Petak, 09.10.2015.

15:33

Kraj mita o "čistim dizelašima"?

Izvor: B92

Kraj mita o "èistim dizelašima"? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

Nemanja

pre 8 godina

@ (Zg, 12. oktobar 2015 19:13)

Hvala na informaciji, nasao sam vest. Dobro, i nije tako lose. Mazda CX5 je u sredini, i emituje oko 3.5 puta vise u tom drugom testu, dok su ostali motori na CX3 (1.5) i 6 sa istim motorom kao i 5 na samom dnu liste. Interesantno je da je BMW najbolji, tj poslednji...

laki78

pre 8 godina

Veliki novac je u igri pa je uopste dizel i proglasen cistim gorivom.Zasto se uppste forsira CO2 kad dizelasi zagadjuju mnogo opasnijim materijama od toga?Sto se tice Srbije minimum treba obavezati vozace dizela da odrzavaju valjano svoja kola i da se ne dozvoljava neisravan dpf,egr,katalizatori.Bez njih svaki novi dizel zagadjuje u rangu golfa 2 1.6d,odnosno pravi je sejac kancerogenih materija.

macro polo

pre 8 godina

@Milan: elektroautobuse ima London, i nisam primetio da manje zagadjuju.
ima nekoliko verzija i svi su hibridi (elektro i dizel pogon ili cist elektro sa dizel agregatom) jer nema tih baterija koje ce da se napune dovoljno brzo i da izdrze celu trasu - eh da, i ta struja, kako se bese pravi? a da ne pricamo sad o gubicima kod niskonaponskih mreza itd.
da se razumemo, treba kontrolisati ovu oblast strozije, ali to razmisljanje "odma proteraj sve dizele" nije produktivno.

Zg

pre 8 godina

Vozim Mazdu CX5 sa 2.2 dizel motorom... (...) Pa ako je kojim slucajem testiran ovaj motor, molio bih redakciju da objavi rezultate...
(Nemanja, 12. oktobar 2015 10:16)

Imaš na Guardianu članak koji se referencira na Emissions Analytics test (mislim da je test iza paywalla). Pa kaže ovako:

"Mazda’s diesel cars had average NOx emissions of 0.293g/km in the real world, between 1.6 and 3.6 times the NEDC test levels. One Euro 6 model, the Mazda 6 2.2L 5DR, produced three times the official NOx emissions."

Negdje sam vidio i PDF drugog istraživanja (nekog njemačkog), ista priča. Ako je bitno, pokušat ću ga iskopati odnekud.

Jedino što pomaže oko NOx-a je urea (AdBlue) - samo, mehanizam košta oko 500€ po autu, što je oko 15% profita proizvođača na automobilu srednje klase. A to i dalje ne rješava problem sitnih kancerogenih partikulata, nego samo NOx-a. Kod dizela je problem i DPF; on kad ode (a često ode i prije 150.000 km, kada se inače baš apsolutno mora mijenjati), u službenom servisu su cijene i po 1500-2000€ za novi, ovisno o proizvođaču i automobilu. Tko ne plati na mostu, platit će na ćupriji.

bakicar

pre 8 godina

boki, 11. oktobar 2015 19:42
Možda nisi uopšte shvatio o čemu se radi. Sistem radi tako da prepoznaje uslove testiranja i modifikuje mape za ubrizgavanje goriva da bi se dobile smanjene vrijednosti izduvnih gasova. Softver zna kada se motor testira pa tvoj slučaj upravo potvrđuje cijelu priču.

Baka Pelagija

pre 8 godina

(boki, 11. oktobar 2015 19:42)

Bokili, ta merenja na tehnickim pregledima su sasvim nesto drugo, nakaci sondu na auspuh i meri, to je zastarela tehnologija! To sto si ti imao takve rezultate znaci da softver za laziranje pidataka radi svoj posao kako treba!

aca

pre 8 godina

Saobracaj ubija ovu planetu. Koja je razlika napuniti rezervorar dizelom i benzinom ili bateriju elektricnom energijom dobijenom od termo ili nuklearne elektrane???
Sadasnji hibridi vise trose benzina od obicnih automobila a stare baterije su tek ekoloske bombe.
Ako se resite kola na dizel kako cete se resiti dizel kamiona, autobusa, brodova a tek nuklearnih i termo elektrana?

Hm

pre 8 godina

@(boki, 11. oktobar 2015 19:42)
Jesu ti izmerili NOx? Vidis, taj motor (koji ima softver koji ti prebacuje auto u test mod pa ima manje emisije stetnih gasova) ne zadovolja EURO6 standard. Kad nije u test mode-u, ne zadovoljava nijedan euro standard zbog NOx, a sto se tice emisije CO2 u realnim uslovima je negde EURO3 ili EURO4, ima vremena objavice. Nikakva nepravda prema dizelasima, samo realnost. Sto se tice benzinaca i CO2, ni tu situacija bas najbolja, jer proizvodjaci u poslednje vreme deklarisu neke smesne potrosnje, koje je skoro pa nemoguce ostvariti (tek poneki model je blizu deklarisane u realnim uslovima), a to automatski znaci da je emisija CO2 veca. NOx je skoro pa zanemarljiv kod benzinaca.

Na kraju krajeva, radi se o globalnoj prevari svih proizvodjaca, stim je VW bio najbezobrazniji po top pitanju, pribegao prevari i iskoristio to da ostvari veci profit i da se bolje pozicionira na trzistu. Zato trebaju i da ispastaju.

Nemanja

pre 8 godina

Vozim Mazdu CX5 sa 2.2 dizel motorom... Ko nije upucen, ovaj motor ima najnizu kompresiju medju dizelima na svetu, od 14:1, upravo zbog ovakvih stvari odnosno NOx-a. Zbog niske kompresije i manjeg pritiska sagorevanja goriva, nisu imali potrebe da dodaju aditive (tipa addblue), vec je dovoljan obican DPF filter. Naravno, motor ima EURO 6 normu i nisku emisiju CO2 (sto je jedino za nase ljude koji ne znaju poreske sisteme u stranim zemljama nebitno). Niska kompresija je imala i odredjene mane (otezano paljenje) al su to resili...
E to je sve teorija, a sad me zanima kako to izgleda u praksi. Automobil ima ogorman obrtni moment (420 Nm), performanse su mu izuzetne, a potrosnja od 7,4 l u proseku (mereno svaki put rucno, ne po kompijuteru koji pokazuje 7,3) je niska za ovoliko vozilo sa pogonom na sva 4 tocka. Pa ako je kojim slucajem testiran ovaj motor, molio bih redakciju da objavi rezultate...

Milan

pre 8 godina

Ocigledno neki ne poznaju osnove ponude i traznje...Ako de ukine diesel cena TNG-a i benzina ce otici u nebo. Koja bi bila poenta stavljanja benzinca u kamione i autobuse? Tolika bi bila potrosnja da bi bacali vise CO2 nego danasnji dizelasi.
(jaVozimStelta117a, 12. oktobar 2015 07:14)

Zagađenja u gradovima su najveća a struja je zakon za gradski prevoz. Trolejbusi, tramvaji i elektroautobusi. Elektroautobusi mogu nositi puno veće baterije i možeš ih isključiti na početnoj stanici da se pune a uvesti drugi napunjen u saobraćaj. Da li sam zaboravio da kažem da vuku bolje od dizela?

zagor

pre 8 godina

vozim hyundai accent 2001 godiste benzin 63 kw,euro 3 motor i reno megan dci 96kw euro 5 motor...ako neko zna koji od ova dva vise zagadjuje da ga onda manje i vozim?

jaVozimStelta117a

pre 8 godina

Ocigledno neki ne poznaju osnove ponude i traznje...Ako de ukine diesel cena TNG-a i benzina ce otici u nebo. Koja bi bila poenta stavljanja benzinca u kamione i autobuse? Tolika bi bila potrosnja da bi bacali vise CO2 nego danasnji dizelasi.

Zoki

pre 8 godina

@ЈОЈКЕ
Odličan komentar! Treba uvesti nešto slično Smog Check programu u Kaliforniji, proveravati izduvne gasove automobila kao uslov za registraciju. Takođe, sadašnji sistem po ome su vozila sa motorima veće zapremine luksuz treba ukinuti, upravo on navodi ljude da kupuju dizel vozila.

biraz

pre 8 godina

(Bata, 11. oktobar 2015 11:36)
Kakav proizvodjac, takvi i potrosaci. Samo cekam dan kad iste kao sto ste vi, budu krenuli da iskljucuju iz saobracaja sto nas trujete sa tim trosacima ulja i stvaraca dimnih zavesi. A novi zakon jedva cekam, da li ce kilovati, ili nadam po eko-normama svejedno je, da prestanemo sa tom 2.0 budalastinom.

vladimir

pre 8 godina

U Americi auto sa DIZEL motorom???
Moje skromno mišljenje je da VW teraju da plati reket jer je prevazišao sve ostale po broju prodatih vozila.

tdi-gti

pre 8 godina

Secam se da je u Top gear-u bio uproredni test Toyote prius i Bmw M3...toyota je picila po gasu ispred sa ukljucena oba motora,a bembara za njom,pa tako 3 ona njihova kruga...i na merenju se ispostavilo da je M3 MANJE potrosio goriva od ZELENE toyote (samim tim i manje zagadio okolinu)...uslovi su bitni,NOGA jos vise...sa isim autom,na istoj relaciji (RU-Ir.Venac-NS (lokal) i nazad...90 km...dakle ravnica,brdo,spust,gradska,brdo,pa opet spust...) sam u jedn0oj prilici imao potrosnju od 5,2/100km,a u sledecoj (kad sam zurio,gotovo na granici rizika) citavih 10,6L/100km...sve po sistemu pun-pun rezervoar (na comp. se ne uzdam),i to sve zbog opklade,da im dokazem da je i to moguce...a razlika u vremenu je bila svega 13 min.

Replay

pre 8 godina

Samo neka ide kao nevreme pa neka izlazi na auspuh komplet dimovi iz Pekinga, Istanbula i Moskve. hahahh Pa kad ce pojedinci da shvate da ovo krajnjeg kupca ne dotice.

cobo

pre 8 godina

Ni jedno vozilo,na benzin ili dizel nije cisto.Tehnika moze puno da zastiti ljude i prirodu,ali su svedno zagadjivaci.To ce biti dok god se trosi fosilno gorivo.

sovuljaga

pre 8 godina

znaci,koliko sam shvatio od strucnjaka ovde dizelasi su zagadjivaci i treba ih ukinuti a benzinci su osvezivaci vazduha?e moji vi,jedini ne zagadjivaci vazduha su bicikli,pod uslovom da vozaci bicikla ne ispustaju gasove.

boki

pre 8 godina

Evo ja da dodam nešto pa Vi prosudite sami, vozim novu Škodu Oktaviu 1.6tdi koja spada u grupu sa pomenutim spornim motorima. Pre par dana bio u Amss da registrujem kola i uradim tehnički, ljudi imaju nove aparate za merenje izduvnih gasova i taman se dobro pogodilo, još bili neki studenti na praksi sa nekog tehničkog fakulteta... I evo ukratko, čovek meri cifru sa gasom bez gasa na pola.. i svaki put mu je ravno 100puta manja cifra o najveće dozvoljene kojom nebi prosao tehnički. Čak naprotiv kaže da je više od 10 puta bolje nego regularni benzinci i sl. Auto je opremljen sa Dpf filterom sa autoregeneracijom, dim iz kola uopšte ne postoji, čak i na autoputu ni pod velikim gasom, izlazi samo vreo vazduh. Neznam šta se ovde dešava ali meni ovo uopšte nije jasno i još mi jedno nije jasno ovi komentatori koji sebi daju za pravo da pljuju po VW, alfisti, renoaši, opelaši... dočekali svojih 5 min, druge argumente nikad nisu ni mogli da plasiraju a da ne budu smešni mada je i ovo po meni smešno. Nisam fan VW, 15 godina sam vozio Francuze ali kad je puno puno je, liči mi na bot komentare Sns.a....

Nenad-EU

pre 8 godina

Sada treba oporezovati i zvati dizelase na ateste i reateste,a tng spustiti cenu,jer je tng cistiji od dizeka i od benzina.
(inTime, 11. oktobar 2015 12:56)

Tako je bre Srbine, samo da komšiji crkne krava.

Vaske

pre 8 godina

Volim kada pročitam komentare ovih dušebrižnika koji voze polupane benzince samo zato što nisu imali dovoljno novca da sebi priušte valjanog dizelaša. Pod valjanim dizelašom ne mislim na Golfa dvojku koji je srpski sveti auto, već na moderne dizel motore. Primera radi, pre bih stojao u blizini auspuha mog dizelaša, nego kod auspuha većine benzinaca koji se voze po Srbiji. O čemu mi ovde zapravo polemišemo, pa svi znamo da su glavni zagađivači poluispravni autobusi i kamioni.

Srdjan

pre 8 godina

Za sve one koji su protiv dizel goriva i smatraju da je benzin bolji. Vozim i dizelasa i benzinca paralelno u toku dana. Biram dizelasa jer lepse se vozi. To sto kod nas ljudi ne odrzavaju svoja kola pa su ekoloske bombe to je druga prica. Vozio sam i na plin radi ustede a ne ekologije. To je istina u Srbiji. Inace na koje gorivo bi vi pokretali kamione i brodove ako ne na dizel???? Pominjete hibride i elektricna vozila. Ne postoji jos takav cist izvor struje da u toj meri zadovolji potrebe da svi vozimo elektro automobil. Slobodno recite nuklearna energija nus proizvod nuklearni otpad, vetro parkovi treba da bude pokriven velikom povrsinom, solarna energija takodje, hidroenergija samo ko ima prirodni kapacitet. Svi ostali izvori ugalj, gas i nafta. Ako ocete vec skroz ekoloski da se vozite uzmite bicikl. Prevoz je daleko jeftiniji. Dobar bicikl za Srbiju nije vise od 300e, godisnji servis 20e registracije nema. Nus proizvod voznje zdraviji ste a i planeta. Zato ili cutite o dizelu i benzinu ili svi na bicikle, moze i skejt, rolere ko sta voli...

dr iz Nis

pre 8 godina

Hoće da povećaju dažbine za stara vozila,lepo! Zašto su uveli akcize na TNG,kad rekoše da je to ekološko gorivo. Navukoše ljude da kupe vozila na 'plin' pa ga onda poskupeše TNG. Plus peripetije oko atesta.

Benzinac

pre 8 godina

Godinama pricam da dizel nikako ne moze da bude cist i da ljudi kupovinom dizela zbog ustede od par centi po 1l truju sve nas i okolinu, ali niko ne slusa.

Ako nist drugo cijeli zivot vozim venzinca, a trudim se sto vise da koristim "autotabanovic".

Juce vozin kolege doma i bas pokrecemo tu pricu, od nas 5 u autu samo sam ja znao da je benzinac neuporedivo cistiji od dizela, ostali su mislili obratno, pri tome ja imam 28 godina, a oni u prosjeku 40+.

Uzas koliko su ljudi...pa moram reci glupi.

Boro

pre 8 godina

Ranije se tvrdilo da dizelaži manje zagađuju okolinu jer imaju manju potrošnju. Oni zaista manje troše i do 30 posto , ali su njihovi izduvni gasovi nekoliko puta otrovniji . U izduvnim gasovima ne izlaze samo azotni oksidi i co2 već i nesagoreli ugljovodonicia kod dizela su to teški ugljovodonici( aromati ) , dok kod benzinaca je u većem delu zastupljeni laki ugljovodonici ( para fini i nešto malo aromati) , dok je TNG najčistiji jer su to mešavine butana i propana tj parafinski red lakih ugljovodonika. Inače čitao sam pre 30 godina neke studije da od ukupnog zagađenja u gradovima na saobraćaj otpada čak 55 posto zagađenja a sada tvrde da je to 40posto. Koliko je opasno zagađenje u gradovima to sam osjetio u poslednjih 10 godina od kada sam u penziji i živim stalno van grada i osećam se odlično i ako se hranim i radim kao i ranije.

Joker

pre 8 godina

@Bata Baš tako. Ja sam svoj B7, i to sa ovim spornim motorom, uzeo baš zbog toga. Odnos potrošnja/performanse su vrhunske. I sledeći auto će mi biti B8 ili novi Tiguan.

bakicar

pre 8 godina

Pojavio se poprilican broj tekstova koji relativizuju postupak VW pricom ovog tipa, ma svi zagadjuju i dizeli su prljavi i slicno. Ostali proizvodjaci su potrosili znatna sredstva da bi ispunili Euro norme bez obzira na njihove manjkavosti. Jedino je VW pocinio "ubistvo" sa predumisljajem, varali su jer su mislili da su najjaci i da niko nema pametniji od njih.

Goxy

pre 8 godina

Vozim peugeot 206, 1.4 hdi(zeleno i). Kad bi finansijska situacija u zemlji bila malo bolja, mozda bi i mogli da razmisljamo o "cistijim" motorima. Ovako, vise gledamo potrosnju i odrzavanje

henk.mudi

pre 8 godina

Zamolio bih redakciju ako mogu da dopune inace zanimljiv tekst podacima koji su automobili ispunili euro 6, jer je ocigledno moguce to izvesti, problem je sto vw nema tehnologiju i sto su alavi i bezobzirni.
@bata iz pasata
to sto tebe boli uvo za ekologiju pa vozis traktor govori dosta o tebi. svaka cast. nadam se da si ponosan. i da imas plan naseljavanja neke druge planete za buduce generacije. trebace im. al samo nek se okrece turbina...

Mad Max

pre 8 godina

Bas me briga za ovo i dalje ci da uzivam i vozim njihova kola tj mog golf 5 kolko god hocu jer je odlican. A koliko avioni zagadjuju vazduh o tome niko ne pise ?

Zeljko

pre 8 godina

U tekstu pise da se procenjuje da je za 40% NOx kriv saobracaj. Recimo da je to tacno. Ja pitam odakle onih 60% i zasto se nista ne uradi da se to smanji?

biće bolje

pre 8 godina

Sve je ovo propaganda, kao dizel je prljav a ostali energenti nafte čistiji. Osnivač Tesle je rekao istinu, ta tehnologija je doživela svoj vrhunac potrebna je promena, nafta kao pogonsko gorivo je više od jednog veka na sceni, najveći profit i cela svetska ekonomija i bogatstvo najmoćnijih ljudi se zasniva na nafti. Iz ovih razloga nećemo se tako lako oterasiti iste, ali profit ne sme biti najvažniji, ako se država i proizvođači stvarno brinu o zdravlju i ekologiji onda bi fosilna goriva trebalo koliko sutra zabraniti.

Bash Chelik

pre 8 godina

Ja sve cekam da sada VW vozilima padne cena, pa da kupim Passat CC ... al' to se, bez obzira na ovu aferu, ipak nece desiti. :-(

upornost

pre 8 godina

Ne može naš čovek vlasnik VW tdi da se pomiri sa ovim. Čvrsto je rešen da proda svoj tdi star deset godina po većoj ceni nego što ga je platio i neće da se pomiri sa činjenicama pa kud puklo. Ništa ne brinite u Srbiji i Bosni će VW biti najtraženijE autO dok je sveta i veka taman trovali i varali sto puta više.

mokgab

pre 8 godina

Meni zapravo od pocetka ovo merenje, tj. jedinica mere je nelogicna... Apsolutno je glupo izrazavati koliko NOx-a ili CO2 ispusta automobil po kilometru, upravo zbog razlicitih nacina voznje, uslova. Mnogo bi bilo logicnije da se utvrdi koliko grama CO2/NOx sme da ispusta (proizvodi) automobil/motor po, recimo 100 gramu goriva! Jer bi se time zaista moglo dokazati da ako VW ispusta 20g NOx po 100 grama goriva a BMW 15g, onda je nebitno kako se automobil vozi, motor koji je konstruisao BMW je ekoloskiji od VW. A potrosnja ionako zavisi od pojedinaca - stila voznje...

Zaključite sami

pre 8 godina

"Dozvoljena granica za NOx iz dizel automobila opala je sa 500 mg/km pod Euro 3 standardom (od januara 2000.) na 80 mg/km pod Euro 6 standardom."

"...prosečan nov dizel automobil emituje 560 mg/km NOx, dok je ograničenje 80 mg/km..."

pera

pre 8 godina

ko se imalo razume u hemiju i funkcionisanje motora SUS zna da je nemoguce napraviti cist dizel motor nisskakvim Egr ili dpf filterima. Najbolji dokaz je da nakon 10000 km ili cak i manje skinete usisnu granu ili glavu s benzinca i s dizela pa da vidite razliku. Ili da se vidi boja novog ilja nakon zamene. Da benzincu ce jos dugo biti cisto,na dizelu postane crno maltene kad se upali motor. To s euro6 su smesne price ne samo za vw

Salamander

pre 8 godina

Niko ne spominje da je VW jedan od poslednjih proizvođača koji je prihvatio common rail diesel tehnologiju, 10-ak godina nakon njenog pojavljivanja na sceni (Fiat). Možda usled nedostatka iskustva i razvoja nisu uspeli da ostvare zadate ekološke norme, pa su pribegli prevari.

alfista

pre 8 godina

Meni stvarno nije jasno ko je ovde lud.Lepo izadje prvi covek optuzene kompanije i izjavi,tj. prizna da su SVESNO I NAMERNO ugradili software koji prepoznaje da je automobil u "test rezimu",i onda se javi neki pametnjakovic koji na kraju ovog teksta napise da nas nisu varali.Stvarno mi nije jasno da li ovi ljudi misle da smo svi kolektivno ludi i bez mozga??Ne zanima me koji je proizvodjac u pitanju,ne mogu postojati dve istine,ali stvarno mi je neshvatljivo da covek profesionalac koji je iz automobilske branse napise takve gluposti.Molim Vas da objavite komentar.

neko

pre 8 godina

Imam osjecaj kao da se pokusava opravdati VW, u mnogim medijima izlaze slicne stvari, eto kao svi varaju.
Prvo su "skocili" na BMW u auto bildu (pokazalo se kao neosnovano), pa su onda rekli da neki proizvodjaci sa sadasnjim motorima ne mogu ispuniti naredne norme (ko da je bitno, napravice sledecu generaciju motora) i sad se nastavlja.
VW je varao, jedan rezim rada motora je bio na testu a drugi u eksploataciji. Drugi proizvodjaci imaju isti rezim rada motora i u labaratoriji i na putu.
Naravno da se razlikuje emisija gasova u labaratoriji i na cesti. To niko i ne krije. Logicno je da postoje razni rezimi voznje. Labaratorija je samo referenca i nista visa. Tamo je prosjecna brzina na testu, recimo 50km/h, i dobijaju se rezultati koji sluze samo da daju odredjeni prikaz o emisiji gasova, za sve modele pod istim uslovima. Pa logicno je da je u praksi drugacije. Pustite automobil (recimo da izbacuje 150g co2 po kilometru) da radi na leru i dobicete beskonacno visi nivo zagadjenja od normiranog, auto je izbacio odredjenu kolicinu co2 a nije presao nijedan kilometar. Isto je i sa gradskim kolonama itd. Normalno da trosi, a samim tim i zagadjuje vise. Msm da se dize neosnovana hajka na dizel, jer je ipak napravljen napredak. Ne toliko u potrosnji (sto je i logicno, danasnji autimobili imaju mnogo vise potrosaca u svom sklopu od starih), koliko u emisiji nox-a. Stanite kod auspuha eu6 dizelasa, a onda stanite kod auspuha eu3 dizelasa, razlika je ogromna, i svakako da je ostvaren napredak. Naravno benzinci jesu cistiji, al nisu ni dizelasi sto su nekad bili.
A ovakvim clancima se samo skrece paznja sa VW prevare.
Jos jednom ponavljam, nije sporno sto automobili u raznim rezimima trose razlicito, fizika radi svoje, al sporno je kad u toku voznje proizvodjac doslovno iskljuci sisteme za obradu gasova zarad performansi a na testu ih aktivira. E to je radio VW.

Kol

pre 8 godina

Mnogo pametniji i strucniji ljudi od mene su uvek govorili da dizel ne moze nikad biti ekoloski, to je samo marketinska kampanja, realno ako se ima uslova uzeti neki mali auto 1.0 ili 1.2 motor benzinac za grad i nece trositi previse, za jace motore uvek ima kombinacija sa TNG i to je to!

ЈОЈКЕ

pre 8 godina

КАКО ДА НЕ !!!

...
Da li nas proizvođači automobila varaju? Ne. Oni jednostavno prate uslove koje im postavljaju НАДЛЕЖНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ. Kada te institucije budu zahtevale testiranje u realnim uslovima, proizvođači će se prilagoditi tome.
...

А ко лобира у НАДЛЕЖНИМ ИНСТИТУЦИЈАМА ???

Марсовци, Риболовци... свакако НЕ.

Већ

ДОБРО ПЛАЋЕНИ ЛОБИСТИ ПРЕБОГАТЕ АУТО ИНДУСТРИЈЕ.

Bata

pre 8 godina

mit o cistim dizelasima? samo 1% a mozda ni toliko ljudi koliko je kupilo dizelasa nije razmisljao o zagadjivanju. Svi koji su kupovali novog VW auta sa TDI motorom kupovali su ga zbog performansi. Ko hoce da brine o zagadjivanju kupio bi E auto ili jeftiniji benzinac na CNG ili TNG u evropi. Videce se da prodaja VW nece opasti niti ce opasti profit, osim u slucaju placanja kazni nekim drzavama zbog lazne reklame. Ja cu zameniti moj passat B6 za novog passata B8 bez obzira na zagadjivanje. Pogotovo sto je ispod 2000 ccm i sto drzava ne daje nikakve povlastice na motore sa manjim zagadjivanjem.

neko

pre 8 godina

Imam osjecaj kao da se pokusava opravdati VW, u mnogim medijima izlaze slicne stvari, eto kao svi varaju.
Prvo su "skocili" na BMW u auto bildu (pokazalo se kao neosnovano), pa su onda rekli da neki proizvodjaci sa sadasnjim motorima ne mogu ispuniti naredne norme (ko da je bitno, napravice sledecu generaciju motora) i sad se nastavlja.
VW je varao, jedan rezim rada motora je bio na testu a drugi u eksploataciji. Drugi proizvodjaci imaju isti rezim rada motora i u labaratoriji i na putu.
Naravno da se razlikuje emisija gasova u labaratoriji i na cesti. To niko i ne krije. Logicno je da postoje razni rezimi voznje. Labaratorija je samo referenca i nista visa. Tamo je prosjecna brzina na testu, recimo 50km/h, i dobijaju se rezultati koji sluze samo da daju odredjeni prikaz o emisiji gasova, za sve modele pod istim uslovima. Pa logicno je da je u praksi drugacije. Pustite automobil (recimo da izbacuje 150g co2 po kilometru) da radi na leru i dobicete beskonacno visi nivo zagadjenja od normiranog, auto je izbacio odredjenu kolicinu co2 a nije presao nijedan kilometar. Isto je i sa gradskim kolonama itd. Normalno da trosi, a samim tim i zagadjuje vise. Msm da se dize neosnovana hajka na dizel, jer je ipak napravljen napredak. Ne toliko u potrosnji (sto je i logicno, danasnji autimobili imaju mnogo vise potrosaca u svom sklopu od starih), koliko u emisiji nox-a. Stanite kod auspuha eu6 dizelasa, a onda stanite kod auspuha eu3 dizelasa, razlika je ogromna, i svakako da je ostvaren napredak. Naravno benzinci jesu cistiji, al nisu ni dizelasi sto su nekad bili.
A ovakvim clancima se samo skrece paznja sa VW prevare.
Jos jednom ponavljam, nije sporno sto automobili u raznim rezimima trose razlicito, fizika radi svoje, al sporno je kad u toku voznje proizvodjac doslovno iskljuci sisteme za obradu gasova zarad performansi a na testu ih aktivira. E to je radio VW.

Salamander

pre 8 godina

Niko ne spominje da je VW jedan od poslednjih proizvođača koji je prihvatio common rail diesel tehnologiju, 10-ak godina nakon njenog pojavljivanja na sceni (Fiat). Možda usled nedostatka iskustva i razvoja nisu uspeli da ostvare zadate ekološke norme, pa su pribegli prevari.

ЈОЈКЕ

pre 8 godina

КАКО ДА НЕ !!!

...
Da li nas proizvođači automobila varaju? Ne. Oni jednostavno prate uslove koje im postavljaju НАДЛЕЖНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ. Kada te institucije budu zahtevale testiranje u realnim uslovima, proizvođači će se prilagoditi tome.
...

А ко лобира у НАДЛЕЖНИМ ИНСТИТУЦИЈАМА ???

Марсовци, Риболовци... свакако НЕ.

Већ

ДОБРО ПЛАЋЕНИ ЛОБИСТИ ПРЕБОГАТЕ АУТО ИНДУСТРИЈЕ.

Kol

pre 8 godina

Mnogo pametniji i strucniji ljudi od mene su uvek govorili da dizel ne moze nikad biti ekoloski, to je samo marketinska kampanja, realno ako se ima uslova uzeti neki mali auto 1.0 ili 1.2 motor benzinac za grad i nece trositi previse, za jace motore uvek ima kombinacija sa TNG i to je to!

Bata

pre 8 godina

mit o cistim dizelasima? samo 1% a mozda ni toliko ljudi koliko je kupilo dizelasa nije razmisljao o zagadjivanju. Svi koji su kupovali novog VW auta sa TDI motorom kupovali su ga zbog performansi. Ko hoce da brine o zagadjivanju kupio bi E auto ili jeftiniji benzinac na CNG ili TNG u evropi. Videce se da prodaja VW nece opasti niti ce opasti profit, osim u slucaju placanja kazni nekim drzavama zbog lazne reklame. Ja cu zameniti moj passat B6 za novog passata B8 bez obzira na zagadjivanje. Pogotovo sto je ispod 2000 ccm i sto drzava ne daje nikakve povlastice na motore sa manjim zagadjivanjem.

sovuljaga

pre 8 godina

znaci,koliko sam shvatio od strucnjaka ovde dizelasi su zagadjivaci i treba ih ukinuti a benzinci su osvezivaci vazduha?e moji vi,jedini ne zagadjivaci vazduha su bicikli,pod uslovom da vozaci bicikla ne ispustaju gasove.

Srdjan

pre 8 godina

Za sve one koji su protiv dizel goriva i smatraju da je benzin bolji. Vozim i dizelasa i benzinca paralelno u toku dana. Biram dizelasa jer lepse se vozi. To sto kod nas ljudi ne odrzavaju svoja kola pa su ekoloske bombe to je druga prica. Vozio sam i na plin radi ustede a ne ekologije. To je istina u Srbiji. Inace na koje gorivo bi vi pokretali kamione i brodove ako ne na dizel???? Pominjete hibride i elektricna vozila. Ne postoji jos takav cist izvor struje da u toj meri zadovolji potrebe da svi vozimo elektro automobil. Slobodno recite nuklearna energija nus proizvod nuklearni otpad, vetro parkovi treba da bude pokriven velikom povrsinom, solarna energija takodje, hidroenergija samo ko ima prirodni kapacitet. Svi ostali izvori ugalj, gas i nafta. Ako ocete vec skroz ekoloski da se vozite uzmite bicikl. Prevoz je daleko jeftiniji. Dobar bicikl za Srbiju nije vise od 300e, godisnji servis 20e registracije nema. Nus proizvod voznje zdraviji ste a i planeta. Zato ili cutite o dizelu i benzinu ili svi na bicikle, moze i skejt, rolere ko sta voli...

upornost

pre 8 godina

Ne može naš čovek vlasnik VW tdi da se pomiri sa ovim. Čvrsto je rešen da proda svoj tdi star deset godina po većoj ceni nego što ga je platio i neće da se pomiri sa činjenicama pa kud puklo. Ništa ne brinite u Srbiji i Bosni će VW biti najtraženijE autO dok je sveta i veka taman trovali i varali sto puta više.

bakicar

pre 8 godina

Pojavio se poprilican broj tekstova koji relativizuju postupak VW pricom ovog tipa, ma svi zagadjuju i dizeli su prljavi i slicno. Ostali proizvodjaci su potrosili znatna sredstva da bi ispunili Euro norme bez obzira na njihove manjkavosti. Jedino je VW pocinio "ubistvo" sa predumisljajem, varali su jer su mislili da su najjaci i da niko nema pametniji od njih.

tdi-gti

pre 8 godina

Secam se da je u Top gear-u bio uproredni test Toyote prius i Bmw M3...toyota je picila po gasu ispred sa ukljucena oba motora,a bembara za njom,pa tako 3 ona njihova kruga...i na merenju se ispostavilo da je M3 MANJE potrosio goriva od ZELENE toyote (samim tim i manje zagadio okolinu)...uslovi su bitni,NOGA jos vise...sa isim autom,na istoj relaciji (RU-Ir.Venac-NS (lokal) i nazad...90 km...dakle ravnica,brdo,spust,gradska,brdo,pa opet spust...) sam u jedn0oj prilici imao potrosnju od 5,2/100km,a u sledecoj (kad sam zurio,gotovo na granici rizika) citavih 10,6L/100km...sve po sistemu pun-pun rezervoar (na comp. se ne uzdam),i to sve zbog opklade,da im dokazem da je i to moguce...a razlika u vremenu je bila svega 13 min.

dr iz Nis

pre 8 godina

Hoće da povećaju dažbine za stara vozila,lepo! Zašto su uveli akcize na TNG,kad rekoše da je to ekološko gorivo. Navukoše ljude da kupe vozila na 'plin' pa ga onda poskupeše TNG. Plus peripetije oko atesta.

Hm

pre 8 godina

@(boki, 11. oktobar 2015 19:42)
Jesu ti izmerili NOx? Vidis, taj motor (koji ima softver koji ti prebacuje auto u test mod pa ima manje emisije stetnih gasova) ne zadovolja EURO6 standard. Kad nije u test mode-u, ne zadovoljava nijedan euro standard zbog NOx, a sto se tice emisije CO2 u realnim uslovima je negde EURO3 ili EURO4, ima vremena objavice. Nikakva nepravda prema dizelasima, samo realnost. Sto se tice benzinaca i CO2, ni tu situacija bas najbolja, jer proizvodjaci u poslednje vreme deklarisu neke smesne potrosnje, koje je skoro pa nemoguce ostvariti (tek poneki model je blizu deklarisane u realnim uslovima), a to automatski znaci da je emisija CO2 veca. NOx je skoro pa zanemarljiv kod benzinaca.

Na kraju krajeva, radi se o globalnoj prevari svih proizvodjaca, stim je VW bio najbezobrazniji po top pitanju, pribegao prevari i iskoristio to da ostvari veci profit i da se bolje pozicionira na trzistu. Zato trebaju i da ispastaju.

Nenad-EU

pre 8 godina

Sada treba oporezovati i zvati dizelase na ateste i reateste,a tng spustiti cenu,jer je tng cistiji od dizeka i od benzina.
(inTime, 11. oktobar 2015 12:56)

Tako je bre Srbine, samo da komšiji crkne krava.

vladimir

pre 8 godina

U Americi auto sa DIZEL motorom???
Moje skromno mišljenje je da VW teraju da plati reket jer je prevazišao sve ostale po broju prodatih vozila.

biraz

pre 8 godina

(Bata, 11. oktobar 2015 11:36)
Kakav proizvodjac, takvi i potrosaci. Samo cekam dan kad iste kao sto ste vi, budu krenuli da iskljucuju iz saobracaja sto nas trujete sa tim trosacima ulja i stvaraca dimnih zavesi. A novi zakon jedva cekam, da li ce kilovati, ili nadam po eko-normama svejedno je, da prestanemo sa tom 2.0 budalastinom.

cobo

pre 8 godina

Ni jedno vozilo,na benzin ili dizel nije cisto.Tehnika moze puno da zastiti ljude i prirodu,ali su svedno zagadjivaci.To ce biti dok god se trosi fosilno gorivo.

Baka Pelagija

pre 8 godina

(boki, 11. oktobar 2015 19:42)

Bokili, ta merenja na tehnickim pregledima su sasvim nesto drugo, nakaci sondu na auspuh i meri, to je zastarela tehnologija! To sto si ti imao takve rezultate znaci da softver za laziranje pidataka radi svoj posao kako treba!

pera

pre 8 godina

ko se imalo razume u hemiju i funkcionisanje motora SUS zna da je nemoguce napraviti cist dizel motor nisskakvim Egr ili dpf filterima. Najbolji dokaz je da nakon 10000 km ili cak i manje skinete usisnu granu ili glavu s benzinca i s dizela pa da vidite razliku. Ili da se vidi boja novog ilja nakon zamene. Da benzincu ce jos dugo biti cisto,na dizelu postane crno maltene kad se upali motor. To s euro6 su smesne price ne samo za vw

alfista

pre 8 godina

Meni stvarno nije jasno ko je ovde lud.Lepo izadje prvi covek optuzene kompanije i izjavi,tj. prizna da su SVESNO I NAMERNO ugradili software koji prepoznaje da je automobil u "test rezimu",i onda se javi neki pametnjakovic koji na kraju ovog teksta napise da nas nisu varali.Stvarno mi nije jasno da li ovi ljudi misle da smo svi kolektivno ludi i bez mozga??Ne zanima me koji je proizvodjac u pitanju,ne mogu postojati dve istine,ali stvarno mi je neshvatljivo da covek profesionalac koji je iz automobilske branse napise takve gluposti.Molim Vas da objavite komentar.

Boro

pre 8 godina

Ranije se tvrdilo da dizelaži manje zagađuju okolinu jer imaju manju potrošnju. Oni zaista manje troše i do 30 posto , ali su njihovi izduvni gasovi nekoliko puta otrovniji . U izduvnim gasovima ne izlaze samo azotni oksidi i co2 već i nesagoreli ugljovodonicia kod dizela su to teški ugljovodonici( aromati ) , dok kod benzinaca je u većem delu zastupljeni laki ugljovodonici ( para fini i nešto malo aromati) , dok je TNG najčistiji jer su to mešavine butana i propana tj parafinski red lakih ugljovodonika. Inače čitao sam pre 30 godina neke studije da od ukupnog zagađenja u gradovima na saobraćaj otpada čak 55 posto zagađenja a sada tvrde da je to 40posto. Koliko je opasno zagađenje u gradovima to sam osjetio u poslednjih 10 godina od kada sam u penziji i živim stalno van grada i osećam se odlično i ako se hranim i radim kao i ranije.

Nemanja

pre 8 godina

Vozim Mazdu CX5 sa 2.2 dizel motorom... Ko nije upucen, ovaj motor ima najnizu kompresiju medju dizelima na svetu, od 14:1, upravo zbog ovakvih stvari odnosno NOx-a. Zbog niske kompresije i manjeg pritiska sagorevanja goriva, nisu imali potrebe da dodaju aditive (tipa addblue), vec je dovoljan obican DPF filter. Naravno, motor ima EURO 6 normu i nisku emisiju CO2 (sto je jedino za nase ljude koji ne znaju poreske sisteme u stranim zemljama nebitno). Niska kompresija je imala i odredjene mane (otezano paljenje) al su to resili...
E to je sve teorija, a sad me zanima kako to izgleda u praksi. Automobil ima ogorman obrtni moment (420 Nm), performanse su mu izuzetne, a potrosnja od 7,4 l u proseku (mereno svaki put rucno, ne po kompijuteru koji pokazuje 7,3) je niska za ovoliko vozilo sa pogonom na sva 4 tocka. Pa ako je kojim slucajem testiran ovaj motor, molio bih redakciju da objavi rezultate...

Benzinac

pre 8 godina

Godinama pricam da dizel nikako ne moze da bude cist i da ljudi kupovinom dizela zbog ustede od par centi po 1l truju sve nas i okolinu, ali niko ne slusa.

Ako nist drugo cijeli zivot vozim venzinca, a trudim se sto vise da koristim "autotabanovic".

Juce vozin kolege doma i bas pokrecemo tu pricu, od nas 5 u autu samo sam ja znao da je benzinac neuporedivo cistiji od dizela, ostali su mislili obratno, pri tome ja imam 28 godina, a oni u prosjeku 40+.

Uzas koliko su ljudi...pa moram reci glupi.

Milan

pre 8 godina

Ocigledno neki ne poznaju osnove ponude i traznje...Ako de ukine diesel cena TNG-a i benzina ce otici u nebo. Koja bi bila poenta stavljanja benzinca u kamione i autobuse? Tolika bi bila potrosnja da bi bacali vise CO2 nego danasnji dizelasi.
(jaVozimStelta117a, 12. oktobar 2015 07:14)

Zagađenja u gradovima su najveća a struja je zakon za gradski prevoz. Trolejbusi, tramvaji i elektroautobusi. Elektroautobusi mogu nositi puno veće baterije i možeš ih isključiti na početnoj stanici da se pune a uvesti drugi napunjen u saobraćaj. Da li sam zaboravio da kažem da vuku bolje od dizela?

mokgab

pre 8 godina

Meni zapravo od pocetka ovo merenje, tj. jedinica mere je nelogicna... Apsolutno je glupo izrazavati koliko NOx-a ili CO2 ispusta automobil po kilometru, upravo zbog razlicitih nacina voznje, uslova. Mnogo bi bilo logicnije da se utvrdi koliko grama CO2/NOx sme da ispusta (proizvodi) automobil/motor po, recimo 100 gramu goriva! Jer bi se time zaista moglo dokazati da ako VW ispusta 20g NOx po 100 grama goriva a BMW 15g, onda je nebitno kako se automobil vozi, motor koji je konstruisao BMW je ekoloskiji od VW. A potrosnja ionako zavisi od pojedinaca - stila voznje...

henk.mudi

pre 8 godina

Zamolio bih redakciju ako mogu da dopune inace zanimljiv tekst podacima koji su automobili ispunili euro 6, jer je ocigledno moguce to izvesti, problem je sto vw nema tehnologiju i sto su alavi i bezobzirni.
@bata iz pasata
to sto tebe boli uvo za ekologiju pa vozis traktor govori dosta o tebi. svaka cast. nadam se da si ponosan. i da imas plan naseljavanja neke druge planete za buduce generacije. trebace im. al samo nek se okrece turbina...

jaVozimStelta117a

pre 8 godina

Ocigledno neki ne poznaju osnove ponude i traznje...Ako de ukine diesel cena TNG-a i benzina ce otici u nebo. Koja bi bila poenta stavljanja benzinca u kamione i autobuse? Tolika bi bila potrosnja da bi bacali vise CO2 nego danasnji dizelasi.

Vaske

pre 8 godina

Volim kada pročitam komentare ovih dušebrižnika koji voze polupane benzince samo zato što nisu imali dovoljno novca da sebi priušte valjanog dizelaša. Pod valjanim dizelašom ne mislim na Golfa dvojku koji je srpski sveti auto, već na moderne dizel motore. Primera radi, pre bih stojao u blizini auspuha mog dizelaša, nego kod auspuha većine benzinaca koji se voze po Srbiji. O čemu mi ovde zapravo polemišemo, pa svi znamo da su glavni zagađivači poluispravni autobusi i kamioni.

boki

pre 8 godina

Evo ja da dodam nešto pa Vi prosudite sami, vozim novu Škodu Oktaviu 1.6tdi koja spada u grupu sa pomenutim spornim motorima. Pre par dana bio u Amss da registrujem kola i uradim tehnički, ljudi imaju nove aparate za merenje izduvnih gasova i taman se dobro pogodilo, još bili neki studenti na praksi sa nekog tehničkog fakulteta... I evo ukratko, čovek meri cifru sa gasom bez gasa na pola.. i svaki put mu je ravno 100puta manja cifra o najveće dozvoljene kojom nebi prosao tehnički. Čak naprotiv kaže da je više od 10 puta bolje nego regularni benzinci i sl. Auto je opremljen sa Dpf filterom sa autoregeneracijom, dim iz kola uopšte ne postoji, čak i na autoputu ni pod velikim gasom, izlazi samo vreo vazduh. Neznam šta se ovde dešava ali meni ovo uopšte nije jasno i još mi jedno nije jasno ovi komentatori koji sebi daju za pravo da pljuju po VW, alfisti, renoaši, opelaši... dočekali svojih 5 min, druge argumente nikad nisu ni mogli da plasiraju a da ne budu smešni mada je i ovo po meni smešno. Nisam fan VW, 15 godina sam vozio Francuze ali kad je puno puno je, liči mi na bot komentare Sns.a....

aca

pre 8 godina

Saobracaj ubija ovu planetu. Koja je razlika napuniti rezervorar dizelom i benzinom ili bateriju elektricnom energijom dobijenom od termo ili nuklearne elektrane???
Sadasnji hibridi vise trose benzina od obicnih automobila a stare baterije su tek ekoloske bombe.
Ako se resite kola na dizel kako cete se resiti dizel kamiona, autobusa, brodova a tek nuklearnih i termo elektrana?

Zg

pre 8 godina

Vozim Mazdu CX5 sa 2.2 dizel motorom... (...) Pa ako je kojim slucajem testiran ovaj motor, molio bih redakciju da objavi rezultate...
(Nemanja, 12. oktobar 2015 10:16)

Imaš na Guardianu članak koji se referencira na Emissions Analytics test (mislim da je test iza paywalla). Pa kaže ovako:

"Mazda’s diesel cars had average NOx emissions of 0.293g/km in the real world, between 1.6 and 3.6 times the NEDC test levels. One Euro 6 model, the Mazda 6 2.2L 5DR, produced three times the official NOx emissions."

Negdje sam vidio i PDF drugog istraživanja (nekog njemačkog), ista priča. Ako je bitno, pokušat ću ga iskopati odnekud.

Jedino što pomaže oko NOx-a je urea (AdBlue) - samo, mehanizam košta oko 500€ po autu, što je oko 15% profita proizvođača na automobilu srednje klase. A to i dalje ne rješava problem sitnih kancerogenih partikulata, nego samo NOx-a. Kod dizela je problem i DPF; on kad ode (a često ode i prije 150.000 km, kada se inače baš apsolutno mora mijenjati), u službenom servisu su cijene i po 1500-2000€ za novi, ovisno o proizvođaču i automobilu. Tko ne plati na mostu, platit će na ćupriji.

Zoki

pre 8 godina

@ЈОЈКЕ
Odličan komentar! Treba uvesti nešto slično Smog Check programu u Kaliforniji, proveravati izduvne gasove automobila kao uslov za registraciju. Takođe, sadašnji sistem po ome su vozila sa motorima veće zapremine luksuz treba ukinuti, upravo on navodi ljude da kupuju dizel vozila.

biće bolje

pre 8 godina

Sve je ovo propaganda, kao dizel je prljav a ostali energenti nafte čistiji. Osnivač Tesle je rekao istinu, ta tehnologija je doživela svoj vrhunac potrebna je promena, nafta kao pogonsko gorivo je više od jednog veka na sceni, najveći profit i cela svetska ekonomija i bogatstvo najmoćnijih ljudi se zasniva na nafti. Iz ovih razloga nećemo se tako lako oterasiti iste, ali profit ne sme biti najvažniji, ako se država i proizvođači stvarno brinu o zdravlju i ekologiji onda bi fosilna goriva trebalo koliko sutra zabraniti.

Zaključite sami

pre 8 godina

"Dozvoljena granica za NOx iz dizel automobila opala je sa 500 mg/km pod Euro 3 standardom (od januara 2000.) na 80 mg/km pod Euro 6 standardom."

"...prosečan nov dizel automobil emituje 560 mg/km NOx, dok je ograničenje 80 mg/km..."

Replay

pre 8 godina

Samo neka ide kao nevreme pa neka izlazi na auspuh komplet dimovi iz Pekinga, Istanbula i Moskve. hahahh Pa kad ce pojedinci da shvate da ovo krajnjeg kupca ne dotice.

Zeljko

pre 8 godina

U tekstu pise da se procenjuje da je za 40% NOx kriv saobracaj. Recimo da je to tacno. Ja pitam odakle onih 60% i zasto se nista ne uradi da se to smanji?

Goxy

pre 8 godina

Vozim peugeot 206, 1.4 hdi(zeleno i). Kad bi finansijska situacija u zemlji bila malo bolja, mozda bi i mogli da razmisljamo o "cistijim" motorima. Ovako, vise gledamo potrosnju i odrzavanje

bakicar

pre 8 godina

boki, 11. oktobar 2015 19:42
Možda nisi uopšte shvatio o čemu se radi. Sistem radi tako da prepoznaje uslove testiranja i modifikuje mape za ubrizgavanje goriva da bi se dobile smanjene vrijednosti izduvnih gasova. Softver zna kada se motor testira pa tvoj slučaj upravo potvrđuje cijelu priču.

zagor

pre 8 godina

vozim hyundai accent 2001 godiste benzin 63 kw,euro 3 motor i reno megan dci 96kw euro 5 motor...ako neko zna koji od ova dva vise zagadjuje da ga onda manje i vozim?

Bash Chelik

pre 8 godina

Ja sve cekam da sada VW vozilima padne cena, pa da kupim Passat CC ... al' to se, bez obzira na ovu aferu, ipak nece desiti. :-(

macro polo

pre 8 godina

@Milan: elektroautobuse ima London, i nisam primetio da manje zagadjuju.
ima nekoliko verzija i svi su hibridi (elektro i dizel pogon ili cist elektro sa dizel agregatom) jer nema tih baterija koje ce da se napune dovoljno brzo i da izdrze celu trasu - eh da, i ta struja, kako se bese pravi? a da ne pricamo sad o gubicima kod niskonaponskih mreza itd.
da se razumemo, treba kontrolisati ovu oblast strozije, ali to razmisljanje "odma proteraj sve dizele" nije produktivno.

laki78

pre 8 godina

Veliki novac je u igri pa je uopste dizel i proglasen cistim gorivom.Zasto se uppste forsira CO2 kad dizelasi zagadjuju mnogo opasnijim materijama od toga?Sto se tice Srbije minimum treba obavezati vozace dizela da odrzavaju valjano svoja kola i da se ne dozvoljava neisravan dpf,egr,katalizatori.Bez njih svaki novi dizel zagadjuje u rangu golfa 2 1.6d,odnosno pravi je sejac kancerogenih materija.

Nemanja

pre 8 godina

@ (Zg, 12. oktobar 2015 19:13)

Hvala na informaciji, nasao sam vest. Dobro, i nije tako lose. Mazda CX5 je u sredini, i emituje oko 3.5 puta vise u tom drugom testu, dok su ostali motori na CX3 (1.5) i 6 sa istim motorom kao i 5 na samom dnu liste. Interesantno je da je BMW najbolji, tj poslednji...

Joker

pre 8 godina

@Bata Baš tako. Ja sam svoj B7, i to sa ovim spornim motorom, uzeo baš zbog toga. Odnos potrošnja/performanse su vrhunske. I sledeći auto će mi biti B8 ili novi Tiguan.

Mad Max

pre 8 godina

Bas me briga za ovo i dalje ci da uzivam i vozim njihova kola tj mog golf 5 kolko god hocu jer je odlican. A koliko avioni zagadjuju vazduh o tome niko ne pise ?

Bata

pre 8 godina

mit o cistim dizelasima? samo 1% a mozda ni toliko ljudi koliko je kupilo dizelasa nije razmisljao o zagadjivanju. Svi koji su kupovali novog VW auta sa TDI motorom kupovali su ga zbog performansi. Ko hoce da brine o zagadjivanju kupio bi E auto ili jeftiniji benzinac na CNG ili TNG u evropi. Videce se da prodaja VW nece opasti niti ce opasti profit, osim u slucaju placanja kazni nekim drzavama zbog lazne reklame. Ja cu zameniti moj passat B6 za novog passata B8 bez obzira na zagadjivanje. Pogotovo sto je ispod 2000 ccm i sto drzava ne daje nikakve povlastice na motore sa manjim zagadjivanjem.

boki

pre 8 godina

Evo ja da dodam nešto pa Vi prosudite sami, vozim novu Škodu Oktaviu 1.6tdi koja spada u grupu sa pomenutim spornim motorima. Pre par dana bio u Amss da registrujem kola i uradim tehnički, ljudi imaju nove aparate za merenje izduvnih gasova i taman se dobro pogodilo, još bili neki studenti na praksi sa nekog tehničkog fakulteta... I evo ukratko, čovek meri cifru sa gasom bez gasa na pola.. i svaki put mu je ravno 100puta manja cifra o najveće dozvoljene kojom nebi prosao tehnički. Čak naprotiv kaže da je više od 10 puta bolje nego regularni benzinci i sl. Auto je opremljen sa Dpf filterom sa autoregeneracijom, dim iz kola uopšte ne postoji, čak i na autoputu ni pod velikim gasom, izlazi samo vreo vazduh. Neznam šta se ovde dešava ali meni ovo uopšte nije jasno i još mi jedno nije jasno ovi komentatori koji sebi daju za pravo da pljuju po VW, alfisti, renoaši, opelaši... dočekali svojih 5 min, druge argumente nikad nisu ni mogli da plasiraju a da ne budu smešni mada je i ovo po meni smešno. Nisam fan VW, 15 godina sam vozio Francuze ali kad je puno puno je, liči mi na bot komentare Sns.a....

Mad Max

pre 8 godina

Bas me briga za ovo i dalje ci da uzivam i vozim njihova kola tj mog golf 5 kolko god hocu jer je odlican. A koliko avioni zagadjuju vazduh o tome niko ne pise ?

Vaske

pre 8 godina

Volim kada pročitam komentare ovih dušebrižnika koji voze polupane benzince samo zato što nisu imali dovoljno novca da sebi priušte valjanog dizelaša. Pod valjanim dizelašom ne mislim na Golfa dvojku koji je srpski sveti auto, već na moderne dizel motore. Primera radi, pre bih stojao u blizini auspuha mog dizelaša, nego kod auspuha većine benzinaca koji se voze po Srbiji. O čemu mi ovde zapravo polemišemo, pa svi znamo da su glavni zagađivači poluispravni autobusi i kamioni.

vladimir

pre 8 godina

U Americi auto sa DIZEL motorom???
Moje skromno mišljenje je da VW teraju da plati reket jer je prevazišao sve ostale po broju prodatih vozila.

Kol

pre 8 godina

Mnogo pametniji i strucniji ljudi od mene su uvek govorili da dizel ne moze nikad biti ekoloski, to je samo marketinska kampanja, realno ako se ima uslova uzeti neki mali auto 1.0 ili 1.2 motor benzinac za grad i nece trositi previse, za jace motore uvek ima kombinacija sa TNG i to je to!

Replay

pre 8 godina

Samo neka ide kao nevreme pa neka izlazi na auspuh komplet dimovi iz Pekinga, Istanbula i Moskve. hahahh Pa kad ce pojedinci da shvate da ovo krajnjeg kupca ne dotice.

Joker

pre 8 godina

@Bata Baš tako. Ja sam svoj B7, i to sa ovim spornim motorom, uzeo baš zbog toga. Odnos potrošnja/performanse su vrhunske. I sledeći auto će mi biti B8 ili novi Tiguan.

Salamander

pre 8 godina

Niko ne spominje da je VW jedan od poslednjih proizvođača koji je prihvatio common rail diesel tehnologiju, 10-ak godina nakon njenog pojavljivanja na sceni (Fiat). Možda usled nedostatka iskustva i razvoja nisu uspeli da ostvare zadate ekološke norme, pa su pribegli prevari.

neko

pre 8 godina

Imam osjecaj kao da se pokusava opravdati VW, u mnogim medijima izlaze slicne stvari, eto kao svi varaju.
Prvo su "skocili" na BMW u auto bildu (pokazalo se kao neosnovano), pa su onda rekli da neki proizvodjaci sa sadasnjim motorima ne mogu ispuniti naredne norme (ko da je bitno, napravice sledecu generaciju motora) i sad se nastavlja.
VW je varao, jedan rezim rada motora je bio na testu a drugi u eksploataciji. Drugi proizvodjaci imaju isti rezim rada motora i u labaratoriji i na putu.
Naravno da se razlikuje emisija gasova u labaratoriji i na cesti. To niko i ne krije. Logicno je da postoje razni rezimi voznje. Labaratorija je samo referenca i nista visa. Tamo je prosjecna brzina na testu, recimo 50km/h, i dobijaju se rezultati koji sluze samo da daju odredjeni prikaz o emisiji gasova, za sve modele pod istim uslovima. Pa logicno je da je u praksi drugacije. Pustite automobil (recimo da izbacuje 150g co2 po kilometru) da radi na leru i dobicete beskonacno visi nivo zagadjenja od normiranog, auto je izbacio odredjenu kolicinu co2 a nije presao nijedan kilometar. Isto je i sa gradskim kolonama itd. Normalno da trosi, a samim tim i zagadjuje vise. Msm da se dize neosnovana hajka na dizel, jer je ipak napravljen napredak. Ne toliko u potrosnji (sto je i logicno, danasnji autimobili imaju mnogo vise potrosaca u svom sklopu od starih), koliko u emisiji nox-a. Stanite kod auspuha eu6 dizelasa, a onda stanite kod auspuha eu3 dizelasa, razlika je ogromna, i svakako da je ostvaren napredak. Naravno benzinci jesu cistiji, al nisu ni dizelasi sto su nekad bili.
A ovakvim clancima se samo skrece paznja sa VW prevare.
Jos jednom ponavljam, nije sporno sto automobili u raznim rezimima trose razlicito, fizika radi svoje, al sporno je kad u toku voznje proizvodjac doslovno iskljuci sisteme za obradu gasova zarad performansi a na testu ih aktivira. E to je radio VW.

Srdjan

pre 8 godina

Za sve one koji su protiv dizel goriva i smatraju da je benzin bolji. Vozim i dizelasa i benzinca paralelno u toku dana. Biram dizelasa jer lepse se vozi. To sto kod nas ljudi ne odrzavaju svoja kola pa su ekoloske bombe to je druga prica. Vozio sam i na plin radi ustede a ne ekologije. To je istina u Srbiji. Inace na koje gorivo bi vi pokretali kamione i brodove ako ne na dizel???? Pominjete hibride i elektricna vozila. Ne postoji jos takav cist izvor struje da u toj meri zadovolji potrebe da svi vozimo elektro automobil. Slobodno recite nuklearna energija nus proizvod nuklearni otpad, vetro parkovi treba da bude pokriven velikom povrsinom, solarna energija takodje, hidroenergija samo ko ima prirodni kapacitet. Svi ostali izvori ugalj, gas i nafta. Ako ocete vec skroz ekoloski da se vozite uzmite bicikl. Prevoz je daleko jeftiniji. Dobar bicikl za Srbiju nije vise od 300e, godisnji servis 20e registracije nema. Nus proizvod voznje zdraviji ste a i planeta. Zato ili cutite o dizelu i benzinu ili svi na bicikle, moze i skejt, rolere ko sta voli...

Nenad-EU

pre 8 godina

Sada treba oporezovati i zvati dizelase na ateste i reateste,a tng spustiti cenu,jer je tng cistiji od dizeka i od benzina.
(inTime, 11. oktobar 2015 12:56)

Tako je bre Srbine, samo da komšiji crkne krava.

Benzinac

pre 8 godina

Godinama pricam da dizel nikako ne moze da bude cist i da ljudi kupovinom dizela zbog ustede od par centi po 1l truju sve nas i okolinu, ali niko ne slusa.

Ako nist drugo cijeli zivot vozim venzinca, a trudim se sto vise da koristim "autotabanovic".

Juce vozin kolege doma i bas pokrecemo tu pricu, od nas 5 u autu samo sam ja znao da je benzinac neuporedivo cistiji od dizela, ostali su mislili obratno, pri tome ja imam 28 godina, a oni u prosjeku 40+.

Uzas koliko su ljudi...pa moram reci glupi.

ЈОЈКЕ

pre 8 godina

КАКО ДА НЕ !!!

...
Da li nas proizvođači automobila varaju? Ne. Oni jednostavno prate uslove koje im postavljaju НАДЛЕЖНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ. Kada te institucije budu zahtevale testiranje u realnim uslovima, proizvođači će se prilagoditi tome.
...

А ко лобира у НАДЛЕЖНИМ ИНСТИТУЦИЈАМА ???

Марсовци, Риболовци... свакако НЕ.

Већ

ДОБРО ПЛАЋЕНИ ЛОБИСТИ ПРЕБОГАТЕ АУТО ИНДУСТРИЈЕ.

sovuljaga

pre 8 godina

znaci,koliko sam shvatio od strucnjaka ovde dizelasi su zagadjivaci i treba ih ukinuti a benzinci su osvezivaci vazduha?e moji vi,jedini ne zagadjivaci vazduha su bicikli,pod uslovom da vozaci bicikla ne ispustaju gasove.

jaVozimStelta117a

pre 8 godina

Ocigledno neki ne poznaju osnove ponude i traznje...Ako de ukine diesel cena TNG-a i benzina ce otici u nebo. Koja bi bila poenta stavljanja benzinca u kamione i autobuse? Tolika bi bila potrosnja da bi bacali vise CO2 nego danasnji dizelasi.

Bash Chelik

pre 8 godina

Ja sve cekam da sada VW vozilima padne cena, pa da kupim Passat CC ... al' to se, bez obzira na ovu aferu, ipak nece desiti. :-(

tdi-gti

pre 8 godina

Secam se da je u Top gear-u bio uproredni test Toyote prius i Bmw M3...toyota je picila po gasu ispred sa ukljucena oba motora,a bembara za njom,pa tako 3 ona njihova kruga...i na merenju se ispostavilo da je M3 MANJE potrosio goriva od ZELENE toyote (samim tim i manje zagadio okolinu)...uslovi su bitni,NOGA jos vise...sa isim autom,na istoj relaciji (RU-Ir.Venac-NS (lokal) i nazad...90 km...dakle ravnica,brdo,spust,gradska,brdo,pa opet spust...) sam u jedn0oj prilici imao potrosnju od 5,2/100km,a u sledecoj (kad sam zurio,gotovo na granici rizika) citavih 10,6L/100km...sve po sistemu pun-pun rezervoar (na comp. se ne uzdam),i to sve zbog opklade,da im dokazem da je i to moguce...a razlika u vremenu je bila svega 13 min.

biraz

pre 8 godina

(Bata, 11. oktobar 2015 11:36)
Kakav proizvodjac, takvi i potrosaci. Samo cekam dan kad iste kao sto ste vi, budu krenuli da iskljucuju iz saobracaja sto nas trujete sa tim trosacima ulja i stvaraca dimnih zavesi. A novi zakon jedva cekam, da li ce kilovati, ili nadam po eko-normama svejedno je, da prestanemo sa tom 2.0 budalastinom.

Milan

pre 8 godina

Ocigledno neki ne poznaju osnove ponude i traznje...Ako de ukine diesel cena TNG-a i benzina ce otici u nebo. Koja bi bila poenta stavljanja benzinca u kamione i autobuse? Tolika bi bila potrosnja da bi bacali vise CO2 nego danasnji dizelasi.
(jaVozimStelta117a, 12. oktobar 2015 07:14)

Zagađenja u gradovima su najveća a struja je zakon za gradski prevoz. Trolejbusi, tramvaji i elektroautobusi. Elektroautobusi mogu nositi puno veće baterije i možeš ih isključiti na početnoj stanici da se pune a uvesti drugi napunjen u saobraćaj. Da li sam zaboravio da kažem da vuku bolje od dizela?

Goxy

pre 8 godina

Vozim peugeot 206, 1.4 hdi(zeleno i). Kad bi finansijska situacija u zemlji bila malo bolja, mozda bi i mogli da razmisljamo o "cistijim" motorima. Ovako, vise gledamo potrosnju i odrzavanje

aca

pre 8 godina

Saobracaj ubija ovu planetu. Koja je razlika napuniti rezervorar dizelom i benzinom ili bateriju elektricnom energijom dobijenom od termo ili nuklearne elektrane???
Sadasnji hibridi vise trose benzina od obicnih automobila a stare baterije su tek ekoloske bombe.
Ako se resite kola na dizel kako cete se resiti dizel kamiona, autobusa, brodova a tek nuklearnih i termo elektrana?

biće bolje

pre 8 godina

Sve je ovo propaganda, kao dizel je prljav a ostali energenti nafte čistiji. Osnivač Tesle je rekao istinu, ta tehnologija je doživela svoj vrhunac potrebna je promena, nafta kao pogonsko gorivo je više od jednog veka na sceni, najveći profit i cela svetska ekonomija i bogatstvo najmoćnijih ljudi se zasniva na nafti. Iz ovih razloga nećemo se tako lako oterasiti iste, ali profit ne sme biti najvažniji, ako se država i proizvođači stvarno brinu o zdravlju i ekologiji onda bi fosilna goriva trebalo koliko sutra zabraniti.

henk.mudi

pre 8 godina

Zamolio bih redakciju ako mogu da dopune inace zanimljiv tekst podacima koji su automobili ispunili euro 6, jer je ocigledno moguce to izvesti, problem je sto vw nema tehnologiju i sto su alavi i bezobzirni.
@bata iz pasata
to sto tebe boli uvo za ekologiju pa vozis traktor govori dosta o tebi. svaka cast. nadam se da si ponosan. i da imas plan naseljavanja neke druge planete za buduce generacije. trebace im. al samo nek se okrece turbina...

upornost

pre 8 godina

Ne može naš čovek vlasnik VW tdi da se pomiri sa ovim. Čvrsto je rešen da proda svoj tdi star deset godina po većoj ceni nego što ga je platio i neće da se pomiri sa činjenicama pa kud puklo. Ništa ne brinite u Srbiji i Bosni će VW biti najtraženijE autO dok je sveta i veka taman trovali i varali sto puta više.

alfista

pre 8 godina

Meni stvarno nije jasno ko je ovde lud.Lepo izadje prvi covek optuzene kompanije i izjavi,tj. prizna da su SVESNO I NAMERNO ugradili software koji prepoznaje da je automobil u "test rezimu",i onda se javi neki pametnjakovic koji na kraju ovog teksta napise da nas nisu varali.Stvarno mi nije jasno da li ovi ljudi misle da smo svi kolektivno ludi i bez mozga??Ne zanima me koji je proizvodjac u pitanju,ne mogu postojati dve istine,ali stvarno mi je neshvatljivo da covek profesionalac koji je iz automobilske branse napise takve gluposti.Molim Vas da objavite komentar.

Zaključite sami

pre 8 godina

"Dozvoljena granica za NOx iz dizel automobila opala je sa 500 mg/km pod Euro 3 standardom (od januara 2000.) na 80 mg/km pod Euro 6 standardom."

"...prosečan nov dizel automobil emituje 560 mg/km NOx, dok je ograničenje 80 mg/km..."

mokgab

pre 8 godina

Meni zapravo od pocetka ovo merenje, tj. jedinica mere je nelogicna... Apsolutno je glupo izrazavati koliko NOx-a ili CO2 ispusta automobil po kilometru, upravo zbog razlicitih nacina voznje, uslova. Mnogo bi bilo logicnije da se utvrdi koliko grama CO2/NOx sme da ispusta (proizvodi) automobil/motor po, recimo 100 gramu goriva! Jer bi se time zaista moglo dokazati da ako VW ispusta 20g NOx po 100 grama goriva a BMW 15g, onda je nebitno kako se automobil vozi, motor koji je konstruisao BMW je ekoloskiji od VW. A potrosnja ionako zavisi od pojedinaca - stila voznje...

cobo

pre 8 godina

Ni jedno vozilo,na benzin ili dizel nije cisto.Tehnika moze puno da zastiti ljude i prirodu,ali su svedno zagadjivaci.To ce biti dok god se trosi fosilno gorivo.

zagor

pre 8 godina

vozim hyundai accent 2001 godiste benzin 63 kw,euro 3 motor i reno megan dci 96kw euro 5 motor...ako neko zna koji od ova dva vise zagadjuje da ga onda manje i vozim?

Nemanja

pre 8 godina

Vozim Mazdu CX5 sa 2.2 dizel motorom... Ko nije upucen, ovaj motor ima najnizu kompresiju medju dizelima na svetu, od 14:1, upravo zbog ovakvih stvari odnosno NOx-a. Zbog niske kompresije i manjeg pritiska sagorevanja goriva, nisu imali potrebe da dodaju aditive (tipa addblue), vec je dovoljan obican DPF filter. Naravno, motor ima EURO 6 normu i nisku emisiju CO2 (sto je jedino za nase ljude koji ne znaju poreske sisteme u stranim zemljama nebitno). Niska kompresija je imala i odredjene mane (otezano paljenje) al su to resili...
E to je sve teorija, a sad me zanima kako to izgleda u praksi. Automobil ima ogorman obrtni moment (420 Nm), performanse su mu izuzetne, a potrosnja od 7,4 l u proseku (mereno svaki put rucno, ne po kompijuteru koji pokazuje 7,3) je niska za ovoliko vozilo sa pogonom na sva 4 tocka. Pa ako je kojim slucajem testiran ovaj motor, molio bih redakciju da objavi rezultate...

Hm

pre 8 godina

@(boki, 11. oktobar 2015 19:42)
Jesu ti izmerili NOx? Vidis, taj motor (koji ima softver koji ti prebacuje auto u test mod pa ima manje emisije stetnih gasova) ne zadovolja EURO6 standard. Kad nije u test mode-u, ne zadovoljava nijedan euro standard zbog NOx, a sto se tice emisije CO2 u realnim uslovima je negde EURO3 ili EURO4, ima vremena objavice. Nikakva nepravda prema dizelasima, samo realnost. Sto se tice benzinaca i CO2, ni tu situacija bas najbolja, jer proizvodjaci u poslednje vreme deklarisu neke smesne potrosnje, koje je skoro pa nemoguce ostvariti (tek poneki model je blizu deklarisane u realnim uslovima), a to automatski znaci da je emisija CO2 veca. NOx je skoro pa zanemarljiv kod benzinaca.

Na kraju krajeva, radi se o globalnoj prevari svih proizvodjaca, stim je VW bio najbezobrazniji po top pitanju, pribegao prevari i iskoristio to da ostvari veci profit i da se bolje pozicionira na trzistu. Zato trebaju i da ispastaju.

Baka Pelagija

pre 8 godina

(boki, 11. oktobar 2015 19:42)

Bokili, ta merenja na tehnickim pregledima su sasvim nesto drugo, nakaci sondu na auspuh i meri, to je zastarela tehnologija! To sto si ti imao takve rezultate znaci da softver za laziranje pidataka radi svoj posao kako treba!

macro polo

pre 8 godina

@Milan: elektroautobuse ima London, i nisam primetio da manje zagadjuju.
ima nekoliko verzija i svi su hibridi (elektro i dizel pogon ili cist elektro sa dizel agregatom) jer nema tih baterija koje ce da se napune dovoljno brzo i da izdrze celu trasu - eh da, i ta struja, kako se bese pravi? a da ne pricamo sad o gubicima kod niskonaponskih mreza itd.
da se razumemo, treba kontrolisati ovu oblast strozije, ali to razmisljanje "odma proteraj sve dizele" nije produktivno.

pera

pre 8 godina

ko se imalo razume u hemiju i funkcionisanje motora SUS zna da je nemoguce napraviti cist dizel motor nisskakvim Egr ili dpf filterima. Najbolji dokaz je da nakon 10000 km ili cak i manje skinete usisnu granu ili glavu s benzinca i s dizela pa da vidite razliku. Ili da se vidi boja novog ilja nakon zamene. Da benzincu ce jos dugo biti cisto,na dizelu postane crno maltene kad se upali motor. To s euro6 su smesne price ne samo za vw

Zeljko

pre 8 godina

U tekstu pise da se procenjuje da je za 40% NOx kriv saobracaj. Recimo da je to tacno. Ja pitam odakle onih 60% i zasto se nista ne uradi da se to smanji?

dr iz Nis

pre 8 godina

Hoće da povećaju dažbine za stara vozila,lepo! Zašto su uveli akcize na TNG,kad rekoše da je to ekološko gorivo. Navukoše ljude da kupe vozila na 'plin' pa ga onda poskupeše TNG. Plus peripetije oko atesta.

Zoki

pre 8 godina

@ЈОЈКЕ
Odličan komentar! Treba uvesti nešto slično Smog Check programu u Kaliforniji, proveravati izduvne gasove automobila kao uslov za registraciju. Takođe, sadašnji sistem po ome su vozila sa motorima veće zapremine luksuz treba ukinuti, upravo on navodi ljude da kupuju dizel vozila.

Nemanja

pre 8 godina

@ (Zg, 12. oktobar 2015 19:13)

Hvala na informaciji, nasao sam vest. Dobro, i nije tako lose. Mazda CX5 je u sredini, i emituje oko 3.5 puta vise u tom drugom testu, dok su ostali motori na CX3 (1.5) i 6 sa istim motorom kao i 5 na samom dnu liste. Interesantno je da je BMW najbolji, tj poslednji...

bakicar

pre 8 godina

Pojavio se poprilican broj tekstova koji relativizuju postupak VW pricom ovog tipa, ma svi zagadjuju i dizeli su prljavi i slicno. Ostali proizvodjaci su potrosili znatna sredstva da bi ispunili Euro norme bez obzira na njihove manjkavosti. Jedino je VW pocinio "ubistvo" sa predumisljajem, varali su jer su mislili da su najjaci i da niko nema pametniji od njih.

Boro

pre 8 godina

Ranije se tvrdilo da dizelaži manje zagađuju okolinu jer imaju manju potrošnju. Oni zaista manje troše i do 30 posto , ali su njihovi izduvni gasovi nekoliko puta otrovniji . U izduvnim gasovima ne izlaze samo azotni oksidi i co2 već i nesagoreli ugljovodonicia kod dizela su to teški ugljovodonici( aromati ) , dok kod benzinaca je u većem delu zastupljeni laki ugljovodonici ( para fini i nešto malo aromati) , dok je TNG najčistiji jer su to mešavine butana i propana tj parafinski red lakih ugljovodonika. Inače čitao sam pre 30 godina neke studije da od ukupnog zagađenja u gradovima na saobraćaj otpada čak 55 posto zagađenja a sada tvrde da je to 40posto. Koliko je opasno zagađenje u gradovima to sam osjetio u poslednjih 10 godina od kada sam u penziji i živim stalno van grada i osećam se odlično i ako se hranim i radim kao i ranije.

bakicar

pre 8 godina

boki, 11. oktobar 2015 19:42
Možda nisi uopšte shvatio o čemu se radi. Sistem radi tako da prepoznaje uslove testiranja i modifikuje mape za ubrizgavanje goriva da bi se dobile smanjene vrijednosti izduvnih gasova. Softver zna kada se motor testira pa tvoj slučaj upravo potvrđuje cijelu priču.

Zg

pre 8 godina

Vozim Mazdu CX5 sa 2.2 dizel motorom... (...) Pa ako je kojim slucajem testiran ovaj motor, molio bih redakciju da objavi rezultate...
(Nemanja, 12. oktobar 2015 10:16)

Imaš na Guardianu članak koji se referencira na Emissions Analytics test (mislim da je test iza paywalla). Pa kaže ovako:

"Mazda’s diesel cars had average NOx emissions of 0.293g/km in the real world, between 1.6 and 3.6 times the NEDC test levels. One Euro 6 model, the Mazda 6 2.2L 5DR, produced three times the official NOx emissions."

Negdje sam vidio i PDF drugog istraživanja (nekog njemačkog), ista priča. Ako je bitno, pokušat ću ga iskopati odnekud.

Jedino što pomaže oko NOx-a je urea (AdBlue) - samo, mehanizam košta oko 500€ po autu, što je oko 15% profita proizvođača na automobilu srednje klase. A to i dalje ne rješava problem sitnih kancerogenih partikulata, nego samo NOx-a. Kod dizela je problem i DPF; on kad ode (a često ode i prije 150.000 km, kada se inače baš apsolutno mora mijenjati), u službenom servisu su cijene i po 1500-2000€ za novi, ovisno o proizvođaču i automobilu. Tko ne plati na mostu, platit će na ćupriji.

laki78

pre 8 godina

Veliki novac je u igri pa je uopste dizel i proglasen cistim gorivom.Zasto se uppste forsira CO2 kad dizelasi zagadjuju mnogo opasnijim materijama od toga?Sto se tice Srbije minimum treba obavezati vozace dizela da odrzavaju valjano svoja kola i da se ne dozvoljava neisravan dpf,egr,katalizatori.Bez njih svaki novi dizel zagadjuje u rangu golfa 2 1.6d,odnosno pravi je sejac kancerogenih materija.