Kako sprečiti divljanje “uličnih trkača”

Sve više gradova širom sveta suočava se sa obesnim vozačima koji se trkaju gradskim ulicama u noćnim satima dovodeći u opasnost sebe i druge učesnike u saobraćaju.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 30.06.2017.

12:07

Kako sprečiti divljanje “uličnih trkača”
Screenshot Facebook

Gradske ulice su poslednje mesto na kome bi vozači trebalo da jurcaju, jer pored drugih automobila ugrožavaju i potpuno nezaštićene pešake na trotoaru koje od kolovoza deli samo nekoliko centimetara visinske razlike.

Nije retkost da ulični trkači izgube kontrolu nad automobilom i pokose pešake na pločniku, kao što se to dogodilo u Los Anđelesu 2015. kada su poginule dve osobe. Ta tragedija, ali i sve veći broj vozača koji divljaju ulicama ovog višemilionskog grada naterali su lokalnu vlast da nešto preduzme kako bi se poboljšala bezbednost u saobraćaju.

Nedavno je u jednoj ulici koja je poznata po ulični trkačima postavljen niz poprečnih traka koje bi trebalo da nateraju vozače da uspore i onemoguće jurnjavu na toj deonici.

Trake su malo izdignute u odnosu na kolovoz i ponašaju se kao mikro “ležeći policajci”, tako da automobili zbog vibracija točkova ali i slabijeg prijanjanja prilikom prelaska preko prepreke na tom potezu ne mogu da se kreću prebrzo, a istovremeno ne usporavaju previše saobraćaj u ovoj prometnoj ulici: Za sada su ovi usporivači postavljeni samo na jednoj ulici, ali ako se pokažu efikasnim, gradske vlasti planiraju da ih instaliraju na brojnim saobraćajnicama u Los Anđelesu.

Preliminarni rezultati su pozitivni i pokazuju da je u kratkom periodu od postavljanja prepreka prosečna brzina vozila na testnoj deonici smanjena za 10%.

Da li smatrate da bi ovo rešenje bilo efikasno i na ulicama naših gradova?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: