AutoLogija IAA 2011 treći deo

Kod Volkswagen-a smo proveli dosta vremena. Noviteti su svuda: novi mališan UP sa svojim brojnim verzijama, nova Buba, nova Jetta kao i nekoliko novih detalja na postojećim modelima.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 16.11.2011.

17:55

Default images

Up je, već sada se vidi, rođeni pobednik i posvećena mu je naročita pažnja na ovoj izložbi. Potreba za njim je rezultat konstantnog povećanja dimenzija svih modela, iz generacije u generaciju. Današnji Polo je veći nego nekadašnji Golf a potreba za gradskim kompaktnim modelima je sve izraženija. Neke od ovih zanimljivih studija sigurno neće ugledati svetlost dana ali će se osnovne varijante sa 3 i 5 vrata sjajno prodavati.

Buba, sledeća epizoda stare legende, nosi blisku emociju sa modelima od pre 80 godina, istovremeno sa najsavremenijom tehnikom. Model R sa 265 KS i rafiniranim detaljima izmamio nam je uzdahe. Bez obzira na izbor motora, mesto među ikonama - i dalje je zagarantovano!

Fiatova najvažnija premijera u Frankfurtu bila je nova Panda. Ona ne samo da je porasla u odnosu na stariju sestru, nego je naučila i zanimljivo da se predstavi publici.

Postoji nešto što se zove „Panda efekat“, a to je ono kada veliki „tatin“ auto ide na servis, pa tata sedne u „maminu“ Pandu i posle neće da je vrati mami.

Predstavljanje koje možete videti u snimku Panda je ponavljala na svakih desetak minuta, svaki put jednako graciozno.

Premijera kojoj smo se, privatno, najviše radovali i sa slatkom zebnjom je očekivali je nova, sedma generacija ikone sportskih automobila -Porsche-a 911.

Osnovni model Carrera-e za 2012. godinu, pod oznakom 991 pokreće atmosferski bokser motor od 3,4 litra sa 350 KS i 390 Nm. Pogon na zadnje točkove prenosi sedmostepeni manuelni ili PDK (Porsche Doppelkupplungsgetriebe) menjač sa istim brojem stepeni. Maksimalna brzina je 289km/h sa manuelnim a 287 sa PDK menjačem ali je ubrzanje bolje kada stepene NE menjate sami. 4,6 sec. potrebno je do 100 kilometara na sat sa automatikom, odnosno 4,4 uz opcioni Sport Chrono paket dok u manuelnoj verziji to traje 4,8 sec.

Carrera S sa 3,8 litara ima celih 400KS a za navedeni sprint „do stotke“ dovoljno joj je 4,1sec. dok je maksimalna brzina iznad 300 na sat.

Nova Carrera je duža, šira i niža od prethodne, sa razmakom osovina većim za 100mm. Uprkos tome, korišćenjem lakih materijala, ukupna težina je manja za 45kg.

Lične utiske o ovom predmetu obožavanja ne možemo preneti korišćenjem pristojnih reči, zato... pogledajte sami...

Cela ekipa Autologije slaže se da je najveći trud u organizaciju nastupa uložio Audi. Čitavu svoju futurističku halu, za potrebe ove izložbe, napravili su na sajamskom platou. Zaista je vredelo prošetati se ovom nesvakidašnjom građevinom kroz koju prolaze automobili tik pored glava posetilaca i videti simbiozu multimedijalnih sadrzaja i pokretne izložbe automobila.

Sa naročitim ponosom, Audi je kroz urban koncept pokazao kako vidi gradsku vožnju u bliskoj budućnosti. Naš utisak je da se to ipak neće dogoditi tako brzo.

A2 je nešto realnija ideja koja uz minimalne izmene uskoro moze da se nađe i na „auto-banovima“. Prvi audi A2 se retko kome dopao, ali mislimo da će ovaj „novajlija“ biti mnogo uspešniji u osvajanju simpatija.



Natpis na ulazu posebne hale u kojoj, tradicionalno, izlaže Mercedes kaže: „Dobro došli kod izumitelja automobila“.

Oni to kažu sa pravom, a mi prihvatamo sa poštovanjem. Celokupan sistem pod nazivom Daimler-Benz, osim što je budžetom nadmašio izvestan broj država, odavno određuje pravac u kom se razvijaju automobili.

Centralno mesto u hali zauzima bina na kojoj je predstavljen prvenstveno novi ML a pored njega i SLK, C-Coupe i ostali noviteti. Iznad bine je gigantski displej koji verno dočarava različite pozadine i scenarije a uz vrhunsko ozvučenje pretvara Mercedesov nastup u pravi spektakl.

Izložbe ovog kvaliteta gledaju se otvorenih usta, a napuštaju pognutih glava. Poređenje sa Beogradskim ili nekim drugim domaćim sajmom automobila uporno izbegavamo, ali ovo moramo da kažemo. U svaki automobil može da se sedne, i nijedan nije prodat. Tačka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: