Sportska mašina za entuzijaste: Insignia GSi / FOTO

Opel je polovinom jula najavio povratak legendarne oznake GSi, a prvi novi model za ovom značkom je Insignia sa motorom od 260 “konja”.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 27.07.2017.

11:36

Sportska mašina za entuzijaste: Insignia GSi / FOTO

Opel Insignia GSi osmišljena je kao sportski sedan za one koji žele vozački auto za maksimum zabave za upravljačem, a dinamično podešeno oslanjanje u kombinaciji sa pogonom na sva četiri točka obezbeđuju unapređenje na polju bezbednosti.

Automobil je opremljen novim osmostepenim automatskim menjačem, koji može da se koristi uz pomoć polugica smeštenih iza volana, kao u trkačkim automobilima, što doprinosi opštem vozačkom doživljaju.

Tipično za drugu generaciju modela Insignia, GSi kombinuje olakšanu karoseriju sa niskim težištem i dvolitarskim turbo motorom. Rezultat je idealan balans i vrlo povoljan odnos mase i snage.
Uz naglašene sportske karakteristike u vožnji ide i adekvatan sportski dizajn. Sa velikim hromiranim otvorima za vazduh napred i spojlerom u zadnjem delu za poboljšanu stabilnost, Insignia GSi i vizuelno opravdava performanse.

Sportska sedišta posebno razvijena za model GSi, kao i kožom obložen upravljač i aluminijumske poluge za promenu stepeni prenosa, samo su neki detalji koji upotpunjuju sportski imidž.

Novi GSi je znatno brži na krugu staze Nirburgring u odnosu na snažnije OPC verzije Insignije prethodne generacije a jedan od razloga je taj što je GSi za 160 kilograma lakši u poređenju sa Insignijom OPC 2.8 V6 Turbo.
Završna podešavanja modela Insignia GSi obavljena su na legendarnoj stazi Nirburgring, a u Eifel planinama Opel ima i test centar za usavršavanje sportskih automobila.

Opelovi inženjeri su razvili potpuno novo oslanjanje za GSi na stazi Nirburgring. Kraće opruge spuštaju model GSi za 10 milimetara, a specijalni sportski amortizeri redukuju pomeranje karoserije na minimum. Moćne četvoroklipne Brembo kočnice i direktno upravljanje su naknadno usavršeni.

Opel Insignisa GSi je standardno opremljena “mechatronic FlexRide” oslanjanjem. Ovaj sistem u deliću sekunde prilagođava rad amortizera i upravljanja, a kontrolna jedinica takođe menja parametre rada komande gasa i prilagođava trenutak promene stepena prenosa osmobrzinskog automatskog menjača. Vozač može da bira između Standard, Tour i Sport moda. U skladu sa odabranim režimom vožnje, upravljanje i odziv na papučicu gasa mogu da budu još direktniji.

Ekskluzivno u modelu GSi u ponudi je i Competition mod, koji se aktivira ESP prekidačem. Dvostruki pritisak na njega omogućava najiskusnijim vozačima da isključe kontrolu proklizavanja, što obezbeđuje vrhunske rezultate na trkačkoj stazi.
Sportsko oslanjanje, u kombinaciji sa Michelin Pilot Sport 4 S pneumaticima, i veliki točkovi prečnika 20 inča, omogućavaju dobro prijanjanja za asfalt. Veliki doprinos voznim karakteristikama daje i pogon na sva četiri točka sa raspodelom obrtnog momenta, kao standardnim delom opreme automobila.

Klasični zadnji diferencijal je zamenjen sa dve spojnice, koje upravljaju okretanjem svakog zadnjeg točka ponaosob u deliću sekunde, zavisno od vozačke situacije.

Insignia GSi pogonjena je benzinskim dvolitarskim turbo motorom koji razvija 260 ks (191 kW) i raspolaže obrtnim momentom od 400 Nm.

Potrošnja je 11,2 litra u gradskim uslovima, 7,1 litara van grada, odnosno 8,6 litara u kombinovanom ciklusu. Emisija ugljen-dioksida je 197 grama po pređenom kilometru.

Četvorocilindrični motor uparen je sa pomenutim automatskim menjačem sa osam brzina, a Opel je najavio da će pored dvolitarskog benzinskog motora, GSi kasnije biti dostupan i sa snažnim novim dizelašem.

33 godine tradicije Opelovih GSi modela

Insignia GSi nastavlja tradiciju Opelovih sportskih automobila sa oznakom GSi. Prvi modeli bili su Manta GSi, kao i Kadett GSi (115 ks iz 1.8 motora) iz 1984. godine. Samo četiri godine kasnije 2.0 DOHC 16-ventilski motor u modelu Kadett GSi 16V raspolagao je sa 150 konjskih snaga.

Prva Astra je bila pokretana ovim motorom, a 1993. godine ponuđena je alternativa u vidu 1.8 motora od 125 ks, u modelu Astra GSi.

Predstavljeno je i više generacija modela Corsa u sportskom GSi izdanju, prva je bila Corsa A iz 1988. godine koju je pokretao motor od 100 ks.

Opel Insignia GSi imaće svetsku premijeru na salonu automobila u Frankfurtu koji se održava od 14. do 24. septembra.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: