Subota, 20.06.2015.

09:49

Škoda Fabia 1.4 TDI Ambition

Izvor: B92

Škoda Fabia 1.4 TDI Ambition IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

He

pre 8 godina

@(Vlasnik, 23. jun 2015 18:17)

Kako uspevas u gradu da napucas 11 litara sa kiom ceed 1.4, kad ja sa hyundai i30 karavanom sa istim 1.4 benzincem leti ne prelazim 8 sa klimom, a zimi 8.5, a karavan tezi 200+ kg??? Sa mu radis? Probaj da menjas brzine po indikatoru, moze mnogo da se ustedi. Recimo potrosnja BG-PG mi je bila 5 okruglo po bordu, 5.1 po cepu. Ne znam da li treba ista vise da komentarisem o potrosnji tih auta, iako nisu tema?

Fabia

pre 8 godina

Imam Fabiu 1,6 tdi .Kad stipsarim i vozim petom oko 80 odemo drug i ja na pecanje (oko 130 km) i nazad za 750 din.I tako cele godine skoro svaki vikend.Ovi što osećaju uzbuđenje,extazu ili ne znam šta sve kad uđu u auto (koji im troši po 7-8 l na otvorenom)obično sede kući,voze kad moraju i kukaju na potrošnju.Za prosečnog Srbina je potrošnja goriva najvažnija a komplekse treba lečiti na neki drugi način.

Vlasnik

pre 8 godina

@Noldorin
Prilikom kupovine gledao sam i pro ceeda. 1.4 benzinac, treci paket opreme. Spolja atraktivan, ali zato akrobacija prilikom ulaska na zadnju klupu i osecaj kao u bunkeru sa onim malim prozorima. Za rikverc nepregledan, odrzavanje skupo (prvi servis gde se menjaju samo filteri i ulje skoro 20k din). Potrosnja 11l u gradu, a lenjiji motor od 1.2 tsi iz skode.

Noldorin

pre 8 godina

Za tacno 22 evra manje mozete kupiti Kia Pro_Cee'd LX Urban (treci paket opreme, spejs satl za Fabiju), sa 1.4 atmosferski punjenim CETVOROcilindricnim benzinskim motorom koji razvija 100 ks. Eto toliko. Imam prosli model Pro Ceed-a (2011), prezadovoljan sam, isao do Norveske i nazad, udobnost 10/10. Trosi na autobahnu, ali ne ocekujem od bilo kog motora ispod 2.0 da trosi malo pri 120-130 km/h ili vise. A za grad dusu dao.

ff

pre 8 godina

Opste je poznato da VW motor 1.2 Imao problema sa prezupcenjem lanca i to cak na manjim kilometrazama. Meni na primer prezupcio na 65000 km,1.2 htp 47kw fabia. Nakon obrade glave motora u Skodinom ovlascenom servisu poceo da trosi ulje 0.5l na 1000km. Pre nije trosio ni kap. Kad sam se zalio u servisu rekose da je to u granicama dozvoljenog. Toliko o pozdanosti. Kolegi ibica prezupcila na 30 000km. Isti motor.

Hm

pre 8 godina

@(Sveta, 22. jun 2015 00:23)
Rec, dve o pouzdanosti. Eno i meni Chevrolet Kalos sedan 2005. i dalje bez kvarova, presao 150k km, znaci prosek 15k godisnje. Sve ispravno, cak stavise i akumulator je fabricki jos uvek, komplet zadnje sijalice su fabricke (sto mi se nikad nije desilo koji god auto da je bio u pitanju) itd. Ali ugodjaj u voznji je nikakav, premda je solidno udoban, i uglavnom ga koristimo kao treci auto u malo siroj porodici. Fabia nije jeftin auto, jeste klot, ali da dovedes na pristojnu opremu, cena se izjednaci sa Korejom C segmenta, i tu nema sta da trazi. Odrzavanje u ovlascenim servisima nije jeftino i slicno je sa ostalim brendovima.

dejanicic84@hotmail.com

pre 8 godina

U periodu od 1996 do danas u našem domu vožene su 3 Škode. Trenutno vozim Focus, dok je drugi auto Oktavija. Ono što cenim kod Škode je pouzdanost. Ni 1 vanredni kvar, ni jedna nepredviđena intervencija sem rodovnih servisa: ulje, filteri, pločice, diskovi. Focus je takodje kvalitetan, ali je održavnje 3x skuplje u odnosu na Škodu. Sem toga Škodu mogu da servisiram u svakom gradu, bilo da je to VW, Audi, Seat ili Škoda servis. Moj sledeći auto biće Yeti 1.6 TDI

Sasa

pre 8 godina

Od 2005.god.vozim Fabiju 1.2 htp 47 kw, elegance. O automobilu sve najbolje, pouzdan komforan,napred kvalitetna mekana plastika, kao u vozilima višeg segmenta, ponuda prostora sasvim korektna i zadovoljavajuća za vozilo ove klase. Takođe, imao sam prilike da vidim i najnoviju generaciju i da se detaljno upoznam sa njom.Sigurno da deluje modernije od prve generacije, sa najnovijim "cakama" iz WV-a, poput USB priključaka,"touch screen-a",kvalitetnih štofova na sedištima, vozne osobine na nivou WV pola,sigurno...Ali...? Mislim da je neoprostivo da čak i u najskupljem paketu opreme elegance ispred vozača/suvozača bude prisutna jeftina tvrda/nekvalitetna plastika, kao i u gepeku na primer. To inače sasvim korektan, dinamičan i kvalitetan automobil pretvara, čini mi se u mali "plastikaner", te me je to dosta razočaralo.O dizajnu ne bih pričao, to je manje-više individualna stvar.Zato mislim da je Fabia 1.generacije najbolja, najkvalitetnije urađena i od najskupljih korištenih materijala, ako bi se poredio ovaj model češkog proizvođača, kroz 3 generacije.Na kraju, mislim i da je pogrešno, da kada dostignete ili ponudite jedan kvalitet/nivo, onda se to mora i održavati, oplemenjivati/dograđivati, a ne ići korak unazad, u konkretnom slučaju upotrebom grube/jeftine plastike u kokpitu.

Sveta

pre 8 godina

Ovaj auto nema najbolju opremu u klasi, nije najlepši, ali je ubedljivo najpouzdaniji.Od 2006 te imam fabiju clasic, benzinac trosi 5l na otvorenom. Ni jedan jedini kvar nije imala, to se ceni kod kola a ne da li ce zadnje staklo da bude na dugme

Nikola

pre 8 godina

Kia rio sa pet vrata,1.4 dizel,90 konja, oprema ex urban(automatska klima,alu felne 15,komande na volanu,senzori i još sto čuda što ova fabija može samo da sanja i to u najačoj style opremi) i sve to za 13.790 eura odnosno oko 500 evra jeftinije od ove Škode a još 7 godina ili 150.000km garancije naspram 4 godine ili 120.000km Škodinih,i izgled koji fabija takodje može da sanja.PS.neutralan komentator,vozač mazde i forda i to potpuno drugog segmenta.

Dunster

pre 8 godina

Što se tiče Fabije - kapa dole. To se odnosi na sve Škodine modele osim možda Roomstara.
Molim Vas, testirajte Suzuki Vitaru jer nameravam da kupim nov auto a ona mi je u užem izboru. Vaš test bi mi puno značio jer Vam zaista verujem i smatram da su Vaši testovi objektivni i nepristrasni prema modelu i proizvođaču.
Interesuje me model sa benzincem 1.6 - MT - Elegans paket opreme.
Hvala!

ns_teletabis

pre 8 godina

prošla vrrzija ovog motora 1.4 tdi se nije pokazala kao dugotrajna ... na testu auto motor und sport magazina posle 100.000 km je bila praktično pred generalnu . sada su dosta uradili na smirivanju motora jer rešenje sa 3 cilindra ima dosta vibracija koje uništavaju motor iznutra ...u pitanju su vrstila koja se rotiraju obrnuto od radilice i tako poništavaju negativne vibracije ali avaj i to se kvari ...
ako se i ovo rešenje pokaže mušičavo a to može lako da bude postavlja se pitanje kome to posle prodati kad se vest proširi ...
tako je bilo sa hvaljenim 1.2 tsi motorima koji su super dok rade. a kad se kvare onda je to skupo zadovoljstvo . sad se ta priča proširila pa. polovni primerci teže odu

lalos

pre 8 godina

kako vise smarate za taj dizajn, to je strasno.

drugo, pa sta ako je konzola iz ranijih nekih modela? sta hocete, jeftin auto a da je sve novo? pa ne moze, kosta to bato.

Slavko

pre 8 godina

Evo ti racunica...Ja sam sa Meganom 3 1.5 disel za 5 godina presao 200000 km
Trosi mi dve litre manje od benzinca u proseku (skoro tri), i kad sve izracunas, ustedeo sam vise od 5000 evra (skoro 6000).
Voznja modernog dizelasa je mnooogo udobnija od benzinca, linearno povlaci, lako ubrzava i elasticniji je motor (ne mora stalno da se salta, a o dugovecnosti da ne pricam (vrti se na upola manje obrtaja od benzinca)...
Kada ga prodajem, prodam ga 1000-2000 skuplje nego benzinca, proda se brze i lakse, i onda vidis da se isplati jos te kako...
Ako ti stoji ispred zgrade onda se ne isplati.

skodilak

pre 8 godina

Masa 1156 kg.
Bukvalno svaki proizvodjac navodi za svaki svoj novi model da je laksi 50 do 100 kg od prethodnika pa i skoda.
Ocigledno neko tu malo laze
(Armenopulos, 21. jun 2015 00:18)

Ne malo, lazu mnogo i to godinama. Da nisu lagali sve ovo vreme, danas bi joj masa trebala biti nekih 500-600kg a ne 1156( a garant i to lazu, stavite je na vagu pa ce te videti).

KoleM

pre 8 godina

Verujem da je kvalitetan ali je ružan da ne bi mogao da ga gledam. Nekad ružan auto ima neki šarm ali ovaj nema ni to. Nije čak ni bezličan već upadljivo ružan.

Ivan vRS

pre 8 godina

@Dr. House

E, je l' znaš kakvi se Mazda 2, Yaris i Jazz mogu kupiti za te pare? Nikakvi! :))
Najjeftiniji Yaris sa dizel motorom u klot opremi je 14.470e, najjeftinija Mazda 2 sa dizelom je 15.490e, ali je zato Jazz ubedljivi pobednik, jer ga kod uvoznika nema ni u ponudi, s bilo kakvim motorom. Toliko o tome.
Što se tiče ovih tvojih "zveri" iz C segmenta, tu ti je priča još urnebesnija, jer osim Aurisa za 13.500 (prava "zver" koja se prodaje uz najslabiji benzinski motor i klot opremu koja ide samo uz isti, uključujući i "kurble" na zadnjim vratima), cene su: Mazda 3 - 14.990, Auris - 15.790, Civic - 16.990. Što je dosta više čak i od osnove cene za Oktaviju, kao što neko reče.
A s obzirom da je čak i najskuplja Fabia sa benzinskim motorom i DSG menjačem jeftinija od ovog dizela u srednjoj opremi, ja stvarno ne znam kako neko u današnje vreme može tek tako da lupi da je Škoda skupa. I još navata par stotina botova da kliknu na (+) za takav komentar.

Kome treba pouzdan i izdržljiv nov auto za 10-tak hiljada evra, a pritom ne pati od opsednutosti brendovima i bedževima i nema velike estetske prohteve, taj će u Fabiji skoro sigurno naći ono što traži. A to je cela suština Fabije od njenog nastanka do danas - da bude jeftino, pouzdano, neupadljivo sredstvo za prevoz od tačke A do tačke B. Što verovatno i radi bolje većine konkurenata.

Naopak

pre 8 godina

Vozio sam fabiju 2 1.4 benzin 100 ks, nekih pet godina...slab motor, kad uključiš klimu zabode nos. Zato mu je potrošnja bila 10l plus (klima, zima itd.). Izolacija katastrofa, kad ideš 120km/h kao da letiš avionom, lagan auto, skače po putu...Dizajn smešan a "oprema" ne postoji...Sve u svemu, nikad više.

pa da

pre 8 godina

Kruzni prekidaci za klimu kao kod Golfa 3. fabija mi je prihvatljiva do jedno 11500eur,preko toga vec pocinju kalkulacija za segment vise

Kengur

pre 8 godina

Javljam se iz Australije inradim u pretstavnostvu Skode u prodaji.
Sta je Skoda postigla ovde je neverovatno i kod mene u firmi smo prodali za pet meseci ove godine vise nego cele prosle.Ljudi koji odavde putuju u evropu obicno ih dobiju kao rent a car i to je prvo iskustvo.
Obozavaju ih.
Ovde se proda oko 6000 vozila ali u Velikoj Britaniji je prodato 76.500 vozila prosle godine.
U Svajcerskoj je 4. brend po prodaji a u Nemackoj 5.
Naravno nivo opreme je ovde daleko bolji.Fenomenalna vozila u svakom slucaju

Dci

pre 8 godina

Ja ne znam sto im menjaju dizajn uopste kad uvek naprave isti samo ruzniji automobil? U cemu je poenta promene dizajna kod cheho-nemaca? Sve isto, isto, dosadno, da padnes u nesvest...

Vlasnik

pre 8 godina

1.2 tsi 90ks je pravi mali zvrk. Odlican motor, mala potrosnja i veoma udoban. I meni je na prvi pogled bio dosadan, dok ga nisam provozao i odusevio se potrosnjom. Otvoren put 4l, mesovot 4.7l, gradska voznja 6-6.5l.

qwq

pre 8 godina

@Dr House
Pa moze i Oktavija 1.2 TSI za 12.500, ali ne mozes da poredis babe i zabe. U pitanju je dizelas veoma niske potrosnje sa drugim paketom dodatne opreme. I sigurno postoji neki popust

sad lepo gugl, pa vidi koliko 1.2 trosi i videces da sa ovom cenom goriva tarazlika u ceni se isplati za oko 150.000km.
I pri tome registracija je skuplja za dizelasa, a odrzavanje da ne govorim.
I koja je matematika kupiti dizela?
Nikakva. Samo jos Srbi da nauce matematiku.

Armenopulos

pre 8 godina

Masa 1156 kg.
Bukvalno svaki proizvodjac navodi za svaki svoj novi model da je laksi 50 do 100 kg od prethodnika pa i skoda.
Ocigledno neko tu malo laze

Luka_Laban

pre 8 godina

Kako me iritira ona crna izolirka na zadnjim stop svetlima... Inace misljenja sam da je prethodni redizajnirani model mnogo lepsi od ovog dizajna u pokusaju, ipak nesporno je da je automobil kvalitetan, kao i sve Skode novije generacije, ipak moralo je barem malo lepse!

ogo

pre 8 godina

da li moze da se ugradi plin na TSI motor, ili ako zelimo plin moramo da idemo na ovaj 1.0 motor. hvala unapred.
(mare, 20. jun 2015 12:12)

Moze, ali u pitanju je racunica. Prvo, ne moze se voziti 100% na plin, nego je odnos 80% plin ostatak je gorivo. Ugradnja je oko 700e, da se ne bi izgubila garancija. Pa kad se baci na papir sve, bolje uzeti dizel.

ja

pre 8 godina

Ovde neko spominje servisiranje Škode. Pa to je toliko papreno da nema smisla. Iz ličnog iskustva znam da je daleko skuplje servisiranje Fabie od Forda Focusa koji je klasa više! Naravno poređenja se odnose na ovlašćene servise.

Slobodan

pre 8 godina

Obično ne komentarišem, ali ovo moram.Imam Suzuki Swift-a četvrta generacija (od 2005 do 2010, moj konkretno 2010, GS paket), benzinac 92 konja, osnovni motor, čitam ovde kako ova Fabija ima fantasticne performanse, pa se pitam kako moj Swift, sa atmosverskim motorom, model star 10 godina ima ubrzanje do 100km/h 11 sekundi, znaci japanci su to nudili pre 10 godina za slicne (manje) pare (cena top modela je u leto 2010 bila 10300 evra).Tako da prica o "najboljoj kupovini" uopste ne pije vodu.Jedina prednost ove Fabije je veci gepek i manje trosi, ali sve ce se to nadoknaditi na odrazavanju dizela ( zamajci i ostale simpatične stvarčice..)Shvatam ja to je marketing, ali ipak mi ponekad nije jasno kako ljudi koji imaju nameru da daju 10 000 evra i vise, prvo ne pogledaju kompletnu ponudu, mada s druge strane nije ni to lose da se covek oseti nekako "elitisticki" ;)

Hehe

pre 8 godina

Posto nisam imao prilike da je testiram, najvece zamerke su mi vizuelnog karaktera. Npr. sam izgled je nista posebno, pa recimo onaj spic na prednjim vratima (na spoju sa zadnjim vratima), idealno za cepanje haljina, hehe, itd. a pored izgleda i cena.

smdrg

pre 8 godina

Да ли је то Волксваген, или можда Сеат? Нееее, то је Шкода, ал му дође на исто... Добре перформансе мотора ако ништа друго.

Marko

pre 8 godina

@Dr House
Pa moze i Oktavija 1.2 TSI za 12.500, ali ne mozes da poredis babe i zabe. U pitanju je dizelas veoma niske potrosnje sa drugim paketom dodatne opreme. I sigurno postoji neki popust.

Saša

pre 8 godina

@Stevica
U srednjem paketu Ambition dobiješ čak i klimu i radio, što nema u osnovnom, ali npr bočne erbegove i tu moraš da doplatiš. Očajno.

neko

pre 8 godina

Drug je za 13 000 evra, kupio c4 1.6 HDi na akciji u rs. Tempomat, aut. klima, sva cetiri podizaca prozora itd. A ovde dobijete automobil nize klase sa man. klimom i kurblom nazad. Skoda je stvarno best buy. Pogotovo ako imate kamenac u bubrezima, razbija provjereno :).

boki

pre 8 godina

Vozim novi model fabie od aprila meseca. Presao sam oko 15500km. Pre ovog modela sam vozio Opel Corsu D. Moj utisak je da je ovo daleko slabiji model od konkurencije, reno Clia, Pezoa 208, nove Opel Corse itd...jednostavno automobil je bez emocija u svakom pogledu...

mare

pre 8 godina

po meni je razlika od preko 3.000 evra izmedju TSI i TDI motora iste konjaze prevelika. treba da predjes zaista jako puno kilometara kako bi ti se ovo vece pocetno ulaganje isplatilo. vozim stari model vec 6 godina i presao sam nesto vise od 300.000km i zaista nisam imao nikakvih problema, osim naravno redovnih servisa. odrzavanje nije skupo, mogu lako da se nadju delovi koji nisu original, ali koji sasvim fino rade posao i znacajno su jeftiniji od originalnih. i jedno pitanje za nekog ko se bolje od mene razume, da li moze da se ugradi plin na TSI motor, ili ako zelimo plin moramo da idemo na ovaj 1.0 motor. hvala unapred.

Miha

pre 8 godina

jel postoji subvencija na automobile sa emisijom ispod 100 co2? zna li neko kako se to ishoduje?
(Beton, 20. jun 2015 10:39)

Nekad je postojalo, ali su ukinuli zbog mera štednje.

Dr. House

pre 8 godina

13.500 ? hahaha. Eto koliko je skoda "jeftina". Prvi prihvatljivi motor i oprema i vec sa cenom "dise za vratom" japanskim zverima cak iz C segmenta (Auris, Civic, Mazda3) koji su po svemu PREMIJUM KLASA za Fabiju. A kakvi se Mazda 2, Jaris pa verovatno i Jazz mogu kupiti za manje pare suvisno je govoriti. Pa Kia sa Seed-om na primer. I dalje ce se ovde prodavati samo klotare sa cenom bliske Sanderu

Stevica

pre 8 godina

Sta od opreme obuhvata paket ambition?
Kada sam gledao proslu fabiu, oprema je bila smesna u odnosu na konkurenciju, a cena ista ili cak veca.

Dr. House

pre 8 godina

13.500 ? hahaha. Eto koliko je skoda "jeftina". Prvi prihvatljivi motor i oprema i vec sa cenom "dise za vratom" japanskim zverima cak iz C segmenta (Auris, Civic, Mazda3) koji su po svemu PREMIJUM KLASA za Fabiju. A kakvi se Mazda 2, Jaris pa verovatno i Jazz mogu kupiti za manje pare suvisno je govoriti. Pa Kia sa Seed-om na primer. I dalje ce se ovde prodavati samo klotare sa cenom bliske Sanderu

neko

pre 8 godina

Drug je za 13 000 evra, kupio c4 1.6 HDi na akciji u rs. Tempomat, aut. klima, sva cetiri podizaca prozora itd. A ovde dobijete automobil nize klase sa man. klimom i kurblom nazad. Skoda je stvarno best buy. Pogotovo ako imate kamenac u bubrezima, razbija provjereno :).

boki

pre 8 godina

Vozim novi model fabie od aprila meseca. Presao sam oko 15500km. Pre ovog modela sam vozio Opel Corsu D. Moj utisak je da je ovo daleko slabiji model od konkurencije, reno Clia, Pezoa 208, nove Opel Corse itd...jednostavno automobil je bez emocija u svakom pogledu...

Stevica

pre 8 godina

Sta od opreme obuhvata paket ambition?
Kada sam gledao proslu fabiu, oprema je bila smesna u odnosu na konkurenciju, a cena ista ili cak veca.

Saša

pre 8 godina

@Stevica
U srednjem paketu Ambition dobiješ čak i klimu i radio, što nema u osnovnom, ali npr bočne erbegove i tu moraš da doplatiš. Očajno.

qwq

pre 8 godina

@Dr House
Pa moze i Oktavija 1.2 TSI za 12.500, ali ne mozes da poredis babe i zabe. U pitanju je dizelas veoma niske potrosnje sa drugim paketom dodatne opreme. I sigurno postoji neki popust

sad lepo gugl, pa vidi koliko 1.2 trosi i videces da sa ovom cenom goriva tarazlika u ceni se isplati za oko 150.000km.
I pri tome registracija je skuplja za dizelasa, a odrzavanje da ne govorim.
I koja je matematika kupiti dizela?
Nikakva. Samo jos Srbi da nauce matematiku.

pa da

pre 8 godina

Kruzni prekidaci za klimu kao kod Golfa 3. fabija mi je prihvatljiva do jedno 11500eur,preko toga vec pocinju kalkulacija za segment vise

smdrg

pre 8 godina

Да ли је то Волксваген, или можда Сеат? Нееее, то је Шкода, ал му дође на исто... Добре перформансе мотора ако ништа друго.

Miha

pre 8 godina

jel postoji subvencija na automobile sa emisijom ispod 100 co2? zna li neko kako se to ishoduje?
(Beton, 20. jun 2015 10:39)

Nekad je postojalo, ali su ukinuli zbog mera štednje.

mare

pre 8 godina

po meni je razlika od preko 3.000 evra izmedju TSI i TDI motora iste konjaze prevelika. treba da predjes zaista jako puno kilometara kako bi ti se ovo vece pocetno ulaganje isplatilo. vozim stari model vec 6 godina i presao sam nesto vise od 300.000km i zaista nisam imao nikakvih problema, osim naravno redovnih servisa. odrzavanje nije skupo, mogu lako da se nadju delovi koji nisu original, ali koji sasvim fino rade posao i znacajno su jeftiniji od originalnih. i jedno pitanje za nekog ko se bolje od mene razume, da li moze da se ugradi plin na TSI motor, ili ako zelimo plin moramo da idemo na ovaj 1.0 motor. hvala unapred.

Slobodan

pre 8 godina

Obično ne komentarišem, ali ovo moram.Imam Suzuki Swift-a četvrta generacija (od 2005 do 2010, moj konkretno 2010, GS paket), benzinac 92 konja, osnovni motor, čitam ovde kako ova Fabija ima fantasticne performanse, pa se pitam kako moj Swift, sa atmosverskim motorom, model star 10 godina ima ubrzanje do 100km/h 11 sekundi, znaci japanci su to nudili pre 10 godina za slicne (manje) pare (cena top modela je u leto 2010 bila 10300 evra).Tako da prica o "najboljoj kupovini" uopste ne pije vodu.Jedina prednost ove Fabije je veci gepek i manje trosi, ali sve ce se to nadoknaditi na odrazavanju dizela ( zamajci i ostale simpatične stvarčice..)Shvatam ja to je marketing, ali ipak mi ponekad nije jasno kako ljudi koji imaju nameru da daju 10 000 evra i vise, prvo ne pogledaju kompletnu ponudu, mada s druge strane nije ni to lose da se covek oseti nekako "elitisticki" ;)

Hm

pre 8 godina

@(Sveta, 22. jun 2015 00:23)
Rec, dve o pouzdanosti. Eno i meni Chevrolet Kalos sedan 2005. i dalje bez kvarova, presao 150k km, znaci prosek 15k godisnje. Sve ispravno, cak stavise i akumulator je fabricki jos uvek, komplet zadnje sijalice su fabricke (sto mi se nikad nije desilo koji god auto da je bio u pitanju) itd. Ali ugodjaj u voznji je nikakav, premda je solidno udoban, i uglavnom ga koristimo kao treci auto u malo siroj porodici. Fabia nije jeftin auto, jeste klot, ali da dovedes na pristojnu opremu, cena se izjednaci sa Korejom C segmenta, i tu nema sta da trazi. Odrzavanje u ovlascenim servisima nije jeftino i slicno je sa ostalim brendovima.

Fabia

pre 8 godina

Imam Fabiu 1,6 tdi .Kad stipsarim i vozim petom oko 80 odemo drug i ja na pecanje (oko 130 km) i nazad za 750 din.I tako cele godine skoro svaki vikend.Ovi što osećaju uzbuđenje,extazu ili ne znam šta sve kad uđu u auto (koji im troši po 7-8 l na otvorenom)obično sede kući,voze kad moraju i kukaju na potrošnju.Za prosečnog Srbina je potrošnja goriva najvažnija a komplekse treba lečiti na neki drugi način.

Hehe

pre 8 godina

Posto nisam imao prilike da je testiram, najvece zamerke su mi vizuelnog karaktera. Npr. sam izgled je nista posebno, pa recimo onaj spic na prednjim vratima (na spoju sa zadnjim vratima), idealno za cepanje haljina, hehe, itd. a pored izgleda i cena.

Kengur

pre 8 godina

Javljam se iz Australije inradim u pretstavnostvu Skode u prodaji.
Sta je Skoda postigla ovde je neverovatno i kod mene u firmi smo prodali za pet meseci ove godine vise nego cele prosle.Ljudi koji odavde putuju u evropu obicno ih dobiju kao rent a car i to je prvo iskustvo.
Obozavaju ih.
Ovde se proda oko 6000 vozila ali u Velikoj Britaniji je prodato 76.500 vozila prosle godine.
U Svajcerskoj je 4. brend po prodaji a u Nemackoj 5.
Naravno nivo opreme je ovde daleko bolji.Fenomenalna vozila u svakom slucaju

ja

pre 8 godina

Ovde neko spominje servisiranje Škode. Pa to je toliko papreno da nema smisla. Iz ličnog iskustva znam da je daleko skuplje servisiranje Fabie od Forda Focusa koji je klasa više! Naravno poređenja se odnose na ovlašćene servise.

Ivan vRS

pre 8 godina

@Dr. House

E, je l' znaš kakvi se Mazda 2, Yaris i Jazz mogu kupiti za te pare? Nikakvi! :))
Najjeftiniji Yaris sa dizel motorom u klot opremi je 14.470e, najjeftinija Mazda 2 sa dizelom je 15.490e, ali je zato Jazz ubedljivi pobednik, jer ga kod uvoznika nema ni u ponudi, s bilo kakvim motorom. Toliko o tome.
Što se tiče ovih tvojih "zveri" iz C segmenta, tu ti je priča još urnebesnija, jer osim Aurisa za 13.500 (prava "zver" koja se prodaje uz najslabiji benzinski motor i klot opremu koja ide samo uz isti, uključujući i "kurble" na zadnjim vratima), cene su: Mazda 3 - 14.990, Auris - 15.790, Civic - 16.990. Što je dosta više čak i od osnove cene za Oktaviju, kao što neko reče.
A s obzirom da je čak i najskuplja Fabia sa benzinskim motorom i DSG menjačem jeftinija od ovog dizela u srednjoj opremi, ja stvarno ne znam kako neko u današnje vreme može tek tako da lupi da je Škoda skupa. I još navata par stotina botova da kliknu na (+) za takav komentar.

Kome treba pouzdan i izdržljiv nov auto za 10-tak hiljada evra, a pritom ne pati od opsednutosti brendovima i bedževima i nema velike estetske prohteve, taj će u Fabiji skoro sigurno naći ono što traži. A to je cela suština Fabije od njenog nastanka do danas - da bude jeftino, pouzdano, neupadljivo sredstvo za prevoz od tačke A do tačke B. Što verovatno i radi bolje većine konkurenata.

Nikola

pre 8 godina

Kia rio sa pet vrata,1.4 dizel,90 konja, oprema ex urban(automatska klima,alu felne 15,komande na volanu,senzori i još sto čuda što ova fabija može samo da sanja i to u najačoj style opremi) i sve to za 13.790 eura odnosno oko 500 evra jeftinije od ove Škode a još 7 godina ili 150.000km garancije naspram 4 godine ili 120.000km Škodinih,i izgled koji fabija takodje može da sanja.PS.neutralan komentator,vozač mazde i forda i to potpuno drugog segmenta.

Sasa

pre 8 godina

Od 2005.god.vozim Fabiju 1.2 htp 47 kw, elegance. O automobilu sve najbolje, pouzdan komforan,napred kvalitetna mekana plastika, kao u vozilima višeg segmenta, ponuda prostora sasvim korektna i zadovoljavajuća za vozilo ove klase. Takođe, imao sam prilike da vidim i najnoviju generaciju i da se detaljno upoznam sa njom.Sigurno da deluje modernije od prve generacije, sa najnovijim "cakama" iz WV-a, poput USB priključaka,"touch screen-a",kvalitetnih štofova na sedištima, vozne osobine na nivou WV pola,sigurno...Ali...? Mislim da je neoprostivo da čak i u najskupljem paketu opreme elegance ispred vozača/suvozača bude prisutna jeftina tvrda/nekvalitetna plastika, kao i u gepeku na primer. To inače sasvim korektan, dinamičan i kvalitetan automobil pretvara, čini mi se u mali "plastikaner", te me je to dosta razočaralo.O dizajnu ne bih pričao, to je manje-više individualna stvar.Zato mislim da je Fabia 1.generacije najbolja, najkvalitetnije urađena i od najskupljih korištenih materijala, ako bi se poredio ovaj model češkog proizvođača, kroz 3 generacije.Na kraju, mislim i da je pogrešno, da kada dostignete ili ponudite jedan kvalitet/nivo, onda se to mora i održavati, oplemenjivati/dograđivati, a ne ići korak unazad, u konkretnom slučaju upotrebom grube/jeftine plastike u kokpitu.

Armenopulos

pre 8 godina

Masa 1156 kg.
Bukvalno svaki proizvodjac navodi za svaki svoj novi model da je laksi 50 do 100 kg od prethodnika pa i skoda.
Ocigledno neko tu malo laze

Dci

pre 8 godina

Ja ne znam sto im menjaju dizajn uopste kad uvek naprave isti samo ruzniji automobil? U cemu je poenta promene dizajna kod cheho-nemaca? Sve isto, isto, dosadno, da padnes u nesvest...

Sveta

pre 8 godina

Ovaj auto nema najbolju opremu u klasi, nije najlepši, ali je ubedljivo najpouzdaniji.Od 2006 te imam fabiju clasic, benzinac trosi 5l na otvorenom. Ni jedan jedini kvar nije imala, to se ceni kod kola a ne da li ce zadnje staklo da bude na dugme

Vlasnik

pre 8 godina

1.2 tsi 90ks je pravi mali zvrk. Odlican motor, mala potrosnja i veoma udoban. I meni je na prvi pogled bio dosadan, dok ga nisam provozao i odusevio se potrosnjom. Otvoren put 4l, mesovot 4.7l, gradska voznja 6-6.5l.

Naopak

pre 8 godina

Vozio sam fabiju 2 1.4 benzin 100 ks, nekih pet godina...slab motor, kad uključiš klimu zabode nos. Zato mu je potrošnja bila 10l plus (klima, zima itd.). Izolacija katastrofa, kad ideš 120km/h kao da letiš avionom, lagan auto, skače po putu...Dizajn smešan a "oprema" ne postoji...Sve u svemu, nikad više.

ns_teletabis

pre 8 godina

prošla vrrzija ovog motora 1.4 tdi se nije pokazala kao dugotrajna ... na testu auto motor und sport magazina posle 100.000 km je bila praktično pred generalnu . sada su dosta uradili na smirivanju motora jer rešenje sa 3 cilindra ima dosta vibracija koje uništavaju motor iznutra ...u pitanju su vrstila koja se rotiraju obrnuto od radilice i tako poništavaju negativne vibracije ali avaj i to se kvari ...
ako se i ovo rešenje pokaže mušičavo a to može lako da bude postavlja se pitanje kome to posle prodati kad se vest proširi ...
tako je bilo sa hvaljenim 1.2 tsi motorima koji su super dok rade. a kad se kvare onda je to skupo zadovoljstvo . sad se ta priča proširila pa. polovni primerci teže odu

Slavko

pre 8 godina

Evo ti racunica...Ja sam sa Meganom 3 1.5 disel za 5 godina presao 200000 km
Trosi mi dve litre manje od benzinca u proseku (skoro tri), i kad sve izracunas, ustedeo sam vise od 5000 evra (skoro 6000).
Voznja modernog dizelasa je mnooogo udobnija od benzinca, linearno povlaci, lako ubrzava i elasticniji je motor (ne mora stalno da se salta, a o dugovecnosti da ne pricam (vrti se na upola manje obrtaja od benzinca)...
Kada ga prodajem, prodam ga 1000-2000 skuplje nego benzinca, proda se brze i lakse, i onda vidis da se isplati jos te kako...
Ako ti stoji ispred zgrade onda se ne isplati.

Marko

pre 8 godina

@Dr House
Pa moze i Oktavija 1.2 TSI za 12.500, ali ne mozes da poredis babe i zabe. U pitanju je dizelas veoma niske potrosnje sa drugim paketom dodatne opreme. I sigurno postoji neki popust.

Luka_Laban

pre 8 godina

Kako me iritira ona crna izolirka na zadnjim stop svetlima... Inace misljenja sam da je prethodni redizajnirani model mnogo lepsi od ovog dizajna u pokusaju, ipak nesporno je da je automobil kvalitetan, kao i sve Skode novije generacije, ipak moralo je barem malo lepse!

ogo

pre 8 godina

da li moze da se ugradi plin na TSI motor, ili ako zelimo plin moramo da idemo na ovaj 1.0 motor. hvala unapred.
(mare, 20. jun 2015 12:12)

Moze, ali u pitanju je racunica. Prvo, ne moze se voziti 100% na plin, nego je odnos 80% plin ostatak je gorivo. Ugradnja je oko 700e, da se ne bi izgubila garancija. Pa kad se baci na papir sve, bolje uzeti dizel.

dejanicic84@hotmail.com

pre 8 godina

U periodu od 1996 do danas u našem domu vožene su 3 Škode. Trenutno vozim Focus, dok je drugi auto Oktavija. Ono što cenim kod Škode je pouzdanost. Ni 1 vanredni kvar, ni jedna nepredviđena intervencija sem rodovnih servisa: ulje, filteri, pločice, diskovi. Focus je takodje kvalitetan, ali je održavnje 3x skuplje u odnosu na Škodu. Sem toga Škodu mogu da servisiram u svakom gradu, bilo da je to VW, Audi, Seat ili Škoda servis. Moj sledeći auto biće Yeti 1.6 TDI

ff

pre 8 godina

Opste je poznato da VW motor 1.2 Imao problema sa prezupcenjem lanca i to cak na manjim kilometrazama. Meni na primer prezupcio na 65000 km,1.2 htp 47kw fabia. Nakon obrade glave motora u Skodinom ovlascenom servisu poceo da trosi ulje 0.5l na 1000km. Pre nije trosio ni kap. Kad sam se zalio u servisu rekose da je to u granicama dozvoljenog. Toliko o pozdanosti. Kolegi ibica prezupcila na 30 000km. Isti motor.

skodilak

pre 8 godina

Masa 1156 kg.
Bukvalno svaki proizvodjac navodi za svaki svoj novi model da je laksi 50 do 100 kg od prethodnika pa i skoda.
Ocigledno neko tu malo laze
(Armenopulos, 21. jun 2015 00:18)

Ne malo, lazu mnogo i to godinama. Da nisu lagali sve ovo vreme, danas bi joj masa trebala biti nekih 500-600kg a ne 1156( a garant i to lazu, stavite je na vagu pa ce te videti).

Dunster

pre 8 godina

Što se tiče Fabije - kapa dole. To se odnosi na sve Škodine modele osim možda Roomstara.
Molim Vas, testirajte Suzuki Vitaru jer nameravam da kupim nov auto a ona mi je u užem izboru. Vaš test bi mi puno značio jer Vam zaista verujem i smatram da su Vaši testovi objektivni i nepristrasni prema modelu i proizvođaču.
Interesuje me model sa benzincem 1.6 - MT - Elegans paket opreme.
Hvala!

Noldorin

pre 8 godina

Za tacno 22 evra manje mozete kupiti Kia Pro_Cee'd LX Urban (treci paket opreme, spejs satl za Fabiju), sa 1.4 atmosferski punjenim CETVOROcilindricnim benzinskim motorom koji razvija 100 ks. Eto toliko. Imam prosli model Pro Ceed-a (2011), prezadovoljan sam, isao do Norveske i nazad, udobnost 10/10. Trosi na autobahnu, ali ne ocekujem od bilo kog motora ispod 2.0 da trosi malo pri 120-130 km/h ili vise. A za grad dusu dao.

lalos

pre 8 godina

kako vise smarate za taj dizajn, to je strasno.

drugo, pa sta ako je konzola iz ranijih nekih modela? sta hocete, jeftin auto a da je sve novo? pa ne moze, kosta to bato.

Vlasnik

pre 8 godina

@Noldorin
Prilikom kupovine gledao sam i pro ceeda. 1.4 benzinac, treci paket opreme. Spolja atraktivan, ali zato akrobacija prilikom ulaska na zadnju klupu i osecaj kao u bunkeru sa onim malim prozorima. Za rikverc nepregledan, odrzavanje skupo (prvi servis gde se menjaju samo filteri i ulje skoro 20k din). Potrosnja 11l u gradu, a lenjiji motor od 1.2 tsi iz skode.

KoleM

pre 8 godina

Verujem da je kvalitetan ali je ružan da ne bi mogao da ga gledam. Nekad ružan auto ima neki šarm ali ovaj nema ni to. Nije čak ni bezličan već upadljivo ružan.

He

pre 8 godina

@(Vlasnik, 23. jun 2015 18:17)

Kako uspevas u gradu da napucas 11 litara sa kiom ceed 1.4, kad ja sa hyundai i30 karavanom sa istim 1.4 benzincem leti ne prelazim 8 sa klimom, a zimi 8.5, a karavan tezi 200+ kg??? Sa mu radis? Probaj da menjas brzine po indikatoru, moze mnogo da se ustedi. Recimo potrosnja BG-PG mi je bila 5 okruglo po bordu, 5.1 po cepu. Ne znam da li treba ista vise da komentarisem o potrosnji tih auta, iako nisu tema?

Dr. House

pre 8 godina

13.500 ? hahaha. Eto koliko je skoda "jeftina". Prvi prihvatljivi motor i oprema i vec sa cenom "dise za vratom" japanskim zverima cak iz C segmenta (Auris, Civic, Mazda3) koji su po svemu PREMIJUM KLASA za Fabiju. A kakvi se Mazda 2, Jaris pa verovatno i Jazz mogu kupiti za manje pare suvisno je govoriti. Pa Kia sa Seed-om na primer. I dalje ce se ovde prodavati samo klotare sa cenom bliske Sanderu

Slavko

pre 8 godina

Evo ti racunica...Ja sam sa Meganom 3 1.5 disel za 5 godina presao 200000 km
Trosi mi dve litre manje od benzinca u proseku (skoro tri), i kad sve izracunas, ustedeo sam vise od 5000 evra (skoro 6000).
Voznja modernog dizelasa je mnooogo udobnija od benzinca, linearno povlaci, lako ubrzava i elasticniji je motor (ne mora stalno da se salta, a o dugovecnosti da ne pricam (vrti se na upola manje obrtaja od benzinca)...
Kada ga prodajem, prodam ga 1000-2000 skuplje nego benzinca, proda se brze i lakse, i onda vidis da se isplati jos te kako...
Ako ti stoji ispred zgrade onda se ne isplati.

Marko

pre 8 godina

@Dr House
Pa moze i Oktavija 1.2 TSI za 12.500, ali ne mozes da poredis babe i zabe. U pitanju je dizelas veoma niske potrosnje sa drugim paketom dodatne opreme. I sigurno postoji neki popust.

neko

pre 8 godina

Drug je za 13 000 evra, kupio c4 1.6 HDi na akciji u rs. Tempomat, aut. klima, sva cetiri podizaca prozora itd. A ovde dobijete automobil nize klase sa man. klimom i kurblom nazad. Skoda je stvarno best buy. Pogotovo ako imate kamenac u bubrezima, razbija provjereno :).

Hehe

pre 8 godina

Posto nisam imao prilike da je testiram, najvece zamerke su mi vizuelnog karaktera. Npr. sam izgled je nista posebno, pa recimo onaj spic na prednjim vratima (na spoju sa zadnjim vratima), idealno za cepanje haljina, hehe, itd. a pored izgleda i cena.

Ivan vRS

pre 8 godina

@Dr. House

E, je l' znaš kakvi se Mazda 2, Yaris i Jazz mogu kupiti za te pare? Nikakvi! :))
Najjeftiniji Yaris sa dizel motorom u klot opremi je 14.470e, najjeftinija Mazda 2 sa dizelom je 15.490e, ali je zato Jazz ubedljivi pobednik, jer ga kod uvoznika nema ni u ponudi, s bilo kakvim motorom. Toliko o tome.
Što se tiče ovih tvojih "zveri" iz C segmenta, tu ti je priča još urnebesnija, jer osim Aurisa za 13.500 (prava "zver" koja se prodaje uz najslabiji benzinski motor i klot opremu koja ide samo uz isti, uključujući i "kurble" na zadnjim vratima), cene su: Mazda 3 - 14.990, Auris - 15.790, Civic - 16.990. Što je dosta više čak i od osnove cene za Oktaviju, kao što neko reče.
A s obzirom da je čak i najskuplja Fabia sa benzinskim motorom i DSG menjačem jeftinija od ovog dizela u srednjoj opremi, ja stvarno ne znam kako neko u današnje vreme može tek tako da lupi da je Škoda skupa. I još navata par stotina botova da kliknu na (+) za takav komentar.

Kome treba pouzdan i izdržljiv nov auto za 10-tak hiljada evra, a pritom ne pati od opsednutosti brendovima i bedževima i nema velike estetske prohteve, taj će u Fabiji skoro sigurno naći ono što traži. A to je cela suština Fabije od njenog nastanka do danas - da bude jeftino, pouzdano, neupadljivo sredstvo za prevoz od tačke A do tačke B. Što verovatno i radi bolje većine konkurenata.

Kengur

pre 8 godina

Javljam se iz Australije inradim u pretstavnostvu Skode u prodaji.
Sta je Skoda postigla ovde je neverovatno i kod mene u firmi smo prodali za pet meseci ove godine vise nego cele prosle.Ljudi koji odavde putuju u evropu obicno ih dobiju kao rent a car i to je prvo iskustvo.
Obozavaju ih.
Ovde se proda oko 6000 vozila ali u Velikoj Britaniji je prodato 76.500 vozila prosle godine.
U Svajcerskoj je 4. brend po prodaji a u Nemackoj 5.
Naravno nivo opreme je ovde daleko bolji.Fenomenalna vozila u svakom slucaju

boki

pre 8 godina

Vozim novi model fabie od aprila meseca. Presao sam oko 15500km. Pre ovog modela sam vozio Opel Corsu D. Moj utisak je da je ovo daleko slabiji model od konkurencije, reno Clia, Pezoa 208, nove Opel Corse itd...jednostavno automobil je bez emocija u svakom pogledu...

Dci

pre 8 godina

Ja ne znam sto im menjaju dizajn uopste kad uvek naprave isti samo ruzniji automobil? U cemu je poenta promene dizajna kod cheho-nemaca? Sve isto, isto, dosadno, da padnes u nesvest...

Sveta

pre 8 godina

Ovaj auto nema najbolju opremu u klasi, nije najlepši, ali je ubedljivo najpouzdaniji.Od 2006 te imam fabiju clasic, benzinac trosi 5l na otvorenom. Ni jedan jedini kvar nije imala, to se ceni kod kola a ne da li ce zadnje staklo da bude na dugme

lalos

pre 8 godina

kako vise smarate za taj dizajn, to je strasno.

drugo, pa sta ako je konzola iz ranijih nekih modela? sta hocete, jeftin auto a da je sve novo? pa ne moze, kosta to bato.

Vlasnik

pre 8 godina

1.2 tsi 90ks je pravi mali zvrk. Odlican motor, mala potrosnja i veoma udoban. I meni je na prvi pogled bio dosadan, dok ga nisam provozao i odusevio se potrosnjom. Otvoren put 4l, mesovot 4.7l, gradska voznja 6-6.5l.

Noldorin

pre 8 godina

Za tacno 22 evra manje mozete kupiti Kia Pro_Cee'd LX Urban (treci paket opreme, spejs satl za Fabiju), sa 1.4 atmosferski punjenim CETVOROcilindricnim benzinskim motorom koji razvija 100 ks. Eto toliko. Imam prosli model Pro Ceed-a (2011), prezadovoljan sam, isao do Norveske i nazad, udobnost 10/10. Trosi na autobahnu, ali ne ocekujem od bilo kog motora ispod 2.0 da trosi malo pri 120-130 km/h ili vise. A za grad dusu dao.

Slobodan

pre 8 godina

Obično ne komentarišem, ali ovo moram.Imam Suzuki Swift-a četvrta generacija (od 2005 do 2010, moj konkretno 2010, GS paket), benzinac 92 konja, osnovni motor, čitam ovde kako ova Fabija ima fantasticne performanse, pa se pitam kako moj Swift, sa atmosverskim motorom, model star 10 godina ima ubrzanje do 100km/h 11 sekundi, znaci japanci su to nudili pre 10 godina za slicne (manje) pare (cena top modela je u leto 2010 bila 10300 evra).Tako da prica o "najboljoj kupovini" uopste ne pije vodu.Jedina prednost ove Fabije je veci gepek i manje trosi, ali sve ce se to nadoknaditi na odrazavanju dizela ( zamajci i ostale simpatične stvarčice..)Shvatam ja to je marketing, ali ipak mi ponekad nije jasno kako ljudi koji imaju nameru da daju 10 000 evra i vise, prvo ne pogledaju kompletnu ponudu, mada s druge strane nije ni to lose da se covek oseti nekako "elitisticki" ;)

ja

pre 8 godina

Ovde neko spominje servisiranje Škode. Pa to je toliko papreno da nema smisla. Iz ličnog iskustva znam da je daleko skuplje servisiranje Fabie od Forda Focusa koji je klasa više! Naravno poređenja se odnose na ovlašćene servise.

Naopak

pre 8 godina

Vozio sam fabiju 2 1.4 benzin 100 ks, nekih pet godina...slab motor, kad uključiš klimu zabode nos. Zato mu je potrošnja bila 10l plus (klima, zima itd.). Izolacija katastrofa, kad ideš 120km/h kao da letiš avionom, lagan auto, skače po putu...Dizajn smešan a "oprema" ne postoji...Sve u svemu, nikad više.

Nikola

pre 8 godina

Kia rio sa pet vrata,1.4 dizel,90 konja, oprema ex urban(automatska klima,alu felne 15,komande na volanu,senzori i još sto čuda što ova fabija može samo da sanja i to u najačoj style opremi) i sve to za 13.790 eura odnosno oko 500 evra jeftinije od ove Škode a još 7 godina ili 150.000km garancije naspram 4 godine ili 120.000km Škodinih,i izgled koji fabija takodje može da sanja.PS.neutralan komentator,vozač mazde i forda i to potpuno drugog segmenta.

qwq

pre 8 godina

@Dr House
Pa moze i Oktavija 1.2 TSI za 12.500, ali ne mozes da poredis babe i zabe. U pitanju je dizelas veoma niske potrosnje sa drugim paketom dodatne opreme. I sigurno postoji neki popust

sad lepo gugl, pa vidi koliko 1.2 trosi i videces da sa ovom cenom goriva tarazlika u ceni se isplati za oko 150.000km.
I pri tome registracija je skuplja za dizelasa, a odrzavanje da ne govorim.
I koja je matematika kupiti dizela?
Nikakva. Samo jos Srbi da nauce matematiku.

Stevica

pre 8 godina

Sta od opreme obuhvata paket ambition?
Kada sam gledao proslu fabiu, oprema je bila smesna u odnosu na konkurenciju, a cena ista ili cak veca.

dejanicic84@hotmail.com

pre 8 godina

U periodu od 1996 do danas u našem domu vožene su 3 Škode. Trenutno vozim Focus, dok je drugi auto Oktavija. Ono što cenim kod Škode je pouzdanost. Ni 1 vanredni kvar, ni jedna nepredviđena intervencija sem rodovnih servisa: ulje, filteri, pločice, diskovi. Focus je takodje kvalitetan, ali je održavnje 3x skuplje u odnosu na Škodu. Sem toga Škodu mogu da servisiram u svakom gradu, bilo da je to VW, Audi, Seat ili Škoda servis. Moj sledeći auto biće Yeti 1.6 TDI

Fabia

pre 8 godina

Imam Fabiu 1,6 tdi .Kad stipsarim i vozim petom oko 80 odemo drug i ja na pecanje (oko 130 km) i nazad za 750 din.I tako cele godine skoro svaki vikend.Ovi što osećaju uzbuđenje,extazu ili ne znam šta sve kad uđu u auto (koji im troši po 7-8 l na otvorenom)obično sede kući,voze kad moraju i kukaju na potrošnju.Za prosečnog Srbina je potrošnja goriva najvažnija a komplekse treba lečiti na neki drugi način.

KoleM

pre 8 godina

Verujem da je kvalitetan ali je ružan da ne bi mogao da ga gledam. Nekad ružan auto ima neki šarm ali ovaj nema ni to. Nije čak ni bezličan već upadljivo ružan.

Saša

pre 8 godina

@Stevica
U srednjem paketu Ambition dobiješ čak i klimu i radio, što nema u osnovnom, ali npr bočne erbegove i tu moraš da doplatiš. Očajno.

mare

pre 8 godina

po meni je razlika od preko 3.000 evra izmedju TSI i TDI motora iste konjaze prevelika. treba da predjes zaista jako puno kilometara kako bi ti se ovo vece pocetno ulaganje isplatilo. vozim stari model vec 6 godina i presao sam nesto vise od 300.000km i zaista nisam imao nikakvih problema, osim naravno redovnih servisa. odrzavanje nije skupo, mogu lako da se nadju delovi koji nisu original, ali koji sasvim fino rade posao i znacajno su jeftiniji od originalnih. i jedno pitanje za nekog ko se bolje od mene razume, da li moze da se ugradi plin na TSI motor, ili ako zelimo plin moramo da idemo na ovaj 1.0 motor. hvala unapred.

Vlasnik

pre 8 godina

@Noldorin
Prilikom kupovine gledao sam i pro ceeda. 1.4 benzinac, treci paket opreme. Spolja atraktivan, ali zato akrobacija prilikom ulaska na zadnju klupu i osecaj kao u bunkeru sa onim malim prozorima. Za rikverc nepregledan, odrzavanje skupo (prvi servis gde se menjaju samo filteri i ulje skoro 20k din). Potrosnja 11l u gradu, a lenjiji motor od 1.2 tsi iz skode.

He

pre 8 godina

@(Vlasnik, 23. jun 2015 18:17)

Kako uspevas u gradu da napucas 11 litara sa kiom ceed 1.4, kad ja sa hyundai i30 karavanom sa istim 1.4 benzincem leti ne prelazim 8 sa klimom, a zimi 8.5, a karavan tezi 200+ kg??? Sa mu radis? Probaj da menjas brzine po indikatoru, moze mnogo da se ustedi. Recimo potrosnja BG-PG mi je bila 5 okruglo po bordu, 5.1 po cepu. Ne znam da li treba ista vise da komentarisem o potrosnji tih auta, iako nisu tema?

Luka_Laban

pre 8 godina

Kako me iritira ona crna izolirka na zadnjim stop svetlima... Inace misljenja sam da je prethodni redizajnirani model mnogo lepsi od ovog dizajna u pokusaju, ipak nesporno je da je automobil kvalitetan, kao i sve Skode novije generacije, ipak moralo je barem malo lepse!

pa da

pre 8 godina

Kruzni prekidaci za klimu kao kod Golfa 3. fabija mi je prihvatljiva do jedno 11500eur,preko toga vec pocinju kalkulacija za segment vise

Hm

pre 8 godina

@(Sveta, 22. jun 2015 00:23)
Rec, dve o pouzdanosti. Eno i meni Chevrolet Kalos sedan 2005. i dalje bez kvarova, presao 150k km, znaci prosek 15k godisnje. Sve ispravno, cak stavise i akumulator je fabricki jos uvek, komplet zadnje sijalice su fabricke (sto mi se nikad nije desilo koji god auto da je bio u pitanju) itd. Ali ugodjaj u voznji je nikakav, premda je solidno udoban, i uglavnom ga koristimo kao treci auto u malo siroj porodici. Fabia nije jeftin auto, jeste klot, ali da dovedes na pristojnu opremu, cena se izjednaci sa Korejom C segmenta, i tu nema sta da trazi. Odrzavanje u ovlascenim servisima nije jeftino i slicno je sa ostalim brendovima.

Dunster

pre 8 godina

Što se tiče Fabije - kapa dole. To se odnosi na sve Škodine modele osim možda Roomstara.
Molim Vas, testirajte Suzuki Vitaru jer nameravam da kupim nov auto a ona mi je u užem izboru. Vaš test bi mi puno značio jer Vam zaista verujem i smatram da su Vaši testovi objektivni i nepristrasni prema modelu i proizvođaču.
Interesuje me model sa benzincem 1.6 - MT - Elegans paket opreme.
Hvala!

ff

pre 8 godina

Opste je poznato da VW motor 1.2 Imao problema sa prezupcenjem lanca i to cak na manjim kilometrazama. Meni na primer prezupcio na 65000 km,1.2 htp 47kw fabia. Nakon obrade glave motora u Skodinom ovlascenom servisu poceo da trosi ulje 0.5l na 1000km. Pre nije trosio ni kap. Kad sam se zalio u servisu rekose da je to u granicama dozvoljenog. Toliko o pozdanosti. Kolegi ibica prezupcila na 30 000km. Isti motor.

smdrg

pre 8 godina

Да ли је то Волксваген, или можда Сеат? Нееее, то је Шкода, ал му дође на исто... Добре перформансе мотора ако ништа друго.

ogo

pre 8 godina

da li moze da se ugradi plin na TSI motor, ili ako zelimo plin moramo da idemo na ovaj 1.0 motor. hvala unapred.
(mare, 20. jun 2015 12:12)

Moze, ali u pitanju je racunica. Prvo, ne moze se voziti 100% na plin, nego je odnos 80% plin ostatak je gorivo. Ugradnja je oko 700e, da se ne bi izgubila garancija. Pa kad se baci na papir sve, bolje uzeti dizel.

Sasa

pre 8 godina

Od 2005.god.vozim Fabiju 1.2 htp 47 kw, elegance. O automobilu sve najbolje, pouzdan komforan,napred kvalitetna mekana plastika, kao u vozilima višeg segmenta, ponuda prostora sasvim korektna i zadovoljavajuća za vozilo ove klase. Takođe, imao sam prilike da vidim i najnoviju generaciju i da se detaljno upoznam sa njom.Sigurno da deluje modernije od prve generacije, sa najnovijim "cakama" iz WV-a, poput USB priključaka,"touch screen-a",kvalitetnih štofova na sedištima, vozne osobine na nivou WV pola,sigurno...Ali...? Mislim da je neoprostivo da čak i u najskupljem paketu opreme elegance ispred vozača/suvozača bude prisutna jeftina tvrda/nekvalitetna plastika, kao i u gepeku na primer. To inače sasvim korektan, dinamičan i kvalitetan automobil pretvara, čini mi se u mali "plastikaner", te me je to dosta razočaralo.O dizajnu ne bih pričao, to je manje-više individualna stvar.Zato mislim da je Fabia 1.generacije najbolja, najkvalitetnije urađena i od najskupljih korištenih materijala, ako bi se poredio ovaj model češkog proizvođača, kroz 3 generacije.Na kraju, mislim i da je pogrešno, da kada dostignete ili ponudite jedan kvalitet/nivo, onda se to mora i održavati, oplemenjivati/dograđivati, a ne ići korak unazad, u konkretnom slučaju upotrebom grube/jeftine plastike u kokpitu.

Armenopulos

pre 8 godina

Masa 1156 kg.
Bukvalno svaki proizvodjac navodi za svaki svoj novi model da je laksi 50 do 100 kg od prethodnika pa i skoda.
Ocigledno neko tu malo laze

ns_teletabis

pre 8 godina

prošla vrrzija ovog motora 1.4 tdi se nije pokazala kao dugotrajna ... na testu auto motor und sport magazina posle 100.000 km je bila praktično pred generalnu . sada su dosta uradili na smirivanju motora jer rešenje sa 3 cilindra ima dosta vibracija koje uništavaju motor iznutra ...u pitanju su vrstila koja se rotiraju obrnuto od radilice i tako poništavaju negativne vibracije ali avaj i to se kvari ...
ako se i ovo rešenje pokaže mušičavo a to može lako da bude postavlja se pitanje kome to posle prodati kad se vest proširi ...
tako je bilo sa hvaljenim 1.2 tsi motorima koji su super dok rade. a kad se kvare onda je to skupo zadovoljstvo . sad se ta priča proširila pa. polovni primerci teže odu

Miha

pre 8 godina

jel postoji subvencija na automobile sa emisijom ispod 100 co2? zna li neko kako se to ishoduje?
(Beton, 20. jun 2015 10:39)

Nekad je postojalo, ali su ukinuli zbog mera štednje.

skodilak

pre 8 godina

Masa 1156 kg.
Bukvalno svaki proizvodjac navodi za svaki svoj novi model da je laksi 50 do 100 kg od prethodnika pa i skoda.
Ocigledno neko tu malo laze
(Armenopulos, 21. jun 2015 00:18)

Ne malo, lazu mnogo i to godinama. Da nisu lagali sve ovo vreme, danas bi joj masa trebala biti nekih 500-600kg a ne 1156( a garant i to lazu, stavite je na vagu pa ce te videti).