Istraživanje o navikama vozača

Kompanija Chevrolet sprovela je istraživanje u širem regionu da bi saznala preferencije naših građana i suseda kada je reč o navikama održavanja automobila, potvrdivši da i "naši vozači dobro brinu o svojim četvorotočkašima".

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 23.12.2010.

07:30

Default images

Vremenske neprilike mogu izazvati haos na putevima, pa dolazak snega, leda i vlažnih uslova, zahteva posebnu pažnju prilikom pripremanja automobila za zimsku sezonu.

Rezultati istraživanja pokazali su sličnosti u navikama vozača u Srbiji i okruženju. Čini se da sneg i klizavi putevi ne predstavljaju iznenađenje za vozače, jer je većina korisnika prešla na zimske gume još krajem jeseni. Međutim, u ovom pogledu, Slovenci, sa 74% bili su najažurniji. Isto je uradilo i oko 72% ispitanika u Srbiji i oko 57% ispitanika u Hrvatkoj. Svega 13% ispitanih u Srbiji čeka na prvi sneg da bi zamenili gume. Chevrolet savetuje sve vozače da menjaju gume na svojim automobilima na vreme, jer pored poboljšanja bezbednosti na putu u lošim vremenskim uslovima, odgovarajuće gume vozačima donose i veću udobnost u vožnji, uštedu goriva i manje habanje pneumatika.

Istraživanje je pokazalo da, kada je u pitanju nega i održavanje automobila, značajan broj ljudi misli da obavlja dobar posao - 66% građana u Srbiji i 61% u Hrvatskoj su sami sebe ocenili sa dve najviše ocene, dok su slovenački vozači bili malo skromniji - 40% njih je dalo prosečnu ocenu.

Kada je reč o „prljanju ruku“ zavirivanjem pod haubu, žene još uvek oklevaju da same obave i taj posao kako bi bile sigurne da je sve u redu sa njihovim kolima. Samo trećina ispitanih žena redovno obavlja ovu aktivnost (38% u Srbiji, 28% u Sloveniji i 26% u Hrvatskoj), dok većina i dalje preferira redovno godišnje održavanje u servisnim salonima.

Rezultati ankete takođe otkrivaju da oko 42% vozača u Srbiji pere svoje automobile jednom nedeljno, 32% jednom u dve nedelje. U Hrvatskoj 20% ispitanih pere svoje automobile jednom nedeljno, a 46% jednom mesečno, dok čak 60% Slovenaca to radi jednom mesečno.

U sve tri zemlje otprilike polovina ispitanih žena izjavila je da se pre opredeljuju za male gradske automobile.

Uprkos uobičajenom mišljenju da muškarci vole brze sportske automobile, istraživanje je pokazalo da oni u ovom regionu prednost daju velikim, porodičnim automobilima kao i snazi SUV vozila (46% i 13% u Srbiji, 38% i 25% u Sloveniji i 35% i 25% u Hrvatskoj).

U Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, ispitano je 1300 vozača, dok je ukupno 4700 vozača učestvovalo u istraživanju koje je Chevrolet napravio u 11 evropskih zemalja, uključujući Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku, Češku Republiku, Slovačku, Estoniju, Letoniju i Litvaniju.

Rob Huff, VTCC vozač trka za Chevrolet i Ian Halleran, Chevroletova postprodajna menadžerka za centralnu i istočnu Evropu podelili su savete u vezi sa održavanjem automobila:



Vozili smo: Chevrolet Cruze 1,8 i LS+

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: