Lančani sudar 100 vozila zbog snega i nepažnje vozača

Gotovo 100 automobila i kamiona učestvovalo je u masovnom lančanom sudaru na jednom autoputu u blizini Toronta.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 11.01.2017.

11:03

Lančani sudar 100 vozila zbog snega i nepažnje vozača
Screenshot

Iako zbog specifičnih klimatskih uslova vozači u Kanadi imaju dosta iskustva u vožnji po snegu, i u toj zemlji dešavaju se masovne saobraćajke zimi, između ostalog i usled napažnje vozača.

U jednom takvom lančanom sudaru na autoputu oštećeno je skoro 100 vozila, nakon što je na automobile zaustavljene u sve tri saobraćajne trake zbog zastoja naleteo šleper: Na sreću, u udesu niko nije poginuo, a nekoliko osoba je završilo u bolnici zbog lakših povreda.

Vremenske prilike u Srbiji u prvoj polovini januara 2017. slične su situaciji sa ovog snimka, tako da video može da nam posluži kao upozorenje i korisna lekcija. Savete o prilagođavanju brzine i držanju odstojanja, u zavisnosti od trenutnih uslova koji vladanju na putu, slušamo često ovih dana. Primeri poput ovog iz Kanada dokaz su da nije reč o praznoj priči.

Koliko god da se sa pravom žalimo na (ne)održavanje saobraćajnica tokom snežnih padavina i na službe čiji je to posao, na kraju od nas samih kao vozača u velikoj meri zavisi da li ćemo bezbedno stići tamo gde smo krenuli.

Ako smo se već našli u situaciji da vozimo po snegu i smanjenoj vidljivosti, potrebno je da se fokusiramo na put, usporimo do bezbedne brzine i ostavimo dovoljno mesta između našeg i automobila ispred, kako bismo mogli da se bezbedno zaustavimo u slučaju nepredviđenih okolnosti.

U slučaju smanjene vidljivosti na autoputu i zastoja, potrebno je da onima koji se kreću iza nas stavimo da znanja da je saobraćaj usporen ili potpuno zaustavljen. Kada se to dogodi iznenada, korisno je uključiti sva 4 migavca i, po mogućstvu, pomertiti svoje vozilo levo ili desno prema bankini, kako biste izbegli eventualan direktan udarac otpozadi od strane drugih vozila koja nisu uspela da se na vreme zaustave.
Foto: B92 (ilustracija)
U uslovima magle ili smanjene vidljivosti zbog snežnih padavina na autoputu i u vožnji izvan grada, dosta pomaže zadnje svetlo za maglu. Ipak, ne zaboravite da ga isključlite kada se vidljivost na putu dovoljno poboljša, kako ne biste zaslepljivali vozače iza vas i rizikovali kaznu.

Takođe, zarad svoje ali i bezbednosti drugih vozača u saobraćaju, očistite u potpunosti automobil od snega pre polaska. Sebi ćete obezbediti bolju preglednost, a druge učesnike u saobraćaju ćete poštedeti snežnih nanosa koji padaju sa vašeg automobila u vožnji.

Srećan put!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: