Petak, 27.11.2015.

13:13

BBC: U slavu "juga"

Izvor: B92

BBC: U slavu "juga" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

sajber kurajber

pre 8 godina

samo da znate da je yugo u americi bio jeftin, jer su razliku u ceni u SFRJ i u SAD, placali tadasnji jugosloveni iz svog dzepa, znaci bogati jugovic, placa siromasnom amerikancu da bi se izvezao krs od auta, sve pod izgovorom posao decenije,veka, bla,bla,bla.

andrijano

pre 8 godina

jugo nije bio los auto pre 35 godina...ali je problem sto su oni do skora proizvodili isti auto...mehanicki taj auto je za to vreme bio solidan ali za 30 godina ne promeniti ni dizajn ni model,nista,e to ke bio problem juga...

loreda

pre 8 godina

Bitno da se izvozio, a zarada je bila 0 bodova, ustvari debeli gubitak. Prodajna cijena 3.990 $, a sad idemo redom... proizvodna cijena cca 3250 $, brodski transport cca 315 $, transport do prodajnog dealera prosjecno 120 $, provizija za dealera 550 $, + oglasavacki program + servisna mreza + ovo + ono i dolazi se do debelog gubitka, koji je netko na kraju i platio. Pogodite tko?

Dobro

pre 8 godina

U moje doba se pocinjalo Ficom ili Peglicom, ko je imao za Juga bio je faca.
Za nase uslove potpuno zadovoljavajuci auto, obzirom na rastojanja, puteve i potrebe.
Licno mislim da je steta da nisu malo vise propratili dizajn 127-ce, (na kome je Yugo bazirana) koja je bila jako lepa i uravnotezena. Kvalitet delova mehanike kao i limarije je kod Yuga bio stvarno jadan, mada se narod snalazio.
Modeli za americko trziste bili su lepsi, pogotovo u enterijerima, a spolja su imali 'macije oci' na prednjim i zadnjim krilima. Sto se kvaliteta tice, nisam siguran da su bili bolji od onih za domace trziste, ipak je to bilo stancovanjje i masa-produkcija.
Ipak, rado se secam tih vremena, Jugicem na Hvar, u Istru, Crnu Goru...
Zivelo se bolje nego sada, zivot je imao neki drugaciji smek nego danas.

Iz zemlje lala, uvek Vas,

Michael Cera

pre 8 godina

Evo jos jednog dobrog filma gde se vozi Yugo! http://wheels.blogs.nytimes.com/2008/11/19/losermobiles-on-film-and-up-for-bids/?_r=0

Zlaja

pre 8 godina

Радио сам тих година у Импех-у
Њу Јорк / Генексовом огранку који
је био заставин партнер у Југо Америци заједно са Бриклином.
Посао века је пропао за годину дана
не само због техничких недостатака
већ више због пословне недоралости
и криминала:
1. Бриклин је био лопужа и преварант и све компаније са којима
радио пре Заставе оладио је за велики новац
2. Цели маркетинг је водила компанија његове жене преко које
извукао више од 25 милиона долара
и затим довео Југо Америку у банкрот а рачун су платили Застава и Генекс а многи дилери су остали
кратких рукава. Да није дошло до рата неко би у затвору завршио
3. Производња није могла да постигне планираних 100 хиљада
Годишње а Хундај је могао више
4. Аутоматски мењач плаћен Јапанцима није никад довршен
5. Нису се испоручивали у бојама у
Количинама које су наручивсне већ у
оним које је Застава могла
6 . Модел "спасилац" кабриолет за који су биле многе пред наруџбе никад није завршен
7. Шумадијски бизнисмени су се за
малу лову и викендске забаве продали Бриклину и генгу

Хундај је прве године продао скоро
170 wхиљада ексцел модела .
Данас је Хундај на 7ом месту по броју
продатих аутомобила а његова "кћер" фабрика Киа на 9 ом ( више
од БМВ)
Прошле године су продали више од 8 милиона заједно ма светском нивоу,
од тога 1.5 милиона у САД
За првих 8 месеци ове године
продали су 940 хиљада од тога 130
у августу.
Појавили се скоро у исто време као
и Застава а где су стигли!!!

Srbijanac

pre 8 godina

Mnogi ocevi su ga vozili, na more, na posao, kod svastike u posetu, da se klincima kupe cipele pred pocetak skolske godine itd. Subotom obavezno pranje u dvoristu. Meni je drag taj autic koji je uglavnom bio bele ili crvene boje. Predstavnik je nekih jednostavnijih vremena o kojima mi mozemo samo da slusamo od matoraca.

socrat

pre 8 godina

Da se ne lazemo, tesko da postoji gori auto od yuga, sada upravo vozim jedan primerak iz 90-ih, muke Tantalove, onog ko je izradjivao menjace za yuga treba streljati. Vozio sam par komada i novije i starije proizvodnje: mozes da biras, ili ne moze da se ubaci u prvu, ili u rikverc. Volan teze okrenuti nego na dajcu, prostora kao u vozicu na vasaru, gepek za dve kese iz marketa, za elektriku da i ne pricam, otkljucava se petodinarcem, recimo stojadin koji je ista fabrika pravila je bio auto za ovo. Jedine prednosti su fantasticna preglednost, vece zadnje prozore nema nijedan automobil i mogucnost da se provuces gde hoces. Zivahan u voznji, kad jednom krene on ide dobro, ali u svemu krs nevidjeni. Doduse, ako mu je konkurencija kod nas tada bila lada, onda i nije toliko los auto...

@100le31

pre 8 godina

@yappins moj prvi automobil je bio crveni yugo kabrio :) žao mi je što ga nisam zadržao za vožnju vikendom, ali kod nas se ne može tako registrovati, a mnogo je plaćati 2 registracije :(

Lemi NS

pre 8 godina

Moje iskustvo je sledece..polozio sam vozacki sa napunjenih 18 god. davne 2005, kontate da imam 28 godina...moj otac je tada vozio mecku 124 200 e, brod od auta a ja sam dobio radni auto koji sam ja vozio gde sam hteo...mlad,pust...imao sam neku devojcicu, tajna veza koju nisam imao gde da vodim pa sam se snasao sa jugom :-))) uhhhh...devojka je bila model Dzenifer Lopez sa takvom guzom i na zadnjem sedistu je bilo maksimalno veselo,ja visok 190 ona 165, prednja sedista idu napred i mesta koliko hoces...i dan danas mi je u najlepsem secanju...divan auto jugo 55....pozdrav.

артиљерац

pre 8 godina

Цео посао је ишао преко Occidental Petroleum-a,Арманда Хамера,једног
од најбогатијих американаца.Кад је потписан уговор,Хамер је као знак
добре воље послао у Bеоград део своје огромне колекције слика вредне
пар стотина милиона $.Изложба је трајала 5-6 дана,у Народном Музеју.
Сећам се,чекао сам 4-5 сати да би ушао и протрчао практично поред
слика.Али тад смо имали Genex,који је тај посао могао да уговори и
испрати.Сад имамо провинцијске тајкуне,150-килаше,које држава мази
и пази,и пита их јел им треба још пара.Узећемо народу,шта ће народу.

Dobri stari vic

pre 8 godina

Znali smi sami da se salimo sa nasim ljubimcem:

Zasto ima grejace na zadnjem staklu?
-Da ti se ne smrznu ruke zimi,kada guras da upali!

Kako se zove Yugo na vrh brda?
-Cudo!

Zasto ima aerodinamican oblik?
-Da se smanji otpor pri velikim brzinama!

Reklama:
Kupite Yugo i necete dugo!

Ali ni drugima nismo ostajali duzni:
Kupite Aleko i necete daleko!

Koliko vidim jos ih ima dooosta po ulicama,a valjda je i to dokaz da i nije bio toliko los auto,ali moram da napomenem da je u SAD kostao oko 4000 dolara(mnogo bolji model),a kod nas bio duplo skuplji!

Da li vas to vraca u danasnje vreme i odnos nasih trgovaca prema domacim kupcima?

yappy ns

pre 8 godina

Da su mu malo sredili menjac, cenu spustili na realnu, mozda ubacili bar poluservo volan...prodavao bi se taj i danas...ali suvisno je pricati na temu sta bi bilo kad bi bilo. Tek ostala mi neostvarena zelja jedan lepotan zvan crveni Yugo kabrio...eeeehh....

cika Miki

pre 8 godina

Eh, sećam se kada su predstavnici Hjundaija dolazili u posetu pogonima Zastave devedesetih. Bio je jedan pogon u Beogradu preko puta okretnice tramvaja u Bulevaru. Gledali su ih kao nedorasle našim ambicijama za dobru udaju. Onda im je sve ispod VW bilo slabo. Nismo znali da radimo bolje a ni da se udamo.

dr Nis

pre 8 godina

Bolji i kvalitetniji automobili iz Zastave su išli u izvoz, u odnosu na one za domaćeg kupca. Drugo cena je bila baš niska i zato je kupovan za studente sa koledža. Probao sam jedan sa oznakom 'A' , zvali smo ga Yugo-amerika, išao je bolje i izgledao stegnutije od domaćih prodavanih u zemlji. Bili su traženi Yugići za izvoz, bez dobre veze nije se mogao kupiti, ali i jesu bili bolji.
Više nego jasno da je trebalo sve od zarade uložiti u razvoj novog modela ili razvoj starog u skladu sa trendovima i zahtevima potrošača. Ali mi smo bili u samoupravnom sistemu, pa smo delili viškove, povećavali plate i davali YU državi. Poznate izjave 'kakav Hyundai, kakva Korea' od uprave Zastave automobili su nažalost tačne. Toga ima i sada, i to se zove'manjak znanja, a višak samopouzdanja.

Veliki brat

pre 8 godina

I dalje svi pričaju kako su im roditelji i dedovi pričali da su kupovali Fiću ili Juga za 2 plate.

Jesu, ako su bili direktori, ali onda nisu ni kupovali takve automobile, osim u retkim slučajevima veoma skromnih ljudi.


Plata je početkom 80-ih bila oko 700-800DEM, a Jugo je koštao preko 6000DEM, pa vidite koliko je trebalo plata, pored drugih troškova života.
Hrana jeste bila praktičo džabe (zato su sela i ostala pusta), ali su obuća i odeća bili papreno skupi, morali ste maltene četvrtinu plate dati za jedne cipele.

Direktori jesu imali preko 2000DEM platu, ali oni nisu kupovali Fiće da se voze, uglavnom su kupovali jeftinije strane automobile, Golf 1, Mercedes W123 i sl.

Nedavno sam čitao tekst po kome je 1972. godine najniža plata bila oko 140DEM, a najveća preko 3000DEM (u republici BiH).


Da smo ipak bar malo napredovali pokazuje da prosečne plate nisu ispod 100DEM, kao što je bilo 2000. godine, ali je u istoj tabeli indikativno kolika je plata POLICAJCA u odnosu na platu LEKARA u Sloveniji i ostablim bivšim republikama SFRJ (pa i Srbije):
http://www.vreme.com/arhiva_html/507/02.html


Sve dok policajac ima platu veću od 50% plate lekara, živećemo u policijskoj državi u kojoj policija čuva vlast kakva god da je, a najbolji lekari beže iz ove zemlje, ili nas leče samo ako ih dodatno "častimo" kovertom.

:/

pre 8 godina

Ja svoju zastavu 128 prodao za 150€ u delove posle 28 godina voznje u kojoj me ni jednom nije ostavio na putu. Sve je to zbog redovnog odrzavanja, a to je nesto sto vozaci zastavinih vozila ne znaju sta znaci.
Nemoj servisirati ferrari pa da vidim koliko dugo ces ga voziti, a zastava i bez servisa izgura 20 godina.

goofy

pre 8 godina

Polozio 1985. na fici, imao sam YUGO 45 1987. godiste i kao jako mlad sa njim putovao u Nemacku, Austriju, Grcku, Italiju, Bugarsku, Crnu Goru, Madjarsku, Rumuniju... autoputevima zujao 140km/h (da 140) i nikad me nigde nije izdao... jos uvek je ziv kod mog matorog.
Vozio mnoge automobile posle toga, ali mi je taj YUGO ostao u najlepsoj uspomeni, verovatno stoga sto sam bio mlad pa je sve bilo bolje nego sada :)

SrbinNBG

pre 8 godina

Bogami ja mog iz 2004-te vozim i dan danas bez problema i naravno ponasam se prema njemu kao sto bi i prema skupljim automobilima, redovni servisi i sve ostalo...Jedina mana posle 11 godina sto se pojavilo malo korozije po rubovima ali nista strasno.Isao cak i u inostranstvo sa njim i u grcku naravno na more :) Nikad me nije izneverio i NIKAD ALI NIKAD se nije desilo da nece upali iz prve.Planiram da kupim noviji auto ali njega da prodajem nema sanse, jednostavno nemam srca :)

.Mihajlo

pre 8 godina

promenio sam 8 automobila, uvek, novih, za 35 god vozackog staza. Navece sra... je bio Jugo Amerika, jos kupljen preko veze iz izvoznog kontigenta. Koga interesuje, nabrojacu sra..., najvece: nedostatak gornjeg nosaca motora......rezultat: cepanje auspuha (Y deo), u proseku svaka tri meseca.......Jedino sto bih hvalio je koroziona zastita!

uzas

pre 8 godina

da,u americi se prodavao u boljoj izvedbi a po ceni malo boljeg televizora,zato je poslovni gubitak placao domaci kupac..otac mog drugara (jadnik) proda skoro novu ladu specijal i kupi to - yugo,u zadnji cas smo ga skinuli s bandere.

ZLOBEX

pre 8 godina

Sećam se tog vremena, i izjave direktora Crvene Zastave Rodoljuba Micića da će jugo biti najprodavaniji strani auto u Americi, jer su mu konkurenti neke nepoznate Južno Korejske firme: Hyundai i Daewo!

Petar

pre 8 godina

Prostom matematikom za te tri godine smo izvezli u SAD Yuga u vrednosti od priblizno 700 miliona dolara. Ne bi da upoređujem situaciju sada i tada.

tuzan gradjanin

pre 8 godina

Doba jeftinih automobila i velikih plata.
Prica mi jedan covek da je za vreme proizvodnje fiće,mislim 70-tih mogao novu da kupi za 2 svoje plate.A sad? Nova kola?
Pa nisam ja Andrija i Andjelka.

ZLOBEX

pre 8 godina

Sećam se tog vremena, i izjave direktora Crvene Zastave Rodoljuba Micića da će jugo biti najprodavaniji strani auto u Americi, jer su mu konkurenti neke nepoznate Južno Korejske firme: Hyundai i Daewo!

tuzan gradjanin

pre 8 godina

Doba jeftinih automobila i velikih plata.
Prica mi jedan covek da je za vreme proizvodnje fiće,mislim 70-tih mogao novu da kupi za 2 svoje plate.A sad? Nova kola?
Pa nisam ja Andrija i Andjelka.

Petar

pre 8 godina

Prostom matematikom za te tri godine smo izvezli u SAD Yuga u vrednosti od priblizno 700 miliona dolara. Ne bi da upoređujem situaciju sada i tada.

артиљерац

pre 8 godina

Цео посао је ишао преко Occidental Petroleum-a,Арманда Хамера,једног
од најбогатијих американаца.Кад је потписан уговор,Хамер је као знак
добре воље послао у Bеоград део своје огромне колекције слика вредне
пар стотина милиона $.Изложба је трајала 5-6 дана,у Народном Музеју.
Сећам се,чекао сам 4-5 сати да би ушао и протрчао практично поред
слика.Али тад смо имали Genex,који је тај посао могао да уговори и
испрати.Сад имамо провинцијске тајкуне,150-килаше,које држава мази
и пази,и пита их јел им треба још пара.Узећемо народу,шта ће народу.

uzas

pre 8 godina

da,u americi se prodavao u boljoj izvedbi a po ceni malo boljeg televizora,zato je poslovni gubitak placao domaci kupac..otac mog drugara (jadnik) proda skoro novu ladu specijal i kupi to - yugo,u zadnji cas smo ga skinuli s bandere.

:/

pre 8 godina

Ja svoju zastavu 128 prodao za 150€ u delove posle 28 godina voznje u kojoj me ni jednom nije ostavio na putu. Sve je to zbog redovnog odrzavanja, a to je nesto sto vozaci zastavinih vozila ne znaju sta znaci.
Nemoj servisirati ferrari pa da vidim koliko dugo ces ga voziti, a zastava i bez servisa izgura 20 godina.

Dobri stari vic

pre 8 godina

Znali smi sami da se salimo sa nasim ljubimcem:

Zasto ima grejace na zadnjem staklu?
-Da ti se ne smrznu ruke zimi,kada guras da upali!

Kako se zove Yugo na vrh brda?
-Cudo!

Zasto ima aerodinamican oblik?
-Da se smanji otpor pri velikim brzinama!

Reklama:
Kupite Yugo i necete dugo!

Ali ni drugima nismo ostajali duzni:
Kupite Aleko i necete daleko!

Koliko vidim jos ih ima dooosta po ulicama,a valjda je i to dokaz da i nije bio toliko los auto,ali moram da napomenem da je u SAD kostao oko 4000 dolara(mnogo bolji model),a kod nas bio duplo skuplji!

Da li vas to vraca u danasnje vreme i odnos nasih trgovaca prema domacim kupcima?

Zlaja

pre 8 godina

Радио сам тих година у Импех-у
Њу Јорк / Генексовом огранку који
је био заставин партнер у Југо Америци заједно са Бриклином.
Посао века је пропао за годину дана
не само због техничких недостатака
већ више због пословне недоралости
и криминала:
1. Бриклин је био лопужа и преварант и све компаније са којима
радио пре Заставе оладио је за велики новац
2. Цели маркетинг је водила компанија његове жене преко које
извукао више од 25 милиона долара
и затим довео Југо Америку у банкрот а рачун су платили Застава и Генекс а многи дилери су остали
кратких рукава. Да није дошло до рата неко би у затвору завршио
3. Производња није могла да постигне планираних 100 хиљада
Годишње а Хундај је могао више
4. Аутоматски мењач плаћен Јапанцима није никад довршен
5. Нису се испоручивали у бојама у
Количинама које су наручивсне већ у
оним које је Застава могла
6 . Модел "спасилац" кабриолет за који су биле многе пред наруџбе никад није завршен
7. Шумадијски бизнисмени су се за
малу лову и викендске забаве продали Бриклину и генгу

Хундај је прве године продао скоро
170 wхиљада ексцел модела .
Данас је Хундај на 7ом месту по броју
продатих аутомобила а његова "кћер" фабрика Киа на 9 ом ( више
од БМВ)
Прошле године су продали више од 8 милиона заједно ма светском нивоу,
од тога 1.5 милиона у САД
За првих 8 месеци ове године
продали су 940 хиљада од тога 130
у августу.
Појавили се скоро у исто време као
и Застава а где су стигли!!!

Veliki brat

pre 8 godina

I dalje svi pričaju kako su im roditelji i dedovi pričali da su kupovali Fiću ili Juga za 2 plate.

Jesu, ako su bili direktori, ali onda nisu ni kupovali takve automobile, osim u retkim slučajevima veoma skromnih ljudi.


Plata je početkom 80-ih bila oko 700-800DEM, a Jugo je koštao preko 6000DEM, pa vidite koliko je trebalo plata, pored drugih troškova života.
Hrana jeste bila praktičo džabe (zato su sela i ostala pusta), ali su obuća i odeća bili papreno skupi, morali ste maltene četvrtinu plate dati za jedne cipele.

Direktori jesu imali preko 2000DEM platu, ali oni nisu kupovali Fiće da se voze, uglavnom su kupovali jeftinije strane automobile, Golf 1, Mercedes W123 i sl.

Nedavno sam čitao tekst po kome je 1972. godine najniža plata bila oko 140DEM, a najveća preko 3000DEM (u republici BiH).


Da smo ipak bar malo napredovali pokazuje da prosečne plate nisu ispod 100DEM, kao što je bilo 2000. godine, ali je u istoj tabeli indikativno kolika je plata POLICAJCA u odnosu na platu LEKARA u Sloveniji i ostablim bivšim republikama SFRJ (pa i Srbije):
http://www.vreme.com/arhiva_html/507/02.html


Sve dok policajac ima platu veću od 50% plate lekara, živećemo u policijskoj državi u kojoj policija čuva vlast kakva god da je, a najbolji lekari beže iz ove zemlje, ili nas leče samo ako ih dodatno "častimo" kovertom.

dr Nis

pre 8 godina

Bolji i kvalitetniji automobili iz Zastave su išli u izvoz, u odnosu na one za domaćeg kupca. Drugo cena je bila baš niska i zato je kupovan za studente sa koledža. Probao sam jedan sa oznakom 'A' , zvali smo ga Yugo-amerika, išao je bolje i izgledao stegnutije od domaćih prodavanih u zemlji. Bili su traženi Yugići za izvoz, bez dobre veze nije se mogao kupiti, ali i jesu bili bolji.
Više nego jasno da je trebalo sve od zarade uložiti u razvoj novog modela ili razvoj starog u skladu sa trendovima i zahtevima potrošača. Ali mi smo bili u samoupravnom sistemu, pa smo delili viškove, povećavali plate i davali YU državi. Poznate izjave 'kakav Hyundai, kakva Korea' od uprave Zastave automobili su nažalost tačne. Toga ima i sada, i to se zove'manjak znanja, a višak samopouzdanja.

goofy

pre 8 godina

Polozio 1985. na fici, imao sam YUGO 45 1987. godiste i kao jako mlad sa njim putovao u Nemacku, Austriju, Grcku, Italiju, Bugarsku, Crnu Goru, Madjarsku, Rumuniju... autoputevima zujao 140km/h (da 140) i nikad me nigde nije izdao... jos uvek je ziv kod mog matorog.
Vozio mnoge automobile posle toga, ali mi je taj YUGO ostao u najlepsoj uspomeni, verovatno stoga sto sam bio mlad pa je sve bilo bolje nego sada :)

cika Miki

pre 8 godina

Eh, sećam se kada su predstavnici Hjundaija dolazili u posetu pogonima Zastave devedesetih. Bio je jedan pogon u Beogradu preko puta okretnice tramvaja u Bulevaru. Gledali su ih kao nedorasle našim ambicijama za dobru udaju. Onda im je sve ispod VW bilo slabo. Nismo znali da radimo bolje a ni da se udamo.

SrbinNBG

pre 8 godina

Bogami ja mog iz 2004-te vozim i dan danas bez problema i naravno ponasam se prema njemu kao sto bi i prema skupljim automobilima, redovni servisi i sve ostalo...Jedina mana posle 11 godina sto se pojavilo malo korozije po rubovima ali nista strasno.Isao cak i u inostranstvo sa njim i u grcku naravno na more :) Nikad me nije izneverio i NIKAD ALI NIKAD se nije desilo da nece upali iz prve.Planiram da kupim noviji auto ali njega da prodajem nema sanse, jednostavno nemam srca :)

Lemi NS

pre 8 godina

Moje iskustvo je sledece..polozio sam vozacki sa napunjenih 18 god. davne 2005, kontate da imam 28 godina...moj otac je tada vozio mecku 124 200 e, brod od auta a ja sam dobio radni auto koji sam ja vozio gde sam hteo...mlad,pust...imao sam neku devojcicu, tajna veza koju nisam imao gde da vodim pa sam se snasao sa jugom :-))) uhhhh...devojka je bila model Dzenifer Lopez sa takvom guzom i na zadnjem sedistu je bilo maksimalno veselo,ja visok 190 ona 165, prednja sedista idu napred i mesta koliko hoces...i dan danas mi je u najlepsem secanju...divan auto jugo 55....pozdrav.

socrat

pre 8 godina

Da se ne lazemo, tesko da postoji gori auto od yuga, sada upravo vozim jedan primerak iz 90-ih, muke Tantalove, onog ko je izradjivao menjace za yuga treba streljati. Vozio sam par komada i novije i starije proizvodnje: mozes da biras, ili ne moze da se ubaci u prvu, ili u rikverc. Volan teze okrenuti nego na dajcu, prostora kao u vozicu na vasaru, gepek za dve kese iz marketa, za elektriku da i ne pricam, otkljucava se petodinarcem, recimo stojadin koji je ista fabrika pravila je bio auto za ovo. Jedine prednosti su fantasticna preglednost, vece zadnje prozore nema nijedan automobil i mogucnost da se provuces gde hoces. Zivahan u voznji, kad jednom krene on ide dobro, ali u svemu krs nevidjeni. Doduse, ako mu je konkurencija kod nas tada bila lada, onda i nije toliko los auto...

yappy ns

pre 8 godina

Da su mu malo sredili menjac, cenu spustili na realnu, mozda ubacili bar poluservo volan...prodavao bi se taj i danas...ali suvisno je pricati na temu sta bi bilo kad bi bilo. Tek ostala mi neostvarena zelja jedan lepotan zvan crveni Yugo kabrio...eeeehh....

Dobro

pre 8 godina

U moje doba se pocinjalo Ficom ili Peglicom, ko je imao za Juga bio je faca.
Za nase uslove potpuno zadovoljavajuci auto, obzirom na rastojanja, puteve i potrebe.
Licno mislim da je steta da nisu malo vise propratili dizajn 127-ce, (na kome je Yugo bazirana) koja je bila jako lepa i uravnotezena. Kvalitet delova mehanike kao i limarije je kod Yuga bio stvarno jadan, mada se narod snalazio.
Modeli za americko trziste bili su lepsi, pogotovo u enterijerima, a spolja su imali 'macije oci' na prednjim i zadnjim krilima. Sto se kvaliteta tice, nisam siguran da su bili bolji od onih za domace trziste, ipak je to bilo stancovanjje i masa-produkcija.
Ipak, rado se secam tih vremena, Jugicem na Hvar, u Istru, Crnu Goru...
Zivelo se bolje nego sada, zivot je imao neki drugaciji smek nego danas.

Iz zemlje lala, uvek Vas,

Srbijanac

pre 8 godina

Mnogi ocevi su ga vozili, na more, na posao, kod svastike u posetu, da se klincima kupe cipele pred pocetak skolske godine itd. Subotom obavezno pranje u dvoristu. Meni je drag taj autic koji je uglavnom bio bele ili crvene boje. Predstavnik je nekih jednostavnijih vremena o kojima mi mozemo samo da slusamo od matoraca.

@100le31

pre 8 godina

@yappins moj prvi automobil je bio crveni yugo kabrio :) žao mi je što ga nisam zadržao za vožnju vikendom, ali kod nas se ne može tako registrovati, a mnogo je plaćati 2 registracije :(

.Mihajlo

pre 8 godina

promenio sam 8 automobila, uvek, novih, za 35 god vozackog staza. Navece sra... je bio Jugo Amerika, jos kupljen preko veze iz izvoznog kontigenta. Koga interesuje, nabrojacu sra..., najvece: nedostatak gornjeg nosaca motora......rezultat: cepanje auspuha (Y deo), u proseku svaka tri meseca.......Jedino sto bih hvalio je koroziona zastita!

loreda

pre 8 godina

Bitno da se izvozio, a zarada je bila 0 bodova, ustvari debeli gubitak. Prodajna cijena 3.990 $, a sad idemo redom... proizvodna cijena cca 3250 $, brodski transport cca 315 $, transport do prodajnog dealera prosjecno 120 $, provizija za dealera 550 $, + oglasavacki program + servisna mreza + ovo + ono i dolazi se do debelog gubitka, koji je netko na kraju i platio. Pogodite tko?

andrijano

pre 8 godina

jugo nije bio los auto pre 35 godina...ali je problem sto su oni do skora proizvodili isti auto...mehanicki taj auto je za to vreme bio solidan ali za 30 godina ne promeniti ni dizajn ni model,nista,e to ke bio problem juga...

sajber kurajber

pre 8 godina

samo da znate da je yugo u americi bio jeftin, jer su razliku u ceni u SFRJ i u SAD, placali tadasnji jugosloveni iz svog dzepa, znaci bogati jugovic, placa siromasnom amerikancu da bi se izvezao krs od auta, sve pod izgovorom posao decenije,veka, bla,bla,bla.

Michael Cera

pre 8 godina

Evo jos jednog dobrog filma gde se vozi Yugo! http://wheels.blogs.nytimes.com/2008/11/19/losermobiles-on-film-and-up-for-bids/?_r=0

.Mihajlo

pre 8 godina

promenio sam 8 automobila, uvek, novih, za 35 god vozackog staza. Navece sra... je bio Jugo Amerika, jos kupljen preko veze iz izvoznog kontigenta. Koga interesuje, nabrojacu sra..., najvece: nedostatak gornjeg nosaca motora......rezultat: cepanje auspuha (Y deo), u proseku svaka tri meseca.......Jedino sto bih hvalio je koroziona zastita!

uzas

pre 8 godina

da,u americi se prodavao u boljoj izvedbi a po ceni malo boljeg televizora,zato je poslovni gubitak placao domaci kupac..otac mog drugara (jadnik) proda skoro novu ladu specijal i kupi to - yugo,u zadnji cas smo ga skinuli s bandere.

Lemi NS

pre 8 godina

Moje iskustvo je sledece..polozio sam vozacki sa napunjenih 18 god. davne 2005, kontate da imam 28 godina...moj otac je tada vozio mecku 124 200 e, brod od auta a ja sam dobio radni auto koji sam ja vozio gde sam hteo...mlad,pust...imao sam neku devojcicu, tajna veza koju nisam imao gde da vodim pa sam se snasao sa jugom :-))) uhhhh...devojka je bila model Dzenifer Lopez sa takvom guzom i na zadnjem sedistu je bilo maksimalno veselo,ja visok 190 ona 165, prednja sedista idu napred i mesta koliko hoces...i dan danas mi je u najlepsem secanju...divan auto jugo 55....pozdrav.

socrat

pre 8 godina

Da se ne lazemo, tesko da postoji gori auto od yuga, sada upravo vozim jedan primerak iz 90-ih, muke Tantalove, onog ko je izradjivao menjace za yuga treba streljati. Vozio sam par komada i novije i starije proizvodnje: mozes da biras, ili ne moze da se ubaci u prvu, ili u rikverc. Volan teze okrenuti nego na dajcu, prostora kao u vozicu na vasaru, gepek za dve kese iz marketa, za elektriku da i ne pricam, otkljucava se petodinarcem, recimo stojadin koji je ista fabrika pravila je bio auto za ovo. Jedine prednosti su fantasticna preglednost, vece zadnje prozore nema nijedan automobil i mogucnost da se provuces gde hoces. Zivahan u voznji, kad jednom krene on ide dobro, ali u svemu krs nevidjeni. Doduse, ako mu je konkurencija kod nas tada bila lada, onda i nije toliko los auto...

ZLOBEX

pre 8 godina

Sećam se tog vremena, i izjave direktora Crvene Zastave Rodoljuba Micića da će jugo biti najprodavaniji strani auto u Americi, jer su mu konkurenti neke nepoznate Južno Korejske firme: Hyundai i Daewo!

tuzan gradjanin

pre 8 godina

Doba jeftinih automobila i velikih plata.
Prica mi jedan covek da je za vreme proizvodnje fiće,mislim 70-tih mogao novu da kupi za 2 svoje plate.A sad? Nova kola?
Pa nisam ja Andrija i Andjelka.

:/

pre 8 godina

Ja svoju zastavu 128 prodao za 150€ u delove posle 28 godina voznje u kojoj me ni jednom nije ostavio na putu. Sve je to zbog redovnog odrzavanja, a to je nesto sto vozaci zastavinih vozila ne znaju sta znaci.
Nemoj servisirati ferrari pa da vidim koliko dugo ces ga voziti, a zastava i bez servisa izgura 20 godina.

yappy ns

pre 8 godina

Da su mu malo sredili menjac, cenu spustili na realnu, mozda ubacili bar poluservo volan...prodavao bi se taj i danas...ali suvisno je pricati na temu sta bi bilo kad bi bilo. Tek ostala mi neostvarena zelja jedan lepotan zvan crveni Yugo kabrio...eeeehh....

Veliki brat

pre 8 godina

I dalje svi pričaju kako su im roditelji i dedovi pričali da su kupovali Fiću ili Juga za 2 plate.

Jesu, ako su bili direktori, ali onda nisu ni kupovali takve automobile, osim u retkim slučajevima veoma skromnih ljudi.


Plata je početkom 80-ih bila oko 700-800DEM, a Jugo je koštao preko 6000DEM, pa vidite koliko je trebalo plata, pored drugih troškova života.
Hrana jeste bila praktičo džabe (zato su sela i ostala pusta), ali su obuća i odeća bili papreno skupi, morali ste maltene četvrtinu plate dati za jedne cipele.

Direktori jesu imali preko 2000DEM platu, ali oni nisu kupovali Fiće da se voze, uglavnom su kupovali jeftinije strane automobile, Golf 1, Mercedes W123 i sl.

Nedavno sam čitao tekst po kome je 1972. godine najniža plata bila oko 140DEM, a najveća preko 3000DEM (u republici BiH).


Da smo ipak bar malo napredovali pokazuje da prosečne plate nisu ispod 100DEM, kao što je bilo 2000. godine, ali je u istoj tabeli indikativno kolika je plata POLICAJCA u odnosu na platu LEKARA u Sloveniji i ostablim bivšim republikama SFRJ (pa i Srbije):
http://www.vreme.com/arhiva_html/507/02.html


Sve dok policajac ima platu veću od 50% plate lekara, živećemo u policijskoj državi u kojoj policija čuva vlast kakva god da je, a najbolji lekari beže iz ove zemlje, ili nas leče samo ako ih dodatno "častimo" kovertom.

goofy

pre 8 godina

Polozio 1985. na fici, imao sam YUGO 45 1987. godiste i kao jako mlad sa njim putovao u Nemacku, Austriju, Grcku, Italiju, Bugarsku, Crnu Goru, Madjarsku, Rumuniju... autoputevima zujao 140km/h (da 140) i nikad me nigde nije izdao... jos uvek je ziv kod mog matorog.
Vozio mnoge automobile posle toga, ali mi je taj YUGO ostao u najlepsoj uspomeni, verovatno stoga sto sam bio mlad pa je sve bilo bolje nego sada :)

Dobri stari vic

pre 8 godina

Znali smi sami da se salimo sa nasim ljubimcem:

Zasto ima grejace na zadnjem staklu?
-Da ti se ne smrznu ruke zimi,kada guras da upali!

Kako se zove Yugo na vrh brda?
-Cudo!

Zasto ima aerodinamican oblik?
-Da se smanji otpor pri velikim brzinama!

Reklama:
Kupite Yugo i necete dugo!

Ali ni drugima nismo ostajali duzni:
Kupite Aleko i necete daleko!

Koliko vidim jos ih ima dooosta po ulicama,a valjda je i to dokaz da i nije bio toliko los auto,ali moram da napomenem da je u SAD kostao oko 4000 dolara(mnogo bolji model),a kod nas bio duplo skuplji!

Da li vas to vraca u danasnje vreme i odnos nasih trgovaca prema domacim kupcima?

SrbinNBG

pre 8 godina

Bogami ja mog iz 2004-te vozim i dan danas bez problema i naravno ponasam se prema njemu kao sto bi i prema skupljim automobilima, redovni servisi i sve ostalo...Jedina mana posle 11 godina sto se pojavilo malo korozije po rubovima ali nista strasno.Isao cak i u inostranstvo sa njim i u grcku naravno na more :) Nikad me nije izneverio i NIKAD ALI NIKAD se nije desilo da nece upali iz prve.Planiram da kupim noviji auto ali njega da prodajem nema sanse, jednostavno nemam srca :)

Petar

pre 8 godina

Prostom matematikom za te tri godine smo izvezli u SAD Yuga u vrednosti od priblizno 700 miliona dolara. Ne bi da upoređujem situaciju sada i tada.

dr Nis

pre 8 godina

Bolji i kvalitetniji automobili iz Zastave su išli u izvoz, u odnosu na one za domaćeg kupca. Drugo cena je bila baš niska i zato je kupovan za studente sa koledža. Probao sam jedan sa oznakom 'A' , zvali smo ga Yugo-amerika, išao je bolje i izgledao stegnutije od domaćih prodavanih u zemlji. Bili su traženi Yugići za izvoz, bez dobre veze nije se mogao kupiti, ali i jesu bili bolji.
Više nego jasno da je trebalo sve od zarade uložiti u razvoj novog modela ili razvoj starog u skladu sa trendovima i zahtevima potrošača. Ali mi smo bili u samoupravnom sistemu, pa smo delili viškove, povećavali plate i davali YU državi. Poznate izjave 'kakav Hyundai, kakva Korea' od uprave Zastave automobili su nažalost tačne. Toga ima i sada, i to se zove'manjak znanja, a višak samopouzdanja.

артиљерац

pre 8 godina

Цео посао је ишао преко Occidental Petroleum-a,Арманда Хамера,једног
од најбогатијих американаца.Кад је потписан уговор,Хамер је као знак
добре воље послао у Bеоград део своје огромне колекције слика вредне
пар стотина милиона $.Изложба је трајала 5-6 дана,у Народном Музеју.
Сећам се,чекао сам 4-5 сати да би ушао и протрчао практично поред
слика.Али тад смо имали Genex,који је тај посао могао да уговори и
испрати.Сад имамо провинцијске тајкуне,150-килаше,које држава мази
и пази,и пита их јел им треба још пара.Узећемо народу,шта ће народу.

Srbijanac

pre 8 godina

Mnogi ocevi su ga vozili, na more, na posao, kod svastike u posetu, da se klincima kupe cipele pred pocetak skolske godine itd. Subotom obavezno pranje u dvoristu. Meni je drag taj autic koji je uglavnom bio bele ili crvene boje. Predstavnik je nekih jednostavnijih vremena o kojima mi mozemo samo da slusamo od matoraca.

Dobro

pre 8 godina

U moje doba se pocinjalo Ficom ili Peglicom, ko je imao za Juga bio je faca.
Za nase uslove potpuno zadovoljavajuci auto, obzirom na rastojanja, puteve i potrebe.
Licno mislim da je steta da nisu malo vise propratili dizajn 127-ce, (na kome je Yugo bazirana) koja je bila jako lepa i uravnotezena. Kvalitet delova mehanike kao i limarije je kod Yuga bio stvarno jadan, mada se narod snalazio.
Modeli za americko trziste bili su lepsi, pogotovo u enterijerima, a spolja su imali 'macije oci' na prednjim i zadnjim krilima. Sto se kvaliteta tice, nisam siguran da su bili bolji od onih za domace trziste, ipak je to bilo stancovanjje i masa-produkcija.
Ipak, rado se secam tih vremena, Jugicem na Hvar, u Istru, Crnu Goru...
Zivelo se bolje nego sada, zivot je imao neki drugaciji smek nego danas.

Iz zemlje lala, uvek Vas,

@100le31

pre 8 godina

@yappins moj prvi automobil je bio crveni yugo kabrio :) žao mi je što ga nisam zadržao za vožnju vikendom, ali kod nas se ne može tako registrovati, a mnogo je plaćati 2 registracije :(

Zlaja

pre 8 godina

Радио сам тих година у Импех-у
Њу Јорк / Генексовом огранку који
је био заставин партнер у Југо Америци заједно са Бриклином.
Посао века је пропао за годину дана
не само због техничких недостатака
већ више због пословне недоралости
и криминала:
1. Бриклин је био лопужа и преварант и све компаније са којима
радио пре Заставе оладио је за велики новац
2. Цели маркетинг је водила компанија његове жене преко које
извукао више од 25 милиона долара
и затим довео Југо Америку у банкрот а рачун су платили Застава и Генекс а многи дилери су остали
кратких рукава. Да није дошло до рата неко би у затвору завршио
3. Производња није могла да постигне планираних 100 хиљада
Годишње а Хундај је могао више
4. Аутоматски мењач плаћен Јапанцима није никад довршен
5. Нису се испоручивали у бојама у
Количинама које су наручивсне већ у
оним које је Застава могла
6 . Модел "спасилац" кабриолет за који су биле многе пред наруџбе никад није завршен
7. Шумадијски бизнисмени су се за
малу лову и викендске забаве продали Бриклину и генгу

Хундај је прве године продао скоро
170 wхиљада ексцел модела .
Данас је Хундај на 7ом месту по броју
продатих аутомобила а његова "кћер" фабрика Киа на 9 ом ( више
од БМВ)
Прошле године су продали више од 8 милиона заједно ма светском нивоу,
од тога 1.5 милиона у САД
За првих 8 месеци ове године
продали су 940 хиљада од тога 130
у августу.
Појавили се скоро у исто време као
и Застава а где су стигли!!!

cika Miki

pre 8 godina

Eh, sećam se kada su predstavnici Hjundaija dolazili u posetu pogonima Zastave devedesetih. Bio je jedan pogon u Beogradu preko puta okretnice tramvaja u Bulevaru. Gledali su ih kao nedorasle našim ambicijama za dobru udaju. Onda im je sve ispod VW bilo slabo. Nismo znali da radimo bolje a ni da se udamo.

sajber kurajber

pre 8 godina

samo da znate da je yugo u americi bio jeftin, jer su razliku u ceni u SFRJ i u SAD, placali tadasnji jugosloveni iz svog dzepa, znaci bogati jugovic, placa siromasnom amerikancu da bi se izvezao krs od auta, sve pod izgovorom posao decenije,veka, bla,bla,bla.

Michael Cera

pre 8 godina

Evo jos jednog dobrog filma gde se vozi Yugo! http://wheels.blogs.nytimes.com/2008/11/19/losermobiles-on-film-and-up-for-bids/?_r=0

loreda

pre 8 godina

Bitno da se izvozio, a zarada je bila 0 bodova, ustvari debeli gubitak. Prodajna cijena 3.990 $, a sad idemo redom... proizvodna cijena cca 3250 $, brodski transport cca 315 $, transport do prodajnog dealera prosjecno 120 $, provizija za dealera 550 $, + oglasavacki program + servisna mreza + ovo + ono i dolazi se do debelog gubitka, koji je netko na kraju i platio. Pogodite tko?

andrijano

pre 8 godina

jugo nije bio los auto pre 35 godina...ali je problem sto su oni do skora proizvodili isti auto...mehanicki taj auto je za to vreme bio solidan ali za 30 godina ne promeniti ni dizajn ni model,nista,e to ke bio problem juga...