Tesla: Nije “leglo rasizma”, nego leglo dezinformacija

Kompanija Tesla odgovorila je na optužbe za rasizam koje je protiv njih izneo bivši radnik, Afroamerikanac Markus Von.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 16.11.2017.

15:07

Tesla: Nije “leglo rasizma”, nego leglo dezinformacija

U izjavi se demantuje da je Tesla “leglo rasizma”, kako je to Von okarakterisao u tužbi protiv bivšeg poslodavca, i kaže se da je u stvari ovde reč o leglu dezinformacija koje se iznose protiv te kompanije.

Markus Von je u tužbi koja je podneta Kalifornijskom državnom sudu u Ouklendu, između ostalog, tvrdio da je preko 100 Teslinih radnika Afroamerikanaca u fabrici u Frimontu bilo diskriminisano na rasnoj osnovi, kako od strane nadređenih, tako i od drugih kolega. On je rekao da se na to požalio odeljenju za ljudske resurse, ali da u Tesli nikada nisu istražili njegove navode o rasnim uvredama.

Von kaže da je otpušten iz kompanije u oktobru, uz obrazloženje da “nije imao pozitivan stav” na radnom mestu, nakon čega je odlučio da potraži pravdu pred sudom.

Iz Tesle u odgovoru na ove optužbe tvrde da je, prema njihovom saznanju nekoliko radnika - Afroamerikanaca i Latinoamerikanaca, u međusobnoj komunikaciji zaista koristilo reči koje se smatraju uvredljivim na rasnoj osnovi. Nakon sprovedene interne istrage među grupom zaposlenih koja je radila sa Markusom Vonom, kao i timom koji je radio u neposrednoj blizini njegovog radnog mesta, doneta je odluka da se trojica radnika otpuste iz kompanije.

“Verujemo da je to bila fer i pravedna reakcija na osnovu činjenica sa kojima smo bili upoznati. Ako bude neophodno, biće preduzete dalje akcije u tom pravcu, uključujući okončanje ugovora sa zaposlenima čije ponašanje negativo utiče na radno okruženje u našoj kompaniji”, saopštili su iz Tesle.
U izjavi se navodi da je u Tesli zaposleno više od 33.000 radnika, od čega samo u fabrici u Frimontu radi preko 10.000 ljudi, i da nije moguće u potpunosti eliminisati loše ponašanje na poslu nekih od njih. Ipak, kako kažu u Tesli, ta kompanija će “dati sve od sebe” kako bi se negativno ponašanje svelo na minimun.

Iz Tesle navode i da su u tužbi koja je podneta protiv te kompanije iznete brojne lažne tvrdnje. Kažu da je reč o samo jednom tužitelju (Markusu Vonu), a ne o njih 100.

“Navodi o 100 osoba su potpuno isfabrikovani i nisu zasnovani na činjenicama”, objašnjavaju u Tesli. Takođe, kako kažu u kompaniji, tužitelj Von je bio zaposlen preko agencije, a ne direktno u Tesli kako stoji u tužbi. Pored toga, on nije formalno otpušten, već mu je istekao šestomesečni ugovor.

Iz Tesle su saopštili da Markus Von jeste pisao prvom čoveku kompanije, Ilonu Masku, ali da u tom mejlu uopšte nije spominjao probleme u vezi sa rasnom diskriminacijom.

Na kraju, u Tesli ističu da je advokat koji je podneo tužbu u ime Markusa Vona poznat po brojnim slučajevima pokušaja iznude novca od kompanija, koji su bili zasnovani na bezvrednim tvrdnjama, pri čemu su korišćene pretnje putem medija, ali i pretnje visokim sudskim troškovima, kako bi se postigla vansudska nagodba.

Zato su u kompaniji odlučni da pokažu na sudu da su lažno optuženi.

“Radije ćemo platiti deset puta veće sudske troškove i boriti se do kraja legalnim putem, nego dozvoliti iznudu novca i zloupotrebu pravnog sistema”, zaključuje se u saopštenju kompanije Tesla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: