Ponedeljak, 23.11.2015.

08:00

Prva vožnja: Opel Astra

Izvor: B92

Prva vožnja: Opel Astra IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Mile sa Liona

pre 8 godina

Od pojave insignije Opel je načinio veliki korak u kvalitetu i dizajnu... Ipak , čini mi se da ova nova astra ima nečeg već vidjenog i spolja i unutra u prošlogodišnjoj Kiji ...

Ivan

pre 8 godina

Čelik koji je korišten u prošloj generaciji je slabe čvrstoće i adekvatno niže cijene i zato ga treba više da bi se auto ukrutio. Od tuda tolika masa auta. Volvo i Mazda koriste 4 vrste čelika u konstrukciji karoserije. Svaka iduća klasa čvrstoće znači i tanji lim da bi se postigla ista čvrstoća. Zato su im karoserije po 120-150kg lakše, a to je masa dvoje ljudi (muško i žensko). To je ogromna razlika za motore da 150KS pri ubrzanju, a puno znači i u potrošnji goriva po gradu. Svi proizvođači to znaju, ali se dosta njih odluči za jeftinije rješenje. Jeftinije za njih jer nisam primjetio da je Astra jeftinija od drugih. Baš naprotiv.
Za novi model ne znam, ali vaga ne laže.

Equilibrium

pre 8 godina

"(J, sve u svemu nije ispunila očekivanja, 26. novembar 2015 07:55)" - da jeste, zaista je nepregledna, ali nisam zbog toga rekao tenk, nego zbog ukupne bezbjednosti. Jednom sam imao masivno kočenje i mogu reći da nam je spasila glavu, naravno i gume su bile nove.

J, sve u svemu nije ispunila očekivanja

pre 8 godina

Prošla Astra J preteška, potrošnja velika po gradu,masivna a nepregledna i što neko reče "tenk" ali ne po izdržljivosti jer je bilo kvarova, već nepregledna kao da voziš tenk.A slažem se sa prethodnim komentarom A stub nepregledan (zaklanja pola raskrsnice).Najnepregledniji automobil u klasi (zvanični podatak).Valjda će nova K biti nešto novo...........ali ja sam već promenuo marku baš zbog lošeg J modela koji sam prodao.

Ivan ZG

pre 8 godina

Opel je imao dosta problema sa kvalitetom u prošlosti. Kvarilo se sve, od motora do elektronike. I u Insigniji sve od struje je bilo jako kavrljivo. Čak i grijanje sjedala na struju se kvarilo. Zato je bila preporuka iz Bosch servisa da se kupi dizel motor sa minimalnom opremom. Očito se ne mogu rješiti stare navike da kupuju najjeftinije dijelove i ugrađuju u auto. Benzinski motori su do sada samo prosječno išli, ali su zato trošili iznadprosječno. Naročito početni 1.4 i 1.6. Sada su potpuno novi pa očekujem poboljšanje. Inače po pouzdanosti europljani su u velikom zaostatku za japancima i koreancima. Takva je i garancija.

Equilibrium

pre 8 godina

Takođe imam Astru J staru 5 godina. Do sada ni jedan jedini kvar. Auto je tenk. Euro NCAP test, Adult Occupant 95%. Poređenja radi Mercedes C-class ima 82%. 1.7cdti troši u gradu 7.5L, 2L više od deklariasane. Ovaj naslednik je bolji u svakom segmentu. Prošli put je bila preteška, ovaj put nema mane. Totalno su dokosurili Golfa, konačno :)

germanium

pre 8 godina

IVAN==>
...ma,razumem ja to,da se sigurnost,oprema (klima,DSG menjač,velicina,TEŽINA razlikuju)...ALI,to se desava i kod "light" verzija ISTIH tih hečeva...npr. da taj odnos KG/KS primenimo u stvarnosti golf 2 Gti 950kg/130ks,je isti odnod kao i sadasnji od 1450kg/200ks...jer onda su aero dinamika,mehanika,gume,menjači,šasija (vešanje,hodovi,zazori) bili manje razvijeni nego danas (ne mogu se porediti SAMO odnosi KG/KS...AJDE da poredimo sve)...ZATO kazem da mi nije jasno...al' dobro,kapiram...uzgred,vozim corsu A 1.2i '91 33kw,i sa drugarom se OPKLADIM da ce manje potrositi goriva nego njegova D corsa '12 sa 1.2i od 63kw od Rume do Valjeva (na izlasku ima Jugopetrolova pumpa)...elem kod mene,po satu 103,2km,kod njega 102km...kod mene stalo 3,89 L...a kod njega 4,7L...uslov je bio da se drzimo ogranicenja brzine...posle smo se promenuli,a rezultati su bili skoro isti...

Djovani

pre 8 godina

Imam astru j, pet godina staru. Auto je okej na putu. Ali mnogo su slagali za potrošnju benzinca. Potrošnja mu je 10,5 u gradu a na otvorenom je oko 5 - 5,5 lit. To je prava istina kontrolom od čepa do čepa. Pozdrav svim realnim ljubiteljima astre.

Ivan

pre 8 godina

(germanium, 23. novembar 2015 22:04)

U pravu si ali tadašnji automobili su bili dosta lakši, jer u sebi nisu imali toliko opreme...pogledaj npr Astru 1 i ovu aktuelnu verziju, koliko je ova bezbednija, komfornija, veća po gabaritima, opremljenija...pa time je i aktuelna verzija teža barem za 30% više od Astre 1 sa ekvivalentnim motorom...uvek gledaj kod automobila odnos konjaza - težina.

germanium

pre 8 godina

Ovde meni nesto nije jasno...globalno...do pre 10-15-tak god. auto sa 150 i vise konja su vec zalazili u podrucja "aždaha"...GSi,Gti oznake su bile rezervisane za sportske verzije istih takvih (porodicnih) hecbekova,uz 130 i kusur konja,i budili mastu i zavist prolaznika na ulici...sad,to su "sredine" u programu...cak se i u diesel varijantama 170ks racuna kao neka "normala"...gde pobegose oni "vranci" iz golfa 2 Gti,ili astre Gsi?!? Da nisu ti "konji" bili JACI od ovih danasnjih...uvek se setim caletove 123 sa 250D motorom,to je bio auto sam' tak'i...a "przio je k'o "bestan"...

Daca

pre 8 godina

Sta bi sa prostorom na zadnjoj klupi? Sad vec stari model je bio tragican po tom pitanju, nazad jedva da se normalno smeste dva tinejdzera, a da se ne dodirnu, prostor za kolena je takodje bio tragican, mislim da je pored Megana bio najgori u klasi po tom pitanju.
Takodje je na starom modelu bilo nedopustivo da je naslon za ruke dolazio samo u odredjenim paketima opreme, a kod novog modela vidim da je i ako je sad mozda standardan u svim paketima, nekako cudno postavljen, nekako mi se cini da je dosta visoko u odnosu na sredisnji greben koji razdvaja vozaca i suvozaca, st je takodje lose, kao kod Aurisa, kao panj nasadjen.
Vidim novi Megan sad sto dolazi to je sjajno resio, naslon za ruke je u istoj visini sa sredisnjim tunelom i prosto se utapa u njega (kao i u novom 308, Golfu), tako da bukvalno prilikom promene brzine lakat nece dolaziti u iskusenje da udara u njega i ruka ce biti uvek u poluodmarajucem polozaju. Cemu u ponudi motora i 1.4/100ks atmo i novi 1.0/105ks? Logicno bi bilo jedan od ta dva, pa sledeci u ponudi 1.4/125ks. Sto se dizajna tice, dosta lici na odlazeci, ali svidja mi se taj fazon jednostavnosti.

Aleks

pre 8 godina

@dikh tu kava. Odusevljavaju me ovi nasi strucnjaci koji pljuju sve sto je novo. Najbolje bi bilo da vozimo motore od 3000 kubika, bez serva, klime, podizaca i ... jer sve to moze da se pokvari ne daj boze. Sta fali motoru sa 3 cilindra. Medjunarodni motor godine je BMW sa 3 cilindra, do 1200 peugeot sa 3 cilindra, ispod 1000 ford sa 3 cilindra. Ovaj opel na svim testovima neverovatno kultivisan i mali potrosac. Fordov ecooboost izuzetno pouzdan i dokazan posle toliko godina u eksplataciji. Po svim parametrima taj 1.0 sidi je bolji i napredniji od 1.4 atmosferca 1.4t ce biti mnooogo skuplji i neisplativ.

Suburban

pre 8 godina

@ stefan
Katalosko ubrzanje za Astru K 1.6T SIDI sa 200KS je ravno 7s, a to sto se cudis i poredis RWD sa FWD autom objasnjava koliko se ti uopste (ne) razumes u automobile.

@ NemanjaBB
Prostim gledanjem u performanse identicnih motora i snaga (realno je samo 1.6 CDTI prenesen a najpriblizniji starom 1.4T je novi 1.4T SIDI sa 125KS koji je brzi preko 2S) Astre J i Astre K, ako ne verujes pronadji na netu, se zakljucuje da je Astra K brza do 100 kmh i po dve sekunde, a ujedno je i brza od novog Megana identicne snage, sto znaci da je laksa i od novog Megana pa ti vidi.

japanac

pre 8 godina

Ova Astra je kombinacija zaobljenih, sa elementima ostrih linija, dopadljivog karaktera, kako estetski, tako i funkcionalno. Sve je na svom mestu, pocevsi od pozicije glavnog ekrana, preko tastera na volanu, pa do prekidaca na centralnoj konzoli. Sa odlicnom cenom uspeh je zagarantovan...

banjalucanin zox zvani djikan(genetski cetnik)

pre 8 godina

Izvana lijep i dopadljiv; unutar pristojan i ugladjen...
Potrosnja i emisija gasova velika laz......

Dikh tu kava

pre 8 godina

Izlizano jeste, ali u svakom slučaju lepota je u oku posmatrača - meni je ova Astra najružnija Astra do sada, nekako nerazumljivo neskladna sa nejasnim izlomljenim linijama, za razliku od prethodnika, koji mi je bio najlepša Astra ikad. Ipak, ako ga ne bih uzeo zbog eksterijera, enterijer obećava, a manje prostran od pretka ne može biti sve i da je Opel to hteo. Tehnička inovacija golica maštu, pa s te strane treba je uzeti u obzir, koga interesuje ovaj segment. Na kraju dana, pošto su neki komentatori već davali svoje stručno viđenje "neparnog broja cilindara" (na tekst o 1.0 Fordovom ecoboost-u, na ovom istom sajtu), a ima dosta toga da se i pročita na netu, ja lično ne bih imao šta da dodam, te ne bih mogao nikom da preporučim investiranje pozamašne količine novca u trocilindraš, što zbog potrošnje, što zbog kultivisanosti i ostalog. Bar ne onima koji nisu dovoljno bogati. Koliko god bio popljuvan, lično ispod 4 ne bih uzimao nikad. Pa sve i da 3-cilindraš proizvodi benzin, a ne da ga troši. Deluje da je prava mera ovaj 1.4T 150 KS.

muflon

pre 8 godina

vidim jedan komentator spominje sedišta, ljudi, znate li vi kakva sedišta ima Opel Astra starija verzija koja se još uvek prodaje paralelno sa ovom novom, posle najviše sat vremena, zadnjica me toliko boli, i to same kosti kao da sam u nekom drugom autu sedeo sedam, osam sati

pitam se jesu li kontaktirali lekare ili jesu li testirali sedišta pre nego što su ih ubacili u kola, verujte mi, mnogo je ozbiljniji problem nego što se čini i to nije prvi Opel koji ima toliko loša sedišta

yappy ns

pre 8 godina

?ustra ili Astrijeta birajte naziv i nalepite ga otpozadi... Prednji kraj mi nekako razroko roni...sreca pa su ipak malo podigli otvor za hladnjak, a ne kod Adama, da ne izgleda kao zaba. Inace skroooooz OK autic

maxy

pre 8 godina

Potrošnja je kao u PR tekstu. Jednostavno isuviše lepo da bi bilo istinito u eksploataciji. Obrtni moment je sve samo ne visok, recimo da je prihvatljiv, a osećaj viška momenta stvaraju kratki prenosi. O sedištima se već pisalo tokom razvoja modela i mislim da je Opel dao domaći zadatak većini konkurencije.
Sve u svemu, poželjan automobil. Nadam se da će uskoro doći i malo duži test na red.

NemanjaBB

pre 8 godina

Astra J je sa 1.6 turbo motorm teza od Megana Coupe 1.6 za 270kg.
Manuelni menjaci, prednji pogon, podaci iz saobracajnih.
Ako novu Astru nisu olaksali, dzabe su krecili.

neutralni posmatrac

pre 8 godina

Lepo izgleda auto, kao da prelaze u taj premium segment polako. Ali brate mili preterase sa toliko elektronikom. Ima na mesec dana da menjamo delove i da posećujemo servis

Aleksandar

pre 8 godina

Jako dobar i kvalitetan auto. Opel je uvek imao kvalitetne benzince a za nase uslove 1.0 sidi je idealan. Dosta jeftinija registracija i redovan servis u odnosu na dizele a opet potrosnja razumna. U odnosu na golfa mnogo se mirnije spava a i cena kasko osiguranja je mnogo manja. Redovan servis za skodu dizel 22000???

maxy

pre 8 godina

Potrošnja je kao u PR tekstu. Jednostavno isuviše lepo da bi bilo istinito u eksploataciji. Obrtni moment je sve samo ne visok, recimo da je prihvatljiv, a osećaj viška momenta stvaraju kratki prenosi. O sedištima se već pisalo tokom razvoja modela i mislim da je Opel dao domaći zadatak većini konkurencije.
Sve u svemu, poželjan automobil. Nadam se da će uskoro doći i malo duži test na red.

Djovani

pre 8 godina

Imam astru j, pet godina staru. Auto je okej na putu. Ali mnogo su slagali za potrošnju benzinca. Potrošnja mu je 10,5 u gradu a na otvorenom je oko 5 - 5,5 lit. To je prava istina kontrolom od čepa do čepa. Pozdrav svim realnim ljubiteljima astre.

Aleksandar

pre 8 godina

Jako dobar i kvalitetan auto. Opel je uvek imao kvalitetne benzince a za nase uslove 1.0 sidi je idealan. Dosta jeftinija registracija i redovan servis u odnosu na dizele a opet potrosnja razumna. U odnosu na golfa mnogo se mirnije spava a i cena kasko osiguranja je mnogo manja. Redovan servis za skodu dizel 22000???

Dikh tu kava

pre 8 godina

Izlizano jeste, ali u svakom slučaju lepota je u oku posmatrača - meni je ova Astra najružnija Astra do sada, nekako nerazumljivo neskladna sa nejasnim izlomljenim linijama, za razliku od prethodnika, koji mi je bio najlepša Astra ikad. Ipak, ako ga ne bih uzeo zbog eksterijera, enterijer obećava, a manje prostran od pretka ne može biti sve i da je Opel to hteo. Tehnička inovacija golica maštu, pa s te strane treba je uzeti u obzir, koga interesuje ovaj segment. Na kraju dana, pošto su neki komentatori već davali svoje stručno viđenje "neparnog broja cilindara" (na tekst o 1.0 Fordovom ecoboost-u, na ovom istom sajtu), a ima dosta toga da se i pročita na netu, ja lično ne bih imao šta da dodam, te ne bih mogao nikom da preporučim investiranje pozamašne količine novca u trocilindraš, što zbog potrošnje, što zbog kultivisanosti i ostalog. Bar ne onima koji nisu dovoljno bogati. Koliko god bio popljuvan, lično ispod 4 ne bih uzimao nikad. Pa sve i da 3-cilindraš proizvodi benzin, a ne da ga troši. Deluje da je prava mera ovaj 1.4T 150 KS.

NemanjaBB

pre 8 godina

Astra J je sa 1.6 turbo motorm teza od Megana Coupe 1.6 za 270kg.
Manuelni menjaci, prednji pogon, podaci iz saobracajnih.
Ako novu Astru nisu olaksali, dzabe su krecili.

Equilibrium

pre 8 godina

Takođe imam Astru J staru 5 godina. Do sada ni jedan jedini kvar. Auto je tenk. Euro NCAP test, Adult Occupant 95%. Poređenja radi Mercedes C-class ima 82%. 1.7cdti troši u gradu 7.5L, 2L više od deklariasane. Ovaj naslednik je bolji u svakom segmentu. Prošli put je bila preteška, ovaj put nema mane. Totalno su dokosurili Golfa, konačno :)

neutralni posmatrac

pre 8 godina

Lepo izgleda auto, kao da prelaze u taj premium segment polako. Ali brate mili preterase sa toliko elektronikom. Ima na mesec dana da menjamo delove i da posećujemo servis

muflon

pre 8 godina

vidim jedan komentator spominje sedišta, ljudi, znate li vi kakva sedišta ima Opel Astra starija verzija koja se još uvek prodaje paralelno sa ovom novom, posle najviše sat vremena, zadnjica me toliko boli, i to same kosti kao da sam u nekom drugom autu sedeo sedam, osam sati

pitam se jesu li kontaktirali lekare ili jesu li testirali sedišta pre nego što su ih ubacili u kola, verujte mi, mnogo je ozbiljniji problem nego što se čini i to nije prvi Opel koji ima toliko loša sedišta

Ivan

pre 8 godina

(germanium, 23. novembar 2015 22:04)

U pravu si ali tadašnji automobili su bili dosta lakši, jer u sebi nisu imali toliko opreme...pogledaj npr Astru 1 i ovu aktuelnu verziju, koliko je ova bezbednija, komfornija, veća po gabaritima, opremljenija...pa time je i aktuelna verzija teža barem za 30% više od Astre 1 sa ekvivalentnim motorom...uvek gledaj kod automobila odnos konjaza - težina.

germanium

pre 8 godina

Ovde meni nesto nije jasno...globalno...do pre 10-15-tak god. auto sa 150 i vise konja su vec zalazili u podrucja "aždaha"...GSi,Gti oznake su bile rezervisane za sportske verzije istih takvih (porodicnih) hecbekova,uz 130 i kusur konja,i budili mastu i zavist prolaznika na ulici...sad,to su "sredine" u programu...cak se i u diesel varijantama 170ks racuna kao neka "normala"...gde pobegose oni "vranci" iz golfa 2 Gti,ili astre Gsi?!? Da nisu ti "konji" bili JACI od ovih danasnjih...uvek se setim caletove 123 sa 250D motorom,to je bio auto sam' tak'i...a "przio je k'o "bestan"...

Ivan ZG

pre 8 godina

Opel je imao dosta problema sa kvalitetom u prošlosti. Kvarilo se sve, od motora do elektronike. I u Insigniji sve od struje je bilo jako kavrljivo. Čak i grijanje sjedala na struju se kvarilo. Zato je bila preporuka iz Bosch servisa da se kupi dizel motor sa minimalnom opremom. Očito se ne mogu rješiti stare navike da kupuju najjeftinije dijelove i ugrađuju u auto. Benzinski motori su do sada samo prosječno išli, ali su zato trošili iznadprosječno. Naročito početni 1.4 i 1.6. Sada su potpuno novi pa očekujem poboljšanje. Inače po pouzdanosti europljani su u velikom zaostatku za japancima i koreancima. Takva je i garancija.

Ivan

pre 8 godina

Čelik koji je korišten u prošloj generaciji je slabe čvrstoće i adekvatno niže cijene i zato ga treba više da bi se auto ukrutio. Od tuda tolika masa auta. Volvo i Mazda koriste 4 vrste čelika u konstrukciji karoserije. Svaka iduća klasa čvrstoće znači i tanji lim da bi se postigla ista čvrstoća. Zato su im karoserije po 120-150kg lakše, a to je masa dvoje ljudi (muško i žensko). To je ogromna razlika za motore da 150KS pri ubrzanju, a puno znači i u potrošnji goriva po gradu. Svi proizvođači to znaju, ali se dosta njih odluči za jeftinije rješenje. Jeftinije za njih jer nisam primjetio da je Astra jeftinija od drugih. Baš naprotiv.
Za novi model ne znam, ali vaga ne laže.

yappy ns

pre 8 godina

?ustra ili Astrijeta birajte naziv i nalepite ga otpozadi... Prednji kraj mi nekako razroko roni...sreca pa su ipak malo podigli otvor za hladnjak, a ne kod Adama, da ne izgleda kao zaba. Inace skroooooz OK autic

banjalucanin zox zvani djikan(genetski cetnik)

pre 8 godina

Izvana lijep i dopadljiv; unutar pristojan i ugladjen...
Potrosnja i emisija gasova velika laz......

Aleks

pre 8 godina

@dikh tu kava. Odusevljavaju me ovi nasi strucnjaci koji pljuju sve sto je novo. Najbolje bi bilo da vozimo motore od 3000 kubika, bez serva, klime, podizaca i ... jer sve to moze da se pokvari ne daj boze. Sta fali motoru sa 3 cilindra. Medjunarodni motor godine je BMW sa 3 cilindra, do 1200 peugeot sa 3 cilindra, ispod 1000 ford sa 3 cilindra. Ovaj opel na svim testovima neverovatno kultivisan i mali potrosac. Fordov ecooboost izuzetno pouzdan i dokazan posle toliko godina u eksplataciji. Po svim parametrima taj 1.0 sidi je bolji i napredniji od 1.4 atmosferca 1.4t ce biti mnooogo skuplji i neisplativ.

Equilibrium

pre 8 godina

"(J, sve u svemu nije ispunila očekivanja, 26. novembar 2015 07:55)" - da jeste, zaista je nepregledna, ali nisam zbog toga rekao tenk, nego zbog ukupne bezbjednosti. Jednom sam imao masivno kočenje i mogu reći da nam je spasila glavu, naravno i gume su bile nove.

japanac

pre 8 godina

Ova Astra je kombinacija zaobljenih, sa elementima ostrih linija, dopadljivog karaktera, kako estetski, tako i funkcionalno. Sve je na svom mestu, pocevsi od pozicije glavnog ekrana, preko tastera na volanu, pa do prekidaca na centralnoj konzoli. Sa odlicnom cenom uspeh je zagarantovan...

J, sve u svemu nije ispunila očekivanja

pre 8 godina

Prošla Astra J preteška, potrošnja velika po gradu,masivna a nepregledna i što neko reče "tenk" ali ne po izdržljivosti jer je bilo kvarova, već nepregledna kao da voziš tenk.A slažem se sa prethodnim komentarom A stub nepregledan (zaklanja pola raskrsnice).Najnepregledniji automobil u klasi (zvanični podatak).Valjda će nova K biti nešto novo...........ali ja sam već promenuo marku baš zbog lošeg J modela koji sam prodao.

germanium

pre 8 godina

IVAN==>
...ma,razumem ja to,da se sigurnost,oprema (klima,DSG menjač,velicina,TEŽINA razlikuju)...ALI,to se desava i kod "light" verzija ISTIH tih hečeva...npr. da taj odnos KG/KS primenimo u stvarnosti golf 2 Gti 950kg/130ks,je isti odnod kao i sadasnji od 1450kg/200ks...jer onda su aero dinamika,mehanika,gume,menjači,šasija (vešanje,hodovi,zazori) bili manje razvijeni nego danas (ne mogu se porediti SAMO odnosi KG/KS...AJDE da poredimo sve)...ZATO kazem da mi nije jasno...al' dobro,kapiram...uzgred,vozim corsu A 1.2i '91 33kw,i sa drugarom se OPKLADIM da ce manje potrositi goriva nego njegova D corsa '12 sa 1.2i od 63kw od Rume do Valjeva (na izlasku ima Jugopetrolova pumpa)...elem kod mene,po satu 103,2km,kod njega 102km...kod mene stalo 3,89 L...a kod njega 4,7L...uslov je bio da se drzimo ogranicenja brzine...posle smo se promenuli,a rezultati su bili skoro isti...

Suburban

pre 8 godina

@ stefan
Katalosko ubrzanje za Astru K 1.6T SIDI sa 200KS je ravno 7s, a to sto se cudis i poredis RWD sa FWD autom objasnjava koliko se ti uopste (ne) razumes u automobile.

@ NemanjaBB
Prostim gledanjem u performanse identicnih motora i snaga (realno je samo 1.6 CDTI prenesen a najpriblizniji starom 1.4T je novi 1.4T SIDI sa 125KS koji je brzi preko 2S) Astre J i Astre K, ako ne verujes pronadji na netu, se zakljucuje da je Astra K brza do 100 kmh i po dve sekunde, a ujedno je i brza od novog Megana identicne snage, sto znaci da je laksa i od novog Megana pa ti vidi.

Daca

pre 8 godina

Sta bi sa prostorom na zadnjoj klupi? Sad vec stari model je bio tragican po tom pitanju, nazad jedva da se normalno smeste dva tinejdzera, a da se ne dodirnu, prostor za kolena je takodje bio tragican, mislim da je pored Megana bio najgori u klasi po tom pitanju.
Takodje je na starom modelu bilo nedopustivo da je naslon za ruke dolazio samo u odredjenim paketima opreme, a kod novog modela vidim da je i ako je sad mozda standardan u svim paketima, nekako cudno postavljen, nekako mi se cini da je dosta visoko u odnosu na sredisnji greben koji razdvaja vozaca i suvozaca, st je takodje lose, kao kod Aurisa, kao panj nasadjen.
Vidim novi Megan sad sto dolazi to je sjajno resio, naslon za ruke je u istoj visini sa sredisnjim tunelom i prosto se utapa u njega (kao i u novom 308, Golfu), tako da bukvalno prilikom promene brzine lakat nece dolaziti u iskusenje da udara u njega i ruka ce biti uvek u poluodmarajucem polozaju. Cemu u ponudi motora i 1.4/100ks atmo i novi 1.0/105ks? Logicno bi bilo jedan od ta dva, pa sledeci u ponudi 1.4/125ks. Sto se dizajna tice, dosta lici na odlazeci, ali svidja mi se taj fazon jednostavnosti.

Mile sa Liona

pre 8 godina

Od pojave insignije Opel je načinio veliki korak u kvalitetu i dizajnu... Ipak , čini mi se da ova nova astra ima nečeg već vidjenog i spolja i unutra u prošlogodišnjoj Kiji ...

muflon

pre 8 godina

vidim jedan komentator spominje sedišta, ljudi, znate li vi kakva sedišta ima Opel Astra starija verzija koja se još uvek prodaje paralelno sa ovom novom, posle najviše sat vremena, zadnjica me toliko boli, i to same kosti kao da sam u nekom drugom autu sedeo sedam, osam sati

pitam se jesu li kontaktirali lekare ili jesu li testirali sedišta pre nego što su ih ubacili u kola, verujte mi, mnogo je ozbiljniji problem nego što se čini i to nije prvi Opel koji ima toliko loša sedišta

Dikh tu kava

pre 8 godina

Izlizano jeste, ali u svakom slučaju lepota je u oku posmatrača - meni je ova Astra najružnija Astra do sada, nekako nerazumljivo neskladna sa nejasnim izlomljenim linijama, za razliku od prethodnika, koji mi je bio najlepša Astra ikad. Ipak, ako ga ne bih uzeo zbog eksterijera, enterijer obećava, a manje prostran od pretka ne može biti sve i da je Opel to hteo. Tehnička inovacija golica maštu, pa s te strane treba je uzeti u obzir, koga interesuje ovaj segment. Na kraju dana, pošto su neki komentatori već davali svoje stručno viđenje "neparnog broja cilindara" (na tekst o 1.0 Fordovom ecoboost-u, na ovom istom sajtu), a ima dosta toga da se i pročita na netu, ja lično ne bih imao šta da dodam, te ne bih mogao nikom da preporučim investiranje pozamašne količine novca u trocilindraš, što zbog potrošnje, što zbog kultivisanosti i ostalog. Bar ne onima koji nisu dovoljno bogati. Koliko god bio popljuvan, lično ispod 4 ne bih uzimao nikad. Pa sve i da 3-cilindraš proizvodi benzin, a ne da ga troši. Deluje da je prava mera ovaj 1.4T 150 KS.

neutralni posmatrac

pre 8 godina

Lepo izgleda auto, kao da prelaze u taj premium segment polako. Ali brate mili preterase sa toliko elektronikom. Ima na mesec dana da menjamo delove i da posećujemo servis

germanium

pre 8 godina

Ovde meni nesto nije jasno...globalno...do pre 10-15-tak god. auto sa 150 i vise konja su vec zalazili u podrucja "aždaha"...GSi,Gti oznake su bile rezervisane za sportske verzije istih takvih (porodicnih) hecbekova,uz 130 i kusur konja,i budili mastu i zavist prolaznika na ulici...sad,to su "sredine" u programu...cak se i u diesel varijantama 170ks racuna kao neka "normala"...gde pobegose oni "vranci" iz golfa 2 Gti,ili astre Gsi?!? Da nisu ti "konji" bili JACI od ovih danasnjih...uvek se setim caletove 123 sa 250D motorom,to je bio auto sam' tak'i...a "przio je k'o "bestan"...

Daca

pre 8 godina

Sta bi sa prostorom na zadnjoj klupi? Sad vec stari model je bio tragican po tom pitanju, nazad jedva da se normalno smeste dva tinejdzera, a da se ne dodirnu, prostor za kolena je takodje bio tragican, mislim da je pored Megana bio najgori u klasi po tom pitanju.
Takodje je na starom modelu bilo nedopustivo da je naslon za ruke dolazio samo u odredjenim paketima opreme, a kod novog modela vidim da je i ako je sad mozda standardan u svim paketima, nekako cudno postavljen, nekako mi se cini da je dosta visoko u odnosu na sredisnji greben koji razdvaja vozaca i suvozaca, st je takodje lose, kao kod Aurisa, kao panj nasadjen.
Vidim novi Megan sad sto dolazi to je sjajno resio, naslon za ruke je u istoj visini sa sredisnjim tunelom i prosto se utapa u njega (kao i u novom 308, Golfu), tako da bukvalno prilikom promene brzine lakat nece dolaziti u iskusenje da udara u njega i ruka ce biti uvek u poluodmarajucem polozaju. Cemu u ponudi motora i 1.4/100ks atmo i novi 1.0/105ks? Logicno bi bilo jedan od ta dva, pa sledeci u ponudi 1.4/125ks. Sto se dizajna tice, dosta lici na odlazeci, ali svidja mi se taj fazon jednostavnosti.

yappy ns

pre 8 godina

?ustra ili Astrijeta birajte naziv i nalepite ga otpozadi... Prednji kraj mi nekako razroko roni...sreca pa su ipak malo podigli otvor za hladnjak, a ne kod Adama, da ne izgleda kao zaba. Inace skroooooz OK autic

Ivan ZG

pre 8 godina

Opel je imao dosta problema sa kvalitetom u prošlosti. Kvarilo se sve, od motora do elektronike. I u Insigniji sve od struje je bilo jako kavrljivo. Čak i grijanje sjedala na struju se kvarilo. Zato je bila preporuka iz Bosch servisa da se kupi dizel motor sa minimalnom opremom. Očito se ne mogu rješiti stare navike da kupuju najjeftinije dijelove i ugrađuju u auto. Benzinski motori su do sada samo prosječno išli, ali su zato trošili iznadprosječno. Naročito početni 1.4 i 1.6. Sada su potpuno novi pa očekujem poboljšanje. Inače po pouzdanosti europljani su u velikom zaostatku za japancima i koreancima. Takva je i garancija.

NemanjaBB

pre 8 godina

Astra J je sa 1.6 turbo motorm teza od Megana Coupe 1.6 za 270kg.
Manuelni menjaci, prednji pogon, podaci iz saobracajnih.
Ako novu Astru nisu olaksali, dzabe su krecili.

Aleksandar

pre 8 godina

Jako dobar i kvalitetan auto. Opel je uvek imao kvalitetne benzince a za nase uslove 1.0 sidi je idealan. Dosta jeftinija registracija i redovan servis u odnosu na dizele a opet potrosnja razumna. U odnosu na golfa mnogo se mirnije spava a i cena kasko osiguranja je mnogo manja. Redovan servis za skodu dizel 22000???

J, sve u svemu nije ispunila očekivanja

pre 8 godina

Prošla Astra J preteška, potrošnja velika po gradu,masivna a nepregledna i što neko reče "tenk" ali ne po izdržljivosti jer je bilo kvarova, već nepregledna kao da voziš tenk.A slažem se sa prethodnim komentarom A stub nepregledan (zaklanja pola raskrsnice).Najnepregledniji automobil u klasi (zvanični podatak).Valjda će nova K biti nešto novo...........ali ja sam već promenuo marku baš zbog lošeg J modela koji sam prodao.

Equilibrium

pre 8 godina

Takođe imam Astru J staru 5 godina. Do sada ni jedan jedini kvar. Auto je tenk. Euro NCAP test, Adult Occupant 95%. Poređenja radi Mercedes C-class ima 82%. 1.7cdti troši u gradu 7.5L, 2L više od deklariasane. Ovaj naslednik je bolji u svakom segmentu. Prošli put je bila preteška, ovaj put nema mane. Totalno su dokosurili Golfa, konačno :)

Mile sa Liona

pre 8 godina

Od pojave insignije Opel je načinio veliki korak u kvalitetu i dizajnu... Ipak , čini mi se da ova nova astra ima nečeg već vidjenog i spolja i unutra u prošlogodišnjoj Kiji ...

maxy

pre 8 godina

Potrošnja je kao u PR tekstu. Jednostavno isuviše lepo da bi bilo istinito u eksploataciji. Obrtni moment je sve samo ne visok, recimo da je prihvatljiv, a osećaj viška momenta stvaraju kratki prenosi. O sedištima se već pisalo tokom razvoja modela i mislim da je Opel dao domaći zadatak većini konkurencije.
Sve u svemu, poželjan automobil. Nadam se da će uskoro doći i malo duži test na red.

Aleks

pre 8 godina

@dikh tu kava. Odusevljavaju me ovi nasi strucnjaci koji pljuju sve sto je novo. Najbolje bi bilo da vozimo motore od 3000 kubika, bez serva, klime, podizaca i ... jer sve to moze da se pokvari ne daj boze. Sta fali motoru sa 3 cilindra. Medjunarodni motor godine je BMW sa 3 cilindra, do 1200 peugeot sa 3 cilindra, ispod 1000 ford sa 3 cilindra. Ovaj opel na svim testovima neverovatno kultivisan i mali potrosac. Fordov ecooboost izuzetno pouzdan i dokazan posle toliko godina u eksplataciji. Po svim parametrima taj 1.0 sidi je bolji i napredniji od 1.4 atmosferca 1.4t ce biti mnooogo skuplji i neisplativ.

Ivan

pre 8 godina

Čelik koji je korišten u prošloj generaciji je slabe čvrstoće i adekvatno niže cijene i zato ga treba više da bi se auto ukrutio. Od tuda tolika masa auta. Volvo i Mazda koriste 4 vrste čelika u konstrukciji karoserije. Svaka iduća klasa čvrstoće znači i tanji lim da bi se postigla ista čvrstoća. Zato su im karoserije po 120-150kg lakše, a to je masa dvoje ljudi (muško i žensko). To je ogromna razlika za motore da 150KS pri ubrzanju, a puno znači i u potrošnji goriva po gradu. Svi proizvođači to znaju, ali se dosta njih odluči za jeftinije rješenje. Jeftinije za njih jer nisam primjetio da je Astra jeftinija od drugih. Baš naprotiv.
Za novi model ne znam, ali vaga ne laže.

Suburban

pre 8 godina

@ stefan
Katalosko ubrzanje za Astru K 1.6T SIDI sa 200KS je ravno 7s, a to sto se cudis i poredis RWD sa FWD autom objasnjava koliko se ti uopste (ne) razumes u automobile.

@ NemanjaBB
Prostim gledanjem u performanse identicnih motora i snaga (realno je samo 1.6 CDTI prenesen a najpriblizniji starom 1.4T je novi 1.4T SIDI sa 125KS koji je brzi preko 2S) Astre J i Astre K, ako ne verujes pronadji na netu, se zakljucuje da je Astra K brza do 100 kmh i po dve sekunde, a ujedno je i brza od novog Megana identicne snage, sto znaci da je laksa i od novog Megana pa ti vidi.

banjalucanin zox zvani djikan(genetski cetnik)

pre 8 godina

Izvana lijep i dopadljiv; unutar pristojan i ugladjen...
Potrosnja i emisija gasova velika laz......

Equilibrium

pre 8 godina

"(J, sve u svemu nije ispunila očekivanja, 26. novembar 2015 07:55)" - da jeste, zaista je nepregledna, ali nisam zbog toga rekao tenk, nego zbog ukupne bezbjednosti. Jednom sam imao masivno kočenje i mogu reći da nam je spasila glavu, naravno i gume su bile nove.

germanium

pre 8 godina

IVAN==>
...ma,razumem ja to,da se sigurnost,oprema (klima,DSG menjač,velicina,TEŽINA razlikuju)...ALI,to se desava i kod "light" verzija ISTIH tih hečeva...npr. da taj odnos KG/KS primenimo u stvarnosti golf 2 Gti 950kg/130ks,je isti odnod kao i sadasnji od 1450kg/200ks...jer onda su aero dinamika,mehanika,gume,menjači,šasija (vešanje,hodovi,zazori) bili manje razvijeni nego danas (ne mogu se porediti SAMO odnosi KG/KS...AJDE da poredimo sve)...ZATO kazem da mi nije jasno...al' dobro,kapiram...uzgred,vozim corsu A 1.2i '91 33kw,i sa drugarom se OPKLADIM da ce manje potrositi goriva nego njegova D corsa '12 sa 1.2i od 63kw od Rume do Valjeva (na izlasku ima Jugopetrolova pumpa)...elem kod mene,po satu 103,2km,kod njega 102km...kod mene stalo 3,89 L...a kod njega 4,7L...uslov je bio da se drzimo ogranicenja brzine...posle smo se promenuli,a rezultati su bili skoro isti...

japanac

pre 8 godina

Ova Astra je kombinacija zaobljenih, sa elementima ostrih linija, dopadljivog karaktera, kako estetski, tako i funkcionalno. Sve je na svom mestu, pocevsi od pozicije glavnog ekrana, preko tastera na volanu, pa do prekidaca na centralnoj konzoli. Sa odlicnom cenom uspeh je zagarantovan...

Ivan

pre 8 godina

(germanium, 23. novembar 2015 22:04)

U pravu si ali tadašnji automobili su bili dosta lakši, jer u sebi nisu imali toliko opreme...pogledaj npr Astru 1 i ovu aktuelnu verziju, koliko je ova bezbednija, komfornija, veća po gabaritima, opremljenija...pa time je i aktuelna verzija teža barem za 30% više od Astre 1 sa ekvivalentnim motorom...uvek gledaj kod automobila odnos konjaza - težina.

Djovani

pre 8 godina

Imam astru j, pet godina staru. Auto je okej na putu. Ali mnogo su slagali za potrošnju benzinca. Potrošnja mu je 10,5 u gradu a na otvorenom je oko 5 - 5,5 lit. To je prava istina kontrolom od čepa do čepa. Pozdrav svim realnim ljubiteljima astre.