Svetska premijera: Novi Volvo S60 stiže bez dizelaša

Treća generacija limuzine S60 predstavljena je u prvoj fabrici Volvoa u SAD, u Čarlstonu u Južnoj Karolini, gde će se ovaj automobil i izrađivati.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 21.06.2018.

08:44

Svetska premijera: Novi Volvo S60 stiže bez dizelaša

Iako je zvaničnu premijeru imao u sredu 20. juna, novi Volvo S60 nije potpuno nepoznat automobil, s obzirom da je početkom godine već prikazan karavan V60 nove generacije.

Dizajn se već dao naslutiti – prednji deo vozila identičan je kao na pomenutom karavanu, dok pozadi S60 stilski podseća na veću limuzini S90, zahvaljujući specifičnim LED stop svetlima.
Očekivalo se da i paleta motora bude preuzeta od V60, što se delimično ostvarilo, uz jednu bitnu razliku – S60 neće imati u ponudi dizelaše.

Sa druge strane, potvrđena je posvećenost Volvoa elektrifikaciji pogonske game uvođenjem dve hibridne verzije.
Što se tiče dizajna putničke kabine, on je takođe preuzet od karavan verzije, stilski je precizan i deluje luksuzno.

Kao i u svim Volvo modelima najnovije generacije, na vrhu centralne konzole dominira veliki, devetoinčni ekran osetljiv na dodir, koji je za razliku od većine automobila drugih proizvođača orijentisan vertikalno, kao kod smatrfona.
Multimedijalni sistem Sensus Connect sadrži funkcije Apple CarPlay i Android Auto, kojima se displej u automobilu lako povezuje sa vozačevim pametnim telefonom, a može da služi i kao 4G LTE Wi-Fi hotspot za više mobilnih uređaja putnika u vozilu.

Kao i na svakom Volvo modelu nove generacije, lista sistema asistencije je dugačka, a S60 će imati istu ponudu savremenih bezbednosnih tehnologija kao veći modeli iz serije 90 i Volvo XC60.
Među njima je City Safety sistem za bezbedniju vožnju u gradskim uslovima, pri manjim brzinama, koji sadrži funkciju automatskog kočenja u slučaju da se automobil previše približi drugom vozilu ispred.

Pored toga, novi S60 opremljen je i Pilot Assist tehnologijom polu-autonomne vožnje, koja funkcioniše pri brzinama do 130 km/h i koja vozaču olakšava duga putovanja autoputem.
Za razliku od karavana V60, novi Volvo S60 neće moći da se nabavi u dizel verziji jer je kompanija odlučila da ovu vrstu pogona eliminiše iz nove limuzine.

Na raspolaganju su samo benzinici i plug-in hibridi.
U početku, u Evropi će bazični model imati T5 turbo benzinski agregat sa 250 ks, a osim njega biće dostupan i T6 turbo benzinac sa 320 ks, pogonom na sva 4 točka i osmostepenim automatikom.

Pored toga, kupci će moći da naruče i jedan od dva plug-in hibridna modela. Prvi ima oznaku T6 Twin Engine AWD i raspolaže sa ukupno 340 ks, dok snažniji, T8 Twin Engine AWD proizvodi 400 konjskih snaga. U vrhu ponude biće T8 Polestar koji isporučuje 415 ks.

Kod hibrida benzinac šalje snagu na prednju osovinu, a elektromotor pokreće zadnje točkove, pa se pogon na sva 4 točka ostvaruje na taj način.
Volvo je najavio da će u proizvodnju kasnije uvesti i novi bazični model, T4 (190 ks).

Proizvođač će S60 ponuditi kupcima i putem takozvanog pretplatničkog servisa Care by Volvo, kroz fiksnu mesečnu naknadu, bez učešća.

Novi Volvo S60 od jeseni će se na tržištu suprotstaviti modelima kao što su Audi A4, BMW Serije 3 i Mercedes C klase, a osnovna verzija u SAD će koštati 35.800 dolara.

Pogledajte video:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: