Novi Toyotin adut

I prvi utisci iz unutrašnjosti odmah stavljaju do znanja da je ovo potpuno drugačiji automobil od svoje dve „starije sestre“.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 21.02.2012.

20:52

Default images

Sada je centar pažnje vozača tamo gde se i inače nalazi kod većine automobila. Instrumenti su ispred vas i veoma su pregledni. Konstrukcija i sam izgled odaju utisak prostora i širine. Govoreći o izgledu, moram da pomenem reljefnu strukturu kojom je „prošarana“ instrument tabla, a sa ciljem da ne deluje kao najobičniji komad plastike. Zaista deluje „skuplje“, ali i kao da je izlivena iz jednog komada. Za pretpostaviti je da se neće javiti „cvrčci“ posle većeg broja pređenih kilometara.

Prostor u kabini je povećan i u novom Yarisu više nema pomeranja zadnje klupe po dužini. Vozačko sedište je udobno i dobro drži telo vozača u krivinama, uz opasku da je naslon za ruku na vozačevom sedištu ograničeno upotrebljiv. Preuzak je i savija se ka telu vozača, a bez mogućnosti korekcije nagiba, osim pod uglom od devedeset stepeni. Ili je podignut, ili je spušten, pa ko je kako građen, nek’ se uklapa.

Ogibljenje ove Toyote je podešeno na pola puta između komfornog i sportskog i auto veoma dobro prati komande vozača. „Gde vi okom, Yaris skokom”, a ako uđe u kritične vrednosti, lako će se vratiti na pravu putanju, uz korekciju volanom i doziranje gasa.

Kupci mogu da biraju između tri poznata motora. Boje dizela brani 1,4 D4-D, a benzince predstavljaju 1,0 VVT-I i 1,33 Dual VVT-I. Potonji je i bio na testu. On ima dve bregaste osovine i varijabilni razvod ventila i ukupnu snagu od 99 „konja”. Maksimalna brzina koju ovaj Yaris postiže je 175 kilometara na sat, a ubrzanje od 0 do 100 obavlja za 11,7 sekundi.

Proizvođač deklariše potrošnju od 4,5 litara na pređenih 100 kilometara na otvorenom putu, preko 5,4 u kombinovanom režimu vožnje, pa do 6,8 litara u gradskim uslovima. Ovde moram da napomenem da sam ja uspeo da „doteram” i do 10 litara, uz opasku da je auto vožen žustrije i „novinarski”, ali i ne samo zbog toga. Vozač zapravo nema utisak da vozi auto te snage, jer je za nešto žustriji start i “življu” vožnju, kakva je ponekad potrebna u gradu, neophodno motor poterati u više obrtaje. Sasvim prosečnom vozaču, ovo verovatno neće predstavljati problem, a samim tim i potrošnja će biti bliža fabrički deklarisanoj.



Ono po čemu se Yaris posebno izdvaja je novotarija u vidu „Touch and Go” sistema. Ovaj multifunkcionalni interfejs se nalazi na sredini „table”i isporučuje se standardno od „Sol” paketa opreme. On obuhvata kameru za vožnju unazad, a u ovom paketu opreme i navigacioni uređaj. Veliki ekran osetljiv je na dodir i jednostavan je za rukovanje, što je veoma važno jer na ovom mestu vozač može da vrši i razna podešavanja, ali i da „komanduje” muzičkim uređajem. Jedina zamerka se odnosi na njegovu osetljivost na sunčevu svetlost. Ako se sunce nalazi iza vas, na trenutke će malo toga biti vidljivo. Slično se dešava i sa refleksijom svetlosti koja dolazi kroz suvozačeva vrata, dakle kada je sunce u zalasku, a sa vaše desne strane.

Tokom godina, Toyota je stekla veliku armiju obožavalaca marke. Posebna vrsta ljubavi je svakako potrebna da za cenu od 16.060 evra ne pogledate i ponudu ostalih proizvođača. Sa druge strane, proverenim „Tojotičarima” cena zasigurno neće predstavljati problem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: