Drakonske kazne za neodgovorne

Roditelji koji pretrčavaju ulicu van pešačkog prelaza sa detetom u rukama ili više puta prođu kroz crveno sa detetom u automobilu biće suočeni sa mogućnošću oduzimanja starateljstva, stoji u nacrtu novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju. Za svako kršenje saobraćajnih propisa koje načine u prisustvu deteta, roditelji će platiti najmanje duplo veću kaznu od one koja je novim Zakonom propisana.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 11.09.2008.

10:00

Default images

Odredbe i kaznene mere novog zakona o bezbednosti na našim putevima, koji još od 2005. godine čeka na razmatranje i usvajanje, biće rigorozne za sve učesnike u saobraćaju, a posebno za roditelje koje svesno ili nesvesno dovode svoju decu u opasnost.

Nije redak slučaj da otac ili majka, iz bilo kog razloga, pretrči ulicu na mestu gde nije ucrtana zebra ili „nagazi“ papučicu za gas kad je na semaforu crveno dok se u automobilu nalazi dete. Ukoliko se ovakvi prekršaji ponavljaju, novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju ne isključuje mogućnost pokretanja postupka za oduzimanje starateljstva.

Kao da tuče svoje dete

Ukoliko saobraćajac proceni da roditelj detetu „usađuje“ loše navike nevezivanjem pojasa, prelaženjem van pešačkog prelaza ili na crveno svetlo, uslediće opomena. Ukoliko se takvi prekršaji dešavaju učestalo, sudija za prekršaje imaće pravo da pokrene postupak za privremeno ili trajno oduzimanje deteta roditelju.

- Kazna oduzimanja deteta sleduje roditelju koji maltretira ili bije svoje dete, dok nametanje pogrešnih navika u saobraćaju može takođe biti pogubno za dete. Roditelj koji, dok vozi svoje dete automobilom, prođe kroz crveno svetlo automatski dovodi i sebe i dete u životnu opasnost. Zašto se onda u takvim slučajevima ne bi primenjivala mera oduzimanja deteta? Ponavljanje ovakvih prekršaja samo znači da upozorenja i kazne ne daju rezultat i da je potrebno još rigoroznije postupiti prema nesavesnim roditeljima - kaže za „Blic“ Milan Vujanić, šef radne grupe za izradu nacrta Zakona o bezbednosti u sobraćaju.

Zakon ima preventivnu funkciju da zapreti kaznom za njegovo nepoštovanje, a ova ideja bila bi najrigoroznija mera kažnjavanja roditelja za nepoštovanje saobraćajnih propisa u prisustvu deteta. Ipak, stručnjaci iz oblasti socijalnog rada sa „dozom rezerve“ komentarišu takvu mogućnost.

-Ne može se dete tek tako oduzeti roditelju. To je složena procedura u kojoj sud donosi presudu na osnovu mišljenja socijalnog radnika o tome kakav je neko roditelj, da li i kako ispunjava svoje roditeljsko pravo. Ukoliko roditelj/staratelj, pored svih propisa, propagande, opomena, i dalje ugrožava bezbednost deteta i da se to ponavlja, nije loša ideja da ovo bude krajnja mera kažnjavanja. Pritom je neophodno da postoji kategorizacija prema broju i težini načinjenih prekršaja roditelja. Takođe, verovatno bi se prvo samo delimično oduzelo roditeljsko pravo ili da recimo rodtelj ne sme određeni period da vozi dete u kolima ili slično - priča Dragana Nedeljković, pravnik u Gradskom centru za socijalni rad i dodaje da to ne bi bila rigorozna mera.

Na crveno - 50.000 dinara

Za prekršaje u kojima je direktno ili indirektno ugrožena bezbednost deteta, novi zakon propisuje novčane kazne od dve hiljade dinara pa naviše, s tim da će svaki iznos biti dupliran. Ako je kazna za prelazak ulice van pešačkog prelaza 2.000 dinara, a roditelj prekrši taj propis u prisustvu deteta, kazna će biti dvostruko veća. Za prolazak automobilom na crveno svetlo, umesto jednomesečnog oduzimanja dozvole i novčane kazne od 25.000 dinara (bez deteta u vozilu), kazna će biti oduzimanje dozvole na dva meseca i 50.000 dinara. Predviđeno je i da svako sledeće kršenje propisa automatski povećava novčanu kaznu. Visina kazne zavisiće od broja slučajeva u kojima je roditelj „uhvaćen“ u težim prekršajima.

Kaznene „tačkice“, o kojima se mnogo priča odkako je upotpunjen nacrt novog zakona, između ostalog vozačima će biti upisane i ukoliko u vozilu nemaju sigurnosno sedište obavezno za decu do 12 godina. Vozač koji u automobilu nema sigurnosno sedište, a pritom ga zaustavi saobraćajac, dobiće šest negativnih poena. Svakom ko „dogura“ do cifre od 18 „tačkica“, biće poništena vozačka dozvola i moraće ponovo na vozački ispit. Nacrt novog zakona posebno naglašava da se na suvozačkom mestu ne sme voziti dete mlađe od 12 godina.

„Blic“ anketa među roditeljima pokazala je da se oni uglavnom ne slažu sa idejom da se za kršenje propisa u saobraćaju oduzimaju deca. Umesto toga predlažu povećanje novčanih kazni i oduzimanje dozvole kako bi se nesavesni roditelji isključili iz saobraćaja.

Apel vozačima na početku školske godine

Građanski branilac za grad Beograd Dušanka Gaćeša uputila je apel svim učesnicima u saobraćaju da pojačaju oprez u prvim danima školske godine.

- Na osnovu podataka objavljenih u javnosti koji ukazuju na porast broja dece nastradale u saobraćajnim nesrećama, pozivam sve učesnike u saobraćaju na pojačani oprez u prvim danima predstojeće školske godine. Istovremeno apelujem da roditelji ličnim primerom i poštovanjem saobraćajnih propisa utiču na svoju decu kako bi se smanjio rizik od stradanja u saobraćajnim udesima - kaže se u apelu Dušanke Gaćeše.

Autor: Goran Svilar
Foto: G. Sivački
Izvor: "Blic"

Saznajte više o novom Zakonu o bezbednosti u saobraćaju

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: