Procurilo: GM je na svakoj Opel Amperi-E gubio 10.000 €

U relativno kratkom periodu prodaje električne Ampere-E, dok je još bio vlasnik kompanije Opel, General Motors je imao prilične gubitke na ovom modelu.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 05.12.2017.

13:57

Procurilo: GM je na svakoj Opel Amperi-E gubio 10.000 €

Svaki prodati primerak električnog modela Opel Ampera-E značio je za američkog giganta gubitak od 10.000 evra, piše Rojters.

Ampera-E, koja je u stvari prepakovani Chevrolet Bolt sa Opelovom značkom, proizvodi se u fabrici General Motorsa (GM) u SAD. U gamu vozila brenda Opel uvedena je u vreme dok je GM bio vlasnik ove nemačke auto-marke, kako bi pomogla da se smanji prosečna emisija Opelovih vozila i tako zadovolje strože evropske ekološke norme.

Kada je letos francuski PSA i zvanično preuzeo Opel, želeo je da nastavi sa prodajom Ampere-E, kako barem u periodu tranzicije ne bi imao problema sa pomenutim emisionim standardima čitavog brenda.

Međutim, ispostavilo se da će prodaja ovog modela u Evropi generisati gubitke kojih Opel, sada pod kapom PSA, želi da se reši i da postane profitabilna marka.
Screenshot YouTube
U međuvremenu, PSA koji je američkom gigantu platio 1,3 milijarde evra za preuzimanje kompanije Opel, zahteva polovinu novca nazad, jer je tek sad uvideo puni obim problema povezanih sa emisijom CO2 i izloženost evropskim kaznama, kažu izvori upoznati sa situacijom.

Francuska kompanija je poručila GM-u da joj duguje više od pola milijarde evra i da namerava da podnese tužbu zbog obmane u pogledu Opelove strategije emisije gasova, tvrde dva izvora upoznata sa situacijom.

Neposredno pre nego što je PSA izašao u javnost sa ovim informacijama, Opel je prestao da prima narudžbine kupaca za model Ampera-E, a kao zvaničan razlog navedeno je da iz američke fabrike, u kojoj se ovaj model proizvodi zajedno sa sestrinskim Chervoletom Bolt, ne stiže dovoljan broj vozila u Evropu.
Screenshot YouTube
Trenutni razvoj događaja gura Amperu-E sve dalje od evropskog tržišta, čime će se naneti i šteta ukupnom rastu prodaje električnih automobila na Starom kontinentu, gde se Amperi-e predviđala lepa budućnost.

Naime, ovaj automobil sa 5 sedišta prema NEDC ciklusu ima je autonomiju u vožnji izdašnih 520 km, a dva nemačka novinara uspela su da pređu čak 754,9 km bez usputnog zaustavljanja radi dopune baterija. U Nemačkoj se uz državne subvencije prodavao za oko 35.000 evra, a veliko interesovanje za Amperom-E vlada i u Norveškoj, gde se broj narudžbina meri u hiljadama.

Inače, Ampera-E nije jedini model na kome proizvođač generiše značajne gubitke. FIAT, na primer, u SAD gubi po 20.000 dolara (oko 16.900 evra) na svakom prodatom električnom automobilu 500e, a i pomenuti GM svojevremeno je priznao da na svakom prodatom primerku električnog modela Chevrolet Bolt gubi 9.000 dolara (7.600 evra).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: