji a neki udobniji.

kole

pre 8 godina

Neko je naglasio da je sediste u ovom autu usko i kratko sto je i moj utisak. Dobio je dosta minusa sto je i razumljivo, jer ja po gradu vidjam neke patasone od 160 cm. Nekada su Srbi bili krsni i visoki kao ja, a danas se radjaju neke dzepne varijante, pa im je i sediste od Pony Expresa preveliko. Focus ST i tacka.

Milan

pre 8 godina

Izvinjavam se, sad proverih prodaju u prosloj godini po modelima u segmentu i po meni je Mondeo ostvario odlican rezultat
http://left-lane.com/european-sales-2015-midsize-segment/

C i n i k

pre 8 godina

Od kada je Mondeo "premium" ? Prvi x cujem to.
Mislim da nije los, ali nema dobar image kao Audi,Bmw ili Merdza.
Znaci, ako bih imao za nov, pre bih uzeo neki od nemacke trojke nego Forda,realno.

Petronije

pre 8 godina

(ilija, 28. februar 2016 00:35
Ako imaš decu i voliš svoju decu i sa njima dosta putuješ, jako ti je bitno da temperatura u kolima nije "potaman" samo vozaču i suvozaču, već i deci pozadi.
Pomoću raznih sondi (koje bih stavio "ovde" ili "onde" pri merenju), znao sam pozadi kod dece izmeriti zimi i 6 stepeni manje nego napred. Istina, karavan, ali razlike ima i kod onih koji nisu karavani (imam i takav). To bez 3-zonske klime ne može da se reši, jer samo tako će i onima pozadi leti i zimi da bude "potaman".
A ako ne voliš VW (škodu superb), kupiš 508, on od samoga početka može da se dobije sa 4-zonskom klimom (u nekim paketima standard,neki smešna opcija, maje košta od posebne boje). Dvozonska klima bi imala više smisla kada bi zone bile "napred-nazad", nego "levo-desno".
Što se tiče displeja, ne treba mi u kolima "televizor" (imam od 3,5" i 5,5", ali više volim onaj od 3,5"). Ali je ford poznat ne samo po malim displejima, sa kojih bez snajpera ništa ne mogu da očitam. I zato mi to "smeta".
Pozdrav

Aca

pre 8 godina

Ja sam otisao danas do apoteke i uzeo toplomer i sonde. Zaista nije skupo, preporucujem svima da probaju. pustio sam 2-zonsku klimu i stavio na 22 stepena. Napred sam izmerio 22 stepena, a nazad je bilo 13 stepeni. Znaci Patronije je u pravi, napred sam se preznojavao u duksu, dok sam nazad morao da ogrnem perjanu jaknu a noge su mi se ledile. Limuzina je u pitanju.

Petronije

pre 8 godina

ajdared & slični
Ne treba "NASA sonda" da bi i otac porodice utvrdio ono što i njegova mala deca znaju - da je pozadi putnicima zimi često hladno, a leti prevruće. Ako čovek nema para za "NASA sonde", neka za par stotina dinara kupi običan digitalni termometar kome je senzor "na kablu" (obično 2-3 metra kabla), jer takav termometar ima dve "sonde", jednu na sebi i jednu na kraju kabla, te može da očitava vrednosti sa dve lokacije (npr, napred, kod prednjih putnika i gde god želi pozadi). Pa će i "ocu" napokon "iz dupeta do glave doći" i videće da, kada podesi klimatizaciju tako da je njemu i suvozaču udobno, da je pozadi znatno hladnije zimi, a mnogo toplije leti. I onda će videti da "uz veoma dobru DVOZONSKU klimu" (potpuno ispravnu), ako hoće leti za one pozadi da postigne 24-25 stepeni, vozač treba leti da vozi u vunenom džemperu i klimu podesi na 19, a ako hoće zimi da onima potzadi da ugreje na 24, treba da vozi u kupaćim gaćama i klimu podesi na 28.
Naravno, ako ima 3 ili 4-zonsku klimu, podesiće sve zone na istu temperaturu. I svuda će biti ista.
E, mondeo to ne može ni kao Vignale. Tuga. Za Ford. A banalna škoda superb ne mora da bude premium paket L&K, već običan drugi paket standardne opreme i to može. Kao i mnoga druga vozila tog segmenta, koja imaju 3 ili 4-zonske klime.
Svima iskren pozdrav!

lion

pre 8 godina

Da li neko zna da li verzija Vignale ima sklopive retrovizore na dugme? Pored nedostataka sa zonama klima, jos samo fali da ljudi prljaju ruke da bi sklopili retrovizor.

ako je za porodicu

pre 8 godina

slusajte, napadose coveka sto prica o klimi kao da je to nebitna stvar. Iako se ista koristi bar 6 meseci ako ne i vise. Imao sam stila koji je imao pozadi izduv klime, izmedju dva sedista ali pozadi. I to je bilo super jer su deca trazila. sada vozim c4 gr picasso i imam 4zonsku klimu. Mnogo je lakse podesiti pravu atmosferu, da meni napred ne bude sibir a njima sahara vec lepo svima isto. meni je to vazno, za druge ne znam.

mup

pre 8 godina

Komsija je dobio sluzbeni 1.6 dizel od 115 ks. Nisam ga vozio, ali sam seo na mesto vozaca i sediste me nije odusevilo. Onolki auto, a sediste kao da su prebacili iz Forda KA. Usko i nedovoljno dugacak sedalni deo. To je osnovna verzija i moguce je da je u skupljim verzijama situacija bolja, ali ni taj nije pravljen za Pigmeje.

mrak

pre 8 godina

Birao izmedju ovog forda i pasata.
Ford prevelik, vise trosi, oprema smesna, plastika jeftina, ne znam odakle ideja da je sve kvalitetno, ima onu odvratnu rupu ispod displeja koja skuplja paucinu.
Ko sedne pozadi a ima preko 1.8m mora da savije vrat da bi stao. Na kraju uzeo pasat. Ford jeste lepsi auto.

Predrag

pre 8 godina

Naravno da bi dvozonska klima sa podelom zona na prednju i zadnju sa daleko manje smisla i velika je razlika napred i nazad čak i u hečbeku, a da ne govorimo o limuzini i karavanu.

Čisto da se zna

pre 8 godina

@Milan

Vezano za upravljivost.

To nije baš egzaktna nauka. Generalno govoreći, svako vozilo je u stanju da ide tamo gde vozač želi. Razlika je u tome kakve uslove iziskuje, kako će se pri tome ponašati, koliko će da "okleva".

DC

pre 8 godina

- Rezervoar je na dizelima 62l, na benzincima 75l. Nisam siguran iz kog razloga posto Ford nema dodatan tank za AdBlue.
- @ Lion: Zavisno od trzista ali gde zivim i Titanium ima sklopive retrovizore na dugme - jako bitno na autu ovih dimenzija.
- @ Cinik: Mondeo, Passat, Superb, i sl iako pripadaju segmentu D kao A4, serija 3 i C-klasa, imaju mnogo vise mesta od ovih. Kolika je razlika: za moje dve rane pubertetlije u jednom od gore navedenih premiuma bi 2-3 sata na zadnjem sedistu bilo OK, duzi put je problem - provereno. Znaci, sta bi uzeo zavisi od licnih potreba.
- @Milan povodom upravljivosti: Ne moze se meriti ali se i te kako oseca. Evo dva primera (iz krajnosti u krajnost) na osnovu auta koje sam imao prilike da vozim. Stari Mercedes W123 230E: volanom mu dajes neki orijentacioni smer, ali kao na brodu imas osecaj da tockovi nisu direktno povezani sa volanom. Mazda MX5 - kao da ti cita misli, kao da vozis karting, reaguje na svaki tvoj pokret. Uz to, pod prstima (i pod straznjicom) osecas sve sto auto radi, znaci najprostije receno - komunicira sa tobom. Dovoljno je da provozas Mondeo i Avensis malo ostrije po nekom krivudavom putu (bez preterivanja) da osetis koji je vise pricljiv. Ne mora da znaci da je onaj sto daje vise informacija pod obavezno brzi ali je svakako bolje jer vozac moze da ima vise pouzdanja u auto. Inace, Mondeo je po ovom pitanju uvek bio vrh klase a i Focus je super. Licno samo sam imao prilike da ih provozam, ne da ih posedujem.

Zoki

pre 8 godina

Za Snake i Hijawata,ja sam govorio o svome iskustvu a ne samo poredjenje mondea i pasata.Nisam zadrt da volim samo jednu marku i kraj,vozio sam i opel astru ali cinjenica je da je vagen bolja firma i veci brend i najmanje gubi vrednost u postprodaji.Uskoro planiram da predjem na pezoa 508 tako da o obozavanju jednog brenda nema govora.Svaki auto ima neke svoje prednosti i mane i svako odlucuje o tome koji mu je auto bolji ili rentabilniji.O ukusima ne treba raspravljati ali ako sam vec vozio oba modela,onda samim tim moj komentar daje strucniju analizu.Pozdrav

mali Mitar

pre 8 godina

Ja imam izduv klime pozadi, u centralnom tunelu (kaoi pominjani G Pikaso), a pošto mi je klima samo dvozonska, pozadi je uvek zimi dosta hladnije nego napred, a leti dosta toplije nego napred. Bez najmanje 3-zonske klime (a PSA u mnogim modelima nudi 4-zonsku), nemoguće je u celim kolima imati prijatnu temperaturu. Pa makar to bio Mondeo Vignale za 35 ili običan Titanium za 25000 eura, oba sa 2-zonskom klimom. Žao mi je ako se ljubiteljima forda ne dopada to čuti, ali je to istina.

Vlada

pre 8 godina

Lepo su doterali prednji deo ali trebali su i zadnji da promene. Na prosloj generaciji mi je najruzniji bio zadnji kraj pogotovo zbog ovih farova cudnih koji mi se nikako ne uklapaju. A oni odlucili najruzniji deo automobila da ostave 90% nepromenjen.

DC

pre 8 godina

@Petronije po pitanju klime:
Bez obzira sto se slazemo za neke druge stvari (nadam se da ce mi i taj komentar biti objavljen), izvini ali uposte nisam siguran da razumem o cemu pricas kada se radi o visezonskim klimama. Govoreci konkretno o autu koji trenutno vozim (a i ranije sam imao aute sa 2-zonskim klimama), u knjizi za upotrebu ovog sadasnjeg stoji da njegova (automatska) klima isporucuje za vozaca temperaturu koju on podesi za sebe a ukoliko se ona druga zona podesi na neku drugu temperaturu, ona vazi za suvozaca i pozadi. Zamislimo scenario gde je napolju 21-22, ja podesim moju stranu na 19 a zena na 24 - kod mene ce duvati hladno, dok ce na suvozackom mestu i pozadi duvati toplo. Auto koji ima mocnu klimu sa mogucnoscu velikog kapaciteta protoka vazduha u minuti, sa dobro postavljenim dovodima vazduha i napred i pozadi mora da moze da odrzava stabilnu temperaturu u celom autu posle nekoliko minuta koliko mu treba da dostigne zadate vrednosti. Ono sto ti pricas ima smisla kod auta koji mozda nemaju dovod vazduha kod stopala saputnika pozadi i koji nemaju dovod vazduha izmedju prednjih sedista (ili su nedovoljnog protoka) ali to nema nikakve veze sa time da li je klima 2-zonska, 3-zonska ili sta vec. Poenta 4-zonske klime nije da sve zone odrzavaju istu temperaturu vec da svaki od 4 putnika moze sebi da podesi dugaciju, npr ja 19, zena 24, klinci pozadi jedan 22 drugi 23. Tako su napravljene i za to su zamisljene al' s oprostenjem, to je po meni cista glupost.

DC

pre 8 godina

@ Petronije: Imajuci prilike da cesto vozim najnoviji Focus, mogu reci da se slazemo po pitanju dispeja. Nije toliko problem dimenzija samog displeja vec dimenzija informacija koje se nalaze na njemu. Milion svega i svacega i na cetralnoj konzoli i ispred mene, sve sitno i nabacano, ko ce se tu snaci. Inace, nisam bas mator i ne nosim naocari.
@Goran: Poenta automatske klime, ako je imas, je u tome sto je automatska. Nastelujes primera radi na 22 stepena, i ona to odrzava zimi i leti. Kad treba da hladi, kompresor se ukljuci, kad joj ne treba, on ne radi. Kad i koliko ce da radi kompresor odredjuje kompjuter. Naravno, na manuelnoj klimi to nije tako i nema potrebe stalno je drzati ukljucenom kao sto na automatskoj nema neke potrebe gasiti je.
@Milos: Kod automatske klime (bez obzira na auto), temperatura vazuha koju klima isporucuje zavisi od odabrane temperature, trenutne temperature u vozilu kao i vani. Npr, u autu milion stepeni, ukljucis klimu na 24 - automatski program, trebalo bi da duva hladno i jako dok ne ohladi auto na 24, posle se prebacuje na odrzavanje i salje toliko hladno i toliko jako koliko je potrebno da bi se odrzalo unutra 24, sto velikim delom zavisi od spoljne temperature. Posto auto ne moze da meri temperaturu po celoj unutrasnjosti, vec samo tamo gde se nalaze senzori, moze da dodje do razlike napred-nazad, zavisno od toga gde su postavljeni. Ali ako auto ima mocnu klimu sa velikim protokom i izduve pozadi to ne bi trebalo da bude problem.

DC

pre 8 godina

@Petronije: U pravu si u potpunosti, SAAB je propao jer su uvek radili nesto specijano ali ga bas zato volim i gledam da ga ocuvam koliko god je to moguce. Sto se tice njegove klime, sigurno je pre izuzetak nego pravilo. Mislim da ima verovatno najbolje grejanje koje je ikada stavljeno u auto.
U vezi tvog iskustva, ono obrazlozenje koje su ti dali lici na klasicno pranje ruku u smislu 'to je tako zato sto je klima 2-zonska' a to sto su je konstruisali da ne moze da zagreje ili ohladi kako treba - to macku o rep. Kako je SAAB (proizvodili su slican broj vozila kao Zastava) mogao da napravi 2-zonsku klimu koja radi kao luda a njima je tehničko ograničenje? Sve to samo potvrdjuje moj komentar od pre neki dan, da su faktori kao kapacitet protoka vazduha, precnik ventilacionih kanala, broj i pozicije izduva mnogo bitnije nego broj zona. Moze Pezo 508 (cisto primera radi, nikad nisam seo u njega) da ima koliko hoces zona, ali ako klima ima ogranicenja u pogledu kako i koliko hladnog vazduha moze da uduva u putnicki prostor i treba joj sat vremena da postigne zadate vrednosti (a SAAB isto postize za recimo 10 minuta), onda dzaba njemu sve te zone zone. Da li se slazes?
P.S: U Americi se kuce klimatizuju tako sto se klimatizovan vazduh iz podruma uduvava kroz cevi za dovod istog u sobe. Znaci oni mogu da postignu ujednacenu temperaturu kroz cevi na kuci od 300-400 kvadrata (o poslovnim objektima da ne pricamo) a ovi ne mogu na metar-dva duzine koliko treba kroz auto.

DC

pre 8 godina

@Milos: Prvi deo si u pravu, znaci u pocetku duva maksimalno snazno i maksimalno hladno da postigne zadatu vrednost, potom ce duvati slabije i toplije, odn. posto postigne zadate vrednosti treba da duva onoliko hladno i onoliko jako koliko joj treba da odrzava temperaturu a za to joj ne bi trebalo 10°C na izduvima. Medjutim, sve to zavisi puno od auta odn nacina kako je klima programirana od strane proizvodjaca. U sustini, radom automatske klime upravlja kompjuter koji prima podatke od raznih senzora, a znas kako stoje stvari sa kompjuterima. Cisto primera radi, kod mene klima menja nacin rada kada prepozna otvoren prozor, sto ne mora da bude slucaj na nekom drugom vozilu. Posto me je Petronije u komentarima ovih dana naterao :) da studiram uputstvo za moj auto, evo vidim da je kod mene proizvdjac ostavio mogucnost re-programiranja funkcija od strane vlasnika ali to je ekstreman slucaj i koliko znam to nisam imao na drugim vozilima. U komentarima dole imas link za upustvo za upotrebu jednog Saaba, mozes da pogledas strane 75-85 cisto da imas ideju kako to kod njih funkcionise sa senzorima i svim tim jer su dosta opsirno opisali, ali imaj u vidu da kod drugih auta moze biti dosta drugacije. Automatska klima je ogroman pomak u odnosu na manuelnu jer joj zadas temperaturu koju hoces i ne razmisljas - naravno ako je uradjena kako treba.

Petronije

pre 8 godina

DC, 8. mart 2016 19:01
Pošto si ovde pisao na sajtu da voziš "vec sest godina ...porodicni karavan od 280ks", molim te da daj link do tvog upustva za upotrebu da vidim na kom vozilu to navodno postoji takva dvozonska klima (kod koje je vozač "jedna zona", a svi ostali "druga zona").
Kod Forda to očito nije.
I izmeri temperaturu "klimatizovanog vazduha" na prednjim duvaljkama, kao i na duvaljkama pozadi (na centralnom tunelu, ako ti se tu nalaze). I videćeš da čak nije ni ista temperatura "klimatizovanog vazduha" (jer su duži ventilacioni vodovi do zadnjih putnika).

Miloš

pre 8 godina

Da li je neko proveravao koliku temperaturu isporučuje automatska klima na izduvima u mondeu kada je podešeno hlađenje?
Manuelna klima kod auta B i C segmenta izbacuje vazduh na 10°C bez obzira na intezitet/jačinu 'duvanja' od 1 do 4.

DC

pre 8 godina

@Petronije: Evo nesto na Engleskom, nije bas 100% moj auto (nesto noviji i karavan, Aero verzija sa Hirsch tuningom - ljubitelji Saab-a bi trebalo da znaju o cemu se radi), ali je klima ista: http://saabinfo.net/files/pdf/SAAB_9-5MY04.pdf
Uputstvo o klimatizaciji pocinje na strani 75, interesantnije su 76-a (kako podesenost otvora za dovod vazduha utice na temperaturu), i strana 77: (The cabin is divided into two temperature zones: - The driver’s zone - The passenger zone (front and rear seats)) i ilustracija koja me podsetila da pozadi zapravo imam 4 otvora za ventilaciju u gornjem delu: po jedan sa svake strane kod vrata i dva otvora izmedju sedista.
Sto se tice merenja klimatizovanog vazduha, temperatura moze da varira pola stepena, stepen na racun duzine dovoda, ne 5-6 stepeni. Normalno kad je auto hladan i tek pocinje da duva toplo i posle dok jos 'juri' zadate vrednosti postoje odstupanja ali za 10-15 minuta rada kada se lepo zagreje, sve se stabilizuje i klima predje na odrzavanje temperature, ceo auto mora da ima uniformisanu temperaturu (tako je barem kod mene). Neka odstupanja ce naravno da se jave, npr napolju mraz, blize staklu bice hladnije, auto nema duple ili troduple vakum prozore, valjda se toliko podrazumeva. Ali sad sam bas zaintrigiran da premerim pa cu se javiti ponovo, nadam se vec sutra. Inace, pre ovog sam imao Omegu V6 karavan takodje sa 2-zonskom klimom. Idemo cesto autom na duza putovanja, klinci se nikad nisu zalili na temperaturu u autu.

Petronije

pre 8 godina

DC, 9. mart 2016 15:15
Dobro, ali SAAB je i propao zato jer je pravio vozila koja su u nekom smislu bila "posebna", pa je prodaja bila kakva je bila. Nisam zaista znao da je nekada postojao i takav dvozonski sistem, ali to je izuzetak, a i svakako i odavno prevazidjen pojavom 3 i 4-zonskih klima, koje su daleko praktičnije.
Kada sam ja otkrio razliku temperature "klimatizovane" prednje i zadnje zone dvozonske klime (pri ekstremnim hladnoćama ili vrućinama), "reklamirao sam". Merili su temperaturu "izduva" svuda, pa i pozadi (i na zadnjim centralnim duvaljkama i dole), pa su se "konsultovali" sa proizvodjačem zbog "uočnih razlika". Pa sam dobio zvaničan odgovor da se radi o razlici temperature "klimatizovanog izduva" na "duvaljkama" isključivo kao posledice različite dužine ventilacionih kanala (zadnji su duži) i promenama temperature "klimatizovanog vazduha" koja nastaju "na putu" do "duvaljki". I da je to tehničko ograničenje proisteklo iz konstrukcije klime kao dvozonske, a ne kao 3 ili 4-zonske.
I tu lek danas ne postoji. Osim da čovek kupi 3 ili 4 zonsku klimu.

Miloš

pre 8 godina

@DC
Da li je tačna informacija da automatska klima funkcioniše na sledeći način:
Ako je spoljna temperatura 40°C i ukoliko se u autu podesi hlađenje npr na 20°C, klima na izduvima (u 'početku') isporučuje vazduh temperature 10°C sa jačim instezitetom duvanja (kao na primer -manuelna klima ako se podesi na intezitet duvanja/jačine 3 ili 4); a
nakon nekog vremena (kada se u autu smanji temperatura) klima isporučuje vazduh iste temperature - 10°C samo sa slabijim intezitetom/jačinom duvanja (kao na primer -manuelna klima ako se podesi na intezitet duvanja/jačine 1 ili 2)?

Glas razuma

pre 8 godina

Iako očekujem gomilu minusa smatram da ovaj mondeo, kao i slični proizvođači kao Ford, teško da će naći svoje mesto pod suncem pod sve jačom konkurencijom svetske auto industrije. Mislim da su i oni tiga svesni i da su se fokusirali na Fiestu kao njihov glavni i osnovni model - tamo gde su najbolji. Ovaj model izbacuju zbog stare tradicije a ne zbog velikih očekivanja. Vreme će pokazati da li sam bio u pravu... Pored nemaca, Škode (da naglasim da je u sličnom cenovnom rangu sa Superbom??? a da je Octavia skoro duplo jeftinija!?) - ovo će biti još jedno veliko razočarenje.
Pozdrav svim auto fanovima.

putnik

pre 8 godina

nije dizel za autobahn, narocito za vece brzine. Ako vozis 120 ok. Za pravo putovanje ide benzinar. Sa 7.5-8 potrosnje ? Malo previse za dizel.

Petronije

pre 8 godina

U svetlu STANDARDNE opreme, mondeo Titanium je čista "klotara" i preskup (o Trendu ne treba ni pričati). Pa, on serijski dolazi sa radijom displeja 4,2". Smešno. Doduše, redizajnirni focus se nudi i sa 2,5". Jeftilen Tipo dolazi sa 5". Uostalom, kupite ga u paketu Vingale, onaj za 36.760 i dobićete običnu dvozonski klimu (ni kao opcija nema 3 ili 4-zonska), a superb u 2. paketu (zа 24 k.EUR)ima serijski 3-zonsku.
Pljačka najveća.

mrak

pre 8 godina

Birao izmedju ovog forda i pasata.
Ford prevelik, vise trosi, oprema smesna, plastika jeftina, ne znam odakle ideja da je sve kvalitetno, ima onu odvratnu rupu ispod displeja koja skuplja paucinu.
Ko sedne pozadi a ima preko 1.8m mora da savije vrat da bi stao. Na kraju uzeo pasat. Ford jeste lepsi auto.

C i n i k

pre 8 godina

Od kada je Mondeo "premium" ? Prvi x cujem to.
Mislim da nije los, ali nema dobar image kao Audi,Bmw ili Merdza.
Znaci, ako bih imao za nov, pre bih uzeo neki od nemacke trojke nego Forda,realno.

hiavata

pre 8 godina

Jel moze da prodje jedna tema da neko ne spomene mazdu 6. Sedite gospodo pa sracunajte sta dobijete sa mazdom 6 i skyactive benzincima a sta sa novim mondeom, passatom ili cim vec sa dizelom, jer mazda nema adekvatan dizel ispod 2 litra. Sracunajte koliko para cete da date posle 10 godina eksploatacije u Srbiji sa prosecnih 15.000km pa onda razmislite kako bi ste ulozili svoj novac. Za slicne pare u slicnom paketu opreme dobijete benzinjaru koja po gradu trosi kao neman, i dizel sa mnogo boljim performansama. I jos pride izgubite posle 5 godina 2000-3000 na gorivu. I da, mazda 6 mozda lepo izgleda ali pozadi nema mesta i nema peta vrata.

Petronije

pre 8 godina

(ilija, 28. februar 2016 00:35
Ako imaš decu i voliš svoju decu i sa njima dosta putuješ, jako ti je bitno da temperatura u kolima nije "potaman" samo vozaču i suvozaču, već i deci pozadi.
Pomoću raznih sondi (koje bih stavio "ovde" ili "onde" pri merenju), znao sam pozadi kod dece izmeriti zimi i 6 stepeni manje nego napred. Istina, karavan, ali razlike ima i kod onih koji nisu karavani (imam i takav). To bez 3-zonske klime ne može da se reši, jer samo tako će i onima pozadi leti i zimi da bude "potaman".
A ako ne voliš VW (škodu superb), kupiš 508, on od samoga početka može da se dobije sa 4-zonskom klimom (u nekim paketima standard,neki smešna opcija, maje košta od posebne boje). Dvozonska klima bi imala više smisla kada bi zone bile "napred-nazad", nego "levo-desno".
Što se tiče displeja, ne treba mi u kolima "televizor" (imam od 3,5" i 5,5", ali više volim onaj od 3,5"). Ali je ford poznat ne samo po malim displejima, sa kojih bez snajpera ništa ne mogu da očitam. I zato mi to "smeta".
Pozdrav

samo da primetim

pre 8 godina

Pozadi mogu da se smeste dvometraši ako će glavu sagnuti u krilo. Neverovatno koliko malo ima prostora po visini za toliko velik automobil.

mali Mitar

pre 8 godina

Ja imam izduv klime pozadi, u centralnom tunelu (kaoi pominjani G Pikaso), a pošto mi je klima samo dvozonska, pozadi je uvek zimi dosta hladnije nego napred, a leti dosta toplije nego napred. Bez najmanje 3-zonske klime (a PSA u mnogim modelima nudi 4-zonsku), nemoguće je u celim kolima imati prijatnu temperaturu. Pa makar to bio Mondeo Vignale za 35 ili običan Titanium za 25000 eura, oba sa 2-zonskom klimom. Žao mi je ako se ljubiteljima forda ne dopada to čuti, ali je to istina.

Čisto da se zna

pre 8 godina

Vozio sam jedno dve nedelje iznajmljen Titanium benzinac i nije me oduševio. Ne mogu da kažem šta mu konkretno fali ali nema ono nešto, ako me razumete. Za slične pare Mazda6 bez imalo razmišljanja.

Boris

pre 8 godina

Odlican auto u odnosu ulozeno dobijeno. Vozim Mondea MK3 85kw/115ks, 2004. Godiste i prezadovoljan sam autom i ponudom,kod mene je 6-tu godinu i nemam nikakvih zamjerki. Jedino sto bih ja volio da ima 6-tu brzinu pa bi jos manje trosio,a sada trosi 6,2l dizela. Kada bih imao pare,sigurno bih ponovo kupio Mondeo,jer je odlican porodican auto,prostran,prava limuzina,i sa veoma malo ulaganja,uz naravno redovno odrzavanje servisa. Mozda je i bolji auto od nekih u klasi,ali nije "ime'' kao neki drugi evropski proizvodjaci.
Pozz i svako dobro.

mup

pre 8 godina

Komsija je dobio sluzbeni 1.6 dizel od 115 ks. Nisam ga vozio, ali sam seo na mesto vozaca i sediste me nije odusevilo. Onolki auto, a sediste kao da su prebacili iz Forda KA. Usko i nedovoljno dugacak sedalni deo. To je osnovna verzija i moguce je da je u skupljim verzijama situacija bolja, ali ni taj nije pravljen za Pigmeje.

kole

pre 8 godina

Neko je naglasio da je sediste u ovom autu usko i kratko sto je i moj utisak. Dobio je dosta minusa sto je i razumljivo, jer ja po gradu vidjam neke patasone od 160 cm. Nekada su Srbi bili krsni i visoki kao ja, a danas se radjaju neke dzepne varijante, pa im je i sediste od Pony Expresa preveliko. Focus ST i tacka.

Petronije

pre 8 godina

ajdared & slični
Ne treba "NASA sonda" da bi i otac porodice utvrdio ono što i njegova mala deca znaju - da je pozadi putnicima zimi često hladno, a leti prevruće. Ako čovek nema para za "NASA sonde", neka za par stotina dinara kupi običan digitalni termometar kome je senzor "na kablu" (obično 2-3 metra kabla), jer takav termometar ima dve "sonde", jednu na sebi i jednu na kraju kabla, te može da očitava vrednosti sa dve lokacije (npr, napred, kod prednjih putnika i gde god želi pozadi). Pa će i "ocu" napokon "iz dupeta do glave doći" i videće da, kada podesi klimatizaciju tako da je njemu i suvozaču udobno, da je pozadi znatno hladnije zimi, a mnogo toplije leti. I onda će videti da "uz veoma dobru DVOZONSKU klimu" (potpuno ispravnu), ako hoće leti za one pozadi da postigne 24-25 stepeni, vozač treba leti da vozi u vunenom džemperu i klimu podesi na 19, a ako hoće zimi da onima potzadi da ugreje na 24, treba da vozi u kupaćim gaćama i klimu podesi na 28.
Naravno, ako ima 3 ili 4-zonsku klimu, podesiće sve zone na istu temperaturu. I svuda će biti ista.
E, mondeo to ne može ni kao Vignale. Tuga. Za Ford. A banalna škoda superb ne mora da bude premium paket L&K, već običan drugi paket standardne opreme i to može. Kao i mnoga druga vozila tog segmenta, koja imaju 3 ili 4-zonske klime.
Svima iskren pozdrav!

Replay

pre 8 godina

Zamimljiv auto. Danas sta izaberete u ovoj klasi necete pogresiti. Superb, Insignia, 508, Passat, Talisman. Passat jeste mozda najprodavaniji jer imaju tu tradiciju. Inace kosta 24990 na akciji sa 2.0 TDI 150 ks. Malo je startniji od Mondea i manje trosi. Mondeo bas dugacak, cak kao E klasa W212, 2 cm kraci od F10 i od A6 kraci 5 cm, klasa koja je ispred njega po imidzu i brendu. A jesu siri i vece medjuosovinsko rastojanje.

maxy

pre 8 godina

"Na otvorenoj magistrali pažljivom vožnjom možete postići prosek od oko 3,5 litra."

Aj baš da vidim te uslove koji omogućavaju ovakvu potrošnju u D segmentu. Da ste opisali dizela iz A segmenta pa da i poverujem. Na osnovu nekoliko pročitanih testova, cenim da ste samo vi uspeli da postignete takvu potrošnju.

Goran

pre 8 godina

Auto izgleda prestižno? Mozda kod nas evropske sirotinje gde bilo koji novi auto deluje prestizno. Tamo gde nije najmanja plata u Evropi, ovakav auto se kupuje u skladu sa potrebama, a to je prelazenje solidne kilometraze na otvorenom putu, biznis ili porodicno, da je udobno i komforno. I to je za obicne ljude, zar ne? Ili mozda samo nije za stanovnike Srbije?

Milan

pre 8 godina

Jedno pitanje za sve komentatore koji stalno pominju "upravljivost". Kako to merite? Da bude jasno imam par hiljada km i na mondeu i na nekoliko drugih modela iz klase, i par par stotina hiljada na Avensisu, i nikad ni jedan auto nije isao tamo gde ja nisam hteo. Jedino su neki tvrdji a neki udobniji.

mali Mitar

pre 8 godina

(mile iz bgd, 28. februar 2016 21:41)
"Vozim Ford galaxy 2.0tdci iz 2011.te, kupljen u Grandu.
Auto je za svaku preporuku, potrosnja u gradu 7 l, na putu 5,5...ako krenes penzionerski, moze da se spusti i na 4,7.
presao 120000km sa njim, samo servisi."

Vidi, Mile, ja vozim 308 1.6 e-HDI (prvi vlasnik). Lakši je jedno 400 kila od Galaksija,dosta niži i bolji Cw. I troši koliko ti pišeš da troši Galaksi. A pre toga sam ga vozio sa 2.0 HDI u 407 (prvi vlasnik). I trošio je barem oko litar više. A iz tog doba TDCI i HDI su isto.

Tako da, molim te, ne pričaj nam bajke o potrošnji Galaksija.

Inače, slažem se da je Mondeo (i uopšte ford) kod nas baš jadno opremljen (naš Titanium je nula za onaj na zapadu) i preskup. A u odnosu na pežo, održavanje mu je preskupo. Tako je bilo ranije, a pogotovo je povoljno sada kada se promenio uvoznik. Sada je bagetala.

Zoki

pre 8 godina

Ne izgleda lose ali treba vreme da pokaze koliki je kvalitet.Imao sam mondeo dizel iz 2004 pa sam presao na passat iz 2009 takodje dizel.Neuporedivo mi je bolji,tisi i udobniji pasat a i kvalitet kabine cele uopste.Ford je malo prostraniji i ima veci gepek.Oba auta su me dobro sluzila jer sam ih redovno servisirao.Pasat ima malo skuplje delove ali neznatno.I startniji je.To je neko moje vidjenje.Ali ovaj mondeo je nova masina pa cemo ga videti za godinu dve.Lepsi mi je od novogvpasata iako pasat ima brutalno jake dvolitarske dizel,benzin motore ali za moj ukus nekako mnogo kockast.Ford ima lepu liniju jedino unutra me podseca na volvo sto mi ae ne svidja ali opet je promena velika u odnosu na mondeo koji sam imao dok pasat slabo sta menja sem motorizacije.iskreno planiram da posle mojeg b6 predjem na pezo 508.Nekako mi je najelegantniji.Najbolja verzija 2.0hdi 163ks sa allure opremom.

ako je za porodicu

pre 8 godina

slusajte, napadose coveka sto prica o klimi kao da je to nebitna stvar. Iako se ista koristi bar 6 meseci ako ne i vise. Imao sam stila koji je imao pozadi izduv klime, izmedju dva sedista ali pozadi. I to je bilo super jer su deca trazila. sada vozim c4 gr picasso i imam 4zonsku klimu. Mnogo je lakse podesiti pravu atmosferu, da meni napred ne bude sibir a njima sahara vec lepo svima isto. meni je to vazno, za druge ne znam.

ok je sve to

pre 8 godina

Ali srce bi Mazdu 6 bez sekunde premisljanja, ipak je ono ludilo, kad je vidim kez od uveta do uveta. Ovo onako-nekako mi je kao sluzveni automobil

Milan

pre 8 godina

Negde sam procitao da je ovaj mondeo doziveo pravi fijasko po dolasku na trziste. Verovatni razlozi su kasnjenje novog modela od dve godime usled zatvaranja fabrike u belgiji i previse slican dizajn sa prethodnikom, sto ne doprinosi ekskluzivnosti. Kupci zele da budu primeceni u novom autu ove cenovne klase a ako cak i zaljubljenici u automobile moraju dase naprezu da li je model nov onda od privlacenja paznje nema ni P.
Kao prevozno sredstvo prethodni model je bio skroz OK, uz mane pobrojane u tekstu. Ako je tacno da su unapredjeni materijali i zvucna izolacija plus komfornije ogibljenje onda je to jedan dobar porodicni automobil. Na zalost kako se prodaja u segmentu smanjuje a ne nudi nista cime bi se izdvojio, plus je cena otisla gore za oko 5K, ostaje mu samo borba za flotne kupce sa restilizovanim Avensisom i Superbom koji su jeftiniji.

ilija

pre 8 godina

@Petronije
Po tebi su najbitnije stvari na automobilu da ima trozonsku klimu (2 zone je valjda malo) i sto veci displej? Pri tome vozim auto koji ima dvozonsku klimu i gotovo mi nikad nije bila potrebna.
A gde je motor, menjac, osecaj za upravljacem, feedbak od automobila, kvalitet sedista, podesenost amortizera, prebacivanje mase kroz krivine,medjuubrzanja... Od svih ovih stvari su izgleda bitnija trozonska klima i displej??????
Baj d vej, sedeo u novom superbu i novom mondeu titanijum, onako meni enterijer forda deluje bolje, superb je ok al nista spec, vise kao skup elemenata sa pasata i golfa. Al to je valjda u srbiji bitno, da lici na fau ve

pohotni irwas

pre 8 godina

@teuton
Vozim službeni Mondeo, prethodna generacija, 2013. godište, 2.0TDCI 140KS.
Porodična limuzina bez pardona, mesta koliko želite, upravljanje vrhunsko. Zahteva određeno poznavanje auta u vožnji, jer usled težine, veličine i snage ume da se "otima", što je izraženo u brdskoj vožnji. Za te pare, retko dobar auto- opet, ne može da se meri sa premium proizvođačima, što mu i nije cilj.
Što se Vašeg pitanja o Fordovima tiče: pre Mondeo sam vozio Fokus i C-Max. Nema upravljivijih automobila, vrlo štedljivi (svi su bili dizel), servis relativno skup, ali ipak na 20 000km. Nikada kvar, vrlo pouzdana vozila koja vas dovoze do tačke B uz komfor koji je vrlo zadovoljavajući.
Ford je postao VW umesto VW: najbolja kupovina za taj novac.

Zoki

pre 8 godina

Za Snake i Hijawata,ja sam govorio o svome iskustvu a ne samo poredjenje mondea i pasata.Nisam zadrt da volim samo jednu marku i kraj,vozio sam i opel astru ali cinjenica je da je vagen bolja firma i veci brend i najmanje gubi vrednost u postprodaji.Uskoro planiram da predjem na pezoa 508 tako da o obozavanju jednog brenda nema govora.Svaki auto ima neke svoje prednosti i mane i svako odlucuje o tome koji mu je auto bolji ili rentabilniji.O ukusima ne treba raspravljati ali ako sam vec vozio oba modela,onda samim tim moj komentar daje strucniju analizu.Pozdrav

Kobaja Grande

pre 8 godina

U zelji da sto vise zaradi, lokalni uvoznik Ford vozila, Grand Motors, upropastio je trzisne sanse ovog modela.
Osnovni Mondeo 1.5 u Nemackoj kosta 19.000 EUR, a u Srbiji celih 22.000 EUR. Sta smo mi - veverice???
Cisto da podsetim - prosli model Mondeo 1.6i/120KS u osnovnom paketu opreme kostao je 16.000 EUR.

Kod smanjenja mase, prvo strada rezervoar

pre 8 godina

Svaka čast za rezervoar od 62 litra, A4 2.0 tdi ima 40 litara.Srednja klasa je nekad imala 70 kao standard.

boki

pre 8 godina

Nije los novi Mondeo. Meni se svidja i elektronska tabla. Performanse iste kao kod prethodnog modela, a 10ks vise ima?
Rekao bih da bi cena morala biti manja, imajuci u vidu sta nudi konkurencija. Za sada ulozeno dobijeno u toj klasi ubedljivo na strani Superba.

ajdared

pre 8 godina

@ako je za porodicu

Umes li ti da usmeris klimu? Kakav sibir napred sahara pozadi kao da pricamo o autobusu?
Druze, u sred leta, samo sa klima izduvima napred (pricamo o snaznoj i kvalitetnoj klimi), usmeris one srednje na tabli ka nazad, sebe napred "promasis" i bice ti nazad sibir a napred sahara.
Dakle, sve je stvar podesavanja i usmeravanja, sto je vestina "opaka".
Kakvo preterivanje sa klimom ne bi li se samo napravilo kako zbog broja zona klime treba odustati od nekog auta, klasican botizam. A vrhunac svega, gospodin koji nema druga posla u zivotu pa postavlja sonde po autu, eeeej sonde (pretpostavljam da ih je nabavio u Nasi) ne bi li "dokazao" razlike u temperaturi napred i nazad bez gomile zona klima.

Vlada

pre 8 godina

Lepo su doterali prednji deo ali trebali su i zadnji da promene. Na prosloj generaciji mi je najruzniji bio zadnji kraj pogotovo zbog ovih farova cudnih koji mi se nikako ne uklapaju. A oni odlucili najruzniji deo automobila da ostave 90% nepromenjen.

mile iz bgd

pre 8 godina

@teuton
Vozim Ford galaxy 2.0tdci iz 2011.te, kupljen u Grandu.
Auto je za svaku preporuku, potrosnja u gradu 7 l, na putu 5,5...ako krenes penzionerski, moze da se spusti i na 4,7.
presao 120000km sa njim, samo servisi.
Ovo govorim jer je Platforma i tehnika od mondea.

Aca

pre 8 godina

Ja sam otisao danas do apoteke i uzeo toplomer i sonde. Zaista nije skupo, preporucujem svima da probaju. pustio sam 2-zonsku klimu i stavio na 22 stepena. Napred sam izmerio 22 stepena, a nazad je bilo 13 stepeni. Znaci Patronije je u pravi, napred sam se preznojavao u duksu, dok sam nazad morao da ogrnem perjanu jaknu a noge su mi se ledile. Limuzina je u pitanju.

hiavata

pre 8 godina

Ima manju tezinu od prethodnog modela sa 2.0 tdci 140ks motorom za 50 kg, 10ks vise, a opet ubrzava pola sekunde sporije.
Motori su isti DW10 serije samo unapredjeni. Smanjen je i kapacitet rezvoara sa 70kg na 62kg, verovatno zbog ustede na tezini. Cena je malo visa od prethodnog na zalasku karijere sto je i logicno.

Proka

pre 8 godina

Citajuci komentare imam utisak da 30 % otpada na botove iz auto salona. Verovatno slaba prodaja pa visak vremena trose po portalima. Makar ne rade samo za sendvic :-)
Uzgred, auto je ok.

hiavata

pre 8 godina

Imao sam mondeo dizel iz 2004 pa sam presao na passat iz 2009 takodje dizel.Neuporedivo mi je bolji,tisi i udobniji pasat a i kvalitet kabine cele uopste.
(Zoki, 28. februar 2016 11:31)

Poredis dve razlicite generacije automobila.

Miki

pre 8 godina

@Petronije
Auh, covece, jel si ti siguran u sve to? Ispade da kad se kupuje nov auto prvo na sta treba obratiti paznju je broj zona klime, a ako nema minimum tri, moze se reci da se ne vole dovoljno deca. Vrlo cudno, jer ja imam 2-zonsku klimu u Mondeu, obicno su supruga i dete nazad, i kad ja podesim sebi klimu da mi prija i pitam jel sve u redu nazad, uvek mi kazu Da, odlicno. Zbog toga mi nije jasno ovakvo pridavanje znacaja broju zona klime. Cak i da ima vise zona od dve i da se koristi, zar nije malo logicno da je auto zatvoren prostori da se sve to mesa pa opet dolazis na neku sredinu. Jedino ako bi sebi usmeravali u lice klimu koju podese na svom delu, ali mislim da bi onda putnici malo stigli i bolesni sa puta.

oroki pig

pre 8 godina

Nisu više samo komentatori ti koji imaju priču "Sa prednje strane Aston, sa zadnje Jaguar, enterijer Volvo..." Počeli su i autori sa svojim opaskama. Zamislite dobru žensku kako ide ulicom, a oni komentarišu "Sa prednje strane Pamela Anderson, otpozadi Eva Mendez, faca Džesika Alba, tehnika Liza En. Bez veze ženska" :D

srbosvaba ford bot:)

pre 8 godina

Posao mi je vezan za trougao Frankfurt-Dortmund-Magdeburg. Dva puta mesečno, izmedju ta tri grada, više puta tamo amo i u proseku po 4000 km mesečno raznim putevima(Magdeburg). Sleduje mi rentacar po izboru mada bih verovatno unajmljivanje S klase morao da objašnjavam pretpostavljenima.
Razne sam automobile naravno isprobavao, svega je tu bilo za probu i uživanje. Od kada sam uzeo mondea onako nasumice, više ne postoji drugi automobil koji bih vozio u ovu svrhu.
Značajno je udobniji i tiši od svih ostalih u klasi. Sve ostalo su uglavnom nijanse i slično je kod svih proizvodjača. Švedjani su u nekom časopisu objavili da su našli da je 300kg teži od zvaničnih podataka tako da verujem da je tu leži zec. To verovatno ima svoje mane u gradskoj vožnji ali na otvorenom putu ne. Mondeo je baš za gušt i uživanje.
Mane koje bih ja naveo su da je centralna konzola malo šira nego što je moralo tamo gde se koleno oslanja a ispod je skroz prazna polica koja je predaleko. Mesta za čaše na centralnom tunelu su tako postavljena da ako spustiš čašu nema menjanja brzina:)?...pomaže samo ako je automatik. Vidi se da je za amere pravljen.
Sve ostalo je za svaku pohvalu. Pravi žderač kilometara.

prijatelj

pre 8 godina

Za održavanje fordovi su dobri. Nov auto je nov auto. Bez obzira što možeš da uzmeš e klasu staru 3 god za ove pare. Al ta e klasa ima km kolko prosečan kupac automobila od 20k u Srbiji ne može ili ne želi da prihvati. Da ne bude zabune e klasu sam uzeo samo kao primer.

Ulan Ude

pre 8 godina

Alo,Rodjaci,Ford je izmislio proizvodnju automobila u Fabrici.
Pri tome svi koji imaju pristojno godina ,secaju se 12m,15m,cortine,consula ,Taunusa,Granade ,Caprija Tranzita itd.
U to vreme vw je pravio Bubu.Mercedes,Volvo,Ford,Opel,Pezo,Fiat,Moris,Rover,Austin su tada pravili Automobile.

Milan

pre 8 godina

Izvinjavam se, sad proverih prodaju u prosloj godini po modelima u segmentu i po meni je Mondeo ostvario odlican rezultat
http://left-lane.com/european-sales-2015-midsize-segment/

Gavrilo

pre 8 godina

Vozim Mondeo tdci 140 konja, oprema
Titanium x, presao 210,000 km i za sada prezadovoljan, vrlo dobre vozne karakteristike. Prosle nedelje sam proverio auto u Fordovom servisu. Komentar je bio vidimo se na 300,000 km uz normalno odrzavanje.

ibcy

pre 8 godina

Imam Mondeo iz 2009,2.0 tdci,kupio ga prije 4 godine,200,000 km bez greške.potrošnja 5,3-6,7.Redovno ga servisiram i po užitku vožnje , udobnosti
,komforu je best buy.Ima nekih sitnica u interijeru koje živciraju ali nema savršenog.
Pozdrav

Goran

pre 8 godina

Malo me cudi da sa novim modelom nisu zadrzali preciznost upravljanja kao kod prethodnog. Vidim na mnogim testovima da se to istice kao minus, a nigde kao prednost jer je sada Mondeo udobniji. Auto nije bio neudoban, pa da je bilo potrebno zrtvovati upravljivost za vecu udobnost, ali dobro. Nek bude ovo korak dalje u odnosu na prethodnog Mondea i pun pogodak. I prethodni je zaista i dalje top. Jeste da malo enterijer deluje jeftinije, ali samo na izgled. Recimo, sedista ona standardna sa tackicama, ja kad sam iz francuza presao u Mondeo razocarao sam se, ali samo na kratko. Dok kod francuza sedista deluju raskosno ona vrlo brzo pocinju da menjaju oblik i da skripe, dok su ova "ruzna" sedista kod Mondea kao nova i posle 200 hiljada, a iritirajucih zvukova nema ni u tragovima.

Predrag

pre 8 godina

Naravno da bi dvozonska klima sa podelom zona na prednju i zadnju sa daleko manje smisla i velika je razlika napred i nazad čak i u hečbeku, a da ne govorimo o limuzini i karavanu.

Goran

pre 8 godina

Ima ljudi koji su prosto klimofili. Ja izbegavam da palim klimu kad god je moguce, dok jedan moj poznanik kad je kupio prvi auto sa klimom nije je gasio, njemu je klima neprekidno ukljucena u autu. Kad bi imao 3-zonsku verovatno bi se preselio sa porodicom u auto, sto bi naravno bio jasan pokazatelj da voli svoju decu :)

hiavata

pre 8 godina

Neka kaže neko iskreno, iz iskustva, kakvi su fordovi što se tiče pouzdanosti i održavanja. Hvala.
(teuton, 27. februar 2016 16:17)

Moje iskustvo sa mondeom mk4 za predjenih 60.000km (toliko je ukupno presao) za sada odlicno, mada i nije neka kilometraza. Vise prijatelja ima fordove i uglavnom ih vec godinama menjaju za novijeg forda, znaci zadovoljni su. Statisticki gledano po informacijama osiguracajucih kuca po prijavljenim kvarovima mondeo mk4 je za nijansu pouzdaniji od pasata iste generacije. Cak i po Nemackom ADACu su tu negde.

hiavata

pre 8 godina

(Glas razuma, 27. februar 2016 18:26)

Porediti oktaviju sa mondeom je van pameti. Oktavija po dimenzijama jedva ulazi u D segment dok je mondeo po velicini na gornjoj granici. Da ste vozili oba automobila (mondeo mk4 i oktaviju 2013) bilo bi vam malo jasnije zasto je razlika u ceni tolika. Uostalom, treba ocekivati da ce ove cene za mondea uskoro ici dole jer model je tek izasao u Evropi.

Hiavata

pre 8 godina

Za nijansu skuplji nego što bi bilo optimalno, ali ok, tako je u početku dok se ne izgustira Aston Martin maska. Posle cena ide dole. Prethodni model Mondea tdci 150 ks, potrošnja vrlo prihvatljivih 6.8 uglavnom grad. Lepo vuče, pozadi mesta zaista puno, gepek ogroman. Smetalo mi što za te pare nisam dobio xenone. Takodje sedista su bila presvucena jeftinom tkaninom. Komandna tabla ne fascinira, ali nije bas ni da baca u depresiju. E da ume elektronika da prijavljuje neke kvarove, a posle u servisu kazu nije nista. I povremeno mora da se provoza po autoputu, radi famoznog DP filtera inace ode 200 evrica.

CarloNS

pre 8 godina

U svetlu STANDARDNE opreme, mondeo Titanium je čista "klotara" i preskup (o Trendu ne treba ni pričati). Pa, on serijski dolazi sa radijom displeja 4,2". Smešno. Doduše, redizajnirni focus se nudi i sa 2,5". Jeftilen Tipo dolazi sa 5". Uostalom, kupite ga u paketu Vingale, onaj za 36.760 i dobićete običnu dvozonski klimu (ni kao opcija nema 3 ili 4-zonska), a superb u 2. paketu (zа 24 k.EUR)ima serijski 3-zonsku.
Pljačka najveća.
(Petronije, 27. februar 2016 16:53)

Kada sam pre dve godine uzimao Fiestu, ono što se kod nas prodavalo kao Titanium, u Nemačkoj je po opremi bilo između Ambienta i Trenda.

Snake

pre 8 godina

@Zoki, evo ovako,kao prvo, ne moze da se poredi Mondeo mk3 2004. godiste sa Passatom B6 2009. godiste. Logicno da je tu prednost na strani Pasata. Uporedi Mondea mk3 sa Pasatom b5.5, i videces da je prica drugacija. Sto se tice toga da je Pasat startniji, takodje zavisi koje si motore imao u oba auta i to ne mozes porediti. I kao treca stvar, logicno da je dosta drugaciji ovaj novi Mondeo od mk3 kojeg si ti imao, jer je ovo Mondeo mk5, znaci jedna generacija postoji izmedju. Na kraju, slazem se sto se tice Pezoa 508, odlicna masina, sa rekao bih najboljim dizel motorima.

DC

pre 8 godina

@Petronije po pitanju klime:
Bez obzira sto se slazemo za neke druge stvari (nadam se da ce mi i taj komentar biti objavljen), izvini ali uposte nisam siguran da razumem o cemu pricas kada se radi o visezonskim klimama. Govoreci konkretno o autu koji trenutno vozim (a i ranije sam imao aute sa 2-zonskim klimama), u knjizi za upotrebu ovog sadasnjeg stoji da njegova (automatska) klima isporucuje za vozaca temperaturu koju on podesi za sebe a ukoliko se ona druga zona podesi na neku drugu temperaturu, ona vazi za suvozaca i pozadi. Zamislimo scenario gde je napolju 21-22, ja podesim moju stranu na 19 a zena na 24 - kod mene ce duvati hladno, dok ce na suvozackom mestu i pozadi duvati toplo. Auto koji ima mocnu klimu sa mogucnoscu velikog kapaciteta protoka vazduha u minuti, sa dobro postavljenim dovodima vazduha i napred i pozadi mora da moze da odrzava stabilnu temperaturu u celom autu posle nekoliko minuta koliko mu treba da dostigne zadate vrednosti. Ono sto ti pricas ima smisla kod auta koji mozda nemaju dovod vazduha kod stopala saputnika pozadi i koji nemaju dovod vazduha izmedju prednjih sedista (ili su nedovoljnog protoka) ali to nema nikakve veze sa time da li je klima 2-zonska, 3-zonska ili sta vec. Poenta 4-zonske klime nije da sve zone odrzavaju istu temperaturu vec da svaki od 4 putnika moze sebi da podesi dugaciju, npr ja 19, zena 24, klinci pozadi jedan 22 drugi 23. Tako su napravljene i za to su zamisljene al' s oprostenjem, to je po meni cista glupost.

lion

pre 8 godina

Da li neko zna da li verzija Vignale ima sklopive retrovizore na dugme? Pored nedostataka sa zonama klima, jos samo fali da ljudi prljaju ruke da bi sklopili retrovizor.

Petronije

pre 8 godina

DC, 9. mart 2016 15:15
Dobro, ali SAAB je i propao zato jer je pravio vozila koja su u nekom smislu bila "posebna", pa je prodaja bila kakva je bila. Nisam zaista znao da je nekada postojao i takav dvozonski sistem, ali to je izuzetak, a i svakako i odavno prevazidjen pojavom 3 i 4-zonskih klima, koje su daleko praktičnije.
Kada sam ja otkrio razliku temperature "klimatizovane" prednje i zadnje zone dvozonske klime (pri ekstremnim hladnoćama ili vrućinama), "reklamirao sam". Merili su temperaturu "izduva" svuda, pa i pozadi (i na zadnjim centralnim duvaljkama i dole), pa su se "konsultovali" sa proizvodjačem zbog "uočnih razlika". Pa sam dobio zvaničan odgovor da se radi o razlici temperature "klimatizovanog izduva" na "duvaljkama" isključivo kao posledice različite dužine ventilacionih kanala (zadnji su duži) i promenama temperature "klimatizovanog vazduha" koja nastaju "na putu" do "duvaljki". I da je to tehničko ograničenje proisteklo iz konstrukcije klime kao dvozonske, a ne kao 3 ili 4-zonske.
I tu lek danas ne postoji. Osim da čovek kupi 3 ili 4 zonsku klimu.

DC

pre 8 godina

@Petronije: U pravu si u potpunosti, SAAB je propao jer su uvek radili nesto specijano ali ga bas zato volim i gledam da ga ocuvam koliko god je to moguce. Sto se tice njegove klime, sigurno je pre izuzetak nego pravilo. Mislim da ima verovatno najbolje grejanje koje je ikada stavljeno u auto.
U vezi tvog iskustva, ono obrazlozenje koje su ti dali lici na klasicno pranje ruku u smislu 'to je tako zato sto je klima 2-zonska' a to sto su je konstruisali da ne moze da zagreje ili ohladi kako treba - to macku o rep. Kako je SAAB (proizvodili su slican broj vozila kao Zastava) mogao da napravi 2-zonsku klimu koja radi kao luda a njima je tehničko ograničenje? Sve to samo potvrdjuje moj komentar od pre neki dan, da su faktori kao kapacitet protoka vazduha, precnik ventilacionih kanala, broj i pozicije izduva mnogo bitnije nego broj zona. Moze Pezo 508 (cisto primera radi, nikad nisam seo u njega) da ima koliko hoces zona, ali ako klima ima ogranicenja u pogledu kako i koliko hladnog vazduha moze da uduva u putnicki prostor i treba joj sat vremena da postigne zadate vrednosti (a SAAB isto postize za recimo 10 minuta), onda dzaba njemu sve te zone zone. Da li se slazes?
P.S: U Americi se kuce klimatizuju tako sto se klimatizovan vazduh iz podruma uduvava kroz cevi za dovod istog u sobe. Znaci oni mogu da postignu ujednacenu temperaturu kroz cevi na kuci od 300-400 kvadrata (o poslovnim objektima da ne pricamo) a ovi ne mogu na metar-dva duzine koliko treba kroz auto.

Čisto da se zna

pre 8 godina

@Milan

Vezano za upravljivost.

To nije baš egzaktna nauka. Generalno govoreći, svako vozilo je u stanju da ide tamo gde vozač želi. Razlika je u tome kakve uslove iziskuje, kako će se pri tome ponašati, koliko će da "okleva".

Miloš

pre 8 godina

Da li je neko proveravao koliku temperaturu isporučuje automatska klima na izduvima u mondeu kada je podešeno hlađenje?
Manuelna klima kod auta B i C segmenta izbacuje vazduh na 10°C bez obzira na intezitet/jačinu 'duvanja' od 1 do 4.

DC

pre 8 godina

- Rezervoar je na dizelima 62l, na benzincima 75l. Nisam siguran iz kog razloga posto Ford nema dodatan tank za AdBlue.
- @ Lion: Zavisno od trzista ali gde zivim i Titanium ima sklopive retrovizore na dugme - jako bitno na autu ovih dimenzija.
- @ Cinik: Mondeo, Passat, Superb, i sl iako pripadaju segmentu D kao A4, serija 3 i C-klasa, imaju mnogo vise mesta od ovih. Kolika je razlika: za moje dve rane pubertetlije u jednom od gore navedenih premiuma bi 2-3 sata na zadnjem sedistu bilo OK, duzi put je problem - provereno. Znaci, sta bi uzeo zavisi od licnih potreba.
- @Milan povodom upravljivosti: Ne moze se meriti ali se i te kako oseca. Evo dva primera (iz krajnosti u krajnost) na osnovu auta koje sam imao prilike da vozim. Stari Mercedes W123 230E: volanom mu dajes neki orijentacioni smer, ali kao na brodu imas osecaj da tockovi nisu direktno povezani sa volanom. Mazda MX5 - kao da ti cita misli, kao da vozis karting, reaguje na svaki tvoj pokret. Uz to, pod prstima (i pod straznjicom) osecas sve sto auto radi, znaci najprostije receno - komunicira sa tobom. Dovoljno je da provozas Mondeo i Avensis malo ostrije po nekom krivudavom putu (bez preterivanja) da osetis koji je vise pricljiv. Ne mora da znaci da je onaj sto daje vise informacija pod obavezno brzi ali je svakako bolje jer vozac moze da ima vise pouzdanja u auto. Inace, Mondeo je po ovom pitanju uvek bio vrh klase a i Focus je super. Licno samo sam imao prilike da ih provozam, ne da ih posedujem.

DC

pre 8 godina

@Milos: Prvi deo si u pravu, znaci u pocetku duva maksimalno snazno i maksimalno hladno da postigne zadatu vrednost, potom ce duvati slabije i toplije, odn. posto postigne zadate vrednosti treba da duva onoliko hladno i onoliko jako koliko joj treba da odrzava temperaturu a za to joj ne bi trebalo 10°C na izduvima. Medjutim, sve to zavisi puno od auta odn nacina kako je klima programirana od strane proizvodjaca. U sustini, radom automatske klime upravlja kompjuter koji prima podatke od raznih senzora, a znas kako stoje stvari sa kompjuterima. Cisto primera radi, kod mene klima menja nacin rada kada prepozna otvoren prozor, sto ne mora da bude slucaj na nekom drugom vozilu. Posto me je Petronije u komentarima ovih dana naterao :) da studiram uputstvo za moj auto, evo vidim da je kod mene proizvdjac ostavio mogucnost re-programiranja funkcija od strane vlasnika ali to je ekstreman slucaj i koliko znam to nisam imao na drugim vozilima. U komentarima dole imas link za upustvo za upotrebu jednog Saaba, mozes da pogledas strane 75-85 cisto da imas ideju kako to kod njih funkcionise sa senzorima i svim tim jer su dosta opsirno opisali, ali imaj u vidu da kod drugih auta moze biti dosta drugacije. Automatska klima je ogroman pomak u odnosu na manuelnu jer joj zadas temperaturu koju hoces i ne razmisljas - naravno ako je uradjena kako treba.

Bojan

pre 8 godina

(Zoki, 28. februar 2016 11:31)

Nije bas zahvalno porediti ta dva automobila zato sto ih deli 5 godina. Mi u kuci imamo dve fabie razlicite generacije, pa su slicne ko dupe i oko :). Naravno da je novi automobil stabilniji, lepsi, tisi... Ne bi valjalo po proizvodjaca da je obrnuto.

DC

pre 8 godina

@ Petronije: Imajuci prilike da cesto vozim najnoviji Focus, mogu reci da se slazemo po pitanju dispeja. Nije toliko problem dimenzija samog displeja vec dimenzija informacija koje se nalaze na njemu. Milion svega i svacega i na cetralnoj konzoli i ispred mene, sve sitno i nabacano, ko ce se tu snaci. Inace, nisam bas mator i ne nosim naocari.
@Goran: Poenta automatske klime, ako je imas, je u tome sto je automatska. Nastelujes primera radi na 22 stepena, i ona to odrzava zimi i leti. Kad treba da hladi, kompresor se ukljuci, kad joj ne treba, on ne radi. Kad i koliko ce da radi kompresor odredjuje kompjuter. Naravno, na manuelnoj klimi to nije tako i nema potrebe stalno je drzati ukljucenom kao sto na automatskoj nema neke potrebe gasiti je.
@Milos: Kod automatske klime (bez obzira na auto), temperatura vazuha koju klima isporucuje zavisi od odabrane temperature, trenutne temperature u vozilu kao i vani. Npr, u autu milion stepeni, ukljucis klimu na 24 - automatski program, trebalo bi da duva hladno i jako dok ne ohladi auto na 24, posle se prebacuje na odrzavanje i salje toliko hladno i toliko jako koliko je potrebno da bi se odrzalo unutra 24, sto velikim delom zavisi od spoljne temperature. Posto auto ne moze da meri temperaturu po celoj unutrasnjosti, vec samo tamo gde se nalaze senzori, moze da dodje do razlike napred-nazad, zavisno od toga gde su postavljeni. Ali ako auto ima mocnu klimu sa velikim protokom i izduve pozadi to ne bi trebalo da bude problem.

Petronije

pre 8 godina

DC, 8. mart 2016 19:01
Pošto si ovde pisao na sajtu da voziš "vec sest godina ...porodicni karavan od 280ks", molim te da daj link do tvog upustva za upotrebu da vidim na kom vozilu to navodno postoji takva dvozonska klima (kod koje je vozač "jedna zona", a svi ostali "druga zona").
Kod Forda to očito nije.
I izmeri temperaturu "klimatizovanog vazduha" na prednjim duvaljkama, kao i na duvaljkama pozadi (na centralnom tunelu, ako ti se tu nalaze). I videćeš da čak nije ni ista temperatura "klimatizovanog vazduha" (jer su duži ventilacioni vodovi do zadnjih putnika).

DC

pre 8 godina

@Petronije: Evo nesto na Engleskom, nije bas 100% moj auto (nesto noviji i karavan, Aero verzija sa Hirsch tuningom - ljubitelji Saab-a bi trebalo da znaju o cemu se radi), ali je klima ista: http://saabinfo.net/files/pdf/SAAB_9-5MY04.pdf
Uputstvo o klimatizaciji pocinje na strani 75, interesantnije su 76-a (kako podesenost otvora za dovod vazduha utice na temperaturu), i strana 77: (The cabin is divided into two temperature zones: - The driver’s zone - The passenger zone (front and rear seats)) i ilustracija koja me podsetila da pozadi zapravo imam 4 otvora za ventilaciju u gornjem delu: po jedan sa svake strane kod vrata i dva otvora izmedju sedista.
Sto se tice merenja klimatizovanog vazduha, temperatura moze da varira pola stepena, stepen na racun duzine dovoda, ne 5-6 stepeni. Normalno kad je auto hladan i tek pocinje da duva toplo i posle dok jos 'juri' zadate vrednosti postoje odstupanja ali za 10-15 minuta rada kada se lepo zagreje, sve se stabilizuje i klima predje na odrzavanje temperature, ceo auto mora da ima uniformisanu temperaturu (tako je barem kod mene). Neka odstupanja ce naravno da se jave, npr napolju mraz, blize staklu bice hladnije, auto nema duple ili troduple vakum prozore, valjda se toliko podrazumeva. Ali sad sam bas zaintrigiran da premerim pa cu se javiti ponovo, nadam se vec sutra. Inace, pre ovog sam imao Omegu V6 karavan takodje sa 2-zonskom klimom. Idemo cesto autom na duza putovanja, klinci se nikad nisu zalili na temperaturu u autu.

Miloš

pre 8 godina

@DC
Da li je tačna informacija da automatska klima funkcioniše na sledeći način:
Ako je spoljna temperatura 40°C i ukoliko se u autu podesi hlađenje npr na 20°C, klima na izduvima (u 'početku') isporučuje vazduh temperature 10°C sa jačim instezitetom duvanja (kao na primer -manuelna klima ako se podesi na intezitet duvanja/jačine 3 ili 4); a
nakon nekog vremena (kada se u autu smanji temperatura) klima isporučuje vazduh iste temperature - 10°C samo sa slabijim intezitetom/jačinom duvanja (kao na primer -manuelna klima ako se podesi na intezitet duvanja/jačine 1 ili 2)?