Novi Prius Plug-in Hybrid stiže u Evropu / FOTO

Posle klasične hibridne varijante, Toyota će kupcima u Evropi ponuditi i najnoviju generaciju Plug-in verzije modela Prius, čije baterije mogu da se dopunjavaju na strujnoj utičnici.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 11.02.2017.

12:27

Novi Prius Plug-in Hybrid stiže u Evropu / FOTO

Automobil koji na je na nekim svetskim tržištima poznat pod oznakom Prime, na Starom kontinentu će se prodavati samo kao Prius, uz uobičajeni dodatak "Plug-in" u imenu. Od standardnog Priusa razlikuje se pod dizajnu spoljašnjosti, ali i po mogućnosti da se njegove pogonske baterije pune na električnoj utičnici kada je vozilo parkirano.
Novi Prius Plug-in sa dimenzijama 4.645/1.760/1.470 mm, duži je i širi od prethodnika, ali je od njega niži. Automobil nešto od svoje neobične spoljašnjosti duguje potrebi da se poboljša aerodinamika vozila - Toyota se pohvalila da je koeficijent otpora vazduha Plug-in verzije 0,25.

S obzirom da su kupcima Priusa Plug-in pri odabiru automobila vozne karakteristike ipak bitnije od dizajna njegove spoljašnjosti, važno je napomenuti da je zahvaljujući baterijama većeg kapaciteta automobil sada u stanju da pređe veće distance isključivo uz pomoć električne energije.
Prema najnovijim specifikacijama, sa potpuno napunjenim baterijama kapaciteta 8,8 kWh, autonomija u vožnji na struju iznosi i preko 50 km (prilikom evropske premijere na sajmu u Parizu 2016. Toyota je izašla sa podatkom od 35 km).

U čisto električnom modu, maksimalna brzina automobila je zadovoljavajućih 135 km/h.

Toyota navodi da je za potpunu dopunu pogonskih baterija potrebno 3 sata, ako se pune na običnoj kućnoj utičnici, odnosno 2 sata, ako se dopuna obavlja na brzom punjaču.
Podsećamo, poput klasične hibridne verzije, i Prius Plug-in opremljen je četvorocilindarskim 1.8 litarskim benzincem, kome pomažu elektromotor i generator (takozvani Dual Motor Drive System) ukupne snage 68 kW.

Maksimalna kombinovana snaga hibridnog sistema iznosi 120 ks, što je dovoljno da automobil ubrzanje 0-100 km/h obavi za 11,1 s i dostigne maksimalnih 162 km/h.
Toyota tvrdi da je zahavljujući svim unapređenjima, novi Plug-in Prius u stanju da pređe 100 km sa samo jednim litrom benzina, dok je emisija CO2 spuštena na svega 22 g/km.

Interesanto je da novi Prius Plug-in ima na spisku opcione opreme solarni panel na krovu koji, mada skromnih mogućnosti, služi kao pomoćno sredstvo za generisanje električne energije. U zavisnosti od vremenskih uslova može da poveća autonomiju kretanja na struju i do 5 km.
.
.
Verzija sa opcionim solarnim panelom na krovu
.
.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: