Sreda, 26.08.2015.

20:42

Prva vožnja: Mazda CX-3

Izvor: B92

Prva vožnja: Mazda CX-3 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

Marko

pre 8 godina

Trojka mannje vise kosta koliko i ovaj krosover dvojke. Ocekivao sam nizu cenu za osnovni model. A dizelasi su im uvek bezobrazno skupi. Ovaj CX-3 1.5 dizel je 20.790 evra a trojka je ista cena za 2.2 dizel sa 150 konja. Oba su preskupa ali bih za te pare pre kupio trojku sport. A da je dizajn vrhunski, jeste.

Nemanja

pre 8 godina

@(moron, 31. avgust 2015 12:47)

Sve je tacno sto si napisao za PDF filter, da mu skodi voznja po gradu, al ga pretera sa kilometrazom. Za pdf je dovoljno da se izadje na atuoput par puta godisnje i on ce obaviti regeneraciju. Nije to pravljeno da svaki mesec moras da ga vozis van grada. A to tek sa uljem nema veze... Ulje se menja kad mu je rok, a noviji automobili imaju bord kompijuter koji javlja servis i koji sami skrate rok ako treba. Ja vozim BMW 320d prethodne generacije, takodje pretezno po gradu. Servisni interval je zvanicno na 2 godine ili 30.000 km, odnosno kad kompijuter kaze. I do sada mi nikada nije skratio na ispod 2 godine, iako je uglavnom voznja po gradu.
Jasno je da rad u hladnom startu ne pogoduje motoru i to, al da su bas toliko osetljivi - nisu... Tako da auto koji je odrzavan jednom godisnje u servisu, sa 50.000 km, nisi smeo da propsutis samo zbgo zabrinutosti za PDF

moron

pre 8 godina

Dikh tu kava, 28. avgust 2015 09:55
Sve se slažem sa tobom, ali, u vezi ovoga dole:
"Meni po bordu stoji zakucano na 7.7, a dizel 1.6 116 ks, doduše trojka 2013, i vožnja 99% u gradu kratke relacije. "
Moj dobronameran savet, ukoliko zaista 99% prelaziš po gradu, je da "likvidiraš" tvoju trojku dizel pre nego nastanu (skupi) problemi sa DPF-om i EGR-om ( i kupi mazdu benzinca koji želiš ).
Jer, savremen dizel na duge staze ne podnosi dobro takvu eksploataciju, kod koje (zbog niske temperature DPF-a) ne može da redovno i do kraja da vrši regeneraciju DPF-a.
Iskren pozdrav!
p.s. Ja pre par meseci gledah iz oglasa jedan polovan 1.6 HDI iz 2009. sa samo 50.000 km. Odlično opremljen i još bolje vizuleno očuvan.
Najpre sam mu pogledao bord računar, koji "deda" nije poništio prethodnih 10.000 km, na kome je ostala "zapisana" prosečna brzina od svega oko 20 km/h i slična potrošnja ( realno, ima više "radnih časova" ( i to "na hladno" ) nego motor mog vozila sa oko 140.000 km ).
Kaže, redovno je menjao ulje, jednom godišnje.
Mislim se, u tim uslovima trebalo je da ga menja svaka 3-4 meseca. Naravno, samo sam se "okrenuo" i otišao, jer je to školski primer dosta uništenog motora.

Vana

pre 8 godina

Prelep je, kao i ostali Mazda modeli, ali prvo sto mi je upalo u oci jeste strasno malo prostora za glavu na zadnjoj klupi. Ja sa svojih 183cm ne bih mogla da sedim pozadi ni u snu.

hiavata

pre 8 godina

Nije covek mislio HVALI kao FALI, nego HVALI u smislu HVALITI. Najgore je kad neko ko ne razume da procita, krene da ispravlja.
(Milojko, 28. avgust 2015 11:12)

"Neko ko ne razume da procita", malo vam konstrukcija recenice ne valja. Kad smo vec kod ispravljanja.

Milojko

pre 8 godina

(Car, 27. avgust 2015 23:00)

Nije covek mislio HVALI kao FALI, nego HVALI u smislu HVALITI. Najgore je kad neko ko ne razume da procita, krene da ispravlja.

Dikh tu kava

pre 8 godina

@CCCC

Dizel ne "hvali", već može samo da FALI. Mada meni ne fali, benzinci su zakon.
(Car, 27. avgust 2015 23:00)

Carski pogrešno skapirano :)

Elem, slažem se za dizajn, to je jedan od glavnih razloga zašto sam i uzeo Mazdu. Naravno, nikako ne i jedini. Ipak, moram da priznam da imam nedostatak razumevanja za ovaj "segment", osim eventualno "pomodnog". Oni veći "krosoveri" i đene-đene, ali ovi mali.. Za mlade mame sa jednim detetom, npr. Sa aspekta (malo starijeg) muškarca, ne bih se usudio da je kupim. Singl ili u braku s decom, svejedno. Posebno jer ovom segmentu funkcionalnost prilično kaska za razlikom u ceni u odnosu na segment iz koga nastaje (B). CX-5 bi bila neka druga priča, ali budimo realni, Mazdi (za razliku od Honde, npr.) funkcionalnost nikad nije bila jača strana. Ali je sveukupno solidno zaokružen proizvod, sa neprevaziđenim dizajnom i "Made in Japan". Zato je i vozim. Onog momenta kad mi upotrebljivost prevlada estetiku, znaću da je vreme da počnem da razmišljam o penziji (ovde ne mislim na sticaj sa dimenzijom dece i porodice, gde se funkcionalnost nekako nameće u prvi plan).
Ostaju neki "bagovi" koji se vuku još od davnina, npr. automatski prozor samo za vozača, to već postaje retro..
I svaka čast za potrošnju, prosto neverovatno. Meni po bordu stoji zakucano na 7.7, a dizel 1.6 116 ks, doduše trojka 2013, i vožnja 99% u gradu kratke relacije.
Sve u svemu, moj san jednog dana, bar što se Mazde tiče, je MX-5. Pa polako..

Pera Marsovac

pre 8 godina

@ http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1031695#k17415159

I meni je to bilo cudno pre par godina kada je zapocet taj trend i u manje luksuznim automobilima. I bio sam srecan sto imam obicnu manuelnu na mom autu dok ocu nisam ostavio auto na koriscenje mesec dana. On je covek (kasnije sam posmatrao) povlacio rucnu i na ravnom pri svakom kretanju a po recima ukucana svako jutro je kretao dok je auto bio pod rucnom, pospan covek. Tako da bi tom kovu, bar tim ljudima nalik mom ocu koji su ucili voznju pre zilion godina na ficama i koji ne gledaju "lampice" vise leglo sto vise asistencije u autu u svakom obliku. Ovako sam dobio auto sa unistenom rucnom, nacetim kvacilom itd... za nepunih mesec dana koriscenja tako da i ta elektricna ima svoje obozavaoce sasvim sigurno. :)

Pera

pre 8 godina

@ (ZZE, 27. avgust 2015 15:05)

Bolje je pitanje zbog cega ga uopste ima u katalogu! Kao i kod ostalih, da privuku kupce a onda hladan tus kada osoba shvati da treba da dodao jos 15-30% cene da bi dobila auto sa pristojnom opremom u skladu sa vremenom u kome se kupuje jer je to ipak nov automobil. Jos je mazda i darezljiva sa opremom. Kod drugih je tek tuga.

Bojan

pre 8 godina

Ovaj model je premalen, nudi premalo prostora i ne znam sto na platformama b segmenta uopste sklapaju ove kobajagi suv-ove.
CX5 je bolja varijanta ali kada se sve sabere mislim da mazda 3 i to mozda sedan varijanta nudi najbolji odnos svega.

SFun

pre 8 godina

Ova Mazda je stvarno prelep automobil u svakom smislu. Dizajn je za svaku pohvalu i bukvalno je auto u koji se covek zaljubljuje na prvi pogled. Mazdini motori su takodje sjajni i cini se da je CX-3 savrsen. Medjutim, mene je pokolebala upravo ova "ponuda prostora pozadi". Ne znam kako vi to niste ozbiljno zamerili. Ok, automobil je prakticno na platformi Mazde 2, pa nije za ocekivati da pozadi bude puno prostora, ali je stvarno jako tesno. Pogledajte na youtube-u neke duze testove, pozadi covek prosecne visine jedva zavuce noge i kolenima ozbiljno gura vozaca kroz sediste. Jos jednom, jasno je da je to relativno mali autic, ali opet... Ne znam, ja sam bio ozbiljno zainteresovan, ali me je ovo malo "ohladilo". P.S. Mozda da su ga nakalemili na Mazdu 3...

Ivan

pre 8 godina

Mazda se svojim dizajnom i motorima postavila na prvo mjesto među japancima. Ova Mazda CX-3 je možda i najljepši njihov auto, ali mu je cijena paprena naročito u HR. Početna starta od 17.000€, dakle 2.000€ više nego u Srbiji. Uz malo opreme i metalik boju 20.000€ za autić od 4 metra. Najbolja kupnja je Mazda 3 se baznim motorom i opremom. Iznenadio sam se koliko je velika iznutra i na stražnjim sjedalima, a isto tako me neugodno iznenadila ponuda prostora na zadnjim sjedalima kod Mazde 6. Razlika je vrlo mala.
Mazda je shvatila da motori ne moraju biti jaki da bi dobro išli, ako je auto lagan, a motor elastičan. Takav motor ne tera ljude da ga vrte pa ni potrošnja nije velika. Zato što su motori izrazito elstični čini vožnju puno relaksiranijom, naročito u gradu, a i mjenjači mogu biti dugo proračunati (naročito u krajnjim brzinama).
Motori imaju direktno ubrizgavanje goriva, varijabilno otvaranje i usisnih i ispušnih ventila, maksimalnu kompresiju 14:1(Atkinsov ciklus) i smanjeno trenje svih dijelova, tj. prvi su primjenili sve što je danas poznato da doprinosi smanjenu potrošnje goriva kod benzinskih motora.
I kada mi onda netko kaže da VW ima najbolje motore...

Navodno postoje planovi da Toyota ugradi motore od Mazde u svoje hibride.

Kol

pre 8 godina

@(Patak Daca, 27. avgust 2015 08:52)

To je i meni zapalo za oko kao najveca mana, realno sa ovim kodo dizajnom mogu da prave i traktore i izgledace vrhunski!

dzigi

pre 8 godina

Prošla je baš ova bordo pored mene pre neki dan. Auto izgleda tako dobro da bez razmišljanja odeš u salon i iskeširaš bilo koju varijantu. Naravno, kada bi imao...
Moje jedine dve zamerke su nedostatak naslona za ruku, koji kod Dvojke ne može ni da se doplati, i gumene/plastične zaštite karoserije. Ipak je ovo auto koji će preko pola svog životnog veka provesti u gradu gde su grebanja, čukanja i naslanjanja neizbežna i bez zaštite za par godina će biti sa par štrafti.

rada

pre 8 godina

Stvarno bi trebalo da ukinu tu carinu za japanska vozila, zar su nam malo kao narod dali pa da ne mozemo da im olaksamo prodaju ovako kvalitetnih automobila?

Patak Daca

pre 8 godina

Za dizajn i tehnologiju na polju motora i sasije im svaka cast! Cena je visoka ali mozda i opravdano... kod nas svakako zbog dodatnih nameta malo visa nego sto bi trebalo posto auto dolazi iz Japana... Jedino sto ne mogu da razumem je izostanak srednjeg naslona za ruke koji jeste dostupan uz doplatu ali svakako mi to nije jasno, pogotovo sto se uz doplatu dobija neki ocigledno naknadno 'naklempani" labavi naslon.

Za nas otprilike benzinac 120 najbolji izbor.

rada

pre 8 godina

Stvarno bi trebalo da ukinu tu carinu za japanska vozila, zar su nam malo kao narod dali pa da ne mozemo da im olaksamo prodaju ovako kvalitetnih automobila?

Ivan

pre 8 godina

Mazda se svojim dizajnom i motorima postavila na prvo mjesto među japancima. Ova Mazda CX-3 je možda i najljepši njihov auto, ali mu je cijena paprena naročito u HR. Početna starta od 17.000€, dakle 2.000€ više nego u Srbiji. Uz malo opreme i metalik boju 20.000€ za autić od 4 metra. Najbolja kupnja je Mazda 3 se baznim motorom i opremom. Iznenadio sam se koliko je velika iznutra i na stražnjim sjedalima, a isto tako me neugodno iznenadila ponuda prostora na zadnjim sjedalima kod Mazde 6. Razlika je vrlo mala.
Mazda je shvatila da motori ne moraju biti jaki da bi dobro išli, ako je auto lagan, a motor elastičan. Takav motor ne tera ljude da ga vrte pa ni potrošnja nije velika. Zato što su motori izrazito elstični čini vožnju puno relaksiranijom, naročito u gradu, a i mjenjači mogu biti dugo proračunati (naročito u krajnjim brzinama).
Motori imaju direktno ubrizgavanje goriva, varijabilno otvaranje i usisnih i ispušnih ventila, maksimalnu kompresiju 14:1(Atkinsov ciklus) i smanjeno trenje svih dijelova, tj. prvi su primjenili sve što je danas poznato da doprinosi smanjenu potrošnje goriva kod benzinskih motora.
I kada mi onda netko kaže da VW ima najbolje motore...

Navodno postoje planovi da Toyota ugradi motore od Mazde u svoje hibride.

Patak Daca

pre 8 godina

Za dizajn i tehnologiju na polju motora i sasije im svaka cast! Cena je visoka ali mozda i opravdano... kod nas svakako zbog dodatnih nameta malo visa nego sto bi trebalo posto auto dolazi iz Japana... Jedino sto ne mogu da razumem je izostanak srednjeg naslona za ruke koji jeste dostupan uz doplatu ali svakako mi to nije jasno, pogotovo sto se uz doplatu dobija neki ocigledno naknadno 'naklempani" labavi naslon.

Za nas otprilike benzinac 120 najbolji izbor.

Kol

pre 8 godina

@(Patak Daca, 27. avgust 2015 08:52)

To je i meni zapalo za oko kao najveca mana, realno sa ovim kodo dizajnom mogu da prave i traktore i izgledace vrhunski!

dzigi

pre 8 godina

Prošla je baš ova bordo pored mene pre neki dan. Auto izgleda tako dobro da bez razmišljanja odeš u salon i iskeširaš bilo koju varijantu. Naravno, kada bi imao...
Moje jedine dve zamerke su nedostatak naslona za ruku, koji kod Dvojke ne može ni da se doplati, i gumene/plastične zaštite karoserije. Ipak je ovo auto koji će preko pola svog životnog veka provesti u gradu gde su grebanja, čukanja i naslanjanja neizbežna i bez zaštite za par godina će biti sa par štrafti.

Bojan

pre 8 godina

Ovaj model je premalen, nudi premalo prostora i ne znam sto na platformama b segmenta uopste sklapaju ove kobajagi suv-ove.
CX5 je bolja varijanta ali kada se sve sabere mislim da mazda 3 i to mozda sedan varijanta nudi najbolji odnos svega.

Pera

pre 8 godina

@ (ZZE, 27. avgust 2015 15:05)

Bolje je pitanje zbog cega ga uopste ima u katalogu! Kao i kod ostalih, da privuku kupce a onda hladan tus kada osoba shvati da treba da dodao jos 15-30% cene da bi dobila auto sa pristojnom opremom u skladu sa vremenom u kome se kupuje jer je to ipak nov automobil. Jos je mazda i darezljiva sa opremom. Kod drugih je tek tuga.

SFun

pre 8 godina

Ova Mazda je stvarno prelep automobil u svakom smislu. Dizajn je za svaku pohvalu i bukvalno je auto u koji se covek zaljubljuje na prvi pogled. Mazdini motori su takodje sjajni i cini se da je CX-3 savrsen. Medjutim, mene je pokolebala upravo ova "ponuda prostora pozadi". Ne znam kako vi to niste ozbiljno zamerili. Ok, automobil je prakticno na platformi Mazde 2, pa nije za ocekivati da pozadi bude puno prostora, ali je stvarno jako tesno. Pogledajte na youtube-u neke duze testove, pozadi covek prosecne visine jedva zavuce noge i kolenima ozbiljno gura vozaca kroz sediste. Jos jednom, jasno je da je to relativno mali autic, ali opet... Ne znam, ja sam bio ozbiljno zainteresovan, ali me je ovo malo "ohladilo". P.S. Mozda da su ga nakalemili na Mazdu 3...

Dikh tu kava

pre 8 godina

@CCCC

Dizel ne "hvali", već može samo da FALI. Mada meni ne fali, benzinci su zakon.
(Car, 27. avgust 2015 23:00)

Carski pogrešno skapirano :)

Elem, slažem se za dizajn, to je jedan od glavnih razloga zašto sam i uzeo Mazdu. Naravno, nikako ne i jedini. Ipak, moram da priznam da imam nedostatak razumevanja za ovaj "segment", osim eventualno "pomodnog". Oni veći "krosoveri" i đene-đene, ali ovi mali.. Za mlade mame sa jednim detetom, npr. Sa aspekta (malo starijeg) muškarca, ne bih se usudio da je kupim. Singl ili u braku s decom, svejedno. Posebno jer ovom segmentu funkcionalnost prilično kaska za razlikom u ceni u odnosu na segment iz koga nastaje (B). CX-5 bi bila neka druga priča, ali budimo realni, Mazdi (za razliku od Honde, npr.) funkcionalnost nikad nije bila jača strana. Ali je sveukupno solidno zaokružen proizvod, sa neprevaziđenim dizajnom i "Made in Japan". Zato je i vozim. Onog momenta kad mi upotrebljivost prevlada estetiku, znaću da je vreme da počnem da razmišljam o penziji (ovde ne mislim na sticaj sa dimenzijom dece i porodice, gde se funkcionalnost nekako nameće u prvi plan).
Ostaju neki "bagovi" koji se vuku još od davnina, npr. automatski prozor samo za vozača, to već postaje retro..
I svaka čast za potrošnju, prosto neverovatno. Meni po bordu stoji zakucano na 7.7, a dizel 1.6 116 ks, doduše trojka 2013, i vožnja 99% u gradu kratke relacije.
Sve u svemu, moj san jednog dana, bar što se Mazde tiče, je MX-5. Pa polako..

Milojko

pre 8 godina

(Car, 27. avgust 2015 23:00)

Nije covek mislio HVALI kao FALI, nego HVALI u smislu HVALITI. Najgore je kad neko ko ne razume da procita, krene da ispravlja.

Pera Marsovac

pre 8 godina

@ http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1031695#k17415159

I meni je to bilo cudno pre par godina kada je zapocet taj trend i u manje luksuznim automobilima. I bio sam srecan sto imam obicnu manuelnu na mom autu dok ocu nisam ostavio auto na koriscenje mesec dana. On je covek (kasnije sam posmatrao) povlacio rucnu i na ravnom pri svakom kretanju a po recima ukucana svako jutro je kretao dok je auto bio pod rucnom, pospan covek. Tako da bi tom kovu, bar tim ljudima nalik mom ocu koji su ucili voznju pre zilion godina na ficama i koji ne gledaju "lampice" vise leglo sto vise asistencije u autu u svakom obliku. Ovako sam dobio auto sa unistenom rucnom, nacetim kvacilom itd... za nepunih mesec dana koriscenja tako da i ta elektricna ima svoje obozavaoce sasvim sigurno. :)

Marko

pre 8 godina

Trojka mannje vise kosta koliko i ovaj krosover dvojke. Ocekivao sam nizu cenu za osnovni model. A dizelasi su im uvek bezobrazno skupi. Ovaj CX-3 1.5 dizel je 20.790 evra a trojka je ista cena za 2.2 dizel sa 150 konja. Oba su preskupa ali bih za te pare pre kupio trojku sport. A da je dizajn vrhunski, jeste.

Nemanja

pre 8 godina

@(moron, 31. avgust 2015 12:47)

Sve je tacno sto si napisao za PDF filter, da mu skodi voznja po gradu, al ga pretera sa kilometrazom. Za pdf je dovoljno da se izadje na atuoput par puta godisnje i on ce obaviti regeneraciju. Nije to pravljeno da svaki mesec moras da ga vozis van grada. A to tek sa uljem nema veze... Ulje se menja kad mu je rok, a noviji automobili imaju bord kompijuter koji javlja servis i koji sami skrate rok ako treba. Ja vozim BMW 320d prethodne generacije, takodje pretezno po gradu. Servisni interval je zvanicno na 2 godine ili 30.000 km, odnosno kad kompijuter kaze. I do sada mi nikada nije skratio na ispod 2 godine, iako je uglavnom voznja po gradu.
Jasno je da rad u hladnom startu ne pogoduje motoru i to, al da su bas toliko osetljivi - nisu... Tako da auto koji je odrzavan jednom godisnje u servisu, sa 50.000 km, nisi smeo da propsutis samo zbgo zabrinutosti za PDF

moron

pre 8 godina

Dikh tu kava, 28. avgust 2015 09:55
Sve se slažem sa tobom, ali, u vezi ovoga dole:
"Meni po bordu stoji zakucano na 7.7, a dizel 1.6 116 ks, doduše trojka 2013, i vožnja 99% u gradu kratke relacije. "
Moj dobronameran savet, ukoliko zaista 99% prelaziš po gradu, je da "likvidiraš" tvoju trojku dizel pre nego nastanu (skupi) problemi sa DPF-om i EGR-om ( i kupi mazdu benzinca koji želiš ).
Jer, savremen dizel na duge staze ne podnosi dobro takvu eksploataciju, kod koje (zbog niske temperature DPF-a) ne može da redovno i do kraja da vrši regeneraciju DPF-a.
Iskren pozdrav!
p.s. Ja pre par meseci gledah iz oglasa jedan polovan 1.6 HDI iz 2009. sa samo 50.000 km. Odlično opremljen i još bolje vizuleno očuvan.
Najpre sam mu pogledao bord računar, koji "deda" nije poništio prethodnih 10.000 km, na kome je ostala "zapisana" prosečna brzina od svega oko 20 km/h i slična potrošnja ( realno, ima više "radnih časova" ( i to "na hladno" ) nego motor mog vozila sa oko 140.000 km ).
Kaže, redovno je menjao ulje, jednom godišnje.
Mislim se, u tim uslovima trebalo je da ga menja svaka 3-4 meseca. Naravno, samo sam se "okrenuo" i otišao, jer je to školski primer dosta uništenog motora.

Vana

pre 8 godina

Prelep je, kao i ostali Mazda modeli, ali prvo sto mi je upalo u oci jeste strasno malo prostora za glavu na zadnjoj klupi. Ja sa svojih 183cm ne bih mogla da sedim pozadi ni u snu.

hiavata

pre 8 godina

Nije covek mislio HVALI kao FALI, nego HVALI u smislu HVALITI. Najgore je kad neko ko ne razume da procita, krene da ispravlja.
(Milojko, 28. avgust 2015 11:12)

"Neko ko ne razume da procita", malo vam konstrukcija recenice ne valja. Kad smo vec kod ispravljanja.

moron

pre 8 godina

Dikh tu kava, 28. avgust 2015 09:55
Sve se slažem sa tobom, ali, u vezi ovoga dole:
"Meni po bordu stoji zakucano na 7.7, a dizel 1.6 116 ks, doduše trojka 2013, i vožnja 99% u gradu kratke relacije. "
Moj dobronameran savet, ukoliko zaista 99% prelaziš po gradu, je da "likvidiraš" tvoju trojku dizel pre nego nastanu (skupi) problemi sa DPF-om i EGR-om ( i kupi mazdu benzinca koji želiš ).
Jer, savremen dizel na duge staze ne podnosi dobro takvu eksploataciju, kod koje (zbog niske temperature DPF-a) ne može da redovno i do kraja da vrši regeneraciju DPF-a.
Iskren pozdrav!
p.s. Ja pre par meseci gledah iz oglasa jedan polovan 1.6 HDI iz 2009. sa samo 50.000 km. Odlično opremljen i još bolje vizuleno očuvan.
Najpre sam mu pogledao bord računar, koji "deda" nije poništio prethodnih 10.000 km, na kome je ostala "zapisana" prosečna brzina od svega oko 20 km/h i slična potrošnja ( realno, ima više "radnih časova" ( i to "na hladno" ) nego motor mog vozila sa oko 140.000 km ).
Kaže, redovno je menjao ulje, jednom godišnje.
Mislim se, u tim uslovima trebalo je da ga menja svaka 3-4 meseca. Naravno, samo sam se "okrenuo" i otišao, jer je to školski primer dosta uništenog motora.

SFun

pre 8 godina

Ova Mazda je stvarno prelep automobil u svakom smislu. Dizajn je za svaku pohvalu i bukvalno je auto u koji se covek zaljubljuje na prvi pogled. Mazdini motori su takodje sjajni i cini se da je CX-3 savrsen. Medjutim, mene je pokolebala upravo ova "ponuda prostora pozadi". Ne znam kako vi to niste ozbiljno zamerili. Ok, automobil je prakticno na platformi Mazde 2, pa nije za ocekivati da pozadi bude puno prostora, ali je stvarno jako tesno. Pogledajte na youtube-u neke duze testove, pozadi covek prosecne visine jedva zavuce noge i kolenima ozbiljno gura vozaca kroz sediste. Jos jednom, jasno je da je to relativno mali autic, ali opet... Ne znam, ja sam bio ozbiljno zainteresovan, ali me je ovo malo "ohladilo". P.S. Mozda da su ga nakalemili na Mazdu 3...

Ivan

pre 8 godina

Mazda se svojim dizajnom i motorima postavila na prvo mjesto među japancima. Ova Mazda CX-3 je možda i najljepši njihov auto, ali mu je cijena paprena naročito u HR. Početna starta od 17.000€, dakle 2.000€ više nego u Srbiji. Uz malo opreme i metalik boju 20.000€ za autić od 4 metra. Najbolja kupnja je Mazda 3 se baznim motorom i opremom. Iznenadio sam se koliko je velika iznutra i na stražnjim sjedalima, a isto tako me neugodno iznenadila ponuda prostora na zadnjim sjedalima kod Mazde 6. Razlika je vrlo mala.
Mazda je shvatila da motori ne moraju biti jaki da bi dobro išli, ako je auto lagan, a motor elastičan. Takav motor ne tera ljude da ga vrte pa ni potrošnja nije velika. Zato što su motori izrazito elstični čini vožnju puno relaksiranijom, naročito u gradu, a i mjenjači mogu biti dugo proračunati (naročito u krajnjim brzinama).
Motori imaju direktno ubrizgavanje goriva, varijabilno otvaranje i usisnih i ispušnih ventila, maksimalnu kompresiju 14:1(Atkinsov ciklus) i smanjeno trenje svih dijelova, tj. prvi su primjenili sve što je danas poznato da doprinosi smanjenu potrošnje goriva kod benzinskih motora.
I kada mi onda netko kaže da VW ima najbolje motore...

Navodno postoje planovi da Toyota ugradi motore od Mazde u svoje hibride.

rada

pre 8 godina

Stvarno bi trebalo da ukinu tu carinu za japanska vozila, zar su nam malo kao narod dali pa da ne mozemo da im olaksamo prodaju ovako kvalitetnih automobila?

Pera Marsovac

pre 8 godina

@ http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1031695#k17415159

I meni je to bilo cudno pre par godina kada je zapocet taj trend i u manje luksuznim automobilima. I bio sam srecan sto imam obicnu manuelnu na mom autu dok ocu nisam ostavio auto na koriscenje mesec dana. On je covek (kasnije sam posmatrao) povlacio rucnu i na ravnom pri svakom kretanju a po recima ukucana svako jutro je kretao dok je auto bio pod rucnom, pospan covek. Tako da bi tom kovu, bar tim ljudima nalik mom ocu koji su ucili voznju pre zilion godina na ficama i koji ne gledaju "lampice" vise leglo sto vise asistencije u autu u svakom obliku. Ovako sam dobio auto sa unistenom rucnom, nacetim kvacilom itd... za nepunih mesec dana koriscenja tako da i ta elektricna ima svoje obozavaoce sasvim sigurno. :)

hiavata

pre 8 godina

Nije covek mislio HVALI kao FALI, nego HVALI u smislu HVALITI. Najgore je kad neko ko ne razume da procita, krene da ispravlja.
(Milojko, 28. avgust 2015 11:12)

"Neko ko ne razume da procita", malo vam konstrukcija recenice ne valja. Kad smo vec kod ispravljanja.

Vana

pre 8 godina

Prelep je, kao i ostali Mazda modeli, ali prvo sto mi je upalo u oci jeste strasno malo prostora za glavu na zadnjoj klupi. Ja sa svojih 183cm ne bih mogla da sedim pozadi ni u snu.

Patak Daca

pre 8 godina

Za dizajn i tehnologiju na polju motora i sasije im svaka cast! Cena je visoka ali mozda i opravdano... kod nas svakako zbog dodatnih nameta malo visa nego sto bi trebalo posto auto dolazi iz Japana... Jedino sto ne mogu da razumem je izostanak srednjeg naslona za ruke koji jeste dostupan uz doplatu ali svakako mi to nije jasno, pogotovo sto se uz doplatu dobija neki ocigledno naknadno 'naklempani" labavi naslon.

Za nas otprilike benzinac 120 najbolji izbor.

dzigi

pre 8 godina

Prošla je baš ova bordo pored mene pre neki dan. Auto izgleda tako dobro da bez razmišljanja odeš u salon i iskeširaš bilo koju varijantu. Naravno, kada bi imao...
Moje jedine dve zamerke su nedostatak naslona za ruku, koji kod Dvojke ne može ni da se doplati, i gumene/plastične zaštite karoserije. Ipak je ovo auto koji će preko pola svog životnog veka provesti u gradu gde su grebanja, čukanja i naslanjanja neizbežna i bez zaštite za par godina će biti sa par štrafti.

Kol

pre 8 godina

@(Patak Daca, 27. avgust 2015 08:52)

To je i meni zapalo za oko kao najveca mana, realno sa ovim kodo dizajnom mogu da prave i traktore i izgledace vrhunski!

Bojan

pre 8 godina

Ovaj model je premalen, nudi premalo prostora i ne znam sto na platformama b segmenta uopste sklapaju ove kobajagi suv-ove.
CX5 je bolja varijanta ali kada se sve sabere mislim da mazda 3 i to mozda sedan varijanta nudi najbolji odnos svega.

Milojko

pre 8 godina

(Car, 27. avgust 2015 23:00)

Nije covek mislio HVALI kao FALI, nego HVALI u smislu HVALITI. Najgore je kad neko ko ne razume da procita, krene da ispravlja.

Marko

pre 8 godina

Trojka mannje vise kosta koliko i ovaj krosover dvojke. Ocekivao sam nizu cenu za osnovni model. A dizelasi su im uvek bezobrazno skupi. Ovaj CX-3 1.5 dizel je 20.790 evra a trojka je ista cena za 2.2 dizel sa 150 konja. Oba su preskupa ali bih za te pare pre kupio trojku sport. A da je dizajn vrhunski, jeste.

Pera

pre 8 godina

@ (ZZE, 27. avgust 2015 15:05)

Bolje je pitanje zbog cega ga uopste ima u katalogu! Kao i kod ostalih, da privuku kupce a onda hladan tus kada osoba shvati da treba da dodao jos 15-30% cene da bi dobila auto sa pristojnom opremom u skladu sa vremenom u kome se kupuje jer je to ipak nov automobil. Jos je mazda i darezljiva sa opremom. Kod drugih je tek tuga.

Dikh tu kava

pre 8 godina

@CCCC

Dizel ne "hvali", već može samo da FALI. Mada meni ne fali, benzinci su zakon.
(Car, 27. avgust 2015 23:00)

Carski pogrešno skapirano :)

Elem, slažem se za dizajn, to je jedan od glavnih razloga zašto sam i uzeo Mazdu. Naravno, nikako ne i jedini. Ipak, moram da priznam da imam nedostatak razumevanja za ovaj "segment", osim eventualno "pomodnog". Oni veći "krosoveri" i đene-đene, ali ovi mali.. Za mlade mame sa jednim detetom, npr. Sa aspekta (malo starijeg) muškarca, ne bih se usudio da je kupim. Singl ili u braku s decom, svejedno. Posebno jer ovom segmentu funkcionalnost prilično kaska za razlikom u ceni u odnosu na segment iz koga nastaje (B). CX-5 bi bila neka druga priča, ali budimo realni, Mazdi (za razliku od Honde, npr.) funkcionalnost nikad nije bila jača strana. Ali je sveukupno solidno zaokružen proizvod, sa neprevaziđenim dizajnom i "Made in Japan". Zato je i vozim. Onog momenta kad mi upotrebljivost prevlada estetiku, znaću da je vreme da počnem da razmišljam o penziji (ovde ne mislim na sticaj sa dimenzijom dece i porodice, gde se funkcionalnost nekako nameće u prvi plan).
Ostaju neki "bagovi" koji se vuku još od davnina, npr. automatski prozor samo za vozača, to već postaje retro..
I svaka čast za potrošnju, prosto neverovatno. Meni po bordu stoji zakucano na 7.7, a dizel 1.6 116 ks, doduše trojka 2013, i vožnja 99% u gradu kratke relacije.
Sve u svemu, moj san jednog dana, bar što se Mazde tiče, je MX-5. Pa polako..

Nemanja

pre 8 godina

@(moron, 31. avgust 2015 12:47)

Sve je tacno sto si napisao za PDF filter, da mu skodi voznja po gradu, al ga pretera sa kilometrazom. Za pdf je dovoljno da se izadje na atuoput par puta godisnje i on ce obaviti regeneraciju. Nije to pravljeno da svaki mesec moras da ga vozis van grada. A to tek sa uljem nema veze... Ulje se menja kad mu je rok, a noviji automobili imaju bord kompijuter koji javlja servis i koji sami skrate rok ako treba. Ja vozim BMW 320d prethodne generacije, takodje pretezno po gradu. Servisni interval je zvanicno na 2 godine ili 30.000 km, odnosno kad kompijuter kaze. I do sada mi nikada nije skratio na ispod 2 godine, iako je uglavnom voznja po gradu.
Jasno je da rad u hladnom startu ne pogoduje motoru i to, al da su bas toliko osetljivi - nisu... Tako da auto koji je odrzavan jednom godisnje u servisu, sa 50.000 km, nisi smeo da propsutis samo zbgo zabrinutosti za PDF