Hibridni autobusi u Čačku troše 35% manje od dizelaša

Volvo autobusi sa hibridnm pogonom počeli su da saobraćaju početkom aprila, a osim smanjenja potrošnje za trećinu, u sličnoj srazmeri smanjena je i emisija štetnih izduvnih gasova.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.04.2017.

12:56

Hibridni autobusi u Čačku troše 35% manje od dizelaša

Početkom meseca, u sistem gradskog prevoza u Čačku uključen je prvi od 10 Volvo gradskih autobusa sa hibridnim pogonom, koje je kupilo preduzeće Autoprevoz iz ovog grada.

Kako kažu u čačanskom prevozniku, vozilo je angažovano na najopterećenijoj liniji Sloboda - Slatina, dužine 18 kilometara, na kojoj se dnevno preveze od tri do pet hiljada putnika.

"U prvih dvadesetak dana redovne eksploatacije Volvo 7705 LH Hybrid pokazao je sve prednosti hibridnog pogona u odnosu na klasična vozila pokretana dizel motorima. Naši vozači su ostvarili prosečnu potrošnju od 29 litara na 100 km, dok je potrošnja autobusa sličnih prevoznih performansi sa konvencionalnim dizel agregatom oko 45 litara na 100 km", kaže glavni dispečer gradskog i prigradskog saobraćaja u Autoprevozu, Marko Živković.

"Ali, za naše sugrađane je od većeg značaja to što je u sličnoj srazmeri, dakle za trećinu, smanjena emisija štetnih izduvnih gasova", dodaje on.
Do kraja aprila i početkom maja i ostalih devet Volvo hibridnih autobusa biće uključeno u redovnu eksploataciju. Još šest vozila će saobraćati na liniji Sloboda - Slatina (to će biti linija na kojoj voze samo hibridni Volvo autobusi), dok će preostala tri prevoziti Čačane i žitelje okolnih naselja na nešto kraćoj i manje frekventnoj liniji Avenija - Obrež.

Pri prvom susretu sa ovim autobusom putnici su pomalo zbunjeni. Naime, dok vozilo prima putnike nema nikakve buke jer je dizel motor sasvim isključen, a veoma je tiho i pri polasku, jer je do brzine od 20 km/h angažovan samo nečujni elektromotor.

Iznad 20 km/h uključuje se ekonomičan dizel motor, koji istovremeno pokreće pogonske točkove ali i dopunjava litijum-jonske baterije (iz kojih se crpi struja za pokretanje elektromotora pri polasku autobusa iz mesta). Baterije se dopunjavaju i pri svakom kočenju, jer tada elektromotor dobija funkciju generatora.

Autoprevoz Čačak jedan je od najstarijih prevoznika u našoj zemlji. Osnovan je 1949. godine, a od 2007. posluje kao deo internacionalne Kavim Grupe. Danas u voznom parku ima 142 autobusa svih tipova i veličina, a godišnje preveze više od 12 miliona putnika, od čega trećinu – oko četiri miliona u gradskom saobraćaju.

U gradskom prevozu Čačka, na četiri linije, 14 Autoprevozovih vozila mesečno prevaljuje više od 300.000 km.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: