Bez milosti za bahate vozače: Kamere za merenje brzine na svakih 15 km

Koliko će kamera za merenje brzine biti postavljeno na autoputu Beograd-Niš i kako će se meriti brzina automobila koje kamere "usnime"? Na ovo i druga pitanja u vezi sa novinama na autoputevima u Srbiji odgovara Zoran Drobnjak, V.D. direktora "Puteva Srbije".

Automobili

Izvor: B92

Petak, 16.11.2018.

10:26

Bez milosti za bahate vozače: Kamere za merenje brzine na svakih 15 km
Screenshot

Kako pišu mediji, ubuduće neće biti milosti za bahate vozače na našim putevima.

Koje nas sve novine očekuju na autoputevima u Srbiji, koliko će kamera biti postavljeno duž najvažnijih saobraćajnica i koliko se prijava za prekoračenje brzine dnevno prosledi saobraćajnoj policiji? Odgovore na ova i druga pitanja potražili smo od Zorana Drobnjaka koji je bio gost Jutarnjeg programa TV Prve.

Na autoputevima u Srbiji već se meri prosečna brzina, ali Putevi Srbije sada planiraju i postavljanje 56 kamera na autoputu od Beograda do Niša. Zašto?

"Isključivo radi bezbednosti saobraćaja. Postavljamo po 14 portala od Beograda do Niša – sa jedne i sa druge strane - to je otprilike po jedan na svakih 15 km. Kamere će snimati brzine do 250 km/h, imaju po dve kamere na tim portalima, da snimaju u jednom i u drugom pravcu."

Kako to funkcioniše? U inostranstvu vas te kamere fotografišu, stigne vam na kućnu adresu u bilo kojoj državi. Kako će ovde funckionisati? Spekulisalo se o tome da se to odmah šalje direktno na naplatnu rampu. Da li snimak stiže na kućnu adresu?

"Kamere snimaju vreme, kad je auto prošao na jednom, a kad na drugom portalu. Softver računa prosečnu brzinu na osnovu vremena i to se ubacuje u centralni softver, odakle se šalje policiji i policija onda sankcioniše. Mi njima to pošaljemo, a oni na adresu."

To znači da nije više u pitanju prosečna brzina od rampe do rampe?

"Sad se meri na kraćoj deonici. To smo uveli zbog toga da vozač ne može da svrati na pumpu (i tako 'smanji' prosečnu izmerenu brzinu)."

Kad se te kamere postavljaju?

"Vrlo brzo. Imamo javnu nabavku... Biće u martu, aprilu mesecu."

Pogledajte ceo prilog gostovanja Zorana Drobnjaka i saznajte koje nas novine očekuju u sistemu obaveštavanja vozača na autoputu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

167 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: