Novi BMW Serije 3 stiže u oktobru, šta znamo do sada?

Očekuje se da sedma generacija najprodavanijeg BMW modela dobituje na predstojećem sajmu automobila u Parizu.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 15.08.2018.

12:45

Novi BMW Serije 3 stiže u oktobru, šta znamo do sada?
Aktuelna 6. generacija Serije 3 (ilustracija)

BMW Serije 3 postoji od 1975, a tokom poslednjih 40 i kusur godina bavarski proizvođač ponudi je šest generacija ovog modela.

Aktuelna verzija lansirana je krajem 2011. a posle sedam godina došlo je vreme za njegovu smenu. Novi model ima fabričku oznaku G20 i na radost zaljubljenika u BMW-ove automobile zadržaće zadnji pogon.

Prvi test prototipovi nove Serije 3 snimljeni su još početkom 2016. godine. Od tada, u više navrata su objavljivane "špijunske" fotografije maskiranih pretprodukcijskih primeraka. U poslednjih nekoliko meseci, novi BMW Serije 3 snimljen je sa manjom "kamuflažom", pa je moguće naslutiti izgled spoljašnjosti automobila.

Što se dizajna tiče, očekuje se da se novi model stilski nadoveže na prethodnika, uz neophodnu dozu modernizacije koja krasi najnoviju generaciju BMW-ovih modela.

Novi izgled karakterisaće uglađeniji farovi i stop svetla, kao i veća maska hladnjaka. Moguće je da će nova Serija 3 neznatno "porasti" u odnosu na aktuelnu generaciju ovog modela.

Tu se pre svega misli na povećanje međuosovinskog rastojanja, kako bi se produžila zadnja vrata i dobilo više prostora za putnike koji sede pozadi. Unutrašnjost će nesumnjivo biti prepoznatljiva, BMW-ovska, uz sada već neizbežnu digitalnu instrument tablu i veći ekran multimedijalnog sistema.

Pogonske jedinice

Pretprodukcijski BMW Serije 3 sedme generacije (Foto: CarPix/Motor1)
U februaru su se pojavile prve informacije o motorizaciji nove Serije 3. U izveštaju se navodi 5 benzinskih verzija, 6 dizelaša i dva plug-in hibrida.

Osnovni benzinac je 318i sa 150 ks, koji će biti dostupan isključivo sa zadnjim pogonom, dok će se za prenos snage koristiti šestobrzinski manuelni ili opcioni 8-stepeni automatik.

Sledi 320i koji raspolaže sa 204 ks. Osim verzije sa pogonom na zadnje točkove, u ponudi će se naći i verzija sa xDrive pogonom na sva 4 točka, dok su na raspolaganju ista dva menjača kao i kod 318i.

Varijanta 320i Efficient Dynamics imaće 170 ks, samo zadnji pogon i pomenuta dva menjača u ponudi.

Model 330i nudiće motor od 265 ks, 8-stepeni automatik i dve opcije pogona, dok će se u vrhu nalaziti M340i sa 380 konjskih snaga istim menjačem i isključlivo xDrive pogonom.

Bazični dizelaš je 316d sa 136 ks, a sledi 318d sa 163 ks. Obe verzije su dostupne sa šestobrzinskim manuelnim menjačem i opcionim 8-stepenim automatikom, dok se snaga prenosi na zadnje točkove.

BMW 320d imaće 204 ks, istu ponudi menjača, a osim zadnjeg na raspolaganju je i xDrive pogon na sva 4 točka.

BMW 325d isporučivaće 238 ks, a 330d imaće 265 "konja". Oba modela biće dostupna isključivo u verziji sa 8-stepenim automatskim menjačem, a kupci će moći da biraju između opcije sa zadnjim i xDrive pogonom.

U vrhu ponude dizelaša biće M340d sa 320-340 ks, osmobrzinskim automatikom i xDrive pogonom.

Hibirdi, BMW 325e iPerformance i 330e iPerformance imaće 230, odnosno 265 konjskih snaga, takođe osmostepeni automatski menjač i xDrive pogon na sve točkove.

BMW će u godinama koje slede lansirati i potpuno električnu verziju nove Serije 3, koja će biti rival Teslinom Modelu 3, a neće izostati ni novi M3, ali i na taj model sačekaćemo neko vreme.
Svi dosadašnji modeli BMW-a Serije 3
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: